Г-Н ПОСЛАНИК, НА ФРЕНСКИ ФАМИЛНОТО ВИ ИМЕ ОЗНАЧАВА «КОЛИБА»

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272090_%D0%93-%D0%9D+%D0%9F%D0%9E%D0%A1%D0%9B%D0%90%D0%9D%D0%98%D0%9A%2C+%D0%9D%D0%90+%D0%A4%D0%A0%D0%95%D0%9D%D0%A1%D0%9A%D0%98+%D0%A4%D0%90%D0%9C%D0%98%D0%9B%D0%9D%D0%9E%D0%A2%D0%9E+%D0%92%D0%98+%D0%98%D0%9C%D0%95+

 Господин президент Оланд, имай милост, свърши поне тази полезна работа до края на мандата си — остави г-н Ксавие още един посланически мандат в България.

 

 

Самият той изтъкна в прощалната си реч в клуба на Мони Паси, че 3 години е твърде кратък мандат за посланик, който има амбицията да отвори очите на българите за проблемите на страната им и какво те трябва да направят, за да ги решат.

 

 

Като истински енциклопедист, ревностен наследник на традициите, завещани от Монтен, Дидро, Декарт, Ксавието демонстрира по време на мандата си задълбочени познания най-напред в ботаниката. Как иначе би определил, че в съдебната ни система има именно гнили ябълки, а не да речем гнили круши, гнили банани или гнили праскови. Като гениален историограф, политолог и антрополог Негово превъзходителство френският посланик (оттук нататък за икономия на място ще употребяваме термина «екселенц») отвори очите на българите, че «9-и септември е ужасна дата в историята на Европа!!!» (не просто на несретна България, а на цяла Европа, каква интуиция за макар и късното ни присъединяване към Европейския съюз), защото «с помощта на съветския завоевател се установи режим, който за няколко месеца взема решение за обезкървяването на целия български елит, за убийството на 1000 негови представители».

 

Тук няма как да не се възхитим от смелостта на французите да си свършат сами работата, без да чакат помощта на чужди завоеватели.

 

 

Както свидетелства изследването «L’epuration en France a la Liberation» — «Чистката във Франция след Освобождението»:

 

 

«При Освобождението на Франция от нацизма желанието за мъст и уреждане на сметки се смесват, като участници в Съпротивата и населението подгонвали смятаните за такива. Извънсъдебното прочистване е причина за смъртта на около 9000 души. Появяват се използвачи на чистката, които съчиняват обвинения с цел да си присвоят блага или да отмъщават за нещо. Законовото прочистване обхваща 300 000 досиета, 127 000 от тях стават предмет на процеси и следват 97 000 осъдителни присъди… Осъдените са на смърт от Висшия съд и обикновените съдилища (791 или 767 според различните статистики) плюс 769 осъдени на смърт от военните съдилища. Ликвидирани са около 11 000. Осем смъртни присъди са произнесени срещу висши държавни служители, 3 от които са изпълнени — срещу бившия премиер Пиер Лавал, Фернан дьо Бринон и Жозеф Дарнан. Други 5 са променени на доживотен затвор, включително на бившия държавен глава маршал Петен».

 

 

Разбира се, Франция не би била Франция, ако не прояви креативност дори в налагането на наказания на колаборационистите. Остригани за «хоризонтален колаборационизъм» (т.е. за сексуални отношения с окупатора) са около 20 000 жени, които са развеждани като мечки по улиците. Къде ти толкова фантазия у българите, нали, екселенц?

 

 

Екселенцът ни похвали, че «цифровата!?» икономика в страната е в пълен подем. Какво съвпадение с констатацията на премиера Борисов, че «българите се видяха с пари и хукнаха да пътуват в чужбина».

 

 

«Зърнените храни, маслото от рози и лавандула, гъши дроб — това е може би само детайл за българина, но има голямо значение за французина», ни отваря очите превъзходителството.

 

 

Ваше превъзходителство, г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, мога да ви услужа, ако я нямате под ръка, с френската енциклопедия «Larousse», издание 1979 г., и ще насоча вниманието ви към стр. 236:

 

 

«Преди Втората световна война България въобще не е била докосната от модерния живот. Тя е била страна, живееща главно от селското стопанство… След 1947 г. тя предприема икономическото си развитие върху социалистически основи в рамките на 5-годишни планове и с помощта на СССР… Покрай пшеницата и царевицата се увеличава отглеждането на слънчоглед, захарно цвекло, тютюн, памук, домати и рози, предназначени отчасти за износ… Забележително е индустриалното развитие».

 

 

Следват данни за разработването на подземните богатства, текстилната промишленост, туризма, енергетиката.

 

 

«Това индустриално развитие почива върху обмена със страните от Източна Европа и по-специално със СССР».

 

 

Е, все пак нещичко е останало — зърнените храни, розовото масло и в добавка любимото на французите foie gras, гъши чер дроб, което потвърждава твърдението на екселенца за пълния подем на цифровата икономика.

 

 

И накрая остава поучението на видния политолог, историограф и ботаник Ксавие Лапер дьо Кабан, че «отношенията ви с Русия не трябва да се определят от историята… днес няма място за признание по отношение на сегашна Русия, на която не дължите нищо».

 

 

Първите кокичета в това отношение вече са покарали на българска почва в лицето на президента Плевнелиев, външния и военния ни министри, както и на художниците, които мине не мине време, цапотят паметници.

 

 

Иначе статистиките сочат, че някъде около 80% от българите не са готови да приемат внушенията на екселенца.

 

 

Надежда все пак има до един-два века нещата да се променят, този процент да слезе до 50, ако се провеждат все такива успешни реформи в образованието като тази на министър Кунева.

 

 

С известно неудобство ще споделим, че българите се оказахме малко по-находчиви от французите в словотворчеството: натоварихме каручката на толерантните с така ухажваните от чуждите посланици, включително и от г-н дьо Кабан, лица с нетрадиционна сексуална ориентация.

 

 

Та, натоварихме каручката на толерантните с грубоватото «педерасти», та се получи неологизмът «толерасти». Оценете българската словесна находчивост, екселенц!

 

 

И накрая един скромен въпрос към отиващия си посланик: във френско-българския речник съществителното «cabane», както се изписва фамилното ви име, е преведено като «колиба».

 

 

Колибата малко трудно се връзва с благородническото «de». Като филолог това ме позаинтригува, но иначе нищо лично и на добър час, екселенце!

Константин Иванов

"Да си върнем контрола": ЕС се опитва да покаже, че си е взел поука след Брекзит

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/09/15/2827250_da_si_vurnem_kontrola_es_se_opitva_da_pokaje_che_si_e/?ref=rss


Лидерите на Европа сякаш в един глас подеха лозунга, убедил британците да напуснат ЕС: "Да си върнем контрола обратно".

В седмицата, в която европейските лидери се събират в Братислава без Великобритания, за да направят оценка на щетите след Брекзит, идеята звучи особено привлекателно, трудно е да бъде оборена и внушава, че политиците са се вслушали в страховете на избирателите, пише Алистър Макдоналд за "Ройтерс".

Петъчната среща в Братислава по думите на председателя на...

Германия затваря временно посолството си в Анкара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272089_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%

 Германия е затворила временно посолството си в Анкара, както и консулските си служби в Турция.

Според германския вестник „Билд”, това е превантивна мярка, в следствие на слухове за готвени нападения срещу дипломатическите мисии на страната по време на празника Курбан байрам.

От германското външно министерство потвърдиха, че посолството ще остане затворено за празничната седмица, но без да коментират причините.

5 области с опасност от пожари

https://www.24chasa.bg/novini/article/5763516

5 области с опасност от пожариВ 5 области от страната има екстремален индекс за опасност от пожари. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които важи предупреждението са: Добрич, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. При този индекс са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на

Над 50 са творбите в благотворителната изложба за набиране средства за паметник на Емил Димитров

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605997

Повече от 50 творби на 40 автори от страната са включени в благородната кауза за набиране средства за изграждане на паметник на Емил Димитров в Плевен. Организатори на изложбата са Община Плевен и Представителство на СБХ - Плевен. С най-много - 6 картини, се включва Лора Янева от Бургас, участват и Веско Радулов от Казанлък, Юри Буков, Иво Петров, Нина Петрова, Карло Вендо, Петко Петков, Сашо Камбуров, Павлин Ковачев, Любо Ангелов, Тодор Йорданов, Константин Симеонов - Костика, Данаил Мицев, Страхил Найденов - с 2 мозайки, проф. Кирил Мескин,...

След 25 години новата учебна година - с нов училищен закон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606000

За първи път след 25 години новата учебна година започва с нов закон - със Закона за предучилищното и училищното образование, който влезе в сила на 1 август т.г. Към новия закон има и 19 държавни образователни стандарта, но не всички от тях влизат в сила от новата учебна година.Предишният образователен закон - Законът за народната просвета, е обнародван в "Държавен вестник" на 18 октомври 1991 г. и оттогава по него бяха направени много "образователни кръпки". Затова трябва да се обобщят най-важните новости в българското училище през новата учеб...

Слънчево за 15 септември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272088_%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+15+%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8

 В четвъртък ще бъде предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над източните райони от страната, където на места след обяд слабо ще превали. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 26° и 31°. Това съобщи дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН).

Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде по-високо от средното за месеца. Над Черноморието облачността ще е разкъсана, след обяд - предимно значителна и на места слабо ще превали. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 24° - 27°. Вълнението на морето ще е около 2 бала. Температурата на морската вода е 24 - 25°. Над планините ще бъде предимно слънчево.

След обяд, главно над масивите от източната половина от страната, ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места там слабо ще превали. Ще духа умерен североизточен, по високите и открити части - до силен северен вятър. максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра - около 12°. В петък и събота времето ще бъде предимно слънчево и топло за средата на септември. Вятърът ще е слаб от юг.

Минималните температури ще са между 12° и 17°, а максималните в събота- между 28° и 33°. През нощта срещу неделя от северозапад ще започне да прониква хладен въздух. Облачността ще се увеличи и до сутринта на места в Северозападна България ще превали. В неделя ще има значителна облачност, ще има и валежи, на повече места в северозападната половина от страната. Температурите в Западна България ще се понижат и максималните ще са предимно между 22° и 27°, а в източните райони, където вятърът все още ще е от юг-югозапад, ще се задържат по-високи, до 30-32°.

Безплатни тролейбуси и автобуси за първия учебен ден в Хасково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605996

Тролейбусите и автобусите в Хасково ще возят днес безплатно учениците и техните родители за първия учебен ден 15 септември. Без билет ще пътуват линиите на „Тролейбусен транспорт“, като общината е постигнала договорка и с частната фирма, която ги обслужва. От днес  „Тролейбусен транспорт“ възстановява и движението на линия 408, която могат да използват децата от основните училища, където започва ремонт по ОП „Региони в растеж“- „Шандор Петьофи“ и “Св. Иван Рилски“. Преди първия учебен ден са ремонтирани подлезите в близост до училищата в Хасков...

Tidal тества колко са дълбоки джобовете на собствениците ѝ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272087_Tidal+%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D0%B8+%D0%B4%D0%B6%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B

 В годината, в която рапърът Джей-Зи пое контрол над Tidal, музикалната стрийминг услуга е увеличила повече от два пъти загубата си, харчейки пари с бързи темпове и тествайки колко са дълбоки джобовете на нейните собственици, пише Wall Street Journal.

Аspiro, шведската холдингова компания (част от която е Tidal), която Джей-Зи и група други музиканти придобиха по-рано през 2015 г., отчете нетна загуба в размер на 239 млн. шведски крони (28 млн. долара) за миналата година, сочат документи. За сравнение, през 2014 г. нетната загуба е била 88,9 млн. шведски крони.

Същевременно в рамките на 2015 г. приходите са скочили с 30% до 402 млн. шведски крони от 309 млн. крони.

Резултатите на компанията майка на Tidal – Asprio, показват предизвикателството, с което се сблъсква музикалната стрийминг услуга в конкуренция с далеч по-големи конкуренти като Spotify и Apple Music.

Въпреки значителните маркетингови усилия Tidal се намира по средата между нежеланието на потребителите да плащат за музика, която лесно могат да намерят безплатно, и звукозаписните компании, на които често трябва да плаща авансово за авторски права.

Spotify, която също отчете нетна загуба за 2015 г., се разраства значително по-бързо от Tidal, удвоявайки приходите си до 1,95 млрд. евро (2,19 млрд. долара).

Компанията майка на Tidal твърди, че е разполагала нетно с 35,4 млн. шведски крони в края на 2015 г., което е под 63,5 млн. крони година по-рано.

Източник, запознат с въпроса, твърди, че документът, разгледан от Wall Street Journal, не обрисува напълно ситуацията на Tidal, защото не включва всичките ѝ приходи и финансиране в САЩ.

Финансовото изявление, което Aspiro е попълнила, описва една компания, която едва успява да плаща задълженията си. Краткосрочните дългове към доставчици са достигнали 158 млн. шведски крони миналата година, от 34,7 млн. крони през 2014 г., сочи документът.

Aspiro не е отговорила на обажданията и съобщенията за коментар по въпроса.

В документа Aspiro твърди, че другите ѝ разходи (такива, които обикновено включват маркетингови и промоционални дейности), са нараснали до 218 млн. крони от 77,2 млн. крони през 2014 г. Компанията посочва още, че е платила близо 300 млн. шведски крони за права към звукозаписните компании миналата година, или близо три четвърти от приходите си.

През юни Tidal заяви, че е увеличила потребителската си база до 4,2 млн. плащащи абонати, много от които привлече в рамките на тази година благодарение на редица ексклузивни премиери на изпълнители като Кание Уест, Риана и Бионсе.

Въпреки това Tidal все още изостава доста зад своите конкуренти. Apple Music има 17 млн. абонати, които плащат, а пазарният лидер Spotify има 30 млн.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Меркел призова към по-бързо интегриране на бежанците в трудовия пазар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605995

Германия има нужда от "надеждни решения" за по-бързо интегриране на бежанците в трудовия пазар. Това заяви канцлерът Ангела Меркел след среща с ръководителите на водещи германски компании, наели по-малко от 100 бежанци, след като в страната миналата година са пристигнали милион бежанци, предаде Ройтерс.Меркел, която е критикувана за политиката си на отворени врати, привиква в Берлин ръководителите на най-влиятелните компании, за да отговарят за бездействието си и да обменят идеи как могат да се справят по-добре.Много от компаниите отбелязват, ч...

Патриархът Неофит оглавява честванията във Видин

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605960

На 16 септември в гр. Видин ще се проведат честванията по повод 200-годишнината от рождението на екзарх Антим Първи. Тържествата ще бъдат възглавени лично от българския патриарх Неофит и в тях ще участват митрополити и епископи на Българската православна църква, представители на местната и държавната власт, гости и граждани на Видин. Празничният ден в крайдунавския град ще започне в 8.30 ч. с посрещането на патриарха в катедралния храм „Св. вмчк Димитрий Солунски“, където в 9 ч. той ще углави тържествената света литургия. След нея ще бъде напра...

Вестагер: Разследването на Facebook от ЕК попада в сива зона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272086_%D0%92%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D1%80%3A+%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+Facebook+%D0%BE%D1%82+%D0%95%D0%9A+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B4

 Разследването на Facebook от Европейската комисия (ЕК) попада в сива зона между конкуренцията и личните данни, коментира в интервю за Bloomberg Маргрете Вестагер, комисар по конкуренцията. По думите ѝ разследването се води от германските власти и е свързанo с това дали Facebook не използва доминантната си позиция на пазара, за да намали правата на потребителите по отношение на опазването на личното пространство и личните данни.

Причината за тревогите на EK е свързана с факта, че Facebook направи рязък завой, променяйки политиката за поверителност на данните на чат приложението WhatsApp, което вече ще споделя информация за потребителите си със социалната мрежа.

„Това е сива зона. Германците проверяват и гледат едновременно с очи на германци и на европейци”, коментира още Вестагер. По думите ѝ това, което най-много притеснява ЕК и което е причина за разследванията на редица компании в Европа в момента, е изключването на конкуренцията.

Във връзка с решението на комисията да наложи глоба на Apple за данъчна сделка с Ирландия, Вестагер обясни, че Европа е отворена за конкуренция и бизнес, но не и за избягването на данъци.

„Европа е отворена за конкуренция и искаме тя да е честна. Защото създава чудесни продукти,иновации, достъпни цени и дава страхотни възможности на добрите компании”, допълва още еврокомисарят. Тя подчертава, че европейският пазар се радва на добра развойна дейност и включва много квалифицирани хора. На фона на това ЕК е категорична, че страните от Европейския съюз не могат да дават предимство на избрани компании. Този сценарий „нарушава баланса и създава нечестна конкуренция“. Вместо това държавите имат възможността сами да определят своя корпоративен данък.

В отговор на критиките от страна на САЩ, че ЕК атакува конкретно американски компании, комисарят по конкуренцията обясни, че властите полагат усилия, за да открият всички случаи, в които на определени компании е давано подобно предимство. Такъв случай е имало миналата година в Белгия.

"Вероятно половината от тези, които са се възползвали, са били европейски компании", обясни тя. „Не се влияем от никого, защото имаме отговорност да третираме всички еднакво, без значение от националност, мащаб или собственост. Всички трябва да се конкурират равнопоставено".

Същевременно продължават трите разследвания на Google. По думите на Вестагер ЕК смята, че компанията злоупотребява със своята доминантна позиция, за да се налага, да запази позициите си и да ограничи останалата конкуренция на пазара.

"В Европа ние приветстваме компании, които са успешни, растат и са големи. Работата е там, че ако започнете да злоупотребявате с доминантната си позиция, за да попречите на други да правят същото – да се борят за успех, тогава започваме да се тревожим", обобщава тя.

ЕК и комисиите по транспорт и единен пазар разглеждат и случващото се с Uber. Според Вестагер услугата предлага страхотна иновация и по-добро използване на ресурсите, но има проблеми в сравнение с традиционните транспортни средства. Другият проблем е дали се плащат данъци.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Всеки първолак в Ловеч с подарък книжка за Левски от общината

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605994

За първия учебен ден всички първолаци в Ловешка община ще получат по една книжка, осигурена от общината. „Левски в детските очи" от Иван Стоянов е богато илюстрирана и разказва за важни факти и места, свързани с Апостола на свободата. Във всяка книжка има послание към първолака от кмета Корнелия Маринова. В община Ловеч първолаците са 340 и са с 20 по-малко от миналата учебна година, съобщи зам.-кметът Венцислав Христов. Въпреки това се запазва броят на паралелките. Най-много са започващите училище деца в ОУ „Христо Никифоров" - 90, следвани от...

15-годишни бият и унижават съученичка заради момче

http://offnews.bg/news/n_1/n_636045.html

Клип с брутална гавра с тийнейджърка, публикуван във фейсбук, предизвика бурна вълна от недоволство в мрежата. Видеото показва как две момичета бият и унижават съученичка заради спор за момче.  На клипа се вижда как две момичета се нахвърлят върху своя позната, обвинявайки я, че е правила секс с едно момче. Докато едната побойничка напада жертвата, удря я, дърпа я за косата и я поваля на земята, другата снима случващото се с телефон, съобщи Нова тв. В края на клипа момичетата карат жертвата си да се съблече чисто гола. Според коментари в социалната мрежа побойничките са 15-годишни, а подложената на унижение ученичка - на 14. Роднините на битото дете каза пред телевизията, че познават побойничките и имената им са в полицията. Психологът Младен Владимиров коментира: „Този акт на насилие може да бъде определен като тормоз. Клипът се споделя в социалните мрежи, което говори и за налагане на кибертормоз. Децата явно демонстрират гняв, желание за отмъщение, желание да доминират и унижават. Чрез този поведенчески акт се цели надмощие и борба за йерархия – поведение, присъщо на животните. Когато животните се борят за власт, по-слабото показва корема си (най-незащитената си област), а тук се показва голота, което има същата цел.” Според него „в период на пълен разпад на всички обществени, човешки и социални ценности остават само най-архаичните - власт, секс и агресия, които да регулират взаимоотношенията ни”.

Изложбата "Габрово - от сериозното до смешното" бе открита в Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605998

В Художествена галерия Русе бе открита първата самостоятелна изложба на фотографа Радослав Първанов и музей Дом на хумора и сатирата - Габрово - от сериозното до смешното. Експозицията бе представена от Елена Великова, директор на Художествена галерия Русе, професор Венелин Терзиев, човек с огромен принос за създаването на изложбата, Маргарита Доровска, директор на музей Дом на хумора и сатирата.

Тайфунът Меранти удари Югоизточен Китай, губейки силата си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605993

Тайфунът Меранти удари Югоизточен Китай, носейки силни ветрове и проливен дъжд, предаде Ройтерс. Стихията причини сривове в електроподаването, но засега няма данни за жертви. Бурята бе регистрирана като супертайфун, преди да загуби част от силата си, преминавайки през Южен Тайван. Днес тя достигна континенталната част на Китай близо до големия град Сямън, провинция Фуцзян. Снимки, разпространени от китайски медии, показват наводнени улици, паднали дървета и разбити коли. Десетки полети и влакове бяха отменени, нарушавайки плановет...

Отрицателните лихви стават център на паричната политика в Япония

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272085_%D0%9E%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0

 Японската централна банка (ЯЦБ) обмисля да превърне отрицателните лихви в център на бъдещи облекчения в паричната политика. Така при прегледа на ефективността на паричната политика следващата седмица ще се измести фокусът от паричната база към лихвените проценти, твърди Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Промяната би подчертала нарастващите опасения на централната банка за това, доколко ефективни са досегашните й усилия да стимулира икономиката. Агресивната програма на банката за изкупуване на облигации продължава вече три години и изцежда ликвидността на пазара.

„Що се отнася до инструментите на ЯЦБ приоритетът вероятно ще се измести към лихвените проценти и далеч от мащабния план за изкупуване на облигации“, казва един от източниците, пожелал анонимност. Бизнес всекидневникът Nikkei съобщи по-рано в сряда, че банката ще заложи по-скоро на отрицателните лихви като част от бъдещи облекчения. 

Според източниците на Ройтерс банката едва ли ще се откаже от сегашната си цел за печатане на пари и едва ли ще наложи лимит на дългосрочните лихвени проценти. Но все пак, фокусирайки се върху лихвените проценти, ЯЦБ се надява да се справи с нагласите на пазара, че липсата на популярност на отрицателните лихви пречи на регулатора да ги понижи още повече, дори и това да доведе до нежелано поскъпване на йената, коментират още източниците.

Продължителен период на нерешителност от страна на Федералния резерв на САЩ можее да подкопае долара и да оскъпи йената, която вече увеличи стойността си спрямо американската валута със 17% тази година и натежа на износа, посочва Ройтерс.

Според източниците на агенция в ЯЦБ няма консенсус за това, дали да понижава лихвените проценти още повече на заседанието си на 20-21 септември. Решението ще зависи от динамиката на валутния курс и дали членовете на борда смятат за необходимо постигане на целта за инфлацията.

ЯЦБ изненада пазарите през януари, когато въведе отрицателна депозитна лихва в размер на -0,1%.

Програмата за изкупуване на облигации и рискови активи, стартирана през 2013 г., предполага увеличаване на паричната база с годишен темп от 80 трилиона йени (777 млрд. долара) годишно. Мнозина централни банкери в Токио обаче се съмняват доколко увеличаването на паричната база е увеличило и очакванията за инфлацията.

Също толкова притеснени са те и за евентуално изоставяне на целта за паричната база, тъй като това може да създаде очаквания на пазарите, че изкупуването на активи ще се свие.

ЯЦБ видя тази седмица как пазарите биха реагирали, след като инвеститорите избягаха от дългосрочните облигации заради опасения, че банката ще забави темпа на изкупуване на активи. Доходността по 30-годишните облигации се повиши до шестмесечен връх, а тази по 20-годишните облигации нарасна до 0,495%, най-високото ниво от март насам.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Деляна Петкова

В Италия: Бразилец е голямата звезда на Лудогорец

https://www.actualno.com/bgfootball/v-italija-brazilec-e-goljamata-zvezda-na-ludogorec-news_562986.html

Авторитетният италиански сайт „Тутомеркато“ засипа с похвали голмайстора на Лудогорец Джонатан Кафу. Според италианците, именно бразилецът е в голямата звезда, която стои в основата на отличното представяне на „орлите“ в Европа през настоящия сезон. Какво още пишах италианските медии за българския шампион четете в Sportlive.bg!

Създаването на бебета без яйцеклетка вече е възможно

https://www.actualno.com/europe/syzdavaneto-na-bebeta-bez-jajcekletka-veche-e-vyzmojno-news_562987.html

Учени съобщават, че първоначални експерименти показват че е възможно един ден бебетата да бъдат създаване без да се използва яйцеклетка, пише "Фокус". Те са успели да създадат здрави бебета-мишки като измамили сперматозоиди да повярват, че оплождат нормални яйцеклетки. От

Близо 3450 първокласници тръгват на училище във Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605999

3446 са първокласниците, които ще влязат в клас през новата учебна година в общинските училища във Варна. Децата са са разпределени в общо 146 паралелки, като най-много от тях са в ОУ "Ангел Кънчев", ОУ "Добри Чинтулов", СУ "Св. Климент Охридски", ОУ "Г. С. Раковски", ОУ "Никола Й. Вапцаров" и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий". На първия учебен ден във всяко училище във Варна ще бъде осигурена полицейска охрана. Освежена е маркировката и са поставени нови пътни знаци около детските и учебните заведения. На 15 септември стартира и поредната годишна а...

Следващият спад на световната икономика ще дойде от САЩ, заяви експерт на Fitch

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272084_%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%

 Следващият спад на световната икономика най-вероятно ще дойде от САЩ, предупреди главният икономист на Fitch Ratings, цитиран от CNBC.

[По отношение нариска от глобална рецесия първото място, на което бих го потърсил e САЩ, като определено има известна слабост в тяхната икономика“, каза Браян Колтън на конференция на Fitch в Лондон.

Като най-голямата икономика в света здравето на САЩ се възприема като жизненоважно за успеха на глобалната икономика. През юли Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за глобалния растеж за 2016 г. до 3,1% от 3,2%, както и за растежа на САЩ до 2,2% от 2,4%.

Глобална рецесия не е базовият сценарий на Fitch,макар че Колтън отбеляза, че икономическият растеж от финансовата криза през 2007-2008 г. насам е слаб.

Възстановяването е под средното ниво. Разочароващо е, но и не виждаме нещата, които биха довели до рецесия“, каза той.

Според Колтън всяко свиване на американската икономика вероятно ще започне от „значителен спад на капиталовите разходи в бизнес сектора“.

Икономистът вижда и опасности от отрицателните икономически разпространения от Китай, втората най-голяма икономика в света, където растежът се забавя стабилно от 2010 г. насам. Опасенията около икономическото здраве на Китай, както и управлението на финансовитепазари от Пекин разтърсиха международните акции и валути през лятото на 2015 г. и началото на 2016 г.

 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Първи училищен звънец за 2 173 първокласници в област Хасково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605870

2 173 първокласници се очаква да прекрачат за пръв път днес училищния праг в област Хасково. Първият звънец ще бие днес в 82 училища в региона, за да посрещне около 25 000 ученици. Всички са в готовност да започнат нормално новата учебна година, с изключение на 4 училища, където продължават ремонти. За две още около месец- училището в село Крепост и началното в Харманли, а за двете хасковски основни училища „Шандор Петьофи“ и „Св. Иван Рилски“ през цялата учебна година. За възпитаниците им са създадени добри условия. Тези от училището в Крепост...

Безсънни нощи в Пловдивско заради силна музика и среднощна заря

https://www.24chasa.bg/region/article/5763512

Безсънни нощи в Пловдивско заради силна музика и среднощна заряЖители на пловдивското село Белащица се вдигнаха на протест. Причината – силен шум от музика и среднощна заря, която нарушава спокойствието в населеното място всеки ден. Въпреки сигналите в полицията, решение на проблема до момента не е намерено, пише

Най-важното от Варна във вчерашния 14 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=331022

Синдикати: Има едва 20 кандидати за пожарникари във Варна Едва 20 са кандидатите да станат пожарникари във Варна на последно обявения конкурс. Това е крайно недостатъчно, каза в Деня на пожарникаря пред Moreto.net зам.-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Красимир Костов.

Кръстовище с естакада ще правят на околовръстното при Горубляне

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272083_%D0%9A%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B5+%D1%81+%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B

 

Проектират локалните платна към Северната тангента

Кръгово кръстовище на нивото на съществуващия път и естакада за транзитно преминаващите е един от разглежданите в момента варианти за изграждане на пътния възел на Южната дъга при Горубляне. Това съобщиха за „Монитор” от Агенция „пътна инфраструктура” (АПИ).

От ведомството уточниха, че трасето преминава през изключително застроени територии и се засягат множество и сложни подземни и надземни инженерни инфраструктури и за това

 

изработката на техническия проект ще отнеме време.

 

След това той ще бъде съгласуван с всички необходими инстанции, провеждане на допълнителни екологични процедури при необходимост, както и процедурите, свързани с теренното обезпечаване на обекта.

Във вторник при пускането на Западната дъга на столичното околовръстно кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че изграждането на пътния възел "Горубляне", а след него и Южната дъга от кв. "Младост" до АМ "Тракия" ще започне догодина. Целта е да се облекчи изключително натоварения трафик по него, който на практика блокира входа и изхода за града след магистрала "Тракия". По думите й тя е получила уверението на правителството, че за 2017 г. ще има средства за старта на пътния възел, където е най-голямата тапа по това направление. Фандъкова не се ангажира с конкретни срокове за завършване на цялата Южна дъга,

 

заради дългите процедури по отчуждаването на терени по трасето.

 

„Заедно със строежа на Източната тангента, който свърза Северната скоростна тангента с бул. "Владимир Вазов" - това са двете отсечки, за които сме заложили средства през следващата година, обобщи Йорданка Фандъкова. В момента се провежда процедура за избор на изпълнител на локалните платна на Северната скоростна тангента, за които получихме средства от държавата. На 16 септември ще се отворят цените, а до края на месеца трябва да има избран изпълнител и ако няма обжалвания, строителството ще започне”, каза още столичният кмет.

Предимно слънчево време днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605992

В четвъртък ще бъде предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над източните райони от страната, където на места след обяд слабо ще превали. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 26 и 31 градуса.Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде по-високо от средното за месеца.Над планините ще бъде предимно слънчево. След обяд, главно над масивите от източната половина от страната, ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места там слабо ще превали. Ще...

Никой не може да се справи сам с бежанците, трябва общо решение

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272082_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D0%B0%D0%BC+%D1%81+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0

 

  • Миграционният натиск към страната ни е намалял с 30%

 

  • Великобритания все още има ход назад към ЕС

 

-Г-жо Грозданова, европейските лидери се събират в петък в Братислава, където във фокуса на разговорите ще бъде мигрантската криза. Каква позиция ще отстоява България?

 

-България заминава с позицията, която е отстоявала и досега – да се намери единно европейско решение, което да има устойчивост и дълготрайност. Не можем да се справим нито ние, нито която и да е отделна държава сама с този голям проблем. Същественото сега е, че вече имаме потвърждението на големите европейски лидери - и на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че ще получим не само политическа, но и техническа и финансова помощ, за каквато настояваме от юли. Имаме нужда от това, защото нашата граница е външна за Европейския съюз и пазейки България, ние пазим цялата негова територия. На предстоящата среща в Братислава ще поставим вече по-ясно и по-категорично въпроса за нуждата от повече подкрепа, солидарност и отговорност от всички държави, за да може да се справим. Именно в контекста на единството и обединението бяха и срещите на премиера Бойко Борисов с министър-председателите на Унгария и Сърбия Виктор Орбан и Александър Вучич. Разговорите бяха доказателство за това, че се търси диалог. Ние сме партньори с Унгария в ЕС, НАТО и други международни организации и е важно да се разбираме и да си сътрудничим максимално ефективно и в полза и на двете страни. Сърбия е важен наш съсед и приятел, когото подкрепяме по пътя за членство в ЕС, защото от това зависи развитието на региона. Точно в духа на обединението утре в Народното събрание ще бъде прието и решение за обявяване на 19 октомври за Ден на българо-унгарското приятелство, което е по тяхна инициатива. Това е първото такова решение на нашия парламент.

 

-Закъсня ли Европа с мерките за бежанската криза?

 

-Европа по-скоро не можа да даде ясен план за действие, който да бъде изпълняван последователно. Основната причина за това е, че когато 28 държави тогава, а сега 27 без Великобритания, искат да постигнат консенсус, се стига в крайна сметка до много компромиси. А в такава ситуация няма яснота какво точно да се прави.

 

-Трябва ли тогава да се преосмисли моделът на вземане на решения в ЕС за повече оперативност?

 

-В момента има голямо желание да се стигне до една обща стратегия за външна политика и сигурност. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини представи такава стратегия и вече има ясен времеви план за нейното прилагане. В основата й е създаването на т.нар. Европейски отбранителен съюз, който доскоро се наричаше обща европейска армия. Германия и Франция вече дадоха своето категорично потвърждение за него. В момента след Brexit се наблюдава желание в съюза за повече интеграция. В стратегията на Могерини обаче на много места пише - регионални формати. Нямаме нужда от това, а от общи решения, ясни и без компромиси.

 

-А ще успее ли Европа да интегрира самите бежанци?

 

-Има няколко условия, които трябва да се спазят, за да има интеграция. Първото е хората, които идват, да имат желание за това. Другото е възможността на всяка страна и финансово, и организационно да осъществи този процес. Но в основата според мен винаги е стояло образованието. За да можем да интегрираме имигрантите, трябва да ги научим на езика ни и да могат да работят тук. Ние вече имаме добре адаптирани миграционни общности в България – и от Сирия, и от Ирак и дори от Афганистан.

 

-Когато обаче стават все повече бежанците на едно място, не започват ли да се капсулират?

 

Естествено. Тези паралелни общества са навсякъде. И в Германия например турската общност, която е много голяма, е капсулирана. Те не говорят езика и това е проблем, въпреки че на практика са работна ръка там.

 

-Бежанският натиск по границата ни расте или намалява?

 

-За този период от годината спрямо миналата миграционният натиск към България е намалял с 30%, което е много добре. Мигрантите, дошли на наша територия от началото на бежанската криза, са около 30 000. За разлика например от Словакия, която има 100. Унгария и Словакия дори съдят ЕК в Люксембург за квотния принцип за разпределяне на бежанци и не го прилагат.

 

-Предстоящото излизане на Великобритания от ЕС поставя много въпросителни. Нашите сънародници ще могат ли да останат да живеят и работят там?

 

-Много е рано да се отговори на този въпрос. Но аз съм оптимист, не виждам да има някаква пречка за това в бъдеще. Великобритания си остава на картата на Европа, няма да има някакви големи сътресения. Тепърва предстоят преговорите и все още не е задействан член 50 от Лисабонския договор. Ще видим какво ще стане. Няколко пъти съм казвала и още смятам, че има вероятност и за ход назад.

 

-Чисто процедурно възможно ли е това?

 

-Да. Задействайки член 50, има възможност за минимум две години преговори, които могат да продължат и до три години. Условията, до които стигнат ЕС и Великобритания, може да не се харесат на Острова. Може дори договореното да се подложи на референдум и гражданите да кажат, че не искат при тези условия да излизат от ЕС. Така че, всичко е възможно.

Но загубата за България от напускането на Великобритания, наред с това, че тя беше балансьор между Франция и Германия, е че, в много случаи даваше политическа подкрепа на нашите предложения.

 

-Сега Ангела Меркел сякаш остава сама в лидерството в ЕС, не е ли опасно това?

 

-Тя остава основен лидер, но естествено, че ще търси подкрепата и на Франция и Италия, които са големите индустриални сили в ЕС.

 

-Какви трябва да са приоритетите на предстоящото българско председателство на ЕС през първата половина на 2018 г.?

 

-Приоритетите ще се формират заедно с другите две държави в т.нар. Тройка – Естония и Австрия. По принцип всяка страна формира своя основен приоритет в сферата, в която е най-силна. За Естония това е дигитална Европа. За Австрия смятам, че ще бъде миграционната политика, защото те много сериозно поставят въпроса, при това не в посока на единството. А България според мен трябва да заложи сред основните приоритети енергетиката - енергийната сигурност и диверсификация, общ енергиен съюз и пазар.

 

-Какви ползи може да извлече България пряко от председателството и има ли риск за имиджа на страната ни, ако не се справим?

 

Вариант за несправяне няма. Разбира се, ще бъде тежко, защото България за първи път ще поеме председателството и много въпроси, за които теоретично сме се подготвили, може да не предвидим на практика. Но организационно ще се справим, има достатъчно административен ресурс. Все още има малък проблем с преводачите, които ще бъдат необходими, но и за това има време.

А основната полза от председателството ще бъде възможността да покажем страната си, да я рекламираме. България е интересна за много от държавите членки, защото е непозната. За нас ще е много полезно също в този период да използваме опита на Естония за електронното управление. Другото, което ще остане за страната ни от председателството, са подготвените кадри и инфраструктурата, която ще се изгради.

 

Темата с кандидатурата на България за генерален секретар на ООН се превърна в международна. Може ли да има натиск отвън, или страната ни си взема сама решенията?

 

Натиск от дипломатическа гледна точка не е възможно да има. Аз повече възприемам това, което се говори, като заявка за подкрепа и е много добре, че държава като България може да има повече от един кандидат, който има необходимите качества.

 

 

ВИЗИТКА

Родена е през май 1975 г. в София

Завършила е Медицинския университет в София

Депутат от ГЕРБ в три състава на НС

Председател на Комисията по европейски въпроси в 41-вото НС

В 43-тото НС е председател на Комисията по външна политика и ръководител на постоянната делегация на НС в ПАСЕ

Русия се готви за цена на петрола от 30$ за барел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272081_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D0%BE%D1%82+30%24+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D

 Министерството на финансите на Русия очаква в стрес сценария си цената на един барел петрол да бъде 30 долара през идните години, заяви заместник-министърът на финансите Максим Орешкин на конференцията на Fitch Ratings, съобщи БТА.

"Ако се сбъднат отрицателните прогнози за динамиката на световната икономика, то и за петролния пазар не може да има нещо добро. За пореден път ще бъдат преразгледани прогнозите за динамиката на търсенето. Стрес сценарият, който ние виждаме, това, за което трябва да се готвим, е цена на петрола от близо 30 долара за барел през идните няколко години", допълни Орешкин, цитиран от ТАСС.

Не бива да се радваме на сегашните ценови равнища на петрола. Щом констатираме корекция на другите пазари, то това ще се отрази и на петролния, особено като се има предвид, че на петролния пазар се запазват много от проблемите, коментира още руският заместник-министър.

Във вторник средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се понижи до 42,91 долара за барел. В понеделник един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 44,53 долара. За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 основни сорта петрол за износ на страните членки на картела

В азиатската електронна търговия вчера котировките на петрола тръгнаха нагоре, въпреки че надеждите за траен скок бяха охладени от нови информации, които дават да се разбере, че прекомерното предлагане няма да бъде поето скоро от икономиките. Американският лек суров петрол с доставка през октомври повиши котировките си с 21 цента до 45,11 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, също с доставка през октомври, поскъпна с 18 цента до 47,28 долара за барел.

В момент, когато играчите на пазара очакват срещата на производителите на черно злато в Алжир, Международната агенция за енергията посочи, че перспективата за ребалансиране се отдалечава заради търсенето, което страда от икономическата несигурност, и предлагането, което продължава да бъде изобилно подхранвано от ОПЕК.

"Вашингтон пост": Разузнавателната дейност на САЩ срещу Русия се засилва

http://svetoven.pogled.info/news/77107/Vashington-post-Razuznavatelnata-deinost-na-SASHT-sreshtu-Rusiya-se-zasilva

/Поглед.инфо/ Специалните служби на САЩ разширяват разузнавателните операции срещу Русия до мащабите от времената на Студената война. Това пише вестник „Вашингтон пост“, позовавайки се на неназовани източници от американскатао администрация.

Най-бързото "Бентли" с четири врати

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/09/15/2826366_nai-burzoto_bentli_s_chetiri_vrati/?ref=rss


Новият флагман на "Бентли" в гамата на модела Flying Spur ще е версията W12 S, съобщиха от компанията. Със своята максимална скорост от 322 км/ч, това ще е най-бързото "Бентли" с четири врати.

Отвън модела ще се отличава по елементите в черен блестящ цвят по купето и акценти от карбон. Моторът е познатият шестлитров W12, който обаче има мощност от 635, вместо 625 конски сили. Максималният въртящ момент пък скача с 20 Нм до 820 Нм.

Колата е със задвижване на четирите колела...

„Газпром“ съобщи, че е получил първото разрешително за „Турски поток“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272080_%E2%80%9E%D0%93%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%E2%80%9C+%D1%81%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D

 Руският газов гигант „Газпром“ е получил по дипломатически канали от турските власти първото разрешително за строителството на морския участък от газопровода "Турски поток" в рамките на подготвителните процедури за възобновяването на проекта. Това се посочва в прессъобщение на руската компания, цитирано от ТАСС и БТА.

Бих искал да отбележа оперативността и сътрудничеството при работата с турските партньори по първия етап от изпълнението на проекта "Турски поток", коментира ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер полученото разрешително.

След като Русия се отказа от проекта "Южен поток" заради изискванията на ЕС газопроводът да отговаря на т. нар. трети енергиен пакет, бе решено да се строи "Турски поток". Впоследствие преговорите по проекта бяха спрени, включително и заради кризата в отношенията с Турция.

Проектът предвижда изграждането на газопровод през Черно море до европейските части на Турция и след това към границата с Гърция. Дължината на морската част е около 910 километра, а на сухопътната на турска територия - 180 километра.

Общата стойност на проекта се изчислява на 11,4 млрд. евро.

Август е бил най-топлият месец, откакто се води статистика

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5763501

Август е бил най-топлият месец, откакто се води статистикаГореща вълна в Англия. На Острова е бил подобрен 100-годишният рекорд за най-висока температура на 14-и септември - цели 34 градуса. В Лондон пък се очаква градусите да продължат да се повишават и да стигне до 28 градуса, което изкара в парковете и градинките жителите на столицата. Най-горещата част на Великобритания днес ще бъде Източна Англия,

Събота е учебен ден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605990

17 септември (събота) ще е учебен ден за всички училища с програмата за петък. Това съобщиха от Министерство на образованието. Какво ще е времето на първия учебен ден? 23 септември (петък) е обявен за неработен ден, който е след официалния празник 22 септември - Денят на обявяване на независимостта на България....

Форин полиси: Турция не може да види себе си от теории на конспирацията

http://svetoven.pogled.info/news/77106/Forin-polisi-Turtsiya-ne-mozhe-da-vidi-sebe-si-ot-teorii-na-konspiratsiyata

/Поглед.инфо/ Потопете се в публичния дебат на Турция тези дни и ще откриете океан от теоретици на конспирацията. Медиите, голяма част от които подкрепят и хвалят президента Реджеп Тайип Ердоган, са пълни с разгорещени дискусии, обясняващи всеки един проблем на Турция като резултат на отвратителен заговор срещу нацията – заговори от страна на САЩ, ЦРУ , британската корона, на "ционистите", или на "лобито на лихварите" – предполагаема клика, която управлява глобалния капитализъм.

Пътна обстановка в страната - 15 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=331079

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: До 20.10.2016 г. се извършват ремонтно-възстановителни дейности на виадукт при км 20+840 в платното в посока София, в участъка от км 18+250 до км 23+330. Движението се осъществява двупосочно в дясното платно – една лента в посока Бургас и една лента в посока София; В деня преди празничен или почивен ден от 14.

66 611 първокласници тръгват на училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/5763497

66 611 първокласници тръгват на училище66 611 деца за първи път ще чуят училищния звънец и ще прекрачат училищния праг днес. През миналата година първокласниците са били 67 503. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката. По прогнозни данни на регионалните управления по образование броят на учениците от 1 до 12 клас през новата 2016-2017 учебна година ще е

България ще привлича туристи заедно с Румъния

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605989

България разработва съвместни туристически продукти с редица страни от Дунавската стратегия. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред европейския комисар по регионална политика Корина Крецу на среща в Страсбург. Вече сме предприели конкретни стъпки и си партнираме с редица държави, като работата с Румъния е в много напреднала фаза, посочи Ангелкова. Планира се двете държави да провеждат общи събития, които да промотират българските и румънските традиции на далечни пазари и да насърчават взаимния туристически поток. Близо 680 хи...

Поставят осветление на подлеза на бул.”България”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605962

Стартираха ремонтни дейности на осветителната инсталация в подлеза на бул.”България” до хотел „Санкт Петербург” в район „Северен”, съобщи кметът на района инж.Ральо Ралев. Ремонтните дейности ще включат монтаж на нова електрическа инсталация, включваща ново лед осветление, както и допълнително осветление със сензорни датчици, включващи се само при движение и монтаж на нови предпазни решетки. Предстои боядисване на тавана на подлеза, както и почистване на подземното съоръжение. „Очакваме ремонтните дейности да приключат до ...

Облачно и дъждовно на първия учебен ден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605988

На 15 септември в Източна България облачността ще бъде променлива и на места ще превали краткотраен дъжд. По крайбрежието ще духа умерен североизточен вятър, който привечер ще отслабне. Максималните температури ще са между 25 и 28 градуса, за Варна - около 27. Вълнението на морето ще е около 2 бала, а температура на морската вода - до 25 градуса. ...

Момичета бият и събличат ученичка пред камера, качват клипа във фейсбук

https://www.24chasa.bg/novini/article/5763485

Момичета бият и събличат ученичка пред камера, качват клипа във фейсбукВ навечерието на първия учебен ден видеоклип с брутална гавра с тийнейджърка, публикуван във фейсбук, предизвика бурна вълна от недоволство в мрежата, съобщи Нова тв. На клипа се вижда как две момичета се нахвърлят върху своя позната, обвинявайки я, че е правила секс с определено момче. Докато едната побойничка напада жертвата, удря я,

Партията на Георги Първанов обявява кандидат-президент днес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/15/2827207_partiiata_na_georgi_purvanov_obiaviava/?ref=rss


АБВ ще представи кандидата си за президент днес. Според запознати най-голям шанс да бъде номиниран има бившият социален министър във втория кабинет "Борисов" Ивайло Калфин, който бе кандидат за президент на БСП през 2011 г. Шансове имал и депутатът от партията ген. Михо Михов.

АБВ ще обяви решението си да издигне самостоятелна кандидатура за президент, след неочаквания развод с БСП през август. Двете партии планираха да влязат заедно в битката, като се говореше, че кандидатът за...

Напрежение между имигранти и жители в Овча купел

http://offnews.bg/news/n_1/n_636044.html

Жители на столичния ж.к. "Овча купел" съобщиха за поредица от нападения от настанени в бежанския център в квартала чужденци. Това доведе до напрежение и намеса на полицията.  По сигнали на жители на квартала три поредни вечери е имало побой между младежи и имигранти. Стефан Райчев написа във Фейсбук, че на ул. "Монтевидео" през нощта на 13 срещу 14 септември е имало бой, предизвикан от чужденци. "Този път счупена кола и вадене на ножове. Утре най-вероятно ще убият някой, но поне полицията дойде бързо за 40-60 мин. Бежанският лагер е на 2-3 км от нападението. Докато Бойко реже лентички, нас ни мачкат пред домовете ни", написа Райчев, цитиран от Нова тв. Друг жител на квартала твърди, че чужденци са ходили на групи, въоръжени с мачете. "Защо МВР мълчи за случая снощи в Овча купел с "Невинни бежанци " с мачетета, които нападат хората? ЗАЩО НИТО ЕДНА ТЕЛЕВИЗИЯ НЕ РЕАГИРА?", написа в профила си Кирил Димитров.  В района е имало засилено полицейско присъствие, но в бюлетина на СДВР не е отбелязано да е имало инциденти.  Пред Нова тв жена разказа, че снощи - 14 септември, група млади мъже с бухалки се запътила към лагера. Чули се викове и изглеждали така, сякаш гонят някого. Не се виждало нищо, но се чували викове и крясъци, като чула някой да казва „Излезте, бе“. След около 2 минути същите мъже се разбягали по ул. „Монтевидео“. Жената заяви, че в в квартала от последните дни има напрежение. „Надявам се да не е политически сценарий, надявам се да не се създава изкуствено това напрежение. Този протест не му е мястото на центъра тук“, коментира тя. Появи се и информация за счупени стъкла на автомобили, но без да се съобщават подробности за нападателите.  Директорът на 6 РУ Петър Василев поясни, че снощи е имало сигнал за събиране на група хора около лагера. Пратени са автопатрули, които не открили хора пред лагера. Василев каза, че хората са „избягали в бързо темпо“. Оплакване от настанените в лагера чужденци за това, че са били нападнати, не е имало. Чували се само крясъци и сигнал за чупене на стъкла. Полицията обаче не е установила такова нещо. Недоволни жители на квартала организират протест на 16 септември, на който ще поискат незабавно закриване на лагера за имигранти и отвеждането им в лагери от закрит тип. Жителите на "Овча купел" искат и незабавно екстрадиране на "пришълците". Протестът ще се проведе пред центъра за имигранти от 19.00 часа. 

Днес ще е слънчево с максимални температури между 26° и 31°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5763487

Днес ще е слънчево с максимални температури между 26° и 31°Днес ще бъде предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над източните райони от страната, където на места след обяд слабо ще превали. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 26° и 31°.Това съобщиха за Агенция „Фокус”  от Националния институт по метеoрология и хидрология

Засрамена тийнейджърка съди родителите си - поствали нейни бебешки снимки във Facebook

https://www.actualno.com/curious/zasramena-tijnejdjyrka-sydi-roditelite-si-postvali-nejni-bebeshki-snimki-vyv-facebook-news_562975.html

Тийнейджърка съди родителите си за това, че са поствали във Facebook засрамващи нейни снимки от детството.18-годишната австрийка твърди, че през последните 7 години родителите й са публикували над 500 снимки.Според нея интимните снимки са ставали публично достояние без нейно съг

Пловдив е най-опасният за движение град в България

https://www.actualno.com/plovdiv/plovdiv-e-naj-opasnijat-za-dvijenie-grad-v-bylgarija-news_562950.html

Пловдив е най-опасният български град за шофиране. Това става ясно от справка на Пътната полиция, предоставена в рамките на писмен отговор на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова до депутат, предаде БГНЕС. Градът под тепетата води в черната статис

Най-красивият Mercedes-AMG остана без покрив

https://www.actualno.com/cars/naj-krasivijat-mercedes-amg-ostana-bez-pokriv-news_562976.html

Концернът Daimler официално представи роудстъра си Mercedes-AMG GT. Суперколата излиза в две модификации, които значително се отличават от версиите купе, на чиято база са изградени. Официалната премиера на автомобилите ще се състои на стартиращото в края на месеца международно изло

Републиканската партия в САЩ опроверга съобщения за хакерска атака срещу нея

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/77105/Republikanskata-partiya-v-SASHT-oproverga-saobshteniya-za-hakerska-ataka-sreshtu-neya

/Поглед.инфо/ Националният комитет на Републиканската партия в САЩ не разполага с данни за извършена хакерска атака на нейните компютърни системи.

Над 600 първокласници започват училище във Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605956

Над 600 първокласници от Община Враца ще прекрачат днес прага на училището за първи път. Общо учениците в региона са над 7 700. В общината учебната година ще започне нормално във всички учебни заведения. В две от трите професионални гимназии във Враца за първи път в тази учебна година стартира дуално обучение. Материално-техническата база е подготвена, информират от общинската управа. Извършените текущи ремонти в училищата на повечето места  са завършени, а  там където не са приключили няма да нарушат нормалния учебен процес. Около 1 000 учениц...

„Уважаеми ученици, официалното облекло е неизменна част от празника"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605987

За 10 000 ученика от област Габрово днес започва учебната 2016/2017 година. 837 от тях са първокласниците. Учебните заведения имат готовност да започнат учебния процес. За новопостъпилите ученици от 8 клас в Национална Априловска гимназия откриването на учебната година ще се състои пред паметника на Васил Априлов в 10:00 ч. Тържествената церемония за гостите и учениците от 8, 9, 10, 11 и 12 клас започва в 10:30 ч. във вътрешния двор на училището. „Уважаеми ученици, официалното облекло е неизменна част от празника", при...

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=331078

Поради извършване на строителни ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 15 септември ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 15:00 ч.

Мъри срещу наследника си на старта в Лига Европа

https://www.24chasa.bg/sport/article/5763010

Мъри срещу наследника си на старта в Лига Европа В края на сезон 2002/2003 Станимир Стоилов прекрати футболната си кариера. След последния мач бъдещият треньор връчи фланелката на все още бледия юноша Живко Миланов и така неофициално го обяви за свой наследник. Воденият от Мъри “Астана” ще стартира кампанията в групите на Лига Европа срещу отбор, в който играе именно Миланов.

Данаил Кирилов: И парламентът може да осъмне върху частен терен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5763095

Данаил Кирилов: И парламентът може да
 осъмне върху частен теренСделката с царските конюшни е унищожаема - Г-н Кирилов, има ли шанс разпорежданията с царските конюшни да се разтрогнат и теренът да се възстанови като държавна собственост? - Има такава възможност според мен. Не бих искал да прогнозирам, но е възможно и да последва вълна от дела. - Какви дела? - Не само държавата да предяви иск за разваляне на

На Гребната база откриват 63-то Световно първенство по спортен риболов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605981

Днес в Пловдив ще бъде официално открито 63-то Световно първенство на нациите по спортен риболов. Церемонията ще се състои от 18 часа на официалната трибуна на Гребната база. В престижното състезание участват отбори от 34 държави. Очаква се шампионатът да бъде открит от министъра на спорта Красен Кралев. Самото състезание е в събота и неделя. Зрителите ще могат да наблюдават първенството зад оградителните ленти. Гребният канал ...

Опит за саморазправа с бежанците в „Овча купел“

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/opit-za-samorazprava-s-bezhancite-v-ovcha-kupel-6058804

Полицията е обградила бежанския лагер в квартала късно снощи и до сблъсъци не се е стигнало

Открива се новата учебна 2016/2017 г. в община Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JAhNO8gQI1k/

На 15-ти септември  започват училище 2435 ученици от  12-те училища в община Поморие. Първокласниците, които днес  прекрачват за първи път училищния праг са 331. С празнична програма всички училища в община Поморие  ще открият учебната година.

Училищната  мрежа за учебната 2016/2017 г. е следната

  1. УЧИЛИЩА:
    1.       СОУ “Иван Вазов “ –  гр. Поморие

1.1.              Начален етап:

І клас                                                   3  паралелки                      71   ученици

ІІ клас                                                  4  паралелки                      92   ученици

ІІІ клас                                                4  паралелки                      78   ученици

ІV клас                                                4  паралелки                      86   ученици

1.2.              Прогимназиален етап:

V клас                                                  3  паралелки                      76   ученици

VІ клас                                                4  паралелки                      87   ученици

VІІ клас                                               3  паралелки                      66   ученици

1.3.              Гимназиален етап:

VІІІ клас  Английски език              1  паралелка                      14   ученици/-4

ІХ клас Английски език                  1  паралелка                      18   ученици

Х клас  Стоп.мениджмънт             1  паралелка                      14   ученици/-4

XI клас Стоп.мениджмънт             1  паралелка                      15   ученици/-3

XII клас Стоп.мениджмънт           1  паралелка                      24   ученици

Общо                                                                                                  641   ученици

1.4.              Полуинтернатни групи:

I клас                                                   2  групи                                               46   ученици

II клас                                                  1  група                                              22   ученици

III клас                                                1  група                                               22   ученици

IV-VIII клас                                       1  смесена група                             25   ученици

  1. ОУ ”Христо Ботев “ –  гр. Поморие

2.1.         Начален етап:

Подготвителна група                      1 група                                 20   деца

І клас                                                   3  паралелки                      60   ученици

ІІ клас                                                  2  паралелки                      35   ученици

ІІІ клас                                                3  паралелки                      55   ученици

ІV клас                                                2  паралелки                      44   ученици

2.2.         Прогимназиален етап:

V клас                                                  2  паралелки                      45   ученици

VІ   клас                                              2  паралелки                      37   ученици

VІІ  клас                                              2  паралелки                      37   ученици

VІІІ клас                                             2  паралелки                      45   ученици

Помощни паралелки за децата от ЦНСТ:

III пом. клас                                       1 паралелка                        5    ученици

ІV- VІІ  клас                                       1 паралелка                       6    ученици

Общо                                                                                                389   ученици

2.3.         Полуинтернатни групи:

І клас                                                    3  групи                               60   ученици

ІІ клас                                                  2  групи                               35   ученици

ІІІ клас                                                3  групи                                55   ученици

ІV клас                                                 2  групи                               44   ученици

  1. ОУ “Св. П. Хилендарски” – гр. Каблешково

3.1.         Начален етап:

І клас                                                    2  паралелки                     50   ученици

ІІ клас                                                  2  паралелки                     44   ученици

ІІІ клас                                                2  паралелки                      32   ученици

ІV клас                                                2  паралелки                      44   ученици

3.2.         Прогимназиален етап:

V клас                                                  2  паралелки                      40   ученици

VІ клас                                                2  паралелки                      36   ученици

VІІ клас                                               2  паралелки                      54   ученици

VІІІ клас                                             1  паралелка                      14   ученици/-4

Общо                                                                                                 314   ученици

3.3.         Полуинтернатни групи:

І клас                                                   2  групи                                               48   ученици

ІІ клас                                                  2  групи                                               42   ученици

ІІІ клас                                                1  група                                               26   ученици

ІV клас                                                2  групи                                             44   ученици

V клас                                                  1  група                                               27   ученици

VІ клас                                                 1  група                                               27   ученици

VІІ клас                                                1  група                                               27   ученици

  1. ОУ ”Христо  Ботев” – гр. Ахелой

4.1.         Начален етап:

І клас                                                   1 паралелка                       26   ученици

ІІ клас                                                  2  паралелки                      38   ученици

ІІІ клас                                                1  паралелка                      26   ученици

ІV клас                                                1  паралелка                      17   ученици

4.2.         Прогимназиален етап:

V клас                                                  1  паралелка                      15   ученици/-3

VІ клас                                                1  паралелка                      19   ученици

VІІ клас                                              1  паралелка                      17   ученици/-1

VІІІ клас                                             1  паралелка                      12   ученици/-6

Общо                                                                                                  170  ученици

4.2.         Полуинтернатни групи:

І клас                                                   1 група                              26   ученици

II клас                                                2 групи                                 37   ученици

III клас                                              1 група                                  25   ученици

ІV клас                                               1 група                                17   ученици

V и VI клас                                         1 група                                25   ученици

  1. ОУ ”Христо Ботев” – с. Бата                       

5.1.         Начален етап:

Подготвителна група                      1  група                                 12   деца

І клас                                                   1  паралелка                      15   ученици/-1

ІІ клас                                                  1  паралелка                      24   ученици

ІІІ клас                                                1  паралелка                      28   ученици

ІV клас                                                1  паралелка                      16   ученици

5.2.         Прогимназиален етап:

V клас                                                  1  паралелка                      22   ученици

VІ клас                                                1  паралелка                      23   ученици

VІІ  клас                                              1  паралелка                      14   ученици/-4

VІІІ клас                                             1  паралелка                      10   ученици/-8

Общо                                                                                                164  ученици

5.3.         Полуинтернатни групи:

І клас                                                   0,5  група                            13   ученици

ІІ клас                                                  1  група                               24   ученици

ІІІ клас                                                1  група                               28   ученици

ІV клас                                                 0,5  група                           13   ученици

V клас                                                  1  група                                22   ученици

VІ клас                                                1  група                               23   ученици

VІІ клас                                               0,5  група                            14   ученици

VІІІ клас                                             0,5  група                            10   ученици

  1. ОУ ”Отец Паисий” – с. Страцин

6.1.         Начален етап:

І клас                                                   1  паралелка                      29   ученици

ІІ клас                                                  1  паралелка                      15   ученици/-1

ІІІ клас                                                1  паралелка                      24   ученици

ІV клас                                                2  паралелки                      34   ученици

6.2.         Прогимназиален етап:

V клас                                                  1  паралелка                      19   ученици

VІ клас                                                1  паралелка                      16   ученици/-2

VІІ клас                                               1  паралелка                      17   ученици/-1

VІІІ клас                                             1  паралелка                      15   ученици/-3

Общо                                                                                                 169   ученици

6.3.         Полуинтернатни групи:

І клас                                                  1  група                             29  ученици

ІІ и ІІІ клас                                        1  смесена група               19  ученици

ІІІ клас                                                1  група                             20  ученици

IV клас                                                1 група                               28 ученици

V и VІ клас                                         1  смесена група               27  ученици

VІІ и VІІІ клас                                   1  смесена група              25  ученици

  1. ОУ ”Г. Ст. Раковски” – с. Гълъбец

7.1.         Начален етап:

І клас                                                   1  паралелка                      18 ученици

ІІ клас                                                  2  паралелки                    26  ученици/-6

ІІІ клас                                                1  паралелка                      16  ученици

ІV клас                                                1  паралелка                      21  ученици

7.2.         Прогимназиален етап:

Vклас                                                   1 паралелка                       20  ученици

VI клас                                                 1 паралелка                       15  ученици/-3

VII клас                                                1 паралелка                       20  ученици

VІІІ клас                                             1 паралелка                       11  ученици/-7

Общо                                                                                                 147  ученици

7.2.         Полуинтернатни групи:

І и ІІІ клас                                          1  смесена група               25  ученици

ІV клас                                                 1  група                               21  ученици

II и ІІІ клас                                        1  смесена група                 25  ученици

  1. ОУ “Св. св. Кирил и Методий” – с. Порой                             

8.1.         Начален етап:

І и ІІ клас                                            1  слята паралелка          14  ученици/-2

III клас                                                1  паралелка                      12  ученици/-4

IV клас                                                1  паралелка                      12  ученици/-4

8.2.         Прогимназиален етап:

V клас                                                  1 паралелка                       11 ученици/-7

VI клас                                                1 паралелка                        15  ученици/-3

VII и VIII клас                                  1 слята паралелка            23  ученици

Общо                                                                                                87  ученици

8.3.         Полуинтернатни групи:

І – IV клас                                          1  смесена група                28  ученици

V – VII клас                                         1  смесена група              28  ученици

  1. ОУ ”Елин Пелин”- с. Дъбник

9.1.         Начален етап:

І и IV клас                                           1 слята паралелка            6  ученици/-10

II и III  клас                                        1 слята паралелка            8  ученици/-8

9.2.         Прогимназиален етап:

V и VI клас                                         1 слята паралелка            12  ученици/-6

VII и VIII клас                                  1 слята паралелка            10  ученици/-8

Общо                                                                                                 36  ученици

9.3.        Полуинтернатни групи:

І,ІІ,III и IV клас                                   1 смесена група                14 ученици

  1. ОУ “Христо Ботев” – с. Горица    

10.1.       Начален етап:

I клас                                                   1  паралелка                    11 ученици/-5

II и III клас                                        1 слята паралелка          15 ученици/-1

IV клас                                                1паралелка                      11  ученици/-5

10.2.       Прогимназиален етап:

VI и VIII клас                                    1 слята паралелка            19  ученици

VII клас                                              1 паралелка                       11  ученици/-6

Общо                                                                                                67 ученици

10.3.       Полуинтернатни групи:

І- IV клас                                           1 смесена група                 22 ученици

  1. НУ “Константин Величков” – с. Габерово

11.1.       Начален етап:

I клас                                                   1 паралелка                      12  ученици/-4

II клас                                                 1 паралелка                        9  ученици/-7

IV клас                                              1 паралелка                          10  ученици/-6

Общо                                                                                                 31 ученици

11.2.       Полуинтернатни групи:

I и II клас                                            1 смесена група                15 ученици

II и IV клас                                      1 смесена група                   16 ученици

  1. ПГТ “Алеко Константинов” – гр. Поморие

IX клас                                                 3  паралелки                      78  ученици

X клас                                                  2  паралелки                      57  ученици

XI клас                                                  2  паралелки                     44  ученици

XII клас                                               3  паралелки                      42  ученици/-1

Общо                                                                                        221 ученици

15 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=331077

Събития: 608 г. – Свети Бонифаций IV става папа. 668 г. – Римският император Констант II е убит в банята си от заговорници. 921 г. – Света Людмила е убита по заповед на снаха си в Тетин. 1514 г. – Томас Уолси е избран за архиепископ на Йорк.

Питка за "Добре дошли"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5762830

Питка за "Добре дошли"Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vboianova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

В събота изтича крайният срок за подаване на заявления за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605667

И за кампанията през периода 2016/2017 от община Дупница са осигурени 20 000 лв. от бюджета за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. Сумата, която се отпуска на семейство е 1500 лв. Крайният срок за подаване на заявления наближава. Заинтересованите могат да кандидатстват до събота, включително, тъй като е работен ден. До момента са подадени 6 броя документи. В миналата кампания финансова помощ получиха 14 семейства, парите на всички са изплатени обясниха от общината. Специално назначена комисия разглежда постъпилите документи и ОбС...

Нова система за достъп осигурява безопасността на ученици

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605935

Нова система за контролиран достъп започва да работи в ЕГ „Йоан Екзарх“ във Враца от днес, съобщи директорът Валентина Михайлова. Учебното заведение е първото в областта, което въвежда специален пропускателен режим с технически средства. „Основната идея е да осигуряваме безопасността на децата. Освен това системата ще ни дава и информация кога децата идват и си тръгват от училище, дали закъсняват, колко пъти влизат и излизат навън. Така ще бъдем полезни на родителите, а и на други органи, ако потърсят информация“, обясни директорът. Чрез въвежд...

Майка сподели най-силната снимка като предупреждение за рака при децата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605986

Майка сподели разтърсваща снимка, с която да се опита да повиши вниманието и да предупреди за рака при децата. Снимката показва колаж на малката й дъщеричка - 8-годишната Емили, в ученическа униформа през 2015 г. и същото място, на което е снимана, но празно, през 2016-а. Емили е диагностицирана с рак, когато е едва на 5 години и си отива от този свят след 3-годишна борба със заболяването. Майка й обаче споделя силното послание във Фейсбук, за да предупреди родителите и да повиши вниманието им за симптомите на заболяването, пише "Индипендънт". ...

Пловдив въвежда за първи път в страната Монтесори обучение в градините

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605819

За първи път в България в началото на 2017 година в пет общински детски градини в Пловдив (ДГ „Мирослава“, ДГ „Майчина грижа“, ДГ „Буратино“, ДГ „Мир“ и ДГ „Велимира“), общо в 10 групи, ще бъде въведена Монтесори педагогика. Към настоящия момент в петте детски градини вече са доставени необходимите Монтесори материали за по една група, като до края на годината ще бъдат оборудвани на вторите групи. През лятото екипите на петте детски градини работеха за създаването на адекватна среда. Продължава и обучението на 25 педагози и 5 служители от отде...

Прокуратурата разследва бивш финансов министър за лихварство

https://www.actualno.com/crime/prokuraturata-razsledva-bivsh-finansov-ministyr-za-lihvarstvo-news_562961.html

Стоян Александров е разследван за лихварство от прокуратурата. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред bTV. Проверката е започнала на 8 септември и се води от Софийската градска прокуратура. Тя е за периода 2002 - 2016 г., докато Александров е бил директ

Помощ при нужда от лечение в чужбина

https://www.actualno.com/health/pomosht-pri-nujda-ot-lechenie-v-chujbina-news_562962.html

Пациенти от България, които имат нужда от лечение в чужбина,вече имат достъп до клиники от цял свят със съдействието на „Медикъл Караджъ“. С едно обаждане или посещение в офиса на консултантската фирма, пациентът може да получи оферти за диагностика или лечение от бол

Китай е против едностранни санкции срещу Северна Корея

https://www.actualno.com/asia/kitaj-e-protiv-ednostranni-sankcii-sreshtu-severna-koreja-news_562965.html

Китайският външен министър Ван И заяви, че страната е срещу въвеждането на едностранни санкции по отношение на КНДР, предаде РИА Новости. „Китай е съгласен с останалите членове на Съвета за сигурност на ООН за необходимостта от реакция във връзка с новите събития на Кор

Благодаря Ви, че се борите, учители!

https://www.actualno.com/actualno/blagodarja-vi-che-se-borite-uchiteli-news_562439.html

15 септември винаги е бил особен ден, в който радост, ентусиазъм, тъга и очакване се вплитат в необичаен синхрон. 15 септември е пълен с букети и вперени погледи, отрупан е с думи и красиви тоалети. 15 септември пулсира в ритъма на училищния звънец и посреща новата или поредната

Няма грешка: БДЖ спира автобусите, пуска влакове

http://offnews.bg/news/n_1/n_636018.html

От днес ще бъде възстановено движението на всички пътнически влакове, които бяха временно заменени от автобуси в няколко железопътни участъка на страната, съобщиха от БДЖ. Заради системен недостиг на локомотиви от жп превозвача се видяха принудени да спрат релсовите возила и да пуснат на тяхно място автобуси през летния сезон. Железопътните участъци, в които сега се възстановява движението на влаковете, са: Бургас – Карнобат – Сливен; Мездра – Бойчиновци – Монтана – Берковица Пловдив – Карлово; Долна махала – Хисар; Стара Загора – Карлово; Горна Оряховица – Шумен; Мездра – Плевен; София – Перник; Своге – София; София – Банкя. Възстановено ще бъде движението и на два пътнически влака по направленията Златица – Карлово и Карлово – Златица.

Прогноза за времето - 15 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=331076

Днес над страната ще бъде предимно слънчево. Над Черноморието облачността ще е разкъсана, след обяд - предимно значителна и на места слабо ще превали. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 24° - 27°.

Банка кадри в РУО Пловдив осигурява учители там, където няма

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605964

В Регионалното управление на образованието има създадена т.н. банка кадри, която елиминира опасността някои учебни заведения, особено в по-малките населени места, да останат без учители. Това съобщи за Дарик началникът на Регионалното управление на образованието в Пловдив Иванка Киркова Всичките 203 учебни заведения на територията на Пловдив област ще започнат учебната 2016-2017-та година в срок. 6441 първокласници ще прекрачат прага на училищата на територията на Областта тази година, в Пловдив броят им е 3646. С близо 620 000 лева 40 учебни з...

Днес се отбелязва Международния ден на демокрацията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605979

На 15 септември Интерпарламентарният съюз и парламенти от целия свят отбелязват Международния ден на демокрацията. Датата е обявена за такава в края на 2007 г. от Общото събрание на ООН. Основаният през далечната 1889 г. като асоциация на отделни парламентаристи Интерпарламентарен съюз днес има над 140 страни-членки, за които основополагащите идеи за мир, сигурност и междупарламентарен диалог представляват непреходни цели. През 2002 г. ИПС придобива статут на постоянен Наблюдател към ООН, а също и изключителното право да изпраща документи до Об...

На 15 септември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5762799

На 15 септември рожден ден иматМилен Миланов, актьор, председател на фондация “А'Аскеер” Александър Андреев, говорител на ЦИК Проф. Атанас Атанасов, актьор и режисьор Георги Илиев-Майкъла, бизнесмен, бивш футболист Димитрина Ходжева, директор на фондация “Димитър Бербатов” Драгомир Симеонов, журналист Нели Рангелова, естрадна певица Проф.

Днес е първият учебен ден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605984

Днес е първият учебен ден и училищният праг за първи път ще прекрачат над 66 хиляди първокласници. Учебната година започва в 2537 училища в цялата страна, а общият брой на учениците е 719 405. Учебната година ще започне спокойно, уверена е Меглена Кунева По случай началото на новата учебна година са организирани множество инициативи и празненства. Министърът на образованието Меглена Кунева съобщи, че учебната година ще започне нормално в страната. "Го...

С чадъри на училище само в източна България

http://offnews.bg/news/n_1/n_636043.html

Слънце ще грее в първия учебен ден, с чадъри на училище трябва да отидат децата в източната част на страната, където ще превали.  Максималните температури ще са между 26 и 31 градуса. Над Черноморието облачността ще е разкъсана, следобед - предимно значителна, и на места слабо ще превали. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 24 и 27 градуса. Вълнението на морето ще е около 2 бала. Температурата на морската вода е 24-25 градуса. Над планините ще бъде предимно слънчево. След обяд, главно над масивите от източната половина на страната, ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места там слабо ще превали. Ще духа умерен североизточен, по високите и открити части - до силен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19 градуса, на 2000 метра - около 12 градуса.

Над 700 хиляди деца влизат в класните стаи

http://offnews.bg/news/n_1/n_636017.html

66 611 деца тръгват за първи път на училище днес. През миналата година първокласниците са били 67 503.  Броят на учениците от 1 до 12 клас през новата учебна година ще е 719 405, по прогнозни данни на регионалните управления по образование. През миналата година в дневна форма на обучение са били включени 718 370 ученици.  Новата учебна година ще бъде открита в над 2000 училища. Поради демографската криза през новата учебна година се закриват 27 училища. Най-много са основните училища – 12, следвани от началните училища и професионалните гимназии.

Родители на деца с увреждания протестират в Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605966

Родители на деца с увреждания ще протестират срещу закриване на учебната дейност в СУПЦ „Св. Георги“- Пловдив, научи Дарик. Днес те се събират пред сградата на центъра. Те са подготвили писмо до социалното министерство, в което изразяват своето несъгласие. „Защо трябва да се съобразяваме с определени Европейски норми, които приложени в България ще доведат до по-лоши условия на живот на нашите деца и близки, както и невъзможност за интегриране в обществото ни. Някои от тези  деца са имали трудно и горчиво детство, много са били изоставени от ро...

36-годишен мъж е загинал при катастрофа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/H0XfnNP_LTI/

На 14.09.т.г. около 21.50 ч. на автомагистрала «Тракия», километър 326+700, с посока на движение от София към Бургас, поради движение с несъобразена скорост, самостоятелно катастрофира, блъскайки се в пътна мантинела, лек автомобил «БМВ 745 Д», управляван от 25- годишния С.С. от Ямбол. От ПТП на място загинал спътникът на С.С. – Д.Я., 360 годишен от Ямбол, а С.С. е настанен за лечение в МБАЛ «Дева Мария» с диагноза «ампутация на десния крак», съобщиха от ОДМВР-Бургас.

Експерт: Агресивността сред децата не е нараснала толкова, но е станала по-жестока

https://www.actualno.com/society/ekspert-agresivnostta-sred-decata-ne-e-narasnala-tolkova-no-e-stanala-po-jestoka-news_562955.html

Скандален видеоклип на агресия между тийнейджъри разбуни духовете в социалните мрежи. На видеото момиче, което видимо е непълнолетно, е ритано в главата и е принудено да се съблече голо. Психологът Росен Йорданов коментира, че освен обичайните фактори за такова поведение,

Как американците истински зарадваха Асад

https://www.actualno.com/analysis/kak-amerikancite-istinski-zaradvaha-asad-news_562957.html

Асад навярно злорадо потрива ръце. Ако примирието в Сирия се задържи, САЩ могат да ликвидират и последните опозиционни сили в страната, с което ще окажат нeоценима услуга на диктатора, твърди Бьорн Блашке. Със сигурност ще има откъслечни престрелки, които ще поставят под в

В София разлепиха плакати с имена и снимки на хора, обявени за наркодилъри

https://www.actualno.com/sofia/v-sofija-razlepiha-plakati-s-imena-i-snimki-na-hora-objaveni-za-narkodilyri-news_562956.html

Плакати с имена и снимки на хора, обявени за наркодилъри в София, са разлепени по дърветата около НДК, съобщи БНР. Повечето от посочените са известни от полицейските сводки. Акцията е с мотото „Мъжете, които тровят децата ни“. Под плаката е уточнено, че хората от снимките се ползват с подкрепата на политици и висши полицаи. Изброени са и седем града, в които мъжете продавали наркотици. За момента хората, разлепили плакатите, са неизвестни.

3,7 млн. деца бежанци нямат възможности да учат

https://www.actualno.com/asia/37-mln-deca-bejanci-njamat-vyzmojnosti-da-uchat-news_562954.html

Около 3,7 млн. деца на принудени да емигрират родители нямат възможност да се учат. Данните се съдържат в доклад на Управлението на върховния комисар на ООН по бежанските въпроси. „Около 1,75 млн. деца, които са бежанци, не са ходили на начално училище, а 1,95 млн. - в средно. При

Все повече българи с отнети шофьорски книжки в Румъния

https://www.actualno.com/society/vse-poveche-bylgari-s-otneti-shofiorski-knijki-v-rumynija-news_562958.html

Нараства броят на отнетите шофьорски книжки на българи в Румъния, съобщава БНТ. 530 свидетелства за правоуправление са взети само за първите 8 месеца на годината. За шофиране преди да изтече наказанието, румънските шофьори влизат в затвора. За разлика от България полицията

За този град няма да ви стигне цял живот (видео и снимки)

http://www.vesti.bg/za-tozi-grad-niama-da-vi-stigne-cial-zhivot-video-i-snimki-6058780

Археологически разкопки има из цял Рим, а милиони туристи го посещават ежегодно, за да се докоснат до магията на смесицата между миналото и настоящето там.

Мъжете с най-странните бради и какво е тяхното предимство

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/myzhete-s-naj-strannite-bradi-i-kakvo-e-tiahnoto-predimstvo-6058781

Австралийско изследване показва, че жените, търсещи дългосрочна връзка, намират за по-привлекателни представителите на силния пол с големи бради

Само на 3 места без вода в София днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_635990.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. Подмяна на спирателен кран на ул. „Стар Беловодски път“ в „Бояна“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа по ул. „Беловодски път“ от ул. „Планинарска песен“ до ул. „Георги Рилски“, ул. „Цветна“, ул. „Богова стъпка“, ул. „Баевица“ по ул. „Църковна“ от ул. „Илия Кутов“ до ул. „Богова стъпка“, по ул. „Илия Кутов“ от ул. „Богова стъпка“ до ул. „Църковна“, ул. „Владимир Димитров- Майстора“.  Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Хайдушка поляна“ в жк. „Лагера“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на Бл. 8. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Кирил Пърличев“ в „Орландовци“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа по ул. „Кирил Пърличев“ от ул. „Локорска“ до ул. „Мара Бунева“.  .

Дарение, осигурено от млади социалисти получи Регионалната библиотека

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605961

Младите плевенски социалисти стартираха на 14 септември поредица от инициативи като направиха дарение на Регионалната библиотека "Христо Смирненски". Сред дарените над 30 тома книги има енциклопедии, бестселъри, произведения на българската и чуждестранна класика. Поводът е 15 септември. Членовете на Младежкото обединение в БСП честитят празника на всички учители и ученици и им желаят успешна учебна година. ...

Какво ще е времето на първия учебен ден?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605982

В четвъртък ще бъде предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над източните райони на страната, където на места след обяд слабо ще превали. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 26 и 31 градуса. Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде по-високо от средното за месеца. Над Черноморието облачността ще е разкъсана, следобед - предимно значителна, и на места слабо ще превали. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 24 и 27 ...

Днес на училище тръгват 66 611 първокласници

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/09/15/2827199_dnes_na_uchilishte_trugvat_66_611_purvoklasnici/?ref=rss


Днес официално се открива учебната година, а училищния звънец за първи път ще чуят 66 611 деца, съобщиха от просветното министерство. През миналата година първокласниците са били 67 503.

По прогнозни данни на регионалните управления по образование броят на учениците от 1 до 12 клас през новата 2016/2017 учебна година ще е 719 405. През миналата година в дневна форма на обучение са били включени 718 370 ученици.

Поради демографската криза през новата учебна година се...

Днес в България е корупция само тази далавера, в която не участва ГЕРБ

https://www.actualno.com/cite/dnes-v-bylgarija-e-korupcija-samo-tazi-dalavera-v-kojato-ne-uchastva-gerb-news_562953.html

Днес в България е корупция само тази далавера, в която не участва ГЕРБ. Това заяви в ефира на Нова телевизия ген. Атанас Атанасов  

US телевизия обяви Клинтън за мъртва, лекарят на Хилари пусна подробности за здравето й

http://offnews.bg/news/n_1/n_636042.html

Американска телевизия обяви по погрешка, че Хилъри Клинтън е починала. По-късно ABC 7 се извини за огромния гаф. Лекарят на кандидата за президент на демократите съобщи, че Клинтън има "незаразна бактериална пневмония" и  се лекува с антибиотици.  „Добър вечер, аз съм Сандра Букман. А аз съм Джо Торес. Започваме с извънредната новина за смъртта на Хилари Клинтън. Докторът на Хилари Клинтън току що съобщи, че е поставил диагноза "пневмония" на кандитата за президент на републиканците”, започнаха новините на тв канала.  Водещият се обърка, докато съобщава новината за здравословния проблем, който не позволи на Клинтън да остане за цялата церемония за годишнината от 11 септември в Ню Йорк.  Клинтън е здрава и годна да служи като президент на САЩ, възстановява се от бактериална пневмония, която не е заразна, според своя лекар д-р Лиза Бардак, се казва в разпространено от щаба на Демократическата партия писмо за състоянието на Хилъри, съобщи Ройтерс. Бардак заявява, че холестеролът и кръвното налягане на Клинтън с в норма, няма признаци за проблеми със сърцето. Тя взима Clarinex за алергията си, добавка на витамин В12 и Coumadin против образуване на съсиреци в кръвта. През декември 2012 г. Хилъри Клинтън падна в дома си и получи сътресение. 

Обявиха смъртта на Хилари Клинтън по телевизията, тя била вече здрава

https://www.actualno.com/america/objaviha-smyrtta-na-hilari-klintyn-po-televizijata-tja-bila-veche-zdrava-news_562944.html

Кандидатът за президент от Демократическата партия в САЩ Хилари Клинтън е в добро здраве и е способна да служи като президент на страната, заяви нейният личен лекар. Д-р Лайза Бардък уточни в съобщение до пресата от две страници, че действително Хилари Клинтън е била болна

Жена влезе в мъжки затвор заради грешка при полово изследване

https://www.actualno.com/curious/jena-vleze-v-myjki-zatvor-zaradi-greshka-pri-polovo-izsledvane-news_562942.html

Жена беше вкарана заедно с още 40 мъже в затвор в Маями след като по грешка бе категоризирана като мъж. Сега жената иска обезщетение от 750 000 долара от затворническите власти, предаде БГНЕС. 54-годишната доминиканка Фиор Пичардо де Велос е адвокат и майка на три деца. Тя е арест

МВФ реши да отпусне 17,5 млрд. долара на Украйна

https://www.actualno.com/europe/mvf-reshi-da-otpusne-175-mlrd-dolara-na-ukrajna-news_562946.html

Съветът на директорите на Международния валутен фонд (МВФ) взе решение за продължение на програмата за сътрудничество с Украйна и отпускане на финансова помощ за страната, каза президентът на Украйна Петро Порошенко. Четиригодишната програма за финансова помощ за Украйн

Прокурор обвини бивш бразилски президент в корупция и пране на пари

https://www.actualno.com/america/prokuror-obvini-bivsh-brazilski-prezident-v-korupcija-i-prane-na-pari-news_562943.html

Бившият президент на Бразилия Лула да Силва е бил централна фигура в корупционни схеми, прилагани в държавната нефтена и газова компания Petrobras. Това заяви на пресконференция федералният прокурор Делтан Даланьол, предаде БГНЕС. Даланьол обясни, че не дава оценка на неговот

Най-богатата телевизионна актриса печели повече от мъжете-актьори

https://www.actualno.com/showbusiness/naj-bogatata-televizionna-aktrisa-pecheli-poveche-ot-myjete-aktiori-news_562941.html

Американската актриса от колумбийски произход София Вергара оглави годишната класация на списание Forbes за най-високоплатена телевизионна актриса за пета поредна година с невероятните 43 млн. долара. 44-годишната актриса от „Модерно семейство“, която печели повече пар

Училища и детски градини в Кърджали отварят без ремонти

https://www.actualno.com/kardjali/uchilishta-i-detski-gradini-v-kyrdjali-otvarjat-bez-remonti-news_562858.html

В началото на учебната година в Кърджалийска област все още се точи процедурата за избор на изпълнител, което е причина 13 училища и детски градини в региона да заработят без планираните ремонти, съобщи БГНЕС. Експертите в отдел „Инвеститорски контрол и строителство“

Имало ли е опит за нападение над бежанския лагер в "Овча купел"?

https://www.actualno.com/sofia/imalo-li-e-opit-za-napadenie-nad-bejanskija-lager-v-ovcha-kupel-news_562945.html

Сигнал за опит за саморазправа и нападение над бежанския център в "Овча купел" е бил подаден късно снощи на телефон 112. Заради това полицията е обградила лагера. Не е имало сблъсъци. Според информацията, която не е официално потвърдена от МВР, е имало сигнал, че голяма група м

Британски депутати обвиниха бившия премиер за хаоса в Либия

https://www.actualno.com/europe/britanski-deputati-obviniha-bivshija-premier-za-haosa-v-libija-news_562940.html

Британски парламентарен доклад разкритикува остро правителството на бившия премиер Дейвид Камерън за интервенцията в Либия преди пет години. Британската военна намеса през 2011 г. се е основавала на погрешни разузнавателни анализи и оценки, което е ускорило политическия

В 7 области от страната има екстремален индекс за опасност от пожари

https://www.actualno.com/society/v-7-oblasti-ot-stranata-ima-ekstremalen-indeks-za-opasnost-ot-pojari-news_562922.html

В 7 области от страната има екстремален индекс за опасност от пожари на 15 септември. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които важи предупреждението са: Плевен, Русе, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и С

Има разбирателство за минимални осигурителни прагове в 5 сектора

https://www.actualno.com/business/ima-razbiratelstvo-za-minimalni-osiguritelni-pragove-v-5-sektora-news_562939.html

Въпреки обявения бойкот на преговорите за минималните осигурителни прагове за 2017 г. от 4-те големи работодателски организации, синдикатите и браншовите организации са подписали споразумения в пет сектора. Сред тях са големи икономически дейности с много заети като туризм

Прогноза за времето - 15 септември (четвъртък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-15-septemvri-chetvyrtyk-news_562931.html

Минималните температури в повечето места ще са между 13° и 18°. Днес ще бъде предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над източните райони от страната, където на места след обяд слабо ще превали. Ще духа до умерен североизточен вятър. Макс

Полиция обгради бежанския център в „Овча купел” (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5763456

Полиция обгради бежанския център в „Овча купел” (видео)Полиция е обградила снощи бежанския лагер в столичния кватал "Овча купел" след получен на телефон 112 сигнал, че група младежи с бухалки възнамеряват да нападнат мигрантите. В крайна сметка до сблъсъци не се е стигнало. Заплахата за нападение от страна на скинари идва ден, след като местни жители обявиха,

Бащата на Азис живее самотен в малка къщичка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5763447

Бащата на Азис живее самотен в малка къщичкаЗад високи дувари в родния Костинброд живее самотен бащата на фолкзвездата Азис. Троян Илиев е зарязан от близките си в малка къщурка, за която се грижи сам. В големия двор има още една постройка, която в момента се дава под наем – в нея не живее никой. Съпругата на бащата на Азис работи от години във Виена.

Бащата на Азис живее самотен в малка къщичка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5763447

Бащата на Азис живее самотен в малка къщичкаЗад високи дувари в родния Костинброд живее самотен бащата на фолкзвездата Азис. Троян Илиев е зарязан от близките си в малка къщурка, за която се грижи сам. В големия двор има още една постройка, която в момента се дава под наем – в нея не живее никой. Съпругата на бащата на Азис работи от години във Виена.

Изтекли документи разкриват влиянието на корпорациите върху политиката в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/5763438

Изтекли документи разкриват влиянието на корпорациите върху политиката в САЩБританският вестник The Guardian е получил достъп до изтекли документи, в които са разкрива влиянието на парите на корпорациите върху демократичния процес в САЩ и нарушенията, които политици, лобисти и дори съдии са готови да извършат за тях. Информацията е цитирана от Фокус. Предоставени от анонимен източник 1500 страници документи са събрани от

От екипа на Хилари Клинтън съобщиха, че тя страда от незаразна форма на пневмония

https://www.24chasa.bg/novini/article/5763436

От екипа на Хилари Клинтън съобщиха, че тя страда от незаразна форма на пневмонияОт екипа на кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън съобщиха, че тя е болна от незаразна, бактериална форма на пневмония. От там съобщиха, че лекарят ѝ е публикувал писмо с детайли за нейното лечение, предаде Reuters, цитирана от Фокус. В писмото, където се описва лечението на Клинтън и се прилага рентгенова снимка

Breitbart: Колин Пауъл заяви, че Хилари Клинтън е алчна, а съпругът и Бил „все още спи с други жени“

https://www.24chasa.bg/novini/article/5763426

Breitbart: Колин Пауъл заяви, че Хилари Клинтън е алчна, а съпругът и Бил „все още спи с други жени“Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл е писал в личната си кореспонденция, че кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън „има дълга история на необуздана амбиция и алчност", докато съпругът ѝ и бивш президент на страната Бил Клинтън „все още спи с други жени“, предаде Breitbart, цитиран от Фокус.

НАП проверява "Ексклузив уеб дизайн", която купи дипломатическия клуб "Бояна"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5763423

НАП проверява "Ексклузив уеб дизайн", която купи дипломатическия клуб "Бояна"Националната агенция за приходите започва проверка на сделката за купуване на дипломатическия клуб "Бояна“ в София от старозагорската фирма "Ексклузив уеб дизайн“. Това съобщи за БНР Росен Бъчваров - говорител на Агенцията. Клубът бе продаден за 8,5 милиона лева на тримата съдружници във фирмата - младежи на възраст от 20 до 24 години.

Затвориха дипломатическите мисии на Германия в Анкара и Истанбул

http://svetoven.pogled.info/news/77104/Zatvoriha-diplomaticheskite-misii-na-Germaniya-v-Ankara-i-Istanbul

/Поглед.инфо/ Дипломатическите представителства в Германия, включително и посолството в Анкара и генералното консулство в Истанбул, както и германските училища в Турция бяха затворени от съображения за сигурност, съобщи агенция ДПА.

САЩ отпускат 38 млрд. долара военна помощ на Израел по силата на нов договор

http://svetoven.pogled.info/news/77103/SASHT-otpuskat-38-mlrd-dolara-voenna-pomosht-na-Izrael-po-silata-na-nov-dogovor

/Поглед.инфо/ САЩ отпускат 38 млрд. долара военна помощ за Израел в рамките на 10 години по силата на договор, който обхваща периода 2019-2028г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване