България ще погаси голяма част от дълга си за АЕЦ "Белене" до края на годината

http://www.cross.bg/kraya-gerasimov-godinata-1520177.html

/КРОСС/ Възможности за увеличаване на стокообмена и развитието на икономическите връзки в двустранните отношения с Русия бяха обсъдени на среща на Съпредседателите на българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се проведе във Варна вчера. От българска страна участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, а от руска - първият заместник-министър на правосъдието на Руската федерация Сергей Герасимов. Няколко часа по-късно, ТАСС разпространи интервю със Сергей Герасимов, в което той заявява, че България ще погаси голяма част от дълга си към Русия за АЕЦ "Белене" до края на годината. Герасимов обяснява, че погасяването вероятно ще стане на няколко транша и първият, в размер на 400 милиона евро, ще бъде платен, на руската страна до края на годината.  

До три години затвор във Франция за мигранти, ранили полицаи

http://offnews.bg/news/n_1/n_636180.html

Петима мигранти от лагер близо до северния френски град Дюнкерк бяха осъдени на до три години затвор за това, че ранили полицаи, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник. Те замеряли с камъни служители на реда, които провеждали операция срещу трафиканти на хора към Великобритания във вторник. Една жена и четирима мъже, живеещи в мигрантски лагер, бяха осъдени на между 30 и 36 месеца затвор. Адвокатът на петимата определи присъдите като сурови. В същото време той каза, че засега клиентите му не възнамеряват да ги обжалват. Мигрантите рискуваха до седем години затвор. Във въпросния лагер край град Гранд Сент живеят около 800 души, предимно кюрди. Обектът е построен в съответствие с международните норми от хуманитарната организация "Лекари без граници".

Виктор Меламед с кралски орден и звание от Тайланд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5767261

Виктор Меламед с кралски орден и звание от Тайланд Виктор Меламед, който от 2003 г. е почетен консул на Тайланд в България, бе удостоен с едно от най-високите държавни отличия на кралството и със званието “Офицер на най-благородния орден на Тайландската корона”. Орденът The Most Nobel Order of the Crown of Thailand му бе връчен онзиден от тайландския посланик за България и Румъния Н.Пр.

НЕ/ПОЗНАТИ творби на български художници представят в Градската художествена галерия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606606

Частна колекция показва за първи път пред почитателите на изкуството най-ценните си художествени произведения. Изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“, подредена във всичките зали на Градската художествена галерия в Пловдив (ул. „Княз Александър І“ 15), включва 47 творби от 37 майстори на живописта и графиката. Колекцията наброява 225 творби на обща стойност над 400 000 лв., които според художествените си качества са разделени в три фонда – златен, сребърен и бронзов. В продължение на близо пет години, със съвместни усилия, експерти в изкуствознанието и музейна...

Празнична света литургия за светата майка София и нейните дъщери светите Вяра, Надежда и Любов

http://www.cross.bg/sofiya-negovo-chestva-1520176.html

/КРОСС/ На 17 септември всяка година Православната църква чества паметта на светата майка София и нейните дъщери светите Вяра, Надежда и Любов. С празнична Света Литургия във всички епархии на Българската православна църква на 17 септември се чества паметта на светата майка София и нейните три благочестиви дъщери, светите Вяра, Надежда и Любов. По този повод в древния софийски храм "Св. София - Премъдрост Божия", който чества своя втори храмов празник /първият е на Благовещение, когато се чества Божията Премъдрост/, ще бъде отслужена празнична Света Литургия. Тя ще бъде отслужена с благословението и при молитвеното присъствие на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит от Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий-викарий на Софийския митрополит, Негово преосвещенство Макариополски епископ Константин, Негово високопреподобие архимандрит Герасим - главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква, Негово високоблагоговейнство ставр. иконом Ангел Ангелов - протосингел на Софийска света митрополия и предстоятел на храм "Св. София - Премъдрост Божия", други висши духовници, свещеници от храма, епархията и др. гости. След богослужението ще бъде отслужен молебен и водосвет за празника на столицата ни пред паметника на Незнайния войн.

Първият частник на соца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272168_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B0

 Иван Кленовски е легенда в частния бизнес. Още през 1984 г. с писмената благословия на столичния кмет Петър Междуречки той си прави метална конструкция, в която започва да продава палачинки, кафе и пържени картофи. Така се пръква първият частник в социалистическа България. Причината за благосклонната на властта към безпартийния труженик е проста – той има 9 деца, които трябва да издържа някак си.

Преди 10 ноември усилията на бащата герой да се наложи като пионер на семейния часпром у нас са били бичувани в пресата като „капиталистическа експлоатация“ и „паразитиране на гърба на трудовия народ“. След неравните си битки със „защитниците“ на социалистическата икономика, които отдавна са се превърнали в лични и не толкова капиталисти, фамилия Кленовски е оцеляла, без редиците й да оредеят. Напротив. Трудностите още повече са сплотили 11-те членове на уникалното семейство, „обогатено“ напоследък и с 15 внуци.

През далечната 1984-а бащата на 9 деца „стартира“ цяла верига заведения за хамбургери. Е, названието „заведения“ е доста пресилено, но фактът си е факт – Иван Кленовски е първият нашенец, дръзнал да започне частен бизнес от семеен тип. През 1986 г. прави първото бистро в София в „Младост 2“. Продавал торта гараш и по 4-5 кила кафе на ден. Инвестира 70 000 лева или долара (по тогавашния курс 1:1) в 5 заведения, които след това остават за общината.

„Някои от капанчетата ми обаче стигнаха 150 квадратни метра площ, хвали се първият bg-частник. Всъщност това си беше цял магазин. После направихме и сладкарница „Магура“ на пазарчето в „Младост-1“. Завъртяхме страхотен алъш-вериш, понеже предлагах дефицитните тогава торти „Гараш“, кола, кашу, сладолед „Мелба”, палачинки…

А до школата в Симеоново отворихме кафене „Суперпролет“. Успях да се преборя с тогавашните комсомолци и да взема един клуб на българо-съветската дружба, където почнахме да продаваме хамбургери. Кръстихме го „Лисицата“. И нали тогава нашите алпинисти покориха Еверест, а те са ми кумири, нарекох цялата „верига“ „Еверест“…

tn_20150930_155131-1024x520Работата вървеше като песен, натрупах доста пари, но бдителните „другари“ от МВР и от някогашния ДФК /Държавен финансов контрол/ почнаха люта атака срещу мен. Особено се престара Красимир Ангарски, в ония години шеф на столичния ДФК. Даже беше пуснал директива – “да изтрият паразита и бурена Кленовски от лицето на социалистическата икономика”.

Точно тогава ВВС направи 20-минутен филм за нас. Дойдоха и ни снимаха на пазарчето в „Младост-1“. Събра се сума ти народ. И тогава някой от цивилните куки изтърси:

„Да знаете, господа, оттук ще тръгне събарянето на комунизма!“ 

1604_280312Ха, де! Тогава една от англичанките попита с един такъв лукав тон на доста сносен български: „Ама толкова ли ви е прогнила системата, че един частен павилион може да я срути?“ Както се казва, мълчание в залата“,връща лентата към далечната 1988 г. предприемчивият столичанин.

Посоката и практиката в смяната на системата стартира през 1983-1984 год. 35-о постановление, 17-о постановление и указ 56 не са сътворени от сега управляващите, припомня бизнесменът. След 1989 г. унищожиха всичко, обявиха, че животът започва от тях и ще е бъде добре бързо да забравим близкото минало и оставим празна историческа страница периода 1944-1989 г. Кленовски установява, че властта е била права. Защото само чрез изтриване на паметта и промиване на мозъка няма да видим и разберем колко и как крадат държавата, казва още Иван.

Иван Кленовски е издигнал със собствените си ръце и без лев заеми заведенията си. От копката до шублера, ако използваме неговия израз. През 1979 г. зарязва занаята си – среден техник по топлотехника. По-точно – напъждат го с „вълчи билет“ от държавна служба заради… побой на соцфункционер.

tn_20150930_144443„Марко Цеков, шеф в ДФК и брат на Станка Цекова, съратничка на Георги Димитров и член на ЦК, нарече пред мен работническата класа „утайки“.  Вбесих се и посегнах да го ударя. Нарочиха ме и погнаха и от строителния бранш, където работех тогава.  “Накъде, казах си, Иване, с тия дребни деца?” Признавам си, някои от тогавашната номенклатура много ми помогнаха. Костадин Чакъров, съветникът на Тодор Живков, спаси първия ми павилион от бутане. Зад мен застана и Емил Христов, секретар на ЦК на БКП, отговаряше за строителството. Имахме си приказката и с тогавашния кмет на София Петър Междуречки. Даже той, като си направи след 10 ноември фирма в бившата ГДР, ме покани да работя при него.

Лично Тодор Живков нареди да не ми пипат заведенията.

Да, но царят дава, пъдарят не дава. Много пъти подставени лица на милицията ми правеха саботажи. Запалиха ми витрините на магазина. А те бяха огромни! Нанесоха ми щети за 2000 лева, страшна пара за онова време. Така карахме-варахме до септември 1989 г. Тогава обявих на МВР, че спирам работа. И пуснах кепенците. Дадоха ни визи, натоварихме се цялото домочадие на влака – и в Швеция. Мязахме на великото преселение на народите. По гарите ни мислеха за делегация. В Швеция издържахме 2 години, но ни загриза носталгията и се прибрахме в България“, доверява Кленовски.

Източници: www.duma.bg, blitz.bg, sega.bg

Орбан: Решението да помогнем на България е единствения успех на срещата в Братислава

http://www.moreto.net/novini.php?n=331260

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обяви за „неуспешна“ срещата на европейските лидери в словашката столица Братислава, предава германският телевизионен канал ZDF. „Тя беше доста неуспешна, тъй като не успя да промени миграционната политика на Брюксел“, коментира унгарският премиер пред словашките медии.

Употребата на химикали, разрушаващи озоновия слой, е силно ограничена в ЕС

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/09/17/2828337_upotrebata_na_himikali_razrushavashti_ozonoviia_sloi_e/?ref=rss


Употребата на химикалите, които разрушават озоновия слой, е силно ограничени в Европейския съюз. През 2015 г. потреблението на тези химикали достигна най-ниското си ниво от 2006 г. насам, отчасти това се дължи на спад във вноса, показва нов доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС), публикуван в края на седмицата.

Докладът "Озоноразрушаващите вещества през 2015 г." е публикуван от агенцията в Международния ден за опазване на озоновия слой.

Озонът в...

Москва: България ще плати 400 млн. евро до 2017 г. за ”Белене”

http://econ.bg/Новини/Москва-България-ще-плати-400-млн-евро-до-2017-г-за-Белене-_l.a_i.729029_at.1.html

България ще погаси голяма част от дълга си към Русия за АЕЦ “Белене“ до края на годината, заяви във Варна руски правителствен представител. ...

Полицията в САЩ вдигната на крак заради зловещи клоуни

http://offnews.bg/news/n_1/n_636179.html

Сигнали за страховити клоуни, които опитвали да заговорят деца, се разпространяват в последните дни в САЩ. Това вдигна полицията в няколко щата на крак заради опасенията за нова ужасяваща тенденция в отвличанията. Подобни сигнали вече са докладвани в полицията в четири американски щата. Първият случай е регистриран в Южна Каролина, след което подобни случаи са докладвани в Северна Каролина, Джорджия и Алабама. Случайно или не тенденцията се появява непосредствено преди годишнината на романа на Стивън Кинг "То", където персонажът на ужасяващия клоун Пениуайз, се появява за първи път. Самият Кинг определи случаите като ужасяващи:  "Децата обичат клоуни, но те също така се страхуват от тях. Клоуните с техните бели лица и червени устни са толкова различни и гротескни, в сравнение с обикновените хора", коментира писателят пред Bangor Daily News, добавяйки, че "при определени условия, клоуните могат да бъдат наистина ужасяващи".  Полицията в Джорджия съобщи, че са получени няколко сигнала за клоуни, опитали да заговорят деца, като подателите на сигналите изразявали с мнение, че става въпрос за опит за отвличане на ученици. С пост в профила си във Фейсбук полицията в американския щат осъди проявленията.  "Подобно поведение не е мило или забавно.., ако има основания, може да доведе до обвинения", се казва в съобщението.  В крайна сметка някои от случаите били разрешени, след като полицията в Джорджия обвини двама души за подаване на фалшиви сигнали на спешния телефон 911. Те съобщили за клоуни, опитали да качат деца във ван.  Подобни съобщения не се появяват за първи път в Щатите. Подобни съобщения имаше и през 2014 година, като в някои от тях дори се съобщаваше за въоръжени клоуни. 

Биография на Иван Костов такава каквато никога няма да я прочетете на сайта на ДСБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272167_%D0%91%D0%B8%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%BE

 ”В политиката може да се издържи дълго, ако си безочлив и разчиташ на късата човешка памет.”

 
„Оставете ме на мира, не мога да се занимавам с политика, защото съм в една фирма на КНСБ. Искам да работя за пари. Ако се занимавам с политика, ще остана гол.”
 
Иван Костов
 
Иван Костов е роден е на 23 декември 1949 г. в гр. София. Няма данни от какво семейство произлиза и за икономическото им състояние и политически убеждания. До 1969 г. е работник в Слаботоковия завод в София. Военната си служба отбива в Кърджали. След 1970 г. той кандидатства за летец в БГА ”Балкан” и заминава на школа в Кременчук, Украйна, където пребивава около два месеца. Когато научава, че е резерва в списъка на кандидат студентите във ВИИ ”Карл Маркс”, той се връща в България. Приет е за редовен студент и през 1974 г. се дипломира със специалност ”Политикономия”.
Започва работа като началник „Планов отдел” в завод за преработка на хартия, Гара Искър, а след това е началник „Планов отдел” на ДСО Вторични суровини.
 
През 1982 г. завършва вечерно висше образование в СУ ”Св. Климент Охридски”, физикоматематически факултет, магистър по математика, със специалност ”Математическо моделиране на икономическите процеси”.
 
В периода 1982 – 1984 г. Иван Костов е слушател в Института за повишаване на квалификацията в Москва. Като свободен аспирант защитава дисертация на тема „Икономически растеж: структура и фактори в производствената сфера” и става кандидат на икономическите науки.
 
След Москва, Костов работи като асистент във ВМЕИ „Ленин”, катедра ”Политическа икономия” на Центъра по идеологически дисциплини. През 1985 г. защитава докторат по икономика и е назначен на работа като научен консултант в Научно изследователски институт по „Прогнозиране на социално – икономическото развитие на България”. Институтът работи за Държавна планова комисия и Министрески съвет и участва в разработването на прогнози за развитието на Националния стопански комплекс. Това е много отговорна работа дори и за партиен член, а Костов е безпартиен и му се гласува голямо доверие.
 
”През 1988 и 1989 г. Иван Костов упорито прави опити да стане член на БКП. Във връзка с партийната му кандидатура, той е проучван от Държавна сигурност и тръгват слухове за негови идеологически отклонения. Проф. Илиев – ръководител на катедра „политикономия”, където Костов е асистент, казва: „Иван Костов е политикономист с твърде солидна подготовка. Той познава много добре произведенията на класиците на марксизма – ленинизма и е убеден марксист и защитник на нашата социалистическа система”.
 
В края на 1989 г. и началото на 1990г., когато вече е създаден Съюзът на демократичните сили, в партийния вестник ”Работническо дело” Костов публикува две статии, в които съветва БКП как да елиминира опозицията.
 
На Кръглата маса, Иван Костов е нещатен експерт на казионната КНСБ, която участва в преговорите с групата на БКП. Като такъв той иска да седне на местата определени за БКП, но Луканов не разрешава, казвайки: ”Абе не сме изпаднали до асистенти, разполагаме с професори по политикономия”. Това пише Желю Желев в своя книга.
 
Друг един изявен седесар и участник на Кръглата маса – Венцислав Димитров казва: „Убеждавах Костов да работи за СДС, но той ми отказа. На „Раковски” 134 бях събрал 50 – 60 души икономисти, независимо какви са били преди това, но Костов не дойде. Каза ми: „Оставете ме на мира, не мога да се занимавам с политика, защото съм в една фирма на КНСБ. Искам да работя за пари. Ако се занимавам с политика, ще остана гол”. От изказването на Венцислав Димитров се разбира, че на СДС липсват подходящи кандидати за депутати във ВНС. Затова така ухажват Костов.
 
Заедно с проф. Беров и Емил Хърсев, срещу заплащане Иван Костов участва в изготвянето на икономически анализи за Кръстьо Петков – председател на КНСБ.
Явно Костов е направил впечатление на БСП като икономист. Статията му „Анатомия на илюзиите” е отпечатана в списание ”Отечество” на 11 юли 1989 г. и има широк отзвук. Тя е публикувана само няколко месеца преди преврата и е използвана от Андрей Луканов в доклада, изнесен на 13 юли 1989 г. на разширено заседание на Политбюро на ЦК на БКП. Това е приносът на Иван Костов в борбата на реформаторите в БКП начело с Андрей Луканов. Очевидна е връзката на Иван Костов с Андрей Луканов и БСП.
 
Костов вече е назначен за щатен експерт на КНСБ и като такъв присъства на Кръглата маса в групата на БСП, наблюдавайки отблизо борбата между политическите партии. Улисани около многото проблеми на преговорите, Желю Желев и синята групата около него, не разбират за контактите на Иван Костов с хората на БКП и желанието му да се хареса на Луканов. Желев казва:„Ние продължавахме да го убеждаваме да се кандидатира от името на СДС за депутат.”Няколко дни преди да предадем листите, през май 1990 г. му казах: „Иване ще се явиш ли или не”Той ми отговори: ”Дайте ми три дни да питам жена си”. Аз, Любо (Любомир Павлов) и Софиянски се спогледахме. „Погледнах го очудено, сигурно вече е бил получил отказ от другите”(БСП), пише Желю Желев в книгата си ”Въпреки всичко”. След два дни Иван дойде и каза ”Добре, жена ми каза Да”. Тогава Желев не е могъл да предполага, че това е негово преднамерено поведение и тактита.
Иван Костов е включен на пето място в пропорционалната листа на СДС в гр. Пловдив и е избран за депутат във Великото народно събрание.
 
След време Желю Желев ще пише: „Сега разбирам, че с тези личностни качества той изобщо не е за политик. Много държи на жена си, която си е една партийна секретарка”. За съжаление, това е една много грешна преценка, защото Иван Костов преднамерено се показва не такъв, какъвто е в същност.
Следейки политическите спорове и игри в хода на Кръглата маса, Костов прави много точна преценка на политическата ситуация и вижда обречеността на социалистическата система, усещайки и нейния край. Той показва прикривани досега качества – реална оценка на обстановката в страната, съобразителност и нюх. И взима важно решение – да премине на другата страната – на страната на опозицията.
Политическата метаморфоза у Иван Костов, става без особени морално – психологически сътресения и прикрито. Депутатът във Великото народно събрание Иван Костов е избран за председател на икономическата комисия в парламента. Очевидно, той не само е показал професионална компетентност, но е успял да спечели доверието на депутатите от СДС, без да загуби разположението на БСП, които са болшинство в парламента. И тук се чувства невидимата ръка на Луканов.
 
 

В книгата си ”Въпреки всичко” Желю Желев след време ще пише,че Иван Костов не притежавал никакви качества на политик. Не е ясно дали Желев разбира грешката си, но той е човекът, който направи Костов депутат от СДС и му даде възможност да заблуди всички с миналото си, сливайки се със синята идея. Желев вкарва в СДС поредния „пребоядисан” политик и му предостави възможност да се развива и прави кариера.

В края на 1990 г. Иван Костов става министър на финансите – един от тримата представители на СДС, заедно с Димитър Луджев и Иван Пушкаров, в коалиционното правителство на Димитър Попов.
Д-р Тренчев, единствен се е обявил срещу номинацията на тримата за тези постове. Никой друг от лидерите на СДС, включително и Желев – вече президент, не са показали, че са против или че имат резерви по отношение на някой от кандидатите..

Иван Костов остава финансов министър и в правителство на СДС, начело с Филип Димитров. Там се налага като авторитетна и дори авторитарна личност, поведение, което недвусмислено показва, че в действията му до сега е имало добре прикрита демагогия и поза. Авторитарното качество у Костов много бързо ще се развие. Все по – често ще го прилага, за да демонстрира своето превъзходство, сила и власт и след време той ще бъде наричан ”Командирът”.

След загубата на изборите през 1994 г. Филип Димитров подава оставка като лидер на СДС и Иван Костов, вече наложил се трябва да заеме неговото място. Но по време на избора на Костов за лидер през 1995 г., се разбира, че в същност той не e член на СДС. За да се смегчи гафът, политическа отговорност за кандидатурата му поемат Стефан Софиянски и Едвин Сугарев. После признават, че това било най – голямата глупост, която извършили.
Очевидно, Иван Костов е придобил изключителната способност за политическа мимикрия и демагогия. Овладял е и силното оръжие да манипулира и заблуждава, след като е успял да се издигне до кандидат за ръководител на СДС, без да е член на партията. Той вече се е утвърдил като лидер, придобил е голяма популярност и е спечелил много привърженици на синята партия. Дали Костов наистина дълбоко е погребал социалистическата си „закваска”? Може би това ще се разбере по – късно.

Иван Костов не дава ни най – малък повод за съмнение, че някога е споделял друга идеология. Привържениците на синята идея, обхванати от еуфорията на повторното им възраждане през 1997 година, забравят или не знаят миналото на Иван Костов и го величаят, понасяйки го „на ръце” към властта, без да се колебаят и без да знаят какви ще са последиците.

На 19 април 1997 г. се провеждат изборите за обикновено Народно събрание. Обединените демократични сили (ОДС) начело със СДС печелят убедително. В Народното събрание, със 137 депутати те ще имат пълно мнозинство. Основният политически противник – БСП, печелят едва 58 гласа. Болшинството на ОДС в парламента дава големи управленски възможности на бъдещото правителство. То трябва да извършва тежки и болезнени реформи, за да измъкне България от „блатото”, в което е вкарана от управлението на БСП. Тази тежка задача ще падне на раменете на бъдещия премиер Иван Костов.

Преди да направим анализ на Костовото управление, ще проследим неговото развитие до премиерския му пост, защото пътят на неговата метаморфоза е сложен. Тя минава през две идеологии ,а може би и през някакви тайни архиви на служби, които винаги стоят на „тъмно”. Освен мнението и оценките на Желю Желев – създателят на СДС и бивш лидер на синята партия, който е издигнал и работил с Костов, ще разкрием мненията и на други известни деятели на синята идея.

Емблематичната фигура на българския преход и един от създателите на СДС, несменяемият председател на КТ ”Подкрепа”, д – р Константин Тренчев, с огорчение и мъка казва: „Идеята СДС вече е овъргаляна в калта, от онези, които я приватизираха”. „Когато създавахме СДС, нямаше нито Иван Костов, нито Александър Божков, нито Муравей Радев. За нас СДС беше голяма мечта, която съвпадаше с тази на народа. Защо се стигна до това да напуснем – защото ние не сме изгонени, отлюспени или изключени. Когато правителството на Филип Димитров трябваше да смени това на Андрей Луканов, ние настоявахме в кабинета да не бъдат включени три имена – Димитър Луджев, Иван Пушкаров и Иван Костов. Бяхме работили с тези хора и знаехме техните качества и настроения и си давахме сметка, че те с политиката си не обслужват идеалите на СДС. Конгресът ни от февруари 1992 г. излезе с декларация искаща оставките им. От този период започна и оттеглянето ни от СДС. Поискахме статут на наблюдател, защото беше започнало завладяването на съюза от онези, които нямаха нищо общо с него”. Тренчев никога не е имал аспирации към постове или власт в СДС.

Друг известен създател на СДС, убеден привърженик на синята идея и ползващ се с щирока популярност – Едвин Сугарев, пише в отрито писмо до Костов: „Г-н Костов, нямате морално право да претендирате нито за каузата, нито за политическия дух на СДС, защото това е каузата, която потъпкахте и политическия дух, който „поругахте”. „Страшно е да застанеш очи в очи с излъганата вяра” – пише Сугарев в отвореното си писмо до Костов.

Желю Желев, макар и със закъснение също разбира, че Иван Костов е един от главните виновници СДС да измени на своите цели и идеали, което е довело до нейното разцепление. Костов съзнателно отстранява старите кадри на СДС и се огражда с нови, със съмнителен морал, които търсят властта заради парите. Желев не може да прости на Иван Костов изказване, което е направил, опонирайки на Симеон ІІ за нуждата от ”незабавната смяна на политическата система”. Костов казва:
„За тези, които сме изстрадали 10 години преход, политическата система е тази, която пази конституцията на страната. За нас смяната й бе на 14 декември 1989 г., когато на площада искахме да падне чл.1 от бившата конституция – това е преходът от тоталитарна държава към европейска демокрация”.(в-к „24 часа”, 12 април 2001 г.)

На Национална конференция на СДС, лидерът Костов казва: „Ние сме седесарите. Ние още на 18 ноември 1989 г. излязохме на площадите и поискахме свобода и демокрация. Ние извикахме първи „Долу БКП”.

Иска се голяма наглост и липса на политически и човешки морал, за да се правят такива декларации.
По време на събитията през ноември 1989 г., Костов гони кариерата си, преследвайки партийно членство. Неговата подмазваческа статия ”Никаква отсрочка” е написана на 12 ноември 1989 г. и отпечатана на 30 ноември в партийния орган „Работническо дело” и няма лозунги „Долу БКП”, а апел за „силна държавна власт, която трябва да бъде мощно оръжие за осъществяване на реформите”. Държавната власт тогава е в ръцете на БКП и Държавна сигурност.

ИВАН КОСТОВ – Безочливо лицемерие и наглост.

Иван Костов и Андрей Луканов имали среща, на която договорили вота на доверие на правителството на Филип Димитров, който доведе до сваляне на първото правителство на СДС, се твърди в писмо на Николай Гацев, председател на 3-ти Местен клуб на СДС “Оборище”- София, член на СДС до Градския съвет на СДС – София, депозирано снощи, съощи БГНЕС.

В това писмо в метафоричен стил Николай Гацев, който спечели делото пред Върховния конституционен съд за някои оспорвани текстове от устава на СДС, разказва една история, която дълго време е премълчавал. “Много пъти съм искал да разкажа на този беден и излъган десен български електорат, какво съм видял и чул случайно, още като юноша, в един почтен дом, на един почтен възрастен български десен политик /Борис Кюркчиев, бел.ред./ – някъде в София, някъде в квартал “Изток”, някъде в един апартамент на кръстовището на улиците “Чехов” и “Райко Алексиев”. Там се случи превъплъщението на Потър във Волдемор”, пише Гацев и добавя, че за да го наследи по-късно Волдемор трябвало да изпълни своята първа пъклена мисия.

“Трябваше да убеди, онзи първият – “Страхливият” от Азкабан /Филип Димитров, бел.ред./, да си поиска вот на доверие в Парламента и да го подсигури, че вотът нямало да мине…

И ако ме питате, мене – Николай Гацев, тогава обикновен студент от митингите, откъде знам тези неща и откъде знам какво се е случило и говорело там – ами по съвсем битов и не много коректен път – просто седях в кухнята на този апартамент /бях нещо като послушник на възрастния политик/ и забавлявах стопанката на дома – също като мене, изолирана от разговорите. Но панелите не можеха много да мълчат”, пише още синият политик. “Бях много млад и зелен… и бях шокиран да видя заедно бъдещият Волдемор /Иван Костов, бел.ред./ на среща със самия Луцифер /Андрей Луканов, бел.ред. /. После и двамата отричаха, че са се виждали”, свидетелства Гацев: “Аз реших да извърша нещо не много почтено -”Страхливият” беше мой политически кумир – в семейството ми ставахме и лягахме с името му, майка ми дори му каза много нетактично и непосредствено в очите, “….. че не става за Премиер, а за Патриарх на България”. Затова отидох и му казах за срещата на бъдещия Волдемор с Луцифер и всичко, което бе дочуто на срещата им.

“Страхливият” нищо не направи – само ме успокои, че вотът нямало да мине или щяло да има най-много някои козметични промени в правителството”. Резултатът е известен – кабинетът падна и беше сменен с друг, на някакво си ново “динамично” мнозинство, а Николай Гацев добавя, че Луканов дори е наричал Костов “нашето скрито оръжие”. Още от годините в СССР…”. В края на писмото си Гацев в същия метафоричен стил призовава своите съпартийци да се борят с Лорд Волдемор и силите на Мрака.

Иван Костов и Андрей Луканов договорили свалянето на правителството на Филип Димитров

Мястото на Иван Костов е в БСП?

Кольо Парамов

Предложението, което направи депутатът Т.Великов по време на вота на недоверие, Станишев да прибере Ив. Костов в БСП е много оригинално, за което искрено го поздравявам. Това е изключително точно попадение и съжалявам, че не съм се сетил досега за него. Която детайлен анализатор костовед и задкулисен познавач на живота на Иван Йорданов Костов, намирам доста сходства в мисленето и прагматиката на този тъмносин политически титан, близки до тези на Станишев. Ако трябва да конкретизирам, трудно бих бил накратко да изчерпя темата, но все пак някои основни прилики няма как да не ги опиша.
Още повече, че тези дни на среща в Лондон с водещи консерватори, без да подозирам за предложението на г-н Великов, бях категорично откровен: „Дясното в България е толкова измамно и фалшиво, че дори изумруда с многоцветието си не би го обхванал.”
Кормчията Костов е като потъващ „Титатик”, но проявява способности на балкански факир: едно говори, друго подготвя, трето прави, четвърто обяснява, а пето реализира. Непоправим чародей на наглостта, съчетана с безскруполна безнравственост, язвителна и подла човекомразност, политическа безпринципност и хамелеонщина.
Но защо наистина мястото на Иван Костов е в БСП?

Ето пет тези в подкрепа на горното:

1. Между 11-14.ХІІ. 1991 г. в София в Партийния дом се проведе 40 конгрес на БСП. СДС управляваше България вече втори месец и бяха решили да обявят БСП извън закона, но интелигентно и без сътресения. СДС имаха решение да не се допусне конгреса да се проведе в партийния дом, като начало по извеждането на столетницата от държавната собственост. В БСП знаехме за тези намерения на управляващите и бяхме осигурили Спортната зала в Студентския град за провеждането на конгреса. Ние, тогавашните реформатори, очаквахме, че ако този конгрес се състои извън обичайното място, извън партийния дом, БСП щеше да се разцепи и проживковското крило няма да успее отново да се наложи. Тогава разчетеното социал-демократизиране ва комунистическата партия щеше да стане факт, а й Дертлиев и Европейската левица бяха осъзнали необходимостта от това.
Иван Костов получи задача от БСП и той остави конгреса да се състои в партийния дом. Канцелариите на орг.отдела и вътрешно партийния апарат от времето на БКП овладяха ситуацията и направиха всичко възможно новите политически органи на БСП след конгреса да нямат нищо общо с реформаторите.
По този начин, ние, антиживковистите, останахме с пръст в устата, а Иван Костов осигури запазването на мастодонта БСП и по този начин подпомогна избирането на Жан Виденов.
Първата работа на Жан бе да нарочи по места и в центъра всички онези, които бяха за основната реформа. Той започна и проведе през следващите 60 месеца ожесточена борба с реформаторите в БСП, а остави на пълно спокойствие опозиционера Иван Костов, за да му предаде впоследствие и цялата власт. Затова днес Станишев трябва да приеме Костов в редиците на БСП.
Защото същият Костов има голям, решаващ принос за запазването на БСП в днешния й вид.

2. След случилото се на Боянските ливади през август 1992 г. СДС стартира към своето бъдещо насипно състояние. Тренчев беше успял да хване дирята на сянката на Иван Костов, но нямаше целия инструментариум да я пресече.
Между 15-17 октомври 1992 г. от затвора Андрей Луканов даде указание да задвижим махалото на сътресението в СДС, пазейки прецизно образа на Иван Костов. Иван Йорданов като добър последовател на Макиавели, бързо усети, че идва звездният му шанс и свърши „прекрасната” си разрушителна роля в кабинета на Филип Димитро. Две седмици след това, на заседание на МС, той убеди премиера, че е нужно „ да се предприемат някои мерки, които да докажат, че кабинетът е стабилен”, т.е. да се поиска вот на доверие.
Филип Димитров, омагьосан от разномислието и силата на речта на Алекс Алексиев и омотан от празнодумството на една кохорта псевдокорифеи около него, изглеждаше като марсианец .
Костов бе на крачка от целта си и на 13/14 ноември 1992 г., когато успя да убеди Филип за вота на доверие. На 20 ноември 1992 г. късно следобед на бодрия и празнично облечен като бъдещ министър на войната Христо Бисеров му се прекърши силата. Кабинетът падна и той осъзна, че може би никога няма да стане министър и няма като такъв да остане в историята на България. На Бисеров ще му трябват още цели 8 години, до май 2000 г., за да разбере, че Костов, по схемата на БСП, е съборил кабинета на Ф.Димитров, само с 10 изречения. Без да член на СДС, Иван успя да разбие напълно Съюза на демократите, като по този начин си осигури правото да получи ключа на „Раковски” 134.
Ако Костов, не беше съхранил БСП, Станишев вече 10 години щеше да се лута без работа.

3. След като подрани с кандидатурата си за премиер за първи път /9-12 декември 1992 г./ макар че го предложихме, дори открито от БСП, Костов бе помолен да почака. И той твърде педантично и търпеливо изпълни това изискване. За това търпение на Костов могат твърде добре да разкажат Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. Но те едва ли ще пожелаят да сторят това.
По онова време имах някакви, да кажем, сериозни контакти и връзки с лабораторията на Венцел Райчев / без Кънчо и Андрей да знаят/ и мога да докажа как БСП направи Костов лидер на СДС, а после го подготви и за премиер.
През юни 1996 г. Андрей Карлович уреди чрез Джордж Буш-старши приемането на Костов в Белия дом. Посещението бе подготвено старателно и с най-големи подробности, и въпреки разстрела на Луканов – на 2 октомври – в края на ноември 1996 г. посещението бе проведено. Костов замина за САЩ с цялостна, детайлизирана картина за състоянието на банковата ни система, за всички наличности и бъдещи ангажименти по плащанията. Без преувеличение мога да кажа, че Костов знаеше много повече от Жан Виденов и Румен Гечев взети заедно. А пък те и много не се интересуваха от тези неща.
Няколко човека, в продължение на цели 3 месеца, подготвяхме тази пълна информация за състоянието на страната след 18 март 1996 г. за нуждите на Луканов. Информацията обхващаше цялото стопанство, по раздели и отрасли, както и подробни детайли за банковата ни система, включително и преизчисления за модел на валутен борд, които бяха готови още през септември 1996 г.
След смъртта на Луканов, бившият му колега Вакил Ванов ги занесе на Иван Костов, а пред Ванов аз разговарях по телефона целево с Костов. С тези материали, а не с негови изчисления и анализи Командира замина за Америка и без препознат като бъдещ министър-председател.
Днес лъжецът И.Й.Костов, ми приписва виновност за хиперинфлацията в България или за търговските банки, макар че никога през живота си не съм отговарял за банковия надзор. За това какво стана между 6 декември 1996 г. и 7 януари 1997 г.не мога да разкажа, защото ще наруша закона като длъжностно лице. През този период обаче Андрей Райчев и Кънчо Стоев имаха 17 известни на мен срещи с лидера на синята опозиция. Точно на тези срещи е станало ясно как БСП ще осигури премиерския пост на Иван Йорданов Костов.
Две седмици преди да стане президент на СДС, на 20 януари 1097 г., Петър Стоянов едва ли е очаквал, че неговият партиен началник е ръководен от дългата ръка на „Позитано”. Затова днес мястото на бившия Командир е отново в БСП и Станишев трябва да го покани да се завърне при своите.

4. Като прие изцяло задкулисната връзка и гаранциите дадени от Райчев- Стойчев за легитимирането му като бъдещ премиер, Иван Костов успя твърде рано да се отдели от възможността Кольо Добрев директно да го процедира. Тогава Добрев искаше безболезнено да изведе Жан, лансирайки Първанов . Добрев разбираше, че изхвърля Жан на бунището, макар че му се беше много доверил. Но най-важна задача за БСП бе да ограничи амбициите на Костов. Един непрогнозируем, независим и силен министър-председател можеше да разпердушини каймака на БСП и да ги натика в миша дупка за золумите, които направиха в държавата. И след като изхвърлиха независимият и неподатливият на никакво влияние Жан, Добрев и Първанов стигнаха до т.н. „Неписано споразумение” с Ив. Костов.
Това Споразумение е факт и един ден ще бъде обект на голямо изследване от страна на историците. От една страна то гарантира спокойствие на Г.Първанов и Н.Добрев, а от друга даде на Иван Костов пълна власт и наличието на беззъба опозиция за целия мандат. Както и стана.
БСП получи обещаното – косъм не падна от главите на виновниците за хиперинфлацията, която предизвикаха. Не се потърси никаква отговорност от никого, жестокият антикомунист Костов осигури на елита на БСП пълна ненаказуемост. Заведоха едно наказателно дело срещу Кирил Цочев, най-добрият министър на Жан Виденов и го елиминираха от управленски възможности за цели 15 години.В същото време не бе отменена нито една фалшива приватизационна сделка в ущърб на България, не се върнаха парите от външнотърговските дружества за 1580 млн. долара, не се потърсиха парите като остатък от първия заем на Световната банка. От своя страна БСП не си мръдна пръста за последствията на „икономическата ера” нот управлението на Костов. Над 40 млрд. лв. собственост, бе раздадена за 900 млн.лв и , от които платени на половина. Цялата материална база бе унищожена по-безпощадно от върлуващи варвари. Като настървен завоевател политиката на Костов разруши всичко, което даваше някакъв национален доход. Ликвидацията на българското стопанство е най-значимата регресивна роля на БСП по пътя към нейното олигархоизиране. Тъкмо Иван Костов създаде условията и възможността да се извърши извратената масова приватизация, измислена от „Позитано”, като тя беше премоделирана и използвана като приьом за обсебване и тотална кражба на държавното имущество.
Костовите капиталисти и днес определят приноса на всеки в демократичното българско общество. Те издават вестници и списания за култура, политика, поръчват рецензии и публикуват изследвания, обслужващи тяхната „истина” за нова България.
Ето защо Иван Костов трябва да бъде поканен официално от Станишев, да се завърне при своите съглашатели.
Бившия Командир има огромни заслуги към БСП, той е идеално теоретично подготвен, особено по въпроса как с лява ултра демагогия може да се върви към овладяване на дясното у нас. Но този филм е вече към края си!

5. След като дезорганизира цялото си правителство по схемата на зависимостта и обвини половината си министри в корупция, а не ги доказа, Иван Костов стартира нова двулична подмяна. Сменяше силното и работещото със слабото и мимикрийното, но пряко подчинено и доволно предано. На Жотев след години му се случи за ди скубе косите, за това, че е подвил гръб на Драгалевския титан. Така го завири царската декларация от 6 април 2001 г. , когато министър-председателят и обкръжението му бяха сигурни, че ще векуват, заради добрата си работа към БСП. Тогава, през май 2001 г., когато Костов разбра, че Белият дом и другите му съюзници са го пуснали по улея към канала, той се втрещи, но не за съдбата на СДС, а за своя имунитет. Ако имаше стопроцентова гаранция за своя имунитет, той нямаше толкова жестоко да се саморазправи със своите.
Но Костов никога не е гледал на СДС като на свои. Той винаги е гледал на сините като сбор от други, които са призвани да работят за него. СДС не беше негово достижение, а натрапено наследство и Костов добре осъзна това. Още през май 1990 г., когато бе сложен на 4 място в Пловдивската листа на СДС, той схвана, че го използват за дубльор. За три дни размишления пред Елена, пред КНСБ и БСП, той проумя най-голямото вътрешно противоречие: бе заслужил да бъде сред първите в оригинала, наречен БСП, а го изпратиха да бъде дубльор в неговото копие!
Стремежът му към оригинала на червените и пренебрежението на сините тежко го нарани, унижи и обиди жестоко. Не го преглътна до края – беше гост в СДС, стана лидер, но натрапник, който всъщност направи всичко да провали синята идея, а накрая я напусна, като остави тялото без своя дух.
Напусна СДС, но си направи с нейните ресурси своя бутикова организация.
В продължение на четири години президентът Петър Стоянов го измъчи допълнително, неговото поведение и автономност твърде силно го дразнеше. Президентът еманципира друга политика, друг стил, друга човечност, друга визия. И не само пред „Събора на Рожен”, когато публично, макар и метафорично, държавният глава извади конфликта на яве.
Командира никога не прости на президента, че го победи нравствено. И му организира унижението с резултата на следващите президентски избори. С изключение на Бонев, на когото не можеше да влияе, Костов обяви Доган за проклятието на България и безпроблемно реализира Първанов на червения килим. „Неписаното споразумение” отново проработи. Резултатът се изравни – 1:1. Първо Първанов чрез Добрев направи Костов премиер и му осигури 4 години спокойствие. После Костов направи Първанов президент, и то в най-тежкият му период, когато в БСП го мразеха и се чудеха как да се отърват от него.
Костов подхлъзна и препъна Стоянов, защото президентът вече беше на „ти” с Белия дом. А Белият дом знаеше вече много добре за лошите му привички, знаеха за митниците, за Кольо Самоковеца и никой не можеше да им промени мнението за него. Железният антикомунист Костов, който даваше всичко да бъде харесан от САЩ, из един път ги намрази, а чрез тях и Петър Стоянов. Командира осъзна, че пажът му Бойко Ноев го бламира, че САЩ вече нямат нужда от подобен хитрец на Балканите. И последва Костовото отмъщението към президента на сините, към самите сини, към самото СДС, към дясната идея. Някога публично обяви своите предпочитания за Георги Първанов бъде избран за лидер на БСП, така по-късно задкулисно, с отмъстителна хитрост качи Първанов в спасителната лодка, отвела го до „Княз Дондуков” 2.
Но ето, че идва краят на политическото двуличие – на 14 юни 2011 г. на Станишев му уточняват, че естественото място на Първанов е в БСП. На 17 юни 2011 г. на Станишев му предлагат да си прибере Иван Костов в редовете на БСП, за да си отдъхне и успокои най-сетне дясното пространство.
Все пак всичко трябва да си дойде на мястото. Включително и на героите, както в края на всяка голяма пиеса.


Ангелите я наричат небесна радост, дяволите я наричат адска мъка, хората я наричат Любов

http://www.cross.bg/narichat-angelite-horata-1520175.html

/КРОСС/ Хайнрих Хайне: Любовта... Ангелите я наричат небесна радост, дяволите я наричат адска мъка, хората я наричат Любов.

Секс робиня на Ислямска държава стана посланик на добра воля на ООН

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606605

Млада жена от Ирак, превърната в секс робиня от джихадистката групировка Ислямска държава, бе избрана за посланик на добра воля на ООН за защита на жертвите на трафика на хора, предаде Франс прес. Надя Мурад Баси Таха, на 23 години, води кампания за това престъпленията, извършени от ИД срещу язидите през 2014 г., да бъдат обявени за геноцид. Джихадисти изгорили живи 19 жени в Ирак, отказали да станат сексробини Младата жена била отвлечена от своето село, близо до Син...

Промяна в уличното движение по време на панаира в Стара Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604647

За времето от 09:00 часа на 24.09.2016г. до 16:00 часа на 06.10.2016г. ще бъде въведена временна организация на движението по ул. „Иван Вазов", в отсечката между ул. „Радецки" и ул. „Хан Аспарух" в Стара Загора. Промяната се въвежда с оглед осигуряване на безопасността на движението на моторни превозни средства и предотвратяване на възникване на пътно-транспортни произшествия, по време на провеждането на есенния панаир в Стара Загора. Движението ще се осъществява по обходни маршрути. Водачите да шофират с повишено внимание в указания участък и ...

Хиляди излизат на протест в Германия срещу трансатлантическото споразумение между ЕС и САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272166_%D0%A5%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82+%D0%B2+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%80%D0%B

 В Германия се очаква днес на протест срещу трансатлантическото споразумение за търговия (TTIP) да излязат около 250 000 души.

„Надяваме се над 250 000 участници да се присъединят към марша в страната“, каза Роланд Сюс от антиглобалистката група Atlantic, която е един от организаторите на протестите мв седем германски града, включително и в столицата Берлин и икономическия център Франфурт.

ЕС и САЩ започнаха през 2013 г. преговори за Трансатлатическо партньорство в търговията и инвестициите (TTIP), чиято цел е създаването на пазар на труда на 850 млн. потребители.

Нов кръг от преговори трябва да започнат през октомври и американския президент Барак Обама иска сделката да бъде сключена преди да напусне поста си през януари.

Една по-малка версия на TTIP също е в процес на разработка с Канада, и сделката, наречена CETA, се очаква да бъде подписана през октомври. Износителите искат сделката, тъй като тя обещава по-ниски тарифи, по-малко бюрокрация и по-широка база на потребителите за техните стоки.

Но преговорите са изправени пред опозиция в Европа, където потребителите се страхуват, че ще бъде накърнен пазарът на труда и екологичните стандарти, чиито правила днес са в сила в блока, ще доведе до нарастване на аутсорсинга и по този начин до загуба на работни места.

Друг конфликтен момент са плановете за създаване на специален съд, който ще разглежда споровете между компании и правителства, в което противниците на TTIP виждат даване на фирмите право на вето над държавната политика, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Не само хората се противопоставят на сделката. Френският премиер Мануел Валс поиска прекратяване на преговорите, докато лидерът на най-голямата икономика в ЕС, германският канцлер Ангела Меркел, подкрепя идеята. Според нея споразумение със САЩ щяло да повлияе положително за намаляване на голямата безработица в някои от европейските страни. Но дори и в германската управляваща коалиция има противоречиви мнения за TTIP. Социалдемократът Зигмар Габриел, който е вицеканцлер и министър на икономиката, каза, че разговорите по споразумението „де факто се провалиха“.

Бойко Величков: Ще бием „Септември“ с ботевски дух

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606511

Характерният за „Ботев“ Враца дух ще бъде сред основните предимства на отбора в дербито срещу „Септември“, смята старши треньорът на врачани Бойко Величков. Двата тима са в челото на класирането и мачът във Враца до голям степен ще определи какъв ще бъде пътят им във Втора лига. Според Бойко Величков, „Септември“ е един от най-класните и подготвени тимове в групата. Отборът умее и се стреми да се надиграва с всеки съперник, и в повечето случаи се справя успешно. Щабът на „Ботев“ е разучил софиянци, като Величков на живо е гледал два техни мача ...

Поредният 15-ти септември

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/09/17/2828480_poredniiat_15-ti_septemvri/?ref=rss


В поредицата "На училище" "Детски Дневник" публикува текста от блога на Цветелина Камова - създател на Red Paper Plane - иновативен начин за учене и игра за деца от 3 до 6 години, базиран на дизайн мислене.

Когато става въпрос за първия учебен ден, се сещам за една случка в градината на децата ни, която сигурно никога няма да забравя. През октомври миналата година отиваме да прибираме малчуганите и срещаме баща с големия си син, дошли да приберат по-малката сестричка. Настава...

По-богати рецепти заменят традиционните ястия в ресторант

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767305

По-богати рецепти заменят традиционните ястия в ресторантМаруся Ковачева: И най-съвършеният бизнес не успява, ако нямаш добър екип Ресторант "Фиоре" в София работи вече шеста година. Предлагат се различни специалитети - средиземноморска, италианска кухня. Рецептите за предястия и салати са по-различни от познатите. Приготвят се с повече съставки и с висок клас продукти.

17 септември в историята

http://www.cross.bg/voiina-koreya-yuzhna-1520174.html

/КРОСС/ 1156 г. - Основано е херцогство Австрия.1176 г. - Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала Азия от турците.1422 г. - в Белград умира последният български цар Константин II Асен, с което де юре се слага края на средновековната българска държавност.1598 г. - Холандски моряци откриват остров Мавриций.1787 г. - Във Филаделфия (Пенсилвания) е подписана конституцията на САЩ.1789 г. - Английският астроном Уилям Хершел открива Мимас - естествен спътник на Сатурн. 1871 г. - Открит е 13 700 м тунел Мон Сени в Алпите, свързващ Франция и Италия.1877 г. - Руско-турска война (1877-1878): Третата битка при Шипка: руските войски отблъскват последната атака на османците срещу Шипченския проход.1915 г. - На аудиенция на лидерите на опозиционните партии с цар Фердинанд I, Александър Стамболийски го заплашва, за което е арестуван и осъден на доживотен затвор, а Александър Малинов е поставен под домашен арест.1939 г. - Втората световна война: СССР се присъединява към нахлуването на Нацистка Германия в Полша по време на Полската кампания.1941 г. - Втората световна война: В СССР е въведено задължително обучение на цивилното население по военно дело.1988 г. - Състои се церемонията по откриване на XXIV летни олимпийски игри в Сеул, Южна Корея.1991 г. - Латвия, Литва, Естония, Северна Корея и Южна Корея са приети за членове на ООН.  

Хранителните добавки, които отново поставиха въпроса какво консумираме

https://www.actualno.com/health/hranitelnite-dobavki-koito-otnovo-postaviha-vyprosa-kakvo-konsumirame-news_563250.html

Хранителните добавки винаги са били интересна тема в България. Те стават доста популярни покрай фитнеса и спорта като цяло, но далеч не служат само за подобряване на спортни постижения. На българския пазар вече има голямо разнообразие от добавки, които са разработени с цел

Чехия ни изпраща полицаи и 700 000 евро помощ за мигрантите

https://www.actualno.com/europe/chehija-ni-izprashta-policai-i-700-000-evro-pomosht-za-migrantite-news_563444.html

Страните от Вишеградската четворка, в рамките на своята т. нар. еластична солидарност при разрешаването на мигрантската криза, изпращат полицаи и финансова помощ на България. Като начало Чехия отдели 770 000 евро за България и веднага изпраща 20 полицаи. Още днес в Унгария на

Истините, които изрече Ксавие дьо Кабан

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272165_%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%9A%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B5+%D0%B4%D1%8C%D0%BE+%D0%9A%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%BD

 Коментар от Иван Бедров:

Не е типично, даже не е нормално един посланик да се превръща в звезда. С всичко произтичащо от това - страстни привърженици, надъхани противници, „разкрития“ в жълто-кафявите медии. Дори напротив, самата дума дипломатично се използва в българския език като синоним на безконфликтен, тактичен и почти незабележим подход. Заминаващият си от страната френски посланик Ксавие Лапер дьо Кабан обаче излезе от рамката. Той заговори пръв за „гнилите ябълки“ в българската съдебна система, той нарича Делян Пеевски само с една дума - олигарх, той посочи неизчистените отношения на България с комунистическото ѝ минало като основна причина за неблагополучията днес.

Кое от всичко това може да бъде новина? Голяма част от българите говорят същото помежду си - знаят, че върховете на трите власти са превзети от политико-мафиотски групи, чиято единствена цел е властта, за да правят с нея пари, за да завземат още власт, която да им носи още повече пари. Знаят също така, че ако пресекат пътищата си с някого „от онези“, нито правосъдието, нито полицията, нито медиите ще застанат на тяхна страна. Недоверието и отвращението са видни в не едно и две социологически проучвания, но не е задължително човек да чете цифрите - достатъчно е да ходи по улиците и да контактува с други хора. Кой можеше да допусне, че ще стигнем до момент, в който назоваването на очевидното и всеизвестното ще се превръща в събитие...

Какво казва Дьо Кабан?

В заключителната си реч Ксавие Лапер дьо Кабан описа връзката между комунистическото минало на България и днешните проблеми. И не толкова самото минало, колкото липсата на „разкаяние, наказание, но също така на изследване, на разбиране и на изучаване на реалността на комунизма“. И че точно това „впримчва България в неблагосъстоянието ѝ“. Къде тук е новината? Нима не видяхме с очите си как довчерашните комунисти станаха за една нощ прозападни капиталисти? Нима не ги видяхме първи да влизат в църквите с най-дебелите свещи, след като преди това следяха кой ходи на черква? Нима довчерашните комсомолски секретари не се оказаха за една нощ крупни капиталисти? Нима зад всяко едно ограбване не прозират връзки на агенти и вербовчици? Нима от службите за сигурност бяха отстранени старите кадри, специализирали се в годините на комунизма в контрабанда и изнудване? Тъй че, нещо ново ли каза посланикът?

Ксавие Лапер дьо Кабан даде и примери до какво водят нашите неизчистени отношения с миналото. Лидерите на БСП „да поставят цветя на паметника на най-отявления диктатор"; Цветан Василев и „други, които скоро също може да избягат", да заграбват пред очите ни милиарди; прокурори да подготвят така обвиненията срещу политици, „за да са сигурни, че няма да бъдат осъдени"; парламентът да избере за шеф на ДАНС „млад олигарх на 33 години, чието единствено качество е, че е верен на бивш член на Държавна сигурност"; Волен Сидеров „да възхвалява окупацията на Крим от Русия"... Поредица от скандални думи и действия, които не правят впечатление на достатъчно много хора. Защото сме заличили границата между нормално и ненормално, между добро и зло, между почтено и непочтено. Какво толкова неизвестно каза посланикът с тези примери?

Огън по вестоносеца!

Последва познатата програма. Медиите на Делян Пеевски и на някои други любимци на властта подеха координирана блиц-атака срещу френския посланик. С целия арсенал от клевети, измислици, намеци, недоизказани и недоизяснени внушения. А кампанията оглавиха хора, които отдавна са изгубили лицето си. Опитът отново е да бъде насочено вниманието към говорещия, а не към думите му. Разбира се, най-неработещото в случая е личността на г-н посланика да бъде издигана в култ - ненормално е. Разбира се, че той може да бъде упрекван, задето заговори за „гнилите ябълки“ именно когато френска фирма имаше проблем с тях. Разбира се, че всеки „представител на Запада“ може да бъде упрекван в двоен стандарт, доколкото европейските либерали безпроблемно си работят с партията на Пеевски, а европейските социалисти избират за свой лидер човека, който каза „Избираме Пеевски или правителството пада“. Всичко това са важни детайли от историята, но те не променят по никакъв начин значението на думите.

Иван Бедров

Иван Бедров

А думите на Дьо Кабан предизвикаха мигновен и огромен отклик. Публикациите за неговата реч бяха най-четените, десетки хиляди хора споделяха думите му в социалните мрежи. Рядко се случва подобно нещо. Всъщност, сходен сюжет имаше в края на миналата година, когато председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов произнесе онази реч, запомнена с финала си: „Стига вече толкова!“. Какво толкова каза и той тогава? Че ако България е под олигархичен контрол, „значи така е било замислено". Че „ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите наистина може да се нарече преврат". Кафявата медийна машина нарича превратаджия всеки, който настоява за промяна. И когато Лозан Панов завърши с думите „Нека всички заедно се преборим с неизвестността и извикаме силно: Стига вече толкова!“, последва същата вълна от одобрение, както и след речта на френския посланик.

Какво ни казва това ли? Че много българи не искат да живеят в среда, в която лъжата и измислицата се представят за гледна точка; където узурпаторите са легитимни, а настояващите за промяна са превратаджии; където на кражбата вече никой не казва кражба. В такава среда един посланик и един съдия могат да се превърнат в знаменитости. Защото говорят честно - така, както би трябвало да говорят политиците. И вместо да ги чуем, по-лесно е да коментираме личността им. По-лесно е да залеем вестоносците на очевидното с ненавист. В противен случай трябва да си признаем, че сами сме допуснали да живеем така. А това не е никак, ама никак удобно.

Почина драматургът Едуард Олби

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2016/09/17/2828639_pochina_dramaturgut_eduard_olbi/?ref=rss


Едуард Олби, станал световно известен с пиесата си "Кой се страхува от Вирджиния Улф", почина в дома си в Лонг Айлънд край Ню Йорк.

Той бе носител на 3 награди "Пулицър" и след смъртта на Артър Милър и Огъст Уилсън през 2005 г. бе смятан за най-великия от творящите драматурзи на САЩ.

Олби, който почина на 88 години, не получи "Пулицър" за най-прочутата си пиеса от 1962 г. През 1963 г. журито преценява, че тя е твърде мрачна и изпълнена със сексуални теми и нецензурен език....

Съдят 15-годишен джихадист в Париж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606604

На 15-годишен джихадист, задържан в сряда в Париж по подозрения, че иска да извърши нападение, бяха повдигнати обвинения в тероризъм, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник във френската столица. Тийнейджърът ще остане в ареста. Задържаха тийнейджър в Париж по подозрения за подготовка на терористичен акт Още двама негови връстници бяха задържани през последните дни. Младежите били вдъхновени от призивите за убийства, отправени в социални мрежи от 29-г...

"Отличничката" България под управлението на кабинета Борисов:Все, по- бедни и по -бедни.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272164_%22%D0%9E%D1%82%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%22+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D

 Всеки трети българин живее в тежки материални лишения. Те се затрудняват да си платят навреме основни разходи като наем, сметки за ток, вода и отопление или пък погасяване на кредит. Това показват данни на НСИ за 2015 г., които Европейската комисия използва за проследяване на напредъка в борбата с бедността и социалната изолация. Изглежда само телефонът и телевизорът са повсеместно достъпни - от тях се лишават съответно 3% и 2%.

Над 53% от хората нямат как да посрещнат неочаквани разходи със собствени средства. 60.3% не могат да си позволят дори една седмица почивка извън дома. 37% от населението не може да си позволи консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден. 

22% от хората, или близо 1.6 млн. българи преживяват с по-малко от 326 лв. на месец - това е линията на бедността за 2015 г. Тя се измерва като 60% от средния доход на човек. Миналата година индикаторите за бедност у нас са се влошили, защото делът на бедните хора се е увеличил с 0.2%. Освен това над 41% от българите са в риск от бедност, т.е. живеят с материални лишения и в домакинства на безработни. Това означава близо 3 млн. души и те се увеличават с 1.2% спрямо предходната година.

По области бедността е много различна. Най-бедната област у нас е Шумен, сочат данните на НСИ. Там почти 31% от населението е под линията на бедност за региона - 283 лв. Варна е втората най-бедна област - с 28% от хората под линията на бедност за областта - 353 лв. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Кюстендил и Силистра - с по 11% и Габрово - с 13%. За Кюстендил измереният праг на бедност е 290 лв., за Силистра е 287 лв., а за Габрово - 326 лв. 

Ако се вземе отново 60% от средния общ разполагаем нетен доход на домакинствата по области, се получава, че най-ниската линия на бедност има в Кърджали - 189 лв. и в Пазарджик - 216 лв. месечно на човек. Най-високия праг имат столицата - 504 лв., Варна - 353 лв. и Перник - 352 лв.

Наблюдават се съществени различия в разпределението на бедните от различните етнически групи според икономическата им активност. В българската етническа група мизерията засяга най-много пенсионерите - 50% от тях са под линията на бедност. При ромите пък най-много бедни има сред безработните - 44%. При работещите бедни турците са първи - 27%. В тази група попадат и 19% от българите.


Десислава Колева


Заглавието е на редактор от'' Klassa.bg''

"Виа Понтика” с три театрални спектакъла в Балчик

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606603

Студенти от висши театрални училища от България и Сърбия ще излязат на сцените на читалище „Паисий Хилендарски” и Каменната зала в Двореца през уикенда. Днес в рамките на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” 2016 ще бъде представен спектакълът „Бай Балчо споменува как ненадейно забогатяват, ама ги застигва възмездието”. Постановката е на проф. Пламен Марков. Режисьори на отделните новели са Стефан Зарев, Максима Боева, Елица Йовчева - ІІІ курс „Режисура за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. В спектакъла са ан...

Св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов

http://www.cross.bg/maiika-sofiya-nadezhda-1520173.html

/КРОСС/ Житие на св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София Св. София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов, гръцка иконаПрез втората половина на първия и в първите десетилетия на втория век в Рим живяла благочестива жена християнка на име София. В своя живот тя оправдала напълно името си "София", което значи "премъдрост". И като съпруга, и като вдовица по-късно, тя водела благоразумен християнски живот, изпълнен с мир, чистота, кротост, покорност на Божията воля. Според възможностите си, тя вършела непрекъснато милостиня. Животът й бил низ от добри дела. В живота й намерили ярко отражение думите на св. апостол Яков: "Мъдростта, която иде отгоре, е първом чиста, после мирна, снизходителна, отстъпчива, пълна с милосърдие и с добри плодове, безпристрастна и нелицемерна" (Як. 3:17). Благочестивата София имала три дъщери, които носели имената на най-главните християнски добродетели. Първата дъщеря се казвала Вяра, втората - Надежда, а най-малката - Любов. След раждането на третата дъщеря София се лишила от своя съпруг. Тая мъдра майка посветила целия си живот на това - християнски да възпита дъщерите си. Тя се стараела те да показват в живота си тия добродетели, по имената на които се наричали. Под нейно ръководство дъщерите изучавали пророческите и апостолските книги, Стремели се като майка си да проявяват ревност към богослужението и молитвите. Свв. мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София. Руска икона

Хилари Клинтън води с 4% пред Доналд Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767775

Хилари Клинтън води с 4% пред Доналд ТръмпКандидатът на демократите на президентските избори в САЩ през ноември Хилари Клинтън води с 4% пред своя републикански съперник Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Последното проучване на института Ипсос, проведено за агенцията, показва, че разболяването на Клинтън от пневмония изглежда не е намалило подкрепата за нея.

Вдигат акциза на цигарите от 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Вдигат-акциза-на-цигарите-от-2017-г-_l.a_i.729028_at.1.html

Увеличаване на акциза на цигарите от 2017 г., предлагат от Министерството на финансите.  Министерството публикува Закона за изменение и...

Спорт по тв днес: мачове на "Левски", "Лудогорец", "Барса", "Байерн" и "Арсенал" + още 10, Формула 1, волейбол, баскетбол, тенис и колоездене

https://www.24chasa.bg/sport/article/5767345

Спорт по тв днес: мачове на "Левски", "Лудогорец", "Барса", "Байерн" и "Арсенал" + още 10, Формула 1, волейбол, баскетбол, тенис и колоездене                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

МЕТРО България ще празнува с клиентите си от Варна и региона 11 октомври - Ден на предприемача

http://www.moreto.net/novini.php?n=331206

Всеки притежател на собствен бизнес от Варна и региона може да се регистрира на www.den-na-predpriemacha.bg Там той ще може да представи свои специални предложения, с които да привлечете много и нови клиенти на 11 октомври. „МЕТРО България се стреми да бъде защитник на независимите предприемачи, а с този празник бихме искали да изразим възхищението си от тях!“, каза Борислав Тодоров, управител на МЕТРО Варна.

Министър Зорница Русинова: 930 лева за деца със 100% инвалидност

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767814

Министър Зорница Русинова: 930 лева за деца със 100% инвалидност"Добрата новина е, че ще има по-силна социална подкрепа за децата с увреждания", заяви в студиото на Нова тв социалният министър Зорница Русинова.  У нас има 26000 деца с увреждания, 13 000 от тях са с до 50% инвалидност - тези данни министърът изнесе по повод решението децата със 100% увреждания да получават помощ в размер на 930 лв.

София отбелязва своя празник

http://www.cross.bg/praznik-chasa-grada-1520172.html

/КРОСС/ Днес столицата на България чества своя празник. Денят на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов е обявен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г.С разнообразни събития ще бъде отбелязан официалният празник на града. Традиционно на този ден всички културни институти на Столична община отварят своите врати за гражданите и гостите на града. Софиянци и гостите им могат да се разходят зад кулисите на театър "Българска армия", където е обявен Ден на отворените врати. От 18.30 ч. в Софийската опера ще бъдат връчени Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата. От 11.30 ч. в присъствието на президента Росен Плевнелиев и кмета Йорданка Фандъкова ще се проведе официалната церемония по издигането на знамето на града пред базиликата "Света София". Тогава ще бъде отслужен и тържествен водосвет. През целия ден в софийските паркове ще има забавления за малки и големи. Във всички общински музеи и галерии входът ще бъде свободен. Заради тържествата в София, от 20.00 часа днес до 17.00 часа на 18 септември се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието на пл. "Кн. Александър Първи". От 17.00 до 22.00 часа на 18 септември се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието на пл."Кн.Александър Първи". От 19.00 до 22

Орбан: Решението да помогнем на България е единствения успех на срещата в Братислава

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767765

Орбан: Решението да помогнем на България е единствения успех на срещата в БратиславаМинистър-председателят на Унгария Виктор Орбан обяви за „неуспешна“ срещата на европейските лидери в словашката столица Братислава, предава германският телевизионен канал ZDF. „Тя беше доста неуспешна, тъй като не успя да промени миграционната политика на Брюксел“, коментира унгарският премиер пред словашките медии.

Откриха следи от динамит по отломки от падналия през май египетски самолет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606601

Френски експерти са открили следи от динамит по отломки от падналия през май в Средиземно море египетски пътнически самолет, предаде Ройтерс, като се позова на вестник " Фигаро". Това било установено миналата седмица при анализи в Кайро. Произходът на следите остава неясен. Самолетът на EgyptAir се е разпаднал над Средиземно море след пожар Откритието е предизвикало спор между френските и египетските власти. От египетска страна не позволили на френските експерти да п...

Църквата почита великомъченица София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606602

Днес Църквата чества паметта на Света великомъченица София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов. Преданието разказва, че през втората половина на І и първите десетилетия на ІІ в. в Рим живяла благочестива християнка на име София, която според възможностите си вършела милосърдни дела.София имала три дъщери, които нарекла с имената на трите основни християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Заради непреклонноста си към вярата, пред очите на майка им те били подлагани на жестоки изтезания, но невидима Божия ръка ги пазела. След непоносими мъче...

Църквата почита великомъченица София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606600

Днес Църквата чества паметта на Света великомъченица София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов. Преданието разказва, че през втората половина на І и първите десетилетия на ІІ в. в Рим живяла благочестива християнка на име София, която според възможностите си вършела милосърдни дела. София имала три дъщери, които нарекла с имената на трите основни християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Заради непреклонноста си към вярата, пред очите на майка им те били подлагани на жестоки изтезания, но невидима Божия ръка ги пазела. След непоносими мъч...

Без вода днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606599

  За извършване на аварийни ремонти без вода от 9:00 до 17:00 ч. ще останат ул."Индустриална" и село Драгиевци....

Bulgaria officially requests EUR 160 million from EU to deal with migration crisis

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272163_Bulgaria+officially+requests+EUR+160+million+from+EU+to+deal+with+migration+crisis

 Bulgaria has officially requested from the European Commission a financial aid to the tune of EUR 160 million to deal with the migration pressure. The document was prepared by the Bulgarian Ministry of Interior and consists of five projects- about the renovation of the technical equipment for border control, about the expansion of the capabilities for integrated surveillance, about modernization of the communication and information systems. The fifth project aims at boosting the capacity of the asylum centers. The EU financing is expected to be provided under the Internal Security Fund and the Asylum, Migration and Integration Fund. The European Commission is to assess Bulgaria’s request in short terms.

Честит празник на...

http://www.cross.bg/peshteraprof-prof-mbal-1520171.html

/КРОСС/ Рождениците:Д-р Данка Манукова, завеждащ неврологичното отделение в МБАЛ „Проф. Д.Ранев" - гр. ПещераПроф. д-р Златко Кълвачев, д.м.н., началник Лаборатория по клинична микробиология и вирусология в ДКЦ „Софиямед"Мария Рамова, главен счетоводител на МБАЛ „Проф. Д. Ранев"- гр. ПещераПроф. Минчо Минчев, цигулар, 66 г.Михаил Вешим, писател, сценарист, 56 г.Проф. Петър Киров, двукратен олимпийски шампион по борба, 74 г.Стела Стоянова, актрисаЯнко Янков, депутат от ДПС в 43 НС, 61 г. И всички, които празнуват на Вяра, Надежда, Любов и София!  

Маломерни паралелки ще има в 4 училища в община Велинград

https://www.actualno.com/pazardjik/malomerni-paralelki-shte-ima-v-4-uchilishta-v-obshtina-velingrad-news_563438.html

На извънредна сесия на Общински съвет Велинград бе одобрено функционирането на маломерни паралелки в 4 общински училища и маломерни групи в 4 детски градини. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велинград. През новата учебна година община Велинград ще дофинансира 9 пара

Убиха високопоставен ръководител на ИД

https://www.actualno.com/asia/ubiha-visokopostaven-rykovoditel-na-id-news_563419.html

При въздушен удар на коалиционните сили в Сирия е бил убит високопоставен ръководител на "Ислямска държава", който изпълнявал функциите на министър на информацията на терористичната групировка, съобщи Пентагонът, цитиран от АФП. Хасан Салман Ал Фаяд е ръководел дейността

Григор се изправя срещу Анди Мъри

https://www.actualno.com/tennis/grigor-se-izpravja-sreshtu-andi-myri-news_563432.html

Първата ни ракета Григор Димитров ще излезе отново на корта срещу световния №2 Анди Мъри. Двамата се изправиха един срещу в тазгодишното издание на US Open. Каква кога и къде ще се срещнат двамата вижте в Sportlive.bg!

Експерт: Великобритания не трябва да има неограничен достъп до европейския пазар

https://www.actualno.com/europe/ekspert-velikobritanija-ne-trjabva-da-ima-neogranichen-dostyp-do-evropejskija-pazar-news_563414.html

Великобритания не трябва да има пълен достъп до единния европейски пазар, ако се откаже от членството си в съюза, заяви в ефира на БНР Микел Барслунд от Центъра за европейски политически проучвания. „Не, аз смятам, че за всички би било по-добре Великобритания да има достъ

Великобритания може да започне преговори за Brexit до февруари

https://www.actualno.com/europe/velikobritanija-moje-da-zapochne-pregovori-za-brexit-do-fevruari-news_563437.html

Великобритания може да започне преговорите за Brexit до края на февруари, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на състоялия се вчера в Братислава форум на лидерите на 27-те държави от ЕС, цитиран от Би Би Си. В словашката столица евролидерите се събра

Шестима набиха съученик в двора на училище

https://www.actualno.com/razgrad/shestima-nabiha-syuchenik-v-dvora-na-uchilishte-news_563440.html

Спречкване между ученици прерасна в побой в двора на Професионална гимназия „Васил Левски" в Исперих, съобщиха от ОДМВР-Разград. Инцидентът е станал около 10.10 часа вчера. 17-годишен нарекъл няколко от новоприетите в училището момчета „зайци", при което те му се нахвърл

Atanas Tasev and cosmopolitanism of talent

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272162_Atanas+Tasev+and+cosmopolitanism+of+talent

 The Nuance Sofia-based Gallery has unveiled an exhibition of one of the most talented and cosmopolitan in his spirit Bulgarian artists – Atanas Tasev. This is barely his third exposition in this country. The first one took place back in the distant 1920 when he got into the Academy of Art in the capital. However, the event also caused his expel, as the regulation banned students from displaying their works. Thus Tasev went to study in Prague, where he earned a scholarship for foreign students. He graduated from their Academy of Art and stayed in the Czech capital city for a while as a freelancer.

СнимкаThe achievements of the master in the portrait genre are remarkable. While staying in the Czechoslovakia (presently the Czech Republic) he drew prominent people, mostly related to European culture – Tsar Boris III, PM Andrey Lyapchev and his wife, Prof. Alexander Balabanov and wife, writer Elin Pelin etc. Major British politician Sir Edward Boyle, a great friend of Bulgaria, diplomats, culture figures – those all ordered their portraits to Atanas Tasev.

One of the artist’s heirs – Krasimir tells us that he used to work in other European countries and also in the USA. In his letter from 1974 he wrote on the portraying of great Czech artist Alfons Mucha:

“He was the best model, he would never move an inch and kept straight face all the time,” the artist said. “The light was good and I finished the work in three sessions, two hours each. When he saw it, Mucha was surprised. He said: “I’ve been portrayed by great artists, but none of them did it so good!” When the portrait was hanged on the wall the dog never stopped jumping and trying to reach it. His master looked so alive… The portrait became famous, but Mucha was not that honest – he never paid anything. At least he could have exchanged one of his pictures… At the same time a senator saw my work and thus several orders followed…”

In London the artist created the portrait of Czech Executive Minister Masaryk, son of the president. In Warsaw he drew the French ambassador.

Снимка

In 1947 the artist went to Stockholm where he found fans and career development. Soon after that he stepped on towards America where he would spend the next 15 years. A curious fact: he had an exhibition at the prestigious Corcoran Gallery in Washington, but without selling his works – and the US audience was really impressed!

“In fact he drew over 200 ordered portraits in the USA. In his words a single work cost USD 1,000 – 1,500 or even 2,000 back then and that was a lot of money. He also created portraits of the Rockefellers, but we don’t even have photos of those preserved…”

Then the artist opted for Malaga, Spain. Next he returned to Bulgaria. Atanas Tasev passed away in 1991.

 

English version: Zhivko Stanchev  

Photos from the exhibition: Veneta Pavlova

Eдинадесетокласници ще правят мебели, докато учат

http://www.moreto.net/novini.php?n=331256

18 ученици от 11 -ти клас на Професионалната гимназия по дървообработване във Варна ще дялкат мебели, докато учат. Училището въвежда експериментално през новата 2016/2017 г. дуалното обучение и е сключило договор с шест мебелни фирми в морския град, съобщи директорката му Мария Георгиева.

The Times: Великобритания ще блокира създаването на европейска армия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767762

The Times: Великобритания ще блокира създаването на европейска армияВеликобритания ще наложи вето на мерките за изграждане на европейска армия за периода, в който продължава да е член на Европейския съюз, пише британският вестник The Times, цитиран от Фокус. Министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фалън направи това изявление, след като се разбра, че Франция и Германия вече са съставили план за създаване

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-sofiya-1520170.html

/КРОСС/ ***Мездра.В 10.30 часа министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще посети оперативния център на „ЧЕЗ Разпределение България"АД. ***София.От 10.00 часа в сградата на Столична община ще се състои Тържествена сесия на Столичния общински съвет, посветена на Деня на София - 17 септември. ***София.От 11.30 часа на площада пред църквата „Св. София", председателят на парламента Цецка Цачева и народни представители ще присъстват на тържественото отбелязване на празника на София. ***София.От 10.00 до 14.00 часа ( на 17 и 18 септември) Националният военноисторически музей (НВИМ) се включва в инициативата „Европейски дни на наследството", като отваря за свободно посещение Военния мавзолей-костница с църквата „Св. Георги", който се намира ул. „Каменоделска" № 11 в София. ***София.От 10.00 часа в скейт парка на парк „Студентски" ще се проведе инициативата „Студентски танцува". ***София.От 10.00 до 13.00 часа на ул. „Деде Агач"47, кв.Стрелбище, гр.София (детската площадка срещу 127 ОДЗ „Слънце") ще се проведе детски празник по случай Деня на София „Да играем безопасно". ***София.От 11.00 часа в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" ще се състои съвместна пресконференция на Американския университет в България и Нов български университет

Веселина Николаева, фотограф: Снимам това, което си отива завинаги

http://www.dnevnik.bg/intervju/2016/09/17/2828506_veselina_nikolaeva_fotograf_snimam_tova_koeto_si_otiva/?ref=rss


"Дневник" препечатва със съкращения от портал "Култура" интервюто с носителката на наградата "Сребърна камера" на Canon Веселина Николаева, чийто фотопроект "Градина", сниман в столична ромска махала в Орландовци, ще бъде представен тази неделя на "Фотофабрика". Изложбата ще бъде открита на 18 септември от 18 ч. в галерия "Малките 5" на ул. "Хан Крум" 3 в столицата в присъствието на авторката.

Веселина Николаева (www.vesselinanikolaeva.com) (р.1976) е наративен фотограф, завършила е...

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/tzitira-zhivee-naii-mnogo-1520169.html

/КРОСС/   Всички централни вестници поместват репортажи за вчерашната среща на върха на Европейския съюз в Братислава. За "Труд" темата е водеща. Заглавието е "България е шансът на обединена Европа". Изданието цитира признанието на германския канцлер Ангела Меркел "Европейския съюз е в критично състояние".  "Всеки трети българин живее в тежки лишения", над 53 процента от населението не може да си позволи неочакван разход, пише "Сега". Данните са на националната статистика за 2015 година, които Европейската комисия използва за проследяване на напредъка в борбата с бедността и социалната изолация. Само телевизорът и телефонът са достъпни за почти цялото ни население, показва статистиката. Според "Стандарт" всеки пети българин живее под прага на бедност. Вестникът се позовава на същите данни. Бедността е концентрирана най-вече при живеещите сами възрастни хора и в многодетните семейства. Още едно тълкуване на данните дава "24 часа" - 22% от българите са бедни, най-много са те в района на Шумен. Една трета от ромите са се определили като богати. 54 на сто от децата живеят в материални лишения.Новите пенсионери са намалели заради увеличаване на възрастта за пенсиониране, пише "Монитор". Информацията е на НОИ за изминалите девет месеца от годината

Един от най-скъпите градове в САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272161_%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9

 Градът Гринуич (Кънектикът), намиращ се на 40 км. североизточно от Ню Йорк е един от най-скъпите в САЩ. Средно с 4% са поскъпнали имотите в него през тази година в сравнение с 2015-а. Благодарение на това се намира на 12-та позиция в класацията на най-скъпите градове в Щатите, като средната цена на къща с четири спални и две бани е 1.3 млн. USD

Във връзка с икономическия ръст и понижаването на лихвените проценти, интересът към по-малките градове нараства сред младите семейства и цените в Гринуич растат средно с 4%-6% годишно.

 

 

Милена Богданова

България ще плати на Русия 400 млн. евро до края на годината заради АЕЦ "Белене"

http://www.investor.bg/energetika/472/a/bylgariia-shte-plati-na-rusiia-400-mln-evro-do-kraia-na-godinata-zaradi-aec-belene-224747/

Руско участие в проекта за газов хъб "Балкан" ще зависи от гаранциите и обема на доставките, твърди руският зам.-правосъден министър Сергей Герасимов

Al Jazeera: Северна Корея има възможност за производството на 20 ядрени бомби

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767760

Al Jazeera: Северна Корея има възможност за производството на 20 ядрени бомбиС подобрени съоръжения за обогатяване на уран и съществуващи запаси от плутоний, Северна Корея разполага с капацитет за производството на около 20 ядрени бомби до края на настоящата година, сочат оценки на експерт по оръжията, предава телевизионният канал Al Jazeera, цитиран от Фокус. Професорът от Станфордския университет Зигфрид Хекер,

Защо часовете по физическо трябва да са много повече

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5767348

Защо часовете по физическо трябва да са  много повече Часовете за спорт в училище трябва да са много повече. Децата, които се движат повече, имат по-добре развит челен дял на мозъка. Децата, които спортуват повече, учат по-бързо. Гимназистите, които тренират най-често, имат най-висок среден успех. Затова учителите по физическо в началото на всеки час могат да се отделят 5 мин.

Мел Гибсън ще става баща за девети път

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606598

Известният американски актьор, сценарист и продуцент Мел Гибсън за девети път ще става баща. Вече стана ясно, че неговата приятелка - писателката Розалинда Рос, е бременна, пише списание „Пийпъл". Мел Гибсън в поредна съдебна битка заради осмото си дете „Мел и Роза са много щастливи. На Мел му харесва да е баща, с Роза очакват с нетърпение момента, когато ще станат родители. Последните две години бяха най-щастливите в живота му", разкри приятел на двойката.

Revetas стартира втора фаза на Sofia Airport Center в началото на 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272160_Revetas+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D1%84%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+Sofia+Airport+Center+%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD

 В началото на следващата година ще стартира втората фаза от строителството на Sofia Airport Center (SAC) – логистичния и офис комплекс в района на Летище „София”.

Това съобщи по време на пресконференция главният изпълнителен директор на новия собственик на  SAC – британския инвестиционен фонд Revetas Capital, Ерик Асимакопулос

Асимакопулос представи обновения мол City Center Sofia, който вече се казва Park Center – бранд на инвестиционния фонд, който обединява общо 16 търговски центъра в Централна и Източна Европа. Молът официално отваря с новия си облик от днес, 17 септември (Деня на София).

Във втората фаза на SAC се предвижда строителството на около 35 хил. кв.м офис площи, обясни Асимакопулос. Целият капацитет на проекта е за реализация на общо около 80 хил. кв.м офиси.

Размерът на общата инвестиция в следващите 2-3 фази от проекта се оценява от инвестиционния фонд на около 150 млн. евро, посочи той.


Цялата статия от Тук

 

Тестваме новата Opel Mokka Х в Шотландия

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/testvame-novata-opel-mokka-h-v-shotlandiia-6058909

Макар и да не се изписва по същия начин, но чуеш ли думата „мока“, асоциациите са две: кафе и Opel. Аз ще ги свържа в една, защото новата Mokka X предлага аромат, но и ударна доза кофеин. Това „кафе“ е толкова добро, че след 4 години на пазара, Opel Mokka има над 600 000 продажби. Сега фейслифтът предлага още по-атрактивна визия, отлични двигатели и най-добрата бордова свързаност, все предпоставки за достигане на границата от 7-цифрени продажби в края на живота на този модел.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/subydi-vuprosa-otgovor-1520168.html

/КРОСС/ БТВ, „Тази събота"На гости на Мариана Векилска в сутрешния уикенд блок ще бъде Мая от "MasterChef", за да разкаже защо иска да отвори ресторант без меню. Вяра Деянова ще срещне ексклузивно зрителите на bTV със синовете на Тодор Батков и Ветко Арабаджиев - Тодор и Вълчо.Предаването ще продължи с отговор на въпроса кога смешното става страшно от карикатуриста Чавдар Николов.За едно различно интервю в студиото срещу Жени Марчева ще седне министърът на външните работи Даниел Митов.Диана Любенова ще отведе ексклузивно зрителите в храма на Многоликия бог от „Игра на тронове". На гости на водещата ще бъде и героят-любовник на българското кино - Ириней Константинов. Нова телевизия, "Събуди се"Какво е да си министър по време на бунт? Социалният министър Зорница Русинова гостува в "Събуди се" в седмицата, в която майки на деца с увреждания излязоха на масов протест в София. Красимир Каракачанов дава своя отговор на въпроса "Защо патриотите поискаха затваряне на центровете за мигранти?". В "Карай направо" зад волана до Диана Найденова ще седне първият кандидат за президент Митьо Пищова, който ще провери колко дълъг е пътят към "Дондуков 2". В деня на София, 17 септември, Влади Въргала и Август Попов влизат в студиото на "Събуди се", за да покажат столицата през техния поглед

Старши комисар Младен Маринов: Ще има постоянно полицейско присъствие в района на "Овча купел"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767763

Старши комисар Младен Маринов: Ще има постоянно полицейско присъствие в района на "Овча купел""Взехме необходимите мерки, разговаряхме с кмета г-жа Фандъкова и вложихме сериозен ресурс да не се допусне ескалация на напрежението в кв. "Овча купел". Имаше вероятност за саморазправи, но вече имахме информация за такива лица и нещата се успокоиха." Това каза старши комисар Младен Маринов - директор на СДВР, пред Нова телевизия.

МВР отдавна искало да се освободи от имоти върху терена на царските конюшни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272159_%D0%9C%D0%92%D0%A0+%D0%BE%D1%82%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%

 МВР отдавна иска да бъдат актувани имотите на министерството в рамките на терена, който бе продаден от областния управител на София и нашумя като скандала с бившите царски конюшни. Това стана ясно от отговор на вицепремиера и министър на вътрешните работиРумяна Бъчварова в рамките на парламентарния контрол.

Социалистът Жельо Бойчев припомни, че при сделката с три поредни договора в един и същи ден бившият областен управител на София Веселин Пенев продава държавния дял от терена (приблизително 85%) от имота в центъра на София. По изчисления на червения депутат държавата получава 90 лв./кв. м за терена от 7,5 дка, след като за терена са заплатени 658 хил. лв.

Бъчварова уточни, че като вицепремиер не отговаря за областните управители, а координацията с тях е възложена на отдел към администрацията на Министерския съвет.

На 29 февруари 2016 г. в МВР е постъпило писмо от областния управител, в което е предоставена информация за постъпило в областната администрация искане от "Евротрансбилд" ЕООД за прекратяване на съсобствеността между търговското дружество и държавата върху земята. 

„Става въпрос само за земя, а не за сгради. МВР няма права и собственост върху земята. Писмото на областната администрация има информативен характер“, каза вътрешният министър.

В имота имало сгради в управление на МВР, които от 2000 г. са с отпаднала необходимост и оттогава досега нито един областен управител не ги е актувал, за да предприеме вътрешното министерство действия по поддръжката им или по преобразуване на собствеността.

От 2004 г. до настоящия момент МВР е искало многократно съставяне на актове за държавна собственост за сградите, управлявани от министерството. Не са били издадени обаче актове за частна държавна собственост. 

 

 

 

Цялата статия от Тук

Клинтън води с 4 процента пред Тръмп

http://offnews.bg/news/n_1/n_636178.html

Кандидатката на демократите на президентските избори в САЩ през ноември Хилари Клинтън води с 4 процента пред своя републикански съперник Доналд Тръмп. Последното проучване на института Ипсос, проведено за агенцията, показва, че разболяването на Клинтън от пневмония изглежда не е намалило подкрепата за нея, съобщи БНТ. Според анкетата, проведена в периода 9-15 септември, 42 на сто от хората, които вероятно ще гласуват, подкрепят кандидатката на демократите, а 38 процента - републиканския й опонент. Клинтън, която води в проучванията на Ипсос почти без прекъсване, откакто двамата с Тръмп бяха официално номинирани от двете водещи партии в САЩ през юли, отново е възстановила тази седмица преднината си, която бе заличена в края на август. Един на всеки петима вероятни избиратели не подкрепя нито представителката на демократите, нито кандидата на републиканците. За сравнение, това важеше за един на всеки 10 вероятни избиратели, или два пъти по-малко, на същия етап от надпреварата преди четири години. Незначителна част от привържениците на Клинтън казват, че безпокойствата за здравословното й състояние, са ги разколебали в подкрепата им за нея. Изборен анализ на Ипсос/Ройтерс обаче показва, че надпреварата е станала по-оспорвана през последните седмици. Ако изборите бяха днес, шансовете за победа на Клинтън са оценени на 60%. За сравнение миналата седмица те бяха 83 на сто. Една от причините е, че днес Тръмп би спечелил в ключовия щат Флорида. Президентските избори в САЩ са непреки. На всеобщи избори всеки щат излъчва определен брой делегати в избирателната колегия, която официално избира президента на страната. Клинтън и Тръмп са единствените кандидати, допуснати до първите телевизионни дебати в надпреварата за Белия дом, предаде Франс прес, като се позова на независимата комисия, която организира дебатите. Критерият са проучвания на общественото мнение, в които демократката получава средно 43%, а републиканецът - 40,4 на сто. Така Клинтън и Тръмп ще се изправят един срещу друг в Университета Хофстра, край Ню Йорк, на 26 септември. Либертарианецът Гари Джонсън с 8,4 процента и кандидатката на Зелените Джил Стейн с 3,2 на сто не са допуснати. Останалите два дебата ще се състоят на 9 и 19 октомври. Ще бъде обявено по-нататък кои претенденти имат право да участват в тях. Кандидатите за вицепрезиденти ще проведат само едни дебати - на 4 октомври. Единствените, които се класираха за тях, са демократът Тим Кейн и републиканецът Майк Пенс.

Ново откритие за селфито

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606596

Селфито с усмивки подобрява настроението и прави хората по-щастливи. До този извод стигнали изследователи от Калифорнийския университет. В изследването им участвали студенти, разказва The Siasat Daily. Вече има хапчета, лекуващи зависимост от селфита По време на едномесечното изследване доброволците живеели по обичайния си начин - ходели на лекции и упражнения, изпълнявали домашните си задължения, срещали се и с приятели. На смартфоните им обаче били монтирани различ...

Честваме паметта на светата майка София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767750

Честваме паметта на светата майка София и нейните дъщери Вяра, Надежда и ЛюбовНа 17 септември Православната църква чества паметта на светата майка София и нейните дъщери светите Вяра, Надежда и Любов. В празничния ден, на 17 септември, светата Литургия ще бъде възглавена от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Начало на св. Литургия – 09.00 часа.

Трейс подписа договор за саниране на жилищни сгради в Русе за над 2 млн. лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272158_%D0%A2%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%81+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B

 Трейс Груп Холд АД подписа договор за проектиране и изпълнение на строително-монтажни работи за обновяване за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Русе, съобщи компанията чрез БФБ – София.

Възложител е Община Русе. Стойността на договора е 2,036 млн. лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е 120 календарни дни.

Изпълнител на проекта е Обединение „Згориград“ с водещ партньор „Трейс Груп Холд“ АД и партньор „Инжпроект“ ООД.
Финансирането на проекта е в изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Жилищната сграда ще бъде обновена чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност, които ще осигурят по-добри условия на живот, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда.

 

 

 

 

 

Цялата статия от Тук

Маями: Гражданство за продан срещу инвестиции

http://www.investor.bg/analizi/113/a/maiami-grajdanstvo-za-prodan-sreshtu-investicii-224646/

Градът иска да финансира икономиката си чрез американската програма за инвестиции срещу визи, като привлече повече китайски инвеститори

Seat влезе в света на модата

https://www.actualno.com/cars/seat-vleze-v-sveta-na-modata-news_563397.html

Нова модификация на субкомпактния хечбек Mii бе разкрита от компанията Seat по време на седмицата на модата в Лондон. Машината е разработена съвместно със списанието Cosmopolitan, като в проекта, който е продължил повече от 18 месеца, са участвали и читатели на популярното модно изда

Австрия иска присъединяване към Вишеградската група

https://www.actualno.com/europe/avstrija-iska-prisyedinjavane-kym-vishegradskata-grupa-news_563427.html

Австрия трябва да поиска присъединяване към Вишеградската четворка (Чехия, Полша, Словакия и Унгария – V4). Това заяви лидерът на опозиционната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе в интервю за вестник Tiroler Tageszeitung, за което съобщи държавната телевизия и радио на Чех

НС с Ден на отворените врати като част от инициативата Европейски дни на наследството

https://www.actualno.com/society/ns-s-den-na-otvorenite-vrati-kato-chast-ot-iniciativata-evropejski-dni-na-nasledstvoto-news_563428.html

Народното събрание ще се включи в честването на Европейските дни на наследството в България като обяви Ден на отворените врати днес. Гражданите ще могат да посетят парламента днес до 16.00 часа, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Европейските дни на наследствот

Аз съм на 14 и съм омъжена от година и половина (видео)

http://www.vesti.bg/sviat/az-sym-na-14-i-sym-omyzhena-ot-godina-i-polovina-video-6058840

В XXI в. тези момичета от Непал би трябвало да ходят на училище, но вместо това чистят и готвят. Би трябвало да си играят с кукли, но вече имат деца

Олимпийско злато за България от параолимпиадата в Рио

http://www.moreto.net/novini.php?n=331255

Ружди Ружди донесе първото златно отличие за България от Рио де Жанейро. В момента в Бразилия тече Параолимпиадата, на която Ружди завоюва титлата в тласкането на гюле! При това той го стори със световен рекорд, като подобри собственото си постижение от Европейското първенство през юни.

Нотариусите искат и предварителните договори за сделки с имоти да се вписват в регистри

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272157_%D0%9D%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%

 Нотариалната камара на България настоява предварителните договори за покупко-продажба на имоти да се обявяват в специален регистър към службите по вписванията.

Около това искане са се обединили участниците в националния есенен семинар на тема "Правни способи за защита правото на собственост. Предварителни договори. Договори за строителство", организиран от Камарата, посочва се в съобщение на организацията, цитирано от БТА.

С обявяването на предварителните договори ще бъде гарантирана защитата на купувачите и продавачите, включително и нa инвеститорите в строителството, които предлагат безспорно право на собственост, пише в съобщението.

Обявяването не трябва да бъде задължително, а да се извършва по искане на страните, смятат участниците в семинара.

 

 

Цялата статия от Тук

Експерти от РЗОК- Кюстендил показаха на болниците как работи системата за пръстови отпечатъци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606556

Работна среща с представители на лечебните заведения за болнична медицинска помощ, във връзка с въвеждане на „Регистрационната система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ" / т. нар. пръстов отпечатък /, се проведе в Кюстендил, по инициатива на РЗОК- Кюстендил.„Служители на РЗОК- Кюстендил представиха презентация на: Приложение за регистриране на лица и събития при изпълнителите на медицинска помощ чрез Уникален идентификационен номер, както и процедура за регистриране и активация на устройства за генериране на У...

Локомотивът на Вапцаров минава през Пазарджик

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606597

Локомотивът, на който е работил като огняр поетът Никола Вапцаров, ще пристигне днес в 10,36 часа на гарата в Пазарджик. Парната машина, известна с прозвището Баба Меца заради впечатляващите си размери и голямата си мощност, ще дойде с три вагона от царския влак на Борис Трети, славещи се с комфорта си и мекото возене. Локомотивът е изцяло реставриран през миналата година в София. До момента е бил извеждан за експлоатация само няколко пъти при изключителен интерес от публиката. Произведен е през 1931 г. в Полската локомотивна фабрика „H. CEGIEL...

Кой ще е носителят на първата Национална награда за музика на името на акад. Марин Големинов?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606564

Професионално, 7- членно жури, с председател акад. Георги Минчев ще избере носителя на първата Национална награда за музика на името на акад. Марин Големинов. Победителят ще бъде обявен на специална церемония, на 28 септември от 18, 30 ч., в Художествена галерия „Вл. Димитров- Майстора". Ще бъде връчена и съпътстваща награда за високи постижения „Златен квартет", благодарение на спонсор. Тя ще бъде за струнен квартет, знаете, че нашият велик съгражданин акад. Марин Големинов е композирал музика за квартети, каза за Дарик Димитър Божилов от Му...

Бабата на убитата и нарязана Ани осъдена за трафик на цигари в Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/5767752

Бабата на убитата и нарязана Ани осъдена за трафик на цигари в АтинаОфелия Гутева, баба на 4-годишната Ани, която бе нарязана и сготвена от баща си е осъдена на 23 месеца условно лишаване от свобода за нелегален внос на цигари, съобщи newsbg.eu. Майката на Станислав Бакърджиев-бащата на Ани, заедно с партньора си от Пакистан са укрили в апартамента им в Пирея 4,313 кутии цигари без бандерол и 1600 опаковки с тютюн.

Община Дупница започва премахване на незаконните гаражи в жк. „Бистрица"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606551

Община Дупница започва премахване на незаконните гаражи в жк. „Бистрица" от 26 септември. Едва 10-15 % са премахнатите съоръжения, обяви на пресконференция зам.- кметът на община Дупница Красимир Георгиев. Проектът за обновяване на жк. „Бистрица" в Дупница вече е внесен за оценяване и се очаква отговор до края на септември. Той трябва да бъде завършен до 30 юли 2018 година. До 15 септември тази година беше дадена възможност на собствениците на незаконни гаражи да ги премахнат сами. По данни на общината незаконните постройки са около 160-170. На...

Директорът на БАН академик Стефан Воденичаров:Бойко Борисов би бил най-добрата кандидатура за президент, ако се яви!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272156_%D0%94%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%90%D0%9D+%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BA+%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD

 Академик Стефан Воденичаров е роден на 1 януари 1944 година в София. Той е инженер и академик. Бил е министър на образованието младежта и науката, а сега е директор на Българската академия на науките, директор на Института по металознание, съоръжения и технологии "Академик Ангел Балевски". Воденичаров ще се кандидатира за президентските избори през ноември месец. Той ще се състезава с конкуренцията като независим кандидат.
- Академик, Воденичаров, защо се кандидатирате за президент? Какви са амбициите Ви, които ще Ви водят в тази кандидатура?
- Първо, искам да ви кажа че това идва от един граждански инициативен комитет, който има идеята да се потърси едно национално обединение, да забравим това което ни разделя, да ни съедини бъдещето. Това са основните мотиви, в които евентуално бих се включил в президентската кампания.
 
- Как виждате конкуренцията в лицето на най-силните партии?
- Все още не съм се включил официално в кампанията, но искам да ви кажа, че има доста различни личности, хора с различни възможности. Не е удобно в момента да правя преценка на хора, с които все още не сме започнали да се състезаваме.
 
- Ако някоя партия Ви подкрепи, ще се съгласите ли?
- Партия, която подкрепя идеите на моят комитет, който ме издига и ме подкрепи, разбира се че ще приема, защото без подкрепата на една партия в България, човек не може да постигне успешни избори.
 
- Според Вас грешка ли е това, че ГЕРБ все още не са представили кандидатурата си?
- Всяка партия има собствени мисли и идеи, за да реши кога може да си обяви кандидатурата, но по принцип би било хубаво да има достатъчно време, за да се разгледат всички потенциални кандидати, да се преценят възможностите на всеки един от тях и идеите, които би искал да осъществи. Трябва да се преосмислят нещата, защото напоследък според мен на президентските избори, на тази институция започват да се приписват неща, които не са предвидени за нея.
 
- Бихте ли дали конкретен пример?
- В президентската институция започнаха да се свързват неща с изпълнителната власт. А всъщност ролята на президента трябва да бъде обединителна. Президентът трябва да бъде човек, който има някаква визия за по-нататък и да управлява политическите партии, така че да се постигнат поставените цели на държавата. Ние сме фронтова държава и трябва да мислим начин, с който да уединим държавата, а не различни партийни идеи да търсят разделение. Важното е да вървим към обединение на нацията, за да посрещнем предизвикателствата, които предстоят.
 
- Кога смятате официално да обявите кандидатурата си?
- Ако ще има някаква партия, която ще ме подкрепи, веднага.
 
- А чакате ли някоя конкретна партия да ви подкрепи?
- Не съм водил официални разговори с никого. Вече отдавна е известно какво цели инициативният комитет, който е издигнал идеята ми. Ако някой прецени, че тези неща съвпадат с неговите виждания за страната, нека сподели.
 
- Има ли човек в когото виждате пряка конкуренция?
- Хората са много различни. Вчера издигнатият кандидат Калфин е човек с изключителен опит и потенциални възможности, които е показвал когато беше министър и заместник-министър. Познавам се с генерал Радев, който е достоен български офицер и в последните години полагаше неимоверни усилия за поддържане на авиацията. Интересни са кандидатите.
 
- Кой, според Вас, може да бъде кандидат-президентът на ГЕРБ и Ваша най-сериозна конкуренция? 
- Никаква идея нямам. През последните няколко месеца се промениха много кандидати. Но най-подходящ би бил министър-председателят Бойко Борисов, разбира се.
 
- Като човек, който се кандидатира за президентски избори, трябва наистина да вярвате, че може да спечелите. Защо смятате, че точно Вие имате шанс да бъдете избран?
- Когато човек се кандидатира, наистина мисли за победа. Но когато се кандидатира той иска и да представи някакви идеи на обществото и да ги защитава по някакъв начин. Аз виждам цялата президентска кампания, не само като борба към последната цел да бъдеш победител, но да представиш нови идеи и виждания за обществото. Това е най-подходящият момент за обсъждане на бъдещето на България. 

Интервю на Никол ИВАНОВА

Преглед на печата - 17 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=331254

Подкрепата от ЕС за опазването на границата ни с Турция е водеща тема за съботните вестници. „Европа ни дава веднага Е 108 млн., после още България ще получи голяма помощ от Европа за охраната на границите си. Това стана ясно на неформалната среща на върха на Европейския съюз в Братислава.

Топло време в празничния ден, от неделя идва захлаждане

http://offnews.bg/news/n_1/n_636177.html

На празничния ден в събота времето ще бъде топло и слънчево. Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София 30°. От запад облачността, предимно висока ще се увеличи, като ще духа слаб югозападен вятър. Денят ще е подходящ за плаж - с много слънце и топло време. Температурите там ще достигнат 28 и 31 градуса.   От утре започва леко захлаждане. Ще има променлива облачност, а максималните температури ще стигнат 27 градуса. На места се очаква слабо да превали. От понеделник дъждовете ще станат по-интензивни в западната част от страната, а във вторник ще обхванат цялата страна, като на места ще са интензивни и с гръмотевици. Захлаждането ще продължи през цялата седмица, като в четвъртък максималните температури ще достигнат 22 градуса.  

Слънчево и топло днес, температурите стигат до 34 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5767744

Слънчево и топло днес, температурите стигат до 34 градусаАтмосферното налягане ще се понижава и ще стане по-ниско от средното за месеца. Днес времето ще остане слънчево и топло. От запад облачността, предимно висока ще се увеличи. Ще духа слаб югозападен вятър. Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София 30°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология

Октоберфест започва при засилени мерки за сигурност

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/17/2828419_oktoberfest_zapochva_pri_zasileni_merki_za_sigurnost/?ref=rss


Властите в Мюнхен предприемат повишени мерки за сигурност за тазгодишния Октоберфест, след като стрелба в търговски център в града през лятото и две нападения, за които отговорност пое групировката "Ислямска държава", засилиха тревогата в Германия, предаде БТА, като цитира "Асошиейтед прес".

Полицията заяви, че раниците и големите чанти ще бъдат забранени, а мястото на фестивала ще бъде оградено, за да се гарантира, че всички посетители ще минават през проверки за сигурност.
...

Важни промени в трафика за Деня на София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272155_%D0%92%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%94%D0%B5%D0%BD%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

 Въвежда се временна организация на движението за провеждане на мероприятия за честването на Деня на град София на 17 септември, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Забранява се престоят и паркирането, както следва: 
От 08.00 до 22.00 часа на 17 септември на бул. „Кн. Ал. Дондуков” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Париж”, с изключение на снимачната техника на БНТ и без да се засягат спирките на масов градски транспорт. 

От 08.00 часа до приключване на мероприятието на 17 септември: 

- на пл. „Св. Александър Невски” между ул. „Оборище” и ул. „Дунав”, северозападната част; 

- на пл. „Николай Гяуров”, с изключение на местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент”. 

От 14.00 часа до приключване на мероприятието на 17 септември на ул. „Врабча” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Париж”, а от 17.00 часа се забранява престоят и паркирането и на местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент”. 

Забранява се влизането на пътни превозни средства, както следва: 

От 11.00 часа до приключване на мероприятието на 17 септември по ул. „Оборище” между ул. „Г.С.Раковски” и пл. „Св. Ал. Невски”. 

От 17.00 до 19.00 часа на 17 септември по ул. „Врабча” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Париж”. 
Столичната дирекция на вътрешните работи осигурява охрана, постове за контрол и регулиране на движението.

От 11.00 до 11.10 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по западното платно на бул. „Кн. Мария Луиза” между ул. „Козлодуй” и бул. „Сливница”.

Въвежда се организация на движение за провеждане на спортно бягане. Сборен пункт на участниците в лекоатлетическото бягане се организира от 20.00 часа на 17.09.2016г. в локалното платно пред бензиностанция „Лукоил“ на бул. “Брюксел“. От 20.00 до 22.00 часа на 17.09.2016г. се забранява влизането на пътни превозни средства по западното пътно на бул“Брюксел“, посока бул. “Цариградско шосе“ между ул. “Мими Балканска“ и бул. “Проф.Цветан Лазаров“.

Изборите, дървата за огрев и еднодневните договори сред темите на заседанието на кметовете от община Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606524

Състоянието на изборните секции по селата бе сред темите обсъждани на заседанието на кметовете и кметските наместници от община Кюстендил на редовното им заседание. „Всеки кмет си каза ако някъде се налага ремонт по секциите, както и навсякъде има пожарогасители. На заседанието ни бяха раздадени и графиците за раздаване на дървата за огрев", заяви кметът на Горна Гращица Румен Чучков. На редовното им заседание присъства и директорът на Бюро по труда Юлияна Хаджиева. Тя подсети кметовете за еднодневните договори за сезонните работници в земедели...

Отдаваме почит на добродетелите, които ни крепят - вярата, надеждата и любовта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606595

Днес Църквата чества паметта на Света великомъченица София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов. От 10:00 часа Габровско архиерейско наместничество ще отслужи тържествена литургия за християнския празник в черквата на село Зелено дърво. След нея ще бъде отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве. Кметство Зелено дърво кани всички да се присъединят към празника. Неразполагащите с личен транспорт от могат да ползват редовния превоз по маршрута Габрово - Зелено дърво - Узана, който спира на всички общински спирки и тръгва от автогара Габрово в 9:...

Ето какво време ни чака днес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272154_%D0%95%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%BD%D0%B8+%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81

 Атмосферното налягане ще се понижава и ще стане по-ниско от средното за месеца. Днес времето ще остане слънчево и топло. От запад облачността, предимно висока ще се увеличи. Ще духа слаб югозападен вятър. Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София 30°.
Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи Боряна Маркова. 

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от югоизток. Максимални температури 28°-31°. Температурата на морската вода е около 24°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините облачността ще е разкъсана, предимно висока. Ще духа до умерен западен, по високите части временно силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 23°, на 2000 метра – около 17°.

Възобновеното състезание „Писта Стара Загора“ отново събира елита на автомобилния спорт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606280

На 17 и 18 септември в Стара Загора ще се проведе възобновеното състезание „Писта Стара Загора", което е четвърти кръг от Националния шампионат по затворен маршрут. Началото ще бъде от 10.00 часа на източния пътен възел на града. Възстановеният шампионат „Писта Стара Загора" и тази година ще събере автомобилни състезатели и почитатели на майсторското шофиране от цялата страна. До този момент има над 40 подадени заявки за участие, съобщи Илия Бояджиев, председател на АСК - Стара Загора. Трасето е непроменено - 2.8 км, както и групите -„Спорт", „...

Три християнски добродетеля почитаме днес

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/tri-hristiianski-dobrodetelia-pochitame-dnes-6058784

На този ден празнуват всички с имената София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любен, Любчо и сродните им

Днес е Вяра, Надежда и Любов.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272153_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B5+%D0%92%D1%8F%D1%80%D0%B0%2C+%D0%9D%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%B8+%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2.

 На 17 септември православната църква разказва за живота на една майка светица и нейните дъщери мъченици - Света София и Вяра, Надежда и Любов. Кръстени на трите най-големи добродетели, момичетата получават мъченически венец и умират за това, че са християнки. Майка им пък получава безкръвно мъченичество заради това, че е станала свидетелка на мъчението на дъщерите си.
Днес ще ви заведем до една стара църква, в която като влезеш, се пренасяш в V век, пише "Стандарт". Тя се намира в София. Носи същото име и като светицата и като столицата ни - ранно християнската базилика "Св. София" (Божията Премъдрост). Тя е най-старият паметник на ранната християнска епоха не само в столицата, но и на Балканите. Според някои изследователи днешната църква лежи върху основите на три по-ранни църкви, според други - става дума за повече постройки, като четвъртата църковна сграда се отнася в края на V, началото на VI в.

В далечната  1893 г. започват първите разкопки в основите на църквата,  следват още - през 1910-11 г. , както и в края на ХХ в. През 80-те и 90-те години на миналия век, след като църквата отново е реставрирана и консервирана, а на южната й фасада е изграден мемориалът на Република България - Паметникът на Незнайния воин ("Вечният огън", проект на арх. Н. Николов), неочаквано под нея и в непосредствена близост са открити още няколко гробници и катакомби. Това дава ход на сложни и дългогодишни археологически проучвания.

Дългата история на храма "Св. София"  започва с построяването на еднокорабна църква на  най-високата по онова време част на града. Първият раннохристиянски храм е издигнат вероятно в началото на IV век. Построяването му се свързва с името на император Константин Велики и провеждането на Сардикийския събор. Самият император често посещавал града, а знаменитата му фраза: "Моят Рим е Сердика!" остава в историята. 
В средата на века църквата пострадала от нашествията на хуни и готи. 

От първия храм е запазена част от подовата   мозайка, а олтарната мозайка, представяща райската градина, днес се пази в Националния археологически музей.
През VI век император Юстиниан Велики заповядва на същото място да бъде издигната  голяма базилика, носеща името "Премъдрост Божия". В края на ХVI век е превърната в джамия, а след земетресенията през ХIХ век е изоставена. Освобождението на България заварва църквата "Св. София" полуразрушена. Тя започва  да се използва за склад, наблюдателница на пожарната команда и дори се обсъжда идеята за нейното събаряне. През 1900 г. в южния кораб е устроен параклис и едва след 1911 г., когато е приет Закон за старините, се вземат мерки за запазване и възстановяване на базиликата. Тя е отново отворена за богомолци през 1998 г.

В основите на църквата са разкрити  катакомби. Експонираните гробове и гробници са около 50 от периода III - нач. на V в. Някои от гробниците са украсени със стенописи. Една от емблематичните е гробницата на Хонорий, датирана от V в. Върху свода на люнета е разположен надпис с червени букви, който гласи: "Хонорий, раб Божи".

В градинката от източната страна на църквата е погребан писателят Иван Вазов. "Моят Рим е Сердика", възкликнал някога император Константин. А сърцето на Сердика е катедралата Св. София, която води жителите на града към Премъдростта Божия, от която произлизат и най-големите добродетели - Вярата, Надеждата и Любовта. Храмът Св. София и днес стои, а и, надяваме се, още столетия ще го има, като стожер на духовността и вярата в Бога в един все по-обезверяващ се свят. 

17 Септември ‐ Имен ден имат: София, Сока, Софи, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Надин, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо, Любен и сродни На масата се слага прясна питка и грозде По традиция, жените на този ден замесват пресни питки, които раздават за здраве, заедно с плодове, характерни за сезона и изобилстващи в градината. На този ден почитаме християнските добродетели и стремежът към тях, тъй като от векове наред народът ни вярва, че доброто никога не се забравя и един ден ще бъде възнаградено, както и че добрият човек никога не остава сиромах, дори и да е беден. Всеки проявява милосърдие към човек, изпаднал в беда ‐ сиромах или сираче, а гостенин не се връща, дори и да е неочакван.

Нейният гост: разказ от Здравка Евтимова

http://offnews.bg/news/n_1/n_636142.html

Не изпитвах абсолютно никакво колебание, но и не се надявах на успех. Разбира се, с никого не споделих своя план, без друго опитът ми нямаше да струва нито стотинка. Следобед, докато спях с децата, можеше да предоставям достъп до съзнанието си срещу скромна сума, която желаещите да се поразходят в мечтите ми щяха да плащат като входен билет. Всички сигурно сте чували за онази фирма от северозапада “Подсъзнателното” – естествено, ако сте бизнесмен, не сте чували, защото рекламите за нея вървят по телевизията в пет следобед, тъкмо за домакини като мен, които дават следобедна закуска на досадните си деца. Рекламата на фирмата гласеше: - “Предоставете света на своето подсъзнание за посещение на любопитни туристи. Това е нова индустрия – Туризъм в подсъзнанието! Вие сами определяте входния билет за посещение на непознатите. Гарантираме ви, че след посещението на туристите ще се чувствате ободрени, а и банковата ви сметка ще е нараснала от входните такси. Ние предоставяме техническата възможност за този нов бизнес срещу скромен процент от вашите приходи.” След това беше посочен електронен адрес за връзка с фирмата, телефон, факс, както и лице за контакт. Според мен най-убедителният довод да се впусна в “този високотехнологичен бизнес” беше фактът, че от фирмата не изискваха никаква предварителна такса за включване на моето подсъзнание в тяхната система. Мъжкият глас, който ми отговори по телефона, ме покани най-любезно да уредим формалностите в неговия офис на един внушаващ доверие адрес в центъра на града, където ненавиждах да ходя. Тъкмо щях да се откажа, когато служителят ми съобщи, че има възможност да ме посети у дома, за да сключим договора и да му посоча кои дни от седмицата и по кое време моето подсъзнание ще бъде отворено за посетители. Така че реших – от два до пет следобед. Тогава спях с хлапетата си, две непоносими момчета, които използваха всяка свободна минута от живота си, за да се бият, хапят, ритат, да се плюят и да си крещят толкова грозни думи един на друг, че докато почивахме следобед, честно казано нито съзнанието, нито подсъзнанието ми ме интересуваха. Щях да допускам непознати дори безплатно, защото ме притискаше непоносима скука, разнообразявана единствено от битките между синовете ми и постоянните оплаквания на моя съпруг колко недостатъчна е заплатата му, как няма пари за бавачка на прекалено енергичните си синове, няма пари за икономка, нито за домашна помощница. Плащаше единствено на едно тлъсто, трътлесто момиче, което почистваше къщата два пъти седмично, но имах чувството, че след посещенията й у дома ставаше по-мръсно. Децата ми я обожаваха, защото тя отваряше хладилника, измъкваше оттам кейк и тримата се тъпчеха до пръсване – нещо, което аз забранявах. Ненавиждам пълни хора. Съпругът ми също затлъстяваше, въпреки че ме принуждаваше да ходим на семеен фитнес: там децата крещяха, той пухтеше и се оплакваше от съдружника си, от заплатата си, от секретарката, сътрудниците и приятелите си. Чувстваше се добре, когато правим секс, но точно тогава аз не се чувствах добре. Това беше единственото време, когато можех да поспя, без да слушам караниците на синовете ни. Всъщност въобще не усещах, че се съм се включила във високотехнологичния бизнес, докато онзи приятен млад господин, който ме беше записал в системата преди около месец, не ме посети. Разбирате, че дните ми са абсолютно еднакви, с битките на децата, с постоянните скандали кой е изял по-голямото парче месо, кой е взел по-хубавото камионче и кой е тичал по-бързо – тук ще подчертая, че мъжът ми ги поощряваше. Нека отрано се научават на конкуренция, нека имат войнствен дух и стръв към победата: така навреме ще са готови за живота навън, мила. Какво знаеш ти, Джейн. Ти живееш в оазис на благоденствието, който съм ти осигурил. В този оазис на благоденствието всички часове бяха абсолютно еднакви – като две бутилки кока кола - затова много се изненадах, когато мъжът от онази фирма ме посети отново у дома. Трябва да кажа, че изглеждаше блестящо. Беше ми приятно да се надявам, че любопитната ми съседка, журналистката Кристин, и останалите високо еманципирани мои съгражданки са го видели да влиза у дома и са на път към преизподнята от завист. - Госпожо – започна той. – Вие отбелязахте най-големи приходи от посещения в света на вашето подсъзнание. Благодаря ви. Благодарение на Вас аз завоювах знанието “Служител с най-голям финансов принос за месеца” за фирмата. Знаете онзи стар изтъркан израз “гръм от ясно небе” – точно така се почувствах аз – като поразена от гръм. - Какво искате да кажете? – попитах го аз не особено дружелюбно. - Ами искам да кажа, че светът на вашето подсъзнание беше посетен от най-много туристи през изтеклия период. Направени са резервации за посещения в подсъзнанието ви за четири месеца напред. Всъщност вие проверявали ли сте скоро банковата си сметка? - Естествено, че не съм – отговорих аз. Смятах, че фразата “банкова сметка” е прекалено високопарна за седемдесетте долара, които имах в нея. Съпругът ми поддържаше традицията да внася дребни суми в “банковата” ми сметка, когато заминаваше за дълги командировки. Аз веднага изтеглях парите – в деня, когато дебелото трътлесто момиче идваше да чисти къщата ми, отивах на кино. Тя поемаше децата ми, а аз посещавах едно ресторантче, където изпивах бутилка “Каберне Совиньон” – сама, полагайки доста усилия да изритам настрана разни досадници, които се опитваха да ме черпят, да ме убеждават, че съм привлекателна, или умираха от желание да ми покажат забележителностите на нашия отчайващо скучен град. Така че сумите отиваха за бутилка “Каберне” и посещение на някой колкото се може по-тъп филм. Обожавах полупразните салони, където шансът някой непознат да ми досажда беше твърде малък. Дори не гледах филма: имах достъп до всички филми на света в системата „Фемили синема“ на компютъра си, но в салона изпитвах приятна самота, хлад и абсолютна липса на човешко присъствие, което ме окриляше. Знаех, естествено, че дебеланата и синовете ми използват моето отсъствие, за да се тъпчат с кейк, течен шоколад и бонбони. Знаех, че мъжът ми оставя пари на децата и вечер ги разпитва къде са ги вложили и какви нови инвестиции смятат да предприемат. Ненавиждах думата “инвестиции”. Затова се отдавах на удоволствието от тъпия филм, на приятната самота, където никой не се домогваше до бедрата, вниманието и гърдите ми, никой не даваше пукната пара за мен и бях щастлива. Разбира се, това не винаги се случваше. Дори и на най-тъпите фирми ходят много самотници. Аз съм магнит за неудачници, които копнеят да ме питат къде ли сме се срещали по-рано, да ми обясняват пространно колко ще им бъде приятно да пият кафе с мен. Не им отговарях, естествено. Ненавиждам празните приказки, гласът ми без друго бе спаднал, докато крещях на децата да млъкнат и да престанат със свирепите боеве помежду си. Ставах и напусках салона. След това покрусено си припомнях съсипания щастлив ден. Защото едва ли скоро щеше да дойде друга сума – мъжът ми смяташе, че съпругата не бива да разполага със свои пари, защото те генерирали недобри идеи за допълнителни покупки и още по-нездравословни планове за срещи с мъже. - Госпожо – подхвана младият господин от фирмата. По принцип не обичам непознати, не обичам кой знае колко и познатите си, но този ми се стори поносим, защото изтри внимателно обувките си на входа. – Госпожо, позволих си от ваше име да увелича седем пъти цената на входния билет за света на вашето подсъзнание. Хората продължиха да плащат за достъп дотам и аз отново увеличих входната такса. Моля да проверите банковата си сметка, госпожо. Обещах му, че ще я проверя и зачаках продължението на неговото изложение. Все пак не беше бил толкоз път до моята долнопробна дупка, в която синовете ми, въпреки присъствието му, се дърлеха за един повреден отпреди два месеца таблет. Мъжът се изправи, погледа ме в очите, което според мен е проява на нахалство. Не обичам да ме гледат в очите. - Уважаема госпожо, моля ви да удължите времето на достъп до вашето подсъзнание – изрече той и погледна малко над шията ми. Това повиши настроението ми. Зная, че йезуитите са били инструктирани да гледат събеседника си точно там: над основата на шията – така не го поставят в неудобно положение с нахалния си поглед. Още преди да отговаря, той подхвърли: - Може би ще ми позволите да разширя часовете за достъп през нощта? - През нощта? – повторих аз. – Мисля, че няма да бъде удобно. Тогава се връща съпругът ми, а присъствието му изисква цялото ми внимание. - Може би рано сутрин, докато е все още тъмно? – изрече той. Стори ми се, че усетих някакво стаено очакване в гласа му. Не обичам гласове на мъже, в които има очакване. Мъжете винаги вземат нещо от вас, дори ако са деца отнемат спокойствието ви и ви вбесяват с крясъците си. Когато ви няма, се тъпчат с кейк, за да бъдат още по-непоносими, когато се приберете у дома. - Според мен през изтеклия месец сте спечелили петдесет хиляди, госпожо – заяви младият мъж. – Може би повече, защото бях болен пет дни. През това време друг администратор обслужваше достъпа до подсъзнанието ви. - Така ли? Това беше невероятна сума. Цял живот съм си мечтала за петдесет хиляди. В мечтите си винаги съм отивала някъде много далеч от двете хлапета, което се бият под носа ми, и още по-далеч от моя съпруг. На някое място, където оплакванията за напрежението, на което е подложен в службата си, едва ли щяха да проникнат до мен. Понякога в най-смелите си мечти фантазирах, че съм наела двама бодигардове. Щом видеха съпруга ми, те го предупреждаваха да не се приближава на по-малко от миля от мен. Той естествено не се подчиняваше, убеждаваше ги, че аз съм собствената му жена. Но те вече го бяха предупредили, че стрелят без предупреждение. Съпругът ми не им обръщаше внимание. Понякога го уцелваха в челото. Друг път в гърдите.Той падаше на брега на Сребърното езеро – едно неприятно място, където ме водеше всяка неделя без децата, за да правим секс на спокойствие. Надявах се, че никога повече не би могъл да прави секс с мен, след като бодигардовете са го улучили малко над врата. Но, както вече изтъкнах, това със стрелбата се случваше само в най-светлите ми мечти. Приятният господин започна да шава неловко на стола си, ала нямах никакво желание да го освобождавам от тревогите и неудобството му. Не бях го канила тук, нямаше да разширявам времето, през което досадните туристи щяха да посещават подсъзнанието ми, за да си организират пикници в него. Ако наистина вече имам петдесет хиляди долара... Ясно е какво ще направя. Пределно ясно е. - Госпожо – каза мъжът. – Аз също посетих вашето подсъзнание... Всъщност посетих го седем пъти и... бих искал да... - Какво толкова ви се понрави в подсъзнанието ми, господине? Плащахте ли входен билет на влизане или сте освободен от такса като служител на фирмата? - Разбира се, че си плащах госпожо. Бих искал да позволите нощен достъп в света на подсъзнанието си. Аз пръв бих се възползвал от това. - Разкажете ми, какво... какво ви привлича да отивате там? - Моля, не ми задавайте този въпрос... сигурно на вас самата ви е добре известно... Подсъзнанието е светът на мечтите, а никой по-добре от вас не би могъл да знае за какво мечтаете. За миг потреперих. Знаех какво става в най-пищните ми мечти, когато бодигардовете ми си свършеха съвестно работата. Какво пък – днешните безделници умират за зрелища. Сигурно добре съм мечтала, щом съм заработила петдесет хиляди, докато спях с досадните си деца следобед. - Сигурна съм, че... че в подсъзнанието ми няма секс сцени – подхвърлих аз. - Всъщност има, госпожо. Да, старата максима отново се потвърждаваше - сексът във всички случаи генерираше приходи. - Не мога да позволя достъп до подсъзнанието си нощем – заявих твърдо аз. Младият господин, който само преди минута ми изглеждаше поносим, дори симпатичен с вродената си свенливост - черта, която е рядкост в нашия свят - сега скочи от стола си и стисна ръката ми. - Но защо, госпожо? – ненавиждам някой да ме докосва. Ръцете на съпруга ми са потни, макар че ги третира с лосион от жожоба и коприва. Синовете ми също обилно се потят, цялата ми къща е потна, небето над мен е потно, когато някой ме докосва. Споменът за докосването ме преследва дни наред, веднъж получих астматичен пристъп. Беше ме докоснал колегата на моя съпруг. - Какво ви е госпожо? – попита загрижено младият представител на фирмата. - Моля, не ме докосвайте. Ръцете му избягаха от кожата ми като пеперуди, които някой е напръскал със спрей против вредители. - Извинете, госпожо - започна да фъфли той, а по челото му блеснаха капчици пот. - В подсъзнанието ви е спокойно... и красиво – подхвана младежът. – Помислете за увеличаване на времето за достъп. - Не – заявих аз. - Но... Прекъснах го навреме, за да се овладее и да прибере протегнатите си към мен лапи. Ръцете му бяха бели и меки като на жена, с прекрасно поддържани нокти, ръце на жестока личност, която измъчва жертвата си, задушавайки я в собствената си чистота. - Преди да си тръгнете – казах аз, - бих желала да преустановя достъпа до подсъзнанието си. В ума ми владееше студената картина на двама бодигардове, които се прицелват внимателно, а един затлъстяващ мъж им обяснява, вбесен, див от злоба, че е моят съпруг. - Госпожо, в подсъзнанието ви е тихо... – погледът на младия мъж отново спря на шията ми, практика, за която вече споменах, че е използвана от йезуитите. Това сега ме доведе до вледеняващото усещане за астматичен пристъп. – В подсъзнанието ви е толкова хубаво... като хладен, уютен салон, в който прожектират филм за ... – когато изрече думата “любовта” – капчиците по челото му изглеждаха алени, защото кожата под тях бе станала червена. Децата ми крещяха. Вече се биеха не само за повредения преди месец лаптоп, но и за един пластмасов пистолет, който бях решила да изхвърля. Те израстваха в желязна конкуренция помежду си, в пот и в крясъци, нещо абсолютно здравословно според съпруга ми. Той даваше пет долара на победителя от битките помежду им и с гордост гледаше как се налагат, крещейки си грозни предизвикателства. Ако беше тук сега, сигурно щеше да им изръкопляска с искрен възторг. - Госпожо... – сега гласът на младия човек се огъваше, а думите му изхвърчаха безсилни и влажни от неудобство. – Госпожо, в подсъзнанието си вие ... Вие мечтаете за човек, без когото не можете. За човек, който е всичко за вас... той е топъл и красив киносалон.... Госпожо! Децата ми бяха започнали да хвърлят кубчета един срещу друг. Можеха да се ругаят на френски и немски – нещо, за което съпругът ми ги възнаграждаваше с излет до градския лунапарк. А този човек до мен приказваше смешни неща. - Госпожо... аз... когато влизах в подсъзнанието ви... знаете ли? Винаги ми се струваше, че – в този момент той замълча и погледът му, както подобава на възпитан поглед, напусна кроткото място върху шията ми и потъна към пода. - Какво? – попитах аз. Усетих настръхване в кожата си, сигурен признак, че скоро ще ми се завие свят. Така става винаги, когато някой ме гледа в очите. Често съм завивала зад ъгъла, за да не срещам хора, които имаха този навик. - Струваше ми се, че този човек съм аз. Затова дойдох тук и.... Исках да ви помогна. Слънцето, оранжев самоуверен сплетник, освети лицето на моя посетител. - Направих го... Аз ви спасих от... знаете от кого... а бодигардовете ви са страхливци! Припомних си най-красивите моменти от моите мечти: пистолетите. Мъжът, който крещи на бодигардовете, че съм негова съпруга. За миг си представих брега на Сребърното езеро, потънал в мъгла. Сред мъглата - сгърчено тяло. - Аз... аз ви обичам! – прошепна посетителят ми. В този момент телефонът зазвъня и заговори с гласа на моята съседка Кристин. Не можех да понасям тази особа - журналистка, самоуверена, атрактивна, при това невероятно агресивна и нагла жена. - Джейн, ти ли си? Да, Кристин се обажда. Представяш ли си какво видях преди минута по телевизията? О, Джейн. Бедничкият! Бедничкият! - гласът й направи драматичен подскок. - Мъжът ти бил намерен ранен недалеч от Сребърното езеро. Съобщиха го току що по новините. Бедничкият Тод! Зная колко го обичаш. Не можех да си поема въздух. Младият ми посетител протегна ръка да ме докосне. Замръзнах на мястото си. - Джейн! Добре ли си, Джейн? – изкрещя телефонната слушалка в ухото ми, после гласът на журналистката Кристин се разпадна на поток от трескави електрони.

Доходите ще се декларират само по електронен път

https://www.actualno.com/business/dohodite-shte-se-deklarirat-samo-po-elektronen-pyt-news_563409.html

Кешовите разплащания ще се ограничат до 5 000 лева, а не до 10 000 лева, както е в момента. Това са част от промените в данъчните закони от догодина, публикувани късно снощи от Министерството на финансите (МФ). За да се ограничат плащанията в брой, ще има данъчно облекчение за безка

Вишеградската четворка постави ултиматуми на Брюксел

https://www.actualno.com/europe/vishegradskata-chetvorka-postavi-ultimatumi-na-bruksel-news_563395.html

Членовете на влиятелната Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия - В4) отхвърлиха квотите мигранти и за пореден път призоваха за реформи в Европейския съюз  (ЕС), отправяйки подстрекателски ултиматум, пише британският в. Express. Исканията на Вишеградската ч

Вижте най-странните села в света

https://www.actualno.com/curious/vijte-naj-strannite-sela-v-sveta-news_563422.html

Може би си мислите, че в едно село не може да има нищо интересно. По света обаче има няколко малки населени места, които са наистина уникални. Например: Селото, в което всички са с по един бъбрек Хората в село Хоксе, Непал, са толкова бедни, че почти всеки е продал бъбрек, за да

България е повишила износа на твърд алкохол, готвят нов Закон за виното и спиртните напитки

https://www.actualno.com/business/bylgarija-e-povishila-iznosa-na-tvyrd-alkohol-gotvjat-nov-zakon-za-vinoto-i-spirtnite-napitki-news_563423.html

Износът на български твърд алкохол за страните от Европейския съюз бележи ръст през 2016 година. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на депутатски въпрос. 5,76 млн. литра алкохол за изнесени за първите осем месеца на годината. За цялата 20

Числата за бебето ви

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5766894

Числата за бебето виЧестити рожби! Пазете любимите си създания, родени през периода 17 – 23 септември, от чести инфекции, преминаващи лесно в трайни възпалителни процеси. Заплахата от синузит, ринит, отит, “подкрепена” от различни алергични прояви, ще ви накара да търсите добри специалисти. Щадете деликатното здраве на децата си и реагирайте и на най-слабите

До края на септември завършва първия етап от строителството на кръговото кръстовище в в кв. Младост

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606594

До края на месец септември трябва да завърши изпълнението на първия етап от строителството на кръгово кръстовище в кв. Младост - на ул. „Лазурна“ и „Свищовска“ пред „Лидл“. Това показва анализът от изпълнение на капиталовата програма на Община Габрово за 2016 година до момента. Изграждането на кръгово кръстовище на това място е обусловено от предстоящото реализиране на проекта за „Интегриран градски транспорт на Габрово“ и не на последно място – по предложение на жителите на Младост, Трендафил 1 и 2 и квартал Русевци. Мястото е предпоставка за ...

Почитаме мъчениците Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София

http://www.moreto.net/novini.php?n=331251

На тази дата църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите. Преданието разказва, че през втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София.

Програма за честване в Бургас на 108 години Независима България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/XSAiFgjZvWM/

На 22 септември 1908 година в църквата “Св. Четиридесет мъченици” в старопрестолно Търново, княз Фердинанд обявява с манифест независимостта на Княжество България, с което отхвърля васалитета към Османската империя.

Провъзгласяването на независимостта става поредната стъпка по пътя към осъществяването на българския национален идеал. Българската държава възвръща своя международен авторитет и Царство България става равноправен и желан партньор на голямата политическа сцена.

През 2016 г. отбелязваме 108 години Независима България.

По този повод Община Бургас кани своите жители и гости на следните организирани от нея прояви:

ПРОГРАМА

22 септември (четвъртък)

 10:30 часа

Площад “Атанас Сиреков”

Ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас.

 Празничен молебен за благоденствието на Независима България.

 

11:00 часа

Военен клуб – Бургас, ул. “Христо Ботев №48

Ритуал по полагане на венци и цветя

на Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост.

 

11:30 часа

Площад “Атанас Сиреков”

Празничен фолклорен концерт

С участието на Ансамбъл “Атанас Манчев”

 

12:00 часа

Открита сцена “Охлюва”

Празничен концерт

С участието на пенсионерски клубове от гр. Бургас.

ЕС ни дава Е160 млн. да пазим границите - 108 млн. веднага, останалите - до седмица

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272152_%D0%95%D0%A1+%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%95160+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BC+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+-+108+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0

 Европейският съвет реши от бюджета на комисията да се отпуснат 160 млн. евро, които българският премиер Бойко Борисов поиска за охрана на границата ни срещу бежанската вълна.

Това обяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, след срещата на европейските лидери в Братислава вчера. Юнкер специално придружи Борисов пред българските медии, за да обяви, че искането на страната ни ще бъде изпълнено. „И това е благодарение на многократните интервенции на българския премиер“, не пропусна да отбележи шефът на Еврокомисията.
„Искам първо да благодаря на тези, които най-силно ни подкрепиха – канцлерът на Германия, премиерите на Полша, Унгария, Словакия, Италия – в общи линии всички.  Колегата Ципрас (б.р. премиерът на Гърция Алексис Ципрас) също съдейства. Ясно е на всички, че България се справя прекрасно с охраната тези хиляди километри граници. Имаше проявена солидарност и оценка на труда ни“, коментира премиерът. Той ясно даде да се разбере, че не става въпрос просто за едни пари, които страната ни има от къде да извади, а е имало нужда

Европейският съюз да покаже, че е солидарен и загрижен с усилията,

които България полага за опазване на външната граница на Общността от миграционния натиск. „Ние имаме пари да си извадим да си платим, но няма да е честно сама да си плаща държавата. И така е и записано изрично в решението“, каза премиерът. „Сега дори чешкият премиер посочи, че оттук-нататък във всички изказвания трябва да се отбелязва, че тези пари се дават за да бъде поощрена добрата работа на България“, добави Борисов.
По думите на Юнкер още в късния следобед по време на срещата са отпуснати 108 млн. евро за България, а останалите 52млн. лв. ще бъдат платени през следващите дни, когато бъдат намерени механизми за освободждаване на допълнителни средства от бюджета на ЕК. „Просто се оказа, че в момента в бюджета на ЕК

има точно 108 млн. евро, които могат да бъдат осовбодени в рамките на деня,

разясни след това Борисов, допълвайки именно, че е искал още след края на тази среща да се прибере в България с отпуснати средства. По думите му тази бърза реакция също е показателна за солидарността на ЕС, тъй като МВР едва ден по-рано е подготвило апликационните форми и е изпратило в Брюксел пет проекта за подобряване охраната на българската граница, които имат нужда от финансиране. „Повтарям всички са наясно, че в момента имаме ръст на икономиката и не въпроса в парите. Това е, за да се покаже европейската солидарност“, заключи Борисов.

100 офицери от Фронтекс идват у нас

Определени са 100 допълнителни офицери от Фронтекст, които ще дойдат у нас, за да помагат в охраната на границата. Това заяви в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. По думите на вицепремиера през следващите два месеца натискът по границата няма да спре, но се очаква външната помощ да дойде най-късно до 6 октомври, а военните ще пристигнат с техника и кучета. Бъчварова обясни още, че ще се дислоцират повече сили по границата, които ще се разположат по критичните й точки.

Вината за "възраждането на нацизма в Германия" прехвърлят на ГДР

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/77181/Vinata-za-vazrazhdaneto-na-natsizma-v-Germaniya-prehvarlyat-na-GDR

/Поглед.инфо/ Докато страните от ЕС в Братислава се опитват да се споразумеят по въпроса за мигрантите, източногерманците ("Aussie") търсят своето решение. Така малкият саксонски град Баутцен стана известен - жителите му дадоха на наглите бежанци физическа съпротива. В Берлин това го наричат "нацизъм" и обвиняват бившата ГДР. А известна истина има в това./Рус.ез./

България подписа декларация за подкрепа на Вертикалния газов коридор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272151_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%

 Министрите на енергетиката на Гърция, България, Румъния и Унгария сложиха подписите си под съвместна декларация в подкрепа на Вертикалния газов коридор. Това стана на среща на Групата на високо равнище за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа, организирана от Европейския съюз на 8-и и 9-и септември в Будапеща, Унгария, съобщиха от проектната компания за връзката ни с Гърция „Ай Си Джи Би“ (ICGB). Вертикалният коридор предвижда да се свържат газовите системи на Гърция, България, Румъния, Унгария и Австрия

След подписването на декларацията на политическо ниво проектната компания за газовата връзка с Гърция „Ай Си Джи Би“ подписа декларация, съвместно с българския, гръцкия, румънския и унгарския преносен оператор, като бъдещ оператор и част от Вертикалния коридор за пренос на газ.

Декларацията изразява обединяването на усилията на операторите за съвместно развитие на мрежите за пренос на природен газ и изграждането на Вертикален газов коридор. „Това е сериозно признание за ключовата роля на интерконектора Гърция-България за енергийната сигурност и диверсификация на източниците за доставка на природен газ за Европа и региона, както и стъпка в посока междусистемна свързаност“, подчертаха Теодора Георгиева и Константинос Караянакос, изпълнителни директори на „Ай Си Джи Би“. Предстои подписване на Меморандум за разбирателство между операторите и Ай Си Джи Би, като бъдещ оператор.

На срещата на високо равнище Европейската комисия отчете и значителния напредък на проекта за газовата връзка с Гърция, като част от Вертикалния коридор, а именно: вземането на окончателно инвестиционно решение, издаването на разрешителни, както и провеждането на обвързваща фаза на пазарния тест, като следваща важна стъпка за развитието на ключовия проект за интерконектора, който се радва на сериозна политическа подкрепа от България и Гърция.

Горанов: Държавата няма да тегли нов дълг през 2017 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272150_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D

 Планираме лимитът за нов дълг през 2017 г. да бъде нула. Това заяви от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов. В отговор на въпрос от народните представители Петър Славов и Мартин Димитров, Горанов заяви, че доброто изпълнение на бюджета за 2016 г. може да позволи да бъде намален държавният дълг и през следващата година да не бъдат теглени нови заеми.

По думите му по оперативни данни към 31 август излишъкът е в размер на 3,3 млрд. лева, спрямо излишък от 622 млн. лева към края на август 2015 година. Това се дължи основно на по-добрата събираемост. Ръстът на приходите от данъци е по-голям от ръста на икономиката, което индикира именно за това, както и за излизане „на светло“ на редица дейности. За същия период на миналата година беше отчетен излишък в размер на 622млн. лв., или 0,7 на сто от БВП. Това означава, че в относителен дял от БВП бюджетната позиция се подобрява с около 3 процентни пункта.

Финансовият министър очаква тенденцията да се запази до края на годината и 2016-а да приключи с дефицит под 1%. Горанов припомни отново, че предвиденият буфер свързан с прегледа качеството на активите няма да бъде използван и той също остава на разположение за фискалния резерв. „По този начин ще се даде възможност на натрупания ресурс във фискалния резерв да посрещне предстоящи плащания, което ще доведе до нетно намаляване на държавния дълг“, каза още министърът на финансите.

Обновеният парк „Маркотея" днес става център на изяви, свързани със Седмицата на мобилността

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606592

Седмицата на мобилността в Габрово ще бъде отбелязана в съботния 17 септември с редица атрактивни и разнообразни изяви. Основна гореща точка ще бъдат пространствата на обновения парк „Маркотея". В 10:00 часа от площад „Възраждане" ще стартира нетрадиционната спортна активност „Ходене по габровски". Заявка да изпробват новия стил в ходенето са дали представители на ръководния състав на Община Габрово, както и лично кметът Таня Христова. Желаещите да се включат трябва да се явят в 9:30 часа и да отговарят на условията за находчивост, хитрост и съ...

Двойната игра на Тодор Живков

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272149_%D0%94%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80+%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2

 

Петър Младенов и Луканов започват свалянето му, докато берат гъби

„Дворцовият преврат срещу Тодор Живков” е заглавието на най-новата книга на историка проф. Недю Недев. Той е автор на редица изследвания на историческа и политическа тематика, а написаното от него е плод на задълбочени проучвания, съчетани с умело изложение на фактите. На голям читателски интерес се радват книгите му „Три държавни преврата или Кимон Георгиев и неговото време”, „Българското масонство (1807-2007 г.), „Цар Борис ІІІ. Дворецът и тайният кабинет”, „Времена и герои”, “Александър Цанков”. За книгите си проф. Недев споделя, че са изградени върху уникален изворов материал, в което всъщност е и изключително високата им стойност и непреходност. Такъв е и неговият анализ за преврата срещу Тато, който дава отговори на въпросите кой създаде операцията по свалянето на държавния глава, както и каква е истината за ролите на Кремъл и САЩ. В навечерието на 105-ата годишнина от рождението на Живков „Телеграф” публикува откъс от книгата на проф. Недев.

 

Живков предприема на 22 ноември 1988 г. изпреварващ ход. Писмено си подава оставката. Свиква Политбюро и поставя въпроса за своето освобождаване. Постъпката му е по-сложна, отколкото изглежда на пръв поглед. Знае, че оставката няма да бъде приета, но иска да се застрахова, да не изостане. Важното е да не изпусне инициативата. Цял живот е на гребена на вълната. Обкръжението разбира играта, хора като Милко Балев и Гриша Филипов дават тон. Един през друг го обсипват с хвалебствия. Но едно е да говори за оставка, друго е да я подаде писмено. Очевидно нещо го е накарало да се реши на такъв ход.

Че е театър – театър е. Но в метафората има важни неща. В Източния блок и в Москва се извършват големи промени. Чистката взема обемни размери. Отстранени са ветераните Громико и Лигачов, отстранен е дългогодишният посланик на САЩ Добринин, министърът на културата Демичев и стотици други. На 15 септември 1988 г. Михаил Горбачов е избран за президент на СССР. Той „връхлетя в нашия живот като комета”, ще напише по-късно Д. Волгогонов.

Промените засягат съюзните републики и съюзническите държави. Ръководствата на Полша, Чехословакия и Унгария са обновени. Живков чувства, че трябва нещо да направи, и разиграва комедията с оставката. След това кани Шарапов в родопския резерват „Карамуш”, ловуват, отдъхват и четат стенограмата от заседанието. Шарапов слуша, мълчи, държи се коректно. Месец-два преди това Горбачов е разкритикувал фантасмагорията на Живков за превръщането на България в мини Германия или мини Япония.

По-късно журналистите притискат Шарапов: „Каза ли ви Живков по време на тази среща, че възнамерява да си подаде оставката?

И преди Тодор Живков говореше, че не възнамерява с всички сили да се държи на мястото си, че преди година си е подал оставката, но тогава тя не бе приета. И сега говореше, че е готов да си подаде оставката, но го тревожи как ще продължат по-нататък събитията. Той предполагаше, че не трябва така бързо да си отиде, както всъщност беше нужно. Имаше определени колебания. Но, струва ми се, че главното в неговите разсъждения бе, че той бе разбрал – ако става дума за дълбоки реформи - че са нужни големи промени в самото ръководство. А това бе свързано с положението на самия Тодор Живков, заемащ най-важните партийни и държавни постове.”

 

Въпреки гощавките и лова съветският представител остава непреклонен. Той връчва справка на КГБ, че Огнян Дойнов е взел подкуп от Иран при сключване на търговска сделка. Това е потвърждение на обвинението, че под формата на модернизация обкръжението се обогатява. Живков извиква Дойнов и му показва писмото. „Не вярвам, зная, че е шантаж, но няма как да отговорим. Засяга се честта на Политбюро. Извинявай, ама трябва да си подадеш оставката!” Искането е изпълнено, показана е вярност към дружбата. Пред лицето на приближаващата опасност Живков решава се подсигури добре. От половин година, откакто е отстранен Чудомир Александров, генералният търси втори човек. Не измисля нищо освен прегрупиране във висшия ешелон. На 13 и 14 декември 1988 г. е свикван пленум. След Чудомир Александров и Стоян Михайлов са отстранени Огнян Дойнов и Стоян Марков. Привлечени са нови хора. 39-годишният Петко Данчев, роден в Правец, е издигнат за кандидат-член на Политбюро. Проявил се е като директор на Химическия комбинат в Ботевград. От 1986 г. е председател на Асоциация „Биотехника” в Пловдив. Най-важното решение на декемврийския пленум е намирането на втори човек. След отстраняването на Александров заседанията на Секретариата се водят от Йордан Йотов. За член на Политбюро и секретар на ЦК е избран Димитър Стоянов, който от 15 години е министър на вътрешните работи. Той за разлика от военния министър е показал безусловна преданост. Възложено му е да отговаря за работата на Секретариата. Отличителното му качество е верността. Живков не се излъгва.

 

Джуров се противопоставя

Човек търпи поражение, когато срещу него поставят собствените му изобретения. На 25 май 1989 г. печатът съобщава, че е договорена среща между Горбачов и Живков. На 1 юни „Правда” излиза с информация, че срещата се отлага. Това е обмислен ход. Моментът е тежък, България е обвинена в етническо прочистване. Изселническата вълна на турскоезичното население набира скорост и се надига като вълнолом. Горбачов дава да се разбере, че не иска да се ангажира.

След протакане и допълнителни консултации

все пак на 23 юни 1989 г. среща има. В българското съобщение са дават суперлативни клишета за единството на възгледите. Политбюро на ЦК на БКП изразява задоволство от готовността на другаря Михаил Горбачов да посети нашата страна по покана на другаря Тодор Живков. Дали има договореност, не знаем. Живков разпространява писмо до партийните организации, с което внушава, че има подкрепата на КПСС. Това не отговаря на истината.

Планът за отстраняването му вече е задействан, а той използва стари шаблони. Генералния изчаква КПСС да публикува на 30 юни съобщение за срещата и предприема поредната кардинална реорганизация. Назначава сина си Владимир за завеждащ отдел „Култура” на ЦК, което значи да ръководи интелигенцията. Това не е просто семейственост, а предизвикателство към взривоопасното напрежение. По традиция Първия демонстрира сила.

Станка Шопова, бивш първи секретар на ЦК на Комсомола, става завеждащ отдел „Пропаганда и агитация”, а Генчо Арабаджиев, баща на Румяна Бъчварова, е назначен за завеждащ „Средства за масова информация”. Така е сменен основният екип, който ръководи културната и идеологическата сфера. Георги Йорданов е освободен като председател на Комитета за култура. Създаден е нов Национален съвет за образование, наука и култура. За негов председател е назначен проф. Александър Фол, който бе един от най-доверените хора на Людмила Живкова. Петко Данчев е издигнат за първи заместник-председател на Министерския съвет. На него е поверено ръководството на икономиката, а на Стоян Овчаров – новата фирмена организация. Акад. Илчо Димитров е освободен от длъжността министър в Министерството на просветата. Тези промени са обсъдени и утвърдени от Политбюро на 4 юли 1989 г. На заседанието става инцидент. Добри Джуров, който много пъти е показвал трезвост и здравомислие, сега открито се обявява против назначаването на сина на Живков за завеждащ отдел „Култура”. Йордан Йотов по-късно дава следното обяснение: „Когато предложих др. Владимир Живков за ръководител на този отдел в Политбюро, др. Добри Джуров възрази категорично. И тъй като др. Живков в този момент не беше в заседателната зала, той ме помоли да му предам, че категорично възразява срещу това предложение. Аз направих това, но, както разбрахте, то не беше взето под внимание.” Тази категоричност свидетелства, че Джуров е решил да се противопостави на самовластието на Живков. Генералният не подценява постъпката му, но решава да изчака. Той се надява, че с приближаването на предстоящия партиен конгрес ще съумее да извърши кадрова трансформация, която ще засегне не само Джуров, но и хора като Андрей Луканов, Петър Младенов, Георги Атанасов. Сега се прави на хрисим, мълчи и не реагира. С Джуров по това време е разговаряно. Вероятно това е сторил Шарапов, разчитайки на предаността му към Съветския съюз и на почтеното му поведение. Важното е, че той по собствен път стига до убеждението, че с личната власт трябва да се свърши. Разбира, че са необходими реформи. Във висшите кръгове изказването му прави впечатление. То укрепва позициите на опонентите. Джуров е прав и за друго. Откритото противопоставяне го пречиства морално. Това разграничаване му дава нравствено основание за по-сетнешните действия.

Решение за действие

Началото на акцията за отстраняване на Живков поставят Петър Младенов и Андрей Луканов. Денят е неделя, 30 април 1989 г. Мястото – село Мала Църква, Самоковско, вилата на Андрей. Двамата са със семействата си и по традиция отиват за гъби. Закътани в дебрите на Рила, обсъждат положението и решават, че е дошло време за действие. Акцията има логическа връзка със събитие, станало в Москва. Пет дни преди това, на 25 април, Горбачов провежда пленум, който прави генералната чистка на старата генерация. Разбира се, нещата се вършат модерно, както изисква перестроечният курс. Сто души „по своя инициатива” подават прошение до ЦК на КПСС да бъдат освободени и пенсионирани. На техните места са кооптирани нови хора. Като се има предвид, че ХХVІІ конгрес на КПСС през февруари 1986 г. вече е сменил 55% от членовете на ЦК, можем да си представим в какви мащаби се разместват ръководните пластове. В заключителното си слово Михаил Горбачов заявява, че пленумът е „крупно политическо събитие”.

В подобна атмосфера се подема начинанието в България. Дали е самоинициатива? Трудно е да се отговори категорично на този въпрос. Но едно е безспорно: Младенов и Луканов решават да започнат действие за отстраняването на генералния секретар. Двамата са много близки. Заедно учат в Москва. Когато Андрей се жени за Лили Герасимова, Младенов им става кум. Луканов признава Младенов за старши и без колебание го приема за ръководител. Макар да съзнавах, че въпросът ми е нетактичен, все пак попитах Петър Младенов как е бил направен неговият избор? „Ситуацията бе сложна, висшият ешелон бе внимателно селекциониран, а част от него – дискредитиран. Имаше кандидати за власт, но нямаше желаещи да свалят Живков. Хората го познаваха добре и се страхуваха от него. Акцията можеше да се извърши в рамките на Политбюро. Андрей не беше член и ветераните нямаше да приемат избирането му за генерален секретар за нормално. Моето положение бе по-друго. Обстоятелството, че баща ми е убит като антифашист, че повече от 10 години бях член на Политбюро и от 18 години съм министър, правеше избора ми естествен. Недейте да мислите, че съм проявявал амбиции, властта със своята отговорност винаги ми е тежала. Зная, че имам опоненти и критици, но с оставката си като президент мисля, че показах, че не съм се стремил към властта.” Така отговори Младенов. Тук искам да отбележа, че имах много срещи с Младенов. Останал съм с впечатление, че той не е сантиментален, нито фамилиарен, но е честна натура, политик неинтригант, а човек почтен, бих казал и прям. Мисълта и душевността му са останали ведри и сърдечни. Представям си колко много го е мачкал безогледният Живков. Но събитията се развиват така, че Митко Григоров, Борис Велчев, Станко Тодоров и Чудомир Александров падат, а Петър Младенов остава.

 

Протекцията от Москва в лицето на Громико и другите велможи го спасява

Срещите, които имах, ставаха или в апартамента му на ул. „Велико Търново”, или в къщата, която той купи в селото на Димитър Жулев – Церово, Пазарджишко. Когато исках да го посетя, предварително се обаждах по телефона и той даваше съгласие, а превоз ми осигуряваше Гиньо Ганев, който се отнасяше към него с уважение. Пътувах два пъти до това село. Къщата бе двуетажна и солидна, дворът – голям и заграден с доста висок дувар. Говорихме с часове. Диалогът бе откровен и без умисъл за фракционност или някаква изгода. Младенов отговаряше на въпросите подробно, разказваше как е организиран превратът срещу Живков. Като министър на външните работи той бе почувствал силата на западната цивилизация и разбираше, че личният режим на Живков повече не може да издържи. Правело ми е впечатление, че при двата инфаркта, които получава, той заминава на лечение и операция в САЩ и даваше да се разбере, че поддържа контакт с американските лекари, които са го лекували.

Един от разговорите, които водехме, засягаше отношението към Русия. Това бе по времето на Горбачов и Елцин. Младенов заяви, че сега помощ от тях не може да очакваме и те не могат с нищо да ни защитят. Трябва да търсим партньорство със Запада. Това не означаваше загърбване на Русия, а отчиташе, така да се каже, опортюнизма на Горбачов. Това, което извърши Младенов, разруши старата система и откри пътя на демокрацията и ориентирането на България към САЩ и Европа. Българската общественост и досега подценява неговото дело и за особата му се ширят лакърдии, че е алкохолик и дал заповед да дойдат танковете. Това говори негативно не толкова за него, колкото за нашата суровост и нихилистичност. Много пъти съм се питал защо Младенов се увлича и става пристрастен пияч. И понеже съм мнителен, ми хрумват различни хипотези и фантасмагории. Един акъл ми казва, че ако даден функционер не може да се махне директно, защо да не му помогнем с порок и да бъде дискредитиран, па даже и омаскарен. Толкова крайно ми е отношението към личните и тоталитарните режими и съм убеден, че те са способни на всякакво коварство. Разбира се, това не е патент само на тях, не по-малко е вероломството и на квазидемократичните системи. Последния път, когато се видяхме в дома му, на масата имаше кана, пълна догоре със сок от лимон и портокал и той пиеше само от него. След като написах работния вариант, Младенов го прегледа и нанесе върху текста ценни бележки. Затова съм му много благодарен.

Нека се върнем към темата. В Мала Църква е съставен план, който е добре обмислен. Главната идея е да се спечели болшинство в Политбюро. Броят на хората е ограничен. Външни лица не се привличат. Разчита се на техническото съдействие на специалните органи. Когато генералният бъде изолиран, ще се предизвика сблъсък. Диктаторът ще бъде отстранен. Лесно е да се каже да бъде изолиран, но е трудно да се осъществи. Тесният състав на Политбюро, който е най-висшият орган, стои зад него. Това са членовете на Политбюро и секретари на ЦК: Милко Балев, Димитър Стоянов, Гриша Филипов, Йордан Йотов. Да се атакува Живков, значи да се елиминират тези хора, а това никак не е просто. Живков има в ЦК и Министерския съвет верни кадри. Двамата опоненти си дават сметка, че е необходима борба, защото Живков няма намерение да слиза от сцената. Годините му са много, но той е силен, енергичен и изглежда, че държи всичко в ръцете си. Налице са сведения, че Начо Папазов е в течение на плана. За него споменахме, че е председател на Контролно-ревизионната комисия. Той поддържа връзка с Виктор Шарапов, улеснен от факта, че е председател на Общонародния комитет за българо-съветска дружба. Вън от подозрение, необезпокояван, той е активен и разговаря с някои от членовете на Политбюро. Планът едва ли е бил писан, но е ясно, че е грижливо подготвен интелигентно изпълнен. Той предизвика интерес едновременно като апаратна операция и концептуално начинание. В него се предвиждат мащабни реформи, без да има яснота накъде вървят нещата. Линията е солидарност с Горбачов, на чиято поддръжка се разчита.

Сензационно

От дистанцията на времето, както казах, някои са склонни да омаловажават това, което замислят двамата реформатори. Начинанието може да се разбере само ако се разглежда в контекста на времето и ако се отчита силата на апарата и мощта на държавната машина, контролирани от генералния секретар. По тези въпроси има многобройни публикации. Разследването на журналиста Тома Томов и спомените на съветския дипломат Валентин Терехов предизвикаха навремето интерес. Въпреки сензационния им характер тяхната познавателна стойност за историческите изследвания е ограничена и неубедителна. Интересно защо Костадин Чакъров, автор на „Вторият етаж”, употребява суперлативи. Според него „Мемоарите” на Терехов са „точен преразказ на тези събития”. Още повече, съвпадали с неговите записки, водени „през последните месеци, седмици, дни, часове и минути”. Йерархичната позиция на личността и нейната роля в събитията са от значение за стойността на мемоарите й. Нито Терехов, нито Чакъров са в центъра на акцията. И двамата може да са записвали външните прояви, но скритите действия не са им известни. Чакъров например не е бил в течение на задкулисната дейност на опонентната група. За да не бъда голословен, ще приведа пример от мемоарите на Терехов: „Бе разработен такъв план: да се покани Живков в Москва, а в същото време някой от съветското ръководство да проведе в София пленум на ЦК на БКП, който ще вземе решение за оставката на Живков”. Като чете тези редове, човек има чувството, че се е върнал 40-50 години назад, но и в Сталиново време нещата се правеха грижливо. Нататък става по-сензационно, но и по-несериозно. Луканов и Терехов се вдигат от Черно море, където съставили плана, и отиват в Пловдив. Защо – не е ясно. Пренощуват в къщата на Министерството на външната търговия. По телефона викат да дойде при тях полковник Алберт Одинцов, помощник на представителя на КГБ в България ген. Владилен Николаевич Фьодоров. „В Пловдив – заключава мемоаристът – заговорът бе окончателно уточнен.” Спирам се на този епизод не защото е мистериозен, а за това, че в него са ангажирани Андрей Луканов и служители на КГБ. Наивно, бих казал, опростено е да мислим, че такъв опитен човек като Луканов ще се захване с примитивни ходове и с подобен талант да сваля Живков. Това начинание не бе персонално, а екипно, то не бе дело на средните звена, а на върха. Смяната е операция, извършена от висшите фактори на БКП (не без значението на ръководители на КПСС), а не от КГБ. Наистина ген. Владилен Фьодоров и шефът на КГБ Крючков знаят за операцията, но те имат помощна, а не ръководна функция. Акцията се командва от Петър Младенов.

Ролята на Горбачов

Когато става дума за ролята на Горбачов, нещата не бива да се опростяват, тъй като за модела на перестройката са характерни друг тип взаимоотношения между комунистическите партии, доста по-различни от времената, когато емисарите на Сталин са осъществявали партийни преврати в чужбина. Георги Атанасов – министър-председател, анализира събитията в публикацията си „Десети ноември: преврат или поврат”. По неговите думи „не може да се подценява... ролята на партията”, обществеността и напиращата като ураган атмосфера. Авторът засяга позицията на Живков и разглежда новата вълна от кадрови размествания, които целят укрепване на неговите позиции: „Промените, които се извършиха в Министерския съвет на 4 юли 1989 г. и в отделите на ЦК на обстановка на задълбочаваща се криза в икономиката, на изолация, в която изпадаше страната по повод на изселническия поток към Турция и политическото напрежение в обществото – такива решения бяха опасни със своите възможни последици”. Промените са направени в отсъствието на Тодор Живков и Петър Младенов, които са в Смолян на среща с дипломатическия корпус. По-късно там отива и Георги Атанасов. От заседанието на 4 юли 1989 г. отсъствали: Пенчо Кубадински, който бил изпратен на посещение в Пхенян. Там се провежда световен младежки фестивал. Ким Ир Сен се обажда на Живков и иска той да отиде, за да осигури престижност на форума. Живков отговаря, че е болен и обещава да изпрати заместника си Димитър Стоянов. Младенов и Атанасов виждат, че приказките за либерализация, демокрация, подмладяване и освежаване са камуфлаж, фразеология. На дело върви старата, консервативна, сталинска практика на лична преданост, самовластие и произвол. Те са изправени пред вековечния въпрос: Какво да се прави? Да мълчат, или да действат? Ситуацията е непоносима, но и променена. Решават да не изпускат момента. По време на приема двамата водят съдбоносен разговор. „Именно по този повод вечерта след споменатите промени двамата с Младенов разговаряхме. Това стана в Смолян, където той замина предварително във връзка с посещението на дипломатическия корпус. Посрещна ме с думите: „Какво става в София? Това, което слушах, ми прилича на преврат”. Разговаряхме до късно през нощта. Изводът ни бе, че обстоятелствата налагат да се предизвика организиран сблъсък в Политбюро и Централния комитет с оглед Тодор Живков да се изведе от ръководството.” За да ръководиш, трябва да те признават. А затова са необходими природни качества. Не казвам, че Младенов е вожд, но сплотеността около него е факт. Георги Атанасов не само го приема, но и лично го предлага. Но трябва и още нещо – екип от съмишленици. Силен е онзи ръководител, който може да го подбере. Обединени, Добри Джуров, Петър Младенов, Андрей Луканов, Георги Атанасов, Начо Папазов, Пенчо Кубадински и Продан Стоянов са по-силни от Тодор Живков.

Радарите за превишена скорост днес - 17 септември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=331249

Служители на КАТ ще следят днес - 17 септември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 19:50ч.-21:20ч. бул."Княз Борис І"- спирка "ДКС" изход 21:40ч.-23:10ч.

Путин коментира двойните стандарти в действията на WADA

http://svetoven.pogled.info/news/77180/Putin-komentira-dvoinite-standarti-v-deistviyata-na-WADA

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин обърна внимание на двойните стандарти в действията на Световната антидопингова агенция (WADA).

Заместник министър се среща със земеделски стопани

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606499

Заместник-министърът на земеделието и храните Свилен Костов ще открие днес във Враца 13-тото изложение от кампанията на министерството „Подкрепяме Българското”. Кампанията е в подкрепа на местните производители и се провежда на територията на областните центрове в страната. Откриването на изложението ще бъде в13:00 часа в спортния комплекс „Христо Ботев“ (алеята на стадиона). В рамките на изложението във Враца изкусният кулинар Ути Бъчваров ще приготви за жителите и гостите на града пиле лютика по врачански. По-рано през деня, в 11:00 часа, в к...

Бедността е най-големият ни проблем

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5767358

Бедността е най-големият ни проблем Бедността е най-големият проблем на България. Ако доходите бяха справедливо по-високи, нито щяхме толкава да се плашим от бежанци, нито щеше да ни е страх толкова от външна агресия, а икономиката щеше да върви по-бързо. Сега излязоха данни от националната статистика според които половината български деца живеят в лишения.

Кучма обвини Франция и Германия за неизпълнението на „Минск-2“

http://svetoven.pogled.info/news/77179/Kuchma-obvini-Frantsiya-i-Germaniya-za-neizpalnenieto-na-Minsk-2

/Поглед.инфо/ Германия и Франция, като част от „нормандската четворка“, трябва да поемат отговорността за неизпълнението на минските споразумения, включително и за изтеглянето на тежкото въоръжение от линията на съприкосновение в Донбас, заяви представителят на Киев в преговорите в Минск Леонид Кучма, съобщава „Взгляд“ в петък (16 септември).

Убит е лидер на "Ислямска държава", отговарял за пропагандата

http://offnews.bg/news/n_1/n_636176.html

Лидерът на джихадистката групировка "Ислямска държава" Уаил Адил Хасан Салман ал Фаяд, който отговаряше за пропагандата, е бил убит при въздушен удар на оглавяваната от САЩ коалиция на 7 септември в Сирия, предадоха световните агенции, като се позоваха на американското министерство на отбраната. Говорителят на Пентагона Питър Кук съобщи, че Фаяд, който е бил наричан Д-р Уаил, е бил ликвидиран при прецизна атака близо до град Ракка, който се явява столицата на обявения от Ислямска държава халифат . Представители на американското министерство на отбраната определиха убития джихадист като един от най-високопоставените лидери на групировката. Той е бил "министър на информацията" на "халифата" и е отговарял за направата на пропагандните видеоматериали на ИД. На много от тези записи, които ужасиха света, са показвани мъчения и показни убийства. Фаяд е бил близък сътрудник на говорителя на ИД Абу Мохамед ал Аднани , който бе убит при въздушен удар на 30 август.

Лондон танцува български народни хора

https://www.actualno.com/europe/london-tancuva-bylgarski-narodni-hora-news_563400.html

Стотици българи и чужденци се потопиха в магията на народното творчество по време на Първия фолклорен събор „Древно наследство“ в британската столица. Harrow Leisure Centre не можа да побере всички желаещи да присъстват на прекрасния български празник и те обещаха продължен

Йовчев: Твърденията, че 1000 души са подслушвани по "Червей", са лъжа

https://www.actualno.com/society/jovchev-tvyrdenijata-che-1000-dushi-sa-podslushvani-po-chervej-sa-lyja-news_563410.html

Твърденията, че съм казал, че има 1000 души, подслушвани в продължение на 300 дни са лъжа. Това каза пред Агенция „Фокус” бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев. Той коментира мотивите на съда по делото "Червей", в които е посочено, че в показанията си той посочел, че по

Престъпността у нас е намаляла с над 10% за година

https://www.actualno.com/crime/prestypnostta-u-nas-e-namaljala-s-nad-10-za-godina-news_563405.html

Спад на престъпността от началото на годината декларира вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Успоредно с намаляване на регистрираните престъпления, от МВР отчитат и ръст на разкриваемостта. За периода януари – август 2016 г. са регистрирани 62 489 престъпле

Москва: Незаконните формирования в Сирия не спазват примирието

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/77178/Moskva-Nezakonnite-formirovaniya-v-Siriya-ne-spazvat-primirieto

/Поглед.инфо/ Незаконните въоръжени формирования в Сирия не са пристъпили към синхронизирано с правителствените войски изтегляне на техниката и въоръженията от магистралата "Кастелло" и не изпълняват задълженията съгласно договореностите между Русия и САЩ.

Новата шефка на софийските прокурори не готви, но помага на дъщеря си за училище

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5767306

Новата шефка на софийските прокурори
не готви, но помага на дъщеря си за училищеЕмилия Русинова е първата жена начело на Софийската градска прокуратура Когато влизаме в кабинета на градския прокурор, намираме елегантна и усмихната жена. Всъщност първата жена на поста административен ръководител в една от най-тежките прокуратури в страната. Изглежда леко смутена и с усмивка признава, че няма богат медиен опит.

Почина известният американски драматург Едуард Олби

http://offnews.bg/news/n_1/n_636175.html

Почина известният американски драматург Едуард Олби, предаде Асошиейтед прес. Трикратният носител на престижната награда "Пулицър" е починал в петък на 88-годишна възраст в дома си в предградие на Ню Йорк, съобщи неговият личен асистент Джейкъб Холдър. Той не посочи причина за смъртта на Олби, уточнява БТА. Прочутият драматург отхвърли установените норми в театъра със своите шедьоври "Кой се страхува от Вирджиния Улф?" и "Деликатен баланс". В общо над 25-те си пиеси той оспори такива стожери на американската култура като брака, възпитанието на децата, религията и охолния живот на висшата класа. През 2009 г. Олби беше на кратко в София, където присъства на репетиции в "Народния театър" по пиесата му "Козата или коя е Силвия".

Австрия иска присъединяване към Вишеградската група

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/77177/Avstriya-iska-prisaedinyavane-kam-Vishegradskata-grupa

/Поглед.инфо/ Австрия трябва да поиска присъединяване към Вишеградската четворка (Чехия, Полша, Словакия и Унгария – V4).

Най-важното от Варна във вчерашния 16 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=331248

Wizz Air пуска линия от София до Варна Wіzz Аіr възcтaнoвявa самолетната линия мeждy Coфия и Bapнa oт 26 мapт 2017 гoдинa, научи Moreto.net. Няколко автобусни линии във Варна с ново разписание от днес Няколко автобусни линии във Варна са с ново разписание от днес - 16 септември, а поводът за промяната е започването на учебната година, съобщиха от общинското дружество за Moreto.

Центърът за хора с редки болести в Пловдив чака договор от общината трети месец

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/09/17/2828061_centurut_za_hora_s_redki_bolesti_v_plovdiv_chaka/?ref=rss


В края на 2015 г. с тържество в Пловдив беше открит първият по рода си Дневен център за хора с редки болести в България. Центърът е място, където деца и възрастни с хронични редки заболявания могат да се включват в лечебна гимнастика и йога, да се консултират с представители на специализираната пациентска организация, да получават психологическа подкрепа и най-общо да се разнообразяват. За децата има арт терапия, академия за фокусници и часове по чужди езици.

Това лятото община...

САЩ отказват да разкрият договореностите с Русия пред ООН

http://svetoven.pogled.info/news/77176/SASHT-otkazvat-da-razkriyat-dogovorenostite-s-Rusiya-pred-OON

/Поглед.инфо/ Срещата на Съвета за сигурност на ООН, която трябваше да бъде посветена на Сирия, бе отменена заради отказа на САЩ да разкрият подробности от договореностите с Русия.

Американски спецчасти унизително изгонени от сирийската опозиция

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/77175/Amerikanski-spetschasti-unizitelno-izgoneni-ot-siriiskata-opozitsiya

/Поглед.инфо/ Сирийската въоръжена опозиция откри огън срещу американски спецчасти в северния сирийски град Тел Абяд и изгони друг отряд на американски спецчасти от град Ер Раи.

Мъж загина при падане на мотоделтапланер край Шумен

http://offnews.bg/news/n_1/n_636174.html

39-годишен шуменец загина в петък при падане на мотоделтапланер в местността "Под манастира" край Шумен, съобщи БНР. Другият мъж, който се намирал на делтапланера - 32-годишен от Разград, е в много тежко състояние, приет е по спешност в Многопрофилната болница в областния град. Настанен е в отделението по анестезиология и интензивно лечение, има опасност за живота му. Сигналът за инцидента е подаден на тел. 112 в 18.30 ч. Съобщено било, че мотоделтапланерът се ударил в далекопровод и паднал, уточниха от Областната дирекция на МВР-Шумен. Причините за инцидента се изясняват от полиция и екип следователи.

Грациозни коне и класни автомобили в общо състезание

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606543

Първото състезание в България Jump and Drive – класни коне и автомобили в една обща надпревара ще се проведе в Спортен комплекс „Тракиец” в с. Житница тази събота от 20:00 часа. Своеобразният маратон, който обединява живите и железните сили обещава да бъде едно изключително шоу за почитателите на конете и автомобилите. Ездачите ще покажат своите ездови умения в съчетание със способността им да управляват автомобил толкова добре, колкото и своя кон. След прескачане на стартовата линия започва да тече времето, преодоляват се 6 препятствия. Състез...

Моделиране на задкулисието и неговите финанси

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/09/17/2828468_modelirane_na_zadkulisieto_i_negovite_finansi/?ref=rss


Публикуваме анализа на Института за пазарна икономика.

Интервюто на Цветан Василев за ktbfiles.com предизвика разнопосочни коментари, повечето от които се фокусираха върху намесата на едно или друго име в него, вместо върху оголването на модела на "задкулисието" в страната. Изходните позиции на банкера в това интервю не са нови. Основните са, че той е допускал грешки, но не е вършил нищо нередно, както и че банката си е била стабилна и на практика той е жертва на политическата...

С песни и хора продължава Панаирът на занаятите в Димитровград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606591

С концерт на фолклорни певчески групи от региона с мотото "На панаир с песни и хора" продължава от 10 ч. днес на площада пред спортната зала в Димитровград стартиралият вчера Пети панаир на занаятите.  24 майстори от 12 населени места в страната участват в него тази година, като голяма част от тях гостуват за първи път. Посетителите могат да изработят сувенир в ателиетата и да го вземат за спомен. Те гласуват и за най-атрактивен занаят, като победителят ще бъде обявен и награден от 11 ч. ...

38 екстремисти на „Боко харам“ ликвидирани в Нигер

http://svetoven.pogled.info/news/77174/38-ekstremisti-na-Boko-haram-likvidirani-v-Niger

/Поглед.инфо/ При съвместна операция на армиите на Нигер и Чад в югоизточния нигерски район Дифа бяха убити 38 екстремисти от радикалната ислямистка групировка „Боко харам“.

Пътна обстановка в страната - 17 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=331250

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: До 20.10.2016 г. се извършват ремонтно-възстановителни дейности на виадукт при км 20+840 в платното в посока София, в участъка от км 18+250 до км 23+330. Движението се осъществява двупосочно в дясното платно – една лента в посока Бургас и една лента в посока София; В деня преди празничен или почивен ден от 14.

От РИОСВ-Хасково на работа днес пеша или с велосипед

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606590

Пеша или с велосипеди ще пристигнат на работното си място тази сутрин служителите на РИОСВ-Хасково. Инициативата „Пеша на работа“ е част от Европейската седмица на мобилността, която стартира вчера и ще продължи до 22 септември. Утре със „Семейни игри“ на открито се включва и Община Димитровград. Състезанията за активно ходеше пеша, каране на велосипеди и силови игри с участието на Българската федерация на силовите атлети ще започнат от 10 ч. в парк „Марица“. На 19 септември спортното училище „Ст. Кар...

САЩ признаха за нарушения на примирието от сирийската опозиция

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/77173/SASHT-priznaha-za-narusheniya-na-primirieto-ot-siriiskata-opozitsiya

/Поглед.инфо/ САЩ не отричат, че силите на опозицията продължават с нарушенията на примирието в Сирия, но не гарантират пресичането на такива действия.

Днес е Денят на София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/17/2828536_dnes_e_deniat_na_sofiia/?ref=rss


Днес е Денят на столицата на България - София. Той съвпада с християнския празник, в който Българската православна църква почита паметта на светите мъченици София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов.

Официалните тържества започват с тържествената сесия на Столичния общински съвет, на която ще бъдат раздадени звания "Почетен гражданин" на председателят на българска академия на науките (БАН) акад. Стефан Воденичаров и бившият посланик на Израел Н Пр. Шаул Камиса Раз.

Света...

Шофьор блъсна 12-годишно момче в Шумен

https://www.actualno.com/shumen/shofior-blysna-12-godishno-momche-v-shumen-news_563399.html

Малко след 7 часа тази сутрин е възникнал пътен инцидент в района на Руски паметник- Шумен. На място веднага е пристигнал екип на „Пътна полиция“. Изяснено било, че водач на лек автомобил Рено „Лагуна“, който пътувал от пл.“България“ в посока към бул. „Мад

Жители на кв. "Овча купел": Не знаем от кого да се страхуваме повече - от бежанците или от скинарите

https://www.actualno.com/politics/jiteli-na-kv-ovcha-kupel-ne-znaem-ot-kogo-da-se-strahuvame-poveche-ot-bejancite-ili-ot-skinarite-news_563393.html

"Не знаем от кого да се страхуваме повече дали от бежанците или от скинарите, които идват да се саморазправят с бежанците. Имаше провокатори, млади момчета, употребили алкохол, които са непредвидими." Това заявиха жители на столичния квартал "Овча купел",  които споделиха,

Жените не са 100% хетеросексуални

https://www.actualno.com/interest/jenite-ne-sa-100-heteroseksualni-news_563404.html

Жените обичат да гледат телата на други жени по същия начин, както и мъжките тела. До някаква степен това е обусловено от природната гъвкавост на жените по отношение на сексуалността. Някои смятат, че по принцип голото женско тяло не предизвиква моментална възбуда у жените

Kia разкри напълно новото Rio

https://www.actualno.com/cars/kia-razkri-napylno-novoto-rio-news_563394.html

Корейският производител Kia разкри цялата информация за четвъртото поколение на хечбека си Rio. Европейската версия на модела ще бъде представена официално на автосалона в Париж, а продажбите ще стартират в началото на 2017 г. На Стария континент автомобилът ще се предлага еди

Лондон пя и танцува български народни песни

https://www.actualno.com/europe/london-pja-i-tancuva-bylgarski-narodni-pesni-news_563400.html

Стотици българи и чужденци се потопиха в магията на народното творчество по време на Първия фолклорен събор „Древно наследство“ в британската столица. Harrow Leisure Centre не можа да побере всички желаещи да присъстват на прекрасния български празник и те обещаха продължен

17 септември - Ден на София

http://regionalen.pogled.info/sofiya-grad/news/77172/17-septemvri-Den-na-Sofiya

/Поглед.инфо/ В деня, в който почитаме св. Вяра, Надежда и Любов, столицата ни отбелязва своя празник. София ще празнува от сутринта с открити тържества, танци, водосвет и отворени врати в редица музеи и институтции.

Шофьори се сбиха при спречкване на столично кръстовище

http://offnews.bg/news/n_1/n_636173.html

Шофьор е бил намушкан от друг при спречкване на столично кръстовище в петък вечерта. Инцидентът е станал минути след 19.00 часа, съобщиха от МВР. В полицията е постъпил сигнал за спречкване на пътя, в района на кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и ул. „Иларион Макариополски“. Полицейският екип, пратен на място, открил един от шофьорите, който обяснил, че е пострадал при спор с шофьора на друг лек автомобил. Той е с порезна рана, оказана му е медицинска помощ и е освободен. Продължава работата по установяване на другия участник в инцидента и по изясняване на всички факти и обстоятелства около случая.

Празник на Вяра, Надежда, Любов и София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606589

Днес църквата чества паметта на Света великомъченица София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов. Преданието разказва, че през втората половина на І и първите десетилетия на ІІ век в Рим живяла благочестива християнка на име София, която според възможностите си вършела милосърдни дела. София имала три дъщери, които нарекла с имената на трите основни християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Заради непреклонността си към вярата, пред очите на майка им те били подлагани на жестоки изтезания, но невидима Божия ръка ги пазела. След непоносимите...

Министър Петкова пристига в Мездра

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606485

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова пристига днес в Мездра. Очаква се визитата й да започне в 10.30 ч. Поводът за гостуването й в железничарския град е среща с кметовете на шест села от Искърското дефиле. През лятото хора от селата протестираха, заради честото спиране на тока в района и токовите удари, които увреждат бялата и черна техника в домовете им. От ЧЕЗ направиха редица ремонти на електропроводи и електропреносната мрежа в района. Решен ли е проблемът, ще стане ясно днес....

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=331247

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 17 септември ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко варненски района, научи Moretoe.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч. до 16:00 ч.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване