София може да остане без полиция по Коледа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274496_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%

 Има опасност столичните полицаи да откажат да работят за коледните празници, обяви в сряда Валентин Попов, председател на най-големия полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Той обясни, че полицаите отдавна са изработили допустимите по закон часове извънреден труд.

"Макар столичните полицаи да не са ангажирани с охраняването на границата, те бързо изразходват допустимия по закон извънреден труд заради множеството събития, на които има присъствие на много хора, а тази година и покрай президентския вот", каза Попов. Той все пак изрази надежда, че полицаите ще отидат на работа.

Пред Mediapool той обясни, че при изчерпване на определените със закон часове извънреден труд, всеки полицай трябва да даде изрично съгласие да бъде ангажиран за дежурства. По думите на Попов много от полицаите в София и страната вече са достигнали до лимита на часовете си.

"Предполагам, че много от колегите ще се съгласят да работят допълнително заради своя професионализъм и защото обичат работата си, но вчерашното гласуване в бюджетна комисия може да обърне тази тенденция", каза Валентин Попов.

Преди ден депутатите отказаха да увеличат базата, върху която се начисляват възнагражданията в МВР. В момента тя е малко над 380 лева. Служителите искаха тя да се увеличи с 10%, което би довело до увеличение на заплатите в системата между 60 и 80 лева.

На 9 септември същата синдикална организация обяви, че част от полицаите се готвят за протестни действия заради удържане на парите за извънреден труд, положен от техните колеги на границата през 2015 година.

Тогава ставаше дума за удържани над 120 000 лева през пролетта на тази година без съгласието на служителите. От синдиката коментираха, че става дума за "откровена гавра" с граничните полицаи.

Само преди две седмици синдикатът обяви, че полицаите ще излязат на протест на 26 ноември или на 3 декември. Причината бе искането им за увеличаване на бюджета на МВР с 20%. Според полицаите тези близо 200 милиона лева допълнително трябва да отидат за увеличаване на заплатите и за подсигуряване на дейността на полицията.

Правителството е подготвило проектобюджет на МВР за 2017 година в размер на 1.2 милиарда лева, което е увеличение с близо 109 милиона лева в сравнение с тази година. Полицаите напомнят, че тези пари ще отидат само за изплащане на обезщетенията на напускащите и пенсиониращите се

"От 2009 година насам заплатите на служителите в МВР са се повишили с не повече от 15 процента. Нещо повече, ако тази тенденция се запази, очакваме в обозримо бъдеще да започнат да бъдат назначавани полицаи и пожарникари със стартови заплати, които ще бъдат, според нас, опасно ниски - до минималната за страната", каза Попов.

По думите му в момента няма точно определена дата за протест, но не изключи да се стигне до спонтанни протести, както през ноември миналата година.

"Този път ние няма да се опитваме да успокояваме хората, а ще се включим редом до тях в протеста", обяви шефът на синдикатът.

Той допълни, че има сериозен недостиг на дрехи и оборудване за полицаите, които работят по границите:

"Не достигат униформи, палатките са само 52, а дървата едва сега започват да се доставят въпреки ниските температури", обясни шефът на синдиката.

Брюксел слага край на регулираните цени на тока

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274495_%D0%91%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB+%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8

 Да се сложи край на определянето от държавни регулатори на цените на електроенергията в страните членки на Евросъюза предложи Европейската комисия в сряда, представяйки намеренията си за радикална реформа на европейския енергиен пазар. Плановете предвиждат и допълнително засилване на дела на енергията от слънце, вятър и биомаса.

"Опитваме се да помогнем на държавите да преминат Рубикона. В много случаи правителствата са блокирали с реформата, защото секторът е чувствителен и има монополни интереси", заяви заместник-председателят на Еврокомисията и еврокомисар за общия енергиен съюз Марош Шефчович, цитиран от БНР в сряда.

Ако идеята на Брюксел бъде одобрена, страните членки ще имат пет години преходен период за намаляване на дела на регулирания енергиен пазар, след което трябва да започнат да действат единствено пазарните правила за определяне на цената на тока според търсенето и предлагането.

Докато тече преходния период Европейската агенция за сътрудничество с енергийните регулатори ще издава препоръки за методологията на определяне на цените, с която и българската Комисия за енергийно и водно регулиране ще се съобразява.

България сама ще решава как да не допусне скок в цените на енергията за домакинствата и фирмите. Брюксел ще залага на възобновяеми източници и на приоритетно саниране на сградите, за да се пести енергия.

Новото еврозаконодателство ще задължи властите да гарантират равни права на всеки производител на енергия на пазара, а гражданите ще могат безпроблемно да променят договорите си, да сменят доставчика на ток и дори сами да произвеждат такъв.

Сегашната система е твърде скъпа въпреки рекордно ниските цени на енергийните суровини, коментира Шевчович.

"Ние сме един от най-развитите региони от света и въпреки това все още 50 милиона души в Европа имат проблеми с плащането на сметките",  допълни той.

"В сравнение с другите региони по света, в Европа имаме високи цени на енергията, които пречат на нашите бизнеси и конкурентноспособност. Премахването на съществуващите пречки и изкривявания на пазара и увеличаването на конкуренцията ще осигурят най-изгодните условия за потребителите”, коментира законодателния пакет  евродепутатът Кришанис Каринч, говорител за Групата на ЕНП в Комисията по промишленост, изследвания и енергетика.

Обявените мерки трябва да завършат изграждането на единния европейски енергиен съюз. В предложенията за промени се оценява също така, че енергетиката се нуждае от 177 милиарда евро допълнителни инвестиции годишно от 2021 до 2030 г.

В пакета от предложения е включено и задължение за 27% съдържание в енергийния микс на енергия от възобновяеми източници, като на ниво ЕС до 2030 година ще се постигне 30% увеличаване на енергийната ефективност. Според групата на ЕНП това са достижими цели.

“Енергийната ефективност е най-изгодният начин за намаляване на емисиите на парникови газове. Увеличената цел от 30% ще ни помогне да изпълним ангажиментите си, произтичащи от Парижкото споразумение за климата. Нещо повече, инициативите за енергийна ефективност ще създадат много работни места в Европейския съюз”, посочи евродепутатът Петер Лиз, говорител за Групата на ЕНП в Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

Той приветства "балансирания подход към екодизайна". "Напълно в линията на приоритетите на Групата на ЕНП е, когато Комисията не се занимава с регулация на душовете или тостерите, а на други устройства, където е възможно спестяването на енергия без да се жертва част от от удобството на потребителите”, заяви Лиз.

Най-високият небостъргач в Сан Франциско потъва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274494_+%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B5%D0%B1%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%87+%D0%B2+%D0%A1%D0%B0%D0%BD+%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%81%D0%B

 

Европейската космическа агенция (ЕКА) публикува данни, потвърждаващи, че Millennium Tower (Кулата на хилядолетието) в Сан Франциско бавно, но сигурно потъва. Данните са получени от спътника Sentinel-1.

 

Изненадващо е, че сградата е сравнително нова – построена е през 2009 г. Височината й е 196.6 метра с 58 етажа. Едно от основните проблеми на Millennium Tower е, че постепенно потъва в земята и има отклонение от вертикалната ос. Откакто сградата се експлоатира тя е потънала с 40 см. и се е отклонила от вертикалната ос с 15 см. Причините за проблема не са ясни. Прокурорът на Сан Франциско обаче смята, че основната причина е грешка при изграждането на фундамента на сградата.

 

 

От ЕКА са анализирали данните от радарите на спътника Sentinel-1 за периода февруари 2015-септември 2016 г. и са установили, че небостъргачът потъва с 4 см на година, като тук не се включва отклонението от вертикалната ос.

Публикувано във факти.бг:

ЕКА е анализирала и други сгради и съоръжения в цял свят. Установило се е, че някои железопътни съоръжения на гарата в Осло потъват в земята между 12 и 18 мм на година.

 

Спътникът Sentinel-1 създава с висока точност радарни кадри на Земята. Например, преди време на базата на информация от спътника се откри смесване на различни видове в резултат на земетресението в Непал. Спътникът Sentinel-1A даде възможност да се оцени мощта на ядрените заряди на база направените опити от Северна Корея в началото на 2016 г.

 

 

 

 

 

 

 

 




Милена Богданова

 

Предупреждение за нов имотен балон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274493_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BD

 

През последната година-година и половина в редица европейски държави темпът на поскъпване на недвижимите имоти (най-вече жилища) отчита ръст. Основната причина за него е повишеният интерес от страна на купувачите, респективно реализирането на повече сделки. Кое обаче кара хората да купуват имоти? Естествено два са факторите за това – все още атрактивните цени (в редица държави не е достигнат ценовия пик от 2007-2008 г.), както и понижаващите се лихви по ипотечните кредити.

 

На пръв поглед наличието на клиенти и реализирането на сделки е много добро за имотния пазар. Поглеждайки „зад фасадата” обаче картината не е толкова оптимистична. Напротив – спокойно може да говорим за формирането (и то доста бързо) на нов имотен балон. Предупреждение за това даде Европейският съвет за системен риск (ЕССР), който сигнализира 8 европейски държави, че бързите темпове, с които поскъпват цените на имотите в Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Люксембург, Холандия, Швеция и Великобритания, може да се отрази негативно върху икономиките им.

 

В краткосрочен план ЕССР не вижда риск за банковия сектор, предизвикан от жилищните заеми, но предупреждава, че в средносрочен може да възникне такъв.

 

В свои доклад по темата ЕССР обръща специално внимание на Великобритания. Повратна точка в имотния пазар на Острова е напълно реална след като британците решиха да излязат от ЕС. Самите британски икономисти признаха, че ще има период на несигурност, тъй като страната преминава към нови отношения с ЕС. От Комисията за финансов надзор предупредиха, че ще следят внимателно британския имотен пазар и при необходимост ще предприемат мерки, за да не се стигне до финансова нестабилност.

Публикувано във факти.бг:

Все още има държави, в които купилите жилище с ипотечен кредит към днешна дата трябва да връщат повече пари на банката, отколкото реално в момента струват имотите им. С висока задлъжнялост са домакинствата в Холандия и Белгия се посочва още в доклада на ЕССР. Жилищата в Швеция определено са надценени в резултат на дългогодишния им дефицит, както и благодарение на отваряне на ножицата между дълг и разполагаем доход. Има опасност подобна тенденция да се разпространи и на върху съседните държави, както и прибалтийските републики.

 

Всички държави с изключение на Австрия вземат под внимание докладът на ЕССР и обещават, че ще вземат необходимите мерки за охлаждането на имотния пазар. Изключение прави Австрия, която смята, че предупрежденията в доклада не са аргументирани и не се вземат под внимание реалните политически действия.

 

Безспорно споменът за имотната криза от 2007-2008 г. е все още много ярък. Икономисти, политици и специалисти в бранша внимателно следят пазара не само в собствените си държави и в съседните европейски страни, но и виждат какво се случва в Азия. Именно това ги кара да предприемат мерки по управлението темпа на поскъпване на имотите (в частност на жилищата), с цел отлагане колкото се може повече на ситуация подобна на тази опреди 9 години.



Милена Богданова

Остъклените балкони не са обект на проверка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274492_%D0%9E%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B

 

Проверката на Върховната административна прокуратура (ВАП) относно незаконното надстрояване и пристрояване в 8 града в страната не включва остъклените балкони, уточни днес на брифинг заместник-главният прокурор Ася Петрова. Причината е, че от 2015 г. от закона отпадна изискването за издаване на разрешение за остъкляване на балкон.

 

Петрова заяви, че от Софийски градски съд са констатирали бездействие от страна на компетентната общинска дирекция в Столична община за незаконното надстрояване. „Колегите от СГС, които в изпълнение на възложения им от ВАП проверка констатираха, че е налице известно бездействие от страна на компетентната общинска дирекция в Столична община, поради което и съобразно нашите правомощия, регламентирани в Закона за съдебната власт, сме депозирали предложение до Столична община за по-активно, интензивно извършване на проверки по отношение на спазването на изискванията на Закона за устройствените територията, в частност на извършването надстрояване”, каза Петрова. Основно става дума за случаи, при които се строи извън параметрите на инвестиционния проект. „Това е случаят с извършено застрояване на т.нар. „Японски хотел”. По закон в момента им висящо административно производство. Образувано е по протест на прокуратурата", съобщи заместник-главният прокурор.

 

В столицата проверките обхващат кварталите Младост, Люлин, Лозенец, Овка купел, Оборище Витоша, Красно село, районите Триадица и Средец. „Установено е извършено надстрояване в 186 сгради”, заяви Петрова.


Милена Богданова

Главният архитект на София определи кв. "Младост" като интересен за инвестиции

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274491_%D0%93%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BA%D0%B2.+%22%

 Спекулирането с думи като "мораториум" върху строителството в район "Младост" е изключително опасно. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков на пресконференция в Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ). Той коментира напрежението в район "Младост" срещу застояването на междублоковите пространства и желанието на част от жителите на района за забрана на строителството там.

Според Здравков район "Младост" е интересен за строителство заради инвестициите, направени от Столичната община в инфраструктурата, което повишава цените на имотите. 

В "Младост" има пет метростанции, обновени булеварди, кръстовища, всичко това го направи един от най-скъпите райони в София, каза главният архитект. Според него когато бул. "Копенхаген" се свърже с бул. "Ал. Малинов" и бул. "Цариградско шосе", районът ще стане още по-скъп. В градската среда цените на имотите следват инвестициите, коментира той.

Според Здравков проблемът със строителството в "Младост" не е създаден нито от НАГ, нито от кмета на София, а "от една реституция, която възстанови частната собственост в тази територия без да отчете придадената й стойност".

Бившите ниви на хората от "Горубляне" и "Драгалевци" се възстановиха в една вече изградена градска среда. Конституцията обаче дава равнопоставеност на всяка собственост, посочи Здравков.

Това, което и в момента се прави, е на собствениците да бъдат предлагани други имоти общинска собственост, които ще ги удовлетворят, защото иначе те ще си потърсят правата в съда и Столичната община ще трябва да плаща милиони левове обезщетения за пропуснати ползи, обясни Здравков.

Трябва да се търси индивидуално решение за всеки казус, умерено, с разум, без ескалация на напрежението, посочи главният архитект на столицата. Той апелира да се чуват както мненията на хората, които защитават зелените площи, така и на тези, които имат собственост.

Припомняме, че през лятото жителите на района протестираха заради започналото строителство в квартала върху зелени площи. Тогава кметът на района подаде оставка и на 6 ноември, едновременно с изборите за президент, жителите гласуваха за нов районен кмет.

След балотаж за кмет беше избрана независимата Десислава Иванчева, която победи кандидата на ГЕРБ.

Протестите продължават заради опитите да се строи между блоковете. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Възстановяват парите на 76 г. жена от Каблешково – жертва на телефонна измама

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3nJcxJn8Q-8/

31 600 лв., 2 000 долара, 35 евро, златни накити с тегло около 20 гр. и сребърни накити с неустановен грамаж, са реално възстановените пари на две потърпевши от телефонни измами пенсионерки- на 76-годишна жена от Каблешково и на 75-годишна жена от Айтос, които по аналогичен начин са измамени по класическата напоследък схема „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници”.

В резултат на целенасочените и професионални полицейски действия служители от ОДМВР – Бургас е задържан 67 -годишният  С.М. от с. Звездец, общ. Малко Търново, който от началото на месец септември участвал в качеството на „муле” /приносител на оставените парични суми и ценни вещи/ в множество телефонни измами на територията на Бургас-град, които предстои да бъдат документирани в детайли.

Последните два от случаите са повече от драстични: при единия, осъществен на 28.11.т.г. 76- годишна жена от Каблешково се оказала жертва на телефонна измама за сумата от 11 540 лв., която изтеглила от банка и оставила до дърво в близост бургаската транспортна болница. Жената получила инструкции да си тръгне за Каблешково за да не пречи на полицията, като при прибирането в дома си да събере всички налични в къщата пари. Пенсионерката се върнала в Каблешково, но се усъмнила в инструкциите на непознатия, представил й се за полицейски служител, поради което звъннала на тел. 112 и констатирала, че е измамена. При втория случай – от 29.11.т.г. по аналогичен начин е измамена 75 -годишна айтозлийка, която изтеглила от два банкови клона сумата от 20 000 лв. и заедно с наличните в дома й – 2 000 долара, 35 евро, 60 лв., златни накити с тегло около 20 гр. и сребърни накити с неустановен грамаж, оставила в торбичка до детска пързалка срещу гарата в Айтос. Следвайки указанията, жената се отправила към Бургас, където трябвало да изтегли още 10 000 лв. и да ги остави до магазин «Лидъл» зад Автогара «Запад» – Бургас, но установила, че е измамена и не изтеглила исканата сума.

ОДМВР – Бургас съобщава, че при задържането на С.М. и извършеното претърсване на ползвания от него лек автомобил, двете крупни парични суми / в левове и валута/, както и златните и сребърни накити, са намерени и иззети, като предстои да бъдат върнати на двете потърпевши от телефонните измами.

През вчерашния ден са направени нова серия от опити да бъдат измамени възрастни бургазлии по описаната схема „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници». Опитите са останали недовършени благодарение на съобразителни банкови служители от клон на ДСК и бързите действия на полицейските служители.

Припомняме, че в началото на месец септември служители от отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас задържали 52 годишния криминално проявен П.К., от с. Сирищник, общ. Ковачевци, обл. Перник, който отново в качеството на «муле» взел сумата от 11 680 лв., собственост на 73- годишна бургазлийка, живееща на улица «Славянска». След разговор с пенсионерката бе констатирано, че жената е заблудена по схемата «оказване на съдействие на полицейски служители за задържането на телефонни измамници». Първоначално е потърсена по телефона от непознат глас, който й наредил да предаде всички налични в дома и по банкови сметки пари, а след това последвало ново телефонно обаждане от мъж, представил се за полицейски служител, който я успокоил и обяснил, че предаването на парите и ценостите може да се осъществи безпрепятствено, тъй като след задържането на телефонните измамници, същите ще й бъдат върнати с прокурорско постановление. Жената се предоверила на «мнимия полицай», отишла в банката, изтеглила крупната парична сума и единствено бързата и адекватна полицейска намеса, подкрепена от прозорливостта на банковия служител, предотвратила извършването на поредната телефонна измама.

КЗК разреши на дубайска офшорка да придобие "Техномаркет"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274490_%D0%9A%D0%97%D0%9A+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%84%D1%88%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%B

 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши офшорната фирма, регистрирана в Дубай, TGI Middle Еast FZE да придобие веригата за електронна и битова техника „Техномаркет България“, вижда се от решение на антимонополния регулатор, публикувано на сайта му.

Същата компания преди няколко месеца придоби дял в “Булгартабак холдинг”, като изкупи акции на депутата от ДПС Делян Пеевски и на бизнесмена Едоардо Миролио.

В средата на годината Делян Пеевски придоби пълен контрол върху веригата магазини “Техномаркет”, след като дружеството му “НСН инвестмънт” придоби дела на Едоардо Миролио във веригата и на други двама по-малки акционери.

Съдружници в "НСН Инвестмънт" са Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

“Техномаркет” има около 60 обекта в страната и пряко или косвено контролира още няколко дружества за търговия на едро с битова електроника и техника, ИТ услуги и транспорт, които също минават под контрола на дубайската компания.

Според КЗК няма пазари, върху които сделката би оказала въздействие, тъй като TGI Middle East FZE и лицата, които го контролират и които то контролира, са активни на един и същи съответен пазар с някое от дружествата от придобиваната група или на свързани или съседни пазари.

В момента “Техномаркет” води съдебни спорове с инвестиционната компания “Глориент” за собствеността на 14 имота, обитавани от веригата - търговски и складови обекти, които основателите на „Техномаркет“ Николай Китов и Христо Кусев прехвърлят на „Глориент“ преди 10 години, когато Китов контролираше инвестиционната компания.

Новото ръководство на веригата за техника, назначено след сделката с “НСН инвестмънт”, се опитва да оспори прехвърлянето. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Полската GTC вече има пълен контрол над мол Galleria в Стара Загора

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274489_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+GTC+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%BC%D0%BE%D0%BB+

 Собственикът на моловете Galleria в Бургас и Стара Загора – полската инвестиционна компания GlobeTRADE CENTER, отчита значително по-добри финансови резултати за деветмесечието в сравнение със същия период на миналата година.

Компанията се възползва от възстановяването на икономиката и пазара на имоти след кризата, след като премина през болезнено преструктуриране и продажба на нестратегически активи.

Групата вече бере “плодовете” на усилията си – печалбата след данъци за периода отчита над шесткратен ръст на годишна база, стойността на активите й се увеличава плавно, ръстът от наеми се засилва стабилно, а от нестратегическите активи за продажба остават само терени, вижда се от отчета на GTC за периода януари-септември.

Отделно дружеството започна да реализира и нови проекти на ключовите си пазари,  от които 82 хил. кв.м ще бъдат въведени в експлоатация през 2017 г. Компанията укрепва и позициите си в България, докато в предходните години обмисляше продажба и на един от двата работещи мола в страната. В крайна сметка GTC се раздели само с мол Galleria във Варна, който така и не заработи. Бившият търговски център в момента функционира като частна болница.

Пълен контрол върху мола в Стара Загора

Полската компания вече осъществява пълен контрол върху търговския си център в Стара Загора. През юни GTC е поискало, в качеството му на кредитор на мола, от съда да определи дали фирмата е свръхзадлъжняла. Така през септември компанията е постигнала споразумение с миноритарните акционери да изкупи техните дялове от търговския център и свързаните дългове за 400 хил. евро.

Компанията продължава да контролира 80 на сто от търговския център в Бургас, както и да упражнява пълен контрол над проектите за бизнес парк и жилищни комплекси в София, които все още не е реализирала.

Балансовата стойност на търговските й активи в България леко се увеличава до почти 55 млн. евро. Средната им заетост достига 82%, а наемите – 9,4 евро за кв.м, става ясно от отчета.

Балансовата стойност на терените, притежавани от GTC, е почти 3,8 млн. евро.

Финансовите резултати

Инвестиционната компания отчита нетна печалба в размер на 107 млн. евро за деветмесечието спрямо печалба от 17 млн. евро за деветмесечието на 2015 г.

Преоценките за периода са с положителен знак и достигат 39 млн. евро спрямо загуба от преоценки на активи в размер на 2 млн. евро година по-рано.

Компанията е набрала 175 млн. евро финансиране за нови проекти, като напредналото строителство е довело до ръст на стойността на активите й като цяло. Тя се изчислява на общо 1,544 млрд. евро към 30 септември спрямо 1,324 млрд. евро година по-рано.

Портфейлът от активи, които генерират доход, се оценява на 1,222 млрд. евро, което е с 16% повече спрямо деветмесечието на 2015 г., отчита GTC.

Средната заетост на проектите на групата е малко над 90% към края на деветмесечието, като за периода под наем са отдадени общо 94 хил. кв.м.

Очаквано най-високи са приходите от наеми и услуги в Полша и Унгария – съответно над 49 млн. евро и над 43,6 млн. евро.

В България постъпленията на компанията от наеми се увеличават до 6,4 млн. евро от 5,85 млн. евро година по-рано. За сравнение, резултатите на имотите на GTC в Румъния се влошават – приходите от наеми намаляват до 1,238 млн. евро спрямо 2,261 млн. евро година по-рано. 

По статията работи: Миглена Иванова

Правителството намери още 1 млрд. лева за саниране

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274488_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%89%D0%B5+1+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D

 Правителството „развърза“ кесията на днешното си заседание и отпусна около 2,2 млрд. лева, вижда се от решенията на Министерския съвет.

Кабинетът намери още 1 млрд. лева за програмата за саниране. Парите ще дойдат от бюджетния излишък и с тях ще се разплатят всички сключени, но неизпълнени договори, стана ясно от коментар на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след заседанието.

За продължаването на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в бъдеще обаче ще трябва да решава следващото правителство, стана ясно от думите на Павлова, цитирана от Dnes.bg. Ако бюджетът за 2017 г. бъде одобрен от Народното събрание, от ГЕРБ ще внесат предложение програмата за саниране да бъде продължена, като окончателното решение за това ще е на новия кабинет.

"С днешното решение на 100% обезпечаваме програмата и не оставяме неразплатени договори. Гарантираме както плащанията за 2016 г., така и че през 2017 г. на 100% са подсигурени всички договори“, коментира регионалният министър.

Припомняме, че подписването на нови договори по програмата беше спряно заради изчерпване на осигурения финансов ресурс от 1 млрд. лева.

Според данни на регионалното министерство към момента са регистрирани 4 927 сдружения на собствениците с цел саниране на блокове. Подадени са 3 997 и са одобрени 3 441 заявления за интерес и финансова помощ, като са сключени 3 397 договора между общините и сдруженията на собствениците. Исканията към Българската банка за развитие, която управлява финансовия ресурс, са 3 357, а тристранните договори за целево финансиране са 2 019.

На 1 805 сгради са извършени технически обследвания и обследвания за енергийна ефективност, за 897 сгради са сключени договори и са избрани изпълнители за ремонтите.

Към момента по Програмата са обновени и въведени в експлоатация 119 сгради. По други 441 са започнали строителни дейности, а 337 сгради имат сключени договори с избран изпълнител и за тях предстои откриването на строителните площадки.

До края на 2016 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация 481 сгради на обща стойност над 493 млн. лв. Към 18 ноември сключените договори между общините и изпълнителите за отделните дейности по обновяване на сградите са на обща стойност близо 983 млн. лева.

С друго решение кабинетът даде на Националната електрическа компания над 601 млн. евро (над 1,175 млрд. лева), за да плати на „Атомстройекспорт“ оборудването за АЕЦ „Белене“, както отсъди арбитража преди няколко месеца. Дружеството има срок да се разплати с руската компания до 14 декември.

Правителството предостави и 6 млн. лв. на Столична община за доизграждането на разширението на бул. „Черни връх“ от бул. „Тодор Каблешков“ до ул. „Флорина Кънева“.

Допълнително по бюджета на Столична община са одобрени 926 хил. лв. за саниране сградата на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски”.

По бюджета на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за 2016 г. са одобрени 980 хил. лв. за доставка на технически средства за защита от безжични електронни и комуникационни устройства. Средствата се предоставят за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2016 г.

Отделно кабинетът гласува и допълнителни 8,2 млн. лева за образование. От тях правителството дава на общините 2,68 млн. лева за финансиране на дейности по няколко национални програми в областта на образованието.

Други 5 млн. лева общините получават за покриване на недостига на средства за превоз на децата и учениците от населените места без детска градина или училище до най-близките образователни институции, става ясно от решенията на Министерския съвет.

Осигурени са и допълнителни 3 млн. лева за покриване недостига на издръжка на задграничните представителства чрез вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на външните работи.

Отделно кабинетът отпусна допълнителни почти 290 хил. лева за рехабилитация на военноинвалиди и ветерани от войните и даде право на 48 деца да получат наследствена пенсия от починал родител.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Цените на жилищата в САЩ са достигнали нов рекорд през септември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274487_%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%81%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%

 Цените на жилищата в САЩ са достигнали нов рекорд през септември, показва индексът S&P CoreLogic Case-Shiller, съобщава FT.

Индексът отчита годишен ръст от 5,5% през септември. За месеца увеличението достига 5,1%. Така измерителят надминава предишните пикови равнища, достигнати през юли 2006 г., с 0,1%, изчислява Wall Street Journal.

При корекция с данните за инфлацията обаче индексът остава с 16% под най-високите нива, регистрирани през 2006 г.

Най-силни ръстове на цените на жилищата са отчетени в градовете Сиатъл, Портланд и Денвър – почти 11% на годишна база. Възстановяването на пазара остава неравномерно за страната.

Възстановяването на цените на жилищата в САЩ обаче дава и някои предупредителни сигнали за пазара. Темповете на строителство изостават спрямо търсенето, затруднен е и достъпът до ипотечно кредитиране. Кредиторите продължават да отказват заеми на хора, които са в по-леката категория рисков профил.

Очертаващият се ръст на лихвите вероятно също ще засили насрещните ветрове за пазара.

Темповете на ръст на цените на жилищата в САЩ освен това изпреварват значително темповете на ръст на доходите. От 2012 г. цените на жилищата записват увеличение, коригирано с инфлацията, от почти 6%, докато доходите са се покачили с 1,3%, показват данни на Case-Shiller.

За сравнение, за периода от 1975 г. досега ръстът на цените на жилищата достига 1,7%, а на доходите – 1,9%.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Двама загинали и шестима ранени след стрелба в Балтимор

https://www.24chasa.bg/novini/article/5906949

Двама загинали и шестима ранени след стрелба в БалтиморВластите в американския град Балтимор, щата Мериленд, разследват стрелба, жертви на която са станали двама души, а четирима други са били ранени, съобщава вестник The Washington Post, цитиран от Фокус. Полицията е получила сигнал около 18 часа в сряда (местно време). Говорител на органите на реда поясни, че стрелецът е вървял пеша,

Омбудсманът даде "Топлофикация София" на съд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274486_%D0%9E%D0%BC%D0%B1%D1%83%D0%B4%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%22%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F%22+%D0%BD%

 Омбудсманът Мая Манолова обжалва пред Административен съд София град отказа на изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД да предостави информация, отнасяща се до дейността на дружеството по събиране на вземанията си по съдебен ред, съобщиха от пресслужбата на омбудсмана. На 7 октомври Манолова поиска отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). В рамките на 14-дневния срок омбудсманът не получи изрично решение съгласно законовите изисквания. Вместо това, от „Топлофикация София“ ЕАД изразиха писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ, обясниха от пресцентъра на институцията. В жалбата си до Административния съд Манолова подчертава, че „топлофикационното дружество е в кръга на задължените субекти съгласно ЗДОИ, тъй като представлява публичноправна организация по смисъла на закона“. Освен това тя е категорична, че „исканата информация е „обществена“ по смисъла на ЗДОИ; не са спазени изискванията за форма на отказа; исканата информация не съдържа търговска тайна; налице е надделяващ обществен интерес“. Омбудсманът поиска от монополното дружество информация по ЗДОИ след като Конституционният съд отхвърли искането за противоконституционност на разпоредби в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Става дума за т.нар. „юрисконсултски възнаграждения“, които „Топлофикация“ прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР. По информация на обществения защитник над 15 млн. лева е събрало дружеството от потребителите в столицата само през миналата година чрез започнатите дела срещу 21 хиляди столичани. В тези производства дружеството е поискало минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител, дължими са и 300 лева по исковото производство.

Културният туризъм измества почивката на плажа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274485_%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC+%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%

 

Пътешествениците все по-често търсят преживяването на местната автентичност

Културният туризъм е бъдещето на страната ни и ще измести традиционната почивка. Това стана ясно от думите на министъра на туризма в оставка Николина Ангелкова по време на закриването на Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм днес.

"Този сегмент може да измести традиционния летен и зимен туризъм, които са основни за България сега. Историята, културата и легендите по нашите земи правят съдържанието на продукта", обясни министърът на туризма. Тя добави, че

България има много какво да предложи

и в това отношение, и изрази надежда от изгряваща звезда в момента да стане звезда, която свети със собствена светлина.

Творческият туризъм е сътрудничество между културния туризъм и творческите индустрии, като дава началото и на промяната в управлението на този отрасъл, каза Каролин Курет, създател на "Мрежа за креативен туризъм” в Испания. Според нея, за да се постигне устойчивост на творческия туризъм, трябва да се обърне специално внимание на местните общности, защото те носят познанието. Местните хора не са средство за опазване на наследството, те самите са наследство, коментира още тя.

Експертът обясни, че творческият турист не счита себе си за турист, а за пътешественик, искащ

да бъде включен в преживяването на местната култура

Именно затова е необходимо да бъде създаден продукт между активността на туриста и автентичността, допълни Курет. Това могат да бъдат готварски специализирани курсове, музикални представления и др. Също така трябва да бъде отчетена опцията, че туристите избират дестинацията за посещение спрямо възможността да практикуват определена дейност или хоби там, посочи още тя.

Творческите индустрии са 10, каза Доналд Хокинс, професор в университета „Джордж Вашингтон”. И уточни, че сред тях са кино, архитектура, музика и др.

Генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай беше категоричен, че доброто управление е най-важно. Трябва да се знае къде минават туристите,

кой ги води и къде си харчат парите

Освен това нужно е да има история, която трябва да е в основата на девиза и рекламата, каза още Рифай. Той е категоричен, че един обект с нулева посещаемост може да се превърне в съкровище, когато в разработването му участват местните хора. Затова трябва първо да се погрижим за собствените си общности, за да може и туристите да се радват.

Големи групи чуждестранни туристи са водени от малки компании, за да наблюдават церемонни или ритуали в тракийските свети места, каза проф. д-р Валерия Фол, докато разкриваше тайните на наследството на траките. Тя добави, че много от тези обекти все още не са пригодени за практикуване на творчески туризъм.

Четвъртокласниците ни бият Германия по математика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274484_%D0%A7%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE+

 

Всеки десети ученик в тази възраст под минимума знания по природни науки

Българчетата бият връстниците си в Германия на международното изследване по математика и природни науки на учениците в 4-ти клас TIMSS. Нашите деца са изкарали 524 точки, с което минават прага на средния резултат от 500. Зад нас остава Германия с 522 точки. Така България се класира на 18-о място по математика от общо 49.
Вицепремиерът и образователен министър в оставка Меглена Кунева определи резултатите като окуражаващи. „Страната ни стои добре, което трябва да ни стимулира“, коментира тя.  Резултатите на БГ учениците са съизмерими с тези на Холандия, Унгария, Чехия, Кипър, Германия, Словения и Чехия
С най-добри постижения по математика са учениците в Сингапур с 618 точки, а на дъното на класацията е Кувейт с 353 точки.
Още по-високи са резултатите на българчетата по природни науки - 536 точки, като зад нас в класацията остават Словакия, Италия, Португалия, Белгия и др.


 По природни науки страната ни се класира на 15-о място

и постиженията ни нареждат до САЩ, Словения, Унгария, Англия и др.
По-голям дял български ученици постигат високите нива на знания, отколкото е средно за изследваните държави. Средно за TIMSS 6 на сто от учениците постигат най-напредналото равнище на задачите по математика, докато за България този дял е 10%. По природни науки страната ни се нарежда на седмо място по дял деца, решили най-сложните задачи.
Притеснително е все пак, че около 10% или всеки десети четвъртокласник не е успял да мине прага на базовите знания и умения по природни науки. Изследването се е провело през април 2015 година и в него са взели участие 4228 четвъртокласници.
Кунева посочи, че могат да се направят няколко извода от изследването.
Основният е, че постиженията на учениците силно зависят от подкрепата и ресурсите, които са осигурени в семейството. Учениците, в чиито домове има книги, включително детски, а родителите отделят време да се занимават с децата си, имат по-добри резултати. Тревожно е, че средно всяко пето дете, участвало в изследването, е от  семейство с малко образователни възможности. 11% от учениците, участвали в изследването, пък

не са имали ранни занимания по ограмотяване в семейството

като четене на книжки, игра на думи, пеене на песнички, писане на числа и др.
Друг извод е, че предучилищното образование и възпитание също е определящо за постиженията. Колкото по-дълго време детето е посещавало детска градина или предучилищна група, толкова по-високи са постиженията му.
Третият извод е, че майчиният език има значение. Децата, за които българският не е майчин, имат средно по-слаби резултати по математика и природни науки от децата, за които е майчин. 
Кунева припомни, че програми като „Твоят час“, които са за извънкласни занимания на децата, също ще имат положителен ефект върху резултатите, защото изследването показва, че извънкласните дейности стимулират интереса към училището и ученето изобщо.

Стюардеса от финландските авиолинии успокоява разплакано дете: Видях Дядо Коледа да лети

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5906320

Стюардеса от финландските авиолинии успокоява разплакано дете: Видях Дядо Коледа да лети“Отивам при Дядо Коледа в Лапландия!” Когато само преди седмица споделих това с приятели, до един се разсмяха. Все едно им казвах, че отивам в друга галактика. Защото за повечето от нас, българите, Дядо Коледа все още е в битка със спомена за Дядо Мраз. А Лапландия е нещо като... “такова нещо няма, това е измислица за децата”.

Отпада отработването в събота

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274483_%D0%9E%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0

 

Догодина почиваме 16 дни през седмицата, печелим два понеделника

Отпада отработването на почивните дни в събота. Това предвиждат поправки в Кодекса на труда, които кабинетът гласува на своето заседание. Занапред, когато има официален празник и той съвпадне със събота или неделя, то следващият понеделник ще бъде почивен. Това обаче не засяга Великден, защото покрай него винаги се почива четири дни. Той всяка година е на различна дата, понеделникът там задължително е почивен, а Разпети петък също е официален празник.

Целта на промените е да се преодолеят недостатъците на досегашната практика на разместване на почивни дни, е записано в мотивите на правителство. Така ще се гарантира равен брой работни дни през всяка годинакоето пък ще даде възможност на бизнеса да организира по-добре работния процес, смятат от социалното ведомство.

Сметките показват, че през 2017 година извънредни почивни понеделници ще има на 2 януари, тъй като 1 януари се пада в неделя. 8 май също ще бъде почивен, заради 6 май, когато е Гергьовден, защото догодина той е в събота. Така през 2017 година през седмицата ще се почива общо 12 дни. Ако към тях добавим дните около Коледа и Великден, то те набъбват на 16 дни. През 2017 - та работните дни ще са общо 249, колкото ще бъдат и през следващите две години.

През 2018 година ще имаме три почивни допълнителни понеделника, без да броим коледните и великденските празници. Това са 5 март, 7 май и 24 септември. Причината е, че Националният празник на 3 март и Денят на Независимостта на 22 септември се падат в събота, а Гергьовден пък е в неделя.

Предложението на правителството е законопроектът да влезе в сила от 1 януари 2017 година. За целта обаче текстовете трябва да минат за одобрение през парламента. Депутатите пък има време от около две седмици да гласува поправките на първо четене, а след това през зала и на второ четене.

За отпадането на отработването на празниците се заговори още през октомври, след като част от работодателските организации внесоха предложения за поправки. Междувременно се оказа, че социалното министерство вече готви подобни промени в Кодекса на труда. Само преди седмица обаче част от бизнеса скочи срещу почивния понеделник. Вместо да премахне сливането на празниците, социалното министерство иска да въведе още три почивни дни, аргументираха се тогава от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Те са изчислили, че намалението на работните дни с 3 в годината означава около 1 % по-малко произведен БВП и 360 млн. лева. по-малко приходи в бюджета. 

По 200 000 евро на месец в куфарчета за Цветан Василев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274482_%D0%9F%D0%BE+200+000+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86+%D0%B2+%D0%BA%D1%83%D1%84%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%

 Най-малко 100-200 000 евро на месец финансови инжекции получава всеки месец банкерът-беглец в луксозния си хотел в Белград от две свързани с него фирми, дължащи десетки милиони левове на КТБ, обяви Блиц.

Във втората част на интервюто си в неделя пред BiT Василев се пробва да изкара, че живее в сръбската столица, където спи в петзвезден хотел срещу около 3000 евро на нощ, от „помощ от приятели“. Оказва се обаче, че поне 4 фирми, кредитополучатели от фалирания от него трезор, са се превърнали в лична касичка за издръжка на мустакатия беглец. След като миналата седмица Агенция „Монитор“ разкри, че Василев и фамилията му получават „джобни“, а банкерът-беглец – и командировъчни в размер на 15 млн. лева на година от семейната си фирма „Инвест мениджмънт“, Блиц обяви, че всеки месец с куфарчета през „Калотина“ към него пътуват и пачки в размер на 100-200 000 евро от „Кимпекс инвест“ и „Кимпекс енерджи“. Изпълнителен директор и собственик на двете дружества се води едно от доверените лица на Василев – Валентин Иванов, който влизал и в ролята на „куриер“ на пратките. Двете дружества са с кредити за над 45 млн. лева, които и до този момент не са платени на КТБ.

Според информацията на Блиц Валентин Иванов е друго от подставените лица на Василев, като до 2012г. е бил съдружник с Васил Шуманов – охранител на Василев и също крупен получател на десетки милиони от КТБ, в дружеството „Елизер“, завлякло допълнително 25 милиона лева от парите в банката. „В схемата е замесен и личният иконом на Василев - Георги Запрянов, който също често отскача до Белград, грижейки се джобовете на шефа му да са винаги пълни“, пише агенцията. Георги Запрянов Георгиев се казва и управителят на „Инвест мениджмънт“, което е дъщерно дружество на семейната фирма на Цветан Василев, жена му Антоанета и дъщеря му Радосвета - „Тръст Василеви“. Извън тези три фирми, още преди месеци лъсна, че финансови инжекции към банкера-беглец, обвиняем за източването на КТБ и в чийто джобове чрез кредити за свързани с него дружества пряко са отишли близо 4 млрд. лева, идват и от „Дунарит“. Парите минават през сметки на дружеството в Румъния, откъдето се теглят кеш и заминават към Василев.

Стотарка на ден за ски

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274481_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BA%D0%B8

 

Британците почиват най-евтино у нас тази зима

Един ден по ски пистите на Пирин и Рила в елитните курорти Банско и Боровец ще струва поне стотарка, показва проучване на „Монитор“. Тази цифра обаче е доста относителна. Защото при цени на дневна карта за лифтове и влекове съответно 58 и 55 лева, можете да карате цял ден, но със сандвич в джоба и термос в раницата. Речете ли обаче да хапнете и да се подкрепите с топли напитки в заведенията край пистите, бързо догонвате споменатите 100 лева. Това е, при положение че си носите свой екип. Иначе наемът за ски, обувки и щеки е най-малко 30 лв. на ден. В другите центрове като Пампорово, Витоша, Добринище цифрите са различни.

Средната цена на храноден (закуска, обяд, вечеря) в зимните курорти се движи около 17 евро, съобщи за „Монитор“ Красимир Занков, главен експерт в Института за анализи и оценки в туризма. Нощувките пък са между 47 и 52 евро, в които е включена и храната. В 5-звезден хотел само за нея обаче можете без проблем да надхвърлите 100 евро.

Убиецът Полфрийман осъди България в Страсбург

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274480_%D0%A3%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%86%D1%8A%D1%82+%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%B9%D0%BC%D0%B0%D0%BD+%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%A1%D1%82%D1%80

 Осъденият за убийство у нас Джок Полфрийман е осъдил България в Страсбург, предава Блиц. С решение от днес правителството е приело да изплати компенсации по 6 осъдителни присъди срещу страната ни, наложени от Европейския съд по правата на човека, като едното от решенията е по иск на Полфрийман. Той, заедно с друг затворник, излежаващ присъда в България, са се оплакали от наложени им дисциплинарни наказания съответно от ГД "Изпълнение на наказанията " и Районния съд в Пловдив в отговор на отправени жалби срещу служители на затвора. ЕСПЧ намира, че има нарушение на правото на свобода на изразяването и определя 7000 евро обезщетение за Шахънов, и 3500 евро - за Полфрийман.

Четири от делата - с жалбоподатели Петрови, Михайлов, Райкова и Доброволска, са за липса на обезщетение или прекомерното му забавяне при обезщетяване в отчуждителна процедура по вече отменения Закон за териториалното и селищното устройство.

Обезщетенията и присъдените разходи и разноски по първите три от тях са съответно 12 398 евро, 2000 евро и 18 075 евро. По делото "Доброволска срещу България" Съдът в Страсбург постановява до януари 2017 г. държавата или да даде жилище на жалбоподателката, което да съответства на апартамента, определен за обезщетение, или да й плати 26 122 евро. Присъдени са също 13 000 евро обезщетение за имуществени и неимуществени вреди.

По делото "Томов и Николова срещу България" става въпрос за несправедливо лишаване от собственост заради реституция към трети лица. Жалбоподателите получават общо 33 800 евро обезщетение, както и за разходи и разноски.

Проф Константинов: Иде война между НАТО, Русия и Турция, а ние си играем на избори!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274479_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84+%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%98%D0%B4%D0%B5+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E%2C

 „Отказът от подкрепа за кабинета „Каракачанов" мирише на бунт на кораба, но аз ще коментирам това чак като чуя Бойко Борисов. Иначе бързи избори е по-правилният и по-демократичният вариант пред България. Защото мощно ни притиска международната обстановка. Съвсем скоро предстои, ако вече не се е случил, тежък сблъсък между руски и турски войски на сирийска територия. Това означава война с Русия. А Турция, доколкото знам, е натовска държава. Аз не разбирам защо НАТО заема тази пасивна позиция при положение, че една натовска държава е навлязла в държава член на ООН и си воюва там? Как се отнася НАТО към този въпрос? Може би си има своите съображения, но така или иначе Турция е натовска държава. А алиансът се прави на умряла лисица”, това пише математикът и професор Михаил Константинов в анализ за в. Стандарт.
„В същото време турската армия е най-мощната в НАТО след американската. И тази огромна армия е ангажирана с война на чужда територия. Как ще постъпи НАТО, ако утре има въздушни сблъсъци на турски и руски самолети в Сирия? И ако руските ракетни комплекси започнат да свалят турски самолети? Мащабната битка ще избухне всеки момент. А това означава война НАТО – Русия. И то в момента, в който Америка няма президент. Обама е куца патка по американския израз, новият Тръмп още не се е заклел. Положението е изключително сложно, а НАТО се прави на умряла лисица. Забравяме ,че в Турция има 3 милиона мигранти, които са готови да прегазят Европа. А ние тука си играем на Избори”, пише още професорът.

„Ердоган продължава да заплашва, че ще пусне потоците бежанци, а той няма къде да ги пусне освен към Гърция и към България. Включително и през Черно море. Там пък сме хептен беззащитни, защото като започнат да акостират лодките по брега ще видите какво ще се случи. Там няма ограждения. Освен това всеки момент ще падне Алепо, където правителствените войски на Асад напредват. Градът почти падна.

А там са страшни главорези от отрядите на бунтовниците, които ще избягат, макар че те в момента са обкръжени. Но не забравяйте, че сирийската армия в момента които се предадат, ги пуска. А всеки един от тези бунтовници е готов боец. Същата работа е и с битката за втория по големина град в Ирак-Мосул, където се е окопала ДАЕШ. Мосул е частично обкръжен и ще падне скоро. Там обаче обкръжението не е пълно и главорезите ще избягат, където им очи видят”, твърди Константинов. 

„И последното е Рака в Сирия. Падне ли Рака, а тя ще падне очевидно, това е последната крепост на ислямистите в Близкия Изток. Тогава още 20-тина хиляди главореза тръгват към Европа. Те няма как другояче да минат, освен като се омешат с мигрантите. Така че считайте, че съвсем скоро ще има масов трансфер на терористи през наша територия. То и сега има, но не е толкова масов. Както се оказа един от организаторите на атентатите в Париж, когато убиха 130 души, е минал през България и то на два пъти. Така че тук който не е поискал, той не е минал. Но, ако започнат да минават големи количества, част от тях ще останат тук. Тогава можете да си представите, какво ще стане. България е напълно беззащитна срещу атентат в мол или в софийското метро. Да не дава Господ, но такава опасност съществува. А ние тук се занимаваме с избори”, завършва Михаил Константинов.

Вижте кои професии ни носят тежки депресии

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274478_%D0%92%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B8+%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%8F%D1%82+%D1%82%D0%B5%D0%B6%D0%BA%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%8

 Шофьорите на автобуси оглавяват списъка с професиите, които предизвикват най-високи нива на депресия. Те се следват близко от брокерите на недвижими имоти и социалните работници.

Какво общо имат тези и други служби, което ги кара да предизвикват депресия у служителите?

Оказва се, че е работата с хора.

“… тези индустрии, които се занимават с обслужването на хора и които изискват чести и сложни взаимодействия с хората са непропорционално разпределени по признаците на депресия у служителите си.

Тези резултати подкрепят теорията, че стресът от емоционалния труд може да доведе до депресия,” обясняват авторите на изследването.

Интензивен емоционален труд означава, че служителят трябва често да управлява емоциите си по време на работа.

Представете си например стюардеса да се усмихне и да каже добро утро на 465 пътника за един ден.

Ето го и списъка със 17-те професии, при които има най-високи нива на депресия у служителите:

1. Шофьор в транспорта

2. Брокер на недвижими имоти

3. Социален работник

4. Производител

5. Лични услуги

6. Юридически услуги

7. Домашен иконом

8.  Членски организации

9. Брокери на услуги в областта на сигурността

10. Печат и публикуване

11. Земеделски услуги

12. Търговия на дребно

13. Електрически, газови и санитарни услуги

14. Контрактори на специална търговия

15. Петролна и въглищна индустрия

16. Търговия на стоки с общо потребление

17. Автомобилни поправки

Сензация на 2000 години! Намериха първото писмено доказателство за живота на Исус Христос

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274477_%D0%A1%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+2000+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8%21+%D0%9D%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%

 Доказано е, че древният комплект от табли, показващи най-ранния портрет на Исус Христос, е на около 2000 години, твърдят експерти. Металните „страници”, подвързани с пръстен, са открити в Йордания около 2008 година от местен бедуин. В тях се споменават Исус Христос и неговите последователи, пише "Дейли Мейл".
Оловото е било анализирано, а думите върху него преведени, затова експертите казват, че таблите датират от времето, по което е проповядвал Исус. Това, което те разкриват, може да е сензационно не само за християните, но и за евреите и мюсюлманите. В таблите се говори, че Исус не е създавал своя религия, а е възстановявал стара традиция от времето на Крал Давид, датираща отпреди хиляда години.
 
И богът, който той е почитал, е бил както мъж, така и жена. Книгата е центрирана върху идеята, че Исус е насърчавал поклоненията в Храма на Соломон, където се е вярвало, че може да бъде видяно лицето на Господ. Оттам е дошъл и моментът с лихварите в Библията.
 
Едната от книгите има прилики с описанията на Книгата на „Откровение“  (Откровението на Йоан, Откровение на свети Йоан Богослов или още Апокалипсис), която има седем печата.
 
Авторите Дейвид и Дженифър Елкингтън от 2009 година насам полагат усилия за признаването на кондиките и тяхната защита, но, по думите им, евангелистки християни се опитват да ги заклеймят като фалшиви.
 
Артефактите са открити в отдалечена част на Йордания, в която бежанци-християни са се укрили след падането на Йерусалим.

Бойко Борисов към Виктор Орбан: Продължавам защитата на европейската граница

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274476_%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%92%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%9E%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0

 Уверявам ви, че защитата не само на българската, но и на европейската граница ще продължи, каза премиерът Бойко Борисов, след като бе награден с унгарския орден „Голям кръст за граждански заслуги“ по време на церемония в парламента в Будапеща.

Отличието му бе връчено от неговия колега Виктор Орбан.

„Чест е за мен да съм тук, да получа тази награда. Тя е за усилията на цялото правителство, всички български граничари и военни. На всички, които денонощно бдят за сигурността на Европа, не само на България. В тази безпрецедентна криза по света – войни, бежански потоци, мигранти, все по-тежко ще става в Европа“, обяви Борисов. И добави: „Винаги съм казвал, че лидери като Орбан са изключително нужни заради трезвата оценка на опасностите, които идват“, каза още Борисов.

След това премиерът потвърди, че ще направи всичко политиката на защита на границите на България и Европа да продължи.

„И също така борбата с престъпността, контрабандата, корупцията и всичко, което трови нашите държави“, добави премиерът в оставка.

Малко след награждаването Борисов разговаря с Орбан на закрита среща, а по-късно отпътува за България. На родна земя министър-председателят отказа всякакви коментари за политическата ситуация у нас.

Борисов пред работодателите: Популизмът шества със страховита сила в България и не знам докъде ще се докара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274475_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%3A+%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8

 Надявам се, че един ден здравият разум ще надделее и в България. Никак не сме се предали. Ще останем, не на тези постове, но като стожер на стабилността, и няма да се подведем по всеобщата лудост, колкото и да е модерно, колкото и да е сладко за ухото. Защото вие като работодатели знаете, че исканията винаги са повече от моженето и което вие си позволявате. Затова има избори, всеки може да каже тогава какво предпочита. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на конкурса „Мистър и Мисис Икономика 2016“, организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и списание „Икономика“, съобщи за „Труд“ правителственият информационен център.

„Искам да ви поздравя, затова че вие като гръбнак на нашата икономика, банковата система, направихте доста през последните години. Неслучайно за последното тримесечие – вие и ние като държава, сме втори с 3,6 % ръст на икономиката. Това далеч не са границите на това, което може да постигнем. Докато има еврофондове да оправим инфраструктурата през това време трябва да създадем такава икономика, която да може да издържа тези огромни апетитни желания на всички, ползвайки парите на данъкоплатците, да харчат“, каза премиерът.

По думите му „надали има някой, който да не иска да се вдигат пенсиите колкото може повече“. „И аз съм „за“ и неслучайно за всеки празник ние даваме по над 50 млн. лв. – общо над 200 млн. лв. за последните две години. Но това го правим, когато видим сметката и че има устойчив процес. Ако сега сме сигурни, че през 2017 г. ще има тази устойчивост, разбира се, не 300, 600 лв. ще станат. Кой от нас не го иска? Всеки го иска. Но дали я има устойчивостта? В последното тримесечие ръстът на икономиката се вдига – така ли ще бъде и следващото тримесечие? Не трябва да бързаме просто“, отбеляза министър-председателят.

Премиерът посочи, че въпреки прогнозите, това тримесечие, за тази година има 3,460 млрд. лв. бюджетен излишък. „Веднага апетити да ги изхарчим. Но ние имаме да плащаме. Днес взехме решение и платихме за АЕЦ „Белене“, за да тръгнем с руснаците на чисто. Тези, които се занимават с енергетика, знаят за безумните договори с американските централи, за които платихме 1,2 млрд. И въпреки всичко не дадохме да се вдигне цената на тока. Няма и да се вдигне“, допълни Борисов. „Знаете какво се случи с КТБ при предишното правителство. Благодарение на фонда и на банките, които са тук, се разплатиха 3,7 млрд. „живи“ пари на вложителите до 100 000 евро. И всичко това тази година. За съжаление, обстановката е такава – ние никога не сме доволни от себе си. Популизмът шества със страховита сила в България и не знам докъде ще се докара. Рано или късно политиците, каквото и да говорят, ще се напаснат към системата. Защото е лесно да се говори отвън, съвсем друго е когато седнеш с работодателски, синдикални и други организации да договаряш правила. А ние изминалата година се опитвахме да договаряме правила – бизнесът да е на светло, да плаща данъци, да се събират приходи и с тях да се работи“, отбеляза министър-председателят.

Той посочи, че са събрани над 3 млрд. лв. допълнително от контрабанда. „Под 8% е контрабандата на цигари в момента. Даваме най-добрите показатели в Европа. И това е благодарение и на работата на прокуратурата, и на службите, и на данъчни и на митници, и приходни агенции“, каза премиерът. „Аз не мога лесно да накарам партията да вдигне ръка и да каже- вдигайте пенсии, вдигайте заплати, всичко да се вдига сега, за да могат да се спечелят изборите. Защото финансовият министър казва „Добре, аз съм съгласен да го направим, но след това няма да ме каните за министър и не те съветвам и ти повече да се кандидатираш за премиер“. Устойчивостта ще бъде нарушена. Никой не се вслушва в разума, никой не се вслушва във финансистите и икономистите“, заяви Борисов.

Премиерът изброи постигнатото от правителството и усилията, които бяха положени в изграждане на пътната инфраструктура, пречиствателни станции и по отношение на енергийната ефективност. Той отбеляза и постигнатият ръст в туризма. Министър-председателят заяви, че за него връченият му днес от премиера на Унгария орден е приел от името на всички, които денонощно пазят границата – „всички наши граничари, полицаи и военни“.

Ген. Цанко Стойков: Бъдещето на българските ВВС е да станат и космически сили

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274474_%D0%93%D0%B5%D0%BD.+%D0%A6%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE+%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D

 След купуване на новите изтребители командирът на Военно въздушните сили ген.-майор Цанко Стойков се надява българските ВВС да станат и космически сили, предаде БНР.

„Проектът за придобиване на нов боен самолет дава възможност спокойно след тяхното придобиване ВВС да бъдат назовавани като Военно космически сили, тъй като новото технологично ниво, което придобиваме чрез новия боен самолет, дава такива възможности.“

Радвам се, че новината идва от мен, но то е, според мен, явно за всички авиационни специалисти, посочи ген. Стойков в публична лекция.

Засега планът е да бъдат купени 16 изтребители. Не е ясно дали е изпратено т.нар. „запитване“ във връзка с планираната сделка.

Три мита за висшето образование и рейтинга на университетите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274473_%D0%A2%D1%80%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%88%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%82%D0%B8%D0%B

 За трети пореден път имаме възможност да сравним постиженията на българските висши училища и техните студенти чрез ежегодния рейтинг на МОН. Всъщност това е един от най-разумните държавни проекти в сферата на образованието, внасящ елемент на познание в черната кутия на университетската система, струваща повече от 400 млн. лв. на данъкоплатците всяка година. Освен полезна информация с рейтинга са свързани също и някои малки реформи, например идеята да се ползват данните за брой публикации и импакт като критерий за разпределение на средствата за научни изследвания.

При всичко хубаво проблемът е, че заедно с полезните данни и някои малки положителни промени заедно с рейтинга в публичното пространство се рециклират няколко познати вредни мита, които имат значително по-голямо въздействие върху качеството на висшето образование от това дали администрация се учи по-добре в София или в Благоевград.

Първият е класически от втората половина на 20-и век, белязана от масовото разпространение на идеята, че висшето образование е основният път към професионален и финансов успех. От популярната народна мъдрост „Учи, маме, да не работиш“ до съвсем конкретни статистически показатели като впечатляващо ниските 3,38% безработица при българските висшисти (в определени специалности падаща до под 1%) – посланието е едно, имаме силна корелация между получаване на университетска тапия и добре платено работно място.

За съжаление това разсъждение игнорира причинно- следствената връзка между двата показателя. Дали просто в един момент голям брой от по-трудещите и по-можещите не избират да получат висше образование и независимо дали с него или без него биха си намерили добре платена работа сравнително лесно. Дали висшето образование създава повече човешки капитал (нови знания и умения), или просто служи като сигнализационен механизъм на работодателите. Показва им, че Иван, щом е завършил Харвард, е способен да работи сериозно, да следва наставления и да научава нови неща?

Ако съдим по инфлацията на дипломите за висше образование, които имат все по-малко значение за получаването на добре платена работа, висшето образование е по-скоро следствие, а не причина за нечий успех. Едно просто вглеждане в данните от самия рейтинг би трябвало да доведат до задаването на някои сериозни въпроси. Например средно по-малко от половината завършили висше образование у нас заемат позиция, изискваща висше образование или свързана със специалността им, при направления като „Икономика“ и „Туризъм“ процентът пада съответно до 38,02 и 19,29. Висше образование е нужно само при една трета от работещите след завършване на социология, биотехнологии и администрация и управление.

Вторият мит е, че дори с такъв подробен статистически инструмент като рейтинга можем сериозно да повлияем на университетите да търсят промяна. Голямата част от родните държавни висши училища се издържат преимуществено със субсидия на стойност десетки милиони левове, която се определя от политическо-чиновнически процес и се взема насила от данъкоплатеца. Студентите, макар и да плащат определена месечна такса, са компенсирани с множество допълнителни помощи за квартира, транспорт, храна и т.н. Нещата за младите колеги стават още по-специфични, като имаме предвид, че рядко сами изкарват парите, с които покриват разходите си за образование, а родителите им са силно повлияни от първия мит за важността на дипломата.

Никой в тази система не е поставен в реални пазарни условия. Никой не преследва реални клиенти, които търсят да инвестират оскъдни средства и време. Оттам са и много от изкривяванията, за които чуваме често – модата на специалности, които звучат добре или са представени интересно в американското кино, липсата на интерес от много преподаватели, слабият мениджмънт в университетите. Оттам е и нагласата, че просто се взема тапия, защото е реквизит за всякаква работа с бели якички, докато си продължим пубертета още четири години. Единственият коректив са шумните пазарни сигнали – като проглушителното говорене за липса на кадри и високи заплати в сектори като образование и IT респективно.

Изобщо идеята за използване на рейтинга на университетите за планиране и промяна на системата за висше образование страда от същите дефицити като внушението, че можеш ефективно централно да планираш който и да е друг елемент от стопанството. Плановата икономика не работи в производството на кашкавал и компютри по същия начин, както не работи в предлагането на образователни услуги. Субсидирането с чужди пари води до един характер изкривявания в земеделие, индустрия и образование – независимо дали имаш статистически данни за това или не.

Третият по-скоро имплицитен мит, който дори се засилва от големината и размаха на проекта за рейтинг, е свързан с конкуренцията. Създавайки подробна база данни с характеристиките и постиженията на всички български университети и специалности, класирайки завършилите по реализация и приходи, забравяме, че конкуренцията не е между Софийски, Тракийски и Бургаски свободен, а между всички български университети и останалата част от света. Не само че имаме конкуренти със свръхсубсидирано и примамливо образование като Дания или дестинации с история, традиции и стипендии като Великобритания и САЩ, всяка година в София и други градове идват десетки чуждестранни университети на изложения и промоционални турове, за да рекламират своите програми пред бъдещите български студенти.

Истина е, че някои висши училища като Американския университет в Благоевград сериозно черпят от световния опит – но практиката е ограничена до тях като частен университет. За да има качествени изменения, това трябва да стане масово у нас. Живеем във време, в което бъдещите студенти активно учат чужди езици и са изключително мобилни вътре и извън Европейския съюз. За да се привличат не само българи, но и студенти от целия свят в родните висши училища, е важно да се осъзнае, че без преподаване на английски език, без сериозни изследователски и докторантски програми, без внос на способни академични и управленски кадри от места с по-развити системи и традиции ще останем дълбока провинция на висшето образование и науката.

Колкото и полезен да е рейтингът за придобиване на по-ясна картина за родните академични и образователни постижения, не трябва да го ползваме за замазване на основни проблеми като доминацията на субсидиите, изоставането от световната конкуренция и дебата за смисъла на висшето образование.

Няма ли закони за Бъчварова?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274472_%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3F

 Полицаите са гневни. Протестират.

На свършване са: пет хиляди напуснаха за две години, на тяхно място не назначават, че нямало пари –  така всеки един работи за трима, а не им плащат редовно извънредния труд. За да узаконят експлоатацията, политическите им началници си написаха Наредба за работното време със задна дата.

Върховен съд я отмени, но Бъчварова и нейният екип му обърна внимание, колкото на падаща снежинка. Като връх на нахалството от екипа рекли на синдикатите: Съдете МВР, като много знаете! Ами да. Да не би, като осъдят МВР, да бръкне някой в джоба на Бъчварова и сие? Не, разбира се. Ние данъкоплатците ще плащаме техните безобразия, вместо заслужените надници на полицаите.

За нахалство ли споменахме? То в наказателните закони се нарича другояче.

Широко отвращение срещу утвърдените елити

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274471_%D0%A8%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%83%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B5%D0%BB%

 Сляпата морална паника пречи на либералните върхове да разберат падението си

Избирането на Доналд Тръмп е вторият акт в една пиеса, започнала на по-малка сцена. Гласуването за Брекзит изобщо не беше някакво специфично британско събитие, но можеше да се разглежда като такова, докато грубото отстраняване на утвърдените елити, свързано с него, се ограничаваше само до една страна. Сега, след като разруши династичния ред, въплъщаван от семействата Клинтън и Буш, Тръмп налага промяна на гвардията в най-мощната страна на света. Една дълбока промяна, започнала във Великобритания, се превръща в международно движение. Демократичната политика се намира в период на революционен катаклизъм.

След като спечели борбата срещу американските медии, използвайки далеч по-малко ресурси (пари и организация) от опонентите си и от двете партии, Тръмп няма да бъде тихичко асимилиран от елитите, които току-що свали от власт. Без съмнение той ще бъде ограничаван от американските институции. И макар че едва ли ще бъде блокиран (както предшественика си), в някои области той ще се нуждае от съдействието на контролирания от републиканците Конгрес – например ако продължи както е обещал и се откаже от по-нататъшно участие в Парижкото споразумение за климата – и части от старите групи ще запазят определена способност да го сдържат. Други ще направят залозите си в полза на новия режим. Лобистките групи бързо ще създадат изгодни връзки с преходния екип на Тръмп. Тъй като не притежава стратегически план, самият Тръмп може би ще реши, че е по-лесно да се модифицират вече съществуващите политики – както изглежда се кани да направи с “Обамакеър” (здравната програма на президента Обама) – отколкото да създава изцяло нови.

По неизбежност в управленските модели, които се оформят, ще има много приемственост. Но разрушителният маниер на възхода на Тръмп изключва възможността за продължаване на политиките на режима, който свали. Той не може да избегне разрушаването на реда, утвърден от времената непосредствено след Втората световна война насам. А глобално променящото му въздействие ще бъде увеличено от политическите трусове в Европа, където изглежда се подготвя третото действие от същата пиеса.

Победата на Тръмп унищожи вярата, че международният ред, утвърден преди 70 години, ще продължава да оформя бъдещето. В най-лошия сценарий НАТО би могла да се разпадне, а бъдещият президент да отхвърли задължението на Америка към параграф 5 от хартата на организацията (за пръв път използван след атаките от 11 септември 2001 г.), който изисква от всяка страна членка да защитава всяка друга, ако тя се намира под непосредствена атака. Резултатът от това би могъл да бъде екзистенциална заплаха за балтийските държави, проблемно бъдеще за Полша и увеличено руско влияние на целия континент. Ако европейските страни се окажат готови да приемат значителни увеличения в разходите си за отбрана, тези изгледи може би ще бъдат избегнати Но дори и така няма шанс САЩ да се завърнат към някаква глобална роля от вида, който имаха, преди да бъде избран Доналд Тръмп.

Може би международният ред, изграден след Втората световна война, щеше да се окаже способен да се запази в някаква подобрена форма, ако управляващите западни елити бяха предложили някаква по-реалистична реакция срещу променящия се глобален ландшафт. Вместо това те реагираха на края на студената война, като си създадоха враг в лицето на Русия – която, парадоксално, беше една от най-прозападните страни през ранния посткомунистически период. Те ? наложиха неолиберални догми за освобождаване на цените и приватизация, които доведоха до бедност голяма част от руското население, и така осигуриха провала на трудния преход към пазарна икономика в западен стил. След това започнаха войни, насърчаващи промяна на режимите в Близкия изток и по-късно в Либия, които успяха единствено в освобождаването на джихадистки сили и създаването на провалени държави, от които към Европа се изляха потоци отчаяни емигранти. Част от широкото отвращение срещу утвърдените елити идва от тяхната история на серийна некомпетентност. Що се отнася до самите елити, те изглеждат напълно объркани от онова, което са направили.

Един от непредвидените резултати от тяхното объркване е подновеният интерес към конспиративни теории. Докато Джулиан Асанж, скрит в бункера си в посолството в Лондон, уверяваше света, че “на Тръмп няма да бъде позволено да спечели”, Хилъри Клинтън и нейните медии твърдяха, че Тръмп служел като инструмент на чужда сила. Може би ще бъде прибързано да се изключва каквато и да било руска намеса в тази мръсна и неясна предизборна кампания. Но функцията на конспиративните теории е не да подпомагат разбирането на света, а да придават смисъл на живота на онези, които вярват в тях. Параноята често е протест срещу безсилието и израз на усещане за незначителност. Тези симптоми са видими днес сред либералните елити, които противно на всичките им очаквания бяха грубо свалени от власт. В едно следизборно интервю, дадено пред холандска телевизия, Сидни Блументал, дългогодишен съюзник на Клинтън, описва победата на Тръмп като coup d’etat (преврат), оркестриран от “крайно десните агенти на ФБР”. Параноично мислене от такъв вид говори за отказ да се извлече поука от опита.

Същото важи и за сляпата морална паника, която позволява на либералните елити да не искат да разбират собствената си роля в това падение. Онези, които говорят за триумф на расизма и женомразството, посочват аспекти от кампанията на Тръмп, които са достатъчно реални. И все пак е невъзможно човек да си представи как тези добре познати разстройства биха могли да го издигнат на власт без десетилетията на пренебрежение и презрение, демонстрирани и от двете основни партии към онези американци, които бяха постоянни губещи от глобализацията.

*Авторът е политически философ, публикува в “Гардиън” и “Таймс”.
(Със съкращения от “Либерален преглед”)

Проф. Андрей Пантев: Търсим формални причини за управленската импотентност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274470_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B9+%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8%D0%BC+%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D

 – Проф. Пантев, доколко полезен се оказа последният консултативен съвет при президента и кой е верният ход – правителство в този парламент, служебен кабинет или тупане на топката до встъпването в длъжност на новия президент?

– Горещият картоф не може да се прехвърля от ръце в ръце. Дано не възникне напрежение, при което единият президент да казва на другия „ти си ги избра“ и отново да прехвърли картофа на другия. Нашата манталитетна драма като национална психология е, че винаги търсим вината у другите. Това се отнася както за външнополитическите ни трагедии и катастрофи, така и за вътрешнополитическата обстановка – винаги търсим у другите причината за съвременния хаос.

– Защо ни липсват сила и кураж да поемем отговорност?

– Нямаме сила най-вече да кажем: „Не ни харесва това, но ако то се харесва на повечето хора, аз съм принуден по съвест да ги следвам“. Не може да има хубаво за всички. Не може да има еднакво по степен щастие. Трябва да преглътнеш едно огорчение, за да следваш даден път. Моята личност не е толкова значима, че да занимавам хората със себе си, но аз съм преглъщал много личностни огорчения в името на нещо по-добро. Не сте ли забелязали, че изборите в България, Америка, Молдова и т.н. пораждат гневна агресия у тези, които губят. Вместо реалистично приемане. Никой не очакваше, че ген. Радев ще стане президент. Това, което се случи, е реакция, която политолозите наричат отрицателен вот, реакция срещу рутината и тревожен интерес към новото.

– Към новото има интерес, но той не е изчезнал и към старото. Според политолози Бойко Борисов продължава да определя политическата игра и след като се оттегли на терена на опозицията, където е силата му, пак ще се върне на бял кон.

– Ако се върне на бял кон, никой не може да се оплаква. Не можеш да загубиш избори и на другия ден да кажеш – не мислех, че ще стане така. Бойко Борисов е реален факт и фактор в нашата съвременна политическа история. Ако го изберат пак, ще трябва да приемем този факт.

– Мажоритарните избори ли са пътят да се събере ядро от умни, честни и предприемчиви българи, от ярки личности, достойни да управляват?

– През тези демократични години какви ли не свестни, ярки, умни и порядъчни хора правеха опити – политически, граждански и служебни да направят достойно правителство. Цялата работа обаче е, че се търси формата, а не съдържанието. Когато търсим варианти за спасяване на нашето безвремие, се обръщаме към президентска република, Велико народно събрание, задължителни избори и други форми и експертни решения. И въпреки това се оказва, че те не работят. Драмата е, че търсим нашата безпомощност в институциите. Не институциите правят хората, а хората правят институциите. Цялата работа е, че всички възторжени спасители на отечеството, когато се доберат до властта, действат по един конвенционален начин. Това, което е било, се възпроизвежда. Помните ли каква врява и истерия беше, че депутатите гласуват с чужди карти?

– Какво се промени, след като беше сменена системата за гласуване?

– Нищо не се промени. Рейтингът на парламента падна още повече. Така че търсим формални причини за нашата държавническа, управленска и гражданска импотентност. Тези експерти може да са прекрасни в своята област, но не могат да бъдат политически дейци. Това е световна болест, а не е българско явление. Навсякъде виждаме такава дисфункция на демокрацията, която не произвежда онзи продукт, който е заложен в нейната идея. Ако имаме президентска република, не е ли това по-опасният път към диктатура? Нима не е ясно, че тази вицепрезидентска институция беше машинално възпроизведена от Америка, при положение че имаме премиер-министър. Това втурване към формата, а не към съдържанието прави известни и умни хора безпомощни тогава, когато им бъде предоставена възможност да направят нещо. И стигаме до основната идея, че не този, който пее най-хубаво, трябва да бъде директор на операта. Аз не знам ярки съзидатели, които са били големи държавници и политици. В историята на Америка има двама интелектуалци, които са били президенти – Томас Джеферсън и Удроу Уилсън. Така че един умен и интелигентен човек може да се окаже неспособен да поведе политическата съдба на своя народ независимо от неговите добри намерения и порядъчна чистота.

– Какви качества трябва да притежава един политик, за да стане добър управник?

– Трябва да притежава умереност. Да престане да крещи против американския империализъм и срещу руския експанзионизъм. Да разбере, че основното разграничение по света и у нас е между бедни и богати, а не по етнос, не по религия, не по външнополитическа ориентация. Вече съм уморен от думите „трябва да“. Толкова години всеки казва „трябва да.“ И когато му е предоставена възможност да осъществи това „трябва да“, той се оказва не по-малко сив и конвенционален, отколкото тези, срещу които е крещял по митинги и в парламентарни зали. Така че, преди да подобрим институцията, трябва да подобрим себе си. И всеки трябва да знае, че не става за министър само защото е добър лекар, историк, добър началник и пр. Това е една от болестите на съвременния свят, но при нас тя е в особени акутни форми. Питам това ВНС какво предназначение ще има, ако в него няма „велики“ народни представители? То се превръща в бюрократична формалност и името му „Велико“ само по процедура ще бъде индикатор за неговото предназначение.

– ВНС не трябва ли да бъде свикано и за да се самозаличи като институция?

– Когато говорим за смяна на системата, ще напомня, че системата се сменя с революция – насилствена, мирна, цивилизована. Не можеш да смениш една система, в която е заложена същността на съвременния демократичен режим. Самата демокрация се е превърнала във формално изпълнение на процедури – на предизборна кампания, на кандидатури, на програми, които никога не се изпълняват. На усмивки, на цветя, на посещения на бедните и пр. Тогава, когато тя се изпълнява формално, носи смисъла и същността на своето отрицание. Затова днес виждаме толкова много недоволство по целия свят. Колкото повече богатите стават богати, толкова повече бедните стават бедни. И за този бежански въпрос, който наистина е драматичен и застрашителен, никой не казва, че е отговорът на извъневропейския свят на колониализма, състоял се преди 4-5 века, който сега се завръща като отпушен дух от бутилка. Една страна или континент, за да е в привилегировано положение, трябва да заработи и заслужи това си положение. Не може само защото сме европейци, да искаме да живеем по-добре от други, които не са.

– България не е била колониална страна, а в момента и върху нашите глави несправедливо се стоварва бежанският проблем?

– Не е била колониална, но ние сме в съюз с колониални страни, което е доста комично.

– Казвате, че промяната може да дойде само с революция. Да не би да виждате да се очертава такава?

– Революцията не е кръвопролитие само. Революцията е фундаментална промяна на начина, по който се излъчва един ръководен политически елит, но не в смисъл на превъзходство. Той събира определени навици, познания, способности. Не може да си представя, че един министър е по-интелигентен от един изкуствовед. В същото време не съм сигурен, че изкуствоведът ще свърши по-добра държавна работа от политическия деец. Има един израз на Съмърсет Моъм: „Интересна работа, тия политиците не са много умни, но сравнително добре си вършат работата.“ А според Спиноза „Изкуството на политическия деец е да подбере екип, на който да се довери.“ Казват, че Кенеди бил успешен президент, но не толкова той, колкото екипът му. Ами то това е изкуството на политическия деец – да подбере, да се довери и да следва това, което му казват специалистите, които не са непременно най-великите учени и писатели. Същото се отнася и до нас. Ние виждаме вечно едно вайкане, че не сме такива и онакива. Като че ли България е била перфектната европейската страна преди 9 септември и преди 10 ноември.

– Днес пак сме в политическа каша. Непрекъснато се въртим в омагьосан кръг. Няма ли излизане от него?

– За жалост това не е само така у нас. Имаме ли ярък политически деец? Колкото и парадоксално да звучи, днес ярките политически дейци са Путин и Ердоган. Не казвам, че трябва да одобряваме това, което казват и правят. Но когато няма ярка политическа личност, която да поема отговорност, което не означава да си подаде оставката, всеки ще се пробва, особено у нас. Аз не знам българин, който би казал – не искам да ставам министър, не мога или не заслужавам.

– Вие самият не отказахте ли да станете кандидат за президент?

– В подобни ситуации се казва: „Те ме молиха, но аз отказах“. Позволих да се повърти името ми за кандидат-президент, за да покажа, че не се срамувам и не се притеснявам от това, че ме асоциират с определени политически идеи. Друг е въпросът, че тези идеи са много осакатени. Как си представяте един свят, в който има кулинарни състезания и пиршества по телевизията, което само по себе си е прекрасно, защото готвенето е интелектуална импровизация. Възхищавайки се на кулинарните умения на готвачите, човек не може да не си помисли, че това предаване го гледат и хора, които вечерят с парче хляб и кисело мляко. И ако има недоразумение, то е, че има свят на охолство и в същото време има един тих гняв, който много лесно може да се превърне в брутално насилие.

– Смятате ли, че новоизбраният президент Радев ще внесе нова енергия в БСП, или тя по-скоро активира службогонци, които потриват ръце за нови постове?

– Ясно е, че към него ще се юрне бодра и усърдна кохорта, която ще му напомня кога са били в армията с него, как са го подпомагали при кампанията и пр… Неговото предназначение е да внесе равновесие. Винаги съм казвал, че президентът трябва да бъде Г-н Равновесие. Хлътне ли по една или друга посока, ще бъде най-банален политически деец от министерска категория. Дано не се стигне до поредното разочарование. Готов съм да затворим очи пред естетически, манталитетни и даже мисловни предпочитания и да разберем, че президент е този, който в момента олицетворява държавата. Харесваме го или не. Имал съм случаи, когато съм бил управляван от хора далеч по-прости от мен, но съм изразявал уважение към тях като носители на институцията.

 

Нашият гост:

Андрей Пантев е роден през 1939 г. в с. Раковица, Видинско.

Завършва история в СУ “Св. Кл. Охридски“.<

От 1982 до 1984 г. преподава балканска история в САЩ.

От 1984 г. е доктор на науките. Специализира в Англия и в САЩ.

През 1985 г. става професор в Историческия факултет на СУ.

Депутат в 39-ото, 40-ото и 41-вото НС от гражданската квота на Коалиция за България.

Има над 300 публикации и около 40 книги. През 2002 г. получава награда “Голям Платонов Нобел на века” на Световната академия “Платон”.

Накъде тръгва България?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274469_%D0%9D%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%B2%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%3F

 Изявлението на Валери Симеонов дойде в края на заседанието на извънредния Консултативен съвет за национална сигурност и след уверението на все още действащия президент Плевнелиев, че ще даде всичко от себе си, за да се намери начин Народното събрание да продължи дейността си и да бъде способно да излъчи работещо правителство. Надеждите на обединените националисти се засилиха и покрай намека на премиера в оставка Бойко Борисов, че ако Патриотичният фронт и Реформаторският блок „рекат да направят правителство“, той им дължи подкрепата си и ще остави отговорността по съставянето на евентуален нов кабинет в техни ръце.

Така след Виктор Орбан в Унгария, Найджъл Фараж във Великобритания, Марин льо Пен във Франция и Ярослав Качински в Полша, сега може да настъпи звездният час и на българските националисти от НФСБ, ВМРО-БНД и прословутата „Атака“ на Волен Сидеров. Дали в контекста на раздухваната заплаха от „мигрантско цунами” и на фона на безредиците в Харманли „Патриотите” наистина ще успеят да грабнат властта? Отговора ще научим скоро, но поне толкова актуален си остава и този въпрос: какво създаде благодатната почва за развихрянето на националистическите страсти в България? Страсти, които варират от опити за спешно вкарване на „патриотични“ елементи в партийните програми до познатите улични прояви на краен национализъм и ксенофобия.

На бързи обороти назад

В началото на ноември членове на неформалната утранационалистическа организация „Национална съпротива“ осъществиха серия от протестни маршове в София със закани да „изчистят“ първо района на Лъвов мост в София, а след това и цяла България. След тях щафетата поеха ВМРО, НФСБ и „Атака“, които с факелни шествия отбелязаха шумно годишнината от подписването на „позорния” Ньойски договор, обвързвайки събитието с лозунга „Вън мигрантите от България!". А тези дни, в отговор на упреци, че „Патриотите“ са подклаждали протестите пред бежанския център в Харманли, съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов призна съвсем открито: „Не сме подклаждали, ние организирахме протестите на гражданите“.

Кадър от безредиците в Харманли

Кадър от безредиците в Харманли

Остър националистически завой?

Според Димитър Ганев, политолог от изследователския център „Тренд“, политическите ветрове в България вече духат в консервативно-националистическа посока. А причината се крие не само в мигрантската криза, но и в налагащата се тенденция към отхвърляне на либералните елити и подмяната им с консервативни и по-националистически ориентирани техни аналози. „България  не прави изключение - за това говорят резултатите на Патриотичния фронт на последните президентски избори, които са безпрецедентни за местното националистическо пространство. И бъдете сигурни, че в рамките на евентуална предизборна кампания партия ГЕРБ ще се отдалечи от онова дясно-либерално течение, което я доближаваше до Реформаторския блок през 2014-та, и ще заложи на патриотичните, националистическите послания. Именно това ще бъде мостът към евентуално бъдещо партньорство между ГЕРБ и Патриотичния фронт на изборите догодина“, прогнозира Димитър Ганев.

Патриотизъм в полза на чужда държава

Политологът доц. Антоний Гълъбов се спира на свой ред на една манталитетна особеност: според него национализмът на Балканите е основан на т.нар. комплекс за национална малоценност, което го прави труден за сравнение със западноевропейския национализъм. А в България е налице и един друг проблем: мнозина националисти далеч не са патриоти, казва Гълъбов и добавя: „Става дума за националистически и популистки движения, които до голяма степен работят в полза на чужда държава - Русия например. Никога досега през изминалите 27 години българската национална общност не е била в толкова разединено състояние. И затова върху страховете на хората се проектират национал-популистки призиви, които нямат нищо общо с патриотизма“, коментира политологът.

Духът на времето

Тези дни партия ДСБ лансира във Велико Търново нов десен проект. В предложения политически документ, озаглавен „Договор за нова българска република“, се говори за „възраждане на републиканския идеал“ и за „нова българска република, основана на възрожденския национален идеал и на националния интерес в модерната глобална епоха на несигурност". Няма съмнение, че оттук нататък партиите ще преминават към все по-консервативна и патриотична тоналност, прогнозира в тази връзка политологът Димитър Ганев. Той посочва за пример и реакцията на БСП след размириците в Харманли, която предвижда отказ от постановлението за трайно заселване на бежанците и дори отмяна на Дъблинското споразумение. „А като лява партия БСП би следвало да отстоява принципите на солидарността и хуманизма”, казва Димитър Ганев и допълва: „Същото е с Радан Кънев и новия му проект. По принцип тази т.нар. „автентична“ или „традиционна“ десница винаги е била по-скоро с либерален характер. В тази десница обаче имаше сериозни конфликти тъкмо по оста „консерватизъм-либерализъм“, тъй като определени среди роптаеха срещу либералната линия. Сега г-н Кънев изглежда се опитва да излезе от тази либерална ниша и да навлезе в консервативно-патриотичното пространство. Но, естествено, без да прекалява с патриотично-националистическата реторика. Такъв е просто духът на времето, натам вее вятърът и е нормално в една предстояща предизборна кампания да се чуят подобен тип националистически и патриотични послания“, казва Ганев.

Антоний Гълъбов твърди на свой ред, че тъй като до предсрочните избори остава твърде малко време, нови политически проекти като този на ДСБ нямат шанс да се реализират. А и републиканските ценности в България продължават да си остават дълбоко неразбрани, казва политологът по повод предложения "Договор за нова българска република“: „Властта, която произтича от нас, хората, изисква друг режим на управление. А това не може да бъде подменено с националистическа реторика. За съжаление вдясно не възникнаха достатъчно стабилни устои на един десен консерватизъм и модел на патриотизъм. И тъкмо там се появи това празно пространство. Обърнете внимание обаче, че по-голямата част от национал-популистките проекти са базисно и генетично свързани с бившата комунистическа партия и с лявото“, коментира доц. Гълъбов.

Радикализация?

Двамата политолози застъпват различни мнения по въпроса за опасността от радикализиране на българската политическа среда. Димитър Ганев смята, че въпреки мигрантската криза и бунтовете в Харманли, ситуацията от 2013 година, когато е съществувала реална опасност от силна радикализация, едва ли ще се повтори. „Не вярвам, че в рамките на следващите 5-6 месеца ще се случи нещо, което да позволи на радикализма да вземе връх. Нещата не са същите както преди три години“, отбелязва Ганев.

Доц. Антоний Гълъбов застъпва друга позиция: според него има съвсем реален риск от появата на краен популизъм. „Такъв тип радикализация не е „четима“ през организационни структури и политически субекти. Тя би могла да бъде управлявана както от корпоративни интереси, така и от онова, което сега виждаме като опит за подмяна на темата на референдума, когато корпоративен субект влезе в ролята на защитник на гражданското общество и се опита да говори от негово име. Очевидно съществува сериозен риск и той в никакъв случай не бива да се подценява“, предупреждава политологът.

В петък президентът Плевнелиев вероятно ще започне процедурата по връчване на проучвателни мандати. След като ГЕРБ и БСП вече декларираха, че ще се откажат от мандатите си, действащият все още президент ще връчи третия мандат на онези сили, които имат най-голям шанс да съставят правителство. Ще го направи, както обеща, след „много размисъл, допълнителни консултации и разговори“. Въпросът сега е дали този мандат ще остане в най-новата политическа история като „националистически". Или все пак като „реформаторски”.

На 27 години почина църковен певец, любим на патриарх Максим (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5906928

На 27 години почина църковен певец, любим на патриарх Максим (видео)На 30 ноември в дома си в Сливен на 27 години е починал от сърдечна недостатъчност богословът и добър църковен певец Иван Стефанов Обрешков, съобщава сайтът Двери. Доскоро той беше певец в няколко столични храма, като редовно изпълняваше послушанието на църковен служител. Известно е, че е бил любим църковен певец на предишния патриарх Максим.

Бандерас пусна брада за Малкович

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5906623

Бандерас пусна брада за МалковичЗвездата от "Десперадо" Антонио Бандерас си пусна брада за филма с работно заглавие "Де Ниро", където си партнира с Джон Малкович и Ейдриън Броуди, пише в. "Телеграф". Снимките за лентата протичат в момента в студията на "Ню Бояна филм". Те започнаха със седмица закъснение именно заради брадата на Бандерас, защото я чакали да порасне.

Резервите на "Барселона" се препънаха за купата, "Реал" е осминафиналист

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/01/2874807_rezervite_na_barselona_se_prepunaha_za_kupata_real_e/?ref=rss


"Еркулес" стигна до 1:1 с "Барселона" в първия мач от 1/16-финалите за Купата на краля. Каталунците, които играха с резервите и юношите си, успяха да стигнат до равенство при гостуването си.

Майнс даде преднина на "Еркулес" в началото на второто полувреме, като се възползва от грешка в защитата на съперника.

"Барселона" отговори бързо и шест минути по-късно изравни. В 58-ата минута Карлес Аленя стреля силно от разстояние и вкара.

Така каталунците ще разчитат на...

“Локо” (Сф) чака за договор с “Милан”

https://www.24chasa.bg/sport/article/5906881

“Локо” (Сф) чака за договор с “Милан”Заедно със собственика Иван Василев бяхме в Милано и се запознахме с работата на гранда “Милан”. На 13 декември китайските инвеститори трябваше да встъпят в собственост на мястото на Силвио Берлускони, но сделката бе отложена с 6 седмици. Единствено по тази причина засега не бързаме да сключим и обявим официално договор с “Милан”,

Липсата на гориво е най-вероятната причина за падането на самолета на "Шапекоенсе"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/01/2874788_lipsata_na_gorivo_e_nai-veroiatnata_prichina_za/?ref=rss


Липсата на достатъчно гориво е най-вероятната причина за катастрофата на самолета, в който пътуваха отборът на "Шапекоенсе", журналисти и привърженици, сочат медиите в Колумбия и Бразилия.

Машината падна в Колумбия на път за Меделин. Бразилският футболен отбор трябваше да стигне до града за първия мач с "Атлетико насионал" от финала в Копа Судамерикана.

При катастрофата оцеляха шестима от 77 пътници. Тримата живи играчи на отбора са в критично, но стабилно състояние....

Томас Андерс идва с хитовете на "Модърн Токинг"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5906303

Томас Андерс идва с хитовете на "Модърн Токинг"Концертът е на 14 декември в зала 1 на НДК Томас Андерс от популярния в миналото дует “Модърн Токинг” идва за самостоятелен концерт в София. Немският изпълнител, чието истинско име е Бернд Вайдунг, ще пее в зала 1 на НДК на 14 декември. Певецът ще пристигне предишния ден, придружаван от 10-членния си екип.

Концерт и спортен маратон по повод Световния ден за борба срещу СПИН

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626439

Образователен концерт с участието сливенски таланти и спортен маратон ще се проведе в Сливен днес, 1 декември по повод Световния ден за борба срещу СПИН. Началото проявите започват от 12:00 часа на площата пред бившето кино „Българка", където ще бъдат разположени информационни щандове на организаторите на кампанията. Там всеки желаещ ще може да получи информационни материали, презервативи и първична консултация за ХИВ/СПИН. След това в Градската градина в 14:30 часа млади хора от сливенски училища ще вземат участие в спортен маратон. В знак на...

1 декември - Световен ден за борба със СПИН

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626471

  На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Датата - 1 декември е определена през 1988 година по инициатива на Световната здравна организация с цел да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи със заболяване. В световен мащаб всеки ден около 7 100 души се инфектират с вируса на имунната недостатъчност. Най-бързо епидемията се разраства в Източна Европа и Централна Азия. Докато в Западна и Централна Европа лицата, живеещи с ХИВ са приблизителн...

Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626451

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН. Борбата срещу СПИН се води повече от 30 години, а в България основната цел е да се гарантира безопасност при кръвопреливането, както и лечение и профилактика. Синдромът на придобитата имунна недостатъчност е едно от най-опасните вирусни заболявания, познати на човечеството досега. Днес той е водещата причина за смъртните случаи в света на хора в активна възраст. Над 33 милиона в света живеят с вируса на СПИН. На всеки 6 секунди се инфектира един човек. Тази година са открити нови ...

Бури торнадо взеха най-малко пет жертви в различни части на САЩ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626470

Бури торнадо причиниха смъртта на най-малко пет души и раниха над 10 в южните щати на САЩ, предаде Асошиейтед прес. Десетки сгради бяха разрушени или понесоха щети в резултат на природните бедствия, които причиниха проливни дъждове в страдалия доскоро от суша американски юг. Трима души загинаха и един е в критично състояние, след като предполагаемо торнадо връхлетя градчето Розали, в северната част на щата Алабама. Бурята ранила седем човека, сред които три деца, които били потърсили подслон в общински център. Торнадо причинило смъртта на двойк...

До края на декември сменяме личния си лекар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626464

От 1 до 31 декември здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов. Такава пререгистрация се извършва два пъти годишно - през месеците юни и декември. Пациентите имат право да изберат общопрактикуващ лекар на територията на цялата страна. Всеки, който иска да направи такава смяна, трябва да закупи регистрационна форма за постоянен избор. С попълнения формуляр той трябва да отиде при предпочетения нов общопрактикуващ лекар, като представи и здравноосигурителната си книжка и документ за актуален здравноосигур...

Доброволци от БМЧК се включват в обучение по репродуктивно здраве

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626449

На 1 декември, доброволците от Български младежки червен кръст - Плевен ще присъстват на обучение по репродуктивно здраве. Специалисти от Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина/МЦ КИРМ/" Света Елисавета ще разговарят с младежите по теми, свързани с полово предаваните заболявания, както и планираното забременяване. Повод за срещата е Световният ден за борба срещу СПИН, който се отбелязва на 1 декември.Доброволците изразяват готовност и желание да провеждат допълнителни обучения заедно с техни връстници по тези и други тем...

1 декември - Световен ден за борба със СПИН

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1626461

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Датата - 1 декември е определена през 1988 година по инициатива на Световната здравна организация с цел да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи със заболяване. В световен мащаб всеки ден около 7 100 души се инфектират с вируса на имунната недостатъчност. Най-бързо епидемията се разраства в Източна Европа и Централна Азия. Докато в Западна и Централна Европа лицата, живеещи с ХИВ са приблизително ...

Влиза в сила Договорът от Лисабон

https://www.actualno.com/chronicles/vliza-v-sila-dogovoryt-ot-lisabon-news_578347.html

Договорът от Лисабон (известен като Лисабонския договор, Договор за реформи) е международен договор между 27-те държави-членки на Европейския съюз (ЕС), подписан на 13 декември 2007 година в Лисабон по време на португалското председателство на ЕС и влязъл в сила на 1 декември 2

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване