Председателят на Софийския районен съд подава оставка (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/09/2879851_predsedateliat_na_sofiiskiia_raionen_sud_podava/?ref=rss


Председателят на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов обяви пред Би Ти Ви, че ще подаде оставка. Това ще стане в понеделник, като заедно с него рапорт за напускане ще подадат всички членове на ръководството на съда.

Решението му идва часове преди протеста на съдиите от СРС. Те ще се съберат пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) и ще изразят недоволството си от назначената по-рано тази седмица поредна проверка на районния съд и образуването на дисциплинарно производство...

Председателят на Софийския районен съд подава оставка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/09/2879851_predsedateliat_na_sofiiskiia_raionen_sud_podava_ostavka/?ref=rss


Председателят на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов обяви пред Би Ти Ви, че ще подаде оставка. Това ще стане в понеделник, като заедно с него рапорт за напускане ще подадат всички членове на ръководството на съда.

Решението му идва часове преди протеста на съдиите от СРС. Те ще се съберат пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) и ще изразят недоволството си от назначената по-рано тази седмица поредна проверка на районния съд и образуването на дисциплинарно производство...

Г-н Ананиев, а Вие имате ли книжка?

http://offnews.bg/news/n_1/n_641809.html

Георги Харизанов от Института за дясна политика написа иронично отворено писмо до председателя на транспортната комисия Настимир Ананиев с два въпроса, с които го укорява за приетите нови тежки санкции за нередовните шофьори.  Харизанов пита Ананиев дали има книжка и дали притежава автомобил.  Новите мерки, приети от парламента, предвиждат сваляне на табелите на колата на шофьори с над 0,5 промила алкохол. Ето какво написа Харизанов във Фейсбук: ОТКРИТО ПИСМО До Настимир Ананиев народен представител от РБ-ДБГ и председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Уважаеми г-н Ананиев, Във връзка с кръстоносния Ви поход срещу нарушителите на Закона за движение по пътищата и битката Ви за драконовски мерки и свирепи глоби за неизрядните водачи, имам към Вас само два въпроса, отговорите на които обаче считам за изключително важни: 1. Имате ли свидетелство за правоуправление на МПС, познато още и като "шофьорска книжка"? 2. Управлявал ли сте някога автомобил по републиканската пътна мрежа, познато още и като "каране на кола"? Предварително Ви благодаря за отговорите и вниманието. С уважение: Данъкоплатец

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1527980.html

/КРОСС/Днес да почерпят: Анатолий Станкулов - карикатурист Белла Цонева - актриса Влади Владков - журналист Здравка Йорданова - шампион по акад. гребане Иван Милушев - художник Костадин Паскалев - бивш кмет на Благоевград проф. Димитър Токушев - конституционен съдия Стефан Данаилов - бивш министър на културата Стефан Улев - директор на "Металхим холдинг"  

Ще ударят ли новите глоби на пътя само масата, която плаща, а не тарикатите?

https://www.actualno.com/society/shte-udarjat-li-novite-globi-na-pytja-samo-masata-kojato-plashta-a-ne-tarikatite-news_580637.html

Мисля си, че в тази жълта сграда се събират хора, които са нефели. Очевадно е, че новите глоби са извън нашия стнадарт. Прочетох, че във всяка страна глобите са до 40% от дохода – в случая не е така. Хората, които умишлено правят нарушения на пътя, няма да плащат и новите глоби.

Цената на билета за градския транспорт влиза в съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/5925678

Цената на билета за градския транспорт влиза в съдаПоловин година след като пътуването в София поскъпна до 1.60 лева, магистратите ще решават дали увеличението е законно. Срещу поскъпването бяха подадени 42 жалби от граждани и организации. Имаше и десетки протести на столичани, съобщи Нова тв. Мотивът за поскъпването преди половин година беше, че с новата цена ще се покрият част от разходите в

Къде спират водата днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628513

За извършване на аварийни ремонти без вода от 09:00 до 17:00 ч. ще останат село Борики, ул. „Никола Войновски", кв. Велчевци и кв. Гачевци....

Времето на 9 декември: Предимно слънчево с разкъсана облачност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628372

В петък през деня ще е предимно слънчево, с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа умерен, в Дунавската равнина - до силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са предимно между 9 и 14 градуса. Атмосферното налягане ще се понижи, но ще остане по високо от средното за месеца. Над планините ще бъде предимно слънчево, с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 8 градуса, на 2000 метра - около 2 градуса. По Черноморието ще бъде предимн...

И министър в оставка готов да забие нож в гърба на Борисов!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274767_%D0%98+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B2+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B6+%D0%B2+%D

 Даниел Митов е единственият член на кабинета „Борисов 2“, който е готов да остане на поста външен министър и в служебен кабинет, пише „Труд“. Поведението му депутати от ГЕРБ обясниха с факта, че той на практика е от квотата на Плевнелиев в сегашното правителство и припомниха, че кариерата му на министър тръгва от служебното правителство, назначено от държавния глава през 2014 г.
В партията на Борисов коментират и политическото издигане на Митов – през 2006 г. той става изпълнителен директор на фондация „Демокрация“, а през 2010 г. заминава в мисията на Националния демократически институт (НДИ) на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии.

През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на НДИ в Брюксел. От 2006 г. е член на „Демократи за силна България“, а през 2012 г. прескача в редиците на партията на Меглена Кунева – ДБГ.

В ГЕРБ недоумяват и от странните политически совалки на Даниел Митов след оставката на кабинета. В сайта на външно министерство е посочено следното: Министърът на външните работи Даниел Митов ще направи посещение във Вашингтон в периода 2-5 декември 2016 г. В рамките на визитата министър Митов ще проведе срещи в Държавния департамент на САЩ. Там е написано, че Митов ще се срещне с Виктория Нюланд.

В страницата на Държавния департамент, където има доста подробен график на срещите и събитията, Митов никъде не фигурира. Освен това двата дни от посещението му са събота и неделя (3 и 4 декември). А по време на посещението му в САЩ Виктория Нюланд е в Берлин.

Голям празник е днес! Черпят пет красиви женски имена

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274766_%D0%93%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%B5+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81%21+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BF%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B5%D1%82+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B8+%

 На 9 декември православната църква чества зачатие на св. Анна, майка на Богородица. Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.
Според библейския разказ Анна и нейният съпруг Йоаким, които нямали деца близо двайсет години, били посетени от ангел, който им съобщава, че ще бъдат дарени с наследник. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на 3-годишна възраст Мария е отведена във Втория храм.

Източноправославната църква приема св. Анна през VI век, като тя и Йоаким са наричани свети и праведни богоотци. В Римокатолическата църква едва през XIII век е приета Анна, а официално е канонизирана през 1854 г.

Българската православна църква отбелязва зачатието на св. Анна на 9 декември, а нейната смърт – на 25 юли.

Имен ден празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Янка.

Народът почита деня и като празник на врачките.

Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици. Затова стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки.

Момите посаждат пшеница в гърне и топят клонки от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището. Ако до Нова Година пшеницата поникне и клонките се разлистят, момата ще се омъжи през следващата година, и то за добър момък.

Поверията твърдят, че в тази нощ черните магии „хващат“. Затова строго се спазват различните забрани: жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

Арестуваха заподозрян за смъртта на Стефани Линева

http://offnews.bg/news/n_1/n_641807.html

Полицията в Бинхемптън, Ню Йорк, е арестувала заподозрян за смъртта на българската студентка Стефани Линева. ова е 26-годишният Айзас Сидикуи. Според полицията мъжът е блъснал с колата си 20-годишната Стефани в нощта на петък срещу събота. Тя е открита от друг шофьор в 02:05 часа през нощта, а малко по-късно умира в местната болница. Не е ясно дали в нощта на катастрофата Сидикуи е бил пиян. В колата с него е имало и друг мъж, твърдят от полицията. Според тях има още хора, които разполагат с информация за инцидента, но не са се обадили, за да я разкажат. Семейството на Стефани имаше съмнения, че тя е била убита другаде и изхвърлена на мястото, където е намерена. Но полицията твърди, че със сигурност става въпрос за катастрофа, при която шофьорът е избягал.

9 декември в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-botafogo-nezavisimost-1527978.html

/КРОСС/536 г. - Византийският генерал Велизарий превзема Рим и прогонва племето остготи от пределите на Италия. 1212 г. - Фридрих II е коронован за крал на Германия.1738 г. - Управата на полския град Вроцлав прогонва евреите от града.1824 г. - По време на Войната за независимост на испанските колонии в Америка войските на генерал Антонио Сукре разгромяват последните испански части при Аякучо (дн. Перу).1884 г. - В Чикаго Левант Ричардсън патентова ролковите кънки.1885 г. - В Пирот е сключено примирието, с което се слага край на Сръбско-българската война.1917 г. - Първата световна война: Англичаните отблъскват турците от Йерусалим и градът подпада под християнски контрол след столетия турска власт.1922 г. - Основан е шведски футболен отбор Йоншьопингс Сьодра ИФ.1923 г. - Започва работа XXI Народно събрание на България под председателството на професор Тодор Кулев, заменен на 5 януари 1926 г. от професор Александър Цанков.1927 г. - Подписано е спогодбата Моллов - Кафандарис за размяна на население между България и Гърция.1931 г. - Испания е провъзгласена за република.1942 г. - В Рио де Жанейро е основан бразилският футболен клуб Ботафого де Футебол е Регаташ, след сливане на Клуб де Регаташ Ботафого с Електро клуб.1953 г. - Американската компания Дженерал Електрик уволнява всички свои работници и служещи с комунистически убеждения.1961 г. - Танганика получава независимост от Великобритания.1963 г. - Занзибар става независима държава.1967 г

Пазарът на малки и големи складови площи е най-динамичен

http://www.investor.bg/analizi/113/a/pazaryt-na-malki-i-golemi-skladovi-ploshti-e-nai-dinamichen-229909/

Дисбалансът между търсене и предлагане е най-видим в категорията до 300 и над 1 000 кв.м, според консултантска компания

"Сивите лебеди" на 2017 г.: Кои са невероятните сценарии на Nomura за икономиката

http://www.investor.bg/analizi/91/a/sivite-lebedi-na-2017-g-koi-sa-neveroiatnite-scenarii-na-nomura-za-ikonomikata-229919/

"Освобождаване" на юана, скок на инфлацията в Япония, изчезване на хартиените пари. Какво още е невероятно, но не и невъзможно да се случи?

Норвежки социолог, предсказал рухването на СССР, предвижда разпад на САЩ

http://svetoven.pogled.info/news/80296/norvezhki-sotsiolog-predskazal-ruhvaneto-na-sssr-predvizhda-razpad-na-sasht

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп може да ускори упадъка на САЩ, в резултат на което страната ще се разпадне през 2020 г., каза норвежкият професор Йохан Галтунг, цитиран от The Independent./рус.ез./

Следствен експеримент затваря пловдивски булевард

http://offnews.bg/news/n_1/n_641808.html

Следствен експеримент ще бъде извършен днес на кръстовищета на бул. "Руски" и ул. "Ген. Данаил Николаев" в Пловдив, където на 18 ноември загинаха Атанас Ламджиев, 46 г. и Виолета Стоянова, 44 г. след катастрофа. Девет дни по-късно в болница издъхна и 23-годишната студентка от Търговище Полина Караиванова. В ареста продължава да е 26-годишният Любомир Трайков, който във фаталната нощ е карал с 94 км ч след почерпка. Кръвната му проба е 0.67 промила

Хилари Клинтън призова за борба срещу явлението "фалшиви новини"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5925669

Хилари Клинтън призова за борба срещу явлението "фалшиви новини"Бившият кандидат за президент на САЩ - Хилари Клинтън призова за мерки срещу явлението "фалшиви новини", съобщиха агенциите, цитирани от БНТ. Тя присъства на прощалната церемония, посветена на лидера на демократите в Сената Хари Рийд, който се пенсионира. А излизането ѝ на подиума беше съпроводено от бурни овации и ставане на крака.

Причината за смъртта на момченцето в Хасково е глад, майката била неадекватна

https://www.24chasa.bg/novini/article/5925667

Причината за смъртта на момченцето в Хасково е глад, майката била неадекватнаМомченце на две години и два месеца от хасковското село Николово почина от общо изтощение и глад. Лекарите от спешното отделение в града били потресени от случая, затова му дадоха гласност. Вчера, малко преди 10 ч., на спешния телефон 112 е получен сигнал за дете в безпомощно състояние. Обаждането е от родителите, които установили,

Православната църква почита Света Анна

http://www.moreto.net/novini.php?n=338225

На 9 декември православната църква почита Света Анна. Отбелязва се зачатието на Светицата-майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

Затрудненият достъп до земя е заплаха за оцеляването на малките ферми в Европа

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/zatrudneniiat-dostyp-do-zemia-e-zaplaha-za-oceliavaneto-na-malkite-fermi-v-evropa-229918/

Около четири пети от нивите в България са в ръцете на 2% от стопаните, по данни на Транснационалния институт в Амстердам

Зачатие на св. Анна

http://www.cross.bg/bogoroditza-anna-zachatieto-1527977.html

/КРОСС/ Зачатие на св. Анна, когато тя зачена Пресвета Богородица Зачатие на светата Божия Прамайка Анна Нашият Господ и Бог, желаейки да създаде за Себе Си жива Църква и свят Дом за Своето пребиваване, изпратил Своя Ангел при праведните Иоаким и Анна. От тях Той пожелал да подготви Своя Майка по плът и предвъзвестил на бездетната и неплодна Анна за зачатието и раждането на Девата от нея. Така Светата Дева Мария била зачената и родена по обещание от Бога, макар и чрез плътско съединение. Защото само един Господ и Бог Иисус Христос се родил от Пресветата Дева Мария без мъж и без брак, неизречено и неизказано, от Дух Свети, родил се съвършен Бог и съвършен Човек. Господ, за Своето въплъщение в съвършенство, възприел всичко необходимо за човешкото естество, както изначално сътворил и създал и самото човешко естество. Някои казвали, че Пресветата Дева се родила след седем месеца - и без мъж, но това е неправилно. В действителност, тя се родила след девет месеца и по пътя на човешкото съединение. Празненството в чест на Зачатието се чества в пречестния храм на Пресветата наша Владичица Богородица, намиращ се в Евораний, близо до светата велика Църква*. * Подробно сказание за зачатието и раждането на Пресвета Богородица се намира в житието на светите Богоотци Иоаким и Анна под датата 9 септември

САЩ не се справиха с ролята на световен лидер

http://svetoven.pogled.info/news/80295/sasht-ne-se-spraviha-s-rolyata-na-svetoven-lider

/Поглед.инфо/ САЩ не се справиха с ролята на световен лидер, след като останаха единствената свръхдържава на планетата след разпадането на СССР през 1991 г. На това мнение са мнозинството от жителите на Германия (69%), Франция (55%) и Италия (51%). Анкетата е поръчана от информационната агенция и радио Sputnik.

Днес почитаме Света Анна

http://offnews.bg/news/n_1/n_641806.html

Православната църква днес отбелязва деня на Света Анна - майката на Дева Мария.  Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Дълго време Йоаким и Анна нямали деца. Те трябвало да понасят обществения укор, тъй като бездетството, считано за Божие наказание, не се посрещало със съчувствие. С молитва и надежда дошла вестта за дългоочакваната рожба, която ще бъде наречена Мария. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог. Църквата почита Света Анна няколко пъти в годината - на 8 и 9 септември, когато празнуваме Рождеството на Пресвета Богородица и възпоменаваме нейните родители - Свети Йоаким и Света Анна. На 25 юли се отбелязва денят на успението (смъртта) й. На този ден празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка.

Хасково прати ценни икони на изложба в Асеновград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628511

4 ценни икони на Регионалния исторически музей в Хасково, ще бъдат поставени в изложба в Асеновград, която ще остане до края на февруари за посетители. Иконите от хасковския музей са от средата на ХІХ век. Една от тях е на св. Йоан Богослов. В изложбата са още иконата на св. Мина, която е рисувана през 60-те години на ХІХ век. На другите две са изобразени св. Харалампи на трон, а четвъртата е Успение Богородично.   Експозицията е подредена в залите на старинно училище „Свети Героги”. ...

Преглед на печата - 9 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=338224

"24 часа": По 2 почивни понеделника всяка година 2 най-много 3 неработни понеделника и по 4-5 дълги уикенда ще има през годината от 2017 г. по новите правила за почивните дни, предвидени с промени в Кодекса на труда. Това показа изчисление на в.

„Замръзнаха“ радиаторите в ОУ „Цанко Дюстабанов“, 9 декември е обявен за неучебен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628512

Учениците и персоналът на Основно училище „Цанко Дюстабанов“ няма да имат учебни занятия днес. Със заповед на Таня Христова, кмет на Габрово, 9 декември е обявен за неучебен в това училище. Кметът не приема обясненията на ръководството на Топлофикация за спряното парно в най-студената нощ Повод за решението на кмета са ниските температури в учебното заведение. Подаването на топлинна енергия към училището е спряно, от Топлофикация са заявили, че е възникнала авария. ...

Новата близкоизточна реалност

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/80294/novata-blizkoiztochna-realnost

/Поглед.инфо/ Ситуацията в Сирия показва международната общност в нейния истински вид – такава, каквато е в действителност. В очерталата се картина нито ООН, нито „великите държави“, нито техните регионални съюзници в лицето на Турция, Катар и Саудитска Арабия заслужават поздравления.

"Къртицата" за софийското метро тръгна от Козлодуй

https://www.24chasa.bg/novini/article/5925665

"Къртицата" за софийското метро тръгна от КозлодуйОт вчера до неделя през светлата част на денонощието ще бъде превозена земекопната машина, необходима за строителството на софийското метро. Извънгабаритният товар е с обща дължина 59 м, ширина 5,2 м, височина 4,6 м и обща маса 335 т. Поради големината си „Къртицата” се транспортира на части с кораби от Германия.

Тенис турнирът в София търси още "един-два спонсора"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/09/2879531_tenis_turnirut_v_sofiia_tursi_oshte_edin-dva_sponsora/?ref=rss


Тенис турнирът "Гаранти Коза София оупън" има нужда от още един-два спонсора, за да се гарантира успешната му организация. Това обяви директорът на състезанието от календара на АТП Пол Макнами на среща с медиите в четвъртък.

Австралийският ръководител посочи няколко ключови момента в организирането на успешен турнир - качеството на участниците, зрителския интерес и подкрепата на спонсорите и институциите.

"Първата точка вече сме я отметнали", заяви Макнами, след като беше...

Си Дзинпин, Давос и новият световен ред

http://www.investor.bg/analizi/91/a/si-dzinpin-davos-i-noviiat-svetoven-red-229891/

Заради намерението на Тръмп да се откаже от някои международни отговорности, поети от САЩ, възможно е азиатската страна да заеме лидерското място

20 производители от Шуменско ще участват на коледния базар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628472

Близо 20 производители и търговци от Шумен и областта ще участват в коледно-новогодишния базар, който ще се открие в понеделник, на площад „Освобождение". В познатите от миналата година дървени къщички ще се предлагат коледни играчки, лакомства, сувенири, подаръци и вино до 8 януари следващата година. Само в деня на откриването на базара допълнително ще бъдат поставени и шатри, в които майстори кулинари от селата Дибич и Васил Друмев ще приготвят традиционни месни ястия, скара, зимни салати и сладкарски изделия. В 16.00 часа от площада до Руски...

Трябва да върнем мандата

http://bulgarski.pogled.info/news/80293/tryabva-da-varnem-mandata

/Поглед.инфо/ "Мисля, че трябва да се върне мандатът, ако ни бъде връчен." Това заяви депутатът от РБ Настимир Ананиев в студиото на предаването „Лице в лице” по бТВ.

ООН призова за незабавно спиране на огъня в Алепо

http://www.moreto.net/novini.php?n=338223

ООН поднови призива си за незабавно спиране на огъня в сирийския град Алепо, където стотици болни и ранени деца чакат да бъдат евакуирани от зоната на боевете, предаде АФП. "Сега хората, които се опитват да избягат, попадат под кръстосан огън и бомбардировки или рискуват да станат мишена на снайперисти", каза началникът на работната група на ООН по хуманитарната помощ за Сирия Ян Егеланд.

Реформаторите решават кой ще бъде кандидатът им за премиер

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/09/2879747_reformatorite_reshavat_koi_shte_bude_kandidatut_im_za/?ref=rss


Групата на Реформаторския блок в парламента ще реши днес, кой ще вземе проучвателния мандат от президента Росен Плевнелиев в понеделник. Според конституцията това трябва да е кандидатът за министър-председател. В Блока твърдят, че все още не е ясно, кой ще бъде той и решението трябва да бъде взето днес.

Потенциален проблем за взимане на решение е правилникът на парламентарната група, който изисква мнозинство от 2/3. Групата на РБ е от 22 депутати, но 6 от тях са от ДСБ, които се...

Една четвърт от децата по света живеят в зони на конфликти или катастрофи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628510

535 милиона деца по света, или всяко четвърто, живеят в зони, засегнати от конфликти или катастрофи, съобщи днес Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от ДПА. Организацията предупреди, че тези деца често нямат достъп до медицински грижи, образование, храна или защита и поради това са по-уязвими от болести и насилие. Видео на спасено от развалините в Алепо сирийче трогна света (ВИДЕО) Над 390 милиона деца, засегнати от критични обстоятелства, живеят в Субсахарска Афр...

Кери: Светът да се пази от авторитарния популизъм

http://svetoven.pogled.info/news/80292/keri-svetat-da-se-pazi-ot-avtoritarniya-populizam

/Поглед.инфо/ Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди днес страните в Европа и в света като цяло да внимават с една засилваща се "опасност от авторитарен популизъм", предаде "Асошиейтед прес".

7.8 по Рихтер разтърси Соломоновите острови и предизвика страх от цунами

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/12/09/2879847_78_po_rihter_raztursi_solomonovite_ostrovi_i/?ref=rss


Земетресение с магнитуд 7.8 по скалата на Рихтер разтърси района около Соломоновите острови. Трусът предизвика и опасност от цунами, но до такова не се стигна, съобщава БТА.

Епицентърът е на 212 км на югоизток от столицата Хониара, където живеят 56 хиляди души. Дълбочината на труса е на 40 км. Засега няма данни за разрушения и жертви.

През Соломоновите острови преминава т.нар. тихоокеански "огнен пръстен", който се простира на 40 хил. км. и обхваща вулкани и тектонични...

Харалан v Ивайло” (част II): Инклузивният “нов десен проект” и картезианската опасност

http://offnews.bg/news/n_1/n_641805.html

Бел. ред.: “Харалан v Ивайло” е серия от социокултурни диалози между Александров и Цветков, които OFFNews.bg ще публикува периодично. Първа част на разговора може да прочетете на този линк . Какво мислиш за т. нар. “нов десен проект”? По-важно е какво мислиш ти, като човек, който е на път да се ангажира с него. В твоите последни засега Res казваш нещо, което запомних – че по някакъв начин дясното и демокрацията трябва да бъдат пресъздадени, т.е. че политическото действие вече е крайно време да бъде процес на преосмисляне на опита с елемент на творчество. За мен е интересно как си представяш този процес на “пресъздаване”, и то в дълбочина. В дълбочина все още е трудно, защото липсват няколко ключови пререквизита, но тази евентуална формация, преди всичко, трябва да си отговори на въпросите “какво е дясно в България”, какво е “демократично оцеляло” и за какво тя би трябвало да се бори в крайна сметка. И евентуално, като и ако си отговори, да очертае няколко важни постулата - например силни институции, редуцирана администрация, по-малко държава, децентрализация и акцент върху местните общности, местните данъци да остават в общините. Но сега ще ти върна въпроса, включително търсейки съвет: как трябва да изглежда тази прословута нова десница или “нова република”? Тип “якобински клуб” ли – т.е. механично сглобяемо от различни, да кажем, “съмишленици” и организации; или all-inclusive проект (ако позволиш тази шега); консервативна ли ще е, прогресистка ли ще е, неоголистка ли, народняшка ли? Ще ти отговоря, като те цитирам по памет с елемент на интерпретация, защото вярвам, че отговорите на въпросите, които задаваме, са в нашите умове. В същия текст ти казваш справедливо, че “този, който бива обучаван”, е повод за самообучение, т.е. встъпвайки в обучителни отношения с някого получаваш шанс да научиш нещо не само за него, но и за себе си. Но за да научиш каквото и да било, трябва да приемеш, че не знаеш цялата истина. Това е по-трудно, когато си в ролята на обучител, отколкото в ролята на обучаем – казвам го от опит. Необходимо е интелектуално смирение, което не е сред най-ярките добродетели на българските либерални елити, меко казано. Не го казвам, за да се заяждам, а защото представлява дилема за онези, които като теб искат едновременно да се учат и да променят обществото към по-добро, ако това разбираме под “политика”. Дилемата е следната: смирението е абсолютно необходимо за целите на ученето и себеразвитието, но е противопоказно за целите на себепромоцията – в една примитивна нарцистична среда нямаш шанс да бъдеш забелязан и одобрен, ако не излъчваш самонадеяност и дори арогантност. Най-простото решение на тази дилема е да развиеш здравословна доза гьонсуратлък в публичните си изяви и същевременно да разполагаш с чувствителна, интелигентна и рефлективна среда, защитена от набезите на безумната тълпа. Функционирането в два различни режима, без сериозен риск за моралния интегритет, би трябвало да е напълно по силите на хора с над средно IQ, каквито според мен ще бъдат привлечени от новия десен проект. Ако възникне такава среда, интензивното взаимодействие навън и навътре ще отключи креативността на хората и ще роди много по-добри и по-автентични отговори, отколкото мога да дам аз или който е да е друг външен наблюдател. Но за да бъде тази среда жизнена, трябва да се конституира по такъв начин, че да открие фронт, пространство и перспектива за... Гражданственост? Да, и то включваща, или inclusive, както ти би се изразил. Това ще рече хора от различни прослойки, с различни интереси и донякъде сходни убеждения да намерят, или да породят, общ смисъл на своето присъствие – и действие – в публичния живот на нашата дезинтегрирана и дезориентирана общност. Ние знаем колко чевръсто се групират българите по линия на краткосрочен общ интерес – например да докопат властта и келепира, – и колко бързо се разпада тази сглобка при промяна на конюнктурата и на частните интереси. Големият въпрос е възможно ли е в общество като нашето хора, които са от различни “walks of life”, т.е. имат разнообразни житейски истории, да застанат - и най-вече да останат - заедно в името на някаква абстрактна кауза, като при това се учат от съвместния си опит. Т.е. вид група, която се е посветила на действие и на себеизследване. Точно така. В социалните науки този метод се нарича action research, или изследване в хода на действието, в случая - политическото действие. Отбележи, че за разлика от теб аз си давам труда да превеждам на български чуждите конструкти, които употребявам по необходимост или от суета (смях). Съветвам те и ти за започнеш да го правиш, ако искаш да постигнеш нещо на просветителското поприще – нали избираме да мислим за политиката като за вид просвещение, – макар че в началото ще ти бъде трудно. Но да се върнем към метода: говорим за група, която се е посветила на активна интервенция в обществената среда, и която постоянно изучава средата и ефекта от собствените си интервенции в нея. Този процес може и да е травматичен, защото обратната връзка от средата неизбежно включва шамари, псувни и плювни (особено ако комуникацията преминава през несъстоялите се български медии), и затова групата трябва да развие култура на взаимна подкрепа, но – забележи - не с цената на себезатваряне. Онова, което различава една учеща се общност от обикновена секта, е съпротивата срещу оттеглянето от реалността в свят на нарцистична самодостатъчност – бягство, което става все по-лесно и изкусително с възхода на виртуалните технологии. Между другото, ти си наясно с това – подсказва го архитектурата на твоите текстове, които осцилират между гневно и отчаяно гмуркане в блатото на политическото злободневие и оздравително, окуражително завръщане в света на високата философия и непреходната красота. Представи си сега тази интелектуална игра на твоя постмодерен ум като политическа практика. Политическият процес като възходящи реитерации на “излизане навън” и вглеждане навътре, на целенасочено гражданско действие и осмисляне на неговия ефект, което информира последващо действие и т.н. И така до окончателната победа на разума. Но постижимо ли е това в български условия? Напълно, ако изоставим надеждата за окончателна победа на разума. Разбирам горчивата ти шега, но за да бъде постигнато, е необходимо да се съберат хора, които умеят да мислят в група – или поне са готови да се учат на това. И които, разбира се, изповядват някакви общи принципи и ценности, един вид “общ знаменател”. Минималният “общ знаменател” за едно успешно политическо начинание винаги е споделеното убеждение, че нещата в общността не са наред и е наложително да бъдат променени. Активистите се разпознават помежду си по това, че не се чувстват комфортно в така състоялия се политически свят и не са склонни да се примирят, да се адаптират или да страдат самотно. Това усещане за екзистенциален дискомфорт е в основата на политическата идентичност; идеологическото самоопределяне е вторично. Идентичността е много личен въпрос, чийто отговор обаче можем да намерим – или поне да потърсим – само в общност от себеподобни. Нещо като онзи прочут анекдот – че психолози стават хора, които не се чувстват добре в кожата си; социолози стават хора, които не се чувстват добре в обществото; а антрополози стават онези, които се чувстват зле и на двете места. Хайде пак Спиноза. (смях) Да, но забележи - изборът на професионално поприще е вид решение на проблема с приемането на несъвършения свят и несъвършената човешка природа, при което превръщаш проблема в предмет на изследване. Струва ми се, изборът да се занимаваш с политика е нещо подобно. Аз съм минал по този път и смея да твърдя, че съм открил начин да съм в относителна хармония със себе си, без да съм в твърде остра дисхармония със средата. Постепенно се научих да разбирам – и донякъде да приемам – различните от мен, с които по стечение не обстоятелствата се налага да живеем заедно. “Селяните прости дошли са ни на гости”, като обича да казва моят мъдър приятел бай Веро. Това е положението. Т.е. ти си се справил с “генетично унаследената болест” на антропологията, така да се каже. (смях) Да, проблемът с антропологията е, че предполага определена нагласа на ума, наред с владеенето на теории и изследователски методи. По замисъл тя е разбиращо и приемащо, и едва след това трансформиращо отношение към човека. Това прави много трудно да бъдеш едновременно антрополог и политик, особено в кавгаджийска култура, която изисква от политика да напада и обвинява, да изобличава и заклеймява. Човекът, от когото съм се учил на този занаят – проф. Асен Баликси, един забележителен ум – е живял години сред пущуните в Афганистан (същите, които се разбунтуваха в Харманли), сприятелил се е с тези толкова различни хора и е направил великолепни филми за тяхната горда и сурова култура. От него знам, че по-голямо предизвикателство от това да изследваш чуждата култура е това да изследваш с този метод собственото си общество, особено в режим на промяна. Аз затова говоря за “инклузивен”, а не за “ексклузивен” проект. Забелязах, за което те поздравявам. Но едно е да говориш за инклузивност, друго е да я практикуваш. Включващото поведение е голямо изпитание и за двете страни, защото изведнъж ги поставя в плашеща близост с културно различие, което предизвиква безпокойство и потенциален конфликт. За справка – кризата на мултикултуралната утопия в Европа, изправена пред реалността на масовата миграция. Като решиш да си инклузивен, трябва да бъдеш наясно какво можеш да понесеш. Затова е хубаво преди да се отворите за различието, да проведете разговор на тема “какво и колко може да понесе нашето изискано общество”. Например кого и как ще допуснете да ви финансира, защото, уви, заниманията с политика са скъпо удоволствие. Ако новият десен проект изглежда обещаващ, скоро ще го налазят разни пишман-бизнесмени, клани-недоклани олигарси и обикновени тарикати, които отчаяно търсят излаз към властта, и ще трябва да реши кого включва и кого отпъжда. Това няма да е лесно решение, особено ако бъдат орязани субсидиите за партиите и се наложи да се финансира на пазарен принцип. И най-важното – трябва да постигне яснота по собствената си идентичност, за което всъщност говорим през цялото време. Не можеш да си автентично инклузивен, ако не знаеш кой си и не си спокоен със себе си. Защото изключването е основният механизъм, по който индивидите и групите конструират и поддържат своята идентичност, особено когато тя е крехка и несигурна. Всички го правим, не само дивите националисти. Ето, да вземем теб – ти ползваш в писанията си около шест езика, според настроението... Два от които – мъртви. Да бъдем честни. (Смях) Това е много мило и симпатично, но не е особено инклузивно спрямо онези, които не ги владеят, а те за жалост са огромно мнозинство. Докато прескачаш от английски и френски на латински и руски, може би искрено вярваш, че се опитваш да “включваш” и да образоваш въображаемия си читател, но реалният читател е твърде вероятно да се почувства изключен и непълноценен. Твоите текстове са класическа илюстрация на трагичния парадокс на космополитния човек, който се опитва да се свърже с провинциалната общност: ако иска да бъде разбран, трябва да се самоограничи и себередуцира; ако се стреми към автентична себеизява, е обречен на самота и отхвърляне. Добре разбирам защо след твоите писания няма форум – не ми се мисли какви попържни би отнесъл от онези локални клетници, които са понечили всуе да се досегнат до непроследимите асоциации и пермутации на твоя вавилонски дискурс. Казвам това, защото всяка общност от просветени съмишленици е изправена пред подобен риск – да се затвори в самодостатъчен и себещадящ свят, да развие вътрешен език и да бъде отхвърлена от средата като нещо чуждо и непроницаемо. Този културен конфликт е универсален, но в същото време няма универсално решение. Решението всеки път е контекстуално, като принципът един и същ – избирателна, дозирана пропускливост на границите, която осигурява връзка с външния свят без да застрашава груповата идентичност. Т.е. по-малко “кръгова отбрана”, и повече включване? В този контекст един десен политически проект, особено ако е либерален, автоматично и неизбежно ще се окаже в “морална кръгова отбрана”, да - просто защото ще бъде атакуван отвсякъде. По самия си замисъл подобен проект ще носи дискомфорт за масовия човек, който е едновременно неудовлетворен и самодоволен, несигурен и самонадеян. И тъкмо за това поставянето на трудни въпроси – каквито вие несъмнено ще поставяте – го дразни и гневи. Колкото и да дириш утеха във високите сфери на мисълта, няма как да си спестиш покрусата от сблъсъка с този неподреден, алогичен, съпротивляващ се на разума свят. Може би е и по-лошо – този “масов” свят се деконструира през цялото време, или поне чувството за него е такова. Тоест имаш и крах на елитите, но и крах на организиращия разказ. Тъкмо крахът на организиращия разказ извиква на живот “политиката на смисъла”, като някой удачно го нарече. Смисълът, разбира се, е голямото отсъстващо, великият неизвестен в един свят, управляван от скучни технократи и куха комуникация през социалните мрежи. Великият Неизвестен – така Хитлер е наричал демона, който го навестявал при окултните му пристъпи – се явява тогава, когато глобалният либерален ред започва да изглежда безсмислен и става непоносим. Неговото тънко лустро бързо се разпада и от мрачните дълбини на човешката природа се надигат примордиалните идентичности, племенните страсти, древния зов на кръвта. Това се е случвало многократно, още от античността, и ти като човек с класическо образование го знаеш. Аха. Марк Аврелий. Или мемоарите на Адриан. Да, във великолепното пресъздаване – да се върнем към твоя израз – на Маргьорит Юрсенар. Просветеният император-философ размишлява за обречеността на универсалната империя, разкъсвана от религиозен фанатизъм и племенен национализъм. В името на толерантността, мултикултурализма и универсализма, римляните решават да сложат голите статуи на всички богове в храма на Соломон, при което зилотите се вдигат на отчаян бунт. След близо две хиляди години космополитните потомци на юдеите тъгуват по прекрасния свят на късните Хабсбурги, който просто си отива; той е либерален, но... ...Минава през един последен shudder, Belle Époque, за да се срине след това. Да се срине и да загине в прегръдките на стария си враг – Османската империя, другият мултикултурен колос, който пада под ударите на национализма. Това се случва точно преди сто години. В тази връзка ти препоръчвам чудесната книга на Ърнст Гелнер за тъгата и самотата на либералните космополитни елити в залеза на Хабсбургска Европа: “Language and Solitude”. Гелнер, самият той виден антрополог и философ, размишлява за съдбата и творчеството на едни гениален философ – Витгенщайн, и на един гениален антрополог – Малиновски, в културния и политически контекст на тази преломна епоха. Приликите с нашето съвремие са поразителни. Сещам се, кой знае защо, и за Жорж Мустаки – “Non, je ne suis jamais seul/Avec ma solitude”. Говорим за самотата по повод на прословутия “десен проект” - не само защото той, поне в началото, ще бъде малко самотен, но и защото нашата култура е фатално белязана от самотата. Живеем в свят, в който повечето хора са ужасяващо самотни, но рядко си дават сметка за това, погълнати от фалшивото общуване в социалните мрежи. Тази самота и това повърхностно, непълно свързване с другите, поддържа несигурната и фрагментирана идентичност на късномодерния мрежови потребител. Захвърлени в задушаващата самота на виртуалните общности, все повече хора страдат от екзистенциално безпокойство – те отбягват пълноценното общуване лице в лице поради рисковете, които носи за крехкия им себеобраз, и същевременно копнеят за пълнокръвна, автентична човешка общност. Това не е ли нещо като конвулсивен копнеж по нещо като нов консерватизъм? По-скоро конвулсивен копнеж по колективно преживяване, по емоционална принадлежност към първична група. Трагичната изолираност на атомизирания индивид поражда влечение към заличаване на границите и разтваряне в груповата идентичност. Това е регресивен повик, който отвежда в посока, противоположна на консерватизма, към колективистичните, популистки утопии. Консерватизмът е нещо друго, той предполага структура, подреденост, йерархия на ценностите. Консервативният човек има ясно обособени граници и устойчива идентичност, която се поддържа от дългосрочни, реципрочни и обвързващи социални отношения. Той знае кой е и има сигурно място в света. Тази сигурност е вече изгубена или опасно застрашена от силите на глобализацията, които разместват пластовете и преобразяват света пред очите ни. Върху тези плаващи пясъци ще се наложи да градите новия си проект в свирепа конкуренция с други проекти, някои от които ще бъдат интуитивно по-примамливи за тревожните и неподготвени умове. Затова според мен подходът трябва да бъде едновременно изследователски и просветителски. Налага се да просвещавате, но без да допускате просвещенската грешка – наивното полагане, че човекът е същество разумно, което прави рационални избори, движено от трезва преценка на реалността. Което е и основната грешка на либералните утопии. Чист просвещенски дефект, чиито кисели плодове берем в момента. Цялата беля започва, разбира се, с Декарт, който постулира наличието на автономен, извънтелесен, рационален ум. Всъщност човешкият ум е в плен на тленното и греховно тяло, покварен от нечестиви желания, владян от бесове и страсти. Само в отделни и редки моменти този пленник успява да надмогне тварната си природа и да се извиси щастливо и трагично над порочното тяло и тъмните хумори, които циркулират в него. Образованите либерални елити обаче отказват да приемат този печален факт и упорито залагат на разума, настоявайки, че хората избират онова, което е в техен интерес – което ще направи живота им по-добър, по-хуманен, по-сигурен и управляем. И постоянно се оказват изненадани и разочаровани, когато тълпите радостно и неразумно се втурнат да рушат подредения и скучен свят, който просветените елити са изградили за тях. Такива сме ние, хората – палави деца, които обичат да чупят скъпите си играчки. Чувстваме се истински живи или когато творим, или когато рушим, и затова нашата цивилизация прилича на танц по ръба на пропаст. Трябва да сме реалисти за тези неща, както казва Логан Деветопръстия. Логан, който определено не споделя картезианския оптимизъм по отношение на човека (смях). И после? После счупеният свят се поправя, раните се лекуват, а просвещението продължава – с нова надежда, но с по-малко илюзии. И се натрупва знание. И тъга. Това ли го очаква новия десен проект? И това, но и много други неща, които не можем да знаем от сега. Знанието ще дойде с опита, ако, разбира се, хората в него са готови да се учат, както стана дума. Просто тръгвате и започвате да говорите – по възможност на български (смях) – за нещата, в които вярвате и които искате да направите, с някакви хора, които са готови ви изслушат и да споделят мислите и тревогите си с вас. Помагате им да се свържат в група, която след това се свързва с други групи и така, докато възникне жизнена гражданска общност. Важното е разговорът да не спира. Т.е. скъсяване на “властовото разстояние”. Да, с уговорката, че властта е в тях, а не във вас. Ако забравите това, Слави Трифонов услужливо ще ви го напомни. За да имате шанс, трябва хората да поискат да ви чуят, а за да има смисъл да ви чуят, трябва първо вие да се научите да ги чувате. Ще се наложи в движение да откривате подходящото съотношение между консерватизъм и прогресизъм, между идеализъм и прагматизъм, между популизъм и реализъм; а също така между затваряне и отваряне, между принципи и компромиси, между пропаганда и просвещение и пр. Едва ли ще е лесно, но ще бъде вълнуващо и ще научите много за обществото и за себе си. Определено си заслужава. Още на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

Започва делото срещу новите цени на билетите в градския транспорт в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/09/2879791_zapochva_deloto_sreshtu_novite_ceni_na_biletite_v/?ref=rss


Половин година, след като поскъпнаха билетите за градския транспорт в София, решението за увеличението на цената влиза в съда. Административният съд заседава днес за пръв път по това производство.

Поскъпването от 1 лев на 1.60 лв. беше приета с гласовете на ГЕРБ и помощта на част от общинските съветници от Реформаторския блок. Увеличена бе стойността и на талона от десет билета - от 8 на 12 лева. Новите цени бяха въведени от 1 юни. Оттогава по-скъпо струва и на гратисчиите, ако бъдат...

Затварят булевард в Пловдив за следствен експеримент

https://www.24chasa.bg/novini/article/5925661

Затварят булевард в Пловдив за следствен експериментПолицията затваря част от булевард "Руски" в Пловдив за важен следствен експеримент, съобщи Нова телевизия. В 1,20 часа през нощта на 18 ноември с много висока скорост 26-годишния Любомир Трайков удари автомобила си в друга кола, уби трима души и остави общо четири деца сираци. Момчето се изправи очи в очи с вдовицата на една от жертвите си и

Джерман отпада като вариант за изграждане на депо, новият терен е този в Пиперево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628509

Джерман отпада като вариант за изграждане на депо за битови отпадъци. С тайно гласуване председателите на групи в ОбС Дупница гласуваха и определиха новият терен да бъде този в землището на с. Пиперево.При първото гласуване с равен брой точки се оказаха терените в с. Пиперево и този до съществуващото сметище в Дупница. След тях бяха терена в Джерман и този в Самораново. При повторното гласуване, в пликовете трябваше да има един от двата терена Пиперево или до старото сметище. След балотаж в пликовете имаше 6 гласа за Пиперево и 2 за този над жк...

ГЕРБ няма да подкрепи РБ и ПФ за кабинет в този парламент

http://bulgarski.pogled.info/news/80291/gerb-nyama-da-podkrepi-rb-i-pf-za-kabinet-v-tozi-parlament

/Поглед.инфо/ "ГЕРБ няма да участва при съставяне на правителство в рамките на 43-то НС", декларира пред журналисти в кулоарите на парламента Десислава Атанасова. Тя уточни все пак, че политическата коректност изисква да разговарят с Реформаторския блок, ако след връчване на третия проучвателен мандат в понеделник, получат покана от тях.

Румен Радев и Илияна Йотова се срещнаха с посланиците на страните от ЕС

http://bulgarski.pogled.info/news/80290/rumen-radev-i-iliyana-iotova-se-sreshtnaha-s-poslanitsite-na-stranite-ot-es

/Поглед.инфо/ Новоизбраният президент Радев изрази надежда след встъпването му в длъжност отношенията с европейските партньори да продължат в дух на приемственост, диалог и сътрудничество.

2-годишно дете издъхна от недояждане

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628508

2-годишно момче от хасковското село Николово почина от недояждане и лоши грижи. Детето е било докарано в хасковската болница вчера в късния следобед в изключително тежко състояние. Опитите на лекарите да възстановят жизнените му показатели не се увенчали с успех. Аутопсията показала, че детето е било недохранвано и е имало много хронични заболявания, нефункциониращи бъбреци, трайно обездвижване на ставите и тежък дерматит с почти свлечена кожа на места по тялото. По случая работа е започнала и полицията....

Цената на софийското билетче за транспорт влиза в съда

http://offnews.bg/news/n_1/n_641804.html

За 9 декември е насрочено делото за цената на билета на градския транспорт в София. Новата цена от 1.60 лв. влезе в сила от 1 юни, след като беше приета от Столичния общински съвет (СОС). Срещу това решение бяха подадени 42 жалби от граждани и организации, които бяха обединени в едно дело. Един от жалбоподателите - Сдружение "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи", оспорва посочената наредба изцяло, поради съществени нарушения при приемането ѝ, както и поради противоречията ѝ с отделни закони. Един от основните мотиви в жалбата е свързан с това, че СОС не е компетентен да решава за цените на градския транспорт. В неговите правомощия са единствено цените за таксиметровите превози на територията на общината. От сдружението посочват, че наредбата на общината не може да урежда основни положения, които са уредени със закон и напомнят, че цените на останалите услуги се формират при свобода на договаряне, конкуренция на пазара и търговските практики. Вторият пункт, по който от сдружението атакуват наредбата, са основанията за издаването ѝ. Според решението на СОС основанието е разпореждането с имущество на общината, но на практика имуществото на градския транспорт принадлежи на самите транспортни дружества, "което означава, че само те и единствено те могат да издават актове по управление на това имущество." Според сдружението също така липсва финансова обосновка и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз, каквото е изискването в Закона за нормативните актове. Това от своя страна е съществено нарушение, което е самостоятелно основание за отмяна, се посочва в мотивите. Атакуват се и текстовете, с които СОС възлага на кмета за делегира правомощия на длъжностни лица на служителите дружество. Става въпрос за контрольорите, които на практика издават наказателни актове от името на кмета. "Столичният общински съвет няма правото да придава такова качество на лица от частно дружество, каквото безспорно е Центърът за градска мобилност, с наредба и то в противоречие на Наказателния кодекс и на Закона за административните нарушения и наказания", се посочва още в жалбата. С нея се оспорва и възможността полицаи да придружават контрольорите, тъй като това е в противоречие със Закона за МВР.

Църквата почита Света Анна, вижте кои празнуват днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5925656

Църквата почита Света Анна, вижте кои празнуват днесДнес българската православна църква отбелязва деня на Св. Ана. Според библията Св. Анна е майката на Дева Мария. На Зимна Св. Анна църквата чества нейното зачатие. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Дълго време Йоаким и Анна нямали деца.

Радарите за превишена скорост днес - 9 декември във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=338220

Служители на КАТ ще следят днес - 9 декември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч. Аспарухов мост - северен пътен възел 08:40ч.

Ало апашите във Варненско "заработили" 1 млн. лева за 2 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/5925652

Ало апашите във Варненско "заработили" 1 млн. лева за 2 годиниНад 1 милион лева са щетите от телефонни измами от 2015 година досега във Варна, съобщиха от полицията. Телефонните измами са средно по 150-200 годишно и от 2014 година отбелязват ръст. Началникът на сектор "Криминална полиция" старши инспектор Живко Костадинов в Трето управление на полицията в морската столица съобщи,

Победата в Алепо ще бъде голяма стъпка за прекратяването на войната в Сирия

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/80289/pobedata-v-alepo-shte-bade-golyama-stapka-za-prekratyavaneto-na-voinata-v-siriya

/Поглед.инфо/ Победата на сирийската армия в Алепо ще бъде „голяма стъпка” към прекратяването на 5-годишната гражданска война в страната. Това заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за вестник „Ал Уатан”. Въпреки това той е на мнение, че разгромяването на бунтовническите групи в града няма да прекрати конфликта.

Времето днес - облачно и с температури до 14 градуса

http://offnews.bg/news/n_1/n_641803.html

Днес ще е предимно слънчево, с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа умерен, в Дунавската равнина – до силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са предимно между 9° и 14°. По Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се появи разкъсана средна и висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 11 и 14°. Температурата на морската вода е 8 - 9°. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала. Над планините ще бъде предимно слънчево, с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра – около 2°.

Боян Петров обяви кои върхове ще атакува през 2017 г. И да - Еверест е сред тях

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/09/2879368_boian_petrov_obiavi_koi_vurhove_shte_atakuva_prez_2017/?ref=rss


Алпинистът Боян Петров обяви официално кои са следващите му цели по пътя от проекта да се превърне в първия българин, стъпил на всички 14 осемхилядници.

Ако възстановяването му след тежките травми от катастрофата в Кресненското дефиле през август върви наред и той е в физическо състояние да катери през късната пролет, ще атакува два върха в Хималаите и последния оставал му в Пакистан.

След като направи два пъти по три върха над 8000 метра в предишните години, през 2017-а...

73-годишният Мик Джагър стана баща за осми път

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5925648

73-годишният Мик Джагър стана баща за осми пътВокалистът на рок групата "Ролинг Стоунс" Мик Джагър стана баща за осми път, съобщава "Ройтерс". Приятелката му, която е балетна танцьорка, е родила син в Ню Йорк, информира говорителят на Джагър. "Синът на Мелани Хамрик и Мик Джагър беше роден днес в Ню Йорк и те двамата са щастливи. Мик беше в болницата за раждането.

Софийски съдии излизат на протест

http://offnews.bg/news/n_1/n_641784.html

Съдии от Софийския районен съд ще протестират утре пред Висшия съдебен съвет. Мотивът - недоволство от цялостната политика на съвета. В съобщението за протеста се казва, че съдът не получава необходимата институционална подкрепа от ВСС за решаване на натрупаните проблеми. В същото време е "обект на непрестанни проверки, които се превръщат в инструмент за накърняване на независимостта". На заседанието си членовете на Висшия съдебен съвет оспориха тези твърдения. Имаше крайни изказвания, че зад митинга стояли други цели, а мотивите били пълни с лъжи и манипулации. Посочени бяха примери как най-големият и най-натоварен съд в страната е бил подпомогнат - с назначения, средства, щатни бройки. Решено беше тази информация да се качи на сайта. Освен това ВСС ще се срещне с протестиращите - да ги информира какво е направено за тях и да ги изслуша.

Скандал с български детегледачки, принудени да слугуват във Великобритания

https://www.actualno.com/society/skandal-s-bylgarski-detegledachki-prinudeni-da-sluguvat-vyv-velikobritanija-news_580620.html

Скандал с измамени детегледачки, заминали на езиково обучение във Великобритания. При евентуалното заминаване на българките в чужбина на „езиково обучение”, трябвало да бъдат настанени в приемно семейство, където спокойно да усъвършенстват езика си. По програмата

Най-важното от Варна във вчерашния 8 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=338179

Търсят кръводарители с група „А" във Варна Недостиг на кръв и кръвни продукти с група „А" има в голяма част от клиниките във Варна. От Районния център по трансфузионна хематология очакват дарители, научи Moreto.net. Коледни спортни турнири и танцов маратон през уикенда във Варна Поредица от коледни спортни турнири и танцов маратон ще се проведат във Варна през уикенда, съобщиха от дирекция „Спорт“ към Община Варна за Moreto.

Путин е възмутен от отношението на Запада към гибелта на руските медици

http://svetoven.pogled.info/news/80287/putin-e-vazmuten-ot-otnoshenieto-na-zapada-kam-gibelta-na-ruskite-meditsi

/Поглед.инфо/ Москва не може да приеме позицията на западните структури по отношение на гибелта на руските военни медици в Сирия. Това заявление президентът Путин направи по време на заседание на Съвета за развитие на гражданското общество и правата на човека, предаде кореспондент на "Лента.ру". За това съобщи Рамблер, в четвъртък (8 декември).

Съдии и служители от СРС ще протестират

https://www.actualno.com/politics/sydii-i-slujiteli-ot-srs-shte-protestirat-news_580632.html

На 9 декември от 11:00 до 13:00 часа, пред сградата на ВСС съдии и служители от Софийски районен съд /СРС/ ще проведат митинг. Целта е да се изрази недоволство с цялостната политика на ВСС и да се защити независимостта на СРС. До протеста се стигна след като ВСС отказа да изслуша пр

Почина Джон Глен - първият американски астронавт, излязъл в орбитата на Земята

https://www.24chasa.bg/novini/article/5925642

Почина Джон Глен - първият американски астронавт, излязъл в орбитата на ЗемятаДжон Глен, първият американски астронавт, излязъл в орбитата на Земята, и дългогодишен сенатор, почина днес на 95-годишна възраст, предадоха световните агенции, цитирани от БТВ. Той е починал близо седмица, след като бе приет в болница в Кълъмбъс, щата Охайо, като причината за смъртта му не се съобщава.

Коледно надиграване тази събота в зала "Дунав"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628507

На 10 декември, събота, от 17:30 ч., зала „Дунав” за поредна година ще оживее в ритъма на фолклорните танци по време на традиционното КОЛЕДНО НАДИГРАВАНЕ, организирано от Община Русе и ФТТ „Найден Киров” в рамките на Коледно-Новогодишния фестивал Русе’ 2016. КОЛЕДНОТО НАДИГРАВАНЕ отново обещава на почитателите на фолклора едно бляскаво шоу с изключително настроение и динамика. Водещ на фолклорния празник ще бъде Илия Деведжиев.Голям интерес към събитието по традиция проявяват редица изявени русенски фолклорни танцови ансамбли, като участие ще в...

Как могат да бъдат решени основните противоречия между Русия и Запада?

http://svetoven.pogled.info/news/80286/kak-mogat-da-badat-resheni-osnovnite-protivorechiya-mezhdu-rusiya-i-zapada

/Поглед.инфо/ Руски и западни експерти обсъдиха в Москва наболели въпроси на международната политика, по които Русия не може да намери общ език със САЩ и Европа: разширяването на НАТО, войната в Сирия и конфликтът в източна Украйна.

Още 7 робота LEGO пристигнаха в ПМГ „Баба Тонка”- Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628506

Още 7 робота LEGO вече са на разположение на възпитаниците на ПМГ „Баба Тонка”–Русе. Те бяха закупени със средства на Училищното настоятелство и със съдействието на ДАРТЕК. Така, за обучението по роботика в пети клас, вече има 13 комплекта и всеки ученик ще се обучавай на отделен робот. През последните две години са инвестирани близо 20 хил.лв за оборудване, необходимо за часовете по роботика в училището. 14 хил.лв са предоставени от Училищното настоятелство, а останалите – от бюджета на учебното заведение. Амбицията на ръководството на ПМГ „Ба...

През 2016 "Фейсбук" е говорил най-много за политика

http://svetoven.pogled.info/news/80285/prez-2016-feisbuk-e-govoril-nai-mnogo-za-politika

/Поглед.инфо/ Президентските избори в САЩ и политиката в Бразилия са най-обсъжданите теми тази година в социалната мрежа „Фейсбук” по света. Това са водещите теми в мрежата, съобщи компанията Facebook като публикува в четвъртък списък с водещите теми в социалната мрежа в глобален мащаб.

Докъде може да стигне напрежението в един съд в малък град

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/09/2879552_dokude_moje_da_stigne_naprejenieto_v_edin_sud_v_maluk/?ref=rss


Докъде може да стигне напрежението в един съд в малък град? Отговорът на въпроса е кратък - до съдебно дело.

Това усещане - за напрежение между настоящи и бивши съдебни служители, оставиха десетимата свидетели, които вчера дадоха показания по процеса срещу бившия вече председател на Районния съд в Раднево Евелин Драганов. Той е подсъдим по обвинение за закана в убийство на деловодителката Йовка Митева.

"Мръсна к...о, сега ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще...

Бежанци умират от хипотермия, опитвайки се да прекосят Средиземно море през зимата

https://www.24chasa.bg/novini/article/5925640

Бежанци умират от хипотермия, опитвайки се да прекосят Средиземно море през зиматаБежанци умират от хипотермия, след като хиляди продължават с отчаяните опити да преминат през Средиземно море в условията на падащи температури и влошени метеорологични условия, пише The Independent, цитиран от Фокус. Докато европейските лидери приветстваха „успеха“ на споразумението, чиято цел беше да се спре притока на мигрантски лодки от Турция

Мик Джагър стана баща за осми път на 73 години

http://www.mediapool.bg/mik-dzhagar-stana-bashta-za-osmi-pat-na-73-godini-news257556.html

Солистът на "Ролинг Стоунс" Мик Джагър стана баща на 73-годишна възраст за осми път, предадоха агенциите. Приятелката му - американската балерина Мелани Хамрик, е родила момченце в четвърък в Ню Йорк. Това съобщи говорителят на певеца Бърнард Дохърти. Той уточни, че по време на раждането Джагър е бил в болницата. Певецът има седем деца на възраст между 17 и 45 години, а през 2014 г. стана и прадядо. Джагър е заедно с Хамрик от две години. Той излиза с балерината след самоубийството на Лурин Скот през 2014 г., с която беше заедно в продължение на 13 години. Мик Джагър има деца от Марша Хънт, Бианка Джагър, Джери Хол и Лусиана Хименес Морад. Джейд, една от петте му внуци, роди правнучка през май 2014 г.

Пътна обстановка в страната - 9 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=338221

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Пловдив: Затворени за движение са пътните връзки на АМ „Тракия“: Пловдив-София и София-Раковски. За направлението от Пловдив-София се препоръчва обход през Трилистник на км 137, под АМ „Тракия“ и надясно за София.

В ООН заговориха за нови преговори на Дамаск с опозицията

http://svetoven.pogled.info/news/80284/v-oon-zagovoriha-za-novi-pregovori-na-damask-s-opozitsiyata

/Поглед.инфо/ Специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура смята, че е дошло време да се обмисли възобновяване на преговорите между Дамаск и опозицията. Той заяви това пред журналисти след закритата среща на Съвета за сигурност на ООН.

Над 13 000 литра кръв годишно бракуват болниците

https://www.actualno.com/healthy/nad-13-000-litra-kryv-godishno-brakuvat-bolnicite-news_580619.html

Над 13 000 литра е бракуваната кръв годишно. А причината – съмнения в качеството на кръвта, както и такива в здравословното състояние на дарителите. Контролът се е затегнал още повече след скандалния случай в Русе, при който на пациент бе прелята кръв, заразена с малария, съ

Софийският районен съд ще протестира пред съдебния съвет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/09/2879846_sofiiskiiat_raionen_sud_shte_protestira_pred_sudebniia/?ref=rss


Най-големият и най-натоварен съд в страната ще протестира пред Висшия съдебен съвет (ВСС). Поводът - назначената по-рано тази седмица поредна проверка и образуването на дисциплинарно производство срещу съдия Мирослава Тодорова.

От съда приветстват подкрепата на всеки член на гражданското общество и на юридическата гилдия и уточняват, че за времето на митинга работата на СРС ще се осъществява в намален състав на администрацията.

Протестът е насрочен за 11 ч. пред Висшия...

И една цигара на ден е вредна, показа мащабно американско проучване

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/12/09/2879713_i_edna_cigara_na_den_e_vredna_pokaza_mashtabno/?ref=rss


Популярен мит е, че цигарите не са вредни, ако се пуши рядко и по малко, също и че ако ги спреш дори в зряла възраст рисковете от заболяване и скъсяване на живота заради дима се намаляват значително. Всъщност и една цигара на ден повишава опасността от сърдечно съдови проблеми с 50%, а отказалите се на 50 години остават в групата с 44% риск от преждевременна смърт.

Такива са изводите от мащабно дългогодишно изследване, проведено от Националния център за изследване на онкологични...

Слънчево и до 14 градуса днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5925634

Слънчево и до 14 градуса днесДнес ще е предимно слънчево, с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа умерен, в Дунавската равнина – до силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са предимно между 9° и 14°. Това съобщиха за „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН).

Честваме Света Анна - покровителка на брака, семейството и майчинството

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628505

На 9 декември Българската православната църква чества зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Християнският култ към светицата се разпространява във Византийската империя още през VI век, когато е построена първата църква, носеща името й. В същия ден се почита и майката на пророк Самуил, която носи същото име - Анна. Тя е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците. Почита се от жените, които в нейния ден не работят, за да не се разболяват децата им и не боядис...

Какво е да дишаш през рана разказва полицай от Барселона, който станал писател

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/12/09/2879712_kakvo_e_da_dishash_prez_rana_razkazva_policai_ot/?ref=rss


Един ден Виктор дел Арбол се разхождал покрай рибния пазар на крайбрежния квартал на Барселона - "Барселонета". На една сергия видял как риба се опитва да диша, издувайки хрилете си, които му напомнили жива рана. Така се ражда заглавието на романа му, който току-що излезе на български под името "Живи рани" (Respirar por la herida). На испански изразът се използва, за да покаже, че някой изпитва голяма болка.

В продължение на 20 г. Дел Арбол работи като полицай в Барселона....

Какво е да дишаш през рана разказва полицай от Барселона, който станал писател

http://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/oblasti/kultura/2016/12/09/2879712_kakvo_e_da_dishash_prez_rana_razkazva_policai_ot/?ref=rss


Един ден Виктор дел Арбол се разхождал покрай рибния пазар на крайбрежния квартал на Барселона - "Барселонета". На една сергия видял как риба се опитва да диша, издувайки хрилете си, които му напомнили жива рана. Така се ражда заглавието на романа му, който току-що излезе на български под името "Живи рани" (Respirar por la herida). На испански изразът се използва, за да покаже, че някой изпитва голяма болка.

В продължение на 20 г. Дел Арбол работи като полицай в Барселона....

Нов подход към ютилити дейностите в региона

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628504

Сдружението „Бизнес и иновативен клъстер Русе +“ получи регистрацията си в Русенски окръжен съд. При председателството на доц. д-р Стефко Бурджиев, учредителите заседаваха и приеха правила за организиране на дейност в обществена полза за да се впишат в публичния регистър към МП. Правила бяха приети и в съответствие с изискванията на закона за мерките срещу финансирането на тероризма. Изключителен интерес сред участниците предизвика включената в дневния ред презентация на инж. Константин Велев. Темата беше „Иновативен интегриран подход към ютили...

Православната църква почита света Анна

http://www.mediapool.bg/pravoslavnata-tsarkva-pochita-sveta-anna-news257555.html

На днешната дата - 9 декември, православната църква чества зачатие на св. Анна, майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Имен ден празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка. Според библейския разказ Анна и нейният съпруг Йоаким, които нямали деца близо двайсет години, били посетени от ангел, който им съобщава, че ще бъдат дарени с наследник. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на 3-годишна възраст Мария е отведена във Втория храм. Източноправославната църква приема св. Анна през VI век, като тя и Йоаким са наричани свети и праведни богоотци. В Римокатолическата църква едва през XIII век е приета Анна, а официално е канонизирана през 1854 г. Българската православна църква отбелязва зачатието на св. Анна на 9 декември, а нейната смърт – на 25 юли. Народът почита деня и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици. Затова стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки. Момите посаждат пшеница в гърне и топят клонки от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището. Ако до Нова Година пшеницата поникне и клонките се разлистят, момата ще се омъжи през следващата година, и то за добър момък. Поверията твърдят, че в тази нощ черните магии "хващат". Затова строго се спазват различните забрани: жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

Православната църква чества зачатието на св. Анна

http://www.mediapool.bg/pravoslavnata-tsarkva-chestva-zachatieto-na-sv-anna-news257555.html

На днешната дата - 9 декември, православната църква чества зачатие на св. Анна, майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Имен ден празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка. Според библейския разказ Анна и нейният съпруг Йоаким, които нямали деца близо двайсет години, били посетени от ангел, който им съобщава, че ще бъдат дарени с наследник. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на 3-годишна възраст Мария е отведена във Втория храм. Източноправославната църква приема св. Анна през VI век, като тя и Йоаким са наричани свети и праведни богоотци. В Римокатолическата църква едва през XIII век е приета Анна, а официално е канонизирана през 1854 г. Българската православна църква отбелязва зачатието на св. Анна на 9 декември, а нейната смърт – на 25 юли. Народът почита деня и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици. Затова стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки. Момите посаждат пшеница в гърне и топят клонки от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището. Ако до Нова Година пшеницата поникне и клонките се разлистят, момата ще се омъжи през следващата година, и то за добър момък. Поверията твърдят, че в тази нощ черните магии "хващат". Затова строго се спазват различните забрани: жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

Русия и Куба подписаха договор за отбранително сътрудничество

http://svetoven.pogled.info/news/80283/rusiya-i-kuba-podpisaha-dogovor-za-otbranitelno-satrudnichestvo

/Поглед.инфо/ Руската федерация и Куба подписаха програма за технологическо сътрудничество в областта на отбраната до 2020 година, предаде ТАСС.

Варна сред най-застрашени от киберпрестъпления градове

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628503

Варна е сред градове, които са най-застрашени от киберпрестъпления у нас. Това сочи доклад на Майкрософт. Нелицензираният софтуер или деактивирането на автоматичното обновяване на защитата е една от основните причини компютрите у нас да се заразяват. Най-разпространеният вирус, открит по време на това изследване, всъщност е и доста стар - той може да сваля файлове и да копира всичките ви пароли години наред. Само в София заразените с него компютри са близо 2500. Следват Варна, Пловдив и Бургас плюс - сравнително малкия град Перник, съобщава

Православната църква чества Света Анна

https://www.actualno.com/celebrate/pravoslavnata-cyrkva-chestva-sveta-anna-news_580606.html

Православната църква чества зачатие на Света Анна на 9 декември. В календара на православната църква този празник е тясно свързан с празника на Рождество на Пресвета Богородица. На 9 декември се почита зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Света Анна се смята за пок

Откриха опашка на динозавър, запечатана в кехлибар

https://www.24chasa.bg/novini/article/5925632

Откриха опашка на динозавър, запечатана в кехлибарОпашка на динозавър на възраст 99 млн. години е била намерена запечатана в кехлибар, което е едно безпрецедентно откритие за учените, предава CNN. Китайски палеонтолог е открил образеца, който е с размерите на изсушена кайсия на пазара за кехлибар в северната част на Мианмар, край границата с Китай.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=338219

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 9 декември са възможни смущения на електрозахранването в няколко варненски района, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч. до 16:00 ч.

Германски дипломати се проверяват щателно от турските властии и изпускат полети

http://svetoven.pogled.info/news/80282/germanski-diplomati-se-proveryavat-shtatelno-ot-turskite-vlastii-i-izpuskat-poleti

/Поглед.инфо/ Притежателите на германски дипломатически паспорти се подлагат на щателна проверка на контролните пунктове на международното летище „Ататюрк” в Истанбул.

Температурите се повишават

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628502

В петък над Източна България ще има променлива средна и висока облачност, на места намаляваща до слънчево. Ще духа умерен до засилен вятър, който следобед ще започне отслабва. Максималните температури ще са между 9 и 14 градуса, за Варна - около 12 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, а температурата на морската вода - до 9 градуса....

Нова хибридна система и модерни батерии за хибрида "Лексус" LC500h

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/12/09/2879786_nova_hibridna_sistema_i_moderni_baterii_za_hibrida/?ref=rss


Нова хибридна система и по-леки и компактни батерии, това са само част от иновациите в купето "Лексус" LC500h, което през пролетта излиза на пазара първо в САЩ. Изглеждащият супер агресивно автомобил се роди от прототипа LF-LC, който преди пет години събра отлични отзиви.

"Лексус" и хибрид до голяма степен са синоними в последните години, а новото спортно купе 500h ще е не само икономично, но и много вълнуващо за каране. Тези обещания обаче за момента не са подкрепени с технически...

Руският спорт очаква с трепет новия допинг доклад на WADA

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/12/09/2879684_ruskiiat_sport_ochakva_s_trepet_noviia_doping_doklad/?ref=rss


Световната антидопингова агенция (WADA) държи шах световния спорт, в частност в руския, с новия си доклад, който ще бъде представен днес.

Около 100 руски спортисти получиха забрана да се състезават на олимпийските игри в Рио де Жанейро през август след разкритията в първата част от разследването през януари. Основният извод в него беше, че в Русия съществува широкомащабна, подкрепяна от държавата система за употреба на забранени препарати.

Днешният доклад на работната...

Вече е време да отпадне минималната работна заплата

http://offnews.bg/news/n_1/n_641762.html

Може би е дошло времето и в България да се въведе минимална часова ставка вместо минимална месечна работна заплата. Държавите от ЕС, в които националните минимални работни заплати не се определят на месечна база (а например почасово или седмично), заплащането се преизчислява в месечно заплащане, като се използват коефициенти на преобразуване: Германия: (почасово заплащане x 40 часа x 52 седмици) / 12 месеца; Ирландия : (почасово заплащане x 39 часа x 52 седмици) / 12 месеца; Франция : данни за януари 1999 г. — януари 2005 г.: (почасово заплащане x 39 часа x 52 седмици) / 12 месеца; данни от юли 2005 г. насам: (почасово заплащане x 35 часа x 52 седмици) /12 месеца; Малта : (седмично заплащане x 52 седмици) /12 месеца; Великобритания: (почасово заплащане x среден основен брой платени часове седмично за наетите лица на пълно работновреме във всички сектори x 52,18 седмици)/ 12 месеца;  Средните почасови разходи за труд в ЕС-28 се оценяват на 25,03 евро през 2015 г. и на 29,50 евро в еврозоната в ЕЗ-19. Тези средни стойности обаче крият значителни различия между държавите членки на ЕС, като най-ниските брутни почасови доходи са отчетени в България. Сега почасовото заплащане в България е уредено нормативно, с постановление на МС, което определя успоредно съществуване на минимална работна заплата и минимална почасова ставка. При отпадане обаче на минималната работна заплата няма да може вече минималната работна заплата и минималната почасова ставка да съществуват заедно. Въвеждането на минимално почасово заплащане ще повиши гъвкавостта на пазара на труда, като минималните почасови ставки могат да се актуализират всяка година. При почасовото заплащане ще се увеличат ефективността и производителността на работниците и служителите. Това ще доведе до конкуренция между работодателите и добрите служители ще се привличат там където почасовото възнаграждение е по-добро. За след работното време се плаща екстра като overtime с горница 50%, например. Минималната задължителна почасова ставка трудно може да бъде "заобиколена" чрез договор с подизпълнител. Минималната почасова ставка ще изсветли сивия сектор, защото ще се удържат осигуровки за всеки отработен час, оттам и осигурителните вноски за пенсия, което ще доведе до повишаване на пенсиите. Румен Гълъбинов е финансист и бивш зам.-шеф на Комисията за финансов надзор. Статията му е написана за OFFNews.

Прогноза за времето - 9 декември (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-9-dekemvri-petyk-news_580610.html

Минималните температури ще са предимно между минус 2 и 3°. Днес ще е предимно слънчево, с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа умерен, в Дунавската равнина – до силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са предимно между 9° и 14°. По Черномор

Константин Пенчев: Ако Плевнелиев направи служебен кабинет, Радев не е длъжен да го сменя

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5925275

Константин Пенчев: Ако Плевнелиев направи служебен кабинет, Радев не е длъжен да го сменя- Г-н Пенчев, кое е по-добре за страната - да има ново правителство в този парламент, президентът Росен Плевнелиев да назначи служебно или да се изчака 22 януари, когато новият държавен глава Румен Радев назначи служебен кабинет и насрочи предсрочни избори? - Зависи от политиците. Не виждам никаква трагедия, ако отидем на предсрочни избори.

Статистиката отчете спад на очакваната продължителност на живота в САЩ

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/80281/statistikata-otchete-spad-na-ochakvanata-prodalzhitelnost-na-zhivota-v-sasht

/Поглед.инфо/ Очакваната продължителност на живота в САЩ се е понижила за първи път от 1993 година. Това сочат данните от доклад на Националния център по медицинска статистика (National Center for Health Statistics). Неочакваното снижение на ключовия демографски показател се свързва преди всичко с първото за десетилетие увеличаване на смъртността.

Християните почитат Света Анна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/09/2875822_hristiianite_pochitat_sveta_anna/?ref=rss


Българската православната църква почита на 9 декември зачатието на Богородица от нейната майка Света Анна.

Света Анна (от староеврейската дума Hannah - благодат) е смятана за закрилница на семейството и майчинството, на девиците и вдовиците.

Според Протоевангелието на Яков праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца. Желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени, че той се смилил над тях и изпълнил молбата им. Един ден, докато Анна работела в градината, при...

Хиляди цивилни напускат райони на боевете в Алепо

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/80280/hilyadi-tsivilni-napuskat-raioni-na-boevete-v-alepo

/Поглед.инфо/ Около 8,5 хиляди жители на сирийския град Алепо са напуснали през последното денонощие районите, контролирани от опозиционните на Дамаск бойци. Данните са на руския Център за помирение на враждуващите страни на територията на Сирия, цитирани от ТАСС.

Столицата и големите градове са най-застрашени от киберпрестъпления у нас

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628500

Столицата и големите градове са най-застрашени от киберпрестъпления у нас. Това сочи доклад на Майкрософт.Нелицензираният софтуер или деактивирането на автоматичното обновяване на защитата е една от основните причини компютрите у нас да се заразяват.Най-разпространеният вирус, открит по време на това изследване, всъщност е и доста стар - той може да сваля файлове и да копира всичките ви пароли години наред. Само в София заразените с него компютри са близо 2500. Следват Варна, Пловдив и Бургас плюс - сравнително малкия град Перник, съобщава

9 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=338218

Събития: 536 г. – Византийският генерал Велизарий превзема Рим и прогонва племето остготи от пределите на Италия. 1212 г. – Фридрих II е коронован за крал на Германия. 1738 г. – Управата на полския град Вроцлав прогонва евреите от града.

Православната църква чества Света Анна

http://bulgarski.pogled.info/news/80279/pravoslavnata-tsarkva-chestva-sveta-anna

/Поглед.инфо/ Православната църква чества зачатие на Света Анна на 9 декември. В календара на православната църква този празник е тясно свързан с празника на Рождество на Пресвета Богородица.

Православната църква почита Света Анна

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/dNcXC5WLNL4/

На 9 декември православната църква чества зачатието на Света Анна – майка на Богородица. Тя закриля брака, семейството, девойките, бременните жени и вдовиците. Дълго време семейството на Йоаким и Анна нямало деца. В малкия градец Назарет, където те живеели, бездетството не се посрещало със съчувствие. Естествено, молитвата и надеждата на двамата била за дете. Някои обясняват с тези тревоги и вълнения името, което Йоаким и Анна дават на дългоочакваната си рожба. Защото Мария, означава “надежда” и е близко до Мара името, с което свекървата на Рут – Ноемин, искаше да бъде наричана след нещастията, които преживя, тъй като Мара означава “горчивина” или “изпълнена с горчивина”. Празникът на Св.Анна се почита много от жените, които в този ден не работят, за да не се разболяват децата им. Момите пускат пшеничени зърна в ново гърне с вода. Ако до Нова година зърната покълнат, това е знак за скорошна женитба.
Счита се, че името Анна е второто по разпространение в християнския свят. Носещите това име честват именния си ден на празника “Зачатие на св. Анна” – 9 декември.

Честит имен ден на Ана, Анета, Анелия, Анка, Анна, Аница, Анелия, Аня, Яна, Янка, Янко!

Съдии и служители от СРС излизат на протест

http://bulgarski.pogled.info/news/80278/sadii-i-sluzhiteli-ot-srs-izlizat-na-protest

/Поглед.инфо/ На 9 декември от 11:00 до 13:00 часа, пред сградата на ВСС съдии и служители от Софийски районен съд /СРС/ ще проведат митинг. Целта е да се изрази недоволство с цялостната политика на ВСС и да се защити независимостта на СРС.

Съдии и служители от СРС излизат на протест

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628489

Днес от 11.00 до 13.00 ч. пред сградата на Висшия съдебен съвет съдии и служители от Софийски районен съд (СРС) ще проведат митинг. Целта е да се изрази недоволство с цялостната политика на ВСС и да се защити независимостта на СРС. До протеста се стигна след като ВСС отказа да изслуша председателя на съда относно неравнопоставеното положение, в което са поставени свръхнатоварените служители на СРС в сравнение с други съдебни органи, съобщават от съдебната институция. Решенията на ВСС в тази насока, включително новият Класификатор н...

Прогноза за времето - 9 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=338217

Днес над страната се очаква слънчево време. По Черноморието също ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се появи разкъсана средна и висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северодзапад. Максималните температури ще са между 11 и 14°.

"Надежда за Ники" събира средства за лечението на млад мъж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628412

Благотворителен концерт и коледен базар организират в подкрепа на Николай Иванов от Асеновград. Нека заедно да подадем ръка на този млад човек за неговото пълно лечение, призовават неговите близки и приятели. Цената на лечението му продължава да нараства паралелно с продължаването на предстоящите скенери, изследвания и терапии. В момента момчето провежда лечение в Испания и за да плати на клиниката там, са му необходими още близо 45 хил. евро. В Градска библ...

Съдът решава дали поскъпването на билета в София е законно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628488

В Софийския административен съд стартира делото на граждани и граждански организации срещу решението на Столичния общински съвет за новата цена на билета за обществен транспорт в София. Новата цена влезе в сила от 1 юни 2016 г. въпреки обжалванията и твърденията, че след като актът е обжалван, той не може да влезе в сила. Реакциите след новата цена на билета и апел: Не бийте контрольора Решението №270 на Столичния общински съвет (СОС) за увеличение на цената бе взето на 14 април...

Най-голямата колониална крепост в Азия

http://vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/naj-goliamata-kolonialna-krepost-v-aziia-6062588

„Без багаж“ ни отвежда до един от най-интересните градове, построени от португалците през 16 век

Днес празнуват именици и... Ще се изненадате кой още

http://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dnes-praznuvat-imenici-i...-shte-se-iznenadate-koj-oshte-6062566

Имен ден празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка. Народът почита деня и като празник на... врачките

На 9 декември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5924885

На 9 декември рожден ден иматБелла Цонева, актриса Вяра Церовска, кмет на Перник Проф. Димитър Токушев, бивш председател на Конституционния съд Евелина Павлова, журналистка и тв водеща Коцето Калки (Костадин Георгиев), певец Костадин Паскалев, бивш вицепремиер и министър, бивш кмет на Благоевград Любомир Павлов,

Ученици засаждат 100 фиданки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628403

100 дървета ще бъдат посадени от учители и ученици от Туристически клуб към СУ „Отец Паисий“ в Враца със съдействието на служители от Дирекция на природен парк „Врачански Балкан“. Акцията започва днес в 10 ч. Фиданките са от видовете черен бор, явор и кестен, и ще бъдат посадени в двора на Средното училище „Отец Паисий“ и пред информационните центрове на Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ във Враца и с. Лютиброд. Дръвчетата са получени безвъзмездно от инициативата “Когато станем 100 000 ще посадим гора”. Повече от 500 гласа са подкреп...

Ненчев, Петкова и Митов запълват времето за парламентарен контрол

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628487

Трима министри в оставка - Николай Ненчев, Теменужка Петкова и Даниел Митов, ще отидат в Народното събрание, за да запълнят времето, определено от правилника, за парламентарен контрол.От Ненчев в качеството му на министър на отбраната в оставка се очаква да отговори относно имоти със статут на частна публична държавна собственост, находящи се в Бургаска област. Колегата му с ресор енергетика Теменужка Петкова ще отговори на девет депутатски питания и въпроси, става ясно от програмата за парламентарния контрол. Тя ще даде разяснения какви са пер...

Разпитват експерти от Австрия за космите по трупа на Яна Кръстева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628475

Австрийските специалисти, изготвили ДНК експертиза по делото за убийството на Яна Кръстева през 2011 г. в Борисовата градина, ще бъдат разпитани по скайп. Това реши Софийският апелативен съд, пише "24 часа". Апелативният съд пак ще гледа делото за убийството на Яна Магистратите изненадващо установиха, че вещите лица не са давали показания, въпреки че делото мина през три инстанции. Чужденците изследваха 7 косъма, от...

Ден на отворените врати в Съдебната палата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628409

Ден на отворените врати ще се проведе днес от 10.30 часа в Съдебната палата във Враца. В рамките на събитието ще се проведат  две срещи. Първата е във връзка с реализиране на съвместната образователна програма на Висшия съдебен съвет и Министерство на образование "Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратура". В нея ще вземат участие ученици от СУ "Христо Ботев", ПЕГ "Йоан Екзарх" и НУ "Софроний Врачански" във Враца. В 11.00 часа ще започне дискусия с участието на областния управител, на кметовете от в...

Предимно слънчево с разкъсана облачност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628469

В петък през деня ще е предимно слънчево, с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа умерен, в Дунавската равнина - до силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са предимно между 9 и 14 градуса. За Шумен - минимални 2 градуса, максимални 12 градуса. Атмосферното налягане ще се понижи, но ще остане по високо от средното за месеца. Над планините ще бъде предимно слънчево, с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 8 градуса, на 2000 м...

Честваме Света Анна - покровителка на брака, семейството и майчинството

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628439

На 9 декември Българската православната църква чества зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Християнският култ към светицата се разпространява във Византийската империя още през VI век, когато е построена първата църква, носеща името й. В същия ден се почита и майката на пророк Самуил, която носи същото име - Анна. Тя е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците. Почита се от жените, които в нейния ден не работят, за да не се разболяват децата им и не боядис...

Затварят за два часа“Руски”, пресъздават адската катастрофа с 3 жертви

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628423

Следствен експеримент, който ще пресъздаде тежката катастрофа от 18 ноември в Пловдив с трима загинали, затваря част от бул. “Руски” в града за два часа. От 9,30 до 11,30 часа днес по западно платно на пътната отсечка в участъка между бул. “Шести септември” и ул. “Генерал Данаил Николаев” няма да могат да преминават автомобили, съобщиха от полицията. От там уточниха още, че ограничението няма да важи за обществения градски транспорт. Припомням, че в зверското произшествие 27-годишният шофьор Любомир Трайков, управлявайки с превишена скорост и с...

Венцислав Стефанов: Срещата между Корнелия Нинова и ген. Решетников нямаше общо с кандидатурата на Румен Радев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274765_%D0%92%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2+%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A1%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%

 Срещата между Корнелия Нинова и ген. Решетников нямаше нищо общо с кандидатурата на ген. Румен Радев за президент. Тя беше опознавателна – среща между човек, който е направил много за България и един лидер на партия. Това заяви в предаването пред БТВ Венцислав Стефанов и поясни, че двамата е трябвало да се видят още в Москва по искане на Нинова, но това не се е случило там.

По думите му ген. Решетников е разбрал от Корнелия Нинова за кандидатурата, която БСП ще подкрепи на изборите и е казал, че след като Радев е завършил толкова академии, има и други отличия от Америка, значи е достоен човек.

Руският генерал не си е позволил да казва кой да бъде президент на България и да се бърка във вътрешната политика на страната, категоричен беше Стефанов и допълни, че той е един много честен човек, който винаги е стоял зад интересите на страната ни.

Стефанов обясни, че по време на срещата е бил в чужбина, затова е помолил дъщерята на Нора Ананиева, която знае перфектно руски, да придружи лидера на БСП. Тя не е познавала Решетников, нито е знаела, че ще се среща с него, допълни Стефанов.

„Изля се куп помия от всякакви бездарни и некадърни хора, всички, които преди това са целували Мишо Михов и Станишев, сега отидоха при Нинова да говорят срещу Решетников. Това вреди на дружбата ни с Русия”, каза Стефанов.

Той допълни, че не е член на БСП, защото „има безкрайно много скелети там и плужеци, които днес се кръстят на единия, а утре на другия”.

По думите му Решетников е казал: „Ние затова не ви вярваме и предпочитаме да работим с Бойко”.

За руснаците Бойко Борисов е по-надежден партньор, е казал Решетников, цитиран от Стефанов.

Той дори посъветвал хората от БСП да се помолят на определена икона, за да бъдат по-честни към избирателите си.

Ненчев пита Цацаров: “Подслушван ли съм?”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274764_%D0%9D%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%A6%D0%B0%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%E2%80%9C%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%BC

 “Използвани, прилагани и разрешавани ли са в досъдебното производство специални разузнавателни средства спрямо мен в качеството ми на министър на отбраната на Република България” – това е един от въпросите, които Николай Ненчев задава на главния прокурор Сотир Цацаров.

Питането бе разпратено до медиите под формата на отворено писмо, в което има още шест въпроса. Ненчев се интересува още за колко време са били назначени СРС-та, ако е имало такива. Отделно иска да знае дали слушалите го са имали съответното ниво за достъп до класифицирана информация, включително информация на НАТО, която като министър получавал ежедневно.

Аргументът на Ненчев за въпросите е, че евентуалните събрани данни може да се ползват за пробив в националната сигурност.

Коментарите са, че питанията са безпредметни – Ненчев не е депутат и няма имунитет, а прокуратурата не му дължи отговори, защото всичко ще се разбере по време на съдебното дело.

Даниел Митов готов да остане министър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274763_%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%BB+%D0%9C%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80

 Даниел Митов е единственият член на кабинета „Борисов 2“, който е готов да остане на поста външен министър и в служебен кабинет, научи „Труд“. Поведението му депутати от ГЕРБ обясниха с факта, че той на практика е от квотата на Плевнелиев в сегашното правителство и припомниха, че кариерата му на министър тръгва от служебното правителство, назначено от държавния глава през 2014 г.

В партията на Борисов коментират и политическото издигане на Митов – през 2006 г. той става изпълнителен директор на фондация „Демокрация“, а през 2010 г. заминава в мисията на Националния демократически институт (НДИ) на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на НДИ в Брюксел. От 2006 г. е член на „Демократи за силна България“, а през 2012 г. прескача в редиците на партията на Меглена Кунева – ДБГ.

В ГЕРБ недоумяват и от странните политически совалки на Даниел Митов след оставката на кабинета. В сайта на външно министерство е посочено следното: Министърът на външните работи Даниел Митов ще направи посещение във Вашингтон в периода 2-5 декември 2016 г. В рамките на визитата министър Митов ще проведе срещи в Държавния департамент на САЩ. Там е написано, че Митов ще се срещне с Виктория Нюланд.

В страницата на Държавния департамент, където има доста подробен график на срещите и събитията, Митов никъде не фигурира. Освен това двата дни от посещението му са събота и неделя (3 и 4 декември). А по време на посещението му в САЩ Виктория Нюланд е в Берлин.

Черното пророчество за България, което църквата и политиците крият! Светица е казала, че...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274762_%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1

 Несекващ поток от поклонници и туристи приижда в селцето, чиито жители се броят на пръстите на двете ръце. Така е през последните десетина години, като с всяка стават все повече. Разказите за чудесата на Преподобна Стойна отдавна са надскочили границите на България, пише webnovinar.com. 
В селцето от няколко къщи, повечето празни, пристигат автобуси не само от цялата страна, но и от Гърция, Македония, Сърбия. За да се стигне до Златолист, на около 30 км от Сандански, се минава през Катунци, а пътят на места е дори без асфалт.

Жени, мъже, деца пристъпват на дълбоко вкопаната в земята църква „Свети Георги“. Едни със стаена болка и надежда за помощ и изцеление. Други от любопитство. И едните, и другите тихо изкачват витите стъпала до стаичката, в която е живяла ослепялата след боледуване от шарка Стойна Димитрова – тя разказвала, че самият Свети Георги я довел тук. Преди това хората са запалили свещ в малката пристройка до храма, за да не повреди димът иконите. Някои си тръгват с книжка за живота на неканонизираната светица, други с икона или магнит с нейния лик.

В стаичката, в която се влиза бос и в която трудно се разминават двама души, има скромна наредба – креват, и много икони. Таванът не се вижда от закрепените по него снимки и сгънати хартийки с пожелания – за здраве, за изцеление, за любов, за рожба, за всичко най-хубаво…

Пред вратата на стаичката с едно прозорче, освен купищата дарове – одеяла, китеници, завивки, бутилки с олио, има и няколко икони на Преподобна Стойна. До най-голямата икона поклонниците повтарят молитвата си в дебела тетрадка. Даровете са от тези, чиито молитви са били чути, пише Струма.бг.

Църквата е без свещеник, но в нея непрестанно звучат църковни песнопения. Храмът „Свети Георги“ е построен през 1857 година, изрисуван е през 1876-а от Теофил Минов, който по онова време е бил едва 11-годишен. Стенописите са странни. На едната стена има гола жена и дявол с арбалет, на друга пък дявол е впрегнал човек в каруца.

Под купола се намира мраморна плоча с двуглав орел, който е емблема на Цариградската патриаршия. Туристи събуват обувките си и стъпват върху плочата, защото има поверие, че камъкът излъчва целебна сила. Всъщност оригиналната плоча е открадната и е подменена с друга. Но местните са убедени, че това няма значение, защото не плочата е лековита, а самото място. Посетителите, колкото и да са много, пристъпват тихо и шептят.

Сякаш пазят покоя на Преподобната, която ей сега ще се появи отнякъде
Усещането за това е толкова реално. Навън дворът лете прелива от цветове – райска градина. Преди да поемат сред цветята, покрай кладенеца, чиято вода е уловена в чешма, към 1295-годишния чинар, хората свеждат глава пред гроба на Преподобна Стойна – родена е на 9 септември 1883 и е починала на 22 декември 1933 година. Узнала датата на смъртта си, когато била шестгодишна и още не знаела какво е смърт. На дървото над гроба висят мартеници, дрехи, дори и бельо. Мартеници и парцалчета са вързани и по чинара, на който са вързани две люлки. Желанието на някои да оставят инициалите си върху кората бива секнато от надписа: „Нараняваш ли мен – нараняваш себе си“. В люлките сядат жени, очакващи първата си рожба. Поверието гласи, че ако отправят искрената си молитва, докато се люлеят, Преподобна Стойна ще им помогне да станат майки. За Преподобна Стойна са разказвали мнозина. Все още има живи, които в детството си са били около нея. Един разказ обаче е изключително вълнуващ.

Предсказала е кога ще умре, владеела левитацията – способността да се издига във въздуха, умеела е да „примира“, да напуска тялото си и да се връща в предварително обявен ден и час. Преподобна Стойна е умеела да се телепортира, за което има писмени свидетелства.

За нея пророчицата Ванга казва: „Таа е светица. Она целиот живот го е страдала като светица. Как ме гледаш мене, она е десет пате по-голема от мене! Аз апнувам, пийнувам, такива работи, а она – нищо – ни месо е туряла в уста, ни ракия, само водичка и трошка лебец. Она сите работи със Свети Георги ги е онаждала. Целио свет ке научи за таа жена, тва от мен да го знаете“.

Преподобна Стойна е лекувала всякакви болести с билки, треви, камъни и вода, а най-много с молитви и думи. Казвали й отгоре: „Душите лекувай, душите! Тогаз и телата ке оздравеят!“

Предсказанията на Преподобна Стойна:
– Никога не предвещавах смърт, дори, когато я виждах. Защото и днес вярвам, че макар много рядко, Бог може да помилва душата и да я върне към земен живот.
– Понякога човек се гнуси да бъде брат на човека, но нека бъде брат поне на природата.
– Бог не пречи на хората да грешат, щото за Него човешката воля е свещена, и недосегаема. От мен да знаеш, чедо, за три неща никогаш не се плаче – за жив човек, за развален пазарлък и за мъжка рожба… Понякога като те ощетява, Бог те предпазва.
– В очите на Небесата нищо не е зло. Всичко е само наука. А никоя наука не е развлечение.
– Бог е добър и дава на човека онези болести, за които в околната на човека природа има лековити води, треви и камъни.
– За светиите ме питате. И те са хора като нас. Само дето мисълта им е такава, че ги кара да светят и светлината им избива отвътре навън. Туй е разликата. Светецът не се ражда. Светец се става. Кога сътворявал земя и небе, Господ не е предвидил светии. Само някой и друг ангел, колкото да не е самин. След време всички ще станем светци, но не едновременно.

Какво ще стане с България?
Много работи ще станат. Ако политикантите скарат народа и той почне да се мрази, ще дойде глад и мор. Деца и старци ще умират без лек и лекарства. Обич, обич требе на хората! На нас, българите, ни е дадена вечност. Щото сме ние най-дълголетни измежду другите и сме още калемът на Небесата, що може да драще и по трева, и по камен, и по вода… Че и по небето пише. Де минат българи, белег на книга оставят. Но България ще опустее откъм народ. Младите ще забегнат, старите ще измрат.

Който остане тук, няма да знае какво да прави със земята и ще я зареже неосветена от труд. Самите люде първо ще подивеят и ако не се един друг избият, ще се един друг намразят. България ще лети все по-надоле и по-надоле като на празен геран ведрото… Докато удари дъното и не остави надежда на никой жадуващ… Тогава онези, що са били прокудени по чужди земи, ще се върнат чрез внуци и правнуци.

Те затуй някога са били от Бога изпратени далече оттук, за да бъдат опазени, защитени и съхранени за новото време. Ще се върнат и ще направят от България храм с древна позлата и нови икони. И това няма да има градове, а само села и чифлици. И децата ще са повече от звездите… Третият български дар за света ще бъде Духът“.

Мик Джагър стана баща за осми път на 73

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274761_%D0%9C%D0%B8%D0%BA+%D0%94%D0%B6%D0%B0%D0%B3%D1%8A%D1%80+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+73

 Фронтменът на Rolling Stones Мик Джагър (73) стана татко за осми път, след като балерината Мелани Хамрик му роди син.
Новината беше обявена от пресаташето на музиканта. В съобщението се уточнява, че Мик Джагър е бил в болницата в Ню Йорк, където е било раждането, както и че майката и бебето са добре. 

Мелани Хамрик е на 29 години. Тя е в трупата Американския балетен театър в Ню Йорк. Мик започва да се вижда с нея след самоубийството на партньорката му Лорън Скот през 2014 г. 

Джагър има седем деца на възраст между 46 и 17 г. от четири жени - певицата Марша Хънт и манекенките Бианка Перес Морена, Джери Хол и Лусиана Морад. Четири от децата са от Хол, която вече е съпруга на медийния магнат Рупърт Мърдок. 

През май 2014 г. Мик Джагър стана и прадядо, когато Асизи, внучката му от дъщеря му Джейд, роди момиченце.

Тенденция: Все повече имигранти се отказват от исляма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274760_%D0%A2%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%92%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0

 Все по-голям брой мюсюлмански имигранти изоставят религията си, след като са пристигнали в Европа, пише шведският информационен сайт Rudaw.
Шведите цитират кюрдска агенция, според която най-склонни да се откажат от исляма са иранците, а също така и много кюрди от Ирак, Турция и Сирия. Сред изоставящите мюсюлманската религия имало и много афганистанци. "Религията обикновено е нещо, което наследяваш - независимо дали ще си християнин, евреин или мюсюлманин. Аз изоставих своята религия, когато се почувствах свободна тук," казва жена от кюрдски произход, живееща в Швеция.

Тя продължава: "Много хора са склонни да се откажат от религията си, ако имат свободата да го направят и която имаме тук. Дошло е времето сами да решим каква вяра ще следваме."

Алан, кюрд, който наскоро е придобил финландско гражданство, казва: "Не съм попълвал квадратчето относно религията в личната карта на сина си. Той сам ще си реши каква религия да изповядва, когато стане на 18 - дали ще е мюсюлманин, християнин или агностик."

Дейвид Камерън: Еврото виси на косъм!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274759_%D0%94%D0%B5%D0%B9%D0%B2%D0%B8%D0%B4+%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8A%D0%BD%3A+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%BC%21

 Бившият министър-председател на Великобритания Дейвид Камерън предупреди, че съществуването на единната европейска валута виси на косъм, пише The Telegraph.
По време на първата си реч, след като подаде оставка като премиер, Камерън описа себе си като оптимист, но заяви, че не би трябвало да бъде такъв, тъй като „въздигащият се популизъм му е струвал позицията“. 

Според него другите държави в Европа няма да последват примера на Великобритания и да напуснат ЕС. Той посочи, че Марин льо Пен няма да победи на президентските избори във Франция и че антиевропейското движение в Нидерландия също няма да бъде успешно. 
Но Камерън подчерта, че според него еврото представлява най-големият проблем на блока. „То не работи, както беше предвидено“, коментира бившият премиер. 

„Някои страни имат десетилетия на загубен растеж. Тези държави имат единна валута, но нямат единна фискална система. Това създава по-големия проблем“, обясни Камерън. 

Чип в личната карта от 2018 година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274758_%D0%A7%D0%B8%D0%BF+%D0%B2+%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+2018+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 Личните карти ще съдържат електронен носител с идентифицираща информация за гражданите от 2018 година. Това предвиждат приетите от депутатите на второ четене промени в Закона за българските лични документи. Въпросният чип ще бъде вграден обаче само в новите лични карти, като останалите ще продължат да се ползват до изтичането на срока им на валидност. Освен това гражданите ще имат право на отказ от електронна идентичност и тя да не се съдържа в документа им за самоличност.

Точки вместо оценки за вход в гимназия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274757_%D0%A2%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%85%D0%BE%D0%B4+%D0%B2+%D0%B3%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%8F

 Точките ще заменят шестиците и двойките на националното външно оценяване след седми клас през следващата година. Това става ясно от проектите на учебно изпитните програми за миниматурите по различните предмети. Тази новост в оценяването беше обявена още в началото на учебната година.

Форматът на тестовете се запазва. Така например както и досега изпитът по български ще се състои от два модула. Първият ще е тестовата част с отворени и затворени въпроси. Седмокласниците ще разполагат с 60 минути да го решат, а ако са се справили отлично ще получат 65 точки. Оценката само от първия модул освен с точки, ще се изписва и по шестобалната система в бележника на ученика.

Вторият модул пък ще бъде преразказ по непознат художествен текст. Учениците ще разполага с 90 минути, а максималният брой точки ще е 35.

Общата оценка от т.н. миниматура, с която ще се кандидатства и за гимназия ще се формира от сбора точки от двата модула, като максималният резултат ще е 100 точки.

В конспекта по литература влиза Ботевото стихотворение „На прощаване“, Вазовите творби - „Една българка“, „Немили – недраги“, „Опълченците на Шипка“, и Българският език“. В списъка на учебно изпитната програма попадат още „Ниагара“ от „До Чикаго и назад“ на Алеко Константинов, „Бай Ганьо у Иречек“, „Неразделни“ на Пенчо Славейков, „Заточеници“ на Пейо Яворов, „По жътва“ на Елин Пелин, и „По жицата“ на Йордан Йовков.

Това означава, че част от задачите в изпита ще бъдат свързани с някои от тези творби.

Радев се срещна с посланиците на страните от ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274756_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%B0+%D1%81+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8

 Новоизбраният президент Румен Радев и вицето му Илияна Йотова се срещнаха днес с посланиците на държавите членки от Европейския съюз, Швейцария и Норвегия в рамките на Словашкото председателство. За това бе съобщено в профила на новия държавен глава във Фейсбук. По време на разговорите Радев и Йотова представили приоритетите на президентската институция, обсъдили актуалната политическа ситуация в страната, както и въпроси от регионалния, европейския и международния дневен ред.

Новоизбраният президент изразил надежда, че след встъпването му в длъжност, отношенията с европейските партньори ще продължат в дух на приемственост, диалог и сътрудничество.

Радев пък вече ползва офис за държавническите си задължения в бившия Партиен дом, потвърдиха за "Монитор" от администрацията на НС. Помещението му е предоставено, докато се премести заедно с екипа си на "Донудков" 2. От парламента уточниха, че такава е била практиката и с другите президенти, като кабинет в сградата преди встъпването си в длъжност са ползвали и Росен Плевнелиев, и Георги Първанов.

Цацаров иска наказания за магистрати, играли на ротативки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274755_%D0%A6%D0%B0%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%2C+%D0%B8%D0

 Главният прокурор Сотир Цацаров поиска ВСС да накаже магистрати, спипани да играят хазарт. Обвинител №1 внесе предложение до прокурорската колегия на съдебния съвет за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурор и следовател в Районната прокуратура в Ямбол за дисциплинарни нарушения. Двамата били хванати при проверка от прокурори от отдел „Инспекторат“ във ВКП, образувана по сигнал на директора на ОД на МВР – Ямбол за действията им по време на разследване за кражба. На записи на вътрешни камери в игрална зала в града се виждали прокурорът и следователят, които в работно време играят на машини за хазартни игри.

Обвинител №1 е поискал образуване на дисциплинарка и срещу окръжен прокурор от Пловдив заради 3 скандални случая на лобиране в полза на обвиняеми лица. Единият е за дело за дрога, по което прокурорът се съгласил на споразумение с наказание 3 години затвор, но без налагане на предвидената по закон задължителна глоба 10 000 лв. до 50 000 лв. След като споразумението било внесено в съда за одобряване, прокурорът се разболял, но се пробвал да натисне колегата, който го е сменил да не променя наказанието. Другият прокурор обаче отказал и накрая се стигнало до 10 000 лв. глоба. По друго разследване пък прокурорът лобирал в полза на задържани за данъчни далавери. Обвинителят отишъл при заместник-окръжния прокурор, който бил семеен приятел на наблюдаващата делото прокурорка и му обяснил, че "зад задържаните лица и процесното дружество стоят много големи хора и тези големи хора знаели как да се отблагодаряват". При последният случай пък предложеният за наказание магистрат поискал от колега от Карлово да му разпредели дела за заличаване и подправяне на идентификационни номера на автомобили. Разследванията били разпределени на случаен принцип на трима прокурори, като две от делата били обединени от наблюдаващия прокурор и по обединеното производство били привлечени като обвиняеми и задържани трима души за вещно укривателство. След задържането прокурорът от Пловдив се обадил на районния прокурор на Карлово и се срещнал с него, като поискал да бъде сменен наблюдаващия прокурор. Мотивът за искането бил, че "синът на един мой приятел нещо е закъсал при вас".

Разкриха 88 неделни училища в чужбина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274754_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+88+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0+%D0%B2+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 88 български неделни училища в чужбина бяха разкрити преди началото на настоящата учебна година, съобщи вчера зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов на заседание на парламентарната комисия за българите в чужбина. 51 от новите училища са започнали да функционират по Национална програма „Роден език и култура зад граница“, а останалите 37 са разкрити по разпоредбите на Постановление на Министерски съвет от 2011г. 

Българските ученици зад граница вече могат да посещават наше училище в американския град Орландо, в Манхайм - Германия, в Торонто - Канада, и др.

С бюджета на Министерство на образованието и науката за тези училища се осигуряват средства за учебници, учебни помагала, дидактически материали и българска художествена литература, възнаграждения на учителите по български език, история и география на България, както и за възнаграждения на учителите, водещи извънкласни дейности по съхраняване на националната идентичност, обясни пред депутатите Диян Стаматов.

Той добави, че преди началото на годината беше направен регистър на удостоверенията за проведено обучение в българските неделни училища в чужбина. В МОН има нова дирекция, която отговаря за българските училища в чужбина и тя ни дава възможност за още по-ефективен контрол над тях, каза още Стаматов.

Той представи и информация за приема на българите от чужбина и гражданите на Република Македония в нашите висши училища. За академичната 2016/2017 г. бяха разкрити 1150 свободни места, за които кандидатстваха 1016 младежи. От тях 109 са поискали да се обучава за магистри. Приетите в двете образователно-квалификационни степени – бакалавър и магистър, са общо 757 студенти в над 25 университета. По-голям интерес тази година имаше от младежи от Украйна, Македония, Молдова и Албания, допълни Стаматов.  

Бавачки по езикови програми стават робини на Острова

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274753_%D0%91%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8

 

Вместо наглеждане на хлапетата, нашенките въртят парцала по 12 часа на ден

Бум на измамени детегледачки, заминали на езиково обучение в чужбина, показва проверка на „Монитор“. Оказва се, че все повече нашенки между 18 и 30 г. отиват да учат език в приемно семейство, на което задължително гледат децата. В замяна получават безплатна квартира, храна и джобни. Вместо 5-часов работен ден с наглеждане на хлапето, какъвто е регламентът на програмата „О Пер“, нашенките прекарват по 10-12 часа в приготвяне на храна, пране и чистене на къщата. За този труд момичетата получават между 260 и 340 евро седмично. „Парите са крайно недостатъчно, защото приемното семейство ме превърна в робиня. Искаха да работя по 10 часа всеки ден. Гледаха на мен като на евтина слугиня, признава софиянката Станимира. Въпреки че по договор тя трябва да прекарва година в дома на английско семейство, младата жена издържа само месец. „Отидох в Англия, за да усъвършенствам английския си, но от работа нямах време да посещавам езиков курс“, обясни Станимира.

От Главна инспекция по труда обясниха, че участниците в тази програма са самонаети, а не наети от трудови посредници и следователно не са защитени от закона.

В същото време студенти вземат по 770 лв. седмично от бригада в Англия, работейки между 40 и 70 часа, разказа пред „Монитор“ Цветина Дилкинска, която миналото лято е работила на летището в Бристол за 6.70 паунда на час при средно 50 работни часа на седмица. „Заплащането е едно за всички - минимумът или жълти стотинки над него. И навсякъде минимумът зависи от годините, на които си. Просто това им е закон отскоро. Плаща се на месец”, казва Цвети. Тя остава недоволна от печалбата си в края на сезона, защото Брекзит я завлича с над 1000 лв. поради падането на паунда.

 

200 лв. санкция за пътуване без винетка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274752_200+%D0%BB%D0%B2.+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0

 

Стикерите за 2017 година с тройна холограмна защита

Между 100 и 200 лв. ще бъде най-вероятно компенсационната такса, която ще плащат пътуващите в автомобили без винетка. Това прогнозира министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова по време на представянето на новите стикери за 2017 г. в пътната агенция.

По думите й целта е стойността й да бъде по-висока, от цената на годишната винетка за леки автомобили и да е по-ниска от предвидената от закона глоба от 300 лв. Павлова припомни случаите през лятото, когато хиляди турски гастарбайтери не са залепвали винетките на стъклата на колите си и след това са ги продавали на други, пътуващи в обратна посока. Министърът спомена за хванат чужд

тираджия през юли с еднодневна винетка е била купена през март

Според нея проблемът ще се реши с въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили и електронните винетки за леките коли.

Павлова отчете сериозно увеличение на продадените винетки през изминаващата година. „Към края на ноември са реализирани 6,4 милиона, като се очаква до края на декември количеството да се увеличи още 350 хил. стикера, обясни тя. „Няма промяна в количеството на продадените годишни винетки. „Не е такава ситуацията обаче при останалите. Има сериозно намаление при броя продадени седмични стикери и

сериозно увеличение в месечните

като последните са около 200 хил.”, тобави тя. Според Павлова ръстът, от една страна, идва от повечето закупени винетки за камиони, а от друга влияние са оказали дългите празници, които е имало през годината. Така хората предпочели да си купят месечна, вместо седмична винетка.

Министърът отчете още, че за 11-те месеца на годината приходите от винетки са нараснали чувствително. „Досега те са 283 млн. лв. като очакваме да надминат 300 млн. лв.“, прогнозира Павлова. По думите й миналата година парите от продадени стикери са били за около 200 млн. лв.

Павлова припомни, че винетките за 2016 г. важат до края на януари 2017 г. Стикерите за догодина

се пускат на пазара от 20 декември

„Те са с тройна холограма и почти е невъзможно да бъдат фалшифицирани”, обясни министърът. По думите й през тази година няма хванати подправени винетки.

 


 

Цени на винетните стикери за 2017 г.

Цени, в лева

 

Категория 1

Категория 2

Категория 3

 

 

Евро 0, І, ІІ

Евро ІІІ, ІV, V, ЕЕV и по-висока

Евро 0, І, ІІ

Евро ІІІ, ІV, V, ЕЕV и по-висока

 

Цени на винетните такси в лева

Дневна

21

21

21

21

-

Седмична

87

67

53

40

15

Месечна

174

134

105

80

30

Годишна

1743

1340

1050

808

97


 

Цени, в евро

 

Категория 1

Категория 2

Категория 3

 

Евро 0, І, ІІ

Евро ІІІ, ІV, V, ЕЕV и по-висока

Евро 0, І, ІІ

Евро ІІІ, ІV, V, ЕЕV и по-висока

 

Цени на винетните такси в евро

Дневна

11

11

11

11

-

Седмична

45

34

27

21

8

Месечна

89

69

54

41

15

Годишна

891

685

537

413

50

 

ИЗТОЧНИК АПИ

 

Желязната руда поскъпна двойно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274751_%D0%96%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%BE

 Цената на желязната руда на международния пазар се удвои от началото на годината, въпреки прогнозите на експертите, пише „РИА Новости”.

Стойността на суровината със съдържание на желязо 62%, разтоварена в китайския порт Циндао се увеличила от 40 долара за тон през февруари на 80 долара в сряда. В края на ноември тя доближи стойността от 81 долара, сочат данни на Metal Bulletin. Причина за голямото поскъпване е оптимизмът на инвеститорите за запазване на стабилен ръст на китайската икономика.

Сега отново, както в началото на годината, анализатора започнаха да прогнозират поевтиняване на желязната руда. Шефът на австралийската минна компания Roy Hill Holdings Бари Фитцжералд смята, че в следващите 6 месеца цените ще паднат до ниво от 60 долара за тон.

Според експерти от Barclays и Citigroup поевтиняването ще е за сметка на нарастване натрупаните запаси в складовете не клиентите и намаляването на търсенето в Китай. От първата банка прогнозират през втората половина на следващата година цените на суровината за черната металургия да паднат до 48 долара за тон. За четвъртото тримесечие на 2017 г. от Citigroup смятат, че цената ще е около 53 долара за тон.

Най-големите износители на желязна руда в света са Австралия и Бразилия, където продължават да се разработват нови находища. В Австралия минната компания Vale до седмица-две ще пусне в експлоатация голям обогатителен комбинат, а в завода на Roy Hill Holdings в Пилбара, в западната част на Зеления континент планират увеличаване на производството, уточнява Bloomberg.

Експерти ни съветват да се готвим от рано за еврозоната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274750_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%BC+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%

 Подготовката на България за влизане в еврозоната трябва за започне от рано. Това бе един от основните изводи на проведената днес дискусия в София от Българския икономически форум.

Шефът на Службата по икономика и финансова стабилност на Литва Гедиминас Шимкус смята още, че първите стъпки трябва да са целенасочени и непрекъснато да се обясняват на хората плюсовете и минусите от влизането във валутния съюз. По думите му най-важното е да се направят дълбоки реформи, ограничаващи пилеенето на държавни средства. „Литва бе във валутен борд преди да стане част от еврозоната. Стойността на 1 евро бе фиксирана на 3,4528 лита и това ни помогна много”, обясни той. „Нямаше рязък скок на цените, а през първата година с евро инфлацията бе само 0,1%”, похвали се той.

Според словака Игор Барат, ръководител на европейския регионален офис на Международната инвестиционна банка въвеждането на еврото е добро и за не много богати държави като Словакия, България и Румъния. Той посъветва да не се определя дата за въвеждането на еврото, преди да се направи подробен анализ доколко е реалистичен срокът и преди да има твърда политическа подкрепа.

Бившият финансов министър на Латвия Андрис Вилкс каза на форума, че при влизането на страната в еврозоната стъпката е имала подкрепа на 40% от гражданите. Само след година обаче е скочила до 70 на сто. „Хората видяха ползите от ниските лихви и нарастването на инвестициите в икономиката”, уточни той.

Продажбите на руска водка в ОНД стигнали $22 млн.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/274749_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%D0%9E%D0%9D%D0%94+%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B

 Износът на водка от Русия в останалите страни от ОНД за първите 10 месеца на годината е достигнала 22,1 млн. долара, сочат данни на митниците на РФ, цитирани от RNS. Стойността на експорта е с една трета по-висока, отколкото за същия период на миналата година. Количеството на експорта се изчислява на 5 млн. литра.

Като цяло руският износ на водка за първите 10 месеца на 2016 г. бележи лек ръст от 2,1% на годишна база. Експортът на спиртната напитка е донесъл приходи на износителите от 94,1 млн. долара. 72 милиона от тях се падат на продажбите извън ОНД, които отчитат спад от почти 5 на сто.

Ето почти всички потенциални съперници на Лудогорец

http://offnews.bg/news/n_1/n_641800.html

С изиграването на мачовете от последните три групи на Лига Европа станаха ясни почти всички потенциални съперници на Лудогорец на 1/16-финалите в Лига Европа. Единствената въпросителна е свързана с класирането в Група F. Засега там води Атлетик Билбао с 10 точки, а мачът между Сасуоло и Генк беше отложен за утре поради мъгла. Ако белгийците спечелят поне точка, ще изместят баските от първото място, а с това и от списъка на потенциалните съперници. Момчетата на Георги Дерменджиев ще бъдат непоставени в елиминационната фаза на надпреварата и ще се паднат или с един от победителите в групите на Лига Европа, или с някой от четирите трети отбора в Шампионската лига с най-добри показатели - ФК Копенхаген, Лион, Тотнъм и Бешикташ. Ето кои са потенциалните съперници на Лудогорец: ФК Копенхаген, Лион, Тотнъм, Бешикташ, Зенит, Рома, Аякс, Шахтьор (Д), Шалке 04, Спарта, Османлъспор, Фиорентина, Фенербахче, АПОЕЛ, Сент Етиен и един от Атлетик Б и Генк. Жребият за 1/16-финалите ще се тегли в понеделник.

Вижте кой може да е съперник на "Лудогорец" в Европа напролет

https://www.24chasa.bg/sport/article/5925471

Вижте кой може да е съперник на "Лудогорец" в Европа напролетСтанаха ясни евентуалните съперници на "Лудогорец" в 1/16-финалите на Лига Европа. Жребият ще се тегли в понеделник, когато ще бъдат определени и двойките за 1/8-финалите в Шампионската лига. "Лудогорец" се класира като трети в своята група и стана вторият отбор, който продължава в Европа само с три спечелени точки и без победа.

Поредна обновена улица в Нова Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628444

Поредната реконструирана улица в Нова Загора ще бъде ул. „Константин Фотинов". „Ремонтните дейности, обхващайки участъка между ул. „Кирил и Методий" и ул. „Петко Енев" бяха заложени в Капиталовата програма на Общината в края на годината. Въпреки настъпващата зима използваме доброто време, за да довършим започнатото и да изпълним обещаното." отбеляза кметът Николай Грозев. С подмяната на асфалта, подновените тротоари, LED осветление и оформени предблокови зелени площи улицата ще бъдеизцяло обновена, а частичния ремонт ще започне през предхо...

Празнични прояви за Коледа и Нова година в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628447

С концерт „ Коледа с приятели" продължават празничните прояви в Сливен. Концертът е днес от 18 часа в зала „Зора". Ще вземат участие изпълнители от Обединена школа по изкуствата „Мишо Тодоров", танцувално студио „Весела" и вокално-инструментална група „Зора" при Народно читалище „Зора-1960". „Кой беше Дядо Коледа?" ще ни припомнят актьорите на Държавен куклен театър - Сливен в 11 часа на 11 декември в залата на театъра. От 12 до 22 декември е планирана „Коледа в библиотеката". Предвидени са представления „Коледното желание на петлето-ветропок...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване