ЕС засилва отбраната си в сътрудничество с НАТО

http://svetoven.pogled.info/news/80568/es-zasilva-otbranata-si-v-satrudnichestvo-s-nato

/Поглед.инфо/ Срещата на върха на ЕС реши да засили отбраната на ЕС в сътрудничество с НАТО. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

ЕС потвърди, че Брекзит не съществува преди Лондон да го поиска официално

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/80567/es-potvardi-che-brekzit-ne-sashtestvuva-predi-london-da-go-poiska-ofitsialno

/Поглед.инфо/ Главите на 27 страни от ЕС (без Великобритания) на кратко неформално събиране на върха в Брюксел потвърдиха, че няма да започнат преговори с Великобритания преди тя да обяви официално, че излиза.

На 16 декември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5939165

На 16 декември рожден ден иматИван Иванов, актьор Проф. д-р Бисер Славков, финансист Бойка Асиова, писател, журналист Инж. Живко Желев, изобретател Д-р Йорданка Савова, управител на МБАЛ “Здраве”, Велинград Милко Добрев, скулптор Стоян Ставрев, член на УС на

Църквата чества паметта на Св. пророк Агей

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5933822

Църквата чества паметта на Св. пророк АгейНа 15 декември църквата чества паметат на Св. свещеномъченик Елевтерий и неговата майка Антия. Страдание на свети свещеномъченик Елевтерий и неговата майка Антия По време на царуването на Елий Адриан, който бил ревностен идолослужител, като светла звезда възсиял дивният Елевтерий. Той се родил в Рим от богати и знатни родители.

Съветът за сигурност на ООН ще обсъжда Алепо при закрити врата

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/80566/savetat-za-sigurnost-na-oon-shte-obsazhda-alepo-pri-zakriti-vrata

/Поглед.инфо/ В днешното си сутрешно (петък вечерта, бълг.вр.) заседание Съветът за сигурност на ООН ще проведе закрито заседание за ситуацията в Алепо, предаде ТАСС.

Македония въстана срещу "фалшифициране на изборите"

http://vesti.bg/sviat/makedoniia-vystana-sreshtu-falshificirane-na-izborite-6062929

Хиляди македонски граждани се събраха пред централата на Държаванта избирателна комисия в Скопие, не признават резултатите от вота

Такситата в Пловдив отново на протест

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630222

Таксиметровите шофьори в Пловдив отново излизат на протест срещу размера на данъка им за 2017-та година, който е 750 лева. Очаква се на 21 декември, сряда, те да блокират голяма част от основните булеварди в града. На последната сесия на ОбС около 10-на представители на бранша поискаха намаляване на налога с 250 лева. Според Георги Ряпов -председател на Националната асоциация за защита на таксиметровите водачи, приетият данък е непосилен за бранша и ще доведе до масови фалити. Ряпов предупреди, че ако местния парламент не го понижи, ще последва...

Тръмп предвижда Фридман за посланик в Израел

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/80565/tramp-predvizhda-fridman-za-poslanik-v-izrael

/Поглед.инфо/ Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп ще предложи на Сената да одобри кандидатурата на своя съветник Дейвид Фридман за посланик в Израел.

Обама заплаши с отговор руските хакерски атаки

http://svetoven.pogled.info/news/80564/obama-zaplashi-s-otgovor-ruskite-hakerski-ataki

/Поглед.инфо/ САЩ ще отговорят на хакерските актове от Русия (извършени) по време на американските президентски избори, заяви в четвъртък президентът на страната Барак Обама пред микрофона на американското радио Ен Пи Ар (NPR).

Кажи ни какъв си и ще ти кажем...

http://vesti.bg/lyubopitno/sveji/kazhi-ni-kakyv-si-i-shte-ti-kazhem-6062847

Спрямо характера си човек несъзнателно харесва едни аромати повече от други

Ароматът спрямо характера и какво значи той

http://vesti.bg/lyubopitno/sveji/aromatyt-spriamo-haraktera-i-kakvo-znachi-toj-6062847

Спрямо характера си човек несъзнателно харесва едни аромати повече от други

Япония и Русия търсят икономически път през териториалните спорове

http://svetoven.pogled.info/news/80563/yaponiya-i-rusiya-tarsyat-ikonomicheski-pat-prez-teritorialnite-sporove

/Поглед.инфо/ Руска делегация начело с президента на страната Владимир Путин е на посещение в Япония. Въпреки демонстрираната неотстъпчивост по въпроса за спорните южни Курилски острови (наричани в Япония Северни територии), двете страни договарят значими икономически проекти.

Събитията, които разтърсиха света през 2016 г.

http://vesti.bg/sviat/sybitiiata-koito-raztyrsiha-sveta-prez-2016-g-6062923

Всичко започна още в навечерието на Нова година на централния площад в Кьолн...

2016 - от Кьолн до ...

http://vesti.bg/obzor/obzor2016/2016-ot-kioln-do--6062923

Всичко започна още в навечерието на Нова година на централния площад в Кьолн...

2016 - от Кьолн до ...

http://vesti.bg/lyubopitno/2016-ot-kioln-do--6062923

Всичко започна още в навечерието на Нова година на централния площад в Кьолн...

Събитията, които разтърсиха света през 2016 г.

http://vesti.bg/lyubopitno/sybitiiata-koito-raztyrsiha-sveta-prez-2016-g-6062923

Всичко започна още в навечерието на Нова година на централния площад в Кьолн...

Газпром: "Риск за транзита през Украйна"

http://svetoven.pogled.info/news/80562/gazprom-risk-za-tranzita-prez-ukraina

/Поглед.инфо/ Председателят на УС на „Газпром“ Алексей Милер обяви, че Украйна е вкарала в газовите хранилища най-малкото количество газ в историята, предаде ТАСС.

Столичната библиотека ще отличи писател и читател на годината

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630268

За трета поредна година Столична библиотека ще връчи годишните си награди. В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова ще бъдат отличени читател на годината, писател на годината, най-четена книга и медии, популяризирали дейността на библиотеката. За първи път Столична библиотека учредява награда за най-четен автор на научно-популярна литература и за писател на годината - детски автор. По време на събитието ще бъдат раздавани безплатни едногодишни читателски карти....

Депутатите с необичайно кратък парламентарен контрол

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630270

Необичайно кратък парламентарен контрол ще се проведе този петък в Народното събрание. Участие в него ще вземат само трима от представителите на кабинета в оставка. На депутатски въпроси и питания ще отговарят министрите в оставка Меглена Кунева, Вежди Рашидов и Зорница Русинова и Десислава Танева, посочва БГНЕС. Първа на трибуната ще се качи вицепремиерът и министър на образованието в оставка Кунева. Към нея има само един въпрос и той е относно определен като турски терор в ОУ "Панайот Волов" в каолиновското село Тодор Икономово. След това на ...

Пече се кабинет "Борисов-3" в името на стабилността. Очакват подкрепа от 135 - 150 депутати!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275034_%D0%9F%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82+%22%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-3%22+%D0%B2+%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B1%D

По всяка вероятност с министерския си пост ще се раздели военният министър Николай Ненчев, разкриват източниците на Епицентър.бг. Несигурно е положението на Петър Москов. Външният министър остава, Кунева - не

Усилени политически консултациина различни нива вървят в държавата с цел съставяне на правителство "Борисов-3" с мандата на Реформаторския блок, научи Епицентър.бг.

Лично премиерът в оставка се е ангажирал с търсенето и използването на всички подходящи ходове, които могат да доведат до нова управленска формула в рамките на 43-ото Народно събрание. От Брюксел Борисов обясни, че тази опция трябва да се обмисли, заради усложнената международна ситуация и необходимостта да се пише нов Изборен кодекс след резултатите от референдума.

 

Вероятността да се състави кабинет с мандата на Реформаторския блок е около 20%, заяви  пък сутринта пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. В петък, събота и неделя ще има срещи на различни нива между ГЕРБ и РБ, за да се сближат позициите на двете партии.

 

„В тези дни ще имаме допълнителни разговори както с членовете на Изпълнителната комисия, така и с нашите структури и в неделя или в понеделник ще направим една работна среща с Реформаторския блок“, увери Цветанов. 

 

Мотивите за реализиране на мандата на РБ, което е и последният шанс на този парламент, са няколко. Първо, външнополитически - ситуацията в  Македония е тревожна, между двете основни партии има паритет, който блокира съставянето на правителство. В Румъния тече остър институционален сблъсък между президент и бъдещ мандатоносител на спечелилата партия. В Турция не спират терористичните актове.

 

В тази усложнена ситуация, ако у нас е на власт служебно правителство, то няма да може да реагира адекватно и е възможно това да доведе до дестабилизация на държавата. Всички външнополитически партньори на ГЕРБ в ЕС и в САЩ съветват шефовете на партията да направят всичко необходимо за поддържане на стабилността в държавата. В ЕС даже се чудели защо Борисов е подал оставка след президентски избори и давали пример с Меркел - тя също загуби вътрешни избори, но не подаде оставка, а се готви за четвърти мандат.

 

Освен това - трагедията в Хитрино показа, че само работещо правителство със силен премиер може да овледее толкова тежка криза, засягаща координацията между различни институции в държавата.

 

По всяка вероятност премиер на този кабинет ще бъде отново Бойко Борисов. Бил е обсъждан и вариант за Божидар Лукарски, но срещу него има сериозен доклад в прокуратурата и това би се използвало от противниците на този сценарий. А и икономическият министър в оставка  не се ползва с достатъчен авторитет, за да оглави кабинет.

 

"Държавата е по-важна от всичко" - това ще бъде мотивът на Борисов да приеме да се върне отново на власт с чужд мандат, след като подаде оставка и отказа този на собствената си партия. Премиерът е изпълнил заявената принципна позиция, че ако не бъдат спечелени президентските избори, ще си подаде оставката. Сега, с оглед на новата ситуация, уверяват, че няма морален проблем той да се ангажира отново с властта.

 

Разбира се, за кабинета "Борисов- 3" се обмислят да бъдат направени кадрови промени. 

"Правото на премиера като лидер на ПП ГЕРБ е да се натовари с отговорността за съставянето на правителство в 43-я парламент", подчертава Цветанов. „Персоналните състави и структурните промени са далеч от дискусията, която трябва да се говори. На първо място трябва да изчистим дали формат 43-ти Парламент може да излъчи правителство", смята той.

 

По всяка вероятност с министерския си пост ще се раздели военният министър Николай Ненчев, разкриват източниците на Епицентър.бг. Премиерът бил възмутен, как може "фирма за пайети да шие униформите за армията".

 

Не се знае каква ще е съдбата на здравния министър Петър Москов, който е с три обвинения от прокуратурата. Борисов държал да остане на поста си. И Даниел Митов ще запази креслото си във Външно министерство, въпреки скандалите и провалите във външната ни политика, тъй като над него има чадър от голяма външнополитическа сила.

 

Меглена Кунева е със силно разклатени позиции. Вицепремиерката била наясно, че в България вече няма място за нея и непрекъснато обикаляла брюкселските офиси с цел някой да я припознае като бъдещ еврокомисар. Засега усилията ѝ удряли на кухо.

 

"Такъв кабинет ще има подкрепата на 135 - 150 депутати",  уверяват мандатоносителите. Освен това, в РБ вече много са омекнали по отношение на претенциите си за власт, защото знаят, че на следващи избори тях няма да ги има в парламента. И са готови на всякакви отстъпки, само и само 43-то Народно събрание да продължи да работи. 

 

ГЕРБ ще проведат разговори за евентуална подкрепа и с ДПС, уверяват от РБ. Трагедията в Хитрино и поведението на премиера Борисов, който перфектно отигра тази ситуация,  са сближили позициите на ГЕРБ и на ДПС, смятат наблюдатели. Ако ДПС откажат явна подкрепа за кабинет "Борисов-3", ГЕРБ ще търсят плаващи мнозинства в парламента. В ГЕРБ наистина имат променено отношение към ДПС - смятат, че това е национално отговорна партия, за която обществото трябва да разбере, че те не са "толкова черни", колкото ги описват някои наблюдатели.

 

Държавата има нужда от консенсус и ние ще се стремим на всяка цена към това, уверяват от висшето ръководство на управляващата партия. Там са отчели и високата оценка, която даде Мустафа Карадайъ лично на премиера Борисов и правителството при овладяване на последиците от трагедията в Хитрино.

 

Силата на ГЕРБ е в протегнатите ръце, е новото мото на ГЕРБ. Там вече са осмислили факта, че с 84 депутати не могат да управляват сами и в името на държавата ще търсят партньори.

 

В ГЕРБ обаче има голяма група, която е силно скептична спрямо възможността за конструиране на нов кабинет в този паррамент. "Ако все пак се стигне до някаква уговорка за съставяне на правителство, трябва да бъде много ясно и точно поет ангажимент. На този етап аз не виждам възможност за формиране на правителство, но все пак нека да изчакаме да видим разговорите, които ще се проведат, и тогава пак ще коментираме", заяви Цвета Караянчева.

 

"Не е възможно да подкрепим такъв кабинет, ние сме заявили, че този парламент е с изчерпан ресурс и трябва да отиваме на избори. Хората ни искат избори. Партията ни вече е на изборна вълна", заявиха от Движението пред Епицентър.бг. В ДПС смятат, че такъв кабинет ще се държи на много рискована парламентарна подкрепа и няма да може дълго да живее.

 

При такава ситуация ГЕРБ има вариант да играе отново с патриотите. Правят се опити Красимир Каракачанов да се съгласи да стане военен министър.

 

"С нас никой не е говорил. Но ГЕРБ май закъсняха. След като един месец тупкаха напразно топката, общественото мнение вече е друго - то иска избори. Освен това не знам с какви очи ще дойдат при нас, след като се отметнаха веднъж  като влашки престилки", заяви пред Епицентър.бг лидерът на ВМРО и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов. Той подчерта, че е ядосан, защото пари за пенсиите нямало, а вчера ГЕРБ предложиха още един милиард за саниране, откъдето може да се краде. "Вече не им вярваме", заключи Каракачанов.

 

Идеята е кабинетът "Борисов-3", ако изобщо успее да се състави, да работи поне до май - юни, за да може до това време парламентът да приеме новия Изборен кодекс, съобразно резултатите от референдума на Слави Трифонов. С тази цел само преди два дни независимият депутат Георги Кадиев официално внесе този законопроект, за да може от другата седмица да започне обсъждането му в парламентарните комисии.

 

Борисов обаче държал изборите да се проведат по смесена избирателна система. Тук ГЕРБ могат да намерят допирни точки с БСП. Националното съвещание на социалистите преди месец също се произнесе в полза на смесена пропорционално-мажоритарна избирателна система. 

 

"Единственото, заради което си заслужава да се удължи, ако трябва и малко, животът на парламента е, за да се въведе мажоритарна избирателна система", обяви в Брюксел министър-председателят в оставка. Той подчерта, че ще бъдат проведени нови разговори и с Патриотите, и с Реформаторите. Плановете са разговорите да се проведат в неделя и понеделник, за да могат от РБ да отидат при президента Росен Плевнелиев с предложение за премиер.".

 

"Ние сме заявили нашата позиция, изпълняваме нашето обещание. Само, че чувам едни, които се имат за победители, но не са победители, да казват, че нямало време да сменим избирателния закон. Тогава ще им дадем време. Ще намерим формула да им дадем време – да се смени избирателният закон, да се удовлетвори референдумът, който надробиха”, е позицията на премиера Борисов.


Този парламент има достатъчно време да промени избирателния закон спрямо референдума, в противен случай изборите няма да са легитимни. Ще настоявам за приемането на тази система. Ако народът иска да ни няма (системните партии), няма да ни има, посочи Борисов. Той каза, че ще настоява за приемането на френската избирателна система, която предвижда провеждане на мажоритарни избори за депутати на първи тур, а на втория да явяват всички кандидати, получили над 12.5% подкрепа.

Борисов даде да се разбере, че е против приемането на мажаритарната система с абсолютно мнозинство, за която всъщност гласуваха хората на референдума.

“Не бива да става всички срещу един (на втори тур)", каза Борисов. Позицията му е обяснима, защото на втория тур в повечето райони има вероятност всички партии да се обединят именно срещу кандидатите на ГЕРБ.


Той подчерта, че ще бъдат проведени нови разговори и с Патриотите, и с Реформаторите. Плановете са разговорите да се проведат в неделя и понеделник, за да могат от РБ да отидат при президента Росен Плевнелиев с предложение за премиер.

 

Не живеем с мисълта, че ще връщаме мандата, заяви и Божидар Лукарски,  а живеем с мислъта, че следва да проведем сериозни разговори и да изкажем аргументи защо трябва да се състави правителство. "Нашата идея е да реализираме мандата и сме го казвали неведнъж. Факт е, че Конституцията казва в какъв срок може да се реализира мандата. Не мисля, че е особено добре за България да се извъртят две служебни правителства в рамките на 2-3 месеца", каза той.

 

Помощите за Хитрино стигнаха рекордните 32 млн. лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275033_%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%A5%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%

 Жестокият жп инцидент в шуменското с. Хитрино в събота призори, при който загинаха 7 души, а 29 бяха ранени, породи невиждана досега съпричастност от страна на частни дарители и институции. Само за 6 дни правителството и Европейската комисия отпуснаха целево 30 млн. лв., а граждани, фирми дариха още близо 1.7 млн. лв. Политически партии обещаха около 170 хил. лв. Така общата сума ще достигне 32.44 млн. лв. Солидарността с проблемите на Хитрино надмина обществената и политическата реакция при всички досегашни бедствия и аварии. Борисов отказа предложението на унгарския премиер Виктор Орбан Унгария да финансира изграждането на нови къщи в изпепеленото село. Орбан предлагаше и конкретна финансова помощ за семействата. България е отказала помощ и от Турция и Израел, съобщи пресслужбата на МС. Борисов уверил, че България ще се справи сама с щетите. 

Правителството отпусна 10 млн. лв. в понеделник, като премиерът Бойко Борисов обясни, че отиват директно за жителите на селото, а жп инфраструктурата ще се ремонтира с европейски пари. "5 млн. лв. ще отидат в община Хитрино, за да може при първа възможност веднага да стартира разчистването на селото. Средствата ще се използват за реализиране на инфраструктурни проекти на територията на общината с цел преодоляване на последиците от инцидента и за предприемане на спешни действия за незабавно възстановяване нормалното функциониране и начина на живот на хората. Другите 5 млн. лв. отиват в социалното министерство - фонд "Социална закрила", за покриване на разходи за лекарства, храна и лечение на пострадалите, изграждане на изпочупените домове", каза премиерът. Според плана за бедствия 292 семейства получиха еднократна помощ от 325 лв. от правителството 

Европейската комисия реагира бързо и разреши 20 млн. лв. от Програмата за развитие на селските региони да се изразходват целево за Хитрино. В четвъртък земеделското министерство съобщи, че заявления за подпомагане на община Хитрино ще се приемат от 16 януари до 16 март. Кметството ще може да кандидатства за строителство, реконструкция и рехабилитация на нови и съществуващи улици и тротоари, общински пътища и сгради. То ще може да подаде заявление за ремонт и обзавеждане на училището и детската градина. Още 606.7 хил. лв. ще бъдат отпуснати от регионалното министерство за водопровода в селото. 

Българският червен кръст вчера отбеляза, че е набрана рекордна сума от частни дарители - 1 474 994 лв. към 10 ч. на 15 декември. От sms-и са се натрупали 985 927 лв., а по откритата банкова сметка - 477 267.95 лв. Средствата ще бъдат управлявани от обществен съвет, който в момента се сформира. Негов председател ще е омбудсманът Мая Манолова. "Ще участват председателят на БЧК Христо Григоров, хора от областната управа, НАП, неправителствени организации, сдружението на общините, строителната камара, Сметната палата, журналисти от централни медии, както и кметът, който е добре запознат с жителите", обясни говорителят на БЧК Гинка Луджева за "Сега". Парите ще се разпределят едва когато съветът влезе в селото и направи оценка на щетите и на нуждите на хората. Общественият съвет трябва да разполага с подробен поименен списък на пострадалите хора и да е наясно с нуждите им. Обучени екипи на БЧК ще изготвят този списък и ще направят оценката на помощта, която им е необходима. Освен личните огледи, служителите на Червения кръст ще провеждат интервюта и анкети в селото. Оценката на щетите по сградите и покъщнината ще се прави от държавна комисия.

БЧК съобщи, че предоставя храна на местните хора, пожарникарите и полицаите - готвело се в кризисния център. Много търговски вериги и производители от региона са дарили храна. На евакуираните ще бъдат предоставени 800 големи хранителни пакета от европейската програма за храни за социално слаби. 

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил обяви, че също прави дарителска кампания и е сформирал местен обществен съвет. "Взехме решение от днес да започнем да храним цялото населението на селото", обясни той в четвъртък. "От днес нататък ще конкретизираме всеки случай според нуждата - кой колко е болен, какво лечение предстои, колко е социално слаб, от какво и колко има нужда. Взехме решение от днес да започнем да храним цялото населението на Хитрино, доколкото успеем да ги открием къде са", обясни той и допълни, че жителите са разпилени в цялата област. "Днес сме поръчали с решение на Обществения съвет 150 готови пакети. Ще видим дали са много или малко, раздаването им ще покаже каква ще е нуждата за утре", поясни кметът. Той отчете, че в общинската сметка в помощ на пострадалите от взрива са се събрали от дарения 178 853 лв. На близките на загиналите ще бъдат изплатени по 1000 лв., на пострадалите, постъпили в болница, по 500 лв.

С безвъзмездна помощ ще се включи и Строителната камара - тя ще построи 11 къщи безплатно. ГЕРБ обяви, че ще даде 50 000 лв. за изграждане на къща. БСП ще дари 40 000 лв. от заплатите на 38-членната си парламентарна група, съобщи председателят на партията Корнелия Нинова. От ДПС информираха, че ще дарят целите заплати на 30-те си депутати, както и на евродепутатите. Парите щели да бъдат преведени директно от счетоводството и въобще нямало да стигат до сметките на народните представители през този месец. От партията не можаха да посочат конкретна сума, но според парламентарния правилник депутатите получават като основна заплата 3 средни заплати в обществения сектор. Това прави три по 973 лв., или 2919 лв. Умножено по 30 депутати това прави 87 570 лв. 

Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадали при катастрофи обясни пред "Фокус", че близките на починалите и пострадалите могат да претендират за обезщетения от застраховката "Обща гражданска отговорност", която задължително се прави от всяка влакова композиция. За целта обаче трябва да е приключило разследването и да се знае кой е виновният - частна фирма или жп компанията.

Facebook на война срещу фалшивите новини

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630273

Facebook ще въведе инструменти, с които да се предотврати разпространението на фалшиви новини в най-голямата социална мрежа в света, съобщи Ройтерс. Компанията обяви, че ще направи по-лесно за потребителите да сигнализират, когато видят в секцията "Новини" (News Feed) в профила си статия, съдържаща невярна информация. Освен това Facebook ще работи с външни партньориq като сайтовете за проверяване на факти "Сноупс", "Политифакт" и "ФактЧек", телевизия Ей Би Си нюз и Асошиейтед прес за проверяване на достоверността на споделяните в платформата му...

Остава ветровито и студено

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1630257

През следващото денонощие облачността над страната ще бъде разкъсана, предимно значителна. Вятърът ще се ориентира от североизток, в източните райони ще е умерен до силен и с него ще нахлува студен въздух. Минималните температури ще са между минус 6 и минус 1 градуса, максималните - предимно между минус 2 и 3 градуса. За Шумен - минимални минус 8 градуса, максималните ще са около 0. Атмосферното налягане още ще се повишава и ще бъде значително по-високо от средното за декември. Над планините ще е предимно облачно и мъгливо. Само на отделни мест...

Как да се компенсират губещите от глобализацията?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275032_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B5%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%B

 Възходът на политическия популизъм през 2016 г. принуждава макроикономистите да преосмислят вижданията си за причините зад този феномен, които обикновено се свързват с глобализацията и технологиите, пише икономистът Гавин Дейвис от Financial Times.

Ако икономистите не успеят да измислят рационален отговор на революционните политически промени, то последиците биха били катастрофални. За съжаление, въпреки че започва да се обръща все по-голямо внимание на проблема с популизма, то икономически обоснованите и политически правилни решения са все още в зародиш, смята Дейвис.

Доскоро отношението на икономистите към глобализацията бе съвсем еднозначно. Свободната търговия се възприемаше като инструмента, чрез който се увеличава производителността и икономическото благоденствие, както в развитите, така също и в развиващите се държави. 

Поради това се смята, че всички препятствия пред международното движение на стоки и капитали трябва да бъдат премахвани. Въпреки че се знаеше, че би имало губещи от свободната търговия в развитите страни, то се считаше, че негативните ефекти от глобализацията са малко и временни, а ползите от нея са много и постоянни, пише Дейвис.

Политическите катаклизми през 2016 г. карат икономистите да се замислят. Окончателният вид на това, което наричаме „популизъм“ все още не е ясен. Изглежда, че той няма да съвпада напълно с традиционния десен (ляв или либерален) спектър, смята икономистът.

Изглежда, че съществуват някои общи неща в популизма в различните държави по света. Такива са възраждането на икономическия национализъм и противопоставянето на интернационализма и глобализацията. Тъй като „елитите“ са възприети като най-големите печеливши от процесите на глобализиране в развитите държави, то сред идеите на популизма присъстват още и анти-елитизъм и отхвърляне на идеите на „експертите“. Последното би прераснало в анти-рационализъм, което със сигурност би довело до катастрофални последствия в дългосрочен аспект, предупреждава Дейвис.

Икономистите осъзнават тези опасности и се стремят да създадат нов консенсус. Почти няма промяна в схващането, че свободната търговия и глобализацията оказват положителен ефект върху икономическото развитие и обществото. Това, което се променя във възгледите на икономистите, е, че губещите от тези процеси биха били значително повече, отколкото се смяташе преди и че те биха били с много по-сериозни политически последици.

Според новия консенсус постигнатото благодарение на глобализацията може да бъде отстоявано и разширено само ако губещите бъдат подобаващо компенсирани. В противен случай губещите биха оказали сериозно влияние върху водените от правителствата политики, въпреки че печелившите от глобализацията се явяват мнозинство, смята още авторът.

Ако компенсиращите принципи сякаш изглеждат достатъчно ясни, то сложността в тяхното прилагане е голяма. Дейвис припомня думи на Джаред Бернстайн, според когото на "Американския ръждив пояс"(бел. ред. - регион от САЩ, пострадал от деиндустриализацията на страната заради местенето на определени предприятия зад граница) трябва да се помогне, но не е ясно как трябва да стане това. Също така не е лесно да се предвиди дали би имал политически или икономически консенсус, който да подкрепя някои от най-ясните мерки, които може да се приложат и които биха довели до видими промени.

 

Авторът на анализа смята, че най-големите печеливши от процесите на глобализация могат да бъдат разделени на 2 групи. Първата е тази на неквалифицираните работници от развиващия се свят, а втората – на богатите хора от развитите държави. Най-големите губещи са индустриалните работници от развитите страни. Най-прякото „решение“ на тези проблеми би било създаването на мерки, които биха предотвратили промените в преразпределението на доходите, както на глобално, така също и на локално равнище.

Това е една от причините, поради която новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп се стреми да създаде протекционистични мерки за вноса от Мексико и Китай, тъй като тези две държави представляват най-големият риск за сектора на производство на САЩ. Най-вероятно обаче тарифите върху определени вносни стоки от тези 2 държави биха довели до преместване на производството към други страни, а не до задържането му в САЩ, смята Дейвис.

Освен това, опитът за ограничаване на вноса на определени стоки би довел до покачване на техните цени, би се отразил негативно на индустрията, тъй като важни за нея компоненти също биха поскъпнали и би довело до продуктова криза. Това би оказало негативно отражение и върху доходите на неквалифицираните работници в развиващия се свят, които и сега не са високи. Това може и да не доведе до политическо напрежение, но има реална опасност от това, изразява мнение авторът на анализа.

Дали би било подходящо губещите да бъдат компенсирани от големите печеливши от развития свят? Такъв подход би бил в съответствие с принципите на справедливостта, тъй като би предотвратило негативните икономически процеси , причинени от свободната търговия.

Това обаче е в противоречие с основни принципи на преразпределението на доходите от този тип. Трудно е да се определи кои хора са понесли загуби заради глобализацията и кои заради други фактори, включително резултат от собствените им действия. Това би оказало негативно влияние върху инициативите по поемане на рискове и стремежа за растеж.

Принципът на компенсиране при загуба вече съществува при различните данъчни и осигурителни системи и се счита, че той е оптимално развит. Защо този нов вид източник на загуба заслужава нови и по-големи форми на компенсация в сравнение с тези, които бяха прилагани преди за икономически шокове, като например рецесия?

Един от възможните отговори на този въпрос е, че съществува тенденция губещите от глобализацията да са съсредоточени в отделни региони като например „Американския ръждив пояс“ и Северна Англия. За живеещите в тези райони е много трудно да се постигне икономическо възстановяване. На подобни региони може да се помогне чрез използване на система на регионално преразпределение, при която печелещите от глобализация райони, като например щатите, разположени по океанското крайбрежие на САЩ и Лондон, преразпределят доходите си, насочвайки ги към засегнатите от глобализацията региони. Подобно нещо бе направено след Обединението на ГДР и ФРГ, когато започна преразпределение на доходи на регионален принцип, припомня още авторът.

Има ли повод за притеснение? Според Дейвис отговорът на този въпрос е "не", но той счита, че трябва да сме подготвени за множество трудности и за опасности (които са изцяло пренебрегнати от Тръмп) от растящи надежди в засегнатите региони.

Според автора вече има постигнат прогрес. Лоурънс Съмърс призовава за „отговорен национализъм“. Главният икономист на МВФ Маврис Обстфелд е създал дълъг списък с подходящи мерки, включително програми за преквалифициране на безработните, инвестиране в регионална инфраструктура и други.

Обстфелд призовава за „батутни“ политики, които да са „трамплин“ към нови икономически дейности. Подобни мерки не са чужди на либералите, с възгледи близки до тези на Обама. Същевременно републиканците в САЩ и консерваторите във Великобритания явно са решили да поемат по друг път. Прилагането на либерални икономически решения, колкото и да се нравят те на МВФ, е възпрепятствано от настоящите световни политици, смята Дейвис.

Авторът припомня, че само допреди 12 месеца никой не е можел да предвиди Brexit и изборната победа на Доналд Тръмп. Политиката се променя бързо и икономистите трябва да се приспособят към нея. Отговорът на въпроса как да бъдат компенсирани губещите от глобализацията изглежда ще става все по-важен в бъдеще.  

По статията работиха: Елин Качулски, редактор Десислава Попова

Защо поскъпването на долара е лоша новина за света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275031_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B5+%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B

 Най-важната валута в света все повече напряга мускулите си. В трите седмици след победата на Доналд Тръмп на изборите за президент на САЩ доларът отчете един от най-острите си ръстове спрямо кошница от валути, коментира Economist.

Сега той е с 40% над дъното си през 2011 г., а укрепна и спрямо валути на развиващите се пазари. Юанът се понижи до най-ниското си ниво спрямо долара от 2008 г., а се носят твърдения, че изнервените официални лица на Китай обмислят по-строги ограничения върху чуждите придобивания на местни компании, за да се ограничи натискът надолу.

Валутата на Индия, която си има свои собствени проблеми в страната, също е достигнала до рекордно дъно спрямо зелената валута. Други азиатски валути са се сринали до нива, невиждани от финансовата криза през 1997-98 г.

Доларът постепенно набира сила от години. Но този скорошен ръст подсказва за перспективата да се промени микса на икономическата политика в Америка. Инвеститорите залагат, че Тръмп ще намали данъците и ще увеличи бюджета за западащата инфраструктура на САЩ. Голям фискален тласък ще накара Федералния резерв да повиши лихвените проценти по-бързо, за да съвпадне с инфлацията. Доходността по 10-годишните държавни облигации нарасна до 2,3% от 1,7% в нощта на изборите. А по-високата доходност е магнит за капиталови потоци.

По-енергичен растеж на най-голямата икономика в света звучи като нещо, което трябва да приветстваме. Често споменаван прецедент е първият мандат на Роналд Рейгън като президент – време на разширяващ се бюджетен дефицит и високи лихвени проценти, когато доларът отново се вдига. Този епизод от историята създава проблеми извън страната, а този път ситуацията може да е дори по-сложна. Макар че икономиката на САЩ представлява по-малък дял от световната икономика, глобалните финансови и кредитни пазари са се разширили значително от гледна точка на размера. Зелената валута стана още по-ключова. Това прави по-силният долар по-опасен за света и Америка.

Относителното влияние на САЩ като търговска сила отчита стабилен спад: броят на страните, за които е най-големият пазар за износ се е понижил от 44 през 1994 г. до 32 две десетилетия по-късно. Превъзходството на долара обаче като средство на обмен и съхранение на стойност остава неоспорвано. Някои аспекти на силата на зелената валута са очевидни. По оценка от 2014 г. фактическата зона на долара, включваща Америка и страни, чиито валути се движат в съответствие с долара, обхващат 60% от населението на света и 60% от глобалния БВП.

Други елементи не са толкова видими. Размерът на доларовото финансиране, което се случва отвъд бреговете на Америка, нараства през последните години. Докато развиващите се пазари стават все по-богати и гладни за финанси, търсенето им на долари също се увеличава. От финансовата криза насам ниските лихвени проценти в САЩ накараха пенсионните фондове да търсят добра доходност на други места. Те се втурнаха към деноминираните в долари облигации, емитирани на необичайни места, като Мозамбик и Замбия, както и към емитираните от големи компании на развиващите се пазари. Тези емитенти са особено доволни да взимат заеми в долари на по-ниски лихвени проценти, отколкото са у дома. До миналата година този вид доларови задължения са достигнали почти 10 трлн. долара, една трета от които на развиващите се пазари, сочи Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements).

Когато доларът се вдига, нарастват и разходите за обслужване на тези дългове. Но бремето, причинено от по-силната зелена валута, се простира отвъд прекия ефект върху заемополучателите в долари. Причината е, че евтиното взимане на заеми извън САЩ в много случаи е довело до по-голямо предлагане на местни кредити. Входящите капиталови потоци са вдигнати цените на местните активи, насърчавайки още взимане на кредити. Не всеки долар, зает от компании на развиващите се пазари, се използва за инвестиции – някои от парите свършват в банкови сметки или финансират други компании.

Един по-силен долар обръща този цикъл. Когато зелената валута се вдига, кредитополучателите пестят пари, за да обслужват нарастващите разходи на собствените си задължения. Докато капиталът изтича, цените на активите се понижават. Крайният резултат е, че кредитните условия на много места извън Америка стават още по-обвързани със съдбата на долара. Не е съвпадение, че някои от най-големите губещи спрямо долара наскоро бяха валутите на страни с големи задължения в долари, като Бразилия, Чили и Турция.

Поскъпването на долара е опасно и за Америка. Търговският дефицит ще се разшири, тъй като силната валута ще свие износа и ще засили вноса. По времето на Рейгън нарастващият дефицит предизвика протекционизъм. Този път Америка започва с голям дефицит, който вече е политизиран, най-малкото от Тръмп, който смята, че това доказателство, че правилата на международната търговия защитават интереси на други страни. По-голям дефицит повишава шансовете, Тръмп да изпълни заплахите си да наложи високи мита върху вноса от Китай и Мексико в опит да балансира търговията. Ако Тръмп се поддаде на протекционистките си инстинкти, последствията ще бъдат унищожителни за всички.

Затова и много неща зависят от това някъде ще тръгне доларът сега. Много инвеститори са оптимисти. Зелената валута започва да изглежда скъпа спрямо другите. Фед обикновено се въздържа от повишаване на лихвените проценти, ако има проблеми на развиващите се пазари. Въпреки това валутите често се отдалечават от основните си стойности за дълги периоди. Не е много ясно и към кои валути ще прибегнат инвеститорите за сметка на американската. Еврото и юанът – двата претендента за короната на долара, имат дълбоки заложени проблеми. А за Фед може да се окаже по-трудно да избегне затягането на икономика, която прегрява.

Ако доларът остане силен, възможно ли е протекционисткият натиск да бъде предотвратен от координирани международни действия? Зараждащите се разговори за нова сделка вместо т.нар. споразумение Плаза – договор от 1985 г. между САЩ, Япония, Великобритания, Франция и Западна Германия за потискане на долара, изглеждат не на място. Япония и Европа се борят с ниска инфлация и не са особено развълнувани от по-скъпи валути, още по-малко от затягане на паричните политики.

Фондовите борси в САЩ са в подем заради перспективата от по-силен растеж. Те обаче показват твърде малко загриженост за ситуацията. Глобалната икономика е слаба, а силата на долара допълнително ще я обезсили.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Нощ с танци, клетви и заплахи за изборите в Македония (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5939827

Нощ с танци, клетви и заплахи за изборите в Македония (обзор)Няколкостотин привърженици на ВМРО-ДПМНЕ се събраха на протест пред Държавната избирателна комисия (ДИК) на Македония в столицата Скопие, докато членовете й заседаваха по жалбите на СДСМ за изборни нарушения при провеждането на предсрочния парламентарен вот. Демонстрантите бяха категорични, че искат да попречат да бъде открадната изборната победа

Уроци по прахосничество

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275030_%D0%A3%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

 Защо един километър магистрала в България струва 67,5 млн. евро, а в Норвегия - е 4,5 млн. евро? Как компания, приближена до кмета на Пловдив, печели обществената поръчка за изграждане на спортна зала в града, която в крайна сметка струва двойно повече, отколкото беше прогнозирано? Защо се строят стадиони в селища с 2 хил. души, а същевременно здравната и образователната система остават в окаяно състояние?

Това са част от въпросите, които българските данъкоплатци трябва да си зададат, смята Даниел Кадик, директор на фондация за свободата „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа.

За втора поредна година фондацията, в партньорство с Института за пазарна икономика (ИПИ), издават т.нар. Черна книга на правителственото разхищение в България. В нея са събрани 15 случая от цялата страна за това как се прахосват пари на данъкоплатците.

„В София имаше ремонт на трамвайната линия номер 7, но отсечките се оказаха само отчасти новоизградени. Трамваите обаче са модерни и се нуждаят от определени линии. След по-малко от една година всички трамваи са повредени, защото отсечките не са готови“, разказва Кадик пред Investor.bg.

В Черната книга централно място заема и историята за цената на „модернизацията“ на БДЖ. Примери от общините Пловдив, Варна, Русе и Дряново разказват как на регионално ниво се разходват публични средства.

Не са спестени и примери за прахосничество на пари за некачествени ремонти в София. Черната книга представя на читателите си и случаи на разхищение от данъци на национално ниво – за магистрали, медии и къщи за гости.

Тази година по всички случаи са работили журналисти, като в някои от тях те не се подписват с истинските си имена. „Всеки един случай е проверен и разгледан в детайли дали действително отговаря на истината“, посочва Кадик.

По думите му в България има голям проблем с финансирането на общественото образование – учителите са зле платени, училищата са зле оборудвани. Същото важи и за болниците.

За да има по-малко примери на правителствено разхищение следващата година, директорът на „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа подчертава, че е необходимо да има и по-активно гражданско общество в България, както и институции, които са наясно, че действията им са обект на строг контрол.

Германската фондация има намерение още три години да публикува Черната книга, а след това се надява да предаде щафетата на българска организация.

Интервю с Даниел Кадик гледайте в предаването Invest/Or в неделя, 20:00 ч., по Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: автор Радина Колева, редактор Миглена Иванова

Пет факта за отношението на Рекс Тилерсон към Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275029_%D0%9F%D0%B5%D1%82+%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D1%81+%D0%A2%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B

 Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп посочи като свой избраник за следващ държавен секретар на страната Рекс Тилерсон, ръководител на петролната и газова компания ExxonMobil с дълбоки връзки с Москва, както се опасяват мнозина. Руската информационна агенция РИА Новости представя няколко факта за отношението на американския бизнес магнат към Руската федерация. 
Бизнесмен 
ExxonMobil, седалището на която е в щата Тексас, е най-голямата частна петролна компания в света и една от най-внушителните корпорации по отношение на размера на капитализацията й. В Русия компанията участва в проекта "Сахалин-1" с 30 % (японската Sodeco – 30 %, "Роснефт" и индийската ONGC – с по 20 %), насочен към разработването на находищата "Чайво", "Одопту" и "Аркутун-Даги" на шелфа Сахалин. Рекс Тилерсон оглавява ExxonMobil през последните 14 г., и в качеството му на неин ръководител е посещавал Русия многократно. 
Познат на Владимир Путин 
Тилерсон се е срещал неведнъж с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин. През 2003 г. той участва в среща с лидера на Москва, на която присъстваха ръководители на руски и чуждестранни енергийни компании и лауреати на премията "Глобална енергия". Форумът бе проведен в Санкт Петербург. 
През септември 2005 г. Путин и Тилерсон се срещнаха във Вашингтон, където руският президент се намираше на работна визита. През 2012 г. пък лидерът на Кремъл присъства на откриването на комплекс за товарене на петролни продукти в Тексас, където в негово присъствие Тилерсон и ръководителят на "Роснефт" Игор Сечин подписаха споразумение за съвместна разработка на трудно достъпни резерви в Западен Сибир. Бъдещият държавен секретар на САЩ е присъствал многократно и на Петербургския международен икономически форум, включително и тази година. 
Носител на руски орден 
Рекс Тилерсон е удостоен с руския орден "Дружба". Владимир Путин лично връчи медала на гордия му носител на среща с ръководители на енергийни компании, която се проведе през юни 2013 г. в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург. 
Орденът "Дружба" е учреден през март 1994 г. и освен за приятелско отношение, с него се удостояват лица, допринесли за развитието на икономическия и научен потенциал на Русия, за особено плодотворна дейност, а също и за взаимно обогатяване на културата на нациите, укрепване на мира и добронамерените отношения между държавите. Тилерсон е отличен "заради значителен принос в укрепването на сътрудничеството в енергийния сектор". 
Отношение към Русия 
На фона на твърдата позиция на Вашингтон за запазването на санкциите, наложени на Русия във връзка с украинската криза, участието на Тилерсон в тазгодишния икономически форум в Санкт Петербург бе определено от мнозина като особено важно събитие. 
Американски експерти са на мнение, че ExxonMobil е вероятно най-пострадалата компания от западните санкции срещу Москва - концернът бе принуден да преустанови работа по цели девет проекта в рамките на споразумението за стратегическо партньорство с "Роснефт". Пред журналисти Тилерсон е споделял, че чака с нетърпение момента, в който ще може да се върне към работа с Русия. 
Бизнес преди всичко 
Келиан Конуей, съветник на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, е на мнение, че отношението на Тилерсон с Путин са базира единствено на бизнес интереси - двамата "не обръщат бутилки с водка" в местните барове. 
Това косвено се потвърждава от делото на ExxonMobil за обезщетение на данъка върху проекта "Сахалин-1", което компанията представи на арбитраж в Стокхолм миналата пролет. Американската компания се опитва да постигне намаляване на данъка върху доходите от 35 % до 20 %, и да си върне надплатените в последните седем години суми (в размер на 500 млн. долара). Очаква се изслушванията на данъчния спор да започнат през пролетта на 2017 г., въпреки че руската страна би искала да уреди въпроса извън съда. 

Сергей Полонски ще се кандидатира за президент на Русия на следващите избори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275028_%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%B9+%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B

 Обвиненият във финансови измами руски бизнесмен Сергей Полонски разкри намерението си да се кандидатира за президентския пост в страната на следващите избори през 2018 г., съобщава вестник „Российская правда“
Решението си той е обявил пред членове на Комисията за публичен надзор, които са посетили предприемача в изолатора на московски затвор. Съгласно думите им, бившият имотен магнат е споделил, че в случай на победа с „първия указ ще уволня всички съдии, а с втория – ще обявява конкурс за съдии с участие в него на адвокати“. 
От Комисията разказват още, че Полонски е уверен, че „лесно ще събере необходимия брой подписи на избиратели в подкрепа на издигането на кандидатурата му“.

Чудо на Св. Гора! Ням по рождение проговори пред чудотворна икона!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275027_%D0%A7%D1%83%D0%B4%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B2.+%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%21+%D0%9D%D1%8F%D0%BC+%D0%BF%D0%BE+%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80

 За чудото, което се случило в началото на декември на Атон в Дохианрския манастир, разказва монах, който присъствал по време на чудното събитие. Чудото бе съобщено и на едно от църковните събития в Солун, Гърция. 

„В параклиса, в манастира Дохиар на Св. Гора, където ежедневно игуменът на манастира отец Григорий с братята пеят псалми, служат молебни и поменават стотици имена за здраве и упокоение, един наш брат се молил с часове и получил благодат от Божията Майка Скоропослушница, която бързо и с желание излива благодатта си към верните, които се обръщат към Нея“, съобщава Vimaorthodoxias.gr, цитиран от pravoslavie.ru.

По думите на свидетеля, осемнадесетгодишно момче от македонския град Струмица, което страдало от силно заекване, посетил манастира Дохиар, за да се поклони пред чудотворния образ на Божията Майка Скоропослушница. Когато младият човек, който никога през живота си не е говорил, а е можел да издава единствено нечленоразделни звуци, отишъл в манастира и застанал пред чудотворната икона „Скоропослушница“.

Всички, които били с него и знаели за живота на младия човек, били поразени. В края на молитвата, която невъзмутимо извършил монах от манастира, младият мъж се обърнал към присъстващите, които също се молили, и казал: „Благодаря на всички, аз се чувствам много добре“.

Виктор Орбан предупреди, че Унгария "няма да плаща за грешката" на мигрантската политика на германския канцлер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275026_%D0%92%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%9E%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%A3%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%22%D0%BD%D1%8F%D0%BC

 Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан разби оркестрираното единство на Брюксел в четвъртък, заявявайки, че страната му няма да плаща за грешката, които канцлерът на ФРГ Ангела Меркел е допуснала в мигрантската си политика, пише британският вестник The Daily Express.
Унгарският премиер обвини Германия в опит да прехвърли топката към другите държави от Европейския съюз за "грешката", която доведе до наплива от търсещи убежище в Общността. Сега Берлин иска да се измъкне, като разпредели новодошлите в останалите европейски страни, но Будапеща няма да се съгласи с квотната система и няма да приеме тази спорна политика. 

"Ние все още се борим срещу задължителните квоти за мигранти. Унгарците не искат това, което германците, или да бъдат по-точни, това, което Ангела Меркел иска", категоричен бе Орбан. 

"Германия и други страни, които са направили грешката да оставят тези хора в ЕС, сега се опитват да ги разпределят, така че всяка страна също да наследи техния проблем. Унгария не харесва този подход", увери лидерът на Будапеща, обещавайки да направи всичко по силите си, за да блокира схемата, която 98 % от унгарците отхвърлиха в национален референдум по-рано тази година. 

Невероятно, но факт. Петгодишни поправят железопътни релси (ВИДЕО)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275025_%D0%9D%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%BE%2C+%D0%BD%D0%BE+%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82.+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1

 Звучи невероятно, но петгодишни деца са принуждавани да поправят железопътни релси.
Това е възможно да се случи само на едно място в света - а именно в Северна Корея, пише "Мирър". Изданието публикува и видео, по чудо заснето в една от най-затворените държави. Петгодишните деца вдигат тежки камъни, а други пък наместват траверсите с големи чукове.


Те били извадени от училище и карани да работят по 10 часа дневно. Според английското издание записът е направен със скрита камера в провинция Раянганг.


6-годишен е жертва на войната срещу дрогата на Филипините

https://www.24chasa.bg/novini/article/5939824

6-годишен е жертва на войната срещу дрогата на ФилипинитеШестгодишно момче от Манила, убито в съня си е последната жертва на филипинските власти в продължаващото насилие срещу запоподозрените в престъпления, свързани с наркотици, предава CNN, цитиран от Фокус. „Почука се на вратата. Съпругът ми попита: кой е? Тогава чух два изстрела“, разказва Елизабет Наваро, майка на пет деца и бременна с шесто.

МВР спипа двама от най-известните автокрадци в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275024_%D0%9C%D0%92%D0%A0+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D0%BF%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BA%D1%8

 Полицията задържа двама от най-известните автокрадци в София. От МВР посочват само прякорите им – Вуте и Таратора, информира БНР. Двамата са осъждани за много кражби на коли.

Специализираната операция е проведена на 13 декември от служители от сектор „Престъпления свързани с МПС” и специализирана група „Кобра”. извършителите са задържани на местопрестъпление – непосредствено след противозаконно отнемане и укриване в подземен гараж на лек автомобил „Ауди А4“, уточниха от МВР.

В последствие криминалистите открили и втори противозаконно отнет скъп автомобил „Ленд Круизер”. Колата била укрита в гаражна клетка, ползвана под наем от двамата задържани мъже.

Работа по документиране на цялостната им престъпна дейност и установяването на други откраднати автомобили от задържаните продължава.

Преди взрива видели как газът изтича

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275023_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%B2%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BA+%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D1%8A%D1%82+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B0

 Жители на опустошеното село Хитрино, спасили се по чудо при експлозията, все още не могат да повярват на късмета си

В опустошеното от взрива Хитрино има хора, които са видели как газът изтича от композицията, след като част от нея е излязла от релсите – това разказа пред “Труд” Ридван Муса, главен специалист “Гражданска защита” в общината.

Той споделя историята на бизнесмена Месут, дошъл с мерцедеса си малко преди инцидента в района на автогарата, близо до жп линията. Мъжът, който е крупен арендатор, държи и супермаркет в центъра на Хитрино. В мига на аварията Месут отива да си вземе кафе от машината и в този момент влакът дерайлира.

“Чува шума, обръща се и гледа как пада (цистерната – б.а.). Разказа ми, че видял как изпуска газ. Колата му го чакала със запален двигател. Той съобразил и се качил в нея, завил във втората пресечка. Само след 1 минута станала експлозията, но той е невредим”, разказва Муса.

Спецът по гражданска защита разказва, че по чудо и с бягство от общината, която е точно пред дерайлиралата композиция, се спасил и дежурният там Неджат Фахредин.

“Чул шум и помислил, че идва от повреден климатик в сградата. Втурнал се да проверява и се качил на IV етаж. Там го сварва ударната вълна и пада от нея, но за 4-5 секунди се освестил и хукнал надолу към втория етаж. Излязъл от прозореца”, разказва Муса.

В Хитрино още се чудят как е оцелял в срутената си къща и полицаят Борислав Марков (23 г.). Домът му бил на първа линия, близо до влака, но отпред имало двор. Стените на стаята, където спял, буквално се срутили върху него. Други пък обясняват, че този щастливец е пропаднал чак в мазето. Едва намерил процеп да диша и е спасен. Майка му и брат му са в болница.

Почти същият огромен късмет е имала Айше Джера (32 г.), която била сама у дома, разказва съпругът й Ертан, който благодари на Аллах, че не е останал вдовец. Двамата са семейство от година, още нямат деца. От 9 години той работи в чужбина, за да създаде дом и да се оженят. Във фаталната утрин съседен калкан спасил неговата къща от ударната вълна, а брат му отишъл и извел булката. Само след минути жилището се подпалило от вятъра, който донесъл пламъци от съседните постройки. Покривът бързо рухнал и унищожил всичко.

“Не, не искаме фургон. Лятото е жега, зимата студ. Аз в Англия съм живял в такова нещо, а тук температурите са още по-ниски… Благодаря на държавата, но си искам къщата и по-скоро да се накажат виновните”, откровен е Ертан.

А един от най-сърцатите спасители на хора, Стефан Стефанов (43 г.), който вадил и живи, и мъртви с пожарникарите, сега живее с двете си деца при приятел в шуменското село Панайот Волов. Съпругата му Лиляна е отишла на планова операция в Плевен.

“Животът ни се раздели на две – преди и след 10 декември. А на някои свърши тогава…”, казва Стефан.

Зелена далавера за 11,5 млн. лв отива в прокуратурата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275022_%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+11%2C5+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2+%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D

 Обжалват обществената поръчка пред ВАС

Поискаха и оставката на директора на Изпълнителната агенция по околна среда

Сигнал до Върховната прокуратура подготвят от ПК „Екогласност” заради скандалната обществена поръчка за 11,5 милиона лева, обявена от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към екоминистерството.

В същото време от Националната асоциация “Българско Черноморие” разпространиха искане за оставката на Ваня Григорова, която оглавява ИАОС.

Действията на политическата формация и неправителствената организация са предприели след разследването на “Труд”, публикувано в началото на седмицата.

Тогава вестникът изнесе факти как под прикритието на националната трагедия в Хитрино ИАОС е решила да прокара наново поръчката на стойност 11,5 млн лв. за научни изследвания и теренни проучвания на местообитанията у нас. Тя бе прекратена в края на август, но сега излиза при абсолютно същите условия, направени така, че победителят е предрешен – организациите от коалицията “За да остане природа в България”.

Така наречените зелени трябва да изпълнят заданието срещу огромната сума, след което информацията да отиде в Еврокомисията, Там ще установят две неща. Първо – достатъчна ли е площта на мрежата “Натура 2000” в България или тя следва да бъде увеличена? Второ – колко лошо е състоянието на видовете и местообитанията в страната и какви допълнителни ограничения и забрани да бъдат въведени.
Председателят на ПК “Екогласност” Емил Георгиев заяви пред “Труд”, че в момента юристите на формацията подготвят сигнала до главния прокурор.

“Освен това ще обжалваме обществената поръчка пред Върховния административен съд”, допълни Георгиев.
В позицията на Националната асоциация “Българско Черноморие” (НАБЧ) определиха случая като недопустим и настояха за оставката на Ваня Григорова.

“От раздадените до момента десетки милиони евро за броене по критерии на агенцията, ръководена от г-жа Григорова, ефектът е – природата и животните в нея са в същото много добро състояние в сравнение с периода, преди да започнат да ги броят, но хора в тези зони почти не са останали или ако са останали, са на прага на бедността или под този праг”, пишат от НАБЧ.

Генерал Решетников пред Слави: Корнелия Нинова ми каза как предполага, че кандидат-президентът ще е Румен Радев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275021_%D0%93%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB+%D0%A0%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%3A+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%

 Генерал Леонид Решетников, директор на Института за стратегически изследвания към руския президент, разказа лично за срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова през август в София.

В пряко включване по скайп в „Шоуто на Слави“ Решетников обясни, че на срещата е попитал Нинова кой ще е кандидатът за президент на БСП. Тя му казала, че предполага, че това ще е ген. Румен Радев.

Решетников разказа, че е бил в България, за да прибере жена си и трите си внучета от почивка у нас и се срещнал и запознал с Нинова по предложение на Венцеслав Стефанов. По повод обвинения от страна на лидера на БСП генералът се пошегува, че съпругата му вече постоянно го пита къде са парите от корупцията, която практикува.

Решетников посочи, че от времето на Сергей Станишев за БСП гласуват хора, които искат добри взаимоотношения на България с Русия, но партията работи в обратна посока.

По думите на Слави Трифонов Решетников го е потърсил сам, за да внесе яснота за срещата.

„Каолин“- дар за Иво от „Агнешките главички“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275020_%E2%80%9E%D0%9A%D0%B0%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%E2%80%9C-+%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D0%98%D0%B2%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%E2%80%9E%D0%90%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%

 Разградската прокурорка измъква Прокопиев и компания от аферата „Каолин“

Първоначалната оценка на „Каолин” е за цели 31 млн. лева и тя съвсем не устройва групичката „приватизатори”

Единственото на Балканския полуостров предприятие за добив и преработка на каолинова суровина „Каолин” АД е учебникарски пример за това как беше съсипана икономиката ни по време на управлението на Иван Костов – продажба на държавно имущество на безценица и облагодетелстване на предварително подбрани „приватизатори”, станали набързо милионери.

Както и „Винпром Дамяница”, „Каолин” е отреден за 28- годишния тогава Иво Прокопиев. Той не може да се похвали с никакъв опит в управлението на производствени предприятия –  което е обяснимо, защото току-що е напуснал студентската скамейка, но за сметка на това има стабилни контакти. Един от тях е с Никола Николов – председател на икономическата комисия в Народното събрание и шеф на кръга „Агнешките главички”, който, както и Прокопиев, също е родом от Разград. Така летящият старт на момчето от Лудогорието в големия бизнес е осигурен, а малката подробност, че капитали за подобни придобивания Прокопиев и съдружниците му нямат, не смущава никого.

Оказва се, че средства за „приватизацията” на „Винпром Дамяница” и „Каолин” не са нужни, защото идеята съвсем не е да постъпят средства от продажбата им в държавния бюджет, нито пък да се инвестира в тях. Целта е повече от прозрачна – с минимални средства да се усвоят активите, производствените мощности и пазарите им и действията показват, че именно това правят новоизлюпените приватизатори.

През ноември 1997 г. „Каолин” е определено за раздържавяване от Агенцията за приватизация, като първоначалната идея е била купувач да бъде белгийското дружество „Сибелко”, което има готовност да инвестира 20 млн. долара в развитието на предприятието. Това намерение обаче бързо е изоставено, преговорите са прекратени и през 1999 г. на сцената се появява работническо-мениджърското дружество „Каолин 98” АД с член на съвета на директорите Даниела Шишкова, която е съпруга на Петко Шишков, директор на „Булброкърс” – дружество, собственост на Иво Прокопиев.

Също по това време в „Каолин” е назначен на работа братът на Прокопиев – Александър, служител на Държавна сигурност, което после ще му даде формалното основание да стане изпълнителен директор на „Каолин”, както и да придобие през 1999 г. акции от РМД, макар да няма изискуемия по закон двегодишен стаж. Никой в предприятието не познава Шишкова и Прокопиев – тя живее и работи в София, макар да се води формално „правен съветник” в „Каолин”, а той до 1998 г. е служител на РДВР Разград в служба „Сигурност”, назначен впоследствие в дружеството на длъжност „екстракционен инженер”.

Според свидетели в схемата е бил включен тогавашният изпълнителен директор на „Каолин“ Филип Калоянов, който е бил убеден от боса на „Агнешките главички” Никола Николов, че трябва да се направи РМД за приватизацията на „Каолин”, а Прокопиев ще осигури средствата. Така още през 1999 г. почвата е подготвена, остава само да се финализира приватизационният договор. Тук обаче се появява проблем.

Първоначалната оценка на „Каолин” е за цели 31 млн. лева и тя съвсем не устройва групичката „приватизатори”. Това налага бързо да се изготви нова оценка, като цената услужливо е коригирана от 31 на 7,5 млн. лева. Изключително скандално е, че оценката е изготвена не от друг, а от…”Булброкърс” на Иво Прокопиев. Така пътят за „придобиването” на „Каолин” е окончателно разчистен и договорът може да се сключи. Същият е подписан на 10.01.2000 г., като от предложената от РМД цена от 7,2 млн. лева (за 75% от акциите на предприятието) реално са платени само 10%.

Остатъкът е разсрочен и впоследствие е заплатен с компенсаторни бонове.

Със сключването на приватизационния договор обаче схемата с „Каолин” не приключва. Както и при „Винпром Дамяница”, капиталът на дружеството още същата година е увеличен, а мажоритарен собственик, записал новите акции, става основното дружество на Иво Прокопиев – „Алфа финанс холдинг”. Така работническо-мениджърското дружество губи окончателно контрола върху „Каолин”, а оттук нататък Прокопиев започва да гребе с пълни шепи от новата си „златна”, в случая каолинова мина. Разбира се, под контрола на менторите си от „Агнешките главички”.

А ако някой се чуди защо именно „Каолин” е обект на подобна скандална „приватизация” от Николов, Прокопиев и компания (освен очевидното, че се касае за печеливше предприятие с десетки милиони приходи), едно от обясненията се оказва твърде банално – дядото на Никола Николов е бил един от собствениците на находището на каолин край с. Сеново, а бащата на Николов, като единствен наследник, изявява претенции за собствеността върху „Каолин”. Реституцията обаче се оказва съвсем ненужна, защото групичката разградски „приватизатори”, в която дейно участие взема и синът му, оказал се по това време във властта, така или иначе стават горди собственици на дружеството.

Разбира се, подобно отклоняване на държавно имущество изисква и съответното разследване. Както и в случая с „Винпром Дамяница”, при който след падането на Костов от власт Филип Харманджиев и Александър Божков – тогавашен министър на икономиката, получиха обвинения от прокуратурата, но бяха оправдани от съда, така и братята Прокопиеви стават клиенти на обвинението за далаверата около „Каолин”.

Освен тях двамата на подсъдимата скамейка за извършеното престъпление по служба са изправени и членовете на борда на директорите на „Каолин” – Константин Ненов, Георги Димов, Иван Сливов, Станимир Кръстев и Филип Калоянов. На всички е взета мярка за неотклонение „парична гаранция”, ограничени са и пътуванията им в чужбина.

Обвинителният акт е изготвен, събрани са достатъчно доказателства за вината им и делото е внесено за разглеждане от Разградския окръжен съд.

Изненадващо обаче, лично окръжната прокурорка на Разград по това време Елена Хаджидимитрова в заключителната си пледоария заявява, че прокуратурата не поддържа обвинението. Скандален прецедент, без никакво логично и до момента обяснение (освен това, че вероятно е „помолена” от някого да го стори), който обаче позволява на Прокопиев и компания да се измъкнат сухи от мръсотията около приватизацията на „Каолин”. Впоследствие Хаджидимитрова е уволнена, макар и за други прегрешения.

Така, сдобивайки се в рамките на две години с предприятия, носещи милиони приходи, Прокопиев изведнъж става крупен „бизнесмен” и спокойно може да инвестира спечеленото на гърба на ощетената държава в други проекти. Медии, соларни паркове, недвижими имоти, каквото си пожелае. От „момче за всичко” и подставено лице на „Агнешките главички” и Иван Костов днес Прокопиев, макар да е също толкова зависим от тях, вече е „добрият” олигарх, опитващ се да бъде морален цензор и ментор, не желаейки да му се припомня тъмното минало.

Христоматийните примери за Костовата приватизация обаче няма как да бъдат забравени, защото граденото от поколения българи беше унищожено за месеци, а унищожителите му днес са олигарси, продължаващи да трупат пари за сметка на обикновените граждани – от пенсиите им, от разграбените находища на природни суровини, от нарязаните за скрап машини, от повишената за сметка на „зелената енергия” цена на тока.

Вземат ни колата за преследване на терористи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275019_%D0%92%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%8

 

„Бръмбари” за потенциални атентатори до 3 години

Личният автомобил на всеки гражданин може да бъде вземан от полицаи и военни в рамките на антитерористична операция за преследване на атентатори. Това предвижда изцяло новият Закон за противодействие на тероризма, който депутатите приеха на второ четене след два дни гласуване. Предвижда се колата ни да може да бъде ползвана от униформените и когато трябва спешно да бъде закаран пострадал за медицинска помощ. Разписват се и глоби между 500 лв. и 2000 лв. за всеки, който не спазва закона или разпореждания на властите. Новият закон предвижда обаче държавата да изплаща обезщетения, когато личното ни имущество е било унищожено по време на терористичен акт. Разписва се още по-дълъг срок за прилагане на СРС-та за разкриване на атентати - вместо сегашните шест месеца, до две години. При определени обстоятелства периодът може да се удължи и до 3 години. Срещу това скочиха депутати от БСП и РБ, като се усъмниха, че това отваря врати за злоупотреби. „Как иначе да отговорим на въпроса има ли спящи терористични клетки в България, който и вие задавате към службите”, парира недоверието им обаче Димитър Лазаров от ГЕРБ, който е и шеф на комисията за контрол над службите. Като антитерористична мярка се залага също ограничение, според което един човек може да има до 10 телефони номера с предплатени карти. Залага се толеранс от 6 месеца, в който всеки да си избере с кои номера да се раздели.

Жандармерия пази Банско през зимния сезон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275018_%D0%96%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B8+%D0%91%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5%D0%B7

 Около 40 полицаи допълнително ще бъдат командировани в Банско за зимния сезон, който официално стартира тази събота - 17-ти декември, информираха днес кметът на община Банско Георги Икономов и старши комисар Николай Хаджиев, директор на ОД на МВР Благоевград, които участваха в ежегодна среща на общинското ръководство на курорта, британското консулство, представители на британската общност в града, полиция, туроператори, както и Иван Обрейков, представител на концесионера на ски зоната “Юлен”.

На входно изходните артерии на града ще бъде разположена жандармерия, която ще дава дежурства 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Целта на засиленото полицейско присъствие е предпазване на жителите и гостите на курорта от сериозни инциденти.

„До сега допълнително в курорта за зимния сезон имаше 14 полицаи –двама румънци, двама гърци и 10 полицаи на разположение в ски зоната и града. Сега ще има и допълнително 24 жандармеристи на входно изходните зони в града. Това са входовете от Разлог, Добринище и село Баня“, съобщи кметът Георги Икономов. “Колегите от дирекция „Жандармерия“ ще бъдат командировани за целия зимен сезон и ще осъществяват дейности по анализ на риска и автомобилите и лицата, които влизат и излизат от града и курорта. Отделно ще има и патрули вътре в града, които ще патрулират съвместно със служители на „Пътна полиция“, които от своя страна ще съблюдават за спазване закона за движение по пътищата -неопускане на МПС след употреба на алкохол или наркотици, неправоспособни водачи, автомобили без застраховка „Гражданска отговорност“, необорудвани за зимния сезон и други)“, каза старши комисар Николай Хаджиев.

Жандармерията ще бъде позиционирана на КПП-ата на трите входно-изходни артерии на Банско на 19-ти декември.

И Сашо Дончев спонсор на партията на „Агнешките главички“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275017_%D0%98+%D0%A1%D0%B0%D1%88%D0%BE+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BE%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%90%D0%B3%

 

Гласят черната касиерка на Командира за оргсекретар на формацията.

След облажилия се покрай скандалната приватизация при управлението на Иван Костов енергиен олигарх Иво Прокопиев, в списъка с евентуалните крупни спонсори на партията на „Агнешките главички“, се появи и скандалният бос на „Овергаз“ Сашо Дончев.

Той е гласен за благодетел на обявения от отломките на Командира хем като ляв, хем като десен проект, за лице на който беше лансиран провалилият се в опита си да овладее Темида като министър на правосъдието Христо Иванов, съобщи „Блиц“. И напомни, че Дончев, чиято далавера с посредничеството при доставките на газ секна при първия кабинет на Бойко Борисов, е бил сред най-приближените на драгалевското гуру. Тъкмо за това Костов бил топлата връзка между Дончев и отрочето му Цветан Василев, който се укрива родното правосъдие зад граница, заради източването на КТБ.
Засега обаче Дончев съзнателно заобикалял с бентлито си бърлогата на "Агнешките главички" на „Кърниградска“, за да не повтори грешката на Прокопиев, който бе засечен да пристига в централата на ДСБ.

Междувременно Агнешката партия, чието раждане бе обявено от Христо Иванов миналата седмица и „случайно“ съвпадна с псевдопротеста пред ВСС, на който се появиха „професионални“ протестъри, вместо магистрати, ударно се обзавеждала богати кадри от оглавяваната от Радан Кънев бутикова формация ДСБ. С ролята на ковчежник на партията на „Агнешките главички“ била натоварена бившата шефка на отдел "Икономика и регулация на търговската дейност" в Столичната община Костадинка Тулешкова. Въпросната общинарка присъствала на премиерата на новата формация и най-вероятно ще получи поста организационен секретар в нея.

Тулешкова нашумя при кметуването на Стефан Софиянски, когато бе назначена по партийна линия за шеф в един от мегаотелите на общината. Впоследствие, след разпада на СДС, тя се преориентира и премина към ДСБ. Достолепната общинарка, която е изключително близка с Костов и аватара му Радан Кънев, както и с майката на Христо Иванов - Мария Бойкикева, бе замесена и в грандиозен корупционен скандал през 2006 година. Тогава протежето й Веселин Маринов, директор на Женския пазар, бе спипан да прибира подкуп с белязани банкноти. Преди няколко месеца пък срещу Тулешкова стартира разследване за повсеместни кражби, пише още „Блиц“.
"Костадинка беше черната касиерка на ДСБ в София, а сега ще захранва партията на Христо Иванов с част от парите, събрани от търговците в магазини за алкохол и цигари, дрехи и хранителни стоки. Инспекторите на Тулешкова от години набелязват обектите за проверка и когато констатират нарушения, свързани с режима на търговската дейност и необявен произход на стоките, изнудват собствениците на обектите за рушвети. Подкупите започват от 100 до 500 лева, но малките обекти в столицата са хиляди и по този начин постъпленията са за милиони годишно. По неписано правило, инспекторите прибират 50% от подкупа за себе си, а другите пари носят на новата касиерка на Христо Иванов", коментирали запознати.
В същото време пък след неуспешния опит на Иванов да сложи ръка върху прокуратурата чрез лансираните от него конституционни промени бил задействан сценарий срещу обвинител N1 Сотир Цацаров. Ексминистърът протестър отсега планирал митинг, който трябвало да се състои при условие, че бъдат събрани поне 2000 клакьори. Стратегията била разработена още преди година от доскорошния посланик на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. Бюджетът за пуча възлизал на 2 млн. евро, като към тази сума не влизали грантовете, които отпуска на медии „Америка за България“.

Борисов: Ще намерим формула с РБ, за да има поправки в Изборния кодекс

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275016_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A9%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BC+%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B0+%D1%81+%D0%A0%D0%91%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0

 

Премиерът настоява за 100% мажоритарен вот

Дължим им този разговор заради досегашното партньорство и успешната работа в много направления, както и заради възможни бъдещи коалиции. Това заяви от Брюксел премиерът в оставка Бойко Борисов по повод предстоящите разговори с Реформаторския блок относно евентуално съставяне на правителство в рамките на 43-ото Народно събрание. По думите му обаче основен мотив за евентуална подкрепа би била промяна в Изборния кодекс, която да промени изборните правила по начина, категорично заявен от българския народ на референдума.

"Ние сме заявили нашата позиция, изпълняваме нашето обещание. Само, че чувам едни, които се имат за победители, но не са победители, да казват, че нямало време да сменим избирателния закон. Тогава ще им дадем време. Ще намерим формула да им дадем време – да се смени избирателният закон, да се удовлетвори референдумът, който надробиха”, е позицията на премиера Борисов.

„Единственото изключение, за което си заслужава да се оттегли малко във времето и то само с толкова, колкото е до приемането на избирателния закон. Има достатъчно време този парламент да промени избирателния закон съгласно референдума. Ако не им стига време, да се удължи с още един месец. Единственото, за което си заслужава да се изчака, е за да се смени избирателният закон. В противен случай изборите няма да са легитимни. Веднага ще излязат хора и ще кажат: Защо си направихте пак така закона? Затова на тези разговори аз ще настоявам приемането на тази система – 100 процента мажоритарно. Щяло да ги няма системните партии – като народът иска, няма да ги има”, категоричен беше Борисов.

Той отново подчерта, че народът е гласувал за мажоритарна система и е недопустимо в Народното събрание „да се шикалкави”: „Бяха ли така любезни да си мълчат и да оставят наказателният вот да се изсипе върху правителството?! Колко пъти чухте БСП, ДПС, Орешарски, г-н Радев да излязат и да кажат: ние сме против референдума, против тази избирателна система?! Защото всичко вървеше все едно е срещу мен, срещу управляващите, за да съберем максимум негативен вот”. Борисов отново подчерта, че е важно тези, които са избрани, да излязат с достойнство и смелост да правят реформи и да управляват, „иначе всеки излиза, хейтва, говори каквото си иска, лъже, мами”.

Не очаквах срещата с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, тя се проведе по негова инициатива, каза още Борисов пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет. „Въпреки че сме от различни политически семейства, не очаквах да се отнесе толкова ласкаво. Така високо да оцени дейността ни, особено борбата с контрабандата и приходите в бюджета, реформите, които сме направили и увереността, че това е правилният начин да се стигне до отпадане още в следващата година на мониторинговия механизъм. Нещо повече, той настоява да дойде още февруари в България, за да обясни ролята на това правителство и всичко, което е направено през този период. Той дава изключително добра оценка и на г-жа Захариева, и на всички в парламента, които са работили по тази тема. Учуди ме това, че той пожела да пусне съобщение до медиите”, коментира премиерът в отговор на журналистически въпрос.

Борисов поясни, че се обсъжда отпадането на механизма за мониторинг и сътрудничество във вида, който се прилага за България, като се трансформира във вида, който е за останалите страни от ЕС. „Проверките да са по теми – прокурорите, съдиите, следователите или по отделни случаи – така както е при всички други европейски държави”, каза премиерът.

Попитан относно бъдещия български комисар, министър-председателят посочи, че ситуация като сегашната кандидатурата трябва да се предложи или след огромен консенсус в парламента, или да се изчака редовно избраното правителство. „Лесно може, законът ни го позволява да изпратим човек, но не е редно. Нашият комисар трябва да бъде авторитетен човек, ползващ се с подкрепа в България, за да я получи и в Европейския парламент. Така съм изразил и становището си на среща с г-н Юнкер”, каза Борисов.

По темата за спирането на мигрантските потоци премиерът посочи, че единственото решение е да се спре войната в Сирия. Още веднъж призовавам президентите на големите държави, които воюват там, да осигурят коридори за мирните хора, да се намери решение. Това е допълнителен риск за България, защото пътят, по който минават бягащите от тези разрушения и ужас, минава през България и Гърция.

Той подчерта, че правителството е предприело всички мерки, за да бъде минимализиран натискът по българо-турската граница и за това са спомогнали също помощта, получена от Великобритания, от Германия, 160-те милиона евро от Европейската комисия и функционирането в страната ни на Европейската гранична и брегова охрана. „В същото време партии, които изкараха цялата си предизборна президентска кампания с тези как ще изхвърлят афганистанци и бежанци, ние по директивите, спазвайки всички конвенции, средно по 30 човека на ден изпращаме обратно на мястото, откъдето са дошли, внимателно, тактично, по всички правила и спазване на човешките права. Така само може да стане. Другото са празни, популистки долни обещания, които не могат да станат. Те го знаеха, но го говореха. А ние го свършихме”, каза Борисов.

По отношение на удължаването на санкциите срещу Русия, министър-председателят посочи, че в дебата е подчертал необходимостта те да са съгласувани със САЩ като основен партньор на ЕС. „Предупредил съм, настоях, ако може предварително да се направи тази консултация, за да не остане само Европа с тези санкции. Ако сме заедно е по-добре, или изобщо да няма санкции, но Европа и САЩ да действат в синхрон. Предупредил съм за това”.

Премиерът Борисов посочи също, че изрично е настоял споразумението с Турция да продължи, макар темата да е извадена от дневния ред на Европейския съвет, заради крайните позиции на някои държави, които не са в интерес на България, „защото с механизмите, инструментите, с които може да се въздейства на Турция в този предприсъединителен период, разговорите, споразуменията, които имаме с тях, на българо-турската граница е спокойно”.

Зам.-шеф на ЕК хвали Борисов за съдебната реформа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275015_%D0%97%D0%B0%D0%BC.-%D1%88%D0%B5%D1%84+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%9A+%D1%85%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D

 Премиерът в оставка Бойко Борисов се срещна с зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, съобщава БТА. Двамата са обсъдили напредъка на нашата страна по механизма за сътрудничество и проверка, се посочва в съобщение на пресслужбата на ЕК.

Тимерманс е поздравил Борисов за усилията му за реформа на българската правосъдна система и силната му решимост за повишаване на борбата с корупцията в България.
Тимерманс е насърчил Борисов да продължи тази борба и да покаже резултати, например с повече дела, заведени от специализираната прокуратура. Борисов е съобщил за впечатляващи резултати в борбата с контрабандата в последните две години, довели до два милиарда евро допълнителни бюджетни приходи, пише в съобщението. 

Юнкер ще сложи таур при победа на Марин льо Пен във Франция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275014_%D0%AE%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8+%D1%82%D0%B0%D1%83%D1%80+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD+%D0%BB%D1

 Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща да носи траур, ако лидерката на крайнодесния "Национален фронт" Марин льо Пен победи на президентските избори във Франция, предаде АФП.

"Тогава ще сложа траурно облекло", отговори Юнкер на въпроса какво ще направи, ако Марин льо Пен стане президент, в интервю за германската телевизия Цет Де Еф, записано в Брюксел.

Всички социологически проучвания досега сочат, че Марин льо Пен ще стигне до балотаж, но ще бъде победена на втория тур на изборите през 2017 година, отбелязва агенцията.

Българка оглави трибунала в Косово

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275013_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B1%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%B2+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE

 Проф. Екатерина Трендафилова оглави Специализирания трибунал за Косово, съобщиха от Министерството на правосъдието. Професор Екатерина Трендафилова бе избрана измежду 148 кандидати за председател на Специализирания трибунал за Косово.

Спецтрибуналът е новосъздаденa институция със седалище в Холандия. Там ще се разглеждат всички престъпления, извършени от Армията за освобождение на Косово (АОК) срещу мира и човечеството, както и военни престъпления. Кандидатурата на проф. Трендафилова бе подкрепена от министъра на правосъдието Екатерина Захариева.

Изборът на проф. Трендафилова бе оповестен днес в Брюксел след заседанието на Комитета за политика и сигурност. Очаква се проф. Трендафилова да поема функциите си през януари 2017 г.

Като президент на Специализирания трибунал за Косово тя ще трябва да изгражда и утвърждаване тази нова институция, а като председател и на Върховния съдебен състав на трибунала - да установи най-добрите съдебни практики.

За да започне съдебна дейност институцията по същество, трябва да се приемат правила за производството и доказателствата на основата на Наказателно-процесуалния кодекс на Косово, за да се уреди провеждането на съдебни производства пред специалния съд. Очаква се този процес да приключи през първата половина на 2017 г.

Съдиите ще пътуват само за заседанията по конкретните дела, за които ще бъдат назначавани от председателя на съда, и няма да бъдат настанени в Хага за постоянно. Магистратите, на които са възложени производствата, изпълняват задълженията си при пълна независимост и самостоятелност.

Екатерина Трендафилова е професор по Наказателно процесуално право в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".

От 2006 г. до 2015 г. тя е съдия в Международния наказателен съд, където е председател на съдебен състав и председател на едно от трите наказателни отделения.

В периода 1992-1995 г. Екатерина Трендафилова е представител на България в Комисията на ООН по превенция на престъпността и наказателното правосъдие със седалище във Виена.

Тя е член и зам.-председател на Специализирания съвет по правни науки, а впоследствие е член и на Правната комисия при Висшата атестационна комисия (2002-2006).

Преди това - 2001-2006 Трендафилова е ръководител на направление "Наказателно право" в Консултативния съвет по законодателство към Председателя на Народното събрание.

Тя е член и на Комисията по обществени науки към Агенцията по акредитация (2000-2003).

През 1993-1994 г. и 1997 г. проф. Трендафилова е последователно стипендиант на фондациите "Александър фон Хумболт" в Германия и "Фулбрайт" в САЩ.

Тя има публикации в България и в чужбина в областта на наказателния процес, международното наказателно право и човешките права. Изнасяла е лекции и участва в конференции и семинари в редица държави като Англия, Холандия, Япония, САЩ, Колумбия, Германия, Южна Африка, Казахстан, Италия, Франция, Полша, Швейцария, Румъния, Сърбия, Косово.

Проф. Трендафилова владее английски, немски и руски.

Петролът на ОПЕК поевтиня до $51,83 за барел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275012_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D0%9F%D0%95%D0%9A+%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%8F+%D0%B4%D0%BE+%2451%2C83+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BB

 Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в сряда се понижи до 51,83 долара за барел, информира днес на сайта си петролният картел. Във вторник един барел от кошницата на ОПЕК се котираше за 52,39 долара. За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 основни сорта петрол за износ на страните членки на картела. Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 г.

Немската верига Metro се разделя на две

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275011_%D0%9D%D0%B5%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B0+Metro+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D0%B5

 Немската търговска верига Metro AG се разделя на 2, съобщи „Прайм”. Търговската компания, продаваща хранителни продукти ще остане със старото име. Мрежата за дистрибуция на електроника ще се нарича Ceconomy. Всеки акционер на стара компания ще получи и акции на новата фирма Ceconomy, която ще притежава една десета новата фирма Metro. Събранието на акционерите ще обсъжда разделянето през февруари.

Калифорния спира такситата без шофьор на Uber

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275010_%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D1%88%D0%BE%D1%84%D1%8C%D0%BE%D1%80+%D0%BD

 Властите в Калифорния поискаха от Uber да спре използването на безпилотни коли в Сан-Франциско, в противен случай компанията ще бъде дадена на съд, съобщава BBC. Чиновниците в американския щат смятат, че движението на подобни автомобили може да бъде разрешено само на федерално ниво. От Uber отхвърлят претенциите, защото в самоуправляемите таксита има водач, който може да се намеси при възникване на трудна ситуация на пътя.

Бъдете внимателни с тегленето на бързи кредити преди празниците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275009_%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D1%81+%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B8+%D0%B

 Гражданите да бъдат внимателни при тегленето на бързи кредити особено в предпразнични дни преди Коледа и Нова година, когато по-активно пазаруват. Това предупреди председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

"Всеки кредит - бърз, бавен, ипотечен, потребителски - изисква съзнанието, че ще трябва да го върнем. Затова нека се постъпва разумно и мисля, че може да се получи така, че хем да зарадваме близките, хем добре да си направим и сметката", посочи той.

По-малко от 5% от постъпващите в Комисията за защита на потребителите (КЗП) жалби и сигнали са свързани с проблеми в сферата на финансовите услуги.

Маргаритов припомни и най-честите уловки, които дебнат при намаленията. При последните подобни кампании във връзка с Черния петък комисията е констатирала няколко нарушения, включително и в интернет. С анонс върху голям транспарант и послание за определен процент отстъпка търговецът привлича потенциални клиенти, но незабележимо с малки букви някъде в ъгъла е изписал, че намалението не обхваща ред групи стоки, които дори могат да преобладават в магазина. В онлайн пространството пък инспекторите са се натъкнали на случаи, в които цената е вдигната буквално ден преди кампанията и на практика намалението не е реално.

„Традиционно следим пазара не само когато има такива кампании, а през цялата година. В различните периоди прегрупираме силите така, че да сме най-активни там, където сме и най-необходими, за да предпазим хората от това да станат жертви на нелоялни практики”, подчерта Маргаритов пред Вulgaria on air.

5000 фирми не декларират данък „уикенд“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275008_5000+%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8+%D0%BD%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D0%BA+%E2%80%9E%D1%83%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D0%BD%D0%B4%E2%80%9C

 

Личното ползване на автомобила според километрите или часове

5000 фирми, регистрирани по ДДС, не са декларирали вещите, които ползват за лични нужди. Това съобщи говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров по време на семинара „Данъци и осигуряване 2017“. „Има един кръг от юридически лица – около 5 хил., които имат скъпоструващо имущество – най вече превозни средства, но и недвижимости, при които е очевидно от множество проверки и косвени данни и доказателства, че има лична употреба“, поясни Бъчваров.

По думите му обаче данъчните няма да правят ревизии и да облагат компаниите с лихви за 5 години назад. „Идеята е самата компания да намери разумната граница какво е съотношението между лично и служебно ползване и да начисли дължимия данък сама“, категоричен бе говорителят на данъчните.

Новите правила за данък "уикенд" влизат в сила от Нова година, след като последните промени в Закона за ДДС бяха обнародвани преди дни в "Държавен вестник". Както и досега, за служебните коли и имоти фирмите ще трябва да отчитат

 

до каква степен се използват за лични и служебни цели

 

И ако например половината от времето един служебен автомобил се използва за лични нужди от собственика, шефовете или служителите, фирмата ще трябва да плаща ДДС върху 50% от стойността на автомобила и всички разходи за експлоатацията му.

С промените в закона обаче корекция на дължимия от фирмата данък "уикенд" ще се прави само веднъж в годината, а не всеки месец, както беше досега. Като това ще важи не само за коли и имоти, а и за всички други активи на стойност над 5000 лв. Това означава, че след като се придобие например даден имот, ще се определя в каква степен той ще се използва за служебни и в каква - за лични нужди. След като първоначално се упражни пропорционално право на данъчен кредит, за фирмата не възниква задължение всеки месец да начислява ДДС за лични нужди. Но ако настъпи промяна на това първоначално пропорционално приспадане, за фирмата ще възникне задължение еднократно да извърши корекция на дължимия ДДС. Това ще се прави при изчисляване на налога за последния данъчен период на календарната година.

Росен Иванов, директор „Данъчно-осигурителна методология“, коментира, че ако при покупката на актив решим, че ще го ползваме и за лични нужди,

 

не би трябвало да получаваме пълния размер на данъчния кредит

 

„а само такава пропорция, която те прогнозират към момента на покупката“. След това, когато засечем реалната употреба на съответния актив, веднъж в годината ще можем да увеличим или намалим ползвания данъчен кредит съобразно действителното положение. Според него е разумно личната употреба да се измерва в изминато разстояние в километри или употреба в часове.

Според промените дори когато ползваме служебния си автомобил, за да отидем или да се върнем от работа, също трябва да засечем служебното ползване спрямо личното, за да може компанията добросъвестно и честно да начисли съответния размер на ДДС. А пък за тези, при които личната употреба е в огромен процент и почти няма служебно ползване, може би е по-разумно активът направо да бъде прехвърлен на съответното физическо лице, което го ползва, или то да заплаща някаква сума на компанията, за да може да се начислява ДДС, допълни Иванов.

За по-евтините активи обаче правилата ще бъдат други. За активи на стойност

 

до 5000 лв. данък "уикенд" ще се плаща еднократно

 

Когато става дума за активи за сравнително малки суми като мобилни телефони, лаптопи и компютри ще се признава право на данъчен кредит по ДДС еднократно, в момента на придобиването им. Именно тогава ще се решава дали активът ще се използва само за служебни цели или и за лични.

„Измерването на личната употреба на служебни лаптопи и телефони е изключително трудоемък процес и с крайна съмнителна достоверност. Въпреки това не трябва да се забравя, че НАП изследва съответствието между притежаваните подобни активи и дейността на персонала на компанията“, разясни още Иванов. Той допълни, че за приходната агенция е важно да не се купуват телефони и лаптопи за роднини и приятели, които нямат нищо общо с компанията.


До 1000 лв. отстъпка при данъчна декларация онлайн

Физическите лица, които ще подадат данъчната си декларация по интернет, ще продължат да се възползват от 5% отстъпка на дължимия данък, но само до 1000 лв. Това е новият момент в данъчната кампания, която ще стартира от 1 януари и ще продължи до 30 април 2017 г.

„Лимитира се максималният размер на отстъпката, която може да бъде ползвана, защото тя до момента беше като процентен дял и законодателят разумно прецени, че има много високо доходни групи, за които този процентен дял се оказва доста по-голяма сума“, каза Росен Бъчваров, говорител на данъчните.

По думите му най-важното по отношение на облагането на доходите на физическите лица е, че няма съществени изменения, които да засягат в дълбочина режима на облагане.

„Това, върху което работим, е да направим подаването на онлайн декларацията безплатно и още по-лесно с безплатния персонален индентификационен код (ПИК) и да изчистим някои административни тежести, които смятаме за ненужни“, допълни още той.

Другата новост е, че когато служителят ползва данъчно облекчение чрез работодател, да не се налага догодина, подавайки данъчната декларация, да прилага и документа, представен и пред работодателя.

 

А някога ние спасихме Европа…

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275007_%D0%90+%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%E2%80%A6

 През 700-та година начело на българската държава е кан Тервел. Ще припомня, че той произхожда от рода, канската династия Дуло и е първороден син на основателя на една от 30-те български държави по света – кан Аспарух. Кан Тервел се явява на политическата сцена в изключително важен исторически момент. Докато възходът на младата българска държава е забележителен и неоспорим, съседката й Византия преживява сложни, негативни процеси и явления, както във вътрешнополитически, така и във външнополитически план. Устоите на държавната власт, олицетворявана от императора, в резултат на ожесточени междуособици са силно разклатени. Вътре във Византийската империя „ври и кипи“. През 695г. чрез заговор е свален от престола император Юстиниан II. На негово място застава пълководецът Леонтий. Византийската империя видимо чувствително отслабва. Това се виждало и знаело от арабите, които веднага се възползвали от тежкото положение в империята и предприели мащабен военен поход срещу нея и им причинили тежки поражения. Междувременно пълководецът Леонтий бил сменен (през 698г.) от император Тиберий III. Именно в този исторически момент на българския престол застава кан Тервел, а император Юстиниан II успява отново да се възкачи на престола. Същевременно агресивните набези на арабските нашественици се засилили и съществувала реална опасност от превземането на Византийската столица – Константинопол и рухването на Византийската империя. Тогава, император Юстиниан II, лично се явил в столицата на българското канство – Плиска и в смирена и молеща поза поискал помощ от българския владетел.

Кан Тервел е проявил държавническа далновидност, политическа прозорливост и историческа мъдрост. Той дълбоко е осъзнавал, че падне ли Византия в арабски ръце, това ще означава и реална опасност за България, която ще има един нов силен и агресивен съсед. И вместо да се възползва от тежкото положение на Византия и безпретятствено да я нападне, кан Тервел буквално се притичва на помощ на император Юстиниан II, на Византия, за да я спаси от набезите на арабските нашественици. Кан Тервел постъпва високо отговорно пред историята, пред Европа. По сведения на арабски хронисти и византийските летописци -Теофан, а по-късно и Свидас, Метафрист и Логотет, в края на лятото и началото на есента на 717г., 200 000 арабски пълчища нахлуват във Византия и се насочват решително, с цел да превземат Константинопол. Именно в този момент, по молба на император Юстиниан II, кан Тервел организира и застава начело на 14,000-на българска армия. Пълководческият гений на кан Тервел и героизма на българската войска, създават възможност само за 3 дни да бъдат отблъснати арабските нашественици и Константинопол и Византия били спасени от неизбежна гибел. Кан Тервел триумфално, победоносно, заедно с българската войска влязъл в Константинопол, тържествено посрещнати и аплодирани от император Юстиниан II и признателното население на Константинопол. По сведения на посочените хронисти и летописци, кан Тервел бил обсипан с дарове и договора от 705г., по силата на който България установила владение на обширната тракийска област Загоре и тя била присъединена към България, е бил потвърден. Арабските и византийските летописци и хронисти, макар и лаконично отбелязват в писанията си, че българите са дали много човешки жертви.

Следователно с цената на тези жертви, държавническият и пълководческият гений на великият български кан ТЕРВЕЛ и героизма, саможертвата на българската армия, бил спасен Константинопол, а Византийската империя оцеляла. Обективно кан Тервел спасява Европа от арабско робство и предотвратява опасността тя още в VIII век да бъде превърната в арабски халифат.

Акцентирам на този особено важен, релевантен исторически факт и извод, защото той е силно актуален.

Понастоящем, когато нови арабски пълчища, част от които потенциални терористи, ислямисти (от ИДИЛ) и доброволни дезертъори и бегълци (а не бежанци) от Родината си, под благовидната прикриваща същността форма на миграция, вероломно нахлуват в Европа, включително и в България управляващата политическа върхушка на Западна Европа обаче, е бездейна, неадекватна и просто е „вдигнала ръце“ пред новите заплахи и опасности възникнали за християнския, православен свят и цивилизация. Същата тази лицемерна и бездейна Европа която през 13931396г. не си помръдна пръстта и остави България, българският народ да тъне в тъмата на 5-вековното мракобесно турско робство, турско духовно иго. И тогава и сега Западна Европа е исторически длъжник на България, загдето кан Тервел и българският народ я спаси от арабско робство и тя още през VIII век щеше да бъде арабски халифат.

Обективно се получава един исторически парадокс, от категорията на куриоза.

През 717г. Кан Тервел, с 14,000-на българска армия спасява Европа от 200,000-но арабско нашествие, а сега 2016г. 500 милионна Европа с 50 милионна армия и жандармерия не може да я спасят от мигрантските пълчища. Не може или не иска? Според мен и двете алтернативни хипотези са верни.

1. Не може, защото т.нар. Европейски съюз не е обединен на базата на националното чувство за единение, а де факто е разединен, разкъсан от несъвместими вътрешни противоречия. Това не е съюз. А един механичен сбор (сборище, достигащо до сбирщина!) от отделни страни – правни субекти с егоистично поведение. Сбор или сборище, доминирано от новите колонизатори – Германия и Франция, които пък са пряко надзиравани, ръководени, командвани от съответния световен жандарм – САЩ. Американската империя няма абсолютно никакъв интерес от обединена, силна Европа. Затова, американсият империализъм, постоянно, перманентно всява раздори, междуособици в ЕС.

САЩ имат нужда от едно разпокъсано, псевдоевропейско формирование, наречено „Европейски съюз“, който само де юре е „Европейски съюз“, а де факто е превърнато в придатък на САЩ, в .…51-ви щат на САЩ! В тази връзка, световният жандрам натрапва на европейските народи и управници, приличащи на малоумници-дебили, олигофрени и даже изроди. Във всяко отношение (анатомично, интелектуално) тези примитивни типове са силно уязвими, а затова и те са зависими от американския си господар, известен като чичо Сам.

Тези жалки, но много послушни кукли на конци, умело са дърпани, направлявани и управлявани от задкулистните си „режисъори и сценаристи“. И още нещо много важно – скритият замисъл на вредоносното за народите и за цялото човечество лоби, наречено – юдейско, ционистко, злодейско лоби, има целта да пропъди, при това и колкото се може повече араби от заеманите земи, които са съседни или в близост до държавата Израел. Така то би осигурило „мир, спокойствие и благоденствие за израелския народ, който ще бъде оставен на мира да се развива“.

2. Не иска, защото поради действието на комплекс от обстоятелства, фактори и причини от многостранен вид и характер (ако щете и поради, колкото и елементарно да звучи, но е вярно) – дори от сексуален характер (но това е една друга, отделна и голяма тема). В контекст с тези развити в кратка форма мои съждения, ще приведа един съществен довод, който е компонента от аргумента на по-силното основание (аргументум, а форсиори). Някак не е случаен фактът, че именно Германия и Швеция са страните (по-точно техните държавни ръководители), които неистово силно, явно, демонстративно, предизвикателно желаеха на техни територии да дойдат, нещо като „добре дошли“ многобройни пришълци, бегълци (защото повечето от тях не са бежанци?) от арабски произход… (разбирайте преди всичко или най-вече от мъжки анатомичен вид?!)

Замислете се сериозно и задълбочено и Вие, уважаеми читатели и особено читателки по тези аспекти на тази актуална проблематика…

Възникналите през декември 2015г. – януари 2016г. ексцесии в германския град Къолн и на други места в Германия, а и в Швеция – факти, (на които не случайно не се дава публична гласност), поддържат моите разсъждения. Тези сексуални изстъпления са само върха на един своеобразен айсберг, чиято основа се е закотвила здраво на дъното на безбрежното море от т.нар.бежанци, повечето от които са едни елементарни бегълци, пришълци, защото всъщност това са и напълно изпечени терористи – идилисти, ултраислямисти-фундаменталисти и ухабисти, живи престъпници. Повече подробности на тази тема можете да прочетете в учебния ми труд „Въведение в Бежанското право“.

В контекст с изложените факти, доводи и аргументи, нека да разсъждаваме за положението у нас. Страната ни буквално гъмжи от посочените престъпни типове – терористи – идилисти, ислямисти-фундаменталисти, уахабисти-убийци и афгански Бенладенски талибани и дезертъори от Ирак, Либия и най-вече от Сирия. Правителството (преди и сега в оставка) бездейства. Похарчените десетки милиони на българския данъкоплатец за изграждането на

т.нар. метална стена по границата с Ердоганова Турция, се оказва лесно препятствие за преодоляване

и около нея процъфтява престъпния бизнес – „каналджийство“. Като вода в пустинен пясък потъват прословутите и шумно рекламирани 160 милиона евро, уж предоставени на България от ЕС (всъщност това са си наши пари, защото България всяка година внася в бездънната каса на ЕС – 940 милиона лева. В грубо противоречие със Закона за убежището и бежанците и с международноправните норми лесно се предоставя политическо убежище и статут на бежанец на лица, които абсолютно не отговарят на критериите за това. Тоталният разпад на държавност сега създава изключително благоприятни условия за извършване на престъпни ексцеси от страна на мигрантите, които всъщност са престъпници. Те наглом, дръзко извършват провокации спрямо толерантността и гостоприемството, хуманността и благородството на българския народ. Случилото се в град Харманли, е само началото.. Това не е мое зловещо предсказание, а истина. Все още правещият се на президент Росен Плевнелиев гузно мълчи. Правителството бездейства. Прокуратурата спи. Това сънно, безтегловно състояние превръща родината ни в разграден двор – развъдник на престъпност и разложителни процеси на антинравственост.

БЪЛГАРИЯ ИМА НЕОБХОДИМОСТ ОТ ЕДИН НОВ „ТЕРВЕЛ“!

Има ли го?

Акад. Борислав Йотов

Проф. д-р по международно право

Филми в Дневник След 5: Косвена красота

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2016/12/16/2883521_kosvena_krasota/?ref=rss


САЩ, 97 мин., 2016
Режисьор: Дейвид Франкел
Сценарист: Алън Лоуб
Оператор: Марис Алберти
Музика: Тиъдор Шапиро
В ролите : Уил Смит, Едуард Нортън , Кийра Найтли , Майкъл Пеня , Наоми Харис , Джейкъб Латимор, Кейт Уинслет, Хелън Мирън
Когато животът на преуспяващ мениджър в областта на рекламата е разтърсен от трагично събитие, той изпада в тежка криза.

И докато загрижените му приятели отчаяно се опитват да намерят отново връзка с него, той търси отговори...

В Тимишоара избухват бунтове против диктатурата на Николае Чаушеску

https://www.actualno.com/chronicles/v-timishoara-izbuhvat-buntove-protiv-diktaturata-na-nikolae-chaushesku-news_581368.html

През 1154 г. тогавашен Темешвар е споменат за първи път писмено от арабския географ Ал Идриси. През 1718 г., след отблъскването на османското нашествие, градът е присъединен към Австрия и става важен отбранителен пункт. През следващите 2 века той е австрийско и унгарско владен

Филми в Дневник След 5: Ела, изпей!

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2016/12/16/2813412_ela_izpei/?ref=rss


Жанр: Анимация
САЩ, 2016, 2D/3D
Сценарист: Гарт Дженингс
Режисьор: Гарт Дженингс
В ролите: Ник Оферман
Тази Коледа създателите на хитовите анимации "Аз, проклетникът", "Миньоните" и "Сами вкъщи" ще ни разходят зад кулисите на най-новото музикално "риалити". В свят, населен изцяло от животни, който по нищо не отстъпва на човешкия, също се случва да удариш дъното и тогава има само един път – нагоре!

За да ни докажат това, най-странната група от талантливи...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване