Съдът във Враца гледа делото за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048460

Съдът във Враца гледа делото за смъртта на 18-годишния Тодор ЙордановРайонният съд във Враца гледа днес делото за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов, който почина при сбиване с братята Иван и Десислав Дамянови в центъра на градар информира БНР. Делото срещу Иван и Десислав Дамянови тръгна през януари по съкратено съдебно следствие - без право да се намали присъдата, но с цел процесуална икономия.

В кои дни сънуваме пророчески сънища

https://www.actualno.com/curious/v-koi-dni-synuvame-prorocheski-synishta-news_592950.html

В нощта на четвъртък срещу петък може да се видят пророчески сънища, но при условие, че човек има проблеми в личния живот. На сънищата, видени в неделя срещу понеделник не бива да се вярва. Те може да бъдат неприятни, просто защото идва началото на новата седмица, но нищо лошо

Най-възрастната американка почина на 114

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048450

Най-възрастната американка почина на 114Адел Дънлап, най-възрастната американка, почина на 114-годишна възраст, съобщи в четвъртък „Фокс нюз” (Fox News). Дънлап е починала в неделя в болница край град Флемингтън в родния си щат Ню Джърси, информира БГНЕС. На върха на почетната стълбица по дълголетие Дънлап остана само няколко месеца, след като миналата година си отиде 113-годишната

Повечето европейци искат забрана за миграцията от мюсюлмански държави

http://www.cross.bg/durzhavi-migratziyata-myusyulmanski-1534229.html

/КРОСС/Над половината от европейците предпочитат миграцията от мюсюлманските държави да бъде забранена, сочат резултати от допитване, проведено от британския аналитичен център „Чатъм хаус" (Chatham House). Допитването е направено преди влизането в сила на указа на президента на САЩ Доналд Тръмп, който прекрати влизането на лица от 7 мюсюлмански държави в страната. Chatham House смята, че изследването ще хвърли светлина върху реалното мнение на хората за миграцията от държави, където мнозинството изповядва исляма. В съобщение на аналитичния център се посочва, че резултатите „изненадват и отрезвяват. Те показват, че общественото недоволство от миграцията от предимно мюсюлмански държави не се ограничава с електората на Тръмп, а е широко разпространено". Анкетирани са били граждани на 10 европейски държави - Белгия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Австрия, Великобритания, Унгария и Полша. Средно 55% от европейските граждани са за забрана на миграцията от мюсюлмански държави. Това важи за 8 от 10-те държави, в които е проведено допитването. Най-голям процент подкрепящи забраната има в Полша - 70 на сто. В Австрия са 65%, в Германия - 53%, в Италия - 51 на сто. Най-малко привърженици забраната има в Испания - 41%, и във Великобритания - 47 на сто. Преобладаващата част от подкрепящите забраната са по-възрастни от 30 години и нямат висше образование.

Цветелин Кънчев сърдит на Кирил Добрев, ще подкрепя Марешки

http://offnews.bg/news/n_1/n_646768.html

Партия Евророма ще реши с кого ще си партнира на предстоящите избори. Трябва да изберем формация или човек, който има воля да промени нещата, защото волята е ключът към решаване на проблемите на страната.  Това заяви лидерът на Евророма Цветелин Кънчев, чиято формация отпадна от предизборната коалиция на БСП за България, по Нова тв. Воля е партията на Веселин Марешки.  „Всичко започна през 2015 г. след местните избори, когато спряхме кранчетата, от които ежегодно изтичаха пари към фирми на вече настоящия господар на „Позитано”. Той е човек, който плаща на пиарите да го налагат в медиите като хулигана на партията, но това е силният човек на „Позитано”. Корнелия Нинова е уникален актьор, който внушава сила, но тя със сигурност не чупи хатъра на господаря на „Позитано”, а самият той е бил задържан с контрабандни пари на сръбската граница”, каза още лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев, цитиран от Нова тв. От думите му стана ясно, че според него силният човек на Позитано 20 е Кирил Добрев. 

Разочарованието Румен Радев

http://web.barometar.net/87678/

Признавам, че имах надежда новоизбраният президент Румен Радев да донесе промяна в българската политика. Да бъде нашият омбудсман и защитник на интересите ни сред компрометираната политическа класа. Обединител на нацията не съм очаквал и не искам да бъде. Защото не може, това клише е измислено, за да вкарва в капан всеки президент. Но още с […]

Атанас Маринчешки продаде за час 11 картини от зимната си изложба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6047592

Атанас Маринчешки
продаде за час 11 картини
от зимната си изложба “Двадесет години Атанас Маринчешки показва картини в галерията ни и неговият необичаен стил - смес от хиперреализъм и сюрреализъм, спечели десетки почитатели. Много от картините му се изкупиха още на откриването. Рисува бавно, прецизно. Има класическо отношение към пейзажа - когато рисува море примерно, се усеща вкусът и ароматът на вълните,

Огледът на тунелите приключи

http://www.mediapool.bg/ogledat-na-tunelite-priklyuchi-news259980.html

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е предоставила на министъра на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов пълния доклад за състоянието на тунелите на републиканската пътна мрежа, съобщиха от ведомството в петък. Проверката беше изискана след инцидента в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус", при който загина жена от паднала част от конструкцията с осветлението. Тунелите по републиканската пътна мрежа са 34. От тях 10 са по магистралите "Струма", "Хемус", "Тракия" и "Люлин" и са с еднопосочно движение - с лява и дясна тръба. Тунелите с дължина над 400 метра са девет. Предишният председател на Управителния съвет на АПИ Дончо Атанасов, който междувременно заради инцидента бе понижен в длъжност в пътната агенция, даде срок огледът да приключи до 10 февруари, Намеренията са заключенията от експертните проверки да станат основа на план за действие с мерките, които ще се предприемат, за да се осигури безопасността на пътуващите. Предстои министър Спас Попниколов да се запознае с изводите от направения анализ и да информира обществеността за препоръките в него. Основен приоритет на АПИ остава ремонтът на тунел "Ечемишка". Работи се при пълна мобилизация и денонощен режим на работа с цел максимално бързо и безопасно възстановяване на трафика. Министър Попниколов обеща тунелът да бъде пуснат в експлоатация на 12 – 14 февруари.

Приключват огледите на тунелите след трагедията в "Ечемишка"

http://www.mediapool.bg/priklyuchvat-ogledite-na-tunelite-sled-tragediyata-v-echemishka-news259980.html

Огледите на всички тунели и съоръжения по магистралите в страната, които започнаха спешно след инцидента в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус", трябва да приключат в петък. Предстои да бъде представен доклад за състоянието ими какви мерки трябва да се предприемат, за да се гарантира сигурността на пътуващите. Тунелите по републиканската пътна мрежаса 28. Те са на територията на областите София, Враца, Велико Търново, Благоевград, Кюстендил, Пловдив и Смолян. Агенция "Пътната инфраструктура" все още не беше предала на прокуратурата всички технически документи за състоянието на тунел "Ечемишка", където в неделя загина жена, след като греда с осветителни тела рухна върху автомобила й.

Турция е удовлетворена от позицията на Русия за инцидента в Сирия

http://www.cross.bg/prezident-tyrskiya-siriya-1534228.html

/КРОСС/Турските военни заявиха, че са удовлетворени от действията и изявленията на руските власти във връзка с инцидента в Сирия, при който погрешка бяха убити трима войници от руски въздушен обстрел. Източник от турския генерален щаб заяви, че инцидентът е поставил и двете страни в тежко положение. Проведени са необходимите контакти на ниво президент и премиер и турската страна с удовлетворение приема позицията, която Русия зае от самото начало, каза източникът, цитиран от ТАСС. Вчера руският президент Владимир Путин поднесе лично съболезнованията си на турския си колега Реджеп Ердоган.  

Непълнолетен - автор на серия кражби

//dariknews.bg/regioni/vraca/nepylnoleten-avtor-na-seriia-krazhbi-2002542

За кражба от офис на печатница в Монтана е съобщил собственикът на фирмата. По думите му на 6 февруари между 15,20 ч. и 16,00 ч. от офиса са откраднати 400 лв. В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия служители на криминална полиция при РУ Монтана са установили извършителя – 15-годишен от гр. Монтана, криминално проявен. В хода на разследването е установено, че дни по-рано младежът е извършил кражба на сумата от 1 907 лв оставени без надзор в бус "Мерцедес Спринтер" с врачанска регистрация, управляван от Н.И./23 г./ от гр. Враца.
Работата по случаите продължава.
 

5 по рихтер в Западна Турция

//dariknews.bg/novini/sviat/5-po-rihter-v-zapadna-turciia-2002544

Земетресение с магнитуд 5,0 по скалата на Рихтер е регистрирано в 10:55 ч. българско време на територията на Западна Турция, сочат данни от Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Турски сеизмолог прогнозира силен трус край Истанбул


Епицентърът е бил на дълбочина 2 км и се е намирал на 14 западно от град Бехрам, провинция Чанаккале, на 22 км югозападно от Айвачик, на 56 км от град Митилини, Гърция и на 149 км северозападно от Измир, Турция.

Намериха в Монтана издирван от половин година автомобил

//dariknews.bg/regioni/vraca/nameriha-v-montana-izdirvan-ot-polovin-godina-avtomobil-2002547

При обход на ул.„Извора“ в Монтана служители на група за охрана на обществения ред при РУ Монтана извършили справка за паркиран лек автомобил "Мерцедес Вито" със софийска регистрация. установено е че според  Шенгенската информационна система автомобилът е обявен за международно издирване с телеграма от 09.08.2016 г. на Главна дирекция „Национална полиция”, с категория "предмет на престъпление" и мярка "конфискация". По случая е образувано досъдебно производство в 01 РУ на СДВР. Уведомен е инициаторът на издирването. Извършен е оглед от дежурна оперативна група на РУ Монтана. Работата по случая продължава.
 
 

119 разрешения за продаване на мартеници е издала Община Плевен

//dariknews.bg/regioni/pleven/119-razresheniia-za-prodavane-na-martenici-e-izdala-obshtina-pleven-2002549

Община Плевен е издала до момента 119 разрешения за поставяне на маси за продажби на мартеници в града. Най-много – 45, са щандовете на площад „Свободата”. 20 са определените за маси места на улица „Цанко Церковски”, 35 – на площад „Стефан Стамболов”, от които едно е свободно. На други места в Плевен, основно в жк „Сторгозия”, са поставени 16 щанда, четири са разположени в частни имоти.
  
Общо 151 заявления с искане за разрешителни са подадени в общинската администрация. Отказите са 32 – 17 на физически и 15 на юридически лица.
По аналогична схема ще бъдат издавани разрешения и за великденски стоки. 
 

Обраха старата баня във Вършец

//dariknews.bg/regioni/vraca/obraha-starata-bania-vyv-vyrshec-2002548

Крадци са разбили прозорец на първия етаж в старата минерална баня във Вършец – такъв сигнал е бил подаден вчера в местната полиция. Откраднати са  34 редуктивни месингови нипели за смесителни батерии, 4 смесителни батерии, 2 канели за чешма и 34 месингови дръжки за врати, тип топка.

При проведените бързи оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че крадците са криминално проявените В. Б. /27 г./ от гр. Вършец и В. С. /29 г./ от гр. Бяла Слатина. Те направили пълни самопризнания. Откраднатите вещи са предадени на пункт за черни и цветни метали. По случая в РУ Вършец е образувана преписка.
 

Гозбите на старите българи /видео/

//dariknews.bg/regioni/burgas/gozbite-na-starite-bylgari-video-2002551

И великите личности, както всички останали, си имат кулинарни предпочитания. Широкоизвестен е прословутият пържен сандвич с фъстъчено масло и банани на Елвис Пресли, но какво знаем за любимите гозби на известните българи от старо време?

Алеко Константинов, например, е един от най-европейски изглеждащите, мислещите и пишещите българи през 19 век. Любимото му ястие, обаче, е свързано по-скоро с Ориента. Той най-много е обичал сарми с лист от кисело зеле. И то не от дребните, а големи колкото юмрук. И не с кайма, а с кълцано месо.

С любопитни случки от живота на други наши писатели, политици и стари граждани, свързани с кулинарни подвизи или неблагополучия, с интересни и важни факти за произхода на храни и обичаи, с богата галерия от образи, книгата "Гозбите на старите българи"  предлага на вниманието на читателите един необичаен ракурс към миналото ни. Тя ще бъде представена в Бургас на 13 февруари, понеделник, от 18 часа в Културен център "Морско казино", със съдействието на Община Бургас.

Любимите рецепти на известни с гастрономическите си умения и пристрастия хора и българи от старо време, сред които Алеко Константинов, Петко Р. Славейков,  Султана Рачо Петрова, Иван Вазов, Чудомир, Фани Попова-Мутафова, Елин Пелин, Емилиян Станев и още много други, са намерили място в изданието.

Мнозина от нашите писатели и политици се оказват любители на хубавата трапеза. Техните писма, дневници, спомени и бележници, достигнали до нас, пазят любопитни подробности за техните предпочитания в храненето. Използвани са и факти, открити в стари кулинарни книги, вестници, исторически четива, домакински списания и писателски архиви. Някои от тях днес изглеждат наивни и дори предизвикват усмивки, но са изключително интересно свидетелство за времето си. А за съвременния български читател остава изкушението да сервира на масата си основно блюдо или сладкиш, каквито са приготвяли известни личности от близкото и далечното ни минало.

Съставители на книгата са литературоведът Румяна Пенчева и философът Мирела Константинова. Художник е Калин Николов, използвани са и рисунки на Гео Милев, Илия Бешков, Александър Божинов, Александър Добринов и др. Изящният том е дело на ИК "Бард".

Меркел настоява еврозоната да остане единна

//dariknews.bg/novini/sviat/merkel-nastoiava-evrozonata-da-ostane-edinna-2002550

Eврозоната трябва да остане единен блок, затова нейните страни-членки трябва да изпълняват съвместните задължения, заяви германската канцлерка Ангела Меркел.

„Според мен не може да се говори за две скорости на еврозоната. Еврозоната трябва да остане единна“, посочи тя. Според нея за постигането на такова единство страните от еврозоната трябва да изпълняват това, за което се договарят.

Ангела Меркел планира масова депортация на бежанци


Меркел изрази тази позиция, след като в средата на седмицата германският финансов министър Волфганг Шойбле допусна, че Гърция може да напусне еврозоната, защото не можела да изпълнява изискванията по договорения пакет помощи. „Натискът върху Гърция за изпълнение на реформите трябва да продължи, за да стане страната по-конкурентна. Иначе страната не може да остане в зоната на общата европейска валута“, каза Шойбле.

Ара Маликян: Васко Василев е един от най-добрите ми приятели

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6047010

Ара Маликян: Васко Василев е  един от най-добрите  ми приятелиСвирил съм и на балон с горещ въздух, разказва концертмайсторът на Кралския симфоничен оркестър в Мадрид - Разкажете за концерта си в София, какво ще чуе българската публика? - Това ще е едно музикално странстване през епохите, започващо от барока и стигащо до съвременната музика на XXI век. Много се вълнувам за концерта си в София,

МОН променя методиката за прием в университетите

http://www.moreto.net/novini.php?n=343652

Министерството на образованието и науката ще промени методиката за прием в държавните висши училища. Това обяви министър Николай Денков. Той проведе среща с ректорите на 13-те висши училища, които обучават в хуманитарни направления.

Инвестираните в чужбина български активи са 43 млрд. евро

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/investiranite-v-chujbina-bylgarski-aktivi-sa-43-mlrd-evro-233744/

Все повече предприемачи търсят начини да придобиват бизнес извън страната, твърди анализатор

Есемесът на кирилица 3 пъти по-скъп заради технически стандарт

http://www.cross.bg/kirilitza-esemes-bita-1534227.html

/КРОСС/Комисията за защита на потребителите организира среща с мобилните оператори заради по-скъпия есемес на кирилица, съобщи председателят й Димитър Маргаритов пред Би Ти Ви. Тя е провокирана от цената на есемеса на кирилица, който се оказва, че е 3 пъти по-скъп от есемеса, написан и пратен на латиница. Телевизията показа конкретен есемес, който на латиница струва 20 стотинки за 160 символа. Същият есемес на кирилица е 151 символа и струва 60 стотинки. Според мобилните оператори разиката в броя смиволи се дължи на технически стандарт, който е в цял свят и у нас се ползва по същия начин. Тяхното обяснение е, че 1 есемес е равен на 1120 бита. 1 символ на кирилица е равен на 16 бита, а на латиница - 7 бита. От тези технически спецификации зависела цената на есемеса. Голяма част от клиентите на мобилните оператори изобщо не знаят, че има разлики в цените, други просто държат да пишат на български, защото така е нормално.    

Орбан към Борисов: Дължим Ви голяма доза признателност и уважение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048442

Орбан към Борисов: Дължим Ви голяма доза признателност и уважениеМинистър-председателят на Унгария Виктор Орбан изпрати писмо до лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, в което изразява своята благодарност за отличното сътрудничество. Това става ясно в съобщение, публикувано в официалния сайт на председателя на партията Бойко Борисов. „Високо ценя приятелските и сърдечни лични отношения,

Гледат делото за цената на билета за градски транспорт в София

http://www.cross.bg/transport-gradski-sofiya-1534226.html

/КРОСС/Делото за цената на билетите от масовия градски транспорт в София ще гледа днес Административния съд. Във връзка с процеса е организиран протест пред сградата на съда от Сдружението за свободен градски транспорт. Протестиращи ще има и заради второ дело, свързано с подобряване на обществения транспорт във кварталите „Владая" и „Княжево". От сдружението обявиха, че тази демонстрация слага началото и на кампанията за постигане на безтаксов градски транспорт.Организаторите припомнят още, че София е единствената европейска столица без нощен градски транспорт.  

Спортът в ефира на 10 февруари

http://offnews.bg/news/n_1/n_646765.html

Богата спортна програма са подготвили телевизиите за днешния петък, 10 февруари. Ще има много биатлон, снукър, тенис и цар Футбол в късните часове на деня. 10,45 часа Ски, Световно първенство, спускане за комбинация, жени Евроспорт 1, пряко 10,45 часа Ски-скокове, СК в Сапоро, Евроспорт 2, пряко 13,45 часа Ски, Световно първенство, слалом за комбинация, жени Евроспорт 1, пряко 14,00 часа Тенис, турнир на АТР в София, БНТ HD, пряко 15,00 часа Снукър, Гран при в Престън, Евроспорт 2, пряко 15,30 часа Биатлон, Световно първенство, 7,5 км, жени, БНТ HD, пряко 18,00 часа Тенис, турнир на АТР в София, БНТ HD, пряко 18,30 часа Волейбол, Миньор - Левски, Диема спорт 19,00 часа, Баскетбол, Дарюшафака - Фенербахче, Мтел Спорт 1 21,30 часа Футбол, Бордо - Пари Сен Жермен, Диема Спорт 2, пряко 22,00 часа Баскетбол, Барселона - Галатасарай, Мтел спорт 1, пряко

Крадат катализаторите на колите заради платина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048439

Крадат катализаторите на колите заради платинаПрактика е катализаторите на колите да се режат, вместо да се подменят. Да се демонтират, за да се вдигне мощността на автомобила, съобщава БНТ. Или понякога превозващото средство е старо, без филтриращото устройство, което е особено важно за опазването на околната

Б. Божанов: Машините не могат да спрат купения вот, те са само механизъм за гласуване

http://www.cross.bg/glasyvane-izborite-mashinite-1534225.html

/КРОСС/Текстовете от Изборния кодекс, касаещи машинното гласуване, са били обсъждани на кръгла маса, организирана от Обществения съвет към ЦИК, още в началото на септември 2016 година. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на Обществения съвет на ЦИК Румяна Дечева. Тя припомни, че на изборите през 2015 година машините са пристигнали дни преди вота, а в някои секции - часове преди него. Проблемът всъщност не е в разпоредбите за машинното гласуване, а в това, че имаме една ЦИК, която работи постоянно, а подготовката за избори, в това число и план-сметката и започването на процедурата за търсене на машини, започва с насрочването на деня на изборите. През цялото време навлизаме в този цикъл: насрочват се изборите, обявява се обществена поръчка, търсят се машини и те пристигат в последния момент. Дечева е убедена, че е ЦИК трябва да може да се занимава с подготовката на изборите по-продължително време. Въвеждането на машинно гласуване до голяма степен би премахнало опашките пред изборните секции, категорична е тя. Необходими са такива корекции в Изборния кодекс, които не са продиктувани от момента на изборите. В противен случай дори приетите текстове да са в интерес на обществото, те се приемат като обслужващи политически интерес

Част от центъра на Варна ще е без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=343671

Част от центъра на Варна ще е без вода днес, а причината е авария, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net Потърпевши от повредата ще са абонатите в карето между пл."Севастопол" и Музея - в карето бул. "Мария Луиза", бул.

12 души са загинали, включително деца, при свлачище в Бали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048435

12 души са загинали, включително деца, при свлачище в Бали12 души, включително 2 деца, са загинали при свлачище на популярния индонезийски остров Бали, съобщава Би Би Си. Свлачището удари няколко села в района на Кинтанами около 23:00 вчера. Говорител на националната агенция  заяви, че свлачището е причинено от продължителни валежи. Жертвите са 7-годишно момиче и едно момче, както и майка им.

БСП и ГЕРБ се съгласиха, че селското стопанство е претърпяло криза след 1989 г.

https://www.actualno.com/politics/bsp-i-gerb-se-syglasiha-che-selskoto-stopanstvo-e-pretyrpjalo-kriza-sled-1989-g-news_592974.html

Бюджетът и държавата трябва да имат по-ниска преразпределителна роля. В много моменти държавата се е показвала като не добър стопанин. В много моменти, когато хората сами са се грижели за парите си, тогава говорим за оптимизация. Идеята на ГЕРБ е да не се създава пречка пред

В МЗ обсъждат днес отпадането на пръстовата идентификация в болниците

http://www.cross.bg/ministur-identifikatziya-zdraveopazvaneto-1534224.html

/КРОСС/Министерството на здравеопазването събира днес страните по спора за отмяната на електронната пръстова идентификация. За участие в съвещанието са поканени представители на Министерския съвет, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Националното сдружение на частните болници, Сдружение "Център за защита правата в здравеопазването" и Федерация "Български пациентски форум". Според служебния здравен министър Илко Семерджиев въвеждането на пръстовата идентификация не е икономически оправдано и тя трябва да бъде заменена с електронна здравна карта:Ако в резултат на тази среща стигнем до единодушното решение за отмяна на пръстовите отпечатъци, ние просто няма да разрушим една система, а ще я заменим с друга и няма да оставим правен вакуум - напротив. Нашата концепция е да въведем електронна здравна карта, каза преди седмица министър Илко Семерджиев.Служебният здравен министър смята, че тя не е спестила средства и трябва да бъде заменена. На съвещанието днес трябва да бъдат изяснени позициите на Министерския съвет, Здравната каса, частните болници и пациентските организации, които са страни по делото във Върховния административен съд. През ноември миналата година тричленен състав на съда обяви разпоредбата на предишния здравен министър за въвеждане на пръстовата идентификация за нищожна, но петчленен състав я възстанови в началото на този месец до окончателно произнасяне по казуса.  

Защо Джъстин Тимбърлейк напусна "Ен Синк"

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/zashto-dzhystin-timbyrlejk-napusna-en-sink-6065288

Тимбърлейк разкри и какво е довело до решението му да продължи по собствен път

Джордж Клуни и Амал потвърдиха, че очакват близнаци

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6048433

Джордж Клуни и Амал потвърдиха, че 
очакват близнациСъпругата на американския актьор Джордж Клуни - Амал е бременна с близнаци, съобщи американската телевизия Си Би Ес, цитирана от БТА. Според медията децата трябва да се родят през юни. Джордж и Амал Клуни се ожениха във Венеция през септември 2014 година и нямат други деца.  Клуни стана световно известен със сериала "Спешно отделение" (1994-2009

Българските тенисистки загубиха от Сърбия във "Фед къп"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/10/2915583_bulgarskite_tenisistki_zagubiha_ot_surbiia_vuv_fed_kup/?ref=rss


Българските тенисистки загубиха мача си със Сърбия от първа група на зона Европа/Африка за "Фед къп" в Талин. Оборът падна с 1:2 във втория си двубой, след като ден по-рано се наложи срещу Израел.

Денят започна с тежко поражение за Виктория Томова. Тя отстъпи с 1:6, 1:6 срещу Ивана Джорович.

Неприятностите за българския отбор продължиха с нова загуба. Изабела Шиникова успя да спечели само четири гейма за 2:6, 2:6 срещу Нина Стоянович.

Единствената българска...

Съдът в САЩ отмени антимиграционния указ на Тръмп

http://www.moreto.net/novini.php?n=343665

Федералният апелативен съд отказа да възстанови спортния указ на американския президент Доналд Тръмп, затварящ границите за бежанци и посетители от седем държави с предимно мюсюлманско население. Единодушното решение на съдебния състав в Сан Франсиско означава, че заповедта остава извън сила, докато по-долната инстанция се произнесе по жалбите на щатите Вашингтон и Минесота.

Луксозните джипове върнати на горските само на думи

http://offnews.bg/news/n_1/n_646762.html

Луксозните джипове, купени уж за горските ни стопанства за нуждите на платежоспособни ловци, но оказали се в НСО за нуждите на бившия кабинет „Борисов“, все още не са върнати на стопанствата. Връщането на джиповете беше обещано от бившия премиер Борисов през декември 2016 г., след като камера на bTV показа как лично Борисов шофира една от скъпите коли, оборудвани с кожен салон и климатизирани седалки; с монитори за задните места, паркинг сензори с камера за обратно виждане и още десетки екстри.Обещанието до днес е само на хартия, показа проверка на телевизията. Горските не са видели колите, а спешният порядък, в който е трябвало да бъдат върнати, се оказва разтегливо понятие. От Националната служба за охрана обясняват, че са си свършили работата по връщането и очакват другата страна да приключи формалните процедури. От горските стопанства твърдят, че няма чак толкова сложна процедура – трябва да се разменят две писма и колите да се доставят. От НСО твърдят също, че в колите не се возят хора от властта, къде са те и какво се случва с тях обаче не е ясно. Служебният зам.-министър на земеделието Иван Палигоров не успя да отговори на въпроса кога колите ще бъдат върнати. Това щяло да стане „своевременно“ и „по най-бързия начин“. Той все пак предположи, че това вероятно ще е станало в рамките на служебния мандат.

Увеличават се инвестициите в строителството в област Велико Търново

http://econ.bg/Новини/Увеличават-се-инвестициите-в-строителството-в-област-Велико-Търново_l.a_i.737142_at.1.html

Инвестициите в строителството във Великотърновска област рязко се увеличават. Това показват данните на статистиката за започнатите жилищни и...

Мая Манолова с брифинг за „Топлофикация София“

http://www.cross.bg/manolova-sofiya-toplofikatziya-1534223.html

/КРОСС/Във връзка с твърденията на мениджмънта на „Топлофикация София" ЕАД, че гражданите може да не бързат с жалбите към дружеството до 1 март, в които да поискат парична компенсация за дните без топлоподаване, омбудсманът Мая Манолова ще даде днес, 10 февруари 2017 г., брифинг от 13.00 часа в институцията. Неуместният опит за ирония на изпълнителния директор на компанията Георги Беловски, който заяви: „нямам представа, защо г-жа Манолова е харесала 1 март, може би заради мартениците", е повече от неуместен на фона на бедствието, причинено на гражданите и е опит за заблуждение на столичани. Общественият защитник подробно ще разясни действията, които клиентите на монополиста трябва да предприемат до края на месеца, ако искат да получат неустойка, заради липсата на парно и топла вода. Омбудсманът ще обърне специално внимание на опита на „Топлофикация София" да подведе столичани с прессъобщението, че „за тези часове и дни, в които не е имало топлоподаване, на абонатите няма да се начисляват суми за топлинна енергия." Мая Манолова ще разясни подробно и ясно какви спешни действия трябва да предприемат гражданите, ако искат да получат полагащото им се справедливо обезщетение от „Топлофикация София" ЕАД.    

Още една партия ще се присъедини към Реформаторския блок, обяви Кунева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/10/2915579_oshte_edna_partiia_shte_se_prisuedini_kum/?ref=rss


Днес по обяд към Реформаторския блок (РБ) ще се присъедини още една партия. Това обяви пред БНТ лидерът на Движение "България на гражданите" (ДБГ) Меглена Кунева. Така тя потвърди думите на заместника си Найден Зеленогорски, който при внасянето на подписите за регистрация на Реформаторския блок за изборите заяви, че в следващите 10-ина дни очаква присъединяването на още партии.

Кунева отказа да разкрие коя партия ще се включи в редиците на РБ. Тя уточни, че "няма нищо неочаквано в...

Вижте предсказанията на Нострадамус за 2017 г.

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/vizhte-predskazaniiata-na-nostradamus-za-2017-g-6065290

Войни, природни бедствия, извънземна инвазия - какво ще се случи според известния предсказател

В дома на творбите на Пабло Пикасо и Салвадор Дали

http://www.cross.bg/dali-pikaso-myzeya-1534222.html

/КРОСС/Обхванати от специално мадридско настроение и водени от безкрайното си любопитство, „Без багаж" тръгва към Националния художествен музей „Рейна София" в Мадрид. „Рейна София" е националният музей на испанското изкуство от 20 век. Официално е открит през 1992 г. и е кръстен на кралица София. Монументалната сграда е на цели шест етажа, изградена още през 1781 г. Богатите колекции в музея съдържат над 10 000 творби и представят огромното разнообразие на съвременното изкуство с всички негови модерни течения. По своята площ това е един от най-големите музеи в света. Тук са картините на Пикасо, Дали, Миро, Хуан Грис, Исидор Нонел, Едуардо Чилида, Мартин Чирино, и още много известни съвременни испански художници.Без съмнение, звездите в музея са творбите на двамата най-големи художници на 20 век в Испания - Пабло Пикасо и Салвадор Дали. Най-забележителната творба на каталонския художник Салвадор Дали в този музей е картината „Великият мастурбатор". Изложена е именно тук, тъй като самият Дали я дарява на испанската държава. Тази картина е едно от върховите произведения в сюрреалистичния етап на Дали, и включва в себе си много от ключовите елементи на неговата работа: камъните на Кадакес, скакалците, мравките, сексуалността му и, разбира се, жена му Гала. Музеят е дом на монументалната творба на Пикасо - "Герника"

Кунева: Има много сериозен проблем с одита на оперативната програма за образование

http://offnews.bg/news/n_1/n_646760.html

Има много сериозен проблем с одита на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, предупреди бившият министър на образованието Меглена Кунева. В интервю за БНТ тя заяви, че е била шокирана да открие, че 10 милиона от програмата – за т. нар. ромски проекти – са щели да бъдат разпределени „не така, както трябва“, че печеливши фирми са регистрирани месец, преди да започне програмата, на един адрес и че даже един спечелилите финансиране проекти е трябвало да бъде изпълняван в училище, където изобщо не учат ромски деца. Кунева подчерта, че е спряла проектите и е наложила наказания, както и че за няколко месеца е поела управлението й, за да „я предпазя от намеци за корупция“.Одитът на програмата беше направен от ЕК през октомври и преди дни служебният министър на образованието и бивш зам.-министър на образованието проф. Николай Денков заяви, че очаква доклада, но че също не очаква той да е положителен. „С професор Денков нещата са много благоприятни – той е авторът на оперативната програма, той знае в детайли всичко, знае модела, избора на операции. Директорът на дирекцията, която управляваше програмата сега е негов началник на кабинета – господин Иван Модев на практика не е излизал от МОН“, подчерта Меглена Кунева и допълни, че основна задача на новия министър сега е да проверява и да спира подобни на описаните от нея „течове“ – нещо, което тя е направила като министър.Предизвикателството за него ще е, че има най-голям интерес в науката, защото идва от тези среди, но МОН е много силно свързано с образованието – висшето и средното, каза Кунева и добави, че като министър тя е отворила много закъснели операции, свързани с училищата. „Ако си направил нещо, оставил си нещо структурирано и добре работещо, вече си направил много за държавата. Трябваше да стабилизирам системата, което и направих. Вероятно не министър Денков ще е министър от редовното правителство, който ще отчете много големия прираст, но някой трябваше да го направи -, радвам се ,че имах възможност аз да го направя“, каза още Кунева.Тя припомни, че е крайно време МОН да избере оценители за научните проекти, защото в момента е крайният срок за обявяване на фирмата изпълнител.

Русенски полицаи задържаха двама, след поредица кражби от складова база

//dariknews.bg/regioni/ruse/rusenski-policai-zadyrzhaha-dvama-sled-poredica-krazhbi-ot-skladova-baza-2002532

На 7 февруари 2017 година в ОДМВР – Русе е подаден сигнал за поредица от кражби, извършени след проникване в складова база и помещения, собственост на куриерска фирма, намиращи се в град Русе. С оглед постъпилата информация са предприети необходимите действия по изясняването на случая и установяване на извършителите на посочените престъпления. От служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Русе е планирана и проведена полицейска операция, в хода на която на 8 февруари тази година, около 03:00 часа, непосредствено след извършване на кражба от складова база на въпросната фирма е установен и задържан 36-годишен русенец К.А. В него полицаите са намерили ръкавици и инструменти, както и отнети от склада вещи. При последвалите процесуални действия и оперативно-издирвателни мероприятия е установено и лицето К.А. на 32 г., от гр. Русе, който заедно с 36-годишния К.А. е участвал при извършването на кражби от складовата база в предходен период. По отношение на двамата мъже криминалистите са изяснили още, че са бивши работници на фирмата и в базата са прониквали с оригинален ключ и код за достъп. По случаят се води досъдебно производство срещу К.А. /32г/ и К.А. /36 г/. Работата по установяване на точната стойност на всички откраднати вещи, както и документиране на всички извършени от двамата деяния продължава.

Белгия въвежда закон, с който чужденците да бъдат по-лесно прогонвани

//dariknews.bg/novini/sviat/belgiia-vyvezhda-zakon-s-kojto-chuzhdencite-da-bydat-po-lesno-progonvani-2002531

Белгийските власти са подготвили закон, с който чужденците, родени в страната, да могат да бъдат прогонвани, когато са заплаха за сигурността и обществения ред, съобщават местни медии.

Проектозаконът е бил подкрепен от комисия към Федералния парламент. С поправката се премахва защитата, дадена от законодателството през 2005 г., според която родените в Белгия или дошлите в страната преди навършването на 12 години, не могат да бъдат прогонени, дори да са осъдени престъпници.
Правителството е изготвило промените покрай усилията за въвеждането на нови мерки в борбата с тероризма и тежката престъпност. При обсъждането на законопроекта в парламентарната комисия опозицията е отбелязала, че в днешно време приложението на подобен закон е трудно заради липсата на граници в ЕС.

Белгийски депутати не искат Тръмп на посещение в Брюксел


Родените в Белгия деца на чужденци не получават автоматично местно гражданство. Медиите представят днес статистика, според която миналата година са били родени 2117 деца на чужденци, на които е било дадено белгийско поданство. Статистиката показва, че тази бройка е четири пъти по-малка, сравнено с данните отпреди десет години заради въведените ограничения в процедурата.

Юнкер: С Тръмп и без него, Европа трябва да продължи по своя път


Основната част от "новите" белгийци са с родители от Мароко (277), ДР Конго (146), Румъния (89), Турция (87), България (67), Русия (55), Армения (48), Камерун (46) и Албания (43). Медиите съобщават, че все повече британци подават молби за натурализация в Белгия от страх, че ще загубят досегашните си права след излизането на Великобритания от ЕС. Даден е пример с централна община в Брюксел, където един от всеки петима регистрирани британски граждани е проявил официално интерес за смяна на гражданството си. /НЖ/

Париж: Победата на Льо Пен на президентските избори ще струва скъпо на Франция

//dariknews.bg/novini/sviat/parizh-pobedata-na-lio-pen-na-prezidentskite-izbori-shte-struva-skypo-na-franciia-2002536

Президентска победа на лидера на крайнодясната партия „Национален фронт“ Марин льо Пен ще има много лоши последици както за Франция, така и за Европа. Това заяви говорителя на френското правителство Стефан льо Фол пред телевизионния канал „Франс-2“.

„Избирането на Марин льо Пен за президент на страната може да струва скъпо както на французите, така и на самата Франция като държава“, каза той. По думите му дясната Льо Пен „в предизборната си кампания защитава излизането на Франция от еврозоната, въвеждането на високи данъци за внос на продукция, девалвация на валута“.

ЕП ще ореже заплатата на Марин льо Пен заради неправомерно похарчени пари


„Зад всичко това се крие подход към политиката в стила на националистите. В тази връзка не мога да не припомня изказването на президента социалист Франсоа Митеран, който при влизането си в Европейския парламент през 1995 г. каза: „Национализмът за Европа е неизбежна война“, посочи Льо Фол.

Френски кандидат-президент към чужденците: Свършено е с безплатното обучение на децата ви


Изказването на правителствения говорител идва на фона на публикувани днес социологически данни от агенция Odoxa, че 70% от французите смятат за необходимо основния опонент на Льо Пен от партията „Републиканците“ Франсоа Фийон да се оттегли от надпреварата. Причина за това е разразилият се около него и съпругата му скандал с неправомерното й назначаване за негова помощница.

Започват незабавни проверки на всички жп превозвачи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zapochvat-nezabavni-proverki-na-vsichki-zhp-prevozvachi-2002533

Нулева толерантност при неспазване на нормите за безопасност и сигурност при превоз на пътници и товари в жп сектора. Това заяви служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев на извънредна среща с Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ и Звеното за разследване на тежки произшествия в железопътния транспорт.

Товарен влак дерайлира край варненско село


Повод за срещата бе вчерашното произшествие с композиция на частен железопътен превозвач в междугарието Дългопол-Комунари. Министър Христо Алексиев разпореди да бъдат направени незабавни проверки на всички жп превозвачи, извършващи товарни превози на територията на страната. „Трябва да бъде обърнато особено внимание на спазването на инструктажите за безопасност на превозния персонал, както и на регламентираните почивки и работно време“, заяви още Христо Алексиев.
[img wide]31242931[/img]
Звеното за разследване на тежки произшествия в железопътния транспорт има задачата да извърши бърза проверка, за да може в най-кратки срокове да бъде намерена техническата причина за вчерашното произшествие, с оглед предприемане на превантивни мерки.

Товарен влак дерайлира заради преспите


Министър Христо Алексиев възложи да се разработи система за електронно провеждане на изпити за проверка знанията на персонала на железопътните превозвачи и НК „Железопътна инфраструктура“, свързан с осигуряване безопасността на превозите на пътници и товари.
 

Движението на камиони за Турция през "Капитан Андреево" е спряно

http://econ.bg/Новини/Движението-на-камиони-за-Турция-през-Капитан-Андреево-е-спряно_l.a_i.737061_at.1.html

Движението на тежкотоварни превозни средства през граничния пункт "Капитан Андреево" в посока към Турция се спира, съобщи Агенция "Пътна...

210 млн. евро за бизнеса у нас идват от Европейското икономическо пространство и Норвегия

http://www.cross.bg/bulgariya-evro-mehanizum-1534219.html

/КРОСС/Български и чуждестранни институции и организации от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн поставиха началото на изпълнението на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм за периода 2014 - 2021 в България. Събитието бе открито от вицепремиера по европейските фондове Малина Крумова и Каре Елтерваг - съветник по ФМ на ЕИП и НФМ в посолството на Норвегия в Румъния, България и Молдова. В рамките на двата механизма България получава достъп до 210,1 млн. евро за финансиране на проекти в редица ключови за страната ни програмни области. Това съобщиха от правителствената информационна служба. „През изминалата година успяхме да договорим националните приоритети и отговорните управляващи институции чрез подписване на Меморандумите за разбирателство. Сега навлизаме в нов, не по-малко отговорен, етап на подготовка на идейните концепции във всяка от одобрените програмни области. В следващите месеци ни предстои важна и интензивна работа, която до голяма степен ще предопредели цялостното изпълнение на финансовите механизми. Основната задача в процеса на разработване на програмите е да дефинираме мерки, които по максимално ефективен начин да допринесат за намаляване на социалните и икономически различия в Европейското икономическо пространство и задълбочаване на двустранните отношения между България и страните-донори", отбеляза вицепремиерът Малина Крумова

Столичното парно обеща компенсации на потърпевшите от авариите

http://www.mediapool.bg/stolichnoto-parno-obeshta-kompensatsii-na-potarpevshite-ot-avariite-news259979.html

"Топлофикация-София" обеща да обезщети всички жители на източните квартали на столицата, които останаха над 48 часа без топлоснабдяване, заради поредицата аварии по топлопроводи. Това да стане още във февруарските сметки, които са готови на 15 март и размерът на компенсацията ще бъде посочен на отделен ред във фактурата, заявиха от пресцентъра на общинското дружество в петък. По-рано през деня от топлоснабдителното дружество информираха, че вече няма квартали в София, които да са без парно и топла вода. От фирмата уверяват своите потърпевши клиенти, че не е необходимо да подава заявления за обезщетяване, тъй като ще предложат на Столичния общински съвет да одобри компенсации за всички клиенти на топлорайон "София Изток", останали без отопление и топла вода в резултата на мащабната авария, независимо дали става дума за 48 или повече часове. Какъв ще е размерът на обезщетението ще се изчислява по разработвана в момента методика, съобразена с общите условия на дружеството. Начинът за пресмятане на компенсациите ще бъде представени за разглеждане и одобрение от Столичен общински съвет. От обясненията става ясно, че реално топлофикацията ще намали сметките за февруари освен с дните, в които пострадалите жители на кварталите Младост", Дървеница", Връбница", Витоша и Студентски град" нямаха парно и топла вода, но и с някаква сума. Националният омбудсман Мая Манолова, която е сред най-яростните критици на работата на столичното парно и вече призова хората да побързат с исковете за обезщетения, в петък коментира, че всеки столичанин трябва да реши дали да си търси правата за неустойка, или да чака действията на "Топлофикация“. Който е решил да търси неустойка от "Топлофикация“ трябва да го направи до 1 март, защото вместо да му се върже мартеничка, „Топлофикация“ може да му върже тенекия, каза Манолова, явно засегната от изказването на директора на "Топлофикация София" Георги Беловски, който заяви в четвъртък, че няма представа, "защо г-жа Манолова е харесала 1 март, може би заради мартениците". Според общественият защитник датата 1 март не е избрана случайно, а защото данните за подадената топлоенергия ден по ден и час по час се съхраняват 30 дни По думите й на 1 март ще се изтрият данните за 1 февруари. Тя уточни, че данните за месечното потребление на топлоенергия се съхраняват 36 месеца, което означава, че след 10, 20, 36 месеца, ще може да се провери какво е количеството топлоенергия, употребено през месец февруари, но не ден по ден. "В края на следващия месец няма да може да бъде установено“, добави още тя. От топлофикационното дружество посочват по този въпрос, че "общите топломери в абонатните станции съхраняват данните за 160 параметъра за работата на съоръжението, както и за потреблението в съответната сграда и показанията не се нулират към 1 март". "Разбрах, че "Топлофикация“ е разпространила съобщение, с което обещава, че ще плати на гражданите неустойка по методика, която ще изработи след утвърждаване от Столичния общински съвет. Кога ще стане това, дали ще стане, дали методиката ще бъде справедлива, дали гражданите ще се съгласят с нея, аз не мога да гарантирам“, коментира още Мая Манолова. Тя отправи също така критики към реакцията  на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по време на авариите. "Подготвила съм въпроси към ръководството на "Топлофикация“ и към КЕВР, които ще оформя по надлежния ред и ще им изпратя. Очаквам КЕВР да се събути и да защити правото на хората да получат обезщетение за неудобствата, които са им причинени“, каза още Мая Манолова. Според нея честното поведение на "Топлофикация“ би било извършването на извънреден отчет на топломерите във всички абонатни станции, засегнати от аварията, снемане на данните за периода от време на непостъпвалата топлоенергия, след което справедливо да бъде изчислена дължимата неустойка на домакинствата, вързани към тази абонатна станция и в следващата месечна сметка това да бъде сторнирано от общата дължима сума.   Аварията в "Топлофикация София" стана в събота и някои квартали, предимно източните, останаха почти шест дни без топлоснабдяване. Междувременно редица други квартали бяха засегнати от поредицата безпрецедентни аварии, но там парното и топлата вода бяха пускани  в рамките на 12 до 24 часа.

Парното в цяла София е възстановено

http://www.mediapool.bg/parnoto-v-tsyala-sofiya-e-vazstanoveno-news259979.html

Топлоподаването в цяла София е възстановено и вече няма квартали без парно и топла вода, съобщиха от общинското дружество "Топлофикация". Аварията на магистралния топлопровод на бул. "Цариградско шосе" е отстранена и от петък сутринта е пуснато парното към всички части на квартал "Младост" - 1, 1А, 2, 3 и 4, както и към кварталите "Студентски град", "Витоша", "Дървеница", "Мусагеница", "Малинова долина". До обяд отоплението ще бъде нормализирано и към сградите във високите части на кварталите "Младост 4" и "Студентски град", се казва в съобщението на "Топлофикация". Към 7 часа на 10 февруари 2017г. няма аварии по топлопреносната мрежа в столицата, твърдят от общинското дружество.

Американският съд не възобнови забраната за пътуване, въведена от Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048423

Американският съд не възобнови забраната за пътуване, въведена от ТръмпВ четвъртък федералният апелативен съд отказа да възобнови действието на противоречивата забрана за пътуване на Доналд Тръмп относно затварянето на американските граници за бежанците и гражданите от седем, предимно мюсюлмански, държави, предава АФП, цитирана от Фокус. Това постанови Апелативният съд на девети окръг в Сан Франциско.

Volkswagen ще замени малките дизели с хибриди

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/volkswagen-shte-zameni-malkite-dizeli-s-hibridi-6065289

Успоредно с тази новина стана ясно, че Volkswagen ще строи най-голямата инфраструктура за електромобили в САЩ в опит да оправи накърнения си имидж след „дизелгейт”

Колекцията ни от ракия е в ред и хармония, увери игуменът на Троянския манастир

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/10/2915563_kolekciiata_ni_ot_rakiia_e_v_red_i_harmoniia_uveri/?ref=rss


"Наличието на 1.6 тона ракия, в избата на манастир не е сериозна колекция, при положение, че във всяка къща има 200-300 литра. Все пак манастирите трябва да са хранилница на традициите", каза днес по Нова телевизия игуменът на Троянския манастир отец Сионий.

Коментарът му беше по повод откритата ракия без бандерол в обителта от агенция "Митници". Сионий повтори, че става дума за колекция, която не е предвидена за продажба. Манастирът продава друга ракия, която е в бутилки с...

9 души са ранени и двама са с опасност за живота след катастрофи през денонощието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048426

9 души са ранени и двама са с опасност за живота след катастрофи през денонощиетоПрез изминалото денонощие на територията на страната са станали девет тежки катастрофи. Девет души са ранени, а двама са с опасност за живота, информира МВР, цитирано от БТА. В София са регистрирани 69 леки и една тежка катастрофа. Един е

Преглед на варненския печат - 10 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=343670

„Второ Хитрино се размина на варненско село“, информира от първа страница днешният брой на варненския вестник „Черно море“. Цистерна от влакова композиция дерайлира в нощта срещу четвъртък до варненското село Боряна, съобщиха от Апелативна прокуратура.

Защо SMS-ите на кирилица са по-скъпи - поради технически причини

https://www.actualno.com/sciencelogy/zashto-sms-ite-na-kirilica-sa-po-skypi-poradi-tehnicheski-prichini-news_592976.html

Не виждам защо и как трябва да се оправдаваме с технически причини. Това е разделение, което ни поставя в неизгодна позиция и ни удря по джоба. Така председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргатиров изрази позиция на несъгласие с практиката SMS-ит

Манолова: "Топлофикация" трябва да плати за дните без парно

https://vesti.bg/bulgaria/manolova-toplofikaciia-triabva-da-plati-za-dnite-bez-parno-6065287

Вече има парно в „Младост”-1, 1А, 2, 3 и 4, „Студентски град”, „Витоша”, „Дървеница”, „Мусагеница”, „Малинова долина“

„Топлофикация” готви обезщетения, омбудсманът не вярва

https://vesti.bg/bulgaria/toplofikaciia-gotvi-obezshteteniia-ombudsmanyt-ne-viarva-6065287

Вече има парно в „Младост”-1, 1А, 2, 3 и 4, „Студентски град”, „Витоша”, „Дървеница”, „Мусагеница”, „Малинова долина“

„Топлофикация” ще обезщети всички останали без парно

https://vesti.bg/bulgaria/toplofikaciia-shte-obezshteti-vsichki-ostanali-bez-parno-6065287

Вече има парно в „Младост”-1, 1А, 2, 3 и 4, „Студентски град”, „Витоша”, „Дървеница”, „Мусагеница”, „Малинова долина“

Кризата с парното свърши

https://vesti.bg/bulgaria/krizata-s-parnoto-svyrshi-6065287

Вече има парно в „Младост”-1, 1А, 2, 3 и 4, „Студентски град”, „Витоша”, „Дървеница”, „Мусагеница”, „Малинова долина“

Тръмп ще поддържа политиката на "единен Китай"

http://www.cross.bg/trump-kitaii-politikata-1534213.html

/КРОСС/Президентът на САЩ Доналд Тръмп се е съгласил да поддържа политиката на "единен Китай" в телефонен разговор с китайския президент Си Цзинпин, предадоха световните агенции. Това бе първият разговор между двамата, откакто Тръмп встъпи в длъжност на 20 януари. "Лидерите на двете страни обсъдиха многобройни теми и президентът Тръмп се съгласи по молба на председателя Си (Цзинпин) да се придържа към политиката на "един Китай"", посочи в комюнике Белият дом. През декември Тръмп заяви, че не е задължително САЩ да се придържат към тази политическа формула, с която Вашингтон признава претенцията на Китай за суверенитет над Тайван. "Представители на САЩ и Китай ще се включат в дискусии и преговори по различни теми от взаимен интерес", се допълва в съобщението. Двамата президенти също така са се поканили взаимно да посетят страните си.    

Съединените щати обмислят да събират паролите на чужди граждани

http://econ.bg/Новини/Съединените-щати-обмислят-да-събират-паролите-на-чужди-граждани_l.a_i.737141_at.1.html

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ обмисля да започне да изисква от гражданите на няколко мюсюлмански държави да предоставят паролите си...

Държавата ще плати 1 млн. лв. за мониторинг на ромската интеграция

http://www.cross.bg/suvet-monitoring-integratziya-1534221.html

/КРОСС/Администрацията на Министерския съвет обяви обществена поръчка за "разработване, тестване, внедряване на софтуерна платформа, чрез която да функционира система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г.". Стойността на мониторинговата система и на софтуера възлиза на 1 044 000 лв., с ДДС, а средствата са по европейската програма за развитие на човешките ресурси. Разходването на средствата, макар и по одобрен проект за ромска интеграция, е трудно обяснимо, тъй като мониторинг се извършва и в момента. До 30 ноември 2017 г. Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерски съвет ще трябва да е въвел в експлоатация системата позволяваща извършването на мониторинг на дейностите по Стратегията за интеграция на ромите, приета с Решение на Народното събрание през 2012 г. В сумата от над 1 млн. лв. се включва, освен изработването на софтуера и на самата система, но така също и обучение на около 600 експерти, които да са ангажирани на централно и регионално ниво с интеграцията на ромите. В същото време всяка година Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към Министерски съвет изготвя подробен доклад за изпълнение на стратегическите насоки, зададени от Народното събрание през 2012 г. Така например от доклада за 2015 г

Логично е да отидем при този, който има по-силна воля

https://www.actualno.com/cite/logichno-e-da-otidem-pri-tozi-kojto-ima-po-silna-volja-news_592975.html

Така лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев коментира пред Нова телевизия къде ще отиде на следващите избори, след като публично се отрече от БСП, където имало "много милионери". Кънчев не отговори пряко дали ще работи с Веселин Марешки.

Певецът Роби Уилямс се завръща в САЩ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6048310

Певецът Роби Уилямс се завръща в САЩРоби Уилямс разкри, че възнамерява да се върне в САЩ, за да оглави чартовете, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Изпълнителят на хита "I Love My Life" планира да се върне в САЩ, но този път иска да стане известен, защото докато по-рано живееше в Лос Анджелис заедно със съпругата си, 37-годишната актриса Айда Фийлд и децата им - 4-годишната Теди

Мощна снежна буря в САЩ, отмениха хиляди полети

http://www.cross.bg/poleti-otmyana-hilyadi-1534216.html

/КРОСС/Мощна зимна буря се стовари върху североизточните райони на Съединените щати, като причини отмяна на хиляди полети и затваряне на училища, информира Нова телевизия. На места снежната покривка достига до 30 см. Само преди ден времето беше почти пролетно с температури до 16 градуса по Целзий. Лошото време доведе и до отмяна или задържане на стотици полети в Източна Канада.

Тачи настоява Косово да създаде армия възможно най-бързо

https://www.actualno.com/balkani/tachi-nastojava-kosovo-da-syzdade-armija-vyzmojno-naj-byrzo-news_592966.html

Президентът на Косово Хашим Тачи призова местният парламент спешно да вземе решение за създаване на въоръжени сили на Косово, предаде БГНЕС. Според него "Прищина повече няма време за губене". "Добре е, че днес в косовския парламент имаше дебат за сформирането на армия, но то

Столичните булеварди "Дондуков" и "Цар Освободител" стават еднопосочни

http://www.mediapool.bg/stolichnite-bulevardi-dondukov-i-tsar-osvoboditel-stavat-ednoposochni-news259978.html

Столичните булеварди "Дондуков" и "Цар Освободител" се предвижда да станат еднопосочни. Идеята ще бъде представена в петък от зам.-кмета на транспорта Евгени Крусев, а в четвъртък беше обсъдена в Столичния общински съвет. Независимият съветник Симеон Славчев, който доскоро беше зам.-председател на "Движение 21", публикува снимки със схеми как ще изглежда трафикът по двете основни артерии в центъра на София. "Идеята е бул. "Дондуков" да стане еднопосочен в посока Министерски съвет и Президентсвото, както и бул. "Цар Освободител" да стане еднопосочен от Президентсвото в посока на Народно събрание и Софийския университет", пише Славчев. Според него това ще облекчи значително трафика в центъра на София. Освен това по бул. "Дондуков" ще се обособят самостоятелна двупосочна велоалея , а също така и трамвайно трасе. Предложението е и част от мерките на Столична община за решаване на проблема с мръсния въздух в столицата. След като булевардите станат еднопосочни, автомобилите по-малко време ще стоят на светофарите и ще има по-малко задръствания, показал симулационният модел. Предстои предложението на Крусев да бъде обсъдено в комисиите на Столичния общински съвет и с гражданите, след което да бъде взето окончателно решение от съветниците. За тази година отново е планиран ремонтът на бул. "Дондуков" в участъка между Младежкия театър и ул. "Кракра". Той е в ремонтната програма на общината от 2012 г. и предвижда реконструкция на трамвайния релсов път, пътните платна и контактно-кабелната мрежи. Няколко години обаче не може да се вземе решение дали паважната настилка да остане или да бъде заменена с асфалт. В заложения проект е предвидено бул."Дондуков" да бъде асфалтиран, но срещу това се обявиха неправителствени организации и граждани.

Германия ускорява депортирането на бежанци, които не са получили убежище

http://www.moreto.net/novini.php?n=343662

Германия ще ускори депортирането на десетки хиляди имигранти, получили отказ на молбите си за предоставяне на убежище. За това се договориха представители на федералното правителство и 16-те федерални провинции. Планът предвижда създаване на „депортационни центрове“ и увеличаване на финансовия стимул за подлежащите на репатриране.

Баба открадна козметика

//dariknews.bg/regioni/vraca/baba-otkradna-kozmetika-2002522

За обир в магазин в Мездра бил подаден сигнал в местната полиция. При проверката на място станало ясно, че са задигнати козметични продукти. След бързи издирвателни мероприятия било установено, че крадецът е 62-годишна жена от Роман. Тя е задържана в полицейския арест.
 

Част от центъра на Варна без вода

//dariknews.bg/regioni/varna/chast-ot-centyra-na-varna-bez-voda-2002521

Абонати в центъра на Варна ще останат без вода в петък, предупреждават от ВиК. 

Живущите в карето между булевардите "Мария Луиза", "Сливница", "Княз Борис I" и улица "Шипка" ще имат режим до 14 ч. 

В част от Гръцката махала няма да има вода до 15 ч.

Искате да ускорите метаболизма си? Заложете на пълнозърнести храни

//dariknews.bg/novini/liubopitno/iskate-da-uskorite-metabolizma-si-zalozhete-na-pylnozyrnesti-hrani-2002526

Преминаването към пълнозърнести храни дава същата възможност за поддържане на фигурата, както ежедневно 30-минутно бързо ходене, съобщи ЮПИ.

Пълнозърнестите храни помагат да бъде намален броят на усвоените калории и ускоряват метаболизма, обясни авторът на изследването Филип Карл от университета Тъфтс в Бостън. Тайната им е в това, че съдържат около два пъти повече фибри от рафинираните.

70 г. пълнозърнести храни на ден намаляват риска от ранна смърт


И от други изследвания е известно, че хората, които предпочитат пълнозърнестите храни, са по-слаби и имат по-малко тлъстини. Тези изследвания обаче не разграничават ефекта от редовното движение и от здравословното хранене.

В новото изследване доброволците не е трябвало да отслабват, но са спазвали строга диета. Те са били на възраст от 40 до 65 години. През първите две седмици са яли еднаква храна и учените са изчислили индивидуалните им потребности за поддържане на тегло. След това са накарали някои от тях да ядат или само пълнозърнести, или само рафинирани храни, при обичайната си физическа активност.

Ключът към дълголетието се крие в пълнозърнестите храни


"Енергийният дефицит на хората, които ядат пълнозърнести храни в сравнение с рафинираните, се равнява на калориите, изгаряни при бързо ходене около 20 - 30 минути, каза Филип Карл.

Още за здравословното хранене:

Разкриха вълшебната съставка на средиземноморската диета


Как трябва да се хранят жените според възрастта си


Зеленчуци и пилешко месо за дълъг живот

В Русе отбелязаха Деня на руската дипломация

//dariknews.bg/regioni/ruse/v-ruse-otbeliazaha-denia-na-ruskata-diplomaciia-2002528

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ беше домакин на празнична вечер, посветена на Деня на руската дипломация - 10 февруари. Събитието се организира по инициатива на Сдружение „Приятели на Русия „Александър Невски“ - Русе в партньорство с Генералното консулство на Руската федерация в Русе, Дружество 1940 - Русе към Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и Клуб на творците към Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Русе. 10 февруари е утвърден като Ден на дипломатическия работник през 2002 г. по повод 200-годишнината от създаването на Министерството на външните работи на Русия. За дата на установяване на дипломатическите отношения между Русия и България се счита 7 юли 1879 г. Официални гости на вечерта бяха Татяна Грушко - генерален консул на Руската федерация в Русе и вицеконсулите Марина Сергунина и Алим Жаманов. Поздравителен адрес и цветя от името на кмета на Община Русе до Татяна Грушко връчи директорът на Общинско предприятие "Русе Арт" Мариан Савов. Специален поздрав към всички присъстващи беше музикалната програма с участието на талантливите млади изпълнители Мария Пенчева и Йоанна Иванова от НУИ "Проф. Веселин Стоянов", Благовеста Димитрова от Вокално студио за поп и джаз "Икономов" и Вокална група "Дунавски полъх" при Възрожденско читалище "Зора" с ръководител маестро Вили Икономов. В рамките на вечерта посетителите имаха възможност да видят филм за историята на руската дипломация и да разгледат изложба на книги по темата от фонда на Русенската библиотека.

Шофьор в болницата след катастрофа

//dariknews.bg/regioni/ruse/shofior-v-bolnicata-sled-katastrofa-2002529

14 пътни инцидента са регистрирани на територията на региона през изтеклото денонощие. При инцидентите няма тежко пострадали хора, водач е леко ранен след удар в стълб. На 9 февруари, около 12:00 ч. е станала катастрофа на бул. България в Русе, в посока гр. Бяла, до пътен възел „Охлюва“. Лек автомобил „Опел Вектра“ с русенска регистрация с водач М.С., при движение с несъобразена скорост с пътните условия се отклонява вляво по посока на движение и напускайки пътното платно се завърта като се блъска с лявата си страна в стълб от осветителната мрежа. При удара водачът е получил контузно-разкъсни рани в областта на лява китка и глава. Настанен е за наблюдение в болницата.

#Lovefest Burgas

//dariknews.bg/regioni/burgas/lovefest-burgas-2002530

Специална уикенд програма, посветена на 14 февруари, са подготвили в експозиционен център "Флора". Малчуганите също няма да скучаят, тъй като в събота от 13.00 часа идва часът на куклите с изключително забавната работилница - спектакъл "Приказки, скрити в пясъка". Интригуващото събитие се организира от Държавен куклен театър - Бургас всяка събота. Следващите дати на арт проявата са 18 и 25 февруари. Организаторите обещават много изненади и добро настроение. За предварително записване: тел. 0886 11 08 68.

Бургазлии могат да посетят и тематичния базар "Шоколад, любов и вино" в събота и неделя от 10:00 до 18:00 часа в експо центъра.  Там ще се предлагат букети и валентинки с  вкус на шоколад и червено вино. Организаторите обещават на щандовете да има богато разнообразие от сладки изкушения - луксозни и празнични бонбони, шоколади, десерти, дребни сладки, бонбониери, захарни подаръци, ръчен шоколад, веган торти, суров шоколад. И още - цветя, сувенири и накити ръчно творчество за празника. В базара ще участва и Шоколадова къща Valentino chocolatier от София.

През уикенда отново в залите на Флората ще се проведе LOVEFEST BURGAS. Там ще можете да закупите подаръци за своите близки и приятели,  както и да изработите  валентинки по време на тематични работилници. Организаторите обещават много изненади: торти, сладкиши, цветя, конкурси, награди, детска анимация, конкурси за двойки и музика, фото кът за влюбени двойки.

 

 

Откриха четири мъртви езера в Антарктида

//dariknews.bg/novini/liubopitno/otkriha-chetiri-myrtvi-ezera-v-antarktida-2002524

Американски, британски и френски учени откриха четири мъртви езера в недрата на Антарктида, съобщи Лента.

Четирите свързани езера са скрити под разположения до морето Амундсен шелфов ледник Туейтс в западната част на континента. От юни 2013 г. до януари 2014 г. водата от тях е попадала в Световния океан. Причината е отмиване на разтопената вода от основата на ледника.

Един от най-големите айсберги е на път да се откъсне от антарктическия шелф


Сумарно площта на повърхността на езерата е 700 квадратни километра, обемът на попадащата от тях вода в океана - 3,5 кубични километра. Максималната скорост на оттока е 240 кубични метра в секунда - най-голямата за подобен процес в Западна Антарктида.

Понижаването на нивото на водата на езерата е през период от 20 до 28 години. Процесът е увеличил с 10 процента скоростта на придвижване на ледника Туейтс (която е около 11 метра на ден), което води до леко повишаване на нивото на Световния океан.

Учени ще търсят най-древния лед на Земята


Работата на учените потвърждава оценката, че Туейтс ще бъде в океана до 200-900 години.

Пещера в Антаркида ще приюти архив от планински лед


Езерата бяха открити с помощта на спътника "Криосат 2".

[img wide]31242896[/img]
 

Близо 1,3 млн. българи са пазарували онлайн през 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048317

Близо 1,3 млн. българи са пазарували онлайн през 2016 г.Близо 30 % от Интернет потребителите у нас са пазарували онлайн през миналата година, показват данни от анализ на Евростат за електронната търговия в страните на ЕС през 2016 г, информира БНТ. Като цяло хората, които редовно ползват Интернет у нас са 63 на сто от населението, или около 4,5 млн. души. Така по данните на Евростат близо 1,3 млн.

Ердоган разреши на медиите да бъдат пристрастни и в изборния ден

http://www.cross.bg/pravilata-ykaz-suobrazyavat-1534215.html

/КРОСС/Турският президент Реджеп Тайип Ердоган издаде днес указ, с който се отменят правомощията на Висшата избирателна комисия (ВИК) да налага наказания на частни радиа и телевизии, нарушили правилата за безпристрастност по време на изборни кампании. Според новия указ, публикуван днес в турския държавен вестник, вече няма да бъде нужно частните тв канали и радиостанции да се съобразяват с правилата на ВИК. Комисията няма да може да наказва телевизии и радиа, които не се съобразяват с правилата за равнопоставено отразяване на двете страни преди референдума. Премахват се и ограниченията върху политическите реклами и правилата за продължителността на речите на партийните представители, съобщава в. "Хюриет". Опозицията критикува новия указ, като каза, че съгласно новата разпоредба телевизиите ще могат свободно да отразяват в полза само на една от страните, а именно на подкрепящите реформите, които ще бъдат поставени на референдума. Указът бе издаден в рамките на действащото в страната извънредно положение, обявено след опита за преврат през юли м.г. Турция се готви за референдум, вероятно през април, на който народът да вземе решение дали системата на управление да бъде променена от парламентарна в президентска.    

Виктор Орбан към Борисов: Дължим Ви голяма доза признателност и уважение

http://web.barometar.net/87676/

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан изпрати писмо до лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, в което изразява своята благодарност за отличното сътрудничество. Това става ясно в съобщение, публикувано в официалния сайт на председателя на партията Бойко Борисов. „Високо ценя приятелските и сърдечни лични отношения, на които се наслаждавахме през тези години“, пише Орбан. В писмото […]

ЦИК пуска поръчката за машинното гласуване днес

http://www.cross.bg/vota-mashini-komisiyata-1534220.html

/КРОСС/Очаква се днес ЦИК да публикува обществената поръчка за устройствата за машинното гласуване на изборите през март. От Комисията трябва да определят дали машините ще бъдат закупени или наети, като по предварителни очаквания трябва да бъдат осигурени около 13 000 машини за вота. Задължението във всяка изборна секция за вота да има машини дойде след решение на Върховния административен съд, в което се задължава ЦИК са спазва записаните в закона срокове. Това предизвика смут както в Комисията, така и в служебния кабинет, след като предварителните сметки за вота не включваха осигуряване на такъв голям брой машини. От правителството на Огнян Герджиков вече обявиха намерение да бъдат осигурени необходимите средства за взимане на машините. По предварителни очаквания това ще повиши цената на вота с около 30 млн. лв.  

Тръмп и Brexit носят нови заплахи за финансовите регулации

http://www.investor.bg/analizi/91/a/trymp-i-brexit-nosiat-novi-zaplahi-za-finansovite-regulacii-233702/

Европа прекара годините след финансовата криза в изграждане на система от регулации, която обаче може да бъде разрушена от двата фактора

300 кита загинаха на бреговете на Нова Зеландия

https://www.actualno.com/asia/300-kita-zaginaha-na-bregovete-na-nova-zelandija-news_592964.html

Над 400 кита изплуваха на брега на Южния остров на Нова Зеландия, съобщи местното издание The New Zealand Herald. Загиналите животни са около 300, предаде БГНЕС. Пристигналите на място спасителни служби и местни жители успяха да върнат в морето около 100 кита, но те остават в близост до брега и има опасения, че те отново могат да излязат на сушата. Това е един от най-масовите случаи на китове в цялата история на наблюденията на китовете.

Парното в цяла София е възстановено

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/parnoto-v-ciala-sofiia-e-vyzstanoveno-233742/

До обяд отоплението трябва да е напълно нормално, твърди говорителят на "Топлофикация - София"

България пощуря по Григор Димитров

https://vesti.bg/bulgaria/bylgariia-poshturia-po-grigor-dimitrov-6065285

На тенис срещи обикновено публиката пази тишина заради концентрацията на играчите. У нас обаче е обратното

Затъмнение, пълнолуние и комета ще има едновременно на нощното небе в петък

http://www.cross.bg/lynata-nebe-petuk-1534214.html

/КРОСС/Затъмнение, пълнолуния и комета ще се появят по едно и също време и ще осветят нощното небе, пише вестник The Independent. Рано в петък вечерта ще започне полусенчесто лунно затъмнение. Това означава, че слънцето, луната и земята ще се наредят в една линия и ще окажат странен ефект върху луната. Нашият най-близък съсед постепенно ще потъмнее. Затъмнението ще може да се наблюдава най-добре в Европа и Африка. Но дори и да не можете да видите затъмнението, самата луна ще бъде изумителна. Тъй като февруари обикновено е месеца с най-много снеговалежи, луната е известна още като „снежна". Тя ще осветява ярко нощното небе през цялата вечер в петък. Най-забележима вероятно ще бъде кометата, която ще премине достатъчно близо, за да бъде видяна от земята. Кометата ще бъде с цветове на ярко изумрудено зелено. Причината за това е изпаряващия се по време на движението двуатомен въглерод.

Григор Димитров: Бях под напрежение, но се справих добре

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/10/2915547_grigor_dimitrov_biah_pod_naprejenie_no_se_spravih_dobre/?ref=rss


Григор Димитров заяви, че бил под голямо напрежение по време на тежкия мач срещу Йежи Янович, но е успял да се справи "в общи линии добре".

Българският тенисист спечели с 4:6, 6:3, 7:5, а по думите му огромна роля за обрата е имала публиката в зала "Арена Армеец".

На пресконференцията след срещата Димитров сподели, че това е бил един от най-приятните мачове за него заради атмосферата по трибуните. Вижте какво каза още той за мача с 203-сантиметровия поляк, за поведението...

Есемесът на кирилица 3 пъти по-скъп заради технически стандарт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048311

Есемесът на кирилица 3 пъти по-скъп заради технически стандартКомисията за защита на потребителите организира среща с мобилните оператори заради по-скъпия есемес на кирилица, съобщи председателят й Димитър Маргаритов пред Би Ти Ви. Тя е провокирана от цената на есемеса на кирилица, който се оказва, че е 3 пъти по-скъп от есемеса, написан и пратен на латиница. Телевизията показа конкретен есемес,

Турция е удовлетворена от позицията на Русия за инцидента в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048264

Турция е удовлетворена от позицията на Русия за инцидента в Сирия
Турските военни заявиха, че са удовлетворени от действията и изявленията на руските власти във връзка с инцидента в Сирия, при който, погрешка бяха убити трима войници от руски въздушен обстрел, съобщава БНР. Източник от турския генерален щаб заяви, че инцидентът е поставил и двете страни в тежко положение.

32 млн. лева помощи са изплатени във Варна през 2016 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=343594

32,024 млн. лева помощи са изплатени от дирекция „Социално подпомагане“ – Варна през 2016 година. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Варна Адриана Григорова, директор на Дирекция „Социално подпомагане” – Варна. Тя отбеляза, че най-голям е относителният дял на семейните помощи, като през годината отпуснатите средства са общо 21,462 млн.

Юлий Павлов: Радев е с най-впечатляващ старт след президента Петър Стоянов

http://www.cross.bg/pavlov-doverie-start-1534218.html

/КРОСС/Голямото доверие към президента Румен Радев е по-скоро една надежда към промяна. Хората загубиха вяра в политиците и затова се насочиха към Радев. Това е вторият най-впечатляващ старт на президент след Петър Стоянов, който имаше над 70% подкрепа. Това заяви в ефира на БТВ социологът Юлий Павлов. "Служебният премиер Огнян Герджиков също има добър старт и се ползва с доверие сред гражданите", добави още той. "Реформаторският блок е на ръба да влезе в парламента - 3,7%. ДПС са на трето място, тъй като те по начало държат един сериозен избирателен вот в България. С подкрепата от Турция ще се доберат до 10%", добави Павлов. Желанието на българите не доближава 50% никъде, дори и в изследване за коалиции. 59% например одобряват Герджиков, докато сегашните кандидати за премиери и партии имат много по-малко доверие.    

НАТО ще разположи войски в България и Румъния, и това е провокация, обяви руският външен министър

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/10/2915551_nato_shte_razpoloji_voiski_v_bulgariia_i_rumuniia_i/?ref=rss


"Действията на НАТО, извършвани в региони, граничещи с Русия, безспорно имат провокационен и дестабилизиращ характер. Към тези действия спада и споменатото разгръщане на допълнителни военни контингенти на блока в Полша и балтийските страни - при това вече се водят дискусии за евентуално аналогично присъствие на съюзниците на територията на други страни в Източна Европа, по-специално в България и Румъния, казва в интервю за вестник "Известия", цитирано от БТА руският министър на външните работи...

Широка лъка не прие двама афганистански младежи, защото "не им е тук мястото"

https://www.actualno.com/smolyan/shiroka-lyka-ne-prie-dvama-afganistanski-mladeji-zashtoto-ne-im-e-tuk-mjastoto-news_592972.html

Може да уплашим туристите. Това е един от аргументите на жителите на Широка лъка да не приемат двама младежи от Афганистан в Дома за деца, лишени от родителски грижи. Двамата вече са отведени в Дом за деца, лишени от родителски грижи в Пловдив. Кметът на Широка лъка Васил Сед

Малък дрон опрашва цветята вместо пчелите

https://vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/malyk-dron-oprashva-cvetiata-vmesto-pchelite-6065284

Роботът може да е едно от решенията за намаляващата популация на пчелите по света

Малък дрон опрашва цветята вместо печелите

https://vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/malyk-dron-oprashva-cvetiata-vmesto-pechelite-6065284

Роботът може да е едно от решенията на намаляващата популация на печелите по света

Продължават протестите в Румъния

http://www.cross.bg/produlzhavat-protestite-v-rymuniya-1534212.html

/КРОСС/Протестите в Букурещ продължават, независимо от оставката на правосъдния министър, информира БНТ. Около 3 000 души се събраха в 10-та поредна нощ на гнева. Протестиращите настояха за оставка на правителството. Демонстрации, обаче, имаше и срещу президента Клаус Йоханис. Протестиращите на втория митинг бяха около 500. За днес в метрото на румънската столица е организиран флашмоб.  

Приключват огледите на тунелите след инцидента в „Ечемишка”

http://www.cross.bg/echemishka-tynel-vsichki-1534217.html

/КРОСС/Огледите на всички тунели и съоръжения по магистралите в страната, които започнаха спешно след инцидента в тунел "Ечемишка" на магистрала „Хемус", приключват днес. Очаква се доклад за състоянието им, след който да бъдат предложени мерки, които да осигурят тяхната безопасност. 28 са тунелите по републиканската пътна мрежа. Те са на територията на областите София, Враца, Велико Търново, Благоевград, Кюстендил, Пловдив и Смолян. Вчера Агенция „Пътната инфраструктура" (АПИ) все още не беше предала на прокуратурата всички технически документи за състоянието на тунел "Ечемишка", където загина жена, след като греда с осветителни тела рухна върху движещ се автомобил.    

Стотици китове заседнаха на плаж в Нова Зеландия (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6048170

Стотици китове заседнаха на плаж в Нова Зеландия (Снимки)
Над 400 кита заседнаха на отдалечен плаж на Южния остров в Нова Зеландия, като близо три четвърти от тях са загинали, информира Би Ти Ви. В очакване на днешния прилив доброволци покриват оцелелите бозайници с платнища и ги обливат с вода, опитвайки да ги задържат спокойни. Те се надяват да успеят да върнат китовете в морето с днешния прилив,

3-километрова колона от тирове на ГКПП „Лесово“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048188

3-километрова колона от тирове на ГКПП „Лесово“3-километрова колона от товарни автомобили се е образувала на изхода на ГКПП „Лесово“. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“, цитирани от "Фокус". Информацията за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктове е към 06.00 часа. На българо-турската граница на ГКПП „Капитан Андреево“ трафикът е интензивен на изход,

Никос Анастасиадис: Конференцията за Кипър ще се проведе след 13 март

http://www.cross.bg/kipur-anastasiadis-mart-1534211.html

/КРОСС/Вторият кръг от Конференцията за Кипър ще се проведе след 13 март, заяви президентът на Кипър Никос Анастасиадис след срещата си с лидера на Севернокипърската турска република Мустафа Акънджъ, предава Sigma Live. Анастасиадис отбеляза, че преговорите са постигнали „сравнителен прогрес", но „все още има работа, която да се свърши".    

Съденият от Турция наш граничар: Ще разчитам на всички

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048131

Съденият от Турция наш граничар: Ще разчитам на всичкиБургазлията Михаил Цонков, разследван у нас за инцидент с турски бракониери през 2008 г., днес сутринта е получил призовка от Районен съд Бургас да се яви на 21 март за връчване на документи, свързани с предстоящ процес в Тежкия наказателен съд в турския град Къркларели. "Нямам обяснение защо се възобновява това дело.

Гледат делото за цената на билета за градски транспорт в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048143

Гледат делото за цената на билета за градски транспорт в София
Протест пред Административния съд в София организират от Сдружението за свободен градски транспорт. Причината са две дела, свързани с предвижването в столицата, съобщава Нова телевизия. Първото е за цената на билетчето в София, която беше увеличена от 1 лев на 1,60 лева, а второто е за подобряване на обществения транспорт във кварталите „Владая” и

Част от Сан Франциско се опълчи срещу указа на Тръмп за имигрантите

https://www.actualno.com/america/chast-ot-san-francisko-se-opylchi-sreshtu-ukaza-na-trymp-za-imigrantite-news_592962.html

Апелативният съд на девети окръг в Сан Франциско, Калифорния, остави в сила решението на първоинстанционния съд, който временно блокира изпълнението на указа на президента на САЩ Доналд Тръмп за имиграцията. Решението на тричленния съд бе обявено в четвъртък. Миналата сед

Крадец разби джип в Сандански и отмъкна 4000 евро

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/kradec-razbi-dzhip-v-sandanski-i-otmykna-4000-evro-2002505

Ловък крадец успя да разбие джип и да открадне документи, техника и голяма сума пари.

Престъплението е извършено за времето от 14:00 часа до 14:15 часа на 9 февруари в Сандански. Извършителят е проникнал в лек автомобил „Тойота Ланд Круизер“, паркиран на паркинг пред магазин от голяма търговска верига в курортния град и е отнел два таблета, мобилен телефон, сумата от около 4 000 евро и лични документи.

Полицията издирва крадеца.

Администрацията на Тръмп готви реформи в разузнаването

//dariknews.bg/novini/sviat/administraciiata-na-trymp-gotvi-reformi-v-razuznavaneto-2002507

Американският президент Доналд Тръмп има намерение да даде ключов разузнавателен пост на ръководителя на инвестиционната компания Cerberus Capital Management Стивън Файнберг. Той ще отговаря за анализиране на работата на американските служби и при необходимост ще осъществи реформа в тях, съобщават запознати източници.

Според тях окончателното решение за назначаването все още не е взето, но ако 56-годишният Файнберг влезе в администрацията на Тръмп, ще трябва да отговаря за изучаването на дейността на 17-те американски спецслужби с общ бюджет от около 70 млрд. долара и десетки хиляди души персонал.

Какви критики е отправил Тръмп при телефонния разговор с Путин?


Целта на работата на Файнберг е да определи ефективността на работата на американското разузнаване и да даде отговор на въпроса дали трябва да му се направи реструктуриране.

От Белия дом и Cerberus Capital Management отказаха коментар. Въпреки това миналата седмица от компанията на Файнберг съобщиха, че той обсъжда с администрацията на новия президент възможността да премине на държавна служба. Тогава обаче не беше уточнена каква точно работа му е била предложена. Известно е, че по време на предизборната кампания на Тръмп през 2016 г. компанията Cerberus Capital Management му оказа значителна финансова помощ.

 

2-годишно дете е в тежко състояние след побой

//dariknews.bg/novini/bylgariia/2-godishno-dete-e-v-tezhko-systoianie-sled-poboj-2002502

2-годишно дете е в тежко състояние след побой. То е настанено в столичната болница "Пирогов" с опасност за живота.

Полицията е задържала майката на детето - жена на 22 години от Ихтиман, съобщи БНР. По първоначална информация тя е завела детето в болница, а след сигнал на лекарите за травми, причинени от насилие, полицаите са арестували жената.

Децата у нас най-често са жертви на насилие в семейството


По случая се води разследване.
 

Широка лъка се успокои, преместиха двете сирачета от Афганистан в друг дом

http://offnews.bg/news/n_1/n_646764.html

Двете деца – афганистански сираци, са преместени от Широка лъка в Дома за деца в Пловдив. Това стана, след като местните в смолянското селце се вдигнаха протест и дори заплашиха, че ще бликират пътища заради това, че двете деца – момчета на 16 и на 17 години от Афганистан, бяха настанени в местния Дом за деца, лишени от родителски грижи в Широка лъка. Действията на местните събудиха пък недоволство в страната и жителите на смолянския край бяха обвинени в липса на човечност и дискриминация. Както OFFNews първи писа кметът на Широка лъка Васил Седянков подкрепи местните и задейства процедура за обжалване на заповедта за настаняване на двете деца в селцето. Днес в селото са видимо доволни. Пред Нова телевизия директорката на музикалното училище по фолклор, което е училище с годишни традиции - Стоянка Тенова, коментира страховете на хората от Широка лъка от две деца така: „Уплашиха се от неизвестността и липсата на информация – това ги притесни”. Баща на момиче, което учи в училището в Широка лъка, пък каза, че не е съгласен да се настаняват в селото двете момчета от Афганистан и добави: „Ние си гледаме децата като рохки яйца – те са 30 деца в училището... На тези момчета мястото не им е тука” В селото дори имало родители, които са заявили, че ще преместят децата си да учат в Девин и Смолян. А директорката на основното училище лаконично каза: „Имаме годишнина тази година, просвтено дело. С кой да празнуваме тази годишнина, с двамата афганистанци ли?”. Днес в Широка лъка хората вече са спокойни, а двете сирачета са в нов дом за деца – в Пловдив.

Днес празнуват пчеларите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048141

Днес празнуват пчеларитеДенят на пчеларя. Отбелязва се на църковния празник св. свщмчк. Харалампий - покровител на пчеларите. На този ден хората донасят мед в храмовете, който се благославя и освещава, съобщава БНТ. Днес се почитат св. свщмчк Харалампий и св. мчца Валентина. Харалампий е живял през II век и дълги години е бил епископ на град Магнезия в Тасалия.

Оградата по границата между САЩ и Мексико ще струва почти 22 млрд. долара

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/10/2915540_ogradata_po_granicata_mejdu_sasht_i_meksiko_shte/?ref=rss


Оградата по границата между САЩ и Мексико ще представлява поредица ограждения и стени, които ще струват 21.6 млрд. долара, а за издигането им ще са необходими три и половина години. Това се посочва във вътрешен доклад на министерството на вътрешната сигурност, до който "Ройтерс" е получил достъп.

Посочената цена е много над сумата от 12 млрд. долара, за която Тръмп говореше по време на кампанията си и оценката от 15 млрд. долара, дадена от председателя на Камарата на представителите...

10 февруари - Св. Харалампий и празник на пчеларя

http://www.moreto.net/novini.php?n=343664

На 10 февруари почитаме Св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. Празникът остава в българската традиция като един от последните зимни празници. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла със Св.

Канал за производство на екстази разбиха в Холандия

http://www.cross.bg/ekstazi-holandiya-razbiha-1534210.html

/КРОСС/Канал за производство на екстази разбиха в Холандия, съобщи Ройтерс. Това е станало при специална операция на местната полиция. Конфискувани са съставки,с които е можело да се произведат близо един милиард таблетки екстази. Съставките за дрогата са открити в камион. Той е бил спрян край границата с Белгия. Камионът е превозвал 100 контейнера водород, 15 тона сода каустик и 3000 литра други химикали. Хваната пратка се оценява на няколкостотин хиляди евро.  

Цветанов пред над 60 младежи от ГЕРБ-София:Ще спечелим убедително изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048137

Цветанов пред над 60 младежи от ГЕРБ-София:Ще спечелим убедително изборите Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов представи пред над 60 младежи от ГЕРБ-София управленската програма на партията. На срещата присъстваха областният координатор на ГЕРБ в столицата Цветомир Паунов, председателят на Младежи ГЕРБ Георг Георгиев и председателят на софийската структура на МГЕРБ Иво Петков.

Това ли ще е краят на света?

https://www.actualno.com/interest/tova-li-shte-e-krajat-na-sveta-news_592940.html

Геофизиците Йон Маунд и Фил Ливърмор от университета на Лийдс смятат, че след около 2000 години ще настъпи инверсия на магнитното поле на Земята. Британските учени са изложили своите изводи в изданието The Conversation. Магнитното поле защитава Земята от опасното космическо излъчв

Русия пуска марка, посветена на убития в Анкара посланик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048132

Русия пуска марка, посветена на убития в Анкара посланикМарка от серията "Герои на Руската федерация", посветена на посланик Андрей Карлов, който бе убит в Анкара, влиза от днес в обращение, предаде ТАСС, цитирана от БТА. На марката са изобразени портретът на Карлов и медал "Златна звезда". Карлов, който бе посланик на Русия в Анкара, бе застрелян при откриването на фотоизложба в турската столица на 19

Всеки трети българин е пазарувал онлайн през 2016 г., най-предпочитани са дрехите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/02/10/2915538_vseki_treti_bulgarin_e_pazaruval_onlain_prez_2016_g/?ref=rss


Близо 30% от интернет-потребителите у нас са пазарували онлайн през миналата година, съобщава БТА. Данните са от анализ на Евростат за електронната търговия в страните от Европейския съюз през 201 г.

Редовно ползващите интернет у нас са 63% от населението, или около 4.5 млн. души. Близо 1.3 млн. българи през миналата година са пазарували онлайн. Като процент това е значително по-малко от средното за целия Европейски съюз.

Най-предпочитани в онлайн търговията у нас са били...

15 катастрофи и пешеходец с опасност за живота за денонощие във Варрна

http://www.moreto.net/novini.php?n=343663

15 катастрофи са станали за последното денонощие във Варна. Жена е с опасност за живота след катастрофа на пешеходна пътека срещу поликлиниката в квартал Аспарухово. Инцидентът с 64-годишната пешеходка е станал в 18 часа. Водачът е 20- годишен.

Тежка авария остави без ток голяма част от Брюксел

http://www.cross.bg/tezhka-avariya-ostavi-bez-tok-golyama-chast-ot-bryuksel-1534209.html

/КРОСС/Спиране на тока потопи в мрак големи райони от Брюксел снощи, съобщавя Би Би Си, цитирана от БНР.Доставчикът на електроенергия Сибелга и мрежовият оператор Елиа потвърдиха, че е имало срив в електроподаването и техни екипи са се заели с отстраняването на проблема. Европейският квартал също попадна в "затъмнената" зона, но в самите сгради на европейските институции имаше ток. По-късно електроснабдяването на града беше възстановено изцяло. Вероятна причина за срива е грешка на оператори на високоволтови електропреносни линии. Около 300 000 души бяха засегнати от аварията.

Джиповете на властта още не са върнати на горските

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048133

Джиповете на властта още не са върнати на горскитеДжиповете, купени от горските стопанства, не са при тях, а се ползват от нашите политици и все още са в НСО, съобщи Би Ти Ви. Преди два месеца телевизията показа в репортаж как джиповете са купени, за да се водят в тях шейхове, които ще ловуват в нашите горски стопанства. Много скоро след купуването им обаче те са предадени на НСО за нуждите на

Тръмп изгуби съдебна битка за възстановяване на забраната му срещу 7 държави

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/10/2915544_trump_izgubi_sudebna_bitka_za_vuzstanoviavane_na/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръм претърпя първо поражение в опита на екипа му да възстанови действието на заповедта му за временно спиране на достъпа до страната на гражданите на 7 държави от Близкия изток и Африка.
Апелативният съд в Сан Франциско потвърди решението на федерален съдия от Сиатъл, който спря заповедта на територията на САЩ. Решението на тримата апелативни съдии е единодушно, с което отпада възможността те да бъдат обвинявани в политически пристрастия - двама от тях са...

Башар Асад: Някои от бежанците на Запад, определено са терористи

http://www.cross.bg/teroristi-asad-zapad-1534208.html

/КРОСС/Президентът на Сирия Башар Асад заяви, че някои от сирийските бежанци, които изглеждат „мирни" на Запад всъщност са терористи", пише вестник Daily Express. Асад, който многократно е обвиняван за започването на сирийската гражданска война, отбеляза, че е трудно да се определи колко от бежанците са терористи, тъй като „никой не разполага с никакви цифри" и „никой не знае всички терористи, за да даде процент". На въпроса дали някои от онези, които са избягали от гражданската война са били „свързани с терористи", Асад отговори: „О, със сигурност. Вие може да ги намерите в мрежата. Една и съща картина, тези терористи, държащи картечница или убиващи хора, те са мирни бежанци в Европа или на Запад", допълни президентът.  

Кунева: Спокойна съм за министерството на образованието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048128

Кунева: Спокойна съм за министерството на образованието"Нямаше как за 10 месеца да извърша кардинални промени, моята роля беше да стабилизирам системата. Наследникът ми проф. Денков знае всичко в детайли какви са модулите на програмата, той идва от средите на науката", заяви бившият министър на образованието и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в студиото на "Денят започва".

Роми разграбват виетнамските общежития

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048134

Роми разграбват виетнамските общежитияЗадръстване от каруци се е образувало в софийския квартал "Красно село", след като роми са се стекли да разграбват бившите виетнамски общежития, показа Би Ти Ви. На мястото, където бяха общежитията, общината смята да изгради център за майки и деца в риск. Хората от квартала не са съгласни и са готови да се вдигнат на протест.

Втори съд отряза указа на Тръмп за влизане на бежанци в САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_646763.html

Апелативният съд в Сан Франциско отхвърли указа на Доналд Тръмп, с който забранява влизането на граждани от 7 мюсюлмански страни в Америка. Федералният съдия от Сиатъл Джеймс Робарт спря действието на указа на Тръмп в края на миналата седмица, но решението му бе обжалвано от правителството. Според решението на Апелативния съд сега правителството не е представило никакви доказателства, които да оправдават забраната от гледна точка на националната сигурност. Окончателно какво ще стане с указа на Тръмп ще реши Върховният съд.

Държавата ще плати 1 млн. лв. за мониторинг на ромската интеграция

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dyrzhavata-shte-plati-1-mln.-lv.-za-monitoring-na-romskata-integraciia-6065283

От годишните анализи за ромската интеграция става ясно, че броят на ражданията от майки на възраст под 18 г. намалява

Брюксел остана на тъмно (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048120

Брюксел остана на тъмно (Видео)Заради прекъсването на електрозахранването голяма част от белгийската столица е обгърната в тъмнина, предава Би Би Си, цитирана от Фокус. Снимки, публикувани в социалните медии, показват тъмни улици, осветени единствено от фарове на коли и фенери. Доставчикът на електроенергия „Сибелга“ и мрежовият оператор „Елиа“ потвърдиха,

НАСА създаде чип, който може да работи на Венера

http://www.cross.bg/venera-temperatyra-ysloviya-1534207.html

/КРОСС/НАСА разработи компютърен чип, който може да работи поне три седмици в атмосферните условия на Венера с високо налягане и температура над 460 градуса Целзий, съобщи ТАСС. От изследователския център "Глен" казаха, че още никой не е правил електронни схеми за работа в такава среда, които издържат на подобна температура дълго време. Откритието дава възможност за осъществяване на мисия на Венера. За противодействие на основния проблем - високата температура и агресивната химическа среда, вместо стандартната силициева основа при изработката на чипа, учените са използвали силициев карбид, а за окабеляването на процесора - танталов силицид. Процесорът издържа изпитанието при пресъздадените условия на втората планета от Слънчевата система, които бяха проведени за период от три седмици. Той работеше непрекъснато в продължение на 521 часа при температура около 460 градуса Целзий и налягане от 95 килограма на квадратен сантиметър. В историята на опитите за проучване на Венера от 1961 г. от Земята са изпратени 27 космически апарата, 19 от които руски и 6 американски. Последно от СССР там беше изпратен "Вега 2" през 1985 г.

Любим виц на Буги Барабата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6046986

Любим виц
на Буги Барабата Любим виц на Буги Барабата Днес приятелят ми ми каза, че между нас нямало вече “искра”. Та затова си купих електрошок... Сега го чакам да се свести и пак ще го

Без сметки за парното през февруари

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6047676

Без сметки за парното през февруариПоловин София стои без парно почти цяла седмица, а обясненията за причините за този незапомнен срив не стоплят онези, чиито радиатори са студени насред мразовития февруари. (Виж 2-а и 3-а стр.) За тях е важно и как ще се поеме отговорността за понесеното неудобство и щети. Чуват се гласове от “Топлофикация”,

Григор Димитров стартира с победа участието си на турнира в София, днес излиза срещу Троицки

http://www.moreto.net/novini.php?n=343658

Григор Димитров победи Йежи Янович с 4:6, 6:3, 7:5 в първия си мач пред българска публика. Родният тенисист се класира на четвъртфиналите на турнира в София, където днес го чака Виктор Троицки. Столичната зала „Арена Армеец” посрещна най-добрия български тенисист с бурни аплодисменти.

Преглед на печата - 10 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=343661

"24 часа": Лекарският съюз съди здравната каса за неплатени 51 млн. лева "Ще съдим здравната каса за неразплатени 51 млн. лв. от "надлимитна" дейност в болниците за 2015 г." Това заяви председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Венцеслав Грозев в интервю за "24 часа".

Откраднаха товарен автомобил в Яхиново

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/otkradnaha-tovaren-avtomobil-v-iahinovo-2002493

В РУ Дупница е заявена кражба на товарен автомобил „Мерцедес“ от с. Яхиново.

Автомобилът е бил паркиран пред дома на собственика, по случая е започнато досъдебно производство. По случая е уведомен и дежурен прокурор. 

 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване