Ченге менте измамил дядо

https://www.24chasa.bg/region/article/6048935

Ченге менте измамил дядо 88- годишен дядо от Монтана станал жертва на поредната телефонна измама, съобщиха от полицейската дирекция. В РУ Монтана е получен сигнал от 88-годишен жител на областния център, че на 8- ми февруари т.г. между 18 и 19 часа е станал жертва на телефонна измама. Непознат позвънил на домашния му телефон,

Асад и правителство са против зони за сигурност в Сирия

http://pogled.info/svetoven/iztok/asad-i-pravitelstvo-sa-protiv-zoni-za-sigurnost-v-siriya.82568

/Поглед.инфо/ Правителството в Сирия е против създаването на зони за сигурност на територията на страната. Това заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за новинарския портал Yahoo News.

Тръмп обмисля „сериозно“ преместването на американското посолство в Йерусалим

http://pogled.info/svetoven/tramp-obmislya-seriozno-premestvaneto-na-amerikanskoto-posolstvo-v-ierusalim.82569

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп „сериозно“ обмисля да премести посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Това заяви той в интервю за израелския в. „Хайом“, посочвайки, че все пак решението му не е окончателно.

Служителите на VIVACOM отличени със Златен знак за щедростта си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276892_+%D0%A1%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+VIVACOM+%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%BD%D0

 

10.02.2017 г., София – За втора поредна година VIVACOM получи най-високия приз за ангажираност на служителите „Златен знак за дарителство от работното място“. Годишният знак е отличие на Наградите „Отговорна компания – отговорни служители“ и се присъжда от фондация „bCause” в партньорство с Българска асоциация за управление на хора и Българско дружество за връзки с обществеността. Наградите отличават тези компании, които целенасочено ангажират служителите си към обществено значими каузи и при които доброволчеството е неразделна част от политиката за корпоративна социална отговорност.


Цифрите, определили призовото място за VIVACOM, са 900 часа доброволен труд за миналата година и над 310 хиляди лева, дарени от служителите на компанията. Над 2500 от тях, което е близо 40% от персонала, отделят всеки месец директно от заплатата си за дарение. Зад тези числа стоят щедрост, всеотдайност и отговорност на хората във VIVACOM, както и ангажираност на ръководството й към обществото.  


VIVACOM провежда целогодишна кампания за постоянно дарителство „VIVA Help“ от средата на май 2015 г. Вътрешнофирмената инициатива набира средства в помощ на служители със сериозни заболявания. Ежегодната програма за доброволен труд „VIVACOM Cares“ също привлича стотици служители, които посвещават свободното си време на социални каузи, изискващи работна ръка - почистване на паркове, градини и еко пътеки, освежаване  на интериора в социални домове,  ремонтиране на детски площадки, участие в благотворителни базари с ръчно изработени сувенири или кулинарни изкушения.


Отличието "Отговорна компания - отговорни служители" има четири категории – знак, бронз, сребро и злато, които се определят по измерими критерии - обем участващи служители като % от общия екип, действащите механизми в компанията за насърчаване и развиване на програмите за регулярно дарителство и възможностите, които работодателят дава за даряване на труд на служителите в работно време. Тази година за наградата се състезаваха над 15 компании.


Наградите бяха обявени късно снощи – 9 февруари 2017г, на официална церемония в присъствието на мениджъри и служители от отличените компании.


Ален Делон и Жан-Пол Белмондо пратиха дъщеря и внучка в Сан Ремо

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6048880

Ален Делон и Жан-Пол Белмондо пратиха дъщеря и внучка в Сан РемоДъщерята и внучката на двама вечни съперници и секссимволи от френското кино дефилираха на Фестивала в Сан Ремо. Анушка Делон и Анабел Белмондо слязоха по стълбището на театър „Аристон“ под звуците на музиката от филма „Борсалино“ и омаяха зрителите на третата вечер на песенния фестивал. Анушка Делон е родена през 1990 г.

Още авторски дружества подкрепиха "Музикаутор" в спора им с БНР

http://offnews.bg/news/n_1/n_646791.html

В офиса на Музикаутор продължават да се получават писма от авторски дружества от Европа и света в подкрепа на действията на сдружението на автори и композитори в казуса му с БНР. След като американското BMI и английското PRS for Music вече заявиха подкрепата си, към тях се присъединиха AEPI – Гърция, AKKA LAA – Латвия, ASCAP – САЩ, EAU – Естония, HDS/ZAMP – Хърватска, MESAM – Турция, OSA – Чехия, SOZA – Словакия, UCMR-ADA – Румъния, ZAiKS – Полша, и ZAMP – Македония. Членове на тези дружества за колективно управление на права са общо над 1 500 000 композитори, текстописци и музикални издатели. В писмата си организациите посочват, че представляваният от тях репертоар се използва в различни точки на света и че за тях изградената международна авторско-правна система е от съществено значение в страните, в които авторските права са обект на защита. Дружествата подчертават, че музиката е неразделна част от програмите на радиата. Затова те очакват всички ползватели на техния репертоар в България да спазват стриктно законите и лицензионните условия на Музикаутор. В писмата си посочват още, че Музикаутор е единствената оторизираната организация в България, която има право да предлага техния репертоар.

Пилешкото месо е най-здравословно доказва трета кулинарна енциклопедия на КК “Труд”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6048929

Пилешкото месо е най-здравословно доказва трета кулинарна енциклопедия на КК “Труд”Много хитрини за приготвяне на вкусно пилешко, както и над 200 рецепти за ястия с друг вид птиче месо – пуйка, патица, пъдпъдъци, яребица, гълъби и др., съдържа третата кулинарна книга “Рецепти за ястия с птиче месо”. Тя излиза на пазара след “Ястия със свинско месо” и “Десерти”, които се превърнаха в едни от най-търсените кулинарни книги - и от

Ердоган одобри конституционните промени, предстои референдум

http://offnews.bg/news/n_1/n_646790.html

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган одобри конституционните промени, които ще превърнат южната ни съседка в президентска република.  С това последната стъпка към промяна на управлението в Турция е провеждането на референдум, като според "Хюриет" потенциалната дата за него е 16 април.  Турският парламент прие през януари с мнозинство пакет от конституционни промени, които ще засилят значително правомощията на Ердоган. Сред възможности на президента ще бъде това да назначава министри, да разпуска парламента и да обявява извънредно положение, а ако референдумът получи необходимата подкрепа, това ще позволи на настоящия президент да е на власт още два петгодишни мандата, с което Ердоган може да остане президент до 2029 г.  Критици на турския президент твърдят, че промените ще съсредоточат цялата власт в ръцете му и ще насочат страната към диктатура, но Ердоган уверява, че измененията не се правят в негова полза. "Не се безпокойте. Всяка система създава своите собствени лидери, своите собствени ръководители. С божията воля, Турция винаги ще има Таийп Ердоган", заяви в четвъртък той пред местни лидери в Анкара.    

Проверка на всички жп карго превозвачи спазват ли нормите за сигурност

http://www.mediapool.bg/proverka-na-vsichki-zhp-kargo-prevozvachi-spazvat-li-normite-za-sigurnost-news259988.html

Служебният транспортен министър Христо Алексиев е разпоредил на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" да направи незабавни проверки на всички жп превозвачи, извършващи товарни превози на територията на страната. Това е станало на среща в петък, в която са участвали и представители на Звеното за разследване на тежки произшествия в железопътния транспорт. Повод за разпореждането е инцидентът преди ден с товарна композиция на частната "Българска железопътна компания", при който една от цистерните с газ за известно време е излязла от железния път, а след това се е върната на релсите, причинявайки обаче щети на инфраструктурата. Произшествието стана край варненското село Боряна и затвори за известно време едната от линиите в междугарието Дългопол-Комунари. Тече прокурорско разследване за причините за инцидента, които може да са в релсовия път, в цистерната или машинистите да са карали с неразрешена скорост. Това лесно се удостоверява от данните на устройството на локомотива, записващо различни параметри от движението. Звеното за разследване на тежки произшествия в железопътния транспорт има задачата да извърши бързо разследване, за да може в най-кратки срокове да бъде намерена техническата причина за вчерашното произшествие, с оглед предприемане на превантивни мерки, посочват от транспортното министерство. "Трябва да бъде обърнато особено внимание на спазването на инструктажите за безопасност на превозния персонал, както и на регламентираните почивки и работно време“, заявява Христо Алексиев в съобщението на ведомството си. Той се е обявил за нулева толерантност при неспазване на нормите за безопасност и сигурност при превоз на пътници и товари в жп сектора. Отделно Алексиев е възложил на жп администрацията да разработи система за електронно провеждане на изпити за проверка знанията на персонала на железопътните превозвачи и НК „Железопътна инфраструктура“, свързан с осигуряване безопасността на превозите на пътници и товари.

Граничари задържаха осъден за каналджийство, опитал да напусне страната с фалшив документ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048906

Граничари задържаха осъден за каналджийство, опитал да напусне страната с фалшив документ Петима пакистанци, укрити в камион, са задържани на ГКПП-Калотина Вчера на ГКПП Калотина, при опит да напусне страната с автобус, е задържан 36-годишният Щ. Д. от София. Той се опитал да премине в Сърбия с фалшива българска лична карта /оригинална бланка с негова снимка и данни/. Софиянецът е бил в отпуск от Централния софийски затвор,

Канят варненци на безплатни консултации за общуването в семейството

http://www.moreto.net/novini.php?n=343688

Дискусия за общуването в семейството и ролята на родителя ще се проведе в съботния следобед в Младежкия дом във Варна. Срещата е насрочена за 14:30 часа в зала 17, а входът ще е свободен, научи Moreto.net. На място четирима психолози в сферата на семейното консултиране, тревожните състояния и депресиите ще консултират посетителите.

Банка Monte dei Paschi di Siena обяви загуби от 3,38 млрд. евро за 2016 година

http://econ.bg/Новини/Банка-Monte-dei-Paschi-di-Siena-обяви-загуби-от-3-38-млрд-евро-за-2016-година_l.a_i.737174_at.1.html

Затъналата в лоши заеми италианска банка Monte dei Paschi di Siena обяви загуби за миналата година в размер на 3 милиарда и 380 милиона евро. Сумата...

Фирма осъди община Струмяни за неплатени плочки и бордюри

https://www.24chasa.bg/region/article/6048910

Фирма осъди община Струмяни за неплатени плочки и бордюриФирма осъди община Струмяни за дължими 6176 лв., 1260 лева неустойка и разноски по делото 1227 лв. Решението е на районния съд в Сандански на първа инстанция, не е окончателно и може да се обжалва. Производството е образувано по искова молба на фирма, производител на бетонови изделия. На 9 юли 2015 г.

Как да станеш върховен съдия без конкурс

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/10/2915640_kak_da_stanesh_vurhoven_sudiia_bez_konkurs/?ref=rss


Бившият съдебен инспектор и съдия в Софийския градски съд Димана Йосифова успя да се уреди с кариерен бонус и вече е върховен съдия във Върховния административен съд, който преди няколко седмици отхвърли претенциите й да бъде повишена. Това се е случило със съдействието на председателя на ВАС Георги Колев, който е командировал Йосифова в своя съд, потвърди той пред "Дневник".

Тя ще заеме свободно място на съдия, който временно работи в Комисията по атестирането и конкурсите....

Ердоган одобри конституционните промени за повече президентска власт

http://www.cross.bg/promeni-sistema-konstitytzionnite-1534262.html

/КРОСС/Президентът на Турция, Реджеп Тайип Ердоган одобри конституционните промени в страната, които ще доведат до драстични промени на политическата система, включително преминаване от сегашната парламентарна система към изпълнителна президентска система, съобщава вестник Hurriyet. Турският парламент изпрати конституционните промени за одобрението на държавния глава на 2 февруари - 12 дни, след като бяха приети от парламента, преминавайки прага от 330 гласа, за да бъдат гласувани на референдум. Референдумът се очаква да бъде на 16 април.  

Компания "Юнивърсъл" взе правата върху неиздадения музикален архив на Принс

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6048894

Компания "Юнивърсъл" взе правата върху неиздадения музикален архив на ПринсВодещата музикална компания в света "Юнивърсъл Мюзик Груп" придоби правата върху неиздадения музикален "трезор" на легендарния певец Принс, съобщават Франс прес и Би Би Си, цитирани от БТА. Сделката, чиято стойност не се споменава, осигурява на лейбъла изключителните права върху очаквания с голям интерес неиздаден музикален архив на певеца.

Четирима задържани във Франция, планирали терористична атака

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048896

Четирима задържани във Франция, планирали терористична атакаЧетирима души, сред които и 16-годишно момиче арестува в петък антитерористичната полиция в град Монпелие, Южна Франция, по подозрение в подготвяна атака, съобщава агенция АФП, цитирана от Фокус. „Четиримата заподозрени са арестувани, след като са купили ацетонов пероксид“, обяснява източник на френската агенция,

Министър Денков: Чакам оставката на Цветана Герджикова до края на деня

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048898

Министър Денков: Чакам оставката на Цветана Герджикова до края на деня"Цветана Герджикова – ръководителят на управляващия орган на оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ носи пряка отговорност за част от проблемите в нея, затова до края на днешния ден очаквам нейната оставка", каза в специално изявление служебният министър на образованието Николай Денков.

В Деня на влюбените театърът предлага "Легло за трима"

//dariknews.bg/regioni/ruse/v-denia-na-vliubenite-teatyryt-predlaga-leglo-za-trima-2002610

В Деня на влюбените русенският драматичен театър ще представи на публиката най-новата си премиера „Легло за трима“. Това е авторски спектакъл на директора Орлин Дяков, той е и негов режисьор. 8 актьори играят в постановката, гост на русенска сцена отново е Николай Урумов. Орлин Дяков сподели, че отдавна искал да напише българска комедия на ситуацията, тъй като според него от времето на Станислав Стратиев насам няма ярки български комедии. Според Николай Урумов това е една много добра, сръчно и чевръсто написана комедия. „Тя блика от ситуации и обрати, вкусна комедия, която няма претенция да има някакви мъдрости и поуки, макар че ще те накара и да се замислиш. Хубавото е, че е комедия за забавление, а не за философски размисли“, коментира актьорът. В спектакъла участва и най-новото попълнение на русенския театър-актьорът Велико великов, който е завършил букурещката театрална школа и в момента играе и в 4 румънски театъра.

Все по-сигурно пръстовият отпечатък в болниците да отпадне

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vse-po-sigurno-prystoviiat-otpechatyk-v-bolnicite-da-otpadne-2002618

Пръстовият отпечатък в болниците ще отпадне, тъй като той няма да бъде заложен в тазгодишния Национален рамков договор. Това съобщиха днес от Центъра за защита на правата в здравеопазването след среща, инициирана от здравния министър д-р Илко Семерджиев, на която бе обсъдена съдбата на новата регистрационна система. По време на нея от Здравната каса признаха, че икономическият ефект от въвеждането на новата система е нулев. Оттам посочиха и за проблеми с новия метод за регистрация в болниците. Присъстващите неправителствени организации, пък, се обединиха около тезата, че отпечатъкът трябва да бъде премахнат.
 
На срещата присъстваха здравни власти, представители на частни болници и неправителствени пациентски организации. Освен, че ефектът от въвеждането на пръстовия отпечатък е нулев, то той създава и проблеми сред определени групи пациенти, информира д-р Глинка Комитов, управител на Националната здравноосигурителна каса:
 
"Загубва се рисунъка на пръста, когато пациентът е лекуван в онкологично заведение заради химиотерапията, затова трябва да се прави нова регистрация. Другата много честа причина е придружаването на деца, защото веднъж може детето да е придружено от един родител, после от друг и почти винаги там се налага пререгистрация, което означава още едно забавяне, очакваме опашки", посочи Комитов.
 
Неправителствените организации се обединиха около идеята, че пръстовият отпечатък трябва незабавно да се премахне.
 
"Ще отпадне, разбира се, че ще отпадне. Никой не иска да остане. Няма да го има и всички са съгласни, че това е нещо лошо, че е един ненужен разход, който не е постигнал никакъв ефект. Самата Здравна каса каза, че и финансово, и технически не е в състояние да осигури въвеждането в извънболничната помощ", каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
 
"Ние предложихме, това дали ще се случи е друга тема. Министерски съвет може да промени нормативно тази наредба да падне моментално. Ако това бъде направено, това означава, че това може да се случи още утре", каза от своя страна Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум”.
 
Подобна е позицията на Сдружението на частните болници, изразена от председателя му д-р Николай Болтаджиев:
 
"Сега в лицето на Касата беше мотивирано защо не могат да съществуват и не трябва да съществуват. От страна на министерството и Министерски съвет също. Проблемът, който обсъждахме, е, че вече има насрочено заседание на Върховния административен съд на втора инстанция, така че трябва да се изчака тяхното решение. Все пак то ще е на 16 март и пръстовите отпечатъци трябва да отпаднат с новия рамков договор", каза той.
 
Ако все пак съдът вземе решение да запази идентификатора като вход за болниците, той пак може да бъде отменен с решение на служебния кабинет.

Кандидат-президент на Франция се обяви против двойното гражданство

//dariknews.bg/novini/sviat/kandidat-prezident-na-franciia-se-obiavi-protiv-dvojnoto-grazhdanstvo-2002613

Френската крайнодясна кандидат-президентка Марин льо Пен заяви, че ще поиска всички хора с двойно гражданство във Франция и други страни да си изберат само една националност, с изключение на европейците и руснаците, предаде Асошиейтед прес.

Според Льо Пен това не значи, че чужденците ще трябва да напуснат Франция - по думите й те могат да останат, "стига да уважават френските закони и ценности'.

Париж: Победата на Льо Пен на президентските избори ще струва скъпо на Франция


Льо Пен каза, че смята Русия за част от "Европа на нациите". В отговор на конкретен журналистически въпрос по телевизия "Франс 2" тя заяви, че мярката ще включва Израел, тъй като той не е европейска държава.

Марин льо Пен: Франция не дължи нищо на никого


Социологическите проучвания предполагат, че Льо Пен има големи шансове да стигне до втори тур на президентските избори през пролетта.

Най-желаният подарък за Свети Валентин не е никак скъп

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-zhelaniiat-podaryk-za-sveti-valentin-ne-e-nikak-skyp-2002615

Любовното писмо, по възможност написано на ръка, е предпочитаният подарък за Свети Валентин, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания преди предстоящия празник на влюбените.

Допитването, осъществено от Glowing Embers, показва, че хората, които искат да впечатлят половинките си за празника с писмо, трябва да се придържат към класическия му вариант - посланието за любов трябва да е написано на хартия с химикалка. Само три процента от участниците в анкетата намират за романтични текстовите съобщения.

Идеалното любовно писмо също така не трябва да е плод на усилия - 78 процента от анкетираните британци смятат, че посланието, извиращо "право от сърцето", е по-специално от старателно обмислените излияния.

Чарът на написаното на ръка обяснение в любов се крие и в неговата непреходност. Участниците в допитването гледат на любовните писма като на мили спомени, които могат да бъдат съхранявани години наред, дори връзката да е приключила.

Деветдесет процента от жените и 84 процента от мъжете, участвали в анкетата, не намират за неуместно да пазят любовни писма от бивши половинки.

Извън празника Свети Валентин времето за изпращане на любовния послания предизвиква противоречия сред представителите на двата пола.

Една пета от мъжете и едва 11 процента от жените смятат, че е приемливо да засвидетелстват любовта си в писмен вид преди да са започнали да се срещат с обекта на чувствата си. Останалите 89 процента от дамите са на мнение, че с писменото свидетелство за нежни трепети трябва да се изчака до периода на ухажване.

Проучването показва също, че много двойки във Великобритания не възнамеряват да честват Свети Валентин. Според част от тях отбелязването на Деня на влюбените излиза твърде скъпо, докато други просто не съгласни с концепцията на празника.

Тролейбусите отново тръгват по маршрута си

//dariknews.bg/regioni/vraca/trolejbusite-otnovo-trygvat-po-marshruta-si-2002614

Община Враца и „Тролейбусен транспорт“ ЕООД уведомяват всички граждани, че от 11 февруари /събота/ тролейбусите отново ще се движат по разписание. Аварията, която бе нанесена по въздушната-контактна мрежа на градския транспорт, вследствие на възникнало пътно-транспортно произшествие, е отстранена.
 

Момчил Младенов: Няма да гледам хората от позицията на властта

//dariknews.bg/regioni/vraca/momchil-mladenov-niama-da-gledam-horata-ot-poziciiata-na-vlastta-2002616

„Основната ни задача е провеждането на едни нормални, честни избори в област Враца“, обяви днес новият областен управител на Враца Момчил Младенов при встъпването си в длъжност. По думите му освен изборите трябва да се осигури и нормална работа на администрациите на различните институции. „Имам и една задача, която си поставям сам – администрацията да придобие едно човешко отношение към хората. Аз лично няма да гледам хората с високомерие от позицията на властта. И призовавам всички по този начин да се държат. Хората от Северозапада заслужават друго отношение – човешко“, обясни още Момчил Младенов.

Той обеща на работещите в областна администрация, че няма да има реваншизъм и ще разчита на всички, вкл. и на зам.областните управители, които „за сега остават в екипа“. Първият му официален работен ден започна с водосвет, отслужен от отец Николай и шампанско за успех на начинанието. Преди това досегашният областен управител Малина Николова направи отчет на свършеното през мандата й.

Асад отхвърли предложението на Тръмп за зони за сигурност в Сирия

//dariknews.bg/novini/sviat/asad-othvyrli-predlozhenieto-na-trymp-za-zoni-za-sigurnost-v-siriia-2002619

Правителството в Сирия е против създаването на зони за сигурност на територията на страната. Това заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за новинарския портал Yahoo News.

„Това е напълно нереалистична идея“, каза сирийският лидер в отговор на въпрос за създаването на такива зони, обсъждани от новата американска администрация. Президентът също така посочи, че САЩ не трябва да увеличават числеността на своите военновъздушни сили, които участват в операции против терористичната групировка „Ислямска държава“.

Асад: Някои от бежанците "определено" са терористи


Той самият заяви, че не изключва взаимодействие с Вашингтон в борбата срещу тероризма, но посочи, че това може да стане, само след сближаване между руснаците и американците.

Асад смята за насърчаваща позицията на Тръмп за Близкия изток


По-рано тази година американският президент Доналд Тръмп заяви, че има намерение да създаде зони за сигурност в Сирия, където да бъдат настанявани бежанци. През януари той поиска от Държавния департамент и Пентагона да изготвят план за изпълнението на тази идея.

Млад шофьор уби жена на пешеходна пътека 

//dariknews.bg/regioni/varna/mlad-shofior-ubi-zhena-na-peshehodna-pyteka-2002554

Млад шофьор блъсна жена на пешеходна пътека във Варна, която по-късно е починала. 

Тежкият инцидент е станал в четвъртък  около 17:50 ч. на бул. „Народни будители” в квартал  „Аспарухово”. 

19-годишният водач на „Роувър” Д.Ж. от Варна не пропускал и ударил 64-годишната жена, която пресичала платното на пешеходна пътека. 

От удара тя получила съчетана травма и е била настанена в болница с опасност за живота. Тази сутрин пострадалата е починала. 

По случая е образувано досъдебно производство.

Дадоха ход на делото за цената на билета за градския транспорт в София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/dadoha-hod-na-deloto-za-cenata-na-bileta-za-gradskiia-transport-v-sofiia-2002557

Съдът даде ход на делото за цената на билета за градския транспорт в столицата. Според жалбоподателите липсва икономическа обосновка за повишаване цената на единичния билет от 1 лв. на 1.60. Те са категорични, че решението за увеличението е незаконосъобразнo. Ответната страна оспори жалбите на гражданите. По думите им повишението е напълно законосъобразно.

Поскъпването на билета за транспорт в София влиза в съда


Гражданите, подали иска, смятат, че увеличението на цената на еднократния билет за градски транспорт с 60% е незаконосъобразно. Те определиха също така действията на контрольорите като незаконни.
 
Жалбоподателите смятат, че проверяващите нямат право да спират превозното средство, да свалят принудително пътници и да им налагат глоби. Ответниците пък оспориха жалбите на гражданите и посочиха, че процедурата е напълно спазена.

Поскъпването на билета ще позволи модернизацията на градския транспорт


Адвокат Георги Георгиев, който представлява СОС, е на мнение, че са представили достатъчно доказателства за формирането на цената:
 
"Има няколко основни въпроса. Първият е дали е спазена процедурата, което ние сме категорични, че е спазена; на лице ли са нарушения в начина, по който се осъществява контрол на контрольорите, ние твърдим, че такива не са налице. Това е начинът. Не може да се очаква от кмета или от някой общински съветник са проверява пътници в градския транспорт. В цял свят такава е практиката, такава е и тук. Третият въпрос е за начина за формиране на цената, по който сме представили данните, с които разполагаме и мотивите, които е взел предвид Общинският съвет", каза Георгиев. Адвокат Милка Христова, която е представител на някои от жалбоподателите, е обнадеждена за изхода на делото, тъй като СОС и ЦМГ се опитали чрез становище да докажат икономическата обосновка за повишаване на цената:
 
"Цифрата 1.60 лв. се появява от нищото. Сега вече в становището се прави опит да се вкара една формула, като се ползва икономическа рамка за 2016 г., която е с бъдещи резултати и намерения. Освен всичко друго се оказва и, че формулата, която се използва, е отменена с предходно от СОС, така че опитът да се мотивира постфактум решението беше неудачен и това би следвало да се съобрази от съда".
 
Съдът даде 10 дни на двете страни да представят писмени бележки. В рамките на месец Софийският административен съд би трябвало да се произнесе по делото.

Герджиков разписа оставката на зам.-областния управител на Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6048897

Герджиков разписа оставката на зам.-областния управител на ПловдивСлужебният премиер проф. Огнян Герджиков прие оставката на зам.-областния управител Георги Пилев и от днес той е официално освободен. Пилев е подал молбата си за напускане на 2 февруари. Той бе назначен през декември 2014 г. Областният управител Здравко Димитров остава на поста си. Други 14 негови колеги от страната вече са сменени.

Тръмп загуби още една съдебна битка около указа за имиграцията

http://www.mediapool.bg/tramp-zagubi-oshte-edna-sadebna-bitka-okolo-ukaza-za-imigratsiyata-news259987.html

Апелативният съд в Сан Франциско подкрепи съдебното решение, което временно спира изпълнението на указа на президента Доналд Тръмп за имиграцията. Окончателният изход на делото вероятно ще бъде определен от Върховния съд, съобщава Ройтерс.   Белият дом заяви, че няма непосредствен коментар.   "Ще се видим в съда. Сигурността на нацията ни е поставена на карта", написа Тръмп в Туитър след обявяване на решението. Пред репортери той добави, че неговата администрация със сигурност в крайна сметка ще спечели делото отхвърли решението на съда като „политическо“.   Указът на Тръмп от 27 януари забрани за 90 дни граждани на Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен да влизат в САЩ и спря за 120 дни приемането на бежанци, а за сирийски бежанци забраната е безсрочна.   Федералният съдия от Сиатъл Джеймс Робарт спря действието на президентския указ в края на миналата седмица и решението му бе обжалвано от правителството.   Според апелативния съд обаче правителството не е представило каквито и да било доказателства, които да оправдават забраната от гледна точка на националната сигурност, нито доказателство, че всеки чужденец от седемте страни е извършил терористична атака в САЩ.   Тримата съдии от разгледалия казуса състав са стигнали до решението, чийто обем е 29 страници, единодушно. Те освен това са назначени от президенти с различна партийна принадлежност – двама от демократи (Джими Картър и Барак Обама), един от републиканец (Джордж Буш-младши), отбелязва Ройтерс. Което прави по-трудно към тях да бъдат отправени характерните за новия президент обвинения в политическа пристрастност.

Над 400 кита заседнаха на плаж в Нова Зеландия

http://offnews.bg/news/n_1/n_646784.html

Над 400 кита заседнаха на плаж в Нова Зеландия. Близо една трета от тях вече са загинали, а доброволци се опитват да спасят оцелелите.  Трагедията се е разиграла в залива Голдън Бей на плажа "Феъруел Спит", на около 150 км западно от град Нелсън. В акцията за спасяването на китовете са се включили над 500 доброволци.  За последните 10 години има девет такива излизания на китове на брега. Най-мащабното обаче е през 1918 г., когато на брега са изплували около 1000 кита.  Властите предупреждават, че при спасяването на китовете има опасност за доброволците, тъй като стреснатите бозайници могат да ударят някого с опашка или перка.  Все още не е известна причината китовете да излизат на брега, но според властите отчасти е свързано с местната география.  Според специалистите голямо значение има и социалната привързаност сред китовете - ако един от тях изплува на брега, десетки или стотици могат да го последват, за да не бъде сам, а се случва кит да излезе на брега заради болест или рана. 

Туитът на Доналд Тръмп насърчи европейските борси

http://www.investor.bg/aziia/336/a/tuityt-na-donald-trymp-nasyrchi-evropeiskite-borsi-233761/

Обещанията на президента за "данъчен феномен" насърчиха фантазиите на инвеститорите

Андреа и Кобрата гостуват днес в BIAD premium club

http://www.cross.bg/andrea-club-premium-1534261.html

/КРОСС/Тази вечер обновения и комфортен нощен клуб Biad premium club ще посрещне на червения си килим, дни преди Свети Валентин, една много специална двойка. Андреа е специален гост изпълнител, а Кубрат Пулев вече е запазил своето вип сапаре с приятели. Лично звездната двойка ще приветсва новия собственик на клуба Димитър Иванов. След машината за хитове Пайнер Андреа подписа договор към най-голямата музикална компания в Румъния Roton music. С нея тя представя дебютното си парче на английски език „Only you" в дует с Gabriel Davi, като гостува в Букурещ в десетки румънски предавания по различни канали - Kanal D, PRO TV и други В същото време песента „Only you" се превръща в поп хит на City TV. Андреа е горда, че има от Черна гора - награда от „Montefolk". Tам отличават изпълнителката за „Най-популярна балканска звезда". Андреа прави редица балкански концерти в Швейцария, Германия и Австрия и Словения. На специално награждаване в Белград - „Beogradski pobednik" отличават Андреа като „Балканска звезда на годината". На фестивала в Кралево (Сърбия) - Kraljevski Muziči Festival обявяват Андреа за „Европейски изпълнител на годината". В BIAD premium club ще посрещат звездата и шампиона на България със синьо вино и свежи плодове. Очаква се към тяхната компания да се присъденят и Златка Райкова, Преслава, Николета Лозанова и Атанас Лазаров

Гласувайте за Созопол като най-добра туристическа дестинация в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=343695

Допитването се провежда всяка година европейска организация със седалище в Брюксел, която работи с всички водещи туристически офиси и обхваща над 350 дестинации на Стария континент. Днес е последният ден, в който можете да гласувате онлайн на адрес: http://www.

В Конгреса ненавиждат Тръмп, включително и заради Русия

http://pogled.info/svetoven/amerika/v-kongresa-nenavizhdat-tramp-vklyuchitelno-i-zaradi-rusiya.82566

/Поглед.инфо/ Според политолога Едуард Лозански, външната политика интересува елита, но тя не е приоритет за обикновените американци. На общественото мнение влияят медиите, а те поголовно са против Тръмп и Русия.

Израел — новият съюзник на Русия?

http://pogled.info/svetoven/izrael-noviyat-sayuznik-na-rusiya.82567

/Поглед.инфо/ Според информационни източници, между руската и израелската страна е подписано тайно споразумение: Русия предоставя на Израел контрол над въздушното пространство на Сирия, а Израел от своя страна ще поддържа неутралитет по сирийския въпрос.

Wikipedia забрани позоваването на Daily Mail

http://www.investor.bg/medii/455/a/wikipedia-zabrani-pozovavaneto-na-daily-mail-233765/

Онлайн енциклопедията заяви, че вестникът и уебсайтът му често не предоставят достоверна информация

Помните ли "Консервфилм" - първата българска номинация за "Оскар"?

http://offnews.bg/news/n_1/n_646725.html

"Консервфилм" на аниматора Златин Радев доскоро бе единствената българска номинация за "Оскар", а с номинацията на "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев вече се радваме на цели две. Късометражният филм от 1990 г. е носител на десетки награди, а за престижната статуетка е номиниран през 1991 г. "Консервфилм" е създаден в зората на българската демокрация и представя един мрачен свят, в който вместо от хора е населяван с консервни кутии, а градовете са изградени от картон.  Златин Радев, Снимка: Би Ти Ви Консервите се пълнят, слагат им се етикети и отпътуват към пазара, докато не се завърнат отново на поточната линия - за да бъдат отново напълнени, да им се залепят нови етикети и така сякаш до безкрай. Метафората е ясна - те представят образа на тълпата, а поточната линия е репресивната машина ни само на политиката, а на всички техники, с които масата бива манипулирана.  В свое интервю за телевизия "Бит" преди време Радев споделя, че идеята на филма е замислена още преди 1989 г. и падането на БКП от власт. "Идеята ми беше не да представя някакъв тоталитарен политически режим. Исках да покажа, че ние самите сме просто едни овце и правим това, което ни кажат", споделя той.  "Не става въпрос само за политика, а за манипулацията като цяло", разказва Радев и допълва, че ние хората са манипулирани по всякакъв начин - чрез реклама и други способи.   Подмяната на зарзаватите в консервите символизира подмяната на ценностите, извършени чрез манипулация на хората.  Освен на "Консервфилм”, Радев е автор на филмите "Само за мъже” (1986 г.) и "Шок” (1996 г.) и режисьор на анимациите "Людовик” (2007-08) и "Sandman” (2009). Златин Радев е роден през 1960 г. в София. Завършил е Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ и Националната академия по театрално и филмово изкуство със специалност анимационна режисура, като негова дипломна работа е именно "Консервфилм". В момента се занимава с анимация, продуцентство и също така е университетски преподавател. 

Един ирландец в забранен китайски град. Интриги и амбиции във Ватикана

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6048891

Един ирландец в забранен китайски град. Интриги и амбиции във ВатиканаИзборът на "24 часа" в рубриката "Книжарница" Един ирландец в забранен китайски град „Пътешественикът“ от Ян Якоб Слауерхоф - класик на холандската литература (изд. "Слънце") е книга за загадъчната съдба, изпълнена с увлекателни пътувания, приключения и духовни търсения, на главния герой.       Трийсетте години на XX век.

Гърция е увелена, че ще се стигне до споразумение с кредиторите на страната

http://econ.bg/Новини/Гърция-е-увелена-че-ще-се-стигне-до-споразумение-с-кредиторите-на-страната_l.a_i.737173_at.1.html

Гръцкият министър на икономиката изрази оптимизъм, че през този месец страната ще намери решение на безизходицата с международни кредитори относно...

Експерти: Бъдещето на здравното осигуряване е в демонополизацията на НЗОК

http://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/eksperti-bydeshteto-na-zdravnoto-osiguriavane-e-v-demonopolizaciiata-na-nzok-233754/

Проблемите в сектора, включително и този с пръстовия отпечатък, са последица от монополите, каза Стойчо Кацаров

Чистката в Турция: "Уволняват същите учени, които и превратаджиите щяха да уволнят"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/10/2915649_chistkata_v_turciia_uvolniavat_sushtite_ucheni_koito_i/?ref=rss


"Уволняват същите учени, които щеше да уволни новата власт, ако превратът беше успял" - това коментира турският журналист Рушен Чакър в "Туитър" след новината за уволнението на 4 464 държавни служители с извънреден указ.

Турция още е в извънредно положение, наложено след опита за преврат през юли, след като президентът Реджеп Ердоган започна жестока чистка в образователната и съдебната система, армията и полицията.

За последната партия уволнени не бе обявена причина, но...

Огромно, скъпо, неефективно и не топли - що е то?

http://www.cross.bg/sofiya-vsichki-yasno-1534260.html

/КРОСС/"Топлофикация София" е място за изнудване и загуби, за кражби и партийни назначения. Това е ясно на всички. Не е ясно само как това "изкопаемо", оцеляло по необясними причини чак до днес, не рухна по-рано. Голямо, тежко, грозно и не рита - що е то? Съветска машина за ритане. Старият виц от годините на комунистическия режим отново е актуален. Огромно, скъпо, неефективно и не топли - що е то? „Топлофикация София" е отговорът. Дружеството твърди, че преди седмица е преживяло най-голямата авария в историята си, а огромна част от хората в София преживяват вероятно най-студените дни по домовете си. Авария може да се случи навсякъде и по всяко време, но в случая става дума за закономерност - това предприятие е отдавна мъртво. Никаква ефективност, никакъв пазарен подход, изнудване на потребителите, загуби, кражби и партийни назначения. При такава формула въпросът не е какво е предизвикало аварията, а защо чак сега системата започна да се разпада. Какво се случи всъщност? Миналата събота токов удар вади от строя две помпи в по-високите източни райони на София. Водата тръгва назад по тръбите заради гравитацията. Това повишава налягането и започва каскада от аварии - спукани тръби и течове из целия град. Така най-кратко звучи обяснението на фирмата. Електроразпределителната компания отрича да е имало токов удар и не поема отговорността

Проф. Дашева връчи на Григор Димитров медал „За специални заслуги към спорта и България“

https://www.24chasa.bg/sport/article/6048871

Проф. Дашева връчи на Григор Димитров медал „За специални заслуги към спорта и България“ Проф. Даниела Дашева, министър на младежта и спорта в служебното правителство, връчи на Григор Димитров медал „За специални заслуги към спорта и България“. Най-добрият ни тенисист получи отличието минути, след като победи поляка Йежи Янович в двубой от осминафиналите на турнира Garanti Koza Sofia Open в зала „Арена Армеец“,

Две момчета, избягали от войната, преди 70 г. и сега

https://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/dve-momcheta-izbiagali-ot-vojnata-predi-70-g.-i-sega-6065299

Между Ахмед и Хари има разлика от 80 г., но съдбата и на двамата им отрежда едно - да живеят по време на война и да търсят спасението в чужда страна

Гръцкият икономически министър е уверен, че ще се стигне до споразумение с кредиторите на страната

http://www.cross.bg/gurtziya-papadimitriy-programa-1534259.html

/КРОСС/Гръцкият министър на икономиката изрази оптимизъм, че през този месец страната ще намери решение на безизходицата с международни кредитори относно това как да бъде реализирана спасителната програма, която да позволи на Гърция да намали разходите по заемите и да се върне към пазарите на облигации в края на тази година. Димитри Пападимитриу, обучен в САЩ икономист, който се присъедини към лявото правителство на премиера Алексис Ципрас през ноември, посочи, че сделка с кредиторите ще позволи на Европейската централна банка да включи Гърция в нейната програма за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения", и ще засили доверието в перспективите за възстановяване на гръцката икономика. Моето очакване е, че на следващата среща на Еврогрупата на 20-и февруари ще бъде постигнато споразумението и страната ще бъде допусната до програмата за "количествени улеснения", което е много важно за намаляване на лихвените проценти както за гръцкото правителство, така и за търговските банки и компании, заяви Пападимитриу в интервю за "Уолстрийт Джърнъл". Неговите прогнози, че Гърция ще се възползва от подкрепата на ЕЦБ и ще може да емитира дълг на външните пазари до края на 2017-а година, изглеждат доста оптимистични през седмица, когато финансовите пазари отчитат увеличаване на нервността относно безизходицата между Гърция и нейните кредитори относно мерките за икономии

Две деца, избягали от войната, преди 70 г. и сега

https://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/dve-deca-izbiagali-ot-vojnata-predi-70-g.-i-sega-6065299

Между Ахмед и Хари има разлика от 80 г., но съдбата и на двамата им отрежда едно - да живеят по време на война и да търсят спасението в чужда страна

Ердоган одобри конституционните промени в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048862

Ердоган одобри конституционните промени в странатаПрезидентът на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, на 10 февруари одобри конституционните промени в страната, които ще доведат до драстични промени на политическата система, включително преминаване от сегашната парламентарна система към изпълнителна президентска система, съобщава вестник "Хюриет", цитиран от Фокус.

"Топлофикация София" ще обезщети всички засегнати от аварията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/10/2915653_toplofikaciia_sofiia_shte_obezshteti_vsichki_zasegnati/?ref=rss


"Топлофикация София" обяви, че ще обезщети всички свои клиенти, които бяха засегнати от аварията на магистралния топлопровод на бул. "Цариградско шосе", съобщиха от дружеството. Това ще стане още с февруарските сметки, като за целта няма да има нужда се пуска жалба.

"Общите топломери в абонатните станции съхраняват данните за работата на съоръжението, както и за потреблението в съответната сграда и показанията не се нулират към 1 март. В тази връзка няма и краен срок за подаване на...

Борят със зелена зона паркиране в градинки на пъпа на София

http://offnews.bg/news/n_1/n_646788.html

Зелена зона за паркиране от "Орлов мост" до Ситняково ще има в София, въвеждането на платените паркоместа ще стане факт след изборите на 26 март.  Проектът на Центъра за градска мобилност предвижда 1027 места за автомобили, извън тези по улица "Цар Иван Асен Втори", където действа зелена зона и в момента. Анкета сред гражданите на район Средец показва, че мнозинството искат да има платено паркиране, каза за OFFNews кметът Мария Ачкова. Очакванията са така да се реши проблемът и с служебният абонамент на колите в цялото каре около Полиграфическия комбинат. Ако има платена зона, местата за автомобилите на живеещите в квартала и тези за фирмени коли е точно регламентиран и ще се възстанови балнасът, обяснява Ачкова. По думите й проблем с паркирането има и в Яворов, където много хора паркират в зелени площи и на практика те са превърнати в нерегламентирани паркинги. Ще бъдат преброени колите, които спират в тревните площи и ги унищожават, за да се предвидят необходимите места за платено паркиране, уверява районният кмет. Ако паркоместата не са достатъчни, паркотела ще увеличат броя им, за да се преустанови практиката на безразборно спиране по алеите. 

Почина пешеходката, блъсната в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=343691

Пешеходката, която бе блъсната вчера следобeд на ул. „Народни будители“ в Аспарухово, е починала тази сутрин. Това съобщиха от ОД на МВР за Moreto.net. Жената е ударена от автомобил, управляван от 19-годишен водач. Шофьорът не пропуснал пешеходката по време на движение и я блъснал, докато пресича на пешеходна пътека.

22-годишен в ареста, откраднал кобила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048863

22-годишен в ареста, откраднал кобила22-годишен от пловдивското село Белозем е задържан за кражба на кобила, съобщиха от областната дирекция на МВР. Животното е било задигнато от обор в Чешнигирово след разбиване на катинар. Полицията в Асеновград бързо стигнала до апаша, който е осъждан няколко пъти за посегателства над лична собственост.

Посолството на САЩ: Визите за българи остават

https://www.actualno.com/society/posolstvoto-na-sasht-vizite-za-bylgari-ostavat-news_593035.html

Визите за българите, желаещи да посетят САЩ, остават до тогава, докато не бъдат изпълнени изискванията за отпадането на визите. Това заяви Кейт Макгиъри - генерален консул в посолството на САЩ в България, предаде БГНЕС. Макгиъри бе категорична, че у нас процентът отказани

Пазарът на дронове расте с големи темпове

https://www.actualno.com/sciencelogy/pazaryt-na-dronove-raste-s-golemi-tempove-news_593034.html

Пазарът на дронове расте със страшна скорост в световен мащаб. Новите технологични устройства се използват от лица за лични цели, а също и за комерсиална цел. През настоящата година приходите от продажби на безпилотните летателни апарати ще се увеличат с 34% до над 6 млрд. до

Фермерите трябва да се пререгистрират, за да получат директни плащания

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2017/02/10/2915645_fermerite_triabva_da_se_preregistrirat_za_da_poluchat/?ref=rss


Всички, които искат да кандидатстват за финансово подпомагане по схемите на директните плащания за кампания 2017-та, трябва да се пререгистрират в общинските служби "Земеделие" (ОСЗ) до 28 февруари 2017 г., напомни Министерството на земеделието.

За целта земеделските стопани или упълномощени от тях лица е необходимо да представят актуална информация за дейността си чрез анкетна карта с анкетни формуляри. Заверените в общинските служби документи може да се представят в областната...

Проверяват всички фирми за жп товарни превози

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048845

Проверяват всички фирми за жп товарни превозиЩе бъдат извършени незабавни проверки на всички жп фирми за товарни превози. Инспекцията е разпоредена от транспортния министър Христо Алексиев след вчерашното произшествие с композиция в участъка Дългопол-Комунари, информира Нова тв.  Министърът изиска още звеното за разследване на тежки произшествия в железопътния транспорт най-кратки срокове

Издигат паметник на легенда на Черно море

http://offnews.bg/news/n_1/n_646787.html

На стадион “Тича” във Варна да бъде издигнат паметник на легендарния футболист на Владислав и Черно море Иван Моканов . Това е предложение от привърженика на “моряците” д-р Огнян Калинов, който от 25 години живее и работи като лекар в Белгия, съобщи varnautre.bg. Той ще финансира изцяло проекта, като единственото, което е необходимо за реализирането му, е разрешение от Община Варна и съгласия на собствениците на футболния клуб. “Това е идея, която нося в себе си от много години. Моканов е най-голямата легенда на Черно море в цялата история на клуба от създаването му през 1913 година. По случай 100-годишнината на Черно море посмъртно той бе награден със Златна значка на БФС за особено големи заслуги за развитието на българския футбол”, заяви д-р Калинов. Идеята окончателно узрява след спечелването на историческия първи трофей от турнира за Купата на България през 2015 година. “Вече сме предприели първите стъпки за осъществяването на проекта. Имаме скулптор, който в момента движи нещата. Днес е имало обществен съвет по култура в Община Варна, където са разгледани документите ни. Имаме пълната подкрепа от страна на “зелено-бялата” футболна общественост, сред които са и легенди на Черно море Стефан Богомилов, Божил Колев, Иван Василев, Тодор Марев и др. Единственото, което искам, е да ни дадат два квадратни метра площ на стадион “Тича”, където да поставим орнамента, нищо повече”, каза още медикът. Паметникът ще е бронзов и ще е в английски стил. Иван Моканов ще бъде облечен с фланелка на Владислав – първият шампион на България по футбол през 1925 година (б.а. Черно море е наследник на Владислав и Тича). “Всички виждаме как на други стадиони по света почитат историята си… Наближава шампионска годишнина, трябва да я отбележим подобаващо”, завърши Калинов. * Идеята на д-р Калинов беше разгледана днес на заседание на Обществения съвет по култура в Община Варна. В общи линии членовете му бяха съгласни с предложението. Кариера като футболист Иван Георгиев Моканов е носил екипа на Владислав от 1929 до 1944 г. и Тича-Владислав (1945). Има 210 мача и 14 гола в градското и областното първенство на Варна, както и държавното – републиканското първенство на България. Шампион и носител на купата на страната през 1934, вицешампион през 1928, 1930, 1938 и 1939 и трети през 1937 г. Има 4 мача за „А“ националния отбор (1934-1943). Моканов остава начело на отбора до 1960 и в периода 1964-68, когато вече носи днешното си име Черно море. Завършва Държавната треньорска школа през 1948 г.. „Заслужил треньор“ (1963), заслужил деятел на физкултурата. Със своите 52 години в служба на клуба, Иван Моканов е синоним на клубна вярност. Той започва кариерата си в младежкия отбор на Владислав през 1929 г. и две години по-късно вече е титулярен краен бранител в мъжката формация. Моканов е основен стълб в отбраната, отличаващ се със силата на удара си, което се е ценяло много при масово използваната тогава тактика на игра с изритани към нападателите топки. Поради това си качество, Моканов се превръща и в щатен изпълнител на наказателни удари за отбора. Пропускал е само един път от точката на дузпата. Дългогодишен капитан на Владислав и играещ треньор в предвоенните години от 1937 до 1944, както и при трансформацията на отбора в Тича-Владислав след войната. Иван Моканов дебютира за националния отбор на 21 май 1933 г. в Мадрид срещу Испания и изиграва последният си мач с националната фланелка на 6 юни 1940 г. в София срещу Словакия. Кариера като треньор Като треньор, Моканов се отличава с нюх към откриване на млади таланти и налагането им в представителния отбор. Плод на неговата работа е израстването на футболисти като Недко Недев, Иван Дервентски, Спас Киров, Стефан Богомилов, Божил Kолев, Стефан Янев, Дамян Георгиев, Тодор Марев. Част от тях достигат до националните формации и правят кариери в столични клубове. Със своите 4 години като играещ треньор на ФК Владислав и 17 години като старши треньор на Черно море, Иван Моканов оглавява класацията за най-дълго служещ треньор на клуб в национален мащаб. Под негово ръководство, Черно море постига престижни успехи в мачове срещу Аякс Амстердам, на 8 юни 1966 във Варна (3 – 1)[4], както и на турнето в Англия през същата година, когато отборът от Варна побеждава подгласника от предстоящото първенство на 1-ва дивизия, Нотингам Форест (1-0). Вече в напреднала възраст, Моканов се завръща за един сезон (1979-80) на кормилото на любимият си отбор, който е изпаднал в криза.

Русия предупреди, че изтегляне на чуждите войски от Афганистан ще има непредсказуеми последици

http://www.cross.bg/afganistan-voiiski-predstavitel-1534258.html

/КРОСС/От Русия предупредиха, че ако чуждите войски се изтеглят от Афганистан, това ще има непредсказуеми последици в момент, когато местните сили за сигурност се затрудняват да дават отпор на джихадистите. Специалният представител на руския президент за Афганистан Замир Кабулов заяви, че има риск около 15 000 екстремисти от Северен Афганистан да се разпрострат на територията на съседни страни в Централна Азия. Москва е готова да поднови сътрудничеството си със САЩ и НАТО за постигането на съвместни цели в Афганистан, заяви още руският представител. Междувременно в телефонен разговор с държавния глава на Афганистан Ашраф Гани президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази подкрепа за правителството в Кабул в борбата му с талибаните. Тръмп и Гани са обсъдили засилването на връзките, проблемите със сигурността, сътрудничеството срещу тероризма и въпроси на икономическото развитие, съобщи Белият дом. Афганистанското правителство от своя страна също е подкрепило искането на американски командир в Афганистан за изпращане на допълнителни чуждестранни войски в страната, предаде Ройтерс. Генерал Джон Никълсън, който командва операцията „Решителна подкрепа", призна вчера, че 13-те хиляди американски и съюзнически войници не са достатъчни, за да се подпомогне адекватно афганистанската армия, която се бори срещу талибаните и групировката „Ислямска държава". Не ни достигат няколко хиляди войници, каза генералът пред комисия на американския Сенат.  

Франция осъди фермер, помагал на мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048844

Франция осъди фермер, помагал на мигрантиФренски фермер беше осъден днес условно на глоба от 3000 евро за това, че помагал на нелегални мигранти да преминават от Италия във Франция, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Седрик Еру се прочу във Франция заради оказваната помощ на мигрантите. Някои го хвалят като герой, други го критикуват.

Ангелина Цонева е майката на 2-годишния Васко, който е в кома със счупен череп (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048810

Ангелина Цонева е майката на 2-годишния Васко, който е в кома със счупен череп (Обновена)2-годишният Васил от Ихтиман, който е бил приет снощи в Пирогов, е със счупен череп и две синини на коляното. Детето е в кома, но диша самостоятелно съобщи Христо Пседерски от "Пирогов". Момченцето е с опасност за живота, каза докторът. Той обясни, че детето е било докарано от екип на Бърза помощ, на който майката обяснила, че е паднало.

Стената на Тръмп двойно по-скъпа от обещаното

http://offnews.bg/news/n_1/n_646782.html

Граничната стена между САЩ и Мексико, която е сред основните обещания на Доналд Тръмп, ще се състои от редица отделни стени и огради и ще струва 21,6 млн. долара, става ясно от доклад на департамента за вътрешна сигурност, цитиран от Ройтерс.  Така крайната цена на огромния проект е почти два пъти по-висока от определяната от Тръмп сума от 12 млрд. щатски долара.   Според документа строителният план включва три етапа, а сумарните 2000 км трябва да бъдат готови до 2020 г. Новото строителство ще допълни вече изградените над 1000 км, като по този начин се затваря почти цялата граница.  Докладът е изготвен по искане на секретаря по вътрешна сигурност Джон Кели и трябва да му бъде представен в престоящите дни. Той е последната стъпка преди да бъде поискано одобрение за финансиране от Конгреса. Според предложението това финансиране трябва да бъде получено до април или май, а самото строителство да стартира през септември.  От Белия дом и департамента за вътрешна сигурност засега отказват коментар по въпроса, тъй като докладът не е представен официално.  

Китайският внос и износ нараснаха през януари значително по-силно от очакваното

http://econ.bg/Новини/Китайският-внос-и-износ-нараснаха-през-януари-значително-по-силно-от-очакваното_l.a_i.737171_at.1.html

Китайският внос и износ нараснаха през януари значително по-силно от очакваното, което е окуражаващ сигнал за състоянието на втората по сила световна...

Рита Ора с нова визия на премиерата на "50 нюанса по-тъмно" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6048811

Рита Ора с нова визия на премиерата на "50 нюанса по-тъмно" (Снимки)Певицата Рита Ора се появи с неузнаваемо лице на червения килим за премиерата на новия филм "Петдесет нюанса по-тъмно" на лондонския площад "Лестър" вчера, пише в. "Дейли мирър", цитиран от БТА. Поп звездата беше с видимо опъната кожа, а добре познатото й свежо лице изглеждаше много по-различно. Вечерта преди премиерата Рита Ора качи селфи в

Онлайн платформа за проучвания обединява хората по обществени теми

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/onlain-platforma-za-prouchvaniia-obediniava-horata-po-obshtestveni-temi-233764/

В ролята на социална медия Analizator.bg дава отговор на различни въпроси, които вълнуват обществото, посочи Добрин Йорданов

Орбан благодари на Борисов за спирането на имигрантския поток

http://offnews.bg/news/n_1/n_646785.html

Унгарският премиер Виктор Орбан е изпратил писмо до Бойко Борисов, в което му благодари за сътрудничеството по време на премиерския му мандат и особено за усилията му да спре мигрантския поток. Писмото бе публикувано от лидера на ГЕРБ в профила му във фейсбук. „Високо ценя приятелските и сърдечни лични отношения, на които се наслаждавахме през тези години“, пише Орбан. „Убеден съм, че Вашите усилия да спрем потока от нелегални мигранти към Европа са допринесли значително за сигурността и безопасността на нашия континент, за което Ви дължим голяма доза признателност и уважение. Мога да Ви уверя, че моето правителство ще продължава да засилва сътрудничеството между нашите държави и се надявам, че аз самият също мога да разчитам на Вашето приятелство и подкрепа в бъдеще“, се казва още в поздравителния адрес.

Вече се приемат жалби за аварийното спиране на топлоподаването

http://www.cross.bg/tzentralnoto-sofiya-priemat-1534257.html

/КРОСС/От вчера са започнали да се приемат жалби в Централното управление „Обслужване на клиенти" на „Топлофикация - София", които са свързани и предизвикани от прекъсванията на топлоподаването през последните дни. Товапредаде репортерът на Радио София Гергана Гайдарова. Хората описват проблемите, свързани с липсата на топла вода и парно, както и претърпените щети. Жалби се адресират до изпълнителния директор на компанията Георги Беловски и се подават не само в Централното управление (ул. „Ястребец") , а и в териториалните поделения. Трябва да е описан адресът и абонатния номер. Още не се знае как ще се получат обезщетения и какви ще бъдат те.  

С децата в почивните дни (11 и 12 февруари)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/02/10/2914109_s_decata_v_pochivnite_dni_11_i_12_fevruari/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.

Ако имате информация за интересно предстоящо събитие и искате да я споделите с други родители, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.

СЪБОТА

- София - От 10, 13 и 15 часа Детска архитектурна работилница ще пренесе малките далеч в Тихия океан - на остров...

ЕС ни спира парите по оперативната програма за образование

http://www.moreto.net/novini.php?n=343690

Просветният министър Николай Денков публично потвърди, че Брюксел ни спира европарите за наука. Случилото се изисква определени решения на МОН в координация с вицепремиера по еврофондовете и с ЕК. В кратко изявление пред медиите проф.

Откриха "Берлинаре" с френския филм "Джанго" (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6048766

Откриха "Берлинаре" с френския филм "Джанго" (Галерия)"Джанго" - френският филм за виртуозен ромски джаз китарист, живял в окупирания от нацисти Париж, откри Международния филмов фестивал в Берлин, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА.  "Исках да покажа музикант в сложен исторически период" - каза режисьорът Етиен Комар. Филмът е за живота на Джанго Райнхарт.

Русия: Изтеглянето на чуждите войски от Афганистан ще има непредвидими последици

https://www.actualno.com/asia/rusija-iztegljaneto-na-chujdite-vojski-ot-afganistan-shte-ima-nepredvidimi-posledici-news_593033.html

От Русия предупредиха, че ако чуждите войски се изтеглят от Афганистан, това ще има непредвидими последици в момент, когато местните сили за сигурност се затрудняват да дават отпор на джихадистите. Специалният представител на руския президент за Афганистан Замир Кабулов

В Полша недоволстват от публиката в "Арена Армеец"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6048820

В Полша недоволстват от публиката в "Арена Армеец"Медиите в Полша се изказаха изключително остро по адрес на българската публика в "Арена Армеец". Първата ни ракета Григор Димитров победи Йежи Янович след обрат, а местните издания описват битката на сънародника си като двубой срещу Димитров и шумната публика, която създавала една нетипична за тенис мач атмосфера. След срещата sportowefakty.wp.pl.

Еврофондовете за образование и наука пред спиране заради нередности

https://www.actualno.com/education/evrofondovete-za-obrazovanie-i-nauka-pred-spirane-zaradi-nerednosti-news_593031.html

Плащанията по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са временно спрени заради нередности в управлението й. Те са установени по време на проверка от Европейската комисия през октомври 2016 г. Евроекспертите дават препоръки на българските власти

Франция осъди фермер, помагал на мигранти

//dariknews.bg/novini/sviat/franciia-osydi-fermer-pomagal-na-migranti-2002595

Френски фермер беше осъден условно на глоба от 3000 евро за това, че помагал на нелегални мигранти да преминават от Италия във Франция, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Близо 90 мигранти са спасени в Адриатическо море


Седрик Еру се прочу във Франция заради оказваната помощ на мигрантите. Някои го хвалят като герой, други го критикуват. Той казва, че действията му са проява на човечност, а не престъпление, и настоява, че е негов граждански дълг да помага на мигрантите.

Прокуратурата в Ница поиска Еру да бъде осъден на осем месеца затвор условно.

Могерини: Европа има нужда от имигранти


Имиграцията е гореща тема във Франция, където тази година предстоят президентски избори. Много французи са разтревожени от притока на хора, бягащи от война и бедност в Близкия изток и Африка.

Разкриха тайната на кралиците на дансинга

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-tajnata-na-kralicite-na-dansinga-2002598

Учени от университета на Нортъмбрия установиха, че енергичното въртене на ханша и асиметричните движения на краката и ръцете гарантират успех на дамите на дансинга, съобщи в. "Дейли мейл".

Бритни Спиърс впечатли феновете си със секси танци (ВИДЕО)


По този начин танцуват Дженифър Лопес и Бионсе. Камерън Диас, която е вдървена в таза, обаче е пример какво не трябва да се прави на дансинга.

via GIPHY

Според учените популярността на някои танцови движения има еволюционно обяснение. Полюляването на ханша е женско поведение, което насочва към плодовитост и младост. Способността крайниците да се движат независимо един от друг и по различен начин пък разкрива добър контрол над движенията и оттам здрави гени.

Учените са използвали за изследването си триизмерна технология за улавяне на движението. Те са работили с 39 жени, които са танцували на основен барабанен ритъм. Оценявали са ги 57 мъже и 143 жени.

Предишно подобно изследване за мъжете показа, че най-голям успех имат тези, които движат много горната част на тялото. Това вероятно насочва към физическа сила, която от еволюционна гледна точка е привлекателна за жените. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Шофьор от Богданци карал повторно без книжка

//dariknews.bg/regioni/razgrad/shofior-ot-bogdanci-karal-povtorno-bez-knizhka-2002599

Засякоха шофьор от Богданци да кара повторно без книжка – съобщават от ОДМВР-Разград.
Лек автомобил „Опел Корса“ е спрян за проверка в самуилското село Богданци. Около 20.35 часа на 9 февруари е установено, че 29-годишният водач е неправоспособен. И.И. от Богданци шофирал в едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото деяние – управление на МПС без свидетелство за управление на автомобил.
По случая е образувано бързо производство.
 

Окръжен съд - Добрич отмени пълното запрещение на жена от Добрич и върна гражданските й права

//dariknews.bg/regioni/dobrich/okryzhen-syd-dobrich-otmeni-pylnoto-zapreshtenie-na-zhena-ot-dobrich-i-vyrna-grazhdanskite-j-prava-2002600

Добричкият окръжен съд отмени наложеното пълно запрещение на 49-годишна жена от Добрич и тя вече може да упражнява гражданските си права - да гласува, да сключва брак, да се сдружава,  да договаря сама трудовите си права и задължения.

Саня Й. е била поставена под запрещение през 2000 година с решение на Окръжен съд - Бургас, като водещ тогава е бил медицинският  критерий, според който тя е имала лека умствена изостаналост. В следващите години жената е живяла в специализирани институции, като средата в тях е способствала за забавяне на интелектуалното й развитие. През 2009 година тя била настанена в защитено жилище в Добрич и оттогава животът й в личен план и социално-икономически аспект се променил. В исковата молба за отмяна на запрещението се посочва, че от четири години Саня Й. е включена в социални програми извън общността, свързани с ограмотяване и трудова терапия. С нея са работили различни специалисти. Включена била и в проекти на НПО за „Подкрепено вземане на решение”. Всички тези дейности са изградили в жената социални умения за водене на самостоятелен начин на живот, за справяне с ежедневните дейности и организация на свободното време. Отбелязва се още, че Саня Й. е преминала  курсове по шев, готварство, цветарство и компютърни умения, че тя редовно посещава градската библиотека, тъй  като четенето било едно от любимите й занимания.

Пред съда беше представена съдебнопсихиатрична експертиза, според която понастоящем 49-годишната жена  е с интелект, отговарящ на граничен вариант на нормата за възрастта. Според вещото лице към момента  няма данни за наличие на личностно разстройство или психично заболяване в тесния клиничен смисъл, което дава възможност на Саня Й. сама да се грижи за себе си и да защитава интересите си.
Окръжният съд прие заключението и прецени, че то се подкрепя от показанията на разпитания по делото свидетел и от впечатленията, придобити при разпита на ответницата в съдебната зала. При съвкупната преценка на доказателствата съдът прие, че пълното запрещение трябва да бъде отменено.

Адвокатът по делото припомни, че през 2015 година Окръжен съд - Добрич стана първият в страната, който отмени пълно запрещение на лице с интелектуални затруднения - 21-годишната тогава Милена Ст. от Крушари. Защитникът посочи, че към днешна дата Окръжният съд  е постановил общо 6 решения за отмяна на запрещение на лица с интелектуални затруднения.
 

В Кубрат арестуваха пиян шофьор от Шумен

//dariknews.bg/regioni/razgrad/v-kubrat-arestuvaha-piian-shofior-ot-shumen-2002603

Пиян водач от Шумен е засечен при полицейска проверка в Кубрат – съобщават от ОДМВР-Разград.
В 0.55 часа на 10 февруари по улица „Цар Освободител“ е спрян лек автомобил „Ситроен Ксара Пикасо“, управляван от С.С. от град Шумен. Пробата на 33-годишния мъж с дрегер отчела 1,65 промила алкохол. Задържан е за 24 часа.
По случая е образувано незабавно производство.
 

Йоханес Хан: ЕС не иска да се меси в сформирането на правителство на Македония

//dariknews.bg/novini/sviat/iohanes-han-es-ne-iska-da-se-mesi-v-sformiraneto-na-pravitelstvo-na-makedoniia-2002604

Евросъюзът не желае да се намесва във формирането на правителство в Скопие, в това кой с кого ще се коалира и какви решения ще вземат македонските партии относно създаването на коалиция и правителство.

Това подчерта еврокомисарят Йоханес Хан на вчерашната си среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. За нея днес съобщи пиарът на партията Иво Котевски.

ЕС изпраща на Македония техника за охрана на границата


Еврокомисарят имаше вчера срещи и с лидерите на всички парламентарно представени партии в Македония, а днес имаше среща и с президента Георге Иванов.

От своя страна Никола Груевски се спря на езиковия проблем в страната, на платформата на албанските партии и рисковете от използването на тази платформа като начин за предоговаряне на Охридското споразумение.

Еврокомисията защити Македония от скандалното изказване на американски конгресмен


Груевски представи целите и плановете на ВМРО-ДПМНЕ за излизане от политическата криза, запозна госта и с установената практика за коалиция в Македония между победителите (между македонските и албанските партии с най-много гласове). Той подробно обясни силните и слабите страни на широките коалиции и опита на Македония с такива коалиции.

Преславското златно съкровище ще огрява Лувъра (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/shumen/preslavskoto-zlatno-sykrovishte-shte-ogriava-luvyra-snimki-2002516

Преславското златно съкровище е един от експонатите, който ще бъдат представени в Лувъра. Във френския музей ще бъде подредена изложба, свързана с Първото и Второто българско царство под надслов „Епохата на българските царе“. Тя е организирана по повод председателството на Европейски съюз от България през 2018 г.

Представители от Лувъра бяха в музея в Преслав, за да огледат и изберат експонатите, които да заемат място в прочутите френски галерии.

[img wide]31242885[/img]
Историята ви е толкова богата, че е трудно да покажем всичко. Затова искаме да акцентираме върху старата столица, която е тук във Велики Преслав и да представим находки от IX и X век, каза кураторът на изложбата Жаник Дюран, който е и директор на Департамента за произведения на изкуствата.

Той заяви, че музеят в Преслав е много богат. Той говори за един много важен момент в изкуството на цяла Европа, този музей е едно съкровище, категоричен бе Дюран.

[img wide]31242891[/img]
Делегацията от Лувъра посочи, че изложбите на съкровища от България са интересни на френската публика. Миналата година посетителите на музея са оценили Тракийското съкровище, като една от петте най-интересни изложби.

България показва в Лувъра в Париж изложбата „Епопея на тракийските царе”


Това е голямо признание за нас и не е случайно, защото сме свързани с един от най-големите периоди на възход в историята на България, каза директорът на музея във Велики Преслав Пламен Славов.

[img wide]31242887[/img]
Той посочи, че интересът на френските куратори освен към Преславското златно съкровище е бил насочен и към иконата на Теодор Стратилат и към рисуваната преславска керамика.
Иконостасът от бяла глина е единствен по рода си, отбеляза директорът на музея.

[img wide]31242889[/img]
Пламен Славов отбеляза, че са проведени разговори експозиции от Луваъра да бъдат представени и в музея в Преслав.
Обиколките на делегацията от Лувъра в България продължават, за да бъде преценено кои други исторически експонати от България ще бъдат включени в изложбата.

"Топлофикация София" ще обезщети хората от източните квартали за дните на аварията

//dariknews.bg/novini/bylgariia/toplofikaciia-sofiia-shte-obezshteti-horata-ot-iztochnite-kvartali-za-dnite-na-avariiata-2002597

Клиентите на "Топлофикация София" ЕАД, които бяха засегнати от аварията на магистралния топлопровод на "Цариградско шосе", ще бъдат обезщетени още в сметките си за месец февруари, без да е необходимо да подават заявления за това. Това информират от дружеството.
 
В тази връзка няма и краен срок за подаване на искания от такъв характер.

Възстановено е топлоподаването в столичните квартали

 
Общите топломери в абонатните станции съхраняват данните за 160 параметъра за работата на съоръжението, както и за потреблението в съответната сграда и показанията не се нулират към 1 март.
 
Компанията ще предложи на принципала в лицето на Столичния общински съвет да бъдат обезщетени всички клиенти на топлорайон "София Изток", които останаха без отопление и топла вода в резултата на мащабната авария, независимо дали става дума за 48 или повече часове.

Престъпна небрежност или саботаж в Топлофикация-София?

 
 В момента се разработва методика за изчисление на обезщетенията, съобразена с общите условия на дружеството и тя ще бъде предоставена за разглеждане и одобрение от Столичен общински съвет.
 
Размерът на обезщетенията ще бъдe посочен на отделен ред в месечните съобщения за февруари, които абонатите ще получат след 15 март.

Столична община ще сезира прокуратурата за аварията в Топлофикация-София

До месец съдът ще представи решение за цената на билетчето в София

http://www.cross.bg/transport-tzenata-handzhiev-1534256.html

/КРОСС/До месец Административният съд в София ще се произнесе по делото на граждани и граждански организации срещу решението на Столичния общински съвет (СОС) за цената на билета за градския транспорт. "Против сме таксуването в градския транспорт", обяви пред журналисти един от инициаторите на Сдружение за свободен градски транспорт Любен Ханджоев, преди началото на делото. По думите му, сега столичани плащат два пъти за градски транспорт. Един път - чрез общинските и държавните субсидии, които са минимум 120 млн. лв. годишно, и втори път биват таксувани чрез "система за рекет, насилие и грабеж". "Има много случаи, в които столичани са бити от контрольори и придружаваща ги полиция", коментира Ханджиев. Той обяви глобите за незаконни. "Цялата наредба за превоз на пътници е незаконна", посочи Ханджиев. Затова той настоява Наредбата за превоз на пътници в градския транспорт да бъде отменена. Ханджиев посочи още, че цената на билета трябва да е нулева. Може би около 70 млн. лв. годишно са нужни да бъде досубсидиран градският транспорт, за да бъде напълно безплатен за ползвателите, изтъкна Ханджиев. Съдът остави без уважение искането на Общинския съвет за назначаване на счетоводна експертиза. Не беше уважено и искането на жалбоподателите за представяне на всички данни за финансиране на Столична община по европейски програми. Според гражданите липсва обосновка, модел и формула по която е решено цената на билета да е 1,60

Доналд Тръмп обеща "феноменални" данъчни реформи до няколко седмици

http://econ.bg/Новини/Доналд-Тръмп-обеща-феноменални-данъчни-реформи-до-няколко-седмици_l.a_i.737170_at.1.html

Американският президент Доналд Тръмп обяви в четвъртък, че до няколко седмици ще оповести конкретни данъчни промени, като според неговият...

Три четвърти от гостите в хотелите през декември са българи

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2017/02/10/2915635_tri_chetvurti_ot_gostite_v_hotelite_prez_dekemvri_sa/?ref=rss


Приходите от нощувки през декември 2016 г. са с 14.7% повече, отколкото през същия месец на миналата година или общо 41.6 млн. лв. На трима български туристи се пада един чужденец. Чужденците обаче остават по-дълго, настаняват се по-луксозно и харчат повече, се разбира от данните на Националния статистически институт.

През декември 2016 г. в страната са функционирали 1 938 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други. Общият брой на нощувките е 808.2...

ЕС ни спира парите по оперативната програма за образование

http://www.cross.bg/komisiyata-bryuksel-ministur-1534255.html

/КРОСС/Спират парите по ОП "Образование". Причината са констатирани многобройни нередности от проверяващите в Брюксел, информира Канал 3. Междинните плащания са замразени до отстраняване на нередностите, а Комисията заплашва и със суспендиране на програмата. Писмото с предупрежение до българските власти е изпратено вчера. То е адресирано до директора на главна дирекция Структурни фондове и международни образователни програми" в МОН Цветана Герджикова, директора на ИА "Одит на средствата от Европейския съюз" Людмила Рангелова и ръководителя на сертифициращия орган Мануела Милошева. Настоящият просветен министър проф. Николай Денков беше зам.-министър с ресор именно въпросната оперативна програма, която той разработва от 2012 г. и стигна до одобрение от Брюксел. Когато Меглена Кунева пое МОН тя му отне ресора. Денков подаде оставка. Служебният министър вече е поискал оставката на Цветана Герджикова, но също и на главния секретар на МОН Красимир Вълчев, както и на зам. министър Красимир Киряков. Одитната проверка, проведена от 24 до 28 октомври, е установила, че половината от проверените операции са извършени с нарушения. разделение на функциите между селекциониращите и проверяващите, липса на прозрачност и одитна следа в процесите на селекция и оценка на проектите, липса на конкуренция при избора на външни експерти и некоректна оценка на индикаторите за възможни измами са част от изброените нарушения в доклада от Брюксел

Тръмп зарадва азиатските пазари

http://www.investor.bg/aziia/336/a/trymp-zaradva-aziatskite-pazari-233762/

Акциите се повишиха след коментарите на американския президент, че поддържа политиката на "един Китай"

СДС - София посочи егото на Радан Кънев като пречка десните да се заедно и призова за обединение

http://offnews.bg/news/n_1/n_646783.html

СДС - София отново призова десните сили да се обединят, за да попречат на БСП и ДПС да спечелят изборите. Организацията се обръща към всички дясно мислещи хора и посочва личните амбиции и егото на Радан Кънев като причина за разцепването на дясното за изборите на 26 март. "Съюзът на демократичните сили в София определя предстоящите парламентарни избори като едни от най-важните в историята на демократична България", пишат от организацията. Те смятат, че изборите ще определят дали България ще продължи като равностоен член на евроатлантическата общност, или ще даде заявка за ориентация към Кремъл. "Дали управлението ще бъде в ръцете на дясно-центристко мнозинство с реформаторска програма, или на популисти, които в името на властта обещават всичко, но не могат да го изпълнят", обясняват от структурата.  Затова от там призовават за обединение на всички десни: "СДС – София, като най-голямата организация на най-старата демократична партия, изразява убеждението, че само силно дясно обединение ще даде отпор на БСП, ДПС и популистите. Това обединение очевидно не може да се случи, заради лидерските амбиции и личното его на нашите доскорошни партньори в Реформаторския блок (визират се ДСБ и лидерът Радан Кънев, които се отцепиха и напуснаха Блока). Затова, ние протягаме ръка на всички демократично мислещи хора, с които бяхме заедно на площадите, да подкрепят Реформаторския блок, за да не се разпиляват десните гласове". "Ниe в СДС –София, ще положим всички усилия по време на кампанията, за да обединим демократите в столицата, да постигнем висок резултат и да допринесем за силно присъствие на Реформаторския блок в следващия парламент", заявяват от организацията.

И Лекарският съюз ще съди здравната каса за неизплатената надлимитна дейност

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/10/2915634_i_lekarskiiat_sujuz_shte_sudi_zdravnata_kasa_za/?ref=rss


След Сдружението на частните болници в България, и Българския лекарски съюз обяви, че ще настоява пред съда да бъде изплатен пълният размер на задълженията на здравната каса към болниците в размер на над 51 млн. лв. Сумата беше натрупана през 2015 г. и остана неизплатена и през 2016 г. заради нововъдените лимити за дейността на болниците.

"Видяхте, че с изричното настояване на Българския лекарски съюз т.нар. надлимитна дейност, надзорът на здравната каса реши да се възстановят 18.8...

Над 2000 буркана с мед осветиха в Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6048817

Над 2000 буркана с мед осветиха в Благоевград
Над 2000 буркана с мед бяха осветени на празника на св. Харалампий в храма "Въведение Богородично" в Благоевград. Те бяха наредени на маси под формата на кръст, като върху всеки имаше прикрепена свещ. Бурканите с мед се оставяха в храма още от понеделник, като тази година броят им бе рекорден и се наложи да се изнесат още няколко маси,

"Да, България" започва номинации за кандидат-депутати

http://offnews.bg/news/n_1/n_646776.html

Коалиция "Движение "Да, България" започна номинации за кандидат депутати от своите структури и симпатизанти от цялата страна. "Да, България", ДЕОС и "Зелените" ще поставят във фокуса на своите номинации гражданите, които имат "утвърден обществен авторитет" и не са принадлежали към ДС или ръководни органи на партиите на тоталитарния режим. И трите политически организации са отворили кандидатурите си към граждани, дори те да не са членове на някоя от партиите. При "Да, България" всеки член на движението може да номинира до 3-ма кандидати. За всеки кандидат трябва да се декларира изчерпателно дали има конфликт на интереси и да бъдат изчистени всякакви съмнения за участие в корупционни схеми. ДЕОС също се обърна към гражданите, които не са техни членове, за да номинират кандидат-депутати. След това членове на партията ще гласуват за тяхното издигане по район. Председателката на "Зелените" Зарица Георгиева коментира пред OFFNews, че при еколозите системата за номиниране ще остане същата, както в предни години, а именно - отново граждани ще бъдат издигани, а членове на "Зелените" ще гласуват. Предстои да се разбере как точно ще бъдат разпределени квотите на кандидат-депутатите между трите организации и как ще изглеждат техните избраници, наредени в бюлетината.

Синдикът на КТБ пусна списък на големите длъжници с просрочени задължения

http://offnews.bg/news/n_1/n_646759.html

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) публикуваха списък с фирмите и гражданите, които имат просрочени кредити към банката. Изброени са кредитите със значителни размери, от порядъка на няколко десетки милиона. Списъкът е от 17 дружества, сред които най-едрият кредит е на "Петрол" АД. Задълженията по активни кредити са на  компании от групата на "Петрол" - "Нафтекс" със задължения от около 140 млн. лева и "Арвен" АД - с около 53 млн. долара. "Срещу длъжниците на КТБ АД (н), които са получили значителни суми от банката и отказват да ги възстановят, синдикът КТБ АД (н) е предприел всички допустими от закона действия с цел възстановяване отпуснатите от банката кредити. Въпреки предприетите действия, някои длъжници на КТБ АД (н) освен че не погасяват доброволно своите задължения към банката, са предприели и продължават да извършват действия, включително и прехвърляне на активи към трети лица и/или създаване на фиктивни задължения към трети лица, с които затрудняват действията на банката по принудителното събиране на дължимите кредити и попълването на масата на несъстоятелността", пишат синдиците. В документа, изготвен от синдиците на КТБ, се посочва: - Дружествата от групата „Петрол“, които имат задължения по активни кредити към КТБ АД (н), са: „Нафтекс Петрол” ЕООД, който е длъжник на КТБ АД (н) по 3 договора за кредит с общ размер на задълженията от около 140 млн. лева (за част от дълга солидарни длъжници са „Елит Петрол“ АД и „Варна Сторидж“ ЕООД) и „Арвен” АД, който е длъжник на КТБ АД (н) по договор за банков кредит за сумата от около 53 млн.щ. долара (по дълга поръчители са „Нафтекс Петрол” ЕООД и „Елит Петрол” АД, а заложен длъжник е „Петрол Транс Експрес” ЕООД). - „Дунарит“ АД е било длъжник на КТБ АД (н) по 4 договора за банкови кредити в размер на 86 млн. лева, погасени изцяло с прихващания (извършени и осчетоводени в периода на квестурата на банката).  - „БТК“ ЕАД и свързаните с него дружества в Люксембург и „Кръшър Инвестмънт Лимитид“ (“Crusher Investment Limited”) не дължат на КТБ АД (н) суми по договори за  банков кредит, с изключение на участието на банката в мостовия заем (заедно с банка „ВТБ Кепитъл Пи Ел Си“ (VTB Capital PLC)), погасен вследствие на действията на „ВТБ Кепитъл Пи Ел Си“ през м.август 2016 г., а именно – извършената публична продан.  - Към 07.10.2016г. просрочените и неплатени задължения на „Костенец ХХИ“ АД, към КТБ АД (н) са около 12,9 млн.евро по 3 договора за банкови кредити. Тези кредити са погасени чрез прихващания, извършени с цедирани на това дружество вземания от вложители в банката.  - Към 09.06.2016 г. просрочените и неплатени задължения на „Издателско-полиграфически комплекс Родина“АД, към КТБ АД (н) са около 67 млн. лева по 2 договора за банков кредит. - „Рубин“ АД, е обявен в несъстоятелност още на 16.07.2012г. Към това дружество КТБ АД (н) продължава да има вземане за дължими лихви по облигационна емисия корпоративни облигации. - Предприятието „Гипс“ АД, с. Кошава, е длъжник на КТБ АД (н) със задължения в общ размер около 37 млн. лева по договори за банкови кредити и анекси към тях, които банката е обявила за предсрочно изискуеми. По тези договори за банков кредит банката няма надлежно учредени обезпечения. - Русенска корабостроителница -Запад“ АД е длъжник на КТБ АД (н) по договор за кредит за сума от около 30 млн. евро. Дружеството е придобило търговското си предприятие от „Русенска Корабостроителница“ ЕАД, регистрирано на същия адрес, чрез Договор за прехвърляне на търговско предприятие от 28.02.2014 г. - „Технологичен център -Институт по микроелектроника – (ТЦ-ИМЕ)” АД, е длъжник на КТБ АД (н) по договори за заем на финансови инструменти, по които дължи около 88 млн. евро. - „Партнер Лизинг“ АД има изискуеми задължения към КТБ АД (н) по общо 27 бр. договори за банков кредит, при размер на експозицията приблизително 130 млн. лева.  - "Хелт енд Уелнес“ АД е едно от дружествата – длъжници на КТБ АД (н) с големи кредитни експозиции – 40 млн. лева. Същото притежава множество недвижими имоти (хотели, земеделска земя и други имоти), в цялата страна, придобити/реализирани изцяло със средства с произход КТБ АД. - Вземането на КТБ АД (н) от „Сана спейс хотел Хисаря“ АД е в размер на 41,5 млн. лева по 2 договора за кредит и един договор за встъпване в дълг по договор за кредит на "Корси Маунтин Рисорт“ АД. Дружеството притежава множество имоти –хотели в страната. - Вземането на КТБ АД (н) от „Корси Маунтин Резорт“ АД е в размер на 90 млн. лева по 3 договора за банков кредит. Дружеството не поддържа офис на адреса си на управление. - КТБ АД (н) е кредитор на длъжника „Симпролит-БГ" АД по 2 броя Договори за банков кредит, в общ размер от около 6,7 млн. евро.  - „Техномаркет България“ АД няма към момента непогасени задължения към КТБ АД (н). „Техномаркет България“ АД е било длъжник на КТБ АД (н) по 2 договора за банкови кредити, съответно за 5 млн. евро и 3 млн. евро (последният кредит е бил закупен от КТБ АД (н) от „Райфайзенбанк (България)“ ЕАД чрез договор за цесия). Задълженията и по двата кредита са погасени с прихващания, основно с вземания на групата „Миролио“ по депозити в банката (прихващането е извършено по време на квестурата на банката).   - Рубин Инвест“ АД, е било длъжник на КТБ АД (н) по 3 договора за банкови кредити-за 17,8 млн. лв., за 7 млн. лв. и за 4 млн. евро. 

Четири вида спорт на живо през уикенда по Mtel Sport 1

http://www.cross.bg/chasa-mtel-sport-1534254.html

/КРОСС/И през този уикенд Mtel Sport 1 ще предложи богато спортно съдържание на живо - футбол, UFC, плажен футбол и хокей на лед от NHL са основните акценти в програмата на спортния канал. Три са срещите от холандското първенство, които феновете на футбола ще могат да проследят пряко. Фейенорд и Грьонинген поставят началото в съботната вечер от 20:45 часа, като всичко различно от победа за домакините, ще се счита за изненада. Подобна е ситуацията и преди следващия сблъсък, в който Аякс приема Спарта Ротердам в неделя от 15:30 часа. Най-интересен се очаква да бъде двубоят между ПСВ Айндховен и Утрехт, заемащи 3-то и 4-то място в класирането на шампионата. Първият съдийски сигнал ще бъде даден в 17:45 часа в неделя. През почивните дни Mtel Sport 1 ще излъчва директно и по-екзотичния вариант на най-популярната игра - плажния футбол. Тогава ще бъдат разпределени трите квоти за световното първенство в този спорт, на което домакин ще бъдат Бахамските острови по-късно през годината. Финалният двубой от квалификационния турнир в Парагвай ще започне в 1:45 часа в неделната вечер. В ранните часове на неделя феновете на бойните спортове ще се разсънят със сутрешна доза MMA схватки от UFC. Прякото излъчване стартира в 5:15 часа, а гвоздеят на програмата ще бъде първият в историята на UFC мач от категория „перо" при жените между Холи Холм и Джърмейн де Рандами. Победителката в този двубой ще стане първият шампион в новосъздадената категория

Камион блъсна дядо на зебра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048756

Камион блъсна дядо на зебра78-годишен пешеходец пострада при пътен инцидент във великотърновското с. Шереметя. Произшествието е станало вчера в 10,35 часа. По първоначална информация товарен автомобил "Мерцедес", управляван от 66-годишния М. Г. от Шумен, движещ се в посока към В. Търново, е блъснал пресичащият на обозначено за целта място възрастен мъж.

Независими кандидати атакуват парламента от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=343681

Двама кандидати за независими депутати ще се опитат да влязат в следващия парламент от Варна. Няколко дни преди изтичане на крайния срок за регистрация документи в Районната избирателна комисия са подали инициативните комитети на Красимир Иванчев Жейнов и Росица Пенчева Йорданова.

Цените на петрола остават стабилни, подкрепени от силен внос на суровината в Китай

http://www.investor.bg/surovini/365/a/cenite-na-petrola-ostavat-stabilni-podkrepeni-ot-silen-vnos-na-surovinata-v-kitai-233755/

От началото на година и двата сорта се търгуват в граници от около 5 долара, което се дължи на конкуриращи се двигатели на ценовите движения

Създадоха организация за пререгистрацията на земеделските производители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048782

Създадоха организация за пререгистрацията на земеделските производителиВсички, които искат да кандидатстват за финансово подпомагане по схемите на директните плащания за кампания 2017-та, трябва да се пререгистрират в Общинските служби „Земеделие“ (ОСЗ) до 28 февруари 2017 г., съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. За целта земеделските стопани или упълномощени от тях лица е необходимо да представят

Арета Франклин ще се пенсионира след новия си албум

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/02/10/2915631_areta_franklin_shte_se_pensionira_sled_noviia_si_album/?ref=rss


Кралицата на соула Арета Франклин обяви, че смята да се оттегли от сцената след появата на новия си албум през септември, съобщи "Ройтерс".

Пенсионирам се тази година, това е, обяви 74-годишната легенда в интервю за детройтска телевизия. "Ще записвам, но повече няма да изнасям концерти".

Последното турне на Арета Франклин ще е дълго половин година. След това планира да направи няколко единични появи.

Чувствам се много богата и задоволена от развитието на...

Елегантният смартфон Huawei Honor 8 Lite вече е наличен в Мтел

http://www.cross.bg/lite-huawei-honor-1534253.html

/КРОСС/Новият елегантен смартфон Huawei Honor 8 Lite вече е наличен в Мтел. Умният телефон се предлага на цена от 9.99 лева на месец, с двугодишен договор за абонаментния план Мтел безкрай 3XL. Устройството съчетава в едно елегантен дизайн, нови функционалности и достъпна цена. Huawei Honor 8 Lite разполага с 5.2-инчов сензорен екран, който е покрит със специално 2.5D извито стъкло, придаващо на устройството по-комфортно усещане при работа. На гърба на Honor 8 Lite е разположен сензор за пръстови отпечатъци от 4-то поколение, който повишава сигурността на смартфона и му позволява да се отключва само за 0.4 секунди. Смартфонът има осемядрен процесор Kirin 655, разделен на 4 бързи и 4 енегргоспестяващи ядра, които предоставят добра производителност и дълъг живот на батерията. Обновеният потребителски интерфейс на Huawei - EMUI 5.0 за Android е с нов дизайн и позволява разделяне на екрана за работа с две приложения едновременно. Потребителите могат да се възползват и от отделно меню за съхранение на приложения. Huawei Honor 8 Lite разполага с последната версия на операционната система Android 7.0 Nougat, даваща достъп до последните нововъведения в мобилната платформа. Новият смартфон разполага с 16GB памет за съхранение на данни, която може да бъде увеличена чрез слота за допълнителна SD карта. За любителите на снимки, Huawei Honor 8 Lite има 12-мегапикселова задна камера, снабдена с автоматичен фокус и подобрени възможности за снимане при слаба осветеност

Двоен късмет за играч от Несебър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6048784

Двоен късмет за играч от НесебърКъсметът обича смелите, но понякога прави това и в двойна доза. В това се увери редовният участник в играта Еврошанс Любомир Петров от Несебър, който може да се похвали с две великолепни печалби. Интересното е, че това се случва в два различни дни и в два различни пункта на Евробет. 46-годишният Петров, който е роден във Варна,

Българските уникати, за които говорят "Дойче веле" и АП

https://vesti.bg/lyubopitno/kultura/bylgarskite-unikati-za-koito-govoriat-dojche-vele-i-ap-6065301

Ръчно изработените килими не са масова стока. Годишно килимарките изработват не повече от десет екземпляра. А те - килимите, са изключително уважавана стока в чужбина

Рашко Младенов спешно в Пловдив, чака екшън план за Европейска столица на културата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048776

Рашко Младенов спешно в Пловдив, чака екшън план за Европейска столица на културатаДо дни Пловдив трябва да представи екшън план с точните разчети за нужните за Европейска столица на културата средства. Това стана ясно след среща на министъра на културата Рашко Младенов със зам-кметовете Амелия Гешева, Стефан Стоянов и фондация "Пловдив 2019". Те запознаха Младенов с проблема, че закъснява подготовката,

Филм разказва историята на Леа Иванова

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6048763

Филм разказва историята на Леа ИвановаПоглед назад във времето с един филм, който разказва историята на една незабравима българска певица. Филмът "Пеещите обувки" е от днес по кината и ни среща с изключителната история на Леа Иванова, съобщава БНТ. Филмът е реализиран от Национален филмов център, Столична община и Българската национална телевизия, в копродукция с „Дрийм Тийм Филмс".

Цената на златото отстъпи от 3-месечния си връх

http://econ.bg/Новини/Цената-на-златото-отстъпи-от-3-месечния-си-връх_l.a_i.737168_at.1.html

Цената на златото отстъпи от 3-месечния си връх, който достигна по-рано през седмицата. Силният долар както и коментарите на Булард от Федералния...

Григор Димитров ще отиде на полуфинал на София Оупън според „Еврофутбол“ победата ще е с 2:0 сета

http://www.cross.bg/live-singul-leva-1534252.html

/КРОСС/„Еврофутбол" счита, че Григор Димитров ще продължи на полуфиналите на тенис-турнира София оупън. Българинът е фаворит в четвъртфиналната битка с Виктор Троицки, която е днес не преди 18.00 часа: Григор Димитров - Виктор Троицки                 Сингъл, Live                            „1"-1.17               „2"-2.65 Българският букмейкър предлага 16 отделни видове възможности за залог, които можете да намерите тук. Най-вероятният Точен резултат (в сетове) ще е 2:0 в полза на Гришо - коефициентът е 1.66. 2:1 за него е със ставка от 3.20, а успех на сърбина с 0:2 е с 5.90, а с 1:2 е 6.00

Орбан благодари на Бойко Борисов за спирането на мигрантския поток

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/10/2915630_orban_blagodari_na_boiko_borisov_za_spiraneto_na/?ref=rss


Премиерът на Унгария Виктор Орбан благодари на доскорошния си колега Бойко Борисов за работата му по ограничаването на мигрантския поток към Европа. В специално изпратено писмо, което лидерът на ГЕРБ публикува в сайта си, той подчертава отличното сътрудничество между двамата.

Орбан добавя, че в последните години Европейският съюз се е сблъскал с редица предизвикателства, включително и "най-масовата миграция, на която сме ставали свидетели".

"Убеден съм, че нашите усилия да...

Гръцката звезда Йоргос Мазонакис ще изнесе концерт в Двореца на културата и спорта във Варна

http://web.barometar.net/87681/

Йоргос Мазонакис, една от най-големите звезди в Гърция, за първи път ще гостува във Варна на 8 март. Темпераментният изпълнител, когото гърците наричат Бог на музиката, пристига в морската столица с още 15 атрактивни музиканти за нощен спектакъл в Двореца на културата и спорта. Началото на запомнящото се шоу е 19.30 часа, а организаторите обещават […]

Държавата ще плати 1 млн. лв. за мониторинг на ромската интеграция

http://www.moreto.net/novini.php?n=343678

Администрацията на Министерския съвет обяви обществена поръчка за “разработване, тестване, внедряване на софтуерна платформа, чрез която да функционира система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г".

Индийски учебник предлага експеримент с убийство на коте

http://offnews.bg/news/n_1/n_646779.html

Индийски учебник предлага на учениците експеримент, който включва убийство на коте, съобщи Би Би Си.  Учебникът се използва в хиляди частни училища в Индия. В него се предлага научен експеримент, в който две котенца са поставени в две кутии, но само на едната са направени дупки, през които да влиза въздух.  "Поставете котенце във всяка от кутиите. Затворете кутиите. След известно време ги отворете. Какво виждате? Котето в кутията без дупки е умряло", пише в учебника, съобщи Би Би Си.  Хиляди индийци изразиха онлайн възмущението си от учебника, а родители са подали сигнали за написаното.  Против учебника се изказаха и организации за защита на животните, които обявиха, че подобен експеримент в учебник застрашава живота както на животните, така и на децата.  Издателят обяви, че изтеглят учебника от пазара и ще пуснат ново издание без този текст. 

Локомотив София 1929 прави часовете по физическо любими

http://www.cross.bg/lokomotiv-sofiya-sporta-1534251.html

/КРОСС/ФК Локомотив София 1929 съвместно със Столична Община, район „Надежда" организират нова инициатива под надслов „Обичай спорта. Играй футбол!", насочена към учениците. До края на учебната година столичният клуб ще гостува на всички училища в район „Надежда" и ще направи един от часовете по физическо възпитание и спорт истински празник за децата. По идея на ръководството и треньорския щаб на клуба представители от Локомотив, сред които директорът на детско-юношеската школа Ивайло Паргов, треньорът от ДЮШ и капитанът на отбора Даниел Пеев, ще проведат по един учебен час на учениците от първи до четвърти клас във всяко от училищата. Специалният екип ще запознае децата с азбуката на футбола и основните техники и правила на играта, както и ще им разкаже повече за славната история на Локомотив София. Целта на амбициозния проект на железничарите е да „запали" децата по спорта, да ги запознае с ползите и предимствата на това да се движат и тренират активно, както и да насърчи любовта към футбола у най-малките. Инициативата „Обичай спорта. Играй футбол!" ще стартира на 14 февруари, когато Локомотив София ще гостува на 16 ОУ „Райко Жинзифов". Повече информация за инициативата, както и кои ще бъдат следващите училища, участващи в проекта, може да намерите на официалната Фейсбук страница на клуба: https://www.facebook.com/FCLokomotivSofia1929/?ref=bookmarks    

Арестуваха надрусана шофьорка и спътничката й, държала канабис

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048742

Арестуваха надрусана шофьорка
и спътничката й, държала канабис23-годишна шофьорка, употребила наркотични вещества, е задържана в полицейското управление в Полски Тръмбеш. Снощи в 21,40 ч., при провеждане на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността в града  е извършена проверка на лек автомобил "Алфа Ромео", управляван от правоспособната Т. Т. (23 г.) от същия град.

Четирима души са задържани във Франция заради планирана терористична атака

//dariknews.bg/novini/sviat/chetirima-dushi-sa-zadyrzhani-vyv-franciia-zaradi-planirana-teroristichna-ataka-2002586

Четирима души, включително 16-годишно момиче, са задържани тази сутрин във френския град Монпелие по подозрение, че са готвели терористичен акт, съобщки полицейски източник, цитиран от Франс прес.

"Осуетен е план за атентат", увери източникът, според когото заподозрените са имали "намерение, да правят взривни устройства".

"Четиримата заподозрени на възраст 16, 20, 26 и 33 години са арестувани след покупка на ацетон", който може да послужи за направата на експлозивно устройство, уточни друг източник от полицията.

Заплахата на киберкукловодите от "Ислямска държава" обхваща света


Шеснадесетгодишно момиче попаднало в полезрението на службите, след като споделило в социалните мрежи, че смята да замине за региона на Ирак и Сирия или пък да участва в удар във Франция.

Според френската телевизия Ем-6 по непотвърдени сведения задържаните са подготвяли взривяване на терорист камикадзе в туристическа зона на Париж, предаде ТАСС.

Малко дете хладнокръвно застреля затворник в шокиращо видео на Ислямска държава


При обиски са открити веществото ТАТР - мощен експлозив домашна направа, твърде нестабилен, но високо ценен от джихадистите, ацетон, кислородна вода, спринцовки и защитни ръкавици, съобщи източник от правосъдната система.

Над 33 000 лева са санкциите за снегопочистването

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/nad-33-000-leva-sa-sankciite-za-snegopochistvaneto-2002584

Фирмите не са получили заплащане за установеното неизпълнение на възложените им дейности

Четири важни дати за родните фермери този месец

//dariknews.bg/novini/bylgariia/chetiri-vazhni-dati-za-rodnite-fermeri-tozi-mesec-2002583

Четири важни дати през този месец трябва да спазят българските фермери, ако искат да кандидатстват за конкретни национални и европейски субсидии. До 15 февруари 2017 година всеки стопанин, кандидатстващ по схемите за директни плащания, трябва да регистрира правното основание за ползването на земеделските земи в общинската служба по земеделие по местонахождение на имота. Площите за подпомагане по кампания 2017 ще се заявяват, само ако има регистрирано правно основание. Земеделски стопанин, който не е извършил регистрация или пререгистрация губи правото си да кандидатства за субсидии, а регистрираните земеделци имат право да кандидатстват за финансово подпомагане пред Държавен фонд „Земеделие".
 
Важните дати през месец февруари са четири, а земеделските производители не бива да ги пропускат, обясни пред Дарик директорът на Дирекция "Поземлени отношения и комасация" към Министерството на земеделието и храните Стилиян Митев:
 
"Във връзка със стартирането на кампанията всеки земеделски стопанин трябва да знае, че кампанията се провежда на правно основание, т.е. всеки един имот, който земеделският стопанин иска да заяви за подпомагане от 1 март, той трябва да притежава съответното правно основание. Регистрацията на всички правни основания е до 15 февруари 2017 г. Съответно февруари е кратък месец, но има важни дати, които засягат пряко земеделските стопани. Съответно 28 февруари е крайната дата за пререгистрация като земеделски стопани. Това също е едно от условията за кандидатстване за директните плащания. Земеделските стопани, които имат интерес да участват в тези процедури, трябва да знаят, че трябва да подадат заявление за участие в процедурите за 2017 г.", каза Митев.
 
От земеделското министерство призоваха фермерите да не чакат последния момент за подаване на документите, за да не се стигне до струпване на хора и документи в общинските служби по земеделие, което ще затрудни обработката на данните.

Свикват консултации за състава на СИК в Добрич

//dariknews.bg/regioni/dobrich/svikvat-konsultacii-za-systava-na-sik-v-dobrich-2002591

Консултации за съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в Добрич и на подвижна секция свиква кметът Йордан Йорданов на 16 февруари от 10 часа в малката заседателна зала на общината.
                       
В консултациите участват партиите и коалициите, които са участвали в изборите за народни представители на 05 октомври 2014 г. и са имали парламентарна група в Народното събрание към 24 януари 2017 г. В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, които не са парламентарно представени. Консултациите са публични.
 
От представителите на партиите се очаква да направят предложения и за състава на подвижна секционна избирателна комисия, за да има готовност, в случай че бъдат изпълнени изискванията за образуване на такава секция. Тя се образува ако в срок до 11 март постъпят не по-малко от 10 заявления.
 

Община Казанлък с признание за борбата с тежката зима

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/obshtina-kazanlyk-s-priznanie-za-borbata-s-tezhkata-zima-2002585

Във вота на Kmeta.bg за януари, казанлъчани оцениха усилията на Общината в битката с тежките снеговалежи. Онлайн гласуването категорично посочи в категорията общини с население между 20 и 50 000 лв. Казанлък като община, с най-голямо признание от гражданите и висока оценка за почистването на снега. 
 
Въпреки временното затваряне на участъци от пътища между населените места заради силните снежни виелици, ситуацията остана под контрола на общинските служби, пътищата – почистени и проходими и това бе оценено от казанлъчани.
 

Мая Манолова постигна споразумение за изплащане на заплатите на шивачките от Дупница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/maia-manolova-postigna-sporazumenie-za-izplashtane-na-zaplatite-na-shivachkite-ot-dupnica-2002589

Заплатите на шивачките да бъдат изплатени на 4 равни вноски до 10 юни.
Половин заплата до 10 март, половина заплата до 10 април, половин заплата до 10 май, и последната част от 10 юни. Това е споразумението, което постигна омбудсмана Мая Манолова с Луиджи Каприоти. Тя допълни, че това е максималния срок, който биха могли да приемат работниците.
„Важно е споразумението да бъде реалистично“, каза още омбудсмана.

В понеделник ще бъде подписано споразумението между Каприоти и работниците. Те са съгласни да изчакат изплащането на изработените заплати на 4 вноски. Остават обаче в стачна готовност, ако споразумението не се изпълнява както е подписано.
Има ли открити нарушения от Инспекцията по труда все още не е ясно. Преди два дни Манолова каза, че има данни за нарушения, за които могат да бъдат сезирани НАП, НОИ, МВР и Прокуратура. Засега обаче тя няма да сигнализира институциите. Ще изчака да приключи проверката на Инспекцията.
„Аз имам един приоритет, работниците да си получат възнагражденията“, заяви Манолова.
Припомням, че шивачките от Дупница протестират заради неизплатени заплати и ваучери, дължими от миналата година, когато са работили във фирма „Абонданца“, която към този момент е преустановила дейност.

Шалапатов се прави на детектив по делото срещу Георги Иванов

//dariknews.bg/regioni/haskovo/shalapatov-se-pravi-na-detektiv-po-deloto-sreshtu-georgi-ivanov-2002590

Общинският съветник от Хасково Димитър Шалапатов извади фотоапарат по време на съдебното заседание срещу бившия кмет Георги Иванов днес. Това провокира защитниците на Иванов да реагират, а председателят на 3-членния съдебен състав Миглена Тянкова да му направи забележка.
Георги Иванов е подсъдим заради разрушаването на бившия затвор в Хасково, който според държавното обвинение е паметник на културата.

Иначе на 3-тото заседание в Окръжен съд днес бяха разпитани няколко свидетели. До развръзка на казуса обаче не се стигна, защото прокуратурата поискаха да разпитат бившият шеф на Туристическия център Красимир Пилев. Адвокатите пък настояха да се приложи документ, който е от Министерството на отбраната.

Пред Дарик радио Шалапатов обясни, че не е снимал, а просто е извадил фотоапарата си. Георги Иванов отказа изявления. Бившият шеф на общинското предприятие „Екопрогрес” Димитър Сарджев пък заяви в Окръжен съд Хасково, че не си спомня дали градоначалника Иванов му е възлагал устни заповеди.
 

Супермоделът Миранда Кър обвини Facebook в кражба

https://vesti.bg/tehnologii/supermodelyt-miranda-kyr-obvini-facebook-v-krazhba-6065286

Кър е годеница на основателя на Snapchat Еван Шпигел и смята, че той е ощетен от социалната мрежа

Парите по програма "Наука" са застрашени от спиране

http://www.mediapool.bg/parite-po-programa-nauka-sa-zastrasheni-ot-spirane-news259986.html

Плащанията по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са временно спрени заради нередности в управлението й. Те са установени по време на проверка от Европейската комисия, извършена от 24 до 28 октомври 2016 г. Евроекспертите дават препоръки на българските власти, които трябва да бъдат изпълнени. В противен случай е заплашено спирането на средствата по програмата, докато това не се случи. За случая медиите научиха от писмо, разпространено по електронната поща с подател Silent Witness. Впоследствие министърът на образованието проф. Николай Денков в изявление призна, че действително с програмата има проблем и ще се вземат мерки за преодоляването му. Според анонимния имейл в предупредителното писмо от Брюксел пише, че липсва прозрачност, няма конкуренция при избора на външни експерти, а оценката на индикаторите за възможни измами е неадекватна. От МОН потвърдиха, че е получено "предварително писмо" от ЕК във връзка с одита. То обяснява ясно проблемите, свързани както със системите за управление и контрол на програмата, така и с проведени конкурсни сесии, допълниха оттам. Според ЕК структурирането на управляващия орган на програмата например няма ясно разделение на функциите на този, който осигурява парите – управляващия орган в структурата на МОН, и на този, който изпълнява проектите – отново част от МОН. По данни към 31 януари 2017 г. разплатените средства по оперативната програма са само 39 млн. лв., което е 2.8% от общия й бюджет. Договореният ресурс в началото на третата година от програмата е едва 24%, а сключените договори са 116. Заради проблеми в процедурата през януари се наложи и отлагането с месец на крайния срок на конкурсите за изграждане на четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентност на обща стойност 350 млн. лв. "Не съм изненадан от констатациите и критичния тон на писмото (на ЕК). Те са логично следствие от начина, по който беше управлявана програмата през последната година. Още през април миналата година предупредих публично, че промяната в подхода към оперативната програма ще доведе до проблеми. Не бях чут. Всъщност това беше причината да подам оставка като заместник-министър в МОН", посочи Денков. Заради нередностите той поиска оставката до края на деня на ръководителя на управляващия орган на оперативната програма Цветана Герджикова, която според него носи пряка отговорност за част от проблемите. Денков заяви още, че заедно с ЕК и с вицепремиера по европейските фондове вече се готви план за действие за разрешаване на проблемите с програмата в най-кратък срок. "Трябва да се има предвид обаче, че някои от решенията ще изискват по-дълъг хоризонт от мандата на служебното правителство, независимо кой ще е следващият министър", добави министърът. По-рано днес пред БНТ бившият образователен министър Меглена Кунева не пое отговорността за проблемите с програмата. Тя каза, че отговорността й е била да осигури цикъл от действия в рамките на 10 месеца и да се стабилизира системата, да се акредитира и ускори оперативната програма. "Направихме всичко необходимо и сега проф. Денков може да стартира с успех", каза още Кунева. Кунева прехвърли част от отговорността за програмата върху Денков, който като зам.-министър се занимаваше с подготовката й, но впоследствие подаде оставка заради противоречия с Кунева. "Проф. Денков като мой заместник участваше в определянето на критериите, по които ще се оценяват проектите, в критериите за подбора на фирмите оценители, помните, че удължихме и срока. Сега имаме надежда, че тези проекти ще бъдат успешни и съм спокойна, че новият министър ще се справи", каза Кунева пред БНТ. На въпрос за одита на оперативната програма, тя посочи, че още в началото е споделила притесненията си във връзка с откритите от нейния екип 10 милиона лева за ромските проекти, които са били спечелени от фирми, регистрирани месец преди започването на програмата, на един адрес. "Тогава направихме вътрешно разследване, наложиха се дисциплинарни наказания, пуснахме сигнал до прокуратурата и дори поех лично програмата, за да я предпазя от всякакви намеци за злоупотреби и корупция, каза Кунева. По думите й, проверката тогава е била много важна, защото е осъществена превенция и спиране на проектите, за да не отидат средствата не по законното предназначение. Моята задача като министър беше административна - да спра подобни течове и точно това направих. Оттам нататък нещата са в ръцете на съдебната власт", заяви още Кунева.

Еврофондовете за образование и наука пред спиране заради нередности при Кунева

http://www.mediapool.bg/evrofondovete-za-obrazovanie-i-nauka-pred-spirane-zaradi-nerednosti-pri-kuneva-news259986.html

Плащанията по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са временно спрени заради нередности в управлението й. Те са установени по време на проверка от Европейската комисия през октомври 2016 г. Евроекспертите дават препоръки на българските власти, които трябва да бъдат изпълнени. В противен случай е заплашено спирането на средствата по програмата, докато това не се случи. Това става ясно от писмо, разпространено по електронната поща с подател Silent Witness. Изявление по въпроса ще направи министърът на образованието проф. Николай Денков в 11 часа. С над 350 млн. лв. по оперативната програма бившият вицепремиер и министър на образованието Миглена Кунева предвиждаше да бъдат изградени и усъвършенствани четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности. В предупредителното писмо от Брюксел пише, че липсва прозрачност, няма конкуренция при избора на външни експерти, а оценката на индикаторите за възможни измами е неадекватна. По-рано днес пред БНТ попитана за програма "Наука и образование за интелигентен растеж" бившият вицепрмиер Меглена Кунева каза, че отговорността й е била да осигури цикъл от действия в рамките на 10 месеца и да се стабилизира системата, да се акредитира и ускори оперативната програма. "Направихме всичко необходимо и сега проф. Денков може да стартира с успех", каза още Кунева. "Проф. Денков като мой заместник участваше в определянето на критериите, по които ще се оценяват проектите, в критериите за подбора на фирмите оценители, помните, че удължихме и срока. Сега имаме надежда, че тези проекти ще бъдат успешни и съм спокойна, че новият министър ще се справи", каза още Кунева. На въпрос за одита на оперативната програма, тя посочи, че още в началото е споделила притесненията си във връзка с откритите от нейния екип 10 милиона лева за ромските проекти, които са били спечелени от фирми, регистрирани месец преди започването на програмата, на един адрес. "Тогава направихме вътрешно разследване, наложиха се дисциплинарни наказания, пуснахме сигнал до Прокуратурата и дори поех лично програмата, за да я предпазя от всякакви намеци за злоупотреби и корупция, каза Кунева. По думите й, проверката тогава е била много важна, защото е осъществена превенция и спиране на проектите, за да не отидат средствата не по законното предназначение. Моята задача като министър беше административна - да спра подобни течове и точно това направих. Оттам нататък нещата са в ръцете на съдебната власт", заяви още Кунева. Очаквайте подробности

Земетресение от 5 по Рихтер в Западна Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048744

Земетресение от 5 по Рихтер в Западна ТурцияЗеметресение с магнитуд 5,0 по скалата на Рихтер е регистрирано в 10:55 ч. българско време на територията на Западна Турция, сочат данни от Европейския средиземноморски сеизмологичен център, информира Фокус. Епицентърът е бил на дълбочина 2 км и се е намирал на 14 западно от град Бехрам, провинция Чанаккале, на 22 км югозападно от Айвачик,

Войски на НАТО в България и Румъния - това е провокация, смята Москва

http://offnews.bg/news/n_1/n_646777.html

Разполагането на военни контингенти на НАТО в България и Румъния има провокационен и дестабилизиращ характер, коментира руският външен министър Сергей Лавров в интервю за в. "Известия", цитирано от БТА. "Действията, извършвани от алианса в региони, граничещи с Русия, безспорно имат провокационен и дестабилизиращ характер. Към тези действия спада и споменатото разгръщане на допълнителни военни контингенти на блока в Полша и балтийските страни - при това вече се водят дискусии за евентуално аналогично присъствие на съюзниците на територията на други страни в Източна Европа, по-специално в България и Румъния. И това, че някои страни членки на блока осъществяват национални планове за модернизация на въоръжените сили и изграждане на нова военна инфраструктура. И същественото увеличаване на мащаба и броя на натовските учения близо до границите ни. Особено безпокойство предизвиква продължаващото изграждане на противоракетна отбрана на САЩ в Европа", казва руският външен министър. В интервюто той коментира и отношенията с новата президентска администрация в САЩ. Според Лавров руските дипломати са готови да работят с Доналд Тръмп "по целия дневен ред на руско-американските отношения". Развитието на конструктивни взаимноизгодни двустранни връзка може да донесе реални ползи на двата народа и да въздейства положително на ситуацията в света, казва руският външен министър. Украйна По отношение на ситуацията в Украйна Лавров посочва, че според Москва "топката" е в полето на Киев, който трябва да изпълни договореното в Минск - да приеме закон за специален статут на Донбас, да проведе там местни избори и да осъществи конституционна реформа. За рязкото изостряне на обстановката в Югоизточна Украйна напоследък са отговорни радикалните и националистически сили в Киев. Украинските власти явно не се канят да изпълняват Минските споразумения за уреждане на конфликта и упорито се стремят към военно решение. Русия и международните й партньори, включително САЩ, са единни в мнението, че е необходим диалог между страните в конфликта за търсене на компромис, казва той.  Войната в Сирия Позицията на Русия за Сирия не подлежи на конюнктурни промени, посочва дипломат номер 1 на Москва. Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН отразява принципния подход на Москва към начините за деблокиране на сирийската криза, според който единствено сирийският народ може да определи своето бъдеще без намеса отвън. Това изцяло важи и за съдбата на президента на Сирия Башар Асад, отбелязва Лавров. Русия полага усилия за установяване на взаимно разбирателство между сирийското правителство и кюрдите в Сирия, за да се запази единството на страната. Кюрдският въпрос е от ключово значение, "за да бъде запазена сирийската държавност и перспективите за всеобхватна стабилизация в Близкия изток", казва Сергей Лавров. Либия Съдбата на Либия също "трябва да бъде решена от самите либийци", подчертава той. Москва ще продължи и занапред да следва своя балансиран курс - системно да работи и с двата силови центъра в Либия, Триполи и Тобрук, "като ги тласка към преодоляване на вътрешните разногласия, търсене на взаимноприемливи решения по всички спорни въпроси и параметри на националното помиряване", коментира Лавров.

Бари Хоукинс продължава фантастичното си представяне в Престън

http://offnews.bg/news/n_1/n_646781.html

Бари Хоукинс се класира на 1/2-финалите на турнира по снукър Гран при в Престън, след като в рамките на няколко часа отстрани две от големите имена в играта. В ранната сесия той отстрани Джъд Тръмп след 4:1 фрейма, а вечерта се справи с 4:2 и с Нийл Робъртсън, който пък от своя страна беше елиминирал петкратния световен шампион Рони О'Съливан в следобедната сесия.  "Не беше по-трудно да победя Робъртсън в сравнение с мача ми с Тръмп. Не ми се получи същата игра срещу него, но важното е, че успях да се наложа. Накрая беше трудно, имах дълга серия с червените топки и това се оказа важен момент от мача", сподели Хоукинс. Съперник на Хоукинс в полуфиналите ще бъде китаецът Уенбо Лян, който стигна до тази фаза на надпреварата след 4:3 над Джо Пери.

Студенти свариха бира по китайска рецепта на 5000 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6048743

Студенти свариха бира по китайска рецепта на 5000 годиниСтуденти от Станфордския университет опитаха бира, която свариха по китайска рецепта на 5000 години, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Древната бира наподобява на сайдер и е изненадващо приятна на вкус, с плодов аромат и цитрусови нюанси. Рецептата е открита миналата година от археолози от университета, ръководени от проф. Ли Лиу.

Треньорът на Барселона се самоглоби

http://offnews.bg/news/n_1/n_646780.html

Гръцкият треньор на баскетболния Барселона Йоргос Барцокас се глоби сам с четирицифрена сума след поредицата слаби мачове на тима, информира каталунския вестник "Спорт". Всички играчи на баскетболния Барселона, включително нашият Александър Везенков, са били глобени с по 5000 евро за слабо представяне, съобщава още испанската медия. Барселона се представя слабо през настоящия сезон, като от 41 мача във всички турнири е допуснал общо 19 загуби. Новината за глобата идва в навечерието на двубоя с Галатасарай тази вечер. Турците също са неубедителни през този сезон, като вървят последни във временното класиране.

Топлофикация обеща компенсация на абонатите без парно

http://www.cross.bg/toplopodavane-imalo-obeshta-1534246.html

/КРОСС/„Топлофикация- София" ще компенсира абонатите, които са останали без парно за няколко дни. Това заяви директор „Експлоатация" в дружеството Боян Паунов. Във фактурите за февруари, които излизат до 15 март, на засегнатите абонати ще има два допълнителни компонента - намаляване на дните, в които е имало топлоподаване през месеца и отделно компенсация за неудобството, обясни Боянов. Дружеството обаче тепърва ще изготвя методика, по която ще бъдат изчислени обезщетенията.Омбудсманът на „Топлофикация- София" Деян Дянков обеща, че ще има проверка във всички засегнати абонатни станции и ще бъде установено колко време не е имало топлоподаване.  

И полицаите във Варна лепят координати по блокове и кооперации

http://www.moreto.net/novini.php?n=343683

В изпълнение на идеята на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов, и варненските районни полицейски инспектори започнаха да разлепят листовки с координати по входовете на блокове и кооперации. На места в кварталите на морската столица вече се появиха листи във формат А4, на които са изписани телефони и адреси за връзка с пазителите на реда, показа репортерска проверка на Moreto.

Едва 21% от фирмите в дигиталния бизнес у нас са с достъп до международния пазар

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/edva-21-ot-firmite-v-digitalniia-biznes-u-nas-sa-s-dostyp-do-mejdunarodniia-pazar-233722/

Нови образователни програми, хъбове и акселератори ще дадат възможности пред стартъп предприемачите, прогнозира Саша Безуханова

Тонове нелегална ракия в Троянския манастир. Отговорът - манастирът е хранилница на традиците

http://offnews.bg/news/n_1/n_646778.html

Преди дни митничарите откриха тонове нелегална ракия в Троянския манастир. Защо в манастира има толкова много ракия и защо тя е без акциз и бандероли, игуменът - отец Сионий отговаря така: "Това е колекция на манастира, от дълги години.  Традициите трябва да се пазят, манастирите трябва да са хранилница на традициите и затова имат пълното право и основание да имат такива колекции".  Игуменът на Троянския манастир е категоричен, че тази колекция е събирана дълго и прилежно и старателно подредена, не както е било представено по снимките - в бидони и пластмасови шишета.  Тъй като отецът държи на тази колекция на манастира, той ще плати акциза, за да остане тя в избата на Троянския манастир. Колекцията се състои от 1500 литра ракия. Той бе категоричен, че ракията не е предназначена за търговия и никога не е изнасяна за продан. „Ние трябва да спазваме закона и сме длъжни да даваме добър пример, за да бъдат изрядни всички останали”, каза още епископ Сионий. А другата ракия, която се продава на всички посетители в манастира - тя е с бандероли, категоричен е отец Сионий

Изоставените съоръжения повдигнаха въпроса за наследството от Рио 2016

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/10/2915622_izostavenite_suorujeniia_povdignaha_vuprosa_za/?ref=rss


"Наследство" е една от думите, които най-често се споменават около организацията на олимпийски игри. Въпросът за стойността на наследството за Рио де Жанейро след първите в историята игри, проведени в Южна Америка, остава спорен.

По-малко от шест месеца след края на най-голямото спортно събитие в света част от съоръженията в олимпийския парк вече са запустели и изглеждат занемарени.

"Мислехме, че това ще е за нас", казва пред "Ройтерс" механикът Алекс да Силва Ферейра,...

Пазарите в Европа и САЩ приключиха търговията с повишения

http://econ.bg/Новини/Пазарите-в-Европа-и-САЩ-приключиха-търговията-с-повишения_l.a_i.737167_at.1.html

Пазарите в Европа и САЩ приключиха търговията на 9 февруари с повишения, пише "Блумбърг". Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с...

Свиленски: Бивши министри седят и правят анализ на програмата на БСП, вместо да си пишат тяхната

http://www.cross.bg/svilenski-predstavitel-bulgariya-1534249.html

/КРОСС/„ГЕРБ до момента никога не са си изкарвали мандата до край и това дава основание да не си изпълняват програмата. По-лошото е, че подвеждат българските граждани. В бюджета залагат минималната работна заплата да не се вдига в следващите три години, а малко след като подават оставка започват да говорят за нейното повишение". Това заяви народният представител от БСП в 43-то НС Георги Свиленски в сутрешния блок на БНТ. „Кога ГЕРБ са откровени - когато предлагат бюджета и искат да излъжат 240 народни представители да го подкрепят или когато правят предизборна програма и искат 6 млн. българи да ги подкрепят?", попита той. Свиленски подчерта, че БСП има приета и обсъдена програма, а тази на ГЕРБ до момента е само в предпечат. „Не е коректно към българските избиратели да представиш какво предлагаш десет дни преди изборите. Така постъпиха и по време на президентските избори. Бивши министри седнали и направили анализ на програмата на БСП, вместо да си пишат тяхната", коментира той. Според него представените от ГЕРБ числа не са верни и за пореден път се опитват да изплашат българските граждани. „Хората показаха на президентските избори отношението си към досегашното управление, където държавата беше абдикирала от ангажиментите си - икономика, сигурност, здравеопазване, образование. Ние искаме да дадем нова визия, цел на България

Двоен удар в Еврошанс!

http://www.cross.bg/petrov-pynkta-razlichni-1534250.html

/КРОСС/Късметът обича смелите, но понякога прави това и в двойна доза. В това се увери редовният участник в играта Еврошанс Любомир Петров от Несебър, който може да се похвали с две великолепни печалби. Интересното е, че това се случва в два различни дни и в два различни пункта на Евробет. 46-годишният Петров, който е роден във Варна, но от години живее в Несебър, първо залага в пункта в ж.к. „Черно море 3" № 119 В. Той играе на „седмици" - 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 и 80 с комбинация. И късметът му се усмихва за първи път - познава 9 от 11 числа и взима сериозната сума от 14 520 лева! Окрилен от успеха на следващия ден Петров пуска още един талон на Еврошанс и познава 9 от 12 числа! Той залага в пункта на улица „Струма" 9 на числата 1, 6, 7, 12, 16, 18, 19, 25, 31, 40, 71 и 76 и печели 5 415,30 лева. Зашеметен и щастлив от двете печалби, той признава, че няма готова рецепта за това в какво ще вложи парите. Но е сигурен, че семейният му бюджет ще получи огромна подкрепа с тези суми.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване