Манолова: Който е решил да търси обезщетение от "Топлофикация", да го направи до 1 март

https://www.actualno.com/society/manolova-kojto-e-reshil-da-tyrsi-obezshtetenie-ot-toplofikacija-da-go-napravi-do-1-mart-news_593075.html

Който е решил да търси неустойка от „Топлофикация“, трябва да го направи до 1 март, защото вместо да му се върже мартеничка, „Топлофикация“ може да му върже тенекия. Това каза на пресконференция омбудсманът на България Мая Манолова. „Изключително съм притесне

Марин льо Пен се обяви против двойното гражданство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6049217

Марин льо Пен се обяви против двойното гражданствоФренската крайнодясна кандидат-президентка Марин льо Пен заяви, че ще поиска всички хора с двойно гражданство във Франция и други страни да си изберат само една националност, с изключение на европейците и руснаците, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Според Льо Пен това не значи, че чужденците ще трябва да напуснат Франция - по думите й те

400 млн. лева са загубите от потенциални доходи от депозити, твърди експерт

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/400-mln-leva-sa-zagubite-ot-potencialni-dohodi-ot-depoziti-tvyrdi-ekspert-233751/

50% от дългосрочните спестявания трябва да се насочат към други финансови инструменти, съветва Деян Василев

Откраднаха звънчета ковано желязо от мост в Разлог

https://www.24chasa.bg/region/article/6049223

Откраднаха звънчета ковано желязо от мост в РазлогРазлог осъмна без емблематичните звънчета, монтирани на мостовите перила на ул. "Шейново". Вандалската проява предизвиква силно възмущение у местното население. Незабавно последва и реакцията на кмета на общината инж. Красимир Герчев, който остро осъди вандалската пропява и определи кражбата като посегателство на традиционните символи на Разлог и

Скопие връща бежанци в Гърция през Балканския маршрут

https://www.24chasa.bg/novini/article/6049189

Скопие връща бежанци в Гърция през Балканския маршрутБежанци от Бившата югорепублика Македония (БЮРМ) са върнати в Гърция през официален пункт на границата между двете страни, пише гръцкият в. "Етнос". Изданието изтъква, че това е станало ден, след като Австрия е съобщила за предстоящо разполагане на военна част, за да запечата Балканския маршрут, съобщава БТА.

ГЕРБ оставя депутатите без имунитет, вика Цацаров на отчет през 3 месеца

http://offnews.bg/news/n_1/n_646801.html

Премахване на имунитета на народните представители предлага ГЕРБ в предизборната си програма, публикувана на сайта на партията. Хората на Бойко Борисов искат Нова Конституция.  Ще инициираме промени в Конституцията, чрез които да отпадне имунитетът на народните представители, което ще гарантира равенство пред закона на всички български граждани, пише в документа от 50 страници. ГЕРБ се обявява за  постигане на политическо съгласие за свикване на Велико народно събрание. "Действащата Конституция, макар и изпълнила своята роля за прехода на държавата от тоталитарен тип към демократично общество, отдавна не отговаря на потребностите на модерното държавно управление. Редица реформи не могат да се осъществят поради необходимост от свикване на Велико народно събрание за по-съществени изменения в Конституцията", се казва в програмата на ГЕРБ.  В сектор Правосъдие ГЕРБ поема ангажимент до края на 2018 г. да бъдат изпълнени 17-те препоръки от 10-годишния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка. Законодателни инициативи и промени:  Промени в Конституцията; Промени в Изборния кодекс; Промени в Наказателно-процесуални кодекс; Нова наказателна политика; Изготвяне на пакет от законопроекти за намаляване на административната тежест; Нов закон за съдебната експертиза (за вещите лица); Приемане на проект на закон за детското правосъдие; Изменения във вещните закони – приемане на мерки за преодоляване на имотните измами.  ГЕРБ ще въвежда тримесечни доклади на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС пред Народното събрание в това число и за политиката за борба с корупцията, организираната и битовата престъпност и други въпроси от висок обществен интерес. 

18-годишен държи дрога в дома си в Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6049158

18-годишен държи дрога в дома си в Плевен
18-годишен плевенчанин попадна в ареста за денонощие, след като полицията иззе наркотици от дома му в четвъртък следобед. При претърсване на квартирата му криминалистите намерили 2 полиетиленови плика с 30 грама марихуана, ппластмасова кутия с кафяви семена, 500 мл колба с бяло кристално вещество и 3 електронни везни.

Пантелеев кани

//dariknews.bg/regioni/burgas/panteleev-kani-2002650

25 години след премиерата на първата си стихосбирка "Малка, тъжна, нежна, грешна" на сцената на Драматичен театър "Адриана Будевска", големият актьор, поет, режисьор и мим Пейо Пантелеев  ще представи на същото място новата си лирична книга "Девет бала любов".

"Стихосбирката е написана на един дъх, само за около седмица, а всъщност замисляна и преживявана в продължение на четвърт век",  разказва артистът. 

"Девет бала любов" ще бъде представена с лиричен музикално-поетичен спектакъл, с  участието на бургаските изпълнители Галя Ичеренска, Пени Ставрева, Краси Кралева, дует "Бургас", Бончо Гроздев, Георги Милтиядов и Чавдар Селвелиев. Те ще претворят любовните стихове на Пейо Пантелеев в песни. Водещи на  спектакъла ще са актьорите Невена Николова и Николай Стоименов.

Музикално-поетичният спектакъл "Девет бала любов" ще се проведе в ДТ "Адриана Будевска на 12 февруари от 18:00 часа при вход свободен.

Спектакълът се организира със съдействието на Община Бургас.

Полицията с информационна кампания сред гражданите

//dariknews.bg/regioni/dobrich/policiiata-s-informacionna-kampaniia-sred-grazhdanite-2002658

Инициативата е в изпълнение на разпореждане на министъра на вътрешните работи Пламен Узунов

Турция поиска от 16 държави, сред които България да екстрадират привърженици на Гюлен

//dariknews.bg/novini/sviat/turciia-poiska-ot-16-dyrzhavi-sred-koito-bylgariia-da-ekstradirat-privyrzhenici-na-giulen-2002652

Турското министерство на правосъдието е поискало екстрадирането на 28 души от 16 държави, включително и България, обвинени в това, че са членове на мрежата от последователи на проповедника Фетхулах Гюлен.

Това съобщават турски високопоставени съдебни източници, посочвайки, че в тази бройка влиза и самият Гюлен. Според турските власти той е основният организатор на опита за преврат в Турция от 15 юли. При избухналите тогава сблъсъци загинаха 248 души, а други 2200 бяха ранени.

Съдът в Германия ще решава да върне ли хората на Гюлен в Турция


Без да споменават имената на издирваните, съдебните източници посочват пред Анадолската агенция, че правосъдното министерство е изпратило общо 31 молби за екстрадиране от миналия юли досега. Освен България, други страни, до които са подадени такива искания, са Мозамбик, Казахстан, Румъния, Белгия, Босна и Херцеговина, Бразилия, Мароко, Южна Африка, Холандия, Киргизстан, Полша и признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Миналият септември Турция се обърна и към Германия, с молба да открие, арестува и екстрадира бившите прокурори Закария Йоз и Челал Кара, които напускат Турция през 2013 г. Предполага се, че двамата все още са на територията на Германия.

Гюлен: Не съм отговорен за смъртта на руския посланик


Анкара се обърна и към Гърция с искане за връщането в страната на осем турски граждани, които бягат след преврата през юли.

Турските власти вече са се обърнали и с официална молба и до САЩ във връзка с екстрадирането на самия Гюлен, който живее в Пенсилвания от 1999 г

Нови наредби за прием и за водене на регистър на детските градини действат в Община Г.Оряховица

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/novi-naredbi-za-priem-i-za-vodene-na-registyr-na-detskite-gradini-dejstvat-v-obshtina-g.oriahovica-2002656

Нова наредба за прием в общинските детски градини прие Общинският съвет в Горна Оряховица. Тя определя реда и условията за прием на деца в детските градини на територията на Общината. Нормативният документ е съгласно закона за предучилищното и училищно образование и Наредба №5 за предучилищното образование и обхваща процесите по кандидатстване, класиране, записване, отписване и преместване на деца от детските градини. Описани са и необходимите документи за кандидатстване, както и обстоятелствата, които дават  предимство при прием.

Общинският съвет прие  и наредба за водене на регистър на общинските детски градини и центрове за подкрепа за личностно развитие на територията на Община Горна Оряховица. В нея се определят обстоятелствата, които подлежат на вписване в регистъра, както и условията и реда за водене, поддържане и достъп до него. Регистърът е публичен и се поддържа от Община Горна Оряховица. На вписване в него подлежат всички детски градини и центрове за подкрепа за личностно развитие, които са на територията на Общината.

 

ППМГ и СУ“Христо Ботев“ – с по две титли в турнира по бадминтон от Ученически игри 2017

//dariknews.bg/regioni/razgrad/ppmg-i-suhristo-botev-s-po-dve-titli-v-turnira-po-badminton-ot-uchenicheski-igri-2017-2002657

Две училища спечелиха по две титли в общинския турнир по бадминтон от Ученически игри 2017 днес. Оспорваните срещи се играха в спортна зала „Лудогорец“ в Разград.
При най-малките момичета – 5-7 клас - победител е тимът на СУ“Христо Ботев“, на второ място е отборът на ОУ“Васил Левски“, а на трето – ОУ“Н.Й.Вапцаров“. За най-добър състезател бе обявена Гергана Петрова.
При момчетата от същата възрастова група без конкуренция бе тимът на ОУ“Отец Паисий“, а за най-добър състезател бе обявен Енис Керимов.
Тимът на ППМГ“Акад. Н. Обрешков“ спечели при девойки 8-10 клас, втори остана отборът на СУ“Христо Ботев“. Купата за най-добра състезателка получи Невена Ненкова.
При юноши 8-10 клас на първо място се класира отборът на СУ“Христо Ботев“, а втори остана тимът на ППМГ“Акад. Н.Обрешков“. За най-добър състезател бе обявен Теодор Руменов.
При девойките 11-12 клас победи отборът на ППМГ“Акад. Н.Обрешков“, а втори остана тимът на ПГССХВТ“Ангел Кънчев“. За най-добра състезателка бе обявена Даниела Данкова. 

Студенти от специалност „Публична администрация“ посетиха ОИЦ-Габрово

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/studenti-ot-specialnost-publichna-administraciia-posetiha-oic-gabrovo-2002659

В началото на седмицата офиса на ОИЦ – Габрово посетиха студенти от специалност „Публична администрация“ на Технически университет – Габрово.

„Разказахме им за работата в администрацията. Запознахме ги с дейността на мрежата от Областни информационни центрове. Разяснихме им повече за оперативните програми и актуални и предстоящи възможности за европейско финансиране на студенти и млади хора.

Представихме им системата ИСУН 2020, която е в основата на кандидатстването с проектни предложения през този програмен период и не пропуснахме да ги информираме за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г.

Надяваме се, че сме им били полезни и им желаем успешно завършване и още по-успешна реализация в сферата на публичната администрация!“, споделиха от ОИЦ – Габрово.

Новият областен управител на Ловеч прие поста

//dariknews.bg/regioni/pleven/noviiat-oblasten-upravitel-na-lovech-prie-posta-2002661

Новият областен управител на Ловеч Пенка Николова прие поста от досегашната губернаторка Ирина Митева. За това информират от пресцентъра на областната администрация. Двете разговаряха на четири очи, а после се срещнаха и екипа на администрацията.
Митева благодари на хората, с които е работила, като подчерта, че в администрацията е свършена много работа. „Областният управител е като президента, но няма само представителни функции. Областният управител взема еднолично решенията, както и носи отговорността. Всички тези хора ще бъдат във ваша помощ, но отговорността ще я носите вие”, каза в обръщението си към новоизбраната губернаторка Митева.
 
„Познавам екипа на областна администрация, с много от вас сме работили по различни проекти или други дейности, нямам нагласа да правя промени в екипа, знам, че всички могат и се справят добре. За мен на първо място е организирането и доброто протичане на изборите. Считам, че не би трябвало да се усети и това, че има някакви промени от хората в областта - трябва да се спазват всички поети ангажименти, дати, срокове и работата да продължи”, обърна се към служителите на администрацията Пенка Николова и изрази надежда за успешна съвместна работа.
Новоназначеният и освободеният областен и екипът си пожелаха да се съхрани стабилността в област Ловеч, да няма природни бедствия и тежки пътни произшествия.
 
Екипът на администрацията се представи пред Николова и декларира готовност за добра работа.
Цветя на двете дами поднесе дългогодишният служител на администрацията и главен секретар в момента Константин Карловски. 
 

Съдът отмени решението на ЦИК за референдума

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sydyt-otmeni-reshenieto-na-cik-za-referenduma-2002649

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия за референдума. Решението на тричленния състав не е окончателно.
 
Според съда броят на гражданите с избирателни права не е оспорен, но ЦИК неправилно е определил броя на участвалите в гласуването, защото са отчетени само броя на намерените в кутиите за гласуването пликове 3 488 588.

Мая Манолова: Любопитна е хипотезата, ако ВАС направи референдума задължителен

 
Вместо това съдът отчита, че липсата на плик може да се дължи на различни причини. Така и според заключението на вещите лица, в решението на ЦИК броят на участвалите в гласуването граждани следва да бъде 3 489 080.
 
За да бъдат приети за задължителни резултатите от референдума трябваше да има поне 3 500 585 действителни бюлетини.

Омбудсманът: След референдума депутатите са длъжни да приемат промените в Изборния кодекс

 
Съдът изцяло се основава на резултатите от съдебна математико-статистическа експертиза, която дори получи допълнителен срок от десет работни дни за изготвяне на експертизата.
 
Решението на тричленния състав на ВАС подлежи на обжалване с касационна жалба в 14 дневен срок.

Марк Зукърбърг изпробва виртуалната реалност на Фейсбук

http://www.mediapool.bg/mark-zukarbarg-izprobva-virtualnata-realnost-na-feisbuk-news259996.html

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг тества нов контролер за шлема "Окюлос" (Oculus) в лабораторията на компанията в Редмънд, щата Вашингтон, пише онлайн изданието "Тек Крънч". Новият контролер прилича на обикновена ръкавица и е създаден за използване с "виртуална" и "добавена" реалност технологии чрез шлема "Рифт" (Rift). "Работим по нови начини, чрез които да усещате виртуалната и добавената реалност посредством ръцете си. Носейки тези ръкавици, можете да рисувате, да пишете по виртуална клавиатура и даже да изстрелвате паяжини като Човека-паяк. Това последното го правя в момента", описа преживяването Зукърбърг в личния си профил: Сензори следят движението на ръкавиците в пространството и предават безжичния сигнал към очилата, които на свой ред създават или добавят към нашата реалност обекти, действия и накратко – цял един нов свят. Във видеото е демонстриран принципът на работа на "виртуалните ръкавици":

Задържаха 16-годишно момиче за подготовка на терористичен акт

https://www.actualno.com/europe/zadyrjaha-16-godishno-momiche-za-podgotovka-na-teroristichen-akt-news_593077.html

Четирима души, включително и момиче на 16 години, са арестувани при акция на силите за борба с тероризма в град Монпелие, Южна Франция. Те са заподозрени в подготвяне на терористична атака, съобщава полицейски източник. „Предотвратена е атака“, посочва източникът, допъ

Входът с пръстов отпечатък в болницата отпада

http://www.mediapool.bg/vhodat-s-prastov-otpechatak-v-bolnitsata-otpada-news259995.html

Всички страни, засегнати от въвеждането на пръстовия отпечатък като вход за болницата, са се обединили около становището, че този механизъм не носи икономическа изгода и трябва да отпадне, но все пак ще се изчака окончателното решение на съда, което трябва да бъде взето на 16 март. Това стана в петък на среща на здравния министър Илко Семерджиев с представители на Здравната каса, Министерския съвет, Националното сдружение на частните болници, Център за защита правата в здравеопазването и федерация "Български пациентски форум". Пръстовият идентификатор бе въведен от предишния здравен министър Петър Москов с цел ограничаване на измамите с приетите в здравните заведения пациенти. Той отчете намаляване на разходите за хоспитализации, но системата бе оспорена от наследника му Илко Семерджиев, който смята да въведе електронна здравна карта за постъпване в болница. Тази система за достъп до лечение бе оспорена и през ноември 2-16 г. тричленен състав на Върховния административен съд обяви разпоредбата на Москов за въвеждането й за нещожна. Петчленен състав обаче я възстанови в началото на този месец до окончателно произнасяне по казуса. Семерджиев отново повтори тезата си, че въвеждането на пръстовата идентификация не е икономически оправдано и тя трябва да бъде заменена с електронна здравна карта. Икономическият ефект от въвеждането на пръстовия идентификатор от 1 ноември миналата година е нулев, каза пред журналисти управителят на НЗОК Глинка Комитов. Няма отрицателен ефект, но не са намалели хоспитализациите, допълни той, но призна, че срокът от въвеждането на идентификатора досега е малък и трябва да се изчака поне 6 месеца, за да се оцени адекватно ефектът. Комитов разказа още, че в 12 на сто от случаите на регистрация с пръстов идентификатор се налага повторен отпечатък, тъй като онкоболните например имат нарушен рисунък на пръстите си заради химиотерапията, на която са подложени. Придружителите на деца не винаги са едни и същи и се налага пререгистрация в системата, посочи още той. Становището на НЗОК за отмяна или не на идентификатора е да се изчака решението на съда, допълни Комитов. Представителите на пациентските организации, на Центъра за защита на правата в здравеопазването, на Сдружението на частните болници също изразиха мнение, че трябва да се изчака окончателното решение на съда. Всички обаче смятат, че няма икономическа полза от въвеждането на идентификатора. Според пациентските организации Министерският съвет може веднага да отмени наредбата, регламентираща въвеждането на идентификатора.

Спорът за входа с пръстов отпечатък в болницата е решен

http://www.mediapool.bg/sporat-za-vhoda-s-prastov-otpechatak-v-bolnitsata-e-reshen-news259995.html

Всички страни, засегнати от въвеждането на пръстовия отпечатък като вход за болницата, са се обединили около становището, че този механизъм не носи икономическа изгода и трябва да отпадне, но все пак ще се изчака окончателното решение на съда, което трябва да бъде взето на 16 март. Това стана в петък на среща на здравния министър Илко Семерджиев с представители на Здравната каса, Министерския съвет, Националното сдружение на частните болници, Център за защита правата в здравеопазването и федерация "Български пациентски форум". Пръстовият идентификатор бе въведен от предишния здравен министър Петър Москов с цел ограничаване на измамите с приетите в здравните заведения пациенти. Той отчете намаляване на разходите за хоспитализации, но системата бе оспорена от наследника му Илко Семерджиев, който смята да въведе електронна здравна карта за постъпване в болница. Тази система за достъп до лечение бе оспорена и през ноември 2-16 г. тричленен състав на Върховния административен съд обяви разпоредбата на Москов за въвеждането й за нещожна. Петчленен състав обаче я възстанови в началото на този месец до окончателно произнасяне по казуса. Семерджиев отново повтори тезата си, че въвеждането на пръстовата идентификация не е икономически оправдано и тя трябва да бъде заменена с електронна здравна карта. Икономическият ефект от въвеждането на пръстовия идентификатор от 1 ноември миналата година е нулев, каза пред журналисти управителят на НЗОК Глинка Комитов. Няма отрицателен ефект, но не са намалели хоспитализациите, допълни той, но призна, че срокът от въвеждането на идентификатора досега е малък и трябва да се изчака поне 6 месеца, за да се оцени адекватно ефектът. Комитов разказа още, че в 12 на сто от случаите на регистрация с пръстов идентификатор се налага повторен отпечатък, тъй като онкоболните например имат нарушен рисунък на пръстите си заради химиотерапията, на която са подложени. Придружителите на деца не винаги са едни и същи и се налага пререгистрация в системата, посочи още той. Становището на НЗОК за отмяна или не на идентификатора е да се изчака решението на съда, допълни Комитов. Представителите на пациентските организации, на Центъра за защита на правата в здравеопазването, на Сдружението на частните болници също изразиха мнение, че трябва да се изчака окончателното решение на съда. Всички обаче смятат, че няма икономическа полза от въвеждането на идентификатора. Според пациентските организации Министерският съвет може веднага да отмени наредбата, регламентираща въвеждането на идентификатора.

Денков обвини шеф в МОН за проблемите с оперативната програма, поиска му оставката

http://offnews.bg/news/n_1/n_646786.html

Служебният министър на образованието проф. Николай Денков поиска оставката на главния директор на дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" в МОН Цветана Герджикова. В изявление пред медиите днес той я обвини, че "носи пряка отговорност" за част от проблемите с Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Изявлението бе направено във връзка с предварително писмо на Европейската комисия до МОН по повод одита на оперативната програма, извършен в периода 24-28 октомври 2016 г. За неговото съдържание съобщи пресцентърът на министерството. ЕК предупреждава за сериозни проблеми, свързани както със структурирането, със системите на управление и контрол на програмата, така и с проведените конкурсни сесии. Цветана Герджикова обаче е назначена за главен директор на дирекцията след извършването на одита и не я е управлявала по времето на одитирания период - от старта на програмата до октомври 2016. На практика тя е директор едва от няколко месеца и няма как да е вземала решенията, за които я обвиняват. През одитирания период директор на същата тази дирекция, която управлява програмата, беше Иван Модев. Сега Модев е началник на кабинета на проф. Денков и от МОН не свързват името му с каквито и да било нарушения. Самата оперативна програма пък е дело на настоящия министър, който преди беше зам.-министър в МОН - Николай Денков, припомни тази сутрин пред БНТ бившият министър на образованието Меглена Кунева. Сред констатациите на ЕК, пишат още от МОН, са, че при структурирането на управляващия орган на програмата например няма ясно разделение на функциите на този, който осигурява парите – управляващия орган в структурата на МОН, и на този, който изпълнява проектите – отново част от МОН. По повод писмото министър Денков заяви: "Не съм изненадан от констатациите и критичния тон на писмото. Те са логично следствие от начина, по който беше управлявана програмата през последната година. Още през април миналата година предупредих публично, че промяната в подхода към оперативната програма ще доведе до проблеми. Не бях чут. Всъщност това беше причината да подам оставка като заместник-министър в МОН". Той допълни, че, заедно с ЕК и съгласувано с екипа на вицепремиера по европейските фондове, се подготвя план за действие за разрешаване на тези проблеми в най-кратък срок. "Трябва да се има предвид обаче, че някои от решенията ще изискват по-дълъг хоризонт от мандата на служебното правителство, независимо кой ще е следващият министър", каза още Денков.

Даниел Панов награди собственици на ремонтирани старинни къщи в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6049094

Даниел Панов награди собственици на 
ремонтирани старинни къщи в ТърновоКметът предупреди за солени глоби при нехайство към рушащи се културни паметници Собствениците на първите 10 реставрирани къщи паметници в стария град получиха старопрестолни грамоти от кмета на Велико Търново Даниел Панов. На специална среща той благодари за грижата към вековните сгради, които дават облика на старопрестолния град.

7 въпроса за секса, които ви е срам да зададете

https://www.actualno.com/curious/7-vyprosa-za-seksa-koito-vi-e-sram-da-zadadete-news_593030.html

Има въпроси за секса, които понякога ни е неудобно да задаваме. След определена възраст неудобството изчезва, но докато стигнете до там, ви предлагаме 7 отговора на неудобни въпроси за секса. 1. Какво става, когато погълнете сперма? "Естественият секрет и няма проблем да бъд

Меркел настоява Еврозоната да остане единна

http://www.moreto.net/novini.php?n=343715

Eврозоната трябва да остане единен блок, затова нейните страни членки трябва да изпълняват съвместните задължения, заяви германската канцлерка Ангела Меркел. „Според мен не може да се говори за две скорости на Еврозоната. Еврозоната трябва да остане единна“, посочи тя.

В Пловдив пиха кафе на толерантността (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6049107

В Пловдив пиха кафе на толерантността (снимки)Кафе на толерантността в Джумая джамия пиха турският посланик Сюлейман Гьокче, генералният консул в Пловдив Хюсеин Ергани, главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, председателят на общинския съвет Савина Петкова, зам. кметът Георги Маринов, представители на различи вероизповедания и др. гости. Поводът е три години от погрома на мюсюлманския храм - 14

Учените по право и съдебната власт

http://www.cross.bg/vlast-kandidati-sudebnata-1534277.html

/КРОСС/ Сега само депутати номинират кандидати за политическата квота в съвета Съдебната власт в България има проблем с доверието на гражданите. Това е обективен факт, причините за който са различни. Нуждаме се от мостове между третата власт и обществото, чрез които съдебната система да даде повече прозрачност и отчетност за своята работа, а обществото да научи и разбере обективните проблеми, но и успехите на тази система. Става дума за солидни, добре обмислени и предвидени в закон правни механизми. Крайният резултат от тях би следвало да бъде отваряне на съдебната власт и положителна промяна в обществените нагласи към нея. Един от тях е включване на академичната общност като самостоятелен субект в процеса на номиниране на кандидати за членове на Висшия съдебен съвет. За целта е необходимо изменение на Закона за съдебната власт, което да предвиди право на академичната общност да предлага определен брой кандидати за 11-членната квота на Народното събрание в състава на съвета. За тази промяна не се налага изменение в основния закон, доколкото чл.130, ал.3, изр. второ от Конституцията не определя процедурата за избор на членове на ВСС, а препраща към реда, предвиден в закон. Според действащия закон само народни представители могат да предлагат кандидати за т.нар. „политическа" квота на ВСС

Ердоган ратифицира проекта с конституционни изменения за президентска република

http://www.mediapool.bg/erdogan-ratifitsira-proekta-s-konstitutsionni-izmeneniya-za-prezidentska-republika-news259994.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ратифицира проекта с конституционни изменения, което открива пътят за поставянето им на референдум в Турция през април, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Турският парламент одобри на 21 януари пакета с поправки, който, ако бъде приет на всенародно допитване през пролетта, ще доведе до драматични промени в политическата система на Турция. Пакетът, който съдържа общо 18 члена, ще постави в ръцете на президента широки изпълнителни правомощия. След като текстът бъде публикуван в турския държавен вестник, ще започне да тече 60-дневен срок. В първия неделен ден след изтичането му ще се състои и референдумът по промените. Пакетът с конституционни изменения бе одобрен с подкрепата на крайнодясната Партия на националистическото действие на Девлет Бахчели. Другите две опозиционни сили са против промените, опасявайки се, че те ще съсредоточат твърде много власт в ръцете на президента и ще нарушат принципа за разделение на властите.

Наръчник за футболни фенове: Как да гледаме мача на живо, когато нямаме билет

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/10/2915721_naruchnik_za_futbolni_fenove_kak_da_gledame_macha_na/?ref=rss


Нямаш билет, а отборът на сърцето ти играе? Няма проблем! Страстта и изобретателността на най-запалените фенове на футбола достигат нови висоти, което добавя колорит към играта.

В сряда италианец се е опитал да заблуди медицинския персонал на болница в Кротоне, че е болен, за да може да бъде хоспитализиран и да наблюдава мача между местния тим и неговия любим "Ювентус". Причината? Болницата се издига от едната страна на стадиона, от която от прозорците се вижда целият терен.
...

България все още не покрива всички изисквания за безвизов режим със САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6049106

България все още не покрива всички изисквания за безвизов режим със САЩБългария все още не покрива всички изисквания за безвизов режим със Съединените щати, заяви генералният консул на страната в София Кейт Макгиъри, цитиран от БНР. "Повечето българи получават визи. Най-голямата пречка е това, че броят на отказите е 14 процента, докато според американските закони, този процент трябва да е по-малко от 3 процента",

Шефът на ЦРУ и турският премиер обсъдиха по-тясно сътрудничество срещу тероризма

http://www.mediapool.bg/shefat-na-tsru-i-turskiyat-premier-obsadiha-po-tyasno-satrudnichestvo-sreshtu-terorizma-news259993.html

Турският премиер Бинали Йълдъръм е разговарял с директора на ЦРУ Майк Помпейо, като двамата са се договорили за по-тясно сътрудничество в борбата с тероризма и организираната престъпност, предаде Асошиейтед прес в петък. Йълдъръм е повторил, че Турция очаква американска подкрепа в борбата срещу движението на базирания в САЩ ислямски проповедник Фетхулах Гюлен, в т.ч. неговата екстрадиция, заяви офисът на турския премиер. Гюлен отхвърля обвиненията на Анкара, че е замесен в опита за преврат в Турция през юли. Помпейо пристигна в Турция вчера на първото си презокеанско посещение след встъпването си в длъжност. Той разговаря с президента Реджеп Тайип Ердоган и със своя турски колега - шефът на МИТ Хакан Фидан - за борбата срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Софийската община: "Дондуков" и "Царя" да станат еднопосочни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6049108

Софийската община: "Дондуков" и "Царя" да станат еднопосочни"Дондуков" (от "Васил Левски" до "Цар Освободител") и "Цар Освободител" (от президентството до БАН) може да станат еднопосочни - първият в посока към "Люлин", вторият - към Ректората. Това съобщи зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев. Обществени обсъждания ще направи Столичната община, преди да реши дали да направи мащабната

Плановете за данъчна реформа в САЩ оскъпиха долара

http://www.investor.bg/analizi/9/a/planovete-za-danychna-reforma-v-sasht-oskypiha-dolara-233777/

Според Тръмп условията, който ще бъдат представени на бизнеса, ще бъдат „феноменални“

Цвети Стоянова показа снимки по бански, пак е в Дубай (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6049091

Цвети Стоянова показа снимки по бански, пак е в Дубай (Галерия)Световната шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика Цветелина Стоянова се чувства все по-добре. Възстановяването на грацията върви по план и тя отново радва феновете си в социалните мрежи със снимки от различни дестинации. В момента Цвети е в Дубай, където си почива и тренира едновременно. Тя публикува снимка в Инстаграм,

Марин льо Пен - катастрофа за Франция и Европа

https://vesti.bg/sviat/evropa/marin-lio-pen-katastrofa-za-franciia-i-evropa-6065308

Очаква се лидерът на крайнодясната партия „Национален фронт“ да спечели на първия тур на президентските избори

Просветният министър призна за проблеми с програмата за наука и образование

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/prosvetniiat-ministyr-prizna-za-problemi-s-programata-za-nauka-i-obrazovanie-233768/

Николай Денков очаква оставката на ръководителя на управляващия орган на ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"

Задържаха телефоненен измамник в Стара Загора

http://www.cross.bg/zagora-stara-politziyata-1534276.html

/КРОСС/ Задържан е мъж, участвал в телефонна измама в Стара Загора, съобщиха от полицията. В сектор „Противодействие на икономическата престъпност" към ОДМВР Стара Загора, на 8 февруари т.г. е получено съобщение от служител на банков клон, че 83-годишна жена от град Стара Загора, която е била видимо притеснена, е изтеглила голяма сума пари. При проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия, на същата дата е задържан 55-годишният В. Р., от София, в момент на вземане на сумата от 7100 лева. Възрастната жена хвърлила парите през балкона на жилището си, след като била въведена в заблуждение по телефона, че трябва да помогне на полицията за задържане на измамници. По случая е образувано досъдебно производство. Разследването продължава, уточниха от полицията.

Откриха труп в Шумен

http://www.cross.bg/otkriha-tryp-v-shymen-1534275.html

/КРОСС/ Открит е труп на мъж в къща на улица „Гостивар" в Шумен, предаде Topnovini.bg. Сигнал за случилото се е подаден около 12:00 часа днес. На място са насочени екипи на Спешна помощ, които са констатирали смъртта. В момента се очаква да пристигнат специалисти, които да направят оглед и да бъде изяснена самоличността на жертвата. На мястото на инцидента пристигна началника на РУ - Шумен, Илиян Николов. Съседи разказаха, че мъжът е живеел под наем. По непотвърдена информация, става дума за насилствена смърт. Очаквайте подробности.

За афганистанците и Широка Лъка

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/02/10/2915668_za_afganistancite_i_shiroka_luka/?ref=rss


"Дневник" публикува от блога на Лидия Стайкова, с нейно разрешение, текста й "За афганистанците и Широка Лъка", написан по повод случая в родопското село от тази седмица. Хората там не приеха две момчета от Афганистан от страх, че не знаят какво ще направят. Под заплахи от протести, момчетата бяха преместени.

Бих искала да внеса малко яснота по този казус, който се появи неочаквано за мен и за останалите ми познати, които работят с бежанци. Не бяхме чули и разбрали, че непълнолетни...

Глобиха фирми за некачествено снегопочистване в Стара Загора

http://www.cross.bg/zagora-stara-nepochisteni-1534274.html

/КРОСС/ Санкции на стойност над 33 000 лв. са наложени на фирмите, отговорни за снегопочистването през януари 2017 г., съобщиха от община Стара Загора. Освен, че са глобени, те не са получили заплащане за установеното неизпълнение на възложените им дейности. Санкциите са установени и наложени на основата на съставени протоколи по надлежния ред и не са обжалвани от фирмите. Със сумата от 21 303 лв. е санкционирана почистващата фирма „Грийн партнърс", която отговаря за почистването на снега в областния град. От тях 9 423 лв. са за непочистени улици и обществени територии, 11 380 лв. за непочистени тротоари и 500 лв. за непочистени спирки на градския транспорт. Санкциите са установени от звено „Контрол, екология, чистота" към отдел „Екология" в Община Стара Загора, за отчетния период през м. януари, който е с най-обилни снеговалежи и задържане на снежната покривка за повече от 3 седмици. Освен рутинни проверки инспекторите от звеното са се отзовавали на сигнали на граждани и фирми, подадени на горещия телефон на общината. Глоба в размер на 11 850 лв. е наложена и на фирма Пи Ес Ай, за слабости в почистването на общинската пътна мрежа, съобщиха от общинския отдел „Опазване на обществения ред и управление при кризи".

Двегодишно дете е в тежко състояние след побой

http://www.mediapool.bg/dvegodishno-dete-e-v-tezhko-sastoyanie-sled-poboi-news259992.html

2-годишно момченце е в тежко състояние с опасност за живота след побой. То е настанено в реанимацията на "Пирогов" с тежка черепно-мозъчна травма. Полицията е задържала майката на Васил - жена на 22 години от Ихтиман, съобщи в петък Нова телевизия. Побоят е станал в ромската махала в Ихтиман. Това не е първият случай на малтретиране на детето. Още при самото му раждане през 2015 г. е пребито в болницата в Септември и са отнети родителските права на майката. Момченцето е настанено в приемно семейство. След време обаче социалните служби решават, че жената се е поправила и й връщат детето. Първоначалната информация, която майката дава, е, че то е паднало от леглото си. После обаче признава и показва как го е удряла в стената. Майката е задържана за 72 часа, а в понеделник се очаква съдът се очаква да гледа мярката й за неотклонение.

Френската полиция арестува четирима, готвели атентат

http://offnews.bg/news/n_1/n_646797.html

Френската полиция арестува четирима души в град Монпелие по подозрение, че са готвели терористичен акт, съобщиха френски медии.  Задържаните са на възраст 16, 20, 26 и 33 години.  Те са заловени след покупка на ацетон, който може да се използва за направата на бомба.  По непотвърдена информация арестуваните подготвяли атентат в Париж.  При обиските е открит експлозив домашно производство, ацетон, кислородна вода, спринцовки и защитни ръкавици.  След атентатите през последните години във Франция е въведено извънредно положение заради оставаща в сила терористична заплаха.  В началото на февруари мъж нападна с мачете военни до Лувъра, крещейки "Аллах акбар".  Нападателят беше тежко прострелян, а военен беше леко ранен. 

Майката на подхвърленото бебе до Автогарата във Варна с още 8 деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=343712

Жената, която подхвърли бебето си в жилищен вход близо до Автогарата във Варна през юни миналата година, има още осем деца. Тя не се грижи за никое от хлапетата, а всяко от тях е от различен баща, научи Moreto.net. По информация на директора на местния Отдел за закрила на детето, Анна Конукова, шест от братчетата и сестричетата на Енчо, който би трябвало да навърши годинка, са осиновени.

Празник на шоколада в община Своге

http://www.cross.bg/svoge-shokolada-grad-1534273.html

/КРОСС/ За втора поредна година професионалната гимназия „Велизар Пеев" в град Своге организира днес специален ден, посветен на шоколада. Учениците от гимназията в планинския град в Софийска област ще зарадват своите съграждани с шоколадови изделия, които сами са изработили и ще представят уменията си в това изкуство. Националната браншова организация за електрическа мобилност ИКЕМ, също ще се включи в деня, посветен на шоколада в община Своге, с демонстрация на електромобил. Град Своге не е избран случайно от тази браншова организация - от тази есен ще стартира приема на ученици в специалността „Електромобили" в гимнация „Велизар Пеев" в града. Събитието ще се проведе днес от 12:00 до 18:00 часа в сградата на училището.

Индустриалното производство във Великобритания изпраща 2016 г. с 1,2% ръст

http://www.investor.bg/novini/130/a/industrialnoto-proizvodstvo-vyv-velikobritaniia-izprashta-2016-g-s-12-ryst-233767/

Промишленото производство, което съставлява по-голямата част от индустриалното производство като цяло, се повишава с 2,1% на месечна база през декември

Защо "Да, България" се коалира със "Зелените" и ДЕОС

http://offnews.bg/news/n_1/n_646796.html

Любомир Авджийски е правен анализатор, блогър и член на Изпълнителния съвет на "Да, България". Текстът е публикуван в блога му със заглавие "Към десните и консервативните сред моите приятели" . Авторът обяснява защо формацията реши да откаже коалиция на Радан Кънев, но се коалира с ДЕОС и "Зелените", както и кои каузи на коалиционните партньори умишлено няма да бъдат в дневния ред на "Да, България". Публикуваме материала с разрешението на автора. Заглавието е на редакцията. Относно натиска за политическа коалиция На 26 януари Националният съвет на "Да, България" с огромно мнозинство реши да се явим на изборите самостоятелно или в коалиция с името „Да, България“. Решението бе мотивирано според мен със силни аргументи, всеки от тях достатъчен, за да поемем по този път. – На първо място – за нас бе очевидно, че се ражда нова общност и вълна, която не може да бъде рамкирана в понятието „традиционна десница“ още по-малко пък да се влее в „надпартийна платформа“ наследник на РБ. Онези 1200 учредители, които пътуваха от цялата страна на 7 януари при – 20 градуса, не дойдоха, за да се „влеят“. Отказваме да се борим за половината от наследството на РБ(6%). Не ни вкарвайте в такива кутийки.  – социологическите проучвания показаха ясно, че "Да, България" има по-голямо обществено доверие, ако се яви самостоятелно, отколкото при политическа коалиция. Нещо повече – при явяване със своя идентичност, този потенциал може и се увеличава, в обратния случай – не. – Коалицията бе поискана през медиите с предварително определен формат и име. – Подкрепата на 20 000 българи, които се подписаха за 12 часа и изпратиха подписи от цялата страна е доказателство, че посоката на "Да, България" е правилна. За „дясното“ и „лявото“ Решихме умишлено да не се нареждаме под етикетите „десни“ или „леви“. Етикетирането щеше да означава да се наредим на опашката до ГЕРБ (с обещания за 300лв. пенсии и 1500 средни заплати), РБ и др. или зад още по-немислимото – БСП, АБВ. Лявото и дясното не са празни понятия, но в българския контекст като думи не струват нищо. Напротив – играта с тези термини отблъсква огромна част от българското общество, а каузата, която сме си поставили е обща. Вместо това предпочетохме по-честния според нас вариант – хората да се ориентират по същността,  по посланията, по платформата, по лицата. Да, много хора все още не могат да ни „сметнат“, което ги изнервя, кара ги да мислят и да изпитват несигурност. Етикетът „дясно“ би ги успокоил, дори и използващите го да нямат нищо дясно в програмите си. Да, България няма да ви даде този етикет. Ще трябва да прочетете, да помислите и да решите. Икономическата политика Заявихме ясно, че икономическата ни политика ще бъде насочена към облекчаване на предприемачеството и бизнеса, намаляване на административната тежест и електронното управление. Което по международни стандарти е „дясна“ политика. Но от друга страна по отношение на културата и образованието имаме и солидарни идеи и мерки. За лустрацията Заявихме ясно, че сме за лустрация и записахме в устава си, че членове на "Да, България" не могат да са агенти и служители на ДС, както и хора, които са били ръководители на национални и регионални органи на БКП. За членове на органите се изисква изрично удостоверение. Същото важи и за кандидат-депутатите. В правилни моменти(в програмата и в предизборната кампания) ще имаме конкретни позиции и предложения по темата лустрация. Относно коалиция „Да, България“ със Зелените и ДЕОС След като самостоятелната ни регистрация беше спъната, пред нас остана алтернативния вариант – явяванe с коалиция под името и идентичността на "Да, България". Имахме предложения от около 10 партии, които нямат парламентарно представителство. При обмислянето и дискутирането целта беше да съберем една либерална и една определяща се за дясна партия, за да избегнем етикетите и спекулациите. Не намерихме „дясна“ формация, която да няма негативен багаж от миналото – колаборации с ГЕРБ, обединения и разделения в дясно, агенти и т.н. Избрахме "Зелените" и ДЕОС като партии, които не са участвали във властта, нямат политически багаж, имат ясно изразена позиция за борба с корупционния модел и декларират, че ще насочим усилията си към облекчаване на бизнеса. Помията, която кафявите медии изливат по "Зелените" остана на заден план, защото ние самите знаем какво е да те атакуват същите медии ежедневно. Относно либералното и консерватизма За онези, които се интересуват – имаме ясно споразумение между коалиционните партньори „Да, България“ да не бъде използвана по теми, които не са част от каузата ни и биха разделили общността и обществото като цяло. Целта е обединение на цялото обществото срещу модела „КОЙ“, а не разединение. Темите, по-които "Да, България" не може да бъде използвана са – предефиниране на институцията на брака, легализация на марихуаната и др. Относно сексуалната ориентация – нека за първи и последен път да кажа, че никой от нас няма нито правото, нито желанието да се занимава с тези лични въпроси. Бих дал живота си, за правото на избор, включително и на сексуална ориентация. Няма да влизам в подробности тук относно същността на християнските ценности. Само ще кажа, че те нямат нищо общо с мразене на различните. Докато общността на "Да, България" има основното влияние върху процесите, (предвид ресурсите и енергията, които генерираме), докато споразумението бъде спазвано и докато "Да, България" е чиста от корупционни схеми, аз ще продължа да бъда активен в каузата, защото вярвам. Нещо повече, ще работя с радост с моите дългогодишни приятели от "Зелените" и ДЕОС, както и с всички останали либерални и консервативни формации. Призовавам и теб.

Съперникът на Григор Димитров напълни търбуха

http://offnews.bg/news/n_1/n_646799.html

Съперникът на Григор Димитров в днешния 1/4-финал на турнира от АТР в София Виктор Троицки навърши 31 години. Роденият на 10 февруари 1986 година тенисист и първата ни ракета ще излязат на корта в "Арена Армеец" не по-рано от 18 часа. От сутринта Троицки е залят с поздрави от феновете си, а любимата му съпруга Александра Джорджевич го изненада с шоколадова торта, гарнирана с явно любимите му десертчета, които обича да похапва. "Благодаря на всички за хубавите пожелания и специално на най-хубавата съпруга за най-хубавата торта", написа Троицки, който ще получи пожелания от Григор, но след мача. 3 banke...Uff!Hvala svima na lepim cestitkama!Dobio sam najbolju tortu ikada od moje najlepse devojke!Hvala ljubavi pic.twitter.com/ZbVbLWBgnp — Viktor Troicki (@troicki_viktor) 10 февруари 2016 г.

ГЕРБ публикува програмата си: 1500 лева средна заплата, пенсиите се индексират

https://www.24chasa.bg/novini/article/6049080

ГЕРБ публикува програмата си: 1500 лева средна заплата, пенсиите се индексиратСкъпи приятели, днес публикувахме на сайта на ГЕРБ (www.gerb.bg) Политическата програма на партията за предстоящите избори и новия управленски мандат, това написа Цветан Цветанов в личния си профил във фейсбук. И продължава: Всеки от вас може да се запознае с документа и в следващите 10 дни да дава предложения или коментари на имейл:

181 български домакинства са теглили кредит от над 1 милион

http://www.cross.bg/spryamo-zaemite-kraya-1534272.html

/КРОСС/ Бум на кредитите между 500 хил. лв. и 1 млн. лв., както и за над 1 млн. лв. отчитат от Българска народна банка (БНБ). По данни на банковата институция в края на 2016 г. общо 181 български домакинства* дължат на търговските банки по над 1 млн. лв. Ниските лихви се явяват основна причина за смелите заеми. Ръстът спрямо тримесечие по-рано (30 септември 2016 г.) е от 74 броя, а за последните 12 месеца са отчита 108% нараства, или от 94 кредита. Средната стойност на заемите на т. нар. кредитни милионери днес възлиза на 1.74 млн. лв. спрямо 1.811 млн. лв. за в края на 2015 г. Повишението при заемите от 500 хил. лв. до 1 млн. лв. е от 51.7 на сто в последните 12 месеца. Днес общият им брой вече е 584, или с 199 повече спрямо предходния период. Общо 22 941 пък са кредитите у нас за суми над 100 хил. лева, или с 1051 повече спрямо 31 декември 2015 г., когато са възлизали на 21 890. Тендецията от последната година е българите масово да връщат, т.е. изплащат заемите си за суми от 1000 до 2500 лв., както и тези от 2500 до 5000 лв. Средната стойност на задълженията на всички българи днес е 7113 лв. срещу 6934 лв. за в края на 2015 г. *Сектор Домакинства и НТООД включва физически лица, самостоятелни предприемачи (в т.ч. еднолични търговци и самонаети лица) и нетърговски организации, обслужващи домакинствата (НТООД)

Осъден за каналджийство заловен при опит да напусне страната с фалшив документ

http://www.mediapool.bg/osaden-za-kanaldzhiystvo-zaloven-pri-opit-da-napusne-stranata-s-falshiv-dokument-news259991.html

Гранични полицаи задържаха осъден за каналджийство при опит да напусне страната с фалшив документ, информира МВР. 36-годишният се опитал да премине в Сърбия с фалшива българска лична карта, макар да бил в отпуск от Централния софийски затвор, където изтърпява присъда за трафик на мигранти през българо-сръбската граница. Той е осъден ефективно за това, че в края на 2015 г. е задържан в района на село Калотина с 6 афганистанци, които превозвал към границата. На ГКПП Калотина граничните полицаи открили в турски товарен автомобил 5 мъже без документи, представящи се за пакистанци. Нелегалните имигранти са задържани за 72 часа в следствения арест.

Кредиторите и Атина в опит да излязат от патовата ситуация

http://www.investor.bg/evropa/334/a/kreditorite-i-atina-v-opit-da-izliazat-ot-patovata-situaciia-233760/

Сянката на Grexit отново се появи над Гърция, а докладът на МВФ не може да намали напрежението

Балканска асоциация ще разрешава спорове чрез медиатори

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/balkanska-asociaciia-shte-razreshava-sporove-chrez-mediatori-233771/

В девет страни на Балканите разрешаването на национални и трансгранични конфликти може да става извън съда, посочи Петя Мургова

Конрад Шимански: Замразяването на полския глас в ЕС е невъзможно

http://www.moreto.net/novini.php?n=343711

Вицепрезидентът на ЕК Юрки Катайнен заплаши Полша, че Европейският съюз ще замрази правото й на глас, ако тя не спазва върховенството на закона. „Невъзможен сценарий”. Така заместник-министърът на външните работи на Полша Конрад Шимански нарече скорошните заплахи на вицепрезидента на Европейската комисия Юрки Катайнен, че Европейският съюз ще замрази правото на глас на Полша, ако тя не спазва върховенството на закона.

До 2 години всички адвокатски съвети ще отчитат правната помощ електронно

http://www.cross.bg/pomosht-pravnata-suveti-1534271.html

/КРОСС/ Националното бюро за правна помощ /НБПП/ работи по създаването на единна информационна система за отчитане на правната помощ по електронен път от всички адвокатски съвети. Тя ще бъде внедрена до две години, а финансирането ще дойде по Оперативна програма „Добро управление". Във връзка с обнародването на измененията в Закона за правната помощ, заместник-министърът на правосъдието Валери Тарандов проведе работна среща с ръководството на НБПП, на която бяха очертани задачите в краткосрочен план. Приоритетно ще се работи именно по изграждането на единната информационна система за служебен обмен на информация и електронно отчитане на правната помощ от всички адвокатски съвети. През миналата година подобен пилотен проект във Великотърновския апелативен район показа, че това е добре работещ модел за електронно отчитане и към момента правната помощ в адвокатската колегия в града се извършва по електронен път. На срещата при заместник-министър Тарандов стана ясно още, че вписаните адвокати в Националния регистър за правна помощ към края на 2016 г. са 5 588, като за сравнение през 2015 г. те са били 5 272. През миналата година са били подадени 488 заявления за вписване, заличени са 172 служебни защитници. От Националния телефон за първична правна помощ (070018250) са дадени 2 940 консултации и правни съвети. Ще продължи и създаването на Регионални центрове за консултиране към адвокатските колегии

ГЕРБ плаща таксите за ВУЗ и винетки на семейства с три деца

http://offnews.bg/news/n_1/n_646798.html

Минимална заплата от 650 лева, средна от 1500 лв., увеличаване на всички пенсии с 2,4 на сто през юли и Брутен вътрешен продукт от над 110 млрд. лв. в рамките на мандата, при около 86 млрд. лв. за 2015 г.  Това обещава ГЕРБ в предизборната си програма, която бе публикувана на сайта на партията .  Специално внимание ще обърнем на младежката безработица, както и на изготвяне на работна програма за заетост на граждани на възраст над 50 - 55 години, предвижда социалната политика на ГЕРБ в документа от 50 страници. Помощ при намиране на първа работа на младежите и поемане на таксите за висше образование в семейства с три деца, обещават още от партията на Бойко Борисов.  Въвеждането на тридетния модел става стратегически национален приоритет, пише в програмата на ГЕРБ. За целта ще се стимулира изграждането на ведомствени детски градини, младо семейство при намиране на работа и преместване в друго населено място ще получава еднократна финансова помощ, предвидени са и ваучери за отглеждане на деца, както и поемане на разходи за винетки за семейства с две и три деца.  Очаквайте подробности!

Цвети Стоянова взриви интернет с новите си прическа и стил (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/curious/cveti-stojanova-vzrivi-internet-s-novite-si-pricheska-i-stil-snimki-news_593061.html

Цветелина Стоянова продължава с пълната си промяна след прекратяването на професионалната кариера в художествената гимнастика. Чаровната грация впечатлява с нова визия - по-къса коса, която от известно време е отново с рус цвят. Цвети не спира да радва феновете си в социалните мрежи с постоянно публикуване на нови и нови снимки, като последните от тях са именно с променената прическа. Вижте ослепителната нова визия на Цвети в Sportlive.bg!

Държавата осигури тоалетни за чакащите на "Капитан Андреево", но интересът е малък

https://www.actualno.com/society/dyrjavata-osiguri-toaletni-za-chakashtite-na-kapitan-andreevo-no-interesyt-e-malyk-news_593060.html

Държавата осигури химически тоалетни за шофьорите на тирове, на които често се налага да чакат с часове дори и дни, за да преминат през ГКПП „Капитан Андреево”. След седмица на напрежение, най-после обстановката по границата с Турция се нормализира. Опашката от камион

Цвети Стоянова взриви интернет с новата си прическа и стил (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/curious/cveti-stojanova-vzrivi-internet-s-novata-si-pricheska-i-stil-snimki-news_593061.html

Цветелина Стоянова продължава с пълната си промяна след прекратяването на професионалната кариера в художествената гимнастика. Чаровната грация впечатлява с нова визия - по-къса коса, която от известно време е отново с рус цвят. Цвети не спира да радва феновете си в социалните мрежи с постоянно публикуване на нови и нови снимки, като последните от тях са именно с променената прическа. Вижте ослепителната нова визия на Цвети в Sportlive.bg!

Вижте как Том и Джери се сдобиха с имената си

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vizhte-kak-tom-i-dzheri-se-sdobiha-s-imenata-si-2002633

Прочутите анимационни герои Том и Джери дебютират на малкия екран на днешна дата през 1940 г. По този повод британският в. "Дейли експрес" публикува няколко любопитни факта:

1. При първата си поява рисуваните персонажи се наричат Джаспър и Джинкс.

2. Имената Том и Джери са предложени от аниматора Джон Кар, който печели вътрешен конкурс сред служителите на студио "Метро Голдуин Майър", което продуцира поредицата.

via GIPHY

3. Създателите на Том и Джери - аниматорите Уилям Хана и Джоузеф Барбера, по-късно основават собствено студио, на което телезрителите дължат любими поредици като "Семейство Флинтстоун", "Скуби-Ду", "Мечето Йоги", "Топ Кет", "Смърфовете".

4. Говори се, че въпреки че Барбера е намирал за добра основната идея за котка, преследваща мишка, Хана се е оплаквал, че тя не е особено оригинална.

via GIPHY

5. Оригиналната поредица, продуцирана от "Метро Голдуин Майър" в периода 1940-1958 г., включва 114 кратки анимационни филма. Поредицата печели седем награди "Оскар". Единствената друга анимационна поредица със същия брой отличия е "Глупави симфонии" на "Уолт Дисни".

6. Централните персонажи в британската ситуационна комедия "The Good Life" на Би Би Си, излъчвана между 1975 и 1978 г., се казват Том (Гуд) и Джери (Ледбетър).

via GIPHY

7. Том и Джери се наричат и героите на Пиърс Иган от "Живот в Лондон" (1821). Заради тях по онова време "Да се правиш на Том и Джери" означава склонност към буйно поведение.

8. През 1972 г. в Шарджа - град и емирство в ОАЕ, е издадена серия пощенски марки с ликовете на анимационните Том и Джери.

Вижте още:

Анимационните филмчета от доброто старо време (ВИДЕО/СНИМКИ)


Египет критикува Том и Джери, че разпространява насилие

Малина Николова отчете успешен мандат

//dariknews.bg/regioni/vraca/malina-nikolova-otchete-uspeshen-mandat-2002637

На официална церемония по предаване на поста, досегашният областен управител на врачанска област Малина Николова направи  отчет за свършеното от екипа й през последните две години.

Над 86 млн. лева са осигурените финансови средства от правителството с премиер Бойко Борисов  по значими за регион Враца инвестиционни, инфраструктурни и социални проекти. Малина Николова акцентира върху осигурените средства за инфраструктурни проекти. 46.5 млн. лева са парите  за ремонта на пътя Мездра – Ребърково – Елисейна,  9.7  млн. лева за пътя Борован – Кнежа, 11.4 млн. лева са осигурени за предстоящия ремонт на пътя до Леденика, както и 5 млн. лева за отсечката Враца –Криводол. Координацията и активните  действия между звената на изпълнителната власт за превенция и преодоляване на бедствия, аварии и катастрофи са сред основните приоритети в работата на областната администрация във Враца.  Почистени от дървесна и храстовидна растителност,  наноси от земни маси и тиня са 20 участъка от речни корита извън урбанизираните територии по поречията на реките Скът, Бързина, Огоста и реката в с. Върбица. Почистването е извършено със средства в размер на 164 260 лв.  Извършено е аварийно укрепване на яз.“Рогозен 1“ на стойност 100 000 лева.

За преодоляване последствията от бедствия, възникнали в периода 31 юли – 2 август 2014 г. Фонд „Солидарност“ отпусна  3 900 000 лв.   Областна администрация – Враца подпомогна разпределянето на финансовия ресурс за пострадалите общини.
„Успешно беше реализирана националната политика по заетостта на областно ниво”, акцентира Малина Николова. Тя уточни, че Областна администрация - Враца е осигурила заетост на  290 безработни лица по национални и оперативна програми.

„Устойчивото развитие на системата на образованието с фокус върху професионалното образование, дуалното обучение и синхронизирането им с регионалния бизнес бе сред приоритетите, свързани с развитието на Област Враца”, каза още Малина Николова. Разработени са регионални политики за разширяване на професионалните паралелки в Средните училища. Пилотно е въведено и дуалното обучение през 2016 г. по 2 професионални направления в ПГТР и ПГ „Димитраки Хаджитошин“. През 2017 година е  разширен и обхватът в 9 професионални направления. Първата в страната във Враца бе приета и утвърдена Стратегията за развитие на професионалното образование в областта.

Успех бележи през последната година и изпълнението на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради  в цялата област. Към момента са сключени споразумения с над 200 сдружения  на собственици и се очаква въвеждането в експлоатацията на голям брой обекти.

Правителството на Бойко Борисов изготви Целенасочена инвестиционна програма за развитие на Северозападна България, с активното съдействие на областните администрации. Инфраструктурните и инвестиционни проекти на област Враца са за над  2 млрд. 365 000 лева. Водещи в тях са ремонт на второкласна и третокласна пътна мрежа  на обща стойност над 136 млн. лева.  Заложено в Програмата е и изграждането на мост Оряхово- Бекет.
Областна администрация - Враца кандидатства с 8 проектни предложения по Програмите Интерег V-A „Румъния- България” и „България – Сърбия”. Два от тях вече са одобрени.  В подкрепа на болницата в община Козлодуй е спечен проект „ Координиране и подкрепа на модернизацията на публичните здравни услуги в Долж – Враца“ на стойност  1 483 009, 98 лв.

Най-важният одобрен проект е на стойност 6 млн. лева и е свързан с  координираните и ефективни реакции на властите при извънредни ситуации в региона Долж – Враца. Той предвижда оборудване за Центъра за спешна медицинска помощ, Пожарна безопасност и защита на населението и Община Враца.
„Това са изключителни инвестиции, които са необходими за Враца и областта”, заяви Малина Николова.  Тя връчи одобрения проект в знак на приемственост на новия областен управител Момчил Младенов с пожелание да осигури необходимото държавно съфинансиране в размер на 2 %. 

В края на церемонията, Малина Николова благодари за доброто сътрудничество на министър-председателя Бойко Борисов, управляваното от него правителство и на народния представител инж. Петя Аврамова, които положиха усилия и подпомогнаха развитието на региона.
 

Добра оценка за работата на РСПБЗН Кюстендил даде Главен комисар Николай Николов

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/dobra-ocenka-za-rabotata-na-rspbzn-kiustendil-dade-glaven-komisar-nikolaj-nikolov-2002639

 
Добра оценка за работата на РДПБЗН – Кюстендил даде Главен комисар Николай Николов.
Днес директорът на РДПБЗН – Кюстендил,  комисар Светослав Георгиев представи пред служителите си  отчет-анализа за дейността на дирекцията  през 2016 година. Гости  на отчета бяха директорът на ГДПБЗН – МВР, главен комисар Николай Николов, директорът на ОДМВР – Кюстендил,  старши комисар Елиан Стамболийски, директорът на БЧК в Кюстендил доктор Емилия Кацарска
„Оценката ми е висока, защото въпреки тежката обстановка миналата година породена от високите температури всички успяха да се справят със задачите си.Координацията на ниво община  и областна управа даде своите резултати, за разлика от други години, когато имахме по един, два пожара в Рила, които гасехме по 3 седмици, миналата нямаше. Това се дължи и на добрата превантивна работа и на много доброто взаимодействие с горските стопанства – особено с Югозападното държавно предприятие.Те инвестираха много в купуването  на нови пожарни автомобили, ние им дадохме 9 , които те ремонтираха и на практика направиха горска пожарна служба. . Приоритетите ни през тази година ще бъдат насочени към повишаване на професионалното обучение, към подобряване на битовите условия за работа, осигуряване на лични предпазни средства и разбира се към намаляване  на риска от бедствия и опазване качеството на живот на хората”, заяви Главен комисар Николай Николов
 През изминалата година поделенията на РДПБЗН  са реагирали на 1140 сигнала за произшествия, срещу 1112 за 2015 г. Налице е увеличение с 2,5 %. През изминалата година са възникнали 795 пожара,нанеслите преки материални загуби са 204, което е 17,9 % от регистрираните произшествия. Делът на пожарите без материални загуби е 51.8% от всички произшествия или 591пожара.Извършени са 320 спасителни дейности, което съставлява 28% от всички отработени произшествия. 25 са подадените лъжливи сигнали.При пожари са загинали 8 граждани, а други 8са пострадали, което е двойно увеличение в сравнение с 2015 г.
             
Анализът на причините за възникналите пожари с материални загуби през отчетния период показва, че най-често пожарите са възникнали вследствие на „Небрежност при боравене с открит огън”, следвани от „Късо съединение”.
   Анализът на пожарите със загуби през 2016 г. по отрасли показва, че най-значителен е делът на възникналите пожари с материални загуби в отрасъл “Жилищно  стопанство” – 39%, следвани от тези в сферата “Транспорт, складиране и пощи” – 23%. Основни предпоставки за тяхното възникване са небрежни човешки действия и нарушени правила за противопожарна безопасност при експлоатация на отоплителни и нагревателни прибори.
 

Тренинг с интерактивни игри за младежи от Дряново

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/trening-s-interaktivni-igri-za-mladezhi-ot-drianovo-2002640

Обучение на тема "Програма Дебати - занимателна и интелектуална игра" преминаха ученици от IX-ти до XII-ти клас при СУ "Максим Райкович". Мероприятието се проведе на 4-ти и 5-ти февруари в Хижа "Бачо Киро", Дряновски манастир. Основна група на тренинга бяха ученици членове на Клуб „Дебати” към дряновското средищно училище. Клубът е сформиран в началото на учебната 2016/2017 година и работи по проект на МОН „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични  знания, умения и компетентности.”/Твоят Час/

Целта на тренинга бе да се формират знания, относно ефективно участие в дебат, да се изградят  нагласи за критично мислене, публично представяне, аргументация и защита на тези. Методът на обучението бе  тренинг - учене на база собствен опит и опита на другите, чрез интерактивни игри, беседи и дискусии.

В рамките на тренинга, учениците разработиха теми, свързани със собствените им проблеми: взаимоотношения родители-деца, обучението в училище, приятелството, тормоза над деца, любовта и др. Организирани бяха два дебата, формат „Карл Попър” /трима срещу трима/.    

Проведеният тренинг бе доказателство, че неформалното образование стимулира и мотивира младите хора да се усъвършенстват и да бъдат успешни. Партньорството на Община Дряново, Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни непълнолетни и СУ „М.Ракович” ще продължи, чрез организиране на съвместни събития, полезни за родители, учители и ученици.

Ето и отзиви на някои от участниците:

Мирослав Стойчев - ХІІ клас: „Моите впечатления са, че тренингът е ефективен метод на обучение, който създава приятна атмосфера и съчетава добре работата със забавлението. Определено научих много и бих искал подобни занимания да се провеждат по-често”.

Аврора Славова - ІХ клас: „Обучението беше полезно, запознахме се със същността на дебата, обсъждахме авторски речи, имаше развлекателни игри. Цялата обстановка бе приятна. Ако има други обучения бих се включила с голямо желание”.

Пламен Димитров - Х клас:  ”Искам да благодаря, че бях поканен  на това обучение. За мен всичко беше много интересно. Радвам се, че имах възможност да участвам в дебат,научих и за кръстосания разпит и за много други теми.Намерих и нови приятели. Мисля,че ако има следващи обучения трябва да бъдат три дена.”

Германският финансов министър иска да ореже детските помощи за мигрантите от ЕС

//dariknews.bg/novini/sviat/germanskiiat-finansov-ministyr-iska-da-orezhe-detskite-pomoshti-za-migrantite-ot-es-2002638

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле иска да ореже детските добавки за мигранти от Европейския съюз в опит да ограничи измамите с помощи, сочи документ, цитиран от ДПА.

Шойбле, член на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, има желание да промени законовите разпоредби, позволяващи на мигрантите от ЕС, които работят в Германия, да претендират за помощи за децата си, дори ако те живеят на друго място.

Ангела Меркел планира масова депортация на бежанци


Предложената законова промяна, очертана в документа, би означавала, че сумата на детските, които едно лице може да получава, ще зависи от средните разходи за живот в страната, в която се намира детето. Това ще донесе годишни икономии от 159 милиона евро за германската държава, според документа.

Вицеканцлерът Зигмар Габриел от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), коалиционен партньор на Меркел, също подкрепя промяната.

По данни на финансовото министерство над 184 000 мигранти от ЕС получават в Германия помощи за деца, които живеят другаде. От тях най-голям дял се пада на Полша (86 987), следвана от Хърватия и България.

Обявиха избирателните списъци за предстоящите избори

//dariknews.bg/regioni/shumen/obiaviha-izbiratelnite-spisyci-za-predstoiashtite-izbori-2002643

Във връзка с предстоящите на 26.03.2017 г. избори за народни представители, Община Шумен информира гражданите, че избирателните списъци са обявени на местата, определени със заповед на кмета на Общината.

Списъците са публикувани и на интернет страница на община Шумен www.shumen.bg, в раздел „ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2017”. Гражданите могат да направят справка по ЕГН или адрес за номера на избирателната секция и мястото на гласуване http://shumen.bg/index.html, включително и на безплатен за стационарните телефони номер 080018433.

Срокът за подаване на заявления за отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък е до 18.03.2017 г. ( 7 дни преди изборния ден ).

Избирателите, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, могат да поискат да бъдат вписани в избирателния списък по настоящ адрес до 17.00 часа на 11.03.2017 г. като подадат заявление до кмета на общината.

Заявленията се подават на гише 5 в Информационния център на Община Шумен.

За справки: тел. 054/857-668.

7 сливенски училища кандидатстват за иновативни

//dariknews.bg/regioni/7-slivenski-uchilishta-kandidatstvat-za-inovativni-2002642

Седем училища от област Сливен са подали документи в Министерството на образованието, за да получат статут на иновативно училище. Това съобщи пред Дарик Боян Акасков, експерт в Регионалното управление по образование в Сливен.

Интерес към иновативната програма са проявили учебните заведения в Сливен ППМГ”Добри Чинтулов”, Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”, Професионална гимназия „Димитър Табаков”, Профелирана гимназия по предаване на западни езици”Захари Стоянов”, ОУ „Димитър Петров”, ОУ”Хаджи Димитър” село Селиминово и СУ „Иван Вазов” в Нова Загора. 

За първа година  програмата за инoвaтивни yчилищa e paзпиcaна в нoвия Зaкoн зa пpeдyчилищнo и yчилищнo oбpaзoвaниe, уточни Аксаков. Зa инoвaтивни yчилищa мoгaт дa кaндидaтcтвaт вcички oбщинcки, дъpжaвни и чacтни yчилищa бeз cпeциaлизиpaнитe. Техните проекти трябва предварително да бъдат приети на педагогически съвет и одобрени от родителите на учениците.

Целта на програмата за иновации в средното образование е да се превърнат в модел на модерното училище, в което учениците да подобрят своите резултати. Иновациите могат да бъдат свързани с промяна организацията на образователния процес, въвеждане на иновативни елементи по отношение съдържанието на обучението, могат да включват нови методи на преподаване и нови предмети и др., обясни  експертът.  Може да се кандидатства както за цялото училище така и за една паралелка.

Предложенията ще бъдат разгледани от експерти от Регионалното управление, след което всяко РУО ще излезе със становище за училищата в неговата област,а  предложенията ще бъдат разгледани в обществена комисия. Тя от своя страна до 28 април 2017 г. трябва да подготви списък за одобрение на иновативни училища от Министерския съвет, който да бъде обявен на 31 май.

Одобрените училища  от следващата учебна година ще трябва да започнат прилагането на предложената иновация. „Целият процес на една иновация трае 4 години. Целта е да се види какви резултати са постигнати и с какво ще допринесе тази иновация за подобряване качеството на образованието. Това се отчита най-добре при външните оценявания, държавните зрелостни изпити, конкурси, олимпиади”, коментира още Боян Аксаков.
 
 

Все по-сигурно: Пръстовият отпечатък ще отпадне

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vse-po-sigurno-prystoviiat-otpechatyk-shte-otpadne-2002618

Пръстовият отпечатък в болниците ще отпадне, тъй като той няма да бъде заложен в тазгодишния Национален рамков договор. Това съобщиха днес от Центъра за защита на правата в здравеопазването след среща, инициирана от здравния министър д-р Илко Семерджиев, на която бе обсъдена съдбата на новата регистрационна система. По време на нея от Здравната каса признаха, че икономическият ефект от въвеждането на новата система е нулев. Оттам посочиха и за проблеми с новия метод за регистрация в болниците. Присъстващите неправителствени организации, пък, се обединиха около тезата, че отпечатъкът трябва да бъде премахнат.

НЗОК: Нулев икономически ефект от въвеждане на пръстов отпечатък в болниците

 
На срещата присъстваха здравни власти, представители на частни болници и неправителствени пациентски организации. Освен, че ефектът от въвеждането на пръстовия отпечатък е нулев, то той създава и проблеми сред определени групи пациенти, информира д-р Глинка Комитов, управител на Националната здравноосигурителна каса:
 
агубва се рисунъкът на пръста, когато пациентът е лекуван в онкологично заведение заради химиотерапията, затова трябва да се прави нова регистрация. Другата много честа причина е придружаването на деца, защото веднъж може детето да е придружено от един родител, после от друг и почти винаги там се налага пререгистрация, което означава още едно забавяне, очакваме опашки", посочи Комитов.
 
Неправителствените организации се обединиха около идеята, че пръстовият отпечатък трябва незабавно да се премахне.
 
"Ще отпадне, разбира се, че ще отпадне. Никой не иска да остане. Няма да го има и всички са съгласни, че това е нещо лошо, че е един ненужен разход, който не е постигнал никакъв ефект. Самата Здравна каса каза, че и финансово, и технически не е в състояние да осигури въвеждането в извънболничната помощ", каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
 
"Ние предложихме, това дали ще се случи е друга тема. Министерски съвет може да промени нормативно тази наредба да падне моментално. Ако това бъде направено, това означава, че това може да се случи още утре", каза от своя страна Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум”.

Семерджиев: Бъдещето е електронната здравна карта

   
Подобна е позицията на Сдружението на частните болници, изразена от председателя му д-р Николай Болтаджиев:
 
"Сега в лицето на Касата беше мотивирано защо не могат да съществуват и не трябва да съществуват. От страна на министерството и Министерски съвет също. Проблемът, който обсъждахме, е, че вече има насрочено заседание на Върховния административен съд на втора инстанция, така че трябва да се изчака тяхното решение. Все пак то ще е на 16 март и пръстовите отпечатъци трябва да отпаднат с новия рамков договор", каза той.
 
Ако все пак съдът вземе решение да запази идентификатора като вход за болниците, той пак може да бъде отменен с решение на служебния кабинет.

Домашни хитрини: За какво служи вазелинът

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6049067

Домашни хитрини: За 
какво служи вазелинътНа почти всеки се е случвало да го използва по предназначение, но способностите му да се справя с различни всекидневни задачи са големи. Дъвка, залепнала за дървена повърхност, лесно ще се отстрани с помощта на вазелин чрез намазване на краищата. Следи от козметика по тъкани, особено червило, се премахват, като най-напред се намажат с вазелин.

"Топлофикация София" ще обезщети клиентите от топлорайон "София Изток" за дните на аварията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6049055

"Топлофикация София" ще обезщети клиентите от топлорайон "София Изток" за дните на авариятаКлиентите на "Топлофикация София" ЕАД, които бяха засегнати от аварията на магистралния топлопровод на "Цариградско шосе" ще бъдат обезщетени още в сметките си за месец февруари без да е необходимо да подават заявления за това. Това информират от дружеството. В тази връзка няма и краен срок за подаване на искания от такъв характер.

Холандски "Компас на избирателя" предизвика спор дали не агитира тайно

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/02/10/2915369_holandski_kompas_na_izbiratelia_predizvika_spor_dali/?ref=rss


Интернет сайт, помагащ от милиони избиратели в Холандия да определят на кои партии най-точно съответстват политическите им предпочитания, е поддържал статистика за популярността на партиите сред потребителите без те да знаят за това.

Изследователят Лоран Клозе съобщи, че е успял да проникне в структурата на сайта и е установил, че въпросната статистика показва сериозни разминавания с проучванията на социолозите. Това може да е резултат на по-голямата активност на определени...

И Лекарският съюз ще съди здравната каса за неизплатената надлимитна дейност

http://econ.bg/Новини/И-Лекарският-съюз-ще-съди-здравната-каса-за-неизплатената-надлимитна-дейност_l.a_i.737177_at.1.html

След Сдружението на частните болници в България, и Българския лекарски съюз обяви, че ще настоява пред съда да бъде изплатен пълният размер на...

Меркел настоява Еврозоната да остане единна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6049058

Меркел настоява Еврозоната да остане единнаEврозоната трябва да остане единен блок, затова нейните страни членки трябва да изпълняват съвместните задължения, заяви германската канцлерка Ангела Меркел, информира Нова телевизия.  „Според мен не може да се говори за две скорости на Еврозоната. Еврозоната трябва да остане единна“, посочи тя. Според нея за постигането на такова единство

Здравната каса призна, че от пръстовия идентификатор няма ефект

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/02/10/2915693_zdravnata_kasa_prizna_che_ot_prustoviia_identifikator/?ref=rss


Икономическият ефект от въвеждането на пръстовия отпечатък в болниците е нулев и методът създава проблеми. Това са признали от Националната здравноосигурителна каса преди специалната среща за обсъждането на новата регистрационна система в Министерството на здравеопазването, съобщи "Дарик".

Според служители на касата, идентификаторът създавала неудобство особено в онкологичните центрове, защото при пациенти на химиотерапия се променят детайлите по техните пръсти и се налага тези болни...

Затъмнение, пълнолуние и комета ще се появят едновременно в петък вечер

http://www.cross.bg/petuk-lynata-zatumnenie-1534270.html

/КРОСС/ Затъмнение, пълнолуние и комета ще се появят по едно и също време и ще осветят нощното небе в петък, съобщи британското издание "Индипендънт". Рано в петък вечерта ще започне полусенчесто лунно затъмнение. Това означава, че слънцето, луната и земята ще се наредят в една линия и ще окажат странен ефект върху луната. Нашият най-близък съсед постепенно ще потъмнее. Затъмнението ще може да се наблюдава най-добре в Европа и Африка. Но дори и да не можете да видите затъмнението, самата луна ще бъде изумителна. Тъй като февруари обикновено е месеца с най-много снеговалежи, луната е известна още като "снежна". Тя ще осветява ярко нощното небе през цялата вечер в петък. Най-забележима вероятно ще бъде кометата, която ще премине достатъчно близо, за да бъде видяна от земята. Кометата ще бъде с цветове на ярко изумрудено зелено. Причината за това е изпаряващия се по време на движението двуатомен въглерод.  

"Топлофикация София": комунизмът във всеки дом

http://offnews.bg/news/n_1/n_646795.html

Голямо, тежко, грозно и не рита - що е то? Съветска машина за ритане. Старият виц от годините на комунистическия режим отново е актуален. Огромно, скъпо, неефективно и не топли - що е то? „Топлофикация София“ е отговорът. Дружеството твърди, че преди седмица е преживяло най-голямата авария в историята си, а огромна част от хората в София преживяват вероятно най-студените дни по домовете си. Авария може да се случи навсякъде и по всяко време, но в случая става дума за закономерност - това предприятие е отдавна мъртво. Никаква ефективност, никакъв пазарен подход, изнудване на потребителите, загуби, кражби и партийни назначения. При такава формула въпросът не е какво е предизвикало аварията, а защо чак сега системата започна да се разпада. Какво се случи всъщност? Миналата събота токов удар вади от строя две помпи в по-високите източни райони на София. Водата тръгва назад по тръбите заради гравитацията. Това повишава налягането и започва каскада от аварии - спукани тръби и течове из целия град. Така най-кратко звучи обяснението на фирмата. Електроразпределителната компания отрича да е имало токов удар и не поема отговорността. Собственикът на „Топлофикация София“ - Столичната община, иска от прокуратурата да провери каква е причината за аварията в собственото ѝ предприятие. И Цацаров нарежда прокурорска проверка... С последното изречение започва краят на много истории в България. Сега ще чакаме „компетентните институции“ да си свършат работата, скоро навън вече ще е топло и всички ще са забравили за седмицата на студ и липса на топла вода по домовете. А в това време гражданите са подложени не само на студ, но и на унижение. Според общите условия в договорите с „Топлофикация София“, фирмата дължи неустойки при повече от 48 часа прекъсване на услугата. Сега се оказва, че никой не го е регламентирал ясно - кой брои часовете, какви неустойки, срокове, размери, основания за отказ... Въпроси без отговор, които най-вероятно ще оставят хората и без компенсации. И за да е още по-абсурдно, започна един безумен спор между доставчика и потребителите кога точно е спряло парното, кога точно е дошло, ама на едни места било топло, а на други било студено. Причините за всичко това „Топлофикация София“ е класически пример за огромно парче минало, което необяснимо как е оцеляло чак до 2017 година. Докато в други градове подобни дружества бяха приватизирани и модернизирани - например в Пловдив с EVN, софийското продължава да бъде партийна „баница“, от която едни верни кадри просто получават заплати, а други верни кадри сключват договори за различни доставки. А картината е отчайваща. Десетки милиони годишна загуба - за тази са планирани 35 милиона. Миналата са били почти 40, преди това - 60. Почти никаква модернизация. Почти никакви нови клиенти, а само борба за задържане на старите. Задълженията на дружеството са за над 600 милиона лева. Кому е изгодно всичко това? Със сигурност не на потребителите. Не е изгодно и за всички данъкоплатци, които по един или друг начин компенсират загубите, дори и да не ползват услугата. Изгодно е обаче за управляващите дружеството - в общината това е ГЕРБ, а в краткия период, когато собствеността се озова в ръцете на държавата, това беше БСП. Преди 10 години всички броиха луксозните придобивки на бившия шеф на фирмата Валентин Димитров, когото медиите нарекоха „Вальо Топлото“. Но след него традицията да се краде очевидно е била запазена. Когато фалира КТБ, се оказа, че почти всички пари на дружеството са там - близо 80 милиона. В това време разходите за заплати и за външни доставчици растат. За всички е ясно, че „Топлофикация София“ е нужна на управляващите точно такава. Не е ясно обаче как всичко това не рухна по-рано. *Коментарът на журналиста Иван Бедров е публикуван в българската секция на "Дойче веле"

Снимка на деня: Григор Димитров получи медал за заслуги от министерството на спорта

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/10/2915691_snimka_na_denia_grigor_dimitrov_poluchi_medal_za/?ref=rss


Григор Димитров беше удостоен с медал "За специални заслуги към спорта и България" от министъра на младежта и спорта проф. Даниела Дашева.

Реформаторите и Българският демократически форум ще се явят заедно на изборите

https://www.actualno.com/politics/reformatorite-i-bylgarskijat-demokraticheski-forum-shte-se-javjat-zaedno-na-izborite-news_593058.html

Днес успешно завършиха преговорите между Реформаторския блок и Българския демократически форум (БДФ). Беше подписано споразумение за съвместно явяване на предстоящите избори. С това започваме изпълнението на една от целите, които Реформаторския блок постави на конгреса

Хлапак задигна пари от печатница в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6049048

Хлапак задигна пари от печатница в Монтана15-годишен хлапак подлуди Монтана с кражбите си. На 6 февруари в полицията е депозирана жалба от 53-годишен собственик на печатница в града, че от офис на била открадната сумата от 400 лв. След разследване служители на криминална полиция са заловили момчето за престъплението. Оказва се, че това не е първата проява на непълнолетния бандит,

Целта им: хаос

http://www.mediapool.bg/tselta-im-haos-news259990.html

Война срещу системата - под това заглавие трима автори на "Ди Цайт" публикуват дълъг анализ, посветен на едно явление, което често пъти бива наричано "популизъм". Керстен Коленберг, Геро фон Рандо и Хайнрих Вефинг пишат и за тенденции, които са добре познати и в България. Предлагаме Ви няколко цитата от обширната им статия: "В Европа има немалко хора, които искат да срутят системата и да изхвърлят ЕС на боклука. Хора, които охулват Ангела Меркел като диктаторка и задръстват социалните мрежи с лъжи, цинизми и призиви към насилие. (…) Но не бива да слагаме всичко в един кюп. Тръмп, Льо Пен или пък германското екстремистко движение "Граждани на Райха" не са едно и също, макар че имат допирна точка: те атакуват директно самите демократични институции. А стабилността на институциите е от жизнена важност както за всеки правен ред, така и за обществения мир. Институциите гарантират закрила, стабилност и благонадеждност. Няма ли институции, възниква безредие, а в безредието важи правото на по-силния - както вътре в отделната страна, така и на международната сцена. Бастион срещу произвола Институциите са бастион срещу произвола. Те са особено важни за плуралистичното общество, в което противоречивите интереси се сближават в публична дискусия. А това е възможно единствено при няколко условия: зачитане на правилата, принципна готовност за компромиси, признаване на истините и готовност да приемеш, че инакомислещият не ти е враг. В изключително разединените Съединени американски щати всички тези условия вече отдавна са поставени под въпрос - и то още преди Тръмп. Преди 50 години срещу истаблишмънта в Западна Европа се надигна една лява извънпарламентарна опозиция, която поставяше под въпрос де що има някаква институция: парламентите, "класовото правосъдие", пресата, буржоазното семейство накуп с неговия остарял сексуален морал. Като реакция навсякъде настъпи либерализиране и модернизация, за които допринесе и обявеният от студентския лидер Руди Дучке "поход за превземане на иституциите". Отвореното общество намери сили да преработи критиката. По-късно мнозина участници в онова движение признаха, че е било грешка да отхвърлят правовата държава. Днес обаче положението е различно. То се предопределя от постепенно настъпилата несигурност в резултат от глобализацията. Сегашните атаки срещу истаблишмънта и срещу институциите не целят тяхното реформиране и разкрепостяване. Не, целта е друга: онези институции, които гарантират обществения дебат, търсенето на истината, компромиса и толерантността, трябва да бъдат подменени от едно почти еротично отношение между народ и вожд. Първите дни от президентството на Тръмп показаха колко бързо могат да изгърмят бушоните на правовата държава. Прочутите "контроли и баланси" не са някаква механика, която функционира благонадеждно и от само себе си - те са всъщност само метафора. С други думи: в крайна сметка институциите са точно толкова силни или слаби, колкото са самите граждани, които ги крепят, а при нужда - и защитават. (…) Защото когато хората са обезкуражени и уплашени, когато се боят за работните си места, когато се натъкват на всеобщо недоверие или когато се продават за дребни пари - тогава и институциите са обезкървени. Методите на съвременните диктатори Не е нужно непременно да взривяваш институциите - можеш просто да ги изкорубиш отвътре, казват си съвременните диктатори, които само в редки случаи постъпват като класически диктатори. Те действат много по-изкусно и кадифено, не толкова брутално, но затова пък по-ефикасно. Купуват си медии, облагодетелстват материално своите поддръжници, дискредитират и деморализират съдилищата и с помощта на хиляди дребни трикове парализират опозицията. Някогашният италиански премиер Силвио Берлускони виртуозно владееше преплитането на богатство, медийно могъщество и политически пост. Виктор Орбан управлява в Унгария по същия начин. Прави го и Ярослав Качински в Полша. Срещу това вече не помагат никакви "контроли и баланси". За да бъдат защитени институциите на западните демокрации, в конфликта трябва да се включат реални личности, хора от плът и кръв, които застават с телата си на барикадата: на летището, на демонстрацията, пред камерите и микрофоните. Вече го виждаме в САЩ, откакто Тръмп пое властта. И това е окуражително."

Норвегия продължава граничните проверки, за да контролира миграционните вълни

http://www.cross.bg/norvegiya-proverki-granichni-1534269.html

/КРОСС/ Норвегия ще продължи срока на временните гранични проверки до май, за да контролира потока от мигранти, съобщи днес правителството, цитирано от ДПА. "Ситуацията с миграцията в Европа все още е несигурна", каза министърът на правосъдието Пер-Вили Амундсен. По-рано тази седмица Европейският съвет даде зелена светлина на Норвегия и на четири други страни от Шенгенското пространство - Австрия, Дания, Германия и Швеция, да продължат проверките още три месеца. Норвегия не е член на Европейския съюз, но е част от Шенгенското пространство, което позволява пътуване без паспорт в 26 страни без гранични проверки.Амундсен допълни, че Норвегия ще "продължи да прави оценки на граничните проверки и на ситуацията по сигурността". По-строгите гранични проверки в Норвегия бяха въведени за пристигащите с ферибот от Дания, Германия и Швеция въпреки рязко намаляване на молбите за убежище. Планирано е те да останат в сила до 11 май. Съседните Швеция и Дания неотдавна също продължиха своите гранични проверки.

Тигърчето Цезар сменя Геро във варненския зоопарк

http://www.moreto.net/novini.php?n=343707

С нов питомец се сдоби варненският зоопарк - 7-месечното тигърче Цезар, което пристигна преди ден от зоологическата градина в Пазарджик. Засега малкият е настанен в самостоятелна клетка, докато бъде приет от тигрицата Мирали, съобщи Иванка Стоянова, директор на зоокъта за Moreto.

"Топлофикация София" ще обезщети клиентите без парно още с февруарските сметки

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/toplofikaciia-sofiia-shte-obezshteti-klientite-bez-parno-oshte-s-fevruarskite-smetki-233774/

В момента се разработва методика за изчисление на обезщетенията, съобразена с Общите условия на дружеството, коментират от компанията

След затварянето на „Ечемишка” пътят през Искърското дефиле се осея с дупки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6049014

След затварянето на „Ечемишка” пътят през Искърското дефиле се осея с дупкиСлед затварянето на тунела „Ечемишка” след като паднало осветително тяло уби жена, трафикът от тирове се пренасочи към Искърското дефиле, информира bTV. От близо седмица целият тежкотоварен трафик от Северозапада за София минава по него – на ден минават хиляди тирове. Резултатът – само за седмица в участъка между селата Ребърково и Лютиброд

Москва обвини Турция за приятелския огън в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_646792.html

Турската армия е подала грешни координати, довели да смъртта на трима турски военни при въздушен удар на руските военновъздушни сили в Ал Баб, твърди Кремъл.  "За жалост при извършването на удари по терористи, армия ни се ръководеше от координати, дадени от турските ни партньори и не е трябвало турски войници да са на тези координати", заяви говорителят Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.  Приятелският огън уби трима и рани 11 турски войници, а двете страни го обясниха с лоша комуникация при провеждането на съвместната операция срещу "Ислямска държава".  "От наша страна въпросът се разследва. Първоначалната информация показва, че това е било инцидент, нежелан инцидент в резултат на невярна информация, координати", каза турският вицепремиер Нуман Куртумлуш. По думите му изводът е, че е необходима по-добра координация, а е важно, че руският президент Владимир Путин е изказал съболезнования пред турския си колега Реджеп Ердоган.  Инцидентът се случва близо година и половина след като през ноември 2015 г. турски изтребител свали руски самолет над Сирия заради нарушаване на турското въздушно пространство. Това породи обтягане на отношенията между Анкара и Москва, но след извинение от страна на Ердоган към Путин двете държави нормализираха връзките си.

Нина Добрев прекрати слуховете за отношенията й с Иън Сомерхолдър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6049011

Нина Добрев прекрати слуховете за отношенията й с Иън СомерхолдърАктрисата Нина Добрев сложи край на спекулациите относно отношенията ѝ с актьора Иън Сомърхолдър, с който бяха заедно в продължение на три години, съобщава Дарик. Красавицата публикува снимка в Инстаграм, на която е в компанията на Иън и съпругата му Ники Рийд. „Как лети времето само! Прощална вечеря с екип “Сомъррийд“!

НЗОК: Няма икономически ефект от пръстовите отпечатъци в болниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6049015

НЗОК: Няма икономически ефект от пръстовите отпечатъци в болницитеИкономическият ефект от въвеждането на пръстовия отпечатък в болниците е нулев. Това съобщиха от здравната каса, откъдето признаха и за проблеми с новия метод за регистрация в болниците. Това се случи по време на среща в здравното министерство, на която се обсъжда съдбата на новата система, предаде "Дарик".

Държавата ще плати 1 млн. лв. за мониторинг на ромската интеграция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6049008

Държавата ще плати 1 млн. лв. за мониторинг на ромската интеграцияАдминистрацията на Министерския съвет (АМС) обяви обществена поръчка за “разработване, тестване, внедряване на софтуерна платформа, чрез която да функционира система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г.”, съобщава БГНЕС.

Индексите на БФБ-София нарастват при слаби изтъргувани обороти

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-София-нарастват-при-слаби-изтъргувани-обороти_l.a_i.737178_at.1.html

Всичките индекси на БФБ-София се повишават в последния работен ден от седмицата. Бенчмаркът на родния капиталов пазар SOFIX се покачва с почти...

Ръст на туристическите нощувки през декември, 75% от туристите са били българи

https://www.actualno.com/society/ryst-na-turisticheskite-noshtuvki-prez-dekemvri-75-ot-turistite-sa-bili-bylgari-news_593056.html

През декември 2016 г. в страната са функционирали 1938 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, съобщиха от НСИ. Броят на стаите в тях е 57 4000, а на леглата - 116 7000. В сравнение с декември 2015 г. общият брой на местата

Франция спря нов атентат

http://www.cross.bg/frantziya-sprya-nov-atentat-1534267.html

/КРОСС/Френската полиция предотврати нов атентат в страната. Днес сутринта бяха задържани четирима души в Монпелие, след като срещу тях бе подаден сигнал от звеното за борба с тероризма. Двама от групата са на 16 и 21 години, обявиха властите. При задържането им са открити материали за избработване на самоделни бомби. Не е ясно къде и кога са щели да ударят джихадистите. Те са следени дълго време, а тинейджърът на 16 години на няколко пъти е бил обявил в социалните мрежи, че иска да се бие в Сирия. Едно от откритите вещества е TATP, мощен, но нестабилен експлозив, който есплодира и при най-малката искра или прекомерна топлина. Наричано е още "Майката на Сатаната". Използването е често от палестинците през 80-е., както и при атентатите в Лондон и Париж.  

Турция оценява положително реакцията на Русия по повод вчерашния инцидент в Сирия

http://www.cross.bg/tyrskiyat-polozhitelno-iztukna-1534268.html

/КРОСС/ Турция възприема положително конструктивната позиция на руската страна по повод вчерашния инцидент в северна Сирия, когато загинаха четирима турски военни от „приятелски огън" на руски самолет.Това изтъкна високопоставен турски военен източник в Анкара пред РИА-Новости. В телефонен разговор вчера Владимир Путин поднесе на Реджеп Ердоган съболезнованията за жертвите от инцидента. „Проведени бяха преговори с руските колеги при координация с администрациите на нашия президент и премиера, действията и конструктивната позиция на руските официални лица веднага след инцидента бяха възприети от нас положително", изтъкна турският източник. По думите му руската страна предложи създаване на комисия за разследване случа, но „работата ще бъде насочена за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще и засилване на координацията между военните и ведомствата на двете страни", изтъкна още турският събеседник на руската агенция. „Позитивното развитие на руско-турските отношения е много важно и за мира в региона. Разбира се, тази ужасна трагедия постави двете страни в сложно положение, но ние се надяваме, че подобно нещо няма повече да се повтори и в близко време терористичната групировка „Ислямска държава" ще бъде напълно прогонена от региона", каза още турският военен представител.

Проверяват знанията на железничарите след инцидента при Дългопол

http://www.moreto.net/novini.php?n=343692

Нулева толерантност при неспазване на нормите за безопасност и сигурност при превоз на пътници и товари в жп сектора. Това обеща служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев на извънредна среща с Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" (ИАЖА) и Звеното за разследване на тежки произшествия в железопътния транспорт.

Съветник на Тръмп обсъди с руския посланик санкциите срещу Москва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048995

Съветник на Тръмп обсъди с руския посланик санкциите срещу МоскваСъветникът на Белия дом по националната сигурност Майкъл Флин е обсъждал американските санкции срещу Русия в частни разговори с руския посланик във Вашингтон през месеца преди встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като президент на САЩ, предаде Ройтерс, като се позова на в. "Вашингтон пост", съобщи БТА.

Рони О'Съливан проговори като робот (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_646789.html

Снукър легендата Рони О'Съливан проговори като робот в знак на протест срещу глобите и наказанията, които му налагат от международната федерация след публично изказани критични мнения. Последният повод да бъде глобен Рони даде на турнира Мастърс в Лондон, където влезе в дискусия с фотограф, който му пречеше на играта. По-късно той изрази и претенции към рефера. Няколко дни по-късно Рони обяви, че спира да дава интервюта и занапред ще комуникира с феновете като новоизбрания американски президент Доналд Тръмп - посредством Туитър. Англичанинът обеща да води и по-редовно блога си на страницата на Евроспорт. По време на турнира Гран при в Престън обаче той беше помолен да даде интервю от бившия играч Нийл Фоулдс, който работи за телевизия ITV. Рони не отказа, но го направи по един доста ексцентричен начин. Той отговаряше на въпросите с роботски глас, а думите му бяха политически коректни клишета.

Динко от Ямбол гушна тигър

https://www.actualno.com/curious/dinko-ot-jambol-gushna-tigyr-news_593054.html

Ловецът на бежанци Динко от Ямбол пусна своя снимка в социалната мрежа „Facebook“, на която е прегърнал огромен тигър. „Слуша ме голямата котка“, е лаконичният надпис под фотоса. Снимката на Динко предизвика вълна от коментари. Повечето отсякоха, че това е просто плюшена играчка и Динко си прави шега. Намериха се и по-наблюдателни, които забелязаха, че това си е реален хищник, който обаче явно е на млади години, щом суче от шишето, което държи Динко.

НЗОК: Икономическият ефект от пръстовия идентификатор в болниците е нулев

https://www.actualno.com/healthy/nzok-ikonomicheskijat-efekt-ot-prystovija-identifikator-v-bolnicite-e-nulev-news_593040.html

Икономическият ефект от въвеждането на пръстовия отпечатък в болниците е нулев. Това съобщиха от здравната каса, откъдето признаха и за проблеми с новия метод за регистрация в болниците. Това се случи по време на среща в здравното министерство, на която се обсъжда съдбата

Наградиха Григор Димитров с медал за заслуги към спорта и България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276895_%D0%9D%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D1%81+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%8

 Проф. Даниела Дашева, министър на младежта и спорта в служебното правителство, връчи на Григор Димитров медал „За специални заслуги към спорта и България“. Най-добрият ни тенисист получи отличието минути, след като победи поляка  Янович в двубой от осминафиналите на турнира Garanti Koza Sofia Open в зала „Арена Армеец“.

„Радвам се да Ви връча медала на Министерството на младежта и спорта за специални заслуги след тази първа победа в България и се надявам да ни радвате все така до края на турнира“, каза проф. Дашева.

На церемонията присъстваха съветникът на министър Дашева, Емил Костадинов и личният мениджър на тенисиста Георги Стоименов.   Григор Димитров благодари за отличието и високата чест, която му оказва Министерството на младежта и спорта и министър Дашева.

https://trud.bg/

Братя от Симеоновград спретнали лаборатория за метамфетамин в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048991

Братя от Симеоновград спретнали лаборатория за метамфетамин в ПазарджикПолицията в Пазарджик задържа двама братя от Симеоновград за производство и търговия със синтетични наркотици, съобщи говорителят на полицейската дирекция Мирослав Стоянов. 45-годишният Стефан и 48-годишния Николай Г. били арестувани в апартамент в Пазарджик, нает от техен клиент, докато разпределяли поредната доза метамфетамин,

Мартен Фуркад се защити за инцидента с Логинов

http://offnews.bg/news/n_1/n_646793.html

Френският доминатор в биатлона Мартен Фуркад се защити от нападките на руснаците, които го обвиняват, че нарочно е съборил Александър Логинов по време на смесената щафета на световното първенство в Хохфилцен, Австрия. Французинът публикува видео от инцидента на страницата си във Фейсбук. "Смятате ли, че това е нарочно? Няма да рискувам никога дисквалификация за себе си и съотборниците си по каквато и да е причина! Благодаря на всички за подкрепата и разбира се за спечеления сребърен медал. Спортът трябва да продължи", написа Фуркад в социалната мрежа. На церемонията по награждаването Логинов и колегата му Антон Шипулин отказаха да подадат ръка на Фуркад, а той демонстративно си тръгна, но беше върнат от шефът на биатлона Андерс Бесерберг. Фуркад е в открита война с руските биатлонисти след разкритията за масова употреба на допинг. Логинов му е любимата мишена, тъй като се завърна на пистата след дисквалификация за употреба на кръвен допинг - ЕПО. Против демонстративното му включване в отбора на Русия в разгара на скандала се обяви не само Фуркад, а и много други биатлонисти, сред които и чехът Михал Шлезингер. "Това си е провокация. Няма друга дума за това да включиш човек, който е взимал най-силния допинг в нашия спорт, в състава за световното първенство, във време, когато се решават новите антидопингови правила. Ако Логинов ми се беше паднал на трети пост щеше да научи от първо лице какво мисля за него", каза Шлезингер. Междувременно Международният съюз по биатлон взе решение да увеличи драстично глобите в случаите, когато даден състезател бъде заловен с допинг. Това стана по време на извънредния конгрес в Хохфилцен, проведен в рамките на световното първенство. Новите нормативи гласят, че всеки един, който даде положителна проба за забранени стимуланти, го грозят до 8 години извън професионалния спорт. Освен това санкцията за националната федерация може да достигне колосалните 1 млн. евро. IBU планира и намаляване на квотите на спортистите, които участват на Световната купа, световни първенства и олимпийски игри.

Стената на Тръмп двойно по-скъпа от обещаното

http://www.cross.bg/sigyrnost-trump-vutreshna-1534266.html

/КРОСС/Граничната стена между САЩ и Мексико, която е сред основните обещания на Доналд Тръмп, ще се състои от редица отделни стени и огради и ще струва 21,6 млрд. долара, става ясно от доклад на департамента за вътрешна сигурност, цитиран от Ройтерс. Така крайната цена на огромния проект е почти два пъти по-висока от определяната от Тръмп сума от 12 млрд. щатски долара. Според документа строителният план включва три етапа, а сумарните 2000 км трябва да бъдат готови до 2020 г. Новото строителство ще допълни вече изградените над 1000 км, като по този начин се затваря почти цялата граница. Докладът е изготвен по искане на секретаря по вътрешна сигурност Джон Кели и трябва да му бъде представен в престоящите дни. Той е последната стъпка преди да бъде поискано одобрение за финансиране от Конгреса. Според предложението това финансиране трябва да бъде получено до април или май, а самото строителство да стартира през септември. От Белия дом и департамента за вътрешна сигурност засега отказват коментар по въпроса, тъй като докладът не е представен официално.  

"168 часа": Какво си казаха Тео Ушев и Стивън Спилбърг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6048993

"168 часа": Какво си казаха Тео Ушев и Стивън СпилбъргПреди дни се проведе официалният обяд на номинираните за "Оскар", където звездите се събират, за да си похапнат, поговорят и да си направят годишната снимка със “Златния мъж”. Сред всички най-ярко светеше Тео Ушев, който не спря да радва фейсбук приятелите си с кадри от бляскавата сбирка. Един от тях привлече сериозно внимание.

Гигантски маски на ямболската "Кукерландия“ гостуват във Велико Търново

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/gigantski-maski-na-iambolskata-kukerlandiia-gostuvat-vyv-veliko-tyrnovo-2002621

Пътуваща изложба "Гигантските маски на Кукерландия“ гостува от днес във Велико Търново. Експозицията е приятелски поздрав от едноименния Ямболски  маскараден фестивал към жителите и гостите на града и може да бъде видяна пред сградата на общината в продължение на пет дни,  до 14 февруари.

Триметровите съоръжения са част от общо 18-те артистични инсталации, оформящи "Алеята на маските“ - една от основните атракции на Международния  маскараден фестивал "Кукерландия“, който се провежда ежегодно в Ямбол. Те представят в стилизиран вид различни видове маски и от 2011 г. насам са неизменен символ на "Кукерландия“.

Представянето на изложбата в старопрестолния град е част от едномесечното турне на маските в различни градове на страната. Първата им изява извън Ямбол е в края на януари тази година в Перник на фестивала "Сурва“. Последното им гостуване е в Сливен. След Велико Търново пътешествието на маските продължава в градовете Бургас, Стара Загора и Хасково.

Целта на пътуващата изложба е, създавайки добро настроение, да приобщи  повече хора към каузата за съхраняване и развитие на българските фолклорни традиции. Тя е и символична покана към всички желаещи да посетят един от най-колоритните и големи фестивали у нас.

Осемнадесетото поредно издание на Международен маскараден фестивал "Кукерландия“ ще се проведе в Ямбол от 22 до 26 февруари 2017 г.



 

Читалищата в Банско и Добринище с проект за подобряване на енергийната си ефективност

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/chitalishtata-v-bansko-i-dobrinishte-s-proekt-za-podobriavane-na-energijnata-si-efektivnost-2002626

Започва изпълнението на проект за подобряването на енергийната ефективност на читалищата в Банско и Добринище. Той се финансира със средства от Националния доверителен екофонд и е разделен на две части, съответно за двете читалища.

Проектът за „Преустройство и подобряване на енергийната ефективност на читалище „Димитър Благоев” – Добринище” е на обща стойност от 104,292 лева. С неговата реализация ще бъде преобразувана съществуващата отоплителна инсталация, като сградата ще бъде снабдявана с топлина от изградената в Основно училище „Св. Климент Охридски” – Добринище, отоплителна система на дървесен чипс. Предвижда се изграждането на абонатна станция за разпределение на топлината, като с част от нея ще се отоплява и сградата на кметството. Ще бъде поставена топлинна изолация на покрива на културното средище, а осветителните тела ще бъдат подменени със светодиодно LED осветление, което консумира от 5 до 8 пъти по-малко електроенергия.  
 
Енергийно-ефективните мерки в читалище „Никола Вапцаров” – Банско също включват поставяне на топлоизолация на покрива, както и на външните бетонни части. Голямата част от осветителните тела и тук ще бъдат подменени с енергоспестяващите LED крушки, като към отоплителната мрежа се предвижда и поставянето на  конвектори за подобряване излъчването на топлина през студените месеци. В една от залите в читалището ще бъде подменена дограмата и направена вътрешна топлоизолация. Дейностите са на обща стойност от 147,899 лева.
 
 

Отслужиха празничен водосвет по повод празника на Св. Харалампий

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/otsluzhiha-praznichen-vodosvet-po-povod-praznika-na-sv.-haralampij-2002627

Празничен водосвет по повод празника на Св. Харалампий беше отслужен на пл. Свобода, пред Джамията в Дупница. Водосвет се прави там от няколко години, тъй като по време на османската империя на мястото на Джамията е имало църковен храм. Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски и отец Илия Дичев отслужиха водосвета. След края на службата жителите, които присъстваха отчупиха от питката и хапнаха мед за здраве.

Традиционно на този ден се освещава мед в храмовете. Само в храм „Св. Георги Победоносец“ в града са осветени близо 3000 буркана. Смята се, че осветения мед има лечебни свойства.

Кражба на метални звънчета от мост в Разлог разгневи кмета и местните жители

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/krazhba-na-metalni-zvyncheta-ot-most-v-razlog-razgnevi-kmeta-i-mestnite-zhiteli-2002628

 
Разлог осъмна без емблематичните звънчета, монтирани на мостовите перила на ул. „Шейново”. Вандалската проява предизвиква силно възмущение у местното население. Незабавно последва и реакцията на инж. Красимир Герчев, кмет на Община Разлог, който остро осъди вандалската проява и определи кражбата като посегателство на традиционните символи на Разлог и обида към всички жители на града. Недопустимо е да се уронва престижа на Разлог, да се краде и унищожава, допълни още инж. Герчев.  
 
Градоначалникът на Разлог незабавно разпореди проверка и събиране на видеозаписи от камерите в района на извършената кражба. Той отправи призив към хората в случай, че имат информация за извършителите - да подадат сигнал в Общинска администрация Разлог или РУ „Полиция” – Разлог.
 
През 2016 година бяха подменени перилата на мостовото съоръжение на ул. „Шейново”, като бяха поставени перила от ръчно ковано желязо с герба на Разлог. Монтирани бяха и звънчета, които символизират силната връзка на жителите на Разлог с традициите и тяхното предаване от поколение на поколение. За кратко време мостът с герба и звънчетата се превърна в емблематичен за града, както и в любимо място за снимки.
 
Днес за металните звънчета напомнят само счупените халки на звънчета. 
 

ОУ“Васил Левски“ и ПГИ“Робер Шуман“ – общински шампиони по шахмат

//dariknews.bg/regioni/razgrad/ouvasil-levski-i-pgirober-shuman-obshtinski-shampioni-po-shahmat-2002630

Отборите на ОУ“Васил Левски“ и ПГИ“Робер Шуман“ са победители в турнира по шахмат от Ученически игри 2017. Състезанието се проведе днес в спортна зала „Лудогорец“, негов главен съдия бе Росен Русев.
При по-малките – 5-7 клас – участваха три отбора. На първо място се класира тимът на ОУ“Васил Левски“, за най-добра шахматистка бе обявена състезателка от томи тим – Теодора Стефанова. Втори се класира отборът на ОУ“Н.Й.Вапцаров“, като Павел Дамянов от този тим бе обявен за най-добър шахматист. На трето място остана отборът на ОУ“Ив.С.Тургенев“.
При по-големите 11-12 клас се явиха само два отбора. На първо място бе класиран тимът на ПГИ“Робер Шуман“, от този  отбор са и най-добрите шахматисти – Филиз Юнуз и Исмаил Исмаил. Втори остана отборът на ППМГ“Акад. Н.Обрешков“.
[img wide]31248109[/img]
 

Обсъждаха намаляване на високите загуби на вода в България и възможността за нови IT технологии

//dariknews.bg/regioni/sliven/obsyzhdaha-namaliavane-na-visokite-zagubi-na-voda-v-bylgariia-i-vyzmozhnostta-za-novi-it-tehnologii-2002629

Резултати от сравнителния анализ на данните на 21 водни оператори у нас от 2015 година бяха представени на двудневната среща в Сливен по проекта „Процесен бенчмаркинг на В и К дружествата в България“.

На конференцията, организирана от Българската асоциация по водите беше представен  опитът на водните дружества в Западна Европа, бенчмаркингът в Дунавския регион и някои добри практики в България. Направени бяха специализирани презентации на IT решения за събиране и обработване на данни, с оглед на предстоящото въвеждане на новите регулаторни изисквания.

С подкрепата на IAWD и Световната банка, проектът се реализира за трета година в България. Според старши експерта на Световната банка Ивайло Колев, бенчмаркингът е отдавна прилаган в Европа и може да бъде от полза както за водните дружества у нас, така и за потребителите ва В и К услуги.

Акцентите в дискусията по сравнителния анализ на показатели на водните дружества в България бяха свързани с качеството на услугата за потребителите, снижаването на високите загуби на вода в България и възможността нови IT технологии да бъдат внедрени във В и К отрасъла, за подобряване и улесняване на работата на водните оператори.

Една от любопитните презентации беше за съвременните спътникови технологии за подпомагане откриването на течове във водопроводната мрежа. Тя не се прилага в България, която все още използва традиционни начини за откриване на течове, но могат да се анализират възможностите за реализация и инвестиции за въвеждането им, смятат експертите. Сериозният дебат между водните оператори у нас в момента е дали са оправдани такива инвестиции.

МРРБ и Световната банка ще подпомогнат определени процеси в няколко В и К дружества у нас. През  юни т.г. Българската асоциация по водите започва събирането на данни за 2016 година от В и К дружествата, за поредния сравнителен анализ.
 
 

Свобода в класиката

https://vesti.bg/lyubopitno/kultura/svoboda-v-klasikata-6065302

Алхимикът диригент Камджалов и пловдивската маестра Мая Василева повеждат музикален ренесанс в Пловдив

Финализирана е сделката за влизане на "ГазЛог" в LNG-терминала край Александруполис

http://www.mediapool.bg/finalizirana-e-sdelkata-za-vlizane-na-gazlog-v-lng-terminala-krai-aleksandrupolis-news259989.html

Включването на газовото флотилия "ГазЛог" в проекта за изграждане на терминал за регазифициране на втечнен газ (LNG) на гръцкото пристанище Александруполис и получило одобрението на регулаторните органи. Сделката вече е финализирана и "ГазЛог" е собственик на 20 процента от гръцката компания "Газтрейд" на фамилията Копелузу, която развива проекта, съобщи новият акционер в петък. Влизайки в проекта, "ГазЛог", която притежава 27 танкера за пренос на втечнен газ, ще помогне за развитието му с опита си в работата на подобни съоръжения, а също така ще инвестира в терминала. Макар да не се посочва стойността на вложението, вероятно то ще е в размера на акционерното участие. Засега стойността на LNG-терминала се оценява на 380 млн. евро. Плановете са съоръжението да е разположено на 17.6 км югозападно от пристанището Александруполис, да има хранилище с капацитет от 170 хил. куб. м и възможност да захранва газовата система на Гърция с 6.1 млрд. куб. м годишно, които ще покриват нуждите не само на местния пазар, но и на българския, румънския, сръбския, македонския и унгарския - до Украйна. Очаква се окончателното инвестиционно решение за проекта да бъде взето до края на 2017 г., а до края на 2019 г. да бъде пуснато в експлоатация. На LNG-терминала се гледа като на потенциален източник на газ в региона през бъдещия българо-гръцки интерконектор, който се планира да заработи през 2019 г., и така да се засили конкуренцията в региона и да бъдат разнообразени доставките на синьо гориво. Проектът се развива в синергия с българо-гръцката газова връзка и Трансадриатическия газопровод (ТАП – TAP), а като източници за захранване се посочват производители и доставчици на втечнен газ от САЩ, Кипър, Израел, Катар, Алжир и др.

Двегодишно дете е с опасност за живота след побой, майка му е задържана за 72 часа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/10/2915677_dvegodishno_dete_e_s_opasnost_za_jivota_sled_poboi/?ref=rss


Двегодишно момче е прието по спешност в "Пирогов" вчера вечерта. Детето е с опасност за живота от черепно-мозъчна травма след побой. Майка му - 22-годишна жена от Ихтиман, е задържана за 72 часа и в понеделеник ще се гледа мярката й за неотклонение. Разследването по случая тече, като по него работят служители от Районното полицейско управление на Ихтиман и Областната дирекция на полицията в София.

Детето в момента е в реанимацията на "Пирогов". Било доведено от спешен екип от Ихтиман...

„Топлофикация“: ще обезщетим всички засегнати от аварията в Източна София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276894_%E2%80%9E%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%E2%80%9C%3A+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BC+%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%

 Клиентите на „Топлофикация София” ЕАД, които бяха засегнати от аварията на магистралния топлопровод на „Цариградско шосе” ще бъдат обезщетени още в сметките си за месец февруари без да е необходимо да подават заявления за това. В тази връзка няма и краен срок за подаване на искания от такъв характер. Това съобщиха от пресцентъра на „Топлофикация София” ЕАД. Общите топломери в абонатните станции съхраняват данните за 160 параметъра за работата на съоръжението, както и за потреблението в съответната сграда и показанията не се нулират към 1 март.
Компанията ще предложи на принципала в лицето на Столичния общински съвет да бъдат обезщетени всички клиенти на топлорайон „София Изток”, които останаха без отопление и топла вода в резултата на мащабната авария, независимо дали става дума за 48 или повече часове. В момента се разработва методика за изчисление на обезщетенията, съобразена с Общите условия на дружеството и тя ще бъде предоставена за разглеждане и одобрение от Столичен общински съвет.
Начислените обезщетения ще бъдат показани на отделен ред в месечните съобщения за месец февруари, които абонатите ще получат след 15 март.

Тя се появи с неузнаваемо лице (снимки)

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/tia-se-poiavi-s-neuznavaemo-lice-snimki-6065303

Поп звездата беше с видимо опъната кожа, а добре познатото ѝ свежо лице изглеждаше много по-различно

"Дейли мирър": Тя се появи с неузнаваемо лице (снимки)

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/dejli-miryr-tia-se-poiavi-s-neuznavaemo-lice-snimki-6065303

Поп звездата беше с видимо опъната кожа, а добре познатото ѝ свежо лице изглеждаше много по-различно

Симеонов: Ако сме мъдро общество, няма да си причиняваме омаскаряване на изборите

http://www.cross.bg/izborite-simeonov-obshtestvoto-1534265.html

/КРОСС/През 2016-а бяха заложени всички въпроси, на които ще намерим отговор през 2017-а. Тя беше един етап преди кулминацията. Развръзките ще наблюдаваме през 2017-а - ключови избори на ключови места в ЕС. Ще видим и какви ще са действията и на Доналд Тръмп. Това коментира за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов по повод новия годишник на агенцията. Той коментира, че огромна част от международните явления, описани в книгата за 2015-а, не правят толкова силно впечатление на обществото през 2016-а, изтъкна той и даде пример с явлението тероризъм: Ако 2015-а беше затишие у нас, а бурен свят навън, то през 2016-а бурното се пренесе и у нас. Надявам се 2017-а да е по-малко бурна. Да видим! Поне до момента българското общество показва, че е здраво стъпило на земята и не се лашка в много крайности на фона на изстъпленията в други общества на Запад и на Изток. България засега е късметлия! Целият регион около нас е размирен, а Западният свят като че ли направо полудя. На този фон ми се струва, че България ще има мъдростта да запази този късмет. Ако сме мъдро общество, няма да си причиняваме омаскаряване на изборите, категоричен е Симеонов, който предупреди, че ако някой потърси политическа полза от сагата с машинното гласуване, това може да хвърли сянка на съмнение върху изборите

Министърът на транспорта нареди незабавна проверка на всички товарни железопътни превозвачи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/10/2915683_ministurut_na_transporta_naredi_nezabavna_proverka_na/?ref=rss


Всички фирми, извършващи товарни жп превози, ще бъдат проверени незабавно. Това нареди служебният министър на транспорта Христо Алексиев, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Проверката е провокирана след вчерашния инцидент в междугарието Дългопол-Комунари. Товарна композиция на частен железопътен превозвач, състояща се от девет вагона и една цистерна, дерайлирала на 200 метра преди спирката на варненското село Боряна. От релсовия път за кратко излязла цистерната, но това доведе...

Швейцарци продължават с революцията при електромобилите

https://www.actualno.com/cars/shvejcarci-prodyljavat-s-revolucijata-pri-elektromobilite-news_592978.html

Швейцарската компания Nanoflowcell от няколко години се изявява предимно на домшното изложение в Женена, където показва иновационни електромобили. Това ще продължи и тази пролет с представянето на нов модел - Nanoflowcell Quant 48VOLT.Особеното при този електромобил е, че той не се нуждае о

Над 33 000 лв. са глобите за снегопочистването в Стара Загора

https://www.actualno.com/starazagora/nad-33-000-lv-sa-globite-za-snegopochistvaneto-v-stara-zagora-news_593053.html

Санкции на стойност над 33 000 лв. са наложени на фирмите, отговорни за снегопочистването на община Стара Загора през м. януари 2017 г., съобщи БГНЕС. Освен, че са глобени, те не са получили заплащане за установеното неизпълнение на възложените им дейности. Санкциите са установен

Осъдиха шофьор на камион от Варна, причинил смъртта на пешеходка

http://www.moreto.net/novini.php?n=343684

Окръжен съд - Добрич постанови 3-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок за 34-годишен шофьор на камион, нapyшил пpaвилaтa зa движeниe пo пътищaтa и по непредпазливост пpичинил cмъpттa нa пешеходка. Мъжът бе лишен и от право да управлява МПС за срок от 4 години, научи Moreto.

Башар Асад: Някои сирийски бежанци "определено" са терористи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048974

Башар Асад: Някои сирийски бежанци "определено" са терористиСирийският президент Башар Асад казва в интервю, че "определено" има терористи сред милионите сирийци, търсещи убежище на Запад, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В интервю за Яху нюз Асад казва, че това не означава, че броят на терористите непременно е "значителен". "Не е необходим значителен брой, за да се извършат зверства", заявява той.

Най-малко 58 сътрудници на Държавна сигурност са заемали постове в Столичната община

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/10/2915679_nai-malko_58_sutrudnici_na_durjavna_sigurnost_sa/?ref=rss


Най-малко 58 души, заемали ръководни постове в Столичната община са сътрудничели на комунистическата Държавна сигурност (ДС). Комисията по досиетата вчера обяви имената на 45 души, като е установена принадлежност към репресивния орган на още 13 души, които вече са покойници и по закон данните за тях не се публикуват. Проверките продължават, тъй като предоставените от кмета данни не са пълни.

От обявените, само един заема ръководна позиция в момента – Иван Иванов, който от 2011 г. е...

Ирландия иска границата с Великобритания да остане "невидима" след Брекзит

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/10/2915674_irlandiia_iska_granicata_s_velikobritaniia_da_ostane/?ref=rss


Ирландия иска границата ѝ с Великобритания да остане "невидима" след Брекзит – това заяви външният министър Чарли Фланаган след срещата си с главния преговарящ от страна на Европейския съюз Мишел Барние.

За страната е ключово да бъде запазено мирното споразумение със Северна Ирландия от 1998 г., което позволява хора и стоки да преминават свободно между двете държави.

Тази граница ще бъде единствената сухопътна връзка на Великобритания с ЕС след осъществяването на Брекзит и...

75% от гостите в зимните ни курорти през декември са били българи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048970

75% от гостите в зимните ни курорти през декември са били българиПриходите от нощувки през декември 2016 г. са с 14.7% повече, отколкото през същия месец на миналата година или общо 41.6 млн. лв. На трима български туристи се пада един чужденец. Чужденците обаче остават по-дълго, настаняват се по-луксозно и харчат повече, се разбира от данните на Националния статистически институт, съобщeни от dnevnik.bg.

Дачич: Резолюция на ООН забранява на Косово да има армия

https://www.actualno.com/balkani/dachich-rezolucija-na-oon-zabranjava-na-kosovo-da-ima-armija-news_593047.html

Прищина не може да създаде армия на Косово според резолюция 1244 на ООН, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич, цитиран от РТС. Така той реагира на мнението на косовският президент Хашим Тачи, че Косово трябва да създаде своя войска. „Без гласовете на „Сръбската

България с износ до 534 MW при завръщането си на пазара

http://www.investor.bg/nachalo/0/a/bylgariia-s-iznos-do-534-mw-pri-zavryshtaneto-si-na-pazara-233730/

Възстановен е износът на електроенергия за Гърция, Македония и Сърбия, които в предните дни купуваха от Румъния

Ръст на почиващите през декември, отчете НСИ

http://www.cross.bg/nastanyavane-dekemvri-zvezdi-1534264.html

/КРОСС/През декември 2016 г. в страната са функционирали 1 938 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 57.4 хил., а на леглата - 116.7 хиляди. В сравнение с декември 2015 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, намалява с 1.6%, докато леглата в тях нарастват с 1.6%. Това съобщават от пресцентъра на Националния статистически институт. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през декември 2016 г., е 808.2 хил., или с 13.2% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо увеличение на нощувките (с 16.5%) се наблюдава в местата за настаняване с 4 и 5 звезди. През декември 2016 г. в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 69.2% от общия брой нощувки на чужди граждани и 39.8% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 21.4% от нощувките на чужди граждани и 28.5% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 9.4 и 31.7%. Пренощувалите лица в местата за настаняване през декември 2016 г. се увеличават с 11.6% в сравнение със същия месец на 2015 г. и достигат 419.0 хиляди. От всички пренощували лица 74.9% са българи, като по-голямата част от тях (60.0%) са нощували в места за настаняване с 1 и 2 или 3 звезди и са реализирали средно по 1.8 нощувки. Пренощувалите чужденци са 105.0 хил., като 69

ГЕРБ се отказа от мотото за превръщането на страховете в надежда (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/10/2915675_gerb_se_otkaza_ot_mototo_za_prevrushtaneto_na/?ref=rss


За предсрочните парламентарни избори мотото на ГЕРБ ще е "Да превърнем страховете на хората в надежда за нацията!", това беше записано в политическата програма за изборите на партията, но само за няколко часа. След шегите в социалните мрежи по темата, този абзац отпадна от текста.

Линк към първата версия на програмата беше пуснат във "Фейсбук" от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Два часа по-късно от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че такова мото в документа няма и...

3 млн. евро за база и практика на баретите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048981

3 млн. евро за база и практика на баретитеМинистър Узунов: Гордея се, че ще работите в условия, които заслужавате Министърът на вътрешните работи Пламен Узунов представи проект за модернизиране на базата на СОБТ в кв. "Враня", съобщават от МВР. Той и представители на политическот ои професионално ръководство присъстваха на откриването на проекта "„Модернизиране на учебно-материалната

В кампанията за изборите ГЕРБ ще превръщат страховете в надежда

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/10/2915675_v_kampaniiata_za_izborite_gerb_shte_prevrushtat/?ref=rss


За предсрочните парламентарни избори мотото на ГЕРБ ще е "Да превърнем страховете на хората в надежда за нацията!", съобщиха от пресцентъра на партията. Днес на сайта на организацията е публикувана и предизборната програма.

Тя е от 50 страница, като набелязва мерки в 18 ключови области, сред които външна, регионална и социална политика, обществен ред и сигурност, аинанси, отбрана, правосъдие, образование и наука, здравеопазване и др. Програмата е разработена от ръководните екипи на...

Япония ще предложи на САЩ съвместни проекти за 450 млрд. долара и 700 000 работни места

http://econ.bg/Новини/Япония-ще-предложи-на-САЩ-съвместни-проекти-за-450-млрд-долара-и-700-000-работни-места_l.a_i.737175_at.1.html

Японският премиер Шиндзо Абе предлага на САЩ нови съвместни инфраструктурни проекти с инвестиции за 450 милиарда долара, съобщиха японски...

Стамболийски се вдига на бунт, затваря жп линията

https://www.24chasa.bg/region/article/6048961

Стамболийски се вдига на бунт, затваря жп линията 24 часа срок даде кметът на Стамболийски Георги Мараджиев за започване на спешна проверка на жп подлеза в града, в който са се появили опасни пукнатини. Ултиматумът бе отправен към фирмата изпълнител „ДЗЗД Ай Джи Ей Жп Инфраструктура“ и възложителя Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Мале – новaта дестинация на Air France до Малдивите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276893_%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D0%B5+%E2%80%93+%D0%BD%D0%BE%D0%B2a%D1%82%D0%B0++%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+Air+France+%D0%B4%D0%BE+%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B8%

 

От 1-ви ноември 2017 г., Air France ще лети два пъти седмично до Мале, столицата на Малдивите, с полет от летище Париж-Шарл де Гол. Тези полети ще се изпълняват с Boeing 777-200, оборудван с най-новите пътнически салони на Air France и с капацитет от 312 мест: 28 в бизнес, 24 в Premium икономична и 260 в икономичната класи. С тази нова дестинация Air France разширява мрежата си с една от най-популярните туристически дестинации в Индийския океан.


"Полетите на Air France до Мале засилват присъствието на компанията в една от най-желаните развлекателни дестинации, където тя е лидер с качеството на продуктите и услугите, които предлага на своите клиенти. Air France също е европейският лидер в Индийския океан, позиция допълнително подсилена от тази нова дестинация ", заяви Франк Тернер, Главен изпълнителен директор на Air France.


Разписание на полетите (в местно време)


AF222: Излита от Париж-Шарл де Гол в 20:50, пристига в Мале в 10:20 на следващия ден;

AF223: Излита от Мале в 13:05, пристига в Париж-Шарл де Гол в 19:35

Полетите ще се изпълняват в сряда и събота с излитане от Париж и в четвъртък и неделя с излитане от Мале.


На борда на Boeing 777 до Мале, пътниците ще се насладят на удобствата на най-новите пътнически салони на Air France.  

В бизнес класата, креслото се адаптира индивидуално от всеки пътник - от място за сядане до реално 2-метрово легло. В сърцето на извитата конструкция всеки пътник създава собствено пространство. Креслото с мека пяна е проектирано да предложи безупречно качество на съня. Мека завивка с XXL размер  и пухена възглавница осигуряват максимален комфорт. Всеки пътник разполага с 16-инчов (41 см) HD сензорен екран.


В Premium икономичната класа, пътниците се наслаждават на нови, по-меки възглавници и поставка за краката с различни позиции. В икономичната класа, креслото е с изцяло нов дизайн - с допълнително пространство за краката, нови възглавници, мека облегалка за глава, по-широка масичка и т.н. Има и нови удобства като например електрически контакти и държачи за слушалки. Значително по-големите HD сензорни екрани - 12 инча в Premium икономичната и 9 инча в икономичната класи  добавят допълнителен комфорт. На разположение, при поискване, са  повече от 1000 часа програми с филми, игри и музика.


Мале е столица, икономически, търговски и културен център. Този град е врата към Малдивите и е изключително популярен с тълпите любопитни туристи, които идват да се възхищават на прекрасните пясъчни плажове, тюркоазените води на множество лагуни и богатото на цветове и живот коралово морско дъно.


2-годишно момченце е в кома след побой

http://www.cross.bg/momchentzeto-koma-poboii-1534263.html

/КРОСС/В "Пирогов" е прието дете в тежко състояние след побой, съобщава БНР. 2-годишното момченце е от Ихтиман и е в кома. Детето е настанено в реанимацията на лечебното заведение и има опасност за живота му, обясни зам.-директорът по лечебната дейност д-р Стоян Сопотенски. Майката на момченцето е задържана от полицията. Тя е 22-годишна. От първоначалните данни става ясно, че тя е завела детето в болница. Арестувана е, след като лекарите алармирали полицаите, че момченцето има травми, причинени от насилие. Случаят се разследва.  

Машините не могат да спрат купения вот, те са само механизъм за гласуване

http://www.moreto.net/novini.php?n=343693

Текстовете от Изборния кодекс, касаещи машинното гласуване, са били обсъждани на кръгла маса, организирана от Обществения съвет към ЦИК, още в началото на септември 2016 година. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на Обществения съвет на ЦИК Румяна Дечева.

Площта на новите жилища намалява

http://www.dnevnik.bg/biznes/imoti/2017/02/10/2915657_ploshtta_na_novite_jilishta_namaliava/?ref=rss


Строят се по-вече, но по-тесни жилища, предимно двустайни. Най-много нови апартаменти са построени във Варна, Бургас и Пловдив. Това се вижда от данните на Националния статистически институт за въведените в експлоатация жилищни сгради през четвъртото тримесечие на 2016 г.

През последните три месеца на на 2016 г. са предадени на собствениците 634 жилищни сгради с 2451 апартамента или средно по 4 жилища в сграда. Три четвърти от новите жилищни сгради са къщи. Спрямо четвъртото...

МАЕ: ОПЕК изпълнява обещанието си за намаляване на добива

http://www.investor.bg/surovini/365/a/mae-opek-izpylniava-obeshtanieto-si-za-namaliavane-na-dobiva-233766/

Според месечния доклад на организацията ОПЕК е наложила 90% от обещаното понижаване на производството през януари

Спешно отделение на монтанската болница „Д-р Стамен Илиев” АД – Монтана отбеляза своята 10-та годишнина

https://www.24chasa.bg/region/article/6048957

Спешно отделение на монтанската болница „Д-р Стамен Илиев” АД – Монтана отбеляза своята 10-та годишнина С празничен водосвет Спешно отделение в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД – Монтана отбеляза своята 10-та годишнина на 10 февруари. „Посрещаме годишнината с удовлетворение за това, че отделението ни е много добре оборудвано и окомплектовано с необходимите лекари от различни специалности, изпълнява новия стандарт за устройството на спешните отделения,

Съдът поиска още документи, за да реши за цената на билета в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/10/2915639_sudut_poiska_oshte_dokumenti_za_da_reshi_za_cenata_na/?ref=rss


Административният съд София - град даде днес ход на делото за новата цена на билета за градски транспорт в София. Процесът приключи на първа инстанция в едно заседание, след като съдът поиска допълнителна информация от страните и обяви, че ще се произнесе в законовия срок с решение дали поскъпването е законосъобразно, след като я получи. Срокът е един месец, но не е задължителен.

На предишното заседание не бе даден ход на делото по същество, заради нередовното призоваване на един от...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване