Бареков: Съдът ми заложи капан, за да не регистрирам партията си за изборите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/barekov-sydyt-mi-zalozhi-kapan-za-da-ne-registriram-partiiata-si-za-izborite-2002496

Съдът ми заложи капан, за да не се регистрирам на изборите, заяви Николай Бареков в ефира на БНТ. Той подчерта, че неговата партия се казва "Презареди България", като решението за това е взето по време на конгрес.

ЦИК отхвърли регистрацията на "Презареди България" за изборите през март


"Направихме в един и същи ден конгресите с Христо Иванов. Съдът пусна 4 дни по-рано неговото дело, а ако беше пуснал по-рано нашето дело, ние щяхме да имаме готово решение, влязло в сила още на 8 февруари. Само, че решението стана факт на 9 февруари. Реших да подадем документите в ЦИК така, както са - с препис на съда, че той е взел решение да смени името. Истината е, че ние днес ще обжалваме пред ЦИК решението на ВАС и ще участваме на изборите като "Презареди България", категоричен бе Бареков.

Бареков: Трябва да има презареждане на системата - мандатност и отзоваване на депутатите


Според него съдебната система у нас са в безобразно състояние. Той посочи, че като евродепутат е трябвало да нахлува в Съдебната палата с журналисти, за да отворят деловодството и да получи един препис. "Решението е влязло отдавна по всякакви канони. Не мога да издиря един съдия в СГС, включително и неговия председател да ми даде един лист, на който е написано - да, такова решение има и то вече е влязло в сила. Не може по този начин институциите да решават проблемите на хората", обясни Бареков.

Николай Бареков с нов политически проект


Той каза още, че знае този съд на кого е подвластен. По думите му, доста лобита са в съдебната система. "За жалост аз като не съм нито към едното, нито към другото лоби и лобито на кръга "Капитал" ми погоди този номер", коментира Бареков.
 

Иван Найденов: Дразни ме неяснотата в клуба

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/ivan-najdenov-drazni-me-neiasnotata-v-kluba-2002497

Треньорът на обединения „Спартак“ Иван Найденов похвали своите момчета за старанието в тренировките и в първата контрола срещу „Септември“  Тервел, но в същото време  сподели в интервю за „Морски гонг“, че се притеснява от неясното бъдеще в клуба.

„Доволен съм от отношението на момчетата и в тренировъчния процес и от поведението им в първата контрола. Притесненията ми са от неяснотата в клуба. И в предното интервю ви споделих. Ние обявихме участие във В група, но ако има ясно финансиране, за да има спокойствие. Не искам да се стига до там всяка седмица да се чудим как ще продължим и дали ще завършим сезона. Ако не се намери това финансиране е много вероятно да продължим в „А“ Окръжна група.  Тази неяснота много ме дразни, защото влия и на нашата работа, отразява се и на момчетата. Може би участието ни във „В“ група трябваше да бъде обявено тогава, когато има яснота дали ще се случи. Вариантът не отпаднал все още. В момента се готвим с надеждата за участие  Трета лига.  “, коментира Иван Найденов. Той разкри, че има две нови момчета, които тренират с отбора, но още не иска да обявява имената им, тъй като може да се окаже, че  тяхното привличане да зависи от това, къде ще участва отбора през пролетта.

На въпроса ще бъде ли изваден №10 от „Спартак“ в памет на Живко Господинов, каквато идея имаше преди време, Найденов отвърна така:

„Моето мнение е, че няма нужда да лицемерничим по този начин. Който е уважавал Живко Господинов, трябваше да го демонстрира и на времето, когато той беше жив и здрав. Да не навлизам в детайли, но и клуба, а и много хора не показаха тогава уважението, което заслужава той. Според мен №10 трябва да е на терена и хората да свързват Живко Господинов с евентуални момчета от следващото поколения, които носят този номер. Така ще го сравняват с него, ще си спомнят, че е това е номерът на Живко Господинов. Има много примери по тази тема, като Гунди, например. С него се свързва всяка следваща деветка в „Левски“. Така и в нашия случай, всяка следваща 10-ка ще бъде свързвана с Живко Господинов. Това е много по – положителното , според мен“, коментира Найденов, който допълни, че по подобен начин номер 11 в „Спартак“ винаги ще бъде свързван с една друга легенда на клуба Стефан Найденов, а номер 3 с Илия Кирчев.

Иван Найденов потвърди, че следващата контрола на „Спартак“  ще бъде с „Калиакра“ Каварна. Проверката ще бъде на стадион „Локомотив“ в 14:00 часа.
Чуйте цялото интервю с Найденов в приложения звуков файл:

В началото на март започва обезопасяване на Е-79 в района на Кресна

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/v-nachaloto-na-mart-zapochva-obezopasiavane-na-e-79-v-rajona-na-kresna-2002500

В началото на март започва обезопасяването на главен път Е-79 в района на община Кресна. 

Това уверение е получил кметът Николай Георгиев от Агенция "Пътна инфраструктура".  Според пътните специалисти времето трябва да е сравнително меко и сухо, за да може маркировката, която ще се положи, да се запази на платното. 

От КАТ са поели ангажимент да поставят и видеокамера. Вече е определено и мястото, където устройството ще се монтира - близо до пешеходната пътека в центъра на градчето.

Ще има нколко шумящи маркировки, които ще възпроизвеждат звук, когато преминават пешеходци, така че шофьорите ще бъдат предупреждавани отдалеч да намалят скоростта.

В рамките на месец обезопасителните дейности трябва да приключат. 
 

Протестите в Румъния продължават въпреки оставката на правосъдния министър

//dariknews.bg/novini/sviat/protestite-v-rumyniia-prodylzhavat-vypreki-ostavkata-na-pravosydniia-ministyr-2002501

Румънските граждани проведоха митинг близо до сградата на правителството в Букурещ за 10-ти ден поред, часове след като министърът на правосъдието, Флорин Йордаче, подаде оставка заради противоречията относно спорните промени в Наказателния кодекс на страната, които той подкрепи и които по-късно бяха отменени, съобщава румънското онлайн издание Business Review.

Румънското правителство оцеля при вот на недоверие


Около пет хиляди поискаха оставката на правителството на премиера Сорин Гриндеану. Няколко хиляди души се събраха на демонстрации в други градове в страната.

Румънският министър на правосъдието подаде оставка


Също така в рамките на отделен протест стотици граждани продължиха да настояват за оставка от страна на румънския президент Клаус Йоханис, който е критично настроен спрямо действащото правителство на Гриндеану.

КС на Румъния: Правителството не е нарушило Конституцията


Очаква се протестите в Румъния да продължат и през почивните дни. Флорин Йордаче стана вторият министър, който се оттегли от поста си след министъра на бизнеса, търговията и предприемачеството - Флорин Жиану.

Решават съдбата на пръстовия отпечатък в болниците

//dariknews.bg/novini/bylgariia/reshavat-sydbata-na-prystoviia-otpechatyk-v-bolnicite-2002490

Съдбата на пръстовия отпечатък в болниците ще се решава днес. Служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев е насрочил среща между здравните власти и неправителствени организации, на която всяка от страните ще си каже мнението за въпросната регистрационна система.

Прецедент в правото дава възможност пръстовият идентификатор да продължи да се ползва


Ако в резултат на тази среща се стигне до единодушното решение за отмяна на пръстовите отпечатъци, то те ще бъдат премахнати. На срещата ще присъстват представители на министерството и на здравната каса, както и на сдруженията, атакували отпечатъците в съда – Националното сдружение на частните болници, Центъра за защита на правата на здравеопазването и Федерация „Български пациентски форум”. 

Здравният министър: Заварих системата в небивал нормативен хаос


И трите сдружения до момента нееднократно са изразявали желанието си въпросната система да бъде отменена
 

Мощна снежна буря в САЩ, отмениха хиляди полети (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048109

Мощна снежна буря в САЩ, отмениха хиляди полети (Снимки)Мощна зимна буря се стовари върху североизточните райони на Съединените щати, като причини отмяна на хиляди полети и затваряне на училища, информира Нова телевизия. На места снежната покривка достига до 30 см. Само преди ден времето беше почти пролетно с температури до 16 градуса по Целзий. Лошото време доведе и до отмяна или задържане на стотици

Днес пускат парното във всички квартали

http://www.cross.bg/vuzstanoveno-obyad-vsichki-1534206.html

/КРОСС/Днес до обяд ще бъде възстановено парното във всички столични квартали, които останаха без отопление и топла вода. От вчера вечерта то бе пуснато в "Младост", "Мусагеница", "Дървеница" и част от "Студентски град", съобщи Нова тв. "Имаме уверението на "Топлофикация", че до обяд ще бъде възстановено подаването на отопление на всички места. Най-важно обаче е да се установи защо се стигна до тази авария - дали заради небрежност или има умишлен замисъл. Поставили сме въпроса да бъдат изплатени компенсации на гражданите", заяви общинският съветник от ГЕРБ от Николай Стойнев. От БСП обаче изразиха съмнения, че топлоподаването ще бъде възстановено до обяд. Освен това имало сериозни опасения, че до аварията се е стигнало поради спестени средства около многобройните ремонти на "Цариградско шосе". "Всички трябва да се извинят на клиентите на "Топлофикация", които мръзнаха една седмица, тъй като не е установяван контрол от принципала. Очаквам да се получат още такива водни джобове заради немарливостта на изпълнението", добави Калоян Паргов от БСП.    

Истинско звездно шоу ще наблюдаваме на небето тази нощ

https://www.actualno.com/cosmos/istinsko-zvezdno-shou-shte-nabludavame-na-nebeto-tazi-nosht-news_592954.html

Истинско зведно шоу ни очаква в небето днес. Небесният свод ще бъде украсен от пълнолуние, лунно затъмнение и комета със зеленикав цвят. Първо ще видим пълнолунието, а около 30 минути след полунощ срещу събота, 11 февруари, сянката на Земята ще започне да покрива Луната. Тоест

Топлоподаването в София е възстановено, увериха от "Топлофикация"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/10/2915527_toplopodavaneto_v_sofiia_e_vuzstanoveno_uveriha_ot/?ref=rss


Тази нощ топлоподаването към столичните квартали "Младост"-1, 1А, 2, 3 и 4, "Студентски град", "Витоша", "Дървеница", "Мусагеница" и "Малинова долина" беше възстановено. Те бяха засегнати от авария на магистралния топлопровод на бул. "Цариградско шосе" , съобщиха от "Топлофикация София".

До днес на обяд отоплението ще бъде нормализирано и към сградите във високите части на "Младост" 4 и "Студентски град". Отстранен е пробивът, който беше открит вчера следобед в кв. "Изток" и...

Ограничения за тирове по Хемус

http://www.cross.bg/povisheno-dvizhat-mezdra-1534205.html

/КРОСС/Днес от 06:00 ч. до 10:00 ч. и от 16:00 ч. до 20:00 ч. се ограничава движението на товарни автомобили над 12 т по АМ "Хемус" и по път I-1 София - Ботевград. Това съобщиха от АПИ. Шофьорите на товарни автомобили над 12 тона да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходен маршрут по път II-16 София-Нови Искър - Своге - Ребърково /Искърско дефиле/. Временно движението се осъществява в едната лента по път I-1 Враца - Мездра, в района на гр. Мездра поради аварирал тежкотоварен автомобил. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки указанията на служителите на "Пътна полиция".  

Лавров: НАТО смята да разположи военни контингенти в България и Румъния

http://www.cross.bg/lavrov-bulgariya-rymuniya-1534204.html

/КРОСС/НАТО обсъжда възможността за разполагане на военни контингенти в България и Румъния, заяви руският външен министър Сергей Лавров пред в. "Известия". "Осъществяваните от алианса действия в районите в непосредствена близост до руските граници, разбира се, имат провокационен и дестабилизиращ характер. Това се изразява в разполагането на допълнителни военни контингенти в Полша и Прибалтика. Вече се водят разговори за възможността от подобно присъствие на съюзници в други страни от Източна Европа - в България и Румъния", посочва Лавров. Лавров споменава в този контекст значителното нарастване на мащаба и броя на натовските учения в близост до руските граници. "Особено безпокойство предизвиква продължаващото изграждане на системата на САЩ за противоракетна отбрана в Европа, в чиято, в действителност антируска насоченост никога не сме се съмнявали", казва първият дипломат на Москва.  

Никос Анастасиадис: Конференцията за Кипър ще се проведе след 13 март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048107

Никос Анастасиадис: Конференцията за Кипър ще се проведе след 13 март

Вторият кръг от Конференцията за Кипър ще се проведе след 13 март, заяви президентът на Кипър Никос Анастасиадис след срещата си с лидера на Севернокипърската турска република Мустафа Акънджъ, предава Sigma Live, цитирана от Фокус. Анастасиадис отбеляза, че преговорите са постигнали „сравнителен прогрес“, но „все още има работа,

Преглед на печата днес

http://www.cross.bg/krediti-vsichki-ypravlenie-1534203.html

/КРОСС/Дипломатически клуб "Делян Пеевски" в. Капитал Защо да ползваш подставени лица, като всички така или иначе казват, че ти си собственикът. Явно това е логиката зад сделката, чрез която "Ексклузив уеб дизайн" прехвърля Дипломатическия клуб в Бояна и още няколко имота, които купи в края на миналата година от държавната АДИС, на дружеството "Бояна клуб". Така подозренията още при първоначалната сделка, че зад придобивката стои Делян Пеевски, се потвърждават, тъй като собственик на въпросното дружество е "Дореко комерс". Съдебната власт и НАП спорят кой да събере 760 млн. лв.в. Сега Висшият съдебен съвет ще обжалва отказа на Софийската градска прокуратура да разследва данъчните заради отказа им да съберат вземанията на съдебната система, съобщи "Правен свят". Спорът между двете институции е стар, но преди няколко месеца стигна до прокуратурата, след като съветът подаде сигнал.Според ВСС приходната агенция трябва да събере 760 млн. лв. вземания на системата. Става дума за случаите, в които граждани или фирми са загубили дела и трябва да платят на съдилищата такси и разноски. Данъчните обаче твърдят, че тези вземания не са публични, и затова отказват да се занимават с тях. Увеличението на парите за деца с увреждания се оказа намалениев. Сега Семействата с деца с увреждания преживяват поредната гавра на държавата с тях

Възможността в Македония да има правителство остава

https://www.actualno.com/balkani/vyzmojnostta-v-makedonija-da-ima-pravitelstvo-ostava-news_592961.html

По-скорошното сформиране на правителство на Македония е от интерес на гражданите и на цялата страна. Най-голямото очакване на гражданите и на ЕС са реформите. Ние като коалиция, водена от СДСМ, правим всичко възможно час по-скоро да завършим процеса по събиране на подписи, з

Апелативният съд в Сан Франциско удържа на натиска на Тръмп за имиграцията

http://www.investor.bg/sasht/337/a/apelativniiat-syd-v-san-francisko-udyrja-na-natiska-na-trymp-za-imigraciiata-233741/

Окончателният изход на делото за указа, който забранява влизането в САЩ на граждани на 7 мюсюлмански държави и на бежанци, ще бъде определен от Върховния съд

Понякога в живота има моменти на неизразимо удоволствие, което не може...

http://www.cross.bg/zhivota-ydovolstvie-momenti-1534202.html

/КРОСС/„Понякога в живота има моменти на неизразимо удоволствие, което не може напълно да бъде обяснено със тези символи, наречени думи. Тяхното значение може да бъде изразено само от недоловимият език на сърцето." Мартин Лутър Кинг  

10 февруари в историята

http://www.cross.bg/zapochva-protzes-sveta-1534201.html

/КРОСС/На днешната дата през 1258 г. монголите опустошават Багдад, изпепеляват го и избиват 10 000 души.През 1799 г. след завладяването на Египет Наполеон започва поход за завладяване на Палестина.През 1824 г. Симон Боливар е провъзгласен за диктатор на Перу.През 1827 г. в Санкт Петербург е основана Военноморска академия.През 1840 г. британската кралица Виктория се омъжва за принц Алберт фон Сакс-Кобург-Гота.През 1867 г. Григорий VI е утвърден от Високата порта за Вселенски патриарх.През 1879 г. е открито Учредителното събрание в Търново.През 1883 г. в България влиза в сила първият закон за печата.През 1892 г. започва процес срещу Екатерина Каравелова - съпруга на политика Петко Каравелов, както и срещу още няколко други съпруги на политици-либерали по обвинение в предателство. Делото завършва с оправдателна присъда.През 1922 г. в САЩ е осъществено първото директно излъчване по радиото на цял симфоничен концерт.През 1931 г. Ню Делхи става столица на Индия.През 1935 г. в Северна Месопотамия са открити останките на най-стария известен в историята град, датиран отпреди 5700 години.През 1938 г. румънският крал Карол отменя конституцията и установява кралска диктатура.През 1942 г. американската звукозаписна фирма „Виктор" пуска първата в света Златна плоча.През 1953 г. Народното събрание приема изменения в Наказателния кодекс и предвижда смъртно наказание за измяна на родината.През 1955 г

До обяд пускат парното навсякъде

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048105

До обяд пускат парното навсякъдеДнес до обяд ще бъде възстановено парното във всички столични квартали, които останаха без отопление и топла вода. От вчера вечерта то бе пуснато в "Младост", "Мусагеница", "Дървеница" и част от "Студентски град", съобщи Нова тв. "Имаме уверението на "Топлофикация", че до обяд ще бъде възстановено подаването на отопление на всички места.

"Книга за любовта" - най-красивото обяснение в любов

https://www.actualno.com/books/kniga-za-lubovta-naj-krasivoto-objasnenie-v-lubov-news_592797.html

Най-новото попълнение в библиотеката на издателство „Апостроф“ може да бъде очарователно решение на дилемата кой е най-подходящият подарък за Св. Валентин. По време на Средновековието влюбените си разменяли послания на 14 февруари, наричайки ги „валентинки“. Ли

Св. свщмчк Харалампий Чудотворец. Св. мчца Валентина

http://www.cross.bg/haralampiii-ennata-valentina-1534200.html

/КРОСС/ Страдание на свети свещеномъченик Харалампий Магнезийски Свети Харалампий пострадал в началото на III век при римския император Септимий Север (196-210 г.). Той бил епископ в гр. Магнезия, в Тесалия. Без да се страхува от гонението, смело проповядвал истинния Бог и се стараел да отвърне людете от поклонение на идолите. Той говорел: - Моят Цар Иисус Христос пратил пророците и апостолите, за да могат всички люде да се вразумят от тяхната проповед и да вървят неуклонно по пътя на правдата. Покланящите се на идоли предават душата си на смърт. А Иисус Христос чрез пророците и апостолите ни показват пътя към вечния живот, а не да вършим дела, които принасят на душата вечна гибел. Езическите власти уловили светия впископ и го довели при съдията, който дълго го увещавал да се поклони на идолите. Епископът решително отказал да се отрече от Господа Бога и тогава го предали на страшни изтезания. Стържели тялото му с железни нокти, докато го одрали жив, но старецът с търпение и мъжество понасял страданието и говорел на мъчителите: - Деца, благодаря ви, дето като стържете вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов, вечен живот. Виждайки изумиталната твърдост на стареца и чудесните прояви на Божията сила, множество езичници повярвали. Всички те започнали да славят истинския Бог и мнозина от тях били осъдени на смърт. Чудесно изцерено от раните си, св

Радарите за превишена скорост днес - 10 февруари, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=343642

Служители на КАТ ще следят днес - 10 февруари, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. - Южен пътен възел вход 07:50ч.-08:50ч. - бул. "Хр.Ботев"-п.

Тръмп заяви, че ще уважава политиката „Eдинен Китай“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048101

Тръмп заяви, че ще уважава политиката „Eдинен Китай“Президентът на САЩ Доналд Тръмп е провел телефонен разговор в китайския си колега Си Дзинпин и е заявил, че ще уважава политиката „единен Китай“, предава АФП, цитирана от Фокус. „По молбата на президента Си, президентът Тръмп прие да уважава нашата политика „Единен Китай“, отбелязаха от Белия дом. „Си Дзинпин оценява потвържението на Тръмп във

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bivsh-prof-depytat-1534199.html

/КРОСС/Днес да почерпят: Татяна Лолова, актриса Димитър Еленов, актьор и режисьор Проф. Димо Димов, цигулар, дипломат и политик, основател на квартет "Димов" и празниците на изкуствата "Аполония" Теодор Василев, служител в "Хюндай" Евгений Бакърджиев, вицепремиер в правителството на Ив. Костов, бивш депутат Екатерина Гумнерова, публицист и киносценарист, бивш главен редактор на "Списание за жената" Искра Ангелова, тв водеща Калина Балабанова, бивш депутат Проф. Красимир Джидров, керамик и живописец Красимир Гюлмезов, композитор и музикант Наталия Симеонова, тв водеща Николай Балкански, цирков артист, директор на цирк "Балкански" Пламен Вълков, пресаташе на федерациите по ски и лека атлетика Поли Генова, поппевица Проф. д-р Стефка Петрова, специалист по хранене и диететика Цветан Лазаров, художник    

Предстоящи събития в страната за 10 февруари

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1534198.html

/КРОСС/***София.От 09.30 часа в Софийския административен съд (ул. „Вашингтон 17) ще се проведе второто заседание по делото на граждани и граждански организации срещу решението на Столичния общински съвет за цената на билета за обществен транспорт в София. ***София.От 09.30 часа XIV състав на Специализираният наказателен съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Веселин С., Росен Н., Георги Я., Кирил С., Борислав Г. и Никола Б., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 09.30 часа, 8-ми Състав на Специализирания наказателен съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Десислава Д., обвинена в пране на пари. ***София.От 10.00 часа IV състав на Специализираният наказателен съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Даниел Б., Христо П., Цветан К., Павел А., Кирил С. и Божидар л., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10.00 часа, в Консулския отдел към Посолството на САЩ (ул. „Козяк" 16) посланик Ерик Рубин ще връчи визите на първите одобрени участници в тазгодишната Програма за работа и пътуване в САЩ. ***София.От 10.00 часа VIII състав на Специализираният наказателен съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Симеон С., Тихомир Д., Петър Г., Андон М., Внцеслав Д., Димитър Д., Габриел К., Дончо П., Кирил И. и Мариела М. Стела У., Валери Г., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10

Македония върна обратно на Гърция 49 мигранти

https://www.actualno.com/balkani/makedonija-vyrna-obratno-na-gyrcija-49-migranti-news_592943.html

Македонската полиция върна обратно на Гърция 49 мигранти съгласно Договора за реадмисия с Европейския съюз. Мигрантите бяха взети от лагера в Табановце, недалеч от македонско-сръбската граница, и върнати на Гърция. Според международните организации в Скопие става въпрос

Георги Гергов, или кой, къде е в схемата...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276891_%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%2C+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%B9%2C+%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B5+%D0%B2+%D1%81%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0...

 "Не е тайна, че съм привърженик на СДС. БСП е нещо, което е приключило".

Познайте кой е казал това:

Оставям ви да помислите над тези думи, а междувременно още един цитат от същия човек:

"Загубих 17 милиона, но съм със СДС... Не съм на страната на СДС, а СДС е на моята страна. СДС подкрепя моите начинания, защото това им е програмата".

Авторът на тези прозрения се нарича Георги Гергов. Думите му са от интервю във вестник "Марица", което е дадено на 19 октомври 2000 година. Не е ли удивително каква политическа страст блика от изявленията, каква убеденост, какъв размах, какъв емоционален огън...
Страничен читател на това интервю едва ли би повярвал, че днес Гергов е член на Изпълнителното бюро на БСП, отговорник по коалиционната политика и дясна ръка на лидерката Корнелия Нинова. Това е историята на една истинска политичиска метаформоза, която символизира всичко отрицателно с което може да ни замери политическият живот на България.

Днес вече "седесарят" Гергов се е превърнал в "социалист". И в двата случая обаче кавичките са наложителни, защото той не е нито едното, нито другото. Този, който се кълнеше в любов на СДС и уверяваше, че завинаги ще е техен, само няколко години по-късно емигрира в левицата, стана председател на БСП в Пловдив, на Пловдив-област и достигна политичиски висини в партията, благодарение на мрежата си от лобистки интереси, схеми за натиск и вродена способност да бъде преследвач на собствените си интереси. 
В интервюто в "Марица" преди 17 години обаче има едно изречение, което ни дава ключ за разбиране на поведението на Гергов и ни позволява да изчислим неговите политически маневри. В него той доста иновативно за ония години настоява в България да има закон за лобизма, точно както в САЩ, защото това щяло да позволи да има "открити и ясно очертани лобита и ще се знае кой къде е в схемата".
Той мисли за света в схеми. Схемата е нещо като икономическа пирамида и за Гергов е най-важното той да намери своето място в паричните потоци, за да може да се възползва от всяка една обществена ситуация. 
Именно заради схемата вероятно маститият бизнесмен се е махнал от орбитата на СДС, когато синята партия се насочи директно към политическото гробище и си е избрал столетницата, заради гаранциите за по-дълъг живот, просперитет и икономически схеми. 
Големият въпрос обаче е как БСП търпи такъв човек в своите редици? Как обикновените социалисти се примиряват с наличието на подобна фигури в партия, която трябва да защитава ударените от прехода, тези, които работят, а едва свързват двата края и се чудят как да си платят сметките за тока. Гергов е от хората, които спечелиха от прехода. Участва активно в безпринципното преразпределение на държавни дълготрайни матреални активи в особено големи размери, ощетявайки милони трудещи се. Днес трябва да е глас на ощетените! Безкраен цинизъм!

Във фигурата на ексседесаря маскирал се като социалист има и друг уникален момент. БСП от много години насам се опитва да бъде алтернатива на ГЕРБ, да очертае друг път на развитие на държавата, друго разбиране за властта, ново отношение към управлението. В същото време Гергов в компания неведнъж е споделял, че за него има само един държавник у нас и това е негвият голям приятел Бойко Борисов. Има много свидетели на тези негови думи. Много хора са го чували как се възторгва от Генерала, как говори за близките си отношения с него. Това дори не е публична тайна, а крилата история, която кара хората с чувствителни стомаси да им се повдига. 
Защото заради хора като Гергов политиката у нас се възприема като сделка, като постоянна далавера, като процес при който са важни банковите сметки, а не идеите. Да живее политиката на схемите, и нейният пророк Георги Гергов. 

Хора като Гергов погрешно биват наричани бизнесмени. Бизнесмен не е мръсна дума. Това са хора, които рискуват, но в крайна сметка създават нещо със собствени усилия и скъсани нерви. 
Гергов получава наготово всичко. Хотел "Ленинград" и Панаира в Пловдив, ЦУМ, курорта "Слънчев ден", където строителен работник загина при нерегламентирано събаряне на сграда, трагедия подобна като тази в тунела «Ечемишка»!

И заради това въпросът на живота му е бил в коя партия да са запише, за да може да си подсигури просперитета и милионите. 
В началото е СДС, днес е в БСП, но ще се учуди ли някой, ако един ден го види в ГЕРБ?

Все пак за него е най-важно да се знае кой, къде е в схемата...

"Топлофикация-София": Парното в цяла София е възстановено

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048091

"Топлофикация-София": Парното в цяла София е възстановеноЗапочнало е топлоподаването към засегнатите източни квартали на София, които бяха без парно през последните дни. Това заяви говорителят на "Топлофикация - София" Елизабет Павлова в сутрешния блок на БНТ. Тя уточни, че вероятно затоплянето на радиаторите ще се усети по-бавно във високите части на "Младост 4" и "Студентски град".

Теми и гости в сутрешните блокове на телевизиите

http://www.cross.bg/tema-zhivo-grigor-1534197.html

/КРОСС/БНТ, „Денят започва" Тема: Георг Георгиев от ГЕРБ и Георги Свиленски от БСП в предизборна схватка. Какво обещават на избирателите? Тема: Меглена Кунева - за битките вдясно и амбициите на Реформаторския блок. Тема: Има ли шанс „Презареди БГ" да участва в предсрочните парламентарни избори след отказа на ЦИК за регистрацията ѝ? Тема: Автоджамбази карат деца да крадат катализатори на коли! Причината - платината, извличана от демонтираните авточасти носи приходи от 300 до 600 лева на парче. Тема: Вижте и първите коментари след мача на Григор Димитров на „София Оупън" Тема: Какво е да играеш легендарната певица Леа Иванова? В „Денят започва" - среща с актрисите от филма „Пеещите обувки" на режисьора Радослав Спасов Тема: Царицата на комедията Татяна Лолова на връх рождения й ден   БТВ"Тази сутрин" Тема: Първи коментари за старта на Григор Димитров на българска земя Тема: На живо от Виетнамските общежития в София - какво остана от бившата туристическа спалня? Тема: Между НСО и горските стопанства - къде са джиповете на властта? Тема: Защо есемесите на български ни излизат по-скъпо? Тема: Народът срещу „Топлофикация"

Григор Димитров излиза срещу Троицки за място на полуфиналите в София

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/10/2915472_grigor_dimitrov_izliza_sreshtu_troicki_za_miasto_na/?ref=rss


Григор Димитров се изправя срещу миналогодишния финалист Виктор Троицки в двубой за място в полуфиналите на тенис турнира от категория "АТП 250" в София.

25-годишният българин и 30-годишният сърбин ще излязат на централния корт в зала "Арена Армеец" не преди 18.00 ч.

Срещата ще бъде предавана пряко по БНТ 1 и БНТ HD, а в продажба все още има билети от 25, 40 и 70 лева (18.75, 30 и 52.50 лв. за деца и пенсионери).

Двамата ще се срещнат за пети път, като до...

Топлофикация пусна парното, останаха само Младост 4 и Студентски град

http://offnews.bg/news/n_1/n_646761.html

Парното в София вече дойде навсякъде. Единствено във високите части на Студентски град и „Младост” 4 топлото ще дойде на обяд. Още през нощта е възстановено топлоподаването към засегнатите от аварията на магистралния топлопровод на бул. „Цариградско шосе“ квартали „Младост”-1, 1А, 2, 3 и 4, „Студентски град”, „Витоша”, „Дървеница”, „Мусагеница”, „Малинова долина“. Отстранен е пробивът, който беше открит вчера следобед в кв. „Изток“ и отоплението на засегнатите клиенти е възстановено още преди полунощ. Към 07.00 часа няма аварии по топлопреносната мрежа в столицата. „Топлофикация София“ отново поднася извинения на засегнатите клиенти. Прокуратурата обаче ще разследва каква е причината за тежката авария,която остави седмица софиянци без парно. От Топлофикация твърдят, че причината е била токов удар, от ЧЕЗ отричат.

Канадската военна фрегата "Сент Джоунс" ще посети Варна

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/02/10/2915476_kanadskata_voenna_fregata_sent_djouns_shte_poseti_varna/?ref=rss


Фрегата "Сент Джоунс" (St. John's) от състава на канадските военноморски сили пристига на посещение във Варненското пристанище утре.

От началото на 2017 г. корабът участва мисията на НАТО за укрепване на регионалната сигурност и стабилност в Средиземно море.
Корабът е

"Сент Джоунс" е включен в състава на канадските Военноморски сили на 26 юни 1996г. и е бил модернизиран през 2015г. в рамките на програмата за ъпгрейд на корабите от т.нар. клас "Халифакс".
...

Продължава делото за взрива в завода за боеприпаси „Миджур”

https://www.actualno.com/society/prodyljava-deloto-za-vzriva-v-zavoda-za-boepripasi-midjur-news_592942.html

Днес (10 февруари) продължава делото за взрива в завода за боеприпаси „Миджур” край село Горни Лом. Експлозията през октомври 2014 година отне живота на 15 души. В края на септември месец 2016-та Видинската окръжна прокуратура внесе в Окръжния съд в крайдунавския град обвин

Предстои второ издание на “Пробег на свободния дух Русе - Гюргево”

//dariknews.bg/regioni/ruse/predstoi-vtoro-izdanie-na-probeg-na-svobodniia-duh-ruse-giurgevo-2002476

Второто издание на международното състезание “Пробег на свободния дух Русе - Гюргево” ще се състои на 24 септември. Организацията му беше обсъдена на работна среща в Община Гюргево. Зам.-кметът Йонуц Чоакъ посрещна колегата си от Община Русе Иван Григоров и председателя на русенския клуб по лека атлетика „Дунав“ Евгени Игнатов. Организатори на спортното събитие са лекоатлетическите клубове „Дунав-Русе“ и „Дунав-Гюргево“, с пълната подкрепа на двете побратимени общини. Тази година стартът ще бъде даден в Русе от кмета на града Пламен Стоилов, а финалът и награждаването ще са в Гюргево. На срещата бе сформиран организационен екип с членове от двете страни, който ще се занимава с планирането и реализирането на това събитие от международен мащаб. Идеята за него се роди миналата година в рамките на инициативата „Русе – европейски град на спорта“.

Почитаме Свети Харалампий и Света Валентина

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/pochitame-sveti-haralampij-i-sveta-valentina-2002479

На 10 февруари православната църква почита Св. свещеномъченик Харалампий и Св. мъченица Валентина.
Денят е по-известен в народния календар като Чуминден и се празнува за здраве на хората, против чумата. В народните представи тя изглежда като старица, която постоянно е на път и носи със себе си тефтер, в който са записани имената на хората, които трябва да погуби. Свети Харалампий пък е познат на хората като лечител на болести и рани и господар на всички болежки. Легенда разказва, че чумата е затворена в шише и Св. Харалампий я е хванал и държи. Господ ще пусне чумата, когато хората станат много грешни.

Според други предания, чумата се родила на Атанасовден и веднага започнала да скита и да мори когото срещне с острата си коса. Ако не бил Св. Харалампий - да я залови и окове в девет вериги, щяла да умори света. Затова в иконографията обикновено светецът е изобразяван с дълга бяла брада и с ръка, вдигната за благослов. Често могат да бъдат срещнати и изображения, в които той бие и мъчи чумата.

За да се предпазят от болести, на този ден хората сутрин рано премитат къщата и двора, почистват, след това готвят гозбите. Стопанките правят обредни хлябове. На обяд се слага трапеза, като задължително трябва да присъства питка с мед, свински джолан в гърне или мусака и картофено пюре. Най-възрастната жена в дома прикадява трапезата, сипва от гозбите, чупи от питата с мед и разнася от тях за здраве из махалата.
Тъй като Св. Харалампий е открил и чудодейните свойства на меда, това е празникът на пчеларите. На този ден медът се освещава и част от него се пази като лек срещу шарка и други болести през цялата година.

За Света Валентина сведенията са много оскъдни. Известно е, че тази благочестива девойка е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата й - езичниците я обезглавяват. 

Според православния календар на 10 февруари празнуват своя имен ден хора с имена: Валентина, Валентин, Валя, Вальо, Харалампи, Хараламп, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин.

Регионалният представител на Комисията за защита от дискриминация с изнесена приемна  в Твърдица

//dariknews.bg/regioni/sliven/regionalniiat-predstavitel-na-komisiiata-za-zashtita-ot-diskriminaciia-s-iznesena-priemna-v-tvyrdica-2002477

Изнесена приемна на регионалния представител на Комисията за защита от дискриминация ще се проведе днес в Твърдица. Желаещите да се консултират по конкретен проблем или да подадат жалба. Приемната ще отвори врати от 10 часа в община Твърдица.

По време на приемните регионалният представител на Комисията консултира хората, срещу които се проявява дискриминация и се нарушават техните граждански права и им оказва методическа помощ при подаване жалба. Факт е промененото разбиране за понятието „дискриминация“. Преди години често хората свързваха това понятие предимно с различните етнически групи. Сега номер едно сред оплакванията са неравното третиране по признаците „възраст“ и „увреждане“. Най-често оплакванията са свързани с недостъпна архитектурна среда, ТЕЛК решения и последиците от тях, дискриминация на работното място и др.

Комисията за защита от дискриминация е специализиран орган, призван да провежда държавната политика в областта на равните възможности и равното третиране на всички граждани на територията на Република България. Различията между хората, основани на пол, раса, етнос, религия, обществено положение, както и на какъвто и да било друг признак, не могат и не бива да стават причина за неравенство, привилегии или други прояви на нетолерантност.
 
 
 

Остров от боклуци се носи в морето край Тайланд (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/ostrov-ot-bokluci-se-nosi-v-moreto-kraj-tajland-snimki-2002483

Огромна купчина боклук, образувана основано от пластмасови битови отпадъци, се носи по водите на Сиамския залив край бреговете на Тайланд, предаде ТАСС. Дължината на "пластмасовия остров" е 10 километра и според сателитни снимки в момента той е на 65 км от южната провинция Чумпхон и се отдалечава от континента в източна посока.

Тайланд е сред десетте държави, които са най-големите замърсители на Световния океан. Според статистиката жителите на кралството всяка година изхвърлят в океана до 50 тона боклук. Миналата година над 350 морски животни от защитени видове са загинали в териториалните води на Тайланд, включително заради замърсяване на водите с пластмасови боклуци.

Внимание! измамници

//dariknews.bg/regioni/sliven/vnimanie-izmamnici-2002480

Измамниците са вече много изобретателни и прилагат различни тактики, за да измъкнат пари от жертвите си. Неизвестни лица в община Нова Загора, представящи се за служители на общинска администрация предлагат на граждани кофи за смет срещу заплащане и изискват лични данни.

Вече има подадени сигнали, свързани с опити за злоупотреби . От общината заявяват категорично, че не продават съдове за отпадъци и апелират всички жители на града и общината да бъдат бдителни.

Призовават, при възникнали такива ситуации, да се сезира незабавно РУ Нова Загора на телефони 0457/ 6 27-11 и 0457/ 6-22-04 .
 

Все още няма мотиви, нито заповед за отстраняването на досегашния областен управител проф. Пенчо Пенчев

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/vse-oshte-niama-motivi-nito-zapoved-za-otstraniavaneto-na-dosegashniia-oblasten-upravitel-prof.-pencho-penchev-2002484

След като от Министерски съвет разгласиха смяната на 14 областни управители, досегашният управител на област с административен център Велико Търново проф. д.ик.н. Пенчо Пенчев не е получил заповед за освобождаване от длъжност. Въпреки изтичането и на следващия работен ден четвъртък, професор Пенчев няма и официална информация за мотивите, с които е отстранен.

"Все още очаквам да се запозная с аргументите за моето освобождаване и се надявам да открия такива в стенограмата от заседанието на Министерски съвет, което се проведе в сряда. В четвъртък вечер обаче, все още няма такава. В последните години, при управлението на премиера Борисов, бяхме свикнали на пълна прозрачност, а стенограмите се публикуваха още на обяд в деня на заседанието“, коментира професор Пенчев.

Той допълни: "Прочетох в медии, че служебният премиер е заявил в началото на срещата на министрите, че ще бъдат сменени областни управители, за които има съмнения за корупционни практики. В 58-годишния си живот никога не съм участвал в нищо подобно и умът ми не може да побере подобно изказване!

Колкото до изборите, на мен не ми е известен начин, по който областен управител може да повлияе на резултатите, но току-виж да се окаже, че някои знаят! Аз лично, в практиката си като областен управител не съм имал досег с изборни книжа, дори не съм влизал в стаята на Районната избирателна комисия или на Информационното обслужване. Моята работа е била да обезпеча техническата страна на избори и референдуми, и смятам, че съм си я вършил както трябва“, категоричен е досегашният областен управител проф. Пенчо Пенчев.

Той сподели, че отлична оценка за работата му са давали както независими наблюдатели на вота, така и самите членове на Секционни избирателни комисии, които обичайно са пряко потърпевши, ако след изборния ден има неуредици. По инициатива на проф. Пенчев бе преустановена и създаващата струпване и хаос практика, влизащите в РИК членове на секции с протоколи и бюлетини да се засичат с тези, които излизат.

Случващото се той коментира така: "От изказването на проф. Герджиков на 9.02.2017 г., научих, че като областен управител не съм се ръководил от законите, не съм бил добросъвестен, не съм безпристрастен, не съм коректен и прочее обвинения, които са отправени и към другите колеги, които са сменени. Недоумявам кой е информационният източник, използван от проф. Герджиков? Нещо повече, като юрист той знае, че за всяко обвинение са необходими факти. Точно обратното - информацията, която се дава за мен от кметовете на общинските центрове и другите населени места от областта, ръководителите на териториалните структури, гражданите на област Велико Търново, не отговаря на подобни твърдения. Получих много благодарности за  работата и резултатите, които съм постигнал от кметове, от представители на институции, а така също и от граждани, които ми се обаждаха и спираха на улицата. За мен е най-важно, че както през 2013 г. след края на първия ми мандат като областен управител, така и сега ще мога да гледам хората в очите“.

Като всеки работещ човек, сигурно съм допускал грешки, сподели проф. Пенчев: "Грешки, със сигурност имам и в личен план, и искам да благодаря на съпругата и дъщеря си за подкрепата! Последният случай, в който се наложи да проявят разбиране е, когато на кръгла годишнина от създаването на нашето семейство, аз изпълнявах служебни ангажименти.“

Накрая ще кажа, че през целия ми съзнателен живот съм се борил за истината, нищо не съм получил даром и не се срамувам от това, което съм правил и постигнал както в личен, а така и в професионален план.
 

Масова гибел: Стотици китове изплуваха на новозеландски бряг (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/masova-gibel-stotici-kitove-izpluvaha-na-novozelandski-briag-snimki-2002478

Над 400 кита изплуваха на брега на Южния остров на Нова Зеландия, съобщи местното издание "Ню Зилънд хералд" (The New Zealand Herald), цитирано от ТАСС. Загиналите животни са около 300.


Това е един от най-масовите случаи на гибел на морските бозайници в цялата позната история на наблюденията на китовете.
 

Престъпници или колекционери на ракия са монасите в Троян?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prestypnici-ili-kolekcioneri-na-rakiia-sa-monasite-v-troian-2002471

Митничари откриха 2 тона незаконна ракия в Бачковския и Троянския манастир. Ударът станал при проверка от митничарски мобилни групи на търговски обекти на територията на Троянския манастир, припомня NOVA. Те обаче влезли и в избата на манастира и открили 1500 литра ракия в пластмасови бутилки и бидони без документи за платен акциз, както и 372 бутилки по половин литър без бандерол.

Откриха внушителни количества нелегална ракия в два манастира


Митниците са предупредили Светия синод още преди време, че контролът над производството на ракия и вина в манастирите ще бъде засилен. Затова ние направихме тази ракия, която е с бандерол и платен акциз. Тя се предлага на всички посетители в манастира и всеки може да си я купи. Към нея митниците нямат никакви претенции”, коментира в „Здравей, България” епископ Сионий, игумен на Троянския манастир.

Относно иззетото количество – става въпрос за ракия, която е колекция на манастира, събирана от дълги години, поясни игуменът. „Аз държа тази колекция да остане в манастира. Засега имаме споразумение да платим акциз за нея. Традициите трябва да се пазят и манастирите имат пълното право и основание да имат такива колекции”, заяви епископ Сионий.

Той бе категоричен, че ракията не е предназначена за търговия и никога не е изнасяна за продан. „Ние трябва да спазваме закона и сме длъжни да даваме добър пример, за да бъдат изрядни всички останали”, каза още епископ Сионий.

Най-важното от Варна във вчерашния 9 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=343630

Искат паметник на Пламен Горанов във Варна Варненци събират подписка за изграждане на паметник на Пламен Горанов, който се самозапали през 2013 година във Варна, научи Moreto.net. Варненските данъчни запечатаха 8 търговски обекта Усложнените зимни условия и трудната проходимост на пътищата изкушиха някои търговци в Североизточна България да не отчитат на касовите апарати извършените от тях продажби, съобщиха от НАП за Moreto.

Един бивш неонацист за възхода на крайното дясно

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/02/10/2914277_edin_bivsh_neonacist_za_vuzhoda_na_krainoto_diasno/?ref=rss


Крисчън Пиколини е бивш американски неонацист от Илинойс, син на италиански имигранти. Автор на книгата "Романтично насилие: Мемоарите на един американски скинхед" и носител на регионална награда "Еми" за видеокампанията срещу омразата на организацията си "Живот след омразата" (Life After Hate).
Пиколини изнесе няколко презентации в България, запознавайки аудиторията с неговата история и с методите на вербуване в екстремистки организации преди 30 години – тоест преди появата на социалните...

Широка лъка на бунт срещу две момчета от Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048102

Широка лъка на бунт срещу две момчета от АфганистанВ Широка лъка се събират подписи срещу две момчета от Афганистан, настанени в селото, показа Би Ти Ви. Те са на 16 и 17 години. Местните хора са против имигрантите, тъй като не знаят нищо за тях - здрави ли са, имат ли ваксини, правени ли са им медицински изследвания. От друга страна, няма и преводач в селото,

Ердоган разреши на медиите да бъдат пристрастни и в изборния ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048086

Ердоган разреши на медиите да бъдат пристрастни и в изборния ден
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган издаде днес указ, с който се отменят правомощията на Висшата избирателна комисия (ВИК) да налага наказания на частни радиа и телевизии, нарушили правилата за безпристрастност по време на изборни кампании, предаде ДПА, цитирана от БТА. Според новия указ, публикуван днес в турския държавен вестник,

Разследването за бунта в Харманли продължава

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/10/2915412_razsledvaneto_za_bunta_v_harmanli_produljava/?ref=rss


Четири месеца след бунта в лагера за мигранти в Харманли, след който бяха арестувани над 400 чужденци, а десетки пострадаха, разследването все още чака резултатите от експертизи, както и точната сума на нанесените щети, научи "Дневник" от източници в прокуратурата.

От всички задържани в ареста все още се намират 15 афганистански граждани, като с обвинение за хулигантство са общо 21 души. Трима от тях са непълнолетни и са с наложена мярка за неотклонение "Под надзора на инспектор от...

Тръмп щял да спазва политиката за "единен Китай"

https://www.actualno.com/asia/trymp-shtjal-da-spazva-politikata-za-edinen-kitaj-news_592960.html

Американският президент Доналд Тръмп разговаря късно вечерта в четвъртък (американско време) с китайския президент Си Цзинпин. В разговора със своя китайски колега Тръмп се е съгласил да спазва политиката на един Китай, съобщи Белият дом, предаде БГНЕС. Китайското външно

Днес ще е облачно, максималните температури ще са между минус 3 и 2°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6048089

Днес ще е облачно, максималните температури ще са  между минус 3 и 2°

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца - ще остане без промяна. Днес ще преобладава облачно време. Ще продължи да духа до умерен североизточен вятър и с него понижението на температурите ще продължи. Утре на места в Северна и Източна България ще превалява слаб сняг. Максималните температури ще са предимно между минус 3 и 2°,

Шиндзо Абе ухажва Тръмп с голф и подаръци

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/10/2915046_shindzo_abe_uhajva_trump_s_golf_i_podaruci/?ref=rss


Япония търси собствен подход към отношенията с тотално различния президент на САЩ. Методът ѝ ще бъде подложен на изпитание днес - на срещата на премиера Шиндзо Абе с Доналд Тръмп в Белия дом.

Някои други лидери на най-близките съседи и съюзници на Америка, от Мексико до Великобритания, се опариха при срещите си с Тръмп. Японските представители са оптимисти и смятат, че поканата да се посети "Зимния Бял дом" - ексклузивния му голф клуб в Палм бийч, е добър знак.

"Надяваме...

«За да не зaгасне свещта»

http://pogled.info/svetoven/russia/za-da-ne-zagasne-sveshtta.82564

/Поглед.инфо/ Четири свещени обожания се таят в душата на руския човек. Православната вяра - упование в райското блаженство и безсмъртието. Чудната руска природа - с нейния сняг и есенни листа, божествени гори и поляни. Безподобната руска словестност - могъщият руски език, с който, в продължение на хиляди години, руският човек черпи от миросданието своите най-големи преживявания и чувства, сътворили руския народ благословен и непобедим. И също държавата, която възниква и търпи упадък и отново се изправя от пепелта, давайки на народа историческото му съществуване, движението на руското време, опазвайки народа от гибел. Всички тези четири чувства са неразделни, преплетени, скрити са едно в друго.

Пътна обстановка в страната - 10 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=343656

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма ограничения АМ „Хемус“: област София: Ограничено движение за всички МПС по АМ Хемус от п.в. „Правец“ до п.в. „Витинска река“, поради инцидент в тунел „Ечемишка“. Движението се осъществява по обходен маршрут по път I-1.

Лавров: НАТО обсъжда разгръщане на военни контингенти в България и Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048082

Лавров: НАТО обсъжда разгръщане на военни контингенти в България и РумънияНАТО обсъжда възможността за разгръщане на военни контингенти в България и Румъния. Това заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю, информира ТАСС, цитирана от БТА. "Действията, извършвани от алианса в близки до руските граници региони безусловно носят провокационен и дестабилизиращ характер.

Мусака с пилешко месо

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6047073

Мусака с пилешко месоВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Св. свещеномъченик Харалампий Чудотворец, епископ в Магнезия

https://www.actualno.com/celebrate/sv-sveshtenomychenik-haralampij-chudotvorec-episkop-v-magnezija-news_592932.html

Свети Харалампий пострадал в началото на III век при римския император Септимий Север (196-210 г.). Той бил епископ в гр. Магнезия, в Тесалия. Без да се страхува от гонението, смело проповядвал истинния Бог и се стараел да отвърне людете от поклонение на идолите. Той говорел: - Моят

Шесторен скок на убийствата в бразилски град след стачка на полицията

https://www.actualno.com/america/shestoren-skok-na-ubijstvata-v-brazilski-grad-sled-stachka-na-policijata-news_592967.html

Над 100 души са били убити в бразилския щат Еспирито Санто, където полицията стачкува вече шести ден. За да бъде гарантирана сигурността бразилските власти разрешиха използването на армията, съобщи bTV. Въоръжените сили ще изпратят парашутисти и бронетранспортьори. Заради л

Затъмнение, пълнолуние и комета ще има едновременно на нощното небе в петък

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6048080

Затъмнение, пълнолуние и комета ще има  едновременно на нощното небе в петъкЗатъмнение, пълнолуния и комета ще се появят по едно и също време и ще осветят нощното небе, пише вестник The Independent, цитиран от Фокус. Рано в петък вечерта ще започне полусенчесто лунно затъмнение. Това означава, че слънцето, луната и земята ще се наредят в една линия и ще окажат странен ефект върху луната.

Със смущения в електрозахранването днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=343644

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 10 февруари са възможни смущения на електрозахранването в няколко района на Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч. до 16:00 ч.

Григор срещу Троицки от 18 ч. днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_646757.html

Григор Димитров излиза срещу Виктор Троицки в четвъртфиналния им мач на турнира Garanti Koza Sofia Open. Двубоят между третия и деветия в схемата ще бъде на централния корт на "Арена Армеец" и ще започне не по-рано от 18 ч. Досега двамата са играли четири пъти един срещу друг и са си разменили по две победи, последната от които беше за Троицки, през 2016 г., на "Ролан Гарос". 25-годишният българин е №13 в света, а 30-годишният сърбин - №37.

Почитаме св. Харалампий, вижте кои имена празнуват днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6048104

Почитаме св. Харалампий, вижте кои имена празнуват днесСв. свщмчк Харалампий Чудотворец. Св. мчца Валентина Св. Харалампий проповядвал и лекувал неизлечимо болни до своята кончина. В българския народен календар този ден е известен като Чуминден, а св. Харалампий се почита като господар на болестите. Стара традиция е жените да не подхващат никаква работа.

Меглена Кунева: България да е сред първите 9 страни, които ще стартират Европейската прокуратура

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6047498

Меглена Кунева: България да е сред първите 9 страни, които ще стартират Европейската прокуратураА защо не и да се помещава у нас С бившия еврокомисар, главен преговарящ на България с ЕС и вицепремиер, която е и лидер на ДБГ, разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-жо Кунева, призовавате да има Европейска прокуратура. Защо за нас е толкова важно да има такава? - Европейската прокурорска служба (ЕПС) ще се бори с корупцията.

Сергей Лавров: Русия е готова за широко сътрудничество с администрацията на САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276890_%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%B9+%D0%9B%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%88%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE+%D1%81%

 Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю с вестник „Известия“ заяви, че Москва е готова за сериозно сътрудничество с администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп. 
„Изграждайки диалог с американската страна, ние внимателно следим и отчитаме основните тенденции в социално-политическия живот на САЩ, а също така и тяхното влияние на международната арена. Очевидно, че сред американските граждани в последно време се увеличава искането за промяна, както във вътрешните работи, така и в частта на взаимодействие с външния свят. Това стана важен фактор за гарантиране победата на президентските избори на кандидата от Републиканската партия Доналд Тръмп“, отбеляза Лавров. 
Той подчерта, че Русия е готова за пълноценно сътрудничество с новата американска администрация по всички въпроси, като се спазват принципите за равноправие, взаимно уважение и признание на интересите. 

Превод и редакция: Мария Динкова

Почина бащата на ядрено-магнитния резонанс

https://www.actualno.com/curious/pochina-bashtata-na-jadreno-magnitnija-rezonans-news_592965.html

Британският физик Питър Мансфийлд, който през 2003 г. получи Нобелова награда за медицина или физиология, почина на 83 години, предаде БГНЕС. Заедно с американеца Пол Лотърбър, Мнасфийлд получи отличието за откритията си в областта на използването на ядрено-магнитния резонан

Острите ъгли в триъгълника Русия-ЕС-САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276889_%D0%9E%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%8A%D0%B3%D0%BB%D0%B8+%D0%B2+%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%8A%D0%B3%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%95%D0%A1-%D0%A1%D0%90%D0%A9

 През изминалата година както Русия, така и Европейският съюз, се опитаха по-ясно да определят своята външнополитическа линия, пише вестник „Независимая газета“. ЕС одобри пет принципа на политиката по отношение на Русия („принципите на Могерини“), публикува Глобална стратегия. В края на годината Русия представи Концепция на външната политика. В тези документи и концептуални разработки се говори за важността от включването на институтите на гражданското общество във външнополитическия процес. 
В руската Концепция се посочва, че една от задачите е „привличане на институтите на гражданското общество за решаване на международните проблеми с цел повишаване на ефективността на руската външна политика“. „Широкото въвличане на институтите на гражданското общество във външнополитическия процес отговаря на задачата за формиране на консенсуалния характер на външната политика на страната, помага за нейната ефективна реализация“, се отбелязва в документа. Аналогичен по съдържание е петият принцип на ЕС за отношенията с Русия: поддържане на контакти с гражданското общество. 
От 2014 г. непроменени остават основните моменти: запазване режима на санкциите, не се изпълняват Минските споразумения, диалог между Москва и Брюксел, отношенията между Москва и Вашингтон се водят в ограничен формат. 

Превод и редакция: Мария Динкова

Паднало на пътя дърво затрудни движението в прохода Шипка

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/padnalo-na-pytia-dyrvo-zatrudni-dvizhenieto-v-prohoda-shipka-2002465

Паднало на пътя дърво затрудни движението в прохода Шипка. Няколко часа то престоя върху платното, преди да бъде подаден сигнал към институциите. 

Снощи, към 21:20 часа, дървото е махнато, благодарение на намесата на габровски пожарникари и шосето е освободено за движение на моторни превозни средства при зимни условия. 

За проход Шипка има забрана за преминаване на МПС с технически допустима максимална маса над 12 тона и ремаркета и полуремаркета, с технически допустима максимална маса над 10 тона.

Преглед на регионалния печат на 10.02.2017 г.

//dariknews.bg/regioni/razgrad/pregled-na-regionalniia-pechat-na-10.02.2017-g-2002464

„Образуваха следствено дело за бой с участието на полицай“ – водещото заглавие за „Екип 7“. Ивелин Мутафов не бил на работа по време на инцидента, мъж от Дряновец твърди, че го е нападнал пред дома му – разказва статията. „БСП-Разград подреди кандидатдепутатската си листа“ – заглавие от стр. 2 в „Екип 7“. Областният съвет на партията определи за водач доц. д-р Станка Дамянова, последната дума ще има Националният съвет – разказва статията. „Заради нови свидетели отложиха делото за убийството в Брестовене“ – заглавие от стр. 7 в „Екип 7“. Те били поискани от защитата на двамата обвиняеми, ще ги разпитват през март – разказва статията.
„Четири опита и две довършени телефонни измами са станали за едно денонощие в Разград“ – водещата тема за „Гледища Днес“. В капана на мошениците вече се хванаха и двама мъже – разказва статията. „Какви са хората, лепнали си сифилис в Разградско?“ – пита на стр. 2 „Гледища Днес“. Отговорите са в статията – по години, професии и населени места. „80-годишен юбилей отбелязва Петранка Дацкова-Луканчевска“ – заглавие от стр. 6 в „Гледища Днес“. Тя остави светла следа в развитието на разградската култура в продължение на десетилетия – разказва статията. 
 

"Парижки живот" на сцената на Операта

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/parizhki-zhivot-na-scenata-na-operata-2002324

„Парижки живот” отново ще зарадва старозагорската публика. Тази вечер от от 19.00 часа предстои среща с жизнерадостната музика на Офенбах в неговата оперета , чиято премиера се състоя в края на октомври 2016 година на сцената на операта. Спектакълът гостува с голям успех в редица градове на България. Режисьор на постановката е Румен Нейков, диригент Димитър Косев, хореография Алида Бонева, художник на декора Иван Токаджиев, автор на костюмите е Антония Попова.

На 10 февруари в постановката участва Христо Сарафов – любимец на публиката, водещ солист на Държавен музикален театър София. Участват още Яница Нешева, Милко Михайлов, Иван Кабамитов, Мария Ганчева, Нели Нечева, Любомир Петков, Емилия Джурова, Мария Колева, Лили Ходжева, Кремена Райчева, Богомил Русенов, Евгений Сурмиевич, Нина Димитрова, Христо Иванов, Никола Марулев, Игнат Желев, Иван Колев, Маргарита Йовчева, Илиян Филипов, Петър Янкулов, Тенко Джелепов, Илко Каменов, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.

В „Парижки живот“ се развиват и две любовни сцени, едно погрешно задържане, но всичко завършва успешно и радостно с всеобщото ликуване, че нищо и никой не може да заглуши Изкуството- ако не е на сцената, то ще бъде по улиците, булевардите, навсякъде! Действието се развива преди 150 години, по време на Световното изложение в Париж през 1867 г. Оперетата е поръчана да бъде написана в чест на това изложение и е създадена година по-рано – от известен вече Маестро Офенбах и прекрасни либретисти.

„Надявам се да увлечем зрителите в тази магия на Офенбах – всичко да е леко, да се лее като шампанско. Наистина изглежда сякаш лесно, но интерпретаторски не е . Убеден съм, че представлението ще е едно огромно удоволствие за публиката“ – споделя режисьорът проф.Румен Нейков.

Младият диригент Димитър Косев  казва за „Парижки живот“ – „Интересно е, че музиката на една френска оперета – от френски автор и с действие, развиващо се в Париж, е много тип Щраус и „Прилепът“. Това е приятно съчетание в един спектакъл, в който има красива музика и много красиви костюми. Зрителите ни ще бъдат не точно на оперета, а на един пищен концерт с френска музика, в който дузина обикновени хора тип „пролетарии“ ще се превъплътят в хора от високите етажи на обществото и политиката. И това е малко или много огледален образ на днешното време. Офенбах със сигурност не го е знаел, че оперетата му ще звучи толкова реалистично е в 21 век. Така че освен да се забавляваме, ще се и замислим – кой какъв е в реалния свят и как може, променяйки се в друг, да излъже толкова много хора успешно.“

 

Почитаме св. Харалампий - празникът на пчеларите

//dariknews.bg/regioni/vraca/pochitame-sv.-haralampij-praznikyt-na-pchelarite-2002466

На 10 февруари Православната църква почита паметта на св. Харалампий - християнският светец-лечител и света Валентина. Свети великомъченик Харалампий е живял през ІІ век. Той бил епископ на град Магнезия в Мала Азия. През целия си живот проповядвал Христовата вяра. Но император Септимий Север започнал страшно гонение над християните. Първото условие за пощада на живота било да се поклонят на идолите и да им пренесат жертви. Ако откажат, били подлагани на невероятно жестоки мъчения, от които те умирали.
Същата съдба сполетяла и свети Харалампий. Той бил на повече от 100 години, когато го заловили и принуждавали доброволно да се отрече от Христос. Естествено той категорично отказал. И как да постъпи по друг начин, когато е прекарал целия си живот да разпространява Божието слово.

Предстояли страшните изтезания. Започнали да стържат неговото тяло с железни куки, но през нощта раните зараствали. Постановили страшната присъда да бъде посечен с меч. Преди езичниците да поведат свети Харалампий към мястото за екзекуция, той издъхнал. Това станало през 198 г. св. великомъченик Харалампий бил на 113 години.

Св. Харалампий се приема от народа ни за закрилник на пчеларите и пчелите, затова този ден се приема и за техен празник. Това е единственият ден в годината, когато в храмовете се освещава мед, който след това се дава на болни и е лековит.

За Св. Валентина е известно, че тя е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата й - езичниците я обезглавяват.
В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи Св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата и покровител на пчеларите.
 
На 10 февруари имен ден празнуват Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин, Валентина, Валентин, Валя, Вальо.
За това как врачанските пчелари ще отбележат днешния празник може да научите повече в предаването „Дарик Северозапад“ днес след 10 ч.
 

Доброволчески истории на ученици от СУ "Д. Благоев" с награди от конкурс на ЕИЦ Европа Директно

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/dobrovolcheski-istorii-na-uchenici-ot-su-d.-blagoev-s-nagradi-ot-konkurs-na-eic-evropa-direktno-2002402

Ученици от СУ "Димитър Благоев“ - град Свищов, участвали в конкурс под надслов "Аз, доброволецът: моята доброволческа история“, получиха своите награди.

Идеята на конкурса е да разкажат чрез публицистични разработки и фотографии как допринасят към общата идея на европейските ценности за развитие, как градят бъдещето на общото европейско семейство и как променят света около себе си чрез доброволчество.

Весела Добрева, Даниел Атанасов, Йоана Мачева, Кристина Христова и Цветелина Димитрова бяха наградени със справочна литература за ЕС, еко-чанти и сувенири. Техните доброволчески истории ще бъдат публикувани в специален електронен сборник и включени в предстоящи изложби, реализирани от ЕИЦ Европа Директно, Велико Търново.

 

Без вода на 10 февруари

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/bez-voda-na-10-fevruari-2002467

За извършване на авариен ремонт без вода до 17:00 ч. ще останат улиците "Митко Палаузов", "Бисер", "Светулка", "Баба Зара" и "Възход".

Доналд Тръмп обеща "феноменални" предложения за данъците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276888_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%89%D0%B0+%22%D1%84%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%22+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%

 Доналд Тръмп обеща "феноменални" планове за данъците в страната, съобщава Ройтерс. Изявлението беше направено по време на среща с авиоиндустрията на САЩ. 

Новият президент на страната посочи, че плановете ще бъдат представени "през следващите две или три седмици". Тръмп обеща на ръководителите на компаниите от авиоиндустрията, че ще им помогне да постигнат зададените цели с премахването на административната тежест. 

"Намаляването на цялостната данъчна тежест за американския бизнес е висока класа", отчете Тръмп.

*Водещите индекси на Wall Street реагираха на изявленията на Тръмп и записват рекордни върхове по време на сесията в четвъртък, пише CNBC. 

Dow Jones се повишава с над 100 пункта малко преди края на търговската сесия. Инвестиционната банка Goldman Sachs допринесе най-много за ръста. Акциите на банката поскъпват с почти 2% до 242,41 долара за брой.

Стойността на индекса на сините чипове се повишава с 0,7% до 20 195,17 пункта. Ръстът за S&P500 е в рамките на 0,63% до 2 309,09 пункта, което е най-високата стойност за широкия индекс.

На представянето на двата индекса натежава Coca-Cola, чийто акции губят 2,3% от стойността си до 41,13 долара за брой. Компанията губи позиции след разочароващи данни във финансовите отчети.

Рекордно е движението и за Nasdaq - с 0,7% до 5 719,4 пункта. На индекса тежи представянето на Twitter. Социалната мрежа потъва с почти 11%, след като съобщи за по-слаби от очакваното приходи от реклама.

*Данните са актуални към 21:15 часа

По статията работи: Деляна Петкова

Над 100 убити заради полицейска стачка в Бразилия

https://vesti.bg/sviat/amerika/nad-100-ubiti-zaradi-policejska-stachka-v-braziliia-6065281

Училищата и компаниите във Виктория не работят, а общественият транспорт е спрял

10 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=343639

Събития 1258 г. – Монголите превземат Багдад и разрушават Абасидския халифат. 1392 г. – Състои се сватбата на Елена Драгаш и византийския император Мануил II Палеолог. 1619 г. – Състои се сватбата на френската принцеса Кристин Мари и Виктор-Амеде I Савойски, херцог на Савоя и принц на Пиемонт.

Превъплъщението на «Сжатие»: Русия възражда проекта на мобилния лазерен комплекс

http://pogled.info/svetoven/russia/prevaplashtenieto-na-szhatie-rusiya-vazrazhda-proekta-na-mobilniya-lazeren-kompleks.82562

/Поглед.инфо/ Министерство на отбраната на Руската федерация скоро ще получи мобилен лазерен комплекс (MЛК), ослепяващ на разстояние от няколко десетки километра оптичните прибори на самолети, хеликоптери, самонасочващи се ракети и бомби, както и оптико-електронните системи (ОЕС) на танкове и противотанкови установки, съобщава „Известия”.

Затъмнение, пълнолуние и комета ще се появят едновременно на нощното небе в петък

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276887_%D0%97%D0%B0%D1%82%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%2C+%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D

 Затъмнение, пълнолуния и комета ще се появят по едно и също време и ще осветят нощното небе, пише вестник The Independent.
Рано в петък вечерта ще започне полусенчесто лунно затъмнение. Това означава, че слънцето, луната и земята ще се наредят в една линия и ще окажат странен ефект върху луната. Нашият най-близък съсед постепенно ще потъмнее. Затъмнението ще може да се наблюдава най-добре в Европа и Африка. 

Но дори и да не можете да видите затъмнението, самата луна ще бъде изумителна. Тъй като февруари обикновено е месеца с най-много снеговалежи, луната е известна още като „снежна“. Тя ще осветява ярко нощното небе през цялата вечер в петък. 

Най-забележима вероятно ще бъде кометата, която ще премине достатъчно близо, за да бъде видяна от земята. Кометата ще бъде с цветове на ярко изумрудено зелено. Причината за това е изпаряващия се по време на движението двуатомен въглерод.

И днес с проблеми с парното и топла вода за редица столични квартали

https://www.actualno.com/sofia/i-dnes-s-problemi-s-parnoto-i-topla-voda-za-redica-stolichni-kvartali-news_592958.html

И днес, 10 февруари, десетки хиляди столичани ще имат проблеми с парното и топла вода, предаде БГНЕС. След поредна авария кварталите „Младост”, „Студентски град”, „Дървеница”, „Мусагеница”, „Витоша”, „Малинова долина” и част от квартал „Ге

И днес без парно и топла вода за редица столични квартали

https://www.actualno.com/sofia/i-dnes-bez-parno-i-topla-voda-za-redica-stolichni-kvartali-news_592958.html

И днес, 10 февруари, десетки хиляди столичани ще останат на студено, без парно и топла вода, предаде БГНЕС. След поредна авария кварталите „Младост”, „Студентски град”, „Дървеница”, „Мусагеница”, „Витоша”, „Малинова долина” и част от квартал „Гео Милев” са без парно и топла вода. Работата за цялостно възстановяване и нормализиране на топлоподаването продължава, уверяват от "Топлофикация София".

На 10 февруари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6046971

На 10 февруари рожден ден имат Татяна Лолова, актриса Димитър Еленов, актьор и режисьор Проф. Димо Димов, цигулар, дипломат и политик, основател на квартет “Димов” и празниците на изкуствата “Аполония” Теодор Василев, служител в “Хюндай” Евгений Бакърджиев, вицепремиер в правителството на Ив. Костов, бивш депутат Екатерина Гумнерова, публицист и киносценарист,

Изтича крайният срок за проверка на тунелите в страната

http://offnews.bg/news/n_1/n_646671.html

В петък изтича крайният срок за проверка на всички тунели и съоръжения в страната. Тя беше разпоредена от бившия вече председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Дончо Атанасов. Той беше отстранен в сряда от премиера Огнян Герджиков. Огледите ще бъдат направени от експертни групи, които ще съставят доклади за актуалното състояние на съоръженията с конкретни предложения предприемане на съответните мерки.  28 са тунелите по републиканската пътна мрежа. Те са на територията на областите София, Враца, Велико Търново, Благоевград, Кюстендил, Пловдив и Смолян. Проверките бяха разпоредени дни, след като жена загина в тунела "Ечемишка" от паднало осветително тяло. 

Прогноза за времето - 10 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=343643

По Черноморието ще бъде предимно облачно, но ще се задържи почти без валежи. Само в крайните южни райони е възможно да превали. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 2 и 5°. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала.

Меркел засилва депортацията на мигранти, докато Радев се бори срещу Дъблинското споразумение

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276885_%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%

 Разбра се истинската причина за посещението на президента Радев в Германия. След като той започна работа поизпълнение на най-сериозното си обещание в кампанията, а именно промяна на Дъблинското споразумение, немците се борят за ускорена депортация на мигранти в техните родни държави и връщането на останалите в първата, приела ги страна, което значи пращането на 19 000 от тях в България.
В навечерието на поредица от решаващи провинциални избори и президентски вот, които ще определят съдбата й, Ангела Меркел се надява на напредък в депортирането на по-голям брой имигранти с отхвърлени молби за убежище. Днес тя ще се срещне с регионалните премиери на 16-те федерални провинции на Германия, в чиито правомощия е депортирането, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 Меркел, която се кандидатира за преизбиране, нееднократно е призовавала за "национално усилие", за да се направи така, че хора, които нямат право на пребиваване, да напуснат Германия. Което е точно обратното на поканата, която тя отправи към пришълци от цял свят и в резултат в родината й се изсипаха над милион през 2015 и поне 900 000 през 2016 г., за някои от които България е първата сигурна страна, през която са преминали. По Дъблинското споразумение, за денонсирането на което кабинетът Борисов 2 не направи нищо за повече от 2 години, и срещу което Радев се бори сега, именно на държави като нашата Германия, Швеция и другите приели най-много мигранти ще връщат „бежанците”. 
 Депортациите по принцип са в компетенциите на правителствата на федералните провинции. Но министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви, че централната власт в Берлин иска да има по-голямо влияние над процеса.
 В четвъртък той призова за създаване на "изходни центрове" близо до летищата, където да могат да се отвеждат лица преди депортирането им, "за да бъдат нещата по-уредени и да не става така, че много хора просто да избягват депортирането в последния момент". В изказването си, което направи пред германската обществена телевизия АРД, той изрази желанието си депортациите да се координират от единен национален център.




Облаци, сняг и температури от минус 5 до 0 градуса

http://offnews.bg/news/n_1/n_646706.html

Облачно, с умерен североизточен вятър, понижение на температурите и слаб сняг. Такова ще е времето днес според прогнозата на НИМХ-БАН. Сняг ще превалява на места в Северна и Източна България. Минималните температури на повечето места ще са между минус 5° и 0°. Максималните ще са предимно между минус 3 и 2°, по-високи ще са те в Югозападна България, където облачността временно ще се разкъса и намалее. Над планините облачността ще е значителна и на много места ще превалява слаб сняг. Ще духа умерен до силен вятър от изток-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 2°, на 2000 метра - около минус 7°. По Черноморието ще бъде предимно облачно, но ще се задържи почти без валежи. Само в крайните южни райони е възможно да превали. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 2 и 5°. Ето и прогнозата на БАН за предстоящите няколко дни:

Спирания на тока в Брюксел предизвикаха тревога

https://www.actualno.com/europe/spiranija-na-toka-v-bruksel-predizvikaha-trevoga-news_592957.html

Няколко района на Брюксел бяха потопени в мрак за час и половина заради серия от прекъсвания на централното електрозахранване. Въпреки това централните сгради на администрацията на ЕС, както и обекти с жизненоважно значение не страдаха от липса на ток, пише БГНЕС. Имало е

И 50 години да смучем от ЕС, не можем да си върнем това, което ограбиха и разрушиха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276884_%D0%98+50+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BC+%D0%BE%D1%82+%D0%95%D0%A1%2C+%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BC+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%

 Европа има нужда от мигранти, защото европейското население старее и няма работна сила, казала вчера Федерика Могерини. Всъщност не че няма хора, има, но не им се работи. Европа се е измързеливила, деградирала, изпедерастила, не иска деца, не и се гледат старци, иска да живее наготово, да командва, да има прислуга, воаяжи, кеф. Земеделие, фабрики, строежи – много е демоде. Най-много младите да станат консултанти, пиари, може маркетинг, криейтив нещо, дизайн, фешън или просто поп- или порно стар. Досега гастарбайтерите бачкаха, но те остаряха, а децата им нахитряха. Да не са луди да им работят на думбазите – по-лесно е да ги изиграем нещо и да се надрусаме.

Нещастна Европа ! Тя е готова да се самоунищожи, да се остави да бъде унищожена, само и само икономиката да върви, печалбите да не спаднат, хората да не роптаят и да държат сегашната брюкселска клика на власт. Давай, давай, още, проценти, дръжте БВП-то, идвайте роби, бързо, няма кой да оре и копае, да заварява и зида, да лее бетон и да мие улиците и клозетите. Точно го бяха закъсали за работна ръка и стената падна. Айде, давай – българи, поляци, румънци, унгарци, каквото има. Да им съсипем икономиките, та да нямат работа там и да тръгнат да ни работят тука. Германия, Испания, Холандия, другите подобни – съсипват и изсмукват колкото могат. Свободното движение на хора и капитали върви, все еднопосочно.


Ограбиха каквото можаха, а и хората взеха да привършват. Ами БВП-то ? Кой ще го поддържа. Хора пак трябват, най-лесно – имигранти. Вместо да се изхарчват да съсипват икономики, има по-лесен способ – една арабска пролет, една-две войни и хората пак тръгват. Заповядайте, има място, ние от човещина само, елате да си поработите.

Но Европа не знае какъв таралеж си вкарва в гащите. Това не са кротките гръцки и турски гастарбайтери от 50-те и 60-те години. Не са смирените източноевропейски инженери, лекари и заварчици, които се стесняват да споменат, че са българи, румънци или поляци. Под благовидния претекст “ бежанци “ нахлуват едни орди, които не крият намерението си да завладеят Европа и да накарат европейците да работят за тях. Точно както варварските пълчища са унищожили някога Рим, Византия и България, така и тези, също толкова враждебно настроени орди, са се прицелили в Европа. В цялата.

Ние и 50 години да смучем от Европа, не можем да си върнем това, което ограбиха и разрушиха. Но все пак, докато съществува Европейския съюз, да вземем толкова, колкото успеем и едновременно да се подготвим и противопоставим на нашествието. Все още има време и възможности да се спасим.

Васил Василев, Фейсбук 




Болницата в Кюстендил с 0 лв. просрочени задължения, средната работна заплата е 872 лв.

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/bolnicata-v-kiustendil-s-0-lv.-prosrocheni-zadylzheniia-srednata-rabotna-zaplata-e-872-lv-2002377

Кюстендилската болница няма просрочени задължения, каза в интервю за Дарик директорът на лечебното заведение д- р Александър Величков. МБАЛ “Д- р Никола Василиев” има да получава от здравната каса 141 000 лв. за извършена надлимитна дейност през 2016 година.
“Има лимити, но ние сме болница и не можем да си позволим да връщаме хора. Има решение на Надзорния съвет на касата, тези пари да бъдат изплатени, но все още това не е станало факт”, коментира д- р Величков. Той припомни, че болницата е имала надлимитна дейност за 2015 г., в размер на 131 000 лв., но тези пари не са изплатени.
Средната работна заплата в кюстендилската болница е 872 лв.  В нея работят 426 души.
През Спешното отделение на болницата, през 2016 година са преминали 20 637 пациенти. Лежащо болните в отделенията са били 12 467, като има известно намаление на броя им, спрямо предходните години.
През 2016 г., болницата е назначила 5- ма лекари, а е освободила един. Напусналите медицински сестри са 7, новоназначените са 5.
 

БФС- Кюстендил обяви старт на новия сезон в група "Осогово" на 26 февруари

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/bfs-kiustendil-obiavi-start-na-noviia-sezon-v-grupa-osogovo-na-26-fevruari-2002404

Съвещание с отборите от 4- та лига, в група “Осогово” проведе председателят на Областния съвет на БФС- Кюстендил Евгени Йорданов. Пролетният полусезон ще започне на 26 февруари и по програма трябва да завърши на 21 май.
“Предвиждаме и футболна среща за определяне на областен първенец, между класиралите се на първо място отбори в групите “Осогово” и “Рила”. Очакваме да научим и дали отборите на ФК “Кюстендил” и “Миньор”- Бобов дол, които имат детско- юношески школи ще подадат заявки за участие в бараж за влизане в Трета Югозападна лига”, коментира Евгени Йорданов. Той изрази надежда, че през пролетния полусезон ще продължи тенденцията на взаимно уважение между футболистите и ръководствата на отборите, както и към футболните съдии и делегати.
Анализ за есенния полусезон направи началникът на “Първенства и турнири” към БФС- Кюстендил и съдийски инструктор за областта Огнян Пешев. Той отчете, че средно на мач са показвани под 2 картона. За група “Осогово” са показани 137 жълти и 9 червени картона, което прави 1,87 средно на мач, сравнително добър резултат спрямо минали периоди. Отбелязаните голове през есенния полусезон са 287, което прави средно по 3,67 на мач. Зрителите по терените са били 6 284 зрители, показват съдийските протоколи, което прави по 80 средно на мач.
Някои от представителите на отбори изразиха притеснение от датата на първия кръг- 26 февруари, заради натрупания сняг по футболните терени. Терените трябва да се почистят и очертаят по правилата на играта. При лошо време и невъзможност за провеждане на футболни срещи, кръгът може да бъде отложен.
 

Творби на стойност 14 000 лв. получи севлиевска галерия

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/tvorbi-na-stojnost-14-000-lv.-poluchi-sevlievska-galeriia-2002460

Художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево е получила дарение 46 графики и рисунки на художника Дамян Петров.

Дарението е направено лично от автора и е на стойност 14 000 лв.

Сред творбите има портрети и пейзажи, някои от които предстои да бъдат експонирани.



Дамян Петров е роден на 16 август 1985 г. в град Севлиево. Завършва средно образование НГПИ „Академик Дечко Узунов” - Казанлък, а висше образование в Национална художествена академия, специалност „Графика" при проф. Христо Стайков.
Член е на групата на художниците в Севлиево
.

Леко повишение на болните от грип и ОРЗ

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/leko-povishenie-na-bolnite-ot-grip-i-orz-2002461

17 са заразните заболявания регистрирани през изминалата седмица от инспекторите на РЗИ- Кюстендил. От тях най- много са случаите на ротавирусен гастроентерит- 8. Има регистрирани и три случая ентероколити, по два на варицела и туберколоза и по един на скарлатина и ехинококоза.

Не са регистрирани епидемични взривове от заразни болести. Седмичната заболяемост от грип и ОРЗ е 147,41 на десет хиляди души, спрямо 113,58 за предходната седмица. 
 

Забравиха Дупница за общото събрание на ВиК - а асоциацията

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/zabraviha-dupnica-za-obshtoto-sybranie-na-vik-a-asociaciiata-2002462

Асоциацията по ВиК в Кюстендил ще проведе първото си заседание за годината. То е насрочено за 2 март 2017 година от 13.00 часа в залата на областната администрация.
В поканата публикувана на сайта на областна администрация обаче не фигурира името на община Дупница и кмета инж. Методи Чимев. На заседанието в началото на март ще бъдат разгледани отчет за бюджета на водната асоциация за 2016 година и отчет за работата й. В дневния ред е включен и проект за бюджет за настоящата година. В отчета се посочват действията за присъединяването към Асоциацията по ВиК на общините Дупница и Сапарева баня. Както е известно община Дупница се присъедини към структурата миналата година.
С цел завършване на реформата във ВиК отрасъла, което ще доведе до възможност на всички общини в региона да кандидатстват за отпускане на европейско финансиране за изграждане на нова ВиК инфраструктура, продължават да се водят разговори и да се правят постъпки за присъединяването и на Община Сапарева баня към обособената територия се казва в годишният отчет за дейността.
Интересен е факта, че община Дупница не фигурира в списъка с поканените за редовното заседание. Поканени са кметовете и председателите на общински съвети на Кюстендил, Бобов дол, Кочериново, Рила, Бобошево, Невестино и Трекляно. Дупница не фигурира и в графата с членовете на ВиК Асоциацията с процентното съотношение и размера на вноските за 2017 година описани в проекта на бюджета за 2017 година.
Не е ясно защо община Дупница не фигурира в плановете на бюджета за 2017 година, не е ясно и каква сума ще трябва да плати за членството си във ВиК Асоциацията. Припомням, че на 20 октомври 2016 година на заседание на Асоциацията беше гласувано приемането на община Дупница, след като преди това на 24 юни ОбС Дупница даде разрешение за включване. Не е ясно и на какъв етап са преговорите с община Сапарева баня за включване в Асоциацията.

Ще се проведат областните кръгове на олимпиадите по руски език и философия

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/shte-se-provedat-oblastnite-krygove-na-olimpiadite-po-ruski-ezik-i-filosofiia-2002463

Областните кръгове на олимпиадите по руски език и философия ще се проведат в Кюстендил и Дупница. Това ще стане утре:

-от 9.00 часа ще се проведе областният кръг на олимпиадата по руски език.Училище-домакин: ПГОСУ - Дупница.

-от 9.00 часа ще се проведе областният кръг на олимпиадата по философия.Училище-домакин: ПГИМ "Йордан Захариев" - Кюстендил.

Продължава делото за взрива в завод „Миджур”

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prodylzhava-deloto-za-vzriva-v-zavod-midzhur-2002458

Продължава делото за взрива в завода за боеприпаси „Миджур” край село Горни Лом. Експлозията през октомври 2014 година отне живота на 15 души.

В края на месец септември миналата година Видинската окръжна прокуратура внесе в Окръжния съд в крайдунавския град обвинителен акт срещу четирима души - Валери Митков, Палма Иванова, Божидар Василев (бивш началник на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР) и Ивелина Бахчеванова (бивш директор в икономическото министерство).

Следствени експерименти с контролирани взривове за разследване на трагедията в Горни Лом


Собственикът на завода Валери Митков е привлечен под отговорност за смъртта на служителите, както и за телесни повреди на други двама служители на завода. За причинена смърт по немарливост е обвинена Иванова, която е бивша служителка в завода, отговаряла за безопасността на труда.

Какво се случва в Горни Лом година след смъртоносния взрив?


На заседание през декември страните не се споразумяха за съкратено производство и делото се гледа по общия ред. Процесът е при закрити врата заради държавна тайна в материалите по делото. Над 200 свидетели и 50 вещи лица ще бъдат разпитани за експлозията в завода.

Близо 280 нарушения установени при проверка в предприятия за боеприпаси


На 1 октомври 2014 г. в 17 часа 15 българи обработват боеприпаси във фабрика край село Горни Лом, Видинско – най-бедният район на България, когато става взривът. Цех "С" е сринат със земята – на място загиват 13 мъже и 2 жени, сред тях двама съпрузи, оставяйки 5-годишното си дете сираче. Отломки, някои тежки по 150-200 кг, са се разхвърчали на стотици метри от цеха. Ранени са 2 жени – служителки в завода, заварени на портала, който се намира на около 400 метра от взривения цех. Жените са със счупени крайници, те оцеляват, но останалите 15 от втората смяна във фабриката намериха смъртта си.
 

Лавров: НАТО смята да разположи военни контингенти в България и Румъния

//dariknews.bg/novini/sviat/lavrov-nato-smiata-da-razpolozhi-voenni-kontingenti-v-bylgariia-i-rumyniia-2002453

НАТО обсъжда възможността за разполагане на военни контингенти в България и Румъния, заяви руският външен министър Сергей Лавров пред в. "Известия".

Русия предупреди НАТО да не засилва присъствието си в Черно море


"Осъществяваните от алианса действия в районите в непосредствена близост до руските граници, разбира се, имат провокационен и дестабилизиращ характер. Това се изразява в разполагането на допълнителни военни контингенти в Полша и Прибалтика. Вече се водят разговори за възможността от подобно присъствие на съюзници в други страни от Източна Европа - в България и Румъния", посочва Лавров.

Лавров: Днес няма предпоставки за нова студена война


Лавров споменава в този контекст значителното нарастване на мащаба и броя на натовските учения в близост до руските граници. "Особено безпокойство предизвиква продължаващото изграждане на системата на САЩ за противоракетна отбрана в Европа, в чиято, в действителност антируска насоченост никога не сме се съмнявали", казва първият дипломат на Москва.
 

Държавата ще плати 1 млн. лв. за мониторинг на ромската интеграция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dyrzhavata-shte-plati-1-mln.-lv.-za-monitoring-na-romskata-integraciia-2002455

Администрацията на Министерския съвет обяви обществена поръчка за “разработване, тестване, внедряване на софтуерна платформа, чрез която да функционира система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г".

Интегрират шуменски роми с швейцарско финансиране


Стойността на мониторинговата система и на софтуера възлиза на 1 044 000 лв., с ДДС, а средствата са по европейската програма за развитие на човешките ресурси. Разходването на средствата, макар и по одобрен проект за ромска интеграция, е трудно обяснимо, тъй като т.нар. “мониторинг” в голяма степен се извършва и в момента от Националния статистически институт.

Стипендиите за ромски деца няма да се плащат от бюджета


До 30 ноември 2017 г. Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси  ще трябва да е въвел в експлоатация системата, позволяваща извършването на мониторинг на дейностите по Стратегията за интеграция на ромите, приета с Решение на Народното събрание през 2012 г. В сумата от над 1 млн. лв. се включва, освен изработването на софтуера и на самата система, но така също и обучение на около 600 души експерти, които са ангажирани на централно и регионално ниво с интеграцията на ромите.

Започна проект за образователна интеграция на деца от ромската общност


Справка в информационната система на Министерския съвет показа, че и без държавата да дава поредните над 1 млн. лв. от европейските фондове за ромската интеграция, този път за софтуер за мониторинг на изпълнението на Стратегията за интеграция на ромите 2012-2020 г., такъв е извършван. Всяка година Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към МС изготвя подробен доклад за изпълнение на стратегическите насоки, зададени от Народното събрание през 2012 г.

Искат държавна агенция да поеме интеграцията на ромите у нас


От годишните анализи за ромската интеграция става ясно, че Националният съвет ползва за изготвянето им информацията на Националния статистически институт. Така например от Доклада за 2015 г. става ясно, че продължава да бъде незадоволителен обхвата на профилактичните медицински прегледи сред ромската общност, както и се запазва тенденцията на нередовност при здравното осигуряване, липсата на избор на семеен лекар, ниската грамотност и липсата на здравна култура.
 

Възстановено е топлоподаването в столичните квартали

//dariknews.bg/regioni/sofiia/vyzstanoveno-e-toplopodavaneto-v-stolichnite-kvartali-2002459

Възстановено е топлоподаването в столичните квартали, информираха от Топлофикация София. През изминалата нощ  са били отстранени последиците от  аварията на магистралния топлопровод на бул. Цариградско шосе“.

Престъпна небрежност или саботаж в Топлофикация-София?


Вече има парно в „Младост”-1, 1А, 2, 3 и 4, „Студентски град”, „Витоша”, „Дървеница”, „Мусагеница”, „Малинова долина“. До днес на обяд отоплението ще бъде нормализирано и към сградите във високите части на кварталите „Младост“-4 и „Студентски град“.

Столична община ще сезира прокуратурата за аварията в Топлофикация-София


Отстранен е пробивът, който беше открит вчера след обед в кв. „Изток“ и отоплението на засегнатите клиенти беше възстановено още преди полунощ. Към 07.00 часа днес няма аварии по топлопреносната мрежа в столицата, съобщава дружеството.  
 

Божидар Димитров: Няма социолози в България, ГЕРБ ще бие БСП с 10%

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276883_%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0

 Македония трябва да остане цяла, но да признае, че до 1944 г. е била българска, каза професорът

ГЕРБ ще спечели изборите на 26 март с преднина от 10 процента пред БСП. Това прогнозира директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.
След като водещият на „Тази сутрин“ Антон Хекимян му напомни, че някои социолози дори отреждат първо място на БСП, историкът се засмя и попита „кои казахте?“, а после добави: „Мислите ли, че има такава професия в България?“. Знам от други изследвания, че ГЕРБ води с 9-10%, но това е нормално, коментира той.
Професорът сподели, че не се притеснява от конкурси, но изтъкна, че има два вида - единият е да отстранят някого, а другият - са честните. „Ако този, който ще се проведе в НИМ е за отстраняване, не бих могъл да го спечеля. Каквото и да напиша, няма да успея да стана дори портиер. Ако обаче е честен, ще го спечеля“, заяви проф. Димитров.
Той коментира и идеята за подялба на Македония между България и Косово, която предложи конгресменът републиканец Дейна Рорабакър в интервю за албанската телевизия „Визион плус”.
„Македония трябва да остане цяла и неделима, но да признае, че до 1944 г. е била българска. Сред американския политически елит отдавна съществува разделение по казуса за Македония. Едната част от него настоява въпросът да се реши радикално, изхождайки от презумпцията, че всяка държава, основана върху стопроцентова лъжа, няма начин да просъществува дълго време“, обясни професорът.
Според историка, ако се обсъжда разделението на страната, то би трябвало да се случи, като косовците и албанците станат част от Косово, а другата част на Македония стане българска.
„Ако Македония признае истината, оттам нататък ще има две български държави. Това не е страшно”, каза историкът и посочи, че такива примери са случаите с Гърция и Кипър, Австрия и Германия и Румъния и Молдова.
„Това е решението на въпроса без да се образуват излишни външнополитически усложнения като случая с Крим и Русия. Руснаците имат основания върху Крим точно колкото и ние върху Македония исторически и дори етнически”, каза още Божидар Димитров.


Новият компактен кросоувър на "Ситроен" ще е на базата на С3

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/02/10/2915057_noviiat_kompakten_krosouvur_na_sitroen_shte_e_na/?ref=rss


"Ситроен" продължава да дава сигнали, че предстои пълно обновяване на гамата от кросоувъри, като след прототипа "Еъркрос концепт", ще представи на автосалона в Женева и по-компактен SUV. "С-Еъркрос концепт" е с дължина 4.15 метра.

Автомобилът ще е на основата на С3, като използва и редица дизайнерски заемки от него. Достъпът до салона се осигурява от отварящи се в противоположна посока врати, като липсата на В-колата прави качването и слизането още по-удобни.

В купето са...

Руското МВнР: Румъния е заплаха за сигурността Русия

http://pogled.info/svetoven/ruskoto-mvnr-rumaniya-e-zaplaha-za-sigurnostta-rusiya.82558

/Поглед.инфо/ Директорът на четвъртия европейски департамент в руското външно министерство Александър Боцан-Харченко, заяви в четвъртък (9 февруари), че Москва смята Румъния за страна, която застрашава сигурността на Русия заради разположените на нейна територия елементи от противоракетната отбрана на САЩ, съобщи Газета.ру.

САЩ създават глобален рускоезичен телевизионен канал

http://pogled.info/svetoven/amerika/sasht-sazdavat-globalen-ruskoezichen-televizionen-kanal.82559

/Поглед.инфо/ Две финансирани от американското правителство електронни медии създават глобална рускоезична телевизионна мрежа като алтернатива на контролирани от Кремъл медии, които според "Асошиейтед Прес" (Associated Press) разпространяват пропаганда и дезинформация, пише изданието в четвъртък (9 февруари).

Триъгълникът Путин-Тръмп-Ердоган ще определя развоя на събитията в Сирия

http://pogled.info/svetoven/triagalnikat-putin-tramp-erdogan-shte-opredelya-razvoya-na-sabitiyata-v-siriya.82560

/Поглед.инфо/ Турският президент Ердоган и неговият американски колега Доналд Тръмп се споразумяха да обединят усилията си в борбата с тероризма в Сирия. Това е знак за подобряване на отношенията между Вашингтон и Анкара, които сериозно се влошиха по време на администрацията на Обама.

Радикалният ислям се разпространява в цяла Белгия

http://pogled.info/svetoven/evropa/radikalniyat-islyam-se-razprostranyava-v-tsyala-belgiya.82561

/Поглед.инфо/ Салафизмът се разпространява скоростно в Белгия. Това се казва в доклад за оценка на заплахата от терористични нападения, изтекъл от координационен орган в страната. В документа се допълва, че уахабитските телевизии и онлайн медии работят свободно, а радикална литература може да бъде намерена в повечето ислямски книжарници.

Второ заседание на делото за цената на билетчето в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_646668.html

Второ заседание по делото за цената на билета в София ще се проведе днес. За 9.30 часа в Административен съд София-град, ще се проведе второто заседание по делото, което граждани и граждански организации заведоха срещу Столичната община.  Цената на билета за градския транспорт влезе в сила от 1-ви юни 2016 г. въпреки обжалванията и твърденията, че след като актът е обжалван, той не може да влезе в сила.  Един от жалбоподателите - Сдружение "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи", оспорва посочената наредба изцяло, поради съществени нарушения при приемането ѝ, както и поради противоречията ѝ с отделни закони. Решението №270 на Столичния общински съвет (СОС) за увеличение на цената бе взето на 14 април тази година и бе подкрепено от групата на ГЕРБ, четирима общински съветници от СДС и от Прошко Прошков от ДБГ. Всички останали съветници гласуваха „въздържал се” или „против”.

Бриго Аспарухов се оказа ново лице за БСП

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276882_%D0%91%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE+%D0%90%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D0%A1%D0%

 В събота левицата определя водачи на листите

Весела Лечева ще е начело във Велико Търново

Бившият шеф на разузнаването Бриго Аспарухов изненадващо се оказа едно от новите лица, на които ръководството на БСП ще заложи като водач на листа. Все още не е уточнено дали ще поведе червените кандидат-депутати в Перник или във Враца. На заседание на Изпълнителното бюро днес ще бъдат обсъдени водачите, а в събота те ще бъдат гласувани от пленума.

Сигурно е, че лидерът на левицата Корнелия Нинова и Стефан Данаилов ще оглавят по две листи. По традиция Нинова ще е начело на столичния 25 МИР, където се състезават всички досегашни лидери на БСП. Неин опонент в този район ще е Бойко Борисов. Втората листа, която ще оглави червеният лидер, ще е в Благоевград или в София-област. За Пиринско претенции имала и една от младите надежди на БСП – Иван Ченчев.

Ламбо ще води в 24 МИР в столицата. Очаква се да бъде пратен и във Варна, където битката между градския шеф на партията Борисов Гуцанов и колегата му от областния съвет Красимир Янков е ожесточена.

Водач на 23 МИР в столицата ще е Жельо Бойчев. В Пловдив Георги Търновалийски не се притеснявал, че може да бъде изместен от друг. В Бургас водач ще е Петър Кънев от гражданската квота.

Кирил Добрев остава начело на листата в Габрово, Драгомир Стойнев – в Стара Загора. Валери Жаблянов ще бъде командирован в Хасково, защото в Перник вече не го искали.

Две нови лица се очаква да поведат червените в Сливен и Смолян. Това са членът на ИБ Крум Зарков и автомобилният състезател Крум Дончев.

Новият “морал” в политиката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276881_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%E2%80%9C%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BB%E2%80%9D+%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0

 В Министерството на правосъдието са изненадани, защото се оказва, че сред тях има назначен служител, който не отговаря на изискванията от минимум 5-годишен професионален опит за заеманата длъжност „държавен експерт“.

Вместо да предприеме най-логичното като служебен министър на правосъдието от август 2014 г., Христо Иванов не само че не уволнява Атанас Славов, а го назначава като съветник в политическия си кабинет.

По всичко изглежда в хибридната партийна формация на олигарха Иво Прокопиев „Да, България“ измамите са на почит. При това далеч не само когато става въпрос за злоупотреба с лични данни и събиране на подписи от името на несъществуваща към момента на собственоръчното полагане на всеки един отделен подпис коалиция, с претенция за „нов“ морал и „единствен“ гарант на върховенството на закона. Начинът, по който „Да, България“ измами Централната избирателна комисия със събраните върху бял лист подписи, очевидно не притеснява членовете на ръководството на олигархичната коалиция, особено един от тях, който се оказва е станал държавен чиновник чрез измама.

Пролетта на 2014 г. в Министерството на правосъдието (МП) стартира процедура за вътрешен конкурентен подбор за длъжността началник на отдел „Нормотворчество“. В процедурата могат да участват девет служители от отдела, които заемат длъжността „държавен експерт“. Осем от тях имат професионален опит между 10 и 16 години и само един, който е с далеч по-скромна професионална биография, която след преглед на документацията се оказва точно 3 години, 10 месеца и 13 дни.

В Министерството на правосъдието са изненадани, защото се оказва, че сред тях има назначен служител, който не отговаря на изискванията от минимум 5-годишен професионален опит за заеманата длъжност „държавен експерт“. Това налага извършването на повторна проверка от инспектората на начина, по който Атанас Владиславов Славов – държавен експерт в дирекция „Правосъдие, нормотворчество и проекти“, е постъпил на работа в Министерството на правосъдието.

Проверката приключва с доклад на инспектората на МП, в който се посочва, че служителят не покрива изискването за професионален опит, минимално изискуем за позицията – 5 години. Това далеч не е всичко. Налице са достатъчно факти, които документират, че „държавен експерт“ Атанас Славов много добре е съзнавал, че е назначен в нарушение на правилата и е направил всичко възможно, за да прикрие измамата. Оказва се, че Славов изобщо не е предоставил в „Човешки ресурси“ на МП трудовата си книжка, ако изобщо е имал към този момент, с която да удостовери наличието на минимум 5 години професионален опит и съответен трудов стаж.

Измамата с назначението на Славов датира от пролетта на 2012 година, когато Министерството на правосъдието обявява конкурс за длъжността „държавен експерт“. При явяването си Атанас Славов представя копия от граждански договори като консултант във Фондация „Български център за нестопанско право“ и справка за внесени осигурителни вноски за фонд „Пенсия“.

Инспекторатът на МП установява, че гражданските договори „не са годно доказателствено средство за установяване на наличието на изискващия се стаж и няма задължителна доказателствена сила за отразените в тях обстоятелства“. Нещо повече, установява се, че към момента на конкурсната процедура през 2012 г. Атанас Славов е имал 2 години, 5 месеца и 29 дни трудов /професионален стаж, т.е. двойно по-малко от минимално изискуемия пет години.

„Въпреки това, конкурсната комисия, под председателството на Елена Петкова – главен секретар за този период, неправомерно е допуснала до участие в конкурсната процедура г-н Славов, а впоследствие същият е спечелил конкурса и е назначен на конкурсната длъжност „държавен експерт“, установява инспекторатът на МП.

Парадоксът е в това, че дори към момента на проверката на инспектората през месец юни 2014 г. Атанас Славов все още няма нужните пет години професионален опит, за да работи в правосъдното министерство, а едва 4 години, 4 месеца и 12 дни.

Освен тази измама, инспекторатът на МП установява и друг проблемен момент с професионалната кариера на представящия се в медиите като преподавател и д-р по конституционно право „държавен експерт“ Атанас Славов. В опит да докаже, че има над пет години „професионален опит“, Славов предоставя на инспектората на МП документ за назначаването му като „главен асистент“, считано от 11 април 2014 г., с продължителност на работния ден – пълни осем часа – с месторабота Софийски университет „Св. Климент Охридски“, но не Юридическия, а Философския факултет, катедра „Публична администрация“. От инспектората на МП са меко казано шокирани, защото съгласно устройствения правилник на ведомството работното време на служителите в администрацията е с променливи граници от 07,30 до 18,30 часа, а задължителното присъствие е от 10,00 до 16,00 часа. Според заповедта за назначаването на Славов в МП той е с 8-часово дневно работно време. Така излиза, че Атанас Славов, поне в периода април-юни 2014 г., е работил общо по 16 часа на ден. И тъй като е бил длъжен да присъства от 10,00 до 16,00 часа в МП, плюс още два часа, за да оправдае работата си като „държавен експерт“, то значи е преподавал във Философския факултет на Софийския университет във времето от 18,00 до 02,00 часа през нощта. Освен че е абсурдно, този факт противоречи и на чл. 53 от Закона за държавния служител, съгласно който държавният служител има право на непрекъсната междудневна почивка, която не може да бъде по-малка от 12 часа.

Докладът на инспектората на МП е изготвен дни преди рокадата в Министерството на правосъдието. Вместо да предприеме най-логичното като служебен министър на правосъдието от август 2014 г., Христо Иванов не само че не уволнява Атанас Славов, а го назначава като съветник в политическия си кабинет. През ноември 2014 г., вече като редовен министър на правосъдието, Иванов дори пробва да назначи Славов и като заместник-министър на правосъдието, но опасенията, че това може да предизвика обществен скандал, го принуждават да продължи да „крие“ назначения с измама „държавен експерт“ в политическия си кабинет.

Славов напуска МП в края на 2015 г., но само за да смени местоработата си. От началото на 2016 г. до края на декември е приютен в политическия кабинет на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова – друго от протежетата на Иво Прокопиев във второто правителство с мандат на ГЕРБ. Атанас Славов напуска политическия кабинет на Бъчварова, за да се включи в инициативния комитет за учредяването на „Да, България“, а към днешна дата е избран и за член на ръководството на партията на олигарха Иво Прокопиев.

Изложените факти за професионалния път на „моралния“ юрист и д-р по конституционно право, макар и не от Юридическия, а от Философския факултет на Алма матер, не пречат на Атанас Славов да бъде ползван в хибридната война на олигархията срещу държавното обвинение досега като „експерт“, а вече и като партиец от хибридната коалиция за разрешаване на хомосексуалните бракове, легализирането на леките наркотици и ненаказуемост на нелегалното преминаване през държавната граница от мигранти и от радикални ислямисти.

Защо заплатите ни са африкански, като сме най-трудолюбиви в ЕС?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276880_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B0%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%2C+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%BC%D

 Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара, Асоциация на индустриалния капитал и Българска търговско-промишлена палата внасят жалба във Върховния административен съд (ВАС). С нея искат да се отмени решението за повишение на минималната работна заплата у нас на 460 лв. от 1 януари 2017 г.

Трябва да припомним, че през 2015г. съдът вече се произнесе в полза на бизнеса и отмени решението на правителството тогава за увеличението на минималната работна заплата – на 360 лева.

И преди две години, и днес слушаме за производителността на труда в страната ни, както и за тази в останалите държави в Европа. Потопиха ни в измамата, че по-високите заплати в Евросъюзът се дължат на по-високата производителност на гърци, французи и др.

Разбира се, до ден-днешен не става ясно как едно пиколо, в която и да било гръцка дестинация е по-производително от пиколото в българските курорти.

Или как служителите на рецепция в хотелите в Гърция са по-производителни от колегите им в България.

Колко точно по-производителен е сервитьорът в Лил (Франция), отколкото сервитьорката в Несебър?

Колко по-производителен е готвачът в Тулуза, отколкото този в Банско?

Защо българите получават в пъти по-ниски заплати от гърци, французи и др.? Може би заради алчността на родните ни „бизнесмени“?

Опитват се да ни вменяват, че българите сме били мързеливи. Натрапват ни колко ниско производителни сме. Насаждат в съзнанието ни чувство за малоценност. С тези похвати обясняват и аборигенските ни заплати, но истината е съвсем различна, според Евростат.

 

Евростат отчита, че производителността на труда в България е по-висока от редица други държави в Европа. Оказва се, че производителността на труда на час за 2015 г. в България надвишава производителността на труда на час в държави като Гърция, Франция, Чехия, Дания, Германия, Испания, Италия, Финландия, Швеция, Швейцария, Холандия, Белгия, Великобритания, Кипър, Австрия, Полша, Португалия и др.

Според Евростат, измерването на производителността на труда на отработен час осигурява по-добра картина на развитието на производителността в икономиката, отколкото на производителността на труда на един зает.

Следват, разбира се, два реторични въпроса към българския бизнес.

Кой лъже, че производителността на българите е по-ниска от тази в ЕС? Евростат, или вие, експлоататори?

Ако производителността на труда определя цената на труда (както твърдят от бизнеса), защо българите не получават по-високи заплати от трудещите се в горепосочените държави?

И когато видим фактите, предоставени от Евростат, става ясно че българите са по-работливи и по-производителни от французи, германци и много други. Не само през 2015 г. но и през годините след присъединяването ни в съюза.

Именно тази явна експлоатация на бизнеса над работниците е генераторът за демографската криза и безсмислените упражнения по търсене на решението й. Именно поради алчността на българските „бизнесмени“ сме свидетели на феномена „работещи-бедни“. Точно заради този бизнес, България е напускана всяка година от най-ценния актив на всяка една държава – хората.

Лъжата на работодателите в България е грозна и явна.

Ще се наложи обаче да измислят друга лъжа, за да продължат да се гаврят с българските работници. Но дали лъжите ще ги спасят, когато един ден Обединени патриоти управляват България?

Илиан Тодоров, ПП АТАКА

 

 

 

"Стрелбище", "Мусагеница" и "Гоце Делчев" без вода днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_646714.html

Село Иваняне, ж.к. "Стрелбище", "Мусагеница", "Гоце Делчев", "Княжево" и вилната зона на село Иваняне - "Терасите", ще останат без вода днес заради ремонти, предупреди "Софийска вода". Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение няма да има вода в село Иваняне, район Банкя, от 9,30 до 21,30 ч. Ако ремонтните дейности продължат над 12 часа, ще има водоноска пред кметството. В ж.к. "Стрелбище" водата ще бъде спряна от 9 до 17 ч. на живеещите по ул. „Кестенова гора“ от ул. „Нишава“ до ул. „Хайдушка гора“ и по ул. „Нишава“ от ул. „Твърдишки проход“ до ул. „Червена роза“. Ако ремонтните дейности продължат над 12 часа, ще има водоноска на ъгъла на улиците „Нишава“ и „Кестенова гора“. В "Мусагеница" също няма да има вода. Тя ще бъде спряна в 9 ч. и се очаква да бъде пусната към 17 ч. Причината е подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 89. Вода няма да има в бл. 89, бл. 91БА, бл. 91БВ, бл. 91. Ако ремонтните дейности продължат над 12 часа, ще има водоноска пред бл. 89. В "Гоце Делчев" водата ще бъде спряна между 9 и 17 ч. по бул. „Тодор Каблешков“, ул. „Луи Айер“, ул. „Хенрик Ибсен“ и ул. „Перловска река“. Ако ремонтните дейности продължат над 12 часа, ще има водоноска пред бл. 256.  В "Княжево" няма да има вода от 10 до 14 ч. по ул. „Войводина могила“ от №88 до №160, по ул. „Селище“, ул. 605, бул. „Цар Борис III“ от №358 до №400. Ако ремонтните дейности продължат над 12 часа, ще има водоноска на ъгъла на улиците „Войводина могила“ и "605". Вилната зона на село Герман - "Терасите" ще остане без вода от 9 до 21 ч. Ако работите продължат над 12 часа, ще има водоноска до моста на ул. „Хан Аспарух“.

Православната църква почита паметта на св. Харалампий и св. Валентина

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fHtMuBnEnuE/

На 10 февруари почитаме паметта на св. Харалампий и св. Валентина.

Християнският светец-лечител Харалампий е избран за покровител на пчеларите, затова днешният ден е празник на пчеларите. Светецът е бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Св. свещеномъченик Харалампий е загинал мъченически в началото на III век при римския император Септимий Север на 113-годишна възраст. По повеля на императора той бил измъчван и осъден на смърт. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт.
Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата. В народния календар денят е известен и като Чуминден и се празнува за здраве на хората.
Света мъченица Валентина е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Св. Валентина става жертва на гоненията срещу християните 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Постъпка предрешава съдбата й и тя бива обезглавена.
Имен ден празнуват всички, които носят имената: Харалампи, Валентин, Вальо, Валентина, Валя, Валери, Валерия, Ламбо и техните производни

Българската земя вече не ни храни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276879_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B8+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8

 Наскоро отбелязахме 10 години от членството на България в ЕС. Произнесоха се, и още се произнасят, хвалебствени думи за успехите в различни сектори на икономиката. Не липсват и критични бележки. Станахме част от голямото европейско семейство 17 години след началото на промените през 1989 г. През тези 17 години направихме "чудеса" в сектор земеделие: възстановихме собствеността на земята в "реални граници"; ликвидирахме производствените структури; материално-техническата база и инфраструктурата бяха разрушени, разграбени и продадени; животновъдството бе подложено на изтребление; приемаха се закони, които непрекъснато се променяха. Законите се приемаха по указания на външни консултанти, а промените се извършваха в интерес на определени групи българи и чужденци. 

Какво стана със земеделието на България за десет години членство в ЕС. Данните, които ще посоча по-надолу, са от годишните аграрни доклади на МЗХ и НСИ до 2015 г., включително. Официалните данни за 2016 г. още не са излезли, но прогнозните са близки (дори по-ниски) до тези за 2015 г.

Таблица № 1
Промени в площта на земеделската земя и структура на културите

Данните за площите на земеделската земя и структурата на културите ясно показват накъде отива българското земеделие. Оставям на читателите да оценят промените след 1989 г. до 2007 г. Ще коментирам онова, което е станало след приемането ни в ЕС.
Продължава да намалява земята, предназначена за земеделско производство. Основателен е въпросът къде е отишла? Добре е да се видят околностите на големите градове, магистралите, самозалесилите се площи с видове от богатата фауна на горската растителност.
Увеличава се обработваемата площ, но тя никога няма да достигне размера преди промените. Продължават да намаляват трайните насаждения - овощни и лозови. Увеличени са площите за производство на зърно (хлебно и фуражно) и на маслодайни семена. Тези две групи култури заемат вече повече площ отпреди промените. От посочените площи с маслодайни и индустриални култури - 11 484 дка, слънчогледът заема 8513 дка, а рапицата 2259 дка. Общо двете култури заемат 94% от площта на групата. Като махнем от последните площи угарите, то зърнените и маслодайните заемат 92%. Силно са намалели площите с тютюн и памук, а други са изчезнали - лен, коноп, цвекло.
Зеленчуците, варивата и семейните градини, след като са намалели два пъти, са се стабилизирали на около 900 000 дка. Фуражните култури, като са намалели 9 пъти, сега заемат 1 млн. дка. Тази група участваше в спазване на правилен сеитбооборот. Сега ЕС ни задължава колко процента бобови култури да засяваме. След 2006 г. се появи нова група - угари. Не съм сигурен, че тези, които са подали данните, и онези, които са ги приели, вярват, че тези площи съществуват. Но няма кой да провери и да види, че тук има спекула.
Какви са промените в производството на растениевъдна продукция?
* Хлебното и фуражното зърно е увеличено от 4,6 млн. т през 2006 г. и с известни колебания в зависимост от климатичните условия вече надхвърля 9 млн. т и се изравнява с количествата, получавани преди промените.
* Бум в производството на маслодайни семена.
* Продължават да намаляват произведените зеленчуци. Особено голям е спадът при картофите, доматите, пипера и др. 
* Увеличават се плодовете и десертното грозде, но и те не задоволяват нуждите, поради което се налага внос.
* Тютюнът е намалял от 41 хил. на 20 хил. т.
През последните години се наложихме като сериозен износител на зърно - над 6 млн. т, и на маслодайни семена - над 1,5 млн. т. Реално се превърнахме в суровинен придатък на ЕС (около 70% от износа) и на съседни страни. Тази тенденция продължава да се развива и утвърждава. Не е ли парадоксално да изнасяме слънчогледово семе за Турция и оттам да внасяме слънчогледово олио, да изнасяме зърно и да внасяме огромни количества месо и мляко и техните производни?
Трагично е състоянието на животновъдството. В края на миналия и началото на този век специалистите определяха животновъдството като катастрофирало. От 1989 до 2006 г. броят на различните видове и категории животни (с изключение на козите) и птици е намалял от два до шест пъти. В резултат на което рязко е намаляло производството на мляко, месо и яйца (Таблица 2).


Таблица 2
Производство на животновъдни продукти

Положението продължава да бъде тревожно. И за периода 2007-2015 г. броят на животните и продукцията от тях продължават да намаляват. Има увеличение само на биволите и биволското мляко, но те заемат по-малко от 1% както от броя, така и от продукцията от едрия рогат добитък. За разглеждания период млякото е намаляло с 26%, овчето - с 33%, а козето - с 60%. Намаляват кравите за мляко от 361 000 (2006 г.) на 280 000, но намалява и млякото. Логиката налага друго. Средната млечност от крава се задържа повече от 30 г. в рамките на 3600-3700 л. Общото количество месо също намалява, но за сметка на червените меса - свинско, овче, козе и говеждо, тъй като птичето се запазва на едно ниво. Ето един парадокс - червените меса, взети заедно, през 2015 г., са по-малко от птичето. Друг факт, който предизвиква недоумение, е, че годишното производство на говеждо месо, изчислено на една крава, е едва 54 кг. Произвеждали сме 180, а страните от Европа - 240 кг. Причини - клането на телета скоро след отелването и сивата икономика. Но кой да види това?! Буди недоумение и обстоятелството, че кравите за месо са повече от 70 000, а говеждото месо намалява.
Друг показател (икономически), който характеризира състоянието на животновъдството, е неговият дял в брутния доход от отрасъл земеделие. За 2015 г. съотношението растениевъдство към животновъдство е 71 към 29%. НСИ сочи, че през 2016 г. животновъдството е намалило своя дял на 26%. Изчислен към брутната стойност на отрасъл селско стопанство, този процент е още по-нисък. В миналото животновъдството е осигурявало 50% от общия доход на отрасъл земеделие. Посочените числа и проценти потвърждават оценката, че животновъдството е катастрофирало. Те също обясняват огромните количества внос (въпреки ниската консумация) на животновъдни продукти, зеленчуци и плодове. Ще посоча само няколко числа за вноса през 2015 г.: свинско месо - 110 000 т, птиче месо - 103 000 т, говеждо - 20 000 т. Валутното салдо за животновъдството е отрицателно и надхвърля 450 млн. лв. За плодовете и зеленчуците е 70 млн. лв.
През последните години брутната добавена стойност на отрасъла се задържа на едно ниво - около 3 млрд. лв., но за 2016 г. НСИ сочи, че тя е с 6,6% по-малка в сравнение с предходната година. Как ще се увеличи брутният доход и брутната добавена стойност, когато изнасяме суровини, а внасяме хранителни стоки с висока добавена стойност? Явно е, че българската земя не ни храни.
Много пъти земеделието е обявявано за приоритет, но никога това не е ставало. За 10 години членство в ЕС то се утвърди като производител на суровини за износ. Не един път е ставало дума, че законите, които се отнасят за земеделието, се нуждаят от коренна промяна, а не от козметични поправки. Като капак на всичко това МЗХ сключи договор с адвокатска кантора, която срещу 385 000 лв. (без ДДС) да изработи Кодекс на поземлените отношения. Той трябва да обедини и унифицира съществуващите закони и подзаконови наредби и правилници. Тогавашният министър на земеделието и храните Десислава Танева и нейният заместник Свилен Костов прокламираха интензивно тази дейност и говореха, че това ще стане до средата на ноември 2016 г. По-късно се разбра, че срокът е бил 15.01.2017 г., но и той не е спазен. Дни преди разпускането на парламента и оставката на правителството кодексът пожарно е бил обсъждан от голяма група специалисти. Даден е срок за обсъждане и предложения до 19 май 2017 г. За грешния подход на тази дейност в. ДУМА писа още на 31.08.2016 г. Явно обаче въпросът е бил да се похарчат едни пари. 
В земеделието ежегодните субсидии вече надхвърлят 2 млрд. лв., но обществото не е усетило полза от тези огромни суми. Те стимулират главно производството на зърно и маслодайни семена, които изнасяме, и обогатяват крупните арендатори, непроизвеждащи животновъдни продукти, плодове и зеленчуци.
На 19.01.2017 г. по БНТ Десислава Танева каза, че за първи път МЗХ е намалило субсидиите на едрите земеделски производители. Каква е истината? До 300 дка еднакви субсидии получават и дребните, и едрите фермери. За едрите, които имат право да получат субсидии повече от 150 000 евро, сумата надвишаваща този размер, се намалява с 5%. ЕС ни предложи схема, по която за сумата от 150-200 хил. намалението да бъде 20%, от 200-250 хил. - 40%, от 250-300 хил. - 70%. Всеки може да си направи сметка колко са "ощетени" едрите фермери. Бълха ги е ухапала. Виден наш аграрник нарече тези думи на Танева демагогия. Има и по-точна дума, която се въздържам да употребя.
Надявам се по време на предизборната кампания, а и след вота, проблемите и възможностите на земеделието да бъдат обект на сериозна дискусия и конкретна програма. Това ще е от полза за всички.

 

 

 

duma.bg

Въто Христов

Руски дипломат: Надяваме се на по-добри отношения с България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276878_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%3A+%D0%9D%D0%B0%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8+%D0%BE%

 

Президентът Румен Радев говори разумно и в интерес на страната си, заяви директорът на Балканския департамент на МВнР на Русия Александър Боцан-Харченко

 

 

Защо когато един човек говори разумно и в интерес на своята страна, него веднага го определят като русофил?”. Това заяви в интервю за РИА „Новости” директорът на Четвърт европейски (отговорен за Балканските държави) департамент на Външното министерство на Русия Александър Боцан-Харченко. На въпрос за отношението на Москва към новоизбрания български президент Румен Радев, който някои западни медии определят като „проруски”, дипломатът заявява, че Русия се отнася с уважение към всеки законно и демократично избран държавен ръководител. Според Боцан-Харченко в изказванията на президента Радев има обнадеждаващи моменти в контекста на желанието да бъде преодолян периодът на конфронтация между България и Русия, който е противоестествена ситуация, от която преди всичко страда българският народ. „Разбира се, че такива изявления правят впечатление, но окончателните изводи може да се направят единствено на базата на конкретните действия”. Според него е нужно да се изчакат резултатите от предсрочните парламентарни избори у нас на 26 март, след които ще бъде формирано ново, редовно правителство, което ще определи своите приоритети. „Русия много се надява, че отношенията с България в бъдеще ще станат по-конструктивни и рационални”, заяви дипломатът.

В интервюто посланик Боцан-Харченко обяви, че очаква по-интензивен процес на нормализация на отношенията на Русия с Турция, базирано на интензивния диалог между Москва и Анкара не само по темата за Сирия, но и по редица въпроси на политическото и икономическото сътрудничество. Той допълни, че проектът „Турски поток” е готов за реализация, че се очаква интензивно развитие на проекта за оборудване с руски технологии на АЕЦ „Аккую”.

Към „Турски поток” има интерес от Гърция и други страни в Югоизточна Европа, които губят от това, че заради откровеното политизиране проектът „Южен поток” бе ликвидиран. Александър Боцан-Харченко обясни още, че Русия не възнамерява да строи второ разклонение на „Турски поток“ към Европа при липса на гаранции и одобрение от Европейската комисия. „Има принципна договорка за среща между президентите Путин и Ердоган”, потвърди висшият руски дипломат.

 

zemia-news.bg

Протест съпътства делото за билета от 1,60 лв. за градски транспорт в София

http://pogled.info/regionalen/sofiya-grad/protest-sapatstva-deloto-za-bileta-ot-1-60-lv-za-gradski-transport-v-sofiya.82552

/Поглед.инфо/ Второто заседание по делото за цената на билета за градски транспорт в София ще се проведе на 10 февруари.

Съдебните битки срещу указа на Тръмп за имигрантите продължават

http://pogled.info/svetoven/amerika/sadebnite-bitki-sreshtu-ukaza-na-tramp-za-imigrantite-prodalzhavat.82553

/Поглед.инфо/ Апелативният съд на девети окръг в Сан Франциско, Калифорния, остави в сила решението на първоинстанционния съд, който временно блокира изпълнението на указа на президента на САЩ Доналд Тръмп за имиграцията.

Лавров: НАТО смята да разположи военни контингенти в България и Румъния

http://pogled.info/svetoven/lavrov-nato-smyata-da-razpolozhi-voenni-kontingenti-v-balgariya-i-rumaniya.82554

/Поглед.инфо/ НАТО обсъжда възможността за разполагане на военни контингенти в България и Румъния. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров пред в. "Известия".

Дачич: Атнисръбската политика и реабилитацията на фашизма са обичайни в Хърватия

http://pogled.info/svetoven/balkani/dachich-atnisrabskata-politika-i-reabilitatsiyata-na-fashizma-sa-obichaini-v-harvatiya.82555

/Поглед.инфо/ Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич осъди издигането на паметник в Хърватия на кардинал Алоизие Степинац, обвиняван в оказването на помощ на фашистите по време на Втората световна война.

Украйна купува руски двигатели за БТР през молдовски фирми

http://pogled.info/svetoven/ukraina-kupuva-ruski-dvigateli-za-btr-prez-moldovski-firmi.82556

/Поглед.инфо/ Най-големият украински държавен концерн "Укроборонпром" купува чрез дъщерните си фирми руски двигатели за военна техника от молдовски фирми, пише "Известия" в четвъртък (9 февруари). Заради индиректната схема за закупуване, в която са задействани четири фирми, стойността на стоката нараства солидно.

Путин: Европейските медии манипулират общественото мнение

http://pogled.info/svetoven/russia/putin-evropeiskite-medii-manipulirat-obshtestvenoto-mnenie.82557

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък (9 февруари), че много европейски медии са загубили връзка със своите минали ценности и са се превърнали в оръжие за манипулиране на общественото мнение, предаде "Взгляд".

Разговорите по GSM може да поскъпнат след отпадането на роуминга

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276877_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+GSM+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BE%

 Отпадането на такса роуминг може да ни излезе скъпо, като се повишат цените на разговорите у нас. Това е един от рисковете, за които ще следи Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), съобщи вчера председателят й Веселин Божков.

Премахването на такса роуминг в целия Европейски съюз е предвидено за 15 юни 2017 г. като част от общата европейска политика. Това означава, че от тази дата потребителите ще плащат за разговори и в чужбина толкова, колкото плащат в собствената си страна. Но вече има индикации, че телекомуникационните компании ще се опитат да компенсират загубите си, коментира шефът на КРС. Затова комисията следи работата на мобилните оператори и ще е нащрек за това как те ще действат в следващите месеци. Въпреки че споразумението между всички страни, членки на ЕС, е голямо постижение за потребителите, вече имало съпротивление от страна на операторите.

Възможен е ефектът на т.нар. воден матрак - когато намаляваш цените на едро, се повишават цените на дребно, обясни още Веселин Божков пред Нова тв. Той се ангажира комисията да не позволи това и припомни, че повечето договори с операторите са за 24 месеца - тоест има ясно разписани тарифни планове. Имало обаче вариант и потребителите да злоупотребяват - например клиент да купи карта у нас, а да я ползва в страна, където услугите са по-скъпи. Шефът на КРС дори очаква спекуланти да купуват карти и да ги препродават в чужбина.

Клиентите да не позволяват на мобилните оператори да използват отпадането на роуминга в ЕС като основание за преподписване на действащите договори при по-неизгодни условия. За това предупреди пък шефът на КЗП Димитър Маргаритов по БНТ. "Внимавайте с какви срокове се обвързвате. Ние ще следим да не се стига до познати нелоялни практики при изчисляването на сметките", обеща Маргаритов. Той обърна внимание и на друг проблем - това, че SMS-ите на кирилица са по-скъпи. И призова оператори и КРС да решат казуса, защото проблемът бил технически и КЗП може само да се произнесе за нелоялна търговска практика и да апелира за бързо решение в полза на българите.

Друг некоректен подход на телекомите бил да изпращат непоискани платени SMS-и. "Получавате непоискано съобщение. За да се освободите от обвързване с периодични разходи, трябва изрично да заявите желанието за това. Иначе започват да ви начисляват месечна такса, че използвате телефона си за участие в игра или за гледане на програма", предупреди Маргаритов. Най-много жалби в комисията все още има именно срещу телекомуникационните услуги, но се забелязва и известен спад в оплакванията.

Облачно и ветровито в петък, ще превалява сняг

//dariknews.bg/regioni/varna/oblachno-i-vetrovito-v-petyk-shte-prevaliava-sniag-2002449

В петък над Източна България времето ще остане облачно и преди пладне не е изключено над югоизточните райони все още слабо да превалява дъжд и сняг.

Ще духа умерен до засилен вятър от североизток.

Максималните температури ще са между минус 3 и 2 градуса, по Черноморието - от 1 до 6, за Варна - 2 градуса.

Вълнението на морето ще е 3-4 бала, а температурата на морската вода - около 4 градуса. 

Мед и курбан за Св. Харалампи в Черногорово

//dariknews.bg/regioni/haskovo/med-i-kurban-za-sv.-haralampi-v-chernogorovo-2002450

Храмовия си празник днес, в деня на Св. Харалампи, отбелязва димитровградското село Черногорово. Празнична света литургия по този повод започва от 9 ч. в храма с името на светеца, считан за покровител на пчеларите. Над 100 буркана мед, които по-късно ще бъдат раздадени на миряните, освещава архирейският наместник на Хасковска духовна околия отец Георги Тодев по време на службата в черногоровската църква. Те са осигурени от дарители, като 50 са подарък от кмета на селото Живко Янков.

След литургията, от 10.30 ч., над 100 порции осветен курбан ще раздадат и от коалиция „Да за Димитровград”. Двата казана курбан, дарение от председателя й Стефан Димитров, са приготвени от черногоровски майстори в кулинарията. Общинският съветник от коалицията Стоян Христов, който бе инициатор за учредяване миналата година на сдружение „Св. Харалампи”, ще представи кратък отчет за работата му.

Идеята е да почетем празника на Св. Харалампи, който е патрон на с. Черногорово, коментира той. И припомни, че в община Димитровград църквата на селото е най-старата запазена, строена през 1863 г. Тя е и единствената, която носи името на светеца. В областта са две, като втората е в хасковския кв. Болярово, а в страната- 11 църкви носят името на Св. Харалампи. Любопитна подробност е, че църквата в пазарджишкото с. Черногорово също носи неговото име, разказа още Стоян Христов.
 

Независими кандидати атакуват парламента от Варна

//dariknews.bg/regioni/varna/nezavisimi-kandidati-atakuvat-parlamenta-ot-varna-2002308

Двама кандидати за независими депутати ще се опитат да влязат в следващия парламент от Варна. Няколко дни преди изтичане на крайния срок за регистрация документи в Районната избирателна комисия са подали инициативните комитети на Красимир Иванчев Жейнов и Росица Пенчева Йорданова
  Красимир Жейнов (на снимката горе) беше активен участник във февруарските протести през 2013 г. и част от създадената тогава неформална група „Варненци за Варна" (популярна и като "Групата на дакела"). Две години по-рано той беше кандидат за общински съветник от „Екогласност”, а на местните избори през 2015 г. попадна в листата на „Партия на зелените”. Инициативният комитет, който го издига, се представлява от Стоян Цанев.

Зад инициативния комитет на Росица Йорданова стоят шестима членове, а негов представител е Николай Илиев

Крайният срок за регистрация на инициативни комитети в районните избирателни комисии е 13 февруари. Списъците с избиратели, подкрепящи издигането на независим кандидат, трябва да бъдат предадени до 21 февруари.

На парламентарните избори през 2014 г. във Варна не участва нито един кандидат за независим депутат, а във вота през 2013 г. инициативен комитет номинира Иван Славков. За бившия президент на Спартак (Варна) и общински съветник гласуваха 990 души или близо 0.47 % от всички избиратели.

Най-високият резултат като независим мажоритарен кандидат постигна Валерия Петрова през 2009 г. Тя беше подкрепена от „Шоуто на Слави” и се класира на трето място, получавайки 34514 гласа (14 %). 

18 партии и 9 коалиции подадоха документите до изтичането на срока за регистрация в ЦИК. Сред формациите, които за първи път ще участват на парламентарни избори, са „Воля” на варненския бизнесмен Веселин Марешки и „Възраждане” на общинския съветник в морската столица Костадин Костадинов

Загадъчни прекъсвания на централното електрозахранване в Брюксел

//dariknews.bg/novini/sviat/zagadychni-prekysvaniia-na-centralnoto-elektrozahranvane-v-briuksel-2002452

Няколко района на Брюксел бяха потопени в мрак за час и половина заради серия от прекъсвания на централното електрозахранване. Причините за странните прекъсвания остават неизвестни, съобщиха електроразпределителните дружества. Около 22:40 местно време тъмнината обхвана райони в северозападната част на столицата на Белгия.

Разтревожени граждани задръстиха телефонните линии на полицията и натовариха до опасна степен линиите на спешните служби, съобщи говорител на федералната полиция. При това централните сгради на администрацията на ЕС, както и обекти с жизненоважно значение останаха захранени.
 

Почитаме Св. Харалампий, покровителят на пчеларите (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/pochitame-sv.-haralampij-pokroviteliat-na-pchelarite-video-2002416

На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий - християнският светец-лечител и Света Валентина.
Харалампий е живял през ІІ век. Той бил епископ на град Магнезия в Мала Азия. През целия си живот проповядвал Христовата вяра.

Но император Септимий Север започнал страшно гонение над християните. Първото условие за пощада на живота било да се поклонят на идолите и да им пренесат жертви. Ако откажат, били подлагани на невероятно жестоки мъчения. Същата съдба сполетяла и Свети Харалампий. Той бил на повече от 100 години, когато го заловили и принуждавали доброволно да се отрече от Христос. Преди езичниците да поведат Свети Харалампий към мястото за екзекуция, той издъхнал.

За Св. Валентина е известно, че тя е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава съдбата й - езичниците я обезглавяват.

Св. Харалампий е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести. Той е избран за покровител на пчеларите, затова днешният ден е празник на пчеларите и на пчелите.

Имен ден празнуват: Валентин, Валентина, Вальо, Валя, Харалампий, Хари, Харалан, Ламби и Ламбо.



 

Колко ще ни струва машинното гласуване на изборите?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kolko-shte-ni-struva-mashinnoto-glasuvane-na-izborite-2002451

Ще има ли машинно гласуване на изборите и колко ще ни струва то? Отговорите се очакват днес от Централната избирателна комисия, съобщи NOVA. Изборните надзорници трябва да пуснат обществената поръчка за доставка на 13 000 устройства.

Герджиков: Още 23 млн. лв. е готово да отпусне правителството за машинното гласуване


На среща преди ден представители на ЦИК и правителството увериха, че законът ще бъде спазен и поръчката за машините ще бъде обявена. Пари също щели да се намерят. По груби сметки става въпрос за около 30 милиона лева допълнителен бюджет за машини. Под въпрос е обаче дали ще се намери изобщо кой да ги достави в кратките срокове до изборите на 26 март

„Дондуков” и „Цар Освободител” стават еднопосочни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276876_%E2%80%9E%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%E2%80%9D+%D0%B8+%E2%80%9E%D0%A6%D0%B0%D1%80+%D0%9E%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%E2%80%9D+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%

 Емблематичните булеварди, които минават през сърцето на града- „Дондуков” и „Цар Освободител” може да станат еднопосочни. Тази идея ще се обсъжда през следващите месеци с гражданите и комисията по транспорт в София. Това обясни общинският съветник Симеон Славчев пред „Монитор”. Идеята е бул. „Дондуков” да стане еднопосочен в посока Министерски съвет,  а колите по бул. „Цар Освободител” да се движат от Президентството  към Софийския университет. Идеята е по този начин в зоната около „Триъгълника на властта” да има по-малко коли. Подобна практика има в цял свят и тя се въвежда, за са се намали трафика и да се опази въздуха чист, обясни още Славчев.  Това ще е пилотен проект,  а съветниците не изключват вариант покрай това предложение еднопосочни да станат и други улици в столицата.

Утре от общината ще представят и симулации на трафика и ще дадат отчет как ще отрази въвеждането на еднопосочните булеварди. Публикуването на информацията обаче предизвика истински фурор във фейсбук. „Мога ли да попитам кой и с какъв акъл иска да направи Цар Освободител булевард с 4 ленти в едната посока. Вместо СОС и общинските съветници да се занимават с глупости, да вземат да помислят най-сетне за затваряне на улици в центъра и превръщането им в качествени пешеходни зони, да помислят за строителството на нови трамвайни трасета и т.н.”, написа Борис Бонев. Според Иво Георгиев обаче „това отдавна  трябваше да стане - винаги където улиците са еднопосочни и конфликтните зони са в пъти по-малко. Да не говорим, че Цар Освободител трябва да стане пешеходна - поне Раковска до Университета - колите в този им обем нямат място в центъра”.

 
 
 

Парното лъже за ремонтите, вместо в тръби инвестира в кухи проекти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276875_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%B2%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B1%D

 

Изкупиха тенджерите и електрическите кани в столичните кампуси, ученици си носят духалки в класните стаи

Парите от платените сметки на столичани за парно се харчат за второстепенни проекти, което при сегашното състояние на столичната топлофикация е лукс. Това смята омбудсманът Мая Манолова.

„При обсъждането на бизнес плана на дружеството настоявах да се даде информация каква е възвращаемостта от инвестициите”, каза Манолова. По думите й те са заложили да харчат пари за различни неща, които са по-малко необходими, отколкото подмяната на старите тръби. „Оказва се, че през миналата година са сменили 1,4 км при планирани над 30 км. Би следвало първо да бъде направено най-необходимото. Да ремонтират поне магистралните топлопроводи, които да не аварират. Друг е въпросът и колко ефикасни са им ремонтите и на какви цени се изпълняват. За това информация няма, но от този въпрос би трябвало да се интересуват общинските съветници. Много се хвалиха колко им е добра информационната система, но аз опитах да подам жалба по електронен път и се оказа, че виртуалното им деловодство не работи”, добави Мая Манолова.

При всяко поскъпване на природния газ топлофикация иска вдигане на цената, като пише планове за многокилометри нови тръби. Оказва се обаче, че парите отиват другаде, а подмяната на старите железа не върви по одобрения план за разходите, казват експерти.

Емил Георгиев, изп. секретар на Федерацията на потребителите в България смята, че със сегашните темпове на подмяна на старите тръби столичната топлофикация ще успее да ги обнови след около половин век. „Цялата им топлопреносна мрежа в София е около 900 км”, поясни той.

„Независимо от окаяното състояние на инфраструктурата им те са заделили 40 млн. за миналата година, а за тази планират да ги вдигнат на 48 млн. лв. При големите загуби, които има дружеството, това е гавра с хората”, подчерта Георгиев. По думите му може би, столичното парно трябва да се приватизира. Според него обясненията за авариите звучат несериозно. В бизнес плана на „Топлофикация-София” за 2017 г. е записано да бъдат изхарчени 12 млн. лв. за реконструкция на топлопроводи, като една трета от тях са субсидия от фонд „Козлодуй”, а останалите - собствени средства.

Студенти в столичните общежития загряват вода в тенджери, електрически кани и бързовари заради липсата на парно и топла вода, показа същевременно проверка на „Монитор”. Младежите са без топъл душ вече шести ден след като на 5 февруари авария в магистрален топлопровод остави „Студентски град“ без парно.

Часове след като топлото спря, големите тенджери и бързоварите бяха моментално изкупени от магазините в кампуса. Търговците моментално надушиха келепира и цената на бързоварите скочи от 15 лева на 18 лева бройката, но вече не се намират, обясниха препатили студенти. В магазините вече са кът легените, както и пластмасовите канчета, които служат за поливане при опитите на студентите да се изкъпят.

„Не стига, че заприличахме на моржове от студ, ами няма и с какво да се измием, оплака се студентката по журналистика Гергана Петрова. Тя добави, че в момента най-актуалният поздрав в „Студентски град“ бил „Честита баня!”

Освен проблемите с парното и топлата вода, в студентските общежития често спира и токът заради претоварената от духалките електрическа мрежа. Дискотеката с тока се появи още в през студените дни миналия месец, когато мнозина учеха на свещи заради неработещи в отделни блокове радиатори и калпава дограма. Младежите често разчитаха единствено на своите духалки, за да се сгреят, когато в стаята им температурата пада до 13 градуса.

Значително по-топлото време през последните дни не доведе до сериозни аварии с електричеството - токът спира за кратко само на места.

„Преди проблемът беше в духалките, сега е в бързоварите“, шегуват се в „Студентски град“.

„Дори на палатка би било по-добре, отколкото в студентските общежития сега. Така или иначе сме с изтърбушени матраци, без отопление, топла вода и електричество, то поне навън няма да се борим за завивки с хлебарките. Кучешки живот е това!”, възкликва Анелия Борисова, която живее в блок на УНСС. Тя се възмущава, че електричество и алтернативни методи за затопляне на вода винаги се намират за търговските обекти и заведенията, но за държавни структури като общежитията няма оправия при бедствие.

Междувременно в столичното 129 ОУ „Антим-1” спря електрозахранването, защото класни ръководители помолили всеки ученик да вземе „една или две” духалки от къщи понеже било непоносимо студено в учебните кабинети, съобщиха пред „Монитор” недоволни родители.

КЗП скочи срещу по-скъпите СМС-и на кирилица

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276874_%D0%9A%D0%97%D0%9F+%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%A1%D0%9C%D0%A1-%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0

 

Мобилен оператор ни цака с 2 лв. всеки месец за непоискан ТВ канал

Комисията за защита на потребителите (КЗП) скочи срещу по-скъпите СМС-и на кирилица, за които алармира през януари „Монитор“. Регулаторът е отправил покана за среща към трите родни телекома за изясняване на въпросите във връзка с различното таксуване на кратките текстови съобщения на родния ни език и на латиница, както и с новите правила за роуминга. Това съобщи председателят на комисията Димитър Маргаритов.

„Водим разговори, дори нашата комисия инициира среща, която ще се проведе следващата седмица с участието, надявам се, и на трите телекома, както и на колегите от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС)“, бе категоричен Маргаритов.

Както „Монитор“ вече писа

 

СМС-те излизат тройно по-скъпо

 

ако са написани на български език в сравнение с тези, изпратени на език с латинска азбука. На практика обаче операторите у нас не отказват изпращането на по-дълги съобщения, но при самото изпращане автоматично ги делят - ако е 160 знака на кирилица съобщението се таксува като три - две по 70 знака (140), оставащите 20 знака влизат в трето съобщение. В разпечатката те фигурират като три отделни съобщения пратени с разлика от 3 до 9 секунди. Така вместо стандартната цена от 10, 15 или 20 стотинки СМС-ът на роден език излиза 20, 45 или 60 стотинки.

Председателят на КЗП допълни, че има технически причини, свързани с криптирането на информацията, но при всички положения становището на регулатора е, че не може в родината на тази азбука, на която днес в света пишат над 300 млн. души, ние да нямаме възможност

 

да пишем при равни условия

 

с тези, които ползват другата азбука.

Във връзка с предстоящото отпадане на роуминга се изчаква произнасяне на европейския регулатор, като един от най-важните моменти е как ще стои въпросът с услугите без лимит.

„Трябва да има ясни правила по отношение на случаите, в които в родната си страна говорите без ограничение, но извън нея в рамките на Общността цената би се променила след достигането на определени лимити на мегабайти Интернет или период от време“, поясни шефа на КЗП. Той допълни, че не следва да се подписват нови договори. Възможно е само, съгласно очакването решение на европейския регулатор, да се допълни информация за това какви са лимитите на разговорите и на трафика на Интернет, когато абонатът е в чужбина. Добавянето на допълнителни услуги и

 

увеличаване на цените за потребителите не трябва да има

 

Маргаритов съобщи още, че е постъпил сигнал в комисията, според който един от телекома добавя към пакета от телевизионни канали на настоящите си абонати още един за период от три месеца, след изтичането на който те ще продължат да го получават вече срещу месечна такса от 2 лв., освен ако изрично не заявят отказ от него.

„В комуникация с търговеца настояваме той да промени условията и да бъде възприет обратният принцип – само ако желае някой да ползва, тогава би трябвало да го заяви. В противен случай е редно автоматично технически да се направи така, че абонатът да не ползва и да не плаща”, каза още Маргаритов.

Хедж фонд на Goldman Sachs закрива офиса си в Лондон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276873_%D0%A5%D0%B5%D0%B4%D0%B6+%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+Goldman+Sachs+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD

 Хедж фондът Goldman Sachs Group - Goldman Sachs Investment Partners (GSIP) спира да работи в Лондон и прехвърля дейността  си в Ню Йорк, съобщава Reuters. На осемте служители в офиса край Темза е предложено да се преместят в централата на фонда Goldman Battery Park City или да си намерят друга работа на Острова. GSIP се появи на пазара през ноември 2008 г. с 7 млрд. долара активи, което още от основаването му го направи един от най-големите хедж фондове в света.

Собственикът Booking.com купува за $550 млн. конкурента си Momondo

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276872_%D0%A1%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82+Booking.com+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%24550+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%B

 PRICELINEGroup, притежаваща сайта за хотелски резервации Booking.com, купува конкурента си Momondo за 550 млн. долара, съобщи RNS. В Momondo Group влизат освен търсачката Momondo, позволяваща закупуването на билети за самолети, хотелски резервации и наемането на коли и и системата за самолетни билети Cheapflights.

Сделката ще бъде завършена до края на годината, след като бъде одобрена от регулаторите.

Предстои лунно затъмнение тази вечер

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/YC4vA7UTTek/

На 10 срещу 11 февруари предстои лунно затъмнение от полусянката на Земята, съобщават от Национална астрономическа обсерватория при БАН. При лунните затъмнения от земната полусянка не се наблюдават пълна или частични фази, а яркостта на лунния диск само леко спада. Това може дори да не бъде забелязано от неопитен наблюдател. В случая северната (горната) част на лунния диск ще бъде с най-забележимо понижена яркост около 02.44 ч. официално време на 11 февруари, когато е максималната фаза на явлението.

На 26 февруари предстои още едно затъмнение – този път пръстеновидно слънчево, но то най-добре ще се наблюдава от южната част на Атлантическия океан. Такива слънчеви затъмнения се случват, когато Луната се намира в по-отдалечена от Земята точка от елиптичната си орбита. Поради по-малкия си видим размер тогава, Луната не успява да закрие изцяло слънчевия диск и Слънцето продължава да свети около лунния лимб по време на максималната фаза на затъмнението като ярък пръстен.

Хороскоп за 10 февруари, петък

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276871_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+10+%D1%84%D0%B5%D0%B2%D1%80%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8%2C+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8A%D0%BA

 Овен 21 март – 20 април

Ден на призив, на желание да се изявиш, да бъдеш пръв да привлечеш съюзници и съмишленици. Сега е момента за привличане и на качествени хора в екипа ви, за контакти с нови партньори за преговори и опити за влизане в нова среда. Препоръчва се диета без много течности, за да не се усвои обратно изхвърлената от организма шлака. Посетете близки и приятели, които имат личен проблем. Ден на маниакалните депресии и лунатичните изпълнения. Нуждем се от много любов и внимание. Покажете го, докажете го, обичайте и позволете да ви обичат.

Работа-5

Пари-5

Любов-6

Късмет-5

Здраве-4

 

Телец 21 април – 20 май

Пълнолунието придружено с лунно затъмнение ще постави Слънце и Луна в пречупващи аспекти спрямо вашето Слънце. Отношенията с родители и деца зациклят. Може да се очакват и проблеми в партньорските връзки, опити за оказване на натиск и ултимативно поведение. Тази вечер меланхолията ще ви обсеби. Не оставайте сами, постарайте се да бъдете в компанията на близки и приятели с оптимистично поведение и топли чувства към вас. Ще се нуждаете от подкрепа. Изправяте се срещу големите си страхове.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Най-добрят ден в месеца за сформиране на нов екип и влизане в нова група по интереси. Ден на тръбача, който свири сбор. Ако се чувствате способни за тази роля, действайте, поканете и назначете нови хора, търсете начин да влезете в перспективна среда и да привлечете квалитетни хора за дейностите, които ще развивате. Преговорите вървят с пълна сила. Кандидатствайте за нова позиция на място или извън полето на пряката ви дейност. Всичко предприето днес ще донесе късмет и по-добри позиции в бъдеще.

Работа-5

Пари-6

Любов-4

Късмет-5

Здраве-5

 

Рак 22 юни - 21 юли

Застанете на стартова позиция. Денят дава възможност да подпишете нов договор и да привлечете силни съюзници в полето на личната си дейност. Сега е момента да прекрачите ограниченията и да започнете нещо ново. Бъдете сигурни, че усилията ви ще дадат плодове в бъдеще. Влезте в нова среда, кандидатствайте за престижни позиции на работното място и извън него. Опитайте и самостоятелна бизнес инициатива. Регистрирайте фирма или обогатете предмета си на дейност. Не оставайте сами, меланхолията ни дави.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-5

Здраве-5

 

Лъв 22 юли – 22 август

Бъдете внимателни. В първите минути на утрешния ден предстои пълнолуние с Лунно затъмнение в Лъв. Това положение оказва негативно влияние повече върху жените и тълпата като цяло, засяга болезнено емоционалния ни живот и се отразява негативно на връзките. Този ден дава възможност да постигнете напредък в бизнеса, за сметка на партньорствата и любовта. Ще се наложи болезнен избор. Вечерта може да ви обземе меланхолия, да почувствате особена самота и изолираност. Нека тези, които ви обичат да останат с вас.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Дева 23 август – 22 септември

Ден на очаквани и неочаквани придобивки, на възможност да влезете в нова среда, да привлечете подходяща клиентела и сътрудници. Ако в дните около пълнолунието спазвате диета ще отслабнете с няколко килограма. Не влагайте прекалена емоция и очаквания в новите си иницативи. Шансът те да успеят е голям, но неуспехът не бива да ви разбалансира. Предстои лунно затъмнение, което влияе негативно на емоционалния ни живот и на женското начало. Не се оглеждайте дълго в огледало, не прекалявайте с грима и парфюма.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Денят ще отвори нови шансове и възможности, но и нови дупки в отношенията, които трудно ще се запълнят независимо старанията и възможностите ви. Ще получите предложения и покани, които трябва внимателно да се отсеят. Такъв шанс рядко идва. В този ден може да намерите иглата на късмета в купата сено от възможности, но и да се убодете на нея, ако не знаете как да се възползвате и докъде може да стигнете. Препоръчва се по-голямо физическо натоварване. Пазете очите. Сънищта ви няма да се сбъднат, но ще ви объркат.

Работа-5

Пари-6

Любов-4

Късмет-5

Здраве-4

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Предстои пълнолуние придружено с лунно затъмнение, което ще се отрази особено негативно на родените около 10 ноември. Тълпата не бива да се провокира. Може да се очакват критични обстоятелства засягащи инересите на много хора. Контролирайте емоциите. Не си позволявайте да ви завладее меланхолията независимо какво се случва в живота ви, какво губите или сте на път да спечелите. Не се знимавайте с магична дейност и не участвайте в опасни ритуали. Вероятно е противопоставяне между родители и деца.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Успехът днес идва от съвместните усилия, от иницативите на отбора или групата, в която работите и участвате. Може да ви предложат преспективна сделка и възможност за печалба, но за сметка на нечии инереси. Чувството ви за справедливост ще бъде поставено на изпитание, но нуждата може да го заглуши. Този ден подлага на проверка приятелски и семейни връзки, дава възможност заедно да спечелим или заедно да загубим. И силата, и неприятностите са там, където се събират повече хора.

Работа-5

Пари-6

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

Козирог 22 декември - 20 януари

Вчерашните загуби се превръщат в преимущества днес. Тези, от които в миналото сте имали нужда днес имат нужда от вас. От една страна стремежът е да се възползвате максимално, а от друга да помогнете и да си върнете загубеното доверие, интимност или партньорство. Предстои лунно затъмнение, което ще засегне болезнено емоциите и привързаностите към майки, съпруги и дъщери. Засилват се маниакалните депресии. Мислете, действайте и се движете оптимистично. Нищо да не се прави на всяка цена.

Работа-5

Пари-4

Любов-4

Късмет-5

Здраве-4

 

Водолей 21 януари - 19 февруари

Това пълнолуние в знака на опозицията ви Лъва затъмнява Слънцето в знака на Водолея. Нещо ще ви бъде отнето, а нещо ще си отнемете сами с прибързана рекция или неадекватно на момента поведение. Днес и утре не си позволявайте да правите генерални изводи за връзките си, да отблъсквате някого или да привличате прекалено друг, когото не сте проучили достатъчно. Вероятно ще се наложи да се изправите пред невъзможни решения и избори, които ще ви раздалечат от един и ще ви сближат с друг. Бъдете верни на себе си.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Риби 20 феврури – 20 март

От това пълнолуние със затъмнение до новолунието в Риби, в което ще имаме слънчево затъмнение за Рибите ситуацията ще бъде напечена. Това, което днес ще ви се даде, ще придобиете и получите ще ви създава грижи до края на месеца и ще изисква реформи, които ще променят връзките, работата и положението ви в обществото. Бъдете особено внимателни и със здравето. Предстоящите две седмици ще ви накарат да преосмислите връзките и да вземете решение да се откажете от вреден навик.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Ч.Р.Д.

Личната ви година е четворка. Поставени сте на кръста на изпитанията, ще се налага да взимате болезнени решения, а някои от връзките ви може да ви създадат повече проблеми отколкото удовлетворение. Ще се разминете с почивката, ако се решите на раздели с досегашните си партньори.

До ноември юридическата ви позиция е силна.

Родените днес ще започнат живота си с пълнота и сила, но с тежки семейни позиции. Могат да загубят в бъдеще получената подкрепа, ако не зачитат тези, които са ги обгрижвали и подкрепяли. Имат дарба, която ще ги направи известни и богати, но народът е казал „Пази Боже сляпо да прогледне”.

Заченатите днес ще имат силна връзка със света на душите. Ще живеят в някаква особена меланхолия и тъга по света, от който идват. Ще бъдет поети и душевно извисени натури.

Григор Димитров се класира за четвъртфинал на Garanti Koza Sofia Open

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ij-2nMkXItY/

Григор Димитров стартира участието с в тенис турнира на АТП в София с победа. Той се наложи над поляка Йежи Янович с 4:6, 6:3, 7:5  пред препълните трибуни.  Двубоят продължи малко над два часа. Димитров няколко пъти бе изправен до стената, но демонстрира характер и успя да стигне до обрат. След мача Григор Димитров благодари на публиката в зала “Арена Армеец”. Премиерът Огнян Герджиков също присъства, подкрепяйки по време на целия мач Григор Димитров и аплодира първата му победа в турнира Гаранти Коза София.

Днес на него му предстои сблъсък със сърбина Виктор Троицки, който отстрани холандеца Робин Хаасе с 2:6, 6:4, 7:6, а миналата година игра във финала на турнира. Мачът на Григор Димитров е от 18.00 часа и ще се предава пряко по БНТ1.

gerdj

Кирил Добрев разкри-най-голямата грешка на Бойко Борисов и обясни как Радев е спечелил изборите и с гласовете на ГЕРБ!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276870_%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB+%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%B2+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B0

 Кирил Добрев е член на ръководството на БСП. Депутатът е известен с поемането на отговорност във важни моменти. БЛИЦ го потърси за коментар по най-актуалните вътрешнополитически теми. Ето как Добрев отговори на въпросите на управителя на БЛИЦ Ивайло КРАЧУНОВ.
- Г-н Добрев, как ще коментирате днешната пресконференция на ГЕРБ, на която партията на Борисов обвини Герджиков в насаждане на хаос със странния подбор на нови областни управители и началници на държавни предприятия и пътни агенции?
- Първо, ГЕРБ трябва да разберат, че изгубиха президентските избори! За това да се стигне до служебно правителство са си виновни самите гербаджии, защото Борисов подаде оставка.

След подадената оставка, дойде нов служебен кабинет и е нормално той да направи промени. Аз питам колегите от ГЕРБ - след като натиснаха зам.-министрите си да подадат оставки, защо не накараха и областните управители да направят същото?

Целта на областния управител е да създаде атмосфера на честни избори. Тук задавам и още един въпрос към колегите от ГЕРБ - бяха ли честни последните избори? По тази причина може би се е наложила смяна на част от областните управители. 
 


- Редно ли е част от областните управители да бъдат подменени с агенти на бившата Държавна сигурност?
- Не знам кои от тях са били от Държавна сигурност и кои не. Това е една тема, която никога не ме е вълнувала! Знам обаче, че част от тези хора са свързани с БСП и инициативните комитети на г-н Радев.

Нормално е, ако г-н Радев е получил по време на предизборната си кампания лично впечатление от тези хора, да ги е предложил за областни управители.

Виждам от Вашите журналистически разследвания, че част от другите нови областни управители са свързани с НДСВ. Предполагам, че премиерът Герджиков носи отговорност за тези назначения.

- Да, но в същото време Герджиков обяви, че е съгласувал всяко ново назначение с президента Радев. Как си обяснявате позицията му, че се опитва да насочи отговорността за новите областни управители към държавния глава?
- Президентът Радев прави служебно правителство и той е гарант, че това правителство ще проведе едни честни избори.

Оттам нататък отговорност за назначенията носи служебният премиер Герджиков. Дано всичко, което Герджиков да е казал за назначенията да е истина.

- Участва ли БСП във взимането на решения от служебното правителство?
- До този момент никой по никакъв повод не е искал от БСП кадри, които да бъдат поставени за министри, зам.-министри и областни управители. 

- Как тогава ще обясните, че БСП има вицепремиер в лицето на Деница Златева?
- В повечето случаи хората от БСП, които присъстват в служебното правителство са в качеството си на експерти.

- Как ще коментирате последното социологическо проучване, което дава преднина от 1% на ГЕРБ пред БСП?
- Аз да Ви кажа честно предпочитам работата на терен. За мен е важно това, което мислят хората. Всеки ден се виждам с различни целеви групи. Знам, че БСП е в подем и моята основна задача с екипа е да спечелим предсрочните парламентарни избори.

- Възможно ли е БСП да се коалира с ГЕРБ или ДПС, ако спечели изборите на 26 март?
- Въпросът за следизборните коалиции ще го решим на референдум вътре в партията. Така постъпихме и през лятото, когато трябваше да решаваме в какъв формат да участваме на изборите за президент?

За нас всеки един член на БСП е важен и ценим мнението му. След конгреса взехме на въоръжение вътрешнопартийната демокрация и по този начин ще определим коалиционните си партньори.

- С избора на служебен премиер, президентът Радев се разграничи от "Позитано" 20. Смятате ли, че Радев ще се еманципира напълно от соцпартията?
- Радев вече е президент на всички българи! В същото време е факт, че той бе издигнат от БСП. Но също така е факт, че той спечели изборите с гласовете на БСП и недоволните от ГЕРБ. 

Така че гербаджийте да не плачат, защото този резултат на президентските избори е в резултат на техните "усилия".


Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Тръмп обеща да спазва принципа "единен Китай"

http://pogled.info/svetoven/tramp-obeshta-da-spazva-printsipa-edinen-kitai.82550

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп разговаря късно вечерта в четвъртък (американско време) с китайския президент Си Цзинпин, съобщи американски представител.

Очакват ни отрицателни температури през деня

//dariknews.bg/regioni/shumen/ochakvat-ni-otricatelni-temperaturi-prez-denia-2002434

В петък на места в Северна и Източна България ще превалява слаб сняг. Минималните температури в повечето места ще са между минус 5 и 0 градуса. Максималните температури ще са предимно между минус 3 и 2 градуса, по-високи - в Югозападна България, където облачността временно ще се разкъса и намалее, съобщават от НИМХ-БАН.

За Шумен минималната температура ще е около минус 7 градуса, максимални минус 1 градус.

През почивните дни със североизточен, в източните райони - северен вятър, понижението на температурите ще продължи. На отделни места, главно в Северна и Източна България, ще превалява съвсем слаб сняг. По-съществени разкъсвания и намаления на облачността ще има през втория ден над Южна България.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

Жители на Стамболийски излизат на протест заради опасен подлез

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/zhiteli-na-stambolijski-izlizat-na-protest-zaradi-opasen-podlez-2002274

Жители на Стамболийски излизат на протест заради опасен подлез.

„Шествието е срещу безобразието, цинизма и гаврата, на които са подложени жителите на общината от страна на изпълнителя на ремонта на жп-подлеза ДЗЗД Ай Джи Ей ЖП Инфраструктура и възложителя НКЖИ“, обясниха организаторите.
 
Причината за протеста са опасните пукнатини, които се появили по време на ремонта и на които от фирмата изпълнител не обръщат никакво внимание, твърдят хората. По този начин е застрашен животът на хиляди, които ежедневно ползват подлеза, защото той е единствената връзка от южната страна на гарата към банките, общината, полицията и поликлиниката на града, казват още те.
 
Протестното шествие ще тръгне от сградата на Общината и ще продължи до жп гарата. Преди това кметът на Стамболийски Георги Мараджиев ще прочете отворено писмо до отговорните институции. 
 

Наркоземеделци на съд за марихуана за 100 000 лева

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/narkozemedelci-na-syd-za-marihuana-za-100000-leva-2002365

Двама мъже се изправят пред Темида за отглеждане на марихуана.

Срещу тях е повдигнато обвинение, че от април до септември, 2015 година, са засадили и отгледали в местността “Влачи вода” в землището на с. Момино село до Пловдив 17 кг марихуана на стойност 100 320 лв.

Делото ще се гледа в Районния съд в града под тепетата.



 
 

Скандали клатят пенсиите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6046917

Скандали клатят пенсиитеШашми от всякакъв сорт мърсят       парите за старини Историята на пенсионното дело у нас е разпъната от скандали. Шашми от всякакъв сорт мърсят парите за старини. Техни автори са главно онези, които ги дават. Но понякога и ония, които ги искат. Първият пенсионен закон е приет през 1880 г. Той е за участниците в национално-свободителното

Цистерна с газ излезе от релсите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6048037

Цистерна с газ излезе от релситеЦистерна с газ от товарен влак на БЖК (Българска железопътна компания) е дерайлирала в 2,30 ч в четвъртък в междугарието Дългопол-Комунари, съобщават от Национална компания "Железопътна инфраструктура". Композицията е била от 9 товарни вагона и 10 цистерни. При влизането на влака в гара Комунари цистерната се е качила върху релсите.

Филми в Дневник След 5: Lego Филмът: Батман

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/02/10/2913334_lego_filmut_batman/?ref=rss


Жанр: Анимация, Комедия, Дублиран на български език
Производител: Warner Bros. Pictures и Warner Animation Group
САЩ, 105 мин.
Озвучен с гласовете на: Атанас Сребрев (Батман), Камен Воденичаров (Алфред), Александра Раева (Барбара Гордън), Моньо Монев (Жокера), Елена Бойчева (Жената Котка), Иля Пепеланов (Комисар Гордън) и др.
Любимият ни "крилат отмъстител" е главният герой и лидерът в поредното шеметно LEGO® приключение.

Батман винаги е бил пазителят на град...

Цветана Манева нежелана в Народния и в театър “София”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6047519

Цветана Манева нежелана в Народния и в театър “София”Единствена тя става звезда в провинциална сцена и тогава идва в столицата През 1967 г. при едно от представленията на култовия спектакъл “Уестсайдска история” в Пловдив Цветана Манева едва не се обесва на сцената. Спасява я бързата реакция на колега. Тогава е само на 23 години. (Всичко за случая виж по-надолу.) ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване