ЦИК регистрира 22 партии и коалиции за изборите на 26 март

http://www.mediapool.bg/tsik-registrira-22-partii-i-koalitsii-za-izborite-na-26-mart-news260038.html

Двадесет и две партии и коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори на 26 март, отделно инициативни комитети могат да регистрират независими кандидат-депутати. В регистъра на Централната избирателна комисия (ЦИК) има 18 партии и 9 коалиции. Регистрацията на 5 от партиите обаче не беше дадена или беше отнета след проверките на комисията, стана ясно в петък. Деветима от членовете на ЦИК са гласували срещу регистрацията на "България без цензура" на Николай Бареков, 11 са били "За", но решенията на комисията се взимат с 2/3. Причината е настояването на Бареков партията в бюлетината да бъде записано името "Движение Презареди България". "Обединение на българските националисти "Целокупна България" на Григор Велев също има отказ от ЦИК. Велев не е изпълнил изискването да предаде на "технически носител" списъка с три имена, ЕГН и саморъчен подпис на 3279-те избиратели, които подкрепят регистрацията на партията, въпреки, че е бил уведомен. Такава е причината и ЦИК да откаже регистрация на формацията "Национално движение единство". Български национален съюз – НД, представляван от Боян Расате, също е получил отказ за регистрация, заради множество пропуски. Според комисията, Расате не е имал изрядно пълномощно да представлява партията, банковата сметка не е била актуална, имало и "непълноти и несъответствия на представения списък на избиратели за подкрепа". "Български съюз за директна демокрация" пък не е успял да събере необходимите подписи.

Мини дрон опрашва растения като пчела (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050225

Мини дрон опрашва растения като пчела (видео)Японски учени създадоха мини дрон, който може да опрашва растения като пчела с помощта на специален гел, съобщи АФП, цитирана от БТА. Малкият робот се управлява дистанционно. Той има четири перки. Покрит е с три милиона власинки от конски косъм, намазани с наелектризиран гел, който улавя полена от един цвят и след това го прехвърля на друг.

По 6 години затвор получиха биячите на малкия Христо

http://www.cross.bg/deteto-poboii-legloto-1534318.html

/КРОСС/ Общо 12 години затвор получиха Патрик Първев и Александър Донов, нанасяли системен побой на Христо Велински. Днес Софийски градски съд осъди двете момчета на по 6 години затвор. Двамата трябва да изплатят и по 60 хил. лева обезщетение на пострадалото дете. Те са подсъдими заради системния побой над малкото дете. Първев и Донов бяха признати за виновни по обвинението за нанасяне на тежка телесна повреда. Софийският градски съд обаче ги оправда по обвинението за умишлено убийство на детето. През ноември 2016 година Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Донов и Първев за опит за умишлено убийство на малкия Христо. Към обвинението бяха добавени още два квалифициращи признака, сред тях и този, че е поради проявена особена жестокост. Процесът в Градския съд е пред финал. Днес прокурор Павел Панов заяви в залата, че лекарят, който е прегледал детето след поредния побой, е бил категоричен, че множеството синини по телцето на момченцето не са от падане от леглото, както двете момчета твърдят, а са от различно време, което показва системен побой над него. Това, според Панов, говори за пряк умисъл да умъртвят жертвата си, а не само да го наранят. Друго доказателство за това са множеството удари и хематоми по главата на 3-годишното дете, което доказва, че биячите му са искали да го убият

Прогноза за газа - с 32,44% по-скъп от април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050223

Прогноза за газа - с 32,44%
по-скъп от април"Булгаргаз" обявиПрогноза за газа - с 32,44% по-скъп от април прогнозата си за цена на природния газ през второто тримесечие и тя е увеличение с 32,44%. По закон дружеството е длъжно да обяви прогнозна цени един месец преди да внесе предложение в Комисията за енергийно и водно регулиране. Цената на 1000 куб.

Отново: Търговец на килими се опитва да спре "Да, България"

http://offnews.bg/news/n_1/n_646845.html

Има нов опит "Да, България!" да бъде спряна, обявиха от коалицията водена от бившия правосъден министър Христо Иванов. "Научихме от медиите, че е внесена жалба срещу решението на ЦИК да регистрира Коалиция "Движение Да България" за участие в парламентарните избори на 26 март", заявяват от движението. Ог "Да, България" подчертават, че предизборната кампания дори не е започнала, а атаките срещу тях не спират. "Проблемът на тези, които стоят зад тях е, че действията им се случват пред очите на българските граждани. Не подценявайте хората, те виждат всичко и са омерзени от случващото се в България. Призоваваме гражданите – вземете страна в битката за България! Ние излизаме срещу мафията и няма да ни спрат", добавят от формацията. Новата жалба бе коментирана и от активистката на "Да, България" Антоанета Цонева. "Нова жалба срещу Да, България. Сега се обжалва решението на ЦИК от търговец на килими, който е искал да регистрира търговската марка "Движение Да България" в Патентното ведомство и сега настоява за заличаването на регистрацията ни пред ВАС. Наистина не си дават сметка с какви хора си имат работа", написа тя във фейсбук.

Родителите на деца с увреждания могат да кандидатстват за лични асистенти без повече проблеми

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/10/2915978_roditelite_na_deca_s_uvrejdaniia_mogat_da/?ref=rss


Всички родители, които са личен асистент на деца с увреждания и са с прекратени трудови договори по схемата с европейски средства "Независим живот" от началото на тази година, могат веднага да кандидатстват за лични асистенти отново, но по държавната програма. Това съобщи по БНР министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Проблемите по схемата са възникнали след като от 1 януари влязоха в сила новите размери на социална помощ за деца с трайни увреждания. При децата с...

Поскъпване на газа с 1/3 от април изчисли "Булгаргаз"

http://www.mediapool.bg/poskapvane-na-gaza-s-13-ot-april-izchisli-bulgargaz-news260037.html

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" прогнозира поскъпване на горивото с 32.44 на сто от 1 април 2017 г. Това рязко увеличение на цената се налага заради определените от енергийния регулатор тарифи от 1 януари, които са по-ниски от тази, на които дружеството купува суровината от руската "Газпром". Освен това за второто тримесечие руската компания отново предвижда повишаване на цената, а и има промяна на курса на лева към долара, обясниха от "Булгаргаз" причините за прогнозираното поскъпване. Според изчисленията на газовата компания, от 1 април цената на продавания от нея природен газ трябва да е 371.10 лв. за 1000 куб. м като в нея не се включват таксите за пренос, акциз и ДДС. Това е увеличение с 90.89 лв или 32.44 % спрямо прилаганата в момента тарифа. В края на декември Комисията за енергийно и водно регулиране определи повишаване на цената на газа с 4.65 на сто, което бе значително под исканото от "Булгаргаз" поскъпване над 13 процента. Вероятно тогавашното потискане на ръста на цената е взето, за да не се налага промяна на цената на топлоенергията в средата на отоплителния сезон. Според нормативните правила при поскъпване на газа с повече от 5 на сто, трябва да се променят и цените на топлоенергията и на тока, произвеждат от топлофикациите. Така шоковото поскъпване на газа е оставено за след края на отоплителния сезон, когато традиционно падат сметките към топлофикациите и се предполага, че абонатите по-лесно могат да преглътнат повишението. Окончателното предложение на “Булгаргаз“ за утвърждаване цената на природния газ за второто тримесечие на 2017 г. ще бъде внесено в енергийния регулатор на 10 март, допълват от доставчика.

Турция се усъмни, че военните й са убити "погрешка" от руски самолет в Сирия

http://www.mediapool.bg/turtsiya-se-usamni-che-voennite-y-sa-ubiti-pogreshka-ot-ruski-samolet-v-siriya-news260036.html

Анкара опроверга категорично твърденията на Кремъл, че турското военно командване е предоставило погрешни координати, в резултат на което руски бомбардировач е убил трима турски военнослужещи и ранил още 11 при приятелски огън. Обясненията на Москва бяха, че в предадените от турското командване данни не е било упоменато местонахождението на убитите турски военнослужещи. По-рано в петък Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, заяви, че при нанасянето на въздушния удар руските военно-космически сили са се ръководили от координатите, предоставени от Турция и "в пределите на тези координати не е трябвало да има турски военни". Според версията на Генералния щаб на турската армия, нейните военнослужещи са се намирали на едни и същи позиции в течение на десет дни и техните координати са били предадени на руската база Хмеймим в Сирия и лично на руския военен аташе в Анкара, предаде Би Би Си. В четвъртък руският президент Владимир Путин изрази съболезнования на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган по повод гибелта на турските войници. Той обясни, че те са загинали заради несъгласувани действия между двете страни при нанасяне на удари срещу "Ислямска държава". В четвъртък Кремъл съобщи, че руските бомбардировачи са нанасяли удари в района на Ал Баб, където турската армия провежда сухопътна операция от края на миналата година. Русия е уверила Турция, че целта на въздушните удари са били бойци на "Ислямска държава". В първоначалното съобщение на турските военни се казваше, че на 9 февруари сутринта руски самолети случайно са поразили сграда, в която са се намирали турски военнослужещи, участващи в операцията "Щитът на Ефрат". В петък турските военни уточняват, че от около един месец редовно и взаимно споделят информация с руските си партньори за операция "Щитът на Ефрат", в съответствие със споразумение между двете страни, подписано на 12 януари. Целта е именно да се избегнат инциденти като този в Ал Баб.

ГЕРБ: 1500 лв. средна заплата и саниране и на тухлените сгради (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050204

ГЕРБ: 1500 лв. средна заплата и саниране и на тухлените сгради (Обновена)Управленската програма предвижда засилване на връзките със САЩ и Канада, но и с Русия 1500 лв. ще е средната и 650 лв. минималната за 4-годишен мандат. Това гарантира окончателно ГЕРБ в управленската си програма, като я публикува в пълен вариант на сайта на партията. “Ние в ГЕРБ знаем, че бизнесът плаща заплати, а правителството помага,

Турската полиция разпръсква протест с гумени куршуми и сълзотворен газ

http://www.cross.bg/dyshi-yniversiteta-sulzotvoren-1534312.html

/КРОСС/ Турската полиция е задържала най-малко 12 души и е използвала сълзотворен газ, за да ръзпръсне още стотици протестиращи край университета на Анкара срещу уволнението на десетки професори. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на полицейски източници и очевидци. Около 1000 души, включително преподаватели и учени, са се опитали да се съберат в университетския кампус, някои вътре, а други по околните улици, но полицията е блокирала входа, използвайки сълзотворен газ и гумени куршуми. Десетки учени в университета са били уволнени през тази седмица, сред повече от 4 400 държавни служители, уволнени в последната чистка от крутите мерки в цялата страна, които бяха предприети след неуспешния преврат през юли миналата година. Турските власти уволниха или отстраниха от длъжност повече от 125 хил. души и официално арестуваха 40 хил. души след пуча срещу президента Ердоган, при който загинаха повече от 240 души. Анкара обвинява живеещия в изгнание в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен и неговата мрежа от последователи в оркестрирането на опита за преврат. Гюлен отрича участие. Малки тълпи край университета в турската столица са скандирали лозунги срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), включително "ПСР ще бъде държана отговорна" и "рамо до рамо срещу фашизма", докато са се разразили сблъсъци, след като полицията е изтикала протестиращите от входа на университета.

Рокада в кабинета на Радев

https://vesti.bg/bulgaria/rokada-v-kabineta-na-radev-6065326

Президентът е освободил Елена Йончева по нейна молба

Втори ден ЦИК не може да "измисли" поръчката за машинния вот

http://www.mediapool.bg/vtori-den-tsik-ne-mozhe-da-izmisli-porachkata-za-mashinniya-vot-news260035.html

Централната избирателна комисия (ЦИК) втори ден отлага вземането на решение за обществената поръчка, с която държавата трябва да купи или наеме необходимите за машинното гласуване апарати. Това стана ясно в петък след пресконференция на говорителите на комисията. От обясненията им се разбра, че експертите не могат да стигнат до решение как да бъде осигурен вотът. Освен че не е ясно дали основната техника ще бъде наета или купена, в ЦИК нямат единно мнение дали гласуването трябва да стане с машини или преносими компютри. Към момента членовете на ЦИК са постигнали съгласие само за техническите изисквания към апаратите за гласуване, както и за частта, свързана с програмата, с която те ще работят. Не е ясно дали техниката (която също не е ясно каква ще бъде по задание) ще се купува, наема за определено време, или ще се взема на лизинг. Пред журналисти ЦИК не можа да се ангажира дали ще има решение до края на деня, тъй като била "колективен орган", чиито решения се вземали с две трети мнозинство. Това означава, че за да бъде взето решение, са необходими гласовете на 15 от 22-мата членове. Говорителите на комисията не дадоха подробности около какво спорят членовете ѝ, за да не могат да излязат с решение втори ден. Темите не могат да се установят и защото Централната избирателна комисия не включва камерите, с които по закон трябва да предава пряко заседанията си. Обяснението, давано неофициално от комисията, е, че членовете ѝ обсъждат технически спецификации, които, ако изтекат в медиите, могат да навредят на сигурността на вота. Междувременно по време на пресконференцията от ЦИК за пореден път демонстрираха, че провал на машинния вот няма да доведе до оспорване на резултатите. На въпрос дали имат притеснения, че провалът на машинното гласуване може да доведе до обжалване на изборите, Цветозар Томов обяви, че "ЦИК не е изразявала скептицизъм". По думите му все някъде можело да спре токът, но всички български граждани ще имат възможност да изразят своята воля, тъй като има и гласуване с хартиени бюлетини.

Елена Йончева вече не е част от екипа на Румен Радев

https://www.actualno.com/politics/elena-joncheva-veche-ne-e-chast-ot-ekipa-na-rumen-radev-news_593149.html

Държавният глава на Рерублика България Румен Радев подписа указ, който освобождава Елена Йончева от длъжността секретар за връзки с медиите по нейна молба. Това съобщиха преди минути от пресслужбата на президента, посочва Cross. Засега няма повече информация за причината за напускането на журналистката. Йончева бе една от участниците в инициативния комитет, който издигна официалната кандидатура на ген. Румен Радев за президент. Тя изкара по-малко от 4 седмици на този пост.

Учени откриха четири мъртви езера в Антарктида

http://www.moreto.net/novini.php?n=343745

Екип от американски, британски и френски учени откриха четири мъртви езера в Антарктида. Те са свързани по между си и са скрити под разположения до морето Амундсен шелфов ледник Туейтс в западната част на континента. В периода от месец юни 2013 г.

„Баските“ загубиха инфарктно от „Пирин“

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/baskite-zagubiha-infarktno-ot-pirin-2002725

Волейболистите на „Черно море“ БАСК инкасираха загуба с 2-3 гейма в драматичен мач в зала „Христо Борисов“. Момчетата на Юли Тупанков отстъпиха в първия гейм с 26-28, но изравниха след 25-23 във втория. Гостите отново взеха аванс след категоричното 14-25 в третия, но варненци показаха дух и спечелиха четвъртия с 25-23. В тайбрека „Пирин“ спечели с 15-13.
Резултатите от останалите срещи от 18-ия кръг:
 
„Монтана“- „Арда“ 3-0 (25-13, 25-18, 25-19)
„Славия“-„Добруджа“ 07 0-3 (12-25, 9-25, 15-25)
„Миньор“-Левски“  2-3 (25-17, 11-25, 21-25, 25-22, 15-17 )
„Нефтохимик“-„Тетевен волей“ 3-0 (25-18, 25-16, 25-17)
Утре: „ЦСКА“-„Марек“

КЕВР назначи извънредна проверка в "Топлофикация София"

//dariknews.bg/novini/biznes/kevr-naznachi-izvynredna-proverka-v-toplofikaciia-sofiia-2002727

Във връзка с възникналата авария в топлопреносната мрежа на "Топлофикация София" ЕАД, със заповед от 10 февруари на председателя на КЕВР Иван Иванов, е назначена извънредна проверка в дружеството, съобщава регулаторът на интернет сайта си.

"Топлофикация София" ще обезщети хората от източните квартали за дните на аварията


Предмет на проверката е да се установи налице ли са нарушения на издадената на дружеството лицензия за пренос на топлинна енергия, както и на лицензията за дейността производство на електрическа и топлинна енергия.

Престъпна небрежност или саботаж в Топлофикация-София?


След приключване на проверката в "Топлофикация София" ще бъде изготвен доклад по реда на Закона за енергетиката, резултатите от който ще бъдат обявени от Комисията.

При установени нарушения на лицензионните задължения от страна на дружеството, КЕВР ще предприеме предвидените в Закона за енергетиката административно-наказателни и принудителни административни мерки.

Президентът освободи прессекретаря си Елена Йончева

http://www.mediapool.bg/prezidentat-osvobodi-pressekretarya-si-elena-yoncheva-news260034.html

Медийният секретар на държавния глава Румен Радев Елена Йончева е била освободена от длъжност по нейна молба, съобщиха от пресцентъра на Президентството, без да дават повече подробности по случая. Така известната телевизионна журналистка, която участваше в инициативния комитет, издигнал официалната кандидатура на Румен Радев за президент, престоя на поста едва две седмици.

Новият посланик на Москва във Вашингтон е бескомпромисен

http://pogled.info/svetoven/noviyat-poslanik-na-moskva-vav-vashington-e-beskompromisen.82579

/Поглед.инфо/ По съобщения на медиите, Кремъл обмисля назначението на Анатолий Антонов за свой посланик във Вашингтон. От декември м.г. 61-годишният Антонов е зам.-министър на външните работи. Преди това е бил зам.-министър на отбраната на РФ и активо поддържа намесата на Кремъл в Сирия, насочена към подкрепа на президента Башар ал-Асад.

Класираха Бербатов на 25-о място между чужденците във Висшата лига (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6050167

Английското списание Four-four-two, кпъстено на най-британската футболна тактика в историята на футбола 4-4-2, направи своебразна класация на всички чужденци, играли във Висшата лига. Трябва да се има предвид, че от нея бяха изключени не само англичаните, но и представители на другите три нации в състава на Великобритания - шотландци,

65% от малтретираните деца у нас – тормозени в семейството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050162

65% от малтретираните деца у нас – тормозени в семействотоНасилието над деца у нас най- често се случва в семейната среда, сочи официалната статистика. В 65% от регистрираните случаи децата са били малтретирани от свои близки. А колко са нерегистрираните, можем само да гадаем. През 2015 г. отделите за закрила на детето са установили 752 нови случая на насилие.

Варненката Стела Енева: Не мога да преживея наложеното ми наказание

http://www.moreto.net/novini.php?n=343752

Още около 3 години остават до пълното изтичане на наложеното наказание на параолимпийката ни Стела Енева заради употреба на анаболния стероид оксандролон на световното в Доха през 2015-а. Тогава тя спечели злато на тласкане на гюле и сребро на мятане на диск.

Радев освободи Елена Йончева от поста прессекретар

http://offnews.bg/news/n_1/n_646844.html

Президентът Румен Радев освободи Елена Йончева от длъжността секретар за връзки с медиите. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава.  В съобщението се уточнява, че Йончева е освободена по нейна молба, без да се дават повече подробности по въпроса. Елена Йончева беше назначена с указ на президента на 24 януари.  Тя участваше и в инициативния комитет, който издигна официалната кандидатура на Румен Радев за президент.

Военнослужещи от Сухопътните войски реагираха при аварийна ситуация при хвостохранилището на река Ерна

http://www.cross.bg/grad-hvostohranilishteto-sityatziya-1534323.html

/КРОСС/ По искане на областния управител на град Смолян г-н Недялко СЛАВОВ до и.д. Началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов  за оказване на съдействие при  възникнала аварийна ситуация на хвостохранилището на Ерма река в град Златоград и по заповед на Командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев бе активирана група в състав: командира на 101-ви алпийски батальон подполковник Димитър КАЦАРОВ, заместник- командира на 101 алпийски баталоьон и още 2-ма офицери от инжинерния батальон в град Пловдив към 55 инжинерен полк- Белене.  Днес, в продължение на повече от четири часа  военнослужещите извършиха  инженерно разузнаване на хвостохранилището и необходимостта от  взвривяване на образувалия се лед, създал аварийната ситуация, която би била заплаха за целия град.  Групата, след като се запозна на място със състоянието на стената на хвостохранилището, устието на преливника и цялостното състояние на съоръжението, съвместно с облатния управител, изпълнителните директори г-жа БОДУРОВА и г-н МИХАЙЛОВ и инжинери от "Горубсо"- Златоград,  дадоха мнение, че взривяване на образувалия се лед не е необходимо и няма предпоставки за аварийна ситуация. Групата взе решение да пусне обекта в експлоатия, след като се запозна  и взе под внимание със становището на професор ТОШЕВ и инж. ЧОЛАКОВ от УАСТ- София, в резултат на излезлилте проби, взети от РИОСЛ- Смолян

Кения обяви национална катастрофа заради сушата и поиска помощ

http://www.cross.bg/syshata-keniya-natzionalna-1534321.html

/КРОСС/ Кения обяви национална катастрофа и поиска хуманитарна помощ, за да се бори със сушата, която се явява огромен риск за хората, добитъка и дивата природа, предаде Ройтерс. Червеният кръст на Кения е изчислил, че около 2,7 милиона души имат нужда от хранителни помощи след ниския дъждовалеж през октомври и ноември. Следващият дъждовен сезон се очаква след март. Президентът Ухуру Кениата заяви, че сушата е засегнала 23 от 47-те района на страната и призова местните и международните партньори да подкрепят усилията на правителството да се справи със ситуацията.

Deutsche Boerse: САЩ трябва да гарантират, че поуките от кризата не са забравени

http://www.investor.bg/sasht/337/a/deutsche-boerse-sasht-triabva-da-garantirat-che-poukite-ot-krizata-ne-sa-zabraveni-233802/

Германският борсов оператор призова Тръмп да бъде внимателен с намерението си да преразгледа банковите регулации

Президентът Румен Радев освободи Елена Йончева от поста секретар за връзки с медиите

http://www.cross.bg/suvetnik-radev-rymen-1534322.html

/КРОСС/ Със свой указ държавният глава Румен Радев е освободил днес Елена Йончева от длъжността секретар за връзки с медиите по нейна молба. Това съобщиха преди минути от пресслужбата на президента. Повече информация за причината за напускането не се дава. Йончева участваше в инициативния комитет, който издигна официалната кандидатура на Румен Радев за президент. Тя изкара по-малко от месец на този пост. По-рано днес президентът подписа укази, с които назначи съветници в своя екип. Румен Радев назначи Невин Осман-Йорданова за съветник по правни въпроси. Съветник по духовност и култура ще бъде Ирина Николова-Гъркова. Даринка Владова ще бъде съветник по благотворителната инициатива "Българската Коледа". Георги Александров е назначен за съветник по младежта и спорта, а Илия Милушев за съветник по сигурност и отбрана.

Президентът Румен Радев освободи Елена Йончева от поста секретар за връзки с медиите

http://www.cross.bg/iioncheva-radev-rymen-1534322.html

/КРОСС/ Със свой указ държавният глава Румен Радев е освободил днес Елена Йончева от длъжността секретар за връзки с медиите по нейна молба. Това съобщиха преди минути от пресслужбата на президента. Повече информация за причината за напускането не се дава. Йончева участваше в инициативния комитет, който издигна официалната кандидатура на Румен Радев за президент. Тя изкара по-малко от месец на този пост.

По 6 г. затвор за младежите, пребили детето, за което трябвало да се грижат

http://www.mediapool.bg/po-6-g-zatvor-za-mladezhite-prebili-deteto-za-koeto-tryabvalo-da-se-grizhat-news260033.html

Софийският градски съд (СГС) наложи присъди от по шест години затвор за Александър Донов и Патрик Първев заради побоя над тригодишното момче в столичния кв. "Зона Б-19", за което през лятото на 2015 г. са били наети да се грижат, докато майка му е на работа в чужбина. Двамата са признати за виновни за това, че са нанесли тежка телесна повреда на малкия Христо Велински, но съдът ги оправда по обвинението за опит за умишлено убийство. По-рано прокуратурата поиска затвор между 15 и 17 години за двамата младежи. Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд. Според решението на съда двамата трябва да изплатят и по 60 хил. лв. обезщетение за пострадалото дете, което са тормозили, вместо да се грижат за него, каквато е била уговорката с майката. Случаят стана известен, след като през юли 2015 г. детето бе откарано в "Пирогов" в изключително тежко състояние и с опасност за живота. Тогава обвиняемите бяха на 18 години и майката на детето, която е музикантка, ги беше наела да се грижат за детето й за няколко седмици, докато тя работи в чужбина.

Турция за приятелския огън: Москва знаеше къде са военните ни в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_646843.html

Русия знаеше къде са разположени военните ни преди приятелския огън в Сирия. Това обяви Генералният щаб на Турция, след като Москва обвини Анкара за инцидента.  Руски изтребител уби трима и рани 11 турски войници в Ал Баб. По-рано днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков обяви, че инцидентът е станал, след като Анкара е подала грешни координати за местонахождението на турските военни.  "Считаме за необходимо да изясним ситуацията във връзка с изявлението на Дмитрий Песков, за да избегнем грешната му интерпретация. Нашите военни, които бяха атакувани на 9 февруари от самолет, се намират на едно и също място в рамките на последните десет дни", обявиха от турския Генерален щаб, цитирани от РИА Новости. Анкара подчерта, че ден по-рано на същото място вече е ударено с ракета. След това руският военен аташе е поканен в Генералния щаб и са му предадени координатите на разположение на турските военни.  Инцидентът се случва близо година и половина след като през ноември 2015 г. турски изтребител свали руски самолет над Сирия заради нарушаване на турското въздушно пространство. Това причини охлаждане на отношенията между Турция и Русия, които се затоплиха отново през лятото на миналата година, след като турският президент Реджеп Ердоган се извини за инцидента. 

Стойчо Стоилов: Атаките идват от страх, че ЦСКА се възражда (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/10/2915808_stoicho_stoilov_atakite_idvat_ot_strah_che_cska_se/?ref=rss




Главният мениджър на ЦСКА Стойчо Стоилов заяви, че срещу клуба има атаки и той знае от къде идват те. Според него това се дължи на страх, че предстои "възраждане".

"ЦСКА вълнува много хора в България, има най-много фенове и е съвсем нормално да се коментира навсякъде. Знае се откъде идват атаките и това си го обяснявам като усещане на страх, че ЦСКА се възражда и ще достигне до величието от миналото", каза Стоилов пред клубната телевизия.

"Спомените ми от...

Ще се искат разрешения от Русия "Авионамс" да поеме ремонтите на военната авиация

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2017/02/10/2915963_shte_se_iskat_razresheniia_ot_rusiia_avionams_da_poeme/?ref=rss


Министерствата на икономиката и на отбраната ще предприемат мерки, така че цялата летателна техника на българската армия, включително МиГ 29, да бъдат ремонтирани на територията на държавния военноремонтен завод "Авионамс". Това ще може да стане след получаванe на съответните разрешения от руска страна.

Това намерение обсъди министърът на икономиката Теодор Седларски, който днес е провел работно посещение във "Авионамс".

Предприятието единствено извън Русия извършва ремонт...

Съдът осъди на затвор момчетата, пребили 2 годишно дете в София

https://www.actualno.com/society/sydyt-osydi-na-zatvor-momchetata-prebili-2-godishno-dete-v-sofija-news_593146.html

СГС осъди на по 6 години затвор 20-годишните Александър Донов и Патрик Първев, които нанеаха тежка телесна повреда на малкия Христо Велински. Съдът ги призна за виновни за побоя, но ги оправда по обвинението за опит за умишлено убийство. Присъдата може да бъде обжалвана или п

Държавният глава освободи Елена Йончева от поста

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/10/2915969_durjavniiat_glava_osvobodi_elena_ioncheva_ot_posta/?ref=rss


Със свой указ държавният глава Румен Радев освободи днес Елена Йончева от длъжността секретар за връзки с медиите по нейна молба.

Това съобщават от пресслужбата на президентската институция без да посочват повече подробности.

Йончева участваше в инициативния комитет, който издигна официалната кандидатура на Румен Радев за президент. В деня на встъпването му в длъжност тя написа във "Фейсбук": "Един успешен български президент - това ще бъде успех за всеки един от нас"....

Румен Радев освободи Елена Йончева от поста й

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050146

Румен Радев освободи Елена Йончева от поста йСъс свой указ държавният глава Румен Радев освободи днес Елена Йончева от длъжността секретар за връзки с медиите по нейна молба. Това съобщиха от президентския пресцентър. Очаквайте

Лондон ще плати 57 млрд евро на ЕС заради Брекзита

http://www.moreto.net/novini.php?n=343739

Евросъюзът ще изисква от Великобритания да плати 57 млрд евро в рамките на преговорите за излизане на страната от общността, съобщи телевизия „Скай нюз“. „Точната сума бе съгласувана на срещата в понеделник, на която Франция и Германия искаха Великобритания да плати 70 млрд евро", твърди медията Лондон вече заявяваше, че е готов до 2020 година са изпълнява поетите задължения в рамките на различни програми на ЕС, оценявана на десетки милиарда евро, но не се посочваше никаква определена сума.

Енергийният регулатор също ще проверява "Топлофикация София"

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2017/02/10/2915961_energiiniiat_regulator_sushto_shte_proveriava/?ref=rss


След възникналите през последната седмица няколко аварии по тръбопроводите на столичната топлофикация и определени от представители на дружеството като невиждани за последните 20 години, сега и енергийният регулатор ще направи проверка в компанията.

Със заповед на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов е назначена извънредна проверка в "Топлофикация София" ЕАД.

Предмет на проверката на енергийния регулатор е да се установи налице ли са...

До края на февруари ще се състои Консултативен съвет по тютюна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050129

До края на февруари ще се състои Консултативен съвет по тютюна
До края на февруари ще се състои заседание на Консултативния съвет по тютюна. Това е станало ясно по време на среща на служебния министър на земеделието и храните Христо Бозуков с представители на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България /НКТБ/, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

"Булгаргаз": Природният газ трябва да поскъпне с 32.44 процента от април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050147

"Булгаргаз": Природният газ трябва да поскъпне с 32.44 процента от априлПриродният газ трябва да поскъпне с 32.44 процента от април. Това сочат прогнозните данни на "Булгаргаз", цитирани от БТА.  Компанията се аргументира с това, че през следващото тримесечие синьото гориво ще бъде с по-високи цени на доставка и с курса на лева към щатския долар. Окончателното предложение на "Булгаргаз" за нови цени на природния газ

В Брюксел откриха Салон на шоколада (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/v-briuksel-otkriha-salon-na-shokolada-snimki-2002719

В белгийската столица беше тържествено открито поредното издание на "Салона на шоколада", което се провежда от 10 до 12 февруари, предаде Ройтерс.

Атрактивни модели с рокли до пода и мини-поли преминаха по подиума в четвъртък вечерта, всички украсени по необичаен начин с шоколад.




Над 80 майстори на шоколада ще се представят на изложението, което има свои версии и в други градове по света.

Измериха рекордно равнище на радиация в японската АЕЦ "Фукушима"

//dariknews.bg/novini/sviat/izmeriha-rekordno-ravnishte-na-radiaciia-v-iaponskata-aec-fukushima-2002721

Рекордно равнище на радиация беше измерено отново в защитната обвивка на Втори реактор на японската АЕЦ "Фукушима 1", където след земетресение и цунами през март 2011 г. стана една от най-тежките ядрени злополуки в света. Това съобщи компанията оператор на централата "Токио електрик пауър" (ТЕПКО), предаде АФП.

Засякоха рекордно високи нива на радиация в АЕЦ "Фукушима"


Става дума за ново измерване, което досега не можеше да бъде извършено по технически причини, въпреки че от катастрофата изминаха близо шест години. Данните позволяват да се установи по-добре състоянието на вътрешността на реактора, но не означават, че през последните дни то се е влошило, отбелязва агенцията.

 
Според ТЕПКО радиоактивността в най-малко една част на обезопасителния изолатор на Втори реактор е достигала 650 сиверта в час - равнище на радиация, което означава, че човек без защитно облекло би загинал за около 30 секунди.
 
Миналата седмица компанията съобщи, че в същия реактор е измерено рекордното равнище на радиация от 530 сиверта на час.

В АЕЦ "Фукушима-1" откриха мощен източник на радиоактивно излъчване


Разликата обаче не означава повишаване на равнището, а показва, че оценката се променя в зависимост от мястото на извършване на измерванията и използваните технически средства. И в двата случая е възможно надценяване на реалното равнище на радиация с до 30%, отбелязва енергийната компания.
 

Дрейк и Дженифър Лопес се разделиха

//dariknews.bg/novini/liubopitno/drejk-i-dzhenifyr-lopes-se-razdeliha-2002723

Дрейк и Дженифър Лопес приключиха двумесечния си флирт, но според приятелите им ще подновят връзката си, когато той завърши европейското си турне следващия месец, съобщи Фимейл фърст.

Те още са в добри отношения, не са се карали, не е имало проблеми. Основната причина за раздялата им е, че графиците им са много натоварени.

Джей Ло записва нова песен с гаджето си Дрейк


Дрейк подхрани слухове, че нещо във връзката му с Дженифър Лопес не върви, когато нарече бившата си приятелка Риана "кралицата на всичко" от сцената на лондонската арена О2 този месец. Дженифър Лопес също намекна за раздяла, като през уикенда пусна в Инстаграм текст, че времето е най-важно.

Снимка на Дженифър Лопес и Дрейк разбуни духовете (ВИДЕО/СНИМКИ)


Лопес и Дрейк се сближиха, когато записаха заедно песен миналата година.

Белгия с нов закон за прогонване на терористи и престъпници

http://www.cross.bg/stranata-belgiya-belgiiiskite-1534316.html

/КРОСС/ Белгия променя законодателството, свързано с чужденците, като част от мерките срещу тероризма. Парламентът одобри закон, според който чужденците в страната могат да бъдат прогонвани, ако представляват заплаха за националната сигурност и обществения ред. Той засяга и гражданите на Европейския съюз, за които белгийските власти преценят, че застрашават сигурността или здравето на хората. Законът беше предложен от държавния секретар по миграцията Тео Франкен, от Националистическата партия Нов фламандски алианс. Досега в Белгия действаше закон, според който чужденците, родени в страната или дошли тук преди да навършат 12 години, не можеха да бъдат прогонени, дори да са осъдени за тежки престъпления като убийство,търговия с наркотици или тероризъм. Конкретен пример за това е Салах Абдеслам, един от терористите от атаките в Париж. Той има френска националност, но е в роден в брюкселския квартал Моленбек. От сега нататък белгийските власти ще могат да репатрират хора като Абдеслам, дори ако те не са осъдени, а има подозрения, че представляват заплаха за националната сигурност. Новият по-строг закон засяга и гражданите на Европейския съюз. Въпреки принципа за свободното придвижване на хора, белгийците си запазват правото до гонят от страната европейски граждани, ако те представляват заплаха за обществото. Като пример държавния секретар по миграцията Тео Франкен дава румънските и българските джебчии

Китай погва отново "пазарните крокодили"

http://www.investor.bg/aziia/336/a/kitai-pogva-otnovo-pazarnite-krokodili-233770/

Регулаторите на търговията с ценни книжа обещаха да не позволяват на големите бизнесмени да "смучат кръвта" на дребните инвеститори

Появи се жалба и срещу името на коалицията "Да, България"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/10/2915951_poiavi_se_jalba_i_sreshtu_imeto_na_koaliciiata_da/?ref=rss


Нова жалба е постъпила срещу партията на бившия правосъден министър Христо Иванов "Движение Да, България", като този път тя е насочена срещу името на коалицията, в която влизат още "Зелените" и ДЕОС с това име. Жалбата е подадена в ЦИК, като с нея ще трябва да се занимава Върховния административен съд, научи "Дневник" от източници в комисията. От неговото решение ще зависи дали коалицията ще може да участва в изборите.

По информация на "Дневник" жалбата е от човек с име Метин Деда,...

Идея на Семерджиев: Пациентът да потвърждава разходите на болницата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/10/2915826_ideia_na_semerdjiev_pacientut_da_potvurjdava_razhodite/?ref=rss


Нов вид формуляр, който да издават болниците заедно с епикризата на пациентите, ще съдържа всички извършени процедури и цената им по време на престоя за лечение. Документът ще се проверява и подписва от пациентите и ще се праща също и до здравните служби така че, от една страна, пациентите да потвърдят, че няма недействителни процедури в списъка, и от друга - за да се получи истинско остойностяване на клиничните пътеки и да се види къде има дисбаланси.

Тази идея е споделил служебният...

Българското посолство в Бразилия получи заплашително писмо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050112

Българското посолство в Бразилия получи заплашително писмо
Българското посолство в Бразилия е получило заплашително писмо, в което се призовава с остър тон чужденците да напуснат страната, защото ще бъдат обект на нападения и убийства. Това обяви пред Дарик посланикът ни Валери Йотов и добави, че мерките за сигурност в дипломатическото представителство са засилени.

Този, който написа, че Борисов тъне в пороци и корупция, влезе в листите на ГЕРБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_646841.html

Доста спорният политолог Антон Тодоров ще бъде в кандидат-депутатските листи на ГЕРБ като представител на гражданската квота. Това обяви самият той в предаването "На четири очи" по бТВ. През 2013 г. Тодоров издаде книгата "Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите". В нейната анотация пише: "Бойко, Росен, Цецо, Лиляна, Цветелина, Аню...Четири години те управляваха България и я повлякоха към дъното. Говореха за морал, а самите тънеха в пороци и корупция. Работеха и живееха като "шайка" – персони, обединени от престъпна цел. В тази книга политологът Антон Тодоров вади мръсните им тайни. От първо лице. С документи и факти. Обективно, без да пести нищо. Връзките им с върхушката на БКП и Държавна сигурност, с банковия картел, с международни гангстери, с онази сенчеста част от обществото, която наричаме задкулисие. Рекет, доноси, контрабанда, трансфери на милиарди, източване на държавния резерв, показни арести, сливане на изпълнителна и съдебна власт... "Шайката ГЕРБ" е най-мрачната част от голямата измама, известна като "български преход". В новото си амплоа Тодоров демонстрира еволюция на възгледите си по отношение на Борисов. "Борисов не е диктатор. Той не е обидчив", заяви той в тв изявата си. Според Тодоров по адрес на Борисов били изписани много глупости, а бившият премиер всъщност бил много начетен и интеличентен. "Дипломата му е с пълно отличие. Защо и Нинова не си извади дипломата", каза той. Тодоров разкри и че Борисов много добре познавал руската литература, а проблемът бил, че по интелектуални теми никой не разговарял с него, за да разбере колко е подготвен. На припомнянето на водещата Цветанка Ризова, че преди е писал за лидерите на ГЕРБ като за "шайка", новият гербер обеща един ден да напише и книга "Разговори с Борисов". "Тогава съм оценявал факти, сега промяната на фактите изисква преоценка", обясни още Тодоров, за когото вече нямало по-голямо зло от БСП/БКП.

Най-дебелата жена в света ще бъде оперирана в Индия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050105

Най-дебелата жена в света ще бъде оперирана в ИндияЕгиптянка, която вероятно е най-дебелага жена в света, утре ще пристигне в Индия, за да се подложи на жизненоважна хирургична операция, свързана с намаляване на телесното й тегло, предаде Франс прес, цитиран от БТА.  36-годишната Еман Ахмед Абд ел Ати тежи около 500 кг и според семейството й е засегната от лимфатична филариоза,

Дрейк и Дженифър Лопес се разделиха

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6050104

Дрейк и Дженифър Лопес се разделиха
Дрейк и Дженифър Лопес приключиха двумесечния си флирт, но според приятелите им ще подновят връзката си, когато той завърши европейското си турне следващия месец, съобщи Фимейл фърст. Те още са в добри отношения, не са се карали, не е имало проблеми. Основната причина за раздялата им е, че графиците им са много натоварени, предава БТА.

Новото жилищно строителство в област Пловдив се укротява

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/novoto-jilishtno-stroitelstvo-v-oblast-plovdiv-se-ukrotiava-233806/

Столицата е регионът с най-силен ръст на въведените в експлоатация нови жилищни сгради през 2016 г.

Радарите за превишена скорост утре - 11 февруари, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=343698

Служители на пътната полиция ще следят утре - 11 февруари, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Път I-9 - резиденция "Евксиноград" 08:10ч.-08:50ч.

Huawei и световноизвестната Saatchi Gallery представят първата изложба за селфи снимки в периода 31 март - 30 май

http://www.cross.bg/huawei-selfi-saatchi-1534320.html

/КРОСС/ Третият по големина световен производител на смартфони Huawei ще представи в партньорство с прочутата Saatchi Gallery първата по рода си изложба за селфи кадри „From Selfie to Self-Expression“. Експозицията ще дебютира в Лондонската галерия на 31 Март и представлява първата изложба в света, разкриваща историята на селфи снимките от старите майстори на кадъра, до днешните модерни тенденции в селфи заснемането. Изложбата ще подчертае нарастващата роля на смартфона като артистична платформа за себеизразяване. Huawei е възложила на десет вълнуващи млади британски фотографи да създадат творби, използвайки новите смартфони на компанията с двойна камера, разработена в партньорство с Leica. Произведенията ще бъдат в духа и творческия потенциал на 25-годишната история на британското движение Young British Artist: творбите на тези млади творци ще бъдат посветени на първокласната смартфон фотография. В предстоящата изложба фокусът ще се изменя от селфи кадрите до документирането на света около нас като контрастираща форма на себеизразяването. Изложбата „From Selfie to Self-Expression“ ще покаже ключови творби, много от които ще включват интерактивно, дигитално и потребителско-генерирано съдържание, от разнородни артисти като Кутлуг Атаман, Кристофър Бейкър, Джуно Калипсо, Трейси Емин, Ван Гог, Мохау Модисакенг, Рембранд, Синди Шърман, Гавин Тюрк и Веласкес

Инспектират реките за нерегламентирани сметища

http://www.cross.bg/rekite-izpulneni-etap-1534315.html

/КРОСС/ Започват проверки за наличието на нерегламентирани сметища по реките. Заповедта е на служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова, съобщават от ведомството. Проверките ще протекат на два етапа и ще се извършват от Регионалните инспекции по околна среда и води (РИОСВ) до април. Първият етап е превантивен. Това означава, че до 17 февруари шефовете на РИОСВ ще дадат предписания на всички кметове на общини в страната. В тях ще се указва да се предприемат мерки, за да не се допуска замърсяване на реките и земите около тях. При втория етап на място ще се проверява дали са изпълнени предписанията. От екоминистерството допълват, че ще се провери и какво е замърсяването с битови отпадъци на републиканската и общинска пътна мрежа, както и пътните съоръжения. Ако има замърсявания и дадените предписания не бъдат изпълнени, отговорните ще бъдат санкционирани.

"Булгартрансгаз" предвижда дисбаланс от 4% от общия пренос на газ

http://www.investor.bg/energetika/472/a/bulgartransgaz-predvijda-disbalans-ot-4-ot-obshtiia-prenos-na-gaz-233814/

Разходите за баланс ще бъдат малко над 1,5 млн. лева, изчисляват от дружеството в заявление пред КЕВР

Мощно земетресение разтърси Филипините

https://www.actualno.com/asia/moshtno-zemetresenie-raztyrsi-filipinite-news_593144.html

Мощен земен трус с магнитут от 6,5 степен по скалата на Рихтер разтърси южната част на Филипините, на около 700 километра югоизточно от столицата Манила, съобщава агенция Cross. Епицентърът на труса бил на 96 километра северно от град Бутуан. До момента няма данни за пострадали и разрушения. Тихоокеанският Център за предупреждения за цунами съобщи, че опасност от поява на опасни вълни няма.

Минималната заплата в България е 235 евро, а в Люксембург – 1999 евро

http://www.mediapool.bg/minimalnata-zaplata-v-bulgaria-e-235-evro-a-v-lyuksemburg-1999-evro-news260032.html

България е държавата в ЕС с най-ниска минимална работна заплата, съобщи в петък Евростат. От данните става ясно, че 22 от общо 28 държави в съюза прилагат минимална надница, като само шест страни нямат минимум – Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция. В края на януари председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призова за въвеждането на минимална заплата в ЕС - първо за страните от еврозоната, а после и за останалите. Още тогава обаче той уточни, че въпросната заплата няма да бъде еднаква. Това не би било и възможно, защото разликите в надницата в отделните държави са много сериозни – от 235 евро в България до 1999 евро в Люксембург към 1 януари 2017 г. Най-голяма е групата на държавите в ЕС с минимални заплати под 500 евро – България (€235), Румъния (€275), Литва и Латвия (€380), Чехия (€407), Унгария (€412), Хърватия (€433), Словакия (€435), Полша (€453) и Естония (€470). Пет други държави от Южна Европа пък са въвели минимум между 500 евро и 1000 евро на месец. Това са Португалия (€650), Гърция (€684), Малта (€736), Словения (€805) и Испания (€826). Най-богатите държави членки – на запад и север, имат минимална заплата над 1000 евро на месец. Това са Великобритания (€1 397), Франция (€1 480), Германия (€1 498), Белгия (€1 532), Холандия (€1 552), Ирландия (€1 563) и Люксембург (€1 999). За сравнение, минимумът на федерално ниво в САЩ е 1192 евро. България е държавата с най-голям ръст на минималното месечно възнаграждение от 2008 г. насам, става ясно още от данните на Евростат. За този период сумата е нараснала двойно (109% ръст) – от 112 евро на 235 евро. От 2008 г. до 2017 г. големи ръстове има също в Румъния (99%), Словакия (80%), Естония (69%), Латвия (65%) и Литва (64%). Единственото понижение е в Гърция – с 14%. Когато размерът на минималната заплата се гледа през покупателната способност, разликите в ЕС вече не изглеждат толкова големи, става ясно още от данните на европейската статистика. В абсолютна сума най-ниската заплата в съюза и най-високата се съотнасят 1:9 (235 евро в България към 1999 евро в Люксембург). Съотношението обаче става 1:3, разглеждано през покупателната способност.

Турция иска от България да екстрадира поддръжник на Гюлен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050077

Турция иска от България да екстрадира поддръжник на ГюленТурция иска от България да екстрадира гюленист. Подобно искане е подадено към 16 държави за общо 28 заподозрени за военния преврат, предаде Нова тв.  Според вестник "Хаберлер" един от издирваните е в България. Той бил член на организацията на духовника Фетулах Гюлен, когото Анкара обвинява, че стои зад опита за преврат през юли миналата година.

Забраняват паркирането в района на националния стадион заради мач

//dariknews.bg/regioni/sofiia/zabraniavat-parkiraneto-v-rajona-na-nacionalniia-stadion-zaradi-mach-2002718

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства в района на Националния стадион "Васил Левски" във връзка с футболна среща на 12 февруари, съобщиха от Столичната община.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства от 16.00 ч. на 11 февруари до приключване на футболната среща на 12 февруари при сектори "Б" и "Г" на стадиона.

Забраната е в сила от 12.00 до 18.00 ч. на 12 февруари на моста пред Национален стадион "Васил Левски" и от 14.00 ч. на 12 февруари до приключване на футболната среща.

Само при необходимост и по преценка на СДВР се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на автобусите на масовия градски транспорт по ул. "Ген. Гурко" между бул. "Васил Левски" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви"; бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между пл. "Орлов мост" и бул. "Черни връх"; бул. "Драган Цанков" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "П.К. Яворов".
 

Герджиков на откриването на изложба на д-р Светлин Абаджиев (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6050071

Герджиков на откриването на изложба на д-р Светлин Абаджиев (снимки)Министър-председателят Огнян Герджиков бе на откриването на изложба „Живопис“ на художника д-р Светлин Абаджиев. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Експозицията в сградата на Българската агенция за инвестиции преминава под мотото „Изкуството среща

6,5 по Рихтер разтърси Филипините

http://www.cross.bg/nyama-raztursi-rihter-1534314.html

/КРОСС/ Земетресение със сила от 6,5 степен по скалата на Рихтер разтърси южната част на Филипините, на около 700 км. югоизточно от столицата Манила, предават световните агенции. Епицентърът на труса бил на 96 км северно от град Бутуан. До момента няма данни за пострадали и разрушения. Тихоокеанският Център за предупреждения за цунами съобщи, че опасност от поява на опасни вълни няма.

Българите с безплатен визов достъп за Тайланд до края на август

http://www.moreto.net/novini.php?n=343738

Властите в Тайланд одобриха удължаване с нови шест месеца на безплатния визов достъп до страната за гражданите на България и 20 други страни, съобщава онлайн изданието TRWeekly. Туристите от тези страни отново трябва да кандидатстват за виза по нормалния ред, но обичайната такса от 1000 бата (52.

22 партии и коалиции ще участват на парламентарните избори

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/10/2915942_22_partii_i_koalicii_shte_uchastvat_na_parlamentarnite/?ref=rss


Участниците на предсрочните парламентарни избори на 26 март ще са са 22, без да броим независимите кандидат-депутати, които ще бъда регистрирани от инициативни комитети.

В регистъра на Централната избирателна комисия (ЦИК) има 18 партии и 9 коалиции. Регистрацията на 5 от партиите обаче не беше дадена или беше отнета след проверките на комисията.

9 от членовете на ЦИК са гласували срещу регистрацията на "БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА" на Николай Бареков, 11 са били "За", но...

По шест години затвор за двамата младежи, обвинени в побой над тригодишно дете

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/10/2915726_po_shest_godini_zatvor_za_dvamata_mladeji_obvineni_v/?ref=rss


Софийският градски съд (СГС) призна Александър Донов и Патрик Първев за виновни и им наложи наказание от по шест години затвор. Двамата младежи са подсъдими за побоя над 3-годишното момче в столичния кв. "Зона Б-19" през лятото на 2015 г. Решението на съда не е окончателно и подлежи на жалба или протест.

Те трябва да изплатят и по 60 хил. лв. обезщетение за пострадалото дете. Първев и Донов бяха признати за виновни по обвинението за нанасяне на тежка телесна повреда. Съдът обаче ги...

Григор играе за място в полуфиналите в София (На живо)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6050073

Григор играе за място в полуфиналите в София
(На живо)Григор Димитров спечели трудно първия си мач на турнира Sofia Open, но ще опита да направи задачата си по-лесна на 1/4-финала. В столичната зала"Арена Армеец" българската звезда в тениса играе с Виктор Троицки. Сърбинът е 37-и в световната ранглиста, а днес има рожден ден. Срещу този съперник Димитров има 2 победи и 2 загуби,

Путин заяви, че може да се срещне с Тръмп в Словения, но изборът не е само негов

http://www.mediapool.bg/putin-zayavi-che-mozhe-da-se-sreshtne-s-tramp-v-sloveniya-no-izborat-ne-e-samo-negov-news260031.html

Руският президент Владимир Путин заяви, че Любляна ще бъде добро място за негова среща с американския президент Доналд Тръмп, но за мястото на срещата не решава само Москва, предаде Ройтерс. Путин каза това, след като Словения предложи нейната столица да бъде домакин на първата среща между лидерите на САЩ и Русия, макар че засега няма определена дата за подобна среща. "Що се отнася до Любляна и въобще до Словения, това разбира се е отлично място за диалог от този вид. Но това не зависи само от нас, зависи от цяла серия обстоятелства", каза Путин пред журналисти след среща със словенския президент Борут Пахор в Москва. Той добави, че ако тази среща някога се осъществи, той "няма нищо против Любляна". Ройтерс припомня, че съпругата на американския президент Мелания Тръмп е родена в Словения.

Меркел настоява еврозоната да остане единна

http://econ.bg/Новини/Меркел-настоява-еврозоната-да-остане-единна-_l.a_i.737199_at.1.html

Eврозоната трябва да остане единен блок, затова нейните страни-членки трябва да изпълняват съвместните задължения, заяви германската канцлерка Ангела...

Прочетоха инструкции на зрителите в "Арена Армеец" как да се държат на тенис мач

http://offnews.bg/news/n_1/n_646840.html

20-ина минути преди началото на днешния втори мач на Григор Димитров в турнира Garanti Koza Sofia Open организаторите прочетоха инструкции на зрителите в залата, явно смутени от поведението на публиката вчера. Забранено е внасянето на храни и напитки, с изключение на безалкохолни. Звукът на телефоните трябва да е изключен, забранено и използването на светкавици, защото това пречи на играчите и ги принуждава да спрат да играят. Абсолютно забранено е влизането, излизането, разходките из залата по време на игра. Може да има движение само когато играчите са седнали в почивките. Времето между първия и втория сет се брои за игрово и не трябва да се вика, да се шуми, дюдюка и т.н. Не е добре и публиката да влиза в съдийската роля и да вика "Аут!", което например се случваше вчера. Зрителите нямат право да публикуват каквито и да било статистически данни за хода на играта по време на мача с хазартни цели. Четвъртфиналният двубой между Григор Димитров и сръбския му съперник Виктор Троицки започва след минути.

Словения предложи среща Путин-Тръмп в родината на Мелания

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/10/2915943_sloveniia_predloji_sreshta_putin-trump_v_rodinata_na/?ref=rss


Руският президент Владимир Путин заяви в Москва, че Словения не е лош избор за първата среща с американския му колега Доналд Тръмп.

Това стана на пресконференция с гостуващият словенски президент Борут Пахор, на която Путин съобщи, че Русия инвестира около 1 млрд. долара в словенските железници.

Самият Пахор предложи Любляна като домакин на среща Путин-Тръмп за подобряване на отношенията между двете държави.

"Що се отнася до Любляна и до Словения като цяло,...

Японската Takata драстично сви прогнозата си

http://www.investor.bg/novini/444/a/iaponskata-takata-drastichno-svi-prognozata-si-233796/

Скандалът с дефектните въздушни възглавници ще доведе до нови загуби за компанията

Линдзи Вон лепи щеката за ръката си с тиксо

http://offnews.bg/news/n_1/n_646842.html

Американската ски звезда Линдзи Вон, в партньорство с която Евроспорт излъчва ексклузивната поредица "По пътя към историята", все още се възстановява от контузията на дясната си ръка. Затова днес по време на комбинацията се наложи тя да се състезава с тиксо около ръката, за да държи по-здраво за щеката. Вон днес остана на 5-о място, като причината е 11-ото място в слалома. Линдзи Вон коментира представянето си до момента и нагласите си по отношение на предстоящата надпревара в неделя пред експертите на Евроспорт Тина Мазе и Джонатан Едуардс. "Направих всичко възможно, но условията бяха лоши. Определено не бях в изгодна позиция. По-рано имаше слънце, затова не можех да видя нищо, но дадох всичко от себе си и карах агресивно в състезанието днес", коментира Линдзи Вон. "По-добре е да се състезавам с тиксо. Така ръката ми ще се държи по-здраво за щеката, което е добре. Чувствам се добре. Пистата определено става по-хлъзгава с всеки изминал ден. Може би ще е необходимо да изостря малко завоите, но като цяло мога да кажа, че се чувствам уверена. Мисля, че имам добри шансове в състезанието и имам нужда само от едно чисто спускане. Надявам се условията да са добри за всички. Независимо дали е облачно или слънчево, искам времето да се запази еднакво за всички", допълни още Вон за предстоящото спускане в неделя. На 12-и февруари, неделя, от 12:45 по Евроспорт 1 ще бъде излъчено спускането при жени в Световното първенство по ски алпийски дисциплини в Санкт Мориц.

Милиони иранци излязоха под лозунга "Долу Америка"

http://pogled.info/svetoven/milioni-irantsi-izlyazoha-pod-lozunga-dolu-amerika.82578

/Поглед.инфо/ Милиони иранци излязоха по улици и площади в Иран за отбелязване на годишнината от иранската ислямска революция (1979 г.).

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч.

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-dvizhenie-1534317.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от - 8 до + 10 С°.Времето над страната е предимно облачно.Слаб вятър духа в областите: Видин, София, Бургас, Добрич и Варна, Дъжд вали в района на гр. Монтана /обл. Монтана/, Сестримо и по АМ „Тракия" /обл. Пазарджик/ и Сестримо и Царево /обл. Пазарджик/, Сняг вали в областите: Монтана, Видин, Слатина, АМ Тракия и АМ Хемус /обл. София/, Паничково и Лъки, /обл. Пловдив/, Босна-М.Търново /обл. Бургас/ и Хасково.;Пътните настилки в страната са предимно мокри, заснежени, по усойните места заледени, почистени и обработени.Ограничена видимост поради мъгла:- до 30 м в района на Витиня-Ботевград, Витиня-Елин Пелин /обл. София/, Асеновград и Паничково /обл. Пловдив/ М.Търново /обл. Бургас/,- до 50 м в района Враца- Леденика /обл. Видин/,- до 100 м в района на Берковица /обл. Монтана/,- до 150 м в района на Марица-Костенец /обл. София/,- до 200 м в района на Пещера и АМ „Тракия" /обл.Пазарджик/. ІІ. СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: АМ „Тракия": няма ограничения АМ „Хемус": област София: На 10.02.2017 г. и от 16:00 ч. до 20:00 ч. се ограничава движението за МПС над 12 т по АМ „Хемус". Обходен маршрут: по път II-16 София-Нови Искър-Своге-Ребърково. Ограничено движение за всички МПС по АМ Хемус от п.в. „Ботевград" до п.в. „Витинска река", поради инцидент в тунел „Ечемишка"

Победата на Григор Димитров срещу Троицки 90% сигурна (На живо)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6049524

Победата на Григор Димитров срещу Троицки 90% сигурна (На живо)Мачът на Григор Димитров с посърбения руснак Виктор Троицки е лесен и вероятността за победа на Григор е 90 процента. Троицки няма да може да бие сервиси с 200 км/час, настилката е бърза и Григор е във върхова форма и вероятно мачът ще завърши с лесна победа на българина, прогнозират експерти. Троицки няма нищо общо Янович,

БНБ отговори на въпроси за сметката за основни операции

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2017/02/10/2915934_bnb_otgovori_na_vuprosi_za_smetkata_za_osnovni_operacii/?ref=rss


Банка може да откаже откриването на платежна сметка за основни операции, ако потребителят вече притежава друга платежна сметка в същата банка или в друга банка, чрез която може да използва същите услуги. Това гласи един от отговорите на Българската народна банка на въпроси на потребители.

От днес в сайта на банката има секция "Често задавани въпроси" , свързани с откриването и използването на платежна сметка за основни операции, както и за приложимите такси.

Всички банки в...

Смесени чувства за Швейцария след триумф в женските ски и тежка контузия на Гут

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/10/2915931_smeseni_chuvstva_za_shveicariia_sled_triumf_v_jenskite/?ref=rss


Швейцария имаше смесени емоции за деня в световното първенство по ски. Радостта дойде от триумфа на Уенди Холденер и Мишел Гизин, които взеха съответно златото и среброто в алпийската комбинация.

Тревожната новина дойде с тежкото падане на шампионката в Световната купа Лара Гут. Тя контузи лошо лявото си коляно си по време на загрявката и беше откарана с хеликоптер.

Впоследствие стана ясно, че Гут е със скъсани кръстни връзки. Това слага край на участието й в настоящия...

ЦИК още не е пуснала поръчката за машинното гласуванe

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050031

ЦИК още не е пуснала поръчката за машинното гласуванeМесец и половина до изборите, ЦИК още не е обявила обществената поръчка за купуването на 13 хиляди машини за гласуване. Комисията гарантира обаче, че всички български граждани ще упражнят правото си на вот. Прието е техническото решение за машинното гласуване, то ще бъде обявено с обществената поръчка.

На Свети Валентин обясняват на варненци що е то съвременно изкуство

http://www.moreto.net/novini.php?n=343730

Безплатна лекция на тема „Що е то съвременно изкуство и кои са най-ярките произведения от България и света?“ ще се проведе на 14 февруари във Варна. Събитието ще започне от 19 часа в Contemporary Space на ул. „Марко Балабанов“ № 23, научи Moreto.

Минната камара смята референдума за златодобива в Трън за прибързан и манипулиран

http://www.mediapool.bg/minnata-kamara-smyata-referenduma-za-zlatodobiva-v-tran-za-pribarzan-i-manipuliran-news260030.html

Взетото от общинския съвет на Трън решение за провеждане на местен референдум за спиране на всякакъв добив на полезни изкопаеми на територията на община Трън е прибързано, дава възможност на група активисти да доминират общественото мнение и да манипулират страховете на хората и може да обрече общината на икономически упадък. Това се казва в позиция на Българската минно-геоложка камара (БМГК) по повод насроченото заедно с парламентарните избори на 26 март местно допитване сред около 4000 жители на общината "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?" От камарата посочват, че не е коректно да се провежда допитване срещу златодобива, преди фирмата "Евромакс Сървисиз“ ЕООД да е приключила дейностите по оценката за въздействие на проекта върху околната среда и да е избрала от няколкото разработени варианта за добив онзи, който ще прилага. Организацията изразява убеждението си, "че се води тенденциозна и манипулативна кампания в ущърб на инвеститор с доказана репутация". "Камарата заявява отговорно, че отделни групи от местното население са подвеждани и водени от страх за своето настояще и бъдеще с едностранчиви и манипулативни твърдения, които не са подкрепени с факти. Нещо повече, БМГК разполага с данни, че опитите за открит диалог между инвеститора и групата на т.нар. гражданско общество са умишлено отбягвани от противниците на проекта за златодобив в Трън", пише още в позицията на камарата. Тя допълва, че разбира трудната ситуация, в която се намират както част от общинските съветници в Трън, така и кметът на общината. "Водени от желанието да се допитат до своите съграждани, обаче, те отварят вратата не за взимане на решение, което да е подкрепено с факти, анализ и реална оценка, а се по-скоро дава възможност на малка група активисти да доминират общественото мнение, да произведат фалшив дневен ред на общината и да подкопаят възможностите за устойчив и екологосъобразен добив на полезни изкопаеми на място", коментират от браншовата организация. В съобщението се казва, че "атаките срещу този конкретен инвеститор, за съжаление, не са изолиран случай, а са елемент от една тенденция за перманентно саботиране на дейността на минно-добивни компании, с което се създават затруднения пред устойчивото развитие на минния бранш". "Подобни негативни кампании следва да се разглеждат като опит за задържане на икономическото развитие на страната ни, поради което цялата общественост, включително и държавните органи не би трябвало да се поддават на провокации, а да се придържат стриктно към законоустановените норми, в рамките на които се гарантира общественият интерес", смята минната камара. Тя потвърждава подкрепата си за проекта на "Евромакс Сървисиз“ ЕООД за добив на златно-сребърни руди в находище "Трън“ при спазване на българското законодателство и евростандартите за защита на околната среда и здравето на хората. Камарата посочва още, че реализацията на проекта ще доведе до наемане на местни жители както при строежа на рудниците, така и при експлоатацията им. Общината ще повиши приходите си с отчисленията от концесионните такси, ще се подобри местната инфраструктура, качеството на здравеопазване, културния живот и други, заявяват от организацията.

Каракачанов покани граничаря Михаил Цонков за кандидат-депутат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050032

Каракачанов покани граничаря Михаил Цонков за кандидат-депутатКрасимир Каракачанов покани в листите на ВМРО българския граничен полицай, който простреля турски рибар. Това каза той пред бТВ. Целта е да се осигури имунитет на граничаря. Припомняме, че Бургазлията Михаил Цонков, разследван у нас за инцидент с турски бракониери през 2008 г., днес сутринта е получил призовка от Районен съд Бургас да се яви на

По 6 години затвор получиха биячите на малкия Христо

http://offnews.bg/news/n_1/n_646839.html

Двамата биячи на 3-годишния Христо бяха осъдени на по 6 години затвор. Това реши Софийският градски съд.  Патрик Първев и Александър Донов ще трябва да платят и по 60 000 лева обезщетение на пострадалото дете.  Патрик и Александър са в ареста от края на юли 2015 г., след като пребиха почти до смърт 3-годишното дете. Двамата младежи е трябвало да се грижат за малкия Христо, докато майката му е била извън страната. Вместо това, те са се забавлявали, като системно са го малтретирали.  Съдът реши, че не е налице опит за убийство, а става дума за нанасяне на тежка телесна повреда. Прокуратурата е решена да протестира решението на СГС.

Протест в Стамболийски заради некачествен ремонт на жп подлез

http://www.mediapool.bg/protest-v-stamboliyski-zaradi-nekachestven-remont-na-zhp-podlez-news260029.html

Над 500 жители на Стамболийски излязоха на протест в петък заради некачествен ремонт на жп подлез, който свързва северната и южната част на града. "Шествието е срещу безобразието, цинизма и гаврата, на които са подложени жителите на общината от страна на изпълнителя на ремонта на жп подлеза - ДЗЗД "Ай Джи Ей ЖП Инфраструктура" и възложителя – Национална компания "Железопътна инфраструктура", заявиха организаторите на демонстрацията. Недоволството е заради опасните пукнатини, които са се появили по време на ремонта и на които от фирмата изпълнител не обръща никакво внимание. Протестиращите твърдят, че по този начин е застрашен животът на хиляди, които ежедневно ползват подлеза. Той е единствената безопасна връзка от южната страна на гарата към банките, общината, полицията и поликлиниката, разположени в северната част на града, обясниха недоволните. Протестното шествие тръгна от сградата на община Стамболийски и продължи до жп гарата. Преди това кметът на Стамболийски Георги Мараджиев прочете отворено писмо до отговорните институции. Той настоява до дни от Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) да направят обследване на подлеза и заедно с фирмата изпълнител на ремонта да предприемат необходимите действия за обезопасяването на ключовото място и трайното укрепване на подлеза. НКЖИ: Подлезът е безопасен По-късно следобед от НКЖИ излязоха със информация, че "мнението на специалистите е категорично - няма конструктивни изменения или нарушаване целостта на съоръжението и няма никаква опасност за сигурността му към момента и при бъдещата му експлоатация". Това е показала проверката на комисията към строителния надзор, която е била назначена спешно по разпореждане на новия директор на НКЖИ Красимир Папукчийски. Комисията препоръчва спешни ремонтни действия за отстраняване на течовете, обработка на компрометираните фуги, поставяне на "марки" за следене на евентуални бъдещи проблеми и т.н. В доклада се посочва още, че при изпълнението на възстановителните работи трябва да се вземат предвид изискванията на община Стамболийски за нормална проходимост и среда на гражданите и пътниците. Предписанията на комисията са връчени на фирмата-изпълнител за бърза реализация. Генералният директор на НКЖИ е разпоредил ремонтът да приключи до 10 дни. Изпълнителят е варненската фирма Ремонтът на подлеза на гара Стамболийски е част от европроект за реконструкция на жп мрежата Септември – Пловдив за близо 500 млн. лв. Финансирането му е от оперативна програма "Транспорт" 2007 – 2013 г. и според публикуваните документи би трябвало да е приключил в края на 2015 г. Това обаче не се е случило и част от дейностите са останали за изпълнение и през настоящия програмен период. ДЗЗД "Ай Джи Ей - ЖП Инфраструктура" печели поръчката по позиция за модернизация на железопътна отсечка Пазарджик – Стамболийски и гарите Огняново и Стамболийски" Стойността на договора за строителство е 49.8 млн. лв. без ДДС. В българо-испанското дружество 99% се държат от варненската фирма "Инжстройинженеринг" на Пламен Стилянов, а останалият 1% е разпеределен между испанските "ГЕА 21" и "Конструксионес Аранс Асинас". От фирмата до момента няма официална позиция по проблема. Към края на 2015 г., когато проектът би трябвало да е приклюен, НКЖИ отчита 57% изпълнение по него. Строителният надзор на обекта се осъществява от консорциум "EPG-ETE".

Акциите на фондовите борси в САЩ се търгуват на рекордно високи нива*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/akciite-na-fondovite-borsi-v-sasht-se-tyrguvat-na-rekordno-visoki-niva-233810/

Инвеститорите оценяват високо обещанието на Доналд Тръмп да представи "феноменален" план за данъчни облекчения

Брилянтен Григор премина леко през Троицки за 1/2-финал в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/brilianten-grigor-premina-leko-prez-troicki-za-12-final-v-sofiia-2002716

Григор Димитров е полуфиналист на Garanti Koza Sofia Open!

Гришо започна с победа участието си на Sofia Open


След драмата в първия си мач в "Арена Армеец" в петък вечер Гришо бе безапелационен срещу един традиционно труден съперник като Виктор Троицки. 6:3, 6:3 за малко над един час игра обаче осигуриха победата за българина, който по този начин си осигури място в топ 4 на надпреварата в своята родина.

До този момент Димитров и Троицки са играли четири пъти помежду си като победите са 2:2. Началото на съперничеството им е през 2012 г. в Базел, където Гришо спечели с 6:3, 6:2.
 
Григор Димитров към публиката: Тази победа е изцяло ваша


В началото на миналата година Димитров постигна труден успех и в Бризбейн - 5:7, 7:6(5), 6:2. Седмица по-късно обаче двамата се срещнаха във финала на турнира в Сидни, където българинът пропусна мачболи, за да загуби нещастно с 6:2, 1:6, 7:6(7). На Ролан Гарос 2016 отново Троицки измъкна успеха след пет сета - 2:6, 6:3, 5:7, 7:5, 6:3.

Основателите на панамската кантора Mossack Fonseca са арестувани

http://econ.bg/Новини/Основателите-на-панамската-кантора-Mossack-Fonseca-са-арестувани_l.a_i.737198_at.1.html

Рамон Монсека Мори и Юрген Мосак, основатели на адвокатската кантора "Мосак Фонсека (Mossack Fonseca), прочула се покрай скандала "Досиетата от...

Холандия дава затвори под наем

http://www.cross.bg/holandiya-dava-zatvori-1534309.html

/КРОСС/ Холандия обяви, че дава затвори под наем. Страната бележи огромен спад в престъпността и 19 заведения за лишаване от свобода бяха затворени от общо 60. В момента властите се чудят какво да правят със сградите и са готови да припечелят нещо от тях. Ако не се намерят наематели, затворите може да бъдат превърнати в общежития за бежанци, ако има нужда от такива.

Острите ъгли в триъгълника Русия - ЕС - САЩ

https://www.actualno.com/analysis/ostrite-ygli-v-triygylnika-rusija-es-sasht-news_593137.html

През изминалата година както Русия, така и Европейският съюз, се опитаха по-ясно да определят своята външнополитическа линия. ЕС одобри пет принципа на политиката по отношение на Русия („принципите на Могерини“), публикува Глобална стратегия. В края на годината Русия

Путин: Любляна е добро място за среща с Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050017

Путин: Любляна е добро място за среща с ТръмпРуският президент Владимир Путин заяви днес, че Любляна ще бъде добро място за негова среща с американския президент Доналд Тръмп, но за мястото на срещата не решава само Москва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Путин каза това, след като Словения предложи нейната столица да бъде домакин на първата среща между лидерите на САЩ и Русия,

Рибарският бранш поиска предвидимост от институциите

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ribarskiiat-bransh-poiska-predvidimost-ot-instituciite-233791/

Секторът е малък, но производството е с голяма добавена стойност, казват производителите

Кой ще сложи „Черешката на тортата“ за сезона

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/koj-shte-slozhi-chereshkata-na-tortata-za-sezona-6065325

Мария, Гери Малкоданска, Петко Димитров, Мартин Гаджев и Августин Господинов от понеделник до петък, 20.00 часа по NOVA

При проблем с машинния вот избирателите ще обвинят законодателя

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pri-problem-s-mashinniia-vot-izbiratelite-shte-obviniat-zakonodatelia--233784/

Първите впечатления от служебното правителство са по-скоро благоприятни, казват социолозите от Галъп интернешънъл

Конституционният съд постанови преразглеждане на дело срещу руски опозиционер

http://www.mediapool.bg/konstitutsionniyat-sad-postanovi-prerazglezhdane-na-delo-sreshtu-ruski-opozitsioner-news260028.html

Съдебното дело срещу руския опозиционер Илдар Дадин ще бъде преразгледано, а членът от Наказателния кодекс (НК), по който той е осъден на две и половина години затвор, ще бъде изменен. Това постанови Конституционният съд (КС) на Руската федерация относно жалба на Дадин срещу член 212, т. 1 от кодекса за нееднократно нарушение на реда на организацията или провеждането на публични мероприятия, предаде ТАСС. Съдът отбеляза, че подвеждането под наказателна отговорност за съответните деяния е допустимо и не противоречи на конституцията, но "по същество то е формално противозаконно", защото в конкретния случай от нарушението "не е произтекло нанасяне или реална заплаха за нанасяне на щети" и затова не може да се разглежда като престъпление и да подлежи на наказателна отговорност. В решението си руските магистрати изразиха становище, че "наказателната отговорност за нарушаването на реда на организация на митинги и демонстрации трябва да бъде адекватна на обществената опасност на деянието". Текстът на член 212.1 бе въведен в НК през юли 2014 г. и предвижда наказателна отговорност за нееднократни нарушения на установения ред на организация или провеждане на събрание, митинг, демонстрация, шествие или протест. Дадин е първият и засега единствен осъден по този законов текст. През декември 2015 г. районен съд в Москва му даде три години затвор, а през март 2016 г. присъдата му бе намалена на две и половина години. Осъденият подаде жалба в КС. Според следствието Дадин е участвал през 2014 г. в редица неразрешени прояви. Вината му бе потвърдена от полицаите, които са го задържали. Свидетели на защитата обаче твърдяха, че активистът е бил задържан, без да има вина, а полицията е нарушавала руските закони. Видеозаписи потвърждават, че не е виновен. По време на процеса Дадин неведнъж обвини полицаите, че лъжесвидетелстват, и обеща да им търси отговорност. Дадин не се призна за виновен, тъй като единичните протести са разрешени от закона и за тях няма нужда от разрешение. Във връзка с участието си в протестно шествие той заяви, че конституцията на Русия пряко предвижда за всекиго свобода на митингите и събранията. Ройтерс цитира изявление на Анастасия Зотова, съпругата на 34-годишния Дадин, която приветства решението за преразглеждане на делото, но заявява, че конституционните съдии е трябвало да отменят цялото законодателство срещу демонстрациите. Руски правозащитници възприемат яростния критик на Путин и Кремъл Дадин като политически затворник. През ноември м.г. медии публикуваха писмо на Дадин, в което той се оплаква от изтезания и издевателства в затвора в Карелия. След проверка по сигнала властите обявиха, че няма признаци за упражнено срещу него насилие, но той беше прехвърлен в друг затвор в Алтайския край.

13 партии и 9 коалиции ще участват на вота на 26 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=343743

Общо 18 партии са изпратили заявления за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) за парламентарните избори на 26 март и 13 от тях са я получили, това отчетоха днес от комисията. Регистрираните коалиции са 9. На три партии е отказана регистрация заради нередовни в документи - „Обединение на българските националисти "Целокупна България", Национално движение "Единство" и Български народен съюз "Нова демокрация".

Земетресение със сила 6,7 по Рихтер разлюля Филипините

http://offnews.bg/news/n_1/n_646837.html

Земетресение с магнитуд 6,7 по скалата на Рихтер разлюля Филипините.  Епицентърът на труса е на 96 км северно от град Бутуан на брега на остров Минданао, на дълбочина 10 км.  Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети. Тихоокеанският център за предупреждение за цунами обяви, че няма опасност от приливни вълни.

На 10 февруари в Париж е подписан договорът, с който за България приключва Втората световна война

http://pogled.info/svetoven/na-10-fevruari-v-parizh-e-podpisan-dogovorat-s-koito-za-balgariya-priklyuchva-vtorata-svetovna-voina.82575

/Поглед.инфо/ На днешната дата в Париж е подписан договорът, с който за България приключва Втората световна война – една голяма авантюра.

Тръмп прие премиера на Япония Шиндзо Абе в Белия дом

http://pogled.info/svetoven/tramp-prie-premiera-na-yaponiya-shindzo-abe-v-beliya-dom.82576

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп посрещна премиера на Япония Шиндзо Абе в Белия дом и го приветства с дружеска прегръдка.

Могерини размаха пръст към САЩ: Не се месете в политиката на ЕС ! :)

http://pogled.info/svetoven/mogerini-razmaha-prast-kam-sasht-ne-se-mesete-v-politikata-na-es.82577

/Поглед.инфо/ Върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността Федерика Могерини поиска администрацията във Вашингтон „да не се намесва” в политиката на общността, особено след изказването на президента на САЩ в подкрепа на Брекзит.

6,5 по Рихтер разтърси Филипините

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050009

6,5 по Рихтер разтърси ФилипинитеЗеметресение със сила от 6,5 степен по скалата на Рихтер разтърси южната част на Филипините, на около 700 км. югоизточно от столицата Манила, съобщава БГНЕС. Епицентърът на труса бил на 96 км северно от град Бутуан. До момента няма данни за пострадали и разрушения. Тихоокеанският Център за предупреждения за цунами съобщи,

Мая Манолова: Вместо мартеничка на 1 март „Топлофикация" може да върже тенекия на столичани

http://offnews.bg/news/n_1/n_646833.html

„Топлофикация София“ ЕАД дължи неустойка в размер на стойността на недоставената топлоенергия за времето на аварията в случая, в който това време е повече от 48 часа“, заяви омбудсманът Мая Манолова на брифинг в институцията. „Искам много ясно да подчертая, че не е достатъчно „Топлофикация“ да се откаже да събира от гражданите плащане за дните, в които са били без парно и топла вода, а самата тя да се ангажира със заплащането на неустойка. Данните за подадената топлоенергия ден по ден и час по час се съхраняват само 30 дни“, заяви Манолова. Тя обясни, че на 1 март ще се изтрият данните за 1 февруари, на 2 март за 2 февруари, на 3 март за 3 февруари и т.н. "Вярно е, че данните за месечната консумация на топлоенергия се съхраняват 36 месеца, което означава, че след 10 месеца, след 20 месеца, след 36 месеца ще можете да проверите изразходваното количество топлоенергия, но няма да можете да го проверите ден по ден и час по час, да проверите дали е имало проблеми при снабдяването с топлоенергия. В края на следващия месец това няма да може да бъде установено. Така че, който е решил да търси неустойка, трябва да го направи до 1 март, защото след 1 март вместо да му върже мартеничка, „Топлофикация" може да му „върже тенекия", заяви Манолова. Така тя индиректно отвърна на изпълнителния директор на монополиста Георги Беловски. Ден по-рано той заяви, че няма никаква идея защо омбудсманът съветва гражданите да подават жалби до 1 март, след като данните се пазят 36 месеца. „Ако още не разбира, нека се обърне към фирмата, доставчик на топломерите, тъй като моята информацията е оттам“, каза омбудсманът. По повод обещанието на „Топлофикация“ да плати на гражданите неустойка по методика, която ще изработи след утвърждаване от Столичния общински съвет Манолова се усъмни кога ще стане това и дали предложението ще е справедливо. Според омбудсмана всеки столичанин трябва да реши дали да си търси правата за неустойка или да чака действията на „Топлофикация“. „Другият отсъстващ от проблемите на столичани през тази седмица е регулаторът. На КЕВР е ангажиментът да утвърди общите условия. Подготвила съм въпроси към ръководството на „Топлофикация“ и към КЕВР, които ще оформя по надлежния ред и ще им ги изпратя. Очаквам регулаторът да се събуди и да защити правото на хората да получат обезщетение за неудобствата, които са им причинени“, каза още Мая Манолова. Тя подчерта, че честното поведение на „Топлофикация“ би било извършването на извънреден отчет на топломерите във всички абонатни станции, засегнати от аварията, снемане на данните за периода от времето на непостъпвалата топлоенергия, след което справедливо да бъде изчислена дължимата неустойка на домакинствата, вързани към тази абонатна станция и в следващата месечна сметка това да бъде сторнирано от общата дължима сума. По-късно през деня омбудсманът Мая Манолова изпрати въпроси до „Топлофикация София“ ЕАД и КЕВР, с настояване да й бъдат върнати отговори в писмен вид. Ето въпросите: „Топлофикация София“ дължи на своите клиенти отговори на следните въпроси: Как топлофикационното дружество ще определи и ще докаже времевия период за липсата на топлоподаване към засегнатите от авариите клиенти в Топлофикационен район „София-изток“? Ще се създават ли констативни протоколи (индивидуални или общи за цялата сграда етажна собственост), с които се доказва липсата на нормално топлоподаване? Как ще се определи какъв е размерът на неустойката за разглеждания период на авариите? Как ще бъдат компенсирани потребителите на „Топлофикация София“ – с пари, чрез приспадане на топлинна енергия или по друг начин? В какъв срок „Топлофикация София“ ще приема жалби от потребители с искане за неустойка по член 39, ал. 1 от Общите условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди от „Топлофикация София“ на клиенти в град София? Има ли създаден механизъм от Топлофикация София по какъв начин ще приема получените искания за неустойки (в клиентски центрове, в каси на дружеството, по имейл и други)? Как и в какъв срок ще се извършват проверки за достоверността на постъпилите жалби – искания за неустойки от абонати на топлофикационното дружество? В какъв срок клиентите на дружеството ще си получат неустойките? Начислената неустойка ще бъде ли посочена на отделен ред в съобщението към фактурата за топлинната енергия и за кой месец? И въпроси към КЕВР: Какъв контрол ще извърши КЕВР по защита на правата на клиентите на топлофикационното дружество, засегнати от каскадата от аварии в Топлофикационен район „София-изток“? Какво ще направи КЕВР, за да гарантира, че информацията, снета от общите топломери и дешифрирана със специализирания софтуер, коректно ще бъде пренесена от „Топлофикация“ в протоколите за качеството на топлоподаването в дните на авариите?

Най-малко четирима загинаха след атентат в Мосул

http://www.cross.bg/mosyl-naii-malko-grada-1534308.html

/КРОСС/ Най-малко четирима загинаха, а 15 бяха ранени след като атентатор-самоубиец, за който се предполага, че е член на "Ислямска държава" се взриви в ресторант в източната част на иракския град Мосул, предава Ройтерс. Ресторантът се намира в един от районите, наскоро превзети от терористичната групировка от иракските сили, подкрепяни от САЩ. Офанзивата за превземането на Мосул, която започна през октомври, е прекъсната от миналия месец, след като иракските сили превзеха всички райони на града на изток от река Тигър, която разделя града на две.

„Квартален каталог” свързва бизнеса и потребителите

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/kvartalen-katalog-svyrzva-biznesa-i-potrebitelite--233805/

Запрян Ташев направи електронен каталог за улеснение на потребителите от 14 софийски квартала

Община "Младост" раздаде наградите "Знакова личност"

http://offnews.bg/news/n_1/n_646836.html

Превърнала се вече в традиция от четири години насам столичният район „Младост“ отличава личности, които имат своето влияние и ключова роля в общинския и квартален свят. Хора, които допринасят за комуникирането на духовността като ценност в обществото. Личности, които с делата си разширяват границите на националната идентичност на фона на културното многообразие поставят въпроса за опазване на историята, спорта, изкуството и т.н Наричат ги новите възрожденци, защото са хора с изключителен принос за развитието на тяхната община, квартал,училище, читалище, улица… Днес интересът на хората към проблемите на техния град или район са много по-големи, отколкото към онова, което се случва в големите населени места. Лидерите, които освен професионална, имат и ярка гражданска позиция в обществото са сред водещите нови възрожденци за развитието на села, градове, региони, политики. Това стои в основата на инициативата „Знакова личност“ - периодично да се излъчват и награждават знакови личности с убеждението, че добрите практики, трябва да имат своите последователи и приемници. Така на 8 февруари в резиденция „Тера“ лично кметът на "Младост" Десислава Иванчева връчи първият плакет за 2017 година на Юлиян Плачков - директор на 128 СОУ „Алберт Айнщайн“ в столичния квартал „Младост“ 2. Наричат го директор на № 1, защото когато се явява на конкурса за директори, резултатите и концепцията са му толкова отлични, че му се предоставя шанса сам да си избере училището което ще управлява. След като е живял 40 години в „Младост“ където естествено е учил в 128-мо, историкът , завършил 31-во училище с руски език няма колебания и избира своето любимо СОУ „ Алберт Айнщайн“. Автор е на проекта „Българската история на лента“ , чрез който на учителите по история се предоставят дискове с игрални филми разказващи родната ни история. Така материала е по-лесен и занимателен за учениците. Това ноу-хау на Плачков е само едно от достойнствата му да бъде избран за знакова личност. Четвърт век работи в школото, а от 2012 от както е директор на 128-мо учебното заведение е в абсолютен възход. Все повече учащи и нова специалност след 7 клас „ Защита на информацията в интернет“. А, за това, че е любимец на учениците се личи от финото му и много дозирано чувство за хумор, в което обаче има доза респект обоснована от огромната ерудиция на Плачков. На официалното събитие за да подкрепят със свои изпълнения номинацията на Плачков в резиденция "Тера" пяха живеещите в „Младост“ певици Росица Кирилова, Ваня Костова, Мими Иванова и композитора Развигор Попов. Специален гост на вечерта бе политика и бивш актьор Иван Велков, който участва във филма „Да обичаш на инат“ заснет именно в 128-мо училище през 80’ години. Най-новият носител на приза "Знаковите личности" сподели пред всички присъстващи, че тайната в успехите си дължи на прекрасната си съпруга – преподавател по биология в столично училище, двете си деца и професионалния екип от преподаватели с които работи. С почетното звание „Знакова личност“ са удостоени редица известни личности с принос в различни сфери на спортния, културен и социален живот - футболния функционер Валентин Михов, проф. Андрей Пантев, проф. Златка Маркова и др.

Коукалова спечели титлата в спринта

http://offnews.bg/news/n_1/n_646834.html

Чехкинята Габриела Коукалова спечели световната титла в спринта на 7,5 км на световното първенство по биатлон в Хохфилцен, Австрия. Тя финишира с време 19:12.6 минути. Коукалова успя да изпревари само с 4 секунди германката Лаура Далмайер, а подиума допълни французойката Анаис Шевалие, която изостана на 25,1 секунди от победителката. И трите призьорки не допуснаха грешки в стрелбата. Шевалие дълго време водеше в състезанието, но беше изпреварена от Далмайер с 21 секунди. Германката вече се виждаше победителка, когато в последната си обиколка Коукалова успя да я изпревари с 4 секунди. За 27-годишната чехкиня титлата е сладък реванш за провала на световното преди година, когато макар и лидер в генералното класиране за Световната купа, тя не спечели нито един медал. Това е пети успех за сезона за Коукалова и втори в спринта след Оберхоф. Титлата на Коукалова е също така първи успех за Чехия на световни първенства при дамите след триумфа на Катерина Холубцова от 2003 година. Тя успя да съкрати на 11 точки дистанцията до Далмайер във временното генерално класиране за Световната купа. Доста любопитно класиране направиха руските биатлонистки. Най-добре се представи Ирина Услугина, която едва сутринта узна, че ще участва на мястото на отстранената заради допинг Екатерина Глазирина. От българките най-предно класиране даде Емилия Йорданова, която финишира на 42-ата позиция с изоставане от 1 минута, 48:5 секунди без да използва допълнителни патрони. Това постижение и гарантира място в преследването, което е в неделя. Десислава Стоянова е 70-а, а Стефани Попова - 94-а.

Непознатият Мартен Фуркад

http://offnews.bg/news/n_1/n_646835.html

Мария Котомина от Sports.ru представя най-добрия биатлонист в момента, в светлина, в която не го познавате и без нито една дума за скандалите с руснака Логинов. За повечето хора, които гледат биатлон само по телевизията, Мартен Фуркад е известен като изключителен състезател, безспорен наследник на трона след епохата на легендарния Бьорндален, с пословична ексцентричност. Той обича да закача съперниците, да измисля разни акробатични номера пред камерите и да дава провокативни интервюта. Въпреки това в съвременния спорт е трудно да се намери толкова интересна и многообразна личност като Мартен. Сурова младост Мартен е роден в 7-хилядното гранично градче Сере в Пиринеите, Югозападна Франция. Той е средният от трима братя в каталунското семейство. Баща му Марсел е бил треньор по плуване, а след това планински водач (какъвто е и днес), майката е лекар – логопед. Момчетата обичали хокея, но да се возят до спортната секция от селцето лагон, където живеело семейството, било трудно и заради това ги насочили към ските. След това, по примера на големия си брат, Мартен започва да тренира биатлон. Общото увлечение по биатлона сближило Симон и Мартен, които дотогава живеели – по думите на баща им – „като куче и котка”. Ученикът Мартен даже последвал брат си в Алпите, но бързо се върнал у дома, защото не успял да се справи с живота далеч от семейството. Скоро отново му се наложило да напусне родния дом: на 16 години Мартен бил поканен да живее, учи и тренира в националния ски център в Преманон (департамент Юра в Алпите). Именно в Преманон той започва да работи със Стефан Бутие и Франк Бадю, оръжейниците на националния отбор на Франция, които по-късно му стават треньори по стрелба. Всички говорели за Мартен като за възпитан, любознателен и мотивиран юноша. „През цялото време си повтарях, че се намирам на 800 километра от дома и не съм тук, за да се размотавам насам-натам”. Малко след това изкарва високопланинската военна школа в Шамони и след нейното завършване започва атаката му на върховете в световния биатлон. Първият успех Мартен се появява на старт за Световната купа през 2008 г., когато е на 19 години. Неговата първа победа е на щафетата в Йостерсунд, в която е последен пост и на финалната линия хвърля щеките си от радост. Два месеца по-късно, през февруари 2010 г., той сензационно печели сребърния олимпийски медал в масовия старт. Това става пред очите на неговите родители, които идват във Ванкувър, за да подкрепят своите синове. Успехът се обръща на драма: по-големият брат Симон не може да повярва, че Мартен го е изпреварил, него – тогавашният фаворит. На церемонията по награждаването Симон плаче, а Мартен се опитва да не показва радостта си. На братята им трябва повече от година, за да свикнат с новата ситуация, в която Мартен все по-често завършва преди Симон. Неговият перфекционизъм Мартен обича биатлона („аз не работя, аз задоволявам своята страст”) и му се отдава на 100% („когато вече не мога да се посвещавам на 100% в спорта, ще се оттегля”). Неговият подход е постоянното търсене и отстраняване на грешките, както и подобряване на резултатите всеки следващ сезон. В стрелбата целта му е 95-96% успеваемост („това би било изключително постижение”), която той смята за таван за биатлонистите. В програмата си за физическа подготовка най-интересно за Мартен е на какво е способно неговото тяло, заради което той постоянно увеличава границите на физическите възможности. „Човешкото тяло няма предел”, категоричен е той. Следващото предизвикателство пред Фуркад е да спечели „големия шлем” на СП в Хохфилцен (четири златни медала в индивидуалните старове). Година по-рано в Осло не му достига съвсем малко – един пропуск повече от норвежеца Йоханес Бьо. Неговият приятел Луи Абер казва, че Мартен има професионална деформация: всичко трябва да е максимално ефективно. Той си спомня, че по време на една ваканция на Хаваите Мартен се отказва от всички екстремни забавление, защото той е отишъл там, „за да възстанови силите си”. Освен това е гений на организацията: неговият тренировъчен план е разписан за година напред и той се старае да не оставя нищо на случая. Ефективният тайм-мениджмънт позволява на Фуркад не само да свърши много неща покрай спорта, но така остава време и за творчество и общуване в интернет. Популярността във Франция Независимо от впечатляващите си успехи, в родината той все още не е популярен толкова, колкото заслужава. След игрите в Сочи той става по-известен във Франция, но неговата популярност е несравнима с тази на най-добрите футболисти, ръгбисти, баскетболисти или тенисисти. Вече няколко години подред френския телевизионен гигант "Евроспорт” номинира Фуркад за наградата „спортист на годината” и всеки път Мартен се оказва на крачка от успеха. През 2014 година, когато по всички критерии той трябваше да я спечели, му попречи състезателят на овчарски скок Рено Лавийени, подобрил рекорда на легендарния Бубка (6,16). През 2016 година Мартен е изпреварен от джудиста Теди Ринер, който печели злато в Рио. Редакцията на „Евроспорт” сама признава тази несправедливост и се надява, че с чисто сърце ще връчи трофея на Мартен през 2017 г. Неговото ДНК Мартен често повтаря, че „духът на състезанието е записан в неговото ДНК”. Също така в това ДНК освен дух има и мутация на гена HFE, който отговаря за метаболизма на жлезите. Ако Мартен имаше хомозиготна мутация (на двете хромозоми), той щеше да е тежко болен човек и нямаше да може да се занимава със спорт. Но тъй като мутацията е хетерозиготна (едната хромозома е мутирала, а другата е нормална), тази комбинация води към естествено подобрение на параметрите на кръвта, която може да пренася повече кислород. През 2013 година в доклад пред сенатска комисия на тема допинг Мартен заявява: „Всеки човек има уникален генетичен набор. Що се отнася до мен, мутацията на гена HFE по рождение подобрява метаболизма на жлезите в организма ми, което ме приближава до горната граница на стандарта, наложен от WADA. Но завишените физиологически показатели са един от признаците на великите спортисти”. Рафаел Поаре казва за него „Мартен Фукркад е гладиатор, който умее да прави идеално шоу”. Мартин знае, че публиката идва за спектакъла и когато побеждава дава воля на емоциите. Семейството С Елен се запознава в ски секцията, когато той е на 13, а тя на 14. На 20 години, по думите на бившия му треньор Зигфрид Мазе, Мартен спешно си тръгва за дома от Вилар де Лан, където национаният отбор е базиран по онова време, „по лични причини” и даже искал да смени биатлона с триатлон. Всичко завършва с това, че Мартен се връща, а Елен идва при него във Вилар де Лан и започва работа като детска учителка. През 2015 година им се роди дъщеря Манон. Пред една от германските телевизии Мартен говори за чувството да си родител: „Не мислех, че ще е толкова силно”. Сега той рядко се разделя със семеството си за по-дълъг период от време. Те редовно идват при него по време на състезания, а ако не са заедно вечер се събират в скайпа. Ски бягане с малката Манон. Съдейки по всичко бащинството се харесва на Фуркад и през март се очаква раждането на второто дете в семейството. Заради това Мартен даже е готов да пропусне последните стартове за Световната купа, ако вече е убеден в поредната си победа. Интернет зависимост Мартен е рядък случай сред великите спортисти, които не само имат профили в социалните мрежи, но и активно общуват с феновете си в интернет. Той има профили във Facebook, Instagram, ВКонтакте и Twitter, които редовно обновява със снимка или кратък коментар. Любимата му социална мрежа е Twitter, в която има повече от 150 000 последователи. Наскоро започна да си общува с феновете и чрез лайфове във Facebook, които се старае да анонсира. Колонката в „Екип” Фуркад има време и за писане (вижте пасажа за тайм-мениджмънта). Веднага след Олимпийските игри в Сочи той започва да пише в своя колонка в L’Equipe. Те излизат всеки месец и са на различни теми – за популярността, болката, страстта към спорта, свободното време на спортистите, комерсиализацията на спорта и т.н. В колонката той обявява и че ще става баща. Миналата пролет Фуркад се изяви и в поетичния жанр на юбилейнбите страници на L’Equipe. Поемата му се казваше „Аз те искам” и завършва с думите „ако ще ти изменя, то ще само с твоята телевизия”. Неговите снимки Дългогодишното приятелство с известния френски оператор и бивш биатлонист Алексис Бефом му помага да се превърне в много добър фотограф. Обикновено снима с айфон: Най-добрият модел се оказва той самият: Феновете на Фуркад също му пращат фото-поздрави: "Най-добрият фен! Моите фенове са луди:)" – коментира Мартен тази снимка. "Боята се мие лесно, така че понито не е пострадало” – отговарят авторите на снимката. Рекламни договори Общите приходи на Фуркад от спонсорските му договори са за няколко милиона евро. Неговите главни партньори са: Somfy (дограми), BMW, Rossignol, Adidas, MGEN (френско застрахователно дружество), Julbo. Мартен се старае да не се лакоми за нови партньори, за да не „размива” имиджа си, но веднъж подписал, влага максимални усилия в изпълнението на поетите ангажименти. Вече се е снимал в няколко красиви реклами на MGEN и BMW, участва в разработването на очила за Julbo Aero, рекламира новата линия градски дрехи на Rossignol. Активен гражданин Той се интересува от широк кръг въпроси извън кариерата си. През 2014 г. Мартен използва профилите си в социалните мрежи, за да събира средства за френското поделение на UNICEF, което се бори срещу епидемията от Ебола сред африканските деца. Мартен обявява, че ще удвои със собствени средства сумата, която бъде събрана до края на годината. Преди година беше записал обръщение към руските фенове на биатлона по случай един от климатичните конгреси, в което заявява, че е „невъзможно да се бяга на ски под дъжд” и е нужно да се борим с глобалното затопляне. В социалните мрежи си позволява и политически изказвания: там изрази удивлението и разочарованието от избора на Тръмп за президент на САЩ, а след това се пошегува с предварителните избори във Франция. Самият Фуркад се определя като дилетант в политиката и казва, че тя го изтощава. Но сфера, в която никак не е уместно да го наречем дилетант, е неговата упорита борба с допинга. През 2014 г. Мартен дава голямо интервю, в което споделя мнението си по въпросите на допинга, и след това не отстъпва от позициите си нито с крачка. Той смята, че допингът е престъпление в света на спорта, кражба и крадецът трябва да си плати за щетите, носейки далеч по-сериозно наказание от досега налаганите. Обществената активност на Фуркад може да му осигури политическа кариера. Наскоро L’Equipe публикува статия, в която се говори за перспективите след края на кариерата си в биатлона Фуркад да стане министър на спорта. От своя страна Мартен е скептичен към подобно предложение: „Имам много идеи, но се страхувам, че ще е много трудно да ги реализирам в живота”. P.S. Свежо филмче от Rossignol Фото: Профилите на Мартен Фуркад в Twitter и Facebook

Радев назначи петима съветници

http://offnews.bg/news/n_1/n_646832.html

Президентът Румен Радев подписа укази, с които назначи петима съветници в своя екип, като двама от съветниците запазват постовете си от времето на Росен Плевнелиев. Невин Осман-Йорданова е назначена за съветник по правни въпроси. Тя е заемала поста и при Плевнелиев. Даринка Владова остава на длъжността съветник по "Българската Коледа". Ирина Николова-Гъркова е назначена за съветник по духовност и култура. Гъркова беше шеф на "Връзки с обществеността и протокол" на Министерството на правосъдието до 2011 г. След това беше част от екипа на вицепрезидента Маргарита Попова. Радев назначи за съветник по младежта и спорта Георги Александров, а бившият военен пилот Илия Милушев става съветник по сигурност и отбрана.

Как един конкурс за красота събра хиляди край морето във Варна преди 80 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=343744

„От локално забавление на плажа се превърна във всеобщ възторг. За това свидетелстваше масовото стичане на летовници и граждани числото, на които надминаваше 25 хиляди.“ Така описва присъствието на хора на варненския бряг по повод конкурса за красота „Царица на плажа“ статия в брой на Варненския общински вестник от 1938 година, научи Moreto.

Хванаха крадец на дизелово гориво

//dariknews.bg/regioni/dobrich/hvanaha-kradec-na-dizelovo-gorivo-2002714

Полицаи от Генерал Тошево заловиха шофьор, източвал гориво от управлявания от него бус, съобщиха от ОД на МВР. На 9 февруари, около 21:50 часа по път II-29 е установен паркиран автобус „Темса” със софийска регистрация. В хода на проверката служителите на РУ МВР Г.Тошево заловили водача на автобуса Й.Р. - на 41 години от София, в момент на източване на дизелово гориво.

В багажното отделение на превозното средство са открити 4 туби с общо 44 литра, както и техническо средство за източването на горивото. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ МВР Генерал Тошево.
 

Президентът Радев освободи Елена Йончева

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prezidentyt-radev-osvobodi-elena-ioncheva-2002715

Със свой указ държавният глава Румен Радев освободи днес Елена Йончева от длъжността секретар за връзки с медиите по нейна молба.

По-рано днес президентът подписа укази, с които назначи съветници в своя екип.

Иван Гарелов ще бъде медиен съветник в кабинета "Герджиков" (ВИДЕО)


Радев назначи Невин Осман-Йорданова на длъжността съветник по правни въпроси. Съветник по духовност и култура ще бъде Ирина Николова-Гъркова. Президентът назначи Даринка Владова на длъжността съветник по "Българската Коледа".
 
С други свои укази държавният глава назначава Георги Александров за съветник по младежта и спорта, а Илия Милушев за съветник по сигурност и отбрана.
 

По 6 години затвор за биячите на малкия Еци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6049880

По 6 години затвор за биячите на малкия ЕциНа по 6 години затвор бяха осъдени Алескандър Донов и Патрик Първас, които на 20-ти юли 2015-та година изтезаваха 3-годишния Христо Велински - Еци. Двамата трябва да заплатят по 60 000 лева на майката на детето.  Съдът ги призна за виновни за причиняване на тежка телесна повреда, но ги оправда за това,

Рускиня загуби златния си медал от Лондон 2012 заради допинг, Семеня взима титлата

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/10/2915907_ruskinia_zagubi_zlatniia_si_medal_ot_london_2012/?ref=rss


Руската лекоатлетка Мария Савинова загуби златния си медал от Лондон 2012 заради допинг. Шампионката в бягането на 800 метра остава без титлата и получава наказание до 2019 г.

В решението си Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана посочва, че рускинята е ползвала допинг от 26 юли 2010 г. до 19 август 2013 г. И допълва, че има ясни доказателства за това.

Отнетият златен медал се присъжда на Кастер Семеня. С това състезателката от Южна Африка става двукратна олимпийска...

Нова жалба е подадена срещу търга за удължаването на бул. "Т. Каблешков" в София

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nova-jalba-e-podadena-sreshtu-tyrga-za-udyljavaneto-na-bul-t-kableshkov-v-sofiia-233797/

Фирма атакува пред КЗК допълнителния срок, който Столичната община даде след приключването на предишното обжалване

Една на всеки девет нови коли в света е на Алианса

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/edna-na-vseki-devet-novi-koli-v-sveta-e-na-aliansa-6065324

Продажбите на Алианса възлизат на 9 961 347 автомобила, което е с около 3500 коли по-малко от №3 в света GM.

Над 400 кита заседнаха на плаж в Нова Зеландия, огромна част са мъртви

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/10/2915903_nad_400_kita_zasednaha_na_plaj_v_nova_zelandiia/?ref=rss


Над 400 кита заседнаха на плаж в Нова Зеландия и близо три четвърти от тях са загинали, предадоха агенциите "Ройтерс" и "Асошиейтед прес".

Китовете били открити на отдалечен плаж на Южния остров, като местните власти оцениха броя на загиналите животни на 250-300.

Районът изглежда обърква морските гиганти, тъй като и преди е имало случаи на засядане на цели стада.

Природозащитници и доброволци се опитват да върнат морските бозайници в морето с днешния прилив, а...

Мартина Вачкова играе роля на Парцалев в пиесата „Рейс“ по Стратиев

http://offnews.bg/news/n_1/n_646830.html

Първата постановка на „Рейс“ в Сатиричния театър е през март 1980 година. Успехът на спектакъла, който в езоповски стил критикува премълчаваните проблеми в тогавашното общество, е изключително голям. За всяко представление опашките за билети се вият по улица „Раковска“, а подвикванията за билети „Търси се” не стихват. Хората искат да гледат любимците на Сатиричния театър – Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Георги Парцалев, Хиндо Кисимов, Васил Попов, прохождащата тогава в професията Мария Статулова. На сцената - рейс, който никога не стига до там, за където е тръгнал, девет души са завладени от паника и ужас. Те приемат пасивно съдбата си. Решават, че като не назовават проблемите си или се правят, че не ги забелязват, те сами ще ги подминат. В „Рейс“ на проф. Митков участват Тончо Токмакчиев, Мартина Вачкова, Александра Сърчаджиева, Михаил Сървански, Красимир Куцупаров, Петър Лъджев и Светломир Радев. Режисьорът решава да промени една от мъжките роли, която навремето се играе от Парцалев, и да я повери на Мартина Вачкова. „В началото, когато четях репликите на моя персонаж в пиесата, непрекъснато чувах гласа на Парцалев“ – разказва Мартина. „Така става и когато чета текстовете на Радичков – тогава чувам гласа на баща ми. Знаех, че в „Рейс“ Стратиев пише ролята специално за Парцалев. А в ролята, която сега се играе от Тончо Токмакчиев, докато четях пиесата, чувах гласа на Калоянчев. Сега Тончо играе неговата роля…“

Над 100 загинали заради стачка на полицията в Бразилия

http://www.cross.bg/obyaviha-stachka-reda-1534310.html

/КРОСС/ Най-малко 100 души са загинали при продължаващите безредици в Бразилия, които избухнаха след като преди шест дни полицаите обявиха стачка, предадоха агенциите. Липсата на патрулиращи служители на реда по улиците на град Витория доведе до мародерства в магазините, кражби на автомобили и убийства. Подобна е ситуацията в Рио де Жанейро и другите големи градове на страната. За да се справят с ескалацията на напрежението властите изпратиха армията на помощ, въведен е и комендантски час. Полицаите обявиха, че ще продължат стачката докато исканията им за по-високи заплати не бъдат удовлетворени. В момента служителите на реда получават 850 долара месечно възнаграждение, което по думите им не е достатъчно за отговорността, която носят  

Франция отмени затвора за лица, които влизат в "терористични сайтове"

https://www.actualno.com/europe/francija-otmeni-zatvora-za-lica-koito-vlizat-v-teroristichni-sajtove-news_593131.html

Конституционният съд на Франция отмени днес спорен закон, който предвижда затвор за лица, консултиращи "терористични уебсайтове", предаде Асошиейтед прес. Законът от 2016 г., приет след терористичните атаки в Париж предходната година, целеше да ограничи влиянието на джихади

Кунева била изненадана от некоректния прочит на писмото за замразените еврофондове

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/10/2915855_kuneva_bila_iznenadana_ot_nekorektniia_prochit_na/?ref=rss


Бившият вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунева е "силно изненадана от некоректния прочит на писмото на Европейската комисия", от което днес стана известно, че парите по оперативна програма за наука ще бъдат временно замразени, като съществува и риск от спирането й. Според нея не е коректно да се говори за спиране на средства.

В изявление, разпространено през сайта на Реформаторския блок, Кунева изрежда кой и по колко време е бил отговорен за управлението на...

Природозащитници ще се оплачат на ЕС за мръсния въздух в Полша

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/10/2915899_prirodozashtitnici_shte_se_oplachat_na_es_za_mrusniia/?ref=rss


Четири организации за защита на околната среда заявиха днес, че ще изпратят в Европейската комисия жалба, в която обвиняват Полша в нарушаване на правните норми за контрол на замърсяването на въздуха.

Полша и България са двете най-замърсени страни в 28-членния ЕС, отбелязва "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

В много райони на Полша е регистрирано кризисно равнище на смог тази зима. Основната причина за замърсяването е, че хората използват нискокачествени въглища за...

Ирландия иска границата с Великобритания да остане "невидима" след Брекзит

http://econ.bg/Новини/Ирландия-иска-границата-с-Великобритания-да-остане-невидима-след-Брекзит_l.a_i.737196_at.1.html

Ирландия иска границата ѝ с Великобритания да остане "невидима" след Брекзит – това заяви външният министър Чарли Фланаган след срещата си с главния...

Тайният наблюдател на важното интервю на Тръмп

http://www.investor.bg/analizi/91/a/tainiiat-nabliudatel-na-vajnoto-interviu-na-trymp-233735/

Според FT на разговор на американския президент с журналисти на Bild и Times е присъствал и Рупърт Мърдок – знак за сближаване на Белия дом и News Corp

Кунева: Неправилно се чете писмото на ЕК за образованието, няма спиране на пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6049827

Кунева: Неправилно се чете писмото на ЕК за образованието, няма спиране на париПо повод писмо на Европейската комисия относно Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” (ОП НОИР) и направеното изявление на министъра на образованието и науката Николай Денков Силно съм изненадана от некоректния прочит на писмото на ЕК и опитите за прехвърляне на отговорност по повод установените от европейския одит

Симеонов: Страната ни не трябва да съдейства на провокацията на Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6049856

Симеонов: Страната ни не трябва да съдейства на провокацията на ТурцияЕстествено поставихме въпроса за основната и голяма болка на Бургас за почетния гражданин Михаил Цонков, както и неговите колеги, които са призовани от съда в Лозенград в качеството си на обвиняеми да се изправят пред турски съд за нещо, за което българският съд ги оправда. Това каза председателят на НФСБ Валери Симеонов след среща със служебния

Полковник стана трети зам.-министър на отбраната

http://www.mediapool.bg/polkovnik-stana-treti-zam-ministar-na-otbranata-news260027.html

Полковник Любомир Пеев е назначен за заместник-министър на отбраната, съобщи правителствената информационна служба. Предложението за неговото назначение е на вицепремиера и министър на отбраната Стефан Янев. Полк. Пеев е завършил Висшето военно училище в Шумен и Военната академия "Георги Сава Раковски". Във военната си кариера е заемал различни командни и щабни длъжности в Сухопътни войски. От 2004 г. полк. Пеев е на служба в Съвместното оперативно командване и в Съвместното командване на силите. През април 2016 г. е назначен за заместник-началник на щаба на Съвместното командване на силите. Това е трети заместник-министър на отбраната в служебния кабинет. Другите заместници на военния министър са Стефан Петров и Михаил Михайлов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване