Момче от Враца с оферта за световното кино

http://www.cross.bg/knigata-kristiyan-vratza-1534404.html

/КРОСС/ Книга на български студент е на път да се превърне в холивудски сценарий. Младият автор е от Враца, а романът му „Недосегаем" беше отпечатан отвъд океана. Сега неговите издатели го провокират към замайваща крачка напред - след четящата публика да покори и сърцата на киноманите, съобщава Нова телевизия. За целта обаче ще му трябва финансова подкрепа. За книгата на Кристиян Малинов във врачанската библиотека се редят на опашка. На българския пазар са отпечатани 200 копия. Изкупени са още преди две години. Историята е за едно момче, чиито свят се срива. В момент, в който изглежда напълно изгубен, разбира, че всъщност има дарба, която го изпраща в академия за свръхестествени същества. От плах абитуриент, мечтите на Кристиян Малинов са поели в неочаквана посока. "Даже не съм си представял, че нещо такова може да се случи, на мен специално, защото - кой съм", казва той. Затова и книгата му е отпечатана в символичен тираж със собствени средства на младежа. В нея той развива идеята, че докато човек не премине през лабиринт от изпитания, остава загубен. Отвъд океана книгата попада в ръцете на съавторката на „Училище за вампири". Нейната оценка е повод за издателите на Кристиян да сондират и още мнения - вече и от филмовата индустрия. А именно, че романът „Недосегаем" е достоен за Холивуд

РБ предлага държавата да не изплаща помощи на неуки безработни

http://www.mediapool.bg/rb-predlaga-darzhavata-da-ne-izplashta-pomoshti-na-neuki-bezrabotni-news260060.html

Ограничения на социалните плащания за безработица за хората, които "не са изпълнили конституционното си задължение да се образоват".  Това е една от мерките, които Реформаторският блок ще предложи в управленската си програма, обяви членът на ръководството на коалицията Димитър Делчев (ДБГ). По думите му "всеки българин има равни права и задължения към държавата и никой не може да има само привилегии". Според мотивите на реформаторите дефицитът при изплащането на пари за безработица е над 120 млн. лв., а близо 50% от хората с начално или по-ниско образование са безработни. Други 20% са с основно образование. От съобщението на РБ не става ясно колко хора би засегнала мярката и как тя ще помогне на безработните без никаква квалификация да намерят работа.

Проф. Дичев: Кампанията на БСП се очертава русофилска и апокалиптична

http://www.mediapool.bg/prof-dichev-kampaniyata-na-bsp-se-ochertava-rusofilska-i-apokaliptichna-news260059.html

"Новите номинации говорят, че кампанията на БСП се очертава русофилска и апокалиптична, може би антибежанска. Наместо да дискутираме сериозните алтернативи - данъци и държавна подкрепа за икономиката - ще се занимаваме пак с фантазми" Проф. Ивайло Дичев в личния си Фейсбук профил по повод водачите на депутстаките листи на БСП.

Пучисти планирали отвличане на близки сътрудници на Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6051478

Пучисти планирали отвличане на близки сътрудници на ЕрдоганТурската полиция е открила в кабинета на офицер, арестуван по обвинение за участие в опита за преврат на 15 юли 2016 г., бележка с имената и адресите на близки сътрудници на президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Това съобщи днес турската агенция Доган, прилагайки и снимка на документа.

Седем души са загинали при сблъсъците между полиция и демонстранти в Багдад

http://www.cross.bg/sblusutzite-sigyrnost-protestirashti-1534401.html

/КРОСС/ При сблъсъците, които избухнаха в следобедните часове на събота между полиция и протестиращи в иракската столица Багдад, са убити седем души, има и ранени, предава AFP, като се позовава на данни от полицията.„Има седмина загинали в резултат от насилието. Двама от тях са от силите за сигурност, другите петима са протестиращи", поясни полковник от полицията. При сблъсъците иракските сили за сигурност използваха сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстрантите.В демонстрацията се включиха хиляди, по-голямата част от които - привърженици на влиятелния шиитски теолог и политически лидер Муктада ал-Садр. Исканията им са за изборна реформа преди местния вот, който ще се проведе през септември.  

Анев 6-и в света! Още двама българи в топ 15 на биатлона

https://www.24chasa.bg/sport/article/6051450

Анев 6-и в света! Още двама българи в топ 15 на биатлонаКрасимир Анев изравни най-доброто постижение на българския мъжки биатлон на световно първенство с 6-о място в спринта (10 км) на шампионата в австрийския зимен център Хохфилцен. С попадането на още двама наши състезатели в топ 15 на първата индивидуална дисциплина пък бе оформен българският бум в старта.

Нови 240 кита заседнаха на новозеландски плаж (видео и снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6051464

Нови 240 кита заседнаха на новозеландски плаж (видео и снимки)Ново стадо от около 240 кита заседна на плаж в Нова Зеландия, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА. Животът им е застрашен, след като наскоро в същия район заседнаха други около 400 кита, близо 300 от които загинаха въпреки усилията на местни природозащитници да им се притекат на помощ и да се опитат да ги върнат обратно в

Красимир Анев завърши шести на световното по биатлон, трима българи в топ 13

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/11/2916277_krasimir_anev_zavurshi_shesti_na_svetovnoto_po_biatlon/?ref=rss


Красимир Анев се класира на престижното шесто място в първото мъжко състезание от световното първенство по биатлон в Хохфилцен - спринта на 10 километра.

Българинът не допусна нито една грешка в стрелбата и остана на 33.5 секунди от изненадващия шампион Бенедикт Дол.

Германецът, който дори няма победа през петте си години в Световната купа, спечели първия си златен медал от световни първенства при мъжете и второ отличие след среброто с щафетата на 4х7.5 километра в Осло...

Радарите за превишена скорост утре - 12 февруари, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=343776

Служители на пътната полиция ще следят утре - 12 февруари, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Аспарухов мост - северен пътен възел 13:30ч.-14:30ч. Аспарухов мост - северен пътен възел 19:50ч.

Мирни преговори за Сирия ще се проведат в Астана на 15 и 16 февруари

https://www.actualno.com/asia/mirni-pregovori-za-sirija-shte-se-provedat-v-astana-na-15-i-16-fevruari-news_593237.html

Лидерите на сирийското правителство и бунтовническите групи в страната са поканени на мирни преговори в Астана. Те ще се състоят на 15 и 16 февруари, съобщиха от външното министерство на Казахстан. "Предвижда се да се проведе последната среща на високо равнище за решаване на

Давид Гофен е първият финалист на турнира в София

http://www.cross.bg/gofen-polyfinal-david-1534403.html

/КРОСС/ Световният номер 11 Давид Гофен ще спори за титлата на тенис турнира Sofia Open, съобщи БГНЕС. В страхотен полуфинал, продължил 2 часа и 44 минути, белгиецът се наложи над миналогодишния шампион в надпреварата Роберто Баутиста Агут с 4-6, 6-3, 7-6 (3). За радост на зрителите двамата тенисисти напълно оправдаха очакванията за оспорван и качествен двубой. В крайна сметка победителят бе решен в тайбрек, в който Гофен показа по-здрави нерви и успя да измъкне мача със 7-3. Така той се класира за финала на надпреварата, където ще срещне победителя от втория полуфинал, който противопоставя първата ни ракета Григор Димитров и грузинеца Николоз Басилашвили.  

Арестуваха българи в Испания, участвали в наркомрежа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6051462

Арестуваха българи в Испания, участвали в наркомрежаИспанската полиция е извършила 21 ареста в разследване срещу предполагаема мрежа за разпространение на наркотици. Смята се, че тя функционира от близо 15 години в Южна Испания, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Сред арестуваните има граждани на Испания, Хърватия, България и Естония. Конфискувани са големи количества хашиш, лодки,

Тръмп: Цената на стената с Мексико ще е по-ниска

//dariknews.bg/novini/trymp-cenata-na-stenata-s-meksiko-shte-e-po-niska-2002844

Американският президент Доналд Тръмп настоя, че цената на стената между САЩ и Мексико ще е по-евтина, отколкото бе публично заявено. Редица медии в страната разпространиха доклад, според който бариерата ще струва на данъкоплатците 21,6 млрд. долара.

Тръмп: Мексико се възползва от САЩ и това трябва да спре


Според MIT Technology Review харчът дори щял да надвиши 40 млрд. долара. По данни на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ обаче издигането й ще отнеме повече от три години и ще е на стойност около 12-15 млрд. долара.

В дневната доза сутрешни постове в Туитър държавният глава обяснява, че е рано за прогнози, тъй като проектирането на стената не е започнало. „Точно както при програмите "F-35 Файтър Джет" и "Еър форс уан", цената ще е по-ниска“, заяви Тръмп.


Тръмп подписа указ за изграждането на стена по границата с Мексико


Броени дни след встъпването си в длъжност, президентът нареди да започне работата по изграждане на стената по протежение на 3200 километра на границата между САЩ и Мексико. Това бе и едно от предизборните му обещания в опит за ограничаване на незаконното влизане в страната.

Мексико отказва да плаща за стената на Тръмп


Президентът на Мексико е категоричен, че страната му няма да плаща за стената, както Тръмп настоява.

Тръмп припомни, че е предоговорил сделката за изтребителите F-35 на „Локхийд Мартин“, която първоначално е била „извън контрол“. Така бяха спестени 728 млн. долара, въпреки че някои от съкращенията в разходите са планирани и по-рано. Тръмп също настоя за намаляване на разходите за следващото поколение самолети „Еър форс уан“ на „Боинг“.
 

Ричард Гиър обвини Тръмп в извършване на "най-голямото престъпление"

http://www.cross.bg/giur-trump-naii-golyamoto-1534400.html

/КРОСС/ Известният холивудски актьор Ричард Гиър обвини американския президент Доналд Тръмп, че е извършил "най-голямото престъпление", свързвайки бежанците с терористите, предават световните агенции. "За съжаление съществуват ръководители, които генерират страх", заяви 67-годишният Гиър по време на пресконференция на Берлинския кинофeстивал. Той изтъкна още, че "страхът ни кара да вършим ужасяващи неща". "Броят на престъпленията, свързани с омразата, скочи рязко след идването на власт на Доналд Тръмп", изтъкна Гиър, който е в Берлин във връзка с премиерата на най-новия му филм "Вечерята". "Най-ужасяващото нещо, което направи Доналд Тръмп, бе приравняването на двете думи бежанец и терорист", заяви актьорът, като определи действията на президента като "най-голямото му престъпление". По думите му по-рано народите по света са се грижили да дават подслон на бежанците, но днес вече те се страхуват от тях.    

Бивш зам.-министър: Всички системни грешки в оперативната програма са от времето на Денков

http://offnews.bg/news/n_1/n_646898.html

"Всички системни грешки в Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са от времето на проф. Николай Денков, когато е отговарял за нея като зам.-министър. Те са още от дизайна на програмата, който той е правил. ЕК не еднократно е предупреждавала за тях. Аз заварих една забавена програма от него и изоставяне по отношение на стартиранито на процедурите." Това посочва бившият зам.-министър на образованието Красимир Киряков в изявление, изпратено до OFFNews. Киряков допълва, че и оценителните комисии, и експертите към тях са назначавани от проф. Денков, като зам.-министър, и Иван Модев, като директор на главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми". Сега Модев е началник на кабинета на служебния министър Денков. "По този повод получихме сигнали за опит за измама с одобрени проекти за ромска интеграция на деца - пише още Киряков. - Оценителите бяха избрали 7 неправителствени организации, които имаха едни и същи лица за учредители. Ние веднага взехме мерки и спряхме проектите и договори не бяха подписани. За ситуацията наказахме оценителите. Пак повтарям - тези оценители са избрани от проф. Денков и Модев и те носят отговорността за критиките на ЕК. Одитът е направен през октомври и ние знаехме за констатациите, като взехме мерки веднага. Имахме план за действие, който се изпълняваше и беше съгласуван с Малина Крумова и бившия вицепремиер Томислав Дончев. С тях работихме много добре. Като зам.-министър направих обществен съвет по оперативната програма, в който влизаха работодателските организации, БАН и университетите. Целта беше всяко решение да се взима честно и прозрачно пред обществото."

Бившата на Белмондо призната за виновна в опит да го измами

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6051453

Бившата на Белмондо призната за виновна в опит да го измамиБившата белгийска приятелка на френския актьор Жан-Пол Белмондо - Барбара Гандолфи бе призната за виновна в мошеничество, след като се опитала да го измами, предаде Франс прес, цитиран от БТА. 41-годишната Гандолфи получи 9-месечна условна присъда и бе глобена 5500 евро от съд в Брюж в северната част на Белгия.

Километрично задръстване на магистрала "Хемус" в посока София

http://www.mediapool.bg/kilometrichno-zadrastvane-na-magistrala-hemus-v-posoka-sofiya-news260058.html

Километрично задръстване  се образува в събота в района на пътен възел "Правец" заради затворения участък на автомагистрала "Хемус". Струпването на автомобили е в точката, в която пътуващите от и за София се включват в автомагистрала "Хемус" заради затворения участък от магистралата - от п.в. "Витинска река" до п.в. " Правец". Включването в движението е затруднено заради липсата на знаци, които да упътят шофьорите за алтернативните маршрути. На места са поставени ръчно написани табели в помощ на пътуващите. Самото преминаване по обходния маршрут през Ботевград отнема между 30-45 минути. Участъкът от АМ "Хемус" е затворен до 13 февруари (понеделник) заради обезопасяване на тръбата за София на тунела "Ечемишка", след като част от осветителната инсталация падна върху движеща се кола и уби на място пътуваща в нея жена.

70 000 души са евакуирани заради бомба от Втората световна война

http://www.moreto.net/novini.php?n=343804

Седемдесет хиляди души бяха евакуирани от Солун заради обезвреждането на бомба от Втората световна война, открита в северния град по време на пътен ремонт миналата седмица. Двеста и петдесет килограма взривни вещества съдържа бомбата, която ще бъде обработена утре.

"168 часа": Дъщерята на Байчева пропуснала бала си заради химиотерапии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6051197

"168 часа": Дъщерята на Байчева пропуснала бала си заради химиотерапииДоведената дъщеря на златното момиче Юлия Байчева - Александрина Кръстева, пропуска абитуриентската си вечер заради тежко заболяване и химиотерапия. По същата причина момичето не се явило и на матурите. След като излиза от болницата, само за три дни тя успява да се подготви и да изкара отлични оценки, научи "168 часа".

Борисов: Ако ГЕРБ пак е на власт, няма да допусна друга партия да ръководи МОН

https://www.actualno.com/politics/borisov-ako-gerb-pak-e-na-vlast-njama-da-dopusna-druga-partija-da-rykovodi-mon-news_593236.html

Средствата за двойното увеличение на заплатите на учителите са факт. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на кръгла маса на тема „Качествено образование за икономически растеж и по-високи доходи“ във Велико Търново. По думите му, основен приоритет

Арестуваха българи в Испания, участвали в наркомрежа

http://www.cross.bg/ispaniya-politziya-ychastvali-1534399.html

/КРОСС/ Испанската полиция е извършила 21 ареста в разследване срещу предполагаема мрежа за разпространение на наркотици. Смята се, че тя функционира от близо 15 години в Южна Испания, предават световните агенции. Сред арестуваните има граждани на Испания, Хърватия, България и Естония. Конфискувани са големи количества хашиш, лодки, луксозни коли и други ценни предмети. В операцията са участвали 200 испански полицаи, съвместно с френската полиция.  

Истанбулският съд арестува нападателя от "Рейна"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6051451

Истанбулският съд арестува нападателя от "Рейна"В събота съдът в турския град Истанбул арестува екстремиста от „Ислямска държава“ Абдулгадир Машарипов за убийството на 39 души в атаката срещу популярния нощен клуб „Рейна“ навръх Нова година, съобщава вестник Daily Sabah, цитиран от Фокус. Машарипов, който бе заловен на 16 януари след продължително издирване, бе изпратен в съда в събота следобед,

Гофен детронира шампиона Баутиста Агут в най-добрия мач от турнира в София

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/11/2916274_gofen_detronira_shampiona_bautista_agut_v_nai-dobriia/?ref=rss


Белгиецът Давид Гофен е първият финалист във второто издание на турнира от категория "АТП 250" в София.

Той детронира миналогодишния шампион Роберто Баутиста Агут в най-качествения и оспорван мач от началото на надпреварата в зала "Арена Армеец".

Гофен загуби първия сет, а в решаващия трети изоставаше с пробив. Той обаче направи обрат и спечели със 7:5, 4:6, 7:6 (3) след изтощителна битка, продължила 2 часа и 45 минути.

В опит да спечели третата си титла като...

Въвеждат електронен прием на първолаци в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6051440

Въвеждат електронен прием
на първолаци в Горна ОряховицаВ Община Горна Оряховица е утвърдена система от правила за електронен прием в първи клас в основните и средни училища в града. Правилата са задължителни за прием на първокласници за учебната 2017/2018 година в горнооряховските училища и са разработени и утвърдени на основание чл. 43 от Наредба № 10 от 1 септември 2016 г.

Премиерът: На ГКПП Кулата всичко е спокойно

http://www.cross.bg/granichniya-spokoiino-pynkt-1534398.html

/КРОСС/ „На ГКПП „Кулата - Промахон" всичко е спокойно", каза служебният премиер проф. Огнян Герджиков при посещението си на граничния пункт, цитиран от БГНЕС. Герджиков посети граничния пункт, за да се запознае на място с работата на екипите, тяхната натовареност и организацията на работа, както и Съвместния контактен център, в който работят българо-гръцки екипи. Заедно с него бяха министрите на вътрешните работи Пламен Узунов и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев.  

Портних: Билетната система в градски транспорт трябва да заработи след следващата общинска сесия

http://www.moreto.net/novini.php?n=343809

„Гледаме към втория етап на проекта Интегриран градски транспорт”. Това каза кмета на Община Варна Иван Портних, на въпрос дали са изпълнени всички 10 компонента по проекта. „За следващата година по линия на европейските проекти, се предвижда закупуването на нови автобуси и развитието на интелигентни транспортни системи, преброяване на трафика, светлинното оповестяване и т.

Герджиков: На българо-гръцката граница всичко е спокойно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6051442

Герджиков: На българо-гръцката граница всичко е спокойноПремиерът Огнян Герджиков е удовлетворен от видяното и чутото от него при днешното му посещение на ГКПП - Кулата. Той бе там днес следобед, за да се запознае на място с работата на екипите, тяхната натовареност и организацията на пункта. Заедно със служебните министри - на вътрешните работи Пламен Узунов и на транспорта,

Алексис Санчес вкара гол с ръка и върна "Арсенал" на победния път

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/11/2916268_aleksis_sanches_vkara_gol_s_ruka_i_vurna_arsenal_na/?ref=rss


"Арсенал" се върна на победния път след двете поредни загуби oт "Уотфорд" и "Челси" във Висшата лига.

В двубой, който беше решен от два случая на игра с ръка в наказателното поле, "артилеристите" спечелиха домакинството си на "Хъл сити" с 2:0.

Алексис Санчес вкара гол с ръка, който беше зачетен и даде аванс на лондончани в 34-ата минута. В добавеното време на мача чилийският национал гарантира трите точки на своя отбор с попадение от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Сам...

Режисьорът Димитър Коцев-Шошо бил помощник-готвач в Холандия

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6049657

Режисьорът Димитър Коцев-Шошо бил  помощник-готвач в Холандия “Аз съм почти професионален готвач, който всъщност не може да готви”, казва шеговито режисьорът Димитър Коцев-Шошо. И трудовата му книжка го доказва. Преди години живял в Холандия заедно със свои приятели. Там работел като помощник-готвач в ресторант. Не се задържал много. След 3 месеца преценили, че нямат нужда от неговите умения.

Дрейк изхарчи 665 долара, за да хапне пилешки крилца

https://www.actualno.com/showbusiness/drejk-izharchi-665-dolara-za-da-hapne-pileshki-krilca-news_593227.html

В четвъртък рапърът Дрейк се е почувствал гладен след концерта си Лийдс, Англия. Толкова гладен, че е похарчил над 600 долара в ресторанта "Нандос" за мащабна поръчка. Това стана ясно от клиент на заведението, който публикува в Twitter снимка на сметката на суперзвездата на стойн

Нови 240 кита заседнаха на новозеландски плаж

http://www.cross.bg/kitove-kita-moreto-1534397.html

/КРОСС/ Продължава мащабната спасителна операция в Нова Зеландия в помощ на стотиците китове, заседнали на брега. Днес нови 240 кита заседнаха на плажа, съобщиха световните информационни агенции. Животът им е застрашен, след като наскоро в същия район заседнаха други около 400 кита. Близо 300 от тях загинаха, въпреки усилията на местни природозащитници да им се притекат на помощ и да се опитат да ги върнат обратно в морето. Стотици доброволци се включиха в акцията по спасяването на китовете. Те успяха да върнат във водата около 100 от тях, но в същото време на брега пристигнаха още 240 морски бозайника. С човешка верига и нагазили до кръста в морето доброволците се надпреварват с времето, за да върнат към живот колколко се може повече китове. Завиват ги с платнища и ги поливат с вода. Минути за радост обаче няма, защото стотици нови бозайници продължават да прииждат към брега. И не е ясно защо. Една от теориите е, че може да са били изтласкани към сушата от акули, защото по някои от бозайниците са открити следи от ухапвания. Възможно е и да са заседнали заради заболяване на водача си. Животните веднага изпращат сигнал за бедствие и така привличат още китове към брега.Китове в Нова Зеландия Подобни операции съвсем не са рядкост за Нова Зеландия. По бреговете там всяка година засядат стотици китове и делфини. От първите 400 блокирани сега, оцелелите са само 100. Надеждите са последните спасени да бъдат върнати обратно в морето при следващия прилив в неделя.  

Българи са арестувани в Испания за участие в наркомрежа

http://www.mediapool.bg/balgari-sa-arestuvani-v-ispaniya-za-uchastie-v-narkomrezha-news260057.html

Над 20 ареста е извършила в събота испанската полиция в разследване срещу предполагаема мрежа за разпространение на наркотици, която се смята, че функционира от близо 15 години в Южна Испания. Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от бТВ. Сред арестуваните има граждани на Испания, Хърватия, България и Естония. Конфискувани са големи количества хашиш, лодки, луксозни коли и други ценни предмети. В операцията са участвали 200 испански полицаи, съвместно с френската полиция.

НА ЖИВО: Григор Димитров - Николоз Басилашвили

https://www.actualno.com/tennis/na-jivo-grigor-dimitrov-nikoloz-basilashvili-news_593231.html

Григор Димитров ще се изправи срещу Николоз Басилашвили в полуфиналите на турнира Garanti Koza Sofia Open в препълнената зала "Арена Армеец". Срещата между двамата ще започне около 18 часа. На 1/4-финала Гришо победи категорично сърбина Виктор Троицки с 6-3, 6-3 за малко повече от час игра.

Утре над Черноморието ще бъде облачно

http://www.moreto.net/novini.php?n=343794

Над Черноморието ще бъде преобладава облачно време, но само на отделни места ще превали слабо – предимно сняг. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между минус 1° и 4°. Вълнението на морето ще е около 4 бала.

Венци от БФС за година от смъртта на Трифон Иванов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6051403

Венци от БФС за година от смъртта на Трифон ИвановВенци от БФС и Зоналния съвет на футболния съюз поставиха на гроба на легендата Трифон Иванов година след смъртта му. На помена в гробищния парк във Велико Търново в събота се събраха двайсетина колеги, приятели и роднини на железния защитник. Съотборниците му от шеметното футболно лято в САЩ 94 представляваше Бончо Генчев.

Задържаха 15 предполагаеми терористи в Казахстан

http://www.cross.bg/zadurzhaha-predpolagaemi-teroristi-v-kazahstan-1534396.html

/КРОСС/ Силите на Комитета за национална сигурност на Казахстан са задържали 15 човека, заподозрени в пропаганда на тероризъм и планиране на атаки, информира ТАСС и БНР. Това се е случило по време на специални операции между 13 и 24 януари в район Алмати. В изявление на комитета се казва още, че при операциите са спрени дейностите на две радикални групи и шестима последователи на религиозен екстремизъм. При претърсванията силите за сигурност са намерили пет гранати, принадлежащи на международни терористични организации, книги и електронни носители с религиозно съдържание. Разследването продължава.  

Кола бомба се вряза във войници, чакащи пред банка в Афганистан

https://www.actualno.com/asia/kola-bomba-se-vrjaza-vyv-vojnici-chakashti-pred-banka-v-afganistan-news_593226.html

Най-малко шест души бяха убити, след като кола бомба се вряза във войници, чакащи на опашка пред банка за заплатите си в южната афганистанска провинция Хелманд. Атаката е станала в столицата на провинцията Лашкар Гах, предаде БГНЕС. Ранените са над 20, някои от които са в крит

Красимир Анев завърши шести на световното, изпревари Бьорндален

http://offnews.bg/news/n_1/n_646897.html

Топбиатлонистите ни Красимир Анев и Владимир Илиев ни накараха да се гордеем с представянето им в спринта на 10 км на световното първенство в Хохфилцен, Австрия. Анев завърши шести в крайното класиране, като остави зад себе си краля на биатлона Оле-Ейнар Бьорндален, финиширал осми. Шампион стана германецът Бенедикт Дол, втори е Йоханес Бьо, а призовата тройка допълни французинът Мартен Фуркад. Владимир Илиев изпадна от топ 10 в последния момент. Краси Анев даде заявка за нещо много голямо, като с чиста стрелба от двете позиции завърши за 24:00.9 минути. Това му отреди второ място във виртуалното класиране в средата на състезанието, като пред него в този момент беше единствено Мартен Фуркад, който завърши за 23:50.5 минути, но с една грешка. Анев беше изключително бърз в ски бягането, като времената му на междинните контроли бяха най-добри, но нещо се случи между последната и финала и той не успя да даде още по-добро време. Докато Краси вървеше втори, Владо запазваше мястото си в топ 10, като държеше седмата позиция с време 24:15.7 минути и една грешка при първата стрелба. Българската агитка по трибуните предвкусваше нещо велико - двама българи в топ 10, и на трибуните гордо се развяха трибагреници.

Премиерът Герджиков не хареса хигиената на ГКПП Кулата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6051433

Премиерът Герджиков не хареса хигиената на ГКПП Кулата
Служебният премиер Огнян Герджиков не хареса хигиената на ГКПП Кулата и направи забележки към служителите на пункта. Посъветва ги да си измият прозорците, защото са мръсни. Проф. Герджиков е на посещение на пункта заедно с министрите на вътрешните работи Пламен Узунов и на транспорта Христо Алексиев. Те разгледаха условията на работа на екипите.

Романтика по френски: стриди във формата на сърце в менюто (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/romantika-po-frenski-stridi-vyv-formata-na-syrce-v-meniuto-snimki-2002841

Френски ресторанти лансират нова идея, за да зарадват влюбените за Свети Валентин – стриди във форма на сърце.
 
Романтичните мекотели са произведение на френски фермер от средиземноморския бряг, който в продължение на около 10 години успешно култивира този нов вид морски създания. Очаква се тази година стридите да са сред най-поръчваните специалистите на Деня на влюбените.

Най-желаният подарък за Свети Валентин не е никак скъп

 

Неговият труд е оценен от водещите френски ресторанти, а и от няколко кулинари в Испания. Любопитен факт е, че производителят е решил да продава романтичните стриди на същата цена като останалите, въпреки че те изискват доста повече усилия.

Юнкер няма да се кандидатира за втори мандат като председател на ЕК

//dariknews.bg/novini/sviat/iunker-niama-da-se-kandidatira-za-vtori-mandat-kato-predsedatel-na-ek-2002843

Юнкер изрази съмнение, че 27-те страни от ЕС ще останат единни, докато преговарят за излизането на Великобритания от съюза

5 км опашка от тирове на "Кулата", 9 км на "Дунав мост"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6051426

5 км опашка от тирове на "Кулата", 9 км на "Дунав мост"5 км е опашката от товарни автомобили на ГКПП "Кулата" от гръцка страна. За това бе уведомен служебният министър-председател Огнян Герджиков, който посети ГКПП "Кулата", за да се запознае с организацията на работа, предаде „Фокус”. Премиерът коментира, че важното за страната ни е, че на българска територия няма колони от автомобили.

Турнирът по футбол Pomorie cup 2017 е открит

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0FEz1JS_BBw/

Турнирът  Pomorie cup 2017 бе открит днес с два мача. В първия мач ОФК “Несебър” и ОФК “Карнобат” завършиха при равен резултат 1:1 и ака двата тима си поделиха по точка.

Във втория мач  ОФК “Поморие” загуби с 0:1 на „Созопол”. Първото полувреме премина при равностойна игра, без сериозни голови положения и пред двете врати. В 42-та минута обаче Д.Христов пресече пас към вратаря и прехвърли Тодоров за 0:1. През втората част възпитаниците на старши треньора Малин Орачев доминираха, но така и не успяха да стигнат до изравнително попадение. На два пъти Ахмед Ахмедов можеше да се разпише. В първата ситуация от непосредствена близост не успя да намери очертанията на вратата, а във втората -хубавият му пробив завърши с мощен изстрел, който срещна дясната греда.

Турнирът Pomorie Cup 2017 продължава на 15.02.2017 г. /сряда/ :

От 13:00 часа – ОФК “Поморие” – ОФК “Карнобат”.

От 15:30 часа – ОФК “Несебър” – ФК “Созопол”.

Водорасли от Антарктида оцеляха в космоса

http://www.cross.bg/vodorasli-otzeleyat-yspeli-1534395.html

/КРОСС/ Два щама водорасли успяха да оцелеят в условията на открития космос, съобщи Лента. Експериментът, разработен от учени от института по клетъчна терапия и имунология "Фраунхофер" в Германия, бе извършен на борда на Международната космическа станция (МКС). В рамките на 18-годишни проучвания бе установено, че зелените водорасли Sphaerocystis от Норвегия и синьозелените Nostoc от Антарктида могат да оцелеят в екстремални условия, възпроизведени в наземни лаборатории. Учените обаче не успели да създадат модел на влиянието на открития космос с неговия вакуум и силното му йонизиращо лъчение. Този път било решено да се извършат експерименти с криофилни (студенолюбиви) водорасли на борда на МКС. Организмите били малко обезводнени и доставени на станцията на 23 юли 2014 г., където ги поставили в специални съдове и в разстояние на 450 дни ги подложили на въздействието на космическата среда. След връщането им на Земята, всички образци водорасли, с изключение на един, успели да дадат потомство. В бъдеще учените искат да изяснят какви механизми ползват водораслите, за да оцелеят. Това ще допринесе да се създадат нови стратегии за защита на астронавтите от лъчението по време на продължителни космически мисии.  

Движението на метрото между Стадиона и "Младост" е възстановено

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/11/2916265_dvijenieto_na_metroto_mejdu_stadiona_i_mladost_e/?ref=rss


Метрото вече се движи навсякъде и е възстановено движението на мотрисите между станциите на Стадиона и "Младост".

За няколко часа там преминаването беше спряно, заради инцидент. При него жена скочи на релсите на спирката "Жолио Кюри" и почина.

До пускането на мотрисите, пътниците бяха извозвани между станциите с автобуси.

Дреймънд Грийн направи исторически трипъл-дабъл в НБА

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/11/2916262_dreimund_griin_napravi_istoricheski_tripul-dabul_v_nba/?ref=rss


Тежкото крило на "Голдън стейт уоириърс" Дреймънд Грин направи исторически трипъл-дабъл в НБА.

Той стана първият играч, който записва двуцифрен актив в три статистически категории, без една от тях да е отбелязаните точки.

Грийн вкара едва четири точки при победата със 122:107 срещу "Мемфис гризлис", но се отличи с 12 борби, 10 асистенции и 10 откраднати топки. Той беше блестящ в защита и добави пет чадъра при само три лични нарушения и две грешки.

"Аз трябва...

Турски войски навлязоха в окупирания от джихадистите сирийски град Ел Баб

https://www.actualno.com/asia/turski-vojski-navljazoha-v-okupiranija-ot-djihadistite-sirijski-grad-el-bab-news_593224.html

Турски войски навлязоха в окупирания от джихадистите северен град Ел Баб в Сирия. С тях е и сирийската правителствена армия. Те са поели контрол над редица области в западната част на града, съобщиха от Сирийския център за правата на човека. Според наблюдателите в момента

Според Борисов парите за учителските заплати щели да дойдат от борбата с контабандата

http://www.mediapool.bg/spored-borisov-parite-za-uchitelskite-zaplati-shteli-da-doidat-ot-borbata-s-kontabandata-news260056.html

Парите за увеличението на учителските заплати не са обещание, а факт. Това заяви във Велико Търново лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че партията му ще настоява да бъдат спирани социалните помощи на семействата, които не пращат децата си в училище.  "Принудата да учиш е инвестиция, която се изплаща. За да се квалифицираш, трябва да си грамотен, затова думата "принуда" не е лоша", обясни Борисов. "Майка и мен ме е принуждавала да уча", отбеляза пред представители на учителското съсловие Борисов. По думите му средствата за учителските заплати щели да дойдат пресечената контрабанда.  Той подчерта, че програмата на ГЕРБ има за цел да надгради свършеното до момента. През тези две години е имало 3,8 процента икономически растеж, посочи Борисов. След две години, ако ГЕРБ е на власт, ще отидем на 120 милиарда лева брутен вътрешен продукт, стига да няма война, посочи председателят на партията. Той отбеляза, че грижата за пенсионерите ще я има, ако икономиката тръгне. Ако това стане изведнъж, тогава не могат да се реализират другите програми, за да се развие държавата във всичките си направления, коментира Борисов. Той каза, че след усилията на правителството в момента има нулева миграция и няма натиск на границата.  Борисов посочи, че са направени и "много глупости" с партньорите от коалицията и даде пример с машинното гласуване. Според него там може да се случи голяма "беля", заради възможни манипулации и невъзможност за сертифицирането им в отделните посолства. Акцентите в социалната сфера са за максимална грижа към възрастните хора и въвеждането на тридетния модел. При него държавата трябва да подкрепя семействата при ражданията на първите три деца, а след това подкрепата ще намалее. "Всяка баба, която си гледа внучетата, докато родителите им работят, може да получава по една минимална работна заплата", каза Борисов. Според него, реализацията на този акцент от програмата ще допринесе за ръста на икономиката и ще спомогне за кариерата на жените.

Реформаторите предлагат спиране на помощи за необразованите

http://www.moreto.net/novini.php?n=343803

Реформаторският блок предвижда в програмата си ограничения на социални плащания за безработица за хората, които „не са изпълнили конституционното си задължение да се образоват”. Това стана ясно при обявяване не програмата на блока.

Герджиков: България доказа, че може да е водещ винопроизводител

http://www.cross.bg/gerdzhikov-bulgariya-dokaza-che-mozhe-da-e-vodesht-vinoproizvoditel-1534393.html

/КРОСС/ Служебният кабинет има амбицията да реализира няколко положителни стъпки, необходими за дребния и средния бизнес, които да дадат спокойствие в държавата и надежда на хората, каза премиерът Огнян Герджиков в село Хърсово, където гостува на винопроизводители от района на Мелник и се включи в ритуала по рязане на лозя, съобщиха от правителствената пресслужба. Министър-председателят посочи, че винопроизводството е изключително важен поминък и страната ни доказва, че може да бъде една от водещите в света.

ARTISTRY представя лимитираната колекция грим MODERN ICON

http://www.cross.bg/artistry-color-signature-1534394.html

/КРОСС/ Шест нови продукта добавят яркост и блясък в пролетния грим Тази пролет обновете ежедневния си грим с новата лимитирана колекция на Artistry Modern Icon. Тя се отличава с меки пастелни тонове с добавен блясък за по-модерно звучене на иначе класическите нюанси. Колекцията включва 6 продукта, които придават модерно звучене на най-свежите пролетни визии. Линията Signature Color се състои от блясък за устни в два цвята - Fuchsia и Soft Rose, озаряващ хайлайтър за постигане на перфектен стробинг с помощта на полупрозрачен розов отблясък, дуо прахообразни блещукащи сенки за очи с натрошени перли и комплект за оформяне и скулптуриране на вежди. Нюансите, консистенциите и аксесоарите са разработени така, че с лекота да придадат модерен и запомнящ се външен вид. КРАСОТА И РОМАНТИКА В ЕДНО Смесвайте, комбинирайте и се забавлявайте с интензитета на цветовете, за да откриете нужния свеж цвят: Блясъкът за устни Artistry Signature Color дава комфорта на овлажняващо и богато на цвят червило, a след нанасяне има ефекта на гланц и улавя светлината. За сияйна кожа заложете на изсветляващия хайлайтър Signature Color. Придайте здравословен вид на кожата си и върнете блясъка и. Специалната формула на продукта позволява той да се нанася самостоятелно или да се смеси с основата

Близо три километра е задръстването за включване по "Хемус" в посока София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/11/2916260_blizo_tri_kilometra_e_zadrustvaneto_za_vkljuchvane_po/?ref=rss


Близо три километра е опашката от автомобили, които искат да се включат в автомагистрала "Хемус" в посока София, съобщи агенция "Фокус". Обходът се налага заради затворените две тръби на тунел "Ечемишка". Там миналата неделя лампа падна върху автомобил и уби 64 годишна жена.

Преминаването по обходния маршрут е през Ботевград и отнема близо 45 минути.

Включването в движението е затруднено заради липсата на знаци, които да упътят шофьорите за алтернативните пътища. На места...

Ед Шийран с исторически успех в британската класация за сингли

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6051404

Ед Шийран с исторически успех в британската класация за синглиЕд Шийран стана първият изпълнител, заел 5 седмици поред едновременно първото и второто място в британската класация за сингли, съобщи Контактмюзик, предава БТА. Синглите му "Shape Of You" и "Castle On The Hill" заемат първите две места в чарта от началото на януари. По този начин Шийран подобри постижението на Джъстин Бийбър,

Обща стачка срещу Тръмп? Не е сигурно дали планът ще успее

http://offnews.bg/news/n_1/n_646894.html

Не е сигурно дали планът ще успее. Но призивът за обща стачка на 17 февруари в САЩ е дързък за страна, в която стачките са рядкост. И ясно показва колко е силна съпротивата срещу президента Доналд Тръмп. Кога за последен път е имало обща стачка в Америка? Отговорът на този въпрос е: никога. "В САЩ не съществуват общи стачки", казва експертът по американските социални движения Кевин Бойл от Северозападния университет. Колегата му от Сиракузкия университет Ендрю Уендър Коен допълва, че е имало общи стачки на местно ниво. Но и те са рядкост. "Последната обща стачка е проведена през 1946 година в Оклънд, Калифорния", посочва той. Тогава десетки хиляди работници прекратяват работа. Опасенията Според Ендрю Уендър Коен днес обща стачка е почти немислима. Понастоящем в цялата страна се провеждат годишно около 20 до 30 стачки, в които участват най-малко 1 000 стачкуващи. Именно поради факта, че масовите стачки в САЩ са рядкост, призивът за обща стачка на организаторите на протеста Марш на жените срещу Тръмп и други групи е не само забележителен, но и дързък. "Идеята наистина е изключителна. Това че хората изобщо говорят за обща стачка показва колко е силна съпротивата срещу правителството на Доналд Тръмп и драматичните мащаби на мобилизацията в САЩ. Призивите за обща стачка показват колко яростни и разстроени са много хора, казва Ендрю Уендър Коен от Сиракузкия университет. Историкът обаче си задава въпроса дали планираната обща стачка може изобщо да има успех в една страна, където хората не са така добре защитени от трудовото право, както в Европа. И където много по-малко хора са организирани в синдикати. "Основният въпрос е дали организаторите ще успеят да убедят хората да поемат риска да бъдат уволнени или да си навлекат гнева на работодателите", казва Ендрю Уендър Коен. Служителите имат предимство Според Кевин Бойл, самата идея за обща стачка е проблематична, тъй като тя може да бъде подета предимно от хора от средната класа. "Служителите могат много по-лесно да прекратят работа за няколко часа в сравнение с хората от работническата класа. Трудно е такава идея да бъде така обоснована, че да я приемат милиони хора. Една обща стачка няма да бъде възприета добре в голямата търговска верига Уол-Март, например", казва той. Бойл съзира и друг проблем. Ако участието в стачката не придобие гигантски мащаби, съществува опасност цялата акция да бъде изтълкувана като неуспех, дори ако в стачката вземат участие много хора. Бойл дава пример с мораториума за прекратяване на Виетнамската война на 15 октомври 1969 година. Този протест също е замислен първоначално като обща стачка, но впоследствие е преименуван в мораториум. И вместо до обща стачка, на различни места в САЩ се стига по онова време до масови демонстрации, които са повторени един месец по-късно. Европа - пример за подражание Подобни тактически въпроси играят второстепенна роля за жената, която чрез статията си в британския вестник "Гардиън" популяризира идеята за обща стачка. "Аз не съм организаторка. Само дадох гласност на тази идея", казва писателката Франсин Роуз. "Живяла съм дълго време в Италия и си спомням много добре как в Рим чаках автобус, който никога на дойде", допълва тя. Франсин Роуз е наясно, че общите стачки в САЩ са нещо по-необичайно, отколкото в Европа и че за американците е много по-трудно и по-рисковано да вземат участие в обща стачка, отколкото за европейците. Защо тогава е отправила призива за обща стачка? "Просто смятам, че Тръмп и неговата администрация мислят единствено за пари и бизнес. И може би това е единственият път да ги уязвим, като прекратим работа за един ден. Това обаче не означава, че ще измерваме успеха на стачката изключително по въздействието ѝ върху икиномиката", казва Франсин Роуз. Какво би станало без протестите? "Аз не вярвам, че Доналд Тръмп ще подаде оставка дори ако всички американци прекратят работа за един ден, не купуват нищо и не пътуват. Ето защо е важно не да съсредоточаваме усилията си върху определен вид протест или определена акция, а да възприемаме всеки протест като упражнение за следващия. Този, който не може да напусне работното си място, може да се обади по телефона на някой конгресмен и да протестира. Ние можем само да предполагаме какво ще се случи, ако не дадем ясно да се разбере, че значителна част от американското население отхвърля политиката на Тръмп ", изтъква Роуз. Дойче веле

Бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй” води листата на БСП във Враца

https://www.24chasa.bg/region/article/6051416

Бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй” води листата на БСП във ВрацаНачело в кандидат-депутатската листа на БСП за Врачанско националният съвет на червените постави Иван Генов. До септември 2014 г. той бе изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”. В централата Генов започва да работи през 1980 г. след като завършва Московския енергетичен институт. Преминава през всички длъжности в оперативното звено на блокове от 1

Защо американският хулиган не може да си позволи да притиска Китай?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/zashto-amerikanskiiat-huligan-ne-moje-da-si-pozvoli-da-pritiska-kitai-233837/

"Нулирането" на часовника по-скоро ще ускори икономическото и военно развитие на азиатския гигант, според икономист

Преславското златно съкровище ще бъде изложено в Лувъра

http://www.cross.bg/lyvura-istoriya-naii-golemite-1534392.html

/КРОСС/ След успеха на изложбата на тракийските съкровища в Лувъра от преди две години, сега в музея подготвят ново представяне на експонати от българската история. Сред тях ще бъде уникалното Преславско златно съкровище от X век. Изложбата ще обхване периода на Първото и Второто българско царство, а освен златото, в нея ще бъдат включени рисувана преславска керамика от Златния век на Цар Симеон и иконата на Теодор Стратилат. Експерти от Лувъра все още обикалят страната, за да изберат какво друго да бъде представено. „Вашата история е толкова богата, толкова много са съкровищата, но не можем да имаме всичко", коментира Жаник Дюран, куратор на изложбата. От музея в Преслав високо оценяват възможността толкова ценни български експонати да бъдат изложени в един от най-големите световни музеи. „Това е още едно признание за изключително богатите находки, с които разполага нашият музей, все пак не случайно ние сме тясно свързани с един от най-големите периоди на възход в нашата история", коментира директорът на историческия музей във Велики Преслав Пламен Славов. Българската изложба ще бъде подредена в Лувъра през 2018 г., когато страната ни ще бъде председател на Европейския съюз.    

60% може да се заблуждават, че кръвното им е нормално

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6048979

60% може да се заблуждават, че кръвното им е нормалноДоказва го проследяването с преносим апарат за 24 часа, казва проф. Раев. ФЕОДОРИНА ЛЯСКОВА Има няколко вида кръвно налягане според това къде се мери. Офисно е, ако се измерва в кабинета на лекаря. Домашното човек си мери сам вкъщи или докато е на работа. Най-точно е това с холтер - преносим апарат,

Александра Жекова остана 4-та на Световната купа във Фелбдерг

http://www.moreto.net/novini.php?n=343800

Българската сноубордистка Александра Жекова завърши на 4-то място в големия финал на сноубордкроса във Фелдберг, Германия, кръг от Световната купа. Жекова допусна грешка още в началото на финала и падна, след което вече нямаше шанс да застигне своите съпернички и финишира 4-та.

Брекзит може да засегне чайките

//dariknews.bg/novini/sviat/brekzit-mozhe-da-zasegne-chajkite-2002840

След загубата на протекции от страна на Европейския съюз, Брекзит може да засегне чайките в крайбрежните английски градове, където те са считани за заплаха, пише в. "Дейли мирър".

Жителите на населени места по крайбрежието на Англия се оплакват, че птиците атакуват хора, бебета и домашни животни.

През 2015 г. Елейн Шътълуърт каза, че чайка е опитала да убие кучето й Моли в град Къмбриан.

Лондон ще плати 57 млрд. евро на ЕС заради Брекзита


В момента директивата за птиците на ЕС защитава 500 вида диви пернати в Европа. Чайките са под опеката на наредба за дивите животни и природата от 1981 г., която важи на територията на Англия и Уелс.
На сайта на организацията "Кралското общество за защита на птици" беше публикувано съобщението: "Администрацията на Великобритания може да издава разрешителни гнездата на птиците да бъдат разрушени и дори животните да бъдат убивани, ако няма различно решение и то да бъде приложено с цел предотвратяване на сериозни щети по селското стопанство, разпространяването на болести, да се защити общественото здраве и безопасност и въздушната безопасност, или решението да е в полза при опазването на други диви птици".

Британски депутати одобриха стартирането на преговорите за Брекзит


Все пак предложеният проект за проучване на агресивните чайки на стойност 250 000 британски лири беше отхвърлен.
  Държавният парламентарен секретар Терез Кофи потвърди, че проблемът с птиците ще трябва да се реши, след като Англия напуска Европейския съюз.

Най-младият горнооряховски пенсионерски клуб "Раховец” стана на пет години

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/naj-mladiiat-gornooriahovski-pensionerski-klub-rahovec-stana-na-pet-godini-2002701

Петгодишен рожден ден честваха  пенсионерите от най-младия клуб в Горна Оряховица "Раховец”. Той е учреден на 10 февруари 2012 г. от близо 60 души.

Директорът на дирекция "Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки” Милена Николова поздрави рождениците от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев, като им пожела още дълги години да бъдат заедно и да запазят  бодрия си дух и добро настроение.

В Пенсионерски клуб  "Раховец”  членуват над 110 човека, а негов председател е Димитър Милушев. В клуба са сформирани певческа група и квартет за народни песни. Някои от дамите активно спортуват към клуба на ветераните спортисти, ръководени от "раховката” Росица Генчева. Румяна Гацева и Живка Цачева  са сребърна и бронзова медалистки от Републиканския турнир по петанк, провел се през май миналата година в София.

 

Първият финалист на тенис турнира в София вече е ясен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pyrviiat-finalist-na-tenis-turnira-v-sofiia-veche-e-iasen-2002839

Тенис битка от изключително ниво определено първия финалист на Garanti Koza Sofia Open. Това е вторият в схемата Давид Гофен, който в невероятно равностоен сблъсък отстрани шампиона от 2016 година Роберто Баутиста Агут след 5:7, 6:4, 7:6(3) в маратонски мач, продължил близо 3 часа.

Двамата големи тенисисти предложиха зрелище на зрителите в "Арена Армеец", демонстрирайки класата си на специалисти в играта от дъното на корта.
Срещата бе изпълнена с пробиви, а сякаш нищо не можеше да раздели испанеца и белгиеца. Така напълно закономерно всичко в двубоя бе решено след тайбрек в третия сет, в който Гофен демонстрира по-голяма концентрация и си заслужи място в неделния финал.

Там негов съперник ще бъде победителят от мача между Григор Димитров и Николоз Басилашвили.

Семерджиев: Обмисля се вариант НЗОК да плаща част от зъбните протези на възрастни хора

http://www.mediapool.bg/semerdzhiev-obmislya-se-variant-nzok-da-plashta-chast-ot-zabnite-protezi-na-vazrastni-hora-news260055.html

Здравната каса да поеме част от разходите за поставяне на зъбни протези при възрастните хора. Такава идея обмислят в здравното министерство, съобщи в събота пред Дарик служебният министър Илко Семерджиев.  Обсъждаме плаковото протезиране да стане дейност, която да се въведе в здравноосигурителния модел, да бъде реимбурсирана частично и поне 20 млн.лв. от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъде заделена за тази цел,  каза той . И допълни, че подобно решение ще позволи на хората в напреднала възраст да си направят протези и да могат да се усмихват, да се хранят пълноценно и да имат по-добро здраве и имунитет. Министърът отказа повече подробности с аргумента, че те първо трябва да бъдат обсъдени с представители на здравната каса и на Българския зъболекарски съюз. Илко Семерджиев повтори, че пръстовият идентификатор, който в момента се използва в болниците, но е атакуван пред съда, няма да бъде въвеждан в извънболничната помощ. Обясни, че в доболничната помощ годишно се извършват над 40 млн. прегледа и системата, която има затруднения с обработването на около 2 млн. регистрации в болниците, просто няма да издържи. На въпрос с какво ще бъде заменен пръстовият "отпечатък" Семерджиев припомни, че България е задължена от еврорегламент да въведе през 2018 г. единен идентификационен документ с чип, в който да бъдат интегрирани електронен подпис, идентификационни данни и електронна здравна карта. Тези документи ще заменят личните карти и ще съдържат нужната информация, посочи той.

Александра Жекова остана на крачка от подиума в Германия

http://www.cross.bg/zhekova-myasto-ostana-1534391.html

/КРОСС/ Александра Жекова остана на крачка от първи подиум за сезона в Световната купа. Сани падна в големия финал на сноубордкроса във Фелдберг и по този начин завърши надпреварата на 4-о място, предаде БТВ. Софиянката постигна 10-о време в квалификациите. Тя кара страхотно на четвъртфиналите и полуфиналите, като спечели безкомпромисно и двете си елиминационни серии. Жекова стартира отлично и във финала, но допусна грешка и падна, което й коства място на почетната стълбичка в Германия. Българката подаде контестация заради съмнение, че пътят й е бил пресечен от канадката Мариета Одине, но след преглеждане на видеозаписа съдиите не уважиха молбата й. Стартът бе спечелен от италианката Микаела Мойоли. Втора остана лидерката в генералното класиране Бел Брокхоф от Австралия, а трета е Одине. Това е най-доброто класиране на Жекова през този сезон. Преди седмица тя спечели малкия финал в Банско, а утре ще участва и във втория старт във Фелдберг. Със спечелените 500 точки Жекова се изкачи с една позиция в генералното класиране за Световната купа и вече е на 7-о място.  

Ципрас предупреди МФВ и Германия "да спрат да си играят с огъня"

https://www.actualno.com/balkani/cipras-predupredi-mfv-i-germanija-da-sprat-da-si-igrajat-s-ogynja-news_593217.html

Гръцкият премиер Алексис Ципрас предупреди Международния валутен фонд и германския финансов министър Волфганг Шойбле „да спрат да си играят с огъня“ по отношение на дълговата криза в южната ни съседка. Ципрас каза това при откриването на заседанието на управляваща

Етична комисия ще обсъжда дали "Господари на ефира" са нарушили неприкосновеността на монах

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/11/2916235_etichna_komisiia_shte_obsujda_dali_gospodari_na_efira/?ref=rss


В комисията за журналистическа етика са постъпили два сигнала заради излъчения на втори февруари в предаването "Господари на ефира" материал озаглавен - "Гей аферата в църквата се разраства". В него се разказва за монах от Троянския манастир, който си урежда през сайт за запознанства среща с друг мъж и показва как духовникът прави секс с мъж, заснемащ това със скрита камера.

Първи срещу излъчения репортаж реагираха от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), според които от...

Жалбите на граждани вече ще могат да стигат до Конституционния съд

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/11/2915850_jalbite_na_grajdani_veche_shte_mogat_da_stigat_do/?ref=rss


Жалбите на гражданите вече ще могат да стигат до Конституционния съд. Това ще се случва през Висшия адвокатски съвет, който вече е сформирал помощния орган, който ще преглежда сигналите на хората и ще преценява дали с тях могат да се занимават конституционните съдии, показа проверка на "Дневник".

Тази възможност - за непряка конституционна жалба - залегна в промените в основния закон отпреди повече от година.

В тях след редица идеи беше прието, че именно Висшия адвокатски...

Герджиков гостува на винопроизводители в Мелник и ряза лозя (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6051372

Герджиков гостува на винопроизводители в Мелник и ряза лозя (снимки)Служебният кабинет има амбицията да реализира няколко положителни стъпки, необходими за дребния и средния бизнес, които да дадат спокойствие в държавата и надежда на хората, каза премиерът Огнян Герджиков в село Хърсово, където гостува на винопроизводители от района на Мелник и се включи в ритуала по рязане на лозя.

Герджиков гостува на винопроизводители в Мелник и ряза лозя (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6051372

Герджиков гостува на винопроизводители в Мелник и ряза лозя (снимки)Служебният кабинет има амбицията да реализира няколко положителни стъпки, необходими за дребния и средния бизнес, които да дадат спокойствие в държавата и надежда на хората, каза премиерът Огнян Герджиков в село Хърсово, където гостува на винопроизводители от района на Мелник и се включи в ритуала по рязане на лозя.

ЦСКА вкара осем гола на втория в Македония в последната си контрола

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/11/2916246_cska_vkara_osem_gola_na_vtoriia_v_makedoniia_v/?ref=rss


ЦСКА загря за началото на пролетния полусезон в Първа лига с разгромна победа. Червените разбиха втория в македонското първенство "Шкендия" с 8:1 в последната си контрола преди шампионатния мач с "Черно море" на 19 февруари.

Преди мача се състоя представянето на отбора за пролетния полусезон, а на стадион "Българка армия" имаше около 2500 зрители.

Те видяха за пръв път на живо четирите нови попълнения - Николай Бодуров, Фернандо Каранга, Кевин Меркадо и Кевин Кубемба,...

Младите български олимпийци заминаха за Европейския фестивал в Ерзурум

https://www.24chasa.bg/sport/article/6051370

Младите български олимпийци заминаха за Европейския фестивал в ЕрзурумБългарските участници в Европейския младежкия олимпийски фестивал отпътуваха днес за турския зимен център Ерзурум. Там в продължение на седмица ще се състои 13-ото издание на форума, в който ще участват 19 наши млади спортни таланти. Спортистите и треньорите от българската делегация заминаха рано тази сутрин с полет през Истанбул.

Теч от покрива затвори зала за борба във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=343751

Здравни инспектори във Варна издадоха предписание за незабавно спиране от експлоатацията на сектор към зала за борба в Спортен комплекс „Простор”. Причината е теч от покривната конструкция на залата. Издадена е заповед за потвърждаване на предписанието, научи Moreto.

Турски войски и съюзнически сирийски бунтовници са навлезли в Ал Баб

http://www.cross.bg/navlezli-byntovnitzi-sili-1534390.html

/КРОСС/ Турски войски и съюзнически сирийски бунтовници са навлезли в контролирания от "Ислямска държава" град Ал Баб в Северна Сирия, предава Франс прес. Правителствените сили също са наближили джихадисткия бастион. В изявление на Сирийската обсерватория за човешки права, намираща се във Великобритания, се казва, че като част от операцията "Щитът на Ефрат" турски сили и бунтовници са навлезли в западния край на града и са установили контрол над няколко района.  

Първа победа за „Велбъжд” в контролите, 2:1 над „Банско”. Успех и за "Марек"

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/pyrva-pobeda-za-velbyzhd-v-kontrolite-21-nad-bansko.-uspeh-i-za-marek-2002833

Кюстендилският „Велбъжд” постигна първа победа в контролните си срещи преди пролетния полусезон, като победи с 2:1 „Банско”. Двубоят се игра в Сандански. И трите гола в мача отбелязаха играчи на „Велбъжд”.
Симеон Димитров изведе кюстендилци напред в резултата с гол в 30- та минута. Атанас Пенков реализира дузпа за 2:0, отсъдена за нарушение срещу Виктор Анастасов.  Радостин Джогански си вкара ефектен автогол в 65- та минута за крайното 2:1. Джогански игра като десен бек.
„Доволен съм от успеха, защото имахме нужда от него, след натрупаните загуби в контролите. Надявам се победата днес да повиши настроението в отбора”, каза за Дарик старши треньорът Юлиян Кръстев.
Това беше последната проверка на „Велбъжд” преди официалния старт на сезона за 2017 година. Първото изпитание ще бъде двубоя с „Беласица”, в среща от турнира за Купата на АФЛ. Мачът ще е на 18 февруари, като има голяма вероятност да се играе на стадион „Осогово”.
"Марек 1915" победи с класическото 3:0 "Рилски спортист", на терен на "Царско село". Голове на Илиян Чавдаров, Джордж Николов и Робертин Атанасов.
 

Таско Ерменков водач на листата на БСП в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/tasko-ermenkov-vodach-na-listata-na-bsp-v-sliven-2002834

Таско Ерменков ще е водач на листата на БСП в Сливен, реши Изпълнителното бюро на партията, а Националния съвет потвърди.

Доверие получиха още лидерът на младежката организация Вероника Делибалтова, Васил Петров, Деян Дечев, Кольо Милев.  Номинирани са и Крум Зарков, Мариета Петкова, Марияна Хаджиева, Михаил Стоянов, Наташа Петкова, Радослав Кутийски, Събина Петканска и Яница Стоянова.

Окончателната подредба на листите с народни представители на БСП Сливен, ще бъде подредена на 13 февруари, понеделник след заседание на Областния съвет на партията, уточни за Дарик Атанас Делибалтов. 
 

Дузпи решиха финалния мач в турнира за „Купа Разград“, Дянково спечели

//dariknews.bg/regioni/razgrad/duzpi-reshiha-finalniia-mach-v-turnira-za-kupa-razgrad-diankovo-specheli-2002836

Дузпи решиха и финала, и мача за третото място в турнира за „Купа Разград“, който за втора година послучай празника на града организира читалище „Делиорман“.
Шест тима се включиха в надпреварата, извън обявения срок заявка подаде и тим от Киченица, но заради неспазване на регламента не бе допуснат в турнира, на малките футболисти обаче бе дадена възможност извън състезанието да поиграят с връстниците след финала, докато организаторите подготвяха наградите.
До финала стигнаха отборите на ОУ“Отец Паисий“-Дянково и „Лудогорие“-Мортагоново. Редовното време завърши при резултат 1:1 и според регламента се пристъпи към изпълнение на дузпи. Наказателните удари се биеха от центъра, никой от  първите петима малки футболисти не успя да уцели вратата, така се стигна до шеста дузпа, представителят на Мортагоново не вкара, но точният удар на Хюсню Етем от Дянково донесе победата за неговия отбор.
В малкия финал също се стигна до дузпи, отново след равенство 1:1 в редовното време. С един отбелязан наказателен удар от петте по регламент „Орлетата 05“-Разград победиха „Орлите“-Разград и получиха наградата за трето място – парична премия, каквито, но с по-висока стойност имаше и за победителите и класираните на второ място.   
Състезанието се проведе със съдействието на общинския съветник от ДПС Ахтер Велиев, който осигури ваучер за безплатен зъболекарски преглед и манипулация за голмайстора на турнира. Наградата спечели Димитър Димитров от отбора „Орлетата 05“-Разград. Връчени бяха още два индивидуални приза. За най-техничен състезател бе обявен Йозджан Шабан от „ОУ“Отец Паисий“-Разград, а за най-коректен – Митко Еленков от Дянково.
В организацията на турнира съдействие оказа и пицария „Крейзи форест“, която осигури обяда на участниците.
Ето резултатите от всички мачове:
Първи кръг:
ОУ"Отец Паисий"–Дянково - “Орлетата 04”–Разград 2:2
„Орлетата 05“–Разград - "Лудогорие - Мортагоново"–Мортагоново 1:3
“Орлетата 04”–гр.Разград - "Орлите"–гр.Разград 2:3
"Лудогорие - Мортагоново"–с.Мортагоново - ОУ"Отец Паисий"–Разград 5:2
"Орлите"–гр.Разград - ОУ"Отец Паисий"– Дянково 0:2
ОУ"Отец Паисий"–Разград - „Орлетата 05“–Разград 1:4
Втори кръг:
„Орлите“ – „Орлета 05“ – 1:2 (1:1 в ред.вр.)
ОУ“Отец Паисий“-Дянково – „Лудогорие“-Мортагоново – 2:1 (1:1 в ред.вр.)


 

"Вечните мелодии" ще звучат в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/vechnite-melodii-shte-zvuchat-v-sliven-2002835

Обновената зала "Сливен" ще бъде домакин на три концерта на Симфоничния оркестър. Те ще се състоят на 16 февруари,  от 13.30 часа и от 19  часа, и на 17 февруари, от 18.30 часа.

Сливенският симфоничен оркестър ще представи  първите концерти от своя нов проект Фен клуб "Imagine". Първата тема от поредицата е "Вечните мелодии" - филмова музика, класика, поп и джаз.

Участие в концертите ще вземе Ивета Костова-вокал, която е полуфиналист от "Гласът на България" през 2014 година и е носител на "Гран При" от конкурса "Цветен камертон" през миналата година. Ще участва и китарен ансамбъл "Кода" с ръководител Найден Дойнов.

Автор и водещ на проявите ще бъде маестро Димитър Караминков.

Билети могат да се закупят на касата на зала „Сливен” на 13 февруари от 10 до 13 часа и от 15 до 17 часа, както и в дните на концертите - от 10 до 19 часа.
 

Драгомир Стойнев ще води листата на „БСП за България”

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/dragomir-stojnev-shte-vodi-listata-na-bsp-za-bylgariia-2002838

Националният съвет на БСП утвърди Драгомир Стойнев за водач на листата на „БСП за България” в Стара Загора на свое заседание. Стойнев ще води за втори път в областта, след като бе избран за депутат от 27 МИР Стара Загора на парламентарните избори през 2014 г. Преди това той бе министър на икономиката и енергетиката. Мандатът му се помни в старозагорско с мерките за оздравяване на държавния комплекс „Марица Изток”, сред които на два пъти увеличаване на цената на въглищата и проекти за технологично обновяване на добива.

„При избора на водачите ни на листи заложихме на професионализма обновлението, приемствеността и съчетаването на ярки партийци и авторитетни обществени личности. Покрити са важните сектори и комисии в парламента, където трябва да се отстояват освен политически и експертни позиции.“. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова представи пред НС на партията критериите, които са били водещи при формиране на структурата на парламентарната група и на водачите. 

Предстои Областните съвети на БСП да предложат и гласуват подредбата на листите след водачите, след което те ще бъдат утвърдени от Националния съвет на партията. 

Жената, скочила в софийското метро, е убита от движещия се влак

https://www.actualno.com/crime/jenata-skochila-v-sofijskoto-metro-e-ubita-ot-dvijeshtija-se-vlak-news_593215.html

Както Actualno.com писа, жената, която скочи пред влак в софийското метро, е починала. След инцидента на място започна оглед, който блокира временно метрото от станция "Васил Левски" до "Младост 1" и в двете посоки. Спрян бе токът, пожарни екипи пристигнаха на място. Жената скочила п

Александра Жекова се класира на 4-то място в старт от Световната купа по сноуборд

http://www.mediapool.bg/aleksandra-zhekova-se-klasira-na-4-to-myasto-v-start-ot-svetovnata-kupa-po-snoubord-news260054.html

Александра Жекова се класира на четвърто място в четвъртия старт от Световната купа по сноуборд в дисциплината бордъркрос. Българката достигна до големия финал във Фелдберг, Германия, но не успя да го завърши заради падане. Тя подаде жалба срещу завършилата на трето място Мериета Один. Съдиите на състезанието обаче на уважиха претенциите, че канадката е пресекла пътя й. Първото от двете планирани състезания във Фелдберг беше спечелено от носителката на Световната купа Микаела Мойоли. Италианката се пребори за победата с лидерката в генералното класиране Беле Брокхоф от Австралия. Преди това Жекова премина блестящо през четвъртфиналите и полуфиналите, като неизменно печелеше своите серии. И двата пъти тя финишира пред победителката Мойоли, но падането във финала й попречи да продължи силната си серия с победа. В генералното класиране продължава да води Брокхоф с 3200 точки. Тя има аванс от 630 точки пред олимпийската шампионка Ева Самкова. Мойоли е трета с 2490, а Жекова заема седмата позиция с 1320 след най-добрия си резултат за сезона.

Машините за гласуване ще бъдат наети, а не купени

http://www.cross.bg/mashini-poruchka-glasyvane-1534389.html

/КРОСС/ Машините за гласуване, които ще се използват на предстоящия предсрочен парламентарен вот, ще бъдат наети, а не купени. Това реши Централната избирателна комисия. Обявена е обществена поръчка, която е за максимум 15 милиона лева без ДДС, е за осигуряване на 12 500 машини. Това обяви пред "Хоризонт" говоритeлят на ЦИК Камелия Нейкова: "В ЦИК в последните няколко дни бяха разглеждани и двата варианта - за наемане или за закупуване на машини, но в крайна сметка мнозинството от комисията прецени, че наемането е по-изпълнимо за тези предсрочни избори, тъй като евентуална обществена поръчка за закупуване на машини, които тепърва да бъдат произведени за изборите в България, може да се окаже нереалистично. " Комисията се надява 12-те хиляди и 500 машини да бъдат осигурени в срок за вота на 26-ти март, допълни Камелия Нейкова: "Тепърва предстои да видим, дали ще има подадени оферти, колко ще бъдат те. Надяваме се машинното гласуване да бъде осигурено като възможност за всеки избирател." Оферти се приемат до 28 февруари. За отговорник по обществената поръчка е определен главният юрисконсулт в Централната избирателна комисия Николай Желязков.  

ЦСКА-София писа осмица на македонци

http://offnews.bg/news/n_1/n_646893.html

Играещият в Първа професионална лига отбор на ЦСКА-София разгроми с 8:1 Шкендия (Тетово) на "Българска армия" при официалното си представяне преди началото на пролетния полусезон. Преди началото на срещата беше официалното представяне на състава на Стамен Белчев, като феновете за първи път видяха четири от новите попълнения - Николай Бодуров, Фернандо Каранга, Кевин Меркадо и Кевин Кубемба. Гостите, които са втори в македонското първенство, поведоха с гол на Ибраими в 16-ата минута. Този резултат се запази до 25-ата минута, след което тимът на Стамен Белчев наниза цели шест безответни попадения до 40-ата минута, а техни автори бяха Рафаел Перес (25), Александър Дюлгеров (27), Фернандо Каранга (33), Руи Педро (37 и 40), Рубен Пинто (38). След почивката се разписаха още Кирил Десподов (67) и Кевин Меркадо (73) за внушителния разгром. На два пъти и гредите спасиха гостите след изстрели на Александър Дюлгеров и Кевин Кубемба. Още от 5-ата минута обаче Йесмир Бойко от Шкендия беше изгонен за удар без топка.

3 км е опашката от коли за включване в АМ "Хемус" към София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6051353

3 км е опашката от коли за включване в АМ "Хемус" към СофияНатоварен е трафикът в района на пътен възел "Правец", заради затворения участък на автомагистрала "Хемус", предаде "Фокус". 2,5 км е опашката от автомобили, пътуващи от Ботевград за Плевен, Велико Търново и Варна. Няма табели за обиколния маршрут, а тези които са сложени на две от кръстовищата, са писани на ръка.

Ципрас с преупреждение към МВФ и Германия "да спрат да си играят с огъня"

http://www.mediapool.bg/tsipras-s-preuprezhdenie-kam-mvf-i-germaniya-da-sprat-da-si-igrayat-s-oganya-news260053.html

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас предупреди в събота Международния валутен фонд (МВФ) и федералния германски министър на финансите Волфганг Шойбле да „спрат да си играят с огъня“ в условията на дълговата криза в страната му, предава Франс прес, цитирана от Фокус. При откриването на среща на управляващата партия СИРИЗА, Ципрас изрази увереност, че ще бъде намерено решение на проблемите на Гърция. Коментарът му бе отправен ден, след като преговорите между Атина и нейните кредитори приключиха в Брюксел без пробив.

БСП одобри водачите на листите си за изборите (пълен списък)

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/02/11/2916190_bsp_odobri_vodachite_na_listite_si_za_izborite_pulen/?ref=rss


Националният съвет на БСП утвърди без промени предложения от лидера на партията Корнелия Нинова списък на водачите на листи от левицата за предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори.

Ръководството на социалистите се похвали, че около 40% от водачите са нови лица. Според одобрените от конгреса на БСП миналата седмица уставни промени, в листите не могат да фигурират кандидати, които са били 12 години народни представители. Единствено популярният актьор Стефан Данаилов -...

Арестуваха пиян полицай, налетял на пътник в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6051346

Арестуваха пиян полицай, налетял на пътник в Пловдив
Пловдивски полицай е задържан, след като шофирал пиян, вдигнал скандал на пътник в кола и го съборил на земята, съобщиха от областната дирекция на МВР. Инцидентът е станал около 3 ч. в събота на кръстовище в Раковски. 19-годишна с пежо спряла на знак "Стоп", а след нея служителят на реда, който карал форд.

40 % млади лица срещу 60 % професионалисти в листите на БСП

http://www.moreto.net/novini.php?n=343792

Професионализъм бил водещият елемент в определяне водачите на листите. 40% млади лица срещу 60% професионалисти били хората в листите. Това стана ясно по време на пленума на столетницата. Лидерът Корнелия Нинова обяви, че партията влиза в кампанията в добра кондиция.

Пиян полицай шофира, налита на бой и обижда

http://offnews.bg/news/n_1/n_646889.html

Полицейски служител е хванат да шофира пиян снощи в Пловдив. Служителят на реда е разобличен, след като се спречква на пътя с млада шофьорка на друг автомобил. Пияният полицай сваля момичето от автомобила, иска му документите и блъска спътника й, при което той пада на земята, а засегнатият младеж се обажда на 112. При пристигане на екипите на 56-годишния полицейски служител е направен тест с дрегер и е установено 1. 47 промила алкохол в кръвта.   Инцидентът е станал около 03.00 часа през нощта на кръстовище в Раковски. Полицаят е отстранен от длъжност, съобщава МВР и срещу него се водят следствени дейности.  19-годишната шофьорка, с която пияният служител на реда се сблъсква, е била спряла на знака "Стоп", но не е направила нарушение. Полицаят е отправил към нея и двамата мъже, с които е пътувала, обиди и заплахи. На полицая предстои да му бъде повдигнато обвинение за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол, а мярката му за задържане да бъде удължена до 72 часа. Образувано е производство за тежко дисциплинарно нарушение и полицейският служител е отстранен от длъжност. Проверка по случая е разпоредил министърът на вътрешните работи Пламен Узунов. 

Корнелия Нинова: Водачите са доказани професионалисти и авторитетни обществени личности

http://www.cross.bg/vodachite-razlichni-korneliya-1534388.html

/КРОСС/ „При избора на водачите ни на листи заложихме на професионализма обновлението, приемствеността и съчетаването на ярки партийци и авторитетни обществени личности". Така лидерът на БСП Корнелия Нинова представи пред НС на партията критериите, които са били водещи при формиране на структурата на парламентарната група и на водачите. Тя обясни, че водачите са професионалисти в различни области - юристи, финансисти и икономисти, дългогодишни кметове, хора с опит в местната власт и регионалното развитие, експерти по национална сигурност, вътрешен ред и борба с престъпността, външна политика, експерти в образованието, земеделието, културата и медии, специалисти в енергетиката, околната среда, младежка политика и спорт. „Покрити са важните сектори и комисии в парламента, където трябва да се отстояват освен политически и експертни позиции", коментира председателят на БСП. Корнелия Нинова посочи като друг критерий обновлението, за което БСП е дала заявка - около 40 % са новите лица сред водачите, 60% са опитни парламентаристи, които досега са били в парламента. На трето място тя посочи приемствеността - сред водачите има кадри с дълъг партиен и парламентарен опит и нови, които за пръв път ще бъдат депутати

Александра Жекова с най-добър резултат в Световната купа за сезона

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/11/2916219_aleksandra_jekova_s_nai-dobur_rezultat_v_svetovnata/?ref=rss


Александра Жекова се класира на четвърто място в четвъртия старт от Световната купа по сноуборд в дисциплината бордъркрос.

Българката достигна до големия финал във Фелдберг, Германия, но не успя да го завърши заради падане.

Тя подаде жалба срещу завършилата на трето място Мериета Один. Съдиите на състезанието обаче на уважиха претенциите, че канадката е пресекла пътя й.

Първото от двете планирани състезания във Фелдберг беше спечелено от носителката на...

Бубле с емоционално завръщане на сцената след тежката диагноза на сина му (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/music/buble-s-emocionalno-zavryshtane-na-scenata-sled-tejkata-diagnoza-na-sina-mu-video-news_593212.html

Певецът Майкъл Бубле направи емоционално завръщане на музикалната сцена, след като по-рано той преустанови временно кариерата си, за да се погрижи със съпругата си за 3-годишния им син. Днес той официално представи красивото видео към песента си "Вярвам в теб" (I believe in you). В к

Реформаторите предлагат спиране на помощи за необразованите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6051336

Реформаторите предлагат спиране на помощи за необразованитеРеформаторският блок предвижда в програмата си ограничения на социални плащания за безработица за хората, които „не са изпълнили конституционното си задължение да се образоват”. Това стана ясно при обявяване не програмата на блока. Всеки българин има равни права и задължения към държавата, заяви пред медии Димитър Делчев от ДБГ.

ГЕРБ ще бори демографската криза с модел и заплати за бабите, отглеждащи внуци

http://www.cross.bg/borisov-gerb-zaplati-1534387.html

/КРОСС/ ГЕРБ смята да бори демографската криза чрез въвеждане на така наречения тридетен модел и заплати за бабите, които гледат внуците си. Партията предлага и държавна подкрепа за раждаемостта. Това обяви във Велико Търново бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БНР. "Тридетният модел означава да подкрепя държавата първото, второто, третото. След това намалява подкрепата", обясни той. Борисов изтъкна, че на всяка баба и дядо, които си гледат внучето, може да се плаща по минимална работна заплата по европейски фондове. Той подчерта също, че парите за увеличение на учителските заплати не са обещание, а факт. Средствата за двойното увеличение щели да дойдат от пресечената контрабанда. Борисов засегна и темата за миграционния натиск, като изтъкна, че към момента по нашите граници той е нулев. ГЕРБ ще настоява за спиране на социалните помощи за семействата, които не пращат децата си на училище. Бойко Борисов обясни, че принудата да учиш е инвестиция, която се изплаща. Той подчерта, че думата "принуда" не е лоша, защото за да се квалифицираш, трябва да си грамотен. Борисов предупреди, че с машинното гласуване "може да се случи голяма беля" заради възможни манипулации.  

Националите по карате киокушин заминават за световното първенство в Япония през март

https://www.24chasa.bg/sport/article/6051326

Националите по карате киокушин заминават за световното първенство в Япония през мартНационалният отбор на Българската карате киокушин федерация ще премери сили с едни от най-добрите каратисти в света. Състезателите ни ще участват в първенството за Световната купа на KWF, което ще се състои на 25 и 26 март в Токио. В следващите дни започват и усилените тренировки за състезанието. На 13-и февруари 18 от каратеките ни заминават на

Умря най-обичаният собственик в спорта

https://www.24chasa.bg/sport/article/6051341

Умря най-обичаният
собственик в спортаФеновете обикновено не обичат безкрайно собствениците на отборите си. Това обаче не е вярно за Детройт. Смъртта на Майк Илич покруси запалянковците на хокейния "Ред Уингс" и бейзболния "Тагърс", дори и тези на футболния "Лайънс". 10 години той отбиваше мераците да премести хокейния и бейзболния отбор от фалиралия град.

РБ предлага мярка за спиране на явлението "Професия "на помощи"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/rb-predlaga-miarka-za-spirane-na-iavlenieto-profesiia-na-pomoshti-2002831

Да се ограничат социалните плащания за безработни, ако те не са образовани. Тази мярка предложиха от Реформаторския блок като част от програмата си, с уточнението, че образованието е конституционно задължение.
 
Димитър Делчев от "Движение България на гражданите" посочи, че е недопустимо групи от хора да си стоят у дома и да чакат помощи, без да са направили и минимално усилие да се образоват и да получат квалификация.
 
В 10 населени места у нас над 50% от хората са без препитание


Трябва да спрем явлението професия "на помощи", допълни той. Според данни, цитирани от Делчев, дефицитът при изплащането на пари за безработица е над 120 млн лв, а близо 50% от хората с начално или без образование са безработни.
 

Първа победа за „Велбъжд” в контролите, 2:1 над „Банско”

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/pyrva-pobeda-za-velbyzhd-v-kontrolite-21-nad-bansko-2002833

Кюстендилският „Велбъжд” постигна първа победа в контролните си срещи преди пролетния полусезон, като победи с 2:1 „Банско”. Двубоят се игра в Сандански. И трите гола в мача отбелязаха играчи на „Велбъжд”.
Симеон Димитров изведе кюстендилци напред в резултата с гол в 30- та минута. Атанас Пенков реализира дузпа за 2:0, отсъдена за нарушение срещу Виктор Анастасов.  Радостин Джогански си вкара ефектен автогол в 65- та минута за крайното 2:1. Джогански игра като десен бек.
„Доволен съм от успеха, защото имахме нужда от него, след натрупаните загуби в контролите. Надявам се победата днес да повиши настроението в отбора”, каза за Дарик старши треньорът Юлиян Кръстев.
Това беше последната проверка на „Велбъжд” преди официалния старт на сезона за 2017 година. Първото изпитание ще бъде двубоя с „Беласица”, в среща от турнира за Купата на АФЛ. Мачът ще е на 18 февруари, като има голяма вероятност да се играе на стадион „Осогово”.
 

Герджиков посъветва служителите на ГКПП-Кулата да си измият прозорците

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/gerdzhikov-posyvetva-sluzhitelite-na-gkpp-kulata-da-si-izmiiat-prozorcite-2002828

Служебният премиер Огнян Герджиков посъветва служителите на ГКПП-Кулата да измият прозорците на митническите кабини. Днес министър-председателят, вътрешният министър Пламен Узунов и министърът на транспорта Александър Христов направиха инспекция на работата на ГКПП-Кулата.

Освен чистотата Герджиков нямаше никакви други критики към работата на митническите и гранични служители.
„Има една картина на Вешин „На Шипка всичко е спокойно“. Точно така е и тук – На Кулата всичко е спокойно“, в шеговит тон обобщи впечатленията си служебният премиер.

Той обаче не забеляза 5-километровата опашка от камиони, очакващи да влязат у нас от Гърция. Пред медиите шофьорите се оплакаха, че колоните са ежедневни, а най-тежко е положението в петък и събота, когато чакат с часове, за да преминат границата. Премиерът обаче не се впечатли от 5-километровата опашка с мотив, че тя е от гръцка страна.

На въпрос как ще реагира държавата в случай на внезапна блокада от страна на гръцките фермери, вътрешният министър Пламен Узунов увери, че е в ежедневни контакти с гръцките си колеги. „Не очакваме гръцките власти да допуснат нарушаване на реда и блокиране на границата.  В случай на блокада – имаме готовност във вътрешността на страната да създадем такава организация, че да няма струпване на камиони на пункта“, подчерта Узунов.
 
Министърът не отговори на въпроса дали ще направи рокади в ръководството на Областната дирекция на МВР в Благоевград.

По думите му всеки полицейски директор ще бъде оценяван по три критерия - резултати от служебна дейност, професионални умения и лоялност.

На въпрос каква е оценката му за работата на полицейския директор на Благоевград, министър отговори лаконично : „Като се запозная в детайли с неговата дейност, тогава ще коментирам“.
 

Премахват българско гето в Италия

http://www.moreto.net/novini.php?n=343796

Българското гето край италианския град Фоджа ще бъде премахнато. За това се разпореди кмета на града Франко Ландела. Съдействие за решаване на въпроса е оказал посланикът ни в Рим Марин Райков. Пребиваващите в гетото български роми, които в момента са около 100 души, сред тях и деца, трябва да го напуснат до десет дни.

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи в Багдад (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6051320

Полицията използва сълзотворен газ срещу
протестиращи в Багдад (Снимки)
Иракската полиция използва днес сълзотворен газ срещу антиправителствени демонстранти в Багдад, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.  По информация на телевизия "Скай нюз - Арабия" при безредиците е убит един протестиращ и седем са ранени, съобщи Ройтерс. Демонстрацията беше свикана от влиятелния иракски духовник Муктада Садр,

Маймуняка - излишната мутра във ВИС-2, когато преди 15 г. групировката чисти имидж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050028

Маймуняка - излишната мутра във ВИС-2, когато преди 15 г. групировката чисти имиджВътрешни войни и контрабанда сред версиите за покушението срещу Димитър Димитров. Само той и Стоил Славов от големите босове са ликвидирани с взрив Ти си дяволски чаровник и мечтаният любовник, но характера ти сложен често става невъзможен. Ти си страшно импулсивен, но и често си наивен. И добър, и много щедър, тъжен, но и много ведър.

Жена осинови питбул, а той не може да спре да я прегръща

http://www.cross.bg/keiila-pitbyla-zhivotni-1534382.html

/КРОСС/ Когато Кейла - студентка, доброволец в приют за животни във Филаделфия, вижда питбула Ръс за първи път, тя усеща специална връзка между тях. „Той беше бит, нямаше козина на опашката и ушите. Беше ужасно слаб", разказва 20-годишното момиче. „Седеше си спокойно, взирайки се в мен. Тогава аз си помислих - трябва да го взема веднага", допълва още Кейла. Тя е трябвало да действа бързо, тъй като скоро приютът е планирал да приспи 15 кучета, пише сайтът Bored Panda. „Всяко куче можеше да попадне в тази бройка, особено болните. И Ръс определено беше сред тях", казва Кейла. Още на следващия ден след срещата си с питбула тя подава в приюта документи за осиновяване. „Една вечер седях на дивана и учех, а Ръс търсеше начин да ме прегърне. Приятелката ми направи снимка и я публикува в социалната мрежа. Тя стана много популярна", разказва Кейла. Момичето се надява снимката да вдъхнови повече хора да дават подслон на животни в беда.  

Цветан Цветанов се срещна с бившия президент на Валенсия Алберто Фабра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6051305

Цветан Цветанов се срещна с бившия президент на Валенсия Алберто Фабра
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работна среща с бившия президент на област Валенсия и сенатор в парламента на Испания Алберто Фабра. Срещата се състоя в рамките на Конгреса на Испанската народна партия в Мадрид, в който Цветанов участва. На събитието присъстват също министърът на туризма в правителството на Бойко Борисов и

САЩ и Китай в „опасна среща“ над Южнокитайско море

https://www.actualno.com/america/sasht-i-kitaj-v-opasna-sreshta-nad-ujnokitajsko-more-news_593211.html

Китайски военен самолет стигна до „опасна среща“ с летателни апарати за наблюдение на американския флот над Южнокитайско море. Самолетите се засекли на 300 метра един от друг в близост до плитчините Скарбъроу, за които спорят Китай и Филипините, разказа говорителят на

Пленумът одобри водачите на Нинова, бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй" в списъка

http://offnews.bg/news/n_1/n_646892.html

Пленумът на БСП прие водачите на предизборните листи така, както ги предложи лидерът на партията Корнелия Нинова. Единственият, който е начело в два избирателни района, е Стефан Данаилов - той е пръв във Варна и в софийския 24 МИР. В лидерския 25 район водач е Корнелия Нинова.   При избора на водачите ни на листи заложихме на професионализма обновлението, приемствеността и съчетаването на ярки партийци и авторитетни обществени личности, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова прии представянето на водещите критерии при формиране на структурата на парламентарната група и на водачите. Тя обясни, че водачите са професионалисти в различни области - юристи, финансисти и икономисти, дългогодишни кметове, хора с опит в местната власт и регионалното развитие, експерти по национална сигурност, вътрешен ред и борба с престъпността, външна политика, експерти в образованието, земеделието, културата и медии, специалисти в енергетиката, околната среда, младежка политика и спорт. „Покрити са важните сектори и комисии в парламента, където трябва да се отстояват освен политически и експертни позиции“, коментира председателят на БСП. Корнелия Нинова посочи като друг критерий обновлението, за което БСП е дала заявка - около 40 % са новите лица сред водачите, 60% са опитни парламентаристи, които досега са били в парламента. На трето място тя посочи приемствеността - сред водачите има кадри с дълъг партиен и парламентарен опит и нови, които за пръв път ще бъдат депутати. На четвърто място лидерът на левицата посочи съчетаването на ярки партийни кадри, с авторитет в обществото, които са ляво мислещи, не са членове на БСП, но приемат и споделят платформата, която бе одобрена на конгреса и декларират готовност да работят в парламента за нейното изпълнение. Членовете на НС на БСП приеха предложените от ръководството на партията водачи на листите. Водачи на БСП по региони: Благоевград - Тома Томов, телевизионен журналист, външнополитически наблюдател, продуцент и водещ на програма „Наблюдател“, която създава заедно с Димитър Иванов. Работи като журналист в списание „Младеж“, редактор на новините на БНТ, седмична програма „Панорама“, пътуващ кореспондент, създава и води документално – политическата програма „Светът в действие“, прави репортажи, коментари и филми, последните от които са: „Зло и култура“ – за работата на Ирина Бокова и ЮНЕСКО в Африка и Близкия изток; „Портрети на душата“ - за скулпторите Павел Койчев, Крум Дамянов и поетите Константин Павлов и Любомир Левчев. Томов е бил главен редактор на в. Стандарт. Бургас - Петър Кънев Варна - Стефан Данаилов Велико Търново - Весела Лечева Видин - Филип Попов Враца - Иван Генов Роден на 19.05.1953 г. в община Чирпан. Завършва „Атомни електроцентрали и остановки“ в Московския енергетичен институт и „Организация и управление на бизнеса“ в Свищов. Специализира в Германия. От 1980г. в различни етапи на своето професионално развитие - от най-ниското равнище в АЕЦ „Козлодуй“, той стига до изпълнителен директор на централата. Габрово - Кирил Добрев Добрич - Красимир Янков Кърджали – Александър Симов Кюстендил - Валери Жаблянов Ловеч - Милко Недялков Монтана - Атанас Костадинов Пазарджик -о.з.полк. Славчо Велков – роден във Велинград, завършил е военното училище „Васил Левски“ във Велико Търново, Военната академия „Г.С. Раковски“ в София. Служил е в различни поделения на БА на командни длъжности. През 1983 г. постъпва на работа в Министерство на вътрешните работи, където е работил на различни длъжности до главен секретар на министерството. Той е бил и ръководител на група за противодействие на въздушен тероризъм и осигуряване на полети в Близкия изток, Африка, Азиатско-тихоокеанския регион. Работил е в различни дипломатически мисии на България зад граница- Гвинея, Бейрут, Ливан, Тунис- с дипломатически ранг аташе. Велков е работил и като анализатор към Центъра за близкоизточни изследвания за Иран, Ирак, Саудитска Арабия, Обединени арабски емирства. Преподавател е в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в програми Дипломация и Международни отношения. Той е консултант и преподавател в Военномедицинския отряд за бързо реагиране към Военномедицинска академия, чете лекции в университета Хумболд в Берлин, автор е на над 100 публикации. Член на управителния съвет на Асоциацията на завършилите колежа по отбрана на НАТО в Рим. Велков е бил зам.-председател на Съюза на патриотичните сили и военните от запаса. Ползва руски, френски и арабски език. Перник - Станислав Владимиров Плевен - Васил Антонов Пловдив-град - проф. Иво Христов – завършил е Софийския университет, магистър по право, доктор по социология на правото, специализирал е в Международен институт по право във Вашингтон, завършил е и Московската школа за политически изследвания. Работил е към Съвета на Европа в Стокхолм и Страсбург, консултант на правната парламентарна комисия, преподавател в Пловдивския университет. Пловдив-област - Георги Търновалийски Разград - Денчо Бояджиев Русе - Крум Зарков Силистра - Стоян Мирчев Сливен - Таско Ерменков 23 МИР - София - Жельо Бойчев 24 МИР - София - Стефан Данаилов 25 МИР - София - Корнелия Нинова София-област - Иван Ченчев Смолян - Дора Янкова Стара Загора - Драго Стойнев Търговище - Светла Бъчварова Хасково - Елена Йончева Шумен - Иван Иванов Ямбол - Кристиан Вигенин Според членът на ИБ Крум Зарков повечето от новите лица в листата на БСП са били посрещнати с аплодисменти.  Утре БСП София ще определя на градска конференция листите в столицата. 

Русия погаси дълга на СССР към Македония в размер на 60,6 милиона долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6051299

Русия погаси дълга на СССР към Македония в размер на  60,6 милиона долараРусия погаси задължението на бившия СССР към Македония в размер на 60,6 милиона долара, предаде ТАСС, цитиран от БТА.  Руското министерство на финансите съобщи, че това е частта, която се полага на Македония от дълга на СССР, възникнал в рамките на търговско-икономическото сътрудничество със социалистическа Югославия по време на съветския период.

Учени: Защо първородните деца в семейството са по-умни

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/ucheni-zashto-pyrvorodnite-deca-v-semejstvoto-sa-po-umni-6065255

Явлението обяснява и защо първородните деца в семейството получават по-големи заплати

Правителството на ГЕРБ се справило с бежанците, похвали се Борисов

http://www.cross.bg/borisov-granitzata-bulgariya-1534381.html

/КРОСС/ "В момента има нулев бежански натиск на българската граница. България е единствената държава, получила целево 320 милиона лева за укрепване на границата". Това заяви във Велико Търново председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, предаде "Фокус". „След като минаха изборите изведнъж тази тема изчезна. В момента имаме нулева миграция, нула натиск на границата", посочи Бойко Борисов. Той допълни, че освен това България е единствената държава, която е получила целево 320 милиона лева за укрепване на границата. Борисов допълни, че в програмата на ГЕРБ са заложено увеличаване на охраната по границата, като там ще бъдат разположени жандармерия, гранична полиция и армия, и ще се влиза в България само през официалните КПП-та. „Всички спазваме международните спогодби и конвенции, но само когато дойде на официалния КПП. В момента това, което имаше като проблемни места, вече е отстранено", каза още Бойко Борисов.  

Броят на мигрантите от България към Западна Европа се увеличава

http://www.mediapool.bg/broyat-na-migrantite-ot-bulgaria-kam-zapadna-evropa-se-uvelichava-news260052.html

За сметка на намаления мигрантски натиск от Турция, България все повече генерира нелегален трафик на мигранти към Западна Европа. Това показват статистическите данни на МВР за движението на мигрантските потоци от началото на 2017 г, цитирани от dariknews.bg.  От 1 януари до 9 февруари тази година, при опит да напуснат страната са задържани 666 мигранти. Между 250 и 300 мигранти са успели да напуснат България и да се прехвърлят в държави от Средна и Западна Европа само за първите 10 дни на февруари. Това сочи анализ на данните на МВР за броя на мигрантите, които са настанени в бежанските центрове на Държавна агенция за бежанците, Дирекция “Миграция”, на външни адреси за собствена сметка, както и броя на изведените от страната, заловените при опит да напуснат незаконно страната и новорегистрирани нелегално преминали на наша територия. От началото на годината на българо-сръбската граница са задържани 139 мигранти. За същия период при опит да влязат в страната са задържани 13 лица, толкова са установени и във вътрешността на страната. През изминалата седмица МВР е извело от страната 53 незаконно пребиваващи чужди граждани. Именно заради увеличението на износа на мигранти от България към крайната цел на пътуването им – страни от Централна и Западна Европа, продължава тенденцията за плавно намаляване на настанените в бежанските центрове – 3368 души, в мигрантските центрове от “затворен тип” – 887, а на външни адреси за собствена сметка се намират около 500 бежанци и мигранти.

Бари Айхенгрийн: Слуховете за залеза на еврото са силно преувеличени

http://www.investor.bg/analizi/91/a/bari-aihengriin-sluhovete-za-zaleza-na-evroto-sa-silno-preuvelicheni-233623/

Фактът, че еврото има сериозни проблеми, дава аргументи на националистите във Франция и Италия да защитят позицията си, коментира икономистът

Движението на метрото в отсечката "Васил Левски" - "Младост 1" е възстановено

https://www.24chasa.bg/novini/article/6051294

Движението на метрото в отсечката 
"Васил Левски" - "Младост 1" е възстановеноДвижението на метрото в отсечката "Васил Левски" - "Младост 1" е възстановено и в двете посоки. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на Столичната

Евакуират 70 хил. души в Солун за обезвреждането на бомба от Втората световна война

http://www.cross.bg/bili-mestnite-bila-1534380.html

/КРОСС/ Гръцките власти са започнали евакуирането на около 70 хил. души в град Солун преди провеждането на операция за обезвреждането на бомба от Втората световна война, съобщава "Франс прес". Бомбата, съдържаща близо 250 кг взривни вещества, е била открита при разкопаване за разширяването на бензиностанция през миналата седмица и трябва да бъде обезвредена в неделя. Повече от 300 души с увреждания и пациенти, приковани на легло, са били първите евакуирани, като са били използвани 20 линейки, уточниха от местната градска управа. Пълната евакуация на всички жители в радиус от 1,9 км от бомбата, което засяга три работнически квартала, намиращи се западно от центъра на града, трябва да бъде завършена преди 10 часа сутринта българско време утре. Евакуация е "задължителна", изтъкна шефът по сигурността в региона Апостолос Цицикостас. Операцията е безпрецедентна за Гърция, "където бомба с подобен размер никога не е била откривана в толкова гъсто населен район", добави Цицикостас. Цялата операция ще отнеме до 8 часа, но местните военни са били по-предпазливи. "Ние не знаем какво ще открием", коментирал говорителят на местните военни. Обезвреждането на бомбата и последващото ѝ откарване до военно стрелбище "може да отнеме до два дни", предупредил той. Все още не е известно коя страна във войната е хвърлила бомбата или кога тя е била хвърлена

Български филм е включен в зимната програма на Future Shorts Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=343713

Българският игрален филм „Паркинг" на Ивайло Минов е избран от лондонската платформа за ново късометражно кино - Future Shorts, в селекцията на програма „Зима" заедно с още седем творби от целия свят. Прожекцията ще бъде на 11 февруари, събота от 18:00 в зала Европа, във Фестивален и конгресен център - Варна.

Как кой, той е най-великият десен бек в историята на турския футбол

http://offnews.bg/news/n_1/n_646890.html

Турската футболна фондация обяви президента Реджеп Ердоган за „Най-добър десен бек“, съобщават медиите в южната съседка. Смешната новината е водеща дори и за сериозни издания, но само опозиционния "Джумхуриет" открито иронизира. В него заглавието е "Не признават граници в подмазването към Ердоган". С наближаването на датата на референдума в Турция хвалебствията към президента Ердоган градират до неподозирани висоти. А образът на президента вече медийно се извисява до великите личности в историята на южната съседка. Последният пример в това отношение дойде от Турската футболна фондация, която направи класация „Незабравимите десни бекове на турския футбол“. В нея се споменава и името на Реджеп Ердоган, който никога в живота си не е играл професионален футбол, а снимката му е поместена в цял ръст.

Красимир Петров заменя Васил Иванов като председател на РИК- Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/krasimir-petrov-zamenia-vasil-ivanov-kato-predsedatel-na-rik-kiustendil-2002830

ЦИК назначи за председател на РИК в Десети изборен район – Кюстендилски, Красимир Петров. Той заменя на поста Васил Иванов. В изпълнение на съдебното решение на Върховния административен съд, Централната избирателна комисия е изискала от ПП „ГЕРБ“ да направи предложение за попълване състава на РИК – Кюстендил, с кандидат за председател.
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия, в тридневен срок от обявяването му.
Върховният административен съд отмени решението на ЦИК за определяне състав на РИК- Кюстендил, в частта му, с която за председател на комисията бе назначен Васил  Иванов, и върна преписката на ЦИК за произнасяне при изпълнение на указанията, дадени в решението. Решението на ВАС бе постановено по жалба от коалиция „БСП лява България“, чрез пълномощника й Иван Каракашев. В жалбата се правеха възражения за наличие на несъвместимост, тъй като, според жалбоподателя, Васил Иванов е омбудсман (местен обществен посредник) на община Кюстендил.
Красимир Петров бе председател на РИК, която проведе изборите за президент и вицепрезидент и националния референдум.
 

Десетки китове заседнаха на новозеландски плаж (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/desetki-kitove-zasednaha-na-novozelandski-plazh-snimki-2002829

Ново стадо от около 240 кита заседна на плаж в Нова Зеландия, съобщиха световните информационни агенции.

Според местните власти са загинали 250-300 животни. Опитите да бъдат върнати обратно в морето останалите около 90 кита първоначално били успешни, но 20 от тях отново излезли на брега и били евтаназирани.

Разкриха причината стотици китове да изплуват на новозеландския бряг


Става въпрос за едно от най-масовите излизания на морски бозайници на новозеландския бряг, откакто там се извършват наблюдения - през 1918 г. излезли около 1000 кита, а през 1985 г. - около 450.

Герджиков инспектира ГКПП-Кулата, не хареса мръсните прозорци на митническите кабини

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/gerdzhikov-inspektira-gkpp-kulata-ne-haresa-mrysnite-prozorci-na-mitnicheskite-kabini-2002828

Служебният премиер Огнян Герджиков посъветва служителите на ГКПП-Кулата да измият прозорците на митническите кабини. Днес министър-председателят, вътрешният министър Пламен Узунов и министърът на транспорта Александър Христов направиха инспекция на работата на ГКПП-Кулата.

Освен чистотата Герджиков нямаше никакви други критики към работата на митническите и гранични служители.
„Има една картина на Вешин „На Шипка всичко е спокойно“. Точно така е и тук – На Кулата всичко е спокойно“, в шеговит тон обобщи впечатленията си служебният премиер.

Той обаче не забеляза 5-километровата опашка от камиони, очакващи да влязат у нас от Гърция. Пред медиите шофьорите се оплакаха, че колоните са ежедневни, а най-тежко е положението в петък и събота, когато чакат с часове, за да преминат границата. Премиерът обаче не се впечатли от 5-километровата опашка с мотив, че тя е от гръцка страна.

 

БСП утвърди водачите на листи за изборите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bsp-utvyrdi-vodachite-na-listi-za-izborite-2002826

Националният съвет на БСП утвърди водачите на листи на "БСП за България" за парламентарните избори и местата на гражданската квота и на коалиционните партньори в тях, съобщиха участници в заседанието.

Водачите са утвърдени така, както бяха предложени по-рано от Изпълнителното бюро на партията.
 
По думите на лидера на БСП Корнелия Нинова около 40 процента са новите лица начело на листите. Сред тях са журналистите Елена Йончева и Тома Томов, проф.Иво Христов и експертът по контратероризъм Славчо Велков.

БСП залага на 40% нови лица и 60% опитни парламентаристи в листите


Изпълняваме това, което обещахме на българските граждани, а именно нови лица, нови идеи, нов стил на политика, коментира пред журналисти Крум Зарков - член на Изпълнителното бюро и водач на листата в Русе. По думите му повечето от водачите, които са били изненадващи, са били посрещнати с аплодисменти от Националния съвет на БСП.

Президентът Радев освободи Елена Йончева


Тома Томов, Елена Йончева, проф. Иво Христов и Славчо Велков са хора изключително добре приемани и разпознавани в левите среди с техния автентичен език, който няма нищо общо с клишираните схеми на другите политици, коментира журналистът Александър Симов, член на ръководството на БСП, който ще води листата в Кърджали.

Целта на "БСП за България" е да бъде първа политическа сила на изборите

Той призна, че темата за отпадането от листите на хора с 12 години парламентарен опит е един от въпросите, по които има спор в партията. Според него е добре да се опита тази идея. Корнелия Нинова получи правото да предложи своя визия за БСП, тепърва ще видим дали тя ще сработи, коментира Симов. По реакциите, които получавам, мисля, че доволните от това решение са повече отколкото недоволните, добави той.
  Очаква се другата седмица листите на "БСП за България" да бъдат окончателно попълнени.
 
Водачи на БСП по региони:
 
Благоевград - Тома Томов
Бургас - Петър Кънев
Варна - Стефан Данаилов
Велико Търново - Весела Лечева
Видин - Филип Попов
Враца - Иван Генов
Габрово - Кирил Добрев
Добрич - Красимир Янков
Кърджали – Александър Симов
Кюстендил - Валери Жаблянов
Ловеч - Милко Недялков
Монтана - Атанас Костадинов
Пазарджик -о.з.полк. Славчо Велков
Перник - Станислав Владимиров
Плевен - Васил Антонов
Пловдив-град - проф. Иво Христов
Пловдив-област - Георги Търновалийски
Разград - Денчо Бояджиев
Русе - Крум Зарков
Силистра - Стоян Мирчев
Сливен - Таско Ерменков
23 МИР - София - Жельо Бойчев
24 МИР - София - Стефан Данаилов
25 МИР - София - Корнелия Нинова
София-област - Иван Ченчев
Смолян - Дора Янкова
Стара Загора - Драгомир Стойнев
Търговище - Светла Бъчварова
Хасково - Елена Йончева
Шумен - Иван Иванов
Ямбол - Кристиан Вигенин

Радослав Янков отбеляза година до олимпиадата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6051303

Радослав Янков отбеляза
година до олимпиадатаРадослав Янков присъства на церемонията, на която бе отбелязана една година до олимпиадата в Пьончан. Най-добрият ни сноубордист е в Корея за старт от световната купа, който се провежна на трасето на игрите догодина. Стартът на чепелареца е в 7 часа сутринта българско време в Корея. Той изтегли №9 на жребия преди състезанието.

Премиерът на Испания: Уверен съм, че след изборите Борисов ще продължи да бъде сред европейските лидери

https://www.24chasa.bg/novini/article/6051286

Премиерът на Испания: Уверен съм, че след изборите Борисов ще продължи да бъде сред европейските лидери
Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов участва в Конгреса на Испанската народна партия, който се провежда в Мадрид, Испания. Цветанов се срещна с премиера на Испания Мариано Рахой и му предаде специални поздрави от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Рахой също изпрати сърдечни пожелания на Бойко Борисов и заяви, че е уверен,

Генералният секретар на ООН призова за повече щедрост към бежанците

http://www.mediapool.bg/generalniyat-sekretar-na-oon-prizova-za-poveche-shtedrost-kam-bezhantsite-news260051.html

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова държавите по света "да проявят същата щедрост" като Турция в защитата на бежанците и заяви, че твърде много граници се затварят и много нации "бягат от отговорност", предаде Асошиейтед прес. Гутериш, който е ръководил агенцията на ООН за бежанците, заяви това в Истанбул, където се срещна с турския премиер Бинали Йълдъръм. Турция е приела 3 милиона бежанци. Гутериш изрази надежда, че преговорите за обединение на Кипър ще доведат до пробив в близко бъдеще. Той добави, че всяко решение за острова трябва да удовлетворява исканията за сигурността и на кипърските турци, и на киперските гърци. Генералният секретар на ООН заяви, че проявява разбиране към нуждите на Турция от сигурност след неуспешния опит за преврат през юли, но я прикани да спазва върховенството на закона и човешките права.

Пуснаха метрото, след като жена се хвърли пред него

http://offnews.bg/news/n_1/n_646891.html

Възстановено е движението на метрото през метростанция „Жолио Кюри“, съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на Столична община. Движението на влаковете на метрото от спирка "Младост 1" до Национален стадион "Васил Левски" бе спряно за близо  два часа, след като 46-годишна жена се хвърли пред влака и загина.  За инцидента четете тук . 

Неохранемите плажове засега са 97

http://www.mediapool.bg/neohranemite-plazhove-zasega-sa-97-news260050.html

Неохраняемите плажове са 97 и до 31 март ще стане известно кои ще останат такива и на кои ще бъде сложена охрана. Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова в пред  Дарик радио. По думите ѝ идеята е да се облекчи тежестта на държавата и да се осигурят добре почистени и добре поддържани плажове, които да се пазят от контролни групи. "Моите очаквания са да направим и изключително добър летен сезон. Очакваме около 9 млн. туристи", посочи Балтова. Тя заяви, че с работата си в служебния кабинет иска да убеди всички, че туризмът трябва да се превърне в национална кауза, тъй като има най-голям принос в брутния вътрешен продукт", заяви още министърът. Тя отчита значителен ръст на чуждестранните туристи в зимните курорти у нас. През месец декември увеличението е 19% в основните курорти Боровец и Банско. 58% е ръстът на полските посетители, 46% повече германци са дошли в България, туристите от Великобритания са повече с 33 на сто, ръстът от гърци е 27%, а от турци 15 на сто.

Гейминг индустрията ще продължи да расте с бързи темпове

http://www.investor.bg/web/456/a/geiming-industriiata-shte-prodylji-da-raste-s-byrzi-tempove-233835/

Новите предприемачи трябва да излидат на пазара бързо, дори да нямат перфектен продукт, според основателя на Imperia Online

Значителен ръст на чуждестранните туристи в зимните ни курорти

http://www.cross.bg/kyrorti-tyristi-baltova-1534379.html

/КРОСС/ Значителен ръст на чуждестранните туристи се регистрира в зимните ни курорти, съобщи министърът на туризма Стела Балтова. През месец декември увеличението е 19% в основните курорти Боровец и Банско. 58% е ръстът на полските посетители, 46% повече германци практикували зимен туризъм в България, туристите от Великобритания са повече с 33 на сто, ръстът от гърци е 27%, а от турци 15 на сто, съобщи Дарик. "Моите очаквания са да направим и изключително добър летен сезон. Очакваме около 9 млн. туристи", посочи Балтова. Тя заяви, че с работата си в служебния кабинет иска да убеди всички, че туризмът трябва да се превърне в национална кауза, тъй като има най-голям принос в БВП. "Част от приоритетите ми е осигуряването на качествена услуга и обслужване, както на ниво администрация така и в бизнеса", каза министърът. Стела Балтова коментира и световните тенденции за ръста на краткосрочните пътувания. "Ние трябва да имаме готовност да посрещнем един такъв турист по най-добрия начин, тъй като той ще остане в България за по-кратко време. Да го насърчим отново да се върне. Такива посетители се интересуват от друг вид туризъм. Не е задължително да идват за ваканция на морето или на ски. Искат да видят културно-исторически забележителности, опера, балет. Това е коренно различно от това, което предлагаме", поясни тя.  

Сани Жекова на финал в Германия, остана четвърта

https://www.24chasa.bg/sport/article/6051290

Сани Жекова на финал в
Германия, остана четвъртаАлександра Жекова стигна до финала на старта от световната купа по сноуборд във Фелдберг (Германия). Тя остана четвърта след Микаела Мойоли (Италия), победителката от Банско Бел Брокхофт (Австралия) и Мериета Один (Канада). Жекова спечели 1/2-финала си пред Мойоли и така елиминира легендата Линдзи Джакобелис (САЩ).

Хванаха мъж с подпечатани и непопълнени контролни талони за управление на МПС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6051280

Хванаха мъж с подпечатани и непопълнени контролни талони за управление на МПСПри специализирана операция служители на пловдивския отдел на "Криминална полиция" са задържали 34-годишен мъж, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Пловдив. При претърсване на лекия автомобил, управляван от задържания, и жилището му в район "Тракия", криминалистите открили подпечатани и непопълнени два контролни талона за управление на МПС и

Жекова падна, размина се с подиум

http://offnews.bg/news/n_1/n_646888.html

Най-добрата ни сноубордистка Александра Жекова се прости с подиум в старта за Световната купа във Фелдберг, Германия. Сани стигна до финала в сноуборд кроса, но падна още на първия скок и остана четвърта. След финала българката подаде апелация, че е била бутната от канадката Мериета Одине, но тя не беше уважена. Победата спечели италианката Микаела Мейоли. Междувременно най-добрият ни сноубордист Радослав Янков демонстрира отлично настроение преди старта за Световната купа в Корея утре. Талантът от Чепеларе, който през миналата седмица записа победа и второ място на старта от Световната купа в Банско, публикува снимка в профила си във Фейсбук с треньора си Георги Атанасов и информира почитателите си, че ще стартира под №9.

Павлов: Азербейджан е ключов фактор за Южния газов коридор

http://www.moreto.net/novini.php?n=343793

В ексклузивно интервю за азербейджанската информационна агенция "Тренд" новоназначеният енергиен министър на България Николай Павлов заяви, че "Южният газов коридор" (ЮГР) е със стратегическо значение за целия регион на Югоизточна Европа и изтъкна ключовата роля на Азербейджан в него.

Руски самолети отново преминаха през Иран за операция в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_646887.html

Иран е разрешил на руски военни самолети да използват въздушното му пространство за провеждане на операция в Сирия. През август Техеран разреши за първи път на руски самолети да преминават над страната за нанасяне на въздушни удари в съседна Сирия. „Използването на въздушното пространство на Иран (от руснаците) продължава, защото имаме плътно стратегическо сътрудничество с Русия“, подчерта пред местни медии секретарят на Висшия съвет за национална сигурност на Иран Али Шамхани, цитиран от Ройтерс.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване