Колкина дупка е първата наша пещера, преминала границата от 400 метра дълбочина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050772

Колкина дупка е първата наша пещера, преминала границата от 400 метра дълбочинаПропастната пещера Колкина дупка е новата най-дълбока пещера в България с изследвани до момента 408.5 метра денивелация. Това е първата пещера в страната, преминала границата от 400 метра дълбочина, съобщи в интервю за БТА Цветан Костурков, председател Пещерен клуб /ПК/ "Под Ръбъ" Тя е проучвана в продължение на 10 години от клуба,

Николай - митрополитът воин

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6050272

Николай - митрополитът воин10 години засяга най-злободневните теми, а хората го записват с телефоните си 17 февруари 2007 г. Централният площад на Пловдив е изпълнен с невиждано множество хора. Пременени свещеници с хоругви и икони очакват своя млад архиерей. На първа линия са тогавашният кмет Иван Чомаков и областният управител Тодор Петков.

Тръмп подготвя нов указ срещу бежанците

http://offnews.bg/news/n_1/n_646858.html

Доналд Тръмп заяви, че подготвя "чисто нов" указ, свързан с имиграцията, който ще въведе допълнителни мерки за сигурност и още по-затегнати проверки. Идеята Тръмп е споделил по време на среща с журналисти на борда на "Еър Форс 1", предава БТА, цитирайки ТАСС. Втори съд отряза указа на Тръмп, който забраняваше на територията на Америка да влизат мюсюлмани от 7 страни. Тръмп обаче изрази увереност, че неговата администрация ще спечели делото. „Ние ще гарантираме сигурността на нашата страна. Ще направим всичко необходимо, за да бъде опазена сигурността на нашата държава“, категоричен беше американският президент. Той уточни, че ще направи нещо, което ще предостави „допълнителна сигурност“ за САЩ и ще бъде обявено „по някое време следващата седмица“.

Днес ще е облачно, максималните температури ще са от минус 4°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6050764

Днес ще е облачно, максималните температури ще са от минус 4°Днес над по-голямата част от страната ще е предимно облачно, но само на изолирани места, главно в Северна и Източна България, ще превалява слаб сняг. Над югозападните райони и западната част на Горнотракийската низина облачността ще е разкъсана, намаляваща до незначителна. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток.

11 февруари в историята

http://www.cross.bg/diplomaticheski-kusa-otnosheniya-1534334.html

/КРОСС/ 660 г. пр.н.е. - Първият японски император се възкача на престола - денят се определя като начало на японската държава и се чества като национален празник.1211 г. - Цар Борил свиква в Търново църковен събор срещу богомилите.1809 г. - Американецът Робърт Фултън патентова парахода.1826 г. - Основан е Лондонският университетски колеж.1869 г. - В Канада се състои последната за тази страна публична екзекуция.1919 г. - В Германия е проведен избор на първия райхспрезидент (Фридрих Еберт).1922 г. - Канадецът Фредерик Грант Бантинг обявява откриването на инсулина1929 г. - Италия и Ватиканът подписват Латеранските споразумения, съгласно които Папската държава става независима.1943 г. - Втората световна война: Генерал Дуайт Айзенхауър е определен за командващ на обединените антихитлеристки сили на Западния фронт.1953 г. - Съветският съюз къса дипломатически отношения с Израел.1964 г. - Република Китай (т.е. Тайван) къса дипломатически отношения с Франция.1975 г. - Маргарет Тачър става първата жена, избрана за лидер на Консервативната партия на Великобритания.1978 г. - В Китай е отменена забраната за творбите на Аристотел, Шекспир и Дикенс.1979 г. - В Иран побеждава Ислямската революция, ръководена от аятоллах Хомейни.1990 г. - Южноафриканският активист против системата на апартейд Нелсън Мандела е освободен от затвора „Виктор Ферстер" в Република Южна Африка, след като е държан като политически затворник там 27 години.

11 км тапа на ГКПП "Русе – Дунав мост "

https://www.24chasa.bg/region/article/6050760

11 км тапа на ГКПП "Русе – Дунав мост "

На българо-румънската граница на ГКПП "Русе – Дунав мост" трафикът е интензивен на вход, има 11 км колона от товарни автомобили. Това съобщиха от пресцентъра на ГД "Гранична полиция". Информацията е към 06:00 ч. На българо-сръбската граница трафикът e нормален при зимни условия. На останалите гранични пунктове трафикът e нормален при зимни условия.

Жертви и стотици ранени след земетресение във Филипините

https://vesti.bg/sviat/azia/zhertvi-i-stotici-raneni-sled-zemetresenie-vyv-filipinite-6065329

Загинали са четирима души в Суригао, който е с население 140 хил. души. Ранени са над 120 души

Том и Джери стават на 77 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=343746

Преди 77 години котката Том и мишката Джери правят телевизионния си дебют, пише британският „Експрес”. Ето и няколко любопитни факта за любимите ни герои. При първата си поява, рисуваните персонажи се наричат Джаспър и Джинкс. Имената Том и Джери са предложени от аниматора Джон Кар, който печели вътрешен конкурс сред служителите на студио „Метро Голдуин Майър", което продуцира поредицата.

Вижте как се променя движението заради мача на стадион „Васил Левски” днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050758

Вижте как се променя движението заради мача на стадион „Васил Левски” днесВъвежда се временна организация на движението за провеждане на футболна среща на Национален стадион „Васил Левски” на 12 февруари. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието, както следва: - От 16.

Всяко добро дело ...

http://www.cross.bg/vsyako-dobro-delo-1534340.html

/КРОСС/ Александър Дюма - син"Всяко добро дело носи отплата само по себе си."

Броят на мигрантите от България към Западна Европа се увеличава

//dariknews.bg/novini/sviat/broiat-na-migrantite-ot-bylgariia-kym-zapadna-evropa-se-uvelichava-2002776

За сметка на намаления мигрантски натиск от Турция, България все повече генерира нелегален трафик на мигранти към Западна Европа. Това показват статистическите данни на МВР за движението на мигрантските потоци от началото на 2017 г. От 1 януари до 9 февруари тази година, при опит да напуснат страната са задържани 666 мигранти.

В Сърбия задържаха 12 трафиканти, прехвърляли мигранти от българската граница


Между 250 и 300 мигранти са успели да напуснат България и да се прехвърлят в държави от Средна и Западна Европа само за първите 10 дни на февруари. Това сочи анализ на данните на МВР за броя на мигрантите, които са настанени в бежанските центрове на Държавна агенция за бежанците, Дирекция “Миграция”, на външни адреси за собствена сметка, както и броя на изведените от страната, заловените при опит да напуснат незаконно страната и новорегистрирани нелегално преминали на наша територия.

Австрийците искат затягане на мерките по Балканския маршрут за миграция


От началото на годината на българо-сръбската граница са задържани 139 мигранти. За същия период при опит да влязат в страната са задържани 13 лица, толкова са установени и във вътрешността на страната. През изминалата седмица МВР е извело от страната 53 незаконно пребиваващи чужди граждани. Именно заради увеличението на износа на мигранти от България към крайната цел на пътуването им – страни от Централна и Западна Европа, продължава тенденцията за плавно намаляване на настанените в бежанските центрове – 3368 души, в мигрантските центрове от “затворен тип” – 887, а на външни адреси за собствена сметка се намират около 500 бежанци и мигранти.

Широка лъка като пример

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/02/11/2915762_shiroka_luka_kato_primer/?ref=rss


Имаше доста случаи на села, отказващи да приютяват бежанци, но този е най-грозният. Все пак тук не става дума за тълпи или за млади брадати мъже. Тук става дума за две момчета, които са родени в Афганистан и са лишени от родителски грижи. И за това как цяло едно село се вдига срещу тях. При това – изключително категорично. И момчетата бяха преместени на друго място. Нямаше как

При такъв случай обществото автоматично се разделя на две части

По-голямата част възприема...

Облачно, сняг на морето

http://offnews.bg/news/n_1/n_646856.html

Времето днес ще е облачно. А в Северна и Източна България ще превалява слаб сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са от минус 4° в североизточните райони до плюс 13° в югозападните.  Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца - ще остане без съществена промяна. Над Черноморието ще преодбладава облачно време и на отделни места ще има превалявания, предимно от сняг. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максималните температури ще са 1-3°. Вълнението на морето ще е около 4 бала. Облачността над планините ще е разкъсана, на отделни места там ще превалява слаб сняг. В Стара планина ще има значителна облачност Ще духа умерен до силен вятър от изток-югоизток, по билата от север. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 1°, на 2000 метра - около минус 4°. Прогнозата е на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Св. свещеномъченик Власий, епископ Севастийски

http://www.cross.bg/vlasiii-ypravitelya-ypravitelyat-1534338.html

/КРОСС/ Житие на свети свещеномъченик Власий Свети Власий бил епископ в Кападокийския град Севастия. Когато при Диоклетиан избухнало жестоко гонение против християните, епископът увещавал към търпение страдащите, посещавал затворените в тъмница и ги утешавал с думи на любов и вяра. Във време на туй гонение мнозина от севастийските християни претърпели мъчения; мнозина избягали по пустини и гори, като очеквали там прекратяването на бедствието. Тогава и Власий, като видял, че в градовете почти не останали християни, заминал и се поселил в една пещера на планината Аргеос. Там прекарвал дните в молитва, труд и строго въздържание. Само пустинните диви зверове споделяли самотата на праведника; те се приближавали до него, спирали при входа на пещерата, когато той стоял на молитва; и Власий, като излизал, милвал ги, турял върху тях ръцете си и дори лекувал техните болести и рани. В тая отдалечена пещера се е криел Власий не само във време на Диоклетиановото гонение, но и в началото на Ликиниевото. В царуването на Ликиний войниците, пратени от областния управител да ловят в пустинята диви зверове, които били нужни за арените при измъчването на християните, дошли веднъж до планината Аргеос. В пещерата, където живеел св. Власий, те видели множество зверове, и като дошли по-близо, намерили и стареца, който стоял на молитва. Без да кажат на светеца нито дума, те се върнали при управителя и му съобщили за онова, що видели

Италианското правителство създаде специализирани съдилища за мигранти

https://www.actualno.com/europe/italianskoto-pravitelstvo-syzdade-specializirani-sydilishta-za-migranti-news_593163.html

Италианското правителство създаде 14 апелативни съдилища, които ще гледат по бързата процедура жалби срещу депортиране при получен отказ на убежище. Това е поредна стъпка на властите за прилагане на по-твърд подход към мигрантите за ограничаване на потока от търсещи убежи

На 11 февруари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6050163

На 11 февруари рожден ден имат Проф. д-р Стоян Денчев, ректор на УниБИТ Миряна Башева, поетеса и журналистка Муса Палев, бивш депутат Стефан Тафров, дипломат и политик Радослав Янкулов, журналист, бивш генерален директор на

Как могат да ни разпознаят по сайтовете, които посещаваме

https://vesti.bg/tehnologii/kak-mogat-da-ni-razpoznaiat-po-sajtovete-koito-poseshtavame-6065193

Списъкът с посетени линкове е достатъчен човек да бъде идентифициран с реалната си самоличност

Григор Димитров ще преследва днес втория си финал за 2017 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/11/2916080_grigor_dimitrov_shte_presledva_dnes_vtoriia_si_final/?ref=rss


Григор Димитров се изправя срещу непознат съперник в опит да се класира за втория си финал през 2017 г. и общо 11-и в кариерата си.

Българският тенисист срещна грузинеца Николоз Басилашвили в полуфиналите на турнира от категория "АТП 250" в София.

Другият финалист ще бъде определен от двубоя между поставения под №2 Давид Гофен и шампионът от първото издание на турнира Роберто Баутиста Агут.

Първи на корта ще излязат белгиецът и испанецът, който има две победи в...

Ламбо води две червени листи за вота, Елена Йончева и Тома Томов също водачи

http://offnews.bg/news/n_1/n_646855.html

Пленумът на БСП ще утвърждава днес водачите на листи за предсрочния вот на 26 март. Изпълнителното бюро на партията определи лидерати късно снощи. Сред тях са журналистите Елена Йончева, която напусна поста си при президента Румен Радев и международникът Тома Томов.  Народният и партиен любимец Стефан Данаилов ще води листата във Варна. Според неофициална информация водачите на листи са:  Благоевград - Тома Томов, Бургас - Петър Кънев, Варна - Стефан Данаилов, Велико Търново - Весела Лечева, Видин - Филип Попов, Враца - Иван Иванов, Габрово - кирил Добрев, Добрич - Красимир Янков, Кърджали - Бриго Аспарухов, Кюстендил - Валери Жаблянов, Ловеч - Милко Недялков, Монтана - Атанас Костадинов, Пазарджик - Славчо Велков, Перник - Станислав Владимиров, Плевен - Васил Антонов, Пловдив град - проф. Иво Христов, Пловдив област - Георги Търновалийски, Разград - Денчо Бояджиев, Русе - Крум Зарков, Силистра - Стоян Мирчев, Сливен - таско Арменков, Смолян - Дора Янкова.  В трите софийски МИР начело са в лидерския 25-ти Корнелия Нинова, в 24 - Стефан Данаилов, в 23 - Жельо Бойчев. В София област води Иван Ченчев, в Стара Загора - Драгомир Стойнев, в Трговище - Светла Бъчварова, Хасково - Елена Йончева, Шумен - Иван Иванов, Ямбол- Кристиян Вигенин. 

Преглед на печата - 11 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=343703

Отпадането на пръстовия идентификатор в болниците е сред водещите теми на съботните вестници. "Икономическият ефект от въвеждането на пръстовия отпечатък в болниците е нулев и методът създава проблеми. Това са признали от Националната здравноосигурителна каса преди специалната среща за обсъждането на новата регистрационна система в Министерството на здравеопазването, съобщи "Дарик".

Сливен е домакин на национално състезание по борба

//dariknews.bg/regioni/sliven/sliven-e-domakin-na-nacionalno-systezanie-po-borba-2002774

Сливен е домакин  на национално състезание по борба в събота, 11 февруари. Проявата ще се състои в спортна зала "Васил Левски" и ще започне в 10 часа. Участие ще вземат осем отбора по 11 състезатели, съобщи Силвия Никова, гл. експерт в дирекция "Социални дейности, здравеопазване и спорт" в Община Сливен. 
"Условията, които предлагаме в Сливен, са много добри. Градът ни е известен с добрите си борци и с големи традиции в този спорт. Със сигурност ще се получи интересно състезание", коментира Никова.  
Събитието се организира Българската федерация по борба и АСК "Борба", със съдействието на Община Сливен.  

Най-странните женски имена в България (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-strannite-zhenski-imena-v-bylgariia-video-2002696

Името е първото представяне и първото впечатление за човека. Затова то е толкова важно. Така, ако се представиш с името Слива или Сланинка, може да последват неудобни въпроси.

Тутунджиика
Любовта къв тютюна е оказала огромно влияние при избора на това име.

Телефонка
Технологиите винаги са оказвали влияние на човечеството. Явно оказват влияние и при избора на имена.

Кои са най-нелепите имена в България?


Кирка
Трудът краси човека, а кирката е един от основните инструменти. Хубаво е човек да уважава инструментите си, но чак да кръстиш детето си на инструмент.

Лопатка
Определено можем да заявим, че трудът е повлиял при избора на имена. Колокто и странно да е името Лопатка, с него са кръстени цели 6 българки.

Слива
Да се кръщава на растения и дървета е стар български обичай, но изключително рядко се използва именно това вкусно плодно дърво. С това име са кръстени 4 жени.

Сланинка
Колкото и да е странно, това име съществува. При проучване се оказва, че има над 20 жени, кръстени с името Сланинка през XIX век.

Модата в българските имена: Ще се роди ли скоро Издислав?


Черноземка
Името е давано на деца, след чието раждане майката е починала. Името е старо и не трябва да забравяме, че в по-стари времена раждането е било изключително опасно.

Крушка
Името се появява за кратко след като електрическите крушки навлизат в България. Над 100 деца са получили това име в началото на века.

Пръвка
Хората винаги са искали да са победители.

Кои са най-предпочитаните имена за новородените българчета?


Пчеличка
От днешна гледна точка това е най-странното име. Въпреки че има модерно звучене, има само две жене, които носят това име.

Състезание по търкаляне на бурета правят в Сухиндол

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/systezanie-po-tyrkaliane-na-bureta-praviat-v-suhindol-2002686

Състезание по търкаляне на бурета ще има днес  на централния площад в Сухиндол. Мераклиите ще търкалят 225 -литрово празно буре, тип “Барик“, а  за  победител ще бъде обявен най-бързо преминалият състезателното трасе.

30  - литрово професионално дъбово буре, пълно с червено вино ще получи първенецът в атрактивната надпревара. Вторият по време ще бъде награден с бутилка вино, баница и суджук, а третият отличен  ще грабне бутилка вино. Всички участници ще получат и  грамота за участие.

Състезанието по търкаляне на бурета е част от програмата на община Сухиндол, посветена на Трифон Зарезан. В проявите е включена и изложба на учениците от СУ “Св. Климент Охридски” под надслов “In vino veritas - за истинското вино и истината в него”. Експозицията е подредена в Народно читалище “Трезвеност 1870“ .

На 14 февруари в храм “Св.св.Петър и Павел” ще има  празнична Света литургия за благоденствието на община Сухиндол. Празникът ще продължи в местността “Димчански завой”, където ще бъдат зарязани лозята. Празникът в Сухиндол ще завърши с хора на Централния площад в града.
 

Огнян Герджиков: Президентът е подложен на натиск за кадруване

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ognian-gerdzhikov-prezidentyt-e-podlozhen-na-natisk-za-kadruvane-2002775

"Върху президента Румен Радев се оказва натиск от различни посоки по кадрови въпроси или Господ знае още какви”, каза служебният премиер Огнян Герджиков пред бТВ. На въпрос дали политици са дръзвали да му дават наставления, служебният премиер отговори: „Доколкото знам на президента са се опитвали”.

Без да конкретизира партия, Герджиков каза още: „Той е споделял, че е имал натиск от различни посоки. По кадрови въпроси или Господ знае още какви. Така или иначе, то е разбираемо донякъде. При мен, слава Богу, такива натиски не са оказвани, защото е известно, че това е правителство, назначавано от него. Аз министрите не съм си ги избирал и назначавал, това са негови номинации, той ги е избрал. От първия до последния. От мен до последния”, заяви Герджиков.

Правителството освободи половината областни управители и назначи нови


Запитан защо служебното правителство смени половината областни управители, той обясни: „Защото не трябваше да сменяме всички”. По негови думи въпросните губернатори са се разделили с постовете си след проучвания по няколко линии и констатирани по-големи или по-малки нарушения. "Те са свързани с толериране на съответната партия, която ги е излъчила, с включване в схемата за печелене на избори. Има сигнали за опити за толериране на ГЕРБ", уточни премиерът. „В такива случаи трябва да се сложи край на такива, които смятат, че тази власт им е дадена, за да помагат на партията, която ги е излъчила”, каза Герджиков и уточни, че не е настроен реваншистки към управлението на ГЕРБ.

ГЕРБ: Червена метла прави чистката на областни управители, държи я НДСВ


„Нашето правителство ходи по тънка опъната тел. От едната страна са огньове, от друга страна са шишове. Накъде ще паднем, няма никакво значение. Ние сме обречени, ако не спазим този неутралитет, който се иска от нас, за да се стигне до непредрешени честни избори след месец и половина“, заяви премиерът.

Проф. Герджиков категорично се противопостави на правенето на бизнес на гърба на хората и най-вече на тяхното здраве. „При нас здравеопазването е бизнес. Вън търговците от храма”, каза той.
Пазарна икономика не в здравеопазване и не в образование. Това е пагубно за държавата. Жалко, че служебното правителство е само за два месеца и няма да може да вземе решителни мерки в тази посока, добави Герджиков. По думите му вземането на пръстов отпечатък е обидно за хората заради асоциацията с престъпник.

Все по-сигурно: Пръстовият отпечатък ще отпадне


Проблемът с машинното гласуване се оказа сериозен, приза Герджиков. „Има една приказка – dura lex sed lex – лош закон, но закон. Народното събрание прие закона за машинното гласуване. Централната избирателна комисия (ЦИК) имаше нагласата, че това може да не се приложи в едни извънредни парламентарни избори, каквито са сегашните. И затова тя изглежда проспа около два месеца, вместо да тръгне още в началото да обявява обществени поръчки“, каза служебният премиер. Проблем ще е, ако никой не кандидатства за обществената поръчка за доставка на машините, призна той.

Колко ще ни струва машинното гласуване на изборите?


Запитан дали служебното правителство ще излъчи новият еврокомисар или това е задача на редовното правителство, проф. Герджиков определи въпроса като неудобен. „Надявам се да убедя президента Радев, България трябва да излъчи еврокомисар възможно най-скоро. Еврокомисарят трябва да бъде изявена експертна личност, силно позната в Брюксел, без партийна обвързаност, експерт, качествен”.
Имам сбор от имена, каза още Герджиков, но отказа да ги назове, тъй като е много рано. "Абстрактно погледнато Гергана Паси е добър вариант, но тя не иска. Меглена Кунева - сама по себе си е добър вариант, но не казвам, че тя ще бъде”, коментира само Герджиков.
 

Радарите за превишена скорост днес - 11 февруари, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=343699

Служители на пътната полиция ще следят днес - 11 февруари, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Път I-9 - резиденция "Евксиноград" 08:10ч.-08:50ч.

“Дуисбург” задържа Груев с нов договор до 2019 г.

https://www.24chasa.bg/sport/article/6049834

“Дуисбург” задържа Груев с нов договор до 2019 г.След добрия сезон до момента от “Дуисбург” резонно подписаха нов договор с българския треньор Илия Груев. Лидерът в III лига на Германия задържа 47-годишния специалист с договор до лятото на 2019-а. Груев пое “Дуисбург”, в който изкара 4 г. като футболист, на 3 ноември 2015 г., когато “зебрите” бяха на дъното на Втора бундеслига.

Най-важното от Варна във вчерашния 10 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=343710

Независими кандидати атакуват парламента от Варна Двама кандидати за независими депутати ще се опитат да влязат в следващия парламент от Варна. Няколко дни преди изтичане на крайния срок за регистрация документи в Районната избирателна комисия са подали инициативните комитети на Красимир Иванчев Жейнов и Росица Пенчева Йорданова.

Деница Златева: Председателството на ЕС ще е успешно с по-добър синхрон между институциите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6050233

Деница Златева: Председателството на ЕС  ще е успешно с  по-добър синхрон между институциитеНяма да допуснем компромиси с обезпечаването на сигурността, ако е нужно, ще актуализираме и бюджета, казва вицепремиерката за европредседателството - Г-жо Златева, какво показа проверката по подготовката на председателството на ЕС? - Основният извод е, че има нужда да засилим координацията между институциите,

Прогноза за времето - 11 февруари (събота)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-11-fevruari-sybota-news_593158.html

Днес над по-голямата част от страната ще е предимно облачно. На места в Северна и Източна България ще има слаби превалявания от сняг. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Боряна Маркова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Бълга

Отговорът на Цветана Герджикова, на която министър Денков поиска оставката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6050747

Отговорът на Цветана Герджикова, на която министър Денков поиска оставкатаЗаявление на Цветана Герджикова - Главен директор на Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ в МОН Не приемам да нося вината за грешки, допуснати от други ръководители С удивление прочетох днес изявлението на служебния министър на образованието и науката – проф. Денков, в което той твърди,

Отрицателни температури, снегът се задържа

//dariknews.bg/regioni/dobrich/otricatelni-temperaturi-snegyt-se-zadyrzha-2002765

Пътните настилки са предимно мокри, заснежени, по усойните места заледени, почистени и обработени. Има въведено ограничение по път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна в участъка Кранево-Варна е забранено за МПС над 10 т. Обходът е през Кичево-Оброчище.

Температурите ще са в интервала от - 9 до - 2 С°. Времето е предимно облачно. Слаб вятър духа в областите Силистра и Добрич. 

30 търговци и занаятчии се включват в мартенския базар

//dariknews.bg/regioni/dobrich/30-tyrgovci-i-zanaiatchii-se-vkliuchvat-v-martenskiia-bazar-2002769

26 търговци и четирима занаятчии ще предлагат мартеници на добричлии в традиционния базар, който започва в понеделник и ще продължи до 3 март. За втора поредна година в Община град Добрич, чрез теглене на жребий бе определен реда на избор на местата за продажба на мартеници, по утвърдена от главния архитект схема на базара. Участниците в залата избраха този, който да осъществи жребия. Бяха разпределени 133 места, всяко по 1,5 кв.м основно по бул. „25 септември“ – пешеходна зона, и малка част - в района на пл. „Стария орех“ и ул. „Хр. Ботев“.

Задължително за района на пешеходната зона, търговската дейност с мартеници се извършва от еднотипни нестационарни съоръжения за търговия на открито с унифициран дизайн, одобрен от главния архитект.

По нов европейски проект работят в детска градина

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/po-nov-evropejski-proekt-rabotiat-v-detska-gradina-2002482

Работа по проект „Да се храним разумно“, който е част от Екоучилища и Национално движение „Син флаг“, започна в детска градина „Светлина”. Проектът обхваща пряко над 550 учебни заведения от 9 държави – Хърватия, Чехия, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Детска градина „Светлина“  e една от двете детски градини в Южна България, включени в проекта.
 
„Да се храним разумно“ насърчава и подкрепя учителите да работят по темата за отговорно и разумно консумиране на храна, развива критичното мислене у децата, повишава осведомеността на родителите и обществото относно глобалното въздействие и ежедневните ни избори.
 
Проектът цели да бъде пътеводител към личните ни отговорни избори и положителни решения възпитавайки ни в каква околна среда и в какво общество бихме желали да живеем и как това се отнася към нашата храна.
 

Аберации в Графит

//dariknews.bg/regioni/varna/aberacii-v-grafit-2002771

Съвместен проект на Мариета Конова и Диана Митева

Стотици килограми кокаин плуват по британски плажове

//dariknews.bg/novini/sviat/stotici-kilogrami-kokain-pluvat-po-britanski-plazhove-2002770

Кокаин на стойност от 62 млн. евро изплува по британски плажове, съобщиха от Националната агенция за борба срещу организираната престъпност. Кокаинът изплува на два плажа край Норфолк. Общо 360 кг кокаин бяха открити по плажовете, уточниха още от Националната агенция в Лондон.
 

Битото 2-годишно дете все още е в тежко състояние (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bitoto-2-godishno-dete-vse-oshte-e-v-tezhko-systoianie-video-2002772

2-годишният Васил, който бе пребит от майка си, продължава да е в много тежко състояние, съобщи NOVA. Жизнените му функции обаче са стабилни, обясниха лекарите от „Пирогов”.

„Продължава тежкият отток в лицевата област. Движи обаче крайниците си и локализира болка. Това ни дава основание да смятаме, че имаме подобрение по отношение на лечението”, поясни д-р Христо Пседерски.
Той допълни, че все още е рано за прогнози. Д-р Пседерски обясни още, че няма белези от стари травми по телцето на детето. 

2-годишно дете е в тежко състояние след побой


Това не е първият случай на малтретиране на детето от страна на майка му. Първият жесток побой се случил, когато Васко бил на 6 месеца. Ангелина го пребила в болницата в Пазарджик, където били заради бронхопневмония. 
„Тогава е образувано досъдебно производство, но е прекратено поради липса на доказателства, че майката е виновна”, обясни в „Събуди се” Теодора Петрова от Агенцията за закрила на детето в град Септември.

Децата у нас най-често са жертви на насилие в семейството


След като детето е настанено в приемно семейство, родителите непрекъснато са търсели контакт с него и са заявявали, че искат да си го върнат обратно. Половин година по-късно социалните решават, че жената се е поправила и й връщат Васил.

Майката бе задържана за 72 часа, а в понеделник се очаква съдът се очаква да гледа мярката й за неотклонение. Ако бъде призната за виновна, може да получи от 2 до 10 години затвор.
 

Как историческата руска Лада търси изход от кризата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276913_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%9B%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%BE

 Никола Мор, директор на затруднената руска компания АвтоВАЗ, която произвежда автомобилите Лада, се „сражава" на няколко фронта: твърде малко продадени коли, твърде много работници, твърде лоша репутация.

От около година 56-годишният французин е начело на руския концерн с една основна цел на плещите си. "Трябва да продължим да работим на предела", казва той.
За да постигне това, той е готов да изпробва германския пазар с износ на новия седан Лада Веста, насрочен за март, пише в свой анализ германската агенция DPA.

АвтоВАЗ, с логото си на платноходка, засега е най-големият автомобилопроизводител в Русия. Неговите коли Лада, със своята емблематична ръбата форма, добиха популярност на Запад по време на съветската епоха. 

През последните години обаче бизнесът е затруднен от структурни проблеми, отежнени от криза на вътрешните продажби. Руският автомобилен пазар се сви наполовина през изминалите четири години.

Заводът в Толиати (град на около 1000 км източно от Москва), където е централата на компанията, също е намалял някъде наполовина през последното десетилетие.

Лада контролира около 20 % от вътрешния пазар на автомобили, но с 266 000 продадени коли за миналата година компания излиза на печалба. Тя възлага надежди на износа.

И тук в играта влиза Германия. "Целевата ни група не е само онази носталгия по Източна Германия", шегува се Мор. "Той е сигурен, че Лада почти няма какво да губи, залагайки на Германия, но не очаква германският пазар да бъде залят с руски коли.

Основните експортни цели на неговата компания са бившите съветски републики. "На по-късен етап ще искаме да се разраснем до Близкия изток, Африка и Латинска Америка", отбелязва директорът.

"Добре е да бъде увеличен износът за Германия, но това едва ли ще бъде достатъчно", коментира Сергей Иванов, главен редактор на специализираното издание CarTimes.ru.

Миналата година АвтоВАЗ успя да продаде само около 1600 превозни средства в Германия.

Мор вярва, че неговата компания може да увеличи тази цифра до 2000 с модела Веста.
"Искаме да тестваме Веста на най-взискателните пазари в Европа и да покажем на руските си
клиенти, че автомобилът ще се приеме добре в Германия."

АвтоВАЗ полага усилия да преодолее репутацията си на ниско качество. Пълно е с руски вицове за Лада. Един от тях гласи: "Как удвоявате цената на вашата Лада? Като напълните догоре резервоара!"

Мор парира такива критики. Някога Лада се доказа като надеждна алтернатива на скъпите марки, припомня той.
"Знаеше се, че ще се развалят, но се знаеше и че ще се поправят лесно", признава Мор, подчертавайки, че днешните Лади са много подобрени спрямо предшествениците си.

"Съвсем нормална кола на много добра цена", коментира той. "Стремим се да правим по-конкурентни, по-висококачествени и по-икономични коли."

Само че десетки хиляди работници трябваше да напуснат през последните години заради затрудненията на компанията, а и работните места на още около 50 000 души остават застрашени.

"Очевидно е, че имаме твърде много служители", отбелязва Мор, но в град като Толиати с една единствена индустрия не можем просто да отпратим хората.

В същото време Иванов от CarTimes.ru твърди, че не вижда значителна промяна при управлението на Мор. "Без финансова помощ преориентирането е почти невъзможно", казва той. Макар имиджът да се е подобрил, "една Лада е все още по-лоша от която и да е европейска кола", допълва Иванов.

От най-високо дойде известна подкрепа. След като през 2010 година президентът Владимир Путин направи тест драйв на Лада Калина, той се подписа на капака й.

"Това помага, защото носи положителна енергия", посочва Мор. "Бих предпочел обаче властите да карат повече Лади вместо германски автомобили", добавя той.  

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Тайният наблюдател на важното интервю на Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276912_%D0%A2%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E+%D0%BD

 Когато бившият главен редактор на германския таблоид Bild Кай Дикман и колумнистът на Times Майкъл Гоув седят пред претрупаното бюро на американския президент Доналд Тръмп и го интервюират в разговор, който разбуни много духове, в стаята вероятно се е намирал още един тих свидетел, за чието присъствие досега не се знаеше нищо – Рупърт Мърдок, председател на Борда на директорите на медийния концерн News Corp, собственик на Times.

Това пише влиятелният Financial Times, като се позовава на двама независими източници. На снимките с Тръмп се виждат Гоув и Дикман, но не и самият Мърдок. 

Към медийната империя на милиардера принадлежи и американският тв канал Fox News, който в миналото имаше противоречиви отношения с новия президент.

Ако медийният магнат наистина е преживял на живо предизвикалото силен интерес двойно интервю, то това може да е доказателство, че отново сме напът да видим силен алианс между концерна на Мърдок и новия владетел на Белия дом, коментира FT. Това не е без значение за президента, който в момента води война срещу много големи медии. 

По-рано през седмицата Financial Times разкри, че най-голямата дъщеря на президента, Иванка Тръмп, доскоро е била попечител за акции, принадлежащи на Грейс и Клоуи, двете млади дъщери на Мърдок от бившата му съпруга Уенди Дън. 

Иванка Тръмп е представлявала интересите на момичетата в 21st Century Fox и News Corp - и двете дружества са под контрола на семейство Мърдок. Иванка Тръмп е съпруга на Джаред Кушнер, ключов съветник на Белия дом и довереник на Мърдок. Говорител на Белия дом пояснява пред FT, че г-жа Тръмп е напуснала попечителския борд на 28 декември миналата година.

Тръмп и Мърдок поддържат постоянен контакт, докато Мърдок, който ръководи Fox News Channel, откакто Роджър Айлс бе изтласкан от ръководни позиции през миналото лято, категорично управлява медийната си мрежа в подкрепа на новия президент. Когато Мегън Кели, водеща на Fox News, напусна канала, за да премине в NBC миналия месец, Мърдок лично избира неин заместник – известния като подкрепящ Тръмп Тъкър Карлсън. Неговото включване означава, че трите ключови часа в прайм тайма на Fox News се водят от поддръжници на Тръмп. 

В интервюто за Bild и Times Тръмп раздразни европейските съюзници на Америка, като описа НАТО като "остаряла", а ЕС като "средство на Германия". Не е ясно дали Мърдок е изиграл роля в осигуряването на интервюто.

Гоув обяви през февруари 2016 г., че ще води кампания за напускане на Великобритания на ЕС, което вбеси много от неговите приятели в кабинета с проевропейски нагласи, включително Дейвид Камерън, тогавашния премиер. Но Мърдок похвали Гоув по това време в Twitter, като заяви: "Поздравления, Майкъл Гоув. Приятелите винаги сме знаели, че твоите принципи ще преодолеят личните приятелства".

След оставката на Камерън Гоув помогна на кампанията на Борис Джонсън. Но в последния момент той също се кандидатира за премиер, което предизвика обвинения в предателство.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Могерини към САЩ: Не се месете в политиката на ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276911_%D0%9C%D0%BE%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%A1%D0%90%D0%A9%3A+%D0%9D%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%

 Върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността Федерика Могерини поиска администрацията във Вашингтон „да не се намесва” в политиката на общността, особено след изказването на президента на САЩ в подкрепа на Брекзит, съобщи АФП.
„Ние не се месим в политиката на САЩ…И европейците разчитат, че Америка няма да се меси в европейската политика”, предупреди Могерини, която е на първата си визита във Вашингтон след встъпването в длъжност на администрацията на новия президент Доналд Тръмп, смятана за изолационистка, националистка и по-малко близка до трансатлантическите връзки.


sega.bg

Автор на книга срещу Борисов и Цветанов влиза в листите на ГЕРБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276910_+%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0

 Политологът Антон Тодоров ще бъде в кандидат-депутатските листи на ГЕРБ като представител на гражданската квота. Това обяви самият той в предаването "На четири очи" по бТВ, съобщи offnews.
През 2013 г. Тодоров издаде книгата "Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите".
В нейната анотация пише:
"Бойко, Росен, Цецо, Лиляна, Цветелина, Аню...Четири години те управляваха България и я повлякоха към дъното. Говореха за морал, а самите тънеха в пороци и корупция. Работеха и живееха като "шайка" – персони, обединени от престъпна цел. В тази книга политологът Антон Тодоров вади мръсните им тайни. От първо лице. С документи и факти. Обективно, без да пести нищо. Връзките им с върхушката на БКП и Държавна сигурност, с банковия картел, с международни гангстери, с онази сенчеста част от обществото, която наричаме задкулисие. Рекет, доноси, контрабанда, трансфери на милиарди, източване на държавния резерв, показни арести, сливане на изпълнителна и съдебна власт... "Шайката ГЕРБ" е най-мрачната част от голямата измама, известна като "български преход". Книгата е издадена от издателство "Миленуим", собственост на съпругата на Недялко Недялков, който е собственик на Агенция "ПИК".
Пред Цветанка Ризова Тодоров заяви, че е в листите на ГЕРБ в качеството си на приятел на Борисов.
"Борисов не е диктатор. Той не е обидчив", заяви той.
Според Тодоров по адрес на Борисов били изписани много глупости, а бившият премиер всъщност бил много начетен и интелигентен.
"Дипломата му е с пълно отличие. Защо и Нинова не си извади дипломата?!", каза той.
Тодоров разкри и че Борисов много добре познавал руската литература, а проблемът бил, че по интелектуални теми никой не разговарял с него, за да разбере колко е подготвен.
На припомнянето на водещата Цветанка Ризова, че преди е писал за лидерите на ГЕРБ като за "шайка", Тодоров обеща един ден да напише и книга "Разговори с Борисов". "Тогава съм оценявал факти, сега промяната на фактите изисква преоценка", обясни още Тодоров, за когото вече няма по-голямо зло от БСП/БКП.


segabg.com

Държавният департамент: САЩ подкрепят териториалната цялост на Македония

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276909_%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%3A+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%8F%D1%82+%D1%

 Позицията на САЩ към Македония остава непроменена, заявиха от Държавния департамент във връзка с изказването на американския конгресмен Дейна Рорабашър, че Македония трябва да бъде разделена между съседните държави, предава Macedonian Information Agency. 
„САЩ признава и подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Република Македония. Тази позиция остава непроменена“, отбеляза служител от Държавния департамент пред албанската версия на Voice of America.

Пътна обстановка в страната - 11 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=343750

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма ограничения АМ „Хемус“: област София: На 10.02.2017 г. и от 16:00 ч. до 20:00 ч. се ограничава движението за МПС над 12 т по АМ „Хемус“. Обходен маршрут: по път II-16 София-Нови Искър-Своге-Ребърково.

NBC News: Русия обмисля да върне Едуард Сноудън на САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276908_NBC+News%3A+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5+%D0%95%D0%B4%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B4+%D0%A1%D0%BD%D0%BE%D1%83%D0%B4%D1%8A%D0%BD

 Американските разузнавателни служби са получили информация, че Русия обмисля да предаде Едуард Сноудън като „подарък“ на Доналд Тръмп, предава NBC News.
Високопоставен американски служител и източник от разузнаването са потвърдили тази информация. 

Адвокатът на Сноудън Бен Уизнър отбеляза, че те не знаят за подобни планове за връщане на Сноудън в САЩ. „Екипът на Сноудън не е получавал никакви такива сигнали и няма нова причина за притеснение“, подчерта Уизнър. 

В отговор на тези доклади Сноудън написа своя коментар в „Туитът“. Според него случващото се доказва, че той не работи с руското правителство.

По-рано американският президент беше нарекъл Сноудън „шпионин“ и „предател“, който заслужава да бъде екзекутиран. 


Blitz.bg

Чака ни студ, но без валежи до вторник, затопляне след това

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276907_%D0%A7%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%2C+%D0%BD%D0%BE+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8+%D0%B4%D0%BE+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA%2C+%D0%B7%D0%B0%D1

 Студено и зимно, но без съществени валежи, ще остане времето до понеделник. След вторник започва повишение на температурите.
Днес ще остане предимно облачно и  студено, със слаб и умерен вятър от североизток-изток и дневни температури от минус 3 до плюс 3 градуса в по-голямата част на страната. На югозапад ще има отново разкъсвания на облачността, а температурите ще достигнат 6-7 градуса. Почти без валежи, макар отново на места да не е изключено да прехвърчи съвсем слаб сняг. 

В събота, неделя  и понеделник съществена промяна на времето няма да настъпи. Облачността ще бъде значителна. Минималните температури ще са от минус 9 до минус 5, малко по-ниски, до около  минус 10, минус 12 само на места в котловините и ниските места на Западна и Централна България в понеделник и вторник сутрин при изтъняване и намаление на облачността и тихо време. Дневните ще останат ниски, от минус 3, минус 4 на север, до няколко градуса над нулата в югозападните райони. 

В понеделник вятърът от североизток ще отслабва и до вечерта ще стихне. През нощта срещу вторник и  във вторник в Дунавската равнина ще се появи слаб запад-югозападен вятър и това ще бъде началото на края края на неколкодневния студен период. 

Във вторник сутрин ще бъде все още студено, но през деня температурите вече ще са положителни, освен в Североизточна  България. Стойностите им ще са от минус 1 на североизток до плюс 6-7 градуса.  Ще бъде предимно слънчево. 

В сряда ще има незначителна облачност. Минималните температури ще бъдат от около минус 8 до минус 3 градуса, а дневните - от 6 до 13 градуса, Сухо, слънчево или с променлива облачност и постепенно повишаващи се температури, ще остане времето и в средата и втората половина на следващата седмица, според предварителните прогнози на моделите.  


Blitz.bg

Синоптици от САЩ обявиха: Настъпи краят на глобалното явление, което предизвика тази страшната зима

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276906_%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0%3A+%D0%9D%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F%D1%82+%D

 Настъпи краят на явлението, което презвика необичайно студената зима в голяма чест от Северното полукълбо, предадоха световните медии, цитирайки специалисти от Центъра за климатични прогнози на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата.

Този път това бе едно от най-кратките явления Ла Ниня. Но макар и да беше много кратко и слабо, то повлия на климата", каза  Майк Халпърт  

Ла Ниня е охлаждане на части от екваториалния Тихи океан, което променя моделите на климата по света. 
Обикновено продължава година или повече, по-дълго от Ел Ниньо. Този път явлението беше регистрирано през октомври и свърши през януари.

В предишни периоди след силно явление Ел Ниньо, Ла Ниня също е силна. Този път обаче не беше така. Сега краят на Ла Ниня оставя земята в неутрално състояние и това затруднява сезонните и дългосрочни метеорологични прогнози. 

Компютърните модели прогнозират, че Ел Ниньо ще се зароди отново в края на лятото или през есента. Националното управление по изследване на океаните и атмосферата обаче засега избягва да прави прогнози.


Blitz.bg

Психиатрите срещу Тръмп или САЩ като фирма

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/02/11/2912924_psihiatrite_sreshtu_trump_ili_sasht_kato_firma/?ref=rss


Последните десетина дни вълна от психиатрични оценки и диагнози на Доналд Тръмп заля САЩ. Авторитети по психиатрия оценяват психическото му състояние не просто като особено или нестабилно, а като достойно за психиатрична диагноза. Медиите по света публикуваха и подробна диагноза от известен психиатър, според когото Тръмп страда от "малигнен (злокачествен) нарцисизъм".

Експлозията от психиатрични експертизи дава клинична конкретизация на казаното още от Хилари Клинтън, че Тръмп е...

Парното без пари - но не за 5 дни, а за целия месец

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6049890

Парното без пари - но не за 5 дни, а за целия месецСлед доста колебания, че трябвало апартамент по апартамент да се описва точно колко часа хората в източните квартали на София са били без парно и топла вода, най-после от “Топлофикация” откриха правилната формула. Вместо да се разкарват десетки хиляди абонати и да подават жалби по гишетата, служебно от фирмата ще им приспаднат сумите за отопление

Иван Гарелов: През 2016-а два пъти бяхме пред световна война

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276905_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%93%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7+2016-%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B8+%D0%B1%D1%8F%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%

 Журналистът Иван Гарелов ще бъде медиен съветник на служебния премиер. Мистър „Панорама” е приел без колебание поканата на професор Огнян Герджиков, съобщи неотдавна агенция БЛИЦ. Вестник "ШОУ" предлагаме и интервю с известния журналист, с уточнението, че то е взето ден преди той да влезе в екипа на днешния министър-председател.
- Г-н Гарелов, какво очаквате от служебния кабинет на професор Герджиков? Съгласен ли сте с твърдението, че той няма други отговорни функции, освен организацията на изборите и по тази причина не му се предвижда дълъг живот?
- Не е така. Той ще съществува до формирането на следващия кабинет. Това означава, че ако се получи, както предсказват социалозите някакво равенство и създаването на новото правителство се затрудни, може да се стигне до нови избори и през това време този кабинет ще си управлява.
Това, което ми прави впечатление по състава му, говори, че наистина президентът удържа на думата си този кабинет да бъде пъстър. Да не е само от една партия. Даже в него има двама министри, които са били в правителствата на Иван Костов. Няма нито един от БСП, който е бил на такъв пост. Така че безспорно този кабинет е надпартиен. Дори си мисля, че ако се стигне до някаква формула, при която да се прави правителство на двете големи партии, много е възможно част от тези министри да останат.

- Фактът, че знакова фигура от НДСВ, в случая проф. Герджиков, застава на кормилото на държавата, ще реанимира ли изпадналата в кома партия на Симеон Сакскобургготски.
- Аз мисля, че това е ласкателно за царя, в смисъл, че неговите хора са оценявани. 

Но самото НДСВ едва ли ще се съживи, 

въпреки че разполага с много добри кадри и много жалко, че не ги използваме. Веднага мога да изброя още 4-5 души царисти изключително ценни хора.

- Познавахте ли Росен Плевнелиев и каква оценка бихте дали за петгодишното му управление?
- Аз президента Плевнелиев въобще не го познавам, не съм общувал с него. Никога не съм бил канен на приемите по повод националните празници, да не говорим да ме потърсят за съвет. Един-единствен път се ръкувах с него. Това бе на премиерата на книгата на президента Петър Стоянов. Плевнелиев беше там и изведнъж тръгна и специално се ръкува с мен. Бях отчасти изненадан, защото никога преди това не сме разговаряли. Не съм от хората, които са писали добро за него. По-скоро си го обясних с това, че той е като войник пред уволнение. Вече знае къде ще отиде. Има вероятно някакво предложение за назначение, спокоен е и по-щедър. Това е едната страна, другото, за което би могъл да ми подаде ръка, е, че избягвах да го нападам във втората част от управлението му. 



- През 2014 година обаче не одобрихте факта, че сне доверието си от кабинета „Орешарски” и застана на страната на протестиращите. 
- Това един президент не може да го прави. Той може да изпитва вътрешна симпатия към някого, но правителството е законно избрано. Това е погазване на конституцията и няма нищо общо с демокрацията. Тогава написах какво мисля, но после, когато всички започнаха да го демонизират, рязко спрях. Защото все пак трябва да се уважава институцията. Според мен обаче Плевнелиев беше безличен. 

Той не осъзнаваше голямата си роля: 

да дава идеите, да повдига самочувствието, да има исторически поглед. Той го нямаше. На шега казвам, че най-голямото му постижение е, че не можа да ни вкара във война. Въпреки че положи усилия.

- Как си обяснявате победата на напълно непознатия генерал Румен Радев?
- Аз мисля, че България много случи. Не само БСП. В крайна сметка той бе избран от много по-широк кръг. Случи, защото той, с някои действия, които са знакови, вече влиза в тон с промените, които настъпват в целия свят. Ако допреди години евроатлантическата ни ориентация не беше поставена под никакво съмнение, сега мнението е друго. На Съединените щати гледахме като на абсолютен морален стожер на планетата, сега много хора смятат, че американците допускат грешка. За Русия всички говореха негативно, сега виждаме някакви симпатии. В световен мащаб виждаме как глобализацията се разпада. Всяка нация започва да гледа себе си, своите интереси. Национализмът, ляв или десен, избуява. И в лицето на генерал Радев имаме човек, който не робува на старите взаимоотношения, а който ще се впише в световните тенденции. Това е важното. Това, че той не е политик, му помогна да победи. Има настройка у хората против политиците. Народът им дава много ниска оценка. Да кажем и това, че жените харесват генерала. Той иззе харизмата на Бойко.

- Коментирайте поведението на някои депутати при клетвата на президента? 
- Питам се, защо вкарахме президента да полага клетва вътре в парламента. Той не е избран от тези депутати, някои от които едвам са влезли, и после са довели Народното събрание до толкова нищожен рейтинг. Те си отиват след една седмица, а гледат на новоизбрания президент като на някакъв досадник на трибуната. Просто ритуалът би трябвало да бъде отвън пред хората, директно, всичко да стане там. Можеше на стъпалата на парламента.

- Изненада ли ви победата на Тръмп?
- Още през октомври в статии и коментари съм го предвидил и усещах някакво пренебрежение у нашите експерти. Дори Елена Поптодорова казваше: Това е изключено да стане. Тогава му се присмивахме на ексцентричността, но той отговаряше на американските потребности. Навремето така се смееха на Роналд Рейгън. Наричаха го смешник, третостепенен актьор. Холивуд също не го харесваше, защото те симпатизират на демократите, но той обърна света. И не е изключено 

Тръмп също да помогне за въвеждането на нов световен ред

Това, че той може да стигне до някакво споразумение с Русия, не е предателство. Приоритет ли е „Ислямска държава”? Защо тогава с Русия заедно да не воюват срещу нея. Това не значи, че си се предал. Просто новият американски президент може да помогне светът да прескочи трапа. И да се откаже от ролята на САЩ като световен хегемон, която изтощава тази страна.


След свалянето на руския самолет в Турция, руснаците бяха готови на ответен отговор

- След като половин век обикаляте горещите точки по света, мислили сте, че ще дойде време като днешното, в което те ще станат толкова много.
- Не. Не съм очаквал. Някога в света имаше едно генерално разделение между двете идеологии. Всяка революция, преврат, бунт бяха оцветени от принадлежността към една от двете велики сили. Сега това до голяма степен отпадна. В Сирия например виждаме Русия с Иран и „Хизбула”, докато по-рано бе с палестинците. Светът се разпадна на дребни конфликти, подчинени на всякакви интереси. Миналата година ние на два пъти бяхме много близо до световна война. Да не забравяме, че в Украйна американските и руските самолети летяха един до друг. Нямаше система за предпазване от конфликти. Същото бе и след свалянето на руския самолет в Турция. Тогава руснаците бяха готови на ответен отговор. А това значи война с НАТО. 

Смятам, че тази година е ключова. Ще разберем дали светът се отдалечава от световно кръвопролитие. Ако няма някакви тежки конфликти, ако се наложи нова по-балансирана линия, това ще означава, че се измъкваме от трапа.

- Има ли изход от конфликта в Сирия и какъв е той?
- Със съвместните усилия на Русия и САЩ като че ли нещата се успокояват. Трябва да има баланс. 

Опозицията трябва да приеме Асад, поне временно

Защото той все пак е силната фигура. Аз нямам никакви симпатии към него. Армията на баща му е стреляла по нас, загина палестински оператор, така че няма защо да го обичам. Но в момента той е важен и с него трябва да се преговаря. После може да си отиде, но по законен път.
 
- Отношенията между България и Русия са в най-ниската си точка. Така ли ще останат?
- Време е да се каже, че този спор - русофили и русофоби, се изроди толкова, че едва ли не се превръща в разделителна линия в обществото. За мен русофилството не е идеология, това е ирационално усещане. Фактът, че харесвам Русия, не ме задължава да харесвам и политиката на Путин. Културата и политиката са различни теми. Да не говорим за икономиката. Как може да се подчиняваш на някакви чужди интереси и си разваляш отношенията с Русия, след като сме зависими? Германия си получава газ, Северният поток си съществува, а Южния го спират. Какво е това?


С Михаил Неделчев в кулоарите на парламента

- Ще има ли промяна в политиката? 
- Стига да не е късно. За някои неща вече е: АЕЦ „Белене” например. Милиарди отиват там от грешна политика. Как ще накараме руснаците да ни повярват? С две-три приказки ли? Очаквам, че едно надпартийно управление би балансирало нещата. Трябва да следваме съгласувана вътрешна политика. 

Да не се делим на русофили, соросоиди и други

- Има ли опасност някакво старо балканско огнище да се разгори отново?
- Балканите винаги са били пъстра картина. Спомням си репортаж на „Панорама”: една баба бродираше възглавница, налагаше различни цветове и казва: Ето това са Балканите. Ние балансираме ли отношенията си в района или не? Според официалната политика най-близка ни е Турция, после Румъния, Гърция, Сърбия и на последно място Македония, с която имаме най-близки родови връзки. Смятам, че нашата политика на Балканите трябва да се балансира. Защо с Гърция трябва да поддържаме толкова лоши отношения? Ние нямаме политика спрямо Турция, изпълняваме ролята и на адвокат и слуга. 

- Предстоят избори. Как виждате бъдещия парламент?
- Ще повторя това, което казах на 19 август, миналата година, когато още нищо не знаехме. Тогава написах следното: След президентските ще има извънредни парламентарни избори. И още, че след тях ще имаме голяма коалиция. Това го казах преди около половин година, а днес го потвърждавам. Коалиция ГЕРБ и БСП. Така стана и с правителството на Димитър Попов. Тогава БСП и СДС управляваха заедно. Като говоря за голяма, не казвам, че Нинова и Борисов ще се карат кой да е премиер. Може да е друг. Може пак да е Герджиков. Защо да не оставим едно правителство, което има програма и я изпълнява, а трябва непременно до дупка да правим избори. На инат.

- Преди изборите лидерите на двете големи партии отричаха възможността за коалиция помежду им... 
- Това е нормално. Иначе ще загубят електората си. Но тези процеси, които стават и по света, изискват такова коалиционно правителство...

- Елена Йончева стана съветник на президента. Какво мислите за това?
- Суперход. Тя е много популярна и обичана от всички. Харесва генерала и ще му помогне. В момента тя още си гледа малкото дете и не е в състояние да пътува и прави репортажи. Така че може да си позволи да отдели време да върши една работа, която не познава. Това е много трудно, но се преодолява.

- Какво бихте я посъветвали?
- Елена е много самостоятелен човек и много рядко споделя. Това не е само до характер, но когато тръгваш на трудни мисии, трябва да се пази тайна. Аз имах честта да бъда от малкото хора, на които тя се доверява, споделя, допитвала се е до мен. Но също съм длъжен до голяма степен да съм дискретен.

- Надявате ли се отново да имате предаване? 
- Много труден въпрос. Иска ми се, но при моите условия, които не са финансови, а са свързани със свободата на работа. Не бих се върнал към „Панорама”, защото времената са други и аз съм друг. Не мога да бъда посредник, вече имам мнение, опит...От друга страна, струва ми се, че не съм много желан от началниците на телевизиите, именно за това, че държа да бъда самостоятелен.

Бежанците са болната ми тема 

Говоря в чисто човешки план.  На по-слабия човек трябва да му помогнеш.  В детството си всяко лято ходих на село в Смилец, Пазарджишко.  Първата седмица прекарвах при  баба си, а  втората пресичах реката и отивах от другата страна - при чичо. Веднъж двете махали се сбиха. Аз бях на страната на братовчедите, но в един момент видях, че онези, оттатък, са по-малко.  Пресякох реката, за да отида да им помогна. И започнаха да ме  замерят и от двете страни. Съдбата на състрадателния човек е такава, да го бият отвсякъде. 

Аз не мога да избегна това, че нашият  народ, който винаги е бил състрадателен, сега се насъсква  до такава степен, че да мрази  чужденците. Какво като са мюсюлмани, ами нали ние живеем с мюсюлмани. Защо били млади? Ами младите бягат. Тези, които са  тръгнали да търсят икономическо спасение, също са хора. Ние защо отиваме на  Запад? Това не мога да приема. Стигаме до положение да се  изправи един български професор и да казва, че  това са същества от друг биологичен вид. Това е чист фашизъм, и то минава без никой да му обърне внимание. Друг евродепутат непрекъснато казва:  Стягайте се за война! Срещу кого да воюваме? Питат хората от Харманли защо протестирате? Ами те ходят на групи. Ами ходят, защото ги е страх. Нападали ли са ви? Не. Какво ви дразни? Говорят на чужд език. Ами какво да правят. Създава се предубеждение и омраза. Това не е само  български проблем.  Той също е и световен. Опасявам се, това възраждане на национализма, да не се превърне във възраждане на фашизма в Европа. Виждаме, че ролята  на партиите навсякъде  запада. Хората са  против сегашната либерална система. До къде ще стигнем, ето това е, което ме тревожи. Аз нямам точния политически отговор.  Вярно е, че трябва да  пазим границата. Да не допускаме всеки да влиза, да има ред, да се изпълнява предвиденото  в  закона. Но оттам нататък  да се  отнасяме с омраза към чужденците, това не мога да приема.

Интервю на Исак ГОЗЕС

11 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=343697

Събития 532 г. – В Константинопол избухва въстанието Ника, насочено срещу високите данъци и корупцията при император Юстиниан I; въстанието е потушено жестоко от войниците на Велизарий, избили на хиподрума около 30 000 души.

Журналистът Тома Томов повежда листата на БСП в Благоевград

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276904_%D0%96%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D0%B0+%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+

 Журналистът Тома Томов е номиниран за водач на листата на БСП за Благоевград, научи БЛИЦ. Анализаторът участва активно в кампанията за избирането на президента Румен Радев и неофициално е част от екипа му.

 
Той е третият журналист след Елена Йончева, който столетницата включва в предизборната си кампания. Припомняме, че бившата приятелка на Сергей Станишев ще поведе кандидат - депутатската листа на БСП за Хасково.
 
Дългогодишният журналист на вестник "Нощен труд" Иван Ченчев пък е избран за водач в София - област.
 
 
 
Ивайло КРАЧУНОВ, БЛИЦ 

Българин прибра пари за убийство и изпя авера си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276903_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B1%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%8F+%D0%

 

Може да натрупа още решетки към излежаваните във Ферара 7 години за измама

„Българинът С. Р. Добрев отново е подследствен, тъй като е разкрил пред магистратите поръчаното му убийство на Лучия Пангали, след като прибрал обещаното възнаграждение“. Това обясниха на журналисти в италианския град Ферара полковникът от корпуса на карабинерите Марко де Мартино и капитан Андреа Дезидери. Става дума за общо 75 хил. евро, разпределени в 25 хил. евро в брой, един джип „Рено Колеос“ и трактор „Ламборгини“, които били предадени на роднини на нашенеца. Сега

той излежава седемгодишна присъда за измама

но според юристи може да прибави към тях още решетки за изнудване и незаконно присвояване на имущество, вместо наказанието да бъде намалено заради оказаното от него сътрудничество на правосъдните органи.

Лучия Пангали сега е жива и здрава, 60-годишна синьора от близкото до Ферара градче Мирабело. През 2010 г. тя била наръгана с нож от ревнивото й гадже – 56-годишния земеделец Мауро Фабри. Спасил я по чудо от сигурна смърт дебелият шал, с който жената си била обвила врата и главата и който смекчил безмилостните удари на бившия й възлюбен. После той бил осъден на 8 г. и половина затвор за опит за убийство и жестоко нараняване, както

и да заплати на жертвата си 500 хил. евро

обезщетение за нанесени физически и морални щети. Само че тази цифра, която на практика означавала земеделецът да се раздели с поне половината си имоти, не му давала мира зад решетките. Съответно той започнал да мисли как да премахне Лучия, за да не й се разплати, без да си дава сметка, че в случай на нейна смърт обезщетението се наследява от нейния син. И един ден на 2015 г. по време на разходката на чист въздух в пандиза на Ферара – Арджиноне, Мауро заговорил българина и станали приятели. След това му предложил да организира убийството на Лучия с изричното условие самият земеделец да остане вън от заверата. Спазарили и посочената по-горе цена на покушението, след което българинът задействал своите роднини и близки в Италия. Убийството

трябвало да бъде свършено някъде през март 2016 г.,

но след като хората на наетия българин прибрали парите и техниката на Мауро Фабри, нашенецът го изпял на прокуратурата. Силите за сигурност организирали веднага проследяване на близките на сънародника ни, установили, че те се навъртат около дома на Лучия Пангали за оглед, и чак тогава му повярвали.

Сега срещу Мауро Фабри е повдигнато ново обвинение в опит за убийство, а вместо да изпише вежди, нашенецът хитрец ще си извади очите, тъй като може като нищо да остане още дълго в италианския пандиз от лакомия и шикалкавене.    

Областният кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда ще се проведе в Дупница и Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/oblastniiat-kryg-na-olimpiadatapo-himiia-i-opazvane-na-okolnata-sreda-shte-se-provede-v-dupnica-i-kiustendil-2002593

Областният кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда ще се проведе утре в Кюстендил и Дупница. Това ще стане с начален час  9.00 часа. 
Училища-домакини на олимпиадата са  ОУ "Н. Рилски" - Дупница и ПТГ "Джон Атанасов" - Кюстендил.
 
 

Проверяват подлезите, надлезите и мостовете в Пловдив  

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/proveriavat-podlezite-nadlezite-i-mostovete-v-plovdiv--2002740

Проверка на състоянието на Тунела, подлезите, надлезите и мостовете в шестте района на града разпореди кметът на Пловдив, съобщиха от общинската администрация.

В срок до 17.02.2017г. длъжностните лица от районните администрации ще трябва да обходят обектите, да се види тяхното състояние с оглед на безопасното преминаване на граждани и пътни превозни средства.

След обследванията на терен ще бъдат изготвени доклади за състоянието и определени срокове за отстраняване на евентуално констатирани повреди по съоръженията.
 

Проверки за "Велбъжд" и "Марек", почивка за "Германея"

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/proverki-za-velbyzhd-i-marek-pochivka-za-germaneia-2002678

Футболните отбори на “Велбъжд” и “Марек 1915” ще изиграят днес поредните си контролни срещи, а футболистите на “Германея” ще получат 2 дни почивка.
Кюстендилци излизат от 14 ч. в Сандански срещу втородивизионния “Банско”. “Марек 1915” ще играе с “Рилски спортист”- Самоков, на “Царско село” от 14 ч.
Дупничани планират следващата седмица още две проверки, в сряда срещу “Миньор”- Перник и на 18 февруари срещу ЦСКА 1948, на стадион “Бончук”, когато ще бъде представен и отбора за пролетния полусезон.
Старши треньорът Милен Лахчев даде почивка за 2 дни- събота и неделя за футболистите си. В сряда ги очаква контролна среща с “Балкан”- Ботевград на терена на “Локомотив” в София.
 

Австрийски концерт ще има на хълма Трапезица

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/avstrijski-koncert-shte-ima-na-hylma-trapezica-2002679

Концерт в рамките на Австрийски музикални седмици ще има на историческия хълм Трапезица  във Велико Търново.  През тази година събитието, което вече  е традиционно за старата столица и се провежда в партньорство с посолството на Австрия в България ще има ново място за изява.

Вторият летен сезон на българските оперни театри “Сцена на вековете” ще бъде друг акцент от богатия културен календар на старата столица за 2017 година.  От  8 юли до 8 септември всеки уикенд на крепостта “Царевец” ще бъде представен по един нов за старата столица спектакъл. Държавните опери във Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе и Бургас са партньори в мащабната културна проява и ще  представят свои спектакли на сцената на историческия хълм. Балет, класическа опера, рок-опера и мюзикъл са жанровете, на които  любителите на изкуството във Велико Търново и гостите на града ще могат да се насладят през лятото. За първа година в “Сцена на вековете” ще се включи и Музикално-драматичният театър “Константин Кисимов”.

През тази година ще се проведе и  вторият международен фестивал на историческите възстановки. Ще бъдат отбелязани и две кръгли годишнини -  820- годишнина от коронясването на цар Калоян и 810 години от неговата кончина по време на обсадата на Солун.

Традиционните културни прояви във Велико Търново ще останат в културния календар. Сред тях са  20-ото издание на Международния фолклорен фестивал, 22-рият Петропавловски събор и “Балкан фолк”. Ще има и Биенале на църковните изкуства, както и Музикален арт фест на китарата на паметника "Асеневци".

300 000 лева са предвидени за събитията от Културния  календар на Велико Търново в бюджета на Общината за 2017 г.

 

Над 40 ловци се включват в Международния турнир „Свети Хуберт“и

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/nad-40-lovci-se-vkliuchvat-v-mezhdunarodniia-turnir-sveti-huberti-2002764

Повече от 40 ловци са претендентите за тазгодишната шампионска титла и престижната купа „Йозеф Хинек Майер“ от популярния международен турнир. Четвъртото му издание ще бъде днес и утре в местността Бесапарските ридове край Пазарджик. То е с рекорден награден фонд от 7000 лева, събрани от спонсори, съобщиха организатори от Ловно-рибарското сдружение „Сокол-1893“.

Идеята на състезанието, което се провежда по строги правила, прилагани в цял свят при турнирите „Свети Хуберт“, е демонстрирането на висока ловна етика и култура, грижа за природата и нейното опазване. Надпреварата е за тандема ловец-куче, а умението им да работят в екип се оценява високо. За събитието са подготвени 300 фермерно отглеждани фазана, които са разселени в дните преди най-голямото ловно събитие за годината.

Наградите ще бъдат връчвани в категории за мъже, жени в клас „работен“, както в отделен клас за млади кучета. Първите трима във всяка от тях ще получат купа, медал и грамота. Награждаването ще бъде на гала-вечеря в неделя, в програмата на която е предвиден и традиционният конкурс „Мис Диана“ за най-атрактивна ловджийка. Сред силните претендентки и в турнира, и в конкурса, са световната шампионка Зорница Николова и носителката на титли от поредица ловни състезания в страната и в чужбина Гергина Вълева.

Силна конкуренция се очаква и сред представителите на силния пол. И за едните, и за другите победата ще е трудно постижима и по друга причина – сложен терен с малко укрития за дивеча и мокър от стопилия се сняг. И заради професионалното и взискателно международно жури. Негов председател е Танко Ранделов, комендант – Кирил Александров, членовете са български и сръбски опитни оценители на ловните умения на екипа ловец и куче.

Журналистът Елена Йончева излезе от екипа на Радев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276902_%D0%96%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%99%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%B5%D0%BA%D0%B8

 Журналистът Елена Йончева бе освободена от екипа на президента Румен Радев като негов секретар за връзки с медиите. Това съобщиха от „Дондуков“ 2, като уточниха, че това е станало по нейна молба. Йончева бе част и от предизборния екип на Радев, който бе с него по време на цялата кампания. През март миналата година тя роди момченце.

 

Хороскоп за 11 февруари – събота

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276901_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+11+%D1%84%D0%B5%D0%B2%D1%80%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8+%E2%80%93+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0

 Овен 21 март – 20 април

 

Денят започва с ограбващо емоциите и чувствата ни лунно затъмнение в знака на царската власт Лъва. Разместват се сили и позиции. Бъдете внимателни. Не посягайте към, където може да ви ударят през пръстите. Вероятно е да загубите силна подкрепа и благодетел, но и нови шансове да се появят след този момент. Контролирайте апетитите, особено в любовта и чувствата. Лош ден за изневери. Податливи сте на всякакви съблазни и изкушения. Спазвайте диета на всички нива и ще избегнете неприятностите.

 

Телец 21 април - 20 май

 

Рисков и неблагоприятен ден за родените около 10 май. Пълнолунието придружено със затъмнение поставя Слънце и Луна в пречупващи аспекти спрямо вашето Слънце. Този ден може да провали връзки градени с години, да предизвика агресия, непоносимост и скандали по незначителни поводи. Апетитите и амбициите се изострят. Очертават се остри сблъсъци на интереси, особено между поколенията. Деца и родители трудно ще се разбират, а баба и дядо най-много ще страдат. Не рискувайте, бъдете дипломатични.

 

Близнаци 21 май – 21 юни

 

Ден зареден с огромна агресия, амбиция и апетити, които трудно ще се задоволят и ще ни настроят един срещу друг. Може да изпитате силни чувства и страсти, но удоволствията ви ще траят кратко, ще се плащат с големи лихви и сълзи. Не правете това, което не искате да ви направят и причинят. Ще ви се отразят добре всякакви форми на аскетизъм, отдалечаване от суетата на деня и от хората, които  се опитват да ви изкушават и използват като маша за личните си интереси. Ограничете контактите, не взимайте важни решения.

 

Рак 22 юни – 21 юли

 

Ден на огромните апетити и на съблазните, на които е трудно да устоиш. Ставате лениви или изпитвате силна превъзбуда от нечие присъствие или отсъствие. Ще се окажете лесно податливи на влияния. Ще се оставите да ви убедят в нещо, което ще се окаже лъжа. Предоверяването ви ще се използва от конкурентите и враговете, които целят да ви настроят негативно спрямо наистина важните хора в живота ви. Днес скандалите разболяват, а и сексът не е на ниво. Наблегнете на бобовите храни, не яжте ябълката-плода на изкушението.

 

Лъв 22 юли – 22 август

 

В първите часове на деня наблюдаваме лунно затъмнение във вашия знак. Аспектът ще се отрази негативно на лъвската власт, на лъвските ви амбиции, на желанието да имате повече отколкото ви се полага. Не притискайте околните. Може да се появи ответна реакция или съдбата да ви заложи капан, в който да попаднете с цялото си лъвско великолепие. Не позволявайте да ви ръководят страстите, да ви въздействат хора с едни или други виждания и убеждения. Смирете апетитите, ограничете контактите, не участвайте в залагания.

 

Дева 23 август – 22 септември

 

Обикновено не сте от хората, които се пречкат в игрите на големите, но днес ще ви се отдаде такава възможност. И докато хората с лъвски амбиции се карат за кокала вие може тихомълком да отмъкнете малко парченце и за себе си, да вкусите от забранения плод на страстта и властта и да изправите гръб. Но това ще е за кратко. Всичко, което ще се случи в този ден е временно, особено удоволствията и изпитаното блаженство. Ще се плаща с лихвите всяко невнимание или неангажираност към нуждите на близките.

 

Везни 23 септември – 22 октомври

 

Ден на плътски изкушения и астрални битки. Увеличете самоконтрола, не позволявайте да ви запленяват страсти и желания. Днес с лекота късаме забранения плод на връзки, които ще ни вгорчат живота веднага след като го подсладят. Малко повече аскетизъм ще ви предпази от грешки и прибързани действия, особено в любовта. Около вас е пълно с ласкатели стремящи се да използват личния ви, обществен и емоционален потенциал за своя облага. Нищо съществено да не се предприема. Взетите днес решения са погрешни.

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

 

Родените около 10 ноември днес може да изпият до дъно горчивата чаша на неравностойните връзки в любовта, на работното място и в средата, в която напират да се внедрят. Пълнолунието придружено с лунно затъмнение поставя Слънце и Луна в пречупващи аспекти спрямо вашето Слънце. Така в хороскопа ви се образува кармичен кръст на сили, с които ще е трудно да се преборите. Денят е пълен с изкушения, на които е почти невъзможно да устоиш. С всяко действие днес ще си затруднявате живота утре. Не правете и прибързан финансов избор.

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

 

Този ден ще размести пластовете на работното ви място и в екипа, в който се изявявате, учите или спортувате. Предстоят рокади, които ще се отразят негативно на един, но положително на друг и това може да сте вие. Не се намесвайте в чуждия избор и не позволявайте намеси в своя. Не е ден за изневери, но може да разберете за такива и живота ви да се усложни. И ако до момента сте били аутсайдери ще се окажете на първо място поради взаимната елиминация на опасните ви конкуренти. Утрешният ден ще е доста по-тежък за вас.

 

Козирог 22 декември – 20 януари

 

Въздържайте се от активни действия и инициативи. Смирете апетитите и не се съгласявайте на копромиси в желанието да имате нещо трудно постижимо. Днес краткотрайното удоволствие и удовлетвореност от постигнатото ще бъдат платени и последвани от дълги дни на непрекъснато натоваране болка и грижи. Не подписвайте нови договори за работа, все пак е събота. Отлагайте за понеделник взимането на отговорни решения. Не се претоварвайте, не обещавайте повече отколкото може да изпълните и не изневерявайте на стила си.

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

 

Един от най-тежките ви дни за дълъг период от време. В знака на опозицията ви Лъва тази нощ имаше пълнолуние с лунно затъмнение засягащо болезнено ин енергиите, женското начало и тълпата. Вероятни са провокации, проблеми с близките и намален виталитет, особено за родените във втората декада. Бъдете внимателни в отношенията с любими, майки и сестри. Не си позволявайте изневери, не искайте много от живота и не провокирайте скандали, които ще се разрастват и не се знае накъде ще избият.

 

Риби 20 февруари – 20 март

 

Навлизате в тридневен рисков период, който ще засегне болезнено професионалните ви и семейни връзки. За всичко може да са виновни любовните ви афери поместоработа. Контролирайте емоциите, не избързвайте в преценката. Този ден ни изкушава по всички възможни начини. Провокатори търсят слабите ви места, Любовните отношения са неравностойни и с липса на перспектива. Не се препоръчват нови запознанства и сключване на брак. Сетивата болезнено търсят наслада, за която ще платите с дълги дни на болка и разочарование.

 

Ч.Р.Д.

 

 

Личната ви година е петица. Предстоят промени, старт на нова работа и нова връзка. Пригответе се за навлизане в нова среда тук или в чужбина. Всяка промяна ще ви носи късмет и лично удовлетворение. Направете избора си до октомври. До тогава юридическата ви позиция е силна, законът и правото ще работят за вас.

Родените днес ще бъдат белязани от печата на лунното затъмнение, което ще се отрази по-негативно на момичетата. Затъмнява се женското начало. Тези деца ще имат пролеми в отношенията с майки, сестри и любими, ще дават много, а ще получават малко. Съдбата ще играе важна роля в живота им. Ще трябва да се справят с непредвидени случайности и загуби. Очертава се кармична връзка с човек роден под знака на Лъва.

Тази нощ е неблагоприятна за зачеване, а и денят е критичен. Любов и ненавист ще се сблъскат в гърдите на тези деца. Ще водят постоянна битка със злото. Ще дойдат на този свят като гълъб, а ще си отидат като орел.

Елена Йончева, Тома Томов, проф. Иво Христов и познати социалисти застават начело на депутатските листи на БСП

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/11/2916002_elena_ioncheva_toma_tomov_prof_ivo_hristov_i_poznati/?ref=rss


Националният съвет на БСП ще утвърди днес водачите на кандидатдепутатските листи за парламентарните избори на 26 март, както и местата на гражданската квота и коалиционните партньори в тях. До снощи нямаше яснота за част от имената на водачите, като около 22.00 часа Изпълнителното бюро на "Позитано" 20 гласува неочаквани предложения.

По идея на лидера Корнелия Нинова начело на листата в Хасково ще застане журналистът Елена Йончева, която преди години живееше на семейни начала с...

Парното обеща компенсации за студените радиатори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276900_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+

 

На част от абонатите ще начисляват сметки за 5 дни по-малко и приспадат още 20 лв.

„Топлофикация-София” обеща да плати обезщетение на всички свои клиенти, засегнати от авариите в мрежата от началото на месеца, съобщиха от дружеството.

За всички абонати от топлофикационен район „Изток” прогнозните сметки за февруари ще бъдат изчислени върху 23 вместо за 28 дни, и отделно от тях допълнително ще бъдат приспаднати 20 лв. За останалите топлофикационни райони, където също е имало спиране на парното, само ще се намалява времето, върху което ще се начисляват прогнозните сметки, но няма да бъдат намалявани допълнително.

Обезщетяването ще стане по методика, която трябва да бъде приета от Столичния общински съвет след 20 февруари. От софийската топлофикация заявиха, че абонатите няма нужда да подават жалби за обезщетения за студените си радиатори.

Френска медия определя България за текстилната работилница на Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276899_%D0%A4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%81

 

Заплатите у нас били по-ниски от китайските

Френският телевизионен и радио канал francetvinfo.fr информира, че България е на път да стане текстилната работилница на Европа. Над 30 000 работници в тази страна са заети в производството на рокли, тишъртки и ризи, пише медията.

В южната част на България се намира една от най-големите текстилни промишлености в Европа. Именно тук европейските марки произвеждат част от колекциите си. Не става дума за евтини дрешки за масова търговия, а за облекло от средната и високата гама.

Как за няколко години България стана новото Елдорадо на текстилната промишленост, в някои случаи по-конкурентна от китайската, пита авторът на материала и отговаря. Работната й сила е една от най-евтините в Европа.

В един от най-големите заводи в южната част на страната дневно могат да се произвеждат до 5000 артикула. Основният коз на страната е нейната работна сила - една от най-евтините в Европа. Работничките работят осем часа дневно за заплата от 230 евро месечно, по-малко, отколкото вземат за същия труд в Китай. Това е тайната на конкурентните цени - 15 евро за изискан панталон, който след това ще бъде продаден във Франция за 150 евро, заключава авторът.

Обмудсманът Мая Манолова поиска спешен отчет на топломерите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276898_%D0%9E%D0%B1%D0%BC%D1%83%D0%B4%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%9C%D0%B0%D1%8F+%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD+

 

Има риск ежедневните данни в тях изчезнат, защото уредите ги помнят само по месец, предупреди тя

Спешен отчет на показанията на топломерите в абонатните станции в сградите в София, където заради авариите хората нямаха парно и топла вода, поиска днес обмудсманът на България Мая Манолова.

Тя предупреди, че в зависимост от модела на уреда ежедневните данни за консумираната или недоставената топлоенергия се съхраняват за период от 15 до 30 дни назад. „За това призовавам столичани стояли с дни без парно да подадат жалбите си най-късно до края на месеца, за да могат да докажат в кои дни и часове не са имали парно и топла вода”, каза Манолова. След това има риск при ежемесечното засичане тази информация да изчезне.

По думите й разпространените прессъобщения от столичната топлофикация, че ще се плащат обезщетения не са официален документ и гражданите трябва да си търсят правата. „Хубаво е да го направят до 1 март, защото след това вместо мартеничка „Топлофикация-София” може да им върже тенекия”, добави омбудсманът.

Манолова ще отправи официално въпроси към столичното дружество и към КЕВР, относно доказването на времето за компенсация, ще се пишат констативни протоколи за липсата на парно, как ще се определя размерът на неустойката и начините и сроковете на изплащането й. Ще бъде ли неустойката посочена в отделен ред на фактурата за февруари? Освен това обмудсманът пита създаден ли е механизъм от „Топлофикация-София” по какъв начин ще приема исканията за неустойки и в какъв срок ще се правят проверки за достоверността им.

Към КЕВР обмудсманът има въпроси - какъв контрол ще извърши по защита правата на клиентите, засегнатите от множеството аварии в София. Какво ще направи регулаторът за да се гарантира, че информацията снета от общите топломери е коректно пренесена в „Топлофикация” в протоколите за качеството на топлоподаването в дните на авариите?

Омбудсманът заяви още, че ще поиска промяна на общите условия на топлофикациите, за да бъде защитен интересите на потребителите.

 

Венецуела просрочила нефтени доставки за $750 млн. за Русия и Китай

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276897_%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%D1%83%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8+%

 Държавната нефтена компания на Венецуела PDVSA в последните месеци не е спазила сроковете за доставки на за Русия и Китай на обща стойност 750 млн. долара, съобщава Reuters.

За руската "Роснефть" и китайската CNPC не са били доставени навреме 45 партиди с 3,2 млн. барела суров петрол и 10 млн. барела течни горива. Сред причините за просрочията са прекъсвания в работата на нефтени рафинерии в латиноамериканската страна, недостатъчен обем на хранилищата, забавяне на източването на танкерите и проблеми с логистиката.

Основният проблем на PDVSA е силният спад на добивите на петрол, които са на 23-годишен минимум, достигнал до ниво от 2,5 млн. барела на денонощие.

Междувременно парламентът на Венецуела определи като незаконна и нарушение на конституцията сделката за продажба на дял от Petromonagas на "Роснефть". Руснаците и държавната PDVSA са съсобственици във фирмата , добиваща ежедневно по 130 хил. барела свръхтежък петрол, съобщава местното издание Universal. През миналата година "Роснефть" закри сделката по увеличаване на дела си в съвместния проект до 40%, като купи още 23,33% от Petromonagas за 500 млн. долара.

Прогноза за времето - 11 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=343701

По Черноморието ще бъде предимно облачно, на отделни места със слаби превалявания. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 2 и 4°. Вълнението на морето ще е около 4 бала. Температурата на морската вода е 3-4°.

Честит рожден ден на Генка Маркова

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6050221

Честит рожден ден на Генка Маркова Днес рожден ден има Генка Маркова, журналист със задълбочен поглед върху събитията, автор на полемични и винаги интересни коментари. Да си ни жива и здрава!

Честит рожден ден на Гергана Николова

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6050230

Честит рожден ден на Гергана НиколоваДнес рожденик е Гергана Николова, която отговаря за кореспондентите на вестника и която с обич наричаме Кака. Пожелаваме ѝ пътешествия - по-далечни от любимия Париж, където отново посреща празника си. Да ни е жива и здрава!

Румънците събират пари за допитване, показват колко хора не искат правителството (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/rumyncite-sybirat-pari-za-dopitvane-pokazvat-kolko-hora-ne-iskat-pravitelstvoto-video-2002760

Над 10 000 души протестираха снощи в Румъния за 11-и пореден ден с искане за оставка на правителството на управляващите социалдемократи заради опита му да отслаби борбата срещу корупцията, предаде ДПА. Започна и кампания за набиране на средства за извършване на допитване, което да покаже колко души са против правителството. Най-малко 6000 души са участвали в протеста в Букурещ, а в западния град Тимишоара са демонстрирали 3500 души според данни на медиите. В други градове е имало по-малобройни протести, както и контрадемонстрации. Стотици привърженици на правителството протестираха пред президентството в Букурещ срещу президента Клаус Йоханис, който изрази подкрепата си за антиправителственото движение.

Румънското правителство оцеля при вот на недоверие


Протестите продължиха дори след като правителството отмени свое постановление за декриминализиране на някои корупционни закононарушения от държавни служители.
 

Тръмп: Иранският президент да внимава какво говори!

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-iranskiiat-prezident-da-vnimava-kakvo-govori-2002761

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди иранския президент Хасан Рохани, че е по-добре да внимава какви изказвания прави. Той каза това в отговор на въпрос за изявление, направено няколко часа по-рано от Рохани.

"На иранския народ трябва да се говори с уважение. Който използва езика на заплахата, иранският народ ще го накара да съжалява", заяви Рохани на честванията на 38-годишнината от ислямската революция от 1979 г. пред стотици хиляди души в Техеран.

Тръмп може да одобри оръжейни договори със Саудитска Арабия и Бахрейн


На 2 февруари Тръмп отправи предупреждение към Иран след обвинения, че Техеран е нарушил ядреното си споразумение със Запада, като е извършил пробно изстрелване на балистична ракета. Неотдавна САЩ наложиха нови санкции на Иран заради ракетния тест.

САЩ обявиха нови санкции заради ракетния опит на Иран


Тръмп и редица представители на близкото му обкръжение са критично настроени към сключеното през 2015 г. ядрено споразумение между Иран и шестте големи сили (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия), което ограничава иранската ядрена програма в замяна на частична отмяна на международните санкции.

САЩ няма да увеличават силите си в Близкия Изток


Белият дом съобщи, че Тръмп е обсъдил през последните дни "иранската заплаха и злонамерената дейност на Иран в Близкия изток" в телефонни разговори с премиера на Ирак Хайдер ал Абади и емира на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах, отбелязва ТАСС.

Интелигентен диалог

http://pogled.info/bulgarski/inteligenten-dialog.82593

/Поглед.инфо/ Двама депутати в студиото на претенциозна телевизия се карат за АЕЦ „Белене“.

Числата за бебето ви

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6049520

Числата за бебето ви Честито, мили родители! Искате ли изящните ви създания, родени през периода 11 – 17 февруари, да растат здрави, над всичко се грижете за психическото и емоционалното им равновесие. Търпеливо се борете със страховете и лошото им самочувствие – позволите ли те да властват, не се чудете защо детето ви има проблеми с отделителната система, стомаха,

Куриоз: Ловец отстреля сръндак през 15-сантиметрово дъбово дърво

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/kurioz-lovec-otstrelia-sryndak-prez-15-santimetrovo-dybovo-dyrvo-2002700

Ловец от пазарджишкото сдружение „Сокол-1893” отстрелял сръндак през ствола на дъбово дърво. Невероятната слука споходила Георги Лазаров-Шекера при един от последните му подборни излети за сръндак от отиващия си вече сезон в местността Усойната край лесичовското село Боримечково. 

Три дни ловецът дебнел мъжкия екземпляр, но му излизали само сърни, разказа Спас Спасов, говорител на Ловно-рибарското сдружение в Пазарджик. Най-после сръндакът се появил в дъбовата гора движейки се към поляната, на която го очаквал Шекера. Опитното животно, навярно усетило опасността, на броени метри от нея обърнало и тръгнало да се връща през дърветата.

Ловецът, който вече бил прикладвал своята карабина, разбрал, че едва ли ще има друг шанс и взел на прицел движещия се на ребро мъжки индивид. Стрелял, но животното изведнъж изчезнало зад 15-сантиметров дъб. Лазаров не можел да повярва на очите си и тръгнал към мястото. Там обаче го очаквала още по-голяма изненада. Сръндакът бил паднал на 10-ина метра с входна рана в основата на шията, с куршум, влязъл в гърдите му. Изумлението на Георги станало още по-голямо, след като открил проектила в тялото му, който приличал на добре смачкано бренеке от гладкоцевно оръжие.

Опитният ловец, воден от любопитство, започнал да преглежда едно по едно дърветата в близост до лобното място на животното и след броени минути открил дъбовото дърво, която на височината на изстрела имало входно и изходно отверстие от куршум. Явно докато оловото е минавало през дървото, сръндакът е успял да се обърне с предната част на тялото си към него и така невероятният изстрел е донесъл чаканата с дни слука.
 
 

Младежи дариха събраните пари на Богоявление за обновяване на църквата в Момчиловци

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/mladezhi-dariha-sybranite-pari-na-bogoiavlenie-za-obnoviavane-na-cyrkvata-v-momchilovci-2002702

Момчетата, които участваха в Богоявленската надпревара  за Кръста в Момчиловци, дариха събраните пари за обновяване на храма "Св. Св. Константин и Елена" в селото. Младежите посетиха всеки дом в Момчиловци за здраве и благословение, както повелява традицията и събраха 1120 лева. Дарените им пари те решиха да предоставят за кампания за обновяване на храма“, съобщи кметът на Момчиловци Сийка Суркова. В дарителската сметка в момента са налични 2393 лева.

Храмът „Св. Св. Константин и Елена” в родопското село Момчиловци се нуждае спешно от обновяване. През септември миналата година започна дарителска кампания за събиране на необходимите средства. Първата цел е изработването и поставянето на нов иконостас. Вече има готов проект за това. За да започне пълноценно работата по него, са нужни около 10 хиляди лева. За завършването му ще трябват общо 40 хил. лв. Следващи стъпки са неотложни ремонти по сградата и подготовка за обновяване на стенописите. Храмът „Св. Св. Константин и Елена” е скъп за много хора. Вече 180 години той е сърцето на Момчиловци - едно от малкото селища в региона, успели да запазят християнската вяра непокътната през вековете.

Разрешение за построяването му е дадено през 1834 г., след дълга борба на хората от Момчиловци и още 7 съседни села. Освещаването става на 2 август 1836 г. Храмът е единственият в региона, който носи имената на Светите равноапостоли Константин и Елена. Денят, в който почитаме паметта им - 21 май, е празник и на село Момчиловци.

Отначало към храма е открито килийно училище от йеромонах Григорий. Той бил грък – монах от Света гора, Атон. Установява се в Момчиловци, научава родопския диалект и създава т.нар. гръцка транкрипция (изписването на думите от родопския диалект с букви от гръцката азбука) . На тази „писменост“ превежда гръцките богослужебни книги и ограмотява своите ученици в Момчиловци и околните християнски селища. Въпреки гръцкия си произход, по-късно застава на страната на местното население в борбата му срещу Цариградската патриаршия и Ксантийската митрополия за българска църква и българско училище. След 1867 г. килийното училище постепенно прераства в светско.

Дарителската кампания се организира   от Сдружение „Моята България“ и съмишленици.
 

Ирина Бокова призова за пълноправното участие на момичетата и жените в науката

//dariknews.bg/regioni/pleven/irina-bokova-prizova-za-pylnopravnoto-uchastie-na-momichetata-i-zhenite-v-naukata-2002756

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова отправи послание по случай 11 февруари, Международният ден на жените и момичетата в науката.

Земетресението във Филипините взе 4 жертви, 126 са ранените (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/zemetresenieto-vyv-filipinite-vze-4-zhertvi-126-sa-ranenite-snimki-2002758

Четирима души са загинали при вчерашното земетресение във Филипините, а 126 са ранените, предаде Асошиейтед прес.

Силен трус разлюля Филипините


Трусът с магнитуд 6,5 е станал на дълбочина 27 км и е засегнал остров Минданао, разположен на над 700 км югоизточно от столицата Манила, съобщи Геофизическият институт на САЩ. Епицентърът на земетресението е бил на около 14 км северозападно от Суригао, столицата на южната провинция Суригао дел Норте. Загинали са четирима души в Суригао, който е с население 140 000 души. Имало е близо 100 вторични труса. Няколко училища и други сгради са получили пукнатини, а в друг град се е срутил мост. Прекъснато е електроподаването, а летището на Суригао е временно затворено заради появили се пукнатини на пистата.
 

БСП се събира на пленум, решава кой ще води листите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bsp-se-sybira-na-plenum-reshava-koj-shte-vodi-listite-2002757

БСП се събира на пленум, съобщи NOVA. Социалистите правят следваща стъпка в подготовката си за предстоящите предсрочни избори. На фокус по време на днешното им заседание ще бъде подреждането на листите за парламентарния вот.

Целта на "БСП за България" е да бъде първа политическа сила на изборите


От тях със сигурност ще отпаднат депутатите с три мандата в парламента. Това ще стане по силата на приетите миналата неделя промени в устава на партията. Тогава делегатите поставиха ограничение – до 12 години в Народното събрание

Галъп: Как се приема сюжетът за широка коалиция между ГЕРБ и БСП?


До късно снощи заседава Изпълнителното бюро на партията, което обсъди евентуалните водачи на листи. Сред спряганите имена са тези на журналиста Елена Йончева, която беше част от екипа на президента Румен Радев, но вчера беше освободена от поста прессекретар вероятно заради участие в листите.

Президентът Радев освободи Елена Йончева


Възможно е тя да оглави листата в Хасково. За Благоевград се коментира името на друг журналист – Тома Томов. Лидерът Корнелия Нинова ще бъде кандидат в 25-и район в София, Стефан Данаилов - в 24-и и във Варна. Имената обаче ще бъдат гласувани днес от Националния съвет на БСП.

Тръмп предупреди иранския президент да си мери приказките

http://pogled.info/svetoven/tramp-predupredi-iranskiya-prezident-da-si-meri-prikazkite.82588

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп каза на иранския си колега Хасан Рухани, че е "по-добре да внимава" какви ги говори, предаде АФП.

Американските спецслужби са се сдобили с част от компрометиращата информация за Тръмп

http://pogled.info/svetoven/amerika/amerikanskite-spetssluzhbi-sa-se-sdobili-s-chast-ot-komprometirashtata-informatsiya-za-tramp.82589

/Поглед.инфо/ За първи път американските власти потвърдиха, че разполагат с част от уличаващата информация срещу американския президент, събрана от британския агент на Ми-6 Кристофър Стийли, съобщава "Си Ен Ен".

Тръмп обяви, че планира подписването на "чисто нов" указ за миграцията

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-obyavi-che-planira-podpisvaneto-na-chisto-nov-ukaz-za-migratsiyata.82590

/Поглед.инфо/ По време на среща с журналисти на борда на "Еър Форс 1", Доналд Тръмп заяви, че подготвя "чисто нов" указ, свързан с имиграцията, който ще въведе допълнителни "мерки за сигурност" и още по-затегнати проверки, предаде ТАСС.

Канада и Мексико ще продължат с НАФТА дори без САЩ

http://pogled.info/svetoven/kanada-i-meksiko-shte-prodalzhat-s-nafta-dori-bez-sasht.82591

/Поглед.инфо/ Канада няма да се оттегли от споразумението за северноамериканската зона за свободна търговия (НАФТА) дори и САЩ да преустанови участието си. Това заяви в интервю за телевизия „Телевиса” посланикът на Канада в Мексико Пиер Алари.

Джаки Кенеди е имала връзка с бивш британски посланик в САЩ

http://pogled.info/svetoven/dzhaki-kenedi-e-imala-vrazka-s-bivsh-britanski-poslanik-v-sasht.82592

/Поглед.инфо/ Наскоро открити писма разкриват, че легендарната Първа дама Джаки Кенеди е щяла да се омъжи за бившия посланик на Великобритания в САЩ Дейвид Ормсби-Гор преди да избере магната Аристотел Онасис за свой втори съпруг.

Изложение за сватби и събития в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/izlozhenie-za-svatbi-i-sybitiia-v-plovdiv-2002688

Първото Изложение за сватби и събития се открива днес от 10:00 ч. в 7-ма Палата на Международен панаир Пловдив. В сватбеното експо участват над 40 фирми от цялата страна, свързани с този бранш.  

Гости на откриването ще бъдат Георги Титюков – зам. кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика“ в община Пловдив и Румяна Толова – директор на Общинското предприятие „Радостни обреди”.

Съобщенията за местните данъци и такси вече пътуват към столичани

//dariknews.bg/regioni/sofiia/syobshteniiata-za-mestnite-danyci-i-taksi-veche-pytuvat-kym-stolichani-2002728

Започна отпечатването на 800 000 съобщения за дължимите местни данъци и такси, които в следващите дни ще бъдат разпратени на собствениците на недвижими имоти в София, съобщи зам.-кметът по финанси на страницата си във Facebook.

Във всяко съобщение е изчислен размерът на данък сгради и такса смет, които съответният собственик дължи за притежаваните от него имоти на територията на Столичната община.

Съобщенията съдържат и QR код, чрез който с мобилен телефон или таблет може да се направи връзка с интернет страницата на общината за справка или плащане на местните данъци. Справка може да се прави и от електронната страница на НАП с издаден от приходната агенция ПИК.

В долния край на всяко данъчно съобщение има отделен ред за непогасени задължения от минали години, ако има такива.

За данък сгради и данък МПС софиянци ползват 5% отстъпка, ако платят цялата сума наведнъж до 30 април. За такса смет отстъпка няма. Ако се плаща на части, сроковете за данък сгради и МПС са 30 юни - за първа вноска и 31 октомври - втора вноска. Такса смет може да се плати на 4 вноски и сроковете са 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Освен по електронен път или чрез различни финансови институции, плащането може да става във всеки от 22-ата данъчни отдела на районните администрации на Столичната община, независимо от адреса на имота или на задълженото лице. Касите разполагат и с ПОС устройства.

От началото на 2017 г. до момента собствените приходи на Столична община от местни данъци и такси са над 36 млн. лв.

Оригами за мир в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/origami-za-mir-v-plovdiv-2002693

През изминалата година станахме свидетели на различни актове на агресия и чувството за заобикалящата ни омраза ни накара да се замислим колко е важен мира в едно общество. За деня на влюбените ентусиасти ще раздадат оригами, символизиращи мира на случайни минувачи в центъра на Пловдив, за да напомнят колко е важно да живеем в мир. 

За целта фондация "Образование за мир" организира днес и утре в Сугестопедия Арт Център ЗаEдно работилница, на която ще бъдат изработени фигурките символ на мира. 

Всеки може да си включи в инициативата, за да се затвърди убеждението, че Пловдив е град на общности живеещи в мир и разбирателство. 

Във времена на световна несигурност и фалшиви новини, провокиращи към омраза, вярваме е време да напомним, че мира е висша ценност за обществото ни“, казват организаторите.

За повече информация и регистрация за работилницата посетете страницата на събитието във Фейсбук или се регистрирайте директно от тук.

Мюсюлманите нежелани и в Европа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6049878

Мюсюлманите нежелани и в ЕвропаИзследване на “Чатъм хаус” в 10 държави потвърждава негативните нагласи срещу мигрантите Не е само Тръмп - мнозинството граждани на 10 европейски държави също не желаят мюсюлмани да влизат в техните страни, пише Кристоф Хаселбах за “Дойче веле”. Актуално изследване на лондонския аналитичен център "Чатъм хаус",

Кой стои зад убийствата на Донбаските командири?

http://pogled.info/svetoven/koi-stoi-zad-ubiistvata-na-donbaskite-komandiri.82585

/Поглед.инфо/ Убийствата на Михаил Толстих («Гиви») и на другите най-известни, ценни и уважавани командири на донбаските републики представляват „терористични актове”, заяви ръководителя на Донецката народна република Александър Захарченко. „Ние сме в състояние на война с терористична организация... Считам, че украинските власти трябва да бъдат включени в списъка на терористичните организации в света."

Другата седмица Ангела Меркел ще се срещне за първи път с Майкъл Пенс

http://pogled.info/svetoven/drugata-sedmitsa-angela-merkel-shte-se-sreshtne-za-parvi-pat-s-maikal-pens.82586

/Поглед.инфо/ Германския канцлер Ангела Меркел планира първата си лична среща на високо равнище с член на новата американска администрация - вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс.

САЩ блокира назначението на бившия премиер на Палестина в ООН

http://pogled.info/svetoven/sasht-blokira-naznachenieto-na-bivshiya-premier-na-palestina-v-oon.82587

/Поглед.инфо/ САЩ използваха правото си на вето и блокираха назначението на бившия министър-председател на Палестина Салам Фаяд за специален пратеник на ООН в Либия.

Бизнесът пак подхвана темата за минималната заплата у нас

//dariknews.bg/novini/biznes/biznesyt-pak-podhvana-temata-za-minimalnata-zaplata-u-nas-2002726

Работодателите настояват съотношението минимална към средната работна заплата в България да не е по-високо от средното за ЕС. Това е отбелязано в позицията на Асоциацията на организациите на българските работодатели по механизма за определяне на размера на минималната работна заплата в България, съобщиха от пресцентъра на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Позицията е била представена днес на среща на работодателските организации с министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев и синдикатите. От бизнеса настояват още минималната работна заплата за България да не бъде по-ниска от линията на бедност за страната.

Бизнесът дава на съд минималната работна заплата


В становището се отбелязва още, че извън тези граници, на равнище бранш и предприятие могат да се договарят и по-високи размери на минималната работна заплата, като споразуменията обвързват подписалите ги страни.

От бизнеса искат отмяна с акт на Министерския съвет (МС) на добавките за прослужено време, каквито според тях няма в нито една страна от ЕС, като се запазят брутните възнаграждения на работниците и служителите, за постигане на съпоставимост на величините на минимална работна заплата и средна работна заплата, доколкото статистиката отчита брутната средната работна заплата, а МС определя размер на основна минималната работна заплата.

КНСБ пресметна: Икономиката позволява със 100 лева по-висока заплата за всеки


Работодателите настояват още Министерство на труда и социалната политика да поеме ангажимент да внесе в НС, когато то бъде избрано, предложения за законодателни промени за отпадане на определянето на минимални осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности и длъжности.

Не трябва да подценяваме разширените вени, предупреждава специалист

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/ne-triabva-da-podceniavame-razshirenite-veni-preduprezhdava-specialist-2002742

Разширените вени винаги трябва да ни плашат, защото представляват част от едно много тежко заболяване. Над 65% от населението на България страда от хронична венозна болест, като една от разновидностите й се изразява именно в разширените вени.

Това е установило мащабно световно проучване, информира Дарик изпълнителният директор на Националната кардиологична болница в столицата проф. Марио Станкев.

"Разширените вени са част от едно много тежко заболяване - хронична венозна недостатъчност на долните крайници. Засяга млади хора, предимно жените, тъй като по време на бременността, поради хормоналния дисбаланс и притискането на тазовите вени от плода, се получава заболяването. Не са пощадени и възрастните хора", коментира професорът.

"В България се направиха много проучвания. Дружеството по съдова хирургия участва в едно от най-големите мащабните проучвания в света, което доказа, че у нас над 65% от населението страда от определен стадий на хронична венозна болест. Разширените вени са част от това заболяване. Но ако заболяването се хване в самото начало, то може да бъде моделирано и до известна степен стопирано. Но много често при нас пациентите идват в доста запуснали стадии на заболяването и тогава се налага лечение", поясни специалистът.

Медикът, който е един от най-добрите съдови хирурзи у нас, добави още, че ако може да открои проблем, свързан с повереното му лечебно заведение, то той се отнася до финансирането му от страна на здравната каса.

"Финансирането е в основата на проблема, който имаме, тъй като това е болница с голям потенциал, с 930 човека специалисти, с 330 функциониращи легла. Проблем е финансирането. Ние работим единствено със Здравната каса, нямаме частни пациенти. Финансирането, което получаваме от НЗОК, е около 98%. Лимитирането на дейността, което се налага поради дефицит на средства, лимитира и нашите възможности за развитие на болницата и за подобряване на материалното състояние, както на работещите в болницата, така и на сградния фонд. Но се справяме засега", обясни проф. Марио Станкев.

Не неизбежна авария, а злокобна провокация!

http://pogled.info/regionalen/sofiya-grad/ne-neizbezhna-avariya-a-zlokobna-provokatsiya.82584

/Поглед.инфо/ Представлява оставянето на над 400 хиляди домакинства в София без парно отопление и топла вода в продължение на цели пет денонощия! (неделя - петък, м. февруари 2017 г.) Защо?

Облачно и студено

//dariknews.bg/regioni/shumen/oblachno-i-studeno-2002735

През следващото денонощие над по-голямата част от страната ще е предимно облачно, но само на изолирани места в Северна и Източна България ще превали слаб сняг. Над югозападните райони и западната част на Горнотракийската низина облачността ще е разкъсана, намаляваща до незначителна. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са предимно между минус 1° и минус 6°, в Североизточна България до минус 11°. Максималните температури ще са от минус 4° в североизточните райони до 13° в югозападните.

За Шумен минимални минус 7, максимални минус 2 градуса.

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца - ще остане без съществена промяна.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

Националът Мишо Александров подписа с "Арсенал" в Русия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6050585

Националът Мишо Александров подписа с "Арсенал" в РусияПолузащитникът на българския национален отбор по футбол Михаил Александров ще играе през пролетния полусезон в руската Премиер лига. Крилото, което досега беше футболист на "Легия" (Варшава), подписа договор с "Арсенал" (Тула), съобщи сайтът на вече бившия му полски клуб. Параметрите на сделката не се съобщавата,

Хороскоп за 11-17 февруари

http://offnews.bg/news/n_1/n_644192.html

{"oven":"Ако имате нужда от почивка, 7-те дни са подходящи да си вземете кратък отпуск, но върнете ли се на работа – трябва да упорствате по задачите си. Част от Овните имат поводи за купони и срещи с близки и познати, да се държат по-скромно, а и да търсят помощ най-дискретно, без да дават повод за интриги и клюки. В понеделник и четвъртък сте твърде придирчиви, за околните може да изглежда дребнаво, а имате чудесни идеи за начинания и макар по-бавно, ще ви се открие шанс. Обвързаните да бъдат подчертано галантни с половинката.\r\n","telec":"И вие имате нужда от глътка отдих, в понеделник дори може да тръгнете на път. Но Телците не забравят и поетите задължения, и условията за реализация на някои свои идеи, близки хора ще им подскажат и още възможности за повишаване на приходите. До вторник разчиствате тактично изостанали дела и неясноти по проекти, от сряда упорството ви в работата нараства и няма да пилеете сили в спорове, посредничество. Ако е имало неразбирателства с любим, приключвате и с тях, вече обвързаните се радват на завидна хармония.\r\n","bliznaci":"Тези 7 дни ви носят нови и добри възможности за изява и печалби, но не се лъжете, че нещата ще стават без труд и бдителност. До вторник Близнаците се натъкват на куп пречки, критично да преценяват стъпките си, да помагат и на останалите в екипа да напасват усилия. От друга страна, не пренебрегвайте купоните заради кариерата, едни сега ще срещнат мечтаната половинка, втори ще заговорят за годеж, съжителство, брак. Даже ако сте отдавна обвързани, поглезете домашните, винаги са до вас, заслужават да се радват и на успеха ви.","rak":"Периодът ви носи хубави шансове за делова изява, но и сериозни пречки при осъществяване на ваши идеи. Раците ще постоянстват, вероятно до вторник ще търсят влиятелни покровители дори с цената на някои отстъпки. После е време да укрепвате делови и лични партньорства, част от тях се раждат след дребни услуги, други ще ви подскажат да отложите самостоятелните проекти заради печеливш екип. Свети Валентин ще ви накара да положите специални грижи за укрепване на личните връзки, иначе сте чаровни, но не е време за авантюри...","luv":"До петък влагайте всичкото си търпение в дела и общуване, за изпълнение на куп ваши идеи все още няма подходящи условия. Не бива и да се претоварвате с повече работа, отколкото можете да свършите. Някои Лъвове се изкушават да демонстрират привидно съгласие, други искат да се налагат – тези подходи не са резултатни като по-системните и упорити усилия. Променяте доста неща от понеделник, но чак в четвъртък изяснявате стратегията и укрепвате връзки. Личните отношения зависят изцяло от толерантността, любовта ви е награда.","deva":"За следващите дни сте си набелязали доста делови и лични задачи, обаче ако прибързвате – рискувате да допуснете грешки, а не обичате да се излагате... Девите се стремят към перспективни партньорства, внимателно да проучват условията, има риск да се заблудят или да вземат решение под влиянието на емоции. В понеделник действате по-гъвкаво, във вторник ще търсите услуги от близки, после е време за много упорита работа. В петък анализирайте крайните резултати. В любовта нови срещи са обещаващи, а стари връзки май отслабват.","vezni":"Периодът е някак объркан, разчитате на помощ в работата, нерядко трябва да изпълнявате чужди идеи. Е, Везните да балансират в екипа си, в едни случаи ще заслужат доверието като лидери за изпълнение на някакъв план, в други пък ще подкрепят колеги, които имат по-печеливш проект. За мнозина обаче на предно място и сега ще застане любовта – в стари връзки има проблеми, при интересни запознанства ви трябва време да се ориентирате в емоциите си. Ще укрепите отношенията дори да има клюки и интриги, нали слушате сърцето си.","scorpion":"Имате амбициозни делови идеи за тези дни, поне до вторник ще е редно да изпълнявате стриктно рутинните си задачи, хич не са малко. Скорпионите да внимават повече в работата, предстои своеобразна проверка за издръжливост и професионализъм и тя е шанс за израстването им. Пазете се от спорове, за тях причината е във вашето нетърпение, гледате да се налагате, но и от вас ще искат много, нерядко ще ви упрекват. В личните отношения не допускайте противопоставяне, видите ли си грешки, бързо и дискретно оправете нещата.","strelec":"Това 7-дневие ще ви накара да бавите темпо и търпеливо да изяснявате делови и лични неща. Стрелците да не напират за спорове, до вторник близките им ще помагат с идеи и услуги, после ще трябва да обединяват сили с хора от по-широк кръг. Преценявайте внимателно кой колко е искрен с вас, а в четвъртък най-стриктно уреждайте финансови и административни въпроси. Очертават се трудности, обаче стъпка по стъпка ще постигнете целта си, може да развиете и допълнителни дейности. Най-хубавото е, че в любовта отстоявате желаното...","kozirog":"Хубав уикенд, но от понеделник май поемате повече задачи, отколкото можете да свършите и бързате, бързате... От сряда амбициите на Козирозите нарастват, а и енергията. По-разумно е да променяте нещата спокойно и да си пестите нерви, спорове. Мнозина имат здрава крепост у дома, близките ги подкрепят, роднини и приятели им правят дискретни услуги. В личните отношения също ви приляга да държите на принципите си, за да не предизвикате болка с по-необмислени стъпки. Различията не са опасни, а прикриването и вие го знаете.","vodolei":"Нелеки 7 дни, но те са ви награда за старанието да допринасяте за напредък в дейността на екипа, за стабилизиране на отношенията у дома и с близки. Част от Водолеите са твърде стриктни в задълженията, понеделник ще им привлече нови партньори за творческите им идеи. От сряда дозирайте критичността си – несвършеното ще се свърши, а укорните думи трябва да се забравят. Правите толкова за общо благо, ала е важно да привличате в работата още и още хора. Мнозина срещнат и голямата любов, авантюрки за забавление не им приличат.","ribi":"Тези дни ви дават енергията за делова изява и печалби, а в личен план може да преразгледате някои отношения. И в понеделник група Риби имат поводи за купони, но прекаляването да не навреди на професионалната форма, тепърва им се откриват още шансове, може да ги привлекат в екип и за партньорство, да се заемат със свой бизнес. Бъдете по-критични към тези оферти, пък и към старата компания, с някои хора ще решите да се разделите. Сряда и четвъртък следвате чужди идеи, не налагате мнение, а упорствайте по далечните си цели."}

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване