Премиерът Герджиков зарязва лозя край Мелник

https://www.24chasa.bg/region/article/6050934

Премиерът Герджиков зарязва лозя край МелникСлужебният премиер професор Огнян Герджиков и десетина посланици пристигнаха преди минути на лозов масив на винарска изба край Мелник. Министър-председателят ще разгледа избата, построена по проект на Европейския съюз и ще зареже лозята. По късно той заедно с министрите на вътрешните работи и транспорта ще посетят ГКПП Кулата,

Семерджиев: Очаква ни кошмар, ако личните лекари преглеждат с отпечатък

http://www.cross.bg/otpechatuk-semerdzhiev-ministur-1534363.html

/КРОСС/ „Очаква ни ужасен кошмар, ако пръстовият отпечатък бъде въведен като механизъм за преглеждане от личните лекари". Това каза пред Дарик радио д-р Илко Семерджиев, министър на здравеопазването в служебното правителство. „На нарочна среща вчера всички страни, засегнати от въвеждането на пръстовия отпечатък като вход за болницата, се обединиха, че този механизъм не носи икономическа изгода и трябва да отпадне. Все пак ще се изчакаме окончателното решение на съда, което трябва да бъде взето на 16 март", каза още здравният министър. „След като въпросът за входа за болниците бъде изчистен, идва ред на извънболничната помощ", посочи той. " Ние сме длъжни да кажем, че ако бъде въведен пръстовият отпечатък като механизъм за преглеждане от личните лекари, кошмарът от това ще бъде ужасяващ", коментира Семерджиев. За миналата година са направени над 2 млн. и 250 хил. хоспитализации. Извън болниците пък са извършени повече от 45 млн. прегледа. "Ако се въведе отпечатъка, информацията за общия брой на прегледите, хоспитализациите и аптеките ще срине системата на НЗОК и тя ще рухне", категоричен бе здравният министър. По неговите думи, Касата не разполага с необходимия брой компютри и подходящи помещения, няма и финансов ресурс. „Между 15 и 30 минути отнема на болниците да регистрират един пациент чрез пръстовия идентификатор. Системата дава над 12 процента грешки, които бавят процедурата

Драгомир Стойнев: Натиск на БСП към Румен Радев не е имало

http://www.cross.bg/stoiinev-prezidenta-posochi-1534362.html

/КРОСС/ "БСП не е упражнявала натиск върху президента Румен Радев и това се вижда ясно от състава на служебния кабинет. Има само един член на БСП - Деница Златева и повечето от другите са от предишното управление". Това заяви пред БТВ Драгомир Стойнев от БСП по повод коментара на премиера Огнян Герджиков, че върху президента има влияние за определени кадрови политики. Стойнев добави, че изборът на втория ешалон в кабинета и смяната на областните управители са ходове, които показват, че и върху него не е имало опит за натиск. „Радев и Герджиков избират хората си по качества, експертност и чак на трети план стои кой към коя политическа сила принадлежи. Ако гледаме партиите, то значи никой да не се назначава никъде", коментира Стойнев. По думите му е важно начело бъдат експерти и професионалисти. „Страната страда от липса на квалифицирани хора. Няма страшно член на партията да бъде повикан на определена длъжност", продължи той. Левицата е доволна от първите ходова на президента Румен Радев и според тях са показали на ГЕРБ как човек се държи в чужбина. „Той похвали държавата си и изтъкна предимствата ни. ГЕРБ обикаляха от кабинет по кабинет в еврокомисията и плюеха държавата", посочи той. Изпълнението на програмата на БСП ще струва 2,2 млрд. лв., посочи Стойнев и допълни, че това няма да наруши изискването на дефицит и целостта на публичните финанси

Журналистът Александър Симов повежда листата на БСП в Кърджали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050927

Журналистът Александър Симов повежда листата на БСП в КърджалиЖурналистът Александър Симов повежда листата на БСП в Кърджали, стана ясно минути преди старта заседанието на националния съвет на партията. До късно снощи изпълнителното бюро беше определелило за този град Бриго Аспарухов, но според запознати тази сутрин той сам се е отказал.  Симов е член на изпълнителното бюро на партията.

Организират областен зимен турнир по футбол на малки врати на 25 и 26 февруари

//dariknews.bg/regioni/razgrad/organizirat-oblasten-zimen-turnir-po-futbol-na-malki-vrati-na-25-i-26-fevruari-2002801

Зимен турнир по футбол на малки врати организира Областният съвет на БФС в Разград. Той ще е по същия регламент като турнира през януари, който бе посветен на Деня на Разград, но с една разлика – ще могат да участват отболи от цялата Разградска област. Различно ще е и мястото – спортната зала на ОУ“Васил Левски“.
Срокът за записване за участие е 23 февруари, това става на тел. 0882896686. Мачовете ще се играят на 25 и 26 февруари, отборите са от по 4+1 играчи. 
 

Йорданка Фандъкова: Чрез инвестиции в образованието ще се преборим с бедността и престъпността

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/iordanka-fandykova-chrez-investicii-v-obrazovanieto-shte-se-preborim-s-bednostta-i-prestypnostta-2002803

Инвестициите в образованието са инвестиции в успешното развитие и бъдещето на България. Образованието е стратегически приоритет за нас. Това каза председателят на Сдружение "Граждани за европейско развитие на България“, зам.-председател на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова във Велико Търново. Фандъкова, великотърновският кмет и председател на НСОРБ Даниел Панов, Богдан Мирчев от фондация "Ханс Зайдел“ и представители на КРИБ, КНСБ и учителския синдикат откриха кръгла маса на тема "Качествено образование за икономически растеж и по-високи доходи“.

Според Йорданка Фандъкова инвестициите, които вече са направени в образователната система, са сериозни. "Необходима е политическа воля, за да започнат по-сериозни инвестиции в образованието. Всички постижения в сектора се дължат именно на факта, че в правителството на Бойко Борисов образованието бе заявено като ясен приоритет. България чувствително напредна по отношение на транспортната инфраструктура, която е съществено важна за икономиката. Вече е време да обърнем сериозно внимание на инвестицията в хората – хората, които могат да развиват икономиката, да увеличава БВП“, категорична бе тя.

По думите на зам.-председателя на ГЕРБ, една от основните цели на партията е преодоляване на неграмотността. Йорданка Фандъкова обясни, че ще бъде задължително посещаването на предучилищни групи, защото в противен случай семействата няма да получават никакъв вид социална помощ от държавата. "Само чрез инвестиции в образованието можем да се борим с бедността и престъпността“, каза Йорданка Фандъкова.
 
Финансирането на училищата вече няма да зависи само от броя на записаните ученици – това гласи една от записаните в програмата на ГЕРБ промени, която бе посрещната с аплодисменти от великотърновските представители на бранша. "Двойното увеличение на учителските заплати не е просто обещание, а реално изпълнима мярка. ГЕРБ ще продължи да инвестира и в образователна инфраструктура, в условията за практикуване на спорт и изкуства“, категорична бе Фандъкова.

Председателят на Синдиката на  българските учители Янка Такева заяви, че за първи път от 1990 в бюджета на страната се гласува толкова висок размер на средствата за образование. Думите й бяха по повод осигурените от правителството на Бойко Борисов 223 милиона лева повече за образование. "С този бюджет обезпечаваме абсолютно всички дейности за първата година от въвеждането на Закона за училищното образование“, допълни Такева. Тя благодари на ПП ГЕРБ, че приема предложенията на Синдиката и поставя акцент върху инвестиция в учителите.
"Днес всички ние можем да стоим с високо изправени глави, защото ако си спомним 2007-2008 година, ще се сетим, че цялата образователна система стачкуваше, а учителите изнемогваха“, каза председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов при откриването на форума.

"Всички партии заявяват, че образованието е техен приоритет, но е важно и как работят за това той да стане и реалност“, каза Евгений Иванов, изпълнителен директор и член на УС на КРИБ. Той заяви пред присъстващите, че организацията подкрепя и приветства факта, че ГЕРБ инвестира в учителите и залага на дуалното обучение.
Темата "Образование“ е основна за нас, категоричен бе Богдан Мирчев от фондация "Ханс Зайдел“, която е съорганизатор на форума. 28 български студенти в момента се обучават в Германия като стипендианти на организацията, информира той.

БСП залага на 40% нови лица и 60% опитни парламентаристи в листите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bsp-zalaga-na-40-novi-lica-i-60-opitni-parlamentaristi-v-listite-2002804

Около 40% са новите лица сред водачите на листи на БСП, 60% са опитните парламентаристи. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на днешното заседание на пленума на левицата, което трябва да одобри водачите на листи и места за гражданска квота за предстоящите парламентарни избори. Сред новите лица са на журналистите Тома Томов, предложен за водач на листа в Благоевград, и Елена Йончева – за водач на листа в Хасково. Корнелия Нинова заяви, че БСП залага на професионализъм. В предложенията за водачи има юристи, финансисти, икономисти, дългогодишни кметове, хора с опит в местната власт и регионалното развитие, експерти по национална сигурност, вътрешен ред и борба с престъпност, външна политика, експерти образование, земеделие, култура и медии, специалисти в енергетика, околна среда младежка политика и спорт и т.н. Освен обновлението и 40% нови лица сред водачите, Нинова посочи и приемственост в листите и че там има и кадри с дълъг парламентарен опит и нови, които за първи път ще бъдат депутати. Тя посочи още, че има съчетание на яки партийни кадри с ярки авторитети и личности в обществото, които са ляво мислещи, не са членове на БСП, но приемат и споделят одобрената от конгреса платформа.
 

Борисов: Парите за увеличението на учителските заплати не са обещание, а факт

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-parite-za-uvelichenieto-na-uchitelskite-zaplati-ne-sa-obeshtanie-a-fakt-2002802

Парите за увеличението на учителските заплати не са обещание, а факт, заяви във Велико Търново лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че партията ще настоява да бъдат спирани социалните помощи на семействата, които не пращат децата си в училище.  "Принудата да учиш е инвестиция, която се изплаща. За да се квалифицираш, трябва да си грамотен, затова думата "принуда" не е лоша", обясни Борисов.

"Майка и мен ме е принуждавала да уча", отбеляза пред представители на учителското съсловие Борисов.

Какво oбещават от ГЕРБ предизборно?


Той подчерта, че програмата на ГЕРБ има за цел да надгради свършеното до момента. През тези две години е имало 3,8 процента икономически растеж, посочи Борисов.

След две години, ако ГЕРБ е на власт, ще отидем на 120 милиарда лева брутен вътрешен продукт, стига да няма война, посочи председателят на партията. Той отбеляза, че грижата за пенсионерите ще я има, ако икономиката тръгне. Ако това стане изведнъж, тогава не могат да се реализират другите програми, за да се развие държавата във всичките си направления, коментира Борисов.

Павлова: Управлението на ГЕРБ предотврати инциденти по тунели, мостове и пътища


Той каза, че след усилията на правителството в момента има нулева миграция и няма натиск на границата.  Борисов изрази съмнение за начините на сертифициране на машините за гласуване. Експремиерът бе гост на форум, организиран от сдружение "Граждани за европейско развитие на България" и фондация "Ханс Зайдел". Кръглата маса бе посветена на образованието.

Десетки жертви и ранени на футболен мач в Ангола

http://www.cross.bg/hora-stadiona-angola-1534361.html

/КРОСС/ Най-малко 17 души са загинали, а десетки са ранени при инцидент по време на футболен мач в Ангола, съобщава "Ройтерс". До трагедията се стигнало, когато стотици фенове щурмували входовете на стадиона, обясниха медици. Тълпата в северния град Уидж избутала бариерите, след като не успяла да влезе преди началото на мача, по информация на държавната новинарска агенция Ангоп. Много паднали и били стъпкани. Генералният директор на местната болница допълни, че има хора, които са били задушени в тълпата. "Някои хора трябвало да стъпват върху други. Имаше 76 пострадали, от които 17 починаха", посочи той. Състоянието на петима от ранените е сериозно. Свидетели разказват, че тълпата е опитала да получи достъп до стадиона, който бил достигнал капацитета си от 8000 души. "Когато искахме да влезем, открихме бариера. Първата редица хора падна. Аз бях в третата редица от хора", споделя 37-годишен фен, който е оцелял, като се е разминал със счупен крак. 35-годишен мъж със счупена ръка допълва: "Когато те дадоха възможност всички да влязат, ние вече се бяхме струпали на входа". На стадиона се играл мач от шампионата на Ангола.  

След съдебната загуба Тръмп обмисля нов указ за имиграцията

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/11/2916133_sled_sudebnata_zaguba_trump_obmislia_nov_ukaz_za/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че обмисля възможността да подпише нов указ за имиграцията, след като съдът блокира действието на сегашния указ, въвеждащ временна забрана за допускане на територията на страната на граждани от седем държави в Близкия изток и Африка, предаде Асошиейтед прес.

Пред репортери на борда на президентския самолет на път за Флорида Тръмп изрази убеденост, че ще спечели съдебния спор.

"Имаме и много други варианти, включително просто да...

Канят варненци днес на безплатни консултации за общуването в семейството

http://www.moreto.net/novini.php?n=343757

Дискусия за общуването в семейството и ролята на родителя ще се проведе днес в Младежкия дом във Варна. Срещата е насрочена за 14:30 часа в зала 17, а входът ще е свободен, научи Moreto.net. На място четирима психолози в сферата на семейното консултиране, тревожните състояния и депресиите ще консултират посетителите.

ЦИК откри процедура за възлагане на поръчка за устройства за машинно гласуване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050918

ЦИК откри процедура за възлагане на поръчка за устройства за машинно гласуванеЦентралната избирателна комисия /ЦИК/ реши да открие състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка с предмет "Осигуряване/наемане на специализирани устройства за машинно гласуване за произвеждане на изборите за народни представители на 26 март 2017 г.". Решението на ЦИК е от вчера.

Младеж без книжка катастрофира край Кочериново

https://www.actualno.com/crime/mladej-bez-knijka-katastrofira-kraj-kocherinovo-news_593185.html

Младеж на 16-17 години, без свидетелство за правоуправление на МПС, катастрофира тази сутрин край град Кочериново, област Кюстендил, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Сигналът за пътно-транспортното произшествие е подаден малко преди 8 часа тази сутрин. Лек автомо

Протести в Турция след обявената дата за референдум

http://www.cross.bg/tyrtziya-dyshi-stranata-1534359.html

/КРОСС/ Бурни протести и арести, след като беше обявена датата за референдум в Турция, предаде БНТ.На 16 април гражданите на страната ще трябва да кажат "да" или "не" на конституционни промени, които да дадат повече правомощия на президента Ердоган. Въпреки въведеното в страната извънредно положение и забрана за демонстрации, около 1000 души от университет в столицата Анкара изразиха недоволството си. Част от тях са влезли в конфронтации с полицията. Най-малко 5-има души са арестувани.

Борисов на кръгла маса за по-високи доходи във Велико Търново (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050913

Борисов на кръгла маса за по-високи доходи във Велико Търново (Видео)Бойко Борисов присъства на кръгла маса, организирана на тема „Качествено образование за икономически растеж и по-високи доходи“ във Велико Търново.  Стрийм видео е публикувано в профила на бившия премиер, на него се вижда и кметът на София Йорданка

Въвеждането на пръстов идентификатор в извънболничната помощ ще струва 30 млн. лв.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/vyvejdaneto-na-prystov-identifikator-v-izvynbolnichnata-pomosht-shte-struva-30-mln-lv-233830/

Тези 477 хил. лева за софтуер на Касата не са безплатното сиренце в капана за мишки, коментира служебният здравен министър

Герджиков: Радев е подложен на натиск за кадруване

https://vesti.bg/bulgaria/politika/gerdzhikov-radev-e-podlozhen-na-natisk-za-kadruvane-6065334

Той е споделял, че е имало натиск от различни посоки. По кадрови въпроси или Господ знае още какви. Така или иначе, то е разбираемо донякъде. При мен, слава Богу, натиск не е оказван, коментира служебният премиер

Тръмп към президента на Иран: Да внимава какво говори

http://www.dnes.bg/world/2017/02/11/trymp-kym-prezidenta-na-iran-da-vnimava-kakvo-govori.331664

Рохани: Който използва езика на заплахата, иранският народ ще го накара да съжалява

Крадат и вода

//dariknews.bg/regioni/vraca/kradat-i-voda-2002795

Жител на мездренското село Горна Бешовица ползвал вода, която не се отчитала на уред. За целта мъжът поставил гумен маркуч между тръбите, избягвайки водомера. Неправомерното деяние е установено от служител на ВиК Мездра, който подал сигнал до полицията. Домът е собственост на А.Н. По случая е образувано досъдебно производство.
 

Крум Зарков ще води листата на БСП в Русе на изборите

//dariknews.bg/regioni/ruse/krum-zarkov-shte-vodi-listata-na-bsp-v-ruse-na-izborite-2002798

Крум Зарков ще води листата на БСП на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 26 март. Кандидатурата му беше утвърдена след заседание на оперативното бюро снощи и на заседание на Националния съвет на партията днес в столицата. Подредбата на останалата част от листата ще бъде направена до края на следващата седмица след съвещание с коалиционните партньори и обсъждане на гражданската квота. Крум Зарков е най-младият член на Изпълнителното бюро на БСП, той е от новите лица в левицата. Син е на журналистката Анна Заркова. Завършил е международно публично право в Сорбоната.

Милена Дамянова: Инвестицията в образованието е последователна политика на ГЕРБ

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/milena-damianova-investiciiata-v-obrazovanieto-e-posledovatelna-politika-na-gerb-2002797

ГЕРБ гарантира ежегоден ръст на средствата за образование в държавния бюджет и двойно увеличение на учителските заплати в рамките на четири годишен управленски мандат. Това заяви във Велико Търново Милена Дамянова, експерт в Комисията по образование към ГЕРБ, по време на кръгла маса "Качествено образование за икономически растеж и по-високи доходи”. Дамянова, която в 43-то Народно събрание бе председател на образователната комисия, представи пред учителското съсловие от региона акценти от управленската програма на ГЕРБ в сектор "Наука и образование“. Преодоляване на неграмотността, инвестиции в мотивацията и квалификацията на учителите и развитие на професионалното образование в България с активното партньорство с бизнеса, са основните стълбове в програмата на партията.

"Поставяйки образованието като приоритет, инвестираме в успешното бъдеще на България. Нашата цел е децата ни да са конкурентни на връстниците си по света, а подготвените млади хора  са гарант за икономически растеж и просперираща нация“, каза Милена Дамянова.

Инвестирането в учителската професия е плод на последователна политика, а не на внезапно хрумване, категорична бе тя. Освен удвояване на заплащането, има заложени и редица мерки за привличане на конкурентоспособни кадри в образователната система.

Национална програма за подкрепа на младите учители предвижда образователната стратегия на ГЕРБ. Активна подкрепа ще получават и учителите, които работят с деца със специални потребности, с деца от уязвими социални групи, както и с даровити деца. Разработена е и програма за приобщаване на родителите към училищния живот.
По думите на образователния експерт от ГЕРБ напоследък педагогическите специалности във ВУЗ-овете се избират от недостатъчно мотивирани млади хора. Тези дисциплини във висшите училища ще бъдат модернизирани, за да са адекватни на времето, в което живеем. “Държим на ангажимента учебниците да се одобряват и разработват от учители“, каза още Милена Дамянова.

Социалните служби също трябва да бъдат ангажирани в процеса със справянето с неграмотността. Равен достъп до индивидуален подход, ранно откриване на затруднения при ученето, са някои от набелязаните мерки. Безплатни занимални и занятия по интереси пък са политики, в голяма степен вече реализирани от ГЕРБ.
 
С промяна в системата на делегираните бюджети от 2018 г. финансирането няма да зависи само от броя на децата. Това ще предотврати закриването на детски градини и училища заради неправилна формула. Въвежда се програма за подпомагане на училища и детски градини със слаби резултати. Акцент се поставя и върху съхранението на детските заведения в малките населени места. "Надяваме скоро и защитената, и средищната детска градина да станат факт“, каза Милена Дамянова.

Бизнесът трябва да подкрепя родителите и учителите за кариерното ориентиране на учениците, посочи още образователният експерт Дамянова. "Гарантираме високо качество на професионалното образование чрез усъвършенстване и активно въвеждане на дуалната система на обучение, както и чрез непрекъснато и прецизно проучване и прогнозиране на потребностите от професионално обучение“, коментира тя.

В програмата на ГЕРБ се предвижда да бъде засилена програмата за иновации и финансиране на научни изследвания, съобразно приоритетите на страната и изискванията на икономиката.

 

Велико Търново е домакин на двудневна широка кръгла маса за развитието на образованието, кметът Даниел Панов откри дискусията

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/veliko-tyrnovo-e-domakin-na-dvudnevna-shiroka-krygla-masa-za-razvitieto-na-obrazovanieto-kmetyt-daniel-panov-otkri-diskusiiata-2002800

Велико Търново е домакин на широка кръгла маса за развитието на просветата. Форумът "Качествено образование за икономически растеж и по-високи доходи”, иницииран от сдружения и неправителствени организации, бе открит от кметовете на Велико Търново и столицата София Даниел Панов и Йорданка Фандъкова. Сред лекторите са представители на НПО, КНСБ, КРИБ, фондация "Ханс Зайдел”, Синдиката на българските учители, училищни директори, педагози и др.

В приветствените си думи Даниел Панов посочи, че Велико Търново е естествено средище на дискусия, поставяща образованието като държавнически стълб, основа за развитие на икономиката и повишаване на доходите.
"Нашият град от векове се е утвърдил като средище на просветата, културата и духовността в България и в Европейския югоизток. Преди повече от век великият Стефан Стамболов, роден във Велико Търново, е осъзнал, че една държава може да бъде просперираща само с развита образователна система. Затова, редом с изграждането на инфраструктурата и стопанството Стамболов поставя основните на средното и висшето образование в България. Инвестициите в просветата са с най-висока възвръщаемост и това е исторически доказана истина. България се превръща в модерна и икономически развита държава.”, обърна се към участниците във форума Даниел Панов.

Като председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините Даниел Панов припомни, че последното редовно избрано българско правителство е поставило просветата  сред националните приоритети, както е видно и от новия Закон за училищно и предучилищно образование. "В Бюджет 2017 средствата за образование бяха увеличени с над 223 милиона лева, а това позволи ръст на всички учителски заплати и допълнително мотивиране на младите педагози. Надявам се, че и за следващото правителство образованието ще бъде национален приоритет и водещ фактор за икономически растеж и повишаване на доходите. Защото скоро имаше и времена, когато просветата бе натикана в ъгъла. Всички помним голямата учителска стачка през 2007 година”, каза още кметът на старата българска столица.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поздрави Даниел Панов и екипа му в Община Велико Търново за подкрепата, която оказват на ръководствата на училища, детски градини, с педагозите и възпитателите. Председателят на СБУ Янка Такева отличи Велико Търново като пример за отлично социално партньорство между местната власт и образователния сектор.

Един от акцентите по време на срещата ще бъде поставен върху връзката между образование, местна власт и бизнес. Припомнено бе, че по инициатива на кмета на Велико Търново Даниел Панов и евродепутата Ева Майдел бе направен задълбочен анализ на пазара на труда в областта. Анкетирани бяха близо 400 работодатели, които споделиха какви кадри са им нужни за производствата. Проучването бе представено на Регионалното управление по образованието, с резултатите бяха запознати и всички директори, а образователните програми на училищата в община Велико Търново вече се изработват и според нуждите на бизнеса.


 

Значителен ръст на чуждестранните туристи в зимните ни курорти

//dariknews.bg/novini/bylgariia/znachitelen-ryst-na-chuzhdestrannite-turisti-v-zimnite-ni-kurorti-2002796

Значителен ръст на чуждестранните туристи се регистрира в зимните ни курорти, съобщи министърът на туризма Стела Балтова. През месец декември увеличението е 19% в основните курорти Боровец и Банско. 58% е ръстът на полските посетители, 46% повече германци практикували зимен туризъм в България, туристите от Великобритания са повече с 33 на сто, ръстът от гърци е 27%, а от турци 15 на сто. "Моите очаквания са да направим и изключително добър летен сезон. Очакваме около 9 млн. туристи", посочи Балтова. Тя заяви, че с работата си в служебния кабинет иска да убеди всички, че туризмът трябва да се превърне в национална кауза, тъй като има най-голям принос в БВП.

И според песимистичните прогнози очакваме ръст в зимния туризъм


"Част от приоритетите ми е осигуряването на качествена услуга и обслужване, както на ниво администрация така и в бизнеса", каза министърът. Стела Балтова коментира и световните тенденции за ръста на краткосрочните пътувания.

"Ние трябва да имаме готовност да посрещнем един такъв турист по най-добрия начин, тъй като той ще остане в България за по-кратко време. Да го насърчим отново да се върне. Такива посетители се интересуват от друг вид туризъм. Не е задължително да идват за ваканция на морето или на ски. Искат да видят културно-исторически забележителности, опера, балет. Това е коренно различно от това, което предлагаме", поясни тя.

Трагедия в столичното метро: Жена скочи пред влака

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tragediia-v-stolichnoto-metro-zhena-skochi-pred-vlaka-2002799

Трагичен инцидент се случи днес столичното метро. Жена е скочила пред влака в метростанция "Жолио Кюри" съобщи за Дарик шефът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев. "В началото жената е давала признаци на живот, а след това е починала", посочи той.

Към момента е преустановено  движението на мотрисите между станциите "Младост 1" и "Стадион Васил Левски". Автобуси ще извозват пътниците по този участък.

Предстои да бъдат гледани записите от камерите, за да се изясни категорично дали жената е скочила пред влака. Според диспечърите обаче тя сама е сложила край на живота си.

Чешки медии цитират "24 часа" за убийствата на 3 елена и 4 кошути

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050888

Чешки медии цитират "24 часа" за убийствата на 3 елена и 4 кошутиДве чешки медии цитират "24 часа" за убийствата на 4 бременни кошути и 3 елена в Държавното горско стопанство "Черни Лом". Това са най-авторитетният и стар вестник в страната Lidove noviny - Вестникът на хората, и сайтът blesk.cz Двете издания описват, че при 7-те убийства на елени няма взети нито месо, нито рога.

Откъс от "Да оцелееш като родител"

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/02/11/2915681_otkus_ot_da_oceleesh_kato_roditel/?ref=rss


Днес в рубриката "Четиво" "Детски Дневник" представя откъс от книгата "Да оцелееш като родител" на Красимира Хаджииванова и Елисавета Белобрадова, създателките на сайта "Майко мила". От 20 февруари книгата с 41 смешни-сериозни истории ще е на пазара под марката на издателство "Сиела".

Откъс от "Кой спал – спал. Мама полудя!"
Автор: Красимира Хаджииванова

Етап "повредата е във вашия телевизор"

Стартира някъде от петия месец нататък, когато започнах да...

Откъс от "Да оцелееш като родител" от Красимира Хаджииванова и Елисавета Белобрадова

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/02/11/2915681_otkus_ot_da_oceleesh_kato_roditel_ot_krasimira/?ref=rss


Днес в рубриката "Четиво" "Детски Дневник" представя откъс от книгата "Да оцелееш като родител" на Красимира Хаджииванова и Елисавета Белобрадова, създателките на сайта "Майко мила". От 20 февруари книгата с 41 смешни-сериозни истории ще е на пазара под марката на издателство "Сиела".

Откъс от "Кой спал – спал. Мама полудя!"
Автор: Красимира Хаджииванова

Етап "повредата е във вашия телевизор"

Стартира някъде от петия месец нататък, когато започнах да...

Федерер вдъхнови Мъри за титли през следващите 5 години

http://offnews.bg/news/n_1/n_646873.html

Триумфът на Роджър Федерер в Мелбърн вдъхнови световния номер 1 в тениса Анди Мъри. Шотландецът се зарече, че ще се бори за титли от големия шлем в следващите 5 години. Според Мъри на Федерер са помогнали почивките през годината. И шампионът от последния "Уимбълдън" се зарече да си дава кратки ваканции за в бъдеще. Мъри и Федерер ще се срещнат през ноември в Глазгоу за благотворителен мач. Събитието вече стана традиционно, миналата година събра 300 000 паунда за деца. Роджър спечели титлата в Мелбърн на 35 години. Анди ще навърши 30 през май. "Не само Федерер играе голям тенис на 33,34, 35 години - има няколко големи играча на тази възраст.  Очевидно може да си във форма, но след като си починал. Двамата с Рафа Надал имаха такива прекъсвания. Това удължава кариерата ти", сподели Анди.  Той очаква велики турнири през годината заради присъствието на Федерер и Надал. "Ще е вълнуващо. Само дано всички се опазим от контузиите", добави Мъри. Попитан какъв съвет ще даде на Федерер за престоя му в Шотландия, Анди се засмя: "Да не опитва пържените парчета Марс. Аз пробвах едно миналата година. Беше ужасно! Стойте далеч от тях", каза роденият в Глазгоу тенисист.

Каракачанов: Не съм патерица

http://www.cross.bg/karakachanov-zayavi-front-1534360.html

/КРОСС/ „Никога не сме се отмятали от идеите си и винаги сме се опитвали да дадем решение на проблемите в държавата. Другите партии преписват от нас тези проблеми и се оказва, че ние сме прави", заяви по Нова съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. По думите му на изборите Патриотичният фронт ще се бори за едно от първите две места. „Няма нужда да ме питат кого ще подкрепим. След като ни преписват програмата, те ще дойдат да ни подкрепят", категоричен бе Красимир Каракачанов. Според него ситуацията на предстоящите избори ще бъде много патова. Той заяви, че няма да седнат на една маса с етническите партии. „Никога не съм възприемал ролята си в политиката като патерица било на лявото, било на дясното", заяви съпредседателят на Патриотичния фронт. „От президентските избори насам наблюдавам една конфронтация между ГЕРБ и БСП на една измислена вълна комунизъм-антикомунизъм. Опитите да се затвори сблъсъкът в тази плоскост е контрапродуктивен. БСП сега започват да отричат всичко, което е направено от предишното правителство. Грешки има и те трябва да бъдат посочвани, но да се отрича абсолютно всичко не е сериозно. Това правеше и ГЕРБ с предишното правителство", на мнение е Каракачанов. „Очаквам, че на хората най-накрая им е омръзнало да си играем на леви и десни, на русофили и русофоби, на комунисти и антикомунисти", допълни той.    

Австралия лиши от гражданство боец на "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050903

Австралия лиши от гражданство боец на 
"Ислямска държава"Австралийски боец на групировката "Ислямска държава" стана първият човек с двойна националност, лишен от австралийско гражданство съгласно законодателството за борба с тероризма в Австралия, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.  Комисия от служители на разузнаването, полицията, чиновници и юристи е отнела австралийското гражданство на Халед

ЦИК обяви обществена поръчка до 15 млн. лв. за наем на 12 500 машини за гласуване

https://www.actualno.com/politics/cik-objavi-obshtestvena-porychka-do-15-mln-lv-za-naem-na-12-500-mashini-za-glasuvane-news_593187.html

Централната избирателна комисия търси да наеме 12 500 машини за гласуване, като максималната цена на наема трябва да е до 15 милиона лева за изборите за народни представители на 26 март. Централната избирателна комисия открива състезателна процедура с договаряне за възлагане

5 по Рихтер разлюля Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-grad-rihter-1534358.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 5,0 по скалата на Рихтер е регистрирано в 10:55 ч. българско време на територията на Западна Турция, сочат данни от Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е бил на дълбочина 2 км и се е намирал на 14 западно от град Бехрам, провинция Чанаккале, на 22 км югозападно от Айвачик, на 56 км от град Митилини, Гърция и на 149 км северозападно от Измир, Турция.  

Броят на мигрантите от България към Западна Европа се увеличава

http://www.moreto.net/novini.php?n=343779

За сметка на намаления мигрантски натиск от Турция, България все повече генерира нелегален трафик на мигранти към Западна Европа. Това показват статистическите данни на МВР за движението на мигрантските потоци от началото на 2017 г.

Алепо след войната (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_646838.html

В руините на текстилната фабрика Sabbagh в индустриалната зона на сирийския град Алепо се вижда как една от стените е срутена от артилерийски огън. Белгийска тъкачна машина седи сред разрушенията, в които семейство събира дърва за огрев. Така започва текстът на Ангус Макдоуъл от репортаж за града за "Ройтерс". Сцената свидетелства за опустошителните резултати върху икономиката от гражданските размирици. Някога Алепо е бил най-важният икономически център преди войната. Сега предизвикателствата, пред които е изправен градът за бъдещето си са много. Правителството в Алепо постепенно възстановява основните инфраструктури на града - влаковете са започнали да се движат отново, летището скоро също ще заработи, булдозерите разчистват улиците. Разбито джакузи в къщата на собственика на текстилната фабрика Sabbagh, снимка: Omar Sanadiki "Нашата ситуация е подобна на тази на Берлин от 1946 г. или Токио през 1946 г. Ние имаме разрушен град", казва Ферас Ал Шехоби, председател на Индустриална камара на Алепо, добавяйки, че вярва силно в бъдещето на града. Но за разлика от тези градове, които се възползват от масивна помощ от Запада за следвоенното си възстановяване, Алепо е в страна, разтърсвана от война - без финансови ресурси, без експерти - заради 5-те години на масова емиграция. Но за президента Башар Асад, който си върна града през декември, възкресяването на Алепо е важно, не само заради символиката на неговата славна победа, но и защото градът е икономическото сърце на Сирия.  Преди войната в Алепо са съсредоточени една трета от промишлените предприятия на страната, сочи доклад от 2010 г. на Централното бюро по статистика на страната. Останки от индустриалната зона на Алепо, снимка: REUTERS/Omar Sanadiki Всички 65 000 фабрики са или разрушени, или засегнати в различна степен.  Източен Алепо, където бяха съсредоточени бунтовниците, блести през нощта - заради парафиновите лампи, които ползват десетките хиляди хора, които го населяват. Те използват този вид осветление, защото бяха държани повече от четири години без ток от бунтовниците.  Гледката е тъжна - паднали блокове и мостове, барикади от коли, които са били използвани в престрелките. В източната част на града се виждат много патрули на проправителствените сили, които демонстрират железния контрол над бившите бунтовнически сили.  Алепо остава изолиран от други правителствени зони, защото на места е достъпен само от една тясна ивица между земята, контролирана от бунтовници, от една страна, а от друга - територия на "Ислямска държава". Руски войници патрулират из града, Снимка: REUTERS/Ali Hashisho В северната част на града се виждат страшни пейзажи, които показват, че скоро е имало нападение от страна на ИД. Въпреки това Западен Алепо изглежда по-добре. Училищата са в добро състояние, има кафенета и ресторанти, които се изпълват всяка вечер. Тази част от града е добре поддържана, има големи и запазени булеварди и паркове. Двете страни на града, разделяни в продължение на повече от четири години, сега са свързани с къси пътни или железопътни връзки.

Любо Пенев на мач в Сандански заради малкия син

http://offnews.bg/news/n_1/n_646870.html

Любо Пенев не обича публичните изяви. Той обаче беше забелязан сред публиката на международния турнир по футбол за деца и юноши Балканика къп 2017 в Сандански. Причината за визитата на легендата на ЦСКА е участието на сина му Никълъс Пенев в турнира. Малкият син на Любо тренира в Царско село. Нападател е като баща си и показва отлични качества. Никълъс е роден през 2005 година. Любо и майката Кристина са заедно от дълги години.  Красавицата е бивша жена на покойния бос на ВИС Васил Илиев. Пенев има по-голям син - Любослав-младши. Той е рожба на любовта му с Даниела Серданова. Момчето е студент в Англия. Като малък тренираше тенис, но не пожела да се развива професионално. Иначе редом до Пенев в курортния град изявите на синовете си следят отблизо и други бивши елитни футболисти, сред които Александър Александров – Кривия, Александър Тунчев, Ивайло Паргов, Илия Илиев. Над 2000 талантливи малки футболисти на клубове от три държави Македония, Сърбия и България ще си оспорват медалите. В турнира свои отбори имат футболните школи на Лудогорец, Левски, Ботев, Черно море, сръбските Партизан и Цървена звезда и македонския Вардар.

Пребитият от майка си Васко остава в критично състояние

http://www.cross.bg/sustoyanie-kritichno-zayavi-1534357.html

/КРОСС/ Зверски пребитият 2-годишен Васил, който бе смазан от бой от 22-годишната си майка Ангелина Цонева, продължава да е в критично състояние, но жизнените му функции са стабилни. Това заяви за Нова телевизия докторът в детска реанимация в „Пирогов" Христо Пседерски. „Васко вече е контактен, но все още е в критично състояние. Движи еднакво и симетрично четирите си крайници. Успява да локализира болката, което ни дава основание да мислим, че имаме напредък в лечението му", поясни той. „Все пак рано е за прогноза, защото имаме тежка черепно-мозъчна травма. Чакаме напълно да се възстанови и да си оправи рефлексите", уточни д-р Пседерски. Той заяви, че малкият Васко вече е проплакал, а пред медиците е изрекъл и отделни срички, но не и думички.    

Герджиков ще се запознае с организацията на работа на ГКПП "Кулата"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050896

Герджиков ще се запознае с организацията на работа на ГКПП "Кулата"Служебният премиер Огнян Герджиков ще посети днес, 11 февруари, ГКПП "Кулата", за да се запознае на място с работата на екипите, тяхната натовареност и организацията на пункта. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Заедно с министрите на вътрешните работи Пламен Узунов и на транспорта,

Спас Спасов: ТИМ показват визуализации на нещото, което го няма от 2005 г. насам

http://web.barometar.net/87689/

Журналистът от вестник „Дневник“ Спас Спасов коментира публикации за изграждащия се стадион „Варна“ в социалната мрежа фейсбук така: „Гледам, че ТИМ, които не обичат да ги наричат така, но не обичат да ги наричат и „групата компании около „Химимпорт“ и ЦКБ“ са си платили насам-натам ПР публикаци за виртуалния стадион „Варна“. Показват поредните визуализации на […]

България остава на дъното по размер на минимална работна заплата

http://econ.bg/Новини/България-остава-на-дъното-по-размер-на-минимална-работна-заплата_l.a_i.737207_at.1.html

Социалноикономическото разделение между Източна и Западна Европа остава, показват данните за минимална месечната работна заплата, публикувани от...

Герджиков: Върху президента Радев се оказва натиск от различни посоки

https://www.actualno.com/politics/gerdjikov-vyrhu-prezidenta-radev-se-okazva-natisk-ot-razlichni-posoki-news_593182.html

Върху президента Румен Радев се оказва натиск от различни посоки по „кадрови въпроси или Господ знае още какви“. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков. Попитан дали политици са дръзвали да му дават наставления, той отговори: „Доколкото знам на него (Радев,

Френска медия определя България за текстилната работилница на Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=343765

Френският телевизионен и радио канал francetvinfo.fr информира, че България е на път да стане текстилната работилница на Европа. Над 30 000 работници в тази страна са заети в производството на рокли, тишъртки и ризи, пише медията. В южната част на България се намира една от най-големите текстилни промишлености в Европа.

Каракачанов: В политиката не съм патерица на лявото или дясното (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050879

Каракачанов: В политиката не съм патерица на лявото или дясното (Видео)„Никога не сме се отмятали от идеите си и винаги сме се опитвали да дадем решение на проблемите в държавата. Другите партии преписват от нас тези проблеми и се оказва, че ние сме прави”, заяви пред Нова тв съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. По думите му на изборите Патриотичният фронт ще се бори за едно от първите две

Русия обмисля да предаде Едуард Сноудън на САЩ?

http://www.cross.bg/snoydun-yiznur-rysiya-1534356.html

/КРОСС/ Американските разузнавателни служби са получили информация, че Русия обмисля да предаде Едуард Сноудън като „подарък" на Доналд Тръмп, предава NBC News. Високопоставен американски служител и източник от разузнаването са потвърдили тази информация. Адвокатът на Сноудън Бен Уизнър отбеляза, че те не знаят за подобни планове за връщане на Сноудън в САЩ. „Екипът на Сноудън не е получавал никакви такива сигнали и няма нова причина за притеснение", подчерта Уизнър. В отговор на тези доклади Сноудън написа своя коментар в „Туитър". Според него случващото се доказва, че той не работи с руското правителство.По-рано американският президент беше нарекъл Сноудън „шпионин" и „предател", който заслужава да бъде екзекутиран.

"Розата на Токио" - съдена и мразена без да заслужава

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/rozata-na-tokio-sydena-i-mrazena-bez-da-zasluzhava-6065333

Ива Тогъри попада в капана на една непозната страна, която я превръща в своя пропаганден символ, а всичко, което тя прави, е да се бори срещу пропагандата

Перник се обедини, за да помогне на болно дете

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pernik-se-obedini-za-da-pomogne-na-bolno-dete-6065332

11-годишният Жорко е диагностициран с три тумора. Засега туморите не са изследвани, защото процедурата може да парализира детето

17 души загинаха на мач в Ангола

http://offnews.bg/news/n_1/n_646868.html

Поредна футболна трагедия разтърси Африка. Най-малко 17 души за загинали и още десетки са ранени по време на футболен мач в Ангола. Трагедията се е случила на стадион "4-и януари" в мач между отборите на Санта Марита и Рекреативо до Либоло в град Уидж. "Имало е струпване на хора, което е довело до задушаването им. Някои е трябвало да стъпват върху други. Буквално върху главите им.  Имаше 76 пострадали, от които 17 починаха", коментира Ернесто Луис, директор на болницата, в която са откарани част от пострадалите. Само преди два месеца починаха 9 души след мач в Уганда. Те се удавиха на връщане от стадиона, след като корабчето им потъна в езеро. 

17 души загинаха по време на футболен мач в Ангола

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050872

17 души загинаха по време на футболен мач в АнголаНова трагедия разтърси футболния свят. Най-малко 17 души са загинали и 76 са ранени в анголският град Уидж по време на срещата между "Санта Рита" и "Рекреативо до Либоло" от местното първенство, предаде bTV.  В началото на двубоя на стадион "4-ти януари" се получило огромно струпване на хора на входа на съоръжението, които напирали да влязат.

Герджиков: Върху президента Румен Радев е оказван натиск

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/gerdjikov-vyrhu-prezidenta-rumen-radev-e-okazvan-natisk-233829/

Нашето правителство ходи по тънка опъната тел. От едната страна са огньове, от друга страна са шишове, коментира служебният премиер в интервю

Броят на мигрантите от България към Западна Европа се увеличава

http://www.cross.bg/migranti-stranata-evropa-1534355.html

/КРОСС/ За сметка на намаления мигрантски натиск от Турция, България все повече генерира нелегален трафик на мигранти към Западна Европа. Това показват статистическите данни на МВР за движението на мигрантските потоци от началото на 2017 година, съобщава БГНЕС. От 1 януари до 9 февруари тази година, при опит да напуснат страната са задържани 666 мигранти. Между 250 и 300 мигранти са успели да напуснат България и да се прехвърлят в държави от Средна и Западна Европа само за първите 10 дни на февруари. Това сочи анализ на данните на МВР за броя на мигрантите, които са настанени в бежанските центрове на Държавна агенция за бежанците, Дирекция "Миграция", на външни адреси за собствена сметка, както и броя на изведените от страната, заловените при опит да напуснат незаконно страната и новорегистрирани нелегално преминали на наша територия. От началото на годината на българо-сръбската граница са задържани 139 мигранти. За същия период при опит да влязат в страната са задържани 13 лица, толкова са установени и във вътрешността на страната. През изминалата седмица МВР е извело от страната 53 незаконно пребиваващи чужди граждани

Обвиниха Джиджи Хадид в расизъм

https://www.actualno.com/showbusiness/obviniha-djidji-hadid-v-rasizym-news_593100.html

Супермоделът Джиджи Хадид многократно е попадала в центъра на медийното внимание заради своите почитатели и изяви. Този път 21-годишната красавица бе обвинена в расизъм. Потребителите в мрежата не харесаха как тя пародира Буда и по-точно формата на неговите очи. Джджи се п

„Пясъчните дюни и скалните местообитания – част от красивата природа на България“ гостува в Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/piasychnite-diuni-i-skalnite-mestoobitaniia-chast-ot-krasivata-priroda-na-bylgariia-gostuva-v-ruse-2002791

Пътуващата изложба „Пясъчните дюни и скалните местообитания – част от красивата природа на България“ ще гостува в Екомузея в Русе от 14 до 21 февруари. Тя представя разнообразието от дюни по Черноморското крайбрежие, скалите и сипеите в предпланинските и планински територии на България,които остават извън екологичната мрежа Натура 2000. Чрез разнообразната си флора и фауна те представляват важен елемент от биологичното разнообразие в страната. Фотосите насочват вниманието към възможностите за туризъм и опознаване на природни забележителности и типичното за екосистемите биологично разнообразие. Организатор на изложбата е Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания. Експозицията се реализира със съдействието на Регионален исторически музей – Русе. Изложбата „Пясъчните дюни и скалните местообитания – част от красивата природа на България“ е подготвена от екип от учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН) в рамките на проект „Картиране и оценка на екосистемните услуги в земи с рядка растителност в България (SPA-EcoServices)” по програма BG03 “Биологично разнообразие и екосистеми“, съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2009-2014 и националния бюджет. Целта на проекта е да се подготви карта на разпространението на местообитанията, принадлежащи към този тип екосистема и чрез набор от индикатори да се направи оценка на състоянието и ползите.

Стефан Данаилов повежда листата на БСП край морето

//dariknews.bg/regioni/varna/stefan-danailov-povezhda-listata-na-bsp-kraj-moreto-2002793

Червените изпращат "тежката си артилерия" с амбицията да вземат Морската столица

Унгарско джаз трио ще гостува в Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/ungarsko-dzhaz-trio-shte-gostuva-v-ruse-2002792

Джаз концерт на Дежьо Ола Трио от Унгария ще се състои на 23 февруари в Русе. Мястото е зала Русе, входът е свободен. Размисли над Шест румънски танца на Бела Барток" е озаглавен концертът на музикантите. Организатори са Арена Медиа, заедно с Унгарско посолство и Унгарски културен институт - София и Dukyan Meloman / Дюкян Меломан, музикален магазин, грамофонни плочи Jazz Plus Concerts / Джаз Плюс - концерти. Дежьо Ола е млад пианист и композитор, носител на наградата Джуниър Прима, вече уважаван член на джаз-братството. Спечелил е няколко награди за композиция и води собствена кросовър формация, Трио а-ла-Кодали. С триото, което ще бъде представено в Русе, той свири превъзходен стрейт-ахед джаз. Петер Ола, контрабас, свири в множество групи, показва стабилност и отлична солова работа. Има огромен успех в Япония с групата "Трио Акустик", в която брат му е пианист. Барабанистът Андраш Пецек Лакатош е едно от големите и за щастие изпълнени обещания от началото на века, откогато отбелязва голям успех в Лондон със Сакчи Ню Джипси Джаз, както и със собственото си Пецек Лакатош Трио.

Призракът на възмездието

http://offnews.bg/news/n_1/n_646869.html

Темата за справедливостта и съответно нейното въздаване присъства почти неотменно, като основен елемент от всяка предизоборна кампания след 1989 година у нас и вероятно е най-използваното, но добре работещо политическо клише на предхода. Клише, защото използвано от политическите елити от целия спектър на политическата палитра във всеки негов смисъл – от хармонията, през третирането на наследените и постоянно създаваните обществени неравенства до интегритета на институциите и хората обгърнати от мантията на властта, и съответно поради непрестанната си употреба е почти изпразнено от смислено съдържание. Справедливостта е необходимият лозунг, декларация и „захарче” за гневните гласоподователи, всеки път когато те са призовани пред урните от борещите се за власт и прерзапределение на блага и ресурси елити и техните котериии и клиентелни мрежи на този преход.  На теория, от Платон насам, справедливостта е комплексна философска тема свързана със състоянието на хармония, съразмерност и правилна пропорция в отношенията между тези които правят правилата и тези които приемат и ги спазват, а също и баланс на неравенствата, гаранции за достъпа и процедурата при преразпределение на благата и задълженията, но също и гаранции за равенства и ненарушаване на индивидуалните права при търсенето на оптимален обществен резултат. С други думи, сложен, противоречив, но много важен дебат за всяко едно общество и гъстата мрежа от индивидуални и групови взаимоотношения на които то се крепи и според чийто принципи функционира. Погледнато по този начин, стигаме до парадокс – от една страна, темата за справедливостта е централна за всяко общество и неговите членове, а от друга сме свидетели на нейното „изпразване” и банализиране и то точно във времената, които по дефиниция са определени за масирано насищане на обществения дискурс с информация относно състоянието на хармонията в отношенията между управляващи и управлявани, начините на преразпределение на благата и ресурсите и наличието или отсъствието на гаранции за правата на индивидите и честността на „големите правила” наречени институции. Да, именно, времената наречени предизборни кампании. Защо обаче това се получава на практика? Как е възможно такъв централен въпрос, като справедливостта да бъде клиширан и банализиран, до степен, че избиращите почти да го игнорират и в дебатите между претендентите за власт? Едно обосновано предположение в българския случай, е че ние гласоподавателите игнорираме клишетата бълвани по повод справедливостта от бившите и бъдещи, но вече амортизирани политически елити, поради фактът, че поне от двадесет и осем години насам наблюдаваме ефектите на едно уродливо явление в политическия ни живот, което науката определя като „конкурентен захват на държавата”. Това е явлението при което политическата борба не се стреми да наложи цялостни, последователни и кохеретни парадигми свързани с основните на принципи на обществени взаимоотношения, включая справедливостта, а по-скоро е схватка за налагане на волята на конюктурни мнозинства задвижени от мощни, задкулисни и позиционни интереси насочени към изкриявяването на „големите правила” на играта в полза на непрозрачни частно-групови котерии и дълбоки и всеобхватни клиентелни мрежи скрити зад легитимната маска на политическия елит и неговият институционален инструментариум. И не, това не е обикновената, всекидневна „малка” корупция, независимо от своя абсолютен размер. Това е една от ключовите предпоставки на това което наричаме повсеместна криза на доверието във всичко публично и заявено като намерение или действие в обществен интерес. Гражданите просто от години са свидетели и същевременно дейни съучастници в котерийните междуособни партийни битки между политическите партии, които действат по-скоро като кланово-короративни структури, чиято единствена видима цел е гаранция на властовата възможност да осигурят достатъчното време на своите клиентелни мрежи да правят бизнес от държавата, за сметка на останалите данъкоплатци, чийто сили не са достигнали да „избутат” конкуренцията от челните властови позиции. Казано с други думи, фасадата е „демократична”, но зад кулисите тече безпощадна битка за доминация на някоя от конюктурните преразпределителни коалиции за осигуряване на дълготраен достъп до публичният ресурс. Образно, процесът прилича на играта на ватер поло – на повърхността се спазват правилата на играта и отдалеч изглежда логично, подредено и почти симпатично, докато под водата тече истинска брутална и силова битка за пространство и надмощие с всички достъпни методи. И докато всички ние съзнателно или инстинктивно схващаме динамиката на процеса „под повърхността” и същевременно сме принудени или да се кооптираме в нея или да се отчуждим изобщо – било под формата на реална или „вътрешна имиграция”, то логично игнорираме политическите говорители, които „украсяват фасадата”. Техните послания за справедливост просто дрънчат „на кухо” и се приемат от публиката, просто като необходимият жест в актуалната постановка поставена в съответния политически предизборен сезон. Погледнато от този ъгъл, е логично да разглеждаме изборните резултати в големи периоди от прехода, като продукт на желанието на „губещите” в процеса на налагане на надмощие на една политико-икономическа групировка и нейните институционални атрибути над друга такава да „накажат” своите временни победители. Или казано иначе, справедливостта разбирана като възмездие. Възмездие, обещано, изпълнено или не за превръщането и „осребряването” на политическия капитал на избирателите в икономически такъв. Постоянна регресия в търсенето на „възмездна справедливост” и наказание за пропуснатите ползи и разпилените надежди, които всеки път са в готовност да бъдат „инвестирани” в поредната серия от политици обещаващи съразмерна болка на причинителите на „обществени щети”, които обаче винаги излизат „сухи от водата”. На тези избори, déjà vu ?

Започва първата голяма проява в Ница след нападението от 14 юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050862

Започва първата голяма проява в Ница след нападението от 14 юлиОт днес до 26 февруари във френския град Ница се провежда традиционният карнавал, предшестващ Великденските пости, съобщават френският сайт "Лентернот" и в. "Телеграм". Това е първата голяма проява в града след терористичния акт от 14 юли миналата година. Тогава радикализиран мъж, седнал зад волана на камион,

Мотоциклетисти излизат на протест, искат поправка в ЗДвП

http://www.cross.bg/ivaiilo-reshenieto-vinoven-1534354.html

/КРОСС/ Мотористи излизат на протест пред съдебната палата в Русе от 11 часа. Близки на загиналия през лятото на 2014 г. Ивайло Андреев и членове на русенските мотоклубове ще изразят несъгласието си с решението на Русенския окръжен съд. Според определението на прокуратурата - мотористът е виновен за причиняването на собствената си смърт. Мотористът Ивайло Андреев загина на 19 юли 2014 година в опит да избегне турски тежкотоварен автомобил, който изпреварвал на завой. Случаят предизвика водачите на двуколесни машини да блокират възлови пътища в знак на протест срещу движението на тежкотоварни камиони през почивните дни. Мотористите са категорични, че решението на магистратите, че Ивайло е виновен, не е правилно. Пламен Младенов - президент на мотоклуб „Тъндърс": "Аз съм свидетел, бях част от групата с мотоциклетите, когато пътувахме. Няма как да се уповават, че първите два мотора са минали и третия не е успял. Значи той е бил виновен. Няма такива работи!" Близките на Ивайло ще обжалват решението пред великотърновския апелативен съд. Мира Колева - съпруга на Ивайло Андреев: "Там се надявам да разгледат доста подробно казуса и да вземат справедливо решение." Мотористите настояват за промени в Закона за движение по пътищата. Пламен Младенов - президент на мотоклуб „Тъндърс": "Да бъдат ограничени тежкотоварните превозни средства през летния период поне през уикендите. Не постигнахме никакви успехи към този момент

Герджиков настоява да се бърза с новия еврокомисар

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/02/11/2916114_gerdjikov_nastoiava_da_se_burza_s_noviia_evrokomisar/?ref=rss


Служебният премиер Огнян Герджиков се обяви за възможно най-скорошно решение за определяне на българския еврокомисар, за да не изпада страната в трудна ситуация месеци преди да поеме председателството на Съвета на ЕС.

"Смятам, че България трябва да излъчи еврокомисар в сравнително близко време, като той трябва да е изявена експертна личност, силно позната в Брюксел, без партийна обвързаност", заяви Герджиков в интервю за Би Ти Ви тази сутрин.

Той уточни, че ще посъветва...

Никола Груев aka Kottarashky - за славата, музиката и живота, който няма да се промени

http://offnews.bg/news/n_1/n_646859.html

Изкуството и особено музиката определено влизат във фокуса на внимание на хората. Има хора, които не са подготвени за това и славата не им се отразява добре. А аз съм влязъл в това реално на много късна възраст – на тридесет години започнах всичко, бях вече изграден като личност. Цялата тази суета не може да ми повлияе по никакъв начин, коментира Никола Груев – Kottarashky две седмици преди церемонията по връчването на наградите Оскар. За филма „Сляпата Вайша“ на Тео Ушев, изграден на основата на едноименния разказ на Георги Господинов, е използвано парчето “Mandra” от албума “Opa, hey” на Kottarashky, издаден през 2009-а г. Филмът беше номиниран за Оскар – признание, което развълнува обществеността в България. Музиката, с която той е известен, е определяна като транс, но мелодичен, с етно мотиви и като цяло балканско звучене. Балканското обаче е само „подправката, с която е поръсена цялата хава“, както казва самият артист. И все пак, тя идва от този регион и включва в себе си елементи от циганския, румънския и гръцкия фолклор. Необичайно въздействаща – в студиен вариант или live изпълнение, музиката на Kottarashky е различна от Balkan beat вълната и в тази своя различност вече е разпознаваема в един променящ се, глобален свят; свят на размитите граници между територии, но свят, в който осмисленото вглеждане в своето може да има сътворяващи посоки. Никола Груев е роден през 1979-та година в София. Детството си прекарва в столицата и това е едно съвсем нормално софийско детство от онези години, в които – разказва той – нямаше компютри, нямаше интернет, нямаше го този тип забавления, които имат децата днес. Това са години, в които децата играят на улицата, общуват много помежду си, няма автомобили. Това е центърът на София, чиито улици през 80-те крият тайните на един особен вид порастване, неразбираем за днешните млади. „Със сигурност като време не беше по-добро от настоящето, но от гледна точка на изграждането ми като личност… – бяхме по-отворени един към друг. Днес градът е кофти“, коментира той. Израства в семейство на хора на изкуството, образовани хора, които го разбират и подкрепят в огромна степен. Баща му – Тодор Груев – е художник-живописец, който е посветил живота си на преподаването, а майка му е химик; в семейството има още чичо, който е професор в Националната Художествена Академия, а братът на Никола е доцент там. Братовчедите му също са художници. И си мисля, че в такава семейна среда човек няма как да не „закачи“ нещо, което да го тласне по стъпките на най-близките. Да, рисуването се отдава на Никола и още в шести клас той започва да се готви за кандидатстване в Художествената гимназия в София. Обаче, признава си със самоирония, е леко мързелив и вместо да ходи на уроци и да прекарва много часове, рисувайки, той заявява, че ще кандидатства в Немската езикова гимназия, което му осигурява още една безгрижна година. Междувременно животът си върви и Никола Груев вече е „проходил“ в музиката. В началото са плочите и касетките на баща му – предимно класическа музика, Гершуин и… една касетка на Боб Марли. Като много малък ходи на гости на братовчедка си с огромно удоволствие, защото там е имало пиано и Никола обичал да „дрънка“ на него. Освен това той и по-големият му брат имали китара, останала от баба им – тогава те свирят и вадят разни мелодии с нея. Родителите му обаче не обръщат голямо внимание на афинитета на Никола към музиката и не го записват на уроци. „Но си мисля, че ако бях тръгнал по академичния път, нямаше да стигна до това, което направих като музикално неграмотен човек. Аз не мога да чета ноти, не владея никакъв инструмент на достатъчно добро ниво. Правя музика на компютър“, споделя Kottarashky днес. Малко по-късно братът на Никола го посвещава в по-модерните неща, като рок музиката от 60-те и малко пънк. Това са 90-те години, когато информацията е трудно достъпна и когато на Славейков се подвизава един стар хипар с куфарче, в което предлага безценните касетки. Двамата братя редовно си купуват касетки от него, които той вероятно записвал от плочи, ксерокопирайки обложките им. После се появяват две-три странни места, в които се предлага музика по каталог. Никола спестява от закуски, за да си поръча касетка от каталога, например Eric Burdon или пък нещо друго, като носи празна касетка и след два дни се връща, за да си я вземе записана. „Беше голяма тръпка, като ти дойде часът – по час ги издаваха – и ако ти я забавят, е мъчно. После си пускаш албума… Да, беше яко“, спомня си артистът. Заниманията с музиката на Никола Груев датират приблизително от този период, когато те са все още за купона. Групата, когато формират тогава, се казва „Мъдростта на народите“ – Никола и брат му са на китари, а техен приятел, който „мога да нарека леко музикален инвалид, но на нашия акъл“ (казва Никола Груев), свири на тенджери. Музиката е експериментална, повлияна от Tom Waits и The Doors, и няколкото парчета, които успяват да запишат, са доста абсурдни, но от доста време планират да ги дигитализират и да ги покажат на света. „Защото ние си издавахме албуми, правехме си обложи“, смее се Никола. Дори включват и хармониум. А малко по-късно към групата се присъединява и Кулю от познатите днес „Братя Мангасарян“, който става вокалист в „Мъдростта на народите“ и се получават страхотни неща. Като една пънк версия на „Червено вино снощи пих“. „Минах през всички изкуства с тези свои търсения като дете. Исках да стана художник, отказах се. После реших да стана писател“, усмихва се той. „Пишех разни мрачни разкази и новели и си представях как някой ден ще взема Нобелова награда. Но пък писането е много самотна работа… А също снимахме и филм, режисьорска работа.“ В това време Никола Груев учи и рисуването и математиката му се отдават, което става повод баща му да го тласне към архитектурата. За кратко в него се появява желанието да кандидатства История, но родителите му го разубеждават с аргумента, че в това няма много перспектива. Приемат го от първия път в УАСГ, специалност „Архитектура“. За него това обучение е интересно и завършва с добър успех, като получава предложения за работа от някои преподаватели. Но Никола избира своите първи стъпки в архитектурата да бъдат извървени в архитектурно бюро, което избира сам. Там прекарва две години, които за него означават много, а след това се отделя и продължава сам. Скоро обаче напуска, защото иска да бъде не в офис, а архитект на живота си. „Исках да съм свободен. Работното време ме убива, не съм този тип човек. Това може би доста е предопределило съдбата ми“, споделя Никола. И добавя, че е имал доза късмет, тъй като никой не е толкова всесилен, че да реши сам какво ще прави. Следва на стр. 2 От стр. 1 Когато е на около 24 години и работи като архитект, Никола Груев прекарва свободното си време на компютъра, на който близък приятел е качил програми за правене на музика. Това е несравнимо удоволствие и любимо хоби, което практикува в детската си стая, която дели с брат си. С него се надпреварват кой да седне първи и да си прави парчетата. В началото режат семпли от James Broun и се получава „доста идиотско“ звучене. „Лека-полека почнахме да се изпедецваме и да правим някаква много мрачна, безумна музика, наподобяваща trip hop. С брат ми се съревновавахме, но в някакъв момент аз почнах да ставам малко по-добър, защото в крайна сметка той се отказа“, разказва той с усмивка. В продължение на две години се занимава с този стил и натрупва доста опит. „Мисля, че малко хора ще го издържат, ако го чуят сега, но на мен ми харесва“, казва Никола Груев. Когато работи за себе си, той бърза да приключи с чертането, за да прави тази музика. И стигаме до онзи знаков момент от биографията му, в който, съвсем небрежно, се появява псевдонимът Kottarashky. Това се случва във времето, когато Никола Груев започва да вкарва етно елемент в своите музикални занимания. Годината е 2007-а, етно вълната е много силна, но Balkan beat музиката идва предимно от Запада – от австрийски, американски и други изпълнители. „И си казах: ние живеем тук, откъдето идва тази традиция и би трябвало да я разбираме по-добре. И реших да вкарам такъв елемент в моите неща и да видя какво ще стане“, казва артистът. И обяснява, че парчето “Opa, hey”, чието име по-късно приема първият му албум, е семплирано, тоест, използвани са звуци от други неща, а не са записвани. По-късно, когато пътува из страната с приятели, записва песенни и инструментални находки с диктофон. „Правехме си така наречените околоселски пътешествия – избирахме някой район в България, в който не сме ходили, набелязвахме си села и си правихме маршрут – без никакви резервации – и отивахме. Попадахме на много интересни места, събори, запознавахме се с местни… И аз събирам този традиционен звук и после смесвайки го със собствения ми музикален стил, все едно го превеждам на модерен език“, разказва той. И си спомня за планината Славянка, както и останалите запазени автентични места, в които е срещал вълнуващ фолклор. „Родопски песни почти не съм записвал. Няма гайди, освен в едно парче, което се казва „Gajda” (от последния, трети албум на Kottarashky, който е с The Rain Dogs – б. а.).“. Това, което се получава по онова време, му харесва и той прави четирите най-популярни свои парчета – същите, които може би са му донесли и най-много пари. Така започва да прави по едно на месец или два и да ги пуска на приятелите си, които реагират възторжено. Въпреки че няма някаква сериозна идея, лека-полека нещата започват да водят към успеха, който виждаме днес. И се заговаря за това, че Никола Груев трябва да има псевдоним. Един ден се среща с негова приятелка, която работи в рекламна агенция. Тя се връщала от снимки и разказвала за манекенката от тези снимки, която през цялото време говорела за своя приятел Котарашки, който всеки момент щял да дойде да я вземе. Появил се някакъв пичага с кожени дрехи, на мотор. „И това ми се заби в главата някак. Не знам дали го е наричала така на галено, дали това е била фамилията му – така и не разбрах нищо за този човек. Дори не знам дали тази история е реална. Избрах си това и всички казаха да, да, да!“, спомня си Никола. Тогава неговият приятел – китаристът на The Rain Dogs Христо Хаджиганчев, който години по-рано е качил програмите за музика в домашния компютър на Никола – му прави профил в MySpace – голяма платформа за споделяне на музика от времето, когато Фейсбук още не съществува. И изписва псевдонима му по този начин: Kottarashky. Започват да се трупат приятели и последователи, Kottarashky получава feedback за своите неща, които е качил. „Тогава музикалният бизнес беше още жив и лейбълите имаха пари, за да откриват нови музиканти. Междувременно проучих сцената. Вече бях чувал за Asphalt Tangо и естествено, когато видях писмото от тях, нещо в мен трепна”. През 2009-а година излиза първият албум на Kottarashky, който е озаглавен „Opa, hey” и е изцяло дигитален. Той тръгва изключително успешно, получава силен отзив в западните медии, задържа се пет месеца и стига до трето място в европейската World music класация. За албума пишат Guardian и Independent. Идват и предложенията за концерти и фестивали и Kottarashky започва разговор със своите издатели, които се занимават и с booking. Той трябва да избира как да презентира своята музика – като ди джей или на живо. „И с китариста Христо решихме, че ще съберем група. Той ми каза, че има такива семплери, които са подходящи за на живо. Почнахме да пробваме с някои музиканти… Постепенно започна да се избистря посоката. Понеже се очертаваше да сме инструментална група, аз исках да привлечем кларинетист. Струваше ми се, че кларинетът е солиращият инструмент, чийто тембър най-много се доближава до човешкия глас“, разказва Никола. Търсенето на кларинетист ги отвежда до Александър Добрев – Сашо, който тогава свири в Coptor Mix (наследниците на популярната група от 90-те Sкoda). „Оказа се, че е много навътре и е много добър в тези цигански и етно мотиви, защото е школуван по циганските сватби. Наистина уникален музикант“. Александър Добрев пък привлича басиста Йордан Гешаков, а приятелка на Никола ги свързва с джаз барабаниста Наско Попов. И през март 2010-а година Kottarashky & The Rain Dogs са в този състав, изправени пред срок от два месеца до първото участие, което ще бъде в Холандия. Парчетата на Никола Груев трябва да се адаптират с групата на живо, с нови аранжименти, някои от семплите отпадат, на места се появяват нови, музикантите от групата също добавят своите идеи и след два месеца работа и интензивни репетиции се появяват live версиите, които звучат почти като нови композиции. “Паралелно продължавах да си правя музиката, по моя си начин и натрупах материал за нов албум. Още тогава вкарахме една-две от песните в репертоара. Имах дилема дали да не направя и втория албум чисто дигитален, но тук и лейбълът повлия – по-добре не“, казва Kottarashky. Във втория албум – „Demoni” – се включва и изпълнителката Туи Мамаки от Нова Зеландия, с която Никола се запознава още в MySpace, където двамата харесват взаимно музиката си. Тя е израснала с „Мистерията на българските гласове“ и е голям техен почитател. Години по-късно му пише, че идва в България, за да види откъде идва тази музика. Остава в страната две седмици, в които двамата са почти неразделни. Това води и до творческата колаборация – Туи Мамаки участва вокално в две от парчетата в албума „Demoni”. Самото парче, дало името на албума, пък има видео клип, дело на художника Тео Ушев. През 2016 г. излезе албумът “Cats, dogs and ghosts”. Звученето му и съставът на групата са променени. „Аз обичам да експериментирам“, коментира Kottarashky. The Rain Dogs вече включва саксофониста Димитър Льолев, басистът Николай Сербезов и Димитър Василев – Nufri, който е вокалист в четири парчета, както и Христо Хаджиганчев с китара, и Атанас Попов на барабани. Никола Груев – Kottarashky вече е разпознаваем артист, но не намира успеха си за грандиозен. „За мен музиката общо взето е най-силно въздействащото изкуство. Веднъж докоснеш ли се, му ставаш малко роб. Въздейства много силно емоционално. За да си музикант, трябва да имаш много странна психика, защото има голямо напрежение, големи емоционални амплитуди. Изживяванията, които имаш на сцената, са вид емоционален пик и когато после си минеш в нормалното русло, се получава голяма амплитуда“, коментира той, когато вече не твори в детската си стая, откъде са излезли най-добрите, според него, неща, а в една друга своя стая. „Със сигурност не се определям като звезда. Просто не съм. Аз съм обикновен човек с някакво занимание…“ Споделя, че едно от най-хубавите неща е, че музиката го води до най-изненадващи места. Например – днес в Лозана с групата, на следващия ден в Сибир, а на третия в Полша. Но не премълчава и факта, че в последните години тази работа не се оценява достойно в материално отношение. Според него огромна част от музикантите се занимават напук с това, което искат да правят. Всъщност “Mandra” е парчето, което съпровожда лентата “Love.net” на режисьора Илиян Джевелеков, заедно с още няколко други на Kottarashky. Същото парче избира и Тео Ушев за „Сляпата Вайша“. „Двама души са допринесли най-много за популяризирането ми като артист. Единият е Тео Ушев, с когото това парче достигна до най-големия успех. Другият е Чарли Жилет – световно известният музикален журналист от BBC. Той беше включил “Mandra” в една компилация през 2009-а г. Писа ми личен e-mail, че ще направи всичко, за да популяризира музиката ми, но почина два месеца по-късно, за съжаление“. Относно „Сляпата Вайша“, Никола Груев споделя, че харесва краткия и стегнат разказ на Георги Господинов, с когото все още не се е запознавал лично. „Него следя най-много от българските автори, още от „Естествен роман“. Имам друг, най-любим разказ от „И други истории“ – „Божури и незабравки“. Но се радвам, че Тео избра точно „Сляпата Вайша“, той е другият ми фаворит“. „Аз се чувствам най-малко обвързан с цялото нещо, това все пак е номинация за анимационен филм, а не за музика. Съзнавам, че музиката в един такъв формат много допринася за въздействието върху публиката, но тази възможност, която имах, е благодарение на Тео. Защото за мен това постижение се дължи най-вече на неговия многогодишен труд. За мен това е в огромен смисъл негов личен успех. След това на Георги Господинов с текста“, споделя Kottarashky. И добавя: „Тази българска действителност ни прокуди – комунизмът и простотията, които продължават. Тео и всички останали. Някои далеч навън, други дълбоко навътре. Аз се чувствам, съжалявам за тази банална фраза, вътрешен емигрант. От известно време живея в друг свят. Дори и в социалните мрежи, където е най-близката ми среда, не се чувствам сред свои. Но не смятам да емигрирам“. Никола Груев aka Kottarashky е нощна птица – ляга си късно и става късно. Ще продължим да го следим, защото не е никак разочароващ – и музиката, и споделеното с нас светоусещане заслужават еуфоричното ни внимание.

Днес награждават лауреатите от ХХ национален конкурс „Любовта в нас” 2017 г. във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=343754

Лауреатите от XX издание на Националния конкурс за литературно творчество и визуални компютърни изкуства „Любовта в нас”, ще бъдат наградени днес от 11ч. в зала „Пленарна” на Община Варна, научи Moreto.net. Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на града Иван Портних, и е включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците.

176 бомби. Държавата Бисер

http://www.cross.bg/biser-dori-durzhavata-1534353.html

/КРОСС/ Разбира се, хубаво е да съпреживяваме успехите на Григор Димитров.Поне тази радост да остане за хората.Странно е обаче, когато тя е новина номер 1 за телевизиите.Сякаш използват Григор като прикритие за всичко останало. ***Преди седмица с половин уста споменаха петгодишнината от Потопа в село Бисер. Така Държавата Бисер отбеляза трагедията в Село Бисер.И пак мимоходом споменаха, че не е известно, чия собственост са 176 язовира.176 язовира.В една толкова крадлива държава тия цъкащи бомби са ничия собственост. ***А разследването за Бисер отива в небитието, понеже и досега не стана ясно, кой е собственик на тамошния язовир-убиец. ***И дойде ред на тунела-убиец „Ечемишка".Така е в Държавата Бисер.Втренчваме се в поредната беда - и губим контурите на Голямото Зло. *** Но Властта не се уморява да се перчи, че всяка поредна криза вече е „под контрол" - у нас всички кризи все са под контрол. Ние сме държавата на постоянната, но строго контролирана криза, дори можем да кажем - на строго конвоираната криза.В държавата на строго охраняваните кризи всяка следваща похлупва предишната - с похлупак, като този на авариралата ядрена централа в Чернобил. А Народът някак си живурка под този похлупак. ***У нас има пълен консенсус само за едно: че не сме държава.Функционирането на Политическата Секта замества функционирането на държавата

Орбан покани в страната си европейците, бягащи от бежанците

http://www.cross.bg/orban-bezhantzite-otnoshenieto-1534352.html

/КРОСС/ Унгарският премиер Виктор Орбан предложи убежище на гражданите на западните държави, които искат да избягат от либерализма, политическата коректност и беззаконието в страната им, визирайки заливането на Европа с бежанци. „Всички ужасени германци, нидерландци, французи, италианци - политици и журналисти, тези, принудени да напуснат домовете си християни, които са загубили своята Европа в собствения си дом, ще го намерят отново при нас", подчерта лидерът на управляващата партия ФИДЕС, цитиран от австрийската медия ORF. Все пак, за да не е толкова краен в отношението си към бежанците - Орбан каза, че само истинските - страдащите бежанци ще бъдат приети в Унгария. Виктор Орбан е известен с крайната си позиция към бежанците и очевидно показва отново отношението си към тях на годишната си реч към нацията.  

Натиск върху президента за свои хора във властта

http://offnews.bg/news/n_1/n_646867.html

Върху президента Румен Радев се оказва натиск от различни посоки по „кадрови въпроси или Господ знае още какви“. Това каза служебният премиер Огнян Герджиков в интервю за бТВ.  На въпрос дали политици са дръзвали да му дават наставления, служебният премиер отговори: „Доколкото знам на Радев са се опитвали“. Без да конкретизира партия, Герджиков каза още: „Той е споделял, че е имал натиск от различни посоки. По кадрови въпроси или Господ знае още какви. Така или иначе, то е разбираемо донякъде. При мен, слава Богу, такива натиски не са оказвани, защото е известно, че това е правителство, назначавано от него. Аз министрите не съм си ги избирал и назначавал, това са негови номинации, той ги е избрал. От първия до последния. От мен до последния“. Запитан защо служебното правителство смени половината областни управители, той обясни: „Защото не трябваше да сменяме всички“. Въпросните губернатори са се разделили с постовете си след „проучвания по няколко линии“ и констатирани по-големи или по-малки нарушения, „свързани с толериране на съответната партия, която ги е излъчила, с включване в схемата за печелене на избори“. Има сигнали за опити за толериране на ГЕРБ, уточни премиерът. „В такива случаи трябва да се сложи край на такива, които смятат, че тази власт им е дадена, за да помагат на партията, която ги е излъчила“. Герджиков отрече да е реваншистки настроен към управлението на Бойко Борисов. „Аз съм човек на компромиса, на диалога, на баланса. Затова не искам да накланям везните нито на едната, нито на другата страна. Нашето правителство ходи по тънка опъната тел. От едната страна са огньове, от друга страна са шишове. Накъде ще паднем, няма никакво значение. Ние сме обречени, ако не спазим този неутралитет, който се иска от нас, за да се стигне до непредрешени честни избори след месец и половина“. "Основната цел на правителството е да вадим скелети от гардероба, да правим тотална ревизия в дълбочина, колкото може повече. Въпреки че самият Бойко Борисов призова при смяната на властта да се рови дълбоко, все пак трябва да бъде по възможност умерено“, коментира още Герджиков. Служебният премиер е най-възмутен, че здравеопазването ни се е превърнало в бизнес. „Вън търговците от храма! Не може здравеопазването да е бизнес, това е престъпление към хората“. Той съжали, че кабинетът има само два и половина месеца  и няма да успее да направи решителни стъпки към промяна в тази насока. "Винаги съм казвал, че болниците трябва да са nonprofit, т.е да не търсят печалба. Те не трябва да са търговски дружества. Аз разбирам от търговски дружества, те търсят печалба. Не може болницата да търгува със здравето на хората и да търси печалба от това. Ние сами караме лекарите, хвърляме ги в престъпни схеми, само и само да може да им излиза балансът, да може да им излиза сметката и да могат да печелят. Това не трябва да се допуска“, каза Герджиков. По думите му вземането на пръстов отпечатък е обидно за хората заради асоциацията с престъпник.

Старите традиции на бръснарството оживяха в центъра на София

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6049867

Старите традиции на бръснарството оживяха в центъра на СофияСтарите традиции на бръснарството оживяха в центъра на София. От няколко месеца на площад „Македония” 3 момчета са се заели да възродят основите на барбърството, в които освен за подстригване на коса си брада, човек се отбива и за да си побъбри за мъжки работи. „На нашия град му липсваше такова място,

Върна се усещането за два полюса в политиката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6049892

Върна се усещането за два полюса в политиката Ако през 2015 г. по света беше доста бурно, в България беше донякъде затишие. През 2016 г. бурно стана и у нас. Световните процеси повлияха и това се видя на президентските избори. Нашите президентски избори донякъде са отглас на случващото се по света, най-вече в западния свят, част от който безусловно и за щастие сме ние.

Държавата ще финансира дейностите по ОП "Образование", докато Европа поднови плащанията

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dyrzhavata-shte-finansira-dejnostite-po-op-obrazovanie-dokato-evropa-podnovi-plashtaniiata-2002790

Държавата ще финансира дейностите по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", докато Европейската комисия поднови плащанията по нея, обяви просветният министър Николай Денков в предаването "Седмицата" по Дарик. Той увери, че Европа ще възстанови средствата на държавната хазна.

Просветното министерство допуснало сериозни нарушения в европейска програма


Вчера стана ясно, че ЕК е изпратила писмо до Министерството на образованието, с което посочва, че има редица проблеми в програмата. Докато не бъдат отстранени те ще бъдат замразени междинните плащания по проектите. Това обаче не означава, че програмата е спряна, категоричен бе Денков. По негови думи, с писмото си Европейската комисия е показала на България жълт картон. "Трябва да изчистим проблемите, за да не получим и червен", заяви просветният министър.

Той посочи, че още през 2014 г., когато беше зам.-министър, договарял програмата с Европейската комисия. Тогава са били уточнени дейности, цели, начин за разпределяне на средства. Николай Денков е категоричен, че по време на дискусиите не е имало критики към програмата. Такива обаче възникнали за нейната реализация вътре в Министерството на образованието. Отговорност винаги носи съответният министър, който по това време е Меглена Кунева, каза Денков.

Провеждането на изпитите - основен приоритет за новия просветен министър


По негови думи ведомството е имало много време да се подготви за европейския одит и да отстрани всички потенциални проблеми. "ЕК открои два вида. Единият е свързан с отношенията между управляващия орган на програмата, който е дирекция в министерството, и останалите дирекции, които пък изпълняват проектите в програмата. Добрата практика изисква този, който дава парите и този, който ги ползва да са независими и разделени от стена, за да не могат да си влияят. В нашия случай те са в едно министерство", обясни Николай Денков.

Той заяви, че е водил борба за решаване на проблема и много пъти е алармирал за него. Предстои той да бъде решен на разговори с Европейската комисия, на които Министерството на образованието ще представи набелязани за целта мерки. Вторият проблем пък е свързан с дейности, които не функционират добре. "Той касае начина, по който са оценявани проектите. Според ЕК той не е бил достатъчно прецизен. Става дума за над 100 проекта", посочи Денков.

При засилени мерки за сигурност започва карнавалът във Венеция (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6050851

При засилени мерки за сигурност започва карнавалът във Венеция (Снимки)От днес до 28 февруари животът във Венеция се превръща в постоянен празник с откриването на тазгодишното издание на Венецианския карнавал, който предшества Великденските пости, съобщават ДПА и италиански издания. Доскоро карнавалът се провеждаше само в продължение на 10 дни, непосредствено преди Великденските пости.

"Булгаргаз" прогнозира с една трета по-скъпо синьо гориво

http://www.moreto.net/novini.php?n=343764

Държавният доставчик "Булгаргаз" прогнозира поскъпване на синьото гориво с 32.44 на сто от 1 април 2017 г., съобщиха от дружеството. Резкият ръст на цената се налага заради определените от енергийния регулатор тарифи от 1 януари, които са по-ниски от тази, на които дружеството купува суровината от "Газпром".

Драгомир Стойнев: Натиск на БСП към Радев не е имало

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050848

Драгомир Стойнев: Натиск на БСП към Радев не е ималоНатиск на БСП към Радев не е имало и това ясно се вижда в състава на правителството. Там има само един член на партията. Не съм участвал в такива разговори относно кадруване в правителството. Това заяви в ефира на bTV депутатът от БСП и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев. Той коментира думите на Герджиков, че Румен Радев е признал,

Тръмп обмисля нов указ за имиграцията

http://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-obmislia-nov-ukaz-za-imigraciiata-233826/

Повече яснота по намеренията на американския президент ще има в началото на следващата седмица

ЦИК обяви 15 млн.лв. поръчка за машините, Герджиков: Ще има опит за касиране на изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_646866.html

Централната избирателна комисия обяви обществена поръчка за наем на машини за гласуване в размер на до 15 млн. лв. без ДДС. Това става ясно от решение, публикувано на сайта на ЦИК. Обществената поръчка е с предмет„Осигуряване/наемане на специализирани устройства за машинно гласуване за произвеждане на изборите за народни представители на 26 март 2017 г.“ Количеството специализирани устройства за машинно гласуване е общо 12 500 устройства, като прогнозната стойност на обществена поръчка е сума в размер на 12,5 млн. лв. без ДДС. Максималната стойност на обществената поръчката е в размер на 15 000 000 (петнадесет милиона) лева без включен ДДС. Служебният премиер Огнян Герджиков коментира машинното гласуване в интервю за бТВ като "сериозен проблем". „Има една приказка – dura lex sed lex – лош закон, но закон. Народното събрание прие закона за машинното гласуване. Централната избирателна комисия (ЦИК) имаше нагласата, че това може да не се приложи в едни извънредни парламентарни избори, каквито са сегашните. И затова тя изглежда проспа около два месеца, вместо да тръгне още в началото да обявява обществени поръчки. Искам да вметна – някои държави, се отказаха от машинното гласуване, тъй като се оказа не толкова надеждно, колкото смятаха. Например една Холандия направи тази крачка назад и ние сега разчитаме евентуално от Холандия да вземем тези машини, които те имат, за да бъдат използвани при нас“, коментира служебният премиер. Герджиков обаче допусна, че ако никой не се яви на обществената поръчка за машинното гласуване, изборите ще се проведат по старата система. Според него най-вероятно ще има опит изборите да бъдат касирани, след което ще се наложи Конституционният съд да се произнесе дали има нарушение на изборните резултати, или няма.

Бивш член на американската национална гвардия - осъден за сътрудничество с ИД

https://www.actualno.com/america/bivsh-chlen-na-amerikanskata-nacionalna-gvardija-osyden-za-sytrudnichestvo-s-id-news_593173.html

Бивш член на американската национална гвардия беше осъден на 11 години затвор заради оказване на помощ на терористичната групировка „Ислямска държава". Още през октомври 2016 година Мохамед Джалох, 27-годишен американски гражданин е признал, че е сътрудничил на терористич

Подмарката на БМВ за екомодели ще стъпи официално в България

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/02/11/2914792_podmarkata_na_bmv_za_ekomodeli_shte_stupi_oficialno_v/?ref=rss


Подмарката на БМВ, обединяваща най-екологичните модели на компанията - BMW i, от тази година ще бъде официално представена в България, беше обявено при представянето на резултатите на "БМВ груп България" за 2016. Предстои сертифициране на три оторизирани дилъра в страната, които ще извършват продажбено-сервизни дейности – "Ауто Бавария" (София), "М кар" (Пловдив) и "Бова кар" (Бургас).

До момента i-моделите можеха да се поръчват през представителствата на БМВ в чужбина – основно...

Защо Spotify може да отложи IPO-то си?

http://www.investor.bg/analizi/262/a/zashto-spotify-moje-da-otloji-ipo-to-si-233729/

Даниел Ек може да поиска да запази компанията частна по-дълго, но това означава и нови главоболия

Вижте водачите на листите на БСП, които пленумът одобрява днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050846

Вижте водачите на листите на БСП, които пленумът одобрява днесБСП ще каже днес водачите си на листи. Заседанието на националния съвет на партията започва в 11 часа на Позитано 20. До късно снощи изпълнителното бюро заседава, за да подреди първите в кандидат-депутатските списъци. Ето имената, които "24 часа" научи и трябва да бъдат потвърдени от червния пленум: Благоевград - Тома Томов Бургас - Петър Кънев

Премиерът Герджиков: Правя, каквото смятам, че трябва и нека ме съдят хората

http://www.cross.bg/gerdzhikov-premier-zashtoto-1534351.html

/КРОСС/ Върху президента Румен Радев се оказва натиск от различни посоки по „кадрови въпроси или Господ знае още какви". Това каза служебният премиер Огнян Герджиков в интервю за БТВ. На въпрос дали политици са дръзвали да му дават наставления, служебният премиер отговори: „Доколкото знам на него (Радев, бел. ред.) са се опитвали". Без да конкретизира партия, Герджиков каза още: „Той е споделял, че е имал натиск от различни посоки. По кадрови въпроси или Господ знае още какви. Така или иначе, то е разбираемо донякъде. При мен, слава Богу, такива натиски не са оказвани, защото е известно, че това е правителство, назначено от него. Аз министрите не съм си ги избирал и назначавал, това са негови номинации, той ги е избрал. От първия до последния. От мен до последния". Запитан защо служебното правителство смени половината областни управители, той обясни: „Защото не трябваше да сменяме всички". Въпросните губернатори са се разделили с постовете си след „проучвания по няколко линии" и констатирани по-големи или по-малки нарушения, „свързани с толериране на съответната партия, която ги е излъчила, с включване в схемата за печелене на избори". Има сигнали за опити за толериране на ГЕРБ, уточни премиерът. „В такива случаи трябва да се сложи край на такива, които смятат, че тази власт им е дадена, за да помагат на партията, която ги е излъчила"

Цитат на деня: Правителството ходи по тънка тел - от едната страна огньове, от другата - шишове

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/02/11/2916112_citat_na_denia_pravitelstvoto_hodi_po_tunka_tel_-_ot/?ref=rss


"Правителството ходи по тънка тел - от едната страна огньове, от другата - шишове. Накъде ще падне няма никакво значение. То трябва максимално да запази неутралитет"

Това заяви служебният премиер проф. Огнян Герджиков пред Би Ти Ви по темата дали е реваншистки настроен към предишното управление на ГЕРБ.

Доминик Тийм: Няма значение дали ще спечеля титла от Големия шлем на 23, 24 или 30 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/11/2916088_dominik_tiim_niama_znachenie_dali_shte_spechelia_titla/?ref=rss


Спечелването на титла от Големия шлем е най-специалното нещо и няма значение на каква възраст ще го постигнеш, казва австриецът Доминик Тийм, който на 23 години е един от най-добрите тенисисти в света.

Той заема осмото място в ранглистата и е единственият играч под 26 години в топ 10, има седем титли в кариерата си, а миналата година игра за пръв път на полуфинал в турнир от Големия шлем - на любимия му "Ролан Гарос".

Тийм беше поставен под №1 в турнира Garanti Koza Sofia...

Протестно хоро с искане за тунел под "Петрохан" (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/6050842

Протестно хоро с искане за тунел под "Петрохан" (Видео)Протестно хоро в Гаганица, с което хората от региона искат тунел под прохода „Петрохан”. Северозападът отдавна събира подписи за това. Те получиха дори обещания, уж се работеше по проект, но засега резултат няма, информира Нова тв.  В началото на годината хората направиха символична първа копка за тунел, а сега направиха хоро на надеждата.

ЦИК пусна обществената поръчка за машинно гласуване

http://www.cross.bg/mashinno-glasyvane-poruchka-1534350.html

/КРОСС/ Централна избирателна комисия (ЦИК) открива обществена поръчка за машинно гласуване. Това стана ясно късно снощи от публикация на сайта на Комисията. Решението е за доставка на общо 12 500 устройства за машинно гласуване с прогнозна стойност 12,5 милиона лева без ДДС. Максималната допустима стойност на обществената поръчка е 15 милиона лева без ДДС. Тепърва ще стане ясна дали ще има участници в процедурата и ще има ли в крайна сметка машинно гласуване на вота за народни представители на 26 март.  

Машините за гласуване ще струват до 18 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/02/11/2916090_mashinite_za_glasuvane_shte_struvat_do_18_mln_lv/?ref=rss


След два дни обсъждане Централната избирателна комисия обяви обществена поръчка за 12 500 машини, с които да се гласува на предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори.

Решението е публикувано на сайта на комисията минути преди 22 ч. снощи.

Поръчката е за "осигуряване/наемане на специализирани устройства за машинно гласуване за произвеждане на изборите за народни представители", а прогнозната цена е 12. 5млн. лв без ДДС. Според решението максималната цена за...

Машините за гласуване ще струват до 15 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/02/11/2916090_mashinite_za_glasuvane_shte_struvat_do_15_mln_lv/?ref=rss


След два дни обсъждане Централната избирателна комисия обяви обществена поръчка за 12 500 машини, с които да се гласува на предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори.

Решението е публикувано на сайта на комисията минути преди 22 ч. снощи.

Поръчката е за "осигуряване/наемане на специализирани устройства за машинно гласуване за произвеждане на изборите за народни представители", а прогнозната цена е 12. 5млн. лв без ДДС. Според решението максималната цена за...

Кукерски празник – „Стралджа ’ 2017”

//dariknews.bg/regioni/sliven/kukerski-praznik-straldzha-2017-2002782

Стралджа отново събира множество почитатели на народните традиции. В изпълнение на Статута групите ще дефилират пред журито и зрителите, след което всяка ще представи своя обичай по заораване, засяване и благословия на кукерската булка.

Зрителите ще имат възможност да се забавляват истински докато наблюдават танца на красивите кукери и закачките на останалите атрактивни персонажи – доктор, поп, полицай, мечкадарин и др. Групите се разделят в две категории: І категория / детски / - групи с участници до 14 години и ІІ категория – групи с участници над 14 години.

В състезателното дефиле всяка група изпълнява цял обичай или част от него в рамките  до 10 минути. Преди състезателното дефиле, всички групи задължително участват в рекламно дефиле  от  читалището в Стралджа  до  площад  „Демокрация”.

  Наградният фонд на празника е 1000 лв. Ще бъдат присъдени  - Специална награда, Наградата на Кмета на Общината, по три  първи,  втори и трети награди – в двете възрастови групи.  Всички групи ще получат специален диплом за участие в Общински кукерски празник – „Стралджа ’ 2017”.

Началото на празника е днес от 10 часа.


Целта е да  се покажат  фолклорните  традиции, свързани  със  зимните  и  пролетните  български  празници  на  кукерските  игри  и  да  съдейства  за  тяхното  съхранение.
 
 
 
 
 
 

На 11-ти февруари празнуваме Власовден

//dariknews.bg/regioni/sliven/na-11-ti-fevruari-praznuvame-vlasovden-2002784

На 11-ти февруари отбелязваме Власовден. Празнува се за здравето на впрегатния добитък, главно воловете. Според традиционните представи болестта, която мори воловете, се нарича влас, в нейна чест е и празникът.

Обичайно-празничният комплекс включва редица обредни действия, практики и забрани, чийто общ смисъл е предпазващ. Във всяка къща стопанките замесват и опичат по два обредни хляба. Единият се нарича св. Влас, другия - св. Петка. В същото време мъжете почистват обора, изчесват воловете и ги изкарват на водопой. Хлябовете се прекаждат в обора.

От хляба св. Влас слагат в храната на животните; от хляба св. Петка раздават по съседите. Преди да тръгнат, всяка домакиня излиза с опечените хлябове и ги набожда на рогата им. Докато утоляват жаждата си, стопанинът им натопява краваите във водата, след това ги начупва и раздава на добитъка и на присъстващите там мъже, както и на всеки срещнат по пътя обратно към дома.

Всичко това се прави за здравето на воловете, да не ги лови болестта влас (особена болест в червата и стомаха им). На този ден воловете не се впрягат, за да не се пресилят.

Заловиха младеж, откраднал 2 лева

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/zaloviha-mladezh-otkradnal-2-leva-2002786

19-годишен младеж от Николаево е задържан заради кражба.
 
Съобщение за нея подал пострадалият-41-годишен старозагорец. Той заявил, че вчера вечерта на кръстовището на бул. "Митрополит Методий Кусев" и бул. "Славянски", неизвестен извършител, след като употребил сила, му отнел 2 лева и комплект ключове за автомобил.
 
При проведените бързи оперативно-издирвателни мероприятия от полицейски екипи на Първо и Второ РУ – Стара Загора е установен и задържан извършителят на престъплението – С. И., на 19 години от Николаево.

В Първо РУ – Стара Загора е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.198 от НК.
 

„Дунав“ победи и „Етър“ на „Балчик Къп“

//dariknews.bg/regioni/ruse/dunav-pobedi-i-etyr-na-balchik-kyp-2002787

„Дунав“ победи с 3:1 лидера във Втора лига „Етър“ Велико Търново днес във втория си мач от турнира „Балчик Къп“. Припомняме, че два дни по-рано „драконите“ победиха и „Добруджа“ с 2:0 с 2 на един от терените в курортен комплекс „Албена“. Русенският тим започна със Станислав Антонов на вратата, а пред него – Искандар Джалилов, Михаил Милчев, Олексий Ларин, Атанас Атанасов, Петър Патев, Самир Аясс, Бирсент Карагарен, Бранимир Костадинов, Васил Шопов и Мирослав Будинов. Дунавци бяха по-активни и владееха топката още от първите минути. Само едно попадение обаче падна до почивката и то бе дело на автора на двата гола от предходния двубой Бирсент Карагарен – в 32-ата минута. През втората част последваха сериозни промени в двата състава. Въпреки това „драконите“ продължиха да са по-активният отбор. Карагарен дори удвои преднината им след асистенция на Ндуе Муйеци в 78-ата минута. Малко по-късно резултатът стана класически, след като Юлиан Ненов проби отляво, центрира и опитът на един от търновските бранители да изчисти топката я прати във вратата за 3:0 за „Дунав“. 2 минути преди края все пак „болярите“ намериха сили да намалят чрез Йордан Апостолов.Така „Дунав“ записа заслужен успех с 3:1 над един от най-сериозните кандидати за промоция в елита и първи във временното класиране на втория ешелон „Етър“. През утрешния ден русенският тим ще почива и подновява занимания в неделя в Русе. На 17 февруари, петък, от 17:30 ч. той среща „Берое“ Стара Загора в първия си мач от пролетния дял на шампионата в Първа лига, който ще се играе в Разград при закрити врата.

35 събития са включени в Културния календар на Елена

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/35-sybitiia-sa-vkliucheni-v-kulturniia-kalendar-na-elena-2002695

35 събития са включени в Културния календар на Община Елена за 2017 година. Инициативите са обезпечени с 50 000 лева, заложени в бюджета. В сравнение с миналата година, парите са повече.

1 500 лв.са заложени  за подпомагане на театралната дейност. Най-много са парите - по 10 000 лв., за празника на Елена на 21 май и за Празника на еленския бут, който по традиция се провежда около Димитровден.

Предстои честване на 140-та годишнина от боевете край Елена и Марян в Руско-турската освободителна война. За него са предвидени  3000 лв. Други 8 800 лв. са разпределени за няколко местни културни събития, които са включени в календара. Вторият фестивал на модерното изкуство "Пъстър балкански свят“ ще бъде през април в рамките на Европейските дни на занаятите, а Четвъртото издание на "Медена седянка по еленски“ ще е  през юни.

XV-тият събор на читалищата в общината  ще се проведе в село Чакали, а жителите на Блъсковци ще посрещнат гости за третия Празник на шарената черга.

Балетната академия в село  Марян започва в началото на август и приключва с гала спектакъл в Елена и Марян с участието на звезди от Националния балет.

Чествания на годишнини от рождението на писателите Стоян Михайловски и Емилиян Станев, поетична вечер на Мина Тодорова, Молловите дни, участие в празника "Балканът пее и разказва“ също са част от богатата програма за 2017. За подрастващите през април ще има "Сцена на талантите“ и среща с писателката Стелияна Мартинова, а през август – здравно-информационна кампания "Шанс за нашите деца“.

Националният празник, официални празници, важни годишнини също ще бъдат чествани, а в 16 села на общината ще се проведат традиционните събори- през май на селата Майско, Палици, Беброво, Гърдевци, Илаков рът, Каменари и Мийковци, през юни на Чакали и Яковци, а през август на Буйновци, Търкашени, Марян, Руховци, Раювци, Костел и Тодювци.

 

След седем години сътрудничество в областта на земеделието ще се експериментира на съвместни опитни полета

//dariknews.bg/regioni/ruse/sled-sedem-godini-sytrudnichestvo-v-oblastta-na-zemedelieto-shte-se-eksperimentira-na-syvmestni-opitni-poleta-2002788

Днес, 10.02.2017 г., в Окръжен свет Гюргево се проведе първото за 2017 г. заседание на Българо-румънската работна земеделска група. Лично в него взе участие Областният управител на Област Русе, доц. д-р Стефко Бурджиев. Той изрази удовлетворение си от 15-годишното изключително плодотворно сътрудничество между Окръг Гюргево и Област Русе. Партньорство, което в продължение на седем години намира отражение и в добрата работа на трансграничната земеделска група. Специален гост към българската делегация беше г-н Иван Григоров, заместник кмет на Община Русе и учредител на трансграничната земеделска група. Участниците в срещата бяха приветствани с добре дошли и от г-н Лучиан Корозел, заместник-председател на Окръжен съвет Гюргево. Той също подчерта, че за своите седем години Българо-румънската работна група се „превърна в уникален модел на добра практика по общата ни румъно-българска граница, получавайки признание от българското и румънското Министерство на земеделието, както и на различни регионални и местни форуми в областта на бизнеса и селското стопанство”. Съгласно предварително обявения дневен ред, г-н Станимир Станчев, заместник областен управител и председателстващ работната група откри първото ѝ за годината заседание. От своя страна той също поздрави присъстващите и представи членовете на българската делегация. Лили Ганчева, изпълнителен директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ направи обзор за работата на групата за изминалата 2016 г. Бяха одобрени темите, които предстои да бъдат обсъждани през настоящата години. Преподписа се споразумението за партньорство в рамките на работната група, а председателството беше поето от г-н Лучиан Корозел. Схемата за минимални помощи за подпомагане на земеделските производители в Румъния за отглеждане на домати в оранжерии и солариуми с цел осигуряване на вътрешно потребление на местни стоки беше една от темите, с която се запознаха участниците. Петра Окишор, директор Дирекция „Земеделие“ Гюргево представи темата и отговори на поставените въпроси. Българската делегация се впечатли от презентацията на Костел Патеръу, румънски производител на органични торове, който ги запозна с процеса на производство и ефекта от прилагането им. По предложение на г-н Станимир Станчев беше прието да се проведе експеримент на българска и румънска територия - на две съседни полета да се приложат български и румънски органичен тор, произведен от ППК „Старт 93”, с. Караманово и от Костел Патеръу и да се изследват и популяризират постигнатите резултатите. За целта, темата да се включи в работната програма на групата за 2017 г. и да се разработи специална процедура за провеждане на експеримента. В края на заседанието, г-н Корозел връчи на г-н Станимир Станчев, т-н Иван Григоров, г-жа Лили Ганчева и г-жа Борислава Братоева дипломи за оказана подкрепа за трансгранична дейност и постигане на резултати, довели до признаването на Съвместната българо-румънска земеделска работна група за уникален модел на добра практика по цялата ни румъно-българска граница. Следващото заседание ще се проведе на територията на област Русе на 17 март 2017 г. и по традиция ще бъде организирано от Областна администрация Русе, Окръжен съвет Гюргево, Асоциация Еврорегион „Данубиус“ и Трансграничен Бизнесцентър „Данубиус“.

Запълват дупките по бул. „Никола Вапцаров“ в "Южен"

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/zapylvat-dupkite-po-bul.-nikola-vapcarov-v-iuzhen-2002789

Запълването на дупките по бул. „Никола Вапцаров“ в „Южен“ продължава, съобщиха от администрацията на района.

„Фирмата –изпълнител работи за втора поред седмица в почивните дни, тъй като тогава движението не е толкова натоварено“, обясни кметът Борислав Инчев.

Дупките се запълват със студена асфалтова смес, а гаранцията на ремонтните дейности е 2 години.

От районната администрация приканват водачите на МПС-та да шофират с повишено внимание в зоните, в които се работи.
 

Анализатор: Българите не вярват на политиците си

http://www.cross.bg/bulgariya-polititzi-bulgarskite-1534349.html

/КРОСС/ "Равносметката от 6-те години управление на Бойко Борисов е отрезвяваща: българите вярват повече на Брюксел, отколкото на собствените си политици." Това пише германският журналист Франк Щир в анализ за "Дойче веле". Щир следи отдавна процесите у нас."В България често ще чуете хората да казват: "Да си внесем политици отвън, а нашите да изпратим в чужбина". Макар да звучат като шега, тези думи изразяват съвсем ясно дълбокото недоверие, което българите изпитват към своите политици. И още нещо много показателно: като цяло българите се доверяват повече на европейските институции, отколкото на собствения си политически елит", отбелязва анализаторът."Последният, 16-и поред доклад на ЕК за напредъка на България в реформирането на съдебната система и в борбата срещу корупцията и организираната престъпност не се различава много от предишните - Брюксел все така мъмри България, че няма осъдени за корупция представители на властта. Мониторинговият доклад на Брюксел, превърнал се в един вид ритуал, така и не успя да допринесе за съществено подобряване на българското правосъдие. Затова пък все повече български политици от различни бои настояват за край на мониторинговия механизъм, определяйки го като дискриминационен спрямо България

Тръмп: Иранският президент да внимава какво говори!

http://www.moreto.net/novini.php?n=343771

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди иранския президент Хасан Рохани, че е по-добре да внимава какви изказвания прави. Той каза това в отговор на въпрос за изявление, направено няколко часа по-рано от Рохани. "На иранския народ трябва да се говори с уважение.

11-ти пореден ден 10 000 протестират в Румъния (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050814

11-ти пореден ден 10 000 протестират в Румъния (Снимки)Над 10 000 души протестираха снощи в Румъния за 11-и пореден ден с искане за оставка на правителството на управляващите социалдемократи заради опита му да отслаби борбата срещу корупцията, предаде ДПА, цитирани от БТА.  Започна и кампания за набиране на средства за извършване на допитване, което да покаже колко души са против правителството.

Премиерът ще се запознае с организацията на работа на ГКПП – Кулата

http://www.cross.bg/premierut-melnik-ministur-predsedatelyat-1534348.html

/КРОСС/ Премиерът Огнян Герджиков ще посети ГКПП - Кулата, за да се запознае на място с работата на екипите, тяхната натовареност и организацията на пункта. Заедно с министрите на вътрешните работи Пламен Узунов и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев той ще посети и Съвместния контактен център, в който работят смесени българо-гръцки екипи. По-рано през деня министър-председателят Герджиков ще гостува на винопроизводители от района на Мелник. Премиерът ще разговаря с лозари и технолози на вино в две от винарните в района - Вила Мелник и Биовинарна Орбелус, изградени с европейски средства и български инвестиции. В 11 ч. във Вила Мелник ще бъде отслужена литургия, с която ще започне традиционният ритуал по зарязване на лозята. В него ще се включат министър-председателят, както и посланици и дипломати от три континента - Европа, Азия и Латинска Америка.  

Валери Божинов: България има трима футболисти - Стоичков, Бербатов, после съм аз

http://offnews.bg/news/n_1/n_646865.html

Уникално самочувствие демонстрира Валери Божинов. В интервю за "Топспорт" той обясни популярността си в социалните мрежи по следния начин: "Разбирам хората, нормално е. Имаме трима топ футболисти, нали така? Христо Стоичков, легенда и икона, абсолютен №1, след това е Митко Бербатов, и после съм аз. Не мога да разбера защо се отделя толкова голямо внимание на тези клипчета. Кеф ми е, забавлявам се, правя си клипчета, смея се. Няма нищо лошо, нали? Много по-големи звезди от мен периодично си правят клипчета, пускат си по 4-5 на ден. Разрови се във Фейсбук, Инстаграм и други социални мрежи, и ще видиш за какво става дума. По този начин разтоварвам и се забавлявам, нищо повече", обясни Валери. Той коментира положението си в Партизан. Нападателят не тренираше с тима в Кипър, а се готвеше самостоятелно в Белград. "Никога не е стоял въпросът да напусна Партизан. Вече няколко пъти казах, че в Сърбия ми харесва, щастлив съм в Партизан. Чувствам Белград като мой дом, приятна ми е обстановката, отборът, клубът, хората в него. Има разбирателство, така че оставам в Партизан, имам договор до края на сезона, който ще изпълня. Искам да стана шампион", завърши още българският нападател.

Оптимизмът на луксозните марки

http://www.investor.bg/stil/348/a/optimizmyt-na-luksoznite-marki-233726/

Компаниите отчитат по-добри резултати, но продължават да се сблъскват със сериозни проблеми на ключови пазари

Унгария покани всички европейци, бягащи от бежанците

http://offnews.bg/news/n_1/n_646864.html

Унгарският премиер Виткор Орбан предложи убежище на гражданите на западните държави, които искат да избягат от либерализма, политическата коректност и беззаконието в страната им, визирайки заливането на Европа с бежанци. „Всички ужасени германци, нидерландци, французи, италианци – политици и журналисти, тези, принудени да напуснат домовете си християни, които са загубили своята Европа в собствения си дом, ще го намерят отново при нас“, подчерта лидерът на управляващата партия ФИДЕС, цитиран  от австрийската медия ORF.  Все пак, за да не е толкова краен в отношението си към бежанците - Орбан каза, че само истинските - страдащите бежанци ще бъдат приети в Унгария. Виктор Орбан е известен с крайната си позиция към бежанците и очевидно показва отново отношението си към тях на годишната си реч към нацията.

Григор Димитров излиза срещу Николоз Басилашвили довечера

http://www.cross.bg/dimitrov-grigor-basilashvili-1534347.html

/КРОСС/ Българският тенисист Григор Димитров ще играе срещу грузинеца Николоз Басилашвили в полуфиналите на турнира от категория "АТП 250" в София на централния корт на "Арена Армеец" днес. Григор Димитров за втори път ще се опита да се класира на финал през 2017 г. В цялата му кариера е за 11-и път.Първи на корта ще излязат поставеният под №2 Давид Гофен и шампионът от първото издание на турнира Роберто Баутиста Агут. Испанецът има две победи в досегашните два мача помежду им. Мачът им започва в 14.00 ч. Те ще определят единия финалист. След това ще се изиграе вторият полуфинал на двойки - сърбите Виктор Троицки и Ненад Зимонич срещат Мариуш Фирстенберг и Мартин Клижан.Привечер следват Димитров и Басилашвили. Двамата никога не са играли помежду си. 24-годишният грузинец няма титла в кариерата си и е изиграл само 38 мача в турнирите от световния тур на АТП.    

Битото 2-годишно дете остава в тежко състояние

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/bitoto-2-godishno-dete-ostava-v-tezhko-systoianie-6065331

Продължава тежкият отток в лицевата област. Добрата новина е, че момчето движи крайниците си и локализира болка

Перник се бори за живота на 11-годишния Жорко

http://www.cross.bg/georgi-zhorko-dostatuchno-1534346.html

/КРОСС/ Уникална акция в Перник - целият град застана зад каузата едно 12-годишният Георги да живее. Един мъж реши да продаде колата си, за да помогне на момчето, заведения даряват оборотите си. Козметични салони, зумба студия, дюнерджийници, автосалони - целият град „прегърна" дадените от лекарите 10% шанс детето да бъде спасено. Благодарение на добрите сърца на хората в дарителската сметка на Георги до момента са събрани 107 000 лева и така лечението му е започнало. Направени са две лъчетерапии, а следващата седмица те ще продължат. Турската клиника дава едва 10% шанс за живот, но за близките на Жорко това е достатъчно, за да се борят срещу тежката диагноза. На 27 февруари Георги има рожден ден, но вместо торта и подаръци очаква първата лъчетерапия в Турция. Едно обикновено главоболие се е оказало вестоносец на най-страшната диагноза - тумор. Не един, а цели три. Засега туморите не са изследвани, защото процедурата може да парализира момчето. Въпреки рисковете надежда все пак има, казват лекарите. Това е достатъчно за Денис - приятел на семейството, който без да се замисли, обявява за продан най-ценното, което притежава - колата си. С този автомобил Денис участва в драг състезания. Именно там се запознава с Георги и баща му. Към каузата се присъединява и Али. Два дни дюнерджийницата му ще работи само за Жоро, а оборотът ще бъде даден на близките му. В събота работниците от тенекеджийница също ще работят в името на това детето да се оправи

Близо 120 хил. души годишно се разболяват от мръсния въздух

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050807

Близо 120 хил. души годишно се разболяват от мръсния въздухМалко над 118 хил. души се разболяват годишно заради мръсния въздух и повишеното ниво на фини прахови частици (ФПЧ). Данните съобщи пулмологът д-р София Ангелова пред bTV. По думите й в периодите на силен ръст на замърсяването на въздуха се повишават и пациентите с белодробни проблеми. Тя е категорична,

Момче е с опасност за живота, след вчерашната катастрофа край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=343768

Едно от момчетата, което пострада при вчерашната катастрофа в отсечката между Бяла и с. Горица е с опасност, съобщиха от полицията за Moreto.net. Той е настанен в МБАЛ "Св. Анна" със съчетана травма. Още един от пътниците остава в болнично заведение за лечение с фрактура на бедро.

Герджиков: Радев ми е споделял, че е имал кадрови натиск от различни посоки (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050823

Герджиков: Радев ми е споделял, че е имал кадрови натиск от различни посоки (Обновена)Интересно е, че съм запазил чувството си за хумор, дано го запазя до края. С Румен Радев сме в добри отношения. Той ми звънна да ме покани за служебен премиер, помолих го за размисъл и да потърси по добър вариант от мен. Три дена преди да се сформира кабинета, ми се обади повторно, покани ме и каза - това е положението.

Тръмп обмисля нов указ за забрана на мигранти мюсюлмани да влизат в САЩ

http://www.cross.bg/trump-ykaz-samiya-1534345.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че вероятно още през идната седмица ще подпише нов указ, забраняващ влизането в страната на граждани на седемте мюсюлмански държави, посочени в предишния документ, отменен от съда. Новината беше съобщена пред журналисти от самия Тръмп на борда на президентския самолет, на път за Флорида, предаде Би Би Си. Той уточни, че обмисля няколко варианта за повторното въвеждане на забраната. Тръмп посочи, че вероятно няма да бърза да оспорва във Върховния съд решението на Апелативния съд, който отхвърли указа за имигрантите. "Ще спечелим този спор. Проблемът е там, че за това е нужно време. Ще спечелим. Но има много други варианти, включително издаване на нов указ." - коментира той. Не е ясно с какво текстът на новия документ ще се различава от стария. По думите на самия Тръмп, той практически ще бъде повторение на отменения от съда указ.    

Спортът в ефира на 11 февруари

http://offnews.bg/news/n_1/n_646862.html

Изключително наситена със спортни събития е днешната програма на телевизиите в родния ефир. Заредете се с добро настроение в мрачния ден. 12,55 БНТ Ски: СП, спускане (м) 14,00 БНТ HD Тенис: Турнир в София (м) 14,30 Диема Спорт 2 Футбол: Висша лига, "Арсенал" - "Хъл Сити" 15,30 Ф+ Тенис: турнир в Монпелие (м) 15,45 БНТ HD Биатлон: СП, спринт (м) 16,15 Евроспорт 2 Футбол: Бундеслига, "Инголщадт" - "Байерн" 17,00 Диема Спорт 2 Футбол: Висша лига, "Манчестър Юнайтед" - "Уотфорд" 17,00 Нова Спорт Футбол: Чемпиъншип, "Лийдс" - "Кардиф" 17,15 Спорт+ Футбол: Примера дивисион, "Алавес" - "Барселона" 17,45 БНТ и БНТ HD Тенис: Турнир в София (м) 19,30 Диема Спорт 2 Футбол: Висша лига, "Ливърпул" - "Тотнъм" 19,30 Евроспорт 2 Футбол: Бундеслига, "Шалке" - "Херта" 19,30 Нова Спорт Футбол: Чемпиъншип, "Уулвърхемптън" - "Нюкасъл" 19,30 ТВ+ Футбол: Примера дивисион, "Атлетик" (Б) - "Депортиво" 21,00 Диема Спорт Футбол: Лига 1, "Монако" - "Метц" 21,45 Спорт+ Футбол: Примера дивисион, "Осасуна" - "Реал" (М) 00,00 Диема Спорт НБА: "Шарлът Хорнетс" - "ЛА Клипърс"

Работодатели настояват за преразглеждане на минимална заплата

http://www.cross.bg/zaplata-rabotna-bulgariya-1534344.html

/КРОСС/ Работодателите настояват съотношението минимална към средната работна заплата в България да не е по-високо от средното за ЕС. Това е отбелязано в позицията на Асоциацията на организациите на българските работодатели по механизма за определяне на размера на минималната работна заплата в България, съобщиха от пресцентъра на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Позицията е била представена на среща на работодателските организации с министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев и синдикатите. От бизнеса настояват още минималната работна заплата за България да не бъде по-ниска от линията на бедност за страната. В становището се отбелязва още, че извън тези граници, на равнище бранш и предприятие могат да се договарят и по-високи размери на минималната работна заплата, като споразуменията обвързват подписалите ги страни. От бизнеса искат отмяна с акт на Министерския съвет (МС) на добавките за прослужено време, каквито според тях няма в нито една страна от ЕС, като се запазят брутните възнаграждения на работниците и служителите, за постигане на съпоставимост на величините на минимална работна заплата и средна работна заплата, доколкото статистиката отчита брутната средната работна заплата, а МС определя размер на основна минималната работна заплата

Фенове на "Арсенал" са готови да оставят хиляди празни места като протест срещу Венгер

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/11/2915937_fenove_na_arsenal_sa_gotovi_da_ostaviat_hiliadi_prazni/?ref=rss


Тръстът на феновете на "Арсенал" обяви, че е възможно да има до 10 000 празни места на "Емиратс" за домакинството на "Хъл" като форма на протест срещу мениджъра Арсен Венгер. Това е породено разделение сред запалянковците по въпроса с евентуалното подновяване на договора на французина.

Мениджърът на "топчиите" е под огромно напрежение заради слабата форма на отбора. По време на мача с "Челси" миналата събота фен издигна плакат с ясно послание: "Достътъчно! Време е да си вървиш!"....

Българското посолство в Бразилия получи заплашително писмо

http://offnews.bg/news/n_1/n_646861.html

Българското посолство в Бразилия е получило писмо със заплаха за нападения към всички чуждестранни граждани на територията на страната. От мисията ни в столицата Бразилия са потвърдили информацията, но уточняват, че няма опасност, съобщава бТВ. Писмото е получено преди седмица и е предадено на бразилските власти. Копие от него е изпратено и до външното ни министерство. Според посланик Валери Йотов това е безпрецедентен случай за дипломатическата ни мисия, като са взети всички предпазни мерки. Все пак посланикът призовава сънародниците ни към бдителност. През последната седмица в Бразилия цари хаос,който бе провокиран от стачка на полицията за по-високи заплати. Агенциите съобщаваха за повече от 100 убити. 

Изборите в Холандия - първият тест за европейските популисти

http://www.investor.bg/evropa/334/a/izborite-v-holandiia-pyrviiat-test-za-evropeiskite-populisti-233801/

Отворено писмо на премиера е сигнал колко много се е променила холандската политика, докато страната се подготвя за парламентарните избори

Честири са жертвите на вчерашното земетресение във Филипините

http://www.cross.bg/pyknatini-dyshi-zemetresenie-1534343.html

/КРОСС/ При вчерашното земетресение във Филипините са загинали четирима души, а 126 души са ранени, предават световните агенции. Трусът с магнитуд 6,5 е станал на дълбочина 27 км и е засегнал остров Минданао, разположен на над 700 км югоизточно от столицата Манила, съобщи Геофизическият институт на САЩ. Имало е близо 100 вторични труса. Няколко училища и други сгради са получили пукнатини, а в друг град се е срутил мост. Прекъснато е електроподаването, а летището на Суригао е временно затворено заради появили се пукнатини на пистата.  

Земетресение разлюля Турция

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/trANmup7YMU/

Земетресение с магнитуд 5,0 по скалата на Рихтер е регистрирано в 10:55 ч. българско време на територията на Западна Турция, сочат данни от Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Епицентърът е бил на дълбочина 2 км и се е намирал на 14 западно от град Бехрам, провинция Чанаккале, на 22 км югозападно от Айвачик, на 56 км от град Митилини, Гърция и на 149 км северозападно от Измир, Турция.

Генералният секретар на ООН: Държавите по света да са по-щедри към бежанците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050802

Генералният секретар на ООН: Държавите по света да са по-щедри към бежанците Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова държавите по света "да проявят същата щедрост" като Турция в защитата на бежанците и заяви, че твърде много граници се затварят и много нации "бягат от отговорност", предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА.  Гутериш, който е ръководил агенцията на ООН за бежанците, заяви това в Истанбул,

ГЕРБ щяла да замени битовите инвестиции с такива в образование

http://econ.bg/Новини/ГЕРБ-щяла-да-замени-битовите-инвестиции-с-такива-в-образование_l.a_i.737205_at.1.html

След като години наред бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на първо място поставяше инвестициите в инфраструктура, сега в партията са...

Тръмп посрещна премиера на Япония в Белия дом

https://www.actualno.com/america/trymp-posreshtna-premiera-na-japonija-v-belija-dom-news_593168.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посрещна премиера на Япония Шиндзо Абе в Белия дом и го приветства с дружеска прегръдка. Двамата лидери влязоха в Западното крило на Белия дом, където разговаряха, обядваха и отговоряха на въпроси на представителите на медиите. Президентът

Спорт по тв днес: Григор срещу Басилашвили на 1/2-финал в София не преди 18 ч, световни по биатлон и ски, ски скокове, сноуборд, мачове на "Арсенал", "Байерн", "Барса", "Реал" (М) и "Ливърпул" + още 6, баскетбол от NBA, плажен футбол и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6050488

Спорт по тв днес: Григор срещу Басилашвили на 1/2-финал в София не преди 18 ч, световни по биатлон и ски, ски скокове, сноуборд, мачове на "Арсенал", "Байерн", "Барса", "Реал" (М) и "Ливърпул" + още 6, баскетбол от NBA, плажен футбол и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

19-годишен шофьор губи контрол над автомобила си и се преобръща

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mYgMWmLOHtg/

Петима души пострадаха при катастрофа на пътя Врна- Бургас в отсечката между Бяла и с. Горица, след като 19-годишен шофьор от Бургас губи контрол над автомобила си и се преобръща извън платното за движение. При инцидента освен шофьора пострадаха и четиримата му спътници – всички на по 19 години. С опасност за живота е един от пострадалите при катастрофата,  настанен е в МБАЛ „Св. Анна“ – Варна със съчетана травма. Още един от петимата пострадали при инцидента остава в болнично заведение за лечение с фрактура на бедро, съобщава Фокус.

БСП реди листите за изборите на днешното заседание

http://www.cross.bg/zasedanie-partiyata-dluzhnosti-1534342.html

/КРОСС/ Националният съвет на БСП ще проведе редовно заседание в зала "Александър Лилов" в централата на партията на ул. "Позитано" 20. Началото му е в 11.00 часа. Очаква се на заседанието членовете на Пленума да утвърдят водачите на листи на коалиция "БСП за България" за извънредните парламентарни избори и гражданската квота в тях. Припомняме, че миналата седмица столетницата прие изцяло нов устав, според който кандидати за депутати не могат да бъдат социалисти, които вече са били народни представители 12 години. Освен това членове на партията, които повторно са приети в нея, не могат да бъдат кандидати за публични длъжности в период на два мандата на съответната длъжност след възстановяване на членството им. Кандидати за публични държавни длъжности от името на БСП могат да бъдат български граждани, за които са налице изискванията на Конституцията и законите на страната и които притежават високи нравствени и професионални качества.  

Семерджиев: Очаква ни кошмар, ако личните лекари преглеждат с отпечатък

//dariknews.bg/novini/bylgariia/semerdzhiev-ochakva-ni-koshmar-ako-lichnite-lekari-preglezhdat-s-otpechatyk-2002779

Очаква ни ужасен кошмар, ако пръстовият отпечатък бъде въведен като механизъм за преглеждане от личните лекари, каза в предаването "Седмицата" по Дарик здравният министър д-р Илко Семерджиев. На нарочна среща вчера всички страни, засегнати от въвеждането на пръстовия отпечатък като вход за болницата, се обединиха, че този механизъм не носи икономическа изгода и трябва да отпадне.  Все пак ще се изчакаме окончателното решение на съда, което трябва да бъде взето на 16 март, каза здравният министър.

Все по-сигурно: Пръстовият отпечатък ще отпадне


След като въпросът за входа за болниците бъде изчистен, идва ред на извънболничната помощ, посочи той. " Ние сме длъжни да кажем, че ако бъде въведен пръстовият отпечатък като механизъм за преглеждане от личните лекари, кошмарът от това ще бъде ужасяващ", коментира Семерджиев.

НЗОК: Нулев икономически ефект от въвеждане на пръстов отпечатък в болниците


За миналата година са направени над 2 млн. и 250 хил. хоспитализации. Извън болниците пък са извършени повече от 45 млн. прегледа. "Ако се въведе отпечатъка,  информацията за общия брой на прегледите, хоспитализациите и аптеките ще срине системата на НЗОК и тя ще рухне", категоричен бе здравният министър. По негови думи касата не разполага с необходимия брой компютри и подходящи помещения, няма и финансов ресурс.

Между 15 и 30 минути отнема на болниците да регистрират един пациент чрез пръстовия идентификатор. Системата дава над 12% грешки, които бавят процедурата. Заради голямата натовареност, всяка седмица в дните понеделник и четвъртък системата буквално се срива, посочи Илко Семерджиев.

Проверяват обществена поръчка за ваксини на стойност 27 млн. лв.


"Дори да предположим, че при преглед от личен лекар, само по 5 минути ще коства регистрирането с отпечатък, ще се хаби страшно много време. Над 10 млн. по-малко ще бъдат извършените прегледи", обясни той. Във финансов план нещата изглеждат така-между 25 и 36 хиляди пръстови устройства трябва да бъдат закупени, ако системата бъде въведена при личните лекари. Това означава около 30 млн. лв. разходи.

Семерджиев: Бъдещето е електронната здравна карта


Според здравния министър алтернативата на пръстовия отпечатък може да бъде единният идентификационен документ, който предстои поетапно да бъде въвеждан в България след 2018 год. Той ще замени личните карти, ще съдържа всякакви данни, включително здравното досие на всеки.

Силно земетресение във Филипините уби четирима, хиляди са ранени (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050789

Силно земетресение във Филипините уби четирима, хиляди са ранени (Снимки)При вчерашното земетресение във Филипините са загинали четирима души, а 126 души са ранени, предаде Асошиейтед прес, цитирани от bTV.  Трусът с магнитуд 6,5 е станал на дълбочина 27 км и е засегнал остров Минданао, разположен на над 700 км югоизточно от столицата Манила, съобщи Геофизическият институт на САЩ. Имало е близо 100 вторични труса.

Днес във Варна ще се проведе благотворителен базар в помощ на 7-годишно момиче

http://www.moreto.net/novini.php?n=343755

Във Варна ще се проведе благотворителен базар в помощ на 7-годишно момиче с диагноза злокачествен тумор в мозъка, това съобщиха организаторите на инициативата за Moreto.net. Навръх своя 6-ти рожден ден (19.01.2016г.) родителите на Йоана Христова Христова научават за страшната диагноза на своята дъщеря, а именно злокачествен тумор в мозъка, ІV стадий.

Оценката на небанковия сектор: Продължавайте, няма нищо за гледане

http://www.investor.bg/analizi/85/a/ocenkata-na-nebankoviia-sektor-prodyljavaite-niama-nishto-za-gledane-233825/

Реалният резултат и от двата прегледа на качеството на активите може да се определи като скъпа ПР акция, според икономист

Златната среда за Audi Q5 (тест драйв)

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/zlatnata-sreda-za-audi-q5-test-drajv-6065320

Харесах го много, причината: Audi Q5 е постигнал вътрешен баланс. Не е толкова огромен и крещящ като Q7, но предлага всичко най-добро от него, при това на по-ниска цена, с по-малко вътрешно пространство естествено, но вече и с въздушно окачване. И този прекрасен интериор.

4 загинали, 130 ранени - след трус на Филипините

http://offnews.bg/news/n_1/n_646860.html

Трус с магнитуд 6,5 удари вчера Филипините. При земетресението са загинали 4-ма души,близо 130 са ранени и има много материална щети. До днес на територията на Филипините е имало над 100 вторични труса.   Трусът в бил на дълбочина 27 км и е засегнал остров Минданао, разположен на над 700 км югоизточно от столицата Манила, съобщава Геофизичният институт на САЩ. Епицентърът на земетресението е бил на около 14 км северозападно от Суригао, столицата на южната провинция Суригао дел Норте. Загиналите са от Суригао. Напукани сгради, срутен мост, пукнатини по улиците, спряно електроподаването - това са част от щетите. След труса летището на Суригао е временно затворено заради появили се пукнатини на пистата.

Битото 2-годишно дете продължава да е в тежко състояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050780

Битото 2-годишно дете продължава да е в тежко състояние2-годишният Васил, за чийто побой подозират майката, продължава да е в много тежко състояние. Жизнените му функции обаче са стабилни, обясниха лекарите от „Пирогов”. „Продължава тежкият отток в лицевата област. Движи обаче крайниците си и локализира болка. Това ни дава основание да смятаме, че имаме подобрение по отношение на лечението”,

Ирландия легализира употребата на марихуаната като лекарствено средство

https://www.actualno.com/europe/irlandija-legalizira-upotrebata-na-marihuanata-kato-lekarstveno-sredstvo-news_593166.html

Ирландия възнамерява да легализира употребата на марихуаната като лекарствено средство срещу определени болести. Според ирландския министър на здравеопазването Саймън Харис медицинската марихуана ще бъде достъпна основно за „пациенти, които не са получили подобрен

Къде, какво в страната днес

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiyaot-1534341.html

/КРОСС/ ***София.От 08.00 часа, на Терминал 2 на Летище „София" ще се проведе кратка церемония по изпращането на Българската олимпийска делегация с участниците в Зимния младежки фестивал в Ерзурум, Турция. ***София.От 11.00 часа ще се проведе заседание на Националния съвет на БСП, в централата на партията на ул. „Позитано" 20. ***София.От 11.00 часа Реформаторският блок ще представи акценти от политическата програмата на Блока за предстоящите избори в сектор „Социални политики" и баланса между правата и задълженията на гражданите. Събитието ще се състои в щаба на РБ на адрес ул. „Г.С. Раковски 134". ***София.От 15.00 часа в хотел „Арена ди Сердика", ул. „Будапеща", младежите от гражданско движение ВОЛЯ организират публична дискусия, на която ще обсъдят перспективите пред младите предприемачи и възможностите за лична реализация чрез европейско финансиране. ***Благоевград.От 11.00 часа в Bar82 ще се проведе Благотворителен базар в помощ на младежи, изведени от социални институции. ***Благоевград.От 12.00 часа в местността Бодрост, ще се проведе традиционния зимен празник. ***Варна.От 12.00 до 16.00 часа в Мол Варна Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите организират за варненци и гостите на града Празник на любовта и виното. ***Варна.От 11

Созопол се класира в ТОП 10 на най-добрите европейски дестинации

//dariknews.bg/regioni/burgas/sozopol-se-klasira-v-top-10-na-naj-dobrite-evropejski-destinacii-2002777

Созопол зае шестото място в класацията на най-добрите европейски дестинации /European Best Destinations /EDEN/. Морският град участва в надпреварата между 20-те участници, като оставя зад себе си европейски дестинации като Виена, Мадрид и Париж. Активността на гласувалите за Созопол от цял свят донесе още едно признание за българския туризъм, отчитат от общината. 

„Това е невероятно признание за всичко, което сме направили през годините“, бяха първите думи на кмета на община Созопол Панайот Рейзи, който изрази благодарност на всички, които са дали гласа си за Созопол. След три седмици интензивна мобилизация можем да се радваме на този успех, който ще донесе силна реклама за Созопол, а това ни гарантира още по-добър сезон от миналата година, смята още кметът Рейзи. Созопол е събрал малко повече от 200 000 гласа.

Ето и крайното класиране на десетте най-добри дестинации за 2017 година: 

Порто, Португалия
Милано, Италия
Гданск, Полша
Атина, Гърция
Сан Себастиян, Испания
Созопол, България
Виена, Австрия
Стари град, Хърватия
Базел, Швейцария
Мадрид, Испания

 

Петър Кънев начело в Бургас. БСП одобрява водачите днес

//dariknews.bg/regioni/burgas/petyr-kynev-nachelo-v-burgas.-bsp-odobriava-vodachite-dnes-2002778

Националният съвет на Българската социалистическа партия започва в 11.00 часа на "Позитано" 20. На пленума на червените трябва да бъдат гласувани имената на избраните за водачи на листи в страната. Ако гласуването бъде положително, листата на БСП в Бургас за предстоящите избори на пролет ще бъде водена от Петък Кънев. Социалистът бе част от последното Народно събрание. Беше и водач на листата на столетницата в Бургас през 2014 година.

Тръмп планира подписването на "чисто нов" указ за миграцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6050774

Тръмп планира подписването на "чисто нов" указ за миграциятаПо време на среща с журналисти на борда на "Еър Форс 1" Доналд Тръмп заяви, че подготвя "чисто нов" указ, свързан с имиграцията, който ще въведе допълнителни мерки за сигурност и още по-затегнати проверки, предаде ТАСС, цитирана от БТА. По-рано американският президент изрази увереност, че неговата администрация ще спечели делото във връзка с

Румънците не се отказват, 11-и ден на протести

https://vesti.bg/sviat/evropa/rumyncite-ne-se-otkazvat-11-i-den-na-protesti-6065330

Най-малко 6 хил. души са участвали в протеста в Букурещ, а в западния град Тимишоара са демонстрирали 3500 души според данни на медиите

ЦИК реши: Машините за вота на цена до 18 млн. лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=343763

Осигуряването на машините за гласуване за предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори не може да надхвърля сумата от 18 млн. лв. с ДДС. Такова решение взе ЦИК във връзка с откриването на състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка за доставка на машините.

На 12 февруари “Девет бала любов” на Пейо Пантелеев

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/zqc0KBzhcB8/

peyoНай-новата стихосбирка на Пейо Пантелеев  “Девет бала любов” ще бъде представена в ДТ “Адриана Будевска”-Бургас на 12 февруари от 18:00 ч.

25 години след премиерата на първата си стихосбирка “Малка, тъжна, нежна, грешна” на сцената на Драматичен театър “Адриана Будевска”, големият актьор, поет, режисьор и мим Пейо Пантелеев  ще представи на същото място и новата си лирична книга “Девет бала любов”. Тя  ще бъде презентирана с лиричен музикално-поетичен спектакъл, с  участието на бургаските изпълнители Галя Ичеренска, Пени Ставрева, Краси Кралева, дует “Бургас”, Бончо Гроздев, Георги Милтиядов и Чавдар Селвелиев. Те ще претворят любовните стихове на Пейо Пантелеев в песни. Водещи на спектакъла ще са актьорите Невена Николова и Николай Стоименов.

Припомняме, че през октомври 2015 се състоя премиерата на неговата  стихосбирка „От любов изгарям” .Тогава, дни преди най-светлия християнски празник Рождество Христово, обичаният бургаски поет Пейо Пантелеев отбеляза70-годишния си юбилей от сцената на Държавната опера с музикално-поетичния спектакъл “От любов изгарям…”, включващ авторски стихове и текстове на емблематични песни, сред които хитовите “Здравей, как си, приятелю”, “Рождество”, “Обич”, “За теб, любов”, намерили място в творчеството на Фамилия “Тоника”, Ваня Костова, Тони Димитрова и много др.

Сега музикално-поетичният спектакъл “Девет бала любов” ще се проведе в ДТ “Адриана Будевска на 12 февруари от 18:00 часа при вход свободен. Спектакълът е организиран с съдействието на Община Бургас.

Христо Иванов: Следващият ВСС - без мнозинство на Цацаров и Пеевски

https://www.actualno.com/politics/hristo-ivanov-sledvashtijat-vss-bez-mnozinstvo-na-cacarov-i-peevski-news_593171.html

В следващия парламент някой трябва да има гръбнака и физиономията да задава въпроси на главния прокурор, за да не се превърне отчетността, която ЕК изисква, в имитация, заяви председателят на "Да, България!" Христо Иванов. Toй напомни, че следващият парламент ще избере следва

Родени на 11 февруари

http://www.cross.bg/rodeni-na-fevryari-1534337.html

/КРОСС/ Вал Тодоров - писател Ивайло Йотов - футболист Иван Терзиев - режисьор Миряна Башева - поетеса, сценарист Муса Палев - бивш депутат от ДПС Радослав Янкулов - журналист Проф. Стоян Денчев - ректор на УниБИТ  

С 0,16 процента повече престъпления от деца в Монтанско

https://www.24chasa.bg/region/article/6050777

С 0,16 процента повече престъпления от деца в МонтанскоЛек ръст на детската престъпност отчитат от ОД на МВР – Монтана. Извършителите, ненавършили 18 години, са 108, а тези под 16-годишна възраст са 32 на брой. Има минимално увлечение при малолетните и непълнолетните автори на деяния с 0,16 на сто в сравнение с миналата година. Местните комисии за за борба срещу противообществените прояви на малолетни

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване