Цветан Цветанов проведе знакови срещи с политици в Испания

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/cvetan-cvetanov-provede-znakovi-sreshti-s-politici-v-ispaniia-2002931

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който два пъти в НС представляваше Великотърновски регион, а през 2009-та бе и мажоритарният избраник на жителите в областта, проведе знакови срещи в Испания. През почивните дни той участва в Конгреса на Испанската народна партия в Мадрид.

Цветанов се срещна с премиера на Испания Мариано Рахой и му предаде специални поздрави от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, който по същото време бе в старата столица за кръгла маса по образование. Премиерът Рахой заяви увереността си, че след изборите Бойко Борисов отново ще бъде министър-председател и ще е сред европейските лидери.

Рахой бе категоричен, че по време на правителствата на Бойко Борисов България е доказала, че се справя с новите предизвикателства и може да бъде сигурна външна граница на Европейския съюз.

Цветанов увери испанския премиер, че ГЕРБ продължава да работи и за икономическия подем на България и Европа. “Основната ни цел е да подобрим жизнения стандарт на българските граждани. ГЕРБ е в пълна готовност за предстоящите избори. Сред основните ни приоритети са развитието на секторите “Образование” и “Сигурност” – инвестираме в българските учители, предприемаме мерки за спокойствието на хората във всяко населено място  и насърчаваме  икономическия ръст, чрез премахване на административните тежести”, обясни зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов и испанският премиер бяха единодушни, че провеждането на реални политики е ключът към преодоляването на популизма в Европа.

Придружаван от евродепутата Ева Майдел, която има информационен офис във В. Търново, Цветан Цветанов проведе дълга среща с българи, живеещи в Мадрид и Валенсия.  Пред сънародниците ни в Испания Цветанов посочи, че ГЕРБ ще стимулира тридетния модел, но семействата, чиито деца не ходят на училище ще бъдат лишавани от държавни социални помощи.

По време на разговора с българската общност бяха поставени редица въпроси, свързани с доходите, борбата с корупцията, административната система и здравното осигуряване в България. Цветанов подчерта, че социалният просперитет на хората също е акцент в предизборната програма на ГЕРБ.

Той припомни, че при управлението на партията безработицата намаля до 8 процента, осем милиона туристи са посетили страната ни само за последната година, а икономическият ръст достигна 3,6%, което поставя България на едно от първите места  по растеж в ЕС.

“На база на всички тези показатели е напълно реална възможността БВП на страната да достигне 120 милиарда лева. По този начин ще можем да гарантираме, че минималната работна заплата може да стане 600 лева, а средната заплата – 1500 лв. Образованието, здравеопазването и социалната политика ще бъдат водещи в ангажиментите на ГЕРБ към българските граждани както в България, така и в чужбина”, категоричен бе Цветан Цветанов. Той посочи още, че приоритет за ГЕРБ е премахването на бюрокрацията, чрез прехвърляне на тежестта от гражданите и бизнеса към администрацията.

2010-та и 2011-та са били годините с най-ниски нива на корупция в България, но тогава ГЕРБ бе обвинявана, че създава “полицейска държава”, припомни Цветанов. Той изтъкна, че осигуряването на справедливост и сигурност за всички български граждани е друга основна цел на ГЕРБ.

Българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел пък призова сънародниците ни в чужбина да кандидатстват за финансиране по европейските програми, защото по този начин могат да участват в повишаването на БВП на страната. “В миналия програмен период  България усвои 98% от полагащите й се средства по различни европейски програми. Евросредствата се одитират непрекъснато и се харчат прозрачно. България е на едно от първите места по най-малко грешки при усвояване на европарите. 7% са вече разплатените средства от новия програмен период, а страната ни е договорила 37% при средно 17% за ЕС”, заяви Майдел. Тя призова българите в Испания да дават мнения и препоръки по предизборната програма на ГЕРБ, която е публикувана в сайта на партията.

Към срещата с българите в Испания изненадващо се присъедини и председателят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни. Той благодари на Цветан Цветанов и Ева Майдел, че се срещат с българската общност в Мадрид точно в сградата на парламента. “Горд съм, че тази среща се провежда в този дом на Европа. По този начин всички заедно доказваме силата на обединена Европа. Продължавайте да работите за хората и техните проблеми”, каза Таяни. ГЕРБ винаги се среща с хората очи в очи и търси решение на проблемите им, защото само с действия може да се пребори популизма, каза Цветанов.

В Испания Цветан Цветанов проведе работна среща и с бившия президент на област Валенсия и сенатор в парламента на Испания Алберто Фабра. Фабра сподели пред него и Ева Майдел впечатлението си, че българската общност във Валенсия е силно изразена и добре сплотена.  Сенаторът пое ангажимент за срещи с общността и заяви, че ще помогне за разрешаването на проблеми, които срещат българите там.
 
С генералния секретар на Парламентарната група на Испанската народна партия Хосе Бермудес Де Гастро Фернандес бе друга от срещите на Цветан Цветанов и Ева Майдел. Цветанов призова да се засили комуникацията между националните парламенти на България и Испания във връзка с предстоящото председателство на ЕС, което предстои да поеме България през 2018 година. “Трябва да си помагаме и да работим в интерес на гражданите, без значение къде живеят и работят те“, заяви Цветанов.

Проблемът с мигрантския поток и засилената охрана на външните граници на евросъюза бе тема на разговор и при работна среща между Цветанов и председателя на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер.  
Манфред Вебер прояви интерес към срещите, които Цветанов проведе в края на януари в САЩ, в рамките на Молитвената закуска при президента Доналд Тръмп. Цветанов и Вебер обсъдиха предизвикателствата пред страните-членки на ЕС и нуждата от подобряване на трансконтиненталното сътрудничество между Европа и Америка по темата “Сигурност”.

Поздравления за постиженията си като министър на МВР Цветанов получи от вътрешния министър на Испания Хуан Игнасио Зойдо. Той припомни, че българският политик бе удостоен с отличието “Сребърен кръст за заслуги на Гражданската гвардия на Испания” от министъра на вътрешните работи на Кралство Испания през 2014 година и "Бял кръст за заслуги към испанската полиция" от министъра на вътрешните работи на Кралство Испания през 2005 година.

В рамките на Конгреса на Испанската народна партия в Мадрид Цветан Цветанов се срещна и с испанския министър на образованието, спорта и културата Индиго Мендес Де Виго, с когото обсъди акцентите, които в програмата си ГЕРБ поставя върху тези сфери.
 

Съветници от ГЕРБ-Сливен присъстваха на традиционен кукерски празник в Камен

//dariknews.bg/regioni/sliven/syvetnici-ot-gerb-sliven-prisystvaha-na-tradicionen-kukerski-praznik-v-kamen-2002933

Общински съветници от ГЕРБ-Сливен, представители на структурата и кметове на населени места присъстваха на традиционен кукерски празник в село Камен. В проявата се включиха близо 30 кукери от населеното място. Те огласиха улиците в селото още от ранни зори и обиколиха всяка къща, за да прогонят злите сили.

На централния площад кукерите показаха своите умения и бяха оценени от специално жури.

Раздадени бяха награди за най-малък участник, за най- атрактивно облекло, за група и за най-смешен кукер. Бе присъдена награда и на единствената жена-кукер. Кметът на населеното място Николай Панайотов поздрави участниците и им пожела да продължават да предават на поколения напред своите традиции.

Сред гостите на празника бяха: общинският председател на ГЕРБ-Сливен Здравко Костадинов, Мария Белова, общинските съветници Силвия Маринова и Христо Котов, както и кметовете на селата Крушаре, Самуилово и Ковачите. На празника присъства и кмета на град Кермен.
 

Оливия Джоунс - атракцията при избора на новия президент на Германия (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/oliviia-dzhouns-atrakciiata-pri-izbora-na-noviia-prezident-na-germaniia-snimki-2002934

Днес германското Федерално събрание избра нов президент на Германия. Погледи по време на заседанието обаче привлече един от членовете на събранието - 48-годишният травестит Оливия Джоунс, предаде ДПА.

Истинското име на Оливия Джоунс е Оливър Кньобел. Джоунс е родена в град Хамбург. На заседанието днес тя се появи с огромна оранжева перука и бляскава синя рокля. Така тя се открои сред останалите над 1200 членове на Федералното събрание, обединяващо депутати и водещи фигури от 16-те германски провинции.

Франк-Валтер Щайнмайер беше избран за президент на Германия

 
Преди началото на избора за президент Джоунс размени няколко думи с канцлера Ангела Меркел. После тя позира за снимки и селфита с редица от колегите си, призвани днес да изберат нов държавен глава. На една от снимките Джоунс и Меркел дори са заедно.

Оливия Джоунс, която е висока над два метра, заяви в интервю преди избора днес, че може да си се представи в ролята на президент. "Президентският пост би ми паснал невероятно добре", сподели Джоунс пред седмичника "Саарбрюкен цайтунг".
 
"Президентската длъжност изобщо няма да ме отегчи", добави в интервюто Джоунс. За делегат във Федералното събрание Джоунс бе номинирана от Зелената партия в централната германска провинция Долна Саксония.

Джоунс участва в различни граждански кампании, сред които защита на правата на животните. Тя участва и в движения за защита на правата на жените.

Стотици от заседналите на новозеландски плаж китове се върнаха в морето

//dariknews.bg/novini/sviat/stotici-ot-zasednalite-na-novozelandski-plazh-kitove-se-vyrnaha-v-moreto-2002935

Операцията по спасяването на заседналите на новозеландски плаж китове изглежда приключи успешно, след като около 240 кита се върнаха обратно в морето, съобщиха световните информационни агенции.

Десетки китове заседнаха на новозеландски плаж (СНИМКИ)


По-голямата част от стадото китове сами се върнаха в океана по време на нощния прилив, но малка група бе направлявана да навлезе в по-дълбоки води от доброволци и два кораба, за да се присъедини към събратята си.

Масова гибел: Стотици китове изплуваха на новозеландски бряг (СНИМКИ)


В четвъртък вечерта около 650 кита заседнаха на новозеландски плаж. 350 от животните не оцеляха, като повечето от загиналите бяха мъртви, преди телата им да бъдат открити на следващия ден. Други 20 кита бяха евтаназирани, защото след като били върнати в морето, отново излезли на брега.

Става въпрос за едно от най-масовите излизания на морски бозайници на новозеландския бряг, откакто там се извършват наблюдения - през 1918 г. излезли около 1000 кита, а през 1985 г. - около 450.

Вицепрезидентът Йотова на зимен празник в курорта Семково

https://www.24chasa.bg/region/article/6052510

Вицепрезидентът Йотова на зимен празник в курорта СемковоВицепрезидентът Илияна Йотова гостува на зимен спортен празник в курорта Семково край Белица. Пред нея кметът Радослав Ревански сподели проблемът с възстановяване на общинската собственост в курорта, което е основна пречка за по-сериозното му развитие като туристически център. Кметът обяви, че очаква подписване на договор за проекта за ремонт на

"Топлофикация София" иска поскъпване на парното

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276939_%22%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F%22+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+

 "Топлофикация" ще предложат на КЕВР по-висока цена на топлинната услуга”, заяви инж. Любен Параланов, председател на Съвета на директорите на дружеството, в интервю за БНР. 

Новината за софиянци идва само дни, след като кризата с парното свърши. Припомняме, че източните квартали на града останаха без парно и топла вода за повече от седмица.

"Авария от такъв характер не сме имали по не от 15-20 години", посочи Параланов. Най-вероятната причина за огромната авария на топлопровод, който захранва източните райони на столицата, е хидравличен удар. От какво се е получил той, тепърва ще става ясно.

От "Топлофикация" в началото обясниха, че проблемът е токов удар, но от ЧЕЗ съобщиха, че е нямало такъв. 

Тепърва ще става ясна методиката, по която ще компенсират софиянци. Със сигурност компенсации няма да получат в "Надежда" и "Люлин", защото там проблеми с топлото е имало за по-малко от законовия 48-часов срок.

"Това, което ръководството на "Топлофикация" е решило и което ние ще предложим на Столичния общински съвет за одобрение, е всички наши клиенти, които не са имали отопление, било то нарушено или изцяло, да бъдат обезщетени въз основа на това, че те не са ползвали тази услуга, която трябваше да ползват. Ние ще обезщетим всички наши клиенти, които не са имали отопление", посочи инженерът. Това ще стане с приспадане на пари от февруарската сметка, която ще е готова на 15 март.

По думите на омбудсмана Мая Манолова обаче общинското дружество не само трябва да приспадне от сметките времето на студено, но и да плати обезщетения.

Общинският съвет трябва да гласува един размер на обезщетение и съответно "Топлофикация“ да го приложи още във февруарските сметки.

„Ако аз бях общински съветник, бих гласувал за едно обезщетение, което да бъде твърда сума, да кажем 5,10, 20 лева или нещо подобно”, посочи и Богомил Николов, председател на Асоциация "Активни потребители".

В понеделник Асоциация "Активни потребители" ще изпратят писмо до Комисията за енергийно и водно регулиране с предложение да инициира процедура за допълване и промяна на общите условия, за да бъде по-лесно изчисляването на компенсации при следващи аварии.

 

Нападателят от "Рейна" заръчал на сина си да стане камикадзе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052505

Нападателят от "Рейна" заръчал на сина си да стане камикадзеАбдулгадир Машарипов, който в новогодишната нощ стреля в клуб "Реина" в Истанбул, уби 39 и рани 69 души, бе преместен в събота в затвора в Силиври след приключване на разпита в Дирекцията по сигурността в Истанбул, воден от прокурора Гьокалп Кьокчю от Републиканската прокуратура, съобщи БТА. Според полицейски източници терористът е в единична

Турция работи за съживяване на туризма си

http://www.investor.bg/evropa/334/a/turciia-raboti-za-syjiviavane-na-turizma-si-233853/

Анкара увеличава броя на полетите и опростява визовите процедури за чуждите туристи

Готви се нов скок на цената на топлото в София

http://www.cross.bg/toplofikatziya-dryzhestvoto-paralanov-1534446.html

/КРОСС/ От "Топлофикация" ще предложат на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по-висока цена на топлинната услуга. Това обяви пред БНР председателят на Съвета на директорите на дружеството инж. Любен Параланов. Той подчерта, че поне от 15-20 години не са имали авария от такъв характер. Според Параланов основната причина за аварията е нарушаване целостта на една от основните артерии на топлопреносната мрежа, захранваща източните квартали. Като инженер той определи, че аварията е резултат от получаване на хидравличен удар. От какво обаче се е получил той, тепърва ще се преценява и оценява. Поредица от аварии оставиха много райони на София на студено в изминалите дни. Кметът Йорданка Фандъкова сезира прокуратурата с искане да се търси причината за аварията. От петък в "Топлофикация" на извънредна проверка влезе и КЕВР. Енергийното министерство също се ангажира с проблема, обявявайки, че ще прави проверка. Дружеството е заплашено от глоба в размер от 250 000 до 1 млн. лева. Преди два дни от "Топлофикация" обявиха, че ще компенсират само потребителите в източните квартали, но не и тези в западните. Инж. Любен Параланов обясни, че ще предложат на Столичния общински съвет всички клиенти на дружеството, които не са имали отопление, било то нарушено или изцяло, да бъдат обезщетени, тъй като не са ползвали услугата, която е трябвало да ползват. Той увери, че ще бъдат обезщетени всички клиенти, които не са имали отопление

Протеините намаляват риска от рецидив на рак на гърдата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6052494

Протеините намаляват риска от рецидив на рак на гърдатаУвеличеният прием на протеини може да намали риска от рецидиви на рака на гърдата, сочат резултатите от широкомащабно американско изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир", съобщи БТА. То обхванало медицински сестри и е финансирано от Националните здравни институти на САЩ. Всъщност предишни проучвания показаха,

Девненски улици в предаварийно състояние в следствие на тежката зима

http://www.moreto.net/novini.php?n=343848

В община Девня имаме улици в предаварийно състояние в следствие на тежката зима и отворилите се много дупки.Това заяви за Радио „Фокус” – Варна кметът на община Девня Свилен Шитов. Той посочи, че проблемът с асфалтовата настилка на улиците в града е от много време и когато падне дълбок сняг и има ниски температури той се изостря още повече.

Търновци протестираха заради лошото състояние на пътя за Хаинбоаз

http://www.cross.bg/putya-loshoto-zaradi-1534445.html

/КРОСС/ Около 30 жители на Велико Търново и град Дебелец излязоха на протест, заради лошото състояние на пътя за Прохода на Републиката и честите произшествия с ТИР-ове. Първоначалната идея на недоволните бе да се блокира Хаинбоаз. До крайните действия, обаче, не се вдигна. Протестът се организира в социалната мрежа и заявката бе да бъде масов. Причината за недоволството е ежедневните катастрофи с леки и тежкотоварни автомобили. Отсечката позната като „Присовски завои" е една от най-опасните у нас. 15000 автомобила преминават ежедневно. Над 20 са катастрофите от началото на годината. Загинали са двама души, ранени са петима. Протестиращите настояват за полагане на още маркировка и сигнализация за опасен път. Искането е да се преразгледат проектите за разширяване на пътя от преди две десетилетия.  

Летището в Хамбург работи отново, след като беше затворено заради задушлива миризма (обновена в 15.48 ч.)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/12/2916570_letishteto_v_hamburg_raboti_otnovo_sled_kato_beshe/?ref=rss


Пътниците на летището в Хамбург бяха евакуирани, а всички полети бяха отменени заради силна миризма, от която са били засегнати пътници, съобщи телевизионният канал "Евронюз".

По информация от последните минути пътниците вече очакват да се върнат обратно на терминалите. Според "Ройтерс", които се позовават на говорител на летището полетите са възобновени.

Все още няма данни каква е причината за разнеслата миризма, дали става дума за газ и каква е причината за появата му....

Летището в Хамбург е затворено заради задушлива миризма (обновена)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/12/2916570_letishteto_v_hamburg_e_zatvoreno_zaradi_zadushliva/?ref=rss


Update! Flugbetrieb eingestellt: Feuerwehr evakuiert Hamburg Airport – 50 Verletzte! https://t.co/SQJWcSgXRd #hamburgairport pic.twitter.com/marJ5PRmhl

— Hamburger Morgenpost (@mopo) February 12, 2017
Пътниците на летището в Хамбург са евакуирани, а всички полети са отменени заради силна миризма, от която са били засегнати пътници, съобщи телевизионният канал "Евронюз".

Все още няма информация каква е причината за разнеслата миризма, дали става дума за газ и каква е...

Владимир Койлазов с "Оскар" в категория "Научни и инженерни технологии"

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vladimir-kojlazov-s-oskar-v-kategoriia-nauchni-i-inzhenerni-tehnologii-2002929

На 11 февруари в Лос Анджелис Владимир Койлазов получи най-престижната награда в киноиндустрията, връчвана от Американската академия за филмови изкуства и науки, съобщи сайтът www.APRAagency.com.

Тя отличи нашия сънародник за цялостен принос в категорията "Научни и инженерни технологии" за "оригиналната концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray", която е използвана в продукции като "Игра на тронове" (Game of Thrones), "Доктор Стрейндж" (Doctor Strange), "Дедпул" (Deadpool) и много други.

"Бих искал да използвам възможността да благодаря на всички от екипа ни, с които през годините създадохме и усъвършенствахме V-Ray и без чийто усилен труд нямаше да постигнем този успех", сподели Койлазов, главен технически директор и съосновател на софтуерната компания Chaos Group. "Огромна чест е да бъдем избрани за тази награда сред толкова достойни кандидати", допълни Петър Митев, изпълнителен директор и съосновател на Chaos Group.

Българин получи "Оскар" (ВИДЕО)


За разлика от филмовите номинации за "Оскар", които се връчват за постижения за изминалата година, наградата за "Научни и инженерни технологии" е демонстрация на утвърдени постижения в сферата на киното. Академията присъжда наградата на новатори, чиито "изобретения допринасят значително за качеството на кинопродукциите".

Именно софтуерната програма V-Ray, разработена от българите в Chaos Group, е определена като усъвършенстваща 3D визуализациите в киното. Технологията помага на творци и дизайнери да създават фотореалистични изображения, неразличими от реалността, както и анимации и виртуална реалност.

Обявиха номинациите за Оскар, българинът Теодор Ушев е сред номинираните


Доказателство за успеха на технологията V-Ray е приложението й в над 150 игрални филма от 2002 г. насам, включително "Господарка на злото" (Maleficent), "Аватар" (Avatar), "300: Възходът на една империя" (300:Rise of an Empire) и много други.

Българската компания Chaos Group е световен лидер в областта на технологиите за компютърна графика. В офиса на компанията в България работят над 200 специалисти. Chaos Group има офиси в САЩ, Япония и Корея.

Калоян Паргов: Задачата е ясна - спечелване на парламентарните избори

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kaloian-pargov-zadachata-e-iasna-spechelvane-na-parlamentarnite-izbori-2002930

Задачата е ясна - спечелване на парламентарните избори,за Столичната организация това означава най-малкото повтаряне на успеха от президентските избори. Това е заявил председателят на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов в доклада си пред делегатите на Градската конференция, съобщиха от пресцентъра на градския съвет.

Според Паргов това е възможно по три причини.

"Първата е, че изборите няма да се подготвят от администрацията на ГЕРБ. Ние разчитаме, че служебният кабинет ще изпълни заръката на президента Радев да направи пълна ревизия на предходното правителство, както и да извади на показ всички безобразия и закононарушения, извършени от кабинета "Борисов - 2", е отбелязал председателят на Градския съвет на БСП.

"Втората причина е, че десницата в столицата е силно разколебана и разединена. Третата е, че ще заложим на ново качество на нашите кандидатски листи, в тях ще присъстват авторитетни личности, на изявени наши членове и активисти", изтъкнал Паргов и добавил, че в листите ще отсъстват фиктивни коалиционни партньори и опетнени и обременени от негативни изяви в миналото лица.
 
Резултатът от предстоящите избори ще зададе посоката на развитие на страната, а и на столицата през следващите 10 или 20 години, е посочил той. По думите му изборите ще са тест за партиите и политиците дали те разбират това, което хората са поискали да се промени в начина на правене на политика.

Лидерът на столичните социалисти е предупредил, че срещу БСП стои противник, който макар и разколебан и отслабен, ще направи всичко да запази властта.
Резултатите от президентските избори доказват, че, когато играеш открито, честно и в съответствие с онова, което очакват българските граждани, успехът идва като логичен завършек на кампанията, е посочил Паргов.

В Русе започва съдебен процес за хладнокръвно убийство от ревност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052489

В Русе започва съдебен процес за хладнокръвно убийство от ревностУтре в Окръжен съд Русе започва наказателно съдебно дело за жестоко убийство от ревност, извършено на 31 май 2016 г., съобщиха от съдебната институция, цитирани от БТА. Според обвинителния акт, 33-годишният Бахар С. с нож е убил предумишлено с особена жестокост и по особено мъчителен начин жена си Джейлян на 31 май м.г. на пътя Русе - София.

За две години от банки в Албания са откраднати над 10 милиона евро

http://www.cross.bg/albaniya-miliona-evro-1534444.html

/КРОСС/ За две години от банки в Албания са откраднати над 10 милиона евро. Извършени са общо 4 обира, като най-голямата сума е задигната на 3 декември 2015 година. Тогава - на пътя към международното летище в Тирана, четирима души, облечени в полицейски униформи, успяват да откраднат близо 4 милиона евро. Последният подобен обир е извършен преди два дни, също близо до летището. След този грабеж Централната банка и Министерството на вътрешните работи на Албания са се договорили да подготвят план с допълнителни мерки за сигурност на инкасо-автомобилите.  

Купете си зелени чаши, за да сте в крак с модата в обзавеждането на 2017 г.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6051772

Купете си зелени чаши, за да сте в крак с модата в обзавеждането на 2017 г.10 неща, с които домът ви ще изглежда съвременно През 2016 г. сякаш всичко беше модно в обзавеждането - от вълнени драперии за стени (гоблени, пердета) до изчистен интериор в скандинавски стил (тип ИКЕА). Но годината изтече и добрата домакиня вече се оглежда как да освежи къщата. Ето някои от съвременните трендове,

Таня Ставрева, която влезе в Топ 10 на "Билборд": Има интерес към българската класическа музика в САЩ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6051681

Таня Ставрева, която влезе в Топ 10 на "Билборд": Има интерес към българската класическа музика в САЩПея темата на “Дилмано, Дилберо”, преди да изсвиря вариациите Още с появата си новият албум на българската пианистка Таня Ставрева - “Ритмично движение”, зае осмо място в топ 10 за януари в чарта за класически проекти на престижното списание “Билборд”. Така музикантката постави на световно ниво българската класическа музика с пробива си в

Оправдаха кмет на пазарджишко село за незаконен пистолет в бельото на жена му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052454

Оправдаха кмет на пазарджишко село за незаконен пистолет в бельото на жена муОкръжният съд в Пазарджик оправда окончателно кметът на пазарджишкото село Братаница Георги Спасов за незаконно притежание на пистолет и боеприпаси. През декември 2015г. при обиск в къщата на Спасов полицията открива в шкаф, където се съхранявало бельото на съпругата му, пистолет "Макаров" с изтрити номера, 8 патрона за него,

Млада жена се нуждае от средства за операция

http://www.moreto.net/novini.php?n=343851

34-годишната пловдивчанка Женя Стоенчева се нужда от средства за операция, за да има нормален живот, научи Moreto.net. Жената страда от переневриални менингиални кисти на Тарлов. Това е коварно заболяване, което води до инвалидизация.

Германка триумфира в преследването на световното по биатлон

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/12/2916569_germanka_triumfira_v_presledvaneto_na_svetovnoto_po/?ref=rss


Германката Лаура Далмайер спечели преследването на 10 км на световното първенство по биатлон. Далмайер завърши надпреварата с една грешка в стрелбата и общо време от 28:02.3 минути.

Втората позиция остана за Дария Домрачова от Беларус, която не сбърка нито веднъж на огневия рубеж, но изостана от 11,6 секунди от победителката.

Габриела Коукалова завърши състезанието с третото място и изоставане от 16, 6 секунди и три грешки в стрелбата.

Българската представителка...

Каракачанов, великодушен: Не се сърдя на ГЕРБ, че са копирали части от програмата ни

http://www.cross.bg/zashtoto-predlagahme-narodno-1534443.html

/КРОСС/ Не се сърдя на ГЕРБ, че са копирали части от програмата на "Обединени патриоти", напротив, радвам се, защото все пак са разбрали кои са важните неща за българския народ. Това каза Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО по БНР. Темата с резерва на българската армия, темата за битовата престъпност, темата за ниските пенсии са теми, за които Патриотичният фронт, а и колегите от "Атака", в 43-тото Народно събрание сме се борили последователно за тези неща. Ние предложихме минималната пенсия да стане 300 лева и така да се увеличат всички останали пенсии, предлагахме наборна военна служба, лично аз съм вносител на този законопроект, предлагахме законопроект за резерва на армията, предлагахме програми за борба със циганската битова престъпност. Всичко това се отхвърляше, заради някаква криворазбрана политическа коректност, за да не ни се разсърди този или онзи посланик и да не ни се скара някой от Брюксел. Номинацията за следващ български еврокомисар трябва да бъде обсъдена публично, смята лидерът на ВМРО: То трябва да се забърза, но аз не мисля, че служебното правителство трябва да го назначава, защото избоът на Кристалина Георгиева така беше забързан и стана еврокомисар, дори без да се отбие в България

Ижорските заводи вече товарят оборудването, произведено за АЕЦ „Белене“

http://offnews.bg/news/n_1/n_646948.html

Ижорските заводи, влизащи в Групата Обединени машиностроителни заводи (ОМЗ), започнаха процеса по товарене на основната част на оборудването за АЕЦ „Белене“, изработено в рамките на договора с АО „Атомстройекспорт“, сключен през 2008 г. От 20 януари 2017 г. от цеховете на Ижорските заводи в морското пристанище на Санкт Петербург за по-нататъшно транспортиране към България се извършва товарене на оборудването, включващо един корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора. Още един корпус на реактор, както и два комплекта тръбни възли на главния циркулационен тръбопровод и две приспособления за центровка ще бъдат предадени на българския клиент в отделна партида в рамките на 2017 г. и в съответствие с графика, съгласуван от АО „Атомстройекспорт“ и НЕК ЕАД. В съответствие с договора Ижорските заводи са изработили общо два комплекта реакторно оборудване за българската АЕЦ, в това число два корпуса на ядрени реактори, вътрекорпусни устройства, връхни блокове, компенсатори на налягането, хидроакумулатори на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, хидроакумулатори на системата за пасивно заливане на активната зова, възли за главния циркулационен тръбопровод и друго оборудване за първи контур на АЕЦ. От момента на приключване на изработването му, оборудването се е намирало на отговорно съхранение в предприятието. В края на 2016 г. българската страна проведе инспекция на оборудването. „Оборудването за АЕЦ „Белене“ съответства на най-високите стандарти за ядрена безопасност, а съхранението му се осъществяваше при спазване на всички норми и изисквания“, отбеляза генералният директор на ПАО „Ижорски заводи“ Александър Шарапов. Публичното акционерно дружество Обединени машиностроителни заводи (Група Уралмаш-Ижора) е една от водещите компании за тежко машиностроене, специализираща в инженеринг, производство и сервизно обслужване на оборудване за ядрената енергетика, нефтохимическата и нефтогазовата, минната промишленост, както и в производство на специални стомани и предоставяне на промишлени услуги. Производствените площадки на ОМЗ се намират в Русия и Чехия. Основен акционер и финансов партньор на Групата ОМЗ е „Газпромбанк“.

Обходният маршрут около тунел "Ечемишка" ще бъде затворен за камиони до довечера

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/02/12/2916560_obhodniiat_marshrut_okolo_tunel_echemishka_shte_bude/?ref=rss


От 15 ч. до 20 ч. днес ще бъде спряно движението на товарни автомобили с обща маса над 12 тона по най-краткия обходен път на затворения участък на магистрала "Хемус", съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Ограничението се отнася за магистралата в участъка София - Ябланица и по главния път София - Ботевград.

Целта е да се осигурят по-добри условия за шофьорите от и към столицата, които в края на почивните дни обичайно са повече. Натоварването на участъка е...

Дядо Николай: Детските молитви са най-силни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052444

Дядо Николай: Детските молитви са най-силниДетските молитви са най-силни, защото са най-чисти, това каза в църквата "Света Марина" Пловдивският митрополит, след като деца му дадоха 5000 картички в чест на 10-те години от възкачването му на митрополитския престол. Точно толкова са и децата, които учат вероучение в региона. Малките ученици пожелаха този предмет да се въведе и във всички

В Харманли зарязаха лозята с водосвет в "Св. Трифон"

//dariknews.bg/regioni/haskovo/v-harmanli-zariazaha-loziata-s-vodosvet-v-sv.-trifon-2002924

Днес по стара традиция Харманли отбеляза Трифон Зарезан. Местността Трифончето  във вилната зона край града за поредна година събра малки и големи на празнична веселба.
Това е празник, изпълнен с надеждата за плодородие, спорна работа и добри дни за винарите и лозарите от региона. Днес благославяме щедрата земя, прославяме труда и отправяме молитва да е богата годината,  да зрее ароматно грозде, да са пълни бъчвите с вино, каза в приветствието си кметът Мария Киркова, която изпълни ритуала по зарязване на лозите. Приветствие отправи и председателят на клуб „Възрожденец” Милко Стаматов, съорганизатор на събитието.  Той нарече да е здраве, берекет и успешна годината за винари и лозари. В параклиса "Св. Трифон" празнична литургия и водосвет отслужиха местните свещеници Отец Живко и Отец Георги. По-късно те осветиха и курбан, който по традиция се раздава в този ден за  здравето и благоденствието на всички харманлийци.
Община Харманли благодари на местни винопроизводители, които осигуриха безплатно вино за присъстващите.
 

Димитър Демирев отново Цар на виното в с. Добрич

//dariknews.bg/regioni/haskovo/dimityr-demirev-otnovo-car-na-vinoto-v-s.-dobrich-2002925

Димитър Демирев за трети път бе избран за Цар на лозята в димитровградското село Добрич. В аванс днес там празнуваха Трифон Зарезан, като празникът започна с водосвет за здраве и берекет. По традиция за седма година зарязването на лозите бе в двора на кмета Марин Маринов. Негови гости бяха заместник-кметът на общината Яшо Минков и председателят на ОбС Гергана Кръстева, общински съветници и кметове от селата. За доброто настроение на гостите и участниците в празника се погрижиха състави от местния пенсионерски клуб и читалище "Пробуда", както и мъжка певческа група от село Тракия.
 

Учени установиха причините за последното масово измиране на видове

//dariknews.bg/novini/tehnologii/ucheni-ustanoviha-prichinite-za-poslednoto-masovo-izmirane-na-vidove-2002927

Канадски и американски геофизици откриха нови подробности за последното масово измиране на видове, свързано с формирането на терасовидните склонове на Деканското плато в Индия, съобщи Лента.

Атмосферни реки са виновни за масово измиране на видове


Оказало се, че формирането на тези магмени образувания е започнало преди около 68 милиона години и е било предизвикано от вулканична активност не на една, а на две горещи точки, които възникнали под въздействието на горещи потоци магма под остров Реюнион и Коморските острови в Индийския океан.
 
Геофизиците са на мнение, че обемът на излязлата на повърхността разтопена материя от земните недра е бил съответно 40 млн. и 35 млн. куб.км. Вулканичната активност приключила съответно преди 20 млн. и 40 млн. години.

Шестото масово измиране на видове вече е започнало на Земята


До своите изводи учените стигнали, след като направили компютърна реконструкция на събитията в мантията на нашата планета, предшестващи образуването на стъпаловидните склонове на Деканското плато.

Климатът се променя твърде бързо за много животни и растения


По-рано съставените от древни магмени скали стъпаловидни склонове на Деканското плато в Индия бяха свързвани с гореща точка в района на днешния остров Реюнион. С формирането на геоложки особености учените свързват масовото измиране Креда-Терциер, когато една шеста от всички видове са изчезнали от лицето на планетата.

Евакуираха летището в Хамбург заради странна миризма (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/evakuiraha-letishteto-v-hamburg-zaradi-stranna-mirizma-snimki-2002923

Летището в Хамбург бе затворено днес временно заради изтичане на неизвестно вещество, от което пострадаха над 50 души, предадоха световните агенции.

Полицията съобщи, че летището е било затворено между 12.30 ч. и 13.45 ч. местно време, предаде АФП. Полетите бяха преустановени през това време, а цялата сграда на летището бе евакуирана. Някои самолети, приближаващи към летището по това време, бяха насочени към други летища, допълва Ройтерс. Стотици хора, намирали се на летището, бяха изведени навън от сградата. "В зоната за сигурност, там където са проверявани пътниците и техните багажи, се разпространи лоша миризма", разказа пред АФП полицейският говорител Майк Леверенц.

"Известен брой хора се оплакаха от възпаление на очите и на дихателните пътища", добави той. Говорителят каза, че засега не е ясно какво е изтеклото вещество, нито причините, поради които то е изтекло.

На място са дошли много пожарникарски екипи. Те посочиха, че веществото, предизвикало дразнене на дихателните пътища и на очите, вероятно е дошло от климатичната система на летището.

Отварят тунела "Ечемишка" след спешния ремонт

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otvariat-tunela-echemishka-sled-speshniia-remont-2002926

Движението в тунел "Ечемишка" може да бъде възобновено още днес, информира Дарик директорът на Областното пътно управление инж. Михаил Рашков. Ремонтните дейности на мястото, в което преди седмица загина човек, са приключили, като осветлението е изцяло подменено.

Уволнения заради трагедията в тунела "Ечемишка"


Седмица след като в тунела загина жена заради паднала конструкция от осветлението, то е подменено, посочи инж. Рашков.

"Извършен е изцяло демонтаж на предишната конструкция, която носеше осветлението на тунела. Монтирано е ново аварийно осветление. Сложени са чисто нови осветителни тела, 108 на брой. Почистен е изцяло тунела, измит е включително и с топла вода", съобщи той.

12 години никой не пипнал в тунела "Ечемишка" въпреки нуждата от спешен ремонт


Дали обаче тунелът ще бъде отворен още днес, предстои да реши междуведомствена комисия, която ще огледа ситуацията на място.

На въпроса защо ремонтът не се е случил по-рано във времето, Рашков бе лаконичен: "Аз съм директор от четвъртък".

Григор излиза за шеста титла в кариерата си днес

https://www.24chasa.bg/sport/article/6052452

Григор излиза за шеста титла в кариерата си днесГригор Димитров ще изиграе 11-ия си финал в турнири от календара на ATP срещу белгиеца Давид Гофен от 17 часа днес в софийската зала "Арена Армеец". До този момент в кариерата си най-добрият български тенисист е триумфирал 5 пъти и е допуснал 5 загуби в решителни сблъсъци за титла. Димитров губи първия си финал през януари 2013 г.

Кунева обвини Борисов, че образованието не е било приоритет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/12/2916566_kuneva_obvini_borisov_che_obrazovanieto_ne_e_bilo/?ref=rss


Бившият вицепремиер и образователен министър Меглена Кунева отрече да има спрени или замразени средства по европейската програма за образование и наука. Тя упрекна бившият министър -председател Бойко Борисов, че не е превърнал образованието в приоритет и отдаде на предизборната кампания, репликата му, че никога повече няма да даде този сектор на човек вън от ГЕРБ.

Това беше част от изказването на Кунева пред БНР. В петък стана известно, че Евроепейската комисия е изпратила...

Мариано Рахой бе преизбран за лидер на испанската Народна партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052440

Мариано Рахой бе преизбран за лидер на испанската Народна партияИспанският министър-председател Мариано Рахой бе преизбран за четвърти мандат като лидер на консервативната Народна партия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Шестдесет и една годишният Рахой бе единствен кандидат за поста и бе избран снощи с 95 процента от гласовете на партийния конгрес в Мадрид.

12 любими двойки от екрана

http://offnews.bg/news/n_1/n_646945.html

Миналата седмица, докато гледах отново "Кралска афера" се замислих за любимите си кино двойки. Много от тях са и литературни такива, което им дава допълнителен заряд. После се сетих, че февруари, горкият, вече отдавна е известен като любовния месец, така че реших тематично да ги споделя. Ще се радвам да кажете кои са вашите. 1. Скарлет О`Хара и Рет Бътлър (Отнесени от вихъра ) - обичам тяхната бурна връзка. Бях влюбена в Рет, докато четях книгата, струваше ми се толкова вълнуващ и интересен с демоните и благородството преплитащи се в него. Кларк Гейбъл се припокрива идеално с представата ми за Рет, както и Вивиан Лий с тази за Скарлет. 2. Елисавета и Иво (Крадецът на праскови) - нежност, съдба, обреченост и тези двамата, Невена и Раде, в чиято истинска любов е толкова лесно да повярвам! 3. Франческа и Робърт (Мостовете на Медисън ) - само четири дни, само толкова им бяха достатъчни, за да се обичат цял живот без да се срещнат никога повече. 4. Нюлънд Арчър и Елън Оленска (Невинни години ) - неосъществената любов, онази като мигновеното пробягване на слънчев лъч през лицето на жена, жена наситила целия живот на един нежен, деликатен и романтичен мъж с копнеж. 5. Д-р Рос и сестра Хатъуей (Спешно отделение) - ах, как ги обичах тези двамата и връзката им, нестабилна, несъвършена, естествена и реална. И така разбирах любимата ми сестра Хатъуей и подсъзнателната й вяра, че въпреки всички допуснати грешки, раздели и разстояния, това е нейният мъж. 6. Али и Лари (Али Макбийл) - снимката всъщност казва всичко - цветни, различни и така иделано пасващи си , като парченца от пъзел. Не можех да повярвам, че се разделиха - това не беше редно! 7. Катлийн Кели и Джо Фокс (Имате поща) - харесвам остроумните им диалози, страхотните им писма и уютната химия между Том Ханкс и Мег Райън 8. Шрек и Фиона (Шрек ) - какво да кажа за тях - еталон за връзка :) Идеал за създадени един за друг, естествени, героични и великолепни чудовища! И двамата нарисувани, но и двамата по-истински от някои хора, от плът и кръв. 9. Жулиет и Тарек (Cairo time) - любов в погледите, в неизречените думи, в един жест, казващ повече от хиляди обещания, изповеди и целувки. 10. Джейн Еър и Едуард Рочестър (Джейн Еър 2011) - два характера изпреварили времето си, две сродни души непрекъснато предизвикващи се, вдъхновяващи се, спасяващи се един друг. 11. Уоли и Ийва (Уоли) - ами, просто са вълшебни! Аз съм човек (през повечето време) и съм влюбена в Уоли, как Ийва няма да е! 12. Каролине и Йохан (Кралска афера) - и двамата трагични, несъвършени, но пълни със страст, идеи, жажда за промяна образи, които продължават да вълнуват дълго след финалните надписи. Извинявам се на всички залепнали за телефоните или екраните на компютрите си от цялата тази сладникавост :) Все пак трябва да се съгласите, че връзките на повечето от тези двойки завършват с раздяла и истината е, че точно тези случаи са ми най-любими.Понякога вкарването на доза реалност в магията действа по същия въздействащ начин като прибавянето на мъничко магия в реалността. Текстът на Стефка Проданова препечатваме от блога на Мария Пеева "Мама Нинджа"

Бившият шеф на БДЖ: Без пари няма спасение за железницата

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-shef-na-bdzh-bez-pari-nyama-spasenie-za-zheleznitsata-news260073.html

Само смяната на директора на БДЖ няма да реши проблемите на  железницата, трябват 410-420 млн. лв. инвестиции и 2017 г. е повратна за компанията, заяви отстранения преди дин директор на държавното дружество Владимир Владимир пред бТВ в неделя. Така е конструирана цялата схема на реформите, че 2017 г. трябва да има решителна намеса на държавата,  каза Владимиров. Той допълни, че не е успял да убеди държавата, че трябва да подкрепи финансово реформата в БДЖ в най-ключовия момент и да се промени изцяло състоянието на железницата.  Той отново посочи, че при първото правителство на ГЕРБ, когато също бе шеф на БДЖ, в края на 2009 г. БДЖ е започнала с 850 млн. лв. дългове. "Тези дългове носеха след себе си плащания на лихви, текущи лихви, наказателни лихви и много разходи по съдебни дела, водени с кредиторите. Всичко това доведе до факта, че от железницата излязоха 560 милиона лева, които са платени на кредиторите. В резултат от това усилие задлъжнялостта към днешна дата е 445 милиона, т.е. тя е намалена наполовина. Но в същото време огромните задължения остават. Има 380 милиона от тези 445, които реално трябва да бъдат платени. Железницата вече няма необходимия ресурс вътре в себе си, за да заделя тези средства и да се погрижи за тяхното изплащане", обясни Владимиров. По думите му плащането на тези задължения става с пари от "БДЖ Пътнически превози“ и това е причината за тежките условия на труд и лошата услуга, предлагана на пътниците на железниците. Според него трябват средства за закупуването на около 30 нови мотрисни влака. Стойността на тази инвестиция е около 410-420 милиона лева, каза още Владимиров. "Аз съм между другото най-дълго задържалият се директор през последните 15 г., 2 години и 3 месеца съм изпълнителен директор. За последните 15 г. има седем или осем изпълнителни директори. Това е едно доста проветриво място с доста натрупани проблеми", добави той.

Химнът на Третия райх прозвуча на четвъртфинала за Купата на федерацията

http://www.cross.bg/petkovich-andrea-chetvurtfinala-1534442.html

/КРОСС/ Скандал беляза четвъртфинала по тенис за Купата на Федерациите между САЩ и Германия на американска земя. Домакините пуснаха варианта на немския химн, който е бил използван по времето на Третия райх, предават световните агенции. Композицията даде старт на мача между Алисън Риск и Андреа Петкович. "Това е върхът на невежеството. Никога през живота си не бях срещала подобно неуважение", каза Андреа Петкович. "Дори не говоря за турнира, в който играя от 13 години. Откакто се помня, такова нещо не ми се беше случвало", добави германката. За капак тя загубис резултат 6:7 (8:10), 2:6. По-късно Асоциацията по тенис на САЩ се извини официално в Туитър за грешката.  

Нов шамар за софиянци от "Топлофикация"

https://vesti.bg/bulgaria/nov-shamar-za-sofiianci-ot-toplofikaciia-6065350

Общинското дружество ще предложи повишаване на цената на енергията

"Топлофикация" иска по-високи цени на парното, за обезщетенията се ослушва

http://offnews.bg/news/n_1/n_646947.html

"Топлофикация" ще предложи на Комисията за водно и енергийно регулиране по-висока цена на отоплението. Това стана ясно от думите на инж. Любен Параланов, председател на Съвета на директорите на дружеството, пред БНР. След като в продължение на няколко дни софиянци останаха без парно и топла вода заради авария, Параланов коментира как и какви компенсации ще получат ощетените: "Ние ще обезщетим всички наши клиенти, които не са имали отопление. За жителите на квартали, в които сме имали проблеми, които са установени в рамките на 48 часа, няма да има обезщетение" Председателят на Съвета на директорите на "Топлофикация - София" коментира и въпроса дали дружеството инвестира достатъчно в съоръженията, които притежава и стопанисва, така че такива аварии да не се получават: Ние сме поели големи инвестиционни задачи във връзки в мрежата. Нашите усилия от 2012 година насам са насочени не толкова към тези артерии, главните стебла на топлопреносната мрежа, те са насочени основно към разпределителните мрежи – тези, които са около блоковите пространства, които не са ремонтирани повече от 30 години. Статистиката, която водим за пробивите по мрежата, показва, че точно в тези области имаме доста пропуски и течове, за които се налага непрекъсната работа на нашите аварийни екипи. Ние сме насочили усилията си в момента да подменим основно линиите, които са по-малки тръби и снабдяват кварталите с парно и топла вода, защото досега не сме имали никакви проблеми с големите артерии, големите тръби.

Нинова: Младежите ще харесат Ченчев, ако поговорят с него

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052434

Нинова: Младежите ще харесат Ченчев, ако поговорят с негоСигурна съм, че младежите от БСП ще харесат Иван Ченчев, ако се срещнат с него и поговорят. Това заяви соцлидерката Корнелия Нинова по повод декларация на младежите от София-област срещу решението на Националния съвет на партията Ченчев да е водач на листата в региона. Ще се срещнат с него да поговорят, да го видят.

Илка Щухец спечели световната титла в спускането

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/12/2916564_ilka_shtuhec_specheli_svetovnata_titla_v_spuskaneto/?ref=rss


Словенката Икла Щухец спечели първата си световна титла, след като даде най-добро време в спускането на шампионата в швейцарския курорт Санкт Мориц.

Състезанието започна много интересно, като всяка от първите седем състезателки даде по-добре време от спусналите се преди нея. 26-годишната Щухец именно тя бе №7 и след нея така и нито една друга състезателка не успя да се доближи до времето и от 1:32.85 минути.

На втора позиция завърши австрийката Стефани Фенир, спусналата се...

Илка Щухец спечели световната титла в спускането

http://offnews.bg/news/n_1/n_646946.html

Словенката Икла Щухец спечели първа световна титла при жените в кариерата си, след като бе най-бърза в спускането на шампионата в швейцарския курорт Санкт Мориц. На вълнуващо начало се насладиха зрителите, след като всяка от първите седем състезателки даде по-добро време от спусналите се преди нея. След безпогрешно спускане на 26-годишната Щухец, нито една друга състезателка не успя да се доближи до времето и от 1:32.85 минути. На втора позиция завърши австрийката Стефани Фенир, като изостана на 0.40 секунди от победителката. Трета финишира световната шампионка за 2009 година Линдзи Вон (САЩ), за която това бе първи подиум през сезона. Вон изостана с 0.45 секунди от Щухец.

Крайнодесният Герт Вилдерс се обяви за забрана на исляма в Холандия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052430

Крайнодесният Герт Вилдерс се обяви за забрана на исляма в ХоландияКрайнодесният политик Герт Вилдерс заяви днес, че би подкрепил забрана на исляма в Холандия, предаде агенция ДПА, цитирана от БТА. "Ислямската идеология е дори по-опасна от националсоциализма", каза той в телевизионно интервю. Вилдерс се обяви за затваряне на джамиите и за забрана на Корана, който сравни с книгата на Хитлер "Моята борба".

Радослав Янков отпадна след фотофиниш на осминафинал в Пьончан

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/12/2916562_radoslav_iankov_otpadna_sled_fotofinish_na_osminafinal/?ref=rss


Българският сноубордист Радослав Янков изживя драматично отпадане на осминафиналите в паралелния гигантски слалом на трасето в Пьончан, където догодина ще бъдат проведени зимните олимпийски игри.

27-годишният носител на Световната купа в дисциплината бе елиминирам след фотофиниш, а напред продължи австриецът Андреас Промегер, който влезе в този етап след шестнадесето място в квалификациите, където нашенецът даде най-добро време.

Янков бе по-добър от Промегер в първото...

Радослав Янкова отпадна след фотофиниш на осминафинал в Пьончан

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/12/2916562_radoslav_iankova_otpadna_sled_fotofinish_na/?ref=rss


Българският сноубордист Радослав Янков изживя драматично отпадане на осминафиналите в паралелния гигантски слалом на трасето в Пьончан, където догодина ще бъдат проведени зимните олимпийски игри.

27-годишният носител на Световната купа в дисциплината бе елиминирам след фотофиниш, а напред продължи австриецът Андреас Промегер, който влезе в този етап след шестнадесето място в квалификациите, където нашенецът даде най-добро време.

Янков бе по-добър от Промегер в първото...

Плевнелиев: Не търся постове, радвам се на простите неща

http://www.mediapool.bg/plevneliev-ne-tarsya-postove-radvam-se-na-prostite-neshta-news260072.html

Аз съм и оставам в българската политика, но като активен гражданин. Не се боря и не търся никакви постове. Това заяви президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) в първото си тв интервю след края на мантата му пред бТВ в неделя. Той заяви още, че откакто не е на поста, се радва на свободата си и на простите неща. "Сега си карам колата, спират ме катаджии, разбира се, спазвам правилата. Купих си употребяван, но немски автомобил”, каза бившият държавен глава и обясни, че пътните полицаи го спират за проверка, тъй като немските коли се крадат по-често.  Плевнелиев посочи още, че телефонът му не е спрял да звъни, дори сега му се обаждали повече президенти, отколкото по време на мандата. Той отново заяви, че няма да прави партии, нито ще става член на партия. "Моят успех дойде в България, моята любов, моето семейство, изградих практически всичко тук, тук тежа, тук оставам”, категоричен беше Плевнелиев. Според Плевнелиев към настоящия момент следизборна коалиция между ГЕРБ и БСП изглежда невъзможна и всички сигнали, които лидерите изпращат, са в тази посока. Той подчерта, че донякъде го притеснява острият тон, с който е започнала предизборната кампания. "Не трябва да се горят всички мостове", изтъкна той. Според него, ако не сега, на някой етап една голяма коалиция би обогатила българската демокрация. По думите му е рано да се направи оценка на служебния премиер Огнян Герджиков. Плевнелиев каза още, че с настоящия президент Румен Радев са показали приемственост и са останали в много добри отношения. Той определи като странно пътуването до Брюксел на Радев с военно-транспортния самолет "Спартан”. Спартанът е много скъп самолет, когато го сравнявате с фалкона, който е два пъти по-бърз, икономичен, 3-4 пъти по-евтин, каза Плевнелиев.

Мъже с повече тестостерон са като магнит за жените

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6049784

Мъже с повече тестостерон са като магнит за женитеДефицит на хормона води до автоагресия, страхове, мнителност, фобия, че ги дебнат да се провалят.  Мъжете се тревожат за състоянието на тестостерона си много повече, отколкото за показателите на кръвното си налягане, въпреки че никой не е умрял от липса на секс, докато хипертонията убива всеки ден милиони.

Каракачанов: Номинацията за следващ български еврокомисар трябва да бъде обсъдена публично

http://www.moreto.net/novini.php?n=343849

Не се сърдя на ГЕРБ, че са копирали части от програмата на "Обединени патриоти", напротив, радвам се, защото все пак са разбрали кои са важните неща за българския народ. Това подчерта в интервю за предаването "неделя 150" по програма "Хоризонт" Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО.

Русия и Сърбия обсъдиха военното сътрудничество помежду си

http://www.cross.bg/rysiya-otbranata-surbiya-1534441.html

/КРОСС/ Сръбският министър на отбраната Зоран Джорджевич и заместник министърът на отбраната на Русия Александър Фомин са обсъдили сътрудничеството между двете страни, предаде Экономика сегодня. „На срещата бяха прегледани резултатите от двустранното военно сътрудничество през 2016 г. и бяха отбелязани перспективите за взаимодействието между въоръжените сили на Русия и на Сърбия през 2017 г.", пише в официално заявление на руското министерство на отбраната. Според пресслужбата преговорите са преминали в приятелска обстановка и за потвърдили желанието и на двете страни да се нарасне всестранното взаимодействие по линия на министерствата на отбраната на Русия и на Сърбия.    

За жената като акционерно дружество

http://econ.bg/Новини/За-жената-като-акционерно-дружество_l.a_i.737244_at.1.html

Дори от бегъл поглед върху живота на една жена за специалистите по капиталовите пазари и „тънката“ част става ясно, че тя е твърде сродна по...

Областният съвет на БСП подреди листата за изборите

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/oblastniiat-syvet-na-bsp-podredi-listata-za-izborite-2002921

На 11 февруари Националният съвет на БСП определи своите водачи на листи. За област Велико Търново това е Весела Лечева – световният и европейски шампион по стрелба и почетен гражданин на Велико Търново. Това  бе и желанието на структурите по места.

За гражданска и коалиционна квота са определени местата 4, 7, 11 и 12, като имената предстои да се уточнят най-късно до 18 февруари, когато ще бъде и следващият  Национален съвет на партията.

На заседание на Областния съвет на БСП Велико Търново, проведено в неделя - 12 февруари,  на вниманието на членовете бяха представени 9 имена за обсъждане.Двама си направиха отвод – това са Борислав Вълев –Председател  на БСП Сухиндол и Стефан Стефанов – член на НС на БСП, общински съветник. След тайно гласуване Областният съвет подреди останалите места в листата както следва – на второ място социалистите избраха областния и общински председател Валентин Ламбев, на трето място се нарежда досегашният народен представител Мариана Бояджиева, на пето място е горнооряховчанинът Явор Божанков – Председател на Асоциацията на рециклираната индустрия. Шестото място бе отредено на председателя на БСП Павликени- Христо Кавалски.. На осмо място – Андрей Картунов музикант, председател на Младежко обединение в БСП Лясковец.  На девето и десето място се подредиха съответно Любомир Чавдаров – председател на БСП Свищов и кметът на село Дичин – Николай Теодосиев. До края на седмицата се очаква да  бъдат утвърдени и останалите места в листата.

 

Русия, Турция и Иран готвят нова среща със сирийските власти и опозицията

http://www.investor.bg/drugi/338/a/rusiia-turciia-i-iran-gotviat-nova-sreshta-sys-siriiskite-vlasti-i-opoziciiata-233851/

Москва ще покани и САЩ да участва в преговорите за решаване на кризата в Сирия, съобщи руският външен министър

Опасен път извади на протест потърпевши от чести катастрофи във Великотърновско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052373

Опасен път извади на протест
потърпевши от чести катастрофи във Великотърновско30-тина граждани на Дебелец, Присово и околните селища на Велико Търново се събраха на мирен протест в района на Присовските завои с искане натовареното трасе по пътя Русе - Свиленград да бъде обезопасено. Участъкът е в топ 5 на най-опасните пътища в страната. "Рано сутрин или когато падне малко дъжд, катастрофите са ежедневие.

Флотилия на НАТО на учение край Варна

https://www.actualno.com/varna/flotilija-na-nato-na-uchenie-kraj-varna-news_593311.html

Канадска, испанска и румънска фрегати заедно с българската корвета "Решителни" и универсалния "Пантер" са във Варна за съвместно учение, предава кореспондентът на БГНЕС от морската столица. На неофициално рутинно посещение във Варна са военен кораб "Сейнт Джонс" с командир

Северна Корея изстреля балистична ракета към Японско море

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/12/2916549_severna_koreia_izstrelia_balistichna_raketa_kum/?ref=rss


Северна Корея е изстреляла балистична ракета към Японско море, съобщи южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от агенция "Франс прес".

Ракетата е била изстреляна около 7. 55 ч. местно време (22.55 ч. по Гринуич в събота) от базата "Бангхьон" в западната част на КНДР. Главният секретар на правителството в Токио Йошихиде Суга съобщи пред медиите, че тя е паднала в Японско море, без да достигне териториалните води на Япония. Той подчерта, че не са регистрирани никакви щети за...

ЧЕЗ влага над 1 млн. лв. в мрежата си в Западна България през февруари

http://www.mediapool.bg/chez-vlaga-nad-1-mln-lv-v-mrezhata-si-v-zapadna-bulgaria-prez-fevruari-news260071.html

"ЧЕЗ Разпределение" ще инвестира през февруари над 1 млн. лв. в мрежата си в Западна България от които 590 хил. лева са предназначени за присъединяване на клиенти, съобщиха от дружеството в неделя. В реконструкция на мрежа ниско напрежение в град Самоков ще бъдат вложени 42 хил. лева. В област Монтана 80 хил. лева ще се вложат в рехабилитация на въздушна мрежа 20 киловолта. Ремонтите дейности включват подмяна на 12 хил. метра проводници, монтиране на 400 изолатора и на 9 стълба. Продължават дейностите по подмяна на обелени при кражба кабели средно напрежение по столичната улица "Клокотница“. Проектът на стойност 300 хил. лева стартира през януари. Ще бъдат подменени и кабелни линии 10 киловолта в район Оборище. Общо в подмяната на кабели в София "ЧЕЗ Разпределение" ще инвестира 339 хил. лева. Проектите ще подобрят сигурността на доставките на електроенергия в центъра на столицата. През настоящата година дружеството ще инвестира в електроразпределителната мрежа на Западна България рекордните от стъпването си на българския пазар 130 млн. лева.

Никол събра погледите с ефирен тоалет (снимка 18+)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6052374

Никол събра погледите с ефирен тоалет (снимка 18+)38-годишната американска певица Никол Шергингер събра погледите на парти в Бевърли Хилс, където лъснаха красивите й форми, съобщи "Дейли мейл". Половинката на нашия топтенисист Григор Димитров се появи на бляскавото събитие, облечена в ефирна рокля. ВИЖ СНИМКА 18+

Прокурори от Мездра проверяват общински съветници от Враца

https://www.24chasa.bg/region/article/6052412

Прокурори от Мездра проверяват общински съветници от ВрацаРайонната прокуратура в Мездра поема досъдебното разследване за харчовете на врачанските общински съветници, обяви окръжният прокурор Десислав Начков. Това се наложи след като обвинителите във Враца вкупом си дадоха отвод по делото за проверка на финансовия отчет на разходите на общински съветници във Враца в периода от 2008г. до 2012 г.

БСП ще доказва преди вота, че е променена

http://www.mediapool.bg/bsp-shte-dokazva-predi-vota-che-e-promenena-news260070.html

Най-силното ни оръжие в предстоящата кампания на БСП ще е ако покаже, че е променена, заяви лидерът на градския съвет на БСП-София Калоян Паргов на заседание на градската конференция на столичната организация в неделя. Според него спечелването на предсрочните парламентарни избори е възможно, тъй като изборите няма да се подготвят от кадри на ГЕРБ, десницата е силно разколебана и разединена и листите на социалистите за кандидат-депутатите били с ново качество, с авторитетни личности, без фиктивни коалиционни партньори и опетнени и обременени от негативни изяви в миналото лица. Паргов също така коментира, че срещу БСП стои противник, който макар и разколебан и отслабен, ще направи всичко да запази властта, с всякакви позволени и непозволени средства. “Резултатите от президентските избори доказват, че когато играеш открито, честно и в съответствие с онова, което очакват българските граждани, успехът идва като логичен завършек на кампанията”, заяви лидерът на столичните социалисти. По думите му социолозите отново заливат с числа и прогнози, но този път са окуражителни и подсказват, че за първи път БСП не влиза в кампания, която ще загуби. "Победата е реалистична цел, но не е гарантирана“, надъха Паргов съпартийците си. "Макар не всички действия на служебния кабинет да ни изпълват с възхищение, сигурно е, че изборите ще са по-честни от тези досега или поне по-малко нечестни“, смята лидерът на БСП-София. Той призова да не се разглежда като най-важния въпрос реализацията на кадровия потенциал на БСП. По думите му всички са свързвали депутатството с единствената форма за лична реализация. "Сега обаче не е така и ние го усещаме и го знаем", коментира Паргов и изрази надежда, че листите ще бъдат не форма за лична кадрова реализация, а ракетата носител, която да ги изстреля към държавния връх. "Ако в партийната организация се настанят трайно междуличностни войни, дори и да спечелим изборите, ние няма да можем да се задържим на вълната на победата“, смята той. Всеки от нашите кандидати в листите трябва да излъчва или олицетворява три неща: компетентност, почтеност и българолюбие, продължи Паргов. Той постави за цел на всеки партиен член да привлече за каузата за промяна поне по 20 избиратели. "Основната тема в нашата национална предизборна платформа – борбата срещу растящото неравенство има своите особени измерения точно тук в столицата“, посочи още Паргов. Според него левите каузи в столицата не са традиционните за страната. Пo думите му лявото в столицата е защитата на парковите системи и зелените площи, свързано е с устройството на града, регулирането на трафика и развитието на обществения транспорт. "София е особен град. София е град на бизнеса, град на политиката, на образованието, на науката, на държавната администрация, но и град на протестите. Мнозина в страната са настроени против София, но и мнозина, ако имат възможност, биха дошли да живеят тук. България избира своите правителства, но те падат именно тук – в София“, каза Паргов.

Мерил Стрийп поднови острите критики срещу Тръмп

http://www.cross.bg/striiip-trump-meril-1534440.html

/КРОСС/ Холивудската звезда Мерил Стрийп поднови критиките си срещу президента Доналд Тръмп и политиката му и призова за отпор "на кафяви ризи и ботуши" в реч на годишната галавечеря за събиране на дарения на Кампанията за човешки права - водеща организация в САЩ, защитаваща хората с различна сексуална ориентация, предават световните агенции. "Ужасно е да сложат мишена на челото ти", каза Мерил Стрийп. "Това те прави уязвим на всякакъв вид атаки, армии от кафяви ризи и ботуши, и още по-лошо, а единственият начин е да се изправиш срещу тях. Нямаш избор. Трябва да го направиш." Стрийп не уточни на какъв вид атаки е подложена след речта й на "Златния глобус" или от кого. Стрийп беше удостоена снощи с наградата "Съюзник за равенство" от Кампанията за човешки права. По адрес на Тръмп в речта си тя изтъкна: "Ако оцелеем през този пълен с опасности период, ако катастрофалният инстинкт за отмъщение (на Тръмп) не ни доведе до ядрена зима, ще трябва да благодарим на този президент. Защото той ни отвори очите за това колко крехка е всъщност свободата." "Страната сега научи, продължи актрисата, как властта в ръцете на един търговец може да бъде използвана срещу народа, конституцията и Закона за правата. Камшикът му може чрез Туитър да удря и заплашва, наказва и унижава, да делигитимира пресата и всички въображаеми врагове

Паргов: Междуличностните войни ще ни попречат да се задържим на вълната на победата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052399

Паргов: Междуличностните войни ще ни попречат да се задържим на вълната на победатаБСП в София ще подреди листите си с таен вот Ако личните заяждания и дребните амбиции вземат връх, ще се похаби излишно енергия. Ако в партийната организация се настанят трайно междуличностни войни, дори и да спечелим изборите, ние няма да можем да се задържим на вълната на победата. Това предупреди лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов

Крум Зарков: Търсим подкрепа от всеки български гражданин, за да реализираме нашата програма

http://www.cross.bg/zarkov-krym-listata-1534439.html

/КРОСС/ „Програмата ни е напълно изпълнима - имаме нужда от подкрепата на българските граждани, за да я реализираме и всички да се убедят в нейната ефективност." Това заяви членът на ИБ на БСП и водач на листата на левицата за Русе Крум Зарков по БНР. Според него водачът на листата има определена отговорност. „Важно е, когато водачът на листата влезе в парламента, да направи така, че да се чуе от трибуната за проблемите на града и те да станат национално значими", обясни Зарков. „С екипа, който бе представен по време на Националния съвет на БСП, ние отправяме послание към хората, като им казваме, че сме твърдо решени да правим това, което заявяваме. И когато обещаем промяна, тя се случва, каквото и да ни струва това", заяви Крум Зарков. Според него БСП ясно заявява, че е чула гласа на хората. „Защото много се говори за референдуми, машинно гласуване, но се забравя най-яркото послание от скорошния вот- че политката в България не се прави както трябва и хората искат друг стил на управление. Ние сме тези, които се опитваме да отговорим на очакванията им", каза той. Крум Зарков е учуден, че ГЕРБ много повече критикуват програмата на БСП, отколкото защитават своята. „За реализацията на нашата програма например, по наши изчисления, ще са нужни около 2 млрд. лв., като тези средства могат да се осигурят най-малко по две направления. Едното от тях е умишленото занижаване на приходите в бюджета

Празник за Свети Валентин ще има във Варненския зоопарк

http://www.moreto.net/novini.php?n=343838

Варненският зоопарка кани посетители на празненство за Свети Валентин, научи Moreto.net. Всеки посетител може да сподели романтичния празник с обитателите на зоокъта на 14-ти февруари от 11.00 часа. От персонала обещават да споделят любопитни подробности за поведението на животните през размножителния им период.

Кой до кого на първия ред на наградите "Грами"

//dariknews.bg/novini/liubopitno/koj-do-kogo-na-pyrviia-red-na-nagradite-grami-2002920

Голяма част от фаворитите за 59-тата церемония по раздаването на наградите "Грами" ще бъдат в добра компания на първия ред, пише в. "Метро".

Както трябваше и да се предполага, Бионсе и Джей Зи ще бъдат настанени един до друг, като половинката на рапъра се очаква да триумфира в неделя вечерта в "Стейпълс сентър" в Лос Анджелис.

26-годишна блондинка е най-богатата млада звезда в света (СНИМКИ)

[img wide]31283187[/img]

Бруно Марс сигурно ще бъде на седмото небе, тъй като до него ще бъде настанена британската аренби прима Адел, с която имат да си кажат много неща. С тях със сигурност ще си побъбри и Лейди Гага, чието място е близо до техните. В непосредствена близост ще бъдат Сиа и Джон Леджънд. Симпатичната Ариана Гранде ще бъде в забавната компания на музикантите от "Туенти уан пайлътс" и на рапъра Майк Уил Мейд Ит.

[img wide]31283189[/img]

Вижте изпълнителите с най-много продадени албуми през 2016-а


От кулисите на "Стейпълс сентър" тръгна информация, че Бионсе ще се яви на сцената да пее, въпреки своята бременност, че Лейди Гага ще направи зашеметяващ дует с "Металика". Очакват се също изпълнения на Адел, Кание Уест, Бруно Марс, Уикенд, Кари Ъндърууд, "Дафт пънк" и др.

Патриархът награди дядо Николай с най-високия орден. Виж подаръците, които получи (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052381

Патриархът награди дядо Николай с най-високия орден. Виж подаръците, които получи (снимки)Орден "Св. Иван Рилски" - първа степен и кръст връчи българският патриарх Неофит на пловдивския митрополит Николай за заслугите му за църквата и послучай 10 г. от неговата интронизация. Това се случи в края на архиерейската света литургия, която бе отслужена в църквата "Св. Марина" в Пловдив. "В един свят,

Гърция има само седмица да се разбере с кредиторите

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gyrciia-ima-samo-sedmica-da-se-razbere-s-kreditorite-233850/

Страната е поставена в патова ситуация - европейските институции не приемат исканията на МВФ, но искат участието на Фонда в програмата

След ремонт за 70 милиона лева, Централната жп гара в София е в окаяно състояние

https://www.actualno.com/society/sled-remont-za-70-miliona-leva-centralnata-jp-gara-v-sofija-e-v-okajano-systojanie-news_593306.html

Освен лошата хигиена на Централна жп гара София бяха забелязани течове, които следва да бъдат отстранени от фирмата извършила ремонта, в рамките на гаранционните срокове, съобщиха от транспортното министерство. По-късно Христо Алексиев направи проверка и на жп гара Подуя

Крум Зарков: Търсим подкрепа от всеки гражданин, за да реализираме нашата програма

http://offnews.bg/news/n_1/n_646944.html

„Програмата ни е напълно изпълнима – имаме нужда от подкрепата на българските граждани, за да я реализираме и всички да се убедят в нейната ефективност.” Това заяви членът на ИБ на БСП и водач на листата на левицата за Русе Крум Зарков по БНР. Според него водачът на листата има определена отговорност. „Важно е, когато водачът на листата влезе в парламента, да направи така, че да се чуе от трибуната за проблемите на града и те да станат национално значими”, обясни Зарков. „С екипа, който бе представен по време на Националния съвет на БСП, ние отправяме послание към хората, като им казваме, че сме твърдо решени да правим това, което заявяваме. И когато обещаем промяна, тя се случва, каквото и да ни струва това”, заяви Крум Зарков. Според него БСП ясно заявява, че е чула гласа на хората. „Защото много се говори за референдуми, машинно гласуване, но се забравя най-яркото послание от скорошния вот- че политката в България не се прави както трябва и хората искат друг стил на управление. Ние сме тези, които се опитваме да отговорим на очакванията им”, каза той. Крум Зарков е учуден, че ГЕРБ много повече критикуват програмата на БСП, отколкото защитават своята. „За реализацията на нашата програма например, по наши изчисления, ще са нужни около 2 млрд. лв., като тези средства могат да се осигурят най-малко по две направления. Едното от тях е умишленото занижаване на приходите в бюджета. Умишлено те се занижават, за да се регистрира излишък. Ако не се прави този бюджетен трик, средствата могат да бъдат осигурени”, обясни водачът на листата на левицата за Русе. Той даде пример и с капиталовите разходи на МС, откъдето също могат да се осигурят средствата. „За 2016 г. те са 2 млрд. и 600 млн. лв., като илзишъкът се ползва от Министерския съвет да потуши някое и друго недовоство, без обаче това да е планирано в бюджета”, обясни Крум Зарков. Той даде пример и с обществените поръчки. „Ако се спрат практитките, които формират паралелната държава, също ще има огромен ресурс”, обясни социалистът. Зарков коментира и обвиненята, че когато БСП поеме управлението на държавата ще тегли заеми. „Нас ни обвиняват, че ще теглим заеми, при това обвинението идва от онези, които изтеглиха 16 млрд. лв. държавен заем. Ние обаче нямаме такива намерения”, зарече се той. По думите му в България има достатъчен ресурс, за да се реалзира ясна икономическа и социална политика. „Нашата цел е да се планира всеки разход на българския данъкоплатец”, каза също Зарков. По повод работата на новия президент Румен Радев, Крум Зарков заяви, че БСП никога не си е позволявала опити за натиск над Радев. „Бяхме обвинявани, че ще редим кабинетът му, но това не се случи. Ние затова подкрепихме Радев в президентската надпревара, защото той няма да се поддаде на външен натиск”, каза още Зарков.

Камион падна върху полицейска кола, няма пострадали (видео)

http://www.cross.bg/kamion-padna-vurhy-politzeiiska-kola-nyama-postradali-video-1534438.html

/КРОСС/ Вятър със скорост 150 километра в час преобърна камион върху полицейски автомобил на магистрала в Уайоминг, САЩ. Полицаите са били извън автомобила в този момент. Те били повикани за пътен инцидент и не са пострадали. Шофьорът на камиона и спътникът му също са невредими.   video:https://www.youtube.com/watch?v=V2_m9oYtwOU  

ИПИ: Ако БСП ви казва, че няма да отменя плоския данък, не им вярвайте

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ipi-ako-bsp-vi-kazva-che-niama-da-otmenia-ploskiia-danyk-ne-im-viarvaite-233843/

Заради облекченията за деца голяма част от данъкоплатците всъщност няма да плащат данък общ доход, тзърди икономист

Свързаната с Красимир Гергов "Пиеро 97" дължи около 6 милиона лева на bTV

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276937_%D0%A1%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2+%22%D0%9F%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%BE+97%22+%D0%B4%D1%8A%D0

Когато преди седмица "Пиеро 97" подаде жалба срещу собственика на bTV - "БТВ Медиа груп", в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), част от рекламния и медиен пазар беше изненадана. Причините бяха две. Първо, медиа агенцията е една от най-големите на пазара (а в определени моменти и най-голяма) и подобно остро влизане срещу един от двата медийния гиганта на тв пазара е сигнал за много сериозен спор. И второ, собствеността в "Пиеро 97" винаги се е свързвала с Красимир Гергов, а същият е и миноритарен акционер в bTV.

Жалбата в КЗК, разбира се, е само елемент от много по-голям спор между дългогодишните партньори. Няколко независими източника на "Капитал" от сектора казват, че между двете компании има неуредени финансови взаимоотношения - "Пиеро 97" дължи голяма сума пари за излъчени реклами. Порядъкът на задължението е около 6 млн. лв. Затова подадената в КЗК жалба към момента изглежда като защитна реакция на "Пиеро 97". Въпреки че открито нито една от страните не потвърждава официално, три независими източника на "Капитал", потвърдиха, че "Пиеро 97" и bTV повече няма да работят заедно.

Потвърждение на всичко това може да бъде открито във публикувания вчера финансов отчет на собственика на "БТВ Медиа груп" - Central European Media Enterprises (СМЕ) за 2016 година. Представянето на отчета е съпътствано с видео-конферентен разговор по време на който, мениджъри и финансови анализатори, коментират резултатите на компанията за изминалата 2016 г. В рамките на това обсъждане, ръководителят връзки с инвеститорите в CME Марк Кобал обяснява, че разходите на компанията се увеличават, което основно се дължи на "лош дълг отписан през четвъртото тримесечие на 2016 г. заради една агенция [на българския пазар], поради което дружеството е взело решение да прекрати сътрудничеството си с нея и да започне да работи директно с клиентите си на рекламния пазар, без да използва посредничеството на въпросната агенция. Много е вероятно Кобал да има предвид прекратяване на договорните отношения между медиа агенцията "Пиеро 97" и "БТВ Медиа Груп". Ако стъпим на числата в годишния финансов отчет на СМЕ можем да изчислим и размера на задължението. Сметката показва, че разходите на дружеството през 2016 г. са се увеличили с близо 4 млн. долара в сравнение с 2015 г. или близо 7.5 млн. лв. На базата на твърдението, коя е основната причина за повишаване на разходите, можем да приемем, че задължението е на медиа агенцията "Пиеро 97", а предположението на играчите на пазара, че става дума за сума от близо 6 млн. лв., звучи основателно.

Инфографика

Увеличаване

Натрупаното задължение към bTV е направено през последните шест-седем месеца от "Пиеро 97" ЕООД и няма общо със старото дружество - "Медикон консулт", правоприемник на "Пиеро 97 МА", което в края на януари тази година Софийски градски съд обяви в неплатежоспособност и се очаква в началото на март да му бъде избран постоянен синдик.

През годините "Пиеро 97" винаги е била свързана - скрито или директно - с Красимир Гергов, който е и миноритарен акционер в bTV. Пред "Капитал" Гергов обаче бе категоричен: "От 2006 г. не съм собственик на "Пиеро 97". Действително по Търговски регистър той няма дялове в агенцията, но на пазара от много години се знае, че тя е под неговото влияние.

Всичко това се случва в периода, когато и телевизии, и медиа агенции вече почти са приключили преговорите за продажба и покупка на рекламно време за 2017 г. В сектора се коментира, че освен към bTV "Пиеро 97" има задължения и към други играчи от рекламния бранш и така общата задлъжнялост на агенцията се изчислява на близо 12 млн. лв. Тъй като става дума за вътрешни търговски взаимоотношения, официално потвърждение на сумата няма. Няколко по-малки агенции, които са работили с "Пиеро 97", неофициално коментираха, че в момента са в лошо положение и безизходица, защото са платили на медиашопа за рекламно присъствие на свои клиенти (рекламодатели - бел. ред.) в рекламните блокове, но bTV е блокирала клиповете и не ги излъчва, защото не й е платено от "Пиеро" за излъчването. Медиа агенцията по принцип е нещо като посредник между медиата и рекламната агенция, или директно рекламодателите. Тя получава по-голяма отстъпка от официалната тарифа на медиите и така продава рекламното време/място по-изгодно.

Какво казват страните

От "БТВ Медиа груп" не отговориха на всички въпроси, които "Капитал" зададе за взаимоотношенията с "Пиеро 97". Бяха лаконични: "bTV има стриктна политика да не коментира публично взаимоотношенията си с трети страни." На въпроса "Ползвала ли е "Пиеро 97" по-преференциални условия в bTV, в сравнение с другите медиа агенции" от компанията отговориха: "bTV продава рекламното си време на всички свои клиенти по цените в действащите си рекламни тарифи и действащата политика за продажба на телевизионна реклама на медията."

От "Пиеро 97" също отказаха да коментират казуса с мотива, че докато тече производство в КЗК, адвокатите им са ги посъветвали да не говорят по случая.
БНТ - първата дългова жертва

За Красимир Гергов това не е нов вариант за изход от подобна ситуация. През 1996 г. една от първите му компании за медиа купуване, "Медиа маркет", прекрати отношенията си с държавната БНТ, след като телевизията излъчи поръчани от нея реклами за 580 хил. долара, но не й бе платено. БНТ се опита да търси парите си от медиа агенцията по съдебен път, но без успех. Клиентите на "Медиа маркет" тогава бяха прехвърлени на друга фирма, свързвана с Гергов - "Медиа транс". През 1998 г. тя отново задлъжня на БНТ с 300 хил. долара и държавната телевизия прекъсна отношенията си и с нея. Тогава клиентите на "Медиа транс" бяха прехвърлени на "Пиеро 97". През годините, в които медиашопът се управляваше професионално, изглеждаше, че той няма да спази традицията. Уви, историята, изглежда, се повтаря, но този път щетата за bTV е много по-голяма.

Играчите на пазара определят казуса bTV - "Пиеро 97" като многопластов. Пестеливи са, защото по думите им "всеки един може да се окаже в позицията на агенцията". Те посочват, че има достатъчно на брой рекламодатели и посреднически агенции, които често отлагат плащанията си към медиашопа от 3 до 6 месеца. Колко точно и дали зависи от всеки отделен случай. Така в крайна сметка забавянето по веригата може да предизвика задлъжняването.
Какво прави медиа агенцията

В България в повечето случаи рекламните агенции или компаниите купуват рекламата през посредник - медиа агенция (медиа шоп). Тя, грубо казано, купува рекламно време (или площи) "на едро" от медиите - получава специални отстъпки срещу това да гарантира сделки за определен обем. Това дава възможност медиа агенцията да предложи по-добри цени на клиентите си, отколкото биха получили, ако отидат директно в медиата.

Ще има ли нов аватар на "Пиеро 97"

В последния отчет на "Пиеро 97" се вижда огромен ръст на приходите (виж таблицата). Това се дължи на прехвърлянето на бизнеса от едно юридическо лице в друго. В началото на 2015 г. стана ясно, че квесторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) искат несъстоятелността на медийната агенция "Пиеро 97 МА", като причините за това бяха големите й задължения към редица дружества (включително и заеми от КТБ и свързани с нея дружества), които общо възлизаха на близо 31 млн. лв. Тогава, за да се запази брандът, дружеството смени името си от "Пиеро 97 МА" на "Медикон консулт".

КТБ е била основен кредитор на агенцията от 2011 г. до затварянето на банката и за тези няколко години "Пиеро" увеличава близо четири пъти експозицията си към нея и свързани лица.

Освен кредит от КТБ "Пиеро" има открита и разплащателна сметка в банката. През нея са минавали плащанията по договорите с телевизии и агенции. Източник на "Капитал", запознат с работата на медиашопа, обясни, че в един момент заради невъзможността да се обслужва кредитът към банката се е стигнало до блокиране на суми в разплащателната сметка на "Пиеро" и това е довело до сериозно напрежение с клиентите.

Така, за да може да продължи да работи нормално с медии и агенции, през 2014 г. "Пиеро 97 МА" паралелно регистрира новата компания "Пиеро 97", в която година по-късно е прехвърлена основната дейност на медиашопа заедно с всичките му клиенти. Приходите на "Медикон консулт" в размер на 40.9 млн. лв. през 2014 г. се преместват към новото "Пиеро 97" с обороти 34.4 млн. лв. през 2015 г. "В момента дружеството "Медикон консулт" върви в посока обявяване в несъстоятелност", обясни преди няколко месеца пред "Капитал" медиа директорът "Телевизия и кино" в "Пиеро 97" Иво Цеков.

Равносметката е, че на практика на "Пиеро 97" за втори път ѝ се случва да натрупа дългове и в сектора се изказват предположения, че може да се стигне до трети аватар на агенцията. Основание за това им дава фактът, че някои агенции получават предложения за рекламно присъствие в определени медии от "Пиеро 97", но като материално отговорно лице под офертата е подписан управителят на Direct Media/Крес Красимир Петков. Това е агенция, създадена от Красимир Гергов, и е свързана с него и до днес, без това да се вижда в Търговския регистър. През септември 2013 г. Красимир Гергов придоби сръбската Direct Media, след което смени и името на българската си агенция Крес, на Direct Media/Крес и така създаде клон на сръбската компания и в България.

* Текстът е допълнен на 10.02.2017г (петък) след като излезе финансовия отчет на Central European Media Enterprises

 

Социалистът Паргов стегна редиците в София: Изборите ще бъдат тежки, нека сме единни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276936_%D0%A1%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE

 Тези избори ще бъдат тежки, но и по-малко нечестни, защото се организират от служебно правителство, а не от кабинет, доминиран от ГЕРБ. Това каза лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов на градската конференция на БСП-София, на която се обсъждат номинациите в депутатските листи.

В присъствието на соцлидера Корнелия Нинова Паргов призова съпартийците си за загърбване на вътрешните противоречия и единение. Чака ни много работа. Време е за действия, дребните амбиции да не вземат връх, апелира лидерът на столичната соцорганизация. Срещу нас стои противник, който макар разколебан и отслабен, ще направи всичко да спечели този вот, отбеляза Паргов. Според него соцдепутатите трябва да се отличават с почтеност и българолюбие.

Паргов надъха своите да работят за победа на вота и изказа доволство, че социолозите отреждат водачество на БСП в прогнозите си, като отчете, че социалистите са постигнали победа и на президентските избори. Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова парира опитите на червените от София-област да негодуват срещу своя водач на листата Иван Ченчев с аргумента, че не им бил познат. Те даже излязоха с декларация, в която призовават ИБ на БСП да преразгледа своето решение. Нинова обаче ги призова първо да се видят с Ченчев и да се запознаят. И смятам, че ще го харесат, каза соцводачката.

Нинова е водач на червената листа в 25 МИР, Стефан Данаилов - в 24 МИР, а Жельо Бойчев - в 23 МИР, реши вчера пленумът на партията и отреди местата за гражданската квота и коалиционните партньори.

Източник: Канал 3

Лаура Далмайер е световна шампионка в преследването

http://offnews.bg/news/n_1/n_646943.html

Германската биатлонистка Лаура Далмайер защити световната си титла си от 2016 година, след като спечели преследването на 10 километра в австрийския зимен център Хохфилцен. Далмайер даде време от 28:02.3 минути, като остави на 11.6 секунди зад себе си олимпийската шампионка Дария Домрачова от Беларус, завършила с нула грешки в стрелбата. Трета остана чехкинята Габриела Коукалова. Българската представителка в състезанието Емилия Йорданова остана на 53-то място на 4:09.9 минути от Далмайер, след като допусна 4 грешки в стрелбата.

Започнаха обезвреждането на бомбата в Солун, след като евакуираха 75 000 души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052366

Започнаха обезвреждането на бомбата в Солун, след като евакуираха 75 000 душиЕксперти започнаха обезвреждането на 250-килограмова неексплодирала бомба от Втората световна война в Солун, след като властите евакуираха тази сутрин около 75 000 души, предаде Асошиейтед прес. Работите по обезвреждането на бомбата започнаха в 11,30 часа, с 90 минути по-късно от планираното, тъй като полицията трябваше да върви от врата на врата,

Турската полиция съобщава, че е предотвратила терористичен акт на „Ислямска държава“ срещу Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=343841

Турските власти са задържали двама членове на „Ислямска държава“, за които се смята, че са готвили терористични актове в Европа, предаде Anadolu Agency. „Датският гражданин от ливански произход Махамад Лабан и швейцарският гражданин от иракски произход Махамед Тофик Салех са били задържани от полицията в югоизточната провинция Адана по-прано този месец“, съобщава източник от съдебните власти, останал анонимен.

Бойчев: Реформата „Москов – Борисов“ бе израз на неолибералното разбиране за здравето

http://www.cross.bg/boiichev-dopulni-zakona-1534437.html

/КРОСС/ „ПГ на БСП в 43-тото Народното събрание работи като ясна и последователна опозиция. Чрез законодателството и цялостната си парламентарна дейност групата се стремеше да осъществява нашата лява и социално ориентирана политика". Това заяви говорителят на БСП и депутат в 43-тото Народно събрание Жельо Бойчев по време на второто заседание на 13-ата Градска конференция на БСП-София. Той изброи, че сред приоритетите на ПГ на „БСП лява България" са били усилията за преодоляване на бедността, социалното неравенство, борбата с корупцията и демографската криза в страната. „Дейността на парламентарната група беше насочена към реализацията им с инструментариума на парламентарната дейност. Основните законодателни приоритети на парламентарна група бяха предложенията за промяна в данъчното законодателство, въвеждане на прогресивното подоходно облагане и облекчение на трудовите доходи за семейства с едно, две или три деца", каза Бойчев и добави предложението за въвеждане на занижена ставка по Закона за ДДС за някои детски стоки и услуги и за такива за хората с увреждания. "Категорично се противопоставихме на законодателните промени в здравеопазването. Реформата „Москов- Борисов" бе израз на неолибералното разбиране за здравето, живота на хората и здравната услуга като стока, а не като висше социално благо и конституционно защитено право и ценност", допълни Бойчев

В Солун бе обезвредена бомба от Втората световна война

http://www.mediapool.bg/v-solun-be-obezvredena-bomba-ot-vtorata-svetovna-voina-news260069.html

Експерти обезвредиха детонатора на 250-килограмова неексплодирала бомба от Втората световна война в Солун, след като властите евакуираха в неделя сутринта около 75 хиляди души, предаде АП. "Първата фаза от унищожаването на бомбата завърши с пълен успех", съобщи префектът на областта Апостолос Дзидзикостас. Предстои тя да бъде преместена на военен полигон на безопасно разстояние от града, където експертите ще решат какви действия да предприемат по-нататък. Работите по обезвреждането на бомбата започнаха в 11,30 часа, с 90 минути по-късно от планираното, тъй като полицията трябваше да върви от врата на врата, за да напомня на закъснелите жители да напуснат домовете си. Властите разчистиха зона с радиус 2 километра от мястото на бомбата и извозиха хората с автобуси на безопасно разстояние. Някои от жителите на потенциално опасните квартали се евакуираха с личните си автомобили. Властите съобщиха, че още не е разрешено евакуираните граждани да се върнат по домовете си, защото транспортирането на бомбата също крие опасност. 250-килограмовото взривно устройство бе намерено на дълбочина пет метра близо до централната железопътна гара по време на дейности по разширяване на подземните цистерни на бензиностанция. Районът се охранява от над хиляда полицаи и части на армията.

Евакуация на Солун заради бомба от Втората световна война

http://www.mediapool.bg/evakuatsiya-na-solun-zaradi-bomba-ot-vtorata-svetovna-voina-news260069.html

Властите във втория по големина гръцки град - Солун, осъществяват в неделя най-голямата евакуация на население в мирно време, за да позволят на експерти да обезвредят неизбухнала бомба от Втората световна война.   Седемдесет хиляди жители на солунския квартал "Корделио" са настанени на стадиони, в училища и други обществени сгради. Затворена е автогарата, спрени са и влаковете към Солун, защото жп гарата е в рисков обсег. Екип от сапьори прави опит за деактивиране на бомбата на място, след което се планира транспортирането й извън Солун, за да бъде взривена.  250-килограмовото взривно устройство бе намерено на дълбочина пет метра близо до централната железопътна гара по време на дейности по разширяване на подземните цистерни на бензиностанция. Районът се охранява от над хиляда полицаи и части на армията. Няма паника сред хората, но все още специалистите не могат да посочат необходимото време до приключване на операцията.

Хванаха мъж, нарязал гумите на 9 коли в Царево

http://offnews.bg/news/n_1/n_646942.html

В Царево заловиха 32-годишен мъж, нарязал гумите на девет коли на различни улици в града, съобщават от пресцентъра на МВР. Мъжът е извършил вандалщината след употребата на солидно количество алкохол, като на прибиране у дома с нож нарязал гумите на 8 автомобила и 1 товарна кола. Мъжът за държан за срок от 24 часа, като той доброволно предал ножа, с който извършил пробожданията на автомобилните гуми. Полицейските служители извършили огледи на местопроизшествията, като иззели видеозаписи от различни обекти, разположени по маршрута на мъжа с инициали Г.М.

Христо Иванов: "Да, България" е под атаки от Пеевски и Бареков, защото е неудобна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/12/2916550_hristo_ivanov_da_bulgariia_e_pod_ataki_ot_peevski_i/?ref=rss


Наблюдаваме една имунна реакция на българската корумпирана политическа система срещу алергена "Да, България". Има и други атаки към нас. Не спира медийната война срещу нас от страна на господин Пеевски. Господин Бареков също е посветил изцяло своето политическо битие в последните месеци на това да ни атакува с всякакви жалби и паралелни мероприятия, които имитират това, което ние правим, така че от цялостния контекст е напълно ясно, че "Да, България" е доста неудобна за останалите партии....

Швейцарците не приеха отпадането на данъчни преференции за международни холдинги

http://www.mediapool.bg/shveitsartsite-ne-prieha-otpadaneto-na-danachni-preferentsii-za-mezhdunarodni-holdingi-news260068.html

Шейсет процента от швейцарците отхвърлиха на референдум в неделя предложение на правителството за отпадане на преференциалните данъчни ставки на около 24 000 международни холдингови компании, така че Швейцария да влезе в крак с международните данъчни стандарти, предаде Асошиейтед прес. Мярката щеше да промени системата, позволяваща чуждестранните компании да плащат по-ниски данъци, за да се привличат инвестиции. Според експерти провалът на реформата на корпоративните данъци означава, че всички данъци ще се увеличат, което може да демотивира компаниите, създаващи работни места и в крайна сметка осигуряващи данъчни постъпления. Данъците на много местни компании обаче могат да се понижат. Критиците на предложението, сред които областни ръководители и голяма част от левицата бяха на мнение, че инициативата ще изпразни държавната хазна и че резултатът от нея е несигурен. Повечето швейцарци смятат, че страната им наистина се нуждае от данъчна реформа, включително за да изчисти имиджа си на убежище за корпорации заради ниските ставки, от които се възползват. Спорът е за това как бизнесът да компенсира загубата на специалния данъчен статут, от който е привлечен. Кантоните имат право да предлагат специален данъчен статут, позволяващ на някои чуждестранни компании да не плащат почти нищо друго освен федералния данък от 7.8% и през 2014 г. Брюксел и Швейцария се договориха този статут да бъде премахнат, защото от него се възползват около 24 000 мултинационални компании, търгуващи безмитно в ЕС. Властите предложиха в замяна данъчни облекчения върху разработките и изследванията на територията на Швейцария, по-голяма печалба от патентите, разработени в страната, както и намаляване на облагането на доходността от дялово участие. Парламентът одобри плана през 2016 г., но критиците му събраха 50 000 подписа за предизвикване на национален референдум. Кампанията против плана се предвождаше от коалиция от социалдемократи, зелени, профсъюзи и лидери на църквата. Те се опасяват, че в крайна сметка от него ще пострада населението, защото ще трябва ефектът да се компенсира чрез по-малко публични разходи или по-високи данъци за физическите лица. Според привържениците на предложението то е добре балансирано между пълното премахване на данъчните облекчения, критикувани от Европейската комисия, и нови мерки, които ще задържат конкурентното предимство на Швейцария. На референдума в неделя швейцарците гласуваха и дали да се опрости процедурата за натурализиране на внуците на имигранти. това предложение бе подкрепено, въпреки кампанията, белязана с антимюсюлмански изказвания на популистката десница. Мнозинството гласоподаватели и повечето швейцарски кантони са се съгласили с предложението на правителството и близо 59 процента от швейцарците са го подкрепили. Депутатът от Швейцарската народна партия (Демократичен съюз на центъра - разполагаща с най-много депутати в долната камара на парламента) Жан-Люк Адор, съпредседател на комитета против опростяване на натурализацията, призна поражението си пред камерата на телевизия Ер Те Ес. "Бяхме сами срещу всички", изтъкна той. Комитетът беше залепил пред гарите и много посещаваните места в градовете афиши с изобразена на тях жена с никаб и надпис: "Безконтролни натурализации? НЕ". Правителственият проект има единствено за цел да ускори и да направи по-евтина процедурата по придобиване на швейцарско гражданство от внуците на имигранти. Той изключва всяко автоматично получаване на гражданство. В швейцарския кантон Граубюнден пък гражданите гласуваха дали да кандидатстват за домакинство на Олимпиадата през 2026 година. През 1980 г. и 2013 г. бе гласувано с "не" на подобни референдуми.

Швейцарците гласуват дали да отпаднат данъчни облекчения

http://www.mediapool.bg/shveitsartsite-glasuvat-dali-da-otpadnat-danachni-oblekcheniya-news260068.html

Швейцарските гласоподаватели решават на референдум в неделя дали да премахнат преференциалните корпоративни данъци, дали да улеснят процедурите за натурализация и дали да кандидатстват за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2026 г., съобщиха световните агенции. По въпроса с корпоративните данъци швейцарците са призовани да се произнесат върху предложение на правителството за премахване на преференциалните данъчни ставки на около 24 000 международни холдингови компании, така че Швейцария да влезе в крак с международните данъчни стандарти. За да бъдат компенсирани мултинационалните компании и за да не напуснат Швейцария, корпоративните данъци се планира като цяло да бъдат намалени. Друг референдум е фокусиран върху бъдещето на близо 25 000 млади имигранти трето поколение, които живеят в Швейцария. Правителството иска да улесни бюрократичните процедури, за да могат по-лесно да получат гражданство. Дясната Швейцарска народна партия води кампания срещу този план, който според нея ще позволи на радикални мюсюлмани да получат швейцарски паспорти. В швейцарския кантон Граубюнден гражданите гласуват дали да кандидатстват за домакинство на Олимпиадата през 2026 година. През 1980 г. и 2013 г. бе гласувано с "не" на подобни референдуми.

БСП обяви водачите на листите си по региони

//dariknews.bg/regioni/vraca/bsp-obiavi-vodachite-na-listite-si-po-regioni-2002919

Ясни са водачите на листите на БСП по региони. „При избора на водачите ни на листи заложихме на професионализма обновлението, приемствеността и съчетаването на ярки партийци и авторитетни обществени личности“, каза пред НС на партията лидерът на БСП Корнелия Нинова. Въпреки, че по места повече номинации събраха други, в крайна сметка са избрани личности, които покриват „важните сектори и комисии в парламента, където трябва да се отстояват освен политически и експертни позиции“, коментира председателят на БСП.  

Във Видин ще води Филип Попов, един от малкото останали юристи по върховете на БСП, след като Янаки Стоилов, Михаил Миков и Мая Манолова вече не са в активната политика.

За Враца  е определен Иван Генов – бивш изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“. В Монтана водач е областният лидер на партията  Атанас Костадинов.
 

Каракачанов: Номинацията за нов еврокомисар да бъде обсъдена публично

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052357

Каракачанов: Номинацията за нов еврокомисар да бъде обсъдена публичноНоминацията за следващ български еврокомисар трябва да бъде обсъдена публично, подчерта лидерът на ВМРО  Красимир Каракачанов в интервю за предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт" на БНР. "То трябва да се забърза, но аз не мисля, че служебното правителство трябва да го назначава, защото избоът на Кристалина Георгиева така беше забързан и

Григор Димитров започва турнира в Ротердам срещу Миша Зверев

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/12/2916533_grigor_dimitrov_zapochva_turnira_v_roterdam_sreshtu/?ref=rss


Григор Димитров ще се изправи срещу германеца Миша Зверев в първия кръг на турнира от категория АТП 500 в Ротердам. Надпреварата ще се състои между 13 и 19 февруари в зала "Ахой Ротердам", а българският тенисист е поставен под №5 в основната схема.

Димитров ще играе за пръв път срещу по-големия от братята Зверев, който заема 34-ото място в световната ранглиста. И двамата се намират в чудесна форма през 2017 г. Българинът спечели титлата в Бризбейн, стигна до полуфиналите на...

Красимир Трифонов, ид председател на БП – Пловдив: Провеждаме битка за България

http://www.cross.bg/trifonov-krasimir-dymite-1534436.html

/КРОСС/ "49 Конгрес на нашата партия на своето заседание на 4-5 февруари прие предизборната платформа и зададе насоките. Нашата непосредствена задача е да обсъдим широко с обществото този план за бъдещето на България. Нашите обещания са правила, сигурност, справедливост, а нашият апел е „Поискай промяната!". Конкретната реализация минава през ликвидирането на „паралелната държава". Това посочи в доклада си изпълняващият длъжността Председател на ГС на БСП - Пловдив Красимир Трифонов. Пред делегатите той отчете дейността на структурата за последните шест месеца, оцени работата на хоризонталните и помощните органи към нея. Спря се на състоянието и дееспособността на първичните организации с акцент върху комуникацията между тях и ръководството. По думите му демографският състав на партията е тревожен, макар че след президентските избори желанието за членство в БСП е нараснало четири пъти. „. Всеки новопостъпил трябва да намира място за себе си в нашето партийно семейство. Вниманието, подкрепата, приобщаването изискват поведение, основано на ценностите, които са не само наши партийни, а общочовешки и християнски по същество! Нека не ги забравяме, а да се осланяме на солидарността, съпричастността и взаимопомощта!" - изтъкна Красимир Трифонов. Част от доклада той посвети на президентския вот - събития в предизборна кампания, работата на Градския предизборен щаб и постигнатите резултати

Владимир Койлазов взе своята награда от Академията в Холивуд (СНИМКА)

https://www.actualno.com/sciencelogy/vladimir-kojlazov-vze-svojata-nagrada-ot-akademijata-v-holivud-snimka-news_593302.html

Българинът Владимир Койлазов бе награден късно снощи с наградата на Академията, известно у нас като "Оскар" за технологични ефекти. Церемонията по раздаването на наградите се провежда 2 седмици преди награждаването на Оскарите. Койлазов е получи отличието заедно със съдр

Орлин Горанов, Ангел Симеонов – Спомени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276952_%D0%9E%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%2C+%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB+%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%E2%80%93+%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8

 

 

кликнете тук за да чуете песента

СПОМЕНИ
изп. Орлин Горанов, музика Росалин Наков

Спомени, минали спомени –
скитници тъжни във времето,
тихи въздишки, отронени
в слзи дъждовни по лятото:

за момичето в залеза влюбено
и звездните трепетни нощи;

за тихия бриз над морето
и вълните от него подгонени;
за мечтите на двамата влюбени –
като облаци бели в небето…

Идвате тихо в съня ми –
неочаквани, странни понякога…
Тръгвате после нанякъде,
но оставяте болка в душата ми.

Спомени, спомени, спомени…

Ангел Симеонов

 

IMG-53

скурптор Величко Минеков

Таксиметровите услуги в София няма да поскъпват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052351

Таксиметровите услуги в София няма да поскъпватВъвеждането на годишния таксиметров данък няма да доведе до поскъпване на таксиметровите услуги в столицата през следващите месеци, уверява председателят на Съюз "Такси" Кирил Ризов пред БНР. От първи януари тази година водачите плащат годишен данък за таксиметров превоз, който за София възлиза на 850 лева.

"Дневник" - 16 години журналистика без алтернативни факти

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2017/02/12/2916481_dnevnik_-_16_godini_jurnalistika_bez_alternativni_fakti/?ref=rss


"Дневник" порасна с още една година. Днес празнуваме 16-и рожден ден и имаме смели планове какво ще правим поне до следващия - пак журналистика.

В среда, в която лъжливите новини, подвеждащите заглавия и стигматизирането на хора и идеи свличат доверието към традиционните медии (и онлайн такива) към все по-ниски нива, а технологиите дават възможности вниманието на хората да бъде заето с всякакъв вид съдържание - правенето на журналистика и спазването на стандарти се превръща в...

Ноле Джокович чака второ дете

http://offnews.bg/news/n_1/n_646934.html

Ноле Джокович не само няма да се развежда с хубавата Йелена, но двамата ще имат второ дете. Това съобщи клюкарският сръбски "Курир". Йелена е бременна във втория месец, което означава, че бебето ще се проплаче през август, когато е последният за годината турнир от Големия шлем Ю Ес Оупън. Плановете на семейството са бременността и раждането да протекат в Монте Карло. Йелена е научила новината за бременността си, докато Новак е бил в Сърбия за мачовете от турнира за купа "Дейвис" срещу Русия.  Мачовете се играха в Ниш, после Ноле отпраши с цялата фамилия на ски в сръбски курорт.  Двойката има вече един син - Стефан, който се роди през октомври 2014 година. Все още се чака официално потвърждение от говорител на двойката.

Меркел иска бързо депортиране на тунизийци с отхвърлени молби за убежище

http://www.moreto.net/novini.php?n=343823

"Тунизийците, чиито молби за убежище в Германия са отхвърлени, трябва да бъдат депортирани възможно най-бързо, особено когато е свързано с обществената сигурност", заяви германският канцлер Ангела Меркел, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Тенденцията, която може да спаси Apple

http://www.investor.bg/harduer/459/a/tendenciiata-koiato-moje-da-spasi-apple-232980/

Потребителите все повече ценят по-големите модели на iPhone и са готови да плащат повече за по-добри функции, твърдят анализатори

Турските власти са предотвратили атентат в Европа

http://www.cross.bg/laban-vlasti-grazhdanin-1534435.html

/КРОСС/ Турските власти са задържали двама членове на „Ислямска държава", за които се смята, че са готвили терористични актове в Европа, предаде Анадолската агенция.„Датският гражданин от ливански произход Махамад Лабан и швейцарският гражданин от иракски произход Махамед Тофик Салех са били задържани от полицията в югоизточната провинция Адана по-прано този месец", съобщава източник от съдебните власти, останал анонимен. Лабан и Салех са пътували до Сирия през Турция през 2014 г., за да се присъединят към „Ислямска държава".Полицията е конфискувала цифрови материали от Лабан, включително няколко негови снимки с камуфлажна униформа и калашници. При разпитите е станало ясно, че в Сирия двамата са преминали през засилено обучение за боравене с експлозиви и огнестрелно оръжие.

Шофьор избяга от пътни полицаи, след гонка го настигнаха

//dariknews.bg/regioni/razgrad/shofior-izbiaga-ot-pytni-policai-sled-gonka-go-nastignaha-2002916

Бързо производство е започнато срещу 24-годишен мъж от село Желязковец – съобщиха от ОДМВР-Разград.
Около 21 часа на 10 февруари на изхода на Самуил до „Тракция“ АД, служители на РУ-Исперих опитали да спрат за проверка „Ауди 80“. След подаден сигнал със стоп палка, водачът А.С. заобиколил полицейския служител и продължил движението си в посока село Желязковец. Предприето е предследване на колата, която пътните полицаи успели да спрат по улица „Тракия“ в селото.
По случая е започнало разследване.
 

Цигари без бандерол откриха в колата на мъж от Ясеновец

//dariknews.bg/regioni/razgrad/cigari-bez-banderol-otkriha-v-kolata-na-myzh-ot-iasenovec-2002917

800 къса цигари без бандерол са намерени и иззети при проверка на лек автомобил „Пежо 306“ в Разград – съобщават от ОДМВР-Разград.
Папиросите, марка „LM“, са открити около 12.30 часа на 10 февруари в колата на 52-годишния Ш.О. от село Ясеновец, паркирана зад пицария в града. Образувана е преписка, материалите от която са изпратени в Митническо бюро – Разград.
 

Източиха нафта от снегорин

//dariknews.bg/regioni/razgrad/iztochiha-nafta-ot-snegorin-2002918

150 л дизелово гориво са източени от снегорин „Камаз“, паркиран в село Юпер – съобщават от ОДМВР-Разград.
Кражбата на нафта е извършена през нощта на 9 срещу 10 февруари, след разбиване на заключващия механизъм на резервоара. Нанесените щети са за 300 лева.
По случая е образувано досъдебно производство.
 

Простреляният в София таксиджия е в критично състояние

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prostrelianiiat-v-sofiia-taksidzhiia-e-v-kritichno-systoianie-2002868

Състоянието на простреляния в събота в столицата таксиметров шофьор остава критично. Това съобщиха за Дарик от столичната болница „Царица Йоанна - ИСУЛ”. Раненият е с непосредствен риск за живота и борбата на лекарите за спасяването му продължава.
 
39-годишният таксиметров шофьор бе прострелян от неизвестен извършител с няколко куршума в гърдите и главата в събота вечерта. Той е бил повикан на адрес в кв. „Надежда”, а нападателят го чакал между блоковете, стрелял по него и избягал.

Простреляха таксиметров шофьор в София


По думите на директора на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Младен Маринов причината за стрелбата най-вероятно е свързана с миналото на шофьора, който е бил част от организирана престъпна група за разпространение на наркотици и в момента е подсъдим.
 
Според Маринов престъплението е подготвено внимателно и е извършено по начин, по който да се укрият следите и извършителят. Образувано е досъдебно производство за опит за убийство.

В БСП срещу снажен мъжага от Банкя и пухкав магистрат от Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_646941.html

Олицетворението на корупцията у нас са снажен мъжага от Банкя, пухкав магистрат от Пловдив и закръглен бивш депутат от ДПС.  Това обяви Костадин Паскалев на конференцията на БСП - София. Защо не говорим за закритата цигарена фабрика в София и откритата в Дубай от приближени на Делян Пеевски и Бойко Борисов? Защо не говорим за миграционната и митническата политика? Да не сме забъркани в нещо, та ни е страх, продължи Паскалев пред делегатите на форума. Никой досега не е пречил на БСП да провежда политиката си, освен собствената й липса на политическа воля да я реализира, обобщи той и пожела воля на партията в предизборната кампания и след това.  Преди него д-р Емил Райнов, делегат от Красно село и бивш депутат, разкритикува факта, че сред водачите на листи на БСП няма лекари. Вчера чух, че били канени професори, мениджъри, но те отказали. Защо се притесняват да се обвържат с БСП? Заради служебният здравен министър, който превърна здравеопазването в стока при управлението на Иван Костов, обясни Райнов. Разбирам, че наши членове ще съветват този министър, срам ли ви е, колеги, от лекарите на БСП, попита Райнов. Той цитира пред делегатите думи от Пипи Дългото чорапче: Когато имате нужда от нас, ще ни намерите точно там, където ни оставихте".  Остро срещу служебният министър Илко Семерджиев се изказа и Любка Костова, делегат от Триадица. "Доктор Семерджиев превърна здравето в търговия, той сега ще оправя здравеопазването", обяви възмутена тя. 

Бивш баскетболист на "Бостън селтикс" почина на 26 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/12/2916539_bivsh_basketbolist_na_bostun_seltiks_pochina_na_26_g/?ref=rss


Бившият център на "Бостън селтикс" Фабрисио Мело почина на 26-годишна възраст.

Бразилският баскетболист, който има шест мача в НБА, е издъхнал в събота, съобщи "Ню Йорк таймс".

Причината за смъртта на 213-сантиметровия играч все още се изяснява. Предполага се, че става въпрос за инфаркт, който го е покосил в съня му.

Мело пристига в САЩ през 2008 г., а през 2010 г. става част от отбора на университета в Сиракюз и в първия си сезон помага на тима да запише 34...

Нов шок след аварията: Парното в София ще поскъпне, обезщетение за студа не за всички

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052341

Нов шок след аварията: Парното в София ще поскъпне, обезщетение за студа не за всичкиПарното в София ще поскъпне. Това стана ясно от думите на инж. Любен Параланов, председател на Съвета на директорите на "Топлофикация". Той съобщи, че дружеството ще предложи на КЕВР по-висока цена на топлинната услуга в интервю за БНР. Инж. Любен Паралинов заяви също, че обезщетението за студа ще подмине кварталите,

Българи с Оскар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276934_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%81+%D0%9E%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%80

 Българин получи „Оскар” тази нощ за разработените от него технологии. Владимир Койлазов беше отличен за приноса си в развитието на киноиндустрията, съобщи на сайта си Американската филмова академия.

Той спечели статуетката заедно със своя съдружник Петър Митев. Те имат компания, разработила най-използваната в света технология за 3D визуализация.  

Технологичните "оскари" се раздават две седмици преди наградите на филмовата академия (които ще са на 26 февруари в "Долби тиатър" в Холивуд) на специална бляскава церемония в хотел в Бевърли Хилс. За разлика от другите оскари технологичните не се присъждат за постижения през конкретната година, а за цялостен принос в развитието на киното. 

Койлазов беше отличен за разработения от него софтуер V-Ray, който създава реалистична 3D визуализация, разказва BG-Voice.

"Аватар", "Игра на тронове", "Дедпул", "300" и стотици други филми са белязани от софтуера му.

Софтуерът за 3D визуализации V-Ray на водещата българска Chaos Group е един от 18-те носители на „Оскар" за технологични постижения в киното за 2017 г., съобщава Американската филмова академия на своя сайт.

Наградата се присъжда на Владимир Койлазов, съосновател на българската компания, която от години е сред световните имена в бранша, за "оригиналната идея, дизайн и реализация" и приноса на V-Ray за навлизането и усъвършенстването на 3D От сензацията „Аватар" до битките в „Игра на тронове" през хитове като Deadpool и Ironman до филми, които наглед не ползват визуални ефекти, сценографията на все повече заглавия е изцяло компютърно генерирана - и в повечето случаи пръст в нея има и софтуерът за рендъринг V-Ray, който пресмята и превръща компютърния модел във фотореалистично 3D изображение с необходимата светлина, текстура и цвят.

Фирмата е основана в края на 90-те от Койлазов и Петър Митев, а

първата версия на V-Ray е от 2002 г. Това е и основният продукт на Chaos Group, която днес има офиси в София, Балтимор, Ел Ей, Сеул и Токио.

Източник: Nova.bg, BG-Voice, oscars.org/sci-tech/ceremonies/2017     Редактор: Виолета Русенова

 

Пхенян изстреля балистична ракета в Японско море

http://www.mediapool.bg/phenyan-izstrelya-balistichna-raketa-v-yaponsko-more-news260067.html

Северна Корея извърши първия си тест на балистична ракета, откакто американския президент Доналд Тръмп пое поста, изстрелвайки я в Японско море, докато Тръмп се срещаше в японския премиер Шиндзо Абе във Флорида. "Искам всички да разберат, и да са напълно наясно, че Съединените американски щати стоят зад Япония, своя велик съюзник, на 100 процента", каза Тръмп на съвместна пресконференция с Абе. Севернокорейският ракетен опит е абсолютно неприемлив, заяви от своя страна японският премиер и добави, че Пхенян трябва да изпълнява резолюциите на ООН. Според американски и южнокорейски военни източници, съдейки по обсега на изпратената в Японско море балистичната ракета, тя не е от клас Ай Си Би Ем - междконтинентална балистична ракета (Intercontinental Ballistic Missile, ICBM) , предаде Ройтерс. Ракетите от този клас имат минимален обсег около 5500 км, но някои са проектирани да изминават 10 000 км и повече. Според японската телевизия Ен Ейч Кей (NHK), която се позовава на правителствен източник, възможно е изстреляната ракета да е била клас "Нодон". Южнокорейските военни по-рано предположиха, че е изстреляна ракета "Мусудан", която има обсег между 2500 и 4000 км, предаде ТАСС. Смята се, че "Нодон" има обсег от 1500-2000 км. "Нашата оценка е, че ракетният опит е част от демонстрация на сила в отговор на твърдата позиция на новата администрация на САЩ срещу Севера", заяви генералният щаб в Сеул. Опитът бе осъществен ден след след старта на визитата на Абе в САЩ. В събота Тръмп посрещна в Белия дом японския премиер и обеща да работят заедно за силна отбрана срещу севернокорейската заплаха. Френското външно министерство заяви, че Париж осъжда действията на Пхенян, които са "в нарушение с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН" и потвърди солидарността си с партньорите си от Азиатско-Тихоокеанския регион, "чиято сигурност е застрашена от севернокорейската ядрена и балистична програма", предаде Ройтерс. Ракетните изпитания на Северна Корея заплашват мира и че страната трябва да спре "да предизвиква международната общност", заявиха от италианското външно министерство, цитирано от Асошиейтед прес. Според него Пхенян трябва "да се откаже от развиването" на такъв арсенал и да спре да върви към самоизолация. Южнокорейското външно министерство заяви, че ракетният опит представлява не само явно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност, но и сериозна заплаха за мира и стабилността на Корейския полуостров и в международната общност като цяло. Според изявлението повтарящите се провокации от страна на Северна Корея доказват ирационалния характер на режима на Ким Чен-ун, маниакално обсебен от разработването на ядрената си и ракетна програма. Южна Корея и САЩ се договориха да разгледат всички възможни варианти за отговор на севернокорейските провокации по време на телефонен разговор между американския съветник за националната сигурност Майкъл Флин и южнокорейският му колега Ким Кван-джин. разговорът се е състоял по инициатива на Флин. Администрацията на Тръмп е очаквала севернокорейска провокация скоро след встъпването на президента в длъжност и ще обмисли широк спектър от варианти за отговор на ракетния тест на Пхенян, но балансиран така, че да покаже решителността на САЩ, като в същото време избегне ескалацията, заяви пред Ройтерс анонимен американски правителствен представител. "Това не беше изненада. Севернокорейският лидер обича да привлича внимание в подобни моменти", каза той. Новата администрация също така вероятно ще засили натиска над Китай да обуздае Пхенян, добави той, намеквайки за изразеното от Тръмп в миналото становище, че Пекин не е направил достатъчно на този фронт. По думите на източника на Ройтерс Тръмп и екипът му вероятно ще обсъдят серия възможни реакции, включително нови американски санкции за затягане на финансовия контрол, увеличаване на американските военноморски и военновъздушни сили на Корейския полуостров и около него и ускорено инсталиране на нови системи за противоракетна отбрана в Южна Корея. Но предвид това, че тестът не е бил с междуконтинентална ракета, както заплашваше Пхенян, и че не е извършен нов ядрен опит, в реакцията си Вашингтон ще се стреми да избегне разпалване на напрежението, предаде БТА.

Северна Корея изстреля балистична ракета в Японско море

http://www.mediapool.bg/severna-koreya-izstrelya-balistichna-raketa-v-yaponsko-more-news260067.html

Северна Корея извърши първия си тест на балистична ракета, откакто американския президент Доналд Тръмп пое поста, изстрелвайки я в Японско море, докато Тръмп се срещаше в японския премиер Шиндзо Абе във Флорида. "Искам всички да разберат, и да са напълно наясно, че Съединените американски щати стоят зад Япония, своя велик съюзник, на 100 процента", каза Тръмп на съвместна пресконференция с Абе. Севернокорейският ракетен опит е абсолютно неприемлив, заяви от своя страна японският премиер и добави, че Пхенян трябва да изпълнява резолюциите на ООН. Според американски и южнокорейски военни източници, съдейки по обсега на изпратената в Японско море балистичната ракета, тя не е от клас Ай Си Би Ем - междконтинентална балистична ракета (Intercontinental Ballistic Missile, ICBM) , предаде Ройтерс. Ракетите от този клас имат минимален обсег около 5500 км, но някои са проектирани да изминават 10 000 км и повече. Според японската телевизия Ен Ейч Кей (NHK), която се позовава на правителствен източник, възможно е изстреляната ракета да е била клас "Нодон". Южнокорейските военни по-рано предположиха, че е изстреляна ракета "Мусудан", която има обсег между 2500 и 4000 км, предаде ТАСС. Смята се, че "Нодон" има обсег от 1500-2000 км. "Нашата оценка е, че ракетният опит е част от демонстрация на сила в отговор на твърдата позиция на новата администрация на САЩ срещу Севера", заяви генералният щаб в Сеул. Опитът бе осъществен ден след след старта на визитата на Абе в САЩ. В събота Тръмп посрещна в Белия дом японския премиер и обеща да работят заедно за силна отбрана срещу севернокорейската заплаха. Южнокорейското външно министерство заяви, че ракетният опит представлява не само явно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност, но и сериозна заплаха за мира и стабилността на Корейския полуостров и в международната общност като цяло. Според изявлението повтарящите се провокации от страна на Северна Корея доказват ирационалния характер на режима на Ким Чен-ун, маниакално обсебен от разработването на ядрената си и ракетна програма. Южна Корея и САЩ се договориха да разгледат всички възможни варианти за отговор на севернокорейските провокации по време на телефонен разговор между американския съветник за националната сигурност Майкъл Флин и южнокорейският му колега Ким Кван-джин. разговорът се е състоял по инициатива на Флин. Администрацията на Тръмп е очаквала севернокорейска провокация скоро след встъпването на президента в длъжност и ще обмисли широк спектър от варианти за отговор на ракетния тест на Пхенян, но балансиран така, че да покаже решителността на САЩ, като в същото време избегне ескалацията, заяви пред Ройтерс анонимен американски правителствен представител. "Това не беше изненада. Севернокорейският лидер обича да привлича внимание в подобни моменти", каза той. Новата администрация също така вероятно ще засили натиска над Китай да обуздае Пхенян, добави той, намеквайки за изразеното от Тръмп в миналото становище, че Пекин не е направил достатъчно на този фронт. По думите на източника на Ройтерс Тръмп и екипът му вероятно ще обсъдят серия възможни реакции, включително нови американски санкции за затягане на финансовия контрол, увеличаване на американските военноморски и военновъздушни сили на Корейския полуостров и около него и ускорено инсталиране на нови системи за противоракетна отбрана в Южна Корея. Но предвид това, че тестът не е бил с междуконтинентална ракета, както заплашваше Пхенян, и че не е извършен нов ядрен опит, в реакцията си Вашингтон ще се стреми да избегне разпалване на напрежението, предаде БТА.

Премиерът посети археологическия музей в Сандански

http://www.cross.bg/gerdzhikov-sandanski-poseti-1534434.html

/КРОСС/ Министър-председателят Огнян Герджиков посети археологическия музей в Сандански, който отбеляза през 2016г. 80 - годишнината си. Герджиков разгледа Базиликата на епископ Йоан, която е христоматиен пример на ранно християнската архитектура с уникална мозаечна настилка, баптистерий и помещението за съхранение на свети мощи с най-старото все още действащо аязмо за светена вода по нашите земи.

Васил Найденов: Майка ми казваше, че грача като гарга

https://vesti.bg/bulgaria/vasil-najdenov-majka-mi-kazvashe-che-gracha-kato-garga-6065349

Силата на Васил Найденов според самия него не е в гласа му, а в умението да импровизира

Ford инвестира 1 милиард долара в изкуствен интелект

https://www.actualno.com/sciencelogy/ford-investira-1-miliard-dolara-v-izkustven-intelekt-news_593294.html

Автомобилният гигант „Форд” обяви намеренията си да инвестира общо 1 млрд. долара в рамките на 5 години в създаването на изкуствен интелект и производството на автономни коли. От „Форд” са решили да възложат задачата на базирания в Питсбърг стартъп Argo AI, който бе

„Черно море Тича“ загуби в Плевен

http://www.moreto.net/novini.php?n=343831

Баскетболистите на „Черно море Тича“ инкасираха загуба при гостуването в Плевен на местния „Спартак“. Варненци отстъпиха със 77-93. Варненци започнаха силно мача и взеха първата четвъртина с 26-22. Втората бе за плевенчани (22-13), които на почивката се оттеглиха с аванс от пет точки.

Цветанов обсъди с вътрешния министър на Испания сигурността на Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052325

Цветанов обсъди с вътрешния министър на Испания сигурността на ЕвропаЗаместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с вътрешния министър на Испания Хуан Игнасио Зойдо, съобщиха от пресцентъра на партията. Събитието се състоя в рамките на Конгреса на Испанската народна партия в Мадрид. Хуан Игнасио Зойдо изрази добрите си впечатления от двустранните отношение на Испания и България и заяви,

За прогонването на демоните на конспирацията (Откъс от новата книга на Ивайло Дичев)

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/02/12/2915305_za_progonvaneto_na_demonite_na_konspiraciiata_otkus_ot/?ref=rss


Този текст е от новата книга на проф. Ивайло Дичев "Културата като дистанция. Единадесет есета по културна антропология", публикувана от Университетското издателство "Св. Климент Охридски". Откъсът е от главата "Митът за конспирацията и ритуалът на прозрачността". "Дневник" вече публикува "Разобличаване на конспирацията"



Прозрачността като легитимация

Митът на конспирацията си има своя екзорсистки ритуал: прозрачността. Правейки властта прозрачна, съвременният...

Щайнмайер бе избран за президент на Германия

http://www.mediapool.bg/shtainmaier-be-izbran-za-prezident-na-germaniya-news260066.html

Бившият външен министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер получи необходимата подкрепа на повече от половината делегати на Федералното събрание в парламента и бе избран за следващия президент на страната. Заседанието се състоя в историческата сграда на Райхстага в Берлин. Федералното събрание се състои от 1260 делегата, половината от които са депутати от Бундестага, а останалата част са избрани представителите от 16-те германски провинции. Германският президент има ограничени правомощия, но е смятан за важен морален авторитет. Новия държавен глава ще заеме мястото на Йоахим Гаук, 77-годишния бивш пастор и продемократичен активист от Източна Германия, който не пожела да се кандидатира за втори мандат. 61-годишният социалдемократ Щайнмайер се ползва с подкрепата на голямата коалиция на канцлера Ангела Меркел. Останалите претенденти за поста бяха четирима. Опозиционната Лява партия номинира политолога Кристоф Бутервеге. От името на партията "Алтернатива за Германия" се състезаваше нейният зам-председател, 75-годишният Албрехт Глазер, който е за пряко избиране на президент и за разширяване на правомощията на институцията. Другите двама кандидати бяха 54-годишният юрист Александер Холд от политическото обединение в Бавария "Свободни избиратели" и 78-годишният Енгелберт Зонеборн, чиято кандидатура беше издигната от неговия син - известния в Германия сатирик Мартин Зонеборн, подкрепен и от Пиратската партия.  

Германският парламент избира новия президент

http://www.mediapool.bg/germanskiyat-parlament-izbira-noviya-prezident-news260066.html

Германското парламентарно събрание избира в неделя новия президент на Германия, като фаворитът е бившият външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, съобщават агенциите. Германският президент има ограничени правомощия, но е смятан за важен морален авторитет. Новия държавен глава ще заеме мястото на Йоахим Гаук, 77-годишния бивш пастор и продемократичен активист от Източна Германия, който не пожела да се кандидатира за втори мандат. Президентът ще бъде избран от специално събрание, състоящо се от 630-те депутати в долната камара на парламента и същия брой представители от 16-те германски провинции. 61-годишният социалдемократ Щайнмайер се ползва с подкрепата на голямата коалиция на канцлера Ангела Меркел. Още четирима кандидати се борят за поста. Опозиционната Лява партия е номинирала политолога Кристоф Бутервеге. От името на партията "Алтернатива за Германия" се състезава нейният зам-председател, 75-годишният Албрехт Глазер, който е за пряко избиране на президент и за разширяване на правомощията на институцията. Другите двама кандидати са 54-годишният юрист Александер Холд от политическото обединение в Бавария "Свободни избиратели" и 78-годишният Енгелберт Зонеборн, чиято кандидатура беше издигната от неговия син - известния в Германия сатирик Мартин Зонеборн, подкрепен и от Пиратската партия. Сатирикът аргументира кандидатурата на баща си с това, че той е много подходящ по възраст и че ако бъде избран, ще получи възможността да пътува в която си пожелае страна по света, тъй като много обича да пътешества.

Липсата на машинно гласуване в определени секции не е повод за оспорване на вота като незаконосъобразен

http://www.cross.bg/reshenie-izborite-glasyvane-1534433.html

/КРОСС/ "Липсата на машинно гласуване в определени секции на предстоящите парламентарни избори не е повод за оспорване на вота като незаконосъобразен". Това коментира за БНР говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Той допълни още: "От момента, в който беше издаден указ за насрочване на изборите, ЦИК започна да работи във връзка с осигуряването на машинното гласуване. Първоначално ние приехме едно решение, с което бяха определени да се гласува машинно в 500 секции в рамките на 31 избирателни района, след което това решение беше отменено от Върховния административен съд. Приехме ново решение, в което е предвидено гласуването във всички избирателни секции както в страната, така и в чужбина. Преди две години преди местните избори ЦИК въз основа на своите правомощия беше приела решение, което се отнася до изборите преди те да са насрочени. Тогава Върховният административен съд отмени нашето решение, като в мотивите изрично беше посочено, че по силата на член 4 от Изборния кодекс, правомощията по организацията и подготовката на изборите от страна на ЦИК започва след издаването на указа за насрочването на изборите, затова ние не бяхме предприели действия преди издаването на указа за насрочване на тези избори

В Турция заловиха двама, готвили атентат в Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_646939.html

Турските власти са задържали двама членове на „Ислямска държава“, за които се смята, че са готвили терористични актове в Европа, предаде Anadolu Agency, цитирани от "Фокус".  „Датският гражданин от ливански произход Махамад Лабан и швейцарският гражданин от иракски произход Махамед Тофик Салех са били задържани от полицията в югоизточната провинция Адана по-прано този месец“, съобщава източник от съдебните власти, останал анонимен. Лабан и Салех са пътували до Сирия през Турция през 2014 г., за да се присъединят към „Ислямска държава“. Полицията е конфискувала цифрови материали от Лабан, включително няколко негови снимки с камуфлажна униформа и калашници. При разпитите е станало ясно, че в Сирия двамата са преминали през засилено обучение за боравене с експлозиви и огнестрелно оръжие.

Агитката на Локо Пловдив защити граничаря Цонков

http://offnews.bg/news/n_1/n_646937.html

Агитката на Локомотив Пловдив пусна декларация във връзка със случая на граничаря Михаил Цонков, който може да бъде пратен на турски съд заради убийството на бракониер. От Лаута  винаги са били по подобни въпроси, като ултраси бяха сред основните сили по време на събитията в Катуница. "Във връзка с тиражираната информация по българските медии от последните дни, че Михаил Цонков, бивш граничен полицай, защитил границата ни от турски бракониери през 2008 г., е получил призовка за получаване на обвинителен акт от турски наказателен съд през март тази година, искаме да изразим категоричната си позиция по този въпрос. Цонков е изпълнил дълга си към Република България и дори към Европейския съюз, противодействайки със сила на нерегламентирано навлизане в териториалните ни води край Бургас. Той заслужава и трябва да получи абсолютна закрила от страната, чиито граници е защитавал. В конкретния случай не трябва да се стига по абсолютно никакъв начин до обслужването на чуждите интереси, на която и да е държава, а най-малко на такава, която не е членка и никога няма да бъде на Европейската общност. Живеем във време, в което проблемът с опазването на границите се задълбочава, а множество правителства по света не правят нищо, за да го разрешат. Михаил Цонков още преди години е дал пример как трябва да се действа и да се изпълняват едновременно служебен и личен дълг към Родината. Време е да започнем да защитаваме адекватно както българските граждани, така и собствения си суверенитет. Ако българската държава, в лицето на правителството откаже да поеме отговорността към човека, защитил границата ни, ние от Лаута Арми няма да толерираме каквато и да било пасивност по случая. Няма да допуснем Михаил Цонков отново да бъде подложен на този кошмар от преди години. Ще следим внимателно развитието на случая и се надяваме за бързи и адекватни мерки в посока неговата защита. Ние от Лаута Арми сме готови да отстояваме българските чест, достойнство и чувството за правда, морал и справедливост. Вече сме го правили и ще го направим пак!", се казва в декларацията.

Библиотеката организира конференция на тема „Свободата вчера, свободата днес, свободата утре – на върха на копието ли е?“

//dariknews.bg/regioni/ruse/bibliotekata-organizira-konferenciia-na-tema-svobodata-vchera-svobodata-dnes-svobodata-utre-na-vyrha-na-kopieto-li-e-2002911

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе организира на 25 и 26 април 2017 г. Национална научна конференция с международно участие на тема: „Свободата вчера, свободата днес, свободата утре – на върха на копието ли е?“ Форумът има за цел да интерпретира темата за свободата като изконно човешко право, като среда за творческо развитие, получаване на знание, вдъхновение, като условие за активна позиция; да даде поглед към свободата, променяща радикално начина на живот, обществените отношения и морал, мястото на човека в заобикалящия го свят; да осигури пространство за диалог и споделяне на философски възгледи, традиции, подходи. Конференцията се посвещава на знакови инициативи от националната и световна история: 10 години България в Европейски съюз, 140 години Руско-турска освободителна война, 180 години от рождението на Васил Левски и 470 години от рождението на Сервантес. Срокът за изпращане на докладите е 10 април 2017 г. Заявки за участие и повече информация за конференцията могат да се намерят на адрес: https://www.libruse.bg/event.php?id=2135

Пиян младеж предизвика катастрофа

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/piian-mladezh-predizvika-katastrofa-2002908

Пиян младеж предизвика катастрофа в село Катуница, съобщиха от полицията в Пловдив.

Произшествието настъпило около 21.30 часа снощи - на кръстовище в селото лек автомобил „БМВ“ се движил с несъобразена скорост, излязъл извън пътя и се блъснал в дърво.

Медицинска помощ е оказана на 20-годишен пловдивчанин, който управлявал колата и 16-годишен пътник. След прегледите двамата са освободени за домашно лечение.

При проверка с дрегер било установено, че шофьорът е употребил алкохол – 1.68 промила. С полицейска заповед младият мъж е задържан за едно денонощие в РУ – Асеновград.

Образувано е бързо производство.
 

Младежи от пет държави се обучаваха на занаяти в ЕМО „Етър”

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/mladezhi-ot-pet-dyrzhavi-se-obuchavaha-na-zanaiati-v-emo-etyr-2002912

Младежи от пет държави – България, Испания, Турция, Германия и Франция, се обучаваха на различни занаяти в ЕМО „Етър”. Да научиш нещо полезно и интересно по забавен начин – тази рецепта бе приложена от занаятчиите на музея и преподавателите. И младежите не само изработиха свои изделия, но нито за момент не пропуснаха да се забавляват, включително и със снега из музея, докато се придвижваха от една работилница до друга.
 
Рамазан и Юнос-Емре имат различен успех в изработването на съд от глина с грънчарско колело. На единия младеж се е удало повече да изработи своя предмет, на другия – не особено, което не разваля настроението му, дори напротив. Рамазан никога не е виждал грънчарско колело, но е гледал по една от телевизиите как се работи с него в Истанбул. Юнос-Емре също. Деси Цачева слиза от грънчарското колело. Изработила е някакъв вид купа, която според нея се е получила добре. Деси ще сложи купата в дома си за украса.
 
„Занаятът е интересен и в същото време много труден”, е оценката на момичето. Деси е категорична, че няма да стане грънчарка, но всеки път, идвайки на „Етър”-а ще седне на колелото и ще изработи грънчарски съд.
 
Михаела е направила същата малка купа, като на Деси. Смята, че първият й предмет от глина е „интересен”.

„Изглежда лесен този занаят, но като започнеш ти става ясно колко е трудно. Майстор Веселин – Грънчарят, ни разказа всичко за него. Най-интересно ми е как се прави рисунката след свалянето на предмета от грънчарското колело”.
 
От работилница, разположена близо до грънчарската, се разнасят доста странен шум. Голяма група младежи се опитва да „изкара” звук от току-що изработени от тях свирки от дърво. Не става просто да надуваш, както е със съвременните. Необходима е техника, която се постига с упражнения.
 
Памела проявява любопитство и към гайдата. За да установи, че не се получава само с надуване на един мях. Тук нещата не опират само до техниката. Изострен музикален усет, талант, обучение и практика – така един човек с гайда става истински Гайдар.
 
По-простите свирки от дърво, които младежите твърдят, че сами са изработили, изглеждат доста стари.
 
„Първо нацепихме едно дърво, остана само сърцевината. Шкурихме го и го пробихме. Струговахме този предмет и накрая го намазахме със зехтин, за да добие този вид”, разкрива тайната на занаята, който за първи път е практикувала в ЕМО „Етър” Памела.
„И после свирих”, бързо добавя девойката, но опитите й да изтръгне звук от красивия предмет са с доста спорен резултат.
 
Инес е българка, подчертава го, защото в твърде интернационалната група в тази работилница, някой може да се заблуди от името й. Тя се забавлява от опитите на Памела да свири, както и на собствения си, с който не успява да покаже по-добър резултат от своята приятелка. Така и не става ясно, дали Инес и Памела са музикални натури, но пък и двете говорят много добър английски и малко немски. Така че, проблем с общуването им с Поул и Кристиян не е никакъв проблем. Младежите са от Германия, където също се изработват свирки от дърво, при това с подобна на българската техника.
„Много немци практикуват занаят в училище. Заложено е като предмет”, разказват Поул и Кристиян.
 
Поул е много впечатлен от Етнографския музей на открито „Етър”. В Германия има музеи от подобен характер, но те са свързани с древните германски племена и римляните. Младежът подчертава, че само в България е виждал музей на открито с действащи майстори и реално работещи съоръжения. 

Задържаха мъж при опит за грабеж в денонощен магазин в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/zadyrzhaha-myzh-pri-opit-za-grabezh-v-denonoshten-magazin-v-plovdiv-2002910

28-годишен пловдивчанин бе задържан при опит за грабеж от денонощен магазин в пловдивския район „Тракия“, съобщиха от полицията в града под тепетата.

Инцидентът е станал малко преди 2 часа тази нощ, когато екип на Пето Районно управление е реагирал на сигнала, подаден на телефон 112.

Крадецът влязъл в търговския обект, носейки бетонна тухла и със заплахи поискал от продавача парите от оборота. Поради влошено здравословно състояние, задържаният е откаран в болница за оказване на медицинска помощ.

По случая е започнато бързо производство, предстои материалите да бъдат внесени в Районната прокуратура в града. 
 

Кмет раздаде хлябове във формата на сърца в аванс за Деня на влюбените

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/kmet-razdade-hliabove-vyv-formata-na-syrca-v-avans-za-denia-na-vliubenite-2002913

Известният с нестандартните си хрумвания кмет на чепеларското село Забърдо Валентин Черпоков раздаде в аванс 152 хляба във формата на сърца по повод Деня на влюбените, който се отбелязва на 14 февруари.
Сърцата са с надпис LOVE са оцветени с червено цвекло. Вкусните пити са изработени от майстори, чиито пекарни се намират на Събота пазара в Пловдив.

Хлябът бе раздаден на жените в родопското село, както и на туристите. Мястото, избрано за тази цел, не е случайно - пред т.н.  Банка за любовни пожелания.

Гигантски снежен човек направиха в Забърдо


По идея на Черпоков от 9 години Банка за любовни пожелания в Забърдо събира съкровените мечти на влюбените в селото. Тя е във формата на сърце и е изписана с текстове от родопски песни, посветени на любовта. Любовната кутия е поставена на забърдовското колело, на което някога се събирали младите влюбени. Кутията с любовни послания се отваря на връх Деня на свети Валентин и обясненията в любов се четат публично и се лепят в специална Книга на влюбените, която се съхранява в кметството.

Край Забърдо раздаваха курбан и икони, които да пазят пътуващите (СНИМКИ)


"През годините много туристи, посетили селото, са оставили посланията си в кутията. След време, когато отново дойдат при нас, могат да видят посланието, което са написали", коментира Черпоков.
В Деня на влюбените кметът на Забърдо подарява всяка година символи със сърце на всички жени в селото, независимо от възрастта им. "Любовта възраст няма, всеки обича някого“, категоричен е  Черпоков.
На 14 февруари той ще води фолклорната група от селото "Евробаби" в село Брестник, където ще се зарязват с празник лозята. Кметът на Забръдо е приготвил армагани за местните хора в Брестник - 100 пити във формата на сърце.

Маскиран се опита да ограби метан станция

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/maskiran-se-opita-da-ograbi-metan-stanciia-2002914

Сигнал за грабеж разследват криминалисти на Първо РУ в Пловдив.

По предварителна информация, около 2 часа през нощта 21-годишен служител в метан станция бил заплашен от маскиран мъж, който отнел 100 лева от оборота и се оттеглил в неизвестна посока.

В рамките на образуваното досъдебно производство са предприети действия за установяване на извършителя.  
 

В Кубрат засякоха пиян шофьор

//dariknews.bg/regioni/razgrad/v-kubrat-zasiakoha-piian-shofior-2002915

Пиян водач е засечен при полицейска проверка в град Кубрат – съобщават от ОДМВР-Разград.
Управляваният от 31-годишния А.С. от Кубрат автомобил „Сузуки Витара“ бил спрян около 01.00 часа на 11 февруари. Пробата на водача с дрегер отчела 1,72 промила алкохол. Мъжът е задържан за 24 часа в Районното управление.
По случая е образувано незабавно производство.
 

Германия избира нов президент днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052271

Германия избира нов президент днес Днес в Германия избират нов президент на федералната република. Петима са кандидатите за поста, но единственият с шансове за избор е досегашният министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер. Кой ще е новият президент на Федерална република Германия ще стане официално известно едва днес следобед,

Спешни ремонтни групи в НКЖИ ще поддържат малките гари

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/speshni-remontni-grupi-v-nkji-shte-poddyrjat-malkite-gari-233848/

Служебният министър на транспорта извърши изненадваща проверка на Централната гара и гара Подуяне в София

Паргов: Програмата на БСП трябва да се преведе за софиянци

http://offnews.bg/news/n_1/n_646938.html

БСП в София е със самочувствието на първа политическа сила в столицата и това се случва за първи път. За първи път от влизаме в избори, които не сме предварително убедени, че ще загубим.  Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов по време на второто заседание на 13-ата Градска конференция на ръководената от него организация. Според него трябва да се изготви отделна предизборна платформа за София, защото в столицата основните акценти не са доходите и заетостта, а справедливостта. Националната платформа на БСП трябва да е с превод за софиянци, обясни Паргов и да отрази надеждите на болшинството от тях. По думите му първо трябва да се подготви интензивен календар на събитията на кампанията, които да наситят оставащото време до изборите с мероприятия. Според Паргов кампанията трябва да има такъв организационен размах, че в нея да се включат всички партийни членове. „Да се постараем максимално добре да обучим нашия изборен актив, така че да не допуснем закононарушения“, каза Паргов. Според него със съдействието на НС на БСП навреме трябва да се осигурят достатъчно предизборни и агитационни материали, които да стигнат до всеки един избирател и добави, че трябва предварително да се подготви банка кадри.  Всеки партиен член да привлече по 20 избиратели, поръча Паргов на делегатите. Това означава в столицата БСП да получи около 200 000 гласа. Всеки, който е експерт и не се е замесвал в корупция, ще получи шанс за професионална изява, обеща Паргов на своите. Той обясни, че сега партията е устремена към държавния връх и няма нужда всеки да се стреми да попадне в кандидат-депутатските листи, защото за всички ще има подходящо място, за разлика от опозиционните години.  Всеки от нашите кандидати в листите трябва да излъчва или олицетворява три неща: компетентност, почтеност и българолюбие, каза още Калоян Паргов. 

БДЖ има нужда от спешна финансова инжекция от държавата

http://www.moreto.net/novini.php?n=343840

БДЖ има нужда от спешна държавна намеса и инвестиции в нови влакове. Така „Пътнически превози” ще започнат да печелят, ще бъдат конкуренти на пазара на превозвачите и така ще има свежи пари за обслужване на дълговете на дружеството.

Мерил Стрийп поднови критиките към Тръмп

http://www.mediapool.bg/meril-striyp-podnovi-kritikite-kam-tramp-news260065.html

Холивудската звезда Мерил Стрийп поднови критиките си срещу президента Доналд Тръмп и политиката му и призова за отпор "на кафяви ризи и ботуши". Това стана в реч на годишната галавечеря за събиране на дарения на Кампанията за човешки права - водеща организация в САЩ, защитаваща хората с различна сексуална ориентация, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Тя припомни реакцията на Тръмп в Туитър на критиките, които отправи срещу него при връчването на наградите "Златен глобус". Тогава той обяви, че актрисата е прекалено "надценявана". "Да, аз съм най-надценяваната и най-награждаваната, а сега и най-мъмрената актриса от моето поколение", заяви Стрийп, предизвиквайки смях в залата. Тя добави, че би предпочела да си е у дома и да пълни съдомиялната, отколкото да говори от подиума, но "тежестта на всичките награди", които е получила през кариерата си, я карат да смята, че е длъжна да го направи. "Ужасно е да сложат мишена на челото ти", каза Мерил Стрийп. "Това те прави уязвим на всякакъв вид атаки, армии от кафяви ризи и ботуши, и още по-лошо, а единственият начин е да се изправиш срещу тях. Нямаш избор. Трябва да го направиш", допълни тя. Стрийп не уточни на какъв вид атаки е подложена след речта й на "Златния глобус" или от кого, посочва АП и припомня, че терминът "кафяви ризи" е използван първоначално като описание на членовете на нацистките паравоенни милиции. Стрийп беше удостоена в събота вечерта с наградата "Съюзник за равенство" от Кампанията за човешки права. По адрес на Тръмп в речта си тя изтъкна: "Ако оцелеем през този пълен с опасности период, ако катастрофалният инстинкт за отмъщение (на Тръмп) не ни доведе до ядрена зима, ще трябва да благодарим на този президент. Защото той ни отвори очите за това колко крехка е всъщност свободата." Страната сега научи как властта в ръцете на един търговец може да бъде използвана срещу народа, конституцията и Закона за правата, смята актрисата. "Камшикът му може чрез Туитър да удря и заплашва, наказва и унижава, да делигитимира пресата и всички въображаеми врагове", допълни тя. Накрая, актрисата отправи емоционален призив за религиозна свобода, за правото да живеем със или без Бог, за правото на щастие. Мерил Стрийп получи през януари своята 20-а номинация за Оскар, припомня АП.

Герджиков посети археологическия музей в Сандански (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052249

Герджиков посети археологическия музей в Сандански (снимки)Министър-председателят Огнян Герджиков посети археологическия музей в Сандански, който отбеляза през 2016 г. 80-годишнината си. Герджиков разгледа Базиликата на епископ Йоан, която е христоматиен пример на ранно християнската архитектура с уникална мозаечна настилка, баптистерий и помещението за съхранение на свети мощи с най-старото все още

Възстановяват зимния празник в курорта Семково след 15 годишно прекъсване

http://www.cross.bg/praznik-kyrorta-prekusvane-1534432.html

/КРОСС/ В курорта Семково над Белица днес ще има зимен празник, предаде БНТ. Традицията, която беше възстановена миналата година след 15-годишно прекъсване, събира любителите на планината и белите спортове, като в програмата освен състезания са включени много игри и забавления. Зимният празник има амбицията да привлече инвестиционен интерес към развитието на курорта и изграждане на модерна инфраструктура както за зимния, така и за летния туристически сезон. Очаква се гост на празника да бъде вицепрезидентът Илияна Йотова.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване