Велико Търново се представя на ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2017

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052232

Велико Търново се представя на 
ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2017От 15 до 17 февруари т.г. Велико Търново ще се представи на Международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2017. Изложението ще се проведе в Интер Експо център София и за 34-ти път ще събере представители на туристическия бизнес от България и цял свят.     Старопрестолният град като дестинация №1 за културен туризъм в България ще бъдат

ИД ще бъде изтикана от Ирак до края на годината, коментира английски дипломат

https://www.actualno.com/asia/id-shte-byde-iztikana-ot-irak-do-kraja-na-godinata-komentira-anglijski-diplomat-news_593291.html

Ислямска държава ще напусне границите на Ирак още през тази година. Това прогнозира британският министър на отбраната Майкъл Фалън, който е на посещение в столицата на Иракски Кюрдистан Ербил, предаде Ройтерс. На пресконференция той заяви, че всеки момент ще започне офанз

Течове и мръсотия на жп гара София откри транспортният министър

http://www.mediapool.bg/techove-i-mrasotiya-na-zhp-gara-sofiya-otkri-transportniyat-ministar-news260064.html

Изненадващи проверки на централната железопътна гара в София и жп гара Подуяне е извършил служебният транспортен министър Христо Алексиев в неделя и е открил течове и при двете сгради, а при  централата гара и мръсотия, съобщиха от пресцентъра на ведомството му.. В инспекцията е участвал и назначеният преди дни нов генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) Красимир Папукчийкси. НЖКИ е собственик на жп гарите и релсовия път и отговаря за тяхното състояние. Заради установени нередности, свързани с хигиената и поддръжката на гарата, Алексиев е наредил да се извършва ежедневен контрол и мониторинг при почистването на най-голямата гара в страната. Той е заплашил почистващата гарата фирма с финансови санкции, ако поддръжката на приемното здание не се подобри. Освен лошата хигиена на Централна жп гара София са открити течове, които фирмата, извършила ремонта, трябва да отстрани за своя сметка в рамките на гаранционните срокове. Обновяването на гарата бъде извършено за 57 млн. лв. без ДДС от обединение "ГБС - Централна гара София”, а надзорът бе поверен на обединение ТРТ. Ремонтът се забави значително и лентата бе прерязана от бившия премиер Бойко Борисов през април 2016 г. Съоръжението се прочу с това, че е единственото с концертна и спортна зали, но досега не е съобщавано там да са организирани мероприятия. Христо Алексиев е извършил проверка и на жп гара Подуяне в София и наредил спешен авариен ремонт на гарата поради лошото й състояние. Той е изискал обследване на течовете, осветлението и отоплението в нея. Министърът, който бе зам.-директор на НКЖИ преди да влезе в служебното правителство на Огнян Герджиков, е наредил още на бившата си компания да създаде спешни ремонтни бригади за поддръжка на малки гари.

Цитат на деня: Храната на мама е най-доброто

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/02/12/2916526_citat_na_denia_hranata_na_mama_e_nai-dobroto/?ref=rss


Искате ли да ви издам една тайна? Но да си остане само тук! Храната на мама е най-доброто!

Това заяви Григор Димитров на пресконференцията след победата над Николоз Басилашвили в полуфиналите на тенис турнира в София, попитан какъв е хранителният му режим, за да бъде "бърз като заек" на корта.

Днес в 17.00 ч. българският тенисист излиза на централния корт в "Арена Армеец" срещу Давид Гофен във финала. Той ще търси втората си титла през 2017 г. и шеста в кариерата си, а...

Пламен Димитров: Квалификацията на възрастните е ключов проблем

http://econ.bg/Новини/Пламен-Димитров-Квалификацията-на-възрастните-е-ключов-проблем_l.a_i.737236_at.1.html

Професионалната квалификация на възрастни е ключов проблем, заяви във Велико Търново лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Според него обаче 1100 центъра...

Приватизация на "Топлофикация - София" няма да премахне монопола

http://www.investor.bg/energetika/472/a/privatizaciia-na-toplofikaciia-sofiia-niama-da-premahne-monopola-233847/

Дружеството ще поиска от КЕВР повишаване на цената на топлоенергията, коментираха от ръководството

Министърът на транспорта изненадващо провери Централна гара в София, нямало хигиена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052242

Министърът на транспорта изненадващо провери Централна гара в София, нямало хигиенаСлужебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев направи изненадваща проверка на Централна жп гара София, съобщиха от Дирекция "Връзки с обществеността и протокол" на транспортното министерство. Той е бил придружаван от генералния директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ)

Давид Гофен: Публиката ви е като тази в Рио, ще помогне на Григор

http://offnews.bg/news/n_1/n_646935.html

Похвали към българската публика отправи финалистът Давид Гофен. Той се изправя около 17,00 часа срещу Григор Димитров в спор за титлата на Garanti Koza Sofia Open. БНТ предава пряко.  Следи коефициентите за срещите от АТP София ТУК. „Аз се чувствам отлично, здрав съм. Съзнавам, че на финала цяата зала ще бъде с него. Но имам опит в такива мачове, играх на Олимпийските игри в Рио, играх и за Купа „Дейвис“, така че знам какво ме очаква. Ако искам да го победя обаче, ще трябва да променя нещо. Трябва да сервирам по-добре, защото си спомням, че в последния ни мач – на Откритото първенство в Австралия, не сервирах добре. Тук условията са различни, така че ще видим какво ще стане“, добави Гофен. Припомняме, той детронира на полуфинал шампиона от миналата година Роберто Баутиста Агут след 5:7, 6:4, 7:6 (3). Това бе първа загуба за испанеца в турнира от две години. „Обичам да играя на този турнир. Публиката е страхотна, условията са отлични и ми допадат. Затова, ако всичко е по план и ми пасва на програмата, догодина пак ще се върна“, каза Роберто.

Лекция за съвременното изкуство в Австрийската библиотека

//dariknews.bg/regioni/ruse/lekciia-za-syvremennoto-izkustvo-v-avstrijskata-biblioteka-2002902

Този месец Радослав Механджийски и Теодора Константинова, създатели на платформата за съвременно изкуство и култура “Art and Culture Today” ( www.ARTandCulture.today), ще посетят четири български града – Бургас, Варна, Русе и Велико Търново. Във всеки от тях ще изнесат по една лекция, чрез която да вникнем в парадоксалния свят на съвременното изкуство. „Що е то съвременно изкуство и кои са най-ярките произведения от България и света?“ Как се раждат първите инсталации и пърформанси, откъде възниква идеята за концептуално изкуство, кои са най-атрактивните съвременни автори и произведения от България и света? Какво се крие зад често странните и неразбираеми образи и обекти, може ли всичко да бъде изкуство и намира ли място сред съвременните произведения класическата естетика на красивото? Това са част от темите, които ще разгледат Радослав и Теодора. На 16-ти февруари (четвъртък) домакин на “Art and Culture Today” в Русе ще бъде Международно дружество „Елиас Канети“. Лекцията ще се проведе в Австрийската библиотека (в Доходно здание). Входът е свободен, началният час - 18:00 ч. Не ви е необходима предварителна подготовка, за се чувствате комфортно – любопитство ви ще е напълно достатъчно! Лекцията ще е съпроводена с богата презентация, множество образи и примери! Радослав Механджийски и Теодора Константинова са докторанти в Нов български университет и настоящият проект се осъществява именно съвместно с НБУ.

Погледът на психолога: Тенис, българска публика и етикет

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/pogledyt-na-psihologa-tenis-bylgarska-publika-i-etiket-2002906

Малка част от зрителите на мача между Григор Димитров и Йежи Янович знаеха как да се радват, а всички останали реагираха все едно са на улицата или на площада - това описание направи спортният психолог проф. Татяна Янчева на поведението на българската публика по време на срещата от турнира Sofia Open.

Гришо на финал на турнира в София (СНИМКИ)


Според нея това е била естествена реакция на еуфорията на зрителите, тъй като голяма част от тях не са били от специализираната публика, която знае как трябва да се държи по време на тенис мач.

Гришо: Щастлив съм, надявам се да изиграя добър мач на финала


Янчева отбеляза, че на мача между Димитров и Янович е отишла не само вярната публика на тениса - хората, които са запознати как да се държат и какво се изисква и очаква.
  "Хората имат нужда да виждат своите герои, имат нужда от положителни емоции, да виждат добрия пример. Напоследък, срещайки се много повече с негативното, когато видим позитивен пример, не знаем и как да поемем тази позитивна енергия. И се случи това, което се случва често при нас - по никакъв начин не се различи тази аудитория от това, което виждаме на улицата; от това, което виждаме по площадите, по политическите събития", коментира проф. Янчева.
 
Всички много се радваха, но една малка част знаеха как да се радват на един тенис мач, каза тя.
  На въпрос дали са адекватни коментарите, че поведението на публиката е разконцентрирало полския тенисист и е довело до загубата му, психологът отговори: "По отношение на разконцентрирането е напълно възможно. Тенисът се играе при абсолютна тишина. Там са забранени разговорите, забранени са реакции по време на самия мач. Не говоря за това, когато е спечелена точка. Тогава да, публиката реагира. Но оттам нататък наистина големите са свикнали със съвсем други реакции на публиката и това, естествено, би могло да разконцентрира тенисистите. Това е факт. Но го има и другото - че е нормално след загубата да се търсят достатъчно добре звучащи причини, за да се оправдае загубата", каза още психологът. Гофен е финалист на тенис турнира в София


Българската първа ракета в мъжкия тенис Григор Димитров стигна до финала на турнира в София и ще се изправи срещу Давид Гофен в мача за титлата.

Кмет раздаде над 150 хляба във формата на сърца в аванс за деня на влюбените

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/kmet-razdade-nad-150-hliaba-vyv-formata-na-syrca-v-avans-za-denia-na-vliubenite-2002904

Известният с нестандартните си хрумвания кмет, на чепеларското село Забръдо, раздаде 152 хляба във формата на сърца, в чест на Свети Валентин. Хлябът е раздаден през уикенда на жените в родопското село, както и на туристите. Мястото, което е било избрано за тази цел не е била случайно. Това е станало пред т.н.  Банката за любовни пожелания по случай 14 февруари. Сърцата са с надпис: LOVE, изработени от симид и са оцветени в цвета на любовта с червено цвекло. Вкусните символни пити са изработени от майстори, чиито пекарни се намират на Събота пазара в Пловдив. Пекарите са направили и две огромни сърца от симид за кмета на Забърдо, който на Свети Валентин има и личен празник. Огромните сърца управникът е подарил на свои приятели.

По идея на Черпоков, от 9 години Банка за любовни пожелания в Забърдо събира съкровените мечти на влюбените в селото. Тя е във формата на сърце и е изписана с текстове от родопски песни, посветени на любовта. Любовната кутия е поставена на забърдовското колело, на което някога се събирали младите влюбени. Кутията с любовни послания се отваря на връх Свети Валентин и обясненията в любов се четат публично и се лепят в специална Книга на влюбените, която се съхранява в кметството.

"През годините много туристи посетили селото, са оставили посланията си в кутията. След време, когато отново дойдат при нас, могат да видят посланието, което са написали", коментира Черпоков. На Свети Валентин , кметът на Забърдо подарява всяка година символи със сърце на всички жени в селото, независимо от възрастта им. “ Любовта възраст няма, всеки обича някого“, категоричен е  Черпоков. На 14 февруари  той ще води фолклорната група от селото "Евробаби" в с. Брестник за празнуване, където ще се зарязват традиционно с празник лозята за Трифон Зарезан. За там той отново е приготвил армагани за местните от още 100 пити във формата на сърце.
 

Русия обмисля да върне Сноудън в САЩ като „подарък” за Тръмп

http://www.moreto.net/novini.php?n=343836

Руските власти обмислят да екстрадират шпионинът Едуард Сноудън в САЩ – действие, което трябва да подобри връзките с президента Доналд Тръмп, пише „Ен Би Си Нюз”. Докладът цитира неназоват американски висш държавен служител, който анализира разузнавателни доклади, свързани с плановете на Русия да се „подмаже” на новата администрация.

Простреляният в София таксиметров шофьор е бил част от наркомрежа

http://www.mediapool.bg/prostrelyaniyat-v-sofiya-taksimetrov-shofyor-e-bil-chast-ot-narkomrezha-news260063.html

Простреляният в събота вечерта в софийския квартал "Надежда" 39-годишен таксиметров шофьор остава в болница в тежко състояние с опасност за живота. Той е бил част от група за разпространение на наркотици и е възможно инцидентът да е свързан с миналото му, смятат от полицията, предаде БНР. Шофьорът е бил задържан през 2012 година като част от организирана група, обвинена за трафик на 15 тона хашиш. При акцията преди пет години в склад в столичния квартал "Мировяне" бяха открити около 12 тона от наркотика, а други три бяха намерени скрити в контейнер с комбайн. Тогава от ръководството на МВР обясниха, че наркотикът е идвал от Северна Африка и е бил предназначен за държави от ЕС, сред които и Холандия. Акцията тогава беше дело на Отдела за борба с организираната престъпност, а делото по случая продължава като простреляният е част от него. Старши комисар Младен Маринов, директор на СДВР, разказа, че срещу 39-годишния Борислав е стрелял човек с тъмни дрехи и с маска. "На мястото е извършен оглед, иззети са веществени доказателства, извършени са и други процесуално-следствени действия на други адреси. Снемат се показания от свидетели. Това, което може да се каже е, че с голяма степен на вероятност престъплението не е извършено и не е свързано с професионалната дейност на лицето като таксиметров шофьор", обясни Маринов. Втори оглед ще бъде извършен в неделя на мястото на стрелбата. До момента няма заподозрени за нападението.

"Кво не чу" е най-гледаната песен за 2016 г. в интернет - над 11 милиона пъти (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6052228

"Кво не чу" е най-гледаната песен за 2016 г. в интернет - над 11 милиона пъти (видео)"Кво не чу" е най-слушана песен за 2016 година. Парчето е и най-гледаното в интернет – с над 11 милиона гледания. Изпълнителката Дара спечели и награда за дебют на хип-хоп наградите на 3 февруари. „Много се радвам за това постижение”, каза в предаването „Събуди се” по Нова тв Дарина

В Парламента хората могат да участват във вземането на решения, не на референдум

http://www.cross.bg/doncheva-horata-resheniya-1534431.html

/КРОСС/ „Хората искат да бъдат лъгани, защото те не приемат истината, защото те не наказват лъжата. Те продължават да гласуват за хора, които ги лъжат. Така са правили и така ще правят. Истината е, че когато нещата са тежки, те искат отговорност от всички, а не прехвърляне". Това каза пред БНТ лидерът на „Движение 21" Татяна Дончева. „Всичко, което виждате и не виждате в парламента се среща в живота, в парламента е просто в умален вид, върху 240 души, извадка", допълни тя. „Лъжата се възприема толкова лесно в политиката по няколко причини. Никога политиците не са били ценени по това, какво могат, нито по това, какво са направили. Те се ценят у нас по това, дали се харесват. А харесването е свързано с много неща, включително да бъдат като нас. А на хората се внушава, че трябва да бъдат мразени и презирани, и мачкани институциите, които им дават най-големи възможности за участие в управлението. Най-големите възможности за участие на хората в управлението не са референдумите. На референдум питаш нещо с едно изречение. То може да бъде направено по 1 000 различни начина, включително извратено. Хитлер е най-ярък световен пример за това, до какво може да доведе сляпото прилагане на пряка демокрация. Тя може абсолютно да подмени всичко, което е разумно и човешко", смята Дончева

Григор Димитров: Има толкова много неща, които трябва да подобря (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/12/2916514_grigor_dimitrov_ima_tolkova_mnogo_neshta_koito_triabva/?ref=rss


Григор Димитров очаква съперникът му в днешния финал на турнира в София Давид Гофен да бъде агресивен и да опита да наложи своята игра.

Белгиецът ще търси първа победа в шестия си мач с българина и реванш за загубата от него в четвъртфиналите на Australian Open преди две седмици. Вижте какво още сподели Димитров за успеха над Николоз Басилашвили, предстоящия финал, бъдещите му планове и... тайната на хранителния му режим.

Толкова лесно ли беше, колкото изглеждаше...

Плевнелиев: Няма да правя нов политически проект

https://www.actualno.com/politics/plevneliev-njama-da-pravja-nov-politicheski-proekt-news_593297.html

Оставам в българската политика, но като активен гражданин. Не се боря и не търся никакви постове. Плевнелиев още веднъж съобщи, че няма да прави партии, нито ще става член на партия. „Моят успех дойде в България, моята любов, моето семейство, изградих практически всичко ту

В Германия избират нов президент

http://www.cross.bg/prezident-noviyat-germaniya-1534430.html

/КРОСС/ В Германия днес ще бъде избран новият президент. 1260 делегати участват в специално свиканото по повода Федерално събрание.Кой ще бъде новият президент решават депутатите от Бундестага и представителите на местните парламенти в 16-те провинции. Кандидат-президентът трябва да получи най-малко 631 гласа, за да бъде избран. В Германия президентът е с 5-годишен мандат и има право на не повече от два. Очакванията са по-късно днес официално да се потвърди, че досегашният външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, е новият германски президент.

Ежедневният прием на аспирин предотвратява спонтанния аборт

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6052222

Ежедневният прием на аспирин предотвратява спонтанния абортВ редица случаи помятането е неочаквано и травмиращо събитие за жената и партньора й. Ново изследване обаче навежда на мисълта, че ежедневният прием на малка доза аспирин може да предотврати риска от спонтанен аборт, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Лекарството изглежда стимулира живите раждания у засегнати от възпаления жени, които са били бременни,

Част от оборудването за "Белене" се товари за България

http://www.mediapool.bg/chast-ot-oborudvaneto-za-belene-se-tovari-za-bulgaria-news260062.html

От 20 януари е започнало товаренето на част от оборудването за АЕЦ "Белене" за транспортиране до България, съобщиха в неделя от руските Ижорски заводи, които са сред производителите на съоръженията за спрения строеж на българска ядрена централа.  Предприятието е част от Групата Обединени машиностроителни заводи и работещо по договор с изпълнителя на строежа "Атомстройекспорт“. От цеховете на заводите в морското пристанище на Санкт Петербург се товарят за площадката край Белене един корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора. Още един корпус на реактор, както и два комплекта тръбни възли на главния циркулационен тръбопровод и две приспособления за центровка ще бъдат предадени на българския клиент в отделна партида в рамките на 2017 г. и в съответствие с график, съгласуван от "Атомстройекспорт“ и НЕК. Ижорските заводи са изработили общо два комплекта реакторно оборудване за българската АЕЦ, в това число два корпуса на ядрени реактори, вътрекорпусни устройства, връхни блокове, компенсатори на налягането, хидроакумулатори на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, хидроакумулатори на системата за пасивно заливане на активната зова, възли за главния циркулационен тръбопровод и друго оборудване за първи контур на АЕЦ, обясниха от предприятието. От момента на приключване на изработването му, оборудването се е намирало на отговорно съхранение в предприятието. В края на 2016 г. българската страна проведе инспекция на оборудването, припомнят от Ижорските заводи. "Оборудването за АЕЦ „Белене“ съответства на най-високите стандарти за ядрена безопасност, а съхранението му се осъществяваше при спазване на всички норми и изисквания“, отбеляза генералният директор на ПАО "Ижорски заводи“ Александър Шарапов. По последни заявление на служебния министър на енергетиката Николай Павлов първите партиди с оборудването ще пристигнат на площадката на АЕЦ "Белене" в края на март – началото на април. Транспортът на съоръженията ще е изцяло за сметка на "Атомстройекспрот", тъй като това е било част от сключения и неизпълнен от българска страна договор, заради което НЕК бе осъдена да плати 1.17 млрд. лв. на руската страна. Преводът бе извършен в началото на декември 2016 г. Оборудването ще се съхранява съгласно указанията на производителя край Белене, докато бъдещото редовно правителство реши окончателно дали ще достроява прекратения през март 2012 г. ядрен проект или ще търси купувач на произведеното оборудване. Намеренията и на двамата основни политически играчи, които имат шансове да спечелят предсрочните парламентарни избори - БСП и ГЕРБ, са възобновяване на проекта. И двете партии искат да търсят частен инвеститор. Но докато от ГЕРБ предпочитат той да поеме целия проект, от БСП смятат държавата да задължи 51 на сто от бъдещата ядрена централа и да финансира своето участие с пари от фискалния резерв или нови държавни дългове.

Част от оборудването за "Белене" вече се товари за България

http://www.mediapool.bg/chast-ot-oborudvaneto-za-belene-veche-se-tovari-za-bulgaria-news260062.html

От 20 януари е започнало товаренето на част от оборудването за АЕЦ "Белене" за транспортиране до България, съобщиха в неделя от руските Ижорски заводи, които са сред производителите на съоръженията за спрения строеж на българска ядрена централа.  Предприятието е част от Групата Обединени машиностроителни заводи и работещо по договор с изпълнителя на строежа "Атомстройекспорт“. От цеховете на заводите в морското пристанище на Санкт Петербург се товарят за площадката край Белене един корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора. Още един корпус на реактор, както и два комплекта тръбни възли на главния циркулационен тръбопровод и две приспособления за центровка ще бъдат предадени на българския клиент в отделна партида в рамките на 2017 г. и в съответствие с график, съгласуван от "Атомстройекспорт“ и НЕК. Ижорските заводи са изработили общо два комплекта реакторно оборудване за българската АЕЦ, в това число два корпуса на ядрени реактори, вътрекорпусни устройства, връхни блокове, компенсатори на налягането, хидроакумулатори на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, хидроакумулатори на системата за пасивно заливане на активната зова, възли за главния циркулационен тръбопровод и друго оборудване за първи контур на АЕЦ, обясниха от предприятието. От момента на приключване на изработването му, оборудването се е намирало на отговорно съхранение в предприятието. В края на 2016 г. българската страна проведе инспекция на оборудването, припомнят от Ижорските заводи. "Оборудването за АЕЦ „Белене“ съответства на най-високите стандарти за ядрена безопасност, а съхранението му се осъществяваше при спазване на всички норми и изисквания“, отбеляза генералният директор на ПАО "Ижорски заводи“ Александър Шарапов. По последни заявление на служебния министър на енергетиката Николай Павлов първите партиди с оборудването ще пристигнат на площадката на АЕЦ "Белене" в края на март – началото на април. Транспортът на съоръженията ще е изцяло за сметка на "Атомстройекспрот", тъй като това е било част от сключения и неизпълнен от българска страна договор, заради което НЕК бе осъдена да плати 1.17 млрд. лв. на руската страна. Преводът бе извършен в началото на декември 2016 г. Оборудването ще се съхранява съгласно указанията на производителя край Белене, докато бъдещото редовно правителство реши окончателно дали ще достроява прекратения през март 2012 г. ядрен проект или ще търси купувач на произведеното оборудване. Намеренията и на двамата основни политически играчи, които имат шансове да спечелят предсрочните парламентарни избори - БСП и ГЕРБ, са възобновяване на проекта. И двете партии искат да търсят частен инвеститор. Но докато от ГЕРБ предпочитат той да поеме целия проект, от БСП смятат държавата да задължи 51 на сто от бъдещата ядрена централа и да финансира своето участие с пари от фискалния резерв или нови държавни дългове.

Швейцария гласува на референдуми за корпоративните данъци, натурализацията и за олимпиада

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052218

Швейцария гласува на референдуми за корпоративните данъци, натурализацията и за олимпиадаШвейцарските гласоподаватели решават днес на референдум дали да премахнат преференциалните корпоративни данъци, дали да улеснят процедурите за натурализация и дали да кандидатстват за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2026 г., съобщи ДПА. По въпроса с корпоративните данъци швейцарците са призовани да се произнесат върху предложение на

Москов обвини новия кабинет в паническо разграждане на направеното в последните две години

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/02/12/2916513_moskov_obvini_noviia_kabinet_v_panichesko_razgrajdane/?ref=rss


Бившият здравен министър Петър Москов нарече поведението на наследника си на поста в служебния кабинет Илко Семерджиев "паническо разграждане на всеки контролен механизъм" и заяви, че новата власт нямало да се държи по този начин, ако в двете години на управлението му в здравната система не е било свършено нищо, както се твърди сега.

Москов продължи задочния спор с Илко Семерджиев, който се отнасяше остро критично към работата му още преди да стане служебен министър, а след...

Гора в небето над Китай ще се бори със замърсяването

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/gora-v-nebeto-nad-kitaj-shte-se-bori-sys-zamyrsiavaneto-6065348

До 2018 г. се очаква проектираната от архитекта Стефано Боери "вертикална гора" да бъде завършена и да започне да преработва по над 25 тона въглероден диоксид годишно

ГДБОП ще бори мафията с дрон

http://www.cross.bg/visochina-dron-dronut-1534429.html

/КРОСС/ Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) е обявила обществена поръчка за закупуването на дрон. Максималната стойност на дистанционно управляемата летателна система с вертикално излитане (ДУЛС) не трябва да надвишава сумата от 65 000 лв., без ДДС. Средствата са по програма на Норвежкия финансов механизъм, съобщава БГНЕС. Дронът трябва да е "малък", с излетно тегло от 4 до 25 кг, както и да е снабден с електрооптична система за управление и наблюдение с възможност за предаване на видеоизображение на наземна станция. Продължителността на полета на дрона не трябва да е под 20 минути, както и да има батерии за експлоатация поне 2 часа. Дронът трябва да може да излита от места, които са на надморска височина от минимум 1500 м, както и да може да лети при над 2000 метра надморска височина. Други важни условия са да е изключително тих при полет от 150 метра надморска височина, да е влагоустойчив и да може да лети при лек дъжд, както и да е снабден с GPS. Камерата на апарата трябва да позволява заснемане в HD качество. Дронът трябва да може да развива скорост на летене от минимум 65 километра в час, а ръчно да може да се управлява от разстояние до 5 километра. Освен закупуването на дрон, изпълнителят на заданието трябва да обучи 3-ма служители на ГДБОП, които да могат да го управляват, както и двама инструктора, които да могат да обучават и други служители на ГДБОП за работа с техниката.  

Мерил Стрийп с нови критики срещу Тръмп: Отвори ни очите колко крехка е свободата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052213

Мерил Стрийп с нови критики срещу Тръмп: Отвори ни очите колко крехка е свободатаХоливудската звезда Мерил Стрийп поднови критиките си срещу президента Доналд Тръмп и политиката му и призова за отпор "на кафяви ризи и ботуши" в реч на годишната галавечеря за събиране на дарения на Кампанията за човешки права - водеща организация в САЩ, защитаваща хората с различна сексуална ориентация, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министър Алексиев с изненадващи проверки на Централна жп гара и жп гара Подуяне

http://offnews.bg/news/n_1/n_646936.html

Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев и директорът на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Красимир Папукчийкси направиха изненадващи проверки на Централна жп гара - София и жп гара Подуяне. Установени са нередности свързани с хигиената и поддръжката на гарата и министърът нареди ежедневен контрол и мониторинг при почистването на най-голямата гара в страната. Алексиев поиска пълна информация за почистващата фирма, като беше категоричен, че ако ситуацията не се подобри ще бъдат наложени финансови санкции, съобщават от пресцентъра на транспортното министерство. Освен лошата хигиена на Централна жп гара София бяха забелязани течове, които следва да бъдат отстранени от фирмата извършила ремонта, в рамките на гаранционните срокове. По-късно министър Алексиев направи проверка и на жп гара Подуяне. В следствие на която разпореди спешен авариен ремонт на гарата поради лошото състояние. Той изиска обследване на течовете, осветлението и отоплението в нея. 

В Русия товарят реактора за "Белене" за отпътуването му към България

http://www.cross.bg/sistemata-aktivnata-oborydvaneto-1534428.html

/КРОСС/ Ижорските заводи са започнали процеса по товарене на основната част на оборудването за АЕЦ "Белене", изработено в рамките на договора с "Атомстройекспорт", сключен през 2008 г. От 20 януари 2017 г. от цеховете на Ижорските заводи в морското пристанище на Санкт Петербург за по-нататъшно транспортиране към България се извършва товарене на оборудването, включващо един корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора. Още един корпус на реактор, както и два комплекта тръбни възли на главния циркулационен тръбопровод и две приспособления за центровка ще бъдат предадени на българския клиент в отделна партида в рамките на 2017 г. и в съответствие с графика, съгласуван от "Атомстройекспорт" и НЕК. В съответствие с договора Ижорските заводи са изработили общо два комплекта реакторно оборудване за българската АЕЦ, в това число два корпуса на ядрени реактори, вътрекорпусни устройства, връхни блокове, компенсатори на налягането, хидроакумулатори на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, хидроакумулатори на системата за пасивно заливане на активната зова, възли за главния циркулационен тръбопровод и друго оборудване за първи контур на АЕЦ. От момента на приключване на изработването му, оборудването се е намирало на отговорно съхранение в предприятието

Меморандум за сътрудничество подписват кметовете на общините около Варненското езеро

http://www.moreto.net/novini.php?n=343801

Меморандум за сътрудничество и създаването на общо юридическо лице ще подпишат кметовете на Варна, Аксаково, Белослав, Девня и Аврен. Целта е работа по проекти, с които да се привлекат инвестиции в района на Варненското езеро. Инициативата е на варненския кмет, каза в предаването "Позиция" на Радио Варна новият областен управител Тодор Йотов.

Продължават образователните концерти на Камерния оркестър

//dariknews.bg/regioni/dobrich/prodylzhavat-obrazovatelnite-koncerti-na-kamerniia-orkestyr-2002898

Продължават образователните концерти на Български камерен оркестър с диригент Алексей Измирлиев. През месеците януари и февруари, музикантите запознават добричките ученици с произведения на големи композитори като Йоханес Брамс, П. И. Чайковски, В. А. Моцарт и др. Темата е "Танцът в музиката".

През предстоящата седмица оркестърът ще бъде в 3 училища. На 13 февруари ще има образователни концерти от 15.30 и 16.20 ч. в ЧПГ „Леонардо да Винчи“; следващия ден - 14 февруари - от 15.20 ч. в СУ „Св. св. Кирил и Методий“, а от 16.20 - в Регионална библиотека „Дора Габе“. В сряда, 15 февруари, музикантите гостуват в 15.00 ч. в ОУ „Хан Аспарух“.

Едва 15-на души протестираха срещу високите сметки за ток в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/edva-15-na-dushi-protestiraha-sreshtu-visokite-smetki-za-tok-v-plovdiv-2002900

Едва 15-на души се събраха на организирания във Фейсбук протест пред сградата на ЕВН в Пловдив. Въпреки това, хората изразиха своето несъгласие с високите сметки за ток, които са получили за последните два месеца. „Недоумявам откъде идват тези големи сметки, след като потреблението ни и през тази зима, и през миналата, е едно и също. За декември сметката ни е 200 лева, сега очаквам новата да е със 100 лева повече“, заяви пред Дарик една от жените, дошли да изразят недоволството си.

Според възрастен мъж пък, фактурата му за ток е с 1 стотинка по-висока, отколкото трябва да е.  Припомням, че от ЕВН вече съобщиха, че стойността на фактурата за консумирано електричество през януари ще се повиши средно с 38.3% спрямо декемврийската. Оттам допълниха, че в историята на EVN никога не е имало такова потребление на ток през януарските месеци.
 
 

Полицейски служители, юристи и съдии от областта обсъждаха човешките права

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/policejski-sluzhiteli-iuristi-i-sydii-ot-oblastta-obsyzhdaha-choveshkite-prava-2002897

Полицейски служители, юристи и съдии от Великотърновска област обсъждаха човешките права на форум в старата столица. Инициативата е на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе” и е част от проект "Повишаване компетенциите на адвокати за основните права на човека”. Той се финансира от Европейската комисия и е с продължителност 17 месеца. Проектът се изпълнява от Ромски център за социална интервенция и изследвания  - Румъния в партньорство с Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе”. Целите му са подобряване на знанията и компетенциите на адвокати от България и Румъния, относно престъпления, породени от омраза и расизъм, ефективно прилагане на правото на ЕС в областта на основните права на гражданите и разработване на платформа за електронно обучение на практикуващи юристи в двете държави.

В срещата, която се проведе  в Областна управа участват служители на ОДМВР – В. Търново, районни прокурори и съдии, адвокати и граждани.

Вниманието на присъстващите трябва да се насочи към антидискриминационното законодателство и ранните ромски бракове, твърди Теодора Крумова от "Амалипе”. Тя даде за пример, община Павликени, където благодарение на разговорите в общността, разясняването на родителите, че носят законодателна отговорност, нагласите им започнали да се променят и това довело до значително намаляване на ранните ромски бракове. Единични са случаите на нарушаване на човешките права в област Велико Търново и това се дължи на добрата комуникация между отделните институции, обясни още Крумова.

Сблъсъци в Париж, палят коли и кофи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052212

Сблъсъци в Париж, палят коли и кофиПродължават протестите и сблъсъците между демонстранти и полиция във френската столица Париж, предадоха световните агенции. Полицията обяви, че докато 2000 души са участвали в мирна демонстрация, то стотици провокатори са се включили, за да предизвикат органите на реда и да се стигне до насилие. Стигнало се е до вандалски акции,

Може ли да се отървеш от брадавици с компрес от оцет?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6048990

Може ли да се отървеш от брадавици с компрес от оцет?Доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести на университетската Александровска болница, отговаря на въпроса на Иванка Димова Брадавиците са вирусни заболявания на кожата, които се причиняват от човешкия папиломен вирус, най-често тип 2 и 4. Основно се разполагат по крайниците – длани, пръсти, стъпала.

Левски честити на Боби Михайлов

http://offnews.bg/news/n_1/n_646933.html

Левски първи честити рождения ден на Боби Михайлов. Днес юношата на "сините" навършва 54 години. Родният клуб пусна поздравление към президента на БФС в официалния си сайт. "Днес президентът на БФС Борислав Бисеров Михайлов празнува своя 54-ти рожден ден. Роден на 12 февруари 1963 година в София, той играе за Левски от 1981 до 1989 г, напомни официалният сайт на „сините“. Шампион на страната през 1984, 1985 и 1988 г., носител на купата през 1982, 1984 и 1986 г. В “А” група има 214 мача. С екипа на ЛЕВСКИ е изиграл 34 мача за купата на страната и 18 мача в евротурнирите (6 за КЕШ, 7 за КНК и 5 за УЕФА). Има 93 мача за националния отбор и 9 за олимпийския — общо 102, от които 60 като капитан ( рекорд за България). Дебютира на 4 май 1983 г. срещу Куба в София (3:2), последен мач на 5 юни 1998 г. срещу Алжир (2:0) в София. Неговият мач № 100 е на 6 ноември 1996 г. срещу Саудитска Арабия 0:1 като гост. Участва на Световното първенство през 1986 г. в Мексико (осминафинал, играе 4 мача), полуфиналист от Световното първенство през 1994 г. в САЩ (в 7 мача), както и на Европейското първенство през 1996 г. в Англия (в 3 мача). Участва в мача Европа — Африка (4:0) през 2001 г. в Бари. Борислав Михайлов е най-успешният вратар в историята на българския футбол. Избран за Футболист № 1 на България през 1986 г. В чужбина играе за Белененсеш (Португалия) от 1989 до 1991 г., ФК Мюлуз (Франция) от 1992 до 1994 г., Рединг през 1995 г. и за ФК Цюрих (Швейцария) през 1998/99 г. У нас е носил екипите на Ботев (Пловдив) през 1994-1995 г. и Славия през 1997/98 г. От 2000 г. е член на Изпълкома на Български футболен съюз (БФС) и заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта. От 2001 година е първи вицепрезидент на БФС. Избран е за президент на БФС на 21 октомври 2005 г. На 30 януари 2009 г. е преизбран на поста, след като за кандидатурата му гласуват 316 от 373 делегати на конгреса на БФС. На 14 февруари 2014 г. е избран за трети път за президент на БФС. На 22 март 2011 година Борислав Михайлов е избран за член на Изпълкома на УЕФА. Той е първият българин избран за член в Изпълкома на УЕФА. Ръководството, футболистите и служителите на ПФК ЛЕВСКИ честитят празника на Борислав Михайлов и му пожелават много здраве, лични и професионални успехи", пише в честитката от Герена.

Започва транспортирането на оборудването за АЕЦ "Белене" до България

http://www.investor.bg/energetika/472/a/zapochva-transportiraneto-na-oborudvaneto-za-aec-belene-do-bylgariia-233846/

Очакванията у нас са през април корпусът на единия реактор да бъде доставен, а разходите да са за сметка на руската страна

Паргов: Всеки кандидат трябва да излъчва компетентност, почтеност и българолюбие

http://www.cross.bg/pargov-predypredi-chervenite-1534427.html

/КРОСС/ Чака ни много работа. Време е за действия. Това заяви лидерът на БСП-София Калоян Паргов пред делегатите на 13-ата конференция на градската организация, предаде news.bg. Тези избори ще бъдат тежки, изтъкна той. Това можело да се окажат последните избори, проведени при пропорционална изборна система. Иначе той отчете, че след президентския вот червените са първа политическа сила в столицата. Изборите щели да се проведат в сложна международна среда, според него. Срещу нас стои противник, който макар разколебан и отслабен, ще направи всичко да спечели този вот, предупреди Паргов. Трябва да сме силни и единни, настоя той. Партията трябвало да е отворена към проблемите на хората. Победата е реалистична цел, но не е гарантирана, предупреди лидерът на БСП-София. Изборите щели да са по-малко нечестни, защото се организирали от кабинет, който не е доминиран от ГЕРБ. Столетницата при спечелване на вота нямало да даде властта на неясно задкулисие. Паргов е доволен, че социолозите дават шанс на партията на предстоящия вот. Той поиска да се спрат вътрешните противоречия. В тази ситуация това било неуместно. София е град на големи контрасти, предупреди социалистът. Корупцията и злоупотребата с власт са основен проблем пред столицата, според лидера на червените в София. Всеки партиен член и червен симпатизант да се включи в кампанията чрез така наречените партийни поръчения, настоя Калоян Паргов

"Арена Армеец" - концерт, дискотека и ресторант за 8 часа (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6051993

Иван Динев-Устата и Маги Желязкова направиха неочакван дует и ще бъдат водещи на Балканския бал, който ще избухне на 2 март в столичната "Арена Армеец". Рапърът отдавна не крие, че има актьорски мераци, като откровено превръща конферирането в моноспектакъл и споделя, че се надява някой ден да направи авторска стендъп комедия.

ЧЕЗ Разпределение инвестира над милион лева в мрежата на Западна България през февруари

http://www.cross.bg/leva-investira-mrezha-1534426.html

/КРОСС/ В присъединяване на нови клиенти ще бъдат вложени близо 600 хил. лева ЧЕЗ Разпределение ще инвестира над 590 хил. лева за присъединяване на клиенти към електроразпределителната мрежа на Западна България през месец февруари. Общо дружеството ще вложи в мрежата над 1 млн. лева. В реконструкция на мрежа ниско напрежение в град Самоков ще бъдат инвестирани 42 хил. лева. В област Монтана 80 хил. лева ще се вложат в рехабилитация на въздушна мрежа 20 kV. Ремонтите дейности включват подмяна на 12 000 метра проводници, монтиране на 400 изолатора и на 9 стълба. Продължават дейностите по подмяна на обелени при кражба кабели средно напрежение по столичната улица „Клокотница". Проектът на стойност 300 хил. лева стартира през януари. Ще бъдат подменени и кабелни линии 10 kV в район Оборище. Общо в подмяната на кабели в София ЧЕЗ Разпределение ще инвестира 339 хил. лева. Проектите ще подобрят сигурността на доставките на електроенергия в центъра на столицата. През настоящата година дружеството ще инвестира в електроразпределителната мрежа на Западна България рекордните от стъпването си на българския пазар 130 млн. лева.    

Васил Найденов: Майка ми казваше, че грача като гарга и не трябва да пея

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6052203

Васил Найденов: Майка ми казваше, че грача като гарга и не трябва да пея„Майка ми казваше, че грача като гарга и не трябва да се занимавам с музика. А вижте животът какво ми поднесе”, каза в предаването „Събуди се” по Нова тв певецът Васил Найденов. Той споделя, че няма голям диапазон на гласа. „Но ми е съвсем достатъчно да пея това, което искам”, казва той. Изпълнителят сподел, че навремето са ги учили да работят,

Първи българин получи "Оскар"

https://vesti.bg/bulgaria/pyrvi-bylgarin-poluchi-oskar-6065345

Владимир Койлазов беше отличен с т. нар. технологичен "Оскар" за приноса си в развитието на киноиндустрията, заедно със своя съдружник Петър Митев

САЩ рискуват да затънат още по-дълбоко във войната в Йемен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/12/2915810_sasht_riskuvat_da_zatunat_oshte_po-dulboko_vuv_voinata/?ref=rss


Йемен се превръща в изпитателен полигон за твърдия подход на президента Доналд Тръмп срещу "Ал Кайда" и Иран. САЩ обаче рискуват да затънат още по-дълбоко във войната, продължаваща вече две години.

При американска акция миналия месец бяха убити няколко екстремисти от "Ал Кайда", но и няколко американци от военноморските спецчасти ("тюлени"), както и цивилни йеменци. Разполагането на разрушител, патрулиращ покрай бреговете на Червено море, разгневи бунтовниците хуси, съюзници на...

Простреляният таксиметров шофьор е в тежко състояние, бил е част от наркомрежа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/12/2916507_prostrelianiiat_taksimetrov_shofyor_e_v_tejko/?ref=rss


Простреляният вчера таксиметров шофьор в София е бил част от организирана престъпна мрежа за разпространение на наркотици, като срещу него и в момента има висящо дело. Все още няма заподозрени, нападателят се издирва. В района на инцидента в квартал "Надежда" са открити седем гилзи. Мъжът, който е на 39 години е бил контактен след стрелбата, но сега състоянието му е тежко.

Това се разбра от шефа на Столичната полиция Младен Маринов, цитиран от БНР.

"Извършват се и други...

Министър Христо Алексиев провери Централна жп гара София и гара Подуяне

http://www.cross.bg/gara-aleksiev-hristo-1534425.html

/КРОСС/ Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев направи изненадваща проверка на Централна жп гара София. Той беше придружаван от генералния директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) Красимир Папукчийкси. По време на инспекцията бяха констатирани нередности свързани с хигиената и поддръжката на гарата. В тази връзка министър Алексиев нареди ежедневен контрол и мониторинг при почистването на най-голямата гара в страната. Министър Христо Алексиев поиска пълна информация за почистващата фирма, като беше категоричен, че ако ситуацията не се подобри ще бъдат наложени финансови санкции. Освен лошата хигиена на Централна жп гара София бяха забелязани течове, които следва да бъдат отстранени от фирмата извършила ремонта, в рамките на гаранционните срокове. По-късно министър Алексиев направи проверка и на жп гара Подуяне. В следствие на която разпореди спешен авариен ремонт на гарата поради лошото състояние. Той изиска обследване на течовете, осветлението и отоплението в нея. Министър Христо Алексиев нареди създаване на спешни ремонтни бригади в структурата на НКЖИ за поддръжка на малки гари.  

Ижорските заводи започнаха да товарят оборудването за АЕЦ „Белене“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052196

Ижорските заводи започнаха да товарят оборудването за АЕЦ „Белене“Ижорските заводи, влизащи в Групата Обединени машиностроителни заводи (ОМЗ), започнаха процеса по товарене на основната част на оборудването за АЕЦ „Белене“, изработено в рамките на договора с АО „Атомстройекспорт“, сключен през 2008 г. Това съобщиха от руската компания. От 20 януари 2017 г. от цеховете на Ижорските заводи в морското пристанище

Глобиха футболни хулигани

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/globiha-futbolni-huligani-2002894

С глоби от по 300 лева и забрана да посещават спортни мероприятия в страната и чужбина за една година, се сдобиха футболни хулигани.
 
Двама гълъбовци-на 18 и на 34 години и 20-годишен от село Бяло поле, нахлули на спортния терен по време на срещата между отборите на „Траките” Стара Загора и гълъбовските „Черни орли”, част от турнира по футбол на малки вратички.
 
Мъжете нарушили обществения ред и по Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, Районният съд в Гълъбово им наложил глобите и принудителната административна мярка.
 

Започна процеса на товарене на оборудването, произведено за АЕЦ „Белене“

//dariknews.bg/regioni/vraca/zapochna-procesa-na-tovarene-na-oborudvaneto-proizvedeno-za-aec-belene-2002895

Ижорските заводи, влизащи в Групата Обединени машиностроителни заводи, започнаха процеса по товарене на основната част на оборудването за АЕЦ „Белене“, изработено в рамките на договора с АО „Атомстройекспорт“, сключен през  2008 г. От 20 януари 2017 г. от цеховете на Ижорските заводи в морското пристанище на Санкт Петербург за по-нататъшно транспортиране към България се извършва товарене на оборудването, включващо един корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора.
Още един корпус на реактор, както и два комплекта тръбни възли на главния циркулационен тръбопровод и две приспособления за центровка ще бъдат предадени на българския клиент в отделна партида в рамките на 2017 г. и в съответствие с графика, съгласуван от АО „Атомстройекспорт“ и НЕК ЕАД.

В съответствие с договора Ижорските заводи са изработили общо два комплекта реакторно оборудване за българската АЕЦ, в това число два корпуса на ядрени реактори, вътрекорпусни устройства, връхни блокове, компенсатори на налягането, хидроакумулатори на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, хидроакумулатори на системата за пасивно заливане на активната зова, възли за главния циркулационен тръбопровод и друго оборудване за първи контур на АЕЦ.

От момента на приключване на изработването му, оборудването се е намирало на отговорно съхранение в предприятието. В края на 2016 г. българската страна проведе инспекция на оборудването. „Оборудването за АЕЦ „Белене“ съответства на най-високите стандарти за ядрена безопасност, а съхранението му се осъществяваше при спазване на всички норми и изисквания“, отбеляза генералният директор на ПАО „Ижорски заводи“ Александър Шарапов.
 

Весела Лечева ще води листата на БСП във Великотърновски район

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/vesela-lecheva-shte-vodi-listata-na-bsp-vyv-velikotyrnovski-rajon-2002896

Весела Лечева ще води листата на БСП в IV Избирателен Великотърновски район. Решението е на  членовете на Националния съвет на партията, които почти единодушно утвърдиха  водачите на листи за предсрочния вот по време на пленума вчера.

На общинската конференция във Велико Търново,  Весела Лечева остана втора по гласове, след  областния и общински председател на партията Валентин Ламбев. След тях се наредиха депутатът в 43-ия парламент Мариана Бояджиева и  кметът на село  Никюп Николай Теодосиев.
 
Весела Лечева е световен шампион по стрелба и член на Изпълнителното бюро на БСП. Била е депутат в 39-то и 40-то Народно събрание, както и зам-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и председател на Държавната агенция за младежта и спорта.
 

Министър иска по-добра хигиена на Централната жп гара в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ministyr-iska-po-dobra-higiena-na-centralnata-zhp-gara-v-sofiia-2002887

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев направи изненадваща проверка на Централната жп гара в София, съобщиха от подопечното му ведомство. Той е бил придружаван от генералния директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) Красимир Папукчийски.

По време на инспекцията са констатирани нередности свързани с хигиената и поддръжката на гарата.

Герджиков посъветва служителите на ГКПП-Кулата да си измият прозорците


Министър Алексиев е наредил всекидневен контрол и мониторинг при почистването на най-голямата гара в страната. Той е поискал пълна информация за почистващата фирма, като беше категоричен, че ако ситуацията не се подобри, ще бъдат наложени финансови санкции. Освен лошата хигиена на Централна жп гара София са забелязани течове, които следва да бъдат отстранени от фирмата извършила ремонта, в рамките на гаранционните срокове.

Започват незабавни проверки на всички жп превозвачи


По-късно министър Алексиев е направил проверка и на жп гара Подуяне, вследствие на която е разпоредил спешен авариен ремонт на гарата поради лошото състояние. Той е изискал обследване на течовете, осветлението и отоплението в нея. Министър Христо Алексиев е наредил създаване на спешни ремонтни бригади в структурата на НКЖИ за поддръжка на малки гари.

Метеоролог: Още другата седмица ще се почувстваме предполетно

http://www.cross.bg/zima-matev-meteorolog-1534424.html

/КРОСС/ След продължителна зима топлото идва трудно, казват експертите. Още другата седмица обаче ще се почувстваме предпролетно, съобщава БНТ. Слънце и температури до 10-12 градуса. Снегът за съжаление ще се върне през март, но не и големият студ. Зад гърба ни вече е природна аномалия, невиждана от половин век. Симеон Матев - метеоролог: Усещането за студ беше наистина сериозно. Просто усетихме зимите, които са имали нашите деди през 40-те и 50-те години на миналия век. И тъй като в природата винаги има баланс, докато ние мръзнем като в младостта на нашите баби, в други традиционно студени държави са били на топличко. На Скандинавския полуостров, в северните части на европейската част на Русия имахме много топла зима със същата аномалия, но в положителна насока. В глобален план учените очакват все-повече и по-големи аномалии, тъй като земята твърде бързо се затопля. Това за съжаление не означава, че ще станем като Карибите, а че времето ще бъде на крайностите. На този фон, ако ви се струва, че снегът се задържа твърде дълго тази година, помислете пак. Симеон Матев - метеоролог: 2012 година имахме една серия от 90 поредни дни със снежна покривка в София. Кога все пак ще дойде пролетта? Климатолозите казват - навреме. Обаче: Симеон Матев - метеоролог: Повечето прогнози включително и моите сочеха, че тази зима трябва да е топла.    

Северна Корея изстреля ракета към Японско море

http://www.moreto.net/novini.php?n=343824

Северна Корея е изстреляла балистична ракета към Японско море, съобщи южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес. Ракетата е била изстреляна днес около 07,55 ч. местно време (22,55 ч. по Гринуич в събота) от базата Бангхьон в западната част на КНДР.

"168 часа": 1 година след смъртта на Туньо банка взе имотите му. Близките му не се помириха

https://www.24chasa.bg/sport/article/6051854

"168 часа": 1 година след смъртта на Туньо банка взе имотите му. Близките му не се помирихаДва милиона стигнаха дълговете на фирмите на Трифон, а наследниците му не пожелаха да ги връщат. Повечето му приятели отказаха в началото да повярват, че Трифон Иванов вече не е между живите. Масивен инфаркт покоси един от най-великите защитници в историята на България. Новината през онзи мрачен 13 февруари 2016 г, изглеждаше повече като лоша шега.

Шулц е огромна политическа заплаха за канцлера Меркел

https://www.actualno.com/europe/shulc-e-ogromna-politicheska-zaplaha-za-kanclera-merkel-news_593288.html

Парламентарните избори в Германия изненадващо станаха по-вълнуващи. Само преди две седмици изглеждаше сигурно, че Ангела Меркел ще продължи да бъде канцлер и след вота през септември. Но това беше преди Мартин Шулц да се включи в схватката. Неочаквано лидерът на социалдем

Ще се повтори ли "енергийният бунт" от февруари 2013-та?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276933_%D0%A9%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BB%D0%B8+%22%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D1%83%D0%BD%D1%82%22+%D0%BE%D1%82+%D1%84%D0%B5%D0%

 Вътрешнополитическата ситуация в България понастоящем е значително по-спокойна за разлика от случващото се в съседните ѝ Румъния, Македония, Турция, Гърция и Сърбия. Нагнетяването на свръхдози популизъм в текущата  предизборна кампания до известна степен отвлича вниманието от висящите като Дамоклев меч над страната незавършени и половинчати реформи и ширеща се корупция. За сметка на това нерешени въпроси, като проблема с енергийната сигурност, отново привличат вниманието на наблюдателите върху случилото се по време на „енергийния бунт“ през ледения февруари на 2013-та. Дали колапсът на софийската „Топлофикация“,  очертаващите се солидни сметки за ток и неразрушимият картел върху течните горива не са предпоставка за римейк на драматичните събития от февруари 2013-та и последвалото ги злощастно проолигархично управление на БСП и ДПС, което бе подкрепено от „Атака?

България е вече по-богата

Икономистът Красен Станчев не вижда понастоящем заплахи за политическото статукво и стопанското развитие, породени от дежурните зимни енергийни проблеми на България. „В сравнение с периода до влизането в Европейския съюз, населението на България понастоящем е с около 50 % по-заможно, макар и отчетено като среден за благосъстоянието на всички граждани на страната показател. Разходите за енергия на домакинствата са по-малки в сравнение с периода  между 2003-та и 2005-та, когато цените на електроенергията нарастваха с по 15 % годишно“, мотивира се  Станчев. Икономистът напомня, че породилата бунтовете през 2013-та  методология за отчитане и заплащане на тока е вече променена.

Wirtschaftsexperte Krassen Stanchev Bulgarien (BGNES)

Красен Станчев

„Тогава натрупаните сметки бяха използвани като политическо оръжие. Една от версиите е, че зад събитията преди четири години е стояла  БСП, целяща да свали ГЕРБ от властта. Друга версия пък свързва протестите с отмъщението на Кремъл заради отменения през 2012-та  проект за изграждане на АЕЦ „Белене“. Истината е, че именно заради това заченато през 2006-та година от правителството на Станишев начинание беше отложена либерализацията на пазара на електроенергия. Тя бе планирана до средата на 2007-ма, но формално  се случи едва миналата година. Някои от нейните елементи все още не работят, защото за пълна либерализация са необходими още  700 милиона лева. Тези пари затъналата в дългове заради загубите в руските енергийни проекти Национална енергийна компания не може да намери отникъде“, твърди Станчев. Известният икономист признава, че лично той понастоящем не би сменил доставчика на електроенергия за своя  дом, защото това означава прахосване на много време за тежки  бюрократичните процедури.

Две съществени отлики

Социологът Първан Симеонов посочва две важни разлики между политическата ситуация сега и по времето на „енергийния бунт“ от 2013-та. „Тогава правителството на Борисов си подаде оставката под натиска на уличните протести. В края на миналата година второто издание на кабинета „Борисов“ напусна коридорите на властта под натиска на резултатите от вота на българите на президентските избори. В първия случай протестираха десетки хиляди, докато във вота в края на миналата година участваха милиони. Друго различие спрямо ситуацията преди четири години е, че тогавашното повсеместно усещане за икономическа криза вече го няма“, констатира Симеонов. Според социолога, понастоящем няма и следа от формиралия се през 2013-та „отечествен фронт“ срещу управлението на Борисов, захранван от олигархични конгломерати начело с покойната вече КТБ. „ Ако е останало нещо, в което все пак можем да открием духа на февруарските протести преди 4 години, то това е ожесточението и енергията на конфронтацията. Двуполюсният модел отново зае доминиращо място в българския политически живот“, категоричен е Първан Симеонов.

 

Parvan Simeonov (BGNES)

Първан Симеонов

Поуките от 2013-та

Според Красен Станчев, една от неизчезналите след 2013-та латентни опасности за икономическата, а оттам и за политическата стабилност в България, е продължаването на руските енергийни проекти в България. „Съвместните дружества за осъществяването им все още съществуват, макар и на книга. Във всяко от тях продължават да работят по десетина чиновници. Капиталът на компанията за изграждането на нефтопровода „Бургас-Александруполис“ дори бе увеличен със 140 хиляди лева. Очаква се да бъдат налети между  150 хиляди и 200 хиляди лева в „Южен поток“ и „АЕЦ Белене“. Ако все пак тези проекти бъдат осъществени, сметката за българския данъкоплатец  може да надхвърли с 10-15 процента стойността на целия  брутен вътрешен продукт на страната“, опасява се Станчев. Въпреки нерадостните за България развития през злополучната 2013-та, българското общество като че ли е успяло да си извлече някои съществени поуки от случилото се. „Видяхме, че бързите решения не работят. Видяхме, че еднопартийните управления все повече се трансформират в коалиционни. Видяхме, че отсичането на една „лоша“ глава води до израстването на друга, не по-малко лоша. Видяхме, че сред злото се налага да избираме по-малкото зло. Видяхме, че големите пари и „голямата“ политика са винаги свързани и е наивно да приемаме обратното. Видяхме, че за да има богати, трябва да има бедни. И от всичко видяно се убедихме, че революциите не са най-добрият начин за справяне с недъзите на управлението и политическата класа. За това е необходима упорита и целенасочена битка, която, за съжаление, не води до победа от днес за утре “, изброява поуките социологът Първан Симеонов.

 

 

  • Автор Николай Цеков

Пожар в апартамент в Бургас прати в болница жена с обгазяване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052192

Пожар в апартамент в Бургас прати в болница жена с обгазяване47-годишна жена е настанена в болница след обгазяване в жилището й в бургаския квартал „Меден рудник“, съобщи „Фокус”. Пострадалата е откарана в отделението по реанимация на болничното заведение, след като е била обгазена при пожар в апартамента й в бл. 162 кв. „Меден рудник“. Пожарът е възникнал в 15:24 часа вчера,

Дрейк и Дженифър Лопес се разделиха

http://www.cross.bg/dzhenifur-dreiik-dvamata-1534423.html

/КРОСС/ Връзката между Дженифър Лопес и рапърът Дрейк приключи толкова бързо, колкото и започна. Според информацията, натоварените графици на двамата изпълнители не им позволяват тя да се развие. Затова, към момента двамата са си дали почивка. Дженифър няма време за любов покрай майчинството и кариерата си. Той пък в момента е на турне в Европа, съобщава E!News. Дрейк ще се върне в САЩ тази неделя, за да присъства на наградите „Грами", на които Дженифър също ще присъства.    

Как българско „Рено 5 Турбо” събра погледите на колекционерите в Париж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276932_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE+%E2%80%9E%D0%A0%D0%B5%D0%BD%D0%BE+5+%D0%A2%D1%83%D1%80%D0%B1%D0%BE%E2%80%9D+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%

 Едно българско „Рено 5” – с пловдивска регистрация, беше сред звездите на търга за класически автомобили, който аукционната къща „Сотбис” проведе в Париж тази седмица.

Реното е докарано във Франция отдавна. Напуснало е България още докато е било сравнително ново, но „българската следа” остава – защото и сега колата е с българските си документи.

Впечатляващо е и много запазеното ѝ състояние – единствената промяна по колата е направена, когато собственикът ѝ решава да смени седалките с кожени. Всичко останало по нея е точно като в деня на излизането ѝ от завода.

Рено 5 Турбо
Снимка: RMSothebys.com

Тази кола съвсем не е обикновена – става дума за състезателното чудовище „Рено 5 Турбо” (във вариант „Турбо 2”), което освен това е само на 5964 км.

Макар да прилича на обикновеното „Рено 5” – особено популярен през 70-те и 80-те години френски малолитражен модел, от който са продадени близо 5,5 млн. екземпляра, „Турбо” е кардинално различен – познава се още на пръв поглед, и особено добре си личи за какво иде реч, ако човек погледне задната му част.

Рено 5 Турбо
Снимка: RMSothebys.com

Задната следа е уголемена, зад двете врати има огромни въздухозаборници, които не са само за красота, а зад седалката на шофьора е поставен 1,4-литровият двигател с турбо „Гарет T3”.

Цялото задно окачване е преработено заради новото разположение на двигателя – в нормалния модел той освен че е отпред и задвижва предните колела, е доста по-маломощен. В най-слабия вариант на „Рено 5” мощността на 0,8-литвовия агрегат е скромните 37 к.с., а максималната скорост, която той позволява – някъде между 120 и 130 км/ч. Ускорението от 0 до 100 е истинско приключение – отнема над 22 секунди.

Съвсем различна е историята на „Турбо” обаче, който всъщност е правен на първо място за състезания, и едва след това – за нормални пътища. Моделът става много популярен и отдавна се е превърнал в легендарен пример за автомобилостроенето през 80-те години.

Рено 5 Турбо
Снимка: RMSothebys.com

„Рено 5 Турбо” дебютира през 1980 г. и още при първото си участие в Световния рали шампионат печели не кое да е състезание, а рали „Монте Карло”. Двигателят му е съвсем не е тридесет и няколко „коня”, а 158. Когато се появява на бял свят, това е най-мощният френски автомобил.

Общо от този модел са произведени около 1800 бройки.

Рено 5 Турбо
Снимка: RMSothebys.com

През 1983 г. се появява и „Турбо 2”, с който „Рено” се опитва да намали разходите, като запази впечатляващите динамични характеристики. Така някои алуминиеви елементи са заменени със стоманени, например, но двигателят оставя същият, а максималната скорост – 200 км/ч. От този втори вариант са произведени почти двойно повече бройки – около 3200.

Автомобилът, продаден в Париж, е в чудесно състояние, както личи и от снимките в галерията (вижте по-горе), а километрите му означават, че през по-голямата част от живота си този почти 34-годишен екземпляр бил обгрижван не като средство за придвижване или дори състезание, а като колекционерска вещ.

Рено 5 Турбо
Снимка: RMSothebys.com

На търга в Париж автомобилът беше продаден за почти 90 хил. евро.

Това обаче не е краят на историята му, а само първият ден от новия живот на състезателния звяр с пловдивската регистрация.

Вижте още за автомобила и връзката му с България в репортажа на кореспондента ни в Париж Десислава Минчева:



Btv.news

Плевнелиев: Оставам в политиката като гражданин

http://offnews.bg/news/n_1/n_646931.html

Аз съм и оставам в българската политика, но като активен гражданин. Не се боря и не търся никакви постове. Това каза пред bTV президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев в първото си телевизионно интервю след края на неговия мандат. Плевнелиев отново подчерта няма да прави партии, нито ще става член на партия. „Моят успех дойде в България, моята любов, моето семейство, изградих практически всичко тук, тук тежа, тук оставам”, категоричен беше Плевнелиев. Според Плевнелиев към настоящия момент следизборна коалиция между ГЕРБ и БСП изглежда невъзможна и всички сигнали, които лидерите изпращат, са в тази посока. Той подчерта, че донякъде го притеснява острият тон, с който е започнала предизборната кампания. „Не трябва да се горят всички мостове", изтъкна той. Според него, ако не сега, на някой етап една голяма коалиция би обогатила българската демокрация. Той подчерта, че единственото назначение, което е дошло при него, е това на Цветлин Йовчев по линия на ГЕРБ, но година по-късно Плевнелиев го е помолил да си тръгне. „Когато избухнаха масовите протести в България през февруари 2013 г., имах интензивни разговори с началника на моя кабинет, когото аз не избрах. Исках обективната информация какво се случва в държавата, как така в 27 български града стачкуваха стотици хиляди хора по улиците срещу монополите, но и не само. Тогава влязохме в сблъсък за това как трябва да действа президентската институция в тази ситуация и аз го помолих да си тръгне”, разкри Плевнелиев. По думите му е рано да се направи оценка на служебния премиер Огнян Герджиков. Плевнелиев каза още, че с настоящия президент Румен Радев са показали приемственост и са останали в много добри отношения. Той определи като странно пътуването до Брюксел на Радев с военно-транспортния самолет „Спартан”. „Спартан”-ът е много скъп самолет, когато го сравнявате с „Фалкон”-а, който е два пъти по-бърз, икономичен, 3-4 пъти по-евтин от „Спартан”-а, изброи Плевнелиев. Доскорошният държавен глава призна, че откакто не е на поста, се радва на свободата си и на простите неща. „Сега си карам колата, спират ме катаджии, разбира се, спазвам правилата. Купих си употребяван, но немски автомобил”, посочи той, като допълни, че пътните полицаи го спират за проверка, тъй като немските коли се крадат по-често. Плевнелиев посочи още, че телефонът му не е спрял да звъни, дори сега му се обаждат повече президенти, отколкото по време на мандата.

В Германия днес ще бъде избран новият президент, фаворит е Щайнмайер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052189

В Германия днес ще бъде избран новият президент, фаворит е ЩайнмайерГерманско парламентарно събрание ще избере днес новия президент на Германия, като фаворитът е бившият външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, съобщават агенциите, цитирани от БТА. Германският президент има ограничени правомощия, но е смятан за важен морален авторитет. Новия държавен глава ще заеме мястото на Йоахим Гаук,

Росен Плевнелиев пред bTV: Не търся никакви постове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276931_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+bTV%3A+%D0%9D%D0%B5+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D1%8F+%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B

 Аз съм и оставам в българската политика, но като активен гражданин. Не се боря и не търся никакви постове. Това каза пред bTV президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев в първото си телевизионно интервю след края на неговия мандат.

Плевнелиев отново подчерта няма да прави партии, нито ще става член на партия.

„Моят успех дойде в България, моята любов, моето семейство, изградих практически всичко тук, тук тежа, тук оставам”, категоричен беше Плевнелиев.

Според Плевнелиев към настоящия момент следизборна коалиция между ГЕРБ и БСП изглежда невъзможна и всички сигнали, които лидерите изпращат, са в тази посока.

Той подчерта, че донякъде го притеснява острият тон, с който е започнала предизборната кампания. „Не трябва да се горят всички мостове", изтъкна той. Според него, ако не сега, на някой етап една голяма коалиция би обогатила българската демокрация.

Росен Плевнелиев
Снимка: Ладислав Цветков

Той подчерта, че единственото назначение, което е дошло при него, е това на Цветлин Йовчев по линия на ГЕРБ, но година по-късно Плевнелиев го е помолил да си тръгне.

„Когато избухнаха масовите протести в България през февруари 2013 г., имах интензивни разговори с началника на моя кабинет, когото аз не избрах. Исках обективната информация какво се случва в държавата, как така в 27 български града стачкуваха стотици хиляди хора по улиците срещу монополите, но и не само. Тогава влязохме в сблъсък за това как трябва да действа президентската институция в тази ситуация и аз го помолих да си тръгне”, разкри Плевнелиев.

 

видео

 

 

По думите му е рано да се направи оценка на служебния премиер Огнян Герджиков.

 

Плевнелиев каза още, че с настоящия президент Румен Радев са показали приемственост и са останали в много добри отношения.

Той определи като странно пътуването до Брюксел на Радев с военно-транспортния самолет „Спартан”. „Спартан”-ът е много скъп самолет, когато го сравнявате с „Фалкон”-а, който е два пъти по-бърз, икономичен, 3-4 пъти по-евтин от „Спартан”-а, изброи Плевнелиев.

Росен Плевнелиев
Снимка: Ладислав Цветков

Доскорошният държавен глава призна, че откакто не е на поста, се радва на свободата си и на простите неща.

„Сега си карам колата, спират ме катаджии, разбира се, спазвам правилата. Купих си употребяван, но немски автомобил”, посочи той, като допълни, че пътните полицаи го спират за проверка, тъй като немските коли се крадат по-често.  

Плевнелиев посочи още, че телефонът му не е спрял да звъни, дори сега му се обаждат повече президенти, отколкото по време на мандата.

Росен Плевнелиев:Не търся постове, оставам в политиката като гражданин

http://www.moreto.net/novini.php?n=343835

Аз съм и оставам в българската политика, но като активен гражданин. Не се боря и не търся никакви постове. Това каза пред bTV президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев в първото си телевизионно интервю след края на неговия мандат.

Българин отличен с "технологичен Оскар"

http://offnews.bg/news/n_1/n_646930.html

Българинът Владимир Койлазов е бил награден с "Оскар" за технологични ефекти. Церемонията по раздаването на т. нар. "технологични оскари" се е провела късно снощи, като тя се провежда 14 дни преди официалното награждаване на Академията. Той е получи отличието заедно с колегата си от "Chaos group" Петър Митев, съобщива БиТиВи. Технологията "v-ray" е част от създаването на 3D визуализации. За разлика от наградите на Академията, технологичните оскари се дават за принос на конкретна технология в правенето на филми. Технологията е била използвана във филми като "Доктрой Стрейндж", "Капитан Америка" и "Дедпул".

Актьорът Петър Антонов: Заведенията у нас са пълни, но не виждам щастливи хора

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276930_%D0%90%D0%BA%D1%82%D1%8C%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%83+%D0%BD%D0

 Италия промени мисленето ми, но не и мен

Често ме питат да не съм луд, че съм се върнал

В чужбина хората също се оплакват, но при нас драмата е по-колоритна

Нашият гост

Популярният актьор и певец Петър Антонов е роден във Варна. Завършва НАТФИЗ при проф. Снежина Танковска и проф. Енчо Халачев. Звездата му изгрява във филмите „Пансион за кучета“ и „Писмо до Америка“, които се радват на успех не само в страната ни, но и в чужбина. Музикалната му кариера също му печели много фенове, като дуетните му песни с Йоана Захариева-Йоко завладяват класациите. Най-големият им пробив е песента „Руж“, която цели 14 седмици се задържа под номер едно в музикалните чартове. Дуетът му с Надя Ботева „Целуни ме“ също става много популярен, както и соловите му изпълнения. Въпреки успехите си на родната сцена талантливият артист решава да опита късмета си и в Италия, където става единственият българин във филмовата агенция на Микеле Плачидо и се снима във филми. След шест години, прекарани извън страната ни, той решава да се завърне и отново радва почитателите си у нас на театралната сцена.

– Петър, ти живя дълго време в Италия. Каква беше основната причина да се прибереш в родината?

– Основната причина, за да се прибера, беше, че много ми липсваше театърът и по-конкретно си дойдох заради новия спектакъл, в който участвам – „Едуард”. Радослав Гизгинджиев написа този моноспектакъл специално за мен и той ме провокира да се върна. Предстои ми също така да снимам и филм с режисьора Стилиян Петров, който ме покани за главна роля и много се вълнувам. За съжаление киното у нас се случва малко по-бавно, но се надявам до няколко месеца да започнем снимки.

– Какво те провокира да се захванеш точно със спектакъла „Едуард” и какви други предизвикателства си си поставил?

– Идеята да направя моноспектакъл в началото много ме стряскаше, защото това е нещо изключително сложно, в същото време много самотно. Осъзнавайки колко е сложно, свалям шапка на всички колеги, които го правят. Ако някои хора си мислят, че това да излезеш и да кажеш един текст е нещо много лесно и елементарно, в никакъв случай не е така, а напротив, но силно се надявам да съм се справил. В момента репетирам и една пиеса с Нона Йотова по текстове на Маргарита Петкова и Добромир Банев. Двамата издадоха много успешната стихосбирка „Абсурдни времена”, която с Нона искаме да качим на сцена и сега усилено работим по това.

– Ти имаше главна роля във филма „Писмо до Америка”. Какво писмо би написал до България, докато живееше извън страната ни?

– Интересен въпрос! То писмото е написано – всички сме еднакви, но не всички имаме смелостта и дързостта да надскочим себе си и собственото си его.

– Промени ли те животът в Италия?

– Бих казал, че промени начина ми на мислене, но мен самия – не. В Италия натрупах много опит и за мен беше полезно да видя как работят в една друга система. Това ми се отрази доста добре, но за най-голямо съжаление опитът и уменията, които натрупах там, не мога да ги приложа на българска територия по никакъв начин, защото тук животът тече по абсолютно различен начин. Тук темповете са бавни, всичко се случва като на забавен каданс – говоря в областта на изкуството и културата като цяло, а там има много дисциплина, подреденост и динамика.

– Питат ли те често “да не си луд, че си се върнал?”

– О, да! Случва ми се често това да е първи въпрос. Това да можеш да преструктурираш себе си в една система, която е извън нашата територия, е доста сложно нещо и се изисква голяма смелост да го направиш. Когато заминах за там, аз дори не знаех италиански, но научих езика за по-малко от година, абсолютно сам. Тази дисциплина, която получих в Италия, тук е невъзможно да я получиш – там сутрин ставаш най-късно в 6 часа, за да успееш да свършиш работата си.

– Какви са другите плюсове на живота в Италия, а какви са минусите?

– Плюсовете са, че се срещаш с много позитивност и позитивни хора. Има и минуси, например бюрокрацията в Италия е огромна, нечувана, има много трудности и там, а в момента има истинска криза.

– Лео Бианки сподели пред в. „Труд”, че в момента италианците преживяват много тежко кризата и дори там има много самоубийства. Ти усети ли това?

– Лео е абсолютно прав, кризата в Италия е такава, каквато ние в момента въобще не можем да си представим, че може да съществува. Особено социалната криза е чудовищна, цените там скачат, заплатите им не мърдат и много италианци са без работа – има голям процент безработица. Факт е, че самоубийствата са навсякъде. Телевизията в Италия играе голяма роля – тя е първата сила там и има много голямо влияние и власт. В техните програми няма една позитивна новина и ако има такава, ще е може би за някакъв празник. В момента наистина е много тежко да се живее там и много италианци идват да живеят у нас.

– Тази криза сигурно също е повлияла на решението ти да се прибереш?

– Не, защото аз работя в област, в която кризата не се усеща толкова – на културата, и преподавам актьорско майсторство на деца, което при тях се нарича речитационе. Много е полезно, зареждащо и позитивно. Племенницата ми Ралица също работи успешно, като преподава балет и се чувства много добре в Италия.

– Кой беше най-големият ти успех в Италия?

– Може би това, че за отрицателно кратко време се справих с италианския език, а също така, че успях да надскоча страха ми да работя с деца. При децата няма скрито-покрито, те са брутално откровени и ако не те харесат на първо четене, няма как да ти се получат нещата. Да възпитаваш деца е нещо изключително важно, може би най-важното в живота, още повече както е при мен – да им даваш посока и да възпитаваш вкуса им към изкуството, а това е много отговорно нещо. Тук също имам предложение да се захвана с нещо подобно, но ще видим дали ще се случи.

– В Италия живеят много популярни българки като Дарина Павлова, Анна-Мария Гюзелева, Мишел Бонев. Ти имаше ли контакти с тях и помагат ли си българите в общността там, или напротив?

– Не съм имал контакти с тях. Не искам да звуча негативно, но наистина българите сме с една особена психика и манталитет и като цяло не си помагаме. Всичките позитивности, които навремето ни наслояваха за българската същност, са абсолютно един спукан балон. Ние не се радваме на успеха на другия, просто не се радваме, така че контакт с българи там нямах, но работих известно време с Българския културен център в лицето на актрисата Жана Яковлева. Искам да кажа, че тя е от малкото българи в Италия, които помагат много – един радетел на културата и на всичко българско и наистина прави много за възможностите, които й предлага нашата държава.

– А коя е най-харизматичната личност, с която си се срещал?

– Незабравима среща за мен беше тази с режисьора Еторе Скола, който за жалост почина – уникална личност. Другата ми запомняща се среща беше с Микеле Плачидо. Аз може би съм единственият български актьор, чийто бук е в неговата агенция, не го казвам, за да се хваля – има и голяма доза късмет в това, но за мен е чест, че съм там. Агенцията е на неговата съпруга Франческа и наистина съм много щастлив, че съм част от неговата трупа.

– А с какво ти беше най-трудно да свикнеш, когато се прибра в България?

– Тук не виждам щастливи хора за съжаление, макар 90 процента от хората у нас да имат жилище, работа и заведенията да са пълни. Такива сме, на нас ни трябва да сме нещастни, заложено ни е в чипа. Това ни е номерът, ние се оплакваме непрекъснато, да – и в чужбина хората се оплакват, но при нас драмата е по-колоритна. Според мен всеки сам трябва да промени чипа си, но не знам дали може да стане току-така. Ние, за съжаление или за добро, сме си просто едни балканци. А в Италия най-трудно ми беше да свикна с липсата на приятелите ми. Там дори мисълта да имаш истински приятели е почти невъзможна. Да, имам приятели, но не мога да ги нарека истински.

– Твоите приятели от Италия идвали ли са в България и какви са впечатленията им от страната ни?

– Честно казано, тези, които познавам и наричам приятели, не са идвали още, но имат голямо желание да дойдат. Като цяло италианците в момента обърнаха внимание на България, от гледна точка на това, че с една тяхна пенсия – минималната е 1000 евро, тук могат да живеят много прилично.

– Нашите пенсионери могат само да си мечтаят за такива пенсии!

– Да, нашите с по 200 лева да не ги питаме!

– Ти си печелил награда за най-добра мъжка роля за спектакъла „Трейнспотинг”. Имал ли си досег с наркотиците?

– Няма да лъжа, че съм опитвал много неща, без крайности, разбира се. Просто животът се случи на мен, на моето поколение, а и не само на моето – в узряването на новите времена, като демокрацията ни донесе всички онези забранени неща, които в онзи, така наречения от нас нормален свят, отдавна са част от битието. Това не е добре, разбира се, пробвал съм всякакви работи, но не е моят начин на живот. Не мога да съдя обаче кое е грешно и кое не, но според мен наркотиците не са окей и не водят до нищо. Единственото, до което водят, е, че си губиш времето в едно нищо.

– Ти си привлекателен мъж. Как те атакуват фенките?

– Имало е най-различни изпълнения – бяха ми нарисували портрет върху стената пред апартамента ми, получавал съм и букети с цветя пред жилището ми, всякакви неща, но това е част от работата. Навремето имах домашен телефон, който махнах, защото ми се звънеше денонощно.

– Докато живееше в Италия, имаше ли връзка с някоя италианка и в чия полза е сравнението с българките?

– За мен всички хора сме еднакви, просто възпитанието и културата ни са по- различни, но като човешки същества сме еднакви. Дали е българка, италианка или пакистанка, в общи линии всички на тази планета се стремим да бъдем обичани и да дадем любов, а любовта е нещо, което липсва в днешно време.

– А има ли любов до теб в момента?

– Любовта идва и те удря с един чук по главата, тя просто се случва! Да, имам любов в момента.

– Замисляш ли се вече за семейство и деца?

– Да! Много искам дете. Много дълго време си казвах, че не съм готов за това, егоизмът в мен надделяваше, но влизам вече във възрастта, в която това трябва да се случи. Аз съм човек, отдаден изцяло на театъра и изкуството, но вече наистина се замислям и за другите неща.

– С певицата Йоанна Захариева-Йоко имахте няколко много успешни дуета. Планираш ли нова песен с Йоко или солов проект?

– Често ме питат кога ще започна отново да пея. Това не е затворена врата за мен, но в момента искам да бъда само на театрална сцена и това ме интересува. Ако изпитам отново необходимост да изразя себе си в музикална среда, ще го направя.

– Катето Евро също е сред близките ти приятелки. Тя има славата на жена, при която купонът никога не спира, така ли е наистина?

– Катето е най-добрата ми приятелка. Ние сме публични личности и в повечето случаи медиите създават някакъв образ за нас, който често не е верен, но мога да кажа, че Катето Евро е един от най-прекрасните хора, които познавам. Освен това тя е сред най-отговорните, отдадени и грижовни хора. Купоните при нея наистина са неспирни, дори само да говориш с нея по телефона и купонът се случва, просто тя е родена да бъде на сцена.

– Майката на Катето Евро е гледала на кафе. Катето наследила ли е това й умение?

– Катето не гледа, но има изключително силно развита интуиция и всичко, което ми е казала, се случва. Ако ми каже за нещо, че е сигурна, че ще стане, то и аз съм убеден в това, защото наистина винаги познава!

– В какво вярваш?

– Вярвам в честността, добротата и в справедливостта.

– Любимата ти мисъл?

 

– Тя е на Айн Ранд – „Любовта не е навик или уговорка, не е онова, на което ни учат романтичните песни. Любовта е! Без определения. Обичай и не питай нищо. Просто обичай!”


Как се отопляват зодиите, когато има авария?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276929_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D

 Овен

Разбива леда
с рогата си

Студено е в дома на Овена. Парно няма, печката тип “духалка” се e сдухала по случай аварийно настъпилата ледена епоха. През процепите в панелката вият тънки ветрове. С какво се топли Овенът в този случай? С нищо! Това, че шета неуморно напред-назад като прахосмукачка робот, поддържа постоянната му телесна температура в разумни стойности. Единственият му дерт е, че от душа в банята тече планински поток. Но Овенът затова е Овен – той няма страх от нищо и влиза с рогата напред под душа, дори когато водата е малко над точката на замръзване.

Телец
Не се оставя
на произвола

Телецът обича удобствата. И мрази някой да му ги проваля. Особено ако този някой се окаже “Топлофикация”, която с едната ръка му спира парното, а с другата му дърпа паричките от банковата сметка. Затова през последните няколко дни Телецът – обитател на столицата, беше в много лошо настроение. Все пак, като делови и действен човек, той не се оставя на произвола на съдбата, а взема нещата в сръчните си и вещи ръце. Тоест тича до магазина за проточен бойлер (ако съвсем случайно му липсва такъв) и за няколко печки, с които да забрави за кризата с топлото.

Близнаци
На гости с
изкъпване

Докато единият Близнак пустосва виновните за това, че вкъщи се гонят пингвини и бели мечки, другият призовава приятелите си във фейсбук на бунт. Аха да набере достатъчно последователи за един приличен протест, и му писва, махва с ръка и престава да отговаря на коментарите на доброволците. Близнакът не страда много от това, че парното в дома му зъзне. Докато хойка по заведенията, няма да усети студ, а за двама под одеялото и без отопление става горещо. Решава лесно проблема с топлата вода, въвеждайки новата практика “на гости с изкъпване”.

Рак
Оттегля се
от света

Ракът вижда в аварията на парното знак, че трябва да се оттегли от света и да потъне в сенчестите води на летаргията. Тоест, да се окопае вкъщи, гушнал печката, и да изгледа всички стари филми, за които не е имал време. Не го търсете Рака в тези дни на тежки изпитания. Той не е на работа, защото е много, ама много болен от “остра вирусна инфекция”. Всъщност тази ситуация дори донякъде му е приятна. С изключение на частта с къпането в мразовитата баня. Купува бойлер и успява да го монтира тъкмо, когато пускат парното и топлата вода.

Лъв
Отива
на курорт

Лъвът през зимата не мръзне. Не трепери. Щом няма парно, той си взема няколко дни отпуск и отлита за топлите страни. Ако не може да си го позволи, отива на ски или на кратка СПА ваканция. Ако и това не му е по джоба, си прави селфи как блаженства по хавлия в топлата стая с питие в ръка, като коригира на фотошоп цвета на посинелите си устни. Това, естествено, е преувеличение. Практичната страна в характера му отдавна се е проявила и Лъвът или се е преселил временно при приятел с парно, или се е оборудвал с нужните отоплителни тела и бойлери.

Дева
Подава
жалба

Девата зъзне, а не обича да є е студено. Ама никак! Девата не обича да й е горещо – това също е факт. Но най-фактическият факт е, че Девата мрази, когато разни мърлячи є развалят удобството. А в нейното съзнание мърлячи са всички, които са допуснали пробив в системата – каквато и да е тази система. Щом има авария, значи нещо не е било свършено както трябва, разсъждава Девата, докато с чиновническа прецизност пише жалба срещу “Топлофикация”. За представителите на този знак е много важно ред да има. В това отношение не прави компромиси.

Везни
Прави си
селфи

Представителите на този знак реагират на предизвикателството, поставено им от “Топлофикация”, в зависимост от настроението. Веселата Везна се снима как зъзне и се пуска в социалните мрежи. Мрачната ще омърмори орталъка – студено ми е, не мога да се изкъпя, трябва да сваря 35 тенджери с вода, за да напълня ваната, а пък огромен бързовар нямам. И това ще бъде, ако попаднете на възпитаната Везна. Везната хулиганка използва лош език по отношение на хората, отнели є изконното право да се разхожда по къси ръкави из къщи и да се плацика с часове в банята.

Скорпион
Добива
странен цвят

“Хайде да те водя вкъщи на парно и да се изкъпеш.” Скорпионът ще съумее да се възползва от драмата с парното, като вкара в действие най-новата свалка в столицата. Това е, когато е от щастливците с отопление или пък има приятел от тези привилегировани квартали. Ако е изтеглил късата клечка и домът му е с два-три градуса по-топъл от навън, не прави от мухата слон, а кротко зъзне. Бидейки гадинка държелива, Скорпионът без гък понася тежките условия – и в пек, и в студ не мърмори, само добива все по-необичаен цвят.

Стрелец
Не е
забелязал

Авария ли? Каква авария? Стрелецът не е забелязал да е имало авария. Той е толкова корав, че влиза в банята, като един Чък Норис плиска леденостудената вода и започва да пищи едва след като си е насапунисал главата. Дори когато зъзне, Стрелецът зъзне безотговорно. В момента, в който заработи парното, той вече е забравил как е мръзнал и първи се отказва от призивите на Близнака към бунт и масови безредици. Обикновено Стрелецът, както и Овенът, не страда много от липсата на парно, понеже почти никога не се спира на едно място.

Козирог
Реагира
най-разумно

Козирогът е зодиакалният знак, който реагира най-разумно на предизвикателствата. Не крещи и не проклина, а действа. Когато е студено, купува печка. Не се къпе, докато не дойде топлата вода. Не за друго, а защото е под достойнството му да се полива с тенджери и канчета. Той има в дома си проточен бойлер, но се тревожи че в мига, в който го монтира, онези гадове ще поправят аварията и пак ще трябва да го сваля. От премръзване се пази, като следва добрите практики в други по-северни държави, например Русия, където водката е на почит.

Водолей
Знае най-добрия начин

Водолеят е човек, който знае какво е трябвало да се направи, за да не се стига до авария в централното отопление. Би могъл да открехне и “Топлофикация”, но няма да го направи – той не хвърля бисери на прасетата. Водолеят също така знае кой отоплителен уред е най-добър в такива извънредни ситуации. Той е компетентен и по въпроса за бойлерите и бързоварите. Понеже всяко от тези мнения трябва да се изкаже и обсъди, в дома му няма нито един от тези уреди – поне нито един, който да е там благодарение на Водолея.

Риби
Алкохолът
сгрява

Всеизвестен факт е, че алкохолът сгрява. По-малко известен факт е, че алкохолът сгрява Рибата – при това отлично я сгрява. При авария и липса на парно и топла вода представителите на този знак, които не пият, изпадат в зимен сън. Кръвта им не може да циркулира при толкова ниски температури. Невъзможността да си вземат съживителен горещ душ ги потиска. Възможно е дори да откажат да станат от леглото и да настояват да преживеят мразовитите дни, сгушени в топлите завивки с дистанционно, телефон и книжка в ръка.

Поредна нощ на сблъсъци в Париж

http://www.cross.bg/dokato-parizh-nasilie-1534422.html

/КРОСС/ Продължават протестите и сблъсъците между демонстранти и полиция във френската столица Париж, предадоха световните информационни агенции. Полицията обяви, че докато 2000 души са участвали в мирна демонстрация, то стотици провокатори са се включили, за да предизвикат органите на реда и да се стигне до насилие. Стигнало се е до вандалски акции, като се съобщава за подпалени коли и кофи за боклук. Припомняме, че проблемите започнаха след разследване срещу четирима полицаи, които са обвинени в прекомерно използване на сила, докато са арестували 22-годишно момче в квартала. Те дори са навирали палка в ануса на задържания. Единият от полицаите, участвал в ареста на 2 февруари, е разследван за изнасилване, а другите трима за насилие. Вчера френският президент Франсоа Оланд посети 22-годишния в болница, където е лекуван след нанесения побой.  

"Рокфор" - следващата жертва на политиката на Доналд Тръмп

http://www.investor.bg/evropa/334/a/rokfor-sledvashtata-jertva-na-politikata-na-donald-trymp-233845/

Американски фермери настояват за отговор на забраната на ЕС да внася говеждо месо с хормони на растежа

Бойко Борисов: Образованието повече няма да го даваме на никого

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276928_%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9E%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D1%8F%D0%

 „По 350 млн. лв. на година трябват за да се постигне увеличаване на учителските заплати. А това може да става без проблем, тези пари са факт, тъй като само за месец януари имахме около 1 млрд. излишък. Освен това допълнително тези пари ние можем да вземем и от борбата с контрабандата.” Това каза във Велико Търново лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на кръгла маса на тема „Качествено образование за икономически растеж и по-високи доходи”. Според бившият премиер увеличаването на заплатите започва със сектора на образованието, тъй като то е основното и готви всичко останало. Като основни приоритети в сферата на образованието Борисов посочи преодоляването на неграмотността и принудата на децата от рисковите групи да посещават училище, увеличаването заплатите на учителите и инвестиции в тяхната мотивация и квалификация и развитие на професионалното образование. „Голяма грешка беше, че когато правехме коалиционното правителство, дадохме Министерството на образованието на нашите коалиционни партньори. Ако някога отново се прави коалиция и ГЕРБ е на власт, обещавам че образованието повече няма да го даваме на никого”, обърна се Борисов към присъстващите в залата учители. той коментира още, че повишаването на учителските заплати е можело да стане факт и доста по-рано ако не са били огромните харчове, които правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща. „През 2015 г. 3,7 млрд. отидоха за КТБ, ето ви парите за още три години напред увеличение на учителските заплати. През 2016 г. още 2,3 млрд. лв. от бюджета платихме за сключените договори за мегапроекти, с които правителствата преди нас са угаждал на Вашингтон и Москва”, обясни недоволството си Борисов. Той бе категоричен още, че ако ГЕРБ е на власт брутният вътрешен продукт ще се вдигне на 120 млрд. „Когато икономиката тръгне, нещата в страната ще си дойдат от само себе си”, категоричен бе той.

По време на кръглата маса експертът в Комисията по образованието на ГЕРБ Милена Дамянова информира, че минималната работна учителска заплата от 600 лв. след повишението трябва да стане около 900 лв. Председателят на учителския синдикат Янка Ткева пък обяви, че съществува недостиг на учителски кадри. През 2016 г. са се пенсионирали 9000 педагози, от които след това 6000 са се върнали обратно в школата, защото се оказало, че след тяхното напускане няма кой да преподава. Такева похвали правителството на Бойко Борисов, че е успяло да отдели тази година 223 млн. лв. от бюджетните средства за образование.

Хороскоп за 12 февруари, неделя

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276927_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+12+%D1%84%D0%B5%D0%B2%D1%80%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8%2C+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F

 Овен 21 март – 20 април

Стермежът в този ден е към хармонизиране на отношенията, към намиране пътища за разбирателство и компромис на всички нива. Не си нарушавайте спокойствето и не влизайте с агресия в личното пространство на околните. Изключете напълно безцеремонното поведение, ако искате да прекарате един приятен и релаксиращ ден. Заемете се с тихи семейни дела, с почистване и всякакви пречистващи процедури. Днес мръсотията лесно излиза както от тялото и ума, така и от живота и от дома ни. Остава само да се постареем повече.

Р-5

П-4

Л-5

К-4

З-5

 

 

Телец 21 април – 20 май

Ден на умереността, на балансираната политика и на умението да намериш лек за всяка болка и решение на всеки проблем. Заемете се с почистване, спазвайте диета, позволете на цялата насъбрана мръсотия след тези тежки зимни дни да си отиде. Натрупаната шлака лесно се изхвърля. Изхвърлете от съзнанието си всичко негативно, обидно и вредно за бизнеса и отношенията ви в приятелския ви кръг. Ще имат успех тези, които пренаредят приоритетите и прочистят съзнанието. Кръвта се обновява, връзките също.

Р-5

П-4

Л-5

К-5

З-5

 

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Днес и утре в хороскопа ви действа кармичен кръст на планетни сили. Трудно ще се разделите с миналото, още по-трудно ще изхвърлите от живота си това, което ви вреди и разболява. Казвате си, че още има време, че може би всичко ще се оправи, но това няма да стене, ако не подредите приоритетите и не направите лична инвентаризация. Разчистете сметките, върнете дълговете си и подсетете длъжниците да го направят. Да не се убиват птици и мечти. Не поставяйте ултиматуми на близките. Днес печелят умереността и дипломацията.

Р-4

П-4

Л-4

К-4

З-4

 

 

Рак 22 юни - 21 юли

Един омиротворяващ ден. Не позволявайте да ви разбалансират. Проведете дипломатични разговори, пренаредете пъзла от отношения, направете разчистване на отношенията и инвентаризация на сметките. Платете наема си и посетете наемателите. Денят изисква равновесие и равнопоставеност. Всяко отиване в крайности ще води до скандали и ще раболява. Препоръчва се диета. Не яжте месо и гъби. Разходете се, проведете прочистващи тялото процедури. Търсете места на уединение, покой и релакс.

Р-4

П-5

Л-5

К-4

З-4

 

 

Лъв 22 юли – 22 август

И при вас напрежението спада, страстите се уталожват, намира се път към всяко сърце и отговор на поставените в миналото въпроси. Девизът на деня е умереност. Време е да се нагодите към изискванията на момента и да помогнете на близките да го направят без принуда и поставяне на ултиматуми. Заедно изчистете къщата и отношенията си. При намаляваща Луна мръсотията лесно излиза. Сега е момента да изхвърлите отровите от организма и душата си. Пречистете ума и личната си аура.

Р-5

П-4

Л-5

К-5

З-4

 

 

Дева 23 август – 22 септември

Препоръчва се диета, изчистване на шлаката и мръсотията на всички нива. Постарайте се да изчистите отношенията си, да проведете уточняващи разговори и да постигнете нужното съгласие по спорни въпроси. Внимавайте, това не значи да влезете в скандали, да очерняте и поставяте ултиматуми на околните. Съобразете се с чуждия избор и изисквайте адекватно разбиране на позициите ви. Ден, в който ще се намери консенсус, ще се постигне компромис, ще се намери начин да се стопи леда в отношенията.

Р-5

П-4

Л-4

К-5

З-5

 

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Денят е синхронен с вашата природа вечно стремяща се към равновесие и баланс. Прекарайте този ден във възможно най-спокойната и омиротворяваща среда. Излезте сред природата, търсете усамотението на планината, изчистете мислите и тялото от отровите. Някой ще се заеме и с почистване на дома, а и диетите ще ви се отразят добре. Днес агресията и крясъците разболяват. Търсете компромиса и стопяващото дистанциите решение. Благоприятен ден за пътувания и сделки с животни. Сънищата ви ще се сбъднат.

Р-5

П-5

Л-4

К-4

З-4

 

 

Скорпион 23 окомври – 22 ноември

Насъбраният негативизъм ще се разсее, постепенно ще намерите подхода и добрия тон в една напрегната ситуация. Ден за прочистване от отровите, за разчистване на сметките и за нов поглед в ситуацията. Енергетиката е светла и хармонична. Не си нарушавайте комфорта, изключете телфона, почивайте със стил, доставете радост на близките. Купете домашен любимец на децата. Денят се свързва с човешката душа и с желанието за омиротворяване. Възстановява се хармонията между физическото и астралното тяло.

Р-5

П-4

Л-5

К-4

З-5

 

 

Стрелец 23 ноември - 21 декември

Натоварващ ден, в който е добре да потърсите спокойно и релаксиращо място и да се отдадете на почивка, след като свършите задачите насъбрани във времето и изпълните изискванията на партньора. Отпуснете се, релаксирайте както го разбирате, осигурете покой на невчесаните мисли и изтощеното тяло. Добре ще ви се отрази всякакъв тип диета. Утрешният ден отново ще ви завърти в мелницата на професионалните изисквания. Няма да се справите успешно, ако днес не презаредите. Крясъците разболяват. Търсете компромиса.

Р-4

П-4

Л-6

К-4

З-4

 

 

Козирог 22 декември - 20 януари

С лекота ще отхвърлите насъбрания негативизъм. Ведър и спокоен ден, в който на никаква цена не бива да си нарушавате комфорта. Стремете се да запазите равновесието у дома. Изключете агресията и разговорите на висок тон в общуването с околните. Проведете прочистваща диета и почистете дома. Добре е да направите разчистване на сметките при намаляваща Луна. На всички нива е добре да се започне инвентаризация и да се състави нов план за действие. Утрешният ден ще ви донесе поне една победа и изгодно предложение.

Р-6

П-4

Л-4

К-5

З-5

 

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Ден за релаксиращи тялото и душата процедури. Търсете спокойствието и тишната на планината. Намерете уютно и тихо място и в уединение вземете важно за бъдещето ви решение. Този ден носи така нужният ни баланс в отношенията, прочиства мислите и кръвта, показва правилните и балансирани решения и помага да изхвърлим всичко негативно насъбрано в миналите тежки дни. Вървите към лично и професионално обновление. Правите равносметка и в любовта. Още утре ще получите дългоочаквано предложение и покана.

Р-4

П-5

Л-5

К-4

З-5

 

 

Риби 20 февруари – 20 март

Не е ден за взимане на важни решения, особено такива, които някой ви подхвърля или настоява да приемете на всяка цена. Не позволявайте намеси, не споделяйте плановете си и не се срещайте с хора, които винаги ви разбалансират. Осигурете си спокойствие, тишина и релаксираща обстановка. Направете отдавна протаканата инвентаризация. Подредете документцията си, пресметнете данъчните си задължения. Ориентирайте се към общо почистване на дома и офиса. Лесно се изхвърля шлаката от тялото и душата.

Р-5

П-4

Л-5

К-4

З-4

 

 

Ч.Р.Д.

 

 

Личната ви година е шестица. Вървите към лична и професионална хармонизация, към намиране на подходяща и добре платена работа, към придобивки за дома и семейството. До ноември решете и юридически спор около имоти и наследства. Ще спечелите дело и ще подпишете изгодни договори.

Родните днес ще бъдат балансьори и омиротворители. Вероятно няма и да ви будят много нощем. Тези деца ще ценят мира и хармонията в отношенията, ще имат професии, които подсигуряват такъв начин на живот и ще е трудно да ги насочите към военна или политическа кариера. Сред природата е тяхното място.

Заченатите днес ще имат чист и ведър характер. Ще обичат животните и семейния уют. Ще притежават дарби даващи им възможност да утешават, приласкават и подкрепят околните.

САЩ пусна химна на Третия райх преди мач с Германия

http://offnews.bg/news/n_1/n_646929.html

Страхотен скандал беляза четвъртфинала по тенис за Купата на Федерациите между САЩ и Германия на американска земя. Домакините пуснаха варианта на немския химн, който е бил използван по времето на Третия райх. Новината е на АП. Композицията даде старт на мача между Алисън Риск и Андреа Петкович. "Това е върхът на невежеството. Никога през живота си не бях срещала подобно неуважение", каза Андреа Петкович.  "Дори не говоря за турнира, в който играя от 13 години. Откакто се помня, такова нещо не ми се беше случвало", добави германката. За капак тя падна с резултат 6:7 (8:10), 2:6. По-късно Асоциацията по тенис на САЩ се извини официално в Туитър за грешката.

Цветанов се срещна с говорителя на правителството на Мариано Рахой

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052179

Цветанов се срещна с говорителя на правителството на Мариано РахойЗам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов разговаря с испанския министър на образованието, спорта и културата и говорител на правителството на Мариано Рахой Индиго Мендес Де Виго. Срещата се проведе по време на Конгреса на Испанската народна партия в Мадрид, в който участва и Цветанов, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Антиспин кампания „Безопасна любов в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/antispin-kampaniia-bezopasna-liubov-v-sliven-2002888

В Деня на влюбените – 14 февруари ученици от сливенски гимназии ще покажат своя прочит на безопасната любов. „Безопасна любов“ е името на поредната мащабна и атрактивна  антиспин кампания в Сливен. Тази година кампанията ще бъде съсредоточена в концерт-спектакъл, който ще се състои на 14 февруари 2017 г. от 18:30 часа в залата на Военния клуб.

На сцената в залата ще се представят групи от близо 10 средни училища от Сливен. Те подготвят своя програма в рамките на 15 минути, посветена на здравословната и безопасна  любов.

„Любопитен момент в този амбициозен проект е, че никой до последния момент няма да е наясно със съдържанието на училищните програми. Ще се изненадваме взаимно по време на спектакъла“, заяви Веселин Цветанов – организатор на проявата.

Компетентно жури ще класира най-добрите екипи, представили се в програмата. А голямата награда в надпреварата е двудневен тренинг в хотел в Балкана. Освен този приз има още изненади за участниците.

Събитието е част от дейностите по проект "Връстници обучават връстници за превенция на сексуално предавани болести", финансиран по програма Еразъм+. Доброволците по проекта Елена и Вики също подготвят изненади за всички посетители на концерта.
Преди началото му във фоайето пред залата всеки ще има възможността да направи анонимен безплатен тест за HIV-статуса си в мобилната лаборатория на Кожно-венерическия диспансер – Сливен.

„Целта на кампанията тази година, както винаги е да провлечем вниманието на младите хора към безопасен и разумен сексуален живот“, уточниха още  организаторите.

Антиспин кампанията „Безопасна любов“ се осъществява с подкрепата на Община Сливен и Регионално управление на образованието – Сливен
 

„Дом за всеки” търси първо жилище за покупка

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dom-za-vseki-tyrsi-pyrvo-zhilishte-za-pokupka-2002892

Зрителите ще получат ценни съвети за актуалните цени и принципите за вземане на правилно решение за закупуване на собствен дом

300 грама „чай за пушене” откриха при акция

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/300-grama-chaj-za-pushene-otkriha-pri-akciia-2002891

44-годишен радневец е задържан за 72 часа, а мъж и жена от Стара Загора за едно денонощие. Те са били заловени след полицейска операция за разпространение на наркотици, проведена на територията на миньорския град.
 
Открити са 301 грама „чай за пушене”, който съдържа синтетичен канабиноид, в колата на мъжа-електронна везна, а в обитаваното от него помещение-25 бр. пълни, неразпечатани опаковки с ментов чай, маски за уста и др. вещи.  
 
В ОДМВР – Стара Загора е образувано досъдебно производство. Лицата са задържани първоначално за срок до 24 часа, а на 44-годишния мъж от Раднево е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл.354а, ал.1 от НК. С постановление на Окръжна прокуратура – Стара Загора, той е  задържан за срок от 72 часа.
 
Работата по случая продължава.
 

Близо 600 хил. лева за присъединяване на нови клиенти на ЧЕЗ

//dariknews.bg/regioni/vraca/blizo-600-hil.-leva-za-prisyediniavane-na-novi-klienti-na-chez-2002889

ЧЕЗ Разпределение ще инвестира над 590 хил. лева за присъединяване на клиенти към електроразпределителната мрежа на Западна България през  месец февруари, съобщиха от дружеството. В област Монтана 80 хил. лева ще се вложат в рехабилитация на въздушна мрежа 20 kV. Ремонтите дейности включват подмяна на 12 000 метра проводници, монтиране на 400 изолатора и на 9 стълба.
 
През настоящата година дружеството ще инвестира в електроразпределителната мрежа на Западна България рекордните от стъпването си на българския пазар 130 млн. лева. 
 

ОФК "Павликени“ дари средства за лечението на бивш свой футболист

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/ofk-pavlikeni-dari-sredstva-za-lechenieto-na-bivsh-svoj-futbolist-2002890

Управителният съвет на ОФК "Павликени“ дари 500 лева за лечението на Захари Минчев, бивш футболист на клуба. Бившият играч в отборите на "Червено знаме“, "Етър“ и "Лудогорец“ Захари Минчев е болен от рак  стана ясно през седмицата от публикация във "Фейсбук" на дъщеря му Мира Захариева, която моли за помощ. Тя съобщава, че футболистът се нуждае от ежеседмични ампули с обезболяващи, като едната струва 500 лева.

Захари Минчев е член на Футболен клуб "Червено знаме“ – Павликени в периода 1988 – 1990 г. и участва в две поредни първенства на единната "Б“ РФГ. Той се състезава във футболния тим под ръководството на старши треньора Кирил Фурнигов и помощник-треньор Илич Митранов през първия сезон и при старши треньор Иван Зафиров с помощник Банко Илиев през втория футболен сезон.

По време на първото си футболно първенство в Павликени Захари Минчев участва в 19 футболни срещи и реализира 2 гола за клуба в домакински мач срещу отбора на "Локомотив“ – Русе и като гостуващ отбор срещу ФК "Арда“ в Кърджали.

В следващото първенство той вече е един от най-активните павликенски футболисти и участва в 37 срещи. Реализира 5 гола, което го нарежда на пето място сред голмайсторите на Павликени. Така спомага за класирането на "Червено знаме“ на 14-то място и съответно за оставане в "Б“ РФГ. Това е последното първенство, в което клубът носи името "Червено знаме“. От 15 октомври 1990 г. той е преимунуван на ФК "Павликени“.

Банковата сметка за лечението на Захари Минчев е: IBAN BG66UNCR70001522769484
УниКредит Булбанк: UNCRBGSF

 

Пенсионери получиха дарение

//dariknews.bg/regioni/vraca/pensioneri-poluchiha-darenie-2002893

Комплекти за игра на шах и табла дари на Пенсионерски клуб „Мечта - 2016“ с. Малорад доскорошният народен представител от листата на Патриотите за Врачанско Красимир Богданов. По този начин той изпълни обещанието си, дадено по време на гостуването си на Коледното тържество на клуба.
 
Пред събралите се жители на Малорад, представителят на Патриотите потвърди, че загрижеността за хората не трябва да бъде само на думи, но трябва да се потвърждава и с конкретни действия.
 
 

Министър иска да се подобри хигиената на Централната жп гара в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ministyr-iska-da-se-podobri-higienata-na-centralnata-zhp-gara-v-sofiia-2002887

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев направи изненадваща проверка на Централната жп гара в София, съобщиха от подопечното му ведомство. Той е бил придружаван от генералния директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) Красимир Папукчийски.

По време на инспекцията са констатирани нередности свързани с хигиената и поддръжката на гарата.

Герджиков посъветва служителите на ГКПП-Кулата да си измият прозорците


Министър Алексиев е наредил всекидневен контрол и мониторинг при почистването на най-голямата гара в страната. Той е поискал пълна информация за почистващата фирма, като беше категоричен, че ако ситуацията не се подобри, ще бъдат наложени финансови санкции. Освен лошата хигиена на Централна жп гара София са забелязани течове, които следва да бъдат отстранени от фирмата извършила ремонта, в рамките на гаранционните срокове.

Започват незабавни проверки на всички жп превозвачи


По-късно министър Алексиев е направил проверка и на жп гара Подуяне, вследствие на която е разпоредил спешен авариен ремонт на гарата поради лошото състояние. Той е изискал обследване на течовете, осветлението и отоплението в нея. Министър Христо Алексиев е наредил създаване на спешни ремонтни бригади в структурата на НКЖИ за поддръжка на малки гари.

Камбоджа е най-доброто място за живот за пенсионери (западни)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276926_%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B6%D0%B0+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0

 Ако човек има бюджет от до 1500 долара месечно, когато се пенсионира, кой би бил финансово най-достъпният рай на планетата, където би могъл да подобри начина си на живот?

На този въпрос се опитват да отговорят редакторите на InternationalLiving.com, на чието проучване се позовава World Property Journal.

Главният редактор на сайта Дженифър Стивънс коментира: „Ако идат на правилните места, пенсионерите могат всъщност да подобрят качеството си на живот, харчейки по-малко“, отколкото у дома.

Трябва да отбележим, че проучването е с фокус върху западните пенсионери, които получават значително по-високи пенсии от тези в Източна Европа например.

Кои са петте страни начело на категорията Cost of Living в тазгодишния индекс с най-достъпни разходи за живот – вижте в нашата галерия.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Новото жилищно строителство в област Пловдив се укротява

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276925_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%B2+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%9F%D0%BB

 Новото жилищно строителство продължава да се концентрира в областите Пловдив, Варна и Бургас и в края на 2016 г. Столицата София обаче е регионът с най-силен ръст на новото строителство, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Като цяло в България през миналата година са били въведени в експлоатация почти 2 200 нови жилищни сгради с над 9 300 жилища в тях. Новите сгради са с 4% по-малко спрямо 2015 г., но при жилищата има ръст от 20%. Това се обуславя от забавянето на строителството на нови сгради в областите Пловдив и Варна. Броят на жилищата обаче продължава да се увеличава, т.е. по Черноморието се строят по-малки жилища за сметка на количеството.

В София през миналата година са били въведени в експлоатация 122 нови жилищни сгради, което е с 30% повече на годишна база. Новопостроените жилища са 465, което е с почти 40% повече на годишна база.

Наблюдава се малък превес на тристайните жилища над двустайните, което отговаря и на тенденциите в търсенето на купувачите на имоти. Като цяло за страната обаче двустайните жилища продължават да преобладават, макар и разликата с тристайните да се е стопила значително.

Област Пловдив е единствената от ключовите за страната икономически райони, в която новото строителство дава признаци за обрат. През миналата година новопостроените сгради остават без промяна, а жилищата намаляват с 9%. От годините на кризата насам областта се утвърди като най-активната строителна площадка в сектора на жилищното строителство, а и на индустриалното. Жилищният пазар изглежда вече започва да се насища и това се отразява и на броя на обектите.

В областите Варна и Бургас темпът на ръст на въведените в експлоатация нови сгради през 2016 г. изостава значително от темпа на ръст на въведените в експлоатация нови жилища. Това означава, че по крайбрежието се строят повече, но по-малки жилища.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ достигат рекорд през 2016 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276924_%D0%98%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%A6%D0%98%D0%95+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B

 Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа е достигнал рекорд през 2016 г., показват данни на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието property-magazine.com.

Вложенията в имоти в региона достигат 12,56 млрд. евро, изчислява компанията. Това е с 42% повече спрямо 2015 г., като рекорди са отчетени в Чехия и Словакия.

Водеща дестинация е Полша, която отново е привлякла повече от една трета от инвестициите в региона – 36%, следвана от Чехия с 29%, Унгария (13%), пазарите от Югоизточна Европа (8%), Румъния (7%) и Словакия (7%).

Най-предпочитаните активи в региона са търговските площи, особено в Полша, където са осъществени сделки с търговски центрове на обща стойност почти 2 млрд. евро. Следват офисите и индустриалните площи.

По статията работи: Миглена Иванова

Защитници и противници на абортите шестваха в САЩ

http://www.cross.bg/pravoto-shapki-reditza-1534421.html

/КРОСС/ В редица щати в САЩ се проведоха вчера прояви срещу и в подкрепа на правото на аборти, предадоха световните информационни агенции. "Защитниците на живота" посетиха редица клиники за семейно планиране, за да изразят позицията си. Те настояват новата администрация във Вашингтон да спре финансирането на подобни програми, каквото намерение вече бе показано. Много от тях бяха довели и децата си, за да покажат, че подкрепят семейството. В същото време, стотици поддръжници на правото на жената сама да разполага с тялото си и да решава дали иска да бъде майка, се събраха, за да защитят убежденията си. Повечето от тях носеха популярните от "маршовете на жените" плетени розови шапки. Припомняме, че тези шапки се превърнаха в запазена марка на протестите срещу сексистките забележки на американския президент Доналд Тръмп.  

Юнкер: Великобритания може да разруши единството на ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276923_%D0%AE%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80%3A+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B8+%D0%B5%D0

 Великобритания може да разруши единството на ЕС, обещавайки на един член едно, а на друг - друго, при преговорите за Brexit. Тези опасения изказа председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за Deutschlandfunk, цитирано от The Telegraph.

"Останалите 27 членове на ЕС още не са наясно, но британците знаят много добре как да постигнат това", каза той и допълни, че Лондон може да обещае различни неща на различните държави и така няма да общ европейски фронт срещу себе си.

Очакванията са Великобритания да подаде искането за активиране на чл. 50 от Договора за Лисабон през март. Така официално ще могат да започнат и разговорите за напускане на общността.

The Telegraph посочва, че това ще е голям тест за Евросъюза, заедно с подновените опасения за бъдещето на Гърция в еврозоната, бежанската криза и Доналд Тръмп начело на САЩ. В допълнение и в Холандия, Франция и Германия през тази година ще се проведат парламентарни избори, а популистки анти-ЕС партии се готвят да спечелят голяма подкрепа.

На фона на тези предизвикателства ЕС трябва да остане единен, посочва Юнкер, но допълва, че изпитва съмнения дали това ще се случи. Причината е, че Великобритания без големи усилия ще успее да разедини останалите членове на общността.

Председателят на ЕК е категоричен, че програмата за Гърция е под въпрос заради неясната позиция на Международния валутен фонд (МВФ) дали да участва в нея, допълва Ройтерс. "Нито една страна не е успяла да направи по-големи стъпки за подобряване на конкурентоспособността, отколкото Гърция", допълни още Юнкер. 

В своето интервю Жан-Клод Юнкер посочва още, че няма да се бори за нов мандат начело на ЕК. Бившият премиер на Люксембург зае този пост през 2014 година, а мандатът му изтича през 2019 година.

 

 

По статията работи: Деляна Петкова

 

Първан Симеонов: Може да има нови избори след изборите, но да не полудяваме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052177

Първан Симеонов: Може да има нови избори след изборите, но да не полудяваме"Виждам доста варианти за управление. Не виждам големи разлики между играчите. БСП махнаха циганските формации. Патриотите пък заговориха за пенсии. Всичко ще зависи от патриотите". Това заяви политологът Първан Симеонов в ефира на Нова тв, коментирайки какви коалиции са възможни след предстоящите предсрочни избори през март.

Руснакът между Путин, Ердоган и Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276922_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%2C+%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D0%B8+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF

 Руският ултранационалист, наречен „Распутин на Путин“ от Breitbart News, когато медията все още е под ръководството на главния стратег на Доналд Тръмп Стив Банън, се очертава като невероятен посредник във външната политика за Кремъл.

Александър Дугин, чиято пухкава брада напомня за сибирския мистик, омагьосал царското семейство, казва, че е изиграл ключова, но до голяма степен тайна роля в закърпването на отношенията между Русия и Турция, което е потвърдено и от високопоставен представител в Анкара. А с хора, които той определя като идеологически съюзници в Белия дом, Дугин е оптимистично настроен за подобряване на отношенията и със САЩ, разказва Bloomberg.

След като Турция свали руски изтребител на сирийската граница през 2015 г., философът-подстрекател използва контактите си в двете страни, за да създаде неофициален канал, който помага на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган да сложат край на все по-опасната вражда, твърди и пенсиониран турски генерал, летял до Москва за тайни разговори.

Сближаването позволява на Путин да надхитри администрацията на Обама и да обърне гражданската война в Сирия в полза на Башар Асад. За Дугин, който се изправя срещу злините на либерализма, това приближава Русия с една стъпка напред към изпълняването на желанието му за премахване на водения от САЩ глобален ред, отчасти отдалечавайки Турция от НАТО и създавайки „руско-ислямски пакт“, който включва Иран.

Дугин, син на съветски представител на военното разузнаване, казва, че независимостта му го прави ефективен посредник по държавните дела. 55-годишният подстрекател, който е в черния списък на САЩ заради оказването на помощ на бунтовниците в Украйна, няма официална позиция. Но той съветва член от вътрешния кръг на Путин - мултимилионерът Константин Малофейев, и е написал учебник по геополитика, използван от военните.

„Мога да говоря с хората, както нито един официален представител не може“, казва Дугин в офиса си в Москва за телевизия Царьград, където е коментатор и главен редактор (и която е създадена от Малофейев).

„Дипломатът казва това, което му е наредено. Какво казва военният? Дори по-малко. А разузнавачът? Абсолютно нищо. Не разбирате къде е истината. Аз говоря от гледна точка на геополитиката. Ето защо турците започнаха да ми вярват“, каза Дугин.

Той често е описван като всичко - от окултен фашист до мистичен империалист. През 2014 година губи престижната си позиция като ръководител на факултета по социология в Държавния университет в Москва, след като активисти го обвиняват, че призовава към геноцид. Хиляди хора подписват петиция, призоваваща за отстраняването му, след негова тирада в подкрепа на сепаратистите в Украйна, в която призовава „убивайте, убивайте, убивайте“.

Кремъл, който му даде доста време в най-големите телевизии, за да хвали анексирането на Крим през 2014 г., го държи на известно разстояние, след като разкритикува Путин, че не е направил достатъчно за Украйна.

„Той е смятан за брилянтен философ, но брилянтността е много близо до лудостта“, казва Сергей Марков, политически консултант на екипа на Путин. Макар че Дугин не е официален пратеник при срещите с Турция, Марков казва, че „явно даде на турците добри съвети“.

Писанията на Дугин, в десетки книги и безброй блогове, са го направили влиятелен мислител не само в Турция, но и в Иран, където е чест посетител, както и сред партиите срещу водещия елит, които са във възход на Запад – тенденция, приветствана от руските лидери.

Освен Турция „само две страни наистина ми обръщат внимание – Иран и САЩ“, казва Дугин.

Предговорът на една от книгите е написан от пенсионирания американски професор Пол Готфрид – поддръжник на Тръмп, който е сред първите политически философи, използвал термина „алтернативно дясно“, за да опише радикалното консервативно движение.

Във видео съобщение за конференция във Ватикана през 2014 г. Банън, чиято роля в Белия дом бе повишена до член на Съвета за национална сигурност на Тръмп, защитава традиционалистките позиции на Дугин и други националисти, които искат „суверенитет на страната си“. Дугин тяърди, че никога не се е срещал с Банън.

Ролята на Дугин при разрешаването на кризата с Ердоган заради свалянето на изтребителя се потвърждава от Исмаил Хакин Пекин, бивш ръководител на турското военно разузнаване. От ноември 2015 г. Дугин организира няколко тайни срещи с представители на двете страни както в Москва, така и в Анкара.

Най-накрая, след редица усилия, на 27 юни, на фона на икономиката на Турция, притисната от наложените от Русия търговски ограничения, Ердоган изразява съжаление за инцидента, проправяйки пътя към възстановяване на отношенията.

По-малко от три седмици по-късно – на 15 юли, се случва нещо за което Дугин предупреждава в „тайната стаичка“, където се провеждат разговорите – опит за преврат срещу Ердоган от недоволни военни, казва Пекин.

Ердоган обвинява живеещия в изгнание проповедник Фетхуллах Гюлен (представители на Турция обвиняват него и за свалянето на изтребителя в тайните срещи с Русия) и последователите му за опита за преврата, отговаряйки с мащабна чистка. А съживеното партньорство се поставя на тест отново през декември, когато посланикът на Русия в Турция, е убит от полицай в Анкара.

„Това беше последният опит на отиващата си администрация на САЩ и глобалистите да прекъснат възстановяването на отношенията между Русия и Турция“, казва Дугин.

Дугин обаче със задоволство наблюдава как това не се случва, а Русия и Турция поемат лидерството за разрешаване на сирийската криза, оставяйки САЩ встрани.

Дугин, който от дълго време прогнозира разпадането на „либералната хегемония на Запада“, казва, че победата на Тръмп е повратна точка в развитието, която обещава да промени хода на световната история.

„Изключително красиво – един от най-хубавите моменти в живота ми“, казва той след церемонията по встъпването в длъжност на Тръмп.

След десетилетия критики срещу Вашингтон заради опита за „озападняване на цялото човечество“, победата на Тръмп изменя позициите и на Дугин, който обявява край на „антиамериканизма“.

„Америка не само че не е съперник, но е и потенциален съюзник при управлението на Тръмп“, казва той.

Сега Дугин се фокусира върху Европа, където създава връзки с партиите срещу водещия елит, който заплашва политически и военни съюзи, създадени преди 70 години.

Предвид ключовите избори във Франция, Германия и Холандия тази година, руснакът има нова мантра за Европа, извадена директно от полемиката в кампанията на Тръмп: „Пресушете блатото“.

По статията работи: Виктория Тошкова

Премиерът: Извънредният вот на 26 март така или иначе ще бъде оспорен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276921_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82%3A+%D0%98%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B2%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0+26+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82+%D1%82%D0%B0%D0%BA

 Служебният премиер Огнян Герджиков предупреди, че извънредният вот на 26 март така или иначе ще бъде оспорен, независимо дали държавата ще успее да въведе машинно гласуване, или избирателите ще пуснат хартиена бюлетина, съобщава БНТ.
Премиерът инспектира работата на митническите служители на пункт "Кулата" и съобщи, че в понеделник ще бъде възстановено движението по магистрала "Хемус", след инцидента в тунел "Ечемишка" преди седмица.
Нагласата на премиера Огнян Герджиков е служебния кабинет да управлява до 27-ми април, но ако се наложи и по-дълго. За смяната на половината от областните управители в страната Герджиков каза, че е търсил баланса, а не политическа чистка.
Той обеща в понеделник да бъдат оповестени резултатите от проверките на всички тунели в страната, които започнаха след трагичния инцидент в тунел "Ечемишка".
Вече нещата са почти 100 процента завършени. В понеделник се пуска автомагистрала „Хемус", това съм го приел като обещание, денонощно се работи. Така че въпрос просто на ден и половина, два, обяви Герджиков.
Служебният премиер посети ГКПП "Кулата" заедно с министъра на вътрешните работи Пламен Узунов и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев. Те инспектираха работата митническите служители и срещнаха с представители на съвместния контактен център, в който работят българо-гръцки екипи.
Удовлетворен съм от работата на митническите екипи. Аз видях как добре работят съвместно, това ми направи впечатление и това е пример за взаимодействие между съседни страни членове на ЕС, заяви премиерът.
Вътрешният министър Пламен Узунов увери, че е в непрекъснат контакт с гръцките си колеги заради опитите на гръцките фермери да блокират българо-гръцката граница.
При посещението на граничния пункт "Кулата" единствената забележка отправена от премиера бе за лошата хигиената на работните места на граничните служители, на които препоръча да си измият прозорците.


segabg.com

Плевнелиев се похвали с поредица покани за международни ангажименти и награда

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/12/2916446_plevneliev_se_pohvali_s_poredica_pokani_za/?ref=rss


След края на мандата му като президент Росен Плевнелиев получава много покани за участие в международни форуми, обаждания от президенти на други държави и му предстои да получи наградата на Израел. Това стана известно от участието на президента Плевнелиев (2012-2017) в Би Ти Ви.

"Не в деня, а в часа, в който не си президент, телефона ще спре да звъни" - това е казал на Плевнелиев президентът Петър Стоянов (1997-2002). "Оказа се, че при мен не е така. Той не спря да звъни. Президента...

Вестник сбърка Доналд Тръмп с Алек Болдуин

http://offnews.bg/news/n_1/n_646928.html

Имитацията на холивудския актьор Алек Болдуин, който влезе в ролята на Доналд Тръмп в американското шоу Saturday Night Live, явно е била доста убедителна. Доказателство за това е доминикански вестник, който публикува снимка от предаването, вместо на президента на САЩ. Статията във вестника била относно изказването на Тръмп за селищата в Израел и „снимката” му била публикувана до снимката на израелския премиер Бенямин Нетаняху. El Nacional се извини на читателите си и всеки, който се е почувствал засегнат от публикацията на снимката.

Във Варна честват герой, торпилирал крайцера "Хамидие"

http://www.moreto.net/novini.php?n=343834

Днес Варна чества паметта на капитан І ранг Димитър Добрев – командир на отряда торпедоносци, извършили атаката срещу крайцера „Хамидие”, припомня Moreto.net. Навършват се 149 години от рождението на героя. В тази връзка от 11 часа ще се проведе военен ритуал и ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника му до Военноморския музей.

Такситата в София нямало да поскъпват заради новия данък

http://www.cross.bg/danuk-taksimetrov-stolitzata-1534420.html

/КРОСС/ Въвеждането на годишния таксиметров данък няма да доведе до поскъпване на таксиметровите услуги в столицата през следващите месеци. Това увери председателят на Съюз "Такси" Кирил Ризов пред БНР. От първи януари тази година водачите плащат годишен данък за таксиметров превоз, който за София възлиза на 850 лева. Цените на таксиметровите услуги не са променяни от близо пет години. Според Ризов през пролетта може да се очаква коригиране на първоначалната такса, която да се увеличи от 70 ст. на 1 лв. Тази промяна ще компенсира високия данък. Емил Игнатов, собственик на една от големите таксиметрови фирми в столицата, допълва, че тарифите към настоящия момент са изключително ниски, но са съобразени с доходите на населението. Според него въвеждането на годишния данък е правилно решение. "Много таксиметрови шофьори не плащаха почти никакви данъци и държавата губеше доста пари. Специално за София, един сериозен таксиметров шофьор, работейки съвестно, може да отдели тези средства. Изкарвайки няколко хиляди лева на година, би следвало да си платиш и някакъв данък", коментира Игнатов. Към настоящия момент около 500 от над 6100 таксита в столицата остават без разрешително за таксиметров превоз. Основното условие за получаване на разрешителното е годишният таксиметров данък да бъде платен.  

Патриархът: Църквата има нужда от вяра, любов и много търпение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052171

Патриархът: Църквата има нужда от вяра, любов и много търпениеДнес църквата има най-много нужда от вяра, любов и много търпение. Това каза българският патриарх в Неофит, който присъства на архиерейска света литургия в пловдивската църква "Св. Марина". Главата на православната ни църква пристигна под тепетата още в събота за тържествения концерт по случай 10 г.

Катаджии спирали Плевнелиев на пътя – да не би да му е крадена колата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276920_%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%8F+%E2%80%93+%D0%B4%D

 Катаджии вдигнали стоппалка пред колата на президента Росен Плевнелиев. Това разказа самият той пред bTV.
Президентът попитал пътните полицаи защо го спират, след като не е нарушил правилата за движение. Те му отвърнали, че шофира немска кола, а возилата от Германия са най-честата плячка на автокрадците.
 
След като униформените се убедили, че всичко е наред, помолили президента за снимка.
 
Плевнелиев каза, че през последните 5 години изобщо не е сядал зад волана по настояване на НСО.
 
Предшественикът на Румен Радев не спря да се хвали колко свободен се чувствал и как се къпел в народна любов след края на мандата си.
 
„Следващата неделя летя за Израел за Музея на спасителите, където ще ми връчат наградата „Приятел на Израел”. Обадиха ми се много президенти – на Словакия, на Азербайджан, канят ме на форуми, не спря да се самоизтъква президентът.


Blitz.bg

Как Amazon помага на независимите книжарници да процъфтяват

http://www.investor.bg/zoom/355/a/kak-amazon-pomaga-na-nezavisimite-knijarnici-da-procyftiavat-232775/

Amazon може и да завладя пазара за продажба на книги, но книжните плъхове намират нов начин да подкрепят независимите книжарници

Тръмп с остра реакция за първата ракета, която Северна Корея изстрелва по време на мандата му

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276919_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D1%81+%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B0%2C+%

 САЩ подкрепят Япония "на 100 процента", след като стана ясно, че Северна Корея е изстреляла балистична ракета тази нощ. Това заяви президентът Доналд Тръмп, цитиран от „Ройтерс”.
„Искам всички да разберат, и да са напълно наясно, че САЩ стоят зад Япония, своя велик съюзник, на 100 процента”, каза Тръмп пред репортери във Флорида по време на съвместна пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе.
 
„Севернокорейският ракетен опит е абсолютно неприемлив”, каза Абе и добави, че Пхенян трябва да изпълнява резолюциите на ООН.
 
Южнокорейското външно министерство заяви, че ракетният опит представлява не само явно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност, но и сериозна заплаха за мира и стабилността на Корейския полуостров и в международната общност като цяло.
 
Според изявлението повтарящите се провокации от страна на Северна Корея доказват ирационалния характер на режима на Ким Чен-ун, маниакално обсебен от разработването на ядрената си и ракетна програма.
 
Това първият подобен опит с оръжие, който Пхенян извършва след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп.

Най-близката до Земята екзопланета e непригодна за живот

http://www.cross.bg/zhivot-dzhydzheta-proksima-1534419.html

/КРОСС/ Учени от НАСА установиха, че планети, които кръжат около червени джуджета и се намират в т.нар. обитаема зона, са лишени от вода и кислород, съобщи Лента. Следователно екзопланетата Проксима Б, известна също като Втора Земя, е непригодна за живот. Учените създали модел на влиянието на излъчваните от червените джуджета рентгенови и ултравиолетови лъчи върху атмосферите на планети. Оказало се, че край екзопланети, които са достатъчно отдалечени от звездите си, за да може на повърхността им да има вода в течно състояние, т.е. разположени са в обитаемата зона, атмосферата се свива вследствие на високоенергийното излъчване. Небесните тела губят все повече кислород, а това изключва възможността за наличие на вода в течно състояние на повърхността им. Учените заключили, че най-близката до Земята екзопланета - Проксима Б е под въздействието на потоци звездна енергия веднъж на всеки 2 часа. Това означава, че Проксима Б ще се лиши напълно от кислород за 10 милиона години. Получените резултати намаляват шансовете да бъдат открити пригодни за живот планети, тъй като множество близки до Слънчевата система звезди са червени джуджета.  

Петър Москов: 10 милиона лева е спестил пръстовият идентификатор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052166

Петър Москов: 10 милиона лева е спестил пръстовият идентификатор10 млн. лв. е икономическият ефект от въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците от 1 ноември м.г., обяви пред Би Ти Ви бившият министър на здравеопазването от РБ д-р Петър Москов, опровергавайки твърденията на служебния министър Илко Семерджиев, че ефект няма. „В последните две седмици служебното правителство се занимава с разграждане на

В.Търново се представя на ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2017

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/v.tyrnovo-se-predstavia-na-vakanciia-spa-ekspo-2017-2002886

Официално ще бъде представена и програмата на II Летен сезон на българските оперни театри “Сцена на вековете“ 2017

С изложба започнаха проявите за празника на виното и любовта в Г.Оряховица

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/s-izlozhba-zapochnaha-proiavite-za-praznika-na-vinoto-i-liubovta-v-g.oriahovica-2002707

Художниците от Сдружение ГОАРТ подредиха в навечерието на 14 февруари изложба "Вино, любов и цветна магия”. Така на практика горнооряховските творци дадоха старт на проявите в Общината за празника, посветен на виното и любовта. Освен картини на художници от ГОАРТ, в изложбата са показани и творби на техния приятел художника Иван Русев, завършил академията по изобразително изкуство в София с пълен отличен.

Изложените творби са предимно живописни в маслена, смесена техника, пастел и акрил. Показана е и скулптура на Искрен Арабаджиев.

На откриването на изложбата бе представена книгата на проф. Радослав Радев "Смехотворецът в българската литература и култура”.Част от изложените картини са илюстрации към книгата. "Настоящият труд носи тежестта на научно изследване. Въпреки това, в работата над него не се освободих от приказната идея за конструиране на родния ни шегаджия. В приказките има важно условие: завършва ли разказът ти щастливо, слагат те на трапезата, за да пренесеш във времето формулата на живота "и аз бях там, и аз ядох и пих”. Смехът е обратното броене на времето - ако ти е бил хубав понеделникът, пусни една шега и го сложи след срядата, та да го преживееш отново”, казва за книгата си проф. Радев.

С присъщото си чувство за хумор и нестандартна мисъл, професорът представи творчеството на горнооряховските художници пред гостите на откриването и разказа интересни факти за виното и неговия произход.

Изложба "Вино, любов и цветна магия” е първата изява за 2017 г. на сдружението и е част от поредица изложби, както в страната,  така и в чужбина, с които горнооряховските художници ще отбележат 10-та годишнина на Сдружение ГОАРТ.

Всички гости на изложбата имаха възможността да опитат от вината на изба "Гулбанис вайн”, която по традиция присъства на творческите изяви на горнооряховските художници.

 

Росен Плевнелиев: Оставам в политиката като гражданин

http://www.cross.bg/plevneliev-bulgariya-podcherta-1534418.html

/КРОСС/ "Аз съм и оставам в българската политика, но като активен гражданин. Не се боря и не търся никакви постове". Това каза пред bTV президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев. Плевнелиев отново подчерта, че няма да прави партии, нито ще става член на партия. „Моят успех дойде в България, моята любов, моето семейство, изградих практически всичко тук, тук тежа, тук оставам", категоричен беше Плевнелиев. Според Плевнелиев към настоящия момент следизборна коалиция между ГЕРБ и БСП изглежда невъзможна и всички сигнали, които лидерите изпращат, са в тази посока. Той подчерта, че донякъде го притеснява острият тон, с който е започнала предизборната кампания. „Не трябва да се горят всички мостове", изтъкна той. Според него, ако не сега, на някой етап една голяма коалиция би обогатила българската демокрация. Той подчерта, че единственото назначение, което е дошло при него, е това на Цветлин Йовчев по линия на ГЕРБ, но година по-късно Плевнелиев го е помолил да си тръгне. „Когато избухнаха масовите протести в България през февруари 2013 г., имах интензивни разговори с началника на моя кабинет, когото аз не избрах. Исках обективната информация какво се случва в държавата, как така в 27 български града стачкуваха стотици хиляди хора по улиците срещу монополите, но и не само

Индексът на тържищните цени се понижи в първите 10 дни на февруари с 1,64%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052161

Индексът на тържищните цени се понижи в първите 10 дни на февруари с 1,64%Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи през първите десет с дни на февруари с 1,64 на сто до 1,462 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/, цитирана от БТА. В края на януари ИТЦ се повиши до 1,486 пункта. През зимата на 2015/ 2016 година ИТЦ се повиши

Фенове на Алавес пребиха с тръби агитка на Барселона

http://offnews.bg/news/n_1/n_646924.html

Лудата агитка на Алавес прояви отново нрава си. Ултраси  устроиха засада на привърженици на Барселона преди мача между двата тима в град Виктория, спечел 6:0 от каталунците. Фен на Барса е приет в болница след сблъсъците. Според полицията над 70 души са участвали в сбиването.  Съотношението е било 50 на 20 в полза на домакините. Част от нападателите са носели метални тръби, а други са хвърляли маси и столове. Инцидентът е станал в заведение в близост до университета на град Виктория. Местните органи на реда са арестували 19-годишен младеж, а фен приет в болницата с травми по главата вече е в стабилно състояние. От Барселона излязоха с протестно писмо и призив за бърза реакция на полицията. От Алавес също осъждат участниците в сбиването и се надяват те да бъдат намерени.

Българин получи технологичен „Оскар” за ефекти

http://www.cross.bg/filmi-polychi-oskari-1534417.html

/КРОСС/ Българинът Владимир Койлазов беше отличен с „Оскар" за технологични ефекти. Това стана късно снощи на церемонията по раздаването на т.н. „технологични оскари", която се провежда 14 дни преди официалното награждаване на Академията. Той получи отличието заедно с колегата си от "Chaos group" Петър Митев. Технологията „v-ray" е част от създаването на 3D визуализации. За разлика от наградите на Академията, технологичните оскари се дават за принос на конкретна технология в правенето на филми. Технологията е била използвана във филми като „Доктрой Стрейндж", „Капитан Америка" и „Дедпул".  

Преглед на печата - 12 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=343816

Доходи. "Труд": Минималната заплата у нас 9 пъти по-ниска от тази в Люксембург Социалноикономическото разделение между Източна и Западна Европа остава, показват данните за минимална месечната работна заплата, публикувани от Евростат.

Радо Янков девети в Корея, остава лидер за световната купа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6052152

Радо Янков девети в Корея,
остава лидер за световната купаРадослав Янков остана девети в старта от световната купа по сноуборд, който се проведе на трасето, където догодина ще се проведат и олимпийските игри в Пьончан. Състезанието се проведе по олимпийската програма - с две спускания по различните трасета, а не само с едно при което по-бързият от квалификациите избира.

Росен Плевнелиев: Странно е, че Радев летя до Брюксел със спартана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052148

Росен Плевнелиев: Странно е, че Радев летя до Брюксел със спартанаРосен Плевнелиев обяви, че пътуването до Брюксел на президента Румен Радев със спартана му изглеждало странно, тъй като той е скъп самолет, а фалконът е по-бърз и евтин. Пред Би Ти Ви в първото си интервю след края на мандата си Плевнелиев каза, че желае успех на Радев, тъй като от това зависи успехът на българския народ.

 Момчетата на „Черно море БАСК“ спечелиха областното първенство

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/momchetata-na-cherno-more-bask-specheliha-oblastnoto-pyrvenstvo-2002880

„Черно море БАСК“ се представи блестящо в областното първенство по волейбол за пре-кадети, съобщиха от клуба.  Варненци спечелиха всичките си мачове с по 3-0 гейма. В надпреварата участваха още ВК „Перун“, ВК „Обединена Варна“ и ВК „Белослав“. 
Успехът на „Черно море БАСК класира тима за следващия етап-финал на региона.

Почит за Левски

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/pochit-za-levski-2002601

Учениците от четвърти клас на СУ „Васил Левски” подготвят драматизация „С Левски в сърцето”, посветена на годишнината от гибелта на Апостола. Спектакълът е на 20 февруари от 12 часа. В седмицата на старозагорското училище под наслов „Наследници на Васил Левски”, ще се проведат още състезание „Лъвски скок”, конкурс за рисунка, състезание на шестокласници.

По повод 144 години от гибелта на Апостола на Свободата, община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон организират редица прояви:
„По стъпките на Апостола на българската свобода”:

Литературно четене и викторина за Васил Левски.
Филиал „Августа Траяна” на библиотека „Родина“ гостува на учениците от 1 – 4 клас.
13.02.2017 г., 11.30 ч.                                                                  ОУ „Христо Ботев“
 
 
 
Прожекция на филм за Левски. Викторина за Апостола на свободата с 4.а. клас на IX ОУ „Веселин Ханчев”
14.02.2017 г., 11.15 ч.                               Детски отдел на библиотека „Родина”
ул. Българско опълчение” № 69
 
                                                                                                             
 
„Какво е нужно да си Левски – тефтерче, вяра, смелост и мечти”
Литературно четене и викторина за Апостола.
Гостува Детски отдел на библиотека „Родина”.
15.02.2017 г., 10.00 ч.                                          IX ОУ „Веселин Ханчев”
16.02.2016 г., 10.00 ч.                                          СУ „Иван Вазов”
 
 
 
 
 „Картини от живота на Апостола“
Литературно четене с театрални етюди из живота на Левски
Детски отдел на библиотека „Родина” на гости в 4.а. клас
16.02.2017 г., 11.00 ч.                                                      IX ОУ „Веселин Ханчев”
 
 
„Безсмъртният Левски”
Викторина и изработване на пано за Апостола.
16.02.2017 г., 12.00 ч.                               Детски отдел на библиотека „Родина”,
ул. Българско опълчение” № 69
 
 
Беседа и дискусия с ученици от 3 клас  за живота на Васил Левски и пребиваването му в нашия град. С участието на специалисти от Регионален исторически музей и Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Представяне на мобилна изложба и книги за Дякона.
16.02.2017 г., 12.30 ч.                                                                  СУ „Кирил Христов“
 
 
Поетичен час „Величието на Левски“
Гостува филиал „Димитър Благоев” на библиотека „Родина”
16.02.2017 г., 14.00 ч.                                                                  Дом „Мария Терезия”
 
 
 „Васил Левски – велик и безсмъртен”
Литературно четене за Апостола
Филиал „Димитър Благоев” на библиотека „Родина” на гости в 4.а. клас
17.02.2017 г., 11.00 ч.                                                                  ІV ОУ „Кирил Христов”
 
 
 
Заупокойна света литургия в памет на Апостола на свободата Васил Левски
19.02.2017 г., 09.00 ч.                                          Катедрален храм „Св. Димитър“
 
 
 
Тържествен ритуал с поднасяне на венци и цветя. Заупокойна панихида.
19.02.2017 г., 11.00 ч.                                           пред паметника на Васил Левски
 
 
 
Mузейно - образователна програма „Заветите на Апостола“, включваща специализирана беседа и занимателни кръстословици в „Хилендарски метох“.
13-18.02.2017 г.,                                        Музеен обект „Хилендарски метох“,
по заявка на телефони 042/919-214,
0884477141, 0884477126.
 
 
Музеен обект „Хилендарски метох” в двора на Катедрален храм „Св. Димитър”
Отворен за безплатни посещения
13-19.02.2017 г.                                         от 09.30 до 12.30 часа
от 13.00 до 17.30 часа.
 
 

Масови полицейски операции във врачанско

//dariknews.bg/regioni/vraca/masovi-policejski-operacii-vyv-vrachansko-2002881

Шест специализирани полицейски операции са провели в съботния ден служителите на полицията в област Враца с цел противодействие на битовата престъпност и осигуряване на обществен ред. Проверени са 244 човека и 100 МПС-та установени са 46 нарушения. За тях са издадени най-много фишове – 38 бр.
 

Среща с автограф с алпиниста-зоолог Боян Петров в Казиното

//dariknews.bg/regioni/burgas/sreshta-s-avtograf-s-alpinista-zoolog-boian-petrov-v-kazinoto-2002883

По покана на кмета  Димитър Николов, алпинистът-зоолог Боян Петров ще представи пред бургазлии книгата си "Първите седем". В нея той разказва за покорените от него 8-хилядници и я определя като наръчник за изкачване на високи върхове.

Какво го движи, какво се вижда от високо, каква е целта му - на всички тези и други въпроси Петров ще отговори на 21 февруари, вторник, в Казиното. Срещата с автограф с алпиниста ще започне в 18,00 ч. Събитието в Бургас е две седмици след софийската премиера на книгата.

На 6 февруари Големият салон на БАН не успя да побере стотиците почитатели на Боян Петров, които дойдоха да чуят историята му, да си вземат автограф върху книгата или просто да го видят на живо.

Мерил Стрийп поднови острите критики срещу Тръмп

//dariknews.bg/novini/sviat/meril-strijp-podnovi-ostrite-kritiki-sreshtu-trymp-2002885

Холивудската звезда Мерил Стрийп поднови критиките си срещу президента Доналд Тръмп и политиката му и призова за отпор "на кафяви ризи и ботуши" в реч на годишната галавечеря за събиране на дарения на Кампанията за човешки права - водеща организация в САЩ, защитаваща хората с различна сексуална ориентация, предаде Асошиейтед прес.

Мерил Стрийп с остри критики към Тръмп по време на Златен глобус (ВИДЕО)


Тя припомни реакцията на Тръмп в Туитър на критиките, които отправи срещу него при връчването на наградите "Златен глобус". Тогава той обяви, че актрисата е прекалено "надценявана".

Доналд Тръмп отговори на острите критики на Мерил Стрийп


"Да, аз съм най-надценяваната и най-награждаваната, а сега и най-мъмрената актриса от моето поколение", заяви Стрийп, предизвиквайки смях в залата. Тя добави, че би предпочела да си е у дома и да пълни съдомиялната, отколкото да говори от подиума, но "тежестта на всичките награди", които е получила през кариерата си, я карат да смята, че е длъжна да го направи.

Безпощадни критики към Доналд Тръмп от сцената на Златен глобус (ВИДЕО)


"Ужасно е да сложат мишена на челото ти", каза Мерил Стрийп. "Това те прави уязвим на всякакъв вид атаки, армии от кафяви ризи и ботуши, и още по-лошо, а единственият начин е да се изправиш срещу тях. Нямаш избор. Трябва да го направиш."

Стрийп не уточни на какъв вид атаки е подложена след речта й на "Златния глобус" или от кого, посочва АП и припомня, че терминът "кафяви ризи" е използван първоначално като описание на членовете на нацистките паравоенни милиции.

Още едни холивудски награди бяха белязани от политиката и Тръмп (ВИДЕО)


Стрийп беше удостоена снощи с наградата "Съюзник за равенство" от Кампанията за човешки права. По адрес на Тръмп в речта си тя изтъкна: "Ако оцелеем през този пълен с опасности период, ако катастрофалният инстинкт за отмъщение (на Тръмп) не ни доведе до ядрена зима, ще трябва да благодарим на този президент. Защото той ни отвори очите за това колко крехка е всъщност свободата."

"Страната сега научи, продължи актрисата, как властта в ръцете на един търговец може да бъде използвана срещу народа, конституцията и Закона за правата. Камшикът му може чрез Туитър да удря и заплашва, наказва и унижава, да делигитимира пресата и всички въображаеми врагове."

Мерил Стрийп подобри собствения си рекорд на номинациите за Оскар


Накрая Стрийп отправи емоционален призив за религиозна свобода, за правото да живеем със или без Бог, за правото на щастие.

Мерил Стрийп получи през януари своята 20-а номинация за Оскар, припомня АП.

"Юнона" засне южния полюс на Юпитер (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/iunona-zasne-iuzhniia-polius-na-iupiter-snimki-2002882

Космическият апарат "Джуно" (Юнона) засне южния полюс на Юпитер при прелитането си край планетата на 2 февруари, съобщиха Гизмодо и в. "Дейли мейл".

Там също им огромен циклон, макар и да не достига размера на Голямото червено петно.


Следващото близко прелитане на "Джуно" до Юпитер е насрочено за 27 март. Макар и първоначалният план да беше "Джуно" вече да е на 14-дневна орбита над планетата, космическият апарат още я обикаля за 53 дни, защото през октомври имаше проблем с двигателя си.

Сондата "Джуно" беше изстреляна на 5 август 2011 г. Тя застана на орбита около Юпитер на 4 юли 2016 г.

Предстоящо в страната днес

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiyaot-1534416.html

/КРОСС/ ***Белица.Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на посещение в Белица по повод началото на зимния празник „Белица - Семково". В сградата на Община Белица вицепрезидентът Йотова ще разговаря с кмета Радослав Ревански. След това ще участва в официалното откриване на второто издание на Зимен празник „Белица - Семково 2017". ***София.От 10.00 часа в залата на ул. „Позитано" №20, ще се проведе заседание на Градската конференция на Софийската организация на БСП. Форумът е част от подготвителната фаза за предстоящите предсрочни парламентарни избори. ***София.От 15.00 часа в мол „Сердика" ще бъде представено сърцето "Виена обича София", част от Дните на Виена в София. ***София.От 18.00 часа в Столичната библиотека ще се проведе „Смехоранско караоке". ***Благоевград.От 11.00 часа в храм „Въведение Богородично" ще бъдат положени цветя пред паметната плоча на майор Иван Павлович Орлински, която се намира в двора на църквата по 139 години от първото Освобождение на Горна Джумая от турско робство. ***Бургас.От 10.00 часа в Експо център „Флора" започва тематичният базар "Шоколад, любов и вино" по случай 14 февруари. ***Бургас.От 18.00 часа в ДТ "Адриана Будевска" големият актьор, поет, режисьор и мим Пейо Пантелеев ще представи новата си поетична книга „Девет бала любов" с концерт-спектакъл. ***Варна.От 11

Спряхме кранчетата към фирмите на лигльото на "Позитано", скочи Цветелин Кънчев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276918_%D0%A1%D0%BF%D1%80%D1%8F%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%BB%D1%8C

 Партия Евророма на Цветелин Кънчев е изключена от коалиция с БСП, защото на някои места спрели кранчетата към фирмите на новия господар на столичната улица "Позитано". Това заяви Цветелин Кънчев пред Нова Телевизия.

Този нов господар плащал на пиари да го изкарат хулигана на "Позитано", а всъщност бил известен като лигльото на "Позитано", както се изрази ромският лидер. Става дума за пари, категоричен бе Кънчев.

На "Позитано" става нещо страшно, каза Цветелин Кънчев. Корнелия Нинова е с добро заешко сърце, според него и намекна, че новият господар на "Позитано" е Кирил Добрев.

Евророма обмисля кого да подкрепи на този вот. Никога в ръководството на БСП не е имало толкова милионери, подчерта Цветелин Кънчев.

Сега се чувствал облекчен от раздялата с червените. Най-вероятно партията му ще застане зад Веселин Марешки за вота на 26 март.

Простреляният шофьор в "Надежда" бил наркопласьор

http://offnews.bg/news/n_1/n_646926.html

Простреляният вчера таксиметров шофьор в столицата е бил част от организирана престъпна мрежа за разпространение на наркотици. До момента няма заподозрени за нападението. Това съобщи директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов, предаде БНР. След стрелбата той е бил контактен, обясни още директорът на СДВР Младен Маринов. Основната версия, по която работят криминалистите, е, че стрелбата няма връзка с работата на мъжа в таксиметровата компания. Най-вероятно става дума за нещо, свързано с криминалното минало на шофьора, тъй като той има две регистрации за притежание на наркотици. Извършват се и други процесуално-следствени действия на различни адреси, снемат се показания от свидетели. Това, което може да се каже, е, че, с голяма степен на вероятност, престъплението не е извършено и не е свързано с професионалната дейност, която е извършвало лицето като таксиметров шофьор - в смисъл престъплението не е извършено от негов клиент или във връзка с извършен на превоз. Пострадалият има криминални регистрации. Известен ни е и от предишни години, като същият е регистриран и като участник в организирана престъпна група, свързана с наркотици. Повече данни относно групата няма как да дам, тъй като в момента делото е в съдебна фаза, уточни Младен Маринов. До момента няма заподозрени. Полицията продължава да издирва нападателя. Служителите на СДВР са намерили 2 гилзи от пистолет, с който вероятно е бил прострелян шофьорът. Около 18.30 часа мъжът е бил повикан на адрес в столичния квартал "Надежда" . В момента, в който се приближава до колата си, срещу него започва стрелба. Улучен е няколко пъти в корема. Линейка го откарва в Университетската болница "Царица Йоанна" в тежко състояние.

Владимир Владимиров: 2017-а е ключова в БДЖ, държавата трядва да се намеси решително

http://www.cross.bg/vladimirov-miliona-prevozi-1534415.html

/КРОСС/ „2017 г. е повратна за БДЖ. Така е конструирана цялата схема на реформите, че тази година трябва да има решителна намеса на държавата". Това каза бившият изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров в предаването пред БТВ. По думите му, смяната на директора на дружеството няма да реши проблемите на БДЖ. "Аз съм най-дълго задържалият се директор - 2 години и 3 месеца. За последните 15 г. има седем или осем изпълнителни директори. Това е едно доста проветриво място с доста натрупани проблеми", добави той. "Не успяхме да убедим държавата, че трябва да направи решителна намеса в железниците, за да може реформата да бъде подкрепена в най-ключовия момент и да се промени изцяло състоянието на железницата. Това е основната и ключова тема", заяви Владимиров. По думите му в края на 2009 г. БДЖ е започнала с 850 млн. лв. дългове. "Тези дългове носеха след себе си плащания на лихви, текущи лихви, наказателни лихви и много разходи по съдебни дела, водени с кредиторите. Всичко това доведе до факта, че от железницата излязоха 560 милиона лева, които са платени на кредиторите. В резултат от това усилие задлъжнялостта към днешна дата е 445 милиона, т.е. тя е намалена наполовина. Но в същото време огромните задължения остават. Има 380 милиона от тези 445, които реално трябва да бъдат платени. Железницата вече няма необходимия ресурс вътре в себе си, за да заделя тези средства и да се погрижи за тяхното изплащане", обясни Владимиров

Цветанов говори с министъра на външните работи на Италия Алфано за мигрантския поток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052141

Цветанов говори с министъра на външните работи на Италия Алфано за мигрантския поток Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с министъра на външните работи и бивш вътрешен министър на Италия Анджелино Алфано, съобщиха от пресцентъра на партията. Срещата се състоя в рамките на Конгреса на Испанската народна партия в Мадрид. “България, Гърция и Италия са най-засегнати от мигрантския поток и затова е важно да се

Фотофиниш спря Радо Янков в Пьончан

http://www.cross.bg/yankov-promeger-avstrietzut-1534414.html

/КРОСС/ Българинът Радослав Янков изживя драматично отпадане на фаза 1/8-финал в паралелния гигантски слалом на трасето в Пьончан, където догодина ще бъдат проведени зимните олимпийски игри. 27-годишният носител на Световната купа в паралелните дисциплини в сноуборда бе елиминирам след фотофиниш, а за сметка на Радо напред продължи австриецът Андреас Промегер, който влезе в този етап след шестнадесето място в квалификациите, където нашенецът даде най-добро време. Янков бе по-добър от Промегер в първото спускане, при което времето му бе с 19 стотни по-добро и така роденият в Чепеларе сноубордист спечели първия манш, но трилъра бе запазен за втория. Тогава двамата пресякоха финалната линия едновременно, а след фотофиниш стана ясно, че австриецът ще продължи напред към 1/4-финалите. Въпреки отпадането Янков продължава да е на върха в генералното класиране за Световната купа, защото основният му конкурент - Бенямин Карл също отпадна в Южна Корея.  

Дрон за близо 80 хиляди лева ще стряска бандитите у нас

https://www.actualno.com/crime/dron-za-blizo-80-hiljadi-leva-shte-strjaska-banditite-u-nas-news_593280.html

Главна дирекция за борба с организираната престъпност обяви обществена поръчка за закупуването на дрон, предаде репортер на БГНЕС. Максималната стойност на дрона не трябва да надвишава сумата от 65 000 лв., без ДДС. Средствата са по програма на Норвежкия финансов механизъм.

Журналистите Тома Томов, Елена Йончева и Александър Симов - водачи на червени листи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276917_%D0%96%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D0%B0+%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B2%2C+%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%99%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0

 Водачи на листите на "БСП за България" по региони:
 
Благоевград - Тома Томов
Бургас - Петър Кънев
Варна - Стефан Данаилов
Велико Търново - Весела Лечева
Видин - Филип Попов
Враца - Иван Генов
Габрово - Кирил Добрев
Добрич - Красимир Янков
Кърджали – Александър Симов
Кюстендил - Валери Жаблянов
Ловеч - Милко Недялков
Монтана - Атанас Костадинов
Пазарджик -о.з.полк. Славчо Велков
Перник - Станислав Владимиров
Плевен - Васил Антонов
Пловдив-град - проф. Иво Христов
Пловдив-област - Георги Търновалийски
Разград - Денчо Бояджиев
Русе - Крум Зарков
Силистра - Стоян Мирчев
Сливен - Таско Ерменков
23 МИР - София - Жельо Бойчев
24 МИР - София - Стефан Данаилов
25 МИР - София - Корнелия Нинова
София-област - Иван Ченчев
Смолян - Дора Янкова
Стара Загора - Драгомир Стойнев
Търговище - Светла Бъчварова
Хасково - Елена Йончева
Шумен - Иван Иванов
Ямбол - Кристиан Вигенин

Северна Корея изтреля балистична ракета към Япония

http://www.cross.bg/koreya-severna-raketa-1534413.html

/КРОСС/ Северна Корея е извършила пореден ракетен тест. Информацията предават редица медии по света тази нощ. Потвърдена е от южнокорейското министерство на отбраната и от Пентагона. Изстреляна е балистична ракета, като детайли за типа все още няма. Според източници, на които се позовава CNN, тестовата ракета е изминала 500 километра и е паднала в Японско море. Информация от Пентагона, предадена от агенция Ройтерс потвърди, че става дума за балистична ракета със среден или междинен обсег. През януари Севернокорейският лидер Ким Чен Ун предупреди, че подобни тестове се очакват във всеки момент, а изпълнението им идва дни след критиките на новия министър на отборната на САЩ - Джеймс Матис. По време на посещението си в Южна Корея той предупреди Северна Корея, че при използване на ядрени оръжия, Америка е готова да отговори подобаващо. Президентът Доналд Тръм даде съвместено изявление заедно с японския министър-председател Шиндзо Абе, който е на посещение в Съединените щати. И докато Абе заяви, че няма как да бъде проявена никаква толерантност към действията на Северна Корея, то Тръмп беше лаконичен в коментара си, съставен само от едно изречение: "Искам всички напълно да разберат, че Съединените щати застават в стопроцентова подкрепа на Япония, която е един страхотен съюзник"

Катаджии спрели президента Росен Плевнелиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052109

Катаджии спрели президента Росен ПлевнелиевКатаджии вдигнали стоппалка пред колата на президента Росен Плевнелиев, обяви самият той пред Би Ти Ви в първото интервю след края на мандата си. Президентът попитал пътните полицаи защо го спират, след като не е нарушил правилата за движение. Те му отвърнали, че шофира немска кола, а возилата от Германия са най-честата плячка на автокрадците.

|Фотофиниш изхвърли Радо Янков срещу шампиона в Пьончан

http://offnews.bg/news/n_1/n_646925.html

Радо Янков направи отново великолепно състезание, но загуби с фотофиниш срещу бъдещия победител в старта за световната купа в Пьочан. Курортът в Южна Корея ще приеме Олимпиадата точно след година. Носителят на Световната купа стартира отлично и даде най-добро време в квалификациите. На 1/8-финал асът от Чепеларе се изправи срещу състезателя, заел 16-ото място в пресявките. Това беше Андреас Промегер, големият му съперник. Специалистите предрекоха, че победителят ще спечели и състезанието. Така и стана след невероятна драма. Янков спечели първия манш, спускайки се по по-бързото червено трасе, като надделя срещу австриеца с 19 стотни. Двамата пресякоха заедно финала с абсолютно равно време след втория. Фотофинишът обаче показа, че победата е за австриеца с една стотна, което спря Янков. Утешителната новина е ранното отпадане и на основния му конкурент за Големия кристален глобус Бенямин Карл. Иначе Промегер взе с лекота победата в Пьончан. 

Мъжът, когото Ангела Меркел подцени

https://vesti.bg/sviat/evropa/myzhyt-kogoto-angela-merkel-podceni-6065346

Ще извоюват ли социалдемократите най-накрая властта от най-влиятелния политик в Европа в лицето на Мартин Шулц

Продължава благотворителният базар във Варна в помощ на болно дете

http://www.moreto.net/novini.php?n=343817

И днес във Варна продължава благотворителния базар в помощ на 7-годишно момиче с диагноза злокачествен тумор в мозъка, научи Moreto.net. Навръх своя 6-ти рожден ден (19.01.2016г.) родителите на Йоана Христова Христова научават за страшната диагноза на своята дъщеря, а именно злокачествен тумор в мозъка, ІV стадий.

Александър Симов: БСП обещава само реални неща

http://www.cross.bg/simov-kurdzhali-zayavi-1534412.html

/КРОСС/ „БСП обещава само реални неща. Този път всяко обещание е изчислено. Партията научи най-важния си урок - не обещаваш нищо, без да знаеш откъде ще вземеш парите", каза по Нова телевизия Александър Симов, водач на листата на БСП в Кърджали. Попитан чувства ли се парашутист в Кърджали Симов отговори, че знае какво го очаква, тъй като познава местната организация. „Битката ще бъде много тежка. Опитът на БСП в Кърджали е горчив и драматичен", допълни той. Относно водачите на листи Симов заяви, че някои от имената са били приети абсолютно безусловно. „Това са лица, с които самата Корнелия Нинова лично е говорила. Те са изключителна находка. Това е знак, че тези хора искат да работят с променената БСП", заяви той. „БСП разбра, че трябва да се промени на езиково ниво. Това са хора, които са готови да защитават думите си", добави той. Относно служебния кабинет, назначен от президентът Румен Радев, Симов заяви, че левицата никога не се е месила в работата и назначенията му.  

Милен Велчев: Да влезем в еврозоната, градски легенди са, че това ще увеличи цените

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052103

Милен Велчев: Да влезем в еврозоната, градски легенди са, че това ще увеличи цените"Обещанието на ГЕРБ за средна заплата от 1500 лева в рамките на 4 години не е невъзможна, но е амбициозна цел. Постоянен ръст е необходим, но не е достатъчен, трябва да бъде и висок. Доходите трябва да растат пропорционално с растежа на икономиката". Това каза бившият министър на финансите Милен Велчев в студиото на Канал 3.

Созопол е шестата най-добра туристическа дестинация в Европа за 2017-а

http://www.cross.bg/glasa-evropa-destinatzii-1534411.html

/КРОСС/ Гръцката столица Атина е четвъртата най-добра туристическа дестинация в Европа за 2017 г. според резултатите от състезанието „Най-добрите дестинации в Европа", предаде Tornos News. За целта са били събрани 426 хил. гласа от 174 държани. На първо място е Порто в Португалия с 138 116 гласа, следвано от Милано (52 836 гласа), Гданск (46 852 гласа), Атина (38 627 гласа), Сан Себастиан (23 113 гласа), българският Созопол (20 690 гласа), Виена (18 342 гласа), Стари Град в Хърватия (13 834 гласа), Базел (10,989 гласа) и Мадрид (9,624 гласа). Челните дестинации ще бъдат рекламирани пред милиони туристи като най-добри дестинации за посещение на сайта на „Най-добрите дестинации в Европа" - първият посветен на рекламирането на туризма в Европа. Базираната в Брюксел организация има за цел да развива културата и туризма в Европа. Тя цели постигането на по-добро разбиране за качеството и разнообразието на европейските туристически дестинации.  

Швейцарците гласуват на референдуми за данъци, натурализацията и Олимпиада

//dariknews.bg/novini/sviat/shvejcarcite-glasuvat-na-referendumi-za-danyci-naturalizaciiata-i-olimpiada-2002878

Швейцарските гласоподаватели решават на референдум дали да премахнат преференциалните корпоративни данъци, дали да улеснят процедурите за натурализация и дали да кандидатстват за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2026 г., съобщи ДПА.

По въпроса с корпоративните данъци швейцарците са призовани да се произнесат върху предложение на правителството за премахване на преференциалните данъчни ставки на около 24 000 международни холдингови компании, така че Швейцария да влезе в крак с международните данъчни стандарти. За да бъдат компенсирани мултинационалните компании и за да не напуснат Швейцария, корпоративните данъци се планира като цяло да бъдат намалени.

Швейцарците не искат "безплатен обяд"


Друг референдум е фокусиран върху бъдещето на близо 25 000 млади имигранти трето поколение, които живеят в Швейцария. Правителството иска да улесни бюрократичните процедури, за да могат по-лесно да получат гражданство. Дясната Швейцарска народна партия води кампания срещу този план, който според нея ще позволи на радикални мюсюлмани да получат швейцарски паспорти.

Швейцарците отхвърлиха инициатива за ускорен отказ от атомната енергия


В швейцарския кантон Граубюнден гражданите гласуват дали да кандидатстват за домакинство на Олимпиадата през 2026 година. През 1980 г. и 2013 г. бе гласувано с "не" на подобни референдуми.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване