Къде и кога няма да има вода в София на 13 февруари?

//dariknews.bg/regioni/sofiia/kyde-i-koga-niama-da-ima-voda-v-sofiia-na-13-fevruari-2002879

На 13 февруари 2017 г. (понеделник), във връзка с направа на връзка на новоизграден уличен водопровод със съществуващ на ул. „Ген. Иван Колев“ , кв. „Кръстова вада“,  се налага спиране на водоподаването от 9:00  до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

по ул. „Димитър Манчев“ от бул. „Черни връх“ до ул. „Ген. Иван Колев“

по ул. „Ген. Иван Колев“ от ул. „Проф. Марин Големинов“ до ул. „Д-р Борис Вълчев“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Ген. Иван Колев“ ъгъла с ул. „Ивайло Петров“.
На 13 февруари 2017 г. (понеделник), във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Лъвчето“ кв. „Княжево“,  се налага спиране на водоподаването от 10.00  до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

по ул. „Лъвчето“ от ул. „Кавак“ до бул. „Цар Борис III“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. Лъвчето“ ъгъла с ул. „Меча поляна“ .
На 13 февруари 2017 г. (понеделник), във връзка с изграждане на ново сградно водопроводно отклонение на ул. „Дедеагач“ жк. „Стрелбище“,  се налага спиране на водоподаването от 10.00  до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

по ул. „Дедеагач“ от ул. „Роженски проход“ до ул. „Траянова врата“и ул. „Добри Христов“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Дедеагач“ ъгъла с ул. „Добри Христов“
Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

В Германия избират новия президент

//dariknews.bg/novini/sviat/v-germaniia-izbirat-noviia-prezident-2002877

Германско парламентарно събрание ще избере днес новия президент на Германия, като фаворитът е бившият външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, съобщават агенциите.

[img wide]31280581[/img]

Щайнмайер: Избирането на Тръмп за президент на САЩ бележи края на една ера


Германският президент има ограничени правомощия, но е смятан за важен морален авторитет. Новия държавен глава ще заеме мястото на Йоахим Гаук, 77-годишния бивш пастор и продемократичен активист от Източна Германия, който не пожела да се кандидатира за втори мандат.

Германските ХДС и ХСС ще номинират Ангела Меркел за канцлер


Президентът ще бъде избран от специално събрание, състоящо се от 630-те депутати в долната камара на парламента и същия брой представители от 16-те германски провинции.
  61-годишният социалдемократ Щайнмайер се ползва с подкрепата на голямата коалиция на канцлера Ангела Меркел.
  В Германия расте популярността на партията, издигнала Шулц за канцлер


Още четирима кандидати се борят за поста. Опозиционната Лява партия е номинирала политолога Кристоф Бутервеге. От името на партията "Алтернатива за Германия" се състезава нейният зам-председател, 75-годишният Албрехт Глазер, който е за пряко избиране на президент и за разширяване на правомощията на институцията. Другите двама кандидати са 54-годишният юрист Александер Холд от политическото обединение в Бавария "Свободни избиратели" и 78-годишният Енгелберт Зонеборн, чиято кандидатура беше издигната от неговия син - известния в Германия сатирик Мартин Зонеборн, подкрепен и от Пиратската партия.
 
Сатирикът аргументира кандидатурата на баща си с това, че той е много подходящ по възраст и че ако бъде избран, ще получи възможността да пътува в която си пожелае страна по света, тъй като много обича да пътешества.

Багдад е подложен на ракетен обстрел след окървавените сблъсъци

http://www.cross.bg/zona-raneni-bagdad-1534410.html

/КРОСС/ Зелената зона на иракската столица Багдад е била подложена на ракетен обстрел, предаде ABC News. Няма данни за жертви и ранени. Все още не е ясно и кой е извършил нападението. Припомняме, че вчера десетки загинаха, а стотици бяха ранени при безредици след в района на укрепената Зелена зона, за да настояват за реформи в избирателната система. В този район са разположени чуждестранни и правителствени обекти, включително посолството на САЩ.  

Багдад подложен на ракетен обстрел след окървавените сблъсъци

http://www.cross.bg/raneni-zona-bagdad-1534410.html

/КРОСС/ Зелената зона на иракската столица Багдад е била подложена на ракетен обстрел, предаде ABC News. Няма данни за жертви и ранени. Все още не е ясно и кой е извършил нападението. Припомняме, че вчера десетки загинаха, а стотици бяха ранени при безредици след в района на укрепената Зелена зона, за да настояват за реформи в избирателната система. В този район са разположени чуждестранни и правителствени обекти, включително посолството на САЩ.  

ИДИЛ екзекутира 12 от своите, опитали да избягат от Мосул

http://offnews.bg/news/n_1/n_646923.html

Терористите от „Ислямска държава“ са екзекутирали 12 от собствените си членове в северозападен Ирак заради това, че са се опитали да избягат от град Мосул, предаде AhlulBayt, цитирани от "Фокус".  Местни източници съобщават, че терористите са били задържани в Западен Мосул, докато са се опитвали да избягат в източната част на града, която в момента е контролирана от иракската армия. „Ислямска държава“ ги обвини в предателство“, заяви местният медиен активист Абдула ал Мала.  12-те терористи са били публично обезглавени в западния мосулски квартал „Занджабили“.

Простреляният шофьор на такси е участвал в престъпна наркогрупа

http://www.cross.bg/shofyor-taksimetrov-narkotrafik-1534409.html

/КРОСС/ Простреляният в столицата 39-годишен таксиметров шофьор е участвал в престъпна група за разпространение на наркотици и е подсъдим в момента. Докато делото му приключи, е работил в таксиметрова компания. След стрелбата е откаран в болница в тежко състояние, предава БТВ. Шофьорът е извикан на среща в столичния квартал „Надежда" и отива там с таксито си. Между блоковете обаче го чака нападателят, който стреля по него и бяга. „Пострадалият е бил в колата. По данни на свидетели извършителят е с тъмни дрехи, маска и качулка", коментира шефът на СДВР Младен Маринов. Шофьорът е стар познайник на полицията и в момента е подсъдим по дело за наркотрафик. „Престъплението не е свързано с дейността му като таксиметров шофьор. Не е заради клиент или превоз", посочи Маринов. Делото е отпреди 5-6 години. В последните години простреляният не е бил в полезрението на полицията. Извършва се оглед на мястото. Иззети са гилзи и веществени доказателства. Повечето хора от квартала изобщо не са разбрали, че се стреля под прозорците им. Засега не е ясно дали в таксиметровата фирма са знаели за съдебното досие на простреляния. „И с тях работим относно личността на техния колега, но начинът на работа в таксиметровите фирми е такъв, те невинаги се познават", каза директорът на столичната полиция. Много таксиметрови шофьори дойдоха на мястото на стрелбата, но обясниха, че не познават колегата си

Най-коментираното в "Дневник" през седмицата: Интервю на Сергей Лавров, Тръмп и "Да, България"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/12/2916411_nai-komentiranoto_v_dnevnik_prez_sedmicata_intervju_na/?ref=rss


Интервюто на руския външен министър Сергей Лавров, в което той казва, че НАТО ще разположи войски в България и Румъния, и това е провокация има най-много коментари - 517 - в "Дневник" през седмицата.

Ето и останалите девет най-коментирани статии:

2. С 469 коментара е материалът за окончателната загуба на американския президент Доналд Тръмп в съда за възстановяване на забраната му срещу 7 държави

3. За пръв път в историята намеса на вицепрезидента реши назначение...

Шарапова вече тренира здраво, прие покана за втори турнир (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_646922.html

Мария Шарапова пусна снимки от фитнеса, където вече тренира здраво преди завръщането си на корта. Рускинята беше хваната с допинг и наказана за 15 месеца, те вече изтичат. Тенисистката написа: "Малко баланс, сила и йога. Парче торта, моля". Междувременно Маша получи покана за големия турнир в Мадрид през май, който започва 2 седмици след изтичане на наказанието й. Това ще е втората поява на корта за 5-кратната носителка на титли от Големия шлем. Официалното й завръщане на корта е в Щутгарт през април. "Поканихме Шарапова, защото е една от най-добрите в света за последните 15 години и победителка на нашия турнир", похвали се директорът на състезанието в Мадрид - Маноло Сантана. "В Мадрид винаги играя добре. Сигурна съм, че ще се върна силно мотивирана на корта", добави бившата на Григор Димитров. Маша беше заловена с мелдоний на Australian Open през 2016 година. Наказанието от 2 години беше намалено с 9 месеца от Арбитражния спортен съд.

Българинът Владимир Койлазов получи "Оскар" за технологични ефекти (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6052098

Българинът Владимир Койлазов получи "Оскар" за технологични ефекти (видео)Един българин получи „Оскар” тази нощ, съобщи Нова тв. За разработените от него технологии. Владимир Койлазов беше отличен за приноса си в развитието на киноиндустрията. Наградите се раздават две седмици по-рано на специална бляскава церемония в хотел в Бевърли Хилс. Той я спечели заедно със своя съдружник Петър Митев.

Българинът Владимир Койлазов получи "Оскар" за технологични ефекти (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052098

Българинът Владимир Койлазов получи "Оскар" за технологични ефекти (видео)Един българин получи „Оскар” тази нощ, съобщи Нова тв. За разработените от него технологии. Владимир Койлазов беше отличен за приноса си в развитието на киноиндустрията. Наградите се раздават две седмици по-рано на специална бляскава церемония в хотел в Бевърли Хилс. Той я спечели заедно със своя съдружник Петър Митев.

Чарлз Дарвин - човекът, дръзнал да отхвърли божествения произход на човешкия род

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276916_%D0%A7%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B7+%D0%94%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B8%D0%BD+-+%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D1%8A%D1%82%2C+%D0%B4%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%

 Чарлз Робърт Дарвин се ражда на 12 февруари 1809 година в Шрюсбъри, графство Шропшър, Англия. Петото дете от общо шест в семейството на д-р Робърт Дарвин и съпругата му Сюзан.
През 1831 година Чарлз завършва Университета в Кеймбридж и се отправя на околосветско пътешествие с кораба “Бийгъл”. Това пътуване, продължило вместо планираните две цели пет години, в последствие ще се превърне в тласъкът, довел до зараждането на теорията за произхода на видовете, или иначе казано – еволюционната теория на Дарвин.

Шефът на Еврокомисията няма да се кандидатира за втори мандат

http://econ.bg/Новини/Шефът-на-Еврокомисията-няма-да-се-кандидатира-за-втори-мандат_l.a_i.737253_at.1.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред германското радио Дойчландфунк, че няма да се кандидатира за втори мандат, предаде...

Ракета на Северна Корея падна на японска територия

https://www.actualno.com/asia/raketa-na-severna-koreja-padna-na-japonska-teritorija-news_593278.html

Балистичната ракета, изстреляна днес от Северна Корея, падна в Японско море. Това съобщава БГНЕС. Както заяви генералният секретар на министерския съвет на Япония Йошихиде Суга, "ракетата беше изстреляна от западното крайбрежие на Северна Корея и падна в акваторията на Яп

САЩ обмислят отговор на изстреляна ракета от Северна Корея

http://www.investor.bg/sasht/337/a/sasht-obmisliat-otgovor-na-izstreliana-raketa-ot-severna-koreia-233842/

Сред вариантите са засилване на военното присъствие на Корейския полуостров и затягане на финансовия контрол

Българин спечели Оскар

http://www.moreto.net/novini.php?n=343826

Един българин получи „Оскар” тази нощ. За разработените от него технологии. Владимир Койлазов беше отличен за приноса си в развитието на киноиндустрията. Наградите се раздават две седмици по-рано на специална бляскава церемония в хотел в Бевърли Хилс.

Григор срещу Гофен - днес след 17.00 часа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276915_%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%93%D0%BE%D1%84%D0%B5%D0%BD+-+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+17.00+%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%B0

 От седмица България говори за тенис. И за Григор Димитров се говори, доста повече от обикновено. Мнозина се вълнуват от мачовете на най-добрия ни тенисист на родна земя, вълнуват се и от хората, които го подкрепят в „Арена Армеец“. И в това няма нито нещо странно, нито нещо лошо. Нека се говори за спорт, за български спортист и такова голямо спортно събитие на българска земя.

Само след часове, след 17:00 в неделя следобед Григор Димитров ще излезе във финала на тенис турнира Sofia Open срещу белгиеца Давид Гофен и ще се опита да го спечели. Ще се опита да запише поредна победа на българска почва. Шансът да изпълни намеренията си е огромен.

Да, победата в никакъв случай не е гарантирана, но е важно, че Гришо стигна до спора за титлата. Важен е и начинът, по който го направи, и не става дума само за представянето му на корта в „Арена Армеец“.

Би било мечтан край на състезанието, първата ни ракета в тениса да вдигне титлата, но дори да не стане, целият турнир вече има смисъл.

Ден след ден в рамките на изминаващата седмица Григор Димитров показва по малко от себе си. От първите минути на престоя си в България за Sofia Open, Григор е такъв, какъвто ни се иска да го виждаме винаги – усмихнат, позитивен, търпелив и с отворено сърце към цялата лудница, която се завъртя около него.

Такъв е от появата си на летище София и е показателно, че не само не подмина спрелите го за автографи и снимки хора, но видяхме усмихнатото му лице на снимките.

Любимата социална мрежа на българите - „Фейсбук“ преля от коментари за Григор, от снимки на всякакви хора, успели да се доберат до най-добрия ни тенисист за снимка. Едва ли той самият има представа колко хора успяха да се наредят до него усмихнати и развълнувани.

Не помня някоя снимка от последните дни, на която Гришо да е намръщен или с физиономия на досада. Това също е показателно.

Показателно за това, че Димитров дойде в България с желание и открито сърце.

„Представях си гледката от залата на мача с Гаел Монфис“, каза Григор на пресконференцията след първия си мач с Йежи Янович, спечелен доста трудно.

И стана ясно, че е запазил точно този спомен, който се надявахме – пълната зала, аплодисментите, викът „България винаги е с теб, Гришо!“, когато не намираше думи да опише вълнението си и отговорът „И аз съм с вас, и никога не съм ви напускал“.

От случилото се на турнира до тук, изглежда именно този първи мач бе най-труден за Григор Димитров по пътя към финала.

Смея да вярвам, че в хода на този мач Гришо усети какво е да си у дома си. Какво е да играеш пред хора, които силно искат победата, колкото и ти. Какво е, когато се молиш, както той се изрази за един от решителните моменти - „Да вкара първи сервис“, да се молят с теб или когато адреналинът ти скочи след добър удар и спечелена точка, да усетиш наелектризиращата емоция по трибуните.

И днес Григор Димитров също ще има това щастие. Да застане срещу съперника си – не сам, а с 12 хиляди зад гърба си. И ако спечели мача, ще го е спечелил именно с тази подкрепа.

Ако го загуби, разочарованието разбира се ще е голямо и за него, и за хората по трибуните. Но пак ще знае, че са споделили неговото разочарование и съжаление.

Защото този финал е колкото за Григор Димитров, толкова и за хората, които ще отидат да го подкрепят в залата и за всички тези много повече от 12 хиляди души, които ще му стискат палци пред телевизионните екрани, слушайки радио или проверявайки резултата на мача му в интернет.

Затова забравете малко за безумната дискусия колко разбираме от тенис и дали се излагаме пред чужденците.

Ако имате щастието да сте си купили билет и ще заемете своето място в залата, просто отидете с усмивка на мача. С цялата си положителна енергия и с желанието си за победа. Вземете си българското знаме и го развейте на трибуните. И без това нямаме кой знае колко поводи за това в спорта.

Един от най-ярките ми спомени като журналист е от финала на Европейското първенство по баскетбол през 2005-а година в Белград между Гърция и Германия. Помня, че в първия момент при влизането в 20-хилядната „Белградска арена“ почти повярвах, че съм в Гърция.

Насред Сърбия, цялата зала бе в гръцки знамена. Всички гръцки фенове бяха донесли знамена на родината си. Просто нямаше как отборът на Гърция да загуби в подобна обстановка. Така и стана...

Не, не правете сравнения на спортовете. Тук не става дума за баскетбол или за разликата с тениса. Става дума за това - да подкрепяш твоите хора!

Затова ми се иска да видим „Арена Армеец“ в бяло-зелено-червено. И за Гришо, и нас самите. За положителната емоцията, която ще ни донесе. За споменът, който ще ни остане.

И, ако Григор Димитров победи, ще е идеално! Ако загуби, той ще знае, че дори, когато играе на другия край на света, пак има подкрепата на родината си.

А всички в залата ще знаят, че са преживяли битката заедно със спортиста, който често ги кара да се чувстват горди с постиженията му.

 gong.bg/tenis/bg-tenis/multimedia/gallery/comment/turniryt-na-grisho-turniryt-na-bylgarite-418439

Григор срещу Гофен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276915_%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%93%D0%BE%D1%84%D0%B5%D0%BD

 От седмица България говори за тенис. И за Григор Димитров се говори, доста повече от обикновено. Мнозина се вълнуват от мачовете на най-добрия ни тенисист на родна земя, вълнуват се и от хората, които го подкрепят в „Арена Армеец“. И в това няма нито нещо странно, нито нещо лошо. Нека се говори за спорт, за български спортист и такова голямо спортно събитие на българска земя.

Само след часове, след 17:00 в неделя следобед Григор Димитров ще излезе във финала на тенис турнира Sofia Open срещу белгиеца Давид Гофен и ще се опита да го спечели. Ще се опита да запише поредна победа на българска почва. Шансът да изпълни намеренията си е огромен.

Да, победата в никакъв случай не е гарантирана, но е важно, че Гришо стигна до спора за титлата. Важен е и начинът, по който го направи, и не става дума само за представянето му на корта в „Арена Армеец“.

Би било мечтан край на състезанието, първата ни ракета в тениса да вдигне титлата, но дори да не стане, целият турнир вече има смисъл.

Ден след ден в рамките на изминаващата седмица Григор Димитров показва по малко от себе си. От първите минути на престоя си в България за Sofia Open, Григор е такъв, какъвто ни се иска да го виждаме винаги – усмихнат, позитивен, търпелив и с отворено сърце към цялата лудница, която се завъртя около него.

Такъв е от появата си на летище София и е показателно, че не само не подмина спрелите го за автографи и снимки хора, но видяхме усмихнатото му лице на снимките.

Любимата социална мрежа на българите - „Фейсбук“ преля от коментари за Григор, от снимки на всякакви хора, успели да се доберат до най-добрия ни тенисист за снимка. Едва ли той самият има представа колко хора успяха да се наредят до него усмихнати и развълнувани.

Не помня някоя снимка от последните дни, на която Гришо да е намръщен или с физиономия на досада. Това също е показателно.

Показателно за това, че Димитров дойде в България с желание и открито сърце.

„Представях си гледката от залата на мача с Гаел Монфис“, каза Григор на пресконференцията след първия си мач с Йежи Янович, спечелен доста трудно.

И стана ясно, че е запазил точно този спомен, който се надявахме – пълната зала, аплодисментите, викът „България винаги е с теб, Гришо!“, когато не намираше думи да опише вълнението си и отговорът „И аз съм с вас, и никога не съм ви напускал“.

От случилото се на турнира до тук, изглежда именно този първи мач бе най-труден за Григор Димитров по пътя към финала.

Смея да вярвам, че в хода на този мач Гришо усети какво е да си у дома си. Какво е да играеш пред хора, които силно искат победата, колкото и ти. Какво е, когато се молиш, както той се изрази за един от решителните моменти - „Да вкара първи сервис“, да се молят с теб или когато адреналинът ти скочи след добър удар и спечелена точка, да усетиш наелектризиращата емоция по трибуните.

И днес Григор Димитров също ще има това щастие. Да застане срещу съперника си – не сам, а с 12 хиляди зад гърба си. И ако спечели мача, ще го е спечелил именно с тази подкрепа.

Ако го загуби, разочарованието разбира се ще е голямо и за него, и за хората по трибуните. Но пак ще знае, че са споделили неговото разочарование и съжаление.

Защото този финал е колкото за Григор Димитров, толкова и за хората, които ще отидат да го подкрепят в залата и за всички тези много повече от 12 хиляди души, които ще му стискат палци пред телевизионните екрани, слушайки радио или проверявайки резултата на мача му в интернет.

Затова забравете малко за безумната дискусия колко разбираме от тенис и дали се излагаме пред чужденците.

Ако имате щастието да сте си купили билет и ще заемете своето място в залата, просто отидете с усмивка на мача. С цялата си положителна енергия и с желанието си за победа. Вземете си българското знаме и го развейте на трибуните. И без това нямаме кой знае колко поводи за това в спорта.

Един от най-ярките ми спомени като журналист е от финала на Европейското първенство по баскетбол през 2005-а година в Белград между Гърция и Германия. Помня, че в първия момент при влизането в 20-хилядната „Белградска арена“ почти повярвах, че съм в Гърция.

Насред Сърбия, цялата зала бе в гръцки знамена. Всички гръцки фенове бяха донесли знамена на родината си. Просто нямаше как отборът на Гърция да загуби в подобна обстановка. Така и стана...

Не, не правете сравнения на спортовете. Тук не става дума за баскетбол или за разликата с тениса. Става дума за това - да подкрепяш твоите хора!

Затова ми се иска да видим „Арена Армеец“ в бяло-зелено-червено. И за Гришо, и нас самите. За положителната емоцията, която ще ни донесе. За споменът, който ще ни остане.

И, ако Григор Димитров победи, ще е идеално! Ако загуби, той ще знае, че дори, когато играе на другия край на света, пак има подкрепата на родината си.

А всички в залата ще знаят, че са преживяли битката заедно със спортиста, който често ги кара да се чувстват горди с постиженията му.

 gong.bg/tenis/bg-tenis/multimedia/gallery/comment/turniryt-na-grisho-turniryt-na-bylgarite-418439

Наградите "Грами" се връчват тази вечер

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/02/12/2915973_nagradite_grami_se_vruchvat_tazi_vecher/?ref=rss


Петдесет и деветите годишни награди "Грами" за постижения в музиката ще бъдат раздадени в Лос Анжелис тази вечер. Очаква се големите победители да са хип-хопът и повлияните от него музика и култура, с 9 номинации за актуалната кралица на попа Бионсе и по 8 за колегите й Риана, Дрейк и Кание Уест.

Бионсе е номинирана в най-големите категории за албум, песен и запис на годината заради своя хит Formation и визуалния албум Lemonade, които повдигнаха сериозни теми като като расизма и...

Юнкер: Великобритания може да разруши единството на ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/iunker-velikobritaniia-moje-da-razrushi-edinstvoto-na-es-233840/

Със своите колебания МВФ прави несигурна третата спасителна програма за Гърция, опасява се председателят на ЕК

Уволнен шеф на БДЖ: Нужни са 400 млн. лв. за „Пътнически превози“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052092

Уволнен шеф на БДЖ: Нужни са 400 млн. лв. за „Пътнически превози“400 млн. лв. инвестиция е необходима за компанията „Пътнически превози“, за да се подобрят условията на труд и качеството на услугата, каза пред Би Ти Ви уволненият шеф на БДЖ Владимир Владимиров. Той бе махнат от поста от служебния министър на транспорта Христо Алексиев. „7-8 изпълнителни директори са сменени през последните 15 години.

Руснакът между Путин, Ердоган и Тръмп

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/rusnakyt-mejdu-putin-erdogan-i-trymp-233312/

Александър Дугин казва, че е изиграл ключова роля в закърпването на отношенията между Русия и Турция и е оптимистично настроен за връзката със САЩ

Болни се трупат в пловдивската църква "Св. Марина", чакат мощите на Св. Лука

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052087

Болни се трупат в пловдивската църква "Св. Марина", чакат мощите на Св. ЛукаОт ранни зори болни се трупат в митрополитската църква "Св. Марина" в Пловдив, където от 9 часа ще бъде отслужена архиерейска съборна света литургия с изнасяне на мощите на Св. Лука за поклонение. Очаквайте

11 са катастрофите във Варна през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=343820

11 катастрофи са станали за денонощието във Варна, при тях има един пострадал пешеходец без опасност за живота. Поради ниските температури е възможно да има заледени участъци, към шофьорите от КАТ напомнят, че поради обледеняването по-внимателно да се кара на Аспаруховия мост във Варна.

Бобъра, прострелян в гърдите и главата, част от акция "Сахара"

https://vesti.bg/bulgaria/bobyra-prostrelian-v-gyrdite-i-glavata-chast-ot-akciia-sahara-6065347

Мъжът е прострелян от неизвестен с черни дрехи и качулка. Бил е част от организирана престъпна група, разбита при акция "Сахара" през 2012 г

Бомба от Втората световна война евакуира 70 хил. души от Солун

http://offnews.bg/news/n_1/n_646920.html

Най-малко 70 хил. души от Солун са евакуирани днес заради открита 200-килограмова бомба от Втората световна война, пише Би Би Си. Това е една от най-големите бомби, откривани в градска среда в Гърция, като евакуацията също е сред най-мащабните в историята на южната ни съседка. Бомбата беше открита по време на строителни работи миналата седмица и се очаква днес тя да бъде обезвредена. Властите обаче не могат да преценят дали тази бомба е немска или съюзническа.

Хиляди румънци и снощи поискаха оставката на лявото правителство

https://www.actualno.com/balkani/hiljadi-rumynci-i-snoshti-poiskaha-ostavkata-na-ljavoto-pravitelstvo-news_593279.html

Десетки хиляди протестираха снощи в големите градове в Румъния срещу социалистическото правителството, което се опита да смекчи антикорупционното законодателство, предаде Франс прес. В Букурещ, където за тази вечер е предвидена голяма демонстрация, около 3000 души по данн

Британски министър: Ирак ще се освободи от ИД през 2017-а

//dariknews.bg/novini/sviat/britanski-ministyr-irak-shte-se-osvobodi-ot-id-prez-2017-a-2002876

Ирак ще се освободи окончателно от "Ислямска държава" през 2017 г., прогнозира британският министър на отбраната Майкъл Фалън, който е на посещение в Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, предаде Франс прес.

На пресконференция вчера той напомни, че Източен Мосул е освободен и че всеки момент ще започне офанзива за освобождаването на Западен Мосул. Подкрепени от междунардната антиджихадистка коалиция под американско командване, част от която са британските сили, иракските войски предприеха на 1 октомври мащабна офанзива за отвоюването от "Ислямска държава" на Мосул. Те превзеха източната част на града и се подготвят да започнат настъпление на запад.

Асад отхвърли предложението на Тръмп за зони за сигурност в Сирия


Фалън изтъкна участието на британските сили, които са поразили 300 мишени в Мосул и околностите и оказват помощ, като инструктори и съветници, на около 40-хилядните иракски сили, включително 7000 кюрдски бойци пешмерга.

"Ние очакваме, че "Ислямска държава" ще бъде прогонена от основните градове на Ирак през 2017 г.", заяви британският министър. Той обаче подчерта, че връщането на контрола над Ракка, фактическата столица на "Ислямска държава" в съседна Сирия, рискува да бъде по-сложно поради гражданската война в страната.

Подкрепяните от международната коалиция сирийски сили трябва "до пролетта" да обкръжат и изолират града преди самата офанзива, смята Фалън, цитиран от Ройтерс. Сирийските демократични сили, които включват кюрдската милиция Сили за защита на народа (YPG) , предприеха офанзива срещу Ракка през ноември. Този месец те обявиха началото на нова фаза в офанзивата, целяща да завърши обкръжаването на града и да отреже пътя към бастиона на екстремистите в Дейр аз Зор на югоизток.

Опасната психологическа война чрез трупове на джихадисти


"Надявам се, че това изолиране ще бъде завършено до пролетта и след това ще може да започнат операциите по освобождаването на самия град", каза Фалън.
  "Ракка е много по-малък град от Мосул, но очевидно ще бъде защитаван много ожесточено от "Ислямска държава" и това означава, че операцията за освобождаването му трябва да бъде много внимателно подготвена, както беше операцията за отвоюването на Мосул", обясни министърът. "След като и Ракка бъде освободен като Мосул, ще видим началото на края на този ужасен халифат", заяви той. "Ислямска държава" провъзгласи халифат в части от Сирия и Ирак през 2014 г.

Простреляният в София таксиметров шофьор е в тежко състояние

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prostrelianiiat-v-sofiia-taksimetrov-shofior-e-v-tezhko-systoianie-2002868

Състоянието на таксиметровия шофьор, който бе прострелян в събота вечерта в столичния квартал „Надежда”, остава тежко. Мъжът е бил прострелян от неизвестен извършител.  

Простреляха таксиметров шофьор в София


По думите на директора на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Младен Маринов причината за стрелбата най-вероятно е свързана с миналото на шофьора, който е бил част от организирана престъпна група за разпространение на наркотици и в момента е подсъдим.

39-годишният шофьор беше прострелян снощи в колата си с няколко куршума от неизвестен извършител с тъмни дрехи и маска. Той е бил повикан на адрес в кв. „Надежда”, а нападателят го чакал между блоковете, стрелял по него и избягал.

[img wide]31279546[/img]

Според Младен Маринов престъплението е подготвено внимателно и е извършено по начин, по който да се укрият следите и извършителят. Образувано е досъдебно производство за опит за убийство.

Северна Корея изстреля балистична ракета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052082

Северна Корея изстреля балистична ракетаАмерикански и южнокорейски военни източници заявиха, че балистичната ракета, която изстреля тази сутрин Северна Корея в Японско море, съдейки по обсега на полета й, не е от клас Ай Си Би Ем - междконтинентална балистична ракета (Intercontinental Ballistic Missile, ICBM) , предаде Ройтерс. Ракетите от този клас имат минимален обсег около 5500 км,

Какво прави Джей Ло кралица на дансинга

https://vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/kakvo-pravi-dzhej-lo-kralica-na-dansinga-6065313

Полюляването на ханша е женско поведение, което насочва към плодовитост и младост, смятат учените

На 12 февруари са родени

http://www.cross.bg/na-fevryari-sa-rodeni-1534385.html

/КРОСС/ Иван Абаджиев, треньор по вдигане на тежести Меглена Плугчиева, политик Анжела Димчева, писателка Борислав Михайлов, шеф на БФС Георги Стоянов, актьор  

Не подценявайте захранването. Какво да знаете

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/ne-podceniavajte-zahranvaneto.-kakvo-da-znaete-6065322

Знаете ли, че един от най-често срещаните проблеми при компютрите е свързан със захранването

Младият изпълнител Франческо Габани победи на фестивала в Сан Ремо

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6052079

Младият изпълнител Франческо Габани победи на фестивала в Сан РемоМладият изпълнител Франческо Габани е победител на 67-ия фестивал на италианската естрадна песен в Сан Ремо, предаде ТАСС, цитиран от БТА. Резултатите от конкурса бяха обявени тази нощ след сложно преброяване на гласовете на публиката, телевизионните зрители и профессионалното жури. 34-годишният Габани миналата година победи в секцията "Нови

Григор Димитров на финал

http://www.moreto.net/novini.php?n=343819

Григор Димитров изиза днес от 17 часа във финалния мач от турнира в София. Гришо спечели снощи полуфинала си срещу грузинеца Николоз Басилашвили след 6:1, 6:3 за само час и 3 минути. Съперник на Димитров тази вечер е Давид Гофен.

Една чиста истина прави живота ...

http://www.cross.bg/pravi-zhivota-chista-1534386.html

/КРОСС/ Елин Пелин "Една чиста истина прави живота спокоен, една хубава лъжа го прави приятен."  

Публиката тръпне: Григор излиза за победа на финала на Sofia Open

http://offnews.bg/news/n_1/n_646917.html

Григор Димитров ще се изправи срещу белгиеца Давид Гофен за титлата на тенис турнира Sofia Open в зала „Арена Армеец” в 17.00 часа. Димитров се класира за финала след вчерашната победа над грузинеца Николоз Басилашвили с 6:1, 6:3. Давид Гофен стигна до финала, след като победи носителя на трофея през миналия сезон Роберто Баутиста Агут с 5:7, 6:4, 7:6 (3). Григор води с 5:0 срещу Гофен (2:0 в АТР Уърлд Тур), като за последно двамата се срещнаха през януари на Australian Open – 6:3, 6:2, 6:4. Димитров ще излезе на корта, за да опита да спечели втора титла през тази година и общо шеста в кариерата му. Сблъсъкът с Гофен ще е единадесетият финал на българина в турнирите от световния тур на АТП. Белгиецът има две титли в кариерата си oт шест финала и ще опита да прекъсне серията си от четири поредни загуби в мачове за титлата. Билетите вече свършиха, разкриха организаторите на турнира. Не разчитайте на касите, елате по-рано заради традиционните задръствания. Така 12 500 души ще наблюдават на живо финала на Гришо.

Турция задържа лица, подготвяли терористични атаки в Европа

https://www.actualno.com/asia/turcija-zadyrja-lica-podgotvjali-teroristichni-ataki-v-evropa-news_593277.html

Две лица, заподозрени в планиране на терористични нападения в Европа от името на "Ислямска държава" и подготовка на терористичен акт в Европа, са били арестувани вчера в Турция, съобщава БТВ, позовавайки се на информационна агенция ТАСС. Турската държава съобщи, че Махамад

Св. Мелетий Антиохийски

https://www.actualno.com/celebrate/sv-meletij-antiohijski-news_593298.html

В ІV век различни ереси смущавали спокойствието на Църквата. Особено се разпространила ереста на Арий, който отхвърлял единосъщието на Сина Божи с Бога Отца. Отхвърлена и осъдена от Никейския вселенски събор (325 г.), тая ерес намерила обаче много последователи. Византийския

Владимир Койлазов получи Оскар за технологични ефекти

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6-FRVOLeocM/

Владимир Койлазов получи “Оскар” за разработения от него софтуер. Той е първият българин получил престижната награда досега. 38-годишният компютърен специалист бе отличен за оригиналната идея, проектиране и реализация на технологията V-Ray от българската софтуерна компания Chaos Group. Това е програма за 3D визуализации – генериране и обработка на триизмерни изображения, която вече има много разновидности. Различни версии на софтуера са използвани при хитови продукции като „Аватар”,„Игра на тронове”, „Дедпул”, „300: Възходът на една империя”, „Господарка на злото” и много други. В Chaos group Койлазов е съдружник заедно с Петър Митев. Централата на дружеството е в България, като има поделения в САЩ, Япония и Южна Корея.

Владимир Койлазов получава специална гравирана плоча, каквато получават победителите в подкатегория „Наука и инженерство”.

Церемонията за „технологичните Оскари” (Sci-Tech Oscars) се проведе на 11 февруари 2017 г. в Бевърли Хилс, Калифорния. Обикновено тези награди се връчват две седмици преди големите „Оскари”, които тази година са на 26 февруари в „Долби тиатър” в Лос Анджелис.

Простреляният шофьор на такси в София е участвал в престъпна наркогрупа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6052061

Простреляният шофьор на такси в София е участвал в престъпна наркогрупаПростреляният в столицата 39-годишен таксиметров шофьор е участвал в престъпна група за разпространение на наркотици и е подсъдим в момента. Докато делото му приключи, е работил в таксиметрова компания. След стрелбата е откаран в болница. Състоянието му е критично, има опасност за живота. Късно снощи пациентът беше опериран,

Как се правят депутатски листи: Структурите предлагат, лидерите разполагат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/12/2916152_kak_se_praviat_deputatski_listi_strukturite_predlagat/?ref=rss


Ръководните органи на партиите ще имат и този път тежката дума при избора на водачите на листи и останалите кандидати за депутати в предсрочния парламентарен вот на 26 март. В повечето случаи номинациите се правят от местните структури.

Изключение от правилата са само в новите коалиции "Да, България" и "Нова република", където предложения могат да правят и всички членове и дори външни граждани.

Всички структури участват в БСП

Всички структури на БСП участват в...

12 февруари през годините

http://www.cross.bg/purviyat-venera-aparat-1534384.html

/КРОСС/ 1541 г. - Сантяго, днешната столица на Чили, е основана от Педро де Валдивия. 1832 г. - Еквадор анексира островите Галапагос 1872 г. - Избран първият български екзарх Иларион Ловчански, неодобрен от Високата порта. 1879 г. - Първата в Северна Америка ледена пързалка за каране на кънки отваря врати в Ню Йорк. 1899 г. - Испания продава на Германия Каролинските и Мариански острови. 1912 г. - В Република Китай се въвежда Григорианският календар. 1924 г. - Открита е гробницата на Тутанкамон. 1924 г. - Калвин Кулидж става първият президент на САЩ, който изнася политическа реч по радиото. 1955 г. - Министерският съвет на Съветски съюз приема постановление за строителство на космодрума „Байконур". 1961 г. - Изстрелян е съветският космически апарат Венера 1 - първият апарат, достигнал до друга планета - Венера. 1990 г. - Излиза първият брой на вестник „Демокрация". 1991 г. - Създадена е националната служба „Борба с организираната престъпност".  

Волейболни националки от Иран забиват за Шумен

https://www.24chasa.bg/sport/article/6050364

Волейболни националки  от Иран забиват за Шумен- Водени били преговори и с Република Турция, но там се смутили от желанието на двете момичета да играят с хиджаб      -  Волейболистките са общителни и усмихнати, твърдят, че се чувстват у нас като у дома си Уникалният трансфер, който осъществи преди около месец мениджърът на волейболния отбор “ЙЕБ Шумен-05” Мехмед Башаран,

Северна Корея тества балистична ракета

http://offnews.bg/news/n_1/n_646916.html

Северна Корея е извършила пореден ракетен тест, предаде BBC, като цитира южнокорейската агенция "Йонхап". Това е било потвърдено от армията на Южна Корея. Става въпрос за изстрелване на балистична ракета, като типът й все още не е известен. Ракетата е била изстреляна в Японско море и е прелетяла 500 километра. Японският премиер Шиндзо Абе осъди като неприемливо случилото се и призова Пхенян да спазва резлюциите на ООН. На съвместна пресконференция, американският президент Доналд Тръмп изрази подкрепа за Япония. Лидерът Ким Чен-ун обяви през януари, че страната скоро ще проведе изпитание, а държавната медия отбеляза, че по всяко време може да бъде извършен нов тест на ракета. Първите публични изказвания в чужбина на новия американски военен министър Джеймс Матис бяха отправени под формата на критика към Северна Корея.

Патриотично спускане с носии и трибагреници стягат в Пампорово

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/patriotichno-spuskane-s-nosii-i-tribagrenici-stiagat-v-pamporovo-2002873

В Пампорово ще се състои „Голямо ски спускане с трибагреници и носии“. Събитието ще се реализира на Националния празник на България, 3- ти март. За тогава е предвидено патриотично спускане от кулата Снежанка с трибагреници и народни носии. Този своеобразен флашмоб ще бъде по случай 139- годишнината от подписването на Санстефанския мирен договор.

“Нека за Националния ни празник се спуснем задружно и да покажем красотата на националния флаг, който ще изгрее върху белия сняг“, коментират организаторите.

На връх 3 март (петък) в 11:40 е спускането със знамена по ски писта №6. По-късно в 12:00 ч на Плаца на Студенец ще бъде изслушан Химна на Република България и ще се извие хоро, под съпровода на гайди. Всички присъстващи трябва да бъдат с народни носии.

„Ако тази година събитието е успешно, догодина за 140 годишнина от Освобождението на България, ще кандидатстваме за Рекордите на Гинес за най-голямо пускане със знамена“, казват още организаторите.
 

Дядя Ваня повежда протестно шествие

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/diadia-vania-povezhda-protestno-shestvie-2002872

Протестно шествие срещу лъжата, мафията, корупцията и енергийния монополизъм организират от „Гражданско движение на обикновения човек срещу статуквото“. Митингът е насрочени за10.00 часа пред часовника на Централна поща в Пловдив. Протестиращите граждани ще тръгнат по Главната улица и пред сградата на община Пловдив ще поискат оставката на кмета Иван Тотев. По думите на главния организатор Иван Бояджиев, по-известен като Дядя Ваня, искането на оставката е заради проблемите с новостроящия се пловдивски зоокът.
 
Шествието ще продължи в посока Римския стадион и евентуално към Съдебната палата, защото една от причините за протеста е неефективната ни съдебна система. 
 
Искаме да се даде гласност на обикновения човек, когото никой за нищо не го пита, коментира Бояджиев. Той очаква в митинга да се включат над 100 души. Протестите се организират и по повод февруарските събития, които се случиха точно преди 4 години.   

Българин получи "Оскар" (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bylgarin-poluchi-oskar-video-2002874

Българин получи „Оскар" за разработените от него технологии. Владимир Койлазов беше отличен за приноса си в развитието на киноиндустрията. Той спечели отличието заедно със своя съдружник Петър Митев, отбелязва NOVA.
Двамата имат компания, разработила най-използваната в света технология за 3D визуализация. Технологичните "Оскари" се раздават две седмици по-рано на специална бляскава церемония в хотел в Бевърли хилс.

Обявиха номинациите за Оскар, българинът Теодор Ушев е сред номинираните


38-годишният Владимир Койлазов от Русе е завършил "Информатика" в Софийския университет. За дългогодишния си труд казва скромно "15 години пот и сълзи дават резултат, някой е забелязал".

"Аватар", "Игра на тронове", "Дедпул", "300" и стотици други филми са белязани от софтуера на Владимир Койлазов.

"Никога не съм имал илюзии, че съм кой знае какво, но пък общо взето знаех, че каквото искам да направя, ако имам достатъчно време, ще го направя", казва Койлазов.

Съдружникът му обяснява, че техният софтуер е решението за киноиндустрията: "да не потрошат милиони, на някого да не му хвръкне главата, че не е заснел нещо, режисьорът да е доволен, продуцентът да е доволен и накрая всички да сме доволни".

Койлазов е категоричен, че по собствената си дефиниция не е успял.

Германия избира анти-Тръмп президент

http://www.moreto.net/novini.php?n=343818

Франк-Валтер Щайнмайер, бившият германски външен министър, който беше отявлен критик на Доналд Тръмп по време на изборите в Съединените американски щати, е на път да стане 12-ия следвоенен президент на Германия, коментира онлайн изданието Bloomberg.

Мъгла и ниски температури ни очакват днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_646915.html

Максималните температури в Северна България ще са от минус 5°до минус 3°, а в южната част на страната до 1°до 6°., е прогнозата на НИМХ към БАН. Днес над по-голямата част от страната облачността ще се задържи значителна. Ще е почти без валежи. На места видимостта ще е намалена. През деня разкъсвания на облачността ще има главно над Югозападна България и западните райони на Горнотракийската низина. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Над Черноморието ще бъде преобладава облачно време, но само на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа умерен предимно северен вятър. Максималните температури ще са между минус 3° и 2°. Вълнението на морето ще е около 3 бала. Температурата на морската вода е 3-4°. Над планините облачността ще е разкъсана, по-значителна над Стара планина, където на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 3°, на 2000 метра - около минус 7°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще продължи да се повишава.

Мартина Вачкова играе роля на Парцалев в “Рейс” на Станислав Стратиев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6051668

Мартина Вачкова играе роля на Парцалев в “Рейс” на Станислав СтратиевДава ѝ я режисьорът Здравко Митков в съвременната трактовка на пиесата. В нея участват още Тончо Токмакчиев, Александра Сърчаджиева и др. Първата постановка на “Рейс” в Сатиричния театър е през март 1980 г. Спектакълът в езоповски стил критикува кривиците на тогавашното социалистическо общество и има голям успех.

Св. Мелетий Антиохийски

http://www.cross.bg/meletiii-antiohiya-veliki-1534383.html

/КРОСС/ Житие на св. свети Мелетий, архиепископ Антиохийски В ІV век различни ереси смущавали спокойствието на Църквата. Особено се разпространила ереста на Арий, който отхвърлял единосъщието на Сина Божи с Бога Отца. Отхвърлена и осъдена от Никейския вселенски събор (325 г.), тая ерес намерила обаче много последователи. Византийският император Констанций, един от синовете на Константин Велики, бил арианин и преследвал православните епископи. В много градове имало по два епископа - православен и арианин. Народът и духовенството се присъединявали ту към единия, ту към другия, и едно след друго тържествувало ту православието, ту арианството. Но и самите ариани се разделяли на две секти - чисти ариани и полуариани, които враждували помежду си. Навсякъде вражда, мъст и дори кървави разпри заменили любовта и мира, завещани от Иисуса Христа. Сред тия трудни обстоятелства Мелетий, родом от Армения, бивш севастийски епископ, бил единодушно избран за архиепископ в Антиохия. С този избор се съгласили и арианите, които в Антиохия били повече от православните. Те се надявали да намерят в новия архиепископ свой съмишленик, но скоро се убедили, че сбъркали в очакванията си. Тридесет дни след избирането му Мелетий проповядвал в храма. Всички присъстващи - православни и ариани, с нетърпение очаквали от него изложението на вярата му

Радарите за превишена скорост днес - 12 февруари, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=343777

Служители на пътната полиция ще следят днес - 12 февруари, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Аспарухов мост - северен пътен възел 13:30ч.-14:30ч. Аспарухов мост - северен пътен възел 19:50ч.

Международен ден на еволюцията

http://www.moreto.net/novini.php?n=343815

Днес светът отбелязва Международният ден на Дарвин, известен още като Ден на еволюцията. Той е посветен на рождения ден /12 февруари 1809 / на Чарлз Робърт Дарвин - английски учен и естественик, живял през XIX век. Той пръв осъзнава и описва как всички видове са еволюирали в течение на времето от общ прародител посредством процес, който нарича естествен отбор.

Северна Корея изстреля балистична ракета към Япония

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vyEu-UGggPY/

Северна Корея е извършила пореден ракетен тест. Изстреляна е тази сутрин от въздушна база в провинция Северен Пхьонан балистична ракета от типа „Нодон“ с обсег до 1,3 хил. км. Тестовата ракета е изминала 500 километра и е паднала в Японско море. Американският президент Доналд Тръмп увери Япония, че тя има пълната подкрепа на Съединените американски щати след изстрелването на балистична ракета от страна на Северна Корея.„Искам просто всеки да разбере и напълно да знае, че Съединените американски щати застават зад Япония, техен важен съюзник, на 100 процента“, заяви Тръмп по време на съвместна пресконференция с японския министър-председател Шиндзо Абе. От своя страна Абе осъди изстрелването от страна на властите в Пхенян като „недопустимо“.

През януари Севернокорейският лидер Ким Чен Ун предупреди, че подобни тестове се очакват във всеки момент, а изпълнението им идва дни след критиките на новия министър на отборната на САЩ – Джеймс Матис. По време на посещението си в Южна Корея той предупреди Северна Корея, че при използване на ядрени оръжия, Америка е готова да отговори подобаващо.

Всичко това се случва в момент, в който световните медии информираха, че американското правителство е решило да предостави хуманитарна помощ на Северна Корея заради големите наводнения в страната от миналата година. Двете държави не поддържат дипломатически отношения.

 

 

БАФТА'2017: Ще продължи ли триумфът на "Страната Ла ла ла"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/02/12/2915935_bafta2017_shte_produlji_li_triumfut_na_stranata_la_la/?ref=rss


Британската академия за филмово и телевизионно изкуство ще раздаде традиционните си награди БАФТА (BAFTA) в лондонския "Роял Албърт Хол" от 9 ч. централноевропейско време тази вечер. Церемонията, смятана за най-близкия европейски еквивалент до американските оскари, може да се гледа по британския канал Би Би Си 1, но червеният килим ще се предава на живо от 16.30 ч. централноевропейско време (18.30 ч. българско) във фейсбук страницата на наградите.

Последна спирка преди призовете на...

Спортът в ефира на 12 февруари

http://offnews.bg/news/n_1/n_646914.html

Големи емоции за феновете предлага тв ефира в днешния неделен ден. Ще има много футбол, зимни спортове, както и баскетбол от най-висока класа. 07,00 БНТ Сноуборд: СК в Бокуан, паралелен гигантски слалом 11,20 БНТ HD Биатлон: СП, преследване (ж) 12,55 БНТ Ски: СП, спускане (ж) 13,00 Ф+ Футбол: Примера дивисион, "Виляреал" - "Малага" 13,30 Ринг Футбол: Серия "А", "Кротоне" - "Рома" 15,30 Диема Спорт Футбол: Висша лига, "Бърнли" - "Челси" 16,00 БНТ HD Биатлон: СП, преследване (м) 16,00 Ринг Футбол: Серия "А", "Интер" - "Емполи" 16,15 Евроспорт 2 Футбол: Бундеслига, "Волфсбург" - "Хофенхайм" 16,45 БНТ и БНТ HD Тенис: Турнир в София (м) 18,00 Диема Спорт Футбол: Висша лига, "Суонси" - "Лестър" 18,30 Евроспорт 2 Футбол: Бундеслига, "Фрайбург" - "Кьолн" 19,30 Ф+ Футбол: Примера дивисион, "Лас Палмас" - "Севиля" 21,45 Ф+ Футбол: Примера дивисион, "Атлетико" (М) - "Селта" 21,45 Ринг Футбол: Серия "А", "Каляри" - "Ювентус" 22,00 Диема Спорт Футбол: Лига 1, "Нант" - "Олимпик" (М) 22,30 Диема Спорт 2 НБА: "Ню Йорк Никс" - "Сан Антонио Спърс

В Харманли зарязват лозите в местността Трифончето

//dariknews.bg/regioni/haskovo/v-harmanli-zariazvat-lozite-v-mestnostta-trifoncheto-2002871

Празникът Трифон Зарезан в Харманли ще бъде отбелязан тържествено в местността Трифончето днес от 10.30 ч.
Архиерейски наместник отец Живко Петров и отец Георги Георгиев ще отслужат празничен водосвет и ще осветят курбан. Кметът на общината Мария Киркова ще участва в ритуала по зарязване на лозето. В програмата ще се включат танцов състав „Хорищенци“ от Харманли и танцов клуб „Ритмика“.

За желаещите да присъстват е осигурен безплатен превоз, като автобусите тръгват в 9.30 ч. и 10 30 ч. от Динков магазин, като маршрутът му е през градската градина, пощата и болницата, уточняват от общината.

Първото си работно посещение в Харманли направи в деня на Св. Харалампий на 10 февруари новоизбраният Старозагорски Митрополит Киприан. Той  посети църквата „Св. Иван Рилски“  в града, където се запозна със свещениците от харманлийска духовна околия,  а след това  се  срещна с кмета на общината  Мария Киркова. Тема на  разговор бяха бъдещи съвместни инициативи на Старозагорска митрополия и Община Харманли. Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан декларира добрата си воля за развитие на  сътрудничеството  между двете институции  и пълно съдействие при реализиране на бъдещи проекти, касаещи поддръжката и дейността на християнските храмове на територията на общината, уточняват от администрацията й. Плакет от мед и дърво му подари кметът Мария Киркова да спомен от Града на Белоногата.
 

Мартеници за "Топъл обяд" на деца в нужда

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/martenici-za-topyl-obiad-na-deca-v-nuzhda-2002681

Младежите от Български червен кръст- Кюстендил събират средства за инициативата - „Топъл обяд“ на деца в нужда. В зависимост от събраните средства ще се определи и броя деца, които ще бъдат подпомогнати.
Младежите продаваха мартеници в Дупница, като в изработването на символите на пролетта са се включили доброволци от различни възрасти в БЧК.
 

Тръмп и Абе се опознали "много, много добре" в срещи и игра на голф

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-i-abe-se-opoznali-mnogo-mnogo-dobre-v-sreshti-i-igra-na-golf-2002870

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп бяха домакини снощи на официална вечеря в чест на премиера на Япония Шиндзо Абе и съпругата му Акие в зимното си имение Мар-а-Лаго във Флорида, на която присъстваха и членове на японската делегация.

САЩ и Япония създават нова структура за водене на икономически диалог


Тръмп пренебрегна въпроса на репортер за съобщенията, че Северна Корея е изстреляла балистична ракета в Японско море. Президентът предпочете да се фокусира върху позитивното и заяви, че визитата на Абе е била "много, много добра" и че с японския лидер са се опознали "много, много добре" за двата дни на неформални срещи и голф, предаде Асошиейтед прес.
  Професионалният играч Ърни Елс се присъедини към двамата на игрището в Джупитър вчера. Репортерите от двете страни, които бяха затворени в стая със затъмнени прозорци, не успяха да видят как двамата играят, но Тръмп по-късно качи тяхна снимка от игрището и написа в Туитър: "Прекарвам си страхотно, приемайки премиера Шиндзо Абе в Съединените щати!"


В проява на единодушие нито японски, нито американски представители не съобщиха финалния резултат от играта. Вместо това Белият дом разпространи изявление, че денят е бил "и релаксиращ, и продуктивен" и че Тръмп и Абе са имали "отлични разговори по-широк спектър от теми".

Тръмп потвърди ангажимента на САЩ към сигурността на Япония
В същото време съпругите им разгледаха Музея Мориками и японските градини в съседния Делрей Бийч. Това беше първото събитие соло като първа дама за Мелания Тръмп, отбелязва АП. Дамите обядваха заедно с Мар-а-Лаго.

Учител по математика от Кърджали създаде уникална задача

https://www.24chasa.bg/novini/article/6051605

Учител по математика от Кърджали създаде  уникална задача Американското списание School Science and Mathematics публикува откритието на Вълчо Милчев, читатели от цял свят ще изпращат решения Авторска задача на учителя по математика от Кърджали Вълчо Милчев бе публикувана в новия брой на американското списание School Science and Mathematics под номер 5435.

Големият лов за избиратели

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/02/12/2913362_golemiiat_lov_za_izbirateli/?ref=rss


Предизборната кампания започна веднага след като станаха ясни две неща: че вотът за президент ще бъде спечелен от кандидата, подкрепен от БСП, и че кабинетът "Борисов 2" ще подаде оставка. Известна е мисълта на първия канцлер на обединена Германия Ото фон Бисмарк, че "най-много се лъже преди война, по време на избори и след лов". През последните седмици самоотвержените опити на политиците да съблазнят гласоподавателите в най-бедната и най-корумпираната държава в Европейския съюз обаче преминаха...

Най-важното от Варна във вчерашния - 11 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=343798

Момче е с опасност за живота, след вчерашната катастрофа край Варна Едно от момчетата, което пострада при вчерашната катастрофа в отсечката между Бяла и с. Горица е с опасност, съобщиха от полицията за Moreto.net. Съветник предлага да не се продават общински жилища във Варна Общински жилища да не могат да бъдат продавани.

Пътна обстановка в страната - 12 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=343812

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма ограничения АМ „Хемус“: област София: На 12.02.2017 г. и от 16:00 ч. до 20:00 ч. се ограничава движението за МПС над 12 т по АМ „Хемус“. Обходен маршрут: по път II-16 София-Нови Искър-Своге-Ребърково.

С концерта „Пролетни гласове” Музикално сдружение „М. Големинов” открива музикалния сезон

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/s-koncerta-proletni-glasove-muzikalno-sdruzhenie-m.-goleminov-otkriva-muzikalniia-sezon-2002625

С концерта „Пролетни гласове” Музикално сдружение „М. Големинов” открива на 15 март в Художествената галерия „Вл. Димитров – Майстора” втората част на музикалния сезон 2017. На една сцена ще свирят двама музиканти с инструменти несъвместими на пръв поглед. Талантът им е сътворил истинско музикално чудо защото Мирослав Димов със своята маримба и двете палки и Иван Керековски на рояла се очаква да извлекат от тези толкова различни инструменти красота и нежност, страст и бурна ярост, есенно примирение и пролетни надежди. Емоции, които очакваме публиката да изживее, слушайки музика от Й. С. Бах, Й. Хайдн, Ф. Шуберт, В. А. Моцарт, А. Скарлати, Ф. Шопен, Д. Ненов, както и композиции от африкански, мексикански, японски музиканти.
            Маримба е музикален перкусионен инструмент. Първите инструменти са пренесени от африкански музиканти в Мексико и Гватемала. В началото на ХХ век мексикански групи правят турнета из САЩ, а американският собственик на фирма за производство на ударни инструменти Джон Деаган проектира и създава оркестрови маримби. Най-известни автори на музика за маримба са Гордън Стаут, Кейко Абе, Андерс Копел, Емануел Сежорне, Дариус Мийо.
            Началото на концерта е 19.00 часа.
            Билети в офиса на МС”М. Големинов”, ул. „Пауталия” № 5 всеки делничен ден от 11.00 до 13.00 ч. и от 16.00 до 18.00т ч.
 

Конкурс за рисунка и мартеница правят в Елена

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/konkurs-za-risunka-i-martenica-praviat-v-elena-2002704

Конкурс "БАБА МАРТА БЪРЗАЛА, МАРТЕНИЧКИ ВЪРЗАЛА" организират Община Елена и Център за подкрепа за личностно развитие. Той е за рисунка и мартеница, а в надпреварата могат да се включат деца от 5 до 15 години.  

Възрастовите  групи са  5-7 години, 7-11 години,  11-15 години. Всеки участник може да се включи в две категории -
Мартеница за закичване/ до 10 см.  големина/ и  Живопис – илюстрация на тема "Легенди за мартеницата“ – живописните материали и формат на рисунката са по избор на участника

Мартениците и рисунките ще бъдат оценявани по прецизност на изработката, оригиналност и показване на българската традиция. Всяка мартеница и рисунка е добре да бъде аранжирана с картонче и да съдържа етикет с информация за трите имена на участника, години, клас и училище.

Всички творби за участие в конкурса се приемат в стая 316 на Община Елена или в Центъра за подкрепа за личностно развитие в града на адрес  ул. "Й. Й. Брадати“ №36. Крайният срок за предоставяне на творбите е 22 февруари.

Изложбата с мартеници и рисунки ще бъде открита на 28 февруари 2017 г. в Туристически информационен център в балканското градче.

 

Извадиха от РИК-Хасково общинската съветничка

//dariknews.bg/regioni/haskovo/izvadiha-ot-rik-haskovo-obshtinskata-syvetnichka-2002869

ЦИК извади от състава на РИК в Хасково Надежда Колева-Стойчева. Както Дарик Хасково съобщи първи в ефира си, тя е попълнила невярна декларация. За случая се самосезира и прокуратурата в Хасково.

От ЦИК съобщиха, че при тях е постъпило писмо от областния лидер на БСП Михаил Лисков, с което е поискал Надежда Стойчева, която е общински съветник в Харманли, да бъде извадена от РИК-Хасково. Лисков е предложил на нейното място да бъде назначен Бойчо Бойчев.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

„Казанова“ в Деня на влюбените

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/kazanova-v-denia-na-vliubenite-2002563

Държавна опера-Стара Загора ще представи за първи път пред старозагорската публика мюзикъла „Казанова“ по музика на Георги Костов и текст на Юрий Дачев. Режисьор Огнян Драганов, диригент Владимир Бошнаков, сценография и костюми Иван Токаджиев. Спектакълът ще се играе на 14 февруари от 19 часа на сцената на операта.
 
Любовна драма, фарс или комедия – мюзикълът „Казанова“ през погледа на създателите: на автора на текста – драматургът Юрий Дачев, композитора Георги Костов и режисьора Огнян Драганов.
 
Авторът на текста – Юрий Дачев
„Малко митове могат да се надяват на обезпечено бъдеще, както този за Казанова. Обяснението е толкова просто, че може би е излишно да бъде посочвано - любовните приключения никога няма да спрат да предизвикват любопитство. Така че и към десетките автори, извикали Казанова върху екрана, сцената, страниците на нови литературни интерпретации, ще продължат да се присъединяват нови. Казанова е ничий. Както не може да бъде притежаван само от една жена, така и не принадлежи нито само на една епоха, нито на един жанр. В работата си върху либретото преди 15 години,  следвах същото, както и мнозина други - факти от биографията на Казанова и отделни събития, за които пише в мемоарите си, са преплетени с измислица. Две неща ме интересуваха - че любовникът на всички времена, символът на мъжка свобода, е бил непрекъснато преследван:  от страстни жени, от воайори,  от зли и немощни блюстители на реда, от тайни агенти, от кого ли не. Тази отмъстителност на пренебрегнатите и бездарните в любовта е нещо, което подчертава изключителността на Казанова,  е забавна, но не само.  Другото е, че макар и с неизчерпаем любовен талант, Казанова е само един мъж, застанал срещу една чудовищна, развихрена, неутолима недостатъчност от любов, която всички епохи познават...
Един от биографите на Казанова - Дерек Паркър, споменава, че каретата си Казанова нарекъл "Самота". Не знам истина ли е или  измислица, но съм убеден, че ще продължим да гледаме след нея, с очи, подлютени от пушилка и разбираема, макар и не съвсем основателна завист.“

Композиторът Георги Костов
„След успешното представяне на мюзикъла 'ЧЕТИРИМАТА БЛИЗНАЦИ" Директорът на Музикалния театър - проф. Светозар Донев ме покани да напиша мюзикъл за възрастни и на разговор с нас и драматурга Юрий Дачев се роди идеята да създадем произведение по спомените на Джакомо Казанова. Либретото бе готово, след което започнах да пиша. Но непрекъснато ми звучеше моята песен "Да те жадувам", която по това време бе станала популярна. Казах си, аз нямам по-любовна мелодия от нея и тя се превърна в лайт тема на произведението, което бе завършено и поставено през 2002 г. в Музикалния театър.“
 
Режисьорът Огнян Драганов
„В мюзикъла „Казанова“ главният герой е известният любовник Казанова – легендарна фигура от 18-ти век - човек с разностранни интереси – търговец, политик, дипломат, философ, поет, писател, написал няколко пиеси и над двайсет книги, най-вече известен като великия любовник на Венеция. В нашата история ние поглеждаме под един малко по-различен ъгъл към този човек. Всеки един  мъж мечтае да превъплъти в своя живот превърналия се в символ - мъжа-прелъстител Казанова. Режисьорският поглед иронизира чисто мъжката суета, преминава през комедията и на финала достига дори до гротеска. В основата на мюзикъла е текстът, който е разработен в спектакъла в неговия втори план – доста иронично. Текст, който се базира на автобиографичното съчинение на  Казанова, а именно „История на моя живот“, в която той обезсмъртява любовните си похождения. В сюжета на мюзикъла има много любовни сцени, които се разкриват в хиперболизиран вид. Любовта не се изразява само чрез физическия контакт между героите, тя се разкрива в един търсен умишлено преувеличен вариант. Както в „Дон Жуан“ на Моцарт, така и в „Казанова“ на Георги Костов няма сцена, в която да се стигне до физически акт. Редуват се ситуации, в които Казанова планира и организира своите срещи и в края на всяка – получава отказ от ухажваните дами. Главната героиня Марчела  е монахиня, тайно влюбена в него.  Казанова си прави среща и с нея, но накрая остава сам със своята цигулка, за да продължи да раздава любов чрез музиката. И не на последно място - преобладаващите герои в мюзикъла са музиканти – Казанова е музикант, има четири героини-цигуларки, една челистка, хор на монахините, търговец, един бивш музикант. Желанието на творческия екип е в този мюзикъл хората да се забавляват, разказът е комедиен и спектакълът свършва много бързо. Разказва се за любовта, с която всички дами искат да дарят Казанова, а той от своя страна да им отвърне със същото. Надяваме се в деня на влюбените да пренесем това настроение на зрителите в залата и да се забавляваме заедно.
Изводите:  Всеки мъж иска да е Казанова, но често пъти надценява своите възможности.
Вярвам, че хората ще усетят нашето „намигване“ към историите на този знаков герой на 18-ти век.“
 

Простреляният в София таксиметров шофьор е в критично състояние

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prostrelianiiat-v-sofiia-taksimetrov-shofior-e-v-kritichno-systoianie-2002868

Таксиметровият шофьор, който бе прострелян в столичния квартал "Надежда" в събота вечерта, е в критично състояние, съобщава NOVA.
 
Простреляха таксиметров шофьор в София


Мъжът е бил прострелян с няколко куршума в гърдите и главата в колата си снощи около 19.00 часа. Според разследващите, шофьорът, който не живее в "Надежда", е бил подмамен да отиде в квартала. Той е бил нападнат от неизвестен извършител с тъмни дрехи и качулка. Според разследващите покушението не е свързано с дейността на мъжа като таксиметров шофьор. Той е криминално проявен и има две регистрации за наркотици, бил е част от организирана престъпна група преди три години.

[img wide]31279546[/img]

Образувано е досъдебно производство за опит за убийство, каза пред медиите шефът на столичната полиция старши комисар Младен Маринов. "Престъплението най-вероятно е подготвяно внимателно, извършено е по начин, който да се укрият следите и извършителя", коментира още той.
 
Основната версия, по която работят разследващите, е разчистване на сметки.

Готвят нови протести в Мексико срещу Тръмп

http://pogled.info/svetoven/gotvyat-novi-protesti-v-meksiko-sreshtu-tramp.82618

/Поглед.инфо/ Мексиканците планират своите най-големи протести срещу американския президент Доналд Тръмп тази вечер. В демонстрациите ще се включат хиляди хора от над 20 града, включително и столицата Мексико Сити.

Ангела Меркел подцени заплахата Мартин Шулц

http://pogled.info/svetoven/evropa/angela-merkel-podtseni-zaplahata-martin-shults.82619

/Поглед.инфо/ Парламентарните избори в Германия изненадващо станаха по-вълнуващи. Само преди две седмици изглеждаше сигурно, че Ангела Меркел ще продължи да бъде канцлер и след вота през септември. Но това беше преди Мартин Шулц да се включи в схватката.

На 12 февруари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6051630

На 12 февруари рожден ден иматБорислав Михайлов, президент на БФС, член на Изпълнителното бюро на УЕФА и член на комитета на ФИФА за развитие Иван Абаджиев, легендарен треньор по вдигане на тежести Кирякос Аргиропулос, режисьор, директор на Столичния куклен театър Константин Динев, бизнесмен Николай Дойнов, поет, публицист, председател на Съюза на народните читалища Д-р

Спорт по тв днес: Григор в битка за титлата в София срещу Гофен от 17 ч, сноуборд с Радо Янков, световни по ски и биатлон, 16 мача, баскетбол, тото, хойкей на лед, плажен футбол и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6051858

Спорт по тв днес: Григор в битка за титлата в София срещу Гофен от 17 ч, сноуборд с Радо Янков, световни по ски и биатлон, 16 мача, баскетбол, тото, хойкей на лед, плажен футбол и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

12 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=343775

Събития 1541 г. – Сантяго, днешната столица на Чили, е основана от Педро де Валдивия. 1817 г. – В битката при Касабуко чилийската войска разбива испанската армия, което довежда до независимостта на Чили 1832 г. – Еквадор анексира островите Галапагос 1872 г.

Северна Корея е изстреляла балистична ракета към Японско море

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-koreia-e-izstreliala-balistichna-raketa-kym-iaponsko-more-2002867

Северна Корея е изстреляла балистична ракета със среден обсег към Японско море на изток, предаде Ройтерс. Ракетата, изстреляна от Северна Корея, е паднала в Японско море, без да достигне териториалните води на Япония, заяви пред репортери главният секретар на правителството в Токио Йошихиде Суга, предаде Асошиейтед прес.

Южнокорейският генерален щаб съобщи, че ракетата е била изстреляна от базата Бангхьон в провинция Пхьонан-Пукто, откъдето са били осъществени изпитанията на ракетата с междинен обсег "Мусудан" на 15 и 20 октомври.
 
САЩ придвижват радари към Аляска в отговор на планове на Северна Корея


Балистичната ракета, изстреляна от Северна Корея, е прелетяла около 500 км, съобщиха военните в Сеул, като осъдиха изстрелването като демонстрация на сила пред твърдата позиция на американската администрация на президента Доналд Тръмп спрямо Пхенян.
 
Ракетата, изстреляна от Северна Корея, е паднала в Японско море, без да достигне териториалните води на Япония, заяви пред репортери главният секретар на правителството в Токио Йошихиде Суга, предаде Асошиейтед прес.

Американски служители: Северна Корея се готви да изстреля ракета със среден обсег


Според съобщение на южнокорейската агенция Йонхап японското правителство е потвърдило, че ракетата е паднала в морето между Корейския полуостров и Япония и не е стигнала до японската изключителна икономическа зона.


Никакви щети за Япония не са регистрирани, заяви той, но подчерта, че това е сериозен проблем от гледна точка на сигурността на полетите и навигацията в района и грубо нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.


"Повтарящите се севернокорейски провокации са съвършено недопустими. Ние изразяваме решителен протест", заяви Суга, цитиран от ТАСС.

До 2020 г. балистичните ракети на Пхенян ще могат да стигат до САЩ


В отговор на ракетния опит Южна Корея свика тази сутрин заседание на Съвета за национална сигурност в Синия дом, председателствано от президентския съветник за националната сигурност Ким Кван-джин.

Прогноза за времето - 12 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=343795

Над Черноморието ще бъде преобладава облачно време, но само на отделни места ще превали слабо – предимно сняг. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между минус 1° и 4°. Вълнението на морето ще е около 4 бала.

Религиозен календар за 12 февруари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6051799

Религиозен календар за 12 февруариСв. Мелетий, архиеп. Антиохийски. Св. Антоний, патр. Константинополски. Преп. Мария и Евгений. Преп. Мелетий Родоски Св. Мелетий живял във време, когато се разпространявали ереси. Избран за епископ на Антиохия, той всеотдайно проповядвал Христовата вяра. На свиканите два вселенски събора пламенно се борил да усмири разприте и враждите между

Облачно и студено

//dariknews.bg/regioni/varna/oblachno-i-studeno-2002865

Над Черноморието ще  преобладава облачно време, а на отделни места ще превали слабо – предимно сняг. Максималните температури ще са между минус 1° и 2°. Ще духа умерен североизточен вятър.
Вълнението на морето ще е 3-4 бала. Температурата на морската вода е 3-4°.

От началото на годината все повече мигранти напускат центровете у нас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/12/2916352_ot_nachaloto_na_godinata_vse_poveche_migranti_napuskat/?ref=rss


От началото на годината се забелязва тенденция все повече мигранти да напускат центровете за настаняване към Министерски съвет и Държавна агенция за бежанците. Никой не е получил статут, забелязва се и спад на задържаните при опит да влязат у нас чужденци. Това са част от данните в седмичната статистика на МВР.

Същевременно се увеличава и броят на задържаните при опит да излязат от страната, като само двама оттях са били без регистрация в МВР - т.е. не са били отчетени на влизане....

Пиарските листи на БСП не могат да скрият дупките на неразумност

http://pogled.info/bulgarski/piarskite-listi-na-bsp-ne-mogat-da-skriyat-dupkite-na-nerazumnost.82617

/Поглед.инфо/ Пиарските листи на БСП не могат да скрият дупките на неразумност. Искам да попитам БСП ще качи на един самолет Вагинин и проф. Иво Христов ли, единият ще слезе в Киев при нацистите, а другият ще продължи за Москва?

Обвиниха бащата на Марин льо Пен в предизвикване на омраза

//dariknews.bg/novini/sviat/obviniha-bashtata-na-marin-lio-pen-v-predizvikvane-na-omraza-2002858

Почетният президент на френския крайнодесен Национален фронт Жан-Мари Льо Пен беше обвинен в предизвикване на омраза заради изявлението му от юни 2014 по адрес на певеца Патрик Брюел, който е от еврейски произход, че ще го изпрати "във фурната", предаде Франс прес.

Жан-Мари льо Пен призова за обезглавяване на терористи


Неговият адвокат разкритикува преследване за "нарочно орязано" изявление, на което се придава значение, каквото те нямат.

Жан-Мари льо Пен на съд заради изказванията си за газовите камери


Във видео, разпространено в интернет сайта на Националния фронт Льо Пен се изказва срещу творци, ангажирани против крайнодясната партия, сред които Ги Бедос и Мадона. При споменаването на името на Патрик Брюел, който е от еврейски произход, той допълва : "Вижте, другия път ще го пратим във фурната!"

2015-а: Марин Льо Пен отнема думата на баща си


Изказването му предизвика остри критики дори в редиците на Националния фронт, а лидерката на партията Марин Льо Пен изтъкна, че това е "политическа грешка".
През октомври Европейският парламент лиши Жан-Мари Льо Пен от депутатски имунитет във връзка с този случай.

Декларациите за хладилни и климатични инсталации се подават до 15 февруари

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/deklaraciite-za-hladilni-i-klimatichni-instalacii-se-podavat-do-15-fevruari-2002741

Притежателите, вносителите и работещите с климатична и хладилна техника, термо помпи и други, съдържащи озоноразрушаващи вещества и флуорирани парникови газове  трябва да представят отчет за състоянието на инсталациите си до 15 февруари 2017 г. в РИОСВ – Пловдив, съобщиха от инспекцията. Изискването е свързано с чл. 17, ал. 1, 2 и/или 3 от Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Над 400 са контролираните дружества, притежаващи или работещи с озоноразрушаващи вещества и флуорсъдържащи парникови газове на територията на Пловдив област. През миналата година са направени 90 проверки по Наредбите за установяване на мерките по прилагане на Регламентите (ЕО) № 1005/2009 и (ЕО) № 842/2006 относно вещества, които нарушават озоновия слой и флуорирани парникови газове. Дадени са 38 предписания, от които са изпълнени 36. Съставени са 23 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 22 наказателни постановления на фирми, които не са представили в срок отчет за притежаваните от тях хладилни и климатични инсталации.

Съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух лицата, които не представят до 15 февруари 2017 г. в РИОСВ отчет, ще бъдат санкционирани с глоба от 500 лв. до 2000 лв., или с имуществена санкция в размер от 1000 до 3000 лв.
 

Най-близката до Земята екзопланета e непригодна за живот

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-blizkata-do-zemiata-ekzoplaneta-e-neprigodna-za-zhivot-2002864

Учени от НАСА установиха, че планети, които кръжат около червени джуджета и се намират в т.нар. обитаема зона, са лишени от вода и кислород, съобщи Лента. Следователно екзопланетата Проксима Б, известна също като Втора Земя, е непригодна за живот.

Астрономи откриха странна екзопланета
 



Българин се нареди сред откривателите на екзопланета с две слънца


Получените резултати намаляват шансовете да бъдат открити пригодни за живот планети, тъй като множество близки до Слънчевата система звезди са червени джуджета.
Резултатите от изследването са качени на сайта Гизмодо.

Над 300 бременни се включиха в кампанията на УМБАЛ „Свети Георги“ за безплатен комбиниран скрининг  

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/nad-300-bremenni-se-vkliuchiha-v-kampaniiata-na-umbal-sveti-georgi-za-bezplaten-kombiniran-skrining--2002827

Едва 3% са откритите аномалии, като част от тях са съвместими с живота и се проследяват от мултидисциплинарен екип към  УМБАЛ “Св. Георги”

Евреин от Пловдив бяга с магаре в Рим

http://pogled.info/svetoven/evropa/evrein-ot-plovdiv-byaga-s-magare-v-rim.82614

/Поглед.инфо/ Уникално е, нали? Е, при социализма това не е възможно, ала е станало през 1943 година.

Лице под наем за лозунги и за общи приказки

http://pogled.info/bulgarski/litse-pod-naem-za-lozungi-i-za-obshti-prikazki.82615

/Поглед.инфо/ Въпреки започналия кастинг за интелектуалци в листите, едва ли в парламента ще се чува техния глас, вместо на някоя Менда или Цецка.

На 26 март най-вероятно ще кажем с радост : бай,бай, ГЕРБ

http://pogled.info/bulgarski/na-26-mart-nai-veroyatno-shte-kazhem-s-radost-bai-bai-gerb.82616

/Поглед.инфо/ Много се радвам за Елена Йончева, Александър Симов, Тома Томов, проф. Иво Христов.

Все по-често отчитат случаи на рецидив при ало-измамите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vse-po-chesto-otchitat-sluchai-na-recidiv-pri-alo-izmamite-2002856

Ало измамниците атакуват и по-млади хора. От полицията предупреждават, че все по-често има и случаи на рецидив. Много хора дават пари на мошениците не по веднъж, а по няколко пъти, съобщава bTV.

Два пъти за два дни и с две различни схеми - така мошениците измамили възрастно семейство от Перник. Първия път им звъннали в полунощ и им казали, че дъщеря им е в „Пирогов” със счупен крак на три места, а на следващия ден им звъннали отново - първо със заплахи, а после - и с молба да помогнат на майор Петров от полицията.

Телефонни измамници се представят за свещеници


Първият път възрастните хора им дали 1500 лв., вчера още 2600 лв., а днес нямат пари за хляб, оплакват се те.

В полицията признават, че опитите за измами в страната са стотици, понякога хиляди на ден.

Психолози обясняват защо ало-измамниците успяват да омагьосат жертвите си


„Превенцията не е достатъчна. Необходимо е насочването на концентрирани усилия от страна на службите за противодействие на тази престъпна дейност”, каза зам.-директорът на ОД на МВР-Перник Веселин Георгиев.

От дружеството на психолозите предлагат помощ за пострадалите при измами. 1600 психолози от цялата страна дават консултации на пострадалите хора.

Президентът е подложен на натиск за кадруване

http://pogled.info/bulgarski/prezidentat-e-podlozhen-na-natisk-za-kadruvane.82612

/Поглед.инфо/ Върху президента Румен Радев се оказва натиск от различни посоки по „кадрови въпроси или Господ знае още какви“. Това каза служебният премиер Огнян Герджиков в интервю за бТВ, направено в сряда, след края на първото редовно правителствено заседание.

Сиймор Хърш остро порицава медиите за безкритичното лансиране на историята за руското хакерство

http://pogled.info/svetoven/siimor-harsh-ostro-poritsava-mediite-za-bezkritichnoto-lansirane-na-istoriyata-za-ruskoto-hakerstvo.82613

/Поглед.инфо/ Журналистът Сиймор Хърш, носител на наградата „Пулицър”, казва в свое интервю, че според него разузнавателната общност на САЩ не е успяла да докаже, че президентът Владимир Путин е поръчал организирането на хакерската кампания, която е имала за цел да осигури победата на Доналд Тръмп на президентските избори. Той остро критикува новинарските организации за ленивото излъчване на твърденията на служителите на американското разузнаване като доказани факти.

Окончателно: Съдът оправда кмет, държал незаконно оръжие в бельото на жена си  

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/okonchatelno-sydyt-opravda-kmet-dyrzhal-nezakonno-oryzhie-v-belioto-na-zhena-si--2002762

Кметът на пазарджишкото село Братаница Георги Спасов окончателно бе признат за невинен по обвинението за държане на незаконно оръжие и боеприпаси в дома си с решение на Окръжния съд. Казусът бе разгледан отново по протест на прокуратурата срещу решението на районните магистрати, също в полза на Спасов.
 
Кметът бе обвинен, след като при претърсване в дома му на 11 декември 2015 година полиция откри сред бельото на съпругата му пистолет „Макаров“, калибър 99, със заличени номера и 8 патрона за него, както и патрон за пушка „Мосин Наган“ на секцията в една от стаите. Боеприпасите са държани без разрешение. Самото претърсване пък беше направено след сигнал за изчезването на 44-годишния Йордан Асенов-Гочето. По-късно той бе намерен жестоко убит, а за престъплението бяха осъдени синът на кмета – Васил Спасов и неговият приятел Георги Николов на по 16 години затвор, както и съучастникът им Илиян Найденов – на 15 години.
 
И пред по-горната инстанция Спасов поддържаше твърдението си, че пистолетът и патроните били открити при ремонт в стая, където до смъртта си е живял неговият баща. Кметът казал на съпругата си да предаде всичко в полицията, но жената прибрала оръжието и патроните в чекмеджето с бельото си и ги забравила. Патронът от пушка пък бил запазен само като сувенир. Тези твърдения не са опровергани от показанията на разпитаните свидетели.
 
Нещо повече – магистратите считат, че при претърсването са допуснати поредица процесуални нарушения. При него и при изземването не е присъствал разследващ полицай, в протокола е отразено, че той бил уведомен, а при самата акция бил „долу“. Не е присъствало и поемно лице – от показанията на самите дознатели става ясно, че след като видели пистолета, „веднага се обадили на поемните лица“, но в момента те не са били в помещението, посочва в мотивите си съдебният състав.
 

Снегът се задържа, както и студът

//dariknews.bg/regioni/shumen/snegyt-se-zadyrzha-kakto-i-studyt-2002842

Очаква ни разкъсана облачност, значителна над Северна и Източна България. Почти без валежи. Вятърът ще е слаб, в източните райони – умерен от изток-североизток. Студено, с минимални температури между минус 9° и минус 4° и максимални от минус 5°- минус 3° в Северна България до 1°-6° в Южна.

За Шумен минимални минус 8, максимални минус 1 градус. 

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и продължава да се повишава.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

Мъжът не е генетично програмиран да гледа децата и да търпи тъща

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6049792

Мъжът не е генетично програмиран да гледа децата и да търпи тъщаГлобализацията води до крайности като еднополовите бракове, казва психиатърът проф. Дроздстой Стоянов -Проф. Стоянов, променило ли се е определението и преживяването на любовта в XXI век? - Всички традиционни ценности в последните 50-60 г. драстично са се променили, включително и любовта в смисъла,

Самаранч прецаква София за олимпиада заради Нобелова награда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6049996

Самаранч прецаква София за олимпиада заради Нобелова наградаСофия е прецакана за зимната олимпиада през 1994 г. заради обещанието на норвежците да дадат Нобелова награда за мир на президента на МОК Хуан Антонио Самаранч. Това описва в книгата си Андрю Дженингс, английски разследващ журналист, прочут с разкритията за далаверите в олимпийското движение. Драмата се разиграва на 15 септември 1988 г.

Германците харесват Щайнмайер за президент

http://pogled.info/svetoven/evropa/germantsite-haresvat-shtainmaier-za-prezident.82611

/Поглед.инфо/ Повече от половината от германците очакват, че бившият външен министър, а сега водещ кандидат за президент, Франк-Валтер Щайнмайер ще бъде добър държавен глава.

Реал Мадрид измести Барселона от върха

http://offnews.bg/news/n_1/n_646912.html

Реал Мадрид постигна важен успех с 3:1 при гостуването на последния в класирането Осасуна в двубой от 22-ия кръг на Примера дивисион и измести от първото място Барселона. Кристиано Роналдо (24), Иско (62) и Лукас Васкес (90) се разписаха за "белите" в Памплона. Точен за наварския тим беше Серхио Леон (33). Срещата се игра при силен дъжд пред 17 770 зрители на "Ел Садар". Двубоят беше под номер 500 за защитника на Реал Серхио Рамос с екипа на "белия балет", който получи специална фланелка по този повод. Каталунците бяха заели временно върха след убедителна победа по-рано през деня с 6:0 над Алавес като гост. Луис Суарес (37 и 67), Неймар (40), Лионел Меси (59), Алексис Руано (63 - автогол) и Иван Ракитич (65) реализираха за каталунците. Гостите от "Камп Ноу" спестиха сили предвид първия си 1/8-финал в Шампионската лига срещу Пари Сен Жермен. Убедителната победа на Барса беше помрачена от зловещата травма на Алейш Видал, който, по всичко изглежда, ще пропусне остатъка от сезона. Така Реал събра 49 точки и има една повече от Барселона. Тимът от Мадрид обаче е с два мача по-малко.

Откриха връзка между необяснимите мазоли и вид рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6048966

Откриха връзка между необяснимите мазоли и вид ракПри изява на гена iRHOM2 хората са склонни към двете едновременно. Учените от университета “Куин Мери” в Лондон откриха, че хроничното удебеляване на кожата на ходилата, а понякога и на дланите на ръцете, за което привидно няма причина, може да бъде свързано с определен вид рак на хранопровода. Уплътненията по ходилата приличат много на старите

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване