Безплатни генетични изследвания за носителство на таласемия в Кърджали

https://www.24chasa.bg/region/article/6079519

Безплатни генетични изследвания за носителство на таласемия в КърджалиВ Кърджали се провежда кампания за безплатни изследвания за генетично носителство на таласемия. Болестта се характеризира с ниски нива на хемоглобин и е разпространена в района Средиземноморието, в това число в Гърция и у нас. Скринингът обхваща двойки в репродуктивна възраст, бременни жени и деца над 1 година.

Янсруд се устреми към титлата в спускането с втората си победа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/25/2924714_iansrud_se_ustremi_kum_titlata_v_spuskaneto_s_vtorata/?ref=rss


Норвежецът Шетил Янсруд спечели спускането за Световната купа в Квитфил. С това той направи важна крачка към титлата в дисциплината, където вече води с 33 точки пред Петер Фил.

Янсруд завърши за 1:47,63 минути и изпревари именно настоящия шампион в спускането с 0,08 сек. Трети стана швейцарецът Беат Фойц (+ 0,14 сек).

Норвежецът стана първият състезател при мъжете този сезон, който печели два старта в спускането. Преди това той триумфира и във Вал д'Изер през декември....

90 долара е струвало убийството на брата на Ким Чен Ун

http://offnews.bg/news/n_1/n_648243.html

Индонезийката Сити Айсая е получила 90 долара след убийството на брата на Ким Чен Ун. Тя била подлъгана, че това е хонорар за участие в риалити шоу тип "скрита камера". Казали ѝ, че отровата,с която е убит Ким Чен-нам, била бебешко олио, пише Би Би Си. 25-годишната Сити Айсая е получила парите, за да намаже лицето на Ким Чон-Нам с „бебешко олио” като част от шега в телевизионно риалити. Според разследването обаче Чен-нам е убит със силно отровното вещество VX, класифицирано от американските власти като средство за масово унищожение. Няма следи от химикала по тялото на заподозряната. Ким Чен-нам почина преди седмица, след кратък сблъсък с две жени на летището на Куала Лумпур. Предполага се, че зад атаката стои Северна Корея, но страната отрича обвиненията. Във връзка с убийството са задържани още виетнамка и севернокореец. Седем други са издирвани от полицията.

Бабата на Йоан Матев обясни защо не е възможно внукът й да е убил Георги!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277394_%D0%91%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%99%D0%BE%D0%B0%D0%BD+%D0%9C%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B2+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0

 Не вярвам в това, което се говори за внука ми, изключено е да извърши подобно нещо, особено пък за пари. Той не е лишен от нищо. Това заяви бабата на Йоан – Гинка Матева, цитирана от „Телеграф”.
Пенсионерката живее в Русе сама, тъй като съпругът ѝ Любомир е починал преди 16 години, по-големият ѝ син Ивелин – баща на Йоан, е в София, а по-малкият - в Шотландия.

Гинка се виждала за последно с Йоан преди две-три седмици. Момчето ѝ дошло на гости в Русе заедно с баща си. Направило ѝ впечатление, че е доста напълнял и има голям апетит, изяждало по един хляб на ядене. Поскарала му се, че е скъсан на един изпит, а той ѝ обещал да се стегне и да го вземе.

„Стояха в Русе два дни. Беше много спокоен. Вярвате ли, че един човек, извършил подобно нещо, ще се държи така? Баща му също изглеждаше спокоен – ако криеше някаква тайна, щях да разбера. Марсел също идва да ме види горе-долу по това време, нямаше промяна и в неговото поведение. Това е такова голямо петно, как се живее с него”, разплака се жената, която е онкологично болна. Тя сподели през сълзи, че приятелка ѝ звъннала по телефона, за да ѝ каже лошата вест.

Вечерта ѝ се обадил Ивелин. „Спокойно, майко, наели сме адвокат, няма такова нещо, не е вярно. Не гледай телевизия”, посъветвал я синът ѝ. Обадил се и големият ѝ внук Любомир – синът на Ивелин от първия му брак, който поддържал много добри отношения с Йоан и Марсел.
„Бабо, не може да го е свършил Йоан, той прави на мравката път”, успокоявал я младият мъж.

Старият грипен щам се завръща, но нямало опасност от епидемия

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/02/25/2924712_stariiat_gripen_shtam_se_zavrushta_no_niamalo_opasnost/?ref=rss


Три щама от грип В - "Виктория" от края на миналата година, заради който в голяма част от България беше обявна епидемия, са били открити след генетични изследвания. Това заяви пред "Фокус" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че обикновено след вълната на грипа и към края на епидемията могат да се появят случаи от същия вид. Кантарджиев уточни, че щамът го има в противогрипната ваксина.

"Щамът, който беше тази...

Старият грипен щам се завръща, но няма опасност от епидемия

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/02/25/2924712_stariiat_gripen_shtam_se_zavrushta_no_niama_opasnost/?ref=rss


Три щама от грип В - "Виктория" от края на миналата година, заради който в голяма част от България беше обявна епидемия, са били открити след генетични изследвания. Това заяви пред "Фокус" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че обикновено след вълната на грипа и към края на епидемията могат да се появят случаи от същия вид. Кантарджиев уточни, че щамът го има в противогрипната ваксина.

"Щамът, който беше тази...

Берковица – недокосната от времето красота, съхранена от хората

https://www.actualno.com/montana/berkovica-nedokosnata-ot-vremeto-krasota-syhranena-ot-horata-news_596100.html

Живописната красота на Берковица, в подножието на връх Ком остава недокосната от времето, въпреки обезлюдяването на региона и ниския жизнен стандарт на българите, останали по тези места. Всяко кътче от историята на града блести с достолепието на времето и е израз на достой

Корнелия Нинова: БСП задава тона на политическия живот в България

http://www.cross.bg/ninova-bulgariya-korneliya-1535902.html

/КРОСС/ От август миналата година БСП задава тона на политическия живот в България и всички се равняват по нея, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на откриването на предизборната кампания на левицата. Ние сме автентичната социална и лява партия. Тръгваме срещу паралелната държава и ще свършим с модела "Кой". Първи посочихме водачите си, направихме промяната и започна подражанието имитацията, отбеляза Нинова. Тя каза, че БСП е отворила врати за хората от науката, земеделието, културата, за лекари и юристи. "Първи изработихме своя Национален план за България и издигнахме военен за кандидат президент. После и другите партии започнаха да търсят генерали, посочи лидерът на левицата". Според нея десните - ГЕРБ и Реформаторите, са направили фатална грешка - влезли са на терена на БСП като са започнали да говорят за увеличаване на доходи. Как някой може да повярва на това, попита Нинова. Според нея няма да е лесна предизборната битка. "Ще ни нападат, ще манипулират общественото мнение, ще лъжат за нас". Но не се огъвайте, призова тя съидейниците си. Колкото по-трудно е, толкова по-ясно е, че сме на прав път. Защото това е последната съпротива срещу статуквото за промяната, каза Нинова.  

Жерар Бьокенкамп: Еврозоната да се раздели на две скорости

http://www.moreto.net/novini.php?n=344968

Европейската идея за обединение трябва да се запази, но еврозоната да се раздели на две части - на силните и слабите икономики. Мястото на Гърция, пък не е в еврозоната.  Това коментира пред БНР германският икономист  Жерар Бьокенкамп от Берлинския клон на института „Европа без граници“ (Open Europe).

Учителка в детска градина тормози брутално момченце, крият инцидент

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277393_%D0%A3%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D0%B8+%D0%B1%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B0

 Брутален инцидент в детска градина се е разиграл вчера. Това разкрива учителка, която разказва за случая на профила си във Фейсбук.
 
Момченцето се е разминало по чудо с много тежки наранявания, но е получило сътресение на мозъка.
 
Ето какво пише Таня Йорданова:
 
"Момченце се спречква с друго свое другарче в групичка, като всички деца на тази възраст. Учителка затваря едно от децата, участвало в тази случка. Заключва го само и въобще не е обърнала внимание, че има отворен прозорец. Детето - стресирано, уплашено, решава да се качи на прозореца и да скача от него. Разстоянието е било 2 метра до земята. Момченцето пада, устата му се разцепва, получава и мозъчно сътресение, лежало е цялото окървавено на земята и по случайност го вижда минаваща наблизо жена!"
 

blitz.bg

Учителка свидетелства: Директорката нахлу в час и заяви на Йоан Матев: "Намери си извинителна бележка за 2 юни!"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277392_%D0%A3%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%94%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B

 Цялото частно езиково училище "Езиков свят" начело с директора Василка Николова и учителите са мълчали кой е убиецът на 15-годишния Георги Игнатов в продължение на 631 дни. Това стана ясно от думите на съдийката Ралица Манолова, която реши снощи да остави зад решетките постоянно 19-годишния Йоан Матев, обвиняем за смъртта на заклания на 2 юни 2015 г. Георги Игнатов в Борисовата градина.
Съучениците на Йоан Матев разпознали лицето му във фотосите и видеото на МВР, пуснати 2-3 дни след убийството на 2 юни 2015 г. На някои им светнало, че може да е той, дори и преди това, когато го видели в тоалетната да си мие лицето и забелязали рана на челото вдясно. "В училището открито се говореше, че убиецът е Йоан Матев, говорехме си помежду си, пред учителите и директорката", свидетелствали пред МВР едва 20 месеца след убийството съученици на Матев. Други си спомнили, че той не е бил в часовете до обяд на 2 юни. Отсъствията обаче не се записвали в дневниците. Учениците от частната езикова гимназия обаче ги било страх да се обадят в полицията и да споделят подозренията си. За тях знаели и учители, но те също не предприели нищо. "Знаела е очевидно и директорката Василка Николова", съобщиха на заседанието на съда вчера. Според свидетелствата на една от учителките в школото Николова нахлула един ден в час и заявила на Йоан Матев: "Намери си извинителна бележка за 2 юни!" Няколко дни по-късно майката на Йоан Матев - Сребрина Гаджева, донесла извинителна бележка, подписана от лекар, пише "Стандарт".

Така всички над 50 ученици и около дузина преподаватели скрили убиеца, който бил последна година в училището. "Нищо, че девизът на училището е "Личността възпитава личности". Впрочем, в интерес на обективната истина е възпитала поне една личност", коментираха още на заседанието на съда вчера. По време на делото стана ясно още, че съученичката на Йоан Матев - Стефани Вълчанова, не издържала на напрежението. Тя също се страхувала да звънне в полицията според показанията на свидетели. Преди Коледа обаче намерила сили и отишла директно при приятелката на убития Георги Игнатов - Лора Крашевска. Разказала й всичко, което знае - че всички са разпознали Йоан Матев, но го крият. Лора се обадила в МВР и оттам тръгнало разплитането. Това е станало някъде през декември според полицията.

Оттогава започнало събирането на доказателствата - изваждането на телефона на Йоан, свързването му с мобилните клетки. За щастие на разследващите когато телефонът се намирал на пейката, до която е пронизан смъртоносно Георги, сим картата се свързвала с една клетка, а от съседната алея - в друга. Така те доказали, че Йоан е бил в часа на убийството точно до пейката. Часът на убийството пък бил засечен от двата последователни разговора от телефона на Георги до приятелката му Лора - 11,42 ч. на 2 юни, 2015 г. Другият голям "удар" на полицаите било намирането на ножа, с който е убит Георги. Засега обаче не е ясно точно как е станало това. Той бил открит в канализационна шахта на 30 метра от пейката.

Директорката Василка Николова не вдигна мобилния си телефон на репортер на "Стандарт" вчера, за да коментира дали е възпрепятствала правосъдието. "Много е вероятно тя също да стане подсъдим по делото", твърдят източници от прокуратурата.

FIGHT FOR YOUR DREAMS събра над 50 състезатели

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/fight-for-your-dreams-sybra-nad-50-systezateli-2006238

FIGHT FOR YOUR DREAMS събра над 50 активни състезатели, които взеха участие в обявеното за днес обиграване под формата на спаринг с различни партньори. 
Спортните клубове Вокил, Дрийм и Йорк се бяха подготвили с по над 15 състезателя, похвалиха се организаторите.
Тренировката започна

Парадокс с регламент за сестрите в училище - могат ли да помогнат при инцидент?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/paradoks-s-reglament-za-sestrite-v-uchilishte-mogat-li-da-pomognat-pri-incident-2006237

Дори медицинската сестра да е била в кабинета си в столичното 52-о училище, тя нямало да може да помогне на 11-годишното момиче, което вчера почина. Причината е, че по регламент сестрите не могат да извършв

Моментът на истината за американските компании

http://www.investor.bg/mejdunarodni-pazari/370/a/momentyt-na-istinata-za-amerikanskite-kompanii-233941/

Бизнес настроенията се подобряват и пазарът очаква да види какво ще предприемат компаниите

Мъж се бори за живота си след катастрофа във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6079477

Мъж се бори за живота си след катастрофа във ВарнаМъж е с опасност за живота след катастрофа във Варна. Това съобщи за Фокус дежурният от КАТ – Варна. Произшествието е станало на кръстовището на бул. „Цар Освободител“ с ул. „Струга“. Сблъскали са се два автомобила и са пострадали общо трима човека. Тежко пострадалият е приет в болница. При друга катастрофа на ул.

Убиха известна кюрдска репортерка докато отразява сраженията в Мосул

http://www.cross.bg/mosyl-dokato-sili-1535900.html

/КРОСС/ Убита е журналистка от иракския кюрдския телевизионен канал "Рудав" докато е отразявала сраженията между правителствените сили и членовете на "Ислямска държава" в Мосул. "Известната военна репортерка Шифа Гарда е убита докато е отразявала битката в Мосул", съобщиха в социалните мрежи от телевизия "Рудав". От там уточняват, че жената е станала жертва на взривно устройство по пътя към западната част на града. Операторът, който я е придружавал, е ранен, но в стабилно състояние. "Шифа разби стереотипа, че журналистиката е доминирана от мъже. Отдаваме почит на смелата й работа", написаха още нейните колеги. Иракските сили започнаха операция по освобождаване на втория по големина град в страната от джихадистите на 17 октомври.

Мъж с опасност за живота след катастрофа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=344967

Мъж е с кръвоизлив в мозъка и опасност за живота след катастрофа станала тази сутрин във Варна. Инцидентът е станал около 10 часа на кръстовището на бул. "Цар Освободител" и ул. "Струга", съобщиха от полицията за Moreto.

Корнелия Нинова посече Юнкер в силна реч: Вие не сте ни началници! Няма да определяте съдбата на България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277391_%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%AE%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80+%D0%B2+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D1%8

 "С гордост и спокойствие се изправям и казвам гордо, че не се предадохме. Нашият съюзник е народът, а не протурската партия като ДОСТ, както направиха проамериканската партия ГЕРБ. Напоследък се задава един въпрос към нас: „Кой?!” и представете си кой го задава. Той! Мине-не мине време и някоя политическа партия задава този въпрос. От 27 години се задава този въпрос. Това са тези хора, от които всяка година изтичат 10 милиарда лева, които отиват по джобовете на малцина. Нас не ни е страх и ще тръгнем срещу паралелната държава. Ще приключим модела „кой”." Това каза Корнелия Нинова на откриването на предизборната кампания на БСП.
"Обвиняват ни, че сме тъмни балкански субекти, които ще извадят България от Европа. Кой го казва това? Тези, които стъпкаха пътя. Искам да кажа нещо на г-н Лопес и г-н Юнкер. Вие не сте ни началници и не можете да определяте съдбата на България! Българският народ е равноправен. Тези, които ни обвиняват, че разваляме пътя си в Европа, са послушковци. Защо послушно вдигнахте ръка 4 пъти да продължат санкциите срещу Русия, защо унижихте България със смяната на Бокова? Защо Юнкер смята, че България ще се движи на две скорости?! ", зададе остри въпроси лидерът на социалистическата партия. 

Blitz.bg

Пиян тираджия погуби живота на един от най-добрите ни колоездачи

http://www.cross.bg/gachev-martin-glaven-1535899.html

/КРОСС/41-годишният български колоездач Мартин Гачев, е загубил живота си след сблъсък с тежкотоварен камион в четвъртък (23 февруари). Според информациите превозното средство е управлявано от шофьор от турски произход, който е бил под влиянието на алкохол. Инцидентът е станал на главен път 1-8 след разклона за кв. "Божурище", докато жертвата е карала велосипед. "Около 18:40 часа на 23 февруари на тел. 112 бил подаден сигнал за тежко пътнотранспортно произшествие на главен път 1-8. При огледа на местопроизшествието е установено, че товарен автомобил „Ивеко" е застигнал и ударил движещия се в същата посока велосипедист с неустановена към момента самоличност, който е загинал на място. По случая е образувано досъдебно производство", се казва в официалното съобщение на МВР. Ден по-късно стана ясно, че загиналият е Мартин Гачев. Новината беше съобщена от "Велокафе".  

Отказаха достъп до САЩ на номиниран за "Оскар" режисьор

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6079454

Отказаха достъп до САЩ на номиниран за "Оскар" режисьорКинематографът Калед Катиб беше лишен в последния момент от правото да пътува и присъства на церемонията по връчването на престижните кино награди "Оскар", където се бори в категорията за "Най-добър късометражен документален филм" с "Белите каски", предаде БТА. По данни на британското издание "Телеграф",

42 души загинаха при атентат в Сирия

http://www.cross.bg/dyshi-homs-zaginaha-1535898.html

/КРОСС/ Екстремистката групировка „Фатех ал-Шам", която е и бивш филиал на „Ал Кайда", пое отговорност за атентата в сирийския град Хомс, взел най-малко 42 жертви, съобщи БГНЕС. Атентатите станаха в строго охраняваните квартали Гута и Махата. Сред загиналите е старши офицер от разузнаването. Големи части на града са блокирани към този момент. Хомс е под пълния контрол на правителството от май 2014 г., когато бунтовниците се оттеглиха след сделка за примирие с посредничеството на ООН. Въпреки това градът често става жертва на атаки. В началото на миналата година при подобно нападение загинаха 64 души.

Нова република откри кампанията си в Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_648242.html

Нова Република откри официално предизборната си кампания от Пловдив. Дясното обединение събра стотици свои привърженици в Дома на културата „Борис Христов". „Нова Република е смелата дясна алтернатива – а днес наистина трябва смелост. Вижте какво се задава. БСП се е озъбила за властта – вижте им водачите на листи. Ченгета и антиевропейци! Вижте на ГЕРБ листите – агент Николай – Георги Марков, който като конституционен съдия спря закона за отваряне на досиетата. Вижте на бившите реформатори листите – вътре са хората на Бареков, Пеевски и Бриго Аспарухов. Когато имаш всичко това срещу себе си, трябва наистина смелост. Но пък е много лесно да се ориентираш къде ти е мястото – разликата е очевидна. Нова Република е алтернатива на всички тези крадци и мошеници", обяви пред залата политическият говорител на Нова Република Трайчо Трайков, който е водач на листите в 23 многомандатен район в София и в Благоевград. Трайков се обърна към всички онези, които са го подкрепили на президентските избори. „Сега ме срещат и ме питат: Трайчо, къде си? Защо сте разделени? Защо сте на толкова малки парчета? Хората наистина са объркани. Аз им казвам винаги едно и също: Нито сме разделени, нито сме малко. Обединени сме в Нова Република". Председателят на Нова Република Радан Кънев отново предупреди за подготвяното общо управление между БСП и ГЕРБ. „Годежът вече мина, готви се сватбата. Кумува един пловдивски свинар. Думите може да са смешни, ама изобщо не е смешно. Отвратително е. И много други с претенция, че са десни, са готови да се покатерят на трапезата на всяка цена – признаха си го и Марешки, и Москов. Как тогава хората няма да мразят властта?!", попита Кънев, който води листите на Нова Република в 25 район в София и във Варна. Радан Кънев каза пред залата, че точно заради всичко това, днес фалшивата десница се разпада пред очите ни. „Досега поне спираше БСП, вече и това не може. ГЕРБ и неговите патерици управляваха като комунистите и накрая хората си казаха – ами, каква тогава е разликата? И започнаха отново да гласуват за комунистите". Радан Кънев обяви като основна задача на Нова Република изграждането на новата българска десница, която да победи комунистите и да предложи истинско дясно управление. Домакин на събитието бе Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив", който заедно с ДСБ и Българска демократична общност създадоха Нова Република. Каназирева е водач на листите в Пловдив и Пловдив област. "По цял ден ни показват БСП и ГЕРБ и ни убеждават, че само това е изборът. Ние обаче искаме повече. Не искаме партийци да продължават да управляват живота ни. Не искаме младите да са принудени да се записват в партия, за да имат шанс да започнат работа. Не искаме партийците да притискат бизнеса и да трупат богатства на гърба на свободните хора", каза Каназирева. Председателят на предизборния щаб на Нова Република и на ДСБ Стоил Яков се обърна към всички присъстващи с призив да запасят смелостта си. „Като председател на предизборния щаб не мога да обещая много неща, но със сигурност мога да обещая, че нашите опоненти, всички псевдодесни и политически дилъри, ги чака тежък бой, много мъка и болка. Защото истината боли. А ние сме истинската, единствена дясна алтернатива", каза Яков. На откриването на кампанията на Нова Република бе представен и националният вестник „Нова Република", който десните обещаха да стигне до всеки български дом.

Радарите за превишена скорост утре - 26 февруари във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=344966

Служители на пътната полиция ще следят утре - 26 февруари неделя и нощта срещу понеделник, за превишена скорост във Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50-08:50 Аспарухов мост - северен пътен възел 08:10-08:50 Аспарухов мост - южен пътен възел /вход/ 13:30-14:30 Аспарухов мост - северен пътен възел 19:50-21:20 бул.

Меркел е официалният кандидат на консерваторите за канцлер на Германия

http://www.cross.bg/merkel-kantzler-shyltz-1535897.html

/КРОСС/ Консерваторите в Германия официално издигнаха Ангела Меркел за кандидат за канцлер на парламентарните избори през септември в региона, където е политическата база на дългогодишния германски лидер, съобщават световни агенции. Меркел е получила 95% подкрепа от делегатите на конференция на християндемократите в североизточната провинция Мекленбур-Предна Померания. Меркел контролира парламентарния си избирателен район в Щралзунд, Мекленбур-Предна Померания, от 1990 г. Социологическите проучвания показват, че канцлерът е изправен пред неочаквано силен съперник в лицето на бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц, който води социалдемократите. Меркел не спомена Шулц в днешната си реч. Но тя похвали предприетите от предшественика си Герхард Шрьодер - бившият канцлер от социалдемократите, икономически реформи.

Меркел е официалният кандидат на консерваторите за канцлер

http://www.cross.bg/merkel-kantzler-sotzialdemokratite-1535897.html

/КРОСС/ Консерваторите в Германия официално издигнаха Ангела Меркел за кандидат за канцлер на парламентарните избори през септември в региона, където е политическата база на дългогодишния германски лидер, съобщават световни агенции. Меркел е получила 95% подкрепа от делегатите на конференция на християндемократите в североизточната провинция Мекленбур-Предна Померания. Меркел контролира парламентарния си избирателен район в Щралзунд, Мекленбур-Предна Померания, от 1990 г. Социологическите проучвания показват, че канцлерът е изправен пред неочаквано силен съперник в лицето на бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц, който води социалдемократите. Меркел не спомена Шулц в днешната си реч. Но тя похвали предприетите от предшественика си Герхард Шрьодер - бившият канцлер от социалдемократите, икономически реформи.

ЦСКА-София сломи Берое и поглежда към второто място

http://offnews.bg/news/n_1/n_648241.html

ЦСКА-София постигна втора поредна победа през пролетта. След 2:0 в Каварна срещу Черно море, армейците подчиниха и Берое в Стара Загора в среща от 21-ия кръг на Първа лига. В герой на мача отново се превърна Руи Педро, който реализира победния гол в 87-та минута. Срещата започна ударно за гостите от столицата. През първото полувреме армейците имаха над 70% владеене на топката и отправиха 7 удара в очертанията на вратата на домакините. Берое от своя страна трудно преминаваха центъра и така и не създадоха нито едно положение през Китанов, който след този мач вече има над 580 минути без допуснат гол. Добре се представяше и колегата му от Берое Душан Пернич. През втората част ситуацията на терена не се промени особено и ЦСКА отново контролираше събитията, докато домакините продължиха да се бранят. Голове на Божидар Чорбаджийски в 54-тата минута и Фернандо Каранга в 78-та минута не бяха зачетени от съдията. Треньорът на ЦСКА-София Стамен Белчев предприе серия от офанзивни смени и пусна на терена Кевин Кубемба и Кевин Меркадо. Именно еквадорецът имаше решаващ принос за трите точки. В 87-та минута Рубен Пинто даде чудесен пас към Меркадо, който с глава върна топката към Руи Педро. Португалецът използва ситуацията и с кинжален удар матира Пернич и така донесе победата. До края ЦСКА не допусна опасности пред Китанов и стигна до нови три точки, с които се бетонира на третата позиция и вече гледа към второто място, което в момента заема Левски. ЦСКА-София има 41 точки, докато изпадналият в управленска криза съперник от Герена е с 44 и мач по-малко. Лидер е Лудогорец с 53 и също мач по-малко.

Археолози търсят гробницата на шотландския крал Джеймс I

https://www.actualno.com/interest/arheolozi-tyrsjat-grobnicata-na-shotlandskija-kral-djejms-i-news_596093.html

Група археолози прави нов опит за откриване на гробницата на шотландския крал Джеймс I. Те си сътрудничат с екипа зад сериала „Игра на тронове“ в дигиталното пресъздаване на кралския двор в Пърт, на 64 километра от Единбург, опитвайки се да открият гроба му под съвремен

Психолог: Децата, видели съученичката им да умира, да не крият емоциите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6079370

Психолог: Децата, видели съученичката им да умира, да не крият емоциите сиПри такива тежки кризисни ситуации, първата стъпка е да се остави пространство, в което децата, които са преки свидетели, да могат да изразят своите емоции. Това каза доц. Маргарита Бакрачева, психолог от Департамента по психология към Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките (БАН),

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Трябва постепенно да се пристъпи към отмяна на санкциите срещу Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277390_%D0%92%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%98%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%99%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A2%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%

 Според вицепрезидента Илияна Йотова, трябва постепенно да се пристъпи към отмяна на санкциите срещу Русия. Пред "Нова телевизия" тя заяви: "По същество тази позиция изобщо не се е променила, че тези санкции в крайна сметка не водят до резултатите, които всички очакват. България изобщо не е сама в тази си позиция - има много гласове дори в една Германия, да не говорим, че има приета декларация на френския парламент за отмяна на санкциите, защото те вредят на обикновените хора в европейските страни".
В края на декември санкциите на ЕС срещу Русия бяха удължени с още 6 месеца. Ново обсъждане по въпроса ще има в края на годината.



segabg.com

Протест след смъртта на Мартин Гачев: Спрете да убивате колоездачи

http://offnews.bg/news/n_1/n_648240.html

Трагичната смърт на един от най-добрите ни колоездачи Мартин Гачев ще бъде причина този вторник в София да се проведе протест под надслов "Спрете да убивате колоездачи" . Събитието в памет на Гачев, който бе убит вчера от пиян шофьор на ТИР, ще се проведе другата седмица пред НДК от 19 часа. Във Фейсбук страницата на протеста пишат следното: Напусна ни един прекрасен човек. По недостоен начин. Един от най-вдъхновяващите хора в България, уникален колоездач, шампион и човек за пример. Мартин Гачев ще липсва на всички ни. И само ние ще изгубим от неговата липса. Защото той е личност, която имаше много знания и опит, които раздаваше на всеки, за да му помогне. Протестът е организиран от колоездачен клуб "Велосити". "Искаме отговорно поведение от всеки шофьор, отнасяне с цялата строгост на закона от страна на органите, отговорни за спазването му, непозволяване на Прокуратурата да допусне пускането на виновния шофьор на тир, причинил смъртта на Мартин Гачев и най-тежката възможна присъда от страна на съда!", пишат оскърбените.

Армения и Азербайджан отново влзоха във въоръжен конфликт за Нагорни Карабах

http://www.moreto.net/novini.php?n=344965

Кръвопролития след боеве между азербайджански сили и арменски сепаратисти заради отцепилия се регион Нагорни Карабах. Това съобщава "Франс прес", позовавайки се на Баку и представители в Нагорни Карабах. Убити са няколко азербайджански войници.

Цветан Цветанов: След 10 - 15 години БСП може би няма да ги има

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277389_+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4+10+-+15+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B

 След 10 - 15 години БСП може би няма да ги има, но ние ще останем в България и ще продължим да правим политики в интерес на хората. Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ и водач на листата на партията за предсрочните парламентарни избори в 1-ви МИР Цветан Цветанов по време на официалното откриване на VIII-то издание на зимния университет на МГЕРБ, предаде „Фокус“. 
По думите му ПП ГЕРБ можело да покаже реални резултати от своето управление през годините. „ПП ГЕРБ наложи стандарт за изграждането на магистрали. Докато БСП управляваше беше спряно изграждането на АМ „Струма“, но при втория кабинет на Борисов бе възстановено. Създаването на добра инфраструктура създава условията за инвестиции, туризъм и удобство на хората при пътуване. Хората не трябва да забравят какво наследство ни остави БСП. Вие сте тези, които трябва да покажете, че не трябва да допускаме те да спечелят“, каза още Цветанов.
ГЕРБ може да управлява страната и това го доказахме“, заяви Цветанов. Според него достойно за всяка една партия е да се изправи пред избирателите си и да каже, че е допуснала грешки. „Управленската ни програма е изцяло нова и е в интерес на хората. С развитието на туризма ние ще отстояваме принципната си позиция. Трябва да отстояваме в Банско да има втори кабинков лифт. ГЕРБ е партията, която ще развива туризма, защото през 2016 година той беше 15 – 16% от брутния вътрешен продукт.


segabg.com

Независимостта на централните банки губи блясъка си

http://www.investor.bg/drugi/338/a/nezavisimostta-na-centralnite-banki-gubi-bliasyka-si-234345/

Независимостта на централната банка изисква нещо повече от широк консенсус по самата ѝ цел, коментира Волфганг Мюнхау

Синът на Мохамед Али задържан за разпит, защото...

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/sinyt-na-mohamed-ali-zadyrzhan-za-razpit-zashtoto-6065951

44-годишният Мохамед Али-младши и майка му Халила Камачо-Али се връщали от Ямайка и кацнали на международното летище във Форт Лодърдейл на 7 февруари

ЦСКА надви "Берое" с нов късен гол на Руи Педро

https://www.24chasa.bg/sport/article/6079436

ЦСКА спечели втора поредна победа в първенството с 1:0 над "Берое" в Стара Загора. Голът отново вкара Руи Педро в 87-ата мин след центриране на новото попълнение Кевин Меркадо. Стамен Белчев смята, че отборът му все още не е сработен и идва още по-добро за отбора. ЦСКА имаше тотално превъзходство през първото полувреме,

ЦСКА победи и "Берое" с нов късен гол на Руи Педро

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/25/2924707_cska_pobedi_i_beroe_s_nov_kusen_gol_na_rui_pedro/?ref=rss


Португалецът Руи Педро донесе нова ценна победа за ЦСКА. Полузащитникът вкара в 88-ата минута за успеха с 1:0 срещу "Берое" като гост.

Преди седмица Педро беше в основата на победата в друго трудно гостуване на червените, като отбеляза и двете попадения за 2:0 срещу "Черно море".

С трите точки ЦСКА събра 41 и се доближи на две от втория "Левски", който по-късно приема "Локомотив" (Горна Оряховица). Разликата между червените и водача "Лудогорец" е 12 точки.
...

Зоран Заев ще съставя ново македонско правителство

http://www.cross.bg/vmro-dpmne-sdsm-makedoniya-1535895.html

/КРОСС/ Централният съвет на СДСМ определи Зоран Заев за мандатоносител за съставяне на новото македонско правителство, предаде БГНЕС. Решението беше взето преди малко на извънредно заседание на ръководството на партията. Това решение на ръководството на македонските социалдемократи дойде часове, след като от Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети беше съобщено, че партията ще даде подписите си за сформиране на правителство на СДСМ на Зоран Заев в Република Македония. Преговорите за коалиция тепърва предстоят. Това заяви говорителят на ДСИ Буяр Османи след близо 10-часовото партийно заседание. Те са предложили подписите на 10 свои депутати в подкрепа на СДСМ, който разполага с 49 депутати в 120-местния парламент. Това означава, че в евентуалния кабинет на Заев ще участва поне още една албанска партия. „Поради някои обстоятелства, свързани със спазването на срокове, решихме да дадем подкрепа с десет депутати за СДСМ, но това не означава, че имаме споразумение за коалиция. Даваме подкрепата си за мандат само, за да се отблокират някои процеси. За да започнат сроковете за местните избори трябва по-скоро да се вземат решения, а за да се случи това трябва някой да получи мандат и да започне работа. Ако решим да участваме в правителство трябва да се съгласуват програмите. Има аргументи за и против двете възможности и не мога да кажа дали доминира едната или другата, но тази вечер не очаквам да се вземе такова ", каза още Османи пред партийния щаб

Убиха кюрдски журналист в Мосул

https://www.actualno.com/asia/ubiha-kurdski-jurnalist-v-mosul-news_596090.html

Телевизионен журналист от иракския кюрдския канал „Рудав“ бе убита, отразявайки сраженията между правителствените сили и членовете на „Ислямска държава“ в Мосул, съобщи БГНЕС. „Видният военен репортер Шифа Гарда е убита, докато е отразявала битката в Мосул&

Разработват система за електронен прием в първи клас в Търговище

https://www.24chasa.bg/region/article/6079423

Разработват система за електронен прием в първи клас в ТърговищеВ Търговище се разработва нова система от правила и критерии за прием на ученици в първи клас. Тя ще създаде възможност за електронен прием, който за първи път ще бъде използван през следващата учебна година, съобщиха от общинската управа, цитира БТА. Новите правила ще осигурят обща информация за децата, кандидатстващи за прием в първи клас,

Механото отваря врати в сряда, гимназисти представят специалностите пред седмокласници

//dariknews.bg/regioni/razgrad/mehanoto-otvaria-vrati-v-sriada-gimnazisti-predstaviat-specialnostite-pred-sedmoklasnici-2006234

Ден на отворените врати организира в сряда, 1 март, Професионалната техническа гимназия „Шандор Петьофи“-Разград - съобщиха от училищното ръководство.
Идеята е на учениците в школото, те решили да представят пред по-малките от тях какви специалности се изучават в гимназията. Покана отправили

Живеещ в България обвинен в САЩ за търговия с ембаргови стоки със Сирия

//dariknews.bg/novini/sviat/zhiveesht-v-bylgariia-obvinen-v-sasht-za-tyrgoviia-s-embargovi-stoki-sys-siriia-2006235

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения за нарушаване на ембаргото за износ на стоки с двойна употреба за Сирия на 11 частни лица и една чуждестранна компания, съобщава РИА Новости, цитирана от Аге

На 22 години е най-младият кандидат за депутат от Варна, на 77 най-възрастният

http://www.moreto.net/novini.php?n=344964

На 22 години е най-младият кандидат за народен представител за предстоящите парламентарни избори, регистриран в 3-ти многомандатен избирателен район Варна. Най-възрастният пък е на 77 години, съобщиха от Районната избирателна комисия за Moreto.

До седмица започва да се строи АЕЦ с руско участие в Египет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6079418

До седмица започва да се строи АЕЦ с руско участие в ЕгипетДо седмици край египетския град Александрия ще започне да се строи атомна електроцентрала с участието на Русия. Това съобщи днес египетският министър на електричеството и енергетиката Мохамед Шакер, предаде ТАСС, цитира БТА. През ноември 2015 г. в Кайро бе подписано руско-египетско споразумение за изграждане на първата в Египет АЕЦ "Даба",

Дилърите на амфетамин в Манила се връщат на улицата, след като полицията се изтегли

http://www.moreto.net/novini.php?n=344956

След като президентът на Манила Родриго Дутерте спря спорната полицейска акция срещу разпространението на наркотици, столицата Манила отново беше залята от наркотици, предава "Ройтерс". Операцията на полицията беше прекратена преди три седмици, поради трагичен инцидент от октомври, когато  бизнесмен от Южна Корея беше отвлечен и удушен в главната квартира на полицията.

Прожектират президента Плевнелиев на Таймс Скуеър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6079415

Прожектират президента Плевнелиев на Таймс СкуеърВръчването на наградата "Приятел на Израел" на президента Росен Плевнелиев бе прожектирано на огромното табло на Таймс Скуеър. Гледаха го десетки милиона души. Президентът Плевнелиев е едва 4-ата личност, на която се връчва приза. Първите трима, удостоени с тази награда, са папата, президентът Джордж Буш - младши и принцът на Монако Албер.

"Лунна светлина" и "Американски мед" водят по номинации за наградите "Независим дух"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6079408

"Лунна светлина" и "Американски мед" водят по номинации за наградите "Независим дух"Филмите "Лунна светлина" и "Американски мед", разказващи истории за съзряване, водят по шест номинации за наградите "Независим дух", които ще бъдат раздадени довечера в Санта Моника, Калифорния, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА. Сред номинациите за двете продукции са за най-добър филм и режисьор.

Анкара иска разбиране от НАТО за руските ракети

http://www.cross.bg/sistemi-ryskite-nato-1535894.html

/КРОСС/ Анкара се надява на разбиране от НАТО за руските ракетни системи, с които планира да се сдобие.Турция търси варианти да се сдобие със собствени системи за въздушна отбрана, отговарящи на съвременните критерии, а както изглежда търсенията й към момента са насочени основно към руските зенитни ракетни системи С-400, предаде БТА. Това би могло да създаде евентуални противоречия с НАТО, но Анкара се надява на разбиране от страна на своите съюзници. "Турция има нужда от съвременни противоракетни отбранителни системи. Засега отбраната ни се осъществява чрез системите на НАТО. За да можем да пазим по-добре въздушното си пространство от нападения обаче, ние се нуждаем от собствени отбранителни системи. Нашата цел е да създадем собствена система за въздушна отбрана", подчерта тази седмица турският министър на отбраната Фикри Ъшък. Министърът добави, че Турция вече разработва специална програма, в рамките на която са проведени консултации с различни държави. "За момента най-близо до нашите критерии са системите С-400 на Русия. Но все още не сме стигнали до етапа на подписване на споразумение в тази насока", уточни Ъшък. Според анализатори колебанията на Турция във връзка със закупуването на руските С-400 се отнасят преди всичко до членството й в НАТО. Въпреки това турският министър на отбраната в интервю пред турска телевизия изрази мнение, че намеренията на Анкара ще бъдат посрещнати с разбиране от страна на съюзниците

Гол след гол на турнира на БФС: средно по 5 попадения на мач, утре продължава

//dariknews.bg/regioni/razgrad/gol-sled-gol-na-turnira-na-bfs-sredno-po-5-popadeniia-na-mach-utre-prodylzhava-2006231

Общо 95 гола са отбелязани в Зимния турнир по футбол на малки врати, организиран от Областния съвет на БФС-Разград. Мачовете се играят в спортната зала на ОУ“Васил Левски“, в турнира участват 12 любителски отбора от три административни области: Разград, Русе и Търговище. Средно по над 5 гола са отб

Росен Плевнелиев и дипломати мериха сили на ски състезание в Банско

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/rosen-plevneliev-i-diplomati-meriha-sili-na-ski-systezanie-v-bansko-2006232

За осма поредна година Банско бе домакин на станалото традиционно състезание за дипломати по ски-алпийски дисциплини. Под шапката на Министерството на външните работи, на писта „Шилигарника“ в дисциплината гигантски слалом премериха сили 51 участници, разпределени в шест категории – дипломати мъже

Арестуваха българин в САЩ заради търговия със Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6079403

Арестуваха българин в САЩ заради търговия със СирияМинистерството на правосъдието на Съединените американски щати повдигна обвинения за нарушаване на ембаргото за износ на стоки с двойна употреба за Сирия на 11 частни лица и една чуждестранна компания, съобщава руската информационна агенция РИА Новости, позовавайки се на изявление в официалния сайт на министерството.

Проф. Кантарджиев: Вчера бяха доказани 3 щама от грип B, не се е появявал от октомври 2016 г.

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6079402

Проф. Кантарджиев: Вчера бяха доказани 3 щама от грип B, не се е появявал от октомври 2016 г.Вчера бяха доказани 3 щама от грип B – „Виктория“, който не се е появявал от октомври 2016 г. Това каза за Фокус проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. „След генетични изследвания беше доказано, че щамовете са „Виктория“, както Националния център предупреди преди 2 месеца.

Откъс от "Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/02/25/2924266_otkus_ot_vsiaka_sutrin_putiat_kum_doma_stava_vse/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг" - новела от шведското чудо Фредрик Бакман, любезно предоставен от издателство "Сиела".

Любимият шведски автор Фредрик Бакман се завръща с нова топла история – новелата "Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг" излиза броени дни след Коледа, за да ни напомни, че добро се твори не само по празниците. Корицата и илюстрациите в книгата са на художника Дамян Дамянов, който е автор и...

Йордан Лечков осъди прокуратурата заради душевни страдания

https://www.actualno.com/society/jordan-lechkov-osydi-prokuraturata-zaradi-dushevni-stradanija-news_596086.html

Старозагорският окръжен съд разпореди прокуратурата да изплати обезщетение на бившия кмет на Сливен и настоящ вицепрезидент на Българския футболен съюз - Йордан Лечков, в размер на 57 317 лв. Причината е нанесени на бившия футболист болки и душевни страдания заради повдигна

Тръмп очаква милионите му фенове да демонстрират в негова защита

http://www.mediapool.bg/tramp-ochakva-milionite-mu-fenove-da-demonstrirat-v-negova-zashtita-news260645.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи поддръжниците му да организират собствена демонстрация, която да надмине по брой на участниците протестните акции на неговите противници.     "Може би трябва милионите хора, които гласуваха за "Да направим Америка отново велика" трябва да проведат своя демонстрация. Тя ще бъде най-многочислената от всички", написа държавният глава в "Туитър".     От встъпването във власт на Тръмп в САЩ се провеждат многобройни протестни акции срещу политиката му, които събират от неколкостотин до стотици хиляди души.    На 22 януари за "Похода на жените" по улиците на Ню Йорк излязоха около 400 000 души, припомня БТА.

Историята на най-лошия ски бегач в света

http://offnews.bg/news/n_1/n_648239.html

Името на венецуелеца Адриан Солано стана най-често споменаваното покрай световното първенство по ски северни дисциплини в Лахти, Финландия. Причината стана видео от участието му в квалификация за спринта на 1,6 км, озаглавено "Най-лошият скиор в света", което събра хиляди гледания. Наистина Солано не изглежда впечатляващо. Той едва не пада още на старта, след това с мъка пази равновесие върху ските, пада, става, но все пак завършва, макар и последен. След състезанието той обяснява, че за първи път в живота си е видял сняг във Финландия. "За първи път виждам зима. Имах желание да потренирам преди състезанието, но обстоятелствата ми попречиха. Това беше максимумът от мен. Вярно е, че падах много пъти, но винаги ставах и не се предадох", пише скромният готвач от Южна Америка в Инстаграм. Обстоятелствата, за които Солано говори са прозаични. На път за лагера в Швеция, той е задържан на летището в Париж и оставен в ареста. Местните митничари се усъмнили в разказа му, че отива на световното в Лахти. Той бил без багаж и с 20 евро в джоба. Полицията решава, че е просто поредният икономически имигрант или дори наркопласьор. Дори изрядните му документи - покана от Швеция и писмо от организаторите на световното, че поемат всичките му разходи не убеждават френските власти и той е върнат в родината си. Той нямал пари за обратен билети затова се обърнал за помощ към посолството на Венецуела. Оттам му отпуснали средства и той се прибрал безславно у дома. Историята му обаче се разчува и на помощ се появява известният финландски спортен мениджър и тв водещ Алекси Валавуори. Той регистрира сметка за събиране на пари за обратен билет на Солано и само за час в нея се натрупват 2000 евро. Валавуори намира и спонсори, които осигуряват на венецуелеца ски и екипировка. Така той поема обратния път към Лахти и в крайна сметка застава на старта. В едно нещо френските полицаи са прави. Във Венецуела няма сняг, но това не пречи страната да има постижения в зимните спортове. Най-известен е примерът със Сезар Баена, който държи рекорд на Гинес по бягане със ски ролери и е единственият венецуелски биатлонист. Той е мечтаел да участва на олимпиадата в Сочи, за което се обръща директно към президента Владимир Путин. Веднъж попаднал във Финландия, Солано се влюбва в снега и сега мечтата му е да участва на олимпийските игри през 2022 г. Той се надява да си намери треньор в скандинавската страна, който да вдигне нивото му. Случаят със Солано показва едно - нищо не повишава популярността на даден спорт повече от човешките истории, които го изпълват с живот. Самият Адриан преминава пътя от считан за нелегален имигрант до най-споменаваният участник в Лахти с неизменната си усмивка на лицето. Ladies and gentlemen! Adrian Solano is finally in Finland! #Lahti2017 pic.twitter.com/Ob3rQx37VI — Aleksi Valavuori (@Valavuori) February 21, 2017

Фестивал "Настолен град" се провежда във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6079349

Фестивал "Настолен град" се провежда във Велико ТърновоБлизо 20-часов маратон, в който всеки, който обича настолните игри, може да се включи напълно безплатно, започна тази сутрин във Велико Търново. Фестивалът „Настолен град” се провежда днес и утре в институт „Конфуций” и предлага над 100 заглавия, подходящи за различен тип хора, без значение каква е тяхната възраст.

Синът на футболната легенда Пеле влиза в затвора

http://www.cross.bg/pele-narkotitzi-beshe-1535893.html

/КРОСС/ Синът на легендарния футболист Пеле - Едсон Чолби до Насименто, се предаде на бразилските власти, за да излежи присъдата си за пране на пари и трафик на наркотици, съобщиха световните агенции. Наричаният "Единьо", който беше вратар на футболния клуб „Сантос", а по-късно и треньор на малки отбори в щата Сао Пауло, бе осъден на 33 години затвор през 2014 г. След обжалване обаче присъдата му е намалена на 12 години и 10 месеца. 46-годишният спортист говори пред репортери в полицейския участък на пристанищния град Сантос. По неговите думи единственият му контакт с наркотрафикантите е бил като потребител на наркотици. Единьо, едно от седемте деца на трикратния световен шампион Пеле, беше задържан още през 2005 г. за трафик на наркотици. Той прекара 6 месеца в затвора, но по-късно бе пуснат под гаранция. Пеле често е определян като най-добрия футболист на всички времена. Самият той отказва да коментира обвиненията срещу сина си.  

Ритуал и фолклор за 3 март в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6079317

Ритуал и фолклор за 3 март в Горна ОряховицаС издигане на знамето на Република България в 11.00 ч. на 3 март пред сградата на Община Горна Оряховица ще започне тържествения ритуал по повод Националния празник. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Георги Измирлиев. След тържествената част, празникът ще продължи с концерт на фолклорните изпълнителки Калина и Невена,

РЗИ-Варна с над 200 проверки за пушене на закрито, няма глобени

http://www.moreto.net/novini.php?n=344928

През изминалата седмица Регионалната здравна инспекция във Варна е извършила над 200 проверки за спазване на забраната за пушене в закрити обществени места. При нито една от инспекциите обаче няма констатирани нарушени, показва отчетът на РЗИ, научи Moreto.

Гръцката полиция обезвреди ръчна граната, открита зад управлението в град Дафни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6079392

Гръцката полиция обезвреди ръчна граната, открита зад управлението в град ДафниСапьори от гръцката полиция обезвредиха взривно устройство, включващо в състава си ръчна граната, след като получиха анонимно телефонно обаждане със заплаха, че бомбата ще бъде детонирана зад полицейското управление в град Дафни, разположен в южната част на Атинския район, съобщава онлайн изданието на вестник Kathimerini, цитирано от "Фокус".

Колко истини се събират на върха на една игла

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6078189

Колко истини се събират  на върха на една иглаРусия имала тролове в армията. САЩ пък си назначиха трол за президент ОНЗИ ден военният ни министър Шойгу казал в Думата, че руската армия имала добре обучени специалисти по контрапропаганда. Един вид професионалисти са в разпространение на фалшиви новини за объркване на врага. Казах министъра ни, защото според една от тези фейк нюз българите

Турист загина в местността „Бобата” край Шумен, строши черепа си при падане от скала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6079387

Турист загина в местността „Бобата” край Шумен, строши черепа си при падане от скалаОпитен планинар, 64-годишният Златко Гоцевски от шуменското село Троица загина при нещастен инцидент в местността „Бобата” над родното му село вчера след обяд. Причината за смъртта е черепно мозъчна травма. Мъжът се подхлъзнал и полетял надолу. При падането най-вероятно Гоцевски, който само от няколко месеца вече бил пенсионер,

Игрален филм за живота на Ердоган ще бъде представен на рождения му ден утре

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6079386

Игрален филм за живота на Ердоган ще бъде представен на рождения му ден утреВ чест на рождения ден на турския президент Реджеп Тайип Ердоган утре ще се състои официалното представяне на филма "Водач" (Реис), посветен на неговия живот, съобщи новинарският сайт Интернет хабер, цитиран от БТА. Гала-прожекцията ще бъде в голям развлекателен център в истанбулския квартал Маслак.

"Ню Йорк таймс": Подобни на Тръмп водачи никнат из Централна Европа

//dariknews.bg/novini/sviat/niu-iork-tajms-podobni-na-trymp-vodachi-niknat-iz-centralna-evropa-2006230

Външни на политическите среди водачи с популистки послания и обещания да свалят от власт върхушката в Централна Европа усетиха попътен вятър в гърба си след избирането на новия американски президент, пише Рик Лайман във в. "Ню Йорк таймс".
 

”Голямата промяна” и наследниците на Живков

http://www.mediapool.bg/golyamata-promyana-i-naslednitsite-na-zhivkov-news260644.html

Предизборната кампания щяла да бъде "титаничен сблъсък" между ГЕРБ и БСП, ляво и дясно, добро и зло, живот и смърт, Ин и Ян, Пижо и Пенда … И накрая на тази титанична борба като нищо щяла да се роди една голяма коалиция между основните протагонисти. Ако не коалиция, то поне мартеница, с която да се окичи отрочето – "програмно” или "експертно” правителство. Борбата ще е титанична, защото БСП се гласят да осъществяват грандиозна, глобална, революционна ПРОМЯНА. На фона на кънтежа на копитата на ескадроните се дочуват следните драматични констатации: "Днес промяната е задължителна. Тя започна по волята на народите в света, в Европа и в България. Те поискаха справедливост и се обявиха против върхушките – малцината, които притежават 97% от богатството в света; които преразпределят политическа власт и икономическа мощ и гледат безучастно и бездушно на мнозината, които живеят в затруднения и нищета. Те поискаха, когато се вземат решения за техния живот, да бъдат участници, а не потърпевши.”(Из предизборната платформа на БСП). Титаничната борба най-вероятно ще завърши с коалиционна мартеница обаче, защото програмите на Пижо и Пенда по същество са еднакви. Tоeст Пенда е взела програмата на Пижо и е избродирала с червен конец върху нея няколко луксозни руски мотива, концентрирани в областта на енергетиката и външната политика. И наистина, когато баластът от нищонезначещи фрази като "стратегическо прогнозиране и програмиране на държавно равнище”, "специално законодателство”, "въвеждане на професионално мениджърско управление” и "решителни мерки за създаване на български високотехнологичен икономически модел с висока добавена стойност” се изхвърли, разликите между програмите на ГЕРБ и БСП остават в следното: * БСП обещава 500 милиона за предприятия, "отговарящи на определени критерии” като дългосрочна заетост в изостанал регион например. ГЕРБ не залагат конкретна сума, но също приоритизират балансираното икономическо развитие; * БСП обещава 150 милиона за „иновации” за насърчаване на млади научни кадри; * БСП се агажира с „държавна подкрепа” (неясно дали ще включва участие, гаранции или субсидии) за "руските” енергийни проекти – "Белене” и евентуални наследници на "Южен поток” и "Бургас-Александруполис” и др. ГЕРБ не са разписали такава позиция, но не са и отхвърлили подобни възможности, изключващи все пак субсидиите; * БСП се обвързва с „конкретни инициативи и стъпки” за отпадане на санкциите на ЕС спрямо Русия; * Социалистите (доста смислено) се ангажират с бюджет за образование от 5% към 2020 г., което е сериозно повишение от сегашните 3,5%. Както и 1% за наука през 2020 г. спрямо сегашните 0.19%. Останалите разлики в програмите са или в сферата на пожелателното („постепенно повишаване на бюджета за култура до 1% от БВП”, “постепенно отменяне на плоския данък”…), или в сферата на смяна на етикетите (въвеждане на етикет „българско” за картофи например), или са козметични (20% данък за доходи над 120000 годишно, някои повишения на социалните плащания), или касаят реорганизации на институции (основно с цел подмяна на персонала). В този смисъл „голямата коалиция” сравнително лесно може да се договори, като основният препъни камък ще е евентуално "държавната подкрепа” за "Белене”, "Южен поток” и т.н. Тук наистина става дума за милиарди – решително над десет милиарда евро. ГЕРБ са давали сигнали, че обмислят възможности за построяване на АЕЦ "Белене”, за да не "отидат на вятъра” вече изхарчените няколко милиарда. По отношение на Русия пък Борисов не е стигал до венцехваления на руския флаг над Крим, но се разграничи от Плевнелиев и като цяло е с обтекаеми позиции, които в нечии очи могат да минат и за дипломатични. Така описана обаче ситуацията не е предреволюционна – става дума просто за съдбата на няколко проекта, които със сигурно ще бъдат много доходоносни за „върхушките”, но е силно вероятно да натоварят „мнозината, които живеят в затруднения и нищета” с дълг от още 20%-30% от БВП. Защото с това развитие на технологиите днес е невъзможно да се каже дали една инвестиция от 12 милиарда евро в ядрена централа изобщо някога ще се изплати. ПАТРИОТИЧНОТО ПЕРЧЕНЕ = ЖИВКОВО СНИШАВАНЕ Приказките за "голямата промяна” в наш контекст не са нищо друго освен познатото Живково „снишаване” и страх да не те отнесе някой глобален вятър. Изпреварващо нагласяване, "перестройка” с цел да си останеш същият и на същото място. Вярно е, че по света вее някакъв "консервативен вятър”. Вярно е, че в утвърдени демокрации се появяват "революционери” като Тръмп, Фарадж, Льо Пен и т.н. Смисълът на тази "революция” е неясен (освен за основателите на българското "Тръмп общество”). Но куриозното е, че всички български ветропоказатели се „перестроиха” на консервативна посока за има няма и година. Най-консервативна стана БСП (след Българската православна църква), като зае най-недоброжелателни позиции спрямо бежанците. Социалистите не събраха кураж за една добра дума за горкото бежанско семейство в Елин Пелин. За да се конкурират с тях, "патриотите” сигурно трябва да обмислят линч или триъгълни бели качулки. Но и в „проевропейския” сектор „консервирането” протича с индустриална бързина. РБ-2 излезе с идеята за „мек образователен ценз” за ромите: тоест да се въведе сложно машинно гласуване, което те да не могат да използват. Практиката показва, че скоростното консервиране може да доведе до „бомбаж”, както очевидно е станало в този случай или пък в казуса с появата на бивши членове на ДСБ и ДБГ в листите на Атака/Обединени патриоти. Консервирането и патриотичното перчене са в повечето случаи Живково снишаване и нагласяване спрямо вятъра, но мащабите им у нас показват и преиграване. В крайна сметка и в Германия, и в САЩ, и във Великобритания има мощни политически формации, които стоят срещу този вятър, без да имат намерение да ходят никъде. Загубата на един референдум или едни избори там е началото на борбата, която може и да е продължителна, но едва ли ще бъде загубена. У нас обаче превръщането на почти всички в „консерватори” от нов тип се случи с такава скорост, че избори вече не са нужни – Пижо и Пенда заговориха почти на един език. Пижо намали „проевропейците” в своите листи (хора като Бъчварова) и увеличи консерватор-патриотарите (като Георги Марков). Пенда пък направо си закачи медальон с лика на Тръмп от едната страна и Орбан от другата. Обединени патриоти, случайни патриоти, Марешки, РБ-Витков и др. също се наредиха на тази консервативна опашка. Всичко това показва едно: ценностите за голяма част от политическата ни „върхушка” са били само приказки, които лесно могат да бъдат сменени, когато задуха друг кариерен вятър. Как пък не остана един, който наистина да е смятал, че в гражданските права и свободи, европейската интеграция и цивилизованото отношение към другите има ценност, която си струва да бъде защитавана, дори когато това е по-трудно?! Изключения наистина има – "Да, България!” и "Нова Република” най-вече. Маргинализацията им в политическото пространство само доказва общата тенденция обаче. Въпреки това наличието на тези формации е все пак белег за обществена разумност и надежда, че политиката може да не е само краткосрочна калкулация на скоростта на вятъра. А иначе някои неща у нас се случват и повтарят като фарс. Консерватизмът, например: "КОНСТАНТИН СТОИЛОВ: Неизбежно е нужно, щото в нашата конституция да вее дух на разумен консерватизъм!… ПЕТКО СЛАВЕЙКОВ: Какви са тези бабини деветини! (смях, ръкопляскания) Всичките ни неприятели са ни борили с това, че не сме узрели за свободата! Но ето че една комисия от Народното събрание ще да потвърди думите им. Комисията иска да ни се дава свободата като комка! (смях, ръкопляскания) Малко по малко, защото ни бил слаб стомахът! Те искат конституция, в която вее нещо, с други думи, вятърничева конституция! (ръкопляскания) Народът не бивало да бъде свободен, защото тъй се родило в главата на някой си!”  Анализът е взет от портал "Култура".

Мартенска работилница отваря в Историческия музей в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6079312

Мартенска работилница отваря в 
Историческия музей в Горна ОряховицаПрез последните дни на февруари и началото на март в Исторически музей – Горна Оряховица ще се организира една весела мартенска работилница за деца под надслов „Ръчички работете – мартеничка подарете!”. Децата, заедно със своите учители, ще се включат в изработването на различни видове мартеници и поздравителни картички за пролетта и Баба Марта.

Йордан Лечков осъди прокуратурата заради душевни страдания

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/25/2924693_iordan_lechkov_osudi_prokuraturata_zaradi_dushevni/?ref=rss


Бившият кмет на Сливен и настоящ вицепрезидент на Българския футболен съюз Йордан Лечков осъди прокуратурата, съобщава Би Ти Ви. Старозагорският окръжен съд е разпоредил държавното обвинение да изплати обезщетение в размер на 57 317 лв. на бившия национал.

Според съда повдигнатото през 2011 г. обвинение на бившия кмет му причинило болки и душевни страдания. При започването на делото срещу прокуратурата Лечков обяви, че водените срещу него разследвания и дела са му попречели да се...

Нови петима заподозрени за опит за преврат в Черна гора признаха вината си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6079377

Нови петима заподозрени за опит за преврат в Черна гора признаха вината сиНови петима сръбски граждани, заподозрени за опит за преврат в деня на изборите в Черна гора през октомври миналата година, подписаха споразумение с черногорската прокуратура, като се признаха за виновни, предаде Танюг, цитирани от БТА. Със споразумението те са се задължили да прекарат по пет месеца в затвора и да не напускат Черна гора до

Илияна Йотова призовава за отмяна на санкциите срещу Русия със стари опорни точки

http://www.moreto.net/novini.php?n=344960

Според вицепрезидента Илияна Йотова, трябва постепенно да се пристъпи към отмяна на санкциите срещу Русия. Пред "Нова телевизия" тя заяви: "По същество тази позиция изобщо не се е променила, че тези санкции в крайна сметка не водят до резултатите, които всички очакват.

МВР разследва смъртта на момиче след удар в училище

http://www.cross.bg/momiche-deteto-smurtta-1535890.html

/КРОСС/ Продължава разследването на случая със смъртта на 11-годишното момиче. Това съобщи ст. комисар Младен Маринов, директор на СДВР във връзка с починалото момиче в столичното 52-то ОУ пред БНР. Съученик на детето го удря в корема в училищния двор следобед, когато няма медик в сградата. Малко след инцидента детето се оплаква от болки в корема и е извикана линейка, която го откарва в "Пирогов". С него вече е и майка му, която е била в райно на училището по време на инцидента. В болницата вече установяват, че нищо не може да се направи за детето. От "Пирогов" в съобщение до медиите вчера съобщиха, че състоянието, в което е докарано момичето, е било "несъвместимо с живота". Не се посочва причината за смъртта, предстои да бъде направена аутопсия. До късно през нощта в сградата на 6-то РПУ в София е разпитван съученикът на починалото момиче, който я е ударил, както и почти всички деца от класа, станали свидетели на сбиването. Обяснения са дали директорът на училището и учителката, която е водила занятията. В понеделник в 52-ро Основно училище в София, където е станал инцидентът, ще влязат психолози.

Емануела от сцената на BIAD premium club

http://www.cross.bg/club-premium-emanyela-1535891.html

/КРОСС/ Нощна София в петък вечер въобще не беше скучна. Изобилията от гръцки партита и палитра от събития екип на ПРофайл уважи една покана, тази на новия Димитър Иванов, новия собственик на легендарен столичен клуб. Емануела взриви сцената на реномирания BIAD premium club тази вечер. Тя се появи изключително в сексапилен спортен сет с надпис на френски „ Добър вечер, моя любов„ и завладя атмосферата на популярното нощно заведение. Героинята от реалити формата „Биг брадър„ не пропусна от сцената да поздрави своя любим български отбор „Лудогорец", собстевеност на олигарха Кирил Домусчиев. По време на бутиковото й участие за първи път изпълни новия и хит - "Незабравима" ft. Мария Цветкова, който се радва на завиден интерес сред посетителите в нощните клубове. Певицата не крие удовлетворението си от факта, че песента докосна меломаните и получи високите им оценки. Своя рожден довечера тук шумноо празнуваха двамата братя близнаци Ксениос и Пол Теодулу, футболисти от Кипър AC Omonia Nicosia, заедно с Марио Тарейн, ревностни почитатели на скандалната изпълнителка.Диджеят на клуба не спря с поздравленията към младите надежди на футбола с популярни гръцки хитове.От вип зоната Емануела поздрави още и собственикът на Biad premium club Димитър Иванов, както и шампиона Александър боксьора, популярния пиар Атанас Лазаров ПРофайл.

Барселона взима треньора на Ювентус

http://offnews.bg/news/n_1/n_648238.html

Треньорът на Ювентус Масимилиано Алегри е влязъл в полезрението на каталунския гранд Барселона. Зад издигането на кандидатурата му за наследник на Луис Енрике стои спортния директор на Барса Ариедо Брайда, с когото Алегри е в отлочни отношения от съвместния им престой в Милан. Енрике може и да не напусне поста си в Барселона, но договорът му изтича през лятото, а нов все още не е подписан. След унизителната загуба от Пари Сен Жермен с 0:4 в първия 1/8-финал и предстоящото по всяка вероятност ранно отпадане от Шампионската лига столът му сериозно се клати. Освен Алегри, в канцелариите на Барселона се обсъждат и имената на Лоран Блан, Роналд Куман, Хорхе Сампаоли, Ернесто Валверде и Еузебио Сакристан. Алегри е начело на Ювентус от 2014 година и изведе тима до две титли и финал в Шампионската лига. Преди това той стана и шампион на Италия с Милан. Въпреки, че беше приет с недоверие от взискателните тифози на "Старата госпожа"  след епохата Антонио Конте, специалистът с работата си затвори устата на критиците. В момента около него бушува буря в Торино, като в основата й стои скандал със защитника Леонардо Бонучи. Двамата се скараха при победата над Палермо, когато Бонучи беше сменен. Според различни публикации в италианския печат те едва не стигнали до бой. Факт е, че Бонучи изгледа от трибуните победата с 2:0 над Порто от Шампионската лига. Все пак той попадна в групата за предстоящия мач с Емполи от Серия А.

Саудитска Арабия подкрепя Ирак в борбата с тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6079368

Саудитска Арабия подкрепя Ирак в борбата с тероризмаИрак и Саудитска Арабия ще укрепват двустранните отношения в различни сфери и тясно ще си сътрудничат в борбата с тероризма. Това се посочва в официално комюнике, разпространено днес от Багдад след среща на саудитския външен министър Адел бин Ахмед ал Джубейр с иракския му колега Ибрахим ал Джаафари, предаде ТАСС,

Определени са местата за поставяне на агитационни материали за изборите

//dariknews.bg/regioni/sliven/opredeleni-sa-mestata-za-postaviane-na-agitacionni-materiali-za-izborite-2006203

Специално поставените табла по главната улица на  бул. „Цар Освободител” в Сливен са регламентираните места за поставяне на плакати, обръщения и други предизборни агитационни материали за насрочените на 26 март 2017 година избори за народни представители. Това се посочва в  заповед, издадена от кме

Четвъртокласник победи батко си и още 25 конкуренти в „Spelling Bee“

//dariknews.bg/regioni/razgrad/chetvyrtoklasnik-pobedi-batko-si-i-oshte-25-konkurenti-v-spelling-bee-2006228

Четвъртокласник победи 26 предимно по-големи от него конкуренти в училищния кръг на състезанието по спелуване на английски език, сред съперниците на Корай Хамдиев бе и брат му – шестокласникът  Мерт. Победителят и неговият подгласник от надпреварата „Spelling Bee“ в ОУ“Васил Левски“-Разград Васил К

Президентът Плевнелиев триумфира 3-и в гигантски слалом

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6079343

Президентът Плевнелиев триумфира 3-и в гигантски слаломПрезидентът на Република България (2012-2017) Росен Плевнелиев спечели трето място на 8-ото дипломатическо ски състезание под егидата на министъра на външните работи. Той триумфира в гигантски слалом в конкуренция с 80 участници. Сред тях бяха посланиците на Австрия, Швейцария, Словакия. Миналата година президентът Плевнелиев се класира първи.

Президентът Плевнелиев триумфира 3-и в гигантски слалом

https://www.24chasa.bg/novini/article/6079343

Президентът Плевнелиев триумфира 3-и в гигантски слаломПрезидентът на Република България (2012-2017) Росен Плевнелиев спечели трето място на 8-ото дипломатическо ски състезание под егидата на министъра на външните работи. Той триумфира в гигантски слалом в конкуренция с 80 участници. Сред тях бяха посланиците на Австрия, Швейцария, Словакия. Миналата година президентът Плевнелиев се класира първи.

Над 1 000 души са знаели, че Убиецът от Борисовата е Йоан Матев! Но са си Мълчали!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277388_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+1+000+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BB%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%A3%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%86%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%

 Убийството, което преди две години разтърси България, а сега, заради ареста на извършителя, отново разбуни духовете… ще се коментира още ден-два и темата ще се оттече по канала.

Едно 15 годишно момче беше намушкано с нож, докато си седи на пейката и чака приятелката си. Смъртно прободено от абсолютно непознат, който поискал да му вземе парите и го заплашил с ножа. И ядосан, че хлапето не ги дава, втъкнал острието в плътта му и го убил.

След което се затичал да се скрие, обадил се на брат си, а малко по-късно двамата си купили по един сандвич край Римската стена, за да се утешат от вълненията през деня.

Камери заснели доста ясно лицето на убиеца, но ядец. Никой не казал в полицията, че го познава.

Всъщност съучениците на Йоан Матев веднага го разпознали на записите, направени от камерите и разпространени от полицията. Казали на директорката на елитното частно училище, но тя им забранила да говорят, като обяснила, че ще се забъркат в неприятности. После събрала и учителите на спешен съвет и заповядала и на тях да мълчат по случая, стана ясно днес по време на гледането на мярката за неотклонение на арестувания убиец.

Още по-абсурдно: Директорката привикала Йоан и му казала да си намери бележка че на 2 юни, в деня на убийството, е бил болен, за да извини отсъствията му от училище в този ден и час. Не че в дневниците на скъпарското училище някой изобщо е отбелязвал кой е там и кой не. Важно било единствено родителите да снасят таксата, а тийнейджърите да се появяват от време на време, за да се отчита учебен процес.

Двамата братя учели в езикова гимназия, където таксата е космическа. А бащата бил крупен дарител на частното учебно заведение. Затова на децата му се гледало като на златни кокошки и дойни крави, а не като на обикновени ученици. Едно убийство – голяма работа! Важното е парите да се стичат в касата?

Йоан и преди е ограбвал хора, но те му давали портмонетата си преди да ги заколи. Проявявал е агресия и към свои съученици, твърдят психолозите. Тези случаи обаче също били прикривани от учителите.

Разпознали са убиеца и в селото, където живее. Но там пък никой не посмял да шукне и да предаде синчето на местния дерибей. Бащата Ивелин бил митничар на Калотина и заплатата му от 1 000 лева на месец никак не се връзвала с живота, който семейството водело. Двуетажна тузарска къща с каменен лъв отпред. Коли последен модел, които се сменяли всяка година. В момента имал мердецес S класа, а миналата година карал БМВ-седмица.

Всеки от  семейството имал собствен луксозен автомобил, а момчетата притежавали и скутери. Майката подарила на децата си скъпи коли още преди да вземат книжки и те денонощно пилели гуми из селото. Цялата фамилия паркирала колите си където й попадне и запушвала улицата, така че съседите им да не могат да преминат. Избухвали скандали, но Ивелин изобщо не помръдвал автопарка си.

Ето в каква среда е расъл Йоан. Вероятно и биберонът чу е бил марков, като се е родил.

Всички в селото са знаели, че той е убиецът от Борисовата градина, но са си мълчали. За да си нямат проблеми с лютия и ултрабогат митничар.

Бащата и майката веднага познали сина си на записите от камерите. И взели мерки да го скрият: Спрели го от училище след месец и не е ясно къде е завършил и как после е станал студент в най-скъпия университет в Благоевград. С каква диплома е записал висше, специалност „Право“, след като не е ходил на училище последната година? Впрочем за един митничар едва ли е проблем да се снабди с някаква си фалшива диплома. Може и на килограм да си ги купи. А синчето вече се е готвело за адвокатска, а защо не и съдийска кариера като стълб и стожер на правдата… с купена университетска диплома и едно убийство зад гърба си.

И какво се получава на практика? Нещо безумно, което може да се случи само у нас. Майката и бащата знаят, че детето им е убиец. По закон имат правото да мълчат. Братът също знае. Той също може да мълчи, без да бъде обвинен. Но все пак накрая се пречупил и проговорил.

Обаче и цялото село е знаело. Но са си мълчали. От страх, от малодушие, от нежелание да се намесват в чужди работи, от безразличие какво става в съседния двор и съседната къща, особено ако пред нея са паркирани четири скъпи коли.

Едно невинно момче гние в гроба, неизживяло живота си, а съседите са се втренчили в пъпа си и го почесват обречено и по български тъпо и безмозъчно. И подло. Мълчали са, да не си развалят рахата.

Цялото училище също е знаело.

Само си представете как всяка сутрин всеки от тези ученици и учители е срещал очите на убиеца по коридорите. Свеждал е глава и е продължавал към класната стая. Защото какво му влиза в работата, че Йоан е заклал някого? Пък и какво ще кажат останалите, ако го издаде?

Всички учители са знаели. Те, учителите! Гражданската съвест на едно общество, които са призвани да възпитават младото поколение. Страхотно възпитание, няма що! Но кой би се разделил с тлъстата си заплата в частното школо, за да възтържествува някаква си там правда? И какво значи правда?…

Директорката знае, но си пази хляба, което значи да пази и реномето на училището. Няма заради някакво си затрито момче /мир на праха му/  да я налазят медиите и после да се разчуе, че в школото е възпитаван убиец? Абсурд! Какво ще стане после с приема на нови ученици и авторитета на учебното заведение?!

И полицията е знаела!

Все пак някой се е осмелил да я уведоми анонимно. Но и ченгетата са си мълчали. Цели две години са криели убиеца, докато са се правели, че разследват и събират доказателства срещу неизвестен извършител.

Мълчанието на агнетата?

Не, направо на овцете!

Не! На цяло стадо овце!

Впрочем на десетки стада овце.

Неолибералният егоизъм води до безралзличие. А то ни е превзело до такава степен, че и камък да ни падне на главите, ако оживеем- ще мълчим.

Като страхливи, сиви, миши душици. Ще затваряме очи, ще зариваме глава в пясъка, ще си живуркаме кротко и безлично и ще псуваме живота, но само под мустак, или по форумите, където сме анонимни. До смъртта!

Йоан ще бъде осъден, ще лежи няколко години и ще излезе с двойно по-засилено чувство за безнаказаност. Докато намушка следващата си жертва.

Но кой ще осъди мълчанието на мълчаливите?

Тяхната съвест ли?

Ако я имаха, щяха да проговорят.

А възможна ли е индивидуалната съвест в една безсъвестна държавна система. Това звучи като оксиморон.

Възможна ле е гражданска позиция в страна, чиито водачи – политици са силно развратени от външно финансиране и вътрешна корупция, без собствена позиция, но пък силно надупени в угоднически пози. Това също е оксиморон.

А някъде там по телевизията запенени представители на колониалната ни администрация дърдорят за гражданско общество и демократинчи ценности.

Какво общество, бе господа, какви ценности? И то демократични.

Нали точно тази внесена псевдо-демокрация приспа съвестта българска и ни превърна в дребни, страхливи, егоистични човечета. А ценностите ни замени с два основни инстинкта – парите и мълчанието.

Оказа се, че парите развращават!

А мълчанието – убива!

И невинните, и нас!

Skandalno.net

Меркел е водещ кандидат на ХДС за изборите

https://vesti.bg/sviat/evropa/merkel-e-vodesht-kandidat-na-hds-za-izborite-6065950

Меркел спечели подкрепата на 95 процента от делегатите на конгрес на партията ХДС

Учени откриха фосили от рядък изчезнал вид гигантски гризачи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6079361

Учени откриха фосили от рядък изчезнал вид гигантски гризачиФосили от гигантски гризачи, открити неотдавна, наведоха палеонтолозите на мисълта, че трябва да преразгледат вижданията си за семейство огромни южноамерикански гризачи, известни като Dinomyidae, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Фосилите са от изчезнал от лицето на планетата вид гигантски гризачи с названието Isostylomys laurdillardi.

Холандският премиер: Ще посрещаме топло ограничен брой бежанци

https://www.actualno.com/europe/holandskijat-premier-shte-posreshtame-toplo-ogranichen-broj-bejanci-news_596084.html

Марк Рюте, кандидат за трети премиерски мандат на предстоящите парламентарни избори, направи разходка из пазара на малък град, убеждавайки хората да гласуват за него, съобщи БГНЕС. Той се спираше пред сергии за храни и напитки, очертавайки предимствата на неговата либерал

Китай измести САЩ като основен търговски партньор на Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=344962

Китай измести САЩ като основен търговски партньор, това твърид информационната агенция Xinhua. През 2016 г. обект на търговия между Китай и Германия са били стоки на обща стойност 179 млрд. евро. Франция се нарежда на второ място като значим търговски партньор на Германия със 167 млрд.

Германци превърнаха Mercedes-AMG S63 в суперкола

http://www.cross.bg/fostla-mercedes-amg-versiya-1535889.html

/КРОСС/ Доработената версия на модела развива 700 к.с. Купето Mercedes-AMG S63 е сред любимите автомобили на тунинг-ателиетата. Една от тях - германската фирма Fostla, показа своята доработка на спортната машина, която е реализирана с помощта на експертите от компанията PP-Performance. Стандартната версия на спортното купе Mercedes AMG S63 е оборудвана с 5,5-литров V8 двигател, развиващ мощност от 558 к.с. и 900 Нм въртящ момент. Тези показатели изглеждат и без това впечатляващо за луксозен и много бърз автомобил, но във Fostla явно не мислят така. На двигателя на купето е поставен нов софтуер, благодарение на което мощността е увеличена до 700 к.с., а тягата достига невероятните 1200 Нм. Това позволява на на машината да ускори от 0 до 100 км/ч за 3,5 секунди. За да подчертаят спортния потенциал на автомобила и да му придадат по-ярка външност, експертите от Fostla са поставили винил със син оттенък върху каросерията и са тонирали задните светлини. Купето е получило и 22-цолови джанти Prior Design с гуми с размери 265/30 отпред и 305/25 отзад.

Седмицата започва със слънце, март също

https://vesti.bg/bulgaria/sedmicata-zapochva-sys-slynce-mart-syshto-6065949

Новата седмица ще започне с предимно слънчево време, температурите отново ще започнат да се повишават и ще бъдат между 11 и 16 градуса, за София около 15 градуса

Новият директор на "Пирогов" няма необходимото образование за поста

http://offnews.bg/news/n_1/n_648199.html

Новият директор на Пирогов, проф д-р Асен Балтов, назначен от служебния министър Семерджиев, няма необходимия ценз за директор, защото по закон се изиска да има диплома за "Здравен мениджмънт", каквато той няма, показа проверка на OFFNews. С решение на министъра от 16 февруари за директор на болницата е назначен Асен Балтов, който смени досегашния директор на "Пирогов" проф. Стоян Миланов, а тричленният борд на директорите стана петчленен. При проверка на актуално състояние на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов се вижда, че за новоназначения директор д-р Асен Балтов не е подадена необходимата диплома.  Според Закона за лечебните заведения , член 63, т.1 : "Управител, съответно изпълнителен директор, на лечебното заведение може да бъде само лице с образователно-квалификационна степен "магистър" по медицина, съответно дентална медицина, и с квалификация по здравен мениджмънт или лице с образователно-квалификационна степен "магистър" по икономика и управление и с придобита образователна и/или научна степен, специалност или преминато обучение за повишаване на квалификацията по чл. 43 от Закона за висшето образование в областта на здравния мениджмънт". Професор д-р Асен Балтов има придобита специалност по ортопедия и травматология, преминал е през различни курсове и специализации у нас и в чужбина по фрактурна хирургия, ендопротезиране и др. Той е тесен специалист в областта на диафизарните фрактури на раменната кост. Работил е в катедра по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия – ВМА. 

Гръцкото правителство планира да затвори повечето бежански лагери през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6079354

Гръцкото правителство планира да затвори повечето бежански лагери през 2017 г.Гръцкото правителство планира през 2017 г. да затвори повечето бежански лагери и да премести 10 хил. души в апартаменти, заяви в петък министърът на мигрантската политика Янис Музалас, предава Greek Reporter, цитира БТА. „Днес ние изпратихме на Европа план, който предвижда през 2017г. да се затворят лагерите и 10 хил.

Локомотив Пловдив и Нефтохимик не се победиха

http://offnews.bg/news/n_1/n_648237.html

Локомотив Пловдив и Нефтохимик не успяха да излъчат победител в двубоя си от 21-ия кръг на Първа лига. Мачът на стадиона в парк "Лаута" завърши без голове, въпреки че и двата тима имаха шансове да отбележат. "Смърфовете"  приключиха срещата в числено намален състав, след като Иван Горанов получи втори жълт картон десет минути преди края.  След равенството Локомотив събра актив от 34 точки и засега остава на четвъртото място във временното класиране, докато Нефтохимик е 12-ти с 19. Преди началото на мача капитанът на домакините Мартин Камбуров получи два подаръка в знак на признателност за приноса му към Локомотив от страна на ръководството и феновете.

Хандбалистките на Поморие с драматична загуба в Шумен

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/tAyLn6ze9ik/

Отборът на „Шумен 98“ спечели първа победа в А хандбалната група при дамите за сезон 2016/2017.

Днес в зала „Плиска“ шуменки успяха да победят с 26:25 гостите си от Поморие, съобщава ШУМ.БГ.

Срещата бе без значение за двата отбора, които заемат пето и шесто място в групата и нямат шансове да продължат в следващата фаза на шампионата, в който до края на редовния сезон остават един кръг.

Мачът между „Шумен 98“ и „Поморие“ премина с приливи и отливи в играта и на двата отбора.

В началото на срещата шуменки успяха да поведат с 3:1, но бързо бяха застигнати от състава на „Поморие“ и до средата на полувремето срещата вървеше гол за гол, като шуменки повеждаха, а поморийки изравняваха. В средата на първата част „Поморие“ успя да обърне за кратко резултата и да поведе с гол – 9:8. Домакините бързо се върнаха в мача и на полувремето се оттеглиха с аванс от две попадения – 15:13.

Драматично премина и второто полувреме на срещата. В началните минути „Шумен 98“ взе инициативата и поддържаше преднина от два, три гола. 10 минути преди края на срещата отборът от Поморие успя да се доближи само на гол до домакините – 24:23. Шуменки успяха да вкарат при две поредни атаки и поведоха с 26:23. „Поморие“ не се отказа да търси поне точка от мача и отново застигна домакините  – 26:25. При този резултат минута преди последния съдийски сигнал „Поморие“ изпусна сигурен гол и „Шумен 98“ се поздрави с първата си победа този сезон. /ШУМ.БГ/

 

Паметникът на Емил Димитров - в сърцето на родния Плевен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6079342

Паметникът на Емил Димитров - в сърцето на родния ПлевенПаметникът на Емил Димитров ще се извиси в "сърцето" на родния Плевен - в зелената площ до Големия фонтан. "Тази естествена централна среда с най-голям поток от хора кореспондира изцяло със законите на изкуството и отговаря по достойнство на почитта към именития ни съгражданин", мотивира предложението си за мястото на монумента кметът Георг

Медът - полезното и вкусно лекарство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6077503

Медът - полезното и вкусно лекарствоВ книгата «Чудодейната сила на меда» на известния лекар фитотерапевт Николай Даников можете да намерите десетки рецепти за лечение на всякакви болести с пчелни продукти и препарати, приготвени от тях. Книгата е обогатена и с рецепти и съвети за използването на пчелните продукти в здравословното хранене и диетологията.

Последното интервю на Грънчаров за "24 часа": Искам да доживея достойна пенсия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6079332

Последното интервю на Грънчаров за "24 часа": Искам да доживея достойна пенсияТова е последното интервю на Борислав Грънчаров за "24 часа", дадено на 7 февруари 2015 г. Изкарал съм за държавата над 1 милион, получавам 127 лева за 100% инвалидност, а едно  мое лекарство е 152, казва певецът     - Г-н Грънчаров, живеете на хубаво място в подножието на Витоша. - Да, но с десетки антени наоколо.

Дихидроген моноксид се сипе над Бургас!

//dariknews.bg/regioni/burgas/dihidrogen-monoksid-se-sipe-nad-burgas-2006223

Стабилни количества дихидроген монооксид се изсипват в момента над Бургас, подаде сигнал в редакцията нашият читател Веселин Георгиев.

Въпреки липсата на мирис и цвят, това съединение може да повреди по-чувствителни дрехи или дори човешка кожа.

Репортерската ни проверк

Без победител на „Германея”- „Велбъжд” и „Марек”- „Чепинец”

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/bez-pobeditel-na-germaneia-velbyzhd-i-marek-chepinec-2006226

Кюстендилският „Велбъжд” стартира пролетния полусезон в Трета Югозападна лига с равенство и 1 точка, на стадиона в Сапарева баня. Двубоят с домакините от „Германея” завърши 1:1, като и двата отбора завършиха срещата с по един футболист по- малко, заради червени картони. Отборът воден от Милен Лахче

Благой Георгиев разказа какво точно се е случило в Колизеума

//dariknews.bg/novini/liubopitno/blagoj-georgiev-razkaza-kakvo-tochno-se-e-sluchilo-v-kolizeuma-2006227

В интервю за руския sportsdaily.ru футболистът Благой Георгиев отново призна, че е драскал с монета по Колизеума в

Без валежи и с разкъсана облачност в неделя по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=344961

Още тази нощ дъжъдт ще спре, а облачността утре временно ще се разкъса по северното Черноморие. По южното крайбрежите валежи ще има и в сутриншните часове, а времето ще се задържи облачно. По морето ще духа до умерен вятър, отначало от изток-югоизток, до вечерта ще се ориентира от юг.

Димитър Танев, РБ: В следващия парламент ще работя за образованието и силната икономика

http://offnews.bg/news/n_1/n_648236.html

Всички, които говореха за разцепление и ни погребваха няколко пъти досега, са дълбоко разочаровани. РБ влиза в тази кампания много по-силен откогато и да било. След обединителния конгрес, който проведохме, Реформаторският блок удвои своите партньори, и резултатите не закъсняват - в момента сме на балотаж в Кубрат с ДПС, а в листата на Стара Загора има представители на 9 партии. Това заяви на среща със симпатизанти водачът на листата на коалиция "Реформаторски блок - Глас народен" за Стара Загора Димитър Танев. Не се усещам като във боксов мач, но ръкавиците ми висят готови на стената. Очаквам предизборната борба в Стара Загора да е по-тежка от миналите кампании. Срещу нас има силни кандидати, а зад тях е държавната машина, карана с много пари. Доказателство за това е масираната атака срещу министистрите на РБ, целяща да дескредитира личности, да обезцени започнатите реформи и да ни вкарат в обяснителен режим. В това число и служебното правителство се държи като наказателен отряд. Въпреки това той обеща толерантна и честна кампания от страна на "РБ - Глас народен" в региона, защото залогът за дясно-центристкото управление на България е огромен. Дали България ще има такова, каквото го искат хората, зависи от силното присъствие на Реформаторския блок в следващия парламент, каза водачът на листата. Според него за големите партии ще е по-лесно, ако в следващия парламент няма дясно и се отвори възможност или за широка коалиция, или за вече познатото лявоцентристко управление БСП-ДПС, което завършва с фалити на банки или на самата държава. По думите му ". Като потенциални партньори на Реформаторите той вижда партиите от ЕНП, но категорично изключва БСП, ДПС и ДОСТ. Относно предизборната програма на блока той обясни кратко: ще имаш толкова, колкото си изкараш, ще харчиш толкова, колкото спестиш. Казваме - война на популизма, казваме, че за да е добре България, трябва хората да печелят, трябва бизнесът да печели и държавата да харчи по-малко. Затова двете ни основни национални цели в кампанията и в следващия парламент са образование и икономика. Сред приоритетите на реформаторите ще бъде и спиране на източването на НОИ през инвалидните пенсии, за които отиват 1,68 млрд. лв. от БВП на страната. Носталгията по социалните възможности ни лишава от енергия за действие. Стига сме хленчили, да запрятаме ръкави. Танев покани приятели и поддръжници на 6 март на официално представяне на листата на РБ-Глас народен за 27 МИР – Стара Загора.

Стартира подписка против проекта „Бургас – Александруполис“

http://offnews.bg/news/n_1/n_648233.html

Подписка против проекта за петролопровод „Бургас – Александруполис“ стартира в Бургас и Поморие. Тя е организирана от сдружението на местни бизнесмени Национална асоциация „Българско Черноморие“. От нея настояват и закриване на проектната фирма. Проектът бе „изваден от фризера“, след като бе включен в предизборната програма на БСП. Това е притеснително, коментира Димитър Канариев, председател на асоциацията. Опасенията са от екологична катастрофа при евентуален нефтен разлив и унищожаването на основните поминъци – туризма и риболова. „ Поводът за нашата подписка е, че юридическото лице „Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис БГ“ ЕАД, е „живо“. И не само това. В момента тече обществено обсъждане, с което правителството желае да увеличи капитала на тази фирма със 120 000 лв., които могат да бъдат използвани за по-добри социални дейности. Ние, чрез подписката, която ще внесем в Министерския съвет, искаме от правителството да пристъпи към ликвидация на тази фирма и тя да бъде изтрита от Търговския регистър, за да бъдем всички сигурни, че този проект няма да се реализира “, добави Канариев. През седмицата, членове на асоциацията са посетили Кавала и Александруполис и са се срещнали със сродни неправителствени организации, собственици на земеделски земи и рибарски сдружения. Гърците са подкрепили българите и са обещали, ако започне реализацията на проекта, да организират протести. Отново през тази седмица, от ГЕРБ – Бургас показаха книжка с предизборната програма на БСП, която, обаче, не се разпространява в морския град. В нея продължава да е записано, че политиката на социалистите ще е подкрепа на спорния проект, срещу който, преди години, имаше протести и референдуми в областта. От БСП – Бургас бяха категорични, че това е проектът на предизборна платформа, а след настояването на местните социалисти, той е изваден от окончателния вариант на програмата.

5 пациента с ХИВ са вече излекувани от вируса с ваксина

http://www.cross.bg/virysa-kontrol-lekarstva-1535888.html

/КРОСС/ Нова терапия дава на човешкия организъм възможност да се изчисти сам от ХИВ вируса, без каквито и да е други лекарства, съобщи онлайн изданието Science News. Научното изследване все още е в ранен етап и затова резултатите не са публикувани в рецензирани списания, а само са представени на Конференция за ретровируси и опортюнистични инфекции (Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections) в Сиатъл. По данни на ООН 18 милиона души (около половината от всички хора, живеещи с ХИВ) вземат антиретровирусни (ARV) лекарства. Те са скъпи, не са достъпни в някои части на света и обикновено имат много лоши странични ефекти. Пациентите трябва да ги вземат всеки един ден, а в някои случаи и до края на живота си. Освен това, ARV терапията всъщност не премахва ХИВ, а просто го държи под контрол, така че да не сее хаос в тялото. Въпреки интензивните усилия и огромни инвестиции, няма ваксина за превенция на ХИВ инфекцията, която да е доказана и на пазара. Изследователите тестват и т. нар. терапевтични ваксини, които имат за цел да помогнат на заразените хора да държат вируса под контрол в продължение на месеци или дори години, без антиретровирусни лекарства. Преди три години Беатриз Мот (Beatriz Mothe) от Изследователския институт за СПИН-а (IrsiCaixa AIDS Research Institute) в Барселона, Испания, започна работа по нова стратегия с ХИВ ваксина, направенa от Томаш Ханке (Tomáš Hanke) от университета в Оксфорд, Великобритания

Най-изисканите рокли, минали по червения килим в историята на Оскарите (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_648234.html

Едва ли някой се съмнява, че дефилето в епичната кинонощ е просто марш на добре облечени актриси. В продължение на няколко часа мощната модна индустрия е на нокти, защото от оценката на критиците зависи имиджът на брандовете. Затова нерядко дизайнерите губят чувство за реалност и създават „опасно скъпи“ произведения на изкуството. Кои са те? Дженифър Лоурънс, Christian Dior Haute Couture, 4 милиона долара Незабравима беше нежно-розовата рокля-бюстие с пищна пола, с която актрисата се появи на връчването на наградите през 2013 година. Тоалетът бе предоставен от модна къща Диор, с която през същата година звездата започва сътрудничество. Дженифър изглеждаше като оживяла от филмите на Дисни принцеса. И макар, че както вече писахме актрисата се оплете в полите си по стълбите към наградата, това даде необикновен ракурс на роклята, спечели още няколко рекламни минути за марката. И понеже, когато става дума за жени логиката е непридвидима, след инцидента цената на роклята скочи до 4 милиона долара. До момента този рекорд не е подобрен, а по-подозрителните вече започваме да си мислим, че падането никак не е било случайно. Никол Кидман, Christian Dior Haute Couture, 2 милиона долара През 1997 година най-бляскавата звезда на червения килим беше Никол Кидман. Тогава тя дори не е номинирана, а просто придружава мъжа си Том Круз, който е сред претендентите за наградата. За важната вечер Кидман избира ярка рокля с лодка деколте с богата бродерия и още по-дръзко избродиран гръб. Роклята предизвиква фурор, защото дотогава били предпочитани по-сдържаните концепции. Важен детайл: дизайнът на роклята е дело на скандалния Джон Галиано, който по онова време е новият креативен директор на бранда. След дефилето на Кидман, Галиано се превръща в любим дизайнер на звездите. Кейт Бланшет, Armani Privé, 200 хиляди долара Armani Privé — е любим бранд на Кейт Бланшет, на когото тя остава вярна на червения килим, така беше и през миналата година. Един от най-ярките и скъпи тоалети на Кейт е от 2007 година, когато актрисата избра да носи рокля-ризница, обшита с камъни Сваровски на едното рамо. „Флуидната“ рокля е толкова необикновена, че привлича с блясъка и преливащите си цветове всички фотографи на церемонията. В нея Кейт прилича по-скоро на приказно, отколкото на живо същество. Елизабет Тейлър, Edith Head, 167 хиляди долара Небесно-синята рокля от шифон е тоалетът на актрисата за връчването на Оскар-ите през 1970 година. Това е един от емблематичните тоалети в историята на наградите. Погледите, разбира се са приковани към щедрото деколте на актрисата, където блести колие с 69-каратов диамант. Бижуто е подарък от съпруга й по онова време Ричард Бъртън, известен с това, че щедро и методично попълва колекцията от скъпоценности на любимата жена. Каква е била първоначалната цена на роклята историята вече не помни, но по време на търг през 1999 година е била купена за 167 хиляди долара. Одри Хепбърн, Givenchy, 131 хиляди долара В тази рокля Одри получава своя Оскар през 1954 година, за ролята си във филма „Римска ваканция“. Тоалетът бил обявен за най-добрият в историята на наградите от списание Time. На него има посветена и специална страница в англоезичната Уикипедия. Дантелената рокля с цвят на слонова кост на практика е идентична с тази, с която актрисата се появява във финалната сцена на филма. И този легендарен тоалет е продаден на търг през 2011 година. За цената вече се сещате. Кейт Уинслет, Valentino, 100 хиляди долара На червения килим на наградите Оскар през 2007 година една от най-номинираните за наградата актриси Кейт Уинслет блести в рокля на Валентино с цвят на мента. Драпираната горна част, шлейфът, който се спуска от едното рамо до земята и безупречният силует на актрисата бяха признати от модните критици за една от най-изисканите „новини“ на наградите. Цената на роклята и досега й позволява да шества в класациите на най-скъпите тоалети за всички оскарови времена. Джесика Бийл, Chanel Couture, 100 хиляди долара Това е роклята, за която критиците не са единодушни. Едни я смятат за великолепно попадение, за други е твърде скучна. Някои наричат роклята-бюстие на Шанел, обшита с пайети и перли, за откровено неинтересна, а други са на мнение, че съпругата на Джъстин Тимбърлейк е изглеждала безупречно. Шарлиз Терон, Dior Couture, 100 хиляди долара Роклята на Шарлиз Терон за наградите Оскар през 2013 година е създадена при строго спазване на условието на актрисата, бордюрът на бюстието да е обшит с кристали. Искрящо белият тоалет с раздвижена долна част позволи на актрисата да оглави класацията за най-стилно присъствие на червения килим. Към роклята актрисата беше избрала бижута на обща стойност 4 милиона долара. Кейт Бланшет, Armani Privé, 100 хиляди долара Отново Кейт Бланшет и отново Армани. Този тоалет с телесен цвят от полупрозрачна тъкан актрисата демонстрира през 2014 година, когато получава втория си Оскар за ролята във филма „Син жасмин“. Тоалетът бе допълван от масивни обеци и гривни. Ан Хатауей, Valentino, 80 хиляди долара През 2011 година Ан Хатауей е водеща на церемонията и сменя няколко тоалета, но най-запомняща се оказва червената рокля с голи рамене на Валентино, с волани по полата. Червеното е цветът на брюнетката, а силуетът е толкова оригинален, че модните критици единодушно определят тоалета като един от най-удачните в историята на наградите. Скъпата рокля е „гарнирана“ с бижута на Tiffany & Co с рекордната цена – 10 милиона долара. Статията е от сайта "Мама Нинджа" .

Майсторка на керамика целува глината, за да извае чудна красота

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6079321

Майсторка на керамика целува глината, за да извае чудна красота"Признавам си, целувам всяко късче глина, за да излязат сполучливи моите керамики", казва майсторката Светлана Иванова от Монтана. В ателието й грее необичайна красота от изваяни чаши, чайници, свещници, ажурни панери и нощни лампи. Омайват с изкусните орнаменти купи и чинии. Във всеки един предмет влага добри послания.

Пребиха 17- годишно момче на стадиона в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6079320

Пребиха 17- годишно момче на стадиона в МонтанаБанда ромчета нападнали 17- годишно момче, отишло да спортува на стадион „Огоста“ в Монтана. Апашите му нанесли побой, явно искали да му вземат парите, екипа и мобилния телефон. Пострадалият тийнейджър с инициали Г. Т. К . от Монтана е приет в многопрофилната болница с комоцио. “Момчето е със сътресение на мозъка и не може да си спомни с какво са

Младежите от Дипломатическия клуб в Бояна ли приватизираха Музея на виното, питат от "Нова република"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/25/2924674_mladejite_ot_diplomaticheskiia_klub_v_boiana_li/?ref=rss


От партия "Нова република" са изпратили запитване до служебния министър на икономиката Теодор Седларски с искане да им бъде предоставена официална информация дали е бил приватизиран т.нар. Музей на виното в София, който е част от активите на "Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки". Според членове на политическата сила това е станало в последните 2 дни от мандата на второто правителство на Бойко Борисов.

Музеят на виното се намира на столичния бул. "Цар Борис...

Вещици се събраха, за да направят магия на Доналд Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6079316

Вещици се събраха, за да направят магия на Доналд ТръмпВещици от цял свят, сред които и певицата Лана дел Рей, разтръбиха шумно, че ще се съберат в петък в полунощ под сърповидната луна, за да направят магия на американския президент Доналд Тръмп, но пред кулата му в Ню Йорк имаше само шепа самозванки, които не изглеждаха много вещи в занаята, съобщи в. "Дейли мeйл", цитиран от БТА.

САЩ ще разположат изтребители F-35A в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=344959

Американските ВВС за пръв път ще дислоцират своя изтребител-бомбардировач пето поколение F-35A в Европа през есента или лятото на тази година, съобщи ТАСС, позовавайки се на началника на Бойното командване на ВСС на САЩ ген. Герберт Карлайл.

NASA обмисля изпращането на астронавти до Луната

https://www.actualno.com/cosmos/nasa-obmislja-izprashtaneto-na-astronavti-do-lunata-news_596073.html

Американската космическа агенция NASA обяви, че обмисля изпращането на астронавти в дълбокия космос с предстоящия тестов полет на космическия кораб „Орион“, съобщи БГНЕС. Капсулата е построена специално за големите разстояния до Марс, Луната, а и по-далеч. Тя е част от

"Уилямс" показа онлайн новия си болид, претърпял козметични промени

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/25/2924670_uiliams_pokaza_onlain_noviia_si_bolid_preturpial/?ref=rss


History, heritage and future. The 2017 season starts here. #FW40 #Williams40 #WeAreRacing pic.twitter.com/LSXsXea3Sb— WILLIAMS RACING (@WilliamsRacing) February 25, 2017

"Уилямс" представи онлайн болида си FW40 за новия сезон. От отбора направиха основно козметични промени спрямо автомобила от 2016 г.

Тази година в отбора ще се състезават Фелипе Маса и канадският дебютант Ланс Строл, син на милиардера Лорънс Строл. Бразилският пилот отложи оттеглянето си от Формула 1 по...

Психолози ще помагат на децата от столичното 52-ро ОУ

http://offnews.bg/news/n_1/n_648235.html

Психолози от националната мобилна група към МОН започват работа в понеделник сутринта в 52-о основно училище в София, където вчера при трагични обстоятелства почина 11-годишно момиче. Те ще осигурят подкрепа на децата в групови и индивидуални разговори. На специална среща с педагогическия персонал експертите ще дадат насоки за наблюдаване и справяне с посттравматичния стрес сред учениците през следващите дни. Психолозите са готови да окажат помощ на родителите на починалото момиче. При желание от страна на семейството те ще работят и с другото дете, замесено в инцидента преди смъртта на четвъртокласничката. Освен психолози, в училището отиват и експерти на Регионалното управление на образованието в София град, които ще изяснят всички детайли по организацията и протичането на учебния ден във вчерашния петък. При необходимост ще бъде разпоредена проверка на дейностите в 52-о ОУ по механизма за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училище.

Търговците на дребно в САЩ обсъждат алтернативи на убийствените мита

http://www.investor.bg/sasht/337/a/tyrgovcite-na-drebno-v-sasht-obsyjdat-alternativi-na-ubiistvenite-mita-234677/

Компаниите работят заедно със законодателите, за да намерят друг вариант на митата, които ще повишат цените за потребителите

Дихидроген монооксид се сипе над Бургас!

//dariknews.bg/regioni/burgas/dihidrogen-monooksid-se-sipe-nad-burgas-2006223

Стабилни количества дихидроген монооксид се изсипват в момента над Бургас, подаде сигнал в редакцията нашият читател Веселин Георгиев.

Въпреки липсата на мирис и цвят, това съединение може да повреди по-чувствителни дрехи или дори човешка кожа.

Репортерската ни проверк

Ученички от Немската победиха в конкурс и тръгват за Брюксел

//dariknews.bg/regioni/burgas/uchenichki-ot-nemskata-pobediha-v-konkurs-i-trygvat-za-briuksel-2006222

Петя Димитрова от ПГПНЕ "Гьоте" (немската гимназия) и Магдалена Виденова от ОУ "Св. Климент Охридски" са отличени на тържествена церемония в Дома на Европа в столицата от евродепутата Мария Габриел. Момичетата са сред общо 12-те участници, получили голямата награда - посещение на Европейския па

Природозащитници с кукли в Бродилово за отмяна на тричането

//dariknews.bg/regioni/burgas/prirodozashtitnici-s-kukli-v-brodilovo-za-otmiana-na-trichaneto-2006224

Природозащитници направиха пореден опит днес да ограничат ползването на живи кучета за местния обичай в странджанското село Бродилово.

Протестът беше организиран от фондация "Лъки хънт" и оглавяван от украинци, към които се присъединиха и българи.  

Въпреки, че за поредна, ше

НАСА ускорява пилотирания полет с капсулата "Орион" до Луната

//dariknews.bg/novini/sviat/nasa-uskoriava-pilotiraniia-polet-s-kapsulata-orion-do-lunata-2006221

Американската космическа агенция обяви, че проучва възможността да ускори първия пилотиран полет с капсулата "Орион", за който е предвидено пътуване около Луната, съобщиха АФП и Ройтерс.
 
Първият полет на "Орион" е насрочен з

Лекарите ще подпишат Национален рамков договор в здравеопазването

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lekarite-shte-podpishat-nacionalen-ramkov-dogovor-v-zdraveopazvaneto-2006225

Българският лекарски съюз ще подпише Национален рамков договор в здравеопазването, научи "Дарик". 
 
По време на събор на съсловието „за” са гласували 278 лекари, против 30, а

Едва десетина души демонстрираха в Елин Пелин в подкрепа на бежанците

http://www.mediapool.bg/edva-desetina-dushi-demonstriraha-v-elin-pelin-v-podkrepa-na-bezhantsite-news260643.html

Едва десетина души се събраха на площада пред общината в Елин Пелин в подкрепа на това сирийското семейство Джабер да получи регистрация в градчето.   Акцията преминава мирно и се охранява от полиция. Не се сбъднаха очакванията местни жители да излязат на контрапротест, съобщи БНР.   На площада обаче имаше и десетина души, които са против това сирийското семейство да получи регистрация в Елин Пелин.    ”Искахме категорично да покажем, че в града има и друга гледна точка. Не само тази на тези озлобени хора - сипещи, ругаещи, канещи се и заплашващи. Дошли сме в знак на солидарност. Искаме да покажем, че тук, в нашия град, има мислещи и разсъждаващи хора”, каза един от инициаторите на акцията в подкрепа на семейство Джабер - Владимир Колев.   На друго мнение обаче са доста от местните граждани.   ”Страхът от утрешния ден, защото утре не знаеш какво ще ти се сервира - напливът на мигранти, дадеш ли на един, всички казват: "Добре, на него си дал, на нас защо не даваш?", обясни позицията си един от жителите на Елин Пелин.   Малко преди акцията в защита на сирийското семейство, в храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", който също е на площада пред Общината, се проведе тържествен водосвет за здраве и молебен за избавление от всяко зло.    На него присъства председателят на Общинския съвет на Елин Пелин Николай Плещов.    ”Хората в Елин Пелин - масово, обществеността, са на мнение, че нелегални имигранти на територията на община Елин Пелин не трябва да бъдат допускани. Аз напълно ги подкрепям. Страх ни е. Виждаме какво става в София, извън България, но разбира се, че всеки е свободен да изрази и да каже каквото си мисли”, каза Плещов.

Учен препоръчва въвеждане на 3-дневен уикенд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6079298

Учен препоръчва въвеждане на 3-дневен уикендБританският социолог Алекс Уилямс препоръчва държавите да преминат към тридневен неработен уикенд, ако човечеството иска наистина да пребори отрицателните фактори от глобалното затопляне на климата, пише в. "Метро", цитиран от БТА. Уилямс от лондонския Сити юнивърсити е на мнение, че тази мярка добре ще се възприеме от трудовите колективи,

Нова Република пита: Младежите от Дипломатическия клуб ли приватизираха и Музея на виното?

http://offnews.bg/news/n_1/n_648232.html

Нова Република поиска обяснение от служебния министър на икономиката Теодор Седларски за начина, по който е приватизиран Музея на виното в София, обвързвайки го със случая "Дипломатически клуб Бояна", закупен за милиони от младежи.  Трайчо Трайков, Радан Кънев, Мартин Димитров, Методи Андреев и Петър Славов внесоха  питане по Закона за достъп до обществена информация до служебния министър на икономиката. Причина е информацията, че Музеят на виното е бил приватизиран по схемата "Дипломатически клуб Бояна" в последните дни на кабинета „Борисов 2", обясняват от дясното формирование.  Политиците  настояват за информация от министър Седларски за това правена ли е сделка с активите на Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки и в частност с Музея на виното, който се намира на софийския булевард Цар Борис III. Ако информацията се потвърждава, Нова Република иска да знае на първо място на какво основание и с чие одобрение е извършена сделката при положение, че дружеството е в забранителния списък за приватизация, но и на каква цена и какви имоти точно са продадени. Десните искат още служебния министър да сезира прокуратурата за проверка за евентуално извършено длъжностно престъпление. Според информация, разпространена в редица медии, сделката е била направена в последните 2 дни от мандата на Божидар Лукарски като министър на икономиката, а методите силно напомнят за казуса с Дипломатическия клуб „Бояна". Кънев и компания правят паралел между случая и приватизацията на Дипломатическия клуб, който през 2016 г. бе продаден за 8,5 млн. лева на трима младежи, чиято фирма беше с капитал 3 лева. Това се случи въпреки факта, че покупката бе част от държавното дружество АДИС, което е забранителния списък за приватизация, Ето и въпросите, които Нова Република отправя: 1. Налице ли е през цитирания период разпоредителна сделка /сделки/ с активи на "Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки" – ЕООД и на какво правно основание е извършена тя, след като дружеството е в „забранителния списък“ на закона и съгл. чл. 3, ал. 3, т.1 за разпореждане се изисква разрешение на Народното събрание /каквото липсва/? 2. При наличие на разпоредителна сделка, какви активи на дружеството по т.1 са разпоредени /земи, сгради, площ/, на каква цена, при какви условия? 3. Кой е одобрил /в лично качество и като представител на кой орган/ и кой е сключил сделка с активите по т.2 и на какво правно основание? 4. При установяване на разпоредителни сделки в нарушение на ЗПСПК, ще сезирате ли Прокуратурата за проверка за евентуално извършено длъжностно престъпление?

Около 3000 мигранти са спасени в Средиземно море през последните четири дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=344958

Около 250 мигранти бяха спасени в пет отделни операции в Средиземно море в петък, каза брегова охрана в изявление, цитирани от БГНЕС. Бреговата охрана спасила мигрантите, които пътували в четири малки плавателни съдове и гумена лодка.

НАСА обмисля изпращането на астронавти до Луната с "Орион"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6079290

НАСА обмисля изпращането на астронавти до Луната с "Орион"

Американската космическа агенция НАСА обяви, че обмисля изпращането на астронавти в дълбокия космос с предстоящия тестов полет на космическия кораб „Орион“. Капсулата е построена специално за големите разстояния до Марс, Луната, а и по-далеч. Тя е част от пробната операция Exploration Mission-1 (EM-1), планирана за 2018 г.

Учени разкриха какво прави езика на жабите толкова лепкав

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6079285

Учени разкриха какво прави езика на жабите толкова лепкавЕзикът на жабите е толкова лепкав заради мекотата му и слюнката на животните, съобщи "Сайънс алърт", цитиран от БТА. Той има свойства, по-ефикасни от всяко търговско лепило, създадено от човека, за да улавя плячката. Откритието направи екип от Технологичния институт на Джорджия. За целта учените използваха високоскоростни камери и заснеха редица

И Йордан Лечков осъди прокуратурата

http://www.mediapool.bg/i-yordan-lechkov-osadi-prokuraturata-news260642.html

Бившият кмет на Сливен Йордан Лечев е осъдил прокуратурата за 57 317 лв, съобщи "Дарик". Обезщетението е за преживени от Лечков болки и душевни страдания заради повдигнато му от прокуратурата обвинение през 2011 г. Решението подлежи на обжалване.   Бившият футболен национал бе завел иск за 450 000 лв.    През 2011 г. Лечков бе обвинен, че като кмет на Сливен е сключил неизгодна сделка през 2007-а, а през 2009-а е направил опит да принуди данъчен служител да извърши престъпление.    Първоначално той бе осъден, но впоследствие Апелативният съд и Върховният касационен съд са отменили присъдата и са го признали за невинен.   Според Лечков делата срещу него са му попречили да стане за трети пореден мандат кмет на Сливен, а освен това за неопределено време било замразено членството му в една от комисиите на европейската футболна централа (УЕФА).      Част от финансовите си претенции Лечков е аргументирал с направени транспортни разходи в размер на 3080 лв. за участия по делата, както и с 15 нощувки в хотелски стаи, по 82 лв. всяка.

Кандидатите за варненски депутати – 277 души на възраст между 22 и 77 години

//dariknews.bg/regioni/varna/kandidatite-za-varnenski-deputati-277-dushi-na-vyzrast-mezhdu-22-i-77-godini-2006220

Най-често срещаните имена в кандидатските листи на партиите, коалициите и инициативните комитети са Николай, Георги и Димитър

Турист загина в местността Бобата

//dariknews.bg/regioni/shumen/turist-zagina-v-mestnostta-bobata-2006215

64-годишен мъж от преславското село Троица загина по време на туристически излет. Инцидентът станал вчера около обяд в местността "Бобата" край село Осмар.

Мъжът бил водомайстор в Троица, а наскоро се пенсионирал. Обичал излетите сред природата и в свободното си време той излязъл на

НАСА ускорява пилотирания полет с капсулата "Орион" около Луната

//dariknews.bg/novini/sviat/nasa-uskoriava-pilotiraniia-polet-s-kapsulata-orion-okolo-lunata-2006221

Американската космическа агенция обяви, че проучва възможността да ускори първия пилотиран полет с капсулата "Орион", за който е предвидено пътуване около Луната, съобщиха АФП и Ройтерс.
 
Първият полет на "Орион" е насрочен з

Минералната вода в Стрелча била радиоактивна

http://www.cross.bg/strelcha-voda-merki-1535885.html

/КРОСС/ Радиоактивна е минералната вода от "Топлата чешма" в Стрелча, предупреждават от общинската администрация, цитирани от БНР. След контрол в Националния център по радиобиология и радиационна защита е установено, че водата е радиоактивна и вредна за здравето. Радиоактивните показатели са многократно завишени. Показателите на естествения уран и на общата бета-активност са 4 пъти над допустимите стойности. При общата алфа-активност завишението е 36 пъти. Кметът на Стрелча Стойно Чачов коментира, че са взели мерки. "Разпространили сме информация, че тя не е годна за пиене и това изследване на тези води е предприето лично от мен. Дали сме проби от абсолютно всички чешми с минерална вода, които са на територията на Стрелча. Тази се оказа негодна и сме взели мерки на секундата", обясни кметът. Оказва се, че въпреки запечатването на чешмата, местни жители отварят крана и умишлено пускат водата, допълни той.

Хиляди се събраха в Румъния в подкрепа на правителството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6079273

Хиляди се събраха в Румъния в подкрепа на правителството
Хиляди се събраха в южния румънски град Търговище на митинг в подкрепа на правителството в северната ни съседка. Въпреки дъжда, хората пяха патриотични песни, за да изразят поддръжката си за премиера Сорин Гриндяну. Те развяваха румънски знамена и носиха лозунги като "Моят глас има значение" и "Осмеляваме се да вярваме в Румъния".

Щухец спечели Супер-Г в Кран Монтана, Вон претърпя ново падане

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/25/2924664_shtuhec_specheli_super-g_v_kran_montana_von_preturpia/?ref=rss


Словенската състезателка Илка Щухец спечели супергигантския слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Кран Монтана.

Участничките бяха затруднени от условията в швейцарския курорт, като по-мекият сняг доведе до редица отпаднали.

Американската звезда Линдзи Вон допусна ново падане. Този път тя се размина без тежки контузии. 32-годишната бивша шампионка в спускането счупи дясната си ръка през този сезон и все още не е напълно възстановена.

Щухец беше...

Варненско сдружение, обединяващо артисти с и без увреждания, се нуждае от финансова подкрепа

http://www.moreto.net/novini.php?n=344774

Пари за реализация на театрална постановка събират от театрално сдружение „Феникс” във Варна във фоайето на общината. Сдружението, което е единственото в страната обединяващо артисти с и без увреждания се нуждае от почти 20 000 лв.

Слабата икономика, а не дълговата криза е проблемът на Гърция, твърдят икономисти

http://www.investor.bg/evropa/334/a/slabata-ikonomika-a-ne-dylgovata-kriza-e-problemyt-na-gyrciia-tvyrdiat-ikonomisti-234676/

Ако Гърция беше излязла от еврозоната преди няколко години, сега ще тя щеше да е стабилизирала икономиката си, смята Жерар Бьокенкамп

Климатичните промени увеличават агресията

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6078253

Климатичните промени увеличават агресиятаДължало се на увеличаването на адреналина. Изменението на климата може да има изненадващи и широкообхватни последици върху психичното здраве. Те са първопричина за панически разстройства и други проблеми и едновременно с това влошават съществуващите психични заболявания, твърдят експерти. Темата е сред акцентите на експертна среща в Атланта, САЩ,

В Лос Анджелис ще бъдат раздадени антинаградите "Златна малинка"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6079265

В Лос Анджелис ще бъдат раздадени антинаградите "Златна малинка" 
Комедията "Зулендър 2" води с девет номинации за антинаградите "Златна малинка", които ще бъдат раздадени довечера в Лос Анджелис, съобщиха Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Сред категориите, за които е номиниран "Зулендър 2", са за най-лош филм, най-лоша режисура, най-лош актьор, най-лоша актриса и др.

Цветанов: БСП след 10-15 години може би няма да я има

http://www.mediapool.bg/tsvetanov-bsp-sled-10-15-godini-mozhe-bi-nyama-da-ya-ima-news260641.html

БСП след 10-15 години може би няма да я има, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.   Той говори по време на откриването на осмия зимен университет на младежката организация на ГЕРБ в Сандански, съобщиха от партийния пресцентър.   Цветанов каза, че при спечелване на изборите и евентуално съставяне на коалиция след това, от ГЕРБ няма да правят компромисите, които са правили в последното си правителство.    По думите му партията може да постигне принципно съгласие за стабилно правителство с други политически сили, но не и с БСП и ДПС.   Според него БСП е започнала кампанията си агресивно, защото не може да отчете нито един видим резултат.    Цветанов обвини левицата, че провежда предизборната си кампания на основата на лъжи и критики към постигнатото от ГЕРБ.    “Политическите ни опоненти обещават много, но не могат да го направят. БСП не правят срещи лице в лице с хората, защото нямат нито идеи, нито какво да отчетат. Единственото, което правят, е да критикуват постигнатото от ГЕРБ”, каза Цветанов.   Според него това ще се отрази негативно на БСП, тъй като хората виждали постигнатото през последните години.   ”Санирането е политика в интерес на хората. Кой ще носи отговорност, когато нереновираните блокове започнат да падат? Инфраструктурата създава безопасни пътища, инвестиции и ръст на туризма. БСП след 10-15 години може би няма да ги има. Но ние ще останем в България и ще продължим, заедно с вас, да правим политики за хората”, обърна се Цветанов към младежите от ГЕРБ.   “Залагаме на реални решения за повишаване на доходите на хората на база на икономическия ръст на държавата. Ако се запази развитието на страната, такова, каквото го постигна ГЕРБ в управленския си мандат, средната работна заплата може да достигне 1500 лева, а минималната – 600 лева”, посочи още Цветанов.   Според него сериозните предизвикателства пред ГЕРБ са свързани с противопоставянето на популизма и на фалшивите новини.   

Край Александрия ще строят АЕЦ с руско участие

//dariknews.bg/novini/biznes/kraj-aleksandriia-shte-stroiat-aec-s-rusko-uchastie-2006219

До седмици край египетския град Александрия ще започне да се строи атомна електроцентрала с участието на Русия. Това съобщи египетският министър на електричеството и енергетиката Мохамед Шакер, предаде ТАСС.
 
През но

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване