Селекция от най-добрите белгийски филми на 21-вия София Филм Фест

http://www.cross.bg/nagradata-film-sofiya-1536683.html

/КРОСС/С прожекция на филма „Държава на кучетата" на режисьорите Петер Бросенс и Доркандин Турмунк, копродукция между Белгия, Холандия, Дания и Финландия, в Дома на киното стартира вчера специалната ретроспекция с филми на режисьорите Петер Бросенс и Джесика Удуърт, която е включена в програмата Фокус Белгия на 21-вия София Филм Фест. Отново там ще могат да бъдат видяни и трите авторски творби на тандема Бросенс-Удуърт - „Хадак" (Венеция 2006, „Златен лъв на бъдещето"), „Алтиплано" (Кан 2009, Седмица на критиката) и „Петият сезон" (Венеция 2012, Международен конкурс, наградите Green Drop и Young Cinema Award), като прожекциите им са планирани за 7 и 8 март, непосредствено преди откриването на 21-вия София Филм Фест с техния четвърти общ проект - „Белгийският крал". И трите филма ще бъдат представени лично от Джесика Удуърт, която ще сподели със зрителите подробности за тотално различните дестинации - Монголия, Перу и усамотено село в Ардените, които са интригуващите места за развитие на действието в трите лирични, поетични, разтърсващи творби. За всички зрители, които са почитатели на (или пък са пропуснали) „Краят на омагьосания кръг" на Феликс ван Хрунинген, показан с голям успех на София Филм Фест през 2014 година, е предвидена прожекцията му във Фокус Белгия - понеделник, 6 март, начален час 18.00 в Дома на киното

Рецесията се завърна в Гърция в края на миналата година

http://econ.bg/Новини/Рецесията-се-завърна-в-Гърция-в-края-на-миналата-година_l.a_i.738452_at.1.html

През последно тримесечие на миналата година икономика на Гърция се сви по-силно от предварителната оценка на официалната гръцка статистика Elsat. ...

Отвлякоха момиче от парк в лясковско село

http://www.cross.bg/momicheto-momiche-parka-1536684.html

/КРОСС/ Служители на полицейското управление в Горна Оряховица разследват отвличане. В 19.00 часа в петък в управлението е получен сигнал за отвлечено 16-годишно момиче от парка в село Добри дял, община Лясковец. На мястото незабавно са били изпратени екипи на полицията. В хода на разследването е установено, че около 18.00 часа същата вечер лек автомобил е спрял пред пейка в парка, където било момичето със свои приятели. Водачът слязъл от автомобила и принудил момичето да се качи в колата. След това автомобилът потеглил в неизвестна посока. Момичето е обявено за общодържавно издирване. Горнооряховските криминалисти имат насоки за предполагаемия извършител. По случая е започнало досъдебно производство, съобщиха от полицията във Велико Търново.

МОСВ отменя решението за Национален парк ”Пирин”

http://www.cross.bg/reshenieto-park-natzionalen-1536682.html

/КРОСС/Отменя се решението на служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова за предварителното изпълнение на решението, с което е преценено да не се извършва екологична оценка на проекта на актуализация на Плана за управление на Национален парк „Пирин" за периода 2014-2023 г. Това става ясно от съобщение на екоминистерството. "След обществения отзвук по предварителното изпълнение на решението, с което е преценено да не се извършва екологична оценка на проекта на актуализация на Плана за управление на Национален парк „Пирин" за периода 2014-2023 г., министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Ирина Костова заяви, че още днес решението й ще бъде отменено", се казва в съобщението. На 2 март 2017 г. министър Костова е подписала предварително изпълнение на взетото от нея решение, че предложените промени в Плана за управление на Национален парк "Пирин" не се нуждаят от екооценка. Природозащитници настояваха за отмяна на решението на министъра. Според тях новият план разрешава строителни дейности на площ от близо 4000 хектара в защитената територия и сеч на гори за стопански нужди.    

Петте водещи тенденции при смартфоните за тази година

http://www.cross.bg/nokia-godina-osobeno-1536681.html

/КРОСС/И тази година Световният мобилен конгрес в Барселона зададе посоката на развитие на мобилните технологии. Интересното този път е, че освен новите разработки, някои стари имена също се завръщат с нови амбиции, съобщава онлайн изданието CNET. Конгресът привлече внимание с множество новини. Една от тях е завръщането на Nokia 3310 на пазара. Популярният модел е съвсем семпъл и леко осъвременен с цветен дисплей. По функции обаче не е особено по-различен от оригинала, но пък ще бъде много евтин. Заедно с него Nokia се завръща на пазара на мобилни телефони и с моделите Nokia 6, Nokia 5 и Nokia 3, които ще се възползват от по-модерните технологии.Друго старо име е BlackBerry. Компанията, която сякаш се отказва от смартфоните всяка година и след това се завръща, отново има нов модел. Той е KeyOne, който ще използва Android, има класическа хардуерна клавиатура и част от популярните приложения на BlackBerry.Lenovo също изпитва носталгия. Компанията запази бранда Moto с два нови модела, а дори обяви планове да възроди и бранда Motorola. Ако завръщането към популярните имена се хареса на хората, силно вероятно е да очакваме още класически имена да се опитат да се възползват от инерцията.Samsung пък реши да отложи дебюта на новия си флагман по време на конгреса. Вместо това компанията насочи вниманието към други свои продукти, най-вече таблети и хибридни лаптопи

Путин награди легендарната Валентина Терешкова с орден за 80-годишния ѝ юбилей (видео)

http://www.cross.bg/tereshkova-kosmosa-pytin-1536680.html

/КРОСС/Президентът на Русия Владимир Путин поздрави в Кремъл легендарната Валентина Терешкова по случай 80-годишния ѝ юбилей, съобщи официалният сайт на държавния глава. За изключителните ѝ заслуги за укрепване на руската държавност, за развитието на парламентаризма и за законодателната ѝ дейност президентът ѝ връчи орден "За заслуги към Отечеството" I степен. video:https://www.youtube.com/watch?v=L77Edkf6Ur8 "От времето на вашия легендарен полет в космоса вие сте била за всеки от нас пример за служба на Отечеството. Вие и днес продължавата неуморно да се трудите в Държавната дума. Благодаря ви за всичко и ви поздравявам", заяви Путин. Освен ордена, той връчи на Терешкова и два подаръка - скулптура, изобразяваща чайка (това е позивната на първата в света жена-космонавт) и картина, на която е изобразена река Волга, над която летят чайки. Днес първата в света жена, полетяла в космоса - Валентина Терешкова, навършва 80 години. Историческият си полет тя извърши на 16 юни 1963 г. като командир на космическия кораб "Восток-6", с който направи 48 обиколки на Земята. До днес Терешкова остава единствената жена космонавт, която е била в космоса не просто като член на екипажа, а пилотирайки самостоятелно космически кораб.  

Подкрепяни от САЩ сили отрязаха важен път на "Ислямска държава" в Сирия

http://www.cross.bg/sili-rakka-iztochnik-1536679.html

/КРОСС/Сирийските демократични сили (СДС), подкрепяни от оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), са отрязали пътя между контролирания от терористите сирийски град Ракка, тяхна столица, и провинция Деир ал Зор в Източна Сирия. Това обявиха кюрдски военен източник и Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитирани от "Ройтерс". Офанзивата на СДС, които са съставени от кюрдски и арабски сили, означава, че всички сухопътни маршрути извън Ракка сега са отрязани и единственият останал изход е южно през река Ефрат, уточни кюрдският военен източник. "Това е голяма победа, но все още има много да се постига", подчертал източникът. СДС включват кюрдските "Отряди за народна защита" и присъдружни им арабски групировки, като водещата сила са кюрдите.  

Румъния е дала зелена светлина за газопровод, който ще премине и през България

http://www.cross.bg/bulgariya-gazoprovod-yngariya-1536678.html

/КРОСС/Румънският министър на енергетиката Тома Петку е издал разрешение за строежа на газопровод, който ще свързва България, Румъния, Унгария и Австрия (БРУА), предаде Romania-Insider. „Газопроводът БРУА трябва да свързва Източна и Централна Европа с газовите находища в Каспийско и Черно море. Работата по проекта ще започне до края на годината и газопроводът ще влезе в употреба през 2020 г., когато „ЕхсънМобайл" и „ОМВ Петром" започнат дейност по извличане на природен газ от Черно море", заяви министър Тома Петку. Проектът ще получи финансова подкрепа от ЕС чрез т.нар. „Механизъм за проекти от общи интерес" на сумата от близо 180 млн. евро. Румънските власти ще добавят допълнителни 220 млн. евро за проекта. Новият газопровод ще има обща дължина от 550 км. и максимален капацитет от 1,5 млрд. кубически метра годишно за България и 4,4 млрд. кубически метра газ годишно за Унгария.  

Мъжете, пострадали при удар между кола и товарен влак, са в тежко състояние

http://www.cross.bg/postradali-pazardzhik-kovachevo-1536677.html

/КРОСС/Много тежко остава състоянието на двамата мъже, пострадали при катастрофата между автомобил и товарен влак в района на село Ковачево в събота. Това каза пред „Фокус" началникът на болницата в Пазарджик д-р Васил Вълчев. И двамата пострадали са с тежки политравми, фрактури на крайниците. „Интубирани са и са поставени на командно дишане. Засегнати са голяма част от техните органи - глава, гърди, корем и крайници. Трудно е да се даде прогноза за тяхното възстановяване на този етап. Към момента подобрение на състоянието им няма", уточни д-р Вълчев. Лекарите правят всичко възможно, за да ги стабилизират и да подпомогнат тяхното възстановяване. Катастрофата е станала на жп прелеза в село Ковачево, област Пазарджик. Въпреки звуковата сигнализация и спуснатите бариери колата е заобиколила и е опитала да премине през линията, но била пометена от влака, пътуващ от Пловдив към София. Загинала е възрастна жена - на 70 години, от град Белово. Автомобилът е бил управляван от нейния син - на 43 години, също от Белово. Той е оцелял, след като при удара изхвърчал от возилото. С тях е пътувал и съпругът на жертвата.   

Сметка от над 15 000 лв. за пияни клиенти в заведения

https://vesti.bg/bulgaria/smetka-ot-nad-15-000-lv.-za-piiani-klienti-v-zavedeniia-6066275

Сумата включва щетите по автомобила, престоя в болница, глобата от КАТ, както и съдебните разноски

Русия изрази сериозно безпокойство от севернокорейските ракетни учения

http://www.cross.bg/seriozno-izrazi-bezpokoiistvo-1536676.html

/КРОСС/Русия изрази сериозно безпокойство от последните севернокорейски ракетни учения, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. "Определено сме сериозно обезпокоени - подобен род действия водят до засилване на напрежението в региона и, разбира се, в подобни ситуации Москва традиционно призовава за сдържаност на всички страни", каза Песков пред репортери. В рамките на ученията Северна Корея изстреля четири балистични ракети в Японско море, северозападно от бреговете на Япония.    

Красимир Ангарски влезе в Надзорния съвет на Българската банка за развитие

http://www.cross.bg/angarski-krasimir-finansite-1536675.html

/КРОСС/Финансистът доц. Красимир Ангарски бе избран за член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие на извънредно общо събрание на акционерите, съобщиха от Министерството на финансите. Ангарски влиза на мястото на Кирил Ананиев, който бе назначен за министър на финансите в служебното правителство и според законовите разпоредби няма право да бъде член на Надзорния съвет на ББР, собственик на 99,9 процента от капитала на която е държавата в лицето на Министерството на финансите. Доц. Красимир Ангарски е роден през 1953 г. в София. Завършва Висшия икономически институт "Карл Маркс". От 1980 г. работи в Министерството на финансите, като достига до поста директор на данъчното управление на Софийска област и на София. През 1994-1995 г. доц. Ангарски е изпълнителен директор на Банковата консолидационна компания, участва в ръководството на различни държавни предприятия. От 24 март до 21 май 1997 г. е министър без портфейл в кабинета на Стефан Софиянски и участва активно в подготовката за въвеждането на валутен борд. Бил е ръководител на групата за разработване на законите за валутния борд.След това става секретар по икономическите въпроси на президента Петър Стоянов. През 2001-2004 г. доц. Красимир Ангарски е изпълнителен директор на "Банка ДСК", а в началото на 2005 година оглавява "ДЗИ Банк". В началото на 2007 г. става съветник в Пощенска банка. Преподава в Университета за национално и световно стопанство.  

Идва най-скъпият филм, правен някога

https://news.bg/business/idva-nay-skapiyat-film-praven-nyakoga.html

„Карибски пирати: В непознати води” скоро може да падне от трона

Дора Янкова на кукерски празник в Широка лъка

http://www.cross.bg/bulgariya-zaedno-stranata-1536674.html

/КРОСС/Кандидатите за народни представители от Коалиция БСП за България присъстваха на традиционния кукерски празник в село Широка лъка. Те посрещнаха заедно с родопчани и гостите на празника, кукери от цялата страна, за да изгонят злото и да си пожелаят една спорна и по-успешна година. На традиционното шествие присъства водачът на листата на БСП-Смолян Дора Янкова, заедно с Иван Гавазов и Христо Беров, които са представени като втори и трети кандидат депутати към коалиция за България.Те заявиха уважението си към българските и родопски традиции и пожелаха на широколъчани празникът им да стане още по-популярен и да привлича все повече туристи и гости към селото. Това е приоритет на кандидатите от листата към 22-ри МИР и част от политиката на Коалиция „БСП за България", в която са включени целенасочени програми за развитие на туризма в страната и региона. Според кандидат-депутатите, това е от изключително значение, не само заради популяризирането на региона като туристическа дестинация, която има потенциал, а и защото именно чрез такива празници и традиционни фестивали средата и стандарта на живот за родопчани се подобрява значително."Ние от "БСП за България" отчитаме всички ползи, които може да донесе добре развитият туризъм

Тенис от Индиън Уелс и баскетбол от Евролигата по спортните канали на Мтел през седмицата

http://www.cross.bg/chasa-krug-vezenkov-1536673.html

/КРОСС/И през тази седмица спортните канали на Мтел ще следят най-интересното от света на спорта - основен акцент ще бъдат тенис турнира от сериите ATP 1000 в Индиън Уелс и мачовете от поредния кръг в баскетболната Евролига. И в двете състезания ще има българско присъствие в лицето на Григор Димитров и Александър Везенков. Сблъсъците при мъжете на кортовете в Калифорния ще вървят на живо по Mtel Sport 1. Първият кръг ще бъде в четвъртък, като зрителите ще могат да проследят последователно шест двубоя. Началото на прякото излъчване е 21:00 часа, а последната среща ще започне в 7:00 сутринта на следващия ден. В петък директното предаване отново ще включва шест мача със същия график на провеждане. Григор Димитров ще влезе в надпреварата под номер 13 в световната ранглиста и като поставен в схемата, включвайки се директно във втория кръг. Неговият път към финала минава през най-силните в света - 29 от първите 30 в ATP са подали заявки за участие в Индиън Уелс. Състезанието ще продължи до 19 март, когато е двубоят за титлата, който също ще се излъчва на живо по Mtel Sport 1. Преди и след най-любопитните срещи ще има коментарни студия с експертни мнения и прогнози. Mtel Sport 2 ще предава директно най-интересните мачове от 25-ия кръг на баскетболната Евролига. Началото ще поставят ЦСКА Москва и Галатасарай в четвъртък от 19:00 часа

Лекоатлети, ветроходци, плувци и каякари най-мосово кандидатстват за спортни таланти на „Еврофутбол“

http://www.cross.bg/sport-evrofytbol-talanti-1536672.html

/КРОСС/Най-много лекоатлети, ветроходци, плувци и каякари подадоха документи в конкурса по програма „Спортни таланти" на „Еврофутбол" - това отчита българския букмейкър, след като направи анализ на постъпилите при партньорите от Фондация „Работилница за граждански инициативи" кандидатури. Традиционно най-голяма е групата от Царицата на спортовете - тази година точно 22-ма лекоатлети ще разчитат на финансиране по програмата. Второто място изненадващо е за ветроходците - 14. Това, обаче е напълно естествено с оглед на отличните резултати, които постигнаха вече одобрени в предишни издания представители на яхтинга. Точно 9 са състезатели на друг „воден" спорт - плуването. След тях се нареждат каякарите и кануистите - общо 7. Състезатели от 36 вида спорт изпратиха своите проекти за финансиране по програма „Спортни таланти" на „Еврофутбол". Следващите по численост спортисти са таекуондистите - 6, следват 5-ма представители на шахмата, спортните танци и бадминтона. Четирима са тенисистите, а по трима са от фигурно пързаляне, тенис на маса, фехтовка, карате и биатлон. По двама са кандидатствали от спортовете спортна акробатика, стрелба с лък, художествена гимнастика, триатлон, маунтинбайк, спортна стрелба, джудо, академично гребане и сноуборд

Сеч прекъсна електрозахранването на над 2000 клиенти на ЧЕЗ в община Кюстендил

http://www.cross.bg/elektrozahranvaneto-obshto-kyustendil-1536671.html

/КРОСС/Сеч, извършвана на националния празник 3 март, повреди проводници 20кV, собственост на ЧЕЗ Разпределение, и прекъсна електрозахранването в община Кюстендил. Екипите на ЧЕЗ Разпределение реагираха незабавно за бързото отстраняване на повредите и възстановяване на електрозахранването. Въпреки това в продължение на 1 час и 11 минути без електрозахранване останаха 2336 клиенти на ЧЕЗ Разпределение, а до възстановяване на щетите повече от 5 часа без ток бяха близо 300 клиенти от кюстендилските села Гюешево и Каменичка Скакавица. През 2016 г. токът в Западна България е спирал общо 4170 пъти вследствие на външна намеса - кражби и посегателства над съоръжения от електроразпределителната мрежа, сеч, изкопни и строителни дейности и др. В резултат клиентите на ЧЕЗ са били без електрозахранване общо 512 дни, като само на територията на област Кюстендил електрозахранването е било прекъснато в продължение на общо 1443 часа.    

Д-р Любомир Паунов: Всичко зависи от нас. Всеки е важен, за да успеем

http://www.cross.bg/bulgariya-golemite-plovdiv-1536670.html

/КРОСС/„Най-важно е да задържим младите хора в България". Това заяви пред избиратели в пловдивския квартал Прослав кандидатът за народен представител от БСП д-р Любомир Паунов. Той изтъкна, че всеки шести студент от десет, завършващи медицина, напуска пределите на страната ни. „Какво предлагам да се направи? Моята болна тема - специализациите в сферата на здравеопазването - да оздравее, като се подкрепи във всяка една община", заяви петият в листата на „БСП за България" в Пловдив. „Трябва да разберем, че всичко зависи от всеки един от нас, всеки е важен, за да успеем", посочи младият хирург и цитира Бенджамин Франклин - „Изчезна пиронът и подковата липсва. Изчезна подковата и конят липсва. Изчезна конят и ездачът липсва. Изчезна ездачът и изгубихме битката". „За да спечелим битката, важно е да имаме една обща кауза и един идеал", заключи д-р Паунов. .„Стават вече 10 години от „пълноправното" ни членство в ЕС и продължаваме да сме най-бедната държава не само в Европейския съюз, но и в Европа", каза 30-годишният кандидат за народен представител на левицата в Пловдив Тодор Стоилов на среща с избиратели в кв. Прослав. Той посочи, че в съседните държави БВП на глава от населението е по-малък от този в България. По думите му,заплатите там обаче са с до 40% по-високи от тези, които работещите получават в България

През март проф. Манеголд от Хайделберг ще консултира пациенти с онкологични заболявания в „Уни Хоспитал“

http://www.cross.bg/patzienti-mart-manegold-1536669.html

/КРОСС/Проф. Кристиян Манеголд от Хайделбергския университет, Германия, и д-р Росица Кръстева, началник отделение "Медицинска онкология" в „Уни Хоспитал", ще извършат редовните си консултации на пациенти на 13 и 14 март. Двамата специалисти ще определят лечението на пациенти със злокачествени заболявания на белия дроб. Проф. Манеголд и д-р Кръстева, които всеки месец консултират пациенти в болницата, споделят, че ранното диагностициране и навременното и правилно определяне на лечебния план са в основата на успешния лечебен процес. Предварителното записване ще се осъществи в периода от 6 март до 10 март 2017 г. в „Уни Хоспитал". За повече информация: 0357/88546      

Новата седмица започва със силен ръст на родния капиталов пазар

http://econ.bg/Новини/Новата-седмица-започва-със-силен-ръст-на-родния-капиталов-пазар_l.a_i.738446_at.1.html

Новата седмица започва със силен ръст на индексите на родния капиталов пазар. Бенчмаркът на БФБ-София SOFIX се повишава с почти пет пункта или 0.78%...

Как БСП, РБ, ГЕРБ и ДПС ще оправят здравеопазването

https://vesti.bg/izbori2017/kampania/kak-bsp-rb-gerb-i-dps-shte-opraviat-zdraveopazvaneto-6066272

Представители на четирите партии се събраха на дебат по NOVA, за да предложат решения на проблемите в сектора

Ханке: Ако следвате съвета на Костов, губите суверенитета си

https://vesti.bg/bulgaria/hanke-ako-sledvate-syveta-na-kostov-gubite-suvereniteta-si-6066273

Никой не знае какво ще се случи с еврозоната, особено след изборите във Франция, предупреди икономистът

WIZZ стартира зимното си разписание от София

http://www.cross.bg/sofiya-wizz-wizz-1536668.html

/КРОСС/ Над 900,000 места, по 30 WIZZ линии са в продажба Wizz Air, най-голямата авиокомпания в Централна и Източна Европа, обяви зимното си разписание за 2017 от София. Мрежата на WIZZ от София ще съдържа 30 линии до 16 държави, включително и вътрешни полети до Варна. Wizz Air ще пусне в продажба по маршрутите от София през зимния сезон повече от 900,000 места, което представлява 36% годишен ръст. Авиокомпанията предоставя достъпни полети до оживени столици като Лондон, Брюксел и Мадрид, както и до слънчеви почивни дестинации като Барселона, Ларнака и Неапол. Местата за полетите могат вече да се резервират на wizzair.com. СЕДМИЧНА ЧЕСТОТА НА ПОЛЕТИТЕ ПО НЯКОИ ПОПУЛЯРНИЛИНИИ ОТ СОФИЯ Габор Васархели, мениджър корпоративни комуникации в Wizz Air, каза: "Wizz Air има удоволствието да представи своето зимно разписание за 2017 от София. Редица вълнуващи маршрути за бизнес и за свободното време, като Лондон Лутън, Мадрид, Рим са налични от София на достъпни цени и ние сме сигурни, че пътниците ще се радват да посетят тези WIZZ градове и да се наслаждават на нашите услуги. Препоръчваме на нашите клиенти да грабнат най-ниските цени и да резервират своето незабравимо пътуване на wizzair.com!"  

Георги Михайлов: Предлагаме отпадане на допълнителните плащания на гражданите за здраве

http://www.cross.bg/mihaiilov-georgi-zdraveopazvaneto-1536667.html

/КРОСС/ Заплатите в сектора са унизителни и трябва да се увеличат „Като неотложна мярка предлагаме внимателно да се коригират и премахнат допълнителните плащания в областта на здравеопазването, които затормозяват българските граждани." Това заяви по Нова телевизия в дебат за проблемите в сектора Георги Михайлов - кандидат за народен представител от гражданската квота на „БСП за България". Той добави, че по данни от Световната банка около 50% от публичните средства, които се изразходват в здравеопазването, идват от джоба на обикновения българин, а страната ни е изключително бедна. „Това е абсолютно неприемливо за нас. На второ място трябва да се доближат различните разходи в тази област до европейските стандарти", добави Георги Михайлов. „Разходите на гражданите за лекарства у нас са 37%, срещу 25% усреднено за ЕС", каза лекарят. По проблемите със Спешната помощ, според Георги Михайлов, е нужна децентрализация. „Необходимо е подобряване на възможността за максимално бързо пренасяне на болния до мястото, където може да му бъде оказана спешна помощ". Докторът цитира пример, показан в новинарските емисии на телевизиите, с линейка, която е пристигнала от Центъра за спешна помощ в района на Сточна гара в София до училище, отстоящо на километри, а същевременно то се намира на 500 метра от Пирогов и 600 метра от ВМА. Като изключително важен проблем, доктор Михайлов изтъкна лекарствената политика

Нагласите на инвеститорите за перспективите пред еврозоната се повишават

http://econ.bg/Новини/Нагласите-на-инвеститорите-за-перспективите-пред-еврозоната-се-повишават_l.a_i.738444_at.1.html

Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната отбелязват изненадващо рязко повишение през март до близо...

Петте водещи тенденции при смартфоните за тази година

https://vesti.bg/tehnologii/pette-vodeshti-tendencii-pri-smartfonite-za-tazi-godina-6066257

Световният мобилен конгрес в Барселона зададе посоката на развитие на технологиите

Британските консерватори се опитват да спрат процедурата по Брекзит

http://econ.bg/Новини/Британските-консерватори-се-опитват-да-спрат-процедурата-по-Брекзит_l.a_i.738442_at.1.html

Очаква се негативно настроените към Брекзит консерватори да гласуват заедно с лейбъристите и либералните демократи в опит отново да спрат плановете...

Ново начало с новите лица в „Откраднат живот“

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/novo-nachalo-s-novite-lica-v-otkradnat-zhivot-6066269

 Д-р Вяра Добрева и д-р Борис Тасев ще прекрачат прага на МБАЛ „СВ. Кирил“ като съперници в операционнатa

75.5 % от читателите на КРОСС ще гласуват на предстоящите избори

http://www.cross.bg/izbori-glasyvat-otidat-1536666.html

/КРОСС/ 75.5 % от читателите на Агенция КРОСС, участвали в седмичната ни анкета, ще гласуват на предстоящите избори на 26 март. В допитването се включиха 229 души. 10 на сто от анкетираните категорично отказват да дадат гласа си и не гласуват на избори, а 7 % все още очакват някоя партия да спечели вота им. Решение дали да отидат до урните не са взели 4.8 %, а 2.6 на сто отговарят, че ще трябва да отидат, защото законът ги задължава. Можете да се включите в новата ни анкета: Доволни ли сте от качеството и цените на храните у нас?

Ханке: Без валутен борд България няма суверенитет

http://econ.bg/Новини/Ханке-Без-валутен-борд-България-няма-суверенитет_l.a_i.738441_at.1.html

Премахването на валутния борд би било загуба на време и огромна грешка. Валутният борд дава на България голям престиж. Това коментира икономистът...

И България в борбата срещу храна второ качество

https://vesti.bg/bulgaria/i-bylgariia-v-borbata-sreshtu-hrana-vtoro-kachestvo-6066268

Служебният министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков заяви, че това е недопустима дискриминация

General Motors продава Opel за 2,2 млрд. евро

http://econ.bg/Новини/General-Motors-продава-Opel-за-2-2-млрд-евро_l.a_i.738440_at.1.html

В понеделник General Motors Co. обяви, че се е съгласила да продаде своето европейско бизнес поделение Opel за 2,2 млрд. евро на френската компания...

Ревност довела до трагедията в Казанлък

http://www.cross.bg/zhena-atanasov-nachalnikut-1536665.html

/КРОСС/ Убийство и самоубийство от ревност е една от версиите, по които работят криминалистите, разследващи смъртта на мъж и жена, чиито тела бяха открити тази сутрин в Казанлък пред гаражите на жилищен блок в кв. "Васил Левски". Това стана ясно от думите на окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, предаде "Фокус". Във връзка със случая е образувано досъдебно производство по чл.115 от Наказателния кодекс срещу неизвестен извършител. Сигналът за намерени тела на мъж и жена е подаден в РУП-Казанлък в 6.18 ч. тази сутрин. "Единият от убитите е 50-годишен мъж, полицейски служител, а другото тяло е на жена - 47-годишна, с която той е съжителствал. Двамата имат дъщеря", потвърди Атанасов. Криминалистите установяват, че са произведени повече от два изстрела, като се предполага, че мъжът убил жената и след това се е самоубил. Шест гилзи и служебния пистолет на полицай Драгомир Кирчев са намерили разследващите около телата на двамата. В момента психолози от МВР-Стара Загора работят с родителите на убитата жена и детето. На място пристигнаха началникът на казанлъшкото районно управление Стойчо Крачолов, началникът на ОДМВР Николай Кирков, окръжният прокурор Дичо Атанасов, криминалисти и съдебни медици.    

Момчил Неков: Сиренето да се прави само от мляко, палмовото масло крие рискове

http://www.cross.bg/maslo-palmovoto-proizvodstvoto-1536664.html

/КРОСС/ Все повече научни анализи сочат, че маслото от тропическата култура е вредно за човешкото здравето Момчил Неков настоява за промени в българското и европейското законодателството, с които да се забрани използването на палмово масло в производството на млечни продукти. Към момента има изискване само за отбелязването в съдържанието в етикета. Проучване на Европейския орган за безопасност на храните и други анализи показват, че преработените растителни масла, и по-специално палмовото масло, съдържат генотоксични и канцерогенни замърсители. Те се образуват по време на рафиниране или при високи температури и крият риск за здравето. Бебетата, например, са изложени на стойности до десет пъти над приемливото равнище чрез храните за кърмачета. Поради тази причина, Момчил Неков стана един от авторите на писмен въпрос до Европейската комисия, в която на законодателния орган на ЕС се поставя въпроса за приемане на регулаторни мерки за ограничаване на наличието на рискови съединения в палмовите масла с оглед на защитата на човешкото здраве. Суровината намира приложение освен в млечната индустрия, но и в производството на бисквити, закуски, солети, соленки и десетки други храни. В детските храни палмовото масло представлява потенциален здравен проблем, особено за децата и младите хора, както и за всички онези хора, които консумират храни, богати на палмови мастни киселини

Весела Лечева донесе късмет на хандбалистките от Етър

http://www.cross.bg/bulgariya-vesela-turnovo-1536663.html

/КРОСС/ Женският хандбален отбор „Етър -64" е новият носител на Купата на България. На финала те надделяха над силния отбор на Свиленград и заслужено се окичиха със златните медали, и грабнаха ценния трофей. Поговорката, че у дома и стените помагат се потвърди за момичетата от Търново. А кадем на отбора бе тяхната съгражданка Весела Лечева - водач на листата на коалиция „БСП за България", която и в двата турнирни дни - събота и неделя беше в залата във Велико Търново и стискаше палци на хандбалистките от „Етър -64".  

Линейка и кола се сблъскаха в София

http://www.cross.bg/kola-lineiikata-lineiika-1536662.html

/КРОСС/ Линейка и лека кола се удариха на кръстовището на бул. "Стамболийски" и бул. "Опълченска", съобщиха от МВР. Инцидентът е станал около 10,20 ч и се е разминал само с материални щети, обявиха от вътрешното ведомство. До удара се стигнало, след като линейката карала с включени светлини, а шофьорът на леката кола минал на зелена светлина. По данни на Би Ти Ви, в линейката е имало пациент в критично състояние, пострадал при друга катастрофа.  

Моментът, в който се радваме, че НЕ СМЕ се родили днес

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/momentyt-v-kojto-se-radvame-che-ne-sme-se-rodili-dnes-6066266

Разгледайте галерията ни "Моментът, в който се радваме, че не сме се родили днес" и си отговорете - иска ли ви се да сте на мястото на тези деца?

Григор запази позиция в ранглистата, Пиронкова отстъпи с едно място

http://www.cross.bg/tochki-myasto-pozitziya-1536661.html

/КРОСС/ Първата ракета на България Григор Димитров запази 13-а си позиция в световната ранглиста с актив от 2925 точки. Така, въпреки че не е играл на турнир от средата на февруари, когато достигна четвъртфиналите в Ротердам, класирането на Гришо не се е променило. Най-добрият ни тенисист ще се завърне на корта за предстоящия Мастърс турнир в Индиън Уелс, който стартира след броени дни. Иначе в топ 10 има само една промяна - Марин Чилич изпревари Жо-Вилфред Цонга и зае седмото място с 3590 точки, докато французинът вече е осми с 3480. Лидер остава Анди Мъри, който след триумфа в Дубай води с актив 12 040 пункта, следван от Новак Джокович (9825) и Стан Вавринка (5195). Сред първите десет място намират още Милош Раонич под номер 4 (5080), Кей Нишикори (4730), Рафаел Надал (4415), Доминик Тийм (3375) и Роджър Федерер (3305). При жените най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова загуби една позиция и вече е под номер 63 с 912 точки. В Топ 10 няма никакви промени - водач остава Серина Уилямс със 7780 точки, следвана от Анжелик Кербер , Каролина Плишкова, Симона Халеп, Доминика Цибулкува, Агнешка Радванска, Гарбине Мугуруса, Светлана Кузнецова, Мадисън Кийс и Елина Свитолина.    

Цените на петрола са под 56 долара за барел

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-са-под-56-долара-за-барел_l.a_i.738439_at.1.html

Цeнитe нa пeтpoлa в пoнeдeлниĸ ce пoнижaвaт, гyбeйĸи нaбpaнитe oт пpeдишнaтa cecия пoзиции зapaди пpoгoнизa зa зaбaвянe нa Kитaй и cъмнeния зa...

Германия реагира остро на думите на Ердоган за нацизма

https://vesti.bg/sviat/germaniia-reagira-ostro-na-dumite-na-erdogan-za-nacizma-6066267

Коментарите са във връзка с това, че през изминалата седмица три германски града отмениха турски мероприятия

Емблемата на българския рок FSB се събира за най-големия си концерт

http://www.cross.bg/arena-armeetz-kontzert-1536660.html

/КРОСС/ Легендарната българска рок група FSB ще отбележи 40-годишния си юбилей на сцена с грандиозен концерт в столичната Арена Армеец. На 7 октомври (събота) публиката в най-голямата зала у нас ще чуе неостаряващите и любими на поколения българи класики - "След десет години", "Високо", "Няма как", "Не така", "Обичам те до тук" и много други незабравими композиции. Билетите за разтърсващото шоу са на цени от 30 до 70 лв. и вече са в продажба в мрежата на Eventim. Впечатляващото юбилейно събитие няма да мине без изненади. На една сцена ще излязат настоящите членове на култовата група - Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев, както и специално завърналият се от Германия за концерта Александър Бахаров. Емблематичните музиканти, превърнали се в символ на българския рок, ще зарадват публиката в Арена Армеец, както никога досега, доказвайки за пореден път, че групата е истинска институция. FSB е единствената родна рок банда, удостоена с най-високото отличие за музикални постижения - Grammy. Те печелят престижната награда за аранжимента на световноизвестния хит на José Feliciano "Cielito Lindo". Безкомпромисният звук, перфектната селекция на инструментите и високият професионализъм поставят групата не само на българската, но и на световната музикална карта. В композициите на FSB е постигнат съвършен синхрон между традиция и новаторство

Игра на терминали

https://news.bg/macro/igra-na-terminali.html

Как летище София изравни таксите на двата терминала и даде предимство на Ryanair пред Wizzair

PSA купи Opel за 2,2 млрд. евро

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/psa-kupi-opel-za-22-mlrd.-evro-6066265

General Motors излиза от Европа, след като днес стана ясно, че срещу 2,2 млрд. евро е продал собствеността върху Opel на PSA Peugeot Citroen.

Доларът губи позиции в понеделник

http://econ.bg/Новини/Доларът-губи-позиции-в-понеделник_l.a_i.738438_at.1.html

Дoлapът ce пoнижaвa в нaчaлoтo нa вaлyтнaтa тъpгoвия в пoнeдeлниĸ, дoĸoлĸoтo инвecтитopитe фиĸcиpaт пeчaлбитe cи oт pъcтa нa aмepиĸaнcĸaтa вaлyтa...

Водка-убиец изтеглиха от търговската мрежа в Канада

http://www.cross.bg/turgovskata-mrezha-sudurzhanie-1536659.html

/КРОСС/ Канадските власти изтеглиха от търговската мрежа огромни количества водка с алкохолно съдържание 81 градуса, предаде Интерфакс. Бутилките сса се появили в търговската мрежа на северноамериканската държава заради гаф на компанията Georgian Bay. Поради техническа неизправност на поточната линия съдържанието на спирт е надвишило повече от два пъти допустимата норма (40 градуса). Въпреки че няма регистрирани случаи на отравяне с 81-градусовата водка, властите на местно и федерално ниво издадоха предупреждение. "Консумирането на напитки със съдържание на спирт над 70 градуса може да има фатални последици за човека", пише в документа.    

Зрителите избраха NOVA на Националния празник

https://vesti.bg/bulgaria/medii/zritelite-izbraha-nova-na-nacionalniia-praznik-6066127

„Откраднат живот: Възмездието” и стартът на новия сезон на „Аз обичам България” с изключителен успех на 3 март

Божидар Лукарски: Маргинали като „Нова република“ и „Да, България“ са прекалено малки, за да ни бъдат съперници

http://www.barometar.net/87945/

Лидерът на СДС Божидар Лукарски коментира в интервю за „Стандарт” нагласите и очакванията на Реформаторския блок преди вота на 26 март. Кои са големите противници и евентуалните партньори на РБ, както и как оценява личните си шансове като водач на листата на блока в 23-ти МИР в София. – Г-н Лукарски, лидерът на ГЕРБ Бойко […]

Божидар Лукарски: Маргинали като „Нова република“ и „Да, България“ са прекалено малки, за да ни бъдат съперници

http://web.barometar.net/87945/

Лидерът на СДС Божидар Лукарски коментира в интервю за „Стандарт” нагласите и очакванията на Реформаторския блок преди вота на 26 март. Кои са големите противници и евентуалните партньори на РБ, както и как оценява личните си шансове като водач на листата на блока в 23-ти МИР в София. – Г-н Лукарски, лидерът на ГЕРБ Бойко […]

Могерини: Появата на военен център не е първа стъпка към европейска армия

http://www.cross.bg/mogerini-armiya-suzdavaneto-1536658.html

/КРОСС/ Създаването на Център за военно планиране и управление на задгранични невоенни операции на ЕС не е стъпка към създаването на европейска армия. Това заяви върховният представител на Съюза по външна политика и сигурност Федерика Могерини, предаде БГНЕС. „Днес очакваме политическо споразумение по създаването на Център за военно планиране и управление. Това не е стъпка към армия на ЕС, макар че мнозина ще направят такива предположения", каза тя. По думите й създаването на подобна структура разширява възможностите на Евросъюза по отношение на изпълнението на задгранични мисии. В момента ЕС изпълнява три невоенни мисии - в Сомалия, Мали и Централноафриканската република. Това са операции на европейски военни в трети страни за обучение на местен военен персонал. В своето изказване Могерини изрази и солидарността на ЕС с Южне Корея, пред лицето на заплахата КНДР, чиито действия представляват „сериозни предизвикателства за мира". Днес Пхенян извърши нови изстрелвания на ракети, които според Япония са били четири на брой, регистрирани по западното крайбрежие на страната. Те са преминали разстояние от около 1000 км. „Тези събития още веднъж потвърждават, че ЕС трябва да остане важен източник на сигурност в света", каза Могерини.    

Президентът: Решението за "Пирин" е прибързано

http://www.cross.bg/pirin-kostova-natzionalen-1536657.html

/КРОСС/ "Считам, че решението на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014-2023, е прибързано. Това е обществено значим въпрос". Това мнение изрази президентът Румен Радев в социалните мрежи. "В тази връзка проведох разговор с министър Ирина Костова и премиера Огнян Герджиков да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес", пише още държавният глава. Коментарът на президента идва заради протест за спасяването на Пирин пред екоминистерството, организиран от природозащитници тази вечер. На 2 март 2017 г. министърът на околната среда и водите Ирина Костова е подписала предварително изпълнение на взетото от нея решение, че предложените промени в Плана за управление на Национален парк "Пирин" не се нуждаят от екооценка. Според природозащитниците новият план разрешава строителни дейности на площ от 4000 хектара в защитената територия и сеч на гори за стопански нужди. Протестиращите настояват служебният кабинет да отмени решението на министър Костова. "Решението за предварително изпълнение е с краен срок за обжалване 6 март 2017 г.", посочват природозащитниците. Така, според тях, възможността на гражданите да се обърнат в съда се ограничава.    

Кирил Добрев: 10 години Габрово се управлява от ГЕРБ - 10 000 човека по-малко в града

http://www.cross.bg/dobrev-gabrovo-kiril-1536656.html

/КРОСС/ „10 години Габрово се управлява от ГЕРБ. За 10 години градът е намалял с 10 000 човека." Това заяви водачът на листата на „БСП за България" в Габрово и член на ИБ на левицата Кирил Добрев по БТВ. По думите му градът е на първо място по усвояване на евросредства и с най-много магазини втора употреба. „Инвестициите, които трябва да се направят в икономиката са задължителни и могат да извадят Габрово от кризата. Днес този град е пълна разруха", категоричен бе Добрев. Той обясни, че БСП предлага изнесена структура от Министерство на икономиката, която да се занимава с фонд „Иновации" и фонд „Индустрия", откъдето може да се получи финансиране за градове като Габрово. Като друг сериозен проблем за региона, Добрев посочи тръбопровода към Севлиево, който трябва да бъде сменен, защото загубите по него са много големи и оставят севлиевци без вода. „За двете ми години в Габрово и региона, хората разбраха, че аз съм партньор за дълъг път", каза Кирил Добрев. Той обясни, че поема ангажимент за Габрово - младите хора да останат да работят и живеят там. „За Севлиево - да оправим водопровода, а за Дряново и Трявна да бъдат онези национални туристически центрове, които да бъдат извор на българщината. Казвам това с ината на македонец и с пресметливостта на половин габровец", каза водачът на листата на „БСП за България" в Габрово

Инж. Димитър Белелиев, ЦЕРБ: Инвестирахме близо 5 млн.лв. в модерна високоволтова лаборатория

http://www.mediapool.bg/inzh-dimitar-beleliev-tserb-investirahme-blizo-5-mlnlv-v-moderna-visokovoltova-laboratoriya-news260917.html

Инж. Димитър Белелиев има 15-годишен опит като ръководител в областта на енергетиката. От 2002 г. досега е Председател на Съвета на директорите на най-старото и най-голямо българско предприятие за поддръжка на големи генериращи мощности в енергетиката - ЦЕНТРАЛНА  ЕНЕРГОРЕМОНТНА БАЗА ЕАД (ЦЕРБ). До 2011 г. е Изпълнителен директор на "Техенерго” АД, а преди това (от 2003 до 2010 г.) е и председател на Съвета на директорите на "Енергоремонт Варна” и "Енергоремонт Русе”, както и член на Надзорния съвет на "Енергоремонт холдинг” АД. Инж. Белелиев е Председател на Управителния съвет на Българо-Йеменската търговско-промишлена палата (БЙТПП), на Сдружение за българо-украинска дружба и сътрудничество (СБУДС), както и председател на Контролния съвет на най-голямата работодателска организация в България – Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Завършва Техническия университет в София със специалност Транспортна техника и технологии. Г-н Белелиев, по какви проекти работи ЦЕРБ в момента? Проектите на ЦЕРБ са в различни направления, като например производство и поддръжка на трансформатори, ремонт на въртящи се електрически машини, произвеждане на активни съпротивления, регенерация на трансформаторно масло. В момента приключваме частичен авариен ремонт на хидрогенератор във ВЕЦ Кремаста, Гърция. Рехабилитираме и ревизираме хидрогенератори за водноелектрически централи и в България. Имаме рамков договор с "Топлофикация София“ за ремонт на статори на електрически двигатели ниско и високо напрежение. Успешно реновирахме електрически тягов двигател на локомотив на частен български превозвач. Извършваме ремонт и на 10 тягови трансформатора на БДЖ. Такава дейност в България може да се изпълни само от нашето предприятие. Също така работим по проект за модернизация на силови трансформатори. Химическата ни лаборатория партнира на две от големите разпределителни дружества в България, както и на индустриални предприятия, които са собственост на международни корпорации. Предстои ни изпълнението на поръчка за голяма циментова фабрика в Албания. Кои са най-силните ви пазари? Продължаваме да работим предимно в чужбина. Над 70% от дейността ни е извън България. В Гърция имаме по няколко големи проекти всяка година. Също така Албания, Косово, Македония, Румъния традиционно са силни пазари за нас. Очакваме през 2017 г. да спечелим поръчки в Сърбия. Последните години там не се обявяваха никакви търгове за ремонт, заради вътрешното преструктуриране на дейността на техните национални енергийни компании. Този процес приключи и очакваме да бъдат обявени много поръчки, които имаме готовност да спечелим. Очакваме тази година да се върнем и на грузинския пазар, след двугодишно затишие. Отварят се много възможности за договори и в Ливан. Отскоро работим и в Пакистан, където си партнираме с голяма местна компания. Инвестирате ли в иновации? Нашият пазар е много динамичен и конкуренцията е голяма, затова могат да оцелеят само фирми, които са иновативни. ЦЕРБ непрекъснато инвестира в иновациионни продукти. Най-добрата илюстрация за това е новата ни високоволтова лаборатория, в която вложихме близо 5 милиона лева. В момента разполагаме с уникално за България оборудване за изпитване на трансформатори и въртящи се електрически машини. Предстои да инвестираме и в друг иновативен продукт, свързан с дистанционна диагностика на електрическите машини. Какви са най-новите тенденции на пазара на енергийни ремонти? Основна тенденция в сектора на енергийните ремонти в световен план е фокусът върху превенцията. Всички усилия на дружествата от нашия бранш са насочени към това да се предскажат и предотвратят евентуални непланирани спирания на съоръженията за ремонт, тъй като те винаги са съпроводени с огромни загуби. Практиката е доказала, че всяка инвестиция в превенция и предотвратяване на аварии се изплаща петкратно във времето. Освен това, за да се спестят разходи и време, все повече ремонти се правят на място в самото предприятие, където е машината. Друга основна тенденция е аутсорсването на всички дейности, свързани с поддръжката и ремонта на съоръженията, на експлоатационни дружества. В чужбина почти няма голяма компания, експлоатираща производствени мощности или дистрибутираща енергия, която да ползва собствени екипи за поддръжка. Изцяло това е възложено на външни фирми с определени договори. Как бихте коментирали авариите в "Топлофикация София“ в началото на годината? За да се изяснят причините за авариите, първо трябва да се отговори на един прост въпрос, и той е – кой отговаря за поддържането и изграждането на авариралите участъци от мрежата през последните две години. Необходимо е да се направи анализ за това кой е изграждал и ремонтирал тези трасета, защото рехабилитация е правена и миналата и по-миналата година. Как бихте коментирали доклада на Световната банка за енергийния сектор у нас, който излезе през февруари тази година? Смятам, че докладът дава добри насоки, но е малко закъснял. Не мисля, че в него се предлага нещо ново, което да ни извади от ситуацията, в която се намираме в момента, а именно липса на средства за енергийния сектор. Моето мнение е, че за да има ефект от доклада, е необходима ясна политика от българското министерство на енергетиката, което да изпълнява предложената програма и да върви напред.

Австрийската OMV продава „Petrol Ofisi“ за 1,4 млрд. евро

http://econ.bg/Новини/Австрийската-OMV-продава-Petrol-Ofisi-за-1-4-млрд-евро-_l.a_i.738415_at.1.html

Австрийската петролна и газова компания OMV обяви продажбата на турската си дъщерна фирма „Petrol Ofisi“ на швейцарския петролен гигант...

Адел потвърди един слух

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/adel-potvyrdi-edin-sluh-6066262

Британската суперзвезда Адел потвърди на концерт в Бризбейн, че се е омъжила

Киев ще получи още 1 млрд. долара от Международния валутен фонд

http://econ.bg/Новини/Киев-ще-получи-още-1-млрд-долара-от-Международния-валутен-фонд-_l.a_i.738413_at.1.html

Международният валутен фонд съобщи, че е постигнато предварително споразумение с Украйна за парична помощ за пострадалата от война страна през...

Турският социален министър призова българските изселници да гласуват за ДОСТ

http://www.mediapool.bg/turskiyat-sotsialen-ministar-prizova-balgarskite-izselnitsi-da-glasuvat-za-dost-news260916.html

Турският министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу призова българските изселници да гласуват масово на изборите на 26 март, като специално подчерта подкрепата на Турция за формацията на Лютви Местан ДОСТ. "Всеки, който има право на вот, трябва непременно да се яви да гласува. Всеки един глас е важен, не смятайте, че вашият глас няма да има значение. Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България", каза министърът по време на среща с представители на организациите на българските изселници, която се състоя в Истанбул и бе масово посетена, съобщи БТА. Председателят на Дружеството за култура и сътрудничество на българските турци Бултюрк в Истанбул Рафет Улутюрк съобщи, че с решение на турското правителство онези български граждани от турски произход, които към момента пребивават без визи в Турция, на практика нелегално, ще може еднократно, без да плащат глоби на границата, да отидат България и да се върнат, за да упражнят вота на 26 март. "Нека да не разпиляваме този шанс, който ни се дава, и да се явим пред изборните урни, за да набележим бъдещето на турците в България, която се намира на политически кръстопът", заявява в писмено изявление председателят на изселническото дружество. Мюеззиноглу съобщи, че правителството в Анкара ще улесни престоя на българските граждани от турски произход в страната. "Ние ще удължим за нашите сънародници- изселници от България и балканските държави престоя в страната на пет години, колкото са необходими, за да бъдат приети за турски граждани", каза министърът. Според турския закон право на гражданство получават онези, които имат петгодишен престой с временен документ за пребиваване (тезкере). Притежаването на тезкере освен право на пребиваване, урежда и правото на работа със социално и здравно осигуряване. Според представители на изселническите организации към момента има стотици хора, която са пристигнали в Турция, но са с изтекъл срок на паспортите. Те не могат да получат турски документи и на практика пребивават нелегално в Турция. Те настояват на дошлите в Турция граждани от турски произход от България и балканските страни да им се даде специален статут за по-лесно уреждане на престоя им в страната. В тази насока бяха и повечето въпроси и критики от страна на участващите в срещата. В отговор на един от многобройните въпроси за здравните и социалните услуги, министърът каза, че предстои да бъде уреден въпросът за здравното осигуряване на сънародниците, които са с временен статут на пребиваване в Турция, както и на живеещи в България близки от първа степен на турски граждани. Проектът предвижда срещу определената сума от 53 турски лири месечно те да получават здравни услуги. Проблемът за легализирането в Турция на дипломите от чуждестранните университети също бе много задаван. По думите на министър Мюеззиноглу ще бъде сформирана комисия, която да направи предложения за решаването на проблема. Изявлението на турският министътр бе критикувано от РБ и Обединениете патриоти. "Изразяваме силно притеснение от публикувана в Българската телеграфна агенция информация, че член на турското правителство е агитирал сред българските изселници в Турция в полза на определена политическа сила, участваща в изборите на 26 март", се казва в позиция на коалиция "Реформаторски блок - Глас народен". Считаме това за недопустима намеса във вътрешните работи на страната ни, заявяват от коалицията. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов също определи като "недопустима намеса на Турция във вътрешните работи на България" думите на турския министър.Каракачанов протестира и срещу появата на турския посланик в кадри на предизборен клип на ДОСТ. Освен че е нарушение на Виенската конвенция за дипломатическата работа, това е дръзка провокация, която цели да покаже ясно зад коя партия застава Турция, гласи позиция на ВМРО. Красимир Каракачанов настоява БНТ да спре да излъчва скандалния клип, на който се появява и надпис на турски език – от т.нар. Тюркян чешма. В позицията на ВМРО настояват също СЕМ и ЦИК да се намесят незабавно. Жалба от ВМРО до ЦИК или СЕМ до следобеда не беше подадена.  

Лиляна Павлова: За нас е важно Варна да се превърне в град на знанието, в региона има много възможности

http://www.barometar.net/87943/

За нас е важно Варна да се превърне в град на знанието, в региона има много възможност. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Лиляна Павлова, водач на листата на ГЕРБ във Варна, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството. Във връзка с конкретните приоритети на ГЕРБ за варненския регион и […]

Лиляна Павлова: За нас е важно Варна да се превърне в град на знанието, в региона има много възможности

http://web.barometar.net/87943/

За нас е важно Варна да се превърне в град на знанието, в региона има много възможност. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Лиляна Павлова, водач на листата на ГЕРБ във Варна, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството. Във връзка с конкретните приоритети на ГЕРБ за варненския регион и […]

Турската полиция е задържала руска гражданка за убийството на посланик Андрей Карлов

http://www.cross.bg/andreii-karlov-minalata-1536655.html

/КРОСС/ Турската полиция е арестувала руската гражданска Екатерина Б., който може да е била свързана с убийството на руския посланик Андрей Карлов миналата година в Анкара, предаде ТАСС, позовавайки се на турски медии. Отбелязва се, че през ноември миналата година тя се е свързала по телефона с убиеца на посланика Мевлют Мерт Алтънташ.  

Всички живи и мъртви хора на една снимка, без един

https://vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/vsichki-zhivi-i-myrtvi-hora-na-edna-snimka-bez-edin-6066260

"Сега съм сам, напълно изолиран от всяка позната форма на живот. Ако се направи преброяване, резултатът ще бъде три милиарда, плюс двама човека от другата страна на Луната, плюс един и плюс Господ знае още колко от тази страна…", пише Майкъл Колинс на борда на "Аполо 11"

Осмомартенска изложба на жените творци в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0ArtgxO6hyI/

Фоайето на читалище “Просвета 1888” – Поморие ще бъде домакин на изложба на жените творци от морския град, която се организира за 8-ми март от местното Сдружение за изкуство и култура.

Ето и техните имена по азбучен ред: Анелия Григорова, Дарина Гильова, Милена Златарова, Нели Тодорова, Софка Крумова и Татяна Манич.

Официалното откриване ще се състои на 7-ми март от 18.00 часа.

Докога соросоидите целенасочено ще мачкат националното ни самосъзнание?

http://www.barometar.net/87941/

Преди дни „Блиц“ показа скандално видео на Емил Джасим – един от учредителите на партията на скандалния бизнесмен Иво Прокопиев „Дай България“, понастоящем учител по история в столичното 18-то СОУ и кандидат за депутат. На видеото Джасим коментира няколко, както той ги нарича, „мита“ от българската история. Потресаващо видео. Разбира се, добре е всеки сам […]

Докога соросоидите целенасочено ще мачкат националното ни самосъзнание?

http://web.barometar.net/87941/

Преди дни „Блиц“ показа скандално видео на Емил Джасим – един от учредителите на партията на скандалния бизнесмен Иво Прокопиев „Дай България“, понастоящем учител по история в столичното 18-то СОУ и кандидат за депутат. На видеото Джасим коментира няколко, както той ги нарича, „мита“ от българската история. Потресаващо видео. Разбира се, добре е всеки сам […]

Откриха загадъчен долмен

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/otkriha-zagadychen-dolmen-6066259

Той е уникален поради размерите си и украсата по тавана му

Лотария България вече и в Евронет

http://www.cross.bg/evronet-milioni-bingo-1536654.html

/КРОСС/ От 6 март в обектите на Евронет ще откриете любимите билети на най-бързо развиващата се лотария на България! Всеки може да опита късмета си с „BINGO МИЛИОНИ", „BINGO МИЛИОНИ 4 в 1", „МИЛИОН ПОДАРЪЦИ", „24 КАРАТА", „VEGAS", „CASH 1 000 000", „ЛЕВЧЕ КЕФЧЕ", „КЕШ НА МИГА", „НЕОЧАКВАНА ВАКАНЦИЯ", „КРЪСТОСЛОВИЦА", „СУПЕР КЕШ", „ЗЛАТОТО НА ИНКИТЕ", „100 МИЛИОНА КЕШ" И „ПАСИАНС". Повече информация можете да намерите на www.loto.bg и www.evro.net. Лотария България и Евронет - трудно е да устоиш!

"Менса" покани кандидатите за депутати на IQ тест

http://www.cross.bg/mensa-test-inteligentnost-1536653.html

/КРОСС/ "Менса - България" предложи на всички партии и коалиции, които ще участват в изборите на 26 март, да подложат на безплатен тест за интелигентност своите кандидати за Народно събрание. Целта е кандидатите за управленски постове да се явят на тест за интелигентност за по-добро представяне на личните им качества пред гласоподавателите, уточняват организацията. Единственото условие е кандидатите да се съгласят техните резултати да бъдат обявени публично, защото в противен случай ние от "Менса" нямаме право да съобщаваме резултатите. Ако все пак кандидатът има желание да се яви, но не е сигурен дали иска да прочете резултата си в медиите, той е свободен да заплати такса, каквато плащат всички останали, пишат още от "Менса" Ако след решаването на теста, политикът реши, че иска да сподели своя коефициент на интелигентност с избирателите, "Менса - България" веднага ще му възстанови платената сума. Надяваме се повече кандидати да откликнат на нашата покана, с което да улеснят суверена да направи най-правилния избор на 26 март тази година, обясняват от организацията. "Менса" кани на теста си при същите условия и представители на печатните и електронни медии в България.    

В София протестираха срещу Порошенко

http://www.cross.bg/donbas-aktziyata-sprete-1536652.html

/КРОСС/ Пред посолството на Украйна в София се проведе Международна акция „Спрете геноцида над населението в Донбас". На пети март акцията се проведе и в Русия, Сърбия, САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Чехия, Молдова, Естония, Словения, Полша и др., а на 4 март и в Белгия. В София Международната акция „Спрете геноцида на населението в Донбас" беше подкрепена от Гражданско Сдружение „Приятели на Русия и Православния Свят", мотоклуб „Нощни вълци" (отделение София), Национално Движение „20-ти Април" и други мирни протестиращи. Акцията започна с панихида в памет на избитите деца в Донбас, всички загинали мирни граждани, избитите опълченци и украински войници в братоубийствената война. Панихидата бе отслужена от отец Петър. Свещеникът произнесе и молитва за мир между братските народи: България, Русия, Украйна, Македония, Сърбия, Румъния, Донецк, Луганск и всички останали православни страни. На панихидата, която постави началото на акцията, участниците запалиха свещи в памет на загиналите в Донбас и почетоха паметта им с мълчание, което веднага беше нарушено от представителите на контрапротеста в подкрепа на украинските власти

В ретроградна Венера сме. За какво да внимаваме

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/v-retrogradna-venera-sme.-za-kakvo-da-vnimavame-6066253

Ако сте финансист, човек на изкуството или искате да създадете пълноценни отношения с нов партньор, най-добре е да изчакате и да пристъпите към действия след средата на април

Сърбия: Имаме ракета, която може да достигне до всички стратегически градове в региона

https://vesti.bg/sviat/balkani/syrbiia-imame-raketa-koiato-mozhe-da-dostigne-do-vsichki-strategicheski-gradove-v-regiona-6066256

„Шумадия“ може да носи фрагментационна или термобарична бойна глава и са необходими само 12 минути, за да бъде изстреляна

Ново проучване: БСП води пред ГЕРБ с 2%

https://vesti.bg/izbori2017/prouchvania/novo-prouchvane-bsp-vodi-pred-gerb-s-2-6066255

Под бариерата от 4% засега са „Реформаторски блок – Глас народен“ и „АБВ – Движение 21“, твърди агенция „Афис“

Последно: Ще има екооценка на плана за парк "Пирин"

http://www.mediapool.bg/posledno-shte-ima-ekootsenka-na-plana-za-park-pirin-news260915.html

Министерството на околната среда и водите ще разпореди да бъде извършена екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Националния парк "Пирин“. Това съобщиха от ековедомството в понеделник следобед в поредната си коригирана реакция след зиявлението на президента Румен Радев, че е поискал от служебния премиер да бъде намерено ново, "прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес" за националния парк "Пирин".   "Считам, че решението на МОСВ да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк Пирин за периода 2014 – 2023, е прибързано. Това е обществено значим въпрос. В тази връзка проведох разговор с министър Костова (Ирина-бел. ред.) и премиера Огнян Герджиков да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес", съобщи Радев във Фейсбук часове преди планирания за вечерта протест на граждани и  екозащитници в София. Три различни съобщения от МОСВ В последно публикуваното за деня прессъобщение се посочва, че служебният екиминистър Ирина Костова отменя решението си за преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка на проект на актуализация на плана за управление на "Пирин". Предишното съобщение на сайта на МОСВ беше, че Костова ще отмени не основното решение от 1 март, с което пуска плана без задължителната екооценка, а последващото си решение за предварително изпълнение на първото. На още по-ранен етап пък ведомството бе съобщило, че ще отмени решението за отказ от екооценка, но веднага след това ще го потвърди с нова заповед за допускане на предварителното му изпълнение, като разликата между старото и новото решение ще е само датата. Така МОСВ щеше да отпусне още три дни възможност за обжалване на отказа да се направи екооценка на изработения план за управление на парка, на чиято територия има множество бизнес интереси. Всички тези маневри провокираха допълнително недоволството на екокоалицията "За да остане природа в България“, която обяви, че "очевидно институцията умишлено обезсмисля законодателството". От там отново настояха за ясен ангажимент от служебния премиер Огнян Герджиков и от президента Румен Радев, който носи отговорността за действието на този кабинет, че няма да бъде придвижен план за управление, предвиждащ многократно увеличаване на зоните, в които може да се строи, както и на стопанската сеч. Проектът за план трябва да бъде върнат за основна преработка, в съответствие с препоръките, изпратени от граждани и експерти на министерство на околната среда и на природозащитни организации. В крайна сметка от МОСВ обявиха, че Костова отменя решението си, че няма нужда от екооценка и такава ще бъде извършена. Самата министърка коментира, че няма съмнение, че решението й от 1 март е било законосъобразно, но по целесъобразност е решила да го отмени. По думите й екологичната оценка на плана за управление на Пирин ще бъде прецедент. Според екозашитници обае такива са се правили в миналото. Новият план за управление на Пирин е изработен от свързваната с концесионера на ски зоната Банско фирма "Пролес Инженеринг". Взетите от Костова решения преди празниците биха улеснили следващите стъпки, които в крайна сметка да дадат кратбланш на община Банско и концесионера на ски зоната "Юлен" да внесат в екоминистерството инвестиционния си план за изграждане на втори кабинков лифт, който е на трупчета от началото на 2013 г. "Пълна гавра с обществото" "Това е пълна гавра с обществото", коментира пред Mediapool Тома Белев от екокоалицията "За да остане природа в България" и бивш директор на парк "Витоша". "Тези три действия на екоминистъра – да публикува решение на 2 март в 18 часа, със срок за обжалване, изтичащ в понеделник, да съобщи първо, че отменя и подновява решението си, а накрая – че само го отменя, за мен говори, че очевидно се изпълнява нечия поръчка и тя не е на президента Румен Радев, който е работодател на г-жа Костова. Той много ясно поиска да се намери друго решение на проблема", каза Белев преди финалното засега решение на екоминистъра. "Докато не се публикува заповед на министъра на околната среда и водите за отмяна на решението, че не е необходима екооценка, ние приемаме, че предишното решение е в сила" допълни той. Трикове срещу обжалването Според него обаче тези действия на ведомството, които противоречат на всякаква правна логика, затрудняват действията на неправителствената организация по обжалването на взетото на 1 март  решение. Самото решение на служебния екоминистър да даде картбланш на спорния проект за план за управление парк Пирин без екооценка е от миналата сряда. Според екозащитните то противоречи на два закона. В четвъртък, в края на последния работен ден преди почивните дни, министър Костова допусна и неговото предварително изпълнение. Тъй като срокът за обжалване е три календарни дни, които изтичаха в неделя, ведомството бе заподозряно, че цели да отнеме възможностите за изява на гражданско мнение и на независима институция като съда. Костова тогава се мотивира, че е нужно решението ѝ за липса на необходимост от екологична оценка да влезе в сила максимално бързо "с цел защита на особено важни държавни и обществени интереси и осигуряване живота или здравето на гражданите".    Според природозащитниците одобреният план позволява много по-голямо застрояване и сеч в парк "Пирин" от сега действащия, макар и с изтекъл срок план за управление на защитената територия. Те настояват за преразглеждане на документа. Преди ден лидерите на "Нова Република" Радан Кънев и Трайчо Трайков настояха президентът да отмени "незаконното" решение, а премиерът Огнян Герджиков се опита да успокои, че то не е окончателно. Според него е "много рано да се говори за нещо нередно", а екоактивистите били толкова активни в протестите, че имало подозрения в "чистотата на помислите им". По закон проектът на плана трябва да бъде приет и от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС), който е орган към министъра на околната среда и водите и в него участват и представители на неправителствени организации. Решенията на ВЕЕС обаче не подлежат на съдебен контрол и ако съветът одобри плана, той влиза за разглеждане и в Министерския съвет, където е последната възможна "спирка" преди окончателното му влизане в сила. След това дори и да има обжалвания по конкретни казуси с инвестиционни проекти, щетите за природата може да са фатални, смятат от  екокоалицията "За да остане природа в България" Тома Белев коментира, че исканата от екооценка на плана за "Пирин" е изключително важна, тъй като играе превантивна роля срещу застрашаване на околната среда и здравето на хората от изпълнението на бъдещия документ за парка. Мотивите на екозащитниците Според Белев не е релевантен и мотивът за ведомството, че на десет години трябва да се актуализират плановете за управление на парковете, а този на "Пирин" е изтекъл и новият трябваше да влезе в сила още през 2014 г.: "Пропуска се законовата разпоредба, че до приемането на нови планове на парковете действат старите, така че това не може да е причина за бързане, както и мотивът, че е забавено приемането на документа". Белев припомни, че изготвянето на екооценка на плана е трябвало да е част от заданието за изработването на самия план, което е трябвало да стане още през 2012 г. , а не сега – пет години по-късно. По думите му самият проект на план е разработен незаконосъобразно. Белев оспорва и аргумента, че планът трябва да се приеме, тъй като увеличавал площта на парка. "Това е пълна смешка, територията на парка е разписана още в заповедта за обявяването на "Пирин" за национален парк", коментира той. От екокоалицията не са съгласни и с мотива на екоминистър Костова, че забавянето на приемането на плана за "Пирин" ще попречи на дейността на управляващата го дирекция. "Плановете за оперативната дейност на парковете се внасят в края на декември и са година за година. Нямат никакво отношение към плана за управление. По тази логика как въобще работят дирекциите за управление на парковете "Странджа", "Сините камъни", "Персина", които нямат одобрени планове за управление", попита Белев. На пореден протест Природозащитниците излязоха в понеделник на протест пред екоминистерството заради провежданата от него политика спрямо парк "Пирин". Това е поредната демонстрация срещу решенията на различни власти по казуса с парка и ски концесията в него, но е първи протест срещу служебно правителство. Ако планът бъде окончателно одобрен, ще се даде зелена светлина за искане за одобрение на редица инвестиционни проекти в парка, най-спорният от които е строежът на втори кабинков лифт в ски зоната "Банско", чийто концесионер е дружеството "Юлен" АД, свързвано с единия от акционерите на Първа инвестиционна банка Цеко Минев.  

Пенсионерите ще протестират на 9-ти март

http://www.barometar.net/87939/

В България се води тих геноцид срещу хората в трета възраст. Българска асоциация на пенсионерите излезе с призив за минимална пенсия от 350 лв. Искането им ще бъде връчено на президента Румен Радев. Пенсионерите готвят протестен пролетен събор на 9-ти март пред сградата на президентската администрация. Пенсионерските организации ще настояват президентът Румен Радев да свика […]

Пенсионерите ще протестират на 9-ти март

http://web.barometar.net/87939/

В България се води тих геноцид срещу хората в трета възраст. Българска асоциация на пенсионерите излезе с призив за минимална пенсия от 350 лв. Искането им ще бъде връчено на президента Румен Радев. Пенсионерите готвят протестен пролетен събор на 9-ти март пред сградата на президентската администрация. Пенсионерските организации ще настояват президентът Румен Радев да свика […]

Холандия избира нов парламент на 15 март

http://www.cross.bg/holandiya-vilders-ryute-1536651.html

/КРОСС/ Парламентарните избори в Холандия са на 15 март. Какви са настроенията две седмици преди вота? Социологическите проучвания сочат, че антиислямската Партия на свободата на Герт Вилдерс би могла да спечели двойно повече места в парламента, отколкото имаше досега, предава БНТ. 15 процента от избирателите биха гласували за Вилдерс, само един процент повече е подкрепата за най-голямата Народна партия за свобода и демокрация на сегашния премиер Марк Рюте. Още пет партии имат шанс да спечелят по около 10 процента от гласовете. Заради многото политически сили, Холандия традиционно се управлява от коалиции. Наричат го холандския Доналд Тръмп, не само заради сходствата в прическата, а и заради крайния популизъм. Герт Вилдерс повече от 10 години е най-пазеният политик на Холандия, никой не знае домашния му адрес, живее в защитени жилища под денонощна полицейска закрила. Властите се опасяват да не го сполети съдбата на режисьора Тео Ван Гог, убит през 2004-та заради антиислямски филм. Предизборната програмата на Партията на свободата се състои от една единствена страница. Целите са: деислямизиране на Холандия, затваряне на границите за мигранти от мюсюлмански държани, забрана на Корана, закриване на всички джамии. Мотото на кампанията е "Холандия отново наша". Ако Вилдерс някога успее да сформира правителство, Холандия ще е втората страна, която ще напусне ЕС. "Това, което нарекох Патриотична пролет, действително е нещо много важно

Подобрява се 4-годишното момиче, пострадало в джакузи

http://www.cross.bg/litze-dzhakyzi-godishnoto-1536644.html

/КРОСС/ Състоянието на 4-годишното момиченце, което пострада в джакузи в хотел в „Златни пясъци" преди седмица, се подобрява, предаде БТВ. Малката Изабела вече е извън реанимацията, стабилна е и има добри шансове да се възстанови след тежката травма, но лекарите обаче все още са предпазливи в прогнозите си. Детето е преместено в детската хирургия на болница „Св. Анна" във Варна. Вече се храни и раздвижва. Детските хирурзи ще преценят кога и какви нови интервенции са необходими, за да бъдат възстановени вътрешните ѝ органи. Води се досъдебно производство срещу виновно лице, причинило, поради незнание или немарливост, средна телесна повреда на детето. От прокуратурата засега не разкриват установено ли е това лице.    

Тръмп ще подпише новия указ за имиграционната политика на САЩ

http://www.cross.bg/trump-ykaz-politika-1536650.html

/КРОСС/ Очаква се днес президентът Доналд Тръмп да подпише новия указ за имиграционната политика на САЩ. Засега не е ясно, доколко той ще се различава от предишния. Междувременно в няколко града в Съединените щати се проведоха митинги в подкрепа на Тръмп. Предишният указ, подписан от американския президент на 27 януари, преустановяваше за 120 дни програмата за прием на бежанци в САЩ. Той забраняваше още и граждани от 7 предимно мюсюлмански държави да влизат в Америка за 90 дни. През февруари апелативен съд в Сиатъл въведе временна забрана за изпълнението му.  

Почина Пола Фокс, написала едни от най-популярните книги за деца

http://www.cross.bg/detza-pola-foks-1536649.html

/КРОСС/ Американската писателка Пола Фокс, известна с книгите си за деца, почина в Ню Йорк на 93 години, съобщи дъщеря й Линда Карол Баро на "Ню Йорк таймс" в неделя. Пола Фокс получава през 1974 г. медала Нюбъри (Newbery), който е най-високото отличие в областта на литературата за деца. През 1978 г. тя получава наградата "Ханс Кристиян Андерсен" за цялостното си творчество, предназначено за деца. Тя има над двадесетина книги за деца и шест романа за възрастни, всички концентрирани по темата за остаряването и разрушаването на нещата, независимо дали става дума за семейните отношения, за здравето или за любовта. Когато се ражда, тя е изоставена от родителите си, които тръгват на пътешествие. Пола Фокс е възпитавана от близки роднини, след това от приятели и дори от пастор в малък град, в САЩ и в Куба, страната на нейната майка, преди да бъде прибрана от родителите си. Напуска окончателно семейството, когато става на 16, за да разгъне собствените си криле. Омъжена е била два пъти, има две деца и много внуци, сред които и актрисата и рок певица Къртни Лав.    

В Казахстан ограничиха правомощията на президента

http://www.cross.bg/promeni-parlamenta-kazahstan-1536648.html

/КРОСС/ Парламентът на Казахстан одобри пакет от промени в конституцията на страната за ограничаване на президентските правомощия, които се прехвърлят към парламента и правителството, съобщава "Ройтерс". Президентът Нурсултан Назарбаев вече подкрепи предложените промени, като те ще се превърнат в закон, след като той подпише измененията, които бяха приети от парламента на второ четене, което е окончателно.  

Георги Димов: Референдумът в Турция е голям залог за личната съдба на Ердоган и бъдещето на Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-dimov-georgi-1536647.html

/КРОСС/ Референдумът за конституционни промени в Турция е голям залог за личната съдба на Ердоган и бъдещето развитие на Турция. Това каза за Радио „Фокус" Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин. "Активната предизборна агитация за референдума зад граница се налага заради липсата на достатъчно гаранции за успех", каза още Димов. Според него новият модел на ислямски национализъм няма как да не притеснява Европа. „Перспективата, ако референдумът мине, е еднолична и безгранична власт, която да узакони с всички възможни средства именно сегашните различия и разделения вътре в страната, да отсъди буквално като една съдебна институция без право на възражения и обжалване коя е правата и коя виновната страна, включително и по всякакъв начин да бъде принуждавана да изчезне от страната. Ако референдумът не мине, ситуацията общо взето се запазва и вероятно ще има нови напъни за конституционни промени", коментира Георги Димов. Той каза още, че българската дипломация трябва да бъде внимателна като транзитна дестинация на изгонените от Турция и противниците на референдума.    

Северна Корея изстреля 4 балистични ракети

http://www.cross.bg/koreya-severna-raketi-1536646.html

/КРОСС/ Северна Корея изстреля четири балистични ракети, които прелетяха близо 1000 километра, заяви южнокорейското министерство на отбраната. Ракетите са били изстреляни от район близо до границата с Китай и са паднала в Японско море. Три от тях са паднали в изключителната икономическа зона на Япония, предаде БНТ. Южнокорейската армия смята, че действието е било в отговор на съвместни военни учения на Южна Корея и Съединените щати. Това е поредната военна маневра на Северна Корея след като миналия месец беше проведен балистичен тест на нов вид ракети.  

Най-объркващите скоростни лостове

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/naj-obyrkvashtite-skorostni-lostove-6066252

Consumer Reports състави списък на автомобилите, чийто скоростни лостове объркват най-много собствениците си.

Лидерите на Германия, Франция, Италия и Испания се дискутират бъдещето на ЕС след Брекзит

http://www.cross.bg/liderite-italiya-frantziya-1536645.html

/КРОСС/ Лидерите на Германия, Франция, Италия и Испания ще се срещнат във Версай, за да обсъдят обща позиция за бъдещето на Европейския съюз след напускането на Великобритания. Разговорите в Париж са част от подготовката за предстоящата среща на високо равнище, която ще се състои в Рим на 25 март, за да отбележи 60-ата годишнина от създаването на Европейската икономическа общност, както и да рестартира европейския проект.  

Facebook започва да маркира фалшивите новини с етикет

https://vesti.bg/tehnologii/facebook-zapochva-da-markira-falshivite-novini-s-etiket-6066250

Вместо да ги скрива, социалната мрежа ще пробва да отбелязва съмнителните новини с етикет "оспорвани"

Соломон Паси: Няма значение дали Тръмп или Путин ще посети България първи

http://www.cross.bg/pasi-solomon-ministur-1536643.html

/КРОСС/ "Няма значение дали първо на посещение в страната ни би дошъл новия президент на щатите Доналд Тръмп или президента на Русия Владимир Путин. Ние си имаме отношения и интереси както със САЩ, така и с Русия и тези отношения, по принцип, нямат общо помежду си, така че който и от двамата дойде първи, това не би трябвало да промени посоката на отношенията ни с двете държави". Това коментира пред БТВ Соломон Паси, бивш министър на външните работи. Той допълни, че за десет години България не се възползва от възможността американския президент, в случая Барак Обама, да посети страната ни, което е доста голяма дупка в отношенията между двете страни, макар че те като цяло си остават доста добри. По повод случая с дипломата Елена Поптодорова, Паси коза, че не се съмнява в качествата и почтеността й. "Аз познавам от години качествата на Елена Поптодорова, тя е работила във външно министерство, когато аз бях министър, после я предложих за посланик в САЩ. Така че нямам никакви съмнения относно нейните качества и нейната почтеност", коментира още Соломон Паси. "Аз вярвам на обясненията й, че това е било неволна грешка и е факт, че госпожа Поптодорова излезе с чест от тази ситуация, въпреки че междувременно изгуби своята работа. Но всеки допуска грешки и за мен този случай е приключен", отбеляза бившият външен министър. Паси е обнадежден за предстоящите избори

Балкански грип поваля Югазапада

http://www.cross.bg/lechenie-balkanski-grip-1536642.html

/КРОСС/ Балкански грип, по-известен като ку-треска прати двама на лечение в пернишката МБАЛ „Рахила Ангелова". Случаите са потвърдени, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Болните са регистрирани миналата седмица и са от Перник. Те са постъпили за лечение със силна треска, главоболие, мускулни болки, диария и повръщане. След изследване им е поставена и диагноза.  

"Афис": БСП води, а ГЕРБ е в застой

http://www.cross.bg/gerb-afis-georgiev-1536641.html

/КРОСС/ БСП води пред ГЕРБ. Това показва последното социологическо проучване на "Афис", проведено по инициатива на агенцията и финансирано със собствени средства. Левицата събира 26% от гласовете, а ГЕРБ - 24%. "Това проучване не играе ролята на прогнозата за изборите. В ситуация сме, в която динамиката на електоралната нагласа е много засилена особено след президентските избори", уточни в „Здравей, България" социологът от "Афис" Стефан Георгиев. „БСП е във възходяща позиция, а при ГЕРБ се наблюдава застой. Този възход не е ясно дали ще се запази до деня на изборите", поясни още Георгиев. На трето, четвърто и пето място се нареждат съответно "Обединените патриоти", ДПС и партията на Веселин Марешки - "Воля". Под бариерата от 4% засега са „Реформаторски блок - Глас народен" и „АБВ - Движение 21". „Има прегрупиране на българския гласоподавател. Данните от проучването ни показват, че голяма част от гласувалите през 2014 г. за АБВ в момента се връщат към БСП. БСП успява да привлече малка, но все пак не толкова незначителна доза негласуващи", обясни социологът. „В същото време имаме динамика в дясното. Механичният сбор на гласовете е малко по-нисък от потенциала, който имаха през 2014 г. Едва половината от тези, които са декларирали подкрепата си за Реформаторския блок са склонни да ги подкрепят в момента

4,3 по Рихтер събуди Грозни

http://www.cross.bg/-po-rihter-subydi-grozni-1536640.html

/КРОСС/ Земетресение със сила 4,3 по Рихтер е събудило Грозни. Трусът е регистриран около 4,25 часа московско време. Лидерът на Чечня Рамзан Кадиров призова жителите на Кавказката република да запазят спокойствие. Няма данни за жертви и разрушения.  

Льо Пен: Русия не заплашва Европа

http://www.cross.bg/nyakoii-rysiya-frantziya-1536639.html

/КРОСС/ Русия не заплашва Европа. Няма опасност от нова Студена война на Стария континент. Това заяви в интервю за Си Би Ес лидерът на Националния фронт във Франция Марин льо Пен. По думите й, като президент тя ще се бори за това, тези въпроси да бъдат решавани в Париж, а не от някой съюзник. Също така ще работи за премахване на еврото в страната и излизането й от Европейския съюз. За последното тя предвижда провеждането на референдум. Последните социологически проучвания показват, че тя остава фаворит за спечелването на първия тур на президентските избори във Франция, но ще загуби балотажа на 7 май срещу някой измежду консерватора Франсоа Фийон или центриста Еманюел Макрон.  

ФБР: Обама не е подслушвал Тръмп

http://www.cross.bg/trump-pravosudieto-telefoni-1536638.html

/КРОСС/ ФБР поиска от Министерството на правосъдието да опровергае твърдението на президента Доналд Тръмп, че тогавашният държавен глава Барак Обама е наредил подслушването на телефони в Тръмп тауър, предаде Си Ен Ен. ФБР е направило искането, тъй като подслушване би било незаконно, тъй като президентът не може просто да разпореди подслушване на телефони на гражданите на САЩ, казва източника. Досега Министерството на правосъдието не е казал нищо в отговор на туитове Тръмп от събота, в които той твърди за подслушването.  

Пенсионери излизат на протест

http://www.cross.bg/evro-pensioneri-protest-1536637.html

/КРОСС/ Пенсионери излизат на протест. Те негодуват срещу ниските си доходи и изтъкват, че голяма част от възрастните хора у нас живеят под прага на бедността. Минималната пенсия в страната е малко над 161 лева. Критичният праг на бедност у нас пък е близо 3800 лева годишно. За сравнение в Испания той е 7900 евро, Гърция - 4600 евро, а Австрия - 13 000 евро.  

Патриарх Неофит благославя кампанията "Великден за всеки"

http://www.cross.bg/pravoslavna-tzurkva-bulgarskata-1536636.html

/КРОСС/ Българската православна църква и омбудсманът Мая Манолова откриват днес съвместната си инициатива "Великден за всеки". Кампанията е насочена към традиционно най-бедните у нас - пенсионерите. Акцент в нея е даряването на храни. Преди обяд патриарх Неофит ще отслужи молебен в столичния храм "Св. Кирил и Методий"и ще благослови кампанията. На срещата през декември миналата година между предстоятеля на Българската православна църква и омбудсмана Мая Манолова, Негово Светейшество пое ангажимент Българската православна църква в лицето на Софийска света митрополия да се включи в инициативата през настъпващата 2017 година. По думите му, тя е напълно в духа на християнските ценности и ще помогне на много хора тази година да Възкресение Христово без притеснение.  

Тръмп или Путин? Кой ще дойде пръв у нас

http://www.cross.bg/makarov-obyasni-bulgariya-1536635.html

/КРОСС/ Американският и руският посланик направиха през последните 4 дни отделни изявления, че са възможни посещения у нас на Доналд Тръмп и на Владимир Путин. Още в четвъртък миналата седмица посланикът на САЩ Ерик Рубин заяви, че всеки ден работи и ще продължи да работи за идването на Тръмп в България. В неделя руският амбасадор Анатолий Макаров посочи, че е възможно Путин да дойде у нас догодина, като повод ще е 140-ата годишнина от Освобождението, но освен това ще се обсъждат и конкретни проекти между нашата страна и Москва. Дипломатът обясни, че вече е говорил по темата с държавния глава Румен Радев. „Обсъдихме, че би било много полезно като символ на нашата братска дружба действително да има посещение на президента за 140-годишнината от Освобождението на България, но това е само на теоретична основа", каза Макаров пред Би Ти Ви. Той отбеляза, че е „достойно за съжаление", че от години у нас не е идвал руски държавен глава. „Обсъждаме, че трябва да се подготви работната част на визитата, какво може да се направи, за да се разгледат конкретни проекти", обясни посланикът. Попитан за газовия хъб „Балкан", Макаров потвърди, че Москва има интерес. „Трябва да разберем едно - с вас вече се опитахме да направим „Южен поток" и всичко свърши доста печално. Искате ли същия подход - не искате. И Русия не иска този подход

Забраняват Ол Инклузива в хотели с по-малко от 4 звезди

http://www.cross.bg/hoteli-yslygata-vuzmozhnost-1536634.html

/КРОСС/ Българските власти планират забранят във всички хотели по-ниски от класа четири звезди системата „Ол Инклузив", предаде ЧеченИнфо. Специалистите от Агенцията по безопасност на храните в България съобщиха, че услугата в хотелите от нисък клас бележи нарушения и това води до недоволство сред почиващите и до подбиване на имиджа на страната. Директорът на агенцията Йордан Войнов като пример посочи как в един хотел с възможност да приюти 1000 души, е имало възможност едновременно да бъдат обслужени в ресторанта не повече от 30. Според него услугата „Ол Инклузив" във въпросния хотел фактически е била измама на клиента. „Тризвездните хотели и тези по-нисък клас трябва да имат възможност да нахранят около 60% от своята вместимост", обясни Войнов. По време на проверките повече от 300 хотели, които предлагат услугата, са били глобени за храна с неустановен произход или с изтекъл срок за годност.    

Tелата на жена и мъж са открити тази сутрин в Казанлък (обновена)

http://www.cross.bg/otkriti-trypa-blok-1536633.html

/КРОСС/ Телата на жена и мъж са открити рано тази сутрин, около 6.30 часа до гаражи в близост до блок 40 в кв. „Запад" в Казанлък, предаде Радио „Фокус". По телата има следи от кръв и от огнестрелно оръжие, уверяват източници на БНР. Установено е, че мъжът и жената преди време са живели на семейни начала. Най-вероятната причина за тежкия инцидент е скандал между двамата, следствие от неизяснени лични взаимоотношения, твърдят източниците. По информация на казанлъшката presstv.bg двата трупа са открити пред блок 46-ти, който се намира между военното поделение и основното училище в квартала. Двата трупа са открити на самото пътно платно в междублоковото пространство. Криминалисти работят по случая.    

8-годишното момиче, което падна от лифт, е в добро състояние

http://www.cross.bg/sedalkata-deteto-momicheto-1536632.html

/КРОСС/ 8-годишната Елена, която падна от лифт „Мартинови бараки" в Боровец, е в добро общо състояние, след като вчера счупеното й бедро беше оперирано. Говорителят на „Пирогов", Мария Пойразова, каза в сутрешния блок на БТВ, че циркулацията в пострадалия крак според лекарите е добра. Те са поставили титаниеви пластини и в следващите дни с момичето ще започне да работи рехабилитатор. То за известно време ще се наложи да се придвижва с патерици. "При постъпването в болницата момичето е било контактно и адекватно", подчерта Пойразова, като допълни, че родителите имат достъп до детето. Майката на пострадалата Елена коментира от своя страна, че лифтът отдавна е проблемен - седалката буквално подсича човека и ако той не падне по определен начин върху нея, има риск от инцидент. Разследването на случая продължава. Първоначалните експертизи показват, че съоръжението е изправно. Не е ясно обаче дали персоналът не е можел да реагира по-бързо. Работи се по две версии. Едната е, че детето не е седнало добре на лифта. Втората - да е имало някакво разместване или боричкане между хората на седалката.    

Предстоящо в страната

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-provede-1536631.html

/КРОСС/ ***Събитието е отменено, заради промяна в програмата. Ямбол/с. Кабиле. От 13.00 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети Общностен център за консултантски услуги на родители и деца в с. Кабиле, област Ямбол.  ***Ямбол. От 14.30 часа, в Конферентна зала на хотел „Диана палас", вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в дискусия на тема „Защитата на майчинството - форма за преодоляване на демографския срив в България" с представители на синдикални, работодателски и неправителствени организации и на здравни, социални и образователни институции. ***София. От 10.00 часа в София Хотел Балкан министърът на образованието и науката проф. Николай Денков ще открие седмото заседание на форума за дуално образование. ***Пловдив. От 16.00 часа в Университета по хранителни технологии служебният министър на младежта и спорта проф. Даниела Дашева ще открие Пролетните УХТ игри -2017. ***София. От 09.30 часа, 21-състав на Софийски градски съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Мирчо П., обвинен в престъпление по служба с цел облага - престъпление по чл. 282 и 283а от Наказателния кодекс. ***София. От 09.30 часа, 2-ри състав на Специализираният наказателен съд ще проведе съдебно заседание по делото срещу Емил М., Лазарин Л., Едуард П., Мартин Д., обвинение в приготовление за убийство - престъпление по чл. 115 и 116 от Наказателния кодекс. ***София. От 10

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-georgi-borovetz-1536630.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Ход срещу депресията. На живо от Центъра за обществено здраве - интернет консултации за психични проблеми Тема: На живо от Боровец - инцидент или проблем със съоръжението е причината дете да падне от лифт? Тема: Каква е разликата в качеството на храната по света и у нас? Експертът проф. Донка Байкова и Богомил Николов от "Активни потребители". Как се бори с проблема Агенцията по храните? Тема: Европа на две скорости. Къде е България? Коментар на Весела Чернева и Илия Лингорски Тема: Колко бърза е Спешна помощ? Директорът на столичния спешен център Георги Гелев Тема: Достойните българи

Родени на 6 март

http://www.cross.bg/rodeni-na-mart-1536621.html

/КРОСС/ Богдан Глишев, актьор Ивайло Диманов, писател Илия Дживондов, лекоатлет Любомир Владимиров, политик Ичко Лозев, бивш футболен рефер, съдийски наблюдател на УЕФА О.з. ген. Леонид Кацамунски, адвокат Доц. д­-р Николай Доганов, гинеколог Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България  

Денят в историята

http://www.cross.bg/zapochva-mart-subranie-1536620.html

/КРОСС/ 1521 г. - Фернандо Магелан открива островите Гуам и Рота.1810 г. - Илинойс става първият щат на САЩ, в които е въведена задължителна ваксинация на населението.1834 г. - В Канада град Йорк е преименуван на Торонто.1837 г. - Руският император Николай I възстановява на Зографския манастир имотите му в Бесарабия дава компенсация от руското правителство в размер на 400 000 рубли.1853 г. - Във Венеция се състои премиерата на операта „Травиата" на Джузепе Верди.1869 г. - Дмитрий Менделеев представя първата Периодична система на елементите.1888 г. - Експедицията на унгарския граф Шамуел Телеки открива езерото Рудолф (Басо Нарок) в Африка.1899 г. - Немският химик Феликс Хофман получава патент за аспирина.1902 г. - Основан е футболен клуб Реал Мадрид.1911 г. - Българското книжовно дружество е преименувано в Българска академия на науките.1913 г. - В Сан Франциско за първи път започва да се използва думата джаз за определяне на музикален стил.1933 г. - Американските банки са затворени за 8 дни поради финансова криза в банковата система на САЩ.1938 г. - Започват изборите за 24-о Народно събрание в България. За пръв път в тях гласуват и жените.1945 г. - България във Втората световна война: Първа българска армия започва Дравската операция(6-19 март 1945г

Япония уплашена - четири ракети от Северна Корея

https://vesti.bg/sviat/iaponiia-uplashena-chetiri-raketi-ot-severna-koreia-6066248

„Последните изстрелвания на балистични ракети ясно демонстрират наличието на нова заплаха от Северна Корея“, заяви Абе

Вярно и значимо е това, което...

http://www.cross.bg/vyarno-i-znachimo-e-tova-koeto-1536619.html

/КРОСС/ "Вярно и значимо е това, което е приложимо и към човека и към цялото човечество." Закон на Куросава

Св. Четиридесет и два мъченици от Амория

http://www.cross.bg/amoriya-bili-chrez-1536618.html

/КРОСС/ Житие на св. мъченици, пострадали в Амория Тези християнски мъченици, на брой четиридесет и двама, били военачалници и пострадали за вярата през 840 година в гр. Амория, в малоазийската област Фригия. Град Амория бил дълго обсаждан от мохамеданите в началото на IX век, при византийския император Теофил (829-842 г.) Християните се защищавали мъжествено и врагът вероятно щял да отстъпи, ако между жителите на града не се намерил предател. Очаквайки голяма награда за предателството, той показал на мохамеданите уязвимата страна на крепостната градска стена и по такъв начин градът бил превзет и предаден на огън. По-голямата част от жителите и войниците, които защищавали града, били избити или отведени в робство. Победителят заповядал да затворят в тъмница главните военачалници. Те били 42 души. Църквата почита еднакво паметта на всички тия мъжествени вождове, които се оказали и добри войници, и верни служители на Христа. За тях предстояло тежко изпитание. Напразно император Теофил предлагал за тях богат откуп. Победителят отхвърлял всякакъв откуп: той искал най-вече да принуди християните да се отрекат от вярата си и за тази цел употребил всички средства. В мрачната тъмница на пленниците постоянно дохождали пратеници от мохамеданския началник, за да ги убеждават да признаят Мохамед. Врагът действал ту чрез заплахи и строгост, ту чрез ласкави думи и обещания. Но християните, понасяйки жестокото изпитание, все повече и повече укрепвали духом

Да почерпят всички, чиито имена значат "краси света"

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/da-pocherpiat-vsichki-chiito-imena-znachat-krasi-sveta-6066156

Имен ден празнуват всички, които носят името Красимир, Красимира и производните им

Нямаме друг избор освен коалиция между ГЕРБ и БСП

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277629_%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80+%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%9

 На въпрос в интервю за „Комбина“ по Нова тв – „Ще има ли коалиция между ГЕРБ и БСП?“, говорителят на служебното правителство Иван Гарелов отговори категорично: „Аз това го твърдя от преди година. Нямаме друг избор, освен коалиция между ГЕРБ и БСП“.

Честито, влюбени балъци в Маринкин и в „промяната“ на моля другарката. И забележете, кой отсега си позволява да говори по този начин: говорителят на служебното правителство на Румен Радев!

А иначе АФЕРА от първия ден на това т.нар. служебно правителство ви го пише в прав текст, че става дума за СИМБИОЗА и надграждане на мафията.

Afera.bg

Десислава Трифонова и Франческо Балдели със сребро от Международен турнир по спортни танци

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3PgN_KxVB20/

Десислава Трифонова и Франческо Балдели от  Клуба по спортни танци „Поморие“ се представиха  достойно  на Международния турнир „Lviv – Lider – 2017, WDSF PD Open Lat, WDSF Youth Open St, Lat” в Лвов, Украйна. Състезанието се проведе за 25-та поредна година и събра лидери в спортните танци от цял свят. 36 съдии от 7 държави оценяваха внимателно изпълненията в различните категории. Журито присъди на Десислава и Франческо първото място при аматьори, а в стандартните танци при младежи двойката спечели почетната втора позиция, като само една точна ги делеше от златен медал. Десислава Трифонова и Франческо Балдели са много щастливи от този резултат и благодарят на своите треньори Явор Вълчев и Даниеле за успеха си на международния подиум.

На всяка манджа меродия: Кунева еврокомисар?!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277628_%D0%9D%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%9A%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0

 През изминалата седмица служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че новият български еврокомисар ще бъде жена. 

Дали името на първия български еврокомисар Меглена Кунева е сред разглежданите за този пост? 

Въпроса зададе Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Който и да е той или тя, аз ще направя всичко възможно да споделя онова, което знам. Това мога да ви кажа на този етап.", отговори спряганата за бъдещ еврокомисар Меглена Кунева.


BNews.bg

САЩ „строго осъждат“ севернокорейското изстрелване на балистични ракети

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277627_+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%E2%80%9E%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82%E2%80%9C+%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE%

 САЩ осъдиха изстрелването от страна на Северна Корея на четири балистични ракети, предава AFP. Вашингтон е заявил готовност да „използва целия спектър от налични възможности срещу тази растяща заплаха“.
„САЩ строго осъжда изстрелването от страна на Северна Корея на балистични ракети, което е в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, изрично забраняващи подобни действия“, се казва в изявление на Държавния департамент.
„Оставаме в готовност и ще продължим да предприемаме стъпки за повишаване на нашата готовност да защитаваме нас и нашите съюзници от нападение и сме готови да използваме целия спектър от възможности на наше разположение срещу тази растяща заплаха“, се казва в изявлението.

Превод и редакция: Делян Николов

В Република Сръбска уважават волята на народа на Крим и са против санкциите срещу Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277626_%D0%92+%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%A1%D1%80%D1%8A%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B

 В интервю за кореспондент на вестник „Известия“ , президентът на Република Сръбска (съставна част на Босна и Херцеговина – б. пр.) Милорад Додик, който е на визита в Москва, заяви, че сърбите уважават волята на народа на Крим и добави, че Европа трябва да отмени санкциите срещу Русия.
„Крим премина към Русия след референдум, а народната воля трябва да се уважава. Кримският въпрос е решен“, каза Додик.
Според него, Западът следва политика на двойните стандарти като не признава волеизявлението на народа на Крим, но едновременно с това признавайки желанието на албанците в Косово, които напуснаха състава на Сърбия.
Президентът на Република Сръбска счита, че Европа трябва да вдигне санкциите срещу Русия и да се върне към нормалния диалог с нея, включително по въпросите със самопровъзгласените в Източна Украйна Луганска народна република (ЛНР) и Донецка народна република (ДНР).
Додик отбелязва, че сърбите винаги са били на страната на Русия и точно тази позиция на Република Сръбска не позволи на правителството на Босна и Херцеговина да се присъедини към руските санкции.
Лидерът споделя, че по време на среща с руския министър на външните работи Сергей Лавров, двамата са обсъдили политическата ситуация на Балканите и двустранните отношения. По негово мнение, Русия има своята роля на Балканския полуостров и сърбите по право смятат руснаците за братски народ, пише още в изданието.


Превод и редакция: Делян Николов

Северна Корея е изстреляла четири ракети, три от които са паднали в японски води

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277625_%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8F+%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BB%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82

 Премиерът на Япония Шиндзо Абе съобщи, че Северна Корея е изстреляла четири ракети, а три от тях са паднали в японски води, предава AFP.
„Северна Корея днес почти едновременно изстреля четири балистични ракети, които прелетяха около хиляда километра“, заяви Абе в парламента.
„Три от тях паднаха в нашата изключителна икономическа зона“, добави той.

Превод и редакция: Делян Николов

Времето се влошава, започва да вали

https://vesti.bg/bulgaria/vremeto-se-vloshava-zapochva-da-vali-6066247

От запад в Северна България, с умерен и силен вятър ще нахлува по-студен въздух

Младите казват "сбогом" на традиционните медии в полза на кратките видеа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277624_%D0%9C%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82+%22%D1%81%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BC%22+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%

 Вестниците и телевизиите са изправени пред все по-голяма заплаха от новите медии, тъй като младото поколение, или т. нар. millenials, отхвърля традиционите медии, насочвайки се към услуги, които откликват по-добре на интересите им, пише Mobile World Daily.

“Виждаме как 7-10-минутните видеа се гледат от все по-широка аудитория и ние очакваме насочване към 1-2-минутните видеа, докато нетрадиционната телевизия и източници на съдържание набират популярност”, коментира Хен Ван Никерк, ръководител международни медийни услуги на AOL.

Тази промяна констатира и Мар Лавал, изпълнителен директор на New York Times. По думите му печатните медии не винаги отговарят на очакванията на читателите, ето защо “трябва да помислим какво да направим, за да поправим това - вероятно като добавяме видео линкове”.

Според Лавал традиционната журналистика е в режим на “догонване”, опитвайки се да разбере какво искат днешните потребители. Той твърди още, че потребителят на медийно съдържание днес бързо се превръща в създател на такова, а създаваното от обществото съдържание набира сили.

За тази промяна говори и Джеф МакЕлфриш, президент на DirecTV Latin America.

“Днешният репортер може да се превърне в самостоятелно телевизионно звено, използвайки топ смартфон за видео заснемане, монтиране и продуциране”, категоричен е той.

Представителите на индустрията са единодушни, че промяната, която се случва, е изключително голяма и медиите трябва да бъдат готови бързо да променят бизнес модела си и да търсят нови партньори. В противен случай ще дойде краят им. 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Надежда Бочева

Лондон е готов на споразумение за статуквото на гражданите на ЕС след Brexit

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277623_%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%B

 Лондон е готов без отлагане да сключи споразумение с Брюксел за запазване статуквото на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, след Brexit. Това заяви днес пред Би Би Си британският министър на финансите Филип Хамънд, цитиран от ТАСС.

Искаме споразумение, което да бъде справедливо и за гражданите на ЕС във Великобритания, и за британските поданици, живеещи в Европа, изтъкна министърът.

Британският министър-председател Тереза Мей не бърза да гарантира запазване на статуквото на гражданите на ЕС, докато другите 27 страни членки не предоставят такива уверения спрямо живеещите в общността британски граждани, посочва агенцията. 

Обединеното кралство е държава, която спазва задълженията си, отбеляза Хамънд, цитиран от Франс прес, в отговор на въпрос на Би Би Си за сметката, която Лондон трябва да плати на излизане от ЕС.

Вчера британска парламентарна комисия стигна до извода, че е възможно Великобритания да напусне ЕС без да плаща вноските си, ако не бъде постигнато търговско споразумение с Брюксел, информира БТА.

Коментирайки такъв вариант Хамънд подчерта, че страната му "ще направи всичко, за да направи конкурентоспособна британската икономика".

"Ако някой в ЕС си мисли, че, ако не постигнем споразумение с ЕС и вече не работим ръка за ръка, Великобритания ще се скрие някъде като ранено животно, да знаете, че това няма да стане", допълни министърът, припомняйки желанието на Обединеното кралство да сключи нови търговски споразумения в цял свят.

Великобритания се нуждае от финансови резерви в резервоара за Brexit, заяви Хамънд, цитиран от Ройтерс. Той предупреди, че има малко поле за допълнителни разходи в бюджета, който ще бъде представен в сряда.

Очаква се той да обяви по-малка необходимост от заеми през следващите пет години, след като британската икономика се справи изненадващо добре след първоначалния шок от референдума през юни.

По статията работи: Надежда Бочева

Колумбийските уроци за Украйна: Проваленият диалог винаги подлежи на възобновяване

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277622_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BC%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0%3A+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%

 Въстанията и гражданските войни в света предимно възникват, когато управляващите високомерно прекъсват или поради липса на такт губят диалога с поданиците си. Някога всичко завършвало с избиване на победената страна, но в 21 век светът е достатъчно цивилизован, за да го допусне. Непобедените въстаници в Колумбия „оставиха оръжието”   В Колумбия под контрола на миротворците от ООН започна разоръжаване на въстаниците от Революционните въоръжени сили на Колумбия (FARC), като процесът трябва окончателно да завърши през май.   В документите подписани от правителството и командирите от FARC, няма термин „разоръжаване”. Вместо него е използвана деликатната формулировка „да оставят оръжието”, което означава, че въстаниците не се считат за загубила страна в конфликта. „Ние ще продължим борбата за своите идеали на политическата арена” – обявил лидерът на FARC Тимолеон Хименес.   На бившите въстаници е дадена гаранция за неприкосновеност, възможност да участват изборите и дори са им запазени по 5 места в двете палати на парламента.   Правителството било принудено към този ход след като не съумя да победи FARC в открито военно противопоставяне, започнало през далечната 1964 г.   Тогава Колумбия не била „образец на справедливост”: ограбени от латифундистите селяни и индианци попълвали редиците на въстаниците., жените достигнали феноменалните 40%. FARC бързо стана най-голямата и влиятелна сред подобните формирования в Южна Америка.   В началото на новия век колумбийският президент Алваро Урибе се зае с ликвидирането на FARC, който обеща да даде ресурсите на въстаническите територии за ползване от американски корпорации. Не помогнали нито дадените оръжия, нито инструкторите.   През 2010 г. президент става Хуан Сантос, който отначало държи курса на предшественика си. През 2011 г. колумбийският Конгрес прави публично изявление, че FARC контролира една трета от страната и популярността му расте.   От 2012 г. Сантос започва преговори с въстаниците. Чак през август колумбийското правителство и FARC сключват мир след 52-годишна гражданска война.   Случайни сравнения с Украйна   В определена степен ситуацията с Колумбия неволно напомня за конфликта Донбас. Киев така и не можа да сломи двете републики и избягва диалога, като се надява на военна победа.   Първо, Киев подцени важността на мотивите на населението за защита на майчиния език и изобщо не пожела да дискутира проблема. Считаше, че е достатъчна демонстрацията на сила от страна на властта. Това обаче не се случи.   Второ, колумбийският генерал Рубен Дарио Алсанте се оплаквал, че влизат в села, изцяло поддържащи терористите; силите на опълченците също получиха пълната подкрепа на населението. Губернаторът на украинската Николаевска област Алексей Савченко нарекъл жителите в региона „латентни сепаратисти”.   Трето, Колумбия получи за борба с партизаните между 3,5 и 7 млрд долара. И Киев получава огромни средства от западни финансови институции, които с нищо не помагат да се уреди ситуацията.   Четвърто, украинската армия също получава американско оръжия, обучават я американски инструктори, но няма никакъв резултат. Сега американските власти вземат решение за доставяне на летално оръжие за Киев, но това едва ли ще промени нещо.   През октомври 2016 г. на референдум с 0,5% колумбийското население отхвърли споразумението с бунтовниците, но правителството не отстъпи от позициите за мирен процес. В Украйна фашизоидни радикали блокират изпълнението на Минските споразумения и правителството не може да им се противопостави.   Идва логичният въпрос дали трябва кризата в Донбас също да продължи 52 г., за да дозрее украинското общество до идеята за примата на диалога над грубата сила?  


Публикацията е подготвена от Ганчо КАМЕНАРСКИ



Няколко съвета как да бъдете щастливи, здрави и с пари през годината на Огнения петел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277621_%D0%9D%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BA+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D1%89%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B8%2C+%D0%B7%D

 2017-а е годината на Огнения петел според Китайския хороскоп. Той е символ на новото начало, смелостта и справедливостта. Това предвещава новата година да бъде успешна, но с цената на много търпение и труд. Ето какво трябва да направите, за да имате здраве, късмет и пари в дома през 2017 година – За да уравновесите енергийния поток и да бъдете по-балансирани и омиротворени, изберете земни цветове за интериора в дома и офиса си. Например декорации и предмети в теракота, охра, жълто, кафяво, сиена, – Що се отнася до металните бижута, през новата година изберете златото. Избягвайте бижута и скъпоценни камъни като червен топаз, червен рубин, родохрозит, за да не възбуждате прекалено огнения елемент, който и без това е в изобилие през 2017-а. – В облеклото заложете на меки, пастелни и земни тонове и избягвайте червения цвят. Цветовете, които носят късмет през годината на Петела, са кафяво, златисто и жълто. За дома: – Направете основно почистване в къщата си, като най-накрая се отървете от всички ненужни вещи и дрехи, които сте захвърлили в някой шкаф. – В годината на Петела внесете повече огън в дома си. Украсете със свещи и не забравяйте да ги палите по-често. – Зеленият цвят в къщата ще допринесе за топлота и добри отношения в семейството. – Според Китайския хороскоп растенията, които носят късмет през 2017-а, са гладиола и целозия (петльов гребен), красиво цвете, което може да насадите в градината си. В личен план: Ако сте в продължителна връзка, 2017-а е подходяща за сключване на брак. От друга страна, ако любовният ви живот със сегашния партньор не върви, през тази година е най-добре да вземете крайно решение и да започнете начисто с нов човек. Важно е да премисляте всеки ход и да не се отдавате на импулсивни решения. За важни събития в бъдеще заложете на датите 5, 7 и 8. През новата година това са цифрите на късмета.

Източник: lifebg.net


Blitz.bg

Хороскоп за 6 март, понеделник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277620_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+6+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%2C+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA

 Овен 21 март – 20 април

Важното свършете до обед. Ще имате много повече шансове, ще срещате разбиране и съдействие от чиновници и институции и лесно ще уредите преблемните положения. Ще ви предложат поне два изгодни варианта, от които да избирате в търговските и бизнес инициативи. Следобед навлизате в неблагоприятен и рисков период до 8-и на обед. Ще се препъвате в отношенията ще ви поставят неизпълними условия, ще качвате кръвното и губите предимства. Спазвайте диета, както физическа така и по отношение на връзките.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Телец 21 април – 20 май

Станете с мислта, че ще оставите в миналото всичко, което ви притеснява, разстройва и вреди. Този ден позволява да възродим всичко положително и печелившо, което по една или друга причина сме оставили в миналото на изчакване да му дойде времето. Времето за настъпателни действия вече е дошло. Конкуренцията ви се засилва. До вечерта ще усетите нейните притисняващи и ограничаващи действия и ще трябва да се съобразите с повече условности. Контролирайте емоциите.

Работа-6

Пари-6

Любов-5

Късмет-6

Здраве-5

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Имате повече степени на свобода до обед. Проблемите ще са повече за тези, които решат да започнат нещо ново, без да са се съобразили и консултирали с колеги и партньори. Родените в третата декада ще се разминат с приятните пътувания и ще трябва да се задоволят с по-малко финансиране. От обед до утре на обед властват тъмни и вредни сили. Не приемайте предложения, не започвайте нова работа, ограничете контактите и не позволявайте да ви въздействат. Обърнете се към усвояване на по-духовна храна.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

 

Рак 22 юни – 21 юли

И за вас утрото е по-мъдро от вечерта. До обед ще уредите поне един важен въпрос, а в следобедните часове е веротяно по други параграфи да зациклите и влезете в преразход на пари, емоции и чувства. Може да получите неприятна вест в края на работното време. Не си позволявайте емоционална реакция. Не издавайте чувствата си и не започвайте нова работа. Добре е за преместване в нов дом, за засяване семената на новата реколта и за сделки с едри животни. Работата със земята ще ви спори, но в общуванията с другите няма да ви върви.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Лъв 22 юли – 22 август

До обед е добре за пътувания, командировки и делови контакти, за обсъждания, планиране и рестартиране на спрени дейности. Следобед получавате неприятни знаци и съобщения. Бъдете вниматени, може да се излъжете в преценката или да излъжете тези, които ви се доверяват. До вторник на обед действат провокационни и вредни сили, които ще объркват плановете ви, ще ви настройват негативно към колеги и партньори. Очистете съзнанието си от вредните и разболяващи мисли. Не позволявайте да ви въздействат.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

Дева 23 август – 22 септември

Денят започва с неприятности и неприятни усещания за родените в третата декада. Ще се наложи разместване в плана, съобразяване с околните и разплащане на задължения. Както и да постъпите може да излезете виновни и да засегнете нечии интереси. Съветът е да не предприемате нищо важно и значимо и да не подписвате нови договори до утре на обед. Навлизаме в деня на прилепа. Много неща ще се вършат на тъмно, ще се скриват от погледите на контролиращите органи и ще ви водят към лични и професионални загуби.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Везни 23 септември – 22 октомври

До обед късметът ще работи с голяма сила за родените в третата декада. Действайте експедитивно и по план, за да уредите бързо най-важните проблеми и задачи. Следобед навлизате в двудневен рисков период, в който работа и семейни отношения ще бъдат противопоставени. Не е добре да отсъствате от местата на преките си служебни дела и интереси, но и близките ще имат нужда от вас. Ще се окажете в патова ситуация и ще се изнервите, а това ще доведе до повече грешки и здравословни проблеми.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Скорпион 23 октомври - 22 ноември

При вас нещата ще вървят наопаки. Сутринта ще се препъвате в неразрешените от друг дела и проблеми, ще зависите от колегиалното и шефско мнение и ще трябва да се отказвате от личните си инициативи. Следобед може да направите силен ход, да купите нова стока или домашен любимец. Добре е за преместване в нов дом и офис, за работа в градината и парника. Не се опитвайте никому нищо да доказвате. Продължете започнатото преди, а новите инициативи отложете за утре следобед.

Работа-5

Пари-6

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Тежък ден за родените в третата декада. Отлагайте старта на новите начинания за следващите дни. В момента положението при вас е неизяснено и неуточнено. Върви програма за промени и нововъведения, които може да обезсмислят прибързаните ви действия. Съобразете се със старите изисквания, новите може и да не проработят. Не отстоявайте мнението си на всяка цена. Днес е заложена грешна програма, която утре ще се коригира и ще ви остави с напразните усилия не само на ума, но и на любовта.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Козирог 22 декември – 20 януари

До обед може да свършите много добра работа и да изкарате добри пари. Уплътнете времето си максимално с неотложните задачи и дейности. Уредете документи, извадете разрешителни, явете се на изпит и конкурс. С напредването на деня късметът ви изчезва и отстъпва място на рисковите случайности. До 8-и на обед газите в мътна вода, срещате стена от неразбиране и незачитане. Вероятни са и здравословни проблеми. Не е време за ски. Не отсъствайте от дома. Идват неприятни новини. Следете знаците, които ви дава съдбата.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Добро начало на деня за родените в третата декада. Постигате максималното и уреждате наболелите проблеми. До обед всичко върви според желанията и стремежите ви. Не закъснявайте, бъдете първи в местата на личния ви интерес. Следобед поне една възможност ще изчезне. За всичко ще плащате повече, ще се оказвате длъжници, в момент когато другите ви дължат пари и услуги. До утре на обед ограничете контактите, особено с хора, които ви притесняват с искания и задачи. Контролирайте емоции и чувства.

Работа-6

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-5

 

Риби 20 февруари – 20 март

Рисков ден за родените в третата декада. Напрежението при вас ще нараства. Ще се налагат отсъствия от местата на личния ви интерес. Може да ви стоварят работата на колега, докато той е в командировка. За вас остава неприятната работа, а другите се измъкват. Така ще е до утре на обед. След това късметът ви ще се върне, ще се ползвате от повече екстри и услуги, които в момента ви се отказват. Запазете самообладание, продължете с програмата от петък, а новите инициативи отложете за следващите дни.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Ч.Р.Д.

Личната ви година е еденица. Заставате на старта на новите инициативи. В последните месеци на годината ще се измъкнете от слабо платената работа, ще получите заслужени награди и повишение. Очаквайте предложения, пътувания и покани, които ще отворят нови хоризонти, ще ви срещнат с нови хора и може да ви оженят.

Родените днес до обед имат заложена светла и перспективна програма. За родените следобед ще има повече битки и противопоставяне, опити за намеса и въздействие върху личния им избор. Това са деца предопределени за водаческа роля в една или в друга посока.

Заченатите днес ще дойдат като метеор и ще си отидат като комета. Ще имат ярък живот с много промени и пътувания. Ще имат заложена програма да променят света и ще бъдат надарени с огромна сила на духа.

Пътуваме до Канада без визи от 1 декември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277619_%D0%9F%D1%8A%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B4%D0%BE+%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8+%D0%BE%D1%82+1+%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8

 Българите ще могат да пътуват свободно до Канада без визи от 1 декември тази година. Това обяви официално Отава с публикувания график за премахване на ограниченията за български и румънски граждани. Датата бе поставена като изрично условие от експремиера Бойко Борисов при преговорите за подкрепа на търговското споразумение между ЕС и Канада през октомври миналата година.
Режимът за пътуване на българи до страната зад Океана ще стане по-облекчен още от 1 май. От тази дата вече няма да се изискват визи за Канада за българите, които през последните 10 години са имали такава, както и за тези с валиден документ за влизане в САЩ.
Все още обаче Отава ще изисква от нашенците да си издават електронно разрешение за пътуване.
Само преди дни Европейският парламент прие резолюция, с която настоява ЕС да въведе визи за САЩ, като отговор на ограничителния режим за влизане в страната на българи, поляци, хървати, румънци, кипърци и поляци. В мярката Канада не бе включена именно заради поетия ангажимент да промени регламента в края на годината.
САЩ обаче от своя страна ще спре временно ускорената процедура за издаване на виза H1-B, която на година получават 85 000 висококвалифицирани кадри, за да работят зад Океана, съобщи междувременно CNN. Такъв документ обикновено вземат компютърни програмисти, учени, лекари, инженери. С ускорената процедура американските власти издават H-1B за 15 дни срещу допълнително заплащане, докато при стандартната процедура това отнема между 3 и 6 месеца. От 3 април обаче бързото издаване на такава виза се отменя за половин година.
Само преди дни американският посланик у нас Ерик Рубин даде да се разбере, че към момента не се планира отмяна на визовия режим за влизане на българи в САЩ. Той припомни, че страната ни още не е паднала под законовия праг на откази, но посочи, че можело да се помисли за промяна в закона.

Биткойнът с 35 долара по-скъп от златото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277618_%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D1%81+35+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF+%D0%BE%D1%82+%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE

 

Резкият скок на криптовалутата се обяснява с нарасналото търсене в Китай

Дигиталната валута биткойн за първи път надмина стойността на тройунция злато с 35 долара и счупи нов рекорд, съобщи ВВС. Вчера виртуалната валута закри сесията на равнище 1268 долара, а жълтият метал се котираше на борсите по 1233 долара.

Същевременно биткойн премина и единственият останал връх в историята си. На 29 ноември 2013 г. валутата се търгуваше за 1242 долара, след което последва двугодишен спад в цената й.

Сегашният скок на биткойна се обяснява с нарасналото му търсене в Китай, където властите предупредиха, че той се използва за незаконно

 

изнасяне на пари от страната

 

и обявиха намеренията си да започнат широкомащабно разследване във финансовите фирми. По-рано тази година Пекин забрани търговията с биткойни в опит да бъде спряно незаконното изтичане на валута от страната. Биткойнът е привлекателен за някои потребители заради неговата анонимност и липсата на правителствен контрол върху него, отбелязва ВВС.

Поскъпването на криптовалутата се обвързва и с няколко други събития. Сред тях са очакванията, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ в скоро време може да разреши създаването на първия фонд за търговия с биткойни. Датата, на която се очаква да се оповести дълго отлаганото решение на комисията е 11 март.

Според анализатори от компанията Needham разрешението за разкриване на подобен фонд ще даде

 

допълнителен тласък на биткойна

 

и виртуалните пари може да поскъпнат заради институционалните инвеститори, които ще градят експозиции към криптовалутата.

Същевременно Биткойн продължава да бъде търсен в страни с проблеми с валутата, сред които са Индия и Венецуела.

Повишението на курса на биткойна през последните месеци е най-значителният обрат за виртуалната валута, която се срина през 2014 г. след борсовите сътресения. Така само преди около година стойността на виртуалната валута възлизаше на 397,31 долара.

През 2016 г. биткойнът поскъпна със 125% заради засилен интерес в Китай. Там въпреки забраните инвеститорите купуваха криптовалутата, за да се защитят от обезценяването на юана и капиталовия контрол. Така в края на миналата година общата стойност на биткойните достигна 14 млрд. долара.

Момиче слага странни неща по лицето си (видео)

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/momiche-slaga-stranni-neshta-po-liceto-si-video-6066172

Дали можем с белтък и салфетка да премахнем черните точки? Върши ли работа какаото за подчертаване на скулите? Вижте:

САЩ увеличават добивите на шистов нефт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277617_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%88%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%BD%D0%B5%D1%84%D1%82

 

Бумът в производството заплашва да обезсмисли ограниченията на ОПЕК

Американското производство на шистов петрол се възстановява, което може да попречи на ограниченията на ОПЕК, целящи балансиране на пазара, пише Bloomberg.

Сондите с използването на нетрадиционната технология за добив на нефт за последните 9 месеца са се увеличили с 91% до 602. Едновременно с това, в сравнение с лятото, щатите са увеличили общото си производство на суровината с 500 хил. барела дневно. С използването на нови технологии шистовият добив вече е рентабилен и при цена на нефта от 35-50 долара за барел, смятат от KPMG. Според експерти от Shell, разходите за експлоатацията на петролна сонда след 2013 г. са паднали с 56%. Съвременните технологии позволяват добиването на по-голямо количество шистов петрол от едно находище.

Междувременно стана известно, че за първи път от април 2016 г. американците произвеждат над 9 млн. барела нефт на денонощие.

Инвеститорите обърнаха поглед на запад от София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277616_%D0%98%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4+

 

Първоначално предпочитат да вземат площи под наем

В последните няколко месеца се наблюдава засилен интерес от страна на промишлени и логистични инвеститори към площи в по-близките райони на запад от София - около Божурище, Костинброд и други по посока към Калотина. Сред причините за това са изграждането на Западната дъга на Околовръстния път и Северната скоростна тангента, улесняващи веригата на доставки от и към другите страни от ЕС, както и наличието на неусвоена работна сила в София-област. Това сочи проучване на пазара на една от чуждите консултантски компании с офис у нас. От друга страна, почти липсва предлагане в едни от най-търсените райони - около летището София и в посока Пловдив, което доведе и до удължаване на текущите договори с логистични наематели на тези локации, но при малко по-високи наемни нива.

Интересът в сегмента в столицата провокира през миналата година ръст от 5% на спекулативното строителство на модерни складове и промишлени сгради. Приблизително 53 000 кв.м са наети вече такива или съществуващи съвременни складови и логистични площи. Така на пазара вече има над 839 хил. кв. м съвременни площи. Основен двигател при търсенето на индустриални бази остават компаниите от леката промишленост и производителите на автомобилни компоненти. Проучване, проведено през втората половина на 2016 г., показа, че

България заема челната позиция измежду избрани 10 европейски държави по привлекателност за автомобилната индустрия. В страната вече са стъпили около 100 компании, в които работят над 33 000 служители, заети в производства на компоненти за почти всеки бранд от международната автомобилна индустрия. Разположени са във всички региони на България, с по-висока концентрация в южната й част. Основните предимства на България, определени от компаниите, участвали в проучването, са ниските разходи за труд (50%), членството ни в ЕС, както и близостта до клиенти и производители (на второ място по важност за 45% от респондентите), следвани от данъчните облекчения при развиване на дейност в общини с висок коефициент.

Преобладаващата част от фирмите, стъпващи на българския пазар, първоначално търсят да наемат цех или склад. Впоследствие липсата на проекти, отговарящи на техните специфични изисквания, ниските цени на строителство спрямо други европейски страни и потенциалът за усвояване на държавни стимули при сертифициране на инвестиционни проекти ги насочват към изграждане на производствени площи по поръчка, които да си купят.

Продължава да расте интересът към големите областни градове с изградена инфраструктура, лесен достъп и добра свързаност с клиенти и доставчици, пише още в анализа на Colliers International.

Как беше натрупан външният дълг на България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277615_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0%D0%BD+%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B

 Някой да е чувал за българо-етиопския завод за танкове? Или пък да д.знае нещо за българо-венецуелското предприятие „АЛУСУР" за производство на алуминий, натрупало за няколко години милиони долари загуби за българската страна, но наляло огромни комисионни в джобовете на неговите инициатори? Още по-малко се знае за катастрофалното, за българския външен дълг, военно-техническо сътрудничество с топ-длъжниците на НРБ – режимите на Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи.

За наследения от комунизма 10-милиарден доларов дълг повечето българи разбират на опашките пред празните магазини в годините 1989-1990-та. Но и дълго преди развръзката завръщащите се от Третия свят специалисти говорят под сурдинка за провалите на големите далавери на НРБ, на които те са неволни свидетели: харизан на Ирак огромен мост - заради неприети от проектанта „икономии“ при изграждането му; за фалирал завод за преработка на кожи в Източна Африка, чиято суровина се оказва негодна - поради щетите от паразитите по добитъка; за щедро финансирани от НРБ губещи концесии за нефт и газ в Либия; за добив на дървен материал в Габон...

Защо диктаторът Живков и свитата му са виждали в стопанските далавери с „колегите“ от  Третия свят панацея срещу провала на плановата икономика в НРБ? Отговор на този въпрос дава обширно изследване за историята на българския външен дълг до 1990 г., публикувано на сайта на Българската народна банка.

Глад за „твърда“ валута

Да се подобри нерадостният платежен и търговски баланс на НРБ чрез увеличаване на експорта на слабо конкурентните български стоки и технологични услуги към Третия свят - това изглежда стои в основата на действията на Живков и близкото му обкръжение, смятат изследователите Даниел Вачков и Мартин Иванов. Всъщност, идеята не е изглеждала никак зле на фона на наложената от СССР тогава ангария по линия на СИВ  – задължителни доставки срещу неконвертируеми соцвалути, които не са били в състояние да задоволят нарастващия глад за западни стоки и технологии.

Провалят се и надеждите, че по-лесно достъпните за НРБ западни кредити - след подписването на Хелзинкските съглашения през 1975 г. - ще могат да вдъхнат живот на лишената от пазарни механизми социкономика. Оказва се, че заемите от западните банки нарастват три пъти по-бързо в сравнение със слабите темпове на увеличение на производството на стоки и услуги. През 1980-те години България е на косъм от провал, подобен на този на Чаушеску в съседна Румъния: почти всички приходи от износ на българска продукция през втората половина на 80-те години принудително се пренасочват към покриване на нарастващите плащания по главницата и лихвите по кредитите от западни банки. Това води до допълнително орязване на, и без това, мизерното вътрешно потребление. Изключение, разбира се, правят доставките за трапезите и домовете на комунистическата номенклатура и апарата на Държавна сигурност. Привличането на директни западни инвестиции в българската икономика като начин за спасяване на платежния баланс пък е тема-табу за правоверния висш ешелон на компартията.

Ялови се оказват и капиталовложенията в международния туризъм – ако през 60-те години всеки седми турист по българското Черноморие е носел конвертируема валута, то примитивната организация и калпавото обслужване влошават това съотношение до 1 на всеки 17 задгранични туристи в края на 80-те години. На този фон Третият свят става все по-привлекателен за ЦК на БКП заради илюзорните представи, че там може да се направят „големите удари“, които да извадят плановата икономика от състоянието на ступор.

Наивници в джунглата или престъпници?

Bulgarien Fabrik für Rüstungsgüter in Sopot (BGNES)

Износът на оръжие и военно оборудване е трябвало да направи възможна стопанската експанзия на България при Живков

Като всяко гениално хрумване, идеята за стопанска експанзия на НРБ в Третия свят е повече от елементарна: да се изнася главно оръжие и военно оборудване, изработени по съветски лицензи и с материали от съветския лагер, с което да осигуряват постоянни във времето приходи в конвертируема валута. Висшият функционер Гриша Филипов докладва на върхушката в БКП, че подобен износ носел 140% възвращаемост. Никой обаче не се вслушва в предупрежденията, че партньори в сделките са или държави в технически фалит, като Нигерия, Етиопия и Йемен, или пък разорени от продължителни войни държави, като Ирак, Ангола и Мозамбик.

Специален случай е режимът на Кадафи, който, въпреки приходите си от нефт, изпада все повече в международна изолация. Миражът за потоци от лесно спечелени петродолари кара Тодор Живков и обкръжението му с лека ръка да одобряват отпускането на огромни заеми за Ирак и Либия - в размер на над 2,6 милиарда долара, с които да се финансира българският оръжеен експорт. След 1987 г. режимите в Багдад и Триполи напълно прекратяват договорения за погасяването на кредитите износ на нефт за НРБ. През 1988 г. външният дълг надхвърля 8 млрд. долара.

„България е сред най-изпадналите длъжници в соцлагера със значително надхвърлящи експорта задължения“, алармират западни банки и спират отпускането на кредити. Москва пък вече не вярва на сълзи, което принуждава София да тегли от неприкосновения си валутен резерв, за да погасява дълговете си. В края на 1989 г. валутните запаси на страната се стопяват до 600 милиона долара, от които до пълното фиаско на плановата икономика - в края на март 1990 г. - остават едва 300 милиона долара. В същото време предстоят нови  падежи за над 1 милиард долара и правителството на Андрей Луканов обявява мораториум върху плащанията.  

Bulgarien Museum in Russe (BGNES)

Някои от дефицитните стоки в НРБ днес могат да се видят в русенския Музей на социализма

Според авторите на изследването, изпадането на НРБ в неплатежоспособност е можело да бъде смекчено, ако управляващата върхушка е била предложила на кредиторите на страната да изкупят по занижени цени - чрез цесии - натрупания огромен дълг на развиващите се страни към България. Но това не се случва.

Цената на авантюрите

Сред стопанските авантюри на НРБ в 42 страни в Третия свят се откроява абсолютно безответното наливане на около 150 млн. долара в колабиращото стопанство на тогавашната „братска“ Никарагуа, от които българските данъкоплатци не получават нито цент обратно. Огромни за мащабите на България финансови щети носят изключително зле обслужваните или изцяло необслужвани валутни кредити за страни като Куба, Виетнам, Афганистан, Сирия, Сомалия, Мозамбик, Танзания, Ангола и Йемен. Една от редките компенсации за България, след ненаказаното за Живков и свитата му безумно наливане на народни пари в Третия свят, се случва през 2007-ма, когато - с помощта на международната коалиция, свалила режима на Саддам Хюсеин - България успява да си върне 360 млн. долара от иракския дълг.

„Внимателният прочит на управлението на Тодор Живков и на породените от него проблеми разкрива системно създаване на фалшива икономика. Фалшива е всяка икономика, при която хората си мислят, че забогатяват, но всъщност се случва точно обратното - обедняват“, обобщава трагичните резултати от стопанските авантюри на НРБ икономистът Красен Станчев.


 

Кобрата: Трябва да харесваме България и всичко ще потръгне

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277614_%D0%9A%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0%3A+%D0%A2%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D

 Кубрат Пулев е голямото лице на българския бокс. Европейски шампион при аматьорите, той сравнително късно се премества на профиринга, но вече има повече успехи там – европейска и интерконтинентална титла.

От ядосаното момче, което буйстваше край ринга на олимпийските игри в Пекин през 2008-а, Кобрата за броени години се превърна в сериозен мъж и фактор на профиринга. Стана първият българин, стигнал мач за световната титла в тежка категория.

Въпреки че си изкарва хляба навън, 35-годишният софиянец винаги е държал името му да се свързва с родината, което вече е доста рядко срещано в съвременния спорт, който става все по-глобален.

– Винаги си излъчвал патриотичен заряд. Как се отнасяш към празниците и Трети март ли ти е най на сърцето?

– За мен няма най-любим, най-силен празник. Почитам ги всички. Естествено, Трети март, Освобождението на България е нещо много важно. Ходих на Шипка и се заредих емоционално. Смятам, че както едно време по социализма с автобуси ни водеха на паметници, трябва и сега това да се случва, защото и така се съхранява българщината.

– Кога по пътя нагоре беше най-тежко за теб и имаше ли момент, в който с единия крак да си извън любимия ти спорт?

– Да, но смятам, че спортът много ме съхрани в едни такива несигурни времена на промени. Всичко се развиваше много бързо, човек можеше да поеме навсякъде. Спортът, тренировките, залата ме съхраниха. Още в първите ми дни в залата като дете на 13-14 години усещах вниманието на треньорите. Казваха: „Гледай какъв талант!” И до ден днешен съм израснал с това внимание.

Кобрата

– България е имала асове в тежката категория, но едва ли някой си е мечтал, че някога българин ще оспорва световната титла, където сме гледали Мохамед Али, Форман, Фрейзър, Кен Нортън… Ти мечтал ли си за това като аматьор?

– Не, честно, не съм. Когато бях на 15-16 години, моите мечти бяха свързани с това да вляза в националния отбор, да се бия за България, под българското знаме, да съм първи в националния отбор в моята категория, да съм републикански шампион. Във всички възрасти станах републикански шампион – момчета, младша, старша. При мъжете имах няколко загуби, играех с по-големи и възмъжали от мен, а аз бях крехък на 17-18 години, но впоследствие победих и там. След това и на „Странджа”, и на международни турнири. Почнах да бия руснаци, украинци, американци, всички наред.

– Кога се появи другата мечта за нещо голямо?

– При мен мечтите се появяваха една след друга. Когато постигна една, си поставям нова. Не че съм го мислел, че така трябва да бъде, просто така ми е идвало отвътре. Когато човек постигне дадена мечта, следва поговорката „Внимавай какво си пожелаваш!”, защото нещата се постигат, случват се. Когато човек иска дадено нещо много, и Вселената му помага.

– Мохамед Али ли е най-великият в бокса?

– Абсолютно! Един много силен човек, не само спортист, не само боксьор. Велика личност! В живота си той отстоява много важни идеи, идеологии, които са не само за бокса, не само за него. Не е мислел преди всичко за пари, а за това да промени нещо в световен мащаб и е успял. Това е една световна личност и все още съжалявам, че не се снимах с него, защото той е от една друга ера, друга епоха в този спорт. Видяхте за какво става въпрос и на самото му погребение. Президент на САЩ няма да се погребе по този начин!

– Но защо при толкова асове в тежката категория най-богатият боксьор е от полусредна – Флойд Мейуедър?

– Може би в Америка има някакъв спад при тежките боксьори. Пак опираме до това какви са мечтите на човек. Мечтата на Мейуедър явно са парите. Смятам, че ще бъде запомнен като най-богатия спортист в едно време, но може ли изобщо да се сравнява с Мохамед Али? Не казвам, че е лесно да си най-богатият спортист в света, най-скъпоплатеният, но не е ценно. Сигурно е натрупал сто пъти повече пари, отколкото е имал Мохамед Али, но не е това ценното. И който го е разбрал, със сигурност ще живее по-щастливо.
Кубрат Пулев

– Страда ли българинът от липса на самочувствие?

– Определено. За мен е факт, че българинът няма много самочувствие. А имаме ли го, ние ще се освободим и от самите нас. Говорим за Освобождението, но винаги има определено влияние, защото ние сме една малка държава. Но въпреки всичко, смятам, че когато ние се освободим от нас самите, т.е. когато започнем да харесваме България, започнем да се обичаме едни други, тогава ще потръгне всичко.

– Политиката определено те вълнува. Има ли шанс след време да те видим депутат?

– Вълнува ме, защото става въпрос за България. И световната ме вълнува, защото ние сме част от света, но най-много ме интересува България. Нищо не мога да кажа с категоричност сега, но едва ли. Никога човек не трябва да се зарича и да казва „никога”, но едва ли ще се случи. Допринасям немалко и виждам реално приноса си. Не го коментирам, но го виждам и ми харесва.

– Рингът на политиката е доста хлъзгав?

– Не само. Там е фалш и долни игри. Ходил съм да видя за какво става въпрос. Седнах, изслушах, говорих… Няма значение в коя партия. Предлагаха ми от много. Отидох, защото съм много любознателен. Там се говори как да се изманипулира човешкото съзнание, поведение, желания… Тоест как да се изманипулират хората така, че да ги последват.

– Казват, че силата на един голям спортист се познава по това колко бързо става след загуба. Как се получи при теб след мача с Кличко?

– Има приказка, която казва, че „не е проблем да паднеш, въпросът е след това да се изправиш”. Там е силата. За мен беше без никакъв проблем. Аз имам необходимата мотивация, вяра. В крайна сметка от вярата започва всичко. Когато човек вярва в себе си, той може.

– Оставаме с впечатлението, че никога не пропускаш да напомниш, че не харесваш Владимир Кличко. Още ли смяташ, че той беше нечестен по време на мача ви?

– Не е въпросът до това аз дали смятам или не. Целият свят го видя.
Кубрат Пулев

– Много от твоите думи анти-Кличко после ги изрече и Тайсън Фюри – за ръкавиците, за допинга…

– Да, но за разлика от мен зад него имаше хора с опит като Ленъкс Люис, който е световен шампион, голямо име в бокса. Аз нямах Ленъкс Люис тук, в България. Аз съм първият, който прокара тази пътека. Евентуално, ако един ден се появи Кубрат втори, бих бил до него без никакви облаги, просто ей така, както смятам, че и Ленъкс Люис е зад Тайсън Фюри. Има видео в YouTube и всеки може да види, че преди мача на Кличко и Фюри от екипа на Фюри накараха Кличко да сменят настилката на ринга и се видя, че отдолу беше като на борците – толкова меко. Отделно и ръкавиците. Аз не бях толкова уверен, нямаше кой да ми каже. Аз бях сам срещу всички! Този безценен опит няма как да го натрупам по друг начин, защото аз съм първият. Няма кой да дойде отстрани и да ми каже.

– Ти си един от малкото българи, които напълниха „Арена Армеец”. Планираш ли нова гала у нас?

– Да, мисля, че в края на април може да направим мач в България. Говоря за това, но ще видим, може и да е в Германия. За мен, разбира се, е по-добре да е в България, защото мен най-много ме интересува българската публика и българският народ. Немците го казаха и даже извадиха телефоните и снимаха, защото не бяха виждали такова нещо. Ние сме много емоционални, малко като диваци. Цялата зала щеше да се срути. Много хора ми казват, че са настръхнали, като съм излизал на ринга. За мен е голямо удоволствие да дам това нещо на хората – едно истинско преживяване.

Държавният глава публикува видео с най-важните моменти от първия си месец на поста

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277613_%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B

 Бюлетин 1“ – така е кръстен видеоклип, публикуван в официалния канал на президента Румен Радев в YouTube.

 
„По-важни моменти от дейността на президента на Република България Румен Радев през първия месец от встъпването му в длъжност“, гласи описанието на клипа.
 
Той започва на фона на рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров, изпълнена на пиано и включва полагането на клетва в Народното събрание, церемонията по поемане на поста, назначаването на служебно правителство, първите му посещения като държавен глава в Брюксел и в щаб квартирата на НАТО, налагането на първото му вето – върху новия Закон за концесиите, срещите с държавни и правителствени ръководители в Малта и в Германия и отбелязването на 144-ата годишнина от обесването на Васил Левски.
 

 

Тръмп или Путин? Кой ще дойде пръв у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277612_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%3F+%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D1%89%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%B9%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D1%8A%D0%B2+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81

 Американският и руският посланик направиха през последните 4 дни отделни изявления, че са възможни посещения у нас на Доналд Тръмп и на Владимир Путин.

Още в четвъртък миналата седмица посланикът на САЩ Ерик Рубин заяви, че всеки ден работи и ще продължи да работи за идването на Тръмп в България.

В неделя руският амбасадор Анатолий Макаров посочи, че е възможно Путин да дойде у нас догодина, като повод ще е 140-ата годишнина от Освобождението, но освен това ще се обсъждат и конкретни проекти между нашата страна и Москва.

Дипломатът обясни, че вече е говорил по темата с държавния глава Румен Радев.

„Обсъдихме, че би било много полезно като символ на нашата братска дружба действително да има посещение на президента за 140-годишнината от Освобождението на България, но това е само на теоретична основа”, каза Макаров пред Би Ти Ви.

Той отбеляза, че е „достойно за съжаление”, че от години у нас не е идвал руски държавен глава.

„.Обсъждаме, че трябва да се подготви работната част на визитата, какво може да се направи, за да се разгледат конкретни проекти”, обясни посланикът.

Попитан за газовия хъб „Балкан”, Макаров потвърди, че Москва има интерес. „Трябва да разберем едно – с вас вече се опитахме да направим „Южен поток” и всичко свърши доста печално. Искате ли същия подход – не искате. И Русия не иска този подход. Готови сме да разгледаме нашите възможности за включване в газовия хъб, но молим – дайте да видим вашите технико-икономически обосновки плюс финансовите обосновки. Да знаем, че има съответните гаранции от ЕС за реализирането на този проект”, обясни Макаров.

По отношение на Втора атомна и евентуалния 7-и блок на „Козлодуй” руският посланик заяви, че търговски интерес не липсва и след сформирането на ново правителство ще има разговори: „Може би ще намерим инвеститор, може би ще работим съвместно”, каза дипломатът.

Явно и във Вашингтон, и в Москва отчитат важната роля на малка България за стабилността на Балканите и в Европа, особено на фона на очертаващата се несигурност за бъдещето на Европейския съюз, заявиха пред „Труд“ политически наблюдатели.

България е на погрешен курс, курсът трябва да се промени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277611_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81%2C+%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81%D1%8A%D1%82+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D

 Снощи, докато си подготвях словото за пред вас, се сетих за едно важно изречение от "Война и мир" на граф Толстой, когато Русия, поражение след поражение отстъпва чак до Москва и пред Бородино се изправя пред армадата на непобедимия Наполеон: "Сражението печели този, който най-силно иска да победи!"

Ще започна с едно признание. Откакто поех отговорността да вляза в политиката, имам чувството, че съм отворил прозореца и съм скочил от 25-ия етаж, с ясното съзнание, че вече никога няма да мога да се върна там, където бях.
Винаги съм смятал, че животът е частно занимание, въпреки че моят премина пред очите ви, интензивно пазех независимостта си. Аз съм журналист и такъв ще продължавам да бъда, безпартиен съм и такъв ще продължавам да бъда, и това, което сега правя, е кратък, личен поход в политиката.
България е на погрешен курс, курсът трябва да се промени. Не може след 10 години в ЕС да бъдем последни по всичко. Не трябва да се допуска повече Бойко Борисов до кормилото на държавата. Заради това реших да участвам лично. Защо в листата на БСП? Защото процент, процент и половина е говорилня в ТВ студио. Само големите батальони решават сраженията.
Смятам, че само като ясно дефинираме проблемите, като ги осъзнаем, може да имаме някаква обща представа накъде ще вървим.

Първо корупцията

Корупцията е фундаментален проблем не само на т.нар. демократичен, но и на целия "останал" свят. Някои наричат това явление "мафия", но мафията е процес, който западната демокрация извървява в продължение на десетки години. В началото купува отделни политици, за да се стигне до момента, когато самата държава се превръща в мафия чрез подчиняването на партийните елити от самата олигархия. Нещо повече - партийните елити като посредници в общуването между олигархията, чиито продукт са те, и "народа", всъщност завършват цялостната картина на съвременното срастване между държава и мафия. Институционализираната мафия слага под свой контрол, под своя протекция и прибира своя дял в печалбата във всички сектори на икономиката - фармация, търговия с оръжие, проституция, строителство, проблемите с боклука, търговията на стоки, енергетика и всичко останало.
В България политически сили се родиха в недрата на организираната престъпност и реваншисти от обслужващия персонал на бившата "червена аристокрация".

Бедността

Едната десета на единия процент срещу всички останали на планетата. В английския език има израз The powers that be, невидимата власт, силите, които дърпат конците на всичко. В България го наричаме задкулисие, но то не е толкова невидимо. Не повече от 200 семейства контролират целия духовен, икономически, политически и социален живот на нацията. Това е алчно, арогантно малцинство, което души обществото ни и трябва да бъде обуздано.

Европейският съюз

След "Брекзит", след Тръмп всичко се тресе, всичко се разпада. Центърът може да не издържи. До края на годината континентът може да смени началниците ни. Тогава какво правим?
В следващите 10-20 години от Афганистан през Сирия и Ирак, Етиопия, чак до сърцето на Африка, десетки, може би стотици милиони поради войни и климатични проблеми ще тръгнат към нас. Как ще ги спрем?
Пример - в Южен Судан и много други райони на Африка има глад. Обединените нации искат 4,5 млрд. долара, за да решават този проблем, а имат само 90. И, образно казано, вместо 100 долара отпускат по 2 на гладуващите. В Сирия гражданската война започна, защото пет поредни години имаше суша, 85 на сто от добитъка на селяните измря и те нахлуха в градовете. Бежанците са неизбежни. Много е хубаво да сме осем милиона, но какво ще кажете за едно съвсем вероятно бъдеще, примерно към средата на века, 50-милионна България? И как ще се развиваме в бъдеще - като българи ли или като някакво малцинство на собствените ни земи?
Адмирации за Корнелия Нинова, че реагира остро срещу Лопез и Юнкер, но тези откровения имат и продължение - все пак България е историческият субект на цялата славянско-православна цивилизация, с официална история поне от 1350 години, за които повечето държави в Европа могат само да мечтаят.
Подчертавам, аз съм твърдо за ЕС и достойна роля на България в европейската цивилизация.

НАТО

Джордж Кенън, най-великият американски дипломат на ХХ в. и автор на стратегията за сдържането, заяви, че решението за придвижването на НАТО на изток, взето от фамилията Буш, Дик Чейни, Бил Клинтън, е трагическа грешка на американската външна политика. Трагическа грешка!
Против съм дрънкането на оръжие в предградията на Петербург, флотилията в Черно море (ако си разменят един залп само, един залп!, руски и американски моряци, какво става като последствия в България?).
Преди години водех български екип от трима души за първи път на американския самолетоносач "Джордж Вашингтон" и знам какво значи проекция на силата - 80 самолета летяха денонощно с ядрено оръжие на борда.
Да, съюз със Съединените щати, но с ясното съзнание, че светът се променя и балансираме върху невероятно остър бръснач между мира и войната. И не трябва да сме безмозъчни пионки.
Преди дни, в своята кампания за президент на Франция, кандидатът Макрон директно заяви, че френският колониализъм е престъпление срещу човечеството. Преди години аз също вярвах, че американците ще донесат свобода и демокрация в Ирак, снимал съм в Кербала и Наджав, но сега вече е ясно, че тази война бе започната под фалшив, измислен претекст, явна лъжа, донесе неизброими беди на хората там и историята неизбежно ще определи Джордж Буш и Тони Блеър като военни престъпници.
"Да живееш, значи да се бориш! Робът - за свобода, а свободният - за съвършенство." - Яне Сандански

Въпросът е как?

За 27 години чужди интереси и непомерна алчност раздържавиха държавата, разсипаха индустрията, ядрената енергетика, здравеопазването и най-вече образованието, знанието, просвещението.
27 години подменят българската история, пришиват на нашите предци думи, които те никога не са казвали, нито писали, и вилнеят в олтара на народната памет с едната подла цел - да изчегъртат от живота и от времето българския дух, българската душа, за да владеят невежа, безпаметна, безволева маса. И на никого не му пука, че на училищния балкон в Мелник днес расте бреза, вместо да се вее българското знаме.
Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите, казва Гоце Делчев. Колко години нашите политици ще повтарят "от нас нищо не зависи, мониторинг, каквото кажат началниците"! Колко години ще ни внушават, че сме незначителни, нищожни, жалки, за да свикнем с това, да го приемем и да ни хареса.
Държавите, скъпи приятели, са като хората. Докато си повтаряш, че си малък, ще бъдеш жалък, докато си повтаряш, че от мен нищо не зависи, ще зависиш от някой друг.
 
*    *    *
Произхождам от стар възрожденски род Чалъкови от град Воден, Егейска Македония. Тръпко Чалъка е бил влиятелен християнин в началото на ХІХ в. в региона, а неговият син Стоян - лекар, учител, превел Пасхалното евангелие на български език, за да могат българите от Егейска Македония да слушат божието слово на своя роден език, а не на гръцки.
Поколение след поколение моите прадеди са били учители. Един от тях е Георги Кандиларов (1883-1887), който е съдействал за създаването на над 35 училища на територията на цяла Македония. Той е и най-дългогодишният директор на Солунската мъжка гимназия "Св. Кирил и Методий" в годините, когато в нея се обучава цяла плеяда от дейци на българското националноосвободително движение в Македония, сред които са Гоце Делчев, Даме Груев и Гьорче Петров.
Така че, връщам се към корените си.

*    *    *
Знам, че днес политическото поприще не е престижно. В личен план към мен се изливат клевети, неистини и манипулации с миналото на близките ми хора. Няма от какво да се срамувам, имам смелостта да се боря за убежденията си и за каузите, които защитавам. А убежденията са ми като на Бърни Сандърс, за когото гласуваха 13 милиона млади американци, Ноам Чомски, Шимон Перес, Франсоа Митеран, Оливър Стоун, Амос Оз. И на приятеля ми, д-р Петър Дертлиев. И българския евреин Виктор Шемтов, който бе министър в кабинетите на Голда Меир и Ицхак Рабин, воюва за независимостта на страната си, а след това построи болници с десет хиляди легла.
Целият ми живот мина пред очите на две поколения българи - филми, репортажи, коментари, думи и образи.
Заедно с Димитри Иванов и оператора Никола Тодоров вдигнахме кръста на църквата на леля Ванга. Вечерта пророчицата каза: "Кръстът е крив!Трябва да се оправи." И го оправихме.
С Тончо Жечев правихме "Страстите български - Българският Великден" в Цариград.
Докато снимаш, ти просто работиш и вече си насочил поглед към следващия проект. Но сега знам, че съм бил истински щастлив да работя с тези хора.
Блез Паскал, френският мислител, има една мисъл: "Живот, на който не направиш равносметка, не си струва да бъде живян."

Благоевградска област

Хайде да започнем с проблемите:
26-о място по средна брутна заплата в страната, общественият сектор - 835, частният - 622 лв.
Социална, професионална безпътица, липса на перспектива за повечето от хората, нарастваща емиграция, цели села, райони се вдигат и заминават.
Над 20 000 са неработещите, над 16% са под прага на бедност.
Не достигат специалисти с необходимата квалификация, работници за високотехнологично производство особено! Липсва иновационна култура. Предприемачески умения. Над 60 на сто от свободните и регистрирани безработни нямат подходяща образователна професионална подготовка. И вижте, усвоени са едва 633 лв. на човек европейски средства за развитие на производството!

 Изтънена и неотговаряща на потребностите е връзката на образованието, на университетите с производствената специализация и структура в областта.
93% от фирмите са до 9 човека и са предимно търговски.
Ниска производителност! Ниска технологична въоръженост! Брутният вътрешен продукт на едно лице е малко над 7000 лв. при 25 000 лв. за София.
Бившите държавни заводи са се превърнали предимно в малки и средни предприятия, в които работят максимум от 10 до 50 човека - и това са под 6% от всички фирми. Значителна част от населението, около 8000 души по данни на Областната управа, работят в неколкостотинте гръцки фирми от текстилната и шивашката промишленост.
Наблюдава се намаляващ интерес от преки чуждестранни инвестиции - за 10 години по-малко от 60 млн. евро.
Силен е дебалансът в икономическото развитие. Някои общини по безработица и доходи са сред най-изостаналите в страната.
Има стратегии за развитие на Благоевградска област (по 200 страници текст, красиви графики), но необезпечени ресурсно и законодателно.
Къде са капиталите, наши, чужди? За високотехнологични производства, клъстери, технопаркове, индустриални логистични центрове, които са заложени в стратегиите за развитие?
Непостигнато преструктуриране на селското стопанство с намиране на алтернативни култури, които да заместят основния поминък, свързан с отглеждането на ориенталския тютюн.
Недостатъчно развитие на биоземеделието, животновъдството и преработвателната хранително-вкусова промишленост.
Влязохме във век, в който всеки грам вода ще се измерва с цената на златото. 40% от минералните извори на страната са в нашата област.
В разговор с Шимон Перес в Израел и президента Езер Вайцман, смеейки се, двамата ми казаха, че ако евреите имат нашите минерални извори, ще са поне 10 пъти по-богати като държава.
Проблемите на българина не чукат на вратата, защото отдавна са я отворили. През тая врата изхвърчаха над 2 милиона и продължават да си отиват не само хората на България, а и техните надежди, че в България ще има някога разбирателство между политиците, че няма да се продължава с омразата, рушенето, ликвидациите, а ще започнем да градим модерна икономика и ще гарантираме просперитет за хората тук и сега.
Демократичните държави не могат да оцелеят само с демократични избори, нито само с политически декларации и обещания, които отдавна вече не означават нищо за хората. Синджир лъжи.
Ние може да спорим до прегракване, да се надвикваме по телевизията, но развитието на икономиката на областта не иска политизация, а съвместни действия от центъра, от София и местните структури, компании, университети, научни и технологични институти.
Трябва да работим за изграждане на Технопарк Благоевград, университетски, технологичен и производствен ресурс на областта, целево интегриран с национални и чуждестранни технологични изследователски институти и производствени клъстери. Хилядите и хиляди студенти в университетите са брейн пауър, най-голямото богатство от умове.

*    *    *
Знам, че е страшно трудно да искаш да си млад предприемач в България.
Създателят на ракетната програма "Спейс Хикс", на заводите за електрически коли "Тесла", на най-големия завод за електрически батерии в Невада Илън Мъск съвсем доскоро бе младеж, емигрант от друг континент. Животът като млад предприемач, трудностите той самият описва като "да ядеш стъкло на ръба на бездната". Днес е легенда, един от лидерите на Силиконовата долина, значи на бъдещето.
Знам, че това е мечтата ви, млади приятели. Да не се скитате немили-недраги из Испания, Португалия, Америка, къде ли не, а да изградите тук индустриите на знанието.
Навремето Джулия Уоткинс дойде при нас в "Наблюдател", нашата програма, която правехме заедно с Димитри Иванов, и каза: "Господа, аз правя американски университет в Благоевград, предлагам ви да направим заедно филм за моята работа в Америка и тук, в Благоевград." И Джимо се дигна, отиде в Америка, излъчихме го в "Наблюдател", имаше голям успех тогава.
Ваня Маникатева, която е тук в залата, едно прекрасно момиче, вчера сподели с мен, че Благоевград за нея е най-живият, младежки и енергичен град на България. Тази енергия, каза ми тя, са трите университета и висши училища - Американският университет, Югозападният университет "Неофит Рилски", Колежът по икономика и мениджмънт. Студентите на Благоевград са като кръвоносна система на града, център на неговата икономика и до дадена степен обществен живот. 15-16 хиляди студенти. Всички тези хора са дошли в Благоевград с копнежи, с пориви, да станат личности, да се развиват.
И какво става с тези млади хора, след като завършат своето образование? Колко от тях тук ще градят семейства, работа, бъдеще? Младежката безработица е основният и сериозен проблем, който е надвиснал над града. Единствената перспектива за студентите е да работят в магазин или заведение. Местната администрация и бизнес нямат механизъм и интерес към новозавършилите кадри. Кметът се хвали, че градът е образователен център, а в същото време 100% от възпитаниците на Американския университет, най-добрия в България според различни проучвания, си тръгват от града в деня след абсолвентския си бал.
Кадрите на Югозападния университет имат едни от най-ниските показатели като реализация по специалността.
От сегашното насипно състояние ентусиазмът и желанието за велики дела на младите хора завършва в кръчмите и умира, след като разберат колко струва дипломата им.
Един млад мъж толкова отдавна, но сякаш днес, някъде отвъд Дунава, в изгнание, пише:
"В тъги, в неволи, младост минува,
кръвта се ядно в жили вълнува,
погледът мрачен, умът не види
добро ли, зло ли насреща иде...
На душа лежат спомени тежки,
злобна ги памет често повтаря,
в гърди ни любов, ни капка вяра,
нито надежда от сън мъртвешки
да можеш свестен човек събуди!
Свестните у нас считат за луди..."
Бъдете луди, бъдете идеалисти, млади българи!
Вие може би още не сте го осъзнали, но държите в ръцете си съдбата на България. А съдбата - това е сблъсък на хиляди сили.
Още от есеите, от Христос, избирайте на коя страна ще сте, синове на мрака или синове на светлината.
Факелът вече е в ръцете на новото поколение на България. Ще ви люлеят невероятни ветрове. Започнете битката!
И към победа на 26 март!



duma.bg

Две агенции сочат преднина за БСП

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277610_%D0%94%D0%B2%D0%B5+%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D1%81%D0%BE%D1%87%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D0%A1%D0%9F

 Две социологически агенции дават лека преднина на БСП пред ГЕРБ на предсрочните парламентарни избори.
От агенция "Афис": анализират, че на старта на кампанията за парламентарни избори картината изглежда все по-объркана. Оттам дават 26% за БСП, следвани от ГЕРБ с 24%. На трето, четвърто и пето място класират съответно Обединените патриоти (7,2%), ДПС (5,7%) и "Воля" (4,3%) на Веселин Марешки.  Проучването е проведено между 23 и 27 февруари. Две формации са със спорни шансове за успех, посочват от "Афис". Това са коалициите "Реформаторски блок - Глас народен" (3,8%) и "АБВ - Движение 21" (2,8%). Останалите участници, между които "Да, България" (1,1%), "ДОСТ - НПСД" (0,7%), "Нова република" (0,6%) и др. сборно получават подкрепата на 6,2% от избирателите. "При досегашния развой на кампанията не е ясно коя партия ще бъде първа сила. Която и да е тя, на този етап не може да се твърди, че тя ще образува самостоятелно мнозинство. БСП и ГЕРБ ще разполагат с приблизително по около 35% от местата в парламента, а останалите 30% ще бъдат поделени от влезлите по-малки партии", казват експертите от "Афис". Според тях към края на февруари се очертава възможност само за тройна коалиция с център, сформиран или около БСП, или около ГЕРБ.
Хипотезата за "голяма коалиция" е теоретически допустима, се посочва в проучването, но двете големи партии ще платят тежка цена в очите на обществото. Само 9% от населението предпочита този вариант пред останалите: левоцентристка (26%), десноцентристка (29%) или нови избори (25%).
При избори сега от "Естат" прогнозират 22,5% за БСП и 22% за ГЕРБ. Изненадата тук е Веселин Марешки, на който агенцията предвижда трето място с 8,8% подкрепа от избиратели. След тях се нареждат Обединените патриоти с 6,4% и Реформатроския блок с 2,9%. Проучването е проведено в началото на март.
От излезлите до момента проучвания нито една агенция не дава категоричен отговор кой ще е победител на изборите. Първото и второто място е в рамките на статистическата грешка. Третото и четвъртото също не е ясно. Реформаторският блок и АБВ - под въпрос дали ще успеят да прескочат 4% бариера за влизане в парламента. По данни на проучванията от последния месец ДПС твърдо ще намери място в 44-то Народно събрание, докато заявилите, че ще гласуват за ДОСТ, са под 2%.


Къща изгоря при пожар в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/dRZEgiuX_RQ/

На 03.03.т.г. около 19.15 ч. в Първо Районно управление – Бургас е получено съобщение за пожар, възникнал в едноетажна къща, разположена на ул. «Марин Дринов» № 18 в кв. «Акации», собственост на 64 -годишен бургазлия. Огънят е потушен от два противопожарни автомобила и десет огнеборци. По първоначални данни причина за инцидента е проблем в електрическата мрежа на къщата, съобщават от ОДМВР-Бургас. От пожара изгоряла цялата къща заедно с всички вещи в нея. Няма пострадали хора.

 

Пътен инцидент в Каблешково

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TPbXLgPFwhk/

На 04.03.т.г. около 11.40 ч. на кръстовището на улиците «Черно море» и «Хаджи Димитър» в Каблешково, настъпва ПТП между : лек автомобил «Пежо 205», с бургаска регистрация, управляван от 60 -годишния Г.В. от Каблешково и л.а. «Опел Астра», с бургаска регистрация, управляван от 43- годишния Ж.М. от с. Оризаре, общ. Несебър, съобщават от ОДМВР-Бургас. Причини за ПТП : водачът на л.а. «Пежо» предприема ляв завой, като не пропуска правомерно движещия се лек автомобил «Опел». От ПТП пострадал Г.В., който с фрактура на левия крак, без опасност за живота, е настанен за лечение в УМБАЛ – Бургас

Тежка катастрофа в Слънчев бряг, с двама загинали

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_LRTQGnilHw/

На 05.03.т.г. около 04.15 ч. в Слънчев бряг, в района срещу хотел «Русалка» в посока Несебър, в условията на прав пътен участък и при намалена видимост / мъгла/, водачът на л.а. «Опел Астра», с бургаска регистрация – Г.К., 36- годишен от с. Оризаре, общ. Несебър загубва управление над автомобила, който катастрофира самостоятелно, блъскайки се в ел. стълб и крайпътни дървета. От ПТП на място загиват водачът на автомобила – Г.К. и неговия спътник, возещ се на предната дясна седалка – К.П., 43- годишен от Бургас, съобщават от полицията. От ПТП металния електрически стълб е счупен и са изкъртени три крайпътни дървета.

 

Кражба на 1 280 лева от частен дом в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xxn6LCWtBdc/

На 02.03.т.г. около 14.20 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 49- годишна поморийка за това, че по неустановен начин е проникнато в жилището й , разположено на улица „Морска”, откъдето е извършена кражбата на сумата от 1 280 лева. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Поморие.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване