Стадион "Хасково" ще бъде обновен

https://www.24chasa.bg/sport/article/6126006

Стадион "Хасково" ще бъде обновенПредстои тревното покритие на стадион "Хасково" да бъде обновено, а около терена за футбол да бъде изградена лекоатлетическа писта - това предвижда проект за реновиране на спортния имот. Оферти по обществената поръчка за реконструкцията са подали шест фирми, съобщи местната администрация, цитира БТА.

Йоханес Хан: Присъединяването на Турция към ЕС става все по-нереалистично

https://www.24chasa.bg/novini/article/6126008

Йоханес Хан: Присъединяването на Турция 
към ЕС става все по-нереалистичноЕврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви днес, че членството на Турция в ЕС ще става "все по-нереалистично", освен ако Анкара скоро не смени курса на действия, предаде Асошиейтед прес, предава БТА. Хан заяви пред германския в. "Билд", че с оглед на строгите критерии за присъединяване от известно време Турция се отдалечава все повече и

НАП: Електронната декларация пести данъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=346844

Фирмите, които подадат годишните си декларации по електронен път, ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка важи, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на формуляра - 31 март 2017 г.

Прокуратурата реши да проверява регистрацията на партия "Воля" на Марешки

http://www.clubz.bg/51839-prokuraturata_reshi_da_proverqva_registraciqta_na_partiq_volq_na_mareshki

На 20.03.2017 г. в Софийска градска прокуратура (СГП) постъпи сигнал от Централната избирателна комисия (ЦИК) за извършване на проверка за спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии от страна на кандидата за народен представил Веселин Марешки.

Това пише в официално съобщение на държавното обвинение.

Според отразеното в сигнала В. Марешки е вписан като председател на две политически партии - „Воля", регистрирана по ф.д. № 12351/2007 г. по описа на Софийски градски съд (СГС) и партия „Народно движение за свобода и демокрация", регистрирана по ф.д. № 13376/2004 г. по описа на Софийски градски съд.

Съгласно чл. 8 от Закона за политическите партии гражданин с избирателни права съгласно българското законодателство може да участва в учредителното събрание на политическа партия само ако не членува в друга партия.

Оттам напомнят, че това обстоятелство се удостоверява само с декларация.

"СГП е образувала преписка по постъпилите материали и е разпоредила проверка, в хода на която са изискани материалите по делата за регистрация на двете партии от СГС и удостоверение за актуално състояние на политическите партии", пишат още подчинените на Сотир Цацаров.

Това е втората "случка" само за последните дни, която се случва на варненския бизнесмен, аптекар и политик, идваща откъм четвъртия етаж на столичната Съдебна палата.

Само преди седмица ДАНС, ГДБОП, агенция "Митници" и НАП влязоха и затвориха русенската рафинерия "Полисан". Акцията под надзора на специализираната прокуратура, която проверява фирмата за данъчни престъпления, бе отразена нашироко от медии като Канал 3.

"Именно от тази рафинерия през последните няколко месеца е зареждал евтиното гориво, което продава и кандидатът за депутат и бизнесмен Веселин Марешки. Част от горивата, които са открити в цистерни на Марешки, са именно от въпросната "Полисан", написаха тогава медиите след прокурорската операция... За да няма неясноти.

Естествено, че съм председател на 2 партии - мога да бъда и на 3, и на 5. Има хора, които са ограбили България и сега те са... Аз мога да управлявам и 5 партии, мога и министър председател да стана, коментира Марешки пред бТВ.

 

Гръцки съд оправда 11 души по дело за замени между манастир Ватопед и държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125994

Гръцки съд оправда 11 души по дело за замени между манастир Ватопед и държаватаГръцкият Апелативен съд оправда 11 обвиняеми, сред които двама свещеници - игумена Ефрем и монаха Арсений, за замени на имоти между светогорския манастир Ватопед и държавата, съобщава агенция АНА-МПА, цитирана от БТА. Предварително се смяташе, че замените, които са ставали през периода 2006-2008 г.,

Цитат на деня: Корнелия Нинова ми прилича на късния Виденов по начин на изказ и поведение

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/03/21/2938952_citat_na_denia_korneliia_ninova_mi_prilicha_na_kusniia/?ref=rss


Корнелия Нинова ми прилича на късния Жан Виденов по начин на изказ и поведение. Имам добра памет за процесите в лявото и тя ми напомня много на него.

Това заяви президентът на България (2002 - 2012 г.) и бивш лидер на БСП Георги Първанов пред "България он еър". Той добави, че разривът в отношенията на създадената от него партия АБВ с БСП е дошъл в навечерието на предизборната кампания за президентските избори. Тогава от левицата посочиха Румен Радев като своя номинация, въпреки че...

Мей: Мартин Макгинес изигра водеща роля за мирния процес в Северна Ирландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125997

Мей: Мартин Макгинес изигра водеща роля за мирния процес в Северна ИрландияБританската министър-председателка Тереза Мей почете днес покойния бивш командир на Ирландската републиканска армия и заместник-първи министър на Северна Ирландия Мартин Макгинес, като каза, че той е изиграл водеща роля за мирния процес в района, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Макар да не мога да оправдая пътя,

Великобритания и Германия ще сключат споразумение за отбрана след Брекзита

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125998

Великобритания и Германия ще сключат споразумение за отбрана след БрекзитаВеликобритания и Германия планират да сключат нов договор за отбрана, след като британският министър-председател Тереза Мей стартира процедурата по чл. 50 от договора за ЕС, предаде NewEurope, цитиран от Фокус. Според британските медии министерството на отбраната на Великобритания работи съвместно с Германия „относно общата визия за бъдещото

Google се извини за реклами, вкарани в екстремистки материали

http://offnews.bg/news/n_1/n_650531.html

Европейският шеф на Google се извини, след като реклами от големи компании и правителствени агенции се появиха до екстремистко съдържание в YouTube, предава Би Би Си.  След като Mark and Spencer изтеглиха онлайн рекламите си заради проблема, както направиха Audi, Кралската банка на Шотландия и L'Oreal, Матю Бритин обеща фирмената политика да бъде преразгледана.  Рекламите не само излизат до неподходящо съдържание, но и генерират приходи за човека, който е качил въпросното видео. Така компаниите могат неволно да подпомагат екстремисти. Проблемите пред Google са два: да идентифицират и отстранят нелегалното съдържание и да отсеят легалното, което не е подходящо за реклами. Това ще се случи с използването на умни технологии и сигнали от потребители. 

Разследваща комисия на атентатите в Брюксел: Някои служби са работели сами за себе си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125996

Разследваща комисия на атентатите в Брюксел: Някои служби са работели сами за себе сиПарламентарната комисия, която разследва причините за допускането на атентатите в Брюксел преди година, ще обяви финалните си заключения преди края на април, съобщи нейният председател, цитиран от БНР.  От създаването си, комисията е разпитала 186 свидетели, полицаи и представители на службите за борба с тероризма.

Увеличават се хората, достигнали възраст за пенсия, но с малък стаж

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/21/2938946_uvelichavat_se_horata_dostignali_vuzrast_za_pensiia_no/?ref=rss


Увеличава броят на хората, които имат възрастта за пенсия, но нямат необходимия стаж и трябва да чакат по-високата възраст, за да се пенсионират с 15 г. действителен стаж. Това казва в интервю за вестник "Сега" управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков.

Около 23% от новите пенсионери за стаж и възраст през 2016 г. са се пенсионирали на по-висока възраст с непълен стаж, сочат данните на НОИ. Предвиденото нарастване на стажа до 37 г. за жените и 40 г. за...

Прокурори внесоха първите две предложения за член на ВСС

http://www.cross.bg/predlozheniya-kvotata-prokyrorite-1538090.html

/КРОСС/Постъпиха първите две предложения за изборни членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на прокурорите. Двете предложения са депозирани в деловодството на ВСС. Първото предложение е на прокурор Огнян Пеев Дамянов - прокурор в Окръжна прокуратура - Разград. Той е издигнат от прокурорите от съдебните райони Разград, Търговище и Силистра. Второто предложение е на Магдален Тошев Маринов, който е прокурор в отдел 01 "Специализиран" при Върховната касационна прокуратура (ВКП). Предложението е излъчено от прокурори при ВКП , както и от апелативни, и окръжни прокуратури. Крайният срок за постъпването на предложения за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите е 27 март, а Общото събрание на прокурорите е насрочено за 27 май и 3 юни тази година. В него имат право да вземат участие 1506 прокурори от цялата страна. Припомняме, че от квотата на следователите за изборни членове на ВСС имаше само една кандидатура - тази на Евгени Диков, директор на Националната следствена служба (НСС) и заместник на главен прокурор по разследването. Срокът за постъпване на предложения изтече миналия вторник, 14 март, а Общото събрание на следователите ще се проведе на 13.05 и 20.05.2017 година, като в него право на участие имат 444 следователи от цялата страна. От квотата на съдиите за предложение за изборен член на ВСС също е постъпила само една кандидатура - тази на Илияна Тодорова Балтова - съдия в Апелативен съд - гр. Бургас.  

Скарлет Йохансон се готви да влезе в политиката

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6125982

Скарлет Йохансон се готви да влезе в политикатаСкарлет Йохансон иска да се занимава с политика един ден. Актрисата, която има двегодишна дъщеря от съпруга си Ромен Дориак, призна, че обмисля да влезе в политиката щом дъщеря й поотрасне, предаде БГНЕС. „Би било удоволствие, привилегия да кандидатствам за държавна служба. Винаги съм си представяла, че мога да бъда най-ефективна по този начин“,

Два златни медала за България от зимните игри "Спешъл Олимпикс"

http://www.clubz.bg/51838-dva_zlatni_medala_za_bylgariq_ot_zimnite_igri_speshyl_olimpiks

Славка Стоянова (на 12 г., от Чепеларе) и Калин Георгиев (15 г., Смолян) спечелиха златни медали на 50 м ски бягане (класически стил) на Световните зимни игри "Спешъл Олимпикс" за хора с интелектуални затруднения в Австрия.

Така медалите за българската делегация от форума станаха четири - 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов. Финалите за нашите в ски бягането на 100 м ще бъдат на 22 март от 14:00 часа българско време на ски стадиона в Рамсау.

Спортистите ни с интелектуални затруднения редовно се представят силно на зимни форуми. Те донесоха 5 медала от Нагано 2005, 6 от Айдахо 2009 и 12 от Пьончанг 2013.

„Спортът ме вдъхновява, кара ме да се чувставам щастлива. За мен е огромна гордост, че спечелих златен медал за България“, каза Славка Стоянова след финала на 50 м, цитирана от официалния сайт на "Спешъл Олимпикс" България.

Финалът на Славка Стоянова.

„Мечтаех да представя страната ни на най-високо ниво, щастлив съм, че успях да спечеля първото място и да представя България достойно“, бяха първите думи на Калин Георгиев след финала.

"Калин и Славка доказаха, че когато дадеш всичко от себе си, нещата се получават въпреки заледяванията по трасето. Славка показа истински дух за победа и прекрасен финален спринт, като спечели само с 15 стотни. Калин взе убедителна преднина и не даде никакъв шанс на конкуренцията във финала“, информира националният треньор на отбора по ски бягане Александър Димитров.

„Горд съм, че съм ръководител на толкова сплотена делегация. Очаквам още медали на 100 м ски бягане и 200 м бягане със снегоходки“, добави Емил Иванов, ръководител на делегацията ни в Австрия.

На 21 март е Световният ден на хората със синдрома на Даун.

Организират благотворителен кулинарен базар за малката Алекс от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=346852

Благотворителен кулинарен базар ще се проведе във Варна, в помощ на малката Александра Кръстянина от Варна, научи Moreto.net. Алекс има нужда от средства за скъпоструващо лечение в САЩ, което ще й позволи да ходи нормално. На 25 и 26 март в Социалната чайна в морската столица ще бъдат продавани сладки и солени изкушения.

Борисов се срещна с представители на "Русофили"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125983

Борисов се срещна с представители на "Русофили"По покана на Национално Движение "Русофили" днес проведохме съвместна среща. Това съобщи във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Запознах техните представители с прагматичните отношения на България с Русия и ЕС. За последната година посещенията на руски туристи в България са се увеличили с 40%, а с президента Путин сме обсъждали и

Италианците - най-здравите хора в света, българите - извън Топ 50

http://offnews.bg/news/n_1/n_650516.html

Италия е страната на най-здравословно живеещите хора, показва здравният индекс на Bloomberg. Новородените бебета там ще достигнат и надхвърлят 80 години, според прогнозата. На противоположния край в списъка е Сиера Леоне, където очакваната средна продължителност на живота новородените е едва 52 години. България е извън Топ 50 на държавите с най-здравите жители. Оказва се, че например италианците са в много по-добро здраве от американците и британците, които страдат от високо кръвно налягане и проблеми с холестерола, както и от недобро психическо здраве. Италия няма проблем с лекарите, а менюто на италианците, освен паста, включва много зеленчуци и много зехтин. Индексът е съставен на база различни показатели като очаквана продължителност на живота, причини за смъртта, здравни рискове, като високо кръвно налягане, тютюнопушене, достъп до чиста вода. Исландия, Швейцария, Сингапур и Австралия оформят Топ 5. Това обаче не означава автоматично, че в развитите страни, с висок  стандарт на живот, няма рискове. Затлъстяването е една от причините САЩ да отидат чак на 34-о място. Ето и списъка на първите 50 държави: 1. Италия 11. Норвегия 21. Португалия 31. Куба 41. Малдивите 2. Исландия 12. Австрия 22. Ирландия 32. Ливан 42. Босна и Херцеговина 3. Швейцария 13. Холандия 23. Великобритания 33. Коста Рика 43. ОАЕ 4. Сингапур 14. Франция 24. Южна Корея 34. САЩ 44. Македония 5. Австралия 15. Финландия 25. Малта 35. Хърватия 45. Уругвай 6. Испания 16. Германия 26. Белгия 36. Катар 46. Словакия 7. Япония 17. Канада 27. Словения 37. Бруней 47. Барбадос 8. Швеция 18. Кипър 28. Дания 38. Естония 48. Оман 9. Израел 19. Нова Зеландия 29. Чили 39. Полша 49. Панама 10. Люксембург 20. Гърция 30. Чехия 40. Бахрейн 50. Албания

Приключи реставрацията на Божи гроб в Йерусалим

http://www.cross.bg/iierysalim-grob-godina-1538088.html

/КРОСС/Приключи реставрацията на Божи гроб в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, съобщи Ройтерс. Реновираният обект ще бъде официално открит в сряда в рамките на церемония в присъствието на политици и духовници. Осъществяването на широкомащабния проект за реновация започна през месец май миналата година. Гръцки специалисти демонтираха и реконструираха гробницата от мрамор, която от десетилетия бе поддържана от метална структура след земетресение. С нея са закрепени мраморни блокове, които бяха започнали да се отделят един от друг под въздействието на дъждовете и на ежедневния приток на хиляди поклонници и туристи. Мраморните плочи, които можеха да се съхранят, бяха почистени, а металната структура - заздравена. Гробницата е под купол в църквата над пещерата, където според християнската традиция е било положено тялото на Исус Христос след смъртта му. Реставрацията позволи да се възстановят оригинални детайли, свързани със сградата. Мраморната плоча, покриваща гроба, бе преместена за три дни по време не реставрационните работи през октомври миналата година. Тя бе преместена за пръв път от 1810 г., когато била извършена предишната реставрация след пожар.  

Печалба от 20 000 лева в онлайн играта Еврошанс

http://www.cross.bg/leva-onlaiin-pechalba-1538089.html

/КРОСС/ Печалба от 20 000 лева падна на www.eurobet.bg. Късметлията е Тодор Тодоров от град София. Той грабна чудесната сума със залог от само 0,20 лева, направен онлайн на сайта www.eurobet.bg. Щастливецът познава 10 от 10 числа, а комбинацията, която му носи апетитната сума е: 1, 6, 10, 15, 19, 22, 62, 68, 69, 80. Евробет дава възможност на своите фенове за още по-лесен и достъпен начин за онлайн залози в играта Еврошан на www.eurobet.bg.  С Еврошанс шансовете за печалба са на всеки 5 минути, а максималната печалба е 1 000 000 лева.

Азиатските акции отново не намериха единна посока, а доларът остана слаб

http://www.investor.bg/aziia/336/a/aziatskite-akcii-otnovo-ne-nameriha-edinna-posoka-a-dolaryt-ostana-slab-236049/

По време на азиатската сесия паундът остана стабилен след решението на Тереза Мей да задейства член 50 от Лисабонския договор на 29 март

Цветан Цветанов в Дупница: ГЕРБ държи на демокрацията и на правовия ред

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125967

Цветан Цветанов в Дупница: ГЕРБ държи на демокрацията и на правовия ред"ГЕРБ държи на демокрацията и на правовия ред. Ако някой политик, който иска да бъде във властта, твърди, че демокрацията е взела много, то той не заслужава да управлява. Дупница е дала много за демокрацията на България - барикадите и всичко това, което направиха дупничани тогава." Това заяви председателят на Националния предизборен щаб и зам.

Борисов пред „Франс прес“: Това, което се случи в Крим, може да стане и в България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6125951

Борисов пред „Франс прес“: Това, което се случи в Крим, може да стане и в БългарияЛидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за Агенция „Фрнас прес“.  Агенция „Франс прес“: Очаквате ли ескалация на напрежението между ЕС и Турция в близкия месец до референдума и каква е правилната политика на България в тази ситуация? Бойко Борисов: Има съвпадение, което допълнително напряга ситуацията - референдум в Турция и избори в ключови

Кънев: Бухалката от 90-те я замени съдийско чукче

https://vesti.bg/izbori2017/kampania/kynev-buhalkata-ot-90-te-ia-zameni-sydijsko-chukche-6066918

„Ако социолозите го кажат по по-различен начин, трябва да обяснят, че ние три пъти сме увеличили подкрепата си в рамките на кампанията”, каза лидерът на „Нова република“

Взривиха масивна вила край Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125968

Взривиха масивна вила край МонтанаМасивна вила в местността "Палековото" край Монтана била взривена през миналата нощ, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града. Към 3.30 часа в офиса на охранителна фирма се получил сигнал от СОТ, че във вилата е проникнато с взлом. Служители на фирмата веднага отишли да проверят сигнала и при влизане в двора на имота чули силен взрив и

Взривиха масивна вила край Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6125968

Взривиха масивна вила край МонтанаМасивна вила в местността "Палековото" край Монтана била взривена през миналата нощ, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града. Към 3.30 часа в офиса на охранителна фирма се получил сигнал от СОТ, че във вилата е проникнато с взлом. Служители на фирмата веднага отишли да проверят сигнала и при влизане в двора на имота чули силен взрив и

Кънев: Няма разлика в позициите на БСП и ГЕРБ

https://vesti.bg/izbori2017/kampania/kynev-niama-razlika-v-poziciite-na-bsp-i-gerb-6066918

„Ако социолозите го кажат по по-различен начин, трябва да обяснят, че ние три пъти сме увеличили подкрепата си в рамките на кампанията”, каза лидерът на „Нова република“

Делчев: „РБ – Глас народен“ няма да допуснем БСП да обръща курса на страната на изток

https://www.actualno.com/politics/delchev-rb-glas-naroden-njama-da-dopusnem-bsp-da-obryshta-kursa-na-stranata-na-iztok-news_600735.html

„Реформаторски блок – Глас народен“ ще бъде представителят на десните избиратели в парламента и няма да допуснем БСП да прави опити за обръщане на курса на страната на изток. Това заяви на големия концерт на коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“ в

Семействата на жертвите от 11 септември са подали иск срещу Саудитска Арабия

http://www.moreto.net/novini.php?n=346845

Семействата на жертвите от терористичните актове на 11 септември са подали групов иск в съд в Манхатън срещу Саудитска Арабия, пише New York Post. Искът е подаден на съда от името на 2500 членове на семействата на загиналите 2977 души при нападението на Ал Кайда срещу Световния търговски център и Пентагона.

Божидар Димитров: Един ден Местан може да управлява България

http://offnews.bg/news/n_1/n_650527.html

Директорът на Националния исторически музей даде интервю за "Здравей България" по Нова телевизия, след като бе осъден да плати 681 лева на Лютви Местан за нанесена обида. Историкът бе осъден, защото нарекъл лидера на ДОСТ „турски шпионин” на 12.07.2016 г. по време на участие в същото предаване. Божидар Димитров посочи, че има двама свидетели, според които лидерът на ДОСТ е преживял тежко това съобщение, избягвал е контакт с близки хора, чувствал се е наранен, морално и физически. Като глоба за обидата Димитров трябва да плати поисканите символично 681 лева. „Доган беше лицето на българските турци в Турция. Изселниците там обаче избягваха контакт с него, защото знаеха, че е агент на Държавна сигурност”, коментира Божидар Димитров.  По думите на директора на НИМ Местан е ръката на турсия президент Ердоган в България и един ден може да управлява България. Във връзка с намеренията на членове на "Обединени патриоти" в дните преди изборите да спрат наплива на изселници към България, Димитров обясни, че автобусите могат да минат през Одрин, а оттам през другия граничен пункт, намиращ се на 30 км от ГКПП "Капитан Андреево".

Министърът на транспорта ще участва в церемония по пускане на вода на нов хидрографен кораб

http://www.cross.bg/dynav-ministurut-korab-1538086.html

/КРОСС/ Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев ще участва в церемонията по пускане на вода на нов специализиран хидрографен кораб на ИА „Проучване и поддържане на река Дунав". Събитието ще се проведе утре, 22 март 2017 г., от 11:00 часа, на Понтон №8 в гр. Русе. Кръстница на кораба ще бъде Карла Пейс, европейски координатор за коридор „Рейн-Дунав". Новият катамаран е закупен по проект „Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав - фаза 2", финансиран от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г. Плавателният съд е оборудван с мощна апаратура и лазерна система, която извършва заснемане на дълбочините в речното русло и създава модел на терена по протежение на бреговата ивица и дъното. Извършените анализи дават насоки за потенциалното изменение на корабоплавателния път в българския участък от реката.    

Влекач с ремарке блъсна и уби 47-годишен мъж

//dariknews.bg/regioni/pleven/vlekach-s-remarke-blysna-i-ubi-47-godishen-myzh-2011669

На 20 март 2017 година в 11:05 часа е получен сигнал за настъпило ПТП в град Кнежа на улица "Марин Боев". При извършения оглед на пътно-транспортното произшествие е установено че товарен автомобил – влекач "ДАФ", с прикачено полуремарке, управляван от 62-годишен от град Средец, при движение  в посо

Иззеха 1300 кг. месо, съхранявано в нарушение на правилата за безопасност

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/izzeha-1300-kg.-meso-syhraniavano-v-narushenie-na-pravilata-za-bezopasnost-2011672

1300 кг месо, съхранявано в нарушение на правилата за безопасност, е било открито вчера в цех за транжиране, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Кърджали.
 Проверката е извършена съвместно от служители на Икономическа полиция и на Областната дирекция по безопасност на храните.
 400

ФК „Дунав“ Русе осъжда хулиганските прояви

//dariknews.bg/regioni/ruse/fk-dunav-ruse-osyzhda-huliganskite-proiavi-2011671

ФК „Дунав“ Русе не подкрепя и осъжда хулиганството, като прояви, съпътстващи футболните срещи. Както неведнъж сме заявявали, подобно поведение не помага на клуба, на отбора и на неговото представяне. ФК „Дунав“ благодари за безрезервната подкрепа, която получава от своите фенове, но вече плати и н

Диана Саватева сред колеги

//dariknews.bg/regioni/burgas/diana-savateva-sred-kolegi-2011675

По време на предизборната кампания Диана Саватева е записвала абсолютно всички предложения и препоръки от срещите си с граждани на Бургаса област. Това призна втората в листата кандидати за народни представители от ГЕРБ, която днес покани на кафе свои колеги от журналистическата гилдия в града.

Двама души са задържани по подозрение, че са свързани с "Орли"

//dariknews.bg/novini/sviat/dvama-dushi-sa-zadyrzhani-po-podozrenie-che-sa-svyrzani-s-orli-2011674

Двама мъже бяха задържани за разпит по подозрение, че са снабдили с пистолет мъжа, който нападна военнослужеща на парижкото летище "Орли", съобщи съдебен източник, цитиран от ДПА. Нападателят Зиед бен Белгасем беше застрелян при опит да вземе оръжи

Поздрав от “В и К” – Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/pozdrav-ot-v-i-k-vraca-2011677

Честит 22 март – Световен ден на водата!
Благодаря на всички служители на “В и К” за всеотдайната работа!
Желая ви много здраве и успехи в нелеката професия, която сте избрали!
 
Ангел Престойски,
управител на “В и К” ООД - Враца
 

Трите гранични пункта между България и Турция работят

//dariknews.bg/novini/bylgariia/trite-granichni-punkta-mezhdu-bylgariia-i-turciia-rabotiat-2011681

И трите гранични пункта между България и Турция работят, информираха от МВР по повод опита за затварянето на пунктовете с цел ограничаване на т. нар. изборен туризъм.

Съставиха акт на линейка, бързала за пациент (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/systaviha-akt-na-linejka-byrzala-za-pacient-video-2011670

Полицейски  патрул преследвал на километри линейка и се опитал да я спре, докато тя бързала за спешен случай. Шофьорът, който отказал да се подчини на катаджиите, е получил два акта, съобщава

Патриотите блокираха границата, но турски автобуси няма

http://offnews.bg/news/n_1/n_650532.html

Около 200 души блокираха границата край Малко Търново днес. Три автобуса с протестиращи и десетки с личните си автомобили пристигнаха около 11 часа в близост до ГКПП Малко Търново. Протестът е организиран от Патриотите и е срещу изборния туризъм. Границата бе болокирана от около 11 часа с огромен транспарант  на Обединени патриоти: "Браним България, браним Европа". В протеста се включиха и кукери, които играха хоро на пътя. Организаторите се оплакаха, че са бавени умишлено от полицията, извършвана е щателна проверка на документите им и са подписвали предупредителни протоколи. Автобуси от Турция не бяха забелязани. Според Георги Дракалиев от ВМРО организаторите от турска страна са били предупредени предварително. Той заяви, че са готови да протестират и до деня на изборите, за което са се заредили с провизии.

Учени откриха три звезди бегълци

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6125959

Учени откриха три звезди бегълциМеждународен екип от астрономи откри три звезди бегълци, съобщи Лента, цитира БТА. Преди около 540 години трите звезди се намирали недалеч от центъра на мъглявината Орион, на разстояние 1300 светлинни години от Земята. От звездния куп, на които били съставна част, са били изхвърлени под въздействието на гравитационни сили.

Намаляват случаите на отказ да изплащат детски добавки заради нередовна ваксинация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125958

Намаляват случаите на отказ да изплащат детски добавки заради нередовна ваксинацияНамаляват случаите на отказ да се изплащат месечни детски добавки заради нередовна ваксинация на децата. Това заявиха пред БНР от Агенцията за социално подпомагане. С промяна в закона, която цели да насърчава отговорното родителство от 2015-а година, месечни детски добавки не получават бедните семейства,

6 месеца затвор за шофьор без книжка, карал опасно в Кресненското дефиле

https://www.24chasa.bg/region/article/6125963

6 месеца затвор за шофьор без книжка, карал опасно в Кресненското дефиле
Половин година ще лежи в затвора мъж, хванат да шофира за пореден път без книжка. Ангел Стоянов от с. Струмяни получи наказанието от окръжния съд в Благоевград. Той ще лежи в затвор или затворническо общежитие от закрит тип, ще плати и 500 лв. глоба. Младият мъж бил с начално образование и осъждан 14 пъти за престъпления от общ характер,

Швайнщайгер подписва с бивш тим на Стоичков

http://offnews.bg/news/n_1/n_650530.html

Манчестър Юнайтед се е съгласил да пусне бившия германски национал Бастиан Швайнщайгер в американския Чикаго Файър, където игра в края на кариерата си и българската мегазвезда Христо Стоичков. Клубът от МЛС предлага договор за една година и по 70 000 паунда на седмица на германеца, с което той ще се превърне в един от десетте най-добре платени играчи в Лигата. "През цялата си кариера винаги съм разбирал възможностите, които ми дават шанс да окажа позитивно влияние и да направя нещо голямо. С преминаването си в Чикаго Файър е същото. След разговорите с ръководството съм убеден във философията на клуба и искам да им помогна в този проект", заяви световният шампион с Германия. Той пристигна на "Олд Трафорд" през 2015 година, но след идването на Жозе Моуриньо стана ясно, че не попада в плановете му.

StartUP Conference среща предприемачи и бизнес лидери със студенти в Американския университет

http://www.cross.bg/bulgariya-biznes-yniversitet-1538087.html

/КРОСС/ Представители на IT компаниите Proxiad, Start It Smart и основателят на „Несеминарът" - най-голямото събитие за личностно развитие в България - ще споделят своя опит по време на събитието Предприемачи, мениджъри на утвърдени компании и бизнес лидери ще бъдат лектори в тазгодишното издание на StartUP Conference в Американския университет в България. Форумът, организиран от StartUP@Blagoevgrad, ще се проведе за шеста поредна година на 25 и 26 март в университетски комплекс „Скаптопара" на Американския университет в България. Събитието има за цел да срещне предприемачи, инвеститори и утвърдени бизнес лидери с млади ентусиасти, които да получат ценни съвети за това как да развият своите бизнес идеи и да ги реализират успешно. По време на конференцията студентите на Американския университет в България и всички присъстващи ще имат възможност да общуват с лекторите и да споделят с тях своите вдъхновяващи идеи за стартиране на собствен бизнес

Капиталовите пазари в Европа и САЩ приключиха търговията с понижения

http://econ.bg/Новини/Капиталовите-пазари-в-Европа-и-САЩ-приключиха-търговията-с-понижения_l.a_i.739323_at.1.html

Пазарите в Европа и САЩ приключиха търговията на 20 март с понижения, пише "Блумбърг". Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с...

Атина и кредиторите – преговорите продължават

http://www.investor.bg/evropa/334/a/atina-i-kreditorite--pregovorite-prodyljavat-236038/

От Гърция започнаха да пристигат писма бомби до представители на кредиторите

ЕС въведе допълнителни санкции срещу Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125953

ЕС въведе допълнителни санкции срещу Сирия

Евросъюзът въведе допълнителни санкции срещу Сирия във връзка с предполагаемото използване на химическо оръжие от правителствената армия, съобщи Съветът на ЕС в официалния вестник на общността, цитиран от БГНЕС. От днес черният списък на сирийски граждани, на които е забранено да влизат в ЕС и да имат достъп до банковата му система,

Софийска градска прокуратура проверява Марешки за двете му партии

http://www.barometar.net/88134/

По сигнал от ЦИК, Софийска градска прокуратура ще провери делата за регистрация на политическите партии „Воля“ и „Народно движение за свобода и демокрация“, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Вчера в СГП постъпи сигнал от Централната избирателна комисия (ЦИК),за извършване на проверка за спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии от страна на кандидата за […]

Турция обърна поглед и към Кипър

http://www.cross.bg/ostrova-tyrtziya-kipur-1538084.html

/КРОСС/ След като влезе в скандал с Европейския съюз Турция е готова да се намеси и в Кипър. Властите в Анкара поискаха равнопоставеност между двете страни на острова. Както е известно на него граница делят Република Кипър, която е и член на Европейския съюз, и с преобладаващо гръцкоговорящо население, и Северен Кипър, която е с преобладаващо турско население, но не е призната от нито една друга държава, освен Турция, както и от международната общност. В последните години се водят преговори за обединение на двете страни на острова, но дори и опитите за инициране на референдум пропадат поради несъгласие. „Визията на правителството ми за бъдещето включва трансформирането на острова в бастион на мира, стабилността, сътрудничеството и икономическия просперитет", заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от Anadolu Agency. Той призна сложността на кипърския въпрос и че преговорите за обединението на острова в момента са в застой. Министърът посочи идеята на турското правителство за решение. „Двете страни от острова трябва да са политически равни - едната страна не може да доминира другата или да я инкорпорира като обикновено малцинство. Властта трябва да бъде споделена в двузонално, двуобщностно партньорство", добави Чавушоглу. „Ще има гаранции, които да предотвратят повторната поява на трагичните събития от миналото", каза още външният министър на Турция.  

Туск свиква среща на върха на ЕС за "Брекзит" на 29 април

http://www.clubz.bg/51837-tusk_svikva_sreshta_na_vyrha_na_es_za_brekzit_na_29_april

Доналд Туск: Провалихме се в охраната на външните граници на ЕС.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи днес, че ще свика извънредна среща на върха на ЕС на 29 април във връзка с молбата на Великобритания да напусне Съюза.

Британската премиерка Тереза Мей каза вчера, че ще изпрати официалното уведомление, че страната ѝ иска да излезе от ЕС съгласно чл. 50 на Лисабонския договор на 29 март.

Туск съобщи намерението си по време на съвместна пресконференция с японския министър-председател Шиндзо Абе и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел.

Извънредната среща на върха трябва да определи мандат за водене на преговори с Великобритания за условията на напускането ѝ.

От май започват проверките по морето

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125936

От май започват проверките по моретоПроверките от инспекторите на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по морето ще започнат активно още от май. Това е станало известно на работна среща между служебния министър на туризма Стела Балтова и председателя на комисията Димитър Маргаритов, предаде БТА.  От вътрешността на страната се предвижда да бъдат командировани допълнително

Радослав Янков: Една стотна ме раздели от големия кристален глобус

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/21/2938915_radoslav_iankov_edna_stotna_me_razdeli_ot_golemiia/?ref=rss


Българинът Радослав Янков заяви, че една стотна го е разделила от успешна защита на Световната купа по сноуборд.

След като през миналия сезон спечели големия кристален глобус, тази година той завърши втори в генералното класиране. 27-годишният състезател от Смолян остана само на 190 точки от австриеца Андреас Промегер, който завоюва Световната купа за трети път след 2012 и 2013 г.

При завръщането си в България Янков се върна към седмото от деветте състезания през сезона -...

Защо е много важно да ваксинираме децата си

http://offnews.bg/news/n_1/n_650528.html

Двегодишно дете от Пловдив е било диагностицирано с морбили , стана ясно през уикенда. Детето не е било ваксинирано в България, където имунизацията срещу морбили, рубеола и паротит е задължителна на 13-ия месец след раждането, тъй като е било с родителите си в Германия, откъдето е пристигнало наскоро, минавайки през Румъния. Заради този случай Министерството на здравеопазването указа на личните лекари да ваксинират всичките си пациенти, които нямат имунизация. Причината за тези мерки е, че миналата седмица стана ясно, че в съседна Румъния - откъдето заболялото пловдивско дете, е минало, завръщайки се от Германия - са били регистрирани около 3200 случая на морбили, като 17 души са починали. Това съобщи българското здравно министерство на 16 март.  Освен в северната ни съседка, епидемии от морбили понастоящем върлуват също в Обединеното кралство и Италия. Като причина за възкръсването на отдавна отшумели опасни болести лекарите в Западна Европа посочват факта, че все повече родители се страхуват от ваксините и отказват да ваксинират децата си, подвластни на антиваксърските настроения, станали много популярни в развитите общества през последното десетилетие. Болести от миналото Преди по-малко от 2 години стана ясно, че болестта дифтерия , наричана още „удушващият ангел на децата“, се е е завърнала в Испания след повече от 40-годишно отсъствие. Тогава 6-годишно испанче бе прието в интензивно отделение в Барселона, покосено от нея, като самите лекари са се чувствали неподготвени за подобен случай, просто защото никога преди това не са се сблъсквали с него. Като причина за появата на болестта при това испанско момче лекарите посочиха факта, че родителите му са отказали да го ваксинират. Но проблемът не свърши до тук – оказа се, че болното дете е предало бактериите на още 8 деца, включително и такива, които са били ваксинирани срещу дифтерия, като наложеното им превантивно антибиотично лечение е довело до това те да бъдат пощадени. И тъй като няма ваксина, която да е 100 процента ефективна, дори и ваксинираните деца са били изложени на риск. Ваксините спасяват милиони деца в Европа всяка година Единственото заболяване, което е напълно отстранено от Земята благодарение на ваксините, е едрата шарка . Преди тя да бъде преборена, е убивала всяко седмо дете в Европа . Това означава, че само през 2016 г. – когато в Европейския съюз са родени около 5,1 милиона деца – ваксините против едра шарка са спасили живота на 730 000 европейчета . Но ваксината против едра шарка далеч не е единствената, благодарение на която днес милиони европейски деца са здрави. Много от потушените в развитите страни болести все още съществуват в развиващите се общества, където ваксинациите невинаги са задължителни. При днешните възможности за пътуване, отказвайки да ваксинираме децата си, ние ги обричаме да се разболеят от болести, с които повечето европейски лекари никога през живота си не са се сблъсквали. Минимална е вероятността лекар да заподозре и разпознае тези смъртоносни болести, чиито симптоми почти винаги наподобяват такива при грипни състояния. Колкото и непривлекателно да звучи, истината е, че много от тези болести се откриват от лекарите чак при извършване на аутопсия. Без ваксините светът не би бил такъв, какъвто го познаваме. А много по-лош. Благодарение на ваксините и антибиотичното лечение хората днес живеем по-дълго от когато и да било преди. Само преди около 100-150 години повечето деца, които са се раждали в едно семейство, не са успявали да достигнат дори пълнолетие, камо ли да имат средна продължителност на живота от 71 години, каквато е средната за света днес. Тя е и най-високата в историята на човечеството – поне такова, каквото го познаваме. Да си представим за миг света без ваксините. Особено в големите градове, в които все по-често живеем и където грипът връхлита хиляди за часове. Някои отдавна отшумели болести също биха могли да връхлетят и покосят много хора за часове - ако не хиляди, то поне десетки. А при тотална липса на ваксини, детската смъртност може да се увеличи в пъти, а продължителността на живота на хората да падне значително. Кога ваксините може да бъдат опасни? Няма доказателство, че ваксините причиняват аутизъм  въпреки широко разпространяваното в медиите такова твърдение. Ваксиниранетo по време на детството като цяло е безопаснo, a нежеланите реакции, ако има такива, обикновено са леки и зависят от вида на самата ваксина и от организма на човека. Някои чести странични ефекти включват повишена температура, болки около мястото на инжектиране и в мускулите. Ваксините може да доведат до проблеми и да бъдат опасни само в случаите когато човекът е алергичен към някоя от съставките ѝ. Тежките странични ефекти са изключително редки, като вероятността детето да се разболее от болестта, срещу която е ваксинирано, е много по-голяма от тази да получи тежък страничен ефект. Между конспиративните теории и реалността През последните 5-10 години във форумите в интернет и в социалните мрежи се появиха силни антиваксърски настроения, на които започнаха да става подвластни все повече родители в България. Много от тях отказват да положат необходимите ваксини на децата си и не осъзнават, че така обричат на опасност децата си, при това не само своите, а и тези на другите родители. Ваксинацията не е индивидуален, а е системен акт. Прилага се масово, защото това е единственият начин някои опасни болести и произтичащите от тях тежки усложнения да бъдат преборени. Достатъчно е само малка част от населението да не е ваксинирано, за да се прояви отново някоя затихнала благодарение на ваксинациите болест. При това потърпевши от болестите може да бъдат не само неваксинираните хора, а и такива, които са били ваксинирани. Атниваксърството като хибридно оръжие? Хипотетично погледнато, достатъчно е малка част от населението да не е ваксинирано, за да възникне епидемия в даден момент. Антиваксърските послания достигат до родителите най-вече благодарение на социалните мрежи, които се явяват основният проводник на конспиративни теории, фалшиви новини и пропаганда. В ситуация на хибридни атаки - ако в действителност има такива - би било твърде удобно антиваксърството да се използва като инструмент. Целта на хибридните атаки е именно да подрие системата в обществото, като възобновяващите се болести от миналото са един от хипотетичните способи. Неконвенционални войни са войните на бъдещето, твърдят все повече експерти в различни области на науката. Информационните атаки днес без съмнение са най-ефективните неконвенционални методи поне на този етап, като конспиративните теории, всяването на страх и недоверие у системата са основните нейни актуални ефекти. Вероятно ще изминат десетилетия, докато хората в различните общества по света се сдобият с рефлекси да разпознават информацията, която цели да ги дезинформира и манипиулира, превръщайки ги в инструменти на нечисти цели. А предвид все по-честите епидемии, възникващи в резултат от посланията на антиваксърството, предположението, че разпространяването на тези послания не е съвсем случайно, звучи все по-правдоподобно. *Авторът е журналист и анализатор, носител на наградата "Журналист на годината" за 2016 г., която се присъжда в рамките на конкурса "Човек на годината".

Преди 60 год. 6-те основателки на ЕС са подписали бели страници в Римския договор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125938

Преди 60 год. 6-те основателки на ЕС са подписали бели страници в Римския договорШестте страни основателки на Европейските общности са подписали преди 60 години бели страници в Римския договор, тъй като организаторите на церемонията не успели да се подготвят навреме. Това разкри британският журналист Дейвид Уили, работил 35 години като кореспондент на Би Би Си в Рим, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Без спиртни напитки в магазини и заведения във Варна на 26 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=346851

Продажбата на спиртни напитки в магазините, заведенията за обществено хранене и други места във Варна ще бъде забранена на 26 март. Това гласи кметска заповед във връзка с организацията на деня на вота, научи Moreto.net. Употребата и предлагането на алкохол в търговските обекти в морската столица ще бъде забранено от 00:00 часа до 20 часа на 26 март.

1300 кг. съмнително месо откриха в цех в Кърджали ветеринари и полицаи

https://www.24chasa.bg/region/article/6125933

1300 кг. съмнително месо откриха в цех в Кърджали ветеринари и полицаи1300 кг месо, съхранявано в нарушение на правилата за безопасност, е било открито вчера в цех за транжиране. Проверката е извършена съвместно от служители на Икономическа полиция и на Областната дирекция по безопасност на храните. 400 кг от продукцията са иззети, а другата част е оставена на отговорно пазене в цеха.

Френският вътрешен министър, наел на работа дъщерите си ученички, подаде оставка

http://www.clubz.bg/51835-frenskiqt_vytreshen_ministyr_nael_na_rabota_dyshterite_si_uchenichki_podade_ostavka

Назначеният едва през декември за вътрешен министър Бруно льо Ру подаде оставка от поста си във френското правителство заради медийна и политическа шумотевица, свързана с дъщерите му.

Той заяви, че не е сторил нищо нередно, но подава оставка, за да не пречи скандалът на работата на кабинета.

По-рано той бе привикан на среща с премиера Бернар Казньов след разкритията, че е наел непълнолетните си дъщери на летен стаж в парламента, докато е бил депутат, предаде Ройтерс.

Наемането на роднини от страна на политици стана една от най-горещите теми в предизборната борба във Франция. Всичко започна с разкритията, че десният кандидат-президент Франсоа Фийон наел за помощници съпругата си Пенелопа и децата си.

В репортаж на сатиричното телевизионното предаване "Котидиен" бе съобщено, че Льо Ру наел двете си дъщери няколко пъти като парламентарни помощнички по време на ученическите им ваканции.

"Дъщерите ми работеха за мене... предимно по време на ваканциите, но никога постоянно", каза Льо Ру, цитиран от "Котидиен".

Преди да стане вътрешен министър, той бе председател на парламентарната група на Социалистическата партия в долната камара на парламента. Той оглави МВР през декември 2016 г., когато предшественикът му Бернар Казньов застана начело на правителството.

От френската финансова прокуратура, която се занимава с такива случаи и която започна разследването на Фийон, все още не са коментирали разкритията за Брюно льо Ру.

Депутатите от Националното събрание имат правото да наемат членове на семействата си като помощници и да им плащат от фондове, от които се ползват всички депутати.

Скандалът с наемането на съпругата и две от децата на Фийон го лишиха от статута на фаворит на президентските избори, които ще се състоят на 23 април и 7 май. Той слезе от първо на трето място в проучванията, след като на 25 януари в. "Канар аншене" разкри как е плащал стотици хиляди евро на жена си Пенелопа, дъщеря си Мари и сина си Шарл.

Фийон заяви, че не е нарушил нито един закон и че се е преборил с вътрешнопартийната съпротива, като е останал кандидат-президент на дясната формация "Републиканците".

Той твърди, че е жертва на "политическо убийство" и пристрастие от страна на правосъдието. Срещу него започна предварително следствие въз основа на публикацията на "Канар аншене", прераснало в официално разследване.

Съюзниците на Фийон съзряха двоен стандарт. По тази причина позицията относно разкритията за Брюно льо Ру ще бъде следена много внимателно.

"Статията за Франсоа Фийон бе публикувана в сряда сутринта и няколко часа по-късно националната финансова прокуратура започна предварително следствие", каза пред телевизия "Франс-2" Брюно Ретейо - един от приближените на кандидат-президента.

"Ще видим как ще се действа сега, ще бъде показателно", допълни той, като имаше предвид разкритията за Льо Ру.

Защо в България няма предизборни дебати

https://www.actualno.com/actualno/zashto-v-bylgarija-njama-predizborni-debati-news_600729.html

В нормалните държави, на които демокрацията предимно им е дала, а не им е взела, има стандартна практика за предизборни дебати. Лидерите на основните политически партии се изправят един срещу друг в най-гледаното време и надълго и нашироко дебатират, отговарят на всякакви в

Ето кога местим стрелките с един час напред

https://www.actualno.com/curious/eto-koga-mestim-strelkite-s-edin-chas-napred-news_600727.html

Лятното часово време се въвежда на 26 март в 3.00 ч. местно време. В нощта на събота срещу неделя часовниците се преместват с един час напред, напомниха от Българския институт по метрология. Тази година смяната в часовото време съвпада с датата на предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат също на 26 март, неделя. Връщането към астрономическото време ще се извърши в 4.00 ч. местно време на 29 октомври 2017 г., когато часовниците се връщат с един час назад.

Рекорден брой милиардери в класацията на Форбс за 2017 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_650521.html

В света има над 2043 милиардери с общо състояние от 7,67 трилиона долара, сочи тази годишното издание на класацията на "Форбс".  За изминалите 12 месеца в графата милиардери са преминали 233 души, с което се поставя рекордният краен брой.  Най-много хора с деветцифрени суми в банката има в Азиатско-тихоокеанския регион - 720, следван от Щатите, където те са 565. 530 са в Европа, 128 са в останалите части от Северна, Южна и Централна Америка, а в Близкия изток и Африка наброяват точно 100. Ето топ 10 на най-богатите хора в света: 1. Бил Гейтс (основател на Microsoft) - 86 млрд. 2. Уорън Бъфет (инвеститор и бизнес магнат) - 75,6 млрд. 3. Джеф Безос (основател на Amazon) - 72,8 млрд. 4. Амансио Ортега (в бизнеса с модни магазини) - 71,3 млрд. 5. Марк Зукърбърг (основател на Facebook) - 56 млрд.  6.  Карлос Слим Елу и семейството му (телекомуникационна индустрия) - 54,5 млрд.  7 . Лари Елисън (основател на софтуерната корпорация Oracle) -  52,2 млрд.  8. Чарлз Кох (различни индустрии) - 48,3 млрд.  9. Дейвид Кох (различни индустрии) - 48,3 млрд. 10. Майкъл Блумбърг (финансова информация и новини) - 47,3 млрд.  Американският президент Доналд Тръмп се срина с 220 места надолу като състоянието му се оценява на 3,5 млрд. долара или с 1 млрд. по-малко от предходната година.   

Повече от 600 000 руски туристи са били на море в България миналото лято

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125928

Повече от 600 000 руски туристи са били на море в България миналото лятоПовече от 600 000 руски туристи са посетили българскотоЧерноморие миналото лято. Това е посочил посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, съобщиха от пресслужбата на Община Бургас. Според руския дипломат регионът има огромен потенциал за развитие и на алтернативен туризъм - религиозен, исторически, екологичен.

Доларът продължава да се понижава

http://econ.bg/Новини/Доларът-продължава-да-се-понижава_l.a_i.739322_at.1.html

Дoлapът ce пoнижaвa нa aзиaтcĸитe вaлyтни тъpгoвe във втopниĸ, cлeд ĸaтo изĸaзвaнe нa шeфa нa Фeдepaлния peзepв в Чиĸaгo, Чapлc Eвънc зaтвъpди...

Вили Вуцов ще е футболен коментатор в „Ние, нашите и вашите“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6125924

Вили Вуцов ще е футболен коментатор в „Ние, нашите и вашите“ Голяма новина и поредица важни събития преобръщат живота на семейство Иванови тази седмица по NOVA Тази седмица в сряда и четвъртък от 21.00 ч. по NOVA в „Ние, нашите и вашите“, ще видим футболния треньор Велислав Вуцов, който ще бъде футболен коментатор на мача межди „Реал Минерал“ и „Реал Оригинал“.

Комисията за потребителите започва проверките по Черноморието още през май

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2017/03/21/2938903_komisiiata_za_potrebitelite_zapochva_proverkite_po/?ref=rss


Проверките от инспекторите на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по морето ще започнат активно още от май. Това се е разбрало на работна среща между министъра на туризма Стела Балтова и председателя на комисията Димитър Маргаритов, съобщиха от министерството.

От вътрешността на страната се предвижда да бъдат командировани допълнително служители на КЗП. През предстоящия летен сезон ще продължат работа приемните на комисията по Черноморието, отбеляза Маргаритов. Потребителите...

Пречиствателната станция е сред обектите за европейско финансиране

//dariknews.bg/regioni/sliven/prechistvatelnata-stanciia-e-sred-obektite-za-evropejsko-finansirane-2011572

Документите на В и К-обектите в Сливенска област, които ще кандидатстват за европейско финансиране  трябва да бъдат изготвени до края на март. На първо място за Сливен е  пречиствателната станция за питейни води, завършването на която е свързано още с изграждане на водоем и връзки с градската водоп

Мая Димитрова: БСП предлага план за управление на България

//dariknews.bg/regioni/dobrich/maia-dimitrova-bsp-predlaga-plan-za-upravlenie-na-bylgariia-2011661

Хората искат промяна, категорична е лидерът на червените в Добрич и кандидат-депутат от "БСП за България"

Изписаха пострадалото в джакузи дете, предстои му поне още една операция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izpisaha-postradaloto-v-dzhakuzi-dete-predstoi-mu-pone-oshte-edna-operaciia-2011662

4-годишното момиченце, което пострада при инцидент в джакузи в хотел в курорта "Златни пясъци", е изписано от детската хирургия на МБАЛ „Света Анна“ във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.
 

Всяко пето предприятие във Варненско работи на загуба

//dariknews.bg/regioni/varna/vsiako-peto-predpriiatie-vyv-varnensko-raboti-na-zaguba-2011663

За област Варна в Националния статистически институт годишен отчет за дейността през 2015 г. са представили общо 32 509 нефинансови предприятия, в които са заети 145 883 лица. Най-голям относителен дял имат нефинансовите предприятия от сектор „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - 33.7%,

Над 60 пациенти преминаха безплатни прегледи за глаукома

//dariknews.bg/regioni/ruse/nad-60-pacienti-preminaha-bezplatni-pregledi-za-glaukoma-2011667

Над 60 пациенти се възползваха от безплатните прегледи за глаукома и пациенти в рискови групи в Многопрофилна болница за активно лечение „Медика Русе”.

Инициативата се проведе между 13 и 16 март, а поводът, беше отбелязването на Световния ден на глаукомата на 12 март. Пациентите имах

Пласьор на дизайнерска дрога остава в ареста

//dariknews.bg/regioni/razgrad/plasior-na-dizajnerska-droga-ostava-v-aresta-2011666

Цветалин Колев, обвиняем по досъдебно производство на ОД МВР Разград, затова, че държал, за да разпространява аналог на дизайнерска дрога, ще продължи да пребивава в ареста. Това съобщават от пресслужбата на Апелативен съд-Варна. Днес магистратите от морската столица са потвърдили определение на Ра

Откриха контрабанден тютюн в хладилник

//dariknews.bg/regioni/sliven/otkriha-kontrabanden-tiutiun-v-hladilnik-2011665

39 кг контрабанден тютюн за наргиле откриха митническите служители на Митнически пункт Лесово в камион с турска регистрация и управляван от турски гражданин, влизащ в България от Турция. Тютюнът е бил укрит в хладилник в шофьорската кабина и в сандъци под ремаркето на камиона. От пригодените тайниц

Патриотични партии блокириха границата с Турция (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/patriotichni-partii-blokiriha-granicata-s-turciia-snimki-2011646

Привърженици на патриотични партии блокираха гранични пунктове към Турция в опит да спрат изборния туризъм. В блокадата се включиха над 100 души, част от които облечени в традиционни носии и пеещи възрожденски песни. За пър

Нови случаи на морбили у нас, има риск от епидемия

https://vesti.bg/bulgaria/novi-sluchai-na-morbili-u-nas-ima-risk-ot-epidemiia-6066913

Здравният министър Илко Семерджиев коментира, че около 8% от българите не са ваксинирани срещу морбили, което, по думите му, създава известен риск от емидемия

Германия ще срази Англия според "Еврофутбол"

http://www.cross.bg/leva-top -singul-1538085.html

/КРОСС/ Българският букмейкър „Еврофутбол" счита, че Германия ще победи Англия в приятелска среща, която ще се играе на 22.03.2017 г. от 21.45 часа: Германия - Англия Сингъл, Live, ТОП „1"-1.64 „Х"-2.95 „2"-3.75 В следващите три дни предстоят двубои от световните квалификации за Мондиал 2018. Вижте по-интересните от тях: Китай - Южна Корея Сингъл, Live, ТОП „1"-2.55 „Х"-2.80 „2"-2.13ОАЕ - Япония Сингъл, Live, ТОП „1"-2.95 „Х"-2.80 „2"-1.92Парагвай - Еквадор Сингъл, ТОП „1"-2.28 „Х"-2.80 „2"-2.35Уругвай - Бразилия     Сингъл, ТОП „1"-2.45 „Х"-2.80 „2"-2.21Аржентина - Чили Сингъл, ТОП „1"-1.39 „Х"-3.30 „2"-5.00 Привържениците на южноамериканския футбол могат да избират да играят за Голмайстор в мача на Уругвай - Бразилия и Аржентина - Чили. Сезонът във Формула 1 започва с Голямата награда на Австралия на 24-26.03.2017 г. Коефициентите за Победител сочат Люис Хамилтън най-вероятно да триумфира на Зеления континент със ставка от 1.85. След него е Себастиан Фетел с 3.75 и Валтери Ботас с 5.00. Хамилтън е водач и за шампион с коефициент от 1.80, а при конструкторите лидер е Мерцедес с 1.30. Повече вижте тук

Прокуратурата в Анкара е издала заповеди за арести на 265 души във връзка с ФЕТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125912

Прокуратурата в Анкара е издала заповеди за арести на 265 души във връзка с ФЕТОАнкарската главна прокуратура е издала днес заповеди за арести на 265 души в рамките на разследването срещу Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), съобщи турската телевизия НТВ, цитирана от БТА. Едновременни акции са предприети в 20 турски окръга. Досега са задържани общо 60 души. Сред тях има високопоставени членове на ФЕТО.

Филми за Бродски, Пикасо и Дейвид Линч са в програмата на втория фестивал Master of Art

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/21/2938528_filmi_za_brodski_pikaso_i_deivid_linch_sa_v_programata/?ref=rss


За втора поредна година фестивалът за документални филми, посветени на изкуствата, Master of Art ще представи премиерни за България международни произведения между 20 и 30 април. Мястото е кино "Люмиер".

Сред тазгодишните заглавия има филми, посветени на известни творци като Клод Моне, Йеронимус Бош, Пикасо, Ян Флеминг, Йосиф Бродски, Дейвид Линч и много други.
Ще бъде показана документалистика за танц, театър, кино, изобразително изкуство и фотография, архитектура и дизайн,...

Международен ден на хората със Синдром на Даун

http://www.moreto.net/novini.php?n=346853

Днес е Международният ден на хората със Синдром на Даун. Денят - 21, не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка. Всяка година в България се раждат около 100 деца със Синдром на Даун (по данни на Сдружението на родители на деца със Синдром на Даун).

Юнкер: Примерът с Брекзит показва, че не си струва да се напуска ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125907

Юнкер: Примерът с Брекзит показва, че не си струва да се напуска ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не е притеснен, че след Великобритания и други страни - членки на ЕС биха поискали да напуснат Съюза, тъй като ще се види ясно, че Брекзит не е добра опция, предава БНР. Запитан в интервю за Bild am Sonntag, дали и други членове на Съюза биха последвали британския пример за напускане,

Четирите тантри на тибетската медицина

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6125906

Четирите тантри на тибетската медицинаОснова на тибетската традиционна медицина са четири медицински тантри, дадени според преданията в много древни времена от появилия се по тези места Буда на медицината, далеч преди известният Шакямуни Буда. Първа е Тантра на основите, която разглежда характеристиките на здравото тяло, както и симптомите на заболяванията и методите за лечението им.

Навиците за успех на най-богатите в света

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/navicite-za-uspeh-na-naj-bogatite-v-sveta-6066906

Тези практики работят, стига да сте последователни и да ги практикувате ежедневно

Борисов отказва партньорство и с ДПС, и с ДОСТ; Нинова го свързва с Местан

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/21/2938912_borisov_otkazva_partnyorstvo_i_s_dps_i_s_dost_ninova/?ref=rss


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е сигурен, че партията му няма да влиза в коалиция нито с ДОСТ, нито с ДПС. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче обвързва ГЕРБ с ДОСТ и затова отказва бъдещо сътрудничество с Борисов

Лидерите на двете най-влиятелни според социолозите политически формации дадоха поотделно интервюта за агенция "Франс прес", цитирани от "Фокус".

Борисов: Нито с ДОСТ, нито с ДПС

"Към този момент е сигурно с кои партии няма да правим коалиция – ДОСТ и...

Нинова: Не е възможна голяма коалиция между БСП и ГЕРБ, обвързваме ги с ДОСТ

https://www.actualno.com/politics/ninova-ne-e-vyzmojna-goljama-koalicija-mejdu-bsp-i-gerb-obvyrzvame-gi-s-dost-news_600709.html

Не е възможна голяма коалиция между БСП и ГЕРБ, обвързваме ги с ДОСТ. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. На въпрос кои са възможните партньори на БСП за създаване евентуално на коалиционно правителство, Нинова заяви, че средата в момента е много е несигурна. Тя уточни

България е домакин на първата конференция на Международната данъчна асоциация

http://offnews.bg/news/n_1/n_650513.html

В дните 18 и 19 май София за първи път ще бъде домакин на конференцията на Международната данъчна асоциация IFA. Събитието ще се проведе в зала 272 в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и ще събере специалисти в областта на финансовото право. „Събитието на IFA е уникален форум за обсъждане на международни данъчни въпроси, тъй като членове на организацията са данъкоплатци, техните консултанти, държавни служители, членове на съдебната система и университетски професори. Вярваме, че програмата ще предизвика интерес у специалисти на ръководни и други длъжности в данъчните администрация и Министерство на финансите, членове на бюджетната и други комисии към парламента, съдии, преподаватели, учени, юристи, счетоводители, одитори и студенти“, сподели адв. Валентин Савов, председател на структурата на IFA в България. Организатор на конференцията е „Сдружение Ифа Бранч България“ - основано през 2012 г. и признато от Международната данъчна асоциация през 2014 г. То наброява над 40 членове, които взимат активно участие в инициираните дейности (както на международно, така и на национално ниво). Международната данъчна асоциация (IFA) е създадена през 1938 г. със седалище в Холандия. Тя е единствената неправителствена и нестопанска международна организация, занимаваща се с фискални въпроси. Нейните основни цели са проучването и развитието на международно и сравнително право по отношение на публичните финанси, особено международно и сравнително данъчно право, както и финансовите и икономически аспекти на данъчното облагане. Днес в организацията членуват близо 12 000 професионалисти от над 100 държави. В 62 страни членовете на IFA са установили клонове на асоциацията. Лектори в предстоящата в София конференция ще бъдат преподаватели от реномирани европейски учебни заведения като Виенския университет, практици от европейски кантори, съдии, данъчни служители и други. В края на годината ще бъде издаден сборник с представените по време на конференцията лекции и презентации. Партньори в организирането на първата конференция на IFA в България са СУ „Св. Климент Охридски“, Банка ДСК, издателство CIELA, Британско Българска Бизнес Асоциация (BBBA). Събитието се реализира с медийната подкрепа на сп. Правен Свят, Мениджър.NEWS, b2bmedia, offnews, economic.bg, econ.bg, Агенция за право и финанси. Цялостното комуникационно обслужване е поверено на агенция за интегрирани маркетингови комуникации 3CON. Конференцията на Международната данъчна асоциация е отворена за всеки с интере- си в областта на данъчното право, данъчното облагане и публичните финанси. Повече за лекторите и програмата, прочетете тук: http://www.ifa-conference.com/ . 

М. Русенова: Ще има нов бум на зелената енергия, но вече на пазарни цени

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/m-rusenova-shte-ima-nov-bum-na-zelenata-energiia-no-veche-na-pazarni-ceni-236039/

Страната ни има шанс да "скъса крепостничеството с Русия", смята председателят на Българската фотоволтаична асоциация

Има риск от епидемия от морбили у нас, призна Семерджиев

http://offnews.bg/news/n_1/n_650525.html

Има известен риск от епидемия от морбили в България. Покритието на ваксината за морбили у нас е 92%, а за да няма такъв риск трябва да бъде 95 на сто.  Това заяви здравният министър Илко Семерджиев за случаите на дребна шарка в Пловдив. В момента у нас има два случая на заразени възрастни хора и един на дете. „Степента на имунизираност у нас е около 92%. Най-сигурно е когато мине 95% и затова у нас има известни рискове. 2009-2010 г. имахме такава епидемия и починаха 24 деца тогава. Редно е да се каже, че задължителните ваксини у нас са прецизни и е важно да се ваксинират децата”, призова министърът.  Семерджиев отхвърли притесненията на ромите в Столипиново, че мръсотията е виновна за заболяването. „За морбили мръсотията не е фактор, това е вирус, който се предава по въздушно капков път. Тази година сме осигурили ваксини МПР ( морбили, паротит, рубеола) в размер на 152 хил. дози и имаме резерв от миналата година. Няма опасност от дефицит”, уточни той.  Епидемията от морбили тръгна от Румъния и засегна редица европейски страни. У нас здравното министерство следи ситуацията от месец. Семерджиев посочи, че в Унгария има болници под карантина, а морбили има още в Италия и Великобритания.

Фондът за лечение ще вкара децата в информационна система

http://offnews.bg/news/n_1/n_650526.html

Информационна система ще бъде въведена във Фонда за лечение на деца, каза новият му директор д-р Тинка Троева пред БНТ. Тя обясни, че вече всичко е обсъдено и почти готово. Според нея това ще облекчи много достъпа на родителите до администрацията. Директорът на фонда отбеляза, че основните установени нарушения са свързани с администрацията и функциите, които не са структурирани правилно. Д-р Тинка Троева, директор на Фонда за лечение на деца коментира, че всички от експертите вършат всичко, а не бива да е така. "Ще отправим искане и към министъра, че искаме още трима експерти на щат. От 128 експерти само 40 са на щат, а това много затруднява работата. За граждански договори се изисква много тромава процедура по деклариране на доходи, а става дума за 30 лева",обясни тя. Според Тинка Троева електронното здравеопазване ще облекчи дейността на Фонда за лечение на деца особено на родителите, които имат нужда от помощта на фонда. Тогава и сроковете и стреса на тези родители и деца ще се изпари.

HTC продава пореден завод за смартфони

http://www.investor.bg/harduer/459/a/htc-prodava-poreden-zavod-za-smartfoni-236029/

Компанията възнамерява да се съсредоточи над виртуалната реалност

"Красавицата и Звяра" се оказа по-голям хит, отколкото бе отчетено първоначално

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6125884

"Красавицата и Звяра" се оказа по-голям хит, отколкото бе отчетено първоначалноПродукцията на "Дисни" "Красавицата и Звяра" се оказа още по-голям хит в бокс-офиса на Северна Америка, отколкото се мислеше първоначално, съобщава "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. Окончателните резултати прибавиха допълнителни около 5 милиона долара приходи, като лентата реализира общо 174,8 милиона долара в седмицата на дебюта си.

Еко кола една конска сила

http://offnews.bg/news/n_1/n_650524.html

Изобретателен българин от ромски произход е сглобил ново превозно средство - еко кола с една конска сила. Снимката е направена в неделя, в района на Ботевград. Не е ясно дали возилото е невиждан досега тунинг на каруца или просто човекът се опитва да пренесе стария опел до пункт за вторични суровини.

София остава вторият най-евтин град за живот в ЕС

http://www.investor.bg/na-pyt/349/a/sofiia-ostava-vtoriiat-nai-evtin-grad-za-jivot-v-es-236032/

Сингапур и Хонконг запазват позициите си на най-скъпите градове за живеене в света

Отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун

https://www.actualno.com/healthy/otbeljazvame-mejdunarodnija-den-na-horata-sys-sindrom-na-daun-news_600723.html

Днес, 21 март, отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун. За първи път този ден е отбелязан по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със синдрома на Даун, който се провежда в Па

Във ВСС постъпиха първите предложения за изборни членове от квотата на прокурорите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125869

Във ВСС постъпиха първите предложения за изборни членове от квотата на прокуроритеДве предложения за изборни членове на Висшия съдебен съвет от квотата на прокурорите са депозирани в деловодството на ВСС. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. Първото предложение е за Огнян Пеев Дамянов – прокурор в Окръжна прокуратура – Разград и е направено от прокурорите от съдебните райони Разград, Търговище и Силистра.

От отравяне на кръвта умря костенурката, която погълна 915 монети (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125860

От отравяне на кръвта умря костенурката, която погълна 915 монети (Видео)Костенурката, която погълна 915 монети и бе оперирана по спешност в началото на месеца, се е споминала от отравяне на кръвта, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Състоянието на животното започна да се усложнява преди една седмица. Ветеринарите бяха принудени да подложат зелената морска костенурка с прякор Банка на втора операция,

Национален шампионат по спортно ходене в събота в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CuNxntdmhYg/

За пета поредна година Поморие ще бъде домакин на Националния шампионат по спортно ходене за всички възрастови групи. Той ще се проведе на 25.03.2017 г. /събота/, като предварителните заявки сочат рекорден брой състезатели – повече от 160 участници от 18 спортни клуба от цялата страна. Най-многобройна е групата на момичета до 16 години, където ще се състезават 35 бързоходки на дистанция 3 км.

Официалното откриване ще се състои в 10.00 часа пред градския стадион в Поморие. Там ще бъде и старт-финалът на всички дистанции. По традиция поморийската атлетика също ще има изява в надпреварата. Надежди за достойно представяне се възлагат на многократните медалисти Петър Лалов и Атанас Атанасов от СК „Атлет 2004“.

  Програма на състезанието:

– 10.00 ч. – Момичета под 16 години – 3 км
– 10.25 ч. – Момчета под 16  години – 3 км
– 10.50 ч. – Девойки младша възраст – 5  км
– 11.30 ч. – Юноши под 18 год.(младша) – 10  км
– 11.30 ч. – Девойки под 20 год.(старша) – 10  км
– 11.30 ч. – Юноши  под 20 год.(старша) – 10  км
– 12.50 ч. – Жени – 20 км
– 12.50 ч. – Мъже – 20 км

Състезанието се организира от Община Поморие и Спортен клуб „Атлет 2004“ Поморие, със съдействието на Българска федерация по лека атлетика.

Северна Корея с прогрес за атомна бомба

http://www.moreto.net/novini.php?n=346832

През последните години Северна Корея е постигнала прогрес в разработването на собствена атомна бомба. Това съобщава в. "Уолстрийт джърнъл". Изданието се позовава на анализ на Международната агенция за атомна енергетика.

Реформаторите се надяват на 15-20 мандата в НС

https://vesti.bg/izbori2017/kampania/reformatorite-se-nadiavat-na-15-20-mandata-v-ns-6066912

„Най-логичните и нормалните ни партньори са партии, които също са членове на ЕНП и да търсим управление в дясно-център“, каза Найден Зеленогорски

Доларът достигна 6-седмично дъно в понеделник

http://www.investor.bg/analizi/9/a/dolaryt-dostigna-6-sedmichno-dyno-v-ponedelnik-236046/

Несигурната ситуация привлича инвеститорите към златото, цената на благородния метал отбеляза 2-седмичен връх

Бургас чества Ден на Тракия с богата програма

http://www.cross.bg/trakiya-mart-dryzhestvo-1538083.html

/КРОСС/На 26 март - Ден на Тракия, се прекланяме пред подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета. Почитаме паметта на хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет, допринесли за съхранението на българската култура и духовност. За поредна година Тракийско дружество "Екзарх Антим І" и Община Бургас организират редица мероприятия, посветени на датата.Още от 20-те години на ХХ век тракийските дружества по места честват Деня на победата край Одрин. Към тях се присъединяват армията, църквата и българската културна общественост. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.  Програма за Деня на Тракия:  22 март 2017 г. / сряда / 11:30 ч. - Кулинарно изложение на тракийски гозби в дома на Тракийското дружество.  23 март 2017 г. / четвъртък / 18:00 ч. - Патриотичен рецитал, посветен на 26 март - Ден на Тракия, в дома на Тракийското дружество.  24 март 2017 г. / петък / 17:00 ч. - Официален ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметника на българския воин пред Военен клуб - Бургас. 26 март 2017 г. / неделя / 11:00 ч. - Поднасяне на цветя в Морската градина при паметниците на тракийските войводи.    

В Египет представиха възможности за обучение на студенти в Свищов

https://www.24chasa.bg/region/article/6125777

В Египет представиха възможности за обучение на студенти в СвищовДелегация от Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, водена от ректора доц. д-р Иван Марчевски, бе на работно посещение в Египет, където се срещна с ръководствата, преподаватели и студенти от различни висши училища. В състава на делегацията от Свищов бяха още директорът на Центъра за международна дейност – доц.

Страхувам се… и все пак ще го направя

https://www.actualno.com/books/strahuvam-se-i-vse-pak-shte-go-napravja-news_600717.html

От какво се страхувате? • Да вземате решения? • Да прекратите незадоволителна връзка? • Да смените работата си? • Да се изправите пред неизвестността на бъдещето? Каквито и да са вашите страхове, тази книга ще ви научи как да преминете през тях и да ги оставите зад

Предстоящи срещи през седмицата на детско-юношеската школа на Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/r6jjLESAR_c/

Тази седмица мачовете на Детско – юношеската школа на ОФК “Поморие ще се играят при следната програма:

Отборът на ОФК “Поморие” юноши старша възраст гостува в следващия кръг от първенството на отбора на ОФК “Карнобат” гр. Карнобат на 23.03.2017 /четвъртък/ от 15:30 часа.

Елитният отбор на Поморие U15 приема на свой терен отбора на ПФК “Нефтохимик” /Бургас/ на 25.03.2017 /събота/ от 10:30 часа на стадион Поморие.

Отбор Деца и Юноши младша възраст играят домакински срещи на стадион Поморие с връстниците си от отбора на ФК “Черноморец 1919″ /Бургас/ на 27.03. 2017/понеделник/ от 13:30 часа и 15:00 часа.

Отбор Футбол 9 започва срещите си от новия полусезон на 27.03. 2017/понеделник/ от 11:00 часа срещу отбора на ФК “Черноморец 1919″ на с.к. “Каменица-Арена” гр. Бургас.

Отбор Футбол 7 , водени от своя треньор Красимир Пчеларов,играят първа среща от новия полусезон с връстниците си от ФК “Бургас спорт”.Срещата ще се играе на 25.03. 2017/събота/ от 11:00 часа на с.к. “Звездичка” гр. Бургас.

Малките футболисти от отбора на Футбол 5 играят на 27.03.2017 /понеделник/ от 11:00 часа с отбора на ФК “Звездичка 2” на с.к. “Бъдеще” – терен 1 в гр. Бургас

Загиналите в Пещера ремонтирали инсталация за химически синтез, били с противогази

https://www.24chasa.bg/region/article/6125851

Загиналите в Пещера ремонтирали инсталация за химически синтез, били с противогази31-годишният Мустафа Касъбов и 34-годишният Атанас Величков са загиналите при трудовата злополука в завод "Биовет" в Пещера, в понеделник следобяд. Те са работили във фармацевтичното предприятие от 7г. и са били на постоянни трудови договори. Заварчикът Касъбов е трябвало да направи ремонт на инсталация за химически синтез,

Бастиан Швайнщайгер преминава в "Чикаго файър"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/21/2938885_bastian_shvainshtaiger_preminava_v_chikago_faiur/?ref=rss


Полузащитникът на "Манчестър юнайтед" Бастиан Швайнщайгер ще продължи кариерата си в американската Мейджър лийг сокър (МЛС). 32-годишният германец получи разрешение от настоящия си клуб да се присъедини към "Чикаго файър".

Швайнщайгер ще подпише договор за една година и ще получава седмична заплата от 85 хиляди паунда, съобщи "Скай спортс". Това ще го направи един от десетимата най-добре платени играчи в МЛС.

Очаква се сделката да бъде финализирана следващата седмица, след...

Gong.bg празнува 10 години, изпълнени с победи

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/gong.bg-praznuva-10-godini-izpylneni-s-pobedi-6066908

Лицата, които стоят зад успеха на спортния сайт, споделят своите лични истории в специално видео

Черепът и ходенето на два крака са еволюирали заедно

https://vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/cherepyt-i-hodeneto-na-dva-kraka-sa-evoliuirali-zaedno-6066910

Новото изследване разкрива, че връзката между ходенето на два крака и изместения напред в черепа форамен магнум не е изолиран случай, свързан единствено с човека и други ходещи на два крака примати

Интересът към алтернативните сегменти на пазара на бизнес имоти се засилва

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/interesyt-kym-alternativnite-segmenti-na-pazara-na-biznes-imoti-se-zasilva-236042/

Най-силна активност през тази година се очаква в сегмента на студентските жилища на водещите европейски пазари

Десет от най-странните думи на света

http://www.cross.bg/ezik-nemski-yaponski-1538082.html

/КРОСС/Колкото и да е богат нашият език, има думи на чужди езици, които нямат свой еквивалент на български. Вижте 10 от най-странните думи на света: Bakku-shan от японски език. В превод означава жена, която е хубава само в гръб. В България не е имало нужда от такава дума. Учени отдадоха разликите между езиците на климата и околната среда Backpfeifengesicht от немски език. Това е човек, който има нужда да бъде ударен с юмрук. Waldeinsamkeit на немски означава чувството, което изпитваме, когато сме сами в гората. Schilderwald от немски език. Улица, която има толкова много знаци, че те объркв Явно не са идвали никога в България. Тук ако има и един знак - все пак е някакъв ориентир. Nekama от японски език. Означава мъж, който се представя за жена в интернет. До края на века половината от езиците по света могат да изчезнат Otori от японски език. Когато отидеш на фризьор, но излезеш от салона още по-грозен. Често срещано явление по нашите географски ширини, но все още нямаме дума за подобно явление. Schadenfreude от немски език. Това е щастието, което изпитваме от чуждото нещастие. Невероятно, манталитетът на шопите има собствена дума в немския език. Stumpfrei от немски език. Когато ви оставят сам в къщи и организирате парти. Verschlimmbessern от немски език. Когато най-добрият ви пирятел ви помоли да му преинсталирате Windows , а сле дтова вие го помолите да си купи нов компютър. Тreppenwitz от немски език

Тони Палмър - режисьорът на музиката

http://offnews.bg/news/n_1/n_650479.html

Тони Палмър - един от най-известните и значими режисьори на света в областта на документалното кино, е гост на тазгодишното издание на София Филм Фест. Неговата филмография наброява повече от 120 филма, голяма част от които са посветени на светила на музиката като Бийтълс, Крийм, Джими Хендрикс, Ленард Коен, Франк Запа и много други. Въпреки че самият той отбелязва, че музикалните му филми са по-малко от половината му проекти, той е известен именно с тях: носят му над четиридесет международни награди, сред които 12 златни медала от Фестивала на киното и телевизията в Ню Йорк, многобройни номинации и награди за БАФТА и „Еми”. Той е единственият двукратен носител на престижната Държавна награда на Италия. През 2010 г. Тони Палмър беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство, а тази година британецът посети за осми път София Филм Фест , по време на който раздаде автографи и разговаря с почитатели. Това се случи в Дома на киното в София, където 75-годишният Палмър, удобно седнал върху масата на сцената ("Няма да мога да стана повече, ако седна на диванчето") любезно отговаряше на въпросите на публиката и водещия Драгомир Симеонов. Със заразно чувство за хумор и отявлено желание да потопи, изкъпе и подсуши събралото се множество в разказа за невероятните си срещи и филми, гостът разчупи леда на продължилия час и половина разговор още с първата си реплика: "Това е най-добре организираният филмов фестивал на света! А сега може ли да си ходя вече?" Разбира се, не му беше позволено и така се впусна да разказва за "най-лошия филм в цялата вселена", който се оказва негово дело. "200 мотела" и Франк Запа   "Бях работил няколко пъти с Франк Запа, когато един ден ми предложи да снимаме филм. Попитах го дали има идея за сценарий, а той рече: "Да, разбира се", след което ми донесе един огромен сандък, пълен с всякакви късчета хартийки, ноти, записи, текстове, от всичко по малко с една дума. Веднага се заехме да изградим хомогенна история от всичките тези хартийки, като се спряхме на идеята за разказ за живота на една рокендрол звезда. А с какво е пълен животът на рокендрол звездите - с мотели, като в "200 мотела". Запа имаше няколко много интересни идеи в рамките на историята. Един от членовете на групата му бе имал ЛСД изживяване - нещо абсолютно непознато в света на рока - и той искаше да покаже на екрана какво е усещането да си на ЛСД. Казах на Франк, че мога да го направя, като използвам 35 мм лента, но имайте предвид, че през 1971 г. развитието на техниката беше такова, че щеше да ни струва много пари и време да го направим. Е, нямахме нито времето, още по-малко пък парите. Тогава видеолентата тепърва се развиваше, Би Би Си беше закупила своята първа цветна видеокамера през 1968 г., а ето ни нас, 2 години по-късно, експериментираме електронно с изображенията." Продуцентите на филма обаче заявили, че няма как да стане, тъй като след това планират да разпространят филма по кината. Затова Палмър отлетял за Холивуд, където се срещнал с големия шеф, "много интелигентен и приятен човек": "Той беше много добре настроен, само ни хвалеше, поздравяваше, вика: "Всичко за вас, момчета". И аз накрая все пак му казах за видеолентата. Никога няма да забравя, той държеше една чашка в ръката си, сложи я съвсем бавно на бюрото си и промълви: "Какво е видеолента?" Разбира се, той много добре знаеше какво е това, но идеята му беше, че не може да се прожектира в киното. Малко след това присъствах на едно поледно парти в студиото на "Техниколор" в Лондон, където хората ме питаха по какво работя и аз им казвах едно и също, "Имам голям проблем - видеолента". Тогава един от гостите ме попита дали помня, че през старите "Техниколор" камери вървяха 3 негатива едновременно – червен, син и зелен, които, като се проявят заедно и - бум - получаваме цвят. Старите телевизионни камери също имаха 3 импулса - червен, син и зелен, и ми предложи да свържем цветовете заедно. Те извадиха една камера от музея си, поизбърсаха я малко и направихме проба, която се състоеше в това аз да вървя напред-назад пред една стена, докато камерата снима и издава звуци като трактор. Проявихме трите негатива и ето ме там, правейки тегели пред стената. Така решихме проблема си, снимайки на видеолента, която препроявихме на филмова лента. Това беше първият филм в историята, който използваше подобна техника, сигурен с това беше интересен, но ако имате възможност да го гледате, по-добре идете правете нещо друго. И така, 100 години по-късно се озовах на друго коледно парти, където един много богат и известен режисьор се приближи до мен - сигурно някой му беше казал кой съм, защото аз не го познавах - и Стивън Спилбърг ми рече: "Вие снимахте "200 мотела", нали?" Сто процента някой му беше казал. "Да, защо?", попитах, а той отвърна: "Ако Вие не бяхте направили "200 мотела", аз нямаше да мога да снимам "Джурасик парк". "Е, няма проблеми - отговорих на свой ред, - ще взема 1% от приходите на филма", а той се засмя." В залата Палмър се съгласи и че "Джурасик парк" и "200 мотела" имат още нещо общо помежду си - Франк Запа е динозавър и е мъртъв. Нелсън Мандела и готините мацки Близкото звучене на "200 мотела" с "200 модела" подсети режисьора за още една негова легендарна среща, която се случила преди 8-9 години в ЮАР. "Снимах филм за известния драматург Атол Фугард , който в онези ширини е познат с това, че хем е бял, хем е африканец. По време на апартейда той яростно е нападал властите, които са го налагали, и в резултат на това първо му взимат паспорта, после му забраняват пиесите, а накрая го вкарват в затвора. Режимът се смени, дойде опозицията от ANC, но той и тогава не миряса и обвини ANC в корупция и измами, а то на свой ред му отне паспорта, забрани пиесите и т.н. Едно от най-важните неща, което направи преди идването на ANC на власт, бе да напише пиеса за Нелсън Мандела и острова Робин, където се е намирал затворът, в който е лежал Мандела. Докато снимах филма, питах Фугард дали мога да направя интервю с Мандела за пиесата, който взе, че се съгласи въпреки напредналата си възраст. Мисля, че беше последното интервю в живота на Мандела. Обикновено преди интервюто ми искат въпросите предварително, но аз винаги отказвам, защото просто не знам какви ще са. В случая направих изключение и си пратих всичките глупави въпроси. "Какво е да си на острова?" Тъпа работа. И така, ние отиваме при Мандела, той си седи на стола, тялото му не го слушаше особено, но мозъкът му сечеше като бръснач, и тогава разбрах защо ми искаше въпросите предварително - встрани от мен имаше бяла дъска, на която бяха изписани отговорите на всичките ми запитвания. Питам първия си глупав въпрос, Мандела се изправи в стола си и започна да чете отговора от дъската. Поглеждам го дали наистина чете, той стигна до края на първия ред, наведе се леко конспиративно и рече: "Когато ни караха към острова за пръв път с лодката, пазачът ни каза, че ще постоим 3-4 години (които се оказаха повече от 20, отбелязва Палмър), ще ни пуснат и всички ще ни мислят за герои и ще имаме всяка яка мацка, която пожелаем." Мандела замълча, облегна се на стола си и рече: "Още се оглеждам за красивите момичета" . Режисьорът обясни, че най-лошото в затвора на острова не е, че е 2 на 2 метра, нито че е горещо, най-лошото е, че се намира толкова близо до Кейптаун, че затвореният може да наблюдава всеки ден как животът си тече, а тоя гние там. В разговора им Мандела му казва и нещо философско, което оставя своя отпечатък у британеца: "Великите артисти ползват изкуството си, за да се борят със случващото се, да кажат на целия свят за политическото и социалното състояние на държавата си." Това изречение Палмър доразвива, като казва, че според него всяко изкуство е политическо с малко „п“. "Изкуството е активно, не пасивно. Гледам, че тука сте се събрали много умни и мъдри хора, но ви казвам, че повечето млади не знаят това. Една от моите професии е преподавател по източноевропейски науки в Украйна. Един ден по време на своя лекция пред близо 60 студенти показах картината "Герника" на Пикасо. Попитах множеството, знае ли как се казва картината - двама знаеха. Кой е авторът - един знаеше. За какво е картината – никой не знаеше. Бях шокиран, мислех си, че всеки умен човек ще знае една от най-великите картини на 20 век, не подробностите, но поне най-общо нещо. "Герника" на Пикасо. Най-красивото голо момиче на света Първоначално Палмър е искал да се занимава с академична кариера и това не се е променило чак до завършването му на университет в Кеймбридж. Една от летните му ваканции обаче негов приятел от Оксфорд, завършил 4-5 години по-рано, го кани да работи с него по първия му филм за Би Би Си, което променя съдбата на режисьора. "Това се случи през 1964 г. - смятайте колко съм стар - снимахме в Залцбург, а аз бях момче за всичко, моята работа беше да мъкна невероятно тежкото оборудване. На 3-ия ден от снимките приятелят ми вика, че утре сутрин в 8 часа ще снимаме ей там, горе, в замъка, извисяващ се над родното място на Моцарт. На другата сутрин качих всичко преди осем и седнах смазан в ъгъла до вратата на помещението, където щяхме да снимаме студенти, които рисуват. И тогава изведнъж вътре влетя великият художник Оскар Кокошка . Леле, Боже, Кокошка! Аз се сврях още по-навътре в ъгъла и започнах да гледам открития урок, когато - дамите да ме простят - на два метра от мен застана без съмнение най-съвършеното голо момиче, което съм виждал в живота си. И си помислих: Кокошка, красиво момиче, рисуване, това е моето момиче. Казвам ви, досега не съм срещал по-красиво същество. От тогава насам животът ми е едно дълго разочарование." Това е и причината да идвам веднъж годишно в България, за да си оправя настроението, но не бих се заселил тук, докато не вдигнете драстично нивото на футбола, пошегува се режисьорът.    С музикални филми започва да се занимава на късмет, след като уволняват продуцента по лентата, в която Палмър отново е момче за всичко. Друга важна случка е срещата му с Джон Ленън : "През 1963 г. бях на пресконференция в университета на млада банда, чийто сингъл бе оглавил класациите. Бийтълс . Пресконференцията завърши и както си седяхме в залата, при мен дойде Джон Ленън и ме попита, защо не съм задал въпрос. Казах му, че събитието е било глуповато, те са били глуповати, ние сме били глуповати, а той взе, че ме помоли да го разведа из университета. Помнете, че Ленън винаги е страдал и е бил обсебен от това, че не е следвал в университет и не е получил необходимото образование. Така че аз го разведох и накрая той ми заяви, че ще си тръгват веднага след концерта им вечерта, но ми даде телефона си на едно листче и помоли да му се обадя, като съм в Лондон. "Мерси, но няма да идвам, ще остана да преподавам тук", рекох му. След моя момент с голото момиче обаче реших да му звънна. Проблемът е, че се срещнахме през 1963 г., а му се обадих през 1966 г. Разликата в Бийтълс за тази три години беше космическа. Обадих се и от отсрещната страна чух глас на жена, по който личеше, че съм стотният човек за деня, който е звъннал с думите: "Джон каза да му се обадя". Затова затворих, но след половин час ми се обади Дерек Тейлър, журналистът, който тогава отговаряше за Бийтълс и беше близък с тях, и ми рече, че Джон има съобщение за мен. "Леле - казах си аз - сигурно е, "Кой, по дяволите си ти, и защо ми звъниш?" Оказа се друго обаче: "Защо ти отне три години да ми се обадиш?" Срещнахме се за обяд с Джон Ленън, където бях затрупан от кафяв ориз - предястие с кафяв ориз, основно с кафяв ориз, десерт с кафяв ориз. Тогава Джон ми каза, че има много музиканти, които или не влизат в предаванията на Би Би Си, или не искат да ги показват в поп класациите. Написа ми списък с имената, на които се възхищава, и ми го даде - Крийм, Дъ Ху, Хендрикс, Франк Запа ... "Хубаво, но аз нямам контакт с тях", казах му, а той ми обясни да не се тревожа и ще се погрижи. И така се появи "All My Loving". Този филм промени поп музиката по телевизията завинаги. Много е кратък, 50 минути, но много насилствен, защото е пълен с мнението на артистите за случващото се по света, сред което и бушуващата война във Виетнам . Би Би Си бяха ужасени, като го видяха, не искаха да го излъчват. Но го пуснаха. Тогава се хванахме на бас за 5 лири с Джон, които още ми дължи, че популярната преса ще го хареса, защото там са всички звезди, а сериозните вестници ще го оплюят като претенциозна глупост. Стана точно обратното и до днес сериозните издания пишат за филма." „Птица върху жица“ и Ленард Коен Докато раздаваше автографи, Палмър се сети за друга интересна история от премиерата на филма за Ленард Коен „Птица върху жица“ в Полша през 2010 г. "Тогава международните фенклубове на Ленард Коен се събираха на всеки две години в различен град и тази беше в Краков. Бях много притеснен, защото ми казаха, че ще има над 400 различни фенклуба, което значи поне 400 експерти. Естествено, бях взел доста копия от филма, за да продавам, и един от дните си седях на масичката, отрупана с филми, а пред мен опашка от хора за автограф. И идва една много красива дама, която ме пита, дали може да си вземе 10 копия. Съгласих се и тръгнах да подписвам, когато разпространителят на филма влетя, хвана ме и викна: "За Бога, не подписвай тези копия!" Ама защо, учудих се аз, а той продължи: "Защото утре сутрин 9 от тях ще се продават на двойна цена в Ибей." Е, беше прав. Днес няма да разписвам по 10 от нищо!" За самия филм Палмър разказа подробно на няколко места, включително и пред БНТ: "Имах много голям късмет, че можах да направя филм за Ленард, а още повече, че това стана през 1972 г., когато той беше във върхова форма. Тогава той ме попита дали съм наясно, че на първо място е поет, а чак след това музикант, тъй като е важно да знам, че иска филмът да е политически насочен, а не да бъде някакво щастливо малко филмче за любовта, за някоя си Сузана, Мериан и т.н. Смяташе това за погрешен подход спрямо него и музиката му. "Ленард, ако ще го правим, трябва да ми обещаеш, че няма да затвориш вратата пред мен дори веднъж, независимо какво се случва", казах му преди да се разберем за снимките и той се съгласи. Така се оказахме той, аз, камерата и прожектора, което позволи заснемането на много интимни моменти - когато той плаче, когато плува гол в басейна и т.н. Помня, че тогава и аз влязох в басейна с камерата и се надявах да не я изпусна. Друг път отидохме в сауната на един хотел, където се случиха страшно интересни неща, но нали знаете, че в сауните е пълно с пара, и затова камерата не хвана нищо, същинска катастрофа." Кубрик, Сталин и Шостакович Според британеца всеки режисьор трябва да прави филми само и единствено с една цел - да каже или покаже на света и на публиката това, което е важно за него. "Не мисля, че като започнеш да снимаш филм, си казваш, че ще е политически. Ако си верен на себе си, ще се получи нещо хубаво така или иначе. Познавам много английски режисьори, които, когато започват нов филм, си мислят как ще си построят басейн в задния двор. Не се прави така. Когато Стенли Кубрик почина, имах честта да представя филм в негова памет, докато жена му стои на първия ред пред мен. Бях много притеснен, но казах това, което мисля, че Кубрик остана верен на себе си и неговите филми бяха огромно огледало, което той вдигна пред обществото, за да може то да се огледа, с думите: "Това е ваше дело". Или "Манчестър край морето", който разказва една история, но всъщност истинското му послание е за самотата и невъзможността на различните поколения да комуникират в съвременното общество. "Преди време снимахме филм с Бен Кингсли за Шостакович . В края на лентата, след като за пореден път е отречен от СССР, той изнася реч, в която се извинява. В нея се изтъкват двете най-важни неща за артистите: да достигнем до хората и по какъв начин. Трима са великите композитори на 20 век – Стравински , който преоткри езика на музиката, Бенджамин Бритън и Шостакович (които са си били взаимни почитатели). Когато снимах филма "Свидетелство" за Шостакович, се впечатлих изключително много от операта " Лейди Макбет от Мценска околия ", която пише на 27 години. Сталин отива да я гледа в Болшой театър, намразва я, а на следващия ден във вестник "Правда" излиза статия, която я заклеймява като шумотевица, а не музика, пълен боклук. Госпожа Шостакович ми сподели, че месеци и години наред след това съпругът ѝ мисли, че ще го убият. Тогава открих, че случилото се не е протекло в реда "премиера-Сталин-край", ами по обратен начин. 18 месеца след премиерата на операта Сталин най-накрая отива да я гледа, тъй като за това време "Лейди Макбет от Мценска околия" е играна повече пъти от Пучини, Верди и Вагнер взети заедно. За тези от вас, които не са запознати с операта, мога да ви кажа, че това не е Верди, няма весели мелодийки и ритми. Това е юмрук в лицето. Чудех се много защо е била толкова популярна, а какъв глупак съм бил само - по онова време, ако напишеш с думи, че Сталин е лош, ще те убият. Ако напишеш с музика, че Сталин е лош, е много по-трудно да се докаже какво си имал предвид. Ето ни 80 години по-късно, и ако искате да знаете какво е било в Русия в периода 1930-1950, слушайте Шостакович. Музиката му е свирепа, затова и накрая на филма за Бийтълс съм сложил именно нея. Сянката на Шостакович стои надвиснала над всичко, което съм снимал. Имал съм щастието да се видя с него два пъти и не можех да обеля нито дума, стоях зяпнал." Бъдещи проекти В момента Палмър снима два документални филма. Единият е за геноцида над арменците и тяхната култура в Османската империя, а вторият е за унищожението на аборигенските култура, народ и природа в Австралия. "Знаете ли за остров Ротнест срещу град Пърт? В началото на 20 век правителството на Австралия събира всички аборигени, до които се докопа, и ги закарва там. Хиляди измират от глад в лагерите. Днес на острова има лунапарк. "Дисниленд". Тези хора вървят по костите на своите свещени предци. Това е мерзост."

Зодиите, които не изневеряват (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zodiite-koito-ne-izneveriavat-video-2011651

Изневяра е предателство, което трудно може да се прости и да се забрави. Твърденията, че когато жената изневерява, изневерява със сърцето си, а когато мъжът изневерява, изневерява чисто рефлективно и безсъзнателно, са само митове. Но има 4 зодии, които не изневеряват. Вижте ги:

Елена Георгиева е спортист на Варна за февруари, СКЛА „ЕВЪР” - отбор на месеца

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/elena-georgieva-e-sportist-na-varna-za-fevruari-skla-evyr-otbor-na-meseca-2011647

Състезателката на „Черно море Атлетик” Елена Георгиева бе избрана за спортист на Варна за месец февруари . Тя може да се похвали със златен медал на 400 м., златен медал на 200 м., сребро на щафета 4х200 м от Държавно Първенство и сребърен медал от международен турнир в Мюнхен. Тя спечели също злат

Електронната декларация пести данъци

//dariknews.bg/regioni/burgas/elektronnata-deklaraciia-pesti-danyci-2011648

Над 90 % от подадените корпоративни формуляри в НАП Бургас са по интернет

Наградиха свиленградското кметство

//dariknews.bg/regioni/haskovo/nagradiha-svilengradskoto-kmetstvo-2011649

Община Свиленград бе удостоена с награда за най-мащабно финансиране от Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ. Тя е определена като една от най-активните сред общините-партньори на фонда. С мостово финансиране  чрез кредити от ФЛАГ през последните 5 години Свиленград  успя да

Жители на село сами ремонтираха опасна шахта на пътя

//dariknews.bg/regioni/shumen/zhiteli-na-selo-sami-remontiraha-opasna-shahta-na-pytia-2011653

Дълбока шахта на главния път в село Ивански крие опасност за всички преминаващи.
Местни жители решили сами да се справят с проблема и с помощта на количка пясък, бетон и няколко лопати. <

Ясни съдиите за „Балкан”-Черно море Тича”

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/iasni-sydiite-za-balkan-cherno-more-ticha-2011652

Станаха ясни съдиите за мача от 23-ия кръг на НБЛ между тимовете на „Балкан” и „Черно море Тича”.
Те са Владимир Цеков, Милен Цветков и Младен Субашиев. Комисар е Чавдар Зехиров.Двубоят е на 25-и март от 18 часа в „Арена Ботевград”.
Преди този мач домакините са на 6-о място във времен

Патриоти блокириха границата с Турция (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/patrioti-blokiriha-granicata-s-turciia-snimki-2011646

Протестиращи блокираха гранични пунктове към Турция в опит да спрат изборния туризъм. В блокадата се включиха над 100 души, част от които облечени в традиционни носии и пеещи възрожденски песни. За първи път са блокирани и

Москва не знае за предстояща визита на Рекс Тилърсън

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125848

Москва не знае за предстояща визита на Рекс Тилърсън 
Руският заместник-външен министър Сергей Рябков каза, че не е чувал за евентуално посещение на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Русия, предаде Ройтерс, цитирайки агенция Интерфакс, цитирана от БТА. Официални източници източници във Вашингтон съобщиха вчера на Ройтерс, че Тилърсън смята да пропусне срещата на външните министри от НАТО в

Москва нито потвърди, нито отрече евентуална визита на Рекс Тилърсън

http://www.cross.bg/tilursun-nito-informatziya-1538081.html

/КРОСС/Руското външно министерство нито отрече, нито потвърди информацията, че американският държавен серкретар Рекс Тилърсън ще посети Москва. По-рано източници съобщиха за Ройтерс, че Тилърсън планира да пропусне срещата на външните министри от НАТО в началото на април, за да остане в САЩ за посещението на президента на Китай Си Цзинпин и след това да отиде в Русия. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова посочи във Фейсбук, че ведомството не е готово да потвърди или да отрече тази информация. Но ние със сигурност сме изненадани от редовното изтичане на чувствителна информация от Вашингтон, допълни Захарова. Малко по-късно руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза, че е няма информация за плановете на Тилърсън да посети Москва.    

Димитър Делчев: „РБ – Глас народен“ няма да допуснем БСП да обръща курса на страната на изток

http://offnews.bg/news/n_1/n_650523.html

„Реформаторски блок – Глас народен“ ще бъде представителят на десните избиратели в парламента и няма да допуснем БСП да прави опити за обръщане на курса на страната на изток, заяви на големия концерт на коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“ в Драматичния театър Димитър Делчев, водач на листата на Реформаторите за Благоевградска област. След като Нинова си позволи да каже, че демокрацията е отнела много, следващата стъпка е да поиска тоталитаризъм и да включи задна скорост, за да ни върне 30 години назад. Това няма да го допуснем, категоричен бе Делчев. Само дясноцентристко правителство може да води държавата напред и да започне борбата с корупцията. Всички знаем, че има феодализирани кметства, политици и висши чиновници с необяснимо богатство. РБ ще се бори за антикорупционния закон, защото само той ще махне този хомот и България да бъде силна европейска държава. Само тогава ще се повишат и заплатите, и пенсиите, и ще имаме реални реформи във всички сектори, категоричен бе той. В тази кампания в Благоевград нямаше дебат, останалите водачи на листи избягаха, нито Цветанов, нито Пеевски, нито Томов се появиха. Дали защото нямат какво да кажат или защото биха се съгласили един с друг в популизма си, не знам. Не чух и никой да казва нещо за Пеевски, който е олицетворение на това как ДПС работи като бизнес корпорация. В същото време чух кандидата на БСП да обяснява, че ЕС не е правилният избор. Не искам такива представители в парламента, каза още Делчев.  В парламента трябва да попаднат хора с морал и отговорност. Избирателите да спрат да се лъжат по гръмките обещания, каза Анна Бистричка, трета в листата на Реформаторите. Вельо Илиев, втори в листата, добави, че групата на „РБ – Глас народен“ в парламента ще бъде моторът на реформите в следващите 4 години. Председателят на предизборния щаб на Реформаторския блок Найден Зеленогорски бе категоричен, че пътят за развитие на България е дясно управление и с ЕС и НАТО. Т ова е нашият цивилизован избор. Да потвърдим тази ориентация и да вървим към проспериращите нации е нашата цел, добави Зеленогорски. Проф. Даниел Вълчев, секретар на Политическия съвет на РБ, заяви, че „РБ – Глас народен“ е единствената политическа сила, която няма уклон на ляво. БСП са си там, за ДПС е ясно, Борисов, за да остане във властта, нямам съмнение, че има стъпка в ляво, Марешки все повече отива на там, Патриотите също са на ляво. Ние ще бъдем единственият гарант, че изборът на България ще бъде вдясно, каза още Вълчев.  ИЗБОРИ 2017

Изпълнители от 8 държави пристигат в Поморие за фестивала „Св. Богородица – Достойно есть” през юни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/gq8zFIIfwb8/

Най-мащабният форум за православна музика у нас „Св. Богородица – Достойно есть” за 14-та поредна година ще събере стотици участници от 8 различни държави. Провеждан под патронажа на Н. В. Пр. Сливенския митрополит Иоаникий и кмета на Община Поморие Иван Алексиев, този международен фестивал е известен  със стройната си организация и високото художествено ниво. Това е и разковничето за успеха на  „Св. Богородица – Достойно есть”.В богатата концертна програма от 7 до 11 юни 2017 г. ще се включат общо 31 участници – хорови състави, вокални ансамбли и индивидуални изпълнители, като за 15 от тях това ще бъде дебют на фестивалната сцена, съобщават от Община Поморие. Хористите ще участват в празничните литургии и ще посетят исторически и културни паметници по българското Черноморие.

След внимателна селекция измежду множеството подадени заявки фестивалният секретариат одобри участието на състави от България, Гърция, Македония, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна и Чехия. Ето кои са допуснатите кандидати в отделните категории:

Категория 1 – Православни църковни хорове

  1. Дамски хор при храм „Св. Атанасий“ – Варна, България / Диригент – Евгения Григорова
  2. СКХ „Петък Динев“ при храм „Св. Св. Кирил и Методий“ – София, България / Диригент: Боряна Найденова
  3. Хор „Общение“ при Троянски манастир – с. Орешак, България / Диригент: Илиян Тодоров
  4. Хор «Касиана Доместика» – Шумен, България / Диригент: д-р Юлияна Панова
  5. Църковен хор при храм „Успение на Пресвета Богородица“ – Ботевград, България /  Диригент: Милена Спасова
  6. Камерен смесен хор при храм „Св. Климент Охридски“ – София / Диригент: доц. д-р Ванилия Кисьова
  7. Камерен църковен хор „Св.Вмч.Пантелеймон“ – Велес, Македония / Диригент: Славица Ставрева
  8. Църковен хор „Св. Никола“ – Алексинац, Сърбия / Диригент: Марина Гаврилович
  9. Хор при катедралата „Св.Спиридон Тримифунски“ – Одеса, Украйна / Диригент: Виктория Вербенко

Категория 2 – източно пеене

  1. Иеродякон Юстин Зографски – София, България
  2. Никола Антонов – София, България
  3. Хор „Св. Наум Охридски“ – София, България / Диригент: Андрей Касабов
  4. Григорис Папаемануил – Драма, Гърция
  5. Гръцки византийски хор „Доместики“ – Драма, Гърция / Диригент: Григорис Папаемануил
  6. Вокален ансамбъл „Славословие“ – Прага, Чехия / Ръководител: Ондржей Добисик

Категория 3 – Смесени и еднородни хорове или вокални ансамбли

  1. Средношколски смесен хор при СУ ”Отец Паисий” – Враца, България / Диригент: Момчил Томов
  2. Хор “Ave Musica” – София, България / Диригент: Таня Никлева-Владева
  3. Академичен смесен камерен хор”Гаудеамус”- Пловдив, България / Диригент: Весела Гелева
  4. Камерен хор „Проф. Георги Робев“ – София, България / Диригент: Нели Трошева
  5. Хор на медиците ‘’Родина’’- София, България / Диригент: Мая Василева-Четрокова
  6. Вокален ансамбъл “Кантикус де Орис“ – Пловдив, България / Диригент: Дорис Хофман
  7. Дамски камерен хор „Враца“ – Враца, България / Диригент: Томислав Аспарухов
  8. Частен хор “Nihil sine Deo” – Букурещ, Румъния / Диригент: Емил Матей
  9. Троицки камерен хор – Троицк, Москва, Русия / Диригент: Алексей Малий
  10. Детски хор „AVE ANIMA” – Троицк, Русия / Диригент: Анастасия Браудо
  11. Нишки камерен хор – Ниш, Сърбия / Диригент: Ивана Милошевич
  12. Хор при Педагогическия факултет на Университета в Крагуевац – Ягодина, Сърбия / Диригент: Милица Станкович
  13. Смесен хор „UNITI“ – Киев, Украйна / Диригент: Анна Сираш
  14. Камерен вокален ансамбъл „Аколада“ при Народен дом „Просвета“ към Националния университет „Лвовска политехника“ / Диригент: Володимир Савицки
  15. Вокална формация «АrtVOICE» при Лвовския музикален колеж «С.Людкевич» – Лвов, Украйна / Диригент: Илона Елтек
  16. Православен ансамбъл “Преображение“ – Житомир, Украйна / Диригент: Александър (Олександр) Ткаченко

Варди получавал смъртни заплахи заради Раниери

http://offnews.bg/news/n_1/n_650522.html

Нападателят на Лестър Джейми Варди е получавал смъртни заплахи след освобождаването на мениджъра Клаудио Раниери. 30-годишният футболист беше посочен като идеолог на решението на ръководството да изгони италианеца, който изведе Лестър до първа в историята на клуба шампионска титла. Информациите за бунт в съблекалнята и заговор на играчите срещу Раниери бяха опровергани, но феновете реагираха доста бурно в първите дни след изгонването на мениджъра. "Четох какви ли не неща, но нито едно не е вярно. Получих куп фалшиви обвинения, но нито аз, нито съотборниците ми имахме нещо общо с това решение. За мен също беше тежка раздялата с Раниери", каза Варди.

Без лаптопи и таблети на полети от Близкия изток до САЩ

https://vesti.bg/sviat/amerika/bez-laptopi-i-tableti-na-poleti-ot-blizkiia-iztok-do-sasht-6066911

Забраната идва година след като джихадист детонира лаптоп-бомба на самолет от Сомалия.

Мевлют Чавушоглу: Анкара се стреми да донесе мир в Кипър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125840

Мевлют Чавушоглу: Анкара се стреми да донесе мир в КипърТурският външен министър Мевлют Чавушоглу разкри визията си Кипър да бъде превърнат в „бастион“ на мира и стабилността, предаде Anadolu Agency, цитиран от "Фокус".  „Визията на правителството ми за бъдещето включва трансформирането на острова в бастион на мира, стабилността, сътрудничеството и икономическия просперитет“, заяви Чавушоглу.

Почина Пьотр Прусов – създателят на Lada Niva

http://www.cross.bg/prysov-lada-avtovaz-1538078.html

/КРОСС/В Толиати на 76-годишната възраст почина Пьотр Прусов - човекът, който създаде легендарния автомобил ВАЗ-2121, известен още като Lada Niva. За смъртта на конструктора съобщиха от компанията АвтоВАЗ. Именно Прусов е човекът, който създава първия в света всъдеход със самоносеща конструкция. Според мнозина именно това е и първият SUV-модел в света. За съвсем кратък период от време Lada 4x4, както също е позната тази машина, придобива огромна популярност не само в бившия СССР, но и в редица други държави. По ирония на съдбата конструкторът така и не успя да доживее до 40-ия рожден ден на автомобила, който е на 5 април. Прусов започва работа във ВАЗ още през 1970 г., а две години по-късно е назначен за главен конструктор на проекта "ВАЗ-2121 Нива". От 1998 до 2003 г. той е главен инженер на цялата компания, като участва в разработката на модели като "Ока", ВАЗ-2110, ВАЗ-2123 и семейството Lada Kalina. През 2007-2014 г. Прусов е водещ инженер на отдела за хомологация и проектиране на новите модели на компанията, а през февруари тази година става вицепрезидент на АвтоВАЗ, като отговаря за персонала и социалната политика.    

Samsung представи виртуалния си асистент Bixby

http://www.investor.bg/harduer/459/a/samsung-predstavi-virtualniia-si-asistent-bixby-236035/

Той ще разбира непълните команди и фрази с нестандартни думи и ще може да се включва чрез хардуерен бутон по всяко време

Радан Кънев: Бухалката и анцугъг бяха заменени от съдийско чукче и прокурорска тога

http://offnews.bg/news/n_1/n_650520.html

Сблъсъкът между БСП и ГЕРБ, както между ДПС и ДОСТ, е напълно фалшив. Няма такъв сблъсък," заяви председателят на Нова Република Радан Кънев  по Нова тв.  "По кой въпрос БСП и ГЕРБ имат сблъсък?", попита десният лидер. Радан Кънев изреди и темите, по които повечето партии са на едно мнение, а само Нова Република има различна позиция. „Правосъдие по румънски модел – ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ – "против". По въпроса за децентрализацията и необходимостта данъците да остават в общините - "против" са ДПС, БСП, ГЕРБ. Защо? Защото са свикнали да гушат всичките пари и след това да ходят да ги подаряват на хората, от които са ги откраднали. По въпроса за ДДС върху храните – обща позиция на БСП и ГЕРБ. За АЕЦ "Белене" – общо съгласие БСП-ГЕРБ, за КТБ – обща тишина на БСП и ГЕРБ". Водачът на листата на Нова Република в 25-и район в София и във Варна Радан Кънев коментира и объркването на десния избирател в момента: "Естествено е, че една част от хората са объркани. Защото не виждат реален сблъсък между БСП и ГЕРБ. Ако има проблем, той е пълната липса на разлика между БСП и ГЕРБ и задаващата се коалиция помежду им". Лидерът на дясното обединение заяви категорично, че Нова Република има ясна политическа програма, в която е заложила реални мерки и решения и за това е единствената алтернатива, която не участва във фалшивия мач ГЕРБ-БСП. "Това е мачът за порции. Българската политика през последните години, за огромно съжаление и вреда на всеки гражданин, се превърна в някакво спорно състезание, в надприказване, надхитряне кой ще извади по-сочния компромат във верния момент от кампанията, за да вземе един глас повече и да е в по-силната позиция, когато започне рязането на порциите." Според Радан Кънев в момента основният проблем на България е, че законът е престанал да бъде оръжие на слабия. "От древността до днес важи тази максима, от римско време. Законът е оръжие на уязвимия. Не на този с мускулите, с пищовите, който може да раздава правосъдие без закон. А на този, който иска да се учи, да гледа семейство, да спазва християнския закон, да не вреди другимо. Въпреки това на основа на усилията си, на учението си, на зора си, на таланта си – да се развива, да успява, да напредва, да расте по обществената стълбица. Той не се разправя с пищови и насилие. В България стана така, че бухалката от 90-те години я замени съдийското чукче; анцуга от 90-те го замени прокурорска тога. Властта стана оръжието на силния, още едно оръжие за натиск и грабеж". Радан Кънев каза още, че българската демокрация се е превърнала в инструмент на местните феодали да векуват. В инструмент на властта по демократичен път да произвежда султани и царе в България, които да ограбват целия доход на населението, за да могат после да ходят с широка ръка, да му го подаряват.  "Кой се оказа слаб в тази наша България? Оказа се предприемчивият човек, бизнесменът, рекетиран от чиновници, от партийни секретарки, от кого ли не. Оказа се слаб човекът, който цял живот се образова, защото утре отива на конкурс и го губи или въобще не го допускат до конкурса, защото партийната секретарка вече се е настанила на тези работни места". Радан Кънев направи паралел между процесите в България и Румъния от 2006 г. насам, с което обясни защо в Румъния в момента хората живеят по-добре. "От 2005-2006 г. започва тяхната силна антикорупционна реформа. Всяка година оттогава те увеличават разликата, без изключение. Всяка следваща година, В момента доходите им са двойни, храната и горивото са им по-евтини. Как? Това се отразява, разберете. Битката с корупцията, даването на властта на наистина слабия. Защитата на обикновения човек от олигарсите, от корумпираните, се отразява на всеки човек, на всяко семейство, на всеки пенсионер, каза още Кънев. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване