След зимната депресия, време е за пролетната умора

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/03/21/2938650_sled_zimnata_depresiia_vreme_e_za_proletnata_umora/?ref=rss


Предупредих шефа, че от зимен сън минавам директно на пролетна умора... Вариации на тази шега се разменяха цял ден вчера, когато настъпи астрономическата пролет по нашите ширини. Шегата обаче може да е вярна - рязкото затопляне от началото на март прави преходът между сезоните още по-мъчителен и възникването на пролетна умора - още по-вероятно, ако не се вземат мерки.

Що е то пролетна умора

Пролетната умора не е болест и не е свързана с драстични физически или психически...

Днес ще бъде предимно слънчево с максимални температури до 23°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6125473

Днес ще бъде предимно слънчево с максимални температури до 23°Днес ще бъде предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността, но без валеж. Това съобщиха за  „Фокус”  от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). В сутрешните часове на места около Дунав ще има краткотрайна мъгла. През деня ще се появи слаб вятър от изток-югоизток.

Днес ще бъде предимно слънчево с максимални температури между 18° и 23°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278145_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B

 Днес ще бъде предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността, но без валеж. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Евгения Егова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). В сутрешните часове на места около Дунав ще има краткотрайна мъгла. През деня ще се появи слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 18° и 23°, по-ниски по морския бряг - 11 - 14°. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месец март и през деня ще остане почти без промяна.
Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен изток-югоизточен вятър. Максималните температури ще са 11 - 14°. Температурата на морската вода е 6° – 8°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. 
Над планините ще бъде предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб, по най-високите върхове на Рила и Пирин умерен северозападен вятър, който към края на деня ще се ориентира от североизток. Максималната температура на 1200 метра ще е около 14°, на 2000 метра около 6 - 7°.

Пътна обстановка в страната - 21 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=346826

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: от км 0+000 до км 55+000 подмяна на ограничителни системи /мантинела/. Срок до 24.03.2017 г.; област Бургас: от км 310+000 до км 324+000 се извършва демонтаж и монтаж на мантинела.

Демонополизация на Здравната каса – лесно ли е

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/21/2929767_demonopolizaciia_na_zdravnata_kasa_lesno_li_e/?ref=rss


Авторът проф. Божимир Давидов е доктор на медицинските науки.

Предизборно време е. Пълно е с десетки призиви, между които и "демонополизация на Националната здравно-осигурителна каса" (Касата).

Как си представяме въпросната демонополизация?

Интересното е, че за нея има няколко възможни визии. Коментирам най-логичната от икономическа гледна точка. Понастоящем Касата реализира задължителното здравно осигуряване като заплаща от името на осигурените редица...

Партии на протест по границата с Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125470

Партии на протест по границата с ТурцияНяколко партии организира днес протест на границата с Турция, съобщи Би Ти Ви. Те се канят да блокират входовете на трите гранични пункта – Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново. Целта на инициативата е да не се допуска т. нар. изборен туризъм - автобусите от южната ни съседка. Ще бъдат спирани всички коли и автобуси,

Пострадалите от взрива в Хитрино завеждат искове за над 10 млн. лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278144_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%B2%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%A5%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4

 Безпрецедентни искове за над 10 млн. лв. ще бъдат предявени от наследниците на жертвите и от всички пострадали от трагедията на гара Хитрино срещу превозваческите фирми "Булмаркет ДМ" ООД, "Булмаркет рейл карго" ЕООД и Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), съобщиха от шуменска адвокатска кантора за "Сега". 

На 10 декември м.г. сутринта при навлизане в района на гарата се взриви цистерна от жп композиция, което причини смъртта на 7 души, други 39 бяха ранени, а много къщи бяха напълно или частично разрушени. 

"Внесохме в Софийския градски съд искови молби от наследниците на всички починали при трагедията, както и от най-тежко пострадалите от тях с обща цена на исковете от над 6 млн. лв.", каза адвокат Николай Димитров от Шумен. Кантората му е упълномощена да представлява наследниците на всички жертви и всички пострадали. Той обяви, че цената на исковете ще надхвърли 10 млн. лв. Ще последват искове и от по-леко пострадалите, а после и от бизнеса в Хитрино, посочи той. По заведените дела няма да се дължи държавна такса, защото ищците се позовават на текст от ГПК, който ги освобождава, когато са в затруднено материално положение, обясниха от кантората.

"Кантората ни бе принудена да се обърне по съдебен път за решаване на казуса, тъй като продължилите преговори с фирмите "Булмаркет ДМ" ООД и "Булмаркет рейл карго" ЕООД не дадоха необходимия резултат", пише в официално съобщение от кантората. Във вече внесените искови молби се посочва, че причината за настъпилото събитие е високата скорост на композицията от около 80 км/ч, въпреки че входният светофар по скоростната сигнализация е сочел, че в гарата трябва да се навлезе със скорост не повече от 40 км/ч. "Това се дължи на комплексни неизпълнения на задължения на служители на двете предприятия ответници - "Булмаркет ДМ" ООД и на "Булмаркет рейл карго" ЕООД, за съвместно обезпечаване на безопасността на осъществявания от "Булмаркет рейл карго" ЕООД превоз през въпросния ден", посочват ищците. В исковете се твърди, че "Булмаркет ДМ" ООД е реалният възложител на превоза като едноличен собственик на капитала на "Булмаркет рейл карго" ЕООД, а и двете компании са имали служители със съвместни задължения за осигуряване на безопасността и извършването на превоза през въпросния ден.

Пострадалите съдят солидарно и НКЖИ, защото трагедията е настъпила и "поради влошеното състояние на жп инфраструктурата, за което отговаря държавното предприятие". Съгласно Закона за железопътния транспорт НКЖИ отговаря за стопанисването и поддръжката на релсите, а в случая е налице проявено бездействие относно поддръжката в района на гара Хитрино, се твърди в съобщението на адвокатската кантора.

По делата ще бъде привлечена като трето лице помагач и Изпълнителната агенция "Железопътна администрация". Тя е издала лиценз за превозвача "Булмаркет рейл карго" ЕООД. В исковите молби се твърди, че са били налице "нарушения от страна на агенцията, които са се изразявали в това, че е допуснала издаването на лиценз за тази фирма в противоречие със законовите изисквания за капиталова адекватност, финансов ресурс, материална база и кадрови и професионален потенциал". Ако съдът осъди "Булмаркет рейл карго" ЕООД и сумите не могат да бъдат събрани от това дружество, те ще бъдат поискани от Министерството на транспорта.

Срещу "Булмаркет рейл карго" ЕООД имало заведено изпълнително дело за над 2 млн. лв. по обезпечение на исковите молби от част от пострадалите лица, съобщават още от адвокатската кантора. Оказало се, че фирмата няма никакви активи и материална база освен 100 000 лв. и един локомотив. "В процедурата по получаване на лиценза тя е декларирала, че разполага със значителен материален и финансов ресурс, представила е внушителна финансова прогноза за своята дейност, която явно не е изпълнена", твърди адвокатското дружество.

Всички опити да се вземе становище от фирмите "Булмаркет ДМ" ООД и "Булмаркет рейл карго" ЕООД вчера се оказаха неуспешни. На повечето телефони, които могат да бъдат открити в интернет и в Търговския регистър, не отговаряше никой. Само от първата фирма, която е с адрес в Русе, вдигнаха един телефон, но казаха, че те не знаят за какво става дума и не са оторизирани да дават мнения. До снощи и от НКЖИ нямаха официално становище по исковете. Очаква се да излязат с позиция днес.



РАЗСЛЕДВАНЕ

Прокуратурата работи по три основни версии: за нарушени правила при управлението на влака, за техническа неизправност на композицията и за техническа неизправност на релсите. Няма доказателства за умишлен взрив или терористичен акт. Водеща версия остава превишената скорост, тъй като влакът е навлязъл в Хитрино с 80 км/ч при разрешена скорост от 40 км/ч. Обвиняеми са само двама машинисти.




Св. Тома Константинополски патриарх

https://www.actualno.com/celebrate/sv-toma-konstantinopolski-patriarh-news_600648.html

Светият наш отец Тома, заради многото си добродетели и заради високия си разум и благочестие, бил поставен от преподобни Йоан Постник за дякон на Великата цариградска църква и при царуването на Маврикий бил назначен за сакеларий. А след смъртта на свети Йоан и на неговия пр

В Пекин използват технологиите, за да предотвратят кражбата на тоалетна хартия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125462

В Пекин използват технологиите, за да предотвратят кражбата на тоалетна хартия
В пекинския парк "Тян-Тян" прибягнаха до високотехнологични способи за предотвратяването на кражбите на тоалетна хартия в публичните кабинки, пише в. "Телеграф", цитиран от БТА. Те са оборудвани с устройство за разпознаване на лицата. Човекът трябва да отиде до терминала, който сканира неговото лице.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=346804

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 21 март ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 13:00 ч.

"Квадрат 500" представя творби на пионерите на чешката авангардна фотография

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/21/2938497_kvadrat_500_predstavia_tvorbi_na_pionerite_na/?ref=rss


Творби на пионерите на чешката авангардна фотография Франтишек Дъртикол, Яромир Функе, Ярослав Рьослер и Еуген Вишковски ще бъдат изложени за пръв път пред българска публика в "Квадрат 500" от 22 март до 21 май..Изложбата на име "Майстори на чешката авангардна фотография" ще разгледа приноса на четиримата емблематични фотографи към културния свят на несъществуващата вече Чехословакия, от възникването й след края на Първата световна война до началото на Втората.
Съорганизаторът на изложбата...

Красен Кралев: На първо място е здравето на децата, после - медалите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6125238

Красен Кралев: На първо място е здравето на децата, после - медалитеИмаме готовност да инвестираме 130 млн. лв. в изграждането на физкултурни салони във всяко училище, казва бившият министър на спорта, кандидат за депутат от ГЕРБ от Варна - Г-н Кралев, как поддържате добра комуникация с професионалните спортисти, като постоянно поставяте печеленето на медали на заден план за сметка на масовия спорт и здравето на

Как така животът ни стана малко по-светъл

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6125285

Как така животът ни стана малко по-светълОткакто преди години се разбра, че българите сме на дъното на световна класация по щастие, се утвърди устойчиво клише. Българите - сред най-нещастните на планетата. Защо е така? Наблюдатели, експерти, народопсихолози от всякакъв вид и калибър даваха всевъзможни обяснения. Сега се оказа, че през годините е имало траен тренд да се качваме в тази

Прогноза за времето - 21 март (вторник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-21-mart-vtornik-news_600647.html

Облачността над почти цялата страна ще намалее до ясно време, а вятърът в много райони ще стихне. Минимални температури между 2° и 7°, в София около 3°. Атмосферното налягане ще бъде малко по-ниско от средното за месец март, и през деня ще остане почти без промяна. Днес ще

Ден на отворените врати и работна среща за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/den-na-otvorenite-vrati-i-rabotna-sreshta-za-obrazovatelna-integraciia-na-deca-i-uchenici-ot-etnicheskite-malcinstva-2011549

На 29, 30 и 31.03.2017 година Консултативният съвет за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства към Регионално управление на образованието – Кюстендил, със съдействието на община Кюстендил организира Дни на отворените врати по график за училищата от община Кюстендил.

11 000 поискаха да намалят данъка си с 5%

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/11-000-poiskaha-da-namaliat-danyka-si-s-5-2011550

Остават по-малко от две седмици за ползване на отстъпката за декларация по интернет

Цецка Цачева: За престъпниците има само едно място!

//dariknews.bg/regioni/pleven/cecka-cacheva-za-prestypnicite-ima-samo-edno-miasto-2011528

Предизвикахме втората в листата на ПП ГЕРБ за Плевен за кратки и категорични отговори до края на кампанията за 44 -то Народно събрание. Тази седмица ще ви запознаем с отговорите на председателя на 41-то и 43-то Народно събрание Цецка Цачева и мнението и за хората, живота, социалното състояние на гр

Община Гоце Делчев подобрява грижите за хора с увреждания

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/obshtina-goce-delchev-podobriava-grizhite-za-hora-s-uvrezhdaniia-2011553

Кметът на Община Гоце Делчев Владимир Москов подписа споразумение с Министерството на труда и социалната политика, с което се финансира подадения общински проект за изграждане на „Надстройка и осигуряване на достъпна среда на ЦНСТ за възрастни хора с умствена изостаналост в гр.Гоце Делчев“.

Искат „Хасара” за паметник на културата

//dariknews.bg/regioni/haskovo/iskat-hasara-za-pametnik-na-kulturata-2011554

Междуведомствена комисия за предоставяне на статут и за определяне категорията на недвижимите културни ценности заседава в община Минерални бани. Четиринадесет членната комисия е назначена от зам. министъра на културата Боил Банов и има за задача да впише обстоятелствата в Националния регистър на н

Наследничка на Левски стана лице на община Банско

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/naslednichka-na-levski-stana-lice-na-obshtina-bansko-2011555

В Банско се проведе един от най-популярните детски международни форуми - „Little Miss & Mister Galaxy” 2017. Градът под Тодорка посрещна делегации от различни държави, сред които Бразилия, Южна Африка, Русия, Унгария, Румъния, Индия, Македония, Естония, Грузия и разбира се участници от България, на

Първите автобуси с избиратели от Турция потеглиха към България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pyrvite-avtobusi-s-izbirateli-ot-turciia-potegliha-kym-bylgariia-2011551

Втори автобус, натоварен с български изселници, които идват да гласуват на парламентарните избори у нас, тръгна от Истанбул за България, съобщи

ДТС „Светулка“ със спектакъла „Поморие – Света – Поморие” на международен фестивал

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZSm1Wg-PTs4/

Детска театрална студия „Светулка“ при НЧ „Светлина 1939“ Поморие ще представи страната ни на Международния театрален фестивал в град Намур, Белгия, от 23 до 27 август 2017 г. Спектакълът „Поморие – Света – Поморие“, с режисьор Румяна Кралева и майстор на куклите Лидия Атанасова, е сред десетте участници, допуснати в състезателната програма. Фестивалът в Белгия включва представители от различни националности и се провежда на всеки 2 години, като през 2017 ще се състои неговото единадесето издание. Това не е първият подобен успех за младите поморийски театрали и техните ръководители, въпреки това вълнението им е голямо. Те подготвят пиесата на френски език  и  трескаво отброяват дните до 23 август, когато артистичната надпревара започва.

На 9 места в столицата няма да има вода

http://offnews.bg/news/n_1/n_650483.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството.  Заради подмяна на сградни водопроводни отклонения на ул. 21 в кв. "Враждебна" се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19.00 ч. в този квартал.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 18.00 ч. в района на булеварда от ул. "Оборище" до ул. "Мадрид". Подмяна на спирателен кран на ул. "Йордан Хаджиконстантинов" в жк "Надежда-2" ще е причина да спре водоподаването от 9.00 до 21.00 ч. на ул. „Митрополит Авскентий Велешки“, ул. "Чудомир", ул. "Христо Силянов", ул. "Семафорска", ул. "Св. Никола Нови", ул. "Дравски бой", ул. "Траен мир". Без вода заради подмяна на спирателен кран на ул. "Гургулят" ще бъдат от 9.00 до 13.00 ч. по ул. "Гургулят" от бул. "Витоша" до ул. "Княз Борис", по ул. "Княз Борис" от ул. "Скобелев" до ул. "Гургулят", по ул. "Скобелев" от ул. "Цар Асен" до ул. "Княз Борис". Поради подмяна на спирателен кран и ремонт на уличен водопровод на ул. "Маестро Кънев" и ул. "Брезов рид" в жк "Овча купел" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 ч. по ул. "Крушовски връх" от ул. 675 до ул. "Буземска", по ул. 675 от ул. "Брезов рид" до ул. "Крушовски връх", от ул. "Народно хоро" от ул. "Крушовски връх' до бул. "Овча купел", по бул. "Овча купел" от ул. "Александър Геров" до ул. "Орчо войвода", ул. "Босилек", ул. "Земляне". Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Фредерик Жолио Кюри" в жк "Изгрев" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16.00 ч. по ул. "Фредерик Жолио Кюри" от ул. "Никола Мирчев" до бул. "Драган Цанков", бул. "Драган Цанков" №36. Подмяна на спирателен кран на бул. "Гоце Делчев" в жк "Стрелбище" налага спиране на водоподаването от 10.30 до 18.30 ч. по бул. "България" от ул. "Метличина поляна" до ул. "Хайдушка гора", по бул. "Гоце Делчев" от бул. "България" до ул. "Червена роза". Изместване на водомерен възел на ул. "Шишманова конница" в кв. "Бояна" налага спиране на водоподаването от 10.00 до 14.00 ч. на клиентите на "Софийска вода", живеещи в района по ул. "Шишманова конница" от ул. "Кикиш" до ул. "Асен Георгиев", по ул. "Брезите" от ул. "Шишманова конница" до ул. "Матей Преображенски". Реконструкция на уличен водопровод на ул. "Никола Габровски" в жк "Дианабад" налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 ч. на ул. "Никола Габровски" №20.

Депутат от ЕП алармира: Влиянието на Русия в Сърбия и на Балканите расте

http://pogled.info/svetoven/deputat-ot-ep-alarmira-vliyanieto-na-rusiya-v-sarbiya-i-na-balkanite-raste.83888

/Поглед.инфо/ Русия води политика за дестабилизация на обстановката в Сърбия, за да не допусне присъединяването на балканската страна към ЕС. Това заяви в интервю за германското издание "Велт" (Welt) в понеделник (20 март) председателят на комисията по международни отношения в Европарламента (ЕП) Дейвид Макалистър, цитиран от РБК.

Всички мащабни операции на НАТО са завършвали с катастрофа

http://pogled.info/svetoven/vsichki-mashtabni-operatsii-na-nato-sa-zavarshvali-s-katastrofa.83889

/Поглед.инфо/ Всички мащабни операции на НАТО напоследък са водели до катастрофални последици – последствията от бомбардировките в Югославия през 1999 г. се усещат и до момента, а ситуацията в Афганистан не се подобрява, независимо, че алиансът е там от 12 години. Това заяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко, цитиран от "Взгляд" в понеделник (20 март).

21 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=346774

Събития 1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война (1578-1590): Сключен е мирен договор, с който Персия признава османските завоевания.

Задържан за опит да достигне до Тръмп твърди пред съда, че използвал телепатия

https://www.actualno.com/america/zadyrjan-za-opit-da-dostigne-do-trymp-tvyrdi-pred-syda-che-izpolzval-telepatija-news_600657.html

29-годишният мъж, който беше задържан пред Белия дом за фалшива бомбена заплаха, обяви, че често-често си говори телепатично с Тръмп, а експлозивите, за които е съобщил всъщност са гигантски астероид. Това пише в. "Метро", позовавайки се на съдебна документация, предаде БГНЕС.

Еврогрупата и Гърция все още не постигат съгласие за нов транш

https://www.actualno.com/balkani/evrogrupata-i-gyrcija-vse-oshte-ne-postigat-syglasie-za-nov-transh-news_600656.html

19-те финансови министри от еврозоната не са стигнали до споразумение относно времето, в което на Атина трябва да бъде изплатен следващият транш от третата международна програма за макрофинансова помощ. Това заявиха от Еврогрупата след заседанието си в понеделник (20 март),

Днес стартира делото срещу Кирчо Киров в Софийски градски съд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278143_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%9A%D0%B8%D1%80%D1%87%D0%BE+%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%B

 За днес е насрочено първото заседание в Софийски градски съд по дело срещу бившия диктор на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров, предаде БГНЕС.

 

Делото е секретно и е по текст от наказателния кодекс, който се отнася до разгласяване на информация, представляваща държавна тайна.

 

 

 

Срещу Кирчо Киров има и други дела, но във Военния съд. Едното е във Военно-апелативния съд, след като ВКС го върна през ноември миналата година. Преди това Софийският военен съд призна Киров за виновен и го осъди на 10 години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието. По-късно тази присъда бе потвърдена и от Военно-апелативния съд. По това дело Киров отговаря пред съда за това, че като ръководител на разузнаването е присвоил държавни средства в левове, евро, щатски долари и английски лири, чиято обща левова равностойност е в особено големи размери - близо 5 милиона лева.

 

През януари тази година стана ясно, че Софийската военно-окръжна прокуратура е внесла в Софийския военен съд втори обвинителен акт срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба. Киров е обвинен, че заедно със свой доверен служител, началник на водещо структурно звено във ведомството, са присвоили за 5 години (от 2007 до 2011 г.) парични средства в евро и щатски долари, чиято левова равностойност надхвърля 5 милиона и 100 хиляди лева.

 

Киров е ръководил НРС по времето на трима премиери от различни политически партии – Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов. Към средата на 2016 година се знаеше, че съпругата на Киров продължава да работи в Държавната комисия по защита на класифицираната информация, въпреки че вече е навършила възраст за пенсиониране, а синът на Киров е номиниран за дипломатическа работа в Катар, въпреки фрапантни нарушения от предишната му месторабота. Но финансовите машинации са върхът на айсберга от тежки нарушения, които Кирчо Киров е допуснал, докато е начело на НРС. Тези престъпления са от оперативен и морален характер, техните последствия върху службата и националната сигурност на България са неизмерими. Историята ще се произнесе по тези въпроси. 

 

Автор: ПИК

САЩ налагат забрана за носене на електронни устройства по-големи от мобилен телефон при полети на авиолинии от 13 държави

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278142_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B

 Властите в САЩ тайно са поискали авиолинии от 13 държави да забраният на пътниците да носят със себе си всякакви електронни или електрически устройства, по-големи от мобилен телефон, пише The Guardian, цитран от "Фокус".

Новата разпоредба е била разпространена в понеделник чрез имейл, който Администрацията за транспортна безопасност на САЩ (TSA) нарече „конфиденциален“.

Изискването забранява носенето в салона на лаптопи, таблети, четци за електронни книги и дори фототехника, по-голяма от мобилен телефон. Всички подобни устройства трябва да бъдат в чекирания багаж.

 

 

Сред засегнатите са Саудитските авиолинии и Кралските йордански авиолинии. Пълният списък не е разкрит и на самите компании, попаднали в него.

„Циркулярният“ имейл не представлява публична разпоредба, но се очаква авиокомпаниите да приложат новите правила в срок от 96 часа. Според Кралските йордански авиолинии, забраната важи едновременно за полети от и за САЩ.

В понеделник следобед длъжностно лице от американската администрация сподели пред „Ройтерс“, че забраната е предизвикана от „терористична заплаха“ и се очаква да бъде обявена официално във вторник от вътрешното министерство на страната. Служителят добави, че разпоредбата не се отнася за американските авиокомпании.

Българите леко се изкачват в световния индекс на щастието - между Египет и Сиера Леоне

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278141_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B

 Българите бележат сериозен прогрес в световния индекс на щастието през 2017 година, изкачвайки се до 105 позиция от общо 155 държави в света. Преди години българите са били на 129-та позиция. Това показва Световният доклад за щастието, който се публикува всяка година през март.

Въпреки подобрението в рамките на проучването, единствено гражданите на Албания и Украйна се чувстват по-зле от българите в Европа.

Близо до България в класацията са Македония (92), Босна и Херцеговина (90) и Португалия (89). Почти толкова щастливи, колкото българите, са хората от Египет и Сиера Леоне.

Най-щастливи са гражданите на Норвегия, следвани от Дания, Исландия, Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Швеция. Норвегия се изкачва от четвърта до първа позиция за една година.

 

През 2017 г. докладът е фокусиран върху влиянието на социалните и демографските фактори върху усещането за щастие – БВП, социална подкрепа, корупция, продължителност на живота и други. През следващата година докладът ще се фокусира върху миграцията.

Наличието или липсата на социална подкрепа в едно общество оказва най-голямо влияние върху усещането на хората за щастие.

Силен положителен момент има и свободата на индивида да взема своите житейски решения, както и доверието между хората. Корупцията и малката продължителност на живота без сериозни заболявания намаляват оценките на страните в списъка.

Информацията е събирана чрез допитвания сред около 3000 души във всяка от страните, а основният задаван въпрос е как оценяват сегашния си живот по скала от 0 до 10.

 

 

mediapool.bg

Прогноза за времето - 21 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=346797

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха 11°-14°. Температурата на морската вода е 6°–8°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Днес над страната ще бъде предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността, но без валеж.

Огромен скандал с износа на месо от Бразилия

https://www.actualno.com/america/ogromen-skandal-s-iznosa-na-meso-ot-brazilija-news_600654.html

Китай и Чили спряха вноса на месо от Бразилия, а ЕС и Южна Корея наложиха ограничения във връзка с голям скандал с развалено месо. В скандала са замесени две бразилски мултинационални хранително-вкусови компании JBS и BRF. Очакваме повече от 30 страни да наложат ограничения на

Прекратява се концесията за летище София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278140_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8

 Процедурата за концесионирането на летище София се прекратява. Това съобщиха от транспортното министерство в понеделник. Мотивите за взетото решение ще бъдат обявени от служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщението Христо Алексиев във вторник.

Така след четири удължавания на срока за подаване на оферти за получаване на 35-годишно право за управление на столичния аеропорта процедурата се спира, точно каквито са исканията на БСП, на синдикати и на служители на държавното дружество, управляващо в момента летището..

Предложенията за стопанисване на аерогарата в София трябваше да се подават до 19 май и да бъдат публично отворени на 21 май, като очакванията бяха, че важното решение за бъдещия оператор ще бъде взето от новия кабинет.

Предишните удължавания бяха с мотив "искане на кандидат-инвеститори". Неофициално като такива са сочени турският холдинг "Лимак" (Limak Holding), който строи трето летище в Истанбул. Коментираните намерения бяха той да участва руската "ВТБ Капитал" (VTB Capital) и швейцарската "Флугхафен Цюрих" (Flughafen Zuerich).

За сигурен се считаше и операторът на летище Франкфурт – "Фрапорт", който у нас вече управлява на концесия морските летище във Варна и Бургас, заедно с  “Еърпорт Сървисиз България", която е на "Химимпорт", притежаваща авиокомпанията "България Ер" – един от големите длъжници на летище София с борч над 6-0 млн. лв..

Като претендент се сочеше и турската ТАВ, която управлява истанбулското летище "Ататюрк".

Предишният министър на транспорта Ивайло Московски твърдеше, че интерес към концесията са проявили още преди обявяването на процедурата  операторите на летищата в Мюнхен, Франкфурт, Цюрих, Ванси, Лион, Дъблин, както и инвестиционният фонд зад лондонското летище "Хийтроу".

Изискванията към кандидатите бяха минимално еднократно концесионно плащане от поне 660 млн. лв., с коитот рябваше да се погясат дълговете на БДЖ и да се купят нови влакове. За железницата обаче вече се готви друг вариант за рефинансиране след проявения китайски интерес за съвместне бизнес. Отделно операторът на летищетотрябваше да плаща годишно концесионно възнаграждение не по-малко от 7 на сто от общия размер на нетните приходи на летището от всички дейности за текущата година.

Също така концесионерът трябваше да вложи минимум 306.545 млн. лв. в развитието на столичния аеропорт в следващите 35 години. Операторът трябваше да изгради напълно нов пътнически Терминал 1 на мястото на сегашния, който да има седем ръкава и 5 вход-изходи за пътници с капацитет на обслужване 3 млн. пасажери годишно.

Какви действия ще предприеме служебното правителство след прекратяванетона концесията предстои да се разбере.


На 21 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6124655

На 21 март рожден ден иматХаралан Александров, социален антрополог Албена Атанасова, зам.-кмет на София Ангел Джамбазки, евродепутат, зам.-председател на ВМРО Дончо Баксанов, бивш депутат Д-р Дечо Дечев, бивш директор на болница “Св. Иван Рилски” Георги Липовански, художник, бивш депутат Георги Савов, художник Иван Иванов, кмет на Севлиево Константин Пенчев, юрист,

Светлин Наков: По-малко държава е по-добре

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278139_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%9D%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9F%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%

 В „София тех парк“ има концептуални грешки, a най-голямата е, че го управлява държавата.

Това мнение изказа в интервю за технологичното седмично шоу UpDate по Bloomberg TV Bulgaria предприемачът и създател на Софтуерния университет Светлин Наков.

Начинът да се оправи тази екосистема според предприемача е отдръпване на държавата, но не напълно, разбира се. „Смяна на мениджмънта с частен и концесиониране от доказани българи, които да намерят и управляват бюджета, а печалбата и заплатите им да са обвързани с успехите – създадени от тях работни места, привлечени инвестиции, патенти и т.н.“.

Наков подкрепя в голяма част казаното по-рано по отношение на технологичния парк от основателя на Walltopia Ивайло Пенчев. Припомняме, че през последните дни той изрази своето разочарование от развитието на проекта и невъзможността да изпълни инвестициите, които е планирал. Впоследствие икономическият министър Теодор Седларски смени мениджмънта и назначи за директор Асен Николаев Ненчев.

„По-малко влияние на държавата е по-добре, защото тя не знае какво прави“, поясни Наков. 

Неслучайно според него успешни са тези сектори, в които държавата не е намесена, например IT сектора. От друга, страна там, където държавата е силно въвлечена, нещата не вървят – здравеопазване, образование, транспорт в държавната му част, каза още създателят на Софтуерния университет.

„Това нещо (София тех парк, б. ред.) не може да работи ефективно, ако го управлява държавата. Начинът да се реши проблема е намерен вече. Кой управлява фондовете за иновации на Европейския съюз – компании като LauncHub и Eleven, управлявани от доказали се частни предприемачи. Трябва да се направи конкурс и да се даде напр. за десет години под концесия на върнали се например от Силицевата долина българи, които да докарат опита от там. Това трябва да се управлява от частни хора, а държавата да не се меси“.

По думите му Софтуерният университет е бил поканен да се премести в София Тех Парк, още когато той се е управлявал от Елица Панайотова. Но от парка са предложили на предприемача  не толкова добри условия, а пазарни цени, на които той е можело да се нанесе в която и да е офис сграда, дори в центъра на града.  

Цялото интервю вижте тук!

По статията работи: Бойчо Попов

 

Башар Асад заговори за помощ от Русия срещу Израел

https://www.actualno.com/asia/bashar-asad-zagovori-za-pomosht-ot-rusija-sreshtu-izrael-news_600653.html

Сирийският президент Башар Асад заяви, че Русия може да изиграе ключова роля в кризата, последвала след сирийско-израелския конфликт. „Русия може да изиграе ключова роля, за да накара Израел да спре да атакува Сирия”, каза Асад пред руски журналисти, предаде БГНЕС. На

Валери Жаблянов от „БСП За България” обеща в Трекляно и Бобошево повече контрол върху монополистите и специален закон за граничните райони

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/valeri-zhablianov-ot-bsp-za-bylgariia-obeshta-v-trekliano-i-boboshevo-poveche-kontrol-vyrhu-monopolistite-i-specialen-zakon-za-granichnite-rajoni-2011545

БСП ще настоява  за специален закон за граничните райони и за активна държавна политика. БСП е и за откриване на ГКПП в община Трекляно.
„Поставяме си за цел асфалтирането на 15- те километра между Трекляно и Земен, това се оказва най- прекият път  до София

Над 1 500 участници в 21-тия Международния конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов"-Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/nad-1-500-uchastnici-v-21-tiia-mezhdunarodniia-konkurs-za-klasicheska-kitara-akad.-marin-goleminov-kiustendil-2011254

Над 1 500 китаристи са се записали до момента за участие в 21-то издание на Международния конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов" - Кюстендил 2017. Участниците са от Германия, Полша, Чехия, Турция, Италия, Русия, Украйна, Сърбия, Македония и Гърция. Записването продължава да края на ма

Новият карате клуб "Шампион" стартира ударно с 4- ма шампиони по Шотокан Карате- До

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/noviiat-karate-klub-shampion-startira-udarno-s-4-ma-shampioni-po-shotokan-karate-do-2011547

Фурор на Карате клуб "Шампион" на 12-то Национално индивидуално и отборно първенство по Шотокан Карате - До, което се проведе в София. Това беше първото състезание за новия клуб по Шотокан Карате - ДО в Кюстендил, с треньор Веселин Димитров. Клубът спечели 4 златни

24 заразни заболявания в областта през изминалата седмица

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/24-zarazni-zaboliavaniia-v-oblastta-prez-izminalata-sedmica-2011548

24 са заразните заболявания регистрирани през изминалата седмица от инспекторите на РЗИ- Кюстендил. От тях най- много са случаите на варицела 10 и на ентероколити- 9. Регистрирани са и три случая на скарлатина и по един на ротавирусен гастроентерит и остра вяла парализа.

Не са регист

Русия привика посланика на Израел заради бомбардировките в Сирия

http://pogled.info/svetoven/rusiya-privika-poslanika-na-izrael-zaradi-bombardirovkite-v-siriya.83887

/Поглед.инфо/ Посланикът на Израел в Русия Гари Корен е бил привикан в Министерството на външните работи на Русия във връзка с ударите на израелските Военновъздушни сили по обекти на сирийската армия в района на Палмира, съобщи заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов, цитиран от РИА "Новости" в понеделник (20 март).

България е на четвърто място по най-голям ръст на разходите за труд в ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278138_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%

 Почасовите разходи за труд в България са се увеличили с 8,0% през четвъртото тримесечие на 2016 г. спрямо същия период на предишната година, с което страната се нарежда на 4-о място сред членките на Европейския съюз (ЕС) с най-силни повишения, сочат последните данни на Евростат.

Най-голям ръст е отчетен в Румъния (12,3%), Литва (10,7%), а Латвия е само с 0,1 процентен пункт преди нас – 8,1%. Сериозни повишения се наблюдават още в Унгария (6,3%) и в Словения (5,8%). Същевременно се отчита спад в Гърция (-0,5%) и Австрия (-0,1%), а в Италия разходите остават без промяна спрямо същия период на предишната година.

Графика: Евростат

Почасовите разходи за труд са нараснали с 1,6% в еврозоната и с 1,7% в целя ЕС през четвъртото тримесечие на 2016 г. на годишна база, сочат още данните. Темпът на растеж се е ускорил леко в еврозоната спрямо третото тримесечие, когато е бил 1,4%, но за сметка на това в ЕС като цяло леко се забавя от 1,8%.

Двата основни компонента на разходите за труд са заплати и други разходи извън заплатите (обезщетения, болнични, осигуровки).

В 28-те страни членки на ЕС през последното тримесечие на миналата година възнагражденията за изработен час са нараснали с 1,8%, а останалите разходи с 1,5%. Общо разходите за труд са се повишили 1,7% в промишлеността, с 3,1% в строителството и с 1,6% в услугите.

 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Радина Колева


Паундът се срина след анонсирането на датата за задействане на Член 50

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278137_%D0%9F%D0%B0%D1%83%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B

 Паундът загуби от стойността си, като изтри последните си ръстове, след като Великобритания заяви, че на 29 март ще започне официално процедурата по напускането на ЕС, съобщава Bloomberg. 

Лирата поевтиня с 0,23% до най-ниската си стойност за деня - 1,2367 долара за паунд, като заличи предишното си покачване с 0,3%. 

Засиленото търсене на долари при отварянето на нюйоркската борса също натежа върху британската валута, заяви търговец в Европа, който предпочете да остане анонимен.

Британският пратеник в ЕС Тим Бъроу предаде по-рано в понеделник на кабинета на президента на Европейската комисия Доналд Туск намерението да се стартира Член 50 от Лисабонския договор, след като по-рано в понеделник и Джеймс Слак, говорителят на премиера Тереза Мей, съобщи за това пред журналисти в Лондон. Това ще сложи началото на двугодишните сложни преговори, които ще противопоставят нуждата на Обединеното Кралство от търговска сделка с ЕС срещу нагласата на ЕС, че Великобритания не трябва да получи никаква полза от Brexit.

 

Morgan Stanley не очаква това решение да представлява шок за пазарите и препоръчва покупки на лири,  докато не стигне до ниво от 1,2900 долара. Но Goldman Sachs Group Inc е на различно мнение.

„Ние смятаме, че предстоящото задействане на Член 50 ще доведе до трудни търговски преговори, които все още не са оценени от валутата“, споделя в бележка до клиентите Майкъл Калих, базиран в Ню Йорк експерт по стратегии на Goldman Sachs. „Нашата прогноза е за къси позиции на британския паунд“.

Спрямо долара обаче тази сутрин валутата на Великобритания леко поскъпна поради всеобщото отслабване на американската валута. За промяната във валутния курс помогнаха също и увеличените залози на инвеститорите за по-строга парична политика от страна на Английската централна банка още догодина.

 

По статията работиха: Цветелина Каменова, редактор Бойчо Попов

Водородният модел на "Хонда" ще има хибридна и електрическа версия

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/03/21/2938465_vodorodniiat_model_na_honda_shte_ima_hibridna_i/?ref=rss


Водородният автомобил на "Хонда", кръстен "Кларити", ще дебютира като електромобил и зареждащ се от контакта хибрид на автомобилното изложение в Ню Йорк, което ще се открие на 14 април. Така това ще стане първият сериен модел, от чиято гама купувачите ще могат да избират между цели три вида алтернативно задвижване.

"Кларити" е част от стратегическия план на "Хонда", според който до 2025 г. близо две трети от глобалните й продажби ще бъде съставена от електромобили. Моделът се...

Дания изплати изцяло дълговете си в чужда валута

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278136_%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%BE+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B

 Днешният ден се превръща в крайъгълен камък за Дания. След няколко столетия усилия датското правителство ще изплати заем за 1,5 млрд. долара, което ще го освободи от дълга ѝ в чуждестранна валута за пръв път от поне 183 години, предава Quartz.

Всъщност периодът вероятно е дори по-дълъг, тъй като Дания взима първия си заем в друга валута през 1757 г. - от Хамбург и Амстердам, казва централната банка.*

Последният път, когато Дания е била толкова близо до изплащане на външния си валутен дълг е в края на 80-те години, когато задълженията ѝ са по-малко от 1% от брутния ѝ вътрешен продукт (БВП). Ниските европейски лихвени проценти в онзи момент обаче правят финансирането на проекти, като нови железопътни линии, по-привлекателни чрез външен дълг, затова взимането на заеми започва отново.

В най-новата история емитирането на външен дълг представлява средство за гарантиране на достатъчно резерви в чужда валута. След като Дания обвързва кроната с германската марка, а по-късно с еврото, започвайки още в края на 70-те години, пазарните намеси се използват, за да се коригира стойността на кроната, което изисква резерви от чужди валути за продажба и покупки.

Сега Дания се присъединява към съседните Норвегия и Германия сред страните, които нямат държавен дълг в чужда валута. Шведите, например, поддържат около 30% от държавния си дълг в чужди валути. Това не е необичайно, не е и нежелано, за страни, които емитират външен дълг, за да натрупат валутни резерви.

Американското министерство на финансите, например, дължи около 1 трлн. долара дълг в чужда валута. Емитирането на дълг в долари става по-малко привлекателно заради повишаването на лихвените проценти в САЩ, но много страни, особено на развиващите се пазари, все още го смятат за по-достъпно, отколкото взимането на заеми в местна валута при много по-високи лихвени проценти.

Правителството на Дания все още има дългове за около 465 млрд. крони (67 млрд. долара), което се равнява на 23% от БВП към края на миналата година, а това е доста ниско ниво по международните стандарти. Около 40% от дълга ѝ се държи от чужденци, които отсега нататък ще получават парите си обратно само в крони.

* Архивите не са пълни, затова и не е ясно дали страната е изплатила напълно дълговете си в чуждестранна валута преди 1834 г., откогато датират първите данни.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Безплатни прегледи за миома за жени над 45 г. започват в УМБАЛ Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/rbMZhn0LaG4/

Кампания за превенция и ранна диагностика на миома на матката стартира в Отделението по гинекология на УМБАЛ Бургас АД. През целия месец април в отделението ще с е провеждат безплатни прегледи на жени над 45 г. Прегледите са предназначени само за здравноосигурени жени, подчерта д-р Радослав Горанов, началник на отделението и инициатор на кампанията. Целта е да се даде още една възможност за преглед при гинеколог за работещите жени.

Записване за прегледите се прави на тел. 0887033326, всеки делничен ден между 12 и 13 ч.

Миомата е доброкачествен тумор, най-честият от всички тумори в женската полова система.
Статистиката сочи, че в България средно 30% от жените в репродуктивна възраст (близо 500 хил. жени) страдат от миома на матката. Около 80% от случаите протичат без изявени симптоми. Основният симптом при миома е анормално кръвотечение. Понякога има болки в коремната област. Чест характерен белег за миома е стерилитетът.

Ако не се открие навреме, миомата може да се разрасне, да притисне други органи и да застраши живота на жената. В Отделението по гинекология на УМБАЛ Бургас все по-често пристигат пациентки за спешни операции, които са можели да бъдат избегнати, подчерта д-р Горанов

50% от канадците искат депортиране на незаконните мигранти от САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278135_50%25+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0

 Почти половината от канадците искат хората, които пресичат нелегално канадската граница от САЩ, да бъдат депортирани, а още толкова не подкрепят как премиерът Джъстин Трюдо се справя с пристигащия поток, показва изследване, проведено от Ройтерс.

Четирима на всеки десет души са на мнение, че пресичащите границата могат да направят Канада „по-малко безопасна“, подчертавайки политическия риск за либералното правителство на Трюдо.

Увеличаващият се поток от стотици търсещи убежище с произход от Африка или Близкия изток, идващи от САЩ, се превърна в спорен въпрос в Канада през последните месеци.

Трюдо е поставен под огромно напрежение заради притока на нелегални мигранти. Това е въпрос, на който той се налага да отговаря всеки път, когато стъпи в парламента. От една страна са опонентите от ляво, които искат повече търсещи убежище да бъдат допускани в страната, и от друга страна са критиките от дясно, които смятат, че мигрантите представляват потенциален риск за сигурността.

Анкетата, проведена между 8 и 9 март, показва, че канадците са също толкова загрижени за незаконната имиграция, колкото американските им съседи. 48% от участниците в допитването подкрепят депортирането на незаконно живеещите в Канада.

По-конкретно запитани за нелегалното пресичане на границата със САЩ, същият дял - 48 на сто казват, че Канада трябва да върне тези хора обратно в САЩ. Според 36% Канада трябва да ги приеме и да им позволи да потърсят статут на бежанци.

Резултатите показват още, че 46% от канадците не са съгласни с начина, по който Трюдо се справя със ситуацията, 37% го подкрепят, а 17% нямат мнение. Изследването показва, че подкрепата за Трюдо намалява, тъй като през януари друго допитване на Ipsos показа, че той получава подкрепата на 51% от съгражданите си, а 41% не са съгласни с неговата мигрантска политика.

В Съединените щати, където президентът Доналд Тръмп бе избран частично заради обещанието му да увеличи депортациите, 50% от американците подкрепят „повече депортации за нелегалните мигранти“, показва друга анкета на Reuters/Ipsos, проведена същата седмица.

 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Бързият влак по линията София – Бургас блъснал мъж, който е загинал на място

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LurJg8JoRYs/

На 20.03.т.г. бързият влак, движещ се по линията София – Бургас блъснал мъж с неустановена до момента самоличност, на видима възраст около 25 – 30 год., който се движел по ж.п. релсите. Вследствие на удара мъжът починал на място, като тялото му е откарано за аутопсия в Катедра «Съдебна медицина» към УМБАЛ – Бургас. По случая е образувано досъдебно производство, съобщават от ОДМВР-Бургас.

Код: „Лондон бридж падна!“ при смърт на Елизабет ІІ. После?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278134_%D0%9A%D0%BE%D0%B4%3A+%E2%80%9E%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%B6+%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%21%E2%80%9C+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%

 Таен план подготвя Великобритания за дните след като кралицата на Великобритания Елизабет Втора почине, пише „Гардиън“.

Операцията е под кодовото име „Лондон бридж“ и описва подробно описва всичко, което ще се случи след смъртта й от лицата, които ще носят ковчега й до дължината на топовните изстрели в нейна чест.
Последните й часове се очаква да бъдат проследени от нейния личен лекар, гастроентерологът професор Хю Томас, който ще контролира достъпа до нейната стая и ще помогне при избора на това каква информация за състоянието й да бъде публична.
Според доклад, когато кралицата умре, нейният личен секретар Кристофър Гайд ще съобщи новината, като първо ще се свърже с премиера на Великобритания, като използва кодовата дума „Лондон бридж“.

Обществото пък ще разбере за смъртта й по кодовите думи: „Лондон бридж падна“.
В началото на 2017-а Елизабет Втора влезе в историята като първият британски монарх, който достига „сапфирен“ юбилей.

На 6 февруари бяха тържествено отбелязани 65 години от възкачването ѝ на престола. Ето и по-важните числа в живота и историята на управлението ѝ:

1 – Мястото, което заема в класацията за най-дълго управлявал жив монарх. То ѝ принадлежи по право, след смъртта на краля на Тайланд Пумипон Адулядет през 2016 г.

4 – Броят на децата ѝ – принц Чарлз, принцеса Ана, принц Андрю, принц Едуард.

8 – Броят на внуците ѝ – Питър Филипс и Зара Тиндъл, принц Уилям и принц Хари, принцеса Беатрис и принцеса Юджини, лейди Луиз Маунтбатън-Уиндзор и виконт Джеймс.

5 – Броят на правнуците ѝ – Айла и Савана Филипс, принц Джордж и принцеса Шарлот, и Мия Тиндъл.

13 – Министър председатели откакто започва нейното управление. Първият от тях е Уинстън Чърчил (1951-1955), а последният – Тереза Мей.

16 – Страните, от които е призната за монарх – Великобритания и 15 държави от Общността на нациите.

21 – Възрастта ѝ, когато се омъжва за принц Филип, херцог на Единбург през ноември 1947 г.

23 – Броят восъчни фигури, които Музеят на Мадам Тюсо създава с образа на кралицата.

25 – Нейната възраст, когато става кралица на 6 февруари 1952 г.

70 – Годините съвместен брак, които ще отбележат през ноември с нейния съпруг за тяхната платинена сватба.

72 % – Делът от живота ѝ, през който е кралица.

601 – Благотворителни фондации, организации и военни полкове, на които кралицата е патрон. Тя предаде на свои близки над 25 патронажа миналата година.

1,45 милиона – Приблизителният брой на хората, които са посещавали градински партита в Бъкингамския дворец или шотландската ѝ резиденцията Холируд в Единбург от 1952 г. досега.

340 млн. британски лири – Състоянието на кралицата според класация на в. „Сънди таймс“.По публикацията работи: Златко Желев

dnes.bg

ПЪТЯТ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ НАТО Е МИНАЛ ПРЕЗ БИЛДЕРБЕРГСКИЯ КЛУБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278133_%D0%9F%D0%AA%D0%A2%D0%AF%D0%A2+%D0%9D%D0%90+%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%AF+%D0%9A%D0%AA%D0%9C+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D0%95+%D0%9C%D0%98%D0%9D%D0%90%D0%9B+%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%97+%D0%91%D0

 В продължение на 50 години около 100 представители на политическия, финансовия и корпоративния елит от Европа и САЩ се срещат на тайно място, за да обсъждат съдбите на света. Всяка година около 120 участници ще се съберат в закътания курортен хотел «Уестфийлд Мариот» в Шантий, щата Вирджиния или на друго място.

 

Билдербергската група — наричана още тайното правителство на света — отново се събира. Макар да не прави директно политика, тя пряко влияе върху решенията на политиците от двата бряга на океана. Според прес-рилийза на Билдербергското общество в дневния ред на поредната годишна конференция влизат разширяването на НАТО, борбата с тероризма и ролята на ООН.

 

Всъщност точно тук се реши съдбата на България.

 

Входът на «Уестфийлд» обикновено е блокиран и в хотела няма да се допуска никой освен членовете на групата. Една от темите за обсъждане ще бъде превръщането на НАТО в постоянна армия на ООН, налагането на пряк данък ООН върху всички страни-членки, глобален оръжеен контрол и разширяването на Северноамериканската зона за свободна търговия (НАФТА).

 

Всичко това е част от план-програмата за създаване на световно наднационално правителство под егидата на ООН. Превръщането на НАФТА в Зона за свободна търговия на Америка (ФТАА) всъщност копира опита на ЕС и цели доларизация на икономиките на държавите от Северна и Латинска Америка с цел създаване на една обща валута — като еврото в Европа.

 

Решението за провеждане на срещата в «Уестфийлд» е взето поради няколко причини.

 

Това е идеалното място за подобна среща, тъй като пасторалната тишина на курорта рязко контрастира с шумната атмосфера на Вашингтон и предлага доста уединение и дискретност. В същото време «Уестфийлд» се намира само на 30 минути път с кола до всички важни административни учреждения на САЩ и от летището «Дълес», считано за едно от най-сигурните в света.

 

Много от американците и западноевропейците дори не знаят за съществуването на Билдербергската група. Това не е учудващо, тъй като всички заседания досега са се провеждали при пълна секретност, наричана от нейните членове «дискретност», и при пълно информационно затъмнение. В нея след специална покана вземат участие около стотина души, които на практика се явяват най-могъщите хора на планетата.

 

Една от основните функции на подобен род групи е да играе ролята на посредник между интересите на частния капитал и на държавните, и на политическите структури като цяло.

Билдербергската група е най-съвършеният механизъм в този процес. Историята

 

Официалната версия за развитието на западноевропейската история след Втората световна война е пълна с твърде много легенди и митове, останки от епохата на «студената война», които са се превърнали в доста удобни, но фалшиви клишета. Дори и днес в учебниците пише, че Европа дължи следвоенното си възстановяване на «Плана Маршал», че МВФ е реализирана идея на Мейнард Кейнс, че НАТО е рожба на британския външен министър Ърнест Бевин, а европейската общност изцяло е дело на Жан Моне.

 

Хронологията на събитията обаче е съвсем различна. И зад нея прозира името и фигурата на един поляк, на когото Европа и светът дължат до голяма степен това, което представляват в момента. Името му е д-р Йозеф Хиеронимус Ретингер. В продължение на половин век той поддържа близки отношения с премиери, профсъюзни дейци, промишлени магнати, художници, революционери от Западна Европа и Америка и така полага основите на най-могъщите икономически и военни структури в съвременния свят.

 

Той оформя своите идеи благодарение на германеца Адам Вайсхаупт — последовател на Платон, който в средата на XVIII век създава в Бавария тайно братство, наречено Illuminati — «Посветените». То се изгражда на принципите на свободните масони и си поставя за цел постигане на висшето познание и разкриване тайните на света.

 

Половин век по-късно известният британски философ и общественик Джон Ръскин в лекциите си в «Оксфорд» отново съживява идеалите на Вайсхаупт. Той иска да амбицира преуспелите европейци да използват образованието и парите си за «цивилизоване на света».

Един от учениците на Ръскин е основателят на Родезия (Зимбабве) и диамантен магнат Сесил Роудс, чиято мечта е да обедини всички англоговорящи народи по света под имперската корона. Роудс основава през 1881 г. Групата на кръглата маса. В нея членували самият Джон Ръскин, учени, аристократи и мечтатели, на които той гарантирал достъп до огромното си наследство след смъртта си през 1902 г. В завещанието поставил парите си под опеката на лорд Милнер — генерален губернатор на Южна Африка в периода 1897 — 1905 г. Милнер използвал положението си, за да вербува млади дипломанти от «Оксфорд» и «Кеймбридж», които да реализират идеите на Ръскин и Роудс. Те станали известни като «Детската градина на Милнер» и успели да заемат ключови постове в правителствата и във финансовия свят на редица страни от Британската общност, осигурявайки си доминиращо влияние чак до началото на Втората световна война. След 1910 г. те успели да наложат редовното провеждане на извънредни тайни срещи на Групата на кръглата маса в рамките на Британската империя и САЩ.

 

След края на Първата световна война по време на мирната конференция в парижкия хотел «Мажестик» Групата на кръглата маса разбулва за първи път завесата на секретността и започва да действа открито и легално от името на две институции — Кралски институт за международни отношения във Великобритания и Съвет за външни отношения в САЩ.

 

Билдербергската група става пряк приемник на тези три формирования — групата на «Посветените», Кръглата маса и двете външнополитически институции на САЩ и Англия.

 

Библия на Билдербергската група става книгата на Карол Кигли «Трагедия и надежда», писана през 1966 г. Кигли е професор от Института за външнополитическа служба към Джорджтаунския университет и именно той посвещава в тайнствата на Билдербергската група бъдещия президент Бил Клинтън. В своя труд Кигли обяснява как комплексните търговски и финансови отношения на великите сили — особено тези на САЩ и Великобритания — оказват решаващо влияние за развитие на световните пазари преди 1914 г.

 

Мисията на Ретингер

Йозеф Ретингер е роден през 1888 г. в Краков. Учи в Сорбоната и бързо се превръща във водеща фигура на тогавашния парижки интелектуален и бохемски елит. Той бил отявлен полски патриот-националист, заради което по време на Първата световна война Германия обявява награда за главата му. Заради машинациите си в полза на Полша той лежи в затвора в САЩ и получава забрана да посещава Лондон. Точно този опит развива у него удивителни умения да съчетава дипломацията с интригантството. С помощта на фалшив паспорт се установява във Великобритания и там се сближава с политическите кръгове около лорд Балфур и Хърбърт Аскуид. Работи като личен секретар на друг известен полски националист — писателя Джоузеф Конрад. Макар че останал инвалид в резултат на прекаран детски паралич, неговият недъг никога не бил пречка за бурния му светски живот.

 

След избухването на Втората световна война Ретингер става главен помощник на полския генерал Сикорски. Въпреки болезнения си недъг той осъществява тайна мисия и скача с парашут в окупирана Полша, за да осъществи връзки с полската съпротива и да уреди прехвърлянето на няколко милиона долара. След края на войната Ретингер остава на Запад и започва открита борба срещу марксистката хегемония в Източна Европа.

 

Той издига тезата, че Западът трябва да се обедини срещу комунистическата заплаха — иначе може да се окаже в лапите на сталинския хегемонизъм. Убеден, че САЩ и Западна Европа трябва заедно да се противопоставият на СССР и съюзниците му от Източна Европа, той започва да търси влиятелни политици и личности, за да реализира своите идеи за циментиране на атлантическото единство. Той се обръща към холандския принц Бернард, тъй като смятал, че той е най-подходящата фигура за подобна мисия, защото е неопетнен от партизански пристрастия. Той си затваря очите за факта, че принц Бернард е потомствен германски аристократ, който през 30-те години става почетен член на нацистката партия.

 

Така Ретингер застава начело на Движение за атлантическо единство, чиито основи се полагат с «Плана Маршал», и успява да убеди западните политици в необходимостта от създаване на НАТО и европейското движение — днешният Европейски съюз.

 

Ретингер се заема да пропагандира идеята за «Плана Маршал», която за първи път е издигната в Съвета за чужди отношения през 1939 г. Още на 6 декември 1939 г. Дейвид Рокфелер отпуска $50 000, с които субсидира работата на «Изследователската група за мира и войната». «Планът Маршал», който едноименният американски държавен секретар обявява на 5 юни 1947 г., всъщност изцяло повтаря доклада на Дейвид Рокфелер и адвоката Чарлз Спофорд от 1946 г., озаглавен «Възстановяване на Западна Европа».

На 8 май Йозеф Ретингер излага пред британското правителство идеята си за обединена федерална Европа, в която страните трябва да се откажат от своята независимост.

 

По онова време той е генерален секретар на Независимата лига за европейско сътрудничество. Неин президент е белгийският премиер Пол ван Зееланд, с когото през 1943 г. създават митническия съюз Бенелюкс — прототипа на Европейската общност. По-късно споделя идеята си и с американския дипломат Аверил Хариман, който му обещава пълна подкрепа.

 

Ретингер успява да си осигури подкрепата и на най-могъщите американски компании и банки като «Джей Пи. Морган», «Дженеръл мотърс», фондация «Рокфелер», Чейз Манхатън бенк.

 

От тези среди след това идва първият президент на Световната банка и ЦРУ.

 

Осъществяването на «Плана Маршал» всъщност имало най-вече военна цел и води до създаването на НАТО през 1949 г. Преди това през 1948 г. Ретингер организира Европейското движение — първообраза на Съвета на Европа. За своята дейност той получава много прозвища — Ренесансов човек, Макиавелистки йезуит, който притежава брилянтното умение да плете интригите на фамилията на Борджиите.

 

Макар че днес името му е забравено, в началото на 50-те години Ретингер се ползва с изключително влияние и доверие в Западна Европа. До смъртта си през 1960 г. той не жали сили и време в борба срещу «комунистическата чума».

 

Инициативата

По негова инициатива на 29 май 1954 г. в малкия хотел „Билдерберг» край Арнхем, собственост на принц Бернард Нидерландски, се събират на тайна среща най-могъщите европейски политици и държавници на западноевропейските нации. Разговорите им остават в пълна тайна и до хотела били допуснати само специално проверени журналисти. В продължение на три дни участниците дискутирали проблемите на Европа и света в качеството си на «обикновени граждани» — без титли и официални обръщения. Всеки можел да говори открито това, което мисли — без страх от драматични последствия. Тази среща и последвалите я конференции на Билдербергската група до голяма степен формирали света такъв, какъвто го познаваме днес. От първите две срещи възниква идеята за подписването на Римския договор през 1957 г., който проправя пътя към ЕС.

 

Модел на световния елит

До 1976 г. в продължение на 22 години председател на Билдербергската група е принц Бернард, който е принуден да подаде оставка заради скандала с подкупи на американската компания «Локхийд». Той е заменен от бившия британски премиер лорд Хоум, а след това на негово място идва сънародникът му лорд Карингтън. Билдербергската група няма официални членове, а всяка година председателят на групата се съветва със своите помощници и изпраща покани до влиятелни личности от Европа и САЩ. От близо стотината участници една трета са правителствени служители и политици, а останалите са финансови дейци, учени, журналисти, профсъюзни лидери. Всички те присъстват само като частни лица, макар че могат да бъдат определени като «управляващата класа» за Европа и САЩ. Официалните езици са английски и френски. Всяка година срещата на Билдербергската група се провежда на различно място от двете страни на океана. За да се гарантират пълната свобода на мненията и откровеният тон, всички заседания са закрити и за тях не се води никакъв протокол. Не се приемат резолюции, не се гласуват никакви решения, не се правят официални изявления и няма комюникета.

 

Преди всяка среща Билдербергската група ангажира хотел една седмица преди самото събитие и там не се допускат абсолютно никакви гости — освен персонала по списък. Два дни преди срещата тайните служби проверяват основно цялата сграда и осигуряват сигурността на делегатите. Всички служители от персонала преминават под щателен контрол и всички подозрителни лица се отстраняват от работа.

 

Истинският световен ред

Ако попитате някой участник в срещите на Билдербергската група, винаги ще получите отговор, че те са «ужасно скучни». Не им вярвайте. Те заедно с поканата за участие приемат обет за пълно мълчание и дискретност. В своята книга «Четвъртият Райх на богатите» Дес Грифин пише, че дежурното оправдание на билдербергските членове винаги е «скуката» — оправдание №1.

 

Срещите обаче в никакъв случай не са скучни и формални. През 1957 г. на срещата на остров Сейнт Саймън в САЩ дори се стигнало до кървава схватка между англичани, американци и французи заради кризата около Суецкия канал. На друга среща пък участниците се скарали яростно заради статута на китайските офшорни територии Матцу и Цемой. Европейците били съгласни с американците, че Тайван трябва да бъде подкрепен, но в същото време били изцяло против политиката на голямата тояга спрямо Китай, която била «военна лудост». Американската политика спрямо Куба също от дълги години е ябълка на раздора между Европа и САЩ.

 

Въпреки че сме свикнали да употребяваме старите клишета «студена война» и «ялтенска Европа», но ако се върнем в годините назад, ще видим, че именно дневният ред на билдербергските срещи след това се е превръщал в дневен ред на световната политика. Примерите не са един и два: първи спонсори на групата са първата многонационална компания Unilever и дългогодишният лидер в електрониката Philips. Техен финансов съветник е американската инвестиционна банка «Братя Лазардс» , която толкова години управлява финансовите дела на най-богатите фамилии в света.

 

Първи шеф на ЦРУ става Уолтър Бедел Смит, един от най-добрите приятели на принц Бернард Нидерландски.

 

Първи съветник на президента Айзенхауер по въпросите на психологическата пропаганда става Чарлз Джексън, който след това основава Радио Свободна Европа; след петролната криза от 1973 г. Билдербергската група премахва златния стандарт и създава световната валутна система; признаването на Китай и историческото посещение на Никсън зад Китайската стена в продължение на две години — между 1971 и 1973 г., са в центъра на билдербергските дискусии.

 

В средата на 80-те години създаването на единна европейска валута също се дискутира оживено на билдербергските форуми.

 

В основата на Маастрихтския договор лежи докладът на шефа на „Филипс» Висе Декер от 1985 г. „Европа през 1990 г.», в който той пледира за митнически, валутен и търговски съюз.

 

През 1992 г. Маргарет Тачър загуби поста на министър-председател заради негативната й позиция спрямо Маастрихтския договор и пречките, които създаваше срещу обединението на Европа.

 

Жак Сантер става председател на Евросъюза през 1995 г., след като взема участие в срещата през 1991 г. Романо Проди е в управляващите органи на клуба в средата на 80-те години, заема поста на Сантер през август 1999 г., след като участва в срещата през юни 1999 г. в Португалия.

 

Новият планетарен модел

През изминалото десетилетие Билдербергската група моделира политическия ландшафт в САЩ, Великобритания, Италия, Швеция, Норвегия. Последните трима американски президенти — Буш-старши, Бил Клинтън и Джордж Буш-младши, са активни участници в Билдербергската група, както и британският премиер Тони Блеър.

 

През 1991 г. на срещата присъства Бил Клинтън, на следващата година става президент на САЩ.

 

Тони Блеър участва в дискусиите в Атина през 1993 г., на следващата година застава начело на Лейбъристката партия, а през 1997 г. печели парламентарните избори.

 

Билдербергски довереник е и бившият генерален секретар на НАТО лорд Робъртсън, принц Чарлз също е чест гост на сбирките. Доайен на срещите е президентът на Чейз Манхатън бенк Дейвид Рокфелер, който е неизменен участник във всички срещи през последните 20 години. Сегашният председател на Европейския парламент и бивш ТВ журналист Пат Кокс също е минал през билдербергската школа и участва в нейните три последни срещи, преди да бъде избран, изненадващо за мнозина, на този пост. За шеф на Конституционната комисия, която трябва да подготви бъдещите промени в основния закон на Евросъюза, бе назначен бившият френски президент Валери Жискар д’Естен — също високопоставен член на Билдербергската група.

 

Според вестник „Гардиън» намесата на НАТО в Косово и безразличието спрямо руската интервенция в Чечня също са кристализирали като препоръки от Билдербергската група. Според неофициална информация по време на миналогодишната среща е била обсъждана необходимостта от обединяване на долара и еврото и създаване на единна световна валута. Поради това не случайно журналистът Тони Гослинг нарича билдербергци «патрициите на света» или «проповедници на глобализацията».

 

Не всички обаче държат името им да се свързва с билдербергския световен елит. Американският милиардер Рос Перо обяви открито по време на предизборната си кампания за президентския пост, че е отказал да участва в среща на групата в Италия с думите:

 

„Вие не искате да чуете моите възгледи, а искате да ми наложите вашите мнения. Затова аз нямам какво да ви кажа. Ако вие искате да ми кажете нещо, пишете ми или ми се обадете по телефона.»

 

Мърдок отказал, защото като медиен магнат и защитник на свободното слово не могъл да обещае да спазва тайната на дневния ред на срещите. Известният американски публицист и кандидат за президент Пат Бюкенън така и не получава покана за участие заради радикалните си крайно десни възгледи.

 

Българският представител, участвал в срещите досега, е лидерът на движение „Социалдемократи» Николай Камов, който е поканен да участва в конференцията в Португалия през юни 1999 г. Този факт е обаче малко известен, защото той самият спазва обета за секретност и предпочита да не говори на тази тема.

 

Повече от ясно е, предвид дълбоката и непоколебима привързаност на родния политически елит към ЕС и НАТО, че Камов НЕ Е единственият представител в Билдербертския клуб.

 

Кои са другите български представители там?

 

 Тони Блеър, Кенет Кларк, Франц Фишлер все още отказват да си признаят за участието. Когато депутатът от норвежкия парламент Щейнар Бастезен отправил питане относно връзките на норвежки парламентаристи с Билдербергската група, на следващата седмица изненадващо бил приет в болница с диагноза — церебрална инфекция.

 

Билдербергските аристократи

Критиците на групата я обвиняват, че тя се държи като надправителствена институция, която се опитва да «превъзпита» световните политици и да посегне на суверенитета на държавите. Възможностите на участниците в Билдербергската група да манипулират валутните курсове, лихвените проценти и цените на акциите могат да се поставят на една везна с могъществото на МВФ и Световната банка. Най-честото обвинение е, че вместо да се стреми да реши най-острите икономически, екологични и здравни проблеми в света, групата се задоволява само да налага и да натрапва своето влияние, като обогатява своите участници в нарушение на елементарните човешки права и екологичните норми. Билдербергските аристократи се ползват със смайващо широки привилегии пред обикновените граждани. Така например за участниците в среща на групата не се изискват визи, те никога не биват проверявани на аерогарите.

 

Разбира се, съдбата на обикновения човек винаги е била в ръцете на могъщи и тайнствени сили, които манипулират всекидневния му живот и в повечето случаи той дори не подозира това влияние. Единствената ни утеха може да е фактът, че билдербергските избраници определят себе си като „сила в името на стабилността и буржоазните ценности» в един свят на насилие и икономически сътресения.

 

Съществува неписана традиция всички генерални секретари на НАТО да бъдат излъчвани от участниците в Билдербергската група. Всички шефове на Северноатлантическия пакт от 1971 г. насам са минали през тази школа: Йозеф Лунс (1971 — 1984), лорд Карингтън (1984-1988) — той дори е председател на групата от 1991 до 1998 г.; Манфред Вьорнер (1988 — 1994), Вили Клаес (1994-1995), Хавиер Солана (1995-1999) и лорд Робъртсън.

В Поморие Светльо Витков пя „Скакалец”- за първи път от 10 години

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VEQpNmkKQtg/

Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” подари атрактивно шоу на град Поморие, а Светльо Витков изпя „Скакалец” за първи път от 10 години. Предизборният концерт на коалицията, в който участваха и The Pomorians,  изпълни площада пред читалище „Просвета 1888”, съобщават от Реформаторски блок- Бургас.

„Призоваваме хората да имат вяра и да не губят надеждата си, защото, когато човек се предаде, дори и да има шанс – не го вижда”, заяви Витков, който е и лидер на ПП „Глас народен”. Концертът продължи малко над два часа, а от сцената прозвучаха най-големите хитове на Svetlio & The Legends и The Pomorians.

Между изпълненията Светльо Витков покани на сцената най-експертната  листа с кандидати за народни представители – тази  на „Реформаторски блок – Глас народен”.

„Влизането на Реформаторския блок  в парламента и участието ни в дясно-центристко правителство е гарант, че годините от управлението на Орешарски няма да се повторят. Ние сме единствената партия в дясно, която има реален шанс и ще участва в Народното събрание. А всеки глас за нашите малки приятели в дясно реално отива в БСП и ГЕРБ. Затова Ви призовавам да ни подкрепите с бюлетина N21 на изборите тази неделя”, заяви водачът на листата инж. Костадин Марков.

За подкрепа към реформаторите призоваха още кандидат-депутатите д-р Георги Митев, адв. Здравко Костов, който е лице на „Глас народен” в област Бургас, д-р Васил Костадинов, Камелия Николова, доц. д-р Пенка Георгиева, арх. Румен Троев, Иван Събев и Стамен Стамов.

„Изключително съм шастлив, че успяхме да напълним този площад и, че заедно посрещаме пролетта. Пожелавам Ви да сте здрави, да обичате този град и, където и да сте, да го носите в сърцата си”, каза д-р Васил Костадинов пред своите съграждани. Той  допълнително докосна поморийци с авторското си стихотворение „Избор”, което прочете от сцената. Д-р Костадинов, който е четвърти в листата на реформаторите, е познат като управител на една от най-големите медицински лаборатории в страната. По време на кампанията, неговата идея за Общински здравни каси, които да гарантират достъпа до прегледи и изследвания, пожъна голям успех.

Концертът, който премина под наслов „Общи усилия = сигурен успех”, продължи над 2 часа, а публиката просто не искаше да пусне Светльо Витков, затова той няколко пъти им посвещаваше по още една и още една песен. Сред хитовете бе и култовата „Скакалец”, за която той  призна, че изпълнява за първи път от 10 години. Витков и останалите от коалицията призоваха всички десни хора в неделя да гласуват със сърцето си.

reformatori

ТАЙНИТЕ ОБЩЕСТВА СА И В БЪЛГАРИЯ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278132_%D0%A2%D0%90%D0%99%D0%9D%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%9E%D0%91%D0%A9%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%92%D0%90+%D0%A1%D0%90+%D0%98+%D0%92+%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%AF

 Освен Билдербергската група днес в света съществуват и други „секретни» организации, които се ползват с доста солидно влияние в политиката и икономиката.

 

Някои от тях са доста влиятелни на международната сцена — като Свободните масони, Африканерският Брудербонд, Опус Деи.

 

Други пък носят странни имена като „Кралска тайна», „Благородните», Мистичният храм.

 

Повечето от тях са безобидни въпреки страховитите си имена.

 

Но освен тях съществуват и печално известните Ку-клукс-клан, мафиите, различните милиции, които предизвикват доста страховити асоциации.

 

От Виенския конгрес през 1815 г. насам с действията си  различни могъщи сдружения, обединения и организации се опитват да прекроят картата и съдбата на Европа.

 

В този смисъл концепцията на Билдербергската група не е нова. Още през 1952 г. върховният главнокомандващ силите на НАТО маршал Бърнард Монгомъри предлага да се гласува разширяване пълномощията на Върховната главна квартира на съюзническите сили в Европа (SHAPE) и оттогава всяка година се провеждат срещите SHAPEX в Монс, Белгия.

 
Всяка година през зимата сме свидетели на световния икономически форум в Давос, на който се срещат държавни и политически лидери с представители на 1000 най-могъщи фирми в света.

 

През лятото пък се провеждат срещите на Г8 — най-развитите индустриални държави на планетата.

 

На тях също се обсъждат световните проблеми и се оформят концепции, които засягат цялостното развитие на света. Но те обаче не са обвити в такава мистична тайнственост и легенди като срещите на Билдербергската група.

 

Както посочва Тони Гослинг, „не може да бъде и другояче, когато най-могъщите политици, бизнесмени и културни звезди дискутират бъдещето на човечеството при пълна секретност и без никаква прозрачност».

 

bgr.news-front.info

Кирил Добрев: Да върнем децата на България!

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/kiril-dobrev-da-vyrnem-decata-na-bylgariia-2011538

„За първи път БСП издига като своя основна кауза развитието на българската икономика“

Вежди Рашидов в Плевен: Плевенскотo НУИ и още 9 такива ремонтирахме. Това малко ли е?  

//dariknews.bg/regioni/pleven/vezhdi-rashidov-v-pleven-plevenskoto-nui-i-oshte-9-takiva-remontirahme.-tova-malko-li-e--2011531

„Не само в културата и в държавата не стигат пари, но с това, което има се направи доста. За двадесет години не бяха пипали да ремонтират нито един театър от 50 и кусур сценични - 10 театъра са обновени по времето на ГЕРБ. Плевенското национално училище по изкуствата и още девет такива също ремонти

Десети юбилеен Комедиен фестивал в Габрово

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/deseti-iubileen-komedien-festival-v-gabrovo-2011539

В седмицата, предшестваща Карнавала, ще се проведе Десетото юбилейно издание на Комедиен фестивал Габрово, в дните от 15 до 19 май. Новината съобщи днес пред журналисти Невена Митева, директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово.

От казаното пред медиите стана ясно, че за сел

Прекратиха наказателното производство за смъртта на момиче, паднало от балкон на ул. „Свищовска“ в Габрово

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/prekratiha-nakazatelnoto-proizvodstvo-za-smyrtta-na-momiche-padnalo-ot-balkon-na-ul.-svishtovska-v-gabrovo-2011541

Състав на Окръжен съд – Габрово с председател съдия Минков потвърди постановлението на Габровска окръжна прокуратура за прекратяване на наказателното производство, образуваното и водено срещу неизвестен извършител, за извършено умишлено убийство на В. Т. от Габрово. Смъртт

Илиан Тодоров в Бобошево: Обединени патриоти са единственият гарант за увеличаване доходите и сигурността на българите

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/ilian-todorov-v-boboshevo-obedineni-patrioti-sa-edinstveniiat-garant-za-uvelichavane-dohodite-i-sigurnostta-na-bylgarite-2011543

Водачът на листата на Обединени патриоти в 10 МИР-Кюстендил Илиан Тодоров запозна жителите на Бобошево с основните приоритети на патриотите. Срещата започна след изпъление на националният химн на Република България.
„Не може пенсиите и заплатите на българите да са по-ниски о

Мъжът, заплашил с бомба Белия дом: Често комуникирам с Тръмп чрез телепатия

//dariknews.bg/novini/sviat/myzhyt-zaplashil-s-bomba-beliia-dom-chesto-komunikiram-s-trymp-chrez-telepatiia-2011540

29-годишният мъж, който беше задържан пред Белия дом за фалшива бомбена заплаха обяви, че често, често си говори телепатично с Тръмп, а експлозивите, за които е съобщил всъщност са гигантски астероид. Това пише в. "Метро", позовавайки се на съдебна

Какво време ни очаква на Великден?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-vreme-ni-ochakva-na-velikden-2011542

Очаква ни много хубав период на продължително топло и сухо време, което не е много характерно за март. Още от днес, 21 март, се очаква у нас да започне продължителен период от десетина дни, през който средните температури ще бъдат значително по-високи от нормалните

Плевнелиев закопава ГЕРБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278131_%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91++

 Телевизиите обичат да се забавляват със съживяване на политически трупове. Без изобщо да се интересуват, дали съживяват и истината за тях. *** Тази неделя по Би Ти Ви цъфнал Плевнелиев. Щял да даде първото интервю след края на мандата си – макар че направи това вече на два пъти по държавната телевизия. Но той и сто пъти да се яви, пак ще повтаря сладострастно едни и същи нелепици. От телевизията пък направили анкета с въпроса: „Бихте ли гласували за Росен Плевнелиев, ако отново се кандидатира за президент?“ И какво се оказало? *** Ето ги отговорите: „Да, първият му мандат бе успешен – 62%. Не, не се справи като държавен глава – 35%.“ На кого прави тази дебелашка услуга телевизията?  Във всеки случай - не и на Истината. *** Трийсетина часа след началото на анкетата, тя бе прочетена в сайта на телевизията от около 7500 души. Посочено бе, че са получени 68 коментара. От тях обаче бяха публикувани само 6 - изцяло критични. Телевизията пък бе направила нещо, направо нечувано: ПРЕПРАЩА към коментарите под публикация в сайта БЛИЦ, които са убийствени?! *** Да припомним нещо, макар то да е без значение за Пл., който изначално е зазидан в собствените си миражи. Това е проучването на „Галъп“, което също може да бъде открито в сайта на Би Ти Ви. Според него, Пл. оставя президентството с поразително ниска степен на доверие – безпрецедентно за всичките години на Прехода. 60 % процента от анкетираните нямат доверие в Пл. – а едва 20% са на обратното мнение. Този резултат бе определен като „исторически високо ниво на недоверие“. Два месеца по-късно, според Би Ти Ви, Пл. е променил нагласите в своя полза. На този фокус ще завидят и в Северна Корея. *** Кому са нужни тия оперетни игри с човек, който ще остане в Историята като най-блестящото недоразумение в президентската институция? Човек, който пренебрегваше дори задръжките, с които би се съобразил и един обикновен гражданин. Годините, прекарани в президентството, окончателно освободиха Пл. от една разумна представа за самия себе си. Например, казваше, че няма да се кандидатира отново – и сякаш го вярваше. А той никога не се бе кандидатирал – той просто беше посочен, насаден, присаден и пр. Посочен бе с пръст от Опекуна си – а за Историята днес този пръст сигурно вече изглежда като среден пръст. *** Плевнелиев беше нетърпимо досаден като президент. А сега вече е два пъти по-досаден. Трябва да е направен от някакъв специален материал, за да продължава да се изживява като „ментор“. И точно той - най-забележителният Случайник на Прехода – дава съвети на президента Радев. Пак по Би Ти Ви казал, че след време отново можел да се кандидатира за президент. Подобни глупотевини няма да ги търпят дори в шоуто „Комиците“. *** Няма смисъл да се споменават поредните му истерични русофобски подскачания. Плевнелиев върти една и съща плоча, досадна и надраскана от употреба.  И ще го прави, докато се спазари за някакъв сладък пост. Заслужава го - понеже неговото верноподаничество беше безпрецедентно. *** Според различни проучвания, през мандата на Пл. русофилите у нас са се увеличили чувствително. Време е от Кремъл да го наградят с един тиквен медал. А ако американците продължават да залагат на подобни куци коне, окончателно ще отдалечат българите от своите действителни ценности. *** В едно от своите твърдения Пл. е брутално безцеремонен. Пак казал, че има български медии, които са финансирани с руски средства. Кои са тези медии, по дяволите?  Заведете му един колективен иск за набеждаване – защото той омърсява българската публичност изобщо. Но ние нямаме медии с характер, които да го направят. *** Същият Пл. обаче безсрамно не забелязва нахалните многомилионни подаръци, които от години получават изданията на неговия ортак Прокопиев – понеже американските пари не миришат. Това са тарикатски пинизи – усвоени по „паркинзите“ в Германия. В другия, истинския живот на Пл. *** Добре – някои хора с по-здрави нерви могат и да се забавляват с дърдоренето на Пл. Но е нетърпимо да го слушаш, когато говори за протестите от 2013-а срещу монополите в енергетиката.  Той, който правеше тайни срещи във Виена с шефа на ЕВН Шишковиц - а после се оказа, че неговият ортак/опекун Прокопиев е извършил престъпление тъкмо при сделката с ЕВН. *** Още една „дреболия“. Пл.- като някакъв търговски пътник - беше отворил широко уста и за около 100 милиона от оперативна програма „Конкурентоспособност“ - значителна част от тях предназначени за проекта „Научно-технологичен парк“, любимият проект на нашия бизнесмен-президент.  И накрая се оказа, че днес този парк е една пустош.  А уж трябваше с подобни проекти да тръгнем „нагоре“ – пак според Пл. Нагоре – към пустошта. Пл. обаче, без дори да примигне, сега играе ролята на „критик“ на собствените си фантазии. *** Дори от политическото небитие Пл. продължава да закопава ГЕРБ. Сега го прави съвсем съзнателно – за да ги завлече със себе си. Но Бойко си мълчи. Той сякаш така и не разбра, защо загуби президентските избори. Но ако Пл. продължава да скандализира публиката, вероятността да загуби и предстоящите избори става още по-реална.


*** Коментарът на журналиста е публикуван във "Фейсбук" 


Blitz.bg

Три години санкции срещу Русия. А сега какво?

http://pogled.info/svetoven/tri-godini-sanktsii-sreshtu-rusiya-a-sega-kakvo.83882

/Поглед.инфо/ Изминаха три години от първоначалното въвеждане на санкциите на ЕС срещу Русия. Спорът за тези рестрикции и тяхната отмяна винаги е повод за разгорещени дебати. За да разберем дали обаче санкционната политика на ЕС е ефективна, първо трябва обстойно да анализираме нейните цели и резултати.

НАТО демонизира Русия, за да оправдае политиката на ограничаване на влиянието й

http://pogled.info/svetoven/nato-demonizira-rusiya-za-da-opravdae-politikata-na-ogranichavane-na-vliyanieto-i.83883

/Поглед.инфо/ НАТО не се спира пред нищо, докато прави опити да демонизира Русия и да оправдае политиката си на ограничаване на влиянието й. Това заяви пред Sputnik постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко.

На 29 март Лондон тръгва към изхода на ЕС

http://pogled.info/svetoven/evropa/na-29-mart-london-tragva-kam-izhoda-na-es.83884

/Поглед.инфо/ Премиерът на Великобритания Тереза Мей ще задейства член 50 от Договора за ЕС следващата седмица и така ще стартира преговорите за излизане от съюза. Министър-председателят информира президента на Европейския съвет Доналд Туск за намеренията на Лондон и по този начин сложи край на спекулациите около Брекзит.

"Тренд": ГЕРБ с 29,8% подкрепа, БСП с 27,9% . Пет партии сигурни за 44-ото НС

http://pogled.info/bulgarski/trend-gerb-s-29-8-podkrepa-bsp-s-27-9-pet-partii-sigurni-za-44-oto-ns.83885

/Поглед.инфо/ ГЕРБ с 29,8% подкрепа, а БСП с 27,9% показва национално представително проучване на "Тренд" по поръчка на "24 часа".

Путин е новият шеф в Близкия изток

http://pogled.info/svetoven/putin-e-noviyat-shef-v-blizkiya-iztok.83886

/Поглед.инфо/ Шестата годишнина от избухването на гражданската война в Сирия беше белязана със серия от убийства и бомбардировки и от двете страни, достигнала своята кулминация от поредица от координирани самоубийствени атаки в столицата Дамаск. Въпреки това десетките смъртни случаи в центъра на контролираното от сирийския режим пространство не промениха това, което вече е определено: през миналата година диктаторът Башар Асад грабна победата от челюстите на поражението.

Скандалите около Поптодорова не стихват!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278130_%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%B2%D0%B0%

 Министерството на външните работи обяви с нота за невалиден дипломатическия паспорт на бившия ни посланик в Съединените щати Елена Поптодорова. Причината – трудовите ѝ правоотношения с ведомството са прекратени. Нотата идва броени дни след скандала със скъпа козметика на летището във Варшава. bTV показа документа от 2 март, с който външното ни министерство информира чуждите мисии у нас за промяната в статута на Елена Поптодорова. Това означава, че на практика тя вече не е дипломат.

От Министерството обясниха, че паспортът на Поптодорова е обявен за невалиден, тъй като тя не е служител на ведомството от ноември 2016 г. През февруари Поптодорова се е легитимирала с дипломатически документ пред полските власти, които я уличиха в кражба на скъпа козметика от безмитния магазин на летище „Шопен“. На 2 март тя подаде оставка като ръководител на централноевропейския офис на Американския еврейски комитет със седалище във Варшава. Поптодорова нарече случилото се „неволна грешка“. На 9 март външният министър Ради Найденов подчерта, че тя няма дипломатически статут. „Тя вече не е служител на МВнР, пенсионирана е, не мога да коментирам нищо повече от нейния живот“, каза той. След скандала президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси покани Поптодорова на работа. В разговор по телефона Паси каза, че договорът ѝ ще започне най-вероятно на 1 април. Днес бившият ни посланик във Вашингтон не бе открита за коментар. В нотата от 2 март се споменават имената и на още двама български дипломати, чиито документи също са обявени за нелегитимни поради прекратяване на трудовите им взаимоотношения с българската държава.

Blitz.bg

РАДИОАКТИВНА ЗАПЛАХА ЗА БЪЛГАРИЯ! ПО ЧУДО ГИ СПРЯХА, ПРЕДИ ДА СТИГНАТ!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278129_%D0%A0%D0%90%D0%94%D0%98%D0%9E%D0%90%D0%9A%D0%A2%D0%98%D0%92%D0%9D%D0%90+%D0%97%D0%90%D0%9F%D0%9B%D0%90%D0%A5%D0%90+%D0%97%D0%90+%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%AF%21+%D0%9F%D0%9E+%D0%A7%D0%A3%D0

 Радиоактивни вещества са били открити на борда на самолет, летящ от Армения към България през Беларус, съобщи днес, 20 март, президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Той е добавил, че случаят трябва да се разследва, пише арменската медия PanARMENIAN.Net, цитирана от Агенция "Фокус". 

"Инцидентът е свързан с откриването на радиоактивни вещества на борда на самолет, който е преминавал транзитно от Беларус към Армения", заяви Лукашенко. 
Той е заповядал случаят да бъде разследван.

От пограничните служби на Беларус съобщиха, че инцидентът с "радиоактивния самолет" се е случил на 19 март на летището в град Гомел.

Самолетът, който не е пътнически, е преминавал транзитно към България. 


Армията на САЩ с ново лазерно оръжие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278128_%D0%90%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%81+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5

 През 2015 г., Lockheed Martin разкри 30 кВт мобилно лазерно оръжие, което бе достатъчно мощно, за да унищожи камион. Сега компанията ще достави нов 60 кВт лазер на армията на САЩ, който по-рано този месец постави нов рекорд, създавайки единичен 58 кВт лъч. След всички фази от демонстрация до изграждането, Lockheed ще изпрати лазера с комбинирани влакна на армията на САЩ (US Army Space and Missile Defense Command/Army Forces Strategic Command) в Хънтсвил, Алабама.

Подобно на предишния лазер, новия 60 кВт използва комбинирана технология със спектрални лъчи за създаване на оръжеен клас лазер, който е разрушителен, преносим и точен. Лазерните модули с влакна се състоят се от оптични влакна, покрити с рядко срещаните елементи, като ербий, итербий, неодим или други.

Оптичните влакна са гъвкави, така че лазерът може да бъде хиляди метра дълъг, като същевременно заема много малко място, защото влакната може да бъде навита като въже, а съотношението на голямата повърхност към обема означава, че лесно ще се охлажда. Освен това, лазерите с влакна са много издръжливи и проектират по-високо качество на лъча, като използват 50% по-малко електроенергия, отколкото равностоен твърд лазер.

Lockheed казва, че отделните лазери, създавани от влакната се комбинират в единичен лъч, чиято сила и размер може да се променят чрез добавяне на повече снопове влакна. Настоящия лазера е близко до границата на дифракция. Това означава, че е близо до физическата граница за фокусиране на лазер на едно място, без да се смущава сам, но е все още високо ефективен, привеждайки над 43% от подаваната му електроенергията в лазерна светлина.

Lockheed вижда новите лазери, като възможност за създаването нови системи за отбрана и защита от рояци безпилотни самолети, ракети и минохвъргачки, които биха преодолели настоящата отбрана.

Спират трамвай 19 до „Княжево”, пускат четири нови автобуса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278127_%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B2%D0%B0%D0%B9+19+%D0%B4%D0%BE+%E2%80%9E%D0%9A%D0%BD%D1%8F%D0%B6%D0%B5%D0%B2%D0%BE%E2%80%9D%2C+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D1%87%D0%B5

 

Обединяват в една линия рейсовете 213 и 214, десетки други с нови маршрути

Десетки автобуси и трамваи в София ще са с променени маршрути, други линии ще бъдат закрити или пък възстановени, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

Спира се движението на трамвай № 19, който пътуваше до кв. „Княжево”. По тази линия ще минава трамвай № 11, който ще се движи от бул. „Никола Петков” до „Княжево”. Промени има и в маршрута за мотрисите по линия № 4. Решението за промените в маршрутите на градския транспорт бе гласувано от Столичния градски съвет на 23 февруари.

С променени маршрути вече ще са автобусите с номера 76, 204, 213 и 214 и 111 .
Автобусните линии № 213 и 214 пък се обединяват, както и още линиите № 26 и 87, 1 и 2, 68 и 69, 84 и 284.
Пет автобусни линии пък се закриват. Това са автобусите с номера 41, 53, 114 и 110 .
Разкрити са обаче и нови линии. Това са автобусите с номера 294, 58. Ще работи и една нова сезонна линия - № 505. Тя ще вози пътници от "Орлов мост" до парк-музея "Врана" от април до ноември.
Линията на автобус 204 пък е удължена. Той ще се движи до жк „Гоце Делчев” по маршрута си до спирка “Ул. Родопски извор” на ул. “Тодор Каблешков” и направо по ул. “Тодор Каблешков” до крайната станция двупосочно; 

Променен е маршрутът на рейсовете 309, който ще бъде удължен., както и на автобусите по линия № 82. Рейсовете по линия № 294 с ще бъдат с удължен маршрут до Площада на авиацията.

Възстановен е маршрутът на автобусна линия № 88 в жк „Младост”. Рейсовете по нея ще пътуват от жк „Дружба” до бул. „Александър Малинов”, дясно по бул. „Андрей Ляпчев” и до зоопарка;

Удължен е маршрутът на автобусна линия 70 – с. Плана - Железница – Бистрица до бул. “Св. Климент Охридски”.

Променен е и маршрутът на автобусна линия № 98 – от с. Железница до кръстовището на бул. “Черни връх” и наляво по ул. “Сребърна” до станция “Зоопарка” двупосочно;

Освен това е удължен и маршрутът на автобусна линия № 123 – от лифта в Симеоново до метростация “Г. М. Димитров”, наляво по бул. “Д-р Г. М. Димитров”, ул. “Акад. Стефан Младенов”, ул. “8-ми декември” и по бул. “Св. Климент Охридски”.

Възстановен като еднопосочен в жк „Младост 4” е и маршрутът на автобусна линия № 113 – от ул. „Филип Аврамов” по ул. „Самара”, ул. “Д-р Атанас Москов”, ул. „Проф. Александър Танев” и по ул. „Филип Аврамов” двупосочно, обясниха от Центъра за градска мобилност;

Променена е и организацията на движение на автобусна линия № 63 в почивни и празнични дни. Линията се удължава от крайната станция ул.” Бялата чешма” до местността Златните мостове на Витоша. Освен това се разкриват и нови спирки по тази линия.

Хороскоп за 21 март, вторник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278126_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+21+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%2C+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA

 Овен 21 март - 20 април

Денят се свързва с революционните преустройства. Старото се руши, не може повече да се запазва статуквото. Вероятни са остри сблъсъци на интереси и позиции в партньорските връзки. На работното място ще се развихрят конфликти. Тълпата е неуправляема. Не се опитвайте точно днес да оправяте света, да водите преговори, да се опитвате да въздействате на някого и да поставяте ултиматуми. Каквото се развали до утре трудно ще се оправи. На всички нива действат провокации и съблазни. Не правете никакъв избор.

Работа-4

Пари-4

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Телец 21 април - 20 май

Ден на големите апетити. Ще захапете здраво и докато не получите каквото ви трябва няма да пуснете. На всички нива действате с натиск, поставяте ултматуми, притискате длъжниците и хората с по-слаба психика. Няма да отстъпите от обявените цени на стоки и услуги. Няма да дадете повече аванси и на длъжниците си. На работното място ще изтикате конкурентите с лакти, ще си служите с позволени и непозволени тактики и ще се изкачите към върха върху гърбовете на другите. Старайте се да приключвате, а не да започвате.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-5

Здраве-5

 

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Неблагоприятен ден за публични изяви, за участие в диспути и преговори. Апетитите са огромни. Кой както може ще захапе и унищожи конкурента и опонента. Не се правят компромиси, нито се действа по правилата. Денят с свързва с желанието за коренна реформа, за промяна, която ще отвори заключените в миналото врати. Вероятни са митинги и демонстрации, опити да се постигне със сила това, което не става с преговори. Контролирайте гнева. Денят е неблагоприятен за ортопедични операции.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Рак 22 юни – 21 юли

Шест планети образуват нехармонични аспекти със Слънцето ви. Денят ще провокира проблеми и болка, ще ви постави в губеща и рискова позиция и ще донесе провали на новите ви начинания. Ще срещате агресия, неразбиране и незачитане на работното място и у дома. Трудно ще направите избор между професионалните и семейни задължения. Както и да постъпите ще сте виновни, ще предизвиквате скандали и няма да успеете да удовлетворите всички искания. Здравето е нестабилно, бъдете особено внимателни.

Работа-4

Пари-4

Любов-4

Късмет-4

Здраве-3

 

 

Лъв 22 юли – 22 август

Ден на хищниците и на зверските апетити. Проваляте диетата си, поставяте в неприятна ситуция близки и приятели и не сте склонни на компромиси. Очертават се остри сблъсъци на интереси. Дори и решилите да направят компромис ще се изнервят и ще демонстрират сила в една ситуация, в която е добре да се постъпи дипломатично. Съблазните и провокациите вървят ръка за ръка с желанието да се извлекат ползи от нечие предоверяване. Не се обвързвайте с нови партньори и не сключвайте нови договори.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Дева 23 август – 22 септември

Ще постигнете успех, ако се изправите срещу страховете и враговете и не позволите да ви притесняват повече. Покажете нокти и зъби, конкурирайте се на всички нива и не оставайте някой да ви отмъкне под носа, това което сте заслужли или по право си е ваше. Приключете обещаната работа и ще получите поста или облагата, към които всички поглеждат. Ден за революционно преустройство в начина на живот. Поставете условията си, не чакайте друг да ви ги постави и да се държи с вас ултимативно.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Родените около 1 октомври ще имат повече лични и професионални проблеми. Ще попаднете в засада, ще ви спретнат компромат или сами ще се поставите в неизгодна позиция. Не започвайте нищо ново, важно и значимо, ако не искате да работите за друг и да обслужвате чужди интереси. Очаквайте промени на работното място, които може да ви сварят неподготвени или без нужното становище и закрила. Денят се свързва с отровите, с преследването и изгнанието. Някой взима решение за имиграция и купува еднопосочен билет.

Работа-4

Пари-4

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Ден на ненаситните апетити, на голямата блъсканица за печалби, за разпределение на постове и обществени позиции. И у дома няма да сте склонни на компромиси. Не пренасяйте проблемите от едното на другото място. Ще си проличат хищниците и потенциалните им жертви. В такъв момент не се препоръчват много контакти, както и участие в групови демонстрации на сила. Не си режете ноктите и по възможност не прибягвайте към оперативни намеси в областа на ставите и костната система.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Сексуалната енергия днес подкопава здравето. Апетитите са огромни. Очертват се изневери и опити за минипулация, както от ваша страна, така и от страна на колеги и партньори. Компроматите ще играят съществена роля в отношенията, ще се водят подмолни игри и ще се правят опити за елиминация на конкуренти от всякакъв вид. Препоръчва се пост и въздържание. Контролирайте се максимално и не предприемайте нищо, което може да се отложи за следващите дни. Простете на когото можете и без когото не можете.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Козирог 22 декември – 20 януари

Ден на на разправии и конфликти за родените във втората декада. Не участвайте в демонстрации на сила и групови инициативи. Насъбраната негативна енергия прераства в протести. Тълпата е неуправляема. Не провеждайте и събрания, не участвайте в директорски съвети и отложете за утре важните начинания. Не отсъствайте от дома и работата. Трудно ще огреете навсякъде, ще ви търсят сметка за отсъствията и ще трябва да доказвате с факти къде и с кого сте били. Старайте се да туширате скандалите в зародиш.

Работа-5

Пари-4

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Един от най-тежките и агресивни дни за месеца. Символ е крокодила, който ще изяде и своите, ако изпадне такава възможност. Очертават се конфликти, неразбории на работното място и у дома, невъзможност да се постигне разбирателство и да се задвижат общи проекти. Старайте се да приключвате, а не да започвате каквото и да било. Не се включвайте и в общи инициативи. Където се съберат много хора ще назреят и ще се разрастват конфликти. Започнете разчистване у дома и на работното място. Спазвйте диета на всички нива.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Риби 20 февруари – 20 март

Не си търсете сами белята, не провокирайте околните. По възможност избягвайте пътувания и общуване с хора от рисковия контингент. Не се месете в скандалите на други двама и не давайте непоискани съвети. Ден на голямата лакомия. Преговорите зациклят. Всеки поставя неизпълними за другия условия. Днес сме далече от братската любов и от колегиалните компромиси. Всеки бърза да грабне кокала, без да се съобразява с порядките и закона. Отлагайте взимането на важни решения, особено под въздействие и диктат.

Работа-5

Пари-4

Любов-4

Късмет-4

Здраве-5

 

 

Честит Рожден Ден!

Личната ви година е седмица. Време е да излезете от една среда и да влезете в друга. Предстои преход в нова работна среда и преместване в нов дом. Юридическата ви позиция се стабилизира, получавате нужните покани, права и документи. 2018 г. ще ви донесе придобивки и повишение. Материалното ви положение се подобрява.

Родените днес ще имат завиден апетит. Няма да отстъпват своето и ще се опитват да взимат чуждото. Ще направят и опит да лишат братята и сестрите си от родителското наследство. Не ги прехранвайте, научете ги да контролират апетита си във всички посоки.

Неблагоприятен ден за зачатие. Възможно е да се родят деца с генетични мутации. Трудно ще бъде да се проникне в душата им. Другите ще ги приемат не за това, което в същност са. Всичко може да се очаква от тях.

Гърция пуска имоти на онлайн аукцион

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278125_%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD+%D0%B0%D1%83%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD

 Гърция разработва онлайн платформа, позволяваща от всяка точка на планетата да се купават имоти в страната, пише в. Катимерини. В момента правосъдното министерство на страната предава проекта за узаконяване на начинанието в парламента.

Все още не са известни подробности около интернет-платформата, която ще играе ролята на посредник между потенциалните купувачи и собствениците на имоти в южната ни съседка. Според гръцкото издание, всеки обект ще притежава визитка в сайта, съдържаща информация, интересуваща купувача: минимална цена на собственика, на която обектът може да бъде продаден на търг и реалните суми, които са готови да платят заинтересованите от предложението купувачи.

Всеки купувач може да оферира своята цена за харесания имот, като тези данни ще бъдат автоматично предавани на собствениците. Собственикът на обекта ще може да анализира всички предложения на потенциалните купувачи, след което те ще бъдат приемани или отхвърляни. Крайната цена, при която продавачът на търга ще реши да продаде имота, ще се отбелязва във визитката на обекта.

Заключителният етап в този аукцион ще бъде плащането. По предварителни данни, в случай на съгласие от страна на преводача, парите трябва да бъдат преведени в 10-дневен срок.

На онлайн аукционите в Гърция ще се предлагат основно „проблемни“ жилища. По този начин ще се направи опит те по-бързо да бъдат реализирани. Според доклад на Alpha Residential Properties, само през 2016 г. 10 500 имота в Гърция са били отнети от собствениците им, заради невъзможност да изплащат ипотеките за тях.

Засякоха вирус за източване на едрите пари от банкоматите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278124_%D0%97%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%B

 В Русия засякоха безфайлов вирус позволяващ източването на едрите пари от банкоматите, пише „Комерсант”. Според изданието опасността е засечена за първи път в страната

Вирус се „крие” в оперативната памет на устройството, което му позволява за се затруднява откриването му от антивирусната защита. По думите на експерти явно става дума за професионални хакери. Те са успели да влязат във външния контур на мрежата на банката и са хакнали компютъра на някои от специалистите, отговарящи за банкоматите. От там вирусът е пуснат в затворената мрежа на устройствата пускащи парите.

За да ограбят банкомата на престъпниците е достатъчно да въведат определен код, който ще даде команда на машината да им даде цялата наличност от 40 банкноти от първата касета с номинал 1000 и 5000 рубли (16 и 80 долара).

Според експертите са заразени основно банкомати марка NCR. При рестартиране на банкомата, той би трябвало да изчезне, но може сам да се запише в специален раздел на рестартирането и да се възроди отново. Някои финансисти смятат, че банките сами стимулират хакерите, защото предпочитат да влагат пари за застраховки, вместо за информационна безопасност.

Испания най-желана за втори дом

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278123_%D0%98%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D0%BC

 

Швейцария ще иска чужденци да продават имота при напускане

Испания е най-желаната дестинация в света за покупка на втори дом през февруари. Пиренейската държава измества САЩ с над 14% от общия брой запитвания за ваканционни имоти през онлайн портала themovechannel.com, съобщава Investor.bg.
Щатите водеха в класацията на изданието в продължение на седем поредни месеца. Двете държави редовно си оспорват първенството в подреждането. Този път обаче запитванията за имоти в Испания
почти се удвояват
в рамките на месец
което изведе страната начело.
През февруари запитванията за втори дом в САЩ намаляват от 14,65% през януари до 11,4%, с което страната застава на втора позиция в класацията.
Трета е Португалия с 4% от запитванията, като страната се изкачва с 2 места в класацията.
Топ 10 се допълва от Италия, Индонезия, която се придвижва напред с 10 места спрямо класирането през януари, Франция, Дубай, Сингапур, Турция и Германия.
България задържа стабилни позиции в класацията, като заема 15-то място с 0,55% от запитванията.
Най-голям скок в класацията отбелязва Коста Рика - с 19 места до 25-то място. Същевременно Гърция отчита най-силен срив - с 27 места до 31-во място с 0,09% от запитванията.
Междувременно големи коментари предизвика предложението на правителството на Швейцария чужденците от държави извън Европейския съюз (ЕС) задължително да продават домовете си, когато напускат страната, съобщи Reuters. Идеята предизвика
сериозни критики от сектора на имотите
посочва агенцията.
Повече от три десетилетия след като Швейцария либерализира покупките на имоти от чужденци, в момента се засилват опасенията, че търсенето от чужбина подпомага завишаването на цените. Затова кабинетът предлага актуализация на закона, за да се затворят вратичките за спекулации.
Предложението е граждани на страни извън ЕС, включително Лихтенщайн, Исландия и Норвегия, да получават разрешение да купуват основни жилища в Швейцария. Разрешението се планира да е свързано със задължение имотите да бъдат продадени, след като собствениците им се откажат от пребиваване в страната. Предлага се и затягане на правилата, които уреждат инвестициите на чужденци в имоти.
Според представители на имотната индустрия мерките са неприемливи, тъй като ситуацията на пазара на жилища се „изостря”. От бранша припомнят, че парламентът вече се е противопоставял на подобна идея - през 2014 г.

Airbnb привлече инвестиции за $1 млрд.

Фирмата за краткосрочно наемане на имоти Airbnb успя да привлече още 1 млрд. долара инвестиции, съобщава finance.rambler.ru. Така фирмата вече има капитализация от 31 милиарда, което е над 10 пъти повече от набраните в началото на съществуването й през 2008 г. 3 млрд. долара, сочат данни на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC). Само преди година, след като взе кредит от 1 млрд. долара за разширяване на бизнеса си, стойността є се оценяваше на 25 милиарда. Сред инвеститорите в Airbnb са Alphabet, CapitalG и Technology Crossover Ventures.
По информация на CNBC Airbnb обслужва имоти в 65 хил. града в целия свят. Основният й доход идва от посредническите такси, които взима. Те са от 6 до 12% от всеки гост (наемател) и 3% от всеки собственик на имот за всяка резервация (наемане). През януари фирмата направи най-голямата си досега покупка с придобиването на канадската Luxury Retreats, специализирана в даването под наем на луксозни жилища. От ноември Airbnb води преговори да купи китайския си конкурент Xiaozhu.

Сделките с имоти в Италия се увеличиха с 16%

С 16,4% са се увеличили продажбите на имоти в Италия за последното тримесечие на 2016 г., спрямо същия период на предходната година, пише Italy24.
За цялата минала година сделките с недвижимости са надминали 1 милион за първи път от 2011 г., изчисляват от Italian Revenue Agency. Точният брой на имотните покупко-продажби е 1 141 012 или със 177 000 повече от предходната 2015 г. За периода октомври-декември е отчетен и ръст от 15,2 на сто на продажбите на жилища в Италия. Увеличението на сделките за цялата минала година в сегмента е почти 19%. Около една пета е пък ръстът на продажбите жилища с гаражи, паркоместа или малко магазинче.
От осемте най-големи града на Апенините най-голямо нарастване от 25,2% на имотните сделки през миналата година е отчетено в Торино. Следват Болоня – с ръст от 20%, Неапол - с 17,4%. В Милано увеличението на покупко-продажбите е малко над една десета, в Рим – с 8,7% и във Флоренция – с 6,8 на сто.

Продават остров Тръмп в Тихия океан за $8,75 млн.

Частният остров Тръмп с площ от 12 хектара, намиращ се на няколко километра от щата Вашингтон, е обявен за продажба, пише Mansion Global. Парчето земя в Тихия океан не принадлежи на американския президент Доналд Тръмп, а става въпрос просто за съвпадение на имената.
На острова е имението Сан Хуан с разкошна къща от 653 квадрата, с 6 спални, 4 бани, огромна гостна, мини театър, бар, изба. В имота, обграден от океана има още басейн, малък парник и по-голяма оранжерия, курник, къща за лодки, площадка за вертолети и дълбоководен пристан за яхти и хидроплани.
Имотът разполага с пречиствателна система за оползотворяване на дъждовната вода.
Американски брокери коментират, че все по-често на пазара на имоти се предлагат цели острови. Една от офертите е за Пелорус в Коралово море в Тихия океан.

 

Новите жилища в Румъния през 2016 г. с 11% повече


Над 52 200 нови жилища са били построени през 2016 г. в Румъния, което е с 11% повече от предходната и е най-високият показател за последните 7 години, съобщава сайтът Business Review, цитиран от Prian.ru. По данни на Националния институт по статистика (INS) в северната ни съседка от всички нови жилищни имоти 27 881 или 53,4% са били построени в градовете, а останалите
24 325 - в селата и курортните райони. Най-много апартаменти 10 022 са били изградени през миналата година в столицата Букурещ.


Пазарът в Кипър тръгна надолу през февруари


Пазарът на имоти в Кипър през февруари отчита спад от 9%, сочи информация на Поземления регистър в гръцката част на разделения остров, пише Cyprus Property News. През миналия месец са били сключени само 456 сделки, като 22% от тях са били с чужденци. Най-голям спад на покупко-продажбите от 46% е отчетен във Фамагуста. Следват Пафос - 46%, Никозия - 8%, Ларнака -7%. Има ръст обаче от 53% на покупките на имоти в Кипър от чужденци. На тях се падат над половината от сделките в столицата Никозия и във Фамагуста.

Марин Льо Пен - обект на критики от опонентите си

http://pogled.info/svetoven/evropa/marin-lo-pen-obekt-na-kritiki-ot-oponentite-si.83875

/Поглед.инфо/ Кандидатът от крайната десница за президент на Франция Марин Льо Пен концентрира върху себе си критиките на своите опоненти от левицата и десницата по време на предизборен дебат месец преди изборите.

Рекс Тилърсън ще посети Русия на 12 април

http://pogled.info/svetoven/reks-tilarsan-shte-poseti-rusiya-na-12-april.83876

/Поглед.инфо/ Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън планира да пропусне първата си среща с 28-те члена на НАТО заради Китай и Русия, твърдят западни медии.

Башар Асад: Само Русия може да накара Израел да спре с атаките срещу Сирия

http://pogled.info/svetoven/bashar-asad-samo-rusiya-mozhe-da-nakara-izrael-da-spre-s-atakite-sreshtu-siriya.83877

/Поглед.инфо/ Сирийският президент Башар Асад заяви, че Русия може да изиграе ключова роля в кризата, последвала след сирийско-израелския конфликт.

Критики срещу Макрон за връзки с лобита

http://pogled.info/svetoven/evropa/kritiki-sreshtu-makron-za-vrazki-s-lobita.83878

/Поглед.инфо/ Единият от фаворитите в кандидатпрезидентската надпревара във Франция – Еманюел Макрон, бе подложен на остра критика от страна на опонентите си по време на предизборните дебати. Той трябваше да дава разяснения за връзките си с промишления и финансов елит.

САЩ забраняват електронни устройства на борда за пътници от 10 страни

http://pogled.info/svetoven/amerika/sasht-zabranyavat-elektronni-ustroistva-na-borda-za-patnitsi-ot-10-strani.83879

/Поглед.инфо/ Американските власти планират да забранят на пътниците в самолетите от повече от десет страни да внасят на борда електронни устройства.

Тръмп прие премиера на Ирак във Вашингтон

http://pogled.info/svetoven/tramp-prie-premiera-na-irak-vav-vashington.83880

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп подчерта за пореден път своята решимост да се освободи от групировката „Ислямска държава“ посрещайки иракският премиер Хайдер ал-Абади в Белия дом.

Тръмп ще става дядо за девети път

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-shte-stava-dyado-za-deveti-pat.83881

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп скоро ще стане дядо за девети път, след като стана ясно, че синът му Ерик и съпругата му очакват първото си дете.

3 от 4 жилища се купуват с ипотека

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278122_3+%D0%BE%D1%82+4+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81+%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0

 

20-25 години най-предпочитаният срок на изплащане на борча

Поне 3 от 4 жилища се купуват с ипотечен кредит, смятат столични брокери и финансови експерти.

„Независимо дали се налага да се прибягва до теглене на заем за 10% или 20% от цената на купувания имот, много хора са принудени да го направят”, обяснява Тихомир Цаков от „Аристо”. Според него най-често за кредит се сещат, след като съберат някой лев и решат да купят нещо, но

 

после се оказва, че парите не им стигат.

 

„Много малко са купувачите, които са си направили точно сметката и знаят в детайли с какво разполагат. Същото важи и за хората, имащи необходимите пари, за да вземат избраното от тях. Това са основно купувачи от провинцията, предпочитащи да си осигурят сумата от продажба на други имоти”, смята брокерът. „Обикновено се тегли ипотека за нови или по-скъпи жилища”, пояснява той.

Младен Митов от „Явлена” смята, че около половината от апартаментите се купуват с жилищен кредит. „В момента предлагането на ново строителство е много малко и съответно това влияе на броя на кредитите, отпуснати за такива имоти. Не бива да се забравя, че банките финансират недовършени апартаменти едва след като сградата получи акт 15. Всеки решил

 

да купи нещо „на зелено” трябва да има пари за първоначалните

 

вноски, които строителят иска, докато успее да вземе ипотека”, припомня брокерът.

Според кредитния консултант Тихомир Тошев, раздвижването на пазара на жилищни заеми в последните месеци е сериозно. „60% от сделките в сегмента се реализират по този начин. Броят на купувачите на имоти се увеличава. Интересуват се дори хора, които не са подготвени и нямат достатъчно спестени собствени средства”, констатира той. „Това ще продължи до края на тази година или до средата на следващата. Вероятно пазарът на ипотечните кредити ще отбележи ръст спрямо 2016 г. с 15 и повече процента”, прогнозира Тошев.

По думите му средната сума на изтеглените ипотечни кредити за цялата страна се повишава и в момента е около 94 000 лв. За София е 112 000 лв.

 

Над 98% от ипотеките се сключват в левове.

 

„В евро вземат жилищни заеми само хората, които имат доходи в евро или са получили от банката много изгодна оферта. Изчезна интересът към заемите в други валути. Най-често се търси финансиране с ипотечен кредит между 80 и 90% от цената на имота. На второ място са хората, искащи кредит за 70-80% от стойността на жилището. Сроковете на договорите обикновено са между 20 и 25 години. В повечето случай с ипотечен кредит се купуват тристайни апартаменти. След тях по интерес са двустайните. Пазарът на ипотечното кредитиране обаче е активен само в най-големите градове на страната”, уточни Тошев.

 

Само 3% от българите са на свободен наем

 

В България и Румъния е най-нисък делът на хората, живеещи на свободен наем, твърди статистиката на Eurostat. В тези две страни хората, които живеят под наем, са между 2 и 3 на сто. Сред държавите-членки на ЕС най-много хора са на квартира в Швейцария - над 50% от населението, следвани от германците, датчаните и холандците.

Статистиката показва още, че около 40 на сто от населението на ЕС обитава апартаменти, малко над една трета живее в еднофамилни къщи и 25 на сто - в двуфамилни къщи.

В България и Румъния е отбелязан най-висок дял в притежаването на собствени жилища. Едновременно с това обаче хората в тези две държави са далеч от високото качество на жилищните условия според броя на стаите и хората, които ги обитават.

По наличие на елементарни санитарни условия се оказва, че около една пета от българите нямат вътрешна тоалетна в дома си, а 15% са в жилища без вана или душ. България се нарежда на трето място в Европа и по най-висок риск от загубване на жилището поради изпадане в бедност.

 

Гърция пуска имоти на онлайн аукцион

Гърция разработва онлайн платформа, позволяваща от всяка точка на планетата да се купуват имоти в страната, пише в. Катимерини. В момента правосъдното министерство на страната предава проекта за узаконяване на начинанието в парламента.

Все още не са известни подробности около интернет платформата, която ще играе ролята на посредник между потенциалните купувачи и собствениците на имоти в южната ни съседка. Според гръцкото издание всеки обект ще притежава визитка в сайта, съдържаща информация, интересуваща купувача: минимална цена на собственика, на която обектът може да бъде продаден на търг и реалните суми, които са готови да платят заинтересуваните от предложението купувачи.

Всеки купувач може да оферира своята цена за харесания имот, като тези данни ще бъдат автоматично предавани на собствениците. Собственикът на обекта ще може да анализира всички предложения на потенциалните купувачи, след което те ще бъдат приемани или отхвърляни. Крайната цена, при която продавачът на търга ще реши да продаде имота, ще се отбелязва във визитката на обекта.

Заключителният етап в този аукцион ще бъде плащането. По предварителни данни в случай на съгласие от страна на преводача парите трябва да бъдат преведени в 10-дневен срок.

На онлайн аукционите в Гърция ще се предлагат основно „проблемни“ жилища. По този начин ще се направи опит те по-бързо да бъдат реализирани. Според доклад на Alpha Residential Properties само през 2016 г. 10 500 имота в Гърция са били отнети от собствениците им заради невъзможност да изплащат ипотеките за тях.

 

Цените в Австрия скочиха с 39%

С 39% са се увеличили цените на имотите в Австрия след 2010 г., сочи индексът ImmoDEX, съобщава Prian.ru.

Сега средната цена на ново жилище с площ от 120 кв. м стигна 359 000 евро. Такъв апартамент излиза най-скъпо във Виена - около 471 000 евро, уточнява The Local. В Щирия подобен имот струва средно 301 000, в Бургенланд - 260 000, а в Долна Австрия – 338 000 евро.

Цените на вторичния пазар за последните 7 години са скочили с 35%. Най-евтино старо жилище от 230 000 до 290 000 евро може да купи в провинциите Бургенланд, Каринтия и Щирия. Във Форарлберг и Залцбург цените са 2-3 пъти по-високи.

Централната банка на Чехия ще може да ограничава ипотеките

Парламентът на Чехия гласува законова поправка, даваща право на националната банка на страната да ограничава отпускането на ипотечни кредити от финансовите учреждения в страната, пише 420on.cz. Причината за предприетата мярка е, че обемът на отпуснатите заеми за покупка на имоти вече надвишава 44 млрд. евро, което крие съществени рискове за стабилността на пазара в страната. Досега предписанията на банката относно ипотечното кредитиране имаха само препоръчителен характер.

 

 

Недвижимости за €4,9 млрд. купени в Лондон с мръсни пари

В последните години имоти за 4,9 млрд. евро са били купени в Лондон с мръсни пари, пише Daily Mail. Според изданието доходите на 40% от чуждите купувачи в британската столица са от корупция или са средства на фирми, регистрирани в офшорни зони. Мегаполисът край Темза е привлекателно място за мръсните пари от цял свят, сочи изследване на Transparency UK. Прекаленото търсене от чужденците вдига цените на имотите и кара жителите на Лондон да го напускат в търсене на по-евтини места за покупка на жилище на Острова.

Домът на Катрин Хепбърн се върна на пазара за $11,8 млн.

Домът, където актрисата Катрин Хепбърн умира през 2004 г. в малкото градче Олд Сейбрук в щата Кънектикът, се продава за 11,8 млн. долара, съобщава Prian.ru. Дотогава имотът е бил собственост на фамилията на холивудската звезда. Наследниците й го продават за 6 млн. долара. Къщата е площ от 780 кв. м и е изградена в колониален стил. Има 6 стаи, всяка с баня и камина. До дома има голямо езеро с частен плаж и частен пристан за лодки и хидроплани.

България пета по поскъпване на жилища в ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278121_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0+%D0%B2+%D0%

 

Пред нас са само Малта, Литва, Естония и Германия

България е пета по ръст на цените на жилищата в Европа и 12-та в света с повишение от 8,8% през последното тримесечие на 2016 г. спрямо същия период на предходната година, сочат данни на Евростат, използвани от консултантската компания Knight Frank за проучване на пазара. Поскъпването спрямо юли-септември е 1,6%. Пред нас по поскъпване в рамките на Общността са само Малта, Литва, Естония и Германия.
Средният ръст на цените на жилищата за всичките включени в анализа 55 пазара се ускорява до 6% на годишна база през последните три месеца на 2016 г. спрямо 4,1% за същия тримесечен период на предходната година, уточнява Investor.bg. Това ни нарежда
сред държавите
със силен ръст
на цените
на имотите. Повечето държави от ЕС са сред пазарите с умерен и слаб ръст на пазарите на жилища от 1 до 5%.
Начело на класацията за периода октомври-декември 2016 г. е Исландия с 14,7% годишно увеличение на цените и 4,1% за тримесечието. Страната оглавява списъка за първи път. На второ място е Нова Зеландия с повишение от съответно 12,7% и 3,2%. Трета е Малта с ръст от 12,4% на годишна база и 4,9% за тримесечието. Топ 10 на най-бързо растящите пазари на жилища в света се допълва от Канада, Турция, Литва, Китай, Естония, Германия и Норвегия.
Украйна остава най-слабият пазар
в света
с годишен спад на цените от 10,2% през последното тримесечие на годината и намаление от 3,1% спрямо предходното. На второ място по поевтиняване е Тайван с понижение от съответно 6,5% и 1,7%, а на трето е Сингапур със съответно 2,6% и 0,8%. Топ 10 на най-слабите пазари се допълва от Кипър, Мароко, Италия, Гърция, Япония, Бразилия и Южна Корея.
Като цяло в повечето страни се отчита или стабилност, или ръстове, въпреки политическата и икономическа несигурност. През тази година се очаква и ускоряване на инфлацията и затягане на паричната политика, което вероятно ще намали разликата между най-силно и най-слабо представящите се пазари, прогнозират експертите.

Половината от сделките с ипотека

ДОБРОМИР РАДУШЕВ

Половината покупките на жилище по морето са с ипотечно кредитиране, като само за миналата година във Варна от 8 500 реални сделки, 4000 са с ипотеки. Това съобщи за „Монитор” Добромир Ганев от една от големите посреднически агенции в морската ни столица.
Според него ипотечното кредитиране в страната за миналата година бележи ръст от близо 24 % с близо 50 000 ипотеки. Във Варна нарастването е било 30%, уточни Ганев. За това раздвижване на имотния пазар и високия ръст на реализираните сделки, основната заслуга е на банките, които от 3 години са катализатора за раздвижването и отпускането на големи кредити, при много изгодни лихви. Трезорите отпускат заем за покриване на 80-90% от стойността на жилището. Има обаче случаи, когато кредитополучтелите не теглят цялата отпусната сума, защото имат средства и имат по-голямо самоучастие в сделката. С това пък си намаляват годините за плащане или сумата по вноските. Това се практикува предимно при покупката на жилища, ново строителство, коментират още брокерите.
За старите имоти интересът е главно към ипотекираните, които след обявяването им на търгове, в които няма кандидати, се обезценяват доста и могат да се купят изгодно, дори и на половината от пазарната им стойност. В бранша смятат, че около 10% от имотните сделки на пазара са с ипотекирани жилища на фалирали бизнесмени, неизрядни платци към НАП, длъжници на банки или към различни дистрибутори и доставчици.

Само 1 от 5 купувачи в Хасково тегли заем за имот

БОЖИДАР СЪБЕВ

Само около една пета от хасковлии могат да си позволят да изтеглят ипотечен кредит за жилище, като основната причина са ниските доходи, установи проверка на „Монитор”. Регионът на Хасково е с една от най-ниските средни работни заплати за страната, около 700 лева. С по-ниски заплати са само областите от Севрозападна България, Смолян и Кърджали. За това най-често покупките стават със заеми от роднини или с готови пари от продажба на други имоти или от гурбет.
Отделно влияние оказва и нелегалната икономика. Според неофициални данни от кредитини инспектори във водещи банки само 40% от работещите в Хасково имат трудови договори. Останалите са или самосигураващи се или работят на граждански. Броят на заетите в сивия сектор, особено в браншове като шивашкия и търговията е над една трета. Всичко това прави тегленето на кредит за жилище все по-често невъзможно, въпреки изгодните в момента лихви на банките.
Според местни брокери обаче всъщност кредитите за жилище са повече, но няма как да се докажат произхода на парите. Работещите постоянно и на трудови договори в чужбина предпочитат да теглят кредити в Германия и Испания. При покупката на имота обаче те твърдят, че парите им са собствени средства.
В Хасково основно се търсят по-малки жилища (двустайни и гарсониери) и за това на пазара е пълно с обяви за продажба на тристайни и по-големи апартаменти.

Великотърновци избягват да вземат жилищни кредити

ИВАН ПЪРВАНОВ

Във Велико Търново кандидатите да си купят жилище като изтеглят ипотечен кредит от банка са много малко, твърдят брокери от местните агенции за недвижими имоти. Според посредниците великотърновци избягват да вземат кредит срещу залагане на имота си, защото ги е страх дали няма да им го вземат, ако просрочат някоя вноска. Малкото, които се осмеляват да сключат договор за ипотечен заем с банка обикновено вземат не повече от 50-60 хил. лв., за да си вземат малко жилище, най-често гарсонериера или двустаен. Най-големият ипотечен кредит изтеглен от началото на годината в старата ни столица е 120 хил. лв. Взел го е бизнесмен от София за да си купи къща в село Арбанаси, сочи неофициална информация от клоновете на една от банките във Велико Търново.

Президентът извика Цацаров и шефове на спецслужбите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278120_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%A6%D0%B0%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D1%88%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%8

 „Труд“ научи, че на спешната среща са обсъдили вмешателството на Турция в кампанията за вота на 26 март

Президентът Румен Радев изненадващо извика при себе си главния прокурор Сотир Цацаров и шефовете на ДАНС Димитър Георгиев и на Държавна агенция “Разузнаване” Драгомир Димитров. Официално от “Дондуков” 2 обявиха, че става въпрос за “поредно работно съвещание, посветено на провеждането на предсрочните парламентарни избори и на сигурността на страната”.

“Труд” научи, че по време на разговорите шефовете на службите са изслушани по няколко теми. Една от тях са напрегнатите отношения между Европейския съюз и Турция, които продължават да се обтягат.
Друг разискван въпрос е опитът за намеса на официални лица от Анкара в предизборната кампания за извънредния парламентарен вот на 26 март. Обсъдени са агитационните клипове на ДОСТ, които използват за агитация възродителния процес. В кадрите участва и турският посланик Сюлейман Гьокче. Били представени данни и за други турски граждани, за които има данни, че се опитват да се месят във вътрешните ни работи.

Както “Труд” писа, експулсираният турски висш служител е Ибрахим Таранджъ, главен секретар на валията на Одрин. Вестникът вчера научи, че в региона на Шумен със сигурност Таранджъ е посетил село Хитрино и негови прояви там са сред основанията за експулсирането му. Местната управа на населеното място обаче е категорична, че не е влизал в контакт с тях.

Освен по тези теми на “Дондуков” 2 е обсъдена и заканата на ВМРО, че на 26 март ще блокират турската граница за автобусите, които превозват гласуващи от южната ни съседка.

681 и 482

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278119_681+%D0%B8+482

 Председателят на регистрираната по време на ГЕРБ пария ДОСТ Лютви Местан, който не бе изгонен, когато му бе време от Бойко Борисов, осъди директора на НИМ Божидар Димитров да му плати 681 лв., задето го нарекъл "турски шпионин". Местан, ох, "се бил променил психически" и само обидата на Димитров му била в главата. Затова искал 681 лв. като компенсация за нанесената травма.
ДОСТ е законно регистрирана партия. Нямаме данни, че Местан е турски шпионин, защото когато се криеше в турското посолство, Бойко Борисов, който със спирането на "Южен поток" и "Белене" ощети България и облагодетелства Турция, не се реши да му тегли един... Как го рече турският външен министър Чавушоглу? Османски шут ли беше? Или неоосмански. Затова ако тръгнете да говорите публично, че Местан е агент на Турция, може и да ви осъдят. Нямате доказателства. Нищо, че имате уши и очи. Нищо, че вярвате как ДОСТ е язва на тялото на България.
Може обаче да направите друго. Ако се промените психически поради тесните, абе направо интимните контакти на Местан с Турция, ако това ви напряга, ако ви страхува, то намерете си свидетел който да го потвърди и отидете в съда. Поискайте от Местан точно 482 лв. и нито стотинка повече.


Празните люлки на Източна Европа

http://pogled.info/svetoven/evropa/praznite-lyulki-na-iztochna-evropa.83871

/Поглед.инфо/ Страните от Източна Европа, които трябваше да обновят и подмладят европейския проект, сега са изправени пред опасността от обратен "демографски взрив" - катастрофален спад на раждаемостта. Според много анализатори, демографският страх в тези страни произтича от проблемите c имиграцията и възкресява линията на разделяне "от Шчечин на Балтика до Триест на Адриатика" (както маркира Чърчил в речта си за Желязната завеса във Фултън).

Влизането на Украйна в състава на Руската империя предстои

http://pogled.info/svetoven/vlizaneto-na-ukraina-v-sastava-na-ruskata-imperiya-predstoi.83872

/Поглед.инфо/ Три години след присъединяването на Крим, и Донбас все по-отчетливо попада в сферата на влияние на Русия. Действията на Киев, от своя страна са такива, че консолидират на практика резултатите от отделянето на региона.

Иванка Тръмп се обзаведе със собствен кабинет в Белия дом

http://pogled.info/svetoven/amerika/ivanka-tramp-se-obzavede-sas-sobstven-kabinet-v-beliya-dom.83873

/Поглед.инфо/ Най-голямата дъщеря на американския президент Доналд Тръмп, Иванка вече разполага със свой собствен офис в Белия дом, макар и тя да не е част от държавните служители във ведомството. Това издаде за АФП представител на Администрацията.

МВнР взе дипломатическия паспорт на Елена Поптодорова

http://pogled.info/bulgarski/mvnr-vze-diplomaticheskiya-pasport-na-elena-poptodorova.83874

/Поглед.инфо/ Министерството на външните работи обяви с нота за невалиден дипломатическия паспорт на бившия ни посланик в Съединените щати Елена Поптодорова.

В Софийски градски съд тръгва дело срещу ген. Кирчо Киров

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-sofijski-gradski-syd-trygva-delo-sreshtu-gen.-kircho-kirov-2011526

За днес е насрочено първото заседание в Софийски градски съд по дело срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров.
 
Делото е секретно и е по текст от Наказателния кодекс, който се отнася до разгл

Газът скача с близо 30%

//dariknews.bg/novini/biznes/gazyt-skacha-s-blizo-30-2011534

Газът ще поскъпне с 29,6% от 1 април. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се съобразява с искането на "Булгаргаз" за повишение на цената на природния газ, става ясно от доклада на работната група във връзка с подаденото от компанията ценово заявление.<

Затварят част от бул. „Александър Стамболийски“ за авариен ремонт

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/zatvariat-chast-ot-bul.-aleksandyr-stambolijski-za-avarien-remont-2011505

За  извършване на авариен ремонт на магистрален водопровод днес от 09:00 ч. до 17:00 часа се спира движението на превозни средства в двете платна на бул.”Александър Стамболийски”  в участъка от ул.”Никола  Димков” до ул.” Болград”.       

ОП „Организация и контрол на транспорта“ съоб

Колко дълбоко ще бърка в джоба ни такса "смет", ако "замърсителят плаща"?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kolko-dylboko-shte-byrka-v-dzhoba-ni-taksa-smet-ako-zamyrsiteliat-plashta-2011525

Потребителите може да плащат повече за битовите си отпадъци, ако се въведе принципът "замърсителят плаща" при такса "смет". Това стана ясно от думите на експерта от Българската стопанска камата Илияна Павлова. Тя коментира още, че трябва да има разделно събиране на

Дилян Димитров: Ние сме местни хора, които ще работят за региона

//dariknews.bg/regioni/vraca/dilian-dimitrov-nie-sme-mestni-hora-koito-shte-rabotiat-za-regiona-2011489

Само заедно можем да постигнем това, което е написано на Народното събрание – „Съединението прави силата“

Стефан Димитров и Николай Ненчев в Свиленград: Популизмът не дава решения

//dariknews.bg/regioni/haskovo/stefan-dimitrov-i-nikolaj-nenchev-v-svilengrad-populizmyt-ne-dava-resheniia-2011537

За диалогичност и дипломатичност по темата за сигурността на страната се обяви бившият министър на отбраната Николай Ненчев на среща в Свиленград. Сигурността на страната бе акцент в срещата на кандидатите за народни представители от коалиция „Реформаторски блок-Глас народен“ за област Хасково в Св

Отличават победителите в „Най-добрия млад предприемач“

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/otlichavat-pobeditelite-v-naj-dobriia-mlad-predpriemach-2011507

Церемония по награждаване на участниците в VIІI-то издание на конкурса „Най-добър млад предприемач на град Пловдив“ ще се проведе днес от 19:00 часа, в зала „Пловдив” на Гранд Хотел „Пловдив“. В тазгодишната надпревара участие взеха общо 15 младежи.

На първи етап кандидатите представ

Само за десетилетие врабчетата у нас намалели с 30%

//dariknews.bg/novini/bylgariia/samo-za-desetiletie-vrabchetata-u-nas-namaleli-s-30-2011524

Само за 10 години домашните врабчета в България са намалели с 30%. В търсене на причините за изчезването на този вид, Българското дружество за защита на птиците организира кампанията "Ние броим врабчетата".
 
В нея ще могат да се включат всички желаещи.
 

Българчета от Америка намериха роднини - 3-ма братя и 4 сестри, край Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6123499

Българчета от Америка намериха роднини - 3-ма братя и 4 сестри, край ВарнаБлизнаците Митта и Мартин от с. Гроздьово били 9-о и 10-о дете в семейството Оставили ги на по-малко от 2 месеца за осиновяване през 1995 г. “Шокирана съм, дъхът ми спря, останах без думи. Очите ми са пълни със сълзи, а сърцето ми - с щастие.” Това са първите думи на 22-годишната Митта Джейнини Инграхам от Пенсилвания, когато научава,

Ябълката - тест за непоносимост към фруктозата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6119696

Ябълката - тест за непоносимост към фруктозата60% от хората може да имат проблем и да не знаят. Мантрата “Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен” има запазено място в мирогледа на 99% от хората по местата, където плодът е достъпен. И това обикновено е вярно. Но все повече хора с изненада научават, че следването на правилото може да е практически тест за един масов,

Дейвид Рокфелер си отиде в съня си на 101 г. (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125235

Дейвид  Рокфелер си отиде в съня си на 101 г. (обзор)Легендарният банкер беше най-възрастният милиардер в света Дейвид Рокфелер, легендарният американски милиардер, банкер и филантроп, почина на 101 г. Той издъхна в съня си в понеделник в имението Покантико хилс, щата Ню Йорк, обитавано от 4 генерации Рокфелерови. Бизнесменът бе последният от своето поколение легендарни магнати на САЩ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване