Срокът за E-volution Awards 2017 е удължен

http://www.investor.bg/web/456/a/srokyt-za-e-volution-awards-2017-e-udyljen-236465/

E-VOLUTION AWARDS 2017 е мястото, което ще обедини всички компании в България, които работят или планират да започнат работа в дигиталната сфера

Сергей Лавров призова да се координират усилията на всички противници на тероризма в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=347358

Руският министър на външните работи Сергей Лавров призова всички страни, действащи в Сирия срещу терористите, да се координират помежду си, в това число и със сирийското правителство, предаде РИА Новости. „Ние искаме тези, които са поканени от законното сирийско правителство и тези, които се намират в страната без такава покана, но са обявили за своя цел борбата срещу терористите, да започнат да координират своите действия.

Съветът на Реформаторите подава оставка, чака се такава и в СДС

http://www.clubz.bg/52135-syvetyt_na_reformatorite_podava_ostavka_chaka_se_takava_i_v_sds

Политическият съвет на Реформаторския блок подава колективна оставка. Решението е взето днес, а в сряда ще е заседанието на широкото ръководство на коалицията, на което се очаква актът да бъде официализиран. Тогава ще се прави и анализ на изборните резултати. А те са, че "Реформаторски блок-Глас народен" остана извън 44-ия парламент с 3,06% от гласовете.

Политическият съвет бе избран на общия конгрес на Реформаторите преди парламентарните избори. В него влизат Петър Москов като безпариен шеф на кампанията, лидерите на СДС, ДБГ, БЗНС, БНД и няколко избрани делегати. 

На сбирката на "Раковски" 134 днес общият извод е бил, че изборният резултат е плод на разделението вдясно. "Дискусията кой носи повече или по-малко вина за това е няма особен смисъл", каза пред Клуб Z реформатор.

Утре на обед пък ще заседава Националният изпълнителен съвет на СДС. Очакванията са, че лидерът на партията и бивш икономически министър Божидар Лукарски ще подаде оставка от поста. В синята партия това е традиция - след загубени избори лидерът да се оттегля - така прави още Иван Костов през 2001 г, следван от Надежда Михайлова, Петър Стоянов, последно така постъпи и Емил Кабаиванов, след като синята партия остана извън парламента и през 2013 г.

Дали традицията ще бъде спазена, предстои да се разбере на сбирката. 

Партиите от РБ остават и без партийна субсидия, тъй като се явиха в коалиция и при това положение право на държавни пари имат само парламентарно представените формации.

Формално по закон синята партия би могла да загуби и централата си на "Раковски" 134, която е държавна, тъй като няма свои представители ниво в родния, нито в Европейския парламент, но засега това е само опция.

При 100% обработени бюлетини: ГЕРБ - 32.65%, БСП - 27.20%, ОП - 9.07, ДПС - 8.99%, Воля - 4.15%

http://www.cross.bg/bulgariya-dvizhenie-byuletini-1538751.html

/КРОСС/ При 100% обработени бюлетини към 16:45 часа, в 44 НС влизат 5 партии: ПП ГЕРБ - 32.65%, БСП ЗА БЪЛГАРИЯ - 27.20%, ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ - НФСБ, АТАКА И ВМРО - 9.07% ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ - ДПС - 8.99, ВОЛЯ - 4.15% Под 4-процентната бариера остават: 3.06% РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК - ГЛАС НАРОДЕН 2.88% КП ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ (ЗЕЛЕНИТЕ, ДЕОС) 2.86% ОБЕДИНЕНИЕ ДОСТ 2.48% НОВА РЕПУБЛИКА - ДСБ, СЪЮЗ ЗА ПЛОВДИВ, БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧНА ОБЩНОСТ Протестният вот НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО възлиза на 2.50%.  

Кредиторите притискат Гърция да продава ТЕЦ-ове на минимална цена

http://www.investor.bg/evropa/334/a/kreditorite-pritiskat-gyrciia-da-prodava-tec-ove-na-minimalna-cena-236450/

Приватизацията на държавната PPC е един от спорните моменти между Атина и институциите във втория преглед на спасителната програма

18 пострадали при инцидент с ескалатор в Хонконг (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139739

18 пострадали при инцидент с ескалатор в Хонконг (Видео)18 пострадали при инцидент с ескалатор в търговски център в Хонконг, предаде Нова тв. Съоръжението внезапно тръгнало наобратно, два пъти по-бързо от обичайното, а аварийните му спирачки не се задействали. Хората започнали да падат един върху друг. Полицията е арестувала двама техници и срещу тях са повдигнати обвинения.

ЦИК при 100% обработени протоколи: ГЕРБ - 32,65%, БСП - 27,20%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139776

ЦИК при 100% обработени протоколи: ГЕРБ -  32,65%, БСП - 27,20%ЦИК оповести данните при 100% обработени протоколи. В парламента влизат общо 5 партии: ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и Воля. Ето и резултатите в проценти: ГЕРБ - 32,65%, БСП - 27,20%, Обединени патриоти - 9,07%, ДПС - 8,99%, Воля - 4,15%, Реформаторски блок - 3,06%, "Да, България" - 2,88%, ДОСТ - 2,85%, Нова република - 2,48%,

Песков категорично отрече намеса на Москва в изборите в Сърбия

http://www.cross.bg/peskov-surbiya-moskva-1538750.html

/КРОСС/ Не може и дума да става за намеса на Кремъл в избирателни процеси зад граница, включително и в Сърбия. Това коментира пред журналисти Дмитрий Песков, говорител на руския държавен глава, предава РИА Новости. В понеделник в Москва пристигна сръбският премиер и кандидат за президент Александър Вучич. Неговият съперник за държавния пост Воислав Шешел по-рано поиска в Сърбия да бъдат открити руски военни бази. По този повод журналистите отправиха въпрос към Песков дали Кремъл разглежда подобна молба като търсене на политическа подкрепа от руските власти - и дали Москва е готова да окаже такава на Белград. „И дума не може да става, че Кремъл се меси в каквито и да било изборни процеси, но - вие знаете - Русия и Сърбия имат особен характер на двустранните отношения и този особен характер, разбира се, води до доста високо, интензивно темпо на политически диалог на различни нива", подчерта Песков.  

Синът на кмета на Симитли, футболният съдия Стефан Апостолов - депутат от ГЕРБ

http://www.clubz.bg/52134-sinyt_na_kmeta_na_simitli_futbolniqt_sydiq_stefan_apostolov_deputat_ot_gerb

Култовият български град Симитли ще има депутат в 44-ото Народно събрание. При това той е футболен съдия. При това е син на не по-малко култовия кмет на Югозападния град Апостол Апостолов-Поли, също рефер от близкото минало.

Става въпрос за Стефан Апостолов, който влиза в парламента като депутат от ГЕРБ. 

Съдията от Първа лига печели благодарение на силен преференциален вот - той е едва под номер 22 (последен!), но е получил 6637 вота, което го изстрелва към жълтите павета.

ГЕРБ печели убедително в общината - над 70 процента от гласувалите са подкрепили партията.

Стефан Апостолов е съдия в родния футболен елит още от есента на 2010 г., когато беше едва на 22 г. Тогава той беше най-младият арбитър в "А" група. Наскоро стана и международен рефер.

А в последните години щастието често спохожда фамилията на Апостол Апостолов. През лятото на 2015 г. неговата дъщеря Полина, сестра на новия депутат, удари джакпота от тотото - 7 095 423 лв. Младата жена и съпругът и постигнаха печалбата с фиш, пуснат в Благоевград.

Валери Симеонов: ДОСТ е извън парламента благодарение най-вече на НФСБ

https://www.actualno.com/politics/valeri-simeonov-dost-e-izvyn-parlamenta-blagodarenie-naj-veche-na-nfsb-news_602091.html

ДОСТ е извън парламента благодарение на НФСБ най-вече. Това коментира лидерът на НФСБ и съпредседател на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ Валери Симеонов. Той посочи, че блокадата на границата преди изборите е едно от нещата, с които се гордеят. &bdqu

Откраднаха от музей в Берлин златна монета с номинал 1 милион долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139713

Откраднаха от музей в Берлин златна монета с номинал 1 милион долараУникален експонат - златна монета с тегло 100 килограма и номинал 1 милион долара, беше открадната от берлинския музей Боде, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Злосторниците проникнали в сградата в нощта срещу понеделник, като използвали стълба. По данни на експертите стойността на уникалното, но не много удобното платежно средство,

Уникална U-образна сграда ще построят в Ню Йорк (Снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_651227.html

Всеки ден дизайнери и архитекти от цял ​​свят предлагат стотици вълнуващи нови идеи, коя от коя по-невероятни. От AdMe.ru ни разказват именно за една такава концепция за строеж на футуристична сграда в един от най-големите градове в света - Ню Йорк. Тя ще се казва Биг Бенд - революционен небостъргач, който скоро може да бъде изграден на 57-а улица в Голямата ябълка. Концепцията на проекта е разработена от световно известния дизайнерски екип на Oiio Studio и представлява уникална U-образна сграда. Тя може да бъде най-дългата сграда в света, надминавайки Бурдж Халифа в Дубай. Не е известно кога ще бъде създадено това чудо на архитектурата, но ако небостъргачът бъде построен, той със сигурност ще промени архитектурата на Манхатън завинаги.

Анализатори: Десните имат по-голям потенциал, но ако са заедно

http://www.mediapool.bg/analizatori-desnite-imat-po-golyam-potentsial-no-ako-sa-zaedno-news261919.html

Партиите от т.нар. автентична десница имат по-голям потенциал, но при условие, че са заедно и успеят да създадат стабилни структури и ясни послания към избирателите. Това коментираха социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитров и политологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов в понеделник пред Mediapool. Десните избиратели остават непредставени в 44-то Народно събрание, след като претендиращите за вота им коалиции "Реформаторски блок-Глас народен", "Да, България" и "Нова Република" останаха под чертата и всяка от тях получи по около 3%. На изборите през 2014 г. новоучреденият тогава Реформаторски блок получи доверието на 291 000 избиратели. Сега общият брой гласове на "Да, България", "Нова република" и преформатирания Реформаторския блок са около 296 000. Това повдига въпроса дали заедно или поотделно десните могат да надхвърлят котата "300 хиляди" гласа. Според Боряна Димитрова това е потенциалът на десните в условия на разделение. Тя коментира, че математическият сбор е добра ориентация, но не е единствената. "Върху избирателите влияят много фактори. Усещането за разделение, желанието да защитят гласа си и да се попречи на евентуална победа на ГЕРБ. Поради тази причина в последната седмица от кампанията много традиционни десни избиратели се преориентираха към ГЕРБ", казва Димитрова. По думите й в условия на една обединена десница, нещата са щели да изглеждат по съвсем друг начин. Боряна Димитрова смята, че за резултата на десните на тези избори много е повлиял и начинът, по който Реформаторският блок е изглеждал в предишния парламент. "Начинът, по който бе конструирана групата им, как подредиха политическите си приоритети, как се държаха министрите им в кабинета, сякаш без връзка едни и с други... Ако десницата се обедини и придобие друг облик, то и нейният потенциал вероятно ще надхвърли сегашния сбор. Те ще могат да адресират своите послания към новото поколение, възможно е да започнат да отнемат гласове от ГЕРБ. Но това няма как да стане за месец или два. Нужно е време", коментира Боряна Димитрова пред Mediapool. Тя напомни, че в политиката нищо не е вечно или предопределено. "Виждате флуктуациите в БСП. На тези избори те имат два пъти повече гласове, отколкото на предишните. След това пак може да се върнат на изходна точка", коментира Димитрова. Според нея, за да се увеличи потенциалът на десните, те трябва да покажат зрялост. Социлогът допълни, че смяната на поколенията е възможност пред десницата. "Преди години младото поколение бе дезинтересирано от политиката. Сега се показва обръщане на тази тенденция. Много образовани млади българи успяват бързо да сформират групи по интереси – европейска интеграция, правата на българите в ЕС, екология, образование... Младите се вълнуват много повече. Има възвръщане на политическото през различни каузи и се търсят партии, които да изразяват тези хора. Десницата има възможност да стъпи в местата, където се намират тези хора, защото те не са представени в този парламент. Но за тази цел десницата трябва да се промени", каза Боряна Димитрова. Потенциалът няма как да е много по-голям Ако са заедно, десните биха имали по-голям потенциал, но той няма как да е много по-голям от това, смята Първан Симеонов от "Галъп интернешенъл". Според него гласовете за десницата са ограничени поради отсъствието на сериозен слой образовани и независими хора в България, които са способни да погледнат отвъд решаването на непосредствените си битови проблеми. "Когато мислиш за хляба, няма как да мислиш за съдебната реформа. За съжаление, голяма част от българите мислят за хляба", коментира политологът. Първан Симеонов застъпи тезата, че десницата в общи линии е изпълнила своята реформаторска мисия по време не прехода от тоталитарната държава към либерална демокрация. "Те свършиха работата си, но не успяха да си намерят нова. Сега се провалят във формулирането на нови послания. От това се възползва ГЕРБ, които са народняшка партия, която можеше със същия успех да бъде лява, ако само ден преди създаването й Борисов беше говорил с някоя лява германска фондация", коментира Първан Симеонов. По думите му медии, които гравитират около дясното, че са убили шанса на единствената дясна формация с шанс за влизане в парламента – Реформаторския блок. "През цялото време те внушаваха, че трите десни формации имат еднакъв шанс за влизане в парламента, което не беше така. Единствените с шанс за парламента бяха Реформаторският блок и това беше отчетено не само от "Галъп", но и от "Алфа рисърч" и от другите. Но медиите внушиха, че шансът е равен и те накрая наистина получиха по равно. Случилото с дясното е много жалко като цяло, защото останаха непредставени много смислени хора. В дясното се развиваше една абсурдна политика. Всички се опитваха да убият дясното, за да го оглавят", каза политологът. Първан Симеонов смята, че в десницата може да получи повече, но само, ако е здрава.   "Политическата история на десницата винаги е включвала красивата наивност и колаборационизмът. Успехът идва, когато тези две страни на дясното работят заедно. Не може да извлечеш духа от тялото и да разчиташ на нещо. Политиката е прагматично занимание", каза в заключение той.

Във Варна организират интервюта за работа в Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=347313

Интервюта за работа в туристическия сектор на Германия ще се проведат на 29 март във Варна, научи Moreto.net. Събеседването започва в 10 часа в зала „Младост“ на Двореца на културата и спорта, а кандидатите първо трябва да бъдат одобрени по документи.

Преференциите вадят Цачева от следващия парламент

https://vesti.bg/izbori2017/kandidati/preferenciite-vadiat-cacheva-ot-sledvashtiia-parlament-6067183

Над 1,2 млн. души са ползвали преференции и някои от лидерите са изместени от челните места в листите

Вижте къде гласуваха най-много с „Не подкрепям никого“

http://www.cross.bg/sofiya-mir-podkrepyam-1538749.html

/КРОСС/ Шестте избирателни района, където най-голям дял от гласоподавателите избраха „Не подкрепям никого": Видин2 575 - 5.96% София 23 МИР7 331 - 3.24% София 24 МИР6 083 - 3.50% София 25 МИР6 489 - 3.52% Велико Търново2 915 - 2.57% Габрово1 513 - 2.58% Източник: Труд    

Без Цачева и Цветанов в следващия парламент?

https://vesti.bg/izbori2017/kandidati/bez-cacheva-i-cvetanov-v-sledvashtiia-parlament-6067183

Над 1,2 млн. души са ползвали преференции и някои от лидерите са изместени от челните места в листите

ДПС победи ДОСТ и в родното село на Местан

http://offnews.bg/news/n_1/n_651238.html

ДПС печели двубоя за вота на етническите турци дори и в родното село на лидера на ДОСТ Лютви Местан Чорбаджийско, област Кърджали, показа справка на OFFNews със секционните протоколи от вота в неделя. В селото, което е едно от най-големите в община Кирково, имаше четири места за гласуване. Само в една от секциите бюлетините за ДОСТ са повече от тези за ДПС. В другите 3 обаче движението категорично надделява над формацията, водена от бившия председател.  В Чорбаджийско общият брой на бюлетините за ДПС е 513, докато тези за ДОСТ са 351. В селото ГЕРБ са получили 137 гласа, а БСП - 60. В родното село на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган Дръндар, област Варна , движението категорично печели изборите. Там бюлетините за ДПС са 66, докато другата турска партия ДОСТ получава едва 16 гласа. В Дръндар ГЕРБ има 5 гласа, а Воля и БСП са с по 4. Родното село на лидера на БСП Корнелия Нинова - врачанското Крушовица, също не й е изневерило. Там гласовете са основно за Столетницата и ГЕРБ като червената партия бие с над двойна разлика 406 на 184. На друго емблематично място за родната изборна статистика - Полски Тръмбеш , БСП отново "бие" ГЕРБ. Градчето в област Велико Търново се превърна в нарицателно след местните избори през 2007 г., когато тогавашния премиер Сергей Станишев загуби вота в столицата, но се похвали с вота в Полски Тръмбеш, което доведе до иронични коментари от страна на десния лидер. В Полски Тръмбеш и на вчерашните избори първа сила е БСП. За червената партия там са гласували 683 души, докато подадените бюлетини са 543. На трето място е ДПС, която само в една от общо петте секции е спечелила 183 гласа от общо 211-те си в града.  Във врачанското село Галиче, което е една от емблемите на контролирания вот в родната изборна реалност , сега бюлетините са се пръснали в различни посоки. Обяснението може да се търси и в отсъствието на кмета Ценко Чоков, който все още е в ареста.  В Галиче първа политическа сила е БСП с 297 гласа, втора е ГЕРБ - 185, а трета - ДПС с 165 действителни бюлетини, получени изключително от една от трите секции в населеното място.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/27/2942970_video_drugite_novini/?ref=rss


Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.

Съдържанието на емисията днес:

Днес празнуват изкушените от сцената
"Икар" под купола на цирка
Данъчни отстъпки до края на април
Антонио Бандерас се възстановява след инфаркта
Елтън Джон събра елита на 70-ия си рожден ден
Въздушна "модна полиция" срещу клиновете

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2017/03/27/2942970_video_drugite_novini/?ref=rss


Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.

Съдържанието на емисията днес:

Днес празнуват изкушените от сцената
"Икар" под купола на цирка
Данъчни отстъпки до края на април
Антони Бандерас се въстановява след инфаркта
Елтън Джон събра елита на 70-ия си рожден ден
Въздушна "модна полиция" срещу клиновете

БСП печели в затвора в Бобов дол

https://www.24chasa.bg/region/article/6139731

БСП печели в затвора в Бобов долБСП печели убедително в затвора в Бобов дол на изборите в неделя. В 25 СИК на община Бобов дол, която е сформирана в зандана, са гласували 36-има задържани. 6 от бюлетините са били недействителни, а в една е посочено квадратчето "Не подкрепям никого". За БСП гласа си са дали 26 души, а за ГЕРБ - двама. Един глас има и за Реформаторския блок.

Самира Уайли се ожени за продуцентка на "Оранжевото е новото черно"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6139720

Самира Уайли се ожени за продуцентка на "Оранжевото е новото черно"Актрисата Самира Уайли от сериала "Оранжевото е новото черно" сключи брак с продуценката и сценаристка Лорън Морели в Палм спрингс, съобщи Асошиейтед прес, предава БТА. На церемонията и двете бяха в рокли на Крисчън Сириано. В нашумелия сериал Самира Уайли играе Поуси Уошингтън. Морели работи като сценаристка, редактор и продуцент в него от 2014 г.

Запали се бивш хотел на ул. "Пиротска" в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139730

Запали се бивш хотел на ул. "Пиротска" в СофияСградата на бивш хотел на улица "Пиротска" №50 в центъра на София се запали. Очевидци забелязали гъст дим и пламъци, идващи от вътрешността на сградата и подали сигнал. Пристигналите пожарникари овладяха огъня, а полицейски патрулки отцепиха движението по улицата. Причините за пожара засега не са ясни.

Тереза Мей ще даде в сряда начало на процедурата по излизане от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139649

Тереза Мей ще даде в сряда начало на процедурата по излизане от ЕСБританският премиер Тереза Мей ще даде в сряда начало на процедурата по излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, с което ще започнат тежки двугодишни преговори с непредвидим резултат, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Обединеното кралство трябва по план да напусне ЕС през 2019 г. след референдума от 23 юни 2016 г.

Цецка Цачева не влиза в парламента засега

http://econ.bg/Новини/Цецка-Цачева-не-влиза-в-парламента-засега_l.a_i.739684_at.1.html

Цецка Цачева цка Цачева за сега не влиза в парламента, тъй като е изместена заради преференциален вот. Цачева беше поставена на второ място след...

Международно изложение „Културен туризъм“ домакин на научна конференция за опазване и дигитализация на културно-историче?с?ко наследство

https://www.24chasa.bg/region/article/6139235

Международно изложение „Културен туризъм“ домакин на научна конференция за опазване и дигитализация на културно-историче?с?ко наследствоОт 6 до 8 април 2017 г. в рамките на Международно изложение „Културен туризъм"- Велико Търново ще се проведе Третата научна конференция с международно участие „Културно-историче?с?ко наследство: опазване, представяне, дигитализация” (KIN2017). Събитието се организира от Национален археологически институт с музей при БАН,

СДС може да загуби "Раковски" 134

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139580

СДС може да загуби "Раковски" 134СДС може да загуби емблематичната си централа на "Раковски" 134, след като партията не влезе в парламента. Според Закона за политическите партии право на субсидия и държавен офис за централа имат само онези, които минат 1% на последните парламентарни избори. Никъде в закона обаче не е разписано изрично дали това важи и за формациите,

Николета разголи гръд нa Sofia Fashion Week 2017 (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/showbusiness/nikoleta-razgoli-gryd-na-sofia-fashion-week-2017-snimki-news_602084.html

Николета Лозанова е доказала, че не се срамува от голотата. Телевизионната водеща се появи с ефектна полупрозрачна рокля на Седмицата на модата в София. Звездата дефилира в модел на марката KARAMDAYA. Сирийският дизайнер Карам Дая потопи гостите в дълбините на висшата мода, вдъхновен от френския шик на актрисата Беатрис Дал и образа на Исуус. Главни детайли в неговата колекция са: кръстове, метал, кристали и фина дантела. Снимки: Sofia Fashion Week

Откриха най-голямата динозавърска стъпка в света в австралийския "Джурасик Парк"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139448

Откриха най-голямата динозавърска стъпка в света в австралийския "Джурасик Парк"Най-голямата динозавърска стъпка е открита в Северозападна Австралия, с размер на близо 5 фута и 9 инча (1.75 метра), съобщи водещият изследовател на откритието, предаде CNN.  Стъпката принадлежи на завропод - дългошиест тревопасен динозавър. Следата бие досегашния рекордьор, открит през юли 2016г., принадлежащ на хищник и дълъг 1.15 метра.

Борисов ще участва в Конгреса на ЕНП в Малта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139654

Борисов ще участва в Конгреса на ЕНП в МалтаПредседателят на ГЕРБ Бойко Борисов заминава за участие в Конгреса на Европейската народна партия (ЕНП), който ще се проведе от 27 до 30 март в Малта. Заедно с Борисов в конгреса ще участва и делегация на ПП ГЕРБ, в чийто състав са зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова, зам.

Европа въвежда квалификационен паспорт за бежанците и мигрантите

http://www.moreto.net/novini.php?n=347366

Бежанците и мигрантите да получават европейски квалификационен паспорт, в който да се посочва образователно ниво, обучения и придобити квалификации, както и членство в професионални организации. Това предвижда проект на Съвета на Европа, който бе представен на конференция на министрите на образованието на държавите членки на Европейската културна конвенция и на министрите от страните от южното Средиземноморие, съобщиха от Министерството на образованието и науката за Moreto.

Блъснат рефер и червен картон за Луиш Фабиано

http://offnews.bg/news/n_1/n_651252.html

Бившата звезда на Севиля Луиш Фабиано участва в изключително спорен инцидент по време на мач в бразилското първенство. Нападателят получи червен картон, след като изблъска съдията по време на мача между отборът му Вашку да Гама и Фламенго, завършил 2:2. На видеото се вижда как таранът протестира спорно отсъждане на Луис Антонио Силва за нарушение, в което той получава жълт картон. Гневен от решението Фабиано изблъсква рефера с гърди, за което мигновено бе пратен в съблекалните. Веднага след мача футболистът направи любопитно изявление относно случилото се на терена: "С Луиш Фабиано, тълкуването е различно", коментира мистериозно той пред медиите.

Как да се справяме с безпорядъка?

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6139655

Как да се справяме с безпорядъка?Безпорядъкът у дома невинаги е резултат от мудността на домакинята. Много често се дължи на липсата на място. Но как да направим по-добра организация при тази ситуация? Най-логичният подход е чрез кутии и пликове, и това е правилно. Но има и хитрини, които можем да използваме, както и места, за които досeга не сме и подозирали,

Първа помощ при кръвоизлив от носа

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6139653

Първа помощ при кръвоизлив от носаКървенето обикновено започва внезапно от едната или двете ноздри едновременно. Състоянието е стресиращо, но рядко води до значителна кръвозагуба. Предпазни мерки и адекватно поведение ще ни спестят излишно напрежение. Понякога при алергии се усещат предупредителни сигнали като кихане, сърбеж в носа, тежест, притъмняване пред очите, шум в ушите.

В Рилския манастир ГЕРБ бие БСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139647

В Рилския манастир ГЕРБ бие БСПВ секционната избирателна комисия в Рилския манастир има по списък 28 избиратели. В деня на вота в неделя допълнително са вписани под чертата още 7 души. Право на вот са упражнили 24 избиратели. От тях за ГЕРБ има 9 бюлетини, а за БСП - 6, установи репортерска проверка. За Реформаторски блок има 3 гласа, а за Обединените патриоти - 2.

Тереза Мей ще даде в сряда начало на процедурата по излизане от ЕС

http://www.mediapool.bg/tereza-mei-shte-dade-v-sryada-nachalo-na-protsedurata-po-izlizane-ot-es-news261918.html

Британският премиер Тереза Мей ще даде в сряда начало на процедурата по излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, с което ще започнат тежки двугодишни преговори с непредвидим резултат, съобщи Франс прес. Обединеното кралство трябва по план да напусне ЕС през 2019 г. след референдума от 23 юни 2016 г., на който 52 процента от избирателите гласуваха за Брекзит. Този вот внесе дълбоки разделения в страната и събуди желания за независимост у шотландците. Още в събота десетки хиляди британци излязоха в Лондон на протест срещу Брекзит, по случай 60-ата годишнина от подписването на Римския договор. Мей ще уведоми в писмо председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че привежда в действие член 50 от Лисабонския договор, с което ще започне процедурата по развода. Тя може би ще съобщи за изпращането на писмото в сряда, когато ще говори пред британския парламент. Утре шотландският парламент се очаква да упълномощи ръководителката на регионалното правителство Никола Стърджън да поиска от Лондон нов референдум за независимост. Стърджън не желае Шотландия да тръгва по пътя на Брекзит и се позовава на вота на шотландците, 62 процента от които гласуваха за оставане в ЕС в допитването на 23 юни. Мей обаче не желае такъв референдум по време на преговорите за напускане на блока. Британската лидерка иска "ясно и недвусмислено" отцепване от ЕС с излизане от единния пазар, за да може Лондон да ограничи свободата на движение на европейски имигранти - една от основните причини за вота в подкрепа на Брекзит. От страна на ЕС, "всичко е готово" за преговорите. На първо място на Лондон ще бъде връчена сметка за поетите ангажименти към европейския бюджет. Тя възлиза на между 55 и 60 милиарда евро според изчисленията на един европейски представител. "Когато една страна напусне ЕС, няма наказания, няма цена за плащане, но трябва да си уредим сметките - нито повече, нито по-малко", заяви миналата седмица главният преговарящ за ЕС Мишел Барние. Теоретично Лондон може да не плати, се казва в неотдавнашен доклад на британски лордове, но такова решение ще е равносилно на обявяване на дипломатическа война. Така че преговорите ще бъдат за точната сума. Обединеното кралство иска и да получи гаранции за своите 1,4 милиона поданици, живеещи в страни членки на ЕС, като разменна монета вероятно ще бъде реципрочното гарантиране на правата на 3,3 милиона европейци, живеещи на острова. Отцепването ще сложи край на повече от 40 години бурни взаимоотношения, в които британците винаги са гледали на съюза като на икономически пазар и са отхвърляли идеята за политическа интеграция. Това е сериозно предизвикателство за европейския клуб, на което той отвръща с идеята за Европа "на няколко скорости", очертана в приетата в събота в Рим декларация. По БТА

Защо Навални тръгна срещу Медведев

http://www.clubz.bg/52133-zashto_navalni_trygna_sreshtu_medvedev

Руският премиер Дмитрий Медведев се превърна в обект на народния гняв. В неделя видният руски блогър антикорупционер Алексей Навални организира протестни шествия през центъра на Москва и 24 други града, на които бе поискан отговор не от Владимир Путин, не от най-страшните хора от обкръжението му, а от човека, за когото някога се надяваха, че ще бъде либералният наследник на Путин. По време на протестите Навални бе арестуван. Според репортер на Ройтерс той бе напъхан в арестантска камионетка, докато хиляди хора протестиращи се бяха стълпили наоколо. Какво предизвика това шествие и защо то е толкова важно? Ето какво трябва да знаете за сблъсъка Медведев-Навални.

Кой е Навални и защо протестира?

Алексей Навални и неговият Фонд за борба с корупцията (ФБК) се прочуха с независимия си разследващ и политически стил на прокремълски служители през последните години. По време на протестите през 2011 г. срещу завръщането на Путин като президент харизматичният Навални стана известен като един от водещите критици на Путин и управляващата партия "Единна Русия". (Партията на прогреса на Навални няма депутати в парламента.)

Организираният от Навални неделен протест последва разследването му на финансовото състояние на премиера. В публикация, огласена този месец, активистът твърди, че Медведев тайно е изградил "империя" от собственост (включително яхти и лозе) и луксозни имоти чрез съмнителни сделки.

Според Навални Медведев използва мрежа от благотворителни дружества, оглавявани от свои съдружници, за да сключва тези сделки. Той откри връзките, след като свърза предполагаеми течове от транзакции на Медведев под онлайн потребителски прякор със собствеността на Медведев. На въпросния акаунт били поръчани редица фланелки и маратонки, с които Медведев е заснет.

Видеопрезентацията на разследването на Навални  събра над 12 милиона гледания в YouTube през последните три седмици. Докладът изненадващо привлече вниманието и на руския политически елит. Членове на руската компартия - втората по големина в парламента след "Единна Русия" на Медведев, която те обокновено подкрепят по повечето въпроси, се зарекоха да разследват разкритията на Навални.

Разследването от страна на Навални на финансите на Медведев е продължение от миналогодишните усилия и сега вдъхнови 25 организирани протеста в цялата страна - нещо, което другите доклади не направиха.

Едно внушително шествие по централната московска улица "Тверска", което да даде гласност на доклада, ще затрудни още повече опитите на държавните медии да продължат да го игнорират.

Защо Дмитрий Медведев?

Дмитрий Медведев.

Медведев, който бе президент на Русия от 2008 до 2012 г., е един от най-висшите руски представители, разследван от Навални. (Чрез неговото президентство между втория и третия мандат на Путин самият Путин имаше възможност да управлява по-дълго, без да нарушава конституцията.)

След съгласието на Медведев да се размени с Путин през 2012 г. вместо да се бори за втори мандат като президент рейтингът му на одобрение се срина до рекордно ниско равнище за една година. През 2013 г. кариерата на Навални тръгна в обратната посока и той предизвика голямо объркване, като спечели близо една трета от гласовете за кмет на Москва.

За разлика от Путин и някои други правителствени представители, към които се отнасят просто като към част от фракцията на силоваците, Медведев няма минало в службите за сигурност. Според бившия американски посланик в Украйна Джон Хърбст премиерът е считан по-скоро за "уязвима мишена".

През последната година от мандата на Медведев като президент Навални и други критици на Путин се събраха на големи групи, за да протестират срещу завръщането на бившия агент на КГБ на президентския пост. Едва след преизбирането на Путин тези сблъсъци между полицията и протестиращите станаха насилствени. В деня преди встъпването на Путин през 2012 г. Навални бе сред неколкостотинте арестувани протестиращи. Новите ограничения вдигнаха 300-кратно глобите за протести и вече предвиждат затвор за нови участия в неразрешени протести.

Че популярността на Медведев не расте ли като тази на Путин?

Последните две години и половина бяха трудни за Медведев. След като Западът наложи санкции заради руското анексиране на Крим през 2014 г. и цените на петрола се сринаха, Русия изпадна в рецесия. Докато рейтингът на одобрение на Путин се покачи на вълната на националната гордост от военните победи в Украйна и Сирия, продължителната финансова криза в страната стана отговорност на Медведев.

Докато президентът постоянно се радва на одобрение от над 80 на сто, миналата есен Медведев падна дотам, че да бъде повече неодобряван, отколкото одобряван, за втори път в кариерата си. Оттогава той е подобрил показателя само с 4 пункта.

През декември допитванията показаха, че военният министър Сергей Шойгу и външният министър Сергей Лавров задминават Медведев като политици, ползващи се с най-голямо доверие след Путин.

"Всички тези имена освен Медведев са част от сектора на националната сигурност на правителството, - казва Хърбст, който сега е асистент в Атлантическия съвет. - Със сигурност може да се каже, че той е свързан повече с вътрешната политика. Той не си е вдигнал популярността от войните на Путин в Украйна и Сирия."

Медведев даде и няколко много непопулярни отговора на оплакванията на народа. Той предизвика миналото лято негодувание с отговора, даден на кримски пенсионер, който го попита за индексиране на пенсиите:

"Пари няма. Дръжте се."

Отговорът "Опитай с бизнес" няколко месеца по-късно на учител, попитал за повишаване на заплатите, също разгневи хората, като доведе до петиция с 300 000 подписа, призоваваща за оставката му.

Заплашен ли е постът на Медведев?

"Медведев винаги рискува да загуби поста си, - заявява Джеймс Никси - програмен директор за Русия в "Чатъм хаус". - Ето какво го прави идеален за това. Той е подръка, не е незаменим и няма значителна основа за мощ. Идеална изкупителна жертва на Путин, когато той има нужда от такава."

Досега Путин не е коментирал разследването на Навални, а говорителят му Дмитрий Песков изненадващо се въздържа от споменаване на името на Навални в изказванията за протеста, като вместо това използва фрази от рода на "редица хора" и "осъдено лице" по отношение на скорошната присъда срещу Навални за измама, за която той постоянно твърди, че е опит на Кремъл да го дискредитира.

Никси смята, че Путин, изглежда, все още смята Медведев за "отстъпчива, но компетентна" замяна и ще застане зад него, ако мисли за наследник. Хърбст отбелязва също така, че Медведев, макар че едва ли ще наследи Путин, ако президента остане в добро здраве през следващите 7 години, трябва да си повярва, че е сред вероятните наследници, предвид факта, че е с 12 години по-млад и вече замени Путин на поста през 2008 г.

Докато организираните от Навални протести извън Москва набраха скорост, Кремъл, московският кмет Сергей Собянин и МВР защитават Медведев. Навални продължава да не се подчинява, като твърди, че има разрешение да провежда мирно събиране и че никой не може да му забрани просто да се разхожда нагоре-надолу по улиците на Москва.

Силното недоволство на правителството от протеста, който формално бе разрешен, е "ясна промяна", твърди Хърбст:

"Може би сега вече те са решили, че е по0-опасно да го разрешат, след като са анализирали по-внимателно кампанията на Навални срещу Медведев."

Какво следва за Навални и опозицията?

Шествието е първият политически публичен сблъсък  между руската опозиция и правителството в подготовката за следващите президентски избори през 2018 г. Навални също се кандидатира за президент, въпреки че има малки шансове дори да стигне до втория тур.

Руската опозиция е в състояние на свободно падане след завръщането на Путин като президент, а Навални е най-разпознаваемата фигура на движението. По-строгите закони и увеличените наказания за публични събирания, да не говорим за мистериозното убийство през 2015 г. на друг опозиционен лидер - Борис Немцов - намалиха публичната й видимост и шанса им да пробит в парламента или която и да било голяма политическа институция.

Но подновените действия на Навални срещу Медведев намекват за амбиция да бъде съживено опозиционното движение. Дори от ареста той пускаше послания в туитър до протестиращите да продължат марша по "Тверска" срещу корупцията.

"Със сигурност може да се каже, че въпреки опита на режима да го изолира Навални събра значителен брой последователи, които го смятат за надежден, - казва Хърбст. - Съответно ще ги ободри и успешно негово шествие."

----

Авторът е репортер, пишещ за Русия, Украйна и Източна Европа в сп. "Нюзуик", където е публикувана статията.

Европа въвежда квалификационен паспорт за бежанците и мигрантите

https://www.actualno.com/balkani/evropa-vyvejda-kvalifikacionen-pasport-za-bejancite-i-migrantite-news_602034.html

Бежанците и мигрантите да получават европейски квалификационен паспорт, в който да се посочва образователно ниво, обучения и придобити квалификации, както и членство в професионални организации. Това предвижда проект на Съвета на Европа, който бе представен на конференц

Масови ремита ГЕРБ-БСП в Кюстендилски села

https://www.24chasa.bg/region/article/6139633

Масови ремита ГЕРБ-БСП в Кюстендилски селаВ много села от Кюстендилска област резултатите между ГЕРБ и БСП са равни, установи репортерска проверка. В с. Бадино от 27 гласували, за двете най-големи партии са пуснати точно по 6 бюлетини. Равен резултат имат и в с. Скрино - по 13 гласа, в Пороминово - по 65, в Берсин - по 35, Нов чифлик - по 34, Шипочяно - по 24.

Путин: Русия ще продължи да развива приятелски отношения със Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139630

Путин: Русия ще продължи да развива приятелски отношения със СърбияНяма съмнение, че приятелските отношения между Русия и Сърбия ще продължат и след предстоящите президентски избори в Сърбия, заяви руският президент Владимир Путин в кратко изявление преди среща на четири очи със сръбския премиер Александър Вучич, предаде Танюг, цитира БТА. "Независимо как ще се развие политическата ситуация,

Петър Стойчев и спортният министър аплодираха младите победители в плувния турнир „Aqua Sphere Cup 2017”

http://www.cross.bg/momicheta-momcheta-svstil-1538748.html

/КРОСС/Докато през уикенда възрастните се „давеха" в политически страсти, стотици млади българчета се състезаваха в елитния национален плувен турнир „Aqua Sphere Cup 2017", провел се в столичния басейн „Спартак". 320 плувци между 8 и 12 години премериха сили в пет дисциплини: 200 м. свободен стил, 50 м. бътерфлай: 50 м. гръб, 50 м. бруст и 50 м. свободен стил. Младите надежди на българското плуване бяха аплодирани от легендата Петър Стойчев и спортния министър проф. Даниела Дашева. Първите трима състезатели във всяка дисциплина бяха наградени от идола си Стойчев с медали и предметни награди, предоставени от Aqua Sphere. Организатор на националния турнир "Aqua Sphere Cup" е плувен клуб „Левски" с подкрепата на световния лидер в плувната екипировка Aqua Sphere. Те си поставят за цел да популяризират плуването като един от най-полезните за здравето на децата спортове. А ето и имената и постиженията на победителите: - 200 м. св.стил момчета 12 г. - Александър Божилов 12г ОМЕГА-01 2,22,22 - 200 м. св.стил момчета 11 г. - Борис Тодоров 11г АКУЛИТЕ 2,30,21 - 200 м. св.стил момчета 10 г. - Бранимир Павлов 10г ДАМИНИ 2,36.40 - 200 м. св.стил момчета 9 г. и по-малки - Мартин Омаров 09г ОЛИМП 2,52,10 - 200 м. св.стил момичета 12 г. - Ралица Митева 12г СКМП ЦАРЕВЕЦ-ВТУ-ГР.В 2,27,20 - 200 м. св.стил момичета 11 г. - София Христова 11г АСТЕРИ 2,40,04 - 200 м. св.стил момичета 10 г

Uber прекрати тестовете с безпилотните си коли

http://www.investor.bg/novini/444/a/uber-prekrati-testovete-s-bezpilotnite-si-koli-236460/

Причината е последната катастрофа в Аризона с управляваното от компютър Volvo на Uber

Двама загинаха на място със слабо означение за жп прелез в Холандия

https://www.actualno.com/europe/dvama-zaginaha-na-mjasto-sys-slabo-oznachenie-za-jp-prelez-v-holandija-news_602079.html

Двама души са били убити при сблъсък между влак и лека кола в Холандия. Случката се е разиграла в близост до северния холандски град Харлинген, на 100 километра от столицата Амстердам. Полицейските данни сочат, че една от жертвите е дете, а леката кола е била ударена при пресичане на жп линия. Според официалните власти пътят не е имал обичайната бариера, но за сметка на това е разполагал със светлини и маркировка, която е обозначавала, че се навлиза в жп линия.

Откраднаха 100-килограмова златна монета от музей в Берлин (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/otkradnaha-100-kilogramova-zlatna-moneta-ot-muzej-v-berlin-snimki-2013413

Уникална възпоминателна монета с тегло от 100 килограма бе открадната от музей в германската столица Берлин.

Canadian one-million-dolla

Отново разместване на мандатите: ГЕРБ - 95, БСП - 80, Патриотите - 27

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139621

Отново разместване на мандатите: ГЕРБ - 95, БСП - 80, Патриотите - 27Още един мандат се придвижва от ГЕРБ към Патриотите. ГЕРБ остават с 95 депутати, а Обединените патриоти отново са с 27 места в парламента. Това показват последните изчисления на изборния експерт Михаил Константинов, съобщи той пред "24 часа". По-рано днес БСП увеличи мандатите си от 79 на 80, а Патриотите изгубиха едно място и се изравниха с ДПС

ПАСЕ: Изборите бяха добре организирани

http://www.mediapool.bg/pase-izborite-byaha-dobre-organizirani-news261917.html

Международните наблюдатели от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) са останали доволни от организацията на проведените у нас в неделя парламентарни избори. "Гражданите на България имаха възможност да направят свободен избор в добре организирани избори, въпреки че все още има някои недостатъци“, коментира в понеделник Мари-Кристин Далоз, ръководител на делегацията на ПАСЕ, цитирана от БТА. След предварителните заключения делегацията предстои да представи и окончателен доклад. Като цяло изборната администрация е работила професионално и прозрачно, а избирателният процес в изборния ден е бил прозрачен, но някои процедурни недостатъци са се наблюдавали по време на броенето в секции, посетени от наблюдателите. Правната рамка до голяма степен дава предпоставки за провеждането на демократични избори, а измененията след изборите през 2014 г. отговарят на някои предишни препоръки за подобрение, но са необходими още усилия, смятат наблюдателите. Мари-Кристин Далоз заяви, че делегацията е била информирана от различни събеседници за случаи на вмешателство от страна на правителство на друга държава в изборния процес, очевидно визирайки действията на Република Турция. Предишните препоръки на Службата за демократични институции и правата на човека на ОССЕ /СДИПЧ/ и Венецианската комисия, които остават да бъдат разгледани, включват въпроси за избирателните права, докладване на предизборното финансиране и системата за подаване на жалби. "Кампанията позволи на участниците да се състезават за подкрепата на електората“, каза Роман Якич, председател на Ограничената мисия за наблюдение на изборите на ОССЕ/СДИПЧ. Според него обаче по отношение на законите и правилата за провеждане на изборите все още има какво да се подобри, за да отговорят на препоръките на ОССЕ и на други международни стандарти. Той посочи, че Изборният кодекс забранява провеждането на кампания на друг език, освен на български, което е нарушило възможността на някои от участниците да общуват с електората си, а някои партии са използвали кнесофобска реторика, главно срещу ромската и турската общности. Участниците в предсрочните парламентарни избори можеха да се обърнат свободно към своите избиратели, като кампанията беше сдържана и като цяло характеризирана от обществено разочарование от политика и изборна умора, смятат наблюдателите. Медиите осигуриха на участниците платформа да представят гледните си точки чрез дебати, публицистични предавания и платени реклами. Въпреки че участниците използваха активно безплатното време, осигурено от обществените медии, слабото отразяване в новините по телевизията и радиото и ограниченото редакторско съдържание в печатните медии значително ограничи информацията, която беше достъпна за гласоподавателите, смятат наблюдателите.  

Облачно преди обед, слънчево следобед утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=347351

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Преди обяд над източните райони ще има разкъсана облачност. Сутринта ще е студено с минималните температури между минус 4° и 1°. По Черноморието преди обяд ще има разкъсана облачност, но бързо ще намалее до слънчево време.

Мъж с документи за кандидатстване за убежище в джоба открит обесен до Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139606

Мъж с документи за кандидатстване за убежище в джоба открит обесен до АтинаГръцката брегова охрана съобщи, че мъж, носещ документи за кандидатстване за убежище, е бил намерен обесен на най-голямото гръцко пристанище близо до Атина, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Неидентифицираният мъж лице, за когото се предполага, че е мигрант, е бил открит мъртъв тази сутрин край сектор за заминаващи пътници на пристанище

Лондон запазва първото място като световен финансов център

http://www.investor.bg/sviat/6/a/london-zapazva-pyrvoto-miasto-kato-svetoven-finansov-centyr-236454/

Несигурността обаче свива преднината на британската столица пред конкурентите ѝ от Азия Сингапур и Хонконг

Google Maps може да позволи на непознати да следят местоположението ви в реално време

https://www.actualno.com/sciencelogy/google-maps-moje-da-pozvoli-na-nepoznati-da-sledjat-mestopolojenieto-vi-v-realno-vreme-news_602077.html

Google обяви ново подобрение, отнасящо се до споделянето на местоположение за Maps, което едновременно може да е и полезно, и притеснително.Приложението ще позволява да разкривате местоположението си в реално време на своите контакти. Ще можете да го споделяте, изпращайки линк

Бивш наркоман създаде биокомпания и стана милионер

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6139333

Бивш наркоман създаде биокомпания и стана милионерБивш бездомен наркоман сега е собственик на фирма за здравословни продукти и вече е милионер, разказват ни Би Би Си. През 2003г. Кхалил Рафати влиза за девети път в болница заради свръхдоза. Сърцето му отказало, а лекарите едва спасили живота му. Но все пак той оживял. 33-годишния, тогава, мъж бил пристрастен към хероина и спял по улиците на Лос

Феноменът 10/10 размества листите на БСП в седем района

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/27/2942867_fenomenut_1010_razmestva_listite_na_bsp_v_sedem_raiona/?ref=rss


Съвпадението на партийния номер с номера на кандидат за депутата в листата, станало известно като феноменът 15/15 след избора на социалиста Момчил Неков за евродепутат през 2014 г., не подмина БСП и на тези парламентарни избори.

Феноменът 10/10 най-вероятно ще размести листите на "БСП за България" в седем многомандатни избирателни района (МИР), съобщиха за "Дневник" от "Позитано" 20. Макар че официалните резултати още не са обявени, вече е...

Имаше ли турско влияние на изборите у нас?

http://www.mediapool.bg/imashe-li-tursko-vliyanie-na-izborite-u-nas-news261916.html

Опасността от сериозно турско влияние на парламентарните избори у нас, под знака на която премина предизборната кампания, се оказа силно преувеличена. Двете формации, разчитащи на вота на изселниците в Турция, получиха наполовина по-малка подкрепа отвън спрямо предходни избори. Формацията на изключения от ДПС бивш лидер на движението Лютви Местан – ДОСТ, явила се в коалиция със съществуващата от по-рано партия на Касим Дал, за която Анкара даде подкрепа си чрез изказване на турския социален министър, е втора политическа сила извън страната със 17.28% от гласовете. За ДОСТ са гласували 19 430 души извън страната, основно в Турция. За сравнение ДПС, което от няколко години е в хладни отношения с турската власт, е получило 13 390 гласа или 11.9% от гласовете в чужбина. Общо двете формации са получили малко под 33 000 гласа извън граница на тези избори или почти двойно по-малко спрямо парламентарните избори през 2014 и 2013 година. През 2014 година гласовете за ДПС от чужбина, основно от Турция, бяха 59 938 или 43.4% от гласовете извън страната. А през 2013 година движението е получило 54 353 гласа или 49% от гласовете от чужбина. За отбелязване е, че днешният коалиционен партньор на ДОСТ – партията на Касим Дал - на парламентарните избори през 2013 и 2014 година, когато се е явила пак в коалиции, е получила извън страната между 8 000 и 10 000 гласа. На национално ниво сумарният резултат на ДПС и ДОСТ от 415 000 гласа е под резултата на ДПС на изборите през 2014 година, когато движението е получило 487 134 гласа. Почти двойното намаление на гласовете от Турция има своето логично обяснение и то до голяма степен се дължи на изборното законодателство. Тази година в Турция бяха разкрити едва 35 секции, след като това бе определеният максимум в Изборния кодекс за страни извън Европейския съюз. За сравнение на парламентарните избори през 2009 година секциите в Турция са били 123, през 2013 година – 86, а през 2014 – 135. Броят на гласуващите в Турция беше допълнително редуциран от решението на ЦИК да забрани декларациите за гласуване в чужбина да се попълват извън Секционните избирателни комисии (СИК), което засяга гласоподавателите, които са извън избирателните списъци и искат да упражнят правото си на глас. Това предизвика опашки, скандали и напрежение в деня на изборите, тъй като за много от гласоподавателите българският език не е майчин. Освен това на много места избирателите са били пускани в секциите един по един, което е довело до още по-голямо забавяне. В Бурса например при очаквани 1000-1500 гласоподаватели в секция, след решението на ЦИК вотът си са могли да упражнят едва около 500-600 души. Промените в изборното законодателство до голяма степен бяха инициирани от националистическите формации, за да отговорят на “турската заплаха“ от предходни избори, което само по себе си е признание, че при този вот не сме наблюдавали нищо извънредно и дори част от установените в предишни години практики са били пресечени. В същото време изказванията на официални турски представители в подкрепа на ДОСТ, които предизвикаха ответна реакция от българска страна и покачиха градуса на напрежението преди изборите, съвсем не са изолиран случай. В навечерието на парламентарните избори през 2014 година тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан се срещна с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, като снимката от тяхното здрависване бе силно послание към традиционния актив на партията. А турски представители не за първи път агитират изселниците в полза на българска партия, като преди от тази подкрепа се ползваха ДПС и формацията на Касим Дал. Преувеличени се оказаха и очакванията за голям поток от турски автобуси преди изборите. Дни преди вота служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев отчете, че няма засилен натиск на българо-турската граница и не се налага актуализиране на плановете за охрана. В деня на вота службите също не регистрираха различен от обичайния поток. Самият служебен премиер Огнян Герджиков коментира малко преди изборите, че Турция винаги е правила опити да се меси в българските избори чрез внушения и агитация в полза на определена партия и сега нямало нищо кой знае колко по-различно. В крайна сметка на тези парламентарни избори отново станахме свидетели на агитация отвън в полза на определена партия - ДОСТ, която очевидно е наклонила везните в нейна полза и е намалила гласовете за конкурентната ДПС. Сумарно обаче техните гласове са близо два пъти по-малко спрямо предходни избори и т.нар. турско влияние върху изборния резултат у нас е на практика по-малко.

ЕК отрече да е обещавала на Заев преговори за членство на Македония в ЕС

https://www.actualno.com/europe/ek-otreche-da-e-obeshtavala-na-zaev-pregovori-za-chlenstvo-na-makedonija-v-es-news_602075.html

Европейската комисия отрече да е обещавала на лидера на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев стартиране на преговори за членство на страната в ЕС, след като той поеме властта. Това обяви на пресконференция една от говорителките на ЕК Мая Коциянчич. Тя

Полша може да оспори преизбирането на Туск за председател на Европейския съвет

http://offnews.bg/news/n_1/n_651247.html

Полският външен министър Витолд Вашчиковски обяви, че Доналд Туск е преизбран за председател на Европейския съвет в нарушение на закона.  "Нямаше гласуване за Туск. Имаше въпрос "Кой е против?", но нямаше въпроси "Кой е за?", "Въздържали се?" и т. н. Не е вярно, че сме изгубили с 27:1", коментира той пред телевизия "Ти Ви Ен 24". По думите му може да стане ясно, че е имало фалшификация, а експертизи сочат, че начинът, по който е избран Туск, може да бъде оспорен на ниво европейско право.  Полша се опита да спре преизбирането на Туск - бивш полски премиер основен политически противник на управляващата партия на Ярослав Качински, преди гласуването в началото на март.  Варшава обяви, че Туск е превишил правомощията си на поста, като се е месил във вътрешните работи на Полша и е взел страната на опозицията по време на парламентарната криза в страната през декември миналата година, когато опозицията блокира дейността на Сейма с искане бюджетът за 2017 г. да се гласува повторно. Полското правителство критикува Туск и за действията му във връзка с миграционната криза.

Московски съд осъди опозиционера Навални на 15 дни затвор след протестите

http://www.investor.bg/evropa/334/a/moskovski-syd-osydi-opozicionera-navalni-na-15-dni-zatvor-sled-protestite-236455/

Над 1000 души бяха арестувани при протестите вчера, Кремъл отхвърли призивите на ЕС и САЩ за освобождаване на задържаните

София област бави официалния резултат от изборите

http://www.cross.bg/sofiya-oblast-chasa-1538747.html

/КРОСС/ София област забави официалното оповестяване на резултати на парламентарните избори от Централната комисия. Още в 12:45 часа от ЦИК обявиха, че 99,98% от изборните протоколи вече са обработени. В този час във всички избирателни райони с изключение на един вече бяха със 100% обработени протоколи. Единственият от 31 избирателни района, който не беше приключил и към 16:00 часа още не е завършил с преброяването на вота е София област. В 12:45 часа в София област вече бяха преброени 99,53%. Обработката на последните 0,47% или пък оповестяването от страна на сайта на ЦИК обаче се забави.  

Китай е заловил над 950 икономически бегълци зад граница през миналата година

http://econ.bg/Новини/Китай-е-заловил-над-950-икономически-бегълци-зад-граница-през-миналата-година_l.a_i.739681_at.1.html

Миналата година в рамките на антикорупционната кампания китайските власти са върнали общо 951 бегълци в страната, заподозрени във вземането на...

Авантажа, хванат с пико в гащите, остава в ареста

https://www.24chasa.bg/region/article/6139547

Авантажа, хванат с пико в гащите, остава в арестаАпелативният съд в Бургас не уважи молбата му за по-лека мярка Пламен Желев, в чийто слипове полицаи откриха пликче със синтетични наркотици, остава в ареста. Днес следобед  състав на Апелативен съд  Бургас потвърди определението на окръжни магистрати,  с което му е отказано изменение на мярката за неотклонение.

Теди Александрова бе повече от звездна на тийн дискотека

http://www.cross.bg/tedi-tiiin-aleksandrova-1538745.html

/КРОСС/Звездата на Пайнер и Планета тв Теди Александрова бе специален гост на стартиралите успешно тийн дискотеки в реномирания Biad premium club. Началото постави сесксимволът на България Фики Стораро и накара и най-малките да се почувстват истински пораснали. Дискотеката се изпълни до краен предел с готовите за купон младежи. „Почуствах се много специална и развълнувана от любовта на малките почитатели" , сподели Теди Алксандрова пред медиите. Тази събота поп дивата EVA продължава започнатите тинейджърски партита. Зад пулта отново ще видим невероятния организатор DJ ISP.  

Феноменът „15/15” се задейства и на тези избори

http://www.cross.bg/listata-gerb-myasto-1538746.html

/КРОСС/ Феноменът „15/15" да се използва преференцията по номера на партията в интегралната бюлетина се задейства в цялата страна и на тези избори, показват данните на избирателните комисии. И този феномен се задейства най-вече при ГЕРБ, където освен със зачеркване на №11 в квадратчето, са зачерквали и №11 в кръгчето, предвидено за отбелязване на преференции. Така в 25-ти район в София веднага след партийния лидер Бойко Борисов, който бе водач на листата, втори се класира сложеният на 11-то място Христо Гаджев. Същото става и в столичния 24-ти район. Там вторият в листата Георги Марков, е изместен от Борислав Борисов с номер 11. Така Марков пада с едно място по-надолу, което обаче отново му гарантира депутатско място. Преференциалният вот направи сериозно разместване в листата на ГЕРБ в Пиринско. Резултатите показват, че най-много преференциално доверие е събрал Александър Манолев от Сандански. Така, от петото място в депутатската листа той автоматично се изстрелва напред.Сигурен депутат в следващото Народно събрание е и синът на кмета на Симитли - Стефан Апостолов, който е събрал 6637 преференциални гласа. Футболният рефер бе на 22 място в депутатската листа на ГЕРБ. Председателят на Общинския съвет в Петрич Георги Динев също отчита солиден преференциален вот - с 5532 бюлетини. Тримата са сигурните народни представители от ГЕРБ в Пиринско в следващото Народно събрание. При БСП също е сработил феномена „15/15"

Светльо Витков и десните си загубиха субсидиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139591

Светльо Витков и десните си загубиха субсидиите Една единствена партия, която остава извън парламента ще получава държавна субсидия, показват резултатите от изборите. Бариерата от 1% е преминала само партията "Възраждане". "Възраждане" е партия на бившия активист на ВМРО, след това общински съветник от "Атака" във Варна, а сега директор на музея в Добрич Костадин Костадинов.

Мария Шарапова се снима почерпена

http://offnews.bg/news/n_1/n_651250.html

Бившата приятелка на първата ни ракета Григор Димитров Мария Шарапова призна наскоро, че е започнала да си пийва често алкохол, докато изтърпяваше наказанието за употреба на мелдоний. В интервю за "Вог" Маша сподели, че тези 13 месеца извън спорта е изпила повече алкохол, отколкото за целия си предишен живот. Тя вече не се подчинява на строг график и може да си позволи излизания вечер, на които неизменно се сервират восокоградусови напитки. Пиенето дори и е навлязло и в речника й. "Не мога да пия заедно със Серина вечерта и на следващия ден да сме съпернички на корта", така обясни Маша отсъствието на приятелства сред тенисистките. Преди няколко дни Шарапова си пусна снимка от излизане вечер, на което ясно си личи, че е добре "почерпена". "Night", написа просто Маша, докато гледа прекалено съсредоточено в обектива. Публикация, споделена от Maria Sharapova (@mariasharapova) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Мюсюлманки направиха жива верига на моста Уестминстър в Лондон

http://www.cross.bg/mosta-london-ruka-1538744.html

/КРОСС/Десетки мюсюлманки се хванаха за ръце и направиха жива верига по протежение на моста Уестминстър в Лондон, където миналата седмица терорист прегази пешеходци и се опита да проникне в парламента. 5-има души загинаха. Отговорност за атаката на мюсюлманина Халид Масуд пое "Ислямска държава". Акцията в знак на солидарност с пострадалите и в памет на жертвите на нападението бе организирана от Women's March on London в неделя, съобщи "Индипендънт". Участничките носеха по нещо синьо като символ на надежда и остнаха на моста, хванати ръка за ръка, за 5 минути.

Слави към депутатите: Давам ви две седмици, иначе ще си отвоювам правата

http://www.moreto.net/novini.php?n=347363

Слави Трифонов постави ултиматум на новоизбраните депутати. "Проведоха едни напълно безсмислени парламентарни избори. Резултатът от тях практически възпроизвежда предишния парламент. Парламент, който не беше харесван от никого.

Турция започна разследване заради плакат с призив за убийство на Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139556

Турция започна разследване заради плакат с призив за убийство на ЕрдоганТурски прокурори са предприели разследване във връзка с плакат с призив за убийство на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, издигнат по време на митинг в Швейцария, предаде ДПА, цитирана от БТА. Прокурорите извършват разследване във връзка с членство в терористична организация, пропаганда за подобни групировки и оклеветяване на президента,

Александър Вучич иска зенитно-ракетните системи „С-300“ да бъдат тема по време на срещата му с Владимир Путин

http://www.cross.bg/sutrydnichestvo-zayavi-vychich-1538743.html

/КРОСС/Сръбският министър-председател Александър Вучич е пристигнал днес в Москва, където ще се срещне с руския президент Владимир Путин. В Руската столица са пристигнали и сръбският министър на отбраната Зоран Джорджевич и министърът на труда Александър Вулин, предаде сръбското радио B-92, цитирано от ИА Фокус.Вучич посочи, че темите на преговорите в Кремъл ще включват военното сътрудничество в сферата на отбранителната индустрия. Той ще проведе „лична среща" с Путин, а след това сръбската правителствена делегация ще има отделни срещи с представители на руското правителство.„Първата ни тема е икономическото сътрудничество след падането на курса на рублата, цените на петрола и на газта, както и спадът в сръбско-руската търговия. Ние ще обсъдим и сътрудничеството в оръжейната индустрия", заяви сръбският министър-председател. Той добави, че ще бъде обсъдено и военното и техническото сътрудничество между двете държави.„Имаме идея също така да говорим за зенитно-ракетни системи С-300, които са отбранително оръжие", заяви министър-председателят. Според него честите срещи с руски представители на властта сочат, че Сърбия и Русия имат добри отношения, които допълнително се подобряват.„Полагаме усилия да открием нови модели за установяване на много форми на сътрудничество с Русия", заяви Вучич и подчерта, че Сърбия няма да наложи санкции срещу Русия и не иска да участва в каквито и да е военни обединения.

Шестокласничка спечели дрон от НАП

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/03/27/2942924_shestoklasnichka_specheli_dron_ot_nap/?ref=rss


Момиче на 12 години от плевенското село Долни Луковит спечели дрон чрез участието си в образователния проект на Националната агенция за приходите (НАП) "Влез в час с данъците", съобщи пред БНР Рени Дудева - главен инспектор в плевенския офис на приходната агенция.

Детето е отлична ученичка в 6-и клас на основното училище "Васил Левски" в Долни Луковит. Тя обича математиката и следи от началото с интерес данъчните уроци, предвидени по проекта, които са...

Марин льо Пен се оплака на Путин от френските банки

https://vesti.bg/sviat/evropa/marin-lio-pen-se-oplaka-na-putin-ot-frenskite-banki-6067181

Крайнодясната кандидатка за президент заяви, че не получава никаква финансова подкрепа от Русия, нито от руски финансови институции

Предлагат поскъпване на парното и топлата вода

//dariknews.bg/novini/bylgariia/predlagat-poskypvane-na-parnoto-i-toplata-voda-2013409

Поскъпване на парното и топлата вода заради увеличение на цената на природния газ, предлагат експерти на Комисията за енергийно и водно регулиране. Окончателното решение за повишаването на цената на синьото гориво КЕВР ще вземе на закрито заседание в петък.

Двама загинаха в жестока катастрофа на пътя Пазарджик-Панагюрище

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/dvama-zaginaha-v-zhestoka-katastrofa-na-pytia-pazardzhik-panagiurishte-2013410

Жестока катастрофа с два отнети живота е станала днес около 17,00 часа на пътя Пазарджик-Панагюрище край село Сбор, съобщи говорителят на полицията в областния град Мирослав Стоянов. Сблъсъкът е бил между лекотоварен автомобил „Ситроен“ и камион ДАФ. Двама души, пътували в колата, са загинали на мя

Емоция, елегантност и финес с музиката на Шопен

//dariknews.bg/regioni/shumen/emociia-elegantnost-i-fines-s-muzikata-na-shopen-2013412

В последния ден от месец март Симфониета – Шумен ще изнесе концерт, посветен на „най-нежния поет на пианото“ полския композитор Фредерик Шопен. Под пъргавите пръсти на Рада Чомакова и Антонина Бонева ще прозвучат двата клавирни концерта от гениалния пианист и композитор Шопен, а съ

Двама души загинаха в катастрофа на пътя Пазарджик-Панагюрище

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dvama-dushi-zaginaha-v-katastrofa-na-pytia-pazardzhik-panagiurishte-2013411

Жестока катастрофа с два отнети живота е станала около 17,00 часа на пътя Пазарджик-Панагюрище край село Сбор, съобщи говорителят на полицията в областния град Мирослав Стоянов.

Сблъсъкът е бил между лекотоварен автомобил „Си

Футболист на Ривър Плейт направи пропускa на годината

http://offnews.bg/news/n_1/n_651240.html

Феновете на аржентинския Ривър Плейт станаха свидетели на един от най-фрапантните пропуски за тази година по време на мача на любимия им отбор и Белграно, която завърши с победа за гранда с 2:1. На всчикото отго това се случи в инфарктната 95-ат минута, когато гостите се бяха хвърлили в атака в последните секунди, за да търсят равенството, но момчетата на Марсело Галярдо направиха светкавична контраатака. Цели четирима футболисти на Ривър се оказаха сами срещу вратаря Акоста. Плеймейкърът Мартинес навлезе в наказателното поле, където го чакаха трима футболисти. Топката бе подадена на резервата Андраде, а той стреля слабо на празна врата, като позволи на Акоста да настигне топката на голлинията и да я избие. Младокът направи най-големия пропуск за тази година, пропилявайки безценна възможност да вкара своя дебютен гол в първенството.

Имотният пазар в България - сред най-бързо растящите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6137611

Имотният пазар  в България - сред най-бързо растящите Цените у нас се вдигнали с 12% в края на миналата година  Жилищният пазар в България е сред най-бързо растящите в света, показва класацията на консултантската компания Knight Frank, която изследва 55 пазара. По данни от Евростат консултантите поставят страната ни на 12-о място по ръст на цените - повишение от 8,

Резултатите от две секции в Самоков решават кой взима 2 мандата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139548

Резултатите от две секции в Самоков решават кой взима 2 мандатаРезултатите от две секции в Самоков ще решат разпределението на два от мандатите, научи "24 часа". При 99,98% обработени протоколи на секциите в РИК ГЕРБ получава 95 мандата, БСП - 79, патриотите и ДПС имат по 26 мандата, а "Воля" на Веселин Марешки - 12. Така остават да се разпределят още два от общо 240 мандата.

Ускорен растеж на заемите за домакинствата през февруари, отчита ЕЦБ

http://econ.bg/Новини/Ускорен-растеж-на-заемите-за-домакинствата-през-февруари-отчита-ЕЦБ_l.a_i.739679_at.1.html

Кредитирането на домакинствата в еврозоната расте с най-бърз темп от края на 2010 г., показват данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани...

Wizz Air пусна редовна линия Варна-София

http://www.moreto.net/novini.php?n=347361

Редовна самолетна линия пусна от вчера нискотарифната авиокомпания Wizz Air, научи Moreto.net. В понеделник, сряда, петък и неделя редовните полети кацат във Варна в 19.30 часа. Във вторник, четвъртък и събота в 21.15 часа. Самолетите излитат от Варна в 20.

Големите банки крият печалби в данъчни убежища

https://vesti.bg/sviat/evropa/golemite-banki-kriiat-pechalbi-v-danychni-ubezhishta-6067182

Практиката може да лиши по-бедни страни от средства за образование, здравеопазване и социални дейности.

Ученик получи условна присъда, теглил пари от чужда дебитна карта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139522

Ученик получи условна присъда, теглил пари от чужда дебитна картаОкръжният съд в Добрич постанови условна присъда на ученик, изтеглил пари от чужда дебитна карта, съобщиха от пресцентъра на институцията. Николай К. /19 г./ от каварненското село Българево ще изтърпи година и четири месеца "лишаване от свобода" при три години изпитателен срок. Младежът се връщал от училище,

Гласуването за турския референдум започна

http://www.cross.bg/tyrtziya-grazhdani-zapochna-1538742.html

/КРОСС/ Гласуването за референдума в Турция започна. От днес гражданите на южната ни съседка, които живеят в чужбина си могат да дадат своя вот за конституционните промени, които предвиждат разширяването на президентските правомощия. Само в Германия избирателите са 1,4 млн. души. Именно там са най-много турските граждани извън родината си. Те ще имат възможност да упражнят правото си на глас до 9 април. До тази дата ще останат отворени урните и в Австрия, Швейцария, Белгия, Дания и Франция. Турските граждани в България пък ще могат да гласуват на граничния пункт Капитан Андреево - Капъкуле от турска страна. По границите на Турция са разкрити общо 31 пункта, които ще работят 24 часа в денонощието. В Европа, в страните, които нямат граница с Турция секциите са разположени основно на летища и пристанища. В самата Турция вотът пък е насрочен за 16 април.  

Поемането на отговорност означава да продължим със смирение, смята Христо Иванов

http://offnews.bg/news/n_1/n_651248.html

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов коментира резултатите на партията от парламентарните избори. Във Фейсбук той благодари на симпатизантите и колегите си за положените усилия по време на кампанията. "Искам да благодаря на всеки един човек, който даде време, енергия и вяра за нашата кампания: на доброволците, на дарителите, на националния и локалните щабове, на кандидатите в листите ни, на застъпниците и, особено, на всеки, който преодоля недоверието и инвестира гласа си в надеждата за ново начало", написа Иванов. По думите му това, което е направено за 10 седмици, е много добър старт "на един маратон, който може да промени България". "Съзнаваме огромната си отговорност към цялата демократична общност, включително към нашите приятели, чието доверие тепърва предстои да печелим. Пътят към постигане на трайно единство на демократичната общност и на всички български граждани, споделящи големия идеал за европейска България, не е нито лесен, нито бърз. Споделяме съжалението, че то не можа да се случи сега. За нас поемането на отговорност в този момент означава да продължим по този път с удвоени усилия и със смирението, необходимо за да търсим доверие човек по човек и да се борим срещу корупцията битка по битка. Ще продължим да не влизаме в конфронтации на дребно. Нашият враг са големите системни партии, носителки на корупционния модел", написа Иванов. По думите му анализ на изборните резултати ще бъде направен в следващите дни.  "За нас поемането на отговорност в този момент означава да продължим по този път с удвоени усилия и със смирението", написа още лидерът на "Да, България".

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е неподсъден заради имунитета си

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/27/2942841_zam-glavniiat_prokuror_borislav_sarafov_e_nepodsuden/?ref=rss


Правилно е било прекратено делото срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, заведено от следователя Страхил Каменички, така се е произнесъл Софийският апелативен съд /САпС/, като е потвърдил определението на Софийския градски съд /СГС/, информира "Правен свят". Мотивът за прекратяването и на двете инстанции е, че Сарафов има имунитет като прокурор.

Следователят от Националната следствена служба /НСлС/ Страхил Каменички заведе дело срещу Сарафов заради...

Турската диаспора ще гласува за разширяването на правомощията на Ердоган

https://www.actualno.com/europe/turskata-diaspora-shte-glasuva-za-razshirjavaneto-na-pravomoshtijata-na-erdogan-news_602066.html

В понеделник турските граждани, които живеят извън пределите на родината си, ще започнат гласуването на референдума за конституционните промени на Анкара, предвиждащи разширяването на президентските правомощия, припомня германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine

Обикновен абсурд: Момичето, което излезе от "Макдоналдс" и влезе в историята

http://www.mediapool.bg/obiknoven-absurd-momicheto-koeto-izleze-ot-makdonalds-i-vleze-v-istoriyata-news261915.html

Въпреки мащаба на неделните протести срещу корупцията в цяла Русия, държавните медии на практика не им обърнаха никакво внимание. В разгара на арестите в Москва в търсачката "Яндекс" нямаше нито една новина за събитията, пише вестник "Независимая газета". Затова пък в интернет и във Фейсбук могат да се намерят много свидетелства. На една от най-запомнящите се снимки от събитията в Москва се вижда как полицаи буквално носят момиче към арестантска камионетка. Кореспондентът на онлайн изданието "Медуза" Илия Жигульов успял да намери въпросната млада жена в управлението на МВР в московския квартал Черьомушки. Там заедно с нея още трийсетина души чакат пристигането на следовател и оформянето на обвинения. Журналистът записва и разказа на друга задържана. Олга Лозина, представила се като възпитаничка на физическия техникум С майка ми и сестра ми отидохме в центъра на Москва да се разходим. Връщахме се от "Макдоналдс" на Пушкинския площад и вървяхме от страната на метростанция "Беларуская", за да се приберем вкъщи. Тогава пред нас полицията прегради пътя. Тълпа от хора тръгна срещу нас – казаха ни, че полицаите не пускат нататък и трябва да се върнем обратно. Полицията изкуствено създаде струпване на хора, като накара всички, които бяха стигнали до "Белоруская", да тръгнат обратно на движението на потока. Изведнъж изскочиха ОМОН-овци (подразделение на специалните служби за борба с безредиците) и просто започнаха да задържат произволно хора. Наблизо имаше бетонна кашпа с цветя – качих се върху нея, за да видя докъде стига тълпата. Други направиха същото и ОМОН-овците поискаха да слезем по най-бързия начин от там. Всички веднага се подчиниха, но последният от слизащите, млад човек, задържаха по най-груб начин и, извивайки му ръцете, го поведоха към полицейския бус. Майка ми се оказа в съседство и попита: За какво го задържате? След което я задържаха и нея. А после - и сестра ми. Поведоха ги, а аз тръгнах след тях, без даже да разбирам, че аз също съм задържана. В някакъв момент тълпата ме избута, но аз отново се приближих до полицаите. И точно тогава вече те ме грабнаха и понесоха. Не мога да кажа, че се отнасяха грубо с мен – носеха ме достатъчно внимателно. Аз и сама бих тръгнала, ако ми бяха казали по какъв повод ме задържат. Но даже не успях да попитам. След това ни хвърлиха в камионетката, в която беше много задушно – бяхме 32-ма души. Даже и след пристигането ни в районното управление още цял час не ни пуснаха от камионетката. Закараха ни в управлението на МВР в Черьомушки, където сме и досега. Нищо не ни казват и не знаем кога ще ни пуснат. Олга Орлова, преподавателка и радиоводеща Задържаха ни около 16 часа следобед на Тверская, близо до Елисеевския магазин. На практика арестуваха цялото семейство: в началото едната ми сестра, после другата, а накрая и възрастната ми майка – те просто се държаха една за друга. Ако някой се обърнеше към полицаите и попиташе по каква причина извършват ареста, него също го задържаха. Ако по някаква причина някой от младежите оказваше дори малка съпротива – здраво го връзваха. Аз не оказах съпротива, просто ме извлякоха от тълпата. Всички крещяхме "Позор!", когато много грубо набиха един младеж. При това нямаше никакви обиди или плакати. Просто стояхме и скандирахме. Няколко души носеха руски знаменца – тях веднага ги натикаха в арестантската кола. В районното бяхме първоначално 32-ма, сега сме останали 22-ма човека, от тях трима са непълнолетни – тях също не ги пускат, въпреки че родителите им отдавна дойдоха да ги вземат. Сега пристигнаха следователи. От непълнолетните искаха да вземат отпечатъци, но ние не позволихме. На един от тях, който е едва на 17 години, дадоха да подпише портокол, където бе написано, че е тичал по "Тверская" и обиждал служителите на реда. А това е пълна лъжа, нищо подобно не е правил. Разбира се, той отказа да подпише.

Преференциите разместват депутатите в Добричко

https://www.24chasa.bg/region/article/6139476

Преференциите разместват депутатите в ДобричкоРазпределението на шестте депутатски мандата в област Добрич ще бъде обявено до 48 часа от ЦИК, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Добромир Добрев. Това ще може да стане едва след като се обработят и протоколите от секциите в чужбина. Не е валидна обаче при тези избори тенденцията, че най-много преференции получава кандидатът,

БСП – първа политическа сила в област Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139475

БСП – първа политическа сила в област ДобричДана РУСЕВА Получените гласове от коалицията „БСП за България“ в Добричка област са два пъти и половина повече в сравнение с парламентарните избори през 2014 г., посочи областният председател на БСП Мая Димитрова. Тя посочи, че област Добрич е една от шестте – наред с Велико Търново, Видин, Монтана, Плевен Ямбол,

Турски поп изпълнител и журналисти са изправени на съд по обвинения в тероризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139477

Турски поп изпълнител и журналисти са изправени на съд по обвинения в тероризъмДнес в Истанбул започна процес срещу турски поп изпълнител и още 28 души, сред които много журналисти, по обвинения в тероризъм за предполагаеми връзки с живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Изпълнителят Атила Таш и останалите обвиняеми може да бъдат осъдени на до десет години затвор,

3-те двойки зодии, които имат нещастни бракове

https://www.actualno.com/curious/3-te-dvojki-zodii-koito-imat-neshtastni-brakove-news_602000.html

Някои зодиакални комбинации са немислими. Прекалено големи различия не могат да бъдат изчистени с времето, а само се задълбочават. Това са двойките зодии, за които щастливият брак е почти мираж. Телец - Козирог Любов между тези два зодиакални знака може да пламне бързо. Стр

Отличиха участниците в „Хакатон“ - 2017

http://www.cross.bg/ppmg-byrgas-obshtina-1538741.html

/КРОСС/Интересни иновативни решения предложиха участниците в тазгодишното издание на "Хакатон" 2017, в което свои идеи представят хора с интереси в областта на софтуерната разработка, дизайна и информационните технологии.Надпреварата се проведе от 24 до 26 март в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" и се организира от Община Бургас, професионални гимназии от града и представители на IT сектора. Темата на "Хакатон" - 2017 беше "Създаване на софтуерни приложения за околната среда на град Бургас".Спонсори на събитието бяха Община Бургас, Технологика, Мусала Софт, Болница Дева Мария, Клъстер ИКТ Бургас, Кодифик, Джей Софт, ERP Bulgaria, Съдърланд.При учениците на първо място се класира отборът от ППМГ Untitled1 - с представители от 8-10 клас.Втора позиция си поделят IndexOutOfRange от ППМГ и деветокласниците от 2B||!2B - също от ППМГ. Трети в класирането са The forest rangers, в чийто състав има възпитаници на ППМГ и АЕГ, и съставът на ПГМЕЕ - 12. Клас.В категорията "Най-добра идея за общински паркове и площи" наградата отиде при състезателите от ПГХТ "Акад. Зелинский".Призът "Идея със здравословен ефект" бе присъден на отбор Pheonix от ППМГ - Бургас.Журито връчи две награди в категорията "Принос към Община Бургас". Техни носители станаха отборите на Infra Blue - ОУ "Константин Преславски", и DucktSoft - ПГЕЕ "К.Фотинов"

Слави Трифонов с ултиматум към новия парламент

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/slavi-trifonov-s-ultimatum-kym-noviia-parlament-236447/

Или ще се съобразите с резултатите от референдума, или започвам протести, обяви шоуменът

Масови арести в Беларус

http://www.moreto.net/novini.php?n=347314

Масови арести в Беларус. Задържани са стотици, участвали в протестна демонстрация, а част от арестуваните са бити. Властите обясниха, че протестът не е бил мирен, били хвърляни запалителни бомби и затова се наложило да бъдат извършени арести.

Алексей Навални ще остане в ареста 15 денонощия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139444

Алексей Навални ще остане в ареста 15 денонощияРуският опозиционен политик Алексей Навални ще остане в ареста за срок от 15 денонощия. Това постанови Тверският съд в Москва в понеделник, който го призна за виновен по обвинение в неподчинение на законните искания на полицейски служители при ареста му по време на неразрешен митинг в центъра на столицата, съобщава ТАСС, цитиран от "Фокус".

Руски посланик: Опитите за въвличане на Балканите в НАТО дестабилизират региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139456

Руски посланик: Опитите за въвличане на Балканите в НАТО дестабилизират регионаОпитите да се въвлекат балканските страни в НАТО, "да им се промени генетичният код", без да се питат народите им за мнение, дестабилизират ситуацията в региона, заяви днес руският посланик в Белград Александър Чепурин в интервю за агенция Спутник, цитирано от Танюг и БТА. Коментирайки твърденията на отделни западни медии,

Подобрение на бизнес климата в Германия през март

http://econ.bg/Новини/Подобрение-на-бизнес-климата-в-Германия-през-март_l.a_i.739678_at.1.html

Индексът за бизнес климата в Германия Ifo се покачва от 111,1 пункта до 112,3 пункта през март, става ясно от месечната анкета на мюнхенския институт...

Цветанов ще участва в конференция на „Мартенс Център“ в Малта по въпросите на миграцията и трансатлантическото сътрудничество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139443

Цветанов ще участва в конференция на „Мартенс Център“ в Малта по въпросите на миграцията и трансатлантическото сътрудничествоЗам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще участва в Седмата трансатлантическа конференция на мозъчни тръстове „Трансатлантическите отношения в ерата на Тръмп“ в Малта. Събитието ще се проведе в периода от 27 до 30 март 2017 година в Малта. Форумът се организира от Вилфред Мартенс център. Конференцията се провежда в рамките на Конгреса на

Прекаляването със захарта е вредно за мозъка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6139453

Прекаляването със захарта е вредно за 
мозъкаНово изследване откри повратна точка, в която нивата на кръвната захар са така застрашително високи, че вредят на мозъка, пише в. "Дейли мирър", цитиран от БТА.  Учени от университета в Бат и Кралския колеж в Лондон обясниха защо високите нива на кръвната захар при диабетиците повишава риска от Алцхаймер и съдова деменция.

Nintendo може и да не успее да отговори на търсенето на Switch

http://www.investor.bg/harduer/459/a/nintendo-moje-i-da-ne-uspee-da-otgovori-na-tyrseneto-na-switch-236401/

Конзолите се разпродават изключително бързо и дори увеличаването на производството може да не помогне на компанията

Христо Иванов: Поемането на отговорност означава да се продължи напред

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/27/2942871_hristo_ivanov_poemaneto_na_otgovornost_oznachava_da_se/?ref=rss


Председателят на "Да, България" Христо Иванов коментира във "Фейсбук", че поемането на отговорност означава
да се продължи напред с двойно повече усилие и смирение. Подробен анализ на резултатите ще бъдат направени в следващите дни. Коалиция "Движение Да, България", в която влязоха ДЕОС и "Зелените", получиха близо 3% от гласовете на изборите.

"Искам да благодаря на всеки един човек, който даде време, енергия и вяра...

Разговори за коалиция ще има следващата седмица

http://offnews.bg/news/n_1/n_651246.html

Очаква се разговорите за съставяне на коалиция да започнат следващата седмица. Това стана ясно след заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ в разширен състав, което се проведе днес. Официално от ГЕРБ обясниха, че преди да започнат разговорите, трябва да са ясни и окончателните резултати от изборите. Още снощи лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че събира в понеделник ръководството на формацията, за да обсъдят бъдещите си действия, припомня БНТ. Той обаче направи уговорката, че все пак трябва да станат ясни окончателните резултати от предсрочния парламентарен вот, които ще определят участниците в 44-то Народно събрание. В зависимост от тях ГЕРБ ще реши и кои да са евентуалните му партньори в управлението. Когато сме готови, ще ви кажем и изявлението ще е от нашия лидер, каза след заседанието на Изпълнителната комисия Владислав Горанов . Той добави, че все още няма готови решения. Когато сме готови, ще ви кажем и изявлението ще е от нашия лидер. Когато сме готови, ще го научите, каза Горанов. Утре лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заминава на конгрес на ЕНП в Малта. На въпрос дали от партията ще се опитат да убедят тези, които заради преференции са изместили водачи на листи на ГЕРБ в някои места, Томислав Дончев коментира, че това би било против правилата на демокрацията. На заседанието не са били обсъждани преференциите, които изместиха Цецка Цачева и Цветан Цветанов. Дончев все пак коментира, че не би било демократично спечелилите с преференция да се убеждават спечелилите да се откажат от депутатското място. След заседанието на Изпълнителната комисия Бойко Борисов предпочете да не говори пред медиите.

Цецка Цачева не влиза в парламента засега. 11-ите стават първи

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/27/2942868_cecka_cacheva_ne_vliza_v_parlamenta_zasega_11-ite/?ref=rss


Цецка Цачева засега не влиза в парламента, тъй като е изместена заради преференциален вот.

Цачева беше поставена на второ място след Ивайло Московски, но е изместена на четвърто. ГЕРБ в Плевен получава 3 мандата - Ивайло Московски, Владислав Николов и Пламен Тачев. Владислав Николов от 4-то място става втори с преференциален вот от 5403 гласа и така измества Цецка Цачева според данни на РИК. Трети от ГЕРБ влиза Пламен Тачев с 4533 гласа.

БСП печели 100% в с. Крайново

https://www.24chasa.bg/region/article/6139454

БСП печели 100% в с. КрайновоАбсолютна победа има БСП в с. Крайново, община Болярово. В селото има 26 избиратели по списък и всички са гласували в неделя, което е 100% активност. В урната има пуснати 25 действителни бюлетини и 1 недействителна. Всички гласове са дадени за БСП и всички те са с преференциално отмятане за един кандидат от листата на социалистите,

Напрежение между Гърция и Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-gurtziya-voenen-1538740.html

/КРОСС/Расте страхът от напрежение в Егейско и Средиземно море след призива на турския президент да се проведе референдум за бъдещето членство на страната в ЕС и изказването на гръцкия военен министър, че Атина е готова да отговори на всяка провокация. Това пише в репортаж кореспондентът на "Гардиън" в Гърция. Отношенията между Анкара и европейските столици се влошиха преди референдума на 16 април, който ще реши дали да бъдат увеличени правомощията на турския президент Реджеп Ердоган. Турският лидер заяви ясно, че няма да престани да нарича европейски политици "фашисти" и "нацисти", ако продължат да го наричат диктатор. Коментарите на Ердоган дойдоха часове, след като гръцкият военен министър обяви, че въоръжените сили са подготвени да отговоря при заплаха за суверенитета и териториалната цялост на Гърция. "Гръцките въоръжени сили са готови да отговорят на всяка провокация", каза Панос Каменос по време на военен парад, с който бяха отбелязани 196 г. от освобождението на гърците от Османската империя. "Подготвени сме, защото така можем да защитим мира", добави той. Въпреки че са съюзници в НАТО, двата съседа се спречкаха за Кипър през 1974 г. и почти щяха да влязат във война за необитаем остров в Егейско море през 1996 г. И до днес продължава напрежението в този район, като наскоро кипърският лидер Никос Анастасиадис изрази опасенията си, че Турция може да предизвика "горещ инцидент" преди референдума

Петър и Галя от „Откраднат живот“ вече са в тиха война

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/petyr-i-galia-ot-otkradnat-zhivot-veche-sa-v-tiha-vojna-6067177

Водещата на „Комбина“ – Лора Крумова, ще разисква етични проблеми с д-р Калин Генадиев

Собствениците на луксозни имоти в Лондон се обръщат към Airbnb

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/sobstvenicite-na-luksozni-imoti-v-london-se-obryshtat-kym-airbnb-236440/

Инвеститори търсят начин да си върнат поне частично вложените средства заради спада на цените и обема на продажбите

"Хонда" представя 11 премиери на щанда си на мотосалона

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/03/27/2942872_honda_predstavia_11_premieri_na_shtanda_si_na/?ref=rss


Изложение за мотоциклети се провежда до 2 април в "София ринг мол", а dnevnik.bg ще представи по-интересните новости на него. На щанда на "Бултрако", които продават "Хонда", могат да се видят три изцяло нови модела осем фейслифта.

Голямата звезда безспорно е моделът СВ1000N (RS). Най-мощната машина на щанда е новият VFR 1200XD, който разполага със 129.2 конски сили.

Фейслифтът на скутера NSC110, произвеждан в Италия, ще...

В Русия предлагат забрана на сурогатното майчинство

http://offnews.bg/news/n_1/n_651235.html

Закон, въвеждащ забрана на сурогатното майчинство в Русия, е представен за разглеждане в руската Държавна дума, съобщава RT. Предложението за забраната идва от сенатора Антон Беляков, който обяснява пред "Известия", че Русия се е превърнала в международен център за "сурогатен туризъм", но регулацията в тази област се покрива от гражданското право. Това според него означава, че двете страни подписват договор с права и задължения, но няма как тяхното спазване да бъде гарантирано от закона.  "Обикновено остава неустановено, ако неродено или родено дете е с патологии в резултат от лошо изпълнение на задълженията от една от страните в сурогатен договор. Освен това прехвърлянето на дете от сурогатна майка към биологичните родители не изисква формална процедура по осиновяване, обикновено съгласие от сурогатната майка е достатъчно. Това може да доведе до ситуации, в които сурогатни майки изнудват биологичните родители", твърди Беляков. Сенаторът предлага да се започнат промени в законодателството в тази област, а до приключването им да се наложи пълна забрана на процедурата. Предложението бе подкрепено от Православната църква и същевременно разкритикувано от лекари, занимаващи се със сферата.  Това не е първият случай, в който някой опитва да въведе забрана на сурогатното майчинство. През 2014 г. отново бе изготвено предложение в тази насока, но то все още не е разгледано от парламента. 

Руският съд осъди на 2 седмици затвор Алексей Навални (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/europe/ruskijat-syd-osydi-na-2-sedmici-zatvor-aleksej-navalni-video-news_602060.html

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е получил присъда от съда в Москва, според която той ще прекара в затвора 15 дни, съобщава BBC. Съдът също така глоби и опозиционерът на Путин с 20 000 рубли, което се равнява на 350 щатски долара. Припомняме, че вчера в 80 руски градове имаш

Хванаха 17 кг кокаин, укрити в гумени банани

http://www.cross.bg/banani-kokain-bili-1538739.html

/КРОСС/ Заловиха кокаин във фалшиви банани. Полицията в Испания открила внимателно изработени банани от твърда, зелена гума. Те били скрити в пратка от истински плодове, идваща от Южна Америка. Фалшивите банани съдържали 17 килограма кокаин и били открити на пристанищата във Валенсия и Малага. Задържани са двама испанци, по подозрение, че са организирали трафика. Издирва се и трети мъж с италиански паспорт.  

Осъдиха Алексей Навални на 15 дни затвор

http://offnews.bg/news/n_1/n_651242.html

Главният опозиционен лидер в Русия Алексей Навални е осъден на 15 дни затвор за неподчинение на полицейски заповеди, съобщи БТА.  Това реши московският Тверски съд. Навални беше арестуван вчера по време на антикорупционен протест, организиран от него в Москва. Протестът е с искане за оставка на руския премиер Дмитрий Медведев, когото демонстрантите обвиняват в корупция.  По данни на полицията около 500 души са били задържани при вчерашната демонстрация срещу корупцията. Опозиционерът беше осъден и да плати глоба в размер на 20 000 рубли (352 долара) за организирането на неразрешен от властите протест. 

Борислав Гуцанов: Резултатът на БСП е много силен

http://www.moreto.net/novini.php?n=347360

„Резултатите на БСП са добри, но има какво още да се направи – това ни казват варненци със своя вот“, каза Борислав Гуцанов в интервю за Медийна група „Черно море“. „ГЕРБ постигнаха един добър резултат и мога да ги поздравя за победата във Варна.

БФС благодари на феновете за подкрепата

http://offnews.bg/news/n_1/n_651245.html

Българският футболен съюз отправя специални благодарности към привържениците, които избраха да подкрепят футболистите ни от трибуните на "Васил Левски" в световната квалификация срещу Холандия, информира официалният сайт на ръководената от Борислав Михайлов централа. "Вашето присъствие на стадиона, даде сила и кураж на отбора за да успее да се справи със силен и класен съперник, какъвто безспорно е холандският тим.  Надяваме се, че българските приятели на футбола отново ще бъдат 12-тия играч и в оставащите квалификационни мачове както в страната ни, така и при гостуванията", пише още в съобщението. България победи Холандия с 2:0 с два гола на Спас Делев през първото полувреме. С успеха нашите се изкачиха на трето място в класирането. Шансовете им да се класират на световното остават виртуални, но със сигурност стоплиха сърцата на феновете, които вече не вярваха, че ще видят отново победа над някой от топтимовете на Стария континент.

ПАСЕ оцени изборите като добре организирани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139436

ПАСЕ оцени изборите като добре организираниУчастниците в предсрочните парламентарни избори в България имаха свободен достъп до гласоподавателите, се посочва в изявление на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Организацията изпрати наблюдатели за вчерашните избори у нас, а по-късно предстои да представи цялостен доклад. Делегацията оценява,

НАТО влага 3 млрд. евро в сателити и киберотбрана

http://www.investor.bg/harduer/459/a/nato-vlaga-3-mlrd-evro-v-sateliti-i-kiberotbrana-236446/

Все още не е ясно дали средствата ще се изразходват за изстрелването на нов комуникационен сателит

Слави Трифонов заплаши с протести, ако НС не се съобрази с референдума

http://www.mediapool.bg/slavi-trifonov-zaplashi-s-protesti-ako-ns-ne-se-saobrazi-s-referenduma-news261914.html

Телевизионният водещ Слави Трифонов заплаши депутатите от 44-ото Народно събрание (НС) с протести, ако още в началото на мандата си не предприемат действия, с които да покажат, че ще се съобразят с резултатите от референдума за промяна в изборното законодателство.   Както е известно, въпреки че активността на референдума не стигна, за да станат резултатите му задължителни за приемане от парламента, около 2.5 млн. души подкрепиха трите предложения на екипа на "Шоуто на Слави" – мажоритарни избори за депутати в два тура, намаляване на субсидиите за партиите и задължително гласуване.   Шоуменът нагледно демонстрира какъв би бил ефекта, ако организира протест, след като на безплатния му концерт в края на октомври на орлов мост в София се събраха няколко десетки хиляди души.   Ден след парламентарните избори, спечелени от ГЕРБ, но с недостатъчно гласове за съставяне на самостоятелен кабинет, Трифонов разпространи до медиите ултиматум към новоизбраните депутати – до две седмици да започнат работа по промяна на изборните правила, а до два месеца да приемат съответните законодателни поправки.   Ето и пълният текст от отвореното писмо на телевизионния водещ:   "От много време, заради естеството на работата ми, боравя с думи. С много думи. По принцип смятам, че делата са по-важни, но и думите тежат. Та,… има четири думи, които ненавиждам да казвам. От всичките много думи... Те са: Аз. Нали. Ви. Казах.   Всъщност не ви го казах аз, а ви го казаха три милиона и половина българи. Те оглушително ви го изкрещяха на Референдума и вие упорито си запушихте ушите. И какво стана сега след тези избори? Проведоха се едни напълно безсмислени парламентарни избори. Резултатът от тях практически възпроизвежда предишния парламент. Парламент, който не беше харесван от никого.   Вчерашните избори са идеалното доказателство, че сегашната избирателна система е напълно изчерпана. Че единственото, което прави, е да възпроизвежда същите хора. Да възпроизвежда същите безсмислени политически комбинации.   Затова ще ви кажа още веднъж. Знам, че не сте го забравили, но повторението е майка на знанието: Дами и господа, новоизбрани стари политици, и ти, аптекарю, единственият ангажимент и задължение на новия парламент е безусловно да приеме волята на народа, изразена на референдума: – мажоритарен избор в два тура; – намаляване на партийната субсидия на един лев; – задължително гласуване на избори и референдуми. Затова ще направя следното: Първо: Давам на новия парламент две седмици от свикването му да започне конкретна работа по приемането на решенията на народа от референдума. Ако за две седмици вие не започнете работа по този въпрос, в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права. Второ: Ако постъпите правилно и в този двуседмичен срок започнете работа по промяната на законите, съобразно решенията на референдума, след това ви давам два месеца да приемете новите закони. Два месеца е достатъчно време да прецизирате и приемете конкретните законодателни решения. Ако след този срок, вие не сте ги приели и не сте ги превърнали в закон, а само сте симулирали работа, отново ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да отвоювам гражданските си права. Това ще направя сам. Какво ще направят другите два милиона и половина, които мислят като мен, не знам. И за финал ще ви кажа следното: Зад партиите има електорат, а зад референдума има народ!"

Хванаха 17 кг кокаин в гумени банани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139430

Хванаха 17 кг кокаин в гумени бананиЗаловиха кокаин във фалшиви банани. Полицията в Испания открила внимателно изработени банани от твърда, зелена гума. Те били скрити в пратка от истински плодове, идваща от Южна Америка, съобщава NOVA. Фалшивите банани съдържали 17 килограма кокаин и били открити на пристанищата във Валенсия и Малага.

БСП на път да вземе трети мандат във Враца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139439

БСП на път да вземе трети мандат във ВрацаБившият кмет на Враца Николай Иванов е сигурен депутат в 44-о Народно събрание. Драмите около преференциалния вот при социалистите, които тревожиха в нощта след изборите много хора от листата им, вече имат своя отговор. За втория в листата от кандидати са гласували преференциално над 3 900 души от подкрепилите социалистите почти 30 000 души.

Русия: Политическата криза в България не е свършила

https://vesti.bg/bulgaria/politika/rusiia-politicheskata-kriza-v-bylgariia-ne-e-svyrshila-6067180

„Българския парламент остана в Европа“, е категоричното заглавие на „Комерсант“

НАП В.Търново проведе учебни часове по данъци и осигуровки в гимназиите

https://www.24chasa.bg/region/article/6139408

НАП В.Търново проведе учебни часове по данъци и осигуровки в гимназиитеНад 700 учебни часа, посветени на данъците и осигурителните вноски в средните училища в страната проведоха лектори на НАП в рамките на образователния проект на Агенцията „Влез в час с данъците“. В продължение на 3 години приходната агенция реализира образователната програма, която има за цел да повиши данъчната и финансова грамотност на

Европа въвежда квалификационен паспорт за бежанците и мигрантите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139419

Европа въвежда квалификационен паспорт за бежанците и мигрантитеБежанците и мигрантите да получават европейски квалификационен паспорт, в който да се посочва образователно ниво, обучения и придобити квалификации, както и членство в професионални организации. Това предвижда проект на Съвета на Европа, който бе представен на конференция на министрите на образованието на държавите членки на Европейската културна

Еврозоната да има премиер и бюджет, призовава влиятелен френски институт

http://econ.bg/Новини/Еврозоната-да-има-премиер-и-бюджет-призовава-влиятелен-френски-институт_l.a_i.739677_at.1.html

Европейският съюз трябва решително да действа "на много скорости", а еврозоната да е главен приоритет със собствен бюджет и лидер, който да е премиер...

20-годишен състезател по муай тай почина при сваляне на килограми

http://offnews.bg/news/n_1/n_651243.html

Жестока трагедия разтърси шотландските смесени бойни изкуства. Обещаващият състезател по муай тай Джордън Коу беше открит мъртъв в специален костюм, който се използва при бързото сваляне на килограми. 20-годишният спортист е трябвало да свали спешно 3 кг, за да влезе в категорията си до 61 кг за състезание, насрочено на 26 март в Тайланд. Предполага се, че младежът е починал от топлинен удар. Бързото сваляне на килограми вкара в болница наскоро и руския боец Хабиб Нурмагомедов, който имаше насрочен бой за титлата с американеца Тони Фъргюсън в престижната верига UFC. Тялото на починалия Коу ще бъде транспортирано в Шотландия с помощта на дарения, след като треньорът му отправи зов за помощ. Tributes paid to Scots Muay Thai boxer Jordan Coe who has died in Thailand https://t.co/UsXRv7qqij pic.twitter.com/IpZg1rmMAJ — BBC Scotland News (@BBCScotlandNews) March 26, 2017

ГЕРБ печели изборите във Великобритания, "Да, България" е изненадата (графика)

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/27/2942861_gerb_pecheli_izborite_vuv_velikobritaniia_da_bulgariia/?ref=rss


ГЕРБ печели убедително изборите във Великобритания, показва проверка на "Дневник" в протоколите на секционните комисии на Острова. Водената от Бойко Борисов партия събира 33.87% от всички гласове, като в Обединеното кралство са гласували общо 17 671 души.

БСП остава на втора позиция с 15.71%. Изненадата идва от останалата извън парламента коалиция "Да, България". Въпреки че политическата сила беше учредена преди по-малко от три месеца, тя успя да се...

Новата монета от 1 паунд - най-сериозната битка срещу фалшификатите от три века

http://www.investor.bg/novini/346/a/novata-moneta-ot-1-paund-nai-serioznata-bitka-sreshtu-falshifikatite-ot-tri-veka-236415/

Защитните елементи на новата монета включват двуметален дизайн с 12 ръба, холограма, изящен шрифт и дори някои тайни трикове

Женските хлебарки могат да се възпроизвеждат години наред без мъжки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139391

Женските хлебарки могат да се възпроизвеждат години наред без мъжкиЯпонски ентомолози направиха експеримент с 15 девствени хлебарки, в който те създадоха колония от 1000 насекоми, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА. Експериментът показа, че женските хлебарки могат да се възпроизвеждат години наред без партньор и да създават поколения от наследнички. Партеногенезата е форма на безполово възпроизвеждане,

Глобиха опозиционера Алексей Навални заради неразрешен от властите протест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139415

Глобиха опозиционера Алексей Навални заради неразрешен от властите протестМосковски съд осъди опозиционера Алексей Навални да плати глоба от 20 000 рубли (352 долара) за организиране на неразрешен от властите протест вчера в Москва, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Навални обяви, че ще обжалва решението, съобщи ТАСС. Същият съд ще вземе по-късно днес решение по друго обвинение срещу Навални - за неподчиняване на

Партиите в НС взимат над 31,6 млн., десните остават без пари

http://offnews.bg/news/n_1/n_651241.html

Държавата ще плаща субсидии на петте политически формации в парламента в размер на 31 670 323 лева годишно. Единствената партия, останала извън НС, но минала 1% и с право да получи пари от бюджета - "Възраждане", ще вземе 416 691 лева.  ГЕРБ ще получи 12 619 695 лева, а БСП за България - 10 507 354 лева. Обединените патриоти ще си делят 3 503 632 лева. ДПС взима 3 473 646 лева, а ВОЛЯ 1 601 996 лева.  Всички останали партии в и извън парламента с резултат над 1% на миналите избори, които досега взимаха субсидии, остават без държавни пари. Сред загубилите, защото се явиха в коалиции на вота вчера и прагът от 1% за извънпарламентарните не важи в този случай, са СДС, ДСБ, ДБГ, АБВ, Д21 и Глас народен. 

Избори 2017: Имаше ли изненади

https://vesti.bg/bulgaria/politika/izbori-2017-imashe-li-iznenadi-6067170

"Воля" - нов играч в бъдещия парламент, ДОСТ с най-много гласове в чужбина след ГЕРБ

ЕК търси междинни стъпки преди отпадането на визите за САЩ за всички европейци

http://www.moreto.net/novini.php?n=347356

Европейската комисия съобщи днес, че еврокомисарят по вътрешните работи е приел в Брюксел представители на правителствата на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. Участниците в срещата са разговаряли по въпроса за визите за САЩ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване