Оптимистични мисли за изборите

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/27/2942563_optimistichni_misli_za_izborite/?ref=rss


Тъй като много от хората се чувстват крайно разочаровани от изборния резултат, искам да споделя някои оптимистични мисли за току-що приключилите избори:

1. Тези избори ясно показаха какъв е лимитът за подкрепа на крайния национализъм в България. Той е много по-нисък, отколкото в други европейски страни. Обединените националисти взеха горе-долу толкова гласове (в най-благоприятната възможна ситуация за тях), колкото почти неизвестната "Атака" взе сама през 2005...

Авиокомпания не разреши на две момичета с клинове да се качат на неин самолет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138778

Авиокомпания не разреши на две момичета с клинове да се качат на неин самолетДве тийнейджърки бяха възпрепятствани да летят със самолет на "Юнайтед еърлайнс" от Денвър до Минеаполис, защото бяха облечени с клинове, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Момичетата, чиито години не се посочват, пътували със служебни билети на компанията, които ги задължавали да спазват дрес код.

Феноменът 15/15 за три от големите партии в Бургас

http://offnews.bg/news/n_1/n_651203.html

Феноменът 15/15, при който е отбелязан номерът на бюлетината на дадена партия и същото число при избора на преференция, сработи на тези избори за три партии в Бургас – ГЕРБ, БСП и ДПС. 11-ата в листата на ГЕРБ Ася Пеева, председател на Жени ГЕРБ в Поморие, е събрала най-много преференции след водача на листата Ивелина Василева. 6057 (8.61% от гласовете за партията) са отбелязали номер 11 на две места в бюлетината и така Пеева излиза на второ място в нея, оставайки зад себе си втората в подредбата Диана Саватева, журналист, от гражданската квота на партията. Най-много лични преференции след тях има 11-ият в листата, лесовъдът Румен Желев. Същото пренареждане се вижда и при другата голяма партия БСП. Десетият в листата Димитър Стоянов има най-много гласове след лидера Петър Кънев, партията беше също под номер 10 в избирателния списък. 4566 души са отбелязали вот за Стоянов (10.05 %), а малко над 1000 за втория в листата Николай Тишев, който е областен и общински председател на социалистите в Бургас. Изненадата, в този случай, е по-малка, тъй като Стоянов провеждаше силна преференциална кампания. Аналогично пренареждане се е получило и при ДПС, които бяха с номер 9 в бюлетината. Ангел Исаев, бившият кмет на бившето село Рудник (сега – квартал на Бургас), е получил 3366 гласа (16.92 %) и измества вторият в листата досегашният депутат няколко мандата Дурхан Мустафа, за когото предпочитание са дали малко над 2 600 души. Водач на листата в Бургас е Камен Костадинов, който бе на чело и на тази във Велико Търново. При другата голяма формация в Бургас, „Обединени патриоти“, пренареждане няма. Водачът на листата Валери Симеонов има и най-много преференции - 84,72 % от общия брой гласове за партията. Все още не е ясно разпределението на мандатите в областта, както и дали кандидатите, пренаредили листите, ще се възползват от правото си да влязат в парламента. В Бургас, ГЕРБ спечели убедително вота с 35.74%. БСП са втори с 23.08%, коалицията „Обединени патриоти“ са трета сила с 10.17%, четвърти са ДПС с 10.10%. В подредбата следват ДОСТ, „Воля“, „Реформаторски блок – Глас народен“, Движение „Да, България“, „Нова република“.

Как гласуваха българите в чужбина (инфографика)

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/27/2942565_kak_glasuvaha_bulgarite_v_chujbina_infografika/?ref=rss


При 100 процента обработени протоколи от вота в чужбина ГЕРБ събира 24.45% от гласовете, показват данните на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Както вече се разбра ДОСТ е втора политическа сила със 17.49% от вота, следвана от БСП с 12.54%.

Следват ДПС с 12.05% и "Движение Да, България" с 10.19%. !function(e,t,s,i){var...

Мтел започва да набира проекти по програмата „Мтел еко грант“

http://www.cross.bg/mtel-grant-bulgariya-1538698.html

/КРОСС/Мтел започва да набира проекти по ежегодната програма „Мтел еко грант", която финансира идеи, които да насърчат опазването на околната среда и биоразнообразието в България. Малки, но стойностни проекта в областта на екологията ще си разпределят общо 25 000 лева, предоставени от телекома. Всеки един от тях може да получи до 8000 лева финансиране, като крайният срок за изпращане на кандидатурите е 20 април. За участие в „Мтел еко грант" могат да кандидатсват еко клубове и ученически обединения, неправителствени организации, читалища и училищни настоятелства. За поредна година приоритет ще бъдат проектите за опазването на околната среда и биоразнообразието, в които участват деца и младежи. През настоящето издание на програмата се въвежда и нов задължителен елемент - всеки един от кандидатите трябва да включва новите комуникационни технологии за търсене, използване или обмен на съдържание в съответните тематични области. Това може да става чрез ползване и създаване на мобилни приложения, информационни източници, сайтове и др. „Мтел еко грант" се осъществява в партньорство с Фондация BCause (доскоро Фондация „Помощ за благотворителността в България" - ФПББ). Проектите преминават през селекция на три етапа. При първият, кандидатурите се разглеждат от програмния екип на Фондация BCause дали спазват основните изисквания на конкурса

ГЕРБ печели изборите в Старозагорско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138773

ГЕРБ печели изборите в СтарозагорскоПри обработени 100 на сто от протоколите на СИК в Районната избирателна комисия /РИК/ резултатите от гласуването на предсрочните парламентарни избори сочат, че ГЕРБ е първа политическа сила и събира 34.14 процента от вота на избирателите. Това съобщи Теодора Крумова, председател на РИК за БТА. На второ място се нарежда "БСП за България" с 30.

Седми албум на Дрейк оглави класацията на "Билборд"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6138755

Седми албум на Дрейк оглави класацията на "Билборд" 
Новият албум на Дрейк "More Life" оглави класацията Топ 200 на "Билборд" с 505 000 продажни единици, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Тези продажби са най-високите, откакто беше издаден предишният албум на Дрейк "Views" през 2016 г. Той обаче беше много по-успешен с 1, 04 милиона продажни единици през първата седмица.

Неграмотният председател на комисия напуснал преди края на изборите

http://www.cross.bg/kraya-predi-izborite-1538697.html

/КРОСС/ Оказалият се неграмотен председател на избирателна комисия все пак е напуснал поста си преди края на изборите. Куриозният случай дойде от 31-ва секция в Петрич. Председателят Любомир Александров се оказало, че не може нито да чете, нито да пише, а за случая алармираха останалите членове от комисията. Първоначално от РИК Благоевград обявиха, че случаят не е от тяхната компетентност и по принцип не се изисква образователен ценз за членове и председатели на комисии. В крайна сметка Александров сам решил да напусне, а това станало часове преди края на изборите, съобщава БНТ. Той участва на избори за първи път. Пропуснал и обучението, организирано от РИК, а за да си свърши работа в края на изборния ден, разчитал да му помогнат да попълни протоколите от партията, от която е излъчен.  

Арета Франклин и Дженифър Хъдсън ще пеят на общ концерт

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6138748

Арета Франклин и Дженифър Хъдсън ще пеят на общ концертАрета Франклин, Дженифър Хъдсън и Бари Манилоу са сред изпълнителите, които ще изнесат концерт на кинофестивала "Трайбека" в Ню Йорк, предаде агенция ЮПИ, цитиран от БТА.  Документалният филм "Клайв Дейвис: The Soundtrack of Our Lives" ще открие фестивала на 19 април в "Рейдио сити мюзик хол" в Манхатан.

ГЕРБ печели изборите в София-област

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138759

ГЕРБ печели изборите в София-областГЕРБ печели парламентарните избори във всички 22 общини на София-област с 36,65 процента от гласовете. "БСП за България" е на второ място с 32,10 на сто, при обработени 80,19 процента от протоколите към 10.00 ч. по данни на Централната избирателна комисия. Трети в София-област са "Обединени патриоти - НФСБ, "Атака" и ВМРО", които печелят 8,

Петролът поевтинява след поредния ръст на добивите на суровината в САЩ

http://econ.bg/Новини/Петролът-поевтинява-след-поредния-ръст-на-добивите-на-суровината-в-САЩ_l.a_i.739651_at.1.html

Цените на петрола стартираха новата седмица с понижение след нарасналите добиви в САЩ, обобщава агенция „Ройтерс". Към 10 часа българско време...

Марин льо Пен: Европейският съюз ще умре, глобалистите ще бъдат разгромени

http://www.moreto.net/novini.php?n=347311

Европейският съюз ще умре, а глобалистите ще бъдат разгромени, заяви водачката на френския крайнодесен Национален фронт и кандидат за президент Марин льо Пен на митинг в град Лил, в Северна Франция. "Европейският съюз ще умре, защото хората не го искат.

25 мандата отишли в канавката, десните не се учат от грешките си

http://offnews.bg/news/n_1/n_651202.html

25 мандата останаха в канавката, с тях ГЕРБ можеше да направи удобно правителство във формат Европейска народна партия, коментира пред bTV математикът Михаил Константинов.  Според него след половин година няма да има нови избори. „Избори догодина – може, ако видим, че не върви управлението. Поне година и половина ще има спокойствие”, уточни той. Резултатите от предсрочните парламентарни избори позволяват двойна коалиция – ГЕРБ и Обединените патриоти, които имат малко над 120 гласа. Ще е по-стабилна, ако привлекат „Воля”, смята Константинов.  Според него феноменът на тези избори е фактът, че десните няма да влязат в парламента. Причина за този резултат е фактът, че десните не само не се учат от чуждите грешки, но отказват да се поучат и от своите собствени, смята математикът. Той напомни, че през 1991 г. и през 2009 г. десните се явяват разделени в три – четири формации и в крайна сметка не са представени в парламента.

Министър обеща на румънските лекари заплати 70% от тези в ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/03/27/2942551_ministur_obeshta_na_rumunskite_lekari_zaplati_70_ot/?ref=rss


През 2018 година заплатите на лекарите в Румъния ще достигнат 3600 евро, пише днес в заглавие румънският вестник "Путеря", като се позовава на казаното от социалния министър в телевизионно предаване.

Министър Олгуца Василеску посочи, че с приемането на закона за единно заплащане през 2018 година заплатите на медиците ще стигнат до 3600 евро, като това ще е нивото за лекар в Спешна помощ, за лекар в анестезия и интензивна терапия. Така ще се достигне равнище от...

ЕС призова Русия да освободи задържаните за протеста срещу корупцията

https://www.actualno.com/europe/es-prizova-rusija-da-osvobodi-zadyrjanite-za-protesta-sreshtu-korupcijata-news_601945.html

Европейският съюз призова Русия „да освободи незабавно“ задържаните демонстранти по време на протест срещу корупцията в страната. Сред задържаните е и обявилия се за кандидат-президент на следващите избори през 2018 г. критик на Кремъл Алексей Навални, отбелязва AFP. С

Прокуратурата образува 91 досъдебни производства за нарушения на изборния процес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/27/2942562_prokuraturata_obrazuva_91_dosudebni_proizvodstva_za/?ref=rss


Общо 91 досъдебни производства против избирателните права на гражданите са образувани на територията на цялата страна след провеждането на предсрочните парламентарни избори, съобщиха от прокуратурата. Данните, постъпили в държавното обвинение, са до 21 ч. вчера, което е час след края на изборния ден.

Най-много сигнали са постъпили в апелативните прокуратури в Бургас и Велико Търново – по 22. В София сигналите за нарушения са 21, във Варна са 17, а в Пловдив – 9.

91 досъдебни производства са образувани във връзка с изборите

https://www.actualno.com/politics/91-dosydebni-proizvodstva-sa-obrazuvani-vyv-vryzka-s-izborite-news_601944.html

Общо 91 досъдебни производства против избирателните права на гражданите са образувани на територията на цялата страна във връзка с провеждането на избори за 44-то Народно събрание. Данните са постъпили в Прокуратурата на Република България към 21 ч. на 26 март 2017 г., съобщиха о

Надал отбеляза с победа мач №1000

https://www.24chasa.bg/sport/article/6138744

Надал отбеляза с победа мач №1000Рафаел Надал се наложи над Филип Колшрайбер с 0-6, 6-2, 6-3 и се класира за четвърти кръг на Мастърса в Маями. Испанският левичар се съвзе бързо след катастрофалния първи сет и даде само пет гейма на немеца в следващите две части от мача, който продължи един час и 38 минути, предаде БНР. Това бе мач №1000 за Надал в Тура и с това той става 11-ият

Белгия с допълнителни мерки за сигурност

http://www.cross.bg/bili-belgiya-prevoz-1538696.html

/КРОСС/За пръв път в Антверпен са извършени проверки на преминаващите през града автобуси по международни линии. Този вид превоз бе използван от атентатора в Еврейския музей в Брюксел през 2014 г., както и от извършителя на атентата в Берлин около Коледа миналата година. Двамата терористи пътуваха с автобуси през Белгия, за да достигнат съответно Франция и Италия, преди да бъдат обезвредени. Проверените пет автобуса били отведени до стари казарми, където били открити досъдебни производства за притежание на оръжие, за незаконен престой в ЕС, както и за пренос на наркотици. Властите искат да установят какви пътници използват този вид превоз, който свързва Холандия с държавите на юг. За разлика от влаковете, обичайно пътуването с международен автобус в тази част на ЕС не изисква непременно плащането на билета с банкова карта, нито предвижда постоянна проверка на документите за самоличност на пътниците. Белгийските власти са започнали проверки и по зачестили сигнали за бежанци, които се връщат "на почивка" в родината си, от която твърдят, че са избягали, за да оцелеят. На няколко от тях разрешителните за престой са били отнети заради съмнения, че са придобили статута на закрила с измама.  

20 девойки преминаха успешно кастинга за „гиздави лазарки”, организиран от ЕМО „Етър”

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/20-devojki-preminaha-uspeshno-kastinga-za-gizdavi-lazarki-organiziran-ot-emo-etyr-2013322

Българките наистина са най-красивите жени на света. В това твърдение може и да има известна доза субективизъм, но сигурен съм, би го проявил дори чужденец, привързан към собствения си народ, ако е имал шанса да вземе участие в „Кастинга за гиздави лазарки”.

20 девойки  на възраст от 14

Резултати за област Монтана при 100 % обработени протоколи

//dariknews.bg/regioni/vraca/rezultati-za-oblast-montana-pri-100-obraboteni-protokoli-2013321

Преди броени минути Централната избирателна комисия публикува данните от окончателното преброяване на гласовете в област Монтана. Ето какво сочат данните при обработени 100 % протоколи от СИК:

ПП ДРОМ         127       0.19%
ПП Движение за радикална промяна Българската пролет 

Кои ще бъдат депутатите от Добрич? Засега сигурни изглеждат четирима

//dariknews.bg/regioni/dobrich/koi-shte-bydat-deputatite-ot-dobrich-zasega-sigurni-izglezhdat-chetirima-2013324

„Пожелавам успех на БСП, нека да работят ползотворно за просперитета на България. Това е вотът на хората, трябва да си извадим поука от загубата в област Добрич, за да вървим напред”, заяви вторият в листата на ПП ГЕРБ Живко Мартинов.

Както вече Дарик съобщи, коалиция „БСП за Българи

НАТО ще вложи 3 милиарда евро за модернизиране на сателитните си и компютърни технологии

//dariknews.bg/novini/sviat/nato-shte-vlozhi-3-miliarda-evro-za-modernizirane-na-satelitnite-si-i-kompiutyrni-tehnologii-2013323

НАТО планира да похарчи през следващите три години 3 милиарда евро за модернизиране на сателитните и компютърните си технологии, адаптирайки се към новите заплахи, предаде Ройтерс, като се позова на висши представители на алианса. Тази инвестиция показва, че според НАТО войните все

Д-р Иван Ибришимов: Този резултат е абсолютно чист

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/d-r-ivan-ibrishimov-tozi-rezultat-e-absoliutno-chist-2013325



Д-р Иван Ибришимов заяви, че е доволен от резултата, въпреки, че са втора политическа сила в област Кюстендил.
Той допълни, че резултатите бележат ръст в сравнение с парламентарните избори през 2013 година и 2014 година, подобряват резултата и от първия тур на президентските

Жечо Станков: Важно е да съм полезен за областта

//dariknews.bg/regioni/burgas/zhecho-stankov-vazhno-e-da-sym-polezen-za-oblastta-2013326

„Благодаря на всички, които гласуваха. Смятам, че този резултат е отражение на всички положителни неща, които успяхме да свършим в министерството на енергетиката“. Това обяви в ефира на Дарик – Югоизток икономистът и бивш зам.-министър на енергетиката Жечо Станков, който влиза в състава на 44-ия па

Горещи тела и поглед към 90-те в новите кадри от „Спасители на плажа“

//dariknews.bg/novini/liubopitno/goreshti-tela-i-pogled-kym-90-te-v-novite-kadri-ot-spasiteli-na-plazha-2013327

Новият трейлър на едно от най-чаканите заглавия това лято – „Спасители на плажа“, само затвърждава очакванията ни, че началото на лятото ще е изпълнено с живописни плажове, мускулести мъже, красиви жени и няколко престъпления за цвят.

Марешки готов да поеме министерски пост

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mareshki-gotov-da-poeme-ministerski-post-2013318

Или участваме директно в управлението, или не, заяви лидерът на ВОЛЯ

При 99,98% обработени протоколи: ГЕРБ – 32.66%, БСП – 27.19%

//dariknews.bg/novini/izbori2017/pri-9998-obraboteni-protokoli-gerb-32.66-bsp-27.19-2013209

При обработени 99,98% на протоколи на СИК в РИК партия ГЕРБ печели 32.66% от гласовете в парламентарните избори, произведени на 26 март, съобщи за Дарик говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. "БСП за България" взима 27.19%

Франс прес: Трудното за Борисов предстои

https://vesti.bg/bulgaria/politika/frans-pres-trudnoto-za-borisov-predstoi-6067159

Изборите България бяха проверка за обществената нагласа спрямо санкциите срещу Русия, смятат от "Уолстрийт Джърнъл"

Ескалатор в Хонг Конг изпрати 18 души в болница (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/interest/eskalator-v-hong-kong-izprati-18-dushi-v-bolnica-video-news_601940.html

Техническа повреда на ескалатор в търговски център в Хонг Конг рани най-малко 18 души. Видео в социалните мрежи показва как ескалатора изведнъж ускорява и хората падат един върху друг в инцидента. От полицията съобщават, че повечето хора са с повърхностни наранявания, но им

Черил Коул роди син на Лиъм Пейн от One Direction

https://www.actualno.com/showbusiness/cheril-koul-rodi-sin-na-liym-pejn-ot-one-direction-news_601928.html

Черил Коул роди. Бившата певица от Girls Aloud и Лиъм Пейн от One Direction станаха родители за първи път. Техният син се е появил на бял свят миналата седмица в частната болница "Челси енд Уестминстър" в Лондон. Изпълнителката сама сподели щастливата новина, като качи снимка в Instagram, на

Почина Бояна Петрова, превеждала Бекет, Еко, Перек

http://www.clubz.bg/52116-pochina_boqna_petrova_prevejdala_beket_eko_perek

Почина Бояна Петрова, една от най-добрите преводачки от френски и италиански у нас, съобщи нейната дъщеря Анна Хаджимишева във Фейсбук. Новината потвърди пред „24 часа“ съпругът ѝ Иво Хаджимишев.

Петрова, дъщеря на поета Валери Петров, стои зад преводите на „В очакване на Годо“ на Самюъл Бекет, „Баудолино“ и „Махалото на Фуко“ на Умберто Еко, „Животът. Начин на употреба“ на Жорж Перек и др.

Бояна Петрова създаде през 2000 г. и една от най-уютните и емблематични книжарници в София – „Нисим“, на името на дядо ѝ проф. Нисим Меворах. Книжният кът на бул. „Васил Левски“ през 2014-а спечели второто място в конкурса „Моята любима книжарница“.

Поклонението ще бъде в четвъртък, 30 март, от 12 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Площад "Славейков"

В участък от АМ "Тракия" движението е само в изпреварващата лента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138730

В участък от АМ "Тракия" движението е само в изпреварващата лентаДвижението при км 140 в посока Бургас на АМ "Тракия" днес от 10.00 до 19.00 часа се осъществява само в изпреварващата лента, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Промяната е заради ремонтни дейности. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация, предупреждават от АПИ.

Българите в чужбина избраха ГЕРБ за първа политическа сила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138722

Българите в чужбина избраха ГЕРБ за първа политическа силаЦИК оповести данни към 10:00 часа на 27.03.2017 г. за гласовете, попадени в чужбина при обработени 100% СИК протоколи. ГЕРБ е на първо място в резултатите с 24.45%, следвана от Обединение ДОСТ със 17.49%, БСП С 12.54%, ДПС - 12.05%, КП "Движение Да България" - 10.19%, Обединени патриоти -

Пълно разместване на листата на ГЕРБ в Пиринско, последният влиза

https://www.24chasa.bg/region/article/6138729

Пълно разместване на листата на ГЕРБ в Пиринско, последният влизаПреференциалното гласуване доведе до пълно разместване на листата на ГЕРБ в Благоевградска област. Очаква се в парламента да влязат кандидати от по-задните места, като очаквано последният - футболният съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов - Стефан, със сигурност влиза в НС. Той събра 6637 преференции от гласувалите за партията 58040

Все по-малко британци очакват положителен ефект от Brexit за икономиката

http://www.investor.bg/evropa/334/a/vse-po-malko-britanci-ochakvat-polojitelen-efekt-ot-brexit-za-ikonomikata-236408/

Делът на домакинствата, които очакват икономическите перспективи във Великобритания да се влошат, е нараснал от 42% до 53%

ЦИК при 98,50% обработени протоколи: ГЕРБ води на БСП с 5,52%, Воля влиза с 4,15%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138719

ЦИК при 98,50% обработени протоколи: ГЕРБ води на БСП с 5,52%, Воля влиза с 4,15%ЦИК оповести данни към 10:00 часа на 27.03.2017 година. Те са при обработени 98,50% СИК протоколи в РИК.  Според тях протоколите са следните : ГЕРБ - 32,64%, БСП - 27,12%, Обединени патриоти - 9,06%, ДПС - 9,04%, Воля - 4,15%, Реформаторски блок - 3,02%, "Да, България" - 2,91%, ДОСТ - 2,89%, Нова република - 2,50%, Не подкрепям никого - 2,50 %.

Тези избори поне свалиха някои маски

http://www.clubz.bg/52115-tezi_izbori_pone_svaliha_nqkoi_maski

Ако тези избори направиха нещо положително, то е, че кампанията преди тях ясно очерта евроскептичния и еврофобски лагер в България.

След всичко, което изговори за СЕТА, миграцията и санкциите, след квалификацията “национални предатели” БСП трудно може да мине за мейнстрийм европейска левица.

С нея формално я свързва Сергей Станишев, но това е временно. Тази партия изглежда по-близо до крайната левица в Европа – СИРИЗА, “Подемос”, Ди Линке, Меланшон – която всъщност е лявата страна на антисистемността в контекста на ЕС, т.е. на евроскептицизма.

БСП сама си залепи на челото този етикет и сега ще ѝ е трудно да го отлепи – каквото и да говори. Този етикет изигра важна роля тя да не е първа на изборите.

Българинът може невинаги дълбоко да разбира Европа и да я носи в сърцето си, но има здрав разум и вижда, че по-добро място за него в днешния свят няма.

Антиевропейското говорене може да е помогнало на Нинова да си върне носталгичния и твърдолинеен електорат и да удвои броя на депутатските места на партията си, но то ѝ отне възможността първа да опита да състави правителство.

То показа и тавана на хибридните стратегии и пропаганда у нас. Рисковано е да прогнозираш парламентарни избори въз основа на резултатите от президентски. Предметът на избора и оттук мотивацията на избирателя е различна.

Останалата част от анти-ЕС спектъра е ясна. Едва ли вече някой се съмнява в еврофобията на т.нар. “Обединени патриоти”, особено след истерията с блокадите по границата. Те бяха в нарушение на базисен принцип на ЕС – върховенството на закона.

Не можеш да възпрепятстваш български граждани да се възползват от свое законно право. Отделен въпрос е дали законодателството ни трябва да разрешава българско гражданство и право на глас на хора, които не знаят български и не могат да попълнят сами декларацията си за гласуване. Но – “лош закон, но закон”.

Накратко, силите на евентуален “Булекзит” са тук и са по-слабите.

Варненски съдия си направи самоотвод заради разследване

http://www.moreto.net/novini.php?n=347316

Във връзка с воденото разследване срещу Светлозар Георгиев, съдия в Окръжен съд – Варна, същият се е отвел от разглеждане на всички недовършени дела, по които е определен за докладчик, съобщиха от съда за Moreto.net. Това става на основание чл.

Само победа класира юношите ни на Евро 2017 в Грузия

http://offnews.bg/news/n_1/n_651198.html

Събота беше хубав ден за българския футбол, но днешният може да ни донесе още радости. Юношите на България дo 19 години излизат тази вечер от 20:00 часа на стадион "Мунисипал" във Виньой, Франция, в ре­шителен сблъсък с Босна и Херцеговина от Група 5 на Елит­ния кръг за Евро 2017 в Грузия.  Само успех устройва лъвчета­та, тъй като те имат равни точки със съперника (по 4), но по-лоша голова разлика. А за финалите се класира само един, пише вестник "Тема спорт". "Остана ни една крачка, но тя ще бъде доста трудна. Вярвам, че имаме сили и въ­зможности да я извървим и да се класираме на европейското първенство. Това ще бъде за­служено възнаграждение за по­ложения труд от всички мом­чета", каза треньорът Ангел Стойков през изданието . В първия си мач нашите напра­виха 1:1 с Израел, а след това удариха с 2:1 Франция. "Вече забравихме победата. Тя ни донесе положителни емоции, вдъхна ни увереност, но сега ни предстои финал. Трябва да го вземем на всяка цена. Дотук се представяме добре, така че шансовете ни са добри. Срещаме отбор, който също има 4 точки. Това означава, че е класа. Ако покажем раздава­нето от предишните 2 сре­щи, ще спечелим", допълни той. Почти сигурно Ангел Стой­ков ще заложи на състава, поб­едил Франция с 2:1, като в ата­ка ще си партнират Тонислав Йорданов и Калоян Кръстев. Съперникът ни Босна никога не се е класирал на европейско при 19-годишните. Преди Елитния кръг тимът на Тони Карачич преодоля група с Ав­стрия (загуба 1:3), Азербай­джан (3:0) и Литва (2:1). В съ­става има доста играчи от германски отбори - Ермедин Демирович (РБ Лайпциг), Бенямин Хаджич (Байерн), Амар Сулич (Инголщад) u Мирза Мустафич (Гладбах). Но най-колоритната фигура е капитанът Зинедин Мустеданагич. Той има мачове за мъжете на Спарта Прага. Кръстен е на Зине­дин Зидан, тъй като е роден на 1 август 1998-а, само някол­ко седмици след триумфа на Франция на световното. Тази Босна хич не е за подценяване, тъй като дни преди Елитния кръг отупа с 5:0 Сърбия в кон­трола, а миналата година част от този набор се класира и на Евро U17, припомнят експертите на "Тема спорт".

Прокуратурата води 91 дела за изборни нарушения

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-vodi-91-dela-za-izborni-narusheniya-news261898.html

Общо 91 досъдебни производства за нарушения против избирателните права на гражданите са образувани в страната, свързани с провеждането на избори за 44-то Народно събрание, съобщиха от прокуратурата. Данните са към 21 часа на 26 март. Най-много производства са образувани в Бургас (22), Велико Търново (22) и София (21). Във Варна са 17, а в Пловдив – 9. Девет са сигналите, изпратени до други компетентни органи, сред които ЦИК и Сметната палата. Общият брой образувани преписки е 797, а постановените откази за образуване на произвоство - 597. Преди обяд в изборния ден бяха образувани 79 досъдебни производства за изборна търговия.

ДПС е първа политическа сила в Търговище

https://www.24chasa.bg/region/article/6138720

ДПС е първа политическа сила в ТърговищеДПС е първа политическа сила в област Търговище. Това показват резултатите от вота пpи oбpaбoтeни 100 процента пpoтoкoли на секционните избирателни комисии, съобщиха за БТА от Районната избирателна комисия /РИК/ в Tъpгoвищe. За Движението са гласували 33,28 пpoцeнтa, или 20 000 избиратели. Партия ГЕРБ е на второ място c 21,41 на сто,

БСП води в Плевен с 31.66%

https://www.24chasa.bg/region/article/6138711

БСП води в Плевен с 31.66%В област Плевен на предсрочните парламентарни избори за 44-то Народно събрание "БСП за България" събра най-много гласове - 31.66 на сто от вота. Това показват данните от преброяването на 100 процента от протоколите на всички 394 СИК в района. За БСП има подадени 39 184 действителни гласове. Втори резултат постига ГЕРБ - с 31.

"Красавицата и Звяра" отново оглави бокс-офис класацията на САЩ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6138708

"Красавицата и Звяра" отново оглави бокс-офис класацията на САЩИгралният филм "Красавицата и Звяра" на "Дисни" оглави бокс-офис класацията на Северна Америка за втора поредна седмица с 88,3 милиона щатски долара приходи, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА. В света приходите от филма вече са 690,3 милиона долара. Така той става четвъртата поредна продукция на "Дисни",

Големите европейски банки декларират печалби в данъчни убежища

http://econ.bg/Новини/Големите-европейски-банки-декларират-печалби-в-данъчни-убежища-_l.a_i.739645_at.1.html

Двайсетте най-големи европейски банки декларират една четвърт от печалбите си в известните като „данъчен рай” зони с предпочитания към Люксембург,...

В нито една секция в Бурса няма над 1000 гласували

http://offnews.bg/news/n_1/n_651200.html

5127 души гласуваха в Бурса на извънредните парламентарни избори. От тях 4593 са действителните бюлетини. За ДОСТ - 3026, а за ДПС - 1393 гласа. В нито една от осемте секции в града, в който живеят около 150 000 български изселници, няма подадени над 1000 гласа. Активността е по-ниска в сравнение с президентските избори през ноември 2016 г., когато до урните отидоха 6188 души, съобщи БНТ.  Изборният ден в Бурса бе удължен с един час, тъй като пред секциите имаше останали по 30 човека, неуспели да гласуват навреме. Изборният ден бе белязан със скандали и спорове в СИК-ове за реда на гласуване, попълването на декларациите. Заради нарушенията в две секции гласуването бе преустановено за 1 час.

В. Симеонов: Веднага се чух с Борисов

https://vesti.bg/bulgaria/politika/v.-simeonov-vednaga-se-chuh-s-borisov-6067156

Попитан ще правят ли правителство с ГЕРБ или не съпредседателят на Обединените патриоти отговори, че и двата варианта са възможни

Фитнес инструктор споделя с какво не би се хранил

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/fitnes-instruktor-spodelia-s-kakvo-ne-bi-se-hranil-6067155

Неговите диети и тренировки показват, че ако човек отделя всеки ден по 15 минути може да бъде във форма винаги

ГЕРБ е водеща политическа сила в Силистренска област

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138713

ГЕРБ е водеща политическа сила в Силистренска областСъс спечелени 29.87 на сто от гласовете на избирателите ГЕРБ е водеща политическа сила в Силистренско на парламентарните избори, показва справка от Районната избирателна комисия /РИК/ в Силистра. Второто място заема ДПС с 22.54 на сто, а трета е "БСП за България" с 22.26 на сто, пише БТА. "Обединени патриоти - НФСБ, "Атака" и ВМРО" печелят 10.

ГЕРБ бие БСП в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138714

ГЕРБ бие БСП в София
ГЕРБ печели изборите и в трите столични многомандатни избирателни района, сочат данните от 100% обработени протоколи на секционните комисии в трите РИК, които са качени на сайта на ЦИК. В 23 МИР в София ГЕРБ печели 33,54%. Втори са БСП с 25,35%, а трета се нарежда "Да, България" на Христо Иванов с 10,03%.

БСП направи обрат спрямо ГЕРБ в седем области

http://www.cross.bg/gerb-izbori-predishnite-1538695.html

/КРОСС/ Сериозен обрат в седем области направи БСП спрямо ГЕРБ в сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 г. При 100 процента обработени протоколи вече е сигурно, че Левицата печели в областите Велико Търново, Враца, Видин, Добрич, Монтана, Плевен. И в седемте области преди 3 г. победата беше на страната на ГЕРБ, а в процентно съотношение успехът на БСП е огромен. Във Велико Търново „БСП за България" получи 33,85% от вота на избирателите срещу 30,14% на ГЕРБ. На предишните избори ГЕРБ спечели в областта с 30,17% срещу 18,07%. Във Враца БСП печели с 35,03%, а ГЕРБ получава 33,37%. На предишния вот финалният резултат беше ГЕРБ с 26,28% и БСП с 20,57%. На предишните избори във Видин ГЕРБ спечели с минималните 30,87% срещу 27,93%. Сега обаче победата е за БСП и то с огромна разлика: 38,02% срещу 27,84%. В Добрич БСП получава 30,23% срещу 25,87 за ГЕРБ. През 2014-а процентното съотношение изглеждаше по следния начин: 29,14% за ГЕРБ срещу 15,23% за БСП, като тогава Левицата дори беше останала трета политическа сила в областта след ДПС. В Монтана БСП завърши с 33,60%, а ГЕРБ с 27,73%. Партията на Борисов всъщност си запазва процента, като през 2014-а е спечелила с 27,34%, но сега прогресът на БСП е значителен - завърши със 17,1% в областта на предишния парламентарен вот. Тази година БСП печели в Плевен с 31,66% срещу 31,08% за ГЕРБ, а на предишните парламентарни избори ГЕРБ имаше 28,37%, а БСП 18,83%

БСП направи обрат спрямо ГЕРБ в осем области

http://www.cross.bg/gerb-izbori-a-1538695.html

/КРОСС/ Сериозен обрат в седем области направи БСП спрямо ГЕРБ в сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 г. При 100 процента обработени протоколи вече е сигурно, че Левицата печели в областите Велико Търново, Враца, Видин, Добрич, Ямбол и Плевен. И четирите области на преди 3 г. победата беше на страната на ГЕРБ, а в процентно съотношение победата на БСП е огромна. Във Велико Търново „БСП за България" получи 33,85% от вота на избирателите срещу 30,14% на ГЕРБ. На предишните избори ГЕРБ спечели в областта с 30,17% срещу 18,07%. Във Враца БСП печели с 35,03%, а ГЕРБ получава 33,37%. На предишния вот финалният резултат беше ГЕРБ с 26,28% и БСП с 20,57%. На предишните избори във Видин ГЕРБ спечели с минималните 30,87% срещу 27,93%. Сега обаче победата е за БСП и то с огромна разлика: 38,02% срещу 27,84%. В Добрич БСП получава 30,23% срещу 25,87 за ГЕРБ. През 2014-а процентното съотношение изглеждаше по следния начин: 29,14% за ГЕРБ срещу 15,23% за БСП, като тогава Левицата дори беше останала трета политическа сила в областта след ДПС. Тази година БСП печели в Плевен с 31,66% срещу 31,08% за ГЕРБ, а на предишните парламентарни избори ГЕРБ имаше 28,37%, а БСП 18,83%. Убедителна победа на настоящия вот БСП заслужи в Ямбол с 38,67% срещу 30,68% за ГЕРБ. Тук процентът сериозно се вдига за БСП, като преди три години партията имаше 24,3%, а ГЕРБ 32,75

Велев: Не промяна на данъците, а по-добрата събираемост трябва да бъде приоритет

http://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/velev-ne-promiana-na-danycite-a-po-dobrata-sybiraemost-triabva-da-byde-prioritet-236404/

Бизнесът и синдикатите са единодушни, че образованието в България трябва да се адаптира към нуждите на икономиката

Образувани са 91 досъдебни производства против избирателните права

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138704

Образувани са 91 досъдебни производства против избирателните праваОбщо 91 досъдебни производства против избирателните права на гражданите са образувани на територията на цялата страна във връзка с провеждането на избори за 44-то Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България. Данните са постъпили в Прокуратурата към 21.00 часа на 26 март 2017 г.

"Гугъл" пуска лично обозначаване на карта в реално време

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/03/27/2942550_gugul_puska_lichno_oboznachavane_na_karta_v_realno/?ref=rss


"Алфабет", собственикът на компанията "Гугъл", започва от тази седмица да активира услуги за индивидуално обозначаване върху картите на Google Maps. Това означава, че потребител с GPSще може да маркира къде се намира в реално време.

Всеки ще има възможност да решава с кого да споделя местоположението си и колко продължително да се обозначава върху картата.

В следващите седмици компанията ще предложи и услуги за откриване на...

В област Бургас 35,74% избраха ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138706

В област Бургас 35,74% избраха ГЕРБВ област Бургас 35,74 процента от гласоподавателите са избрали ГЕРБ. 23,08 са гласували за "БСП за България". Това сочат резултатите на база 100 процента обработени резултати от протоколите. Избирателната активност е била 46,56 на сто. Хората, които са отишли до урните през вчерашния ден, са 207 038 души, съобщи БТА.

При 97.7 % обработени протоколи: ГЕРБ - 32.63 %, БСП - 27.10%

http://www.moreto.net/novini.php?n=347315

32.63 % от гласовете получава ГЕРБ при 97.7 % обработени протоколи в ЦИК, научи Moreto.net. Класиралите се на второ място във вота БСП вземат 27.10 %. Патриотите са трети с 9.08 %, а четвърти остават ДПС с 8.98 %. Партията на Марешки засега взема 4.

Белгия предприема допълнителни мерки за сигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138685

Белгия предприема допълнителни мерки 
за сигурностБелгия предприема допълнителни мерки за осигуряването на реда и сигурността в страната, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.  За пръв път в Антверпен са извършени проверки на преминаващите през града автобуси по международни линии. Този вид превоз бе използван от атентатора в Еврейския музей в Брюксел през 2014 г.

БСП печели изборите във Видинска област

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138697

БСП печели изборите във Видинска област"БСП за България" печели изборите във Видинска област с 38.02 на сто от гласовете на избирателите, според данни на Районната избирателна комисия при 100 процента обработени протоколи от всички 260 СИК. За партията са гласували 16 422 избиратели, съобщи Павел Петков, председател на Районната избирателна комисия.

Резултатите по области

https://www.actualno.com/politics/rezultatite-po-oblasti-news_601930.html

На проведените извънредни парламентарни избори води партия ГЕРБ с 32.55%, следва я БСП с 27.02%. Това са данните при обработени 94.33% от протоколите, въведени в Районните избирателни комисии, съобщи за Дарик говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. На тр

ГЕРБ с победа в чужбина, ДОСТ са втори

http://offnews.bg/news/n_1/n_651197.html

ГЕРБ печели 24,52% от гласовете в чужбина, следван от ДОСТ със 17,32 на сто, сочат данните на ЦИК при 99,46% обработени протоколи.  На трето място се нареждат БСП с 12,75%, следвани от ДПС, които печелят 11,93 на сто от гласовете.  За Да България са гласували 10,12% от сънародниците ни отвъд граница, а Обединени патриоти са събрали 7,17 на сто от вота. Гласовете за Нова Република са 3,83% или с около процент над резултата на РБ - Глас Народен - 2,82 на сто.  Партията на Веселин Марешки Воля е получила подкрепата на 2,21 на сто от гласувалите в чужбина.  2,29% пък са отбелязали опцията "Не подкрепям никого".

"Бостън" се изравни с "Кливланд" на върха в Източната конференция

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/27/2942533_bostun_se_izravni_s_klivland_na_vurha_v_iztochnata/?ref=rss


"Бостън селтикс" се изравни с шампиона "Кливланд кавалиърс" на първото място в Източната конференция след успех със 112:108 срещу "Маями хийт" у дома.

"Keлтите" записаха четвърта поредна и общо 48-а победа от 74 мача през сезона. "Кливланд" е спечелил 47 от своите 72 двубоя.

До края на редовния сезон двата отбора ще изиграят съответно десет и осем мача, като имат двубой помежду си на 6 април, а до...

След изборджиите на границата останаха мигрантите. Какво ще правим, ако Ердоган ги пусне?

http://www.cross.bg/bosfora-bulgariya-tyrtziya-1538694.html

/КРОСС/Изборите приключиха. Сега започват дните за размисъл. А иначе си имаме ден за размисъл преди изборите. Победителите вече стягат правителство и коалиция. Сега вече обещанията ще почакат. Ще почакат, защото изборите свършиха. Какво обаче не се вижда, но бошува под повърхността. През последната седмица умишлено вниманието на цялата държава и общество бе насочено към намесата на Турция чрез партия ДОСТ. И така с много шум се постигна определен резултат. ГЕРБ запази първото място, ДПС победи ДОСТ, а патриотите вече са незаобиколим коалиционен фактор. Това е резултата от кампанията срещу ДОСТ.А иначе и автобусите и гласуващите в Турция си ги има при всички избори. Само че този път тези механизми заработиха срещу ДПС. Ето този въпрос ще стои на дневен ред пред българските политици. Защо сега, а не и при предишни избори? В началото на прехода Ахмед Доган изрече една своя фраза, която определи пътя на България за Европа - през Босфора. Днес Босфора е отново актуален. През Босфора минава пътя на бежанците и емигрантите за Европа. С други думи от властелина на Босфора зависи дали тези огромни човешки маси няма да достигнат до българската граница. По всичко личи, че властелинът на Босфора има отношение към изборите в България. По всичко личи, че той ще запази интереса си към България и нашия политически живот. Референдумът в Турция предстои съвсем скоро и Ердоган ще има предостатъчно време за да разгледа някои особености от българския политически живот. Това е самата истина

Ефектът “Шулц” не помогна на социалдемократите в Саарланд

http://www.clubz.bg/52114-efektyt_%E2%80%9Cshulc%E2%80%9D_ne_pomogna_na_socialdemokratite_v_saarland

Християндемократическият съюз (ХДС) - партията на канцлерката Ангела Меркел, е победител на вчерашните парламентарни избори в западната федерална провинция Саарланд.

Това е своеобразен тест за федералните общи избори на 24 септември, на които Меркел се кандидатира за 4-ти пореден мандат начело на изпълнителната власт в Берлин.

ХДС събра 40,7 на сто от гласовете, което е с 5,5 на сто повече от предишния вот. Така премиерката на Саарланд Анегрет Крамп-Каренбауер запазва поста си и най-вероятно ще оглави широка коалиция със социалдемократите.

Бюлетини за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) пуснаха 29,6 на сто от явилите се пред урните, което е с 1 процент по-малко от вота преди 5 години.

Да уточним, че мандатът на федералното правителство в Берлин е 4 години, а този в провинциите – пет.

Крайната левица „Ди Линке“ („Левите“) е подкрепена от 12,9 на сто. Това е загуба от 3,2 на сто. 

Трета политическа сила е антиевропейската „Алтернатива за Германия“ (АзГ) – 6,2 на сто от бюлетините.

В парламента в столицата Саарбрюкен няма да бъдат представени Съюз90/Зелени и либералите от Свободната демократическа партия с подкрепа съответно от 4 и 3,3 на сто. Прагът в Германия обаче е 5 процента.

Изходът от вота в Саарланд приземи социалдемократите. Оказа се, че опонентът на Меркел на общите избори наесен - новият лидер на социалдемократите Мартин Шулц, не е манна небесна. След еуфорията  настъпва изтрезняване. ХДС успя да спре ефекта „Шулц” поне засега.

“Няма повод да разкрасяваме нещата. Не мога да причисля днешния ден към добрите”, заяви снощи Шулц.

Но с оглед на общите федерални избори през септември добави:

“Днес не постигнахме целта си, но това не означава, че няма да постигнем голямата си цел.”

Мартин Шулц не можа да помогне на социалдемократите да спечелят вота в Саарланд.

Победителката на вота Анегрет Крамп-Каренбауер отправи своеобразно послание:

“ХДС е в състояние да печели избори, когато мобилизира избирателите.”

Умен беше и предизборният й ход – при подкрепа за социалдемократите и крайната левица в Саарланд ще управлява червено-червена коалиция – социалдемократите с посткомунистите от „Ди Линке“.
Подобно управление е неприемливо за избирателите не само в тази федерална провинция.

Другата сравнително добра новина е, че популистите и евроскептици от АзГ не постигнаха целта си – двуцифрен изборен резултат. Те влизат в парламента в Саарбрюкен, но с половината от очакваното – 6,2 на сто от бюлетините.

Саарланд е най-малката федерална провинция с население от едва 1 милион души. Въпреки това вчерашният вот се окачествява като лакмус за федералните общи избори на 24 септември.

В предизборната битка на социалдемократите в Саарланд активно участва Мартин Шулц. Почти никой не очакваше тяхна загуба на вчерашния вот.
Оказа се, че ефектът „Шулц” по-скоро влияе върху социолозите, отколкото на избирателите.

Разбира се, твърде рано е отсега да се правят прогнози за изхода от парламентарния вот наесен. Кой ще е канцлер – Ангела Меркел или Мартин Шулц, ще стане известно в 18 часа на 24 септември.

Кризата в Македония продължава, партиите спорят за албанската платформа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/27/2942544_krizata_v_makedoniia_produljava_partiite_sporiat_za/?ref=rss


Депутатите в Македония ще опитат да изберат председател на парламента, след като законодателният орган не се беше събирал три месеца, предава държавната агенция МИА. На този фон лидерите на двете най-големи партии – ВМРО-ДПМНЕ и Социалдемократическият съюз (СДСМ) продължават словесната си схватка за "тиранската платформа" и нуждата от нови избори.

Социалдемократите събираха подписи през последните седмици, за да се проведе заседание и да се избере председател на...

Мъж е открит мъртъв в река Глазне

https://www.actualno.com/crime/myj-e-otkrit-myrtyv-v-reka-glazne-news_601935.html

Мъж е открит мъртъв в река Глазне в Банско тази сутрин, предаде БГНЕС. Към 7.40 ч. тази сутрин е подаден сигнал за човек, лежащ под стената край реката в района на моста. Служители на пожарната в Банско са извадили мъжa, който вече бил мъртъв. В момента се извършват процесуално-следствени действия, установява се самоличността на загиналия, който е паднал от 4-5 метра височина.

10 редки плода, които струват абсурдно много пари

http://offnews.bg/news/n_1/n_651199.html

Всеки обича свежи ябълки, сочни ягоди, вкусни дини. Но готови ли сме да платим цяло състояние за тях? AdMe.ru разказва за 10 редки плода, които струват цяло състояние. 1. Пъпеши юбари Пъпешите юбари се отглеждат в оранжерия на японския остров Хокайдо и имат специални „шапки“ за защита от слънцето. Този сорт е много сладък, съвършено кръгъл, с кора, която прилича на пукнатините в древния японски порцелан. Средно големите пъпеши струват около 300 долара, но двата най-скъпите бяха продадени на търг за 27 000. 2. Черна диня денсуке Тази диня със "специален тип сладост", расте отново само на японския остров Хокайдо. Корите са тъмнозелени, почти черни, без ивици и петна. Денсуке се продава в специални черни кутии, които подчертават цвета. Японците приемат тези дини като ценен подарък. Като цяло динята струва 250 долара, но най-голямата от тях е продадена на търг за $6100. 3. Рубинено римско грозде  Това червено грозде, отгледано от японски животновъди, е най-скъпото в света. Всеки един от плодовете е с размер топче за пинг-понг, а вкусът е необичайно сладък – гроздовете съдържат 18% захар. Цената му е около 65 долара за клонче, но през 2016 г. една чепка с тегло 700 грама е била продадена на търг за 10 900 долара. 4. Манго "Яйце на слънцето" Мангото от този клас е с тегло не по-малко от 350 грама и е с повишена сладост. Двойка такова манго беше продадена на търг в Япония за 3000 долара. 5. Квадратна диня Тези дини са създадени от земеделските производители на японския остров Шикоку. За да постигнат тази форма, те поставят плодовете в специални кубчета, но за жалост дините не разполагат с време да узреят. Тези плодове се купуват предимно за декоративни цели и струват от 200 до 800 долара. 6. Бутикови ягоди Тези ягоди не са специален сорт, но са избрани от стотици други въз основа на идеалната форма. Продават се в магазина Sembikiya в Токио. Един пакет, в който има 12 парчета, струва 69 долара. 7. Ябълки „Sekai Ichi" Тези ябълки са гордостта на японските земеделци. Могат да достигнат тегло от 2 килограма всяка! Градините, в които се отглеждат, ръчно се опрашват със специални пръчки. Японците вярват, че тези ябълки са чудесен деликатес и ги ядат най-вече по време на отпуск. Всяка от ябълките струва 21 долара. 8. Декопон Декопон или сумо плодовете, както са известни още, са хибрид между мандарина и портокал, растящи в Япония. Твърди се, че това са най-вкусните цитрусови плодове в света - по-сладки, слабо кисели и по-сочни от другите. Един декопон струва 13 долара. 9. Круши „Буда“ Крушите във формата на малък Буда се отглеждат от китайските фермери. Те растат в пластмасова форма на духовния учител. Плодът струва 9 долара и се смята, че който го изяде, ще стане безсмъртен. 10. Банани Gokusen Всеки банан Gokusen е опакован в отделна кутия и има сериен номер. Плодовете растат в екологично чистия район на Филипините на надморска височина от 500 метра. Те са получени от 100 сорта, по-сладни са, по-ароматни и по-меки от обикновените банани. Един такъв тежи точно 200 грама и струва 6 долара.

Малко над 5000 души гласуваха в Бурса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138670

Малко над 5000 души гласуваха в Бурса5127 души гласуваха в Бурса на извънредните парламентарни избори. От тях 4593 са действителните. За ДОСТ - 3026, а за ДПС - 1393 гласа. В нито една от осемте секции в града, в който живеят около 150 000 български изселници, няма подадени над 1000 гласа. Активността е по-ниска в сравнение с президентските избори през ноември 2016 г.

Червените бият ГЕРБ във Врачанско

https://www.24chasa.bg/region/article/6138675

Червените бият ГЕРБ във ВрачанскоБСП е първа политическа сила във Врачанска област, показват данните на РИК, на база на обработени 89% от протоколите. За социалистите са гласували близо 36% от отишлите до урните около 80 000 избиратели. ГЕРБ е втори с 31 %, но според неофициални данни е първа политическа сила във Враца и общината.  Обединените патриоти са с трети резултат от 10%,

Чудите се как да отслабнете за лятото? Попитайте топ диетолог на живо през интернет - напълно безплатно

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6132981

Чудите се как да отслабнете за лятото? Попитайте топ диетолог на живо през интернет - напълно безплатноНа 28 март от 20:00 часа ще се проведе безплатен уебинар с диетолога Ипократис Пападимитракос. По време на уебинара Ипократис ще ни разкрие как да отслабнем за лятото и да задържим постигнатите килограми и ще отговаря на въпросите ни на живо. Дори да нямате възможност да го гледате на живо, ако се регистрирате за уебинара,

Доц. д-р Кр. Калинова д.м., УМБАЛ-Стара Загора: Белезите не са за цял живот

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6116171

Доц. д-р Кр. Калинова д.м., УМБАЛ-Стара Загора: Белезите не са за цял живот
Много хора имат погрешното схващане, че белезите са за цял живот, или единственото им лечение е пластичната операция. Други смятат, че те могат да бъдат лекувани с медикаменти само когато са нови. В действителност всеки белег, независимо от своя произход и възраст, има шанс за успешно премахване чрез гел за лечение на белези.

Десислава имитира Миро, докато той се прави на Алис Купър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6137635

Десислава имитира Миро, докато той се прави на Алис КупърДесислава имитира Миро, докато той се прави на Алис Купър в изданието на “Като две капки вода”, което Нова тв ще излъчи довечера от 20 ч. “Ще се опитам да пресъздам чувството, с което Миро изпълнява “Гълъбо”, защото този баритон е почти невъзможен за имитиране”, каза Десислава. “Гълъбо” е нова песен на Миро и е една от най-хубавите му.

Беата Шидло: Римската декларация възстановява единството на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138673

Беата Шидло: Римската декларация възстановява единството на ЕС

Министър-председателят на Полша Беата Шидло заяви, че декларацията, подписана от лидерите на ЕС в Рим не е толкова амбициозна, колкото полското правителство е искало, но е приемлива в настоящата политическа ситуация и е „първа крачка към възстановяването на единството в Съюза“, пише Warsaw Voice, цитиран от Фокус.

Human Capital Store стартира нов проект с кауза – „Подбор на хора с увреждания”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132940

Human Capital Store стартира нов проект с кауза – „Подбор на хора с увреждания”Human Capital Store стартира нов проект с кауза – „Подбор на хора с увреждания”. С работата си по този проект ние целим да сме полезни на хората, срещащи трудности при реализацията си на пазара на труда поради намалена трудоспособност. С този проект ние целим да свързваме неправителствените организации и работодателите,

Резиденция "Лазурен бряг" в Бургас - устойчива инвестиция в луксозно жилищно строителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6133010

Резиденция "Лазурен бряг" в Бургас - 
устойчива инвестиция в луксозно жилищно строителствоАпартаментите тук са с градски удобства, но имат и всички екстри на ваканционните морски имоти Пазарът на недвижими имоти е изключително динамичен. Голяма част от него съставляват имотите ново строителство. Последните години строителният бранш отново бележи разцвет след стагнацията по време на икономическата криза.

Модерните медицински решения за заболяванията на простатата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6117404

Модерните медицински решения за заболяванията на простататаТулиум 200 ВАТА – еволюция в лазерното лечение на аденом на простатата. Струята на урината се възстановява със силата от младостта на мъжа посредством най-мощната в света лазерна система, достъпна за българските мъже само в ЛЕЙЗЪР МЕД. Мощността в лазерната хирургия е равнозначна на бързина, комфорт и качество на резултата.

Капиталовите пазари в САЩ приключиха седмицата разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Капиталовите-пазари-в-САЩ-приключиха-седмицата-разнопосочно_l.a_i.739643_at.1.html

Пазарите в Европа приключиха търговията на червена територия, докато американските индекси завършиха разнопосочно на 24 март, пише "Блумбърг". ...

Равнището на необслужвани кредити в Румъния е нараснало до 9,75%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138672

Равнището на необслужвани кредити в Румъния е нараснало до 9,75%Равнището на необслужвани кредити в Румъния е нараснало до 9,75 на сто през януари, показват данните на Националната банка на Румъния, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА. Броят на физическите лица, регистрирани в службата за просрочени кредити, е нараснал с 13 029 души до 648 873 души през януари.

Опашки при предаването на изборните книжа в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6138664

Опашки при предаването на изборните книжа в ПловдивВ Пловдив отново имаше опашки за предаване на изборните книжа. През нощта две жени са потърсили медицинска помощ. Около 100 секции от областта още не са обработени. През нощта две жени са потърсили медицинска помощ. Първите изборни книжа започнаха да пристигат в Панаирната палата след 23 часа. Сред членовете на секционни комисии от Пловдив-област

"Staying Alive" на "Би Джийс" - най-добър хит за кардио-пулмонална помощ

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6138656

"Staying Alive" на "Би Джийс" - най-добър хит за кардио-пулмонална помощПресвитерианската болница в Ню Йорк публикува хитпарад на най-добрите песни, които могат да помогнат при оказване на кардио-пулмонална помощ, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Най-удачното парче за съпровод на кардио-пулмоналната ресусцитация /съживяване/ е оказва 'Staying Alive' на "Би Джийс" . В него се съдържат точно 100 удара в минута.

Коалирай трудно: Правителство ще се формира мъчно, но пък вероятно ще трае кратко

http://www.mediapool.bg/koalirai-trudno-pravitelstvo-shte-se-formira-machno-no-pak-veroyatno-shte-trae-kratko-news261897.html

Предсрочните избори приключиха с петпартиен и политически разединен парламент, в резултат на което най-вероятното правителство е на ГЕРБ с националистите, нищо чудно с ограничен мандат до края на европредседателството догодина. Партията на Бойко Борисов е първа с 32.65% гласовете, "БСП за България" – е втора с 27.20%. Следват "Обединените патриоти" с малко над 9.07% и ДПС – 8.99%. Партия "Воля" на бизнесмена Веселин Марешки все пак успява да прескочи бариерата с резултат от 4.15%. Вариантът за голяма коалиция между двете водещи партии ГЕРБ и БСП е изключен, въпреки че според неофициална информация именно такова е желанието на европейските им партии -майки ЕНП и ПЕС, които искат стабилно управление в България в настоящата ситуация на проблеми между ЕС и Турция и турбуленции на Западните Балкани. По време на кампанията ГЕРБ и БСП декларираха, че при никакви обстоятелства няма да управляват нито заедно, нито пък с ДПС. След края на изборите на 26 март председателката на червените Корнелия Нинова потвърди, че ако бъдат поканени от ГЕРБ, ще откажат участие в широка коалиция. Тя обаче обяви, че ако ГЕРБ не успее да състави правителство, левицата ще опита да направи такова в името на стабилността на България. Борисов от своя страна заяви, че след като ГЕРБ са предизвикали тези избори и след като са ги спечелили, са длъжни да направят правителство, но няма да поставя условия на партньорите от "екрана на телевизора". Очаква се ГЕРБ да започнат официални разговори следващата седмица, когато бъде конституиран новият парламент, което обаче не пречи преди това да се водят неофициални разговори. "Турският" ултиматум на "Патриотите" Според информация на Mediapool притесненията на ГЕРБ около подновяването на партньорството с националистите са няколко, като първото и най-актуално е свързано с настоящото обтягане на отношенията между София и Анкара, на фона на изостреното напрежение между Ердоган и целия Европейски съюз. Ако "Обединените патриоти" (НФСБ, ВМРО, "Атака") имат претенции за външен министър, например, това ще създаде изключително сериозни проблеми с Турция. А дори и без свой външен министър, националистите са в състояние да поставят кадрови и политически условия, които биха минирали най-важните външнополитически заявки на ГЕРБ, включително за балансиран подход спрямо Анкара. Съпредседателят на "Обединените патриоти" (ОП) Валери Симеонов потвърди тези опасения, заявявайки в понеделник следобед пред бТВ, че въпреки общите неща в програмите на ГЕРБ и ОП, има и разминавания, които могат да се превърнат в "непреодолимо препятствие". Симеонов обясни, че ОП настояват за "преработка на Изборния кодекс, която да не допуска отварянето на повече от 6 секции в Турция – само в дипломатическите мисии". Другото разминаване е обещанието на ГЕРБ да се приемат резултатите от референдума за въвеждане на 100% мажоритарно гласуване – ОП са против такава промяна. И за да е ясно, че няма да има отстъпки, Валери Симеонов посочи, че неговата коалиция и БСП имат единомислие по всички основни пунктове, включително и за ограничаването на социалните помощи за "паразитните етноси". Крайно несигурна коалиция Другото притеснение на ГЕРБ е дали "Обединени патриоти" ще се съгласят да участват в правителството, а не само да го подкрепят парламентарно и да непрестанно да плашат с оттегляне на подкрепата, както беше в миналото Народно събрание. Според ГЕРБ е редно "Патриотите" да се ангажират с управлението и да споделят отговорността, а не да се скатават както досега. Ако преговорите между ГЕРБ и "Обединени патриоти" приключат успешно, новото правителство ще има мнозинство от около 123 депутати в НС. Борисов и хората му обаче са наясно, че дори и договорена и подписана, подкрепата от "Патриотите" би била крайно несигурна заради разногласията между трите националистически партии и техните лидери, както и характеровите им особености. Според различни източници отношенията между Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров са обтегнати и не е изключено съюзът им да се разпадне. Марешки готов да поеме отговорност за управлението като...премиер Както коментира социологът Боряна Димитрова от ”Алфа Рисърч” в понеделник пред Нова тв, мнозинство само от две партии би било крехко и заради това е нужна подкрепата на още една партия, която вероятно ще е "Воля". Третият възможен участник в управлението е партията на Веселин Марешки. В неделя вечерта той коментира, че би влязъл в коалиция, ако получи икономическото министерство, например. В понеделник Марешки вдигна мизата и уточни, че би бил удовлетворен, ако получи премиерския пост, след което избори още няколко министерства, начело на които си представя свои кадри: земеделие, туризъм, енергетика, външна политика. Ако има "добра новина" от Марешки за ГЕРБ, тя е тази, че той пожела директно участие в управлението и споделяне на отговорността. Отсега е ясно, няма предпоставки следващото правителство да е устойчиво и според повечето анализатори са възможни всякакви варианти, включително след края на българското председателство на Съвета на ЕС да има нови избори. Очакванията са, че дори ГЕРБ да не успее да направи кабинет и това да стори Нинова, проблемите ще са още по-сериозни, най-вече заради обществената непоносимост към управленска конфигурация БСП-ОП или БСП-ДПС. ГЕРБ:Когато сме готови, ще ви кажем В понеделник, след като вече имаше яснота колко и кои партии влизат в парламента, Изпълнителната комисия на ГЕРБ проведе заседание, от което нямаше особени новини за медиите относно намеренията за правителствена коалиция. "Когато сме готови, ще ви кажем и изявлението ще е от нашия лидер", каза Владислав Горанов на излизане от партийната централа. Преди да стартират преговорите, Борисов вече ще е наясно и с позицията на ЕНП, преди да замине за срещата в Малта.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" могат да направят правителство

http://www.mediapool.bg/gerb-i-obedineni-patrioti-mogat-da-napravyat-pravitelstvo-news261897.html

Депутатите на ГЕРБ и ”Обединените патриоти” събират мнозинство от 123 души в новия парламент. Това показват данните на ЦИК при близо 95% обработени протоколи от страната и чужбина.    Според данните ГЕРБ ще имат 96 депутати, БСП - 79, ”Обединени патриоти” – 27, ДПС – 26 и ”Воля” - 12 депутати.   Лидерът на ”Обединени патриоти” Валери Симеонов коментира, че евентуално общо управление с ГЕРБ зависи от това дали ще се стигне до обща програма, а лидерът на ”Воля” Веселин Марешки намекна, че е готов да подкрепи подобно управление.   Социологът Боряна Димитрова от ”Алфа Рисърч” коментира, че  мнозинство само от две партии би било крехко и заради това е нужна подкрепата на още една партия, която вероятно ще бъде ”Воля” на Веселин Марешки.    "Обединени патриоти" са коалиция и там винаги може да има вътрешни проблеми и някой от депутатите да напусне. Точно заради това се търси по-голямо мнозинство. Коалиция само между ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще се приеме трудно в Европа", коментира Димитрова пред Нова телевизия.   Валери Симеонов: Въпросът е дали ще се стигне до обща програма   ”Чух се с Бойко Борисов още снощи. Поздравих и двете партии, но без допълнителни уговорки”, каза съпредседателят на Обединените патриоти Валери Симеонов пред Нова телевизия.   По думите му не е важно колко депутати ще формират мнозинството, а по-скоро е важно каква ще е програмата, по която ще работи. ”И дали ще има такава обща програма”, допълни той.   Попитан ще правят ли правителство с ГЕРБ или не Симеонов отговори, че и двата варианта са възможни.    На въпрос направили ли са грешка с акцията си на границата с Турция той отговори, че не са направили грешка, защото това не е било предизборно мероприятие, а реален опит за спиране на автобуси.   ”Това е процес на съгласуване на програмите. През 2014 години това отне около месец”, каза той.   Марешки: Първо ще има среща с ”Обединени патриоти”   Веселин Марешки от своя страна коментира, че първоначално ще ”направим среща между ВОЛЯ и Обединените патриоти и едва тогава ще говорим с ГЕРБ”.    ”Засега обаче не съм се чувал с никого от партиите от статуквото. Чакаме резултатите и очаквам да се обадят. По-вероятно е управление в дясно. Ако зависи от нас, ще поставим условия, които са добри за страната. Ние като държава трябва да подпомагаме младите семейства да остават в България”, каза Марешки пред Нова телевизия.   “За нас не е на всяка цена влизането в парламента. Не ние държим химикалката. Явно тя отново решава резултатите в изборите. Явно по-скоро влизаме. Имаше черен пиар, купуване на гласове и всичко онова, което сме го виждали вече по време на изборите. От една страна ние сме победителите, защото направихме неща, които не бяхме правили досега. За нашите нестандартни идеи има подкрепа в обществото. При 5-форматен парламент е възможна коалиция и в ляво, и в дясно”, добави Марешки. 

В Бургас и Велико Търново прокуратурата е образувала най-много дела за изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138657

В Бургас и Велико Търново прокуратурата е образувала най-много дела за изборитеВ Бургас и Велико Търново прокуратурата е образувала най-много дела за изборите - по 22. Едва след тях се подрежда София с 21 дела, отичтат от прокуратура, цитирани от БТА.  В страната са образувани общо 91 досъдебни производства против избирателните права на гражданите. Най-малко са в Пловдив - девет.

Хиляди се евакуираха в Австралия заради приближаването на мощен циклон

http://www.cross.bg/avstraliya-ytre-sytrinta-1538693.html

/КРОСС/Хиляди хора, включително туристи, бяха евакуирани днес от крайбрежните градове в северна Австралия заради приближаването на мощния циклон Деби, предаде Франс прес. Очаква се циклонът да достигне Северната територия на Австралия утре сутринта с ветрове със скорост до 240 км/ч по ивица от крайбрежието, дълга 100 км, съобщи метеорологичната служба. Министър-председателят Малкълм Търнбул предупреди, че хората, живеещи в районите, където се очаква да се развихри циклона, трябва да отидат на безопасно място. "Получихте официална заповед за евакуация и заедно със семействата си трябва незабавно да се евакуирате", каза той. Федералното правителство и силите за отбрана работят тясно с провинциалното правителство, за да реагират на природната стихия, добави Търнбул. Циклонът се формира от няколко дни в открито море край бреговете на Куинсланд и се очаква да достигне сушата утре сутринта. Евакуирани са 3500 души от градовете Хоум Хил и Прозерпайн, на стотина километра от туристическия град Таунсвил, отправна точка за екскурзиите на Големия коралов бариерен риф. Заповед за евакуация ще бъде издадена за други 2000 души. Затворени са стотина училища.  

Мария Пиргова прогнозира кратък живот на следващия парламент

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/27/2942529_mariia_pirgova_prognozira_kratuk_jivot_na_sledvashtiia/?ref=rss


Следващият парламент ще има кратък живот, тъй като на ГЕРБ ще им е много трудно да управляват. Това предположение направи политологът Мария Пиргова пред Би Ти Ви. По думите ѝ коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" няма да е достатъчна за стабилно мнозинство.

Според нея партията на Веселин Марешки "Воля" е нестабилна и на нея не може да се разчита за сигурно бъдещо управление. По този начин дясноцентристкото мнозинство оставало нестабилно и това...

ЕС призова властите в Русия незабавно да освободят мирните демонстранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138639

ЕС призова властите в Русия незабавно да освободят мирните демонстрантиЕС призова властите в Русия незабавно да освободят мирните демонстранти, задържани в ареста при протестите в страната срещу корупцията, предаде БНР. Полицейската намеса осуети упражняването на основни права на изразяване, сдружаване и мирни протести. Тези права са залегнали в руската конституция, припомня говорител на върховния представител на ЕС

Големите европейски банки декларират печалби в данъчни убежища

http://www.cross.bg/ybezhishta-banki-oksfram-1538691.html

/КРОСС/Двадесетте най-големи европейски банки декларират една четвърт от печалбите си в известните като „данъчен рай" зони с предпочитания към Люксембург, Хонконг и Ирландия. Това е посочило изследване на британската неправителствена организация Оксфрам (Oxfam), публикувано в понеделник и цитирано от АФП. Тези банки „декларират 26% от печалбите си в данъчен рай, или 25 милиарда евро през 2015 година, но само 12% от оборота си и 7% от своите служители", което е „фрапантен пропуск", според Оксфрам. Същите финансови институции декларират също „общо 628 милиона евро (печалби) в данъчни убежища, в които нямат нито един служител. Тази "злоупотреба с данъчните убежища" може да позволи на банките да " преместват изкуствено печалбите си, за да намалеят данъците им, да улеснят избягването на данъци за своите клиенти или да заобиколят своите регламентирани задължения", казват от Оксфрам. Оксфрам нарежда сред данъчните убежища държавите, включени в основния списък по въпроса, включително и тези на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Международния валутен фонд (МВФ). Тя добавя и други държави в съответствие с критерии, като например ниска ефективна данъчна ставка. Авторите на изследването се опират на данни „страна по страна", чието публикуване стана задължително за банките от ЕС за целите на прозрачността

Ако София избираше: "Да, България" и "Нова Република" влизат в НС

http://offnews.bg/news/n_1/n_651196.html

Ако София избираше кои партии и коалиции да влязат в парламента, в него, освен ГЕРБ, БСП и Патриотите, щяха да влязат "Да, България" и "Нова Република", показват данните на ЦИК при 100% обработени протоколи. Водената от Христо Иванов коалиция "Да, България" е трета политическа сила в 23 МИР в София с 10.03%. В 24 и 25 МИР е четвърта съответно с 8.12% и 5.16%. "Нова Република" събира 6.90% в 23 МИР, 6.33% - в 24-и, и е на ръба с 3.87% в 25-и. Най-зле от десните се представя в София коалицията "Реформаторският блок - Глас народен" - 4.15% в 23 МИР, 4.68% в 24-и и 2.91% в 25-и. И в трите избирателни района ГЕРБ са първи, а процентите им са между 33.54 (23 МИР) и 36.45 (25 МИР). БСП са втори с 24.98% (24 МИР) до 27 60% (25 МИР). Патриотите са с най-нисък резултат в 23 МИР - 7.22%, а с най-висок в 25-и - 8.79%. Само в 25 МИР "Воля" на Марешки има повече от 4% - 5.16%. С над процент и в трите софийски МИР са "АБВ - Движение 21" и "Възраждане".

Фестивал на цацата ще има и тази година край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=346971

След успешния старт на Фестивала на Цацата през миналата година, от община Балчик и кметство Кранево са категорични – и тази година фестивал ще има, научи Moreto.net. Датите са 9, 10 и 11 юни, а организаторите обещават програмата да бъде още по-атрактивна от миналогодишната.

Хиляди са евакуирани в Северна Австралия заради мощен циклон

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/03/27/2942519_hiliadi_sa_evakuirani_v_severna_avstraliia_zaradi/?ref=rss


Хиляди хора са били евакуирани от крайбрежните градове в Северна Австралия днес. Причината е приближаването на мощния циклон Деби, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

Очаква се циклонът да стигне северната територия на Австралия утре сутрин, а прогнозата за ветровете са те да достигнат със скорост до 240 км/ч по ивица от крайбрежието, дълга 100 км, съобщава метеорологичната служба.


Министър-председателят Малкълм Търнбул...

27 март – Международен ден на театъра

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nALOtk84Mc4/

На днешната дата по света се  отбелязва Международният ден на театъра. Празникът е учреден през 1961 година на ІХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО. Една от традициите на празника е да се избира известна личност, която да разпространи по света съобщение, в което споделя своите размишления за театъра, изкуството и сцената. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. Тази година бе избрана актрисата Изабел Юпер, номинирана за Оскар за ролята си във филма “Тя”. В своето слово френската звезда обръща внимание на 55-та годишнина от отбелязването на Международния ден на театъра и обръща поглед към историята на този ден и предизвикателствата пред сценичните изкуства днес.

”За мен театърът представлява диалог, липса на омраза. Театърът ни защитава, предпазва. Вярвам, че той ни обича също толкова, колкото и ние него”, казва още Юпер.

Доларът отстъпва

http://econ.bg/Новини/Доларът-отстъпва_l.a_i.739642_at.1.html

Aмepиĸaнcĸият дoлap пaднa в пoнeдeлниĸ дo двyмeceчeн минимyм cпpямo ĸoшницaтa ocнoвни вaлyти нa фoнa нa pacтящитe oпaceния зa шaнcoвeтe нa дaнъчнaтa...

"Уолстрийт джърнъл": Победените социалисти принудиха ГЕРБ да смекчи тона спрямо Русия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/27/2942524_uolstriit_djurnul_pobedenite_socialisti_prinudiha_gerb/?ref=rss


Българската десноцентристка партия печели вчерашните парламентарни избори, побеждавайки опозиция, която се опитва да насочи страната, която е член на Европейския съюз, към сближаване с Русия. Политиците, които се безпокоят от руско влияние в Източна Европа, приветстваха неокончателните резултати като отхвърляне на това виждане, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Нюйоркският вестник цитира бившия президент Росен Плевнелиев, който определя този развой като много добър...

Кои цветя от какво пречистват въздуха вкъщи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6138607

Кои цветя от какво пречистват въздуха вкъщиЧесто в стремежа си да направим въздуха в дома си по-свеж, ние използваме препарати за почистване, спрейове против прах, освежители за въздух. Истината е, че дори и да създават усещането за по-чист дом, все пак са химия и според еколозите само замърсяват въздуха ни още повече. Затова нека използваме природните средства.

Kaк да преборим умората от смяната на часа?

https://www.actualno.com/curious/kak-da-preborim-umorata-ot-smjanata-na-chasa-news_601924.html

Преместването на стрелките на часовника с един час напред утре ще ни накара да се чувстваме по-уморени, отколкото реално сме. Причината за това е нарушеният ни биологичен ритъм, провокиран от факта, че ще разполагаме с по-малко време за сън. Това заяви психологът Краси Попов

Осем загинали и десетки ранени ученици при лавина в Япония

http://www.cross.bg/ychenitzi-yaponiya-lavina-1538690.html

/КРОСС/Осем гимназиални ученици се смятат за мъртви, а над 30 са ранени при лавина на ски писта в Япония, предава Гардиън. Повече от 60 ученици са участвали в изкачване в курорта Насу Онсен, 150 км северно от Токио, когато трагедията се случила в 9:20 ч. сутринта в понеделник. Местните спасителни служби, цитирани от "Киодо нюз", са открити осем души без жизнени функции. Японските власти са предпазливи с оповестяването на смъртни случаи преди потвърждение от лекар. Преди лавината в района е имало обилен снеговалеж и са се натрупали над 30 см нов сняг.  

91 дела за изборни нередности заведе прокуратурата

http://www.cross.bg/prokyratyrata-obrazyvani-proizvodstva-1538692.html

/КРОСС/ Общо 91 досъдебни производства против избирателните права на гражданите са образувани на територията на цялата страна във връзка с провеждането на избори за 44-то Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България. Данните са постъпили в Прокуратурата към 21.00 часа на 26 март 2017 г. По Апелативни райони досъдебните производства са разпределени, както следва: София - 21, Пловдив - 9, Варна - 17, Бургас - 22, В. Търново - 22. Девет от сигналите са изпратени до други компетентни органи, сред които ЦИК и Сметната палата. Общият брой образувани преписки е 797, а постановените откази - 597.  

В Девня: ГЕРБ води на БСП с над 11%

http://www.barometar.net/88201/

Партия ГЕРБ изпревари с убедителна преднина своите опоненти на извънредните парламентарни избори в Девня и отново е първа политическа сила в индустриалната община. Това показват резултатите при 100% обработени протоколи от 11-те избирателни секции в града и селата Кипра и Падина. За кандидатдепутатската листа с №11 в бюлетината са гласували 37.54% от отишлите до урните, […]

Вижте резултатите за Пловдив област при 74% обработени протоколи

https://www.24chasa.bg/region/article/6138620

Вижте резултатите за Пловдив област при 74% обработени протоколиГЕРБ печели изборите в Пловдив-област с 32, 79%. Това сочат резултатите на база 74% от обработените протоколи. БСП взема 30, 87%, Обединени патриоти - 9, 03%, ДПС - 7, 12%, а "Воля" - 4, 33%. "От 116 132 бюлетини в урните невалидни са 7275", коментира председателят на 17-а РИК Илиан Иванов. Според него забавянето в обработката на изборните книжа е

В. "Уолстрийт джърнъл": България отхвърли партията, която иска по-силни връзки с Москва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138610

В. "Уолстрийт джърнъл": България отхвърли партията, която иска по-силни връзки с МоскваБългарската десноцентристка партия печели вчерашните парламентарни избори, побеждавайки опозиция, която се опитва да насочи страната, която е член на Европейския съюз, към сближаване с Русия. Политиците, които се безпокоят от руско влияние в Източна Европа, приветстваха неокончателните резултати като отхвърляне на това виждане, пише в.

Ню Йорк таймс": Българите все още виждат бъдещето си в ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/27/2942521_nju_iork_taims_bulgarite_vse_oshte_vijdat_budeshteto/?ref=rss


Бившият премиер на България е на път да се върне на власт, след като неговата десноцентристка партия спечели с неголяма преднина оспорваните избори. Това е знак, че българите все още виждат бъдещето си в Европейския съюз, пише в. "Ню Йорк таймс".

Официалните резултати ще бъдат обявени най-рано в понеделник, но изглежда, че бившият премиер Бойко Борисов ще състави ново правителство в България, най-бедния член на ЕС, вероятно в коалиция със съюз от по-малки десни...

Турция може да обяви референдум за спиране на преговорите за членство на страната в ЕС

http://www.cross.bg/referendym-stranata-tyrtziya-1538689.html

/КРОСС/Нарастващото противопоставяне между турските власти и Европейския съюз може да принуди Анкара да обяви референдум, на който народът на Турция да се изкаже против влизането на страната в ЕС, въпреки че за Европа това решение няма да бъде много значимо, коментира руската агенция РИА Новости. По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е възможно провеждане на референдум, на който той предлага да бъде поставен въпросът за целесъобразността на продължаването на преговорите за влизане на страната в Блока.  

Кънчо Стойчев: ГЕРБ спечели количество, но изгуби качество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138623

Кънчо Стойчев: ГЕРБ спечели количество, но изгуби качествоНе изглежда да да има голям победител на изборите, но не можем да не отбежим, че ГЕРБ си върна водещата роля, коментира пред Би Ти Ви социалният антрополог Харалан Александров. Продължавам да не мога да разбера за какво ни бяха последните 6 месеца, за задоволяване на едно гигантско его. Съвършено излишно беше подаването на оставка.

Прокуратурата води 91 дела за нарушение на изборните права

http://offnews.bg/news/n_1/n_651195.html

Общо 91 досъдебни производства за престъпления против избирателните права на гражданите са образувани на територията на цялата страна във връзка с провеждането на избори за 44-то Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на Върховната касационна прокуратура (ВКП). Данните са постъпили в прокуратурата към 21 часа на 26 март 2017 г. По Апелативни райони досъдебните производства са разпределени, както следва: София – 21, Пловдив – 9, Варна - 17, Бургас - 22, В. Търново – 22. 9 са сигналите, изпратени до други компетентни органи, сред които ЦИК и Сметната палата. Общият брой образувани преписки е 797, а постановените откази – 597.

(Не)известните след изборите и тежка седмица пред Борисов

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/27/2942453_neizvestnite_sled_izborite_i_tejka_sedmica_pred_borisov/?ref=rss


ГЕРБ няма да може да направи самостоятелно правителство показват резултатите от изборите при 94% обработени протоколи. При тези данни в новия парламент влизат само пет формации - ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти (ОП), ДПС и "Воля".

Най-възможната коалиция изглежда ГЕРБ, патриоти и партията на Марешки, които биха имали мнозинство от 135 гласа. От първите изказвания на патриотите обаче стана ясно, че искат време и преговорите с тях отново ще са трудни....

За кого гласуваха хората в четирите общини на Сливенска област?

//dariknews.bg/regioni/sliven/za-kogo-glasuvaha-horata-v-chetirite-obshtini-na-slivenska-oblast-2013303

ГЕРБ печели изборите в област Сливен с 35,37%. Втори в областта са БСП с  31.93%, трети са КП “Обединени патриоти” с  10.58%, четвърти са  ДПС с 5.46%. Данните са при 100% обработени протоколи.
 
Ето и как гласуваха хората четирите общини
 
Община Сливен
 

Вижте къде спират водата в София на 28 март

//dariknews.bg/regioni/sofiia/vizhte-kyde-spirat-vodata-v-sofiia-na-28-mart-2013308

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата утре, съобщават от дружеството.
 
Във връзка с пресвързване на уличен водопровод на ул. "Искър", се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19.00 ч. по ул. "Искър", бул. "Васил Левски", бул. "Ген. Дан

Нови любовни триъгълници в „Откраднат живот: Възмездието“

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/novi-liubovni-triygylnici-v-otkradnat-zhivot-vyzmezdieto-2013309

Водещата на „Комбина“ – Лора Крумова, ще разисква етични проблеми с д-р Калин Генадиев

Отварят пункт за събиране на опасни отпадъци от домакинствата в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/otvariat-punkt-za-sybirane-na-opasni-otpadyci-ot-domakinstvata-v-sliven-2013311

Мобилен събирателен пункт за безвъзмездно приемане на опасни отпадъци от домакинствата и последващото им третиране откриват в Сливен. Пунктът ще е разположен в кв. „Българка, (до „Битака") и ще е отворен на 27 и 28 март 2017 г. от 10:00 до 16:00 часа.

Основни групи опасни отпадъци, о

Москва е разочарована от новите санкции на САЩ

http://www.cross.bg/vlasti-amerikanskite-razocharovanie-1538687.html

/КРОСС/Министерството на външните работи на Руската федерация изрази разочарование от решението на американските власти да въведат санкции срещу осем руски компании, предава ТАСС. Изявлението на говорителя на министерството Мария Захарова е публикувано на страницата на ведомството в социална мрежа. "Решението на администрацията на САЩ за въвеждането на ограничителни мерки по отношение на редица руски организации... предизвиква недоумение и разочарование", пише в изявлението. От руското външнополитическо ведомство смятат, че тази стъпка "не съответства на звучащите от Вашингтон заявления за приоритета на борбата с тероризма, в това число свилият гнездо на сирийска територия". В изявлението Захарова изказва предположението, че американските власти "се повеждат по тези, които са превърнали в свое основно занимание последователното разрушаване на руско-американското сътрудничество".

Дарин Великов е новият треньор на „Черно море Тича”

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/darin-velikov-e-noviiat-trenior-na-cherno-more-ticha-2013312

Дарин Великов ще бъде новият треньор на „Черно море Тича”, съобщиха от ръководството на клуба. Утре сутринта той ще проведе първото занимание на тима в зала „Христо Борисов”.
Първият официален мач на Дарин Великов като треньор ще бъде важното домакинство срещу „Левски” на 8 април.
Гео

Радан Кънев подаде оставка, но не напуска политиката

//dariknews.bg/novini/bylgariia/radan-kynev-podade-ostavka-no-ne-napuska-politikata-2013314

Лидерът на ДСБ Радан Кънев подаде оставка. Това се случва часове след края на парламентарните избори у нас.

При близо 99% обработени протоколи:

Във Варна при 99,8% обработени протоколи: ГЕРБ - 33%, БСП - 24,97%

http://www.moreto.net/novini.php?n=347309

Във Варненска област ГЕРБ събира 33% от гласовете. Втора със 7% изоставане е БСП - 24,97%. Трета е партията на Веселин Марешки ВОЛЯ - 11,75%. Това сочат данните на Регионалната избирателна комисия при 99,84% обработени протоколи към, научи Moreto.

Окончателно: ГЕРБ бие БСП в Пловдив с 12,8%, Гърневски пренарежда листата с 11/11

https://www.24chasa.bg/region/article/6138569

Окончателно: ГЕРБ бие БСП в Пловдив с 12,8%, Гърневски пренарежда листата с 11/11Бившият кмет на Пловдив черпи с уиски в изборната нощ, ще пита Борисов иска ли го за депутат 61 074 гласа печели ГЕРБ в Пловдив и бие БСП с 12,/%. Това сочат окончателните резултати. Социалистите  са получили 40 917 гласа, или 25,98%. Трети са патриотите с 10% . За тях пловдивчани са пуснали 15 747 бюлетини.

Националите на Казахстан с аварийно кацане

http://offnews.bg/news/n_1/n_651193.html

Самолетът с играчите и треньорите на Казахстан извърши аварийно кацане в Ереван. За това съобщи в социалните мрежи журналистът Ербол Каиров. "Самолетът ни кацна в Ереван, откъдето и излетя. Причината - неизправност в корпуса. Повторният полет ще бъде извършен след смяна на машината", написа журналистът. В неделя Казахстан гостува на Армения в световна квалификация. Домакините победиха 2:0. След 6 мача Казахстан е последен в групата с едва две точки. Арменците  за трети с 6 пункта. Гостите бяха водени от новия руски треньор Александър Бородюк, но и това не им помогна. Припомняме, преди време за селекционери  на Казахстан бяха спрягани нашите Станимир Стоилов и Димитър Димитров.

Опитахме да наложим мажоритарен вот. Системата ни победи, призна Кадиев

http://offnews.bg/news/n_1/n_651194.html

"Резултатите ни не са добри. Далеч под очакваното и далеч от достатъчното. Опитахме се да наложим мажоритарен вот в една пропорционална система. И системата ни победи", коментира резултатите от изборите независимият кандидат Георги Кадиев. Лидерът на "Нормална държава", чиято регистрация беше спряна от съда, благодари на гласувалите за него. Резултатите от изборите са ясни - повече от същото, коментира още Кадиев. Той има 0.07% при обработени 97.17% СИК протоколи в РИК. Гласовете му са от 23 МИР в София, общо 2270. По 0.01% имат независимите кандидати Соня Маркова, Красимир Жейнов, Росица Йорданова, Румен Домбашов, Димитър Байрактаров. 0.02% са събрали Димитър Игнатон и Иван Матев. Златко Здравков има 84 гласа, които са равни на по-малко от 0.01%.

ГЕРБ e първа политическа сила в Смолянска област

https://www.24chasa.bg/region/article/6138599

ГЕРБ e първа политическа сила в Смолянска областГЕРБ убедително печели изборите в Смолянска област с 21 516 души, които са 35.77 % от гласоподавателите. Втора е БСП с 16 524 гласа- 24.47 %. На база 100 % обработени протоколи на трето мядсто със 17.37% е ДПС. За движението са гласували 10 447 души. Трите политически партии категорично вземат по един мандат за 44-то НС.

Пет партии влизат в парламента

http://www.cross.bg/izbiratelna-komisiya-glasovete-1538662.html

/КРОСС/ Пет партии влизат в парламента. Това показват данните на Централната избирателна комисия към 12:45 часа на 27 март след обработени 99,98% СИК протоколи в ИК. ГЕРБ е първа политическа сила на проведените парламентарни избори с 32,66% от гласовете, показва справка на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Втора е „БСП за България" с 27,19%. Трети се нареждат от Коалиция "Обединени патриоти - НФСБ,ВМРО АТАКА" с 9,07%, следвани от ДПС с 8,99%. "Воля" получава 4,15% от гласовете. Малко под 4%-та бариера е от КП "Реформаторски блок - Глас народен" с 3,06%, следвани от КП "Да, България" с 2,88%, КП "Обединение ДОСТ" има 2,85%, Нова република с 2,48%. Отбелязали квадратчето "Не подкрепям никого" са 2,50%.    

Пет партии влизат в парламента

http://www.cross.bg/bulgariya-komisiya-glasovete-1538662.html

/КРОСС/ Пет партии влизат в парламента. Това показват данните на Централната избирателна комисия към 10:00 часа на 27 март след обработени 98,50% СИК протоколи в ИК. ГЕРБ е първа политическа сила на проведените парламентарни избори с 32,64% от гласовете, показва справка на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Втора е „БСП за България" с 27,12%. Трети се нареждат от Коалиция "Обединени патриоти - НФСБ,ВМРО АТАКА" с 9,08%, следвани от ДПС с 9,04%. "Воля" получава 4,15% от гласовете. Малко под 4%-та бариера е от КП "Реформаторски блок - Глас народен" с 3,02%, следвани от КП "Да, България" с 2,91%, КП "Обединение ДОСТ" има 2,89%, Нова република с 2,50%. Отбелязали квадратчето "Не подкрепям никого" са 2,50%.    

Пет партии влизат в парламента след 97% обработени протоколи

http://www.cross.bg/izbiratelna-tzentralnata-bulgariya-1538662.html

/КРОСС/ Пет партии влизат в парламента. Това показват данните на Централната избирателна комисия към 07:00 часа на 27 март след обработени 97,17% СИК протоколи в ИК. ГЕРБ е първа политическа сила на проведените парламентарни избори с 32,63% от гласовете, показва справка на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Втора е „БСП за България" с 27,10%. Трети се нареждат от Коалиция "Обединени патриоти - НФСБ,ВМРО АТАКА" с 9,08%, следвани от ДПС с 8,98%. "Воля" получава 4,16% от гласовете. Малко под 4%-та бариера е от КП "Реформаторски блок - Глас народен" с 3,01%, следвани от КП "Да, България" с 2,93%, КП "Обединение ДОСТ" има 2,91%, Нова република с 2,51%. Отбелязали квадратчето "Не подкрепям никого" са 2,50%.    

ГЕРБ печели парламентарните избори в Бургаска област

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1RKtC1ZlFbo/

ГЕРБ печели парламентарните избори в Бургас със 70 346 гласа,а БСП е втора политическа сила с 45426 гласа. Това съобщиха от Районната избирателна комисия – Бургас на база 100% обработени протоколи от всички 736 секционни избирателни комисии. В процентно съотношение резултатите изглеждат по следния начин: ГЕРБ – 35.74%, „БСП за България“ – 23.08%. Трети са „Обединени патриоти – НФСБ, Атака, ВМРО“ – 10.17% или 20 014 гласа. Четвърти се нареждат ДПС – 10.10% или 19 890 гласа. Следват ДОСТ – 5.22% с 10 280 гласа, Воля – 3.96% или 7 797 гласа; Реформаторски блок – Глас народен – 2.57% или 5,054 гласа, Движение „Да, България“ – 1.63% или 3213 гласа; Нова република – 1.61% или 3 176 гласа. Броят на действителните гласове е 196 835, като 2.30% или 4 524 гласоподавателите са отбелязали квадратчето „не подкрепям никого“.

Преглед на икономическите теми в печата, 27 март

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-27-март_l.a_i.739641_at.1.html

"Юнĸep: Tpябвa ни чecтeн дeбaт зa бъдeщeтo нa EC" Жaн-Kлoд Юнĸep, пpeдceдaтeл нa EK cпeциaлнo зa "Cтaндapт" Eвpoпeйcĸaтa интeгpaция винaги e...

Люта битка за преференции в ГЕРБ и БСП

https://www.24chasa.bg/region/article/6138606

Люта битка за преференции в ГЕРБ и БСПЛюта битка за преференциално гласуване се водеше измежду съмишлениците вътре в партиите ГЕРБ и БСП в Благоевградска област и това пролича след преброяването. От почти 100% обработени протоколи на СИК става ясно, че от листата на ГЕРБ с най-много преференции - 6703 е санданчанинът Александър Манолев.

Световните медии за изборите у нас

https://www.actualno.com/politics/svetovnite-medii-za-izborite-u-nas-news_601889.html

Българската дясноцентристка партия "Граждани за европейско развитие на България", която е по-известна с акронима си ГЕРБ, спечели парламентарните избори в неделя, сочат екзитполовете, пише американското издание The Wall Street Journal. Предварителните резултати са удар за опозиция

Избори 2017: Мейк а чойс, тате, за да мейк чейндж! Така ли беше?

http://www.cross.bg/taka-beshe-cheiindzh-1538686.html

/КРОСС/И въпреки всичко - един оптимистичен послепис: (извадки от Фейсбук) Buria Pandova1 час · Sofia, Sofia City Province · Току-що пред избирателната секция в жк "Яворов" подчертано интелигентен на външен вид мъж деликатно се загърби в ъгъла под парадното стълбище, хвърли ези-тура, наведе се, взе монетата от земята и влезе да гласува... Ива Колева1 час · Вървя към телевизията днес.Около 10-годишно хлапе подвиква на татко си (вероятно):- Мейк а чойс, тате, за да мейк чейндж! Така ли беше? Източник: в. Труд

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване