Грандиозен моден спектакъл за финала на Sofia Fashion Week SS 2017

http://www.cross.bg/fashion-sofia-week-1538738.html

/КРОСС/Sofia Fashion Week SS 2017 завърши с грандиозен моден спектакъл. Най-мащабното и вече традиционно модно събитие в България, организирано от Hotel Marinela Sofia и българската модна телевизия Code Fashion TV, се проведе в пет тематични вечери от 20 до 24 март в зала EFE на Hotel Marinela. По време на гала вечерта на финала на събитието бяха представени ексклузивни ревюта на световни гости и елитни чуждестранни и български марки. За първи път по време на седмицата на модата в София присъстваха и световни байери. Те се срещнаха с дизайнери, участващи в събитието и обсъдиха възможности за развитието им на международния моден пазар. В рамките на Sofia Fashion Week SS 2017 всеки ден беше отворена и първата модна улица Sofia Fashion Street.Гала вечерта започна със звездното шоу на Christian of Roma - „Под светлините на прожекторите", представено от Любен Николов и „Алфапарф Милано" със специалното участие на филхармония и модна къща PRINCESS. Модна къща RUMYANA KONSTANTINOVA с дизайнери Румяна Костантинова и Сергей Александров, позната вече 25 години на българския пазар, показа колекция пролет-лято 2017. Моделите са от висококачествени платове с великолепни цветни принтове, както и ръчно изработени аксесоари от многоцветно муранско стъкло. Ревюто премина със специалното участие актриса Силвия Лулчева

България иска да преговаря с Брюксел срещу по-ниските емисии за горивните инсталации

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/03/27/2942849_bulgariia_iska_da_pregovaria_s_brjuksel_sreshtu/?ref=rss


България ще настоява за промени в емисионните нива, заложени в готвения нов документ на Европейската комисия за големи горивни инсталации. Заложените нови, по-ниски равнища емисии серен диоксид, азотни оксиди и живак са непосилни за въглищните централи в България. Това са част от констатациите в общо становище на всички участниците в среща, организирана от Министерството на енергетиката, съобщават от пресцентъра на ведомството.

В дискусията са участвали представители на...

Христо Иванов: Не сме се отказали от обединение на демократичното пространство

http://www.clubz.bg/52132-hristo_ivanov_ne_sme_se_otkazali_ot_obedinenie_na_demokratichnoto_prostranstvo

Лидерът на Движение "Да, България" Христо Иванов заяви пред БНТ, че не се е отказал от това да работи за обединение на демократичното пространство. Според него е било късно подобно обединение да се случи през януари, когато се създаде неговата партия. Иванов изтъкна, че повърхностно обединение от типа на Реформаторския блок на предишните парламентарни избори не е бил добър вариант.

"Това, за което съжалявам е, че дългите усилия за това да намерим обединителна формула за цялото демократично пространство не дадоха резултат. Януари беше късно. Не съм се отказал това да се случи. Не сме затваряли вратата към нито една политическа сила и по-важното - към демократично мислещите граждани. Не всяко коалиране е равно на сумиране", каза Иванов.

Според него няма доказателства за това, че "Да, България" е щяла да влезе в парламента, ако е имало обединение. 

"Заложихме на това да дадем ясно и ново начало", каза Иванов.

Той цитира социологически данни, според които само 35% от гласувалите сега за "Да, България" са подкрепили на предишните парламентарни избори Реформаторския блок. 15% от избирателите на неговата партия пък въобще не са гласували.

"За нас този резултат е важен. Не можем да го наречем успех. От 10 седмици съществува "Да, България", въпреки че тя няма регистрация и днес. Без бюджет, без субсиди успяхме да привлечем доверието на 100 хил. души. Бяхме партията, която е атакувана най-много. Имамем над 800 медийни атаки, две дебели книги", каза Иванов.

Според него ако е имало време за още една седмица кампания,  "Да, България" е щяла да влезе в парламента. Партията отсъствала осезателно в градовете, до които не е успяла да стигне.

"Хората ни разбират. Системните политически парити не могат да родят промяната, могат да родят още от същото. Сигурен съм, че хората искат промяна. Затвориха ги в избора между Корнелия Нинова и Бойко Борисов. Много помогна г-жа Нинова, тя уплаши хората, с най-ретроградните лица, пресоли манждата много сериозно. Хората не са гласували за Борисов", коментира Иванов.

Според него следващите парламентарни избори ще са скоро и "Да, България" ще е готова да отправи сериозно предизвикателство на българската олигархия.

"Една от първите три теми е за корупцията. Борисов усещаше, че именно заради тази тема губи подкрепа. Той разбира колко е важна тя за българите", смята Иванов.

Той призова Борисов да не става премиер, защото е вреден за българската демокрация. Според Иванов в ГЕРБ има достатъчно ексерти, които да дадат по-демократична физиономия на едно управление.

"Еднопеевски парламент, всички, които са там са доказали, че обслужват тези интереси".

Така Иванов коментира партиите, които влизат в парламента

Йозил се чувства добре в "Арсенал" и скоро ще обяви бъдещето си

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/27/2942728_iozil_se_chuvstva_dobre_v_arsenal_i_skoro_shte_obiavi/?ref=rss


Полузащитникът на "Арсенал" Месут Йозил обяви, че се чувства добре в състава на "топчиите" и скоро ще стане ясно дали ще преподпише. Договорът на германеца изтича през юни 2018 г.

Преди седмица мениджърът на лондончани Арсен Венгер каза, че преговорите за нови контракти на ключови играчи като Йозил и Алексис Санчес са отложени за след края на настоящия сезон.

"Имам договор до 2018 г. и се чувствам комфортно в Лондон. Ще...

Гостенин на хотел издъхнал в стаята в Берковица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139383

Гостенин на хотел издъхнал в стаята в БерковицаГостенин на хотел в Берковица бе намерен мъртъв от персонала. Това съобщиха от ОД на МВР- Монтана. 45-годишния Ивайло П. от врачанското село Згориград издъхнал в неделя следобед в съня си. Уплашените от ужасяващата находка се обадили на спешния тел.112 и съобщили за намерения труп в стая на хотела. Екип от местното РУ на МВР веднага пристигнал на

БСП вече има 80 мандата, Патриотите и ДПС се изравниха с по 26

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139400

БСП вече има 80 мандата, Патриотите и ДПС се изравниха с по 26Към 14.30 ч. мандатите на БСП се увеличиха с един. Столетницата към този момент вече има 80 места в парламента. Мандатът е взет за сметка на патриотите, които остават с 26. Точно толкова имат и ДПС, това съобщи Михаил Константинов за "24 часа". Той поясни, че до края на деня може да има и други размествания.

Наградиха европейския шампион по бокс Даниел Асенов с 10 000 лева

https://www.24chasa.bg/sport/article/6139390

Наградиха европейския шампион по бокс Даниел Асенов с 10 000 леваПрезидентът на Българска федерация по бокс Красимир Инински връчи специална премия в размер на 10 000 лева на Даниел Асенов за спечелената европейска титла за мъже до 22 години в кат. 52 кг., предаде БНР. Състезанието в Браила (Румъния) завърши миналата седмица, а в събота Асенов излезе и на ринга във Франция,

Знакова е победата на БСП в бастиона на Доган и ДОСТ - Кърджали! Александър Симов проби и стана депутат!

http://pogled.info/bulgarski/znakova-e-pobedata-na-bsp-v-bastiona-na-dogan-i-dost-kardzhali-aleksandar-simov-probi-i-stana-deputat.84085

/Поглед.инфо/ ДПС, ГЕРБ и БСП си поделиха 5-те депутатски мандати, които се полагат на Кърджалийския избирателен район, изселническа организация в Турция ще сезира Европейския съд за правата на човека.

Европа въвежда квалификационен паспорт за бежанците и мигрантите

http://www.cross.bg/migrantite-pasport-evropa-1538737.html

/КРОСС/Бежанците и мигрантите да получават европейски квалификационен паспорт, в който да се посочва образователно ниво, обучения и придобити квалификации, както и членство в професионални организации. Това предвижда проект на Съвета на Европа, който бе представен на конференция на министрите на образованието на държавите членки на Европейската културна конвенция и на министрите от страните от южното Средиземноморие, съобщиха от МОН. Чрез бъдещия квалификационен паспорт ще се облекчи признаването на квалификациите на бежанците и мигрантите и по-бързото им включване в следващо обучение или на пазара на труда. Идеята е с този документ да се улесни адаптацията им в новата страна, а също така да се даде възможност те да използват своята образователна квалификация, дори когато тя не може да бъде подкрепена с документи. В момента този модел се прилага пилотно в Гърция с помощта на Съвета на Европа. Моделът е приложен и в Италия в 15 региона и резултатите са положителни. Включени са 2000 бежанци и мигранти. Самият европейски квалификационен паспорт представлява формуляр, който съдържа индивидуален номер, име, снимка, квалификация, включително с приложени документи, ако има такива. Посочват се опит, предишна месторабота, стаж, информация за ниво на владеене на езиците, членство в организации. Бежанците и мигрантите първо вписват информацията за себе си в паспорта, а след това се явяват на интервю с двама експерти за потвърждение на информацията

8 знака, че връзката ви няма да издържи

https://www.actualno.com/curious/8-znaka-che-vryzkata-vi-njama-da-izdyrji-news_601982.html

Любовта си личи, когато е истинска и когато не е. На една връзка също и личи дали ще издържи до края или ще се срине някъде по пътя. Това са знаците, които трябва да си подскажат, че връзката ви няма да бъде за цял живот. 1. Всяка кавга е краят на светаАко се карате като за последн

Мултинационалните компании ще са задължени да декларират приходи и печалби по държави

http://econ.bg/Новини/Мултинационалните-компании-ще-са-задължени-да-декларират-приходи-и-печалби-по-държави_l.a_i.739676_at.1.html

Мултинационалните компании ще декларират всяка година пред данъчните институции в ЕС приходите, печалбата и платения данък за всяка една държава, в...

Коалицията, която ще управлява - не е мечта, но можеше да е по-зле

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/27/2942720_koaliciiata_koiato_shte_upravliava_-_ne_e_mechta_no/?ref=rss


Как тълкуват изборните резултати? "Дневник" потърси мнението на политолози и социолози часове след като резултатите са извести. Започваме с отговорите на Стефан Попов - доктор по философия и изпълнителен директор на "РискМонитор".

Какво показаха изборите – къде е България?
- Къде е България? Тя е при себе си, тъй да се каже, при изконния навик да се оглежда и отлага. При своята половинчатост.

Това е двойно определение:...

Съд за шофьор на варненска линейка, заради смъртта на пешеходка

http://www.moreto.net/novini.php?n=347353

Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт във Варненския окръжен съд срещу 49-годишния шофьор Жеко Ж., който при управление на линейка причинил по непредпазливост смъртта на пешеходка. Това съобщиха от прокуратурата за Moreto.

Eвропа преговаря със САЩ да махнат визите за българи

http://www.clubz.bg/52131-evropa_pregovarq_sys_sasht_da_mahnat_vizite_za_bylgari

Европейската комисия се ангажира днес да работи с новата американска администрация за отпадане на входните визи за пет държави от ЕС, включително България.

„Днес се срещнах с министри и представители от България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния, за да обсъдим напредъка към целта за пълна визова реципрочност със Съединените щати - каза в писмено изявление еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос. - Реципрочността е крайъгълен камък на визовата политика на ЕС и ние сме ангажирани да продължим да работим в конструктивен и положителен дух, в тясна координация между нас и Съединените щати,  за да постигнем тази цел колкото може по-скоро, включително като търсим взаимно приемливи междинни стъпки“.

Комисията формално може да въведе визи за американски граждани за цялата територия на ЕС, защото преди година изтече двегодишен срок, който ЕС беше дал на САЩ да премахне визите за всички негови граждани.

Вместо това тя избра да се консултира с държавите-членки и да преговаря с Вашингтон, тъй като визов режим за американците би усложнил нежелателно трансатлантическите отношения в труден за Европа момент.

САЩ отказват да премахнат изискването за входни визи за страни, където отказите за издаване на такива визи са повече от 3 на сто от броя на кандидатите. В България този процент в момента е 16,8 на сто, каза днес пред журналисти в Брюксел служебният мининистър на вътрешните работи Пламен Узунов.

„Процентът на откази, който имаме е действително доста висок, но ние правим всичко необходимо и се надявам, че ще постигнем по-добри резултати - каза той след съвет с колегите си от ЕС днес, който разгледа още връщанията на нелегални имигранти и проект за промени в европейските правила за убежището.

 

„Обсъдихме стъпки, които могат да бъдат предприети от страна на ЕС, за да изпълним критериите на Програмата на САЩ за отмяна на визите - каза в изявлението си Аврамопулос за срещата си министрите и представителите на петте държави.  - Ще продължим да се ангажираме тясно със Съединените щати на политическо и на техническо ниво с оглед на решение, което да е от взаимна изгода за европейските и за американските граждани“.

Според дипломатически източник, пожелал анонимност, ЕС застава с цялото си тегло зад споменатите пет страни, за да търси общо решение за тях, вместо американската администрация да ги разглежда поотделно.

През октомври м.г., като част от преговорите за подписване на споразумение за свободна търговия с ЕС, Канада се съгласи да премахне визите за български граждани от декември т.г

Резултатите от вота - ГЕРБ победи БСП с 5,45%

http://www.clubz.bg/52130-rezultatite_ot_vota_gerb_pobedi_bsp_s_545

Ето ги и резултатите на ЦИК при 100% обработени изборни протоколи от всички Районни избирателни комисии. От тях става ясно, че ГЕРБ получават 32,65% от гласовете, а БСП - 27,20%, тоест разликата между тях е 5,45% или 191 793 гласа.

Разликата между "Обединени патриоти" и ДПС пък е едва 2 537 бюлетини, показват още данните. "Воля" прескача парламентарната бариета от 4 % с няма и две десети от процента - 0,14 на сто.

Според тези данни най-вероятното разпределение на мандатате в 44-ия парламент е 96 депутати за ГЕРБ, 80 - за "БСП за България", 26 за "Обединени патриоти", 26 за ДПС и 12 за партията на Веселин Марешки. Друг вариант бил ГЕРБ да загуби едно място за сметка на патриотите. При другите партии засега не се очаква разместване.

От това излиза, че ГЕРБ и "Обединените патриоти" имат 1 глас повече от нужните 121 за парламентарно мнозинство или точно 122 гласа, което изглежда най-вероятната коалиционна управленска формула.

БСП, ДПС и "Воля" дори заедно нямат мнозинство. Оттук нататък как ще се разпределят гласовете по региони е въпрос на сметки от ЦИК според резултатите във всеки един от 31 избирателни района. Системата "Хеър-Ниймайер" "дава" мандати на всички според получените бюлетини при първото "завъртане" на разпределението, след което дава мандат на партията с най малък остатък от гласове до нужните за пълен мандат.

Извън коалиция единственият хипотетично възможен вариант за управление е кабинет на малцинството на ГЕРБ, въпреки че това би бил и рисков вариант с резултат под 100 депутати. Тогава има опция за "плаващи" мнозинства с патриотите, с депутати от "Воля" и с подкрепа от ДПС, а защо не и от избраници от БСП, ако има консенсусни теми. Но форматът ще е еднопартиен. Самият Бойко Борисов в изборната нощ каза, че се надява да му се налага да прави по-малко компромиси, отколкото в предишния мандат.

 

 

БСП взе един мандат от патриотите

http://www.cross.bg/bsp-vze-edin-mandat-ot-patriotite-1538735.html

/КРОСС/ Към 14.30 ч. мандатите на БСП се увеличиха с един. Столетницата към този момент вече има 80 места в парламента. Мандатът е взет за сметка на патриотите, които остават с 26. Точно толкова имат и ДПС. Причина за промяната е второ разглеждане на протоколите на СИК в три области - Софийска, Пловдивска и Перник, където е имало разминавания в числата, пише Труд.  

Пакистан строи ограда по границата си с Афганистан

https://www.actualno.com/asia/pakistan-stroi-ograda-po-granicata-si-s-afganistan-news_602054.html

За да ограничи движението на бунтовници, Пакистан вече строи ограда по протежение на границата си с Афганистан, въпреки протестите на Кабул, че така се разделят племенни общности, съобщи армейски източник от Исламабад. Двете държави са разделени от т.нар. линия Дъранд&rdqu

Влади Зографски с антирекорд за сезона

http://offnews.bg/news/n_1/n_651237.html

Сезон 2016/2017 за Световната купа в ски скока ще се запомни с антирекорд на единствения ни представител в тура Владимир Зографски. Наричаният Еър Влади в пика на представянето си преди 3-4 години състезател от Самоков не спечели нито една точка за първи път след шест сезона в Световната купа. Той успя да влезе в само за пет състезания през кампанията, като най-предното му класиране беше 45-ото място в Оберстдорф в края на декември. Ще се запомнят и многобройните дисквалификации на Зографски заради нередности с екипировката, но всичко вече е минало. Иначе Световната купа грабна австриецът Щефан Крафт, който триумфира и в последното състезание от сезона за Световната купа в Планица (Словения) с 244.3 точки, след като постигна 250.0 метра в първия скок, а вторите опити бяха отменени заради силен вятър. Така австриецът регистрира осма победа за сезона и общо 12-а в кариерата си. С успеха той си осигури и малката Световна купа по ски-полети, като детронира словенеца Петер Превц, шампион от предишните три сезона. Крафт завърши на върха в генералното класиране след 32 състезания за сезона с 1665 точки. Втори остана шампионът от "Четирите шанци" Камил Стох (Полша) с 1524 точки, а трети се нареди Даниел Андре Танде (Норвегия) с 1201 точки. За малката Световна купа по ски полети Крафт също завърши на върха с 445 точки, следван от Велингер с 333 точки и Стох с 279 точки. В предишния старт за сезона във Викерсунд Крафт счупи и световния рекорд по ски полети, като преодоля 253,5 метра.

Близо 100 лекари и сестри в Русе защитават ръководството си с протест

https://www.actualno.com/ruse/blizo-100-lekari-i-sestri-v-ruse-zashtitavat-rykovodstvoto-si-s-protest-news_602053.html

Близо 100 лекари и медицински сестри от Университетската болница в Русе излязоха днес на протест, за да защитят сегашното си ръководство и директора д-р Иван Стоянов. Те са притеснени от обявеното за утре извънредно общо събрание на болницата, свикано по искане на здравното

Отиде си Велик Капсъзов – първият ни олимпийски медалист по спортна гимнастика

https://www.24chasa.bg/sport/article/6139368

Отиде си Велик Капсъзов – първият ни олимпийски медалист по спортна гимнастикаНа 82 години си отиде първият олимпийски медалист по спортна гимнастика – Велик Капсъзов. Големият ни гимнастик е роден на 15 април 1935 година в Асеновград. Спортната му кариера започва като състезател по вдигане на тежести. След това се прехвърля в спортната гимнастика. През 1954 година става част на националния отбор, предаде БНР.

Цачева под въпрос за парламента заради преференции

http://offnews.bg/news/n_1/n_651236.html

Преференции в листата на ГЕРБ в Плевен заплашват депутатското място на бившия председател на НС Цецка Цачева. Тя е изместена от третия и четвъртия в листата, получили преференцални гласове в своя полза, съобщи Mediapоol. Цачева бе втора в листата за родния си Плевен след водача Ивайло Московски. Третият в списъка Пламен Тачев и четвъртият Владислав Николов излизат преди нея и Цачева заема четвъртото място. При това положение тя не може отново да е председател на парламента, защото - ако изместилите я не се откажат, ще влезе в НС чак след като Московски се върне на министерски пост и освободи място в парламента.  Втори след Бойко Борисов в 25 МИР пък излиза сложеният на 11-то място Христо Гаджев. Неговото придвижване напред обаче е заради синдром 11/11 - повтарящи се номера на партията и кандидата.  Същият случай е регистриран и в столичния 24-ти район, където вторият в листата Георги Марков, е изместен от 11-тицата Борислав Борисов. Така Марков пада с едно място по-надолу, което обаче отново му гарантира депутатско място. Преференциално размесване на принципа 11/11 има и в Пловдив, там то се отнася до бившия кмет Спас Гърневски. Сходна е ситуацията във Велико Търново, където депутат ще бъде номинираният на едно от последните места в партийната листа на ГЕРБ – Георги Недев.  Разместване при ГЕРБ има и във Варна, но там ефектът не е случаен. Става дума за осмия в листата Владимир Вълев-Питбула, световен шампион по кикбокс, който благодарение на преференциални предпочитания е изстрелян на второ място и влиза в парламента.

Изваяно тяло за летния сезон с Avon Solutions

http://www.cross.bg/avon-antitzelylitniyat-break-1538734.html

/КРОСС/ Дойде моментът за подготовка на тялото за летния сезон! Avon ви помага в тази задача като представя своята обновена серия за изваяна фигура и борба с целулита - Solutions. Безспорният хит от серията са антицелулитният лосион Cellu Break 5D и антицелулитният гел със затоплящ ефект Thermal Tone, които осигуряват видими и трайни резултати. Вдъхновен от иновативната мезотерапия, лосионът Cellu Break 5D намалява целулита само за 4 седмици, като заедно с това стяга кожата и предотвратява образуването на нов. Благодарение на своя комплекс multiactive, продуктът спомамага за горенето на мазнините и изчезването на следите от стрии до 3 пъти по-бързо. Професионалният фитнес инструктур Христиана Парова препоръчва употребата на Cellu Break 5D да бъде съчетана с подходящите физически упражнения и внимателно подбрано хранително меню. Специално за Avon тя разработи серия от антицелулитни упражнения и прецизен хранителен режим, който могат да бъдат следвани от всички дами и ще бъдат публикувани във Facebook страницата на Avon. За видимо по-слаб силует се грижи антицелулитният гел със затоплящ ефект Thermal Tone. Вдъхновен от модерната липосукция и благодарение на комплекс Avdanced L-Cernitine Termaburn, той стимулира клетъчния метаболизъм, което осигурява изваяна фигура, красиво очертани бедра и дълготрайни резултати за по-малко от 4 седмици. В допълнение към постигането на перфектната фигура за летния сезон, Avon не забравя и красивото деколте

Слави Трифонов с отворено писмо за изборите

https://vesti.bg/bulgaria/slavi-trifonov-s-otvoreno-pismo-za-izborite-6067174

Водещият потвърди ултиматума към новата власт да приеме гласуваното на референдума

ГЕРБ печели изборите и в Ловешка област

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139343

ГЕРБ печели изборите и в Ловешка областС 32,47% ГЕРБ печели изборите в Ловешка област, показват резултатите при сто процента обработени протоколи на СИК. Втора политическа сила е "БСП за България" с 29,89%. Следват ги ДПС с 11,78 на сто подкрепа от избирателите. Четвърти по резултат са "Обединени патриоти" - за тях са гласували 10,21%. Новата партия на Веселин Марешки "Воля" е

Цитат на деня: Путин е голям за тези малки протести

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/03/27/2942827_citat_na_denia_putin_e_goliam_za_tezi_malki_protesti/?ref=rss


"Това са малки протести, Путин е голям за тези малки протести."

Така сръбският премиер Александър Вучич коментира демонстрациите срещу корупцията в Русия, които доведоха до ареста на хиляди хора. Той посочи, че символ на протестите е станало жълто пате – знак, който бе използван по време на антиправителствени демонстрации и в Сърбия.

Такива неща обикновено идват от едно и също място", каза Вучич по време на посещението си в Русия,...

Крадла на коли от Смядово се развихри през изборния ден, спа в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139351

Крадла на коли от Смядово се развихри през изборния ден, спа в ареста„Това, което нямам съм готова да го задигна”, пише в своя профил в социалните мрежи хлапачката, която е уникален карък, хващат я винаги, но тя упорито не се отказва Известната крадла на коли от Смядово, Биляна Банева, която през януари стана на 18 години, през изборния ден отново се развихри. Направи опит да задигне портмоне с 40 лв,

Симулират инцидент на Летище София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/simulirat-incident-na-letishte-sofiia-2013406

От днес до 30 март Столичната пожарна ще провежда учения на Летище „София”. Тренировките ще са в часовия пояс между 9 и 11 часа всяка сутрин и ще симулират инцидент в сградата на Терминал 2 на летището, обясни за Дарик Николай Николов - директор на главна дирекция

Политическият съвет на Реформаторския блок подаде оставка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/politicheskiiat-syvet-na-reformatorskiia-blok-podade-ostavka-2013407

На днешното си заседание Политическият съвет на Реформаторския блок е взел решение да подаде оставка. Повод за това са резултатите на предсрочните парламентарни избори, съобщиха от пресофиса на формацията.

Динко суперстар: Направи римейк на „Гоу бек Търки“

//dariknews.bg/regioni/burgas/dinko-superstar-napravi-rimejk-na-gou-bek-tyrki-2013408

Ямболията Динко Вълев блесна в социалните мрежи с култов лайв-стрийм, който остави лингвистите безмълвни. Прочулият се като ловец на бежанци използва добре познат сценарий на акция по задържането на мигранти, пресекли незаконно границата ни с Турция. По подобие на „колегата“ си Петър Низамов – Пера

Шоково поскъпване на парното и топлата вода

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shokovo-poskypvane-na-parnoto-i-toplata-voda-2013409

Шоково поскъпване на парното и топлата вода след изборите заради увеличението на цената на природния газ. Окончателното решение за повишаването на цената на синьото гориво КЕВР ще вземе на закрито заседания в петък.

Монстър трак направи предно салто за първи път в историята (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_651234.html

Американецът Ли О'Донъл направи първото в света успешно предно салто с монстър трак. Видеото беше публикувано на канала MonsterJamFilms в YouTube. Благодарение на зрелищната каскада той стана победител в състезанието Monster Jam в Лас Вегас. Състезанията с монстър трак са особено популярни в Америка и събират хиляди зрители. Машините представляват изменени пикапи. Те имат доста по-големи от обичайното гуми, подсилено шаси и двигатели с увеличена мощност.

След резултатите от изборите - какво следва до ново правителство

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/27/2942689_sled_rezultatite_ot_izborite_-_kakvo_sledva_do_novo/?ref=rss


При почти 100% обработени протоколи от изборните секции пет политически формации влизат в 44-ия парламент, а ГЕРБ отново е първа политическа сила. След като Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви официалните резултати от предсрочния вот за народни представители, крайният срок за което е 30 март, на ход е президентът Румен Радев.

Преди да връчи първият проучвателен мандат за съставяне на правителство, трябва да се конституира нов парламент, а на "Дондуков" 2...

След официалните резултати от изборите - какво следва до ново правителство

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/27/2942689_sled_oficialnite_rezultati_ot_izborite_-_kakvo_sledva/?ref=rss


При почти 100% обработени протоколи от изборните секции пет политически формации влизат в 44-ия парламент, а ГЕРБ отново е първа политическа сила. След като Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви официалните резултати от предсрочния вот за народни представители, крайният срок за което е 30 март, на ход е президентът Румен Радев.

Преди да връчи първият проучвателен мандат за съставяне на правителство, трябва да се конституира нов парламент, а на "Дондуков" 2...

100 хил. евро бонус за националите за победата срещу Холандия

http://www.cross.bg/holandiya-bonys-natzionalite-1538733.html

/КРОСС/ Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов е обещал премии на националите след победата над Холандия с 2:0 в събота вечер. Той е поздравил играчите в съблекалнята след последния съдийски сигнал. Компания на Михайлов са правили вицепрезидентите на БФС - Йордан Лечков и Атанас Фурнаджиев, пише "Труд". С успеха възпитаниците на Петър Хубчев ще си припомнят отдавна забравените бонуси за победи. Според договор на тима с БФС ще има премии, които за съперник от ранга на Холандия, Франция и Швеция са от кота 100 000 евро за всички играчи, треньори и щаба, като най-голям бонус ще получат титулярите.Не е изключено подобна да бъде и финансовата инжекция за домакинството на Швеция през август. Българският успех пък коства главата на селекционера на Холандия Дани Блинд. Тимът от Ниската земя вече е поставен пред реална опасност да пропусне втори пореден голям шампионат след европейското първенство през изминалото лято.  

100 хил. евро бонус за националите за победата срещу Холандия

http://www.cross.bg/holandiya-premii-mihaiilov-1538733.html

/КРОСС/ Президентът на БФС Борислав Михайлов е обещал премии на националите след победата над Холандия с 2:0 в събота вечер. Той е поздравил играчите в съблекалнята след последния съдийски сигнал. Компания на Михайлов са правили вицепрезидентите на БФС - Йордан Лечков и Атанас Фурнаджиев, пише "Труд". С успеха възпитаниците на Петър Хубчев ще си припомнят отдавна забравените бонуси за победи. Според договор на тима с БФС ще има премии, които за съперник от ранга на Холандия, Франция и Швеция са от кота 100 000 евро за всички играчи, треньори и щаба, като най-голям бонус ще получат титулярите.Не е изключено подобна да бъде и финансовата инжекция за домакинството на Швеция през август. Българският успех пък коства главата на селекционера на Холандия Дани Блинд. Тимът от Ниската земя вече е поставен пред реална опасност да пропусне втори пореден голям шампионат след европейското първенство през изминалото лято.  

В Павел баня ДОСТ победи убедително ДПС

https://www.24chasa.bg/region/article/6139342

В Павел баня ДОСТ победи убедително ДПСПартия ДОСТ, която не влиза в следващото Народно събрание, е първа политическа сила в старозагорската община Павел баня. Там ДОСТ спечели гласовете на 1664 избиратели срещу 1210, които получи ДПС, предаде БНР. Водач на листата на ДОСТ в Старозагорски избирателен район е бизнесменът Исса Бесоолу, който е един от най-приближените на Лютви Местан и

Льо Пен се оплака, че няма пари за предизборната си кампания

http://www.cross.bg/front-natzionalniya-evro-1538732.html

/КРОСС/ Крайнодясната кандидатка за президент на Франция Марин льо Пен каза днес, че още не е събрала необходимото финансиране за своята кампания за изборите, до които остава по-малко от месец, предаде Ройтерс. Льо Пен, която според социологическите проучвания е на второ място в предизборната надпревара, отново се оплака, че френските банки отказват да й отпускат заеми. Лидерката на Националния фронт заяви, че не получава никаква финансова подкрепа от Русия, нито от руски финансови институции, но каза, че се опитва да получи заем от чуждестранна банка. "Налага ми се", заяви Льо Пен, която миналата седмица беше на посещение в Москва, където се срещна с руския президент Владимир Путин. Миналата седмица Льо Пен обяви, че е взела за кампанията два заема на стойност 6 млн. евро от организацията "Котелек" на своя баща и основател на Националния фронт Жан-Мари льо Пен. През 2014 г. се разбра, че Националният фронт е получил заем от 9 милиона евро от руски кредитор.  

Изтребители на НАТО ще проведат тренировки над Естония

http://www.moreto.net/novini.php?n=347310

Намиращите се в Естония в авиобаза Амари самолети на НАТО през седмицата ще тренират ниски полети над територията на страната, съобщава агенция Интерфакс. Според информация от пресцентъра на Силите за отбрана на Естония, германски изтребители „Еврофайтър“ в понеделник, сряда и петък ще извършат полети по двойки на ниска височина (не по-ниско от 152 м).

Резултатите в София: "Да, България" е четвърта сила, ДПС и "Воля" не влизат (графика)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/27/2942778_rezultatite_v_sofiia_da_bulgariia_e_chetvurta_sila_dps/?ref=rss


Парламентът, който избра столицата щеше да изглежда различно от националния. При 100% обработени протоколи от секциите в трите избирателни райони на София - 23, 24 и 25 МИР - в Народното събрание щеше да попадне Коалиция "Движение Да, България" като четвърта сила, а ДПС щеше да остане навън, показват данните от ЦИК.

Запазва се челната тройка от общия вот - ГЕРБ събира около една трета от гласовете на жителите на столицата, БСП - 24-27%, и Обединените патриоти -...

NOVA е предпочетената медия в изборния ден

https://vesti.bg/bulgaria/medii/nova-e-predpochetenata-mediia-v-izborniia-den-6067173

За първи път в България NOVA използва нов и атрактивен начин за представяне на резултатите на живо

Съдят майка, набила учителката на дъщеря си в Севлиево

http://offnews.bg/news/n_1/n_651232.html

Районната прокуратура в Севлиево внесе в съда обвинителен акт срещу 28-годишна жена, нанесла побой над преподавателката на дъщеря си, съобщават от държавното обвинение.  На 6 януари 2016 г. Румена М. връхлетяла в класната стая на дъщеря й, към дадения момент второкласничка в СОУ "Васил Левски", и нападнала преподавателката, класна ръководителка на момичето.    Причината е, че по-рано дъщеря на обвиняемата помолила да бъде освободена, за да отиде до дома си да се преобуе, понеже си била измокрила краката. Двете учителки преценили, че не е необходимо, защото детето вече се било преобуло с екипа си за физическо възпитание, а и нямало възрастен негов роднина, който да го придружи до дома му. Въпреки това по време на часа ученичката се опитала да се свърже по мобилния телефон с майка си. Учителката решила, че детето пречи по този начин и взела телефона, но той продължил да звъни. Затова тя отговорила на едно от позвъняванията, като разговаряла с майката на детето и обяснила, че в момента се провежда учебен час, като едновременно с това я помолила да престане да звъни, защото пречи на работата. Няколко минути по-късно майката отворила вратата на класната стая и извикала дъщеря си да излезе навън. Учителката я помолила да напусне, но тя започнала да се държи агресивно, да обижда преподавателката, като едновременно с това я блъскала в гърдите с ръце, оскубала косата й и да я удряла с юмрук в лицето. Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Държавата иска само доказано екстра качество млечни продукти и плодове за училищата

https://www.actualno.com/healthy/dyrjavata-iska-samo-dokazano-ekstra-kachestvo-mlechni-produkti-i-plodove-za-uchilishtata-news_602049.html

Консумацията на здравословни и качествени хранителни продукти при децата и учениците е от съществено значение за тяхното правилно развитие. Затова съществено изискване към млечните продукти е те да бъдат произведени съгласно условията на Български държавен стандарт. То

Печалбите на китайските индустриални компании се повишават в началото на 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Печалбите-на-китайските-индустриални-компании-се-повишават-в-началото-на-2017-г-_l.a_i.739675_at.1.html

Печалбите на китайските индустриални компании се повишават с 31,5% през първите два месеца на 2017 г. спрямо същия период миналата година, предаде...

Кремъл отхвърли призивите на ЕС и САЩ за освобождаване на задържаните вчера протестиращи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139331

Кремъл отхвърли призивите на ЕС и САЩ за освобождаване на задържаните вчера протестиращиКремъл отхвърли призивите на САЩ и ЕС да освободи протестиращите, задържани при протести, които руските власти смятат за незаконни, и обвини организаторите, че са платили на младежи, за да участват в акцията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Руската полиция задържа вчера стотици протестиращи в цялата страна,

6,7% по-ниско потребление на ток в Североизточна България беше отчетено по време на „Часът на Земята“

http://www.cross.bg/bulgariya-energo-pro-zemyata-1538731.html

/КРОСС/С 6,7% по-малко електроенергия са консумирали клиентите на ЕНЕРГО-ПРО по време на „Часът на Земята". Данните на компанията са на база сравнение на потреблението час по рано в Североизточна България. Инициативата се провежда ежегодно през месец март. И тази година милиони хора угасиха светлините в домовете си от 20:30 до 21:30 часа на 25 март в подкрепа на „зелената идея". Инициативата е стартирала през 2007 г. в Сидни, Австралия, а през миналата 2016 г. 178 държави са взели участие в празника на Земята. Днес, 10 години след началото на инициативата, „Часът на Земята" е символ на отговорността на хората към опазването на околната среда. ЕНЕРГО-ПРО стимулира производството и търговията с електроенергия, генерирана по екологичен начин. За втора година компанията предлага на своите клиенти Удостоверения за зелена енергия, утвърждавайки добрите европейски практики в България. ЕНЕРГО-ПРО ще продължава стремежа си да превърне използването на зелена енергия в традиция за дейността на българския бизнес, като израз на отговорно отношение към природата и опазване на нейните ресурси.    

Свалиха тийнейджърки от самолет, носели клинове с ликра

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6139305

Свалиха тийнейджърки от самолет, носели клинове с ликраДве тийнейджърки не били допуснати да се качат на самолет на американска авиокомпания, защото носели клинове, съобщава БТА. Момичетата трябвало да пътуват със служебни билети на „United Airlines”. Специалните карти задължавали ползвателите им да спазват определен дрес код. Когато видели облеклото на девойките,

Кмет на варненско село е задържан след обвинение за купуване на гласове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139313

Кмет на варненско село е задържан след обвинение за купуване на гласовеРайонната прокуратура в Провадия задържа за срок до 72 часа кмета на село Снежина, обвинен в купуване на гласове, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна. Утре ще бъде внесено искане на обвиняемия да бъде наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Според прокуратурата кметът плащал по 20 лева на човек,

Предозиране: Давам ви две седмици и идвам пред парламента, обяви Слави Трифонов

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/27/2942823_predozirane_davam_vi_dve_sedmici_i_idvam_pred/?ref=rss


Въображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на управляващите, партиите, държавните институции или техните пиари. Рубриката на "Дневник" "Предозиране" започна със събиране на абсурдите на посланията на управляващите, партиите, държавните институции или техните пиари в хода на предизборната кампания през 2014 г., но продължава и след това с нови сюжети.

Следва открито писмо на телевизионния водещ Слави Трифонов до...

Окончателни резултати при обработени 100% протоколи: ГЕРБ - 32.65%, БСП - 27.20%

http://pogled.info/bulgarski/okonchatelni-rezultati-pri-obraboteni-100-protokoli-gerb-32-65-bsp-27-20.84083

/Поглед.инфо/ 5.45% е разликата между двете основни политически сили – ГЕРБ и БСП след предсрочния парламентарен вот.

Изселническа организация в Турция ще съди България в Страсбург заради условията на вота

http://pogled.info/svetoven/evropa/izselnicheska-organizatsiya-v-turtsiya-shte-sadi-balgariya-v-strasburg-zaradi-usloviyata-na-vota.84084

/Поглед.инфо/ Най-влиятелната в Турция изселническа организация Балгьоч обяви решението си да заведе дело в България и в Европейския съд за правата на човека заради дискриминационните и антидемократични условия на изборите, с които се сблъскаха двойните граждани.

Дарин Великов е новият треньор на „Черно море Тича”

http://www.moreto.net/novini.php?n=347349

Дарин Великов ще бъде новият треньор на „Черно море Тича”, съобщиха от ръководството на клуба. Утре сутринта той ще проведе първото занимание на тима в зала „Христо Борисов”. Първият официален мач на Дарин Великов като треньор ще бъде важното домакинство срещу „Левски” на 8 април.

Президентите на Полша, Словения и Босна призоваха ЕС да се разшири в Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139296

Президентите на Полша, Словения и Босна
призоваха ЕС да се разшири в Западните
БалканиРазширяването на ЕС, което би включило Западните Балкани, би допринесло за мира и стабилността в региона, се съгласиха в неделя в замъка Стърмол в Словения президентът на Словения Борут Пахор, неговият полски колега Анджей Дуда и председателстващият босненското председателство Младен Иванич, съобщи Танюг, цитира БТА.

Бруклин Бекъм ще следва фотография

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6139290

Бруклин Бекъм ще следва фотографияБруклин Бекъм ще следва фотография от септември, пише в. "Дейли мирър", цитиран от БТА. Според изданието той е щастлив и вече събира багажа си за университета. Най-големият син на Виктория и Дейвид Бекъм навърши 18 г. през март. Той е запален към фотографията отдавна и дори работи усилено по собствена фотографска книга, която ще излезе на 29 юни,

4-те зодии, които властват над другите

https://www.actualno.com/curious/4-te-zodii-koito-vlastvat-nad-drugite-news_602003.html

Има хора, които просто обичат да се чува само тяхната дума. Не приемат мнението на другите, обичат да дават тон в живота на останалите и вярват, че са прави във всичко. Телец Най-големите манипулатори и генерали в зодиака. Тяхната дума е закон. Всичко, което кажат или направят

Автомобилната индустрия в Европа е в разцвет

http://www.investor.bg/evropa/334/a/avtomobilnata-industriia-v-evropa-e-v-razcvet-236430/

Производството на моторни превозни средства в ЕС расте с почти 30% спрямо 2010 година, сочат данни на Евростат

Прожекция на филм за незрящи хора утре в Дом на киното

http://www.cross.bg/hora-zrenie-narysheno-1538730.html

/КРОСС/Още една прожекция на филм, специално адаптиран за незрящи хора, ще бъде представена в рамките на София Филм Фест. Прожекциите засега са експериментални, като в реализирането им се включват актьори, четящи на живо в залата диалога между героите, както и обяснителния текст между репликите, с помощта на който се прониква в атмосферата на филма. На 28 март от 17:00 часа в Дома на киното ще бъде представен филма на режисьора Борислав Колев „Окото на минотавъра". Той разказва за живота на 18-годишния Денис, който учи в Столичното училище за деца с нарушено зрение и като всички млади хора има красиви човешки мечти - да се реализира професионално, да създаде семейство, да има деца. Денис, който е незрящ, има още една мечта, която за повечето хора звучи нереалистично - да стане скулптор. Дали това ще се случи? След прожекцията на „Окото на минотавъра" ще се състои среща с режисьора на филма Борислав Колев, сценаристката Мария Ландова, оператора Пламен Герасимов, Денис (главният герой на филма), директора и зам.-директора на училището на деца с нарушено зрение „Луи Брайл". Филмът ще е с вход свободен за хора с нарушено зрение, а техните придружители могат да закупят билет на цена от 5 лв. За останалите зрители важат стандартните цени на СФФ - 6/8 лв.  

Тръмп заложи всичко на здравеопазването, а Обамакеър продължава да съществува

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139287

Тръмп заложи всичко на здравеопазването, а Обамакеър продължава да съществува Президентът на САЩ Доналд Тръмп и други избрани през ноември републиканци дойдоха във Вашингтон с обещанието да премахнат знаковото за президентството на Барак Обама законодателство за здравеопазването. В петък този план пропадна по зрелищен начин, предава БТА. При най-рискованата си политическа игра, откакто встъпи в длъжност през януари,

Глоба от 77 808 евро за неспиране на пешеходец

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/globa-ot-77-808-evro-za-nespirane-na-peshehodec-6067169

Финландският милиардер Анти Аарнио-Вихури отнеса рекордната глоба, защото не спрял пред пешеходна пътека.

Марин льо Пен: Нямаме достатъчно пари за предизборната си кампания във Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139281

Марин льо Пен: Нямаме достатъчно пари за предизборната си кампания във ФранцияКрайнодясната кандидатка за президент на Франция Марин льо Пен каза днес, че още не е събрала необходимото финансиране за своята кампания за изборите, до които остава по-малко от месец, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.  Льо Пен, която според социологическите проучвания е на второ място в предизборната надпревара, отново се оплака,

Учени установиха пряка връзка между промените в климата и екстремни явления

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/03/27/2942762_ucheni_ustanoviha_priaka_vruzka_mejdu_promenite_v/?ref=rss


Ново научно изследване установи връзка между промените в климата, причинени от човешка дейност, и конкретни случаи на екстремни проявления на времето като горещи вълни, суши и наводнения, съобщава вестник "Гардиън".

Откритието на екипът от учени показва, че ефектът от глобалното затопляне вече влияние върху различни общности по света и това налага още по-спешни действия за намаляване на въглеродните емисии.

Ключов фактор е бързото топене...

Само 30% от пълнолетните в България практикуват спорт

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/27/2942706_samo_30_ot_pulnoletnite_v_bulgariia_praktikuvat_sport/?ref=rss


Едва 30% от пълнолетните български граждани практикуват спорт, показва проучване на агенция "Сова Харис" за 2016 г. То беше представено по време на обществения дебат за развитието на системата в българския спорт, който се състоя в петък по инициатива на служебния спортен министър проф. Даниела Дашева.

Всеки трети от участвалите в изследването е на мнение, че условията за практикуване на спорт са лоши. 63% оценяват спортната култура на българина като ниска, а 60%...

Започна гласуването на турските граждани в чужбина за референдума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139276

Започна гласуването на турските граждани в чужбина за референдумаДнес започна гласуването на турските граждани в чужбина за референдума на 16 април за конституционните промени. Изборни секции са открити на граничните пунктове на Турция и в Европа, на летищата и пристанищата, предаде БНР. На Капъкуле, на границата с България, също е разкрита избирателна секция. Първите избиратели вече са упражнили правото си на

Седмичен любовен хороскоп 27.03 – 02.04

https://www.actualno.com/curious/sedmichen-luboven-horoskop-2703-0204-news_602020.html

Изборите минаха, но доста от нашите избори си останаха нерешени в миналата седмица. Понеделникът е факт и отново трябва да се активизираме за започването на седмицата. Трудно е да оставиш любовните си проблеми пред вратата на офиса и да започнеш работния ден с нов пролетен

ЕК даде зелена светлина за мегасделката между Dow и DuPont

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-dade-zelena-svetlina-za-megasdelkata-mejdu-dow-i-dupont-236439/

Това е първата от трите планирани сделки, които ще преоформят напълно глобалната индустрия за агрохимични продукти

България ще иска промяна в екологичните норми за ТЕЦ-овете на въглища

http://econ.bg/Новини/България-ще-иска-промяна-в-екологичните-норми-за-ТЕЦ-овете-на-въглища_l.a_i.739674_at.1.html

България ще настоява за промени в емисионните нива, заложени в готвения нов референтен документ на Европейската комисия (ЕК) за най-добри налични...

Турската прокуратура разследва протестиращи срещу Ердоган в Швейцария

http://www.moreto.net/novini.php?n=347344

Истанбулската прокуратура започна разследване на участниците в протест в Швейцария, на който са били отправени заплахи по адрес на президента Реджеп Тайип Ердоган. Целта на разследването е да се установи самоличността и степента на виновност на редица участници в протеста в Берн, който се състоя в събота и предизвика остра критика от страна на Анкара.

Слави Трифонов към новия парламент: Приемате референдума или идвам!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139275

Слави Трифонов към новия парламент: Приемате референдума или идвам!Следното писмо бе пратено от Слави Трифонов до медиите. Публикуваме го без редакторска намеса: Дами и господа политици, От много време, заради естеството на работата ми, боравя с думи. С много думи. По принцип смятам, че делата са по-важни, но и думите тежат. Та,… има четири думи, които ненавиждам да казвам. От всичките много думи... Те са: Аз.

Еврозоната да има премиер и бюджет, призовава влиятелен френски институт

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/03/27/2942763_evrozonata_da_ima_premier_i_bjudjet_prizovava/?ref=rss


ЕС трябва решително да действа "на много скорости", а еврозоната да е главен приоритет със собствен бюджет и лидер, който да е премиер или финансов министър, предлага либералният институт "Монтен".

Акцентът на доклад от 77 страници, озаглавен "Европа, от която се нуждаем", е върху необходимостта малки групи държави да продължат с по-тясната интеграция - послание, подобно на това от срещата на върха в Рим по случай 60-годишнината от Римския...

Марешки пожела премиерския пост и няколко министерства

http://www.mediapool.bg/mareshki-pozhela-premierskiya-post-i-nyakolko-ministerstva-news261912.html

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки, чиято партия след няколко драматични обрата все пак прескочи бариерата и влиза в парламента с 4.16%, даде заявка за премиерския пост. Очевидно претенциите му са нараснали за по-малко от половин денонощие, тъй като в неделя вечерта той спомена единствено икономическото министерство като конкретно условие да подкрепи евентуален коалиционен кабинет на ГЕРБ.   "Земеделие, туризъм, енергетика, външна политика са областите, в които "Воля" е най-силна. Може да направим силно партньорско правителство, което да решава проблемите на страната. Нямаме самоцел. Имаме силни кадри във всички области. Компромиси по никакъв повод няма да правим, категоричен беше той. Или участваме директно и носим отговорност, или не участваме в управлението", заяви Марешки, чиито кандидат-депутатски листи станаха известни с това, че бяха съставени изцяло от по-висшестоящи служители в бизнеса му.   Той обясни своите очевидно разраснали се амбиции с наблюдението, че "това, с което се занимавам, рано или късно, става номер едно", добавяйки нескромно: "Аз министър няма да ставам!"   "Най-важното е формиране на стабилно правителство, но то не може да бъде направено на принципа "3-5-8" или "две министерства за този, три - за онзи". Стабилно правителство може да бъде направено само около няколко стратегически цели. Една такава цел е да се управлява страната като Естония – правилно и в полза на българския народ и държава... Вторият проблем, около решението на който трябва да се обединим, е демографската криза. Правителството и парламентът трябва да направят 10-годишна стратегия за решаването на този проблем", заяви още Марешки.   Като други основни приоритети на партията си той определи справяне с корупцията, борба срещу контрабандата и картелите, стабилни доходи, достойно заплащане на лекари, учители, полицаи, сигурност и добро образование.   Помолен да посочи с кои партии не би влязъл в коалиция, бизнесменът назова АБВ и Движение 21, които били "пенсионирани на президентските избори партии". Марешки обаче не изключи ДПС от възможните партньори на "Воля".   "Ако се направи равносметка на кампанията, видяхме бягство от дебат, всичко беше съсредоточено около черен пиар и фалшиви новини. "Воля" беше обект на нападки отвсякъде. Тази черна кампания отблъсна над 10% от избирателите и се стигна до там твърдите ядра да определят резултата на изборите, защото отвратиха хората и те не гласуваха", направи разбор той.   В тази връзка Марешки обяви, че партията му ще води война срещу фалшивите новини. В началото на пресконференцията си в понеделник той благодари на избирателите си, след което допусна лапсус, обещавайки им да не ги "продава": "Ние няма да ги продадем... ъъ, предадем. Продаваме... ъъ, продължаваме напред!"   Малко по-рано той коментира пред Нова телевизия, че първоначално "ще направим среща между "Воля" и Обединените патриоти и едва тогава ще говорим с ГЕРБ".   "Засега обаче не съм се чувал с никого от партиите от статуквото. Чакаме резултатите и очаквам да се обадят. По-вероятно е управление в дясно. Ако зависи от нас, ще поставим условия, които са добри за страната. Ние като държава трябва да подпомагаме младите семейства да остават в България", каза Марешки.   По думите му "от една страна ние сме победителите, защото направихме неща, които не бяхме правили досега. За нашите нестандартни идеи има подкрепа в обществото. При 5-форматен парламент е възможна коалиция и в ляво, и в дясно".

Марин льо Пен: Ще подам оставка, ако французите отхвърлят излизането от еврозоната

//dariknews.bg/novini/sviat/marin-lio-pen-shte-podam-ostavka-ako-francuzite-othvyrliat-izlizaneto-ot-evrozonata-2013400

Крайнодясната кандидатка за президент на Франция Марин льо Пен заяви, че ако стане държавен глава и французите отхвърлят плана й за излизане на страната от еврозоната, тя ще подаде оставка, предаде Асошиейтед прес.

Георг Спартански: Предстои бурна и взривоопасна сесия на ОбС

//dariknews.bg/regioni/pleven/georg-spartanski-predstoi-burna-i-vzrivoopasna-sesiia-na-obs-2013402

Голямо напрежение се очаква на сесията на Общинския съвет в края на март във връзка с предлаганите промени при предстоящата оптимизация на училищната мрежа. Това предупреди кметът на Плевен Георг Спартански на оперативната си среща в понеделник.
Причината е закриването на ОУ „Васил Левски” и

Две красиви булки в бяло: Самира Уайли и Лорън Морели се ожениха (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dve-krasivi-bulki-v-bialo-samira-uajli-i-loryn-moreli-se-ozheniha-snimki-2013401

Актрисата Самира Уайли от сериала "Оранжевото е новото черно" сключи брак с продуценката и сценаристка Лорън Морели в Палм спрингс, съобщи Асошиейтед прес.

Кандидат -стипендианти могат да подават документи от 1 април

//dariknews.bg/regioni/sliven/kandidat-stipendianti-mogat-da-podavat-dokumenti-ot-1-april-2013313

Прием на документи на кандидати за месечна стипендия и еднократно финансово подпомагане  на деца и младежи с изявени дарби от Община Сливен започва от 1 април. Месечна стипендия се отпуска за период не по-дълъг от шест месеца.

Всяка година се отпускат 45 месечни стипендии в областите

Мюзикълът „Рок завинаги“ ще ни отведе в Холивуд

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/miuzikylyt-rok-zavinagi-shte-ni-otvede-v-holivud-2013404

Клуб „Бродуей“ към Американския университет в България е първата трупа в Югоизточна Европа, която ще представи на сцена номинирания за 5 награди „Тони“ мюзикъл “Рок завинаги” (Rock of Ages). Чрез своя 10-ти юбилеен проект младите артисти ще ви върнат назад във времето на големите банди с голямо его

Окончателно: ГЕРБ и ДОСТ печелят вота в чужбина

//dariknews.bg/novini/bylgariia/okonchatelno-gerb-i-dost-pecheliat-vota-v-chuzhbina-2013405

ГЕРБ и ДОСТ печелят най-много от гласовете на българите, живеещи в чужбина. При 100 процента обработени протоколи от чужбина ГЕРБ е първа политическа сила с 24, 54% от вота. За партията на Бойко Борисов са гласували 27 604 души. ГЕРБ води в повечето секции, разкрити в САЩ, Великобритания, Германия,

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ – 32.65%, БСП – 27.20%

//dariknews.bg/novini/izbori2017/pri-100-obraboteni-protokoli-gerb-32.65-bsp-27.20-2013209

ГЕРБ води БСП с почти 5.5% в предсрочните парламентарни избори, сочат данните на Централната избирателна комисия при 100% проверени протокола. В 44-тото Народно събрание влизат и Обединените патриоти, ДПС и Воля. Нито един независим депутат не е до

Вижте новите лица в парламента (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vizhte-novite-lica-v-parlamenta-snimki-2013403

Депутатът от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски намира място и в новия парламент. И докато за него това не е ново работно място, в Нардоното събрание за първи път ще влязат различни нови лица. В редиците на ДПС вече в ролята на депутат влиза и

Слави Трифонов към политиците: Давам ви две седмици

http://offnews.bg/news/n_1/n_651231.html

Слави Трифонов дава две седмици на парламента да започне конкретна работа по приемането на решенията на народа от референдума. Ако за две седмици вие не започнете работа по този въпрос, в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права, пише в отворено писмо на Трифонов до политиците.  В текста се казва: Дами и господа политици, От много време, заради естеството на работата ми, боравя с думи. С много думи. По принцип смятам, че делата са по-важни, но и думите тежат. Та,… има четири думи, които ненавиждам да казвам. От всичките много думи... Те са: Аз. Нали. Ви. Казах. Всъщност не ви го казах аз, а ви го казаха три милиона и половина българи. Те оглушително ви го изкрещяха на Референдума и вие упорито си запушихте ушите. И какво стана сега след тези избори? Проведоха едни напълно безсмислени парламентарни избори. Резултатът от тях практически възпроизвежда предишния парламент. Парламент, който не беше харесван от никого. Вчерашните избори са идеалното доказателство, че сегашната избирателна система е напълно изчерпана. Че единственото, което прави, е да възпроизвежда същите хора. Да възпроизвежда същите безсмислени политически комбинации. Затова ще ви кажа още веднъж. Знам, че не сте го забравили, но повторението е майка на знанието: Дами и господа, новоизбрани стари политици, и ти аптекарю, единственият ангажимент и задължение на новия парламент е безусловно да приеме волята на народа, изразена на референдума: – мажоритарен избор в два тура – намаляване на партийната субсидия на един лев – задължително гласуване на избори и референдуми. Затова ще направя следното: Първо: Давам на новия парламент две седмици от свикването му да започне конкретна работа по приемането на решенията на народа от референдума. Ако за две седмици вие не започнете работа по този въпрос, в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права. Второ: Ако постъпите правилно и в този двуседмичен срок започнете работа по промяната на законите, съобразно решенията на референдума, след това ви давам два месеца да приемете новите закони. Два месеца е достатъчно време да прецизирате и приемете конкретните законодателни решения. Ако след този срок, вие не сте ги приели и не сте ги превърнали в закон, а само сте симулирали работа, отново ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да отвоювам гражданските си права. Това ще направя сам. Какво ще направят другите два милиона и половина, които мислят като мен, не знам. И за финал ще ви кажа следното: Зад партиите има електорат, а зад референдума има народ!  СЛАВИ ТРИФОНОВ

Холандия прави опити да си върне Ван Гаал

http://offnews.bg/news/n_1/n_651228.html

Холандската федерация води преговори с Луис ван Гаал и той може да се завърне в националния отбор, но този път не в ролята на селекционер. Специалистът, който изведе Холандия до бронзовите медали на последното Световно първенство, може да се завърне в националния отбор в ролята на съветник. Ван Гаал напусна селекционерския пост на Холандия през 2014 година след ветовното първенство в Бразилия, за да поеме Манчестър Юнайтед, където в крайна сметка не успя да постигне успехи. Както стана ясно, Дани Блинд беше уволнен от поста селекционер на холандския национален отбор и Фред Грим ще бъде временен треньор на "лалетата". Бронзовите медалисти от Мондиал 2014 ще бъдат водени от 51-годишния Грим по време на приятелската среща с Италия на "Амстердам Арена" на 28 март.

БСП печели изборите в област Враца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139264

БСП печели изборите в област ВрацаКоалиция "БСП за България" печели извънредните парламентарни избори в област Враца с 35,03 на сто от действителните гласове, съобщиха Районната избирателна комисия /РИК/ за БТА. За коалицията са пуснати 30528 действителни бюлетини. Втори са ГЕРБ, които са гласували 29086 избиратели или 33,37 на сто от действителните гласове,

Синдромът 10/10 сработва в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139258

Синдромът 10/10 сработва в РусеНапълно вероятно е в Русе да сработи т.нар. синдром 10/10. Това означава, че десетият в листата на БСП Георги Стоилов заработва преференции на базата на номера си, който е номер и на бюлетината на БСП. Така с варианта 10 от 10, напълно възможно е 10-тият Георги Стоилов да измести от второто място депутата от предишния парламент Добрин Данев.

Нови екорестрикции ще струват над милиард лева на бизнеса

http://www.mediapool.bg/novi-ekorestriktsii-shte-struvat-nad-miliard-leva-na-biznesa-news261911.html

Предвижданите от Европейската комисия нови пределни нива за изхвърляне на мисии серен двуокис, азотни окиси и живак от горивните инсталации в България ще струват на бизнеса повече от 1 милиард лева инвестиции, което е непосилно за централите и ще доведе до закриване на ТЕЦ-ове, на въглищни мини и работни места, до повишаване на цената не електроенергията и намаляване конкурентността на българската индустрия. С този аргумент българското правителство ще настоява за различна и по-ниска ставка за страната спрямо сега заложените в готвения нов референтен документ на ЕК за най-добри налични техники за големи горивни инсталации, който предстои да бъде окончателно одобрен от комитет на министрите в края на април. За целта България започва офанзива за запознаване с нейната позиция на международната общност на най-високо равнище и ще поиска среща с еврокомисарите по околна среда и по климат и енергетика Кармену Вела и Мигел Ариас Каньете преди гласуването след месец, съобщиха от Министерството на икономиката в понеделник. За българските аргументи срещу новите екорестрикции вече е информиран председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Нашата позиция е подкрепена на международно равнище и от Европейската асоциация за въглища и лигнити EURACOAL. От съобщението става ясно, че ще се разчита към българската позиция да се присъединят и други членки на ЕС, за да има повече натиск за приемане на по-ниски ставки за тавана на вредните емисии. Тази позиция е плод на дискусия между представители на президентството, министерствата на енергетиката, икономиката и околната среда и водите, на топлофикационни дружества, топлоелектрически централи и мините от маришкия басейн, евродепутати и други. В последните седмици темата неведнъж бе обсъждана и публично. Общото становище е, че заложените нови равнища на емисии серен двуокис, азотни окиси и живак са непосилни за българските въглищни централи. Това се отнася с особена важност за централите от Маришкия басейн, проектирани да работят с местни лигнитни въглища, които се характеризират с високо съдържание на сяра. По първоначални изчисления на въглищните електроцентрали, за постигане на новите екологични норми ще бъдат необходими над 1 млрд. лева, съобщи заместник-министърът на енергетиката Константин Делисивков, цитиран в съобщението. Представителите на операторите информираха, че непрекъснатото увеличаване на екологичните изисквания от ЕК в твърде къси периоди от време трудно се вписва в инвестиционните им програми и плаши инвеститорите. Най-застрашени са работещите в енергийния комплекс "Марица изток“, който осигурява около 40% от енергията в страната. Мини "Марица изток“, доставящи суровина за работата на електроцентралите в комплекса, имат запаси за още 2 млрд. тона въглища, което е 2/3 от капацитета на добив. В сегашния вид на рестрикциите мините биха затворили предсрочно, а с тях и част от ТЕЦ-овете, за които ще е непосилно да направят необходимите вложения за постигане на екоизискванията. Пряко ще бъдат засегнати около 10 000 души, които работят в комплекса, а косвено – още 110 хил. в свързани индустрии. Освен рискове, свързани със сигурността на енергийните доставки, енергийната независимост и националната сигурност, новите емисионни стойности крият риск и от загуба на конкурентоспособност за икономиката, деиндустриализация и обезлюдяване на цели региони в страната, посочват от икономическото ведомство. Референтния документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации засяга всички мощности над 50 мегавата - конвенционални централи, както и индустриални горивни инсталации, използващи въглища, биомаса, торф, течни и газообразни горива, отпадъци.

Тръмп заложи всичко на здравеопазването, а Обамакеър продължава да съществува

http://www.mediapool.bg/tramp-zalozhi-vsichko-na-zdraveopazvaneto-a-obamakear-prodalzhava-da-sashtestvuva-news261910.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и други избрани през ноември републиканци дойдоха във Вашингтон с обещанието да премахнат знаковото за президентството на Барак Обама законодателство за здравеопазването. В петък този план пропадна по зрелищен начин. При най-рискованата си политическа игра, откакто встъпи в длъжност през януари, президентът на САЩ Доналд Тръмп сложи всичките си жетони на масата, действайки като бизнесмен, какъвто е по душа. Тръмп пренебрегна предупредителните знаци, че подготвеният от контролираната от републиканците Камара на представителите законопроект за реформа в здравеопазването, за който се говори от седмици, е обречен на неуспех. Верен на прословутия си прибързан начин на действие, нюйоркчанинът Тръмп каза на своите съпартийци републиканци, които имат значително мнозинство в Камарата на представителите, да подложат законопроекта на гласуване, защото в противен случай ще бъде свършено с обещанието за отмяна (на здравната реформа на Обама), благодарение на което те бяха избрани. До края на деня в петък това се случи, оставяйки горчив привкус у републиканските законодатели, които разчитаха на умението на Тръмп да води преговори, с което той често се хвалеше. Никой не попита открито дали именно така би трябвало да действа "Изкуството на сделката" (заглавието на бестселъра на Тръмп от 1987 г.), но може да допуснем, че някои са си го мислели. След като Тръмп "положи максимални усилия на терена", както се изрази неговият говорител, републиканците го изобличиха, че блъфира, а президентът бе принуден да скръсти ръце и да наблюдава провала на първото голямо законодателно изпитание в началото на президентския му мандат. Обамакеър, както е наричан приетият от предшественика на Тръмп закон, за чиято промяна сегашният президент агитираше усилено и продължително, ще "остане законът на страната в обозримо бъдеще", каза с огорчение председателят на камарата Пол Райън, след като изтегли законопроекта, вместо да го подложи на гласуване, при което противниците щяха да спечелят. Той се провали поради същия проблем, който от години измъчва долната камара: разцепленията в Републиканската партия. Група от трийсетина консерватори и либертарианци, участващи във фракция, наречена "Група на свободата", критикува законодателството, което официално се нарича "Американски закон за здравеопазването". За повечето членове на "Групата на свободата" това беше твърде грандиозен план. Един го нарече "най-голямата републиканска социална програма в историята". Но имаше и умерени, които се възпротивиха на ръководството, разтревожени, че това може да остави милиони хора без медицински осигуровки. Въпреки че за приемането на законопроекта не достигаха само няколко гласа, както усилено изтъкваха и Тръмп, и Райън, това все пак беше голямо поражение за Тръмп. То означаваше, че той не е изпълнил едно от ключовите обещания, които направи пред избирателите: че ще отмени и замени знаковата здравна реформа на бившия президент Барак Обама, станала закон преди седем години. "Всички научихме много", каза Тръмп пред репортери в Белия дом. "Научихме много за процеса на осигуряване на гласове", каза бизнесменът, който при кампанията миналата година се гордееше, че не е политик. Той посочи някои "много тайни правила" в Конгреса, но не пое лична отговорност за загубата. Вместо това предложи извъртя нещата, като каза, че опозиционните демократи са губещите, "защото сега Обамакеър е техен". А когато той експлодира, прогнозира Тръмп, демократите ще му паднат в ръцете и той ще е готов да действа. Президентът също така каза, че ще е отворен за сътрудничество между двете партии при писането на следващата здравна реформа. Когато демократите "станат учтиви" и работят с републиканците, това може да доведе до още по-добър план за здравеопазването, настоя Тръмп. Неговите заявления бяха в контраст с тези на по-скромния Райън, който каза пред репортери, че няма да "захаросва" случилото се. "Това е разочароващ ден за нас", каза Райън, чието име е тясно свързано с републиканските усилия за здравна реформа. Той обясни, че партията изпитва все повече трудности по пътя си от опозиция към управление, но каза също, че на него и на съпартийците му ще им трябва време, за да осмислят как са стигнали до този момент. Мнозина със сигурност не горяха от нетърпение да се изправят пред избирателите, които гласуваха за тях, вярвайки, че скоро ще усетят облекчение от по-големите разходи за здравно осигуряване, придружаващи Обамакеър. Републиканците ще трябва да обяснят, че сагата със здравеопазването в Америка продължава, а дебатите, които започнаха преди десетилетия в страната, където близо 40 милиона човека са неосигурени, все още не са довели до решение, което да задоволи мнозинството. По БТА

ГЕРБ заминават за Малта, разговорът за кабинет се отлага

http://www.clubz.bg/52129-gerb_zaminavat_za_malta_razgovoryt_za_kabinet_se_otlaga

Поне до петък разговори и преговори за бъдещо управление няма да има. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заместникът му Цветан Цветанов и почти цялото ръководство на партията заминават за Малта на конгрес на Европейската народна партия. Европейската сбирка е в сряда и четвъртък по график, но ГЕРБ ще пътуват утре. Там Борисов ще се срещне с с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и лидерите на десницата в Европа.

Днес Изпълнителната комисия на ГЕРБ се събра следизборно, но единственото решение е мълчание до петък. И по обективни причини, и заради това, че формално окончателните резултати от вота още не са ясни. Освен това се очаква Борисов да си свери часовника с европейската десница.

Вариантите пред ГЕРБ са за евентуално управление с "Обединените патриоти". Към момента двете партии общо получават 122 мандата в Народното събрание - тоест имат крехко мнозинство - с 1 глас повече от нужните 121. Чуват се обаче и гласове за опит да се формира кабинет на малцинството и да се търси подкрепа по различни теми от останалите 4 политически сили. Коалиционен формат с БСП или ДПС е яростно отричан от Борисов.

В партията още не били обсъждали казуса с Цецка Цачева, която най-вероятно няма да стане депутат заради преференциалното гласуване, която я мести от второ на четвърто място в плевенската листа. На излизане от централата само Томислав Дончев е посочил, че преференциите са част от демокрацията и не е редно спечелили мястото си депутати да бъдат убеждавани да се откажат от мандатите си.

.Засега за останалите размествания, в това число и тези с грешка 11/11, каквито случаи има няколко, мнението е, че няма драми.

 

Арестуваха селски кмет - купувал гласове

http://offnews.bg/news/n_1/n_651230.html

Районната прокуратура в Провадия задържа за срок до 72 часа кмета на село Снежина Ахмед Идриз за купуване на гласове. От прокуратурата съобщиха, че той е обвинен в даване на другиго на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определена политическа партия. Във вторник ще му бъде поискана постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".  Според показания на свидетели 50-годишният кмет е плащал по 20 лева на човек, ако гласува за определена партия. По 20 лева получавали и членовете на домакинството. Работата по досъдебното производство продължава. Идриз от ДПС стана кмет през 2014 г. след балотаж с кандидата на БСП Ивелин Иванов. 

Валери Симеонов: Ако с ГЕРБ не се получи, започваме разговори с Корнелия Нинова

http://www.clubz.bg/52128-valeri_simeonov_ako_s_gerb_ne_se_poluchi_zapochvame_razgovori_s_korneliq_ninova

Валери Симеонов. Снимка Веселин Боришев

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви пред бТВ, че "Обединените патриоти" са готови на преговори и с ГЕРБ, и с БСП за съставяне на ново правителство. Симеонов изтъкна, че мандатите на ГЕРБ и патриотите на първо четене са достатъчни, за да се направи коалиция. Той обаче уточни, че всичко зависи от преговорите и съгласуване на програмите. Симеонов припомни, че в 43-ото НС тези преговори са отнели около месец.

"С г-н Цветанов добре  работихме в 43-ото НС, но зависи. По принцип сме се разбрали да се видим и да говорим малко по-подробно", каза Симеонов.

Той каза, че програмите на ГЕРБ и патриотите имат много общи черти. Симеонов обаче изтъкна, че разликите са сериозни и се изказа за ограничаване на секциите в Турция до 6.

Лидерът на НФСВ се обяви и против въвеждането на мажоритарен вот, защото според него той ще осигури "безкрайна служебна победа за ГЕРБ". Той коментира и ултиматума на Слави Трифонов, който поиска парламентът да почне работа по промените в Изборния кодекс до две седмци.

"Ау, наистина ли го  е казал? Страшно ме уплаши чалга шоуто на Слави", каза Симеонов.

Според него на референдума хората са гласували по инерция, защото са им "бутали още една бюлетина в ръцете", без някой да осъзнава последствията.

Симеонов допусна, че този път патриотите може да имат и миниситри. Той каза, че е готов да преговаря с всяка българска партия, включително с "Воля" на Веселин Марешки.

"Хората затова са ходили избори, да формират Народно събрание и това Народно събрание да формира правителство. Не е добре да минаваме от избори в избори. Ако с ГЕРБ не се получи, започваме разговори с Корнелия Нинова", каза Симеонов.

И обясни, че с БСП имат много съвпадения по основни пунктове - увеличаване на пенсиите, ограничаване на социалните помощи за определен тип малцинства и др. Симеонов отрече, че ще има преговори с ДПС.

"С антибългарски, обгърнали се с омраза и неприязън партии, небългарски партии няма да имаме нищо общо. ДПС са 4-та сила вече. С малко, но е факт", каза Симеонов.

Симеонов повтори, че не е доволен от изборния резултат на патриотите. Но е доволен от това, че са успели да върнат 2/3 от рейсовете, които идват от Турция.

България ще настоява за намаляване на емисионните нива

http://offnews.bg/news/n_1/n_651229.html

България ще настоява за промени в емисионните нива, заложени в готвения нов референтен документ на ЕК за най-добри налични техники за големи горивни инсталации. Около това становище се обединиха участниците в среща по темата, организирана от Министерството на енергетиката. В дискусията се включиха представители на президентството, министерствата на енергетиката, икономиката и околната среда и водите, на топлофикационни дружества, топлоелектрически централи и мините от Маришкия басейн, евродепутати и други. Според участниците в кръглата маса заложените нови равнища на емисии серен диоксид, азотни оксиди и живак са непосилни за нашите въглищни централи. Това се отнася с особена важност за централите от Маришкия басейн, проектирани да работят с местни лигнитни въглища, които се характеризират с високо съдържание на сяра. "По първоначални изчисления на въглищните електроцентрали, за постигане на новите екологични норми ще бъдат необходими над 1 млрд. лева", съобщи заместник-министърът на енергетиката Константин Делисивков. Представителите на операторите информираха, че непрекъснатото увеличаване на екологичните изисквания от ЕК в твърде къси периоди от време трудно се вписва в инвестиционните им програми и плаши инвеститорите. Комплексът „Марица изток“ осигурява около 40% от енергията в страната. В 65-годишната си история досега „Мини Марица изток“ са доставили на централите от комплекса около 1 млрд. тона въглища, а оставащите в момента запаси са около 2 млрд. тона. Евентуалните рестрикции ще засегнат пряко около 10 000 души, които работят в комплекса, а косвено – още 110 хил. в свързани индустрии. Освен рискове, свързани със сигурността на енергийните доставки, енергийната независимост и националната сигурност, новите емисионни стойности крият риск и от загуба на конкурентоспособност за икономиката, деиндустриализация и обезлюдяване на цели региони в страната. Във връзка с подготвяните нови емисионни нива за серен диоксид, азотни оксиди и живак, България ще поиска среща с еврокомисарите по околна среда и по климат и енергетика Кармену Вела и Мигел Ариас Канете. Отделно е информиран и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Българската позиция е подкрепена на международно равнище и от Европейската асоциация за въглища и лигнити EURACOAL. Целта е международната общност на най-високо равнище да бъде запозната с българските аргументи срещу одобряването на рестрикциите. И по възможност да бъдат приети отделни ставки за България и други страни, които аргументирано ще се присъединят към нашата позиция. 

Съпредседателят на ДОСТ: Загубихме битката, но спечелихме войната срещу статуквото

http://offnews.bg/news/n_1/n_651226.html

Загубихме битката в изборите, но спечелихме войната срещу статуквото. Това се казва в писмо на съпредседателя на ДОСТ Орхан Исмаилов към избирателите. По-думите му партията е отбелязала исторически пробив, което той отчита като победа. По този начин е нанесен "първият удар на политическото чудовище, което отглеждахме демократично и свободно 27 години". По данни на ЦИК партията печели второто място от вота в чужбина, въпреки че формацията на Лютви Местан не прескочи 4-процентовата бариера за влизане в парламента. "Единствената коалиция, която успя да проведе истинска, активна и силна кампания е Обединение ДОСТ. Историческият пробив на тази кампания направихме ние, въпреки страха сковал волята на хората, въпреки манипулациите в медиите, въпреки яростните атаки на всички политически партии – Обединение ДОСТ ПОБЕДИ! Нанесохме първия удар на политическото чудовище, което отглеждахме демократично и свободно 27 години. Загубихме битката в изборите, но спечелихме войната срещу статуквото. От днес България вече не е същата, от днес хората знаят, че имат зад себе си силата на Обединението, от днес страхът не е властелинът на пръстена на олигархията", се посочва в писмото. Исмаилов благодари на избирателите и определя партията като "бяла лястовица" за демокрацията.  "Благодаря на всички честни хора, които ни повярваха, благодаря на тези, които от днес ще вървят с изправена глава, благодаря на всички, които утре ще имат смелостта да застанат до нас. Ние сме Обединение ДОСТ, ние сме изборът на свободните хора, ние сме гаранцията, че реалната демокрация в България вече има своята бяла лястовица", завършва обръщението.

Льо Пен: Нямам достатъчно средства за кампанията

http://www.investor.bg/evropa/334/a/lio-pen-niamam-dostatychno-sredstva-za-kampaniiata-236437/

Кандидатът за президент на Франция отрича да е получила финансова подкрепа от Русия

Белгия предприема допълнителни мерки за сигурност

http://www.mediapool.bg/belgiya-predpriema-dopalnitelni-merki-za-sigurnost-news261909.html

Белгия предприема допълнителни мерки за осигуряване на реда и сигурността в страната, съобщиха местни медии, цитирани в понеделник от БТА. За пръв път в Антверпен са извършени проверки на преминаващите през града автобуси по международни линии. Този вид превоз бе използван от атентатора в Еврейския музей в Брюксел през 2014 г., както и от извършителя на атентата в Берлин около Коледа миналата година. Двамата терористи пътуваха с автобуси през Белгия, за да достигнат съответно Франция и Италия, преди да бъдат обезвредени. Проверените пет автобуса били отведени до стари казарми, където били открити досъдебни производства за притежание на оръжие, за незаконен престой в ЕС, както и за пренос на наркотици. Властите искат да установят какви пътници използват този вид превоз, който свързва Холандия с държавите на юг. За разлика от влаковете, обичайно пътуването с международен автобус в тази част на ЕС не изисква непременно плащането на билета с банкова карта, нито предвижда постоянна проверка на документите за самоличност на пътниците. Белгийските власти са започнали проверки и по зачестили сигнали за бежанци, които се връщат "на почивка" в родината си, от която твърдят, че са избягали, за да оцелеят. На няколко от тях разрешителните за престой са били отнети заради съмнения, че са придобили статута на закрила с измама. Отчита се, че не всички случаи могат да бъдат лесно засечени, защото бежанците невинаги се придвижват от Белгия до родината си с пряка транспортна връзка. Установено е сътрудничество с властите в Холандия и предстои обменът на данни да се повиши с Германия и Франция.

ЕК търси междинни стъпки за отпадане на визите за САЩ за всички европейци

http://www.mediapool.bg/ek-tarsi-mezhdinni-stapki-za-otpadane-na-vizite-za-sasht-za-vsichki-evropeitsi-news261908.html

Европейската комисия съобщи, че еврокомисарят по вътрешните работи е приел в Брюксел представители на правителствата на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. Участниците в срещата са разговаряли по въпроса за визите за САЩ. Засега Вашингтон изисква визи за гражданите на посочените пет държави и по тази причина ЕК бе призована с резолюция на Европейския парламент да възстанови визовия режим за гражданите на САЩ. В изявление след срещата Аврамопулос пише, че визовата реципрочност е в основата на ЕС. Решени сме да продължим да работим с положителна нагласа и съгласувано, за да постигнем тази цел възможно най-скоро, включително с търсенето на взаимноприемливи междинни стъпки, добавя той. Еврокомисарят съобщава, че са били обсъдени възможните действия, които да бъдат предприети за изпълнението на изискванията за отпадането на визите за гражданите на петте държави от ЕС. Ще продължим работата в тясно сътрудничество със САЩ на политическо и техническо равнище, за да намерим решение в обща полза, добавя Аврамопулос, цитиран от БТА.

Южнокорейската прокуратура ще поиска заповед за арест на бившата президентка

http://www.mediapool.bg/yuzhnokoreiskata-prokuratura-shte-poiska-zapoved-za-arest-na-bivshata-prezidentka-news261907.html

Южнокорейската прокуратура съобщи, че ще поиска да бъде издадена заповед за арест на отстранената от поста президентка Пак Гън-хе, обвинена, че е взимала подкупи от едрия бизнес, предаде Ройтерс. 65-годишната Пак е първият демократично избран държавен глава на Южна Корея, отстранен от поста, след като Конституционният съд потвърди решението на парламента за нейния импийчмънт. Месеци наред преди отстраняването й от поста Пак не бе съдебно преследвана, защото имаше президентски имунитет. След като я изслушаха в продължение на 14 часа, следователите решиха, че е законосъобразно да поискат ареста й, съобщи Франс прес.

Юнкер пише на Борисов: Разчитам на правителство възможно най-скоро

http://www.clubz.bg/52127-yunker_pishe_na_borisov_razchitam_na_pravitelstvo_vyzmojno_naj_skoro

СВЯТ юнкер борисов 02cr

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпрати писмо до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В писмото той изказва "най-искрени поздравления за Вашата победа в парламентарните избори".

Писмото бе разпространено през профила на Юнкер в туитър. 

"Разчитам на Вашите лидерски качества и на Вашата отговорност за създаване на стабилно и приобщаващо правителство възможно най-скоро", пише Юнкер. 

Председателят на Европейската комисия припомня за започналия дебат за бъдещето на Европа и предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС.

"Това е важен момент за България, за Европейския съюз и за бъдещето на нашия континент".

В заключение Юнкер пожелава успех на Борисов и изразява очакване да работи заедно с новото правителство "за силна и просперираща Европа".

Мигрантите ще получават европейски паспорт с образованието и квалификацията си

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/03/27/2942767_migrantite_shte_poluchavat_evropeiski_pasport_s/?ref=rss


Бежанците и мигрантите да получават европейски квалификационен паспорт, в който да се посочва образователно ниво, обучения и придобити квалификации, както и членство в професионални организации.

Това предвижда проект на Съвета на Европа, който бе представен на конференция на министрите на образованието на държавите - членки на Европейската културна конвенция, и на министрите от страните от Южното Средиземноморие, съобщиха от пресцентъра на министерството на...

След началото на Брекзит премиерът Мей ще обяви план за "законодателен суверенитет"

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/03/27/2942693_sled_nachaloto_na_brekzit_premierut_mei_shte_obiavi/?ref=rss


Ден след като уведоми, че страната й напуска ЕС, британският премиер Тереза Мей ще изложи план за превръщане на европейското законодателство в британско. В "бялата книга", която Мей ще представи в четвъртък, се съдържат подробни мерки, които трябва да сложат край на "върховенството на евродепутатите", пише "Ройтерс".

Документът цели да покаже, че властите ще осигурят приемственост за бизнеса и търговията, докато експерти твърдят, че процесът...

След старта на Брекзит премиерът Мей ще обяви план за "законодателен суверенитет"

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/03/27/2942693_sled_starta_na_brekzit_premierut_mei_shte_obiavi_plan/?ref=rss


Ден след като уведоми, че страната й напуска ЕС, британският премиер Тереза Мей ще изложи план за превръщане на европейското законодателство в британско. В "бялата книга", която Мей ще представи в четвъртък, се съдържат подробни мерки, които трябва да сложат край на "върховенството на евродепутатите", пише "Ройтерс".

Документът цели да покаже, че властите ще осигурят приемственост за бизнеса и търговията, докато експерти твърдят, че процесът...

Испански сайт за Николета Лозанова: Тя открадна гаджето на Шарапова и завъртя главата на Роналдо (Снимка18+)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6139227

Испански сайт за Николета Лозанова: Тя открадна гаджето на Шарапова и завъртя главата на Роналдо (Снимка18+)"Тя открадна гаджето на Шарапова и завъртя главата на Роналдо" така испанският сайт Balon Rosa представи Николета Лозанова. Сайтът пише за честите пътувания на брюнетката до Мадрид, както и за сватбата й с Валери Божинов през 2011г. Те споделят и информация и за връзката й с Николай Михайлов. Цялата статия е допълнена с галерия със снимки на

Австрийски медии: Борисов заложи много и спечели

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6139242

Австрийски медии: Борисов заложи много и спечели"Заложи много и спечели" - това пише днес сайтът на австрийското радио и телевизия по повод изборните резултати в София. Или всичко, или нищо, философията на Бойко Борисов, който заложи всичко на карта през ноември миналата година, се оказа печеливша, коментират наблюдателите. Като най-голяма се отчита загубата на Обединените патриоти,

Русия призова за координация между всички държави в борбата с терористите в Сирия

http://www.cross.bg/pravitelstvo-teroristite-lavrov-1538729.html

/КРОСС/ Руският министър на външните работи Сергей Лавров призова всички страни, действащи в Сирия срещу терористите, да се координират помежду си, в това число и със сирийското правителство, предаде РИА Новости. „Ние искаме тези, които са поканени от законното сирийско правителство и тези, които се намират в страната без такава покана, но са обявили за своя цел борбата срещу терористите, да започнат да координират своите действия. Това включва, разбира се, и координация със сирийското правителство", посочи Лавров. Според руския външен министър „засега остава да искаме най-доброто по въпроса с координацията".  

Астрономи откриха кафяво джудже рекордьор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139222

Астрономи откриха кафяво джудже рекордьорКафяво джудже рекордьор, открито наскоро от международен екип от астрономи, е с най-големите размери и с най-чистия състав в сравнение с наблюдаваните досега подобни обекти, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ и БТА. SDSS J0104+1535 се намира на разстояние 750 светлинни години, в покрайнините на Млечния път.

Автобус се удари в пътен знак във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=347345

Автобус се блъсна в пътен знак тази сутрин на кръстовището между улиците „Русе“ и „Александър Дякович“ във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на полицията за Moreto.net. В пътното произшествие няма други участници. Не са пострадали хора.

Арестуваха селски кмет за купуване на гласове

http://www.cross.bg/ahmed-provadiya-opredelena-1538728.html

/КРОСС/ Арестуваха кмета на село Снежина за купуване на гласове. Районната прокуратура в Провадия задържа за срок до 72 часа Ахмед И., обвинен в даване на подкуп с цел склоняване на избирателното право в полза на определена политическа партия. Във вторник, 28 март 2017 г., наблюдаващият делото прокурор ще внесе искане в Районния съд в Провадия за вземане на постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо кмета. Продължават процесуално-следствени действия, разпитват се свидетели. Кметът Ахмед И. плащал по 20 лева на човек, ако гласува за определена партия. По 20 лева получавали и членовете на домакинството. Работата по досъдебното производство продължава.  

Нови 6 прокурори в битка за ВСС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139221

Нови 6 прокурори в битка за ВССВ предпоследния ден от срока за номиниране на изборни членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на прокурорите, са депозирани 6 предложения, съобщават от кадровия орган. Прокурори при Окръжна прокуратура – гр. София и районните прокуратури към нея предлагат кандидатурата на Ивайло Медаров – заместник на административния ръководител –

16 кг хероин задържаха митничари на Дунав мост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139230

16 кг хероин задържаха митничари на Дунав мост
16 кг хероин задържаха митнически служители в района на Дунав мост при Русе, съобщиха от Агенция "Митници". Наркотикът е заловен на 24 март, след като служители на Митница Русе извършват щателна митническа проверка на лек автомобил „Мерцедес", с българска регистрация и управляван от български гражданин.

Световната банка оценява високо финансовата реформа в Китай

http://econ.bg/Новини/Световната-банка-оценява-високо-финансовата-реформа-в-Китай_l.a_i.739671_at.1.html

Китай се стреми към изграждане на здрава и силна финансова система, която е от полза за качествения растеж на икономиката й, каза главният...

България реши да се бори против нов екостандарт, който може да затвори редица ТЕЦ-ове

https://www.actualno.com/business/bylgarija-reshi-da-se-bori-protiv-nov-ekostandart-kojto-moje-da-zatvori-redica-tec-ove-news_602030.html

България ще настоява за промени в емисионните нива, заложени в готвения нов референтен документ на ЕК за най-добри налични техники за големи горивни инсталации. Става въпрос за мощностите, използващи въглища, биомаса, торф, отпадъци и течни горива, с мощност над 50 мегавата.

Борисов няма да говори до петък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139241

Борисов няма да говори до петъкБойко Борисов и Цветан Цветанов няма да дават изявление в близките два дни, научи "24 часа". Утре двамата заминават на конгрес на ЕНП в Малта. Завръщането им е планирано за четвъртък вечерта. Дотогава няма да се водят преговори за коалиция, нито ще се правят

Турция регулира престоя на квалифицирани кадри със синя карта

http://www.investor.bg/sviat/6/a/turciia-regulira-prestoia-na-kvalificirani-kadri-sys-sinia-karta-236421/

След тригодишен изпитателен срок имигрантите ще имат право на постоянна работа и заселване

ЕК търси междинни стъпки преди отпадането на визите за САЩ за всички европейци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139226

ЕК търси междинни стъпки преди отпадането на визите за САЩ за всички европейциЕвропейската комисия съобщи днес, че еврокомисарят по вътрешните работи е приел в Брюксел представители на правителствата на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. Участниците в срещата са разговаряли по въпроса за визите за САЩ, предаде БТА. Засега Вашингтон изисква визи за гражданите на посочените пет държави и по тази причина ЕК бе

Преференции лишават Цецка Цачева от място в НС

http://www.mediapool.bg/preferentsii-lishavat-tsetska-tsacheva-ot-myasto-v-ns-news261906.html

Бившият председател на Народно събрание Цецка Цачева, която бе втора в листата на ГЕРБ в Плевен, може да се размине с нов депутатски мандат, тъй като е изместена от третия и четвъртия в листата, получили преференцални гласове в своя полза, показа проверка на Mediapоol. Традиционно Цачева е водач на листата на ГЕРБ в родния си Плевен, но след като загуби президентските избори през ноември, първото място в листата зае бившият транспортен министър Ивайло Московски. Първите изборни резултати от Плевен показват, че Цачева е изместена от третия и четвъртия в листата – Пламен Тачев и Владислав Николов, които са водили целенасочена кампания за преференциалния им избор. От ГЕРБ твърдят неофициално, че на този етап няма политическо решение дали някой от тях да не се откаже за сметка на Цачева. Като се има предвид обаче, че Ивайло Московски вероятно отново ще стане министър, освободеното от него място в парламента ще бъде заето от Цецка Цачева. При това положение обаче тя едва ли ще може отново да оглави парламента, тъй като този избор се провежда преди гласуването на правителството. Първоначалният анализ сочи, че и на тези избори ГЕРБ са потърпевша от погрешка отбелязани преференции, повтарящи номера на партията в изборната бюлетина – синдром 11/11. Избиратели на ГЕРБ явно са се презастраховали, като освен със зачеркване на №11 в квадратчето, са зачерквали и №11 в кръгчето, предвидено за отбелязване на преференции. Така например в 25-ти район в София веднага след партийния лидер Бойко Борисов, който бе водач на листата, втори се класира сложеният на 11-то място Христо Гаджев. Същият случай е регистриран и в столичния 24-ти район. Там вторият в листата Георги Марков, е изместен от 11-тицата Борислав Борисов. Така Марков пада с едно място по-надолу, което обаче отново му гарантира депутатско място. Преференциално размесване на принципа 11/11 има и в Пловдив, където на тази позиция в листата на ГЕРБ е поставен Спас Гърневски - бивш кмет на Пловдив, чиято политическа кариера минава през СДС, а в последствие и ДСБ. Сходна е ситуацията във Велико Търново, където депутат ще бъде номинираният на едно от последните места в партийната листа на ГЕРБ – Георги Недев. Разместване при ГЕРБ има и във Варна, но там ефектът не е случаен. Става дума за осмия в листата Владимир Вълев-Питбула, световен шампион по кикбокс, който благодарение на преференциални предпочитания е изстрелян на второ място и влиза в парламента. Синдромът, при който гласоподавателите погрешка задраскват номера на партията и същия номер на преференцията, имаше най-куриозни измерения на евроизборите през 2014 г. Тогава хиляди избиратели на "Коалиция за България" бяха решили да се "подсигурят", като отбележат №15 и при формациите, и при преференциите. В резултат на това председателят на БСП Сергей Станишев бе изместен от 15-ия кандидат в листата Момчил Неков, станал известен като "Любимец 15".

Могерини: ЕС трябва да измести САЩ в много международни сфери

http://www.cross.bg/mogerini-mezhdynarodni-vashington-1538727.html

/КРОСС/ Европейския съюз трябва да се възползва от новата политика на САЩ при президента Доналд Тръмп и в създалата се ситуация да поеме водеща роля в редица международни области, в които Вашингтон е отстъпил позиции. Така мисли върховният комисар по външните работи на ЕС Федерика Могерини. „Потвърждавайки желанието си за единство, ние развенчаваме съмненията на нашите партньори. ЕС остава и никой не може да му навреди нито отвън, нито отвътре. Обективно, ЕС има възможност да заеме водещо място и да се превърне във флагман в много международни сфери за тези, които са загубили вярата във Вашингтон като лидер. Това е и многополярността, и търговията, и борбата с климатичните промени, налагането на типично европейски модел за сътрудничество в разрешаването на конфликтните ситуации. Сега мнозина казват „Първо Америка", ние също казваме „Първо Европа", но нашите интереси се изграждат на базата на сътрудничество и партньорство, ние никога няма да бъдем „Европа в (само)изолация", обяви Могерини в интервю за вестник „Месаджеро". Според нея преходният период, който преживява американската политика, предлага на ЕС огромни възможности в международната търговия, дипломация, отношенията с Латинска Америка, Африка, Япония и Китай. „Това е уникална възможност, но само ако запазим единството си", допълни Могерини.  

Посрещаме пролетта с влошен имунитет и обострени заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6138878

Посрещаме пролетта с влошен имунитет и обострени заболяванияГорчиви и лютиви храни подпомагат черния дроб в изчистването на токсините. Март и април са месеците, подходящи за детоксикация и за някои важни промени в храненето. Не случайно именно през този период се провеждат пости. Според древната лечителска система Аюрведа през пролетта тялото започва постепенно да се затопля,

По време на "Часът на земята" ЧЕЗ отчита над 52 мегавата спад на потреблението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139215

По време на "Часът на земята" ЧЕЗ отчита над 52 мегавата спад на потреблениетоПо време на кампанията "Часът на Земята" 2017 г. ЧЕЗ Разпределение България отчете над 52 мегавата спад на потреблението на електроенергия в Западна България, съобщават от дружеството. Спестената от потребителите електроенергия се равнява на консумацията на 1 300 000 стандартни електрически крушки по 40 вата. За сравнение с 2016 г.

Радан Кънев подаде оставка като лидер на "Нова Република" и на ДСБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=347343

Радан Кънев подаде оставка като лидер "Нова Република" и на ДСБ, съобщи репортер на bTV. „Подадох оставка като председател на „Нова Република” и в близкия час ще подам оставка като председател на ДСБ. Искам да кажа, че няма да напусна политиката”, заяви Радан Кънев пред журналисти и поясни, че това би било нечестно спрямо хората, които са му гласували доверие.

Тенис от Маями и баскетболната Евролига през седмицата по спортните канали на Мтел

http://www.cross.bg/chasa-sport-mtel-1538726.html

/КРОСС/ Две са водещите събития в програмата на спортните канали на Мтел - продължаващият турнир от сериите ATP 1000 в Маями и решителните битки от груповата фаза на баскетболната Евролига.  Както и през миналата седмица Mtel Sport 1 ще излъчва на живо всички най-интересни двубои от мъжкия турнир в Маями. Една от най-очакваните срещи днес противопоставя Роджър Федерер срещу Хуан Мартин дел Потро. Двамата ще излязат на корта около 22:00 часа. Швейцарецът влиза като фаворит в мача, след като от началото на сезона записа 14 победи и само една загуба, завоювайки титлите от Астрелиън Оупън и Индиън Уелс. До момента двамата са се срещали 20 пъти, като в 15 от случаите победител е излизал Федерер.  Първите мачове от днешната програма на турнира започват в 18:00 часа, а последните - след полунощ. Финалът на състезанието е на 2 април и също бъде излъчен на живо по Mtel Sport 1. Преди и след най-интересните срещи ще има коментарни студия с експертни мнения и анализи.  Mtel Sport 2 ще излъчва на пряко най-любопитните срещи от баскетболната Евролига. Редовният сезон на турнира навлиза в заключителна си фаза, като през тази седмица ще се изиграят предпоследните двубои от него. Най-голямо внимание приковава домакинството на Цървена звезда срещу УНИКС Казан в петък от 20:00 часа. Сръбският тим се нуждае от задължителен успех, за да задържи осмото място, което дава право на участие в плейофите, като при грешна стъпка може да бъде изместен от турския Дарюшафака

Постмодерното е новото ретро (ВИДЕО)

http://www.clubz.bg/52126-postmodernoto_e_novoto_retro_video

„Тридесет милиона гледания за нашата ретро версия на Creep на „Рейдиохед“! Страхотно!“, похвалиха се днес сутринта „Постмодърн Джубокс“ в Туитър. В съобщението има и линк, от който можете да с поръчате диск или винил на групата, както и да свалите песни във формат mp3. Това е чудесно за почитателите на групата – но ако утре, 28 март, сте в София или наблизо, имате дори по-добър вариант: да гледате „Постмодърн Джубокс“ на живо – от 20 часа в зала 1 на НДК. Това е третият им концерт при второто им гостуване у нас след по-малко от година.

Обещанията са новото шоу, част от второто им европейско турне, което тръгна през февруари от Великобритания, да е още по-впечатляващо. Ще чуем модерни хитове в класически ретро интерпретации, които ни връщат в бляскавата ера между 20-те и 40-те години на ХХ век в САЩ, когато джазът беше попмузика и обратното – но вече като цялостен спектакъл за големи зали, а не като музика за клубни участия.

При първото си гостуване у нас американската група се представи с два концерта – в Античния театър в Пловдив и в зала 3 на НДК. Ако – или когато – дойдат за трети път, може би ще ги гледаме в „Арена Армеец“. Засега обаче групата е феномен в социалните мрежи и това е мястото, където е най-голямата им публика.

Успехът на „Постмодърн Джубокс“ или PMJ e пример как във времето на социалните мрежи един музикант може да представи музиката си на милиони зрители и да направи световна кариера, без да похарчи и стотинка за реклама, нито да му се налага да участва в „Евровизия“. За целта обаче, освен да прави качествена музика, трябва и да има и идея как да грабне вниманието на преситената от какви ли не предложения публика.

Точно такава идея хрумва на Скот Брадли, аранжьор и пианист, който на 5 обича Майкъл Джексън, а на 12, когато за първи път чува „Рапсодия в синьо“ на Гершуин, се влюбва в джаза. В първите години на XXI век, докато свири в джазклубове в района на Ню Йорк, в търсене на творческо вдъхновение и като упражнение Брадли започва да преработва съвременни хитове в духа на стилове, популярни преди десетилетия. След поредица експерименти в студио и пред публика, концепцията се избистря и през 2013-а Брадли се заема сериозно със създаването на PМJ.

Групата се състои от постоянно сменящи се музиканти, които записват кавъри на съвременни поппесни в различни популярни от миналото стилове, най-вече джаз, рагтайм, суинг. Всички аранжименти са на Брадли. Когато тяхната ду-уоп версия на We Can’t Stop на Майли Сайръс бързо набира голяма популярност (до днес гледанията в YouTube надхвърлят 16 милиона), а мнозина отбелязват, че това е единственият начин, по който могат да се насладят на музиката на Майли Сайръс.

Днес самата група е постоянно разрастващ се колектив, в който на ротационен принцип участват над 70 различни певци, инструменталисти и танцьори. Само за няколко години проектът постига огромен успех в социалните мрежи, които остават единственият им канал за промотиране. Доказателствата са достатъчно красноречиви: PMJ имат зашеметяващите 500 милиона гледания и над 2 милиона последователи в YouTube.

През последните години PMJ имат стотици концерти по цял свят всяка година, милиони последователи, спектаклите им предизвикват истински фурор, а билетите се изкупуват месеци предварително. С езика на „Постмодърн Джубокс“ талантливият американец не спира да ни припомня колко често новото е просто добре забравено старо. И дава шанс на много хора да открият музика, която иначе не би стигнала до тях.

"Площад Славейков"

Разговорите за управляваща коалиция започват идната седмица, реши ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/27/2942747_razgovorite_za_upravliavashta_koaliciia_zapochvat/?ref=rss


Очаква се разговорите по същество за съставяне на коалиция да започнат идната седмица. Това се разбра след днешното заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ в разширен състав, съобщи БТА.

Още снощи лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че събира в понеделник ръководството на формацията, за да обсъдят бъдещите си действия. Той обаче направи уговорката, че все пак трябва да станат известни окончателните резултати от предсрочния парламентарен вот, които ще определят...

Азиатските пазари приключиха сесията с понижения

http://econ.bg/Новини/Азиатските-пазари-приключиха-сесията-с-понижения_l.a_i.739672_at.1.html

Азиатските пазари приключиха търговията в понеделник на червена територия, съобщава CNBC. Основният японски индекс Nikkei 225 изгуби 1,44% от...

Вучич и Путин ще говорят за оръжия в Москва

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/27/2942595_vuchich_i_putin_shte_govoriat_za_orujiia_v_moskva/?ref=rss


Сръбският премиер и кандидат за президент Александър Вучич обяви, че ще обсъжда с руския президент Владимир Путин доставката на подарено руско оръжие и възможната покупка на зенитни ракетни комплекси "Бук" на среща в Москва в понеделник.

Вучич каза в предаване на телевизия "Пинк", че първо ще разговаря с Путин на четири очи, а след това ще продължат работата с делегациите на двете страни. Заедно с Вучич в Москва отиват министърът отбраната Зоран...

Юнкер поздрави Борисов за изборната победа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139205

Юнкер поздрави Борисов за изборната победаПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е поздравил председателя на ГЕРБ Бойко Борисов с победата в изборите за Народно събрание. Това съобщи на пресконференция говорител на комисията. Говорителят уточни, че по-късно днес Юнкер ще изпрати до София и поздравително писмо. Говорителят отбеляза,

Цецка Цачева не влиза в парламента?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139157

Цецка Цачева не влиза в парламента?Цецка Цачева - втората в листата на ГЕРБ в Плевен, стана четвърта след пренареждането по преференции. Измества я Владислав Николов, който е получил най-много преференции на вота в неделя. За досегашния депутат Николов бе отредено 4 място, но вече е втори. Ако ГЕРБ в Плевен има 3 мандата в НС, Цецка Цачева вероятно няма да влезе,

ГЕРБ печели изборите в Пернишка област

https://www.24chasa.bg/novini/article/6139206

ГЕРБ печели изборите в Пернишка областГЕРБ печели изборите в 14-ти МИР-Перник, съобщи РИК. Партията е получила доверието на 21 539 жители на региона, или 34.50 на сто от гласоподавателите, съобщи БТА. На второ място, с 0,67 процента по-малко, е Коалиция "БСП за България". Социалистите са предпочетени от 21 123 души, или 33.83 на сто от гласоподавателите.

Юрий Асланов: Изборите промениха съществено обстановката в страната

http://www.cross.bg/stranata-aslanov-beshe-1538725.html

/КРОСС/ „Резултатът от изборите не беше очакван за част от политическите лидери". Така смята социологът Юрий Асланов, като изрази мнението си пред БНР. Според него проведените вчера парламентарни избори са начертали съвсем нова политическа обстановка и бъдещето на страната изобщо не е ясно. „Забелязах една нетипична сдържаност дори в тона на победителя, макар че победата беше призната от неговия опонент, което означава, че в някаква степен резултатът ги притеснява от гледна точка на перспективата, която отваря. Тя наистина не е много ясна. На първи прочит като че ли изборите не произведоха нищо, но промениха съществено обстановката в страната, защото въведоха нова политическа парадигма. Ясно е, че политическият процес в бъдеще ще продължи в непозната досега посока", допълни Асланов.  

Спас Делев: Пуснете ме, я че ги шием

http://offnews.bg/news/n_1/n_651216.html

Едно момче от село е новият любимец на нацията. Роден в Ключ, дребен, бърз, скромен и изключително симпатичен. Това е Спад Делев, палачът на Холандия. Човекът, който накара нацията да повярва отново, че не сме тъпанът на Европа. Фурорът стигна дотам, че отчаяни от политиците ни запалянковци допълваха името на Спаско в бюлетината.  Цяла Европа му се радва. Турският Фенербахче го поиска на секундата. Но заглавието на годината дойде от братята македонци: "Нема Спас за Холандия, Делев ги овена лалинята“, което в буквален превод означава „Няма спасение за Холандия, Делев увехна лалетата“. Спас се ражда във футболно село и в спортно семейство. От Ключ са още няколко бивши цесекари - наборът му Сашо Якимов и Герасим Заков. От петричкото село е и култовият защитник на Пирин Благой Латинов - Острилката, попаднал във фолклора с опита да отвори люка на самолет, че му станало задушно. Футболист е и дядото Спас, на когото е кръстен 27-годишният национал. Той е запален левскар. Бащата Борислав обаче е цесекар, играл навремето професионално хандбал. Именно дядото обаче води Спаско да ритат заедно в училището.  Още тогава проличава, че хлапето е спортна натура. Шутовете му са като на голям батко. Впечатляващо  е, че още на две години започва да кара велосипед без помощни колела. От малък е записан да тренира в село Коларово, тъй като Ключ няма отбор. Бързо преминава в Беласица при треньора Иван Златински, чичо на бившия халф на Лудогорец и националите Христо Златински. Талантът на нападателя е забелязан от Иво Андонов, който го взима в Благоевград. Още в тийнейджърска възраст Спас Делев дебютира за Пирин. Два мача го пращат в полезрението на грандовете. В дебютния му за купата изравнява на ЦСКА насред "Армията", а после Пирин бие с дузпи, като победната е вкарана от друг култов образ от Пиринско - бившият дърводелец Борко Галчев. После двамата си изплюват дробовете в полуфинала срещу Левски и елиминират "сините". Спас изглежда като боец при Сталинград. Пада и става, лекарите го свестяват, влиза, излиза от терена, но завършва мача. Мнозина си мислят, че Делев симулира, за да бави времето. Нищо подобно. Нападателят получава спазъм на белите дробове. Накрая го откарват по спешност в болницата, където докторите се хващат за главите как въобще е играл мач. ЦСКА успява да уреди наем на таланта от село Ключ. Тогавашният бос Димитър Борисов, известен и като Гърнето, отказва да повярва, че може да има толкова скромен футболист. Спас иска 1000 лева заплата и възможност да спи без пари в бунгало на Панчарево! Таткото Борислав изкарва парите като шофьор към една фурна. Когато има работа, защото често такава липсва. Майката е шивачка и също не взима кой знае колко. Шефът на "Титан" се трогва от семейството и дава 2500 лева заплата на Спас. Плюс 5000 лева помощ за бащата, за да посрещне неотложните нужди. Още с появата си на "Армията" Спаско събира симпатиите на всички. Докато е в Благоевград, бързакът учи в техникум, а специалността му е шофьор и монтьор. "Мога сам да си поправям колата", обявява гордо Спас в ЦСКА, където пристига с Фолксваген Поло. Дебютът му за представителния тим също се помни, след като Лотар Матеус го пуска за 5-10 минути срещу Швейцария. Самото пристигане на Делев за лагера в Правец е култово. Шегаджиите в отбора по това време Ивелин Попов, Николай Михайлов, Благо Георгиев и до днес разправят история как на паркинга се появява лъскав джип без шофьор. Майтапът тръгва точно от тарторите които "грабват" дебютанта. "Изнасяхме възглавници от хотела, за да ги дадем на Спас, понеже не се виждаше от волана", смеят се и до днес в отбора. В национала знаят, че когато Спас е повикан, то на лагерите никога не е скучно. Майтапчия №1 Ивелин Попов  много обича Делев и винаги го взима под крилото си. Отначало Спас не мърда никъде в големия град. Той обожава сестра си Ваня, която е женена в София, и прекарва с нея свободното време. Любимец му е племенникът Боби. Има ли свободен ден в ЦСКА, отскача до Ключ, за да се види с приятели и роднини. Прочува се една зима, като скача на Йордановден за кръста в местната река. Треньорите на "Армията" му се карат, че не е особено професионално. Няколко гола го правят любимец на "червените". Първо наказва с глава Динамо в Москва с глава и ЦСКА сензационно отстранява руснаците след 0:0 в София. Спас е основен двигател при спечелване на купата през 2011 година. Сам елиминира Литекс с два гола при успеха 2:1 в полуфинала. После бележи единственото попадение срещу Славия на финала. Наказва отново тима на Гриша Ганчев с два парцала за успеха 3:1 във финала за Суперкупата пред препълнен червен стадион в Бургас. Заради постоянните проблеми с пари ЦСКА го засилва в чужбина. Култов е престоят му в руския Волга. Той трябва да подпише договор и заминава на лагер с тима заедно с тогавашния му мениджър Николай Жейнов. Посрещат го треньорът Омар Тетрадзе и друг прочут бивш грузински футболист Тимур Кецбая. Двамата са в компанията на сънародници и говорят силно, смеят се.  Спас се затваря в стаята, чудейки къде е попаднал.  Не разпознава Тетрадзе и Кецбая, дори ги помисля за някакви местни мутри. Обясняват му грешката, но българинът е непреклонен. Имал предчувствие, че Волга не е неговият отбор. И се прибира в ЦСКА. Гастролите му в турския Мерсин и испанския Лас Палмас също не му понасят. Така се връща в родните Локо Пловдив и Берое. За да излезе отново в чужбина, този път в полския Погон. Явно в Шчечин най-после намира своето място. С годините идват и парите. Делев, който израства при голяма скромност, е обект на закачки в националния покрай страстта си към лукса. Всичко в къщата му на село е "Версаче" - от спалното бельо, до мебелите. Бързакът не пести никакви средства и си купува само най-модните аксесоари. Още в ЦСКА започва да се завърта по чалготеките, дори на два пъти го наказват за нарушаване на режима. От колата му ехти сръбско и попфолк. Обожава Преслава.  Забива старозагорска силиконка, с която живее дори в Полша, но май нещата вече са се разсъхнали и Спаско пак е ерген. Но никой не го помни със забежките. Цесекарите и до ден днешен разправят култова среща на Димитър Борисов с отбора преди важен мач. Гърнето пита своя любимец Спас Делев как се чувства. "Шефе, пуснете ме утре, я че ги шием тия", отговаря Спаско. Реплика, която повтаря преди всеки мач и до ден днешен. Е, Петър Хубчев пусна бързака от село Ключ. И не сбърка. Спас уши два пъти националния отбор, който финишира втори и трети на последните две световни първенства.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване