БСП е втора в София

http://www.cross.bg/vtora-trite-gerb-1538688.html

/КРОСС/ ГЕРБ е победителят, а БСП е втора на парламентарните избор в София. Вече излязоха пълните резултати вота в столицата, като партията на Бойко Борисов печели и в трите избирателни региона на града. В 23 МИР ГЕРБ получава 33,54% от вота на избирателите, в 24 МИР е с 34,85%, а в 25 МИР с 36,45%. И в трите района втора политическа сила е БСП. В 23 МИР с 25,35%, в 24 МИР с 24,98% и в 25 МИР с 27,6%. „Обединени патриоти" са трети в 24 МИР и 25 МИР съответно с 8,49% и 8,79% и четвърти в 23 МИР със 7,22%. Висок резултат в столицата отчита движение „Да България": 10,03% в 23 МИР, което им отрежда трето място в този район и четвърто място в другите два района съответно с 8,12% и 5,16%.    

Осем загинали и десетки ранени ученици при лавина в Япония

http://offnews.bg/news/n_1/n_651190.html

Осем гимназиални ученици се смятат за мъртви, а над 30 са ранени при лавина на ски писта в Япония, предава Гардиън.  Повече от 60 ученици са участвали в изкачване в курорта Насу Онсен, 150 км северно от Токио, когато трагедията се случила в 9:20 ч. сутринта в понеделник.  Местните спасителни служби, цитирани от "Киодо нюз", са открити осем души без жизнени функции. Японските власти са предпазливи с оповестяването на смъртни случаи преди потвърждение от лекар, уточнява "Гардиън".  Преди лавината в района е имало обилен снеговалеж и са се натрупали над 30 см нов сняг. 

Първото новолуние за Овена, какво трябва да знаете

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/pyrvoto-novolunie-za-ovena-kakvo-triabva-da-znaete-6067152

Настоящото новолуние се случва в близост до планетата Венера и сочи за старт на период, в който на фокус ще бъдат взаимоотношенията, любовта и стремежът към постигане на хармония в тях

3400 двойки се ожениха едновременно (видео)

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/3400-dvojki-se-ozheniha-ednovremenno-video-6067153

Миналата година в Мексико Сити се проведе подобна церемония, но в нея участваха малко над 2000 двойки

Радан Кънев подаде оставка като лидер на "Нова република" и ДСБ

http://www.clubz.bg/52112-radan_kynev_podade_ostavka_kato_lider_na_nova_republika_i_dsb

"Аз вече подадох оставка като председател на "Нова република" пред политическия съвет, а в близкия час ще подам оставка като председател на ДСБ пред националното ръкоодство на ДСБ". 

Това обяви Радан Кънев на пресконференция след изборния ден. "Нова република" получи около 87 000 гласа и остана извън парламента. Самият Кънев беше заявил, че ще направи това и преди изборите, ако формацията не успее на тях.

Кънев се извини на всички десни избиратели - общо около 290 000, които в 44-ия парламент остават непредставени заради разделеното дясно. И призна, че на тяхно място и той трудно би простил. Лидерът в оставка благодари "на всички хора, които подкрепиха "Нова република" и особено на тези, които работиха за "Нова република". По думите му в рамките на изборната кампания формацията е успяла да мобилизира двойно повече хора в сравнение с първоначалните прогнози, "което се смята политически невъзможно".

"Всеки, който е работил за "Нова република" на тези избори, трябва да е горд до края на живота си", заяви той.

Кънев поздрави и ГЕРБ за изборната им победа и констатира, че "без съмнение загубата на БСП е добра новина за България".

Водачът на "Нова република" каза още, че това, че подава оставка не значи, че се отказва от политиката и заяви, че се надява оттеглянето да е отваряне на път съм дясно обединение. На въпрос дали ще се кандидатира отново за лидер Кънев отвърна:

"Аз не съм театрален герой, не подавам оставки, за да ми ги отхвърлят след това, да се късат ризи и да се пъшка. В политиката има много начини да си полезен, освен като началник".

Кънев припомни още, че преди изборите е призовал лидерите и на останалите десни формации да се оттеглят и да не бъдат кандидати за депутати, за да може това да отвори пътя към обединение. Но не се прие. 

"Сега пак не сме депутати, но десните избиратели нямат представителство", заключи още Кънев.

Очаквайте подробности.

 

Цветана Манева ще получи „Икар” за цялостен принос към преподаването

http://www.moreto.net/novini.php?n=347301

Голямата българска актриса Цветана Манева ще получи наградата „Икар” за цялостен принос към преподавателската дейност на церемонията тази вечер. Наградата за чест и достойнство ще отиде при актрисата Гинка Станчева, „Икар” за изключителен творчески принос към българския театър ще получи актьорът Руси Чанев.

Как Корнелия Нинова прецака БСП на изборите

http://www.clubz.bg/52111-kak_korneliq_ninova_precaka_bsp_na_izborite

Резултатите от изборите не са изненада за мен. Във фейсбук могат да се видят позоваванията ми на мой колега и приятел-социолог, който още преди седмица казваше, че преднината на БСП се топи с нарастваща скорост и тенденцията се обръща радикално.

Освен това посочих преди изборите четири причини защо Корнелия Нинова ще загуби вече спечелен мач. Тук ще приведа тези четири причини заедно с още една, пета, подсказана ми от друг мой приятел.

И понеже за мен е ясно, че ако Бойко Борисов бе загубил изборите, той не би подал оставка, защото без ББ няма ГЕРБ, то не мога да не си задам вероятно излишния въпрос – а ще подаде ли оставка Корнелия Нинова, след като така елементарно проигра шансовете на БСП за изборна победа?
  
Най-напред формулираните от мен четири причини.

Корнелия Нинова не съхрани инерцията от президентските избори. То и там Румен Радев играеше на границата на непозволеното, но и кандидатурата на Цецка Цачева бе абсурдна, гротескна, тотално неизбираема и прокремълските изцепки за Крим не предизвикаха сериозен катаклизъм, доколкото Крим за някои е спорен случай – нещо, което не може да се каже за изцепките с антиевропейските послания на Нинова.

Всъщност, Корнелия Нинова допусна фатални, непростими и досадно глупави грешки. Благодарение на нелепите ѝ изяви:

1. БСП се позиционира като партията на непредвидимостта, на прекалено радикалната промяна, на резките и вредни движения в грешната посока и на възможната ескалираща нестабилност, докато с пасивността и примиреността си ГЕРБ започна да прилича на алтернатива, която е срещу инжектирането на хаос и анархия в политиката и управлението ни.
2. БСП с пълзящата си външнополитическа преориентация не само удари през ръцете меката и гравитираща към нея периферия, но и мнозина от онези, които за нищо на света не могат да гласуват за простотията и простотата, която издигна в ГЕРБ непрофесионализма като лицето на ГЕРБ. В резултат на това с абсурдната антиевропейска и прокремълска реторика бе трагично отблъснат умереният не-БСП и против-ГЕРБ електорат.
3. БСП не можа да спечели нищо в надпреварата между програмите и професионалистите, тя бе удивително слаба в дебатирането на важните проблеми, от нейно име говореха слаби нафталинени "експерти" или истерични невъзпитани хулигани на словото и тя залагаше на голото отрицание - това е кампанията, която срути имиджа на БСП, че ако не друго, има повече професионалисти от останалите партии, особено в сигурността.
4. БСП се възприемаше по-рано много повече като партия, като колектив, като общност и отбор, сега с избора на Корнелия Нинова да се прави на ББ в полА и да е всьо и вся в БСП, тя превърна БСП в гротескна лидерска партия, така че дори електоратът на БСП, камо ли не-електоратът ѝ бе принуден да гласува не толкова За БСП, колкото За Корнелия Нинова, а това не бе лека и лесна, даже бих казал – това беше нерешима задача.
  
Към тези четири „мои” точки, обясняващи защо Корнелия Нинова е лично отговорна за поражението на БСП и главно заради нея БСП загуби спечелен мач, след като ББ се бе примирил и полегнал във вид, удобен за логаритмуване, мой приятел, който води много по-активен обществен и предприемачески живот от мен, в наш разговор ми обърна внимание върху още една, пета причина.

Според него (и според мен) главна социална опора и партийна база на Борисов за тези години е администрацията - държавна и местна. Това е най-голямата прослойка в обществото ни - хиляди и хиляди хора на хранилка с публични финанси. Тези хора почти изцяло са превключили на преследване на личното си благо, чрез "чопване" от европейски фондове, държавни поръчки, рекет на фирми и изнудване на граждани - за всевъзможни услуги и лицензи, сертификати и разрешителни.Тази прослойка не може нищо друго съществено да прави, освен да присвоява в собствена полза. Тя е много сериозен гръбнак на всяка власт и е с всяка власт, която й гарантира, че ще я съхрани на хранилката.
А Корнелия Нинова се превърна в опасност за нея с това, че постоянно говореше или подаваше сигнали за реваншизъм, за тотални ревизии, за кадрови разправи, за административни репресии...По този начин тя настрои срещу себе си изключително опасен противник, който не само е многохиляден, но около него има семейства, роднини, близки, приятели.

Ако Корнелия Нинова бе мъдра и не се държеше като непредсказуем, дестабилизиращ, първосигнален и волунтаристки фактор, според моя приятел, ако бе подала ръка на администрацията или поне бе казала, че няма да има чистки, няма да има колективна сеч, а всеки в администрацията ще бъде оценяван индивидуално и според дейността му, тогава една не малка част от администрацията в държавата и общините, от тази прекомерно и прекалено мрежа от мислещи преди всичко за просперитета си хора би се преметнала към новата ръка, която ще им гарантира оставането на свръхизгодната хранилка. А никога не подценявайте невидимата дисциплинираща електората роля на мотивираната и мобилизирана администрация...И това, казва моят приятел, е петата причина към твоите четири, поради които Корнелия Нинова прецака БСП на изборите - искрено и лично.

Толкова за изводите ми от преминалите парламентарни избори. Лошото мина, остава още по-лошото.
Очевидно не само във футбола понякога единият отбор е жив умрял и сам е готов да се бие, но изведнъж другият отбор, фаворитът, чрез грешна стратегия и сбъркана тактика, му прави изкуствено дишане уста в уста и го реанимира напук на нормалната логика…
    
Само като си помисля, че в творчески и личен, научен и експертен план аз и такива като мен сме губещи, може би главните губещи от тези избори и ми се свива сърцето!

Защото отново ще ни дебнат и мачкат:
 - маршът на калинки,
 - нашествието на дученца по безброй структури и институции,
 - талазите от войнстващи дилетанти,
 - пълчищата агресивни непрофесионалисти,
 - ескадроните самоуверени в непогрешимостта си администратори,
 - батальоните от милиционери, солдафони и доносници,
 - кохортите безкритични към себе си нарциси-псевдоуправленци,
 - легионите от безпощадни към подчинените си и безгръбначни към началниците си властници... 

Даже не просто ми се свива сърцето, облива се с кръв и се къса...Но така е, прав се оказа онзи колега, който твърдеше, че както и да завършат изборите, на такива като него и мен, като нас д..е да ни е яко. 

А друг мой приятел при срещата ни за гласуването вчера бе ми казал, че главният въпрос на тези избори е дали статуквото ще си го премести от единия в другия джоб. Сега той сигурно щеше да рече – не, статуквото така и не успя да си го премести в другия джоб.  

Това ми е равносметката...

Коментарът е от блога на Николай Слатински. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z=

Добри са условията за туризъм в ниските и средни части на планините

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138600

Добри са условията за туризъм в ниските и средни части на планинитеДобри са условията за туризъм в ниските и средни части на планините. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК, предаде "Фокус". Почти навсякъде има нова снежна покривка от порядъка на 10-15 см. Сутрешните температури са от 0 до минус 11 градуса на връх Ботев. Всички ски центрове и курорти работят,

Първо разговори с "Обединени патриоти" и чак след това с ГЕРБ, обяви Марешки

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/27/2942517_purvo_razgovori_s_obedineni_patrioti_i_chak_sled_tova/?ref=rss


Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обяви пред Нова телевизия, че първо би водил разговори с "Обединени патриоти" и чак след това ще седне за преговори с ГЕРБ. Той добави, че в момента най-реално изглежда управление в дясно. По думите му "Воля" е готова да подкрепи ГЕРБ, но само при определени условия.

"Засега не съм се чувал с никого от партиите на статуквото. Чакаме резултатите и очаквам да се обадят. Ако зависи от нас, ще поставим...

ДПС печели в Кърджали, ДОСТ втори с 21,71%

http://offnews.bg/news/n_1/n_651192.html

ДПС спечели изборите в Кърджали с 45,04%, на второ място е ДОСТ с 21,71 на сто, показват данните на РИК при почти 100% обработени бюлетини.  Трети в областта са ГЕРБ с 16,14%, следвани от БСП с 9,65 на сто. Обединените патриоти са събрали подкрепата на 2,68 процента от избирателите. Всички останали партии имат под 1 на сто в 9 МИР. 

1/3 от всички журналисти в затвора са в Турция

https://www.actualno.com/asia/13-ot-vsichki-jurnalisti-v-zatvora-sa-v-turcija-news_601899.html

Международната неправителствена организация "Amnesty international" призова правителството на Турция да прекрати своите репресии по отношение на медиите и да освободи хвърлените в затвора журналисти в страната, съобщи агенция Фокус. „Турция в момента затваря повече журналисти

Започва набирането на песни за 35-то издание на националния конкурс “Бургас и морето”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mZNcbd12jLI/

Започва набирането на песни за тазгодишното издание на националния конкурс “Бургас и морето”. Конкурсът е една от най-чаканите музикалните емоции през лятото в Бургас. Регламентът и условията за участие в “Бургас и морето” 2017г. могат да бъдат намерени на  електронен адрес: http://www.burgas.bg/bg/info/index/365

Крайният срок, в който всички автори на песни могат да изпратят своите музикални произведения е 17.00 часа на 20 май 2017г. От всички изпратени песни професионална подборна комисия, ще избере 12-те най-добри, които ще вземат участие във финалната конкурсна вечер.

Подаването на песни може да бъде както лично от автора, така и от упълномощено лице на адрес:

Гр. Бургас 8000

Община Бургас

Деловодство

Ул. “Александровска ” № 26

За Национален конкурс за песен “Бургас и морето”

Продължава политическата криза в Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138575

Продължава политическата криза в МакедонияПравителство, което ще изпълняава Тиранската платформа, не може да бъде реформаторско, а е антидържавно. Социалдемократическият съюз /СДСМ/ е заложник на платформата, а държавата е шантажирана и е заложник на /лидера на СДСМ Зоран/ Заев. Правителство, което ще работи по програма, която не е одобрена от гражданите на избори,

Михаил Константинов: Десницата ритна за четвърти път един и същи камък

http://www.cross.bg/konstantinov-desnitzata-mihail-1538685.html

/КРОСС/Три десни формации останаха извън парламента, 25 мандата на десницата останата в канализацията. Те ритнаха за четвърти път един и същи камък. Това бе коментарът на математикът проф. Михаил Константинов. Това е една група от около 250 000 души - градската десница, която вчера се провали напълно, смята той. Проф. Константинов описа ситуацията с десницата с китайската поговорка, според която умният човек се учи от грешките на другите, глупавият - от своите, а този, който не се учи от нищо - за нищо не става. Ние самите се опитваме пак да паднем под турско - кой вика тук Давутоглу да си представя книгата, бе категоричен той, коментирайки резултата на ДОСТ и намесата на турската държава у нас. Математикът и дългогодишен член на ЦИК прогнозира дясно- центристки кабинет. Проф. Константинов препоръча да забравим за нови избори след шест месеца.

Заплатите на лекарите в Румъния достигат до 70% от тези на колегите им от ЕС догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138568

Заплатите на лекарите в Румъния достигат до 70% от тези на колегите им от ЕС догодинаПрез 2018 година заплатите на лекарите в Румъния ще достигнат 3600 евро, пише днес в заглавие румънският вестник "Путеря", цитиран от БТА, като се позовава на казаното от социалния министър в телевизионно предаване. Министър Олгуца Василеску посочи, че с приемането на закона за единно заплащане през 2018 година заплатите на медиците ще стигнат до

ЦИК при 97,17% обработени протоколи: ГЕРБ води на БСП с 5,53%, Воля влиза с 4,16%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138555

ЦИК при 97,17% обработени протоколи: ГЕРБ води на БСП с 5,53%, Воля влиза с 4,16%ЦИК оповести данни към 09:00 на 27.03.2017 година. Те са при обработени 97,17% СИК протоколи в РИК. Според тях резултатите са следните : ГЕРБ - 32,63%, БСП - 27,10%, Обединени патриоти - 9,08%, ДПС - 8,98%, Воля - 4,16%, Реформаторски блок - 3,06%, "Да, България" - 2,93%, ДОСТ - 2,91%, Нова република - 2,51%, Не подкрепям никого - 2,50%.

Спортът в ефир днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_651191.html

Само снукър и тенис предлагат преките предавания на родните канали днес: 09:30 Снукър, открито на Китай Eurosport 1 14:30 Снукър, открито на Китай Eurosport 1 18:00 Тенис, турнир за мъже в Маями Mtel sport 1 18:00 Тенис, турнир за мъже в Маями F+/Sport+ HD

На плажовете в Кипър ще бъдат наети повече спасители

http://www.cross.bg/spasiteli-dopulnitelni-kipur-1538683.html

/КРОСС/Плажовете в Кипър ще получат допълнителни спасители. Според държавния бюджет за 2017 г. ще бъдат наети 141 души, което е значително по-голям брой в сравнение с предишни години, предаде InCyprus.Наскоро службата на спасителите изпрати на държавата молба да отговори на притесненията, свързани с работните часове, липсата на работна ръка и екипировка и предупреди, че обмисля допълнителни действия. В отговор министърът на вътрешните работи Сократес Хасикос обяви правителственото решение да увеличи броя на наетите служители, които да пазят летовниците на обществените плажове.

БСП печели изборите в Ямболска област

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138564

БСП печели изборите в Ямболска област"БСП за България" печели изборите в Ямболска област с 38.67 на сто от гласовете на избирателите, според данни на Районната избирателна комисия при 100 процента обработени протоколи от всички 237 СИК в 31-ви избирателен район. За партията са гласували 22 622 избиратели, съобщи БТА. Втора политическа сила в областта е ГЕРБ с 30.

Марин льо Пен: ЕС ще умре, а глобалистите ще бъдат разгромени

http://www.mediapool.bg/marin-lyo-pen-es-shte-umre-a-globalistite-shte-badat-razgromeni-news261895.html

Кандидатът за президент на Франция Марин льо Пен заяви, че Европейският съюз ще умре, а глобалистите ще бъдат разгромени, съобщиха информационните агенции.   На предизборен митинг в град Лил тя обвини съперниците си за изборите – Еманюел Макрон и Франсоа Фийон, в предателство заради политическите им платформи в подкрепа на Евросъюза и пазарната икономика.   Президентските избори във Франция ще са следващата фаза от глобалния бунт на хората, след Брекзит и победата на Доналд Тръмп в САЩ, каза Марин льо Пен.

Проф. Константинов: 25 мандата отидоха в канализацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138561

Проф. Константинов: 25 мандата отидоха в канализацията3 десни формации останаха извън парламента и 25 мандата отидоха в канализация, а с тях ГЕРБ щеше да направи едно удобно мнозинство тип ЕНП, каза проф. Михаил Константинов пред Би Ти Ви. Ситуацията той определи като катастрофа и припомни подобни ситуации в миналото, когато разделените десни партии са оставали извън парламента.

89 000 българи "не подкрепят никого"

http://www.clubz.bg/52110-89_000_bylgari_ne_podkrepqt_nikogo

Общо 88 948 българи избраха опцията "не подкрепям никого" в бюлетината за парламентарните избори. Това показват данните на ЦИК от вота в страната и в чужбина. В проценти това са съответно 2,50% и 2,28% от гласовете. Това е повече, отколкото "позитивни гласове" събраха "АБВ - Движение 21" например и твърде близо до резултатите на десните, които останаха под 4-процентовата бариера.

Най-висок е протестният вот във Видин - близо 6% ог избирателите там не са подкрепили никоя партия или коалиция, въпреки че са се разходили до урните. Още една област от Северозападна България е с голям процент недоволни - Монтана - малко под 3 на сто.

Прави впечатление, че сред най-протестно настроените граждани в страната този път са столичани. И в трите избирателни района в София броят на бюлетините "не подкрепям никого" е около 3,5 на сто. Това прави около 20 000 гласа на софиянци срещу всички партии.

Близо до 3-те процента бунтарски вот са и гражданите в Перник и Кюстендил, показват резултатите от изборите при 98% обработени протоколи. 

На парламентарните избори вчера законовият текст, че "гласуването е задължително", не сработи. Избирателната активност не премина дори 55%, което ясно показва, че този параграф от Изборния кодекс, наложен от патриотите и подкрепен от ГЕРБ, просто не работи. А и Конституционният съд отмени т.нар. санкции при негласуване - отписване от избирателните списъци, ако на два последователни вота от един и същи вид избирателят не се яви пред урните.

Опасно ли е да загубим обонянието си?

http://www.clubz.bg/52109-opasno_li_e_da_zagubim_obonqnieto_si

Обонянието е едно от петте основни човешки сетива. Да бъде загубено е опасно не само за здравето ни, но и за социалния ни живот, смята д-р Кара Хувър от Durham University.

За да докаже това, тя прави сравнение на това как са възприемали миризмите неандерталецът и денисовият човек (Homo denisova – по името на пещерата, в която е открит, бел.ред.), като ги съпоставя с обонянието на днешния човек. Оказало се, че ние възприемаме ароматите, както са го правили неандерталците, а денисовите хора са имали лошо обоняние.

Съвременният човек обаче все повече заприличва на тях – причината е в замърсената околна среда, чиито силни и мръсни миризми „побеждават“ естествени природни ухания и ни пречат да възпреимем цялата палитра от аромати. А това влияе негативно на здравето ни.

Съвременният човек по принцип има добро обоняние като неандерталеца.

Развалянето на обонянието води след себе си цяла поредица от последствия, казва Хувър, цитирана от „Телеграф“. Преди всичко слабото възприемане на миризмите влияе на вкуса. Хората, които не могат да усещат добре миризмите, са склонни към затлъстяване, защото избират силно ароматизирани храни, а те в повечето случаи съдържат повече мазнини и захар. Доказано е, че хората с добро обоняние имат по-нисък индекс на телесната маса.

Друга опасност са тревожните разстройства и депресиите. Човек без обоняние може сериозно да се притеснява, че не усеща миризмата на собственото си тяло и затова не може да определи дали излъчва неприятни „аромати“ или не. И още – може истински да се страхува, че не усеща миризмата от газовата печка например. Подобна тревожост крие риск от развитието на много по-сеиозни психически разстройства.

ЕurekАlert припомня американско изследване, направено през 2005-2006 година сред 3005 души на възраст 57-85 години. Учените от изследователския институт Monell Center се интересували от социалния живот на анкетираните и ги тествали за възприемчивост на миризми.

Неврологът д-р Йохан Лъндстрьом обобщава, че повече от 20 на сто от възрастното население на САЩ (над 50 години) има отслабено обоняние. Както и, че има пряка връзка между миризмите и броя на социалните контакти. Тя влияе основно на жените. Колкото по-добре представителките на нежния пол усещали ароматите, толкова повече излизали – срещали си с приятели, общували със семейството си и пр.

Доказано било, че при мъжете няма връзка между социалните контакти и обонянието.

И накрая Journal of the American Geriatrics Society съобщава за изследването на д-р Йонас Олафсон и неговите колеги, които в продължение на 10 години наблюдавали 1774 души на възраст между 40 и 90 години и открили, че загубата на обоняние повишава риска от ранна смърт.

Вероятността хората, които не усещат добре миризмите, да починат по-рано, била с 19% по-висока в сравнение с онези, чиито носове работели безотказно. Всяка правилно разпозната от участниците в изследването миризма сваляла с 8% вероятността от по-ранна смърт.

Турция официално определи вносни мита от 130% на пшеницата и царевицата от Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138550

Турция официално определи вносни мита от 130% на пшеницата и царевицата от РусияМинистерството на селското стопанство на Русия е получило официална информация, че Турция въвежда вносни мита за руски продукти, пише днес в. "Известия", цитиран от БТА. Отбелязва се, че пшеницата и царевицата ще се облагат със 130%, а слънчогледовото олио - със 36 на сто, предаде ТАСС. От 15 март тази година митата за внос на пшеница и царевица в

ГЕРБ с убедителна победа в Пиринско

https://www.24chasa.bg/region/article/6138551

ГЕРБ с убедителна победа в ПиринскоГЕРБ е първа политическа сила в Благоевградска област, със сериозна преднина пред БСП. Това показват резултатите от почти 100% обработени протоколи. Партията на Бойко Борисов печели 38,2%, следвана от БСП с 23,67%.  Трети в областта са ДПС с  11,7%. Обединените патриоти са на четвърто място с 9,7%. Под 4-те процента в областта остават

Воля ще се срещне първо с Обединените патриоти

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/volia-shte-se-sreshtne-pyrvo-s-obedinenite-patrioti--236399/

При 5-форматен парламент е възможна коалиция и вляво, и вдясно, твърди Веселин Марешки

Уволниха селекционерът на Холандия след загубата от България

http://www.moreto.net/novini.php?n=347305

Ръководството на Футболната федерация на Холандия Дани Блинд уволни селекционера Дани Блинд след поражението от България с 2:0 на Националния стадион „Васил Левски” в събота. Бившият вратар на Аякс Фред Грим ще води отбора до назначаването на нов наставник.

Отбелязваме Международния ден на театъра

http://offnews.bg/news/n_1/n_651187.html

Днес се чества международният ден на театъра и в столицата ще бъдат връчени престижните награди "Икар" за най-добрите театрали. Честването ще се проведе под купола на цирк "Балкански" в парк "Възраждане" от 19:00 часа и е посветена на две значими годишнини - отбелязват се 95 години от създаването на Съюза на артистите в България и 120 години Българско сценично изкуство.  Визията на Софийски театрален салон и Наградите през 2017 година е свързана с 95-ия рожден ден на голямата актриса Стоянка Мутафова "Икар" за чест и достойнство ще получи актрисата Гинка Станчева, а наградата за изключителен творчески принос към българския театър се полага на Руси Чанев.  Кои ще са отличените в другите категории, сред които режисура, водеща женска и мъжка роля, дебют и сценография, ще научим по-късно днес.  

Учени могат да изпращат лимонада по интернет (видео)

http://www.cross.bg/ychenite-samo-vuzmozhno-1538682.html

/КРОСС/Снимането на храни и напитки и публикуването им в интернет е любимо хоби на много хора. Благодарение на учени от Националния университет на Сингапур, скоро може да е възможно хората да изпращат не само визията, но и самия вкус на напитките, съобщава сп. New Scientist. Учените са разработили интересен метод, който чрез сензори анализира цвета и киселинността на лимонадата.информацията след това се изпраща в дигитален вид до другия компютър. Той също трябва да има допълнително оборудване, за да може да пресъздаде лимонадата.А това всъщност става чрез LED светлини, които пресъздават цвета на лимонадата в обикновена вода. След това електроди променят стимулират рецепторите на езика получените данни. Така човек може да усети вкуса на лимонадата, която се намира на другия край на света.Въпросното допълнително оборудване е сложено в чаша, като електродите са по нейния ръб. За момента то може да пресъздава само лимонада, но вече се работи по възможност за пресъздаване на повече различни напитки. Учените смятат, че е възможно да се направи така, че да се симулира и миризмата на напитката. video:https://www.youtube.com/watch?v=-G1P201iFUY

Кой как гласува в четирите общини на Гоцеделчевско в изборите вчера, неокончателни данни

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/koj-kak-glasuva-v-chetirite-obshtini-na-gocedelchevsko-v-izborite-vchera-neokonchatelni-danni-2013295

36 хиляди души от четирите общини на региона вчера отидоха до избирателните урни, като най-висока беше избирателната активност в  Гоце Делчев и Гърмен, а най-ниска – в община Хаджидимово.

Град Гоце Делчев ще има свой народен представител и това е Богдан Боцев от “БСП за България”. Па

Кирил Калфин: Хората пак ни повярваха, длъжни сме да изпълним обещаното

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/kiril-kalfin-horata-pak-ni-poviarvaha-dlyzhni-sme-da-izpylnim-obeshtanoto-2013298

ГЕРБ е първа политическа сила в Кюстендилски избирателен район. Партията печели изборите и в двете големи общини от област Кюстендил- Кюстендил и Дупница, както и  в Сапарева баня, и Бобошево. По информация на Дарик ГЕРБ побеждава БСП в община Кюстендил с около 370 гласа. Преднината в Бобошево е с

4 досъдебни производства за престъпления срещу избирателните права в Сливен и Ямбол

//dariknews.bg/regioni/sliven/4-dosydebni-proizvodstva-za-prestypleniia-sreshtu-izbiratelnite-prava-v-sliven-i-iambol-2013296

Прокуратурата е образувала четири досъдебни производства в Сливен и Ямбол, касаещи престъпления против избирателните права на гражданите. В периода от 02 март до 21.00ч. на 26 март в Окръжен район Ямбол са били образувани две досъдебни производства /неприключени/ и 7 преписки. По шест от тях, е бил

Започнаха полетите по нова линия от Варна до София

//dariknews.bg/regioni/varna/zapochnaha-poletite-po-nova-liniia-ot-varna-do-sofiia-2013300

Oт 26 март Wizz Air ежедневно изпълнява полети от летище Варна до София през цялата година. Самолет тип Airbus A320 с 180 места на борда ще обслужва новата линия до столицата. 

В дните понеделник, сряда, петък и неделя редовните полети ще бъдат с час на кацане 19:30 часа местно време

Спират водата във врачански квартал, заради авария

//dariknews.bg/regioni/vraca/spirat-vodata-vyv-vrachanski-kvartal-zaradi-avariia-2013301

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, водоподаването в района на жк "Река лева"  ще бъде спряно днес 27.03.2017 г. от 13:00 ч. до 17:00 ч.

Пет здравословни причини да хапваме гъби

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pet-zdravoslovni-prichini-da-hapvame-gybi-2013297

Искате да разнообразите менюто си с нещо вкусно и полезно? Опитайте да добавите гъби в менюто си. Те са богати на разнообразни хранителни вещества и са с ниско съдържание на калории. Освен че са вкусни и здравословни, те могат да помогнат и в борбата с килограмите. Вижте някои от полезните им свойс

Волейболистите на V-та Езикова триумфират в "Ученическа Купа Варна"

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/volejbolistite-na-v-ta-ezikova-triumfirat-v-uchenicheska-kupa-varna-2013299

       Изиграха се финалните мачове по волейбол за юноши 11-12 клас, част от “Ученическа Купа Варна 2017 г. Участие в турнира взеха общо 9 отбора от варненски гимназии и училища, съобщава Дирекция Спорт на Община Варна.
Първият полуфинал противопостави отборите на Варненска търговска гимнази

В Хасково окончателно: ГЕРБ - 31,50%, БСП - 30,07%

https://www.24chasa.bg/region/article/6138546

В Хасково окончателно: ГЕРБ - 31,50%, БСП - 30,07%ГЕРБ събира 31,50 процента, а втора е "БСП за България". Това сочат окончателните резултати от изборите в 29 МИР - Хасково, съобщи РИК. Тази сутрин комисията отчете обработката на всички 472 протокола от избирателните комисии. На трето място в Хасковска област остава ДПС с гласовете на 12,13 на сто от избирателите.

Румен Петков: Порочна платена социология

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138545

Румен Петков: Порочна платена социологияРезултатът ни на изборите е строго неудовлетворителен, слаб и причините за това са много, коментира Румен Петков от АБВ пред Би Ти Ви. Изборите не дадоха усещане за стабилност в страната. Два въпроса висят пред българските институции. Първият е допускането на „Воля” до изборите. Софийският градски съд ги е регистрирал незаконно, посочи Петков.

Валери Симеонов: Чух се и с Борисов, и с Нинова

http://www.cross.bg/simeonov-avtobysi-otgovori-1538684.html

/КРОСС/ „Чух се с Бойко Борисов още снощи. И с Корнелия Нинова. Поздравих и двете партии, но без допълнителни уговорки", обяви единият от лидерите на „Обединени патриоти" Валери Симеонов пред „Нова телевизия". „Срещи не сме си уговаряли. Дали ще има кабинет и какъв ще бъде той, зависи от това каква програма за управление може да бъде съставена. Това още не може да се каже. Попитан ще правят ли правителство с ГЕРБ или не Симеонов отговори, че и двата варианта са възможни. „Това е процес на съгласуване на програмите. През 2014 години това отне около месец. Отговор с кого ще се коалираме днес няма да получите. Нито днес, нито в близките дни. Това е дълъг процес", допълни лидерът на НФСБ и обяви, че ще приеме покана за разговор от Веселин Марешки, ако такава наистина бъде отправена. На въпрос направили ли са грешка с акцията си на границата с Турция той отговори, че не са направили грешка, защото това не е било предизборно мероприятие, а реален опит за спиране на автобуси. „Имам самочувствието, че поне две-трети от очакваните автобуси, които на други избори са преминавали през границата, този път въобще не тръгнаха", каза още Симеонов.    

11 неща, които доказано ни правят по-привлекателни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6135853

11 неща, които доказано ни правят по-привлекателниГоляма част от науката на привличането се корени в биологията и е свързана с това кой според нас би бил най-подходящият партньор за възпроизвеждане. Така че до голяма степен как изглеждаме в очите на другия зависи именно от това. Но има няколко неща, които ни помагат да изглеждаме по-привлекателни, и те са научно доказани.

Как гласувахме българите по райони

https://vesti.bg/bulgaria/politika/kak-glasuvahme-bylgarite-po-rajoni-6067150

Ето резултатите от изборите по райони при вече 100% обработени протоколи:

ГЕРБ печели изборите в Кюстендил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138542

ГЕРБ печели изборите в КюстендилГЕРБ получава 37,73 процента подкрепа в Кюстендил, според окончателните резултати, след преброяването на 100 процента от протоколите в Районната избирателна комисия в Кюстендил, съобщи БТА. Резултатът за БСП е 34,99 на сто. Трети са "Обединени патриоти" с резултат от 8,39 процента. Реформаторският блок е подкрепен от 3,81 от гласувалите,

Международен ден на театъра

http://www.moreto.net/novini.php?n=347308

Датата 27 март е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1961 година и тогава най-голямата международна организация за сценични изкуства – Международният театрален институт към ЮНЕСКО, решава това да бъде Международния ден на театъра.

Надал загуби сет на нула, но спечели своя мач №1000

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/27/2942507_nadal_zagubi_set_na_nula_no_specheli_svoia_mach_1000/?ref=rss


Носителят на 14 титли от Големия шлем Рафаел Надал загуби първи сет на нула за пръв път от девет години, но се класира за осминафиналите на турнира "Мастърс 1000" в Маями след обрат срещу германеца Филип Колшрайбер - 0:6, 6:2, 6:3.

Испанецът записа 822-а победа в своя мач №1000 на професионално ниво. В това число влизат двубоите в турнирите от световния тур на АТП, Големия шлем и купа "Дейвис".

30-годишният тенисист стана...

U-образен небостъргач в Ню Йорк може да стане най-високата сграда в света

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/03/27/2941307_u-obrazen_nebosturgach_v_nju_iork_moje_da_stane/?ref=rss


Архитектурна компания OIIO Studio планира да разчупи стереотипа на стандартните градски сгради и да изгради небостъргач, който да е с...U-образна форма. Освен нестандартната извивка, сградата ще се отличава от всички останали и по друг показател – тя ще е най-високата в света, като дължината ѝ от край до край ще е около 1220 метра, което е с близо 400 м повече от настоящия лидер в тази класация "Бурж Халифа", съобщава британското издание "Телеграф".

Март приключва с фокус върху лихвена статистика и данни за туризма през 2016 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/mart-prikliuchva-s-fokus-vyrhu-lihvena-statistika-i-danni-za-turizma-prez-2016-g--236314/

Предстои да излезе статистика за брутния външен дълг през първия месец от годината, бизнес тенденциите и производство и доставки на енергийни продукти

Спорт по тв днес: тенис от Маями, тото и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6137991

Спорт по тв днес: тенис от Маями, тото и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

При 94,33% преброени протоколи - остана интригата кой от десните ще води парада на загубилите

https://www.actualno.com/politics/pri-9433-prebroeni-protokoli-ostana-intrigata-koj-ot-desnite-shte-vodi-parada-na-zagubilite-news_601910.html

Интрига вече няма – в 44-тото Народно събрание ще влязат пет партии. Това показват данните при преброени 94,33% от протоколите от районните избирателни комисии (РИК). Според данните ГЕРБ взема 32,55% от гласовете, а БСП вече е над границата от 27% - 27,02%. Това означава 96 депутатски

ГЕРБ и Патриотите правят мнозинство със 123 депутати

http://offnews.bg/news/n_1/n_651189.html

Депутатите на ГЕРБ и Обединените патриоти правят мнозинство от 123 души - това показват данните на ЦИК при близо 95% обработени протоколи от страната и чужбина на изборните резултати. Според тях общо пет партии влизат в парламента. Според данните ГЕРБ ще имат 96 депутати, БСП - 79, Обединени патриоти – 27, ДПС – 26 и Воля - 12 депутати. Десните, ДОСТ и АБВ остават извън следващото Народното събрание. По последни данни коалицията „Реформаторски блок – „Глас народен” (3.02%) изпреварва с малко „Да, България” (2.99%). Партията на Лютви Местан ДОСТ също няма да има представители в парламента – взимат – 2.93%. По данни на "Галъп", цитирани от Нова тв ГЕРБ получават 31 000 гласа по-малко в сравнение с парламентарните избори през 2014 г. Тогава за партията са гласували 1 072 491 души, а на изборите в неделя ГЕРБ е получила подкрепата на 1 041 695 гласоподаватели. 4.0% от симпатизантите на ГЕРБ са гласували за Обединените патриоти, а 5.1 за БСП.  Резултатът на БСП е повишен с нови 400 хил. гласа. Ако през 2014 г. Столетницата е поличула подкрепата на 505 527 души, тази година за нея гласа си са дали 904 113. Увеличението идва от връщането на голямча част от твърдия електорат, който на предишния вот е бил разочарован. Към БСП се преливат и гласове от Обединените патриоти – 1.6%, ГЕРБ – 6.8 и на 4.9 % от хората, които не са гласували на предишните парламентарни избори.

САЩ осъдиха арестите на стотици протестиращи в Русия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/27/2942513_sasht_osudiha_arestite_na_stotici_protestirashti_v/?ref=rss


Съединените щати осъдиха арестите на стотици протестиращи в Русия и ги нарекоха "обида срещу демократичните ценности", съобщи БНР.

От Вашингтон призоваха правителството на Русия незабавно да освободи всички граждани, които мирно са изразили своето недоволство от корупцията в страната.

Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър заяви, че САЩ са особено обезпокоени от ареста на опозиционния лидер Алексей Навални.

Неучебен ден за всички ученици в страната

http://www.cross.bg/obrazovanieto-mart-stranata-1538681.html

/КРОСС/Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков обяви деня след парламентарните избори - 27 март, понеделник, за неучебен за всички ученици в страната. Това съобщи пресцентърът на МОН. Пропуснатото учебно съдържание от 27 март ще бъде преструктурирано от преподавателите и одобрено от директорите, след което ще бъде съгласувано с началниците на регионалните управления на образованието.  

Националите ни уволниха треньора на Холандия

https://www.actualno.com/football/nacionalite-ni-uvolniha-treniora-na-holandija-news_601912.html

Селекционерът на Холандия Дани Блинд бе уволнен късно снощи, само ден след изненадващата загуба на "лалетата" от родните национали с 2:0 на стадион "Васил Левски". 55-годишният наставник пое националния отбор през юли 2015 г., когато замени сънародника си Гуус Хидинк. Кои са възможните заместници на Блинд може да видите в Sportlive.bg.

МБАЛ "Майчин дом - Варна" открива отделение по ортопедия и травматология

http://www.moreto.net/novini.php?n=347172

Отделението по ортопедия и травматология е разположено в новопостроения блок„Б” в медицинския комплекс.Разполага с 15 легла, 2 модерно оборудвани операционни и гипсовъчно- превързочен кабинет. В отделението се извършват спешни и планови операции, манипулации и диагностика.

Денят след вота: ГЕРБ и Патриотите с достатъчно гласове за мнозинство в парламента

http://econ.bg/Новини/Денят-след-вота-ГЕРБ-и-Патриотите-с-достатъчно-гласове-за-мнозинство-в-парламента_l.a_i.739639_at.1.html

Днес се очакват първоначалните официални резултати от предсрочните парламентарни избори, след като районните избирателни комисии обработят изцяло...

Валери Симеонов: Чух се и с Борисов, и с Нинова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138539

Валери Симеонов: Чух се и с Борисов, и с НиноваДа, чухме се с Бойко Борисов. И с Корнелия Нинова. Поздравих ги за представянето. Срещи обаче още не сме си уговаряли. Дали ще има кабинет и какъв ще бъде той, зависи от това каква програма за управление може да бъде съставена. Това още не може да се каже. Това заяви пред Нова телевизия един от лидерите на Обединени патриоти Валери Симеонов.

Танк пропадна под леда по време на учения в Швеция

https://www.actualno.com/europe/tank-propadna-pod-leda-po-vreme-na-uchenija-v-shvecija-news_601892.html

Танк на въоръжените сили на Швеция пропадна под лед в неделя вечерта близо до град Буден, Североизточна Швеция, съобщава Azeri Press Agency. Инцидентът е станал по време на учения на шведската армия. В резултат четирима военнослужещи имат хипотермия, един се намира в безсъзнание, един е в неизвестност и е издирван от спасители. Служители на аварийните служби и военни предприемат мерки по изкарването на танка на брега. Снимка: архив

БСП печели Търново, Ямбол и Добрич

http://offnews.bg/news/n_1/n_651188.html

„БСП за България“ печели парламентарните избори в област Велико Търново с 33,85%, при обработени 100% от протоколите на СИК, втори са ПП ГЕРБ с 30,14%.  На трето място се нареждат Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ с 11,03%. Следват ги ДПС – 6,43%, Воля – 4,27% и Коалиция „Реформаторски блок - Глас народен“ – 3,18%. Малко под 2% са събрали Движение "Да, България“ – 1,96%, следвани от „Нова Република – ДСБ, Съюз за Пловдив, Българска демократична общност“ с 1,91% и Коалиция „АБВ - Движение 21“ с 1,75%, според данни на РИК, цитирани от Фокус. Квадратчето „Не подкрепям никого“ са отбелязали 2,57% от избирателите във Великотърновски многомандатен избирателен район.  При обработени 100% от протоколите Коалиция „БСП за България“ печели парламентарните избори и в област Добрич с 30,23%. Следва ПП ГЕРБ – 25,87%. Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ – 11,28% водят пред ДПС – 10,15%, „Воля“ – 7,57%, Обединение ДОСТ – 3,31%  изпревари Коалиция "Реформаторски блок – Глас народен" - 2,37% , Коалиция „АБВ-Движение 21“ – 1,82%, ПП „Възраждане“ – 1,56%. С „не подкрепям никого“ са гласували 1,83 на сто.  БСП печели и в Ямбол с 38,67%, ГЕРБ получава 30, 68 на сто. 

Денят след вота: Радан Кънев подаде оставка заради резултата на "Нова република"

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/27/2942484_deniat_sled_vota_radan_kunev_podade_ostavka_zaradi/?ref=rss


Днес се очакват първоначалните официални резултати от предсрочните парламентарни избори, след като районните избирателни комисии обработят изцяло протоколите от секционните комисии. На базата на тези данни ще бъдат изчислени и мандатите, които всяка от петте политически сили, които влизат в 44-то Народно събрание, ще спечели.

Очакват се и първите заявки за коалиционни преговори в бъдещото управление, след като снощи основните формации отказваха коментари с аргумента, че...

2 по 3 е по-малко от 6, или за лошото образование по математика

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6138058

2 по 3 е по-малко от 6, или за лошото образование по математика2 по 3 е по-малко от 6, това е главният извод от представянето на т.нар. десни, които направиха всичко неправилно преди изборите. Разцепиха се на три, смениха и името и почнаха да се обиждат един друг. Никой не им е виновен и че не са слушали уроците по математика в началното училище. Заслепени от собствената си интелектуална претенция,

Денят след вота: ГЕРБ и Патриотите с достатъчно гласове за мнозинство в парламента

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/27/2942484_deniat_sled_vota_gerb_i_patriotite_s_dostatuchno/?ref=rss


Днес се очакват първоначалните официални резултати от предсрочните парламентарни избори, след като районните избирателни комисии обработят изцяло протоколите от секционните комисии. На базата на тези данни ще бъдат изчислени и мандатите, които всяка от петте политически сили, които влизат в 44-то Народно събрание, ще спечели.

Очакват се и първите заявки за коалиционни преговори в бъдещото управление, след като снощи основните формации отказваха коментари с аргумента, че...

Марин льо Пен: ЕС ще умре, а глобалистите ще бъдат разгромени

http://www.cross.bg/ymre-marin-horata-1538680.html

/КРОСС/Лидерът на френската крайнодясна партия Национален фронт Марин льо Пен заяви, че Европейският съюз ще умре, сравнявайки го с империя. "Европейският съюз ще умре, защото хората вече не го искат...арогантни и хегемонистични империи са предопределени да изчезнат", заяви отявленият евроскептик, цитиран от Ройтерс, на митинг в Лил в неделя. Льо Пен допълни, че е време глобалистите да бъдат победени, обвинявайки основните си опоненти Емануел Макрон и Франсоа Фийон в предателство заради проевропейските и пропазарни политики. В интервю за в. "Паризиен" тя отбеляза, че цели да замени ЕС с "друга Европа", която по думите й е "Европа за хората", базирана на по-свободно сътрудничество между страните. "Трябва да бъде направено по рационален, добре подготвен начин. Не искам хаос", каза още Льо Пен, допълвайки, че изтеглянето от еврозоната ще е последната стъпка.  

Студен душ за Корнелия Нинова, размина се с премиерския пост

http://www.barometar.net/88199/

Корнелия Нинова беше като попарено мушкато в изборната нощ. Червените социологически агенции и избора на президента Радев я подлъгаха, че БСП ще спечели изборите и Нинова точеше зъби да стане премиер. Заля я студен душ. ГЕРБ победи БСП с близо 6% и ще състави правителство. Умря мечтата на Корнелия Нинова, която не намери сили дори […]

Министърът на миграцията на Гърция: Не може да приемем нито един бежанец повече

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138529

Министърът на миграцията на Гърция: Не може да приемем нито един бежанец повечеГърция не може да приеме повече нито един бежанец и не е в състояние да приложи Дъблинския регламент. Това заявява гръцкият министър за миграцията Янис Музалас в интервю за германското сп. "Шпигел", цитирано от агенция АНА-МПА и БТА. Страната ни вече носи тежък товар. Гърция прие 60 хиляди бежанци и ще е грешка да се натоварим с още мигранти по

На избори колкото и гориво да се вложи, не винаги то е ефективно

https://www.actualno.com/cite/na-izbori-kolkoto-i-gorivo-da-se-vloji-ne-vinagi-to-e-efektivno-news_601904.html

С този закачлив коментар водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев и Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" коментираха как Веселин Марешки не успя да надгради резултата си от президентските избори и да го превърне в успех така, както на вота за държавен глава.

По-малко от 3% разлика между ГЕРБ и БСП в Кюстендил

https://www.actualno.com/kustendil/po-malko-ot-3-razlika-mejdu-gerb-i-bsp-v-kustendil-news_601911.html

По-малко от 3% е разликата между първия и втория в класирането от вчерашните парламентарни избори в област Кюстендил. Това сочат окончателните данни на Районната избирателна комисия. За ГЕРБ са гласували 37,73% от имащите право на глас в областта. Коалиция „БСП за България“ е подкрепена от 34,99 на сто от кюстендилци. На трета позиция твърдо застава Патриотичния фронт с 8,39%, а веднага след формацията се нарежда Реформаторския блок с 3,81%.

Толстой: Ако Черна гора влезе в НАТО, Русия ще защитава Сърбия

http://www.cross.bg/nato-gora-tolstoii-1538679.html

/КРОСС/Заместник-председателят на руската Дума Пьотр Толстой заяви, че ако Черна гора влезе в НАТО, Русия ще помогне на Сърбия и няма да я остави сама, съобщава черногорската телевизия РТЦГ.В интервю за сръбския в. "Политика" Толстой каза, че ако Черна гора стане членка на НАТО, Сърбия определено ще има проблеми със сигурността. Той подчерта, че Москва вижда членството на Черна гора в алианса като "пряка военна заплаха" и за Русия, и за нейните съюзници и затова няма да позволи "еднополярно" засилване на НАТО на Балканите.Русия гледа с тъга това, което става в Черна гора, която, ако влезе в НАТО, ще стане една от редицата страни с американски военни бази и радари за противоракетна отбрана, изтъкна той.От друга страна, няма доказателства за каквато и да е руска инвазия на Балканите, както твърди Западът, подчерта Толстой и добави, че в региона има икономическо присъствие на Запада, но от година на година неговото влияние в областта на идеите отслабва."Въобразиха си, че са победители в Студената война. Ако не схванат навреме, че не са победили, тогава поражението им ще бъде пълно", каза Толстой.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" могат да направят правителство с подкрепата на "Воля", обяви Боряна Димитрова

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/27/2942499_gerb_i_obedineni_patrioti_mogat_da_napraviat/?ref=rss


ГЕРБ и "Обединени патриоти" могат да направят правителство с общо 123 депутати. Те могат да получат подкрепата и на партията на Веселин Марешки "Воля". Това предположение направи управляващият партньор в социологическата агенция "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова пред Нова телевизия.

Нейните изчисления показват, че ГЕРБ ще имат 96 депутати, а "Обединени патриоти" - 27. Подобно мнозинство обаче било крехко и заради това е нужна...

И на Балтийско море прославиха Спас Делев

http://offnews.bg/news/n_1/n_651184.html

След като стана хит с двата си гола срещу Холандия, джобният нападател Спас Делев набира все по-голяма популярност и извън граница. Особено горди останаха поляците от Погон Шчечин, където рита българският национал. Клубът от голямото пристанище на Балтийско море сподели три снимки на Делев на официалната си страница във Facebook, като изрази възхищението си от представянето му срещу “лалетата”. “Делев не може да бъде спрян. Два гола за нашия футболист. Браво, Спас!”, написа поляците на официалния си профил в социалната мрежа. Погон върви девети в местния шампионат, като се нуждае от една позиция нагоре, за да участва в плейофите за титлата и местата в Европа. Шчечин е второто по големина полско пристанище на Балтийско море. Със своите 400 000 жители градът е седмият по население в страната. 

Немските медии: Русия престава да кредитира Америка, това смущава някого

http://pogled.info/svetoven/nemskite-medii-rusiya-prestava-da-kreditira-amerika-tova-smushtava-nyakogo.84082

/Поглед.инфо/ "Русия значително увеличи златните си резерви, но хвърли на пазара американските облигации. "Както съобщава вестник Welt, руснаците не са единствените, които направиха това. И обясни тази тенденция със "смяната на властта"./рус.ез./

БСП печели изборите в Добричка област

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138531

БСП печели изборите в Добричка областКоалиция "БСП за България" печели изборите в Добричка област с 30.23 на сто подкрепа, сочат резултатите от всички обработени протоколи в Районната избирателна комисия. За ГЕРБ са гласували 25.87 на сто от пусналите бюлетина, съобщи БТА. Обединените патриоти вземат 11.28 на сто от вота, а ДПС - 10.15 на сто. "Воля" има подкрепа от 7.57 на сто.

Честваме Мужденародния ден на театъра

http://www.cross.bg/teatura-godini-bulgariya-1538678.html

/КРОСС/ Днес честваме Международния ден на театъра. За първи път е отбелязан през 1961 г. от Международния театрален институт (МТИ) към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) през 1961 г. Проявите, свързани с този ден, са както мащабни театрални събития, така и съвсем интимни чествания на любовта към магията на театъра. По традиция точно на този ден Съюзът на артистите в България отличава най-високите постижения в областта на сценичните изкуства.Церемонията тази вечер е посветена на две годишнини - 95 години от създаването на Съюза на артистите в България и 120 години Българско цирково изкуство. Честването ще се проведе под купола на цирк „Балкански".  

Веселин Марешки: Най-напред ще има среща с патриотите, едва след това с ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138527

Веселин Марешки: Най-напред ще има среща с патриотите, едва след това с ГЕРБЗа съжаление не получихме голям резултат, но смятам, че нашето участие в парламента ще бъде позитивно за държавата, каза пред Би Ти Ви лидерът на „Воля” Веселин Марешки. Черната кампания беше насочена само към нас. Отрицателната кампания свали избирателната активност, допълни той. Марешки призна, че никой от лидерите на другите партии не му се е

Спокойно премина предаването на протоколите в София

http://www.mediapool.bg/spokoino-premina-predavaneto-na-protokolite-v-sofiya-news261894.html

Сравнително спокойно премина предаването на протоколите в София в зала "Арена Армеец”  и зала "Универсиада” тази нощ за разлика от минали години.   Членовете на избирателни комисии успяха да приключат работата си за няколко часа, съобщи бТВ.   Протоколите са се обработвали бързо, споделиха хората. Представителите на секционните избирателни комисии са чакали не повече от 40 минути.   Недоволство имаше от липсата на транспорт за придвижване през нощта след предаването на книжата.  

ЦИК: В 23 МИР ГЕРБ с 33,54%, БСП с 25,33%

http://offnews.bg/news/n_1/n_651186.html

ГЕРБ е първа политическа сила в 23 МИР София с 33,54% от гласовете, „БСП за България“ – 25,35%, Движения „Да, България“ – 10,03%, „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА, ВМРО“– 7,22%, Нова република – 6,90%. Това сочат данните при обработени 100% от протоколите в 23 РИК София град, публикувани на страницата на ЦИК. 4,15% от гласовете в 23 МИР отиват за „Реформаторски блок – Глас народен“, а „Воля“ получава 3,02%. За коалиция „АБВ – Движение 21“ са гласували 1,86%, за ПП „Възраждане“ – 1,40%. Квадратчето „Не подкрепям никого“ са отбелязали 3,24% от избирателите.

ДОСТ смаза ДПС в Турция, макар че това беше недостатъчно за Местан

https://www.actualno.com/politics/dost-smaza-dps-v-turcija-makar-che-tova-beshe-nedostatychno-za-mestan-news_601906.html

Две към едно – това изглежда съотношението при гласовете от Турция по отношение на ДОСТ и ДПС. Партията на Лютви Местан категорично разби тази на Доган, като до този момент, при почти 90% преброени протоколи ДОСТ има около 22 000 гласа, а ДПС – около 11 000 гласа. За сметка на т

Седмичен любовен хороскоп за 27 март – 2 април 2017-а

http://www.dnes.bg/za-da-se-razbirame/2017/03/27/sedmichen-liuboven-horoskop-za-27-mart-2-april-2017-a.335972

Въпреки че Венера е все още в ретроградна фаза, любовните взаимоотношения ще започнат да се подобряват

Марин льо Пен: ЕС ще умре, а глобалистите ще бъдат разгромени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138524

Марин льо Пен: ЕС ще умре, а глобалистите ще бъдат разгромени
Кандидатът за президент на Франция - Марин льо Пен заяви, че Европейският съюз /ЕС/ ще умре, а глобалистите ще бъдат разгромени. На предизборен митинг в град Лил тя обвини съперниците си за изборите - Еманюел Макрон и Франсоа Фийон, в предателство заради политическите им платформи в подкрепа на Евросъюза и пазарната икономика, информира БНР.

ДПС печели изборите в област Разград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138526

ДПС печели изборите в област РазградДПС печели изборите в област Разград с 33,87 на сто от гласовете на избирателите, според данни на Районната избирателна комисия от 100 процента обработени протоколи от всички 202 СИК. За партията са гласували общо 20 358 избиратели. Втора политическа сила в областта е ГЕРБ, която е получила подкрепата на 15 200 гласоподаватели или 25,29 процента.

"Тая пълничката баба, между другото, нямате представа колко нагла беше"

http://offnews.bg/news/n_1/n_651183.html

Гордея се с това, което направихме на трите гранично-контролно пропускателни пунктове, защото там успяхме да мобилизираме около 3000 души, а най-вече се гордея с това, което постигнахме в Турция – пратихме по двама човека в секция и успяхме да ограничим масовото носене на декларации отвън, в резултат на което имаме около 20 и няколко хиляди гласували, обратното би означавало ДОСТ да влезе в парламента.  Това коментира пред Нова тв лидерът на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов . Той коментира блокадата на границата и недопускането на автобуси с гласуващи. На въпрос на водещите дали е можело да се мине без "побутване" на възрастни хора , Симеонов отговори, че голяма част от чужденците се държали грубо и знаели правата си.  "Тая пълничката баба, между другото, нямате представа колко нагла беше. Тя е единствената, която нямаше намерение да се върне и си знаеше правата. Бяха много добре подготвени", коментира Симеонов. На въпрос лошо ли е човек да си знае правата, той отговор: "Лошо е когато не си защитаваш националните интереси". По думите му самият той бил пострадал, а камерите не показали "други сцени". "Няма как да се запази разстояние, когато те изблъскват с щитове и с насилие", каза още Симеонов. "До момента смятаме, че не сме направили грешка, това не беше предизборно мероприятие. Поне 2/3 от очакваните автобуси този път не тръгнаха въобще", обясни Симеонов. Според него "соросоидални манипулации" са въпросите защо патриотите не протестирали срещу лидерите на ДПС и ДОСТ, а насочили енергията си към избирателите. "Оставете тези соросоидални манипулации. Основният ни враг беше точно ДПС и неговото уродливото му изчадие – ДОСТ", каза Симеонов.  Той каза, че снощи е поздравил лидерите на ГЕРБ и БСП, "но без допълнителни уговорки". Симеонов обясни, че не може да говори за коалиция, докато не излязат крайните резултати и обвини социологическите агенции за прогнозите им, които отреждали на Патриотите четвърто място .  Според данни на "Алфа рисърч" броят на депутатите на ГЕРБ и Обединените патриоти дава мнозинство със 123 депутати. "Не е важното колко депутати ще формират мнозинството, а по-важно е каква ще бъде общата програма, по която ще работи това мнозинство. Възможно е да направим, възможно е да не направим, но отговорът няма да получите в днешния ден. Всичко зависи от това дали ще успеем да направим програма за управление, каквато направихме през 2014 г., което отне около месец", каза още Симеонов. Той допълни, че засега от централата на Воля не са го търсили за разговори. По-рано днес Веселин Марешки обяви , че ще разговаря първо с патриотичните формации и едва след това с ГЕРБ. 

Във Варна: ГЕРБ - 33%, БСП - 24,8%, ВОЛЯ - 11,7% при обработени 93% бюлетини

http://www.moreto.net/novini.php?n=347307

Във Варненска област ГЕРБ води с 8% пред БСП. Това сочат данните на Регионалната избирателна комисия при 93,4% обработени протоколи към 8:00 часа, научи Moreto.net. ГЕРБ - 33,02% БСП - 24,80% ВОЛЯ - 11,7% Обединени патриоти - 9

Социологът Станислав Стоянов: ГЕРБ може да опита да направи правителство на малцинството

http://www.cross.bg/gerb-stoyanov-maltzinstvoto-1538677.html

/КРОСС/ При очертаващата се конфигурация в бъдещия парламент има различни варианти за коалиция, като не е изключено дори ГЕРБ да опита да състави и правителство на малцинството. Така смята социологът от „Алфа Рисърч" Станислав Стоянов. „Може би ни очаква нещо от формата, която видяхме досега - т.е. една двойна, тройна коалиция, а защо не и варианта, в който ГЕРБ опитва да направи правителство на малцинството", обяви Стоянов пред БНР. Според него повечето от политическите сили не са реализирали потенциала си, като това важи най-вече за малките формации. Те като че ли "излизат от мода", а битката се съсредоточи главно между ГЕРБ и БСП, отбеляза Стоянов. „Като цяло предизборните прогнози се оправдаха, въпреки че вчерашният вот беше сравнително трудно предсказуем главно заради множеството по-малки формации", обясни още социологът.    

Турско издание: Има скандали заради малкия брой избирателни секции в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138519

Турско издание: Има скандали заради малкия брой избирателни секции в ТурцияВсички турски медии поместват кореспонденции, посветени на парламентарните избори в България. Корупция, социално неравенство, ксенофобски прояви и омраза към чужденците от една страна, а от друга - натиск, грубости и пречки срещу турците с двойно гражданство, които искаха да отидат в България, за да гласуват там,

Турските медии за изборите: Корупция, ксенофобия и грубости

http://www.mediapool.bg/turskite-medii-za-izborite-koruptsiya-ksenofobiya-i-grubosti-news261893.html

Корупция, социално неравенство, ксенофобски прояви и омраза към чужденците от една страна, а от друга - натиск, грубости и пречки срещу турците с двойно гражданство, които искаха да отидат в България, за да гласуват там. Така турското онлайн издание ”Хаберлер” коментира българските избори.   Според изданието е имало напрежение, недоволство и скандали заради недостатъчния брой на избирателните секции в Турция.   Всички турски медии поместват кореспонденции, посветени на парламентарните избори в България.   Политика на пречки и затрудняване - така коментира вестник "Хюриет" намаляването на броя секциите за избирателите в Турция, от 141 в миналото на 35 сега.   "Най-трудният вот на българските турци" отбелязва в заглавие агенция Доган като твърди, че много имена били изтрити от листите съзнателно, с цел да им се попречи да гласуват.   "ДПС изгуби монопола върху гласовете на турците" е заглавие на агенция Доган, която пише, че за пръв път ДПС от значителна политическа сила е паднало под традиционното трето място според неокончателните резултати.   Ихляс хабер ажансъ помества публикация под заглавие "Номерът с невалидните бюлетини за изселниците", в която се твърди, че служители в секциите нарочно посочвали за неправилно написано името на избирателя, за да му попречат да гласува.   Анадолската агенция посочва, цитирана от БТА, изискването за кирилица като причина за недоволствата и опашките. "Нареждането на ЦИК, което дойде в последния момент за попълване на декларациите на кирилица, е основна причина за дългите опашки, недоволства, припаднали от чакане хора".   "Невероятният номер с кирилицата" е заглавие във вестник "Дюня" по същата тема.    Вестник "Миллиет"посочва, че съперникът на ДПС - коалицията Дост не е прескочила четирипроцентовия праг и остава извън парламента според неокончателните резултати. Твърди се, че са били поставени много пречки пред коалицията, която за пръв път се явява на избори.   Медиите в Турция посочват още, че официалните резултати ще бъдат оповестени след три дни, след което ще започнат консултациите за сформиране на правителството.   Специално се отбелязва, че ГЕРБ, макар и първа политическа сила, няма необходимото мнозинство да състави сама правителство.

Най-секси армиите в света (ВИДЕО

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-seksi-armiite-v-sveta-video-2013289

Мъжете не са единствените, които могат да защитят сигурността на една държава. Днес има много жени войници, които са част от армиите на различни страни по света.

Вижте кои са най-секси армиите в света

Полската армия

Пол

Общински съветник става депутат с преференциален вот

//dariknews.bg/regioni/varna/obshtinski-syvetnik-stava-deputat-s-preferencialen-vot-2013287

Варненският общински съветник Иван Иванов ще влезе в следващия парламент чрез силен преференциален вот. Той беше на 22-ро място в листата на БСП, но е получил 4394 гласа и се придвижва напред. Това съобщи в ефира на Дарик градският лидер на БСП в морската столица <

Мей: Брекзит ще създаде една по-сплотена Великобритания

//dariknews.bg/novini/sviat/mej-brekzit-shte-syzdade-edna-po-splotena-velikobritaniia-2013288

Британският премиер Тереза Мей заяви, че предстоящото излизане на Великобритания от състава на ЕС ще позволи създаването на една по-сплотена нация, която ще се запази в сегашните си граници и ще стане „силата, която не може да бъде спряна“. Това ст

Данъчните затварят временно търговски обекти в центъра на Добрич за укриване на доходи

//dariknews.bg/regioni/dobrich/danychnite-zatvariat-vremenno-tyrgovski-obekti-v-centyra-na-dobrich-za-ukrivane-na-dohodi-2013292

Данъчните засилиха дистанционното наблюдение на фискалните устройства на територията на Североизточна България. Засечени са търговски обекти в централната градска част на Добрич да отчитат нереално ниски обороти. Варненски екипи от „Оперативни проверки“ са извършили наблюдение и контролни покупки в

Лидерът на АБВ: Потенциалните партньори на ГЕРБ са непредсказуеми

//dariknews.bg/novini/izbori2017/lideryt-na-abv-potencialnite-partniori-na-gerb-sa-nepredskazuemi-2013286

„Още не съм видял окончателните данни, но няколко хиляди души са ни подкрепили. Резултатът въпреки това не е удовлетворителен. Лявото все още е в криза. Трябва да извървим още път, докато хората успеят да повярват”, заяви пред

Въоръжено нападение за 3 лева

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vyoryzheno-napadenie-za-3-leva-2013290

Нападнаха за 3 лева служител на бензиностанция в Търговище, съобщиха от полицията.

Младежи

Льо Пен смята, че ЕС ще умре като всички "арогантни и хегемонистични империи"

http://offnews.bg/news/n_1/n_651181.html

Лидерът на френската крайнодясна партия Национален фронт Марин льо Пен заяви, че Европейският съюз ще умре, сравнявайки го с империя.  "Европейският съюз ще умре, защото хората вече не го искат...арогантни и хегемонистични империи са предопределени да изчезнат", заяви отявленият евроскептик, цитиран от Ройтерс, на митинг в Лил в неделя. Льо Пен допълни, че е време глобалистите да бъдат победени, обвинявайки основните си опоненти Емануел Макрон и Франсоа Фийон в предателство заради проевропейските и пропазарни политики.  В интервю за в. "Паризиен" тя отбеляза, че цели да замени ЕС с "друга Европа", която по думите й е "Европа за хората", базирана на по-свободно сътрудничество между страните. "Трябва да бъде направено по рационален, добре подготвен начин. Не искам хаос", каза още Льо Пен, допълвайки, че изтеглянето от еврозоната ще е последната стъпка.  

Валери Симеонов напомни, че през 2014 г. са говорили 1 месец с ГЕРБ, гордее се с постигнатото в Турция

https://www.actualno.com/politics/valeri-simeonov-napomni-che-prez-2014-g-sa-govorili-1-mesec-s-gerb-gordee-se-s-postignatoto-v-turcija-news_601909.html

Чухме се снощи, поздравил съм и двете партии – така лидерът на НФСБ Валери Симеонов отговори на въпрос дали вече се е обадил на Бойко Борисов, явно визирайки, че се е чул и с Корнелия Нинова. Няма да мога да говоря така самоуверено и намахано като г-ца Димитрова (бел. ред. &nda

ЦИК: В 24 МИР в София ГЕРБ взима 34,85%, БСП - 24,98%

http://offnews.bg/news/n_1/n_651185.html

ГЕРБ е първа политическа сила в 24 МИР София с 34,85% от гласовете, „БСП за България“ – 24,98%, Обединени патриоти – 8,49%, Движения „Да, България“ – 8,12%, Нова република – 6,33 на сто.  Това сочат данните към 7 часа при обработени 100% от протоколите в 24 РИК София град, публикувани на страницата на ЦИК. „Воля“ получава 3,17% от гласовете в 24 МИР, коалиция „АБВ – Движение 21“ – 1,84%. За ПП „Възраждане“ са гласували 1,44% от гласоподавателите, а квадратчето „Не подкрепям никого“ са отбелязали 3,50%. 

Френският "Монд": Борисов отново спечели облога да стане премиер за трети път

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138517

Френският "Монд": Борисов отново спечели облога да стане премиер за трети пътБойко Борисов отново спечели образно казано облога да стане за трети път премиер на България, отбелязва в кореспонденция от София френският в. "Монд", цитиран от БТА.  Но Борисов ще трябва да се съобразява с ултранационалистически партии, за да сформира управляващо мнозинство. Има нещо, което Борисов знае много добре да прави и то е да печели

С гласовете от Турция ДОСТ е втора политическа сила зад граница

http://www.mediapool.bg/s-glasovete-ot-turtsiya-dost-e-vtora-politicheska-sila-zad-granitsa-news261892.html

ГЕРБ печели убедително гласуването сред българите в чужбина, а ДОСТ се издига до втора политическа сила извън границата на страната заради гласовете в Турция. Това показват данните при 99.46% обработени протоколи.   Общо 112 185 българи са гласували в чужбина. Общо ДОСТ и ДПС имат над 32 000 гласа или близо 1/3 от всички, подадени в чужбина   За ГЕРБ са гласували 24.52% или 27 509 българи. ДОСТ има 17.32%.или 19 430 гласа. БСП получава 12.75% от гласовете, а ДПС - 11.93% или 13 389 гласа.   "Да, България" е пета политическа сила извън граница, подкрепена от 10.11%, а "Обединени патриоти" са шести с 7.17%.   За "Воля" са гласували 2.21%, а за Реформаторския блок - 2.82%

ДОСТ е втора политическа сила зад граница

http://www.mediapool.bg/dost-e-vtora-politicheska-sila-zad-granitsa-news261892.html

ГЕРБ и ДОСТ са първите политически сили зад граница. Това показват данните при 96% обработени протоколи.   За ГЕРБ са гласували 24.67% от гласувалите в чужбина, а за ДОСТ – 17.14%.   БСП получава 12.92% от гласовете зад граница, а ДПС - 11.63% от гласовете.   "Да, България" е подкрепена от 10.11%, а "Обединени патриоти" от 7.26%.   За "Воля" са гласували 2.24%, а за Реформаторския блок - 2.81%

Над 30 души пострадаха при газова експлозия във Великобритания

http://www.cross.bg/raiiona-sgradi-vzriva-1538676.html

/КРОСС/Най-малко 33-ма души бяха ранени, двама от които - тежко, при газова експлозия в британския град Уиръл, в графство Мърсисайд. Инцидентът стана около 21:15 ч. местно време (23:15 ч. наше време) в събота. Очевидци разказват, че са го усетили като земетресение. Срутили са се най-малко две сгради. В едната се помещавало детско танцово студио, в което имало занятия само час преди взрива, както и магазини. На близките сгради също са нанесени щети, съобщава БТВ. Очевидец, намирал се в заведение в района, разказва, че „валяли тухли". Местни жители съобщават, че в района е миришело на газ поне 24 часа преди взрива. От местния доставчик на газ потвърдиха, че са проверявали сигнали в района, но не са открили нищо нередно.    

Едно е ясно след тези избори

http://www.clubz.bg/52108-edno_e_qsno_sled_tezi_izbori

Десницата победи. Но пък и левицата повъзстанови някогашното си влияние. Този коментар в различни варианти прозвуча многократно в часовете след края на изборния ден. Той обаче не казва (почти) нищо, защото вече не съответства на българската политическа действителност. Предизборната кампания, в която рационалният политически дебат бе изместен от неизпълними обещания и заглушен от организирано раздухвани страхове и истерии (бежанци, ислямисти, предатели, турци, Ердоган), ясно показа, че традиционни понятия като „ляво“ и „дясно“ са окончателно размити и обезсмислени.

Новата ос

Както политическите играчи, така и резултатите от изборите и излъченото след тях управление вече трябва да се разглеждат и оценяват по съвсем друга ос. В единия ѝ край е реалистичната, отговорна и реформаторска политика за европейско бъдеще, стабилен икономически растеж и най-вече - пресушаване на корупционното блато и разбиване на установилия се модел на „превзетата държава“. Накратко казано: това е полюсът на модерността и развитието.

На другия ѝ край са безплодните и опасни (в една или друга степен антиевропейски, соцносталгични и прокремълски) заблуди на популизма и национализма, които правят реформите невъзможни, бетонират статуквото и се опитват да отклонят страната от западната орбита. За краткост: това е полюсът на миналото, застоя и деградацията.

Отговорът на въпроса коя от двете посоки натежа на тези избори е лесен. Победи втората тенденция, а нейните изразители ще имат категорично мнозинство в новия парламент.

Основният принос за това е на БСП. През последните месеци тя бързо започна да се отдалечава от маската на модерна, европейска левоцентристка партия, в която и без това не се чувстваше много комфортно. А с предизборната си кампания, изградена предимно върху „алтернативни факти“, ретроградни лозунги и откровени лъжи, успя да заличи окончателно всички остатъци от нея, да надвика и бие на собствения им терен и най-отявлените популисти и националисти. Соцлидерката, вживяла се едновременно в ролите на Орбан, Льо Пен и Цола Драгойчева, се оплакваше, че „демокрацията ни отне много“ и раздаваше щедри обещания за връщане към времената на държавната икономика и „безплатните“ блага. Не каза нито дума срещу зачестяващите прояви на омраза и ксенофобия, но затова пък не спря да плаши с „бежанска вълна“ и да сочи „национални предатели“. Не спираше да клейми санкциите срещу Русия, сякаш те са най-големият проблем на българите, като в същото време се заканваше на „господарите“ и „началниците“ в Брюксел, а някои от „новите“ ѝ лица обясняваха, че България „само формално принадлежи към един съюз със Западна Европа“ и че „нашето евроинтегриране ще означава нашето унищожаване".

Накрая явно се престара - обещаната от нея „промяна“ започна да изглежда толкова страшна и радикална, че вместо да я поискат, част от избирателите се разбягаха. Което вероятно струваше на БСП първото място на тези избори.

Подгласниците

Но няма страшно - на това поле в бъдещия парламент БСП ще си има подгласници и потенциални съюзници. Традиционните националисти, този път обединени (включително с откровено проруското си крило), не се дадоха. Довреме като че ли и те се опитваха леко да се разкрасят с грима на известна умереност и дори цивилизованост. Но после се отказаха и се върнаха към „коронните си номера“ (като традиционния пограничен пърформанс срещу „изборния туризъм“). Накрая, макар и с по-малко гласове, отколкото се надяваха да получат, успяха да се докопат до ключа към съставяне на правителство (все едно от кого и с кого).

От друга страна, храбрият български избирател, възприемащ изборите като предлагане на стоки „на промоция“, вкара в парламента чисто „нов“ откровен популист, отворен за всякакви опции и оферти. Този път промоцията беше за бензин по 1,80 литъра и апартаменти по 300 евро квадрата. Малко утешение е, че и той взе доста по-малко гласове, отколкото му се искаше.

И накрая - ДПС, чието спасяване и легитимиране се оказа обща грижа. Именно с тази цел в заключителния си етап предизборната кампания бе изцяло смазана от темата за намесата на Турция в българските избори. Почти всички партии, държавните институции, службите за сигурност и прокуратурата се включиха активно в организираната, стъпаловидно градираща кампания за раздухване на първосигнален страх. Накрая в нея се включи и самият Ахмед Доган с дълбокомисленото си предупреждение срещу заплахите от неоосманизма, с „дълбок поклон пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски“ и с вричането си в „обединителния патриотизъм“ и “умерения и интелигентен български национализъм“. Макар че поредният конкурент на Доган няма да влезе в парламента, монополът върху гласовете на българските турци бе силно разклатен. Но покрай тази битка ДПС бе успешно прелегитимирано като опция за „следизборна коалиция с партиите, които имат патриотична насоченост“. Пеевски отново ще си е депутат, а моделът „Кой?“ ще продължи да разпределя „порциите на финансирането“ към „обръчите от фирми“.

Самотният победител

Къде е в тази картина формалният победител ГЕРБ? Мнозина твърдят, че заради популисткото потекло на тази партия и заради особеностите на досегашното ѝ упражняване на властта между нея и БСП няма съществена разлика и затова е все едно коя от двете формации печели тези избори. За това твърдение има известни основания. По време на двата си мандата ГЕРБ се провали в голяма част от реформите и показа, че няма сила или желание да се разграничи от модела на „превзетата държава“, достигнал по същото време своята кулминация.

И все пак има известна разлика. Тя пролича ясно в тази предизборна кампания, в която и с програмата си, и с поведението си ГЕРБ (за разлика от основния си конкурент) остави впечатление за умереност, реализъм и доста по-честно отношение към избирателите. Може да се спори дали това впечатление се дължи на осъзната еволюция или на общия отчайващ фон. Така или иначе обаче в новия парламент ГЕРБ се очертава като единствена преграда пред популистките глупости в икономическата сфера и пред виждащите се с просто око апетити за отклоняване на България от европейския ѝ път. Какво обаче ще остане от тази преграда при липсата на подкрепа и неизбежните компромиси при евентуалното съставяне на управляваща коалиция?

Накъде след изборите?

Вариантите оттук нататък са различни - от скорошни нови предсрочни избори през правителство на малцинството, съставено и крепено криво-ляво за известно време заради някаква благовидна цел (като председателството на ЕС например), до неустойчива управляваща комбинация на една от първите две партии с видимото или невидимо участие на някои от всеядните мераклии за ролята на „балансьор“.

При всички варианти обаче е ясно едно: в най-добрия случай България ще продължи да тъпче на едно място. Но има и голяма опасност да потегли назад. Защото след тези избори шансовете за реалистична, отговорна и реформаторска политика за европейско бъдеще и стабилен икономически растеж намаляха още повече. А шансовете за пресушаване на корупционното блато и за разбиване на модела на „превзетата държава“ са дори равни на нула.

Впрочем, за пълнота на картината да добавим, че двете партии, които в най-пълна степен и най-последователно застават на полюса на модерността и развитието, останаха извън парламента. Причините и отговорността за това са отделна тема.

Материалът е публикуван в "Дойче веле".

Руски и украински медии: Социалистите в България признаха поражението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138511

Руски и украински медии: Социалистите в България признаха поражениетоПроевропейската партия ГЕРБ печели парламентарните избори в България, пишат руски и украински вестници и електронни издания, като се позовават на данни на българската ЦИК, пише БТА. "Проруската партия претърпя поражение", заявява онлайн изданието "Апостроф". Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че социалистите признават своето поражение,

Двама са с опасност за живота след катастрофи през денонощието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138512

Двама са с опасност за живота след катастрофи през денонощиетоДвайсет души са ранени при станалите 14 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщават от МВР. Двама от пострадалите са с опасност за живота, предаде БТА.  В София са регистрирани 82 леки и 2 тежки пътнотранспортни произшествия с двама

Медведев карал ски по време на протестите срещу него

http://www.clubz.bg/52107-medvedev_karal_ski_po_vreme_na_protestite_sreshtu_nego

СВЯТ медведевмюнхенcr

Руският премиер Дмитрий Медведев е карал ски в неделя, докато хиляди руснаци из цялата страна протестираха срещу него, предаде Нюз.Ру.

Това признава самият той в профила си в инстаграм.

Последното послание на Медведев в тази социална мрежа е от 8 март, в който той честити на жените празника. Вчера обаче много хора го питат там как е прекарал деня.

"Не беше зле, покарах ски", отговаря той на потребителя ispiridonoff.

Не става ясно обаче къде точно е карал ски премиерът.

Само в Москва вчера са били арестувани 1030 протестиращи, съобщи правозащитната организация "ОВД инфо".

Сред задържаните е и опозиционният блогър Алексей Навални. Точно той изкара хората на протест с разкритията на оглавявания от него Фонд за борба с корупцията (ФБК), че Медведев е получил дарения на стойност над 1 милиард евро и се е сдобил с несметни богатства. Твърденията се съдържат във филма "Той не ви е Димон", който до този момент е събрал над 12 милиона гледания в YouTube. (Димон иде от Дима, което пък е умалителното на Дмитрий - б.р.)

Вчера, по време на протестите, полицаи и неизвестни цивилни нахлуха в централата на ФБК в Москва. Арестувани бяха всички намиращи се вътре 17 сътрудници на Фонда. По-късно бе изнесена цялата техника, включително компютърът и ноутбукът, на които е правен филмът "Той не ви е Димон".

"Като че ли могат да повлияят на работата ни, като крадат техниката", коментира иронично в туитър Кира Ярмиш - прессекретар на Навални и ФБК.

Какво става всъщност с премиера?

Този въпрос е твърде интересен, като се има предвид развитието на събитията след 2 март, когато ФБК публикува твърденията си за богатствата на премиера, отбелязват анализатори.

На 14 март Медведев отсъства от съвещание на президента Владимир Путин с министрите. Държавният глава заяви тогава, че премиера "не го опазили" и той "се поразболял".

Само два дни по-късно обаче потребители на инстаграм обърнаха внимание на снимка на усмихващия се Медведев, позиращ на фона на планините в ски курорта Архиз в автономната руска република Карачаево-Черкесия. Снимката се появи в акаунта на заведението CofeeBarberry. От управата на кафенето побързаха да заявят, че Медведев бил в курорта на официална визита на 10 март, а се разболял след отпътуването си оттам.

 

 

Министър-председателят отсъства от правителствено съвещание и на 17 март.

А на 22 март Медведев лично опроверга твърденията за болестта си. Това стана на среща с представители на дребния и средния бизнес в сферата на автомобилните превози.

"Че аз въобще не съм боледувал", отговори премиерът, след като един от участниците в срещата му честити оздравяването.

Рафа Надал с показен обрат в историческия мач №1000

http://offnews.bg/news/n_1/n_651180.html

Гигантът в тениса Рафаел Надал записа успех в своя мач № 1000 при професионалистите. Испанецът регистрира постижението на 1/16-финалите на турнира от сериите "Мастърс" в Маями. Рафа допусна загуба на нула в първия сет срещу Филип Колшрайбер от Германия, но като голям шампион стигна до обрат за 0:6, 6:3, 6:2. На Надал предстои мач с Никола Маю, който отстрани палача на Григор Димитров - Гуидо Пея, след 6:4, 6:3. Така Общият баланс на Рафа от изиграните 1000 мача в кариерата му е 822 победи и 178 загуби. Впечатляващо! В най-оспорвания мач на вечерта Кей Нишикори постигна много трудна победа над Фернандо Вердаско със 7:6(2), 6:7(5) 6:1 за 2 часа и 47 мин. игра. Поставеният под номер 3 в схемата Милош Раонич се оттегли от турнира заради разтежение на бедрен мускул. Канадацът трябваше да играе в третия кръг срещу американския квалификант Джаред Доналдсън. Топ 5 на тенисистите по изиграни мачове  1. Джими Конърс - 1535 (1256-279) 2. Роджър Федерер - 1339 (1093-246) 3. Иван Лендъл - 1310 (1068-242) 4. Гийермо Виляс - 1215 (929-286) 5. Андре Агаси - 1144 (870-274).

ГЕРБ спечели и в Ловешка област с 32,74%

https://www.24chasa.bg/region/article/6138505

ГЕРБ спечели и в Ловешка област с 32,74%ГЕРБ печели изборите в Ловешка област с 32,74 процента подкрепа според резултатите от сто процента обработени протоколи на СИК, съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия Валентина Недялкова. Втора политическа сила е "БСП за България" с 29,89 процента. На трето място по резултат се нарежда ДПС с 11,

ЦИК при 94,33% обработени протоколи: ГЕРБ води с 5,53% на БСП, Воля влиза с 4,16%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138501

ЦИК при 94,33% обработени протоколи: ГЕРБ води с 5,53% на БСП, Воля влиза с 4,16%ЦИК оповести данни към 08:00 на 27.03.2017 година. Те са при обработени 94,33% СИК протоколи в РИК. Според тях резултатите са следните : ГЕРБ - 32,55%, БСП - 27,02%, Обединени патриоти - 9,12, ДПС - 8,94%, Воля - 4,16%, Реформаторски блок - 3,02%, "Да, България" - 2,99%, ДОСТ - 2,95%, Нова република - 2,55%, Не подкрепям никого - 2,

Йончева: Това е голяма победа за Левицата

http://www.cross.bg/iioncheva-izbori-boiiko-1538675.html

/КРОСС/ „Това е много голяма победа за Левицата", обяви водачът на листата на „БСП за България" в Хасково Елена Йончева след края на парламентарните избори. „БСП не е първа политическа сила на изборите, но несъмнено това е много голяма победа за левицата. За БСП са гласували два пъти повече хора в сравнение с последните парламентарни избори и повече от първия тур на президентските избори", допълни тя пред „Нова телевизия". "Проблемът е, че хората не излязоха да гласуват. Когато това стане печели корпоративният, както и купеният вот. Хората освен това гласуват за шоу, а не за политики. Но това, че над 1 млн. са гласували за нас е успех. Хората вече не се страхуват, а имат смелост", категорична бе Йончева.  Тя коментира и предизборната кампания и твърденията на Бойко Борисов, че самата тя е получавала пари от държавата, за да прави журналистически разследвания. "Битката с Бойко Борисов бе загуба за всички. Преди избори трябва да се говори за политики, а не да са хвърлят лъжливи обвинения. Нямаше сблъсък между лидерите. Къде в Европа, в САЩ няма такъв? Всички знаем каква е истината. Бойко Борисов избяга от него. И то не за първи път. Това е проблем за България", каза Йончева.

Неучебен ден във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=347306

Неучебен ден за всички варненски ученици е днешния 27 март, припомня Moreto.net. Причината за кратката ваканция са предсрочните парламентарни избори. Класните стаи са секционни комисии и е нужно време да бъдат организирани отново за нормален учебен процес.

Радан Кънев към неизвестен Марио: Пич, ти заслужаваш да си ни шеф скоро

http://offnews.bg/news/n_1/n_651182.html

Не се получи. Сега искам да благодаря от сърце на всички, които не се предадоха и не се продадоха, не се изплашиха и не се спряха пред ударите.  Това написа на страницата си във фейсбук късно снощи лидерът на Нова Република Радан Кънев. В текста си той казва още:  Няма как да изброя всички. Надявам се да ви видя скоро и да благодаря лично. Целият екип на щаба беше невероятен. Все пак има трима, които държа да спомена. Трайчо, Марто - беше чест да обиколим страната заедно. И Марио (да, повечето не знаете #кой е...) - без теб отдавна да ни няма. Пич, ти заслужаваш да си ни шеф скоро. Не знам дали ние го заслужаваме.  Радан Кънев споделя и изпълнение на "Me and Paul" на Уили Нелсън и цитат от текста на песента: We received our education, in the cities of the nation, с което уверява, че е научил уроците, дадени му от хората на вота. 

Георги Харизанов: ГЕРБ ще сформира правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138497

Георги Харизанов: ГЕРБ ще сформира правителство М. Пиргова: Изборите бяха купени Трябва да поздравим президента Радев за добрата организация на изборите, каза журналистът и политолог Георги Харизанов пред Би Ти Ви. Бойко Борисов ще успее да сформира правителство. Естественият партньор на ГЕРБ са обединените патриоти. След евентуални разговори с „Воля” ще се състави едно много по-монолитно

Марешки ще преговаря първо с Патриотите и след това с ГЕРБ

http://www.cross.bg/mareshki-volya-gerb-1538674.html

/КРОСС/Лидерът на Воля Веселин Марешки ще търси среща с Обединените патриоти преди да води разговори с ГЕРБ. Почти сигурно е, че партията получава 12 мандата в парламента на база 92% проверени протоколи в РИК. При 89.73% обработени протоколи към 7.00 часа тази сутрин Воля получава 4.11% от гласовете. „Първоначално ще направим среща между Воля и Обединените патриоти и едва тогава ще говорим с ГЕРБ. Засега обаче не съм се чувал с никого от партиите от статуквото. Чакаме резултатите и очаквам да се обадят. По-вероятно е управление в дясно. Ако зависи от нас, ще поставим условия, които са добри за страната. Ние като държава трябва да подпомагаме младите семейства да остават в България", заяви за Нова тв лидерът на Воля Веселин Марешки. „За нас не е на всяка цена влизането в парламента. Не ние държим химикалката. Явно тя отново решава резултатите в изборите. Явно по-скоро влизаме. Имаше черен пиар, купуване на гласове и всичко онова, което сме го виждали вече по време на изборите. От една страна ние сме победителите, защото направихме неща, които не бяхме правили досега. За нашите нестандартни идеи има подкрепа в обществото. При 5-форматен парламент е възможна коалиция и в ляво, и в дясно", добави Марешки.  

NYT: Завръщането на Борисов е знак, че българите все още виждат бъдещето си в ЕС

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nyt-zavryshtaneto-na-borisov-e-znak-che-bylgarite-vse-oshte-vijdat-bydeshteto-si-v-es-236398/

Бившият премиер вероятно ще състави ново правителство в коалиция със съюз от по-малки десни националистически партии, пише вестникът

Няма сътресения в театъра, но награди ще има

http://www.clubz.bg/52106-nqma_sytreseniq_v_teatyra_no_nagradi_shte_ima

Най-добрите в театъра ще бъдат отличени тази вечер на арената на цирк „Балкански“. Наградите „Икар 2017“ настъпиха неусетно, засенчени от цирка в политиката. Спектаклите там видимо ще продължат да фокусират вниманието на обществото. „Наградите“ за политиците ще бъдат големи, с последствия за цялата публика. А в театъра ще завалят награди в сезон, който не предложи силни вълнения. При едните – цирк, другите празнуват в цирка.

И все пак днес е Международният ден на театъра и дори да няма еуфория, ще има радост. За Руси Чанев например, който ще получи „Икар“ за цялостен принос към българското театрално изкуство. За Гинка Станчева, на която се присъжда отличието за чест и достойнство. И за Цветана Манева, която ще вземе статуетка за цялостен принос към преподавателската дейност.

Пълнен списък на номинираните за Икар 2017:

Авторска музика

Антони Дончев, Милчо Левиев и Румен Тосков за „Тъгопоглъщач” по текстове и рисунки на Дафина Георгиева-Роня, реж. Катя Петрова, Театър 199 „Валентин Стойчев“

Христо Йоцов за „Анна Каренина“ от Лев Н. Толстой, реж. Николай Поляков и „Роня, дъщерята на разбойника” от Астрид Линдгрен, адаптация и реж. Катя Петрова, Театър „София“

Христо Намлиев за „Едноокият цар” от Марк Креует, реж. Петър Денчев, Театрално-музикален продуцентски център, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна

Майсторско техническо осъществяване

„Бел Ами“ от Юрий Дачев по Ги дьо Мопасан, реж. Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала“

„Жулиета“ от Андраш Вишки, реж. Боян Иванов, Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе

„Цимбелин“ от Уилям Шекспир, реж. Лилия Абаджиева, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен

Сценография

Васил Абаджиев за „Цимбелин” от Уилям Шекспир, реж. Лилия Абаджиева, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен

Марина Райчинова за „Анна Каренина” от Лев Н. Толстой, реж. Николай Поляков, Театър „София“

Свила Величкова за „Малката морска сирена“ от Катрин Ан по приказката „Малката русалка“ от Ханс К. Андерсен, реж. Василена Радева, Театър „София“

Дебют

Александра Петрова за режисурата на „Хамелин” от Хуан Майорга, Сатиричен театър „Алеко Константинов“

Анна Данкова за режисурата на „Голем“ – идея Анна Данкова с драматургичнотo съдействие ghostdog, ДНК, Национален дворец на културата и Култура аними

Дамян Тенев за режисурата на „Оркестър „Титаник”, Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково

Маргарита Мачева за режисурата на „Майка” от Максим Горки, Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив

Мартин Христов за Хайме и Хосемари в „Хамелин” от Хуан Майорга, реж. Александра Петрова, Сатиричен театър „Алеко Константинов“

Поддържаща мъжка роля

Благой Бойчев за Юрген Тесман, Васил Читанов за Съдия Брак и Ивайло Драгиев за Айлерт Льовборг в „Хеда Габлер” от Хенрик Ибсен, реж. Крис Шарков, Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково

Ивайло Христов за Лебедев в „Иванов” от Антон П. Чехов, реж. Стефан Мавродиев, Младежки театър „Николай Бинев“

Йордан Ръсин за Телегин във „Вуйчо Ваньо“ от Антон П. Чехов, реж. Григор Антонов, Театър „Възраждане“

Поддържаща женска роля

Ана Вълчанова за Елизабет Гаро-Ларше в „Името” от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер, реж. Здравко Митков, Сатиричен театър „Алеко Константинов“

Гергана Плетньова за Дорина в „Тартюф” от Жан-Батист Молиер, реж. Красимир Спасов, Театър „Българска армия“

Елена Кабасакалова за Липа в „Майка“ от Максим Горки, сценична версия и постановка Маргарита Мачева, Драматичен театър „Николай О. Масалитнов“ – Пловдив

Водеща мъжка роля

Васил Дуев за Хенри Чинаски в моноспектакъла „Всичко на масата“ по Чарлз Буковски, реж. Ана Батева, Общински театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък

Иван Радоев за Тартюф в „Тартюф” от Жан-Батист Молиер, реж. Красимир Спасов, Театър „Българска армия“

Филип Аврамов за Чики и Валери Йорданов за Нино в „Ничия земя” по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и реж. Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов“

Водеща женска роля

Албена Чобанова за Малама във „Вампир“ от Антон Страшимиров, реж. Маргарита Мачева, Драматичен театър „Никола Й. Вапцаров“ – Благоевград

Ивана Папазова за Васа Железнова в „Майка“ от Максим Горки, сценична версия и постановка Маргарита Мачева, Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив

Стефка Янорова за Мелинда Мец в „Една нощ с теб“ от Майкъл Уелър, реж. Красимир Спасов, Театър „Българска армия“

Режисура

Боян Иванов за „Жулиета” от Андраш Вишки, Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе

Крис Шарков за „Хеда Габлер” от Хенрик Ибсен, Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково

Николай Поляков за „Анна Каренина” от Лев Н. Толстой, Театър „София“

Награда „Икар“ за цялостен принос към преподавателската дейност

Цветана Манева

Награда „Икар“ за чест и достойнство

Гинка Станчева

Награда „Икар“ за изключителен творчески принос към българския театър

Руси Чанев

Награда за вариететно изкуство, излъчена от Гилдия атракционни и сценични изкуства

Стефан Динев Видев – Чеди за постижения в атракционното сценично изкуство

Награда цирково изкуство, излъчена от Гилдията на цирковите артисти

Кристина Костова за приноса ѝ към цирковото изкуство в жанра еквилибристика

Съвременна българска музика, излъчени от Гилдията на музикалните артисти

Dobule Voice и Светлин Къслев (автор) за „До края“

Любомир Велев за Escape World

„Златен глас“, излъчени от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа

При жените:

Даниела Йорданова за Ейлюл и Бахар в „Прости ми“

Милица Гладнишка за Тюлип в „Щъркели“

Татяна Захова за Джил Каргман в „Майка бунтар”

При мъжете:

Момчил Степанов за Клон в „Тролчета“

Петър Бонев за „Грисъл“ в „Тролчета“

Стефан Сърчаджиев-Съра за Ам Гъл в „Хобит“

Съвременен танц и пърформанс, излъчени от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства

В/ХОД арт док зона и „Човек с шапка“ за „Йон“ (пиеса за осиновените) – физически вербатим пърформанс, постановка и теренна работа Стефани Ханджийска, Център за култура и дебат „Червената къща“

Дерида Денс Център за „SINNER“, концепция и режисура Живко Желязков

SubHuman Theatre и ДНК, Национален дворец на културата за „РОТОР“ на Венелин Шурелов

Куклен спектакъл, излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство

„Джелсомино в страната на лъжците“ по Джани Родари, драматизация и режисура Елица Петкова, Държавен куклен театър – Стара Загора

„Малката кибритопродавачка“ по Ханс Кр. Андерсен, драматизация и режисура Тодор Вълов, Столичен куклен театър

„Червената шапчица“ по Шарл Перо от Мила Коларова, реж. Румен Гаванозов, Театър 199 „Валентин Стойчев“

Индивидуално постижение в кукленото изкуство, излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство

Веселка Кунчева за режисурата на „Дама Пика“ по Александър С. Пушкин, сценичен вариант Ина Божидарова и Веселка Кунчева, Държавен куклен театър – Пловдив

Ива Гикова и Ивайло Николов за сценографията и куклите на „Джелсомино в страната на лъжците“ по Джани Родари, драматизация и реж. Елица Петкова, Държавен куклен театър – Стара Загора

Мила Коларова за ролите ѝ в „Червената шапчица“ по Шарл Перо от Мила Коларова, реж. Румен Гаванозов, Театър 199 „Валентин Стойчев“

Критически текст, излъчени от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите

Венета Дойчева за „Въобразената телесност: Тялото като драматургичен проблем“, Пловдив: Изд. Жанет 45, 2016

Николай Йорданов за „Театърът в България: 1989 – 2015“, София: Институт за изследване на изкуствата, 2016

Петя Йосифова за „Човекът актьор в театъра на Йежи Гротовски“, Изд. Забелски глас, 2016.

Площад Славейков

ГЕРБ – 32,6%, БСП – 26,8 при 94% обработени протоколи, 5 партии в парламента

http://www.moreto.net/novini.php?n=347303

С близо 6% ГЕРБ изпреварва БСП, показват данните на Централната избирателна комисия при обработени 94.33% от протоколите. Данните са към 8:00 часа. Партията на Бойко Борисов получава 32,55% подкрепа, а Българската социалистическа партия – 27,02 на сто.

Радaн Кънев подава оставка като лидер на "Нова република" и ДСБ

http://www.mediapool.bg/radan-kanev-podava-ostavka-kato-lider-na-nova-republika-i-dsb-news261891.html

  Лидерът на ДСБ и на надпартийната платформа "Нова Република" Радан Кънев подаде оставка и от двата председателски поста, след поражението на проведените в неделя парламентарни избори. Формацията получи едва 2.55% и не успя да влезе в парламента, както се случи с "Реформаторския блок" и "Да, България". “Много е важно българското дясно да бъде единно. Аз, подавайки оставка, ще се извиня на тези 300 000 десни избиратели, които са непредставени в следващия парламент. Подавайки тази оставка ще се извиня на тези 300 хил. души десни избиратели, които са непредставени в следващия парламент, ще поема моя дял от отговорността, че те не бяха заедно и няма да бъдат представени заедно. Знам, че няма да ми простят и ги разбирам, сигурно и аз не бих простил", каза Радан Кънев на пресконференция в понеделник. Той допълни, че ще остане в политиката, но не уточни под каква форма. "Нова Република" трябва да остане в политиката, за да поставя въпроси, които никой не посмя да постави", допълни още Кънев. Радан Кънев напомни, че още преди парламентарните избори е предложил на останалите лидери от Реформаторския блок да отстъпят назад, за да има дясно обединение, но това не случи. "Язък за усилията. Сега отново не сме депутати, но избирателите ни са непредставени”, каза Кънев. По думите му и партиите от Реформаторския блок и "Да, България" трябва да направят своя анализ за разделеното дясно. На въпрос дали се е чул с лидер на "Да, България" Христо Иванов, Кънев отбеляза, че не изпитва нито лична нужда, за да се чува с него. "Затова обаче лидерите подават оставка. За да го няма личното в политиката", коментира той. Кънев поздрави победителя в изборите: “ГЕРБ постигнаха голяма победа, но това по никакъв начин не отменя разликите помежду ни". "Това, че БСП няма да управлява, е добра новина за България. Трябва да се отчете, че ниският резултат на националисти и популисти на тези избори е добра новина за България”, коментира още Кънев. И допълни, че изборите са доказали как терминът "градска десница е несериозен". "Този термин означава, че десницата доброволно се самозатваря и оставя доминацията на ГЕРБ, които хем трябва да се разбират като селска десница, хем в градовете са взели повече от нас". "Ако "Да, България" бяха приели протегнатата ръка, нямаше да сме просто парламентарно представени, щяхме да сме непреодолим фактор за формиране на мнозинство в 44-то Народно събрание и да бъдем в положение да наложим смели реформаторски тези, които предлагат и двете партии. Загубата от това, че не се явихме заедно, е огромна. Тази възможност е дългосрочно компрометирана, защото оставаме извън парламента", каза още Кънев . И предупреди, че "този път с улични пърфоманси няма да стане, защото в историята няма повторения". Според устава на ДСБ, за да бъде освободен Радан Кънев като председател, трябва да се свика официално съвещание на партията, което да вземе решението. Междувременно стана ясно, че най-вероятно нито една дясна партия няма да получи партийна субсидия, тъй като всички те са се явили на изборите в коалиция. По закон коалициите могат да получат партийна субсидия само ако минат 4-процентната бариера.   *Очаквайте подробности

Радан Кънев: Не се получи, благодаря на всички, които не се предадоха

http://www.mediapool.bg/radan-kanev-ne-se-poluchi-blagodarya-na-vsichki-koito-ne-se-predadoha-news261891.html

”Не се получи. Политическите последици - утре. Анализите - през идните седмици", коментира лидерът на "Нова република" Радан Кънев във "Фейсбук".    Нова република събра ”2.59%” от гласовете и остана след ”Да, България” и Реформаторския  блок.    ”Сега искам да благодаря от сърце на всички, които не се предадоха и не се продадоха, не се изплашиха и не се спряха пред ударите. Няма как да изброя всички. Надявам се да ви видя скоро и да благодаря лично”, коментира Радан Кънев.   ”Целият екип на щаба беше невероятен. Все пак има трима, които държа да спомена. Трайчо, Марто - беше чест да обиколим страната заедно”, пише още Кънев.   Той сподели концертно изпълнение на "Me and Paul" на Уили Нелсън и цитат от текста:" We received our education, in the cities of the nation".

Марешки е трети във Варна

https://www.actualno.com/varna/mareshki-e-treti-vyv-varna-news_601907.html

ПП ГЕРБ води с 33.12% в 3-ти МИР Варна при обработени 77.78% СИК протоколи в РИК - Варна. Това сочи справка в сайта на Централната избирателна комисия. По данни към 7.00 часа на 27 март и обработени 77.78% протоколи ПП ГЕРБ е първа политическа сила в 3-ти МИР Варна с подкрепата на 53 194 действ

Над 30 ранени при газова експлозия във Великобритания

http://www.mediapool.bg/nad-30-raneni-pri-gazova-eksploziya-vav-velikobritaniya-news261890.html

Най-малко 33-ма души бяха ранени, двама от които тежко, при газова експлозия в британския град Уиръл, в графство Мърсисайд, съобщи бТВ. Инцидентът стана около 21.15 ч. местно време в събота. Очевидци разказват, че са го усетили като земетресение. Срутили са се най-малко две сгради. В едната се помещавало детско танцово студио, в което имало занятия само час преди взрива. Другата срутена сграда е магазин. На близките къщи също са нанесени щети. Очевидец, намирал се в заведение в района, разказва, че са “валяли тухли“. Местни жители съобщават, че в района е миришело на газ поне 24 часа преди взрива. От местния доставчик на газ обясниха, че са проверявали сигнали в района, но не са открили нищо нередно.

Евакуация в Австралия заради приближаващ мощен циклон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6138495

Евакуация в Австралия заради приближаващ мощен циклонХиляди хора, включително туристи, бяха евакуирани днес от крайбрежните градове в северна Австралия заради приближаването на мощния циклон Деби, предава Франс прес , цитирана от БТА. Очаква се циклонът да достигне Северната територия на Австралия утре сутринта с ветрове със скорост до 240 км/ч по ивица от крайбрежието, дълга 100 км,

Германия продължава без грешка към Мондиал 2018

http://www.cross.bg/tochki-sreshta-grypa-1538673.html

/КРОСС/Световният шампион Германия продължава без грешка по пътя си към Мондиал 2018 в Русия. Тази вечер Бундестима срази като гост Азербайджан в среща от петия кръг в група С и събра пълен актив от 15 точки. Два гола за победителите на стадион "Тофик Бахрамов" отбеляза Андре Шюрле, а по един добавиха Томас Мюлер и Марио Гомес. За домакините пък вкара Димитрий Назаров, като това беше първи допуснат гол от Бундестима в тези квалификации. В другата среща от потока, изигран досега, Чехия разгроми аутсайдера Сан Марино с 6:0. По два гола за победителите вкараха Антонин Барак и Владимир Даруда, а по-един вкараха Теодор Гебреселасие и Михал Кременчик. Чехите се порадваха едва няколко часа на второто си място във временното класиране, тъй като Северна Ирландия срази Норвегия с 2:0 и събра 10 точки. Чехите станаха трети с 10, а азерите вървят четвърти със 7. Норвегия е на предпоследното място с 3, а на дъното е Сан Марино с 0. Англия също върви уверено към световното първенство след победа с 2:0 над Литва у дома в среща от група F. Головете за "трите лъва" отбелязаха завърналият се в националния отбор 34-годишен ветеран Джърмейн Дефоу във 22-ата минута и влезлият като резерва Джейми Варди в 66-ата. В другите срещи от групата Словакия победи като гост Малта с 3:1, а Шотландия срази Словения с 1:0. В потока води Англия с 13 точки, пред Словакия с 9, Словения с 8, Шотландия със 7, Литва има 5, а на дъното е Малта с 0

ДОСТ е втора политическа сила в чужбина при 96.23 % обработени протоколи

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/27/2942491_dost_e_vtora_politicheska_sila_v_chujbina_pri_9623/?ref=rss


В чужбина ДОСТ е втора политическа сила, показват данните при 96.23% обработени протоколи. Партията на Лютви местен събира 17.14% от вота.

Тя е непосредствено след лидера ГЕРБ, за които са гласували 24.67% от живеещите в чужбина.

БСП взима 12.92% с което заема трета позиция, а ДПС се нарежда след това с 11.63% от гласовете. !function(e,t,s,i){var...

Преглед на печата - 27 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=347302

Основна тема на днешните вестници е изминалият изборен ден. "ГЕРБ печели, кабинетът на кантар", пише "Труд". "Пет са формациите, които със сигурност влизат в 44-тото народно събрание - ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и Воля", съобщава "Телеграф".

Два пъти го сваляме, три пъти го избираме - що е то?

http://www.clubz.bg/52105-dva_pyti_go_svalqme_tri_pyti_go_izbirame_shto_e_to

Къде по-сериозни, къде смешнотъжни, къде откровен майтап... Веселите статуси, мемета, адаптирани стари вицове и какво ли още не творчество налази фейсбук часове след поредното ни волеизявление.

Още преди същинските избори имаше истински попадения като:

Или модификацията му:

 Русия и Турция увериха, че няма да допуснат намеса на България на изборите на 26 март.

Но ето че и 26-и мина. И се появи въпросът - идиоти ли сме или...?

- Тате, пак имам двойка по български...
- Защо?!
- Днес госпожата пита: „Вече повече от 10 години българите избират или БСП, или ГЕРБ. Какво е „българите”?”
- Как какво е...?! Идиоти...
- И аз така отговорих... Ама тя каза, че било подлог...

Доста сладка е новата гатанка, която май има само един възможен отговор:

А какво става в бъдещата стая на ПГ "Воля":

В парламентарната стая на партия "Воля":
- Бабо, ти как гласува Закона за бюджета?
- Както гласува и леля ти.

Забавно е тълкуванието на "международното положение" от богослова Пламен Сивов:

"Политиката е мотика.
А политиците (не знам дали аз съм политик или не) се отличаваме със способността да я настъпваме постоянно по един и същи начин..."

Така започва дългият статус на един от безспорно най-симпатичните хора в новото обединение "РБ-Глас народен" - Венци Мицов.

Ето и целия му статус:

Иначе резонно свинщините имат силен екот: 

Бъди патриот - блъсни баба!

Това беше добър коментар на геройството на автентичните ни бабаит родолюбци, които си осигуриха 10 % - и съответно пребогати бъднини - с подобни действия.

Спиндерман се изяви също на специфичния си български - нещо средно между Йода, Сакскобургготски и ранния Любен Дилов-син:

Далеч по-сериозен коментар написа обаче Елисавета Белобрадова ("Майко мила"), известна и като Letiashtata Kozzila Erato:

"Ми станете по-атрактивни. Станете страхотни. Радан Кънев да стане всенароден любимец. Кунева да стане символ на народната любов. Имахте парламент, имахте време, имахте всичко...", е само малка част от него.

Ето го:

Krasimira Hadjiivanova от "Майко мила" също не прощава:

 

 

Юношите до 19 години излизат в директен мач за класиране на Евро 2017

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/27/2942487_junoshite_do_19_godini_izlizat_v_direkten_mach_za/?ref=rss


Юношеският национален отбор по футбол до 19 години ще играе днес решаващ мач за класиране на европейското първенство в Грузия през юли. Българите ще се изправят срещу Босна и Херцеговина, а двубоят на градския стадион във Виней започва в 20.00 часа наше време.

Съставът, воден от старши треньора Ангел Стойков, стигна до директен мач за място на европейските финали след равенство с Израел (1:1) и победа срещу домакина и миналогодишен шампион в тази възрастова група Франция...

Задигнаха 2270 метра медни електрически проводници

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/zadignaha-2270-metra-medni-elektricheski-provodnici-2013279

В севлиевското село Млечево от 13 междустълбия на електропреносната мрежа, неизвестно лице е извършило кражба на 2270 метра медни електрически проводници.

На местопроизшествието е извършен оглед от екип на полицията. Щетите са в процес на установяване.

По случая в РУ С

Резултати за област Враца при 100 % обработени протоколи

//dariknews.bg/regioni/vraca/rezultati-za-oblast-vraca-pri-100-obraboteni-protokoli-2013280

Резултати за област Враца при 100 % обработени протоколи
ПП ДРОМ  184   0.21%
ПП Движение за радикална промяна Българската пролет                                    307       0.35%
Политическа партия Движение Напред България                                                 147  

Обвиниха авиокомпания в сексизъм, не допуснала момичета с клинове в самолет

//dariknews.bg/novini/liubopitno/obviniha-aviokompaniia-v-seksizym-ne-dopusnala-momicheta-s-klinove-v-samolet-2013282

Две тийнейджърки бяха възпрепятствани да летят със самолет на "Юнайтед еърлайнс" от Денвър до Минеаполис, защото бяха облечени с клинове, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Момичетата, чиито години не се посочват, п

Резултати за област Видин при 100 % обработени протоколи

//dariknews.bg/regioni/vraca/rezultati-za-oblast-vidin-pri-100-obraboteni-protokoli-2013283

ПП ДРОМ                                                                              46                     0.11%
ПП Движение за радикална промяна Българската пролет   87                      0.20 %
Политическа партия Движение Напред България              140                      0.32

Ясни са окончателните резултати за Варна, вижте пълния списък

//dariknews.bg/regioni/varna/iasni-sa-okonchatelnite-rezultati-za-varna-vizhte-pylniia-spisyk-2013256

ГЕРБ печели изборите във Варненска област с преднина от малко над 8% пред БСП, показват окончателните резултати на РИК. 

За ГЕРБ са гласували 69 438 души или 33,01%.

БСП получава 24,96

Прибраха пиян шуменец, репчел се на полицаи

//dariknews.bg/regioni/shumen/pribraha-piian-shumenec-repchel-se-na-policai-2013284

31-годишен шуменец бил задържан в полицейския арест в Шумен след като нарушил обществения ред в града, отправил обиди към клиент на търговски обект и към полицейски служители.

В 01:50 часа тази нощ чрез телефон 112 бил получен сигнал от мъж, че друг

Започва обработката срещу кърлежи, бълхи и комари в Община Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/zapochva-obrabotkata-sreshtu-kyrlezhi-bylhi-i-komari-v-obshtina-ruse-2013285

Във времевия период от 28 март до 8 април включително ще се извършат обработки на зелените площи (паркове, градини и междублокови пространства) в град Русе с техника за наземно пръскане срещу кърлежи и бълхи. Третиранията ще се извършват в ранните часове на деня (05:00 ч. – 08:00 ч.) при благоприят

При 89,73% преборени протоколи: Изглежда парламентът ще си е с пет партии

https://www.actualno.com/politics/pri-8973-preboreni-protokoli-izglejda-parlamentyt-shte-si-e-s-pet-partii-news_601903.html

Картината „пет партии в парламента” си остава все така с ярки цветове и при преброени 89,73% от протоколите от районните избирателни комисии, показва справка на сайта на ЦИК. Става въпрос за проверените протоколи от страна на СИК на РИК-овете, а не фактическото преброява

Вандали изсякоха имената си върху скални рисунки на 8000 години

http://www.clubz.bg/52104-vandali_izsqkoha_imenata_si_vyrhu_skalni_risunki_na_8000_godini

Неизвестни вандали са повредили древни скални рисунки в пустинята Сахара, като са надраскали върху тях графити, е съобщил пред Би Би Си министърът на културата на Чад. 

Махамат Салех Харун е нарекъл „творчеството“ на съвременните варвари върху петроглифите, чиято възраст е около 8000 години, „трагедия и оскърбление на цялата история и памет на жителите на Чад“.

Върху произведенията на древните хора вандалите са надраскали своите имена на френски и арабския език. Предполага се, че зад вандализма стоят местни младежи.

През 2016 г. платото Енеди е обявено за част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. В пещерите, каньоните и клисурите на планинския масив има хиляди изображения на хора и животни – някои от тях са изсечени в скалите, а други са изрисувани. Първобитните художници са ги нанесли върху повърхността на скалите по време на неолита, когато Сахара не е била пустиня.

На платото е изпратен екип от експерти, които да направят оценка на щетите. Представителят на ООН по въпросите на културата Абделкерим Адум Бахар заявява пред Би Би Си, че по негово мнение скалните рисунки могат да бъдат реставрирани.

"Площад Славейков"

Лавина затрупа ученици в Япония, шестима са загинали

http://www.mediapool.bg/lavina-zatrupa-uchenitsi-v-yaponiya-shestima-sa-zaginali-news261889.html

Лавина е паднала в ски курорт в близост до Токио. При инцидента са затрупани група ученици, има шестима загинали и множество ранени, съобщава ББС. Трима все още се издирват. Ранени са около 70 ученици и техни учители. На място са изпратени спасителни екипи, които издирват изчезналите.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване