Вижте първия в света плавателен тунел (видео)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6142129

Вижте първия в света плавателен тунел (видео)Първият в света плавателен тунел вероятно ще бъде построен в Норвегия. Проектът е на архитектурното бюро Snohetta по поръчка на правителството и е за полуостров Стад. Корабоплаването в Норвегия е свързано с особени трудности заради множеството фиорди, а районът на Стад се смята за един от най-опасните.

Младежките национали по футбол загубиха от Македония в контрола

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/28/2943756_mladejkite_nacionali_po_futbol_zagubiha_ot_makedoniia/?ref=rss


Младежкият национален отбор на България до 21 г. отстъпи с 0:1 на Македония в контрола, която се игра на тренировъчен център "Петър Милошевски" в Скопие.

Единственото попадение за селекцията на домакините, която бе съставена от играчи до 23 г., бе дело на Мариян Радески в 43-та минута.

За България Александър Георгиев, Атанас Милев, Преслав Петров и Серкан Юсеин пропуснаха добри възможности да реализират, а в 86-ата минута Николай Кръстев...

Кой стои зад протестите в Русия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6142417

Кой стои  зад  протестите  в Русия Хиляди излизат срещу премиера Медведев. Дали Путин ще го уволни? От няколко дни улиците на големите руски градове са залети от протести. Стотици са задържани. Най-известният арестант е Алексей Навални – 40-годишен блогър, който се прочу сред сънародниците си и в чужбина със статии срещу корупцията. Защо и кой протестира в Русия?

Мъж с подозрителен пакет бе арестуван близо Белия дом

http://www.mediapool.bg/mazh-s-podozritelen-paket-be-arestuvan-blizo-beliya-dom-news261982.html

Мъж с подозрителен пакет е арестуван във вторник близо до Белия дом във Вашингтон, съобщи президентската охрана Сикрет Сървис, цитирана от Франс прес. Мъжът, е задържан, след като се приближил до униформен служител на Сикрет Сървис. Екипи, специализирани в откриване на експлозиви, работят на място. Периметърът е отцепен. Временно са прекъснати посещенията на туристи, но всички други дейности на Белия дом продължават нормално. Малко преди това бе съобщено, че властите временно са затворили улиците около Белия дом, след като бил открит подозрителен пакет на територията на президентската резиденция, предаде ДПА. Пешеходци извън Белия дом са били отведени на безопасно разстояние като предпазна мярка. Изглежда, че пакетът е открит в северната част на президентската резиденция, защото телевизионни екипи бяха отведени от северната поляна на Белия дом, отбелязва ДПА.

Ужасяващо откритие в кенче "Кока-Кола" в Сев. Ирландия

http://www.cross.bg/fabrikata-politziyata-bila-1538885.html

/КРОСС/ Полицията е започнала разследване след открити човешки фекалии в кенчета „Кока-Кола" във фабрика в Северна Ирландия, съобщи "Би Би Си". Нощната смяна във фабриката в Лисбърн е била прекъсната миналата седмица, след като машината се запушила. Полицията разследва възможността изпратената във фабриката напитка да е била замърсена. Кенчетата пристигнали във фабриката без капаци, преди да бъдат напълнени с напитката и да бъдат запечатани и разпространени за продажба. От „Кока-Кола" обявиха, че става въпрос за изолиран инцидент, който не е засегнал напитките, които са в продажба в момента. Оттам подчертаха, че третират инцидента много сериозно и помагат на разследването. „Проблемът е идентифициран веднага чрез нашите процедури за качество и всички продукти от засегнатата партида са незабавно изтеглени и не са стигнали до търговската мрежа", посочиха от компанията и допълниха, че не знаят как е възможно да е станало замърсяването. Разследването по случая продължава.  

В центъра на Пловдив озеленяват, в "Южен" ударно асфалтират

https://www.24chasa.bg/region/article/6141362

В центъра на Пловдив озеленяват, в "Южен" ударно асфалтиратБурно озеленяване върви в централната част на Пловдив. Подменят се настилки, изграждат се паркоместа и пешеходни алеи в отсечката от бул. "Марица-юг" до развръзката с бул. "Васил Априлов". Кметът на район "Централен" Георги Стаменов съобщи, че офанзивата тепърва набира скорост. "Правим озеленявания и благоустрояваме междублокови пространства",

Тревога около Белия дом заради подозрителен пакет

https://www.actualno.com/america/trevoga-okolo-belija-dom-zaradi-podozritelen-paket-news_602401.html

Тайните служби на САЩ разследват подозрителен пакет, намерен днес до сградата на Белия дом. На територията на резиденцията на президента на САЩ е обявена тревога, съобщават ТАСС и БГНЕС. Северната морава до Белия дом е оградена. Улиците около президентската резиденция са блокирани. Един мъж е бил арестуван.   Suspicious package investigation continues; suspect in custody! pic.twitter.com/O25gr5B72f — U.S. Secret Service (@SecretService) March 28, 2017  

Корнелия Нинова не мисли за оставка: Имаме мандати и там, където досега нямахме

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278380_%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0%3A+%D0%98%D0%BC%D0%B0%D

 Не, няма да подавам оставка, заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова: „За 10 месеца сме увеличили подкрепата си почти 3 пъти“, обясни тя.

„Благодаря на всички българи, които упражниха правото си на глас. Благодаря на онези 955 000, които подкрепиха нашата партия и коалиция. За нас това е най-добрият резултат на парламентарни избори от 2009 година насам. Резултатите през годините: 2009г – 17%, 2013г – 13%, 2014 – 15%, 2016 – 25% и сега – 27.2% подкрепа. Въпреки загубата на изборите, това е голям успех за БСП. Удвоили сме депутатите от предишния парламент – от 39 на 80. Имаме мандати и там, където досега нямахме – Разград, Кърджали и други. Водим в 7 големи областни центрове. Добрите новини за нас и това, което смятаме, че е успех , и се гордеем с него: София – ръст 15% спрямо 2014г.; в областните центрове 15% увеличение, друг голям град – 7% увеличение, и в село 8%. Най-сериозно впечатление прави, че в областните центрове и в София имаме сериозен ръст, където досега винаги сме изпитвали затруднения“, каза Нинова.

По думите й много сериозен ръст по възрастов принцип има сред младите хора. Внушението за застаряване и за това, че младите не харесват БСП, е опровергано. Между 18 и 29 години имаме 10% увеличение на подкрепата. Между 30 и 39 години – 6%, между 40 и 49 години – 9%, между 50 и 59 години – 4%, над 60 години – 20%. Следващо постижение е сериозният ръст, който имаме сред хората с висше образование – 15%.

„Интересна е картината в чужбина, особено на фона на лъжливото внушение за антиевропейската същност на БСП. 5 пъти сме увеличили подкрепата си там, при това най-сериозен ръст имаме в държави от ЕС. Има европейски градове, в които сме първа политическа сила. Най-сериозен ръст имаме в Италия, Германия, Великобритания. За нас това е сериозен показател за подкрепата на БСП навън“, заяви още лидерът на БСП.

„Това е много голям успех за БСП. Консолидацията в ляво е факт. Другите леви формации имат 1.7%. Т.е. ние сме успели да представим лявата алтернатива и около нея да обединим тези 955 490 души. Тревожно е, че една голяма част от дясномислещите хора остава непредставена в парламента – приблизително около 15%. Очерта се и сложно съотношение на силите вътре в парламента. Потвърждавам позицията, че ако БСП бъде поканена, няма да се включим в голяма коалиция с ГЕРБ. Нека те да използват конституционното си право и това, че са първа сила, и да се опитат да направят правителство. Много важно е председателството на България в ЕС, сигурността по границите, вътрешната сигурност. Очакваме първата политическа сила да предложи своите варианти.“, каза Корнелия Нинова.

За грешките:
Да, направихме и грешки в кампанията. Обсъдихме този въпрос и на Изпълнително бюро. В петък свикваме Националния съвет на БСП. На него ще представим анализа за грешките и за резултатите. Медиите ще бъдат поканени. Докладът е открит.

За сваленото предаване „Шоуто на Слави”:
Онази позиция, която заявихме за референдума по време на изборите, не е променяна, не сме обсъждали отново. Но по повод на случилото се, имам предвид спирането на предаването на Слави – какви са отношенията между него и телевизията, не е наша работа. Това е въпрос на договорки на конфиденциален договор. Ние там не се месим. Но един въпрос стои открит пред нас- Слави Трифонов тази позиция я изразява поне от 4-5 месеца, от провеждането на референдума до днес. Тя не е променена. Какво се промени, че сега след изборите се предприема тази мярка. Значи 4 месеца, при същата позиция, при същия апел, при същото поведение – никаква реакция. Минаха изборите, имаме резултат и веднага такава реакция. Нямаме отговор на този въпрос. Просто се питам. Изглежда малко странно.

Русия и Иран потвърдиха договорката на ОПЕК за добива на петрол

http://www.investor.bg/evropa/334/a/rusiia-i-iran-potvyrdiha-dogovorkata-na-opek-za-dobiva-na-petrol-236550/

Споразумението спомага за балансиране на петролните пазари и поддържа инвестиционната привлекателност на петролната индустрия

Орбан: Ние от Вишеградската група не можем да се оставим да ни сплашват

//dariknews.bg/novini/sviat/orban-nie-ot-vishegradskata-grupa-ne-mozhem-da-se-ostavim-da-ni-splashvat-2013717

Премиерите на страните от Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Чехия и Словакия - разкритикуваха "шантажа" и "диктата" на ЕС за тяхната обща миграционна политика, предаде Франс прес.

На среща във Варшава премиери

Ще се отрази ли поскъпването на газа на цените на стоките?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-se-otrazi-li-poskypvaneto-na-gaza-na-cenite-na-stokite-2013691

Граждани и представители на бизнеса призоваха КЕВР за по-малко от предвиденото повишение на цената на природния газ за второто тримесечие. Очаква се в петък регулаторът да вземе окончателно решение  за цената на синьото гориво, като според предварителните разчети то ще поскъпне с <

Радарите за превишена скорост утре - 29 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=347424

Служители на КАТ-Варна ще следят за превишена скорост утре - 29 март и в нощта срещу 30 март, за превишена скорост в града и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.

Филмът за реалността в българското село "Пустиняци" с премиера утре

http://offnews.bg/news/n_1/n_651356.html

"Пустиняци" - отличеният с почетен диплом в Документалния конкурс на 21-ия София Филм Фест, ще има своята премиера пред широката публика утре, 29 март, от 20:00 часа в Дом на киното.  Филмът показва действителността на българското село. За него режисьорът Цветан Драгнев споделя: „Искахме да направим филм за провинцията, ама тая дълбоката, дето много-много не я показват. С две думи – кметът, братовчедите му, собственикът на селския магазин и местният арендатор да не участват във филма. Не защото са лоши хора, а защото не са оцеляващи, не са баш пустиняци. Намерихме много интересни и колоритни хора. Част от тях не влязоха във филма, просто нямаше място. Имаше един овчар, който казваше, че има само 99 билки в света и те са около селото. Знаеше ги поименно. Англичанин строеше сам дървена малка къща и благославяше България. А един мъж почти беше изпълнил мечтата си да има соц автобус „Чавдар”. Беше го паркирал пред къщата си, но нямаше пари за акумулатори, за да го подкара. Онова, което ни впечатли и мисля че го има и във филма, е тяхната своеобразна духовност и мъдрост. Както казват те самите - цепеняци са.” А действителността на българското село е тази: на малката запустяла гара влакът спира само заради разписанието. Гара без вяра и бъдеще. Никой не слиза и никой не се качва. На гарата живее семейството на пенсиониран стрелочник. В близкото село поети копаят гробове. Прожекционист си спомня за пълни киносалони. Стар дядо търси любовната круша. Овчар мечтае за сладолед в ресторант. Фелдшер философ се грижи за възрастна самотна жена. Дванайсет пустиняци говорят за живота в най-бедния район на Европейския съюз – Северозападна България. Това е филм-мозайка, съставена от портрети от живота на селата в България, изповед на малките хора за големите неща – кравите, живота, вярата, смъртта, ползата от кучетата и мишките и нуждата от руси сервитьорки, Жан-Пол Сартр и екзистенциализма, речния риболов, старите врачки и вятъра.

От ЦИК обявиха: Няма основание за касиране на изборите

http://www.cross.bg/nyama-rezyltati-kasirane-1538884.html

/КРОСС/ Около 130 жалби за нарушения в изборния ден са били подадени в Централната избирателна комисия, но сред тях няма такива, които да дават основание за касиране на вота. От ДОСТ обявиха, че ще поискат касиране на изборните резултати. От комисията обаче уточниха, че няма и жалби за български граждани, които не са били допуснати да влязат в страната, за да гласуват. Единственият казус е с хора, отишли да гласуват от Турция в Гърция и той е бил решен благоприятно за тях. „Все още няма обявени окончателно резултати, които да подлежат на каквото и да било обжалване", коментира Александър Андреев от ЦИК. Официалните резултати се чакат най-късно в четвъртък, като има възможност те да бъдат обявени и по-рано. Тогава трябва да стане ясно и официалното разпределяне на депутатските мандати. Кои народни представители влизат в следващия парламент ще стане ясно в понеделник.  

Нидал Алгафари: Спирането на „Шоуто на Слави“ е заради интереси на определен кръг от хора

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278379_%D0%9D%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D0%90%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%B8%3A+%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%A8%D0%BE%D1%83%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A

 Един водещ на телевизионно предаване трябва да може да изказва свободно мнението си, както по обществено значими, така по политически въпроси. „Шоуто на Слави“ допринесе много през годините за навлизането на БТВ като качествена медия. Това коментира пред „Труд“ бившия изпълнителен директор на БНТ и политически PR Нидал Алгафари.

Според него мотивите на ръководството на телевизията не са повлияни от принципи в програмната политика, а от интереси на определен кръг хора.

„Вместо да спират един от най-успешните формати, от БТВ можеха да извлекат положителните страни“, каза още Алгафари. По думите му Слави Трифонов напълно следва моделът за демократичност и откритост в телевизията.

"София 2018" пусна онлайн търсачка за спорт в столицата

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/28/2943437_sofiia_2018_pusna_onlain_tursachka_za_sport_v_stolicata/?ref=rss


Онлайн портал, който съдържа информация за спортните обекти, клубове, федерации и събития в столицата, беше пуснат днес в действие. Новата спортна търсачка се нарича "Искам да спортувам" и е част от инициативите на "София 2018 - Европейска столица на спорта".

"Специално е наблегнато на училищната спортна база, като търсенето е по ключова дума, обекти, клубове, календар и карта", разясни медийният координатор на "София 2018 - Европейска...

До 2020 Полша ще излезе от състава на силите за бързо реагиране на ЕС

http://pogled.info/svetoven/evropa/do-2020-polsha-shte-izleze-ot-sastava-na-silite-za-barzo-reagirane-na-es.84132

/Поглед.инфо/ До 2020 Полша ще напусне състава на Еврокорпуса, който представлява силите за бързо реагиране на ЕС, съобщи говорителят на щаба на военните в Страсбург полковник Висенте Далмау.

"Обединените патриоти" искат тройна коалиция с ГЕРБ и БСП

http://pogled.info/bulgarski/obedinenite-patrioti-iskat-troina-koalitsiya-s-gerb-i-bsp.84133

/Поглед.инфо/ "Обединените патриоти" предлагат ГЕРБ, БСП и те да сформират тройна коалиция.

Пиян шофьор без книжка отива в затвора, реши съдът в Мездра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142404

Пиян шофьор без книжка отива в затвора, реши съдът в МездраМездренският районен съд осъденият 62-годишният Кирил Беров да изтърпи наказание от осем месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим. Освен това ще заплати глоба от 250 лв. за извършено от него престъпление. Беров се признал за виновен и сключил споразумение с прокурор за това, че вечерта на 29 октомври м.г.

Този петък от 19часа - "Едуард - моноспектакъл на Петър Антонов

https://pressbulgaria.com/m/SHTURCHE2.html

На 31ви март от 19ч в зала "Щурче" се представя моноспектакълът на Петър Антонов "Едуард". Петър е от Варна, играл е в театър Щурче, с прекрасни роли в киното и театъра, ТВ водещ и автор на песни. Петър Антонов, познат от филмите „Пансион за кучета“ и „Писмо до Америка“, се е завърнал от Италия специално, за да се превъплъти в тази роля. Това са част от причините за да посетите спектакъла "Едуард" на Петър Антонов зала Щурче - най-доброто място за камерни представления във Варна! 100 седящи места с отлична видимост, 40 прожектора, мощен звук - на сцената на зала Щурче са представяни камерни спектакли с участието на Мария Сапунджиева, Тодор Близнаков, Димитър Живков, Любен Чаталов, Милена Кънева, Мариела Станчева, Тигран Торосян, Румен Гаванозов и много куклени спектакли. В моноспектакълът се разгръща подробно мъжката гледната точка към жените. Едуард има непоклатими убеждания към нежната половина, мотивиран от предишните си неуспешни връзки. „Като жанр този текст е много различен от всичко, което съм писал досега – заложил съм на изчистената комедия. Този тип драматургия в момента е много модерен в Европа. И както се шегувам напоследък: „Време е жените да притихнат, защото и мъжете има какво да кажат за тях. “ Жените ще се влюбят в Едуард – сигурен съм“ казва режисьорът и сценарист – Радослав Гизгинджиев. Резервирайте места за Вас и Вашите приятели на телефон 0887491949. Варна Зала "Щурче" ул. "Ангел Кънчев" 33А Като прикачен файл изпращаме подробна карта, за по-лесно ориентиране до залата

Порасналата дъщеря на Еминем направи фурор в интернет

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6142399

Порасналата дъщеря на Еминем направи фурор в интернетПорасналата дъщеря на Еминем направи фурор в интернет. Профилът й в „Инстаграм” привлече вниманието на редица медии, а читателите се възхищават колко красива е станала 21-годишната Хейли Джейд Скот Матърсн. В социалната медия Хейли е качила селфита и снимки от ваканции, както и с гаджето си. Освен това разкрива,

По-скъпият газ не трябва да вдигне цените на стоките и услугите

http://www.mediapool.bg/po-skapiyat-gaz-ne-tryabva-da-vdigne-tsenite-na-stokite-i-uslugite-news261981.html

Поскъпването с близо 30 процента на цената на природния газ от април не би трябвало да се отрази върху цените на останалите стоки и услуги по веригата. Повлияни ще са само цените на топлоенергията и електроенергията на топлофикациите, но това става в момент, в който отоплителният сезон приключи, и до наесен Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) очаква положителен ефект от ангажимента на "Газпром" за предоговаряне на цените си за Източан Европа. Това коментира председателят на КЕВР Иван Иванов, след заседание на регулатора във вторник, на което бе потвърдено поисканото от обществения доставчик "Булгаргаз" поскъпване на природния газ. Думите на Иванов идват в отговор на прогнози на различни браншови организации за поскъпването на техните стоки в резултат на увеличението на газовата цена със сериозните 30 на сто. "В еднаква степен те трябваше да имат основание да намалят цените, когато ние намалихме цената на природния газ с 61 процента - два пъти повече, отколкото е повишението сега. Тогава обаче имаше ледено мълчание от тяхна страна и аз питам българските потребители дали те почувстваха, че цената на природния газ намаля с 61 процента. Сега стана една трета от цената, която имаше само преди две години и половина", посочи Иван Иванов. Той допълни, че специално е направил проверка в данните на НСИ и установил, че предишните поевтинявания на газа не са отразени в цените на нито една стока. "Ако природният газ е толкова важен ценообразуващ елемент, защо тогава нищо не поевтиня“, попита Иванов. Изпълнителният директор на "Булгаргаз“ Стефан Янчев допълни, че от 2013 г. до 2016 г. синьото гориво у нас е поевтиняло с 452 лв. "Това е 2.5 пъти намаление. Паднаха ли с толкова цените на останалите стоки?“, попита и газовият шеф. Значителното поскъпване на синьото гориво в следващите три месеца обаче ще доведе до повишаване на цената на топлинната енергия между 18 и 37 на сто и средно с 0.95 процента за тока, сочат разчетите на КЕВР и тепърва предстои тяхното обсъждане. "На 1 юли ще излезем с ново ценово решение след регулаторен преглед на всички енергийни дружества, в което само ще отразим промяната на цената на природния газ“, коментира още Иван Иванов. По думите му тази цена по отношение на отоплението реално няма да бъде активна, защото решението ще засегне летния сезон. "Имам сериозни надежди, че нещата ще се променят до началото на следващия отоплителен сезон, защото сигурно ще имаме ясен срок, който ще ни бъде даден за предоговаряне на условията с "Газпром“ и премахване на клаузите, които правят зависима цената на природния газ от петролните деривати мазут и газьол“, посочи регулаторният шеф. Той даде за пример спада на цената на петрола с около 5 долара от 7-8 март и на курса на долара. Тези намаления обаче не могат да бъдат отчетени в това решение за цената на природния газ, тъй като се вземат параметри до 1 март. Иванов заяви още, че КЕВР ще предложи на Европейската комисия в рамките на ангажиментите на "Газпром“ по антимонополното дело, да заложи срок, в който да се промени ценообразуващата формула в договора между "Булгаргаз“ и "Газпром експорт“. Комисията ще настоява също цената на руския газ за България да се определя според цените на големите европейски газоразпределителни центрове, а не да е вързана към петрола за девет месеца назад, както е в момента. Представителят на Българската федерация на големите индустриални компании и КРИБ Константин Стаменов увери по време на заседанието, че макар и да е шоково поскъпването на газа от април, членовете на организациите няма да го отразят в своите цени. Той призова обаче час по-скоро да се случи реално либерализацията на българския газов пазар. Стаменов заяви още, че бизнесът е против и планираното от 7 април увеличение на цената "Задължения към обществото“, която се плаща от всички потребители на електрическа енергия. Тази тарифа покрива разходите на НЕК, произтичащи от задължението й да изкупува на високи цени енергията от възобновяеми източници, от американските въглищни централи, топлофикациите и заводските електроцентрали. Те са за 1 219 651 000 лв. годишно и трябва да бъдат компенсирани с тази такса. Плановете на КЕВР са тя да се повиши с 3.49 процента от сегашните 35.77 лв/Мвтч на 37.02 лв. Така цената на тока, продаван от НЕК на електроснабдителните дружества, ще стане от 106.60 лв./МВтч на 107.90 лв. от 7 април. Регулаторът смята да повиши незначително и цената за пренос на електроенергията през мрежата на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) от настоящите 7.32 лв./МВтч на 7.34 лв. Цената на ЕСО за достъп до мрежата остава същата в размер на 1.13 лв./мегаватчас. За крайните битови потребители на електроенергия това означава повишение от 0.95 на сто средно за страната, сочат разчетите на енергийния регулатор. Какви ще са цените на тока за бита в лв./кВтч без ДДС   ЧЕЗ ЕВН    Енерго-Про Сегашна цена Нова цена   Сегашна цена Нова цена   Сегашна цена Нова цена   Дневна тарифа 0.17220 0.17384    0.17217 0.17380 0.18290 0.18460 Нощна тарифа  0.09923 0.10021 0.09779 0.09876    0.10117 0.10218

Проф. Иво Христов: Победата на ГЕРБ е пирова

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278378_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%98%D0%B2%D0%BE+%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9F%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B5+%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%BE

 Победата на ГЕРБ на предсрочните парламентарни избори е пирова. Това каза пред БТВ социологът проф. Иво Христов, който беше избран за депутат от БСП.

„Бойко Борисов се отърва от неудобни съюзници в лицето на т. нар. градска десница. Трябват му по-послушни изпълнители. Една от причините за предсрочните избори е и да се отърве от въпросните политически навлеци и да си конструира нещо друго, което да бъде по-управляемо”, коментира той.

Борисов вероятно ще управлява с Патриотите, но няма да му бъде по-лесно, посочи проф. Христов.

Лично той заяви, че не би подкрепил коалиция между БСП и ГЕРБ, както и между БСП и ДПС.

Избраният за депутат коментира и тезата, че много от хората са гласували за ГЕРБ, защото са се уплашили, че „комунистите идват пак на власт”.

„Вижте откъде е върхушката на ГЕРБ. Всичките са с тъмночервено комунистическо минало. От кои комунисти се уплашиха”, попита проф. Иво Христов.

„Не мога да разбера абсолютното малоумие на това общество, в което комунисти твърдят, че се борят с комунизма”, допълни той.
Според него геополитическата ситуация работи против ГЕРБ. „В Европа рязко ще се промени политическият климат. Външнополитическата ситуация е коренно различна и ще се променя драматично в рамките на тази година”, прогнозира той.

По думите му отношенията между САЩ и ЕС ще стават все по-драматични, а Турция се отделя от европейския (и натовския може би донякъде) геополитически кораб, и заиграва собствена роля. Проф. Христов прогнозира, че в южната ни съседка също тепърва предстоят много драматични събития – вътрешни и около самата страна.

Според него винаги външният фактор решава нещата в България, а не вътрешният. „Нито един общественополитически преврат у нас не се е решавал от българските сили”, отбеляза той.

По думите му в момента БСП е в чудесна позиция и в добра кондиция. „Тя, разбира се, има тежки проблеми със собствената си идентичност. Надявам се тези проблеми на ход да бъдат решени. Ако не бъдат решени, няма бъдеще, но няма драма. И ГЕРБ няма бъдеще. В момента, в който ГЕРБ бъде откачена от хранилката на държавната ясла, тя престава да бъде каквато и да била политическа структура, защото това е клиентелистка структура”, подчерта проф. Христов.

„Държавната и общинската администрация в България са около 790 000 души, като сложим техните близки и роднини, отговорих на въпроса защо ГЕРБ спечели изборите”, смята проф. Христов.

Според него критиките към Брюксел от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова не са оказали никакво влияние за резултатите от вота.

„Меко казано, негативизмът към брюкселската администрация е всеобщо споделен. В този смисъл г-жа Нинова нищо не е казала, освен да артикулира негативизми”, коментира проф. Христов.

Той подчерта, че разпространените думи на Нинова, че демокрацията ни е отнела много, са били извадени от контекста и са били като „елементарна уловка за наивници”.

„Псевдодемокрацията на България за тези 27 години ни лиши от нашата държава, а България – от бъдеще”, подчерта той.

Берлин към турците: Внимавайте, Ердоган ви следи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142401

Берлин към турците: Внимавайте, Ердоган ви следиАнкара подслушва 300 души и 200 съюза в Германия, дала списъка им на властите Пореден скандал избухна между Турция и Германия, след като стана ясно, че Анкара шпионира свои съграждани във федералната република. Според законите на Германия обаче чуждият шпионаж, който вреди на интересите на германската държава, е наказуемо деяние.

Доналд Тръмп ще се срещне със Си Дзинпин на 6 април

https://www.actualno.com/america/donald-trymp-shte-se-sreshtne-sys-si-dzinpin-na-6-april-news_602395.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне с председателя на Китайската народна република Си Дзинпин. Това ще се случи в имението „Мар а Лаго" в Палм бийч, Флорида на 6 и 7 април, съобщиха източници във Вашингтон, цитирани от ТАСС. Това ще е първата среща между лидерите на САЩ и Китай. По-рано Си Дзинпин прие в Пекин държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Вишеградската четворка срещу европейския "шантаж" в миграционната политика

http://www.mediapool.bg/vishegradskata-chetvorka-sreshtu-evropeiskiya-shantazh-v-migratsionnata-politika-news261980.html

Премиерите на страните от Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Чехия и Словакия - разкритикуваха във вторник "шантажа" и "диктата" на ЕС за тяхната обща миграционна политика, предаде Франс прес. На среща във Варшава премиерите на четирите страни, които отхвърлят задължителните квоти за разпределяне на мигрантите в ЕС, изразиха твърдо несъгласие да обвържат разпределянето на средствата по европейските фондове с присъединяването към общата европейска миграционна политика. "Идеята за свързване на тези фондове, които ни се полагат от ЕС, с миграционната политика е лоша. Ние от Вишеградска група не можем да се оставим да ни сплашват", заяви унгарският премиер Виктор Орбан на обща пресконференция с Беата Шидло, Бохуслав Соботка и Роберт Фицо. "Вишеградската група, включително Полша, няма да приеме никога този шантаж, нито да й се диктуват условия. Ние казваме ясно, че миграционната политика, следвана досега от ЕС, е неефикасна и трябва да си извлечем поука от това", каза полската министър-председателка Шидло. ЕС планираше да разпредели около 160 000 мигранти сред страните членки, за да облекчи миграционното бреме, тегнещо над Гърция и Италия. Неотдавна Брюксел предупреди, че за онези, които не се съобразят с този план, ще има финансови последици. Във Варшава Виктор Орбан похвали мерките, предприети от неговата страна, за да се спре миграционния поток - огради по границата със Сърбия и спорен закон, влязъл в сила във вторник, който предвижда системно задържане на мигранти. Унгарският закон за задължително задържане на мигрантите Законът бе приет на 7 март по инициатива на премиера Виктор Орбан и предвижда системното задържане на мигранти в два лагера, разположени на границата със Сърбия, в селата Томпа и Рьоске. Според новия закон всички кандидати за убежище, намиращи се в страната, трябва да бъдат пратени в тези два центъра. Мярката цели да попречи на онези мигранти, чийто статут не е ясно дефиниран, да се движат свободно на националната територия и в ЕС. Следователно тя ще намали рисковете за сигурността, свързани с мигрантите, се казва в изявление на унгарското министерство на вътрешните работи. Законът вече бе разкритикуван от ЕС, от Върховния комисариат на ООН за бежанците и от правозащитни организации. Според юридически експерти той нарушава международните конвенции за бежанците. През 2013 г. Будапеща се отказа от плановете си да задържа системно кандидатите за убежище. Тогава тя направи това под натиска на ЕС и на върховния комисариат. "Унгария вече е в състояние да реагира дори и ако споразумението между ЕС и Турция спре да действа. Ние сме способни да спрем всяка имиграционна вълна на сръбско-унгарската граница", каза днес Орбан. Той допълни, че Унгария защитава по този начин и други европейски страни. "Австрийците и германците могат да спят спокойно", каза премиерът. Унгария трябва да гарантира, че новата политика на задържане на мигрантите в центрове на нейните граници не в нарушение на европейските правила за защита на хората, нуждаещи се от убежище. Това заяви във вторник европейският комисар по миграционните въпроси Димитрис Аврамопулос, който е на посещение в Будапеща, предаде Ройтерс. Комисарят каза, че унгарското правителство се е съгласило да работи с европейски експерти във връзка с новото законодателство, за да гарантира, че то е в съответствие с европейските закони, предаде Асошиейтед прес. "Нашият Съюз предвижда да предоставим на нуждаещите се една човешка, достойна и уважаваща ги помощ", каза Аврамопулос след среща с унгарския министър на вътрешните работи Шандор Пинтер, предаде Франс прес. "Това означава да се осигури действителен достъп до процеса за предоставяне на убежище и да се гарантира възможност за безпристрастно обжалване на решенията", каза Аврамопулос. Австрия иска да бъде изключена от плана за разселване на мигранти Австрия обяви, че ще поиска да се направи изключение за нея и да не приема повече кандидати за убежище според плана на ЕС за разселване на мигранти. Според тезата на Виена тя вече е приела справедлив дял от тях по време на миграционната криза в Европа, предаде Ройтерс. "Смятаме, че е необходимо да се направи изключение за Австрия на основание, че тя вече е изпълнила задълженията си. Ще го обсъдим с Европейската комисия", заяви пред репортери канцлерът Кристиан Керн след редовно правителствено заседание. "Ще изпратим писмо възможно най-скоро и после ще започнем обсъждания." Виена бе поела задължението да приеме около 2000 мигранти от Италия и Гърция, които да кандидатстват за бежански статут. По-късно във вторник Европейската комисия предупреди Австрия да изпълнява квотите за разселването на мигранти. Комисията добави, че не желае да бъде част от вътрешнополитическия дебат в страната по тази тема. Държавите от ЕС не могат едностранно да решават да не изпълняват европейското законодателство. Ако го направят, ще бъде жалко и ще има последици, заяви говорител на комисията, цитиран от БТА. Срокът за изключение за Австрия изтече, посочи говорителят по повод временната отсрочка Австрия да не приема мигранти, разселени от Италия и Гърция. ЕК отчете, че в последните години Австрия е приела значителен брой мигранти. Според комисията, въведените квоти за разселване са част от европейското законодателство и то следва да бъде изпълнявано.

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=347485

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 29 март ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч. до 17:00 ч.

Скинари пребиха наркоман в автобус, с опасност за живота е (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142224

Скинари пребиха наркоман в автобус, с опасност за живота е (обзор)34-годишен наркоман бе пребит от двама скинари в автобус №82 в столичния кв. “Люлин” в понеделник вечерта, съобщиха от СДВР. Сигналът за инцидента е подаден около 21,30 ч. Нападнатият мъж се качил в автобуса с приятелката си. Според източници, близки до разследването, двамата били наркомани. Те почнали да се заяждат с пътниците и две момчета с

Унгария вкарва в лагери до Сърбия търсещите убежище (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142362

Унгария вкарва в лагери до Сърбия търсещите убежище (обзор)В Унгария във вторник влезе в сила спорният закон, който създава центрове за задържане на всички имигранти в крайгранични лагери. Всички кандидати за убежище, включително и непълнолетни над 14-годишна възраст, ще бъдат държани в два лагера край унгарската граница със Сърбия. Те ще живеят в контейнери.

Нинова се самопохвали за успеха и призова "да оставим ГЕРБ да състави кабинет спокойно"

http://www.mediapool.bg/ninova-se-samopohvali-za-uspeha-i-prizova-da-ostavim-gerb-da-sastavi-kabinet-spokoino-news261979.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се поздрави с най-добрия изборен резултат за партията от 2009 г. насам и призова победителите от ГЕРБ да бъдат оставени на спокойствие да съставят правителство. На пресконференция във вторник Нинова повтори думите си от изборната нощ, че ако Бойко Борисов не успее да направи кабинет, тя ще заеме със задачата. Нинова потвърди, че БСП вижда "Обединените патриоти" като възможен коалиционен партньор, но не и ДПС. С 27.20% от гласовете БСП е втора на проведените в неделя предсрочни парламентарни избори, на които ГЕРБ получи 32.65%. През по-голямата част от кампанията редица социологически агенции отчитаха или равни шансове за двете партии и дори преднина за БСП, която вдигна значително рейтинга си покрай победата на кандидат-президента й Румен Радев. За нас това е най-добрият резултат на парламентарни избори от 2009 г. насам, отчете Нинова. "Резултатите през годините: 2009г – 17%, 2013г – 13%, 2014 – 15%, 2016 – 25% и сега – 27.2% подкрепа. Въпреки загубата на изборите, това е голям успех за БСП. Удвоили сме депутатите от предишния парламент – от 39 на 80. Имаме мандати и там, където досега нямахме – Разград, Кърджали и други. Водим в 7 големи областни центрове. Добрите новини за нас и това, което смятаме, че е успех и се гордеем с него: София – ръст 15% спрямо 2014г.; в областните центрове 15% увеличение, друг голям град – 7% увеличение, и в село 8%. Най-сериозно впечатление прави, че в областните центрове и в София имаме сериозен ръст, където досега винаги сме изпитвали затруднения", избори Нинова, зад която бе строено цялото Изпълнително бюро на партията. Освен повишаването на подкрепата в областите и в градовете, Нинова отчете като важно, че имат сериозен ръст сред младите хора и заключи: "Внушението, че младите не харесват БСП, на тези избори беше опровергано". "Интересна е картината в чужбина, особено на фона на лъжливото внушение за антиевропейската същност на БСП. 5 пъти сме увеличили подкрепата си там, при това най-сериозен ръст имаме в държави от ЕС. Има европейски градове, в които сме първа политическа сила. Най-сериозен ръст имаме в Италия, Германия, Великобритания. За нас това е сериозен показател за подкрепата на БСП навън", каза лидерът на БСП. Нинова изрази загриженост за десните избиратели, които остават без представители в следващия парламент. "Приблизително 15% няма да имат представителство и за нас това не е добре", посочи тя. Социалистите потвърдиха, че ако ГЕРБ не успее да състави правителство, мандатът ще вземат те и ще опитат да го изпълнят. Нинова обаче повтори, че няма да има широка коалиция с ГЕРБ и дори нямало да отидат на разговори с партията на Бойко Борисов. Нинова заяви, че ако се стигне дотам БСП да прави правителство, то в никакъв случай няма да е с ДПС. Като желан партньор посочи патриотите, въпреки че разкритикува действията им в деня за размисъл по границата ни с Турция. Тя потвърди, че ако получи мандат за правителство, ще проведе вътрешнопартийно допитване с кого да управлява, но не стана ясно дали то е ще е в състояние да промени вече заявеното ѝ мнение за отказ от коалиция с ДПС. Тя не отговори на въпрос как гледа на програмно правителство, ако нито ГЕРБ, нито БСП успеят да формират кабинет. По думите ѝ темата не била обсъждана на заседанието на социалистическото ръководство. Всъщност двете водещи партии нямат особена възможност за избор на коалиционни партньори, тъй като останалите три политически сили в новото Народно събрание са "Обединените патриоти", ДПС и "Воля" на Веселин Марешки.

"Брекзит" ще донесе 5 промени в ЕС

http://www.clubz.bg/52179-brekzit_shte_donese_5_promeni_v_es

Снимка БГНЕС

Напускането на ЕС, което ще бъде задействано днес от премиерката Тереза Мей, може да преобрази Великобритания, но ще промени и ЕС. Ето как:

Бюджетът на ЕС - къде отидоха парите?

Бюджетът на Съюза възлиза само на 2 на сто от публичните разходи в блока. Но на изток траншовете от Брюксел съставляват много по-голям дял. Той е близо 8 на сто от бюджета на Полша и една пета от този на България.

Без Великобритания Брюксел ще може да дава с една шеста по-малко на страните, които са нетни получателки, и ще предизвика спорове между Изтока и Запада за 7-годишния план за разходи от 2021 г.

В краткосрочен план ще има и битка с Великобритания по въпроса какво дължи за излизането си. Лондон може да предпочете да продължи да плаща за достъп до някои ключови бюджети на ЕС като например за изследвания. Но големите суми като тези за селскостопански субсидии могат да бъдат преразгледани из основи.

Баланс на силите - изоставени приятели

Великобритания използва дела си от 12 на сто в гласуването в ЕС за орязване на разходите на Брюксел и силен натиск за свободна търговия. Излизането ѝ притеснява по-малките северни съседи като страните от Северна Европа и холандците.

По-бедните членки на изток, за чието членство се бореше Великобритания, се опасяват, че Германия и Франция могат да спуснат бариерите за техните ниско платени работници или да засилят федералните правомощия на ЕС, които бившите комунистически страни не харесват. Кандидат-членките, най-вече тези от Балканите, също губят съюзник срещу богатите западняци, пазещи се от по-нататъшно разширяване.

19-те страни от Еврозоната ще загубят ключов блок от силата си. Сега те могат да надвият с гласовете си страните извън Еврозоната, но само толкова. Блок извън Еврозоната, оглавяван от Полша и Швеция, ще има нужда от повече гласове "против" сред страните, използващи еврото, за да се попречи на Еврозоната да определя политиката на ЕС.

Франция остава единствената в ЕС ядрена сила, имаща право на вето в Съвета за сигурност на ООН, и се лишава от яростен опонент в амбицията си за по-силно сътрудничество в отбраната на ЕС ивън НАТО, оглавявана от САЩ. Отбраната вече се върна в дневния ред на Брюксел.

Германия, която е смятана хем за доминираща в Европа заради икономическата си мощ, хем за дом на близо една пета от жителите на ЕС след "Брекзит", е обезпокоена как ще поддържа баланса, най-вече с икономически закъсалия съосновател Франция.

ЕС в света - отслабнала сила

ЕС губи важен посредник в контактите си със САЩ и големия англоезичен свят. Проницателността и влиянието на Великобритания като дългогодишна дипломатическа и военна сила върху сили като Китай и Русия или в Близкия изток бяха от полза на ЕС. В Африка, която е източник на нарастващо безпокойство заради миграцията, британският бюджет за помощи и други дейности играеше ключова роля.

Твърдата линия на Лондон към Москва му спечели приятели сред балтийските страни и Холандия, които се опасяват, че по-мек подход на Франция, Италия и вероятно на Германия ще подкопае консенсуса за действията в Украйна или за намаляване на зависимостта от руски газ.

Политическата култура - Vive le Brexit1?

Макар и по-слабо представени сред служителите на евроинституциите, британските чиновници в продължение на 44 години играха ключови роли на висши позиции. същото бе в Европарламента. Това ще изчезне с изключването на британските граждани от постовете в ЕС.

Много правителства, най-вече тези на малките държави, високо ценят това, което смятат за британски подход към администрацията, който е по-прагматичен и свободен в действията си, отколкото по-централизирания, традиционно подчинен на ръководството стил, залегнал във френските основи на Съюза.

Великобритания ще остави наследство, което вероятно ще оцелее - английския като работен език на Брюксел, въпреки някои надежди в Париж да бъде възстановено значението на френския.

Игра на оцеляване - разбиване на табуто за разпадане

След гласуването за "Брексит" лидерите от ЕС говорят за възобновено единство сред оставащите 27 страни. Проучванията показват, че народната подкрепа за ЕС доста се е увеличила. Но единството ще бъде сериозно подложено на изпитание по време на преговорите за "Брекзит", защото всички правителства имат различни приоритети.

Безпрецедентното използване на Член 50 от Договора на ЕС разбива едно табу и означава, че вече ще звъни камбаната на призивите за "неделим Съюз". Брюксел ще трябва да се бори с още заплахи за напускане.

-----

1Да живее „Брекзит“ (фр.)

* Коментарът е публикуван в сайта на Ройтерс. Той е на Алистър Макдоналд, подпомогнат от Уейвърли Колдвил и под редакцията на Андрю Рош.

Валери Симеонов предложи "ляво-дясна националистическа" коалиция

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-predlozhi-lyavo-dyasna-natsionalisticheska-koalitsiya-news261978.html

ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти да направят "широко правителство". Такава идея лансира лидерът на НФСБ Валери Симеонов, съпредседател на коалицията "Обединени патриоти" (ОП). "Обръщам се към ръководствата на двете най-големи партии, които в най-голяма степен спечелиха доверието на избирателите – ГЕРБ и БСП, за съставянето на едно широко правителство с тяхно и наше участие, така че да отговорим на хората. Най-сетне да се спре с това лично противоборство, с тази приличаща на сблъсък на футболни агитки надпревара между двете партии", казва Симеонов във вторник, цитиран от агенция "Фокус". "Готови сме да заемем своето място в една такава коалиция. Дали ще бъде коалиция, или програмен кабинет, смятаме, че трябва да се сложи точка на противопоставянето", твърди Симеонов. След което се наема да посредничи за среща между лидерите на ГЕРБ и БСП: "Използвам случая да се обърна към Бойко Борисов и Корнелия Нинова за провеждането на спешни срещи и формирането на едно такова правителство, което ще бъде подкрепено с огромно мнозинство от над 200 депутата". Според него това е напълно възможно, просто трябва да бъде игнорирано и преодоляно егото на отделните лидери. "Аз моето съм готов да го преглътна. Нямам и кой знае какво его“, коментира Симеонов. Той обаче все пак смята да изчака дали ще има предложение от ГЕРБ. "Винаги сме повтаряли, че сме готови на разговори и на съвместни действия с всички български партии, независимо от кой спектър са те, защото най-важни са интересите на хората“, казва още Валери Симеонов. Потърсени за коментар, от останалите формации в ОП казаха пред Mediapool, че още по време на предизборната кампания лидерът на НФСБ е лансирал идея за "тройна ляво-дясна националистическа коалиция", но подобно решение на "Обединените патриоти" няма. "Ще се срещаме и с Борисов, и с Нинова, ще преговаряме. Нямаме решение да посредничим за управление между ГЕРБ и БСП", казаха представители на ВМРО пред Mediapool. Във вторник лидерът на БСП Корнелия Нинова за пореден път отхвърли възможността партията ѝ да се коалиция с ГЕРБ. Борисов пък още в изборната нощ посочи БСП и ДПС като невъзможни партньори. И БСП, и ГЕРБ обаче не са коментирали възможността за "експертен кабинет", който може да бъде използван като камуфлаж за широка коалиция.

Италианската полиция е осуетила опит да бъде откраднат трупа на Енцо Ферари

http://www.mediapool.bg/italianskata-politsiya-e-osuetila-opit-da-bade-otkradnat-trupa-na-entso-ferari-news261977.html

Италиански следователи обявиха днес, че са осуетили заговор за кражба на тялото на Енцо Ферари, основателя на автомобилната компания Ферари, съобщи Ройтерс. Енцо Ферари почина през 1988 г. на 90 години. Полицията в Нуоро на остров Сардиния обяви, че престъпна банда планирала да открадне трупа на Ферари и после да поиска откуп от семейството и от компанията Ферари, за да го върне. Подробности за заговора не се съобщават. Съобщава се само, че той бил разкрит в разследване на трафик на дрога и оръжия, довело до множество арести. Енцо Ферари е погребан в гробището Сан Каталдо в Модена, близо до завода на Ферари в Маранело в Централна Италия.

Руски компании ще усвояват големи петролни и газови находища в Иран

http://www.mediapool.bg/ruski-kompanii-shte-usvoyavat-golemi-petrolni-i-gazovi-nahodishta-v-iran-news261976.html

Руски компании постигнаха споразумения за усвояването на големи находища на въглеводороди в Иран. Това съобщи руският президент Владимир Путин след среща с иранския си колега Хасан Рохани, информира ТАСС. Виждам добър потенциал за разширяване на сътрудничеството в петролно-газовия сектор, посочи руският лидер. Той допълни, че входа на преговорите са били обсъдени пътищата за разширяване на сътрудничеството между двете страни в машиностроенето и гражданската авиация. Москва и Техеран обсъдиха възможността за доставки в Иран на самолети Сухой Супер Джет -100 (Sukhoi SuperJet-100) и вертолети. По думите на Путин първият блок на АЕЦ "Бушехр" в Иран е достигнал проектния си капацитет, а сега се съгласуват документите за строителството на втори и трети блок. Руската държавна корпорация Росатом построи в Иран АЕЦ "Бушехр", пусната в експлоатация през август 2010 година. През ноември 2014 година беше подписан договор за изграждане на втори етап на централата по руска технология на стойност около 11 милиарда долара. Руският газов гигант Газпром и Иранската национална петролна компания (ИНПК-NIOC) подписаха днес меморандум за сътрудничество в сферата на газа. Меморандумът бе подписан в Кремъл, където Хасан Рохани и Владимир Путин разговаряха. Русия и Иран ще продължат да си сътрудничат за намаляването на добива на петрол с цел да се стабилизират цените на черното злато на световния енергиен пазар, се посочва в съвместно изявление, подписано от двете страни днес. "Русия и Иран ги свързват много години, ако не и столетия, сътрудничество. Ние поддържаме дипломатически отношения повече от 500 години", каза Путин в началото на срещата с иранския президент Хасан Рохани. "Иран е наш добър съсед и надежден, стабилен партньор", заяви руският президент. Според него Москва и Техеран "работят доста ефективно на практика по всички направления. Така е и в международната дейност, и в решаването на големи и доста остри международни проблеми, работим в областта на икономиката", каза той. Русия и Иран смятат за нелегитимно използването на едностранни санкции срещу държави, се казва в общо изявление на двамата президенти, предаде ТАСС.

От "Литекс" поискали несъстоятелност заради втори иск на КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2017/03/28/2943736_ot_liteks_poiskali_nesustoiatelnost_zaradi_vtori_isk/?ref=rss


Дружеството "Литекс моторс" е подало заявка за започване на процедура по несъстоятелност заради иск на обявената във фалит КТБ. Това се разбира от писмо на изпълнителния директор на дружеството Илия Терзиев, разпространено до медиите.

По-рано днес се разбра, че компанията е поискала започване на процедура през февруари.

На 17 февруари синдиците на КТБ са подали втори иск към дружеството, което й е длъжник, на стойност 57 032 821.60 лева,...

Европейският парламент с ключово условие към Великобритания преди Брекзит

http://www.cross.bg/velikobritaniya-grazhdani-ostrova-1538883.html

/КРОСС/ Европейският парламент ще наложи вето на всяко споразумение за Брекзит, което пречи на граждани на Европейския съюз, преместили се на Острова през следващите две години, да получат същите права за живеене и работа в Обединеното кралство като на тези, които вече са в страната, пише "Гардиън". Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние и евродепутати са обезпокоени от информация, че британското правителство иска на 29 март, когато официално ще извести ЕС за намерението си да напусне съюза, да бъде краен срок за свободно движение на хора към Острова. Казусът е обсъден на среща между Барние и високопоставени евродепутати в понеделник вечерта. Резолюция от пет страници, която разкрива червените линии на ЕП и която ще бъде гласувана следващата сряда, се обявява в полза на правата на гражданите на ЕС, пристигнали на Острова през следващите две години. Сър Тим Бароу, постоянният представител на Великобритания в ЕС, официално ще предаде писмото за задействане на Член 50 от Лисабонския договор в 12,30 часа в сряда. Британският кабинет вярва, че 29 март е подходяща дата. След това граждани на ЕС, преместили се във Великобритания, ще получат различни права от тези, които вече живеят на Албиона, въпреки че правителствени лица заявяват публично, че тези въпроси се обсъждат. Резолюцията на ЕП ще призове за "равноправно, реципрочно, симетрично и недискриминиращо" отношение към всички граждани на ЕС, докато Великобритания е страна член на общността

4% от българите пазаруват онлайн всеки ден

http://www.investor.bg/tehnologii/260/a/4-ot-bylgarite-pazaruvat-onlain-vseki-den-236545/

Страхът от измама е причина номер едно за отказ от пазаруване онлайн, показва проучване

Статус на деня: На 3 март 2027г. президентът Борисов...

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/28/2943737_status_na_denia_na_3_mart_2027g_prezidentut_borisov/?ref=rss



Това написа във вторник в профила си Димитър Бечев - изследовател в University of North Carolina—Chapel Hill и бивш директор на софийския офис на Европейския съвет за външни отношения.

Коментарът му е по повод пресконференцията на Слави Трифонов от днес и "ултиматума", който постави на новите депутати ден след парламентарните избори.

Правят фестивална киноакадемия във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=347500

Фестивална киноакадемия започва във Варна, научи Moreto.net. На 31 март от 18,30 часа стартира образователната платформата на Фестивалния и конгресен център във ВАрна, оценена от експертите на „Варна – Европейска младежка столица 2017“ и от комисията към фонд „Култура“ на Община Варна високо, с най-много точки от всички одобрени проекти.

Връчиха "Златен скункс" на Корнелия Нинова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142340

Връчиха "Златен скункс" на Корнелия НиноваЛидерът на БСП Корнелия Нинова получи "Златен скункс" от "Господари на ефира". Това стана ясно от снимка, публикувана в профила на "повелителя на скунксовете" Боби Ваклинов. Нинова заслужи статуетката заради разминаването между предизборните очаквания и второто място на БСП по резултат на парламентарния вот.

Валери Симеонов призова за тройна коалиция БСП, ГЕРБ и "Обединени патриоти"

http://www.cross.bg/edno-pravitelstvo-programite-1538882.html

/КРОСС/ „Трябва да се влезе в преговори и да се види кое е различното между ГЕРБ и БСП, кое би могло да бъде коригирано, съответно да се намери общото между програмите, защото все пак всички сме български партии. Всички ние издигаме като главна цел просперитета и успеха на държавата". Това обяви лидерът на НФСБ и съпредседател на коалиция „Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" Валери Симеонов пред „Фокус". „Мисля, че няма такива непреодолими пречки в програмите. Трябва да се започне незабавна работа по съгласуването на програмите и да се излезе с едно общо правителство, което да гарантира омиротворяването на страната. Никой няма нужда от един парламент, който едва ще крепи мнозинство с 2-3 гласа. Не дай си Боже някой да се разболее и този парламент да работи под обсадата на силна опозиция, която ще остане недоволна, че не е влязла в управлението. Никой няма нужда от това. Този филм вече сме го гледали Обръщам се към ръководствата на двете най-големи партии, които в най-голяма степен спечелиха доверието на избирателите - ГЕРБ и БСП, за съставянето на едно широко правителство с тяхно и наше участие, така че да отговорим на хората. Най-сетне да се спре с това лично противоборство, с тази приличаща на сблъсък на футболни агитки надпревара между двете партии. Готови сме да заемем своето място в една такава коалиция

Валери Симеонов поиска тройна коалиция БСП, ГЕРБ и "Обединени патриоти"

http://www.cross.bg/koalitziya-programite-gerb-1538882.html

/КРОСС/ „Трябва да се влезе в преговори и да се види кое е различното между ГЕРБ и БСП, кое би могло да бъде коригирано, съответно да се намери общото между програмите, защото все пак всички сме български партии. Всички ние издигаме като главна цел просперитета и успеха на държавата". Това обяви лидерът на НФСБ и съпредседател на коалиция „Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" Валери Симеонов пред „Фокус". „Мисля, че няма такива непреодолими пречки в програмите. Трябва да се започне незабавна работа по съгласуването на програмите и да се излезе с едно общо правителство, което да гарантира омиротворяването на страната. Никой няма нужда от един парламент, който едва ще крепи мнозинство с 2-3 гласа. Не дай си Боже някой да се разболее и този парламент да работи под обсадата на силна опозиция, която ще остане недоволна, че не е влязла в управлението. Никой няма нужда от това. Този филм вече сме го гледали Обръщам се към ръководствата на двете най-големи партии, които в най-голяма степен спечелиха доверието на избирателите - ГЕРБ и БСП, за съставянето на едно широко правителство с тяхно и наше участие, така че да отговорим на хората. Най-сетне да се спре с това лично противоборство, с тази приличаща на сблъсък на футболни агитки надпревара между двете партии. Готови сме да заемем своето място в една такава коалиция

Арестуваха мъж с подозрителен пакет до Белия дом (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142352

Арестуваха мъж с подозрителен пакет до Белия дом (видео)Мъж с подозрителен пакет е арестуван близо до Белия дом, съобщи "Сикрет сървис", цитиран от Ройтерс и Франс прес, пише БТА Части от Белия дом бяха блокирани. Евакуирана е била Северната ливада на сградата. Намиращите се в сградата репортери са били посъветвани да се заключат в пресцентъра. Затворени са били пътищата, водещи към Белия дом.

Калин Янакиев призова да се създаде либерален алианс

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/28/2943715_kalin_ianakiev_prizova_da_se_suzdade_liberalen_alians/?ref=rss


Трите партии вдясно - "Да, България", "Нова република" и Реформаторския блок трябва да престанат да се обвиняват взаимно и да сключат стратегическо сътрудничество. За това призова в ефира на БиТиВи проф. Калин Янакиев.

Неотдавна той прогнозира, че заради невъзможността на трите формации да се договорят за единно явяване на изборите, всяка от тях ще получи малък дял от общо 8-10% колкото по негови оценки е десният електорат.

Сега...

В Плевен е най-големият скок в цената на парното при шоковото поскъпване от 1 април

//dariknews.bg/regioni/pleven/v-pleven-e-naj-golemiiat-skok-v-cenata-na-parnoto-pri-shokovoto-poskypvane-ot-1-april-2013713

По-високи цени на парното и топлата вода в цялата страна готви енергийният регулатор. Причината е очакваният скок в цената на газа от първи април.
Очакванията са в началото на април цената на природния газ да се повиши с близо 30 на сто. Поскъпването на синьото гориво неминуемо ще доведе и д

Шотландия иска нов референдум за независимост от Великобритания

//dariknews.bg/novini/sviat/shotlandiia-iska-nov-referendum-za-nezavisimost-ot-velikobritaniia-2013716

Регионалният парламент на Шотландия гласува да разреши на първия министър Никола Стърджън да поиска от Лондон организиране на нов референдум за независимост, усложнявайки допълнително политическата обстановка във Великобритания точно преди очаквано

Финансист, ужилен от пирамидата на Мадоф, се самоуби

//dariknews.bg/novini/sviat/finansist-uzhilen-ot-piramidata-na-madof-se-samoubi-2013715

Американецът Чарлз Мърфи – бивш мениджър в хедж фонда Fairfield Greenwich Group, който загуби милиони долари, вложени във финансовата пирамида на Бърнард Мадоф, сложи край на живота си, съобщи телевизия „Фокс нюз”.

56-годишният Мърфи

Симеонов иска широко правителство с ГЕРБ и БСП, нарече Трифонов "страхлив"

https://www.actualno.com/politics/simeonov-iska-shiroko-pravitelstvo-s-gerb-i-bsp-nareche-trifonov-strahliv-news_602394.html

Обръщам се към ръководствата на двете най-големи партии, които в най-голяма степен спечелиха доверието на избирателите – ГЕРБ и БСП, за съставянето на едно широко правителство с тяхно и наше участие, така че да отговорим на хората. Най-сетне да се спре с това лично противо

Шотландия подкрепи референдум за независимост

http://www.clubz.bg/52178-shotlandiq_podkrepi_referendum_za_nezavisimost

Регионалният парламент в Шотландия подкрепи днес идеята за нов референдум за независимост от Великобритания, предаде Ройтерс. Той трябва да се проведе през 2018 или 2019 г. Британското правителство обаче незабавно отхвърли предложението.

Този спор още повече усложни политическата ситуация в Обединеното кралство в навечерието на задействането на процедурата по излизането от ЕС. Тя трябва да започне утре.

Въпросът за "Брекзит" обтегна отношенията между 4-те съставни части на Великобритания. Англия и Уелс гласуваха за излизане от Евросъюза, но мнозинството в Шотландия и Северна Ирландия пожела да остане в ЕС.

Британската премиерка Тереза Мей трябва да активира утре Член 50 от Лисабонския договор. Това е формална стъпка, с която ще започнат двегодишните преговори за условията за напускането на Съюза и бъдещите търговски отношения.

Никола Стърджън

Шотландският парламент в Единбург гласува с 60 срещу 59 гласа на регионалната премиерка Никола Стърджън да бъде даден мандат формално да поиска разрешение от британския парламент да започне подготовка за референдум в края на 2018 или началото на 2019 г.

"Хората в Шотландия трябва да имат правото да изберат "Брекзит", вероятно много твърд "Брекзит", или Шотландия да стане независима страна, способна да начертае собствения си курс", каза Стърджън пред депутатите.

Британското правителство обаче отговори, че ще откаже да преговаря за нейното предложение.

"Няма да бъде честно към хората в Шотландия да се иска от тях да вземат ключово решение без необходимата информация за нашите бъдещи отношения с Европа или за това как ще изглежда една независима Шотландия", се казва в изявление на кабинета в Лондон.

На теория Лондон може да позволи на Шотландия да проведе референдум за независимост, отбелязва АФП. За това обаче е необходимо съгласие на три законодателни институции - парламента на Шотландия, долната и горната камара на британския парламент. Лондон вече обяви, че няма да позволи това.

Шотландците вече гласуваха на референдум за независимост през 2014 г. Тогава 55 на сто от населението предпочетоха да останат в Обединеното кралство.

Сега обаче Никола Стърджън изтъква, че нещата са се променили. Според нея "Брекзит" е променил ситуацията и хората не трябва да бъдат вадени от ЕС против волята им.

Иво Христов: ГЕРБ е "селската десница"

http://offnews.bg/news/n_1/n_651359.html

Победата на ГЕРБ е пирова. Това е така, защото Борисов се отърва от едни неудобни съюзници от т.нар. "градска десница". И сега "селската десница" си търси с кого да се обедини. Това обяви пред бТВ проф. Иво Христов, който бе водач на листата на БСП в Пловдив. Според него една от причината за предсрочните избори била ГЕРБ да се отърве от "навлеците" от "градската десница". "Времето работи против ГЕРБ. Геополитическата ситуация работи срещу ГЕРБ. В Европа рязко ще се промени климата. Това ще стане драматично в рамките на тази година", каза още Христов. По думите му администрацията спечели изборите за ГЕРБ. "В държавната и общинска администрация работят 790 000 души. Прибавете техните семейства и близки и ето го резултатът за ГЕРБ", изчисли професорът.

ФИФА наказа Меси за четири срещи с националния отбор

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/28/2943730_fifa_nakaza_mesi_za_chetiri_sreshti_s_nacionalniia/?ref=rss


Капитанът на аржентинския национален отбор Лионел Меси няма да играе в следващите четири световни квалификации на тима, включително и в днешния мач с Боливия, обявиха официално от ФИФА.

Причината за наказанието е невъздържаното поведение на звездата на "Барселона" след двубоя с Чили в петък, спечелен от "гаучосите" с 1:0.

Тогава Меси нападна с нецензурни реплики съдийската колегия и предизвика спешно заседание в Цюрих, на което...

Вицепрезидентът: Наш дълг е да учим децата си да почитат героите и талантите на България

http://www.cross.bg/iiotova-bulgariya-vsichki-1538881.html

/КРОСС/ „Наш дълг е да учим децата си да почитат героите и талантите на България". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Копривщица, където тържествено бе отбелязана 130-годишнината от рождението на поета Димчо Дебелянов. В днешния ден гласът на Копривщица отеква у всички българи, защото тук се говори за изкуство, родолюбие, любов - всички онези ценности, за които казваме, че са част от нашата национална идентичност, каза още Илияна Йотова. Според вицепрезидента, стиховете на Димчо Дебелянов няма нужда да бъдат обяснявани, защото те оставят дълбока следа в сърцето и душата на всеки, който се докосне до тях. Илияна Йотова поздрави организаторите на събитието за тяхната неуморност и отговорност да превърнат в традиция честванията, свързани с великия поет на Копривщица и България - Димчо Дебелянов и пожела на всички да предават думите, мечтите, родолюбието на един голям българин на следващите поколения.

Бивш румънски министър на туризма осъден на 6 години затвор за корупция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142294

Бивш румънски министър на туризма осъден на 6 години затвор за корупцияБившият румънски министър на регионалното развитие и туризма Елена Удря беше осъдена на шест години затвор по т.нар. дело "Гала вечер Буте", по което тя беше обвинена в няколко престъпления, включително получаване на подкуп, предаде Аджерпрес. Присъдата на Върховния касационен съд не е окончателна и може да се обжалва.

Премахват буните на плажа на къмпинг Черноморец

http://www.mediapool.bg/premahvat-bunite-na-plazha-na-kamping-chernomorets-news261975.html

Премахват се буните на плажа на къмпинг "Черноморец", което може да доведе до непоправими последици и курортното селище да остане без плаж. За това алармираха жители на градчето. Министърът на туризма Стела Балтова е разпоредила да бъде направена "незабавна проверка" във връзка със сигналите за премахване на буните на плажа, съобщиха от ведомството й. Служители от дирекция "Управление на морските плажове" ще проверят случая и при установени нарушения ще бъдат предприети законосъобразни действия, е посочено в съобщението. Плажът е даден под наем на бургаската фирма "Акра лидо" ООД, която има 5-годишен договор. За премахването на буните има издадена заповед от РДНСК-Бургас от 15 май 2012 г., чиято давност изчита след по-малко от два месеца. Това твърди Милен Янков, единият от собствениците на "Акра лидо", пред Флагман.бг. Другите съдружници в компанията са Борислав Иванов и Иван Караваев. "Показаха ни заповед, която е издадена през 2012 година. Защо са чакали 5 години, за да я изпълнят – за мен остава загадка. Ние сме взели плажа в това състояние и нямаме никаква вина за случващото се. Плащаме най-скъпия наем в цяла България – 107 хил.лева, напълно изрядни сме. Направихме и огромна инвестиция в началото на миналия сезон", заяви Милен Янков. Не става ясно по чие искане е издадена преди пет години заповедта за премахване и защо едва сега се прилага. По думите на Янков документът на РДНСК за премахване на буните имала куп пропуски. За проверката, която е правена преди повече от пет години, не била уведомена държавата, която е собственик на плажа, за да може евентуално да обжалва акта. Било описано, че буните са направени без разрешение и до днес се е чакало, за да се предприеме изпълнението й. Юристите на "Акра лидо" ООД са категорични, че заповедта е незаконосъобразна. Милен Янков допълни, че има направена екологична оценка на независим експерт, който е бил категоричен, че буните спасяват плажната ивица – ако ги няма, морето ще "изяде" красивия плаж, а веднага след това ще се активира и свлачището. "Не знам кой и кога ги е направил, но е сторил нещо много добро за държавата, защото е съхранил този плаж и цялата местност", заяви още Милен Янков. Ако РДНСК бутне буните, се очаква плажът да изчезне до месец. Ивицата и без това е изключително тясна, но мястото е много красиво и е предпочитано от туристите. През последните няколко години над 500 руски семейства са закупили жилища в близост до плажа. От РДНСК-Бургас и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството до този момент няма официална информация.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов влиза в битка за новия ВСС (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142231

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов   влиза в битка за новия ВСС (обзор)Зам. главният прокурор Борислав Сарафов е последната издигната кандидатура за член на новия Висш съдебен съвет (ВСС). Заместникът на Сотир Цацаров получил номинация от 31 прокурори от ВКП и апелативната спецпрокуратура. В негова подкрепа се подписала и Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Wall Street стартира търговията във вторник с леки повишения*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-startira-tyrgoviiata-vyv-vtornik-s-leki-povisheniia-236551/

Инвеститорите следят последните данни за потребителското доверие и развитията по програмата на Белия дом

Йотова: Наш дълг е да учим децата си да почитат героите и талантите на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142288

Йотова: Наш дълг е да учим децата си да почитат героите и талантите на България „Наш дълг е да учим децата си да почитат героите и талантите на България“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Копривщица, където тържествено бе отбелязана 130-годишнината от рождението на поета Димчо Дебелянов. В днешния ден гласът на Копривщица отеква у всички българи, защото тук се говори за изкуство, родолюбие,

Дневен хороскоп за 29 март

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-29-mart-news_602340.html

Овен През този ден няма да ви се отдава притворството, така че нямате друг избор, освен да бъдете себе си. Със сигурност сте уникален човек и втори като вас няма. Не се подценявайте и тогава ще видите, как се издигате в очите и на околните. Телец Тази сряда се пазете от участи

Германия предупреди Турция да внимава с шпионажа

https://vesti.bg/sviat/germaniia-predupredi-turciia-da-vnimava-s-shpionazha-6067242

Тук се прилага германският закон и гражданите, които живеят тук, няма да бъдат шпионирани от чужди държави, каза германският министър на вътрешните работи.

Разшириха парк "Лаута" в Пловдив с 60 декара

https://www.24chasa.bg/region/article/6141381

Разшириха парк "Лаута" в Пловдив с 60 декараПоредна залесителна акция в пловдивския парк "Лаута" събира спортисти и районни кметове. Над 100 фиданки ще бъдат засадени между зона А-10 и А-12 в кв. "Тракия". Волейболистките от "Марица" ще грабнат лопати. Очаква се да ги последват градоначалникът Иван Тотев и районните управници. "Всяка пролет и есен върви мащабно залесяване.

Руски магнат иска да се защити в САЩ заради твърдения за връзки с Кремъл

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/28/2943693_ruski_magnat_iska_da_se_zashtiti_v_sasht_zaradi/?ref=rss


Руският магнат Олег Дерипаска обяви, че е готов да застане пред американския конгрес и да защити репутацията си, след като скорошни публикации свързаха името му с интересите на Кремъл. "Решително искам да опровергая злонамерените твърдения," казва той в платено изявление, публикувано от "Уолстрийт джърнъл".

Миналата седмица "Асошиейтед прес" съобщи, че бившият шеф на президентската кампания на Доналд Тръмп, Пол Манафорт, е работил за...

Как Спайдърмен срещна Лешояда - втори трейлър на новия филм

http://www.dnevnik.bg/video/2017/03/28/2943649_kak_spaidurmen_sreshtna_leshoiada_-_vtori_treilur_na/?ref=rss


Лешоядът (Майкъл Кийтън) - злодеят в поредния филм за Човека-паяк, се появи в новия трейлър на "Спайдърмен: Завръщане у дома", разпространен във вторник от компанията Sony Pictures Entertainment.

Премиерата е насрочена за 7 юли и в сюжета Питър Паркър е ученик с наставник не кой да е, а Тони Старк, т.е. Железния човек.

Режисьорът Джон Уотс е поверил главната роля на Том Холанд, а неговият ментор естествено е Робърт Дауни-младши.

Божидар Лукарски подава оставка като председател на СДС

http://www.moreto.net/novini.php?n=347499

Председателят на СДС Божидар Лукарски, заедно с цялото ръководство на партията, подаде оставка. „Във връзка с резултатите от изборите поемам отговорност и подавам оставка, както и цялото ръководство на СДС в лицето на Националния изпълнителен съвет” , заяви Лукарски.

Приключиха тазгодишните издания на ЕЕ и ВЕИ, Smart Cities и Save the Planet

http://www.cross.bg/energiya-sofiya-norvegiya-1538880.html

/КРОСС/ За 13-а поредна година се проведоха международните Конференции и изложения за EE и ВЕ (енергийна ефективност и възобновяема енергия), Smart Cities (интелигентни градове) и Save the Planet (управление на отпадъци и рециклиране), организирани от Виа Експо. 41 лектори от 11 държави презентираха теми с практическа насоченост в рамките на специализираните Конференции. В изложбената част директни изложители от 14 държави представиха последните новости, полезни решения и технологии за устойчиво развитие и екология, както за различни видове индустрии, така и за бита. Специална сесия, посветена на геотермалната енергия, се проведе в Конференцията за ЕЕ и ВЕ. „Оползотворяването на геотермалната енергия в Балканските страни" бе представена от Робърт Гаврилиуч от Европейския геотермален съвет. Джулиет Нюсън от Международната геотермална асоциация презентира същността и необходимостта от разработването на геотермални системи за топлофикационни мрежи. Ситуацията в страната бе представена от Васил Коликовски от Българска термопомпена асоциация, който отбеляза ръст при отоплението с термопомпи за периода 2010 - 2017 г. Аржентина акцентира върху повишаването на осведомеността за предимствата на възобновяемата енергия и нейната роля за устойчивостта в контекста на това, че обяви 2017-та за „Година на възобновяемата енергия"

Станишев: 80 места в парламента е сериозен успех за БСП и за ПЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_651351.html

Партията на европейските социалисти поздрави БСП за силния резултат, постигнат по време на извънредните парламентарни избори тази неделя. Спечелването на 80 от 240 места в НС е сериозен успех за БСП и за ПЕС. То е резултат от ясното желание на българите за повече социална справедливост, се казва в съобщението на ПЕС. Избирателите в България се доверяват на БСП като единствената истинска алтернатива вляво, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Да бъдеш гласа на почти 1 милион души предполага голяма отговорност и БСП ще трябва да бъде ключов играч през следващия важен за бъдещето на България и на ЕС период, когато европейските теми и наближаващото евро председателство ще заемат водещо място в дневен ред на страната. Това е възможност за социалистите в България да работят за по-единна, по-социална Европа, за повече солидарност и социална справедливост – неща, които десните в Европа не успяха да постигнат до момента, допълни Станишев.

ФИФА изхвърли Меси за 4 мача

http://offnews.bg/news/n_1/n_651358.html

Мегазвездата Лионел Меси няма да играе в следващите четири световни квалификационни срещи на Аржентина, включително и в днешния мач с Боливия, обявиха от ФИФА. Причината е невъздържаното поведение на Бълхата веднага след двубоя с Чили в петък, спечелен от "лос гаучос" с 1:0. Тогава той нападна с нецензурни реплики съдийската колегия и предизвика спешно заседание в Цюрих, при които Дисциплината комисия на централата излезе с решението. Така звездата на Барселона пропуска двубоите с Боливия (днес), Уругвай (31 август), Венецуела (5 септември) и Перу (5 октомври). Той ще се завърне в игра с националната фланелка на 10 октомври срещу Еквадор, което е едва последният квалификационен мач. От аржентинската футболна централа ще обжалват решението пред Апелативната комисия на ФИФА и, ако се наложи, пред Спортния арбитражен съд в Лозана. Меси е наказан и за следващия двубой на Барселона - в неделя срещу Гранада.

Затвориха Белия дом заради подозрителен пакет

http://offnews.bg/news/n_1/n_651357.html

Затвориха Белия дом заради подозрителен пакет, който е открит близо до сградата.  Районът е отцепен, а улиците са затворени за движение.  Евакуирани са всички хора, намиращи се в рамките на отцепения периметър.  "Сикрет сървис" са започнали разследване по случая.  Инцидентът след случва, след като в началото на март беше задържан мъж, успял да проникне в близост до Белия дом и е бил задържан от охраната едва 15 минути по-късно.  Властите обявиха само, че мъжът не е успял да проникне в Белия дом, но не обясниха на какво се дължи забавянето в неговото залавяне. 

Животът на Фарел Уилямс ще бъде пресъздаден в мюзикъл

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6142235

Животът на Фарел Уилямс ще бъде пресъздаден в мюзикълЖивотът на известният американски изпълнител Фарел Уилямс ще бъде пресъздаден в мюзикъл, като акцентът ще бъде поставен върху неговото детство, пише Контактмюзик, цитиран от БТА. Музиката на постановката "Атлантис" ще бъде написана от самия Уилямс, а неин режисьор ще бъде Майкъл Мейър. Историята ще бъде издържана в стил "Ромео и Жулиета" и ще се

Станимир Стоилов: Ще бъда враг на тези, които управляват "Левски" с лъжа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6142236

Станимир Стоилов: Ще бъда враг
на тези, които управляват "Левски" с лъжаСтанимир Стоилов оповести позицията си по казуса с "Левски". "Сините" му заведоха дело, за да спасят лиценза на клуба.  Уважаеми левскари! По повод информацията, че ръководството на ПФК Левски е решило да ме покани в съда за решаване на казуса "Станимир Стоилов клати лиценза на Левски", заявявам следното: През годините заради професията ми се е

Шефът на "Литекс Моторс": Производството по несъстоятелност не е стартирало

https://www.actualno.com/business/shefyt-na-liteks-motors-proizvodstvoto-po-nesystojatelnost-ne-e-startiralo-news_602389.html

Изпълнитеният директор на "Литекс Моторс" Илия Терзиев разпространи официално изявление, след като по-рано днес бе съобщено, че автомобилният производител влиза в процедура по несъстоятелност. Публикуваме текста на изявлението: "Във връзка с появилите се днес публикации

ВАС окончателно отмени пръстовата идентификация за пациентите в болниците

http://econ.bg/Новини/ВАС-окончателно-отмени-пръстовата-идентификация-за-пациентите-в-болниците_l.a_i.739787_at.1.html

Окончателно беше отменена наредбата, според която приемът и изписването от болница трябва да стават само с пръстов отпечатък.  Решението е...

Продукция за над 9 млрд. лева произвели нефинансовите предприятия във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=347473

За област Варна в Националния статистически институт годишен отчет за дейността през 2015 година са представили общо 32 509 нефинансови предприятия, в които са заети 145 883 лица. Най-голям дял имат нефинансовите предприятия от сектор „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“-33.

Учени: Слънцето има признаци на планета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142220

Учени: Слънцето има признаци на планетаАмерикански астрофизици откриха на Слънцето вълни на Росби, които досега са наблюдавани само на Земята, съобщи Лента, цитиран от БТА. Вълните на Росби се образуват в атмосферата на умерените географски ширини и над океаните. Те представляват периодично разпространяващи се смущения във въздуха. На Слънцето вълните на Росби се проявяват като

Валери Симеoнов с призив за голяма коалиция с БСП и ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/28/2943719_valeri_simeonov_s_priziv_za_goliama_koaliciia_s_bsp_i/?ref=rss


Обръщам се към ръководствата на двете най-големи партии, които в най-голяма степен спечелиха доверието на избирателите – ГЕРБ и БСП, за съставянето на едно широко правителство с тяхно и наше участие, така че да отговорим на хората. Това заяви пред "Фокус" лидерът на НФСБ и съпредседател на коалиция "Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО".

Може и програмен кабинет

Симеонов смята, че трябва да се спре с това лично...

Карлос Чакала получи трета доживотна присъда за тероризъм

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/28/2943708_karlos_chakala_poluchi_treta_dojivotna_prisuda_za/?ref=rss


Френски съд осъди терориста Карлос Чакала на доживотен затвор за нападение с граната над парижки магазин през 1974 г., в което бяха убити двама души.

67-годишният венецуелец Илич Рамирес Санчес, по-известен като Карлос, който бе един от водещите терористи през 70-те и 80-те години, вече има две доживотни присъди за смъртоносни нападения. Той лежи във френски затвор от 1994 г., след като беше заловен в Судан от френската полиция.

В последното си...

България ще приеме две балканиади по волейбол за подрастващи през 2017 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/28/2943558_bulgariia_shte_prieme_dve_balkaniadi_po_voleibol_za/?ref=rss


България ще организира две балкански първенства по волейбол - за юноши под 17 години и девойки под 16 години. Това стана ясно след годишната среща на Балканската волейболна асоциация, която се състоя днес в Истанбул.

Домакин на турнира при момчетата ще е Стара Загора. Надпреварата ще се проведе от 23 до 27 юни, а българският отбор е в една група със Сърбия, Молдова и Румъния.

Турнирът при момичетата ще се състои от 7 до 11 юли в София. Българките се...

Завръщането на Шарапова може да пропадне след контузия

https://www.actualno.com/tennis/zavryshtaneto-na-sharapova-moje-da-propadne-sled-kontuzija-news_602376.html

Известната руска тенисистка Мария Шарапова е била принудена да завърши преждевременно последната си тренировка, съобщава "Daily Mail". Причина за това е контузия на левия глезен. Малко след това папараци успяха да щракнат тенисистката с леден компрес на крака, което потвърди и

Ще правят ремонт за 13 млн. лв. на бул. "България" в столицата

http://www.cross.bg/remont-tzeliya-izpulnitel-1538879.html

/КРОСС/ Амбициозен ремонт за почти 13 млн. лева на целия бул. „България" в София планират от Столична община. Това стана ясно от обществена поръчка, която беше публикувана от градската управа. Максималният бюджет е 12,9 млн. лева, а целта е на практика да бъде ремонтиран целия булевард. Бъдещият изпълнител ще трябва едновременно да проектира и да построи отсечката от 7.7 км между бул. "Фритьоф Нансен" край НДК и бул. "А. С. Пушкин" в кв. Бояна. Още по-амбициозното е, че целият ремонт трябва да стане в рамките на малко повече от 6 месеца. Целта е един от най-натоварените софийски булеварди, който така или иначе далеч не е в най-лошо състояние в столицата, да бъде в чисто нов вид за председателството на България на Европейския съюзи или иначе казано в началото на 2018 г. Офертите за изпълнител на обществената поръчка пък ще бъдат приемани до 3 май.

КЕВР успокои, че след скока цената на парното може да падне до есента

http://offnews.bg/news/n_1/n_651353.html

Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви, че след като цената на парното и топлата вода се увеличи от 1 април, тя може да падне преди началото на новия отоплителен сезон.  КЕВР обсъжда исканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на природния газ с близо 30% от началото на април.  Такова увеличение на цената на газа ще се отрази върху цената на парното и топлата вода, като се очаква цените да нараснат с над 22% в София, Пловдив и Варна и с до близо 38% в Плевен.  В КЕВР днес се състоя обществено обсъждане по въпроса.  "Имам сериозни надежди, че нещата ще се променят до началото на следващия отоплителен сезон, защото сигурно ще имаме ясен срок, който ще ни бъде даден за предоговаряне на условията с "Газпром" и премахване на клаузите, които правят зависима цената на природния газ от петролните деривати мазут и газьол", коментира председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от "Фокус". Той посочи, че следващата корекция ще бъде направена от 1 юли след регулаторен преглед на всички енергийни дружества. На въпрос дали има основания за увеличения на цените на стоките след повишаването на цената на природния газ той посочи, че не смята така, тъй като цените не са намалели след намаляването на цената на газа с 61%.  Окончателното решение за увеличаването на цената на парното и топлата вода ще бъде взето на 4 април. 

Проверяват рушат ли буните на плажа в Черноморец

http://offnews.bg/news/n_1/n_651355.html

Министърът на туризма Стела Балтова разпореди незабавна проверка във връзка със сигналите за премахване на буните на плаж „Къмпинг Черноморец“, съобщиха от ведомството. Служители от дирекция „Управление на морските плажове“ ще проверят случая и при установени нарушения ще бъдат предприети мерки по закон. Плажът е даден под наем на бургаската фирма „Акра лидо” ООД, която има 5-годишен договор.

Австрия не иска да се придържа към мигрантските квоти, ЕК заплашва с "последици"

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/03/28/2943520_avstriia_ne_iska_da_se_pridurja_kum_migrantskite_kvoti/?ref=rss


Австрия обяви, че ще поиска да бъде изключена от плана за разселване на мигранти в ЕС, защото е приела достатъчно от получилите убежище.

"Смятаме, че е необходимо да се направи изключение за Австрия на основание, че тя вече е изпълнила задълженията си. Ще го обсъдим с Европейската комисия", заяви пред репортери канцлерът Кристиан Керн след редовно правителствено заседание, цитиран от "Ройтерс". "Ще изпратим писмо възможно най-скоро и после ще...

Румънката, която блъсна Боян Петров, получи условна присъда

https://www.actualno.com/crime/rumynkata-kojato-blysna-bojan-petrov-poluchi-uslovna-prisyda-news_602388.html

Румънката, която блъсна с кола алпиниста Боян Петров и еколога Андрей Ковачев на Кресненското дефиле, получи условна присъда. Ана Фечея сключи споразумение с прокуратурата, което бе одобрено от Районния съд в Благоевград. Тя бе осъдена на една година лишаване от свобода с

Председателят на КЕВР: Питайте бизнеса защо не намали цените след 61% по-евтин газ

http://econ.bg/Новини/Председателят-на-КЕВР-Питайте-бизнеса-защо-не-намали-цените-след-61-по-евтин-газ_l.a_i.739786_at.1.html

За година и половина цената на газа намаля с 61%, но не чух бизнесът да намалява цените на продуктите и затова сега да има основание да говори за...

Опитаха да откраднат трупа на основателя на компанията "Ферари" в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142196

Опитаха да откраднат трупа на основателя на компанията "Ферари" в ИталияИталиански следователи обявиха днес, че са осуетили заговор за кражба на тялото на Енцо Ферари, основателя на автомобилната компания "Ферари", предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Енцо Ферари почина през 1988 г. на 90 години. Полицията в Нуоро на остров Сардиния обяви днес, че престъпна банда планирала да открадне трупа на Ферари и после да поиска

Иво Христов: Ще има натиск отвън за коалиция ГЕРБ-БСП

http://www.cross.bg/gerb-hristov-raboti-1538878.html

/КРОСС/Външният фактор винаги решава съдбините на България. Няма да подкрепя колаборация между БСП и ГЕРБ. Ще бъде упражнен натиск отвън за кабинет БСП-ГЕРБ, но той няма да успее. Това заяви пред Би Ти Ви депутатът от БСП Иво Христов. Според него държавната и общинската администрация - 790 000 човека, плюс техните роднини са избирателите на ГЕРБ. "Идеите са малцинство. Други бесове определят българската политическа сцена. Победата на ГЕРБ е пирова. Върхушката на ГЕРБ е тъмночервена и комунистическа. Комунисти твърдят ние се борим с комунизма." "Борисов се отърва от неудобни съозници като т.нар. градска десница. Трябват му по-послушни изпълнители. Времето работи срещу ГЕРБ", допълни Христов. Той смята, че геополитическата ситуация работи против партията на Борисов, а ситуацията ще се промени коренно.    

ЕС призова Унгария да гарантира, че лагерите за задържане на мигранти ще съответстват на правилата за убежище

http://www.moreto.net/novini.php?n=347495

Унгария трябва да гарантира, че новата й политика за задържане на мигранти на границата няма да нарушава европейските правила за защита на хората, нуждаещи се от убежище. Това съобщиха от Европейската комисия във вторник, след като новият закон на Будапеща влезе в сила, предава Reuters.

„Златен скункс“ за Корнелия Нинова, кой е следващият

https://vesti.bg/bulgaria/politika/zlaten-skunks-za-korneliia-ninova-koj-e-sledvashtiiat-6067244

Лидерката на Столетницата заслужи статуетката за разминаването между предизборните очаквания и следизборната реалност

„Златен скункс“ за утеха на Корнелия Нинова

https://vesti.bg/bulgaria/politika/zlaten-skunks-za-uteha-na-korneliia-ninova-6067244

Лидерката на Столетницата заслужи статуетката за разминаването между предизборните очаквания и следизборната реалност

Лео Меси наказан за 4 мача

http://www.clubz.bg/52177-leo_mesi_nakazan_za_4_macha

Лионел Меси отнесе тежко наказание заради острия си език. "Бълхата" няма да играе в четири мача на националния отбор на Аржентина за нанесени тежки обиди по адрес на единия от страничните съдии по време на световната квалификация с Чили в четвъртък - 1:0 за "гаучосите". 

Думите на Лео към Марсело ван Гасе не са за цитиране. Те обаче са описани в доклада на двубоя и са достигнали до дисциплинарната комисия на ФИФА, която не е проявила милост към един от най-добрите в съвременния футбол.

Санкцията излезе часове преди днешната квалификация с Боливия в Ла Пас. Меси ще пропусне също така двубоите с Уругвай, Венецуела и Перу. Лео отнася и 10 000 долара глоба. 

Аржентинската футболна федерация обяви, че ще обжалва.

Ако санкцията остане в сила в пълния си размер, Меси ще се завърне с екипа на родината си едва за последния мач от пресявките към мондиала в Русия - срещу Еквадор на 10 октомври.

Военноинвалидите поискаха по-високи пенсии

http://www.cross.bg/bazata-pensii-poiskaha-1538877.html

/КРОСС/ По-високи пенсии за военноинвалидите поискаха от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВИВП), съобщи БНР. Военноинвалидите в България взимат между 136 и 177 лева, а в Полша получават между 800 и 1 500 евро за различни заболявания, казват от Съюза. Наследствените пенсии за родителите на загиналите в казармата за България са 130 лева. Затова настояването е да бъде променена базата, върху която да се изчисляват парите - вместо на базата на социалната пенсия, която е 118 лева, това да става на базата на минималната работна заплата. От Съюза поискаха още в Министерството на отбраната да бъде върнат секторът, който отговаря за военноинвалидите и настояха да бъдат изравнени правата им с онези на ветераните от войните.    

Експерт за вота в БГ: Примитивната схема Изток-Запад не побира нагласите

http://pogled.info/bulgarski/ekspert-za-vota-v-bg-primitivnata-shema-iztok-zapad-ne-pobira-naglasite.84131

/Поглед.инфо/ Настроенията на българския електорат не се вписват в примитивната схема, където за основни критерии служат "проевропейските" и "проруските" настроения. Това твърди президентът на Центъра за стратегически комуникации Дмитрий Абзалов пред РИА "Новости" в понеделник (27 март) в статия, посветена на неделните парламентарни избори у нас.

Великобритания е готова да въведе пряко управление в Северна Ирландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142195

Великобритания е готова да въведе пряко управление в Северна ИрландияПравителството на Великобритания ще обмисли всички варианти за Северна Ирландия, включително въвеждане на пряко управление, ако не бъде съставено регионално правителство през следващите три седмици, заяви днес британският министър за Северна Ирландия Джеймс Броукъншайър, цитиран от Ройтерс и ТАСС, съобщи БТА.

Утре Великобритания задейства Брекзит

http://www.cross.bg/london-pregovorite-grazhdani-1538875.html

/КРОСС/Уведомителното писмо, с което Великобритания ще задейства напускането си на ЕС, ще бъде изпратено утре до Европейската комисия. Преговорите между Брюксел и Лондон трябва да приключат до две години от получаването му. Битката за правата на европейските граждани на острова и на британците в евросъюза ще е в центъра на преговорите. „Парламентът ще гарантира интереса на нашите граждани да бъде защитен. Трябва да е ясно, че да не си член не може да е същото като да си. Въпреки това след развода ще работим за добро партньорство с Обединеното кралство и приятелите ни в Лондон", заяви днес Антонио Таяни, председател на ЕП. „Убеден съм, че преговорите ще се водят в атмосфера на доброжелателност. Председателят Таяни отчита, че всъщност Лондон гласува за оставане в Европейския съюз. Ние обаче приемаме волята на британската общественост и очакваме да продължим да имаме отлични отношения с Европа и Европейския съюз, дори когато го напуснем", коментира пък кметът на Лондон Садик Хан.  

България гласува против отглеждане на втори тип ГМО-царевица в ЕС

http://www.mediapool.bg/bulgaria-glasuva-protiv-otglezhdane-na-vtori-tip-gmo-tsarevitsa-v-es-news261974.html

Европейската комисия предстои да реши дали да допусне две нови генетично модифицирани култури да бъдат разрешени за отглеждане на територията на ЕС, стана ясно във вторник. В момента единствената допусната култура за култивация в ЕС е царевицата MON810 на компанията "Монсанто“, която получи разрешение през 1998 г. и в момента чака подновяването му. Към момента исканията за отглеждане на генно-модифицирани организми (ГМО) в ЕС са общо 8, като 4 от тях имат положително становище от Европейската агенция за безопасност на храните. Повечето правителства в ЕС са отхвърлили в понеделник да се разреши отглеждането на двата нови щама генетично модифицирана царевица на територията на ЕС, предадоха информационните агенции. Вотът на България също е бил отрицателен, съобщи неправителствената организация "За Земята“. Гласуването бе в рамките на Апелативния комитет по ГМО към Комитета за растенията, животните, храните и фуражите (PAFF Committee), в който участват представители на държавите членки и ЕК. Тъй като гласовете "против“ не са били достатъчни за квалифицирано мнозинство, според процедурата крайното решение ще бъде взето от Европейската комисия. Става дума за два нови щама ГМО-царевица, технически наречени Bt11 и 1507, които са на Syngenta и Dow-Pioneer. Предназначени са да издържат на пръскане с хербицида глюфозинат на Bayer. Според "За Земята“ той е класифициран като потенциално вреден за хората. Редица екоорганизации призоваха председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да се намеси за отхвърляне на исканите разрешения. В случай, че това не се случи, "За Земята“ настоява българското правителство да започне процедура, с която да изиска страната ни да бъде изключена от обхвата на разрешението. Освен за двата нови щама ГМО-царевица Еврокомисията трябва да вземе решение и за съдбата на разрешената царевица MON810 на "Монсанто". Тя вече е забранена в 17 страни от ЕС, включително и в България, и се отглежда на по-малко от 1.5% от земеделските земи в съюза, най-вече в Испания и Португалия. Единствената друга култура, която е била одобрявана за отглеждане в ЕС – картоф, разработен от BASF, бе оттеглена от самата компания през 2012 г. "Независимо дали му харесва или не, отговорността сега пада върху Жан-Клод Юнкер. Той може да заеме страната на по-голямата част от държавите, гражданите и земеделските производители, които не искат генетично модифицирани култури или да подкрепи огромните компании, стоящи зад индустриализацията на селските райони. Това че отделни страни като България могат да забранят отглеждането на своята територия на тези ГМО, не е достатъчна гаранция за предотвратяване на проблемите. Опрашването и разпространението на семената не се влияят от държавните граници и можем да станем жертва на генетично замърсяване, ако някои от съседните ни страни започнат отглеждане на тези сортове“, коментира Ивайло Попов от "За Земята“. За разлика от генетично модифицираните организми, одобрени за отглеждане в ЕС, които към момента са представени само от царевицата на Монсанто, разрешените ГМО храни и фуражи в ЕС са 55 вида памук, царевица, рапица, соя и захарно цвекло. Още около 30 щама чакат разрешение, става ясно от Регистъра на ГМО в ЕС. Повечето от въпросните ГМО се ползват предимно за фураж на животните. За да може дадена генетично модифицирана храна да бъде внесена и търгувана на територията на ЕС, първо задължително й се прави оценка на риска от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA). Разрешението за пускането на храната на пазара обаче се дава от ЕК, което значи, че дори агенцията да каже, че даден продукт е безопасен, той може да не получи разрешение за продажба. Отделните държави членки не могат самостоятелно да забраняват вноса и продажбата на разрешените в ЕС ГМО-храни и фуражи на своя територия. Контролът върху този тип храни в България се прави от регионалните здравни инспекции, като годишно се анализират между 250 – 300 проби на храни от цялата страна. Съдържанието на ГМО в дадена храна задължително трябва да е отбелязано върху етикета с двойно по-големи букви, ако е над нормата от 0.9%. При проверки обаче е установено, че това не винаги се прави. Въпреки че според многобройни научни заключения разрешените ГМО култури са безвредни за хората и околната среда, в ЕС все още има широко обществено недоволство срещу тези продукти. "Безопасността на генно-модифицираните храни трябва да се установява случай по случай и не могат да се правят общи заключения за безопасността на генно-модифицираните храни като цяло. Генно-модифицираните храни, които в момента са достъпни на международния пазар, са преминали през тестове за сигурност и не представляват риск за човешкото здраве. Не са установени никакви ефекти върху човешкото здраве в резултат на консумацията на подобни храни от населението в държавите, в които те са одобрени за консумация", твърди на сайта си Световната здравна организация.  

Природозащитници: Тровят редки птици в района на Кресна

http://www.cross.bg/raiiona-leshoyad-prirodozashtitnitzi-1538876.html

/КРОСС/ Природозащитници съобщиха за поредния случай на отровени лешояди заради незаконно използване на отрови в района на Кресна. „Проваля се 15-годишен труд за завръщането на белоглавия лешояд. Преди повече от две години беше първият случай на убит лешояд", каза Андрей Ковачев от Сдружение "Балкани" пред БНР. „Преди години са засичали отровни примамки, включително са били отравяни и пастирски кучета. Подавани са сигнали. Няма никакъв установен извършител. Дава се възможност за развитие на туризма от местните хора и в момента тази възможност е унищожена", допълни природозащитникът. Белоглавият лешояд е един от редките и защитени видове в Европа. В района на Кресненското дефиле обитават около 50 птици, а през миналата година екоорганизациите се радваха, че в района са се излюпили 11 малки лешояда.    

Откриха арсенал в гръцка джамия

http://www.cross.bg/raiiona-broii-dzhamiya-1538874.html

/КРОСС/Аларма обявиха гръцките власти, след като бе открито оръжие в джамия в района на Ксанти. До спец службите е бил подаден сигнал с най-висока степен за секретна информация, преди да предприемат претърсването в селото Илиопетра. Те се натъкнали на ловна карабина и два пистолета, един от тях е със заглушител. Освен това имало и сериозен брой патрони и за трите оръжия. Имало и голям брой специализирани списания за оръжение. Имамът Сабри Емин Kехая, който живеел в района на джамията, от четири часа дава показания пред прокурор, обявиха гръцките медии.  

Иран разреши на Русия да ползва бази за удари в Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/28/2943446_iran_razreshi_na_rusiia_da_polzva_bazi_za_udari_v/?ref=rss


Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф заяви днес, че Русия може да използва военните бази на страната му за въздушни удари срещу екстремистите в Сирия, като "всеки случай ще се разглежда поотделно", предадоха "Ройтерс" и БТА.

Русия и Иран са съюзници от ключово значение за сирийския президент Башар Асад и изиграха решаваща роля през последните 18 месеца за обрата във военния конфликт в Сирия в негова полза.

За една година България е задлъжняла с 1 670 955 000 лева

https://news.bg/finance/za-edna-godina-balgariya-e-zadlazhnyala-s-1-670-955-000-leva.html

Брутният външен дълг възлиза на 70% от брутния вътрешен продукт, сочат данните на БНБ

14-те въпроса, които оставят негативните мисли на заден план

http://econ.bg/Новини/14-те-въпроса-които-оставят-негативните-мисли-на-заден-план_l.a_i.739784_at.1.html

Ако искате да промените живота си към по-добро, първо трябва да промените мисленето си. Негативните нагласи обаче са доста устойчиви. За да се...

Бившият председател на Софийския районен съд е кандидат за член на съдебния съвет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/28/2943672_bivshiiat_predsedatel_na_sofiiskiia_raionen_sud_e/?ref=rss


Бившият председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов е кандидат за член на съдебния съвет. В края на 2016 година той подаде оставка в знак на несъгласие с политиката на кадровия орган.

Лалов сам предлага номинацията си до общото събрание на съдиите, което ще трябва да излъчи петима представители в съдийската квота.

Останалите седем ще бъдат избрани от парламента, а двама - председателите на Върховния касационен и на Върховния...

Симеонов готов да преглътне егото си, обръща се към ГЕРБ и БСП

//dariknews.bg/novini/bylgariia/simeonov-gotov-da-preglytne-egoto-si-obryshta-se-kym-gerb-i-bsp-2013711

Съпредседателят на "Обединените патриоти" Валери Симеонов призова лидерите на ГЕРБ и БСП да спрат с противопоставянето и се обяви за съставяне на "широко правителство", така че по думите му да се отговори на очакванията на хората.
 
"Обръщам се към ръководствата на дв

Колония лешояди край Кресна е била отровена

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/03/28/2943633_koloniia_leshoiadi_krai_kresna_e_bila_otrovena/?ref=rss


Почти цяла колония белоглави лешояди е изтровена в района на Кресненското дефиле. Причината е незаконно използване на отрова през март, алармират еколози на сайта на "Зелени Балкани".

Природозащитниците призовават отговорните институции за спешни, ефективни и координирани действия, за да спасят останалите птици в пролома. Апелът им е насочен към Регионалната екоинспекция, МВР, прокуратура, Българска агенция по храните и местната власт, както и към...

Над 70 ученици посетиха БФБ като част от инициативата за финансова грамотност

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/nad-70-uchenici-posetiha-bfb-kato-chast-ot-iniciativata-za-finansova-gramotnost-236527/

Днес ученици дадоха старт на търговията на Българска фондова борса като част от световната инициатива Global Money Week

Меркел е отворена за дискусия по демократизирането на решенията в еврозоната

http://www.mediapool.bg/merkel-e-otvorena-za-diskusiya-po-demokratiziraneto-na-resheniyata-v-evrozonata-news261973.html

Ангела Меркел е отворена за дискусия по демократизирането на вземаните решения в еврозоната. Това заяви във вторник в Берлин кандидатът на френските социалисти за президентския пост Беноа Амон след среща с германския канцлер. Амон, цитиран от Франс прес, предложи Еврогрупата, форумът на министрите на финансите от еврозоната, да бъде сменена с ново събрание на депутати от националните парламенти и от Европарламента. Този формат би бил компетентен по въпросите на бюджета, както и по политиката на хармонизиране в сектора на финансите и социалната сфера. Канцлерът изрази пред мен резервите, които тя може да има в юридически план и се спря на политическите трудности при практическото прилагане на подобно решение, но не затвори вратата пред дискусията, а за мен това е нещо положително, заяви пред журналисти Амон след разговорите си с Меркел. Малко е вероятно канцлерът да приеме толкова радикална реформа, която според нея би породила опасност от разхлабване на бюджетната дисциплина в еврозоната, към която Германия е силно привързана, отбелязва АФП. Ако обаче се потвърди, че Меркел поне е отворена за дебат по засилването на легитимността на вземаните решения в еврозоната, това би било еволюция от нейна страната. Германският канцлер не направи изявление след срещата си с Амон, уточни АФП. Меркел прие кандидатът на френските социалисти, който се ползва със слаба подкрепа, според проучванията на общественото мнение. Преди това тя се срещна с други двама френски кандидати - центриста Еманюел Макрон и на десницата - Франсоа Фийон. Макар канцлерът да не казва нищо публично за предпочитанията си, в частни разговори обкръжението й не прикрива силния си интерес към кандидата Макрон, чийто проевропейския курс се харесва на Берлин, отбелязва АФП.

Валери Симеонов, НФСБ: Обръщам се към ГЕРБ и БСП за съставянето на широко правителство с участието на „Обединени патриоти“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/EB0qb8ygv9A/

Обръщам се към ръководствата на двете най-големи партии, които в най-голяма степен спечелиха доверието на избирателите – ГЕРБ и БСП, за съставянето на едно широко правителство с тяхно и наше участие, така че да отговорим на хората. Най-сетне да се спре с това лично противоборство, с тази приличаща на сблъсък на футболни агитки надпревара между двете партии. Това каза за Агенция „Фокус“ лидерът на ПП НФСБ и съпредседател на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“. „Готови сме да заемем своето място в една такава коалиция. Дали ще бъде коалиция, или програмен кабинет, смятаме, че трябва да се сложи точка на противопоставянето. Използвам случая да се обърна към Бойко Борисов и Корнелия Нинова за провеждането на спешни срещи и формирането на едно такова правителство, което ще бъде подкрепено с огромно мнозинство от над 200 човека“, заяви лидерът на НФСБ. Според него това е напълно възможно, просто трябва да бъде игнорирано и преодоляно егото на отделните лидери. „Аз моето съм готов да го преглътна. Нямам и кой знае какво его“, коментира Симеонов.
Той посочи, че все пак смята да изчака дали ще имат предложение от ГЕРБ. „Винаги сме повтаряли, че сме готови на разговори и на съвместни действия с всички български партии, независимо от кой спектър са те, защото най-важни са интересите на хората“, каза още Валери Симеонов. /Агенция „Фокус“/

Вижте какво решава утре Министерският съвет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142172

Вижте какво решава утре Министерският съвет1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ ПЛАЩАНИЯТА ПО РЕШЕНИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД ПО ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ПО ДЕЛАТА „ЧАКАЛОВА-ИЛИЕВА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ” (ЖАЛБА №53071/08), „БОЙКАНОВ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ” (ЖАЛБА №18288/06), „УНСПЕД СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ” (ЖАЛБА №3503/08), „Л.Д. И П.К. СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ” (ЖАЛБА №7949/11), „ПЕТРОВИ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ” (ЖАЛБА №26759/12) И „РАШКОВА

Панаирът на "Герена" продължава, Мъри отговори на заплахите със съд

http://offnews.bg/news/n_1/n_651354.html

Станимир Стоилов излезе с позиция след съобщението на управата на ПФК Левски АД, че ще отнесе до съда казуса с финансовите претенции на специалиста към клуба. "Уважаеми левскари! По повод информацията, че ръководството на ПФК Левски е решило да ме покани в съда за решаване на казуса "Станимир Стоилов клати лиценза на Левски", заявявам следното: През годините заради професията ми се е налагало да бъда спортен съперник на ПФК Левски. Но като привърженик на сините не мога да бъда противник в съда на ПФК Левски. Категорично декларирам, че нямам намерение лично да се явявам в съда. Не се чувствам виновен, че искам след повече от десет години честно и почтено заработени пари. Ако това е престъпление, признавам се за виновен. Нека бъдат оневинени тези, които за близо десетилетие фалираха ПФК Левски спортно-технически и финансово, плащайки добри комисионни и заплати. На практика ръководството на клуба ще съди себе си за документ издаден, подпечатан с печата и подписан от директор на клуба. На фона на информацията и изявленията на отговорни фактори за тежкото финансово състояние в ПФК Левски, е странно, че ще бъдат изхарчени средства за водене на съдебно дело. Ще бъда доволен, ако ПФК Левски спечели. А решението беше много лесно, стига в многобройните разговори с ръководители на ПФК Левски по темата, да ми беше казано, че на този етап в клуба нямат възможности за решаване на проблема. Ако съдът присъди делото в моя полза, средствата ще бъдат дадени за детски и левскарски каузи. Разбра се колко полезно е в ръководството на клуба да има представители на запалянковците на Левски. Те публично разказаха хронологията и категорично застанаха на страната на истината. По този начин дадоха възможност на многобройната левскарска общност да бъде информирана и да "прочете" много точно казуса. В заключение, уважаеми левскари, дали някога ще се върна на Герена като професионалист никой не знае. Но като фен ще съм там и докато дишам ще бъда най-големият враг на всеки ръководител на ПФК Левски, който го управлява с лъжа, измама и манипулации. Не трябва да търпим това да се случва с клуба ни, носещ името на човека, който е символ за честност и безкористност", заявява Стоилов в официалната си позиция за случая.

Първи сме по смърт в автокатастрофи

http://www.cross.bg/dyshi-po-malko-bili-1538873.html

/КРОСС/България е страната с най-много смъртни случаи от катастрофи в Европейския съюз, показват данни на Европейската комисия. През миналата година загиналите в автопроизшествия са били средно 99 души на един милион. Това е леко влошаване спрямо 2015 г. (98), а за годините от 2010 г. (105) насам намаляването на жертвите е едва 9%. Приблизително същият е резултатът на Румъния - 97 загинали на 1 млн. души през 2016 г., но при румънците спрямо 2010 г. спадът е с 19%. Според публикуваните днес от Европейската комисия статистически данни за пътната безопасност за 2016 г. през миналата година броят на регистрираните смъртни случаи в ЕС е спаднал с 2%. През 2016 г. 25 500 души са изгубили живота си по пътищата на ЕС - с 600 по-малко, отколкото през 2015 г., и с 6000 по-малко, отколкото през 2010 г. По изчисления на комисията още 135 000 са били тежко ранени. "Притесняват ме не толкова цифрите, а изгубените човешки животи и семействата на жертвите. Само днес още 70 души ще загинат по пътищата на ЕС и пет пъти по толкова ще получат тежки наранявания", коментира комисарят по транспорта Виолета Булц.  

Варненски съд подготвя екстрадиция на израелец, обвинен в опит за убийство

http://www.moreto.net/novini.php?n=347476

По искане на Окръжната прокуратура във Варна днес състав на Варненския окръжен съд взе мярка „Временно задържане за срок до 40 дни“ спрямо гражданина на Държавата Израел Шалон М. за осигуряване на участието му в производство по екстрадиция.

Кметът на Лондон: Великобритания след Брекзит ще е ключов партньор на ЕС

http://www.mediapool.bg/kmetat-na-london-velikobritaniya-sled-brekzit-shte-e-klyuchov-partnyor-na-es-news261972.html

Лондон ще остане отворен към Европа и ЕС дори и след Брекзита, заяви кметът на британската столица Садик Хан, който призова британското правителство да гарантира на живеещите във Великобритания граждани на ЕС, че ще могат да останат в страната, предаде Ройтерс. "Истината е, че Лондон винаги ще остане ключов партньор за Брюксел и всяка европейска нация дълго след приключването на Брекзита", заяви в реч в Брюксел Хан, който водеше кампания за оставане на Великобритания в ЕС. Ден преди британският премиер Тереза Мей да изпрати писмо, с което официално уведомява Брюксел, че Великобритания планира да напусне ЕС, Хан призова европейските лидери да не наказват Великобритания заради Брекзита и отбеляза, че са се появили първи положителни сигнали. "Не виждам никакви доказателства от срещите вчера и тази сутрин за желание на ЕС да накаже Великобритания или гражданите ни заради приетата през юни м.г. позиция", каза Хан в изявление след среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. По-късно Садик Хан се срещна и с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск. Хан заяви, че лошо споразумение по Брекзита ще отреже ЕС от единствения му истински глобален финансов център и ще породи опасността компаниите за финансови услуги да се прехвърлят в Ню Йорк, Сингапур или Хонконг. Първият кмет мюсюлманин на Лондон, който е бивш правозащитен адвокат, заяви, че ако Тереза Мей даде гаранция, че гражданите на ЕС ще могат да останат във Великобритания, това ще е "идеалната проява на добра воля". "Разбира се, приканвам ЕС да направи същото за британските граждани, които живеят в други страни от ЕС", заяви Хан, който е син на пакистански имигранти. Лондон е с население над 8 милиона души и в него живеят над 1 милион души от други страни на ЕС. Мнозинството избиратели в столицата гласуваха за оставане в ЕС на референдума от 23 юни. Хан е започнал кампания "Лондон е отворен", за да напомни на хората, че въпреки Брекзита Лондон остава гостоприемно настроен към чуждестранните граждани и компании.

Рапърът Дрейк постави рекорд в американската класация за сингли

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6142167

Рапърът Дрейк постави рекорд в американската класация за синглиДрейк постави нов рекорд, след като 24 негови песни попаднаха в класацията Хот 100 на "Билборд" в една и съща седмица, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Рапърът изпревари също Лил Уейн и вече е соло изпълнителят с най-много хитове - 154 в 58-годишната история на чарта след успеха на най-новия си албум "More Life".

Синергон холдинг окончателно реши за преобразуването на Синергон карт сервиз

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sinergon-holding-okonchatelno-reshi-za-preobrazuvaneto-na-sinergon-kart-serviz-236518/

Синергон Холдинг участва в увеличението на капитала на Синергон петролеум от 1,1 млн. лв. на 1,164 млн. лв. с издаването на 6 444 нови дяла

Какво изнася България

https://vesti.bg/bulgaria/kakvo-iznasia-bylgariia-6067243

Движеща сила за растежа на износа е производството на машини и компоненти за тях

Партия "Възраждане" се отказва от държавната партийна субсидия

http://www.mediapool.bg/partiya-vazrazhdane-se-otkazva-ot-darzhavnata-partiyna-subsidiya-news261971.html

Партия "Възраждане" се отказва от държавната партийна субсидия, която й се полага след като на предсрочния парламентарен вот прескочи бариерата от един процент. Председателят на партията Костадин Костадинов съобщи на пресконференция, че ще изпрати писмо до председателя на Сметната палата парите да бъдат пренасочвани към благотворителна кауза или идеи, определени от самите тях. "Става въпрос за каузи, които не са част от националните политики", обясни Костадинов. Той уточни, че субсидията би трябвало да възлиза на 416 хиляди лв. годишно за 38 -те хиляди гласа, които са получили на вота преди два дни. Ако се окаже, че законово идеята им за благотворителност е невъзможна, тогава парите щели да бъдат върнати в държавния бюджет. Πo ceгa дeйcтвaщия зaĸoн гoдишнaтa cyбcидия възлизa нa 11 лeвa нa глac. При сегашния резултат от 1.08% на партия "Възраждане“, означава, че това са 37 423 глaca в нaциoнaлeн мaщaб. По 11 лева на глас, сметката излиза 411 653 лeвa годишна субсидия. Зa чeтиpи гoдини oбщaтa cyмa, ĸoятo пapтиятa би взела, e 1 646 612 лeвa. Лидерът на партията Костадин Костадинов е бивш активист на ВМРО и "Атака", а сред другите популярни лица на формацията са бившите депутати от "Атака" Стела Банкова и Минчо Христов. Според сметките на формацията за предстоящия четиригодишен мандат ГЕРБ ще получи около 50 млн. лв. субсидия, БСП - около 42 млн. лв., Обединените патриоти - над 14 млн. лв. По думите на Минчо Христов над 14 хиляди лв. на месец за депутат е взела всяка формация в 43-я парламент. От ПП"Възраждане" призоваха всички политически сили да последват техния пример, защото държавната субсидия у нас за партиите била най-голямата в Европа и защото политика се прави с личен пример. Костадинов отбеляза, че тяхната кампания е струвала около 5000 лв., с част от които са платили за листовки, не са печатани билбордове и други агитационни материали. От формацията предлагат пълно и безусловно премахване на държавната субсидия , а партиите да се финансират с дарения и членски внос, като таванът на дарението от един човек за една година да не надвишава 100 лв. Така щяла да бъде пресечена възможността дарителите да оказват натиск и да "осребряват" дадените от тях пари.

Наказаха Лео Меси да не играе за Аржентина

https://www.24chasa.bg/sport/article/6142159

Наказаха Лео Меси да не играе за АржентинаЛионел Меси няма да играе за Аржентина в днешната световна квалификация с Боливия в Ла Пас, съобщиха световните агенции. От ФИФА са уведомили Аржентинската футболна асоциация, че той е лишен от правото да бъде на терена днес. Все още няма официално обявена санкция, но се очаква тя да е между две и четири срещи.

Nike пуска на пазара спортен хиджаб

http://offnews.bg/news/n_1/n_651352.html

Американският производител на спортни стоки Nike излезе с едни гърди пред конкуренцията в ислямския свят, като представи спортен хиджаб. В редица мюсюлмански страни жените, включително и спортистките, са задължени да ходят забрадени дори и на състезания, като не се правят изключения дори за чужденките. Така например на световното по шахмат всички участнички носеха хиджаби, а които не искаха просто не взеха участие. В България има две ирански волейболистки, които играят в мачовете си от първенството забрадени. И ако досега нито един водещ производител не беше обърнал внимание на тази ниша от пазара, то американците са напът да я запълнят. Спортният хиджаб с логото на Nike излиза в продажба през 2018 година. Той е изработен в съответствие с най-новите тенденции от еластична и пропускаща въздуха материя. Плановете са да бъде продаван в три цвята - черен, сив и лилав. При разработката му са давали съвети редица мюсюлмански спортистки като фигуристката Захра Лари, фехтовачката Инес Бубакри, боксьорката Арифа Бсеисо и др. Решението на американската корпорация не беше прието еднозначно, но може да доведе до революция в страни като Ирак, Пакистан, Индия, Судан, Афганистан и др., където момичетата не могат да се занимават със спорт, тъй като нямат съответстващи на шериата дрехи. Тази празнота вече ще бъде запълнена, като от Nike едва ли ще се ограничат само с хиджаб. В Америка редица феминистки организации критикуваха решението на корпорацията и заплашиха с бойкот на стоките, но сметките в централата в Орегон са други. Пазарът на спортни стоки в ислямския свят към 2020 година ще достигне 5 трилиона долара. Разбира се, Nike съвсем не е първият производител на съобразени с шериата спортни дрехи, но досега на този пазар са действали само малки местни играчи, които предстои да бъдат пометени от гиганта. Публикация, споделена от Zahra Lari (@zahralari) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Откриха човешки фекалии в кенчета Кока-Кола

http://offnews.bg/news/n_1/n_651350.html

Полицията е започнала разследване след открити човешки фекалии в кенчета Кока-Кола във фабрика в Северна Ирландия, съобщи Би Би Си.  Нощната смяна във фабриката в Лисбърн е била прекъсната миналата седмица, след като машината се запушила.  Полицията разследва възможността изпратената във фабриката напитка да е била замърсена.  Кенчетата пристигнали във фабриката без капаци, преди да бъдат напълнени с напитката и да бъдат запечатани и разпространени за продажба.  От Кока-Кола обявиха, че става въпрос за изолиран инцидент, който не е засегнал напитките, които са в продажба в момента.  Оттам подчертаха, че третират инцидента много сериозно и помагат на разследването.  Проблемът е идентифициран веднага чрез нашите процедури за качество и всички продукти от засегнатата партида са незабавно изтеглени и не са стигнали до търговската мрежа, посочиха от компанията и допълниха, че не знаят как е възможно да е станало замърсяването.   Разследването по случая продължава. 

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/novinite_na_bnt/2017/03/28/2943678_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.

Акцентите от новините днес:

- Локомотивът "Баба Меца" с атракции за празниците.
- Българските театрали готвят Кодекс на театралния зрител.

- НАП въвежда нови електронни услуги.

- Боб Дилън може да се размине с наградната премия.
- Take That ни въвеждат в страната на чудесата.
- Започва гласуването за...

Бургаска телевизия предложи на Трифонов да излъчва шоуто му

https://www.actualno.com/society/burgaska-televizija-predloji-na-trifonov-da-izlychva-shouto-mu-news_602377.html

Шефът на най-старата бургаска телевизия Канал 0 предложи на Слави Трифонов да излъчва шоуто му. бТВ снощи не излъчи "Шоуто на Слави", а пусна старо предаване. По-късно от телевизията обявиха, че не могат да позволят развлекателно предаване да се превръща в политическо. А Триф

Руският Генщаб: Американските кораби в Черно море са заплаха

http://pogled.info/svetoven/russia/ruskiyat-genshtab-amerikanskite-korabi-v-cherno-more-sa-zaplaha.84128

/Поглед.инфо/ Патрулиращите кораби за ПРО в акваторията на Черно и Балтийско море са заплаха за обектите в европейската част на Русия, тъй като е налице неопределеност какво оръжие е натоварено в заредено им установки в конкретния момент. Това заяви във вторник (28 март) заместник-началникът на Главното оперативно управление на руския Генерален щаб Виктор Познихир, цитиран от РИА "Новости".

Путин определя Иран като надежден и стабилен партньор на Русия

http://pogled.info/svetoven/putin-opredelya-iran-kato-nadezhden-i-stabilen-partnor-na-rusiya.84129

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин смята, че Иран е добър съсед и стабилен партньор на Русия, предаде ТАСС във вторник (28 март).

Тръмп иска да разследват връзките на Клинтън с Русия

http://pogled.info/svetoven/tramp-iska-da-razsledvat-vrazkite-na-klintan-s-rusiya.84130

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп в понеделник (27 март) призова специалната комисия по разузнаване към Камарата на представителите в САЩ да разследват връзките на екипа на Клинтън с Русия, предаде Вести.ру.

Шеф Манчев с подкрепление от сръбските „Кошмари в кухнята“

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/shef-manchev-s-podkreplenie-ot-srybskite-koshmari-v-kuhniata-6067240

Балканска война в Малката Виена в един от най-вълнуващите епизоди на „Кошмари в кухнята“ - тази вечер от 21.00 часа по NOVA

Добавките към пенсиите ще се изплащат по-рано

http://www.cross.bg/april-izplashtat-stantzii-1538872.html

/КРОСС/Изплащането на пенсиите за април и великденските добавки от 40 лева към тях за бедните пенсионери ще започне ден по-рано. На 6 април парите ще са и по банковите сметки и дебитните карти на възрастните, които ги получават безкасово. Пенсиите за месеца ще се плащат до 20 април по график, утвърден от пощенските станции. В празничните дни между 14-и и 17 април няма да се изплащат пенсии, заявиха от "Български пощи". На 8 април, неделя, пенсии ще се изплащат само в дежурните пощенски станции, до 13 часа. НОИ ще изплати обезщетенията за безработица преди празниците - на 13 април, четвъртък.  

Овладяна е ситуацията със заболелите от Ку-треска в благоевградско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6142145

Овладяна е ситуацията със заболелите от Ку-треска в благоевградско селоСитуацията с 31 болни от Ку-треска в с. Церово, община Благоевград е под контрол, увериха от здравното министерство. От началото на март до момента РЗИ-Благоевград констатира повишена заболеваемост от пневмония при жители на селото във възрастовата група 4 – 45 години. Оплакванията им са от висока температура, отпадналост и главоболие, без кашлица.

Собствениците на "Манчестър сити" ще купят отбор от Уругвай

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/28/2943577_sobstvenicite_na_manchestur_siti_shte_kupiat_otbor_ot/?ref=rss


Собствениците на "Манчестър сити" от "Сити футбол груп" ще купят втородивизионния уругвайски клуб "Атлетико торке", съобщиха английските медии. Според информацията преговорите са в напреднала фаза.

Очакванията са отборът да изпълнява функцията на сателит на "гражданите", както и на "Ню Йорк сити". Това ще позволи на млади играчи от двата клуба, най-вече от Южна Америка, да се обиграват в уругвайското първенство.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване