Тръмп създава служба за вкарване на идеи от бизнеса в правителството, ще я води зет му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6140674

Тръмп създава служба за вкарване на идеи от бизнеса в правителството, ще я води зет му Зетят на американския президент Доналд Тръмп Джаред Къшнър ще ръководи нова служба към Белия дом, която ще има за цел да препреви някои правителствени операции, използвайки идеи от частния сектор, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Службата за американски иновации първоначално ще се заеме с модернизиране на технологиите в правителствените

В изборния ден - Динко не спира да "арестува", заплашва с убийство (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/crime/v-izbornija-den-dinko-ne-spira-da-arestuva-zaplashva-s-ubijstvo-video-news_602152.html

МВР и прокуратурата засега не реагират по отношение на продължаващите "граждански арести", извършвани от "ловеца на бежанци" Господин Вълев, по-известен като Динко от Ямбол. На 26 март т.е. в деня на предсрочните парламентарни избори, Динко пусна нов клип в профила си във Facebook

Първият български географски глобус, дело на Неофит Рилски, се пази в музея на Рилската Света обител

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6140612

Първият български географски глобус, дело на Неофит Рилски, се пази в музея на Рилската Света обител Много малко хора знаят, че първият български географски глобус е създаден през 1836 г., а негов автор е Неофит Рилски. Днес глобусът се съхранява в църковно-историческия музей на Рилския манастир. Това разказа пред БТА Живка Мантаркова, уредник на музея. Йеромонах Неофит Рилски е бил рилски монах и учител.

Федерер прескочи Дел Потро като "млад елен"

http://offnews.bg/news/n_1/n_651283.html

Роджърд Федерер продължава да преобръща представите за възрастта в спорта. Той взе с лекота мача от 1/16-финалите на турнира "Мастърс" в Маями между Хуан Мартин дел Потро. Всички очакваха свирепа битка на корта, но швейцарският маестро разгроми с лекота аржентинския си съперник с 6:3, 6:4. Така Федерер се класира на 1/8-финалите в първото си участие в Маями след две години пауза. 90 минути стигнаха на световния номер 6 да сложи край на участието на красни съперник. Федерер се движеше на корта като "млад елен", написа швейцарският вестник "Блик" ,по нищо не личеше, че е на 35 години. Дел Потро пък беше бледа сянка на човека, който изпоти Федерер 4 часа и 26 минути на корта в полуфинален мач от олимпийските игри в Лондон 2012. В следващия кръг съперник на Федерер ще бъде испанецът Роберто Баутиста Агут, който заема 18-о място в световната ранглиста. Агут обърна американеца Сам Куери и го победи с 3:6, 6:2, 6:3, като успя да пробие пет пъти съперника си. Федерер и най-добрите в тениса може да гледате по каналите Mtel Sport 1 и Mtel Sport 2. Повече информация ще намерите ТУК.

Спряха епизод на "Шоуто на Слави", не съответствал със стандартите на телевизията

http://www.cross.bg/epizod-slavi-povtorenie-1538791.html

/КРОСС/ "Шоуто на Слави" бе спряно снощи по БТВ, а вместо планирания нов епизод, беше излъчен стар, брандиран с "повторение". Водещият разпространи вчера отворено писмо до новоизбраните депутати с призив да приемат решенията на националния референдум. От Би Ти Ви обясниха действията си: "bTV прави промяна в програмата си за вечерта на 27 март. В 22.30 ч. ще бъде излъчено повторение на епизод от „Шоуто на Слави". Първоначално планираният за днес епизод няма да бъде излъчен, поради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание на неутрална и обективна телевизия като bTV, която не толерира едностранно представяне в програмите си.bTV и „Седем осми" имат сключен договор за създаване на предаване с развлекателно-информативен характер. Уважаваме професионализма на екипа на „Седем Осми" и опита им в създаване на развлекателни програми.Същевременно bTV Media Group не проявява отношение към политически пристрастия на своите водещи, стига те да не влияят и да не се отразяват на работата им за bTV." Водещият и екипа му съобщиха, че ще дадат повече информация по случая днес от 13 часа.    

Вучич: България се уплаши от напредъка на Сърбия

http://www.clubz.bg/52147-vuchich_bylgariq_se_uplashi_ot_napredyka_na_syrbiq

Премиерът на Сърбия Александър Вучич. Снимка EPA/БГНЕС

България се е уплашила от напредъка на Сърбия и по тази причина е отказала да даде на концесия летището си в София.

Това заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от БГНЕС.

"За концесията на летището „Никола Тесла“ в Белград са подали документи до момента 25 авиокомпании и те ще участват в търга. Никога не е имало такова състезание. София се отказа, защото разбра колко ние сме успешни на този етап", каза Вучич за местната телевизия „Пинк“.

На 21 март служебният министър на транспорта Христо Алексиев заяви, че ще поиска от Министерския съвет да вземе решение за спирането на концесията на летище София. До това решение на българските власти се е стигнало след експертен анализ, който сочи, че в ситуацията на сегашната концесия държавният интерес не е защитен.

Вучич говори и за вчерашното си посещение в Москва и разговорите си с руския президент Владимир Путин. Според него на Балканите има опасност и непрекъснат натиск в много страни поотделно, както и в региона като цяло.

„Няма никакво съмнение, че съществуват различни външнополитически фактори с различни интереси и влияния“, изтъкна сръбският премиер.

Той смята, че създаването на Митнически съюз на Балканите ще доведе до подобряване стандарта на живот на хората. По този въпрос Вучич е информирал германския канцлер Ангела Меркел, която е подкрепила тази идея, както и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

„Пред Путин не съм повдигал въпроса за санкциите срещу Русия, а и той самият не ме попита, защото знае нашата позиция“, каза още Вучич.

Той допълни, че въоръжаването на сръбската армия с руски самолети МиГ-29 има отбранителен характер.

В Сърбия вече се е превърнало в традиция: „За да имаш успех на изборите, трябва да посетиш Москва и да си направиш селфи с Путин, което Вучич и направи“, коментира Павел Кандел, директорът на Центъра за етнополитически и междудържавни конфликти в Източна Европа към Руската академия на науките. „Всички останали въпроси са по-скоро повод, а не причина за посещението на премиера“, смята анализаторът.

Александър Вучич е един от кандидатите на президентските избори в Сърбия, които ще се състоят на 2 април.

Дарин Великов: Искам да отборът да показва характер

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/darin-velikov-iskam-da-otboryt-da-pokazva-harakter-2013521

"Преди първата тренировка казах на състезателите, че това поведение на отбора и начинът, по който се държи на терена, не е "Черно море". Искам отборът да е отбор с характер. "Черно море" винаги е имал тежки моменти, имал е кризи и по-тежки моменти, но винаги е имал характер и всеки се е съобразявал

Ограбиха продавачка на Гривица

//dariknews.bg/regioni/shumen/ograbiha-prodavachka-na-grivica-2013526

Освен оборотът апаша отмъкнал и пари и документи на касиерката

Черна вода потече в дере във "Възраждане"

//dariknews.bg/regioni/varna/cherna-voda-poteche-v-dere-vyv-vyzrazhdane-2013525

РИОСВ – Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район“ провериха сигнал за течаща черна вода в дерето между ж.к. „Възраждане 1 и 2 във  Варна. 
При проверката е установено, че от дъждовната канализация, преминаваща успоредно на бул. „Трети март“, от бл. 20 към дерето изтича вода с тъмен цвят

Пиян наби сина си, прибраха го в ареста

//dariknews.bg/regioni/shumen/piian-nabi-sina-si-pribraha-go-v-aresta-2013528

49-годишен жител на село Боян бил задържан в полицейския арест, след като  предизвикал семеен скандал и нанесъл побой на сина си, съобщиха от полицията.

Сигналът  бил получен малко преди 20:30 часа снощи. Към село Боян е насоч

Бургас дава 600 лева за комплекса край Малая

//dariknews.bg/regioni/burgas/burgas-dava-600-leva-za-kompleksa-kraj-malaia-2013529

600 лева ще плати община Бургас за доизграждането на Мемориалния комплекс на Хан Кубрат в Украйна, решиха общинските съветници днес. Предложението за финансовата помощ беше внесено от председателя на ОбС-Бургас Константин Луков.

Комплексът, който се намира край село Ма

Украйна поиска Русия да прекрати окупацията на Крим

http://www.moreto.net/novini.php?n=347397

Украинското министерство на външните работи поиска Русия да прекрати окупацията на Крим и Севастопол и да изпълни резолюцията на Генералната асамблея на ООН за териториалната цялост на Украйна, предаде Дойче веле. Изявлението на външното министерство съвпада с третата годишнина от приемането на резолюцията.

"Произведено в Германия" - марката с най-голямо доверие в света

http://www.investor.bg/drugi/338/a/proizvedeno-v-germaniia-markata-s-nai-goliamo-doverie-v-sveta-236470/

Етикетите, указващи произхода на стоките, са въведени за първи път през 19 век с цел защита срещу нискокачествените тогава германски стоки

Ремонтираха детското отделение в болница в Русе с дарение

https://www.24chasa.bg/region/article/6140598

Ремонтираха детското отделение в болница в Русе с дарениеМалките пациенти от Русе вече ще се лекуват в по-добри условия, след като приключи ремонтът на отделението по педиатрия към Университетската болница в града. В него са инвестирани над 400 хиляди лева, предаде БНТ. Парите са дарение. На хора с щедри сърца ще се разчита и за закупуването на нова апаратура в детското отделение.

МОЯТА РОДИНА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278375_%D0%9C%D0%9E%D0%AF%D0%A2%D0%90+%D0%A0%D0%9E%D0%94%D0%98%D0%9D%D0%90

На изток изгрев аленее,
сребреят бягащи вълни.
И вятър с топли вихри вее,
достига тучни равнини.

Събудени във утро, рано,
белеят снежни върхове.
В поля, напролет изорани,
златеят житни класове.

А вечер залез над Балкана
събира слънчеви лъчи...
Родино, ти във мен остана –
мираж във днешните ми дни.

Ангел Симеонов

Безразсъдната заплаха на Тръмп срещу световната търговия

http://www.investor.bg/drugi/338/a/bezrazsydnata-zaplaha-na-trymp-sreshtu-svetovnata-tyrgoviia-236087/

Конкуренцията е изворът на просперитета – а либералната търговия насърчава конкуренцията

В."Велт": Туризмът в Гърция с рекорден ръст от над 70% това лято

https://www.24chasa.bg/novini/article/6140594

В."Велт": Туризмът в Гърция с рекорден ръст от над 70% това лятоТуризмът в Гърция това лято ще отбележи рекорден ръст от над 70 на сто, пише германският в. "Велт" в публикация, цитирана от гръцкото издание Нюз.ин. "Велт" се позовава на германската компания за изследвания на пазара GFK за дестинациите, предпочитани тази година от германците, като твърди, че рекорден брой германски туристи това лято смятат да

Северна Ирландия може да напусне Обединеното кралство след Брекзит

http://www.cross.bg/severna-irlandiya-brekzit-1538788.html

/КРОСС/ Северна Ирландия има правото да напусне Обединеното кралство и да се присъедини към Европейския съюз след Брекзит, за първи път заявиха министри, пише вестник The Times. Това е поредният удар срещу усилията на премиера Тереза Мей да запази кралството заедно. Министрите уточниха, че Северна Ирландия ще трябва отново да кандидатства за членство в ЕС като нова страна. Този коментар се случва, докато държавните служители се подготвят от утре да поемат контрола над бюджета на Северна Ирландия: след провала на политическите партии в провинцията да постигнат съгласие за разделението на отговорностите.  

Следизборна математика

http://www.cross.bg/patriotite-gerb-sotziologut-1538790.html

/КРОСС/ „ДПС е неприемлив партньор и за двете основни политически партии заради общественото мнение от една страна. От друга страна са Патриотите, които няма да приемат да участват в едно управление, в което е и ДПС. Към момента единственото решение е коалиция ГЕРБ - Патриотите, вече с Марешки или не, това няма никакво значение, освен за пълнеж в парламента. Но без Патриотите въобще не можа да се състави правителство", заяви пред Нова телевизия социологът Кольо Колев. „Политически възможен е само един вариант и той е дясно-центристко управление на ГЕРБ с подкрепата на Патриотите. Ние смятахме, че Патриотите могат да бъдат балансьор в този парламент - да могат да направят коалиция както с ГЕРБ, така и с БСП. Това обаче не стана", коментира социологът Димитър Ганев. По думите му разочарованието на Патриотите в изборната нощ е било, защото са очаквали по-силен резултат.  

Гарелов: Турция и бежанците ни налагат коалиция ГЕРБ-БСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6140595

Гарелов: Турция и бежанците ни налагат коалиция ГЕРБ-БСПСпекулациите, че ГЕРБ и БСП ще направят голяма коалиция са евтини, коментира Емил Кошлуков по БТВ. Независимо от заявеното от лидерите има обективни обстоятелства, които налагат голяма коалиция, обясни обаче Иван Гарелов. Опасността от Турция, председателството, бежанците са външните условия, които изискват стабилна голяма коалиция,

Кметът Иван Алексиев: Полученото доверие е оценка за нашата работа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/G1_kM9qJn7k/

Уважаеми съграждани,

ivan_aleksievЗа мен е чест и огромно удоволствие да изкажа искрена благодарност на всички граждани от община Поморие, които упражниха правото си на глас.

Благодаря ви за подкрепата, защото гласуваното доверие е оценка на работата ни и стимул, за да продължим да работим с мисълта за хората и европейското развитие на нашия град и община.

Благодаря на симпатизантите, на активистите на Политическа партия ГЕРБ, на хората, които осигуриха в секционните комисии един спокоен изборен ден. Убедителната ни победа в община Поморие носи радост и удовлетворение, но и отговорност! Ние ще продължим да спазваме поетите ангажименти и да бъдем отговорни в делата си!

Поздравявам г-жа Ася Пеева за избирането й за народен представител и пожелавам на групата депутати от бургаска област успешен мандат в 44-то Народно събрание.

Преференциите в бюлетините изместиха ключови фигури от водачеството в листите

http://www.cross.bg/listata-depytat-hora-1538789.html

/КРОСС/ Владислав Николов е кандидатът, който измести чрез преференция бившия председател на парламента Цецка Цачева. Вече се вижда като депутат. „Мисля, че като са дали толкова хора глас за теб, не можеш да ги предадеш, а и като са толкова много тези хора не мисля, че някой ще го направи", коментира Владислав Николов пред Нова. Момчето от Червен бряг, така нарича себе си другият новоизбран депутат Пламен Тачев, който също се нареди пред Цачева. Всъщност за Тачев това ще е четвърти мандат в Народното събрание. Той не планира да й отстъпи, а от ГЕРБ са категорични, че няма да се намесят. Разместване заради преференциите не подмина и БСП. Чавдар Велинов е под номер 10 в листата. Същият е и номерът на левицата в бюлетината. И много хора са отбелязали и двете цифри. Сега на 70 ще стане депутат. И е категоричен - не би отстъпил мястото си. Синдромът 10 - 10 размести листата на Левицата в още няколко градове в страната. Удар в десетката направи Георги Стоилов от Русе. На 36 години с две висши образования. В момента не работи, но има реален шанс да новото му работно място да е в парламента. БСП в Русе трябва да получи поне два депутатски мандата. Феноменът 11/11 пък праща в следващия парламент бившия кмет на Пловдив Спас Гърневски. Той беше 11-ти в листата на ГЕРБ, която се яви на изборите под номер 11 в общата бюлетина. Така щастливите единици пратиха Спас Гърневски веднага след водача Бойко Борисов и изместиха от второто място Менда Стоянова

Руски издания за отношенията между България и Русия след изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6140590

Руски издания за отношенията между България и Русия след изборитеПерспективите в отношенията между България и Русия са централна тема в коментарите на руски медии след парламентарните избори у нас. Вотът бе разглеждан като схватка между прозападно и проруски настроени партии, пише сп. "Експерт", предава БТА. И партията ГЕРБ, и БСП се обявяваха за възстановяване на икономическите връзки с Русия, но "социалистите,

169 000 гласа от избори 2017 са невалидни

http://offnews.bg/news/n_1/n_651281.html

Невалидните гласове от избори 2017 са 169 000, съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова пред bTV тази сутрин. Те са по-малко, отколкото бяха на предишните парламентарни избори - през октомври 2014 г. Тогава броят им беше 218 125. Тя бе категорична, че разяснителната кампания на ЦИК е била добра и че не необходимостта от попълване на декларации е затруднила гласуването в Турция.

Митовете, в които не трябва да вярват бъдещите майки

https://www.actualno.com/curious/mitovete-v-koito-ne-trjabva-da-vjarvat-bydeshtite-majki-news_602096.html

От момента, в който оповестите, че сте бременна сте заливана от безброй информация за майчинството от семейството ви, приятели и дори непознати. Първоначално това е прекрасно (кой не иска безплатни съвети?), но в един момент се оказвате в ситуация, в която не знаете на кого да

Преглед на варненския печат - 14 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=346256

„Какви мандати получават партиите във Варна след вота“, е заглавие от първа страница на вестник „Черно море“. Предсрочният парламентарен вот вече е в миналото, а резултатите във Варна (вкл. и изчисляването на преференциите) на база 100% от протоколите на СИК бяха своевременно оповестени от Районната избирателна комисия.

169 хил. невалидни бюлетини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6140591

169 хил. невалидни бюлетиниДо края на вчерашния ден 29 РИК са представили протоколите си в ЦИК. Днес до обяд се очакват последните две комисии. До края на днешния ден ще приключи и повторното въвеждане. Това съобщи говорителката на ЦИК Камелия Нейкова пред БТВ. Няма съществени грешки или поправки в протоколите на секционните комисии, каза още говорителката Камелия Нейкова.

28 март - имен ден имат Боян, Бояна, Албена, Бойко, Бойка

http://www.moreto.net/novini.php?n=347383

Св. Мъченик Боян-Енравота е първият български мъченик за вярата и първият канонизиран светец. Той е последвал християнството няколко десетилетия пред Покръстването, извършено от княз Борис I. Енравота е първороден син на хан Омуртаг и още млад попада под влиянието на пленен византийски епископ на име Кинам, пише списание Hera.

Спорт по тв днес: Холандия - Италия, тенис, баскетбол, колоездене и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6140239

Спорт по тв днес: Холандия - Италия, тенис, баскетбол, колоездене и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Късметлия от Ямбол спечели най-големия джакпот в историята - 12 млн. лева

http://offnews.bg/news/n_1/n_651280.html

Късметлия от Ямбол спечели най-големия джакпот в историята на България, съобщи Нова тв. Печелившите числа за сумата от 12 милиона лева в играта "Големият джакпот" на Национална лотария бяха изтеглени от легендарния български гимнастик Йордан Йовчев.  Притежателят на джакпота все още е неизвестен, всички играчи пуснали фиш в Ямбол да проверят талоните си.

Последните протоколи на път към ЦИК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6140587

Последните протоколи на път към ЦИК
Тази сутрин в Централната избирателна комисия се очаква да пристигнат и последните протоколи от изборните комисии. Към момента са обработени 100% от протоколите от районните избирателни комисии. Когато всички документи пристигнат в ЦИК, ще се извърши повторна проверка. И едва тогава ще може да се говори за окончателни резултати, предава NOVA.

На автентично десните предстои нов опит за консолидация

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/28/2943049_na_avtentichno_desnite_predstoi_nov_opit_za/?ref=rss


Как тълкуват изборните резултати? "Дневник" потърси мнението на политолози и социолози часове след като резултатите са извести. Отговорите на политолога Геновева Петрова - изпълнителен директор на социологическата агенция "Алфа Рисърч":

Какво показаха изборите – къде е България?

- Най-важното послание, което хората отправиха към политическите сили е за запазване на прозападната и проевропейска ориентация на страната. Българските...

Парламентът в Шотландия ще гласува за нов референдум за независимост

http://www.cross.bg/referendym-nezavisimost-nezavisimostta-1538787.html

/КРОСС/ Шотландския парламент ще гласува дали да има нов референдум за независимост, информира БНТ. На референдума през 2014 Шотландците отхвърлиха независимостта. Въпреки това, много от хората са твърдо „за" отделяне от Великобритания. Отношението към независимостта може да се промени след решението на Англия и Уелс за излизане от ЕС.  

До обяд в ЦИК трябва да постъпят всички протоколи от парламентарния вот

http://www.cross.bg/parlamentarniya-protokoli-vsichki-1538786.html

/КРОСС/ Очаква се до обяд в Централната избирателна комисия да постъпят всички протоколи от парламентарния вот в неделя, информира БНР. Още 3 районни избирателни комисии трябва да предадат по график книжата, за да започне повторната им обработка.  

Юнкер към Борисов: Направете приобщаващо правителство

http://offnews.bg/news/n_1/n_651279.html

"Разчитам на Вашите лидерски качества и на Вашата отговорност за създаване на стабилно и приобщаващо правителство възможно най-скоро." Това пише председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до Бойко Борисов в поздравителното си писмо по повод победата на ГЕРБ на предсрочните парламентарни избори. ГЕРБ спечелиха 32.65% от гласовете. Втори са БСП с 27.20%, които заявиха, че няма да влязат в коалиция с ГЕРБ. Така за Борисов остава да предложи коалиция с Обединени патриоти, които имат, 9.07%, ДПС - 8.99%, и/или Веселин Марешки и "Воля". Партията на бизнесмена получи 4.15% от вота. Борисов не отговори дали ще успее да създаде "стабилно и приобщаващо" правителство, само благодари за поздравленията чрез официалния си профил във Фейсбук.

Българският “дълг” на емигранти и изселници

http://www.cross.bg/bulgariya-zavrushtaneto-izselnitzi-1538785.html

/КРОСС/ И на тези парламентарни избори телевизиите не изневериха на утвърдената си традиция да завардят партийните лидери пред урните и да чуят от тях заветни слова. Този път освен върху ключовите призиви от предизборните програми мнозина от тях акцентираха върху усилията да се преустанови бягството на младите от страната и да се създадат условия за завръщането на вече забегналите. От друга страна, репортажи на възбудени репортери показаха гласоподаването на извънграничните български граждани. И бяха съответно анкетирани на какво се дължи избирателната им активност. Оформи се контрастна картина, навеждаща на размисли. Прииждащите с автобуси от Турция български изселници (кой знае защо те биват наричани изселници, а българите, трайно уседнали в чужбина, са емигранти; сиреч при тях има мегдан за завръщане, докато при другите е необратим статус) с характерната простонародна балканска външност излъчваха самочувствие и увереност в правотата на действията си. Освен организираните на безплатна екскурзия, припокриваща "гражданския им дълг", измежду тях се намираха и такива, направили лично, индивидуално пътуване на добра воля само заради едното гласуване. Една такава нахакана туркиня заяви, че е била път дотук и веднага се връща. Неин дълг било да определя бъдещето на България. Говореше свободно, имаше цивилизован вид

Българските изселници, които не са успели да гласуват, могат да подадат жалби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6140577

Българските изселници, които не са успели да гласуват, могат да подадат жалбиБългарските изселници, които не са успели да гласуват, са призовани да подадат жалби, предава bTV. Опровергана бе и информацията, че представител на хелзинкския комитет не е пускан в секциите. На изборите в Турция е била създадена много добра организация и са били командировани по двама представители от България в секция.

Концертът на Postmodern Jukebox е тази вечер в зала 1 на НДК

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6140100

Концертът на Postmodern Jukebox е тази вечер
в зала 1 на НДКМузикантите идват часове преди началото на шоуто си в София. Публиката ще чуе едни от най-големите световни хитове на десетки звезди, но представени по съвсем различен начин. Сред изпълненията ще бъдат Shake It Off на Тейлър Суифт, Love Yourself на Джъстин Бийбър и We Can’t Stop на Майли Сайръс с нетрадиционен ретро аранжимент.

„Евробет“ пусна нов продукт на българския пазар – „5 от 11“ НА ЖИВО!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6138803

„Евробет“ пусна нов продукт на българския пазар – „5 от 11“ НА ЖИВО!Истински пролетен дух и голяма доза адреналин получиха играчите на „Евробет“, след като компанията пусна своя най-нов продукт - числовата игра „5 от 11“ НА ЖИВО. Това е една от най-разтърсващите новости в историята на родната развлекателна индустрия. За първи път числата се теглят „на живо“ на всеки 5 минути от атрактивни момичета.

Покана за оферти за предоставяне на финансови услуги на „Информационно обслужване“ АД

https://www.24chasa.bg/novini/article/6134284

Покана за оферти за предоставяне на финансови услуги на „Информационно обслужване“ АДДО ВСИЧКИ БАНКИ, ЛИЦЕНЗИРАНИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ П О К А Н А З А О Ф Е Р Т И ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ФИНАНСОВИ УСЛУГИ НА „ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ“ АД На основание т.4.3 от "Правилата за избор на изпълнител на финансови услуги от кредитни или финансови институции" – Приложение № 3 към чл.13б на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в

Почти никой не иска да поддържа магистралите

https://www.actualno.com/society/pochti-nikoj-ne-iska-da-poddyrja-magistralite-news_602147.html

Изненадващо слаб е интересът към конкурса на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за поддръжка на магистралите "Люлин" и "Струма". Ниският интерес "лъсна" след като в края на миналата седмица изтече крайният срок за подаване на оферти в търга за превантивно, текущо зимно и ава

Циклонът Деби вилнее в Австралия, 25 хил. евакуирани

https://vesti.bg/sviat/ciklonyt-debi-vilnee-v-avstraliia-25-hil.-evakuirani-6067195

Бавно движещият се циклон се очаква да бъде най-мощният в Куинсланд от 2011 г. и вероятно ще остане в района с часове

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/gerb-sektzii-pravitelstvo-1538784.html

/КРОСС/ Водеща тема са резултатите от парламентарните избори в неделя и евентуалните сценарии за съставяне на правителство. "Задава се най-кормпромисната и безпринципна управленска коалиция", пише на първата си страница вестник "Сега" и допълва, че "ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" почти нямат допирни точки в предизборните си програми и афиширани ценности". Те имат и коренно различни геополитически и икономически идеи, коментира още изданието. Вестник "24 часа" пише: "Валери Симеонов заплаши ГЕРБ: Или само 6 секции в Турция, или ще преговаряме с БСП". Съпредседателят на коалицията "Обединени патриоти" е заявил, че условието за не повече от 6 изборни секции ще постави, когато започнат да преговарят с ГЕРБ за съставяне на правителство. "Преференции масово пренаредиха листите. Цецка Цачева аут от Народното събрание", посочва вестник "Дума". Изданието обяснява, че съвпадението на номерата в бюлетината и мястото в листата масово е пренаредило бъдещите депутати, като размествания има във всички партии.    

Залезът на “градската”, “елитарна” десница

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6140311

Залезът на “градската”, “елитарна” десницаКакто и да се прекръстят: стари, градски, истински, по- и най-лични, проблемът им си остава - системен и клиничен е Залезът на така наречената “стара”, а от вчера - и “градска” (по думите на Михаил Константинов) десница настъпи. Светлините угаснаха и тя е в реанимация. Диагнозата ѝ тръгна от това,

Преглед на печат - 28 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=347382

Отзвукът от парламентарните избори остава водеща тема за всекидневниците вън вторник. "ГЕРБ - 32.65%, БСП - 27.20%, при обработени 100% протоколи 5.45% е разликата между двете основни политически сили - ГЕРБ и БСП след предсрочния парламентарен вот, предаде БГНЕС.

„АБВ – Движение 21”, „Да, България” и ДОСТ с изявления за изборните резултати

http://www.cross.bg/bulgariya-formatzii-gerb-1538783.html

/КРОСС/ Лидерите на "Да, България", ДОСТ и "АБВ - Движение 21" ще излязат с официално изявление пред медиите, след обявяването на изборните резултати. И трите формации не успяха да прескочат 4-процентната бариера и няма да влязат в следващия парламент. Освен „Да, България" извън парламента остават и другите две десни формации - „Реформаторски блок - „Глас народен" и „Нова република". Заради този факт още вчера Радан Кънев подаде оставка като лидер на „Нова република" и ДСБ. При 100 % обработени протоколи от избирателните секции в страната и чужбина стана ясно, че само пет формации влизат в Народното събрание - ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти, ДПС и „Воля" на бизнесмена Веселин Марешки. Очаква се ГЕРБ да започнат разговори за съставянето на правителство през следващата седмица.  

На 28 март са родени

http://www.cross.bg/prof-bivsh-predsedatel-1538782.html

/КРОСС/ Лозан Панов, председател на ВКС Проф. Андрей Даниел, художник Драгомир Желязков, председател на Арбитражен съд в ­София Проф. Ивайло Дичев, културолог, писател Панайот Панайотов, певец Цвятко Барчовски, бивш баскетболист и треньор, бивш шеф на КМФВС  

Голям срив на ДПС по отношение на гласовете от чужбина

https://www.actualno.com/politics/goljam-sriv-na-dps-po-otnoshenie-na-glasovete-ot-chujbina-news_602150.html

Не ДОСТ, не ДПС - ГЕРБ печели изборите в чужбина, показват данните след преброяването на протоколите от избирателните комисии. Партията на Бойко Борисов взема цели 24,54% от вота зад граница или общо 27 604 гласа. ДОСТ е на второ място, с 19 430 гласа или 17,28% подкрепа. На трето място е

Всеки 12-и българин страда от различни форми на депресия

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/03/28/2943236_vseki_12-i_bulgarin_strada_ot_razlichni_formi_na/?ref=rss


Около 8% от българите над 18-годишна възраст страдат от различни форми на депресивни симптоми. Това сочи анализ на Евростат за проявите на депресия в страните от Европейския съюз през 2015 г., съобщава БТА.

По честота на посочените симптоми българите са над средноевропейското равнище. По неофициални данни у нас около 1 милион българи страдат от различни форми на депресия. От Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) отчитат, че у нас през 2014 г. са били...

Чужденец „пуснал“ в търговската ни мрежа фалшиви 100 евро

//dariknews.bg/regioni/vraca/chuzhdenec-pusnal-v-tyrgovskata-ni-mrezha-falshivi-100-evro-2013498

Чужденец платил с фалшива евро банкнота във Вършец, съобщиха от ОД на МВР Монтана. За случая сигнал в полицията е подал продавач в магазин в града. По думите му вчера в обекта влязъл висок мъж – около 190 см, на възраст около 40 години, гладко избръснат, облечен в черен костюм и шапка на главата. М

Проблеми с водата в Пловдив, Асеновград и Хисаря

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/problemi-s-vodata-v-plovdiv-asenovgrad-i-hisaria-2013500

Две пловдивски улици днес ще бъдат без вода – „Борован“ и „Тодор Икономов“ №4, съобщиха от ВиК. Причината е в аварирали водопроводи. Ремонтните дейности ще продължат до 16.00 часа.

Асеновград е с нарушено водоподаване заради авария на помпена станция „Катуница“. На бул. „България“ се

Катастрофа в "София – Ден и Нощ"

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/katastrofa-v-sofiia-den-i-nosht-2013503

Драматични развръзки очакват зрителите в епизодите тази седмица

Благоевградска актриса грабна награда ИКАР

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/blagoevgradska-aktrisa-grabna-nagrada-ikar-2013502

Актрисата Албена Чобанова от благоевградския театър получи награда ИКАР 2017 за водеща женска роля в Деня на театъра. Призът е за ролята на Малама във "Вампир" по Антон Страшимиров.

„Вампир” е част от репертоара на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ от 2016 година с режисьор Маргари

Хванаха рецидивисти

//dariknews.bg/regioni/vraca/hvanaha-recidivisti-2013501

Хванаха крадци, точно преди да предадат откраднатото в пункт за изкупуване на метал. По време на специализирана полицейска операция  в гр.Мездра, до пункта  са задържани криминално проявените  и осъждани лица: И.Р./38г./ от село Долна Кремена; С.С./30-годишна/ от с.Долна Кремена; С.Н./33-годишна/ о

Арестуваха двама шофьори от Вазово, карали дрогирани

//dariknews.bg/regioni/razgrad/arestuvaha-dvama-shofiori-ot-vazovo-karali-drogirani-2013505

Двама мъже, шофиращи след употреба на наркотици, са хванати в Исперих – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград. И двамата са от село Вазово.
Около 14.50 часа на 27 март е спрян за проверка „Опел Астра“, управляван от 25-годишния К.Б. от село Вазово. Тестът с „Drugcheck“ реагирал положител

В Белгия започна гласуването за турския референдум

//dariknews.bg/novini/sviat/v-belgiia-zapochna-glasuvaneto-za-turskiia-referendum-2013504

Около 120 хиляди турци в Белгия се очаква да гласуват на референдума за промени на конституцията на Турция, съобщават белгийски медии. Секциите за гласуване са започнали работа вчера и остават отворени до утре вечер с работно време от 9.00 ч. до 21.00 часа.

Април започва с истинска пролет, температурите бавно вървят нагоре

//dariknews.bg/novini/bylgariia/april-zapochva-s-istinska-prolet-temperaturite-bavno-vyrviat-nagore-2013499

В следващите 10 дни ще се запази хубав и топло време, показват средносрочните синоптични модели, представени в "Дарик кафе" тази сутрин.
 
Преди това обаче - в четвъртък и петък, ще има малко повече облаци над страната, а на места дор

7 места в София остават без вода днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_651278.html

Водата ще бъде спряна на 7 места в София днес заради ремонти, предупреди "Софийска вода". Днес водата ще бъде спряна в центъра на София от 9 до 19 ч. на ул. „Искър“, бул. „Васил Левски“, бул. „Ген. Данаил Николаев“, по ул. „Черномен“ от ул. „Стара планина“ до ул. „Искър“. Отново в центъра, от 9 до 21 ч., няма да има вода по ул. „Неофит Рилски“ от бул. „Витоша“ до ул. „Ангел Кънчев“, по бул. „Витоша“ от бул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Петър Парчевич“. От 9 до 21 ч. няма да има вода и в кв. "Требич", на ул. „Погледец“, ул. „Спортист“, ул. „Латин Борисов Колев“, ул. „Доло“, и бившия стопански двор. От 9 до 17 ч. няма да има вода в "Овча купел" по ул. „Народно хоро“ от ул. „Буземска“ до ул. „Брезов рид“. От 10 до 20 ч. няма да има вода в ж.к. "Христо Смирненски" на ул. „Слатинска“, ул. „Камчия“, ул. „Слатинска река“, ул. „Гео Милев“, по бул. „Шипченски проход“ от ул. „Акад. Георги Бончев“ до ул. „Христо Чернопеев“. От 10 до 16.30 ч. няма да има вода в ж.к. "Стрелбище" на бул. „Петко Ю. Тодоров“ от ул. „Орехова гора“ до ул. „Мидия“. От 10 до 16 ч. няма да има вода на бул. „Цариградско шосе“ №90 и №96.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-komentar-1538781.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Властта в сантиметри - как антропологичният анализ подсказва кои са успешните политици? Тема: На живо от столичния квартал "Младост" - акция за масово засаждане на лалета Тема: Медиите и резултатите - трябва ли да се обявяват резултати преди края на изборния ден? Коментар на проф. Георги Лозанов, Борислав Зюмбюлев и Тихомир Безлов Тема: След последния вот - как ще се подреди парламентът? Анализ на проф. Антоанета Христова и Мира Баджева; Тема: Откъде дебнат вирусите? Говори директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев Тема: Без въртележка. Репортаж на Благой Цицелков БТВ, „Тази сутрин" Тема: Защо ДОСТ не признава изборните резултати? На живо: Как партията на Лютви Местан спечели вота на българските изселници? Тема: Малкият Байрям е вече в Германия. Как започва лечението му? Тема: На живо от Бургас: Как преференцията отново обърка сметките на партийните централи? Тема: Защо дясното претърпя провал на изборите? Кой е отговорен 300 000 българи да не бъдат представени в парламента? Коментар на Методи Андреев Тема: На живо от ЦИК: Кои са най-драстичните нарушения на вота? Тема: Ще успее ли Бойко Борисов да състави трето правителство? Кои са подводните камъни в преговорите за коалиция? Гости - Иван Гарелов и Емил Кошлуков Тема: Политическа психоанализа

Евакуираха 25 000 души заради опасен циклон в Австралия

http://www.cross.bg/avstraliya-tziklon-zaradi-1538780.html

/КРОСС/ 25 000 души бяха евакуирани заради циклон с ветрове над 260 км/ч в Австралия. Очаква се "Деби", който вече премина през островите, да удари Куинсланд всеки момент. 23 000 домакинства са без ток. Затворени са почти 200 училища и 250 детски градини. Летищата в района са затворени, а всички полети - отменени. А метеоролозите предупредиха, че бурята има унищожителна сила.  

ПО-ДОБРЕ Е ДА СИ ПРИЯТЕЛ НА ПУТИН, ОТКОЛКОТО ДА СИ МУ ВРАГ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278374_%D0%9F%D0%9E-%D0%94%D0%9E%D0%91%D0%A0%D0%95+%D0%95+%D0%94%D0%90+%D0%A1%D0%98+%D0%9F%D0%A0%D0%98%D0%AF%D0%A2%D0%95%D0%9B+%D0%9D%D0%90+%D0%9F%D0%A3%D0%A2%D0%98%D0%9D%2C+%D0%9E%D0%A2%D0%9A%D0%9E%D0%9B%D0%9A%D0%9E

 Разговор на изданието с Нина Хрушчова, родена е през 1962 г., преподава политология в  New School в Ню-Йорк и е ст.н. сътрудник в World Policy Institute.

 

STANDARD: ЕС е дестабилизиран както никога. Едновременно с това виждаме Тръмп почти да моли Путин. За «регионална държава», както се изрази Обама, Русия понастоящем е твърде влиятелна?

 

Хрушчова:  Във външната си политика Обама често приемаше желаното за действително. Ако светът бе рационален, а и всички негови актьори също, то неговият подход би могъл да бъде оправдан. Но всичко се случи по друг начин. Оценката на Обама за Русия илюстрира неправилните сметки на президента на САЩ. Путин възприе това като оскърбление над честта си и показа на САЩ на какво е способен.

 

За разлика от Обама Тръмп се възхищава на Путин. Той охотно би подкрепил подобен стил ръководство. Между тези два полюса Европа се чувства не особено добре.

 

Тя трябва да следи внимателно да не я смачкат в този сандвич.

 

  • Възможно ли е Тръмп да е шантажиран от руските тайни служби?

  •  

Сигурна съм, че те имат много материал за него. Ако те са ударили електронната поща на демократите по време на предизборната борба, то значи те са имали достъп и до пощата на републиканците. До момента за руснаците е по-изгодно да държат тази информация в тайна. Ако се изясни, че е по-добре да я публикуват, то те ще направят това.

 

Могат да се забележат определени параметри в новата ситуация: Русия не е възхитена от избирането на Тръмп. До момента има малко контакти между Вашингтон и Москва, няма и планове за среща.

 

Руснаците биха могли да променят посоката и да кажат: това е отново един американски идиот, който първоначално обещава всичко, а след това не изпълнява обещанията си.

 

Напълно е възможно Русия да се присъедини към световната общност по отношение критиката към Тръмп. Колкото по-слаб е Тръмп, толкова по-силна ще е Москва.

 

  • Каква е дългосрочната перспектива на Путин?
  •  

Той трябва да остане на власт поне до 2024 г. Ако излезе от играта, нещата за него ще свършат зле. Системата е ужасна, той е в опасност.

 

Освен това, идеята за Велика Русия действително е много важна за него.

 

  • Как трябва да се отнася към това Европа?
  •  
  •  
  • Обама унизи страна с 11 часови пояси и ядрен арсенал. Европа прие оценката му. Жалко. Защото тя имаше великолепната възможност да се превърне в посредник в американо-руските отношения.
  • Ангела Меркел се опита да направи това, но САЩ много бързо пресякоха напъна й. Вероятно Украйна е важен фактор за Европа, но все пак не трябваше да се стига до това, че Путин да чувства, че е обкръжен и да трябва да се бори срещу Запада, вместо просто да говори с него.
  •  
  • По-добре е да си приятел с Путин, отколкото да си му враг!
    Всъщност, това се отнася въобще за Русия.
  • News Front
Президент России Владимир Путин перед началом заседания Российского организационного комитета «Победа» в Кремле

Радарите за превишена скорост днес - 28 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=347377

Служители на пътната полиция ще следят днес - 28 март и в нощта срещу 29 март, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. - Южен пътен възел-вход 07:50ч.-08:50ч.

Спират водата в някои райони на столицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6140571

Спират водата в някои райони на столицата"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес, съобщават от дружеството. Във връзка с пресвързване на уличен водопровод на ул. "Искър", се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19.00 ч. по ул. "Искър", бул. "Васил Левски", бул. "Ген. Данаил Николаев", по ул. "Черномен" - от ул. "Стара планина" до ул.

Д-р Морис Цолов, кардиолог: Ако всичко ви се струва розово, това не значи, че наистина е

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/03/28/2943101_d-r_moris_colov_kardiolog_ako_vsichko_vi_se_struva/?ref=rss


Две трети от българите страдат от сърдечно-съдови болести и те са причина за преждевременната им смърт. Такава е статистиката от години за страната ни и нито здравната система взима мерки, нито хората. В същото време това са предотвратими, сравнително лесни за диагностициране и овладяване болести, които просто изискват внимание. Повече от 80% от хората в тази група могат да удължат живота си, ако положат грижи.

Съвети за това как да следим и разпознаваме проблемите на...

Слънчево, до 18 градуса днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_651277.html

Днес ще е слънчево. В сутрешните часове на места в Източна България ще има временни увеличения на облачността. Ще духа слаб западен вятър. Максималните температури ще са между 13° и 18°, показва прогнозата на НИМХ-БАН. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще остане без съществена промяна. В планините ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра около 0°. В сутрешните часове на места по Черноморието ще има разкъсана облачност, която бързо ще намалее до слънчево време. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър, който по-късно ще се ориентира от юг-югозапад. Максималните температури ще са от 13° до 16°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. В сряда средната максимална температура ще достигне 20 градуса, от четвъртък ще започне понижение и в петък максималната няма на надвишава 14. 

Наеха стотици изпълнители да свирят по станциите в Москва

http://www.cross.bg/metroto-bili-moskva-1538779.html

/КРОСС/ В Москва ще слушат музика на живо в метрото. Градският транспорт нае стотици музиканти, които свирят на 15 от метростанциите в града. Преди години метрото направило експеримент и наело няколко музиканти. Оказало се, че хората много ги харесват. Стотици се обадили в управата на транспорта да питат защо музикантите ги няма. Това накарало шефовете на метрото не само да подновят инициативата, а значително да я разширят. Проведени били прослушвания, за да се определи кои изпълнители са най-подходящи. И десетки групи били наети. video:https://www.youtube.com/watch?v=QPTELV2xftU

Задава се най-компромисната и безпринципна управленска коалиция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278373_%D0%97%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B8

 Следващото управление на България ще е безпринципна коалиция от партии, които имат коренно различни геополитически и икономически идеи и предизборни обещания. В нощта след вота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще опита да състави правителство, но с "по-малко компромиси" в сравнение с предишното. Ожали се, че ГЕРБ често е отстъпвала "неразумно" в името на партньорите си преди, а сега няма да е така. Ако обаче заявяваните партийни ценности и принципи имат значение, това ще бъде една от най-компромисните и безпринципни коалиции в най-новата история на България.

Според окончателните резултати, обявени от ЦИК, ГЕРБ ще има 96 депутати, БСП - 80, "Обединените патриоти" и ДПС - по 26, а "Воля" - 12 депутати.

В първото си изявление след изборните резултати председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че социалистите няма да се коалират с ГЕРБ. ДПС се обяви за "ценностно мнозинство" в парламента, но вариантът открито да се съюзи с партията на Борисов засега не стои. Вариант за ГЕРБ са "Обединените патриоти" , с които да имат 122 депутати, плюс "Воля" на Веселин Марешки, която може да добави още 12. За съставяне на правителство е нужна подкрепата на 121 депутати.

Очаква се преговорите за съставяне на кабинет да започнат след няколко дни, но още вчера потенциалните партньори на ГЕРБ започнаха да си вдигат цената. Варненският бизнесмен Марешки директно поиска министерски постове в замяна на парламентарна подкрепа, като един от тях трябва да е министерството на икономиката. Съпредседателят на националистите Валери Симеонов също бе уклончив. "Възможно е да има правителство с ГЕРБ, възможно е и да няма", заяви той пред Нова телевизия и уточни, че най-важна била управленската програма, а ако преговорите се провалят, "патриотите" нямат проблем да влязат в коалиция и с БСП.

Самият факт обаче, че "Обединените патриоти" се очертават като незаобиколим водещ партньор, поставя в цугцванг ГЕРБ. Европейската народна партия (ЕНП), чийто член е формацията на Борисов, още в миналия мандат бе категорично против съюз с националистите. Това бе и една от причините Патриотичният фронт (ПФ) да не влезе открито в предишното управление. Реформаторският блок тогава бе смокиновото листо, зад което ПФ удряше рамо в парламента. В редиците на националистите сега е и "Атака", автор на най-острото антиевропейско говорене у нас след влизането на България в ЕС. Само преди десетина дни шефът на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер поиска крути финансови мерки срещу евроскептичните партии - да бъдат лишени от достъп до бюджета на ЕС. С предизборните си изпълнения на турската граница, при които Валери Симеонов почти повали възрастна жена, пречейки на хиляди изселници да влязат и гласуват, "Обединените патриоти" подхраниха имиджа си на "фашисти" според възприятията в Брюксел. Вчера Симеонов обясни, че не съжалява за действията си, а въпросната жена била много нахална, защото си знаела правата. Всичко това означава, че ГЕРБ, която се самоафишира като гарант за "европейския курс" у нас, ще влезе при коалиция с националистите в крайно противоречие и с ЕНП, и със себе си. Участието на националистите в управлението означава те да упражняват председателството на ЕС, което България поема на 1 януари 2018 г.

Огромни разминавания между ГЕРБ и "Обединените патриоти" има и по още един ключов въпрос - отношението към Турция. Борисов е в почти приятелски отношения с президента Реджеп Тайип Ердоган, привърженик е на дипломатична и мека позиция спрямо събитията в югоизточната ни съседка, а и нейната намеса у нас. В началото на 2016 г. Ердоган звъня посред нощ на Борисов, за да лобира за ДОСТ. В същото време националистите поддържат твърда позиция срещу Турция, а на изборите ДОСТ бе най-ярката им мишена. Борисов би влошил отношенията си с Ердоган при включване на патриотите в управлението, още повече че в публични изявления Валери Симеонов е наричал турския президент "човек психически лабилен, който го гони параноята". За националистите Ердоган иска да наложи диктатура в страната си.

Разминавания бъдещите партньори имат и по отношение на мажоритарния вот. Макар да е сменял често позицията си, последната версия на Борисов е в подкрепа на резултата от референдума, на който мнозинство се обяви за мажоритарна система в два тура. В предизборната кампания дори обеща нов Изборен кодекс веднага след старта на парламента, както и незабавен вот по новите правила. За Симеонов обаче мажоритарният вот означава Народното събрание да се напълни с "чалга певици, футболисти, мутри и всякаква друга паплач". "Обединените патриоти" обаче също искат спешен ремонт на Изборния кодекс, но в съвсем друга посока - тотално ограничаване на възможностите да се гласува в Турция. "Ние сме, бяхме и сме за провеждане на избори в Турция само в посолства и консулства", повтори той вчера.

Огромни са противоречията и в икономическите програми на двете формации. ГЕРБ е твърдо за запазване на плоския данък, а националистите настояват най-ниските доходи да се освобождават от налози. В програмата на "Обединени патриоти" фигурира и обещанието за 300 лв. минимална пенсия, което стана повод за разпра в предишния мандат и за провал на евентуално второ правителство в рамките на предишния парламент. При тях е залегнал по-нисък ДДС за учебници и лекарства, както и изискване 20% от данъците да остават в общините. В предизборната кампания дадоха и още ред "стопроцентови" обещания, които отсъстват при ГЕРБ - за час по патриотизъм в училищата, физкултура всеки ден, създаването на специално министерство по демографията, както и връщането на казармата.

Не е известно лидерът на "Воля" Веселин Марешки да е оповестявал програма, но в публични изказвания е поставял като незаобиколими условия при подкрепа на правителство две точки: "1.80 лв. цена на горивата" и "жилища от 300 евро на квадрат за млади образовани семейства". В областта на демографията "Воля" настоява за 1000 лв. помощ при раждане на всяко дете до трето, ако родителите са над 21 години и имат минимум средно образование. Както и за помощи на ученици, но само при успех над 4.50 и да нямат неизвинени отсъствия. Такива ангажименти, разбира се, отсъстват при ГЕРБ. В кандидатпрезидентската кампания Марешки се бе обявил и за сваляне на санкциите срещу Русия. ГЕРБ от своя страна следва плътно общата европейска позиция.

Ако ГЕРБ не успее да създаде правителство и върне мандата, БСП ще се нуждае от подкрепата на същите два партньора. Корнелия Нинова вече обяви, че няма да се коалира с ДПС, защото няма да прави една и съща грешка трети път. Програмите на БСП, ОП и "Воля" имат доста допирни точки в популистките обещания.

Д-р Николай Михайлов: Борисов е талантливо преиздаване на Живков в сложни условия

http://www.barometar.net/88203/

Бойко Борисов ще трябва да демонстрира умението си да преговаря, за да сформира трето правителство. И патриотите, и Веселин Марешки показват голяма увереност и имат нужда от самоутвърждение, но са засекретени комформисти и биха приели участие във властта, ако бъдат изпълнени техните условия. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” психиатърът д-р Николай Михайлов, информира […]

Методи Андреев: Хората запазиха едно недобро статукво пред опасността БСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6140570

Методи Андреев: Хората запазиха едно недобро статукво пред опасността БСПНай-голямата загуба заради невлизането на десните в парламента, е че хора като Мартин Димитров и Петър Славов няма да са в него. Това коментира по Би Ти Ви доскорошният депутат от ГЕРБ, а на този вот част от Нова република Методи Андреев. "Хората реагираха прагматично и запазиха едно недобро статукво пред опасността да управлява БСП.

Най-добрият начин да започнеш деня...

http://www.cross.bg/naii-dobriyat-denya-zapochnesh-1538778.html

/КРОСС/ "Най-добрият начин да започнеш деня е събуждайки се сутрин да си помислиш колко хубаво е да донесеш радост поне на един човек днес!" Фридрих Ницше  

Вижте кой има имен ден

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6140568

Вижте кой има имен денПреп. Иларион и Стефан. Свщмчци Георги, еп. Загорски, и Петър, презв. Мъгленски. Св. мчк Енравота-Боян, княз Български Преп. Иларион Нови приел монашество още в ранна младост и постигнал благодат да върши  чудеса. Понеже бил иконопочитател и проповедник на иконопочитанието, манастирът му Пеликита  в Мала Азия бил изгорен,

ВЗРИВ В ДЕНЯ ЗА ПРЕГОВОРИ: Валери Симеонов съобщи това и преобърна държавата!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278372_%D0%92%D0%97%D0%A0%D0%98%D0%92+%D0%92+%D0%94%D0%95%D0%9D%D0%AF+%D0%97%D0%90+%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%93%D0%9E%D0%92%D0%9E%D0%A0%D0%98%3A+%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D

 "По отношение на внушението, че сме правили Изборния кодекс, а защо пак са така секциите – ами просто за 35-те секции това беше компромис, на който се съгласихме, когато се водеха преговорите за промяна на ИК с партньорите ни от управляващата коалиция ГЕРБ и Реформаторския блок.

Трябваше да отстъпим. Иначе ние си бяхме и сме за провеждане на избори в Турция само в посолства и консулства", коментира за Агенция "Фокус" лидерът на НФСБ и съпредседател на коалиция "Обединени патриоти" Валери Симеонов.

Пред bTV той каза, че коалицията „Обединени патриоти” ще преговаря с всички български партии, но има теми, по които националистите няма да допуснат никакви компромиси и една от тях е ограничаването на вота от Турция.

Симеонов обясни, че ОП са „за” преработка на Изборния кодекс, която да не допуска отварянето на повече от 6 секции в Турция – само в дипломатическите мисии. „Виждали ли сте как ентусиазирано гласуват в Турция, как без да разбират какво правят, променят мандатите в Народното събрание?”, запита председателят на НФСБ.

Той посочи, че е очаквал по-висок резултат на изборите, но определено сблъсъкът на големите партии, който е обсебил медийното пространство, е изтеглил от другите партии електорат. 

"В това отношение, въпреки че имам информация, че малко хора са изтеглени, но все пак е загубила като коалиция", добави Симеонов. 

Той подчерта, че категорично е убеден, че акцията на границата е повлияла положително. 

"Иначе резултатът щеше да е още по-зле. Може би всъщност това беше причината "Обединени патриоти" да загубят най-малко. Привлякохме вниманието на широката периферия и получихме подкрепата на над 80% от българите, както показаха изследванията в петъчния ден преди изборите“, каза още Валери Симеонов. 

Северна Ирландия може да напусне Обединеното кралство след Brexit?

https://www.actualno.com/europe/severna-irlandija-moje-da-napusne-obedinenoto-kralstvo-sled-brexit-news_602159.html

Северна Ирландия има правото да напусне Обединеното кралство и да се присъедини към Европейския съюз след Brexit, за първи път заявиха министри, пише вестник The Times. Това е поредният удар срещу усилията на премиера Тереза Мей да запази кралството заедно. Министрите уточниха, ч

Служебният кабинет удари по масата пред ЕС!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278371_%D0%A1%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4

 На днешното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи България е поискала пълен достъп до Шенгенската информационна система и до визовата система на Европейския съюз.

Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов пред български журналисти в Брюксел, предаде БТА.

Той поясни, че за нашата страна като външна граница това е изключително важно, за да бъде дейността на българските служби ефективна. 

По въпроса с изпълнението на квотите на ЕС за разселването на мигранти министърът посочи, че нашата страна изпълнява своите ангажименти. Узунов добави, че ЕС обсъжда възможностите за връщането на незаконните мигранти в оперативни срокове.

"Нашата страна не е единствената, която изпитва затруднения, полагаме огромни усилия, солидарни сме", заяви той по повод изпълнението на квотите.

По въпроса за вчерашната среща на еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос с представители на правителствата на България, Румъния, Полша, Хърватия и Кипър за визите за САЩ Узунов уточни, че все още отказите от американските власти за визи за българи са 16.8 на сто.

За да отпаднат визите, САЩ очакват този дял да спадне до три процента. Нашата позиция е, че сме изпълнили всички ангажименти към САЩ и се надяваме с общи усилия да постигнем по-добри резултати, коментира Узунов. 

"България е изпълнила всичко необходимо и се надявам, че предстоящите преговори ще доведат до резултати. Процентът на отказите действително е доста висок, но тенденцията е в наша полза. Предстои да установим кои са най-често допусканите пропуски от нашите граждани, за да организираме кампания и българските граждани да ги преодолеят", отбеляза служебният министър. 


http://bradva.bg

Русия с отговор по обвиненията, че въоръжава "Талибаните"

http://pogled.info/svetoven/rusiya-s-otgovor-po-obvineniyata-che-vaorazhava-talibanite.84113

/Поглед.инфо/ Конашенков съветва Скапароти да обръща повече внимание на подготовката на подчинените си, вместо да търси в лицето на Русия оправдания за неуспехите си в Афганистан, предаде "Взгляд" в понеделник (27 март), като цитира РИА "Новости".

Днес рожден ден има Стефан Чолаков

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6140108

Днес рожден ден има Стефан ЧолаковДнес рожден ден има Стефан Чолаков от спортния отдел. Известен е като най-комплексния му състезател. Освен волейболен диагонал, голмайстор на футболния отбор на “24 часа” и автомобилен спец Стефан отскоро е и хич не лош диджей. Честито и наздраве,

КЕВР обсъжда поскъпването на природния газ с близо 30% от 1 април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6140562

КЕВР обсъжда поскъпването на природния газ с близо 30% от 1 априлКомисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обсъди на открито заседание поскъпването на природния газ с 29,64% от 1 април 2017 година. Според изчисленията на Регулатора цената на газа за второто тримесечие на годината трябва да се вдигне на 363,26 лева за 1000 кубични метра от 299,94 лева в момента.

Гласуването по избирателни райони

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/28/2943082_glasuvaneto_po_izbiratelni_raioni/?ref=rss


!function(e,t,s,i){var n="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName("script"),d=o[0],r=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=r+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var...

Важно за всеки, който ще пътува днес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278370_%D0%92%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81

 Информация за състоянието на републиканските пътища към 5.30 часа, предоставена от Агенция “Пътна инфраструктура”. Метеорологична обстановка: Температурите са в интервала от - 5 С° до + 7 С°. Времето над страната е ясно.  Слаб вятър духа в областите: Шумен, Силистра, Добрич и Смолян.  Пътните настилки в страната са предимно сухи, на места мокри, по усойните места заледени, почистени и обработени. Състояние на автомаги стралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от км 310+000 до км 324+000 се извършва демонтаж и монтаж на мантинела. Срок до 31.03.2017 г. АМ „Хемус“: област София: ограничава се движението в дясната тръба на тунел „Витиня“ в посока Варна, поради ремонт. Движението на всички МПС се извършва двупосочно в лявата тръба в посока София. Срок до 16.06.2017 г.; ограничено движение в дясна тръба на тунел „Ечемишка“ /посока Варна/, поради ремонтно възстановителни работи. Движението се извършва двупосочно в ляво платно /посока София/. Срок до 16.06.2017 г. АМ „Струма“: няма ограничения. АМ „Марица“: няма ограничения. АМ „Черно море“: няма ограничения. АМ „Люлин“: област София: при тунел 1 /района на Мало Бучино/ – ограничено движение в изпреварваща лента на дясна тръба /посока Перник/, поради превантивен ремонт. Движението се извършва в интензивната лента с ограничение – 50 км/ч. Срок до 31.03.2017 г.; при тунел 1 /района на Мало Бучино/ – ограничено движение в изпреварваща лента на лява тръба /посока София/, поради превантивен ремонт. Движението се извършва в интензивната лента с ограничение – 50 км/ч. Срок до 31.03.2017 г.; ограничава се движението на МПС по ляво платно посока София от км 7+100 до км 12+860, поради свлачищни процеси при км 9+600. Движението се осъществява двупосочно в дясното платно посока Перник. Срок 30.04.2017 г.; област Перник: при тунел 2 – движение в една лента в посока София, поради ограничение на движението в едното платно по АМ „Люлин“ на територията на област София. Срок 30.06.2017 г. Въведени ограничения по основните пътни направления: 1. Проходи: - „Върбишки” - затворен за всички МПС;  - „Златишки” - затворен за всички МПС; - „Айтоски” - отворен за всички МПС; - „Котленски” - отворен за всички МПС; - „Обзорски” - отворен за всички МПС; - „Печинско” - отворен за всички МПС; - „Превала” - отворен за всички МПС; - „Предел” – отворен за всички МПС; - „Република“ - отворен за всички МПС; - „Ришки” - отворен за всички МПС; - „Рожен” - отворен за всички МПС; - „Вратник” - забранен за МПС над 10 т; - „Дюлински” - забранен за МПС над 3,5 т; - „Пампорово” - забранен за МПС над 3,5 т; - „Петрохан” - забранен за МПС над 12 т; - „Твърдишки” - забранен за МПС над 10 т; - „Троянски” - забранен за МПС над 10 т; - „Шипка” - забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4. Срок до 31.03.2018 г. Състояние на републиканската пътна мрежа: Ограничения в движението на МПС по първокласната пътна мрежа: - път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция: област Видин: на 30.03.2017 г. от 13,00 до 15,00 часа се ограничава движението на всички МПС през Дунав мост 2 Видин-Калафат, поради техническа профилактика.; област Монтана: при км 121+919 се забранява влизането в с. Сумер на тежкотоварни превозни средства над 10 т. по Общински път „Пътна връзка за с. Сумер”. Движението на МПС при км 120+390 от Монтана посока Вършец се отклонява по път ІІІ-1621 Сумер-Вършец. Срок до 18.11.2017 г.; от км 276+162 /Александров мост/ до км 282+485 г-ца ОПУ Перник – забранено движението на товарни МПС над 15 т; област София: ограничено движение за всички МПС от км 188+850 до км 215+452 /от пътен възел „Витинска река“ до „Рибни вир“/, поради ремонтни дейности. Алтернативни маршрути са АМ „Хемус“ и път II-16 Ребърково-Своге-София. Ограничението важи само в светлата част на денонощието от 08:00 до 18:00 часа до 31.03.2017 г.; област Перник: ограничено е движението за тежкотоварни камиони с тегло над 15 т. в участъка от пътен възел Даскалово посока Владая. Участъка с ограничение за територията на ОПУ-Перник е от км 282+485 (граница ОПУ София) до км 287+183 (ПВ Даскалово).; област Благоевград: София-Кулата - на ж.п. надлез при км 362+560, участъка при входа за кв. Струмско, поради нарушение целостта на пътната плоча на съоръжението се ограничава движението в дясната лента на дясното платно за движение посока Кулата. Скоростта на движението на МПС се ограничава до 40 км/час, съгласно поставените пътни знаци. Срок до 31.05.2017 г. - път І-2 Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна: няма ограничения. - път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград: област София: Правец-с. Разлив-Трудовец-Ботевград – забранено движението на МПС над 12 т в участъка от км 193+345 /отклонение за п.в. „Правец”/ до км 204+200 /заустване в път І-1 Видин-Враца-Ботевград/. Обходен маршрут: АМ „Хемус” /за п.в. „Правец”/-път ІІ-17/ (Мездра-Ботевград)-п.в. І-3-п.в. „Ботевград” на АМ „Хемус” и обратно; област Ловеч: Радомирци-Луковит от км 135+400 до км 135+500 – възстановяване на ограничителни системи. Една от лентите за движение ще бъде непроходима. Водачите да се движат със съобразена скорост и повишено внимание. Срок до 29.03.2017 г.; Луковит - Румянцево от км 144+240 до км 147+900 – възстановяване на ограничителни системи. Една от лентите за движение ще бъде непроходима. Водачите да се движат със съобразена скорост и повишено внимание. Срок до 29.03.2017 г. - път І-4 Коритна-Български Извор-Микре-Севлиево-В. Търново-Омуртаг-Търговище-Шумен: област Ловеч: Брестница-Български Извор от км 9+500 до км 13+300 – възстановяване на ограничителни системи. Една от лентите за движение ще бъде непроходима. Водачите да се движат със съобразена скорост и повишено внимание. Срок до 29.03.2017 г. - път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция: област Кърджали: забранено е движението на МПС с тегло над 3,5 т в участъка Подкова-Маказа; ограничено е движението на МПС над 15 т. в участъка Черноочене-Кърджали. - път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово-Сливен-Карнобат-Бургас: няма ограничения. - път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция: няма ограничения. - път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция: област София: Вакарел-Ихтиман от км 110+700 до км 118+800 – ограничено движение за всички МПС, поради лошо състояние на пътната настилка /големи неравности/. Поставена е необходимата предупредителна сигнализация, указваща забраната; област Хасково: от км 370+500 до км 377+900 в участъка гр. Свиленград-Капитан Андреево – затворен за движение на МПС, поради пропадане на насип. - път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция: област Варна: Кранево-Варна при км 83+100 – ограничено движение на МПС над 10 т. Обход през Кичево-Оброчище. Състояние на републиканската пътна мрежа II и III клас: ОПУ-Благоевград: Път ІІІ-1903 ІІ-19 Елешница-ІІ-84 от км 0+000 до км 6+000 в участъка от път ІІ-19 до с. Елешница – изпълнение на подвижни строително-монтажни работи. Движението се извършва в лявата или дясната лента за движение, съгласно поставените пътни знаци. Срок в часовете от 8:00 до 17:00, до 31.03.2017 г. ОПУ-Бургас:  Път II-99 Бургас-Царево – ремонт на надлез при км 3+453 /Ченгене скеле/ при работа в средния отвор се затваря директното трасе, като движението на МПС „Бургас-Созопол“ и „Созопол-Бургас“ се извършва по съществуващите успоредни връзки на съоръжението /за Рибарско селище и за вилната зона/. За целта се изграждат допълнителни временни връзки. Срок до 06.06.2017 г.; път III-908 Варовник-Вълчаново ханче от км 20+000 до 39+200 – забранено движението на МПС над 10 т. Срок до 31.12.2017 г; път ІІІ-908 от км 22+400 до км 39+300 /от разклона за с. Варовник до кръстовището с път II-79/ – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 10 т. поради лоша пътна настилка. Срок до 31.12.2017 г; път ІІІ-992 Веселие-Ясна Поляна в участъка на аварирал мост над река Ропотамо при км 16+257 е изграден временен път с временен брод през коритото на реката, като е въведена забрана за движение на МПС над 12 т. Срок 30.06.2017 г; път ІІІ-7306 Черница-Сунгурларе-Чубра – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 10 т, поради лоша пътна настилка. Срок 31.12.2017 г.  ОПУ-Варна: няма ограничения. ОПУ-Велико Търново:  Път ІІІ-551 Дебелец-Средни колиби-Елена – затворен за МПС над 10 т., поради лошо експлоатационно състояние с цел повишаване безопасността на движението.  Обходен маршрут: Дебелец-В.Търново-Лясковски кантон-Миндя-Елена и обратно. Път ІІІ-4073 Царски извор-Драганово, от км 0+000 до км 5+500 – затворен поради свлачище.  Обходен маршрут: Царски извор-Сушица-Драганово и обратно.  ОПУ-Видин:  Път III-112 Добри дол-Дъбова махала от км 0+000 до км 10+500 движението на МПС предназначени за товари с техническа допустима максимална маса над 12 т, включително ремаркета и полуремаркета е ограничено и се пренасочват по следните обходни маршрути: - За движещите се по път II-11 в посока Видин-Монтана: При п.к. „Добри дол” с път III-112- движението се пренасочва по път ІІ-11-обходен път през гр. Лом до кръстовището с път ІІ-81 /Лом-Монтана/ - За движещите се по път І-1 /Е-79/ посока Видин-Монтана: При п.к. Дунавци указан маршрут път І-1 /Е-79/ - Видин-Монтана.  При п.к. Ружинци указан маршрут път І-1 /Е-79/ - Видин-Монтана. - За движещите се по път I-1: При п.к. с път I-1/Монтана-Видин/ движението се насочва по път I-1 /Монтана-Видин/ - При п.к. Ружинци движението се насочва по път I-1 /Монтана-Видин/. - За движещите се по път III-114  В участъка Лом-Ружинци,движението в указания пътен участък на тежки МПС над 12 т. е пренасочено по път II-11 при гр. Лом. и по път І-1 при п.к. Ружинци. Срок до 31.03.2017 г. ОПУ-Враца:  Път ІІ-11 Оряхово-Лесковец-граница с област Плевен от км 118+000 до км 119+000 – ограничено движение на МПС над 3.5 т, поради свлачищни процеси и големи деформации в асфалтовата настилка. Обходен маршрут: Оряхово-Селановци /път ІІІ-306/ Галово-Остров /пътища ІV-ти клас/-път ІІ-11-граница Плевен. Срок 31.03.2017 г. Път ІІІ-161 Ребърково-Лютидол от км 0+000 до км 8+700 – стеснение в двете посоки и ограничение за движението на МПС над 10 т от км 0+000 до км 5+900 и над 3.5 т от км 5+900 до км 8+700, поради свлачищни процеси. Срок 31.03.2017 г.; път ІІІ-308 Своде-Караш-Хубавене-Роман в участъка от село Караш до село Хубавене – затворен за движение на МПС, поради свлачище от км 25+000 до км 25+200. Срок 31.03.2017 г. Обходен маршрут: Роман-Ябланица-Осикова Лъкавица-Правешка Лъкавица-Караш за пътуващите от Роман за Караш. Ябланица-Роман-Хубавене за пътуващите от София и Ловеч. Път ІІІ-1306 Вировско-Върбица-Горно Пещене - /път ІІ-15/ от км 62+000 до км 62+300 – стесняване на дясното платно за движение и ограничаване на скоростта до 50 км/ч, поради възникнали свлачищни процеси. Движение с повишено внимание. Срок 31.03.2017 г. ОПУ-Габрово:  Път III-403 с. Кормянско-с. Малък Вършец при км 10+080 – стеснен участък при мост над р. Крапец. Сигнализиран с пътен знак В15 „Забранено влизането на пътни превозни средства с ширина, включително на товара, по-голяма от 3,30 м”.  Обходен маршрут: за МПС над 3,30 м по път III-401 Граница Ловеч - /Кормянско-Малък Вършец/ - при км 46+800 по общински път до III-403 в с. Малък Вършец;  Път III-3011 Крамолин-В. Търново от км 22+129 до км 28+380 – ограничено движение за МПС над 10 т, поради влошено технико-експлоатационно състояние на мостово съоръжение при км 26+444. Срок до 31.05.2017 г.; път ІІІ-4404 Габрово-Дебел дял в участъка от км 10+151 /от разклона за к.к. „Люляците”/ до км 13+807 /до с. Дебел дял/ – затворен за движение на всички МПС, поради пропадане на пътното платно. Срок до 30.04.2017 г. Обходен маршрут: по път III-4404 Габрово-Гъбене-Музга-Дебел дял. Път III-5006 Габрово-Стомонеците – ограничено движение за МПС над 3,5 т, поради аварийно състояние /срутена конзола/ на мост при км 4+375. Пътят е сигнализиран с пътни знаци. Срок до 31.12.2017 г. ОПУ-Добрич: няма ограничения. ОПУ-Кюстендил: Път III-107 след Рилския манастир от км 31+350 до км 31+450 - пропадане на част от дясната пътна лента и банкета. Движението се извършва само в една лента. В участъка скоростта на движение е ограничена до 30 км/час и е сигнализиран с необходимите пътни знаци. Срок до 31.05.2017 г.; път III-6012 с. Уши-с. Трекляно от км 15+890 до км 21+000 – ограничено движение през зимния сезон, поради сложни планински и атмосферни условия. Сигнализиран е с пътни знаци. Срок до 31.03.2017 г; път ІІІ-6222 Смоличано-Пелатиково от км 10+000 до км 14+000 е ограничено движението за товарни автомобили над 12 т, поради пропадане на част от пътното тяло при км 10+650, км 11+720, км 12+830 и км 13+360. Сигнализирано с пътни знаци. Срок 31.03.2017 г.; път III-6224 Ветрен-Раково от км 6+500 до км 14+900 – ограничено движение през зимния сезон, поради сложни планински и атмосферни условия. Срок до 31.03.2017. ОПУ-Кърджали:  Път II-59 Момчилград-Крумовград в участъка от км 17+880 до км 21+400 – движението се извършва по новоизградения обходен път. Срок до 31.12.2017 г.; път ІІІ-5009 Зорница-Бели пласт-Стремци-Черноочене-Кърджали – забранено е движението на товарни МПС над 12 т. Срок до 31.12.2017 г. Обходен маршрут: по път I-5 Хасково-Кърджали и път III-507 Кърджали-Мост, през с. Мост; Път ІІІ-5071 Чифлик-Мургово-Г. Крепост-Стремци-Три могили-Драганово-Черноочене в участъка от км 9+470 до км 17+466 – забранено е движението на всички МПС. Срок до 31.03.2017 г. Обходен маршрут: през гр. Кърджали.  Път III-5902 п.кръстовище Звездел-п.кръстовище Голяма Чинка-Токачка в участъка от км 0+000 до км 16+668 – забранено движението на всички МПС. Срок до 31.03.2017 г. Обходен маршрут: Обходен маршрут: р-к Звездел-Крумовград-Токачка. ОПУ-Ловеч:  Път III-3505 Казачево-Стефаново от км 0+000 до км 8+500 е затворен за движение за всички МПС с технически допустима максимална маса над 12 т, поради пропадане на тротоар и подпорна при км 1+250 в с. Казачево, където има и стесняване на едната лента за движение. Водачите да се движат със съобразена скорост и повишено внимание. Срок до 31.05.2017 г. ОПУ-Монтана:  Път ІІІ-112 Дъбова Махала-Смирненски-Славотин-Студено Буче-Монтана –забранено за МПС над 12 т. поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка настилка. Останалите автомобили да се придвижват с повишено внимание. Срок до 10.04.2017 г. ОПУ-Пазарджик: Път II-84 Варвара-Гара Костандово от км 10+480 до км 29+585 – движение с повишено внимание поради опасност от падане на камъни на платното за движение. Срок до 31.03.2017 г.; път ІІІ-842 Юндола-Голямо Белово в участъка от км 0+000 до км 24+430– забранено движението на тежкотоварни МПС над 12 т. Срок до 31.03.2017 г.; път III-3704 Пазарджик-Ветрен при км 11+485 в с. Бошуля – забранено движението на тежкотоварни МПС над 10 т. Срок до 31.03.2017 г.  ОПУ-Перник:  Път ІІ-63 с. Мещица-разклона за с. Расник от км 10+000 до км 11+000 – движение в една лента, поради ремонт на пътни съоръжения и техните принадлежности. Срок до 31.03.2017 г.; път ІІІ-637 от с. Мрамор до разклон за с. Лева река – забрана за движение на МПС над 10 т. Срок до 30.04.2017 г.  ОПУ-Плевен:  Път ІІІ-301 от км 1+750 /край регулация с. Козар Белене/ до км 5+753 /начало регулация гр. Левски/ – забранява се движението на пътни превозни средства с общо тегло над 7 т. Обходен маршрут: път III-303 Българене-Малчика-Аспарухово-Левски.  Път ІІІ-304 Изгрев-Трънчовица-Бацова махала-Новачене-Дебово от км 0+030 до км 24+650 – целогодишно е забранено транзитното движение на МПС над 15 т. Обходен маршрут: по път ІІ-34 Плевен-Никопол. Път ІІІ-3004 Опанец-Долна Митрополия от км 0+000 до км 6+125 - в района на с. Опанец – целогодишно е забранено транзитно движение на МПС над 3.5 т. Обходен маршрут: по път І-3 Бяла-Плевен-Ботевград (от п.в. "КАТ" на км 88+973 към п.в. на км 95+099).  Път ІІІ-3005 Ясен-Търнене-Градина-в района на с. Ясен от км 1+793 до км 4+223 – целогодишно е забранено транзитно движение на МПС над 3.5 т, осигурен е сигнализиран обходен маршрут; път ІІІ-3005 от км 21+062 до км 27+123 Ясен-Търнене-Градина-Петърница-Бъркач-Беглеж - в района на с. Беглеж – целогодишна забрана за МПС над 8 т. Обходен маршрут: път ІІІ-3502 Брестовец-Горталово-Беглеж-Бежаново-Ъглен. Път ІІІ-3006 от км 8+904 до км 9+22 Радомирци-Рупци-Червен бряг – в участъка на свлачище в землището на гр. Червен бряг – целогодишна забрана за МПС над 12 т. Обходен маршрут: по път І-3 до гр. Луковит, кръстовище с път ІІІ-306, дясно, до гр. Червен бряг и обратно. ОПУ-Пловдив:  Път ІІІ-667 Плодовитово-Първомай-Асеновград при км 6+832 /мост на р. Марица/ – забранено движението на тежкотоварни МПС над 5 т., поради влошеното транспортно – експлоатационно състояние на стоманения мост на р. Марица; път III-804 Поповица-Болярци – ограничено движение МПС над 12 т, поради влошено състояние на мост в Поповица. Срок до 31.03.2017 г.; път III-5802 Тополово-Леново-Поройна в участъка от км 19+287 (край с. Поройна) до км 19+495 (кръстовище с III-667) е затворен – забранено движението на всички МПС; път III-8611 Белица-Загражден–Давидково в участъка от км 13+500 /Държавно ловно стопанство ”Кормисош”, след с. Белица/ до границата с област Смолян при км 18+431 – забранено движението на всички МПС. ОПУ-Разград: няма ограничения.  ОПУ-Русе:  Път ІІ-51 Бяла-Попово в района на гр. Бяла от км 0+858 до км 0+908 – въведен ВОБД по едната лента с дължина 50 м, поради пропадане на подпорна стена, ограничено е и движението на товарни автомобили над 10 т. Ограничението на скоростта е до 30 км/ч. Обходен маршрут: с. Пет Кладенци-Борово и обратно. Път ІІІ-202 Русе-Щръклево-Нисово-Кацелово при км 36+945 – аварийно-възстановителни работи на мост над река Черни Лом, с ограничение за движение на автомобили с обща маса над 10 т. Дясната лента е затворена за движение и е въведен пропускателен режим по лявата лента за движение; път ІІІ-501 Русе-Басарбово при км 5+976 – ремонтни дейности на мостово съоръжение. Движението се осъществява в една лента с пропускателен режим. Участъка е сигнализиран с ограничение на скоростта до 40 км/ч. Срок до 19.04.2017 г. ОПУ-Силистра: без ограничения. ОПУ-Сливен:  Път ІІІ-488 Ичера-Сливен от км 19+750 до км 30+000 – затворен за движение за МПС над 10 т.  ОПУ-София:  Път ІІ-81 проход „Петрохан” от км 0+000 до км 50+870 – ограничено е движението на пътни превозни средства, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 т – категория N3 (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника. Срок до 31.03.2017 г.; път ІІ-82 Костенец-Самоков от км 0+000 до км 39+176 – забранява се транзитното движение на товарни МПС с обща маса над 10 т в двете посоки; път III-164 Своге-Бучин проход – ограничава се движението на МПС с обща маса над 12 т. Срок до 31.03.2017 г.; път ІІІ-801 Вакарел-Белица 0+000 до км 22+133 – ограничено движението на МПС с ремаркета и полуремаркета, поради влошени експлоатационни характеристики за целия зимен период. Срок до 31.03.2017 г.; път ІІІ-1001 Горно Камарци-път I-1 – ограничено е движението през светлата част на деня, поради ремонтни дейности по път I-1 /София-Ботевград/. Срок 31.03.2017 г.; път ІІІ-3701 в участък от км 16+600 /край с. Ямна/ до км 22+300 /г-ца ОПУ Ловеч/ – затворен, поради свлачища. Срок до 31.03.2017 г. Обходен маршрут: път II-37 /Етрополе/-Лъга-Джурово-път I-3 /Джурово-Ябланица/-граница ОПУ Ловеч-път III-358 /Ябланица-Гложене/-път III-3701/ Гложене-Черни Вит/. Път ІІІ-8102 Чибаовци-Свидня от км 10+000 до км 16+750 – затворен участък поради активирали се свлачища. Срок до 31.03.2017 г. Обходен маршрут: до Чибаовци да се ползва път II-81; до Бучин проход-път III-164 Бучин проход-Искрец-Свидня.  ОПУ-Смолян:  Път III-8683 Арда-Горна Арда от км 27+000 до км 29+500 – забранено движението на МПС над 10 т, поради пропадане и стесняване на една от пътните ленти. Срок до 31.03.2017 г.; път ІІІ-8632 Баните-п.к. Стоянов мост при км 6+700 – поради разрушена подпорна стена от каменна зидария и тръбен водосток, движението на МПС се осъществява в една лента. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срок до 31.03.2017 г. ОПУ-Стара Загора:  Път ІІІ-807 – затворен мост над р. Марица при с. Скобелево. Обходни маршрути:  - път ІІ-66 Поповица-Плодовитово-Първомай-Скобелево; - път ІІ-66 Чирпан-Плодовитово-Първомай-Скобелево; - Скобелево-Първомай-Плодовитово-път ІІ-66. Път ІІІ-5031 Опан-Гълъбово – забранено движението на МПС над 10 т.  Обходен маршрут: път І-5 Стара Загора-Димитровград и път ІІІ-554 Раднево-Гълъбово. ОПУ-Търговище:  Път III-4082 Капище-Банковец от км 0+000 до 11+300 - ограничено движение на МПС над 3,5 т. Срок до 30.04.2017 г. ОПУ-Хасково: няма ограничения. ОПУ-Шумен:  Път ІІІ-731 Радко Димитриево-Друмево – ограничено движение на МПС над 10 т. Срок до 03.04.2017 г. ОПУ-Ямбол: няма ограничения.

 
 Blitz.bg

Евростат: Около 8 на сто от българите страдат от депресивни симптоми

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6140558

Евростат: Около 8 на сто от българите страдат от депресивни симптомиОколо 8 на сто от българите на възраст 18 и повече години страдат от различни форми на депресивни симптоми, сочи анализ на Евростат за проявите на депресия в страните на ЕС през 2015 г, цитиран от БТА. По неофициални данни у нас около 1 милион българи страдат от различни форми на депресия. Според статистиката на Националния център по обществено

Най-важното от Варна във вчерашния 27 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=347378

Окончателни резултати за Варна: ГЕРБ-33.01%, БСП- 24.96% При 100% обработени протоколи от всички секционни избирателни комисии във Варненска област ГЕРБ събира 33.01% от гласовете, а БСП- 24.96%. Wizz Air пусна редовна линия Варна-София Редовна самолетна линия пусна от вчера нискотарифната авиокомпания Wizz Air, научи Moreto.

Хороскоп за 28 март: Лош късмет и много неволи очакват 4 зодии днес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278369_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+28+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%3A+%D0%9B%D0%BE%D1%88+%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82+%D0%B8+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%

 Овен Този вторник може да се окаже взривоопасен. Най-важната ви задача през деня, а и вечерта е да обуздаете избухливостта ви. Внезапните решения няма да са ви от полза.Обмисляйте добре думите и действия и оставете емоциите на заден план. Телец Колкото и да ви е неприятно е вторник и е работен ден. От вас ще се очаква да сте във висока кондиция. Желаещите да заемат мястото ви не са малко. Не им предоставяйте тази възможност. Близнаци Днес може да си позволите малко умерена манипулация в любовно отношение. Все пак е много важно да спрете навреме, за да няма по-сериозни последици за връзката ви. Рак Този вторник ще сте завидно енергични. Все пак не проявявайте готовност да приемете цялата работа на света, защото просто няма как да се справите. Лъв Денят обещава да бъде чудесен. Няма как да бъде другояче, тъй като с каквото се захванете ще ви върви като по вода. С половинката ви може да обмислите дали да не узаконите връзката си. Дева Днес е възможно да ви бъде отправена известна критика. Забравете за желанието си да изяснявате кой е крив и кой прав. Ако сте пропуснали нещо е най-добре да си признаете, че сте сгрешили. Везни Този вторник използвайте за подреждането на спомени. Време е да се отървете от някои мисли, които само ви товарят и връщат в миналото само, за да ви тормозят незаслужено. Скорпион Днес е добре да въведете ред в домашния бюджет, сметки и кредити. Ще трябва да теглите чертата и да помислите откъде бихте могли да спестите някой лев. Все пак идва лято. Стрелец Днес ще се ползвате с изключително добронамереното отношение от страна на околните. Не бъдете мнителни, а им отговорете със същото. Очакват ви много нови приятелства. Козирог Колкото и да сте перфектни днес все ще се намери нещо, което да хвърля сянка върху съвършеността ви. Това е напълно нормално. Помнете, че никой и нищо не е съвършено и всъщност това е много добре. Водолей Днес звездите ви съветват да се вслушвате много по-внимателно към съветите, които ще ви бъдат дадени от страна на близки и приятели. Сега не сте толкова силни, че да се справите с всички сами. Риби Този вторник сте настроени бойно, но всъщност няма защо и с кого да се борите. Намалете оборотите и сменете погледа. Денят ще бъде прекрасен и ще има с какво да ви зарадва.

Blitz.bg

Днес Борисов има голям повод да почерпи! Заедно с него наздравица вдигат и още седем красиви имена

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278368_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BF%D0%B8%21+%

 Днес православната църква почита Свети Иларион. Той бил монах-отшелник (анахорет), наречен Велики поради това, че бил пример на християнско подвижничество, велик чудотворец и лечител, баща на монашеството по Светите Земи. Родил се в Палестина през 291 година след Христа, близо до град Газа. Изпратен от родителите си-езичници да учи в Александрия (Египет), той се запознал там с християнството, приел Св. Кръщение и станал ученик на великия пустинножител и баща на монашеството - преп. Антоний Велики, разказва pravoslavieto.com. След време св. Иларион заминал за Палестина. Тук той и многобройните му ученици основали много манастири. Бог го дарил с дара на чудотворството и той изцелявал болни и обладани, възкресявал мъртви; смиреният му живот и благодатният дар да лекува душата и тялото привличали към него хиляди хора. Търсейки вглъбения живот и безмълвието, той много странствал, бил във Вавилон, Сицилия, Далмация и обърнал към вярата много езичници. Св. Иларион завършил земния си път в Кипър. Паметта му се чества на 21 октомври (3 ноември по стар стил). Житие на свети преподобни Иларион Велики Св. Иларион Велики. съвременна икона. Източник: days.ruПреподобни Иларион Велики живял в годините 291–372. Родил се в Палестина, близо до град Газа. Родителите му били езичници. Изпратили го да се учи в Александрия, Египет. Там момъкът се запознал с християнското учение и приел с вяра свето Кръщение. Преподобни Антоний Велики чул за подвизите му. Поискал да го види и чуе и отишъл при него. Живял известно време при него. Подражавал на неговите трудове в строго постничество и постоянна молитва. После се върнал в своето отечество, Палестина. Тук монашеството било преминало от Египет и се развило твърде много в двата вида: отшелничество (анахоретско) и общежително (киновийно). Преп. Иларион не заварил родителите си живи. Изпълнен с отшелническо настроение, той раздал имуществото си на роднини и бедни. За себе си избрал бедността. Поселил се недалеч от Маюм Газки в едно пустинно място, между морето и езерото. Предал се на молитви и лишения. Благочестиви люде започнали да се заселват край него. Подражавали на подвига му. Бог го прославил с дар на чудотворство. Болни получавали изцеление по неговата молитва и с допиране до неговата ръка. Като виждали това, мнозина се обръщали към Господа. Какъвто усърден наставник на монашески живот бил преподобни Антоний за жителите на Египет, такъв станал преподобни Иларион за жителите на Палестина. За всеки нов манастир изпросвали неговото благословение. Където и да отидел, народът на тълпи вървял подир него, желаейки да чуе от него слово за спасение. Неговите многобройни ученици в скоро време издигнали голяма обител. Някои от тях се пръснали из Палестина и на много места основали манастири. Князе, велможи и епископи търсели неговия съвет. Преподобни Иларион силно копнеел за самота. Като взел със себе си някои от братята, отдалечил се от манастира. С плач го изпроводили няколко хиляди люде, но не смеели да го възспрат. Той им съобщил, че изпълнява Божие повеление. Преп. Иларион посетил Вавилон и Целузия. Най-после се заселил близо до мястото, където живял и неотдовна умрял преподобни Антоний Велики. Като задържал при себе си само двама ученици, той се предал на тих, безмълвен живот. Но и тук хората узнали за него и бил принуден да продължи своето странстване. Император Юлиан Отстъпник заповядал да разорят големия Иларионов манастир и самия Иларион да убият. Манастирът бил разорен, но по това време преп. Иларион не се намирал там. Той продължил да странства, като оставал за известно време само там, където славата му още не била стигнала. Навсякъде чрез дивния си живот и чрез чудесата, които вършел, той привличал мнозина към себе си. Така той живял в Сицилия, в далматинския град Епидавър (Балкански полуостров) и най-после на остров Кипър, където се запознал с Епифаний, еп. Кипърски. Като почувствал приближаването на смъртта, той завещал на любимия си ученик Исихий едно Евангелие, преписано със собствената му ръка. Подарил му и една своя проста дреха. Друго имущество нямал. Починал на 80-годишна възраст. По-късно Исихий пренесъл в Палестина светите мощи на преп. Иларион Велики. При голямо стечение на вярващите те били положени във възстановения Маюмски манастир. При тях ставали големи чудеса. Днес имен ден освен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, повод да почерпят имат и всички с имената Албена, Баян, Бойка, Бойко, Бойчо, Боян, Бояна и Иларион.

 Blitz.bg

Би Ти Ви цензурира Слави Трифонов, свали днешното предаване, излъчва стар запис

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278367_%D0%91%D0%B8+%D0%A2%D0%B8+%D0%92%D0%B8+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%A2%D1%80%D0%B8%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%2C+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%

 Би Ти Ви наложи цензура върху „Шоуто на Слави“ в деня, в който водещият Слави Трифонов разпространи отворено писмо до новоизбраните депутати с призив да приемат решенията на националния референдум. Вместо днешния епизод на предаването се излъчва повторение.

„Планираният за днес епизод няма да бъде излъчен поради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание“, гласи надпис, който пуска телевизията.

Само преди час от шоуто са публикували във фейсбук анонс за предаването, което е щяло да съдържа традиционната актьорска вечер в понеделник.


„Шоуто на Слави“ се записва в същия ден от 20 ч. и се излъчва от 22.30 ч.

Анонсът на предаването в сайта на предаването гласи следното:

„Гледайте Актьорската вечер в „Шоуто на Слави“ в понеделник, 27 март – от 22:30 часа!

Записът на предаването е от 20.00 часа. Вижте как може да ни гледате на живо.

Слънце и температури до 18 градуса в страната днес

http://www.cross.bg/temperatyri-vyatur-slunchevo-1538764.html

/КРОСС/ Днес времето ще е слънчево. Със слаб, предимно западен вятър. Сутринта ще е студено, с минимални температури между минус 4° и 1°. Температурите ще се повишат и максималните ще са от 13° до 18°. По Черноморието преди обяд ще има разкъсана облачност, но тя бързо ще намалее до слънчево време. Ще духа слаб, до умерен, северозападен вятър, който през деня ще се ориентира от юг-югозапад. Максималните температури ще са от 13° до 16°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. В планините ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 0°. И в сряда ще бъде слънчево. Очаква се почти тихо време. Минималните температури ще са между 0° и 5°, а дневните температури в много райони отново ще достигнат и надхвърлят 20°. В четвъртък ще се повишат и минималните температури. Ще се заоблачи. Ще се появи северозападен вятър, който до вечерта ще се ориентира от североизток и с него ще започне да прониква по-хладен въздух. На отделни места ще превали краткотраен дъжд. В петък североизточният вятър временно ще се усили и дневните температури ще се понижат, но облачността ще се разкъсва и намалява.    

Язък за парите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278366_%D0%AF%D0%B7%D1%8A%D0%BA+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Достатъчно е да се намерят известен брой доверени лица, които разполагат с нужните доходи, за да оправдаят произхода на парите и да ги „дарят“ в полза на предизборната кампания на „Да, България“

Накрая ще излезе, че половината от меринджеите на олигархичния кръг „Капитал“ са останали без спестявания и заплати заради „даренията“ за кампанията на „Да, България“

Десетки хиляди плакати, стотици хиляди брошури, билбордове по булеварди и магистрали, огромно количество банери в интернет сайтове, спонсорирани постинги в социалните мрежи, радио и най-скъпата реклама – телевизионната.

Всичко това са инструментите, които в последните седмици от коалицията „Да, България“ използваха, за да пропагандират спуснатите им за изпълнение задачи – за ликвидиране независимостта на съдебната власт и овладяване на държавното обвинение – приоритет № 1 на подсъдими и обвиняеми олигарси. Въпреки осигуреното им и изключително скъпо медийно и обществено присъствие, шамарът, който получиха от избирателите Христо Иванов и партийните му лейтенанти, дълго ще отеква върху изкуствено напомпаното им и с нищо неоправдано самочувствие.

От правото да рекламират предизборните си послания се възползваха и всички останали политически формации. И ако за парламентарно представените партии и тези, които на последните парламентарни избори са получили над 1% от гласовете, е известно откъде имат финансиране – основно от партийната субсидия, то коалицията „Да, България“ продължава да твърди, че всичките им прихода са от „дарения“. Това е и причината произходът на техните средства да предизвиква по-сериозен интерес. Когато твърдиш, че зад теб няма олигархични кръгове, които освен че са те инженерствали, а и те финансират, макар и косвено, най-добре би било да го признаеш. Защото само за 30-секундния рекламен клип на „Да, България“, излъчен в рекламния блок на рейтинговото шоу „Като две капки вода“ на Нова телевизия на 20 март 2017 г. (понеделник), Христо Иванов и компания са платили 7450 лв. без ДДС, поне според рекламната тарифа на медията.

За да оправдаят солидния си рекламен бюджет, в пъти по-голям от всички останали партии и коалиции, които не разполагат с държавна субсидия, от „Да, България“ трябва да докажат „чисто“ финансиране. Сумата от над 163 000 лв., които от нерегистрираната все още партия получиха по банкова сметка на името на Христо Любомиров Иванов като дарения в последните три месеца, също не би могла да се използва. По закон Иванов има право да дари еднократно само до 10 000 лв. Правната норма обаче лесно може да бъде заобиколена. Достатъчно е да се намерят известен брой доверени лица, които разполагат с нужните доходи, за да оправдаят произхода на парите и да ги „дарят“ в полза на предизборната кампания на „Да, България“. Така поне за пред Сметната палата финансирането би било чисто. А дали парите са на дарители или на олигарси-кукловоди? Отговорът на този въпрос може да се намери, ако бъдат проследени професионалните пътища на самите дарители. А те самите не трябва да забравят, че са подписали декларации, според които подлежат на наказателна отговорност за представянето на неверни обстоятелства, каквито би могла да установи една данъчна проверка.

Макар да присъства през декември миналата година на анонсирането на „Да, България“, а поръчковите му медии да са се превърнали на партийни органи, олигархът Иво Прокопиев бяга като „дявол от тамян“ от обвързването с инженеринговия проект. Номиналният председател на олигархичната коалиция Христо Иванов също отрича друг да поръчва музиката. В крайна сметка опитите на Прокопиев и Иванов да се разграничат един от друг са напълно напразни, лицемерни и фалшиви. И това най-добре си личи от отчетите за даренията, които „Да, България“ е длъжна да подава към Сметната палата.

От приблизително 20 крупни дарители на суми от 5000 до максимума 10 000 лв. две трети са свързани с олигархичния кръг „Капитал“, а част от дарителите са и млади меринджеи от фирми на Иво Прокопиев.

На 2 март 2017 г. финансовият директор на „Алфа Финанс Холдинг“ Георги Пулев дарява на „Да, България“ 9100 лв., които са с произход: „доходи от трудови и приравнени правоотношения“. На същия ден сумата от 9880 лв. дарява и Десислава Катанова, която декларира, че парите са от „спестявания“. Катанова е съпруга на Юри Катанов – изпълнителен директор на „Алфа Финанс Холдинг“, който беше и кандидат за депутат. Председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на „Алфа Финанс Холдинг“ е Иво Прокопиев.

Крупен дарител на „Да, България“ се оказва и друг финансист от фирмите от олигархичния кръг „Капитал“ – Ангел Гяуров, който е член на Националния съвет на все още правно несъществуващата партия. На 7 март 2017 г. той дарява 5000 лв. от спестявания и трудови доходи, на 14 март 2017 г. дарява и моторно превозно средство, а негов близък дарява и офис за нуждите на „Да, България“ в Русе. Ангел Гяуров е брат на Биляна Гяурова-Вегертседер, която след излизането през 2014 г. на Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи поема ръководството на грантово субсидираната НПО. Ангел Гяуров има участие в компанията „Алфа Център“, в която присъства и името на Юри Катанов. Самият Гяуров е част и от управлението на Бизнес парк „София“, което пък го свързва и с бившия президент Росен Плевнелиев. Той от своя страна през 2014 г. вкара Христо Иванов в служебното правителство „Близнашки“.
Свързаният с друг строителен проект на отишлия си президент – бизнесменът Ивайло Пенчев, чиято координирана с медиите бухалки на кръга „Капитал“ лобистка акция неотдавна осигури смяна на ръководството на София Тех Парк – се оказва също крупен дарител на Христо Иванов и компания. На 1 март т.г. Пенчев е дарил 10 000 лв. „собствени средства“. Със същия произход са и 10 000 лв. на друг бизнесмен, който е решил да спонсорира „Да, България“ – Божидар Бакалов. Името му се свърза с фирми за управление на имоти и IT в Пловдив и региона.

От няколко месеца една от партиите, несбъднати мандатоносители на коалицията „Да, България“ – Зелените, е с нов председател. Това е Владислав Панев, бивш служител в едно от поръчковите издания на Иво Прокопиев, известен сред колегите си с прякора Компенсаторката заради интересите му към приватизацията на държавни активи срещу компенсаторни бонове. Като кандидат за депутат Панев е дарил 1680 лв., които са отишли за „медийни услуги“, а средствата са от получени дивиденти. Бившият труженик на Прокопиев е осигурил още 10 000 лв. дарение за „Да, България“. По 5000 лв. собствени средства се оказва, че са дарили в един и същи ден, 10 март, съдружниците на Владислав Панев в компанията „Скай активи“ – Иван Иванов и Десислава Петкова.

От края на февруари 2016 г. в едно от изданията бухалки на Иво Прокопиев като автор на финансови информации присъства името Иво Коларов. Лице със същите имена е декларирало на 2 март т.г., че дарява собствени средства в размер на 9200 лв. за предизборната кампания на „Да, България“.

Огромните разходи, които „Да, България“ направи, за да пропагандира, макар и неуспешно, политиката на кукловодите си, несъмнено ги принуждава да намерят още източници на „легални“ средства, които са съгласни да бъдат дарители, най-малкото защото дори от самите бивши кандидат-депутати на хибридната коалиция едва четирима са предоставили собствени средства в размер на над 1000 лева. Накрая ще излезе, че половината от меринджеите на олигархичния кръг „Капитал“ са останали без спестявания и заплати заради „даренията“ за кампанията на „Да, България“, с което пък окончателно се верифицира хипотезата, че хибридната формация е проводник на интересите на задкулисните си кукловоди.

Каквито и дарения да продължат да декларират от „Да, България“, справката от регистъра на Сметната палата ясно разкрива тясната зависимост на проекта с фирми и свързани лица около обвиняемия олигарх Иво Прокопиев.

Олигархичното задкулисие трябва да е наясно, че след провала му на 26 март обратното броене за търсене на отговорност за организиране на престъпните схеми трябва да се рестартира и рано или късно обвиненията ще влязат в съда.

Партия с фалшиви документи влезе в парламента

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278365_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D1%84%D0%B0%D0%BB%D1%88%D0%B8%D0%B2%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5+%D0%B2+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B

 Дузина членове на партията „Воля“, водени от своя шеф Веселин Марешки, влизат в българския парламент. Това бе допуснато въпреки безспорните факти, установени от разследване на „Труд“, че при регистрацията на „Воля“ са използвани фалшиви документи.

Над публикациите по темата в повечето медии бе спусната завеса, очевидно добре обсипана с финикийски знаци. Политици, политолози и други „лози“ също се правеха на умрели лисици.

Чест прави на прокуратурата, че обърна внимание на публикациите в „Труд“ и започна проверка по тях. От нейната работа днес зависи дали българският съд ще получи достатъчно доказателства, за да изчисти лекето, лепнато на българския парламентаризъм.

Връчват награди от конкурс за книгоразделител

//dariknews.bg/regioni/ruse/vrychvat-nagradi-ot-konkurs-za-knigorazdelitel-2013491

Художествена галерия - Русе получи наградите на отличените участници в конкурса за художествен проект на книгоразделител. Организатор на събитието е Обществената библиотека „Ян Грабски” Варшава, като галерията е партньор за четвърта поредна година. Темата през 2016, „Изгледът от моя прозорец“, заин

Отборът на Русенския университет спечели първо място в „Дните на роботиката“

//dariknews.bg/regioni/ruse/otboryt-na-rusenskiia-universitet-specheli-pyrvo-miasto-v-dnite-na-robotikata-2013497

Три индивидуални първи места, едно второ и отборно първо място в класирането завоюваха русенските студенти в Дните на роботиката в София. През миналата седмица Техническият университет в София бе домакин на форума, в който освен състезанието с роботи се проведе и конференция, в която се включих

Канада вероятно ще легализира марихуаната до 2018 година

//dariknews.bg/novini/sviat/kanada-veroiatno-shte-legalizira-marihuanata-do-2018-godina-2013492

Канадците ще могат да пушат легално трева, със или без медицинско основание, от 1 юли 2018 година, заяви в понеделник представител от канадския парламент. Проектозаконът за легализацията дори е планиран за гласуване на 10 април, като от правителството на Джъстин Трудо се надяват то

ЕС може да ограничи визите за африкански официални лица заради мигрантите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6140556

ЕС може да ограничи визите за африкански официални лица заради мигрантите Европейският съюз трябва да помисли за ограничаване на визите за високопоставени представители на африкански и други държави, които отказват да приемат обратно нелегални имигранти от Европа. Това заяви в понеделник германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер, цитиран от Ройтерс. Мезиер участва в Брюксел в среща на министрите на

Вергил Кацов: Чувствам се победител след тези избори

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/vergil-kacov-chuvstvam-se-pobeditel-sled-tezi-izbori-2013495

Коалицията Реформаторски блок- Глас Народен постигна 3, 81% в Кюстендилски избирателен регион, което я поставя на 4- то място в областта. Листата, водена от Вергил Кацов има най- силна подкрепа в община Дупница, където постига 5, 85%,

Деца и доброволци засаждат 1500 фиданки в Лозница

//dariknews.bg/regioni/razgrad/deca-i-dobrovolci-zasazhdat-1500-fidanki-v-loznica-2013496

Община Лозница се включва в мащабна залесителна кампания, част от инициативата „Когато станем 100 000 - ще засадим гора“.
Събитията от „Националната залесителна кампания Пролет 2017“ са насрочени в 7 населени места в страната, за Североизточна България е  избрана Лозница и за участие са пока

Сбогуваме се с Иван Абаджиев в четвъртък на стадион "Васил Левски"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sboguvame-se-s-ivan-abadzhiev-v-chetvyrtyk-na-stadion-vasil-levski-2013473

Българската общественост ще отдаде последна почит на големия треньор Иван Абаджиев в четвъртък, 30 март.

Поклонението ще започне в 10.30 ч. във входната зала на националния стадион "Васил Левски". Това съобщиха от Министерството на м

Два ТИР-а се удариха на "Струма", заляха магистралата с боя и зърно (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dva-tir-a-se-udariha-na-struma-zaliaha-magistralata-s-boia-i-zyrno-snimki-2013488

Два товарни автомобила катастрофираха тази нощ на магистрала "Струма" край Кочериново.
 
Към 1.00 ч. след полунощ ТИР "Ивеко" със софийска регистрация се удря в задната лява част на друг товарен автомобил - "Скания". И двата товарни автомобила се движат в посока Благо

Във Великобритания вече ще плащат с нова монета от 1 паунд (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/biznes/vyv-velikobritaniia-veche-shte-plashtat-s-nova-moneta-ot-1-paund-video-2013470

От 28 март влиза в обращение новата монета от 1 паунд във Великобритания. Тя ще изобразява символите на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия и ще съдържа множество нови защитни компоненти срещу фалшификация.
 
Един от тях е специалния двуметалне

Бизнесът очаква от новото правителство ключови реформи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/biznesyt-ochakva-ot-novoto-pravitelstvo-kliuchovi-reformi-2013478

Ускоряване на влизането на България в еврозоната и провеждането на ключови реформи - това са очакванията на бизнеса от новия кабинет.
 
Работодателите припомниха, че заради предсрочните избори държавата ни е изгубила месеци, в които можеше да подобри

Адел не мисли повече да ходи на турне

https://www.actualno.com/showbusiness/adel-ne-misli-poveche-da-hodi-na-turne-news_602158.html

28-годишната певица Адел заяви пред публиката си, че това може би ще е световното ѝ турне ще е последното ѝ в кариерата и призна, че не се била никак "добре" и че преживяването я е накарало да се почувства "изключително уязвима" на сцената, предаде БГНЕС. "Турнетата не са нещо, в

Къде, какво в страната

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-provede-1538762.html

/КРОСС/ ***София. От 13.00 часа в Голям колегиум на Министерство на земеделието и храните ще се проведе Консултативен съвет (КС) по тютюна. ***София. От 9.15 часа в Дома на Европа в София заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова ще открие първата среща на тема „Системи за управление на прогнозирането на умения в съответствие с нуждите на пазара на труда в ЕС: Оценка за България". ***София. От 9.00 часа в Гранд Хотел София (ул. „Гурко" 1) ще се проведе международна конференция „Предпоставки за модерно журналистическо образование". ***София. От 9.30 часа 5 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Христо Хр., Красимир Хр., Анатолий П., Георги Г., Митко М., Димитър В., Йордан Д., Петър П., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 9.30 часа 16 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Недялко Цв., обвинен в образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 9.30 часа 2 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Григор П. и Иво П., обвинени в незаконно превеждане през граница. ***София. От 9.30 часа 22 състав на Софийски градски съд ще гледа делото срещу Петко Митевски, бивш касиер на „Алфа банк" (чл. 203, чл. 206 ал. 4 от НК). ***София. От 9.30 часа 23 състав на Софийски градски съд ще гледа делото срещу съдия Анелия Рашева, обвинена за престъпление по служба

Хората избраха статуквото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278364_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%BA%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE

 Кольо Колев  е роден през 1956 г. Завършил е психология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализирал социална психология и социология. През 1994 г. учредява частната агенция "Медиана". Женен, с четири деца.

 
"БСП могат да бъдат доволни от този резултат"
 
"Смятам, че е крайно време да се спре да се допуска намеса на външна страна чрез гласоподаватели в чужбина"
 
- Г-н Колев, най-бедната държава в Европейския съюз за трети път си избира партията, която проповядва, че води дясна политика.
- Това не е съвсем точно, защото това предполага, че се води някаква политика. В случая по-скоро виждаме властване, крепене във властта, отколкото воденето на някаква политика, освен ако не приемем лъкатушенето, в зависимост от едни или други външни или вътрешни процеси, за политика. Така че в случая не става въпрос за дясна политика, а става въпрос за това, че хората избраха за трети път Бойко Борисов, който определено не води политика. Хората избраха статуквото, стреснати вероятно от процесите, които текат и по света - абе, хайде по-кротичко да го дадем, дай да видим, да изчакаме какво ще се случи. По-скоро ние имаме някакъв такъв рефлекс, отколкото някакъв стремеж към дясно.
- Как да четем резултатите на БСП - като победа или като загуба? Удвояват резултата си от парламентарните избори през 2014 г.
- Без всякакво съмнение. Даже и в сравнение с 2013 г. резултатите са добри. Очевидно става въпрос за реанимация, съвземане на БСП, тя вече се явява основен играч, съизмерим с Бойко Борисов и с партията ГЕРБ, разликата помежду им е някъде около 100 хил. гласа, което е незначително. В този смисъл БСП могат да бъдат доволни от този резултат. Друг е въпросът, че той не им стига, за да бъдат първа политическа сила. Учудва ме, че ГЕРБ успя де факто да повтори резултатите си от 2014 г., нещо, което не беше очаквано от никоя социологическа агенция, всички даваха плюс-минус 1% или за едните, или за другите, а разликата е очевидно по-голяма.
Това го отдавам основно на две неща. В социологическите изследвания ние обикновено мерим нагласи, а пък в изборите играта не е само между нагласи. Примерно, да кажем, в изследването, последното, което аз проучих, имаше доста отговори от типа "Ако ГЕРБ загуби, аз ще си загубя работата". Както виждате, това няма нищо общо с политическите нагласи. Човекът е гласувал за хляба си, а не за политическите си убеждения.
От друга страна, разбира се, това е и слабото представяне на Веселин Марешки. Всички данни сочеха, че потенциалните избиратели на Марешки са малко или много бивши разочаровани гласоподаватели на ГЕРБ, а последните атаки срещу Марешки съответно върнаха това, което той можеше потенциално да отнеме от ГЕРБ.
И на трето място, това е самата предизборна кампания, която БСП проведе - като че ли малко прекалиха с патоса, който донякъде стресна част от избирателите. Докато Бойко Борисов така го играеше добрият котарак Леополд - абе, дайте тука мирно, кротко, всичко така благо, заедно, неща, които очевидно подействаха в този случай.
- Винаги преди избори се говори за българите в чужбина, за това дали те ще успеят да гласуват. В момента виждаме, че имаме малко над 100 хил. гласували зад граница. По този начин разбива ли се митът, че българите в чужбина се интересуват от това, което се случва тук?
- За мен е пълно безумие това, че на българите в чужбина трябва да им се отварят секции, за да гласуват. Не говоря за това, че трябва да им се отнемат избирателните права, но аз самият примерно съм рибар и когато по избори съм край водоема, не искам някой да ми отвори секция, за да гласувам там. Аз трябва да се вдигна, да си събера такъма и да отида в изборната си секция, за да гласувам. Така че дълбокото ми убеждение е, че не трябва да има избори извън дипломатическите представителства за българите в чужбина.
Още повече, един човек, който от 5, 10, 15 години живее трайно някъде навън, да гласува в българските парламентарни избори е абсолютен нонсенс. Какво са изборите? Изборите са въпрос на пари, дебат за пари къде ще отидат нашите данъци, с колко още заеми ще ни натоварят, за какво ще се похарчат тези пари. Нещо, което няма нищо общо с нашите сънародници в чужбина. Те нито ще плащат тези заеми, нито особено се вълнуват как се разпределят нашите данъци и за какво точно отиват. Така че дълбокото ми убеждение е, че това е една абсолютна глупост - гласуването в чужбина, която евентуално би могла да се минимализира поне като се въведе т. нар. избирателен район в чужбина, където примерно 7 или 8 депутати да бъдат избирани от всички българи в чужбина.
- Така наречената автентична десница в лицето на "Нова република", "Да, България" и Реформаторския блок остава извън парламента.
- Да, нещо, което мнозина предвиждаха, тъй като тези формации разполагат приблизително с потенциал от порядъка на около 300 хил. човека. В случая те ги разделиха на три и съвсем естествено не попаднаха в парламента. Но причината не е само в разделянето, те не могат да намерят своето лице. Започват да се бият с някакви сенки от миналото, едните си правят истинска лустрация 30 години след демократичните промени, а другите се бият с комунизма и за това, че сме се били запътили към Евразия.
Извинявайте, но никъде не сме се запътили. България е тук, ето на това място - от едната страна е Голямата мечка, от другата Турция, от трета тресяща се Европа. Това е нашето място, никъде не сме се запътили, а трябва да се грижим за собствените си интереси. Но не, ние сме първи не знам какви си - антируснаци или пък първи натовци. Пълно безумие.
- ГЕРБ ще успеят ли да съставят стабилно правителство?
- Не е възможна стабилност при тази конфигурация, говоря за чисто правителство, съставено с мнозинство. С патриотите евентуално, ако те ги привлекат, но това също не е толкова сигурно, тъй като патриотите са все пак коалиция от три партии и не е ясно доколко всички те ще бъдат склонни да се присъединят. Тогава те правят 123-ма депутати, което е крайно недостатъчно за стабилно управление. Дори и да привлекат Марешки, това пак е доста крехко мнозинство. Лично не бих дал по-голям хоризонт от година и половина на това управление. По-вероятно е да се състави мнозинство, макар и с много прискърцвания и пазарлъци.
- Видно партията на Лютви Местан открадна гласове от ДПС. Какъв знак е това?
- ДОСТ открадна около 100 хиляди от ДПС. Това е знак за продължаващата битка на Ердоган за завоюването на този електорат в България. Слава Богу, засега е неуспешен опитът ДОСТ да прескочи бариерата за влизане в Народното събрание, но ще продължат да опитват. Смятам, че е крайно време да спре да се допуска вмешателство на външна страна чрез гласоподавателите в чужбина. Дано народните представители проявят разум.
- В Кърджалийска област ДОСТ печели около 20 000 гласа. Може ли това да доведе до напрежение между местните хора?
- Едва ли ще се стигне до сблъсъци извън вербалните. Опасността е радикализацията на българските турци, които да се опитат да се изживяват не като български граждани, а като агенти на друга страна.

Унгария отказва да приеме бежанци от Швеция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6140554

Унгария отказва да приеме бежанци от Швеция

Швеция се опита да върне в Унгария пет хиляди пристигнали от там мигранти, но унгарските власти отказаха да ги приемат, съобщава агенция ТАСС. Сега вероятно въпросът ще се решава в съда, пише в. "Свенска дагбладет". Министърът на правосъдието и миграцията на Швеция Морган Йохансон заявил пред изданието,

Пътна обстановка в страната - 28 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=347380

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от км 310+000 до км 324+000 се извършва демонтаж и монтаж на ОСП. Срок до 31.03.2017 г. АМ „Хемус“: област София: ограничава се движението в дясната тръба на тунел „Витиня“ в посока Варна, поради ремонт.

Честито! И без оплаквания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278363_%D0%A7%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%21+%D0%98+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 Борисов форевър! Два пъти го гонят, три пъти го избират. А после се оплакват, подиграват го, късат му нервите. И своите... Цялото това удоволствие ще продължи с поредния му мандат на безвремие, през който отново той и хората му ще ни баламосват с фалшива стабилност, нечувани успехи и грандиозни обещания. А всъщност ще продължат да инвестират с чужди пари в собственото си благополучие и да се окопават във властта, която впрочем не са и напускали. Само и само "да не са комунистите"... 
Българският народ е мъдър, постъпил е по най-добрия начин, каза Борисов след изборите. Твърде странна е тази "мъдрост". Онези, които се мислят за десни, нима не помнят рекета над фирмите през двата му мандата, административния натиск, поръчковите проверки на НАП, унищожаването на малкия и средния бизнес, за да се разчисти пътят на послушни и близки до властта фирми? Ами бедните, принудени да живеят на ръба на оцеляването? С какво Борисов подобри живота им, та са така обсебени от избора му? Отговорът и тук не е труден. За повечето хора означава страх от репресия, страх за хляба и работното място, за други - любов по сеира и мускулните, не мозъчните гънки. 
И на тези избори платеният вот се оказа решаващ, погледнете например какво се случва с ромските гласове. Машината на Цветанов работи безотказно. И няма как да бъде лесно преборена при наличието на стройна мрежа със зависимости, пуснала пипала навсякъде - сред чиновници, медии, полицейски структури, местни власти, местни мутри и феодали. Нима си мислите, че тези милион и кусур избиратели са гласували по съвест? Когато държавата е най-големият работодател и си нацвъкал свои калинки навсякъде, как мислите ще гласуват, за да си спасят кожичките? Това е класически корпоративен вот, само дето в случая може да се нарече ведомствен.
Придворните му глашатаи, налазили телевизии и радиа, разбира се, веднага обясниха "феномена" с потвърждение на "европейския избор". Народът бил стресиран от заявката за "преориентация" на България. Заявка, каквато никога от никого не е имало. Защото да изразиш несъгласие със СЕТА например или да поискаш отмяна на антируските санкции не е "патент" на БСП. Стотици хиляди в Европа протестират по площадите, следвайки интереса на своите държави, и никой не говори за "преориентация". А един цивилизован съюз от демократични държави предполага дебати и пълноправно партньорство, не безгръбначна прислуга и вечно съгласие с думата на по-силния.       
Впрочем със същия този Борисов тепърва ще берем гайлето и на още едно предизвикателство, родено от самия него и обкръжението му - явлението ДОСТ. Защото оттук насетне тази протурска партия, легитимирана на сегашните избори, ще създава проблеми. А Борисов само ще се вайка колко лошо е това и как Анкара се меси във вътрешните ни работи. 
На практика лошият Путин бе победен от добрата стара Корупция! Тoва, което не стана на изборите в САЩ, се случи в България! А докато "мъдрият народ" си избира стабилната корупция, други ще продължат да избират Терминал 2.           

Националната библиотека с нов покрив до края на седмицата

https://www.actualno.com/sofia/nacionalnata-biblioteka-s-nov-pokriv-do-kraja-na-sedmicata-news_602143.html

Участъкът от стъкления покрив на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", който се срути от тежкия сняг върху посетител на читалнята за периодична литература в началото на февруари, ще бъде възстановен до края на тази седмица. За щастие пострадалият тогава мъж се

Слънчево и по-топло днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6140548

Слънчево и по-топло днесДнес ще е слънчево. В сутрешните часове на места в Източна България ще има временни увеличения на облачността. Това съобщи за „Фокус” дежурният синоптик Анна Дякова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Ще духа слаб западен вятър. Максималните температури ще са между 13° и 18°.

Полската GTC стъпва и на пазара на офис площи в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278362_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+GTC+%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%81+%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%89

 Преструктурирането на полската инвестиционна компания Globe Trade Center (GTC) изглежда окончателно приключи. След като през 2015 г. групата се освободи от повечето от неликвидните си активи, през 2016 г. се развива много по-уверено. Толкова, че стартира нови проекти, включително и в България, вижда се от годишния ѝ финансов отчет за 2016 г.

Компанията притежава два търговски центъра у нас – Галерия Стара Загора и Галерия Бургас. Този път обаче GTC стъпва на пазара на офиси. През миналата година инвестиционната група е придобила парцел в столичния квартал „Младост IV” в близост до Бизнес парка за над 11,7 млн. лева. През тази година се планира да започне строителството и на офис сграда върху терена – Адванс Бизнес Център.

GTC е учредила и дружество Адванс Бизнес Център ЕАД с 50 хил. лева капитал, което да управлява инвестицията. Сградата ще е клас А, на 11 етажа и с отдаваема площ от около 14 хил. кв.м и над 400 подземни и надземни паркоместа.

Компанията е привлечена от пазара на офиси в София заради бързите темпове на усвояване на офис площите. В отчета ѝ се посочва, че усвояването за периода януари-септември 2016 г. се увеличава с 9% до почти 105 хил. кв.м на фона на продължаващата експанзия на фирмите от аутсорсинг индустрията и ИТ сектора. Компанията подчертава, че наемите остават стабилни на ниво от 13 евро на кв.м, а делът на незаетите площи през третото тримесечие на миналата година в 15-те водещи офис проекта на пазара е под 3%.

 

Българските молове подобряват позициите си

За първи път GTC групира активите си според пазарите, на които оперират, а не представя резултатите им поотделно. Двата мола на компанията у нас са групирани с активите ѝ във второстепенните градове в Хърватия и Румъния, заради което не може да се прецени как се представят търговските центрове в Стара Загора и Бургас спрямо миналата година.

Заетостта и на двата мола обаче остава стабилна – средно 97%, при средна заетост на всички активи на компанията от 94%, а на търговските площи – от 95%. Балансовата им стойност също се увеличава за една година – от 54,9 млн. евро до 57,2 млн. евро, като възлиза на 5% от общата балансова стойност на активите на групата.

От отчета се вижда и че двата търговски центъра генерират 10% от приходите от всички активи и заемат 41% от портфейла на компанията от търговски имоти.

Средният договор за наем, сключен с търговците в двата мола, е за 5,2 години, средният наем е 10,5 евро на кв.м, а постигнатата доходност за инвеститора е 8,6%, отчита още компанията.

 

Инвестиционният пазар на имоти в България – очакванията са големи

Според GTC инвестиционният интерес към пазара на офиси в България се увеличава значително заради стабилните фундаменти на пазара. Фокусът е върху качествените, доходоносни активи. Доходността остава под натиск и вече се движи около 8 на сто, посочва компанията.

GTC посочва, че сред активните международни фондове, които в момента проучват българския пазар, са Kildare, Griffin Capital, PIMCO, New Europe Property Investments (NEPI), които вече придобиха The Mall на „Цариградско шосе“ в София, и Reef Investment.

За пазара на търговски площи компанията подчертава, че конкретно в София няма нови проекти, но пък се засилва активността във второстепенните градове на България. Продължават и ремонтни дейности по вече съществуващи проекти, които се конкурират за разширяващите дейността си търговски вериги.

Нови проекти

GTC вече активно строи пет нови проекта – офис сграда и мол в Белград, офис и мол във Варшава, офис в Будапеща.

В процес на подготовка на още шест проекта, чието строителство се планира да започне през тази година – Адванс Бизнес център в София, още две офис сгради в Белград, по една във Варшава и в Загреб и един мол във Варшава.

По-добри резултати

През 2016 г. GTC увеличава печалбата си след данъци 3,6 пъти спрямо 2015 г. - до 160 млн. евро от 44 млн. евро, показват още данните от отчета. Печалбата на акция нараства със 183% до 0,34 евро от 0,12 евро през 2015 г.

Компанията е преодоляла и периода на резките обезценки, като през миналата година прави положителна преоценка в размер на 85 млн. евро. Основна подкрепа оказват проектите в процес на строителство, но има и малка преоценка и на генериращите доходност активи в размер на 3 млн. евро.

През 2016 г. групата е придобила генериращи доход активи за 140 млн. евро и терени за строителство за 22 млн. евро. За сравнение, през 2015 г. придобиванията бяха за 53 млн. евро. Инвестициите в проектите в процес на строителство се оценяват на 93 млн. евро спрямо 34 млн. евро през 2015 г.

Общата стойност на активите на компанията се увеличава с 23% за една година до 1,624 млрд. евро. Стойността на портфейла ѝ от генериращи доход активи се увеличава с 20% до 1,261 млрд. евро.

 

 

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

 

Борислав Сарафов издигнат за член на ВСС от прокурорите

http://www.clubz.bg/52146-borislav_sarafov_izdignat_za_chlen_na_vss_ot_prokurorite

Борислав Сарафов (вляво). Снимка БГНЕС

Тринадесетият предложен от прокурорската гилдия за член на бъдещия Висш съдебен съвет (ВСС) от квотата на държавното обвинение е небезизвестният зам. главен прокурор Борислав Боби Сарафов.

Срокът за предложения изтече снощи.

"В последния ден от срока – 27.03.2017 г., е постъпило предложение от прокурори при Върховната касационна прокуратура, които издигат номинацията на Борислав Боби Сарафов – заместник на главния прокурор при ВКП, пише в съобщението на ВСС.

Предложителите се позовават на личните, професионалните и нравствените качества на кандидата. В мотивите е посочено, че г-н Сарафов е познат като почтен магистрат, който през последните 10 години ръководи и координира работата по дела с изключително висока фактическа и правна сложност и е работил по голяма част от най-знаковите дела, водени срещу фигури от организираната престъпност."

Сред предложителите са например говорителката на Сотир Цацаров и шеф на специализираното звено "Антикорупция" Румяна Арнаудова.

Освен в гореизредените успехи от прокуратурата Сарафов е действащо лице например и в някогашните "филмови прожекции", които обикновно завършваха със скандали, а не с ефективни присъди затвор (например появяването на числото 10 в тефтерчето на Златанов вместо Д. П.).

Освен това двама души вече завеждаха дело срещу него, че ги е унижавал, обиждал и влияел на досъседбни производства, казвайки кой е "убиецът".

Първо това беше полицайка от ГДБОП, която рязко размисли и оттегли иска си. Последен бе следователят от НСлС Страхил Каменички, който твърди, че за железопътния инцидент в Хитрино Сарафов директно е крещял на екипа, че машинистите са убийците.

Общото събрание на прокурорите ще се проведе в две последователни съботи - на 27.05.2017 г. и на 3.06.2017 г., като право на участие имат 1506 прокурори.

28 март в историята

http://www.cross.bg/zagivat-voiina-dyshi-1538776.html

/КРОСС/ 37 г. - Сенатът на Римската империя удостоява император Калигула с титлата Принцепс.193 г. - Римският император Пертинакс е убит от Преторианската гвардия, която после продава властта му на търг на Дидий Юлиан.845 г. - Париж е опустошен при нападение на викинги, предвождани вероятно от Рагнар Лодброк, който събира голям налог, за да напусне града.1776 г. - В Москва е създаден Болшой театър.1802 г. - Астрономът Хайнрих Вилхелм Олберс открива 2 Палада - втория известен астероид след 1 Церера.1844 г. - В Испания е създадена жандармерията - военизирана полиция за борба с повсеместния бандитизъм в страната.1854 г. - Кримска война: Франция обявява война на Русия.1857 г. - В Петербург е открита първата девическа гимназия в Русия.1859 г. - В Цариград започва да излиза в. „България" под редакцията на Драган Цанков.1871 г. - Учредена е Парижката комуна.1885 г. - В САЩ официално е създадена Армията на спасението.1891 г. - В Лондон се провежда първото световно първенство по вдигане на тежести.1910 г. - Първият хидроплан, конструиран от французина Анри Фабр, излита край Марсилия.1920 г. - При опустошително торнадо по време на празника Палмова неделя в района на Големите езера (САЩ) загиват над 380 души, други 1700 са ранени.1921 г. - Китайският параход Хонг Конг потъва след сблъсък в подводна скала, загиват 1094 души.1930 г. - Турция променя името на Константинопол на Истанбул, а на Онгора - на Анкара.1939 г

Манчестър изпреварва Лондон с най-силно поскъпване на имотите на Острова

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278361_%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE

 Ръстът на цените на жилищата във водещите градове на Великобритания се забавя през февруари спрямо същия месец на 2016 г., показват данни на Hometrack, цитирани от онлайн изданието propertywire.com. Забавянето обаче изцяло се определя от забавянето на пазара в Лондон.

През февруари годишният ръст на цените на жилищата на Острова достига 6,4% спрямо 7,8% година по-рано.

Столицата спада на десето място в списъка на 20-те града, оценявани от компанията, с годишен ръст от 5,6%. През февруари 2016 г. повишението е било почти 13%, припомня изданието.

Манчестър вече е градът на Острова с най-бърз ръст на цените на жилищата – 9% на годишна база през февруари. В Портсмут увеличението достига 8,1%, в Бристол - 8%, в Глазгоу – 7,7%, в Бирмингам – 7,4%, в Лестър – 7,2%, а в Ливърпул – 6,8%.

Регионалните градове се намират в ранен етап от възстановяване на пазара. В Ливърпул и Манчестър например обемите на продажбите отчитат ръст от 40% през последните три години.

Като цяло сделките с жилища във Великобритания се очаква да останат без промяна през годината. В някои по-малки регионални центрове има и добър потенциал за растеж.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Консервативният блок на Меркел и социалдемократите се изравниха

http://pogled.info/svetoven/evropa/konservativniya-blok-na-merkel-i-sotsialdemokratite-se-izravniha.84112

/Поглед.инфо/ Консервативният блок на Християндемократическия съюз и Християнсоциалистическия съюз (ХДС/ХСС), който оглавява германския канцлер Ангела Меркел, за една седмица е увеличил популярността си до 32% и вече е наравно със Социалдемократическата партия (СДП). Това показват данни от проучване на агенция INSA половин година преди вота през септември.

Пекин ограничава покупките на нови бизнес имоти от физически лица

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278360_%D0%9F%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD

 Регулаторните органи в Пекин въвеждат нови мерки за ограничаване на инвестициите в бизнес имоти в Пекин в опит да „охладят“ пазара, предава Ройтерс.

Парцели за строителство на бизнес имоти вече могат да се купуват само от фирми – частни и публични дружества, и социални организации, съобщават от местния регулатор по планирането. Ограничават се и покупките на бизнес имоти ново строителство от частни лица.

От неделя се спира отпускането на заеми на физически лица с цел придобиване на бизнес имоти. 

През последната повече от година Китай се опитва да овладее новия бум в сектора на имотите, особено на цените на жилищата. Местните администрации в градовете масово въведоха по-стриктни изисквания към купувачите заради нарастващите дългове на домакинствата.

Въпреки опитите за овладяване на бума обаче продажбите на имоти продължават да растат и през първите два месеца на годината.

Физически лица в Пекин ще могат да купуват само бизнес имоти на вторичния пазар, но при условие, че купувачите докажат данъчни плащания върху доходите за пет години назад и не притежават други имоти.

Налага се и лимит върху площите, които може да се продават. Най-малкият имот може да е с площ от 500 кв.м. Предвиждат се и наказания за агенциите за имоти, които рекламират бизнес имоти като жилищни – често срещана практика в последните години заради недостига на жилищно строителство в града.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Окончателно: 32,65% за ГЕРБ и 27,2% за БСП

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278359_%D0%9E%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%3A+32%2C65%25+%D0%B7%D0%B0+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B8+27%2C2%25+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D0%A1%D0%9F

 При 100% обработени протоколи от предсрочните парламентарни избори ГЕРБ печелят 32,65% от гласовете на избирателите, а БСП - 27,2%. Това показват окончателните данни, обявени от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Обединените патриоти са с резултат 9,07%, ДПС – 8,99%, а ВОЛЯ – 4,15%.

Останалите формации, участвали в изборите, остават извън парламента.

2,5% от гласувалите са задраскали квадратчето "Не подкрепям никого".

По данни на ЦИК до 17 ч. в изборния ден са гласували 2,9 млн. избиратели, или 42,74% от гласоподавателите, но данните се очаква да бъдат обновени, тъй като изборният ден приключи в 20 ч.

Източник: ЦИК

 

При 100% обработени протоколи в чужбина ГЕРБ води с 24,54 на сто, втора политическа сила е ДОСТ - със 17,28 на сто, а трета - БСП с 12,75 на сто.

Четвъртото място с 11,9 на сто заема ДПС, петото - КП "Движение Да, България" (Зелените, ДЕОС) с 10,15 на сто, шестото - Обединени патриоти със 7,18 на сто, седмото - Нова Република с 3,83 на сто, осмото - Реформаторски блок - Глас народен с 2,84%, и деветото - ВОЛЯ с 2,21 на сто.

"Не подкрепям никого" в чужбина са отбелязали 2,28 на сто от гласувалите.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Зетят на Тръмп водил разговори с руска държавна банка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6140546

Зетят на Тръмп водил разговори с руска държавна банка Руска държавна банка, която е подложена на санкции от САЩ заради нахлуването на Русия в Украйна, разкри в понеделник, че нейни изпълнителни директори са имали разговори през декември с Джаред Къшнър, зет на президента на САЩ Доналд Тръмп и негов старши съветник. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на изявление на банката "Внешекономбанк",

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=347376

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 28 март ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч. до 16:30 ч.

Невалидните бюлетини - около 5% от гласовете

http://www.clubz.bg/52145-nevalidnite_byuletini_okolo_5_ot_glasovete

Говорителката на ЦИК Камелия Нейкова. Снимка БГНЕС

Невалидните бюлетини на парламентарните избори в неделя са 169 000. Това съобщи говорителката на ЦИК Камелия Нейкова пред бТВ тази сутрин. Това прави около 5% от общия брой на подадените гласове - има партии, които имат по-малко гласове, показват резултатите от вота. Например партия "Воля" на Веселин Марешки е взела 145 000 гласа и успя да прескочи 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание.

Недействителните бюлетини на тези избори са с около 50 000 по-малко от тези на парламентарния вот през 2014 г. Тогава броят им бе 218 125. На президентския вот през 2016 г. невалидните гласове бяха 131 000, а през 2013 г., когато също избирахме парламент предсрочно, бяха около 90 000.

Според Камелия Нейкова разяснителната кампания на ЦИК е била добра.

Според нея проблемите с гласуването в Турция в неделя не са били породени от изискването на ЦИК избирателите зад граница да попълват на място в изборните секции декларации, че няма да гласуват на друго място.

Досега на избори такова изискване нямаше, няма го и в Изборния кодекс. На вота преди два дни обаче заради новата разпоредба пред секциите в Турция се бяха образували по две опашки - едната от гласуващи, а другата - от чакащи да попълнят документа.

Вчера лидерът на НФСБ Валери Симеонов призна, че заслугата за спорното изискване е на "Обединените патриоти", които успели да убедят представителите на ГЕРБ и БСП в ЦИК да го въведат. Той дори се похвали, че "когато партиите действат заедно, резултатите са добри".

Ипотеките поевтиняха с повече от 1%

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278358_%D0%98%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D1%85%D0%B0+%D1%81+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BE%D1%82+1%25

 

Разходите по потребителските кредити също паднаха

Ипотечните кредити поевтиняха с 1,15 на сто за година. Това сочат последните данните, които публикува Българската народна банка (БНБ). Така през миналия месец заемите за жилища в левове са се отпускали за 4,74%, а година по-рано нивата са достигали 5,89 на сто. Тези стойности са за годишния процент на разходите (ГПР), което включва всички лихвени плащания по кредита, както и таксите, комисиони и други разходи за сметка на клиента, чието извършване е условие за отпускането на кредита. Намаление на ГПР-то, макар и по-слабо, се отчита и на месечна база, като първия месец на годината той е възлизал на 4,85%.

При ипотечните кредити в евро също има спад в годишния процент на разходите. Така през миналия месец те са достигнали до 4,55%. Сериозно е намалението на разходите обаче има на годишна база, данните показват, че през февруари миналата година ГПР-то е достигало 6,35 на сто.

 

Леко повишение е отчетено в първия месец на годината

 

спрямо декември 2016 г.

Очакванията на бранша са търсенето на ипотечните кредити да нарасне с 10-15 на сто тази година спрямо 2016 г. А основната причина за засиления интерес е именно изгодните лихви, обясняват експерти. Според тях тя може да достигне до 3-3,8 на сто към края на годината. Предпоставка за активното търсене са и близките до нулево равнище лихви по влоговете, както и сериозното раздвижване на пазара на недвижими имоти и започването на нови строителни проекти. В повече от 80% от случаите кредитът се взема за покупка на жилище за лично ползване. Кандидатстващите за заеми обикновено са фармацевти, от услугите и държавната администрация, както и заети във високите технологии.

Годишният процент на разходите по потребителските заеми също намаляват. При заемите в левове ГПР-то през февруари е било 10,39 на сто, докато месец по-рано е възлизало на 10,47%.

 

На годишна база обаче намалението с близо процент

 

като през втория месец на миналата година разходите са достигнали 11,33 на сто.

С 0,72 поевтиняват потребителските кредитите в евро миналия месец. Така средното ГПР, на което са отпускани заемите през февруари, достига до 5,85%, падайки от 6,57 на сто от януари. А през втория месец на миналата година заемите са се отпускали срещу 7,57% годишен процент на разходите.

Тенденцията за намаление се запазва и при депозитите. За нови влогове в левове през февруари стойностите са 0,50 на сто, докато месец по-рано са били 0,65%. На годишна база спадът е още по-сериозен. През втория месец на миналата година лихвите са достигали 1,38 на сто. За новите депозити в евро банките са плащали на клиентите си 0,40 на сто през февруари, стойностите месец по-рано са 0,52%. А през февруари миналата година лихвата по влоговете е била 0,94 на сто.

„5 от 11“ НА ЖИВО - новата числова игра на „Евробет“

http://offnews.bg/news/n_1/n_651249.html

Истински пролетен дух и голяма доза адреналин получиха играчите на „Евробет“, след като компанията пусна своя най-нов продукт - числовата игра „5 от 11“ НА ЖИВО. Това е една от най-разтърсващите новости в историята на родната развлекателна индустрия. За първи път числата се теглят „на живо“ на всеки 5 минути от атрактивни момичета. Играта е достъпна онлайн на www.eurobet.bg и в букмейкърските пунктовете на „Евробет“. 5 неща, които ще превърнат „5 от 11“ в любима игра: 1. Тегления на всеки 5 минути, всеки ден – НА ЖИВО! 2. Динамична игра, представяна от КРАСИВИ МОМИЧЕТА! 3. Максимална печалба – 1 МИЛИОН ЛЕВА! 4. Игра с бързи темпове и атрактивни КОЕФИЦИЕНТИ! 5. Три игри в ЕДИН ТАЛОН! „5 от 11“ се играе с талони, върху които са отбелязани числата от 1 до 11. Във всеки талон има три игри, а играчът може да избира как да познава числата – „с точен ред“, „без точен ред“ или „супер игра“. Минималният размер на залога е 0,60 лева, а максималният – 5 000 лева. Тегленията на „5 от 11“ се осъществяват чрез механична сфера, поставена в специално студио. Страхотните момичета на „5 от 11“ Ви очакват 7 дни в седмицата, 15 часа в денонощието – от 08:00 ч. до 23:00 ч.

Заемите за домакинства се увеличават

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278357_%D0%97%D0%B0%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82

 Банковите кредити за домакинствата в еврозоната нарастват през февруари с 2,3% на годишна база, показват данни на Европейската централна банка (ЕЦБ). Повишение от 2,2 на сто беше отчетено и месец по-рано и така се отбелязва най-силен растеж от 2011 година насам. В същото време бизнес кредитите за нефинансовите компании се забавиха до 2,0%, след като през януари се повишиха с 2,3% (най-солидно темпо на растеж от 2009 година). Общият размер на банковите заеми, отпуснати за частния сектор в региона, нарасна през втория месец на годината с 2,3% след повишение с 2,4% през януари. Данните на ЕЦБ са пореден знак за продължаващо, макар и леко, подобряване на кредитирането в региона в резултат на агресивната стимулираща парична политика.

Растежът на паричната маса обаче се забави леко за втори пореден месец до 4,7% на годишна база от 4,8% през януари. По този начин увеличаването на масата продължава да надвишава прицелното от ЕЦБ ниво от 4,5%.

САЩ пускат още сонди, петролът пада

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278356_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B8%2C+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0

 Петролът сорт Brent вчера преди обяд поевтиня с почти 0,81% до 50,39 долара за барел, съобщи Reuters. Американският лек суров нефт падна с над 1 на сто до 47,48 долара.

Агенцията уточнява, че основна причина за спада е нарастването на добивите на петрол в САЩ. Броят на сондажните кладенци, пуснати отново да изпомпват нефт, в Щатите за седмица са се увеличили с още 24, сочат данни на специализираната компания в обслужването им Baker Hughes. От 27 май миналата година числото им се е увеличило с 336 или с над 100%, са изчислили от Goldman Sachs.

От средата на 2016 г. добивите на нефт в САЩ са се увеличили със 700 хил. барела на денонощие (8,3 на сто) до 9,13 млн. барела, уточнява Reuters. На практика американската петролна индустрия обезсмисля договорките, които Русия успя да постигне в края на миналата година със страните от ОПЕК за намаляване на производството на суровината.

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в петък се понижи леко до 48,26 долара за барел, информира вчера на сайта си петролният картел. В четвъртък един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 48,35 долара.

Познаха ли социолозите?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6140286

Познаха ли социолозите?“Тренд” с най-точна прогноза Изключително точна се оказа предизборната прогноза на изследователски център “Тренд”. Проучване на “Тренд” по поръчка на “24 часа”, което публикувахме миналия вторник установи следните намерения за гласуване: ГЕРБ - 29,8% БСП - 27,9% “Обединени патриоти” - 10,2% ДПС - 8,7% “Воля” - 7,3% Реформаторски блок - 3,

Денят за размисъл се премести след изборите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6140312

Денят за размисъл се премести след изборитеУ нас има ден за размисъл преди изборите, а в изборния ден - забрана за публикуване на екзитполове по медиите. Второто е абсурдно, защото третира избирателите като хора, които не могат да мислят със собствените си глави и затова трябва да бъдат лишавани от информация. А и денят за размисъл е странен - сякаш избирателят не размишлява във всички дни,

Св. мъченик Боян–Енравота, княз Български

http://www.cross.bg/kinam-knyaz-malamir-1538775.html

/КРОСС/ Житие на св. мъченик Боян-Енравота, княз Български Българската държава била основана на Балканския полуостров в 681 г. от едно войнствено племе от тюркски произход - прабългарите, макар че в нея местните славяни винаги са представлявали господстващата съставна част племена, и се настанили в тези земи още от началото на VI век. Един от най-великите ханове на онази България, хан Крум (803 -814 г.), при едно от многото свои нашествия във Византия взел в плен учения византиец Кинам. Синът и наследник на хан Крум, хан Омуртаг (816-831 г.), забелязал христианизаторското влияние на Кинам върху ханските синове. Омуртаг се опитал веднъж да го застави да вземе участие в една идоложертвена трапеза. Понеже Кинам рязко отказал да стори това, хвърлили го в затвора за дълги години. Когато се възцарил наследникът на Омуртаг, най-малкият му син Маламир (831- 836 г.), по молбата на своя по-голям брат, княз Енравота-Боян, той извел Кинам от затвора и го подарил на брата си като роб. Обаче скоро княз Енравота-Боян тайно приел християнско кръщение под влиянието на Кинам. Като узнал това Маламир опитал да застави брат си да се откаже от "чуждия Бог". Но князът решително заявил: - Аз се гнуся от езическите идоли и почитам Христа, истинския Бог и никой не ще може да ме отлъчи от любовта ми към Христа! Тогава Маламир произнесъл над него смъртна присъда

Руснаци резервират вили в Гърция и Кипър за целия сезон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278355_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B2+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%9A%D0%B8%D0%BF%D1%8A%D1%8

 Руски туристи вече резервират имоти за почивка в Гърция и Кипър за целия летен сезон. Това е и изгодно, и много модерно за семейна почивка, съобщиха от Руската асоциация на туроператорите (АТОР). Според данните на бранша всяка година расте броят на руските туристи, които прекарват 2-3 месеца, а в някои случаи и цялото лято на море. Най-голямо е търсенето на подобни почивки на остров Крит, но се увеличава и търсенето на вили на Пелопонес, както и на Корфу. Резервациите за гръцките и кипърските курорти са рекордни и търсенето вече превишава предлагането. Към този момент те са няколко пъти по-високи спрямо същия период на 2016 г., обясняват от бранша. Резервациите за Гърция са започнали много рано и още през декември 2016 г. е имало увеличение на заявките. Руските туристи са привлечени от отстъпките, предлагани от кипърски хотели, които в някои случаи достигат и до 30%, както и от допълнителни услуги, като например безплатно настаняване на деца или трансфер до хотела.

Двете държави се оказват и едни от най-сигурните в последните месеци, което също привлича туристите, отчитат още руските туроператори. На този фон в Русия не очакват много сериозен отлив на туристи към Турция. Страната привлича с безвизово пътуване на туристите и вероятно ще бъде доминираща при резервациите в последния момент.

Късметлия от Ямбол спечели 12 млн. лв.

https://vesti.bg/lyubopitno/kysmetliia-ot-iambol-specheli-12-mln.-lv-6067194

В продължение на повече от година никой не успя да спечели невижданата сума

Излиза ли му сметката на Христо Иванов?

http://www.clubz.bg/52144-izliza_li_mu_smetkata_na_hristo_ivanov

Втори ден след парламентарните избори една от най-обсъжданите теми е правилно ли постъпи Движение "Да, България", като се яви самостоятелно на вота. В центъра на този дебат са сметките колко точно нови избиратели е привлякъл Христо Иванов и доколко е разчитал на онези, които са гласували за Реформаторския блок през 2014 г.

Нека се доверим на данните на самия Иванов. Той цитира социология, според която само 35% от гласувалите сега за "Да, България" са подкрепили на предишните парламентарни избори Реформаторския блок. 15% от избирателите на неговата партия пък въобще не са гласували досега.

Сметката в реални гласове е много улеснена от факта, че "Да, България" спечели около 100 000 гласа. Според данните на Иванов около 35 000 от тях са от избирателите на Реформаторския блок през 2014 г. Към тези 35 000 е логично да се прибавят и гласовете на "Зелените", с които формално "Да, България" влезе в коалиция. На последните парламентарни избори те са взели 20 000 гласа. Вероятно и сега са били горе-долу толкова.

Всичко това означава, че "Да. България" е привлякла за демократичното пространство около 45 000 нови избиратели, като 15 000 от тях са гласували за първи път според данните, изнесени от Иванов.

Всеки глас е важен и ценен, особено на фона на все по-ниската избирателна активност. Постижението на Иванов и неговия екип трябва да се уважава.

От другата страна на везната обаче стои пропуснатата възможност "Да, България" и "Нова република" с лидер Радан Кънев не просто да влязат в парламента, а да формират парламентарна група, за която основен приоритет е съдебната реформа и борбата с корупцията. И чийто брой щеше да я направи незаобиколим фактор в българската политика.

Ако двете партии се бяха явили заедно, с обща бюлетина, това означаваше, че те със сигурност прескачат бариерата от 4%. Този факт най-вероятно щеше да им даде по-голям брой гласове от сегашния им сбор - 185 000 гласа. На първо място мнозина избиратели на автентичната десница нямаше да се колебаят дали да подкрепят подобна формация или да заложат на нещо сигурно, което влиза в парламента. Например ГЕРБ.

Известно е, че българинът, включително "умният" и "красив" българин, ходи на мач само ако има големи шансове за успех. Поради тази причина стадион "Васил Левски" бе полупразен за великата победа на Холандия в деня преди вота. По същата причина най-вероятно стадионът ще бъде пълен за следващия домакински мач на Спас Делев и компания.

Предварителните прогнози бяха, че с най-голям шанс за влизане в парламента от десните формации бе "Реформаторски блок - Глас народен". Тези проучвания се оказаха верни. Ако обаче имаше коалиция "Нова република" - "Да, България", то предварителните прогнози със сигурност щяха да са в полза на тази коалиция. И голяма част от онези, които сега гласуваха за остатъците от реформаторите, щяха да подкрепят именно нея.

Липсата на съмнения за прескачането на бариерата от 4% щеше да доведе и до други положителни влияния за подобна коалиция. "Да, България" и "Нова република" можеха да разчитат на голяма част от антирусофолския и антикомунистическия вот, отприщен от някои изказвания на Корнелия Нинова в последните дни преди изборите. Със сигурност автентичната десница има много по-големи основания да претендира за този вот, отколкото ГЕРБ, които понякога имат залитания в североизточна посока. А сега именно Бойко Борисов се възползва от подаръка на Нинова и се пъчи гордо, защото партията му отново прескочи психологическата бариера от 1 млн. гласа.

Накратко - с поведението на "Да, България" демократичното пространство спечели 45 000 нови избиратели. Но загуби възможността за парламентарна група от 20, а може би дори 30 депутати. И най-важното - в парламента на България няма политически субект, чиято основна кауза да е борбата с корупцията и съдебната реформа.

Трагедии, разбира се, не трябва да се правят. Взаимните нападки обезателно трябва да се избягват. Демократичното пространство, както го нарича Иванов, пропусна един шанс, но си сигурност ще има и други. Вероятно много скоро. Важното е да се извадят съответните поуки и подобни шансове да не се пропускат в бъдеще. Изявлението на Иванов, че ще продължава да работи за обединение на това пространство, дава поводи за оптимизъм

28 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=347375

Събития: 37 г. – Сенатът на Римската империя удостоява император Калигула с титлата Принцепс. 193 г. – Римският император Пертинакс е убит от Преторианската гвардия, която после продава властта му на търг на Дидий Юлиан. 845 г. – Париж е опустошен при нападение на викинги, предвождани вероятно от Рагнар Лодброк, който събира голям налог, за да напусне града.

Кой какво си мислеше – а то какво стана

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/28/2942834_koi_kakvo_si_misleshe_a_to_kakvo_stana/?ref=rss


Има и добри новини от тези избори. Щом, след като години наред даваше фира, социологията пак сработи – значи, обществото се е уталожило и нещата отново могат да бъдат предвиждани. Могат да бъдат и разбирани.

Като например – можем да разберем, четейки интервюта и изказвания на лидери и на активисти на различните партии, кой какво си мислеше, че прави – а какво се получи накрая. Можем и да отсъдим, дали това е добре или зле за общото благо.

Бойко...

Айфеловата кула ще бъде "бронирана"

https://www.actualno.com/curious/ajfelovata-kula-shte-byde-bronirana-news_602155.html

Айфеловата кула ще бъде снабдена със защитно съоръжение, представляващо стена от бронирано стъкло. Целта е защита при евентуална терористична атака. Това решиха с гласуване градските власти на френската столица, пише БГНЕС. Съветът на Париж гласува единодушно проекта за

Защо БСП загуби изборите

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/28/2942977_zashto_bsp_zagubi_izborite/?ref=rss


"Двойно повече гласове за БСП спрямо парламентарния вот през 2014 г.", "Тройно увеличение на подкрепата за една година", "Потвърждаване на резултата на Румен Радев от първия тур на президентските избори, когато се мери партийният вот..."

Каквито и други опорни точки в обяснение на изборните резултати от предсрочния парламентарен вот да измислят на "Позитано" 20, истината е, че БСП загуби поредните избори от ГЕРБ, макар че се...

Д-р Михайлов: Борисов е талантливо преиздаване на Живков

http://www.clubz.bg/52143-d_r_mihajlov_borisov_e_talantlivo_preizdavane_na_jivkov

МНЕНИЯ николай михайлов 002

Бойко Борисов ще трябва да демонстрира умението си да преговаря, за да сформира трето правителство. И патриотите, и Веселин Марешки показват голяма увереност и имат нужда от самоутвърждение, но са засекретени конформисти и биха приели участие във властта, ако бъдат изпълнени техните условия.

Това коментира днес пред бТВ психиатърът д-р Николай Михайлов.

Той щрихира промените в поведението на бившия и потенциален бъдещ премиер:

„В хода на последното управление имаше едно стихване на неговата рязкост. Той натежава и в ментален, и във физически смисъл, защото преживява себе си като неизбежен, като нещо от националната съдба. Не е без основание, защото Бойко Борисов е своеобразен уникум. Той е игрово, много талантливо, подвижно преиздаване на Живков в сложни условия – защото тоталитарните бяха прости, но трудни за понасяне.”

Именно усещането за високия символ, за нещо, без което не може, е в основата на несъстоялия се лидерски дебат с Корнелия Нинова:

„Като не може без мен, защо трябва да се появя пред нацията срещу Нинова и да я легитимирам като алтернатива?”

Според д-р Михайлов лидерката на БСП е настоявала за дебата, защото има много по-малко какво да губи. А Бойко Борисов има основание да се бои от подобна среща, защото „няма такава скорост на мисленето, той има вярна реакция на нагонно ниво и тази реакция го отпраща далеч от такава конфронтация в ефир”.

Докторът коментира и сравненията с животни като "ездачката" и това, че Борисов "от ястреб стана врабче":

"Има любов към метафората, но в лексиката на Борисов доминира простонародната и уличната метафора и неофициално сексуалната. Непознати се наслаждават на езиковата му волност, защото ги весели. Нинова се държи дисциплинирано строго, тя е като под ляв пагон. Тя е самоуверена, но не дотам. Ето защо понякога пресилено преиграва, включително и в това, което говори."

Психиатърът отбеляза, че на фона на напрежението между България и Турция Бойко Борисов се държи уравновесено. А оценката на доктора за ДОСТ е категорична:

„Това е турска партия, влизане в българския парламент означава пробив на границата, по-сериозен от прекосяването й от някой бежанец. Тук беше екзалтирано разиграно това от някои хора – през ДОСТ минава съпротивата срещу Путин, това е гротесково, екзалтирано малоумие.

Прогноза за времето - 28 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=347374

Сутринта над страната ще е студено с минимални температури между минус 4° и 1°. По Черноморието преди обяд ще има разкъсана облачност, но бързо ще намалее до слънчево време. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър, който през деня ще се ориентира от юг-югозапад.

бТВ свали Слави от екран, той дава пресконференция днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_651276.html

бТВ не излъчи вчерашното предаване на Слави Трифонов, а вместо новия епизод излъчи повторение на стар.  От съобщение на сайта на медията се разбира, че телевизията вече смята, че политическите пристрастия на водещия се отразяват на работата му за медията и че той е нает, за да прави развлекателно, а не политическо предаване. Ето и цялата позиция на бТВ: bTV прави промяна в програмата си за вечерта на 27 март. В 22.30 ч. ще бъде излъчено повторение на епизод от „Шоуто на Слави”. Първоначално планираният за днес епизод няма да бъде излъчен, поради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание на неутрална и обективна телевизия като bTV, която не толерира едностранно представяне в програмите си. bTV и „Седем осми” имат сключен договор за създаване на предаване с развлекателно-информативен характер. Уважаваме професионализма на екипа на „Седем Осми” и опита им в създаване на развлекателни програми. Същевременно bTV Media Group не проявява отношение към политически пристрастия на своите водещи, стига те да не влияят и да не се отразяват на работата им за bTV. По-късно през нощта и екипът на Трифонов разпространи негово изявление: В момента седя с моя екип в офиса ми. Тъй като истината е по-важна от всичко, искам да бъдете информирани. Утре ще направим пресконференция, заедно с моя екип, в 13.00 часа. Тъй като сега е много късно, ще ви информирам допълнително къде ще бъде. Междувременно на фейсбук страницата на "Шоуто на Слави" вече има стотици коментари в подкрепа на водещия. Вчера Слави Трифонов дава две седмици на парламента да започне конкретна работа по приемането на решенията на народа от референдума. "Ако за две седмици вие не започнете работа по този въпрос, в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права", написа в отворено писмо на Трифонов до политиците.

На 28 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6140102

На 28 март рожден ден иматПроф. Андрей Даниел, художник Драгомир Желязков, председател на Арбитражен съд-София Проф. Ивайло Дичев, културолог, писател Панайот Панайотов, певец Цвятко Барчовски, бивш баскетболист и треньор, бивш шеф на

"Аз работя" - млади хора предават опита си

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/az-rabotia-mladi-hora-predavat-opita-si-2013462

Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск организира работна среща на тема „Аз работя...“.
 
Събитието е насочено към младежи на възраст между 15 и 29 години. По време на срещата своят опит ще представят успешни млади хора, реализирали се в различни сфери. Целта е

Съветниците във Враца днес решават за преобразуването на три училища

//dariknews.bg/regioni/vraca/syvetnicite-vyv-vraca-dnes-reshavat-za-preobrazuvaneto-na-tri-uchilishta-2013464

Свое редовно заседание ще проведе днес Общинският съвет във Враца. Сесията започва в 10 часа, а дневният ред включва 29 точки. Сред важни теми, които ще бъдат разгледани, са преобразуването на три основни училища -  в селата Девене, Тишевица и Баница – в обединени училища, приемането на годишен пла

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване