Жена, наръфана от 6 кучета, получава 10 000 лв. обезщетение от стопаните им

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/zhena-naryfana-ot-6-kucheta-poluchava-10-000-lv.-obezshtetenie-ot-stopanite-im-2013687

10 000 лева обезщетение ще получи жена, нахапана от шест кучета. Тримата стопани на оставените без надзор животни бяха осъдени от Районен съд-Благоевград.

Братята Кирил и Стоил Х, както и техният родственик Георги, са освободени от наказателна отговорност и им е наложено администрати

Д-р Стоянов остава директор на болницата в Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/d-r-stoianov-ostava-direktor-na-bolnicata-v-ruse-2013688

След проведеното днес извънредно Общо събрание на акционерите на УМБАЛ-Русе АД бе взето решение досегашното ръководство и борд на директорите на лечебното заведение да продължи своята работа в същия състав, съобщиха от пресцентъра на здравното заведение. До това решение се стигна след като четирим

Австрия забрани бурките със закон

//dariknews.bg/novini/sviat/avstriia-zabrani-burkite-sys-zakon-2013686

Австрийското правителство одобри закона за интеграция на мигрантите, който предвижда задължителни курсове по немски език, предоставяне на работни места за обществено полезен труд и забрана на мюсюлманско облекло, което напълно закрива лицето, на об

Ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева откри Дните на баскетбола

//dariknews.bg/regioni/ruse/rektoryt-na-rusenskiia-universitet-prof.-velizara-pencheva-otkri-dnite-na-basketbola-2013689

Започна вътрешният турнир по баскетбол 3х3 за студенти от Русенския университет, част от традиционната Универсиада Пролет 2017, организирана от Студентската спортна комисия, със съдействието на Университетския спортен комплекс „Академик“ и катедра „Физическо възпитание и спорт“. Ректорът проф. В

Събрание на съдиите се проведе в Съдебната палата

//dariknews.bg/regioni/ruse/sybranie-na-sydiite-se-provede-v-sydebnata-palata-2013690

В Русенската съдебна палата беше проведено общо събрание на съдиите за представяне, обсъждане и приемане на Годишния отчетен доклад за дейността на съдилищата от Русенския съдебен район за 2016 година.

Докладът, който включва обобщени данни за работата на трите съда в района (Окръжен

Разбиха мита за егоизма на котките

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razbiha-mita-za-egoizma-na-kotkite-2013692

Американски учени установиха, че общуването с хората е важно за котките, съобщиха Лента и в. "Дейли мейл".

Според учените от университета на Орегон писаните предпочитат общуването с хората пред храната и играчките. До тези изводи уче

Поскъпването на газа ще се отрази ли на цената на стоките?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/poskypvaneto-na-gaza-shte-se-otrazi-li-na-cenata-na-stokite-2013691

Новата, по-висока цена на природния газ не би трябвало да се отрази на цената на стоките, каза пред журналисти днес Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Цените на природния газ намаля за година и половина с 61%. Производителите не намалиха

"Литекс Моторс" пред несъстоятелност

//dariknews.bg/novini/biznes/liteks-motors-pred-nesystoiatelnost-2013683

Автомобилният производител „Литекс Моторс” АД е обявил пред Софийския градски съд, че се намира в състояние на неплатежоспобност, поради което има основания за обявяване на фалит. Това става ясно от вписване в Търговския регистър от днес, съобщава

И Божидар Лукарски подаде оставка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/i-bozhidar-lukarski-podade-ostavka-2013684

"Във връзка с резултатите от изборите поемам отговорност и подавам оставка, както и цялото ръководство на СДС в лицето на Националния изпълнителен съвет", съобщи лидерът на партията Божидар Лукарски пред БТА и БНР.
 

Британците всяка година изхвърлят 624 милиона бутилки вино

https://www.24chasa.bg/novini/article/6141301

Британците всяка година изхвърлят 624 милиона бутилки виноВсяка година британците изхвърлят 624 милиона бутилки вино, съмнявайки се в тяхната годност, което се равнява на 333 олимпийски басейна, напълнени с гроздовия еликсир, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Вестникът цитира национално проучване, според което всяко британско домакинство изхвърля по две чаши вино седмично, мислейки, че е изветряло.

Трябва ли им на мюсюлманите изобщо свобода?

http://www.clubz.bg/52168-trqbva_li_im_na_myusyulmanite_izobshto_svoboda

Наскоро изгледах един любопитен дебат от 2015 година, който се е състоял в Обществото за свобода на словото в Дания. От едната страна бе Герт Вилдерс, крайнодесният холандски политик с антимюсюлмански позиции, който бе изолиран от властта на изборите по-рано този месец. От другата страна бе Флеминг Роуз, който разгневи много мюсюлмани през 2005 година, когато публикува карикатури на пророка Мохамед в датския вестник JyllandsPosten.

Темата на дебата бе какво да се прави с мюсюлманите и исляма в Европа. Вилдерс настояваше Коранът да бъде забранен, а джамиите да бъдат затворени. Роуз пък обясняваше, че това е неприемливо и авторитарно, а мюсюлманите заслужават свобода като всички останали. „Не можеш да отнемеш правото на мюсюлманите да строят джамии или да откриват религиозни училища, само защото някои европейци го приемат за обидно“, каза Роуз.

Вероятно повечето мюсюлмани, които са наблюдавали предаването, са симпатизирали на Роуз, защото – вероятно са мислели – той ги защитава. Роуз обаче просто защитаваше либералния принцип: свободата е за всички. Точно този принцип го накара да публикува карикатурите на пророка Мохамед, които повечето мюсюлмани приемат за обидни.

Това е просто един от многото примери за парадокса, пред който са изправени мюсюлманите в съвременния свят. Те са заплашени от ислямофобски сили, срещу които се защитават с принципите на либерализма – свобода на словото, свобода на вероизповеданията, недопускане на дискриминация. Но същият този либерализъм върви с реалности, които те приемат за неислямски – непочтителност към религията, толерантност към хомосексуалните, по-освободено приемане на секса. Така те не могат лесно да решат дали либерализмът е полезен или вреден за мюсюлманите.

Същият парадокс се наблюдава и при споровете за женското облекло. Срещу светската намеса при облеклото на жените мюсюлманки – например забраните за бурки, буркини или дори и само забрадки – аргументът е либерален: Жените имат право да се обличат както пожелаят. Това може да бъде легитимен аргумент в едно свободно общество.

Но идеята, че жените могат да се обличат както пожелаят, не се приема добре от някои мюсюлмани – особено ако това означава тесни дънки и къси поли. В Саудитска Арабия и Иран жените са принуждавани да си покриват главите. Всъщност, Саудитска Арабия е огледален образ на културно хегемонната картина, за която мечтае Герт Вилдерс – страна, в която чуждите религии са забранени. Не Корана и джамиите, а Библията и църквите.

Това не означава, че от мюсюлманите, които търсят свобода на Запад, трябва да се търси отговорност за несвободата в техните държави. Но това означава, че лидерите на обществено мнение сред мюсюлманите – имамите, учените, интелектуалците – трябва сериозно да помислят по един ключов въпрос: добър или лош за мюсюлманите е либерализмът? Трябва ли им свобода или не им трябва?

Често мюсюлманите подкрепят либерализма, когато им е удобен, и го отхвърлят, когато не им е удобен. Те използват религиозната свобода на Запада, за да търсят нови последователи на исляма, но заклеймяват всеки мюсюлманин, който приеме друга религия – дори го наричат вероотстъпник, а понякога го наказват със смърт. Възползват се от правото да организират политически протести в Европа, но потушават със сила опозиционни акции у дома – както направи турското правителство по време на споровете си с Холандия.

Такива двойни стандарти могат да бъдат открити във всяко общество. Вилдерс, например, който приветства свободата и иска да забрани Корана, е крещящ пример. Но някои съвременни мюсюлмани толкова лесно превключват по желание между „техните правила“ и „нашите правила“. Известният турски теолог Али Бардакоглу, бивш ръководител на Дирекцията по религията, писа за „двойния морал“ и призова мюсюлманите да бъдат по-самокритични. „Мюсюлманите не трябва да сърфират между различни ценностни системи“, написа той.

По-сериозният проблем е, че ислямът като правна и морална традиция, се е развил в един различен свят. Тогава идеята за индивидуална свобода е била твърде ограничена, а хората са живели в строго определени общности. Не е имало международно право, универсални човешки права, светски държави или свобода на вероизповеданията. Мюсюлманите най-често са били доминиращата вяра и сами са определяли правилата.

Но предмодерният свят отдавна го няма. Светът днес е все по-разнообразен, границите изчезват, културите се срещат, а хората пътуват. А силите, които се опитват да обърнат тази тенденция, често са точно тези сили, които презират исляма и заплашват мюсюлманите.

Лидерите на обществено мнение сред мюсюлманите трябва да решат къде стоят. Дали искат свободен свят с универсални принципи, в който всеки живее според собствените си ценности? Или пък сегрегиран свят, където по-силният налага собствените си ценности? И ако изберат втория, кой тогава ще ги защити от Герт Вилдерс?

...

Мустафа Акьол е писател и преподавател в Wellesley College, Бостън, САЩ. Коментарът му е публикуван в „Ню Йорк таймс“. Преводът е на Клуб Z.

Поверията за предстоящото Новолуние

https://www.actualno.com/curious/poverijata-za-predstojashtoto-novolunie-news_602298.html

Новолунието е чист лист, върху който може да напишете мечтите си. Това е чудесно време да определите своите цели и намерения, да решите какво точно искате в живота си и кои от проектите да реализирате. Осланяйки се на сетивата си сега може да се опитате да надникнете в бъдещ

През февруари България отчита бум на сръбските, македонски и турски туристи

http://econ.bg/Новини/През-февруари-България-отчита-бум-на-сръбските-македонски-и-турски-туристи_l.a_i.739764_at.1.html

През февруари България отчита бум на туристите от Сърбия, Македония и Турция, които общо правят над 50% от всички, посетили България през месеца,...

Комбус

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6141455

Комбус В ашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

ЕК: Ще има последици, ако Австрия не изпълни миграционните квоти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6141454

ЕК: Ще има последици, ако Австрия не изпълни миграционните квотиЕвропейската комисия предупреди днес Австрия да изпълнява квотите за разселването на мигранти. Комисията добави, че не желае да взима част от вътрешнополитическия дебат в страната по тази тема, предаде БТА. Държавите от ЕС не могат едностранно да решават да не изпълняват европейското законодателство.

Трифонов за референдума: Ще направя концерт и каквото друго трябва

https://www.actualno.com/politics/trifonov-za-referenduma-shte-napravja-koncert-i-kakvoto-drugo-trjabva-news_602297.html

Ако е необходимо концерт, ако е необходимо каквото трябва. Така водещият на "Шоуто на Слави" Слави Трифонов отговори на въпрос нa Actualno.com за това какво ще предприеме той и екипът му, ако новият парламент не обърне внимание на резултатите от референдума. Припомняме, че за да

От СЕМ предлагат отмяна на забраната за съобщаване на междинни изборни резултати

http://www.cross.bg/izborniya-medii-atanasov-1538838.html

/КРОСС/ Да отпадне оповестяването на социологически проучвания в изборния ден. До тази идея вече достигнаха и в Съвета за електронни медии (СЕМ). Членът на Съвета Иво Атанасов повдигна въпроса на днешното заседание. Той дори призова СЕМ да инициира законодателна промяна в тази насока. Според Атанасов това трябва да стане в предстоящия общ доклад, който СЕМ трябва да изготви за предизборната кампания и изборния ден, събщава "24 часа". Като обяснение за предложението си той обяви, че е „архаизъм подобна забрана да продължи да съществува".  Както е известно на медиите е забранено да съобщават междинни резултати от социологически в изборния ден. Забраната обаче важи за самите медии и те я заобикалят като публикуват данните от социологическите проучвания на своите фейсбук страници. На последните парламентарни избори в неделя пък имаше и медии, които директно пренебрегнаха забраната, а пък в надпреварата кой първи ще оповести резултатите водещите телевизиите ги съобщиха около 5 минути преди края на изборния ден, което на теория също нарушава закона.

Над 92 на сто от фирмите във Варненско имат под 10 служители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6141421

Над 92 на сто от фирмите във Варненско имат под 10 служителиНад 92 процента от фирмите във Варненско имат под 10 служители, съобщи днес началникът на Териториалното статистическо бюро-Североизток Деян Славов, предаде БТА, който представи окончателните данни за дейността на нефинансовите предприятия в региона през 2015 г. Броят на тези предприятия е общо 32 509 със 145 883 служители.

Нинова: Препотвърждаваме позицията си, няма да се включим в голяма коалиция с ГЕРБ

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/tMPeCLs8yrc/

„Въпреки загубата отчитаме голям успех за „БСП за България”. Другите леви партии имат значително по-малък процент и БСП се яви като основен представител в лявото пространство”, каза лидерът на левицата на пресконференция след ИБ Корнелия Нинова. „Тревожно е, че голяма част от дясно мислещите хора остават непредставени парламентарно, каза Нинова и подчерта, че съотношение на силите в НС е сложно и ще са необходими сериозни преговори, за да се състави правителство.

„Препотвърждаваме позицията си от нощта на изборите. Ако бъдем поканени от ГЕРБ, няма да се включим в голяма коалиция”, подчерта лидерът на социалистите.

„Нека създадем спокойствие на ГЕРБ да използват конституционното си право да опитат да създадат правителство. Важни са ни и председателството на ЕС, и сигурността по границите, така че е важно да има правителство”, посочи Нинова.

“Най-добрият резултат на парламентарни избори от 2009 година, тогава имаме 17 процента, 2013 – 13 процента, сега имаме 27, 2 процента. Въпреки загубите на изборите това е голям успех за БСП. Удвоихме депутатите от предишния парламент”, така лидерът на БСП видя резултатите от изборите в неделя.

„Удвоили сме депутатите в сравнение в предишните избори – от 39 на 80“, посочи председателката на БСП. И заяви категорично: Няма да подавам оставка! Тя бе категорична, че внушението за застаряване на БСП и че младите хората не харесват БСП категорично се опровергават от изборите.

Тя отчете няколкократно повишение в гласовете и на младите и високообразованите, както и петкратно увеличение на гласовете за БСП от чужбина.

“5 пъти сме увеличили подкрепата си в чужбина. Най-сериозен ръст имаме в държави от ЕС. Има и такива, в които сме първа политическа сила – Италия – Флоренция, Сиена; Великобритания – Лийдс; сериозен ръст в Германия – Берлин и Мюнхен. За нас това е сериозен показател за подкрепата към БСП навън. Въпреки загубата на тези избор – това е много голям успех за БСП. Консолидацията на БСП е факт. /КРОСС/

Буфон и още легендарни футболисти, изиграли повече от 1000 мача

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/28/2943384_bufon_i_oshte_legendarni_futbolisti_izigrali_poveche/?ref=rss


Вратарят на "Ювентус" и националния отбор на Италия Джанлуиджи Буфон влезе в историята на световния футбол. Той изигра своя мач номер 1000 в кариерата си в световната квалификация срещу Албания, спечелена с 2:0.

Буфон се нареди до имена като Шави Ернандес, Дейвид Сиймън, Паоло Малдини, Раул и още, които заемат мястото си в клуб "1000". Най-много има английският вратар Питър Шилтън, а след него се нарежда легендарният бразилец Рожерио Сени. Той е...

"Спейс екс" ще изстреля телекомуникационен спътник на 30 март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6141425

"Спейс екс" ще изстреля телекомуникационен спътник на 30 мартЧастната американска компания "Спейс екс" възнамерява да изстреля телекомуникационния люксембургски спътник "Ес-И-Ес-10"" на 30 март с помощта на тежката ракета-носител "Фалкон-9", съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Това става възможно, след като успешно приключиха последните огневи тестове на ракетата. Миналото лято люксембургската компания

В Австралия е намерен най-големият отпечатък от динозавър на планетата

http://www.moreto.net/novini.php?n=347450

Най-големият динозавърски отпечатък в света бе открит в северозападна Австралия. Следата е с размер от 1,75м. Според учените тя принадлежи на завропод - древен тревопасен алигатор. Съдейки по отпечатъците, животното трябва да е било с около 5,4 метра височина на ханша, обяви Стив Солсбъри, който е водещ автор на изследването и професор в Университета на Куинсланд.

Роналдо печели 10 милиона евро повече от Меси на сезон

http://offnews.bg/news/n_1/n_651325.html

Кой сега е номер 1? Битката за най-добър футболист между Роналдо и Меси продължава вече цяло десетилетие с променлив успех. Португалецът взе последната "Златна топка", а сега изпревари аржентинеца и в друга класация. Кристиано е първи по доходи за сезон 2016-2017  в изследване на "Франс футбол". Библията на световния футбол калкулира не само заплати, но бонуси и рекламни договори. Роналдо е първи с 87,5 милиона евро. На второ място остава Лионел Меси, който този сезон ще заработи 76,5 милиона. Следва друг ас на Барселона. Разбира се, това е бразилецът Неймар с 55,5 милиона евро. Разликата със съотборника му Меси е значителна - над 20 милиона. Карето оформя Гарел Бейл от Реал Мадрид.  Уелсецът калкулира в банковата си сметка 41 милиона евро този сезон. Чудовищни пари, но няма и на половината на съотборника му Роналдо. Петото място е леко изненадващо. То е за Езекил Лавеци. Аржентинецът удари джакпот с преминаването си в китайския Хебей, където печели общо 28,5 милиона евро на сезон.

Eдни от най-големите библиотеки в света

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/edni-ot-naj-golemite-biblioteki-v-sveta-6067178

Все пак нищо не може да замени пълните рафтове с книги, където човек може да се изгуби

Tesco отнесе глоба за £129 млн.

https://news.bg/business/tesco-otnese-globa-za-gbp129-mln.html

Компанията плаща санкцията заради счетоводен скандал

Атракционният локомотив "Баба Меца" ще вози пътници на Лазаровден и Цветница

http://www.mediapool.bg/atraktsionniyat-lokomotiv-baba-metsa-shte-vozi-patnitsi-na-lazarovden-i-tsvetnitsa-news261954.html

Най-мощният в Европа парен локомотив Баба Меца ще предложи две атракционни пътувания на Лазаровден и Цветница по маршрут от София до Кюстендил и обратно и до Черепишки манастир. Акцията е съвместен продукт за железопътен туризъм на Българските държавни железници (БДЖ) и Министерството на туризма, които за първи път си подават ръка за подобно начинание. Това е дългогодишна мечта както на железничарите, така и на общините, които желаят да посрещат организирани туристи, емоционално обвързани с преоткриването на България и вековната традиция за екскурзии с влак, посочват от БДЖ и туристическото министерство. В цял свят пътуването с ретро локомотиви и вагони е сред най-скъпите преживявания, защото изисква огромен енергиен и трудов ресурс, а поддръжката на старите състави е несъизмеримо по-трудна от всеки друг вид ремонтна дейност. У нас чуждите туристи плащат едноседмични пакети на цени, които започват от 3500 евро на човек - цена без аналог за туристическо преживяване в България. Пътешествие до Кюстендил със спирки в Земен и Скакавица Пътниците от дебютния туристически пакет по маршрута София – Кюстендил на гарата в града на Владимир Димитров – Майстора ще бъдат посрещнати от гидове, които ще им помогнат да се отправят към забавление или да се потопят в прословутите минерални извори, ползвани и от римските императори. Ретро влакът ще спре в Радомир, където за половин час "Баба Меца" ще бъде "захранена", а иначе казано - технически обслужена, и ще продължи към Кюстендил. За любителите на природата са предвидени две спирки. Едната е в Земен, където може да се посети Земенския манастир, който е основан през XI век. Популярността на паметника на културата се държи не само на кръстокуполната архитектура, но и на забележителните стенописи с библейски сцени от XIV век. В югозападния ъгъл на църквата са запазени шест ктиторски портрета, между тях на неизвестен местен феодал и съпругата му Доя. Това са едни от най-ранните портрети на български боляри и с най-голяма художествена стойност след образите на севастократор Калоян и Десислава в Боянската църква. Втората спирка е Скакавица, където може да се види едноименния водопад и уникалната природа. Красотата на Скакавишкия водопад намира отражение в творчеството на Владимир Димитров - Майстора, а Константин Иречек казва за района, че това е едно от най-красивите места на Балканския полуостров. Според преданието по тези места близо девет години е живял отшелникът Свети Иван Рилски, преди да да се установи в Рилската света обител. Височината на водния пад на Скакавишкия водопад е около 50 метра, което го нарежда на трето място в България. Обявен е за природна забележителност през 1968 година. В непосредствена близост до водопада се намира православният храм "Свети Димитър". Тръгването на "Баба Меца" от жп гарата в София е на 8 април - събота в 8.55 часа, а от Кюстендил влакът ще тръгне обратно към столицата в 15.05 часа. Цената на билет за отиване и връщане със запазено място е 43 лева. От София до Черепишкия манастир с влак за 31 лв. Второто предложение за пътуване с атракционния влак е до Черепишкия манастир. Цената за двупосочния билет е 31 лева. Тръгването е на 9 април – неделя в 9:30 часа, а връщането ще бъде в 15:05 часа. Манастирът се намира недалеч от гарата Черепиш в Искърско дефиле в подножието на величествени скали с издълбани в тях стотици пещери. Основан е по време на Второто българско царство по време на управлението на цар Иван Шишман (1371-1393 г.). Храмът "Успение Богородично" има дълга, драматична и кървава история. През вековете на турското робството храмът е бил неколкократно опожаряван, но все пак е оцелявал и е бил съграждан отново. През Възраждането манастирът се превръща в просветно средище и известно време в него прекарва Софроний Врачански. Алеко Константинов описва красотата на този хубав "пусти Черепишки манастир" "Извивките на шумящия Искър, притиснат от едната си страна със зелени и разцъфтели лесисти хълмове, препълнени със славеи; от другата страна притиснат от надвиснали разноцветни и разноформени гигантски скали, изпъстрени с пещери…". Манастирът и красивата околност са вдъхновили и прочутия унгарски пътешественик Феликс Каниц, който го нарича "най-красивото място", на което е бил. Локомотивът "Баба Меца", на който е работил Вапцаров като огняр Влаковата ретро композиция ще бъде движена от парния локомотив "Баба Меца". Той е от серията 46.03 и е най-мощният в Европа, твърдят от БДЖ. Неговата колоосна система е по формулата 1-6-2, проектирана е от български инженери и е уникална за света, е посочено в информацията на държавните ни железници. Локомотивът е построен през 1931 година в Полша. На него, в продължение на три години, като огняр работи и поетът Никола Вапцаров. След 55 години работа, "Баба Меца" спира да пътува. Локомотивът е възстановен от машиниста Ангел Алексиев и от двама негови помощници и от 2015 година отново вози влакови композиции. Наречен е "Баба Меца" заради огромните си размери и изключителна тяга. Върху неговото 150 тонно тяло се упражнява 90 тона спирачна сила. Всички пътници ще имат възможност да се снимат с ретро локомотива "Баба Меца". Билети за атракционните пътувания могат да бъдат купени от билетните каси на БДЖ в столицата.

Показват БГ супер кола пред казиното в Монако

https://www.24chasa.bg/avto/article/6141433

Показват БГ супер кола пред казиното в МонакоЕдинствената българска супер кола - Sin R1 550, продължава своето пътешествие в Европа и следващата му спирка е бляскавото изложение Top Marques Monaco 2017. Sin Cars получи специална покана да бъде част от изложението Top Marques Monaco 2017 от аташето на Принц Алберт II, монарх на Кралство Монако, между 20 и 23 април.

Грешки и трудности съпътстват оперативната програма "Наука"

http://www.mediapool.bg/greshki-i-trudnosti-sapatstvat-operativnata-programa-nauka-news261953.html

Допреди 2-3 години научната общност проглушаваше ушите, че България нямала оперативна програма за научните изследвания. След съответни сондажи в ЕК, МОН стига до заключение, че е осъществима оперативна програма на основата на иновационна стратегия с пари от Фонда за регионално развитие. Възможно ли е това да стане желаната програма за стимулиране на образованието и науката? Възникват ред проблемни въпроси: 1.Иновациите и интелигентната специализация са подопечни на Министерството на икономиката; 2.Необходима е нова Стратегия за научните изследвания с ново приоритизиране в съответствие с Иновационната стратегия на Министерството на икономиката (МИ); 3.Науката и иновациите имат различни мотивации и движещи сили. Иновациите не се базират на научно-изследователски подход, те използват резултати както от науката, така и от практиката; научните области с иновационен потенциал не съвпадат с областите с изявен научен потенциал. 4.Фундаменталните научни изследвания не би трябвало да могат да бъдат стимулирани по такава програма; 5.Какви трябва да бъдат експертите - администратори и оценители – опитни учени-изследователи или специалисти в иновативна и развойна дейност и на какво ще акцентират – научна стойност или икономически ефект. От МОН, очевидно, решават, че могат да администрират програма на базата на Иновационна стратегия на МИ и средства от Регионалния фонд с която да стимулират образованието и научните изследвания – включително фундаменталните изследвания с четири центъра за върхови научни постижения - и да отговорят на искането на научната общност. Не знаем дали по този начин са представени нещата на ЕК и дали тя би благословила такова решение. Но с такова намерение се ражда новата оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж“. Така, програмата в частта си по ос 1 за научните изследвания се оказва базирана на едно вътрешно противоречие – научните изследвания трябва да бъдат подчинени на пазарната им реализация, всичко трябва да бъде подчинено на поощряване на икономиката, а пък поощряването на науката не значи автоматически поощряване на икономиката. Може да се предположи, че преговарящите от МОН не са представили ясно намеренията си пред ЕК и не са си давали сметка какви проблеми ще последват – че всичко трябва да се нагажда към стратегия за стимулиране на икономиката и че де факто фундаментални изследвания в традиционни за българската наука области няма да могат да бъдат стимулирани. Ще се окаже, че програма за научни изследвания може да бъде създадена и ръководена само от опитни учени, а не от “опитни“ чиновници. Сега МОН трябва да отчете, че в конструирането на Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР) е проявена некомпетентност, че е създадена програма с противоречие между базата и целта, да покаже отговорността на съответните ръководители и администратори за серията последващи грешни ходове и недомислия, които довеждат до необходимостта за промяна на документи, указания и поръчки: МОН изработва една “обновена” национална стратегия за научните изследвания, в която приоритетните области за българската наука са заменени с “потенциални технологични сфери за иновационно развитие”. Това е защото приоритетите на ОП НОИР трябвало да съответстват на приоритетите в Иновационната стратегия. Но ако в оперативната програма може да се ограничи фронта на научните изследвания с акцент върху приложните, в национална стратегия за научните изследвания това е недопустимо. Научната общност единодушно възнегодува срещу този проект. Сега предстои изработването на нова стратегия, приемането на която е предварително условие (което изтича) за продължаване на финансирането както на ОП НОИР, така и на ОП “Иновации и конкурентоспособност”. Управляващият орган на програмата неколкократно променя насоките за кандидатстване с проекти, което води до забавяне. Налага се МОН да представи “План за отстраняване на проблеми по ОП НОИР” като реакция на предупредително писмо на ЕК, включващ различни варианти за разделяне на функциите при управлението на програмата, както и за промяна на правила, привличане на експерти, обучение. Управляващият орган е принуден да спре обявената обществена поръчка за оценители поради явно несъответствие между изискваната квалификация на оценителите и тази на потенциалните участници с проекти (оценителите да можело да бъдат само с “бакалавър“, па макар и с 10-годишен стаж и публикации). МОН обявява нов конкурс за оценители на мястото на обществената поръчка, в който обаче ще могат да участват само активни учени с високи наукометрични показатели, а е изключена възможността за специалисти в иновативна и развойна дейност без активна научно-публикационна дейност. При това, конкурсът е обявен за оценители както за ОП НОИР, така и за ОП “Иновации и конкурентоспособност”. Възниква проблемът, че отново не са поставени подходящите изисквания за съставянето на публичен регистър на експерти-оценители за двете програми. Става ясно, че МОН е подвело научната общност, че с ОП НОИР и специално с проектите за четири центъра за върхови научни постижения, ще може да се стимулира фундаменталната наука в България. Министър Денков трябваше със закъснение официално да заяви, че програмата е само за приложни изследвания. Поради всичко гореизложено цялата програма е обвита с несигурност, със заплахи от непредвидени проблеми и забавяния като изпълнението както на предварителните условия (приемане на стратегия за научните изследвания, анализ и пътна карта за научната инфраструктура), така и на самата програма (усвояване на 30% от средствата по приоритетната ос до края 2018 г) е под риск и силно застрашено. Много е съмнително, че ще излезе нещо от цялото това начинание. Програмата е под риск поради вътрешно заложени противоречия и много слабия административен капацитет на МОН за такива програми. *Авторът е доктор на химическите науки, бивш Хумболтов стипендиант, работил в няколко американски университета, основател и модератор на сайта ‘bulgarianscienceproblems’.

Решението за два нови сорта ГМО царевица отново е в ръцете на Еврокомисията

http://econ.bg/Новини/Решението-за-два-нови-сорта-ГМО-царевица-отново-е-в-ръцете-на-Еврокомисията_l.a_i.739763_at.1.html

Страните от ЕС отхвърлиха с мнозинство възможността две нови генномодифицирани култури да се отглеждат в Европа на гласуване в понеделник, пише...

Методи Лалов се кандидатира за член на ВСС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6141408

Методи Лалов се кандидатира за член на ВССБившият шеф на Софийския районен съд (СРС) си е подал документите за кандидат за член на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи самият той във фейсбук. "Днес подадох кандидатурата си за изборен член на съдийската колегия на ВСС. Направих това 10 дни след като навърших изискуемия се 15 г. юридически стаж.

АБВ внася сигнал до главния прокурор за разследване на ДОСТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6141426

АБВ внася сигнал до главния прокурор за разследване на ДОСТАБВ внася сигнал до главния прокурор за разследване на ДОСТ. Чрез него от партията искат да се разследва дейността и финансирането на ДОСТ и да се сезират за противоконституционна дейност.  "ДОСТ не минаха точна за една бройка, не успяха да си купят достатъчно гласове. При последващи избори, които за мен са много вероятно този пропуск да се

Вижте какво отговори bTV на Слави Трифонов

https://www.actualno.com/society/vijte-kakvo-otgovori-btv-na-slavi-trifonov-news_602289.html

През последната предизборна кампания bTV за пореден път доказа, че е водещият източник на информация и новини с политическа тематика, на опит и на компетентност - след близо месец балансирани дебати в актуалните предавания, с интервютата на двамата водещи кандидати за преми

През февруари България отчита бум на сръбските, македонски и турски туристи

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/03/28/2943414_prez_fevruari_bulgariia_otchita_bum_na_srubskite/?ref=rss


През февруари България отчита бум на туристите от Сърбия, Македония и Турция, които общо правят над 50% от всички, посетили България през месеца. Това става на фона на общо увеличение на чуждестранните туристи до 188 хил. души - най-големият им брой за месеца от 2008 г. насам (тогава са били 144 хил.)

Британските туристи са близо 9 хил., повече отколкото през предходните две години, но далеч под рекордите от 2008 г. (16600 души) и 2010 г. (13300 души).

Местан иска касиране на изборите и затвор за Валери Симеонов

http://offnews.bg/news/n_1/n_651327.html

ДОСТ не признава проведените избори за честни и прозрачни и иска касирането им. Ще сезираме Конституционния съд чрез главния прокурор Сотир Цацаров, заяви лидерът Лютви Местан. От партията настояват още за незабавни нови избори.   Лютви Местан е подготвил и сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за случилото се по границата в навечерието на изборите. "Искам пълно разследване на онова, което не само българската общественост, но и много хора извън граница видяха чрез средствата за масова информация - грозната картина на българската граница, упражнено насилие с цел препятстване на конституционното право за упражняване на глас и признанието, че е образувана престъпна група", коментира Местан.  "Вчера по една от националните медии Валери Симеонов призна, че успял да организира група, в която влизат още БСП и ГЕРБ, която е упражнила натиск върху ЦИК да приеме противоконституционно, дискриминационно решение, с което въведе задължение българските граждани собственоръчно, пред комисията, без чужда помощ да попълват декларации, че няма да гласуват на друго място", посочи Местан. Той прочете член 169 от НК, който предвижда до 8 г. затвор.  Така на практика беше въведен образователен ценз за грамотност, коментира лидерът на ДОСТ. Местан обяви, че Обединени патриоти "безчинствали" на границата, упражнявайки физическо насилие върху български граждани, които идвали в родината си, за да осъществят конституционното си право на глас и да изпълнят задължението си по Изборен кодекс да гласуват. "Хващането на тези беззащитни хора, в това число и беззащитни жени, и блъскането им обратно към Турция, попречването да влязат свободно в родината си, изцяло покрива състава на престъплението по чл. 167 от НК, което се наказва с лишаване от свобода до 3 години", коментира Местан.  Местан ще заведе дело срещу проф. Михаил Константинов заради твърдението му: "Тука се наляха милиони лева. Купуването на гласове е с чудовищни размери - до 100 евро на глас" по адрес на ДОСТ. "Всеки, който твърди подобно нещо, ще се срещне с мен в българския съд", каза Местан и припомни, че вече е осъдил за 681 лв. Божидар Димитров, заради твърдението му, че е турски шпионин. 

Любомир Сергеев показва фотоизложба във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=347411

Фотоизложба “Събирателно” на Любомир Сергеев ще бъде представена във Варна на 30 март в Арт салон на Радио Варна от 19.00 часа, научи Moreto.net. Изложбата включва творби от последните 6 години, показвани в Англия, САЩ, Италия, Испания, Украйна, Гърция.

Инж. Петър Кънев: „Търси се решение за облекчаване работата на рибарите”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/eHLPAzkXEP4/

Водачът на листата на Коалиция „БСП за България“ инж. Петър Кънев проведе среща със служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев. Разговорът се състоя по инициатива на инж. Кънев, който бе поел ангажимент пред рибарски общности в Бургаска област да съдейства за разрешаване на проблема с необходимостта от водене на корабен дневник на всяка лодка.

Министър Алексиев се ангажира да съдейства за разрешаване на казуса. Изискването към рибарите може да бъде отменено с наредба на министъра и за това не е нужно да бъдат правени законодателни промени.

„В резултат на проведената среща се търси решение за отмяна на изискването и облекчаване на работата на рибарите“, коментира инж. Петър Кънев.

Решението за два нови сорта ГМО царевица отново е в ръцете на еврокомисията

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/03/28/2943419_reshenieto_za_dva_novi_sorta_gmo_carevica_otnovo_e_v/?ref=rss


Страните от ЕС отхвърлиха с мнозинство възможността две нови генномодифицирани култури да се отглеждат в Европа на гласуване в понеделник, пише "Ройтерс".

Решението обаче не е окончателна забрана на двата сорта генномодифицирана царевица, съответно на американската DuPont Pioneer и швейцарската Syngenta, които произвеждат собствени пестициди, за да убиват вредителите. Причината е, че не се достигна до т.нар. "квалифицирано мнозинство", при което са...

Прическите от миналото, за които трябва да забравим

http://offnews.bg/news/n_1/n_651326.html

Революцията на 80-те години на миналия век успя да пренесе част от себе си и в по-спокойните 90-те години. За жалост, безумните прически продължиха да бъдат на мода. Не се знае дали децата или родителите са били луди, но крайните резултати на тези снимки са определено спомен, който всеки иска да забрави.

Търси се късметлията, спечелил 12 милиона

https://vesti.bg/lyubopitno/tyrsi-se-kysmetliiata-spechelil-12-miliona-6067194

В продължение на повече от година никой не успя да спечели невижданата сума

Клиентите на "Овергаз" ще плащат 14% повече от април

http://www.mediapool.bg/klientite-na-overgaz-shte-plashtat-14-poveche-ot-april-news261952.html

С приблизително 14% ще се увеличи цената на природния газ за битовите и индустриалните потребители на "Овергаз" от 1 април 2017 г., заради поскъпването на доставяната от "Булгаргаз" суровина с близо 30 процента, съобщиха във вторник от газоразпределителното дружество. Директното отражение върху крайната цена на газа за потребителите на частното дружество ще е по-ниско от това на "Булгаргаз", тъй като въпросните 30 процента са само едно от четирите компоненти, формиращи тарифата. Останалите три – цената за пренос по газовата инфраструктура, плащана на "Булгартрансгаз", както и цените за разпределение и снабдяване на "Овергаз", остават непроменени. Така от 1 април потребителите на газ ще плащат с една стотинка повече за киловатчас енергия. Синьото гориво за бита ще струва 8.7 стотинки/кВтч, а за производството – 7.3 стотинки. През първото тримесечие на 2017 г. домакинствата плащаха по 7.6 стотинки за киловатчас, а промишлеността – 6.2 стотинки. Новите цени ще влязат в сила след окончателно решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, което ще бъде взето на 31 март.. Въпреки близо 30-процентното поскъпване на газа, цената на този вид енергия остава ниска в в сравнение с останалите енергоизточници. За сравнение за киловатчас електроенергия битовите потребители заплащат 21.4 стотинки, а пропан-бутанът им струва 13.4 стотинки, посочват от "Овергаз". Дружеството е газифицирало над 60 000 домакинства. Икономията, която семействата реализират от замяната на електроенергията с по-евтиното синьо гориво, надвишава 1000 лева на година, като тук влизат отоплението, готвенето и топлата вода, допълва компанията.

БТВ: Слави се опита да употреби ефира за личната си политическа кампания

http://www.mediapool.bg/btv-slavi-se-opita-da-upotrebi-efira-za-lichnata-si-politicheska-kampaniya-news261951.html

Телевизия бТВ обяви, че понеделнишкият епизод на "Шоуто на Слави" е бил отменен, тъй като водещият Слави Трифонов е направил "опит да употреби ефира за целите на личната си политическа кампания". По-рано във вторник шоуменът обвини ръководството на бТВ в цензура за това, че са спрели заснетия за 27 март епизод от шоуто и вместо него са излъчили стар. Той обясни, че в сваленото издание диктор зад кадър е прочел писмото ултиматум, с което той заплаши с протести политиците от новото Народно събрание, ако не се заемат незабавно с промяна на изборните правила. "Решението беше взето не поради цензура, а заради извършен опит да се използва телевизионният ефир за целите на лична политическа кампания", посочва бТВ в своя официална позиция. И допълва, че Слави Трифонов е свободен да изразява своите възгледи, но в "актуалните предавания на телевизията, в които ще бъдат представяни и различните мнения на всички останали заинтересовани страни". Телевизията посочва, че досегашният й "успех е изграден върху здравата основа на безпристрастно и обективно отразяване на политическите процеси както в публицистичните предавания, така и в новинарските емисии и бТВ е решена да запази тези стандарти в програмата си". "Затова вчера бТВ отмени излъчването на епизод от предаването "Шоуто на Слави", в който водещият направи опит да употреби ефира за целите на лична политическа кампания. Колкото и почтена да е неговата кауза, бТВ не може и няма да приемe каквото и да е отклонение от своята политическа неутралност. Това е един от крайъгълните камъни на нашия успех като водеща медия в България", се казва в позицията. "Разбира се, Слави Трифонов е свободен да изразява своето политическо мнение и да се ангажира с демократично политическо движение. Верни на принципите си, ние сме готови да му дадем възможност да изразява своите възгледи в нашите актуални предавания. В същото време в тях ще представяме и различните мнения на всички останали заинтересовани страни". "бТВ следва българските медийни закони и собствените си журналистически принципи. Това правило трябва да бъде прието от всички наши служители и партньори без изключение", завършва позицията. *Очаквайте подробности

Слави Трифонов се обяви за жертва на цензура

http://www.mediapool.bg/slavi-trifonov-se-obyavi-za-zhertva-na-tsenzura-news261951.html

Както се очакваше, шоуменът Слави Трифонов обяви за цензура решението на ръководството на бТВ да спре понеделнишкия епизод от предаването му. По-рано същия ден той излезе с пореден ултиматум – този път към новоизбраните народни представители – да се заемат с приемането на поисканите от референдума промени в изборните правила, а ако не сторят това, заплаши с протести пред парламента. "Става дума за цензура. В предаването ни снощи нямаше нищо по-различно. Прочитаме писмото за референдума, пускаме химна, следва актьорската вечер", заяви тв водещият на пресконференция във вторник. Предишната вечер частната национална телевизия не излъчи заснетия нов епизод на предаването, а повтори стар. "Подобно писмо излъчихме месец преди изборите и тогава нямаше проблем", напомни Слави Трифонов. Той каза, че екипът му ще продължи своята част от договора с телевизията, а дали тя ще излъчи предаването, което те тепърва ще снимат за довечера, той не знае. *Очаквайте подробности

Оставят в ареста задържания за купуване на гласове кмет на село Снежина

https://www.24chasa.bg/region/article/6141423

Оставят в ареста задържания за купуване на гласове кмет на село СнежинаСъдът в Провадия наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на кмета на село Снежина Ахмед Идриз, който е обвинен за купуване на гласове по време на парламентарните избори, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна. Според прокуратурата 50-годишният кмет на провадийското село плащал по 20 лева на човек,

Как Елтън Джон отпразнува рождения си ден (снимки)

https://vesti.bg/lyubopitno/kak-eltyn-dzhon-otpraznuva-rozhdeniia-si-den-snimki-6067213

Лейди Гага, която е и кръстница на децата на британския изпълнител, изпя песента "Честит рожден ден", докато Стиви Уондър ѝ акомпанираше на пиано

Оставиха в ареста задържания за купуване на гласове кмет

http://www.cross.bg/glasove-ahmed-proverka-1538837.html

/КРОСС/ Кметът на село Снежина, който беше задържан след изборите заради купуване на гласове, остава в ареста. Това постанови съдът в Провадия, като уважи искането на районната прокуратура за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража". Причината за мярката е, че обвинението успя да обоснове реална опасност обвиняемият кмет да се укрие и да извърши друго престъпление Ахмед И. е привлечен като обвиняем за купуване на гласове на парламентарните избори. 50-годишният кмет на провадийското село Снежина плащал по 20 лева на човек, за да гласува за определена партия. По 20 лева получавали и членовете на домакинствата. Освен че купувал гласове, Ахмед бил избягал и при полицейска проверка в нощта след изборите. Това станало около 2 часа след полунощ, когато излязъл от местна кръчма и бил спрян с автомобила си за проверка от полицейски патрул. В докладната проверяващите полицаи обяснили, че Ахмед И. миришел силно на алкохол. Полицейските служители го помолили да изчака за проверка с дрегер. Кметът излязъл от колата и започнал да говори по телефона. Отдалечил се от проверяващите и избягал. Бил издирен едва на следващата сутрин.    

Да отпадне забраната за социология в изборния ден, предложи Иво Атанасов от СЕМ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6141412

Да отпадне забраната за социология в изборния ден, предложи Иво Атанасов от СЕМДа отпадне забраната за публикуване на резултати от социологичски проучвания в изборния ден, предложи днес Иво Атанасов на заседание на Съвета за елетронни медии. Според него СЕМ трябва да е инициатор на тази законодателна промяна, като я предложи в общия доклад, който съветът трябва да изготви за предизборната кампания и самия изборен ден.

„Ислямска държава“ е пред банкрут, едвам плаща на бойците си

http://www.moreto.net/novini.php?n=347441

Бившият финансов министър на Ирак Хошияр Зебари каза в интервю за „Скай Нюз”, че терористичната групировка „Ислямска държава” е почти банкрутирала и вече едвам смогва с плащането на бойците в редиците си. Преди „Ислямска държава“ се смяташе за най-богатата терористична организация в целия свят, благодарение на огромната си мрежа от криминални предприятия, които я финансираха.

Пускат предварителна продажба на билетите за "Черно море"-"Левски"

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/puskat-predvaritelna-prodazhba-na-biletite-za-cherno-more-levski-2013678

Поради големия интерес към двубоя от 26 кръг на Първа Професионална Лига  между "Черно море" и "Левски" – тази събота от 17,30 часа, ръководството на варненския клуб реши да пусне предварителна продажба на билети . От утре до петък те ще се продават от 10 до 17 ч. , в канцелариите на стадион „Тича“

Ще признае ли държавата езика на глухите за официален?

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/shte-priznae-li-dyrzhavata-ezika-na-gluhite-za-oficialen-2013679

Двайсет години след излизането на първия български жестов речник, държавата все още не е признала езика на глухите за официален. Това ще се случи най-рано през октомври, когато ще излязат резултатите от националното изследване на българския жестов език.
 

16-годишната дъщеря на Джуд Лоу с фотосесия за Бърбъри (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/16-godishnata-dyshteria-na-dzhud-lou-s-fotosesiia-za-byrbyri-snimki-2013681

Голямата дъщеря на Джуд Лоу - 16-годишната Айрис, се снима в рекламна кампания на модна къща "Бърбъри", съобщи Лента.

Общински съвет Сливен решава за създаване на предприятие „Озеленяване”

//dariknews.bg/regioni/sliven/obshtinski-syvet-sliven-reshava-za-syzdavane-na-predpriiatie-ozeleniavane-2013622

Общински съвет-Сливен ще гласува предложение за създаване на общинско предприятие „Озеленяване” и приемане на правилник за дейността му, съобщи кметът Стефан Радев.  Това ще стане на предстоящото заседание на ОбС в четвъртък, 30 март.   В защита интересите на общината е целесъобразно да се промени

Над 46 000 лева постъпления от търгове в община Тунджа

//dariknews.bg/regioni/sliven/nad-46-000-leva-postypleniia-ot-tyrgove-v-obshtina-tundzha-2013450

Нови 46 544 лева се очакват да постъпят в Община „Тунджа“ след проведените публични търгове с явно наддаване за продажба на общински имоти, за предоставяне под наем на имоти и за отдаване под наем за стопанската 2016-2017 година на свободните пасища, мери и ливади от Общинския поземлен фонд.

Как да търгувате като легендарния Джеси Ливърмор

http://www.investor.bg/novini/130/a/kak-da-tyrguvate-kato-legendarniia-djesi-livyrmor-236435/

При кризата от 1907 г. той прави 3 млн. долара само за ден, което отговаря на днешни 100 млн. долара

Хлорният диоксид - ангелски лек или чиста измама

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6141025

Хлорният диоксид - ангелски лек или чиста измамаВ последните години много хора вярват, че хлорният диоксид (ММС) лекува малария, астма, гъбички, дори рак като пречиства организма от патогените. Откритието на металурга и златотърсач Джим Хъмбъл не е признато от фармацията и не се продава в аптеките. Замислихме се възможно ли е просто един пречиствател за вода да лекува болести,

Дъщерите на морето и скандинавски легенди във втората изложба на София Зашева

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/03/28/2943401_dushterite_na_moreto_i_skandinavski_legendi_vuv/?ref=rss


Връзката на северните народи с морето е много силна. Особено с хората, които са живели (а и днес живеят) около бреговете на скандинавските страни и Исландия.

Вдъхновена от морските стихии, София Зашева се обръща към северните легенди и митове, за да създаде концептуалната си серия Wave Maidens, която ще представи с втората си изложба в кафе-галерия "ФотоСинтезис Арт Център" на 30 март.



Wave maidens са деветте дъщери...

Посланикът на САЩ в ООН: Времето, когато очерняха Израел, приключи

http://offnews.bg/news/n_1/n_651323.html

Новата посланичка на САЩ в ООН Ники Хейли увери в понеделник пред най-голямата американска произраелска организация, че еврейската държава занапред няма да бъде "очерняна" в Обединените нации, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Хейли представлява в ООН администрацията на президента Доналд Тръмп, който упрекна през декември своя предшественик Барак Обама, че не наложи вето на резолюция 2334 на Съвета за сигурност, осъждаща израелската заселнически дейност на палестинските територии. За пръв път от 1979 г. САЩ се въздържаха и допуснаха да бъде прокаран такъв текст в ООН, тъй като бяха скандализирани от поведението на своя израелски съюзник с оглед неуспеха на мирния процес. По думите на Ники Хейли резолюцията, гласувана в ООН в последните дни на администрацията Обама, е била "ритник в корема, усетен" от САЩ. "Мога да ви кажа само, че всички в ООН се страхуват да ми говорят за резолюция 2334", заяви посланичката, посрещната с буря от аплодисменти от годишната конференция на организацията Американско-израелски комитет по обществени въпроси, най-голямото в САЩ произраелско лоби. "Искам те да знаят, че това няма да се случи отново", обеща тя и заяви пред ентусиазираните делегати: "Времето, когато очерняха Израел, приключи." Въпреки че резолюция 2334 прикани Израел да се въздържа от всякаква дейност, свързана с колониите, през последните три месеца не се забелязват мерки в тази насока, заяви в петък координаторът на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов. През януари Израел пет пъти съобщи за разширяване на колониите с над 6000 жилища на Западния бряг и Източен Ерусалим.

Двата лагера за референдума в Турция имат почти изравнени шансове

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/28/2943358_dvata_lagera_za_referenduma_v_turciia_imat_pochti/?ref=rss


Турски социологически агенции дават почти равни шансове на двата лагера преди предстоящия референдум за превръщане на страната в президентска република, съобщава сайтът "Ал Монитор", позовавайки се на изследвания, проведени в последните дни.

В интервю за "Хюриет дейли нюз" от вчера Бекир Агърдър - директорът на агенция "Конда", известна с точните си прогнози, посочи, че съперниците "си дишат във врата". Той изтъкна същевременно, че...

Дядо зад волана блъсна баба на пешеходна пътека във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=347420

Възрастен мъж блъсна вчера на пешеходна пътека възрастна жена във Варна, съобщиха от МВР за Moreto.net. Неприятният инцидент станал около 14.20 часа на булевард "Владислав Варненчик". 73-годишният шофьор на форд решил, че няма да даде предимство на 10 години по-млада от него жена и я блъснал.

Кметът на с. Снежина пазарувал гласове за по 20 лв., след което шофирал почерпен

http://offnews.bg/news/n_1/n_651322.html

Кметът на село варненското село Снежина Ахмед Идриз остава в ареста, реши днес Провадийският районен съд.  Според прокуратурата 50-годишният кмет е плащал по 20 лева на човек, за да гласува за определена партия. По 20 лева получавали и членовете на домакинствата. Прокуратурата обоснова реалната опасност обвиняемият кмет да се укрие и да извърши друго престъпление. Сред мотивите са и две докладни записки и акт за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата. Няколко часа след като купувал гласове на избиратели, обвиняемият посетил кръчма в селото. Около 2 часа след полунощ на 24 март 2017 г. кметът излязъл от кръчмата със свои познати. Качил се в автомобил и потеглил. Тогава бил спрян за проверка от полицейски служители. В докладната проверяващите полицаи обяснили, че Ахмед Идриз миришел силно на алкохол. Полицейските служители го помолили да изчака за проверка с дрегер. Кметът излязъл от колата и започнал да говори по телефона. Отдалечил се от проверяващите и избягал. Бил издирен едва на следващата сутрин. Заради осуетяване на проверката за алкохол му е съставен актът за административно нарушение. Определението на Провадийския районен съд подлежи на обжалване пред Варненския окръжен съд Идриз стана кмет на ДПС през 2014 г. след балотаж с кандидата на БСП Ивелин Иванов.

Сърбия сама ще ремонтира своите "МиГ"-ове

http://www.cross.bg/dzhordzhevich-tzentur-slychi-1538836.html

/КРОСС/ Процесът на модернизирането на сръбската армия протича в съответствие с изготвените краткосрочни и дългосрочни планове, заяви сръбският министър на отбраната Зоран Джорджевич, цитиран от радио B92. Според него модернизацията включва най-вече „оборудването на сръбската армия с въздушна отбрана". Министърът заяви, че представители на Русия имат интерес „да дойдат в нашата страна, за да отворят нов център за модернизация и ремонт на хеликоптери „Ми" и подчерта, че „Сърбия също е заинтересована". „Всичко се развива така, че това бързо да се случи. В началото ще бъде малък регионален център, който предстои да се разрасне до голям и модерен център за цяла Югоизточна Европа", каза Джорджевич. Той съобщи, че ремонтирането на шестте сръбски самолета "МиГ-29" от Русия ще се случи в западната ни съседка, тъй като е в интерес на страната от Аеротехническия институт „Мома Станойлович" (подразделение на сръбския Военнотехнически институт - б. пр.) да участват в тази дейност. „Очакваме руският президент Путин да подпише указ за военнотехническа помощ (на Сърбия) и в зависимост от формулировката му - дали ще бъде помощ или военнотехническо сътрудничество, тя да бъде предоставена, добави Джорджевич. В понеделник Зоран Джорджевич, заедно с премиера на Сърбия Александър Вучич бяха в Москва и се срещнаха с Владимир Путин и руски депутати

Петнадесет годишен откраднал обицата на шестокласник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6141386

Петнадесет годишен откраднал обицата на шестокласникПетнадесет годишен хулиган открадна обицата на шестокласник посрред бял ден в Русе, съобщиха от ОД на МВР. Нападателят бил открит от полицаите и върнят в приюта за деца, от който бил избягал. На 7 март в Първо РУ в Русе бил регистриран сигнал, че между 10 и 10 и 30 часа същия ден, до бл. "Венера", неизвестно момче със сила и заплаха е отнело от

Зоран Заев: Лъжа е, че ще съдим Сърбия за геноцид

https://www.24chasa.bg/novini/article/6141368

Зоран Заев: Лъжа е, че ще съдим Сърбия за геноцидПредседателят на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев твърди, че не е вярно, че Македония ще съди Сърбия за геноцид и добавя, че това е лъжа, която трябвало "да скара братския сръбски и македонски народ", пишат белградски вестници. В интервю за вестник "Данас" Заев заяви, че Сърбия е не само съсед на Македония,

Германски политик обвини Турция в шпионаж

https://www.actualno.com/europe/germanski-politik-obvini-turcija-v-shpionaj-news_602277.html

Вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия обвини Турция в извършването на „неприемлив“ шпионаж срещу предполагаеми симпатизанти на движението на турския проповедник Фетхулах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на неуспешния опит за преврат от мина

Адел намекна, че това може да бъде последното ѝ турне

http://offnews.bg/news/n_1/n_651320.html

Изглежда това тазгодишното гигантско турне на Адел ще ѝ бъде последното. Тя имаше 119 шоута в турнето, продължило 13 месеца. След като обяви два големи концерта за края на лятото, наречени „The Finale“, 28-годишната изпълнителка заяви по време на шоу „Не знам дали някога ще обикалям отново“. "Турнетата не са нещо, в което аз съм добра - аплодисментите ме карат да се чувствам малко уязвима. Не знам дали някога ще обикалям отново", каза тя пред аудиторията си по време на изпълнението си на стадион в Нова Зеландия. "Единствената причина да правя на турнета, сте вие. Не съм сигурна дали турнетата са за мен. Най-голямото постижение в кариерата ми е това турне." Това не е първият път, в който Адел говори за дискомфорта си на сцената. През 2015 г. пред американски медии тя каза: "Ставам толкова нервна при изпълнения на живо, че съм твърде уплашена, за да опитам нещо ново. Това всъщност се влошава. Или просто не става по-добре, така че аз се чувствам като че ли става все по-зле, защото трябваше досега да съм започнала да се подобрявам.“

Местан не признава изборите, АБВ иска забрана на ДОСТ

https://vesti.bg/bulgaria/politika/mestan-ne-priznava-izborite-abv-iska-zabrana-na-dost-6067225

Според Местан има тотално нарушение на изборните права на българските граждани, живеещи в Турция

Местан иска касиране на изборите и имунитети

https://vesti.bg/bulgaria/politika/mestan-iska-kasirane-na-izborite-i-imuniteti-6067225

Според него има тотално нарушение на изборните права на българските граждани, живеещи в Турция

Почти 31,7 млн. лева годишно ще получават партиите в новия парламент от бюджета

http://www.moreto.net/novini.php?n=347439

Около 31,7 млн. лева на година ще плаща бюджетът на партиите, влезли в 44-то Народно събрание. 12,6 млн. става годишната субсидия на ГЕРБ. Досега партията на Бойко Борисов получаваше с по 1 млн. лв. на година по-малко заради по-малкото гласове от предишните парламентарни избори.

Трифонов: Цензура и нищо повече

http://www.cross.bg/trifonov-predavane-dali-1538833.html

/КРОСС/ "Става дума за цензура, в предаването ни снощи нямаше нищо по-различно. Прочитаме писмото и пускаме химна, това е". Така тв водещият Слави Трифонов коментира спирането на предаването му от страна на bTV. Телевизията не излъчи вчерашното предаване на Слави Трифонов, а вместо новия епизод излъчи повторение на стар. От съобщение на сайта на медията се разбира, че телевизията вече смята, че политическите пристрастия на водещия се отразяват на работата му за медията и че той е нает, за да прави развлекателно, а не политическо предаване. "Не разбирам защо го спряха", каза Трифонов на пресконференция днес по темата. Шоуменът каза, че ще си търси правата и че не е сигурен дали "конкретен политик не е замесен". Днес Трифонов ще прави предаване, "да видим дали ще го излъчат", каза водещият. "Гласувал съм на референдума, не може под килима да се замита волята на 2.5 млн. българи, каза още Трифонов.    

ДОСТ иска касиране на изборите заради "патриотичната" блокада на границата

http://www.mediapool.bg/dost-iska-kasirane-na-izborite-zaradi-patriotichnata-blokada-na-granitsata-news261950.html

ДОСТ ще иска касиране на изборите заради тотално нарушение на изборните права на българските граждани, живеещи в Турция, заяви лидерът на партията Лютви Местан във вторник.   Той определи резултата на формацията си (2.86%) като добър. "Категоричната ни оценка е, че Обединение ДОСТ, в частност партия ДОСТ, постигна уникален резултат за партия, която беше едва на 6 месеца от регистрацията си. Тези над 100 000 гласа разбиха монопола на ДПС в етнически смесените райони", заяви Местан.   По думите му всеки един от тези 100 000 гласа е принос за българската демокрация, защото са гласове на доблестни и много смели български граждани, които подкрепиха ДОСТ, въпреки тоталната репресия, на която избирателите и обединението бяха подложени от страна на партиите и държавните органи.   Постиганият резултат на ДОСТ щеше да бъде достатъчен за влизане в 44-то Народно събрание, ако спрямо ДОСТ не беше разгърната съзнателно планирана, агресивна кампания и противоконституционни и противозаконни действия, заяви Местан и цитира разпоредби от Наказателния кодекс.   "На границата самозабравили се лидери от т. нар обединени патриоти безчинстваха, упражнявайки и физическо насилие върху българските граждани, които идваха в родината си, за да осъществява конституционното си право на глас и да изпълнят задължението си по Изборния кодекс да гласуват. Хващането на тези беззащитни хора, в това число и беззащитни жени и блъскането им обратно към Турция, попречването да влязат свободно в родината си, изцяло покрива състава на престъпление", смята лидерът на ДОСТ.   Той ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров, от когото иска пълно разследване на блокадата на границата от страна на "Обединени патриоти".   Местан призова Цацаров да свали имунитета на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.   ДОСТ не признава изборите за честни и прозрачно проведени в съответствие на Конституцията и Изборния кодекс, заключи той. "Изборите за 44- то НС са проведени в условия на тотално нарушение на изборните права на българските граждани, живеещи в Турция. След обявяване на официалните резултати от ЦИК официално ще искаме касиране на резултатите", заяви Местан.

Пребиха почти до смърт мъж в столичния градски транспорт

http://www.cross.bg/transport-poboii-zhivota-1538834.html

/КРОСС/ Мъж на 34 години е с опасност за живота след нанесен му побой от двама мъже в автобус на столичния градския транспорт. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Снощи, малко преди 21:30 часа, в Девето РУ бил получен сигнал за нападнат и бит мъж в автобус на масовия градски транспорт. На място незабавно били изпратени екипи на полицията и спешна помощ. На този етап е установено, че след възникнал спор, прераснал в скандал, двама непознати нанесли побой на 34-годишния мъж и избягали. Пострадалият незабавно бил транспортиран в болнично заведение, настанен е за лечение, с опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство, а столичната полиция изясняват всички факти и обстоятелства около случилото се, и работи по установяване и задържане на извършителите.

Изведнъж Путин трябва да се страхува за властта си

http://www.clubz.bg/52167-izvednyj_putin_trqbva_da_se_strahuva_za_vlastta_si

СВЯТ путин ПКФ 9cr

След една година Русия ще избира президент. До миналия уикенд резултатът беше ясен. Изведнъж обаче масови протести заляха страната. От противници, които Путин не беше включил в сметката си.

Такива протести от години Русия не е виждала. Десетки хиляди излязоха в неделя по улиците от Санкт Петербург до Владивосток, за да протестират срещу корупцията.

В столицата Москва се разиграха драматични сцени. Въпреки голямото  полицейско присъствие хиляди безстрашни демонстранти се стекоха в центъра на неразрешена от властите проява. Под викове “Русия без Путин!” и “Позор!” полицаи в цялото си снаряжение изнасяха жени и мъже.

Московската полиция приложи брутална сила срещу протестиращите.

По данни на организацията за защита на човешките права „ОВД инфо“ само в Москва са били арестувани над 1000 протестиращи. Много хора са били задържани и във Владивосток и Хабаровск в Далечния изток, в Краснодар на юг, в Махачкала в севернокавказкия Дагестан, в Екатеринбург в Урал и в редица други градове.

Демонстранти с многогодишни присъди

Едва ли някой е смятал, че гневът ще се прояви с такава сила. Изминаха 5 години от времето, когато десетки хиляди демонстрираха в големите руски градове срещу фалшифицирането на парламентарните и президентските избори. Силно бяха затегнати законите, регулиращи свободата на публичните събирания.

Десетки, които при встъпването на Путин в длъжност през май 2012 г. демонстрираха на Блатния площад в Москва, получиха многогодишни присъди.

Навални слуша съдиите заедно с адвокатката си Олга Михайлова. Снимка Туитър

След анексирането на Крим огромна патриотична вълна се понесе из Русия, а подкрепата за Путин достигна рекордни висоти.

Идната година Путин иска отново да бъде избран за президент. Това се смята за сигурно, макар Кремъл още да не го е оповестил официално. Доскоро изглеждаше, че политическата апатия и резултиращото от нея ниско участие във вота са най-големите трудности за победата на Путин.

Отдавна властват апатия и страх

Хората досега мълчаливо понасяха влошаването на икономическото положение, дошло със спада на цените на петрола и санкциите. Причината да не излязат по улиците беше пропагандата, която се концентрира върху военните и външнополитическите успехи на Русия, страхът от сурови наказания и липсата на вяра, че политически промени са възможни.

Но събитията от неделя показват, че въпреки всичко опозицията е в състояние да мобилизира хората. Протестиращите последваха призива на критика на правителството Алексей Навални. Идната година той иска да се кандидатира на президентските избори и през изминалите седмици откри свои предизборни бюра в редица руски области – въпреки провокациите на властите, въпреки нападките срещу него и сътрудниците му.

През февруари за пореден път съд в град Киров го осъди условно и то въпреки, че Европейският съд по човешки права (ЕСПЧ) окачестви предишните съдебни решения по същия процес като политически мотивирани. Присъдата не позволява на 40-годишния Навални да се кандидатира за президент.

Навални иска да се изправи срещу Путин

Въпреки това Навални държи на правото си да се кандидатира и продължава кампанията на фондацията си срещу корупцията по високите етажи на властта. В началото на март той публикува детайли за премиера Дмитрий Медведев и неговата корумпирана империя от вили, луксозни яхти, лозов масив в Италия, стопанисван от подставени лица.

Тези разкрития станаха повод за демонстрациите в неделя.

Самият Навални отиде на демонсрацията в Москва с метро, държейки в ръце пъстри маратонки. Той беше арестуван още в началото на протеста. Обвиняват го в организиране на недопусната от властите проява. В понеделник съд в Москва го осъди на 15 дни затвор и глоба, равняваща се на 320 евро.

И ученик публично критикува управляващите

Освен това полицията обискира централата на фондацията на Навални, конфискува цялата техника и задържа 13 негови сътрудници. Един от тях е в болница с мозъчно сътресение.

Новото и изненадващото при тези протести беше големият брой на  ученици и студенти, които излязоха по улиците. Звезда на демонстрацията в сибирския град Томск стана петокласникът Глеб Токмаков.

«Ходя на училище и се чудя колко политизирано е нашето училище. Ако не нарисуваш портрет на някой политик, ти пишат двойка. На власт са корумпирани чиновници. Конституцията всъщност би следвало да защитава нашите интереси, а не да обслужва техните», зяви пред микрофон ученикът.

46 малолетни арестувани в Москва

По данни на полицията при протестите в неделя в Москва са били задържани 46 малолетни. Впоследствие те са били освободени и предадени на родителите им.

Това е едно ново поколение, израсло при Путин и сега отвратено от неговата политика и правителството му. По време на протестите преди 5 години повечето са били на възраст между 10 и 14 г. Мнозина от тях впоследствие никога не са гласували. Сега те отново излязоха на протест въпреки заплахата да бъдат арестувани.

Те не вярват на телевизията и следят събитията в интернет, контактуват в социалните мрежи. Дори да ги наричат «поколението на Путин», за президента съвсем не е лесно да ги контролира и да привлече симпатиите им.

Кремъл говори за "провокация и лъжа"

Германското правителство призова руските власти задържаните да бъдат освободени.

«Русия се обявява за свободно изразяване на мнения и за правото на събрания. Дали тези върховни принципи ще бъдат съблюдавани и сега, е от изключително значие за руската демокрация», заяви в Берлин правителственият говорител Щефен Зайберт.

И ЕС критикува арестите.

Руските държавни медии почти игнорираха протестите. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини в понеделник опозицията в «провокация и лъжа» и заяви, че непълнолетните участници в протестите били платени. Премиерът Медведев пък написа в инстаграм по повод запитване как е преминал неделният ден за него: «Не беше зле, покарах ски.»

----

* Авторката е кореспондент в Москва на германския естник. «Ди Велт», откъдето препечатваме публикацията. Преводът е на Клуб Z.

Кралиците, прокълнати да бъдат нещастни

https://www.actualno.com/books/kralicite-prokylnati-da-bydat-neshtastni-news_602306.html

След нестихващия интерес към „Непокорните диви“, в дамския месец издателство „Ентусиаст“ публикува втора книга на журналистката и писателката Кристина Морато – „Прокълнатите кралици“. Императрица Сиси, Мария-Антоанета, Кристина Шведска, Евгения де Мо

Следващите 50 години ще са определящи за човечеството през идните 10 000 години

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/03/28/2943390_sledvashtite_50_godini_shte_sa_opredeliashti_za/?ref=rss


Това с колко отделните държави ще намалят въглеродните си емисии през следващите 50 години има голямо значение. Защото това ще определи условията на живот на хората на земята най-малко през следващите 10 000 години. Това предупрежава ръководителят на център Resilience в университета в Стокхолм Йохан Рокщрьом в интервю за фондация Томсън Ройтерс.

Рокщрьом е част от група учени, които смятат, че човечеството трябва да намалява наполовина емисиите въглероден диоксид на...

Доларът записа понижение, невиждано от ноември

http://www.investor.bg/analizi/9/a/dolaryt-zapisa-ponijenie-nevijdano-ot-noemvri-236520/

Зелените пари регистрираха 4-месечно дъно спрямо кошница от валути. Dow Jones приключи осма поредна търговска сесия на червена територия

Какво видяхте на картинката? Това казва много за вас...

https://www.actualno.com/curious/kakvo-vidjahte-na-kartinkata-tova-kazva-mnogo-za-vas-news_602230.html

Погледнете красивата рисунка и кажете какво видяхте първо. Това разкрива някои ваши черти от характера и донякъде целите ви в живота. Ако първо сте видели... Жената Вие сте много чувстителни и имате ранима душа. Вярвате, че човек трябва да подхожда с добро към другите, за да

bTV: Слави направи опит да употреби ефира за целите на лична политическа кампания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6141371

bTV: Слави направи опит да употреби ефира за целите на лична политическа кампанияПрез последната предизборна кампания bTV за пореден път доказа, че е водещият източник на информация и новини с политическа тематика, на опит и на компетентност - след близо месец балансирани дебати в актуалните предавания, с интервютата на двамата водещи кандидати за премиерския пост и с мащабното отразяване на изборния процес на 26 март.

В РУО-Кърджали утвърдиха План-приема за учебната 2017/2018 година

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/v-ruo-kyrdzhali-utvyrdiha-plan-priema-za-uchebnata-20172018-godina-2013666

Днес, 28 март, в РУО-Кърджали бе утвърден  Държавният план-прием за учебната 2017/2018 година. Срокът за утвърждаването му, според нормативни документи на МОН е 30 март. До 10 април на интернет страниците на регионалните управления на образованието се публикува утвърденият план-прием за всички учил

Явор Хайтов благодари за подкрепата

//dariknews.bg/regioni/vraca/iavor-hajtov-blagodari-za-podkrepata-2013667

Приятели,
Изборите за 44-о Народно събрание вече са история. За съжаление други ще я пишат, защото избирателите решиха да не дадат представителство в парламента на коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“.
Въпреки това бих искал да благодаря на всички, които се включиха в предизбо

Кандидат за депутат с рекорден брой преференции за Видинско

//dariknews.bg/regioni/vraca/kandidat-za-deputat-s-rekorden-broj-preferencii-za-vidinsko-2013674

Общият брой на гласувалите във Видин и областта е 44 746 души от имащите право на глас.Невалидните бюлетини са 1555 броя. От РИК –Видин са предали протокола в ЦИК на 27 март в 17.00ч., като разпределение на мандатите все още няма. Това каза Павел Петков, председател на РИК-Видин. Той уточни, че най

Падна глоба на община Харманли заради тютюневата фабрика

//dariknews.bg/regioni/haskovo/padna-globa-na-obshtina-harmanli-zaradi-tiutiunevata-fabrika-2013673

Глобата от 5000 лв., която наложи Министерството на културата на община Харманли заради съборената тютюнева фабрика падна в съда. Съдът в Харманли смята, че има нарушения в съставянето на акта и наказателното постановление.
Глобата бе след извършена проверка от Министерството, които се сезир

Обвиниха свищовлийка за теглене на пари от чужда карта

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/obviniha-svishtovlijka-za-teglene-na-pari-ot-chuzhda-karta-2013595

30-годишна жена от Свищов е обвинена в тегленето на пари от чужда дебитна карта, без знанието и съгласието на титуляра.

В хода на разследването е установено, че в периода 21 - 24 октомври миналата година,  на четири пъти жената е изтеглила от чужда дебитна карта сумата от 180 лв.

Слави Трифонов няма да организира протести пред парламента

//dariknews.bg/novini/bylgariia/slavi-trifonov-niama-da-organizira-protesti-pred-parlamenta-2013675

Слави Трифонов няма да организира протести пред Народното събрание, но ще излезе на протест сам, за да изрази гражданската си позиция. „Аз имам своите граждански права и имам право да протестирам“, каза още Трифонов.

ДПС отбеляза най-слабото си представяне на парламентарни избори от 2005 г. (графика)

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/28/2943403_dps_otbeliaza_nai-slaboto_si_predstaviane_na/?ref=rss


Движението за права и свободи (ДПС) отбеляза най-слабото си представяне на парламентарни избори от 2005 г. насам (откогато са най-старите оповестени от Централната избирателна комисия данни). Това показва справка на "Дневник".

Движението губи позиции както в страната, така и в чужбина. В Турция, където традиционно ДПС бе винаги първа политическа сила, сега лидер е ДОСТ на Лютви Местан.

Заради вота за конкурентната партия в Турция,...

Екоорганизации настояват за нова програма за отопление на домакинствата на енергийни помощи

http://www.cross.bg/domakinstvata-pomoshti-otoplenie-1538832.html

/КРОСС/ Две екоорганизации отново настояха да бъде приета програмата, която предложиха още преди два месеца. Техният проект е свързан със схема за подмяна на системата за отопление в домакинствата, които получават енергийни помощи. Еколозите предлагат да се използват европейски средства за безвъзмездно подпомагане на тези семейства, за да сменят горивата, които използват за отопление. Така ще се допринесе за намаляване на замърсяването на въздуха, според еколозите. В интервю за БНР Генади Кондарев от екологичното сдружение "За земята" поясни: Категорично се обявяваме против идеята за слагане на филтри на комините на хората, защото това е едно скъпоструващо решение, за което само чуваме общините да споменават, без да знаем дали изобщо има технически такава опция и което е безсмислено от гледна точка на спестяване и на емисии, свързани със замърсяване, и на емисии, свързани с парникови газове, а да не говорим, че то по никакъв начин не пести енергия и средства на хората. Програмата, която разработихме и която предлагаме на правителството, общо взето преструктурира това, което в момента познаваме като енергийни помощи за домакинствата. Това са около 400 лева, които домакинствата получават през всеки отоплителен сезон. Близо 280 000 домакинства в страната получават тези помощи

Бившият шеф на Районния съд в София се кандидатира за член на ВСС

http://offnews.bg/news/n_1/n_651319.html

Бившият председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов , който подаде оставка в знак на несъгласие с политиката на действащия Висш съдебен съвет (ВСС), се кандидатира за член на новия състав на кадровия орган, съобщава "Правен свят". За разлика от всички останали претенденти за новия ВСС, Лалов е решил сам да издигне кандидатурата си. Той мотивира кандидатурата си с това, че иска да представлява "всеки един съдия". "Вярвам, че както в дейността си съдиите следва да се подчиняват на закона и на вътрешното си убеждение, така и изборът на членове на ВСС следва и ще бъде направен единствено въз основа на личните, професионални и нравствени качества на кандидатите и на техните концепции за дейността на ВСС, без значение от броя и местоработата на предложилите ги съдии", посочва Лалов. Лалов посочва, че добрите практики в отделни съдилища се възприемат от обществото като тяхно достижение, а проблемите на някои места се възприемат като такива на цялата система. "Именно затова решаването на наболелите въпроси пред съдебната система не може да бъде въпрос на отделни съдии, съдилища или апелативни райони. Изграждането на независим, справедлив и ефективен съд е в интерес на всички", изтъква той. В предложението си до съдиите от цялата страна той изразява надежда, че при този пръв пряк избор на членове на ВСС в кадровия орган ще влязат "хора, които могат да бъдат проводници на надигащата се енергия сред съдиите за промяна в управлението на съдебната система". "Време е да извадим непочтените и некадърните от ВСС. Да кажем, че във ВСС нямат място тези, които не познават или нямат желание и капацитет да вникнат в професионалните ни проблеми. Да заявим, че не искаме отново членове, чийто професионален път в преобладаващата си част е преминал на административни постове или които са излъчени явно или тайно от така наречената съдебна номенклатура", заявява Лалов. По-рано днес стана ясно, че от квотата на прокурорите са депозирани 13 предложения за членове на ВСС.  В последния ден от срока – 27 март, е постъпило предложение от прокурори при Върховна касационна прокуратура, които издигат номинацията на Борислав Сарафов – заместник на главния прокурор при ВКП.

Хванаха напушено момиче да шофира

https://www.24chasa.bg/region/article/6141367

Хванаха напушено момиче да шофираМладо момиче седна зад волана на кола след употреба на марихуана, съобщиха от полицията. При проверка на лек автомобил "Ауди", около 23 часа на ул. "Гоце Делчев" в с. Мосомище, е намерена и иззета 1 грам суха тревита маса, която след полеви тест е реагирала на канабис. Полицаите тествали и водачката на колата Н. П., на 18 г. от гр. Гоце Делчев.

Слави Трифонов: Спирането на предаването снощи беше цензура (на живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6141354

Слави Трифонов: Спирането на предаването снощи беше цензура (на живо)"Това е цензура. Спирани са ни и други предавания, но не са били в тази телевизия. Ние произвеждаме предавания, които предоставяме на Би Ти Ви и те го излъчват. В това предаване нямаше нищо по-специално освен изчитането на едно писмо, което беше пуснато още през деня. Да не говорим,че преди това в новините на Би Ти Ви писмото беше изчетено",

От октомври изнасят опасния трихлоретан край Девня

http://www.moreto.net/novini.php?n=347434

В края на октомври тази година може да започне изнасянето на опасния трихлоретан от цистерните във фалиралия завод „Полимери“ край Девня. Това съобщи днес областният управител на Варна Тодор Йотов, предаде репортер на Moreto.net. Губернаторът добави, че вече е замерена дебелината на резервоарите, в които се съхранява веществото.

Поне 130 хил. лв. ще е цената за наемането на Централния плаж във Варна

http://www.cross.bg/plazh-metra-syma-1538831.html

/КРОСС/ От 134 330 лева. Това е минималната сума, която трябва да извади всеки един, който иска да наеме Централния плаж във Варна. Той ще бъде отдаден под наем на търг, а въпросната сума е минималната, от която стартира наддаването. Срокът за отдаването на плажа, пък ще е за пет години. Срещу тази сума и за този период спечелилият концесионер ще се уреди с площ от 74 180 квадратни метра. Активната плажна площ на Централния плаж е от 60 281 кв. м. От нея са изключени обекти на инфраструктура от 13 815 квадратни метра и заливаемите площи в размер на 84 метра. Морският плаж е с дължина на бреговата линия 1 127 метра. Заявления за участие ще се приемат до 24 април. Търгът е с тайно наддаване трябва да се проведе на 26 април.

Слави Трифонов: Това е цензура (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/28/2943402_slavi_trifonov_tova_e_cenzura_obnovena/?ref=rss


Това е цензура. Така Слави Трифонов определи решението на Би Ти Ви да не излъчи снощния епизод на предаването му и го повтори няколко пъти. Той каза, че не може да каже защо точно е спряно шоуто и че е получил информативно писмо от медията.

Телевизионният водещ и екипът му дадоха пресконференция, за да съобщят тяхната позиция. Тя беше представена като посветена на "свободата на словото".

Коментарът на Трифонов

Слави Трифонов: Това е цензура

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/28/2943402_slavi_trifonov_tova_e_cenzura/?ref=rss


Това е цензура. Така Слави Трифонов определи решението на Би Ти Ви да не излъчи снощния епизод на предаването му и го повтори няколко пъти. Той каза, че не може да каже защо точно е спряно шоуто и че е получил информативно писмо от медиата.

Тв водещият и екипът му дадоха пресконференция, за да съобщят тяхната позиция. Тя беше представена като посветена на "свободата на словото".

Коментарът на Трифонов

"Не за...

Отрова избива белоглавите лешояди в Кресненското дефиле

http://offnews.bg/news/n_1/n_651312.html

Неказонно използване на отрови в Кресна опропастява 15 годишен труд за завръщането на белоглавия лешояд, информират от природозащитната организация "Зелени Балкани".  Активистите обясняват, че от 12 март се наблюдава измиране на почти цялата новосъздадена колония белогалви лешояди в района на Кресненското дефиле вследствие на нелегално използване на отрови срещу хищници. Засега са намерени 5 мъртви птици от вида и една тежко пострадала. Това е само малка част от очевидно липсващите птици, като природозащитниците очакват броят на отровените лешояди да надмине 15-20, част от които са и почти всички двойки, които за първи път са започнали да гнездят през тази година. На 12 март екип на национален парк "Пирин" открива белоглав лешояд, освободен от Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ) по проект за реинтродукция на вида в Кресненския пролом, в безпомощно състояние на територията на резерват "Тисата" и го откарва при ветеринар в Кресна.  Птицата повръща и трепери, при приближаване на човек до нея, освен това е с пълна гуша. Лекарят я третира, но не е установено нищо.  Ден по-късно в землището на Кресна е намерен мъртъв лешояд. ФДФФ алармират институциите, които имат отношение по темата, че става въпрос най-вероятно за отравяне, след като е открита и втора вече загинала птица. Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград свика комисия с участието на представители на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ)и полицията, която да разследва случая на терен. Получена е информация и за намерена мъртва лисица, след което е направен мониторинг и са установени само 23 птици от общо 50-60. Заключенията на екипа не са окончателни, тъй като е възможно част от птиците да са на местата за нощуване, отбелязват природозащитниците.  През следващите дни властите извършват проверка и изпращат проба в лаборатория в София, където се получава положителен резултат от единствения направен анализ за пестициди от групата ФОС/КАРБ. Междувременно са намерени умрели вълк, куче, лисица. На 20 март е получен още един сигнал за мъртъв лешояд, а при пристигане на място на следващия ден е намерен и втори такъв.  Отново е свикана комисия от РИОСВ, БАБХ, но този път полицията отказва да отиде. И двете птици имат вътрешни кръвоизливи, а проби са изпратени до Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ)  в София. Екипа на ФДФФ претърсва целия район между Кресна, Влахи, Ощава и Стара Кресна. Между 22 и 26 март в региона има сигнали и са намерени мъртви още два белоглави лешояда, както гарвани, а ловци откриват вълк над с. Сушица със съмнения за отравяне. И така до понеделник, 27 март, когато в Кресненския пролом вече са останали само две птици, които мътят яйца. Наблюденията посочват, че пaртньорите им не ги сменят и не им носят храна, защото вероятно са били отровени. Природозащитниците смятат, че мътенето ги фиксира в гнездата им и ги е спасило да не отидат и те да се хранят на отровената мърша. Едното от яйцата се излюпило, но екипът на ФДФФ не взема новоизлюпеното малко от гнездото, макар да е наясно, че скоро ще умре от глад, за да остане женската птица максимално дълго в гнездото и така евентуално да избегне отравяне, ако примамката все още е на терен. „Не е нормално 60 години, след като е изчезнал от този район, поради употребата на стрихнин за унищожаване на хищници, след дългогодишни усилия и инвестиране на много средства и усилия белоглавият лешояд да изчезне отново поради същата причина – залагане на отровни примамки за хищници (примитивна, но най-вече незаконна и абсолютно неморална практика)“ споделят на ФДФФ Емилиян Стойнов.

Боб Дилън може да не получи паричното си възнаграждение от Нобеловата награда

http://www.mediapool.bg/bob-dilan-mozhe-da-ne-poluchi-parichnoto-si-vaznagrazhdenie-ot-nobelovata-nagrada-news261949.html

Нобеловият лауреат за литература за 2016 г. Боб Дилън може да не получи паричното си възнаграждение, което се полага при получаване на отличието, ако не изнесе традиционната Нобелова лекция на 10 юни. Това съобщава в своя блог постоянният секретар на Шведската академия Сара Даниус.   Тя посочи също, че Дилън ще пристигне в Стокхолм в началото на април, където на 1 и 2 ще изнесе два концерта.   "Във връзка с това Шведската академия иска да съобщи, че в последните месеци не сме имали телефонни разговори с Боб Дилън. Той все пак не знае, че Нобеловата лекция трябва да бъде прочетена не по-рано от 10 юни, за да бъде изплатена паричната премия. Това се посочва в устава на Нобеловия комитет“, пише Даниус, цитиран от БГНЕС.    Тя посочи също, че независимо от това какво ще бъде решението на музиканта, той ще остане носител на нобелова награда за литература.   Самият Дилън не присъства и на церемонията по връчването на отличието на 10 декември, въпреки че тогава Академията съобщи, че той ще изнесе лекция. Вместо него наградата прие американската певица и поетеса Пати Смит.   Името на носителя на отличието за литература се превърна в голямата изненада по време на раздаването на наградите миналата година. Дилън получи наградата "за създаване на поетически образи във великата американска песенна традиция“, съобщиха от Академията тогава. Така той стана първият музикант, получил престижното отличие. 

Трифонов: Това е цензура. bTV: Опита да употреби ефира

https://vesti.bg/bulgaria/trifonov-tova-e-cenzura.-btv-opita-da-upotrebi-efira-6067224

"Не знам защо не излъчиха предаването. Това писмо е нелепо" - така коментира той вчерашното писмо, с което бе обяснено свалянето на шоуто. Според bTV водещият е направил опит да употреби ефира за целите на лична политическа кампания.

Трифонов: Това е цензура. bTV: Опит да употреби ефира

https://vesti.bg/bulgaria/trifonov-tova-e-cenzura.-btv-opit-da-upotrebi-efira-6067224

Не знам защо не излъчиха предаването. Това писмо е нелепо. Така той коментира вчерашното писмо на телевизията, според което предаването е спряно заради несъответствие със стандартите за "телевизионно съдържание на bTV, която не толерира едностранно представяне в програмите си"

11 души, участвали в трафик на бебета за Гърция, отиват на съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6141356

11 души, участвали в трафик на бебета за Гърция, отиват на съдОкръжната прокуратура във Варна предаде на съд организирана престъпна група за търговия с новородени в съседна Гърция. В бандата участвали 11 души. Престъпната дейност била ръководена от 43-годишния Александър Т. от Ямбол и 43-годишната Светла Ж. от Варна, съобщава NOVA. Александър живеел на семейни начала със Светла в гръцкия град Ламия.

Слави Трифонов: Спирането на предаването ми е цензура

https://vesti.bg/bulgaria/slavi-trifonov-spiraneto-na-predavaneto-mi-e-cenzura-6067224

Не знам защо не излъчиха предаването. Това писмо е нелепо. Как, какво и защо, аз не мога да ви отговоря. Искахме да бъдем откровени с нашите зрители и с вас, посочи той

Германски политик обвини Турция в нетърпимо шпиониране

https://www.24chasa.bg/novini/article/6141347

Германски политик обвини Турция в нетърпимо шпиониране

Вътрешният министър на германската федерална провинция Долна Саксония Борис Писториус във вторник отправи обвинение към Турция, че осъществява „неприемливо“ шпиониране върху предполагаеми симпатизанти на движението на проповедника Фетхуллах Гюлен, предава АФП. „Трябва да се отбележи с каква интензивност и безпощадност се разследват хората,

Още един високопоставен служител на ИАРА е освободен от поста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6141355

Още един високопоставен служител на ИАРА е освободен от постаОще един високопоставен служител на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е освободен от поста. Началникът на отдел "Рибарство и контрол" Николай Иванов е вторият уволнен от ноември 2016-та, когато ДАНС извърши проверка в агенцията по рибарство, предаде БНР. Николай Иванов получава заповедта си за уволнение на 24-ти март.

Вдигнаха нови прегради край замъка "Уиндзор"

http://www.clubz.bg/52166-vdignaha_novi_pregradi_kraj_zamyka_uindzor

Скотланд ярд издигна нови прегради около замъка "Уиндзор" на кралица Елизабет II, предаде Ройтерс.

Целта е подобряване на мерките за сигурност след кървавия атентат в Лондон на 22 март.

Тогава британецът Ейдриън Ръсел Аджао, приел исляма под името Халид Масуд, прегази с кола няколко десетки хора на моста "Уестминстър" и се вряза в оградата пред парламента. След това той рани с нож полицай и бе застрелян. И двамата починаха от раните си. Умряха и трима от прегазените. Ранените са над 40.

Днешните мерки са предприети след преразглеждане на сигурността в "Уиндзор" - най-стария и най-голям обитаван замък в света. Той се намира на около 32 километра западно от Лондон. Новите бариери са монтирани преди редовната церемония по смяната на караула в сряда, на която войници в червени куртки и шапки от меча кожа преминават в парад през град Уиндзор, преди да се насочат към замъка.

Церемонията е изключително популярна сред туристите. Замъкът се посещава от над 1,3 милиона души годишно. Полицията заяви, че новите прегради в Уиндзор ще са допълнение към обичайните пътни барикади.

"Макар и да няма разузнавателна информация за конкретна заплаха към "Уиндзор", неотдавнашните събития ясно подчертават нуждата да се въведат допълнителни мерки за сигурност", заяви заместник-началникът на полицията в долината на Темза Дейв Хардкасъл.

Очаква се от ЦИК да обявят крайните резултати от изборите преди 30 март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6141341

Очаква се от ЦИК да обявят крайните резултати от изборите преди 30 мартВече тече повторна проверка на протоколите, като досега няма открити сериозни несъответствия. Почти всички РИК са предали своите книжа, единствено книжата от Търговище все още не са пристигнали. Въпреки, че срокът за обявяване на окончателните резултати е 30 март, голяма е вероятността от ЦИК да ги обявят преди това, съобщава БНТ.

Германски министър обвини Турция в шпионаж

http://www.moreto.net/novini.php?n=347451

Вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия обвини Турция в извършването на „неприемлив“ шпионаж срещу предполагаеми симпатизанти на движението на турския проповедник Фетхулах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на неуспешния опит за преврат от миналото лято.

Слави: Това е цензура и нищо повече

http://offnews.bg/news/n_1/n_651317.html

"Става дума за цензура, в предаването ни снощи нямаше нищо по-различно. Прочитаме писмото и пускаме химна, това е". Така тв водещият Слави Трифонов коментира спирането на предаването му от страна на bTV. Телевизията не излъчи вчерашното предаване на Слави Трифонов, а вместо новия епизод излъчи повторение на стар. От съобщение на сайта на медията се разбира, че телевизията вече смята, че политическите пристрастия на водещия се отразяват на работата му за медията и че той е нает, за да прави развлекателно, а не политическо предаване. "Не разбирам защо го спряха", каза Трифонов на пресконференция днес по темата. Очаквайте подробности! 

Боб Дилън може да не получи парите от Нобеловата награда

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6141328

Боб Дилън може да не получи парите от Нобеловата наградаНобеловият лауреат за литература за 2016 г. Боб Дилън може да не получи паричното си възнаграждение, което се полага при получаване на отличието, ако не изнесе традиционната Нобелова лекция на 10 юни. Това съобщава в своя блог постоянният секретар на Шведската академия Сара Даниус, цитира БГНЕС. Тя посочи също,

АБВ внася сигнал до главния прокурор заради ДОСТ

http://www.clubz.bg/52165-abv_vnasq_signal_do_glavniq_prokuror_zaradi_dost

АБВ внася днес сигнал до главния прокурор и до ДАНС за партия ДОСТ, обяви лидерът й Констатин Проданов.

"Ние не губим поглед и от каузите, които защитавахме по време на самата изборна кампания. Една такава кауза беше забраната на партията, ръководена от Лютви Местан заради бруталното, грубото вмешателство на Турция през нея във вътрешните работи на България", обясни Проданов.

Той припомни, че висши турски представители са участвали в предизборната кампания на ДОСТ. Според Проданов институциите трябва да разгледат казуса с противоконституционността на партията на Лютви Местан.

Проданов смята, че невлизането на ДОСТ в парламента не бива да успокоява никого, защото партията се е разминала на косъм с това да е в Народното събрание.

"При едни следващи избори, които за мен са много вероятни, напълно възможно е пропуските които са направени да бъдат поправени и ние да имаме партия, която е на ръчно управление от Ердоган в българския парламент. За нас това не трябва да бъде допуснато. На първо място трябва да се разследва дейността на ДОСТ, а след това да се отмени регистрацията й и да се обяви за противоконституционна, ако се докажат връзките й с турската държава", каза Проданов.

Според него призивът на ДОСТ за касиране на изборите е наглост без граници.

Пътищата в България остават най-смъртоносни в ЕС

http://www.clubz.bg/52164-pytishtata_v_bylgariq_ostavat_naj_smyrtonosni_v_es

Пътищата в България остават най-смъртоносни в целия в Европейски съюз. Това показва разпространен днес доклад на Европейската комисия. Жертвите на пътя у нас са били 99 на 1 милион жители през миналата година. Това е двойно колкото средния показател за ЕС - 50 жертви на всеки милион души. Средно за света Европа остава най-сигурното място - 174 жертви на милион е глобалната статистика.

Най-сигурните страни на пътя са Швеция, Обединеното кралство и Холандия - съответно с по 27, 28 и 33 загинали на всеки милион. В близко положение до българското е Румъния - 97 жертви на 1 милион, Латвия - 80, Полша - 79.

Тази графика показва показателите за всички страни от ЕС за 2015 и 2016 г. Докато повечето страни вървят надолу, България за съжаление върви нагоре.

Само 8% от жертвите на пътя в ЕС са загинали на магистрали. 37% са в градовете, а 55% по селските пътища. 

46% от жертвие са изгубили живота си в коли, 21% - като пешеходци, 14% са мотористи, 8% са велосипедистите.

Европейската комисия отбелязва, че на всеки убит на пътя, се падат много повече сериозно пострадали със сериозни последствия за здравето.

Spotify продължава вълната от придобивания

http://www.investor.bg/novini/261/a/spotify-prodyljava-vylnata-ot-pridobivaniia-236515/

Стрийминг компанията придоби приложението MightyTV, за да подобри рекламната си услуга

Европейската левица​ приветства консолидацията на левия вот​ в България

http://pogled.info/svetoven/pes/evropeiskata-levitsa-privetstva-konsolidatsiyata-na-leviya-vot-v-balgariya.84119

/Поглед.инфо/ Партията на европейските социалисти поздрави БСП за силния резултат, постигнат по време на извънредните парламентарни избори тази неделя. Българските социалисти удвояват парламентарното си присъствие.

Русия: След изборите в България никой не говори за руска намеса

http://pogled.info/svetoven/russia/rusiya-sled-izborite-v-balgariya-nikoi-ne-govori-za-ruska-namesa.84120

/Поглед.инфо/ Темата за намесата на Русия в изборите в европейските държави е абсурдна. Това заяви пред ТАСС заместник-министърът на външните работи на РФ Алексей Мешков.

Виена не иска да участва в програмата на ЕС за разпределение на мигранти

http://pogled.info/svetoven/evropa/viena-ne-iska-da-uchastva-v-programata-na-es-za-razpredelenie-na-migranti.84121

/Поглед.инфо/ Австрийският канцлер Кристиан Керн ще напише писмо до Европейската комисия с обяснение, защо Виена не иска да участва в програмата на Европейския съюз за разпределение на мигрантите.

ВАС отмени окончателно пръстовия отпечатък

http://pogled.info/bulgarski/vas-otmeni-okonchatelno-prastoviya-otpechatak.84122

/Поглед.инфо/ Върховният административен съд отмени окончателно текста, с който беше въведен пръстовият отпечатък при прием и изписване в болница.

Политическата стабилност не е в парламента. Тя е на жълтите павета

http://www.clubz.bg/52163-politicheskata_stabilnost_ne_e_v_parlamenta_tq_e_na_jyltite_paveta

Сърцето на Рим не е в сената, то е в пясъците на Колизеума. Тази реплика от филма "Гладиатор" описва изключително добре какво е представлявало общественото устройство на Вечния град.

Сърцето на българската демокрация не е в парламента. То е на жълтите павета. От тях зависи и сега политическата стабилност. Не от това кои партии ще влязат в правителството и дали ще има 121 и повече мандати зад кабинета.

Олигархията се опитва да обозначи жълтите павета като разделителна линия между София и останалата част от страната. Така й е удобно, разделяй и владей, както са казвали в Рим.

Истината обаче е по-различна. Жълтите павета въстават, когато някои от недъзите на българската демокрация придобие прекалено уродлива форма. Например Делян Пеевски да бъде избран за шеф на ДАНС. Или някой олигарх посегне към българската природа - единственото, с което можем да се гордеем тези дни. А недъзите на българската демокрация се усещат много по-силно именно извън София, в по-малките населени места, където местни деребеи често упражняват поименен контрол. Така че жълтите павета не отделят София от България, те са еманация на обществените настроения в цялата страна.

Какво означава тази проста истина в настоящата политическа ситуация? Вместо да пресмята с кого да направи и кого не коалиция, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който за трети път ще бъде премиер (чест и почитания за което, безпрецедентен случай в българската история) да се замисли как точно ще изпълни предизборните си обещания. И по-точно едно от тях - активизиране на борбата с корупцията. Това е, което очакват да видят жълтите павета.

Преди изборите на няколко пъти Борисов намекна, че е разбрал, че магистралите не са достатъчни. Че е схванал, че хората искат да видят реални действия в борбата срещу корупцията. Борисов дори предложи как да стане това - чрез даване на по-голяма власт на комисията за отнемане на имущество, която да може да работи и в случаите, когато няма наказателно производство.

Няма защо да се лъжем - в този парламент тази идея трудно ще мине. В миналия парламент единствено ГЕРБ и Реформаторския блок подкрепяха радикални антикорупционни мерки. При това депутатите от ГЕРБ в зала гласуваха "за", а в кулоарите мърмореха. Всичко останали бяха категорично против. Особено Патриотичният фронт и "Атака", с които Борисов сега  преговаря.

Пред лидера на ГЕРБ има два пътя. Да клекне пред патриотите и да осигури краткосрочна политическа стабилност. Или да бъде твърд по тази тема, с което да осигури дългосрочна политическа стабилност. Възможно е тя да мине през скорошни предсрочни избори и дори по-добър резултат за ГЕРБ.

Политическата стабилност е нещо много повече от мнозинство в парламента. Тя означава цялото общество - и особено жълтите павета като негова еманация - да са убедени, че държавата се развива в правилната посока. Подобна политическа стабилност Борисов не успя да постигне в двата си досегашни мандата. Предстои да видим дали ще успее в третия.

Мъж е с опасност за живота след побой в градския транспорт в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6141329

Мъж е с опасност за живота след побой в градския транспорт в София34-годишен мъж е с опасност за живота след нанесен му побой от двама мъже в автобус на градския транспорт. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от "Фокус". Столични полицаи работят по разкриване на извършителите на криминално деяние. Снощи, малко преди 21.30 часа в Девето РУ бил получен сигнал за нападнат и бит мъж в автобус на масовия

Депутатите с преференции не отстъпват мястото си на Цецка Цачева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6141338

Депутатите с преференции не отстъпват мястото си на Цецка ЦачеваС преференцията хората са ми дали доверие, няма да ги предам и няма да отстъпя мястото си на Цецка Цачева. Това заяви в ефира на Нова тв Владислав Николов от ГЕРБ, след като измести бившият председател на Народното събрание. Владислав Николов е получил най-много преференции на вота в неделя – 5200.

Морални ли са руските инвестиции в бизнеса на Тръмп

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/28/2943329_moralni_li_sa_ruskite_investicii_v_biznesa_na_trump/?ref=rss


Няма нищо ново в това руско правителство да се опитва да упражнява влияние в западни държави. Десетилетия наред Съветският съюз поддържаше западни комунистически партии и провеждаше дезинформационни кампании (една от най-известните е операция "Инфекция", която цели да убеди света, че Съединените щати са измислили СПИН). КГБ подхвърляше пари и оръжия в ръцете на терористите и екстремистите, сред които "Фракция Червена армия" и Ирландската републиканска армия, разказва Ан...

Федерацията по биатлон твърдо отрича да има неравнопоставеност между Анев и останалите

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/28/2943205_federaciiata_po_biatlon_tvurdo_otricha_da_ima/?ref=rss


Българската федерация по биатлон категорично отрече твърденията на Красимир Анев, че не е равнопоставен спрямо останалите състезатели в националния отбор.

Президентът на федерацията Екатерина Дафовска определи изказването на 29-годишния състезател като "много некоректно".

"Нямам представа какви са претенциите на Краси. Скоро ще имаме управителен съвет на федерацията. Нека да дойде и да си обясни претенциите", заяви Дафовска пред...

Спечелете 2 билета за най-голямото стендъп шоу в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_651307.html

Най-мащабното и най-дългоочаквано българско стендъп шоу ще се състои на 1 април в зала 1 на НДК. Най-добрите български комедианти ще вземат участие в дългото над 2 часа шоу, което е със слоган "Funny is the new Sexy" ("Забавното е новото секси"). Участие в най-смешното събитие на София ще вземат и известните лица от храма на комедията в столицата - The Comedy Club Sofia.   ОFFNews дава възможност на всички почитатели на стендъп комедията да спечелят страхотни награди преди събитието и не само. Ето Какви ще са наградите:  2 билета за шоуто в Зала 1, 2 билета за шоу по избор в The Comedy Club Sofia и специална тениска "Funny is the new Sexy" .  Трябва само да отговорите на въпроса:  Коя от изброените стендъп звезди все още не е идвала в България? 1. Джими Кар 2. Луис Си Кей 3. Стивън Амос Отговорите поставете като коментар под публикацията. Крайният срок за участие е 30 март, четвъртък.  Победителите ще получат имейл с подробности за получаване на наградата си на адреса на електронната поща, с който са се регистрирали на сайта. Организаторите предупреждават за три неща: *Шоуто не е подходящо за лица под 16 години *Шоуто съдържа нецензурен език *Шоуто е твърде смешно Билети за представлението може да откриете в мрежата на Eventim на цена от 18 до 38 лева. За повече информация посетете фейсбук страницата на събитието . 

Учени изобретиха изкуствена кожа със слънчево захранване

https://vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/ucheni-izobretiha-izkustvena-kozha-sys-slynchevo-zahranvane-6067186

Това нововъведение цели да замести реалистичния външен вид с нещо по-добро – функционалност

В поредицата „Най-добрият учител, когото познавам“ БНТ представя Асен Асенов - учител от Черни вит

http://www.cross.bg/cherni-ychilishteto-ychitel-1538830.html

/КРОСС/Тази сряда (29 март) в предаването „Денят започва с култура" зрителите на БНТ1 ще имат възможност да видят филмовия портрет на преподавателя от училището в тетевенското село Черни вит Асен Асенов.Той е един от четиримата млади преподаватели по музика в ОУ „Георги Бенковски". Училището е с над 150-годишна история. Будните жители на Черни вит даряват имот, средства и труд, за да създадат условия за образование на децата си. От 1985 година в училището се изучават народни инструменти в паралелки с разширено изучаване на музика. Музикалното обучение в Черни вит привлича деца от цяла Северна България. Голяма част от тях продължават образованието си в Средните музикални училища в Плевен, Котел и Широка лъка.Асен Асенов е възпитаник на училището, в което сега преподава. Негови ученици са носители на множество награди, а самият той през 2016 г. е удостоен с почетното отличие на Министерството на образованието и науката "Неофит Рилски". Режисьор на филма за Асен Асенов от поредицата „Най-добрият учител, когото познавам" е Моника Якимова, а оператор е Николай Илиев.

100 хил. лв. за пресцентър и нито една пресконференция!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6140302

100 хил. лв. за пресцентър и нито една пресконференция!Международният пресцентър за изборите е отживелица, заяви за “24 часа” генералният директор на БТА Максим Минчев. 100 хил. лв. е отпуснало правителството с решение №31 от 30 януари т.г. за организацията на пресконференции веднага след вота. В крайна сметка обаче в пресклуба на БТА не дойде нито една политическа сила.

1 глас не стигна на Явор Колев да оглави Административния съд в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6141283

1 глас не стигна на Явор Колев да оглави Административния съд в ПловдивЗам.-шефът на административния съд в Пловдив Явор Колев не успя да се пребори за началническия пост в съда, тъй като не му достигна 1 глас. Съдия Колев получи подкрепа от 7 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), а за избор са необходими 8 гласа. Той се състезаваше за председателското място заедно с друг заместник на съда - Мария Златанов.

Високият прием на наситени мазнини, свързан с увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания

http://www.cross.bg/maznini-nasiteni-godini-1538829.html

/КРОСС/Прекомерната консумация на основните наситени мастни киселини увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и те трябва да се заменят с ненаситени мазнини, пълнозърнести въглехидрати или растителни протеини, като част от ефективен превантивен подход, съветва обстойно проучване на изследователи от Харвардски университет. Проучванията посочват, че по-високият прием на основни наситени мастни киселини, като тези, намиращи се в твърдите сирена, пълномасленото мляко, маслото, говеждото месо, шоколада и палмовото масло, е свързан с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Ненаситените или т.нар. „есенциални" (незаменими) мазнини следва да бъдат част от всекидневното меню, като добро количество Омега 3 и Омега 6 може да бъде отткрито в някои растителни масла (рапично олио, ленено масло), продуктите за мазане (базирани на растителни масла, като например новото поколение трапезни маргарини), семена, ядки и мазни риби.„Традиционно ние консумираме повече продукти, богати на наситени мазнини и приемаме по-малко количество плодове и зеленчуци, фибри и риба. Тези наши хранителни навици са сред основните фактори за сърдечно-съдовите заболявания, които са на първо място като причина за смърт**. Замяната на наситените мастни киселини с поли- и мононенаситени такива е в съответствие и с националните препоръки за хранене, които ние като професионалисти сме разработили за подобряване на здравния статус на българите

Ремонтират спешно бул. "България" заради председателството на ЕС

https://www.actualno.com/society/remontirat-speshno-bul-bylgarija-zaradi-predsedatelstvoto-na-es-news_602268.html

Столичният бул. "България" ще претърпи спешен ремонт, планира Столична община. Решението е взето заради предстоящото българско председателство на ЕС. Булевардът е връзка между резиденция "Бояна" и центъра на София. Вече е обявена обществена поръчка за цялостен ремонт на "Б

Какво се случва при сблъсък на галактически купове

https://vesti.bg/tehnologii/kakvo-se-sluchva-pri-sblysyk-na-galakticheski-kupove-6067002

Сблъсъкът между няколко галактики в купове е един от най-мащабните процеси във Вселената

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване