Григор Димитров подкрепи кампания за ремонт на детското отделение на „Пирогов“ (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_651970.html

Григор Димитров застана зад инициативата "Малките герои" за ремонт на детското отделение на болница "Пирогов".  Инициативата е на фондация "Америка за България", а целта на кампанията е да се наберат 100 000 лева, към които фондацията ще добави още 100 000 лева.  Средствата ще се набират с SMS-кампания - SMS с текст DMS PIROGOV на 17777 за всички мобилни оператори.  Инициативата „Малките герои” ще продължи текущата реконструкция на детските отделения в болницата, финансирана от Министерството на здравеопазването. Интериорното преобразяване ще се осъществи чрез добавяне на модерни, цветни и образователни компоненти и ще се финансира чрез допълнителни средства, предоставени от фондацията и партньорите на инициативата. Визуалната концепция на интериорния дизайн на детското отделение е дело на архитекта на Музейко Лий Сколник, чието архитектурно бюро LHSA+DP е създало над 60 детски центъра в цял свят.  „Целта на проекта е пренасянето на добрите практики от Музейко за преобразяването на Педиатрията в „Пирогов”. „Малките герои“ ще използват средства за ангажиране на детското внимание и въображение чрез богати на съдържание стенни рисунки, макети, обзавеждане за деца, интерактивни игри, включващи елементи от околната среда, изкуството, популярни детски приказки и герои. Местата за игра в проекта са свързани и с темата за реалните герои от нашето ежедневие, които всъщност са лекарите, сестрите и всички, които се грижат за децата и им помагат да се чувстват по-добре докато се лекуват”, обясни арх. Николай Трайков от Фондация „Америка за България”, който представи последните визуализации на проекта. Инициативата „Малки герои” и уникалния начин, по който тя се реализира, може да послужи като успешен пример за това как подобни кампании могат да бъдат повторени и осъществени в други градове в подкрепа на други болници.  Grigor Dimitrov Is Not Just A World Class Tennis Player… He’s Our Hero! from America For Bulgaria Foundation on Vimeo .

Ибрахимович оптимист за края на сезона

http://offnews.bg/news/n_1/n_651967.html

Нападателят на Манчестър Юнайтед Златан Ибрахимович вярва, че тимът има сили да стигне до топ 4 на Висшата лига. След изтърпяното наказание, днес шведът по всяка вероятност ще се завърне на терена срещу Евертън в мач от 31-ия кръг на английската Висша лига. Мачът започва в 22:00 часа. "Чувствам се добре. Липсваше ми "Олд Трафорд" и мачовете, но най-накрая се завръщам и се надявам това да даде положително отражение. Един мач може да промени много. Внезапно може да се озовеш трети, четвърти, пети или шести. Първото място е много далече, второто най-вероятно също, но след това е оспорвано. Ако успееш да спечелиш два или три мача поред, си в местата, даващи право на участие в Шампионската лига. Мисля, че ще успеем и ще бъде там. Спечелихме точките, които ни трябват, въпреки че в момента сме на ръба. Трябва ни още малко, за да стигнем четворката", сподели Ибрахимович.

Предстоят инициативи в "Седмицата на гората" в Елин Пелин

https://www.actualno.com/sofia/predstojat-iniciativi-v-sedmicata-na-gorata-v-elin-pelin-news_603841.html

„Гората е живот“ – това е мотото, под което ще премине традиционната Седмица на гората през 2017 г. в община Елин Пелин. Най-голямото събитие в горския сектор започва официално на 3 април. Цяла седмица активности ще запознават хората с грижата за българската гора, какт

Унгария прие спорния закон за чуждите университети

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/04/04/2947833_ungariia_prie_sporniia_zakon_za_chujdite_universiteti/?ref=rss


Унгарският парламент прие спорен закон, който би могъл да доведе до затваряне на създадения от американския милиардер и филантроп Джордж Сорос Централноевропейски университет, съобщиха "Ройтерс" и БТА.

Създаденият в Будапеща през 1991 г. университет беше на прицел на законодателното предложение, представено от кабинета на премиера Виктор Орбан в края на март. За проектозакона гласува мнозинство от 123 депутати, а против бяха едва 38.

Aлбена Михова оставя сина си да подготвя сам ролята си

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/albena-mihova-ostavia-sina-si-da-podgotvia-sam-roliata-si-6067536

„Образът в сериала много прилича на мен, но аз не съм толкова плах“, пошегува се младият актьор в „На Кафе“

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=348053

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 5 април ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

БДЖ пусна предварителна продажба на билетите по Великден

http://offnews.bg/news/n_1/n_651971.html

За удобство на всички клиенти, които предвиждат да пътуват с влак по време на Великденските празници, „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД въвежда предварителна продажба на билети за всички бързи влакове. Обичайният срок за предварителната продажба на билети и седящи места за бързите влакове е 5 дни, но националният железопътен превозвач има практиката да удължава този срок, в случаите когато предстоят по-дълги празнични периоди. Така клиентите на БДЖ могат своевременно да закупят билет и резервация за седящо място за предпочитания от тях влак в срок от 15 дни преди самото пътуване. Предварителната продажба на билети и резервации за седящи места, която железопътният превозвач стартира, ще се извършва във всички железопътни гари и бюра в страната до 17-и април. Клиентите на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД могат да получат подробна информация за свободните места във влаковете от служителите на билетните каси и гишетата „Информация” в железопътните гари, както и на националния информационен телефон 0700 10 200. За празничните дни по повод Великден, „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД предвижда да осигури и допълнителни вагони за влаковете, които пътуват по основните направления в страната.

Финансирането за къщи за гости се свива наполовина

http://econ.bg/Новини/Финансирането-за-къщи-за-гости-се-свива-наполовина_l.a_i.740345_at.1.html

Максимум 100 хил. лв. ще бъдат отпускани за изграждане и обновяване на селски къщи за гости с повече от 20 помещения за настаняване на туристи. Това...

Маратонът на приятелството в Плевен ще е на 21 май

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/04/2947832_maratonut_na_priiatelstvoto_v_pleven_shte_e_na_21_mai/?ref=rss


Маратонът на приятелството в Плевен ще се проведе на 21 май. Събитието, чиито популярност и участници се увеличават всеки сезон, ще се проведе за четвърта година.

Участниците ще могат да се впуснат в традиционната дистанция (42.2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2х10 км) и безплатен градски крос (3 км). И тази година ще има детски маратон, чиято цел е привличане на вниманието на подрастващите към здравословния начин на живот.

Записването за...

БСП ще подкрепя кабинет на ГЕРБ за председателството на ЕС и ръст на доходите

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/04/2947764_bsp_shte_podkrepia_kabinet_na_gerb_za/?ref=rss


БСП, която е втора политическа сила на изборите на 26 март, остава в опозиция, но ще подкрепя евентуалния бъдещ кабинет на Бойко Борисов по няколко основни теми - председателството на Европейския съюз (ЕС), мерки за справяне с демографската криза, всички социални политики за увеличение на доходите и справяне с бедността, както и мерки за развитие на малък и среден бизнес. Това се разбра от изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова днес.

"По тези теми ще имат нашето...

Откриха пощенска пратка с боеприпаси на летище в Москва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154539

Откриха пощенска пратка с боеприпаси на летище в МоскваРуската пощенска служба откри на московското летище "Внуково" пратка с боеприпаси, предназначена за изпращане в северния град Норилск, съобщи пресслужбата на руския пощенски оператор, цитирана от ТАСС. "При проверка на пощенския багаж с помощта на специално сканиращо оборудване служители от отдела за превоз на пощата съвместно със службата за

В Бразилия започна дело срещу президента Мишел Темер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154514

В Бразилия започна дело срещу президента Мишел ТемерВъв Висшия електорален съд на Бразилия започна днес знаково дело за незаконно финансиране на предизборна кампания, заради което Мишел Темер може да бъде отстранен от президентския пост, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Съдът може да реши да анулира изборите от 2014 г., спечелени от Дилма Русеф и Темер,

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2017/04/04/2947830_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.

Акцентите от новините днес:

Започва ремонтът на бул. "Дондуков" в София

Необичайна пирамида разкрива тайни от 4 хилядолетия

Избраха два района за кацане на роувъра на Марс

Калин Врачански в ролята на Щастливеца за юбилея на Сатирата

Скорсезе, Де Ниро и Пеши се събират за...

Химическа атака уби десетки в Сирия

https://vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/himicheska-ataka-ubi-desetki-v-siriia-6067532

Нападението е станало в ранните часове на вторник в жилищна част на град Хан Шейхун, когато военен самолет е извършил въздушни удари с „токсичен газ“

Най-малко 58 жертви при химическа атака срещу бунтовнически район в Сирия

http://www.mediapool.bg/nai-malko-58-zhertvi-pri-himicheska-ataka-sreshtu-buntovnicheski-raion-v-siriya-news262288.html

Най-малко 58 души, сред които 11 деца, загинаха при въздушна атака с химическо оръжие в контролирания от бунтовниците сирийски град Хан Шейхун, съобщиха световните агенции. Според първоначалната информация зад смъртоносното нападение стоят силите на президента Башар Асад. Най-малко 300 души са ранени, като броят на жертвите вероятно ще се увеличи. Сирийския център за наблюдение на човешките права съобщи, че при атаката много хора са получили задушаване, припадъци, а на някои се е образувала пяна по устата. Нападението е било извършено тази сутрин в град Хан Шейхун, на около 50 километра от Идлиб, и според центъра е дело на сирийски или руски военни самолети. По-късно болницата, в която се лекуваха пострадалите при нападението, беше подложена на обстрел. Не е ясно дали има нови жертви, но болницата е полуразрушена. По-късно сирийски военен източник отрече правителствените сили да са използвали химически оръжия. Армията "не е използвала и не използва" химически оръжия, каза той, цитиран от Ройтерс. Руското министерство на отбраната съобщи от своя страна, че руски самолети не са извършвали въздушни удари в сирийската провинция Идлиб, където стана предполагаемото нападение с химическо оръжие. Ако се потвърди химическата атака, тя ще бъде една от най-смъртоносните откакто започна войната в Сирия преди шест години, отбелязва ББС. Засега не е установено какво конкретно вещество е било използвано. Първоначалните данни са, че става въпрос за зарин, който се смята за 20-пъти по-токсичен и смъртоносен от цианида. Западът и преди е обвинявал Асад, че е използвал зарин, но той отхвърля всички подобни твърдения. ЕС: Отговорността е на Асад Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че "режимът на сирийския президент Башар Асад носи основната отговорност за химическата атака". "Днес новините са ужасни. Очевидно основната отговорност тегне върху сирийския режим", каза Могерини в кулоарите на международна конференция за възстановяването на Сирия, започнала днес и продължаваща утре в Брюксел. Главният преговарящ на сирийската опозиция Мохамед Сабра каза, че нападението с токсичен газ поставя под въпрос мирния процес между сирийския режим и неговите противници. "Това престъпление поставя под въпрос целия мирен процес. Ако ООН е неспособна да попречи на режима да извършва такива престъпления, как да доведем до успех тогава политическия процес за постигане на преход в Сирия", каза Сабра, цитиран от АФП. Той представляваше Сирия на последния кръг междусирийски преговори в края на март в Женева. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин обсъдиха по телефона атаката, като са подчертали също важността от запазване на примирието в Сирия. Париж иска извънредно заседание на Съвета на ООН Френският външен министър Жан-Марк Еро призова от своя страна за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. "Тази сутрин е извършено ново и особено сериозно химическо нападение в провинция Идлиб. Първоначалните данни сочат, че има голям брой жертви, включително деца. Осъждам тази отвратителна проява", се казва в изявление на Еро. "При такива сериозни действия, които застрашават международната сигурност, призовавам никой да не страни от отговорностите си. Затова искам извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН", добавя той. Еро изрази мнение, че Европа не може да играе роля във възстановяването на Сирия без надежден преход.

В Гърция призовават: Не режете пенсиите, отрежете си гърлата

http://www.cross.bg/evro-pensiite-pomosht-1539516.html

/КРОСС/ Хиляди възрастни гърци участваха в мирен протест срещу намаляването на пенсиите, което е част от исканията на кредиторите за отпускане на финансова помощ за балканската страна, съобщава Ройтерс. От 2010 г. Гърция получава финансова помощ от чуждестранни кредитори в замяна приемане на строги мерки за икономии. Сега държавата преговаря за нови съкращения, за да получи пари от последния спасителен пакет, който е в размер на 86 милиарда евро. Атина се очаква да направи 12-о съкращение на пенсии за период от 7 г., което е в противоречие с обещанието на премиера Алексис Ципрас, тъй като партията му „Сириза" обеща да се бори със строгите мерки за икономии след поемането на властта през 2015 г. "Ципрас ни предаде", каза един от хилядите протестиращи пенсионери, които наброяваха около 4 хиляди души. Стелиос Вицилайос добави, че е започнал работа на 14-годишна възраст, сега получава 550 евро месечна пенсия или със 100 евро по-малко в резултат на кризата. Пенсионерите често са единственият източник на пари в домакинството, тъй като около 25% от гърците са безработни. Няколко пенсионери се оплакаха, че с пенсиите помагали на безработните роднини в семейството. "Орязахме всичко. Ядем само боб", каза 82-годишен пенсионер, който поясни, че е вземал пенсия от 800 евро, но по време на кризата му е намалена до 650 евро, допълвайки, че финансово подпомага две деца и внук. Един от плакатите на протеста гласеше: "Не режете пенсиите

Томислав Дончев: Увеличаването на газа с 1/3 е абсолютно неприемливо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154547

Томислав Дончев: Увеличаването на газа с 1/3 е абсолютно неприемливоВоплите на БСП са лицемерни, заяви Теменужка Петкова "Повишаването на цената на газа с една трета е абсолютно неприемливо". Това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ по време на пресконференция в централата на партията във връзка с цената на газа, съобщи БГНЕС. "Допълнително опитите да се търсят реминисценции на сценарии,

Наказват шестокласника, счупил ръката на съученик в Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154553

Наказват шестокласника, счупил ръката на съученик в БлагоевградСвикват извънреден педагогически съвет заради инцидента във Второ основно училище “Димитър Благоев” в Благоевград, информира struma.bg В петък около 11 часа двама шестокласници се сбиха. При екшъна едното момче ритнало другото и счупило едната му ръка. Директорът на училището Христо Манчев заяви, че виновникът ще бъде наказан,

Мая Манолова: На практика столичани спонсорират "Топлофикация"

http://www.cross.bg/tzenata-manolova-povishavane-1539515.html

/КРОСС/ Омбудсманът Мая Манолова беше в центъра на събитията по време на протеста срещу повишаването на цената на топлинната енергия пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а освен това и присъства на днешното й заседание. Тя изрази позиция, че поскъпването всъщност е заради „Топлофикация", а не заради по-високата цена на газа. „В "Топлофикация" е останал един буфер от 27 процента, които биха могли да ползват сега и да не се стигне до това драстично повишаване с 22 процента цената на парното в София. На практика столичани спонсорират столичната "Топлофикация", която въпреки тази протекционистка политика от страна на КЕВР по отношение на нея продължава да трупа загуби", обяви Манолова. „Така и не чухме ясно и разбираемо защо при 15% повишаване на цената на природния газ на световните пазари, в България той беше увеличен с близо 30%", допълни Манолова и отново представи аргументите си, че през последните 2 години, когато цената на газа е намалявала, от КЕВР са оставили буфер от 27,62%, за да не последва шоково поскъпване на парното. „При това увеличения на цената на природния газ, корекция на цената не би трябвало да има, защото тя вече е отразена при предишното движение на цените", каза още омбудсманът. Тя изрази и притеснението си от новите цени

Sotheby's продаде най-скъпия диамант в света

http://econ.bg/Новини/Sotheby-s-продаде-най-скъпия-диамант-в-света_l.a_i.740343_at.1.html

Диамантът  „Розова звезда” от 59.6 карата е продаден във вторник от аукционната къща Sotheby's в Хонконг за сумата от 71.2 млн. долара. Това е...

Фалшиви имейли питат от името на НСИ: Гласувахте ли?

http://www.clubz.bg/52450-falshivi_imejli_pitat_ot_imeto_na_nsi_glasuvahte_li

В последните дни по електронната поща се разпространява писмо от името на Националния статистически институт, в което се посочва, че НСИ прави представително проучване от името на "Галъп Интернешънъл" във връзка с произведените избори на 26 март. Това съобщават от пресцентъра на НСИ и уточняват, че електроните писма менте не идват от официалния домейн на институцията – nsi.bg.

"Заявяваме, че НСИ не провежда и никога не е провеждал изследвания, свързани с избори. За тези имейли бяхме информирани от екипа на „Галъп Интернешънъл“, които също не провеждат подобни проучвания в момента", посочват от института.

Фалшивият имейл гласи:

Здравейте,

правим представително проучване от името на 'Галъп Интернешънъл'. Ще

ви бъдем благодарни, ако отговорите.

Ще гласувате ли/гласувахте ли на изборите на 26 март 2017?

Благодарим предварително за отделеното време.

Национален статистически институт.

ул. "П. Волов" № 2,

София 1038, България

От НСИ посочват още, че ще подадат сигнал на официалния сайт за борба с компютърните престъпления, който е към ГДБОП.

"Нова република" и "Да, България" против уседналостта, патриотите - за

http://www.clubz.bg/52449-nova_republika_i_da_bylgariq_protiv_usednalostta_patriotite_za

Предложението българите да имат право на участие в изборите, само ако са били в България последните три месеца преди вота е опит за ограничаване на техните конституционните политически права и трябва да бъде оттеглено. 

С тази позиция излязоха от Движение "Да, България" по повод проекта на Министерство на правосъдието за промени в Закона за българското гражданство, Закона за политическите партии и Изборния кодекс, с които се налага принципа за уседналост за парламентарни и президентски избори.

Според формацията на Христо Иванов това нарушава както принципите на общото, равно и пряко избирателно право, така и на чл. 42 от Конституцията, който съдържа допустимите ограничения на това право - и никакви други. Освен това, върховният закон изисква всички български граждани, където и да се намират, да имат гарантирана възможност за упражняване на своите основни права, сред които е и активното избирателно право.

Критичен към проекта бе и лидерът на "Нова република" в оставка Радан Кънев, който каза пред Нова тв: 

"Българите зад граница биват изключени от единството на българската нация, българската национална общност. А тя е трансгранична, и това не зависи от волята на един министър или от волята на един парламент."

Лидерът на ВМРО и съпредседател на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов обаче е на друго мнение - според него тези ограничения ще блокират нарушенията в Турция:

"Това е практика в Турция, там вотът се манипулира от едни граждани, които дори не говорят български, не само не живеят в България."

Той обаче не даде мнение за факта, че това няма да блокира вота само на българските граждани в Турция, а и на още над милион по цял свят.

Каракачанов коментира и промените в Закона за вероизповеданията, които предвиждат по-строги ограничения върху религиите в контекста на предизборната кампания и изборния процес:

"Както виждате живеем във време, в което религията стана политика, когато в името на религията се извършват атентати и се стига до крайности."

Въоръжен опита да ограби пощата във варненския квартал „Владиславово”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154535

Въоръжен опита да ограби пощата във варненския квартал „Владиславово”Опит за въоръжен грабеж на пощенски клон във варненския квартал „Владиславово”е бил извършен вчера малко преди 16,00 часа, съобщиха от полицията. След последвалото незабавно разследване и издирване е задържан извършителят. Той се оказал 34-годишен варненец с инициали Г.З. , неизвестен на МВР. Mъжът опитал да ограби пощата с хладно оръжие,

Затлъстяването по време на бременността увеличава риска от епилепсия за детето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6154534

Затлъстяването по време на бременността увеличава риска от епилепсия за дететоНаднорменото тегло или затлъстяването през първото тримесечие от бременността значително увеличава риска от епилепсия за детето, сочат резултатите от шведско изследване,предава Франс прес, цитирана от БТА. В повечето случаи причината за появата на епилептични пристъпи не може да бъде определена, отбелязват авторите на изследването.

Емил Радев: Отмяната на постановлениe 208 създава предпоставки за наказателна процедура

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154533

Емил Радев: Отмяната на постановлениe 208 създава предпоставки за наказателна процедураС отмяната на Постановление №208, което се отнася до интеграцията на бежанците, се нарушават 19 нормативни акта на Евросъюза и се създават предпоставки за наказателна процедура срещу България. Това коментира на среща с жители на варненския район „Владислав Варненчик” евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Ще запише ли "Металика" албум с Лейди Гага?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/shte-zapishe-li-metalika-album-s-lejdi-gaga-2015324

В началото на 2019 г. ще излезе албум на хеви метъл групата "Металика", записан с участието на Лейди Гага след успешното им представяне на тазгодишната церемония по раздаването на наградите "Грами", пише в. "Метро".
 
Таблоидът цитира съобщение в Twitter на ки

Нели Фуртадо слиза от музикалната сцена

//dariknews.bg/novini/liubopitno/neli-furtado-sliza-ot-muzikalnata-scena-2015325

Канадско-португалската певица Нели Фуртадо възнамерява да преустанови музикалната си кариера след излизането на най-новия й, шести студиен албум "Ride", пише Контактмюзик.
 
Фуртадо гледала на издаването на последната й тава миналия месец като на

Деца от Генерал Тошево и Тервел се докоснаха до лесовъдството

//dariknews.bg/regioni/dobrich/deca-ot-general-toshevo-i-tervel-se-dokosnaha-do-lesovydstvoto-2015328

Ученици придобиха лесовъдски умения в рамките на инициативи, организирани от ДГС „Генерал Тошево” и ДЛС „Тервел” по повод Седмицата на гората, която тече от 3 до 7 април.

Над 60 ученици от ОУ „Христо Смирненски” в Генерал Тошево демонстрираха какво с

Граждани протестираха пред КЕВР срещу поскъпването на топлинната енергия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/grazhdani-protestiraha-pred-kevr-sreshtu-poskypvaneto-na-toplinnata-energiia-2015330

Около 100-150 души се събраха на протест пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в София. Те поискаха КЕВР да вдига цената на топлоенергията и да отмени поскъпването на природния газ с 29,6%, влязло в сила

НСИ предупреждава за фалшиви имейли от името на институцията

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nsi-preduprezhdava-za-falshivi-imejli-ot-imeto-na-instituciiata-2015327

В последните дни по електронната поща се разпространява писмо от името на Националния статистически институт (НСИ), в което се посочва, че НСИ прави представително проучване от името на "Галъп Интернешънъл" във връзка с произведените избори на 26 м

Потвърдиха самоличността на атентатора от Санкт Петербург

https://vesti.bg/sviat/potvyrdiha-samolichnostta-na-atentatora-ot-sankt-peterburg-6067491

Четирима от пострадалите при взрива в метрото се намират в изключително тежко състояние

Манчев на ръба в новия епизод на „Кошмари кухнята“

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/manchev-na-ryba-v-noviia-epizod-na-koshmari-kuhniata-6067535

Сблъсък между лъскав интериор и зле оборудвана кухня достига точката на кипене в 21.00 ч. по NOVA

ГЕРБ и Патриотите се разбраха: Правителство с мандат 4 години и премиер Борисов

http://www.moreto.net/novini.php?n=348067

Правителството ще е с ясен мандат от 4 години и с премиер Бойко Борисов. За това се разбраха ГЕРБ и Обединените патриоти на първата си официална среща, която се проведе в НС. На нея за повече около час присъства и Бойко Борисов, който лично оглави преговорния екип на ГЕРБ.

Религиозните лидери на Иран обявиха лошото каране на кола за грях

http://www.mediapool.bg/religioznite-lideri-na-iran-obyaviha-loshoto-karane-na-kola-za-gryah-news262287.html

Около 700 души загинаха по иранските пътища по време на персийската нова година и високата смъртност накара религиозните лидери да обявят неправилното каране за грях, предаде Франс прес. "Нарушаването на правилника за движение по пътищата е грях, а спазването на правилника е религиозно задължение", предупреди миналата седмица великият аятолах Макарем-Ширази. През 2014 г. той обяви за забранени също шофирането, докато водачът е уморен, незаконното изпреварване и преминаването на червен светофар. Иран е на практика единствената сред страните със средни доходи, в която има толкова висока смъртност вследствие на пътнотранспортни произшествия. Сред посочваните причини е и лошото качество на произвежданите в страната превозни средства, отбелязва АФП. Полицията се бори отчаяно да накара шофьорите да спазват правилника и през първите три дни на Невруз за нарушения бяха конфискувани около 32 000 автомобила и 20 000 мотоциклета. "За нещастие на всеки 71 минути един човек умира по пътищата вследствие на катастрофа", заяви заместник-началникът на полицията Ескандар Момени, цитиран от агенция "Тасним". "През миналата година загиваше по един на всеки 60 секунди, значи има подобрение", добави той, подчертавайки, че "всяка смърт е трагедия".

Меси преподписва с "Барса" през май, ще печели чисто по 35 млн. евро на сезон

https://www.24chasa.bg/sport/article/6154506

Меси преподписва с "Барса" през май, ще печели чисто по 35 млн. евро на сезонМегазвездата на "Барселона" Лионел Меси ще поднови официално своя договор с клуба през май, разкрива радио „Cadena SER“. Петкратният носител на "Златната топка" е дал съгласието си за парафиране на новия контракт, според който ще печели чисто по 35 милиона евро на сезон. Това ще направи аржентинеца безспорен №1 по заплата сред всички футболисти в

Броят на бежанците от Мосул надхвърли 300 000

http://www.mediapool.bg/broyat-na-bezhantsite-ot-mosul-nadhvarli-300-000-news262286.html

Над 300 000 души са избягали от Мосул след началото на подкрепяната от САЩ операция за изтласкване на "Ислямска държава" от северния иракски град през октомври, съобщи във вторник ООН. По оценки на Международната организация по миграцията, структура към ООН, броят на бежанците възлиза на 302 400 души, се посочва в изявление на хуманитарния координатор на ООН в Ирак, цитирано от Ройтерс. Иракските сили с подкрепата на оглавяваната от САЩ международна коалиция превзеха повечето квартали на Мосул, последната голяма крепост на "Ислямска държава" в Ирак, откъдето лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади провъзгласи създаването на халифат преди близо три години. В момента иракските сили водят боеве, за да изтласкат "Ислямска държава" от северозападните райни, но се увеличава броят на загиналите сред гражданите в гъсто населения Стар град на Мосул, където джихадистите са се окопали сред жителите. Очаква се още хора да избягат от боевете и бежанските лагери северно и източно от Мосул се разширяват, посочи ООН.

Лидерът на руска автономна република е задържан за получаване на подкупи

http://www.mediapool.bg/liderat-na-ruska-avtonomna-republika-e-zadarzhan-za-poluchavane-na-podkupi-news262285.html

Задържан е лидерът на руската Удмуртска република (западно от Урал) Александър Соловьов, заподозрян от федералното следствие в получаване на подкупи в размер от 149 милиона рубли от фирми, изпълняващи поръчки за строеж на мостове. Домът му се обискира, съобщи ТАСС, като цитира говорителката на Следствения комитет Светлана Петренко и източник от местните органи на реда. По случая са образувани две наказателни дела. Заподозреният е доставен в Москва за осъществяване на следствени действия. Следствието планира в най-близко време да повдигне официални обвинения срещу него и да сезира съда, който да избере мярка за неотклонение, информира Петренко. По данни на следствието през 2014-2016 г. Соловьов е получил от представители на организации, изграждащи мостове през реките Кама и Буй в Удмуртия, парични подкупи общо за 139 милиона рубли и дял в търговска фирма на стойност 2,7 милиона рубли. Срещу това републиканският лидер е трябвало да осигури незабавни плащания за извършваната дейност от федералния и регионалния бюджет, също и отпускане на лицензи за геологически проучвания, за добив на пясък и чакъл. Соловьов оглавява Удмуртия от септември 2014 г. Преди това е представлявал републиката в руския сенат - Съвета на федерацията, бил е и председател на регионалния парламент.

Евакуираха автогарата в София заради изоставен багаж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154519

Евакуираха автогарата в София заради изоставен багажСтоличната Централна автогара бе евакуирана заради изоставен багаж, съобщи СДВР. Сигналът е подаден около 13:00 ч. На място е пристигнал екип на СОБТ. След малко на място обаче се появил собственикът на изоставения багаж и си го прибрал. Работата на автогарата впоследствие е

Унгарските депутати приеха закона срещу създадения от Сорос университет

http://www.mediapool.bg/ungarskite-deputati-prieha-zakona-sreshtu-sazdadeniya-ot-soros-universitet-news262284.html

Унгарският парламент прие породил полемика закон, който би могъл да доведе до затваряне на Централноевропейския университет, създаден в Будапеща през 1991 г. от американския милиардер и филантроп Джордж Сорос, превърнал се в черната овца за унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Франс прес. Новият закон, представен на 28 март от правителството в парламента, бе приет по ускорена процедура. За него гласуваха 123 депутати, а против - 38 депутати. Законът предвижда по-специално да бъдат лишавани от лиценз чуждите университети и институти, които не разполагат с кампус в "родните" им страни. Тази разпоредба е насочена по-специално срещу Централноевропейския университет - англоезично учебно заведение, създадено в Унгария малко след падането на комунизма, за да насърчава добрите управленчески практики, устойчивото развитие и социалната трансформация. Орбан, който открито изразява възхищението си към руския президент Владимир Путин, обвини това учебно заведение в нарушения на унгарското законодателство. Заплахите от закриване, тегнещи над университета, породиха голямо протестно движение в последните дни. Над 900 университетски специалисти от целия свят, сред които 18 лауреати на Нобеловата награда за мир, подписаха петиция, призоваваща за оттеглянето на закона. Вашингтон отправи същото искане. В неделя около 10 000 души протестираха в Будапеща в подкрепа на университета. Нов митинг е предвиден за по-късно днес. Централноевропейският университет твърди, че в него са се записали 1800 студенти от 100 страни. Той е сред 100-те най-добри учебни заведения в света в категорията политически науки според класация на британската компания за оценяване в областта на образованието "Куакарели Саймъндс".

Щайнмайер окачестви Брекзит като "безотговорно" решение

http://www.mediapool.bg/shtainmaier-okachestvi-brekzit-kato-bezotgovorno-reshenie-news262283.html

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер окачестви решението на Великобритания да напусне ЕС като "безотговорно". Той заяви това във вторник в Страсбург в първата си реч пред Европейския парламент, предаде ДПА. "Безотговорно е да се твърди, че в този свят европейска страна е в състояние да направи така, че нейният глас и икономически интереси да бъдат чути без ЕС", каза Щайнмайер, който встъпи в длъжност миналия месец. Пред депутатите от ЕП, сред които имаше и евродепутати от Великобритания, Щайнмайер каза, че европейските страни трябва да се обединят, за да отблъснат заплахата от десния популизъм за демокрациите им. "Популистите рисуват света в черно и бяло и превръщат страховете в политически капитал", каза той. "Силата на Европа не е в лидерството на отделни личности, а в отговорността на всички", каза Щайнмайер, коментирайки изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че Германия използва ЕС като средство за прокарване на своите интереси.

Меглена Кунева подаде оставка като лидер на ДБГ

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/meglena-kuneva-podade-ostavka-kato-lider-na-dbg-236999/

Така е споделена отговорността от загубата на изборите на Реформаторския блок, каза тя

Аналогия с Фолкландските острови предизвика война на думи за Гибралтар

http://www.mediapool.bg/analogiya-s-folklandskite-ostrovi-predizvika-voina-na-dumi-za-gibraltar-news262282.html

По-малко от седмица след като поиска развод от Европейския съюз, Великобритания заговори за война. Спорът за Гибралтар е конфликт на думи, не на оръжия - причина за войнствени заглавия в пресата във Великобритания и за недоумение в Испания, пише във вторник агенция Асошиейтед прес. Спорът е показателен за това колко труден може да се окаже пътят на излизане на Обединеното кралство от 28-членния блок. Затова във Великобритания набира сила и обществена дискусия за възможно блокиране от Мадрид на бъдещо търговско споразумение между Лондон и Брюксел заради териториалните спорове около Гибралтар. Скалистият анклав с площ 6,7 квадратни километра, намиращ се на заострения край на Иберийския полуостров, е британска територия - и причина за търкания между Обединеното кралство и Испания - от 1713 година. Испания традиционно си поставя за цел връщането на Скалите (както традиционно наричат отвъдморската територия във Великобритания) под свой суверенитет. Последната препирня пламна заради изготвени от ЕС ръководни принципи за преговорите за Брекзит, които казват, че никое бъдещо споразумение между Великобритания и блока няма да се прилага за Гибралтар, освен ако с това не са съгласни Обединеното кралство и Испания. Официални представители на Гибралтар обвиниха Испания, че използва Брекзит, за да предизвика преговори за статута на територията против волята на 32-хилядното й население, което масово иска да тя да остане британска. Първият министър на Гибралтар Фабиан Пикардо обвини Испания, че има "поведение на хищник". Някои подкрепящи Брекзит гласове на острова стигнаха дори по-далеч. Бившият лидер на Консервативната партия Майкъл Хауард каза, че премиерът Тереза Мей ще защити Гибралтар, както предшественичката й Маргарет Тачър е направила с Фолкландските острови. Хауард каза в ефира на Би Би Си, че през 1982 г. "друга жена премиер изпрати отряд почти на другия край на света да защити друга малка група британци срещу друга испаноезична страна. Напълно съм наясно, че сегашната ни премиерка ще покаже същата решимост по отношение на Гибралтар". Хауард говори навръх 35-годишнината от аржентинското нахлуване на Фолкландските острови - архипелаг в Южния Атлантик, който е британско владение от 1833 година. Великобритания си връща островите след кратка война, при която загиват 649 аржентинци, 225 британски войници и трима островитяни. Неговите коментари създадоха известно удивление в Мадрид. Испанският външен министър Алфонсо Дастис каза, че "испанското правителство е малко изненадано от тона на Великобритания - страна, традиционно известна с хладнокръвието си". Той каза пред журналисти, че по въпроса за Европа и казуса Гибралтар "традиционното спокойствие на Великобритания очевидно отсъства". Във Великобритания коментарите на Хауард му навлякоха подигравки от опоненти и предизвикаха огромен възторг у някои медии. Консервативният депутат Доминик Грийв, началник на парламентарния комитет за разузнаване и сигурност, нарече думите му "малко апокалиптични". Бившият външен министър лейбърист Джак Стро каза, че развяването на плашилото на войната "е направо абсурдно и мирише на шовинизъм в стил 19-и век". Някои вестници обаче използваха коментарите като възможност за развяване на Юниън Джак (Националното знаме на Обединеното кралство) "Дейли мейл" сравни размера на британския и испанския военноморски флот, а "Дейли телеграф" цитира контраадмирал, според когото Великобритания "може да осакати Испания". Мей опита вчера да потуши войнствената реторика и каза, че когато става въпрос за ЕС, определено това е само говорене - препратка към сентенция на Уинстън Чърчил, че говоренето е по-добро от войната. Външният министър Борис Джонсън успокои гибралтарците, че суверенитетът на територията "няма да се промени и не е възможно да се промени без изричната подкрепа и одобрение на населението на Гибралтар и на Обединеното кралство". Твърде слабо вероятно е Гибралтар да стане повод за война, но уреждане на неговия статут може да бъде сложно - един от многото сложни въпроси, които трябва да бъдат решение в рамките на двете години преговори за Брекзит, отбелязва Асошиейтед прес. Хиляди хора прекосяват испанско-гибралтарската граница в двете посоки, за да отидат на работа. Испанското правителство каза, че ще гарантира границата да остане отворена. Но това ще изисква специална сделка за Гибралтар, щом Великобритания напусне единния пазар на ЕС и преустанови свободното придвижване на хора от други страни от ЕС. Ще се наложи компромис - Гибралтар е само един от многото потенциални препъникамъни в преговорите по Брекзита, от статута на границата между Ирландия и Северна Ирландия до френските и италианските тревоги за стандартите на храните. "Преговаряте с 27 страни със свои собствени специфични интереси в конкретни икономически сектори и всички те имат казуси", каза Ананд Менън, директор на организацията "Обединеното кралство в променяща се Европа". Епизодът също така е напомняне, че шумната британска преса ще бъде фактор в предстоящите преговори. "Ако за фон на преговорите има шумно защитаване на деснопопулистката кауза, това може да затрудни премиера да постигне компромис и да сключи сделка", каза Менън. Мадрид няма да спре да претендира за правото на суверенитет над Гибралтар. Това заяви във вторник испанският министър на отбраната Мария Долорес де Коспедал. Коспедал припомни, че Гибралтар ще излезе от ЕС, след като Великобритания, напусне съюза. "Испания винаги е претендирала за правото на суверенитет над Гибралтар и ще продължи и занапред да претендира за него", каза министърът пред испанската телевизия. Коментирайки последните изявления на редица британски политици, Коспедал заяви, че "от време на време се правят изказвания, които са насочени към вътрешната аудитория" в Обединеното кралство.

Министерството на финансите очаква 3% растеж на икономиката през 2017 г.

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ministerstvoto-na-finansite-ochakva-3-rastej-na-ikonomikata-prez-2017-g-236994/

Почти всички основни групи суровини се очаква да поскъпнат през 2017 г., заради което се очаква средногодишната инфлация да достигне 1,2% през годината

Варна - Европейска младежка столица ще е домакин на 3-дневен пролетен фестивал

http://www.moreto.net/novini.php?n=348046

Варна – Европейска младежка столица ще е домакин на 3-дневен пролетен фестивал, който ще се проведе от 7 до 9 април, научи Moreto.net. Събитията в петък ще започната с откриването на две изложения – Digital Job Fair и Welcome Fair.

Семерджиев срещу Семерджиев за обвинението на прокуратурата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/04/2947798_semerdjiev_sreshtu_semerdjiev_za_obvinenieto_na/?ref=rss


Служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев влезе в противоречие със себе си и пресцентъра си в две последователни позиции по казуса с шефа на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Асена Стоименова и повдигнатото му обвинение.

Вчера прокуратурата съобщи, че срещу служебния министър е повдигнато обвинение заради отправяне на заплаха към подчинен. В отговора си, разпространен от пресслужбата на здравното министерство, Семерджиев тогава обясни, че било...

Семерджиев: Обвинен съм, че си върша работата

https://vesti.bg/bulgaria/politika/semerdzhiev-obvinen-sym-che-si-vyrsha-rabotata-6067534

Здравният министър твърди, че е бил в правото си да уволни ръководителката на агенцията по лекарствата и да посочи нейн заместник

КЕВР: Ако цената на газа не се повиши, "Булгаргаз" ще спре да плаща на "Газпром"

http://www.investor.bg/energetika/472/a/kevr-ako-cenata-na-gaza-ne-se-povishi-bulgargaz-shte-spre-da-plashta-na-gazprom-236996/

От енергийния регулатор заявиха, че няма да допуснат по-висока цена на тока, за да бъде задържана цената на парното

Условна присъда за селски кмет, присвоил пари за строеж на черква

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154489

Условна присъда за селски кмет, присвоил пари за строеж на черкваСелски кмет получи 1,5 г. условно с 3-годишен изпитателен срок за присвоени пари за строеж на църква "Св. Димитър". Стоян Ников управлявал с. Българчево от 2013 до 2015 г. и решил да продължи инициативата на предшественика си Елена Стойчева за набиране на пари за строеж на църква. Получил достъп до сметката,

Отложиха с 3 дни скока на цената на топлоенергията

http://www.cross.bg/prirodniya-tazi-ivanov-1539514.html

/КРОСС/ Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) отложи решението си за повишението на цената на топлинната енергия. То трябваше да бъде обсъдено днес, но от Комисията решиха, че окончателното решение ще бъде взето на закрито заседание на 7 април. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след днешното заседание на КЕВР . В еднодневен срок всички представители на енергийните дружества, гражданските организации и институциите, които изказаха становищата си в рамките на заседанието, ще получат отговор. Междувременно протестът пред сградата на КЕВР се разрасна и дори спря движението, включително на трамваите, по бул. "Княз Александър Дондуков". Както е известно, очаква се след шоковото поскъпване на газа да се вдигнат цените на топлинна енергия от 18 до 37 процента. В отговор на протеста Иван Иванов обаче обяви, че това се налага именно заради по-скъпия газ, чиято цена обаче не зависи от КЕВР. „Цената на природния газ не зависи от решението на КЕВР", обяви Иванов. На въпрос дали е склонен да се вслуша в призивите на протестиращите, омбудсмана и гражданските организации да не се предприемат действия за промяна на цените, докато не бъдат излъчени редовни парламент и Министерски съвет, той заяви: „Това не може да бъде изпълнено, защото от 1 април тази година „Газпром" начислява по-високите цени, определени съгласно договора към „Булгаргаз"

Стоичков ще дава уроци на круиз

http://offnews.bg/news/n_1/n_651962.html

Легендата на българския футбол Христо Стоичков ще участва в специално едноседмично пътешествие на футболен круиз. Пътешествието на Камата започва на 27 май, а по време на плаването гостите ще могат да се срещнат с легендата на българския футбол, както и да се запознаят с кариерата му на видеоекраните на кораба. Също така ще се проведат и няколко тренировки, ръководени от родната звезда. Плавателният съд ще тръгне от Маями, където легендата на Барселона в момента живее със семейството си. Маршрутът на круизния кораб ще премине през острова Сейнт Мартен и Бахамите. Ще има и търг за различни вещи на българина. Приходите от продадените сувенири ще отидат за различни каузи, подпомагани от фондация „Христо Стоичков“. Цените за всички желаещи, които искат да си запазят каюта за незабравимото пътешествие започват от скромните 699 долара.

БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за Великден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154469

БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за Великден"БДЖ - Пътнически превози" въвежда предварителна продажба на билети за всички бързи влакове за Великденските празници, съобщават от дружеството. Обичайният срок за предварителната продажба на билети и седящи места за бързите влакове е пет дни, но националният железопътен превозвач има практиката да удължава този срок,

Ердоган: Турция се готви за нови военни операции

http://www.moreto.net/novini.php?n=348002

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че страната се подготвя за нови военни операции, след приключването на „Щитът на Ефрат“ в северната част на Сирия, предаде Anadolu Agency. Първата фаза на операцията приключи, след като град Ал Баб в Сирия бе прочистен от терористи.

Галерия: Час пик в метрото в Токио

http://offnews.bg/news/n_1/n_651969.html

Германският фотограф Микаел Улф, базиран в Токио, представи в живописна галерия какво представлява час пик в метрото на японската столица. Отчаяни лица, залепени за стъклото, средни пръсти и много други гледки е запечатал обективът на Улф. За пръв път на Микаел му прави впечатление колко е натоварено метрото в Токио през далечната 1995-та година. От тогава той снима заклещените в ежедневието хора. Проектът си фотографът е кръстил "Токийска Компресия" и може да я разгледате в галерията.

КЕВР решава в петък за новата цена на парното

http://offnews.bg/news/n_1/n_651963.html

Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе окончателно решение за увеличаването на цената на парното и топлата вода на закрито заседание в петък.  Това обяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов след открито заседание, на което беше обсъден проектът за поскъпването на топлинната енергия.  Според проекторешението цената на парното ще се увеличи с между 18 и 38% за цялата страна, като за София и Пловдив увеличението е с 22,7 на сто. Най-голям е скокът на цената в Плевен, където увеличението е с 37,4%.  Причината за увеличението е поскъпването на цената на природния газ с близо 30 на сто от 1 април. В същото време около 150 души протестираха пред сградата на КЕВР заради очакваното увеличение на цената на парното.  Протестиращите блокираха бул. "Дондуков" в столицата и настояха цената на топлинната енергия да не се променя преди приключването на разговорите с "Газпром" за намаляване на цената на газа за България.  С демонстрантите разговаря омбудсманът Мая Манолова.  Тя посочи, че според разчети на експерти, до които се е допитала, повишението на цената на парното в този момент не е необходимо.

Планира се нарочна клауза за 4-годишен мандат на кабинета "Борисов 3"

http://www.mediapool.bg/planira-se-narochna-klauza-za-4-godishen-mandat-na-kabineta-borisov-3-news262281.html

ГЕРБ и "Обединените патриоти" (ОП) ще запишат в коалиционното споразумение, че ще правят правителство с цел пълен 4-годишен мандат и нито един от партньорите поотделно няма да има право да предизвика предсрочни избори. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след проведените във вторник преговори между двете формации за съставяне на кабинет. Тази клауза очевидно цели да предпази бъдещите коалиционни партньори от самите тях, като се има предвид, че самият Борисов няма изкаран пълен мандат, тъй като и двата пъти сам е предизвиквал предсрочни избори с оставката си, а трите партии от националистическото обединение - НФСБ, ВМРО и "Атака" - са майстори на политическите кавги, ултиматуми и шумни скандали. Вричането в 4-годишен мандат не гарантира, че бъдещият кабинет няма да си тръгне по-рано. След срещата между лидерите и преговорните екипи на двете формации в Народното събрание стана ясно, че е постигната договорка Борисов да е премиер, въпреки първоначалните възражения на ОП. Борисов, който лично оглавява преговорния екип на ГЕРБ, изрази задоволство от начина, по който се водят преговорите с "Обединени патриоти" и даде да се разбере, че няма да бъде търсен трети коалиционен партньор. Единственото изискване към ОП е да участват в кабинета."Моето изискване единствено към тях е да влязат реално в участие в кабинета. Само подкрепи и отново да излезе ГЕРБ - сам да носи цялата тежест за цялата държава, това вече го правихме и в предишния мандат, и в по-предишния мандат. Време е всички политически партии да го изпълним, да направят така, че да имаме стабилно четиригодишно управление", коментира Борисов. "Два месеца не са много, минаха, служебното правителство – хубаво-лошо, се справи, направихме едни честни избори, които всички признахме. Но сега дано останалите партии в парламента си дават сметка, че ако ние не успеем да направим кабинет, няма да успеят всички", заяви Борисов след като излезе от преговорите. От думите му се разбра още, че има вариант ГЕРБ да подпише коалиционно споразумение с всяка от партиите в "Обединените патриоти" и около това очаква съгласие: "Аз не съм против и е хубаво всеки един да се подпише и под едното, и под другото, което вече говорих, за да не се получи както с реформаторите едно време. Уж сме заедно, пък после едни решават, че са опозиция, пък ще си оставят хората. Все пак и ние се поучихме от грешките си". "Ние сме длъжни да намерим нужните компромиси на базата на програмите си, на базата на експертите си, на това, което можем повече, едните или другите. Разбира се, ако намерим още подкрепа в парламента, би било добре дошло, защото се надявам и другите партии да си дават сметка, че ако не успеем ние, не успяват всички и от там нататък ще е много тежко за България", каза Борисов. На въпрос дали ще търси подкрепа изрично от партията на Марешки – "Воля", той каза: "Ние с Патриотите имаме 122 депутати, предостатъчно за коалиция". "Доволен съм, че колегите са много отговорни", коментира Борисов и допълни, че вече всички са наясно, дори и след нещата, които е казал Валери Симеонов за широка коалиция между ГЕРБ, БСП и ОП, такава не може да има. По думите му ОП не са поставяли темата за министерски постове: "До този момент за министерства, за брой министерства, за кой да е министър, с изключение за темата с министър-председателя, която даже стана повод и за шеги, не са поставяли патриотите. И моля това да се каже ясно". "Ние имаме една тема и това е "България над всичко". Ако не се разберем и вторите няма да се разберат, тогава България не е над всичко", каза още той. "Няма спор по отношение на това кой ще е премиер. Следващата среща ще бъде до края на седмицата", информира Делян Добрев от преговорния екип на ГЕРБ. "Експертите в двете партии ще правят анализи и калкулации за това какво може да се постигне в сферата на пенсиите. Предизборните програми трябва да се превърнат в управленска програма. Това, което сме се разбрали чисто практично да се случи, е на базата на нашата предизборна програма, колегите да дадат техните предложения и да бъде съставена една управленска програма", поясни той. "Започнаха с доброжелателно намерение да се получи стабилно правителство, което ако може да изкара мандата си този път до край, за да осигурим стабилността, от която България има нужда, в тази международна обстановка, сложна и вътрешна. Засега сме оптимисти”, коментира лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той уточни за "тези, които описват колко министерства са разделили", че до този въпрос не са стигнали и до момента уточняват само програми, "всеки със своя компромис, разбира се, защото политиката е изкуство на възможното". Запитан дали коалицията ще е двойна или тройна, Сидеров отговори: "Има много въпроси, няма как да се отговори на всички, с които може да се замърси атмосферата. До тук имаме разбирателство, имаме яснота по това кой ще бъде премиер. Останалите неща ще ги решим. Няма въпрос, който да не може да бъде решен при добро намерение и отговорно отношение".

Гибралтар вкара Испания и Великобритания във война на думи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/04/2947793_gibraltar_vkara_ispaniia_i_velikobritaniia_vuv_voina/?ref=rss


Гибралтар – полуостровът, за който Великобритания и Испания спорят от десетилетия, отново вкара двете държави в дипломатически конфликт, този път в контекста на преговорите за Брекзит, които трябва да започнат в идните седмици.

На фона на досегашния умерен тон от двете страни на Ламанша полуостровът се превърна в гореща тема за Мадрид и Лондон.

Това се случи, след като премиерът на Гибралтар реагира остро на проектопредложенията на председателя на...

Инженерите ще продължават да са най-търсени на трудовия пазар

http://www.investor.bg/obuchenie/119/a/injenerite-shte-prodyljavat-da-sa-nai-tyrseni-na-trudoviia-pazar-236995/

За стажовете фирмите искат студенти от първи до четвърти курс от технически специалности, каза ректорът на Техническия университет

Сменят с домашен арест решетките на Ахмед Муса

http://www.clubz.bg/52448-smenqt_s_domashen_arest_reshetkite_na_ahmed_musa

Проповедникът от Пазарджик Ахмед Муса Ахмед отново има шанс да излезе от ареста след 2 години и половина престой. Окръжният съд уважи поредната м молба за промяна на мярката за неотклонение. До момента той бе с мярка „постоянно задържане под стража“, но днес съдия Кристина Пунтева я смени на „домашен арест“, съобщи Дарик.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Пловдив в случай, че адвокатите искат още по-лека мярка, например - парична гаранция, или прокуратурата възрази. Ако това се случи, от по-висшата съдебна инстанция ще се вземе решение на закрито заседание и ще се произнесе в двуседмичен срок.

Муса е един от 14-имата подсъдими по мегаделото за радикален ислям и насаждане на верска омраза. Всички бяха арестувани след мащабна акция на МВР и ДАНС н 25 ноември 2015 г. Впоследствие останалите подсъдими бяха освободени под парична гаранция или домашен арест, след като молбите им бяха уважени от магистратите, само соченият за техен лидер Ахмед Муса остана зад решетките.

 На 17 ноември м.г. съдия Кристина Пунтева определи мярка за неотклонение на Муса гаранция от 5000 лв. Прокуратурата обаче протестира определението на съда единствено за проповедника.

Апелативният съд в Пловдив уважи протеста и отмени определението на Окръжен съд-Пазарджик, оставяйки Муса в ареста.

Пожар горя в сграда на бул. „Шипченски проход" в София (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154453

Пожар горя в сграда на бул. „Шипченски проход" в София (обновена)Пожар избухна в жилищна сграда на бул. „Шипченски проход“ в София в района на зала „Универсиада“, съобщи „Фокус“. Пожарът е възникнал в апартамент на четвъртия етаж в блок № 240. Сигналът е бил подаден в 15.42 часа. Пожарните екипи са пристигнали за 5 минути до мястото на произшествието. Няма загинали и пострадали.

Фондация "Аскеер" обяви номинациите си за съвременна българска драматургия

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/04/04/2947626_fondaciia_askeer_obiavi_nominaciite_si_za_suvremenna/?ref=rss


"Добре дошли в България" от Здрава Каменова и Гергана Димитрова (ДНК – пространство за съвременен танц и пърформънс – НДК); "Спасителят" от Кирил Топалов (Драматично-куклен театър – Враца); "Пробен срок" от Николай Гундеров (Театър 199 "Валентин Стойчев") са трите най-добри театрални текста на изминалата година според журито на фондация "А'Аскеер". Театърът на българската армия обяви номинациите за наградите си в категория "Съвременна...

Турция очаква 38 милиона туристи през тази година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154444


Турция очаква 38 милиона туристи през тази годинаТридесет и осем милиона туристи се очаква да посетят Турция през настоящата година, обяви президентът на Турската асоциация за туризъм (Турсаб) Башаран Улусой, предава БТА. "През 2016 г. секторът претърпя сериозна турбуленция. Но Турция вече излиза от нея. Тази година очакваме сериозно оживление и силно увеличение на туристическия поток.

България ще играе с Гърция и Армения в първия кръг на купа "Дейвис"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/04/2947689_bulgariia_shte_igrae_s_gurciia_i_armeniia_v_purviia/?ref=rss


България попадна в група с Гърция и Армения в първия кръг на световното отборно първенство по тенис за мъже - купа "Дейвис". От тази година българските тенисисти играят в трета група на зона "Европа", след като през 2016 г. изпаднаха от втора група на евро-африканската зона.

Жребият беше теглен днес в Албена, като 15 отбора бяха разпределени в четири групи. Победителите в тях се класира за плейофите за промоция във втора група. България е поставена под...

Евакуираха Централната автогара в София заради изоставен багаж

http://www.cross.bg/tzentralnata-izostaven-bagazh-1539513.html

/КРОСС/ Служители и пътници бяха евакуирани от сградата на Централната автогара в София. Причината е изоставен багаж. След като полицията провери случая, стана ясно, че багажът е забравен. Собственикът му вече го прибра и работата на автогарата е възстановена.  

Облачно и на места с валежи по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=348050

През нощта в повечето райони преваляванията ще спрат и на места облачността временно ще се разкъса и намалее. Минималните температури ще бъдат между 4° и 9°. Над Черноморието облачността ще е значителна и на места ще превали дъжд.

Поставиха корпуса на реактора на първи енергоблок на Беларуската АЕЦ

http://offnews.bg/news/n_1/n_651966.html

На 1 април в 20.30 часа корпусът на реактора на Беларуската АЕЦ бе поставен в проектно положение. Преди поставянето, корпусът на реактор ВВЕР-1200, изработен от компанията „АЕМ-технологии“ (част от машиностроителното подразделение на „Росатом“ – „Атоменергомаш“) премина входен контрол, съответстващ на всички изисквания на регламента. Членовете на комисията, в която влизаха представители на Инженеринговата компания АСЕ и държавното предприятие „Беларуска АЕЦ“ провериха качеството на конструкторската и съпровождащата документация. На оборудване бе направен визуален, измерителен и друг вид контрол. От резултата на входния контрол бе потвърдено качеството на изделието и корпусът на реактора бе предаден за монтаж. Поставянето на оборудването се осъществи на два етапа. Отначало корпусът на реактора (с тегло повече от 330 тона, дължина – 11 метра и диаметър – 4,5 метра) бе вдигнат на транспортен портал и после по релси преместен в централната зала. После с полярен кран корпусът на реактора бе преместен във вертикално положение и поставен на опорния пръстен в шахтата на реактора. „Поставянето на корпуса на реактора в проектно положение е практически ювелирна операция“, отбеляза вицепрезидентът по проекта за Беларуската АЕЦ Виталий Медяков. Тъй като опорният пръстен понася цялото натоварване на теглото, допустимото отклонение при съвпадането на осите на корпуса на реактора и опорния пръстен е един милиметър“, добави той. „Това е едно от ключовите събития на етап изграждане на енергоблока“, подчерта старши вицепрезидентът по управление на проекти Сергей Олонцев. „Поставеният в проектно положение корпус на реактора е отправна точка за извършване на дейностите по монтаж на главните циркулационни тръбопроводи на реакторната установка“, добави той. Реакторът ВВЕР-1200 е оборудване от новото поколение „3 плюс". Днес този тип реактор е най-мощният от произвежданите в Русия. Основните преимущества на енергоблоковете с реактори ВВЕР са висока производителност, дълголетие и безопасност. Срокът на работа на оборудването е 60 години. Проектът, по който се изгражда Беларуската АЕЦ е един от най-съвременните в света и съответства на най-строгите международни норми и изисквания на МААЕ. Главната особеност на проекта ВВЕР-1200 е комбинираното използване на активни и пасивни системи за безопасност. Проектът е снабден с двойна защитна обвивка и уловител на стопилка, което гарантира недопускане на изтичане на радиация в околната среда и съответства на изискванията за реактори от поколение „3 плюс“. Използваните в проекта решения съответстват на постфукушимските изисквания за надеждност на АЕЦ, устойчивост към външни въздействия и вътрешни откази.

Лавров: Цинично е да се смята, че атентатът в Санкт Петербург има връзка с политиката на Русия в Сирия

http://www.cross.bg/lavrov-rysiya-politikata-1539512.html

/КРОСС/ „Твърденията, че взривът в метрото в Санкт Петербург е отговор на политиката на Русия в Сирия, са цинични", заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран Интерфакс. „Напълно съм съгласен с това, което каза моят колега и приятел: тероризмът няма националност...Тероризмът е престъпление срещу цялото човечество и срещу всички религии", подчерта Лавров след срещата си със своя колега от Киргизстан Ерлан Абдилдаев. Именно от Киргизстан се оказа атентаторът - 22-годишният Акбаржон Джалилов, след чиито самоубийствен атентат загинаха 14 души, а още почти 50 бяха ранени.  

Прокуратурата обвини следовател, стрелял от балкона си и улучил хладилник

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/04/2947749_prokuraturata_obvini_sledovatel_strelial_ot_balkona_si/?ref=rss


Антикорупционното звено на прокуратурата привлече като обвиняем следователя Драгомир Енчев за това, че не е взел нужните мерки за сигурност при употреба на служебно оръжие. Предвиденото в закона наказание за това престъпление е затвор от една до пет години или глоба от 500 до 3000 лв.

Енчев, който е от следствения отдел на Софийската градска прокуратура, е обвинен в това, че преди една година - на 30 април 2016 г., е стрелял със законно притежаваното от него оръжие –...

Bulgaria ON AIR с 4-часов сутрешен блок с трима водещи

http://offnews.bg/news/n_1/n_651965.html

Телевизия Bulgaria ON AIR удължава сутрешния си блок и той вече ще продължава 4 часа, от 6,30 до 10,30 ч. Обновеният формат на "България сутрин" ще се излъчва всяка делнична сутрин от 10 април. Към водещите Лора Инджова и Симеон Белев ще се присъедини Константина Живова - лицето на предиобедния блок „Днес“. Екипите на двете предавания се обединяват с амбицията да създават най-големия сутрешен блок в телевизионния ефир. Новата водеща ще разработва лайфстайл, социални, културни и други любопитни теми. „България сутрин“ е част от гръбнака на програмата на Bulgaria ON AIR. Вече с трима водещи, четири часа важно и интересно съдържание и допълнителна динамика в студиото, вярвам, че сутрешният ни блок ще се открои и ще привлече повече зрители. Промяната е част от стратегията на Bulgaria ON AIR да предлага алтернатива в създаването и представянето на новинарското и актуалното съдържание“, коментира Виктория Миткова, изпълнителен директор на Investor Media Group, част от която е национална телевизия Bulgaria ON AIR.

Столична община се отказа да сече дърветата на пл. "Славейков"

http://www.mediapool.bg/stolichna-obshtina-se-otkaza-da-seche-darvetata-na-pl-slaveikov-news262280.html

Столичната община се отказа да сече и да подмени дърветата на площад "Славейков", както предвиждаше проектът за реконструкция на ул. "Граф Игнатиев" с площадите покрай нея и част от съседните улици. Това съобщиха от кметството, след като Mediapool информира, че при ремонта на зоната е предвидено изсичането на дърветата, които лятно време пазят сянка и помагат за пречистването на въздуха. Съгласно публикуваните документи към обществената поръчка за избор на изпълнител беше предвидено вторият ред дървета на площад "Славейков" да бъде изцяло премахнат, а първият ред да се подмени с нови фиданки. Мотивът беше, че при ремонта дърветата ще се увредят фатално, а освен това закривали гледката към околните сгради. Изсичането на дърветата и подмяната им с нови е заложено и по ул. "Шишман" в публикуваните документи и чертежи. Работният инвестиционен проект за реконструкцията на ул."Граф Игнатиев" и прилежащите пространства е дело на "А. Д. А." (Архитектурно дизайнерска агенция), която спечели обявения от общината конкурс за две от зоните в центъра на София. Прехвърляне на отговорността "Столична община не е възлагала оценка на дървесната растителност в зоната. По своя преценка от фирмата "А. Д. А." са направили оценка на растителността, което е записано в документацията", твърдят от Столична община. Според публикуваните документи проектите на "А.Д.А." са одобрени от общинското дружество "Софинвест", което е осъществявало надзор. От "А.Д.А." заявиха пред Mediapool в понеделник, че оценката за дърветата, които трябва да бъдат подменени, е направена от дирекция "Зелени системи" на Столична община и те изцяло са се съобразили с техните препоръки. "Предложението на проектантското бюро, което касае оценка на дърветата, ще бъде извадено от документацията на обявената обществена поръчка за избор на изпълнител. Това е отбелязано и от дирекция "Зелена система" в протокол от експертен съвет, проведен на 24 септември 2015 г., който е записан върху предадените проекти", посочват от Столична община. От съобщението не става ясно защо тогава е приложено към тръжната документация. От Столична община обещават да запазят съществуваща дървесна растителност на площадите "Славейков" и "Гарибалди" и дори да увеличат местата за озеленяване и засаждане на нови дървета. Проектът предвиждаше изсичането на 175 дървета и замяната им с нови, при запазване само на 128 от сегашните. В зоната е заложено процентното увеличение на дърветата с 53%, като преди реконструкцията общият им брой е 303, а след нея техният брой ще бъде 463. Увеличението и засаждането на нови дървета е основно в градинката "Св. Седмочисленици" по продължението на алеите с пейки. Букинистите остават на площад "Славейков" Книжният пазар остава на площад "Славейков". Мнението на кмета Йорданка Фандъкова е, че той се е утвърдил като място и трябва да бъде запазен, казаха от пресцентъра на Столична община. Според публикуваните документи книжният пазар се свива и ще работи само в петък, събота и неделя. Това предизвика недоволството на търговците, които започнаха подписка за запазването на пазара. По времето на ремонта книжният пазар ще бъде преместен в градинката при хотел "Рила", казаха от Столична община. Реализацията на проекта за възстановяване и обновяване на ул. "Граф Игнатиев" включва още подмяна на подземната инфраструктура, настилките и релсовия път. За да се отвори пешеходното пространство, бордюрите се махат, а тротоарите слизат на нивото на пътя. Предвижда се и асфалтът да бъде заменен с бетонни и гранитни павета по "Граф Игнатиев", както и в участъци от съседните улици "Шишман", "6-ти септември" и "Солунска".

Топмодел: Горда съм, че съм мюсюлманка

https://vesti.bg/lyubopitno/topmodel-gorda-sym-che-sym-miusiulmanka-6067528

Бела Хадид разказва, че баща й е бежанец, пристигнал в Америка на 14

Въпреки закана, че 2013 година ще е като летен дъжд, на "Топлофикация София" поскъпването им се видя малко (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/business/vypreki-zakana-che-2013-godina-shte-e-kato-leten-dyjd-na-toplofikacija-sofija-poskypvaneto-im-se-vidja-malko-video-news_603814.html

В дух на сериозни закани и на откровени искания да бъде отложено поскъпването на топлата вода, парното и тока премина днешното открито заседание на КЕВР. На него бяха обсъдени готвените поскъпвания на топлоенергията и на тока. Заседанието премина при бурен протест, органи

Религиозните лидери в Иран обявяват лошото каране за грях

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154419

Религиозните лидери в Иран обявяват лошото каране за гряхОколо 700 души загинаха по иранските пътища по време на персийската нова година и високата смъртност накара религиозните лидери да обявят неправилното каране за грях, предаде Франс прес, предаде БТА.  "Нарушаването на правилника за движение по пътищата е грях, а спазването на правилника е религиозно задължение",

Медведев за обвиненията в корупция: Глупости!

http://www.clubz.bg/52447-medvedev_za_obvineniqta_v_korupciq_gluposti

Руският премиер Дмитрий Медведев нарече обвиненията в корупция срещу него "глупости" и ги определи като „политически мотивирани“, съобщават руските медии. По време на посещение в Тамбовския край министър-председателят заяви, че целта на подобни разследвания, направени на принципа на "компота", е да покажат, че "властта се държи лошо", а авторите им са "най-добри от всички".

"Така наречените разследвания са опит за изкарване на хората на улиците", добавя той, цитиран от РИА "Новости".

И уточнява, че зад обвиненията стоят „частни спонсори“, които „имат за цел постигане на съвсем конкретен политически резултат“.

„Що се отнася до моето лично отношение, аз като цяло имам здрави нерви, иначе не бих могъл да изпълнявам длъжностите, които съм изпълнявал – президент, или в правителството. Ако всеки път реагирам на подобни нападки и провокации, то просто нямаше да мога да работя нормално“, казва Медведев, цитиран от ТАСС.

После допълва, че няма намерение да напуска поста си:

„Позицията ми е съвършено проста: подължавам да работя, да се трудя по делата си, това е моята отговорност пред гражданите на Руската федерация“.

През годините, докато бил на служба, той си изградил определен имунитет:

„Без такъв имунитет е почти нереално да се съхраниш на такъв пост. Провокацията е най-елементарното нещо, което може да бъде направено“, добавя Медведев.

Видеото за Медведев, пуснато в YouTube от руския опозиционер Алексей Навални вече е гледано от почти 17 млн. души. То обвинява руския премиер, че тайно е придобил редица луксозни домове в Русия и зад граница, както и винарни, и яхти. Разследването на Навални предизвика серията от улични протести в Русия през последните дни, припомня Ройтерс.

Пак днес руският премиер говори и за санкциите, наложени на Русия от западните страни, като каза, че те очевидно няма да бъдат снети скоро, защото тези страни не се стремят към подобряване на на отношенията с Москва. Затова и Русия няма да отмени своето контраембарго върху вноса на хранителни продукти от тези страни, подчерта Медведев.

Той отбеляза и положителния ефект от санкциите, защото благодарение на тях "пред нас се откриват широки перспективи за развитие на нашето селско стопанство и на аграрния бизнес".

22-годишният Акбаржон Джалилов е атентаторът от Петербург, потвърди Москва

http://www.cross.bg/dzhalilov-metrostantziya-akbarzhon-1539511.html

/КРОСС/ Следственият комитет на Русия разкри името и годините на атентатора, който извърши нападение на метростанция в град Санкт Петербург, съобщиха руски медии. Според комитета роденият на 1 април 1995 г. Акбаржон Джалилов е атентаторът самоубиец. По-рано днес Говорител на Държавния комитет за национална сигурност на Киргизстан заяви, че атентаторът е 22-годишният Акбаржон Джалилов, който е роден в град Ош през 1995 г. В съобщение на следствието се казва, че криминалисти са намерили ДНК следи от Джалилов върху чанта, оставена на метростанция "Площадь Восстания", в която е имало взривно устройство. Ведомството уточни, че обезвреденото устройство е било оставено от Джалилов. Нападателят е с руско гражданство. Припомняме, при нападението загинаха 14 души, а други десетки пострадаха. Вчера около 14,40 часа местно време на метростанция "Технологический институт" и "Сенная площадь" в Санкт Петербург беше взривен експлозив с мощност 200-300 грама тротилов еквивалент.    

Тереза Мей е на посещение в Саудитска Арабия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154418

Тереза Мей е на посещение в Саудитска АрабияБританският премиер Тереза Мей пристигна в Саудитска Арабия - втори етап от обиколката й в Близкия изток, предаде Франс прес. Тя ще остане в страната до утре и се предвижда да разговаря с крал Салман и с престолонаследника. Разговорите ще засегнат отбраната, сигурността, борбата с тероризма, ситуацията в Йемен.

Цените на парното спряха трамваите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154363

Цените на парното спряха трамваитеЦената на парното в 8 града поскъпва от 7 април от 18 до 37% Поскъпването на парното спря трамваите по бул. "Дондуков" към 15,30 ч. Докато в Комисията за енергийно и водно регулиране се провеждаха открито заседание и обществено обсъждане на цените на топлинната енергия от 7 април, протестът на неправителствени организации от тротоара се прехвърли

Столтенберг вижда напредък в отношенията НАТО-Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=348064

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че вижда прогрес в отношенията на алианса и Русия. „Ние не сме на едно мнение по много въпроси, но все пак постигнахме напредък, например по отношение на прозрачността в придвижването на войски“, заяви Столтенберг в интервю за германския вестник Handelsblatt.

23 миньори от "Оброчище" са в гладна стачка под земята

http://www.mediapool.bg/23-minyori-ot-obrochishte-sa-v-gladna-stachka-pod-zemyata-news262279.html

Гладна стачка обявиха 23-ма миньори от мангановия рудник "Оброчище", които повече от денонощие са под земята, съобщи председателят на синдикалната структура на НС "Защита" Ивайло Тодоров, цитиран във вторник от БТА. Те отказват да излязат, докато не се изпълнят исканията им за подписване на колективен трудов договор и фиксирана дата за изплащане на възнаграждения и ваучери за храна. Под земята миньорите имат само вода. Подкрепят ги останалите близо 160 миньори и служители, които протестират на портала на рудника. До протеста се стигна, след ново забавяне на заплатите за февруари и ваучерите за храна, обясни Тодоров. След като вчера част от миньорите обявиха гладна стачка, месечните възнаграждения за февруари са били преведени по сметките. Парите за храна обаче още не са изплатени. Спрян е и токът в квартирите на подземните работници, които са от вътрешността на страната. На този етап няма индикации за разговори с работодателя. Има вероятност да се седне на масата на преговорите чрез синдикалната организация на национално ниво, обясни Тодоров. Миньорите поддържат връзка с омбудсмана Мая Манолова и очакват тя отново да посети рудника. Не може всеки месец ние да обявяваме протести и гладна стачка, да викаме омбудсмана, за да си получим нищожните пари, коментира Тодоров. Затова миньорите настояват да бъде подписан Колективният трудов договор. Той бе договорен по време на проведените на 23 март 4-часови преговори с участието на а Мая Манолова и представител на Министерството на енергетиката. С това бе прекратен предишният протест на миньорите, продължил две седмици. Тогава бе постигнато и споразумение с ръководството на компанията -концесионер заплатите им да бъдат увеличени със 158 лв. от 1 април. Възнагражденията за положен нощен труд ще се увеличат от 28 на 30 ст. на час. Дните на протеста от 9 до 23 март включително ще се смятат за платен годишен отпуск. Работодателят се съгласи да дава ваучери за храна и за работата през почивни дни и положения извънреден труд. В понеделник обаче Главната инспекция по труда подаде жалба в прокуратурата срещу представляващия дружеството "Евроманган", концесионер на мина "Оброчище" заради системния отказ от съдействие на контролните органи. До жалбата се стигна след като инспекторите по труда за пореден път не са били допуснати до мината и в частност до административната сграда, за да извършат проверка дали работодателят е изпълнил задължението си да изплати възнагражденията и ваучерите за храна за февруари. Срокът за това е изтекъл в края на март. Дружеството "Евроманган" е концесионер на мината от 1999 г. за срок от 25 г.. Едноличен собственик е кипърската "Пойнтър трейдинг лимитед".

Етаж от къща горя в Белица, няма пострадали

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/etazh-ot-kyshta-goria-v-belica-niama-postradali-2015321

Етаж от къща горя днес в Белица. Огънят пламнал във стая на втория етаж, вследствие на което е изгоряла покъщнината и има опушени стени. Спасени от пламъците са първият и приземният етаж. Огънят е потушен от екипи на пожарната в Разлог и Якоруда, които с пристигането си на мястото на инцидента при

Награди и победи за патронния празник на III ОУ в град Гоце Делчев

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/nagradi-i-pobedi-za-patronniia-praznik-na-iii-ou-v-grad-goce-delchev-2015322

Първият кръг от състезанието Български детски серии по даунхил се проведе в Петрич. Това състезание е за възрастови групи момчета 10-12, 12-14 години и юноши 15-16 г. Седмокласникът Димитър Гърков от Трето ОУ "Братя Миладинови" спечели ІІ място с постигнатото от него второ време в група момчета 12

Съдят кмета на Дебрен за незаконни регистрации в бюрото по труда и получаване на обезщетения за безработица

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/sydiat-kmeta-na-debren-za-nezakonni-registracii-v-biuroto-po-truda-i-poluchavane-na-obezshteteniia-za-bezrabotica-2015323

Районна прокуратура – Гоце Делчев внесе обвинителен акт срещу С. Вранчева, Д. Капитанов и Тюркян Ходжова за извършени от тях документни измами с цел облагодетелстване.

Обвиняемата Тюркян Ходжова, която понастоящем изпълнява длъжността кмет на с. Дебрен, извършвала счетоводни услуги з

Семерджиев: Прокуратурата ми повдига обвинение, защото си върша работата

http://www.cross.bg/semerdzhiev-ministurut-direktora-1539510.html

Министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и по-точно пресцентърът на подопечното му ведомство излязоха с официално изявление по повод повдигнатото обвинение срещу него от прокуратурата. Звеното „Антикорупция" привлече като обвиняем Семерджиев, а причината за това е била, че е заплашил с уволнение Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Асена Стоянова, ако не назначи за неин заместник посочен от министъра човек. Ето какво обявиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването: Първото, което трябва да се знае е, че министърът на здравеопазването е работодател на директора на ИАЛ и уволнението не е заплаха, а правомощие, което може да бъде упражнено по целесъобразност, включително и без обяснения, на основание чл. 19а от Закона за администрацията. В крайна сметка, въпреки че на 27.03.2017 г. директорът на ИАЛ не е подал доклад до министъра по случая, вкл. и за твърдяното наличие на конфликт на интереси, такова уволнение не е извършено. Това показва, че подобна заплаха не е съществувала, напротив - имало е изискване към директора да изпълнява длъжностните си задължения, които във времето не са били реализирани ефективно и коректно. Що се касае до твърдението, че министърът може „да направи и други неща", това също е част от неговите правомощия, а именно да възложи например проверка от инспектората на МЗ, каквато от 2014 г. не е правена в ИАЛ

Година преди Световната купа телевизиите в Русия още нямат права за излъчване

http://www.investor.bg/novini/346/a/godina-predi-svetovnata-kupa-televiziite-v-rusiia-oshte-niamat-prava-za-izlychvane-236974/

Телевизионните мрежи отказват да платят сумата от 120 млн. долара на FIFA за правата за излъчване на футболните мачове

Пловдив се превръща в дестинация за краткосрочни пътувания

https://www.actualno.com/business/plovdiv-se-prevryshta-v-destinacija-za-kratkosrochni-pytuvanija-news_603815.html

Дестинация Пловдив има потенциал да се превърне в дестинация за краткосрочни пътувания. Това каза министърът на туризма Стела Балтова пред представители на туристическия бизнес и образователните институции от региона. Краткосрочните пътувания са предпоставка за целого

Официално: Атентаторът от Санкт Петербург е Акбаржон Джалилов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154415

Официално: Атентаторът от Санкт Петербург  е Акбаржон ДжалиловРуските следователи официално потвърдиха, че атентаторът в Санкт Петербург е Акбаржон Джалилов, предаде ТАСС, цитирано от БТА. Взривът във вагона между гарите на петербургското метро прогърмя в понеделник между станциите „Сенная площадь“ и „Технологически институт-2“. По последни данни загиналите са 14, а ранените - 49. Очаквайте подробности.

Лондон въвежда нова такса, за да намали замърсяването с изгорели газове на коли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154400

Лондон въвежда нова такса, за да намали замърсяването с изгорели газове на коли 
Заради замърсяването, което убива 9000 лондончани всяка година, кметът на Лондон Садик Хан съобщи днес, че иска от 2019 г. да създаде защитена зона в столицата - нова стъпка в неговата офанзива срещу замърсяващите въздуха автомобили, съобщи Франс прес. Тази зона на свръхниски емисии на изгорели газове ще засегне всички дизелови автомобили на над

Сидеров: Ще направим всичко нужно, за да има 4-годишно управление

http://offnews.bg/news/n_1/n_651964.html

Първата работна среща между ГЕРБ и „Обединени патриоти- НФСБ, АТАКА и ВМРО“ започна конструктивно. С доброто намерение сме да се получи стабилно правителство, ако може да изкара мандата си този път докрай, за да осигурим стабилността, от която България има нужда. Това заяви минути след срещата Волен Сидеров пред медиите. Той допълни, че засега са оптимисти и подчерта, че до момента не са разделяни министерства, както упорито се тиражира в медиите. „Уточняваме програмни точки, по които да се съгласим, всеки със своя компромис. Политиката е изкуство на възможното. Ще продължим до края на седмицата да уточняваме още теми“, обясни съпредседателят на Обединените патриоти. Делян Добрев от ГЕРБ допълни, че правителството ще бъде с ясен мандат от 4 години и няма спор по отношение на това кой ще бъде премиер. „В следващите няколко дни експертите в двете партии ще работят по предизборните програми и ще съставят една обща управленска програма. Имаме до голяма степен почти пълно покриване на приоритетите и на идеите за развитие на страната“, каза още Добрев. По темата за пенсиите той информира, че експертите в двете партии ще правят анализи и калкулации за това какво може да се постигне в тази сфера. До края на седмицата ще е готово окончателното споразумение между ГЕРБ и Патриотите.

Звеното за антикорупция обвинява следовател - гръмнал хладилника на съседа от балкона

http://offnews.bg/news/n_1/n_651959.html

Специализираното звено "Антикорупция" при Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна обвинения на следовател за това, че е прострелял дограмата и хладилника на съседа си.  Следователят от следствения отдел на СГП Драгомир Енчев е обвинен за това, че на 30 април 2016 година стрелял с пистолета си „CZ 75В“ с калибър 9 х 19 от терасата си. В резултат куршумът проникнал през дограмата на кухненско помещение на апартамента на съседния апартамент и попаднал във вратата на хладилника в кухнята на съседите му. Съгласно чл. 59 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия лицата, притежаващи разрешение за държане на огнестрелни оръжия са длъжни да ги опазват от кражби, изгубване и достъп на други лица и да предприемат мерки за недопускане на злополуки, уточняват от антикорупционното звено. За щастие при инцидента няма пострадали, а само нанесени щети по дограмата и вратата на хладилника на съседа.  От заключението на балистично-трасологично-ситуационната експертиза е установено че изстрелът е произведен от една от терасите на жилището на следователя. На практика, тази експертиза дава необходимата насока относно автора на престъплението, тъй като в началото разследващите са разполагали само с проектил, иззет от врата на хладилника в кухнята. Балистичната експертиза доказва, че проектилът е изстрелян от законно притежавания пистолет на следователя, се казва в съобщение на прокуратурата. Драгомир Енчев е с мярка за неотклонение „Подписка“. Разследването продължава.

Тихомълком: Багерите пак се готвят да заличат "Бедечка"

http://offnews.bg/news/n_1/n_651961.html

Временна комисия в Общинския съвет в Стара Загора се опитва тихомълком да разреши строителство в парк „Бедечка“, алармираха екозащитниците от "Да запазим Бедечка". Само преди половин година Общинският съвет почти единодушно прие предложение на кмета да се запази в максимална степен паркът. Вече и готов и устройственият план, който предвижда максимално количество зелени площи. Изработен е от екип урбанисти от София. Междувременно две комисии в парламента единодушно приеха и мораториум за строителство в Бедечка, а влизането на темата в пленарната зала беше осуетено с процедурни трикове.  Сега обаче изненадващо е създадена временна комисия в ОбС, която да изработи варианти, в които различни парчета от парка се определят за застрояване. Това обаче противоречи на решението на същия ОбС – да се запази паркът максимално. Въпросната комисия е съставено главно от съветници, които в годините са се изказвали против запазването на парка. Първото заседание на комисията беше днес, заявяват екоактивистите от Стара Загора. Според тях в комисията отново се говори колко ще струва отчуждаването на намиращите се в парка частни имоти. По-важният въпрос обаче е колко ще струва изграждането на цялата инфраструктура за предвидения там нов квартал. Отчуждаването на някои имоти, за да се запази паркът, е в угода на целия град, а изграждането на инфраструктура на цял нов квартал е единствено в угода на собствениците и ще излезе от общинския джоб, категорични са от "Запазете Бедечка". Ако паркът не бъде запазен, на мястото се предвижда основен булевард, кръгови движения, мостове, няколко километра вътрешноквартални улици, както и цялата подземна инфраструктура заедно с комуналните услуги. По предварителни разчети на разработчиците на плана за спасяване на парка само за най-гъсто залесената част на парка и без прокарване на булевард, цената на инфраструктурата достига до 25 милиона лева. Подобен сценарий се разигра и през 2013 г. - след първите протести за Бедечка. Тогава кметът внесе предложение за запазване на парка, но отново извънредна комисия разпространи становище, че било скъпо, без да вземе предвид реалната стойност на подготвяната инфраструктура. След комисията тогава Общинският съвет масово се въздържа. Така в Стара Загора се очертава казус, подобен на този в Копривщица, а шумно рекламираното запазване на парка може да се окаже единствено пиар акция. В същото време, в периода на междувластие в страната, без много шум, „Бедечка“ на практика ще бъде заличена. Очакват се нови протести, след като вече няколко години в Стара Загора протестират срещу унищожаването на 400 декара с няколко хиляди картотекирани дървета и с алеи. заради този казус беше отстранен и главният архитект на града, а преди година протести имаше дори в София, на Орлов мост.

Разбери колко държи на връзката ви според зодията му

https://www.actualno.com/curious/razberi-kolko-dyrji-na-vryzkata-vi-spored-zodijata-mu-news_603775.html

Вижте кои знаци от държанието му издават сериозните му намерения към вас. Разберете дали  и той е толкова влюбен, колко и вие. Близнаци и Дева Прави всичко възможно, за да те изненада и да запази тръпката във връзката ви възможно най-дълго. Постоянно прави планове за неща,

В сряда ще вали и ще прегърмява

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6154394

В сряда ще вали и ще прегърмяваПрез нощта в повечето райони преваляванията ще спрат и на места облачността временно ще се разкъса и намалее. Минималните температури ще бъдат между 4 и 9 градуса. Такава е прогнозата за времето, цитирана от БТА Утре въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има превалявания,

Калфин стана съветник на еврокомисар Йотингер

http://www.cross.bg/kalfin-iiotinger-ministur-1539509.html

/КРОСС/ Ивайло Калфин е назначен за специален съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, съобщи БНР. Договорът на Калфин е за една година, считано от 1 април. Задачата на бившия социален и външен министър на България ще е да съветва германския комисар по въпроси, свързани с приходите в европейския бюджет и връзките с Европейския и националните парламенти. Калфин беше външен министър в кабинета „Станишев" и социален министър във втория кабинет "Борисов", както и депутат от АБВ. Изкара и един мандат като евродепутат и беше член на комисията по бюджета в Европейския парламент. Гюнтер Йотингер пое ресора бюджет след като българският комисар Кристалина Георгиева напусна поста и се завърна в Световната банка.  

Семерджиев: Уволнението не е заплаха, а правомощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154397

Семерджиев: Уволнението не е заплаха, а правомощиеПрокуратурата е повдигнала обвинение на министър Илко Семерджиев за това, че си върши работата. Това се посочва в позиция на министъра на здравеопазването Илко Семерджиев, изпратена от пресслужбата на Министерството на здравеопазването /МЗ/ до медиите. Позицията е по повод на обвинението, повдигнато от прокуратурата вчера.

Коло Туре се развихри в съблекалнята на Селтик (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_651943.html

Защитникът на Селтик Коло Туре привлече погледите на футболната общност с култово изпълнение по време на празненствата на шотландския гранд след спечелената шеста поредна титла в първенството. Футболистът бе заснет в съблекалнята да танцува под звуците на неговите съотборници в отбора, които изпълняват култовата песен за него и брат му Яя Туре. Въпросното изпълнение за двамата бе измислено от феновете на Манчестър Сити в периода, в който те бяха съотборници в тима на "гражданите". Мелодията на песента е от емблематичното парче от 1993 година "No limit" на групата 2 Unlimited, а думите в нея са замени с имената на братята. Голямата радост на футболистите на Селтик идва от победата над Хартс с 5:0 като гост, което гарантира първото място осем кръга преди края на първенството. Това е най-ранният етап, на който се гарантира титлата в шампионата в историята.

Купуват нови коли за общински предприятия във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348063

Общо осем превозни средства за нуждите на четири общински предприятия възнамерява да закупи градската управа във Варан. За целта е предвидена сумата от малко над 370 хил. лева без ДДС, става ясно от обявената обществена поръчка. С нови попълнения в автопарка ще се сдобият ОП „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация (ДДД)-Варна“, ОП „Комплекс за детско хранене(КХД)“, ОП „ТАСРУД“ и „Домашен социален патронаж“, научи Moreto.

Ремонт мести книгите от "Славейков" в градинка, няма да секат здрави дървета

http://offnews.bg/news/n_1/n_651960.html

Сергиите с книги от столичния площад "Славейков" ще се преместят в градинката пред хотел Рила, докато тече ремонтът в района. Няма да се отсичат здрави дървета по ул. "Граф Игнатиев" и площадите "Славейков" и "Гарибалди" при обновяването на централната градска част.  Работният инвестиционен проект за зоната е изготвен от А. Д. А. - Архитектурно дизайнерска агенция, след проведен конкурс от Столична община. Предложението на проектантското бюро, което касае оценка на дърветата, ще бъде извадено от документацията на обявената обществена поръчка за избор на изпълнител. Това е отбелязано и от дирекция „Зелена система“ в протокол от експертен съвет, проведен на 24.09.2015 г., който е записан върху предадените проекти. Проверка на състоянието на всички дървета в зоната, както и на територията на Столична община, се прави ежегодно от експертите на дирекция „Зелена система“ и дървета се премахват само в случай, че се констатира, че те са опасни за живота на гражданите и не могат да бъдат спасени. Проектът за зона 2 на централна градска част предвижда процентното увеличение на дърветата в зоната с 53%, като преди реконструкцията общия брой на дърветата е 303, я след нея техният брой ще бъде 463. Реализацията на проекта за възстановяване и обновяване на ул. „Граф Игнатиев“ включва подмяна на подземната инфраструктура, настилките и релсовия път. В проекта е предвидено място за функциониране на книжния пазар на пл. „Славейков“. За времето на ремонта книжният пазар ще бъде преместен в градинката при хотел „Рила“. 

Наско от Б.Т.Р. тръгва на турне със спектакъла “Исус Христос Суперзвезда"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6152883

Наско от Б.Т.Р. тръгва на турне със спектакъла “Исус Христос Суперзвезда"Наско Пенев влезе в ролята на Пилат Понтийски в спектакъла на Пловдивската опера и съвсем скоро публиката в няколко града ще може да го види на живо в него. Той и колегите му ще посетят 4 града в рамките на великденско турне. То започва на 10 април в Хасково, ще мине през Димитровград на 11 април, Карлово - на 18 април, и Казанлък - на 24 април.

Tesla е с по-висока пазарна стойност от Ford

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/tesla-e-s-po-visoka-pazarna-stojnost-ot-ford-6067530

Благодарение на увеличението на цените на акциите, Tesla се приближи до лидера General Motors.

Спецслужбите търсят връзка между посещението на Путин и атентата в метрото в Санкт Петербург

http://www.cross.bg/peskov-fakt-zayavi-1539508.html

/КРОСС/ Спецслужбите на Русия анализират защо терористичният акт в метрото в Санкт Петербург е съвпаднал с посещението на руския президент Владимир Путин там, заяви говорителят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от руската редакция на „Би Би Си". Той посочи, че на този факт трябва да бъде обърнато внимание и че този въпрос трябва да се анализира от специалните служби. "Абсолютно, самият факт, че терористичният акт бе извършен в момент, в който държавният глава се намира в града, кара да се замислим и да обърнем внимание. Това е предмет за анализ на специализираните служби", заяви Песков. Песков добави, че всеки терористичен акт в страната е „предизвикателство за всеки руски гражданин, включително за нашия президент".

Военният министър няма спирачки: назначи и най-висшия чиновник в МО

http://www.mediapool.bg/voenniyat-ministar-nyama-spirachki-naznachi-i-nai-visshiya-chinovnik-v-mo-news262278.html

Вицепремиерът и военен министър Стефан Янев явно е твърдо решен да използва и последните дни на служебния кабинет, за да бетонира назначенията си по върховете на Министерството на отбраната. Във вторник той назначи за постоянен секретар Румен Василев, като изборът му бе предизвестен от седмици. Постоянният секретар е с мандат от четири години и разполага с широки правомощия по отношение на бюджета, изпълнението на различни проекти, кариерното развитие в администрацията и други. Той обаче може да бъде сменен и предсрочно при незадоволителна оценка за работата му. Логиката бе новият редовен министър на отбраната да назначи сам постоянния секретар, с който ще работи през следващите четири години, но Янев не се съобрази с нея. Във вторник лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов осъди кадровите рокади в МО. "Вече почва да става нахално да се уволняват всеки ден хора. Особено в Министерство на отбраната, но сега, когато ще има военен министър, има поголовни назначение на удобни хора в Министерство на отбраната", коментира Борисов. Новият постоянен секретар е полковник от резерва и е бивш комендант на военното министерство. Mediapool съобщи още преди две седмици, че се готви назначаването му на поста. След като Румен Радев назначи служебното правителство, Василев за кратко бе шеф на кабинета на военния министър Стефан Янев, а сега става най-висшият чиновник в министерството. Така служебният военен министър на практика овладява всички ключови постове в министерството. След идването си той смени шефовете на ключови дирекции и търговски дружества. В края на миналата седмица бе освободен и директорът на Института по отбрана Тодор Тагарев. Освен това служебният кабинет и президентът Румен Радев смениха и най-висшия военен, като за началник на отбраната назначиха досегашния командир на Сухопътните войски Андрей Боцев.

Петър Кънев: Работи се при много тежки условия, за да се довършат граничните съоръжения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154373

Петър Кънев: Работи се при много тежки условия, за да се довършат граничните съоръженияВодачът на листата на Коалиция „БСП за България“ в Бургас инж. Петър Кънев извърши обход на граничните съоръжения по маршрута от Резово до Малко Търново. Това стана по негова инициатива, след отправена молба към областния управител на Бургаска област г-н Вълчо Чолаков за организиране на посещението.

Два нови търговски центъра за автомобили отварят в София

https://www.actualno.com/cars/dva-novi-tyrgovski-centyra-za-avtomobili-otvarjat-v-sofija-news_603798.html

Изграждането на два нови търговски-сервизни центъра на марките Jaguar, Land Rover и Volvo стартира техният вносител в България - компанията "Мото-Пфое". Модерните съоръжения, в които автомобилите ще могат да бъдат предавани на клиента, а също така напълно обслужени и в случай на нужда

"Лукойл" държи 92% от складовете за бензин и 82% от складовете за дизел

http://offnews.bg/news/n_1/n_651931.html

"Лукойл" държи 92% от данъчните складове за бензин и 82% от складовете за дизел в България към 2015 г., става ясно от отговор на Министерството на финансите до "Нова република". Членовете на политическия съвет на дясното обединение Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев спечелиха делото срещу отказа на Министерството на финансите да съобщи кои фирми притежават данъчните складове за горива и какъв е капацитетът им. Върховният административен съд задължи министъра да разкрие информацията в 14-дневен срок. "Нова република" е получила отговора от Министерството на финансите вчера. Общият капацитет на данъчните складове за дизел е 881 878 959 литра. От тях 719 400 000 литра (тоест 82%) са собственост на „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“. При данъчните складове за бензин: общият капацитет на данъчните складове е 398 036 000 литра, а от тях 366 000 000 литра (92%) са собственост на „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“.  Ситуацията от вероятен картел се е променила към дружество с ясно изразено господстващо положение, тоест към монопол, коментира на брифинг днес Славов. Очаквайте подробности.

Русия: Не сме извършвали въздушни удари в Идлиб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154369

Русия: Не сме извършвали въздушни удари в ИдлибРуски самолети не са извършили военновъздушни удари в сирийската провинция Идлиб, обяви руското министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости.  Изявлението идва след информациите, че при въздушна атака с химически оръжия в Идлиб са загинали най-малко 58 души. За нападението съобщиха Сирийският център за наблюдение на човешките права и медици.

Новата цена на парното ще се разбере в петък

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/04/2947722_novata_cena_na_parnoto_shte_se_razbere_v_petuk/?ref=rss


На закрито заседание на 7 април, петък, ще бъде взето окончателното решение за повишаването на топлинната енергия. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), цитиран от Агенция "Фокус".

В еднодневен срок всички представители на енергийните дружества, гражданските организации и институциите, които изказаха становищата си в рамките на заседанието, ще получат отговор.

Междувременно около 150 души се събраха...

САЩ и Великобритания ще модернизират полигоните у нас и в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154323

САЩ и Великобритания ще модернизират полигоните у нас и в РумънияАмерикански и британски военни ще модернизират военни полигони в Румъния и България, съобщи командването на сухопътните сили на САЩ в Европа, цитирано от в. "Ромъния либера" и БТА. Работите ще бъдат извършени в рамките на военно учение, наречено "Устойчиво укрепление" (Resolute Castle - RC17), планирано за периода 14 април-30 септември 2017 г.

С пролетен фестивал ще бъде открит проектът "Варна - Европейска младежка столица 2017"

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/04/04/2947724_s_proleten_festival_shte_bude_otkrit_proektut_varna_-/?ref=rss


Тридневен пролетен фестивал ще бъде организиран във Варна от 7 до 9 април като част от събитията, с които през тази година градът ще защитава титлата си "Европейска младежка столица".

В петък ще бъдат открити две изложения – Digital Job Fair и Welcome Fair. Първото ще представи кариерни възможности в сферата на дигиталните технологии. Welcome Fair е насочен към чуждестранните студенти, които са отскоро във Варна. По време на това изложение те ще могат да се...

Как ще изглежда детското отделение на "Пирогов" след ремонта и от кого зависи

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/04/04/2947655_kak_shte_izglejda_detskoto_otdelenie_na_pirogov_sled/?ref=rss


Топла и уютна обстановка. Шарени рисунки по стените, малки цветни мебели. Интерактивен дигитален аквариум и екрани за игри. Замък с декори, реквизити и сценични костюми. Кътове с книжки и занимания.

Такива са плановете за бъдещото детско отделение на най-голямата болница за спешна медицина в страната - "Пирогов". В момента тече ремонтът на сградата на педиатрията, в която се помещават четирите специализирани клиники за деца - по детска коремна хирургия, детска...

Деница Златева: Националната програма ще бъде представена в края на естонското председателство

http://www.cross.bg/predsedatelstvo-programa-zlateva-1539507.html

/КРОСС/ „Имаме одобрени програма и приоритети на триото Естония - България - Австрия, започнаха и консултации между трите държави, които ще председателстват Съвета на Европа в рамките на 18-те месеца". Това обясни пред БНР с ресор Българското председателство на Съвета на Европа Деница Златева. „В програмата сме заложили пет основни приоритета, като два са изключително важни за нас. Единият е свързан с развитието на конкурентоспособността, растежа, заетостта. Вторият е свързан с темата сигурност и миграция. Като приоритет залагаме приемането на нова общоевропейска политика по предоставяне на убежище. За нас, като държава-членка, е важно не само да охраняваме границите по шенгенски стандарти, което ние правим и това се отчита от Брюксел. Чувствителна тема за България е приемането на страната в шенгенското пространство, след като е покрила всички технически критерии. Това може също да е приоритет, по който да работим, макар и непряко свързан с председателството", допълни Златева. Националната програма не може да бъде готова през юни, както бе тиражирано от медиите, уточни вицепремиерът. Националната програма ще бъде представена в края на Естонското председателство

Експерт: Погрешно е енергетиката да се използва за социални цели

http://econ.bg/Новини/Експерт-Погрешно-е-енергетиката-да-се-използва-за-социални-цели_l.a_i.740334_at.1.html

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъжда цените на топлоенергията и тока на фона на граждански протести. След няколко дни парното и топлата...

Експерт: Атентатите в Санкт Петербург вероятно са дело на професионалисти

http://www.moreto.net/novini.php?n=348007

Атентатите в Санкт Петербург вероятно са дело на професионалисти. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ експертът по антитероризъм Христо Смоленов. „Доказателство за това е опитът да бъде взривен 1-килограмов тротилов еквивалент.

Софарма отчита 12% годишен ръст на приходите от продажби през първото тримесечие

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sofarma-otchita-12-godishen-ryst-na-prihodite-ot-prodajbi-prez-pyrvoto-trimesechie-236984/

Продажбите на руския пазар през март затвърждават възходящия тренд от началото на годината, коментира изпълнителният директор на компанията Огнян Донев

Близо 5 000 свободни работни места са обявени на трудови борси през март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154344

Близо 5 000 свободни работни места са обявени на трудови борси през мартПовече от 4 770 свободни работни места са обявили 451 представители на реалния сектор на 28 трудови борси, организирани от Агенцията по заетостта през март. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията. Търсещите работа, които са посетили срещите с работодателите, за да се запознаят с техните предложения, са 3 944.

Близо 90% от данъчните складове за горива се оказаха собственост на "Лукойл"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/04/2947719_blizo_90_ot_danuchnite_skladove_za_goriva_se_okazaha/?ref=rss


"Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България" държат близо 90 процента от данъчните складове за горива. Това сочат данни на Министерството на финансите, предоставени на "Нова република" след съдебно решение.

На 22 март Върховният административен съд задължи министъра да разкрие информацията за собствеността на данъчните складове и капацитетите им като му даде 14 дневен срок. Информацията се обявява след като преди дни Комисията за защита на...

Проектът "В обувките на другия" приключи с изложба

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/proektyt-v-obuvkite-na-drugiia-prikliuchi-s-izlozhba-2015318

С експозиция, подредена от хора в неравностойно положение, приключи проектът „В обувките на другия“. Изложбата беше открита в Народна библиотека „Иван Вазов“ и включва ръкоделия, мартеници, апликации, колажи, картички и др.
 
„В обувките на другия“ започна през декември и приключи

Медведев: Борбата срещу тероризма трябва да бъде доведена докрай

//dariknews.bg/novini/sviat/medvedev-borbata-sreshtu-terorizma-triabva-da-byde-dovedena-dokraj-2015319

Борбата с тероризма трябва да бъде доведена докрай, каза руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

"Ние наистина се намираме в известен смисъл на предния край на борбата с международния тероризъм. Това, разбира се, е много тежко за нашата страна, но тази бор

Ахмед Муса заменя ареста с домашен арест

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/ahmed-musa-zamenia-aresta-s-domashen-arest-2015320

Ромският проповедник от Пазарджик Ахмед Муса Ахмед  отново има шанс да излезе от ареста след 2 години и половина престой. Окръжният съд уважи днес поредната му молба за промяна на мярката за неотклонение. В момента той е с постоянно задържане под стража, а днес съдия Кристина Пунтева му определи до

Сменят шефа на Агенцията за българите в чужбина

//dariknews.bg/novini/bylgariia/smeniat-shefa-na-agenciiata-za-bylgarite-v-chuzhbina-2015317

Служебното правителство ще освободи председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов, предвижда дневният ред на заседанието на кабинета за утре.
 
Вангелов беше избран за този пост преди две години, като кандид

Кина в САЩ и Европа прожектират "1984" като протест срещу Тръмп

http://offnews.bg/news/n_1/n_651956.html

Близо 200 кина в САЩ, Канада и Европа днес ще излъчат антиутопичната филмова класика "1984" в знак на протест срещу политиките на президента на Америка Доналд Тръмп, предава Ен Би Си Нюз. Те ще излъчат филма, за да покажат съпротивата си срещу правителство, "което иска всеобщо послушание и демонизира чужди врагове", се пише в изявление на организаторите от United State of Cinema. Акцията се организира с цел да окуражи кината да заемат позиция в борбата за основните граждански ценности като свободата на словото и уважението към останалите човешки същества, се допълва в становището на организаторите. Филмът е базиран на научно-фантастичния роман на Джордж Оруел, който разказва историята на Уинстън Смит, който живее под един деспотичен, авторитарен режим. По-рано тази година самата книга "1984" се превърна отново в бестселър в САЩ, заради победата на Тръмп на президентските избори. 

Семерджиев: Върша си работата, обвинението няма да издържи

https://www.actualno.com/healthy/semerdjiev-vyrsha-si-rabotata-obvinenieto-njama-da-izdyrji-news_603809.html

Първото, което трябва да се знае е, че министърът на здравеопазването е работодател на директора на ИАЛ и уволнението не е заплаха, а правомощие, което може да бъде упражнено по целесъобразност, включително и без обяснения, на основание чл. 19а от Закона за администрацията.

Освежават пътната маркировка по великотърновските улици след Великден

https://www.24chasa.bg/region/article/6154310

Освежават пътната маркировка по великотърновските улици след ВеликденВъв Велико Търново предстои освежаване на пътната маркировка по улиците и пешеходните пътеки. Дейностите са възложени на общинското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи”. През тази седмица общинска комисия ще набележи участъците, където е необходимо подновяване на пътната маркировка.

Ердоган и Путин обсъдиха по телефона газовата атака срещу сирийска провинция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154340

Ердоган и Путин обсъдиха по телефона газовата атака срещу сирийска провинцияТурският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин са обсъдили по телефона предполагаема газова атака днес срещу контролираната от бунтовниците провинция Идлиб в Северозападна Сирия, предаде Ройтерс, като се позовава на източници от турското президентство. При атаката, която се смята,

Как да избегнем капана на фалшивите стоки в интернет

http://offnews.bg/news/n_1/n_651925.html

Как да се разпознаем фалшивата стока и да се предпазим от такава покупка? Съвети как да се ориентираме публикува днес Европейският потребителски център в България, а поводът за това бе излизането на доклада "Въздействието на фалшивите продукти върху правата на онлайн потребителите в Европа", изготвен от мрежата на Европейските потребителски центрове (ECC-Net). Традиционно фалшификатите са насочени към сектора с по-луксозни продукти, но напоследък такива има и в областта на лекарствата, козметиката, детските играчни, обувките, автомобилните части, показали данните. Има хора, които искат съответната скъпа марка на ниска цена и не проверяват дали стоката е истинска. ECC-Net обаче съветва да не се купуват фалшиви стоки, защото те могат да са вредни за здравето и безопасността (лекарства, играчки), а крият и финансови рискове. Митническите служби например могат да унищожат фалшивата стока и клиентът да не получи поръчаното и платеното. Друг риск крие и фактът, че търговците, които продават фалшиви стоки не са склонни да спазват правото на двугодишна гаранция в Европейския съюз. Ето и 10-те съвета на ECC-Net:  Проверете идентичността на продавача;  Потърсете мненията на други потребители;  Проверете дали на сайта има знаци за доверие;  Преценете визията на сайта като цяло;  Проверете правата на потребителите, обявени на сайта;  Проверете изображенията на продуктите;  Вижте цените на стоките;  Проверете официалния сайт на марката за оторизирани продавачи или такива, включени в черен списък;  Плащайте по сигурен начин;  Обърнете внимание на рециклираните продукти. Оттам дават препоръки и на хората, които вече са купили фалшива стока. Ето какви са те:  Свържете се с продавача в писмена форма. Обяснете, че вашата поръчка е конфискувана на митницата, че не искате нова стока от същия вид, а претендирате за възстановяване на сумата.  Ако сте платили с кредитна карта, свържете се с вашата банка и поискайте процедура за оспорване на плащането и връщане на сумата.  Ако притежателят на правата предяви претенции към вас, отговорете му писмено, че вие сте си поръчали стоката за персонална употреба и оспорвате жалбата. Европейски потребителски център България предлага безплатно информация и съвети по извънсъдебни трансгранични потребителски въпроси. ЕПЦ България е част от мрежа от 30 центъра в ЕС, Исландия и Норвегия, които работят заедно, за да разрешават потребителски спорове по доброволен път. В България ЕПЦ е към Комисията за защита на потребителите.

Тези 4 зодии НЕ изневеряват

https://www.actualno.com/curious/tezi-4-zodii-ne-izneverjavat-news_603807.html

Всеки търси любов и за любов живее. Някои хора обаче често, дори открили половинката си, поглеждат встрани за допълнителна опция. Те и често изневеряват - защото имат нужда да опитват и да се уверяват, че основният им избор е правилен. Има обаче и хора, които са изключително в

Отлагане на еконормите и различни екоцели за ТЕЦ-овете на въглища предлагат експерти

http://offnews.bg/news/n_1/n_651937.html

Да има различни лимити за изхвърляните в атмосферата вредни емисии за отделните български топлоелектрически централи поиска Националната енергийна камара. Според организацията, която обединява "Ей И Ес България", "ЕВН България", ЧЕЗ и "Енерго-Про", "КонтурГлобал" и асоциациите на слънчеви, вятърни и водни електроцентрали,  е необходимо и страната ни да получи по-дълъг период за за внедряването на планираните от ЕК нови изисквания към големите горивни инсталации. Според енергийната камара България трябва да поиска от Европейската комисия определяне на индивидуални цели и различни лимити за въглищните централи у нас за постигане на предвидените от Брюксел нови тавани за изхвърляне във въздуха на емисии серен двуокис и азотни окиси и за въвеждането за пръв път на пределно допустими норми за живак, обявиха съпредседателите на организацията, обединяваща инвестиции за 5,5 млрд. евро, Оливие Маркет и Роберт Дик. Според представителите на Националната енергийна камара има различни начини за постигане на новите екоцели на ЕК, но отсега е ясно, че тези стандарти са трудно постижими за българските ТЕЦ заради възрастта на използваните технологии. Председателят на Института за енергиен мендижмънт Славчо Нейков отбеляза, че е важно страната ни да успее да консолидира обща позиция и с други застрашени държави като Полша, Гърция и Литва, чиито горивни инсталации също ще са сериозно засегнати от новите еконорми. „Ако се приемат изискванията, които са приети в новия пакет, това на практика ще засегне 5 големи български енергийни компании – „Мини Марица изток“ (поне 4 ТЕЦ-а), ще засегне над 12 хил. души, които са пряко ангажирани в тези компании. От такава гледна точка въпросът може да бъде поставен през българската призма поне на две нива: първото е да си изпълним задълженията като страна член на ЕС и едно от тях е не само да прилагаме това, която Брюксел приема, а да изразяваме активна позиция преди да бъде прието. Вторият аспект е свързан с необходимостта този проблем да бъде акцентиран и в рамките на настоящото председателство на Съвета на ЕС“, коментира Нейков.

Десетки са загинали при химическа атака край Идлиб, твърдят сирийски медици

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/04/2947713_desetki_sa_zaginali_pri_himicheska_ataka_krai_idlib/?ref=rss


Десетки са загинали след атака със задушлив газ в сирийско градче на юг от Идлиб, съобщават местни медици и организация, която наблюдава конфликта. Инцидентът е станал при въздушен удар над градчето Хан Шейхун, разказва за "Ройтерс" представител на здравните власти в провинция Идлиб.

Би Би Си цитира доктори, работещи в градчето, според които последвалите удари са уцелили медицински пункт, приел някои от ранените при нападението. Очевидец разказва, че улиците на...

Столично училище откри своята първа математическа лаборатория

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154353

Столично училище откри своята първа математическа лабораторияПървата си смарт стая представи днес 125 СУ "Боян Пенев" в ж.к. "Младост 1", съобщават от училището. Дигиталната стая предлага иновативни методи на обучение по компютърно моделиране и математическа лингвистика. Математическата лаборатория е финансирана от училището и училищното настоятелство "Хермес" и е на стойност над 35 000 лева.

7 причини защо някои жени търпят кошмарни връзки

https://www.actualno.com/curious/7-prichini-zashto-njakoi-jeni-tyrpjat-koshmarni-vryzki-news_603768.html

Силно се привързват и трудно правят нови стъпки в живота си. Уморени са от натоварения си график и искат единствено спокойствие, дори с цената на караници и неразбирателство в дома си. Ето защо силните жени предпочитат да останат до последно в потъващия кораб на връзката си

Ивайло Калфин е назначен за специален съветник на Гюнтер Йотингер

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ivailo-kalfin-e-naznachen-za-specialen-syvetnik-na-giunter-iotinger-236992/

Бившият вицепремиер ще съветва германския комисар по въпроси, свързани с приходите в европейския бюджет

Франция поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради химическата атака в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154337

Франция поиска извънредно заседание 
на Съвета за сигурност на ООН заради химическата атака в СирияФренският външен министър Жан-Марк Еро призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради подозрението, че в контролираната от бунтовници провинция Идлиб в Сирия е извършена атака с отровен газ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Тази сутрин е извършено ново и особено сериозно химическо нападение в провинция Идлиб.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване