НАТО прикани страните да увеличат разходите за отбрана

//dariknews.bg/novini/sviat/nato-prikani-stranite-da-uvelichat-razhodite-za-otbrana-2015140

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани Германия и другите европейски страни да увеличат разходите за отбрана, предаде ДПА.

Той каза пред германския делови вестник "Ханделсблат", че това е необходимо не за да бъде изпълнено желанието на президента на СА

Трета покана по Програмата за сътрудничество между Румъния и България

//dariknews.bg/regioni/pleven/treta-pokana-po-programata-za-sytrudnichestvo-mezhdu-rumyniia-i-bylgariia-2015143

Комитетът за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014 – 2020 г. одобри насоките за кандидатстване по третата, последна покана за набиране на проектни предложения с предвиден бюджет в размер на 109 516 290 евро. 

Седмото заседание н

Облаци и дъжд до петък, после слънце

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oblaci-i-dyzhd-do-petyk-posle-slynce-2015144

До края на настоящата работна седмица ни очаква облачно време с превалявания, а след това ще се радваме на пет-шест слънчеви дни. Това сочи средносрочната прогноза за времето, базирана на компютърни модели и представена в "Дарик кафе".
 
До петък тази седмица времето ще е предимно обл

Търговци задигнаха коч

//dariknews.bg/regioni/shumen/tyrgovci-zadignaha-koch-2015146

Крадците са разкрити, животното и стопанката - събрани

Робърта Морадфар се похвали с годежен пръстен от Мартин Лорънс (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/robyrta-moradfar-se-pohvali-s-godezhen-prysten-ot-martin-loryns-snimki-2015145

Актьорът Мартин Лорънс се готви за трета сватба, след като се сгоди за приятелката си Робърта Морадфар, съобщи Контактмюзик.

Щастливата годеница пусна колаж от снимки в интернет. Тя се похвали и с красив диамантен пръстен с гравирани от вътрешната страна букви M и R и между тях сърце

Метрото в Санкт Петербург е подновило работата си

http://www.cross.bg/peterbyrg-sankt-vuzobnovilo-1539448.html

/КРОСС/ Във вторник сутринта метрото в Санкт Петербург изцяло е възобновило работа след терористичния акт, съобщиха от администрацията на губернатора, предава РИА Новости. „Метро в Санкт Петербург от сутринта изцяло е възобновило работа: по всички линии и станции", се отбелязва в изявлението.  

Препоръки за българските граждани след инцидента в метрото на Санкт Петербург

http://www.moreto.net/novini.php?n=347994

Във връзка с инцидента в метрото Санкт Петербург и информация от местните власти, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пребиваващи в района, да избягват ползването на всички видове обществен наземен и подземен транспорт в града.

Министерството на отбраната плаща с "бъдещи икономии" за повече храна

https://www.actualno.com/society/ministerstvoto-na-otbranata-plashta-s-bydeshti-ikonomii-za-poveche-hrana-news_603659.html

Министерството на отбраната (МО) е решило да увеличи парите за порциони от 90 на 120 лв. за сметка на бъдещи икономии, които щяло да реализира. Това става ясно от позиция на МО. Тя беше разпространена, след като в. "Сега" съобщи, че парите за храната са взети от фонд "Работна заплат

Три села се вдигат на бунт срещу дупките на пътя - Изгрев, Трънчовица и Бакова махала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153350

Три села се вдигат на бунт срещу дупките на пътя - Изгрев, Трънчовица и Бакова махалаТри села се вдигат на бунт срещу дупките на пътя - Изгрев, Трънчовица и Бакова махала, предаде Би Ти Ви. Плащаме данъци и винетки, а по шосето пукаме гуми, споделят жители на селата. в община Левски, плевенска област. Трудно се стига от нашите три села до където и да било, казват тук. Всички се готвят да подпишат декларация с протестни мерки.

23-годишен ислямист от Централна Азия е атентаторът от Санкт Петербург

http://www.moreto.net/novini.php?n=347992

23-годишен ислямист от Централна Азия е атентаторът самоубиец от Санкт Петербург, предадоха световните информационни агенции. Има данни, че той е поддържал връзка с радикална групировка. По тази версия работят разследващите кървавия акт на насилие от вчера.

Рожденици на 4 април

http://www.cross.bg/plamen-aktyor-advokat-1539447.html

/КРОСС/ Христо Мутафчиев, актьор, председател на Съюза на артистите в България Пламен Стоилов, кмет на Русе Ина Лулчева, адвокат Красимира Дурчева, адвокат Борис Вангелов, шеф на Агенцията за българите в чужбина Цветелина Малджанска, оперна певица Георги Неделчев, журналист Инж. Кирил Цочев, бивш вицепремиер Пламен Йорданов, бивш депутат Проф. Пламен Легкоступ, художник Светослав Пеев, актьор Станислав Даскалов, дипломат и политик Десислава Кирова (Дейзи Ланг), трикратна световна шампионка по бокс Димитър Ходжев (Митьо Крика), шампион по силови спортове  

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-nikolaii-1539446.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: На живо от Санкт Петербург. Кой стои зад кървавия атентат в метрото? Първите коментари и версии - гледайте в „Денят започва" Тема: България и световните теми - коментар на Любомир Кючуков Тема: Какво налага да плащаме много по-солени сметки за парното и топлата вода - теза и контратеза от Владимир Каролев и Мика Зайкова Тема: ДПС след изборите - каква е равносметката на партията? Гост зам.-председателят на ДПС и кмет на Кърджали Хасан Азис Тема: Поредна порция обвинения - говори Румяна Арнаудова Тема: На живо. Да почистим София - как можете да се включите? БТВ, „Тази сутрин" Тема: Кървав атентат в метрото на Санкт Петербург с десетки убити и ранени. Кой стои зад терора? Тема: Истината за новите цени на тока, парното и водата. Ексклузивно: шефът на КЕВР Иван Иванов Тема: Бум на туберколоза в столично училище. На живо: Родители излизат на протест; Тема: Имало ли е завера за нов десен фронт и стои ли бизнесът зад партии в България? Гост - бизнесменът Иво Прокопиев; Тема: Първо обвинение срещу служебен министър! Какво показва проверката на прокуратурата? Тема: БСП накъде след изборите: Силна опозиция или реални шансове за управление? Разговор с Валери Жаблянов; Тема: Реформаторският блок пред срутване! Ще има ли основен ремонт - гост, Николай Ненчев; Тема: Поредно село на протест срещу разбити пътища! На живо от Плевенско; Тема: Още таланти в „Гласът на България"

Най-големите грешки при онлайн запознаствата

https://www.actualno.com/curious/naj-golemite-greshki-pri-onlajn-zapoznastvata-news_603601.html

Срещите се промениха през последните години. Сега всеки прибягва към онлайн запознаствата. С толкова много приложения и толкова малко време, за да излезете и да се виждате с нови хора, онлайн срещите изглеждат като най-добрия избор за младите. Макар че те променят начина, по

Няма информация за загинали българи при атентата в Санкт Петербург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153348

Няма информация за загинали българи при атентата в Санкт ПетербургНяма информация за загинали българи при атентата в Санкт Петербург, заяви консулът ни там Светлозар Панов пред Нова телевизия. Той разказа, че мястото на инцидента е 50 пъти по-голямо от площад "Славейков" в София и 50 пъти по-населено. Голяма трагедия беше, имах късмет, че всичко е наред и съм добре, сподели пък българката Гергана Лазарова,

Обсъждат поскъпването на парното и топлата вода

http://www.cross.bg/ochakva-kevr-parnoto-1539445.html

/КРОСС/ С колко ще скочат цените на парното и горещата вода след поскъпването на природния газ - това ще обсъди КЕВР на открито заседание. От началото на месеца синьото гориво поскъпна с близо 30%. А това неминуемо ще се отрази и на цените на топлоуслугите. Поскъпване се очаква в цялата страна - с между 18 и 38%. Най-голямо увеличение на сметките се очаква в Плевен, където КЕВР предвижда посъпването да е с 38 на сто. С близо 22% повече ще плащаме и в София, и в Пловдив. 25% ще е увеличението в Бургас. Докато регулаторът заседава, под прозорците на сградата протестиращи ще изразят недоволството си срещу готвените промени.  

Преглед на печата - 4 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=347991

Правителство. "Сега": Борисов оглавява преговорите за съставяне на правителство Лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов оглавява преговорите за съставяне на правителство. Това са съобщили от партията, предаде БНР. Днес всъщност разговори нямаше, но се разбра, че Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Владислав Горанов и Делян Добрев ще са в екипа, който ще преговаря с евентуалните партньори.

Водоснабдяването в части на столицата ще бъде прекъснато днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153341

Водоснабдяването в части на столицата ще бъде прекъснато днес"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес, съобщават от дружеството. Във връзка с монтаж на измервателни устройства се налага спиране на водоподаването във вилна зона "Герена" (Бункера) от 9.00 до 21.00 часа; ж.к. "Резиденшъл парк" - от 13.00 до 21.00 ч.; магазин "Икеа", София ринг мол - от 10.00 до 22.

Румяна Арнаудова: Няма умишлена атака или нагласено разследване срещу Семерджиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153344

Румяна Арнаудова: Няма умишлена атака или нагласено разследване срещу СемерджиевИстината е, че Семерджиев не да обяснения по досъдебното производство. Видяхме чрез сайта на здравеопазването неговата позиция, която няма как да споделим доколкото не се подкрепя от нашето разследване. Всъщност разследването стартира в началото на предходната седмица по сигнал на Асена Стоименова и в рамките на това разследване двама прокурори

Доналд Туск пристигна в България

http://www.cross.bg/donald-tysk-pristigna-v-bulgariya-1539444.html

/КРОСС/ Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е пристигнал в София. Това обяви самият той в съобщение в социалните мрежи. Туск е у нас на работно посещение по покана на президента Румен Радев. Европолитикът изказа в интернет съболезнования за атентата в Санкт Петербург и заяви, че мислите му са с близките и жертвите на загиналите.  

14 са жертвите от взрива в Санкт Петербург

http://www.cross.bg/vsichki-rysiya-zhertvite-1539443.html

/КРОСС/ Жертвите от експлозията в метрото в Санкт Петербург вече са 14 души. Около 50 са ранените, като четирима от тях не са идентифицирани. Загиналите са на възраст между 16 и 70 години. Четирима от ранените са в крайно тежко състояние. Почти всички са с баротравма, съобщиха от здравното министерство на Русия. Сред загиналите и пострадалите няма български граждани, съобщи за "Здравей, България" Светлозар Панов, който оглавява генералното ни консулство в Русия. Руските власти вече публикуваха списък с имената на всички пострадали при атаката. Имената на жертвите ще бъдат обявени по-късно днес или утре, тъй като се провеждат следствени мероприятия. Тридневен траур е обявен от днес в града. Руският президент Владимир Путин посети мястото на експлозията и положи цветя в памет на загиналите. Междувременно стана ясно, че руските власти издирват двама души във връзка с атентата. Според руски медии, единият от тях е мъж на около 20 години от Централна Азия. Агенциите Интерфакс и ТАСС съобщават, че извършителят е идентифициран, но има противоречиви данни дали той е бил атентатор самоубиец.    

Verizon ще сложи официален край на Yahoo

https://vesti.bg/tehnologii/verizon-shte-slozhi-oficialen-kraj-na-yahoo-6067492

Новият собственик на интернет портала ще го обедини с AOL и ще кръсти фирмата Oath

Представителят на САЩ в ООН за Башар Асад: Той е военнопрестъпник

https://www.actualno.com/asia/predstaviteljat-na-sasht-v-oon-za-bashar-asad-toj-e-voennoprestypnik-news_603663.html

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли смята, че сирийският народ не иска президента Башар Асад да остане на власт, но не иска той да се кандидатира и на избори, информира БГНЕС. Ники Хейли заяви на пресконференция, че президентът на Сирия е „военнопрестъпник&ldq

Пет версии за атаката в Петербург. Какво следва за Кремъл?

http://www.clubz.bg/52415-pet_versii_za_atakata_v_peterburg_kakvo_sledva_za_kremyl

Терористичните атаки не са новост за Русия. Но в последните четири години страната (с изключение на размирния Северен Кавказ) бе пощадена от големи нападения, каквито периодично се случваха в Европа и САЩ. В понеделник обаче взрив разтърси метрото в Санкт Петербург, уби 11 души и рани почти 50. Следственият комитет на Руската федерация бързо обяви инцидента за терористична атака, а медиите из цялата страна предложиха различни теории, с които да обяснят кой и защо е организирал взрива. Въпреки че някои сценарии са по-правдоподобни от други, то всеки един води след себе си различни последици за Кремъл и Русия.

Кореспонденти на руския Первий канал пуснаха в обращение идеята, че украинските сили за специални операции не могат да бъдат изключени като извършители на нападението, вероятно като отмъщение за намесата на Русия в Източна Украйна. Това обаче е прекалено пресилена теория и няма никакви доказателства в нейна подкрепа. Твърденията на любителите на конспирациите – особено в социалните мрежи – че Кремъл е нагласил атентата, за да засили вътрешната подкрепа за управляващите, са също толкова безпочвени.

Други медии предложиха съвсем различни обяснения. Коментатор по държавната телевизия, например, предположи в понеделник вечерта, че експлозията е дело на протестиращите. В последните два уикенда в големите градове на Русия се проведоха масови демонстрации срещу корупцията на управляващите. В същото време хиляди шофьори на камиони блокираха движението – включително и в Санкт Петербург – за да протестират срещу увеличение на данъка, като на места имаше сблъсъци с полицията.

Кремъл потуши демонстрациите и се погрижи да попречи на организирането им в социалните мрежи. Ако нападението наистина е дело на протестиращи руснаци, решили да прибегнат до тероризма, за да изразят своето недоволство, това ще бъде съвсем нов проблем за Кремъл, който е непознат от почти век насам. Преминаването от предимно мирни протести към тероризъм ще даде на Москва оправдание за още по-строги мерки срещу дисидентите и за контрол върху социалните медии, особено в навечерието на президентските избори през 2018 година.

Руският медиен гигант Интерфакс пък съобщи, че мъж от Централна Азия е извършил атаката. Теорията звучи достоверно: все пак петте бивши съветски републики в Централна Азия се сблъскаха в последните години с радикализацията на своето многобройно, младо и безработно население. Ако това съобщение се окаже вярно, инцидентът ще има сериозни последици за близо 200 хиляди мигранти от Централна Азия, които живеят и работят незаконно в Русия, както и за останалите 200 хиляди нелегално пребиваващи. Много руснаци и без това имат силно негативно отношение срещу имигрантите. Ако разследващите разкрият, че човек от Централна Азия е извършил нападението в метрото, Москва би прибегнала до ограничаване на имиграцията от региона, като така ще изостри своите икономически трудности, а в резултат от тях – и проблема с радикализацията.

Всяка една от тези теории е изключение от общоприетото в Русия – че бунтовници от Северен Кавказ обикновено поемат отговорността за случаи като този. Последният подобен терористичен акт бе във Волгоград през 2013 година, няколко месеца преди зимната олимпиада в близкия Сочи. Сега обаче притесненията растат, че след години на относително спокойствие в региона, влошаването на икономическата обстановка в Русия може отново да разпали конфликт в Кавказ. Републиките Чечня и Дагестан имат сред най-високите равнища на безработица, което може да радикализира младите още повече. Дори и да стане така, Москва е добре подготвена да поднови борбата срещу бунтовниците в Северен Кавказ, седем години след като обяви победа в бруталната война срещу чеченските сепаратисти. Подновена заплаха в Кавказ ще даде основания на Кремъл за още по-сурови мерки за сигурност и отбрана, които и без това повечето руснаци подкрепят.

Доста по-притеснително ще бъде за Москва, ако извършителите са местни джихадисти. Самотните вълци са нов и непознат противник за Кремъл. Въпреки че руските власти заглушиха голяма част от радикалното джихадистко съдържание в социалните мрежи, те не могат да го елиминират изцяло. Нито пък са готови да приемат, че близо петте хиляди руски граждани от Кавказ, които заминаха да се бият за „Ислямска държава“, се връщат, за да продължат битката на родна земя. На фона на натрупания опит от противодействие на вътрешни терористични мрежи, Кремъл изобщо не е готов да се противопостави на заплахи, идващи отвън.

Още повече, ако разследващите установят, че нападението в Санкт Петербург е отмъщение за усилията на Русия срещу „Ислямска държава“ в Сирия, то Кремъл трябва да преосмисли действията си там. Първоначално Москва се намеси в конфликта, за да повдигне патриотизма на руснаците и да спечели подкрепа за управлението като самотен боец срещу екстремистите. През последната гоина обаче общественият ентусиазъм по отношение на руската намеса в Сирия поотслабна. Проучванията показват, че по-малко от половината руснаци одобряват продължаващата руска намеса в Сирия, а преди подкрепата бе 65 процента. Много руснаци са разочаровани от икономическото положение и предпочитат Кремъл да се фокусира върху вътрешните проблеми, а не толкова върху външните. Призиви за това бяха изписани в прав текст върху лозунгите по време на протестите. Затова нападението в понеделник в Санкт Петербург ще даде още едно основание на критиците, които призовават Русия да преосмисли ролята си в сирийската война.

Анализ на основаната от Джордж Фридман фирма за стратегически анализ "Стратфор". Преводът е на Клуб Z. 

Пастири със заплата над 1500 евро търсят в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153338

Пастири със заплата над 1500 евро търсят в ТурцияПастири със заплата над 1500 евро търсят в окръг Муш, Източна Турция, съобщава частната турска телевизия СиЕнЕн-Тюрк. В допълнение към високата заплата от 6-7 хиляди турски лири (1550-1800 евро) стопани на стада от село Бозбулут предлагат на кандидатите също безплатно сирене, вълна, разговори по телефона, дрехи и обувки.

Шест причини за сърбеж в Световната седмица на алергиите

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/04/04/2947335_shest_prichini_za_surbej_v_svetovnata_sedmica_na/?ref=rss


От 2 до 8 април е седмицата, в която тази година Световната организация по алергиите (WAO) иска да напомни за проблемите на милиони хора по света и да образова останалите за рисковите фактори и признаците, които могат да отключат или да издадат алергия. На фокус в Световната седмица на алергиите 2017 г. е хроничната уртикария и другите кожни заболявания, алергии и видове обриви, с които може да се сбърка.

Уртикария е един от честите видове кожни раздразнения, като се...

Времето днес - облачно и дъждовно

https://vesti.bg/bulgaria/vremeto-dnes-oblachno-i-dyzhdovno-6067493

Минималните температури ще са между 4° и 9°, а максималните от 14° до 19°

Повече влизат в интернет през Android, отколкото през Windows

http://www.clubz.bg/52414-poveche_vlizat_v_internet_prez_android_otkolkoto_prez_windows

Мобилната операционна система Android изпревари доскоро най-популярната - Windows - по интернет трафик през нея. Макар и засега на фото-финиш, повече хора влизат в Световната мрежа през мобилни устройства и отворената система, отколкото през творението на Майкрософт.

Това сочат данните на анализаторите от StatCounter, които отчитат, че през март 37,93% от трафикът е минал през Android, а 37,91% - през Windows.

Надпис

iOS е със значителен дял, но по-назад от другите две системи. Причината е ясна - те се инсталират на далеч по-евтини устройства. През софтуер на Apple минават 13,09% от интернет трафика през мобилната система, и 5,17% през MacOS.

Разбира се, това са средни стойности за целия свят. В Европа Windows държи 51,7% спрямо Android с 23,6%. В САЩ iOS бие и Android и губи от Windows - все пак е родината на iPhone. В Китай Android пък е шампион с 52,2% спрямо Windows с 29,2%.

 

 

Дете проговори след работа с логопед от Центъра за рехабилитация във „Виница“

//dariknews.bg/regioni/varna/dete-progovori-sled-rabota-s-logoped-ot-centyra-za-rehabilitaciia-vyv-vinica-2015128

Сами е на 4 годинки. Той е весело, лъчезарно и игриво дете. От една година посещава Центъра за ранна интервенция и рехабилитация в Дома за медико-социални грижи за деца във варненския квартал „Виница“.

„Когато дойдохме за първи път в Центъра, Сами беше на 3 годинки и още не говореше.

Вижте първия официален портрет на Мелания Тръмп като първа дама

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vizhte-pyrviia-oficialen-portret-na-melaniia-trymp-kato-pyrva-dama-2015129

Мелания Тръмп избра стил от 80-те години на миналия век за първия си официален портрет - с черно сако и шалче, скръстени ръце и пръстен с голям диамант, съобщиха АФП и ДПА.

Портретът е направен в частните апартаменти на Белия дом, пред един от прозор

Побой и изстрел в Грамада

//dariknews.bg/regioni/vraca/poboj-i-izstrel-v-gramada-2015131

В 19.30 часа в понеделник в дежурната част на РУ-Кула бил получен сигнал за кавга и сбиване между двама души във входа на жилищен блок в град Грамада. Пристигналите на мястото полицейски служители установили, че 31-годишният Й. Й. от град Дунавци нанесъл побой на 56-годишен мъж от Грамада, произвел

Промениха правилата за прием на първокласниците

//dariknews.bg/regioni/haskovo/promeniha-pravilata-za-priem-na-pyrvoklasnicite-2015130

31 общински съветника подкрепиха днес промените в системата за прием на първокласници. Трима бяха против, а двама се въздържаха.

Новите правила се приемат заради изискванията на Наредба 10 на образователното министерство.

877 деца ще бъдат първокласници от новата учебна годин

Мотопедист се удари в ТИР

//dariknews.bg/regioni/vraca/motopedist-se-udari-v-tir-2015133

Около 19.10 часа снощи на пътя Монтана – Видин (в района на бензиностанцията при село Тополовец) 44-годишният М.Н. от село Дъбова махала предизвикал пътен инцидент. Управлявайки мотопед „Ямаха” без регистрационни табели, нарушил правилата за движение, като предприел неправилна маневра „завой на ляв

Мъж предаде доброволно патрони

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/myzh-predade-dobrovolno-patroni-2015132

42-годишен мъж от Раднево е предал доброволно в полицията 2760 бр. патрони от различен калибър за строителна техника и за огнестрелно оръжие, 2770 бр. гилзи с капсул и 35 бр. сигнални ракети.

В РУ – Раднево е образувано бързо производство по чл. 339, ал. 1 от НК.
          

Савов се сдоби с китара на легендарния Бисер Киров

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/savov-se-sdobi-s-kitara-na-legendarniia-biser-kirov-2015035

Великотърновският поп изпълнител Петко Савов се сдоби с една от китарите на известния български естраден певец и композитор Бисер Киров. Това се случва само няколко месеца след смъртта на легендарния музикант.

Китарата е от началото на 60-те години и е изцяло ръчна изработка. Има лек

Шега с горчивина заради лошите пътища в Кубратско (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shega-s-gorchivina-zaradi-loshite-pytishta-v-kubratsko-snimka-2015121

Зевзеци от община Кубрат измислиха нов пътен знак, докато чакат държавата да ремонтира лошите пътища в региона. На една от табелите, на която е описано, че Агенция Пътна инфраструктура поддържа шосето Кубрат – Русе, е залепен голям червен стикер с надпис „Добре дошли на Мар

Доналд Туск на посещение у нас

http://offnews.bg/news/n_1/n_651888.html

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пристига на посещение в България. Той ще се срещне на четири очи с президента Румен Радев.  Планираното посещение на граничният пункт Капитан Андреево, както и на оградата северно от пункта обаче няма да се състои, уточниха от пресцентъра на държавния глава.

Двойно увеличение на такса смет се очаква в малките населени места

https://www.actualno.com/society/dvojno-uvelichenie-na-taksa-smet-se-ochakva-v-malkite-naseleni-mesta-news_603657.html

Двойно увеличение на такса смет се очаква в малките населени места в страната, ако се приеме предложената от финансовото министерство промяна в Закона за местните данъци и такси. Проектът предвижда отмяна на сегашната методика на начисляване на промили върху данъчната о

Енергийният регулатор ще обсъди поскъпването на парното заради газа

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/04/2947311_energiiniiat_regulator_shte_obsudi_poskupvaneto_na/?ref=rss


Комисията за енергийно и водно регулиране свиква днес открито заседание, на което ще обсъди как да се променят цените на парното и топлата вода и на тока, произвеждан от топлоцентралите, след като в началото на месеца природният газ поскъпна с близо 30%.

Заради драстичното увеличение на цената на газа за второто тримесечие производствените разходи на дружествата също ще нараснат, защото газът е с най-голям дял в общите им разходи. Цената на тока, произвеждан от тези...

Най-важното от Варна във вчерашния 3 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=347931

26-годишен пешеходец загина след катастрофа във Варна 26-годишен пешеходец е загинал на място при катастрофа във Варна. Инцидентът е станал снощи около 19:30 часа на кръстовището до пощата - /бул. "Вл. Варненчик" и бул."Съборни"/, съобщиха от полицията за Moreto.

Отровни медузи от Червено море стигнаха до Средиземноморието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153335

Отровни медузи от Червено море стигнаха до СредиземномориетоТурски учени предупреждават, че отровни медузи от Червено море са мигрирали до Средиземноморието. Досегът с тях е особено опасен за хората с нежна и чувствителна кожа и може да създаде сериозни проблеми, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА. Става дума за медузата Ропилема номадика (Rhopilema nomadica).

КЕВР заседава заради скока на топлото, протест отвън

http://offnews.bg/news/n_1/n_651887.html

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заседава днес, заради поскъпването на парното и топлата вода в страната между 17 и 38 на сто. Шоковото поскъпване на природния газ с 30% повлече цените след себе си. Граждани отново излизат на протест заради скока на топлото.  Разчетите на КЕВР предвиждат за абонатите на най-голямата топлофикация в София услугата да поскъпне с близо 23%. Най-драстичен ще е скокът на цените в Плевен – 37,4%. Заради по-скъпия природен газ токът за бита и индустрията също ще поскъпнат съответно с 1 и 3,5%.

Дженифър Лопес запозна майка си с новия си приятел Алекс Родригес

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6153331

Дженифър Лопес запозна майка си с новия си приятел Алекс РодригесДженифър Лопес изведе на по-високо ниво връзката си с Алекс Родригес, като го представи пред майки си, съобщи Контактмюзик, цитира БТА. Романтичната връзка на 47-годишната певица и актриса с бившата звезда на бейзбола привлече медийното внимание в началото на месец март. Миналия уикенд двамата бяха забелязани да се държат за ръце,

Няма следи от хакерска дейност в компютъра с детска порнография на чешкия президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153329

Няма следи от хакерска дейност в компютъра с детска порнография на чешкия президентАферата, започната от чешкия президент Милош Земан, обвинил американски хакери, че са поставили детско порно на компютъра му, беше приключена бързо от полицията, която заяви, че няма следи от хакерска дейност, предаде Франс прес, цитира БТА. Полицията отказа да коментира дали на компютър на чешкия държавен глава е имало порнография,

Война за Гибралтар?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278587_%D0%92%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%93%D0%B8%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%80%3F

 Броени дни след като Лондон задейства процедурата за излизане на Великобритания от ЕС, вече се развихря истински скандал около бъдещето на Гибралтар. Тази британска отвъдморска територия, която се намира в южната част на Испания, и занапред ще се ползва с пълната подкрепа на британското правителство, увери министър-председателката Тереза Мей. Заедно с Гибралтар, Великобритания ще се бори за възможно "най-добрия резултат" при преговорите за излизане от ЕС, заяви Мей в телефонен разговор с премиера на анклава Фабиан Пикардо, като в същото време размаха пръст към Мадрид. Няма да допуснем против волята на гражданите си Гибралтар да мине под контрола на друга държава, каза Мей, визирайки териториалните претенции на Испания. В няколко интервюта Пикардо сподели убеждението си, че Великобритания ще се бори за Гибралтар.

"Мей е готова да тръгне на война"

Гибралтарският полуостров е разположен в пролива между Средиземно море и Атлантическия океан. С мирния договор от Утрехт през 1713 година Испания предаде Гибралтар на Великобритания, но Мадрид открай време иска да си върне тази територия. До момента ЕС служеше като буфер между претенциите на двете държави. Сега обаче Тереза Мей е готова да тръгне на война за Гибралтар, заяви Майкъл Хауърд, бившият лидер на британските консерватори. Емили Торнбъри от опозиционната Лейбъристка партия предупреди в тази връзка, че подобни коментари само нажежават атмосферата. А третата най-голяма партия, либералите, излезе със становището, че няма резон само няколко дни след старта на процедурата за излизане от ЕС вече да се говори за война.

В преговорите за уреждането на Брекзита испанското правителство ще получи правото на вето по всички въпроси, засягащи Гибралтар, пише в проекта на ЕС за основните позиции в този диалог. Правителствата в Лондон и в Гирбалтар остро атакуваха проектодокумента, докато Мадрид остана много доволен.

Гибралтар не бива да се превръща нито в залог, нито в жертва при излизането на Великобритания от ЕС, заяви Пикардо в интервю за британския новинарски канал Скай Нюз. И предупреди, че проектът на европейците позволявал на Испания да „дискриминира британците” в Гибралтар и да осъществява собствените си цели. Британският външен министър Борис Джонсън също обеща по Туитър пълна подкрепа за Гибралтар.

Испанският министър на външните работи Алфонсо Дастис заяви на свой ред, че страната му не възнамерява да затвори границата към Гибралтар след излизането на Великобритания от ЕС. „Всички онези испанци, които работят в Гибралтар, но живеят другаде, трябва и занапред да имат тази възможност”, каза министърът.

Във вече споменатия проект за воденето на преговорите дословно се казва: „Когато Обединеното кралство напусне Евросъюза, нито едно споразумение между ЕС и Великобритания не може да се прилага на територията на Гибралтар без консенсус между Кралство Испания и Обединеното кралство”. Този проект тепърва ще се обсъжда. За 29 април е насрочена извънредна среща на високо равнище, на която държавите от ЕС (без Великобритания) ще обсъждат проекта за воденето на преговорите.

96% от гибралтарците са за оставане в ЕС

Близо 10 милиона туристи посещават годишно Гибралтар, известен още като „Скалата на маймуните”. В анклава живеят около 32 000 души, а ниските данъци привличат много финансови институции, застрахователни компании и организатори на онлайн хазартни игри. На референдума през 2002 година 99% от жителите на Гибралтар гласуваха за оставане в Обединеното кралство. На референдума за Брекзит обаче 96% от гибралтарците гласуваха против излизането от ЕС.

  • Автор Александър Андреев (ДПА, РТР, АП)

 

Американец призна, че искал да убие папа Франциск при посещението му във Филаделфия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153327

Американец призна, че искал да убие папа Франциск при посещението му във Филаделфия17-годишният американец Сантос Колон от Ню Джърси се призна за виновен вчера, че по поръчка на джихадистката групировка Ислямска държава участвал в заговор за убийство на папа Франциск при посещението му в САЩ през 2015 година. Това съобщиха федерални прокурори, цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес.

Предстоящи събития в страната за 4 април

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1539438.html

/КРОСС/ ***София.В 12.30 часа в Президентството ще се състои срещата на държавния глава Румен Радев и на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. В 13.00 часа в Гербовата зала Румен Радев и Доналд Туск ще направят изявления за медиите. ***София.От 10.00 часа министърът на образованието и науката проф. Николай Денков ще открие изложението „Стажове" във фоайето на учебен корпус 12 в Техническия университет - София. ***Пловдив.От 15.30 часа в Голямата конферентна зала на Дома на културата „Борис Христов" министърът на туризма Стела Балтова ще направи изявление след проведени срещи с представители на областната управа, местната власт и туристическия бизнес от региона. ***София.Ще се проведе заседание на Националния съвет на партията, на което ще бъде взето решение за насрочване на Национална отчетно-изборна конференция на партията. Очаква се на заседанието председателят на СДС Божидар Лукарски и цялото ръководство на партията подават оставка заради изборните резултати. ***София.От 09.00 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Христо В. за изнудване. ***София.От 09.30 часа ще се проведе заседание на Съдийската колегия на ВСС. ***София.От 09.30 часа 4 състав на СГС ще гледа делото срещу Валентин Д. (делото „Топлофикация", чл. 253б от НК ). ***София.От 09.30 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Георги И., Георги А., Аксел Е., Геомил Н

От Рембранд до Ким Кардашиян - изложба поглежда към "селфито" като културен феномен

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/04/04/2947286_ot_rembrand_do_kim_kardashiian_-_izlojba_poglejda_kum/?ref=rss

От автопортретите на Старите майстори до съвременните селфита, правени с телефон - нова лондонска изложба разглежда културните особености на феномена на "самоснимането", който често е осмиван и смятан за нелеп, разказва "Ройтерс".

На 7 март галерия "Саачи" в Лондон ще открие Изложбата From Selfie to Self-Expression ("От селфи до себеизразяване") - първото по рода си събитие, посветено на историята на селфито.

Облаци и дъжд, ще завали и сняг по високите върхове

http://offnews.bg/news/n_1/n_651886.html

Облаци и дъжд с гръмотевици, прогнозират синоптиците за днес. Вятърът ще е слаб до умерен, според НИМХ към БАН.  Максималните температури ще са между 14° и 19°, по морето между 10 и 13 градуса. По високите върхове ще завали и сняг. В планините в източната част от страната вятърът ще е силен.   Термометрите на 1200 метра ще показват максимум до 7 градуса, а на 2000 – около нулата. 

7 години затвор за пилот, който се готвел да излети пиян от летището в Калгари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153319

7 години затвор за пилот, който се готвел да излети пиян от летището в КалгариПилот, открит пиян в края на декември в пилотската кабина на Боинг 737, с който се готвел да излети от летището в канадския град Калгари, бе осъден на 7 месеца затвор, предаде Франс прес, цитира БТА. 37-годишният Мирослав Гронич е със словашки произход. Той се е признал за виновен в пиянство, готвейки се да управлява самолет.

Светът предаде съболезнования на Русия за атентата в Санкт Петербург

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278586_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+

 На 3 април 2017 г. в ранния следобед в метрото на Санкт Петербург прогърмя взрив, при който загинаха 11 души, а още десетки бяха ранени.Случилото се бе осъдено от световните лидери, които същевременно изпратиха своите съболезнования на загиналите и пострадалите. 
15-членният Съвет за сигурност на ООН е призовал извършителите на нападението да бъдат изпратени пред правосъдието в единодушно заявление, прието по време на заседание. Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хали заяви, че снимките от нападението, които е видяла, са „сърцераздирателни“. „Бъдете сигурни, че САЩ стоят заедно с Русия в борбата срещу екстремистите, които продължават безчувствено да нараняват невинни хора“, заяви тя.
Все още никоя терористична групировка не е поела отговорност за нападението, което се случва след като „Ислямска държава“ призова към нападения срещу Русия в отговор на военната ѝ намеса в Сирия срещу джихадистите.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е изразил своите съболезнования на руски език, „Моите мисли са с жертвите от взрива в Санкт-Петербург, с роднините и близките им“, написа Туск на своята лична страница в социалната мрежа „Туитър“.
„С ужас чух за взривовете в Санкт-Петербург, в чийто резултат бяха ранени и убити много хора. Всичко сочи, че това е страхливо нападение. Ако това се потвърди, то това е варварски акт, който осъждам по най-решителен начин и чиито вдъхновители трябва да бъдат определени и привлечени към отговорност“, пише в съболезнователна телеграма от канцлера на Германия Ангела Меркел. Тя също така е заявила, че мислено се намира със семействата на загиналите и ранените, на които тя пожела скорошно оздравяване. 
На журналистическа молба да коментира взрива, отнел живота на 10 души във втория по големина град на Русия, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че това е „нещо ужасно-случващо се по целия свята – абсолютно ужасно нещо“. 
„Ние решително осъждаме кървавия терористичен акт, извършен в метрото на Санкт-Петербург, станал причина за смъртта и нараняванията на много хора“, пише в официално заявление на азербайджанското министерство на външните работи. „Изразяваме дълбоки съболезнования към семействата на загиналите в резултат на този терористичен акт на дружеска и съседна Русия, споделяме скръбта и желаем на ранените скорошно изцеление. Като страна, страдаща от тероризма, Азербайджан го осъжда във всичките му форми и прояви и твърдо поддържа усилията на международната общност в борбата срещу него“, пише още там.
„Международният тероризъм няма граници, националност и религия. Който и да е извършил това нападение е целял да удари Русия и президента ѝ, който се е опълчил срещу международния тероризъм и е извършил ефективни мерки на борба срещу него в различните части на света“, заяви президентът на Молдова Игор Додон. „В този момент аз изразявам солидарността си с народа на Русия и с президента на страната Владимир Путин. Вярвам, че на престъплението няма как да не бъде отговорено и че руснаците ще се съберат дори още по-близо около националния си водач и че руското правителство с още по-голяма твърдост ще се бори срещу международния тероризъм“, добави той. 
„Няма съмнение, че извършването на терористични нападения доказва, че нито една страна не е имунизирана срещу тях и това показва нуждата всички да се обединим, за да сложим край на тази безпрецедентна вълна на тероризъм“, пише в официално заявление на египетското МВнР. От там са посочили солидарността на Кайро с руското правителство и народ.

Ако не сме в мир със себе си...

http://www.cross.bg/ako-ne-sme-v-mir-sus-sebe-si-1539439.html

/КРОСС/ "Ако не сме в мир със себе си, то е защото сме забравили, че принадлежим един на друг." Майка Тереза  

Пътна обстановка в страната - 4 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=347987

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от км 325+000 до км 358+000 се извършва демонтаж и монтаж на мантинела. Срок до 07.04.2017 г. АМ „Хемус“: област София: ограничава се движението в дясната тръба на тунел „Витиня“ в посока Варна, поради ремонт.

Обновяват центъра на София с над 50 млн. лв.

https://www.actualno.com/sofia/obnovjavat-centyra-na-sofija-s-nad-50-mln-lv-news_603656.html

Две дългоочаквани обществени поръчки обяви Столичната община преди дни. Цялостният ремонт на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите й улици ще струва 26.3 млн. лв. с ДДС. Други 24 млн. лв. пък ще отидат за обновяване на зоната около парламента и храм-паметника "Ал. Невски". От сроковете

Любим виц на Буги Барабата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6152867

Любим виц на Буги Барабата Любим виц на Буги Барабата Блондинка казва на друга: - Вчера си направих тест за интелигентност. - Е, какъв е резултатът? - Всичко е наред, резултатът е

Жертвите на атентата в Петербург вече са 11, а 4-ма от ранените са в критично състояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153310

Жертвите на атентата в Петербург вече са 11, а 4-ма от ранените са в критично състояниеЧетирима от ранените при експлозията в метрото в Петербург са в крайно тежко състояние, почти всички са с баротравма. Това съобщи пред журналисти руската министърка на здравеопазването Вероника Скворцова, цитирана от ТАСС и БТА. "Сега сме в Националния институт за бърза помощ "Джанелидзе. Тук има 18 пациенти,

Тръмп е обещал „пълна подкрепа“ на Путин относно нападението в Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153316

Тръмп е обещал „пълна подкрепа“ на Путин относно нападението в РусияПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп е провел телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин и е обещал „пълната подкрепа“ в отговор на смъртоносното терористично нападение в метрото на Санкт Петербург, предаде AFP, цитира "Фокус". Тръмп е изразил съболезнования и е осъдил нападението, при което са загинали 11 души.

Баба на две деца - тази жена стана хит в "Инстаграм"

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/baba-na-dve-deca-tazi-zhena-stana-hit-v-instagram-6067480

Заклина е на 47 г. родом от Сърбия, тя е моден блогър и стана известна в социалните мрежи със снимките и публикациите си.

4 април в историята

http://www.cross.bg/voiina-vestnik-communications-1539437.html

/КРОСС/ 1581 г. - След околосветско плаване Франсис Дрейк е обявен в Лондон за рицар.1818 г. - Конгресът на САЩ приема Националното знаме на САЩ, което има 13 бели и червени линии и по една звезда за всеки щат (20 звезди).1818 г. - Силно земетресение нанася щети в София.1850 г. - Лос Анджелис е учреден като град.1877 г. - Русия и Румъния подписват конвенция за свободен преход на руските войски за започване на Руско-турската война от 1877 година.1887 г. - В Аргония, щата Канзас, Сузана Салтер става първата в света жена, избрана за кмет.1905 г. - Земетресение с магнитуд 8,7 бала по Скалата на Рихтер разрушава напълно индийския град Кангри, загиват 370 хиляди жители.1909 г. - В Порто Алегре е основан бразилския футболен клуб Спорт Клуб Интернасионал.1918 г. - Първата световна война: С цената на 150 000 жертви Германия успява да спечели втората Битка при Сома и да придвижи фронта с 60 км на запад.1923 г. - Цар Борис III утвърждава Закон за попълване на войската.1945 г. - Втората световна война: Съветската армия освобождава Унгария.1949 г. - Във Вашингтон е подписан договор за създаване на НАТО от 10 западноевропейски държави, САЩ и Канада.1960 г. - На 32-та церемония по връчване на наградите Оскар 11 статуетки са присъдени на филма Бен-Хур.1968 г. - Борецът за права на цветнокожите в САЩ Мартин Лутър Кинг е убит в мотел в Мемфис (Тенеси).1968 г. - Проект Аполо: НАСА изстрелва Аполо 6.1972 г

Доналд Тръмп е обещал „пълна подкрепа“ на Владимир Путин относно нападението в Санкт Петербург

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278585_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%89%D0%B0%D0%BB+%E2%80%9E%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0%E2%80%9C

 Президентът на САЩ Доналд Тръмп е провел телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин и е обещал „пълната подкрепа“ в отговор на смъртоносното терористично нападение в метрото на Санкт Петербург, предаде AFP.
Тръмп е изразил съболезнования и е осъдил нападението, при което са загинали 11 души. 
„И президентът Тръмп, и президентът Путин се разбраха, че тероризмът трябва да бъде бързо и решително победен“, пише в официално заявление на Белия дом. 

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Днес ще е дъждовно, на места с гръмотевици

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6153321

Днес ще е дъждовно, на места с гръмотевициДнес облачността ще е по-често значителна. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 14° и 19°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт на по метеорология и

Актуална пътна обстановка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153313

Актуална пътна обстановкаОграничения за товарни автомобили. Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, съобщават от АПИ.

На места в страната ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278584_%D0%9D%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8+%D0%

 Днес облачността ще е по-често значителна. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 14° и 19°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт на по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Георги Цеков. Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще остане по-високо от средното за април.
По Черноморието облачността ще е значителна с превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен предимно източен вятър. Максималните температури ще са между 10° и 13°. Температурата на морската вода е 8-11°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.
Над планините облачността ще е значителна. Ще има валежи от дъжд, а над 1700 метра - от сняг. Ще духа умерен в масивите от Източна България силен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, а на 2000 – около 0°.

Облаци, дъжд и гръмотевици в страната днес

http://www.cross.bg/duzhd-vyatur-dyha-1539435.html

/КРОСС/ Днес на много места ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток, но в следобедните часове вятърът в западните райони, временно ще се ориентира от север-северозапад. Минималните температури ще са между 4° и 9°, а максималните - от 14° до 19°. По Черноморието облачността ще е значителна с превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен предимно източен вятър. Максималните температури ще са между 10° и 13°. Над планините облачността ще е значителна. Ще има валежи от дъжд, а над 1700 метра - от сняг. Ще духа умерен в масивите от Източна България силен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, а на 2000 - около 0°.    

Атентаторът е 22-годишният Акбаржон Джалилов

http://www.clubz.bg/52413-atentatoryt_e_22_godishniqt_akbarjon_djalilov

Атентаторът от Петербург е Акбаржон Джалилов и е от Киргизстан, предаде Ройтерс. Новината дойде от службите за сигурност в Бишкек. Според тях той е роден през 1995 г.

Руските спецслужби знаели за подготвяния атентат в метрото в Санкт Петербург и това вероятно е предотвратило втори взрив, пише в. "Комерсант", като цитира "заслужаващ доверие източник".

Те получили информацията от руски гражданин, сътрудничещ с "Даеш" ("Ислямска държава") и задържан след завръщането му от Сирия. Той обаче бил на ниско стъпало в йерархията на групировката и затова предоставените от него данни били непълни. Боецът поддържал със съмишлениците си връзка по телефона. И благодарение на това службите идентифицирали номерата на предполагаемите терористи. Всички телефонни карти обаче били купени на пазари и не били регистрирани на имената на реални хора. И затова службите били принудени да се ограничат с подслушване на разговорите.

Получената при подслушването полезна информация била твърде малко. Емисарите на "Даеш" рядко прибягвали до телефони, а в разговорите си използвали предимно общи фрази, без да уточняват имена, време и място на срещите.

Атентатът в метрото вчера принудил службите да прекратят операцията. Те блокирали всички идентифицирани от тях телефони, което лишило от връзка нелегалната терористична мрежа.

По предварителни данни и двете бомби в петербургското метро били активирани от мобилни телефони. Едната обаче не избухнала. Тези данни засега не са официални, отбелязва "Комерсант".

Същевременно доброволно в полицията се е явил мъжът с дълга брада и характерни мюсюлмански дрехи, чиято снимка бе разпространена малко след атентата и който бе обявен от медиите за заподозрения човек, оставил раница с взрив във вагона. Той заявил, че няма никакво отношение към атентата.

 

 

Според "Комерсант" второто издирвано лице не е жена, както твърдят медии, а мъж. Негова снимка публикува Първи канал на телевизията. Това е млад човек, облечен с топли зимни дрехи и синя шапка на главата. На гърба си носи раница.

 

 

По-късно петербургският портал "Фонтанка" съобщи, че предполагаемият терорист е Максим Аришев, 22-годишен, роден в Казахстан. Според цитирани от сайта източници от следствието той е действал самостоятелно и е оставил под пейка бомбата на станция "Площад на въстанието", която не се взриви.

Службите знаели за готвения атентат в Петербург

http://www.clubz.bg/52413-slujbite_znaeli_za_gotveniq_atentat_v_peterburg

Руските спецслужби знаели за подготвяния атентат в метрото в Санкт Петербург и това вероятно е предотвратило втори взрив, пише в. "Комерсант", като цитира "заслужаващ доверие източник".

Те получили информацията от руски гражданин, сътрудничещ с "Даеш" ("Ислямска държава") и задържан след завръщането му от Сирия. Той обаче бил на ниско стъпало в йерархията на групировката и затова предоставените от него данни били непълни. Боецът поддържал със съмишлениците си връзка по телефона. И благодарение на това службите идентифицирали номерата на предполагаемите терористи. Всички телефонни карти обаче били купени на пазари и не били регистрирани на имената на реални хора. И затова службите били принудени да се ограничат с подслушване на разговорите.

Получената при подслушването полезна информация била твърде малко. Емисарите на "Даеш" рядко прибягвали до телефони, а в разговорите си използвали предимно общи фрази, без да уточняват имена, време и място на срещите.

Атентатът в метрото вчера принудил службите да прекратят операцията. Те блокирали всички идентифицирани от тях телефони, което лишило от връзка нелегалната терористична мрежа.

По предварителни данни и двете бомби в петербургското метро били активирани от мобилни телефони. Едната обаче не избухнала. Тези данни засега не са официални, отбелязва "Комерсант".

Същевременно доброволно в полицията се е явил мъжът с дълга брада и характерни мюсюлмански дрехи, чиято снимка бе разпространена малко след атентата и който бе обявен от медиите за заподозрения човек, оставил раница с взрив във вагона. Той заявил, че няма никакво отношение към атентата.

 

 

Според "Комерсант" второто издирвано лице не е жена, както твърдят медии, а мъж. Негова снимка публикува Първи канал на телевизията. Това е млад човек, облечен с топли зимни дрехи и синя шапка на главата. На гърба си носи раница.

 

 

По-късно петербургският портал "Фонтанка" съобщи, че предполагаемият терорист е Максим Аришев, 22-годишен, роден в Казахстан. Според цитирани от сайта източници от следствието той е действал самостоятелно и е оставил под пейка бомбата на станция "Площад на въстанието", която не се взриви.

По-късно обаче бе съобщено, че заподозреният се казва Акбаржон Джалилов и е от Киргизстан, предаде Ройтерс. Новината дойде от службите за сигурност в Бишкек. Според тях той е роден през 1995 г.

ВИП квартали в София 12 часа без вода

http://offnews.bg/news/n_1/n_651885.html

"Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес , съобщиха от дружеството.  Запаси монтаж на измервателни устройства във вилна зона Симеоново - Север“ в жк „Бъкстон“, вилна зона „Бункера“, и монтаж на изпускател на изходна камера на ПСПВ „Бистрица“ се налага спиране на водоподаването на вилна зона „Герена“ (Бункера) от 9:00 до 21:00 ч.; жк „Резиденшъл парк“ от 13:00 до 21:00 ч.; магазин „Икеа“, „София ринг“ мол от 10:00 до 22:00 ч.; жск „Малинова долина“ от 10:00 до 22:00 ч.; кв. „Витоша“, комплекси „Макси“, „Преслав“, „Градина“ от 10:00 до 22:00 ч.; кв. „Витоша“ - карето между ул. „Йордан Радичков“, ул. „Борис Арсов“, ул. „Милко Борисов“, ул. „Станчо Ваклински“ от 10:00 до 22:00 ч.; бул. „Черни връх“ от №91 до №151 от 10:00 до 22:00 ч.; кв. „Мирчо Драганов“, ул. „Ген. Иван Колев“ от 10:00 до 22:00 ч.; кв. „Манастирски ливади“- по ул. „Луи Айер“ от ул. „Шарл Шампо“ до бул. „Околовръстен път“, ул. „Йордан Бакалов Стубел“от 10:00 до 22:00 ч.; бул. „Околовръстен път“ от пътя за лифт „Симеоново“ до бул. „България“, „Сити клиник“, бензиностанция „Шел“,база на „Волф“, комплекс „Царско село“ от 10:00 до 22:00 ч.; вилна зона „Киноцентър“ III част, ул. „Градина“ №23 от 10:00 до 22:00 ч.; Езиково училище „ЕСПА“. С понижено налягане ще бъдат кв. „Горна баня“ района между бул. „Никола Петков“, ул. „Бойчо Бойчев“, жп линията „София – Перник“, местност „Подлозище“ от 11:00 до 23:00 ч. Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. 697 в кв. „Овча купел“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 ч. по ул. 697 от ул. „маестро Кънев“ до ул. „Камелия“, по ул. „Маестро Кънев“ от ул. „Иван Радоев“ до ул. „Рождество“. Поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Кестенова гора“ в жк. „Гоце Делчев“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:30 ч. по ул. „Кестенова гора“ от бул. „Гоце Делчев“ до ул. „Метличина поляна“. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Аличо“ с. Казичене, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Христо Ботев“, ул. „Пейо Яворов“, ул. „Околовръстна“. Изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Папрат“ в кв. „Драгалевци“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 ч. на ул. „Захари Зограф“ от ул. „Лагадина“ до ул. „Панайот Пипков“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. 

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=347978

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 4 април ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 13:00 ч. до 17:00 ч.

Хората в Сирия вече не искат Асад за лидер, смятат САЩ

//dariknews.bg/novini/sviat/horata-v-siriia-veche-ne-iskat-asad-za-lider-smiatat-sasht-2015112

САЩ не вярват, че сирийският народ иска президентът Башар Асад да продължи да бъде негов лидер, заяви американската посланичка в ООН Ники Хейли, цитирана от Ройтерс.

"Според нас хората вече не искат Асад за лидер", каза Хейли пред журналисти в отгово

В Сливен гостува открита изложба "Немият образ и слепият текст"

//dariknews.bg/regioni/sliven/v-sliven-gostuva-otkrita-izlozhba-nemiiat-obraz-i-slepiiat-tekst-2015114

Изложба "Немият образ и слепият текст", кураторски проект на Пламен Петров и Рамона Димитрова от Софийска градска художествена галерия ще бъде открита днес в Сливен. Проблемът за взаимоотношенията между текста и неговото присъствие в пространството на светското изкуство, остава изключително фрагмен

Представиха Банско пред румънските туристи

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/predstaviha-bansko-pred-rumynskite-turisti-2015115

През изминалата седмица в Букурещ се проведе  Българо-румънски форум на тема „Дълга ваканция или кратки пътувания – добре дошли в България през цялата година“. Събитието се организира от Министерството на туризма със съдействието на Посолството на България в Румъния и почетното консулство на страна

Пръскат парковете и зелените площи в Г.Оряховица срещу кърлежи и бълхи

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/pryskat-parkovete-i-zelenite-ploshti-v-g.oriahovica-sreshtu-kyrlezhi-i-bylhi-2015116

В дните от 11 до 13 април, при подходящи метеорологични условия, ще се извърши пръскане на всички паркове и зелените площи в централна градска част в Горна Оряховица срещу кърлежи и бълхи. Ще бъде обработен също и районът около хижа „Божур”.

От 18 до 21 април, също при добро време, щ

Община Горна Оряховица кандидатства с проект за създаване на социално предприятие

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/obshtina-gorna-oriahovica-kandidatstva-s-proekt-za-syzdavane-na-socialno-predpriiatie-2015119

Община Горна Оряховица ще кандидатства с проект за създаване на общинско социално предприятие „Спомагателни дейности”. Предложението бе гласувано на последната сесия на Общинския съвет. Проектът ще бъде финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.

Процедурата има за це

Три грабежа разкри сливенската полиция

//dariknews.bg/regioni/sliven/tri-grabezha-razkri-slivenskata-policiia-2015118

Задържаха 17-годишен младеж, извършил три грабежа, съобщиха от полицията в Сливен.

Използвайки сила, той е откраднал чантите на три жени на 57, 62 и 82 години. Грабежите са извършени в периода 26-30 март в различни части на Сливен.  Арестуваният няма досегашни криминални прояви. Той

Как да търсим правилно в Google? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-da-tyrsim-pravilno-v-google-video-2015099

За много хора ориентирането в интернет се случва чрез търсачката на Google. Според проучвания голям процент от потребителите стартират своето онлайн преживяване задължително от страницата на Google.

Медии в Русия: подробности и коментари за взрива в метрото в Санкт Петербург

//dariknews.bg/novini/sviat/medii-v-rusiia-podrobnosti-i-komentari-za-vzriva-v-metroto-v-sankt-peterburg-2015104

До момента терористите подминаваха "северната столица" на Русия; толкова по-силен бе шокът за цялата страна, отбелязва "Лента". Президентът на Международната антитерористична асоциация Йосиф Линдер, цитиран в изданието, предполага, че градът е избран за атаката, защото там е пристигнал вчера руския

Руски гражданин, роден в Киргизстан, е атентаторът от Санкт Петербург?

//dariknews.bg/novini/sviat/ruski-grazhdanin-roden-v-kirgizstan-e-atentatoryt-ot-sankt-peterburg-2015097

Извършителят на самоубийствения атентат в Санкт Петербург вчера бе идентифициран като Акбаржон Джалилов, роден в Киргизстан през 1995 г., обяви говорител на киргизстанските служби за сигурност, цитиран от Франс прес.

11 души загинаха

Прогноза за времето - 4 април (вторник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-4-april-vtornik-news_603579.html

През деня на много места ще се развива купесто и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток, но в следобедните часове вятърът в западните райони, временно ще се ориентира от севе

Николай Костов: Електронната рецепта трябва да се въведе по най-бързия начин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6153054

Николай Костов: Електронната рецепта трябва да се въведе по най-бързия начинТака ще се реши и проблемът с липсата на аптеки в малките населени места Потребителите да се ориентират в сигурността на онлайн аптеките, като търсят на сайта едно специално лого. За България то е зелено с националното знаме - Г-н Костов, технологичното време, в което живеем, не подмина и аптеките. Вече пазаруваме от тях и онлайн.

Св. преподобни Йосиф Песнописец

http://www.cross.bg/iiosif-prepodobni-tzarigrad-1539436.html

/КРОСС/ Житие на св. преподобни Йосиф Песнописец Преподобни Йосиф се родил на остров Сицилия в началото на деветия век. Родителите му били благочестиви люде. Те дали добро образование на своя син, който още от малък придобил високи добродетели и напреднал в изучаване на Свещеното Писание. Дете бил той, когато родината му била нападната от врагове. За да се спаси, цялото семейство избягало от Сицилия и се преселило в Пелопонес (Южна Гърция). Родителите останали да живеят там, а младият Йосиф отишъл в гр. Солун, където постъпил в манастир. Младият инок изпълнявал с усърдие всички манастирски задължения. Проявил пълно послушание, прекарвал времето си в труд и молитва и четене на словото Божие. Всички братя го обикнали за неговия благочестив живот и се удивлявали на голямата му мъдрост. След известно време в Солун дошъл св. Григорий Декаполит. Той се запознал с младия Йосиф - вече свещеник, и много го обикнал. По това време животът на Христовата църква на Изток бил смутен от ереста на иконоборците. Християните, които почитали светите икони, били преследвани и жестоко измъчвани. Най-разпалена била тази борба в Цариград, където по-рано начело на иконоборците застанали императорите Лъв III Исаврянин (717-741 г)., и Константин V Копроним (741-775 г.). След кратко затишие гонението било отново възобновено през първата половина па деветия век от императорите Лъв V Армянин (813-820 г.) и Теофил (829-842 г.). А това е тъкмо времето, през което е живял преподобни Йосиф Песнописец

Инвеститорите в бизнес имоти в Европа все по-често влагат в отворени фондове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278583_%D0%98%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B2%D1%8

 Инвеститорите в бизнес имоти в Европа все по-често се насочват към фондовете за имоти в търсене на доходност въпреки проблемите на отворените фондове за имоти от миналата година заради Brexit, пише FT.

През 2016 г. повечето отворени фондове за инвестиции в имоти, които са достъпна алтернатива и за физически лица, спряха обратните изкупувания за няколко месеца след референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Тогава инвеститорите масово искаха да изтеглят средствата си и фондовете не успяха да се справят с наличната ликвидност.

Повечето отворени фондове подновиха дейността си след няколко седмици, след като продадоха имоти, за да наберат средства.

Европейските инвеститори обаче не показват безпокойство заради миналогодишната ситуация. Отворените фондове, които позволяват тегления на инвестицията по всяко време, са привлекли най-много средства през 2016 г. от последните четири години, показват данни на компанията за анализи Morningstar.

Отворените фондове за инвестиции в имоти в Европа, с изключение на Великобритания, са привлекли 6,4 млрд. евро през 2016 г. Сумата почти се е удвоила за период от 4 години заради желанието на инвеститорите да се възползват от растящите цени на имотите и атрактивната доходност на фона на ниските лихви.

Улрих Браун от Credit Suisse Asset Management – глобален фонд за инвестиции в имоти, посочва, че има изключителен интерес към този клас активи. „Причината е проста – хората искат стабилна доходност. Имотите могат да я предоставят“, допълва той.

Карълайн Симънс от UBS Wealth Management във Великобритания коментира, че интересът към фондовете за имоти отразява макроикономическата среда. „Много хора са фокусирани върху доходността и в Европа, тъй като лихвите по облигациите са ниски, имотите изглеждат атрактивни от гледна точка на доходност“, казва тя.

Активите под управление на отворените фондове за инвестиции в имоти в Европа, с изключение на Великобритания, са скочили до над 125 млрд. паунда в края на 2016 г. от 101 млрд. паунда към края на 2013 г., показват още данните на Morningstar.

Проблемите, през които преминаха фондовете за имоти на Острова, отново повдигнаха въпроса за ликвидността, което си остава неразрешен структурен проблем.

Някои регулатори в Европа, включително и във Великобритания, вече обсъждат различни възможности за адресиране на проблемите с ликвидността на отворените фондове за инвестиции в имоти. Имаше опити за справяне с проблема в Германия, чиито отворени фондове също преминаха през тежък период след глобалната финансова криза от 2008-2009 г.

Най-големите отворени фондове за инвестиции в имоти в Европа са именно в Германия, включително и безапелационният пазарен лидер Deka-Immobilien Europa. Регулаторите в страната затегнаха правилата за фондовете през 2013 г. Сега инвеститорите дават значително по-дълги предизвестия, че искат да изтеглят парите си.

Дори и като се изключат опасенията за ликвидността, някои анализатори предполагат, че инвеститорите в бизнес имоти, които се насочват към отворените фондове, са пропуснали най-добрите възможности за генериране на добри доходи.

През последните години фондовете се представяха изключително силно, като паневропейският индекс MSCI, който отразява динамиката на най-големите фондове в Европа, отчиташе годишна възвръщаемост от порядъка на почти 11% през последните три години.

Мениджърите на активи обаче започват да занижават очакванията си за доходност и възвръщаемост заради несигурните перспективи пред Европа. Това се вижда и от доклад на консултантската компания PwC, изготвен съвместно с неправителствената организация Urban Land Institute.

Повече от три четвърти от инвеститорите, анкетирани за доклада, очакват по-слабо представяне през тази година. Ескалират и опасенията, че първокласните активи са надценени.

Градове като Мюнхен и Стокхолм пък са застрашени от жилищен балон, предупреждава швейцарската банка UBS. Има опасения и за забавяне на търсенето на бизнес имоти в градове като Лондон, където има огромен запас от офис площи, които трудно ще намерят обитатели. Затова и прогнозата е твърдо за забавяне на ръста на цените на имотите в Европа.

Очаква се също така атрактивността на инвестициите в имоти да намалее с увеличението на лихвените нива, тъй като това ще доведе до ръст на разходите по заемите и на лихвите по държавните облигации. Тенденцията за ръст на лихвите вече е видима в САЩ, но в Европа едва ли ще се зароди през тази година. Така че на Стария континент интересът към имотите ще се задържи висок поне докато лихвите останат ниски.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Антоанета Стефанова ще участва под неутрален флаг на европейското по шах

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/04/2947415_antoaneta_stefanova_shte_uchastva_pod_neutralen_flag/?ref=rss


Гросмайстор Антоанета Стефанова ще се състезава под неутрален флаг на европейското по шах за жени, което ще се проведе в латвийската столица Рига от 10 до 22 април. Бившата световна шампионка е допусната до участие като представител на Европейския шахматен съюз (ЕШС), съобщи в. "Сега"

Тя не може да участва под български флаг, тъй като през септември 2016 г. българската федерация беше изключена от международния шах заради отказ да предостави документи и фактури...

ФНИБ АДСИЦ обмисля да строи 85-метрова сграда върху Мосю Бриколаж в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278582_%D0%A4%D0%9D%D0%98%D0%91+%D0%90%D0%94%D0%A1%D0%98%D0%A6+%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8+85-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B3%D1%80%D

 Фонд за недвижими имоти България (ФНИБ) АДСИЦ разглежда възможността върху имота на магазина Мосю Бриколаж в гр. София на бул. Цариградско шосе да бъде реализиран нов проект. Параметрите на застрояване на парцела с площ 14 701 кв. м. са Кинт 3,5, плътност 60% и височина 85 метра, казва се в годишния отчет на дружеството за 2016 г., публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Върху въпросния парцел Доверие Брико АД (операторът на магазините Мосю Брилолаж) е наемател. В същото време от ФНИБ АДСИЦ засега са фокусирани върху договора си за наем и заявяват, че „през 2017 г. дружеството ще продължи текущо да управлява проекта, като през годината ще насочи усилията си основно към поддръжката на имотите“.

Доверие Брико АД формира над половината приходи от услуги на ФНИБ АДСИЦ, плащайки както наеми, така и такса управление.

След одита ФНИБ АДСИЦ е увеличило провизиите за дивидент с 63 хил. лв. до 1,487 млн. лв., вижда се от отчета. Това прави по 7,38 ст. на акция спрямо брутен дивидент от 7,97769 ст. за 2015 г., разпределен през 2016 г.  Това е планиран спад с около 7,5%, но акционерите може да решат друго, ако Съветът на директорите на ФНИБ АДСИЦ им предложи малко по-голям от задължителния дивидент на общото събрание. То трябва да се проведе до 30 юни 2017 г.

От доклада на фонда за 2017 г. се разбира още, че усилията през 2017 г. ще бъдат насочени към търсенето на нови наематели за офис сграда Камбаните, а също и към предоговаряне на договори за наем изтичащи през 2018 г. за „Офис сграда 1 – Бизнес Парк София“, както и проучване за реализацията на останалите парцели в проект „София- Младост IV”.

Ръководството на фонда посочва, че следи пазара на недвижими имоти и възможностите за разширяване на портфейла с проекти в сектора на офис площите и жилищните имоти в София. В полезрението на дружеството са и проекти от типа „built to suit”, при които инвеститора изгражда сграда по изискванията на бъдещия наемател.

Акционерите с дял над 5% от капитала са два - Ен Ен УПФ с 6,76% и УПФ ДСК Родина с 6,36%.

Акциите на ФНИБ АДСИЦ поскъпват с 29,66% в последните 12 месеца до 2,203 лв. за акция и 44,4 млн. лв. пазарна капитализация. Реалната доходност е по-висока, защото е разпределен и брутен дивидент от 7,97769 лв. на акция.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът на статията притежава 1 акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Миглена Иванова

4 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=347926

Събития 1581 г. – След околосветско плаване Франсис Дрейк е обявен в Лондон за рицар. 1818 г. – Конгресът на САЩ приема Националното знаме на САЩ, което има 13 бели и червени линии и по една звезда за всеки щат (20 звезди).

Brexit е ускорил забавянето на пазара на имоти в централен Лондон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278581_Brexit+%D0%B5+%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BB+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%

 Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) е ускорило забавянето на пазара на първокласни имоти в централен Лондон, пише онлайн изданието propertywire.com, като се позовава на проучване на консултантската компания Cluttons.

В момента обаче активността на пазара е доста по-нормална, допълва изданието.

Пазарът на имоти в централен Лондон трябва да се справи с най-сериозното предизвикателство от световната финансова криза през 2008 г. насам. Условията обаче като че ли вече се стабилизират.

Експертите очакват през 2018 г. да настъпи обрат на пазара в централен Лондон и цените да се върнат към растеж.

За тази година се очаква среден спад на цените от 1,2%, докато през следващата – 1,3% ръст на фона на приближаването на края на Brexit.

За периода 2019-2021 г. се очаква среден ръст на цените на имотите в централен Лондон от порядъка на 2,5-3%, а кумулативният растеж през следващите пет години се очаква да достигне 10,3%.

През миналата година цените на имотите в централен Лондон са паднали с 3,8%, а обемът на трансакциите се понижава до нива, невиждани от 2012 г. Последното тримесечие обаче е било относително стабилно за най-желаните адреси в британската столица. Цените за периода са се понижили с 0,4%.

Представянето на пазара варира в различните райони. Най-силен спад на сделките се наблюдава в Уестминстър, Хамърсмит, Фулам и други, показват данните от имотния регистър. В Уестминстър например понижението на трансакциите достига почти 50% на годишна база през миналата година.

Най-силният спад на цените през 2016 г. е отчетен в Найтсбридж – 10,8%, Южен Кенсингтън – 10,2%, Челси – 9,8%, Белгрейвия – 9%. Въпреки това международните купувачи продължават да са активни в тези райони, тъй като купуват в долари и позицията им е значително по-изгодна на фона на обменния курс на британската лира.

Това обаче по никакъв начин не може да подкрепи вътрешния пазар, който продължава да страда от свръхниско предлагане. Недостигът на имоти на пазара, както и проблемите с достъпността, продължават да спъват активността на местните купувачи.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

BMW и Daimler са най-печелившите производители на автомобили в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278580_BMW+%D0%B8+Daimler+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0

 Германските производители на луксозни автомобили BMW и Daimler са най-печелившите автомобилостроители в света, сочи проучване на консултантската компания Ernst & Young, цитирано от dpa.


В изследването се предупреждава, че световните автомобилостроители са изправени пред забавяне на продажбите, тъй като водещите автомобилни пазари в света губят скорост.

Германската Volkswagen и японският й конкурент Toyota са продали най-много пътнически коли миналата година в световен мащаб, но BMW и Daimler, производителят на луксозната марка Mercedes, са отчели най-големи печалби.

Печалбата на BMW се равнява на 10 процента от общите продажби на групата за 2016 г. Тази на Daimler пък е 8,4 процента от продажбите на концерна.

Най-силен растеж в продажбите за 2016 г. за световните производители на автомобили се отчита на най-големия пазар в света - Китай, където показателят е нараснал с 9 на сто.

Продажбите в Западна Европа също са се увеличили, но в САЩ са останали без промяна, сочи проучването.

Световните продажби на автомобили са се повишили едва с 1 процент през първите два месеца на текущата година, посочва БТА.

Растежът намалява, защото пазарът в САЩ се забавя, Китай се движи назад, а Европа губи скорост, посочва експертът Питър Фъс от компанията.

По статията работи: Десислава Попова

Първичният страх на Кремъл

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278579_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%8A%D0%BB

 В седемнадесетата година от господството на Владимир Путин в Русия блясъкът и мизерията на неговата власт са неразделно свързани помежду си. До миналата неделя, когато десетки хиляди в цялата страна излязоха на протести срещу корупцията на елитите, политическият живот в Русия изглеждаше изцяло мъртъв. Активност проявяваха главно поддръжниците на статуквото, възхвалявайки онзи, комуто „въздигналата се отново Русия“ дължала благодарност за това, че ѝ е върнат предишния блясък.

В края на януари президентът за пореден път раздаваше отличия на заслужили граждани от икономиката, църквата и държавните медии, а те на свой ред възхваляваха заслугите на Путин за въоръжаването на Русия, за развитието на железниците или атомната енергетика.

Един побелял актьор с гърди, окичени с медали, дори изрази опасенията си да не би Путин да реши да не се кандидатира повече за идните президентски избори:

„Дори и не си помисляйте да се отказвате от нов мандат”. 

„Знаете ли, Владимир Владимирович", каза той, „когато обърнете поглед към небето, непременно ще чуете един глас, който казва : „Дори и не си помисляй подобно нещо!“. На това залата реагира с бурни ръкопляскания, а възрастният човек довърши изречението си: „И това ще е гласът на нашата и Ваша велика родина – Русия“.

Отминаха времената, когато икономическото положение и западните санкции бяха импулс за реформи, поне реторично, пише в свой репортаж за Frankfurter Allgemeine Zeitung Фридрих Шмид.

Твърдеше се, че тези реформи ще съсипят управлението на страната  и преразпределението на благата. Реформите, освен това, щели създадат впечатлението, че Русия е принудена да реагира на външен натиск, което можело да се изтълкува като белег за слабост.
 
Рублата днес има по-ниска стойност от преди, страната постепенно започва да се срива към категорията на държавите с ниски заплащания. В същото време санкциите се превърнаха в претекст за засилване на протекционизма. Приближеният на Путин Генадий Тимченко например, който натрупа огромни пари от търговията с петрол, инвестира в ябълкови насаждения – знае се, че редица южни плодове недостигат в Русия вследствие на обявеното от нея контра-ембарго за западни стоки. Инвестиционните решения, като това на Тимченко, по правило са придружени от гръмки уверения за лоялност към страната и президента. 

 Важни събития, в това число военни акции в чужбина или задържането на член от кабинета, идват като гръм от ясно небе за парламента, министерствата и правителството. Тяхната роля се изчерпва с това да коментират неразбираемите за тях решения с все едни и същи фрази. Сериозните критики и въпроси са забранени, прикриването на истината е повсеместно. В резултат на това се стига дотам, че руските анализатори са принудени да четат западни информации, за да схванат накъде се ориентира политиката, водена от Путин – към Афганистан? Или може би към Либия? Въпросните експерти не вярват ни най-малко на поднасяните с апломб стандартни съобщения на руските министерства, в които често се говори за някаква русофобска истерия.

 

Пусне ли режимът някой политзатворник на свобода, на притиснатите до стената противници на Путин започва им се привижда някаква нова „политическа пролет“, която обаче приключва и за тях, след като поредният критик на режима попадне зад решетките. До протестите в неделя съществуваха например само два въпроса.

Първо: колко дълго ще продължи изкуствената пауза преди Путин да съобщи поредната си кандидатура за президент, удовлетворявайки по този начин многобройните молби на своите привърженици. И второ: какво ще предприеме Кремъл, за да увеличи избирателната активност.

Предвидено е например президентските избори да се проведат в деня на годишнината от анексирането на Крим, макар че ентусиазмът по „връщането“ на полуострова към Русия още през тази година беше значително увехнал.

Амнезията и флегматичността на обществото обаче не могат непосредствено да застрашат властта на Путин. Заради тях изборите няма да бъдат загубени, даже и да не се използват обичайните фалшификации. В крайна сметка популярността на Путин остава висока.

Включително и поради това, че президентът обича да се представя като единствена надежда на народа в борбата срещу различни злини – като се започне от дупките по улиците, та до озаптяването на брутални държавни служители. Фантазиите за някакъв дворцов преврат срещу Путин са популярни, но изцяло спекулативни. Все пак  от неделя насам Кремъл за първи път изпитва известна загуба на контрол. Местни протести, например по повод строеж на църкви в московските паркове, или пък социални протести - каквито в момента провеждат шофьорите на ТИР-ове срещу магистралните такси - е имало винаги.

Този път обаче по улиците на различни градове излязоха десетки хиляди и то с политически искания – подобно нещо се е случвало за последен път преди пет години. Държавно направляваната телевизия обслужва приказките на Путин за Русия като стабилна крепост, която била изложена на атаките на западните военни и на влиянието на западния морален разгул. Тази телевизия обаче не се гледа от младите хора в Русия. Интернет, до който имат достъп седмина от всеки десет руснака, помага да се разобличават прикриваните истини и да се създава алтернативно общество, за каквото се бори опозиционният лидер Навални със своята фондация срещу корупцията. От пуснатия в интернет филм за богатствата, за които се твърди, че принадлежат на премиера Медведев, бяха заимствани и символите, носени от демонстрантите – маратонки и гумени патенца.

За младите руснаци, които сега безстрашно излизат на протести по улиците, корупцията изглежда нещо като атрибут на властта и израз на закостенялостта на режима. Реакциите на този режим само потвърждават тази теза: още повече „патриотизъм“ - предвидено е да се въведат нови, задължителни часове по патриотично обучение за учениците и студентите, за да не се стига в бъдеще до подобни антиправителствени демонстрации. Путин пък демонстративно взе премиера Дмитрий Медведев със себе си на едно пътуване до Арктика. Там президентът сравни протестите с „преврат в Украйна" и с помощта на малка кирка отчупи парчета от огромния айсберг.  

 

 

По статията работи: Бойчо Попов

Доналд Туск пристига на посещение у нас

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/04/2947300_donald_tusk_pristiga_na_poseshtenie_u_nas/?ref=rss


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще бъде на работно посещение в България днес по покана на президента Румен Радев. Двамата ще имат разговор "на четири очи" на "Дондуков" 2, след което ще направят изявления пред медиите.

Първоначално си планираше Радев и Туск да извършат оглед с хеликоптер на съоръженията по границата от ГКПП Капитан Андреево до ГКПП Лесово, след което да посетят Регионалния координационен център в Елхово. ОТ...

България е в топ 3 на страните в ЕС с най-малко задължения на домакинствата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278578_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B2+%D1%82%D0%BE%D0%BF+3+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%95%D0%A1+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%B0%D0%B

 България е сред страните от Европейския съюз (ЕС) с най-малко задължения на домакинствата, съпоставени към брутния вътрешен продукт на страната за 2015 г.

Общият размер на задълженията на домакинствата в България е равен на 29,2% от БВП, или 13,2 млрд. евро, показват данни на Евростат, публикувани днес. На първо място по този показател е Румъния с 21,4% (33 млрд. евро). На трето място е Унгария с 24,2% (26 млрд. евро).

По данни на БНБ обаче за 2015 г. домакинствата у нас дължат 18,1 млрд. лв. (или 20% от БВП) на банковия сектор под формата на кредити.

Най-много задължения на домакинствата, съпоставено към БВП, имат в Кипър – 147,4% (26 млрд. евро), Дания (133%, или 363 млрд. евро) и Холандия (123,9% или 838 млрд. евро). 

Общият размер на задълженията на домакинствата в ЕС възлиза на 10,2 трилиона евро. Над 90% от тази сума идва от кредити, предимно ипотечни, уточняват от Евростат.

От Европейската статистическа служба отчитат още, че финансовите активи на домакинствата през 2015 г. са повече, отколкото преди финансовата криза от 2008 г.

Общият размер на финансовите активи на домакинствата в общността достига 33,5 трилиона евро през 2015 г., докато през 2007 г. е била 26,42 трилиона евро. Под финансови активи се разбират застраховки, пенсии, стандартизирани гаранции (39,3% от всички финансови активи на домакинствата), валута и депозити (30,3%), собствен капитал и акции в инвестиционни фондове (24,2%)

През последните 10 години общо задълженията на домакинствата са относително стабилни и представляват 70% от БВП на ЕС. Въпреки това въздействието на финансовата криза е по-очевидно при активите на домакинствата. Те намаляват от 214% от БВП през 2006 г. до 181% през 2008 г. През 2009 г. започва възстановяване, като през 2015 г. те вече са 230% от БВП на ЕС.

Съотношението на финансови активи на домакинствата към БВП е най-високо в Холандия – 2,19 трилиона евро (324,5%); Великобритания – над 8,2 трилиона евро (324,1%) и Дания – 827 млрд. евро (133%). 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Прогноза за времето - 4 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=347948

По Черноморието днес облачността ще е значителна с превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен предимно източен вятър. Максималните температури ще са между 10° и 13°. Температурата на морската вода е 8-11°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

На 4 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6152865

На 4 април рожден ден иматХристо Мутафчиев, актьор, председател на Съюза на артистите в България Пламен Стоилов, кмет на Русе Ина Лулчева, адвокат Красимира Дурчева, адвокат Борис Вангелов, шеф на Агенцията за българите в чужбина Цветелина Малджанска, оперна певица Георги Неделчев, журналист Инж. Кирил Цочев, бивш вицепремиер Пламен Йорданов, бивш депутат Проф.

Спортни игри и беседи в днешната програма на кампанията "Бъди здрав"

//dariknews.bg/regioni/dobrich/sportni-igri-i-besedi-v-dneshnata-programa-na-kampaniiata-bydi-zdrav-2015103

Продължава кампанията „Бъди здрав“ на Община Добрич, посветена на Световния ден на здравето – 7 април. През цялата седмица има събития, насочени към всички граждани, деца, ученици, пенсионери, на които ще се пропагандира здравословния начин на живот, ще се спортува, ще се правят бе

Еленският кмет отличен в конкурса „Кмет на месеца“

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/elenskiiat-kmet-otlichen-v-konkursa-kmet-na-meseca-2015102

Еленският кмет инж. Дилян Млъзев и колегите му от Русе и Горна Оряховица са победители в конкурса на Портала на българските общини КМЕТА.bg за месец март. Темата бе „Паркове“, а хората отличиха тези кметове за добрите грижи за зелените площи или за създаването на нови.

В категорията

Изследват домакинствата в Старозагорско

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/izsledvat-domakinstvata-v-starozagorsko-2014981

В периода април - май 2017 г. Националният статистически институт провежда чрез териториалните статистически бюра наблюдение „Използване на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2017 година”. Изследването се провежда във всички държави - членки на ЕС по един

Статистиката влиза в домовете ни, питат за парите ни и как живеем

//dariknews.bg/regioni/haskovo/statistikata-vliza-v-domovete-ni-pitat-za-parite-ni-i-kak-zhiveem-2015106

Проучване на доходите и условията на живот стартира Националния статистически институт. Специално обучени анкетьори от  Хасково  започнаха посещения на местни домакинства, които ще продължат до края на месец май.  Проучването се извършва по регламент на Европейския парламент. Общият брой на населен

Къде във Варна няма вода

//dariknews.bg/regioni/varna/kyde-vyv-varna-niama-voda-2015105

Няколко места във Варна ще са без вода, предупреждават от ВиК-Варна.

На сухо до около 13,00 часа ще е високата зона на кв.."Виница".

Част от местност Евксиноград също ще е без вода до около 13,00 часа.

До 1 следобед без вода ще е и част от кв."Възраждане" – блокове

4 април - Ден на психолога

//dariknews.bg/regioni/sliven/4-april-den-na-psihologa-2015107

На 4 април психолозите отбелязват своя професионален празник. Денят на психолога е обявен през 1995 година.

Психологията е наука, която изучава умствените процеси и поведението на хората.

Психолозите се стремят

Как да търсим правилно в Google?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-da-tyrsim-pravilno-v-google-2015099

За много хора ориентирането в интернет се случва чрез търсачката на Google. Според проучвания голям процент от потребителите стартират своето онлайн преживяване задължително от страницата на Google.

Втвърдяване на законите и "затягане на гайките" очакват медии в Русия

//dariknews.bg/novini/sviat/vtvyrdiavane-na-zakonite-i-zatiagane-na-gajkite-ochakvat-medii-v-rusiia-2015104

До момента терористите подминаваха "северната столица" на Русия; толкова по-силен бе шокът за цялата страна, отбелязва "Лента". Президентът на Международната антитерористична асоциация Йосиф Линдер, цитиран в изданието, предполага, че градът е избран за атаката, защото там е пристигнал вчера руския

Арабист: Взривът в метрото на Санкт Петербург е лично послание към Путин

//dariknews.bg/novini/sviat/arabist-vzrivyt-v-metroto-na-sankt-peterburg-e-lichno-poslanie-kym-putin-2015089

Терористичният акт в Санкт Петербург е лично послание към руския държавен глава, смята арабистът проф. Владимир Чуков. Той изрази това мнение пред БНТ.
Фактът, че атентатът е извършен, докато Владимир Путин е бил в родния си град, е много ясно по

Заподозреният за взрива в Санкт Петербург е руски гражданин, роден в Киргизстан?

//dariknews.bg/novini/sviat/zapodozreniiat-za-vzriva-v-sankt-peterburg-e-ruski-grazhdanin-roden-v-kirgizstan-2015097

Вероятният заподозрян за експлозията в метрото в Санкт Петербург в понеделник вероятно е руски гражданин, роден в Киргизстан, заяви представител на Държавния комитет за национална сигурност (ДКНС) на тази бивша съветска република в Централна Азия,

Самоубиец в Санкт Петербург, броят на жертвите расте

https://vesti.bg/sviat/samoubiec-v-sankt-peterburg-broiat-na-zhertvite-raste-6067491

Четирима от пострадалите при взрива в метрото се намират в изключително тежко състояние

ТАСС: Самоубиец се е взривил в метрото в Санкт Петербург

https://vesti.bg/sviat/tass-samoubiec-se-e-vzrivil-v-metroto-v-sankt-peterburg-6067491

Четирима от пострадалите при взрива в метрото се намират в изключително тежко състояние

Протекторат на Кадиев ли е “Младост”?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278577_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%BB%D0%B8+%D0%B5+%E2%80%9C%D0%9C%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%E2%80%9D%3F

 Бившият депутат Георги Кадиев и настоящ лидер на някаква партия, кръстена „Нормална държава” написа във фейсбук, че „Труд” лъже в материала си от 30 март, озаглавен „Измама в подписката за референдума в „Младост”.

„Ако има измама, кметът си отива. Ако няма, район „Младост” съди в. Труд за уронване на престижа”, казва г-н Кадиев. Кметът си отива… Мда! Кадиев сипе заклинания, в качеството си незнайно на какъв, но си струва те да се анализират, за да разберат хората какво всъщност прави той.

От една страна е възможно Кадиев да ползва стилистиката на Британската империя на територията на Индия, докато Лондон е господствал там през XIX век. Тогава империята е управлявала колонията чрез генералгубернатор, назначен от Нейно величество. Ако някой от местните управници не си върши работата, губернаторът го маха!

Добре, ето един такъв въпрос към негово превъзходителство Кадиев: Ако има измама, как ще гарантира, че кметицата Десислава Иванчева ще си отиде? Вероятно има правомощия да я уволни? Едва ли. Вероятно има други средства да я манипулира? Егати „нормалната държава” ни предлага Кадиев.

В такъв случай по-важният въпрос, освен какви щуротии прави кметицата, е – какви са нейните зависимости от Кадиев, щом той може да я оттегли напук на гласовете на хората. Квартал „Младост” протекторат ли е на партията на Кадиев? Тези от „Нормална държава” разпореждат ли се в администрацията на района? Преглеждат ли всички документи, драскат ли по тях? Съветват ли Десислава Иванчева какви решения да взема? Казват ли кой да бъде отстранен от работа?

Уважаеми, Кадиев, каквото и да отговорите, първо се допитайте до служителите в администрацията в „Младост”. Не новите, дошли с Десислава Иванчева. Говорете с малцината, които са останали на постовете си. Знаете ли, че те се страхуват? Пазят се да не погледнат накриво или да покажат, че не са от „гражданите”, чийто глас е единствен и само той трябва да се слуша.

Как се влиза в групата на „предалите каузата” на Иванчева и „За зелен „Младост”? Просто трябва да дадеш съвет, тоест да се опиташ да си свършиш работата. Тази, за която си учил и която си вършил в общината дълги години. Защото, когато г-жа Иванчева връща документи с аргумента „Сложно ми е” (прави го писмено, под тях), трябва да й се обясни. Но щом някой тръгне да й разяснява какво пише, защо го пише, как трябва да се изпълни, защото законът е такъв, най-много да бъде обвинен в незачитане на „гражданското”.

Знаете ли, Кадиев, какво е наказанието за такова нещо? Сменят ти патрона на вратата на кабинета и казват на охраната да не те допуска до сградата. Тоест изхвърлят те от работа и си принуден да си вземеш болнични. Такава е ситуацията с главната архитектка Весела Тасева, със зам.-кмета Иван Лапатов. Подобна участ е надвиснала и над зам.-кмета Никола Вапцаров.

Знаете ли колко хора са се обаждали в редакцията на „Труд” със зов за помощ? Те от години работят в администрацията на „Младост” и казват: „Такова нещо не сме виждали. Хаос, пълен хаос. За сметка на това самочувствието е голямо. Когато се опиташ да обясниш, ти казват:”Гражданите знаят.”

Кои са тези граждани – всички над 100 000 души, живеещи в района? От подписката за референдума, с валидни 8822 подписа, се вижда, че „гражданите” не покриват и 10% от бройката на хората в района.
Знаете ли още, уважаеми Кадиев, че тези от администрацията, потърсили помощ от „Труд”, шепнат по телефона, защото ги е страх. Той се усеща в гласа им. Знаете ли, че се молят да не се споменават имената им – с мотива, че ще загубят работата си.

Знаете ли, г-н Кадиев, че един кмет трябва да се бори не само за интересите на група хора? Г-жа Иванчева е избрана от тези, които спечели в кампанията си с обещания, но от няколко месеца е кмет на целия район „Младост”. Бихте ли й обяснили, че диалогът е формата за решаване на проблеми, а не гонене, преследване заради „предателство” на каузата „повече зеленина”, последвано от явни репресии. Да, репресии!

Знаете ли, Кадиев, че истината винаги излиза наяве? Този път ще се покаже по болезнен начин – с цената на цял столичен район, чиято администрация вече е в хаос, защото работи само в една фалшива посока – „озеленяване и срещу строежите”. А останалите отговорности?

Г-н Кадиев, това не е управление, а откровена глупост. Вие си направете сметка дали искате да участвате. Защото негативи ще има и за вас. Както г-жа Иванчева бе избрана, така и ще си тръгне от „Младост”, след като изтече мандатът й. И вероятно повече няма да чуем за нея. А вие?

Иванчева на протест срещу себе си

Кметицата на „Младост” Десислава Иванчева излезе на протеста, който се проведе снощи пред сградата на местната община. Как така един кмет протестира срещу институцията, която представлява, още е загадка.

На митинга се събраха около 200 души, които обявиха, че искат референдумът срещу презастрояването да се състои.

Данните, представени преди 6 дни от главния архитект на София Здравко Здравков, сочат следното – в район „Младост” плътността на застрояване е 20%, в „Дружба” – 18 на сто, в центъра на София – 45%, в „Бъкстон“ – 50% .Тоест „Младост” е сред най-малко застроените квартали. И ще остане такъв въпреки Иванчева.

Тръмп за атентата в руското метро: Абсолютно ужасно!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278576_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%3A+%D0%90%D0%B1%D1%81%D0%BE%D0%BB%D

 Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече „ужасен“ атентатът в метрото в Санкт Петербург, при който загинаха 14 човека. Коментарът Тръмп направи след журналистически въпрос по време на пресконференция с египетския лидер Абдел ас-Сиси в Белия дом.

„Ужасна, ужасна история… по целия свят стават такива неща. Абсолютно ужасна история“, каза Тръмп.

Мисията на САЩ в Русия също изрази съпричастност, а Държавният департамент призова живеещите във федерацията американци да се свържат с близките и роднините си.

Други Световните лидери също осъдиха терора и изразиха съпричастност към болката на руския народ.

Германският външен министър Зигмар Габриел определи случилото се като „коварен акт“. Белгийският премиер Шарл Мишел написа в Туитър „Още един красив град потъна в скръб“.

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че е „ужасен“ от случилото се в Русия. ЕС също е поднесъл съболезнования на целия народ на Русия, а върховният представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини допълни, че ще излезе с по-точна реакция, когато има и повече подробности около случилото се. „Следим новините заедно с външните министри на ЕС. Нашите мисли са с народа на Русия“, написа Могерини в Туитър.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също поднесе съболезнования. Солидарност с Русия изразиха и от сирийското външно министерство.

Броят на загиналите в Санкт Петербург се увеличи, бомбата е взривена от камикадзе

https://www.actualno.com/europe/brojat-na-zaginalite-v-sankt-peterburg-se-uvelichi-bombata-e-vzrivena-ot-kamikadze-news_603660.html

Броят на загиналите при вчерашния атентат в метрото в Санкт Петербург е 11 души. Ранените, които са хоспитализирани, са 45, съобщиха официално руските власти. Четирима от пострадалите при взрива в метрото в Санкт Петербург се намират в изключително тежко състояние, уточни ми

Нов ценови шок през юли

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278575_%D0%9D%D0%BE%D0%B2+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%88%D0%BE%D0%BA+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D1%8E%D0%BB%D0%B8

 Монополите още от сега искат поскъпване на тока и парното

 
Комисията за енергийно и водно регулиране одобри поскъпването на природния газ с 30 % от 1 април, което ще доведе до драстичен сок на парното, тока, хляба и храната на българина. Драстичният скок на цената на водата с 18 % за софиянци също е факт. Но още от сега се задава нов ценови шок през юли. ЕВН и „ЕНЕРГО-ПРО” са внесли в КЕВР предложение за поскъпване на тока с над 2 % от средата на лятото. ЕВН настоява да се вдигне от 1 юли и цената на топлоенергията с около 40 %. Междувременно БСП излезе с остра декларация, с която категорично се противопоставя на непазарното повишаване на цената на природния газ. От левицата призовават КЕВР да преразгледа решението си. Социалистите настояват за персонална отговорност за поскъпването не само на председателя на регулатора Иван Иванов, но и на бившия министър на енергетиката от ГЕРБ Теменужка Петкова.
 

Тандемът Цветанов-Янева: 6010 искания за подслушвания, 6008 одобрени

http://www.clubz.bg/52412-tandemyt_cvetanov_qneva_6010_iskaniq_za_podslushvaniq_6008_odobreni

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов е изпратил днес до главния прокурор Сотир Цацаров Доклад за дейността на регистратура “Класифицирана информация” по ЗСРС и ЗЕС за 2015 година и 2016 година на Софийски градски съд, съобщават от съда.

“Считам, че при изготвянето на доклада са констатирани достатъчно на брой нарушения, които да бъдат проверени за наличие на извършени противоправни деяния, изпълващи състав на престъпление по Наказателния кодекс на Република България”, пише в придружителното писмо до главния прокурор.

Също така от съобщението на СГС става ясно, че копие от доклада е изпратено и до председателя на ВКС Лозан Панов, до Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения към Народното събрание, както и до Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Справката за дейността на отдел „Защита на класифицираната информация” касае разглеждани постъпилите искания и за 2012 г., 2013 г. и 2014 г., т.е. - и по времето на Владимира Янева (тя вече поучи присъда на две инстанции за случая "Червеи", б.р.) и нейния екип.

До 10 юни 2014 г. в специалния регистър, който не е публичен по ЗСРС, изобщо не се е вписвало името на съдията, който се е произнасял. След това се завърта истинска въртележка кой да е оправомощен - още от заповед на Веселин Пенгезов (като представител на САС), та през Владимира Янева и заместниците й Петя Крънчева, Богдана Желявска (последната се "прочу" с интересиня начин, по който "джуркаше" случайното разпределение на делата, б.л.), Николай Димов и Иво Дачев.

Ето и как изглеждат впечатляващите числа на подадени заявления, получени разрешения и постановени откази от 2009 до 2016 г. Набиват се на око годините на Цветан Цветанов като вътрешен министър:

- През 2009 година постъпилите искания за даване на разрешение за използване на специални разузнавателни средства са 3677 броя. Дадените разрешения за използване на специални разузнавателни средства са 3662. Постановените откази са едва 15.

От толкова хияди подслушвания, проследявания и пр., получените веществени доказателствени средства през въпосната година са 390 броя, като следва да се посочи, че част от тях са постъпили по дадени разрешения от предходната година.

- През 2010 година постъпилите искания за даване на разрешение за използване на специални разузнавателни средства са 6228 броя. Дадените разрешения за използване на специални разузнавателни средства са 6213 броя. Постановените откази са 15 броя. Получените веществени доказателствени средства през 2010 година са 709 броя, като следва да се посочи, че част от тях са постъпили по дадени разрешения от предходната година.

- През 2011 година постъпилите искания за даване на разрешение за използване на специални разузнавателни средства са 6010 броя. Дадените разрешения за използване на СРС са 6008. Постановените откази са 2 броя. Получените веществени доказателствени средства през 2011 година са 799 броя, като следва да се посочи, че част от тях са постъпили по дадени разрешения от предходната година.

- През 2012 г. постъпилите искания за даване на разрешение за използване на специални разузнавателни средства са 5561 броя. Дадените разрешения за използването им са 5556 броя, като в този брой се включват 53 броя дадени разрешения за използване на специални разузнавателни средства при условията на чл. 18 ЗСРС. Постановените откази са 5 броя, като няма постановени откази във връзка с постъпили искания по чл. 18 ЗСРС. Получените веществени доказателствени средства през 2012 година са 910 броя, като следва да се посочи, че част от тях са постъпили по дадени разрешения от предходната година.

- През 2013 година постъпилите искания за даване на разрешение за използване на специални разузнавателни средства са 4324 броя. Дадените разрешения за използване на специални разузнавателни средства са 4304 броя, като в този брой се включват 46 броя дадени разрешения за използване на специални разузнавателни средства при условията на чл. 18 ЗСРС. Постановените откази са 20 броя, като няма постановени откази във връзка с постъпили искания по чл. 18 ЗСРС. Получените веществени доказателствени средства през 2013 година са 494 броя, като следва да се посочи, че част от тях са постъпили по дадени разрешения от предходната година.

- През 2014 г. постъпилите искания за даване на разрешение за използване на СРС са 3579 броя. Дадените разрешения за използване на специални разузнавателни средства са 3549 броя, като в този брой се включват 83 броя дадени разрешения за използване на специални разузнавателни средства при условията на чл. 18 ЗСРС. Постановените откази са 30 броя, като няма постановени откази във връзка с постъпили искания по чл. 18 ЗСРС. Получените веществени доказателствени средства през 2014 година са 413 броя, като следва да се посочи, че част от тях са постъпили по дадени разрешения от предходната година.

- През 2015 г. постъпилите искания за даване на разрешение за използване на специални разузнавателни средства вече са 1190 броя. Дадените разрешения са 916. Постановените откази са 240.

- През 2016 г. постъпилите искания за даване на разрешение за използване на специални разузнавателни средства са 312 броя. Дадените разрешения за използване на СРС са 147 броя.

Получените веществени доказателствени средства през 2016 година са 133 броя.

Любопитно е, че например в периода месец януари-месец февруари 2015 г. исканията на заявителите по ЗСРС са били разглеждани от:

- съдия Владимира Янева, която е дала 159 броя разрешения и 4 броя откази;

- съдия Иво Дачев, който е дал 44 броя разрешения и 3 броя откази;

- съдия Николай Димов, който е дал 288 броя разрешения и 20 броя откази.

 "След извършване на съответната проверка следва да уведомите Председателя на Софийски градски съд за резултатите от същата", завършва писмото на Топалов към Цацаров.

Ленин обещава светло бъдеще на Еквадор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278574_%D0%9B%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%89%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%BE+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%80

 На 2 април в далечен Еквадор се състоя вторият решаващ кръг от изборите за президент. На финалната права бяха двама кандидати с напълно противоположни позиции: кандидатът на управляващата партия Ленин Морено и представителят на десните сили бившият банкер Гилермо Ласо. Според предварителни данни, получени след обработката на 93,37% от бюлетините, Морено си осигури подкрепата на 51,07% на избирателите. Съперникът му Ласо, получи 48,93% от гласовете.

"Искам да ви кажа, че за най-незащитените жители на страната всичко ще си остане постарому. Ние ще продължим да оказваме помощ и подкрепа на хората с ограничени възможности, на възрастните хора, разведените жени, на децата, младежите, на тези, които са подложени на домашно насилие", обеща Морено на избирателите.
Гилермо Ласо, от своя страна, предложи да се намалят държавните разходи с 5 милиарда долара, да се привлекат чужди инвестиции и да се намалят данъците, за да се увеличи покупателната способност. "Възнамеряваме да се откажем от 14 вида данъци в Еквадор, защото еквадорският народ плаща прекалено много. Тези данъци се превръщат в източник за злоупотреби и освен това водят до корупцията в обкръжението на Кореа".
Първият тур на президентските избори бе убедително спечелен от кандидата на "Алианс ПАИС" (Съюз СТРАНА - думата "страна" е абревиатура от "Горда и суверенна родина"). Тогава Ленин Морено получи 38,9% от гласовете. Това обаче се оказа недостатъчно за избирането на бившия вицепрезидент и убеден социалист за 44-и президент на страната. За победата още на първия тур не му достигнаха едва 0,65% от гласовете.
Вторият тур пък изглеждаше напълно непредсказуем, опозицията се обедини с една едничка надежда - да спечели. Нищо, че при всички положения печелившият ще трябва да се съобразява с мнозинството на "Алианс ПАИС" в парламента. За Ленин Морено това означава стабилен гръб. Но за Гилермо Ласо това щеше да вещае тежки сблъсъци и нестабилно управление. В крайна сметка народът повярва на левицата, опозицията обаче отказва да признае победата на Морено.

Учителят, влюбен в бащата на революцията

Морено, е роден през 1953 година в малкото градче Нуево Рокафуерте на границата между Еквадор и Перу. Бащата на Морено е бил голям почитател на първия председател на Съвета на народните комисари на СССР Владимир Ленин и нарича сина си в чест на руския революционер. Известно е, че Сервио Тулио Морено е бил привърженик на преподаването в училищата на два езика (испански и кечуа) специално за метисите и представителите на коренните народи на Еквадор.
Ленин е бил едва тригодишен, когато семейството му се мести в столицата Кито. Бъдещият вицепрезидент получава висшето си образование в Централния университет на Еквадор. Професионалната си кариера започва през 1976 г. в частния сектор, като сменя няколко позиции в различни компании, от мениджър по маркетинг до директор. След това Морено преминава в държавния сектор, където главното му постижение е откриването на туристическата палата на провинция Пичинча (в която влиза и Кито).

Парализа и смехотерапия

През 1998 г., когато Морено е изпълнителен директор на Националната федерация на туристическите палати на Еквадор, срещу него е извършено бандитско нападение. Въоръжените грабители успяват да му вземат портфейла и ключовете от колата. И въпреки че Ленин не оказва съпротива, единият от бандитите стреля в гърба му, което го парализира.
Краката на Морено са обездвижени напълно. През първите години след нападението той изпитвал ужасни болки, а традиционните методи на лечение не помагали. Тогава Ленин решава да се лекува с помощта на т. нар. смехотерапия. Съпругата и трите му дъщери застават зад него и му оказват силна подкрепа по време на целия курс на лечение.
Впоследствие кандидатът на "Алианс ПАИС" създава организацията Евента, която се застъпва за смехотерапията, и издава няколко книги по тази тема.

Пътят към президентското кресло

Ленин Морено е убеден социалист и привърженик на политика на президента Рафаел Кореа. През 2007 г., когато Кореа за първи път беше избран за президент, Морено стана негов вицепрезидент. И двамата са членове на блока "Алианс ПАИС".
Партията се ползва с огромна популярност в страната, а президентът Кореа печели два президентски мандата. Морено пък беше изключително популярен като вицепрезидент, отговарящ за социалната политика в страната. Той отделяше особено внимание на положението на инвалидите, като увеличи повече от 50 пъти бюджета за обслужване на еквадорците с ограничени възможности. А през 2012 г. заради тези си усилия той дори бе номиниран за Нобеловата награда за мир.
През 2013 г. обаче той напусна поста си и през следващите 4 г. бе специален пратеник на генералния секретар на ООН по въпросите на инвалидността и достъпността.
 Завръщането му в политиката е в края на 2016 г., когато ПАИС го издига за кандидат-президент, призован да продължи линията на Кореа и "боливарската" тенденция в развитието на Еквадор.

Изборите и задачите

След десетгодишното си управление Рафаел Кореа оставя реформирана държава, но наследството му не е еднозначно. Някои социално-икономически показатели говорят в негова полза. Например броят на бедните в Еквадор е намалял от почти 37% до малко над 25 на сто, а БВП е нараснал от 48 млрд. долара до 94 милиарда.
В същото време обаче нивото на безработицата продължава да се увеличава, икономическият ръст намаля до 1,7% през 2016 г., а държавните разходи надвишават бюджетните възможности и водят до увеличаване на държавния дълг.
Според социологическите проучвания, направени в Еквадор през януари т. г., едва 10% от населението смятат, че страната няма нужда от промени. При това хората подчертават, че най-важните проблеми в Еквадор са инфлацията и състоянието на икономиката (28%), безработицата (26%) и корупцията (19%). Като се има предвид, че страната е силно зависима от износа на петрол, чиято цена през последните години падна повече от двойно, решаването на проблемите с инфлацията и безработицата не изглежда никак лесно.
Всичко това накара много от наблюдателите да прогнозират, че на втория тур десницата може би ще успее да спечели президентското кресло. Бившият банкер Гилермо Ласо, който през 2000 г. беше министър на икономиката, претендира за високия пост за втори път. Освен много обещания за данъчни реформи, богати чужди инвестиции и създаване на нови работни места той обяви, че ако спечели, веднага ще лиши от убежище Джулиан Асандж. Създателят на Уикилийкс се крие в посолството на Еквадор в Лондон от години.
Морено, от своя страна, бе категоричен, че ако спечели, ще продължи социално ориентираната политика на Кореа, независимо от цената. Той започна кампанията си за втория тур с обещанието да "победи олигарсите". Според Ленин само гласовете на бедното население ще спасят Еквадор. И той се оказа прав.

Битката е за цяла Южна Америка

Вниманието, което се отделя на тези избори в Еквадор, не е случайно. Резултатът от еквадорските избори показа, че левицата в Латинска Америка все още може да запази позициите си. "Лявата вълна" отслабна - левицата загуби Аржентина и Бразилия, но все още я има, след като запазва позициите си в Еквадор, Куба, Венецуела, Боливия.


Еквадор е първата страна от южноамериканския континент и първата нация в света от 1948 г. насам, приложила концепцията за "омразен дълг", и по-точно "политически и технически отказ да върне на международната общност държавните си дългове, тъй като те са поети от предишните правителства чрез корупция, нарушаване на законите и нарушаване на конституцията". На 12 декември 2008 г. президентът Кореа официално декларира, че изтрива националния дълг, смятайки го за омразен, тъй като е неморален. "Създаден е в разрез с конституцията, потискайки народа, чрез измама. Убеждават ни, че което е закон, тоест е легитимирано, значи е правилно. Не е така: от днес в земята на Еквадор важи новият конституционен принцип, според който само, което е правилно за населението, може да бъде закон".

След три мандата начело на Еквадор досегашният президент Рафаел Кореа възнамерява да отдели повече внимание на семейството си. Той възнамерява да замине за "капиталистическа" Белгия, родината на съпругата му. В Белгия Кореа би могъл да преподава в университета Lovaina, където навремето е учил във факултета по икономика. Именно там той срещнал и съпругата си, която специализирала физика.
Малко преди края на мандата си Кореа призна, че политиката вече започва да му липсва. Кореа е смятан за един от видните представители на т.нар. лагер на "социалистите на ХХI век" (този проект развиваше Уго Чавес, продължават го Николас Мадуро и Ево Моралес, а също така правителството на Куба). Тази политика предполага, преди всичко, увеличаването на държавния сектор в икономиката. Лидерите на тези страни обещават на народите такива мерки, като инвестиране на печалбите в здравеопазването, образованието, строителство на жилища за бедните, снабдяване на населението с храни по намалени цени - т.е. подобряване на живота на най-широките слоеве на обществото. В същото време тази идеология предполага противопоставяне на включването на държавите в "световната неолиберална система", което трябва да позволи да се запазят собствените богатства, които да се използват за повишаване на жизненото равнище.


Дума

Шефът на КЕВР: Не сме бавили поскъпването на парно и ток с политически цели

http://www.clubz.bg/52411-shefyt_na_kevr_ne_sme_bavili_poskypvaneto_na_parno_i_tok_s_politicheski_celi

Иван Иванов. Снимка Веселин Боришев

Повишаването на цените на парното и тока заради поскъпването на газта не е било забавено за след изборите по политически причини, отбеляза председателят на КЕВР Иван Иванов в ефира на бТВ тази сутрин. Днес регулаторната комисия има открито заседание, на което да обсъди качването на цените.

"Това са изцяло обоснавани решения и почиват на ясна логика, осъзнавам, че бъркат в джоба на бизнеса", отбеляза Иванов. "Цената на природния газ се определя от външни фактори, не зависи от нас. Парното включва цената на синьото гориво и затова също ще поскъпне чувствително. Но пък през първото тримесечие на годината нямаше поскъпване."

Той отбеляза, че счита това за свое постижение:

"Ние от първи януари намерихме една единствена възможност да тушираме цените. Хората не почувстваха в големите студове промяна на топлинната енергия."

Според предложението на работната група към КЕВР увеличението в най-големите градове на страната – София, Пловдив и Варна, ще бъде с близо 22-23%. Най-голямо ще е поскъпването в Плевен, където регулаторът предвижда скока да е 37.4%, а най-малко във Велико Търново - със 17.9%. 

Иванов отбеляза, че причината за голямото повишение в Плевен е факта, че при предишното вдигане е направена грешка и цената е била несъразмерно ниска. Тя пак ще остане по-ниска от тази в София, отбеляза той.

Токът пък ще се вдигне скромно - с около 1%.

Иванов заяви, че не трябвало да има поскъпване на стоките след рязкото поскъпване на паарното. Той коментира накратко и цената на водата, позовавайки се на нова наредба, като отбеляза, че е гласувал против увеличението, но колегите му в Комисията са решили друго.

Готварски конкурс за ученици

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/gotvarski-konkurs-za-uchenici-2014891

В петък от 10,00 ч. в ПГ „Райна Княгиня“ Стара Загора ще се проведе готварски конкурс „ЖИВЕЕМ ЗАЕДНО В ЕВРОПА“. Конкурсът ще  включва приготвяне на четиристепенно меню от салата, предястие, основно ястие и десерт, типични за националната кухня на различни страни от Европейския съюз. В състезанието

Студенти ще помагат в работата на Дирекция на НП "Рила"

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/studenti-shte-pomagat-v-rabotata-na-direkciia-na-np-rila-2015093

Експерти от Дирекцията на Национален парк (ДНП) „Рила“ представиха с мултимедийна презентация и дискусия защитената територия в Лесотехнически университет (ЛТУ) - София. Поводът е началото на Седмицата на гората.
 
В събитието се включиха голям брой студенти и преподаватели от специал

66 тона отпадъци са извозени по време на пролетното почистване във Варна

//dariknews.bg/regioni/varna/66-tona-otpadyci-sa-izvozeni-po-vreme-na-proletnoto-pochistvane-vyv-varna-2015095

Над 800 души се включиха в пролетното почистване на 1 април, организирано от Община Варна, в партньорство с ВВМУ „Никола Вапцаров“ и Варненската и Великопреславска митрополия. Почистени са териториите около Кукления театър, градинките до Градската галерия, Понеделничния пазар, пл. „Съединение“,

Искрен Пецов присгига във Враца за благотворителен концерт

//dariknews.bg/regioni/vraca/iskren-pecov-prisgiga-vyv-vraca-za-blagotvoritelen-koncert-2015094

Благотворителен концерт се подготвя във Враца в подкрепа на млад мъж, който страда от мозъчно заболяване. За лечението на 48-годишния Данаил Костов е необходима мозъчна операция, която ще е в България, но не се поема от здравната каса. Близките му нямат необходимата сума, която е около 5000 лева. З

"Севилският бръснар" за деца

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/sevilskiiat-brysnar-za-deca-2014970

„Севилският бръснар“ за деца се завръща на сцената на Държавна опера-Стара Загора днес от 11 часа. Премиерата бе на 17 април 2013 г.
Под формата на игра, заедно със самите певци-актьори, поднесените избрани популярни музикални номера следват сюжета на произведението.Малките зрители са на сам

Конкурс за началник на областен екип по приемна грижа

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/konkurs-za-nachalnik-na-oblasten-ekip-po-priemna-grizha-2015096

Община Кюстендил обяви конкурс за началник на областен екип по приемна грижа, който ще предоставя социалната услугата по Проект „Приеми ме 2015” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020г., с работно място гр. Кюстендил и обхват на дейността:

Набират хористи за църковния хор при храм “Преображение Господне”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/q9QHnBfNZZw/

preobrajenie_gospodneЦърковното настоятелство при храм „Преображение Господне“ съобщава , че набира хористи  за попълване състава на църковния хор.  Желаещите да се запишат да оставят  свои координати при свещопродавачката .  От кандидатите се очакват музикални  и певчески данни , както и сериозно отношение  към църковните служби .

Хоровият диригент г-жа Веселина Янева ще осъществи прослушването и ще оцени кандидатите .  Записвания – всеки ден  в църквата  / без понеделник /  – от 8.00 до 17. 00 ч.

 

Един милион българи са нашата сила за промяна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278573_%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%

 Благодаря ви за работата, за енергията, за емоцията, които вложихме в тази кампания. Вие и структурите на партията, които представлявате, сте в основата на високия резултат, който постигнахме, а той е

955 490 гласуваха за коалиция "БСП за България"

Това са 27,93%. Сравнено с парламентарни избори назад в годините: най-добър резултат от 2009 г. - 17,7%, 2013 г. - 26,6%, 2014 г. - 15,4%. По-добър резултат и спрямо Президентски избори 2016 г., първи тур, когато се мери партийният вот - 25,4%. Печелим първо място в 7 области, където досега бяхме втора или трета политическа сила - Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Плевен, Монтана и Ямбол. Поздравления, колеги.
Печелим първо място в 108 общини. На последните парламентарни избори сме били първа сила само в 38. Поздравления и за тях. Три пъти сме увеличили присъствието си на общинско равнище като първо място.
Имаме депутати в области, в които досега нямахме - Разград, Търговище, Силистра и Кърджали. Благодарност за работата, колеги. "БСП за България" има депутати от всички области вече, без изключение.
Чужбина: 2013 г. - 4%; 2014 г. - 2,6%; 2017 г. - 12,7%, пет пъти увеличена подкрепа от българите, живеещи в чужбина. Съществено е увеличението в държавите от ЕС - Италия, Германия, Великобритания, като в някои от районите там - Флоренция, Сиена, Бристол - сме първа политическа сила.
Прегледът по градове, възрастово и професионално отношение показва, че спрямо 2014 г. в София увеличаваме с 15% подкрепата си. Специален поздрав на "Красна поляна" и Евгений Белий, където сме първа политическа сила. В областните центрове имаме 15% увеличение, в по-малките градове - 7%, в селата - 8%.
По възраст: между 18 и 29 години имаме ръст на подкрепата от 10%; между 30 и 39 години - 6%; между 40 и 49 години - 9%; между 50 и 59 години - 4%; 60 години и нагоре - 20%.
По образование: сред хората с висше образование имаме по-висока подкрепа с 15%; средно образование - 8%; нискообразовани - 8%.
Интересна е една статистика за хора, които са ни подкрепили, но са с различни политически убеждения от нашите. Такива, които посочват, че на предишни парламентарни избори са гласували за други политически сили. 10% от гласувалите за БСП на предишни избори са гласували за ГЕРБ, 2% - за РБ, 2% - за "Обединени патриоти", 2% - за ДПС, почти 2% - за АБВ и "Движение 21", и 7% от хората, които са заявили, че на предишни избори не са гласували, защото не са припознали своя политически проект в някоя от партиите.
Дотук са статистиката и числата.

Какъв извод можем да направим

от тях? "БСП за България" завоюва позиции в големи областни центрове и градове, където досега не е имала; бележи висок ръст сред младите; възстановява доверието на възрастното поколение, което бяхме загубили в последните години; увеличава доверието у българите, живеещи в чужбина, и на хората с висше образование; привлича хора, които на предишни избори са предпочитали друга партия.
Въпреки този висок резултат ние загубихме тези избори. Спокойно, мъдро и с поглед напред да видим защо. Изчакахме няколко дни, чухме анализатори, коментатори, структурите си и можем да обобщим изговореното, мненията в обществото в няколко групи причини.
Първо, не сме показали проевропейско поведение и сме оставили впечатление, че ще отклоним България от европейския й път. Фактите и позициите и тяхната интерпретация:
Позициите ни по европейски и международни теми в кампанията са:
На първо място - многократно изразена позиция, че БСП е партията, която има най-сериозен принос за влизането на България в ЕС и НАТО, и никога пред нас не е стоял въпросът за напускането на тези два съюза.
На второ място - позиция срещу споразумението с Канада, СЕТА, взета на НС на БСП, изразявана от нас много преди изборите, подкрепена от нашите евродепутати, подкрепена от българските синдикати, съюзи на производители в България, малък и среден бизнес. Същата позиция изразяват и други европейски страни, официални представители на властта в Австрия, австрийският премиер, Румъния, която дори имаше позиция, че ще наложи вето на този договор, ако не бъде променен, Германия - след масови протести на леви и зелени движения сезира Конституционния съд, Валония и позицията на Белгия и на министър-председателя. Не сме чули тези държави и тези лидери да бъдат нарочени за антиевропейци и за такива, които искат да извадят държавите си от ЕС и НАТО.
Трето, позиция против санкциите срещу Русия, които ощетяват българския интерес, взета от НС на БСП, подкрепена от Конгреса на партията, многократно отстоявана в 43-тото НС с конкретни законодателни актове, проекти за решения за отмяна. Подобна позиция изразяват в Европа правителствени представители, официални лица като: министър-председателя на Бавария: "До края на тази година трябва да се отменят санкциите"; италианския премиер; унгарския външен министър, който казва, че са абсолютно безполезни; гръцкия премиер: "Те са противопоказни и са непродуктивни"; външния министър на Австрия - курс към постепенната им отмяна; Кипър - официална позиция срещу санкциите. Нито един от тези лидери, тези партии, които представляват, и тези държави не са нарочени в публичното пространство за антиевропейци и антидемократи.
Четвърто - позиция против смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева и посочване на европейски лидери като заинтересовани от тази смяна. Мисля, че няма в залата човек, който да се съмнява, че тази позиция е правилна и че България загуби от тази смяна на кандидатури. И едва ли това може да бъде определено като антиевропейско поведение.
Пето - присъединяване към позицията на Вишеградската четворка за качеството на храните в Западна и Източна Европа и желание да не се прилагат двойни стандарти в ЕС. Наша стара позиция, защитавана и в предишния парламент, отнася се до Закона за търговските вериги. Никой от Вишеградската четворка също не е посочен за антиевропейски лидер.
Шесто - против Европа на няколко скорости. Позиция, изразена и от нашето семейство в Европа - ПЕС.
Седмо - може би единственото ново в кампанията - спорът ни с генералния секретар на ЕНП г-н Лопес, който се намеси в изборите и съветваше българския народ кой да си избере, за да го управлява. Благодаря на Сергей Станишев за подкрепата, която изрази публично по този спор. За да бъде ясно какъв беше нашият отговор и антиевропейски ли е той, цитирам: "Г-н Лопес, вие не сте ни началник. Ние сме за единен и силен Европейски съюз, а не такъв, в който слагате България на втора скорост. Уважение към българския народ, като към равноправен на вашите народи, равнопоставено партньорство с други европейски лидери, а не с послушание и превиване на гръб."
Това е цялата ни европейска тема в нашата кампания. Моля критиците да кажат кое тук е антиевропейското и къде дотук се говори за отклоняване на България от пътя й в общото европейско семейство и в съюза НАТО. Европейските лидери разбират проблемите, които стоят пред ЕС. Надявам се да разбират и нуждата от промяна вътре в съюза и необходимостта от общност върху ценности, върху ценностна система, от взаимно уважение на интересите на всяка държава членка. Ние критикуваме не ЕС, а европейската десница, която го доведе до това състояние. Но нашият път и битка оттук нататък ще бъдат за силен и единен ЕС и за достойното място на България в него.
Стои сега въпросът за интерпретацията на тази тема. Нашата слабост и грешка беше това, че допуснахме една проевропейска партия, каквато сме ние, с принос към влизането в ЕС, със сериозни усилия в членството ни, сериозни усилия за европейското ни бъдеще да бъдем представени, да бъде внушено на българските граждани, че сме антиевропейска партия. Не съдържанието на нашите послания е сгрешено, а невъзможността ни да ги защитим, да ги отстоим и да допуснем те да бъдат изопачени. Това обаче поставя пред нас голямата задача много ясно и категорично да казваме каква е нашата позиция и аз вече я определих.
Друга група коментари, посочени като грешки - демокрацията. Дадохме повод да се правят внушения, че ние сме антидемократична партия. Иронията в това е, че поводът може би беше

най-силният призив за демокрация

и аз държа поне днес, тук и пред вас, да го прочета целия, защото беше извадено не половин изречение дори, а три думи от един контекст и друг смисъл: "Заставам зад тази смела жена, Елена Йончева, и ви гарантираме, че ще бъдете свободни хора. Демокрацията ни отне много в здравеопазването, образованието, сигурността, но ни даде свобода да казваме какво мислим, да се борим за правата си, да бъдем спокойни хора в България. Един човек ни отне и тази свобода. Човек, който управлява съдебната система с СМС-и, който управлява митницата с СМС-и, който уволнява с СМС-и. Българи, да поискаме да бъдем свободни хора, да можем да си казваме мнението, да не се страхуваме, че ако имаме позиция, ще бъдем уволнени от работа и да не целуваме ръка никому и на никой политик." Разбира се, че думата демокрация тук можеше да бъде сменена с думата преход, но вероятно всеки разбира, че говоря за това. Не за демокрацията като форма на управление на народа, сила на народа, каквото е съдържанието на тази дума, а като историческо време на прехода, което създаде паралелната държава, срещу която ние се обявихме. Дума, извадена от цялото съдържание и контекста, даде възможност на нашите опоненти да внушават опасност за демокрацията в лицето на БСП.
Гарант за демокрацията в България е българската Конституция, в чието съставяне и написване нашата партия има ключова роля и принос. През всички години на прехода БСП се е борила да не се нарушават демократичните принципи на българското общество, да не се отнемат демократични права на български граждани. Никога БСП в тези години не е посягала на свободата на словото, не е командвала медии и журналисти, не се е бъркала в тяхната работа. Никога не е определяла някого за престъпник без съд и присъда. Никога не е пренебрегвала разделението на властите и не е превръщала парламента в изпълнител на изпълнителната власт. Не е внушавала страх и не е упражнявала натиск върху бизнес, семейства и върху хора.
Нашата слабост и тук е обаче, че не се противопоставихме достатъчно ясно и на тази манипулация. Но и нашата задача оттук нататък е все по-категорично и ясно да посочваме случаите, в които се посяга на демокрацията, отнемат се права и все по-ясно и категорично да се борим за тези демократични права и за защита на демокрацията в България.
Твърди се, че тези две теми - антиевропейската и темата демокрация, са отклонили колебаещите се от избора БСП. Че сме загубили в последната седмица на кампанията онези, които биха могли да ни изберат. Какво обаче показват отново числата? От тези, които са взели решение в последния момент, последната една седмица - 25,3% са избрали ГЕРБ, 20,2% са избрали нас. Т.е. имаме същото съотношение, каквото и при твърдия избор.
Следваща група причини -

програма и послания

Тук мненията са полярни. Не сме достатъчно лява партия, защото сме поставили на първо място икономиката и говорим за капиталов пазар в частта финанси и икономика. Или пък обратното - не сме премахнали докрай плоския данък. Не сме отговорили на очакванията на хората за това. Питам, как тогава постигнахме такава висока консолидация вляво, ако не сме лявата партия? Други заявили се леви партии - АБВ и "Движение 21" - имат 1,7%. Очевидно сме обединили лявото, ляво мислещите хора до степен да се появи мнение, че сме възпроизвели двуполюсния модел. Следователно тезата, че не сме лява партия и сме загубили левия вот, не е вярна. По-скоро не сме възстановили двуполюсния модел, тъй като 15% от десните останаха непредставени в парламента. И това ще е проблем на бъдещия парламент.
Друго мнение обаче, по програмата и идеологията ни, е много интересно и заслужава много задълбочен разговор между нас в бъдеще. По съществото си, идеологически, лявата идея за отмяна на плоския данък и интерпретациите, които отново допуснахме от нашите опоненти - БСП ще ви вдигат данъците, уплашиха много хора. Уплашиха ги, че 20% данък върху най-високите доходи е само първа стъпка, че ще продължим с увеличаването на данъците за всеки. Моля в бъдеще да обсъдим внимателно данъчната политика на България, обаче в комплекс: семейно подоходно облагане, ДДС, плосък данък, и да имаме една цялостна програма и визия по данъчната политика.

Вътрешнопартийни мнения и укори към нас

Имаше мнения за неудачен избор на водачи, за парашутисти в листите. Какво показват обаче резултатите. Най-голямо като че ли беше недоволството сред нас в Ямбол, срещу Кристиан Вигенин. Ами първа сила са Ямбол. Побеждават ГЕРБ. Враца - имаше напрежение, а са първа сила. И те побеждават. Монтана - напрежение, същият резултат - първа сила. Разград - пред бунт, но имаме депутат, какъвто не сме имали там отдавна. Търговище - страшно напрежение, имаме мандат. Варна? Редихме служебно листата в тази зала, помните колко беше напрегнато там. Очаквахме да сме четвърта сила във Варна. Е, втора сме. С изключително достоен резултат, при това с Марешки на терен. Следователно и тезата за водачите парашутисти не сработва при тези резултати, които отчитаме. Разбира се, това не затваря вратата за организационното състояние на партията. Напротив, предстои ни много работа в бъдеще за неговото подобряване.
Още една група въпроси по кампанията и грешките.
За съжаление най-малко коментираната тема, но представляваща най-голямата опасност за демокрацията -

купеният вот, корпоративният вот и административният натиск

Има ли някой в залата, от която и да е община, който да не е видял с очите си как става това? И тези избори показаха много масово подобни порочни практики. И тук стои големият въпрос и пред държавата, и пред политическите сили Ц за преодоляване на тези проблеми, защото това е част от демокрацията - да можеш свободно и без натиск, без да разчиташ на 50 лева, защото си толкова беден - да бъдеш свободен човек, да избираш свободно, в свободна държава. Голямо предизвикателство пред всички ни.
В обобщение: Ние се водихме от желанието за промяна. Започнахме я в БСП, но като че ли нямаше достатъчно време да покажем на българските граждани, че ние сме различна партия. Променена вече партия. Поискахме промяната в България. Но не всички български граждани я олицетвориха с нас, с нашия образ. Ако обаче сумираме гласовете на онези, които са гласували за партии, поискали промяна, става очевидно, че

по-голямата част от българския народ иска тази промяна

Затова пред нас се очертава и перспективата - стои въпросът за бъдещето на България. За бъдещите формули на управление.
Политолози и социолози, анализатори и политически лидери напоследък разсъждават от наше име за голяма коалиция ГЕРБ Ц БСП. Да поразсъждаваме и ние днес, тук. Докъде е националният интерес на България? Докъде е стабилността на България? Докъде е спокойствието на българските граждани и европейското ни бъдеще? И къде е границата на съглашателството за власт и предаването на доверие, на човешко доверие? Границата е тънка и сигурно е субективно усещане за всеки един от вас и от нас.
Но в политиката има принципи, които, когато ги прекрачиш - губиш. Губиш идентичност, губиш доверие, сила. В нашия случай - силата, която ни дават един милион българи! Тези хора поискаха промяна. Затова нека днес да очертаем границите.

Наша първа грижа е България

В днешната ситуация това е: председателството на ЕС, бъдещето на България в Европа и нейната сигурност. За нас успешното провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС трябва да бъде общ приоритет на всички политически сили в мандата на 44-тото НС. Председателството е кауза, около която всички трябва да се обединим, защото до края на тази година и в първата половина на следващата ще протече един от най-важните дебати за нас - за България - дебатът за бъдещето на Европа. Нашата позиция е, че искаме Европа обединена, силна и солидарна. Нашата отговорност ще бъде да преведем ЕС, като председателство, през трудностите, които предстоят. Това изисква много умело политически да се намери пресечна точка и добрият баланс между националните и общоевропейските интереси. И нека ние да поставим важните за нас и за България теми в тези бъдещи процеси. А те са: външна и вътрешна сигурност на съюза, политиката за миграция и постоянният ангажимент за солидарна подкрепа спрямо държавите членки по външните граници на ЕС, създаване на устойчива заетост и преодоляване на младежката безработица, подкрепа за малките и средните предприятия, подобряване на връзките между образованието и трудовия пазар, модернизация на образованието и осигуряване на равен достъп до качествено образование и здравеопазване, гарантиране на енергийна сигурност и независимост, повишаване на ефективността и независимостта на работата на органите на съдебната власт, продължаване на развитието и запазване на философията относно кохезионната политика като водеща европейска инвестиционна политика за намаляване на контрастите на развитието на регионите.
Но наша втора грижа, след тази за България и нейното бъдеще, е да променим България. И ние

от това няма да отстъпим

Да променим икономиката си, с повече възможности за малкия и средния бизнес, и разбиване на монополите. Да я променим в образованието - неговото качество и обвързването му с бизнеса. Да я променим в здравеопазването - неговата достъпност за всеки и в неговото качество. Да я променим в доходите - тяхното нарастване. В демографската политика - за младите семейства. И за да стане всичко това възможно, да я променим чрез безкомпромисната борба с корупцията и да се изправим смело срещу паралелната държава. Ето защо още в първите дни на парламента внасяме закона за публичните предприятия, Закон за храните, Закон за училищното и предучилищното образование, промените в НК и НПК, увеличаването на доходите, политиката по отношение на децата и слабите. Всичко онова, което поехме като ангажимент в предизборната кампания, трябва да превърнем в действие. Усилията, работата ни за промяна продължава. Вярвам във всеки един от вас. Вие сте двигателят на тази промяна. Вярвам в тези един милион българи, които знам, че в най-скоро време ще получат нашия отговор, а той е: Промяната е възможна!
Още веднъж ви благодаря. Ние постигнахме прекрасен резултат, но загубихме тези избори.
Сигурно ще се чуят много мнения за отговорност. Чух вече такива. На щаба, на ИБ, на областните структури. Така е - всеки носи отговорност. Но колективната отговорност е безотговорност. Отговорността се носи в първо лице, единствено число. И се носи най-вече от лидери.

Аз поемам отговорността за загубата на тези избори

И днес моля да решим един въпрос. Искам от вас вот на доверие. Ако не го получа, се оттеглям и избираме нов председател с общопартиен избор. Ако получа вашето доверие, продължаваме заедно да се борим за тези един милион българи и за България, която трябва да променим.
Благодаря ви.


Снимки Благовеста ЦВЕТКОВА



Дума

Прокопиев: България е на автопилот без цел

http://www.clubz.bg/52410-prokopiev_bylgariq_e_na_avtopilot_bez_cel

Иво Прокопиев. Снимка БГНЕС

"Миналото лято една голяма група хора почувства необходимост да говори и обсъжда как да бъде възстановен нормалния политически процес в България."

Така бизнесменът Иво Прокопиев описа героите в изтекла през последните дни стенограма, в която той, Христо Иванов, Радан Кънев и други представители на дясното и политически активисти обсъждат подходящия кандидат-президент на дясното. Прокопиев не отрече съдържанието на стенограмата, като отбеляза, че някой на срещата явно е водил бележки, за да инфорира тези, които физически не са били на дискусиите. И призна, че е бил на няколко такива срещи.

"Този процес завърши с една публична среща в "Независим театър", на която Христо Иванов обяви, че влиза в политиката. Участваха над 300 души. Такава беше и срещата, за която се говори в последните дни."

По негови думи групата е "много шарена и доста престижна".

"Има лидери на бизнеса, на обществено мнение, успели хора в спорта, културата. Това е, колкото и да е нескромно, някакъв вид извадка от стопанския и бизнес елит на България", отбеляза той. "Няма нищо конфликтно, проблемно, скандално."

На въпрос дали е учавствал във финансирането на тази група, той заяви:

"Не, всички тези срещи се финансираха с 5-10 лв в една кутия, за да се плати залата. Не финансирам нито една от тези две партии, нито съм дарявал, нито съм финансирал. Не че нямах възможност, една от причините да не го направя е именно целия този шум, който се вдигна."

Според него България в последните 10 години е забавила "изключително много своето развитие, тя върви назад", и е останала на "пълен автопилот, без никакви цели". На въпрос дали е добре бизнеса да влияе в политиката, и след това да има зависимост между политици и бизнес, той отговори:

"Има бизнес и бизнес. Има бизнес, който очаква услуги от властта, има и друг бизнес, който просто очаква правила и възможност да реализира възможностите си"

И добави, че след като Радан Кънев и Христо Иванов са показали, че не могат да се обединят, бизнесът се е оттеглил.

Прокопиев коментира и отношенията си с бившия държавен глава Росен Плевнелиев, като отбеляза, че двамата още са близки и президентът поначало винаги остава в политиката.

"Той ще се занимава по-скоро с външна политика, отколкото с българската", отбеляза той.

За лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че "отвреме-навреме си пишем смс-и". И отбеляза, че в момента няма намерение да участва активно в политиката.

Оптимизмът е бъг в мозъка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278572_%D0%9E%D0%BF%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B3+%D0%B2+%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D0%BA%D0%B0

 Постоянният оптимизъм е една наистина уникална човешка характеристика – имаме навика да вярваме, че нещата са по-добре, отколкото изглеждат и отрицателните последици няма да ни застигнат, въпреки че връхлитат останалите, пише сайтът „Обекти“. Би било логично хората да променят тези свои очаквания, когато се сблъскат със суровата действителност. И въпреки това не го правят и дори има такива, които попадайки в гробищата, възкликват: „Ах колко много плюсове!“. Кой е виновникът? Нашият мозък, сочи изследване. От доста време насам учените се опитват да открият психологическата причина за подобно поведение, тъй като нагласа от типа „Не може да се случи на мен“ и „Тази година нещата ще се оправят“ всъщност може да ни навреди. Екип от Англия и Германия успява. Учените дават на участниците в своето проучване списък с 80 негативни ситуации в живота, включително заболяване от алцхаймер, уволнение, изневяра и т. н. Всеки един от тях трябва да определи каква е вероятността това да се случи и на него. Впоследствие им се съобщава какъв е реалният шанс да изпитат подобно нещо. Накрая участниците са подканени отново да определят вероятността това да им се случи. Междувременно учените наблюдават внимателно мозъчната им дейност. Хората, които научават, че вероятността това да се случи и на тях е по-малко вероятна, са по-склонни да променят своята оценка. От друга страна, когато нещата са по-лоши от очакваното, участниците продължават да дават оригиналния си отговор. Какво се случва в мозъка ни междувременно? Когато нещата са по-добре от очакваното, дейността в предния кортекс се увеличава няколкократно. Когато са зле обаче, тя е много по-слаба. „Откритията ни показват, че човешката склонност към оптимизъм се увеличава допълнително от невъзможността на мозъка да кодира грешките в оценки, когато сме изправени пред песимистични новини, пишат авторите на изследването.

Всеки има различни очаквания за това какво ще се случи със света в бъдеще, особено от гледна точка на технологиите и как те ще променят живота на хората и обществото като цяло. Футуролозите имат най-различни концепции, компаниите - също. Според изпълнителния директор на финансовата консултантска компания Edelman Financial Services Рил Еделман, надали някой знае какво точно ще се случи. В интервю за онлайн изданието BusinessInsider Еделман казва, че според него "всичко, което очаквате за бъдещето, най-вероятно е грешно". Той смята, че основната причина за това са технологиите и тяхното експоненциално развитие. И в момента технологии като изкуствен интелект, 3D принтиране, бионика, нанотехнологии, Big Data и други вече оказват влияние върху ежедневния живот, казва Еделман. "За много от нас е трудно да осъзнаем, че смартофнът е само на 10 години. Това е впечатляващо. Може ли да си представите живота си без него?" Но практичността на смартфона в ежедневието е само част от промените, които той донесе. Само в САЩ сега има 300 000 програмисти, чиято работа е да създават приложения за смартфони и изкарват по над 100 000 долара годишно всеки. Това е индустрия, която преди 10 години не съществуваше, отбелязва Еделман. За сметка на това туристическите агенции са все по-ненужни, допълва той. Все повече хора организират почивките си чрез онлайн услуги. "Това е показателно на какви радикални промени в икономиката ставаме свидетели и те са породени от иновации и инвестиции, както и от рисковете дали това, което учиш в университета и сферата, в която искаш да се развиваш изобщо ще я има след десетилетие или ще бъде заменена от изкуствен интелект и роботи", коментира той. Според него все по-бързото развитие на технологиите прави невъзможно да се прогнозира какви умения ще са най-търсени от работодателите след 10 или 20 години. Освен това качеството на живот се повишава, което удължава и неговата продължителност. Всичко това ще накара хората да променят начините, по които работят, живеят и се забавляват, коментира още Еделман. Той допълва, че в момента хората живеят линейно - ходят на училище, ходят на работа, пенсионират се. След години технологиите ще променят живота в цикличен - учат, работят, почиват, учат нови неща, работят в нова сфера, почиват и т.н. Вместо да се пенсионират, хората просто ще прекарват по няколко години без да работят и после ще се заемат с нови неща. Въпреки това, работата на старини няма да е тежка, а споделената икономика ще направи изкарването на нормални доходи по-лесно от всякога, смята Еделман.

Упойката уврежда главата

Операции, при които е необходима упойка, могат да увредят мозъка в продължение на до 11 дни, твърди ново проучване. Учените са изследвали недостига на кислород като резултат от общата упойка в експеримент, който включвал тестове на катерачи на Еверест. Данните показали, че когнитивните способности на респондентите отслабнали за дълъг период от време. Според експертите това може да обясни факта, че на толкова много хора им е трудно да се върнат на работа след операция. Страничен ефект от анестезията е хипоксичното увреждане на мозъка, което се причинява от недостиг на кислород по време на операция. Симптомите, засягащи 1 на всеки 5 души, включват хрипове, високо кръвно налягане и объркване. Учените открили, че мозъчното увреждане продължавало по-дълго от предполаганото - в продължение на няколко дни. Екипът изпълзвал алпинисти, за да тества ефекта на липсата на кислород, тъй като било неетично да лишават умишлено хора от кислород по време на операция. Учените отчели чувствителен спад на мозъчната активност на участниците в експеримента по пътя им на връщане от Еверест. Алпинистите се провалили на почти 20% от тестовете, които направили преди да изкачат върха, пише Телеграф. Тестовете били невропсихологически - за памет, реч и внимание. Ефектът от лишаването от кислород на мозъка бил валиден дори 11 дни след експеримента. Съавторът на проучването проф. Стантън Нюман смята, че подобно нещо се случва и при анестезия при операция. "Знаем, че определени хора, които се връщат на работа след операция, имат когнитивни проблеми, но не беше ясно какво ги причинява. Забелязахме, че това се случва, дори след като на хората е даден кислород и кислородните им нива са се върнали в нормалните си стойности", заявява той.

Съвременно италианско изкуство превзема СГХГ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278571_%D0%A1%D1%8A%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE+%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D

 Изложба „Viva Italia! Траектории на италианското изкуство от ХХ и ХХI век“ се открива утре (4 април) от 18 ч. в Софийската градска художествена галерия, където ще остане до 4 юни. Експозицията представя отделни аспекти в изкуството на Италия от 50-те години на миналия век до днешни дни. В нея са включени 114 произведения на 103-ма автори. Творбите са част от сбирката на италианския колекционер Карло Пали, а куратор е Лаура Моналди.

Това е първи по рода си опит в България за по-цялостно представяне на съвременното италианско изкуство. Изложбата включва представителна извадка на италианското изкуство от ХХ и XXI век – между приемственост и новаторство, между колективното търсене и творческия монолог, между групи, школи и индивидуализъм. Тя е своеобразен визуален разказ за изкуството в периода след Втората световна война, за няколко поколения творци и за теоретическите оправдания, тласнали всеки от тях в една или друга посока. Този разказ започва през 50-те години на ХХ в. с опитите на отделни автори да се дистанцират от дълбоката връзка с класическото италианско изкуство, търсейки начин за изразяване чрез нетрадиционни форми. Преминава през 60-те и 70-те години, отразявайки превъзмогването на традиционните категории за правене на изкуство, продължава към важни за ХХ век движения и достига до неспокойната съвременност, чието изкуство трудно се рамкира в теоретични схеми.

 

 

Изложбата отразява посоки на развитие в почти всички видове изкуства (живопис, скулптура, фотография, графика, инсталация) и търси допирни точки между визуално-пластичните изкуства, музиката и поезията. Тя преоткрива начини за очертаване на собствена идентичност на италианското изкуство от този период.

Изложбата е организирана от Италианския културен институт в София и Софийска градска художествена галерия и е под патронажа на Столична община.  

На 5 април 2017 в залите на СГХГ ще се състои лекция на куратора д-р Лаура Моналди, която ще представи основи посоки в развитието на съвременното италианско изкуство, отразени в експозицията. Д-р Лаура Моналди е автор и на критическия текст в каталога, съпътстващ изложбата.

Антонио Бандерас отказа цигарите заради инфаркта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278570_%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BE+%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%81+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%

 Испанската звезда Антонио Бандерас заяви, че спира цигарите, заради сърдечния удар, който получи на 26 януари. "Ако има нещо хубаво, което идва след него, това е фактът, че изведнъж спрях цигарите, без дори да се налага да прибягвам до лекарства, дъвки или лепенки. Просто приключих с тях. Опитвам се да продължа с работата си, но ще го правя в по-бавен ритъм. Искам да си дам времето, за което съм чакал толкова много", сподели 56-годишният актьор, като допълни, че инфарктът не е причинил никакви трайни увреждания. Екранният Зоро все пак се подложил на процедура за вкарване на три стента в артериите му. "Всичко не бе толкова драматично, колкото го представиха някои", увери в края на миналата седмица Бандерас.

Съвсем скоро се очаква холивудската звезда да пристигне в Сапарева баня, където ще се проведат снимките към новия му филм. Разбрахме за идването на звездата по време на браншова среща за туризма, която се проведе в Дупница. Тогава лично Николина Ангелкова ни обяви новината, че именно Бандерас е посетил курортната община“, коментираха от общинската администрация в града.

Сърцето на София в ремонт за 24 млн. лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278569_%D0%A1%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82+%D0%B7%D0%B0+24+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.

 

Нов асфалт и плочки в карето между бул. „Васил Левски”, „Цар Освободител” и ул. „Раковски”

Сърцето на София ще претърпи пълна промяна за 24 млн. лева. С парите ще се пренаредят емблематичните златни павета, както и калдъръмът пред храм-паметника „Св. Александър Невски”. Освен това ще се оправят и градинките „Кристал”, и тези около „Св. Климент Охридски” и пред църквата „Света София”. Парите са осигурени от оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020г. Ремонтът ще се прави на етапи и може да започне още в края на годината, ако не се обжалват процедурите, които са обявени днес. Мащабното обновяване вероятно ще продължи около 480 дни. През това време ще се подменят настилки, тротоари, подземна инфраструктура, градско обзавеждане и осветление.

След намесата на Националния институт за недвижимо културно наследство обаче са отпаднали идеите за пешеходна зона около катедралата „Св. Александър Невски”. Там обаче ще се пренаредят паветата. Туристическите автобуси пък ще спират на специално предназначени места откъм статуята на Отец Паисий. Отпаднала е и идеята на ул. „Оборище” да се изгради подземен паркинг за депутатите, като ще се направят надземни места за паркиране.

Едно от интересните виждания е в терена зад Военния клуб да се направи полуподземна сграда, която да е изцяло покрита от градината. Тя ще е модерен артцентър с кула обсерватория и информационен център, но това ще стане на по-късен етап. Там ще бъде възстановена зеленината, като ще могат да се правят временни пазари и други събития на открито. В градинката „Кристал” пък ще се оформят пространства за открити представления на улични артисти. Архитектите са предвидили и много места за отдих, нови чешмички, велостоянки и пейки. Кошчетата пък или ще са скрити от решетки, или ще се поставят под земята. Плочи от сив гранит и червени павета пък ще плъзнат върху артулицата „Париж”.

Нощно осветление е предвидено за сградите паметници на културата с енергоспестяващо осветление. Освен това там кофите ще минат под земята.

Общината купува нови коли за общински предприятия

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/obshtinata-kupuva-novi-koli-za-obshtinski-predpriiatiia-2015031

Община Варна обяви обществена поръчка за закупуване на нови автомобили за нуждите на няколко общински предприятия.
С чисто нови машини ще се сдобият предприятията „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация (ДДД) - Варна”, „Комплекс за детско хранене”, „ТАСРУД“ и „Домашен социален патронаж. Общат

Награждават победителите от детския конкурс „Приятели“

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/nagrazhdavat-pobeditelite-ot-detskiia-konkurs-priiateli-2015083

Общо 127 рисунки на деца от детски заведения и основни училища в Стара Загора участват в конкурса за детски рисунки „Приятели“, организиран за осма поредна година от Гражданско сдружение „Алтернатива 55”. Той е част от едномесечната информационна кампания за повишаване на информираността и за изгра

Шуменци получават габровска сметка

//dariknews.bg/regioni/shumen/shumenci-poluchavat-gabrovska-smetka-2015062

„Габровска сметка” е новата изложба в Регионален исторически музей – Шумен.

Експозицията включва 12 винилни пана с подбрани вицове и анекдоти с изображения на големия художник Борис Димовски (1925-2007), илюстрирал прочутия сборник „Габровски шеги” п

Ученици на Шесто ОУ „Свети Паисий Хилендарски” с добро представяне на състезанието Ключът на  музиката

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/uchenici-na-shesto-ou-sveti-paisij-hilendarski-s-dobro-predstaviane-na-systezanieto-kliuchyt-na-muzikata-2015084

Учениците на Шесто основно училище „Свети Паисий Хилендарски” – град Кюстендил показаха завидни умения в третия етап на  състезанието Ключът на  музиката, което се проведе в Пловдив. Четвъртокласничката Белослава Кенова зае престижното второ място с 86 от максимални 90 точки, само на една точка от

Mесец под насдлов „Играя, съобразявам, толерантен съм! в ну „Отец Паисий“

//dariknews.bg/regioni/pleven/mesec-pod-nasdlov-igraia-syobraziavam-toleranten-sym-v-nu-otec-paisij-2015085

В НУ „Отец Паисий“ - Плевен се проведе месец под наслов „Играя, съобразявам, толерантен съм!“ В часовете на класа и на утринни срещи учениците с помощта на интерактивни игри се учеха на емпатия един към друг с цел постигне повишена чувствителност към ситуациите на тормоз и тяхното преодоляване по б

Започват празничните прояви на 2 ОУ“П.Р.Славейков“

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/zapochvat-praznichnite-proiavi-na-2-oup.r.slavejkov-2015086

Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ започва своята празнична програма по случай 60 години от основаването на школото и 190 години от рождението на неговия патрон с пролетен базар и Тържествен концерт в Държавна опера-Стара Загора. От 2011 година досега е традицията ученици, учители и прия

Арнаудова: Имаме гласни доказателства срещу Илко Семерджиев

//dariknews.bg/novini/bylgariia/arnaudova-imame-glasni-dokazatelstva-sreshtu-ilko-semerdzhiev-2015087

Няма доказателства на служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев да е бил оказван натиск, има обаче свидетелски показания срещу него, с които смятаме, че ще можем да убедим съда, че има извършено престъпление. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова п

Раздор между партиите на олигархията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278568_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%BE%D1%80+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

 Тотален раздор разцепи партийния фронт на олигархията, формиран от катастрофиралите на парламентарния вот формации „Да(й) България“ и „Нова Република“.

След като разградският олигарх Иво Прокопиев се отрече от куклата си на конци, която постави начело на грантаджийската клика „Да(й) България“, от проваления правосъден министър и партиен шеф се разграничи и лидерът на първородното драгалевско отроче на Командира ДСБ Радан Кънев.

Дясната ръка на Иван Костов остро разкритикува в ефира на Нова ТВ Иванов, като го упрекна за създаването на отделна партия, без да съгласува това действие с останалите близки до нея формации и директно хвърли вината върху него, че за капак след това е взел и решението да се яви самостоятелно на изборите. Решението „Нова Република“ и „Да, България“ да се явят отделно е едностранно, 100-процентово решение на „Да, България“ - това остави 300 хиляди души непредставени, възмути се наследникът на драгалевския гуру в ДСБ, която се яви на вота в коалицията „Нова Република“. И в допълнение призна: „Ние се провалихме. Трябват нови хора, нови лидери. Затова съм в оставка – защото със серия от политически грешки съм докарал до там нещата, че ДСБ да няма глас в парламента.“ В заключение Кънев даде да се разбере, че Иванов не е фактор в политиката, който да може да си позволява да дава акъл дали лидерът на победителя от вота ГЕРБ Бойко Борисов да става за трети път премиер. Ти си направил така, че да нямаш 20 депутати, от които да зависи почти всичко. На кой му пука за твоето мнение, каза Кънев по адрес на разжалвания Иванов.

Борисов ще прави с патриотите това, което правеше с реформаторите

http://www.clubz.bg/52409-borisov_shte_pravi_s_patriotite_tova_koeto_praveshe_s_reformatorite

На хората ще им хареса за пръв път да има официално националисти в управлението. Тази теза изказа социологът Първан Симеонов в ефира на Нова телевизия тази сутрин.

"Нашите националисти не са възприемани като радикали, харесват ги и от ляво, и от дясно. Те обаче имат един голям противник и това е самият Бойко Борисов. Борисов ще започне да прави с тях това, което правеше с реформаторите”, отбеляза той.

Според колегата му Евгений Дайнов лидерът на ГЕРБ е в ситуация без добър ход:

"Не бих искал да съм на мястото на Бойко Борисов. Каквото и правителство да направи, то ще бъде до председателството на ЕС. А вътре ще има министри от партии, които ще говорят категорично неприемливи неща, чисто фашистки неща. Ако Каракачанов стане "министър на войната", това ще доведе до категорично лоши неща. В една възстановяваща се Европа много трудно ще е да пробуташ Каракачанов или Валери Симеонов като министър."

Според Дайнов предстоят "неминуеми безобразия на малки парченца", Симеонов пък твърди, че това ще се "услади" на хората и нищо чудно новото правителство да управлява неочаквано дълго.

Двамата коментираха и предстоящото увеличаване на парното и тока от 7 април, които ще се вдигат с 22-24% и 1% съответно.

"Всички специалисти, които изслушах в последно време, казват, че има нещо нередно в решенията на КЕВР. Но този път ударът е изчислен – идва лято. Съответно на хората няма да им е до това да протестират за парно, но може да протестират за други неща. Като че ли този път го изчислиха, но ако сервират някакво безобразие през лятото, пак ще има протест”, отбеляза Дайнов.

Симеонов също оцени, че КЕВР са определили "добър политически календар" за решенията си.

"Първо, идва топлия сезон. Второ, най-вероятно ще се разберат нещо за пенсиите. И като се замислите, това, което предстои политическа картина, горе-долу ще се хареса на българите. Честно казано, в топлите месеци хората може да позабравят за това, което им се случи веднага след изборите”, каза той.

Учени ще изследват нагласите ни към книжовния език

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278567_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B

 Учени ще изследват нагласите на българите към книжовния ни език. Участници в проекта "Изследване на обществените нагласи и ценностните ориентации към съвременния българския книжовен език като фактор при кодификацията на нормите му" са езиковеди и социолози от три научни институции. Това са Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН, Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Институтът за икономически изследвания при БАН, съобщиха от Академията.


Чрез представителна анкета учените ще установят как днешните българи от различни поколения, населени места, с различно образование и социален статус се отнасят към "правилата" на съвременния български книжовен език - кои от тях ги затрудняват, на кои държат, кои според тях са излишни и остарели.

Ще се изследва отношението към правилото за писане на пълен член, за запазване на малкото съхранени падежни форми (на кого, когото, някого, никого), за задължителното използване на притежателното местоимение (свой, си), за употребата на "мекането" (пишеме, говориме).

Целта е да се разбере дали за съвременните българи е приемливо да се допуснат в писмения език явления, които са широко разпространени в устната неофициална и официална реч.

Изследват акустиката в гробниците на тракийските царе

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278566_%D0%98%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B0%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80

 Мащабно изследване на акустиката в гробниците на царете от Долината на тракийските владетели ще бъде извършено в рамките на мултидисциплинарния проект „Траките“, съобщи ръководителят му проф. Валерия Фол.

Прецизната техника ще бъде разположена първо в гробницата на Севт Трети под могилата Голямата косматка, открита от археолога д-р Георги Китов през 2004 година. Там вече са правени подобни проучвания, но сега изследователите ще могат да направят далеч по-точни замервания, включително и с участието на оперния певец Хари Драганов.

„Съобразяваме се с програмата на Драганов и затова все още ми е трудно да посоча конкретна дата, но със сигурност това ще стане през юли. При добро стечение на обстоятелствата се надявам, че заедно с екипа си през лятото ще минем през почти всички подмогилни съоръжения – на Шушманец, Хелвеция, в оригиналната казанлъшка гробница и другаде. Записала съм си да потърся и лютиера от Казанлък Андриан Андреев, който преди време изработи уникална реплика на орфеевата лира...“, уточни проф. Валерия Фол. Тя припомни, че басът от операта в Женева Хари Драганов участва в акустичния експеримент на гробницата край село Мезек. Изследователите там установили, че само след 15-20-минутно пеене в куполното помещение въздухът ставал недостатъчен за нормалното дишане на екипа от 5 души. Това, по думите й показвало недвусмислено, че ритуалът при траките е бил изключително кратък, от порядъка на 5-10 минути в зависимост от това колка на брой са били жреците – певци.

„Г-н Драганов се съгласи да участва в експеримента съвсем безплатно, а това не е без значение за изследванията ни. Надявам се и други негови колеги да ни помогнат в по-нататъшната работа.“, допълни проф. Фол.

Потърсен за подробности около репликата на орфеевата лира лютиер Андриан Андреев припомни, че тя е била изработена по поръчка на сдружение „Старинен Пловдив“ през 2009 година.

В продължение на повече от година майсторът събирал информация от митове и легенди, от запазени мозайки и рисунки на певеца върху антични тракийски съдове. Самата изработка му отнела три месеца, като за направата била използвана коруба от костенурка за резонаторната кутия и ярешка кожа за мембраната. Сърцевина от дрян и яворово дърво пък заместили козия рог, ползван от древните майстори. Позволил си само една промяна, като седемте струни са от съвременни материали, а не от котешки черва. Причината била чисто естетическа.

Директорът на историческия музей „Искра“ в Казанлък Момчил Маринов научи за предстоящите акустични изследвания в гробниците от журналисти. По думите му нямало да има някакви пречки за тях. В края на април се очаква вратите си за посетители да отворят гробниците Хелвеция и Грифоните край град Шипка, до тогава трябва да е приключила работата по проекта за тяхната социализация на стойност над 2,7 млн лв.

Семерджиев с обвинение, заплашвал шефка на агенция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278565_%D0%A1%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D1%81+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%2C+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B2%D0%B0%D0%BB+%D1%88%D0%B5%D1%84%D0%BA%D0%

 

Притискал я да назначи негов човек

Специализираното звено „Антикорупция” към Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на служебния вицепремиер и здравен министър Илко Семерджиев. Поводът е, че той е отправил заплахи за уволнение към директора на една от изпълнителните агенции към МЗ, в случай че не назначи за свой заместник посочено от него лице, става ясно от съобщение на СГП.

Семерджиев е отправил заканите си на 24 март, като заявил на висок тон: "Мога да ви уволня, мога и да ви направя други неща". И дал срок до 27 март да му бъде докладвано за назначаването на посочения от него човек. Той дори заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето, което било свързано с фирми в здравния сектор и че няма да го слуша нито секунда повече.

На Семерджиев е наложена мярка за неотклонение „подписка“, а разследването продължава.

“Обвиненията срещу мен са в стил „гузен негонен бяга“, оправда се по-късно днес министърът по повод постановлението на СГП. Той свърза сигнала срещу него с мерките, които наложи за ограничаване на паралелния износ на медикаменти, заради който се появява дефицит в аптеките за животоспасяващи лекарства и препарати. След встъпването ми в длъжност установих, че в аптечния сектор постъпват множество сигнали за недостиг на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични, противоревматични и други лекарства. Основните причини са т.нар. изкупвачески дейности и паралелен износ. Това е свидетелство, че Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) не е изпълнила добре своите функции. Проверка установи, че от години ИАЛ се управлява еднолично и без зам.-директор, допълни Семерджиев. Той отрече да е искана оставката на директорката Асена Стоименова. Служебният министър дори твърди, че изрично й било предложено да провери подадените документи на лицето за поста зам.-директор. В течение на повече от месец чрез различни канали г-жа Стоименова организира масиран натиск върху мен да не бъде сменяна от поста, който заема - заплаха, каквато не съществува, твърди още Семерджиев.

Десетки болници съдят НЗОК да им плати за пръстовия отпечатък

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278564_%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D1%8F%D1%82+%D0%9D%D0%97%D0%9E%D0%9A+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%BC+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%

 

Подават искове срещу касата, за да им покрие разходите за техниката

Десетки болници масово планират да заведат дела срещу Националната здравноосигурителна каса с искане да им бъдат възстановени разходите, направени за четци след задължителното въвеждане на пръстовия отпечатък от 1 ноември миналата година за хоспитализиране и изписване на пациентите. Това съобщи за „Монитор” д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници. Исковете ще бъдат заявени веднага след като решението на Върховния административен съд, с което магистратите отмениха окончателно отпечатъка, бъде публикувано в „Държавен вестник”. Целта на нововъведението беше да намалее неоснователният прием в болниците, но в крайна сметка докара до опашки и абсурдни ситуации. Д-р Болтаджиев поясни, че сдружението вече е подготвило типови жалби, които е започнало да изпраща на всички частни и общински болници. Именно по тяхна обща жалба се произнесе петчленният състав на ВАС през изминалата седмица.

Частните болници, част от сдружението, са 185, а общинските – над 100, т.е. общата бройка на евентуалните искове може да стигне 300.

Според д-р Болтаджиев

 

частните със сигурност ще заведат дела

 

286,60 лева е цената на един четец за пръстовия идентификатор. Дори малките лечебни заведения бяха принудени да купят по 4, а големите и по 10 броя, тъй като устройствата се монтираха не само на рецепцията при приема, но и на всяка клиника.

Те имат пълно основание да искат от Националната здравноосигурителна каса да им възстанови разходите, направени за четците за пръстовия идентификатор. Това обясни адвокат Пламен Таушанов, който е и председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. Засега не е сигурно обаче дали тези, които не са се присъединили към иска на Сдружението на частните и общинските лечебни заведения срещу пръстовия идентификатор, ще могат да внесат искове. Причината е, че по-трудно ще докажат, че са заинтересовани страни. За тези, които внесоха жалбата във Върховния административен съд, проблем няма, коментира той.

Първоначално половин месец след въвеждането на пръстовия идентификатор от 1 ноември миналата година НЗОК обяви, че е намалял значително необоснованият прием на пациенти в лечебните заведения, от което здравноосигурителната система е спестила 15 млн. лева. Проверка на МЗ и НЗОК, направена, след като бившият здравен министър Петър Москов сдаде поста, обаче показа, че от въвеждането на идентификатора няма никакъв ефект, припомниха запознати.

Като невярна и окачестви адвокат Таушанов първоначално обявената информация за намалели хоспитализации.

На 15 ноември няма как все още да се знае колко точно са хоспитализациите, тъй като отчитането става в края на месеца, поясни адвокат Пламен Таушанов. Тази новина беше леко невярна. Освен това

 

не е правено сравнение на разходите

 

на лечебните заведения за половината ноември спрямо същия период на предходната 2015 година. Когато излязоха официалните данни, които бяха готови към средата на декември, се оказа, че има близо 15 000 хоспитализации повече. От това следва, че пръстовият идентификатор не изигра ролята, която се очакваше от него, а именно ненужното приемане в болница, допълни той.

От Сдружението на частните болници пък допълниха, че в понеделник и четвъртък, когато обикновено са най-много плановите приеми и изписвания, софтуерът блокирал и пациентите чакали с часове да им бъдат оформени документите. Масово хората на химиотерапия пък трябваше да се чекират с лични карти, като преди това болницата да иска разрешение от НЗОК, тъй като в резултат на цитостатиците дактилоскопските очертания на пръстите им се променяли. По думите на д-р Николай Болтаджиев случвало се по тази причина лечебни заведения дори да не си получат парите по клинични пътеки от касата за тези пациенти, тъй като след измененията на пръстите системата ги отчитала като други лица. Със съдебни искове ощетените по този начин болници също ще си поискат неизплатените пари от касата.

Трети на мушка за далавери в „Напоителни системи“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278563_%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%E2%80%9E%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D

 Спецзвеното „Антикорупция“ в СГП обвини още един бивш изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД, съобщиха от държавното обвинение.

Димитър Иванов е разследван за сключване на неизгодни сделки на обща стойност 2 986 355 лв. и за длъжностно присвояване на мобилен телефон и 2 преносими компютъра на обща стойност 6056 лв. В периода от 26.11.2013 година до 06.11.2014 година той сключил 4 неизгодни сделки - договори за правни и консултантски услуги, при липса на необходимост от това.

Иванов е обвинен и в длъжностно присвояване, тъй като присвоил чужди вещи – мобилен телефон и два лаптопа, собственост на „Напоителни системи“. Телефонът за над 1000 лв. бил даден на председателя на Съвета на директорите на „Напоителни системи“ срещу 85 лв. и бил снет от отчет. Двата лаптопа на обща стойност близо 5000 лв. пък били бракувани, без да има основанията за това. Единия взел за себе си, а другия предоставил на служител на дружеството. Иванов е с мярка за неотклонение “подписка“.

В петък бяха обвинени бившите шефове на дружеството - Ивайло Първанов и Стайко Ганчев, за безстопанственост и сключване на неизгодни договори.

Пускат новата банкнота от 50 евро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278562_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+50+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE

 Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че от 4 април, в обращение се пуска по-добре защитена от фалшификации 50-еврова банкнота.

Последното издание от серията "Европа", банкнотата от 50 евро, също като предишните обновени банкноти от 5 евро, 10 евро и 20 евро, има засилена защита срещу фалшифициране. Отличителна характеристика на новата купюра е най-вече "прозорец портрет", който позволява да се види на светлина портретът на принцеса Европа, персонаж от гръцката митология, в горната част на холограма.

Друг отличителен белег на новите пари е, че надписът "евро" вече е изписан не само с латински и гръцки букви, но и на кирилица. Това е свързано с присъединяването на България към ЕС през 2007 г. Абревиатурата "ЕЦБ" освен това ще бъде изписвана на десет езика, а не на пет както бе досега.

Банкнотите от 50 евро са най-използваните в еврозоната и представляват 45 на сто от общия обем на купюрите в обращение, уточни ЕЦБ. През 2015 година най-фалшифицирани са били банкнотите от 20 и 50 евро.

Ученици се състезаваха в "Пролет в Търновград"

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/uchenici-se-systezavaha-v-prolet-v-tyrnovgrad-2014972

Ученици се състезаваха в конкурса "Пролет в Търновград".

Владислав Борисов от Професионалната гимназия по туризъм  спечели III място в Младежкия конкурс за литературно творчество. Борисов  е ученик от ХI б клас в специалност „Кетъринг“. Той спечели трето място със стихотворението си

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване