Кои са най-желаните и най-скъпите райони за живеене във Варна?

http://www.moreto.net/novini.php?n=348042

За поредна година най-предпочитаният квартал за покупка на жилище във Варна е „Левски“. Средната цена на квадрат за първото тримесечие на 2017-та е 805 евро. Това обаче далеч не е най-скъпият район. С най-висока средна цена са имотите в „Чайка“.

БСП иска енегрийният регулатор да отмени увеличението на цената на природния газ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/04/2947712_bsp_iska_enegriiniiat_regulator_da_otmeni/?ref=rss


БСП иска Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да отмени решението си за увеличение на цената на природния газ с 29.64% от 1 април. Партийният лидер Корнелия Нинова настоя първо да има обществено обсъждане, каквато процедура трябвало да се проведе, по време на което цените на парното и топлата вода да останат без промяна. В същото време служебният кабинет трябвало да направи нормативни промени, с които да се увеличи размерът на помощите за отопление на месец, които в момента са 65...

Когато Америка ходи на пръсти пред Русия

http://www.clubz.bg/52446-kogato_amerika_hodi_na_prysti_pred_rusiq

Като човек, който лично е изпитал на гърба си руския тормоз и военно нападение, ми е трудно да наблюдавам дебата в Съединените щати относно Русия само с академичен интерес. Като президент на Грузия от 2004 до 2013 година, видях от първо лице как Русия се отнася със съседите си и как американците нямат никаква представа какво преживяват бившите съветски републики от десетилетия.

Наблюдаваме истински обрат, защото след Втората световна война всяка стъпка на САЩ имаше директни последици за състоянието и дори за съществуването на държавите около Русия. През август 2008 година руските войски се отправиха към Тбилиси, но бяха спрени от позакъснялата, но все пак мощна, намеса на администрацията на Джордж Буш, който бе много ясен в посланието си, че САЩ няма да търпят пълната окупация на Грузия и свалянето на нейното демократично избрано правителство.

Тогава президентът Буш изпрати няколко кораба от Шести американски флот към Грузия, за да предостави хуманитарна помощ и за да отправи недвусмислен сигнал към Москва: Не продължавайте! И когато турските власти създадоха бюрократични пречки за минаване през Босфора, командващият на Шести американски флот им каза, че ще премине с или без документи, защото това е заповед от президента на САЩ. Вярвам, че смелите действия на Буш предотвратиха пълното заличаване на Грузия от картата и възстановиха доверието в САЩ, след като Русия си позволи да нападне своя проамерикански съсед. Тогава Путин разчете съвсем ясно посланието.

От самото начало администрацията на Барак Обама се държеше по съвсем различен начин. Американските власти дадоха ясно да се разбере, че никой не трябва да очаква от тях да действат като Буш през 2008 г. Много хора в новата администрация бяха убедени, че руската инвазия е дошла в резултат на провокация от страна на Грузия, с цел да се помогне на Джон Маккейн да спечели изборите за президент. От първия си ден Обама гледаше на отношенията с руските съседи през интереса на Русия и въведе, на практика, оръжейно ембарго за Грузия. А през март 2009 г. държавният секретар Хилъри Клинтън и руският й колега Сергей Лавров натиснаха онова червено копче за възстановяване на отношенията – сбъркана надежда, че Кремъл ще стане по-диалогичен. Гледайки това, един от лидерите на съседна на Русия страна ми каза, че се е почувствал все едно Клинтън и Лавров се опитват да изтрепят дразнещите ги мухи наоколо.

Деморализиращият ефект от „червеното копче“ отекна в целия регион и според мен носи огромната отговорност за загубите на прозападните правителства в страните от руската периферия. Така на власт в Киев дойде Виктор Янукович, а в Грузия – Иванишвили, най-големият акционер в „Газпром“. На моменти страхът на Обама да не подразни Путин достигаше абсурдни висоти. Например, когато САЩ обявиха изпращането на допълнителни войски в Афганистан, моето правителство предложи да изпрати грузинска бригада без никакви уговорки. Белият дом обаче не прие с охота нашето предложение и неофициално ни обясниха, че не искат да дразнят повече Москва. Отне ни две години и с помощта на енергичните усилия на ген. Дейвид Петреъс успяхме да убедим САЩ да приемат тази толкова необходима помощ.

Обама бе напълно изненадан и в Украйна, когато Русия започна да се бърка във вътрешните работи на страна, която тогава се очертаваше като бъдещ съюзник на САЩ. Тогава украински политици ми казаха, че единственото предприето действие от държавния секретар Джон Кери, било да настоява правителството в Киев да не прави нищо, с което може да провокира Русия. Призовал ги да не използват сила. В резултат на това анексирането на Крим премина гладко, въпреки че Украйна разполагаше с достатъчно сухопътни сили, за да окаже съпротива.

Това окуражи Русия и тя направи това, което аз и други наблюдатели очаквахме: започна нова военна авантюра в Донбас. И в този случай администрацията на Обама показа инат и отказа да предостави отбранителни противотанкови оръжия на Украйна. Тяхната колебливост катализира следващи авантюри на Русия, която не усещаше страха от реакция от страна на Америка.

Някои от изявленията на президента Обама също не помогнаха – като например, че колкото пъти бе питан за Украйна, той казваше, че САЩ ще защитят своите съюзници от НАТО. Руснаците правилно възприеха този коментар като сигнал за нежеланието на Америка да защитава Украйна, която не е била достатъчно щастлива, за да стане член на НАТО навреме. По-късно президентът Обама повтори тази извратена червена линия още по-директно – че САЩ никога няма да воюват с Русия заради Украйна.

Ако това бе казано от бивш президент, то нямаше да има такива последствия. Но, произнесено от действащия президент на САЩ, това имаше разрушителен ефект. То изпрати ясно послание към Русия, че желанието на Обама да подкрепя Украйна си има ясни граници, докато Русия няма такива. Някои от действията на Обама по сдържането на Русия, особено санкциите, бяха стъпки в правилна посока. Но те бяха твърде малки и твърде закъснели. Като цяло, Обама почти се изтегли от бившия Съветски съюз и в края на мандата му престижът на Америка в моята част от света бе сериозно накърнен.

А президентът Доналд Тръмп? Истина е, че някои от неговите проруски изявления предизвикаха тревога в нашите страни, защото сме свикнали, че големите държави винаги могат да се разберат за сметка на по-малките.

Но аз имам и личен опит с Тръмп. След инвазията от 2008 година, много западни политици ме избягваха, за да не изгубят връзките си с Путин. Същото направиха и много бизнесмени. Всеки инвеститор в Грузия рискуваше да стане персона нон грата за Путин и да му бъдат затворени вратите за Русия. През 2009 г. Тръмп бе изправен пред същата дилема. Той трябваше да избере между инвестиционни проекти в Грузия и Русия, като Русия му обещаваше повече в замяна, но пък Грузия бе по-привлекателна заради ограничената корупция, сигурността и по-добрата среда за бизнес. И Тръмп, който още тогава имаше амбиции за президент, заложи на Грузия. Днес това означава много за мен. Никога не съм доловил някаква слабост у Тръмп по отношение на Русия – всъщност той беше наясно с корупцията и бюрокрацията в Русия и го споделяше в нашите разговори.

Разбира се, има легитимни въпроси, които трябва да получат отговори – дали някой от неговия лагер не е заговорничил с Москва. Но на базата на личния ми опит, вярвам, че теориите на конспирацията около Тръмп са точно това – теории. Това, което не подлежи на съмнение, е, че слабостта и заблудата на неговия предшественик по отношение на Путин, доведоха до сериозни последици в тази част на света. Кога вие, американците, ще разследвате това?

Михаил Саакашвили е бивш президент на Грузия и лидер на Движението на новите сили, опозиционна партия в Украйна. Коментарът е публикуван в "Политико". Преводът е на Клуб Z.

Над 60 хил. хектара лозя са отглеждани в България през 2015 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/nad-60-hil-hektara-lozia-sa-otglejdani-v-bylgariia-prez-2015-g-236989/

В целия ЕС са обработвани 3,2 млн. хектара, като повечето се отглеждат с цел производство на висококачествено вино

Пазарът на имоти във Варна уверено върви нагоре

http://www.investor.bg/analizi/113/a/pazaryt-na-imoti-vyv-varna-uvereno-vyrvi-nagore-236991/

Цените и активността в сектора на имотите в морската столица продължават да се увеличават, отчита консултантска компания

Откриха 21 нелегални мигранти в камион с чакъл

http://www.cross.bg/imigranti-kamion-nelegalni-1539506.html

/КРОСС/ Гранични полицаи от ГПУ- Царево откриха 21 нелегални имигранти в камион с чакълГраничен полицейски наряд е спрял днес на пътя Царево - Бургас, преди град Китен, самосвал с водач 47-годишен мъж от Бургас. Товарният автомобил е бил натоварен с чакъл. При проверката на превозното средство е установено, че в товарния отсек има пригоден тайник. В него граничните полицаи открили 21 нелегални имигранти - 14 мъже, 4 жени и 3 деца. Чужденците са без документи за самоличност, заявили, че са от Сирия. Шофьорът и незаконните имигранти са отведени в ГПУ-Царево, работата по случая продължава. Това е втори подобен случай. В края на март 28 души бяха спасени от служителите на реда, след като бяха открити в подобен горящ камион, който беше собственост на една от фирмите, които строят оградата по границата.

СДС обяви резултатите от изборите за лоши и прие оставката на Лукарски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154324

СДС обяви резултатите от изборите за лоши и прие оставката на ЛукарскиНа днешното си заседание Националният съвет на СДС оцени резултатите от предсрочните парламентарни избори като лоши, съобщават от пресцентъра на партията, цитирани от БТА. Националният съвет е на мнение, че Реформаторският блок не е могъл да изпълни задачата си за обединение на дясното. На заседанието са приети оставките на председателя Божидар

Унгария прие закона, заплашващ университета на Сорос

http://offnews.bg/news/n_1/n_651958.html

Унгарският парламент прие породил полемика закон, който би могъл да доведе до затваряне на Централноевропейския университет, създаден в Будапеща през 1991 г. от американския милиардер и филантроп Джордж Сорос, превърнал се в черната овца за унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Новият закон, представен на 28 март от правителството в парламента, бе приет по ускорена процедура. За него гласуваха 123 депутати, а против 38 депутати. Законът предвижда по-специално да бъдат лишавани от лиценз чуждите университети и институти, които не разполагат с кампус в "родните" им страни. Тази разпоредба е насочена по-специално срещу Централноевропейския университет - англоезично учебно заведение, създадено в Унгария малко след падането на комунизма, за да насърчава добрите управленчески практики, устойчивото развитие и социалната трансформация. Орбан, който открито изразява възхищението си към руския президент Владимир Путин, обвини това учебно заведение в нарушения на унгарското законодателство. Заплахите от закриване, тегнещи над университета, породиха голямо протестно движение в последните дни. Над 900 университетски специалисти от целия свят, сред които 18 лауреати на Нобеловата награда за мир, подписаха петиция, призоваваща за оттеглянето на закона. Вашингтон отправи същото искане. В неделя около 10 000 души протестираха в Будапеща в подкрепа на университета. Нов митинг е предвиден за по-късно днес. Централноевропейският университет твърди, че в него са се записали 1800 студенти от 100 страни. Той е сред 100-те най-добри учебни заведения в света в категорията политически науки според класация на британската компания за оценяване в областта на образованието "Куакарели Саймъндс".

Пламен Димитров: Поведението на КЕВР е нито разумно, нито коректно

http://www.cross.bg/dimitrov-plamen-nito-1539505.html

/КРОСС/ Поведението на КЕВР относно шоковото поскъпване на газа е нито разумно, нито коректно. Това каза пред журналисти във Велико Търново президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от „Фокус". „Нормалното поведение на регулатора е да излиза пред обществото и да обяснява причината за увеличението навреме, а не да го задържа. Сега е най-удобно да се направи тази стъпка, защото е сложна политическата обстановка и няма кой да носи политическа отговорност. Кой точно ги вдигна не стана ясно", отбеляза президентът на КНСБ. Той подчерта, че в колективните трудови договори има клауза, която гласи, че при над 5% инфлация трябва да започне предоговаряне на заплатите. Пламен Димитров уточни, че от Конфедерацията ще поискат компенсации за засегнатите групи след наблюдение на цените на хранителните и нехранителните стоки, както и на услугите. Той коментира и обещанията за вдигане на заплатите и пенсиите, които дадоха партиите по време на кампанията, и заяви, че те са напълно реални и изпълними. „По последни данни от Националния статистически институт 10,5% е увеличена средната работна заплата за 2016 година, което е около 100 лв. Тоест без никакво усилие може до другата година заплатите да бъдат увеличени с около 100-120 лв.", отбеляза Пламен Димитров.

Sotheby's продаде розов диамант за рекордните 71 млн. долара

http://www.investor.bg/novini/346/a/sothebys-prodade-rozov-diamant-za-rekordnite-71-mln-dolara-236990/

С изключителните си размери и наситения си цвят този скъпоценен камък превъзхожда всеки друг известен розов диамант в историята

Могерини: Режимът на Башар Асад е отговорен за химическата атака в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154320

Могерини: Режимът на Башар Асад е отговорен за химическата атака в СирияВърховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви, че режимът на сирийския президент Башар ал-Асад носи „основна отговорност“ за предполагаемата химическа атака в страната, предава АФП, цитирана от БТА. При нея загинаха най-малко 58 души в контролиран от бунтовници град в

Борисов на среща с Туск: Нашата граница е най-добре охранявана (снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154317

Борисов на среща с Туск: Нашата граница е най-добре охранявана (снимка)Радвам се да посрещна моя приятел, председателя на Европейския съвет Доналд Туск в България. Tова написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в инстаграм и публикува снимка как прегръща председателя на Европейският съвет, който е на визита у нас. "Само можем да се поздравим, че Европа вижда нашата граница като най-добре охраняваната.

ЕЦБ пусна новата банкнота от 50 € с надпис на кирилица

http://www.mediapool.bg/etsb-pusna-novata-banknota-ot-50-s-nadpis-na-kirilitsa-news262277.html

Новата банкнота от 50 €, четвъртата от серия „Европа“, влиза в обращение днес, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ) във вторник. Новото при нея е, че има надпис "евро" и на кирилица по подобие на купюрите от 5, 10 и 20 евро. Целта на новата емисия евробанкноти е по-добрата им защита срещу фалшифициране. Защитните елементи на купюрата от 50 евро включват прозорче с портрет в горната част на холограмата, което при поглеждане на банкнотата срещу светлина става прозрачно. В прозорчето се появява портрет на Европа – героиня от гръцката митология, който се вижда от двете страни на банкнотата. Същият портрет се вижда и във водния знак. Друг защитен елемент е смарагдовозеленото число, върху което се вижда ефект на движещата се нагоре-надолу светлина, когато банкнотата се наклони. На банкнотата има също и релефен печат за хората с увредено зрение. "Дори в днешната цифрова епоха парите в брой запазват ключово значение в нашата икономика", заяви председателят на ЕЦБ Марио Драги. "Извършено по поръчка на ЕЦБ проучване на използването на пари в брой, което предстои да бъде публикувано през лятото на 2017 г., показва, че над три четвърти от всички плащания в търговски обекти в еврозоната се извършват в брой. По стойност на транзакциите – малко повече от половината", посочи Драги. 50 € е най-широко използваната купюра сред евробанкнотите. Тя има дял от 46% от всички евробанкноти. Банкнотите от 50 € от първата серия ще останат законно платежно средство, ще продължат да се използват успоредно с новите банкноти и постепенно ще бъдат изтегляни от обращение. Новите банкноти от 100 € и 200 € ще бъдат емитирани в началото на 2019 г., казаха още от ЕЦБ.

Семерджиев се отказа от промени в директорския борд на втората най-голяма болница във Варна

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/04/04/2947702_semerdjiev_se_otkaza_ot_promeni_v_direktorskiia_bord/?ref=rss


С гласовете на Министерството на здравеопазването в Общото събрание на акционерите на втората по големина варненска болница "Св. Анна" днес предложението на служебния министър Илко Семерджиев за смяна на борда на директорите й бе отхвърлено. Мотивът за това бе да се даде възможност на

новото правителство да вземе решение

дали да направи промените или не.

На днешното извънредно Общо събрание трябваше да бъдат...

Меглена Кунева подаде оставка

https://vesti.bg/bulgaria/politika/meglena-kuneva-podade-ostavka-6067527

Цялото ръководство на „Движение България на гражданите“ си тръгва с нея

7 житейски урока, които всяка дама трябва да знае

https://www.actualno.com/curious/7-jitejski-uroka-koito-vsjaka-dama-trjabva-da-znae-news_603799.html

Уроците идват право от Италия с дъх на романтика и вкусна паста. Разгледайте нашите предложения и помислете върху тях. Може би ще успеят да променят някои ваши нагласи. 1. Салатата не е вечеря Нито пълната с въглехидрати, нито тази с пилешко месо. След салатата обезателно тр

ЕС готви нова финансова помощ за охраната на българската граница

http://www.mediapool.bg/es-gotvi-nova-finansova-pomosht-za-ohranata-na-balgarskata-granitsa-news262276.html

Европейският съюз планира допълнителни мерки за финансиране и е готов бързо да подкрепи България, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. След среща с българския президент Румен Радев в София Туск оцени високо охраната на българските граници и за пореден път призова останалите страни членки на ЕС да допуснат страната в Шенген. "Знаем, че засиленият граничен контрол в България оказва голям натиск върху бюджета ви, инвестирахте много средства от собствения бюджет за сигурност за тази задача", каза Туск. По думите му ЕС и държавите-членки помагат финансово и с бързото разгръщане на европейски операции. България вече получи финансова помощ от Европейския съюз в размер на 160 млн. евро, а освен това получава и подкрепа от Фронтекс под формата на техника и европейски служители, които са командировани тук. Туск: Европа ще гарантира правата на българите във Великобритания Във връзка с преговорите, свързани с "Брекзит", Доналд Туск посочи, че целта на ЕС е да намали до минимум цената и щетите от "Брекзит" за всички европейски граждани, независимо от коя страна идват. По думите му политическата солидарност означава "един за всички и всички за един". Той припомни полученото неотдавна пълно право на българските граждани да работят във Великобритания и допълни, че те заслужават пълния ангажимент за това, че техните интереси ще бъдат защитени. Европа винаги ще бъде до вас, заяви Доналд Туск. България иска обща позиция за Турция Президентът Румен Радев поиска от своя страна обща позиция за Турция и предстоящите преговори с "Газпром" за цената на газа. "Изключително важно е ЕС да има обща позиция и обща политика спрямо Турция. Повишаването на риска между ЕС и Турция създава най-голям риск за България", заяви Радев след срещата си с Туск в София. Освен това според него е необходима "ясна, силна, единна европейска позиция" при преговорите с руската корпорация "Газпром", която е готова на отстъпки, за да да избегне санкции за нарушаване на европейските правила на конкуренцията. Радев възкреси и идеята България да се превърне в "енергийно независим доставчик на газ и неговото транзитиране към Западните Балкани и други държави членки на ЕС". По думите му така ще се избегне рискът от доставките през други райони, в които има активни и тлеещи конфликти на напрежение. "Това трябва да стане, отчитайки параметрите и изискванията на общия европейски енергиен съюз", отбеляза Радев. Така президентът продължава курса на бившия премиер Бойко Борисов и идеята му край Варна да бъде изграден газовия хъб "Балкан". България – остров на стабилност Радев отбеляза още, че членството ни в ЕС е най-големият и доказан гарант за икономическото ни развитие, просперитет и сигурност и добави, че България полага активни усилия за укрепване на единството на съюза. "България е важен фактор за сигурността в района, доказал се остров на стабилност и ще продължава да полага усилия с помощта на ЕС да затвърждава тази позиция на Балканите, където рисковете за сигурността нараснаха неимоверно в последно време", каза Радев. Президентът каза, че ръководството на ЕС в лицето на Доналд Туск приема предложението ни за общ цялостен подход към ситуацията в региона, за неговото развитие и за намаляване на напрежението, което включва политически, икономически, енергийни, транспортни, комуникационни, културни мерки.

Скелети под кино „Сердика“ (СНИМКИ)

http://www.clubz.bg/52445-skeleti_pod_kino_%E2%80%9Eserdika%E2%80%9C_snimki

Скелети на римски граждани се белеят в основите на бъдещия хотел „Хаят“, където доскоро се издигаше столичното кино „Сердика“, видя екип на „Площад Славейков“. Костите са част от Източния некропол на античния град.

Археолози от Музея за история на София разчистват в момента останките на предците ни под старото кино и са стопирали строежа на хотела. Юниан Мешеков, който е начело на екипа от учени, сподели пред „Площад Славейков“, че скелетите са 22 от гробни ями, в които няма дарове – затова датировката им ще е трудна. Тя вероятно ще бъде направена след въглероден анализ. Сводовите гробници са шест.

„Откритото е от периферията на Източния некропол на Сердика – заяви Мешеков. – Това е място, където сердикийци са погребвали своите мъртви в дълъг период от време – от късния III до края на VI век – впоследствие некрополът може да е използван и в по-късни епохи. За съжаление материалите, които разкриваме, са от плосък некропол – гробни ями, вкопани директно в стерила, със скелети – няма никаква археологически материал.“

Зиданите гробници са в силно разрушен вид, казва археологът. Причина за това са изкопни работи по време на социализма – вероятно при строежа на кино „Сердика“. Мешеков ни обърна внимание, че всички гробищни съоръжения са „подрязани“ на едно и също ниво с тежка техника. Археологът твърди, че от онова време не са оставени данни в научната литература за тази част на сердикийския некропол – освен за границите му: Докторската градина, бул. „Дондуков“ и ул. „Гурко“.

Там, където се е намирало самото кино, няма каквито и да е римски останки, гробовете са от задния двор на киното, който вероятно е бил паркинг.

Археолозите от Музея за история на София са на обекта от 14 март, работата им вероятно ще продължи до края на април. Следва свикването на експертна комисия със специалисти от Министерството на културата, НИНКН и Музея за история на София, която да вземе решение за откритията.

"Площад Славейков" 

Кметът Радев се включва с лични пари в кампанията „Великден за всеки“

//dariknews.bg/regioni/sliven/kmetyt-radev-se-vkliuchva-s-lichni-pari-v-kampaniiata-velikden-za-vseki-2015311

Община Сливен подкрепя второто издание на Националната кампания „Великден за всеки“, която се провежда под патронажа на омбудсмана на Република България Мая Манолова.

Кметът на Сливен Стефан Радев съобщи, че ще се включи с лични средства. „Ние проявяваме съпричастност към възрастните

Девалвация: 10 лева за глас за ДПС в Айтос, неграмотен раздавал рушвета

//dariknews.bg/regioni/burgas/devalvaciia-10-leva-za-glas-za-dps-v-ajtos-negramoten-razdaval-rushveta-2015312

Цената на платения вот по време на изминалите вече парламентарни избори удари дъното – от 10 лева за глас. С тази оферта неграмотен местен жител пазарил двама гласоподаватели от ромския квартал „Странджа” да пуснат бюлетина за ДПС. Далаверата вървяла в деня на изборите. Полицията обаче изобличила д

БДЖ започва предварителната продажба на билети за почивните дни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bdzh-zapochva-predvaritelnata-prodazhba-na-bileti-za-pochivnite-dni-2015313

От днес БДЖ започва предварителната продажба на билети за почивните дни около Великден.
 
Билетите могат да бъдат взети от всички железопътни гари и бюра. За празничните дни ще бъдат осигурени и допълнителни вагони за влаковет

Частници превръщат бившето депо „Клокотница” в музей и Център за изкуствата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/chastnici-prevryshtat-bivsheto-depo-klokotnica-v-muzej-i-centyr-za-izkustvata-2015316

Частници ще превръщат бившето депо „Клокотница”, откъдето е тръгнал първият софийски трамвай, в музей и Център за изкуствата. Столична община ще обяви конкурс, като идеята е да се намери инвеститор, който да вложи

Министър Балтова: Пловдив има потенциал да се превърне в дестинация за краткосрочни пътувания

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/ministyr-baltova-plovdiv-ima-potencial-da-se-prevyrne-v-destinaciia-za-kratkosrochni-pytuvaniia-2015314

Пловдив има потенциал да се превърне в дестинация за краткосрочни пътувания. Това каза в града на тепетата министърът на туризма Стела Балтова пред представители на туристическия бизнес и образователните институции от региона. По думите й, Пловдив трябва да се възползва от предимството на уникалния

Хип-хоп с висока резолюция в Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/hip-hop-s-visoka-rezoliuciia-v-ruse-2015315

Танцов хип-хоп спектакъл организира в Русе най – голямото танцово хип-хоп училище в страната ни – The Center.  Той ще се проведе в четвъртък, 6 април, от 19:00 часа в Доходното здание. „Спектакълът е наречен „HIGH DEFINITION”, защото основно достойнство на високата разделителна способност е да пока

Евакуираха автогарата в София заради изоставен багаж

//dariknews.bg/regioni/sofiia/evakuiraha-avtogarata-v-sofiia-zaradi-izostaven-bagazh-2015293

Столичната Централна автогара бе евакуирана заради изоставен багаж, съобщи СДВР.
 
Сигналът е подаден около 13:00 ч. На място е пристигнал екип на СОБТ.
 
След малко на място обаче се появил собственикът на изоставения б

Пчеларите излизат на протест

//dariknews.bg/novini/biznes/pchelarite-izlizat-na-protest-2015289

Пчеларите излизат на протест срещу разрешението за използване на пестициди, които са вредни за пчелите. Българската агенция по безопасност на храните е одобрила използването на неоникотиноидни пестициди, върху които до скоро е бил

Служебният кабинет предлага да се ограничи гласуването на българи в чужбина

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sluzhebniiat-kabinet-predlaga-da-se-ogranichi-glasuvaneto-na-bylgari-v-chuzhbina-2015302

Българите, които не са живели в страната ни три месеца преди вота, да не могат да гласуват на парламентарни и президентски избори, гласят предложения за промени в Закона за българското гражданство, предложени от служебното правител

Семерджиев: Прокуратурата ми повдига обвинение за това, че си върша работата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/semerdzhiev-prokuraturata-mi-povdiga-obvinenie-za-tova-che-si-vyrsha-rabotata-2015310

"Прокуратурата е повдигнала обвинение на министър Илко Семерджиев за това, че си върши работата". Това се посочва в позиция на министъра на здравеопазването Илко Семерджиев, изпратена от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ) до ме

Официално: Атентаторът от Санкт Петербург е Акбаржон Джалилов

//dariknews.bg/novini/sviat/oficialno-atentatoryt-ot-sankt-peterburg-e-akbarzhon-dzhalilov-2015296

Следственият комитет на Русия идентифицира мъжа, извършил бомбеното нападение в метрото на Санкт Петербург, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

Станишев: Жан-Клод Юнкер заяви искрена подкрепа за членството на България в Шенген

http://pogled.info/svetoven/evropa/stanishev-zhan-klod-yunker-za-zayavi-iskrena-podkrepa-za-chlenstvoto-na-balgariya-v-shengen.84359

/Поглед.инфо/ Днес заедно с Жан-Клод Юнкер и Джани Питела говорихме за Социална Европа. Социалната политика и солидарността са ключови за бъдещето на ЕС.

Ципрас ще иска и четвърта спасителна програма

http://econ.bg/Новини/Ципрас-ще-иска-и-четвърта-спасителна-програма_l.a_i.740335_at.1.html

Гърция е пред прага на четвърти спасителен пакет – прогнозира известният анализатор на Ройтерс Хюго Диксън. Тай твърди, че гръцкият премиер Алексис...

Проверяват за годност морските плажове във Варна до 1 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=348054

С малко повече от един месец разполагат концесионерите на морски плажове във Варна да подадат заявления за готовността за разкриване на обектите. Срокът за внасяне на документите в Общината е до 10 май. Комисията от експерти на градската управа, РЗИ и БЧК трябва да мине да провери плажовете до 20 дни след подаването на заявленията, гласи кметска заповед.

КЕВР отложи решението за парното

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kevr-otlozhi-reshenieto-za-parnoto-6067526

Регулаторът обсъжда увеличенията на парното и топлата вода, докато под вратите му протестират

Протестиращи символично погребаха "Топлофикация"

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/protestirashti-simvolichno-pogrebaha-toplofikaciia-6067526

Регулаторът обсъжда увеличенията на парното и топлата вода, докато под вратите му протестират

Протест пред КЕВР: Спрете геноцида над народа

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/protest-pred-kevr-sprete-genocida-nad-naroda-6067526

Регулаторът обсъжда увеличенията на парното и топлата вода, докато под вратите му протестират

Кремъл търси връзка между терористичния акт и посещението на Путин в Санкт Петербург

http://offnews.bg/news/n_1/n_651950.html

Спецслужбите на Русия анализират защо терористичният акт в метрото в Санкт Петербург е съвпаднал с посещението на руския президент Владимир Путин там, заяви говорителят на държавния глава Дмитрий Песков, предава руската редакция на Би Би Си.  Той посочи, че на този факт трябва да бъде обърнато внимание и че този въпрос трябва да се анализира от специалните служби. "Абсолютно, самият факт, че терористичният акт бе извършен в момент, в който държавният глава се намира в града, кара да се замислим и да обърнем внимание. Това е предмет за анализ на специализираните служби", заяви Песков.  Песков добави, че всеки терористичен акт в страната е „предизвикателство за всеки руски гражданин, включително за нашия президент“.

Психолози настояват за регулиране на професията им чрез законодателни промени

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6154307

Психолози настояват за регулиране на професията им чрез законодателни промениДа се регулира професията "психолог" и "психотерапевт" чрез законодателни промени и да се осигури достъп до качествена услуга на гражданите, настояха представители на Дружеството на психолозите в България, предаде БТА. Психолозите отбелязаха още, че в столицата има 100-150 психолози и педагогически съветници, работещи в училищата,

Феновете на ЦСКА-София събират пари за предстоящите дербита

http://offnews.bg/news/n_1/n_651954.html

Фенклубът на ЦСКА-София "Сектор Г" започна да събира средства за хореографии в предстоящите мачове с Лудогорец и Левски. Ръководителите на организацията обявиха, че са нужни 12 000 лева за тези две срещи. Ето какво гласи съобщението: "Приятели, Както знаете, на 22.04 и 29.04 в два последователни кръга, се изправяме отново срещу съдийския сбирщайн на зализания и комплексиран егоцентрик Кирил и отборчето на ДС от крайните квартали около Подуене. За да бъде Сектор Г отново познатата доминираща сила и в двата мача освен вашето присъствие, ни е необходима и сумата от 12 000 лв. Нашите идеи са готови, време е да преминем към реализация! Всички знаете на какво сме способни когато сме заедно - да ги смажем пак! Можете да дарите както по нашата сметка и PayPal акаунт, така и в урните на момичетата от Северната трибуна на всеки мач", се пише в съобщението. В следващия домакински двубой на ЦСКА-София срещу Черно море няма да бъде допускана публика в сектор "А", тъй като клубът бе санкциониран от БФС.

Борисов: Искам патриотите да влязат с реално участие в кабинета

http://www.cross.bg/borisov-tysk-ychastie-1539504.html

/КРОСС/ Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов първоначално отказа коментар след преговорите за съставяне на правителство с „Обединени патриоти", проведени в парламента, но след това говори по темата пред журналисти, след като отиде да се срещне с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който гостува на президента Румен Радев. "Туск ми е приятел от много години. Говорихме за нашите съседи, за това което се случва в Македония, както и за постановление 208. Хората са заинтересовани да дадат повече пари за границите, да няма наплив на мигранти в Европа", обясни първо Борисов поводът за срещата си с Туск. Относно преговорите с патриотите той коментира: „Доволен съм, че колегите от "Обединени патриоти" са много разбрани. Дори и след нещата, които каза Валери Симеонов за широка коалиция стана ясно, че такава не може да има. Цялата отговорност падна на нас и ние сме длъжни да продължим напред и да намерим разумните компромиси на базата на програмите, експертите, на това което можем едните и другите. Ако намерим подкрепа и от другите партии е добре дошло. Това не означава, че ще каним Марешки, имаме 122 народни представители. Моето желание е да имат реално участие във властта", каза той. Борисов заяви, че не може да става дума само за подкрепа и цялата отговорност да е отново само за ГЕРБ.  "Моето единствено изискване към тях е реално да влязат в участие в кабинета

В Унгария приеха закон, затягащ правилата за чуждите университети в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154273

В Унгария приеха закон, затягащ правилата за чуждите университети в странатаУнгарският парламент прие породил полемика закон, който би могъл да доведе до затваряне на Централноевропейския университет, създаден в Будапеща през 1991 г. от американския милиардер и филантроп Джордж Сорос, превърнал се в черната овца за унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Нинова: Излъгаха хората. КЕВР изпълнява политическа поръчка и обслужва ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154283

Нинова: Излъгаха хората. КЕВР изпълнява политическа поръчка и обслужва ГЕРБ„КЕВР в последните месеци изпълнява политическа поръчка и обслужва политически ГЕРБ. През декември 2016, при поискано увеличение на цената на природния газ от 18%, Комисията го намалява с 3% - предизборно и в услуга на една политическа партия. С новото искане сега, и с тези 18%, става това шоково увеличение от 30%. Отново излъгаха хората.

МЗХ вади 1 млн. лева за самолетни билети

http://offnews.bg/news/n_1/n_651957.html

Министерството на земеделието и храните публикува обществена поръчка, с която търси на кого да даде 1 млн. лева за самолетни билети за командировки. Оферти за обществената поръчка ще се приемат до 18 април. В изпълнението на услугата МЗХ търси още туроператорът, който спечели, да осигури застраховките, чекирането и др. Споразумението между евентуалния победител в поръчката и МЗХ ще бъде в период за 24 месеца, става ясно от документа, публикуван в сайта на АОП . МЗХ ще оценява кандидатите по цена на самолетните билети с дестинация за Европа и извън нея.

Договориха се: Борисов ще е премиер, правителството ще изкара пълен мандат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154302

Договориха се: Борисов ще е премиер, правителството ще изкара пълен мандатПравителството ще е с ясен мандат от 4 години и с премиер Бойко Борисов. За това се разбраха ГЕРБ и Обединените патриоти на първата си официална среща, която се проведе в НС. На нея за повече около час присъства и Бойко Борисов, който лично оглави преговорния екип на ГЕРБ. До момента министерски постове не са разпределяни,

През 2016-а в България са консумирани над 12 хиляди тона палмово масло

http://www.moreto.net/novini.php?n=348024

Европейският съюз поема курс към ограничаване на употребата на палмово масло. Евродепутатите ще разгледат доклад с предложение палмовата мазнина да бъде изключена от състава биогоривата след 2020 година, както и апела за по-строг режим за внос в страните от ЕС.

Румен Василев е новият постоянен секретар на военното министерство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154234

Румен Василев е новият постоянен секретар на военното министерствоСъс заповед на министъра на отбраната от 1 април 2017 г. за постоянен секретар на министерството на отбраната е назначен Румен Василев, съобщиха от пресцентъра на военното министерство. Наскоро служебното правителство освободи Добромир Тотев. Длъжността е най-високата административна позиция, съизмерима с поста на началника на отбраната,

Арестуваха Животното заради заплахи към синдика на ЦСКА

http://www.clubz.bg/52444-arestuvaha_jivotnoto_zaradi_zaplahi_kym_sindika_na_cska

Популярният футболен запалянко Росен Петров-Животното е задържан до четвъртък от СДВР, обяви официалният сайт на прокуратурата. Миналата седмица лежалият доскоро в затвора за продажба на наркотици фен бе обвинен, че отправил заплахи и оказал натиск на Дора Милева, синдик по търга за имуществото на фалиралия ЦСКА.

Тогава процедурата бе провалена, а на стадион "Българска армия" се разрази минивойна. На Животното е повдигнато обвинение.

Синдикът на ЦСКА Дора Милева. Снимка Веселин Боришев

Ето какво точно гласи съобщението на прокуратурата:

"Софийска районна прокуратура повдигна обвинение и задържа Росен Петров, известен с прякор „Животното“, за отправените от него заплахи към синдика на ЦСКА
Прокуратурата привлече като обвиняем Росен Петров – „Животното“, който по време на търга за емблемата и имуществото на ПФК „ЦСКА АД", опит за провеждането на който беше направен на 30.03.2017 г., в административната сграда на стадион „Българска армия“ в гр. София, е отправил заплахи към Дора Милева – синдик на изпадналото в несъстоятелност дружество. Сред отправените от Петров към Милева реплики били думите – „Ако не отвориш офертата и не отмениш търга, няма къде да се скриеш…ще те намерим дори на луната…ще пострадаш!“

Действията на Петров били възприети от множество свидетели, като за инцидента незабавно било сигнализирано на органите на СДВР. Служителите на реда задържали Петров, а по случая било образувано досъдебно производство. Впоследствие му е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 144, ал. 2, вр. ал. 1 НК (за което се предвижда наказание лишаване от свобода до пет години).

Предвид изключително високата обществена опасност на личността на Петров, основаваща се на неговите многобройни предходни осъждания, прокуратурата е разпоредила задържане на обвиняемия до 06.04.2017 г., когато той ще бъде конвоиран в сградата на Софийския районен съд за разглеждане на искане за неговото по-нататъшно задържане под стража."

Хората на 70 години се чувстват в разцвета на живота си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6154237

Хората на 70 години се чувстват в разцвета на живота сиХората на 70 години се чувстват в разцвета на живота си и са по-щастливи отвсякога, съобщи в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.  Около 63 процента от анкетираните от Кралската служба на доброволците установиха, че 63 процента от британците над 70 години се чувстват по-щастливи от когато и да било. Освен това половината от тях вярват,

В Испания бяха претърсени имоти на семейството на Башар Асад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154232

В Испания бяха претърсени имоти на семейството на Башар АсадВ испанския курорт Марбеля бяха претърсени имоти на семейството на сирийския президент Башар Асад, конкретно на чичо му Рифат Асад, съобщи съдебен източник, цитиран от Франс прес и БТА. Съдът също така е блокирал банковите сметки на 16 физически и 76 юридически лица. Обиските произтичат от водено във Франция разследване срещу Рифат Асад за

12 удивителни мъжки трансформации

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/12-udivitelni-myzhki-transformacii-6067524

Вижте как само с една нова прическа тези мъже се промениха изцяло

И Меглена Кунева подаде оставка

http://www.mediapool.bg/i-meglena-kuneva-podade-ostavka-news262275.html

Лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева подава оставка заедно с цялото ръководство на партията и така споделя отговорността за изборната загуба на коалицията Реформаторски блок. Решението е взето от Изпълнителния съвет на ДБГ във вторник. Миналата седмица, след като лидерът на СДС Божидар Лукарски подаде оставка, заместник-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски заяви, че Кунева няма да прави това, тъй като на изборите е участвал РБ, а не само партия ДБГ. Меглена Кунева заяви, че оставката е необходима, за да бъде споделена отговорността от загубата на изборите на Реформаторския блок. Бившият министър и вицепремиер поясни, че въпреки това остава силно ангажирана с каузата на "Движение България на гражданите". Тя оцени представянето на движението на изборите като слабо. "Не изпитвам съмнение в решението си", коментира Кунева. "Искам да дам път на хора, които правят своите уверени крачки в политиката от началото на създаването на ДБГ", заяви тя, след което предаде ръководството на Димитър Делчев и Антони Тренчев, които ще изпълняват тези функции до провеждането на конгрес. Бившият депутат Делчев отдаде слабия изборен резултат на две причини – едната, че коалицията "Реформаторски блок - Глас народен", част от която бе ДБГ, не е участвала в корпоративния вот, а другата, че т.нар. десни партии са се явили разделени на изборите. Реформаторският блок, "Нова Република" и "Да, България" си поделиха по около 3% и нито една от трите коалиционни формации не успя да прескочи прага за влизане в новото Народно събрание. Веднага след изборите оставка подаде лидерът на ДСБ и "Нова република" Радан Кънев, след него това направи лидерът на СДС Божидар Лукарски. Председателят на "Да, България" Христо Иванов не вижда причини да подава своята оставка, тъй като смята, че партията е постигнала успех, като се има предвид, че е учредена през януари. Партиите на Кунева, Лукарски и Николай Ненчев, които останаха в РБ, до последно бяха лоялни на кабинета "Борисов 2" и твърдяха, че след като влязат в новия парламент отново ще формират силно дясноцентритско управление с ГЕРБ. Сега обаче ДБГ обявиха, че ще бъдат в опозиция на бъдещия кабинет на Борисов, макар и извънпарламентарна. Антоний Тренчев упрекна довчерашните партньори ГЕРБ и "Обединените патриоти" за непрозрачните преговори, които се водят за създаването на следващото коалиционно правителство.ДБГ освен това поиска оставката на председателя на КЕВР заради скока в цената на газа.

На трудовите борси през март свободните позиции са били повече от посетителите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/04/2947686_na_trudovite_borsi_prez_mart_svobodnite_pozicii_sa/?ref=rss


На трудовите борси, организирани от Агенцията по заетостта през март, са били обявени повече свободни работни места, отколкото са били търсещите работа посетители.

Общо 451 работодатели от реалния сектор са търсили работници за 4770 свободни позиции, а среща с работодателите са поискали 3 944 търсещи работа. Четиринайсет общи трудови борси са проведени през месеца в градовете Павликени, Тервел, Оряхово, Никопол, Септември, Бяла, Руен, Кубрат, Провадия, Търговище, Айтос,...

Тотален монопол на "Лукойл" при складовете за горива

http://www.mediapool.bg/totalen-monopol-na-lukoil-pri-skladovete-za-goriva-news262274.html

Тотален монопол на "Лукойл" при данъчните складове за горива, разкриват данните на Министерството на финансите, предоставени на "Нова република" след съдебно решение, че това не е търговска информация, която трябва да се крие. Информацията е за 2015 г. и спрямо последната публична информация за контрола върху акцизните складове от 2011 г. сочи силно влошаване на този специфичен пазар, коментира пред журналисти Петър Славов от "Нова република" във вторник. Според предоставената статистика "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България" държат 82 процента от капацитета дизелово гориво в данъчните складове и 92 на сто от бензина. Останалите минимални количества са на други 35 фирми. За сравнение през 2011 г. две са били фирмите, които държат 83 процента от данъчните складове. Вече лицензът на "Нафтекс" е отнет и дружествата на "Лукойл" са увеличили контрола си върху акцизните складове. От общо 881 878 959 литра дизел в складовете 719 400 000 литра са били на "Лукойл". При бензина 366 млн. литра от общо малко над 398 млн. литра са на дружествата от групата на руската компания, сочат предоставените на "Нова република" данни. Това е монопол и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да започне разследване за злоупотреба с господстващо положение, заяви Петър Славов. След тъжното решение на КЗК, която миналото лято уверено твърдеше, че има доказателства за картел при цените на горивата, а два дни след парламентарните избори вече не вижда такъв, сега трябва да започне да разследва за монопол при данъчните складове, каза Славов. КЗК да се счита за сезирана, допълни Трайчо Трайков, говорител на "Нова република". "Данните обясняват защо българските граждани и бизнесът надплащат 1 млрд. лв. годишно за горива. Ние продължаваме да виждаме картел и предпоставките да него са в монопола при данъчните складове", заяви Трайков, който бе министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на ГЕРБ и влезе в остър конфликт с директора на "Лукойл България" Валентин Златев относно ценообразуването на бургаската рафинерия и на вътрешния пазар на дребно. Евродепутатът Светослав Малинов ще сезира Европейската комисия за изясняване на ситуацията и разбиването на монопола при данъчните складове в България, каза още Петър Славов. Той допълни, че целта не е държавата да бъде глобена от Брюксел, а да се спре надплащането на тази огромна сума за горивата. "Явно само на Еврокомисята може да се разчита за защита на българските интереси, така както направи с "Газпром", посочи още Славов, имайки предвид ангажимента на руския газов концерн да отхлаби монополната си хватка за България и още седем европейски държави в резултат на разследване на антимонополния орган на ЕК. Славов отново призова да се намери поне един смелчага сред бъдещите депутати, който да предложи на парламента да приеме облекчаване на процедурите по откриване на данъчни складове за горива и задължение държавата да предоставя своите складове за нуждите на дистрибуторите. Трайков припомни, че проблемът с данъчните складове не е само в тежките процедури и банкови гаранции за откриването им, но и в това, че при тази свръхконцентрация нов играч на пазара може много лесно да бъде фалиран. Бившият министър посочи още, че Законът за защита на конкуренцията предвижда правомощия на Министерския съвет да предприеме мерки и да наложи пределни цени при проблеми на дадени пазари. Той призова правителството да определи пределна цена за ползване на данъчните складове. И тъй като допускаме, че монополистът може да обяви, че няма капацитет, правителството да предвиди възможност държавните складове да предоставят свои капацитет на дистрибуторите, призова Трайков. Той също така смята, че КЗК трябва да предвиди мерки за отстраняване на монопола на "Лукойл" при акцизните складове. Според него антимонополният орган има право при злоупотреба с господстващо положение да наложи санкция на компанията в размер до 10 на сто от оборота й. Това означава до 600 млн. лв. годишно, които да отидат в бюджета и да се използват при нужда, а не да се правят срамни сцени за няколко милиона, когато се обсъждат различни държавни политики, посочи Трайков. "Високите цени на горивата у нас се дължат на закрилата на държавата над бизнеса на "Лукойл", заяви Радан Кънев, един от лидерите на "Нова република" и председател на ДСБ. Да видим какво ще предприеме тази КЗК, която бе назначена с избран лично от спечелилия изборите сега Бойко Борисов, допълни той.

"Лукойл" държи близо 90% от складовете за горива

http://www.mediapool.bg/lukoil-darzhi-blizo-90-ot-skladovete-za-goriva-news262274.html

"Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България" държат близо 90 процента от данъчните складове за горива. Това разкриват данните на Министерството на финансите, предоставени на "Нова република" след съдебно решение, че това не е търговска информация, която трябва да се крие. Това е монопол и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да започне разследване за злоупотреба с господстващо положение на компаниите от групата на руската компания "Лукойл" у нас, заяви Петър Славов от "Нова република". Той каза още, че евродепутатът Светослав Малинов ще сезира Европейската комисия за изясняване на ситуацията и разбиването на монопола при данъчните складове в България. Той отново призова да се намери поне един смелчага сред бъдещите депутати, който да предложи на парламента да приеме облекчаване на процедурите по откриване на данъчни складове за горива и задължение държавата да предоставя своите складове за нуждите на дистрибуторите. Очаквайте подробности

Един от най-четените автори: Всички сме затворници

https://vesti.bg/lyubopitno/edin-ot-naj-chetenite-avtori-vsichki-sme-zatvornici-6067523

Халил Джубран е ливански поет, художник и мистик. Вижте някои от най-ярките му цитати

Ръководството на СДС официално подаде оставка

https://www.actualno.com/politics/rykovodstvoto-na-sds-oficialno-podade-ostavka-news_603788.html

На днешното си заседание Националният съвет на СДС оцени резултатите от предсрочните парламентарни избори като лоши. Националният съвет е на мнение, че Реформаторският блок не можа да изпълни задачата си за обединение на дясното. На заседанието бяха приети оставките на

Даниел Вълчев: И сто лодки да събереш, кораб не става

http://www.clubz.bg/52443-daniel_vylchev_i_sto_lodki_da_syberesh_korab_ne_stava

Реформаторският блок се провали на парламентарните избори, защото не успя да влезе в определени теми, които другите партии използваха, свързани със страховете на хората. Тази теза изказа бившият образователен министър и член на ДБГ Даниел Вълчев в ефира на бТВ днес. 

Според него не е било и "много енергизиращо" за хората да чуят като най-голяма амбиция на РБ да влязат в парламента, за да бъдат патерица на Борисов.

Вълчев коментира и оставките на ръководството и лидерката на ДБГ Меглена Кунева днес, като отбеляза, че "въпросът с оставките не е има ли смисъл, няма ли смисъл, а е принципен". Той отбеляза, че всеки от двамата й временни наследници - Димитър Делчев и Антони Тренчев, които ще водят партията до избиране на нов лидер - е способен да се бори за този пост.

"Всеки един от тях заслужава да бъде похвален за това, което свършиха в парламента и по време на кампанията. Момчетата са с определени морални устои."

Според Вълчев в момента се прекалява с разговорите за обединение вдясно, което според него не може да стане просто така след провала на вота.

"Стана традиция като някой не се представи добре на избори, да започне да развява знамето на обединението. За мен това, което е правилно да се направи - нека спокойно се направи един анализ."

Той отбеляза, че ако съставните части на едно бъдещо обединение не бъдат в добро състояние, то ще сподели съдбата на тези преди него.

"И сто лодки да събереш, кораб не става"

 

Туск: България е пример как се охранява граница

http://offnews.bg/news/n_1/n_651939.html

Ситуацията на границата с Гърция и Турция е под контрол и това доказва колко ефективно действат силите на българските граници, а също така и политическото ръководство. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е на посещение в България, след среща с президента Румен Радев. За съжаление, ние ще трябва да бъдем по-бдителни много дълго време напред. Ние сме решени да затворим пътищата за нелегална миграция и също така сме ангажирани с изпълнението на споразумението между ЕС и Турция, коментира Туск. Той подчерта, че ЕС спазва своите задължения по споразумението с Турция и очаква от нея също да спази своята част.  Укрепеният граничен контрол в България оказва голям натиск върху бюджета. ЕС и държавите членки помагат с финансови средства. Само на границата с Турция има около 1000 полицейски служители за оказване на помощ. В случай на допълнителни затруднения ЕС планира допълнителни мерки за финансиране и е готова бързо да подкрепи България, увери Туск и подчерта, че България трябва да влезе в Шенген.  „Вие направихте изключителни неща. Аз бих ви дал своята подкрепа, но знаете че всички страни трябва да го направят“, подчерта Туск. Президентът Румен Радев допълни, че с Доналд Туск са провели пълноценна дискусия за сигурността на ЕС и най-вече на сигурността на Балканите. По думите му двамата са се обединили около мнението, че ЕС трябва да има обща позиция и обща политика спрямо Турция. "За нас е изключително важно ние да развиваме добросъседските си отношения с Турция като съседна страна, но в същото време повишаването на риска между ЕС и Турция създава най-голям риск точно за България. И затова е нужна добра воля и от двете страни за намаляване на това напрежение. Но в същото време е недопустимо Турция да се намесва в изборен процес и във вътрешните дела на която и да е държава от съюза, в т.ч. и на България. Затова са нужни координирани и единни действия на съюза за отстояване на нашата независимост, сигурност и достойнство. Искам дебело да подчертая, че членството ни в ЕС е най-големият гарант за нашето икономическо развитие, просперитет и сигурност. Затова България полага своите активни усилия за укрепване на единството на съюза. България е важен фактор за сигурността на района", заяви Радев. Той подчерта, че сигурността на европейските граждани започва от сигурността на българските граници. Радев обясни, че служебният кабинет е разработил общ оперативен план на ЕС за защита на външната граница в случай на нарастване на външния натиск, в който е включено и допълнително финансиране за охраната на граница, като Туск е изразил одобрение по отношение на плана. По време на срещата двамата са обсъдили и възможността България да се превърне в енергийно независим доставчик на газ.  Според държавния глава енергийните мерки са част от мерките за намаляване на напрежението в региона.

В ръждивата паяжина на българската преса

http://www.clubz.bg/52442-v_ryjdivata_paqjina_na_bylgarskata_presa

Ръждясваща метална пластика, изобразяваща човек, четящ вестник, се е превърнала в чудесна метафора за състоянието на българската преса (на 113-то място в света по свобода на словото).

Цяло чудо е, че още никой не е отнесъл човека с вестника за претопяване – така както се случва с цели вестникарски тиражи.

Площад Славейков

Спират водата в някой части на столицата утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154208

Спират водата в някой части на столицата утре"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата утре, съобщават от дружеството. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. "Д-р Калинков", ж.к. "Зона Б-19", се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 ч. по ул. "Д-р Калинков" - от ул. "Царибродска" до бул. "Константин Величков"; по ул.

Борисов оптимист за кабинет с Патриотите

http://offnews.bg/news/n_1/n_651948.html

Бъдещият кабинет най-вероятно ще е между ГЕРБ и Обединените патриоти с парламентарно мнозинство от 122-ма депутати. Това стана ясно от думите на Бойко Борисов след среща между преговорните екипи на ГЕРБ и националистите, която се проведе в ранния следобед в Народното събрание. На излизане от преговорите Борисов заяви удовлетвореност от разговорите. "Радвам се, че колегите Патриоти са много отговорни", резюмира той.  Имаме предостатъчно мандати за коалиция - 122, посочи той. От думите му стана ясно, че партия "Воля" няма да бъде канена в управляващата коалиция. Борисов изрази и удовлетворение от факта, че Патриотите са декларирали, че няма да влизат в преговори с БСП. "Цялата тежест пада върху нас, защото, ако не се направи правителство, вторият не може да излъчи правителство - поне от уверенията, които чух сутринта от Патриотите. Надявам се и другите партии в парламента да си дават сметка, че никой освен нас не може да излъчи кабинет", каза той.  До момента ГЕРБ и Обединените патриоти не са обсъждали разпределяне на министерства и Патриотите не са поставяли такива условия, заяви още той. Сега предстояло да се намерят разумни компромиси. "Моето единствено изискване към тях е реално да влязат в участие в кабинета ", добави Бойко Борисов. И се пошегува, че по темата той да е премиер нямало две мнения. "Ние сме длъжни да се разберем", обобщи той.

Стотици излязоха на протест пред КЕВР

http://www.cross.bg/parnoto-kevr-tzenite-1539503.html

/КРОСС/ Стотици протестиращи се събраха пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в София, за да изявят недоволството си срещу поскъпването на парното и топлата вода в столицата. На протеста пристигна и обмудсманът Мая Манолова. Тя категорично заяви, че покачването на парното и топлата вода в София са абсолютно необосновани предвид падането на цените на природния газ. "Според сметките на моите експерти такова увеличение на трябва да има и мога да го обоснова с цифри", обяви Манолова, цитирана от news.bg. Малко след нейното пристигне движението по булевард "Княз Александър Дондуков" беше спряно от протестиращите. Въпреки молбите на служителите на реда, булевардът остава блокиран, а движението на трамвай № 20 в посока ул. „Опълченска" бе преустановено. Омбудсманът беше придружена от Емил Георгиев, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България. Според него протестите пред сградата на КЕВР са първото мащабно активно гражданско недоволство след протестите от 2013 година. "Хората са тук, за да изразят страховете си", добави той. Според него покачването на цените на парното и топлата вода е абсурдно и не трябва да се допуска. Очаква се КЕВР да вземе решение скоро и именно това е причината протестът да се провежда точно по това време, въпреки че много от хората, които желаят да присъстват, са на работа

Румен Василев е новият постоянен секретар на Министерството на отбраната

http://offnews.bg/news/n_1/n_651953.html

Със заповед на министъра на отбраната от 1 април 2017 г. за постоянен секретар на Министерството на отбраната е назначен Румен Василев . Назначаването на постоянен секретар на Министерството на отбраната се регламентира от Закона за отбраната и Въоръжените сили (ЗОВС), съобщават от МО. Според чл. 79, ал.3 от ЗОВС изборът на постоянен секретар на Министерството на отбраната се извършва след подбор и съгласуване с министър-председателя. ЗОВС е специален закон и изключва прилагането на Закона за държавния служител по отношение назначаването на постоянен секретар и по-специално прави неприложимо провеждането на конкурс за тази длъжност. Извършването на подбор за длъжността „постоянен секретар“ е разпредено със заповед на министъра на отбраната, в която е предвидено до подбор да бъдат допуснати всички служители на Министерството на отбраната, които отговарят на условията на чл. 79, ал. 2 от ЗОВС. За сравнение при извършване на подбор за тази длъжност през 2013 г. са били допуснати само служители, които са заемали ръководни длъжности в Министерството на отбраната – директори, заместник-директори и началници на отдели, обясняват от министерството. След приключване на подбора предложението за назначаването на Румен Василев на длъжност „постоянен секретар“ е съгласувано с министър-председателя, след което е издадена заповед за встъпването му в длъжност.  Василев заема поста, след като мандатът на предшественика му Добромир Тотев изтече. Постоянният секретар е най-висшата административна фигура в министерството. През него трябва да минат всички важни решения относно проектите за превъоръжаване на армията. В момента в ход са два от тях - за купуването на нови изтребители и за нови патрулни кораби, като общата цена и на двата проекта е близо 2.3 млн. лв. Очаква се скоро да бъде даден ход и на проекта за бронирани машини за пехотата, който възлиза на около 1.2 млрд. лв.  Лично президентът Румен Радев се закани да следи отблизо как протичат процедурите по проектите за модернизация. Добромир Тотев пък зае поста, след като министърът в оставка Аню Ангелов при първото правителство на ГЕРБ, освободи тогавашния постоянен секретар Николай Милков само два дни след оставката на правителството на Борисов.

Официално: Атаката в Санкт Петербург е дело на камикадзе

http://offnews.bg/news/n_1/n_651945.html

Атентатът в метрото на Санкт Петербург, в който загинаха 14 души, е извършен от камикадзе, чиито тленни останки са открити на мястото, се казва в изявление на Следствения комитет на Руската Федерация, цитирано от световните агенции. Разследващите установиха, че самоделното взривно устройство е било задействано от мъж, чиито останки бяха открити в третия вагон на влака в метрото, се казва в изявлението, пише БТА. Самоличността на мъжа е установена, но Следственият комитет я запазва в тайна в интерес на разследването. По-рано днес говорител на киргизстанските служби за сигурност идентифицира нападателя като Акбаржон Джалилов, роден в Киргизстан през 1995 г. и с руско гражданство. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че нападението в метрото е предизвикателство, оправено към всички руснаци, в това число и президента Владимир Путин, предаде Франс прес. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че е цинично и дребнаво да се твърди, че взривът в метрото на Санкт Петербург е акт на отмъщение за руските действия в Сирия, съобщи Ройтерс.

Борисов: Имам едно изискване към Патриотите

https://vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-imam-edno-iziskvane-kym-patriotite-6067525

„До момента министерски постове не са разпределяни“, съобщи лидерът на АТАКА Волен Сидеров

ГЕРБ и ОП се разбраха, Бойко Борисов ще е премиер

https://vesti.bg/bulgaria/politika/gerb-i-op-se-razbraha-bojko-borisov-shte-e-premier-6067525

„До момента министерски постове не са разпределяни“, съобщи лидерът на АТАКА Волен Сидеров

2-те зодии, които са алергични към сериозните връзки

https://www.actualno.com/curious/2-te-zodii-koito-sa-alergichni-kym-serioznite-vryzki-news_603734.html

Моногамията не е силната им страна. Не обичат да се чувстват "вързани" за някого, предпочитат свободата и правото си на избор. За брак изобщо не можем да говорим. Това са 2-те зодии, които имат непоносимост към моногамията:Близнаци Не се чудете, ако всичките ви познати и прият

"Софарма" отново е най-скъпата компания на БФБ

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sofarma-otnovo-e-nai-skypata-kompaniia-na-bfb-236933/

За пореден път тя си размени първото място с Първа инвестиционна банка. Акциите на най-големите борсови компании у нас поскъпват с между 45% и 144% за година

Мая Манолова: Повишаването на цената на парното в момента не е необходимо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154183

Мая Манолова: Повишаването на цената на парното в момента не е необходимо"Нашите разчети показват, че това повишаване на цената на парното в момента не е необходимо." Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на протеста пред сградата на КЕВР срещу увеличаването на топлата вода и парното в столицата, цитирано от "Фокус". „След като беше оставен буфер в цената на парното при намаляването на цената на природния газ и

Варненска ученичка на финал на националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee

http://www.moreto.net/novini.php?n=348041

По време на Регионалната квалификация на Седмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2017, която се проведе в събота във Варна, се класираха трима ученици, научи Moreto.net. Победителите са седмокласничката Виктория Бойков Петрова от ОУ "Петко Р.

Нинова: КЕВР обслужва ГЕРБ, да се отмени решението за скока на газа

http://offnews.bg/news/n_1/n_651952.html

КЕВР в последните месеци изпълнява политическа поръчка и обслужва политически ГЕРБ. През декември 2016, при поискано увеличение на цената на природния газ от 18%, Комисията го намалява с 3% - предизборно и в услуга на една политическа партия. С новото искане сега, и с тези 18%, става това шоково увеличение от 30%. Отново излъгаха хората. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя подчерта, че през цялата кампания този въпрос се е отлагал и се е криел. „Не е имало изобщо обществено обсъждане, което е задължително по правилата за вземане на решение за ценообразуването. Такова обсъждане по цената на природния газ не е имало през последните 2.5 години. Комисията показва тенденция на непрозрачност, на взимане на решения на тъмно и пренебрегване на правилата“, каза още тя.  Корнелия Нинова припомни, че ГЕРБ са обещали, ако съставят правителство, да се увеличават доходите в края на мандата. „Но това вече е изядено предварително от увеличението на цените. Хората, които живеят с доходи под границата на бедност през 2017 г – 314 лв, са 1 600 000. Скокът на цените ще се отрази страшно негативно на живота на тези хора“, категорична е тя.  Корнелия Нинова поиска да се отмени това решение и да се мине по законовия ред – да има обществено обсъждане. „Докато това не се случи, да не се увеличават цените на парното и топлата вода. Ако въпреки това, такова решение влезе в сила, независимо от преговорите за правителство, служебният кабинет да започне оценка на въздействието на това увеличение върху гражданите и да предприеме компенсаторни мерки – промяна в наредба №5, която определя реда и условията за отпускане на целеви помощи за отопление“, посочи председателят на БСП. По нейните думи тази наредба не е променяна от 2009г и там минималният гарантиран доход е 65 лв. „Това е абсурд. Ако ГЕРБ съставят кабинет, веднага със започването на Народното събрание, да се потърсят резерви в бюджета и да се тръгне към увеличаване на доходите на хората още сега, а не някога в бъдеще“, каза още тя. Нинова уточни, че става въпрос за онези доходи, върху които може да влияе държавата и правителството, а те са минималната работна заплата и преизчисляване на пенсиите.

Лондонската полиция арестува още шест души за побоя над кандидат за убежище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154204

Лондонската полиция арестува още шест души за побоя над кандидат за убежищеБританските власти повдигнаха обвинение на още шест души, арестувани от Лондонската полиция за нанесения в петък вечерта побой над кандидат за убежище в Южен Лондон, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Досега са обвинени общо 13 души за атаката срещу 17-годишния иранец от кюрдски произход Рекер Ахмед.

Откриха 21 нелегални мигранти в камион с чакъл край Царево

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154196

Откриха 21 нелегални мигранти в камион с чакъл край Царево

Гранични полицаи от ГПУ „Царево” откриха 21 нелегални имигранти в камион с чакъл, съобщиха от Апелативна прокуратура - Бургас. Граничен полицейски наряд е спрял днес на пътя Царево – Бургас, преди град Китен, самосвал с водач 47-годишен мъж от Бургас. Товарният автомобил е бил натоварен с чакъл. При проверката на превозното средство е установено,

Главният прокурор ще може да прекратява дейността на вероизповедания до 6 месеца

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/04/2947661_glavniiat_prokuror_shte_moje_da_prekratiava_deinostta/?ref=rss


Проект на служебното Министерство на правосъдието за промяна на Закона за българското гражданство разкри изменения и в други закони, като този за вероизповеданията, които предвиждат сериозни промени и рестрикции, както и нови правомощия на главния прокурор.

В проекта, публикуван за обществено обсъждане в понеделник, се предвижда още и ограничения на избирателните права на българите в чужбина чрез въвеждане на принципа на уседналост и за парламентарния вот.

Граничари откриха 21 бежанци, скрити в камион с чакъл

http://offnews.bg/news/n_1/n_651951.html

21 нелегални имигранти са били открити в тайник на камион, превозващ чакъл. От МВР съобщиха, че граничен полицейски наряд е спрял за проверка 47-годишния шофьор на пътя Царево – Бургас, преди град Китен. При проверката на превозното средство е установено, че в товарния отсек има пригоден тайник. В него граничните полицаи открили 21 нелегални имигранти - 14 мъже, 4 жени и 3 деца. Чужденците са без документи за самоличност, заявили, че са от Сирия. Шофьорът и незаконните имигранти са отведени в ГПУ-Царево, работата по случая продължава.

Нинова: КЕВР изпълнява политическа поръчка и обслужва ГЕРБ

http://www.cross.bg/ninova-yvelichenie-prirodniya-1539502.html

/КРОСС/ „КЕВР (Комисията за енергийно и водно регулиране) изпълнява политическа поръчка и обслужва ГЕРБ". Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, цитирана от „Фокус". Тя посочи, че на заседанието на Изпълнителното бюро са обсъждали шоковото увеличение на цената на природния газ, на топлата вода и очакваното увеличение на цените на стоките и услугите след тях. „През декември 2016 при поискано увеличение на цената на природния газ от 18 %, комисията го намалява с 3 % - предизборно и в услуга на една политическа партия. С новото искане сега и с тези 18 % става шоковото натрупване и увеличение от 30 %. През цялата кампания този въпрос се е отлагал като решаване и се е крил. Не е имало изобщо обществено обсъждане, което е задължително по правилата за вземане на решения за ценообразуване. Между другото такова обществено обсъждане по цената на природния газ не е имало в последните 2 години и половина", заяви Нинова. По думите й през това време Комисията е показвала тенденция на непрозрачност, на взимане на решения на тъмно и на пренебрегване на правилата, които изискват задължително обществено обсъждане. Нинова коментира, че в кампанията са обещавали увеличение на доходите, но нито веднъж не се е споменало какво шоково увеличение се очаква на природния газ и евентуално на стоките и услугите

Вече втори ден отново гладна стачка в мангановата мина „Оброчище”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154190

Вече втори ден отново гладна стачка в мангановата мина „Оброчище” Днес е вторият ден, в който продължава гладната стачка на миньорите от мангановата мина „Оброчище”,чийто концесионер е „Евроманган”ЕАД – съобщиха оттам. От 7 часа сутринта вчера първата смяна е под земята – 23–ма души, а втората и нощната смяна са на двора на предприятието. Става дума за около 160 работници.

Средната цена на петрола сорт Urals се е увеличила 1,6 пъти

http://econ.bg/Новини/Средната-цена-на-петрола-сорт-Urals-се-е-увеличила-1-6-пъти_l.a_i.740327_at.1.html

Средната цена за периода януари – март за петрола сорт Urals, който е основен за руския експорт се е увеличила с 1,6 пъти в сравнение с аналогичния...

Ивайло Калфин е назначен за специален съветник на Гюнтер Йотингер

http://www.mediapool.bg/ivailo-kalfin-e-naznachen-za-spetsialen-savetnik-na-gyunter-yotinger-news262273.html

Бившият министър и депутат от АБВ Ивайло Калфин е назначен за специален съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, съобщи БНР, позовавайки се на информация от ЕК. Договорът му е за една година, считано от 1-ви април. Калфин ще съветва германския комисар по въпроси, свързани с приходите в европейския бюджет и връзките с Европейския и националните парламенти. Преди да бъде вицепремиер и социален министър от АБВ в предишното коалиционно правителство на Бойко Борисов, Ивайло Калфин беше евродепутат, член на комисията по бюджета в Европейския парламент, вицепремиер и външен министър в правителството на Сергей Станишев. Гюнтер Йотингер пое ресора бюджет след напускането на българския комисар Кристалина Георгиева, която се завърна в Световната банка.  

Нинова изрази съболезнования към близките на загиналите в Санкт Петербург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154184

Нинова изрази съболезнования към близките на загиналите в Санкт Петербург„Бих искала да изразя съболезнования към близките и семействата на загиналите от терористичния акт в Санкт Петербург”, заяви на пресконференция в централата на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова. Това съобщиха от партията. „Остро осъждаме тези актове. Пожелаваме на пострадалите скорошно оздравяване,

Патриарх Неофит изпрати съболезнователно писмо до руския патриарх за взрива в метрото в Санкт Петербург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154186

Патриарх Неофит изпрати съболезнователно
писмо до руския патриарх за взрива в метрото в Санкт ПетербургПатриарх Неофит изпрати съболезнователно писмо до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил по повод на взрива в метрото в Санкт Петербург, съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ. С този акт, който е грубо посегателство срещу най-ценния дар от Бога - живота, за пореден път се подкопава мирът,

Семерджиев в спор със себе си кой кого проверява за конфликт на интереси

http://www.clubz.bg/52441-semerdjiev_v_spor_sys_sebe_si_koj_kogo_proverqva_za_konflikt_na_interesi

Служебният министър на здравеопазването влезе в противоречие със себе си в две поредни становища, разпространени от пресцентъра на министерството, по повод обвиненията му от прокуратурата.

Преди ден Семерджиев бе погнат от звено "Антикорупция" в държавното обвинение по сигнал на директорката на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова за оказване на натиск и отправяне на заплаха към подчинен. Поводът - отказ на Стоименова да назначи за свой заместник предложен от министъра човек - д-р Боян Доганов, от което последвала заплаха за уволнение. Тезата на жалбоподателката е, че последният е в конфликт на интереси и затова не е допуснала назначението му. 

В разпространена позиция на Семерджиев от днес се казва:

"Установяването на наличие на конфликт на интереси не е от компетенциите на директора на ИАЛ. Това се установява от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), а не в Гугъл или в Търговския регистър."

В позицията му от предния ден - след като прокуратурата му повдигна обвинение, министърът заяви чрез пресцентъра си: 

"На г-жа Стоименова не е искана оставката, изрично ѝ бе предложено да провери подадените документи за поста заместник – директор на ИАЛ и ако има доказателства за конфликт на интереси, да не назначава предложеното лице, за което да ми докладва на 27.03.2017 г. – нещо, което тя не изпълни, а вместо това е подала сигнал в прокуратурата.

От двете съобщения не става ясно как министърът е поискал шефката на ИАЛ да провери кандидата за неин заместник, след като твърди, че това не е нейна работа, а на друг държавен орган. В новото обаче отново се припомня, че Стоименова не е докладвала нищо по темата с назначението, а вместо това се е обърнала към прокуратурата.

"Остава неясно дали г-жа Стоименова схваща работодателя си като заплаха, а прокуратурата като защитник, но ако е така, остава въпросът „защо“ и „кой“ всъщност е нейният истински работодател. Отговори има, но на тях публичност няма да се даде", добавя Семерджиев.

По повод "заплахата" за уволнение днес министър Семерджиев допълва:

"Първото, което трябва да се знае е, че министърът на здравеопазването е работодател на директора на ИАЛ и уволнението не е заплаха, а правомощие, което може да бъде упражнено по целесъобразност, включително и без обяснения, на основание чл. 19а от Закона за администрацията. В крайна сметка, въпреки че на 27.03.2017 г. директорът на ИАЛ не е подал доклад до министъра по случая, вкл. и за твърдяното наличие на конфликт на интереси, такова уволнение не е извършено. Това показва, че подобна заплаха не е съществувала, напротив – имало е изискване към директора да изпълнява длъжностните си задължения, които във времето не са били реализирани ефективно и коректно. Що се касае до твърдението, че министърът може „да направи и други неща“, това също е част от неговите правомощия, а именно да възложи например проверка от инспектората на МЗ, каквато от 2014 г. не е правена в ИАЛ."

Той припомня още, че от три години агенцията е без зам.-директор, въпреки изричния регламент в Устройствения правилник на агенцията. Поради тази причина в случаите, в които Стоименова е била в отпуск или болнични и не е имало кой да я замества, актове на ИАЛ били атакуеми. 

Неясната интеграция на бежанци води до изолация и радикализъм, смята Радев

http://offnews.bg/news/n_1/n_651949.html

Интеграция без ясни критерии и механизми води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито се наблюдават в немалко европейски страни. Това коментира президентът Румен Радев във връзка с отмененото от служебното правителство постановление за интеграцията на бежанци.  На извънредно заседание в петък правителството отмени Наредбата за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, приета през 2016 г. В понеделник стана ясно, че отмяната е станала по настояване на президента Румен Радев. Пред журналисти държавният глава заяви, че интеграцията на чужденци е "твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления, без да се отчита рискът за националната сигурност и за ЕС като цяло". Той заяви, че интеграция без ясни критерии и механизми води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито се наблюдават в немалко европейски страни. „Убеден съм, че лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулациите, а вземане на отговорни стратегически решения, които в перспектива да гарантират процеса на интеграция без заплахи за националната сигурност“, коментира той, цитиран от "Фокус". Държавният глава бе категоричен, че България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат цената за необмислени решения в миналото. „Преди да създаваме система за уседналост на бежанци, трябва да имаме задълбочен анализ и оценка на риска, ясни критерии за интеграция, ясни механизми за измерване на успеха на тази интеграция, за процесите на нейното протичане, да имаме единен, национален орган за координация и контрол на тези процеси, да имаме ясна представа за възможностите на нашата социална система“, обясни Румен Радев. 

Туск: България е най-добрият пример за защита на границите, в случай на затруднения ЕС е готов бързо да я подкрепи

http://www.moreto.net/novini.php?n=348057

България е най-добрият пример за защита на границите. В случай на затруднения ЕС предвижда допълнителни мерки за финансиране и е готов бързо да подкрепи България. Това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск в изявление в Гербова зала след срещата си с българския президент Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Европейската схема за борба с младежката безработица не оправдава очакванията

http://www.investor.bg/sviat/6/a/evropeiskata-shema-za-borba-s-mladejkata-bezrabotica-ne-opravdava-ochakvaniiata-236977/

Сметната палата на ЕС препоръчва държавите да прегледат разходите за изпълнение на програмата и да определят нови мерки за изпълнението ѝ

Борисов след срещата с Патриотите: Ако не успеем ние, не успява никой

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154170

Борисов след срещата с Патриотите: Ако не успеем ние, не успява никойДоволен съм, че колегите от Патритотичния фронт са много коректни. Така Борисов коментира срещата с Патриотите за новото правителство. Цялата тежест пада върху нас, защото ако не се направи правителство, вторият не може да излъчи правителство, това означава отново безвремие, нови избори, харчене на пари и затъване до край.

ГЕРБ и Патриотите се разбраха, че Борисов ще е премиер

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/04/2947683_gerb_i_patriotite_se_razbraha_che_borisov_shte_e/?ref=rss


Премиер ще бъде Бойко Борисов, а кабинетът се прави с амбицията за пълен 4-годишен мандат. За това се разбраха ГЕРБ и "Обединени патриоти" на първите официални преговори за съставяне на кабинет. Те се състояха в сградата на Народното събрание, като за около два часа в тях се включи и Бойко Борисов, преди да си тръгне във видимо лошо настроение през служебния вход. Малко по-късно Борисов разказа за преговорите след среща с Доналд Туск.

Аз съм доволен, че колегите...

ГЕРБ и патриотите са разбраха, че Борисов ще е премиер

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/04/2947683_gerb_i_patriotite_sa_razbraha_che_borisov_shte_e/?ref=rss


Премиер ще бъде Бойко Борисов, а кабинетът се прави с амбицията за пълен 4-годишен мандат. За това се разбраха ГЕРБ и "Обединени патриоти" на първите официални преговори за съставяне на кабинет. Те се състояха в сградата на Народното събрание, като за около два часа в тях се включи и Бойко Борисов, преди да си тръгне във видимо лошо настроение през служебния вход.

Участниците в срещата твърдят, че на нея не са водени преговори за разпределение на министерски...

Венгер е сигурен, че класиране в топ 4 е напълно по силите на "Арсенал"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/04/2947637_venger_e_siguren_che_klasirane_v_top_4_e_napulno_po/?ref=rss


Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер изрази увереност, че отборът му ще финишира сред първите четири тима във Висшата лига и ще се класира за Шампионската лига за 20-и пореден път.

"Място в топ 4 е голямо предизвикателство, но е напълно постижимо. В продължение на 20 години го правих и изглеждаше като нищо работа. Изведнъж стана много важно и аз съм доволен, че хората осъзнават, че не е толкова лесно, колкото изглежда", каза Венгер.

Новото "Субару Кросстрек" получи технологии от модела WRX

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/04/04/2947556_novoto_subaru_krosstrek_poluchi_tehnologii_ot_modela/?ref=rss


На автосалона в Ню Йорк (14 - 23 април) "Субару" ще покаже новото поколение на предлагания предимно в САЩ модел "Кросстрек". Става дума за американска версия на "Субару XV".

Сред най-забележителната новост в колата е серийното вграждане във всички версии на системата Active Torque Vectoring Active, представена за пръв път при моделите WRX и WRX STI.

Нейната роля е да прехвърля въртящ момент между левите и десните колела...

Всички метростанции в Санкт Петербург са отворени след проверка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154172

Всички метростанции в Санкт Петербург са отворени след проверкаВсички станции по Синята линия на метрото в Санкт Петербург, които бяха затворени днес за проверка, възобновиха работа, предаде ТАСС, цитирана от БТА. "Всички станции и тунели са проверени, не са намерени взривоопасни предмети. От 13,54 ч. московско време метрото работи в обичаен режим", заяви пресслужбата на метрополитена.

Петър Кънев: Видях тежките условия, при които се работи по довършването на граничните съоръжения

http://www.cross.bg/suoruzheniya-granichnite-kunev-1539501.html

/КРОСС/ Водачът на листата на Коалиция „БСП за България" в Бургас инж. Петър Кънев извърши обход на граничните съоръжения по маршрута от Резово до Малко Търново. Това стана по негова инициатива, след отправена молба към областния управител на Бургаска област г-н Вълчо Чолаков за организиране на посещението. „Видях изключително тежките условия, при които се работи, за да бъде довършено изграждането на граничните съоръжения. Големи участъци вече са затворени. Но теренът е много трудно достъпен, особено в зоната от Резово до Сливарово. Въпреки това навсякъде се работи усилено, с цел до началото на лятото цялата граница да бъде затворена. През последните месеци се изприказваха какви ли не приказки за съоръжението, касаещи качеството на строителството, сроковете, цените му. Реших, че по-добре е да видя на място и то не от вертолета или от асфалтовия път, а да мина по целия маршрут в Бургаска област. Впечатлен съм - съоръжението се изгражда при изключително труден релеф. Не виждам защо при изградени вече участъци не се осъществява патрулиране. Важно е час по-скоро да се реши в активите на кое ведомство ще е готовото вече съоръжение, за да се гарантира и финансово поддръжката му. И определено ще се наложи доизграждане на видео наблюдение на по-голямата част от тези над 70 км", коментира след посещението инж. Петър Кънев.  

След преговорите: ГЕРБ и "Обединени патриоти" си обещаха 4-годишен мандат (обновена)

http://www.cross.bg/gerb-borisov-pregovorite-1539496.html

/КРОСС/ ГЕРБ и „Обединени патриоти" се събраха за втори кръг преговори за съставяне на правителство. Този път те са официални, а теренът е неутрален - мястото на срещата е Народното събрание. В Народното събрание се събраха лидерите на Обединените патриоти, както и част от преговорния екип на ГЕРБ. В него влизат зам.-председателят Цветан Цветанов, Владислав Горанов, Томислав Дончев и Делян Добрев. Разговорите започнаха от сутринта и продължиха около четири часа. Към преговорните екипи по-късно се присъедини и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обаче си тръгна още преди техния край, като отказа коментар пред медиите, което породи съмнение, че не всичко е минало гладко. Категорично за министър-председател от ГЕРБ настояват да бъде Бойко Борисов. „Смело мога да кажа, че конструктивно започнаха преговорите, с едно доброжелателно намерение да се получи стабилно правителство, което да може да изкара мандата си докрай, за да осигурим стабилността, от която България има нужда", заяви след края на срещата лидерът на "Атака" Волен Сидеров. По думите му в рамките на преговорите не е обсъждано разпределение на министерства, а програмни точки. „Приемете тази среща като първа работна, ще продължим до края на седмицата да уточняваме още теми. До момента не са разпределяни министерства", увери Сидеров. Делян Добрев от ГЕРБ подчерта, че няма спорове относно личността на евентуалния премиер в следващото правителство

ГЕРБ и "Обединени патриоти" преговарят официално, този път в парламента (обновена)

http://www.cross.bg/gerb-liderut-patrioti-1539496.html

/КРОСС/ ГЕРБ и „Обединени патриоти" се събраха за втори кръг преговори за съставяне на правителство. Този път те са официални, а теренът е неутрален - мястото на срещата е Народното събрание. В Народното събрание се събраха лидерите на Обединените патриоти, както и част от преговорния екип на ГЕРБ. В него влизат зам.-председателят Цветан Цветанов, Владислав Горанов, Томислав Дончев и Делян Добрев. Разговорите започнаха от сутринта и продължиха около четири часа. Към преговорните екипи по-късно се присъедини и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обаче си тръгна още преди техния край, като отказа коментар пред медиите, което породи съмнение, че не всичко е минало гладко. Първият кръг консултации се проведе в петък в централата на ГЕРБ. До момента пред медиите нито едната, нито другата страна в преговорите не признава да се дискутират министерски постове. Появиха се обаче информации, че патриотите искат седем министерства, които е твърде вероятно да не бъдат договорен. Те обаче държат на постове в отбраната, енергетиката, културата и туризма. По предварителна информация, според "24 часа", от ГЕРБ са искали да предложат да се подпишат отделни споразумения с трите партии в "Обединени патриоти" за влизане и подкрепа в парламента на "Борисов 3". В партията на Борисов обмисляли да предложат на ВМРО и Красимир Каракачанов министерски пост, а на Валери Симеонов - не

ГЕРБ и "Обединени патриоти" преговарят официално, този път в парламента (обновена)

http://www.cross.bg/gerb-patrioti-borisov-1539496.html

/КРОСС/ ГЕРБ и „Обединени патриоти" се събраха за втори кръг преговори за съставяне на правителство. Този път те са официални, а теренът е неутрален - мястото на срещата е Народното събрание. В Народното събрание се събраха лидерите на Обединените патриоти, както и част от преговорния екип на ГЕРБ. В него влизат зам.-председателят Цветан Цветанов, Владислав Горанов, Томислав Дончев и Делян Добрев. Разговорите започнаха от сутринта, а към преговорните екипи по-късно се присъедини и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обаче си тръгна още преди техния край, като отказа коментар пред медиите, което породи съмнение, че не всичко е минало гладко. Първият кръг консултации се проведе в петък в централата на ГЕРБ. До момента пред медиите нито едната, нито другата страна в преговорите не признава да се дискутират министерски постове. Появиха се обаче информации, че патриотите искат седем министерства, които е твърде вероятно да не бъдат договорен. Те обаче държат на постове в отбраната, енергетиката, културата и туризма. По предварителна информация, според "24 часа", от ГЕРБ са искали да предложат да се подпишат отделни споразумения с трите партии в "Обединени патриоти" за влизане и подкрепа в парламента на "Борисов 3". В партията на Борисов обмисляли да предложат на ВМРО и Красимир Каракачанов министерски пост, а на Валери Симеонов - не

Васил Колев отново е председател на тръст "Синя България"

http://offnews.bg/news/n_1/n_651946.html

Васил Колев отново бе избран за председател на тръст "Синя България". Колев заменя Илия Козарев, който оглавяваше организацията на феновете на Левски от миналото лято. Промените в УС на тръста са направени на провелото се Общо събрание на 2 април. Ето го официалното съобщение: "На 2 април 2017 г. се състоя годишното Общо събрание на Тръст „Синя България”, миноритарен акционер в ПФК Левски АД. Избран бе нов Управителен съвет на сдружението в състав: Александър Чакъров, Антони Джамбазов, Васил Колев, Даниел Стрезов, Димитър Костадинов, Константин Тернянов, Никола Генов, Николай Истатков, Тодор Тодоров. Новият Управителен съвет избра за председател Васил Колев, а за заместник-председатели Антони Джамбазов и Димитър Костадинов. Общото събрание гласува Тръст „Синя България” да предприеме стъпки за раздробяването на 15 000 от притежаваните от него акции в ПФК Левски АД, които чрез джиросване да бъдат прехвърлени на 15 000 физически лица, привърженици на Левски. По този начин ще бъде задействана процедура за превръщането на ПФК Левски АД в публично акционерно дружество. Общото събрание прие директива, свързана с работата на Управителния съвет през годината от мандата му. Според нея Тръст "Синя България" може да придобива собственост в ПФК Левски АД, която е по-малка от мажоритарен пакет. При възникване на ситуация или получаване на предложение за мажоритарен пакет е необходимо свикването на извънредно Общо събрание, което евентуално да даде зелена светлина за подобна сделка. Тръст "Синя България" започва работа по изграждането на 10-годишна стратегия за развитието на Левски, която цели да превърне клуба в един от петте водещи на Балканите. Изпълнението на тази стратегия ще започне с придобиването на мажоритарен пакет в клуба, като Тръст „Синя България” ще информира регулярно привържениците на Левски за напредъка по подготвяната стратегия“.

Сред загиналите в атентата в Санкт Петербург има чужденци

https://www.actualno.com/europe/sred-zaginalite-v-atentata-v-sankt-peterburg-ima-chujdenci-news_603782.html

Сред загиналите и ранените при вчерашния терористичен акт в метрото на Санкт Петербург има граждани на чужди държави, заяви ръководителят на министерството на извънредните ситуации Владимир Пучков. Експлозията избухна вчера около 14.40 ч. във вагон на метрото между спирки.

Собственик на марка водка даде 34 млн. евро за имение

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6154168

Собственик на марка
водка даде 34 млн. евро
за имение49-годишният Юрий Шефлер, собственик на марката водка "Столичная", купи най-скъпото ловно стопанство в Шотландия Tulchan Estate. Руският милиардер е платил за придобивката 34 милиона евро. Площта на ловния парк е 85 кв. км и включва и замък. В миналото имотът е принадлежал на аристократични британски фамилии,

БФС: Няма никакво писмо от УЕФА за ЦСКА

https://www.24chasa.bg/sport/article/6154163

БФС: Няма никакво писмо от УЕФА за ЦСКАЗаместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев отрече поя­вилите се в пресата публикации, че УЕФА е изпратила писмо до БФС за евентуалното учас­тие на ЦСКА в евротурнирите. Според информацията на клу­ба била наложена забрана да се включи в международните надпревари през следващия сезон. "Такова писмо в БФС катего­рично няма.

Ремонт на столичния бул. "Дондуков" стартира от утре

http://offnews.bg/news/n_1/n_651947.html

Ремонтът на столичния булевард "Дондуков" стартира утре, съобщиха от Столична община.  Строителните работи ще обхванат частта на булеварда между моста Чавдар и улица "Кракра". Ще се извършва рехабилитация на ВиК мрежата от "Софийска вода". Движението на превозни средства ще се извършва само в една лента на посока.  Цялостният ремонт на булеварда ще започне от началото на юни. 

Румен Радев и Доналд Туск се обединиха за общи действия на ЕС спрямо Турция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/04/2947679_rumen_radev_i_donald_tusk_se_obediniha_za_obshti/?ref=rss

Президентът Румен Радев и председателят на Европейския съвет Доналд Туск са се обединили за единна позиция и обща политика на Европейския съюз (ЕС) спрямо Турция. Това се разбра след тяхната среща на четири очи на "Дондуков" 2 днес. Туск е на работно посещение в България по покана на Радев.

"Обединихме се около мнението, че е изключително важно ЕС да има обща позиция и обща политика спрямо Турция. За нас е изключително важно ние да развиваме добросъседските...

Варненец опита да обере пощата във "Владиславово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=348056

34-годишен варненец опита да обере пощата във "Владиславово", съобщиха от МВР за Moreto.net. Около 15.45 часа вчера е подаден сигнал, че неизвестно лице влязло в пощата и опитало да извърши обир. Полицията веднага започнала издирвателни действия и арестувала Г.

Радев оправда отмяната на наредбата за бежанците с риск за националната сигурност

http://www.mediapool.bg/radev-opravda-otmyanata-na-naredbata-za-bezhantsite-s-risk-za-natsionalnata-sigurnost-news262272.html

Президентът Румен Радев оправда отмяната на наредбата за интеграция на бежанците с обяснението, че тя е заплаха за сигурността на България и Европейския съюз, но отказа да коментира дали България може да понесе финансови санкции заради това решение. След срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск държавният глава коментира, че преди да бъде създадена "система за уседналост на бежанците" трябва да има задълбочен анализ на риска, национален орган за координация и контрол и ясна представа за възможностите на социалната ни система. От обясненията му обаче не стана ясно колко време ще е необходимо и как ще бъде решен дотогава тоталния нормативен вакуум по отношение на интеграцията на бежанците у нас.   "България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат цената за необмислени решения в миналото", заяви Радев.   Той съобщи, че по време на срещата с Туск, е бил поет ангажимент ЕС да окаже помощ на България с проучване на опита и проблемите в другите държави.   "Интеграцията на чужденци е твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления без да се отчита рискът за националната сигурност и за ЕС като цяло. Интеграция без ясни механизми, ясни критерии, води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито наблюдаваме в не малко европейски страни", коментира още Румен Радев.   По думите му лоялното членство в ЕС не означава "механично копиране на регулации, а вземане на отговорни стратегически решения".   Председателят на Европейския съвет Доналд Туск не коментира публично темата и не е ясно дали е била обсъдена по време на разговорите му с Радев. Още в събота Европейската народна партия остро критикува отмяната на наредбата, но все още няма официална реакция на европейските институции.   Наредбата бе отменена от служебното правителство по искане на Радев на извънредно заседание в петък вечерта, въпреки съпротивата на част от министрите и предупрежденията, че България може да претърпи финансови санкции заради това решение.Документът бе приет през август миналата година, след като страната ни бе дълго обект на критики от европейски институции и неправителствени организации, че няма нормативна уредба за интеграцията на бягащите от войни чужденци. Радев и БСП обаче обещаха преди изборите наредбата да бъде отменена и под натиска на държавния глава служебният кабинет изпълни този ангажимент, но все пак реши до седмица да бъде изготвен нов документ. Отменената наредба предвиждаше общините да сключват отделни споразумения с всеки един бежанец, който ще бъде настанен на територията й, като местната власт поема задължение да осигури на бежанците жилище, обучение по български и работа. Освен това поема и здравните осигуровки на чужденците. Предвиждаше се мерките по интеграция да се финансират от европейските фондове, международни и чуждестранни финансови инструменти, международни институции и организации, национално финансиране. Към днешна дата нито една община не е изразила желание и готовност да приеме бежанци. Тъкмо обратното, в някои общини като Белене, Елин Пелин, Широка Лъка и пр. се стигна и до протести.

Велинград иска 3 милиона безлихвен заем от държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154147

Велинград иска 3 милиона безлихвен заем от държавата3 милиона лв. безлихвен заем иска от държавата община Велинград за погасяване на задължения, натрупани в предишни години. Това е записано в плана за финансово оздравяване на общината, който местният общински съвет прие на последното си редовно заседание. Чрез финансово оздравяване от администрацията предвиждат да спре генерирането на задължения

15 мита за секса, в които вече е абсурдно да вярваме

https://www.actualno.com/curious/15-mita-za-seksa-v-koito-veche-e-absurdno-da-vjarvame-news_603752.html

Всички знаем поне няколко абсурдни секс мита, на които отдавна сме спрели да вярваме. И все пак има някои факти, които все още мислим за истина, но всъщност са лъжа. 1. Мъжете обичат секса повече от жените.Истина: Ако сте мъж и ако вярвате на това, то най-добре попитайте която и

Изложбата Viva Italia! проследява историята на съвременното италианско изкуство

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/04/04/2947313_izlojbata_viva_italia_proslediava_istoriiata_na/?ref=rss


Сто и четиринадесет произведения на над 100 съвременни артисти ще проследят развитието на изкуството в Италия от 50-те години на миналия век до днес. Откриването изложбата Viva Italia! е днес от 18 часа в Софийската градска художествена галерия.

Това е първият по-цялостен преглед на най-новото италианско изкуство в България. Произведенията са на колекционера Карло Пали. В изложбата влизат произведения на някои от най-известните италиански художници като Алигиеро Боети и...

Протест срещу новите цени на парното и водата (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154109

Протест срещу новите цени на парното и водата (Видео)Протест в София срещу увеличението на цените на парното и топлата вода пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Десетки недоволни граждани днес се събраха да изразят своето недоволство. Очаква се парното и топлата вода да поскъпнат с между 18 и 38% в различните региони на страната.

Румен Радев: България няма да повтаря грешките на други държави с бежанците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/04/2947675_rumen_radev_bulgariia_niama_da_povtaria_greshkite_na/?ref=rss


Според президентa Румен Радев интеграция на бежанци без ясни критерии и механизми води до "изолация, капсулиране и радикализъм, каквито се наблюдават в немалко европейски страни". Във връзка с отмененото от служебното правителство постановление 208 за трайно заселване на бежанци в българските общини президентът заяви, че България няма да повтаря грешките на онези държави, които сега плащат цената за необмислени решения в миналото. "Интеграцията на чужденци е твърде сложна и важна...

Доналд Туск пусна снимки от срещата си с Радев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154145

Доналд Туск пусна снимки от срещата си с РадевПредседателя на Европейският съвет Доналд Туск сподели снимки в социалните мрежи с президента Румен Радев. В профила си той пише: "С президент Радев в София, обсъждихме нелегалната миграция и мерките предприети от България, за защита на границите, Шенген и Брекзит." В последния си пост председателят написа на български: "Един за всички и всички за

Това е зодията, която никой не харесва

https://www.actualno.com/curious/tova-e-zodijata-kojato-nikoj-ne-haresva-news_603729.html

Има една зодия, която е набедена и и се носи лоша слава. Тя винаги е на първо място в класациите за егоисти, инати и кръшкачи. Така ли е наистина, преценете вие, ние само ще изложим фактите пред вас, заради които никой не харесва зодия...ОВЕН Овните оглавяват всички класации с о

ООН: Броят на бежанците от Мосул е над 300 000

https://www.24chasa.bg/novini/article/6154154

ООН: Броят на бежанците от Мосул е над 300 000Над 300 000 души са избягали от Мосул след началото на подкрепяната от САЩ операция за изтласкване на "Ислямска държава" от северния иракски град през октомври, съобщи днес ООН, цитирана от БТА. По оценки на Международната организация по миграцията, структура към ООН, броят на бежанците възлиза на 302 400 души,

Гюнтер Йотингер назначи Ивайло Калфин за свой специален съветник

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/04/2947668_gjunter_iotinger_naznachi_ivailo_kalfin_za_svoi/?ref=rss


Еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер назначи Ивайло Калфин за свой специален съветник. Българинът ще консултира германеца по въпроси, свързани с взаимоотношенията с Европейския и националните парламенти, както и за приходите в европейския бюджет, съобщава Европейската комисия на сайта си.

Калфин е подписал договора си на 31 януари тази година. Контрактът му е за една година, като влиза в сила от 1 април.

Бившият министър и...

Обявиха номинациите за "Аскеер" за драматургия

http://offnews.bg/news/n_1/n_651926.html

За 13-та поредна година фондация "А'Аскеер" ще раздаде приза за Съвременна българска драматургия в рамките на 27-мото издание на наградите "Аскеер". "Тази година се наблюдават нови автори, малко известни. Преди пиесите винаги се водиха от една група имена, утвърдени с годините", каза доц. Георги Лозанов, част от журито, което ще определи тазгодишните победители.  Заедно с него най-добрите български драматургични произведения ще бъдат определени от специално жури от културолози, режисьори, писатели, драматурзи и театроведи в състав: проф. дфн Георги Каприев, доц. д-р Георги Лозанов, проф. дфн Ивайло Знеполски, Митко Новков, Федя Филкова, проф. Иван Добчев, Георги Господинов, Елин Рахнев, Иван Кулеков, Иван Теофилов, Панчо Панчев, Петър Маринков, доц. д-р Пламен Дойнов, Теодора Димова, доц. Юрий Дачев, Яна Добрева, Димитър Чернев, проф. д-р Калина Стефанова, Красимира Филипова, Никола Вандов.  "Предходните издания на наградата Съвременна българска драматургия отбелязаха рязко нарастване на новите български заглавия. И тази година, броят на премиерните спектакли по български текстове продължава да бъде внушителен, което затвърждава тенденцията, регистрирана през последните години – все по-решителното създаване и поставяне на професионална сцена на нови драматургични творби. Броят на премиерните пиеси през разглеждания период за селектиранне е 24", заяви председателят на фондацията. От тези 24 журито предели трите най-добри текста, които ще се борят за престижното отличие, а те са:  „Добре дошли в България“ от Здрава Каменова и Гергана Димитрова,  „Спасителят“ от Кирил Топалов и  „Пробен срок“ от Николай Гундеров. "Тази година текстовете са с доста изравнени сили, което личи по това, че големите режисьори не са ги пожелали. Тази година е годината на комедията, това е нещо ново в 13-тата година от раздаването на наградите за драматургия. Тя прави обрат в движението на българската драматургия. От времето, през което журираме произведенията, вече близо 15 години, се очертават 3 основни периода в посоките на развитие на българската драматургия", коментира доц. Лозанов.  " Първият период бе социално драматичен, беше пълно с пиеси с мутри, социални перипети, негативен опит. Беше черно и мрачно.  Вторият беше интелектуален, когато драматурзите почнаха да се взират в себе си, в собствената си идентичност и разклащането и. Писането не беше толкова драматургично. То стана по-качествено, по-европейско. Търсеше проблеми вътре в човека, за разлика от първия период, когато се търсеше от вън. Носеше се усещане за по-висока и по-майсторска драматургия. Виждам, че е настъпил трети период . Струма ми се, че това не произтича от особена промяна в нашия живот, той не е станал по-лек, за да иска човек да го види от комичната му страна. Това е промяна в самата нагласа на разказвача на нашия живот. Дотук сякаш това, което искахме да кажем, винаги стоеше бледо до това, което се случва в реалността. Сякаш драматурзите се опитаха да отворят един хоризонт, но не на базата на някаква конкретна социално-позитивна развръзка, а в плана на комуникацията. Ако хората започнат да общуват през призмата на иронията и пародията може би по обратен ред това виждане ще започне да променя и самия живот в оптимистична посока. Комедията се появи, появи се изневиделица. На някой обаче вече му е станало ясно, че трябва да се върви по пътя на комедията", коментира той тенденциите в съвременната българска драматургия, " влиза ново поколение, което се смее шумно в асаньора, вървейки нагоре към високото писане, което освен това експериментира, правят се повече проекти, не толкова класичски драматургия който гради креативност чрез връзка с иска да подложи публиката на терапия, психологическа - почти психоаналитична ." И през 2017 г. фондацията подготвя публикуването на поредната книга от Библиотека за Съвременна българска драматургия „Аскеер”, учредена през 2005 г. по идея на проф. дфн Георги Каприев. Книгата ще съдържа текстовете на трите номинирани пиеси и студии от творческите личности от състава на журито. 

Продажбите на дребно в еврозоната се повишават силно през февруари

http://econ.bg/Новини/Продажбите-на-дребно-в-еврозоната-се-повишават-силно-през-февруари_l.a_i.740326_at.1.html

Продажбите на дребно в еврозоната се повишиха за втори пореден месец от началото на годината, което е нов сигнал, че умереното икономическо...

Пике се похвали със задните части на Шакира (Снимки+Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6153987

Пике се похвали със задните части на Шакира (Снимки+Видео)Жерар Пике взриви социалните мрежи с публикация на задните части на своята съпруга Шакира. Думите, с които той коментира кадъра от новия видеоклип на поп звездата, са: "Това е една от най-любимите ми части от видеото!". Двамата са женени от шест години и вече имат две деца, но страстта между тях явно все още е жива.

Тръмп разреши на интернет доставчиците да следят потребителите

https://www.actualno.com/america/trymp-razreshi-na-internet-dostavchicite-da-sledjat-potrebitelite-news_603780.html

Нов указ, подписан от президента на САЩ Доналд Тръмп, поставя под въпрос сигурността и личното пространство на американците в мрежата. Законът, който Тръмп утвърди, позволява на доставчиците да продават и споделят вашата уеб история без ваше знание или изрично позволение.

Инициативата "Заедно в час" още месец търси нови учители

http://www.mediapool.bg/initsiativata-zaedno-v-chas-oshte-mesets-tarsi-novi-uchiteli-news262271.html

Първи май е последният срок за кандидатстване за програмата “Заедно в час“, която търси учители. За последните 6 месеца повече от 3000 човека са заявили интерес към програмата през този сезон за подбор. Вече седма година “Заедно в час“ търси хора за пример, нови за образователната система, които да започнат работа като вдъхновяващи учители на ученици от уязвими общности в цялата страна, в училища партньори на организацията. За кандидатстване не е нужен опит като учител, нито предварително придобита професионална квалификация ,“учител”. Необходима е завършена бакалавърска степен (до 15 септември 2017г.) и нагласа, че всяко дете заслужава равен достъп до качествено образование. Като част от програмата те ще могат да допринесат за положителна промяна в образованието, докато развиват и усъвършенстват собствените си умения. Преди началото на учебната година всеки участник преминава през интензивно лятно обучение, което го подготвя за работата в училище . Ако успешните кандидати не притежават професионална квалификация “учител“, “Заедно в час“ помага и за придобиването на такава в партньорство с акредитирани университети в рамките на програмата. Одобрените кандидати ще започнат обучението си през юли и ще влязат в училище от септември 2017 г. Те стават учители за две години в училища партньори на “Заедно в час“ в някой от 13-те региона, в които организацията планира да работи от септември 2017г. - Велико Търново, Враца, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, София град, София област и Стара Загора. По време на двете години, през които ще преподават като част от програмата, участниците получават от “Заедно в час“ месечен финансов стимул в размер на 500 лв. като допълнение към заплатата от училище. Кандидатури за участие в програмата се приемат до 1 май 2017г. на сайта на организацията. "Заедно в час" е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България“ и е част от глобалната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All.

Служебният кабинет предложи да се спре с гласуването в чужбина

http://www.cross.bg/izbori-mesetza-vota-1539499.html

/КРОСС/ Край на гласуването в чужбина. Това предвижда законопроект на служебното правителство и по-точно на Министерството на правосъдието. От ведомството предлагат за обсъждане законодателни промени, които предвиждат уседналост за всички видове избори. Ако бъдат приети в този вид, промените ще позволят на избори да гласуват само граждани, които са живели в България най-малко 3 месеца преди датата на вота. Предлаганите текстове са публикувани в страницата на Министерството на правосъдието. Те са вписани в преходните и заключителните разпоредби на предлагани промени в Закона за българското гражданство и ако бъдат приети, ще бъдат отразени и в Закона за политическите партии и в Изборния кодекс. От мотивите става ясно, че се новото изискване ще се въведе аналогично на това при избори за Европарламент и за местна власт. За тях и в момента се изисква избирателят да е живял минимум 3 месеца в България, за да има право на глас. Сега това се предвижда и при избори за парламент и за президент. Текстовете предвиждат и затягане на контрола върху политическата агитация на различен от българския език, както и при участие на религиозни лица и институции в изборната кампания. Ако партия системно включва религиозни институции и техни представители в политическата и организационната си дейност, предизборните си кампании и агитация, то главният прокурор може да изиска от Централната избирателна комисия тя да изгуби регистрацията си

Мей трябва да доказва, че е по-добре без сделка с ЕС, отколкото лошо споразумение

http://www.moreto.net/novini.php?n=348020

Британският премиер Тереза Мей трябва да докаже, че "без споразумение е по-добре от лоша сделка" като предложи икономическа оценка за влиянието, което ще окаже върху страната след напускането на ЕС без договореност. Това заяви парламентарна комисия, цитирана от Ройтерс.

Обезвредената в Петербург бомба е можело да се активира с мобилен телефон

https://www.actualno.com/europe/obezvredenata-v-peterburg-bomba-e-mojelo-da-se-aktivira-s-mobilen-telefon-news_603779.html

Сапьори са обезвредили бомбата в пожарогасител, пълен с метални топчета и гайки, на спирка на метрото в Санкт Петербург след вчерашния атентат и са установили, че тя не е имала часовников механизъм, а е щяла да се задейства с мобилен телефон. Взривното устройство е бил с мощ

ГЕРБ и “Обединени патриоти” си обещаха 4-годишен мандат

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/MLA7s15gN4k/

ГЕРБ и „Обединени патриоти” се събраха за втори кръг преговори за съставяне на правителство. Този път те са официални, а теренът е неутрален – мястото на срещата е Народното събрание.

В Народното събрание се събраха лидерите на Обединените патриоти, както и част от преговорния екип на ГЕРБ. В него влизат зам.-председателят Цветан Цветанов, Владислав Горанов, Томислав Дончев и Делян Добрев.

Разговорите започнаха от сутринта и продължиха около четири часа. Към преговорните екипи по-късно се присъедини и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той обаче си тръгна още преди техния край, като отказа коментар пред медиите, което породи съмнение, че не всичко е минало гладко.

Категорично за министър-председател от ГЕРБ настояват да бъде Бойко Борисов.

„Смело мога да кажа, че конструктивно започнаха преговорите, с едно доброжелателно намерение да се получи стабилно правителство, което да може да изкара мандата си докрай, за да осигурим стабилността, от която България има нужда”, заяви след края на срещата лидерът на “Атака” Волен Сидеров.

По думите му в рамките на преговорите не е обсъждано разпределение на министерства, а програмни точки.

„Приемете тази среща като първа работна, ще продължим до края на седмицата да уточняваме още теми. До момента не са разпределяни министерства”, увери Сидеров.

Делян Добрев от ГЕРБ подчерта, че няма спорове относно личността на евентуалния премиер в следващото правителство.

„През следващите няколко дни експертите в двете партии ще работят по предизборните програми, така че да съставят една обща управленска програма. Говорехме за политики в предизборните програми. Политики в следващия управленски мандат, където имаме почти пълно покриване на приоритетите за развитие на страната”, заяви Добрев.

Това, което също стана ясно е, че двете страни си обещаха да карат пълен четиригодишен мандат.

До края на седмицата се очаква втора среща между двете политически формации, но все още не е ясно кога ще бъде постигнато окончателно споразумение.

Първият кръг консултации се проведе в петък в централата на ГЕРБ.

До момента пред медиите нито едната, нито другата страна в преговорите не признава да се дискутират министерски постове. Появиха се обаче информации, че патриотите искат седем министерства, които е твърде вероятно да не бъдат договорен. Те обаче държат на постове в отбраната, енергетиката, културата и туризма.

По предварителна информация, според “24 часа”, от ГЕРБ са искали да предложат да се подпишат отделни споразумения с трите партии в “Обединени патриоти” за влизане и подкрепа в парламента на “Борисов 3”.

В партията на Борисов обмисляли да предложат на ВМРО и Красимир Каракачанов министерски пост, а на Валери Симеонов – не. Така с три отделни споразумения ГЕРБ ще се застрахова срещу евентуален разнобой между партньорите в патриотичната коалиция както стана с тези в РБ. При този вариант лидерът на НФСБ щял да остане в парламента и много вероятно било да получи зам.-председателски пост в ръководството на Народното събрание. Така той щял да бди и за дисциплината в групата на патриотите, докато Каракачанов е в изпълнителната власт.

Извън изпълнителната власт трябва да остане лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Според запознати имало сигнали, че въпреки зелената светлина от Брюксел за кабинет с патриотите, нямало да се погледне добре, ако в него участват Симеонов и Сидеров, защото имат славата на радикални националисти. /Кросс/

ЕК приела изключване на българските ТЕЦ от новите еконорми

http://www.mediapool.bg/ek-priela-izklyuchvane-na-balgarskite-tets-ot-novite-ekonormi-news262270.html

Европейската комисия е позволила съществуващите вече в България големи горивни инсталации да продължат работата си при сега действащото екологично законодателство. Това става ясно от съобщение на Министерството на околната среда и водите, публикувано във вторник просто като "актуална информация" http://www5.moew.government.bg/?p=55978. В нея се припомня консолидираната в последните близо два месеца българска позиция, че страната ни не може да покрие планираните нови екоизисквания за въглищните електроцентрали, които трябва да свият още нивата на изхвърляните във въздуха серен двуокис, азотни оксиди и живак. Финалното решение трябва да бъде взето на 28 април специален комитет в Брюксел. На 15 март ековедомството е изпратило до Европейската комисия писмо, че в намеренията й не са отразени спецификите на въглищните електроцентрали в Маришкия басейн, които горят само местните силно сернисти лигнитни въглища. Поради невъзможността за замяна на изгаряното гориво, новите емисионни нива не могат да бъдат приложени към тези електроцентрали при жизнени икономически условия, е българската позиция. МОСВ: Проблемите са решени Отговор на това писмо е било получен на 3 април и в него "Европейската комисия потвърди позицията на министерството, че съществуващите инсталации, работещи при спазване на изискванията на действащото законодателство, могат да продължат работа в съответствие с него", съобщават от ековедомството. "Това на практика решава проблемите, които биха произтекли от новите по-строги изисквания и биха довели до непосилни разходи или до преустановяване на експлоатацията на съответните централи, загуба на работни места и деиндустриализация на целия регион", допълва се в него. От това може да се направи изводът, че Еврокомисията ще допусне изключения от изискванията за българските горивни инсталации, от които най-засегнати ще са въглищните централи и мините. В същото време обаче министерството допълва, че "на заседанието на 28 април българската страна ще продължи да отстоява позицията си и ще предложи изменения на определени стойности на емисионни нива за серен двуокис, азотни оксиди и живак в атмосферата". Не става ясно защо се налага това при положение, че ЕК смята, че инсталациите могат ад работят при сегашното законодателство, както и какви са исканите изменения. Енергийната камара поиска отделни екоцели за всяка ТЕЦ "Актуалната информация" дойде часове след като от Националната енергийна камара призоваха България да поиска от Европейската комисия определяне на индивидуални цели и различни лимити за въглищните централи у нас за постигане на новите екостандарти. На българските топлоелектрически централи трябва да се отпусне повече време за внедряване на планираните от ЕК нови изисквания, коментираха пред журналисти във вторник съпредседателите на Националната енергийна камара Оливие Маркет и Роберт Дик, директори съответно на "Ей И Ес България" и "ЕВН България". Компаниите са сред осемте члена на формираната миналата година браншова организация, събираща още останалите две електроразпределителни дружества ЧЕЗ и "Енерго-Про", "КонтурГлобал" и асоциациите на слънчеви, вятърни и водни електроцентрали. Общо членовете на камарата са инвестирали 5.5 млрд. евро и осигуряват работа на над 10 хил. души. "Ей и Ес" и "КонтурГлобал" като собственици на ТЕЦ "Гълъбово" (бившата "Марица Изток 1") и на "Марица Изток 3" са пряко засегнати от новия екологичен пакет, макар и да са въглищните централи у нас, отговарящи в най-голяма степен на екоизискванията на ЕК. Новият регламент за най-добрите налични технологии за горивните инсталации с мощност над 50 МВ трябва да започне да се спазва след четири години. Това означава, че тогава големите горивни инсталации, използващи не само въглища, но и биомаса, отпадъци и течни горива, ще трябва да са постигнали исканите нива на пречистване на серния двуокис, азотните окиси и живака. Ако не успеят, няма да получат комплексно екоразрешително и водите и ще трябва да преустановят работа. Едва от средата на февруари България започна да консолидира обща позиция за преговорите с Брюксел, които се водят от екоминистерството. В офанзивата бяха включени 16 от 17-те български евродепутати, които изпратиха писмо до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, представяйки му опасностите пред българската енергетика при прилагането на еврорегламента в сегашния му вид и цената, която бе струвал той на българската икономика, на нейната конкурентност и на потребителите на електроенергия. По оценка на Министерството на енергетиката 1 млрд. лв. са необходимите инвестиции за постигането на новите тавани. В момента българското правителство иска среща и с еврокомисарите по околната среда и енергетиката, но все още няма отговор от тяхна страна. Представителите на Националната енергийна камара също смятат, че новите екоцели на ЕК са трудно постижими за българските ТЕЦ заради възрастта на използваните технологии. Оливие Маркет не се нае да коментира необходимите инвестиции за прилагането на екопакета в България и обясни, че в "Ей И Ес" все още оценяват ефекта за тях самите. Той обърна внимание, че досега не е имало изисквания за изхвърляните нива на живак в атмосферата и пречистването му не е широко разпространена практика в индустрията, а въпросът, който интересува всички, е кой ще плати сметката за подобна инвестиции. Безспорно енергийният бизнес трябва да позеленява "Направихме внимателна оценка на предложенията и вярваме, че са необходими промени във времевото прилагане на изискванията и разделяне на различните държави от ЕС според степента, в която те ще бъдат засегнати от екопакета", каза Маркет. По думите му е ясно, че енергийният бизнес трябва да става все по-зелен и да се развива екологично произведената електроенергия, но също така въглищните електроцентрали са от изключителна важност за балансирането на потреблението. В България те произвеждат до 50 процента от консумираната електроенергия, припомни той. Председателят на управата на Института за енергиен мендижмънт Славчо Нейков коментира, че не трябва да се пропуска, че новите екоизисквания не засягат само въглищните централи, но също така преосмислят и възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Според него е важно страната ни да успее да консолидира обща позиция и с други застрашени държави като Полша, Гърция и Литва, чиито горивни инсталации също ще са сериозно засегнати от екопакета. Според Роберт Дик, предизвикателството пред ЕК е да се приведат общите за Евросъюза екоцели към дадените държави в контекста на социалната поносимост на енергийните цени и отражението на екоизискванията върху конкурентността на икономиката на всяка страна. По думите му трябва да се намери най-ефективния начин за прилагането на новите стандарти и създаването на мост между ситуацията в България и европейските намерения. "Подходите на ЕК трябва да отразят националните специфики", заяви Роберт Дик. Кой ще плати цената и ще защити уязвимите потребители? Той отново акцентира върху това, че при всички положения трябва да се работи за устойчивото развитие на българската енергетика според евроизискванията, но обърна внимание, че това има своята цена, а в България няма ясна дефиниция за уязвими потребители и енергийно бедни. "Убедени сме, че тези хора трябва да бъдат подпомогнати, за да си позволят енергийни услуги, но за да стане това трябва ясно изработен механизъм – без бюрократщина и с лесен за администриране процес", заяви Роберт Дик. Той отново посочи позицията на Евн, че определянето на социални тарифи за енергийно бедните влияе зле върху развитието на свободния енергиен пазар и подпомагането на социално слабите и възрастните и болни хора трябва да става по ясни критерии и през социалните служби, а не през цените, което усложнява уреждането на сметките за ползване на ток, газ или парно. Маркет и Дик коментираха, че е от изключителна важност е да се проведе и дискусия за това как ще се либерализира енергийния пазар в България. "Всички мерки за освобождаването на пазар трябва да се обсъдят широко и те да защитават вече направените инвестиции в отрасъла и да създават среда за тяхното развитие", посочи Дик. Оливие Маркет допълни, че има различни опции за интегриране в свободния електроенергиен пазар на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, каквито имат "Ей И Ес" и "КонтурГлобал" и производителите на възобновяема енергия. Той каза още, че камарата вече е предоставила в енергийното министерство своите виждания по предложените от Световната банка мерки за либерализация на енергийния пазар и сега се очаква общественото обсъждане на реформите. Такова служебният министър на енергетиката Николай Павлов обеща още при встъпването си в длъжност в края на януари. Резюмето на доклада на Световната банка за либерализацията на енергийния пазар у нас бе публикувано през втората половина на февруари за обществено обсъждане. Публичната дискусия предстои, увериха от енергийното ведомство.

Различни екоцели за всяка ТЕЦ предлага енергийната камара

http://www.mediapool.bg/razlichni-ekotseli-za-vsyaka-tets-predlaga-energiynata-kamara-news262270.html

България да поиска от Европейската комисия определяне на индивидуални цели и различни лимити за въглищните централи у нас за постигане на предвидените от Брюксел нови тавани за изхвърляне във въздуха на емисии серен двуокис и азотни окиси и за въвеждането за пръв път на пределно допустими норми за живак. На българските топлоелектрически централи също така трябва да се отпусне повече време за внедряване на планираните от ЕК нови изисквания към големите горивни инсталации, които финално ще бъдат гласувани на 28 от специално създаден комитет в Еврокомисията. Това коментираха пред журналисти във вторник съпредседателите на Националната енергийна камара Оливие Маркет и Роберт Дик, директори съответно на "Ей И Ес България" и "ЕВН България". Компаниите са сред осемте члена на формираната миналата година браншова организация, събираща още останалите две електроразпределителни дружества ЧЕЗ и "Енерго-Про", "КонтурГлобал" и асоциациите на слънчеви, вятърни и водни електроцентрали. Общо членовете на камарата са осигурили инвестиции за 5.5 млрд. евро и осигуряват работа на над 10 хил. души. "Ей и Ес" и "КонтурГлобал" като собственици на ТЕЦ "Гълъбово" (бившата "Марица Изток 1") и на "Марица Изток 3" са пряко засегнати от новия екологичен пакет, макар и да са въглищните централи у нас, отговарящи в най-голяма степен на екоизискванията на ЕК. На България реално й остава много малко време за провеждане на тежки преговори за каквито и да било изключения от регламента за най-добрите налични технологии за горивните инсталации с мощност над 50 МВ, който ако бъде приет в края на април, ще влезе в сила след четири години. Това означава, че след изтичането на този период от време големите горивни инсталации, използващи не само въглища, но и биомаса, отпадъци и течни горива, ще трябва да са постигнали исканите нива на пречистване на серния двуокис, азотните окиси и живака. Ако не успеят, няма да получат комплексно екоразрешително за работа от Министерството на околната среда и водите и ще трябва да преустановят работа. Едва от средата на февруари обаче в България започна да консолидира обща позиция за преговорите с Брюксел, които се водят от екоминистерството. В офанзивата бяха включени 16 от 17-те български евродепутати, които изпратиха писмо до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, представяйки му опасностите пред българската енергетика при прилагането на еврорегламента в сегашния му вид и цената, която бе струвал той на българската икономика, на нейната конкурентност и на потребителите на електроенергия. По оценка на Министерството на енергетиката 1 млрд. лв. са необходимите инвестиции за постигането на новите тавани. В момента българското правителство иска среща и с еврокомисарите по околната среда и енергетиката, но все още няма отговор от тяхна страна. Подготвяната от ековедомството стратегия предвижда три опции за преговори с Брюксел - да се искат за България отделни стойности за таваните на изхвърляните вредни емисии, да настояваме за отлагане на срока за влизането в сила на новите нива и да претендираме за дерогарция (изключение) за България. Според представителите на Националната енергийна камара има различни начини за постигане на новите екоцели на ЕК, но отсега е ясно, че тези стандарти са трудно постижими за българските ТЕЦ заради възрастта на използваните технологии. Оливие Маркет не се нае за коментира необходимите инвестиции за прилагането на екопакета в България и обясни, че в "Ей И Ес" все още оценяват ефекта за тях самите. Той обърна внимание, че досега не е имало изисквания за изхвърляните нива на живак в атмосферата и пречистването му не е широко разпространена практика в индустрията, а въпросът, които интересува всички е кой ще плати сметката за подобна инвестиции. "Направихме внимателна оценка на предложенията и вярваме, че са необходими промени във времевото прилагане на изискванията и разделяне на различните държави от ЕС според степента, в която те ще бъдат засегнати от екопакета", каза Маркет. По думите му е ясно, че енергийният бизнес трябва да става все по-зелен и да се развива екологично произведената електроенергия, но също така въглищните електроцентрали са от изключителна важност за балансирането на потреблението. В България те произвеждат до 50 процента от консумираната електроенергия, припомни той. Председателят на управата на Института за енергиен мендижмънт Славчо Нейков коментира, че не трябва да се пропуска, че новите екоизисквания не засягат само въглищните централи, но също така преосмислят и възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Според него е важно страната ни да успее да консолидира обща позиция и с други застрашени държави като Полша, Гърция и Литва, чиито горивни инсталации също ще са сериозно засегнати от екопакета. Според Роберт Дик, предизвикателството пред ЕК е да се приведат общите за Евросъюза екоцели към дадените държави в контекста на социалната поносимост на енергийните цени и отражението на екоизискванията върху конкурентността на икономиката на всяка страна. По думите му трябва да се намери най-ефективния начин за прилагането на новите стандарти и създаването на мост между ситуацията в България и европейските намерения. "Подходите на ЕК трябва да отразят националните специфики", заяви Роберт Дик. Той отново акцентира върху това, че при всички положения трябва да се работи за устойчивото развитие на българската енергетика според евроизискванията, но обърна внимание, че това има своята цена, а в България няма ясна дефиниция за уязвими потребители и енергийно бедни. "Убедени сме, че тези хора трябва да бъдат подпомогнати, за да си позволят енергийни услуги, но за да стане това трябва ясно изработен механизъм – без бюрократщина и с лесен за администриране процес", заяви Роберт Дик. Той отново посочи позицията на Евн, че определянето на социални тарифи за енергийно бедните влияе зле върху развитието на свободния енергиен пазар и подпомагането на социално слабите и възрастните и болни хора трябва да става по ясни критерии и през социалните служби, а не през цените, което усложнява уреждането на сметките за ползване на ток, газ или парно. Маркет и Дик коментираха, че е от изключителна важност е да се проведе и дискусия за това как ще се либерализира енергийния пазар в България. "Всички мерки за освобождаването на пазар трябва да се обсъдят широко и те да защитават вече направените инвестиции в отрасъла и да създават среда за тяхното развитие", посочи Дик. Оливие Маркет допълни, че има различни опции за интегриране в свободния електроенергиен пазар на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, каквито имат "Ей И Ес" и "КонтурГлобал" и производителите на възобновяема енергия. Той каза още, че камарата вече е предоставила в енергийното министерство своите виждания по предложените от Световната банка мерки за либерализация на енергийния пазар и сега се очаква общественото обсъждане на реформите. Такова служебният министър на енергетиката Николай Павлов обеща още при встъпването си в длъжност в края на януари. Резюмето на доклада на Световната банка за либерализацията на енергийния пазар у нас бе публикувано през втората половина на февруари за обществено обсъждане. Публичната дискусия предстои, увериха от енергийното ведомство.

Проект на правосъдното министерство ограничава правата на избирателите в чужбина

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/04/2947518_proekt_na_pravosudnoto_ministerstvo_ogranichava/?ref=rss


Нови ограничения на изборните права на българите в чужбина и повече правомощия за главния прокурор предвижда проект за изменение в закона за българското гражданство, изготвен от Министерството на правосъдието. В преходните и заключителните разпоредби на проекта, публикуван за обществено обсъждане в понеделник, се предлагат нови текстове и изменения на старите в Закона за вероизповеданията, Закона за политическите партии и Изборния кодекс.

Така например проектът предвижда...

Нараства броят на жертвите след химическата атака в Сирия (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/asia/narastva-brojat-na-jertvite-sled-himicheskata-ataka-v-sirija-video-news_603774.html

При вероятна химическа атака, извършена от сирийското правителство или руските изтребители поне 58 души са загинали, включително 11 деца, в северозападната провинция Идлиб, съобщиха от сирийската Обсерватория за правата на човека, предава Reuters. Сирийски военни източници от

Цъфнаха японските вишни "Сакура" в Националния исторически музей

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6154093

Цъфнаха японските вишни "Сакура" в Националния исторически музейС радост съобщаваме, че прословутите японски вишни “Сакура” в парка на Националния исторически музей (НИМ) цъфнаха отново. Това предизвика голямо въодушевление сред служителите на музея, които от години се грижат за тях. Особено щастлив е директорът проф. Божидар Димитров, известен със силното си пристрастие към разнообразните дървесни видове,

Нараства броя на жертвите след химическата атака в Сирия (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/asia/narastva-broja-na-jertvite-sled-himicheskata-ataka-v-sirija-video-news_603774.html

При вероятна химическа атака, извършена от сирийското правителство или руските изтребители поне 58 души са загинали, включително 11 деца, в северозападната провинция Идлиб, съобщиха от сирийската Обсерватория за правата на човека, предава Reuters. Сирийски военни източници от

Кои са създанията, които са живи от векове

https://vesti.bg/lyubopitno/koi-sa-syzdaniiata-koito-sa-zhivi-ot-vekove-6067511

Мидата Мин е най-дълголетният организъм, следван от акула, чиято възраст е малко под 400 години

Извънредно заседание на Общински съвет – Поморие на 05.04.2017г

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HJwmxVwpdRE/

Двадесет и четвъртото /извънредно/ заседание на Общински съвет – Поморие ще се проведе на 05.04.2017г./сряда/ от 16.00 часа в зала № 2 на Община Поморие при следния проект за

Д Н Е В Е Н   Р Е Д:

1.ОС-228/03.04.2017г. – Докладна записка от д-р Жени Караилиева- – Управител на „МБАЛ-Поморие” ЕООД, относно даване съгласие „МБАЛ-Поморие” ЕООД гр.Поморие да сключи договор за банков кредит за оборотни средства в размер на 100 000лв., като предостави нужните обезпечения – залог на вземания от предоставена субсидия и договор с НЗОК.

Румен Радев предупреди Туск за Турция

https://vesti.bg/bulgaria/rumen-radev-predupredi-tusk-za-turciia-6067521

Според председателя на Европейския съвет България прави изключителни неща

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване