Тръмп отмени забраната на Обама за продаването на информация от интернет доставчици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153862

Тръмп отмени забраната на Обама за продаването на информация от интернет доставчициПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп подписа вчера нормативен акт, отменящ забраната за интернет доставчиците да продават информация за клиентите си на трети лица, без тяхното съгласие, съобщи ТАСС, предаде БТА. Федералната комисия по комуникациите въведе през октомври 2016 г. правилото интернет доставчиците да не могат да продават събираната от тях

Дигата на река Чая край село Катуница е скъсана на няколко места

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153903

Дигата на река Чая край село Катуница е скъсана на няколко местаДигата на река Чая край село Катуница, община Садово, е скъсана на няколко места. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдив кметът на Садово Димитър Здравков. Жителите на Катуница са притеснени, тъй като помнят 2005 година, когато нивите им са били залети от придошлата река. По думите на Здравков, проблемът с дигата е създаден преди две години от

Нов обрат по темата за ЦСКА в Европа

https://www.actualno.com/bgfootball/nov-obrat-po-temata-za-cska-v-evropa-news_603753.html

Въпросът с евентуалното участие на ЦСКА в Европа продължава. Заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев отрече появилите се в пресата публикации, че УЕФА е изпратила писмо до БФС за евентуалното учас­тие на ЦСКА в евротурнирите. Според информацията на клу­ба била наложена забрана да се включи в международните надпревари през следващия сезон. Какво сподели директорът в БФС може да прочетете в Sportlive.bg.

Повечето руснаци предпочитат да ползват заеми с кредитни карти

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/povecheto-rusnaci-predpochitat-da-polzvat-zaemi-s-kreditni-karti-236971/

Заради удобството и ниската цена кредитните карти се оказват най-перспективните банкови продукти в Русия

Година след като Вики от“Мастило” роди, групата пуска нов сингъл

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6152875

Година след като Вики от“Мастило” роди, групата пуска нов сингъл“Въглехидрати” се казва първият сингъл на групата, който излиза, след като вокалистката Виктория Терзийски роди миналия април. В парчето се говори за любов и колко сме зависими от нея, също както от въглехидратите. “Мастило” ще го представи за първи път на концерта си в столичен клуб на 22 април, както и други свои песни от последните 15 г.

35 души убити с отровен газ в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=348017

Най-малко 35 цивилни, включително две деца, са убити при въздушна атака тази сутрин над град в Северозападна Сирия, обявиха активисти, цитирани от Франс прес. При нападението е използван отровен газ. От Сирийския център за наблюдение на човешките права поясняват, че убитите в град Кан Шейхун, провинция Идлиб, са загинали вследствие на задушаване и ефектите от използвания газ.

Том Бонен е готов да сътвори история в последното си състезание - "Париж - Рубе"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/04/2947583_tom_bonen_e_gotov_da_sutvori_istoriia_v_poslednoto_si/?ref=rss


Световният шампион за 2005 г. Том Бонен ще се качи на велосипеда за последен път в професионалната си кариера. 36-годишният белгиец реши да се оттегли от колоезденето след любимото си състезание - "Париж - Рубе", в което ще преследва историческа пета победа.

Сто и петнадесетото издание на една от най-големите колоездачни класики ще се проведе на 9 април и ще бъде излъчено пряко по "Евроспорт 1" от 12.00 ч.

Бонен спечели...

Босфорът е временно затворен заради гъста мъгла

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153884

Босфорът е временно затворен заради гъста мъглаИстанбулският пролив Босфор е временно затворен за преминаване на кораби заради гъста мъгла, съобщи агенция Доган, цитирана от БТА. Истанбулската пристанищна дирекция заяви в изявление днес, че ограничението за преминаване през Босфора в двете посоки е в сила от 1 ч. днес заради ограничена видимост заради гъста мъгла.

Йордан Йончев гостува в Biad premium club с екскулзивен концерт

http://www.cross.bg/gumzata-iiordan-april-1539491.html

/КРОСС/ Йордан Йончев-Гъмзата този петък 7-ми април в Деня на здравния работник има специален екскулзивен концерт. Започва да се занимава с музика на деветгодишна възраст, като в началото свири на ударни инструменти. Завършва Военно-музикално училище и става тромпетист. В „Ку-ку бенд" Гъмзата идва през пролетта на 1997 година, за да замести болен музикант, но го харесват и остава за постоянно. Сам признава, че животът му се променя много от момента, в който се присъединява към бенда. „Пролет пукна" е първият му запис с групата, който ще изпълни и в Biad premium club. Една от култовите му композиции „Танцуващият с вълци", издържана в духа на големия майстор на народните аранжименти Дико Илиев също е включена в участието. Освен горещи ритми, Йордан Йончев композира и прочувствени балади,които ще докоснат собственика на клуба Димитър Иванов, Маги Желязкова, Габи Кирова - Мис България 2016, Маги Бадер, новата Мис Плеймейт, пиара на звездите Атанас Лазаров, футболиста Кирил Десподов, волейболната легенда Любо Ганев, Петър Петров от ЦСКА и други. Доказателство за това са дуетните песни на Слави и Софи Маринова - „Любовта е отрова" и „Виновни сме". Негова запазена марка са импровизациите, чрез които изразява своята същност, вграждайки разнообразието на почти всички музикални стилове. Украсява собствения си стил на свирене като вкарва мотиви от родния край, както и красиви етно елементи

Двама тийнейджъри на 13 и 14 г. намушкаха пловдивчанин за часовник

https://www.24chasa.bg/region/article/6153887

Двама тийнейджъри на 13 и 14 г. намушкаха пловдивчанин за часовникДве момчета на 14 и 13 г. са нападателите на 43-годишния пловдивчанин, който на 1 април бе приет в болница с няколко прободни рани, съобщиха от полицията. Тийнейджърите са намушкали мъжа същия ден около 23, 15 ч. пред дома му на бул. "Цариградско шосе" и му задигнали ръчен часовник. Разкрити са от криминалисти на Шесто РУ.

Пощенска марка се посвещава на 100 години от основаването на Фондация Ротари

http://www.cross.bg/rotari-godini-hadzhiiiski-1539490.html

/КРОСС/ Българското маркоиздаване се присъединява към отбелязването на 100 години от създаването на фондация Ротари, с пускане в употреба на тематична пощенска марка. Печатът за валидиране бе поставен от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Любомир Хаджийски и ръководителя на българския филиал на фондацията Димитър Димитров. По данни на организацията, пощенските марки в целия свят, свързани с дейността на Ротари, са над 2000, каза по време на церемонията заместник-министър Хаджийски. Той припомни, че първата от тях е издадена през 1931 г. Оттогава, повече от 130 държави са пуснали в употреба пощенски марки, свързани с мисията на организацията. По думите на заместник-министър Любомир Хаджийски, България също се включва в тази инициатива още през 2005 г., когато е валидирано издание на тема „100 години Ротари Интернешънъл". Художник на марката "100 години Фондация Ротари" е Емилио Бората. Тиражът на изданието е 11 000 броя, а номиналната му стойност е 2 лева.    

Христо Стоичков влезе в Залата на славата

http://www.clubz.bg/52434-hristo_stoichkov_vleze_v_zalata_na_slavata

Христо Стоичков. Снимки Клуб Z

Христо Стоичков влезе в Залата на славата на футбола в Мексико. Сред първите, които съобщиха новината, бе тв каналът "Унивижън депортес", където Камата работи като анализатор.

Ицо получи специални поздравления и сам благодари в ефир.

Стоичков е приет заедно с още 9 големи имена в любимата игра, като например Жосеп Гуардиола, Хорхе Валдано, Франсиско (Пако) Хенто, Енцо Франческоли, местното величие Алберто Гарсия Аспе и т.н.

Самото въвеждане в залата ще бъде извършено по-късно тази година. 

А може би има знак на съдбата, че на днешната дата, но преди 28 години, Христо Стоичков бе забелязан от Йохан Кройф, който му даде път към върховете и направи възможни много признания, които Камата получи и още получава.

На 4 април 1989 г. ЦСКА игра първи полуфинал с "Барселона" във вече несъществуващия турнир за Купата на Купите и загуби с 2:4 на "Камп Ноу". Стоичков вкара страхотен гол за 1:0, а след това и за 2:3. Малко повече от година по-късно той стана футболист на Барса.

Спецпрокуратурата и ГДБОП заловиха наркогрупа, действала в Разград, Търговище и Исперих

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153888

Спецпрокуратурата и ГДБОП заловиха наркогрупа, действала в Разград, Търговище и ИсперихСпециализираната прокуратура повдигна обвинения на трима участници в организирана престъпна група за разпространение на кокаин, амфетамини, екстази, марихуана, предимно на територията на Разград, Търговище, Исперих и Омуртаг, информираха от Прокуратурата.  Ръководителят на групата Али Л., Екрем М. и Величко Д. са задържани на 31 март 2017 г.

Съдът откри стотици нарушения при ползването на разузнавателни средства

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sydyt-otkri-stotici-narusheniia-pri-polzvaneto-na-razuznavatelni-sredstva-236962/

В над 60 случая издадените от Софийски градски съд разрешения за ползване на СРС-та са незаконни, показва проверка

В Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ бе поставен корпуса на реактора

http://econ.bg/Новини/В-Първи-енергоблок-на-Беларуската-АЕЦ-бе-поставен-корпуса-на-реактора_l.a_i.740315_at.1.html

На 1 април в 20.30 часа корпусът на реактора на Беларуската АЕЦ бе поставен в проектно положение. Преди поставянето, корпусът на реактор ВВЕР-1200,...

Защо Бранденбургската врата не е осветена с руското знаме след атентата в Петербург?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153865

Защо Бранденбургската врата не е осветена с руското знаме след атентата в Петербург?След атентатите в Париж, Брюксел и Лондон Бранденбургската врата в центъра на немската столица Берлин беше осветена с цветовете на държавите, станали жертви на атаките, пише welt.de. След вчерашния атентат в Санкт Петербург обаче знаковият паметник за Берлин не беше с цветовете на руското знаме.  Като основание за това,

Владимир Каролев дава на съд сайта „Бивол“ за клевета

http://www.barometar.net/88268/

Икономистът Владимир Каролев ще съди сайта „Бивол“ и главният му редактор Атанас Чобанов за клевета. Това обяви Каролев, като прилага и констативен протокол за наличие на публикация, която го клевети, заверен от нотариус. Ето какво написа днес Владимир Каролев: „Както се казва „хитрата сврака, с двата крака“. Току що получих нотариално заверен print screen на […]

Мъж счупи 111 тухли с глава за секунди (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/myj-schupi-111-tuhli-s-glava-za-sekundi-video-news_603019.html

  Босненски шампион по таекуондо постави нов световен рекорд за чупене на тухли с глава. Керим Ахметспахик строши 111 строителни блокчета в рамките само на 35 секунди. Гледайте повече във видеото.

Лада Нива става на 40

http://www.cross.bg/lada-godini-avtovaz-1539489.html

/КРОСС/ На 5-и април АВТОВАЗ и феновете на марката LADA ще отбележат юбилей на най-легендарния руски автомобил - LADA /Niva/ 4х4. Преди 40 години - през 1977-а стартира производството на автомобилите с повишена проходимост ВАЗ-2121 "Нива". От 2005-а година автомобилът носи обозначението LADA 4х4, защото името Нива беше продадено на съвместното предприятие на АвтоВАЗ с General Motors, където се прави друг вариант на колата с име Шеви-Нива. От 1977-а година досега са произведени около 2,5 милиона LADA 4х4, а над 530 000 автомобила са отишли за експорт. Това е единствената LADA, покорила всичките 6 континента на Земята, включително и Антарктида, където руският всъдеход има стаж от над 11 години. През тези 40 години история на колата АВТОВАЗ и партньорите му усвоиха над 30 серийни и дребносерийни модификации на автомобила - пикапи, бронирани машини, кабриолети и други оригинални вариации. През своя път на конвейера LADA 4х4 премина няколко цикъла на модернизация. Запазвайки станалия класически и узнаваем неин стил, инженерите на АВТОВАЗ напълно модернизираха шасито и другите системи на всъдехода. Автомобилът стана по-динамичен, по-комфортен и безопасен. Подобрена е и неговата управляемост - както на нормален път, така и в офроуд условия. Обновленията на модела продължават и днес. video:https://www.youtube.com/watch?v=v9xMUf7DeB8  

Чеченец, планирал атентат в Турция, е заловен на турско-сирийската граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153877

Чеченец, планирал атентат в Турция, е заловен на турско-сирийската границаТурските сили за сигурност са заловили на турско-сирийската граница чеченец, който носил експлозиви, съобщи турската телевизия НТВ, цитирана от БТА. Чеченецът искал да премине нелегално от Сирия в Турция. Той бил заловен заедно с група от още 17 души в турския окръг Килис. Сред задържаните 17 души имало деветима сирийски мъже,

Пет катастрофи за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348022

Нормално се осъществява движението по пътищата в региона на Варна. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. Няма постъпила информация за неработещи светофарни уредби, както и за нередности по отношение на пътната обстановка както в града, така и в областта.

Червена сесия за фондовите пазари в Европа и САЩ

http://www.investor.bg/analizi/9/a/chervena-sesiia-za-fondovite-pazari-v-evropa-i-sasht-236970/

Позитивните данни не помогнаха на Wall Street, която записа поредната губеща серия. Атентатът в Русия изпрати и борсите в Европа на червена територия

Бомбата в Петербург може да е активирана с телефон

https://vesti.bg/sviat/bombata-v-peterburg-mozhe-da-e-aktivirana-s-telefon-6067513

По последни данни при вчерашния атентат между "Сенная площадь" и станция "Технологический институт" са убити 14 човека, а 49 ранени остават в болници

Циклонът Деби взе пет жертви в Австралия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153869

Циклонът Деби взе пет жертви в АвстралияЖертвите на циклона Деби в Австралия станаха пет, след като властите в щата Нов Южен Уелс извадиха от река телата на жена и двете й деца, предаде Франс прес, цитира БТА. Трима души остават в неизвестност. Жителите на Куинсланд и Нов Южен Уелс се готвят да започнат разчистване на жилищните райони, където водата остави след себе си купища кал и

Македония привика албанския посланик заради зачестилите атаки от страна на Албания

https://www.actualno.com/balkani/makedonija-privika-albanskija-poslanik-zaradi-zachestilite-ataki-ot-strana-na-albanija-news_603742.html

Заради зачестилите обидни изяви и коментари от страна на официални лица от Албания, насочени към македонските власти и македонските граждани, от министерството на външните работи на Скопие привикаха за обяснение албанския посланик в страната. „На срещата беше подче

Градският съд прати на Цацаров стотици нарушения със СРС-та

http://www.mediapool.bg/gradskiyat-sad-prati-na-tsatsarov-stotitsi-narusheniya-sas-srs-ta-news262265.html

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов изпрати във вторник на главния прокурор Сотир Цацаров доклад със стотици нарушения, свързани с искането и разрешаването на специални разузнавателни средства (СРС) през 2015 и 2016 г. "Считам, че при изготвянето на доклада са констатирани достатъчно на брой нарушения, които да бъдат проверени за наличие на извършени противоправни деяния, изпълващи състав на престъпление по Наказателния кодекс на Република България. След извършване на съответната проверка, следва да уведомите Председателя на Софийския градски съд за резултатите от същата", пише съдия Топалов в писмо до Цацаров, придружаващо въпросния доклад за дейността на Отдел "Защита на класифицираната информация" през последните две години. Констатациите от проверката на СГС са изпратени и до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, както и на ръководителя на Националното бюро за контрол на СРС-тата Бойко Рашков. Проверката е установила над 50 дела само през 2015 г., по които са поискани подслушване или следене на дипломати "в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения и Виенската конвенция за консулските отношения". Масова практика е да се разрешават СРС-та от некомпетентен съд По близо 90 други производства пък са констатирани заявления, депозирани пред СГС, въпреки че според закона той не е бил компетентният съд. По този начин бяха разрешени, например, СРС-тата по корупционното дело срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. Често срещан случай се оказва и СГС да разрешава подслушване и следене, "независимо, че в повечето случаи исканията на заявителите по чл. 13 ЗСРС са били немотивирани, тъй като в тях липсва описание на фактите и обстоятелствата по смисъла на чл. 14, ал. 1, т. 1 ЗСРС, които да свързват лицето, спрямо което се иска използване на специално разузнавателно средство с конкретен период на разследваната престъпна дейност". В доклада са посочени поне 10 дела, по които има заявления за използване на СРС-та, в чиито мотиви "не може да се установи дали се разследва престъпна дейност на територията на Република България или на територията на чужда държава независимо, че в искането фигурират данни за чужди или български граждани, които са съпричастни към разследваната престъпна дейност". Дублиране подслушване и следене спрямо едни и същи лица Установена е и масова практика на службите да депозират в един и същи ден искания за СРС-та по едно и също оперативно дело спрямо едно и също лице, но посочвайки различни прилагащи способите структури. "Т.е. по отношение на едно лице, поставено под контрол, едновременно са текли два еднакви срока с едно и също начало, продължителност и край, които са се прилагали от две различни структури по чл. 20 ЗСРС, по искане на един и същ заявител по чл. 13, ал. 1 ЗСРС, по едно и също оперативно дело", се посочва в доклада на СГС с уточнението, че това е констатирано по поне 50 дела през 2015 г. "Констатирани са случаи, при които искането на заявителя е не само немотивирано, предвид обстоятелството, че липсва място на разследвана престъпна дейност, но и че това място е извън територията на Република България, като от мотивите на искането не става ясно, каква е обвързаността на фактическите данни, посочени в искането на заявителя както с територията на Република България, така и с лицата, които са поставени под контрол", продължава докладът. Откази за прилагане на СРС-та при Колев и Янева почти няма От него става ясно още, че броят на разрешените разузнавателни способи е в пъти по-висок, докато председатели на градския съд са Георги Колев (юли 2009 г. – ноември 2010 г.) и Владимира Янева (юни 2011 г. – февруари 2015 г.), отколкото този в периода след това. Съответно отказите за прилагане на СРС-та по времето на Колев и Янева са пренебрежимо малко, докато броят им осезаемо започва да расте след това. Друго наблюдение в доклада е, че до 10 юни 2014 г. в специалния регистър, който не е публичен по Закона за СРС, изобщо не се е вписвало името на съдията, който се е произнасял по исканията за подслушвания и следене на службите. До 22 ноември 2010 г. пък изобщо не съществуват данни за упълномощаването на зам.-председател на СГС, който да разглежда тези искания. Тогава шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов упълномощава и.д. председател на СГС Величка Цанова. След това тя прехвърля в нейно отсъствие това задължение на заместника й Николай Димов, а по-късно упълномощава и други двама нейни заместници – Богдана Желявска и Костадинка Недкова. След встъпването в длъжност като председател на СГС на Владимира Янева през юни 2011 г., тя на свой ред упълномощава в нейно отсъствие по исканията за СРС да се произнасят Величка Цанова и Николай Димов, а по-късно – Петя Крънчева и Иво Дачев. След отстраняването на Янева заради скандала с незаконните СРС-та по разработката на ДАНС "Червей", временно изпълняващият функциите на председател на СГС Владимир Йорданов упълномощава на свой ред Евелина Папазян и Димитрина Ангелова. След като Висшият съдебен съвет (ВСС) изпра Калоян Топалов за ръководител на съда, той упълномощава в негово отсъствие с тази дейност да се занимава заместничките му Даниела Борисов и Мина Мумджиева. За сравнение как са се движили исканията, разрешенията и отказите за прилагане на СРС-та през годините, от СГС предоставят и справка от 2009 г. до 2014 г. От нея става ясно, че през 2009 г., когато изтича мандатът на Светлин Михайлов и на негово място ВСС избира за председател на СГС заместника му Георги Колев, службите са поискали 3677 СРС-та, от които съдът е разрешил 3662, а е отказал едва 15. Получените от тях веществени доказателства с 390, като част от тях са постъпили по СРС-та, разрешени през предходната година. Броят разрешени СРС-та през втората година от мандата на Колев скача почти двойно – през 2010 г. СГС разрешава 6213 разузнавателни способа от поискани 6228, като отново отказва едва 15. Получените от тях доказателства са 709. Тези цифри съвпадат с първата година и половина от мандата на първия кабинет "Борисов", когато вътрешен министър бе Цветан Цветанов, а скандалите свързани със злоупотреби с правомощия от страна на МВР бяха едва ли не всекидневие. Цветанов иска 6010 СРС-та, Янева разрешава 6008 през 2011 г. През 2011 г., когато на мястото на преместения начело на Върховния административен съд Георги Колев ВСС избира близката семейна приятелка на Цветанов – Владимира Янева, тенденцията СГС да разрешава почти всички поискани от разследващите СРС-та се запазва. По общо 6010 заявления са издадени 6008 разрешения и само 2 отказа. В резултат са получени 799 веществени доказателства. През 2012 г. градският съд разрешава 5556 от общо пискани 5561 СРС-та, отказвайки едва 5 от тях. Получените от това доказателства са 910 броя. В началото на 2013 г. тогавашният премиер Бойко Борисов подаде оставка и последваха предсрочни избори, след които на власт дойде кабинетът "Орешарски", подкрепен от БСП и ДПС. През тази година се наблюдава лек спад в искането на СРС-та – 4324, от които СГС разрешава 4304 и отказва 20. Получени са 494 доказателства. През 2014 г. исканията за СРС продължават да падат – общо 3579, от които СГС разрешава 3549 и отказва 30. в резултат са получени общо 413 веществени доказателства. Така се стига до 2015 г. и 2016 г., които са обект на проверката, разпоредена от настоящия председател на СГС Калоян Топалов. През 2015 г. са поискани 1190 СРС-та, от които съдът е разрешил 916 и е отказал 240. В доклада е дадена и разбивка на произнасянията, според това кой съдия е бил упълномощен да извършва това в различните периоди от годината. От нея е видно, че разрешенията на СРС-та рязко спадат, след като за и.ф. председател на СГС е избран Владимир Йорданов и той упълномощава съдиите Евелина Папазян, Димитрина Ангелова. Тази тенденция се запазва и при Калоян Топалов и упълномощената от него Даниела Борисова. В периода януари – февруари 2015 г. исканията по ЗСРС са били разглеждани от: - съдия Владимира Янева, която е дала 159 разрешения и 4 отказа; - съдия Иво Дачев, който е дал 44 разрешения и 3 отказа; - съдия Николай Димов, който е дал 288 разрешения и 20 отказа; През март 2015 г. исканията по ЗСРС са били разглеждани от: - съдия Петя Крънчева, която е дала 123 разрешения и 11 отказа; - съдия Евелина Папазян, която е дала 0 разрешения и 4 отказа; - съдия Николай Димов, който е дал 5 разрешения и 0 отказа. В периода април – юли 2015 г. исканията по ЗСРС са били разглеждани от: - съдия Петя Крънчева, която е дала 102 разрешения и 25 отказа, като е постановила и 11 частични отказа; - съдия Евелина Папазян, която е дала 1 разрешение и 10 отказа; - съдия Димитрина Ангелова, която е дала 81 разрешения и 58 отказа, като е постановила и 17 броя частични отказа. В периода август – септември 2015 г. исканията по ЗСРС и ЗЕС са били разглеждани от: - съдия Евелина Папазян, която е дала 2 разрешения и 0 отказа; - съдия Димитрина Ангелова, която е дала 12 разрешения и 811 отказа, като е постановила и 5 частични отказа; - съдия Даниела Борисова, която е дала 8 разрешения и 22 отказа по искания на заявителите, като е постановила и 13 частични отказа. В периода октомври – декември 2015 г. исканията по ЗСРС са били разглеждани от: - съдия Евелина Папазян, която е дала 0 разрешения и 1 отказ; - съдия Даниела Борисова, която е дала 58 разрешения и 74 отказа, като е постановила и 17 частични отказа. Тенденцията към траен спад на исканията за специални разузнавателни средства се запазва и през 2016 г., когато от общо 312 заявления СГС е издал 147 разрешения и 165 отказа. Въпреки ниския брой искания и разрешения, получените по тях веществени доказателства са 133, което представлява в пъти по-голям дял, отколкото тези в години, когато приложените СРС-тата са хиляди. През 2016 г. исканията на заявителите по ЗСРС са били разглеждани от: - съдия Евелина Папазян, която е дала 2 разрешения и 2 отказа; - съдия Даниела Борисова, която е дала 73 разрешения и 84 отказа, като е постановила и 25 частични отказа; - съдия Мина Мумджиева, която е дала 64 разрешения и 87 отказа, като е постановила и 24 броя частични отказа.

В градския съд са установени стотици нарушения със СРС

http://www.mediapool.bg/v-gradskiya-sad-sa-ustanoveni-stotitsi-narusheniya-sas-srs-news262265.html

При даването на разрешения за ползване на Специални разузнавателни средства (СРС) в Софийския градски съд (СГС) са допуснати стотици нарушения. Това посочва в доклад от близо 70 страници председателят на съда Калоян Топалов. Той е изпратил писмо до главния прокурор, което иска прокуратурата да провери дали са извършени престъпления.   От 2009 г. до средата на 2014 година не са записвани имената на съдиите, които са давали разрешенията. В резултат на огромния брой на издадените разрешения през всяка една година няма как да се разбере колко пъти председателят на съда и колко пъти заместниците му са разрешавали тези способи на разследване. Освен това дълго време не се е съхранявал втори екземпляр от искането за СРС. Проверката в СГС е показала, че по редица дела са давани разрешения за СРС-та без исканията за тях да са били мотивирани. В някои случаи дори не се разбирало дали става дума за разследвания у нас или в чужбина. Констатирани са множество случаи, при които един заявител е депозирал две искания в един и същи ден, по едно и също оперативно дело, засягащи едно и също лице.   Над 50 пъти само в рамките на година е дадено разрешение за СРС-та срещу лице, което име не се съобщава, но според Калоян Топалов са нарушени Виенската конвенция за дипломатическите отношения и Виенската конвенция за консулските отношения.   Има и случаи, при които е депозирано искане за използване на специално разузнавателно средство, за да се установи къде се намира конкретен човек, на когото трябва да се повдигне обвинение.   В над 60 случая от СГС са дадени разрешения за прилагане на СРС, като това е незаконно, защото е трябвало исканията да бъдат депозирани пред друг съд в страната.   Очаквайте подробности.

Аниматорът Джеф Марш от "Семейство Симпсън" обясни защо ръцете на героите са с по четири пръста

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6153741

Аниматорът Джеф Марш от "Семейство Симпсън" обясни защо ръцете на героите са с по четири пръстаАмериканският аниматор Джеф Марш, който работи повече от шест сезона над култовия сериал "Семейство Симпсън", разкри защо ръцете на героите са с по четири пръста, съобщи Лента, предаде БТА. "Една от причините, поради която героите на рисуваните филми имат само по четири пръста, е пестенето на време.

Метростанция "Сенная плошчад" бе затворена заради анонимен сигнал за бомба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153867

Метростанция "Сенная плошчад" бе затворена заради анонимен сигнал за бомбаМетростанция "Сенная плошчад" в Санкт Петербург бе затворена заради анонимен сигнал за бомба, предаде ТАСС, като се позова на местното управление на руското министерство на извънредните ситуации. Влаковете от метрото преминават, без да спират на станцията, предаде Ройтерс. Вчера между "Сенная плошчад" и станция "Технологичен институт" стана взрив

И шефовете на „Дунав” настояха да бъдат издирени биячите от Разград

https://www.24chasa.bg/sport/article/6153861

И шефовете на „Дунав” настояха да бъдат издирени биячите от РазградРъководството на ФК „Дунав“ също настоява за скоростно разрешаване на случая с битите фенове на отбора, съобщиха от русенския клуб. Преди срещата на „драконите“ срещу „Славия“ в Разград (1:1) привърженици на русенския отбор бяха нападнати и бити с палки и бухалки от маскирани лица в центъра на Разград.

62 плажа в област Бургас са обявени за неохраняеми

https://www.actualno.com/burgas/62-plaja-v-oblast-burgas-sa-objaveni-za-neohranjaemi-news_603747.html

62 плажа в областта са обявени за неохраняеми. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. През 2016 година обявените за неохраняеми плажове са били 57, като на този етап за част от обявените 62 плажа текат процедури по отдаването им

Одобриха Областната стратегия за личностно развитие на деца и ученици

//dariknews.bg/regioni/dobrich/odobriha-oblastnata-strategiia-za-lichnostno-razvitie-na-deca-i-uchenici-2015258

Разширена работна група, председателствана от областния управител Детелина Николова, обсъди проект на Областна стратегия за личностно развитие на деца и ученици. Документът се изготвя съобразни новия Закон за училищното образование. В срещата участие взеха представители на осемте о

Въоръжен опита да ограби пощата във „Владиславово”

//dariknews.bg/regioni/varna/vyoryzhen-opita-da-ograbi-poshtata-vyv-vladislavovo-2015248

Опит за въоръжен грабеж на пощенски клон във варненския квартал „Владиславово”е бил извършен вчера малко преди 16,00 часа, съобщиха от полицията.

След последвалото незабавно разледване и издирване е задържан извършителят. Той се оказал 34-годишен варненец с инициали Г.З. , неизвестен н

Програма на ХXIV Междунарони детско-юношески хорови празници "Добри Войников"

//dariknews.bg/regioni/shumen/programa-na-hxiv-mezhdunaroni-detsko-iunosheski-horovi-praznici-dobri-vojnikov-2015261

 
ПРОГРАМА
 
ХXIV МЕЖДУНАРОДНИ ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ ХОРОВИ  ПРАЗНИЦИ
„ДОБРИ ВОЙНИКОВ” - ШУМЕН
6 – 9 април, 2017 година

 
посветени на 45 години от създаването на хоровите празници и 85 години от рождението на проф. Венета

В Катуница се притесняват реката да не залее земеделските площи

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/v-katunica-se-pritesniavat-rekata-da-ne-zalee-zemedelskite-ploshti-2015260

Дигата на река Чая край пловдивското село Катуница е скъсана на няколко места. Местните жители се притесняват, че след снеготопенето и очакваните дъждове нивото на водата ще се повиши и ще наводни близките населени места. От Напоителни системи, които се грижат за водоемите в района, вече са набеляз

Община Сапарева баня ще се включи със залесителна кампания в Седмицата на гората

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/obshtina-sapareva-bania-shte-se-vkliuchi-sys-zalesitelna-kampaniia-v-sedmicata-na-gorata-2015262

И тази година община Сапарева баня ще се включи с кампания по залесяване по повод Седмицата на гората. По главните улици на общината ще бъдат засадени различни видове храсти и фиданки. Това са общо 77 броя липи, аризонски кипарис и храст златен дъжд. Фиданките и храстите са осигурени със съдействие

Наемат 60 души на работа

//dariknews.bg/regioni/haskovo/naemat-60-dushi-na-rabota-2015263

60 безработни от областта ще получат работа по Регионалната програма за заетост и обучение. Това стана ясно след заседание на комисията, председателствано от зам. областният управител Росен Кузев.
 
За област Хасково е отпусната сума в размер на 168 927 лв. С парите, за 6 месеца ще бъ

ГЕРБ и Патриотите се разбраха: Правителство с мандат 4 години и премиер Борисов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerb-i-patriotite-se-razbraha-pravitelstvo-s-mandat-4-godini-i-premier-borisov-2015259

Правителството ще е с ясен мандат от 4 години и с премиер Бойко Борисов. За това се разбраха ГЕРБ и Обединените патриоти на първата си официална среща, която се проведе в НС.
 
На нея за повече около

Искат главата на Венгер и на "Кечмания"

http://offnews.bg/news/n_1/n_651924.html

"Венгер вън" се видя дори на хиляди километри от Лондон. Въпреки от съзвездието от кечисти, което присъства на турнира "Кечмания", човек от публиката на събитието извади плакат против мениджъра на Арсенал. Очевидно масовите протести на феновете по улиците до стадион "Емиратс" не са достатъчни. Анти-Венгер кампанията се е разпространила в целия свят, включително на състезанието на Световната федерация по кеч в Орландо. Мениджърът на Арсенал е изправен пред най-тежкият момент в кариерата си досега. Французинът се сблъсква с призиви от фенове на Арсенал да не подписва нов договор с "артилеристите" след края на този сезон. Постери против него се видяха на хиляди километри разстояние. Този път в източна посока, по време на мач от световните квалификации между националните отбори на Нова Зеландия и Фиджи. Дали той ще ги послуша? Никой не знае. Но това няма да спре тези, които искат да напусне, да предадат посланията си - където и да се намират по света.

Руските тайни служби са знаели, че в Петербург се готви атентат

http://offnews.bg/news/n_1/n_651919.html

Руските тайни служби са знаели, че в Санкт Петербург се готви атентат, но данните им били непълни. Предоставил им ги жител на Русия, сътрудничил с "Ислямска държава" и задържан след завръщане от Сирия, съобщава вестник "Комерсант", като се позовава на собствен източник в специалните служби. Руският гражданин, който информирал службите за готвения атентат, е бил на ниско ниво в йерархията на "Ислямска държава". Той контактувал само по телефон с част от терористите от диверсионната група, изпратена в Русия за атентата. Така агентите от руското разузнаване засекли телефонни разговори, но опитните емисари на "Ислямска държава" максимално затруднили работата им: SIM картите, разбира се, били купени на черно и зад тях не стояли имената на реалните им собственици; обажданията били кратки и в тях изобщо не се споменавали конкретни имена, дати и места за срещи.

„Потенциално опасен” астероид приближава Земята

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/potencialno-opasen-asteroid-priblizhava-zemiata-6067512

На 19 април 2014 JO25 ще премине най-близо до планетата ни от повече от четири века насам

Ибрахимович ще заиграе в САЩ?

https://www.actualno.com/football/ibrahimovich-shte-zaigrae-v-sasht-news_603749.html

Американската телевизия Fox Sports – Fox Deportes излезе със сензационна новина относно бъдещето на нападателя на Манчестър Юнайтед Златан Ибрахимович. Според телевизията той вече е взел решение и ще играе за бившия отбор на Дейвид Бекъм - Лос Анджелис Галакси. Подробности около евентуалният франсфер на Златан в САЩ може да откриете в Sportlive.bg.

58-годишен падна от колелото си в Горна Оряховица и загина

https://www.24chasa.bg/region/article/6153740

58-годишен падна от колелото си в Горна Оряховица и загина58-годишен мъж от Лясковец падна от велосипед, лекарите констатираха смъртта му. Инцидентът е станал вчера около 9,00 ч. в Г. Оряховица. По първоначална информация мъжът се е предвижвал с велосипед, когато загубил управление над него и паднал на пътното платно. Пристигналият на мястото медицинские екип на Спешна помощ – Г.

Подправки, които борят рака

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6153627

Подправки, които борят ракаПодправките и билките от хилядолетия се използват за лекуване на храносмилателни проблеми. Въпреки че науката все още не е категорична за преките ползи от консумацията на конкретни подправки и билки в борбата срещу различните видове рак, то със сигурност народната медицина е доказала облекчаване на страничните ефекти от традиционната терапия на

Румъния е една от държавите с най-високо равнище на демографски срив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153688

Румъния е една от държавите с най-високо равнище на демографски сривРумъния е една от държавите с най-високо равнище на демографски срив, според доклад на Организацията на обединените нации, пише днес вестник "Котидианул", цитиран от БТА.  Румъния е поставена на 18-о място и се сблъсква и ще продължи да се сблъсква със спад в раждаемостта и емиграция на населението.

ЕЦБ ще спре количествените улеснения, очаква анализатор

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/ecb-shte-spre-kolichestvenite-ulesneniia-ochakva-analizator-236959/

Политиката на отрицателни лихви на централните банки и ефектът й върху пазарите коментира Преслав Райков

Договарят къси полети от Пловдив до Атина и Загреб

https://www.24chasa.bg/region/article/6153829

Договарят къси полети от Пловдив до Атина и ЗагребКъси полети от Пловдив до Атина и Загреб се договарят в момента, съобщи кметът Иван Тотев. И каза, че е оптимист за летище "Пловдив". Наскоро община Асеновград реши да излезе от фонда за подпомагане на аеропорта. Той беше създаден 2009 г., за да поддържа редовни полети от града на тепетата до Милано, Лондон и др.

Странният случай с българския екзитпол

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6153069

Странният случай с българския екзитполУсилията на медиите у нас срещу ограниченията за информиране са описани и в Уикипедия НИЕ си знаем, че правилото медии да не могат да съобщават данни от екзитполовете в изборния ден води до всякакви странни, смешни и невероятни начини за заобикалянето му. Знаем също, че обществената потребност от информация (право,

Сърбия: Напливът от мигранти от България намалява

http://www.moreto.net/novini.php?n=348021

Напливът от нелегални мигранти от България, Македония и Черна гора е намалял. Това съобщи говорителят на сръбското министерство на отбраната Йован Кривокапич. Броят на опитите за нелегално преминаване на сръбските държавни граници е спаднал 10 пъти, откакто там са разположени над 2000 военни и полицаи, които са част от така наречените смесени патрули.

49 туристически филма номинирани за наградите на феста "На източния бряг на Европа"

https://www.24chasa.bg/region/article/6153719

49 туристически филма номинирани
за наградите на феста "На източния бряг на Европа"91 филма от 18 държави са кандидатствали за участие в тазгодишното XIII издание на Международния естивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“. От тях са номинирани 49 продукции, които жителите и гостите на Велико Търново ще могат да видят. Над 1/3 от продуцентите са участвали и в предходни издания.

Две деца пострадаха, ударени от коли в Петрич и Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6153764

Две деца пострадаха, ударени от коли в Петрич и БлагоевградДве деца пострадаха в Пиринско, ударени  от автомобили, съобщиха от полицията. Първият инцидент станал на ул. "Пирин" в Петрич. Лек автомобил "Опел Вектра" с 56-годишен водач, блъснал внезапно изскочило на пътното платно 8-годишно момиченце. Детето е получило охлузвания в областта на лицето  и след извършен медицински преглед е освободено за

12-годишно дете е със счупена ръка след сбиване в училище

https://www.actualno.com/blagoevgrad/12-godishno-dete-e-sys-schupena-ryka-sled-sbivane-v-uchilishte-news_603738.html

На 3 април 2017г в 1-во Районно управление на МВР-Благоевград е получен сигнал за това, че около 11.00 часа на 31 март 2017 г. в сградата на учебно заведение в Благоевград, 12-годишно момче е нанесло удар с крак на свой връстник, в резултат на което той е получило фрактура на дясната ръка. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Благоевград. За случая е уведомена Районна прокуратура-Благоевград.

Над 10 000 души протестираха в Сърбия срещу избора на Вучич

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/04/2947559_nad_10_000_dushi_protestiraha_v_surbiia_sreshtu_izbora/?ref=rss


#Beograd
Protest protiv diktature 2017.#izglave pic.twitter.com/poV2KznRt7— Miroslav Miletić (@izglave) April 3, 2017


Над 10 000 граждани, предимно студенти, протестираха снощи "против диктатурата", непризнавайки резултатите от състоялите се в неделя президентски избори в Сърбия, на които още на първия кръг победи лидерът на управляващата Сръбска прогресивна партия и премиер Александър Вучич, съобщава белградският вестник...

Спаси София против проекта за бившето депо "Клокотница"

http://offnews.bg/news/n_1/n_651923.html

Неправителствените организации Спаси София и Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ се обявяват против първото трамвайно депо в столицата да бъде дадено на частен инвеститор. Те твърдят, че става дума за "готвено поредно посегателство над паметник на архитектурата", което се прави "тихомълком" на "Московска" 33.   Вчера проектът бе разгледан на заседание на общинската комисия по култура и образование. Според доклада сградата на депо "Клокотница" на бул. "Мария Луиза" ще се отдаде за десет години срещу инвестиции от по милион на година и 100 000 лева наем. Идеята е на мястото да се създаде център за изкуства и музей на транспортните технологии. В него ще бъде изложена първата мотриса, наричана "Графинята", а предоставянето на студията за снимане на филми ще позволи на инвеститора да си върне вложенията, обясни зам.-кметът Тодор Чобанов.  В позицията на двете организации от днес се казва още:  Организациите изразяват категоричното си несъгласие с така предложения доклад заради липсата на прозрачност при провеждането на процедурата, както и защото не са проведени обществени обсъждания за бъдещето и предназначението на сградата. Те заявяват също, че разпределението на функциите е изцяло плод на въображението на вносителите на доклада и липсва икономически анализ, който да обоснове, защо се предвижда сградата да бъде „многофункционален център за изкуства и средище на творческите индустрии“, вместо транспортен музей на София, както и защо е избрана процедура „отдаване под наем“, а не концесия, публично-частно партньорство или друго. „Силно притеснение буди и фактът, че никъде в документа не е отразено, че това е имот, който от начало е свързан с транспортната история на София“, заявяват от организациите. Депото е изградено на голо поле, предоставено за тази цел с указ на Цар Фердинанд още през 19-ти век. Организациите настояват основната му функция да остане такава, като поне половината от него „подслони“ Музей на градския транспорт и припомнят, че София разполага с 24 музейни експоната, чакащи своята реставрация и експониране – 14 трамвая, 5 тролейбуса и 5 автобуса, както и че София е една от последните европейски столици без музей на транспорта, въпреки богатата му история в града. Недоумение за Спаси София и Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“ предизвиква и факта, че през 2016г. Столичната община е финансирала проект по програма „Европа“, целящ разработване на концепция за трансформирането на повече от половината площ на трамвайно депо Клокотница в Музей на градския транспорт на София и съвместяване на други приходоориентирани функции в останалата. Никой от вносителите на настоящият доклад обаче, не е посетил нито едно събитие и кръгла маса, организирани по проекта. Едва след изрична молба се е осъществила среща с един от вносителите - г-жа Малина Едрева, на която са присъствали също зам.-кмета по транспорт г-н Евгени Крусев, зам.-кмета по култура доц. Тодор Чобанов, председателката на транспортната комисия към СОС г-жа Екатерина Йорданова и гл. арх. на София Здравко Здравков. По време на срещата, Малина Едрева е поела ангажимент за извървяване на „пълна процедура“ със „серия обществени обсъждания“ преди да бъде изработено заданието за трансформиране и отдаване на трамвайното депо. Очевидно е обаче, че ангажиментът за прозрачност и работа в полза на обществения интерес не е спазен. Организациите настояват докладът да се оттегли от дневния ред на всички комисии и от този на заседанието на Столичен общински съвет, насрочено за 06-ти април, както и очакват поетият ангажимент за прозрачност и обществени обсъждания да бъде спазен.

Кристиан Костов привлече интереса на 15 чужди медии в Лондон

https://www.actualno.com/music/kristian-kostov-privleche-interesa-na-15-chujdi-medii-v-london-news_603732.html

От Лондон започна промоционалното турне на българския представител за Евровизия 2017 – Кристиан Костов. В неделя вечерта той представи за първи път на живо песента “Beautiful Mess” пред международна публика в британската столица. Освен Кристиан, по време на концерта “Lon

Борисов: Нито ГЕРБ, нито патриотите ще имат право да предизвикат избори

http://www.clubz.bg/52433-borisov_nito_gerb_nito_patriotite_shte_imat_pravo_da_predizvikat_izbori

ГЕРБ и "Обединените патриоти" ще запишат в коалиционното споразумение, че ще правят правителство с цел изкарване на пълен 4-годишен мандат и нито един от партньорите поотделно няма да има право да предизвика предсрочни избори. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който участва във втория кръг от преговори между двете формации за съставяне на правителство днес. Идеята е била на патриотите, но Борисов я е приел.

Срещата между лидерите и преговорните екипи на двете формации бе в сградата на Народното събрание.

"Два месеца не са много, минаха, служебното правителство – хубаво-лошо, се справи, направихме едни честни избори, които всички признахме. Но сега дано останалите партии в парламента си дават сметка, че ако ние не успеем да направим кабинет, няма да успеят всички", заяви Борисов след като излезе от преговорите.

Борисов обясни защо не е съгласен на вариант ГЕРБ да управлява, а патриотите и евентуално други партии само да подкрепят парламентарно властта. 

"А, това вече го играхме два пъти. Само подкрепи и накрая ГЕРБ да носи пак сам цялата тежест. Време е партиите да направят така, че да имаме стабилно 4-годишно управление. Народът ясно си каза думата, дадох им възможност като подадох оставка, сега 15 депутати повече имаме от БСП", обясни още Борисов.

От думите на Борисов се разбра още, че има вариант ГЕРБ да подпише коалиционно споразумение с всяка от партиите в "Обединените патриоти" и около това очаква съгласие.

Очаквайте подробности.

Пике се хвали със задните части на Шакира

http://offnews.bg/news/n_1/n_651922.html

Защитникът на Барселона Жерар Пике запали социалните мрежи, след като публикува стоп кадър от последния видеоклип на съпругата си - колумбийската музикална знаменитост Шакира. Пике качи снимка на задните части на половинката и написа, че това е любимата му част от видеото. 14 милиона последователи на Пике в Туитър разбраха коя е любимата част от тялото на Шакира на 10 години по-младия от нея футболист. Двамата са женени от шест години и имат две деца.

Условна присъда за майка, пребила 2- годишното си дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153692

Условна присъда за майка, пребила 2- годишното си детеДве години „Лишаване от свобода“ с четиригодишен изпитателен срок е наказанието, наложено на 22-годишната Ангелина Цонева, която преби детето си, съобщават прокуратурата. Цонева се призна за виновна в това, че на 9 февруари 2017 г. в Ихтиман е нанесла побой на сина си, който е на 2 години и половина.

Белият дом пусна първа официална снимка на Мелания Тръмп

http://offnews.bg/news/n_1/n_651917.html

Белият дом публикува първия официален портрет на съпругата на президента Мелания Тръмп. "За мен е чест да служа като първа дама и с нетърпение очаквам да работя за американския народ през следващите години", казва мисис Тръмп. Снимката е направена жилищната част на Белия дом, в която живее Мелания. На портрета тя носи черно сако, черно шалче с пайети и два пръстена, единият от които е годежният й, с огромен скъпоценен камък. Портретът е придружен с автобиография на съпругата на президента. В нея се посочва, че нейното моминско име е Кнавс. Родена е на 26 април 1970 г. в Словения. Започва да работи като модел на 16-годишна възраст. Записва да следва в Университета в Любляна, но прекъсва, за да се отдаде на модната си кариера в Милано и Париж, а по-късно и в Ню Йорк, където се мести през 1996 г. Като модел е рекламирала висококачествени продукти и е работила с фотографи като Хелмун Нютон, Патрик Демаршелие, Артър Елгорт и др. Украсявала е кориците на "Вог", "Харпърс базар", британския GQ, "Ин стайл" и др. списания, пише още на официалната й страница на сайта на Белия дом. Нейни фотосесии са излизали в "Спортс илъстрейтид", "Алюр", "Вог", "Венити феър", "Гламър", "Ел" и др. Участвала е в множество тв реклами. По-нататък в биографията на госпожа Тръмп се посочва, че тя е ценител на изкуството, дизайна, модата и красотата. Голяма част от времето си отдава на благотворителна работа.  Омъжва се за Доналд Тръмп през януари 2005 г., а през март 2006 г. се ражда синът им Барън Уилям Тръмп. Мелания е и успешен предприемач, допълват биографите й. През април 2010 г. пуска своя колекция бижута. Не е пропуснат и фактът, че тя получава американско гражданство едва през 2006 г., когато "става горд гражданин на САЩ". Словенката е едва втората президентска съпруга, родена извън Америка. Първата в Луиза Адамс - съпругата на Джон Куинси Адамс (шестият държавен глава на САЩ), която е родом от Лондон. Мисис Тръмп се вълнува дълбоко от проблемите на жените и децата и като първа дама ще фокусира работата си върху психическия тормоз, упражняван върху децата в интернет, пише още Белият дом.

Верижна катастрофа на изхода на Асеновград за Пловдив

https://www.actualno.com/asenovgrad/verijna-katastrofa-na-izhoda-na-asenovgrad-za-plovdiv-news_603735.html

Верижна катастрофа е станала тази сутрин на изхода на Асеновград по пътя за Пловдив. Сблъскали са се 4 автомобила. В болница са откарани двама души. От полицията предупреждават, че до приключване на огледа на мястото на инцидента движението в двете посоки по пътя Пловдив – Асеновград ще е затруднено. Служители на сектор "Пътна полиция" регулират трафика.

Кметът на Пловдив яхна сметовоз

https://www.24chasa.bg/region/article/6153770

Кметът на Пловдив яхна сметовозМога да управлявам колело, мотор, кола и АТВ, хвали се той Пловдивският кмет пръв изпробва един от новозакупените сметовози в "Чистота". "Имам категория "С" още от училището по автотранспорт. Едно време даваха такава правоспособност. Мога да управлявам колело, мотор, кола, АТВ. Това малко ли е? Само самолет не съм подкарал", каза кметът.

"Граф Игнатиев" - най-желаната улица за нарушения в София (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_651921.html

Забраната за движение на автомобили по столичната улица "Граф Игнатиев" вероятно е най-често нарушаваната в столицата. В участъка от ул. "Алабин" до "Раковски" може често да се натъкнете на бързащи автомобили - от служебни и полицейски, до частни - коментира за OFFNews читател, който ни изпрати видео. На кадрите се вижда, как в рамките на по-малко от половин минута два автомобила нарушават забраната, като единият дори изпреварва спрял трамвай и за малко едва не блъска пресичащ пешеходец.  Изпращайте ни вашите снимки и видеокадри с нарушения в столицата и страната на имейл: offnews@offnews.bg  или на фейсбук страницата ни  facebook.com/OFFNews.bg .

Путинов или Ердоганов сценарий за Сърбия след изборите?

http://www.euinside.eu/bg/news/a-putin-or-an-erdogan-scenario-for-serbia-after-the-elections

Голямата новина от президентските избори в Сърбия е, че вече има опозиция. След пет години властване на Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия (SNS) опозиция на практика нямаше. Тя беше раздробена в десетки партии и движения, с различни идеологии - от ултра национализъм до умерен ...

БГ емигранти събират пари за наши студенти в чужбина

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bg-emigranti-sybirat-pari-za-nashi-studenti-v-chuzhbina-6067510

Сдружение „Тук-Там“ търси родолюбиви последователи на Априлов и Денкоглу да подпомогнат обучението на млади българи

Горан Брегович и оркестърът му ще свирят в София на 7 април

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/04/04/2947577_goran_bregovich_i_orkesturut_mu_shte_sviriat_v_sofiia/?ref=rss


Горан Брегович и оркестърът му "Биело дугме" ще свирят в София на 7 април от 20 часа в зала "Арена Армеец" в София, съобщиха организаторите от "София мюзик ентерпрайсис".

Посетителите ще чуят над 30 хита на Брегович в нов аранжимент, а на концерта ще се изявят двама от вокалистите на бандата – Младен Войчич-Тифа и Ален Исламович. На сцената ще излязат около 40 музиканти: брас секция, цигулков оркестър, състав с тамбури, мъжки хор от Белград,...

ЧЕЗ започва извънредно отчитане на електромерите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153631

ЧЕЗ започва извънредно отчитане на електромерите"ЧЕЗ Разпределение България" АД започва извънредно отчитане на електромерите на клиентите си във връзка с обявената от Комисията за енергийно и водно регулиране предстояща промяна на цените на електрическата енергия за битови и бизнес клиенти от 7 април, цитирано от БТА. Графикът на извънредния отчет ще бъде публикуван на сайта на дружеството www.

Премиерът Герджиков отмъстил със стенограма на президента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153669

Премиерът Герджиков отмъстил със стенограма на президентаПроф. Огнян Герджиков е наредил да се публикува стенограмата от извънредното заседание на правителството на 31 март, петък, за да покаже несъгласието си с президента Румен Радев. Според член на правителството по време на заседанията на министерския съвет обичайно се казва на стенографа кое да влезе като официална позиция на министрите и

Изследват водата край взривения кораб във варненския "Терем"

http://www.moreto.net/novini.php?n=348023

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Дирекция „Морска администрация“-Варна ще извършат проверка и пробонабиране на повърхностни води в района на „Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна“ ЕООД, след вчерашния инцидент на руски танкер, пристигнал в дружеството за ремонт.

Зодиите, които ще имат най-много късмет през април

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/zodiite-koito-shte-imat-naj-mnogo-kysmet-prez-april-6067508

Звездите се казали своята дума и през настоящия месец някои зодии ще бъдат малко по-щастливи и успешни от другите

3 са зодиите, които ще имат най-много късмет през април

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/3-sa-zodiite-koito-shte-imat-naj-mnogo-kysmet-prez-april-6067508

Звездите се казали своята дума и през настоящия месец някои зодии ще бъдат малко по-щастливи и успешни от другите

Чавдар Стефанов: Напомнят на Путин, че дори в родния си град не е недосегаем

http://www.cross.bg/stefanov-pytin-zaden-1539488.html

/КРОСС/ Една от основните версии е, че атентатът в Санкт Петербург е напомняне от страна на хора, свързани със Сирия, към Путин, че дори в родния си град той не може да се чувства недосегаем. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" дългогодишният кореспондент на БНР в Москва Чавдар Стефанов: Главният извод е, че това, на първо време, е предизвикателство към Владимир Путин, човекът, който през 1999 година изрече цветистата фраза, че ще удуши терористите в нужника. След терористичен акт мерките се втвърдяват, но има и нещо друго - това показва и самата нестабилност в Русия въпреки изградения силов вертикал на властта, въпреки структурните промени в армията и полицията и парите, които се отделят за службите за сигурност, посочи още журналистът: Второто взривно устройство, обезопасено 9 минути, преди да гръмне, е елементарно - две тротилови шашки в пожарогасител, поставено на станция, която се намира доста далеч от мястото, където наистина проехтява взрив. Въпросите, които се поставят, са може ли един самоубиец, бомбаджия, да остави на едно място една бомба, след това да се качи на метрото, да се прекачи на една спирка и да я взриви между други две спирки? Очевидно протестите срещу корупцията ще отидат на заден план, борбата с корупцията ще отиде на заден план, прогнозира Стефанов: За съжаление подобни драматични истории се използват от политиката и политиците. Нека не забравяме, че догодина в Русия би трябвало да има и президентски избори

Момче със счупена ръка от удар на съученик

https://www.24chasa.bg/region/article/6153754

Момче със счупена ръка от удар на съученикМомче от благоевградско училище пострада от удар на свой съученик. Инцидентът станал в миналия петък около 11 ч в сградата на учебното заведение, но сигнал в полицията бил подаден в понеделник. 12-годишно момче от Благоевград е нанесло удар с крак на друго 12-годишно момче, в резултат на което то е получило фрактура на дясната ръка.

Увеличиха на 20 г. затвор присъдата на петричанин, заклал приятелката си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153735

Увеличиха на 20 г. затвор присъдата на петричанин, заклал приятелката сиПетричанинът Васил Методиев, който закла зверски приятелката си Вишна, ще лежи 20 г. в затвора, постанови окръжният съд в Благоевград, като решението може да се обжалва. Преди година Методиев получи 16 г. затвор, но Апелативният съд върна делото и при новото разглеждане, присъдата на убиеца бе увеличена.

100 жертви на въздушна атака със зарин в Сирия

http://www.clubz.bg/52432-100_jertvi_na_vyzdushna_ataka_sys_zarin_v_siriq

Сто са жертвите на днешната въздушна атака в северозападната сирийска провинция Идиб с бойното отровно вещество зарин, съобщи говорител на местната здравна служба. Сред загиналите са 11 деца, 400 души са ранени, много от които с опасност за живота. Членове на опозицията от преговорния екип също обявиха за над 100 убити, съобщи Си Ен Ен.

Първоначалните съобщения баха за 58 загинали и 200 ранени.

Нападението е било извършено над град Хан Шайхун в провинция Идиб, смятана за крепост на бунтовниците, след като правителствените сили завзеха Алепо.

След въздушната атака с хеликоптер хората са изпаднали в несвяст, започнали да повръщат и да се задушават с пяна на уста.

“Вън от съмнение е, че става въпрос за зарин. В такъв случай зениците се свиват, което установихме при всички пострадали, постъпили при нас за лечение. Другото отровно вещество, което се използва, е хлор. Той обаче се отличава с типична остра миризма и предизвиква съвсем други симптоми”, казва за германския в. “Билд” д-р Шажул Ислам, лекар от местната болница.

Малко след изявлението му ракета улучи здравното заведение, голяма част от което е в развалини, предадоха световните агенции. Все още няма съобщения за броя на загиналите при ракетното нападение.

Поради големия брой пострадали повечето са били откарани в главния град на провинцията Идиб, който носи същото име. Според очевидци линейки с ранени са поели и към Турция. На граничния пункт Баб ал Хава са се образували дълги опашки, но турската страна не позволявала пресичане на границата.

Свидители твърдят, че хеликоптерът с отровния газ е бил на сирийските ВВС. Известно е също, че от началото на 2016 г. всички въздушни атаки в Сирия се координират от предоставената от Дамаск на Русия военна база в Латакия. Знайно е също, че Кремъл е дългогодишен и верен съюзник на сирийския диктатор Башар Асад.

През март т. г. експерти на ООН обвиниха сирийските власти, че в битката за Алепо и другаде през изминалите месеци са извършвали въздушни атаки с хлор. Само от началото на годината са били осъществени най-малко пет нападения с хлор. В този брой не влиза днешната атака.

Още през 2013 г. при подобно нападение източно от столицата Дамаск загинаха 1400 души. Опозицията и Западът обвиниха централната власт за престъплението. Дамаск пое ангажимент да унищожи всичките си запаси от бойни отровни вещества. Сред тях обаче не попада хлорът, тъй като се използва и за цивилни нужди.

Азиатските пазари приключиха разнопосочно на фона на повишаващата се несигурност

http://www.investor.bg/aziia/336/a/aziatskite-pazari-prikliuchiha-raznoposochno-na-fona-na-povishavashtata-se-nesigurnost-236964/

Австралийският долар поевтиня, след като Австралийската централна банка запази без промяна рекордно ниския си основен лихвен процент

Жертвите от Санкт Петербург вече са 14

http://offnews.bg/news/n_1/n_651920.html

Броят на жертвите от атентата в метрото на Санкт Петербург се увеличиха до 14, съобщи "Ройтерс", като цитира изявление на руския здравен министър Вероника Скворцова. Първоначално загиналите бяха 10, впоследствие починаха и четирима от ранените. Информацията за общия брой на загиналите съобщи здравният министър на страната. Експлозията стана между две станции в метрото на града вчера преди 15 ч. местно време.

Верижна катастрофа на изхода на Асеновград за Пловдив

http://www.cross.bg/asenovgrad-plovdiv-verizhna-1539487.html

/КРОСС/ Верижна катастрофа е станала тази сутрин на изхода на Асеновград по пътя за Пловдив. Сблъскали са се 4 автомобила, предаде БНР. В болница са откарани двама души. От полицията предупреждават, че до приключване на огледа на мястото на инцидента движението в двете посоки по пътя Пловдив - Асеновград ще е затруднено. Служители на сектор "Пътна полиция" регулират трафика.  

Технологичният сектор ще продължава да е активен в търсенето на мениджъри

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/tehnologichniiat-sektor-shte-prodyljava-da-e-aktiven-v-tyrseneto-na-menidjyri-236965/

Все по-голяма част от ръста в сектора ще идва от страна на български компании, при които се наблюдава повишеното търсене на услугата директен подбор

В Петербург проверяват сигнал за минирана спирка на метрото

https://www.actualno.com/asia/v-peterburg-proverjavat-signal-za-minirana-spirka-na-metroto-news_603733.html

Полицията в руския град Санкт Петербург проверява съобщение, че спирката на метрото „Сенная плошчад” е минирана, съобщи Министерството на извънредните ситуации, цитирано ТАСС. Сигналът е подаден на телефон 112. Снимка: Архив

Инспекцията по труда е подала жалба срещу ръководството на мина "Оброчище"

http://www.cross.bg/minata-zhalba-tryda-1539486.html

/КРОСС/ Отново недоволство сред работещите в мина „Оброчище". Едва 10-тина дни след като постигнаха споразумение с концесионера, миньорите отново обявиха безсрочна гладна стачка, тъй като изплащането на ваучерите за месец февруари се бави. Около 22-ма миньори от вчера са под земята и гладуват. Останалите пък стоят в района на мината и очакват исканията им да бъдат изпълнени, за да прекратят стачката. Междувременно от главната инспекция по труда обявиха, че са подали жалба в прокуратурата срещу ръководството на мината. Причината - при опит на инспектори да направят проверка в административната сграда им е отказано съдействие. Наложило се да потърсят помощ от полицията, за да влязат в офисите на рудника.  

Доказаха, че българските сортове ориз са по-добри от вносните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153670

Доказаха, че българските сортове ориз са по-добри от вноснитеБългарските сортове ориз са по-добри от турските и италиански сортове, които масово се сеят у нас. Това доказаха в Института за растителни и генетични ресурси в Садово, съобщава БНТ. Въпреки това обаче през последните години родните производители не отглеждат български ориз. Над 120 хиляди декара са площите с насаждения с ориз в България.

Тръмп дари заплатата си на националните паркове

http://www.cross.bg/natzionalnite-parkove-dari-1539485.html

/КРОСС/ Президентът Доналд Тръмп дари президентската си заплата за първото тримесечие на националните паркове в Съединените щати, спазвайки обещанието си от предизборната си кампания. Говорителят на Белия дом Шон Спайсър връчи чек на министъра на вътрешните работи, Райън Зинки, на стойност близо 80 хиляди долара - колкото е президентската заплата. Зинки заяви, че е развълнуван от решението на президента да дари заплатата си на Управлението за националните паркове. Вътрешният министър допълни, че парите ще бъдат използвани за отдавна отлагани проекти за поддържане и подобряване на инфраструктурата на национални обекти, за което са необходими поне 229 милиона долара.  

Тръмп разреши на доставчици да надничат къде сърфират потребителите

http://offnews.bg/news/n_1/n_651914.html

Нов указ, подписан от президента на САЩ Доналд Тръмп, поставя под въпрос сигурността и личното пространство на американците в мрежата. Законът, който Тръмп утвърди вчера, позволява на доставчиците да продават и споделят вашата уеб история без ваше знание или изрично позволение. С това си действие Тръмп зачеркна наредба на Федералната комисия по комуникации от октомври, която ограничаваше подобни действия на интернет доставчиците като Comcast, AT&T, Verizon и други. Подписът на Тръмп под указа дава право на тези компании да продават и споделят вашите навици и история в интернет, с цел маркетинг, като това може да стане и без вашето изрично съгласие. Републиканската партия най-яростно искаше този закон подписан, а наредбата на Комисията отменена. Техните мотиви се изразяват в това, че щяло да бъде "нечестно за интернет доставчиците". Според тях също нямало смисъл наредбата да обхваща доставчиците, но не и гиганти като Гугъл и Фейсбук.

И "Газпром" може да се изтегли от Лондон

http://www.investor.bg/surovini/365/a/i-gazprom-moje-da-se-iztegli-ot-london-236966/

Опасенията на руския гигант са свързани с връзките с основния му експортен пазар - ЕС, след Brexit

Румяна Арнаудова: Имаме гласни доказателства срещу Илко Семерджиев

http://www.moreto.net/novini.php?n=348005

Няма доказателства на служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев да е бил оказван натиск, има обаче свидетелски показания срещу него, с които смятаме, че ще можем да убедим съда, че има извършено престъпление. Това каза говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова, в предаването „Tази сутрин“ по bTV.

Броят на загиналите при калните свлачища в Колумбия достигна 273

http://www.mediapool.bg/broyat-na-zaginalite-pri-kalnite-svlachishta-v-kolumbiya-dostigna-273-news262264.html

Броят на загиналите при калните свлачища в Колумбия през уикенда достигна най-малко 273, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на властите.   Очаква се броят на жертвите да продължи да нараства, тъй като още много хора се водят в неизвестност и спасителните екипи продължават да откриват тленни останки.   Кални свлачища, предизвикани от преливане на реки, пометоха Мокоа в петък късно вечерта и в събота рано сутринта.   Жителите на южния колумбийски град с население от около 40 000 души още са в шок. Ситуацията в Мокоа остава бедствена. 

Изграждат два нови комплекса за луксозни коли в София

https://www.24chasa.bg/avto/article/6153703

Изграждат два нови комплекса за луксозни коли в СофияЗапочна строителството на два нови търговско-сервизни комплекса на "Мото-Пфое". Първата копка извършиха лично собственикът на компанията - Филип Пфое, управителите Атанас Фурнаджиев и Димо Николов и кметът на столичния район Кремиковци Ивайло Панев. Новите дилърства на Volvo и Jaguar Land Rover ще се в непосредствена близост до "детелината“ на

Пиян пилот в Канада получи 8 месеца затвор

http://www.cross.bg/godina-kanada-imal-1539484.html

/КРОСС/ Пилот, който се е готвел да излети пиян от летище в Канада, бе осъден на 8 месеца затвор, съобщават световни агенции. 37-годишният словак Мирослав Гронич се призна за виновен. Той беше задържан на Нова година, след като припадна в пилотската кабина на самолет на компанията Sunwing. Той е имал три пъти повече алкохол в кръвта си от допустимите норми. Съдия Ан Браун в Албърта му наложи една година забрана да пилотира, която ще влезе в сила след излежаване на присъдата. Той също така трябва да плати глоба от 74 американски долара. След като се качил на самолета в Калгари на връх Нова година, Гронич имал затруднения при обличането на сакото и едвам говорел. Според информация от съда помощник-пилотът предположил, че осъденият ще напусне самолета, но той седнал на пилотския стол и припаднал, "отпускайки лицето си на прозореца". Впоследствие е установено, че в хотелската му стая има празна бутилка от водка. Полетът от Калгари до Канкун, Мексико, е извършен от друг пилот. На борда е имало повече от 100 души.  

Дипломатическият прочит на посещението на Доналд Туск у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153697

Дипломатическият прочит на посещението на Доналд Туск у насДипломатическият прочит на посещението на председателя на Европейският съвет Доналд Туск у нас е доста интересен, коментира Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения, предаде БНТ. Туск посещава 4 държави от региона в рамките на три дни, но посещението в България изпъква. Темите, без да бъдат официално обявявани,

Deutsche Bank и американци купиха "Престиж" и The Mall за 288 млн. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153673

Deutsche Bank и американци купиха "Престиж" и The Mall за 288 млн. евроГерманската Deutsche Bank и американската Goldman Sachs приключиха сделката по придобиване на базираното в Лондон дружество на гръцката National Bank Of Greece (NBG) – NBGI Private Equity, която бе досегашен собственик на великотърновската сладкарска компания „Престиж 96“. Цената на сделката е 288 млн.

Наемите на офиси в Манхатън достигат нов рекорд

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/naemite-na-ofisi-v-manhatyn-dostigat-nov-rekord-236955/

Активността на пазара на офис площи е значително над средното ниво за последните 10 години

„Еврофутбол“: Рома е фаворит в дербито за купата с Лацио

http://www.cross.bg/leva-live-obshto-1539483.html

/КРОСС/ Рома е фаворит в дербито за Купата на Италия срещу Лацио - това счита „Еврофутбол" за предстоящия сблъсък в Рим на 04.04.2017 г. от 21.45 часа:Рома - Лацио Сингъл, Live, ТОП „1"-1.80 „Х"-3.00 „2"-3.00 Ето и други интригуващи футболни сблъсъци в предстоящите дни, сред които за Купата на България, Висшата лига на Англия, Примера дивисион и купата на Италия:Пирин Благоевград - Ботев Пловдив Сингъл, Live, ТОП „1"-2.06 „Х"-2.88 „2"-2.73Литекс Ловеч - Черно море Сингъл, Live, ТОП „1"-3.55 „Х"-3.10 „2"-1.60Локомотив Пловдив - Лудогорец Сингъл, Live, ТОП „1"-3.75 „Х"-3.40 „2"-1.50ФК Верея - Дунав Русе Сингъл, Live, ТОП „1"-2.25 „Х"-2.95 „2"-2.25Ман. Юнайтед - Евертън Сингъл, Live, ТОП „1"-1.48 „Х"-3.20 „2"-4.30Атлетико Мадрид - Реал Сосиедад Сингъл, Live, ТОП „1"-1.29 „Х"-3.55 „2"-6.20Барселона - Севиля Сингъл, Live, ТОП „1"-1.15 „Х"-4.85 „2"-7.00Арсенал - Уест Хям Сингъл, Live, ТОП „1"-1.28 „Х"-3.85 „2"-5.60Наполи - Ювентус Торино Сингъл, Live, ТОП „1"-2.50 „Х"-2

Мей трябва да доказва, че е по-добре без сделка с ЕС, отколкото лошо споразумение

http://www.cross.bg/sporazymenie-sdelka-otkolkoto-1539482.html

/КРОСС/ Британският премиер Тереза Мей трябва да докаже, че "без споразумение е по-добре от лоша сделка" като предложи икономическа оценка за влиянието, което ще окаже върху страната след напускането на ЕС без договореност. Това заяви парламентарна комисия, цитирана от Ройтерс. Няколко дни след като Мей официално задейства процедурата за напускане на ЕС, комисията, в която има депутати от Консервативната партия и други партии, също призова правителството да публикува план при непредвидими последствия, ако не бъде сключено споразумение с Брюксел след двугодишните преговори. Министър-председателят предупреди, че е готов да напусне преговорите без сделка, отколкото да приеме "лошо" споразумение. Хилари Бен, председател на Комисията за напускане на ЕС, отбеляза в съобщение, че парламентът трябва да бъде информиран за позицията, за да се реши дали предложеното споразумение наистина е по-добро или по-лошо от това да няма споразумение.    

Дори след Брекзит централните световни банки предпочитат британската лира пред еврото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153675

Дори след Брекзит централните световни банки предпочитат британската лира пред евротоЦентралните банки по цял свят намаляват резервите си в евро на фона на опасения за политическа нестабилност, слаб икономически растеж и с оглед на политиката на Европейската централна банка на отрицателни лихвени ставки, като в същото време увеличават активите си в британски лири, гледайки на паунда като на дългосрочна и стабилна алтернатива,

Бивш съветник на Тръмп се е срещнал с агент на руското разузнаване

http://www.mediapool.bg/bivsh-savetnik-na-tramp-se-e-sreshtnal-s-agent-na-ruskoto-razuznavane-news262263.html

Външнополитически съветник в предизборния екип на Доналд Тръмп се е срещнал с агент на руското разузнаване през 2013 г. и му е дал документи за енергийната индустрия, се казва в съдебни документи, цитирани от Асошиейтед прес.   Руснакът Виктор Подобни е един от трима обвиняеми по дело срещу руска шпионска група. Според съдебните документи Подобни се опитал да вербува Картър Пейдж, който по онова време е бил енергиен консултант в Ню Йорк.    Пейдж за кратко бе външнополитически съветник в предизборния екип на Тръмп, но напуска екипа преди изборити. Белият дом заяви, че президентът на САЩ не поддържа отношения с него. Пейдж е един от сътрудниците на Тръмп, които са обект на разследване от ФБР и комисии на Конгреса, които проверяват твърдения за руска намеса в изборите от 2016 г. и възможни връзки между предизборния екип на Тръмп и Русия.   Снощи Пейдж призна в изявление, че е "споделил основна нематериална информация и публично достъпни научни документи" с Подобни. Той определи информацията като "нищо повече от няколко откъса от доста по-подробните лекции", които е изнесъл в Нюйоркския университет през 2013 г.   В съдебните документи има и препис от разговор на Подобни с друг обвиняем по делото, Игор Споришев.   "Харесва ми, че приема всичко. Засега ентусиазмът му ми върши работа. Освен това съм обещал много", казва Подобни.

Доклад: Подслушванията рязко скочили при семейната приятелка на Цветанов

http://offnews.bg/news/n_1/n_651905.html

Пикът в издаваните разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства от Софийския градски съд (СГС) е през 2010 година. Тогава, управляваният от Владимира Янева съд, която тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов нарече "семейна приятелка", е постановил едва 15 отказа за прилагане на СРС. Постъпилите тогава искания са били 6228 броя, като дадените разрешения са 6213.  Това става ясно от доклад , който настоящият председател на съда Калоян Топалов изпратил на главния прокурор. В доклада се посочват поредица от нарушения при издаването на разрешения за прилагане на СРС.  Заради аферата "Червей" , при която стана ясно, че Янева е давала разрешения за подслушване за по-дълго време, отколкото позволява законът, бившата шефка на съда получи условна присъда .  Според доклада:  През 2009 година постъпилите искания за даване на разрешение за използване на специални разузнавателни средства са 3 677 броя. Дадените разрешения за използване на специални разузнавателни средства са 3 662 броя. Постановените откази са 15 броя. Получените веществени доказателствени средства през 2009 година са 390 броя, като следва да се посочи, че част от тях са постъпили по дадени разрешения от предходната година. През 2010 година постъпилите искания за даване на разрешение за използване на специални разузнавателни средства са 6 228 броя. Дадените разрешения за използване на специални разузнавателни средства са 6 213 броя. Постановените откази са 15 броя. Получените веществени доказателствени средства през 2010 година са 709 броя, като следва да се посочи, че част от тях са постъпили по дадени разрешения от предходната година. През 2011 година постъпилите искания за даване на разрешение за използване на специални разузнавателни средства са 6 010 броя. Дадените разрешения за използване на специални разузнавателни средства са 6 008 броя, като в този брой се включват 37 броя дадени разрешения за използване на специални разузнавателни средства при условията на чл. 18 ЗСРС. Постановените откази са 2 броя , като няма постановени откази във връзка с постъпили искания по чл. 18 ЗСРС. Получените веществени доказателствени средства през 2011 година са 799 броя, като следва да се посочи, че част от тях са постъпили по дадени разрешения от предходната година. През 2012 г. започва слаб спад в разрешенията - от постъпили 5 561 искания, разрешени са 5 556. През 2013 година исканията вече 4 324 броя, а разрешенията - 4 304. През 2014 година исканията, въпреки че продължават да спадат, държат висок брой - 3 579. Разрешенията са 3 549 бр.  Първият сериозен спад на исканията се наблюдава през 2015 г. Тогава са направени 1 190 искания, като са разрешени 916. Рекордно нисък е броят на разрешените подслушвания през 2016 г. Тогава са постъпили  312 искания, като отказите са 165. На практика тогава съдът е разрешил прилагането на СРС в   147 случая.  Според доклада в периода от 2009 до юни 2014 г. в регистрите на съда не са вписвани имената на съдиите, които са се произнасяли по съответните искания. По този начин не може да бъде направен статистически анализ за броя на произнасянията от председателя на съда и заместниците му. На практика до 17 август 2015 г. контролът върху издаването на разрешения за СРС е бил занижен. За първи името на съдия е вписано на 10 юни 2014 г., когато по препоръка на Бюрото за контрол на СРС е създаден регистър за вписване на издадените разпореждания.  Въпреки че през 2015 г. се наблюдава спад на разрешенията за прилагане на СРС, се наблюдават сериозни нарушения на закона при издаването им. Така например има издавани разрешения за проследяване и подслушване спрямо едно и също лице, за един и същ период от време, като искането е това да стане от две различни служби. Има и случаи, при които не се посочва къде се намира разследваното лице - на територията на страната или зад граница и дали въпросното лице е български гражданин или не. Има и случаи, с които на практика е нарушена Виенската конвенция за консулските отношения. Това означава, че са издавани искания за подслушване на дипломати, в разрез с конвенцията.  Констатирани са случаи, при които искането на заявителя е не само немотивирано, предвид обстоятелството, че липсва място на разследвана престъпна дейност, но и че това място е извън територията на Република България, като от мотивите на искането не става ясно, каква е обвързаността на фактическите данни, посочени в искането на заявителя както с територията на Република България, така и с лицата, които са поставени под контрол, чрез разрешените спрямо тях за използване оперативни способи от страна на оправомощения съдия. Масово са констатирани ис лучаи, при които в искането на заявителя не е посочено престъплението, за което се изисква прилагането на СРС. По този начин е нарушен законът за СРС, в който е указано задължителното посочване на правната квалификация на престъплението, за което трябва да бъде издадено разрешението.  В доклада се прави заключението, че следва съдът да бъде предсказуем при издаване на актовете си, за да създаде "правна сигурност". "При липсата на такава сигурност, заявителят е възприел подхода да внася едно и също по съдържание искане, докато получи разрешение", се посочва в доклада.

Поскъпването на стоките няма да е забелижимо, убеден шефът на КЕВР

http://www.cross.bg/ivanov-tzenata-tzenite-1539481.html

/КРОСС/ Поскъпването на стоките и услугите няма да бъде забележимо. Това каза Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране по повод предстоящото решение на комисията за новите цени на природния газ, предаде news.bg. Според него ще се намали печалбата на бизнеса. Иванов бе категоричен, че увеличението е абсолютно обосновано и подчерта още, че е планово. Според него всички, които получават по-ниски цени и всяко повишаване намалява печалбата в бизнеса. Иванов определи решенията на КЕВР като трудни. Той посочи, че те ще доведат до определени затруднения за бизнеса. "Всяко повишение на цена бърка в джоба за всеки, който потребява", призна Иванов. Председателят на КЕВР бе категоричен, че е една голяма спекулация, че цените са обявени след изборите. "Ако се погледнат решенията на комисията винаги съгласно договора между Булгаргаз и Газпром на първо число на всяко тримесечие цените се актуализират, което означава, че ние трябваше на 31-ви март да вземем решението", коментира Иванов. Сега бизнесът щял да работи с по-малка печалба, но до увеличение на цените на стоките не следвало да се стига, обясни още Иван Иванов. По думите му, цената на газа е било предопределено да се вдигне по причина на договора с "Газпром". "Той е обвързан с девет месечен период на цените на петролни деривати - мазута и газьола

Задържаха трима телефонни измамници в Сливен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153676

Задържаха трима телефонни измамници в СливенСливенският окръжен съд задържа под стража трима телефонни измамници, нанесли имотна вреда на две жени в размер на близо 17 000 лв. Това съобщиха от Районната прокуратура, след чийто протест е взета мярката. Тримата мъже от Ихтиман са обвинени, че от 21 февруари до 23 март в условията на продължавано престъпление и в съучастие са измамили две жени

Германският президент: ЕС не ни е гарантиран

http://www.clubz.bg/52431-germanskiqt_prezident_es_ne_ni_e_garantiran

Европейската интеграция е основата на мира на Стария континент, но тя не е гарантирана, предупреди днес в реч пред Европейския парламент в Страсбург президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Той призова европейците „да опазят ценното си наследство, да не го оставят в ръцете на противниците на Европа“.

Щайнмайер (61 г.), социалдемократ и доскорошен външен министър на страната си, заяви, че национализъм и авторитарни режими никнат не само на изток от ЕС, но и в самия него и порица закриването на Централноевропейския университет в Унгария, финансиран от международния финансист и филантроп Джордж Сорос.

„Моята вяра, че пътят на европейското единение е необратим, беше опровергана. Не, Европа не е гарантирана и това го доказа Брекзит“, каза Щайнмайер.

Той подчерта, че европейците нямат по-добра алтернатива от интеграцията в глобализацията, която прави отделните им страни все по-малки и по-слаби.

„Ако не превърнем Европа във фактор на международната сцена, ще загубим“, каза Щайнмайер.

Той посочи, че досега ЕС е изграждан възоснова на много и често мъчителни компромиси, които означават „ да приемеш правото на другия“.

„Но има и други сили, които търсят други отговори – силна ръка, образ на врага“, каза германският президент. „Надига се вълна от авторитарни режими не само на изток, но и тук в центъра на Европа“.

Те предлагат изход от серията кризи връхлетели ЕС чрез връщане към националните държави и граници, каза той.

„Наивно и безотговорно е да се подмамват хората, че промените в климата или тероризмът могат да бъдат спрени с граници“, каза Щайнмайер.

Европейците са изправени пред въпроса какво и колко европейско единство искат, добави той, спирайки се на Бялата книга на Европейската комисия с различни сценарии за бъдещето на ЕС.

„Една трайна самоблокада в ЕС е най-лошият вариант“, каза Щайнмайер, посочвайки, че не бива да се пречи на тези страни, които искат да се интегрират по-дълбоко.

„Това, което ни липсва не е яснота на проблемите, а готовността да ги решаваме заедно и това трябва да се промени“, заяви той.

Дори и да се развива с различни темпове обаче, ЕС трябва да остане верен на базисните си принципи като демокрацията, човешките права, върховенството на закона, каза германският президент.

„Не трябва да мълчим, когато, когато се случват неща като закриването на Централноевропейския университет в Будапеща“, каза той.

Управляващата партия „Фидес“ прие закон, който налага закриването на това учебно заведение, защото налага условия, които то не изпълнява.

Сорос, който критикува за авторитаризъм унгарския министър-председател Виктор Орбан, е роден в Будапеща и емигрирал във Великобритания през 1947 г.

Дори след Брекзит, централните банки по света предпочитат британската лира пред еврото

http://econ.bg/Новини/Дори-след-Брекзит-централните-банки-по-света-предпочитат-британската-лира-пред-еврото_l.a_i.740311_at.1.html

Централните банки по цял свят намаляват резервите си в евро на фона на опасения за политическа нестабилност, слаб икономически растеж и с оглед на...

"Балет Меджик" отново спечели награди

//dariknews.bg/regioni/vraca/balet-medzhik-otnovo-specheli-nagradi-2015247

"Балет Меджик"  при Военния клуб във Враца отново успя да завоюва престижни награди в провелия се на 1 и 2 април Международен танцов фестивал в град Пловдив. Врачанските грации, с ръководители Виктория и Драгомир Дамянови,  завоюваха две първи, едно второ и две трети места в различните стилове и въ

БСП иска отмяна на решението за поскъпването на природния газ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bsp-iska-otmiana-na-reshenieto-za-poskypvaneto-na-prirodniia-gaz-2015243

БСП поиска да се отмени решението, с което се вдига цената на природния газ.
 
Според социалистите това трябва да се случи след обществено обсъждане.
 
Ако въпреки това до поскъпването се стигне, лидерът на БСП К

Разследват още 10 фалшиви пенсионери

//dariknews.bg/regioni/razgrad/razsledvat-oshte-10-falshivi-pensioneri-2015249

10 досъдебни производства срещу фалшиви „пенсионери“ са започнати от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-Разград – съобщават от ОДМВР-Разград.
Случаите са от различни населени места – Езерче, Дянково, Цар Калоян, Разград, Раковски, Богомилци. Лицата използвали неис

Двама са със счупени носове след катастрофа край Варна

//dariknews.bg/regioni/varna/dvama-sa-sys-schupeni-nosove-sled-katastrofa-kraj-varna-2015246

Лека кола „Ситроен” излетяла от пътя при излизане от ляв завой и се забила в крайпътно дърво

Какво спечелихме като личности и държава от членството ни в ЕС?

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/kakvo-spechelihme-kato-lichnosti-i-dyrzhava-ot-chlenstvoto-ni-v-es-2015250

На 5 април в  ТУ-Габрово ще се проведе дискусия, посветена на 10-годишнината от приемането на България в Европейския съюз, 60-годишнината от подписването на Римския договор, на предизвикателствата пред бъдещото развитие на Европейския съюз.

 

Началото на срещата е от 13:00 ча

Всички метростанции в Санкт Петербург са отворени след проверка

//dariknews.bg/novini/sviat/vsichki-metrostancii-v-sankt-peterburg-sa-otvoreni-sled-proverka-2015245

Всички станции по Синята линия на метрото в Санкт Петербург, които бяха затворени днес за проверка, възобновиха работа, предаде ТАСС.

"Всички станции и тунели са проверени, не са намерени взривоопасни предмети. От 13,54 ч. московско време метрото работи в обичаен реж

Туск ни похвали: България е пример за това как трябва да се охранява границата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tusk-ni-pohvali-bylgariia-e-primer-za-tova-kak-triabva-da-se-ohraniava-granicata-2015234

България е пример за това как трябва да се охранява границата. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е на посещение в България, след срещата с президента Румен Радев. Той подчерта, че е и

"Градски транспорт"-Варна отказа микробус за нуждите на хора с увреждания

http://www.moreto.net/novini.php?n=348015

Варненската фирма „Градски транспорт“ отказва да отпусне микробус с рампа за нуждите на театрална формация „Феникс“, съставена от хора със и без увреждания, съобщиха за Радио Варна от Сдружение „Феникс“. Автобусът е нужен на трупата, за да участва във фестивала „Океан от любов“, който се провежда от 8 до 12 април в Пазарджик.

Болници завеждат искове срещу НЗОК заради четците за пръстови отпечатъци

http://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/bolnici-zavejdat-iskove-sreshtu-nzok-zaradi-chetcite-za-prystovi-otpechatyci-236958/

От българския пазар се купуват официално лекарства за над 300 млн. лева, нужно е да се сложи ред при паралелния експорт, каза Дечо Дечев

Защо Иън Маккелън отказа да е Дъмбълдор

http://www.clubz.bg/52430-zashto_iyn_makkelyn_otkaza_da_e_dymbyldor

С осемте си филма поредицата за Хари Потър изгради един от най-мощните актьорски кастинги в историята на киното, но сър Иън Маккелън така и не се включи в екипа. Сега той разкрива мотивите за отказа си да влезе в един от емблематичните образи в историята. Британската кино- и театрална икона е обмисляла ролята на директора на „Хогуортс”, професор Албус Дъмбълдор след кончината на първоначалния изпълнител Ричард Харис през 2002 г. Маккелън в крайна сметка се отказва от идеята заради коментари на покойния си колега.

„Когато почина, той играеше магьосника Дъмбълдор, а аз бях в ролята на истинския вълшебник (бел. ред. – Гандалф от „Властелинът на пръстените”). Но когато ме попитаха дали искам да се включа в поредицата „Хари Потър”, не ми казаха в коя роля“, коментира Маккелън пред Би Би Си.

В този момент Маккелън си спомня, че Харис е нарекъл колегите си – самия него и Дерек Джейкъби – „технически съвършени, но безстрастни”.

„Замислих се какво ли точно иска екипът на „Потър” от мен и не можах да разбера – продължава Иън Маккелън. – Не бих могъл да поема ролята на актьор, който не би одобрил това”.

Харис умира след заснемането на втория филм от поредицата – „Хари Потър и стаята на тайните”. След отказа на сър Маккелън ролята на Дъмбълдор е поета от Майкъл Гамбън.

„… Понякога, когато видя афиш с Майкъл Гамбън, който изигра Дъмбълдор така добре, си мисля, че можеше да съм аз – казва Маккелън. – Знаете ли, понякога ни искат автографи за роли, които другият е изиграл!”

Маккелън отново ще играе Гандалф в предстоящ театрален моноспектакъл.

Площад Славейков

Изложба от картички и плетива подредиха в район "Северен" в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6153632

Изложба от картички и плетива подредиха в район "Северен" в ПловдивИзложба “Вчера, днес, утре – заедно!” организира екипът по управление на проект „Услуги за по-добър живот – район „Северен”, като включи в нея изработки и на потребители, и на доставчици на услуги. Събитието е под патронажа на кмета на района инж.Ральо Ралев и е мотивирано от желанието участниците в проекта да покажат изделия,

Започва ремонтът на бул. "Дондуков"

http://www.clubz.bg/52429-zapochva_remontyt_na_bul_dondukov

Ремонтът по столичния булевард "Княз Александър Дондуков" започва от утре. Първи обновлението ще започнат от "Софийска вода" в участъка между моста Чавдар и улица "Кракра", съобщава "Дарик".

До приключване на рехабилитацията на ВиК мрежата, движението на превозни средства ще се извършва само в една лента на посока. Цялостният ремонт на булеварда ще започне от началото на юни, когато по всяка вероятност асфалтът ще замени паветата по "Дондуков".

Той ще се прави на четири етапа, като работите ще започнат първо от ул. „Кракра” до бул. „Васил Левски” с изваждането на релсите, но колите ще продължат да се движат. Трамваите с номера 20, 22 и 23 ще имат нов маршрут. Те няма да се движат от Младежкия театър до бул. „Васил Левски”, а пътниците трябва да вървят пеша между двете спирки.

От общината обмислят да пуснат и автобус, които да улесни предвиждането на софиянци. Следващият етап от ремонта ще е между бул. „Васил Левски” и ул. „Раковски”, като трябва да стигне във финалната си фаза до Министерския съвет.

Предвижда се изграждането на перони в района на трамвайните спирки. Проектирани са по два перона на всяко от кръстовищата бул. „Княз Ал. Дондуков” – ул. „Георги Раковски” и бул. „Княз Ал. Дондуков” - бул. „Васил Левски”. Оставащата лента за движение на моторни превозни средства е 3,50 м. Пероните са обособени до пешеходните пътеки на кръстовищата, за да могат пешеходците да  използват за пресичане фазата на светофарите, пише на сайта на Столична община.

До края на април столичани ще трябва да решат и каква ще е настилката по булеварда. Те все още могат да гласуват в анкетата на сайта на Столична община sofia.bg като засега преобладават мненията в полза на асфалт. Вариантът за еднопосочно движение обаче се замразява. Краят на ремонта трябва да е през септември.

Ето и вариантите за настилка на булеварда:

В анкетата досега са гласували близо 78 хил. души като 46,77% искат асфалт - поне според данните на сайта на общината.

 

Турция готви нови военни операции зад граница

http://offnews.bg/news/n_1/n_651913.html

Дни след официалния край на операцията на турската армия в Северна Сирия "Ефратски щит" президентът Реджеп Таийп Ердоган заяви, че ще последват други задгранични интервенции.     "Завършихме първия етап на операция "Ефратски щит" с пречистването на Ал Баб от терористи. Сега това приключи и ще има други операции. Подготвяме се за нови, за да прегазим терористичните групировки в други региони. Ще дадем нови имена на новите операции. Имаме добри изненади за всички терористични групировки, включително  ПКК (Работническата партия на Кюрдистан), Отрядите за защита на народа, ДАЕШ и ФЕТО, които ще дойдат през пролетта", заяви Ердоган, цитиран от "Хюриет".  Краят на "Ефатски щит" бе сложен на 29 март, малко над седем месеца след началото й.Военната интервенция на Анкара в южната й съседка започна на 24 август като главните цели бяха да се подсигури границата и да се изтласкат от нея както бойците на "Ислямска държава", така и кюрдските опозиционни сили от Отрядите за защита на народа, сражаващи се срещу сирийския президент Башар Асад и подкрепяни от водената от САЩ коалиция срещу ИД.

Затягат режима за предоставяне на българско гражданство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153653

Затягат режима за предоставяне на българско гражданствоМинистерство на правосъдието предлага промени на Закона за българското гражданство, с които режимът се затяга. Очакванията са направените предложения да бъдат гласувани от служебното правителство до края на мандата му, а новият парламент да приеме нормативната уредба, предаде БГНЕС. Освен промените в Закона за българското гражданство,

Кристиан Костов представи песента си за Евровизия 2017 за първи път в Лондон

http://www.cross.bg/kristian-konkyrs-predstavitel-1539480.html

/КРОСС/ От Лондон започна промоционалното турне на българския представител за Евровизия 2017 - Кристиан Костов. В неделя вечерта той представи за първи път на живо песента "Beautiful Mess" пред международна публика в британската столица. Освен Кристиан, по време на концерта "London Eurovision Party" участие взеха изпълнители в международния конкурс на още 24 държави. Силен медиен интерес имаше към българския представител в тазгодишното издание на песенния конкурс. Той даде интервюта за над 15 чужди медии, сред които Би Би Си и програмата "Good morning Britain" на най-голямата частна телевизия в страната - ITV. „Моята песен "Beautiful Mess" разказва за недосегаемата любов. Не става дума само за романтични чувства, а за любовта в най-широк смисъл. В днешно време живеем в объркан свят, в който единственото правилно решение е да обичаш, а не да мразиш" - каза Кристиан пред ITV. Нашият представител бе определен като едно от най-актуалните лица в Евровизия 2017. Това бе причината популярният радиоводещ Скот Милс да го покани за участие в специална програма, посветена на песенния конкурс. Кристиан Костов вече отпътува за Тел Авив (Израел), където тази вечер ще се включи във втория промоционален концерт от турнето му - "Israel Calling". Следващите спирки от европейската обиколка са Амстердам (8 април) и Мадрид (15 април).    

Броят на загиналите при газовата атака в Сирия е достигнал 35 души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153652

Броят на загиналите при газовата атака в Сирия е достигнал 35 душиПоне 35 души, сред които девет деца, са били убити при въздушно нападение срещу контролирания от бунтовниците сирийски град Хан Шейхун, предава AFP, цитира "Фокус". От Обсерваторията по правата на човека отбелязаха, че десетки страдат от респираторни проблеми след атаката с „токсичен газ“. Освен това от организацията допълниха,

България срещу Гърция и Армения за "Купа Дейвис"

http://www.clubz.bg/52428-bylgariq_sreshtu_gyrciq_i_armeniq_za_kupa_dejvis

Националният ни отбор по тенис ще играе срещу Гърция и Армения в група "А” на "Купа Дейвис" в Созопол (5-8 април). Надпреварата е от група III на зона Европа.

Днес във ваканционното селище "Санта Марина" в морския ни курорт бе теглен жребият. В турнира участват общо 15 отбора, разпределени в 4 групи. Победителите в тях ще играят на полуфинали по следната схема - победител от гр. А срещу победител от C и победител от гр. B срещу победител от група D.

Спечелилите ще заслужат промоция за група II на зона "Европа/Африка" през 2018 г.

В гр. „B” попаднаха отборите на Македония, Молдова, Исландия и Малта. В „C” пък са тимовете на Ирландия, Черна гора, Андора и Косово, а в последната „D” - Люксембург, Лихтенщайн, Сан Марино и Албания.

Българите са в състав Александър Лазов, Димитър Кузманов, Александър Лазаров и Тихомир Грозданов. Капитан (треньор) на селекцията ни е Тодор Енев. Григор Димитров очаквано не е под знамената. Това стана ясно още през миналата година.

Първият мач на националите в сряда е срещу Армения от 11:00 часа. На следващия ден се противопоставяме на южните ни съседи.

"Момчетата са готови, тренирахме добре. Вярвам, че всички ще дадат максимума си. Очакват ни оспорвани двубои, което традиция за "Купа Дейвис", коментира Тодор Енев.

Йорданка Христова: Заради спокойствието на децата се разделих с мъжа ми

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6153657

Йорданка Христова: Заради спокойствието на децата се разделих с мъжа миЧета биографията й и съм силно впечатлена, респектирана. Няколко щрихи само: първата българка с голям рецитал в Париж, първата поп изпълнителка, поканена да пее в Северна Америка, наградите й по света и у нас са неизброими, кръстосала е над 100 пъти Земнотшо кълбо, а в Куба, която тя нарича своя “втора родина”, е толкова популярна,

Кампанията "Най-добрият учител, когото познавам" разказва за Валентина Димитрова от Стара Загора

http://www.cross.bg/zagora-stara-ychitel-1539479.html

/КРОСС/ Поредният филм от съвместната кампания на БНТ1 и Министерството на образованието и науката „Най-добрият учител, когото познавам" ще представи тази сряда (5 април) инж. Валентина Димитрова - старши учител по практическо обучение в Професионална гимназия по електротехника и технологии, „Г.С.Раковски" в Стара Загора. Самата тя е възпитаник на училището, в което преподава повече от 19 години. Нейните уроци са слушали бивши и настоящи ръководители на ключови предприятия в българската енергетика. „Днес учениците са безгрижни, жизнени и смели в мечтите си, колкото бяхме и ние, за съжаление не толкова амбициозни и упорити. Надявам се да се реализират толкова успешно, колкото многото завършили преди тях, да имат самочувствието на хора с професия, актуална, значима и с бъдеще", споделя Валентина Димитрова. Професионална гимназия по електротехника и технологии в Стара Загора е сред 17-те български училища, които работят по пилотен проект за въвеждане на дуалното образование у нас. Обучението, което се провежда както в класните стаи, така и в реална производствена среда изгражда освен професионални навици у младите хора, но и интерес у самите предприемачите към образованието на бъдещите им служители. Област Стара Загора засега е лидер в страната по внедряване на дуалното обучение и голям принос за това имат преподавателите по професионално обучение, каквато е инж. Валентина Димитрова

Стоичков влиза в "Залата на славата" в Пачука

http://offnews.bg/news/n_1/n_651915.html

Двама от любимците на Барселона - Джосеп Гуардиола и Христо Стоичков, както и един от големите футболисти в историята на Реал Мадрид - Франсиско Хенто, са сред най-новите и най-интересни имена, които ще бъдат приети в “Залата на славата” на световния футбол в мексиканския град Пачука. Съоръжението е признато от световната федерация ФИФА, а освен гореспоменатите трима, място в пантеона на играта ще получат и Енцо Франческоли и Хорхе Валдано. Това ще се случи на официална церемония на 7 ноември тази година. Сред имената в "Залата на славата" са легенди като Диего Марадона, Пеле, Боби Чарлтън, Франц Бекенбауер, Мишел Платини, Зинедин Зидан, Герд Мюлер и Лотар Матеус. Сред другите имена в Залата са напусналите този свят Йохан Кройф, Еузебио, Ференц Пушкаш, Гаринча, Лев Яшин и Алфредо Ди Стефано. По този начин историята отново ще свърже холандската легенда и Христо Стоичков, записвайки имената им със златни букви в престижната зала в Пачука.

Специализирана прокуратура и ГДБОП неутрализираха наркогрупа, действала в района на Разград, Търговище и Исперих

http://www.cross.bg/prokyratyra-grypata-razprostranenie-1539478.html

/КРОСС/ Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима участници в организирана престъпна група за разпространение на кокаин, амфетамини, екстази, марихуана, предимно на територията на Разград, Търговище, Исперих, Омуртаг. Ръководителят на групата Али Л., Екрем М. и Величко Д. са задържани на 31 март 2017 г. при специализирана операция на ТСБОП Русе-Разград под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. В операцията са участвали и разследващи полицаи от Варна и Силистра. Според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2016 г. Занимавала се е с производство, държане и разпространение на наркотични вещества и техни аналози (престъпления по чл. 321 и чл. 354а, ал. 1 от НК), като често си е служела със силови методи и всяване на страх сред хората в районите на разпространение. Действията на групата са били широко известни на местните, но именно страхът ги е карал да мълчат месеци наред. При специализираната операция по задържането на участниците в центъра на Разград са проверени пет адреса и 10 автомобила. При извършените претърсвания и изземвания са открити 80 г амфетамини, 40 таблетки екстази и амфетамин, 15 г марихуана, валута, както и шест везни за дозиране на наркотици. Най-голямо количество дрога е открито у ръководителя на групата Али Л., който осигурявал стоката на едро и я разпределял сред участницитеза разпространение. С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура от 1 април 2017 г

Верижно меле затапи Асеновградско шосе, 4 коли се удариха

https://www.24chasa.bg/region/article/6153651

Верижно меле затапи Асеновградско шосе, 4 коли се ударихаОгромни колони от автомобили са се образували и в двете посоки на Асеновградско шосе заради верижно меле. От областната дирекция на полицията обясниха, че около 8, 35 ч. на изхода на пътя в посока Пловдив са се сблъскали 4 автомобила. Двама души са били закарани в болница за прегледи. В момента на място са катаджии, които регулират трафика.

Консул Антон Марков: Обстановката след атентата в Санкт Петербург е спокойна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348018

Обстановката след атентата в Санкт Петербург е спокойна, досега няма български граждани, потърсили съдействие от консулството ни. Това каза за Агенция „Фокус“ консул Антон Марков в Санкт Петербург. Той уточни, че няма пострадали, ранени или загинали български граждани при атентата в метрото.

Българин обяви петиция за откриване на директни полети между Ница и София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153634

Българин обяви петиция за откриване на директни полети между Ница и СофияПо инициатива на Кънчо Кънев - българин, работещ в туристическия бранш в Ница - на Лазурния бряг се разпространява петиция за откриване на пряка въздушна линия между Ница и София, съобщава специализираното издание LaQuotidienne.fr, предава БТА. В момента 14 000 души, пътуващи между двата града, трябва да се прекачват във Франкфурт или Лондон.

Пускат в обрaщение новата банкнота от 50 евро

http://www.cross.bg/evro-obrashtenie-banknota-1539477.html

/КРОСС/ Пускат в обрaщение новата банкнота от 50 евро. Тя е много по-добре защитена от измами, защото досегашната се оказала най-фалшицираният купюр в обръщение. Това е и най-често използваната банкнота, като от нея има 8 милиарда в обрaщение или половината от всички евробанкноти. Думата "евро" е изписана на кирилица под същия надпис на латиница и на гръцки. Старите банкноти остават валидни, а до края на 2018 година ще бъдат пуснати и обновени банкноти с номинал от 100 и 200 евро.  

От министъра: „Лукойл“ държи 92% от складовете за бензин (ТАБЛИЦА)

http://www.clubz.bg/52427-ot_ministyra_%E2%80%9Elukojl%E2%80%9C_dyrji_92_ot_skladovete_za_benzin_tablica

Министърът на финансите Кирил Ананиев е изпратил отговор до Мартин Димитров и Петър Славов от Нова Република за това кои са собствениците на данъчните складове за горива в България и кой с какви капацитети разполага. Двамата водеха дело срещу отказа на Министерството и спечелиха на последна инстанция във Върховния административен съд.

„Данните ще покажат дали става дума за картел или още по-лошо – за монопол“, коментира още преди изборите Мартин Димитров.

Нова Република призова данните да бъдат публикувани преди изборите, което не се случи. Не се случи и влизането им в парламента. Вчера обаче са получили данните от финансовия министър и обявиха, че вече е безспорно, че става дума за монопол на „Лукойл“ и за това българите плащат много по-скъпи бензин и дизел.

"Това е най-грижливо пазената тайна в държавата", заяви на извънредна пресконференция Петър Славов.

Данните са за 2014-2015 година. Общо капацитетът на данъчните складове за дизел е 881 878 959 литра. От тях 719 милиона и 400 хиляди литра са притежание на две компании - „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“. Тези две фирми са собственици на 82% от капацитетите в данъчните складове за дизел в България.

При бензина ситуацията е още по-драстична. Общо капацитетът на данъчните складове за бензин е 398 036 000 литра. От тях 366 милиона литра са собственост отново на „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“. Това прави концентрация на 92% от собствеността.

Преди седмица Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) реши да прекрати производството за доказване на картел на пазара на горива на дребно. КЗК обаче забрани на служителите в различните петролни компании да комуникират помежду си. 

"Ситуацията от вероятно картел се е променила към дружество с ясно изразено господстващо положение, близко до монопол", каза още Славов.

Нова Република ще сезира Европейската комисия чрез евродепутата Светослав Малинов, защото институциите в България не могат да се справят срещу монопола. 

"Данните обясняват защо българските граждани надплащат всяка година над 1 милиард лева от цените на горивата", обясни Трайчо Трайков.

Той подчерта, че КЗК веднъж казала, че има данни за картел, а два дни след изборите решила, че няма.

"Ние обаче го виждаме. КЗК да се счита за сезирана", каза още той.

Трайков обясни, че законът дава правомощия на Министерския съвет да предприеме мерки за налагане на пределни цени там, където има проблем с конкуренцията. "Да поеме на ръчно управление акцизните складове", допълни Трайков.

"КЗК може да налага санкции – те са 10% от оборота на този, който злоупотребява. Това са 600 милиона лева всяка година. Всяка година ставаме свидетели на едни срамни спорове дали да се отпуснат 40-50 милиона за коледни добавки към пенсиите. Ето ви 600 милиана. Те чакат държавата да си ги вземе", завърши Трайков.

Председателят на Нова Република в оставка Радан Кънев припомни, че преди изборите са поели ангажимент да бъдат защитник на малкия и средния бизнес от монополите и картелите.

"Сега правим точно това. За съжаление вътре в парламента няма вече кой да задава тези въпроси", каза Кънев.

В предишния парламент Мартин Димитров и Петър Славов внесоха законопроект за улесняване на конкуренцията при данъчните складове за горива. Сега Нова Република го предложи на парламентарните партии.

"Нека видим кой ще има смелост да го внесе", каза Славов.

Ето данните за обемите на складовете за 2014-2015 година в литри, както са били предоставени от Министерството на финансите:

  Капацитети дизел     Капацитети бензин    
    Общо     Общо %
Лукойл Нефтохим 407400000     265000000    
Полисан 1500000     0    
Инсаойл 11000000     0    
Аибо с 9000     0    
Бълг петролна раф 400000     0    
Зара 2442056     0    
БМВ-2000 5000000     2700000    
Лукойл България 2000000     1000000    
Лукойл България 290000000     100000000    
Лукойл България 20000000     0    
Ромпетрол 3800000     2000000    
Салина 7 0     50000    
Емелда 417000     0    
Булмаркет 7124000     0    
Сакса 2102000     1050000    
Интерскай 0     36000    
Пауър тийм 610003     570000    
Инса 0     0    
Инсаойл 7000000     0    
Петър Караминчев 12000000     0    
Групойл 90000     70000    
ДМВ 250000     0    
Вая 1357000     0    
Космос 80000     0    
Джи ти ей 14000000     0    
Астра 0     0    
Арена 800000     0    
Сакса 30000000     10200000    
Варна сторидж 40000000     10000000    
Нис петрол 11000000     4550000    
ОМВ 6840000     0    
Биоинвест 100000     0    
БСБ ойл 1000000     100000    
Агро 03 1300000     0    
Глобал 255000     255000    
Кристал 1000000     100000    
Енерджи 210000     100000    
Петроман 487900     0    
Биокемикъл 255000     255000    
Нафтекс Петрол 0     0    
Нафтекс Петрол 0     0    
Трейд 50000     0    
Общо 881878959     398036000    
    % от всичко     % от всичко  
Лукойл Нефтофим и България 719400000 81,5758208831   366000000 91,9514817755  

САЩ спряха финансирането за Фонда на ООН за населението

http://www.mediapool.bg/sasht-spryaha-finansiraneto-za-fonda-na-oon-za-naselenieto-news262262.html

Държавният департамент на САЩ съобщи, че прекратява американското финансиране за Фонда на ООН за населението, съобщи Ройтерс.   Департаментът посочи, че спира средствата, тъй като фондът "подкрепя или участва в управлението на програма за принудителни аборти и принудителна стерилизация".   Това е първата мярка на Доналд Тръмп в посока ограничаване на финансирането за ООН и вероятно ще породи още въпроси, доколко ще бъде засегната от тези съкращения организацията, чийто основен донор са именно САЩ, отбелязва Ройтерс.   През януари Тръмп върна с указ така наречената Политика "Мексико Сити", предвиждаща да се спира американското финансиране за всякакви международни организации, които осигуряват аборти или предоставят информация за аборти.   С указа, който бе издаден на 23 януари, бяха замразени американски средства в размер на най-малко половин милиард долара.    В поместено на сайта си изявление Фондът на ООН за населението изрази съжаление от решението на САЩ и определи като грешно твърдението, че той подпомага принудителни аборти и принудителна стерилизация в Китай.   Фондът заяви, че мисията му е "да направи така, че всяка бременност да бъде желана, всяко раждане да бъде безопасно и потенциалът на всеки млад човек да бъде реализиран".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване