Австралийската централна банка запази основната си лихва

http://econ.bg/Новини/Австралийската-централна-банка-запази-основната-си-лихва_l.a_i.740310_at.1.html

На днешното заседание Управителният съвет на Резервната банка на Австралия (RBA), воден от нейния нов управител Филип Лоу, взе решение да запази...

Цветан Цветанов се срещна с ръководителя на фондация „Конрад Аденауер“ в България Торстен Гайслер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153639

Цветан Цветанов се срещна с ръководителя на фондация „Конрад Аденауер“ в България Торстен ГайслерЗаместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работна среща с ръководителя на представителството в България на фондация „Конрад Аденауер“ Торстен Гайслер. Двамата обсъдиха актуалната политическа ситуация след изборите в България. Гайслер поздрави Цветанов за важната изборна победа на ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията.

Най-малко 35 души са убити при въздушно нападение срещу сирийския град Хан Шейхун

http://www.cross.bg/siriiiskiya-sheiihyn-naii-malko-1539476.html

/КРОСС/ Най-малко 35 души, сред които девет деца, са били убити при въздушно нападение срещу сирийския град Хан Шейхун, предава AFP. От Обсерваторията по правата на човека отбелязаха, че десетки страдат от респираторни проблеми след атаката с „токсичен газ". Освен това от организацията допълниха, че повечето от загиналите и ранените са цивилни.  

Кибернападение също може да задейства член 5 от Вашингтонския договор

http://www.mediapool.bg/kibernapadenie-sashto-mozhe-da-zadeistva-chlen-5-ot-vashingtonskiya-dogovor-news262261.html

Кибернападение срещу една от страните от НАТО може да стане повод за задействане на мерките за колективна отбрана на алианса. Това заявява в публикувано във вторник интервю за германския вестник "Ханделсблат" генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.   Той припомня, че за цялата история на организацията тези мерки са били задействани само веднъж - след терористичните атаки от 11 септември в САЩ.   "Гледаме на тази заплаха изключително сериозно. Толкова сериозно, че масирано кибернападение може да задейства Член Пети от Договора (за колективна отбрана)", казва той.   Член Пети на договора на НАТО постановява, че нападение срещу страна член е акт на агресия срещу всички и ги задължава да реагират.   "Това може да се случи, ако бъде извършена атака срещу критично важна инфраструктура или ако тя засегне системата на здравеопазване или представлява заплаха за живота на хората", допълва генералният секретар на НАТО. По думите на Столтенберг ръководството на алианса смята за необходимо да се изостри чувствителността за тази заплаха сред държавите от НАТО предвид това, че рисковите фактори "постоянно се менят". "В Германия беше атакуван Бундестагът, във Франция - телевизионни канали, в Норвегия - партии", каза той.   Столтенберг заяви, че "кибернападенията, комбинирани с политическа дезинформация, са много опасни". "Те са в състояние да подкопаят институциите на демокрацията, ако не сме бдителни", заяви генералният секретар на НАТО.   Германия и другите европейски страни да увеличат разходите за отбрана В интервюто си германския делови вестник Столтенберг приканва Германия и другите европейски страни да увеличат разходите за отбрана. Това по думите му е необходимо не за да бъде изпълнено желанието на президента на САЩ Доналд Тръмп, който неведнъж настоя членовете на НАТО да харчат повече за отбрана, а заради географската близост на Европа до райони като Русия, Сирия и Ирак.   "След краят а Студената война беше правилно да се намалят разходите за отбрана. Но ако ги намаляваме когато напрежението спада, трябва също да сме в състояние да ги увеличим, когато напрежението нараства - а сега то нараства", посочи Столтенберг.   На срещата на външните министри на страните в НАТО в петък германският външен министър Зигмар Габриел каза, че е напълно нереалистично Германия да постигне целта, определена от НАТО, разходите за отбрана да достигнат 2 процента от брутния вътрешен продукт, напомня ДПА.   Столтенберг казва в интервюто за "Ханделсблат", че не вярва преговорите за Брекзит между Великобритания и ЕС да застрашат НАТО.

Столтенберг призова Германия да увеличи разходите за отбрана

http://www.mediapool.bg/stoltenberg-prizova-germaniya-da-uvelichi-razhodite-za-otbrana-news262261.html

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани Германия и другите европейски страни да увеличат разходите за отбрана, съобщи ДПА.   Той каза пред германския делови вестник "Ханделсблат", че това е необходимо не за да бъде изпълнено желанието на президента на САЩ Доналд Тръмп, който неведнъж настоя членовете на НАТО да харчат повече за отбрана, а заради географската близост на Европа до райони като Русия, Сирия и Ирак.    "След краят а Студената война беше правилно да се намалят разходите за отбрана. Но ако ги намаляваме когато напрежението спада, трябва също да сме в състояние да ги увеличим, когато напрежението нараства - а сега то нараства", посочи Столтенберг.   На срещата на външните министри на страните в НАТО в петък германският външен министър Зигмар Габриел каза, че е напълно нереалистично Германия да постигне целта, определена от НАТО през 2006 г., разходите за отбрана да достигнат 2 процента от брутния вътрешен продукт, напомня ДПА.   Столтенберг каза в интервюто за "Ханделсблат", че не вярва преговорите за Брекзит между Великобритания и ЕС да застрашат НАТО.

Прокуратурата в Сливен иска проверка на два опасни пешеходни моста

https://www.24chasa.bg/region/article/6153608

Прокуратурата в Сливен иска проверка на два опасни пешеходни мостаРайонна прокуратура  Сливен се е самосезирала за извършване на проверка за състоянието на два пешеходни моста над река Асеновска, поради изключително лошото им техническо състояние и опасност за преминаващите, съобщиха от пресцентъра на Бургаската апелативна прокуратура. Проверката трябва да установи спазени ли са нормите на ЗУТ при изграждането и

Звездите на хокея няма да участват в олимпийските игри

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/04/2947530_zvezdite_na_hokeia_niama_da_uchastvat_v_olimpiiskite/?ref=rss


Звездите от Националната хокейна лига (НХЛ) ще пропуснат олимпийския турнир, след като собствениците на 30-те клуба в лигата не се съгласиха да прекъснат шампионата за трите седмици, в които ще продължат зимните игри в Пьончан през 2018 г.

"Считаме случая за официално приключен", се казва в изявлението на НХЛ. От лигата обвиниха Международния олимпийски комитет (МОК) и Международната федерация по хокей на лед (IIHF) в липса на диалог, след като не успяха да...

Хронология на терористичните нападения срещу Русия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/04/2947524_hronologiia_na_teroristichnite_napadeniia_sreshtu/?ref=rss


След терористичния акт в метрото в Санкт Петербург, при който загинаха поне 14 души и десетки бяха ранени, темата за тероризма в Русия излезе на дневен ред. Статистиката показва, че за последните петнадесет години най-смъртоносните нападатели са чеченските бунтовници.

"Дневник" представя хронология на някои от атаките в последните години, компилирана от агенциите "Ройтерс" и "Асошиейтед прес":

- 31 октомври 2015 г.:...

LG печели двойна “BEST OF THE BEST” награда в тазгодишните RED DOT AWARDS

http://www.cross.bg/dizaiin-oled-signature-1539475.html

/КРОСС/ SIGNATURE OLED TV W и Smart InstaView хладилникът на LG спечелиха отличието за „Най-добър дизайн" LG Electronics (LG) е големият победител на тазгодишните Red Dot Design Awards, печелейки общо 20 Red Dot награди за превъзходство в дизайна, в това число и две „Best of the Best" награди. Престижните отличия „Best of the Best" бяха връчени на SIGNATURE OLED TV W и Smart InstaView хладилника за изключителна иновативност и принос към дизайнерското общество. Red Dot е един от трите най-влиятелни комитети за дизайн в света, редом до iF Design Awards и IDEA (International Design Excellence Awards). LG SIGNATURE OLED TV W бе награден за внушителния си Picture-on-Wall дизайн, който превръща концепцията за телевизор в истинско произведение на изкуството. Супер тънкият профил на 65-инчовия W7, с дебелина по-малка от 4мм, създава илюзията за левитация във въздуха при монтаж на стена, правейки гледането на телевизия още по-вълнуващо. LG SIGNATURE OLED TV W също получи и 2017 iF Design Award, разнообразявайки портфолиото на награждаваните продукти от LG. Хладилникът на LG InstaView Door-in-DoorTM беше оценен от Red Dot заради успешната комбинация между красив уред и интерактивна технология. Хладилникът включва 29-инчов LCD сензорен дисплей, който става прозрачен само с две почуквания по екрана, което позволява на потребителите да надникнат във вътрешността на хладилника без дори да отварят вратата му

Какво е позволено да се снима в Северна Корея

https://vesti.bg/lyubopitno/kakvo-e-pozvoleno-da-se-snima-v-severna-koreia-6067502

Това бе най-вълнуващата и депресираща седмица в живота ми, разказва австралийският фотограф Адам Байдауи

Какво видя един фотограф в Северна Корея

https://vesti.bg/lyubopitno/kakvo-vidia-edin-fotograf-v-severna-koreia-6067502

Това бе най-вълнуващата и депресираща седмица в живота ми, разказва австралийският фотограф Адам Байдауи

От "Върколака" Хю Джакман отива в цирка - снимки

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/ot-vyrkolaka-hiu-dzhakman-otiva-v-cirka-snimki-6067503

Австралийският актьор влиза в ролята на американския шоумен - основател на цирка - Финиъс Тейлър Барнъм

Пожар в бежански лагер на остров Хиос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153623

Пожар в бежански лагер на остров ХиосПожар е избухнал в лагера за бежанци и мигранти Суда на остров Хиос. Няма пострадали, пламъците са нанесли само материални щети, съобщава изданието Нюз.ин. Огънят е бил потушен. Преполага се, че пожарът е предизвикан от късо съединение в електрическата система. В лагера са били изпратени полицаи, за да предотвратят евентуални инциденти.

Инспекцията по труда е подала жалба срещу ръководството на мина "Оброчище"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153621

Инспекцията по труда е подала жалба срещу ръководството на мина "Оброчище"Отново недоволство сред работещите в мина „Оброчище". Едва 10-тина дни след като постигнаха споразумение с концесионера, миньорите отново обявиха безсрочна гладна стачка, тъй като изплащането на ваучерите за месец февруари се бави. Около 22-ма миньори от вчера са под земята и гладуват. Останалите пък стоят в района на мината и очакват исканията им

Българското председателство на ЕС и "миражът" Западни Балкани

http://www.clubz.bg/52426-bylgarskoto_predsedatelstvo_na_es_i_mirajyt_zapadni_balkani

Европа ще затяга реда по границите си.

Единайсет години след приемането на страната ни за пълноправен член на Европейския съюз идва и времето на първото българско председателство на Съюза. От 1 януари 2018 г. София ще бъде средище на европейски политики, на опити за разрешаване на тежки проблеми и противоречия, на европейско административно струпване или на опити за дръзко визионерство на отделни мечтатели. Шест месеца, предвидени в европейския регламент като период за ротационно председателство, които не само поставят София пред огромно организационно и политическо изпитание, но и дават изключителен шанс на България да остави различими свои следи в бъдещото развитие на Съюза.

Това е възможност за спечелване на респект и за предизвикване на  интерес както към ролята ни на страна-членка в ЕС, така и към онези европейски проблеми, които през специфичния ни поглед ще се превърнат в български прочит на приоритетите на европейското председателство. 

В Римската декларация на ръководителите на 27-те държави-членки на ЕС, приета на 25 март 2017 г. се казва:

„Ще действаме заедно, ако е необходимо с различни темпове и интензивност, но ще се движим в една и съща посока, както сме правели преди, в съответствие с договорите и като държим вратата отворена за онези, които желаят да се присъединят на по-късен етап. Съюзът ни е неразделен и неделим. В идните десет години искаме Съюз, който да бъде безопасно, сигурно и благодатно място, да бъде конкурентноспособен, устойчив и социално отговорен, да има волята и способността да играе ключова роля в света и оформянето на глобализацията.“ 

Ако направим смислов анализ дори само на този фрагмент от Римската декларация, можем да стигнем до следните изводи:

  • След болезнената травма от Брекзит ЕС  ще търси начини да съхрани единството на своите членки и да предотврати бъдещи центробежни тенденции дори с цената на „различни темпове и интензивност в развитието“ на отделни страни или зони. 
  • Очевидно е, че времевата рамка от израза „в идните десет години искаме Съюз, който да е безопасно, сигурно и благодатно място“ обозначава разбирането, че в продължение на едно десетилетие турбуленциите и проблемите след излизането на Великобритания ще се усещат най-остро.
  • "Ключовата роля на ЕС в света и оформянето на глобализацията", за които се споменава също в Декларацията, означават както стремеж към по-високо качество на общата външна политика на Съюза, така и под „глобализация“ би могло да се разбира и роля на ЕС в глобалния свят, но и продължаване на тенденцията към глобализиране на самия Съюз като вътрешна структура, т.е. поддържане на неговия пъстър и мултикултурен облик. 

Изводите от този анализ подсказват, че българското председателство ще се проведе в може би най-трудния период от развитието на ЕС – труден и заради назования проблем с Брекзит, но и много по-труден заради неназованите предизвикателства, които тепърва ще създават потенциални зони на несигурност и нестабилност. Тези предизвикателства обаче, макар и неназовани открито, все пак съществуват и би следвало да бъдат обозначени. 

Парадоксално е, но решението на Великобритания да излезе от ЕС и цивилизационно-политическото напрежение в отношенията между ЕС и Турция не са различни или отделно взети събития и тенденции, а последователни, еднопорядкови явления от една и съща особено негативна линия на последици. И в двата случая става дума за много сериозно смислово и политическо разпокъсване, а дори и противопоставяне на двата компонента от сложното понятие евроатлантизъм. „Евро“ се изправя срещу „атлантизъм“.

Оказа се, че страни-членки на ЕС и НАТО от позицията на европейската си интеграция и споделени принципи могат да влязат в безпрецедентно остра конфронтация с държава, която е член само на НАТО, но пътят й към ЕС е блокиран поради цивилизационни и ценностни разломи. А страната, символ на неразривната връзка Европа – САЩ, каквато е Великобритания, си тръгна от ЕС. Това означава, че вече има дълбок вакуум в понятието „евроатлантическа зона за сигурност“, да не кажем, че самото вътрешно противопоставяне между „евро“ и „атлантизъм“ е генератор на дълбока несигурност. 

На този фон предстоящото българско председателство на ЕС, както например е отбелязано във външнополитическия раздел на предизборната програма на победителите в последните избори – ГЕРБ, ще трябва да се справя с последиците от Брекзит, но и с търсенето на нова балансираща формула за стабилност, която да компенсира нанесените смислови деформации в евроатлантизма. 

България е страна от региона на Балканите, а Балканите отдавна са обезсмъртени с една великолепна метафора - заглавие на повест от великия Иво Андрич – „Прокълнатият двор“. Балканите и в частност Западните Балкани днес са един истински прокълнат двор, пълен със стари исторически вражди, открити въпроси, междуетническа конфронтация и в същото време с горещи очаквания всички натрупани досега проблеми да намерят свое решение след интеграцията на този регион в Европейския съюз. 

България има шанс чрез своето председателство на ЕС, чрез своето визионерство и предложените приоритети да се превърне в своеобразен лидер на „прокълнатия двор“, поставяйки като неотменим акцент и стремеж пред ЕС ускорената интеграция на Западните Балкани. В противен случай отсега трябва да е ясно, че ако „Великобритания“ освен държава е и нарицателно на голям европейски проблем, то много скоро като нарицателно за начало на разпалване на стари вражди и огнища на напрежение на Балканите ще произнасяме името „Македония“. Ако Лондон стана символ на сътресения и разпад на традиционната основа на ЕС, то Скопие може да се превърне в символ на разпад на европейското бъдеще, преди дори още да се е случило за Западните Балкани.

Но в „прокълнатия двор“ не е само Македония, но и Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Албания. Това са страни, които с политическа воля и граждански усилия замразиха много свои стари конфликти с идеята, че разтварянето на проблеми под общия знаменател на европейската интеграция ще доведе до тяхното обезболяване. Това бе смисълът на компромиса от Охридското споразумение през 2001 г., което стабилизира Македония след гражданската война там. Такава е и историческата стойност на споразумението между Белград и Прищина, подписано през 2013 г. в Брюксел. 

Привличам особено внимание към онази точка на споразумението, в която Сърбия и Косово поемат ангажимент нито една от двете страни да не се възползва от право на вето и да не организира каквито и да е коалиции срещу другата, ако първа бъде приета за член на ЕС. Това бе подсказване, че в Белград и Прищина много добре са прочели негативния смисъл и пораженията, които нанесе на европейската интеграция повече от десетилетният спор между Гърция и Македония за името на Македония и в резултат на едностранната употреба на право на вето от Атина се стигна до продължителния блокаж пред Скопие по пътя му към членство в ЕС и НАТО. Продължителната изолация на Македония предизвика и изостри криза на идентичността, а оттам е на път да предизвика и изостри криза на държавността в тази република.

Това обрича не само Македония, но и ангажираните към нейните проблеми съседни страни като Косово, Сърбия и Албания на отдалечаване от интеграционната им европейска мечта, а оттам носи и риска от превръщане на тяхната зона в поле за чужди на ЕС геостратегически интереси. Така – на практика – до институционалните граници на ЕС ще има сива зона на нестабилност и несигурност, вместо пространство с богат интеграционен потенциал. 

Ако една от ключовите думи в Римската декларация е „глобализация“ и ако приемем, че тя носи и синонимното значение на мултикултурализъм, тогава можем да кажем и следното: прокълнатият двор на Балканите е една от най-ярките емблеми на мултикултурализма и глобализма като цивилизационно взаимно проникване. Те – Балканите – са истинска регионална молекула на глобализма. 

Вече казахме, че излизането на Великобритания от ЕС и кризата между ЕС и Турция са еднопорядкови процеси, чиято последица е ценностно и смислово разпокъсване на съставките в понятието евроатлантизъм. Сега можем да кажем, че острата криза в отношенията на Евросъюза с Турция и невидимата, но могъща цивилизационна стена, която все по-отчетливо заплашва да отдели и да пренасочи в различни направления пътищата на Брюксел и Анкара, ще се отрази и върху европейската перспектива и на Западните Балкани. 

Ако ислямът се приема не като различие с потенциал да обогати облика на ЕС, а като враждебна разрушителна заплаха за „християнска“ Европа, това неизбежно ще даде отражение и върху европейската перспектива на Западните Балкани. Сърбия е християнска, в Косово и Албания има силен ислям, Македония като етнически състав и вероизповедания е сложна държава на мултикултурната цивилизация, в чиято конституция нито една от религиите няма превес над друга. А колкото до Босна и Херцеговина – още от Дейтънското споразумение преди 22 години до днес тази държава олицетворява стремежа мултинационалното съжителство да бъде превърнато в потенциал за развитие, а не да бъде източник на конфликти.

Впрочем, онези, които са чели книгата на босненския мюсюлмански лидер Алия Изетбегович „Ислямска конференция“, знаят, че още от 1970 г., когато е написана книгата, тя е запазила едно пророчество – че рано или късно европейската общност ще се превърне в съюз, където няма да има ксенофобия, етнически вражди и религиозни междуособици. Мечтата на един виден ислямски мислител, като Изетбегович, който е предвидил създаването на Европейски съюз само идва да докаже, че в това огромно пространство на пъстри цивилизации свое достойно място има и ислямът. Възможно ли е обаче предразсъдъците и враждебността, напрежението и подозрителността между цивилизациите да бъдат преодолени? Ако това е дълъг процес, той със сигурност ще трябва да премине и през българското председателство на ЕС. 

И тук - никак не е изненадващо - шансовете България да изиграе истинска роля на стратегически визионер и цивилизационен помирител са заложени във формулата на бъдещото българско правителство. Категорично мога да кажа, че кабинет, съставен на пряка коалиционна основа между ГЕРБ и формацията „Обединени патриоти“, което ще означава демократичната партия от ЕНП – ГЕРБ  - да се съгласи с крайно националистически, антитурски и антиислямски условия на своите партньори, предварително обрича огромния външнополитически потенциал на България като бъдещ председател на ЕС на провал. Такова правителство ще породи като функция и ограничено разбиране за ЕС като затворен клуб на една доминираща цивилизация, която по-скоро се брани, отколкото да приобщава различията. Подобно разбиране ще превърне българското председателство на ЕС по-скоро във формален бюрократичен ангажимент, а Западните Балкани в размит и неясен образ, приличащ на мираж.

И обратно – при ясно програмно правителство на европейската демократична визия, излъчено от ГЕРБ като кабинет на малцинството с програмен хоризонт до края на българското председателство и с ресурс да подготви следващи избори за Велико народно събрание, ще даде истинската историческа възможност на България да заяви своя ясна физиономия и да остави своя демократичен почерк върху облика и на ЕС, и на Западните Балкани. 

В крайна сметка – нали и прокълнатите дворове трябва да бъдат поливани с надежда, за да дадат добри плодове.   

10 любопитни факта, които не знаем за броколите

https://www.actualno.com/curious/10-lubopitni-fakta-koito-ne-znaem-za-brokolite-news_603718.html

В днешното ежедневие, остава все по малко време да се храним здравословно и да се образоваме по отношение на храната, която приемаме. Има толкова полезни и в същото време, толкова вредни храни. Ако знаем ползите и вредите от приема им, може би другия път ще се замислим какво я

Управление на ГЕРБ с патриотите поне до есента на 2018 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6153056

Управление на ГЕРБ  с патриотите поне до есента на 2018 г.Партиите и гражданите са уморени от избори Два са факторите, които, изглежда, са се оказали решаващи Европейската народна партия да подкрепи коалиция на ГЕРБ с “Обединени патриоти” да състави правителство. Първо, самата европейска десница е разделена на либерално и консервативно крило. Не трябва да забравяме,

Затягат режима за българско гражданство

https://vesti.bg/bulgaria/politika/zatiagat-rezhima-za-bylgarsko-grazhdanstvo-6067506

Предвижда се забрана за чужди граждани да представляват български юридически лица – религиозни институции

Черно море гостува на Литекс за купата в сряда

http://www.moreto.net/novini.php?n=347995

Черно море ще гостува на Литекс в мач от 1/4-финалите за Купата на България в сряда - 5 април, научи Moreto.net. Срещата ще се играе на градския стадион в града и започва в 17.30 часа. В събота от 20 часа моряците гостуват на ЦСКА в София от 20 часа.

Мелания Тръмп с много специален портрет

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/melaniia-trymp-s-mnogo-specialen-portret-6067504

Снимката беше разпространена и в официалния акаунт в Twitter на Мелания Тръмп "FLOTUS"

Байерн Мюнхен без Нойер срещу Реал Мадрид?

http://offnews.bg/news/n_1/n_651912.html

Байерн Мюнхен може да остане без титулярния си вратар Мануел Нойер за първия мач от 1/4-финалите в Шампионската лига срещу Реал Мадрид на 12 април. Германският национал пропусна последните два мача в Бундеслигата поради контузия и изгледите са, че няма да е възстановен напълно за сблъсъка с действащия шампион в комерсиалната надпревара. Треньорът Карло Анчелоти има за какво да се тревожи, тъй като Реал Мадрид разполага с изключителна мощ в нападение. Междувременно стана ясно, че ръководството на Реал Мадрид е готово да похарчи 100 милиона лири за привличането на вратаря Давид де Хеа и халфа Еден Азар, твърди "Мирър". Треньорът Зинедин Зидан лично е настоял за подсилването с играчите на Челси и Манчестър Юнайтед. Сделките може да се осъществят през летния трансферен прозорец.

Японската валута поскъпва спрямо долара и еврото

http://econ.bg/Новини/Японската-валута-поскъпва-спрямо-долара-и-еврото_l.a_i.740309_at.1.html

B xoдa нa aзиaтcĸaтa вaлyтнaтa тъpгoвия във втopниĸ йeнaтa пocĸъпвa cпpямo aмepиĸaнcĸия дoлap и eвpoтo. Инвecтитopитe yвeличaвaт тъpceнeтo нa...

Астероид преминава опасно близо през земната атмосфера

http://www.cross.bg/zemnata-momenta-blizko-1539474.html

/КРОСС/ Астероидът 2017 GM, който беше открит едва вчера, ще премине на опасно близко разстояние до центъра на Земята - само на 16 288 км. Това означава, че отломката с размери между 3 и 6 метра ще профучи днес в ранния следобед със скорост от 18 км/сек през най-горните слоеве на земната атмосфера (екзосфера). През последните часове астрономите положиха значителни усилия за получаване на прецизни наблюдения, които към момента показват малък шанс небесното тяло да се вреже в нашата планета. Възможно е обаче да застраши сателити, намиращи се на сходна височина. В момента отломката е видима само от южното полукълбо и при най-голямото сближение ще се вижда от Австралия и Нова Зеландия. Д-р Филип Фратев от обсерватория "Звездно общество - А79" коментира, че отдавна не е имало толкова близко преминаващ астероид, който е важно да бъде проследен, защото орбитата му е вероятно да бъде повлияна от земната гравитация и при следващи сближения да представлява по-сериозна заплаха. Това доказва и необходимостта от продължаване на този род наблюдения, които могат точно да определят евентуалното място на сблъсък, а от там да предотвратят евентуални жертви и разрушения.    

Предозиране: Голямо въодушевление обзе служителите на Музея

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/04/2947520_predozirane_goliamo_vuodushevlenie_obze_slujitelite_na/?ref=rss


Въображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на управляващите, партиите, държавните институции или техните пиари. Рубриката на "Дневник" "Предозиране" започна със събиране на абсурдите на посланията на управляващите, партиите, държавните институции или техните пиари в хода на предизборната кампания през 2014 г., но продължава и след това с нови сюжети.

Следва кратко съобщение от пресцентъра на Националния исторически...

Притезки от вулята на Еркеч

//dariknews.bg/regioni/burgas/pritezki-ot-vuliata-na-erkech-2015221

Професор Петър Куцаров ще представи в петък своята книга „Притезки от вулята на Еркеч". Това ще стане в петък, от 18.30 часа, в клуба на несебърското читалище „Месемврия 2015“. В нея са описани уникалните песни, традиции, и документи от историята на село Еркеч (днешно Козичино).
 
В и

Призови класирания и "Мис Елегантност" от "Олимпик" на турнира Купата на СОК "Камчия"

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/prizovi-klasiraniia-i-mis-elegantnost-ot-olimpik-na-turnira-kupata-na-sok-kamchiia-2015225

Гимнастички на спортен клуб “Олимпик”- Кюстендил се класираха сред най- добрите 8 и спечелиха отличия от III международен турнир по художествена гимнастика за Купата на СОК "Камчия".
Рая Сръндева се класира 4- та в многобоя, 4- та на съчетан

Новият център в Средец ще заработи утре

//dariknews.bg/regioni/burgas/noviiat-centyr-v-sredec-shte-zaraboti-utre-2015223

Утре в Средец ще бъде официално открит новият Център за  развитие на общността. Той започва работа в рамките на Проекта на Община Бургас за социално включване на роми и други уязвими групи, изпълняван в рамките на програмата „Здраве и образование за всички“.

В нейните рамки беше ремонт

Съдът оправда обвинен в лихварство мъж

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/sydyt-opravda-obvinen-v-lihvarstvo-myzh-2015224

Окръжният съд оправда оправда габровец, обвинен в лихварство. Според магистратите „обвинението за извършено престъпление по чл.252 ал.2 пр.І-во и 2-ро във вр. с ал.1 от НК е недоказано по безсъмнен начин”.

А. К. бе обвинен, че от август 2009 до края на 2014 година е дал 29 0

Специализираната прокуратура проговори за арестите в петък

//dariknews.bg/regioni/razgrad/specializiranata-prokuratura-progovori-za-arestite-v-petyk-2015228

На петия ден след показния арест до Момина чешма в ранния петъчен следобед в Разград от Специализираната прокуратура обявиха официална информация за действията на ГДБОП.
След арестите обвинения са подвигнати на трима участници в организирана престъпна група за разпространение на кокаин, амфе

Много концерти за Цветница

//dariknews.bg/regioni/burgas/mnogo-koncerti-za-cvetnica-2015227

Община Бургас е подготвила богата фолклорна програма за посрещането на Цветница. Навръх големия християнски празник младото поколение на Бургас ще покаже, че продължава достойно българските традиции. Това ще се случи на площад "Свети Свети Кирил и Методий" в неделя, където в 12:00 часа започва голя

23 миньори от "Оброчище" са в гладна стачка под земята

//dariknews.bg/novini/bylgariia/23-miniori-ot-obrochishte-sa-v-gladna-stachka-pod-zemiata-2015222

Гладна стачка обявиха 23-ма миньори от рудник "Оброчище", които повече от денонощие са под земята, съобщи председателят на синдикалната структура на НС "Защита" Ивайло Тодоров.
 
Те отказват да излязат

Бургаска баба щракна капана на литовец, набъркан в схема за ало измами

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153575

Бургаска баба щракна капана на литовец, набъркан в схема за ало измами71-годишна бургазлийка устрои капан на ало-измамник, който се оказа литовски гражданин. Около 12,45 ч. на 3 април пенсионерката позвънила в Пето РУП, за да сподели, че е получила обаждане от непознат. Той искал сумата от 2400 лв., но възрастната жена се усъмнила. Криминалисти създали  бърза оперативна организация за залавянето на мошеника,

ЧЕЗ Разпределение с извънреден отчет заради новата цена на електроенергията

http://www.cross.bg/april-klientite-pokazaniyata-1539473.html

/КРОСС/ Клиентите ще имат възможност да отчетат сами показанията на средствата за търговско измерване към 06 април „ЧЕЗ Разпределение България" АД започва извънредно отчитане на електромерите на клиентите си във връзка с обявената от Комисията за енергийно и водно регулиране предстояща промяна на цените на електрическата енергия за битови и бизнес клиенти от 07.04.2017 г. Графикът на извънредния отчет ще бъде публикуван на сайта на дружеството www.cez-rp.bg. Информация за него може да се получи също в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ и на денонощната телефонна линия 0700 10 010. ЧЕЗ Разпределение е създала необходимата организация за бързо и качествено отчитане на електромерите в Западна България. Ангажирани са извънредно 368 служители. Всички отчетници ще работят с удължено работно време и в почивните дни. При желание клиентите, които се снабдяват по регулирани цени от „ЧЕЗ Електро България" АД ще могат сами да отчетат и декларират показанията на своите средства за търговско измерване. Тези, които се възползват от възможността, трябва да запишат показанията от електромерите си на 06 април 2017 г. и да подадат данните към компанията между 6 и 10 април през уеб-сайта www.cez.bg, меню „Самоотчет", по електронната поща на адрес zaklienta@cez.bg, на денонощната телефонна линия 0700 10 010 (меню 2) и в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ в работните дни от 6 до 10 април

България и Европа: и сега какво?

http://www.clubz.bg/52424-bylgariq_i_evropa_i_sega_kakvo

Да продължава ли Европа санкциите срещу Русия - това е въпросът.

След парламентарните избори в България възникват поне три много сериозни българо-европейски проблемни зони. Първият драматичен въпрос гласи: ще се сформира ли в България коалиция, в която участват партии и лидери с полуфашистки профил, и как ще реагира на това ЕС - и в частност Европейската народна партия? Втората тема, която бързо излиза на дневен ред, е кой ще бъде новият български еврокомисар. А най-тревожен си остава един по-дългосрочен сюжет: българското председателство на ЕС догодина, по време на което ще се водят решителните преговори за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Да, кафяви са, но...

Като бъдещ премиер Бойко Борисов очевидно предпочита да има правителство на мнозинството, а „Обединените патриоти” се оказват най-подръчният възможен партньор. Тази предизборна коалиция всъщност няма никаква платформа, възгледите ѝ за управлението и за бъдещето на страната са аморфни, объркани и противоречиви, а доколкото „патриотите” се обединяват около някакви ценности - те са архаични, реакционни и ксенофобски. Тъй че се пита: дали Европейският съвет, Европарламентът и Комисията биха приели българско правителство с участието на подобна политическа сила?

Спонтанният отговор, разбира се, гласи „не”, но за съжаление нещата са по-сложни. Първо, в подобна ситуация тези три европейски институции само в краен случай се намесват с някаква препоръка. Второ, в момента ЕС държи преди всичко на стабилността, а една стабилна правителствена коалиция в България влиза в синхрон с това желание. И трето: ако някой може да повлияе на Борисов срещу горещото желание на „патриотите” да влязат в правителството, това е единствено Европейската народна партия. А засега изглежда, че и ЕНП ще пипа този горещ картоф с велурени ръкавици и ще се грижи единствено за стабилността в България и за добруването на собствената си фракция в Европарламента. Така че по въпроса за нахлуването на кафяви политици в българското правителство от Брюксел и Страсбург най-вероятно ще се чуе единствено оглушително мълчание.

Кой ще стане еврокомисар? И какъв ресор ще получи?

За овакантения още през декември пост на българския еврокомисар, Жан-Клод Юнкер и неговата институция явно с нетърпение чакат политическо решение от София. Сред имената, който се въртят вече от месеци, в момента като че ли все по-напред излиза евродепутатката от ГЕРБ Мария Габриел. За Брюксел тази номинация ще бъде съвсем приемлива, още повече, че младата българка вече натрупа сериозен опит и си спечели уважение като активен парламентарист.

Друг е въпросът какъв точно ресор би получила Мария Габриел, ако Борисов я номинира. Овакантените ресори на британеца Джонатан Хил „Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари” и на германеца Гюнтер Йотингер, който отговаряше за дигиталното стопанство, преди да поеме задълженията на Кристалина Георгиева по бюджета и човешките ресурси, са най-очевидният вариант. Но в Комисията винаги е възможно някакво преструктуриране, така че примерно да се появи нов ресор по равнопоставеността или пък специално за бежанците. Всичко това бъдещото българско правителство трябва да претегли на политическия си кантар, да обсъди с Брюксел и най-вече - да се постарае страната да получи по възможност по-влиятелен ресор, особено в навечерието на българското председателство на ЕС.

Тъмна Индия

А това председателство засега изглежда като тъмна Индия. Вярно, има „План за подготовка”, но девет месеца преди началото на българския мандат още не се знае нито кой точно политик ще координира и ръководи дейността, нито пък какви собствени акценти смята да постави България. Икономическото неравенство в ЕС, идеите за обща социална политика, плановете за изграждане на общоевропейски отбранителни структури, проблемите с миграцията и бежанците - горещи теми, които засягат и България, има колкото искаш.

Да не говорим, че България поема председателството в един уникален по тежестта си период, когато ще се водят и евентуално финализират преговорите за излизането на Обединеното кралство от ЕС. Как София отговаря примерно на въпроса „Мека или твърда позиция към Лондон”? Има ли изобщо българското правителство финансовия, дипломатически и политически ресурс реално да играе водеща (или поне някаква) роля в тези преговори? Оглушителното мълчание по тези въпроси в случая идва от София. Твърде жалко.

Материалът е публикуван в "Дойче веле".

Въздушна атака с отровен газ срещу цивилни в Сирия взе множество жертви

https://www.actualno.com/asia/vyzdushna-ataka-s-otroven-gaz-sreshtu-civilni-v-sirija-vze-mnojestvo-jertvi-news_603715.html

35 са вече цивилните жертви на въздушен удар с отделяне на отровен газ в Сирия, съобщи Центърът за наблюдение на човешките права. Ударът е извършен призори срещу селището Хан Шейдун в централната провинция Идлиб, уточнява AFP. Цивилните са починали от задушаване с отровните изпарения. Базираната във Великобритания група за наблюдение не може за момента да съобщи какъв точно е бил отровният газ, отбелязва още БГНЕС. Снимка: Архив

“Флора ’2017” идва с хищни растения, бонсай, орхидеи и цветни скулптури

http://www.cross.bg/tzvetya-flora-posetitelite-1539472.html

/КРОСС/ Екзотично хищно растение от Ботаническата градина в "София", ароматна маслодайна роза "Дамасцена" от долината на розите, причудливи бонсай дръвчета, орхидеи във всички възможни цветове, пана от скандинавски мъх - най-модерното решение в интериорния дизайн, хиляди цветя, десетки цветни аранжировки, мащабни цветни инсталации и скулптури ще видят посетителите на "Флора Бургас'2017". Повече от 80 производители и вносители на цветя, градинска мебел, посадъчен материал, торове и препарати, саксии, био и арт продукти ще се представят в 33-то издание на цветното изложение. Най-доброто от парковото и градинско озеленяване ще покажат участници от Бургас, Пазарджик, Габрово, Плевен, София, Павликени, Варна, Велико Търново, Пловдив, Казанлък, Троян, Стара Загора, Долна Оряховица, Враца и десетки други по-малки градове и села. В периода 28 април - 7 май изложението ще се разгърне в цели три зони: * Алеите около експо центъра ще бъдат изпълнени с продукцията на търговци и производители на цветя и паркова мебел, а посетителите ще имат възможността не само да купят цветя за своите градини и домове, но и да получат професионални съвети за тяхното отглеждане. * Залите на "Флората" ще се превърнат в своеобразна "Приказка". Там всички участващи изложители ще подредят своите изложбени площи, аранжировки и инсталации

Знаят ли българите какво да правят с парите си?

http://www.moreto.net/novini.php?n=348014

„Ако човек няма стабилни вътрешни устои и не знае какво представлява без парите, трудно може да ги преглътне. Трудно е, защото изведнъж се оказва,че не можеш да се справиш с емоционалното натоварване, че си богат. Хората смятат, че парите дават свобода, но тя е вътрешно усещане.

След 1 година чакане бизнесът има яснота за осигуровките при данък "уикенд"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/04/2947511_sled_1_godina_chakane_biznesut_ima_iasnota_za/?ref=rss


Фирмите вече могат да прилагат по-лесния и изгоден режим за осигуровките, когато начисляват данък "уикенд". Това се случва след около година чакане и след като правителството одобри Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се дължат осигурителни вноски.

Ако компанията е избрала да плаща 10% данък върху разходите за ползването на фирмен телефон или автомобил (т.е. вече се е лишила от част от ДДС кредита), служителите няма да дължат...

След 1 г. чакане бизнесът има яснота за осигуровките при данък "уикенд"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/04/2947511_sled_1_g_chakane_biznesut_ima_iasnota_za_osigurovkite/?ref=rss


Фирмите вече могат да прилагат по-лесния и изгоден режим за осигуровките, когато начисляват данък "уикенд". Това се случва след около година чакане и след като правителството одобри Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се дължат осигурителни вноски.

Ако компанията е избрала да плаща 10% данък върху разходите за ползването на фирмен телефон или автомобил (т.е. вече се е лишила от част от ДДС кредита), служителите няма да дължат...

Жена пресрещнала крадец във вилата си в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6153583

Жена пресрещнала крадец във вилата си в Монтана
Жена от Монтана се натъкнала на крадец във вилата си, съобщават от ОД на МВР. Грабежът станал на 3-ти април около 11,50 часа. Изненаданата собственичка на частния дом в ж.к. „Парта” влязла в схватка с крадеца и успяла да позвъни в районното управление на полицията. Младежът току що изнасял нейни лични вещи - 2 часовника,

Харисън Форд няма да бъде наказан за инцидента със самолета му (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6153590

Харисън Форд няма да бъде наказан за инцидента със самолета му (Видео)Харисън Форд няма да бъде наказан за кацането на погрешна писта в Южна Калифорния тази година, каза адвокатът на актьора, цитиран от световните информационни агенции и БТА. В свое изявление адвокат Стивън Хоуфър написа, че Федералното управление за гражданска авиация (FAA) на САЩ няма да наложи глоба на Харисън Форд и актьорът ще запази

Започна изграждането на нови комплекси за "Волво", "Ленд Роувър" и "Ягуар" в София

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/04/04/2947507_zapochna_izgrajdaneto_na_novi_kompleksi_za_volvo_lend/?ref=rss


Строителството на два нови търговско-сервизни комплекса на "Мото-Пфое", за марките "Волво", "Ленд Роувър" и "Ягуар" започна в София. Те се намират в непосредствена близост до "детелината" на Ботевградско шосе, където Северната скоростна тангента се влива в Околовръстен път в посока ж.к. "Младост".

"Отдавна обмисляме строеж на наши представителства на трета локация в София, след комплексите ни в...

КЕВР обсъжда поскъпването на парното и тока

http://econ.bg/Новини/КЕВР-обсъжда-поскъпването-на-парното-и-тока_l.a_i.740308_at.1.html

Окончателно решение за поскъпването на парното и тока се очаква да вземе комисията за енергийно и водно регулиране днес, съобщава БНТ.  ...

Още един предполагаем атентатор в Санкт Петербург

http://www.cross.bg/dzhalilov-kirgizstan-frans-1539471.html

/КРОСС/ Вероятният извършител на самоубийствения атентат в Санкт Петербург бе идентифициран като Акбаржон Джалилов. Той роден в Киргизстан през 1995 г., обяви днес говорител на киргизстанските служби за сигурност, цитиран от Франс прес. Джалилов е родом от южния киргизстански град Ош. Той вероятно е получил руско гражданство. Киргизстан - преобладаващо мюсюлманска бивша съветска република в Централна Азия с население от 6 милиона души - е близък политически съюзник на Русия, отбелязва Ройтерс. В страната има руска военна база. Най-малко 7000 граждани на бивши съветски републики, сред които около 2900 руснаци, са се присъединили към джихадистки групировки в Сирия и Ирак, най-вече към "Ислямска държава", посочва Франс прес.  

Награди за най-активните в пролетното почистване в община Гоце Делчев

https://www.24chasa.bg/region/article/6153589

Награди за най-активните в пролетното почистване в община Гоце ДелчевИ тази година Община Гоце Делчев ще спази традицията и ще награди най-активните в пролетното почистването с парични суми. Традиционното пролетно почистване ще се проведе във времето от 6 до 13 април 2017 г. Общината ще подсигури на всички желаещи да се включат в кампанията полиетиленови торби и ръкавици.

Lacuna Coil с концерт в София на 10 май

http://offnews.bg/news/n_1/n_651910.html

Lacuna Coil ще гостуват за първи път със самостоятелен концерт у нас. Дългоочакваното събитие ще се състои на 10 май от 19:00 часа в столичния клуб Mixtape 5. Събитието ще е част от световното турне по представяне на последния много добър албум на групата озаглавен „Delirium”. Билетите за шоуто ще са в продажба от днес онлайн на Eventim.bg и в цялата страна. Някои от местата, от които могат да бъдат закупени са магазините на Бензиностанции OMV , Technopolis, Български пощи, Orange, Usit Colours, магазин Яко, магазини На Тъмно, Office 1 Superstore, билетен център НДК, Дворец на културата и спорта – Варна, Пловдив – билетна каса пред общината. Първите 40 билета ще са на цена от 40 лева, а след това и до деня на концерта по 45 лева. В случай на останали места, в деня на събитието и на място входа ще е 50 лева. Организаторите от BGTSC обещават допълнителна информация за концерта скоро. 

Емил Радев: Антиевропейското говорене на БСП пречи на България да се възползва от европейската солидарност

http://www.barometar.net/88266/

С отмяната на Постановление №208, което се отнася до интеграцията на бежанците, се нарушават 19 нормативни акта на Евросъюза и се създават предпоставки за наказателна процедура срещу България. Това коментира на среща с жители на варненския район „Владислав Варненчик” евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. По думите му нормативният акт е отменен от служебното правителство по […]

Имерисия: Ципрас има наложителна нужда от следващ транш

http://www.investor.bg/evropa/334/a/imerisiia-cipras-ima-nalojitelna-nujda-ot-sledvasht-transh-236946/

Спасителният пакет ще осигури време на Атина до средата на 2018 г., но Гърция е пред прага на четвърти спасителен пакет

Мястото на пълната промяна - зад кулисите на...

https://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-kato-dve-kapki-voda/miastoto-na-pylnata-promiana-zad-kulisite-na-6067497

Екипът на Vesti.bg ви отвежда сред едни от най-интересните кътчета на комедийното предаване

В гримьорната на "Като две капки вода"

https://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-kato-dve-kapki-voda/v-grimiornata-na-kato-dve-kapki-voda-6067497

Екипът на Vesti.bg ви отвежда сред едни от най-интересните кътчета на комедийното предаване

Сайтът cashcredit.bg с редизайн – интуитивен, лесен за употреба и с изчистен дизайн

http://www.cross.bg/kredit-lesen-maksimalno-1539470.html

/КРОСС/ Съвременните тенденции в развитието на уеб дизайна изцяло отговорят на нуждата на хората един сайт да бъде лесен за употреба и да не се налага да се губи много време в лутане в менюта. А когато става дума за бърз кредит, който най-често е необходим сега и веднага, лесния достъп и бързата връзка с Кеш кредит са не просто тенденция, а задължителен елемент от уеб платформата. Затова, ние създадохме нов, иновативен сайт с гениално лесен за управление калкулатор за бърз кредит, възможност за кандидатстване и одобрение до 6 минути и проследяване на дължимите суми. Целта ни е максимално да улесним клиентите, без да ги натоварваме с излишна информация и ненужно много детайли. Защото, както казват хората - гениалните неща са прости. Любов от пръв клик Реализацията на редизайна и всички функционалости на cashcredit.bg е поверена на една от водещите компании с опит в реализация на корпоративни и имиджови уеб платформи- Студио X. Заедно успяхме да открием формулата да бъдем максимално user friendly. Новата платформа е подчинена изцяло на идеята да бъде максимално чиста откъм дизайн концепция и реализация. В cashcredit.bg добавихме няколко функционалности, които ще ви накарат да вдигнете палеца нагоре: - Калкулатор, който изчислява сумата и срока за връщане, според индивидуалните възможности на всеки от нашите клиенти. Той е първото нещо, което се вижда, щом отворите сайта - с два курсора, които определят съотношението сума и срок

През 2016-а в България са консумирани над 12 хиляди тона палмово масло

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153554

През 2016-а в България са консумирани над 12 хиляди тона палмово маслоЕС поема курс към ограничаване на употребата на канцерогенната мазнина Европейският съюз поема курс към ограничаване на употребата на палмово масло. Евродепутатите ще разгледат доклад с предложение палмовата мазнина да бъде изключена от състава биогоривата след 2020 година, както и апела за по-строг режим за внос в страните от ЕС.

Как да възстановим имунитета на онкоболен с природни средства

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6153569

Как да възстановим имунитета на онкоболен с природни средстваЛекарите на фирма „Доктор Биомастер“ предлагат комплексна терапия за възстановяване на имунитета на онкоболни. Терапията се изготвя индивидуално за всеки пациент на база на особеностите на неговия случай, като се базира на мощни природни имуномодулатори от реномирани производители от Германия, Австрия, Италия и Канада.

Защо анимационните герои имат по четири пръста

http://offnews.bg/news/n_1/n_651903.html

Странна приумица кара художниците да рисуват анимационните герои само с по четири пръста. Мики Маус, Хоумър Симпсън, Спондж Боб, Шантавите рисунки, Семейство Флинтстоун, Том и Джери и още много други анимационни герои имат три пръста и палец. Защо е така? Оказва се, че отговорът не е само един. Има куп фактори, създали този модел, пише avclu.com. От една страна, рисуването на по-малко пръсти е по-лесно. В ерата на ръчно рисуваната анимация един пръст по-малко за всеки герой е спестявал на аниматорите изключително много време, а на компаниите - много пари. Представете си - във всяка секунда анимация имало 24 рисунки! Но има и други фактори. Още в началото рисуваните герои са имали "заоблен" дизайн, състоящ се главно от кръгове. Не е имало място за много кръгове на заоблената длан. Както Уолт Дисни се изразил: "Използване на пет пръста щеше да направи ръцете на Мики да изглеждат като куп банани". Друга причина е, че много анимационни герои са животни и не е задължително да имат човешки ръце. Четирите пръста осигуряват перфектен баланс между това героите да не изглеждат като извънземни с три пръста или пък да бъдат прекалено свързвани с хората и техните пороци.

Иво Прокопиев: Нуждата от нормална, прогресивна и модерна българска партия остава

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/04/2947515_ivo_prokopiev_nujdata_ot_normalna_progresivna_i/?ref=rss


Не е имало тайна среща между представители на бизнеса и политици от десния спектър, както се намеква в разпространена "стенограма" от няколко сайта в края на миналата седмица, каза днес по Би Ти Ви предприемачът и съиздател на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев. "Това не е стенограма, а преразказ, абстракт на една публична дискусия, която продължи цял ден", уточни той.

Тя се е състояла в средата на лятото и в нея са взели участие...

Чистата любов на животните (Галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_651909.html

Хората често забравяме, че не сме единствените, способни да изпитат любов. Много често, животните изпитват в пъти по-чисти и истински чувства от някои от нас, разказва AdMe.ru. Морските кончета танцуват толкова красиво, когато се влюбват, че някои танцьори на салса биха им завидели. И разбира се, танцът е придружен със серенада за любимата. Хоботите на слоновете са в пъти по-чувствителни от човешките пръсти и това е причината да се галят, увиват и т.н. По-красиво от "ръка за ръка". "Свалките" на жеравите могат да накарат и най-големите донжуановци да се засрамят. Те танцуват и пеят изключително дълго, докато най-накрая песента им не е в пълен синхрон. Охлювите са хермафродити и нямат нужда от друг охлюв, за да създадат поколение, но това не им пречи да търсят половинка и любов. Любовта на лъвовете е невероятна. Те дори имат меден месец, в който лъвът оставя лъвицата да "командва", целува я, обгрижва я и дори я прегръща. Шимпанзетата Бонобо се целуват и прегръщат и даряват партньорите си с ласки. 

66 тона отпадъци са извозени по време на пролетното почистване във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348008

Над 800 души се включиха в пролетното почистване на 1 април във Варна. Почистени са териториите около Кукления театър, градинките до Градската галерия, Понеделничния пазар, пл. „Съединение“, междублокови пространства, детски и спортни площадки и църкви във всички райони, научи Moreto.

За всички избори ще е нужна 3-месечна регистрация в страната, политическото използване на религията ще се преследва

https://www.actualno.com/politics/za-vsichki-izbori-shte-e-nujna-3-mesechna-registracija-v-stranata-politicheskoto-izpolzvane-na-religijata-shte-se-presledva-news_603700.html

Министерство на правосъдието предлага промени на Закона за българското гражданство, с които режимът се затяга. Очакванията са направените предложения да бъдат гласувани от служебното правителство до края на мандата му, а новият парламент да приеме нормативната уредба.

Обичаят „Лазаруване“ в програмата за Великден и Дни на книгата в Асенoвград

https://www.actualno.com/asenovgrad/obichajat-lazaruvane-v-programata-za-velikden-i-dni-na-knigata-v-asenovgrad-news_603709.html

Пролетта настъпва и ни зарежда с цветове, ухания и звуци. Природата се възражда, а хората са в очакване на великия християнски празник Възкресение Христово. Този ден децата свързват с ритуалите по боядисването и боренето на яйца. Мероприятията по повод Великден и Дни на кни

Спасиха шест къщи от пожар край Силистра

https://www.24chasa.bg/region/article/6153562

Спасиха шест къщи от пожар край СилистраШест къщи, лозов масив, овощна градина край Силистра и 10 декара гора край село Сребърна са спасили от опожаряване силистренските огнеборци вчера, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Горели са сухи треви. Причината за пожара е човешка небрежност при работа с

Ананиев: Десните сме против 100% мажоритарен вот

http://offnews.bg/news/n_1/n_651907.html

Притеснително е, че този парламент може да приеме 100% мажоритарен вот в два тура – това ще е краят на многопартийния модел и ще разчисти пътя само на две-три партии – ГЕРБ, ДПС и БСП, да са парламентарното представителство на всички хора в страната. Десните сме категорично против такава перспектива.  Това каза Настимир Ананиев от „Движение България на гражданите" от РБ по България он ер. Политическият съвет на РБ пое отговорност за слабите резултати на изборите с оставката си. Аз виждам перспективата в новото поколение десни политици, обновлението и отварянето на Дясното, каза Ананиев. Той добави, че от Блока са отправили призив за нов разговор за българската Десница и единодействие на десните сили по теми като антикорупцията, съдебната реформа, евроатлантическата ориентация на страната и общите решения за бъдещето на България като част от ЕС. Ананиев бе категоричен, че новото 44-то Народно събрание трябва да започне с гласуването на антикорупционния закон, който беше приет на първо четене. РБ не е обединение около лидери, а около принципи и реформи, най-важните от които бяха започнати в управлението през миналия мандат. Именно РБ отправяше призиви за единство на Десницата далеч преди изборите, защото осъзнавахме важността на консолидацията в дясно, но имаше лидери, които работеха за разцепление, обясни той. Днес ДБГ ще проведе първия си след изборите Изпълнителен съвет. 

Гладната стачка на миньорите от мина "Оброчище" продължава

https://www.actualno.com/society/gladnata-stachka-na-miniorite-ot-mina-obrochishte-prodyljava-news_603708.html

Втори ден продължава гладната стачка на миньорите от мангановата мина "Оброчище". Причината е, че въпреки подписания колективен трудов договор досега ръководството не е изпълнило нито едно от техните искания. Миньорите се оплакват, че има опити за репресии срещу работниц

В Барселона играят по нервите на Ювентус

http://offnews.bg/news/n_1/n_651906.html

Медиите в Каталуния започнаха психовойната преди първия 1/4-финал от Шампионската лига между Барселона и Ювентус на 11 април в Торино. В "Ел Мундо Депортиво" се появи провокативна новина, че нападателят на "Старата госпожа" Пауло Дибала е поискал от агента си да му уреди трансфер в Барселона или Реал Мадрид. Дибала не бързал да подписва нов контракт със сегашния си клуб, тъй като се надява през лятото да премине в някой от испанските грандове. И двата отбора се интересуват от 23-годишния южноамериканец, но не са преговаряли за него със "Старата госпожа". Действащото споразумение на Дибала с Ювентус е до лятото на 2020 г. От Барселона вече били уведомили футболиста чрез агента му, че ако избере тях, ще бъде част от дългосрочен проект, а не просто резерва на някой от звездното трио в атака Меси-Неймар-Суарес.

Атака с химическо оръжие в Сирия, 18 са убити и над 200 са ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153544

Атака с химическо оръжие в Сирия, 18 са убити и над 200 са ранениСирийската провинция Идлиб е била атакувана с химическо оръжие, предава немското издание "Билд".  По данни на сирийските активисти при нападението са загинали 18 души, сред които има жени и 2 деца. Поне 200 души са ранени от атаката. На снимки, публикувани от активистите, се виждат типичните белези на смърт от задушаване - сълзене на очите,

Откъс от "Бохемските кафенета на соца"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/04/04/2941257_otkus_ot_bohemskite_kafeneta_na_soca/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Бохемските кафенета на соца" с автор Мариана Първанова, любезно предоставен от Издателство "Гутенберг".

В книгата "Бохемските кафенета на соца" журналистката Мариана Първанова за пръв път разказва за легендарните софийски заведения - "Кристал", "Кравай", "Яйцето", "Феята" и "Бразилия" като важни артистични средища на София....

Tesla вече е по-високо оценена от Ford

http://www.investor.bg/novini/444/a/tesla-veche-e-po-visoko-ocenena-ot-ford-236949/

Обяснението е, че компанията на Илон Мъск не е само производител на електромобили

Разкриха защо ръцете на героите от "Семейство Симпсън" са с по четири пръста

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-zashto-rycete-na-geroite-ot-semejstvo-simpsyn-sa-s-po-chetiri-prysta-2015208

Американският аниматор Джеф Марш, който работи по повече от шест сезона на култовия сериал "Семейство Симпсън", разкри защо ръцете на героите са с по четири пръста, съобщи Лента.

РЗИ и "Свят без граници" със споразумение за партньорство

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/rzi-i-sviat-bez-granici-sys-sporazumenie-za-partniorstvo-2015210

Регионална здравна инспекция - Стара Загора и сдружение "Свят без граници" преподписаха на 4 април споразумение за партньорство. На събитието присъства зам.-кметът по хуманитарни дейност на община Стара Загора Иванка Сотирова.
 
"То е продиктувано от необходимостта за повишаване на зд

58 загинаха при химическа атака в Сирия

//dariknews.bg/novini/sviat/58-zaginaha-pri-himicheska-ataka-v-siriia-2015211

Броят на загиналите при днешното нападение с токсичен газ срещу контролирания от бунтовници град Хан Шейхун в Северозападна Сирия достигна 58 души, включително 11 деца, по данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.

Съдът в Ел Ей отказа да прекрати делото на Полански за изнасилване на малолетна

//dariknews.bg/novini/sviat/sydyt-v-el-ej-otkaza-da-prekrati-deloto-na-polanski-za-iznasilvane-na-maloletna-2015212

Съдът в Лос Анджелис отказа на Роман Полански да приключи делото му за изнасилване на малолетна, започнало преди 40 години, както и присъдата да бъде произнесена в отсъствието на режисьора, съобщиха световните информационни агенции.

Съдията С

Без промени  в директорския борд на болница „СВ. Анна“

//dariknews.bg/regioni/varna/bez-promeni-v-direktorskiia-bord-na-bolnica-sv.-anna-2015214

Нямо промени в състава на Съвета на директорите на МБАЛ „Св. Анна“. На проведеното днес Общо събрание на акционерите на многопрофилната болница, Кирил Кирилов - представител на Министерството на здравеопазването, акционер в здравното заведение със 72%,  оттегли от дневния ред точката за смяна на уп

Подаването на заявления за прием в детските градини започва от 5 май

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/podavaneto-na-zaiavleniia-za-priem-v-detskite-gradini-zapochva-ot-5-maj-2015215

Подаването на заявления за прием в яслените групи и в първа група в детските градини във Варна ще започне на 5  май и ще продължи до 25  май, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Срокът се отнася за децата, родени през 2014 г., които кандидатстват за първа група,

Машинистът на взривения влак: Нямах време да се страхувам в тоя момент

//dariknews.bg/novini/sviat/mashinistyt-na-vzriveniia-vlak-niamah-vreme-da-se-strahuvam-v-toia-moment-2015216

Машинистът на взривения в атентата влак на метрото в Санкт Петербург се появи пред журналисти, видимо уморен, но не и шокиран от вчерашните събития, предаде Асошиейтед прес.

Ники Хали: Сирийският народ не иска Башар Асад за свой водач

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153548

Ники Хали: Сирийският народ не иска Башар Асад за свой водачПостоянният представител на САЩ в ООН Ники Хали заяви, че сирийският народ не иска Башар Асад да бъде повече негов президент. Така тя коментира скорошните думи на държавния секретар на САЩ Рекс Тилерсон, който посочи, че съдбата на Асад ще се реши от сирийския народ, предаде Ройтерс, цитира "Фокус". „Не смятаме, че хората в Сирия желаят Асад.

МВФ засега няма определена позиция по концепцията за минимален гарантиран доход

http://econ.bg/Новини/МВФ-засега-няма-определена-позиция-по-концепцията-за-минимален-гарантиран-доход_l.a_i.740307_at.1.html

Международният валутен фонд (МВФ) засега няма определена позиция по концепцията за гарантиран минимален доход. Това потвърди директорът на фонда...

Председателят на енергийния регулатор не очаква поскъпване на стоките заради новата цена на природния газ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/04/2947506_predsedateliat_na_energiiniia_regulator_ne_ochakva/?ref=rss


Стоките не би трябвало да поскъпват заради новите цени на природния газ, тъй като в последните три години цената му беше намалена с около 60%. За този период обаче така и не се усети трайно поевтиняване на пазара. Просто на бизнеса ще му се наложи да работи за по-малка печалба.

Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред Би Ти Ви. Днес регулаторът ще проведе открито заседание, на което ще бъде обсъдена промяната на цената...

"Северна Каролина" спечели колежанската титла в баскетбола за шести път

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/04/2947498_severna_karolina_specheli_kolejanskata_titla_v/?ref=rss


"Северна Каролина" спечелиха колежанската титла в американския баскетбол. "Тар хийлд" триумфираха в NCAA за шести път в своята история и за трети под ръководството на Рой Уилямс след победа със 71:65 срещу "Гонзага" във финала на мартенската лудост.

"Северна Каролина" сложи край на осемгодишното си чакане за титла само 12 месеца след най-болезнената загуба в историята на колежанския шампионат. В миналогодишния сблъсък за трофея...

Киргизстанец с руско гражданство е заподозрян за атентата в Санкт Петербург

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/04/2947495_kirgizstanec_s_rusko_grajdanstvo_e_zapodozrian_za/?ref=rss


Извършителят на самоубийствения атентат в Санкт Петербург бе идентифициран като родения в Киргизстан през 1995 г. Акбаржон Джалилов, обяви днес говорител на киргизстанските служби за сигурност. Джалилов е бил родом от южния киргизстански град Ош. Той вероятно има руско гражданство.

Малко по-рано представител на Държавния комитет за национална сигурност (ДКНС) на бившата съветска република заяви, че заподозреният е руски гражданин, роден в Киргизстан.

Химическа атака уби 18 души в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_651904.html

Най-малко 18 души са загинали при предполагаема химическа атака в окупиран от бунтовниците сирийски град, съобщи Би Би Си. Според Сирийската обсерватория за човешки права атаката е станала в град Хан-Шейхун. Все още не се съобщава друга информация по случая. Очаквайте подробности.

Белият дом разпространи първия официален портрет на Мелания Тръмп

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6153537

Белият дом разпространи първия официален портрет на Мелания ТръмпМелания Тръмп избра стил от 80-те години на миналия век за първия си официален портрет - с черно сако и шалче, скръстени ръце и пръстен с голям диамант, съобщиха АФП и ДПА, цитирани от БТА. Портретът е направен в частните апартаменти на Белия дом, пред един от прозорците. Мелания гледа право в обектива с лека усмивка.

Обслужването на граждани във филиала на НОИ – гр. Поморие ще извършва два пъти седмично по график

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3fYbhKfxTCE/

noiСъгласно получен отговор на официално запитване до ТП на НОИ – гр. Бургас, Ви уведомяваме, че обслужването на лицата от община Поморие, които имат право на пенсия, вече ще се извършва по график два пъти седмично.

С писмото си, директорът на ТП на НОИ – гр. Бургас уведомява, че след анализ на работата в отдел „Пенсии” се констатира намаляване на обема на работа във филиал Поморие и увеличаване обема в централния офис в Бургас. До момента, проблемът е решаван чрез командироването на служител от филиала в Поморие до офиса в Бургас, но това вече се оказва нецелесъобразно, от една страна поради увеличените разходи за издръжка/командировки, а от друга поради намаления обем работа на служителя и изпълнение само на част от задълженията по длъжностна характеристика.

Обслужването на граждани от община Поморие ще се извършва всеки понеделник и петък, от 8.00 до 16.00 ч., в ТП на НОИ – филиал Поморие, на адрес: гр. Поморие, ул. „Княз Борис I” 78.

Радев: Да не повтаряме грешките на другите в ЕС

http://www.clubz.bg/52423-radev_da_ne_povtarqme_greshkite_na_drugite_v_es

"За нас най-важното нещо е да не повтаряме грешките на другите държави в Европейския съюз, за които сега те си плащат."

Това заяви днес президентът Румен Радев след среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Радев отговори на молбата да коментира твърденията, че отмяната на постановление 208 за мигрантите е в разрез с правилата на Европейския съюз и може да ни лиши от евросредства.

"Интеграцията на чужденците е сложна тема. В нея не може да не се отчита рискът за националната сигурност. Интеграция без ясни критерии води до изолация, капсулиране и радикализъм. Пълноправно членство в ЕС не означава механично копиране на решения", добави държавният глава.

Доналд Туск от своя страна заяви, че при спешна необходимост ЕС е готов да отдели пари за България за охрана на границата. Председателят на Европейския съвет ни похвали за охраната и допълни, че страната ни по този начин все повече се доближава до Шенген.

Туск обаче няма да има възможност да прелети и да огледа границата с хеликоптер, тъй като няма време в програмата си за това.

Двамата обсъдиха ключови теми, сред които са отношенията на ЕС с Турция и бъдещи преговори с "Газпром".

Очаквайте подробности!

Евродепутатите отново настояват за спешни мерки срещу мигрантите

http://www.moreto.net/novini.php?n=348013

В Страсбург продължава пленарната сесия на Европейския парламент. Днес евродепутатите ще обсъдят предприемането на спешни мерки за справяне с миграционните потоци. Евродепутатите настояват за спешни многостранни мерки за справяне с безпрецедентния брой мигранти в целия свят и не на последно място, спиране на смъртните случаи на мигранти в Средиземно море.

Атина се опитва да изгради по-близки отношения със САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153520

Атина се опитва да изгради по-близки отношения със САЩАтина се опитва да изгради по-близки отношения с новата американска администрация благодарение на сравнителните предимства, които Гърция може да предложи в регион по време на този труден период, пише Ekathimerini, цитиран от "Фокус". Въпреки идеологическото разделение между двете правителства Атина смята,

На “Флора’2017” ще видите хищни растения, бонсай, орхидеи, цветни скулптури и всякакви артикули за дома и градината

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8gZDvp8zJBA/

0Екзотично хищно растение от Ботаническата градина в “София”, ароматна маслодайна роза “Дамасцена” от долината на розите, причудливи бонсай дръвчета, орхидеи във всички възможни цветове, пана от скандинавски мъх – най-модерното решение в интериорния дизайн, хиляди цветя, десетки цветни аранжировки, мащабни цветни инсталации и скулптури ще видят посетителите на “Флора Бургас’2017”.

Повече от 80 производители и вносители на цветя, градинска мебел, посадъчен материал, торове и препарати, саксии, био и арт продукти ще се представят в 33-то издание на цветното изложение. Най-доброто от парковото и градинско озеленяване ще покажат участници от Бургас, Пазарджик, Габрово, Плевен, София, Павликени, Варна, Велико Търново, Пловдив, Казанлък, Троян, Стара Загора, Долна Оряховица, Враца и десетки други по-малки градове и села.

 

В периода 28 април – 7 май изложението ще се разгърне в цели три зони:

 

21* Алеите около експо центъра ще бъдат изпълнени с продукцията на търговци и производители на цветя и паркова мебел, а посетителите ще имат възможността не само да купят цветя за своите градини и домове, но и да получат професионални съвети за тяхното отглеждане.

 

* Залите на “Флората” ще се превърнат в своеобразна “Приказка”. Там всички участващи изложители ще подредят своите изложбени 2площи, аранжировки и инсталации.

 

* Във вътрешния двор, освен цветя, ще има БИО и АРТ зони, от които посетителите могат да се сдобият с красиви и полезни предмети и продукти, съобразени с цветната тематика на изложението.

Запалиха 4 скъпи коли на семейство от Бургас (снимка)

https://www.24chasa.bg/region/article/6153519

Запалиха 4 скъпи коли на семейство от Бургас (снимка)Четири скъпи автомобила, собственост на семейство от бургаския квартал Долно Езерово, са унищожени при пожар тази нощ. Сигнал в полицията е подаден около 03,10 ч. Съобщено е за горящи автомобили, паркирани пред дом № 9 на ул. "Кавакли". На място са пристигнали четирима  огнеборци, които потушили пламъците.

Силен политически натиск за цената на газа

http://www.mediapool.bg/silen-politicheski-natisk-za-tsenata-na-gaza-news262260.html

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се оказа под силен и недопустим по принцип политически натиск от страна и на БСП, и на ГЕРБ относно разрешеното поскъпване на природния газ от 1 април с близо 30 процента. Двете най-големи политически партии се присъединиха към недоволството на националния омбудсман Мая Манолова и няколко десетки граждани, протестиращи под прозорците на регулатора във вторник по време на обществен обсъждане на намеренията на КЕВР да вдигне цената и на топлоенергията между 17 и 38 процента и на тока – с 0.95 на сто от 7 юли, заради увеличението при газа. Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска от КЕВР да отмени решението си за повишаване на цената на синьото гориво с 29.7 на сто от април, а в ГЕРБ видяха резерви за намаляване на одобреното вече повишение с печалбата на "Булгаргаз". Според финансовия отчет на държавната компания за 2016 г., печалбата е 36.683 млн. лв. след данъци, което е с 20.365 млн. лв. повече спрямо 2015 г. Според обществения доставчик обаче тази печалба вече е "изядена" с неотразеното от КЕВР поскъпване на входната цена на руския газ от януари 2017 г. Заявилата се като опозиционна към момента партия БСП и ГЕРБ, която се опитва да състави трети кабинет и влизането в управлението с такива повишения на цените не е добър старт, се оказаха на една и съща позиция относно газа, макар и с различни аргументи. В същото време промяна на решението на регулатора дни след влизането му в сила би било прецедент в работата му и отново би поставила под съмнение независимостта му и би го делегитимирала пред европейските партньори. ГЕРБ: Не може да има поскъпвания при служебен кабинет Интересен факт е, че бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова, влязла като депутат на ГЕРБ в бъдещия парламент, която преди винаги е избягвала да коментира решения на КЕВР с мотива, че това е независим орган, във вторник обърна палачинката. На брифинг на ГЕРБ тя обяви, че "подобно увеличение на цената на природния газ в този момент е абсолютно неприемливо за ГЕРБ". Като мотив тя посочи, че поскъпването става при служебен кабинет и решението на КЕВР не е подложено на парламентарен контрол. Реално дейността на КЕВР е била обект на парламентарен контрол само в последното Народно събрание, тъй като бе извършена законова промяна и съставът на регулатора вече се назначава от парламента. Няма информация обаче ценовите решения на комисията да са били обект на парламентарен контрол, тъй като презумпцията е, че КЕВР е независим орган. Тонът за политически натиск върху КЕВР бе зададен от лидера на социалистите Корнелия Нинова. На пресконференция тя обяви, че БСП иска отмяна на решението за поскъпването на газа и то да мине през обществено обсъждане. Такова всъщност бе направено в средата на март, но явно левицата го е пропуснала. Нинова поиска отмяна или вдигане на доходите Ако решението все пак влезе в сила (това всъщност стана на 1 април – б.а.), БСП иска служебният кабинет да започне оценка за въздействието му върху бизнеса и гражданите, както и да предприеме компенсаторни мерки за увеличаване на доходите на гражданите, например увеличаване на минималната работна заплата, преизчисляване на пенсиите, промяна на наредбата за отпускане на целеви помощи за отопление, заяви Нинова. Ако ГЕРБ съставят кабинет, да се потърсят резерви в бюджета и да се тръгне към увеличаване на доходите на хората, посочи още тя. Нинова обвини също така КЕВР, че в последните месеци изпълнява политическа поръчка и обслужва ГЕРБ като в условията на предизборна кампания не е вземала правилните решения за цената на газа. Реакциите и воплите на БСП за цената на газа са доста лицемерни, отвърна й по-късно Теменужка Петкова. Тя обясни, че служебното правителството е на БСП и "тези, които трябва да бъдат и са притеснени от случващото сме именно ние от ГЕРБ“. Томислав Дончев: Да се изстискат абсолютно всички резерви "Едно подобно увеличение, което някои дали сполучливо или не нарекоха шоково, е абсолютно неприемливо“, заяви и бившият вицепремиер Томислав Дончев. Според него тъй като през последните години цената на газа е била намалявана "нека всички държавни институции - на първо място говоря за КЕВР, говоря за държавните дружества в газовия сектор, трябва да изстискат абсолютно всички резерви“. Възможните решения са в ръцете на правителството, смята Дончев и призова да се даде такова предложение на КЕВР, което е в полза на българските граждани и бизнеса. Петкова дори видя възможности за оптимизиране на цената на газа. "Да, действително цената се определя на базата на цената на петролните продукти, но независимо от това не трябва да се забравя, че "Булгаргаз“ приключва отчетната 2016 г. с печалба", каза бившият министър. Иван Иванов: Това е пазар, а не въпрос по желание Цената на природния газ зависи от тарифите на доставчика "Газпром", влезли в сила от 1 април не е въпрос на желание на енергийния регулатор и няма как да бъдат изпълнени призивите на граждански протести и на националния омбудсман за запазване на цената на топлоенергията. Същото важи и за искането на БСП да се отмени влязлото в сила поскъпване на газа. Това заяви преди изявленията на ГЕРБ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред журналисти след края на общественото обсъждане във вторник на планираното от 7 април повишаване на цената на топлоенергията между 17 и 38 на сто и на тока с 0.95 процента. Той все пак каза, че ще бъдат разгледани всички претенции на присъствалите на публичната дискусия, но даде да се разбере, че комисията е непреклонна в намерението си да промени цените на електрическата и топлинната енергия заради повишената цена на газа. По-рано през деня Иванов за пореден път отхвърли възможността поскъпването на синьото гориво да повлече след себе си цените на стоки и услуги. "Когато в продължение на 2 г. цената на природния газ намаля с около 63% никой не почувства, че тези стоки поевтиняха, просто се повиши печалбата на фирмите. Сега ще работят с по-ниска печалба, конкуренцията няма да им позволи да вдигат цените”, заяви регулаторният шеф пред бТВ. Заседанието за цената на топлинната и електрическата енергия се проведе в условията на протест, събрал десетки граждани под прозорците на сградата на КЕВР. Недоволството, в чийто огън съчки сложи и омбудсманът Мая Манолова, продължи известно време след края на дискусията. Иванов обясни, че не е вариант да се изчака назначаването на редовно правителство за определянето на новите цени, напомняйки, че това не е политически, а пазарен въпрос. От 1 април "Газпром“ вдигна цената на газа заради поскъпналия петрол и ако не се промени цената на българския доставчик за вътрешния пазар "Булгаргаз", държавната фирма няма да разполага с достатъчно пари да си плаща авансово за суровината. Регулаторът проверявал, а не регулирал цената на газа "Хората, които са долу и които протестират, трябва да знаят, че КЕВР не може по никакъв начин да промени цената на природния газ от тази, която вече е обявена. Тази цена не зависи от нашето решение. Тя зависи от договора, който България има с "Газпром“ за доставка, ценообразуващата формула, в която участват цяла кошница от петролни продукти и от цените на суровия петрол на международните пазари, както и от курса между долара и българският лев. Нито ние можем да въздействаме на тези фактори, нито други институции. Те се случват в резултат на международната конюнктура. Жалко е, че се създава невярна представа, че комисията регулира тази цена. Ние просто проверяваме дали тя съответства на договора с "Газпром“ и разбира се на наредбите за регулиране на цените на природния газ. След тази проверка, ние я оповестяваме“, посочи Иванов. Съответно това повишение води след себе си поскъпване на тарифите на топлофикациите за производство на топлинна и електрическа енергия. За парното и топлата вода повишените в различните градове ще е между 17 и 38 на сто, а по-скъпият ток от топлофикациите ще се отрази в крайната цена на електроенергията за бита с под 1 процент. По време на откритото заседание Мая Манолова изрази силното си притеснение от "шоковото повишаване на цената на природния газ и следващите след него повишения на електрическата енергия, на цената на парното, на топлата вода и след това по ефекта на доминото на всички останали стоки". Мая Манолова обвини КЕВР в непрозрачност "Смятам, че тези увеличения се правят без аргументи и са необосновани. Смятам също така, че не се спазва изискуемият баланс между интересите на енергийните дружества и на българските граждани“, коментира Манолова. Тя обвини регулатора, че взема решенията си изцяло в интерес на енергийните дружества, както и че липсва публичност и прозрачност при вземането им. "Така и не чухме ясно и разбираемо защо при 15% повишаване на цената на природния газ на световните пазари, в България той беше увеличен с близо 30% “, посочи омбудсманът. Тя отново цитира изчисления, че заради предишни поевтинявания на синьото гориво КЕВР е оставила буфер от над 27 процента на софийската топлофикация, който сега трябва да се използва, за да не се вдига цената в столицата. Иванов обаче й отвърна, че тези коментари са манипулативни и не отговарят на истината, а регулаторът ще представи на омбудсмана ясни становище по повдигнатите от нея въпроси. Пред бТВ той обясни още, че 5.5 млн. българи, които не използват централно отопление или природен газ, ще усетят промяната в цената на синьото горива само в под 1 процент поскъпване на тока заради участието на произвежданата от топлоцентралите енергия във формирането на таксата "Задължение към обществото”.

Иван Иванов: Цената на газа няма да повлече тези на стоки и услуги

http://www.mediapool.bg/ivan-ivanov-tsenata-na-gaza-nyama-da-povleche-tezi-na-stoki-i-uslugi-news262260.html

Въпреки рязкото си повишение, цената на природния газ остава по-ниска от тази по същото време на 2016 г. и близо два пъти по-ниска от тази през 2014 г. Това каза пред бТВ във вторник председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той е на мнение, че поскъпването няма да се отрази на цените на стоките и услугите: "Когато в продължение на 2 г. цената на природния газ намаля с около 63% никой не почувства, че тези стоки поевтиняха, просто се повиши печалбата на фирмите. Сега ще работят с по-ниска печалба, конкуренцията няма да им позволи да вдигат цените”. Иванов беше категоричен, че решението за цената на природния газ не е политически задържано до изборите. Той посочи, че актуализации се правят в началото на всяко тримесечие и затова КЕВР е трябвало да се произнесе до 31 март. "Цената на газа беше предопределено, че ще се вдигне по причина на договора с "Газпром”. Той беше обвързан с един 9-месечен период на цените на петролните деривати мазут и газьол. След съгласието между Русия и ОПЕК за намаляване на добивите още от ноември те са на доста по-високи цени”, обясни шефът на енергийния регулатор, като подчерта, че вътрешните фактори не могат да влияят. Поскъпването ще се усети най-силно от тези, които се отопляват на ТЕЦ или директно на газ. Конкретно при плевенската "Топлофикация” скокът е най-сериозен, но там причината е грешка в предишната заявка. Даже и след корекцията цената ще е значително под софийската, подчерта Иван Иванов. "Това, което е хубаво, е, че от 1 януари успяхме да намерим една-единствена възможност да тушираме цените на природния газ чрез надвзетия приход на "Булгаргаз”. Българският бизнес, българските домакинства в големите студове януари и февруари не почувстваха промяна в цените”, заяви Иванов. Според него за 5,5 млн. българи, които не използват ТЕЦ или природен газ, поскъпването ще се усети единствено в около 1% по-голям разход за ток заради участието на произвежданата от топлоцентралите енергия във формирането на таксата "Задължение към обществото”. По отношение на водата, Иван Иванов призна, че също се върви към поскъпване, като причината са новите изисквания за качеството на водата и инвестициите, които ВиК дружествата трябва да направят, за да ги покрият. В София скокът ще е с около 18%. Председателят на регулатора призна, че той е бил против тази корекция.

Шефът на КЕВР: Поскъпването на газа ще усетят най-много хората с парно

http://offnews.bg/news/n_1/n_651902.html

Цената на природния газ остава по-ниска от тази по същото време на 2016 г. и близо два пъти по-ниска от тази през 2014 г., въпреки повишението сега. Поскъпването няма да се отрази на стоките и услугите.  Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по бТВ. Когато в продължение на 2 г. цената на природния газ намаля с около 63% никой не почувства, че тези стоки поевтиняха, просто се повиши печалбата на фирмите. Сега ще работят с по-ниска печалба, конкуренцията няма да им позволи да вдигат цените, каза още Иванов. Поскъпването ще се усети най-силно от тези, които се отопляват на ТЕЦ или директно на газ, обясни Иванов. „Това, което е хубаво, е, че от 1 януари успяхме да намерим една-единствена възможност да тушираме цените на природния газ чрез надвзетия приход на „Булгаргаз”. Българският бизнес, българските домакинства в големите студове януари и февруари не почувстваха промяна в цените”, заяви Иванов.  Според него за 5,5 млн. българи, които не използват ТЕЦ или природен газ, поскъпването ще се усети единствено в около 1% по-голям разход за ток заради участието на произвежданата от топлоцентралите енергия във формирането на таксата „Задължение към обществото”.  По отношение на водата, Иван Иванов призна, че също се върви към поскъпване, като причината са новите изисквания за качеството на водата и инвестициите, които ВиК дружествата трябва да направят, за да ги покрият. В София скокът ще е с около 18%. 

Казусът с концесионера на мина "Оброчище" вече е в прокуратурата

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kazusyt-s-koncesionera-na-mina-obrochishte-veche-e-v-prokuraturata-236947/

Главната инспекция по труда е подала жалба срещу дружеството "Евроманган" заради системния отказ от съдействие на контролните органи

Филмът "1984" отново по кината в знак на протест срещу Тръмп

https://www.actualno.com/curious/filmyt-1984-otnovo-po-kinata-v-znak-na-protest-sreshtu-trymp-news_603705.html

Почти 200 киносалона в САЩ днес ще покажат заснетия по книгата на Джордж Оруел „1984” едноименен филм в знак на протест срещу президента на страната Доналд Тръмп, предаде БГНЕС. По-рано беше съобщено, че след победата на Тръмп на президентските избори издаденият преди ок

Преглед на икономическите теми в печата, 04 април

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-04-април_l.a_i.740306_at.1.html

"Зa втopи път Илĸo Ceмepджиeв e oбвиняeм ĸaтo миниcтъp"  Cпopeд пpoĸypaтypaтa тoй e oĸaзвaл нaтиcĸ зa нaзнaчeниe в aгeнциятa пo...

Светът осъди терористичния акт в Санкт Петербург

https://www.actualno.com/asia/svetyt-osydi-teroristichnija-akt-v-sankt-peterburg-news_603703.html

Съветът за сигурност на ООН единодушно осъди варварската и подла терористична атака в Санкт Петербург и призова извършителите да бъдат изправени пред правосъдието. Американският посланик в ООН Ники Хейли увери, че Съединените щати ще застанат до Русия в борбата за победа

Пленена от "Ислямска държава": Караха ме да бия жени с камшик (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153500

Пленена от "Ислямска държава": Караха ме да бия жени с камшик (Видео)Миоса Ходор, за която се вярва, че е била пленена в Мосул преди 2 години прави шокиращи признания, че "Ислямска държава" я принудили да бие с камшик друга жена. В интервю за "Sky News", жената споделя: „За прелюбодеяние ще те убият с камъни. За кражба ще отрежат ръката ти. Моето задължение беше да наказвам тези, които не носят ръкавици,

Кленовият сироп увеличава ефекта от антибиотиците

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6153513

Кленовият сироп увеличава ефекта от антибиотицитеАмерикански учени установиха, че кленовият сироп има неочаквани свойства - увеличава ефекта от антибиотиците, съобщи Лента, цитирано от БТА. Учените изследваха съвместния ефект от кленовия сироп и антибиотиците ципрофлоксацин и карбеницилин върху три групи бактерии - Ешерихия коли, Proteus mirabilis,

Yahoo и AOL създават нов интернет гигант

https://news.bg/business/yahoo-i-aol-sazdavat-nov-internet-gigant.html

Verizon смята да създаде нова компания след придобиването на интернет фирмата

Защитник на Зенит бил на метри от взрива в Санкт Петербург

http://offnews.bg/news/n_1/n_651901.html

Италианският футболист на Зенит Санкт Петербург Доменико Кришито се оказал близо до мястото, където вчера избухна взрив и уби и рани десетки. Терористичният акт беше извършен в метрото и по чудо няма повече жертви. Кришито се намирал в ресторант наблизо, но в първия момент не разбрал какво става под земята. Едва по-късно у дома разбрал от телевизията за трагедията. Италианецът по-късно публикува в Инстаграм трогателно съболезнование към жертвите. "Винаги съм вярвал в един свят, изпълнен с радост и светлина. Моля се за жертвите и семействата на засегнатите от днешните събития. Санкт Петербург е един от най-красивите градове и вече шест години ми е давал усещане за безопасност", написа играчът. Публикация, споделена от Domenico criscito (@domenicocriscito8691) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Аварии оставиха без вода стотици варненски домакинства

http://www.moreto.net/novini.php?n=348011

Аварии в различни части на Варна оставиха стотици домакинства без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. До 13 часа вода няма да имат живущите във високата зона на "Виница". В същия час ще бъде пусната водата и в местността "Евксиноград".

Великобритания е имала секретен план да взриви тунела под Ла Манша при война

https://www.actualno.com/europe/velikobritanija-e-imala-sekreten-plan-da-vzrivi-tunela-pod-la-mansha-pri-vojna-news_603702.html

Великобритания е имала план да постави атомна бомба в тунела под Ла Манша и да го взриви при нужда да прекъсне връзките си с Европа. Разсекретени са документи, които показват, че в миналото политиците са планирали срутването на тунела в случай на военна необходимост, пише The

Поколенчески живеем в две Българии

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6153059

Поколенчески живеем в две БългарииНационалното развитие за нас е като природен проблем - ако завали - завали Поколенчески живеем в две Българии - на хората под и на хората над 55 г., възкликна политологът Димитър Аврамов вчера на дискусия “Национални приоритети, предизвикателства и възможности пред европейското членство на България" в БТА вчера.

Община Велико Търново отпуска 50 000 лева за реализацията на осем проекта за изкуство и култура

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/obshtina-veliko-tyrnovo-otpuska-50-000-leva-za-realizaciiata-na-osem-proekta-za-izkustvo-i-kultura-2015200

Осем проекта ще получат финансиране от Община Велико Търново по програмата „Изкуство и култура”, чрез която всяка година местната власт насърчава творци и автори, работещи в различни сфери и жанрове. Отпуснатите средства ще бъдат в общ размер от 50 000 лева. Инициативите и събитията бяха одобрени с

Поморие отново има чешма с пингвин

//dariknews.bg/regioni/burgas/pomorie-otnovo-ima-cheshma-s-pingvin-2015203

След момченцето с гроздето и сърничките в църковната градина, още един от спомените на поморийци бе възстановен и поставен в центъра на града. Става дума за мраморната „чешма с пингвина”. Вандалски прояви отдавна бяха нарушили нейната цялост, лишавайки я от характерния образ на върха.

Задържаха телефонни измамници

//dariknews.bg/regioni/sliven/zadyrzhaha-telefonni-izmamnici-2015205

Трима телефонни измамници задържа съдът в Сливен.   След протест на Районна прокуратура, съдът задържа под стража Николай Д., Петър К. и Асен С. и тримата от Ихтиман.  Николай К. е обвинен за това, че от 21 февруари 2017г. до 23 март 2017г., в условията на продължавано престъпление, в съучастие с П

Музейни приключения за децата

//dariknews.bg/regioni/ruse/muzejni-prikliucheniia-za-decata-2015207

За поредна година Регионален исторически музей – Русе организира тридневна работилница за деца „Музейни приключения“. Занятията ще се проведат в периода 11-13 април. Под ръководството на музеен педагог, малките откриватели ще се превъплътят в търсачи на съкровища, ще научат повече за праисторически

Сигнал за бомба затвори метростанция в Санкт Петербург

//dariknews.bg/novini/sviat/signal-za-bomba-zatvori-metrostanciia-v-sankt-peterburg-2015199

Метростанция "Сенная плошчад" в Санкт Петербург бе затворена заради анонимен сигнал за бомба, предаде ТАСС, като се позова на местното управление на руското министерство на извънредните ситуации.

Ръководството на ДБГ подаде оставка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/rykovodstvoto-na-dbg-podade-ostavka-2015198

Ръководството на "Движение България на гражданите" (ДБГ) подаде оставка.
 
Решението съобщи лидерът на партията Меглена Кунева.

Р. Арнаудова: Няма умишлена атака срещу Илко Семерджиев

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/r-arnaudova-niama-umishlena-ataka-sreshtu-ilko-semerdjiev-236945/

Прокуратурата не разполага с доказателства за обратна принуда към служебния здравен министър

Финландия предприема действия срещу нелегалната имиграция

https://www.actualno.com/europe/finlandija-predpriema-dejstvija-sreshtu-nelegalnata-imigracija-news_603697.html

Работна група за имиграцията е представила план за действие с общо 25 препоръки за мерки за борбата с нелегалната имиграция във Финландия за 2017г.-2020г., пише Helsinki Times. Предложените мерки включват изучаване на възможностите за отмяна на разрешенията за пребиваване или на стат

Арабист: Взривът в метрото на Санкт Петербург е лично послание към Путин

http://www.moreto.net/novini.php?n=348006

Терористичният акт в Санкт Петербург е лично послание към държавния глава, смята арабистът проф. Владимир Чуков. Фактът, че Путин е бил в родния си град е нищо повече освен много ясно послание към него. Ако се направи анализ на атентатите през последните 17 години, Санкт Петербург остава място на завет.

Цените на петрола се плъзгат плавно надолу

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-плъзгат-плавно-надолу_l.a_i.740305_at.1.html

Cвeтoвнитe цeни нa пeтpoлa ce пoнижaвaт в нaчaлoтo нa тъpгoвиятa във втopниĸ. Дoĸaтo инвecтитopитe oтигpaвaт нoвинитe зa възcтaнoвявaнeтo нa дoбивa...

Американският автомобилен пазар с лек спад през март

http://www.investor.bg/novini/444/a/amerikanskiiat-avtomobilen-pazar-s-lek-spad-prez-mart-236944/

Ford, Fiat Chrysler, Toyota и Honda отчитат понижения на продажбите въпреки промоционалните акции

Цитат на деня: Кръгът "Капитал" са хората, които искат България да е нормална държава

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/04/04/2947478_citat_na_denia_krugut_kapital_sa_horata_koito_iskat/?ref=rss


Кръгът "Капитал" е общността на онези хора в България, които искат България да бъде нормална държава. Те ще подкрепят всяка проява на здрав разум в българските обществени отношения. Това каза днес по Би Ти Ви бизснесменът и съиздател на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев

Спортът в ефира на 4 април

http://offnews.bg/news/n_1/n_651900.html

Бедна, но съдържателна ще е програмата на телевизиите откъм спортни събития днес. Веднага вниманието на феновете бива приковано от римското дерби за Купата на Италия между Рома и Лацио и сблъсъкът между Манчестър Юнайтед и Евертън от първенството на Англия. 16:30 Колоездене, обиколка на Баския Евроспорт 18:30 Вдигане на тежести: Европейско първенство в Сплит Евроспорт 20:00 Пирин (Бл) – Ботев (Пд) Диема спорт 2 20:30 Атлетик (Билбао) – Еспаньол F+ 21:00 Вдигане на тежести: Европейско първенство в Сплит Евроспорт 21:00 Хофенхайм – Байерн Мюнхен Евроспорт 2 21:45 Рома – Лацио RING 21:45 Родъръм – Шефийлд Уензди Нова спорт 22:00 Манчестър Юнайтед – Евертън Диема спорт 22:30 Атлетико Мадрид – Реал Сосиедад F+/Sport+ HD

Обновената Octavia е вече у нас

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/obnovenata-octavia-e-veche-u-nas-6067500

След над 5 млн. продажби за последните 21 години, фейслифтът на Octavia вече се предлага на родния пазар.

Изненада - Кунева и ръководството на ДБГ подадоха оставки

http://www.clubz.bg/52422-iznenada_kuneva_i_rykovodstvoto_na_dbg_podadoha_ostavki

Лидерката на ДБГ Меглена Кунева и цялото ръководство на "Движение България на гражданите" подадоха оставки.

Причината - слабият резултат на десницата на парламентарните избори. Това обяви самата Кунева, която представи двамата души, които поемат партията до провеждането на конгрес - бившите депутати Димитър Делчев и Антони Тренчев. След което, за да покаже как предава реално ръководството, остави двамата да представят анализа на изборния резултат и да отговарят на въпроси на медиите.

Очаквайте подробности

Subaru – преименуване и нов модел на пазара

https://www.actualno.com/cars/subaru-preimenuvane-i-nov-model-na-pazara-news_603685.html

Японският концерн Fuji Heavy Industries обяви, че сменя името си и вече ще се казва Subaru Corporation. Подобно действие е било планирано още през миналата година, като то ще доведе и до редица организационни промени. Някои от подразделенията на концерна ще бъдат слети, а ръководствата им ще б

Разговорът за дясното още не е започнал

https://www.actualno.com/viewpoint/razgovoryt-za-djasnoto-oshte-ne-e-zapochnal-news_603531.html

Голяма част от десните избиратели в бъдещото Народно събрание ще останат непредставени. Този факт, сигурен като това, че Бойко Борисов ще успее да състави кабинет, е твърде неприятен и за съжаление, очакван. Много преди да стартира предизборната кампания, раздорите вдясно

Киргизки спецслужби: Извършителят на атентата в Петербург е млад киргизстанец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153482

Киргизки спецслужби: Извършителят на атентата в Петербург е млад киргизстанецИзвършителят на самоубийствения атентат в Санкт Петербург вчера бе идентифициран като Акбаржон Джалилов, роден в Киргизстан през 1995 г., обяви днес говорител на киргизстанските служби за сигурност, цитиран от Франс прес и  БТА. Джалилов е бил родом от южния киргизстански град Ош. Той вероятно е получил руско гражданство.

Родители искат оставката на директорката на 162 ОУ в Ботунец

http://www.cross.bg/detzata-direktora-napravyat-1539469.html

/КРОСС/ Жители на столичния кв. "Ботунец" поискаха оставката на директора на 162 ОУ, след като едно от децата от I клас заболя от туберкулоза, а се оказа, че родителите на останалите ученици не са били уведомени за опасната болест, предаде БТВ. Опитите им да се свържат с директора вчера цял ден бяха неуспешни. Родители разказаха, че случайно разбрали за туберкулозата и в резултат поликлиниката се напълнила с притеснени деца и възрастни. По думите на една от майките 6 учителки от школото прередили децата, за да си направят имунизация. Междувременно запасите от ваксината свършили и се наложило родителите да я купуват. Д-р Наталия Спиридонова успокои хората, като обясни, че действително има случай на болно дете от училището, но туберкулозата е на вътрешните лимфни възли и бактерията не се отделя в околната среда. Препоръчано е всички, които са били в контакт с детето, да си направят манту. „Отговорността за изпълнението на предписанието е на директора", подчерта тя. Той в крайна сметка се появи около 9 ч. тази сутрин и обясни на събралите се хора, че не ги е уведомил за случая на туберкулоза, за да не ги притеснява излишно. Родителите на свой ред заявиха, че ще пуснат децата си на училище, но все пак искат той да се оттегли. Те споделиха и за други проблеми, свързани с уволнението на обичана от децата учителка и забавяния с документите, нужни за получаване на детски надбавки.    

Идентифицираха атентатора от Санкт Петербург

http://offnews.bg/news/n_1/n_651897.html

Извършителят на бомбената атака от Санкт Петербург е мъж, роден в Киргизстан, който по-късно получил руско гражданство, обявиха киргизките власти. Атентаторът бе идентифициран като 22-годишния Акбаржон Джалилов, роден в южния град Ош. Киргизката държавна информационна служба съобщава, че местните власти си сътрудничат с руските за по-нататъшно разследване. В атаката в подземната железница на 3 април т.г. загинаха 11 души, а около 45 са ранени. Засега нито една група не е поела отговорност за деянието.

Шизофренията на европейските националисти

https://vesti.bg/sviat/evropa/shizofreniiata-na-evropejskite-nacionalisti-6067499

Каква е тайната на руското влияние върху националните движения в Европа

Бившият министър Ненчев: Сестрата на президента е в борда на летището

http://offnews.bg/news/n_1/n_651899.html

Президентът Румен Радев си позволява прекалено много, не само в Министерския съвет, той пряко управлява Министерството на отбраната.  Това заяви бившият министър на отбраната Николай Ненчев по bTV. Той коментира, че отмененото на спешно заседание на кабинета постановление, което урежда правилата за интеграция на бежанците, вероятно ще нанесе огромни щети. В Министерството на отбраната има един министър кукла на конци, който изпълнява директно заповедите и разпорежданията на Радев“, каза още Ненчев. В рамките на два месеца два пъти се сменят управителните съвети в печеливши търговски дружества, като се поставят изключително неподходящи личности, посочи той. Ненчев отхвърли обвиненията, че е правил назначения в последните си дни като министър, но обвини служебното правителство, че назначава роднини и близки до тях хора. „В бордове, по летища се слагат близки, братя сестри. Сестрата на президента, примерно, е в борда на летището, каза Ненчев.

"Индипендънт": Действията на Русия в Сирия са допринесли за атентата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153503

"Индипендънт": Действията на Русия в Сирия са допринесли за атентата
Русия има много неприятели, но действията й в Сирия можа да са допринесли за случилото се в Санкт Петербург, пише британският в. "Индипендънт" след вчерашната експлозия в метрото на втория по големина руски град, взела 11 жертви, предава БТА. Едва ли има съмнение, че станалото е терористичен акт. Групировката "Ислямска държава" със сигурност ще

Иван Иванов: Цените на парното ще скочат с 20-23% от 7 април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6153507

Иван Иванов: Цените на парното ще скочат с 20-23%  от 7 априлЦената на газа се вдига по силата на договор с Русия, нивата бяха по- високи още от ноември 2016 г. Каза шефът на КЕВР Иван Иванов по бТВ.  Цените на парното ще скочат от 20 до 23 на сто от 7 април. В Плевен цената на мегаватчас ще е 69 лв. , в София - 78 лв. Токът ще поскъпне с по- малко от 1 процент., няма да се усети от потребителите.

От БФС отрекоха за писмо от УЕФА по казуса "ЦСКА-София"

http://offnews.bg/news/n_1/n_651898.html

В БФС не е получавано писмо от УЕФА за евентуална забрана за участие на ЦСКА-София в евротурнирите. Подобна информация беше тиражирана вчера от спортно издание, но се оказа фалшива новина. От ЦСКА-София вече обявиха, че ще съдят въпросната медия. "Няма логика да идва такова писмо преди да е завършила лицензионната процедура. Би могло да има някакво становище след това", коментира заместник изпълнителният директор на футболния съюз Павел Колев. На този етап няма никакви индикации, че столичани ще срещнат административни проблеми за участие в европейските турнири. Преди това обаче те трябва да си заслужат мястото в тях.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване