“Панорама мол Плевен” празнува трети рожден ден с голям концерт, томбола и подаръци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169128

“Панорама мол Плевен” празнува трети рожден ден с голям концерт, томбола и подаръци Панорама мол Плевен празнува 3-и рожден ден с 3 пъти повече забавления и утроени подаръци. Навръх празника на 12 април в 17,30 ч стартира голям концерт с участието на звездните Мариана Попова, Михаела Филева и Диона. Водещ е талантливият актьор Веселин Плачков, който изигра Левски. Празникът е щедър и незабравим,

Тръмп се дистанцира от своя стратегически съветник Банън

https://www.24chasa.bg/novini/article/6168998

Тръмп се дистанцира от своя стратегически съветник БанънПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп изглежда продължава да се дистанцира от своя стратегически съветник Стивън Банън, информира БТА. "Харесвам Стивън, но трябва да ви припомня, че той се включи в моята предизборна кампания доста късно", заявява Тръмп пред в. "Ню Йорк пост", опровергавайки твърденията, че Банън е влиятелен член на екипа му.

"Монако" победи "Борусия" в мач на дружбата (СНИМКИ)

http://www.clubz.bg/52787-monako_pobedi_borusiq_v_mach_na_drujbata_snimki

"Монако" спечели първия четвъртфинал в Шампионската лига срещу "Борусия" (Дортмунд) с 3:2 на германска земя и гледа към полуфинал. Двубоят, който трябваше да се играе снощи, но бе отложен заради взривовете по автобуса на "жълто-черните", мина под знака на дружбата най-вече на трибуните.

Доста местни приютиха фенове на "Монако" в домовете си миналата нощ. Французите пък засвидетелстваха уважение и внимание към защитника на "Борусия" Марк Бартра, който пострада и бе опериран.

На терена обаче "монегаските" отстранили "Манчестър Сити" в предишната фаза, не уважиха гостоприемството на "Борусия" и набързо дръпнаха в резултата. 18-годишният Килиан Мбапе откри в 19-ата минута, в 35-ата Свен Бендер си отбеляза автогол.

Днес тимът на "Борусия" се качи в друг автобус.

Подкрепяни от преданите си фенове домакините тръгнаха към обрат след почивката. Усман Дембеле намали в 57-ата минута. Последваха няколко добри възможности и за 2:2, но вместо това Мбапе попари трибуните - 3:1.

В 84-ата Шинджи Кагава намали резултата, а в добавеното време Обамеянг пропусна да доведе нещата до 3:3.

Преди мача мерките за сигурност бяха наистина подобаващи, като край стадиона имаше стотици полицаи и тежки машини. Малко преди първия съдийски сигнал Марк Бартра публикува снимка, за да покаже, че въпреки счупването на лъчевата кост на ръката си се чувства добре.

Тази снимка на Марк Бартра е от днес.

Феновете подкрепиха испанеца, както и неговите съотборници, които излязоха на разгрявката преди срещата с фланелки с името и номера на Бартра. Или с тениски с неговия лик и надписи, които окуражават пострадалия.

 

Доклад: Армията само частично е в състояние да изпълнява задачите си

http://www.cross.bg/sili-sustav-voennoslyzheshti-1540201.html

/КРОСС/ Армията се задъхва да изпълнява задачите, гарантиращи националната сигурност. Това става ясно от Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., който беше разгледан и приет от правителството в сряда. От текстовете му става ясно, че заради липса на средства, стара техника и незапълнени щатни бройки, армията само частично изпълнява задълженията си: "Българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, констатира докладът. Това продължи да се осъществява с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и състоянието на остарялото въоръжение и бойна техника." В доклада се дава положителна оценка за това, че е дадена зелена светлина за модернизация на въоръжените сили. Това са проектите за купуване на нов тип боен самолет за авиацията и на два нови многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили. Въпреки това основният проблем е свързан с набирането и задържането на подготвен личен състав. Проблемът с т.нар. некомплект продължава да се задълбочава, като вече достига 20% от щатния състав

Казахстан смята да се откаже от кирилицата

http://www.mediapool.bg/kazahstan-smyata-da-se-otkazhe-ot-kirilitsata-news262641.html

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев предложи да се разработи стандарт на казахската азбука на латиница до края на 2017 г., предаде ТАСС, цитирайки статия на държавния глава, публикувана днес във вестник "Егемен Казахстан" ("Независим Казахстан"), издаван на казахски език. "Има дълбока логика да преминем на латинска писменост. Това е свързано със съвременните технологии, със средата и с комуникациите, а също с особеностите на процесите в обучението и науката през ХХІ век. От училищната скамейка нашите деца изучават английски език и учат латински букви, затова за младото поколение не трябва да възникнат никакви трудности и прегради. До края на 2017 г. с помощта на учените и с обсъждане в обществото е необходимо да приемем нов стандарт на графиката на азбуката", казва Назарбаев в статията си. Президентът отбелязва, че "от 2018 г. трябва да започне подготовка на специалисти по обучение на новата азбука и да се пристъпи към разработка на учебници за средните училища". При това Назарбаев уверява, че на първо време латиницата и кирилицата ще се използват едновременно. Още през 2012 г. в стратегията "Казахстан 2050" президентът на страната съобщи, че до 2025 г. републиката трябва да премине на латиница.

Казахстан иска да се откаже от кирилицата и да въведе латиницата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169114

Казахстан иска да се откаже от кирилицата и да въведе латиницатаПрезидентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев предложи да се разработи стандарт на казахската азбука на латиница до края на 2017 г., информира БТА. "Има дълбока логика да преминем на латинска писменост. Това е свързано със съвременните технологии, със средата и с комуникациите, а също с особеностите на процесите в обучението и науката през 21-и век.

Старши треньорът на волейболния "Левски" напусна клуба

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/12/2952806_starshi_trenyorut_na_voleibolniia_levski_napusna_kluba/?ref=rss


Петър Шопов повече няма да изпълнява функциите като старши треньор на мъжкия волейболен отбор на "Левски".

"Договорът ми с "Левски" няма да бъде продължен и пътищата ни се разделят. Имах разговор с Владимир Николов и се разбрахме да се разделим", заяви Шопов пред "Диема спорт".

Той изведе "Монтана" до бронзовите медали през миналия сезон, а през този класира "Левски" на шестото...

Тръмп казал на Си Цзинпин за ударите в Сирия, докато ядяли шоколадова торта

http://offnews.bg/news/n_1/n_652797.html

Американският президент Доналд Тръмп съобщил на китайския президент Си Цзинпин за ракетите в Сирия, докато ядяли десерт. За това разказа самият Тръмп в интервю за телевизия Fox Business .  "Бяхме завършили вечерята и ядяхме десерт - най-прекрасното парче шоколадова торта, което сте виждали. Президентът Си му се наслаждаваше. И аз получих съобщението от генералите. Тогава казах: "Господин президент, нека да ви кажа нещо. Ние току-що пуснахме 59 ракети, като всички уцелиха целта, което е невероятно от стотици мили разстояние - удивително, гениално, нашата технология е най-добрата, това, което ние имаме като технология, никой дори не може да се доближи до него...", обяви Тръмп.   Той посочи, че е решил да съобщи на Си Цзинпин за ударите, защото не искал като се прибере някой да му каже, че този човек, с когото е вечерял, е атакувал Сирия.  Китайският лидер замълчал за 10 секунди, след това помолил преводача отново да му преведе думите на Тръмп, а после казал, че всеки, който атакува деца и бебета, заслужава това, заяви Тръмп.  На въпроси за разговорите му с китайския президент Тръмп отговори, че двамата са се разбрали много добре. Президентът на САЩ го помолил за помощ за Северна Корея. Двамата обсъдили и темата за търговията. Преди дни стана ясно, че дъщерята на Доналд Тръмп Иванка е изиграла голяма роля в решението за ударите в Сирия. Информацията съобщиха британски медии, които обявиха, че именно Иванка Тръмп е убедила баща си за нападението, защото била потресена от снимките на десетките убити от химическата атака в Идлиб. Медиите се позоваха на телеграма на британския посланик във Вашингтон сър Ким Дарък до премиера Тереза Мей и външния министър Борис Джонсън.  По-късно информацията беше потвърдена от сина на Тръмп Ерик. Watch the latest video at video.foxbusiness.com

Тръмп разкрил на Си Цзинпин за удара на САЩ по Сирия по време на десерта

http://www.moreto.net/novini.php?n=348763

Американският президент Доналд Тръмп оповестил на китайския си колега Си Цзинпин новината за ракетния удар, нанесен от САЩ по сирийска военновъздушна база, по време на десерта, когато вечеряли в имението на Тръмп във Флорида. Това обяви американският президент в интервю за любимата си телевизия Fox News.

"Нова република": Схемата с Пловдивския панаир и операта обслужва само Георги Гергов

http://www.mediapool.bg/nova-republika-shemata-s-plovdivskiya-panair-i-operata-obsluzhva-samo-georgi-gergov-news262640.html

Новата схема за оползотворяване на държавните акции в Международния пловдивски панаир (МПП) срещу строеж на опера на мястото на една от изложбените палати обслужва единствено интересите на местния бизнесмен и функционер на БСП Георги Гергов. Това заяви пред журналисти в сряда Дани Каназирева от "Нора република", която също така е общински съветник в Пловдив и лидер на движение "Съюз за Пловдив", "Тази сделка нямаше да е възможна, ако наистина имаше държава, работещи институции и без политическо покровителстване", заяви Каназирева. По думите й обаче тя става факт с ясното политическо покровителстване от страна  на двете големи партии, от които едната уж е в опозиция. По думите й очакваното на сесия на общинския съвет в четвъртък приемане на дарените от държавата 20.6 на сто от акциите в панаира цели финализирането на започнала още през 2006 г. сделка с Георги Гергов и сега той ще получи пълния контрол върху активите на дружеството. "Започва схемата от 2006 г. Бяха погребани 22 имота, много от тях в центъра на Пловдив, общината ги загуби. По същия начин е придобита т.нар. "Дупка" в центъра на Варна (на чието място трябваше да се вдигне филиал на Пловдивски панаир и Варна прие своя дял от държавните акции в МПП, но Пловдив не склони на сделката – бел. ред.). Няма виновни, няма отговорност, изгубени са имотите. 10 години по-късно е време да се завърши тази срамна сделка. Миналата година се прие решение за даване на 49% от Панаира на Варненската и Пловдивската община, като целта е придобиване на акциите от мажоритарния собственик Георги Гергов", заяви Каназирева. В момента Гергов държи 50,37% от Панаира, но поради специфичните условия, това не му дава всички обичайни права на мажоритарен собственик. За да ги получи му трябва да притежава над 66% от акциите в дружеството, обясни тя. "Проблемът е, че той няма нужните по устав две трети от капитала, за да може да се разпорежда с капитала и имуществото на дружеството. Затова се измисли тази на пръв поглед благородна схема", обясни Каназирева. "За да бъде по-обществено приемлива сделката, се измисли една лъжа, че в Пловдив ще бъде финансирана една опера. Циничният момент е, че Пловдив властта подарява на Гергов два пъти по 400 декара, а ние ще го чакаме да ни даде 2-3 декара, за да си построим опера.. Тя е само една димна завеса, една димна лъжа, явно чрез изкуството по-лесно се оправдава една схема", допълни тя. "Вчера Корнелия Нинова обявяваше, че е в твърда опозиция, докато до нея стоеше Георги Гергов, който през това време прави сделка за милиони с ГЕРБ. През преговорите на ГЕРБ и Обединените патриоти за политическа коалиция много ясно прозира икономическа коалиция между ГЕРБ и БСП", заяви лидерът в оставка на "Нова република" Радан Кънев "Идеята за построяване на нова сграда на пловдивската опера е нещо, което ние от ДСБ винаги сме подкрепяли. Опасяваме се, че изграждането ѝ върху терен, който не е собственост на общината, а на член на изпълнителното бюро на БСП, крие сериозни рискове държавата да построи опера не на пловдивчани, а на Георги Гергов. След заграбването на пловдивския панаир и къщите в Стария град, няма никакви гаранции, че няма да се случи същото и със сградата на пловдивската опера. Община Пловдив трябва да води политика на ограничаване на бизнес отношенията си с местния олигарх Гергов, а не на допълнително обвързване. Това е пагубно за града ни", посочи още Каназирева. Според Нова република" гласуването на сесията на общинския съвет в четвъртък ще бъде истинска разделителна линия за общинските съветници в Пловдив - кой е на страната на олигарсите и кой - в отбора на пловдивчани.

Женим се по-малко, развеждаме се повече

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zhenim-se-po-malko-razvezhdame-se-poveche-6067886

Населението намалява, а демографският портрет на българите продължава да се променя.

Атентаторът от Санкт Петербург бил депортиран от Турция в Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169107

Атентаторът от Санкт Петербург бил депортиран от Турция в РусияЗаподозреният за атентата в Санкт Петербург Акбаржон Джалилов е бил по-рано под наблюдението на турските специални служби и е бил депортиран от Турция в Русия през декември м.г. заради нарушение на визовия режим, съобщи БТА. Турските власти нямали доказателства, че Джалилов е изивършил или подготвя престъпления.

Дневен хороскоп за 13 април

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-13-april-news_605545.html

Овен Този четвъртък не пропускайте шанса да станете известни. Все пак имайте предвид, че славата е като нож с две остриета. Изцяло от вас зависи, кое острие ще изберете и дали то ще работи за вас или против вас. Телец През този ден поддържайте самочувствието си на ниво. Дори

Харманли против планове за разширяване на бежанския лагер

https://www.actualno.com/society/harmanli-protiv-planove-za-razshirjavane-na-bejanskija-lager-news_605540.html

Кметът на Харманли Мария Киркова обяви, че общината ще се противопостави по всякакъв начин срещу планове за разширяване на центъра за преселници. На извънредна пресконференция от кметството в града огласиха становището си относно инвестиционното намерение за закупуван

Радарите за превишена скорост утре - 13 април, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=348696

Служители на КАТ ще следят утре - 13 април и в нощта срещу 14 април, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч.

Румяна Бъчварова предлага Румен Радев да уволни автора на изявлението му

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/12/2952739_rumiana_buchvarova_predlaga_rumen_radev_da_uvolni/?ref=rss


Бившият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова предложи на президента Румен Радев да уволни автора на словото му от вчерашното му обръщение. В него държавният глава обяви, че парламентът трябва да направи необходимите законови промени, за да ограничи опитите за влияние на чужди държави в изборния процес в България. Той не зае позиция дали трябва да се въведе уседналост за всички избори, с което на практика ще се ограничат избирателните права на българите зад граница.

Иран арестува 12 активисти заради дискусии в интернет

http://offnews.bg/news/n_1/n_652796.html

12 активисти от най-голямата социална мрежа на Иран - "Телеграм" са арестувани и обвинени през последните седмици за разпространяване на информации, застрашаващи националната сигурност, и "сквернословно" съдържание, съобщи представител на правосъдието, цитиран от Франс прес и БТА. Задържаните са инициирали обществени дискусии, но които е било обсъждано правителството, а също така и идеи за реформи. Властите не са разкрили никаква информация на задържаните относно ареста им, не са им били повдигани обвинения в официално открито съдебно заседание. Местна медия твърди, че "Телеграм" е бил със спрян достъп след арестите.  Според иранските медии десетина журналисти и оператори на социални мрежи, по-конкретно на Телеграм, са били задържани през март. "Прокуратурата постанови задържането на тези лица съобразно закона. Част от тях са в затвора", заяви говорител на правосъдното министерство. В понеделник президентът Хасан Рохани разкритикува арестите, като заяви на пресконференция, че според министерството на разузнаването тези хора не са извършили нищо опасно. Редица депутати реформатори също се обявиха против арестите, извършени два месеца преди президентските избори на 19 май. Телеграм, която има над 20 милиона потребители в Иран, се наложи като форум за културни и политически обсъждания в страната, където Фейсбук и Туитър са забранени. Властите се опитват да контролират услугата и изискват мрежите с над 5 хиляди абонати да се регистрират пред властите. Представител на органа, който следи за евентуални нарушения в социалните мрежи и е към бюрото на главния прокурор, заяви, че новите правила ще бъдат публикувани преди президентските избори и че правосъдието ще взема мерки срещу "всяка обида и клевета" в Телеграм. 

БК Шумен завърши сезона с победа над Черно море Тича-2

//dariknews.bg/regioni/shumen/bk-shumen-zavyrshi-sezona-s-pobeda-nad-cherno-more-ticha-2-2017232

Баскетболен клуб Шумен затвори сезона в А група при мъжете с драматична победа, 83:82 над Черно море Тича-2. Нашият тим водеше през почти целия двубой, но младият варненски отбор намери сили да се върне в мача и имаше шанс да го спечели. Страхотен кош на Виктор Серафимов 30 секунди пр

Валентин Радев: Служебният кабинет отмени наредбата за бежанците от страх

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169054

Валентин Радев: Служебният кабинет отмени наредбата за бежанците от страх
Служебният кабинет отмени и написа нова наредба за бежанците от страх. Това заяви Валентин Радев от ГЕРБ в предаването "Лице в лице" по БиТиВи. Той обясни, че властта се е уплашила от наближаващите срокове за разселване на 50 мигранти от Турция и 29 от Италия и са решили вместо да го направят да създадат правен вакуум и да оставят на следващите

Над 15 млн. лв. отпускат за овладяване на бедствени положения

http://www.cross.bg/razhodi-raboti-vuzstanovyavane-1540195.html

/КРОСС/ Правителството отпуска 15,6 млн. лв., с които да се разплатят непредвидените разходи за спасителни и неотложни аварийни работи при овладяване на бедствени положения и кризисни ситуации. Парите ще послужат и за неотложно възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти и възстановителна помощ за пострадали от бедствия граждани. Средствата ще се разпределят между Министерския съвет, министерствата на отбраната, на вътрешните работи, на здравеопазването, на образованието и науката и 52 общини от цялата страна. Целевите разходи са предложени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Средствата ще се осигурят за сметка на резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет за 2017 година.  

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=348738

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 13 април ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:00 ч.

Путин прие държавния секретар на САЩ Тилърсън

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169089

Путин прие държавния секретар на САЩ ТилърсънРуският президент Владимир Путин прие в Кремъл държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън и руския външен министър Сергей Лавров, които днес водиха преговори, предаде БТА. Кремълският говорител Дмитрий Песков не даде подробности за разговора на президента с двамата дипломати. По-рано днес Песков каза, че Путин може да се срещне с Тилърсън и Лавров,

Как да спасим България - Лола Монтескьо разкри формулата в София

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6169087

Как да спасим България - Лола Монтескьо разкри формулата в София През последните три дни станаха ясни два твърде обезпокоителни факта. Покрай събитията в Сирия стана ясно, че твърде много българи са в състояние да направят зарин в полеви условия и затова са напълно наясно какво точно се случва и най-вече кой стои зад него в кашата в Близкия изток, боравят с лекота с химически формули с дължината на сложно

Левски предупреди Сватбата за брадва

http://offnews.bg/news/n_1/n_652799.html

Феновете на Левски изригнаха с декларация срещу съдията Ивайло Стоянов, който ще свири срещу Лудогорец. "Сините" смята, че Сватбата, както е известен петричанинът, фаворизира редовно шампионите. Първият и вторият играят в петък, като преднината да Лудогорец е 13 точки! От Националния клуб на привържениците разпространиха декларация: "Ивайло Стоянов явно е с абонамент за мачовете ни в Разград. Не пак, а отново! Това назначение буди притеснения сред нас. Явно Сватбата е най-подходящият и подготвен точно за тези срещи. "Цепи страната по диагонал от Петрич до Разград, за да свърши работата. А тя е ясна, да помогне на Кирил Домусчиев и бразилския му отбор, който обича подсигуряването. Излишно е да изброяваме всичките секири, които сме отнесли от въпросния арбитър, който е известен с желанието си да бъде угоден. След един подобен случай Ивайло Стоянов и асистентите му не успяха да се навечерят на спокойствие. Той се сеща, но ако е забравил, ще му напомним, че мястото на срещата беше в заведение в една стара българска столица." Сватбата трябва да е наясно, че ние пак ще сме на мача, пак ще подкрепяме любимия Левски и ако се наложи, пак ще го притесним по дългия път към Петрич. Сватбата пак е в Разград и ние ще бъдем там. Ако отново е с мисия, ние ще вземем адекватни мерки, защото никой няма право да се подиграва с Левски!" "Иначе пътят е един... Първо Сватба, после брадва", написаха феновете на Левски в декларацията си.

Акциите на Wall Street се търгуват с понижения*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/akciite-na-wall-street-se-tyrguvat-s-ponijeniia-237525/

Цените на петрола се затрудняват да запишат повишения, въпреки че Администрацията за енергийна информация обяви спад в резервите в САЩ

Молдова и Румъния ще установят съвместен граничен контрол

https://www.actualno.com/balkani/moldova-i-rumynija-shte-ustanovjat-syvmesten-granichen-kontrol-news_605537.html

Властите на Молдова и Румъния ще инициират преговори за провеждане на съвместен контрол по отношение на хора, транспортни средства и стоки на пропускателните пунктове по границата между двете страни, съобщава агенция Moldpres. Кабинетът в Кишинев взе решението днес. Споразу

Тръмп казал на Си Дзинпин за удара срещу Сирия докато им сервирали торта

http://www.mediapool.bg/tramp-kazal-na-si-dzinpin-za-udara-sreshtu-siriya-dokato-im-servirali-torta-news262639.html

Президентът Доналд Тръмп е информирал китайския си кога Си Дзинпин за ракетния удар срещу Сирия по време на сервирания десерт в имението му Мар-а-Лаго, щата Флорида. Това разкри самият Тръмп в интервю за телевизия "Фокс нюз", цитирано от БГНЕС.   "Седях на масата, свършихме вечерята и минахме към десерта. Сервираха ни парче шоколадова торта, най-добрата, която бихте могли да видите", разказа Тръмп. По думите му тогава било получено "съобщение от генералите", че са готови да нанесат удар и той дал съответната заповед.   "Казах, че току-що изстреляхме 59 ракети, те се движат по посока Сирия. Искам Вие да знаете", разказа Тръмп своя разговор с китайския лидер. Домакинът обясни още, че не бил искал Си Дззинпин да научи за случилото се след края на срещата.   Говорейки за реакцията на госта, Тръмп отбеляза: "Той замълча за 10-на секунди, а след това помоли преводача да повтори. Помислих се, че това едва ли е добър знак". Според Тръмп китайският лидер одобрил стъпката и му казал, че такива мерки са допустим, "ако някой е толкова жесток, че да използва газ срещу малки деца".

Обама идва в Европа, докато Тръмп е на срещата на НАТО в Брюксел

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/12/2952799_obama_idva_v_evropa_dokato_trump_e_na_sreshtata_na/?ref=rss


Бившият президент на САЩ Барак Обама ще бъде в Европа в момент, когато за пръв път в района пристига наследникът му в Белия дом Доналд Тръмп.

Обама идва да тържествата по повод 500 години от началото на Реформацията в католическата църква, а Тръмп - за срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Петвековният юбилей от 95-те Тезиса на Мартин Лутер ще бъде отбелязан и от канцлера Ангела Меркел в Берлин и Витенберг, където през 1517г. Лутер окачва...

Луиш Фиго каца в София на 18 април, говори с Бербатов за шоуто на 14 юни

https://www.24chasa.bg/sport/article/6169044

Луиш Фиго каца в София на 18 април, говори с Бербатов за шоуто на 14 юниЛегендата на световния футбол Луиш Фиго идва на специално посещение в България. На 18 април той ще гостува на Димитър Бербатов заради грандиозния благотворителен мач на 14 юни в София. С това предварително посещение носителят на “Златната топка” за 2000 г. засвидетелства и голямото си уважение към българските фенове.

Покана указала на правосъдното министерство да прати венец на паметника на Съветската армия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/12/2952702_pokana_ukazala_na_pravosudnoto_ministerstvo_da_prati/?ref=rss


Служебният министър на правосъдието Мария Павлова е получила покана от извънредния и пълномощен посланик на Русия, в която било изрично посочено къде ведомството може да изрази отношение към официален в Русия празник чрез полагане на венец. Това се разбира от отговор на правосъдното министерство на въпросите на "Дневник".

Повод за тях стана репортаж на "Господари на ефира" с картина от венците, положени на паметника на Съветската армия за Деня на...

Шотландски полузащитник вкара гол 3.2 секунди след първия съдийски сигнал

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/12/2952774_shotlandski_poluzashtitnik_vkara_gol_32_sekundi_sled/?ref=rss




Полузащитникът на шотландския "Мерихил" Гавин Стоукс вкара един от най-бързите голове в света. Той се разписа с първия удар, отправен от центъра на терена, в двубоя срещу "Клайдбанк".

Времето, което беше необходимо на топката да прелети от средата на терена до вратата, беше 3.2 секунди. Срещата, завършила с победа за "Мерихил" с 3:0, беше част от втората по сила дивизия в Шотландската младежка футболна...

Шотладски полузащитник вкара гол 3.2 секунди след първия съдийски сигнал

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/12/2952774_shotladski_poluzashtitnik_vkara_gol_32_sekundi_sled/?ref=rss




Полузащитникът на шотландския "Мерихил" Гавин Стоукс вкара един от най-бързите голове в света. Той се разписа с първия удар, отправен от центъра на терена, в двубоя срещу "Клайдбанк".

Времето, което беше необходимо на топката да прелети от средата на терена до вратата, беше 3.2 секунди. Срещата, завършила с победа за "Мерихил" с 3:0, беше част от втората по сила дивизия в Шотландската младежка футболна...

Адвокатът на Василеви: Те не чувстват вина за фалита на КТБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=348764

Банкерът Цветан Василев и съпругата му Антоанета не се чувстват виновни за фалита на КТБ, искат да се върнат в България, за да докажат невинността си, но го смятат за опасно, а вилата им на брега на Женевското езеро не е купена с изпрани пари.

Томислав Дончев: Не можем да мислим само за увеличаване на минималните пенсии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169037

Томислав Дончев: Не можем да мислим само за увеличаване на минималните пенсии"Преговорите за ново правителство не са леки. Чисто аритметично по-малкият трябва да прави по-големи компромиси. Когато има партньорски подход обаче, всичко се подрежда". Това заяви Томислав Дончев в предаването "Още от деня" по БНТ. "Решението за пенсиите е трудно постигнато, добави той. Въпросът е какво може да се позволи бюджета.

Трайков: Имаме право да поискаме от "Газпром" отстъпки до 2 млрд. лв.

http://www.mediapool.bg/traikov-imame-pravo-da-poiskame-ot-gazprom-otstapki-do-2-mlrd-lv-news262638.html

 От 2012 г. досега вследствие на завишените цени, на които "Газпром" е продавала на българския газов пазар, страната ни е надплатила между 1 и 2 млрд. лв. и това са пари, които имаме право да си поискаме обратно. Това заяви говорителят на "Нова република" Трайчо Трайков пред журналисти в сряда. Според него правителството трябва да предяви претенции за надплатената сума и тя да бъде върната или като допълнителна отстъпка към бъдещите цени, или под друга форма. Той призова служебният кабинет към заявяване на активна позиция по предложените от "Газпром" на Брюксел ангажименти за предоговаряне на цените на руския газ и условията по доставките и договорите, за да избегне руският монополист многомилиарна глоба за злоупотреба с господстващо положение в България и още седем държави от Европейския съюз. Трайков припомни, че на 4 май изтича седемседмични ясрок, в който засегнатите страни трябва да предадат своите становища на Европейската комисия, а дотогава страната ни няма да има редовен кабинет. "Сегашното предложение на "Газпром" подобрява ситуацията в сравнение с досега. И някакво намаление на цените ще има, но от нас зависи дали това намаление ще е десетина процента, или ще е 40 процента“, коментира бившият министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на ГЕРБ. Той каза още, че за вторник е планирана среща със служебния премиер Огнян Герджиков, която да изложат вижданията си въпроса и да научат какво прави правителството, "защото може би нещо се прави". От Министерството на енергетиката обясниха, че по въпроса са работи интензивно с "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" и в указания от Еврокомисията срок страната ни ще предостави своята обоснована позиция, но още е рано да се правят коментари по нея. По информация на Mediapool най-сериозният въпрос, върху който умуват държавните енергетици, е как да предложим да се промени сегашната формула за образуване на входната цена на руския газ, така че да няма такива големи амплитуди, повлияни от петрола, а да следва по-плавно конюнктурата на газовия пазар и да защитава българските потребители. Другото притеснение е, че при отваряне на дългосрочните контракти с "Газпром" за предоговаряне, може да бъдем подложени на силен натиск за транзитния договор, който в момента гарантира до 2030 г. по над 100 млн. долара годишни приходи от преноса на газ за Турция, Гърция и Македония. Намеренията на "Газпром" обаче са след 2019 г. да спре маршрута на тези доставки през Украйна и България и те да се пренасочат по бъдещия "Турски поток". "Ще бъдат изложени вижданията и предложенията на коалицията, като ще настояваме в преговорите с "Газпром" да се иска автоматично приравняване на цените за природен газ в България към тези в Германия, Франция, Италия и хъбовете в централна Европа", обясни Трайков. Според него неслучайно човек може да се чуди защо недоволството за цената на газа се насочва към енергийния регулатор и от омбудсман, и от партии, и от граждански организации, а не към източника на високите цени - договорът с "Газпром“. "В момента благодарение на действията на ЕК се намираме в ситуацията, която се случва веднъж на десетилетия - да имаме на своя страна силата на целия ЕС в преговорите по условията на нашите договори с "Газпром“. Партиите не проявяват интерес по въпроса за производството срещу "Газпром“ и преговорите с "Газпром“. Това за нас е изключително притеснително", каза говорителят на "Нова република". Той допълни, че "от две седмици слушаме преговорите между ГЕРБ и Обединените патриоти, и основният въпрос е откъде ще се намерят 100 млн. лева за повишаване на пенсиите. "Тук говорим за 500 млн. лв. годишно. Бием сянката на злодея, не злодея", каза Трайков. Лидерът в оставка на политическата формация Радан Кънев коментира като тревожно и мълчанието на партиите по въпроса за монопола при собствеността на данъчните складове за горива на "Лукойл" и пряката връзка с високите цени на дизел и бензин. "Можем спокойно да кажем, че зад преговорите за политическа коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" прозира много ясно икономическата коалиция между ГЕРБ, БСП и руския гражданин Георги Гергов, чийто символи са "Газпром", Лукойл и Международния Пловдивски Панаир, заяви Кънев. Тези теми също ще бъдат повдигнати по време на срещата с Герджиков, обясни той и допълни, че "Нова република" ще търси консолидация на национално отговорна позиция по тези важни за обществото теми с  основните политически партии, претендиращи да са дясноцентристки и реформаторски – бъдещата управляваща ГЕРБ, партията на Марешки, СДС и формацията "Да, България". Радан Кънев допълни, че става дума за ключов национален интерес, за цената на горивата, за интересите на всички български граждани, бизнес и всяко българско семейство.

Раненият защитник на Борусия поздрави феновете от болницата

http://offnews.bg/news/n_1/n_652798.html

Усмихнат се появи Марк Бартра след преживяния кошмар снощи. Защитникът на Борусия  постерда най-сериозни при атентата срещу автобуса, организиран от ислямисти. Той беше откаран в болница с контузия на ръката и множество рани от падналите стъкла. Футболистът претърпя операция на ръката снощи, а днес използва личния си профил в Instagram, за да успокои феновете си, че всичко е наред. „Здравейте на всички! Както може да видите се справям много по-добре. Благодаря на всеки за подкрепата и съобщенията. Пращам цялата си енергия към моите съотборници, привърженици, фенове и Борусия за днешния мач“, написа Бартра под своя снимка. Освен испанеца пострада и полицай, който ескортираше с мотор автобуса на Борусия. Той беше повален от взривната вълна, но изписан от болница без сериозни оплаквания.

Инфлацията у нас с 4-годишен връх

http://www.mediapool.bg/inflatsiyata-u-nas-s-4-godishen-vrah-news262637.html

След дълги периоди на дефлация инфлацията у нас започна да се покачва от началото на годината и бележи 4-годишен връх през първото тримесечие. Инфлацията за март 2017 г. спрямо същия месец на миналата година е 1.9%, съобщи Националният статистически институт (НСИ). Това е най-високата стойност на показателя от юни 2013 г. насам. На месечна база потребителските цени у нас са паднали с 0.5% в сравнение с февруари 2017 г. Основната причина е намаляването на цените на зеленчуците и международните полети. Увеличението на цените от началото на годината спрямо декември 2016 г. е 0.8%, а средногодишната инфлация за периода април 2016 - март 2017 г. спрямо предходната година е минус 0.2%. През март 2017 г. спрямо февруари сред храните най-сериозно са намалели цените на краставиците, лука и доматите, а по-сериозно са се покачили цените на цитрусите и зелето, сочат още данните на НСИ.

Идната седмица Федерика Могерини заминава на първото си посещение в Русия

http://www.mediapool.bg/idnata-sedmitsa-federika-mogerini-zaminava-na-parvoto-si-poseshtenie-v-rusiya-news262636.html

Идната седмица ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини пристига на първото си посещение Русия, предаде Франс прес. Визитата на 24 април е крайната точка от обиколка на Могерини, която започва на 19 април и включва също Китай и Индия.   В Москва върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров, за да обсъдят "ней-неотложните външнополитически въпроси, и по-специално конфликта в Сирия", се посочва в комюнике от канцеларията й.   Двамата ще разискват също положението в Либия, близкоизточния мирен процес, Иран, Афганистан и конфликта в Източна Украйна, се казва в комюникето.   Отношенията между Москва и ЕС силно се влошиха след анексирането на Крим и избухването на конфликта в Източна Украйна през 2014 г. Европейците наложиха тежки санкции на Русия за предполагаемата й подкрепа за проруските бунтовници в Източна Украйна. Могерини, която заема поста от края на 2014 г., никога не е посещавала Москва, но е имала нееднократно възможност да разговаря с колегата си Лавров на международни събития.   На 19 април Могерини пристига в Китай за редица срещи с членове на правителството за подготвяне на годишната среща на върха между ЕС и Китай. Последната такава среща се състоя през юли миналата година в Пекин.   При разговорите в китайската столица ще бъдат дискутирани сътрудничеството за справяне със световните предизвикателства, климатичните промени, а също регионални въпроси и теми от областта на сигурността, се отбелязва в комюникето от Брюксел.   На 21 април Могерини ще е в Индия за среща с индийската си колежка Сушма Сварадж.

Мъж е прострелян в подлез на "Цариградско шосе"

http://www.clubz.bg/52786-myj_e_prostrelqn_v_podlez_na_carigradsko_shose

Снимка БГНЕС

Мъж е бил прострелян в подлез на бул. „Цариградско шосе“, извършителят е задържан. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Тази вечер, към 19.52 часа в полицията е постъпил сигнал за ранен мъж в подлеза на булеварда в района на ул. „Фредерик Жолио Кюри“. Незабавно натам са насочени екипи на полицията и Бърза помощ.

По първоначални данни, след възникнал спор 26-годишен е произвел изстрел със законно притежавано огнестрелно оръжие и е ранил в бедрото 35-годишен. Пострадалият е откаран в болница за оказване на медицинска помощ.

На място се извършва оглед. Оръжието е иззето. Продължава работата по изясняване на всички факти и обстоятелства около инцидента, допълват от МВР. Предстои образуването на досъдебно производство и доклад на материалите в прокуратурата. 

Раненият Марк Бартра пусна първа снимка от болницата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6169039

Раненият Марк Бартра пусна първа снимка от болницатаРаненият след бомбеният атентат срещу автобуса на "Борусия" (Дортмунд) играч на германския отбор Марк Бартра пусна в профила си в социалните мрежи първа снимка от болницата. На нея се вижда превързаната му дясна ръка, която пострада от парцетата разбито стъкло и бе оперирана. "Здравейте на всички. Както виждате, аз вече съм много по-добре.

В пловдивските болници е осъществено предаване на инфекцията от морбили

https://www.actualno.com/society/v-plovdivskite-bolnici-e-osyshtestveno-predavane-na-infekcijata-ot-morbili-news_605533.html

Осъществено е предаване на инфекцията от морбили в пловдивските болници, където са настанени пациенти със симптоми на болестта. Това отчете Националният координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболяемост от морбили към МЗ на второто си заседани

Адванс Терафонд и Рой Пропърти Фънд повишиха оборота на БФБ в сряда

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/advans-terafond-i-roi-propyrti-fynd-povishiha-oborota-na-bfb-v-sriada-237522/

Акциите на Булгартабак - холдинг поскъпнаха с 23,5% след новината, че British American Tobacco (BAT) купува водещи марки на производителя на цигари

Безконтролна власт: Анкара използва всички средства, за да смаже опозицията

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/12/2952785_bezkontrolna_vlast_ankara_izpolzva_vsichki_sredstva_za/?ref=rss


Социолозите прогнозират оспорван резултат на референдума в Турция на 16 април. Сега безпокойствата за изборна измама и намеса на правителството са по-уместни от всякога, а ги подхранват и изключителните правомощия, които правителството има по силата на извънредното положение.

Кампанията за плебисцита за конституционните промени, които да направят президента всемогъщ, изглежда предварително предначертана. Агитиращите за "не" - националисти, социалдемократи и...

Британски учени са установили употреба на зарин в Сирия

http://www.mediapool.bg/britanski-ucheni-sa-ustanovili-upotreba-na-zarin-v-siriya-news262635.html

Проби, взети от мястото на атаката с отровен газ в Сирия и анализирани от британски учени, са реагирали положително на зарин и подобна на зарин субстанция. Това заяви пред Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на Лондон в Обединените нации Матю Райкрофт, цитиран от Ройтерс.   "Поради тази причина Обединеното кралство споделя американската оценка, че е много вероятно режимът да е отговорен за атаката със зарин срещу Хан Шейхун на 4 април", каза Райкрофт.

Адвокатът на Цветан Василев: Съпругата му е при него в Белград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169029

Адвокатът на Цветан Василев: Съпругата му е при него в БелградБанкерът Цветан Василев и съпругата му Антоанета не се чувстват виновни за фалита на КТБ, искат да се върнат в България, за да докажат невинността си, но го смятат за опасно, а вилата им на брега на Женевското езеро не е купена с изпрани пари. Това каза адвокатът им Константин Симеонов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Алексей Навални призова за масови протести срещу правителството на 12 юни

http://www.mediapool.bg/aleksei-navalni-prizova-za-masovi-protesti-sreshtu-pravitelstvoto-na-12-yuni-news262634.html

Руският опозиционен лидер Алексей Навални призова своите поддръжници да излязат на протестни митинги срещу правителството из цялата страна на 12 юни - националния празник на Русия, предаде Ройтерс.   Навални, който възнамерява да се кандидатира за президент на Русия в изборите догодина, бе освободен от арест в началото на тази седмица. Той излежа присъда от 15 дни заради ролята си като организатор на протестите срещу корупцията миналия месец, при които бяха арестувани над 1000 души.   "Имаме два месеца да се подготвим. Трябва да съберем повече хора", писа Навални, цитиран от Франс прес, в блога си в интернет.

Варненското енерго няма да спира тока за неплатени сметки по Великден

http://www.moreto.net/novini.php?n=348732

Варненското енерго няма да спира тока по Великден, на абонати с неплатени сметки. Това съобщиха от Енерго про за Moreto.net. През празничните почивни дни сметките за консумирана електроенергия могат да бъдат заплатени на дежурни каси на Български пощи на 15 април - събота.

МВР засилва мерките за сигурност, но ще облекчи режима по границите

http://www.mediapool.bg/mvr-zasilva-merkite-za-sigurnost-no-shte-oblekchi-rezhima-po-granitsite-news262633.html

МВР ще засили мерките за сигурност по време на Великденските празници, но ще облекчи пропускателния режим по границите на страната заради очаквания засилен трафик. Това стана ясно на пресконференция на ръководството на силовото ведомство в сряда.   С уточнението, че българските служби продължават да не разполагат с данни за конкретна заплаха, и.д. главен секретар на МВР Георги Арабаджиев анонсира започващите засилени полицейски проверки в цялата страна.   Засилено полицейско присъствие ще има около молове, пазари, гари, летища, църковни храмове и манастири. Арабаджиев помоли гражданите за търпение, заради неудобството, което ще им причинят и физическите проверки, които са предвидени. Освен това призова хората да не се колебаят да подават сигнали, ако нещо необичайно им направи впечатление, особено на местата, където ще има струпване на големи групи около Великден.   "Най-добре е това да става на телефона на националния контратерористичен център 814 70 70 в случаите, когато гражданин забележи съмнително поведение на лице, дълъг период от време оставен пакет или вещ без надзор."   Директорът на СДВР пък Младен Маринов призова гражданите да носят документите си за самоличност и да избягват обемистите багажи, когато ходят в църквата. По думите му ще има отделни полицейски екипи заради джебчиите, както и съоръжения, който да предпазват от скоростно придвижване на коли към места с повече хора.   От МВР добавиха, че около 80 полицаи ще охраняват Рилския манастир и района, като за целта ще бъдат изпратени подкрепления от Кюстендил и Дупница. Ще бъдат охранявани централният манастирски храм, дворът на светата обител и музейните обекти.   Въпреки засилените мерки за сигурност, зам.-шефът на "Гранична полиция" Стоян Иванов увери, че подчинените му ще се стремят да не предизвикват опашки по границите. Той призова пътуващите с деца да носят копие на подписано съгласие на двамата родители, защото това забавя много преминаването, тъй като полицията е длъжна да съхранява копията.

Полицията в готовност срещу терористични заплахи по Великден

http://www.cross.bg/teroristichni-zaplaha-zaplahi-1540199.html

/КРОСС/ Полицията ще бди за терористични заплахи в почивните дни около Великден. В България както и в цяла Европа има повишен риск от терористична дейност, но конкретна заплаха няма, коментира на брифинг изпълняващият длъжността главен секретар на МВР Георги Арабаджиев. По думите му МВР е в готовност и ще бъдат взети мерки всеки сигнал да се проверя задълбочено, за да бъде намален рискът терористична заплаха. "Необходимо да не претъпяваме бдителността си, да уведомяваме навреме органите на реда", каза Арабаджиев. Той призова гражданите да подават сигнали на тел. 112 или на телефона на Националния контратерористичен център 814 70 70 - когато забележат съмнително поведение на лице, съмнителен багаж и други подобни случаи. На местата където ще има голямо струпване на хора, като търговски центрове, базари, обекти на пътната инфраструктура, метростанции, жп автогари, летища - ще има засилено полицейско присъствие. При необходимост ще се извършват физически проверки. По време на Великденските празници ще бъдат ангажирани достатъчно полицейски служители, за да се осигури спокойното отбелязва на празниците.    

Държавата даде на "Тотал" още 4 месеца за сондажи за нефт и газ в Черно море

https://www.actualno.com/society/dyrjavata-dade-na-total-oshte-4-meseca-za-sondaji-za-neft-i-gaz-v-cherno-more-news_605531.html

Със 135 дни се удължава срокът за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух“, реши правителството на редовното си заседание. Договорът за сондиране е в сила от септември 2012 г. Удължаването на разрешението с 4 месеца и половина е по искане на т

Мутко определи програмата за сигурност на световното в Русия като "амбициозна"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/12/2952573_mutko_opredeli_programata_za_sigurnost_na_svetovnoto_v/?ref=rss


Президентът на руския футболен съюз Виталий Мутко смята, че пред Русия стои предизвикателството да осигури достатъчна сигурност при домакинството на Купата на конфедерациите тази година и световното първенство през 2018 г.

"Организираните атаки в навечерието на финалите на Шампионската лига и Купата на конфедерациите, на която ще сме домакин, са не само голямо предизвикателство за нашата страна, но и за цялата цивилизация. Имаме доста амбициозна програма за...

Навални призова за масови протести срещу руското правителство на 12 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169011

Навални призова за масови протести срещу руското правителство на 12 юниРуският опозиционен лидер Алексей Навални призова днес своите поддръжници да излязат на протестни митинги срещу правителството из цялата страна на 12 юни - националния празник на Русия, съобщи БТА. Навални, който възнамерява да се кандидатира за президент на Русия в изборите догодина, бе освободен от арест в началото на тази седмица.

Предполагаем атентатор-самоубиец на „Ислямска държава“ с руско гражданство е арестуван в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=348759

Атентатор-самоубиец, опитал да влезе на турска територия от Сирия, беше вкаран в затвора след заповед, издадена от съд в турския град Килис, пише Daily Sabah. Терористът е бил задържан преди две седмици от силите за сигурност, контролиращи региона близо до село Инанли, когато те го открили да прокопава тунел под бетонните бариери по турско-сирийската граница.

Простреляха мъж в подлеза на "Плиска"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prostreliaha-myzh-v-podleza-na-pliska-2017230

Мъж е бил прострелян в подлез на бул. „Цариградско шосе“, извършителят е задържан. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Тази вечер, към 19.52 часа, в полицията постъпил сигнал за ранен мъж в подлеза на бул. „Цариградско шосе“, в райо

Дядо и внуче: Борисов и малкият Бойко (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/diado-i-vnuche-borisov-i-malkiiat-bojko-snimka-2017229

Бойко Борисов публикува снимки със своя внук Бойко в социалната мрежа Инстаграм. Снимката е придружена с коментар от лидера на ГЕРБ, който гласи: "След работа ме чака да си играем".

Простреляха мъж в подлез на "Плиска"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prostreliaha-myzh-v-podlez-na-pliska-2017230

Мъж е бил прострелян в подлез на бул. „Цариградско шосе“, извършителят е задържан. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Тази вечер, към 19.52 часа, в полицията постъпил сигнал за ранен мъж в подлеза на бул. „Цариградско шосе“, в райо

Йотингер: Путин, Тръмп и Ердоган са авторитарни хулигани

http://offnews.bg/news/n_1/n_652793.html

"Шумни и авторитарни хулигани" – такива по думите на еврокомисаря Гюнтер Йотингер са президентите на Турция Реджеп Тайп Ердоган, на Русия – Владимир Путин, и на САЩ – Доналд Тръмп. „В свят, който клони към безпорядък, с все по-шумни авторитарни хулигани в Анкара, Москва и може би дори в едно от крилата на Белия дом във Вашингтон, имаме нужда от стабилност, имаме нужда от сигурни ценности и повече от всякога имаме нужда от допълнителна солидарност в Европейския съюз", каза Йотингер на европейски форум в Брюксел, цитиран от бТВ. Не за първи път еврокомисарят прави остри изказвания. През октомври 2016 г. той изрече обидни думи към китайския народ и изказа предположение, че гей браковете скоро щели да бъдат наложени в Германия. По-късно се извини за думите си.

Лагерът на Ердоган е с минимална преднина дни преди референдума

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/12/2952777_lagerut_na_erdogan_e_s_minimalna_prednina_dni_predi/?ref=rss


Въпреки енергичната кампания на властите в Турция в полза на предложените радикални промени в Конституцията на страната, подкрепата за тях остава с малка преднина броени дни преди вота в неделя. Гласуването зад граница за референдума започна в края на март и приключи на 9 април.

Според данните на проучване на социологическата агенция АНАР 52 процента от турските граждани биха гласували с "да", предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Анкетата е била проведена сред 4...

Обръщението на президента - от "опит да се замаже гаф" до "грешка на растежа"

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/12/2952738_obrushtenieto_na_prezidenta_-_ot_opit_da_se_zamaje_gaf/?ref=rss


След обръщението на президента Румен Радев към нацията, в което той обяви, че 44-ият парламент е на ход да ограничи опитите за влияние на други страни в изборния процес у нас, но не зае позиция, "Дневник" коментари от политолози и социолози.

Даниел Смилов: Дърпаха се струни на носталгия към социализма

Цялото изявление на президента бе опит да се неутрализира първоначалният гаф, който бе направен с оповестяване на тези предложения. Но...

Потвърдиха присъдата на полски генерал, отговарял за полета до Смоленск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6169001

Потвърдиха присъдата на полски генерал, отговарял за полета до СмоленскАпелативният съд във Варшава потвърди днес присъдата срещу бившия заместник-директор на националното Бюро за правителствена охрана (БПО) Павел Белавни, предаде ТАСС. Бригадният генерал Белавни бе обвинен за неизпълнение на служебните си задължения при организирането на пътуване за Смоленск, Русия, през април 2010 г.

Средно 265 лв. на човек излиза 4-дневна почивка по морето за Великден

http://www.moreto.net/novini.php?n=348744

Почивните бази по морето, които отварят за Великден, са пълни почти 100 процента. По данни на хотелиери, между 10 000 и 15 000 туристи ще изберат курортите по Черноморието за празниците. Най-предпочитани са тридневните пакети, в някои хотели четвъртата нощувка е бонус.

Робот вече разнася храни в Сан Франциско (видео)

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/04/12/2952746_robot_veche_raznasia_hrani_v_san_francisko_video/?ref=rss


Стартъп компанията Марбъл (Marble) даде възможност на жителите на Сан Франциско да се насладят на първите ястия, доставени от роботи в очакване услугата да се разпространи из цял свят, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Марбъл обедини сили с приложението за поръчка на ястия Yelp Eat 24, за да задейства своите роботи, които доставят поръчки от местни ресторанти в кварталите Мишън и Портеро Хил.

Поръчаните специалитети биват поставяни в роботи, които...

Институциите знаели за урана над нормата в Хасково от октомври

http://www.mediapool.bg/institutsiite-znaeli-za-urana-nad-normata-v-haskovo-ot-oktomvri-news262632.html

Компетентните държавни институции са знаели за превишените норми на уран и алфа активност в питейната вода в Хасково от октомври миналата година, но по неясни причини са мълчали и бездействали. На този фон служебният здравен министър Илко Семерджиев се похвали в сряда със светкавични реакции и успокои гражданите, че не съществува никаква заплаха за здравето на населението, тъй като риск, при това малък съществувал при ежедневна консумация на уран в продължение на 70 години. Несъответствието с нормата на показателите уран и алфа активност на част от питейната вода на Хасково в няколко тръбни кладенци  е било установено още на 17 октомври миналата година, съобщи в сряда областният управител Минко Ангелов пред журналисти. Тогава анализ първо в лабораторията на РИОСВ-Хасково е констатирал "алфа активност" 1.37 бекерела на литър при допустима норма 0.1 бекерела, или близо 14 пъти повече от пределно допустимата концентрация. Стойностите на уран били почти три пъти над допустимите. Впоследствие тези стойности са били потвърдени и при изпитанията на пробите от водата в Националния център по радиационна защита, уточни Ангелов. На въпрос защо чак сега се разбира за проблема той отговори, че е задал същия въпрос на ръководството на компетентния орган - Басейновата дирекция "Източнобеломорски район" в Пловдив, но оттам не са могли да обяснят забавянето. Ангелов обаче също успокои, че към днешна дата няма абсолютна никаква опасност за населението. Междувременно стана ясно, че районната прокуратура в Хасково е образувала предварителна проверка по повод информациите за замърсена вода в част от водоснабдяването на града. В хода на  проверката ще бъде проучено и дали няма данни за укриване на информация. Същевременно здравният министър Илко Семерджиев успокои гражданите, че няма заплаха за здравето им и се похвали със светкавични реакции, които били част от “промислена политика“. Той съобщи, че градът е свързан с други водоизточници и  няма да има прекъсвания на водоснабдяването или режим. Той определи предприетите мерки по казуса като “изключително бързи и адекватни“ и заяви, че опасност за здравето на населението от района на изолираните водоизточници от близо 7000-8000 души не съществува. Преди ден стана ясно, че повишените норми на уран са били засечени от регионалната басейнова дирекция на 4 април по време на проверка на качеството на водата, след коетотя  подава сигнал в Регионалната здравна инспекция и три дни по-късно след потвърждаване на пробите на 7 април ВиК дружеството в Хасково е спряло замърсените тръбни кладенци. На въпрос защо кладенците не са били спрени още на 4 април, Семерджиев избегна да отговори с думите: “Няма да повтарям това, което съм казал досега“, визирайки че е действано бързо и адекватно. Здравните власти посочиха, че водата действително не отговаря на въведени с евродиректива у нас през 2015 година нови, по-рестриктивни стойности, но показателите й отговаряли на съществуващите преди това ограничения. С директивата контролното ниво на естествения уран се намалява от 0.06 мг/л на 0,003, а това на т. нар. алфа активност - от 0.5 бекерела на литър се занижава до 0.1 бк/л. Със заповед на РЗИ-Хасково е спряно използването на всички кладенци, в които е установено завишено съдържание на рискови показатели, и са осигурени алтернативни водоизточници. Министърът съобщи още, че ще бъде създадена работна група от експерти от МЗ, МОСВ и МРРБ, която да изясни конкретните причини за произхода на естествения уран в питейната вода, както и да изготви преценка на рисковете за бъдещи подобни ситуации в цялата страна и мерките за преодоляването им. Заместник-здравният министър д-р Галин Каменов обясни, че естественият уран има много ниска радиоактивност. “Радиацията, която се излъчва, поради много дългия период на полуразпад е ниска в сравнение с естествената радиация, която имаме от околната среда“, каза той. Каменов посочи, че препоръките на СЗО се базират при консумация за цял живот. “За хората, които консумират 30 микрограма на литър естествен уран в продължение на 70 години, има риск от развитие на раково заболяване 1:10 000, тоест изключително нисък риск“, обясни той. От Националния център по радиобиология и радиационна защита съобщиха, че много малки количества от естествения уран постъпват в човешкия организъм чрез поглъщане с вода и едва около 5% от тях попадат в кръвта. По-голямата част се отделя чрез бъбреците и затова и те са най-засегнати при интоксикация с уран, но като цяло рисковете за човешкото здраве са минимални, увериха специалистите.

Сашо Диков е новият програмен шеф на телевизия BiT

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6168997

Сашо Диков е новият програмен шеф на телевизия BiTСашо Диков е новият програмен шеф на телевизия BiT. "От снощи", изясни той пред "24 часа". Вчера вечерта в телевизията е имало събрание на ръководството, на което е взето решението. Промяната се прави, за да се увеличи гледаемостта на медията и тя да стане алтернатива на големите телевизии, обясни журналистът.

Аржентина иска Сампаоли за национален селекционер

http://offnews.bg/news/n_1/n_652788.html

Хорхе Сампаоли е дал принципното си съгласие да поеме националния отбор на Аржентина. Според информацията на вестник „AS“, представители на футболната асоциация ще пристигнат в края на седмицата в Испания, за да се срещнат с треньора на Севиля. По-рано днес ръководството на испанския тим показа зъби и публикува официално съобщение относно спекулациите, че наставникът на тима може да бъде назначен за селекционер на Аржентина. В понеделник от поста бе уволнен Едгардо Бауса, а веднага след това се появиха информации, че от местната федерация са влезли с контакт със Сампаоли. От Севиля определиха тези действия като „неуважителни“ и предупредиха, че „няма да се колебаят да потърсят правата си“. Контрактът на специалиста с испанския отбор е до 30 юни 2018 година. Треньорът е апетитна хапка за много национални гарнитури. Още миналата седмица стана ясно,че Катарската футболна федерация прави опити да привлече за национален серекционер Хорхе Сампаоли. Желанията към специалиста се увеличиха след като Севиля напомни за силата си. В последния кръг от испанското първенство тимът на Сампаоли победи с 4:2 като домакин на Депортиво Ла Коруня.

Казахстан се отказа от кирилицата

http://offnews.bg/news/n_1/n_652791.html

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев разпореди в страната да вече да не се пише на кирилица, а на латиница, съобщи РБК. До 2025 година всички документи, периодични издания и книги трябва да са само с новата азбука. Назарбаев е предложил на правителството на страната да разработи графика за прехода към латиница до края на 2017 г. Това става ясно от статията "Ориентация: духовно възраждане на бъдещето", която е публикувана на правителствения портал в Астана. По думите на президента смяната на азбуката е свързана с "политически причини". За обосновка на позицията си Назърбаев е привел историческа справка за използваните азбуки в казахския език. Той посочва, че през  VI–VII век се е зародила древнотюркската руническа писменост, че след това до ХХ век се е изпозвало арабското писмо и че през 1929 г. е решено да се пише на латиница. Кирилските букви обаче нямали никаква традиция в страната, тъй като били въведени чак през 1940 година, подчертава президентът. Назарбаев все пак уточнява, че в първите години след въвеждането на латиница ще може да се използва и кирилицата. Тя обаче трябва да изчезне окончателно до 2025 г.

Superbrands определи Мтел за най-силната българска телеком марка

http://www.cross.bg/superbrands-mtel-marka-1540197.html

/КРОСС/ Мтел е най-силната българска марка в категория „Телекомуникации" в България. Това показва резултатът от независимото проучване на пазара по инициатива на световната организация Superbrands. То се провежда за пети пореден път в България, като Мтел взема престижното признание за втори път. Избраните марки от Superbrands трябва да демонстрират качество, надеждност и уникалност на пазара. Като най-силна марка сред телеком компаниите Мтел се нарежда в България редом до световноизвестни брандове като Google, Mercedes-Benz, Coca-Cola и L'oreal Paris. Отличието на Superbrands е признание за постиженията на Мтел през последната година. Компанията стартира своята 4G мрежа през април миналата година, финализира придобиването на blizoo, а през януари и март пусна собствени спортни канали - Mtel Sport 1, Mtel Sport 2 и EDGEsport. Световната организация Superbrands използва универсална методика за подбор и оценяване на брандовете във всички страни, където оперира. Селективният процес се осъществява на три етапа. Първоначално най-забележителните марки се номинират на база достоверни източници, статистически данни и пазарни анализи. Селективният процес първо се осъществява чрез конфиденциално гласуване на членовете на независимо експертно жури - Борда на Superbrands Bulgaria. Финалният етап по определяне на победителите е национално гласуване на потребителите в интернет. Това дава възможност експертното мнение да се разгледа успоредно с това на потребителите

Великденска изложба-базар в Челопеч ще събира пари за човек в нужда

https://www.actualno.com/society/velikdenska-izlojba-bazar-v-chelopech-shte-sybira-pari-za-chovek-v-nujda-news_605527.html

За пета поредна година клубът на пенсионерите и клубът на инвалидите, със съдействието на общ. Челопеч организира Великденска изложба-базар. Това съобщиха за Actualno.com организаторите. В центъра на Челопеч, на богато украсен кът, ще бъдат подредени украси, на които задължит

Правосъдният министър искала да подаде оставка заради натиск от Президентството

http://offnews.bg/news/n_1/n_652785.html

Правосъдният министър Мария Павлова искала да подаде оставка заради натиск да качи отново за обществено обсъждане законопроекта за задължителна уседналост за гласоподавателите от страна на Президентството.  За това призна служебният премиер Огнян Герджиков.  "Това е вече минала история. Имало е известно напрежение", каза Герджиков. "Министър Павлова ми се беше обадила. Напрежението е свалено отдавна. Нещата са в ред, така че вече няма никакъв проблем. Проблем имаше до преди 24 часа. Вече няма никакъв проблем”, заяви той. По информация на в-к "24 часа" от началото на седмицата хора от кабинета на президента Румен Радев и правният секретар на държавния глава Емилия Друмева са поискали от Павлова да възобнови за обществено обсъждане скандалните текстове за уседналост. Този път обаче уседналостта не трябвало да важи за живеещите българи в страните-членки на ЕС, допълва вестникът, позовавайки се на правителствен източник.  В отговор на това министър Павлова заплашила, че тя и целият политически кабинет на министерството ще подадат оставки, ако натискът за текстовете върху тях продължава.  Миналата седмица Министерството на правосъдието свали проекта от обществено обсъждане, а директорът на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев беше уволнен с обяснението, че той е качил законопроекта, без да е съгласуван с министъра, за да злепостави институцията.  Вчера президентът Румен Радев подкрепи промените в обръщение към нацията. „В идеите за промени за уседналост някои съзряха нарушаване на граждански права. Най-важното право на българите в чужбина е да могат да се върнат в една независима и суверена държава. Когато говорим за права и задължения нека ги сравняваме с далеч по-строгите ограничения на редица държави от ЕС, които са еталон за демокрация“, заяви той. 

Герджиков: Имало е известно напрежение в Министерството на правосъдието, но това вече е минала история

http://www.moreto.net/novini.php?n=348760

Имало е известно напрежение, но това вече е минала история. Това коментира пред журналисти служебният министър-председател Огнян Герджиков в отговор на въпрос дали е запознат с намерението на министъра на правосъдието да се оттегли от поста и има ли натиск да публикува отново промените в Закона за българското гражданство, които бяха оттеглени, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Вижте пълния текст на бележката, намерена след взривовете в Дортмунд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6168965

Вижте пълния текст на бележката, намерена след взривовете в ДортмундСлед снощните експлозии в Дортмунд разследващите органи откриха бележка, чийто текст е с ислямистка насоченост. Немското издание "Билд" публикува и пълния текст на намерената бележка : "В името на Аллах, Милостивия, Състрадателния. 12 неверници бяха убити от нашите братя в Германия. Но явно ти, Меркел, не се интересуваш за твоите мръсни поданици.

Инфекцията от морбили била предадена от заразени пациенти в болници в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6168977

Инфекцията от морбили била предадена от заразени пациенти в болници в ПловдивОсъществено е предаване на инфекцията от морбили в пловдивските болници, където са настанени пациенти със симптоми на болестта. Това отчете Националният координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболяемост от морбили към МЗ на второто си заседание, съобщиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването,

4-ма нови съветници се заклеват в Пловдив, взимат месечно по 1200 лева

https://www.24chasa.bg/region/article/6168412

4-ма нови съветници се заклеват в Пловдив, взимат месечно по 1200 леваСвежа кръв влиза в пловдивския общински съвет на мястото на новоизбраните четирима депутати. Банката на Спас Гърневски, който отива в парламента с феномена 11/11, ще бъде заета от  28-годишната Ели Дачева. Тя е от младежката структура на ГЕРБ и е експерт в областната администрация по европейски проекти. В момента е в майчинство.

"Лудогорец" U18 взе Купата на БФС след обрат над "Черно море"

//dariknews.bg/regioni/razgrad/ludogorec-u18-vze-kupata-na-bfs-sled-obrat-nad-cherno-more-2017225

Лудогорец отново ще играе в Шампионската лига  - съобщава клубният сайт. Юношеският отбор U18 извоюва сам правото си да играе в квалификациите на младежката версия на най-силния клубен турнир в света след като спечелиха Купата на БФС. Момчетата на Юри Васев удариха с 3:1 Черно море в финалния мач н

Къдроглавите пеликани в „Сребърна“ се сдобиха с поколение

//dariknews.bg/regioni/ruse/kydroglavite-pelikani-v-srebyrna-se-sdobiha-s-pokolenie-2017224

Къдроглавите пеликани в поддържан резерват „Сребърна“ се сдобиха с поколение. Чрез системата за видеонаблюдение е установено, че в гнездата има малки. Двойките са около 70, а в гнездовите ямки има по 1-2 новоизлюпени. Птиците лежат върху малките и старателно ги пазят от нестабилните метеорологи

Великденско хоро ще се извие на площада в Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/velikdensko-horo-shte-se-izvie-na-ploshtada-v-ruse-2017227

На 16 април, от 10.30 ч., на площада пред сградата на Общината, ще се състои 27-то издание на традиционното „Великденско хоро“, организирано за поредна година от Община Русе и ФТТ „Найден Киров“ с главен художествен ръководител Богдан Донев. Очаква ни богата концертна програма, съчетана с различ

Кличко: Двубоят за Джошуа ще бъде като да изкачи връх Еверест

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/12/2952696_klichko_dvuboiat_za_djoshua_shte_bude_kato_da_izkachi/?ref=rss


Владимир Кличко отправи предупреждение към Антъни Джошуа, като обяви, че двубоят за британеца ще бъде като "да изкачи връх Еверест".

Двамата ще се боксират на 29 април на "Уембли", като очакванията са около 90 000 души да го гледат.

41-годишният украинец, който загуби световната титла в свръхтежка категория срещу Тайсън Фюри през ноември 2015 г., ще се изправи срещу Джошуа за титлите в IBF, WBA Super и IBO. Загубата на Кличко от...

Кличко: Боят за Джошуа ще бъде като да изкачи връх Еверест

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/12/2952696_klichko_boiat_za_djoshua_shte_bude_kato_da_izkachi/?ref=rss


Владимир Кличко отправи предупреждение към Антъни Джошуа, като обяви, че двубоят за британеца ще бъде като "да изкачи връх Еверест".

Двамата ще се боксират на 29 април на "Уембли", като очакванията са около 90 000 души да го гледат.

41-годишният украинец, който загуби световната титла в свръхтежка категория срещу Тайсън Фюри през ноември 2015 г., ще се изправи срещу Джошуа за титлите в IBF, WBA Super и IBO. Загубата на Кличко от...

"Дейли мейл" ще плати обезщетение на Мелания Тръмп за публикации за миналото й

http://www.mediapool.bg/deili-meil-shte-plati-obezshtetenie-na-melaniya-tramp-za-publikatsii-za-minaloto-y-news262631.html

Британският вестник "Дейли мейл" сключи споразумение да изплати на Мелания Тръмп неуточнена сума като обезщетение и да й поднесе публично извинение заради статия за нейната предишна кариера, в която се твърди, че през 90-те години настоящата първа дама на САЩ е предлагала "услуги, излизащи извън работата просто като модел", предаде Ройтерс.   46-годишната Мелания Тръмп беше завела съдебен иск за 150 милиона долара срещу издателя на "Дейли мейл" във Великобритания и още един в Ню Йорк срещу вестника, твърдейки, че статията й е струвала милиони долари под формата на потенциални бизнес взаимоотношения.   Според информирани източници споразумението е за 2.9 милиона долара. "Дейли мейл", който твърди, че неговият сайт е най-посещаваният в света на англоезичен вестник, се извини за статията и излезе с опровержение на страницата си в интернет.   "В статията от 20 август 2016 г. за Мелания Тръмп се поставя под съмнение работата й като професионален модел и са препечатани твърдения, че е предоставяла услуги, излизащи извън работата просто като модел", заяви издателят Асошиейтед нюзпейпърс.   "Приемаме, че тези твърдения за госпожа Тръмп са неверни и ги опровергаваме и оттегляме. Съгласихме се да й изплатим обезщетение, както и разноските (по делото)", заяви вестникът.   Във Върховния съд в Лондон адвокатът на Тръмп заяви, че статията със заглавие "Пикантни снимки и тревожни въпроси за миналото на съпругата му, които могат да провалят Тръмп", е била публикувана на видно място, на две страници, и е била придружена от стара снимка на Мелания Тръмп, на която тя е гола и стои с гръб към стена, но погледът й е обърнат към обектива на фотоапарата.   "Статията съдържа неверни и клеветнически твърдения за ищцата, които поставят под съмнение естеството на работата й като професионален модел", каза адвокат Джон Кели.   "Да се допуска, че подобни твърдения дори си заслужават да бъдат разследвани, е изключително обидно и това сериозно разстрои ищцата", добави той.

Правят бетонна джага в центъра на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348758

Бетонна джага на открито ще бъде изградена край жп гарата във Варна. Съоръжението е част от проект, одобрен по Фонд "Култура", научи Moreto.net. Ето подробности за проектите: Get involved fall in love wicth Varna” събра най-много гласове от журито и публиката по време на Творческия маратон.

Открили уран във водата в Хасково още преди половин година

http://offnews.bg/news/n_1/n_652790.html

Басейнова дирекция-Пловдив съобщила на здравните власти за завишени стойности на уран и обща радиоактивност на водата в Хасково 6 месеца след излизането на резултатите от пробите.  Това съобщи областният управител на Хасково Минко Ангелов, цитиран от haskovo.info.  Първите проби са взети през септември миналата година, а резултатите са получени на 17 октомври миналата година. Тогава резултатите са показали 3 пъти завишение на стойностите на уран във водата.  На 9 ноември в централна лаборатория в София са отчетени 13 пъти завишение на общата радиоактивност на водата. Показателят на урана е 0.98 mg/L, а на алфа активността е 1.37 Bq/Lq при норми съответно 0.03 mg/L и 0.1 Bq/Lq. Басейнова дирекция обаче уведомила РЗИ-Хасково с писмо едва на 4 април.  Информацията стигнала до Областната управа на 7 април, когато били информирани от РЗИ-Хасково.  След това вече властите са се задействали и след спешна среща е взето решение за спиране на кладенците с 3 пъти по-високи нива на уран от нормата.  Областният управител обяви, че е попитал ръководството на Басейнова дирекция за забавянето, но оттам не успели да обяснят на какво се дължи и предположили, че може вината да е на техните експерти. Днес здравните власти обявиха, че няма риск за жителите на Хасково. Според специалистите при тези стойности няма опасност за здравето на хората, ако водата се е консумирала от няколко месеца до 1 г. „Позволете ми да успокоя страстите. Видяхме заглавия, които са достатъчно апокалиптични. Към момента имаме уверения от ВиК-Хасково, че градът е пресвързан като водоизточници, така че да се осигури без режим вода. Където има проблем, той е фиксиран“, обяви здравният министър Илко Семерджиев. Той потвърди, че здравното министерство е било уведомено за завишените стойности на урана на 4 април. 

Близо 13 000 души у нас страдат от Паркинсон

http://www.dnes.bg/health/2017/04/12/blizo-13-000-dushi-u-nas-stradat-ot-parkinson.337945

"Национална организация на болните от късен паркинсон" защитава правата им

Осъдиха условно шофьор в Добрич за смъртта на спътник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6168964

Осъдиха условно шофьор в Добрич за смъртта на спътникДобричкият окръжен съд наказа 37-годишен мъж от Каварна за причинена по непредпазливост смърт на спътник и на тежка телесна повреда на шофьор при катастрофа, съобщи БТА. Георги М. ще изтърпи година и четири месеца лишаване от свобода при четири години изпитателен срок, съобщи пресцентърът на съдебната институция.

Макрон ще победи Льо Пен на балотажа с 62 процента, сочи проучване

http://www.mediapool.bg/makron-shte-pobedi-lyo-pen-na-balotazha-s-62-protsenta-sochi-prouchvane-news262630.html

Еманюел Макрон ще победи Марин Льо Пен с 62 процента на балотажа на президентските избори във Франция. Това сочат резултатите от социологическо проучване на френския институт "Опиниън уей", цитирано от Ройтерс.   На първия тур на 23 април на изборите кандидатката на крайната десница Льо Пен ще получи 24 процента, а центристът Макрон - 23 процента, сочат огласените днес резултати от проучване на френския институт. Според института това означава, че и при двамата няма промяна.   Консерваторът Франсоа Фийон има подкрепа от 20 процента, което е увеличение с 1 процент, а при кандидата на крайната левица Жан-Люк Меланшон няма промяна и той събира 18 процента.   Макрон ще победи Льо Пен с 62 срещу 38 процента на балотажа на 7 май, а ако вместо Макрон на него се яви Фийон, той също ще я победи, но с 58 срещу 42 процента.   Меланшон получава увеличение в подкрепата на последния етап от предизборната кампания, отбелязва Асошиейтед прес.   Това стана през последните седмици, като той почти достигна третото място и почти се изравни с Фийон.   Нарастването на подкрепата за Меланшон е поредната изненада в изпълнената с обрати френска предизборна кампания, която се следи с голямо внимание в цяла Европа, отбелязва Асошиейтед прес. Това стана факт след представянето му на двата телевизионни предизборни диспута между кандидатите.   Меланшон се заканва да въведе сериозно данъчно облагане за богатите и да извади Франция от НАТО и договорите за търговия.

Удължено е търсенето на нефт и газ в блок "Хан Аспарух"

http://www.mediapool.bg/udalzheno-e-tarseneto-na-neft-i-gaz-v-blok-han-asparuh-news262629.html

Правителството даде допълнителни четири месеца и половина на фирмата "Тотал Е&П" за провеждането на дейности по търсенето и проучването за наличие на нефт и газ в дълбоките води на Черно море в блок  "1-21 Хан Аспарух“. Това е решило правителството на редовното си заседание в сряда, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Петгодишното разрешително на компанията изтича на 13 септември 2017 г. като тя има право да поиска общо три удължавания на срока му – два пъти с по две години и веднъж с една. Защо е поискала толкова кратък срок не става ясно, но запознати твърдят, че това е стратегически ход за подготовка на по-нанатъшната дейност в Черноморския шелф. От френската "Тотал", която проучва терена заедно с австрийската "О Ем Ви" и испанската "Репсол", през октомври 2016 г. обявиха, че са открили нефт при извършения от тях сондаж в "Хан Аспарух", но повече подробности не бяха дадени. Титулярът на разрешителното по инвестиционна програма трябва да извърши още един сондаж в терена, за да може неговите резултати да дадат допълнителна яснота за състоянието на потенциалните запаси на нефт или на природен газ и дали е търговски изгоден добивът на енергийните ресурси. Засега не е обявено от компанията дали възнамерява да извърши втория сондаж през тази година или ще се искат допълнителни удължавания. Подготовката на един сондаж обаче трае около осем месеца, а според запознати това няма да стане през тази  година, тъй като не са предвидени средства в бюджета на компанията за 2017 г. От "Тотал Е&П" заявиха, че ще продължат да изпълняват минималната работна и инвестиционна програма, както е по договор. На заседанието си в сряда кабинетът взе решения и по няколко концесии. Такава бе предоставена на "МЛ-Консулт-2009“ ЕООД, която в продължение на 25 години ще има право да добива пясъци и чакъл от находище "Пладнището“ в община Искър, област Плевен. Инвестицията за целия срок надхвърля 200 000 лв, а очакваните концесионни плащания в бюджета ще са над 495 000 лв. за периода на договора. Концесия за добив на скалнооблицовъчни материали от находище "Кошарите“, участък "Запад“, край мездренското село Върбешница, беше дадена на "Токсан“ ООД. Планираните инвестиции за 35-годишния срок на концесията са 596 000 лв., а концесионните такси ще достигнат 2.3 млн. лв. Удължен е и концесионният договор за добив на строителни материали от софийското находище "Рудината“ (участък „Ремо“), който ще се извършва от "Холсим кариерни материали Рудината“ АД - правопремник на концесионера "Ремонтстрой НД“ ООД. Одобрено е и изменение на концесионния договор за добив на подземни богатства от находище "Аламура“ (община Стара Загора). Концесионерът ще е длъжен всяка година да отчислява сума, представляваща 1/15 част от разликата между стойността на актуализирания цялостен работен проект за ликвидация или консервация на миннодобивния обект и рекултивация на засегнатите земи и сумата по специалната банкова сметка за обезпечаване изпълнението на задълженията, свързани с ликвидация или консервация на миннодобивния обект и рекултивация на засегнатите земи, набрана за изтеклия 10-годишен срок на концесията. "Каолин" получи десетгодишно удължаване на концесията за добив на каолинова суровина и кварцов пясък от находище "Вятово“, където все още има запаси. Дружеството обаче вече ще плаща концесионната такса по новите правила за определяне на размера на възнаграждението за държавата.

Френските власти преместват мигранти в цялата страна след изгарянето на голям лагер

http://www.moreto.net/novini.php?n=348757

Френските власти преместват мигранти към точки в цялата страна, след като голям бежански лагер близо до протока Ла Манш изгоря, пише New York Daily News. Министрите на вътрешните работи и жилищната политика в сряда коментираха, че 1,2 хил.

Конституционен съд отмени забрана на унгарски кмет за строеж на джамии и носене на бурки

http://www.mediapool.bg/konstitutsionen-sad-otmeni-zabrana-na-ungarski-kmet-za-stroezh-na-dzhamii-i-nosene-na-burki-news262628.html

Унгарският Конституционен съд отмени наложената от крайнодесен кмет забрана за строеж на джамии и носенето на мюсюлмански облекла, като никаб и бурки, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.   В селището беше забранена и дейността на мюезините. Забранена беше и всяка "пропаганда" или други дейности, представящи брака като съюз, който не е само между мъж и жена, или които не признават брака и отношенията между родители и деца като основа за семейните връзки.   Конституционната съобразност на тези правила беше оспорена от унгарския комисар по човешките права. В решението на съда се постановява, че правилата са противоконституционни, защото "имат за цел да ограничат пряко свободата на съвестта и на религията, както и свободата на словото". Указът на кмета е отменен със задна дата.   Мерките бяха въведени през ноември в село Ашотхалом, намиращо се близо до сръбската граница, от кмета Ласло Тороцкай, който е член на крайнодясната партия "Йоббик", отбелязва АП.   Преди Унгария да построи огради по границите си със Сърбия и Хърватия в края на 2015 г., насочващи се към Западна Европа мигранти и бежанци често влизаха в Унгария през село Ашотхалом. Миналата година Тороцкай заяви, че са приети разпоредби за опазване на "общността и традициите" на селището, свързвайки го с плановете на ЕС за разселване на търсещи убежище в 28-те страни. Унгария оспорва плана на ЕС пред Европейския съд.

Стивън Джерард ще води юношеския тим на "Ливърпул" от следващия сезон

https://www.24chasa.bg/sport/article/6168891

Стивън Джерард ще води юношеския тим на "Ливърпул" от следващия сезонЛегендата на "Ливърпул" ще започне треньорската си кариера от следващия сезон. 36- годишният англичанин ще поеме отбора на юношите на "мърсисайдци". Джерард работи в академията на любимия си клуб още от януари, но сега е получил шанса да направи крачка напред в своето развитие като треньор. Той твърди,

Путин обеща да се бори с "цветните революции" в част от бившия СССР

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/12/2952677_putin_obeshta_da_se_bori_s_cvetnite_revoljucii_v_chast/?ref=rss


Русия ще се бори с "цветните революции" и ще оказва помощ на страните, с които е партньор в Организацията на Договора колективна сигурност (ОДКБ), заяви президентът Владимир Путин в интервю за телевизионния канал "МИР-24".

Тази структура за колективна отбрана включва Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан и някои анализатори я оприличават на умалена версия на Варшавския договор, която основно защитава интересите на Москва в...

ЕК заплаши Унгария с наказателни процедури за несъобразяване с правото на ЕС

http://www.mediapool.bg/ek-zaplashi-ungariya-s-nakazatelni-protseduri-za-nesaobrazyavane-s-pravoto-na-es-news262627.html

Европейската комисия обсъди законодателните действия на властите в Унгария и предупреди, че до края на месеца е възможно да предприеме наказателни процедури срещу Будапеща, предаде БТА от Брюксел.   Заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс отбеляза, че еврокомисарите са обсъдили предложените промени в унгарското законодателство, свързани с висшето образование, предоставянето на убежище, дейността на чуждестранните неправителствени организации, дискриминацията към ромите.   Тимерманс поясни, че засега не се обмисля спирането на европейските фондове за Унгария.   По неговите думи ЕК поставя под съмнение съвместимостта на някои действия на унгарските власти с европейското право и съобразяването с ценностите на ЕС, залегнали в договорите.   Унгарските власти отказват досега да разговарят с нас по въпроса за върховенството на закона, заяви Тимерманс.   В отговор на въпрос той поясни, че за разлика от случая с Полша, срещу Унгария не се предвижда задействането на процедурата за нарушение на върховенството на закона. По тази процедура би могло да бъде отнето правото на глас на дадена държава от ЕС в Европейския съвет.   ЕК реши да използва всички лостове, с които разполага, за да осигури спазването на европейските ценности. Днешният разговор в комисията се възприема като предупреждение, обобщи Тимерманс.   Напоследък правителството на унгарския премиер Виктор Орбан привлече вниманието заради приетия Закон за висшето образование, който цели затварянето на Централноевропейския университет в Будапеща. Има проблеми със законодателството срещу неправителствени организации, с така наречената анкета, изпратена до домакинствата, под заглавие “Да спрем Брюксел“.   Инициативата за затварянето на университета предизвика масови протести. Близо 80 000 души излязоха по улиците на Будапеща в неделя с искане за налагане на вето върху Закона за висшето образование.

Как Ботев направи магията с дълговете

http://offnews.bg/news/n_1/n_652789.html

Днес в Ботев Пловдив бяха извършени 2 много съществени и важни промени. От клуба оповестиха случилото се така: Днес, 12 април 2017 г., се проведе Общо събрание на акционерите в ПФК Ботев АД. След извършено преструктуриране на вътрешнофирмените задължения на събранието бяха взети следните решения: 1. Стартиране на процедура за увеличаване на капитала на ПФК Ботев АД чрез непарична вноска от страна на мажоритарния собственик „Сдружение ПФК Ботев“. 2. Промени в устава на дружеството. Пред PlovdivDerby.com представителят на Сдружение „ПФК Ботев“ Борис Гиздаков също разкри някои любопитни подробности. Всъщност, какво означават двете точки, който са гласувани и приети на днешното Общо събрание на акционерите. 1. Стартиране на процедура за увеличаване на капитала на ПФК Ботев АД чрез непарична вноска от страна на мажоритарния собственик „Сдружение ПФК Ботев“. Акционерът „ПФК Ботев“, който държи 61% от акциите на Ботев Пловдив, ще предприеме увеличение на капитала. Днес това решение е взето със съгласието на двамата акционери на клуба. Непаричната вноска всъщност е задълженията, които футболния клуб има към Сдружението. Както стана ясно от изказването на Борис Гиздаков пред PlovdivDerby.com, Сдружението вече е единственият кредитор на Ботев Пловдив. Казано още по-просто: Сдружение „ПФК Ботев“ ще си „купи“ акции на футболния клуб, „плащайки“ ги с задълженията, които клуба има към Сдружението. Това от своя страна ще доведе до намаляване на броя на акциите на другия акционер. С колко Сдружението ще увеличат акциите си предстои да се разбере, след като бъдат назначени вещи лица от Агенцията по вписванията, които ще трябва да направят оценка на дълговете на клуба към Сдружението. 2. Промени в устава на дружеството. До този момент в Ботев Пловдив не можеха да се вземат каквито и да било важни и значими управленски решения, поради причината, че акциите на мажоритарния акционер Сдружение „ПФК Ботев“ не бяха достатъчни. Днес устава на АД-то е променен и в Ботев решения ще се взимат и узаконяват с гласовете на 51% от акционерите. Тоест от днес Сдружение „ПФК Ботев“, които притежават 61% от Ботев Пловдив, ще могат да управляват клуба пълноценно и еднолично. Примерно: Ако Сдружението реши да смени целия Борд на директорите, то това може да се извържи без тежестта на акциите на другия акционер.

Изоставаме с мерките като страна членка на ЕС

http://www.cross.bg/merki-merkite-chlenstvoto-1540192.html

/КРОСС/ Министерският съвет прие доклад за изпълнението на мерките, произтичащи от членството на България в ЕС. Планът за действие за 2017 г. с мерките, произтичащи от членството на България в Европейския съюз, предвиждаше до края на месец март да се изпълнят общо 95 мерки, от които са изпълнени 53, съобщи МС. Високият процент на неизпълнение на мерките, произтичащи от членството ни в ЕС, може се запази в следващите месеци предвид обстоятелството, че 44-ото Народно събрание не е започнало своята дейност. От неизпълнените мерки 23 са законопроекти. От тях девет са внесени в 43-ото Народно събрание, но не са приети до неговото разпускане, което ще доведе до значителни закъснения в изпълнението на тези мерки. По отношение на останалите 14 законопроекта отговорните ведомства следва да положат допълнителни усилия, за да ускорят процеса по тяхното разработване. От неизпълнените мерки 20 са свързани със стартирали процедури за нарушения на Договора за функционирането на Европейския съюз. Към докалада на МС са приложени дирекитвите на ЕС в областта на вътрешния пазар. Седем са директивите, които са с вече изтекъл срок за транспониране (30 ноември 2016 г.), а срокът на други 10 изтича в края на месец май тази година. От МС посочиха и че за времето от стъпването в длъжност на служебното правителство са приети 9 подзаконови нормативни акта, свързани със стартирали процедури за нарушения срещу България.  

Златото достигна 5-месечен връх

http://econ.bg/Новини/Златото-достигна-5-месечен-връх_l.a_i.740842_at.1.html

Злaтoтo тpъгнa нaгope в cpядa и cъc cĸoĸa ce изĸaчи дo peĸopднo нивo. Цeнaтa нa cĸъпoцeнния мeтaл ce изĸaчи дo 5-мeceчeн вpъx, c ĸoeтo paзшиpи...

До месец ще стане ясно дали ще съдят Румяна Ченалова

https://www.actualno.com/society/do-mesec-shte-stane-jasno-dali-shte-sydjat-rumjana-chenalova-news_605521.html

Софийският апелативен съд решава до месец дали бившата съдийка Румяна Ченалова да бъде съдена. През февруари Софийският градски съд прекрати наказателното производство по делото срещу уволнената съдийка. Според докладчика по делото – съдия Вера Чочкова, това, в което

Част сме от руския пропаганден свят. Какво следва?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/12/2952331_chast_sme_ot_ruskiia_propaganden_sviat_kakvo_sledva/?ref=rss


В последните четири години антидемократичната пропаганда в българските медии и интернет пространство прави рязък скок. Тя е системна, целенасочена и неподкрепена с аргументи - дискредитира САЩ, НАТО, Европейския съюз и демократичните институции, също и политиците, организациите и гражданските идеи, които защитават ценностите на либералната демокрация. Най-често е проруска и говори за възраждането на Русия като сила и миротворец.

Доклад на Фондацията за хуманитари и...

Каква е целта на антидемократичната пропаганда: мненията на Деян Кюранов и Константин Павлов

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/12/2952331_kakva_e_celta_na_antidemokratichnata_propaganda/?ref=rss


В последните четири години антидемократичната пропаганда в българските медии и интернет пространство прави рязък скок. Тя е системна, целенасочена и неподкрепена с аргументи - дискредитира САЩ, НАТО, Европейския съюз и демократичните институции, също и политиците, организациите и гражданските идеи, които защитават ценностите на либералната демокрация. Най-често е проруска и говори за възраждането на Русия като сила и миротворец.

Доклад на Фондацията за хуманитари и...

Заподозреният за атентата в Санкт Петербург е бил депортиран от Турция

//dariknews.bg/novini/sviat/zapodozreniiat-za-atentata-v-sankt-peterburg-e-bil-deportiran-ot-turciia-2017223

Акбаржон Джалилов - предполагаемият извършител на атентата в метрото в Санкт Петербург е влязъл в Турция към края на 2015 г. и е бил депортиран в Русия около година по-късно заради нарушения на миграционните правила, посочи днес високопоставен турс

Тръмп се дистанцира от своя стратегически съветник Банън

http://www.mediapool.bg/tramp-se-distantsira-ot-svoya-strategicheski-savetnik-banan-news262626.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изглежда продължава да се дистанцира от своя стратегически съветник Стивън Банън, предаде Франс прес.   "Харесвам Стивън, но трябва да ви припомня, че той се включи в моята предизборна кампания доста късно", заявява Тръмп пред в. "Ню Йорк пост", опровергавайки твърденията, че Банън е влиятелен член на екипа му.   Президентът заявява, че вече е бил преодолял основните пречки в кампанията си, побеждавайки "всички сенатори и всички губернатори", преди да срещне Банън.   "Аз съм си стратег сам на себе си и едва ли щях да променя стратегията си, защото срещу мен беше мошеничката Хилари Клинтън", допълва Тръмп.   Банън бе отстранен миналата седмица от Съвета за национална сигурност, което веднага бе възприето като признак, че бившият шеф на консервативния новинарски сайт "Брайтбарт нюз" губи влияние. Източници от администрацията казват, че това е станало по настояване на съветника на Тръмп по въпросите на националната сигурност генерал-лейтенант Хърбърт Макмастър, с когото Банън е влязъл в пререкание.   Банън е обвиняван за някои от първите грешни стъпки на правителството. Според слухове Джаред Къшнър, зетят на Тръмп, който се очертава като дясната му ръка, също не се разбира с Банън и настоява за неговото отстраняване.

6 години затвор за мъжа, пребил до смърт майка си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6168913

6 години затвор за мъжа, пребил до смърт майка сиОкончателна присъда за мъж, пребил до смърт възрастната си майка По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Монтана убиецът Любомир Младенов бе осъден на шест години „лишаване от свобода“ за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда, съобщиха от прокуратурата.  До м. август 2014 г.

Бременната Роузи се появи на събитие под ръка с Джейсън Стейтъм (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/showbusiness/bremennata-rouzi-se-pojavi-na-sybitie-pod-ryka-s-djejsyn-stejtym-snimki-news_605510.html

На бляскавo събитиe в Ню Йорк екипът и актьорите от "Бързи и яростни 8" представиха най-новия филм от легендарната поредица. Осмата част със сигурност има повече адреналин и неочаквани обрати от предходните, но за сметката на това й липсва една основна съставка – присъстви

Автобусите на "Байерн" и "Реал" ще сменят маршрутите си до "Алианц арена"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/12/2952655_avtobusite_na_baiern_i_real_shte_smeniat_marshrutite/?ref=rss


Полицията в Мюнхен ще засили мерките за сигурност за двубоя между "Байерн" и "Реал", който ще се проведе тази вечер от 21:45 ч. на "Алианц арена". Причината е случилото се в Дортмунд преди мача на "Борусия" срещу "Монако".

Срещата, която трябваше да се проведе във вторник вечерта, беше отложена за днес след експлозии до автобуса на германския отбор, станали по пътя към стадиона.

"Байерн" и...

Безплатни УНГ прегледи в „Софиямед“

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6168918

Безплатни УНГ прегледи в „Софиямед“Световната здравна организация /СЗО/ поставя алергията на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30 – 40% от европейците са алергични, цифра, която се е удвоила през последните 20 години. 15 – 20% от тези пациенти имат прояви на тежък алергичен ринит, който, ако не бъде лекуван, може да се усложни със синузит,

Атентаторът от Санкт Петербург бил депортиран от Турция

http://www.clubz.bg/52785-atentatoryt_ot_sankt_peterburg_bil_deportiran_ot_turciq

Акбарджон Джалилов - мъжът, когото руската полиция подозира за извършител на бомбеното нападение срещу метрото в Санкт Петербург, е влязъл в Турция в края на 2015 г. и е бил депортиран обратно в Руската федерация година по-късно заради миграционни нарушения. Това заяви за Ройтерс високопоставен турски представител, пожелал анонимност, пише "Фокус".

Бомбата разтърси метрото на Санкт Петербург миналата седмица, като отне живота на 14 души и рани много други.

Турският представител е добавил, че Джалилов „е бил смятан за подозрителен заради някои контакти, които е имал, но не са били предприети действия, тъй като той не е направил нищо незаконно и не е имало доказателства за извършени нарушения“.

Въпреки това предполагаемият нападател е бил депортиран от Турция през декември 2016 г., тъй като е нарушил правилата за предоставяне на турска виза и гражданство.

В множество случаи - основно при нападения в Западна Европа, се оказа, че турските служби са предупреждавали партньорите си за конкретните лица, които после извършваха атентатите.

Преустройват част от Централната поща във Варна за жилище и хотел

http://www.moreto.net/novini.php?n=348756

Част от сградата на Централната поща на бул. „Съборни" № 42 във Варна ще бъде преустроена в жилище и хотел. Проектът е внесен в общинската дирекция по архитектура, научи Moreto.net. Възложителят на обекта е предоставил Инвестиционен проект за реставрация и консервация на фасади с адаптация за съвременни нужди за съществуващата обществено-обслужваща сграда.

Осъдиха шофьор, опитал с 10 лева да подкупи патрул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6168906

Осъдиха шофьор, опитал с 10 лева да подкупи патрулШофьор, който опита да подкупи двама полицаи с 10 лв., бе осъден по бързата процедура от врачанския окръжен на 4 месеца затвор. Излежаването на присъдата на Ради Богданов обаче се отлага за срок от три години,ако през това време не извърши друго престъпление. Ще трябва да плати и 200 лв. глоба. На 17 март т.г.

Герджиков призна за напрежение заради Радев

https://vesti.bg/bulgaria/gerdzhikov-prizna-za-naprezhenie-zaradi-radev-6067881

Правосъдният министър искала да подаде оставка, но въпросът вече бил затворен

Атентаторът от Стокхолм искал да се бие за "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6168888

Атентаторът от Стокхолм  искал да се бие за "Ислямска държава"Узбекистанският граждани Рахмат Акилов, задържан в Швеция за терористичното нападение в Стокхолм, е опитал през 2015 г. да замине за Сирия, за да влезе в редиците на "Ислямска държава" (ИД). Това съобщи днес източник от службите за сигурност на Узбекистан, предаде БТА. Според източника, пожелал анонимност, Акилов, който по националност е таджик,

От утре ограничават движението на камиони над 12 тона заради Великден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6168887

От утре ограничават движението на камиони над 12 тона заради ВеликденОт 16.00 до 20.00 часа на 13 април, последният работен ден преди четирите почивни дни за Великден, се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и по най-натоварените пътни направления. Това съобщи пресцентърът на Агенцията "Пътна инфраструктура". От АПИ посочват,

Драма: Правосъдната министърка била пред оставка заради президентството

http://www.mediapool.bg/drama-pravosadnata-ministarka-bila-pred-ostavka-zaradi-prezidentstvoto-news262625.html

Служебният премиер Огнян Герджиков призна за "напрежение" между правосъдния министър Мария Павлова и президентството около законовите промени за ограничаване на вота зад граница.   "Проблем имаше допреди 24 часа, но вече няма", коментира той в сряда по повод публикация във в. "24 часа", че Павлова е заплашила да подаде оставка заради натиск от екипа на президента да се публикува отново оттегленият от правосъдното министерство проектозакон, въвеждащ тримесечна уседналост за парламентарни и президентски избори.    Преди ден президентът Румен Радев направи първото си обръщение към нацията, в което подкрепи законодателни мерки за ограничаване на вота в чужбина поради заплахи за суверенитета на страната. Остана обаче въпросът кой е авторът на спорните текстове и защо те бяха скоростно оттеглени, след като държавният глава призна – макар и с половин уста, че стои зад тях.    "Това вече е минала история. Имало е известно напрежение. Министър Павлова ми се беше обадила. Напрежението е свалено отдавна. Нещата са в ред. Така, че вече няма никакъв проблем. Проблем имаше допреди 24 часа, но вече няма никакъв проблем", коментира Герджиков в отговор на журналистически въпрос.    Той не отговори дали промените отново ще бъдат публикувани и прехвърли въпроса към Павлова: "Трябва да питате Мария Павлова. Тя е министър, тя отговаря за своето министерство, аз отговарям за правителството".   Самата Мария Павлова се крие от медиите от момента на избухването на скандала миналата седмица с публикуваните на сайта на министерството й промени в изборния закон, които фактически забраняват гласуването на българите зад граница.  Текстовете бяха оттеглени, тъй като не съответстват на конституцията, а Министерството на правосъдието стовари вината върху шефа на законодателната дирекция във ведомството Любомир Талев.    Уволненият Талев се закани да търси правата си в съда, отхвърляйки обвиненията, че не е съгласувал проекта с ръководството. По думите му поръчител на закона е лично президентът Румен Радев и текстовете са дошли от секретаря на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева, като финално били подписани от ресорния зам.-министър преди да бъдат качени за обществено обсъждане.    "Президентът лично каза, че трябва да се въведе тази уседналост, защото в противен случай ДОСТ ще влезе в парламента на следващите избори – това бяха думите", каза уволненият служител.   До момента никой не е опровергал твърдението му. Самият Румен Радев миналата седмица с половин уста призна "бащинството" върху проекта, а после потвърди това с обръщението си към нацията.

Бивш приближен на Тръмп получил над 1,2 милиона долара от украинска проруска партия

http://www.mediapool.bg/bivsh-priblizhen-na-tramp-poluchil-nad-12-miliona-dolara-ot-ukrainska-proruska-partiya-news262624.html

Украинска проруска партия е платила повече от 1,2 милиона долара за консултантска дейност на фирма, оглавявана от Пол Манафорт, бившия шеф на предизборната кампания на Доналд Тръмп, съобщи Асошиейтед прес.   Още миналия август стана известно съществуването на тайна счетоводна книга, в която се появява името на Манафорт с дати и суми в долари до него. Сега Асошиейтед прес се е сдобила с нови финансови документи, които доказват, че поне 1,2 милиона долара от описаните в книгата суми действително са били получени от консултантската му фирма в САЩ.   Плащанията, посочени в счетоводната книга, чиято достоверност бе потвърдена от документите, получени от АП, не са свързани с американската предизборна кампания от 2016 г. и са направени през 2007 и 2009 г., години преди Манафорт да стане председател на предизборния щаб на Тръмп.   Манафорт обаче е следен внимателно като част от разследването на Конгреса и ФБР за възможни контакти между сътрудници на Тръмп и руското правителство по време на миналогодишната предизборна кампания в САЩ.   В писмено изявление до АП Манафорт не отрече, че фирмата му е получила парите, но каза, че "всички парични преводи към компанията ми са легитимни плащания за политическа консултантска дейност. Издал съм фактури на клиентите си и те са ми платили чрез банков превод, който съм получил в американска банка".   Манафорт ръководи кампанията на Тръмп от март до август миналата година, когато кандидатът на Републиканската партия за президент го накара да подаде оставка. Оставката дойде след бурна седмица, в която в. "Ню Йорк таймс" разкри, че името на Манафорт се появява в украинската счетоводна книга, а АП съобщи, че до 2014 г. той е лобирал тайно във Вашингтон в подкрепа на украинската проруска Партия на регионите.

Осъдиха баща, завел дъщеря си в „Дисниленд” в учебно време

http://www.moreto.net/novini.php?n=348746

Британският върховен съд осъди баща, който завел дъщеричката си в „Дисниленд” по време на учебния срок. Джон Плат действал против правилата, като завел дъщеря си в САЩ извън официалната училищна ваканция, уточнява Ройтерс. Пътуването било през 2015-а година.

Отлагат с месец прилагането на новата методика за онколекарствата

http://offnews.bg/news/n_1/n_652747.html

Отлагат с един месец прилагането на новата методика, по която Здравната каса ще заплаща онколекарствата.  Това стана ясно след среща на подуправителя на НЗОК д-р Димитър Петров и експерти от институцията с представители на Българския лекарски съюз.  На срещата са присъствали още представители на Бордовете по медицинска онкология и хематология и националните консултанти по медицинска онкология проф. Асен Дудов и по хематология проф. Юлиян Райнов, за да обсъдят новата методика на заплащане на онколекарствата.  Експертите са решили да създадат съвместна работна група, която в рамките на един месец да анализира и обсъди методиката и да изготви предложения за промени в текстовете. Влизането в сила на новата методика ще се отложи за след приключването на работата на работната група.  От НЗОК съобщиха, че всички страни са се съгласили, че е необходим механизъм за по-ефективно използване на скъпите лекарства чрез по-добро планиране на дейността и контрол. В същото време от институцията увериха, че с прилагането на новата методика няма да има промяна при лечението на онкоболните. Притесненията около лечението на онкоболните се появиха след обявяването на влязлата в сила нова методика за заплащането на онколекарствата от страната на НЗОК.  Касата вече ще заплаща на болниците лекарствата на доза, а не на флакон. След отваряне на флакона лекарството трябва да се използва до няколко часа. Така ако се използва само една доза от флакона за лечението на пациент, останалата част трябва да се изхвърли. По този начин се губят по над 1 млн. лева на месец, тъй като става въпрос за скъпоструващи лекарства.  Според новата методика НЗОК ще плаща на болниците за доза от лекарството. Тя се определя на базата на теглото на пациента - 81 кг за мъжете и 67 кг за жените, така че няма да има промяна при лечението на пациентите, а болниците ще трябва да планират и да комбинират пациентите, за да не се изхвърлят медикаменти, обясниха от Касата пред OFFNews.  Ако лекарствата не се използват рационално, разликата ще се заплаща от болниците, а не от пациентите. 

ЕК призова държавите членки да засилят мерките за закрила на децата мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6168873

ЕК призова държавите членки да засилят мерките за закрила на децата мигрантиЕвропейската комисия призова днес държавите членки да засилят мерките за закрила на децата мигранти, особено на непридружените, предаде БТА. В момента всеки трети кандидат за убежище в Европа е дете и е под риск от тормоз, експлоатация, безследно изчезване и въвличане в престъпна дейност или радикализация, заяви комисията.

България - все още име в космонавтиката

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/bylgariia-vse-oshte-ime-v-kosmonavtikata-237503/

Още ни канят в различни космически проекти, наши прибори са в апаратурата с мисия до Марс, каза проф. Боян Киров от Института за космически изследвания

От Пожарната апелират за повишено внимание по празниците

//dariknews.bg/regioni/dobrich/ot-pozharnata-apelirat-za-povisheno-vnimanie-po-praznicite-2017220

Предстои честването на Великденските празници. Това събитие е свързано със събирането на големи групи хора, както в църковните храмове, така и на други обществени места. Християнската традиция изисква спазването на определени ритуали при отбелязването на празника, един от които е паленето и пренася

Обявиха името на дъщерята на Ирина Шейк и Брадли Купър

//dariknews.bg/novini/liubopitno/obiaviha-imeto-na-dyshteriata-na-irina-shejk-i-bradli-kupyr-2017221

Брадли Купър и Ирина Шейк кръстиха дъщеря си Лий, съобщи сайтът "И! нюз", цитиран от агенция ЮПИ. Актьорът и неговата половинка станаха родители преди две седмици, но пазеха в тайна подробности за бебето си.

Бременността на 31-годишния руски супермодел беше потвърден

За какво послужиха събраните монети от фонтана "Треви" в Рим?

//dariknews.bg/novini/sviat/za-kakvo-posluzhiha-sybranite-moneti-ot-fontana-trevi-v-rim-2017222

Около 1,4 милиона евро, събрани през изминалата година от фонтана "Треви" в Рим, бяха дарени на благотворителната католическа организация "Каритас", предаде ДПА.

Парите от туристите покриха разходите за супермаркети, предлага

В Локо се обиждат на помияри и мръсници, пак заядоха ЦСКА-София

http://offnews.bg/news/n_1/n_652784.html

Локо Пловдив май вярно копае дъното. Легендата Христо Колев категорично заяви, че не е отказвал да ръководи клуба в предстоящия мач срещу ЦСКА-София. Бащата напусна клуба само ден преди дербито.  "Лъжа, а тези, които са я тиражирили, са мръсници. Това е версията, че аз не съм искал да водя Локомотив срещу ЦСКА-София.. Дойде един от директорите и ми каза, че Иван Маринов - Масларя трябва да влезе в екипа ми. Казах му, че нямам нужда от нов човек. На излизане от съблекалнята после този същият ми обяви, че Масларя ще води Локо срещу ЦСКА. Казах му, че аз такова унижение няма да понеса, ако иска, той да го обяви. После същият казал, че аз съм отказал. Лъжец, измамник, помияр, това ще кажа за този, който разпространява тези лъжи", каза легендата на пловдивския пред "Марица". От днес стартира продажбата на билети за двубоя за мача от Първа лига между Локoмотив Пловдив и ЦСКА. Талоните за вход могат да се закупят във фен-магазина на "Лаута" от 11 до 18 часа. Това съобщиха от пресслужбата на "черно-белите". Отпуснати са 1000 билета за привържениците на ЦСКА, които ще бъдат настанени в гостуващия сектор на стадион "Локомотив". Цената на пропуските е 10 лева. Билетите ще се продават в деня на мача на касата пред сектора за гости. Феновете на Локомотив ще влизат на трибуна Спортклуб срещу 5 лева, а билетите за сектор А ще се продават на цена от 10 лева. Двубоят между двата тима е в четвъртък от 19:30 на стадиона в пловдивския парк "Лаута". По традиция вече от Локо не поставиха емблемата на старото ЦСКА, а знака, в който е регистриран в БФС клубът на Гриша Ганчев. 

Атаката на САЩ срещу Сирия е нарушение на международното право, смята БСП-София

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/12/2952681_atakata_na_sasht_sreshtu_siriia_e_narushenie_na/?ref=rss


Градският съвет на БСП-София счита употребата на химическо оръжие, в това число и в условията на гражданска война, за изключително тежко престъпление срещу човечеството, се казва в позиция на политическата организация. В нея столичните социалисти настояват ООН и неговите компетентни институции да разследват евентуалната употреба на химическо оръжие в Сирия и да изправят виновника пред съответните международни съдилища.

"Същевременно сме убедени, че противодействието...

Другата Франция: селата се чувстват пренебрегнати в президентската кампания

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/12/2952671_drugata_franciia_selata_se_chuvstvat_prenebregnati_v/?ref=rss


Опустели улици, осеяни с табели "Продава се", и бурени, прораснали върху уличната настилка. Село Варзи е въплъщение на трудностите, които изпитва една Франция, която се чувства забравена за сметка на големите градове.

Подпрял се в лакти на барплота на едно от двете кафенета, 58-годишният шофьор на тежкотоварен камион Мишел Кадур изброява имената на ресторантите, затворили врати през последните години в селото с 1300 жители. То се намира на 200 км южно от Париж,...

Момчетата до 12г. на ОХК”Поморие” със сребърни медали

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/MlOkGP7soQM/

17910861_1501099739963547_1644502475_nНа 12.04.2017г. в гр.Хасково се проведе  ІІІ зонален турнир по хандбал за момчета до 12 години. В първия мач отборът на ОХК “Поморие” игра срещу ХК “Труд”. От първата до последната минута срещата вървеше гол за гол, като първото полувреме завърши 5:4 за “Поморие”, но младите хандбалисти не съумяха да запазят преднината и допуснаха равенство в крайния резултат – 9:9. Веднага след първата среща момчетата на “Поморие” излязоха срещу  ХК “Фрегата”- Бургас и загубиха с резултат 6:13. В третия мач поморийци играха срещу домакините от ХК “Асти-91”- Хасково. Още от самото начало нашите момчета поведоха в резултата и спечелиха мача с резултат 15:8.

Участие взеха: Николай Йорданов – 11гола, Радостин Митев – 9гола, Костадин Иванов – 5гола, Християн Казаков – 3 гола, Кристиян Самоковлиев – 1 гол, Станимир Михалакев – 1 гол, Калоян Байлов, Мариян Славов, Мартин Бояджиев, Мирослав Дойчев, Димитър Добрев, Тодор Сандев и вратарят Игор Кучер.

С резултатите от цялостното представяне на момчетата от ОХК “Поморие” бяха наградени със сребърни медали. Треньорките на ОХК “Поморие” са доволни от играта на момчетата и са благодарни, че за първа година постигат такива добри резултати. Предстои участие в квалификациите за финали.

Крайно класиране 1.ХК ФРЕГАТА -БУРГАС 2.ОХК ПОМОРИЕ 3.ХК ТРУД-с.Труд

17909169_1501100089963512_417827822_n 17918194_1501100489963472_1008313161_n

Тайван забрани яденето на кучета и котки

https://vesti.bg/sviat/azia/tajvan-zabrani-iadeneto-na-kucheta-i-kotki-6067883

Парламентът прие закон, който забранява консумацията, покупката и притежанието на кучешко или котешко месо

"Борусия" няма да преклони глава пред терора, обяви Ханс-Йоахим Вацке

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/12/2952600_borusiia_niama_da_prekloni_glava_pred_terora_obiavi/?ref=rss


"Борусия" няма "да преклони глава пред терора". Това обяви изпълнителният директор на клуба Ханс-Йоахим Вацке след експлозиите покрай автобуса на отбора, които се случиха на път за стадиона в Дортмунд преди мача с "Монако" в Шампионската лига.

"Искаме да покажем, че терорът и омразата никога няма да надделеят и няма да диктуват нашите действия. Това е може би най-тежката ситуация, пред която сме се изправяли през последните няколко...

Фенове на "Лестър" арестувани в Мадрид преди мача с "Атлетико" заради безредици

https://www.24chasa.bg/sport/article/6168793

Фенове на "Лестър" арестувани в Мадрид преди мача с "Атлетико" заради безредициПолицията в Испания е задържала осем привърженици на английския тим "Лестър Сити" в столицата Мадрид, съобщиха световните агенции. Според служителите на реда запалянковците са причинили безредици в града, където днес техните любимци гостуват на "Атлетико"в първи 1/4-финален сблъсък от "Шампионската лига".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване