Жените от тези 3 зодии са истински кралици

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/zhenite-ot-tezi-3-zodii-sa-istinski-kralici-6067858

Има няколко зодиакални знака, които дават на своите притежателки малко повече сила, женственост, чувственост и устрем

Немските полицаи намерили писмо в близост до автобуса на Борусия Дортмунд

https://www.actualno.com/football/nemskite-policai-namerili-pismo-v-blizost-do-avtobusa-na-borusija-dortmund-news_605398.html

Полицията в Дортмунд потвърди, че е намерила писмо в близост до автобуса на Борусия, който бе стана обект на 3 експлозии малко преди срещата от 1/4-финалите на Шампионската лига срещу Монако. Писмото е било открито до бомбите, а неговата автентичност се проверява от немските

Галаконцертът „Музикант на годината 2016“ с безплатен вход

https://www.actualno.com/music/galakoncertyt-muzikant-na-godinata-2016-s-bezplaten-vhod-news_605397.html

Новите носители на награди в националната анкета сред слушателите на предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на БНР ще бъдат обявени на 18 април 2017 г. от 19 часа в зала „България“. Допитването на предаването, което се излъчва всеки вторник от 21 часа по про

Полицията разследва ислямистка връзка в експлозиите в Дортмунд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167853

Полицията разследва ислямистка връзка в експлозиите в ДортмундПолицията разследва ислямистка връзка в експлозиите в Дортмунд, съобщават германски медии. Три взривни устройства избухнаха в близост до клубния автобус на Борусия Дортмунд вчера, докато е бил паркиран пред хотела, където отборът е бил на лагер преди мача от Шампионска лига срещу "Монако". Еди н футболист и един полицай пострадаха.

Евакуираха столичани заради пожар в Зона Б-19

http://www.cross.bg/evakyiraha-stolichani-zaradi-pozhar-v-zona-b--1540168.html

/КРОСС/ Пожар гори в жилищна сграда в столичния квартал Зона Б-19 на улица "Димитър Петков" в близост до булевард "Александър Стамболийски", съобщи БНТ. Гори апартамент на 4-ия етаж в жилищен блок. Три екипа на пожарната се опитват да овладеят пламъците. Всички живущи в сградата са евакуирани. На място пристигна и екип на Бърза помощ. Към момента няма данни за пострадали хора.  

Пералня "Папа Франциск" за най-бедните

http://www.clubz.bg/52764-peralnq_papa_francisk_za_naj_bednite

В Рим отвори врати пералня "Папа Франциск", където бедните ще могат безплатно да перат, сушат и гладят своите дрехи и завивки, предаде "Евронюз".

Инициативата е на Апостолическата служба за милостиня, а нейният ръководител монсеньор Конрад Крайевски обясни, че това е „конкретна форма на милосърдие, за да се възвърне достойнството на много наши братя и сестри, които заедно с нас са призвани да изградим един по-обитаем град“, пише Радио Ватикана.

Пералнята е разположена в икуменическата общност „Свети Егидий“, която е в най-стария римски квартал "Трастевере". През следващите месеци към нея ще бъдат изградени и помещения за други услуги: душове, бръснарница, гардероб, медицински амбулатории. Там ще се раздават и продукти от първа необходимост.

Оборудването e дарение от компанията Whirlpool Corporation, а координатор на програмата, която осигурява перилните препарати, е Procter & Gamble. Фирмата от две години дарява прибори и пяна за бръснене Gillette за бедните под колонадата на "Св. Петър" на площада пред Ватикана.

В края на Годината на милосърдието през 2016 г., в апостолическото си писмо Misericordia et misera папа Франциск написа:

„Да се приближиш до Христос изисква да бъдеш близо до братята, защото нищо не е по-угодно на Бог от конкретното милосърдие. По своята същност, милосърдието е видимо и осезаемо в конкретната динамика и действие. Това е момент да дадем пространство на фантазията на милосърдието, чрез нови дела, плод на благодатта“.

През 2015 година по инициатива на папа Франциск бяха открити за бездомните баня с три душа както и фризьорски салон до базиликата "Свети Петър". През миналата година, също в района на Ватикана, отвориха врати спално помещение и безплатен лекарски кабинет.

Засилват охраната на оживените места по време на празниците

//dariknews.bg/regioni/sofiia/zasilvat-ohranata-na-ozhivenite-mesta-po-vreme-na-praznicite-2017114

В България и в цяла Европа има повишен риск от терористична дейност, но конкретна заплаха за страната ни няма. Това каза на пресконференция изпълняващият длъжността главен секретар на МВР Георги Ар

И Лом се включи в санирането

//dariknews.bg/regioni/vraca/i-lom-se-vkliuchi-v-saniraneto-2017112

Стартира санирането на първият от петте жилищни блока в Лом, включени в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Това е ЖК „Зорница“ бл. 4-3, вх. В, за което кандидатства сдружение „Алмус“, а строително-ремонтните дейности са на стойност от близо 162 000 лв.

Ще правят оглед на начупените плочи по центъра на 19 април

//dariknews.bg/regioni/dobrich/shte-praviat-ogled-na-nachupenite-plochi-po-centyra-na-19-april-2017115

Община Добрич е поканила с писмо Консорциум „Добрич – градска среда” - фирмата-изпълнител на реконструкцията на центъра, за оглед на начупените плочки, каза пред  Дарик кметът Йордан Йорданов. Поканена е и фирма „Дъга Апостол”. Комисия от специалисти на общината и представители на

Временно ще бъде ограничено движението в част от София заради заснемане на филм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167852

Временно ще бъде ограничено движението в част от София заради заснемане на филмВременно на 14 април се забранява влизането на пътни превозни средства, с изключение на колите на градския транспорт, по мостовото съоръжение между бул. "Св. Климент Охридски" и кръговото кръстовище при София ринг мол, съобщиха от Столичната община. Причината е заснемане на филм. Ограничението ще важи от 11.00 до 13.00 ч. и от 14.30 до 15.30 ч.

БСП-София: против химическото оръжие, Тръмп и служебния външен министър

http://www.clubz.bg/52763-bsp_sofiq_protiv_himicheskoto_oryjie_trymp_i_slujebniq_vynshen_ministyr

БСП-София оповести декларация по повод последните събития в Сирия. Столичните социалисти заявиха, че употребата на химическо оръжие в условията на гражданска война е тежко престъпление срещу човечеството. Според тях обаче "американската атака срещу суверенна Сирия" е нарушение на международното право. В декларацията се изказва съжаление, че и служебното правителство не е случило на свестен външен министър. Има се предвид министър Ради Найденов, а причината - позизията от МВнР след атаката на САЩ срещу военна база на Този коментар е по повод позицията на МВнР по темата.

Ето пълния текст на декларацията, защото преразказът би могъл да я ощети:

"Позиция на Градския съвет на БСП – София
 
Градският съвет на БСП – София счита употребата на химическо оръжие, в това число и в условията на гражданска война, за изключително тежко престъпление срещу човечеството! По тази причина социалистите от София настояваме ООН и неговите компетентни институции да разследват евентуалната употреба на химическо оръжие в Сирия и да изправят виновника пред съответните международни съдилища.

Същевременно сме убедени, че противодействието на едно престъпление не допуска извършването на друго, защото само спазването на международното право може да осигури траен мир навсякъде по света. В тази светлина ние тълкуваме американската атака срещу суверенна Сирия, като нарушение на това право. Още повече, че не за първи път чуваме за „безспорни” доказателства за наличие на химически, ядрени и други оръжия, които по-късно се оказват изфабрикувани.

Ние настояваме, като член на ЕС и НАТО, България да съдейства за максимално бързо приключване на конфликта в Сирия, който свързваме с ликвидирането на ИДИЛ и ислямския тероризъм и всички, които се крият зад него!

Изказваме съжаление, че и служебното правителство не случи на свестен външен министър и настояваме за изтегляне на нелепата декларация по случая от страна на Министерство на външните работи."

Оправдаха съдия за натиск над прокурор

http://offnews.bg/news/n_1/n_652716.html

Съдията от Окръжния съд във Варна Светлозар Георгиев беше оправдан по обвинението, че е склонявал прокурор да прекрати разследване срещу бивш полицай, съобщава "Правен свят". Обвиненията срещу Георгиев бяха повдигнати, след като телефонът му бил подслушван заради разследване срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки. Оправдателната присъда беше произнесена от състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Тони Гетов , след като прие, че обвинението не е доказано. Делото приключи след само едно съдебно заседание, в което защитата поиска съкратено съдебно следствие, без да бъдат разпитвани свидетели. В пледоарията си наблюдаващият прокурор Ивайло Занев поиска във вторник условно наказание за Георгиев заради доброто му процесуално поведение, но беше категоричен, че обвинението е доказано. Затова и днес Занев каза, че ще протестира присъдата пред Софийския апелативен съд, съобщава "Правен свят". Според обвинението Георгиев се срещнал на 2 декември м.г. с прокурор Здравка Задгорска и опитал да я склони да прекрати дело срещу бившия полицай Николай Добрев , с когото били близки. Той пък бил разследван, защото на 15 септември паркирал автомобила си пред дома си във Варна, изгубил законната си ловна пушка, като я забравил на тавана на автомобила си. Няколко часа по-късно установил, че оръжието липсва, обадил се на полицията, когато обаче оръжието вече било предадено от мъж, който го бил намерил. Според прокуратурата Георгиев търсил 4 пъти Задгорска, за да я убеди да не вкарва делото срещу Добрев в съда. Съдията бил записан да казва "да се помогне на човека, член 9 е отвсякъде, на всеки може да се случи". Отделно имало 15 разговора между Георгиев и Добрев след 15 септември м.г. Тази информация обаче била събрана със специални разузнавателни средства (СРС), които били експлоатирани срещу Георгиев повече от месец преди Добрев да забрави оръжието си. На вчерашното заседание стана ясно, че още на 11 август председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева е дала разрешение за използване на СРС срещу Георгиев. Разрешението било за подслушване на телефона и кабинета на магистрата, а подозренията срещу него били свързани с разглеждането на делото срещу Марешки, което той гледаше, докато не му беше повдигнато обвинение, след което се отведе от всички дела.

Фалстарт за новия Samsung Galaxy S8?

https://news.bg/gadgets/falstart-za-noviya-samsung-galaxy-s8.html

Една от основните функции на флагмана няма да работи при пускането му на пазара

Красиви великденски яйца с декупаж (стъпка по стъпка)

http://offnews.bg/news/n_1/n_651517.html

Декупажът е приложно изкуство, чрез което се изрязва мотив или изображение от различни материали – най-често хартия, но също така дърво, порцелан, стъкло, кожа, метал, след което се прикрепя върху друга повърхност. Тази техника за украсяване на предмети била изобретена в Китай още през XII век с откриването на червената тънка хартия. Какво ни трябва за да приложим тази техника и върху великденски яйца- нужни са ни: - Яйца - Салфетки с красиви шарки/фина хартия - Декупажно лепило или C-200 - Четка за рисуване - Ножица Начин на приготвяне: Ако няма да ядете яйцата, може да източите жълтъка и белтъка. В този случай спокойно можете да ползвате лепило. Ако използвате салфетка, отделете долните два слоя (повече салфетки са 2- или 3-слойни). Изрежете фигурката или частта, с която искате да украсите яйцето. Нанесете слой от лепилото върху черупката, притиснете салфетката/хартията и отново нанесете лепило. Готово! Ако искате да хапнете яйцата, вместо лепило може да използвате органичен заместител. В една купа разбъркайте белтък и 1 лъжица захар, докато на повърхността не се получи средно гъста пяна. Махнете я и използвайте течността за лепило. Прилагате същата техника със салфетката като при кухите яйца. Стъпка по стъпка: 1. Намажете яйцата - кухото с лепило, другото с белтък.   2. Изрежете частта от салфетката/хартията, която сте харесали за украса, и я поставете на яйцето.   3. Намажете отново яйцата с лепило/белтък.

Китай ще строи летище на Антарктида

http://www.moreto.net/novini.php?n=348688

Изграждането на китайско летище върху ледения шелф на Антарктида започва до 2018 година, съобщи Сун Бо от Китайския институт за полярни изследвания. Във вторник завърши 33-ата полярна експедиция на Китай, която започна на 2 ноември 2016 година.

Жадното се закани: Ние сме Левски, отиваме да бием Лудогорец

http://offnews.bg/news/n_1/n_652715.html

Само за победа се говори в Левски преди гостуването на Лудогорец в петък. Мачът е от 20,00 часа в Разград, като разликата между лидера и преследвача е цели13 точки. Те не отчайват съвсем треньора на "сините" Ники Митов - Жадното. Той обаче има доста проблеми с контузии. "Яблонски отпада от групата със сигурност, Сукуна – също. Има още 2 дена. 50 на 50 са Минев, Костадинов и Де Ноойер“, каза Митов. „Левски е побеждавал Лудогорец. Те са силен отбор, на първо място в момента. Имаме респект, но дотам. Левски трябва да играе за себе си, да доминира. Естествено, трябва да победим. Ако има теоретична възможност, естествено, че ще се борим за първенството. Интересува ме от всеки мач да взимаме максималните 3 точки. Левски трябва да гледа себе си, не може да се сравняваме с другите отбори. Не може да копираме другите. Имаме изграден стил, свикнали сме да доминираме и трябва да го следваме“, каза треньорът. Митов беше попитан дали наистина иска Бирсент Карагарен от Дунав. „Гледал съм го, младо момче е, има качества. Всичко друго са спекулации. Ако има нещо, ще го разберете първо от мен или от Даниел Боримиров. Каквото не е излязло от клуба, е спекулация“, уточни Жадното.

Снимка на деня: Лалета за папата

http://www.dnevnik.bg/photos/2017/04/12/2952209_snimka_na_denia_laleta_za_papata/?ref=rss


След месеци подготовка специално приготвени за целта лалета напускат известния парк "Кукенхоф" в Холандия, за да украсяват площада пред базиликата "Свети Петър" във Ватикана. Епископът на Ротердам Ханс ван ден Хенде благослови цветята преди отпътуването им.

Отгледани в Холандия цветя украсяват емблематичния площад за Великден от 30 г. Главният цветар на "Кукенхоф" и Пол Декърс и дузина цветари ще подредят лично украсата на площада. Тя се...

Луис Енрике пое отговорност за "кошмарната вечер" в Торино

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/12/2952214_luis_enrike_poe_otgovornost_za_koshmarnata_vecher_v/?ref=rss


Треньорът на "Барселона" Луис Енрике пое отговорност за провала срещу "Ювентус" в първия четвъртфинален мач в Шампионската лига. Каталунците допуснаха загуба с 0:3 в Торино.

Развоят върна спомена за трудностите пред "Барселона" в предния кръг. Тогава испанците паднаха с 0:4 от ПСЖ в първия мач, но направиха исторически обрат след 6:1 в реванша.

Според Енрике съставът му не е бил достатъчно добре подготвен срещу...

Путин: Действията ни в Сирия целят да попречат на връщането на терористи в Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167839

Путин: Действията ни в Сирия целят да попречат на връщането на терористи в РусияВоенните действия на Русия в Сирия трябва да възпрепятстват връщането на терористи на руска територия, заяви президентът Владимир Путин в интервю за телевизия "Мир 24", предаде БТА. "Нашите военнослужещи, нашата групировка, която воюва с международните терористи на друга територия, не на руска, правят това именно за да не може никой от тях да се

Икономист: Решението за увеличаване само на минималната пенсия руши доверието в пенсионния модел

http://www.cross.bg/leva-pensiya-pensii-1540167.html

/КРОСС/ Преговорите между ГЕРБ и обединените патриоти (ОП) за увеличение на минималните пенсии са доказателство колко изложен на риск от тотално разрушаване на доверието е пенсионният модел, който имаме. Това коментира пред БНР икономистът от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов. Според него, подобен мащаб разходи не изглежда да е възможен без актуализация на бюджета. Във всеки един момент политиците се опитват да бърникат в предварително зададени дългосрочни параметри на този модел. С други думи, хората все по-рядко ще могат да очакват, че ще има предвидимост от това, че ако правят вноски за определен период от време, ще получават определен размер пенсия, посочи той. "Ако трябва да се вдигне минималната пенсия до някакъв размер, има два подхода. Единият е - вдигаме всички пенсии със същия процент, за да запазим съотношението. В такъв случай само за увеличението до 200 лева ще бъдат необходими допълнително около милиард и 600 милиона", каза икономистът. Ако искаме да увеличим минималната пенсия до 250 лева - над 4 милиарда лева, и ако искаме да я направим 300 лева, ще бъдат близо 7 милиарда лева - ако индексираме пропорционално всички останали пенсии. В хипотезата, в която се вдига само минималната пенсия до 200 лева, ще са ни необходими допълнително около 430 милиона лева всяка следваща година. Ако искаме да я направим 250 лева - са над 1 милиард лева, подчерта икономистът

Преходът „генерал“ – „президент“ предстои

http://clubz.bg/52762-prehodyt_%E2%80%9Egeneral%E2%80%9C_%E2%80%93_%E2%80%9Eprezident%E2%80%9C_predstoi

Генерал-майор Румен Радев. Снимка БГНЕС

Заслушайте се в изказа на президента Румен Радев в неговите не толкова обилни публични изяви и лесно ще установите, че това е любимата му дума.

Пример е за класическа езикова патерица, но дава и добра представа за начина на изразяване на о.р. генерала от ВВС. Дори и когато става дума за политически въпроси, много далече от военната тематика, армейският кадър прозира. Категорично.

Радев избягва многословността, говори стегнато, обикновено не бърза, звучи ясно, формулира тези (понякога доста привидно), акцентира върху определени думи в изречението.

Не прави впечатление на оратор, но има маниера на човек, който владее ситуацията. Подреден е, обича да прави смислови паузи, създава усещане за увереност и авторитетност.

Това е първото впечатление, ако човек не се заслуша внимателно. Тогава – поне по време на кампанията – често се оказваше, че Радев повтаря готови фрази и поднесени опорни елементи. Служи си доста обилно с клишета, но поднесени с тежест и маниер, който внушава значимост. Най-неубедителен и най-клиширан е бъдещият държавен глава на полето на политическата конкретика, която много му убягва. И която трябва да се превърне в негово всекидневие като президент.

Преди и след избора на летеца личността му и съответно действията му бяха подложени на щателни анализи по оста Русия–ЕС–НАТО.

Там отговорът му е мъгляв – „И с Москва, и с Вашингтон“. „Русия не е враг“, „България трябва да води независима политика“.

Всъщност персонално генералът изглежда много по-заинтересован от две области, които са взаимосвързани:

1. ВВС и военната тематика.

На обвинението, че няма политически опит, отговаря: "Къде проведоха те тяхната политическа подготовка? Къде се научиха да вземат решения? Каква е цената на техните грешки?" След това той изрежда предметите, които е учил в американския военен колеж, и причините, поради които един военен е подходящ за политик – един офицер трябва да е добър мениджър, стратег, дипломат и лидер. "Познавам в световен мащаб няколко летци, които са станали президенти. Обратният случай не ми е известен."

Радев не е лишен от образно говорене, но метафорите и сравненията му са основно свързани с летене и пилоти.

"С правителството ще работим като в кабината на „Еърбъс“, където има място за пилот и помощник-пилот" (пилотска образност, макар че не е ясно доколко подобни реплики не са дело на екипа около него).

Той е най-силен, когато говори за самолети, оръжейни договори, МиГ-29, ремонти и проблемите на ВВС и на армията като цяло.

Това са темите, които видимо оживяват новоизбрания президент, които ускоряват темпото на речта му и в които изглежда вдаден, компетентен, емоционално съпричастен и истински заинтригуван. Това не може да се каже например за мъглявото му говорене в пожелателна форма за борбата с корупцията, съдебната реформа и търсенето на опита на Румъния в тази сфера. Там Радев е като първокурсник, който залага на общи учебникарски фрази.

(Някаква бледа аналогия може да се направи между говоренето на генерала за ВВС и любимата тема на сегашния президент Росен Плевнелиев – санирането, която с времето и трупането на политически опит избледня и изчезна.)

Радев обича да говори за „каузи“, отново обвързани с образа му на летец.

„Идвам от една професия – допреди няколко години бях в кабината на самолета, това е друг свят, не става дума за романтика, а за кауза.“

Самолетите са кауза, България за него също е кауза.

Чрез речта си Радев в голяма степен се представя като някой, който слиза едно стъпало по-долу – от пилот в политик, защото това е необходимо на страната. В отношението му към политиката прозира леко високомерие.

Мотивите му за крачката надолу – да слезе до политическото ниво, след като не е успял да се пребори като шеф на ВВС за „каузата“. И другата причина: България има нужда от нов герой и Радев по една или друга причина е решил да се влезе в тази роля и да ѝ го даде.

2. Говоренето и цялостното градене на образа на патриотичния българин (неслучайно лидерката на БСП нарече Радев голям българин). Той самият определя себе си като „българофил“.

Представя се като някой, който говори „не брюкселски, а български език“ (многократно повтаряна фраза).

"Спечели България. Хората преодоляха апатията, преодоляха страха, това е най-важното."

Това са първите му думи, след като станаха ясни резултатите от изборите в началото на пресконференцията. Т.е. печеля аз, печели цяла България чрез мен.

„Всички сме български граждани и трябва да работим за просперитета на България“ – този рефрен се повтаря в различни вариации многократно.

Радев не пропуска да натърти, че има мисия.

Радев не пропуска да натъртва, че има мисия. Тепърва ще става ясно доколко може да бъде самостоятелен играч, или ще действа в сянката на БСП под крилото на Корнелия Нинова.

Като част от патриотичността му президентът, който ще се закълне през януари, има и друга любима тема – бежанците, мигрантите и как те трябва да бъдат спрени – далече от България.

Говори и за въвеждане като задължително на вероучението в училище. Радев често споменава и патриотичното образование.

Образът на смел патриот, който брани всичко мило и родно, той залага още преди да напусне армията с многократно тиражираното му изречение, че съвместната охрана с НАТО на българското въздушно пространство е "по-унизително от Ньойския договор".

Стилистично речта на Радев няма някакви забележителни особености:

  • Той харесва „аз“ формата, но я употребява сравнително умерено – за сравнение със злоупотребите при Бойко Борисов.

  • Често говори много клиширано, особено когато гази водите на политиката, в която въпреки присъствието си на духа той много внимава да не направи гаф – „просперираща България“, „мирно уреждане на конфликтите“, „диалог с българските граждани“ и т. н. удобни и полезни кухи фрази.

  • Обича да говори за „статуквото“ и „борбата с него“, „инициирам“ се оформя като неговия любим глагол. (Ще инициира проверка, срещи, разговори и т. н.)

  • Предпочита простите изречения, без засуканост и украшения на изказа.

  • Умело и естествено използва чувството си за хумор.

Търсенето на героя, който ни спасява

Радев с цялото си поведение, добре подредена биография и чрез речта си съзнателно гради у българите представата, че той е новият им герой. След като образът на пожарникаря позавехна, новото предложение е даже още по-героично – военен летец – смел, самоотвержен, защитник на родината, отличник, самоиздигнал се благодарение на качествата си, обича татковината, знае чужди езици, може всичко и т. н. Романтиката е гарантирана в съчетание със спасителния елемент и със сбъднати тежнения за силна ръка, регистрирани у българите (военен, генерал при това). А Радев всячески – включително и речево, конструира този си образ.

От една страна – биографично. От друга – чрез конфронтацията с Бойко Борисов. Новият герой (при това българин докрай), който надцаква, побеждава и заема мястото на вече уморения герой титуляр.

„Борисов не може да преглътне, че ще работи с някого, когото не може да контролира“, е обяснението на Радев за внезапната оставка на премиера в нощта на изборите.

Борисов има проблеми с егото си според новоизбрания президент (контекстът е: Аз добре се владея и мога да се справям с моето).

След изборите наблюдавахме и изостряне на задочния диалог между двамата – отново по темата самолети, ремонти, оставки и т. н. Като иначе сдържаният бивш шеф на ВВС достигна да каже: „Борисов нагло лъже.“

Радев приема засега охотно обръщението „генерал“. Въпреки че в новото си качество той може да е само и единствено „г-н президент“. Засега обаче той много повече продължава да мисли и изразява себе си като победител, герой, спасител (при една от малкото му публични прояви след изборите отиде при ранените от инцидента в Хитрино и им предложи да дари кръв), отколкото като държавник, политик („Политическа криза няма“, заяви той при правителство в оставка и невъзможност да се сформира нов кабинет).

Преходът „генерал“ – „президент“ предстои.

-----

* Този материал е публикуван в списание „Клуб Z” през януари 2017 г. Поради непреходната му стойност и актуалност днес го предлагаме на читателите на www.clubz.bg. Ако искате да четете качествени политически, икономически, културни и спортни материали навреме, списанието „Клуб Z” излиза всеки месец и през тази година и можете да го намерите на будката до вас. Или да се абонирате – каталожен № 1403 за „Български пощи“ или каталожен № 525-1 за „Доби прес“. Можете да го направите и в нашия магазин.

Преходът „генерал“ – „президент“ предстои

http://www.clubz.bg/52762-prehodyt_%E2%80%9Egeneral%E2%80%9C_%E2%80%93_%E2%80%9Eprezident%E2%80%9C_predstoi

Генерал-майор Румен Радев. Снимка БГНЕС

Заслушайте се в изказа на президента Румен Радев в неговите не толкова обилни публични изяви и лесно ще установите, че това е любимата му дума.

Пример е за класическа езикова патерица, но дава и добра представа за начина на изразяване на о.р. генерала от ВВС. Дори и когато става дума за политически въпроси, много далече от военната тематика, армейският кадър прозира. Категорично.

Радев избягва многословността, говори стегнато, обикновено не бърза, звучи ясно, формулира тези (понякога доста привидно), акцентира върху определени думи в изречението.

Не прави впечатление на оратор, но има маниера на човек, който владее ситуацията. Подреден е, обича да прави смислови паузи, създава усещане за увереност и авторитетност.

Това е първото впечатление, ако човек не се заслуша внимателно. Тогава – поне по време на кампанията – често се оказваше, че Радев повтаря готови фрази и поднесени опорни елементи. Служи си доста обилно с клишета, но поднесени с тежест и маниер, който внушава значимост. Най-неубедителен и най-клиширан е бъдещият държавен глава на полето на политическата конкретика, която много му убягва. И която трябва да се превърне в негово всекидневие като президент.

Преди и след избора на летеца личността му и съответно действията му бяха подложени на щателни анализи по оста Русия–ЕС–НАТО.

Там отговорът му е мъгляв – „И с Москва, и с Вашингтон“. „Русия не е враг“, „България трябва да води независима политика“.

Всъщност персонално генералът изглежда много по-заинтересован от две области, които са взаимосвързани:

1. ВВС и военната тематика.

На обвинението, че няма политически опит, отговаря: "Къде проведоха те тяхната политическа подготовка? Къде се научиха да вземат решения? Каква е цената на техните грешки?" След това той изрежда предметите, които е учил в американския военен колеж, и причините, поради които един военен е подходящ за политик – един офицер трябва да е добър мениджър, стратег, дипломат и лидер. "Познавам в световен мащаб няколко летци, които са станали президенти. Обратният случай не ми е известен."

Радев не е лишен от образно говорене, но метафорите и сравненията му са основно свързани с летене и пилоти.

"С правителството ще работим като в кабината на „Еърбъс“, където има място за пилот и помощник-пилот" (пилотска образност, макар че не е ясно доколко подобни реплики не са дело на екипа около него).

Той е най-силен, когато говори за самолети, оръжейни договори, МиГ-29, ремонти и проблемите на ВВС и на армията като цяло.

Това са темите, които видимо оживяват новоизбрания президент, които ускоряват темпото на речта му и в които изглежда вдаден, компетентен, емоционално съпричастен и истински заинтригуван. Това не може да се каже например за мъглявото му говорене в пожелателна форма за борбата с корупцията, съдебната реформа и търсенето на опита на Румъния в тази сфера. Там Радев е като първокурсник, който залага на общи учебникарски фрази.

(Някаква бледа аналогия може да се направи между говоренето на генерала за ВВС и любимата тема на сегашния президент Росен Плевнелиев – санирането, която с времето и трупането на политически опит избледня и изчезна.)

Радев обича да говори за „каузи“, отново обвързани с образа му на летец.

„Идвам от една професия – допреди няколко години бях в кабината на самолета, това е друг свят, не става дума за романтика, а за кауза.“

Самолетите са кауза, България за него също е кауза.

Чрез речта си Радев в голяма степен се представя като някой, който слиза едно стъпало по-долу – от пилот в политик, защото това е необходимо на страната. В отношението му към политиката прозира леко високомерие.

Мотивите му за крачката надолу – да слезе до политическото ниво, след като не е успял да се пребори като шеф на ВВС за „каузата“. И другата причина: България има нужда от нов герой и Радев по една или друга причина е решил да се влезе в тази роля и да ѝ го даде.

2. Говоренето и цялостното градене на образа на патриотичния българин (неслучайно лидерката на БСП нарече Радев голям българин). Той самият определя себе си като „българофил“.

Представя се като някой, който говори „не брюкселски, а български език“ (многократно повтаряна фраза).

"Спечели България. Хората преодоляха апатията, преодоляха страха, това е най-важното."

Това са първите му думи, след като станаха ясни резултатите от изборите в началото на пресконференцията. Т.е. печеля аз, печели цяла България чрез мен.

„Всички сме български граждани и трябва да работим за просперитета на България“ – този рефрен се повтаря в различни вариации многократно.

Радев не пропуска да натърти, че има мисия.

Радев не пропуска да натъртва, че има мисия. Тепърва ще става ясно доколко може да бъде самостоятелен играч, или ще действа в сянката на БСП под крилото на Корнелия Нинова.

Като част от патриотичността му президентът, който ще се закълне през януари, има и друга любима тема – бежанците, мигрантите и как те трябва да бъдат спрени – далече от България.

Говори и за въвеждане като задължително на вероучението в училище. Радев често споменава и патриотичното образование.

Образът на смел патриот, който брани всичко мило и родно, той залага още преди да напусне армията с многократно тиражираното му изречение, че съвместната охрана с НАТО на българското въздушно пространство е "по-унизително от Ньойския договор".

Стилистично речта на Радев няма някакви забележителни особености:

  • Той харесва „аз“ формата, но я употребява сравнително умерено – за сравнение със злоупотребите при Бойко Борисов.

  • Често говори много клиширано, особено когато гази водите на политиката, в която въпреки присъствието си на духа той много внимава да не направи гаф – „просперираща България“, „мирно уреждане на конфликтите“, „диалог с българските граждани“ и т. н. удобни и полезни кухи фрази.

  • Обича да говори за „статуквото“ и „борбата с него“, „инициирам“ се оформя като неговия любим глагол. (Ще инициира проверка, срещи, разговори и т. н.)

  • Предпочита простите изречения, без засуканост и украшения на изказа.

  • Умело и естествено използва чувството си за хумор.

Търсенето на героя, който ни спасява

Радев с цялото си поведение, добре подредена биография и чрез речта си съзнателно гради у българите представата, че той е новият им герой. След като образът на пожарникаря позавехна, новото предложение е даже още по-героично – военен летец – смел, самоотвержен, защитник на родината, отличник, самоиздигнал се благодарение на качествата си, обича татковината, знае чужди езици, може всичко и т. н. Романтиката е гарантирана в съчетание със спасителния елемент и със сбъднати тежнения за силна ръка, регистрирани у българите (военен, генерал при това). А Радев всячески – включително и речево, конструира този си образ.

От една страна – биографично. От друга – чрез конфронтацията с Бойко Борисов. Новият герой (при това българин докрай), който надцаква, побеждава и заема мястото на вече уморения герой титуляр.

„Борисов не може да преглътне, че ще работи с някого, когото не може да контролира“, е обяснението на Радев за внезапната оставка на премиера в нощта на изборите.

Борисов има проблеми с егото си според новоизбрания президент (контекстът е: Аз добре се владея и мога да се справям с моето).

След изборите наблюдавахме и изостряне на задочния диалог между двамата – отново по темата самолети, ремонти, оставки и т. н. Като иначе сдържаният бивш шеф на ВВС достигна да каже: „Борисов нагло лъже.“

Радев приема засега охотно обръщението „генерал“. Въпреки че в новото си качество той може да е само и единствено „г-н президент“. Засега обаче той много повече продължава да мисли и изразява себе си като победител, герой, спасител (при една от малкото му публични прояви след изборите отиде при ранените от инцидента в Хитрино и им предложи да дари кръв), отколкото като държавник, политик („Политическа криза няма“, заяви той при правителство в оставка и невъзможност да се сформира нов кабинет).

Преходът „генерал“ – „президент“ предстои.

-----

* Този материал е публикуван в списание „Клуб Z” през януари 2017 г. Поради непреходната му стойност и актуалност днес го предлагаме на читателите на www.clubz.bg. Ако искате да четете качествени политически, икономически, културни и спортни материали навреме, списанието „Клуб Z” излиза всеки месец и през тази година и можете да го намерите на будката до вас. Или да се абонирате – каталожен № 1403 за „Български пощи“ или каталожен № 525-1 за „Доби прес“. Можете да го направите и в нашия магазин.

Турският вътрешен министър: Експлозията в Диарбекир е терористичен акт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167832

Турският вътрешен министър: Експлозията в Диарбекир е терористичен актВчерашната експлозия в сграда на полицията в югоизточния турски град Диарбекир, при която загинаха трима души, е била терористичен акт, съобщи днес турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу, цитиран от Ройтерс и БТА. Бомбената експлозия е станала в цех за ремонт на полицейски бронирани машини в Диарбекир.

БАТ купува цигарения бизнес на Пеевски

http://www.mediapool.bg/bat-kupuva-tsigareniya-biznes-na-peevski-news262590.html

В сделка за над 100 млн. евро цигареният концерн "Бритиш Американ Табако" (БАТ) придоби бизнеса на "Булгартабак", износа на най-популярните марки и дистрибуцията за българския пазар. На свързаното с депутата от ДПС Делян Пеевски тютюнево дружество остават само фабриките в Благоевград и София.   Сред закупените всички 23 активни марки на "Булгартабак" са най-известните "Виктори" (Victory),"Ева Слим" (Eva Slim), "ДжиДи" (GD), "Престиж" и ММ, съобщиха от международната компания в сряда.   Сключеният договор предвижда производството им да продължи между 12 и 24 месеца в благоевградската цигарена фабрика. След това според бизнес стратегията на БАТ и приключването на сделката ще се реши дали производството да се премести в някоя от многото мощности на компанията в региона. Тя разполага с фабрики в Полша, Румъния, Хърватия, Сърбия и Унгария.   Англо-американският концерн придобива правата върху всички договори за износ на марките на "Булгартабак", обясниха от БАТ.   Освен това тя е купила изцяло и дистрибуционната компания "Експрес Логистика & Дистрибуция“ ЕООД. Дружеството досега беше собственост на цигарената фабрика "Благоевград БТ", част от групата на "Булгартабак". Годишният му оборот е от около милиард лева. Освен цигарите на "Булгартабак", дистрибуторът доставя и марките на пловдивската и старозагорската цигарени фабрики, които са част от групата на "Винпром Пещера", захранва магазините от веригата "Лафка" (Lafka) и разпространява билетите от Националната лотария.   С вземането на цигарените марки, БАТ реално взема дела на "Булгартабак" на българския пазар и вдига своя от сегашните 12 на сто до над 40 процента.   Пеевски пък изоставя напълно цигарения бизнес, като съдбата на производствените активи на "Булгартабак" остава неясна. Ако БАТ спре да произвежда придобитите марки, фабриките в Благоевград и София ще трябва да търсят друг бизнес модел за съществуването си. В активите на "Булгартабак" остава и тютюнопреработвателното предприятие в плевенското село Ясен, което в последните години имаше добри постижения при износа на суров тютюн.   БАТ бе сред кандидатите да приватизират "Булгартабак холдинг" в процедурите през 2005 и през 2011 г., но от последната се отказа, посочвайки “причини от търговски и стратегически характер”. Така в битката остана само регистрираното в Австрия дружество "БТ Инвест", което купи за 100.1 млн. евро благоевградската и софийската цигарени фабрики, плюс прерработвателното дружество в плевенското село Ясен. Така собственикът в момента си връща направената преди по-малко от шест години инвестиция, при това запазвайки производствения си бизнес, чиято съдба обаче остава неясно. "БТ Инвест" е собственост на офшорки с участието на депутата от ДПС Делян Пеевски. Самият Пеевски приключи официалното си присъствие в холдинга, продавайки преди година своя 5-процентен дял на офшорката собственик.   Депутатът от ДПС обяви, че се оттегля от бизнес проектите си в България в края на март 2016 г. след като получи забрана да влиза в Турция. Местните медии посочиха като една от вероятните причини контрабандата на български цигари, с парите от която се финансира партия ПКК, обявена за терористична в Турция. На фона на оскъдната официална информация за действията, предприети от Анкара спрямо депутата от ДПС, "Булгартабак" обяви, че спира износа на цигари за Близкия Изток. Като причина за това обаче посочи не факта, че е попаднал в радара на турските служби, а кампанията, която се водела срещу него от "фамилията Прокопиеви" и медията им "Капитал". По-късно бе затворено производството на цигари в София и машините бяха преместени в Благеовград.   При сключването на сегашната сделка "Булгартабак“ е била консултирана от "Делойт" (Deloitte), а БАТ – от "Грант Тортън" (Grant Thornton) и "Бейкър енд Маккензи" (Baker & McKenzie), Лондон, в сътрудничество с българската адвокатска кантора "Джингов", Гугински, Кючуков и Величков".   БАТ има отличен опит в придобиването на тютюневи марки и други активи в страни от Централна и Източна Европа и ще използва този опит, за да осигури бизнес растеж в полза на компанията, нейните служители и местната икономика, посочват от тютюневия концерн.   "Ние сме ангажирани с българския пазар и сме развълнувани от тази значима инвестиция в страна, която все повече показва, че има светло бъдеще. Тази значима инвестиция демонстрира нашата увереност в перспективите пред България и в растежа на БАТ тук“, каза Ричард Уидман, генерален мениджър Бритиш Американ Табако Клъстър Централна Европа, цитиран в съобщението.   Сделката ще превърне "БАТ България" в един от петте най-големи данъкоплатци в България, като незабавно ще създаде над 100 нови работни места и ще осигури още 1000 в дистрибуцията.   Придобиването трябва да бъде одобрено от антитръстовите органи и се очаква да приключи до средата на 2017 г.   БАТ е втората по големина тютюнева компания по дял на световния пазар. Брандовете й се продават на повече от 200 пазара. В нея работят над 50 000 души по целия свят, а още по-голяма бройка са наети индиректно през веригите за доставки на компанията. БАТ има над 200 марки в портфолиото си, като един на всеки осем от единия милиард пушачи по света избира цигарите на БАТ. Компанията има водеща позиция в най-малко 55 страни по света, а на българския пазар присъства от 1993 г.

БАТ купува най-известните български цигари

http://www.mediapool.bg/bat-kupuva-nai-izvestnite-balgarski-tsigari-news262590.html

В сделка за над 100 млн. евро цигареният концерн "Бритиш Американ Табако" (БАТ) придоби от "Булгартабак" най-известните български марки като "Виктори" (Victory),"Ева Слим" (Eva Slim) и "ДжиДи" (GD), съобщиха от международната компания в сряда. Освен това тя е купила изцяло и дистрибуционната компания "Експрес Логистика & Дистрибуция“ ЕООД. С вземането на трите бранда, БАТ се цели в увеличаването на пазарния си дял в България от сегашните 12 на сто до 40 процента, тъй като тези цигари са най-купуваните от българските пушачи. Придобиването на дистрибуционната компания пък ще разшири възможностите на БАТ за търговия на дребно не само в България, но и в по-широкия Адриатически регион. При сключването на сделката "Булгартабак“ е била консултирана от "Делойт" (Deloitte), а БАТ – от "Грант Тортън" (Grant Thornton) и "Бейкър енд Маккензи" (Baker & McKenzie), Лондон, в сътрудничество с българската адвокатска кантора "Джингов", Гугински, Кючуков и Величков". БАТ има отличен опит в придобиването на тютюневи марки и други активи в страни от Централна и Източна Европа и ще използва този опит, за да осигури бизнес растеж в полза на компанията, нейните служители и местната икономика, посочват от тютюневия концерн. "Ние сме ангажирани с българския пазар и сме развълнувани от тази значима инвестиция в страна, която все повече показва, че има светло бъдеще. Тази значима инвестиция демонстрира нашата увереност в перспективите пред България и в растежа на БАТ тук“, каза Ричард Уидман, генерален мениджър Бритиш Американ Табако Клъстър Централна Европа, цитиран в съобщението. БАТ бе сред кандидатите да приватизират "Булгартабак холдинг" в процедурата през 2011 г., но се отказа http://www.mediapool.bg/bat-se-otkaza-da-kupuva-bulgartabak-news182646.html, посочвайки “причини от търговски и стратегически характер”. Така в битката отсана само регистрираното в Австрия дружество "БТ Инвест", което в момента е собственост на офшорки с участието на депутата от ДПС Делян Пеевски. От началото на годината вървяха слухове, че БАТ оглежда цигарените фабрики на българския производител с идеята да ги купи, но от друга страна компанията неведнъж е правила дю дилиджънс на  "Булгартабак". С продажбата на най-популярните си марки българският тютюнев холдинг ще свие значително пазарния си дял у нас, който в момента е около 30 на сто. Сделката ще превърне "БАТ България" в един от петте най-големи данъкоплатци в България, като незабавно ще създаде над 100 нови работни места и ще осигури още 1000 в дистрибуцията. Българските марки ще преминат към портфолиото на БАТ. Придобиването трябва да бъде одобрено от антитръстовите органи и се очаква да приключи до средата на 2017 г. БАТ е втората по големина тютюнева компания по дял на световния пазар. Брандовете й се продават на повече от 200 пазара. В нея работят над 50 000 души по целия свят, а още по-голяма бройка са наети индиректно през веригите за доставки на компанията. БАТ има над 200 марки в портфолиото си, като един на всеки осем от единия милиард пушачи по света избира цигарите на БАТ. Компанията има водеща позиция в най-малко 55 страни по света, а на българския пазар присъства от 1993 г.

БАТ купува най-популярните марки на “Булгартабак“

http://www.mediapool.bg/bat-kupuva-nai-populyarnite-marki-na-bulgartabak-news262590.html

Бритиш Американ Табако (БАТ) купува няколко от най-популярните марки на "Булгартабак" както и дистрибуционната компания "Експрес Логистика & Дистрибуция" ЕООД. Това се разбира от прессъобщение на компанията до медиите. Сред придобитите марки са Victory, Eva Slim и GD. След сделката БАТ - България ще стане един от петте най-големи данъкоплатци в България, като незабавно ще създаде над 100 нови работни места и ще осигури още 1000 в дистрибуцията, посочват още от компанията. "Стойността на сделката е над 100 млн. евро и отразява нарастващата репутация на България като предпочитана държава за международни инвеститори. БАТ с гордост прави най-голямата инвестиция в страната през тази година", посочват от компанията. Сделката ще даде възможност на БТА да увеличи пазарния си дял до 40% на пазара на цигари в България. В момента по информация на самата компания делът й е 12%, припомня сайтът “Дневник“. Придобиването ще включва и активи за дистрибуция и търговия на дребно в България. "Ние сме ангажирани с българския пазар и сме развълнувани от тази значима инвестиция в страна, която все повече показва, че има светло бъдеще. Тази значима инвестиция демонстрира нашата увереност в перспективите пред България и в растежа на БАТ тук", казва Ричард Уидман, генерален мениджър "Бритиш Американ Табако Клъстър Централна Европа". Сделката е предмет на санкцията на Комисията за защита на конкуренцията и се очаква да приключи до средата на 2017 г.

Подслушван заради Марешки съдия бе оправдан по дело за натиск над прокурор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/12/2952215_podslushvan_zaradi_mareshki_sudiia_be_opravdan_po_delo/?ref=rss


Варненският съдия, който бе обвинен за натиск над колега, след като е подслушван във връзка с дело срещу бизнесмена и лидер на "Воля" Веселин Марешки, е изцяло оправдан. Става въпрос за Светлозар Георгиев, който e обвинен, че е склонявал прокурор Здравка Задгорска да прекрати разследване срещу бившия полицай Николай Добрев, близък на Георгиев според прокуратурата.

Вчера на първото и последно заседание пред Софийския градски съд (СГС) стана известно, че телефонът...

Наказват възпитателка в ясла, насърчавала децата към насилие

http://www.cross.bg/gradina-vuzpitatelkata-detskata-1540166.html

/КРОСС/ Помощник-възпитателка в столична детска градина насърчавала деца от яслена група да се бият. Това бе разкрито чрез аудиозапис, съобщава Нова телевизия. Случаят е от 78-ма детска градина в София. Записът е направен, след като майката на едно от децата се усъмнила, че го бият и решила да му постави микрофон. На записа се чува как възпитателката кара дете да удря свое другарче. Директорката на детската градина Светла Кенанова обяви, че помощник-възпитателката ще бъде наказана. Тя обясни, че възпитателката е дългогодишен служител и срещу нея няма оплаквания. Кенанова е категорична, че поведението на служителката й е недопустимо и тя ще си понесе дисциплинарно наказание. То вероятно ще е предупреждение за уволнение. Директорката се извини на майката на детето - Полина Маркова и допълни, че възпитателката съжалява за стореното. От своя страна Маркова сподели, че не се чувства спокойна за детето си. Тя не мисли, че ще пусне дъщеря си Карина в детската градина, защото предполага, че това е лично отношение към нея. Детето й споделяло, че са я удряли по бузата.    

Няма риск за здравето на хасковлии заради водата с уран

http://www.cross.bg/vodata-yran-zasegnatite-1540165.html

/КРОСС/ Няма риск за здравето на хората заради водата с уран в Хасково, предава БиТиВи. Управителят на ВиК-Хасково инж. Тодор Марков обясни, че уранът е установен при мониторинг на "Напоителни системи". Във ВиК е получен писмен сигнал от Басейнова дирекция "Източнобеломорски басейн" към екоминистерството за отклонение от качеството на водата. Инициирана е среща с Регионалната здравна инспекция. Марков подчерта, че е взето решение веднага да се спре водата в засегнатите четири кладенци от първа помпена станция. Веднага е изпратена проба в София, като в събота и неделя са извършени предварителните проучвания. Управителят на ВиК не може да каже колко е точното количество на уран. От ВиК са имали възможност и незабавно са осигурили чиста вода от други кладенци за засегнатите граждани. Три са засегнатите хасковски квартала. С вода от кладенците с уран са захранвани кварталите "Любен Каравелов", "Кенана" и части от централната градска част. Взети са всички мерки, за да няма опасност за населението.  

Инвеститори в Tesla настояват за промени в борда ѝ

http://www.investor.bg/novini/261/a/investitori-v-tesla-nastoiavat-za-promeni-v-borda--237451/

Компанията се нуждае от двама независими членове на борда на директорите, твърдят те

Путин към бившите от СССР: Няма да допусна „цветни“ революции

http://www.clubz.bg/52761-putin_kym_bivshite_ot_sssr_nqma_da_dopusna_%E2%80%9Ecvetni%E2%80%9C_revolyucii

„Доверието ни с Вашингтон при Доналд Тръмп на работно равнище, особено във военното, не се подобри, а преди всичко се влоши“, казва президентът на Русия Владимир Путин в интервю за телевизионния канал „Мир 24“, предаде РИА Новости. Цялото интервю ще бъде излъчено тази вечер, а телевизията разпотрани акценти от него.

Изказването на Путин идва в деня, когато на посещение в Москва е държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Той ще има среща с външния министър Сергей Лавров, но срещата му с Путин остава под въпрос.

"Ако външният министър Лавров и държавният секретар Тилърсън преценят, че има нужда да го информират за техните преговори, то президентът може да ги приеме. Има такава възможност“, обясни пред медиите говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Срещата отпадна от програмата след като Тилърсън каза в прав текст, че Русия трябва да избира в отношенията си между САЩ и Башар Асад, което бе коментирано в руските медии като ултиматум.

Пред „Мир 24“ Владимир Путин се зарича да не допусне „цветни“ революции в страните от бившия СССР. Той използва съкращението ОДКБ - Организацията на Договора за колективна сигурност, в която влизат Русия, Армения, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан.

Знаем за различни сценарии, които се реализират в различни региони на света и водят до сериозна дестабилизация на тези региони. Разбира се, че нищо такова няма да допуснем и всячески ще се стараем да се държим подобаващо и да подкрепяме с всичко нашите партньори от ОДКБ“, заявява Путин в интервюто.

Отговорът е на въпрос за т.нар. „цветни“ революции, за каквито предупреждават в същото предаване други държавни глави от региона.

Президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев нарича „цветните“ революции „външна намеса“ и разказва, че страните от ОДКБ обсъждат противодействие.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко разказва за писмо от американския сенатор-“ястреб“ Джон Маккейн.

"Получих писмо от група конгресмени от САЩ, в това число и известния персонаж Маккейн, който търси демокрация в Беларус, че сме били задържали някого си. Задават въпроси за наши действия – на беларуси и руснаци – на тази територия, включително и въпроси за отбраната. Сега му пиша отговор и ще измисля как да му отговоря. Нека първо да погледнат демокрацията в западните страни. Скоро и взривяваха, и сълзотворен газ пускаха, и водни оръдия и полицейски палки – и в Бюксел, и в Лондон, и в Париж, и в Германия. Къде другаде? Бастион на демокрацията!“, казва Лукашенко.

Президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев заявява, че всяка държава преди всичко трябва да се занимава със своите вътрешни проблеми.

"Досега наблюдаваме опитите на Запада да наложи някакви техни порядки, свои ценности без да имат предвид манталитета на хората, без да имат предвид на какво цивилизационно равнище се намира една или друга страна. И това води до ситуации като в Ирак, Сирия и Либия. Мисля, че ще бъде добре, ако никой не се опитва да налага на тази или онази страна своето виждане“, казва Атамбаев в интервю за „Мир 24“.

Акселерация: 12-годишният син на Трухильо от "Металика" засвирва с Korn

http://www.clubz.bg/52760-akseleraciq_12_godishniqt_sin_na_truhilo_ot_metalika_zasvirva_s_korn

Тай - синът на Роб Трухильо от "Металика", буквално раздруса света на хеви метъла... Но този път не с 4-те жици на баса, с които явно се справя виртуозно, а с новина.

Въпреки крехката си възраст, момчето ще замести Фийлди от  Korn в предстоящата латиноамериканска част от турнето на бандата.

Реджиналд Арвизу - Фийлди ще отсъства от предстоящата серия концерти в Южна Америка, но Korn са намерили повече от интересен заместник. Тай има собствена банда, с която вече е свирил на големи фестивали, а през миналата година прочутият му баща излезе с неговата The Helmets на феста The BottleRock в Калифорния.

Korn обявиха новината на страницата си във фейсбук. Групата обясни, че Фийлди няма да може да се присъедини към турнето заради „непредвидени обстоятелства“.

„Бяхме разочаровани, че Фийлди няма да може да се присъедини, но пък развълнувани да направим няколко концерта с млад музикант, какъвто е Тай. Очакваме нашия брат Фийлди обратно при завръщането ни в САЩ през май.“

Ето и концертите, на които Тай Трухильо ще свири с Korn, обобщени от zrock.bg:

17 април – Богота, Колумбия

19 април – Сао Пауло, Бразилия

21 април – Куритиба, Бразилия

23 април – Порто Алегре, Бразилия

25 април – Патернал, Аржентина

27 април – Сантяго, Чили

29 април – Лима, Перу

И за финал - едно парче на The Helmets.

10 катастрофи са регистрирани във Варна за денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=348695

10 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При инцидент на ул. „Акад. Андрей Сахаров“ в района до търговския център са пострадали водач и пешеходец.

Заболяванията от рак сред децата са се увеличили с 13 процента за 20 години

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6167824

Заболяванията от рак сред децата са се увеличили с 13 процента за 20 годиниЧестотата на раковите заболявания сред децата е нараснала с 13 на сто, т.е. по-висока е през това хилядолетие, отколкото през 80-те години на миналия век, сочат резултатите от изследване на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от Франс прес и БТА. СЗО приписва това увеличаване на по-добрите методи за откриване на заболяванията,

Lyft привлече финансиране за 600 млн. долара

http://www.investor.bg/novini/261/a/lyft-privleche-finansirane-za-600-mln-dolara-237448/

През първото тримесечие компанията е отбелязала 34% ръст на броя превози

"Топлофикация София" започва спиране на отоплението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167825

"Топлофикация София" започва спиране на отоплениетоОт днес, 12 април 2017 г., започва общото спиране на отоплението в столицата. Това съобщиха от пресцентъра на “Топлофикация София”. Съгласно изискванията в Общите условия за продажба на топлинна енергия, тази процедура може да започне, ако са изпълнени двете задължителни условия - три последователни дни със средна денонощна температура над 12

Бизнесът иска отмяна на допълнителното заплащане за придобит трудов стаж

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/12/2952218_biznesut_iska_otmiana_na_dopulnitelnoto_zaplashtane_za/?ref=rss


Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев е изпратил до министъра на икономиката Теодор Седларски предложения, които да се разгледат на днешното заседание на Националния икономически съвет. Едно от тях е за отмяна на допълнителното месечно възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит, съобщиха от асоциацията.

С приемането на предложението за преструктуриране на работната заплата и за работещите по трудово...

Делото за първия атентат на "Ислямска държава" в Европа започва догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167828

Делото за първия атентат на "Ислямска държава" в Европа започва догодинаРазследването на атентата срещу Еврейския музей в Брюксел от 24 май 2014 г. е приключило и се очаква делото да започне догодина, съобщава БТА. Отбелязва се, че уличеният извършител Меди Немуш е запазил мълчание при разпитите досега, но се предполага, че ще говори пред съда. Преди три години Немуш извърши нападение с огнестрелно оръжие в музея,

Бритиш Американ Табако купува водещи марки от „Булгартабак"

http://offnews.bg/news/n_1/n_652714.html

Бритиш Американ Табако (БАТ) купува водещи марки на "Булгартабак". В прессъобщение, изпратено до медиите, се посочва, че компанията прави "значителна инвестиция в България" с подписването на договор на 12 април 2017 г. Слухът за преговорите между двете компании се появи през есента на миналата година. Според информация на OFFNews същинските преговори са започнали в края на миналата година и началото на тази.  Според официалната информация компанията придобива българските марки Victory, Eva Slim и GD, както и пълна собственост на дистрибуционната компания „Експрес Логистика & Дистрибуция" ЕООД. В съобщението се посочва, че стойността на сделката е над 100 млн. евро и "отразява нарастващата репутация на България като предпочитана държава за международни инвеститори".  Придобиването ще даде възможност на БАТ да се разрасне още повече на пазар, на който оперира успешно вече 25 години. Сделката ще предостави на БАТ водещ пазарен дял от 40%, нарастващ от сегашните 12%. Придобиването ще включва и активи за дистрибуция и търговия на дребно в България и в по-широкия Адриатически регион, се посочва още в съобщението. От компанията припомнят, че имат опит в придобиването на тютюневи марки и други активи в страни от Централна и Източна Европа и ще използва този опит, за да осигури бизнес растеж в полза на компанията, нейните служители и местната икономика. „Ние сме ангажирани с българския пазар и сме развълнувани от тази значима инвестиция в страна, която все повече показва, че има светло бъдеще. Тази значима инвестиция демонстрира нашата увереност в перспективите пред България и в растежа на БАТ тук", каза Ричард Уидман, генерален мениджър Бритиш Американ Табако Клъстър Централна Европа. БАТ България ще стане един от петте най-големи данъкоплатци в България, като незабавно ще създаде над 100 нови работни места и ще осигури още 1000 в дистрибуцията.  „С нетърпение очакваме да посрещнем нови колеги в екипа на компанията, която преди време бе отличена за „Компания на годината", е заявила Мила Маречкова, изпълнителен директор на Бритиш Американ Табако България. "БАТ, като една от компаниите с най-широко международно присъствие в света, ще предостави своя дългогодишен успешен опит във водещите световни практики, обучението на служителите и кариерните възможности, корпоративната социална отговорност и иновациите в България", коментира Маречкова. Предложеното придобиване е предмет на антитръстови одобрения и се очаква да приключи до средата на 2017 г. ______ БАТ е втората по големина тютюнева компания по дял на световния пазар. Брандовете й се продават на повече от 200 пазара. В нея работят над 50 000 души по целия свят, а още по-голяма бройка са наети индиректно през веригите за доставки на компанията. БАТ има над 200 марки в портфолиото си, като един на всеки осем от единия милиард пушачи по света избира цигарите на БАТ. Компанията има водеща позиция в най-малко 55 страни по света. В БАТ Клъстър Централна Европа влизат 9 страни: Чехия, Албания, България, Унгария, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Словакия. БАТ КЦЕ оперира на разнообразен и труден пазар с 60 милиона души. БАТ КЦЕ продава около 13 милиарда цигари годишно, което се равнява на около 10% от бизнеса на БАТ за Западноевропейския регион. БАТ оперира в България от 1993 г. и има силна позиция на българския пазар. БАТ е значителен инвеститор в България, като компанията разви своя пазарен дял на 12% в кратък срок. „Булгартабак" е водещ независим производител на цигари в България с текущ пазарен дял от 30%. „Булгартабак" е консултирана от , а БАТ – от Grant Thornton и Baker & McKenzie, Лондон, в сътрудничество с Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov.

"Топлофикация" започна спирането на парното

http://offnews.bg/news/n_1/n_652713.html

От днес, 12 април 2017 г., започва общото спиране на отоплението в столицата. Това съобщиха от пресцентъра на “Топлофикация София”. Съгласно изискванията в Общите условия за продажба на топлинна енергия, тази процедура може да започне, ако са изпълнени двете задължителни условия - три последователни дни със средна денонощна температура над 12 градуса и тенденция за затопляне на времето. Към днешна дата посочените условия са изпълнени и “Топлофикация София” обявява край на отоплителен сезон 2016-2017 г. Служители на дружеството ще се свържат с директорите на детските градини, училищните и болничните заведения, за да се уточни кога да бъде спряно отоплението там. При желание от страна на клиентите, отоплението в съответната сграда може да остане включено до посочена от тях дата, но не по – късно от 30 април. За тази цел е необходимо да има решение на Общото събрание на етажната собственост. На основание на това решение упълномощено лице подава заявление в обслужващия топлорайон. От “Топлофикация София” напомнят, че след приключването на отоплителния сезон ще започне кампанията за отчитане на уредите за дялово разпределение и изготвянето на изравнителните сметки за периода 1 май 2016 г. – 30 април 2017 г. В тази връзка „Топлофикация София” ЕАД призовава клиентите си да осигурят достъп до всички жилища, включително и до апартаментите, в които отоплителните тела не се използват или са свалени. Проверката и отчетът на всички уреди и на водомерите за топла вода ще даде възможност на топлинните счетоводители да изготвят бързо и коректно изравнителните сметки и да не се налага те да бъдат преработвани поради по-късни отчети в отделни жилища. Клиентите имат право на две дати за безплатен отчет на уредите от топлинните счетоводители. Посещението на едната от тези дати задължително трябва да бъде в извънработно време. Ако нямат възможност да осигурят достъп до жилището в тези дати, хората могат да се свържат с топлинния си счетоводител и да заявят дата за индивидуален отчет, която, обаче, се заплаща според ценоразписа на съответната фирма.

Huawei стартира от утре продажбите на новите вълнуващи модели P10 Plus и P10 lite

http://www.cross.bg/huawei-lite-plus-1540164.html

/КРОСС/ Двата нови модела ще бъдат налични при всички мобилни оператори, както и в големи вериги магазини за електроника Huawei обяви, че започва от утре продажбите на двата нови модела P10 Plus и P10 lite. Хитовите предложения ще бъдат налични в мрежата на телеком операторите Мтел, Теленор и Vivacom, във вериги магазини Технополис, както и в дистрибуторската мрежа Поликомп. По-големият брат на флагмана P10 във вариант Plus, идва с впечатляващи технически характеристики: oсемядрен процесор Kirin 960 с EMUI 5.1, голям 5.5-инчов дисплей с резолюция 2560 × 1440, мощна 3750 mAh батерия за продължителна работа и супер бързо зареждане, основна двойна камера Leica с 12 MP цветен и 20 MP монохромен сензор (лазерен автофокус, оптична стабилизация, двойна LED светкавица, разпознаване на лица), предна 8 MP Leica камера, 6 GB оперативна памет и 128 GB вътрешна памет. Другият модел Huawei P10 lite е създаден за днешното поколение, свикнало с модерните технологии и тенденции. Смартфонът отразява минималистичния естетически дизайн и оптимизацията на новата P серия от 2017 година. Предназначен за потребителите, които търсят по-добро, стилно устройство на достъпна цена, P10 lite на Huawei е значително подобрена версия и поставя нов стандарт в lite серията на Huawei. Основните характеристики включват: 2.5D двустранно извито стъкло с 5.2 инчов дисплей с режим за удобство на очите и Full HD резолюция 1920x1080, процесор HUAWEI Kirin 658 процесор с EMUI 5

Лилия Христова: Искам младите хора да припознаят Варна, като градът в който да работят и израстват като личности

http://www.barometar.net/88316/

продължение на интервюто с директора на дирекция "Образование и младежки дейности" в община Варна, г-жа Лилия Христова

Министър плаши Радев с оставка заради уседналостта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167820

Министър плаши Радев с оставка заради уседналосттаСлужебният премиер Огнян Герджиков е заплашил президента Румен Радев да подаде колективна оставка на правителството, научи "24 часа". Причината е бил натиск от екипа на държавния глава отново да бъде публикуван проекта за законови промени, с който се въвежда уседналост на изборите. От началото на седмицата хора от кабинета на президента и

3000 осветени картички на Христовото Възкресение раздават за Великден

http://www.cross.bg/vuzkresenie-hristovoto-hristos-1540162.html

/КРОСС/ 3000 картички с иконата на Христовото Възкресение ще бъдат раздадени на Великден. Те ще бъдат осветени пред храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас навръх празника и всеки може да отнесе една от тях в дома си за благословение. Инициативата е на Община Бургас и бургаското духовенство. В сърцето на образа на Христовото Възкресение са текстовете на Писанието, светоотеческите творби и химнографията, основната тема на които е победата на Христос над ада и смъртта. Св. Григорий Богослов казва: "Това е празник на празниците и тържество на тържествата: той надминава всички други празници, както слънцето надминава звездите и това е така не само за човешките или земни празници, а също и за тези, принадлежащи на Христос и празнувани от Христос".  

Тесла от полускъпоценен камък в музея в Русе влезе в луксозно френско издание

https://www.24chasa.bg/region/article/6167813

Тесла от полускъпоценен камък в музея в Русе влезе в луксозно френско издание
Тесла, изработена от полускъпоценен камък през каменно-медната епоха, експонат от Историческия музей в Русе, влезе в луксозно френско издание. Става дума за сечиво от жадеит, открито край русенското село Табачка. Изследователски екип, ръководен от проф. Пиер Петрокен от университета на град Безансон, Франция,

Област Добрич увеличава с два постовете за водно-спасителна дейност на неохраняеми плажове

//dariknews.bg/regioni/dobrich/oblast-dobrich-uvelichava-s-dva-postovete-za-vodno-spasitelna-dejnost-na-neohraniaemi-plazhove-2017106

Министерството на туризма си поставя за цел в най-скоро време да качи на сайта си интерактивна карта на плажовете с данни за тях. Това стана ясно на срещата на министър Стела Балтова с представители на черноморските общини от областите Добрич и Варна, както и туроператори.
<

Разкриха незаконна кланица в Чокоба

//dariknews.bg/regioni/sliven/razkriha-nezakonna-klanica-v-chokoba-2017107

Незаконна кланица е разкрита при специализирана полицейска операция в сливенското село Чокоба. В хода на междуведомствена операция, проведена вчера, служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" и "Областна дирекция по безопасност на храните" са извършили проверки на различни

Повече български продукти на пазара отчитат експерти преди Великден

//dariknews.bg/regioni/varna/poveche-bylgarski-produkti-na-pazara-otchitat-eksperti-predi-velikden-2017108

Има внос на замразено агнешко от Нова Зеландия, на сурови яйца от Полша и на боядисани от Холандия и Германия

785 деца от врачанско - със специални образователни потребности

//dariknews.bg/regioni/vraca/785-deca-ot-vrachansko-sys-specialni-obrazovatelni-potrebnosti-2017111

Областната стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците на област Враца 2017-2019 г. бе представена днес на заседание на Областния съвет за развитие. Стратегията е разработена от екип, назначен със заповед на областния управител Момчил Младенов, съгласно изискванията на Закона

Кола блъсна дете

//dariknews.bg/regioni/sliven/kola-blysna-dete-2017109

13- годишно дете е блъснато от автомобил по пътя Котел- Мокрен. Инцидентът е станал на 11 април 17,40 часа, съобщиха от ОДМВР Сливен.

Лек автомобил “Опел Корса”, управляван от 72-годишен мъж от Русе е блъснал, внезапно изскочило на пътното платно, момче от село Ябланово.

Министър-председателят Огнян Герджиков ще бъде гост на Международния детски Великденски фестивал в Босилеград

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/ministyr-predsedateliat-ognian-gerdzhikov-shte-byde-gost-na-mezhdunarodniia-detski-velikdenski-festival-v-bosilegrad-2017110

Министър-председателят Огнян Герджиков ще бъде гост на гр. Босилеград, Сърбия, за да даде началото на Двадесет и четвъртото издание на Международния детски Великденски фестивал.  Събитието ще се състои утре. Посещението е по покана на организатора на събитието – сдружение „ГЛАС“, което през 2015 го

Край на отоплителния сезон, спират парното

//dariknews.bg/novini/biznes/kraj-na-otoplitelniia-sezon-spirat-parnoto-2017060

"Топлофикация София" започва спиране на парното в столицата. От дружеството напомнят, че след приключването на отоплителния сезон започва кампанията за отчитане на уредите за дялово разпределение и изготвянето на изравнителните сметки. В тази връзка Топлофикация пр

Мъж гърми с пушка, уцели шофьор в Смолян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167812

Мъж гърми с пушка, уцели шофьор в СмолянМъж простреля с въздушна пушка шофьор на преминаващ в близост лек автомобил. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Смолян, цитирани от "Фокус". На 11 април около 21.20 часа на ул. "Стою Шишков" в Смолян 49-годишен мъж с инициали К.Н.М., е произвел изстрел с въздушна пушка. В резултат на това е уцелил в главата в областта на лявото слепоочие

Експлозия в текстилна фабрика в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167814

Експлозия в текстилна фабрика в ТурцияЕдинайсет души са пострадали при експлозия в текстилна фабрика в северозападния турски окръг Текирдаг, информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.  Очаквайте подробности!

Владислав Горанов: До края на годината минималната пенсия ще е 200 лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=348694

До края на годината минималната пенсия ще стане 200 лева, потвърди в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият финансов министър Владислав Горанов от ГЕРБ. Това ще стане на две стъпки - от 1 юли на 180 лева, и от 1 октомври - на 200 лева.

Галаконцертът „Музикант на годината 2016“ с безплатен вход

http://www.cross.bg/godinata-myzikant-chasa-1540161.html

/КРОСС/ Новите носители на награди в националната анкета сред слушателите на предаването за класическа музика „Алегро виваче" на БНР ще бъдат обявени на 18 април 2017 г. от 19 часа в зала „България". Допитването на предаването, което се излъчва всеки вторник от 21 часа по програма „Хоризонт" на БНР, се проведе за 26-и пореден път през месеците януари и февруари 2017 г. Освен приза „Музикант на годината 2016", според броя на гласувалите бяха определени още и награди в категориите: Млад музикант на годината, Ансамбъл на годината, Активна творческа дейност, Юбилей и Музикален проект на годината.Публиката ще се срещне отново и с носители на призове от предишни издания: Веско Ешкенази - цигулка (Музикант на 2010 г.), Людмил Ангелов - пиано (Музикант на 1994 г.), Ансамбъла на 2009 г. - "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров (с награда "Юбилей 2009"). Специално участие в церемонията ще имат още Теодосий Спасов - двукратен носител на наградата за 1997 и 2002 г., и Найден Тодоров - Музикант на 2010 г. За първи път ще бъде връчена и новоучредената награда „Олга Камбурова" в почит към отишлата си през 2016 г. дългогодишна водеща на „Алегро виваче" и учредителка на „Музикант на годината". Галаконцертът е със свободен вход за всички желаещи да се срещнат лично със своите фаворити.    

Петролът е напът да запише седемдневна печеливша серия

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-e-napyt-da-zapishe-sedemdnevna-pechelivsha-seriia-237462/

Според Wall Street Journal Саудитска Арабия е съобщила на други производители, че иска да удължи координираните усилия за свиване на добива

Инженери разкриха защо връзките на обувките се развързват сами

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6167810

Инженери разкриха защо връзките на обувките се развързват сами
Американски инженери разкриха сложното взаимодействие на сили, заради което връзките на обувките се развързват сами, докато вървим, съобщи БТА. При стъпването на земята възелът се разтяга и разхлабва. Люлеещото движение на крака пък въздейства на връхчетата на връзките и те започват да се плъзгат. Общият ефект е "като от невидима ръка,

Белият дом се извини след твърдение, че Хитлер не е използвал газ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/12/2952207_beliiat_dom_se_izvini_sled_tvurdenie_che_hitler_ne_e/?ref=rss


Говорителят на Белия дом публично се извини, след като обяви, че дори Адолф Хитлер не е използвал газ върху собствения си народ така, както го прави сирийският президент Башар Асад.
"По време на Втората световна война не се използваха химически оръжия. Един толкова отвратителен човек като Хитлер, дори не падна толкова ниско, та да използва химически оръжия", каза Спайсър часове по-рано на ежедневния брифинг в Белия дом, цитиран от БТА.

Коментарите му...

Капитанът на Барса: След ПСЖ беше по-тежко

http://offnews.bg/news/n_1/n_652710.html

Възможен ли е нов сензационен обрат на Барселона в Шампионската лига след този от 0:4 срещу ПСЖ? Отговорът дори в Испания клони към "Не", защото Ювентус е тим от друга мая, макар и да вкара "само" три чисти гола на каталунците снощи. Легендата Буфон на вратата и защитниците пред него не са обърканите момченца от Париж, а мъже, които разказаха играта на Меси и Неймар. Но нищо не се знае. Все пак и капитанът на Барса Андерс Иниеста беше предпазлив за реванша. "Ние бъркахме доста неща, особено през първия половин час, а в Шампионската лига те наказват. И на нас ни се случи точно това с двата гола. Второто полувреме беше различно и ние наистина заслужавахме да върнем един гол", каза Иниеста. "Не можеш да получаваш такива голове от корнери, а Юве е добър отбор.  Не е толкова зле, колкото беше в Париж, но сега ни предстои ново предизвикателство. Ако сторим това, което си иска от нас ще успеем, но ако не подобрим играта си, няма да се класираме напред", добави капитанът на Барса. На другия полюс беше аржентинецът Пауло Дибала, който вкара два гола на Барселона. "Ние се представихме просто брилянтно и се възползвахме перфектно от шансовете. Постигнахме убедителна победа, но сега ни предстои и много труден мач в Барселона", обяви левичарят. "Наистина съм много щастлив, защото от дете мечтая за такива мачове и за такива моменти. Днес аз усетих всичко това. Сега предстои и втори мач, който ще бъде адски тежък. "Би било добре да запазим вратата си на "Ноу Камп" суха, там ще бъде адски трудно", каза Дибала. Иначе мачът записа поредното постижение във визитката на Джиджи Буфон. Легендата на Юве излезе еднолично на второ място в класацията на вратарите с най-много изиграни мачове в Шампионската лига. Снощи той записа своята среща №112 в турнира - с един повече от Петер Чех. Начело със своите 168 мача е Икер Касияс. Победата с 3:0 над Барселона беше и 16-и пореден успех за Юве на собствен терен във всички състезания. Отборът на Масимилиано Алегри е в серия от 48 домакински мача без поражение (42 победи и 6 равенства).

"Бритиш Американ Табако" купува популярни марки на "Булгартабак"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/12/2952202_british_amerikan_tabako_kupuva_populiarni_marki_na/?ref=rss


"Бритиш Американ Табако (БАТ) купува няколко марки на "Булгартабак" както и дистрибуционната компания "Експрес Логистика & Дистрибуция" ЕООД..Това се разбира от прессъобщение до медиите, изпратено от пиар компания.

В него се посочва, че сред придобитите марки са Victory, Eva Slim и GD, като не се разбира дали това е пълният списък.

БАТ България ще стане един от петте най-големи данъкоплатци в България, като незабавно ще...

БАТ купува популярни марки на "Булгартабак"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/12/2952202_bat_kupuva_populiarni_marki_na_bulgartabak/?ref=rss


"Бритиш Американ Табако (БАТ) купува няколко марки на "Булгартабак" както и дистрибуционната компания "Експрес Логистика & Дистрибуция" ЕООД..Това се разбира от прессъобщение до медиите, изпратено от пиар компания.

В него се посочва, че сред придобитите марки са Victory, Eva Slim и GD, като не се разбира дали това е пълният списък.

БАТ България ще стане един от петте най-големи данъкоплатци в България, като незабавно ще...

500 лева глоба за мъж, псувал на публично място

https://www.24chasa.bg/region/article/6167807

500 лева глоба за мъж, псувал на публично мястоРайонният съд в Златоград наложи глоба в размер на 500 лв.на 53-годишен мъж от село Аламовци, с инициали Н.Б.Ч., за проява на дребно хулиганство. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Смолян. На 10 април около 09.00 часа на ул. "Ст.Стамболов" №22 в Златоград, в нетрезво състояние, мъжът е извършил непристойна проява,

Герджиков: Времето до края на мандата намалява, но работата - не

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167803

Герджиков: Времето до края на мандата намалява, но работата - неВремето до края на мандата намалява, но работата - не. Това каза в началото на редовното правителствено заседание служебният министър-председател Огнян Герджиков, предаде „Фокус“. „Имаме сериозен дневен ред. Надявам се да може стегнато да докладвате. Благодаря на журналистите, чудесни сте“, каза още Огнян Герджиков.

Как доброто на млади носи усмивка на стари във Варна за Великден

http://www.moreto.net/novini.php?n=348693

Вече втора година варненски пенсионери ще имат възможност да получат за Великден напълно безвъзмездно пакет с хранителни продукти от първа необходимост, както и топъл обяд в празничния ден. Зад доброто дело стоят десетки хора, заразени от ентусиазма да помага на 27-годишния Цветан Георгиев.

Човечеството чества първата си стъпка към Космоса

http://www.mediapool.bg/chovechestvoto-chestva-parvata-si-stapka-kam-kosmosa-news262589.html

Днес (сряда, 12 април) се навършват 56 години от първия полет на човек в Космоса. На 12 април 1961 г. съветският военен пилот Юрий Гагарин прави обиколка на планетата и след 108 минути полет става най-известният човек в света. От 1969 г. на тази дата се отбелязва Международният ден на авиацията и космонавтиката. Изстрелването на ракетата "Восток 1" става в 6 часа 7 минути по Гринуич (9 часа 7 минути московско време) от космодрума Байконур. Първата дума на Гагарин в открития Космос е: “Поехали !“ (Хайде!). Корабът прави една обиколка около Земята, тя трае 108 минути. След това апаратът се насочва за приземяване в Саратовска област. Приземяването е успешно извършено близо до спускаемия апарат. Новината мълниеносно обикаля целият свят. След 2 дни е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред стотици хиляди ентусиазирани хора. Датата 12 април от 1962 година започва да се чества като международен ден на авиацията и космонавтиката.

ГЕРБ хвърлили най-много пари за медии, четири пъти повече от 2014 г.

http://www.clubz.bg/52759-gerb_hvyrlili_naj_mnogo_pari_za_medii_chetiri_pyti_poveche_ot_2014_g

ПОЛИТИКА избори референдум урна гласуване(1)

Кампанията за парламентарните избори тази година като цяло е била по-евтина отколкото за изборите през 2014 г., показва анализ на Института за развитие на публичната среда. През 2017 г. за медийно отразяване регистрираните в ЦИК 20 политически формации са похарчили 3 398 910 лв. без ДДС, преди три години 25-те партии и коалиции са изразходвали 4 385 587 лв. без ДДС. Тази година мониторингъг на неправителствената организация включваше 44 медии, през 2014 - малко по-малко - 40.

Този път ГЕРБ са вложили значително повече средства за медии по време на кампанията. На миналите избори подходът беше друг - повече обиколки из страната, докато сега имаше много по-чувствително медийно присъствие. От ГЕРБ са дали най-много пари за медии тази година – 809 667 лв. (без ДДС), а през 2014 година партията с най-висок резултат е едва на седмо място по този тип харчове - с 239 058 лв. (без ДДС).

Източник http://openparliament.net. Всички суми са без ДДС.

По-скромно са го давали от БСП. В кампанията от март 2017 г. коалицията инвестира 530 758 лв., докато през 2014 г. дават 618 996 лв..

През 2017 г. Обединените патриоти похарчиха 299 418 лв., докато през 2014 г., когато партньорите в коалицията се явиха отделно на изборите, "Атака" инвестира 539 606 лв. (без ДДС), а Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО – 181 054 лв.

Изразходваните от ДПС средства са значително по-малко през настоящата кампания – 228 935 лв. Сумата, отделена за медии през 2014 г., е била 555 706 лв.

"Воля" не е участвала на предходните парламентарни избори. Въпреки това бихме могли да сравним подкрепата за нея и тази за обявилата се за антисистемна партия България без цензура, която през 2014 г. успя да събере достатъчно подкрепа, за да стане част от 43-тия парламент. Впечатление прави, че "Воля" през 2017 г. влага едва 62 000 лв. (без ДДС) в медийно отразяване. В същото време ББЦ през 2014 г. инвестира внушителната сума от 999 041 лв. (без ДДС), което тогава я нарежда на първо място по похарчени средства в медиите.

Въпреки че Реформаторски блок не получи представителство в 44-тото Народно събрание, коалицията инвестира значителни средства в своята медийна кампания – 609 916 лв. (без ДДС). През 2014 г. сумата възлиза на 412 033 лв. (без ДДС). На предходните парламентарни избори, част от Реформаторския блок е била и новопоявилата се през 2017 г. формация Нова Република. Парите, отделени за медии от тази формация през 2017 г., възлизат на 297 405 лв. (без ДДС).

От посочените по-горе данни, се очертават няколко зависимости, синтензира Лилиан Никифорова в анализа на данните

В случая на ГЕРБ, които са вложили три пъти повече средства в медийното си отразяване през тази година, увеличението на броя на мандатите не е правопропорционално – през 2014 г. те са имали 84 депутатски места, докато сега те са 95.

БСП е разходвала с 15 % по-малко средства за присъствието си в медиите, а броят на депутатите им в 44-тото Народно събрание се е увеличил двойно – от 39 на 80.

ДПС също е отделила по-малко средства за медийната си кампания в последните избори. Броят на мандатите им обаче, намалява от 38 през 2014 г. на 26 в настоящото Народно събрание. Тук трябва да се добави, че това до голяма степен се дължи на появата на ДОСТ, което привлича част от традиционните гласове на ДПС.

Най-предпочитаните медии

Най-много пари отиват в трите национални телевизии отново. През 2014 г. бТВ е била първа по привлечени суми с 1 284 300 лв. , а Нова е втора с едва 788 959 лв. Тази година двете телевизиите си разменят местата, но разликата в полза на Нова е незначителна – 674 021 лв. и 637 181 лв. за бТВ. Трета е БНТ. През 2014 г. БНТ привлича 515 958 лв. (без ДДС), а миналия месец – 524 533 лв. (без ДДС).

Повече дарения

Сумата на даренията, която партиите набират по време на кампаниите си, е нараснала над два пъти – през 2014 г. тя е 680 776 лв., а през 2017 г. – 1 326 551 лв.

В същото време размерът на средствата на кандидатите остава почти същия – 510 832 лв. през 2014 г. и 538 354 лв. през 2017 г. След подаването на финансовите отчети от страна на партиите за парламентарните избори през 2014 г., се оказва, че партията на Николай Бареков декларира над 1 милион лева допълнителни дарения, информация за които не е публикувана в регистъра на даренията на Сметната палата и към този момент. Така, нито един политически субект не може да постигне рекордите по набиране на дарения на Бареков, настоящ евродепутат.

И в двете кампании БСП е на първо място  с набрани собствени средства от кандидатите съответно – 138 656 лв. през 2014 г. и 235 687 лв. през 2017 г. Тази година соцпартията има и най-много предизборни дарения – 368 363 лв.

И в двете кампании от ГЕРБ залагат на държавната си субсидия и не декларират дарения от физически лица и средства на кандидатите като източник на финансиране.

Карадайъ: Имаме много сходства с ГЕРБ. Но...

http://www.clubz.bg/52758-karadajy_imame_mnogo_shodstva_s_gerb_no

ГЕРБ и ДПС имат "максимално" сходство в програмите си, но няма как да управляват заедно. Това споделиха след срещата си днес лидерите на двете партии Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ. 

"Говорихме за Брекзит, председателството, финансови, данъчни политики", изброи Борисов.

И отново изказа тезата си, че заради предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС парламентарните сили трябва да се стремят да работят добре заедно. 

"Можахме с почти всички партии да постигнем до този момент по дадени теми разбирателство и подкрепа", каза още Борисов, който вчера се срещна с БСП и "Воля". 

Мустафа Карадайъ разкри, че заради сходствата в програмите ДПС са предложили на ГЕРБ да се състави обща програма по ключови теми до края на председателството, но това нямало да бъде съвместно управление. Причината то да е невъзможно са "Обединените патриоти", смята Карадайъ. 

"Ние изразихме нашата позиция, че е неприемливо толерирането на крайни радикални национализми в страната, включително и с участието им във властта. И независимо от сходствата в програмите, може да се стигне дотам, както и в предишното Народно събрание, да има мнозинство, което не може да проведе нужните реформи", заяви Карадайъ. 

ГЕРБ не са отговорили на предложението на ДПС, ще обмислят, каза още Карадайъ.

"Юнайтед" се извини на влачения пътник

http://www.cross.bg/yunaiited-samoleta-beshe-1540160.html

/КРОСС/ Извинение заради насилието над пътник. Шефът на авиокомпанията "Юнайтед" каза, че много съжалява, след като един от пасажерите беше извлечен насила от самолета. Видеото предизвика масово възмущение в социалните мрежи. Пътникът беше влачен по пода на самолета и устата му беше разбита. Шефът на "Юнайтед" нарече случая "ужасен" и допълни, че ще компенсират пасажера. След като се смяташе, че компанията е продала повече билети от местата в самолета, се оказа, че слуаят е още по-скандален. Продадените билети били колкото трябва, но в последния момент "Юнайтед" решили да свалят пътници, за да превозят четирима свои служители с този полет.  

Пожар гори в апартамент в столичния квартал "Зона Б-19"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167795

Пожар гори в апартамент в столичния квартал "Зона Б-19"Пожарът гори в жилищна сграда на улица „Димитър Петков” в близост до булевард „Александър Стамболийски”, предава БНТ. Гори апартамент на 4-ия етаж в жилищен блок. Три екипа на пожарната се опитват да овладеят пламъците. Всички живущи в сградата са евакуирани. На място пристигна и екип на Бърза помощ. Към момента няма данни за пострадали хора.

Трите кралици сред зодиите (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/trite-kralici-sred-zodiite-videosnimki-2017101

Всяка зодия дава на жената определени качества и характеристики. Но има няколко зодиакални знака, които дават на своите притежателки малко повече сила, женственост, чувственост и устрем.

Всички знаем, че има някои жени, които се забелязват веднага, когато влизат в стаята. Те имат по-

Още през 2016 год. е засечен уран в хасковската вода

//dariknews.bg/regioni/haskovo/oshte-prez-2016-god.-e-zasechen-uran-v-haskovskata-voda-2017102

Уранът в питейната вода на Хасково, за който се говори от снощи, е още октомври 2016 г., научи Дарик. Проблемът обаче е останал скрит до 4 април 2017 г. Причините за прикриването остават неясни.

По непотвърдена информация институциите, които трябва да реагират в Хасково също научават

Проверяват фирми - строители на границата за камиони с мигранти

//dariknews.bg/regioni/burgas/proveriavat-firmi-stroiteli-na-granicata-za-kamioni-s-migranti-2017104

Фирми- подизпълнители на строителството на оградата по границата с Турция ще се проверяват във връзка със зачестилите случаи на трафик на мигранти с камиони, натоварени като „камуфлаж“ с инертни материали. Това съобщиха днес от Апелативната прокуратура в Бургас.
Схемата лъсна, след като  тов

91-годишна баба стана поредната жертва на телефонни измамници

//dariknews.bg/regioni/shumen/91-godishna-baba-stana-porednata-zhertva-na-telefonni-izmamnici-2017103

91-годишна жена от Шумен била измамена по телефона по ползван сценарий от телефонните измамници в последно време.

За времето от 10 до 11 часа на домашния й телефон неизвестен се представил за полицай. Обяснил на жената че очакват от нея съдействие за

Купонджия посегна на полицай, прибраха го

//dariknews.bg/regioni/shumen/kupondzhiia-posegna-na-policaj-pribraha-go-2017105

45-годишен шуменец е задържан в полицейското управление в Шумен след проявил агресия срещу полицай, който изпълнявал служебните си задължения.

В 22:30 часа снощи бил получен сигнал за нарушаване на нощната тишина на ул.”Ружа Тенева- Северина”. На мяс

Левандовски напусна след само 20 мин тренировката преди "Реал"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6167370

Левандовски напусна след само 20 мин тренировката преди "Реал"Роберт Левандовски (вдясно) изкара само 20 мин от тренировката на “Байерн” във вторник заради болки в дясното рамо. Головият терминатор на “Байерн” Роберт Левандовски издържа само 20 мин от тренировката преди първия 1/4-финал от Шампионската лига срещу “Реал”. Германският гранд приема тази вечер мадридчани в Мюнхен.

Голяма международна онлайн парфюмерия развива дейност и у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167028

Голяма международна онлайн парфюмерия развива дейност и у насТърсили ли сте маркови парфюми и висококачествена козметика в интернет? А попадали ли сте на реплики и фалшиви продукти? Вероятно всеки от Вас поне веднъж е бил в тази ситуация. Това може да не Ви се случва никога повече! От няколко години на българския пазар едно от първите места в своята ниша заема онлайн магазинът за парфюми и козметика Parfimo.

British American Tobacco купи водещи български марки цигари

https://www.actualno.com/business/british-american-tobacco-kupi-vodeshti-bylgarski-marki-cigari-news_605378.html

Компанията British American Tobacco (BAT) е купила водещи марки от "Булгартабак" - дружество, което до преди година бе в сферата на влияние на депутата Делян Пеевски. Със сделката BAT България ще стане един от петте най-големи данъкоплатци в България, като незабавно ще създаде над 100 нови р

Говорителят на Белия дом: Тръмп се опитва да "дестабилизира" Близкия изток

http://pogled.info/svetoven/govoritelyat-na-beliya-dom-tramp-se-opitva-da-destabilizira-blizkiya-iztok.84627

/Поглед.инфо/ Говорителят на Белия дом Шон Спайсър се обърка и каза, че президентът на САЩ Доналд Тръмп се опитва да "дестабилизира" Близкия изток, съобщи RT в сряда (12 април).

Продължават разговорите между ГЕРБ и Патриотите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167793

Продължават разговорите между ГЕРБ и ПатриотитеВ Народното събрание разговорите между ГЕРБ и „Обединени патриоти- НФСБ, ВМРО и Атака“ продължават, предаде „Фокус“. От страна на ГЕРБ на срещата присъства финансовият министър в кабинета „Борисов 2“ Владислав Горанов. От Патриотите присъстват лидерът на НФСБ Валери Симеонов, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и Борис Ячев, Християн Митев,

70 000 души у нас страдат от шизофрения

http://www.moreto.net/novini.php?n=348686

70 000 души у нас страдат от шизофрения, а около 20 000 – от болест на Паркинсон, стана ясно в Световния ден за борба с двете заболявания. Оказва се, че у нас от момента на появата на шизофренията до първата консултация с лекар минават между две и три години.

Шойбле вижда риск от диктатура при победа на "да" на вота в Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/12/2952199_shoible_vijda_risk_ot_diktatura_pri_pobeda_na_da_na/?ref=rss


Германският финансов министър Волфганг Шойбле потвърди, че съзира риск от авторитарен или диктаторски режим при победа на "да" на референдума в Турция за разширяване на правомощията на президента, предадоха "Франс прес" и БТА.

"Можем да тълкуваме и по този начин този проект за реформа на конституцията," отговори Шойбле, запитан по време на дебати, организирани от седмичника "Шпигел". Въпросът към него беше дали мисли, че с реформата...

Шойбле вижда риск от диктура при победа на "да" на вота в Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/12/2952199_shoible_vijda_risk_ot_diktura_pri_pobeda_na_da_na_vota/?ref=rss


Германският финансов министър Волфганг Шойбле потвърди, че съзира риск от авторитарен или диктаторски режим при победа на "да" на референдума в Турция за разширяване на правомощията на президента, предадоха "Франс прес" и БТА.

"Можем да тълкуваме и по този начин този проект за реформа на конституцията," отговори Шойбле, запитан по време на дебати, организирани от седмичника "Шпигел". Въпросът към него беше дали мисли, че с реформата...

Хеви Кметъла се завръща с втора книга

http://www.clubz.bg/52757-hevi_kmetyla_se_zavryshta_s_vtora_kniga

Две "местни" легенди от Каварна - Цонко Цонев и Джон Лоутън от "Юрая Хийп".

След огромния успех на първата книга на превърналия се в легенда бивш кмет на Каварна Цонко Цонев издателство „Ентусиаст“ публикува и продължението „Кметълски истории. Катунът от Каварна“. Авторът и издателството за втори път организират подобаващо представяне на книгата на 20 април, от 20 ч. в столичния Rock Bar Fans, на което се очакват знаменитости от българския елит и заклети рок фенове, допълват от "Ентусиаст"

На събитието ще присъстват "абонатите" Б.Т.Р., "Черно фередже", "Конкурент", Звезди Керемидчиев, приятели на Цонко и още куп хора, с които кметуването го е срещнало през годините.

Втората книга на дългогодишния градоначалник на крайморския град, голям фен на рок музиката и инициатор на всички издания на фестивала „Каварна Рок фест“ се явява като естествено продължение на „Кметълски истории“, в която авторът в 14 глави повдига завесата над интересни случки извън сцената с едни от най-великите рок музиканти, идвали в България. Цонев споделя свои съкровени спомени и разкрива в непозната светлина световни звезди като Рони Джеймс Дио, Глен Хюз, Алис Купър, Николай Расторгуев и много други.

В „Кметълски истории. Катунът от Каварна“ Цонко Цонев започва историята си от мястото, на което я е приключил с първата си книга – турнето на Галактическия катунджия, последвало трите представяния в София, на което се е срещнал с неутолимото любопитство на публиката за още факти от сцената и задкулисието на фестивалите и концертите в Каварна.

Именно това любопитство е факторът, който накланя везните към написването на втора книга. Цонев се среща с почитателите на рока из цялата страна и в крайна сметка се убеждава, че „Катунът живее и диша“.  Затова той винаги се обръща към гостите на представянията с фразата:

„Преди вие идвахте при нас, сега аз дойдох при вас.“

Случилите се през последните години събития в Каварна са разпалили пожар, който не може да бъде погасен лесно.

След вълнуващото описание на миналогодишното си турне, Кметъла насочва историята си към разказ за гостуванията и концертите на величия от ранга на „Дийп Пърпъл“, UFO, „Скорпиънс“, Йорн Ланде и българската банда „Конкурент“. Сладкодумният рокаджия посвещава цяла глава от книгата си на най-забавните куриози от опита му като домакин, а последната част от „Кметълски истории: Катунът от Каварна“ посвещава на града, който разцъфтя през неговото управление – Каварна.

Недислав Веселинов: Отидох в Русия, за да осъществя американската си мечта

http://www.cross.bg/rysiya-bulgariya-zashtoto-1540163.html

/Кросс/  През януари тази година в посолството на република България в Москва с диплома от Обединената авиостроителна корпорация на Русия, Съюза на машиностроителите на РФ и други организации, бе награден българинът Недислав Веселинов за участието му в руско-български проект на Международния авиокосмически салон „МАКС 2015″. Същите дипломи получиха и руските му колеги - инженерът от конструкторското бюро на МАИ Алексей Сичов и младият авиоконструктор Владислав Шишкин. Темата на проекта им, към който проявиха внимание редица научни звена и компании, е „Полет на летателни апарати в атмосферата на планети от Слънчевата система". Отличията за създаването и активното развитие на руско-българския проект бяха връчени от посланика на България в Москва Бойко Коцев и от председателя на Координационния съвет за развитието на младежкото научно-техническо творчество при Съюза на машиностроителите на Русия Виктория Соболева. Интервю на Олга Гурска за в. „Русия днес- Россия сегодня" авиоконструкторът Недислав Веселинов. - Господин Веселинов, как се озовахте в Москва?- В Москва първо се озовах с баща ми през 2001 година. Той беше научен работник в Обединения институт за ядрени изследвания в град Дубна

"Пролетно пробуждане" в район "Студентски"

https://www.actualno.com/sofia/proletno-probujdane-v-rajon-studentski-news_605373.html

На 13-ти април, по повод предстоящия Великден и настъпилата пролет, ще се състои традиционното украсяване с цветя и яйца на дърветата в район "Студентски". В 10:00 ч. децата от детските градини на района ще рисуват върху големи над метър стиропорени яйца пред сградата на админис

"Флийтуд Мак" пуска нов албум след 15-годишно прекъсване

http://www.cross.bg/albym-fliiityd-tyrne-1540158.html

/КРОСС/ Блус рок групата "Флийтуд Мак" пуска нов албум в началото на юни. Той обаче е без певицата Стиви Никс, съобщи във вторник китаристът на британско-американската формация, цитиран от АФП. Според Линдзи Бъкингам новият албум, озаглавен Lindsey Buckingham/Christine McVie включва десет песни. Той ще бъде на разположение от 9 юни, след това музикантите ще имат турне в САЩ. Пилотният сингъл In My World ще излезе в петък. В изявление на дуета Бъкингам/Маквий се казва, че са започнали работа по новите песни още преди репетициите за световното турне на групата от 2014-2015 г. "Химията на естественото им творчество се активира отново", се отбелязва в съобщението.

Британски учен определи петте най-опасни вулкана на Земята

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167788

Британски учен определи петте най-опасни вулкана на ЗемятаГеографът Матю Блекет от университета в Ковънтри, Англия, определи 5-те най-опасни вулкана на Земята, съобщи Лента, цитирана от БТА. Изригването им може да доведе до гибелта на хиляди хора. По мнението на учения, най-голяма опасност за живота на хората представляват действащите вулкани Везувий (Италия), Нирагонго (ДР Конго),

Ердоган: Може да има още един референдум - за връщането на смъртното наказание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167789

Ердоган: Може да има още един референдум - за връщането на смъртното наказаниеТурският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че след референдума на 16 април може да бъде организиран още един референдум по въпроса за връщането на смъртното наказание в Турция, съобщава БТА. В случай, че на референдума в неделя надделеят гласовете с "да", веднага ще подготвим проектозакон за връщане на смъртното наказание,

Мтел предлага директно плащане към сметката за покупки в Google Play Store

http://www.cross.bg/play-google-mtel-1540159.html

/КРОСС/ Новата услуга позволява закупуването на приложения и друго дигитално съдържание на обща стойност до 50 лева на месец. Клиентите на Мтел вече могат да купуват дигитално съдържание като игри, музика и приложения от Google Play Store и да заплащат за тях чрез своята месечна сметка, заедно с останалите услуги, които ползват от оператора. Услугата се предлага без допълнително заплащане и е отворена за всички частни абонати - на абонамент и с предплатени карти. Общата стойност на покупките в Play Store, които могат да бъдат направени в рамките на един месец е 50 лева, а всички трансакции ще бъдат добавяни към месечната фактура на абонатите. При клиентите на предплатени карти сумата за направената покупка ще бъде приспадана от техния баланс. Няма ограничение по отношение на броя на приложенията или другото платено съдържание, което потребителите могат да свалят. Клиентите ще могат да правят и плащания в самите приложения (т.нар. „In-App" покупки). Директното плащане при оператора предлага повече сигурност и удобство на потребителите, които използват устройства с операционна система Android. Клиентите вече няма да се налага да въвеждат номер на кредитна или дебитна карта и да рискуват сигурността на своите данни. Услугата за директни плащания на Мтел ще изисква еднократна регистрация и е лесна за използване. За първоначалната регистрация на услугата трябва да се направи плащане, докато устройството е свързано с мрежата на Мтел

Пожар гори в апартамент в столичния квартал Зона Б-19

https://www.actualno.com/sofia/pojar-gori-v-apartament-v-stolichnija-kvartal-zona-b-19-news_605372.html

Пожар гори в апартамент в столичния квартал Зона Б-19. Пожарът гори в жилищна сграда на улица „Димитър Петков” в близост до булевард „Александър Стамболийски”. Гори апартамент на 4-ия етаж в жилищен блок. Три екипа на пожарната се опитват да овладеят пламъците. Всички живущи в сградата са евакуирани, предаде БГНЕС. На място пристигна и екип на Бърза помощ. Към момента няма данни за пострадали хора.

BAT купува водещите марки на "Булгартабак" за 100 млн. евро

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bat-kupuva-vodeshtite-marki-na-bulgartabak-za-100-mln-evro-237457/

Ако сделката бъде одобрена, базираният в Лондон тютюнев гигант ще придобие марките Victory, Eva Slim и GD

Откриха антихристиянски и антисемитски послания в нов „Х-Мен“ комикс

http://www.clubz.bg/52756-otkriha_antihristiqnski_i_antisemitski_poslaniq_v_nov_%E2%80%9Eh_men%E2%80%9C_komiks

Компанията „Марвел“ обеща да премахне част от илюстрациите на новия комикс „X-Мен: Gold“ за мутантите със суперспособности, след като читатели от Индонезия откриха в картинките скрити антисемитски и антихристиански послания, съобщава „Гардиън“.

Фенове на комикса „Х-Мен“ обвиниха индонезийския художник Адриан Сийаф, автор на илюстрациите към новото издание в това, че е изписал върху фланелката на персонажа Колос кодирано посланиe във връзка с политическото и религиозно напрежение в страната: „QS 5:51“. Читателите разшифроваха тези знаци като отпратка към (стих от) Корана, в който се казва, че мюсюлманите не бива да подкрепят евреи и християни.

По този начин художникът е отговорил на изказването на Басуки Чахаи Пурнама – първият християнин, заел през 2014 г. поста губернатор на Джакарта. Наскоро той заяви, че хората не бива да вярват на ислямски лидери, които цитират въпросния стих от Корана и твърдят, че мюсюлманите не бива да слушат не-мюсюлмани – но след това бе принуден да се извини.

Моята кариера е приключена. Това е последствие от моята постъпка и аз го приемам“, коментира авторът на илюстрациите скандала на своята стена във Фейсбук.

Сийаф призовава интернет-потребителите да не му се подиграват повече.

От „Марвел“ заявиха, че изображенията са се оказали в комикса без знанието на компанията.

Тези препратки не отразяват мнението на автора на текста, редакторите и и другите сътрудници на „Марвел“, подчертават представители на издателството.

„Х-Мен“ е серия комикси, създавани от Стан Ли и Джейк Кърби. Първият брой се появява през 1963 г. Филмовата компания „Фокс“ е заснела 9 игрални филма по комиксите. „X-Мен: Gold“ е нов сюжет в поредицата, който започна да излиза през 2017-а.

"Площад Славейков"

Мачът в Дортмунд пряко в ефир днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_652709.html

Отложеният мач заради бомбите в Дортмунд ще бъде излъчен пряко в българския ефир днес. Борусия - Монако ще подгрее голямата битка Байерн - Реал, както и шоуто Атлетико М - Лестър. 13:00 Тенис, турнир за мъже в Маракеш по F+/Sport+HD 14:00 Колоездене на писта, СП в Хонконг по Евроспорт 1 16:30 Колоездене, „Флеш Брабансон” по Евроспорт 1 18:30 Волейбол, Монтана – Нефтохимик по Диема Спорт 2 19:45, Борусия Д - Монако по Би Ти Ви Екшън 21:45 Футбол, Шампионска лига, Байерн – Реал по Би Ти Ви Екшън 21:45 Футбол, Шампионска лига, Атлетико – Лестър по Ринг

Румъния – две големи победи

http://clubz.bg/52755-rumyniq_%E2%80%93_dve_golemi_pobedi

Кратка ретроспекция

„Защо в Румъния няма мутри?“

Това беше един от първите въпроси, които си зададох, когато се преселих на север от Дунава преди 17 години. Сладко-киселото усещане, че съм попаднал в страна двойник на милата ми родина, се потвърждаваше от всичко срещнато, но липсата на знаковите фигури на „батките“ смущаваше увереността ми, че съм си „у дома“. Когато видех някой по-мускулест безврат представител на румънската нация със златен ланец и избръснато теме, се изпълвах с надежда, но не задълго – хрисимата му усмивка, смиреното нареждане на опашката в магазина, въобще спазването на правилата, които и другите спазват, ме хвърляха в ужасен когнитивен дисонанс. Липса на рекет, липса на убийства за преразпределяне на територии, почти никакво предимство на притежателите на стихията на грубата сила. Къде е онова чувство за безнаказаност, което през 90-те години в България почти беше станало синоним на свобода?

Безнаказаността е стопроцентова, уверяваха ме румънските ми приятели, но просто от груба сила няма нужда. Всеки знае на кого да даде (който не знае, е балък, а от това в Румъния по-лошо няма). От най-обикновения човек, от когото зависи нещо, през кмета, до премиера и президента – пирамидата на подкупите е почти идеална, а който вдига шум – губи.

През 2013 г. румънците също протестираха – тогава срещу проектите за добив на шистов газ.

Който е извън „хранителната верига“, не съществува. В това се убедих и когато започнах да се запознавам с политическата система на левия бряг на Дунава. През 2000 г. Социалдемократическата партия (ПСД) спечели 35% на местните избори, а до 2004 г., без междувременно да е имало друг вот, тя вече владееше 75% от кметствата в страната. Политическа миграция – който е извън играта, не съществува.

В първите 15 години след Революцията от 1989 г. тези наследници на РКП бяха губили властта само веднъж – от 1996 до 2000 г. Това е период на пълен крах за новите управляващи, които остават извън играта, макар и на власт – обречени, защото нямат никакъв контрол над тайните служби, над правосъдната система, над мрежите за преразпределение. Поучила се от този урок, при следващото вземане на властта „антикомунистическата“ опозиция и най-вече новоизбраният президент Траян Бъсеску пристъпиха към завземане на ключовите позиции в силовите институции в държавата – на първо място, тайните служби. Така тази бивша „опозиция“ всъщност до голяма степен стана част от "мрежите".

Десният експрезидент Траян Бъсеску се съюзи с враговете си от Социалдемократическата партия в опита да се намалят правомощията на специализираната антикорупционна прокуратура.

По-трудни се оказаха обаче нещата с по-консервативната правосъдна система, която също беше част от старата игра. Последното се превърна в една от причините за създаване на специализирана прокуратура за борба с корупцията по високите етажи на властта (ДНА), която успя да осъди много от знаковите фигури на старата система - политици, банкери, собственици на медии, на футболни клубове, кметове, министри и др.

ДНА беше, разбира се, използвана и политически, но постепенно придоби известна автономност, частично доказателство за което е, че в затвора започнаха да влизат членове на всички политически лагери. Ново доказателство е, че през изминалия месец един от авторите на румънския антикорупционен модел – Траян Бъсеску, се солидаризира с дългогодишните си противници от ПСД за съкращаване на правомощията на ДНА явно заради дела, водени срещу негови роднини и политически съратници.

Най-близкото минало

Коалирането на основните „десни“ партии с ПСД (2008-2009 и 2011-2014 г.) ги компрометира напълно, а фаталната грешка да поемат еднолично властта, заставайки зад служебното правителство на Дачиан Чолош в края на 2015 г. - година преди парламентарните избори, доведе и до катастрофалния им резултат през декември 2016 г. Те взеха само 20 срещу 45% за ПСД, осигурила си комфортно мнозинство в коалиция с Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ). Наред с грешките на конкурентите й рекордно ниската избирателна активност и силните местни структури осигуриха на ПСД резултат, който никой не е очаквал, че може да постигне – най-убедителната победа от 1990 г. до днес. Като добавим и победата на ПСД на местните избори от юни 2016 г., спомените за партията държава отпреди 2004 г. нямаше как да не витаят във въздуха.

Протестите

Приетата през нощта срещу 1 февруари спешна наредба за промяна на Наказателния кодекс, която породи най-големите протести в историята на Румъния, само затвърди усещането на румънците, че партията иска да си върне обратно държавата. Първият печеливш от наредбата трябваше да бъде председателят на ПСД Ливиу Драгня, както и стотиците кметове, съдени за злоупотреба със служебно положение (включително тези от Националната либерална партия, или ПНЛ). Наредбата декриминализираше определени корупционни деяния.

Делото срещу Драгня, което беше отложено в деня на приемането на наредбата (оттук и спешността й), е символно показателно за връзката между партия и държава – дори и днес, 27 години след началото на „прехода“.

Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня бе човекът, който най-много щеше да се облагодетелства от декриминализирането на определени корупционни деяния.

Драгня беше съден за това, че е спомогнал за това две служителки, работещи за местната организация на социалдемократите в окръг Телеорман, години наред да получават заплатите си от държавата. Де юре те работели за Дирекцията за защита на детето, а де факто за партията. И били директно подчинени на вече бившата съпруга на Ливиу Драгня. Тогава той е бил председател на общинския съвет в окръг Телеорман.

„Нямаше да мога да си намеря работа в нито една държавна институция в Телеорман, тъй като всички се ръководят от политически назначени фигури, повечето от ПСД, нито пък в частна фирма, тъй като в нашия окръг тези фирми са собственост или са ръководени от хора, които са част от областната организация на ПСД.“

Това показание на една от двете служителки ясно показва защо за тези окръзи се говори с термини, заети от феодалната епоха. Ливиу Драгня е известен на първо място като „местен барон“, който коли и беси в рамките на своя окръг, а след това се издига в партийната йерархия, помагайки на председателите на партията Мирча Джоана и Виктор Понта във вътрешнопартийните борби.

Мислейки за тези реалности, известният румънски писател Мирча Картареску наскоро коментира една преиздадена книга, писана в края на 60-те години, със следните думи:

„Матей Калинеску (авторът на книгата - б.а.) си представя визионерски една социална система, в която съществуват само крадци и просяци. Крадците крадат от просяците, а просяците просят от крадците. И всичко върви като по вода. Откъде разбра, Матей, че ще стигнем дотук толкова бързо?“

Гражданското общество срещу политиците

Фактите след „среднощната кражба“ с приемането на наредбата обаче като че ли показват, че песимизмът на Картареску е преувеличен. Близо 80 на сто от румънците се солидаризираха с протестите, а ПСД изгуби 15% подкрепа в рамките на една седмица! Румънското гражданско общество показа за пореден път, че не е съгласно нито да бъде окрадено, нито да проси от крадците. Противопостави се на подкрепеното от стабилно парламентарно мнозинство правителство и спечели – наредбата беше отменена. Показа също, че е склонно да излиза при всеки следващ опит за лъжа или кражба. А такива опити изглежда няма да липсват.

Румънските депутати оттеглиха наредбата за декриминализиране на корупционни деяния само 6 дни след приемането й.

Само в рамките на деня, в който пиша тази статия, „лявото“ управляващо мнозинство успя да произведе още две скандални решения. Първо заяви, че обещаните увеличения на заплатите на университетските преподаватели няма да са за сметка на бюджета, а трябва да бъдат поети от университетите чрез увеличаване на студентските такси и намаляването на парите за изследвания. После отказа да спре износа на дървен материал, подпомагайки най-големия му износител – скандалната австрийска компания "Холциндустри Швайгхофер", отговорна за унищожаването на хиляди декари румънски гори. При това последното бе направено въпреки дискурса за защита на националния интерес против грабежа на мултинационалните компании.

Втората голяма победа

Опитите протестите да бъдат употребени от десни и леви политически поборници засега също търпят пълен неуспех, което е втората голяма победа на протестиращите. Броят на хората по площадите след оттеглянето на наредбата рязко спадна въпреки призивите за продължаване на борбата до оставка на правителството и въпреки идеите за организиране на „едномилионен митинг“ за защита на някаква абстрактна „световна антикорупция“. Протестиращите показаха, че са се борили за нещо съвсем конкретно и избягаха от десетките клишета, с които се опитаха да ги стигматизират – че са представители на столицата срещу провинцията (всъщност в провинцията протестираха сумарно повече румънци, отколкото в Букурещ), че са десни социални расисти (според социолозите всеки трети на площада се е идентифицирал като ляв), че са подстрекавани от мултинационалните компании (същите хора излязоха предишните години и срещу златодобивния проект на канадска компания и срещу проекта на "Шеврон" за добив на шистов газ)...

39 на сто избирателна активност (исторически минимум) на изборите през декември, но милиони по улиците. Тези две цифри са показателни за това, което можем да очакваме от румънците през следващите години. Въпреки че на един от плакатите пишеше:

„Искаме да работим и живеем, омръзна ни да ви следим на всяка крачка“, изглежда бдителността на зараждащото се гражданско общество на север от Дунава едва ли ще бъде приспана бързо и лесно.

-----

* Авторът е журналист и преводач на свободна практика. В момента е асистент-преподавател във Виенския университет.

** Този материал е публикуван в списание „Клуб Z” през март 2017 г. Поради непреходната му стойност и актуалност днес го предлагаме на читателите на www.clubz.bg. Ако искате да четете качествени политически, икономически, културни и спортни материали навреме, списанието „Клуб Z” излиза всеки месец и през тази година и можете да го намерите на будката до вас. Или да се абонирате – каталожен № 1403 за „Български пощи“ или каталожен № 525-1 за „Доби прес“. Можете да го направите и в нашия магазин.

Румъния – две големи победи

http://www.clubz.bg/52755-rumyniq_%E2%80%93_dve_golemi_pobedi

Кратка ретроспекция

„Защо в Румъния няма мутри?“

Това беше един от първите въпроси, които си зададох, когато се преселих на север от Дунава преди 17 години. Сладко-киселото усещане, че съм попаднал в страна двойник на милата ми родина, се потвърждаваше от всичко срещнато, но липсата на знаковите фигури на „батките“ смущаваше увереността ми, че съм си „у дома“. Когато видех някой по-мускулест безврат представител на румънската нация със златен ланец и избръснато теме, се изпълвах с надежда, но не задълго – хрисимата му усмивка, смиреното нареждане на опашката в магазина, въобще спазването на правилата, които и другите спазват, ме хвърляха в ужасен когнитивен дисонанс. Липса на рекет, липса на убийства за преразпределяне на територии, почти никакво предимство на притежателите на стихията на грубата сила. Къде е онова чувство за безнаказаност, което през 90-те години в България почти беше станало синоним на свобода?

Безнаказаността е стопроцентова, уверяваха ме румънските ми приятели, но просто от груба сила няма нужда. Всеки знае на кого да даде (който не знае, е балък, а от това в Румъния по-лошо няма). От най-обикновения човек, от когото зависи нещо, през кмета, до премиера и президента – пирамидата на подкупите е почти идеална, а който вдига шум – губи.

През 2013 г. румънците също протестираха – тогава срещу проектите за добив на шистов газ.

Който е извън „хранителната верига“, не съществува. В това се убедих и когато започнах да се запознавам с политическата система на левия бряг на Дунава. През 2000 г. Социалдемократическата партия (ПСД) спечели 35% на местните избори, а до 2004 г., без междувременно да е имало друг вот, тя вече владееше 75% от кметствата в страната. Политическа миграция – който е извън играта, не съществува.

В първите 15 години след Революцията от 1989 г. тези наследници на РКП бяха губили властта само веднъж – от 1996 до 2000 г. Това е период на пълен крах за новите управляващи, които остават извън играта, макар и на власт – обречени, защото нямат никакъв контрол над тайните служби, над правосъдната система, над мрежите за преразпределение. Поучила се от този урок, при следващото вземане на властта „антикомунистическата“ опозиция и най-вече новоизбраният президент Траян Бъсеску пристъпиха към завземане на ключовите позиции в силовите институции в държавата – на първо място, тайните служби. Така тази бивша „опозиция“ всъщност до голяма степен стана част от "мрежите".

Десният експрезидент Траян Бъсеску се съюзи с враговете си от Социалдемократическата партия в опита да се намалят правомощията на специализираната антикорупционна прокуратура.

По-трудни се оказаха обаче нещата с по-консервативната правосъдна система, която също беше част от старата игра. Последното се превърна в една от причините за създаване на специализирана прокуратура за борба с корупцията по високите етажи на властта (ДНА), която успя да осъди много от знаковите фигури на старата система - политици, банкери, собственици на медии, на футболни клубове, кметове, министри и др.

ДНА беше, разбира се, използвана и политически, но постепенно придоби известна автономност, частично доказателство за което е, че в затвора започнаха да влизат членове на всички политически лагери. Ново доказателство е, че през изминалия месец един от авторите на румънския антикорупционен модел – Траян Бъсеску, се солидаризира с дългогодишните си противници от ПСД за съкращаване на правомощията на ДНА явно заради дела, водени срещу негови роднини и политически съратници.

Най-близкото минало

Коалирането на основните „десни“ партии с ПСД (2008-2009 и 2011-2014 г.) ги компрометира напълно, а фаталната грешка да поемат еднолично властта, заставайки зад служебното правителство на Дачиан Чолош в края на 2015 г. - година преди парламентарните избори, доведе и до катастрофалния им резултат през декември 2016 г. Те взеха само 20 срещу 45% за ПСД, осигурила си комфортно мнозинство в коалиция с Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ). Наред с грешките на конкурентите й рекордно ниската избирателна активност и силните местни структури осигуриха на ПСД резултат, който никой не е очаквал, че може да постигне – най-убедителната победа от 1990 г. до днес. Като добавим и победата на ПСД на местните избори от юни 2016 г., спомените за партията държава отпреди 2004 г. нямаше как да не витаят във въздуха.

Протестите

Приетата през нощта срещу 1 февруари спешна наредба за промяна на Наказателния кодекс, която породи най-големите протести в историята на Румъния, само затвърди усещането на румънците, че партията иска да си върне обратно държавата. Първият печеливш от наредбата трябваше да бъде председателят на ПСД Ливиу Драгня, както и стотиците кметове, съдени за злоупотреба със служебно положение (включително тези от Националната либерална партия, или ПНЛ). Наредбата декриминализираше определени корупционни деяния.

Делото срещу Драгня, което беше отложено в деня на приемането на наредбата (оттук и спешността й), е символно показателно за връзката между партия и държава – дори и днес, 27 години след началото на „прехода“.

Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня бе човекът, който най-много щеше да се облагодетелства от декриминализирането на определени корупционни деяния.

Драгня беше съден за това, че е спомогнал за това две служителки, работещи за местната организация на социалдемократите в окръг Телеорман, години наред да получават заплатите си от държавата. Де юре те работели за Дирекцията за защита на детето, а де факто за партията. И били директно подчинени на вече бившата съпруга на Ливиу Драгня. Тогава той е бил председател на общинския съвет в окръг Телеорман.

„Нямаше да мога да си намеря работа в нито една държавна институция в Телеорман, тъй като всички се ръководят от политически назначени фигури, повечето от ПСД, нито пък в частна фирма, тъй като в нашия окръг тези фирми са собственост или са ръководени от хора, които са част от областната организация на ПСД.“

Това показание на една от двете служителки ясно показва защо за тези окръзи се говори с термини, заети от феодалната епоха. Ливиу Драгня е известен на първо място като „местен барон“, който коли и беси в рамките на своя окръг, а след това се издига в партийната йерархия, помагайки на председателите на партията Мирча Джоана и Виктор Понта във вътрешнопартийните борби.

Мислейки за тези реалности, известният румънски писател Мирча Картареску наскоро коментира една преиздадена книга, писана в края на 60-те години, със следните думи:

„Матей Калинеску (авторът на книгата - б.а.) си представя визионерски една социална система, в която съществуват само крадци и просяци. Крадците крадат от просяците, а просяците просят от крадците. И всичко върви като по вода. Откъде разбра, Матей, че ще стигнем дотук толкова бързо?“

Гражданското общество срещу политиците

Фактите след „среднощната кражба“ с приемането на наредбата обаче като че ли показват, че песимизмът на Картареску е преувеличен. Близо 80 на сто от румънците се солидаризираха с протестите, а ПСД изгуби 15% подкрепа в рамките на една седмица! Румънското гражданско общество показа за пореден път, че не е съгласно нито да бъде окрадено, нито да проси от крадците. Противопостави се на подкрепеното от стабилно парламентарно мнозинство правителство и спечели – наредбата беше отменена. Показа също, че е склонно да излиза при всеки следващ опит за лъжа или кражба. А такива опити изглежда няма да липсват.

Румънските депутати оттеглиха наредбата за декриминализиране на корупционни деяния само 6 дни след приемането й.

Само в рамките на деня, в който пиша тази статия, „лявото“ управляващо мнозинство успя да произведе още две скандални решения. Първо заяви, че обещаните увеличения на заплатите на университетските преподаватели няма да са за сметка на бюджета, а трябва да бъдат поети от университетите чрез увеличаване на студентските такси и намаляването на парите за изследвания. После отказа да спре износа на дървен материал, подпомагайки най-големия му износител – скандалната австрийска компания "Холциндустри Швайгхофер", отговорна за унищожаването на хиляди декари румънски гори. При това последното бе направено въпреки дискурса за защита на националния интерес против грабежа на мултинационалните компании.

Втората голяма победа

Опитите протестите да бъдат употребени от десни и леви политически поборници засега също търпят пълен неуспех, което е втората голяма победа на протестиращите. Броят на хората по площадите след оттеглянето на наредбата рязко спадна въпреки призивите за продължаване на борбата до оставка на правителството и въпреки идеите за организиране на „едномилионен митинг“ за защита на някаква абстрактна „световна антикорупция“. Протестиращите показаха, че са се борили за нещо съвсем конкретно и избягаха от десетките клишета, с които се опитаха да ги стигматизират – че са представители на столицата срещу провинцията (всъщност в провинцията протестираха сумарно повече румънци, отколкото в Букурещ), че са десни социални расисти (според социолозите всеки трети на площада се е идентифицирал като ляв), че са подстрекавани от мултинационалните компании (същите хора излязоха предишните години и срещу златодобивния проект на канадска компания и срещу проекта на "Шеврон" за добив на шистов газ)...

39 на сто избирателна активност (исторически минимум) на изборите през декември, но милиони по улиците. Тези две цифри са показателни за това, което можем да очакваме от румънците през следващите години. Въпреки че на един от плакатите пишеше:

„Искаме да работим и живеем, омръзна ни да ви следим на всяка крачка“, изглежда бдителността на зараждащото се гражданско общество на север от Дунава едва ли ще бъде приспана бързо и лесно.

-----

* Авторът е журналист и преводач на свободна практика. В момента е асистент-преподавател във Виенския университет.

** Този материал е публикуван в списание „Клуб Z” през март 2017 г. Поради непреходната му стойност и актуалност днес го предлагаме на читателите на www.clubz.bg. Ако искате да четете качествени политически, икономически, културни и спортни материали навреме, списанието „Клуб Z” излиза всеки месец и през тази година и можете да го намерите на будката до вас. Или да се абонирате – каталожен № 1403 за „Български пощи“ или каталожен № 525-1 за „Доби прес“. Можете да го направите и в нашия магазин.

Неваксиниращите не са изроди, а искат сигурност и гаранции!

https://www.actualno.com/viewpoint/nevaksinirashtite-ne-sa-izrodi-a-iskat-sigurnost-i-garancii-news_605235.html

Темата за ваксините в България става все по-актуална, а заедно с това се появяват различни публикации по въпроса. От една страна това е хубаво, защото изникват и все повече факти, които стават достояние на широката публика. Преди дни излезе текст на майка, озаглавен „Нека

Неваксиниращите не са изроди и не убиват децата си, а искат сигурност и гаранции!

https://www.actualno.com/viewpoint/nevaksinirashtite-ne-sa-izrodi-i-ne-ubivat-decata-si-a-iskat-sigurnost-i-garancii-news_605235.html

Темата за ваксините в България става все по-актуална, а заедно с това се появяват различни публикации по въпроса. От една страна това е хубаво, защото изникват и все повече факти, които стават достояние на широката публика. Преди дни излезе текст на майка, озаглавен „Нека

До края на 2017 г. Казахстан сменя азбуката си от кирилица на латиница

https://www.actualno.com/asia/do-kraja-na-2017-g-kazahstan-smenja-azbukata-si-ot-kirilica-na-latinica-news_605370.html

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев възложи на правителството да състави график за транскрибирането на казахската азбука от кирилица на латиница, предава Интерфакс. „Започваме подготвителната работа. Правителството трябва да състави график за транскрибира

Китай строи летище и пета полярна база в Антарктида

http://www.cross.bg/kitaii-polyarna-ekspeditziya-1540157.html

/КРОСС/ Изграждането на китайско летище върху ледения шелф на Антарктида започва до 2018 г., съобщи Сун Бо от Китайския институт за полярни изследвания. Във вторник завърши 33-ата полярна експедиция на Китай, която започна на 2 ноември 2016 г. Ледоразбивачът "Сюелун" ("Снежен дракон") преодоля с 256-членния си екипаж за 161 дни около 31 000 морски мили. "В началото летището ще има само писта за излитане и кацане и затова строителството ще бъде леко. Единственото, което трябва да направим, е да подравним избрания участък и да го поддържаме в това състояние", заяви Сун Бо за "Чайна дейли". Летището и бъдещата аерогара ще бъдат разположени край китайската полярна станция "Жоншан". Строителството на летището трябва да започне по време на 34-ата полярна експедиция на Китай. Самата експедиция ще стигне до Антарктида в края на тази година. Според Сун Бо Китай ще построи и други писти, за да може да излитат и кацат и по-големи самолети без специални ски. Китай е избрал вече място и за петата си полярна база. Източник: БГНЕС    

Районите без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348692

Заради аварии на водопроводи, варненски райони ще останат без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Ето кои са засегнатите места: - местност Манастирски рид до около 15 ч. - ж.к. "Младост" бл.116 вх. 10 до около 13 ч.

Производствената инфлация в Китай се забавя за пръв път от 7 месеца

http://www.investor.bg/novini/130/a/proizvodstvenata-inflaciia-v-kitai-se-zabavia-za-pryv-pyt-ot-7-meseca-237454/

Желязната руда и въглищата поевтиняват под натиска на опасенията, че производството на стомана ще надвиши търсенето

Изпълнете исканията, викаха протестиращите в Белград студенти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167784

Изпълнете исканията, викаха протестиращите в Белград студенти"Протестът против диктатурата" продължи вчера за девети пореден ден по белградските улици, съобщава БТА, отбелязвайки, че в центъра на града хората са викали "Изпълнете исканията". Шествието преминало мирно, без инциденти, като главният лозунг бил "Студенти, работници, заедно сме най-силни". На улиците се забелязваше по-малко полиция в сравнение с

Преглед на варненския печат - 12 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=348676

„Очакваме ръст между 11 и 12,5% на туристите във Варна“, е заглавие от първа страница в днешния брой на варненския ежедневник „Черно море“. Всички предварителни данни от бизнеса и институциите сочат, че ни очаква много добър летен сезон и съвместно работим за гарантиране на сигурността на туристите.

За първи път висш духовник дирижира симфоничен оркестър (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6167767

За първи път висш духовник дирижира симфоничен оркестър (видео)За първи път в историята на Старозагорската опера, диригент ще бъде висш православен духовник, старозагорският митрополит Киприан. На Велика Сряда от Страстната седмица на сцената на операта ще прозвучи монументалната, последна творба на Моцарт „Реквием”, съобщава NOVA. Музикантите от оркестъра на Старозагорската опера и двата хорови състава,

С бездушни чиновници агресията в училище няма да спре

https://www.actualno.com/actualno/s-bezdushni-chinovnici-agresijata-v-uchilishte-njama-da-spre-news_605255.html

На 11 април заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова отказа да седне на една маса с родителите на Габи, която почина, след като беше ритната в корема от свой съученик. Предния ден от пресцентъра на министерството за уточнили категорично Гайдарова няма да разго

Цитат на деня: Справедливостта е класово понятие и е недостижима

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/04/12/2952201_citat_na_denia_spravedlivostta_e_klasovo_poniatie_i_e/?ref=rss


Справедливостта е цел. Иначе тя е класово понятие и е недостижима.

Така бившият министър на финансите Владислав Горанов коментира по Би Ти Ви днес доколко е справедливо увеличение да има само за минималните пенсии, а не за всички. Въпросът дойде по повод преговорите с обединените патриоти за съставяне на правителство.

В интервюто Горанов обясни подробно как се е стигнало да компромиса с рамера на минималната пенсия (200 вместо 300 лева) и как след...

Нашенци откриха сезона на Бяло море, големият наплив се очаква по Великден

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/nashenci-otkriha-sezona-na-bialo-more-golemiiat-napliv-se-ochakva-po-velikden-2017095

Нашенци вече откриха сезона на Бяло море и най-нетърпеливите туристи събраха слънчеви лъчи из плажовете на Аспровалта, Неа Врасна и останалите крайбрежни селца в Северна Гърция.
 
Големият наплив към южната ни съседка се очаква след ден-два, когато стотици автомобили и автобуси ще пое

Трите кралици сред зодиите (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/trite-kralici-sred-zodiite-video-2017101

Всяка зодия дава на жената определени качества и характеристики. Но има няколко зодиакални знака, които дават на своите притежателки малко повече сила, женственост, чувственост и устрем.

Всички знаем, че има някои жени, които се забелязват веднага, когато влизат в стаята. Те имат по-

Апелативният прокурор: Румънски модел у нас? Няма как, работим по български

//dariknews.bg/regioni/burgas/apelativniiat-prokuror-rumynski-model-u-nas-niama-kak-rabotim-po-bylgarski-2017098

МВР и ДАНС  да обърнат по-голямо внимание на антикорупционните разследвания, призова днес председателят на Апелативната прокуратура в Бургас Любомир Петров.
„Има дела за катаджийски подкупи, за подкупи по време на изборите. Но е хубаво и да има и разследвания на по-високо ниво“, подчерта Пет

Ученик от Сливен твърди, че е бит от полицията

http://www.mediapool.bg/uchenik-ot-sliven-tvardi-che-e-bit-ot-politsiyata-news262588.html

13-годишен ученик от Сливен твърди, че е бит по време на разпит в полицията, съобщи бТВ. Полицаите искали от него да признае, че е откраднал чанта от възрастна жена. Родителите на момчето са наели адвокат и ще съдят полицаите. Момчето твърди, че е било бито в полицията два часа, а майка му го е чакала отвън, тъй като не са я пуснали вътре. Полицаите са го извикали като свидетел на обир на възрастна жена пред хранителен магазин. Минути преди това момчето и друг негов приятел са били там и търсили на пътя някакви стотинки, а камерите са ги заснели. Димитър Величков, началник на районното в Сливен, съобщи, че в полицейското управление е получен сигнал за извършен грабеж на 82-годишна жена, която е нападната от две неизвестни лица в кв. “Комлука”. "На записите се виждат две непълнолетни лица, отговарящи на описанието, което дава жената“, казва Величков. Във връзка с твърдението за побоя е разпоредена дисциплинарна проверка.

Въвеждат винетка за трактори

http://www.moreto.net/novini.php?n=348687

Служебният кабинет въвежда винетка за трактори и друга земеделска техника. Годишната такса ще се плаща на Агенция "Пътна инфраструктура" и ще бъде между 30 или 100 лева, в зависимост от широчината на самоходните превозни средства.

И България е космическа сила

https://vesti.bg/bulgaria/i-bylgariia-e-kosmicheska-sila-6067853

В стъпването на човек на Луната също има българско участие

Спайсър се извини за гафа с Холокоста

http://www.cross.bg/spaiisur-asad-hitler-1540156.html

/КРОСС/ Говорителят на Белия дом Шон Спайсър се извини за коментар за Башар Асад, в който той направи препратка към Хитлер и Холокоста, но думите му прозвучаха все едно, че омаловажава престъпленията на нацисткия режим, предадоха световните агенции. "Най-искрено си признавам, че погрешка направих един неуместен и безчувствен коментар във връзка с Холокоста", каза Спайсър и допълни, че поднася извиненията си и че е допуснал гаф. Лидерът на демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси заяви, че Спайсър трябва да бъде уволнен и президент Доналд Тръмп трябва незабавно да се разграничи от думите му, предаде Ройтерс. Стивън Голдстайн, изпълнителен директор на Центъра за взаимно уважение "Ане Франк" заяви, че Спайсър няма необходимата почтеност, за да заема поста на говорител на Белия дом и че Тръмп трябва да го уволни. Спайсър допусна гафа, докато говореше за химическата атака в Сирия, за която Западът твърди, че е дело на режима на Башар Асад. Той нарече Асад по-лош от Хитлер и каза, че дори такъв отвратителен човек като Хитлер не е използвал химическо оръжие срещу народа си.    

Путин: Предоставянето на руско гражданство може да бъде отменяно за хора от ИД

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167774

Путин: Предоставянето на руско гражданство може да бъде отменяно за хора от ИДРешението за предоставяне на руско гражданство може да бъде отменено за лица, членуващи в забранената в Русия групировка "Ислямска държава", заяви президентът Владимир Путин пред телевизия "Мир 24", цитиран от БТА. "Съгласно конституцията нямаме право да лишаваме от гражданство никого, но можем да отменим съответното решение,

Питон наркоман беше изпратен на лечение

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/piton-narkoman-beshe-izpraten-na-lechenie-6067851

Австралийските власти изпратиха на лечение наркозависим двуметров питон

Цвети Пиронкова зарадва феновете си с нова фотосесия (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6167732

Цвети Пиронкова зарадва феновете си с нова фотосесия (Снимки)Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова впечатли своите почитатели с нова фотосесия. На снимките Пиронкова е със зелен панталон и и бежова булза с флорални мотиви. Новите публикации на тенисистката събраха десетки хиляди харесвания в социалната

Красивата страна на дървените палети (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_652630.html

Всеки иска да има апартамент като от корицата на списание, но за жалост не всеки има финансовата възможност. И именно тук хората масово грешат! Няма нужда да имате много пари, за да декорирате дома си, така че да ви завидят и звездите. Един от най-лесните начини да освежите дома си и да направите нещо уникално е да използвате палети. Една палета, която е добре запазена, струва около 12-15 лева. Повечето са от дебело дърво и търпят различен вид обработка. Можете просто да ги лакирате, можете да ги боядисате, да ги изрисувате с пирограф, да ги декопирате. Просто пуснете на воля въображението си и можете да създадете от масички за кафе, през шкафове, та чак до невероятни спални. По този повод Pinerest представя творенията на различни талантливи хора от цял свят, за да могат и други да се вдъхновят и да създадат своя уютен дом.

EVN Топлофикация обявява край на отоплителен сезон 2016/17

http://www.cross.bg/voda-toplofikatziya-doma-1540155.html

/КРОСС/ През изминалата тежка зима EVN Топлофикация осигури непрекъснато снабдяване с топлина и битова гореща вода за своите клиенти в Пловдив От днес, 12 април 2017 г., ЕVN Топлофикация започва спиране на топлоподаването в Пловдив, с което настъпва край на отоплителен сезон 2016/17 г. Изключването на съоръженията в града ще се извърши поетапно в рамките на няколко дни. То е съгласно условията, посочени в Наредба за топлоснабдяването - „средната денонощна температура на външния въздух в три последователни дни е над 12 градуса", както и дългосрочната прогноза за времето, която дава информация за повишаване на температурите. В случай че живущите в съответната сграда имат желание централното отопление да остане включено, е необходимо домоуправителите или упълномощените лица да уведомят дружеството на денонощен телефон 0700 1 7898 или във всеки един EVN Офис в Пловдив. Абонатните станции са оборудвани със съвременни контролери, които автоматично спират или включват отоплението при повишаване или понижаване на външните температури. През изминалата тежка зима EVN Топлофикация осигури непрекъснато снабдяване с топлина и битова гореща вода за своите клиенти. Дори и при рекордните минусови температури през януари - февруари 2017 г. топлопреносната мрежа функционираше с нормални параметри

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване