Ромска наглост в трамвая: Ние сме турци, нали знаете историята (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/sofia/romska-naglost-v-tramvaja-nie-sme-turci-nali-znaete-istorijata-video-news_605352.html

Скандал в градския транспорт в София, публикуван във Facebook групата "Видяно в София", предизвика лавина от реакции в социалната мрежа. Причината – на видео е заснето как семейство роми отказва да плати за превоза в трамвай номер 20. Възмущението е предизвикано от реплика на

Служебният кабинет ще реши дали да продължи да търси нефт и газ в Черно море

http://offnews.bg/news/n_1/n_652697.html

Правителството ще реши днес дали да продължат проучванията в Черно море за нефт и природен газ. Проектът на решение за продължаване на срока на разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ – подземни богатства в площта „Блок 1-21 Хан Аспарух” е на дневен ред в Министерски съвет. Октомври миналата година в Черно море бяха открити залежи на нефт. Откритието бе направено в блок „Хан Аспарух“ при проучвателните сондажи с кораба Noble Globetrotter II в продължение на четири месеца.

Преглед на печат - 12 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=348675

Опитът на президента Радев за ограничаване на гласуването в чужбина отново е сред водещите теми на всекидневниците. "Президентът Румен Радев направи кратко обръщение към нацията, в което заяви, че парламентът трябва да направи необходимите законови промени, за да ограничи опитите за влияние на чужди държави в изборния процес у нас.

Шеф Таньо Шишков: Тайната за вкусен Великден е готвенето с любов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167664

Шеф Таньо Шишков: Тайната за вкусен Великден е готвенето с любовОсновна тайна на вкусната великденска трапеза е да прекарате с хората, които обичате. Храната, дори и да не се получи идеална, не е проблем, съветва шеф-готвачът Таньо Шишков. В кулинарен аспект секретът, според него е готвенето с пресни и свежи продукти. Използвайте незамразено месо, пресни, хубави зеленчуци за салати и гответе с любов,

Президентът Радев ще дава показания в делото срещу Николай Ненчев

http://offnews.bg/news/n_1/n_652696.html

Президентът Румен Радев днес ще дава показания в делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев. Той е обвинен в престъпление по служба, свързано с ремонта на изтребителите МиГ-29. Съдът даде старт на делото на 22 февруари 2017г., а в хода на наказателното производство ще бъдат разпитани повече от 15 свидетели. Сред тях са зам.-министърът на отбраната в предходното правителство Димитър Кюмюрджиев, заместник-министърът на отбраната в кабинета „Борисов 2“ и настоящото служебно правителство Десислава Йосифова, бившите началници на отбраната ген. Константин Попов и вицеадмирал Румен Николов и други. Някои от тях вече са дали показания пред съда. За днешното съдебно заседание, в качеството на свидетел, е призован и държавният глава Румен Радев. Началото на заседанието е от 09.30 часа.

САЩ: Русия е виновна. Путин: Кимат като китайски кукли

https://vesti.bg/sviat/sasht-rusiia-e-vinovna.-putin-kimat-kato-kitajski-kukli-6067846

Правителството на Башар Асад няма химически оръжия и нужда от такива е позицията на Кремъл

"Булгартабак" продава водещите си марки на "Бритиш американ табако"

http://www.clubz.bg/52750-bulgartabak_prodava_vodeshtite_si_marki_na_british_amerikan_tabako

Световният тютюнев гигант „Бритиш американ табако“ (BAT) купува водещите марки цигари на „Булгартабак“. 

Стойността на сделката е над 100 милиона евро. BAT ще стане собственик на водещите брандове на българския холдинг Victory, Eva Slim и GD. Част от сделката е и придобиването на дистрибуторската компания „Експрес логистика & дистрибуция".

След придобиването на българските марки BAT ще има пазарен дял от 40% у нас, което е над три пъти повече от сегашните 12%.

Собствените марки цигари на BAT са Dunhill, Lucky Strike, Kent, Pall Mall, Benson & Hedges и Rothmans.

В началото на годината BAT купи американския тютюнев гигант Reynolds за 49,4 милиарда долара. Така британците придобиха и марката Camel.

Ние сме ангажирани с българския пазар и сме развълнувани от тази значима инвестиция в страна, която все повече показва, че има светло бъдеще. Тази значима инвестиция демонстрира нашата увереност в перспективите пред България и в растежа на BAT тук“, казва в изявление до медиите Ричард Уидман, генерален мениджър "Бритиш Американ табако клъстър Централна Европа".

“Бритиш Американ табако“ беше един от кандидатите за приватизацията на "Булгартабак". Компанията обаче се отказа през лятото на 2011 година, когато неофициално се знаеше кой ще спечели търга. Агенцията за приватизация определи за победител австрийската "БТ Инвест" за купувач на 79,38% от капитала на "Булгартабак" за сумата от малко над 100 млн. евро. После собствеността премина през руската ВТБ и фирми около Цветан Василев, за да се озове в офшорката от Лихтенщайн Livero Establishment, за която банкерът твърди, че е свързана с Пеевски.

Разкриха защо връзките на обувките се развързват сами

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-zashto-vryzkite-na-obuvkite-se-razvyrzvat-sami-2017054

Американски инженери разкриха сложното взаимодействие на сили, заради което връзките на обувките се развързват сами, докато вървим, съобщиха АФП и Би Би Си.

При стъпването на земята възелът се разтяга и разхлабва. Люлеещото движение на крака пък възд

Юношите на „Черно море” срещат "Лудогорец" за купата днес

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/iunoshite-na-cherno-more-sreshtat-ludogorec-za-kupata-dnes-2017055

Юношите старша възраст на „Черно море” излизат срещу „Лудогорец” днес във финален мач от турнира за Купата на БФС. Двубоят е в 16 часа и ще се играе на „Трейс Арена” в Стара Загора.
Георги Давидов е определен за главен рефер. Негови помощници ще бъдат Георги Дойнов и Даниел Ников. Четвърти р

Откраднаха и продадоха куче

//dariknews.bg/regioni/vraca/otkradnaha-i-prodadoha-kuche-2017057

Жител на Козлодуй подал сигнал в полицията, че някой откраднал кучето му. След оперативно-следствени действия  било установено, че кражбата е дело на Б. С. /45 г./ от Козлодуй. Мъжът е криминално проявен и осъждан. Кучето било продадено на непознат мъж. Работата по случая продължава.
 

Специализирани полицейски акции през празничните дни

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/specializirani-policejski-akcii-prez-praznichnite-dni-2017058

20 тежки ПТП с петима убити и 24 ранени са станали на територията на ОД на МВР Кюстендил от началото на януари до сега.Общият брой на катастрофите е 98, през същият период  миналата година са били 121 ПТП , от тях 16 тежки с 3 убити и 20 ранени.
„Виждате , броят на ПТП е по- малък , но са по

Край на отоплителния сезон, "Топлофикация София" спира парното

//dariknews.bg/novini/biznes/kraj-na-otoplitelniia-sezon-toplofikaciia-sofiia-spira-parnoto-2017060

"Топлофикация София" започва от днес общото спиране на отоплението в столицата, съобщиха от дружеството.
 
Съгласно изискванията в Общите условия за продажба на топлинна енергия, тази процедура може да започне, ако са изпълнени двете задължителни усло

Огнеборци и полицаи от Силистра с призови места на републиканско първенство по плуване

//dariknews.bg/regioni/dobrich/ogneborci-i-policai-ot-silistra-s-prizovi-mesta-na-republikansko-pyrvenstvo-po-pluvane-2017061

С много медали се окичиха служители на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” и Областна дирекция на МВР в Силистра на републиканско първенство по плуване за служители на МВР. Състезанието бе организирано от Спортната асоциация на министерството и се проведе на 10 и 11 ап

Младеж подкара мотопед без книжка

//dariknews.bg/regioni/vraca/mladezh-podkara-motoped-bez-knizhka-2017059

На 11 април в Козлодуй е спрян за проверка мотопед, управляван от 17-годишно момче от града. Установено е, че той е с отнето свидетелство за правоуправление. Образувано  е незабавно производство.
 

Тайната за вкусен Великден

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/tajnata-za-vkusen-velikden-2017047

Основна тайна на вкусната великденска трапеза е да прекарате с хората, които обичате. Храната, дори и да не се получи идеална, не е проблем, съветва шеф Таньо Шишков. В кулинарен аспект ключът според него е готвенето с пресни и све

Простреляха с въздушна пушка мъж в главата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prostreliaha-s-vyzdushna-pushka-myzh-v-glavata-2017050

Мъж е прострелян с въздушна пушка в главата на една от главните улици на смолянския квартал "Устово".
 
Инцидентът става снощи малко след 21.00 ч., когато пострадалият 38-годишен мъж преминавал с лек автомобил БМВ по ул. "Стою Шишков".
 

Пробутват ни румънско агнешко за българско

https://www.actualno.com/business/probutvat-ni-rumynsko-agneshko-za-bylgarsko-news_605332.html

Румънско агнешко се пробутва за българско в дните преди Великден. За това предупреди Димитър Зоров, председател на Съюза на млекопреработвателите и на говедовъдите. Той обясни, че животните се внасят живи от северната ни съседка и се колят на наши кланици, а след това се пр

Може ли без разбиване да се изхвърли камък 8 мм от бъбрека?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6167117

Може ли без разбиване да се изхвърли камък  8 мм от бъбрека?На читателския въпрос отговаря проф. Боряна Делийска, дмн, началник на Клиника по нефрология, УМБАЛ “Царица Йоанна-ИСУЛ”   Честотата на нефролитиазата нараства, като в Европа, САЩ и в Азия се е увеличила двукратно за 30 г. период, предимно сред бялата раса.. Честотата ѝ според американски автори е 6-12% сред населението.

Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у нас с четири огнеупорни фенера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167662

Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у нас с четири огнеупорни фенераНа Велика събота - на 15 април, Благодатният огън ще бъде донесен у нас от Йерусалим с четири специални, огнеупорни фенера, съобщи за БТА Емил Велинов - директор на дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет. Той отбеляза, че ще се носят четири здрави огнеупорни фенера, за по-голяма сигурност и припомни,

Страстната седмица - Велика сряда

http://offnews.bg/news/n_1/n_652693.html

Страстната седмица    Велика сряда В деня на Светата и Велика сряда се припомня едно от последните събития преди спасителните за нас страдания на Господ: за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя (Мат.26:6-13, Марк 14:3-9). Успяла да влезе в дома, дето бил Христос, жената, носеща алабастърен съд с драгоценно миро, искала да засвидетелствува почитта си към Него. В бързината, да не й се пречи на доброто намерение, тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото. Скъпоценното миро струвало триста динария (Марк 14:5), затова някои възнегодували против нея: "защо е това прахосване?", "мирото можеше да се продаде и парите да се раздадат на сиромаси" . А Христос им отговорил "сиромасите всякога имате при себе си, а Мене не всякога имате", "тя извърши добро дело за Мене превари да помаже тялото Ми за погребение". За това й усърдие ще се разгласи по цял свят. Подобно на блудния син грешницата  осъзнала греховете си и ''дошла в себе си'' . Да се  опомним и ние за нашето духовно състояние и да се разкаем за греховете си, та с нашите покайни сълзи да "помажем" Господа като оная разкаяла се жена. В същия ден си припомняме и решението на Синедриона да осъди Иисус Христос. Тогава Иуда Искариот отишъл при иудейските първенци и уговорил да Го предаде за тридесет сребърника (Мат. 26:14-16, Марк 14:10-11, Лук. 22:1-6). И ние се замисляме: дали и ние, които носим Христовото име, не предаваме Христа чрез нашите небогоугодни дела? От тоя ден коленопреклоненията на молитвата не престават. Слово в сряда на Страстната седмица На днешния ден имаме между другото следния горчив спомен: юдейските старейшини се събрали в дома на Каяфа и разсъждавали как да хванат с хитрост Господа Иисуса и да Го осъдят на смърт. В това време, от никого не търсен, идва при тях един от дванадесетте - Юда Искариотски и казал: какво ще ми дадете, за да ви Го предам? Те му дали тридесет сребърници (Мат. 26:3-5, 14-16, Марк 14:1-2, 10-11, Лук. 22:1-6).  Когато четях това място от св. Писание, душата ми се изпълни с негодувание и срещу старейшините, и срещу Юда. Къде са гледали тези старейшини, та навлякоха и върху себе си и върху народа вината и наказанието за богоубийство? И как е могъл да се реши на такава постъпка Юда, който винаги е бил близо до Господа и така ясно е видял отпечатаната върху Него пълнота на божествеността? После мисълта ми премина към характера на предателството и, между това, когато аз мислех за тези събития, в моята съвест започнаха да изникват едно след друго моите собствени дела, много прилични на делото на Юда. Колкото повече размишлявах, толкова повече съвестта ме изобличаваше. Тогава вместо негодувание срещу Юда, започна да се поражда страх за самия мене и вътрешен глас ми каза: ти остави Юда, погледни по-скоро себе си и се погрижи да избегнеш неговата горчива участ. Ето, братя, с това излизам и пред вас. Аз възнамерявах да изразя пред вас чернотата на Юдиното предателство. А сега казвам: да оставим Юда. По-добре нека разгледаме нашите собствени дела, за да изчистим от нашия живот всичко, което носи някаква черта от характера на Юда и така да избегнем постигналото го небесно наказание.   Това, което е особено поразително в Юда, е фактът, че във време на своето пребиваване с Господа, той по живот е бил съвсем същото, както и другите Апостоли. С тях той ял, пил, пътувал, нощувал, с тях слушал поученията и видял чудесата на Господа, с тях търпял всички нужди, проповядвал; a може би и чудеса е вършил в името на Господа. Нито Апостолите, нито друг някой бе забелязал някаква особеност в него. А между това на края виждате какво излезе? От де е тоя плод? Разбира се, отвътре, от душата. И ето виждате, вътре в душата е зреело онова, за което през всичкото време не е имало никакви външни признаци. Знаел ли е сам Юда, че той е носил в сърцето си такава змия, която накрай ще го погуби? Според обичая на нашия враг сатаната да крие веригите, с които свързва грешника, той с различни странични благовидности винаги закрива главната страст от съзнанието и даже от съвестта и само когато разчита на окончателното погубване на човека, я пуска - да го нападне с всичката неудържима ярост. Съдейки по това, може да се мисли, че Юда не е видял всичкото безобразие на своята страст и считал себе си за не по-лош от другите Апостоли. И падал като че ли без да предвижда това. Това като помним, братя, нека се обърнем към себе си и да направим строго изследване на най-съкровените движения на нашето сърце, без да гледаме на нашата безупречна външност. Вижте, според нашата външност, какво лошo има в нас? А между това кой знае, може би около нашето сърце се увива такава змия, която е готова да ни погуби - и ще ни погуби, щом се яви случай. Ще ви припомня една мисъл на свети Mакарий Египетски, който казва: не се хвали с никакви дела и никакви подвизи. Но ако ти си проникнал в самата глъбина на твоето сърце и си убил загнездилата се там змия, която трови всички проявления на твоя живот, тогава благодари на Господа. Свети Макарий е подразбирал или греха, който живее у нас, или главната страст на всеки, в която този грях се преобразява. И ето на какво трябва да обърнем особено внимание при предстоящето самоизпитание и изповед. Нека търсим нашата главна страст. Нея да изобличим и да я изхвърлим навън. Друг свети отец казва: Господ не иска от тебе пост, когато страдаш от егоизъм. Дай Му простотата на милосърдната щедрост. Господ не иска от тебе големи и славни дела, щом ти си заразен от пустославие. Дай Му смирение и самоунижение. Така и във всичко друго. Господ иска да изобличим и да обещаем да победим у себе си особено оная страст, която най-вече ни овладява и да се отличим особено в оная добродетел, която е противоположна на нашата страст. Когато извършим това, тогава и всички други добродетели ще дойдат в строй и в сила, а страстите ще отслабнат, защото те обикновено зависят от нашата главна страст.  Но да се върнем пак при Юда. Така той е носил тръна в своето сърце. Преставил се случай и страстта закипяла. Сатаната го хванал, бедния, за тая страст, затъмнил неговия ум и съвест и го повел като слепец, или като вързан пленник отначало към злодеянието, а после и към гибелта на отчаянието. Така ще бъда и с нас, ако не открием пред духовния отец нашата страст. Сега тя притихва, но после, при пръв сгоден случай, веднага идва падението. Ако се изповядаме откровено, ако се съкрушим, ако вземем решение да не се подаваме и замолим Господа за помощ, тогава непременно ще устоим, защото Тоя, Който е у нас, е по-голям от оногова, който е в света ( I Иоан. 4:4 ). В часа на разрешението Господ със Своята благодат ще убие страстта и ще посее семето на противоположната й добродетел. Тогава трябва да вложим само неголям труд и с Божията помощ няма повече да се валяме в страстите на нечестието и с открито лице ще гледаме към Бога, към светителите и към всички християни. Още малко време и Господ ще дойде при нас и ще Си устрои у нас вечеря. Нека се готвим! Да изхвърлим из сърцата си всичко, което е противно на Господа, да изчистим всяка прашинка със сърдечни въздишки, да измием всяко петно със сълзите на съкрушението, та, като влезе Господ у нас, да намери жилището на нашето сърце разтребено, изчистено, постлано. Да няма между нас никой, който да прилича на Юда. И Юда, както и другите Апостоли, също е слушал: след два дни ще бъде Пасха. Но Апостолите пристъпили към Господа и казали: де искаш да Ти приготвим да ядеш Пасха? А Юда какво направил? Отишъл та продал Господа. А на вечерята все пак дошъл с другите Апостоли. Нима и между нас утре ще има такива? О, не бива! Има още време. Нека опитаме и всеки според силите си да проявим усърдие за достойно приемане на Господа Иисуса в Неговите свети Тайни. Да съзнаем нашата виновност, да се разкаем и да кажем: Господи, няма повече да грешим! Помогни ни да устоим занапред! Това е главното, което Господ иска. Между нас не бива да има безгрижни. Не бива да има и такива, които пристъпят към светите Тайни както дойде, без съзнание и чувство и без всяка грижа за подготовка. Особено не бива да има такива, които, без да скъсат със своята страст, не само нямат намерение да се въздържат от нейните дела, но и тук не са чужди на съуслаждането от тях и склонността към тях. Такъв е съвсем точно Юда: телом е на вечерята, а сърцето му е пълно с предателски мисли. Когато след причастяването с Христовите Тайни такъв целуне светата Чаша, Господ не ще ли му каже чрез неговата съвест: с целувка ли предаваш Сина Човечески? Нашият Господ и Спасител, Пречистата Божия Майка и всички светители да ни помогнат да се причастим за очистване на греховете и за вечен живот. Амин. Св. Теофан Затворник Превод † Знеполски епископ Йосиф (Диков)

Варненският парламент гласува дали да доплати за ремонта на Аспаруховия мост

http://www.moreto.net/novini.php?n=348651

Извънредно заседание ще проведе днес Общинският съвет във Варна във връзка с предстоящия ремонт на Аспаруховия мост, научи Moreto.net. Членовете на местния парламент трябва да разгледат предложение на кмета Иван Портних за дофинансиране на обекта, който ще бъде изпълнен съвместно с Агенция "Пътна инфраструктура".

Ударът срещу Асад дава на Тилърсън силна позиция за срещата в Москва

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/12/2951369_udarut_sreshtu_asad_dava_na_tilursun_silna_poziciia_za/?ref=rss


Посещението на американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Москва тази седмица ще бъде ранен тест за това дали правителството на Доналд Тръмп може да осъществи стратегия за спиране на сирийската война.

Още преди ракетния удар по военновъздушна база в отговор на употребата на химически оръжия от сирийското правителство, беше ясно, че при посещението на Тилърсън ще преобладават трънливи въпроси. Сред тях са руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г., вероятното...

ФБР е получило миналото лято заповед за наблюдение на съветник на Тръмп заради Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167657

ФБР е получило миналото лято заповед за наблюдение на съветник на Тръмп заради Русия Миналото лято ФБР е получило заповед от таен американски съд да наблюдава комуникациите на Картър Пейдж, по онова време съветник на Доналд Тръмп, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като се позоваха на в. "Вашингтон пост". Съдебната заповед била издадена, защото властите вярвали, че Пейдж е действал като руски агент, твърди изданието,

Започва делото срещу Румяна Ченалова

http://offnews.bg/news/n_1/n_652692.html

Софийският апелативен съд започва делото срещу съдия Румяна Ченалова. Зимата градският съд прекрати делото срещу Ченалова за престъпление по служба. Тя беше обвинена, че като съдия по гражданско дело на фирмата „Обединени енергийни търговци" срещу Националната електрическа компания, е наложила запор от 6 милиона и 300 хиляди лева на компанията. Така над две години НЕК нямала достъп до запорираните си пари. Тези нейни деяния не са престъпление, пише в мотивите на градския съд.

Втори ранен в експлозиите в Дортмунд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167654

Втори ранен в експлозиите в ДортмундПолицай също е бил ранен при трите експлозии в германския град Дортмунд, насочени срещу автобуса, с който пътуваше футболният отбор Борусия Дортмунд, предаде ДПА, цитирана от БТА. Полицаят е шофирал пред автобуса, ескортирайки го на път за стадиона, където вчера вечерта трябваше да има мач с отбора на Монако.

Къде, какво в страната

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-provede-1540131.html

/КРОСС/ ***София. От 10.00 часа в сградата на Министерски съвет ще се проведе редовното правителствено заседание. ***София. От 14.00 часа в Гранд Хотел София „Huawei Technologies Bulgaria" и Фондация „Еврика" ще представят на стипендиантите за 2016 г. в годишната програма за стипендии на студенти и ученици с постижения в областта на информационните технологии и научната дейност. В нея ще вземе участие министър-председателят на Република България, проф. Огнян Герджиков. ***София. От 08.00 часа в София Ивент Център ще се проведе годишната образователна конференция на Капитал и Фондация „Америка за България" на тема „Готови ли са вашите деца за бъдещето?". ***София. От 09.00 часа 4-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Ценко Ч., Мартин Ч. и др., на които е повдигнато обвинение за образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 09.00 часа състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу съдията от Варна Светлозар Георгиев. ***София. От 09.30 часа 14-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Недко Б. и Васил П., на които е повдигнато обвинение за изнудване. ***София. От 09.30 часа 8-и състав на Софийския градски съд ще заседава по делото срещу Николай Ненчев (чл. 282, ал. 3 НК). ***София. От 09.30 часа 3-и състав на Софийския градски съд ще заседава по делото срещуГеорги К., Петър П., Николай С., Манчо И

Стига експертизи! Тумор е мънкането защо си отиде Габи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6167367

Стига експертизи! Тумор е мънкането  защо си отиде ГабиПочти 2 месеца след смъртта на 11-годишната Габриела няма категорично становище каква е причината за смъртта ѝ. Не е огласена официално нито единичната, нито тройната съдебномедицинска експертиза, назначава се петорна. (Виж 16-а стр.) Цитират се “запознати” за тежки скрити болести, от които е страдало момиченцето.

Минималната пенсия, за която са се разбрали ГЕРБ и Патриотите, е 200 лева

https://www.actualno.com/business/minimalnata-pensija-za-kojato-sa-se-razbrali-gerb-i-patriotite-e-200-leva-news_605341.html

Комрпомис за минималната пенсия в България между преговарящите за съставяне на правителство ГЕРБ и "Обединени патриоти" вече има. Това стана ясно още вчера (11 април), но вече е ясно и за какъв точно размер са се договорили двете страни, след като вчера Цветан Цветанов и Валер

Националистите може да решат изхода на референдума в Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/12/2951998_nacionalistite_moje_da_reshat_izhoda_na_referenduma_v/?ref=rss


Докато Турция се подготвя да гласува на референдум за преминаване към президентска република, малка група ултранационалисти, които отстъпват от партийните повели, може да се окажат основна спънка пред политическите амбиции на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган.

Националистическата опозиция вече обяви подкрепа за Ердоган, но група дисиденти в нея се отцепи, за да провежда кампания срещу колегите си. Този бунт в партията се предвожда от шейсетгодишната Мерал Акшенер –...

Най-важното от Варна във вчерашния 11 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=348652

Молдова с интерес за бизнес форум във Варна Кметът на Варна Иван Портних се срещна днес с Щефан Горда, извънреден и пълномощен посланик на Република Молдова в Република България. На срещата присъства и зам.-кметът Пейчо Пейчев, съобщиха от общината за Moreto.

Феновете на "Борусия" приеха французите в домовете си (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167649

Феновете на "Борусия" приеха французите в домовете си (видео)След взривовете в Дортмунт феновете на двата отбора се превърнаха в сензация в мрежата. Привържениците на "Борусия" поканили феновете на "Монако" да вечерят и преспат в домовете им, съобщава NOVA. Причината е, че отлагането на мача остави много французи без подслон за вечерта - с хаштаг "легло за гостуващте фенове".

Георг Спартански покани на среща новоизбраните депутати

//dariknews.bg/regioni/pleven/georg-spartanski-pokani-na-sreshta-novoizbranite-deputati-2017035

Кметът на Община Плевен покани на среща новоизбраните народни представители от Плевенски многомандатен район. Срещата ще се състои на 13 април /четвъртък/ от 11:00 часа в Заседателната зала на местната администрация.
         
"В навечерието на свикването на 44-ото Народно събрание на

Фермерски пазар за Великден

//dariknews.bg/regioni/ruse/fermerski-pazar-za-velikden-2017037

Тази година по случай настъпващите Великденски празници, Mall Rousse за пръв път организира „Фермерски пазар“ за всички свои посетители. От днес до 14 април включително, между 10:00 и 20:00 часа на партерния етаж на търговския център, русенци ще имат възможността да закупят натурални български пр

Поредна излъгана жена

//dariknews.bg/regioni/vraca/poredna-izlygana-zhena-2017038

В РУ Лом е получен сигнал от 68-годишна жителка на гр. Лом, която обяснила, че е станала жертва на телефонна измама. Жената е била измамена, че оказва съдействие на органите на полицията за залавяне на измамници и изпълнявайки дадените й указания, закачила на оградата на дома си найлонов плик със с

Завърши турнирът по тенис на маса от Варненската универсиада

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/zavyrshi-turniryt-po-tenis-na-masa-ot-varnenskata-universiada-2017039

Завърши турнирът по тенис на маса, които е част от Варненската студентска универсиада. Състезанието се проведе в залата на Икономически Университет - Варна и в него взеха участие над 60 студенти от пет варненски университета.
Турнирът тази година се проведе във формат отборно за мъже и жени

Кампания срещу детската просия започват социални работници

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/kampaniia-sreshtu-detskata-prosiia-zapochvat-socialni-rabotnici-2017041

Кампания срещу въвличането на деца в просия започва в Пазарджик. „Тя ще продължи дълго и докогато трябва, защото проблемът е сериозен“, казва Елена Бонева от Комплекса за социални услуги.

Трябва да информираме хората, че не бива да дават пари на просещите деца, защото

Митрополит Киприан дирижира „Реквием” тази вечер

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/mitropolit-kiprian-dirizhira-rekviem-tazi-vecher-2017042

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден, тази вечер на сцената на Старозагорската опера ще прозвучи монументалната последна творба на гениалния Моцарт „Реквием”. Разтърсващата недовършена „лебедова песен” на композитора ще дирижира Старозагорският митрополит Киприан. Участват соли

Къде в София няма да има вода на 13 април?

//dariknews.bg/regioni/sofiia/kyde-v-sofiia-niama-da-ima-voda-na-13-april-2017040

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 13 април 2017 г. (четвъртък).
 
Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Ерма“ във вилна зона Врана - Лозен триъгълника, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 20:00 ч. на клиент

Кои са петте най-опасни вулкана на Земята?

//dariknews.bg/novini/sviat/koi-sa-pette-naj-opasni-vulkana-na-zemiata-2017024

Географът Матю Блекет от университета в Ковънтри, Англия, определи 5-те най-опасни вулкана на Земята, съобщи Лента. Изригването им може да доведе до гибелта на хиляди хора.
 

Марк Бартра не е пострадал сериозно след взрива в Дортмунд

https://www.24chasa.bg/sport/article/6167590

Марк Бартра не е пострадал сериозно след взрива в ДортмундИграчът на "Борусия (Дортмунд)" няма сериозни наранявания след като се оказа потърпевш от инцидента снощи, съобщи sportal.bg. Испанският футболист беше откаран в болница, където получи спешна медицинска помощ, но, за щастие има само порезни рани по едната ръка, получени вследствие на пръснатите от взрива прозорци на автобуса.

Уволниха телевизионна водеща в Босна, защото била проститутка

https://www.actualno.com/curious/uvolniha-televizionna-vodeshta-v-bosna-zashtoto-bila-prostitutka-news_605345.html

Водеща от популярния в Босна и Херцеговина телевизионен канал Пинк (Pink), която заработвала като проститутка, бе уволнена, съобщава вестник The Sun, цитиран от БГНЕС. Ръководството на телевизията съобщи, че спира шоуто, водено от Сенада Нуркич. Решението е взето, след като сканд

Не е важно дали Христос е ...

http://www.cross.bg/hristos-dali-vazhno-1540116.html

/КРОСС/ "Не е важно дали Христос е историческа личност. Важното е да живеем с тази мисъл." Йордан Радичков  

Пътна обстановка в страната - 12 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=348670

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: Къстина-Винарско от км 344+000 до км 350+000 – оформяне и почистване на земен окоп. Срок до 13.04.2017 г. АМ „Хемус“: област София: ограничава се движението в дясната тръба на тунел „Витиня“ в посока Варна, поради ремонт.

Обрат в Дортмунд, подозират тероризъм

https://vesti.bg/sviat/evropa/obrat-v-dortmund-podozirat-terorizym-6067844

Взривовете в близост до клубния автобус на „Борусия”, са имали за цел атака срещу футболния отбор

Бомбите в Дортмунд – опит за убийство

https://vesti.bg/sviat/evropa/bombite-v-dortmund-opit-za-ubijstvo-6067844

Взривовете в близост до клубния автобус на „Борусия”, са имали за цел атака срещу футболния отбор

Съдът ще гледа делото срещу Николай Ненчев за ремонта на МиГ-овете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167646

Съдът ще гледа делото срещу Николай Ненчев за ремонта на МиГ-оветеСофийският градски съд ще гледа делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев за договора с Полша за ремонт на самолетите МиГ-29, съобщава БНТ. Николай Ненчев е на съд по 2 обвинения - че не е задействал договора с руската корпорация МИГ за ремонт на българските двигатели на изтребителите и че не е утвърдил проект за инвестиционен

Тони Стораро записа албум с гръцки песни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6167222

Тони Стораро записа албум с гръцки песниТони Стораро записа албум с гръцки песни. Те са подарък от близките му приятели - гръцките музиканти Василис Карас и Зафирис Мелас. Стораро има тяхното официално разрешение, за да ги запише и изпълнява. По негова идея са направени в миск, като са разделени на три части - балади, бързи парчета и така популярното гръцко замбекико.

Радев: Нашенците зад граница се нуждаят от независима България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278838_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B4+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%8F%D1%82+%D

 "Сега на ход е парламентът. Вярвам, че в него ще се намери мнозинство. На следващото 44-то НС ляга отговорността. Приветствам куража и усилията на МП да формулира конкретни предложения за законови промени.“. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията по повод оттеглените предложения на МП за законови изменения, предвиждащи въвеждането на 3-месечна уседналост за гласоподавателите на изборите за НС и държавен глава. И отсече в допълнение: "Някои съзряха ограничаване на права. Най-важната защита на правата на българите зад граница е да могат да се върнат в независима България.".

По думите му законопроектът включвал ключови изменения, които останали в сянка поради шума около уседналостта. Той посочи като пример промените в законите за вероизповеданията, за политическите партии и за българското гражданство. Целта им била "укрепване на разклатения ни имунитет". Радев припомни, че някои партии призовавали за радикални мерки, нарушаващи дори действащи закони, като като отмяна на двойното гражданство и затваряне на изборни секции и граници.

"Вярвам, че с един разумен и конструктивен диалог ще се намерят по-добри решения, те трябва да отчитат нашата принадлежност към единното европейско семейство", посочи Радев, който изрази надежда НС да излъчи работещо правителство.

"Българите очакваме мерки срещу бедността, корупцията и престъпността, срещу ценовия шок гласуван от независимия регулатор. Пожелавам успех на българските законодатели", добави президентът.

Боян Знеполски, социолог: Много е важно пропагандата да не се бърка с критика

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/04/12/2952114_boian_znepolski_sociolog_mnogo_e_vajno_propagandata_da/?ref=rss


С 30 пъти се е увеличил пропагандният език в българските медии през последните четири години. Антилибералните и антидемократичните настроения в печата и в интернет в България съпътстват всяко значимо обществено и политическо събитие, а в международен план в ключови моменти доминират пропагандните теми за загиващия Запад и възраждащата се Русия.

Това установява мащабно проучване на пропагандата в българските медии, което беше представено вчера от Фондация за хуманитари и...

Засилена охрана ще пази храмовете в цялата страна в нощта срещу Великден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167643

Засилена охрана ще пази храмовете в цялата страна в нощта срещу ВеликденМВР ще оповести подробности за предприетите мерки за обезпечеване на обществения ред и сигурност през предстоящите Великденски празници, съобщава БНТ. Около храмовете в цялата страна се очаква да има засилена охрана в нощта срещу Великден. Допълнителни патрули ще бъдат разположени по основните пътни артерии на страната през четирите почивни дни.

Неонацистка фенска фракция може да стои зад взривовете в Дортмунд

https://www.actualno.com/football/neonacistka-fenska-frakcija-moje-da-stoi-zad-vzrivovete-v-dortmund-news_605351.html

Нападението срещу автобуса на "Борусия" Дортмунд може да е дело на радикална неонацистка фенска фракция на клуба, съобщава германската телевизия N24. Това, разбира се, е само една от версиите, по които работи полицията. Другата е за терористичен акт на ислямистка организация,

12 април в историята

http://www.cross.bg/purviyat-imperator-voiina-1540115.html

/КРОСС/ 238 г. - Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си.467 г. - Антемий става император на Римската империя.971 г. - Византийската армия на император Йоан I Цимиски навлиза в българските земи.1796 г. - Наполеон печели първата си значима победа при Монтеноте, разбивайки австрийските и сардинските войски.1815 г. - По време на изригването на вулкана Тамбора загиват около 10 000 души.1849 г. - Италианският астроном Анибал де Гаспарис открива 10 Хигея - четвъртият по големина астероид.1861 г. - Американска гражданска война: Войници от Юга атакуват федералния контингент във Форт Съмтър в пристанището на Чарлстън (Южна Каролина). Това дава повод за начало на войната.1897 г. - По време на гръцко-турската война от края на 19 век османската армия влиза в Тирнавос, което историческо събитие е отразено във филма "Превземането на Тирнавос".1903 г. - В Лондон е пуснат първият в света градски автобус с Двигател с вътрешно горене.1911 г. - В Санкт Петербург е проведен първият всеруски Аргонавтен конгрес.1914 г. - Пиесата на Джордж Бърнард Шоу "Пигмалион" се играе за първи път в Лондон.1919 г. - Приет е Закон за конфискуване на незаконно придобитите имоти от държавни чиновници за времето след 17 септември 1912 г.1935 г. - Осъществен е първият полет на британския самолет Бристол Бленхайм.1941 г

Лъчезар Богданов: Бърникането в пенсионния модел намалява доверието

http://www.clubz.bg/52748-lychezar_bogdanov_byrnikaneto_v_pensionniq_model_namalqva_doverieto

Лъчезар Богданов. Снимка БГНЕС

Налагането на промени в пенсионния модел заради политически съображения намалява доверието в него. Така икономистът Лъчезар Богданов коментира пред БНР постигнатото вчера разбирателство между ГЕРБ и "Обединените патрити" за повишаване на минималните пенсии до 200 лв. към октомври тази година.

"Подобен вид преговори са доказателство за тотално разрушаване на доверието в пенсионния модел. Политиците се опитват да бърникат в предварително зададени дългосрочни параметри. Хората все по-рядко ще могат да очакват, че има някаква предвидимост - внасяш определени вноски и получаваш определени пенсии. Налага се непридвидимост и зависимост от политически боричкания", коментира Богданов.

Според него ако трябва да се вдигне минималната пенсия има два подхода. Единият е вдигане на всички пенсии със същия процент, за да се запази съотношението. Ако се приеме такъв подход обаче за вдигане на пенсиите до 200 лв. са необходими 1 млрд. и 600 млн. лв. допълнително. Ако пък се вдигнат само минималните пенсии са нужни 430 млн. лв.

"Получаваме модел, в който над 60% от пенсионерите получават еднаква пенсия. Какво ще е усещането за справедливост - плащали са различни вноски, имат различен стаж. На макрониво подобни дебати показват колко малко кандидат-политиците разбират от макроикономика. Разходите са пенсии са над 1/4 от всички разходи на българската държава", каза Богданов.

Според него няма как да няма актуализация на бюджета за 2017-а, ако се тръгне на подобно увеличение от юли тази година. Богданов припомни, че в бюджета и към момента има 1 млрд. лв. дефицит.

"Пенсиите могат да растат устойчиво само при развитие на икономиката. Дали проблемът с бедността трябва да бъде решаван чрез НОИ или чрез социални програми? По-скоро второто е разумното решение, за да се остави пенсионният модел ясен и разбираем. Да се запази връзката между стаж, размер на осигурителен доход, за да има дългосрочно доверие. Иначе всеки би си казал - ще се осигурявам на минимума, ако ми е ниска пенсията ще протестирам и ще очаквам бъдещите политици да ми я вдигнат", каза още Богданов.

Според него става все по-очевидно, че икономиката няма да бъде във фокуса на бъдещото управляващо мнозинство.

Черният лебед* на Лозан с кримидосие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278837_%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%B4%2A+%D0%BD%D0%B0+%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BD+%D1%81+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B5

 

Христо Иванов държи жената на шефа на ВКС с компромати. Щерката на Костов Мина най-добра приятелка на Бети Панова

Кримидосие на съпругата на Лозан Панов е спънало плановете на Иван Костов да лансира шефа на Върховния касационен съд за президент, който да бъде издигнат от ГМО политическите проекти на Командира на вота миналата есен.

Че името на Панов е било спрягано като номинация за държавен глава от задкулисния кръг, свързан с драгалевския лаборант - АРГО, в който влизат олигархът Иво Прокопиев, марионетката на Костов Радан Кънев, сламеният партиен лидер на „Да(й), България“ и провален правосъден министър Христо Иванов и цялата кохорта протестъри начело с Антоанета Цонева и Николай Стайков, лъсна от стенограмите от тайните срещи на заговорниците. (Пълният текст на двете стенограми четете тук.) В записките от една от тях, проведена през лятото на 2016 г., става ясно, че шефът на ВКС е бил в шортлистата за номинации, но идеята той да бъде издигнат е буквално пресечена от Христо Иванов с репликата: “Ако има черен лебед, това е жена му“.

Стенограмите не само потвърждават това, което отдавна се знаеше, че Христо Иванов и Лозан Панов действат в комбина, пробвайки да овладеят съдебната система и в частност прокуратурата в полза на тарторите си олигарси, но и доказват, че

проваленият правосъден министър държи с компромати шефа на ВКС.

Според източници на Агенция „Монитор“ от кулоарите на съдебната палата един от компроматите по всичко изглежда, че е криминална регистрация от началото на 21-ВИ век, когато настоящата половинка на Лозан Панов Бети Панова все още е била женена за бившия издател на немскоезичния „Виртшафтсблат България“ Иван Ганев. Тя се разминала без присъда за престъплението си, но следите от това са останали и най-вероятно така са попаднали в полезрението на Иванов.

Самата Бети, чието име всъщност е Елисавета Тодорова по баща, Ганева по първи мъж, който се е споминал през 2005 г., и Панова по втори, е обвита в тайнственост личност. Мистериозен е не само първият й брак, който приключва с още по-изненадваща смърт на съпруга й, но и настоящата й женитба. Макар да е законна половинка на шефа на ВКС от повече от една година, Лозан Панов се венчава за нея, без да го обяви не само публично, но дори и пред колегите си. Според източниците на Агенция „Монитор“ двамата сключват тайно брак малко след като той оглавява най-висшия съд в държавата. Панов явно не гори от желание да го декларира пред обществото, защото

бракът остава скрит и от контролните органи на държавата.

Макар да е абсолютно длъжен да обяви цялото имане на съпругата си, както и да декларира конфликт на интереси, в регистъра към Народното събрание, където се подават декларациите за обвързаности, името на Лозан Панов не фигурира.

 

 

Любопитното е, че го няма нито в графата „подадени“, нито в тази за „неподадени“. Елисавета Панова пък може да се намери само в две от декларациите, които шефът на ВКС е подал пред Сметната палата през изминалата 2016 г., като тя буквално е спомената в тях. Панов е описал, че жена му е имала 18 800 лева доход за 2015 г. и държи 9000 евро в кеш. За недвижимото й имущество няма и думичка, макар на имотния й портфейл да може да завиди всеки, в това число дори и съпругът й. Колкото и изненадващо да е това, предвид факта, че

съдия №1 притежава имане за над 1 млн. лева.

Както вече Агенция „Монитор“ разкри, освен части от наследствени апартаменти и гаражи в София през 2011 г. Панов се сдобива с огромен апартамент от 144 кв.м с гараж, намиращ се в края на лъскавия столичен булевард „Витоша“ - точно на входа на Южния парк.

 

Едва ли е съвпадение, впрочем, че част от сбирките на заговорниците от АРГО се правят на броени метри оттам – в клуб „Ерато“ на „Витоша“ 164. По данни от имотния регистър жилището е закупено от Панов за малко над 270 000 лева през 2011 г., а от декларациите му пред Сметната палата и Висшия съдебен съвет става ясно, че 95 бона от цената са дошли от „спестявания от заплата“. За останалите 180 000 лева шефът на ВКС тегли ипотечен кредит, който обаче изплаща скорострелно – за само 4 години. Простите изчисления показват, че магистратът трябва да е карал само на хляб и вода близо петилетка, защото пазарната вноска за подобен кредит е около 4500 лева на месец. Дали това е възможно всеки може да прецени. Още повече че междувременно, докато още трябва да е затягал до спукване на ребрата колана си,

Панов решава да се сдобие и с вила с двор от цели 480 кв. м във Варна.

Покупката е направена през 2013 г., а „честният“ съдия брои за апетитния имот фрапиращо ниска цена – едва 26 000 лева. Беглата справка из имотните сайтове сочи, че пазарната стойност на вилата е поне 4 пъти по-висока дори към днешна дата, въпреки спада на цените на недвижимите имоти в последната година.

Това обаче е нищо на фона на имуществото на г-жа Панова, която след смъртта на първия си съпруг се оказва собственица не само на двете му фирми и марката на „Виртшафтсблат“, но и на всички апартаменти, закупени по време на брака им. В това число влиза жилище от 143 кв. м на ул. „Мила Родина“, кв. „Стрелбище“, гараж на метри оттам, както и 184 квадрата апартамент в идеалния център – на ул. „Хан Крум 9“, където се намира редакцията на вестника. Отделно през 2013 г. и 2016 г. - вече по време на брака с Панов, се сдобива и с 56 квадрата апартамент на „Денкоглу“ 24 – буквално на метри от „Витошка“, за смешната за тази локация сума от 121 261 лева. А също и със 172 квадрата жилище в престижния квартал „Изток“, на ул. „Елемаг“ 32, срещу още по-смешните 93 004 лева. Последните два имота се водят на партидата на една от фирмите й - „Ганева 2000“. Както можете да се досетите, всички тези жилища към момента

не могат да се намерят никъде по публичните декларации на съпруга й.

Според източниците на агенцията, репутацията на „черен лебед“ на Бети Панова не е попречила на Лозан да сключи брак с нея и то под давлението на Костов. Командира, чиято по-малка дъщеря Мина Костова е първа приятелка на Бети, убеждава Панов да мине под венчило, за да бъде по-приемлива в обществото евентуалната му номинация за политически пост. В сметките обаче явно не е влизала криминалната регистрация на г-жа Панова. Не е тайна, че след като глави най-важния съд у нас, Панов се превърна в редовен гост за вечери на Командира и проваленото му отроче Радан Кънев. Именно на „белите покривки“ е сформирана и

организираната престъпна група за дестабилизиране на държавата, създадена от Костов

в която дейно участва самият Панов. По време на тези вечери се е пръкнала и идеята за пуч в Темида, опитът за който беше проведен дни преди Христо Иванов да подаде оставка като правосъден министър. Тогава, подкрепен от съдия № 1 и еврочиновника на олигархична хранилка Юри Тавание, Иванов размаха фалшиво писмо от Брюксел, с което уж се искало отстраняването на главния прокурор Сотир Цацаров. След като метежът не успя, пък Панов активно се пробва да разбуни духовете, като прочете политическа реч, зовяща за масови протести по време на 135-годишнината от създаването на ВКС. Според запознати речта не е писана от самия Панов, а е дело на бившия президентски съветник, а след това преминал към „Да(й), България“ Кристиян Таков. Последният е представител на видния комунистически род Такови, от който е и Пеко Таков. По този начин юристът е свързан с червени връзки със сламения лидер на „Да(й), България“ Христо Иванов, който също е номенклатурно отроче и произлиза от комунистическия род Бойкикеви.

Задкулисен е и произходът на парите, които в момента се наливат в партийните проекти на марионетките на Командира от олигархичния кръг АРГО. За да осигурят финансиране за политическите си амбиции, заговорниците ползват ресурсите на подарените по време на криминалната приватизация при Костов „Каолин“, „Софарма“, КТБ и десетки други златни хранилки. Интересен факт е, че в момента повечето дела, свързани с бизнеса и проблемите с правосъдието на ОПГ-то на Костов, се намират в Софийския градски съд, оглавен от протежето на Лозан Панов Калоян Топалов. Доколко обективни ще са решенията по тях всички можем да се досетим. Особено на фона на разкритията на бившия шеф на IT отдела на СГС Ташко Ташев, който бе уволнен, защото отказал да изпълни мокра поръчка, спусната от Лозан Панов, че системата за случайно разпределение на дела в магистратурата може лесно да се манипулира.

 

  • Понятие, въведено от ливанско-американския икономист Насим Талеб, за да илюстрира непредвидимо събитие с негативни последици.

Облачно време днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6167635

Облачно време днесСлънцето в София изгрява в 06:50 часа и залязва в 20:05 часа, продължителността на деня е 13 часа и 15 минути. Такава е прогнозата за времето на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), съобщи "Фокус". Днес облачността ще е разкъсана след обяд - често значителна,

Прогноза за времето - 12 април (сряда)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-12-april-srjada-news_605337.html

Облачността ще е разкъсана, след обяд – често значителна, купеста и купесто-дъждовна. На места в Югозападна България и източните райони привечер слабо ще превали. Вятърът временно ще се ориентира от север-северозапад и в Дунавската равнина ще се усили – умерен до силе

Радарите за превишена скорост днес - 12 април, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=348669

Служители на КАТ ще следят днес - 12 април и в нощта срещу 13 април, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч.

"Байерн" посреща "Реал" в дуел между учителя срещу ученика в Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/12/2952058_baiern_posreshta_real_v_duel_mejdu_uchitelia_sreshtu/?ref=rss


Ако се говори за класики в Шампионската лига, то мачът между "Байерн" и "Реал" е сред най-емблематичните в турнира. Предстоящият двубой на "Алианц арена" ще бъде 11-ият между тези съперници във фазата на преките елиминации. До момента всеки има по пет победи.

Треньорът на германците Карло Анчелоти, който изведе белите до десетата титла в надпреварата през 2014 г., сподели, че този мач ще бъде специален за него.

Велика сряда е - денят на Тайната вечеря и предателството

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/12/2948275_velika_sriada_e_-_deniat_na_tainata_vecheria_i/?ref=rss


Днес е Велика сряда - денят от Страстната седмица, посветен на строг пост, в който Църквата припомня за предателството на Юда и призовава към покаяние.

След деня, посветен на притчи и беседи - Велики вторник, днес Юда Искариотски уговаря с еврейските първенци от Синедриона предателството на Христа срещу 30 сребърника.

Припомня се за многоценното миро, пролято върху главата на Христос от разкаялата се грешница. Жената успяла да влезе в дома, където...

Съдът за втори път ще решава да има ли дело срещу Румяна Ченалова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/12/2951974_sudut_za_vtori_put_shte_reshava_da_ima_li_delo_sreshtu/?ref=rss


Апелативният съд ще разглежда днес протестът на прокуратурата срещу решение на по-долната съдебна инстанция, която прие, че в обвинението на уволнената съдия Румяна Ченалова няма престъпление.

В началото на декември 2016 г. стана известно, че Ченалова се изправя пред съда по две обвинения - престъпление по служба и за документно престъпление. След като обвинителният акт беше внесен в съда двама съдии си направиха отвод по процеса срещу нея - Николай Младенов и Атанас...

Строителният министър дава санирането на прокурор заради нарушения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278836_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%

 Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов е сезирал прокуратурата заради цените в националната програма за саниране. Това съобщи Попниколов пред bTV.

"Санирането като цяло е добра идея, но трябва да се направят промени в правилата, да се
коригират цени. Има констатирани нарушения и съм подал сигнал до прокуратурата. Цените са прекомерно високи и необосновани“, коментира Попниколов.

По думите му има наддоговаряне на средства, т.е. договори с неосигурено финансиране.

„Първоначалните цени на програмата са били от 290 лв. без ДДС на квадратен метър. Сега са 140 лв.“, каза още служебният министър на регионалното развитие.

Мистерията "Железница"

Министърът посочи, че отговорност за изчезналите документи на тунел „Железница” на магистрала „Струма” носи председателят на оценителната комисия.

Попниколов отрече да е правен опит да се скрие от медиите изчезването на папката, а когато е станало ясно, че я няма, е действано спрямо закона – процедурата е прекратена.

Документите се съхранявали при изключителни мерки за сигурност в стая в Пътната агенция, обясни Попниколов. Той посочи, че стаята с документите е под видеонаблюдение, а вътре влизат минимум двама души, което означава, че със Стефан Гайтанджиев е имало втори човек, член на оценителната комисия.

По думите на министъра липсва част от техническата оферта, която е предмет на оценка.

“Има вариант друг да е искал това, за да компрометира фирмата. Сигналът на Агенцията "Пътна инфраструктура" е, че липсват документи на един от участниците, не е посочено от кой”, добави той.

Според източници на bTV липсващата папка е на консорциум "Струма-лот 3.1".

Той уточни, че сега предстоят жалби за спиране на процедурата, като след това тя ще бъде обявена наново.

“Според мен това е саботаж срещу работата на Пътната агенция, на МРРБ и на цялото служебно правителство”, категоричен е строителният министър.

Проблемът „Кресненско дефиле”

Спас Попниколов смята, че прекратяването на процедурата няма да доведе до загуба на европейски средства. Според него недостроеният участък от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле е по-голям проблем.

Той е на мнение, че нещата там са много забавени и се рискуват 2 млрд лв . – стойността на цялата магистрала. “Един километър магистрала ако не е завършен се губят парите за всичко построено досега, уточни регионалният министър.

 

Казусът в дефилето е свързан със специалния статут на района. „През ноември беше направена процедурата за идеен проект, а всеки знае, че там е защитена територия и трябва бързо да се направи оценка на въздействието върху околната среда. Обвинявам всички, които са се занимавали с това през последните десет години. Защо се е чакало толкова, след като се знае, че там е най-тежкият участък на магистралата”, заяви Попниколов.

Той заяви, че няма да подава оставка, която му беше поиската от Камарата на строителите в България.

“Къде беше камарата на строителите, когато нямаше нито един договор за строителство миналата година? Те са загрижени за техните членове и искат моята оставка и заради политически натиск. Не знам от коя партия, може и от всичките”, посочи Спас Попниколов.

Предшественикът си Лиляна Павлова той обвини за това, че не е осигурила пари за ремонтите на тунелите „Ечемишка” и „Витиня”.

“Опитах да поискам пари от финансовото ведомство и ми отказаха, преструктурирахме бюджета на Пътната агенция поне да довършим двете тръби, информира Попниколов. "Проверката по тунелите приключиха и има спешни мерки, които се изпълняват в момента", допълни той.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

 

"Додж" пусна два свежи цвята за пикапа Ram

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/04/12/2951783_dodj_pusna_dva_sveji_cviata_za_pikapa_ram/?ref=rss


"Додж" представи два нови цвята за пикапа си Ram в специалното изпълнение Rebel. Изпълнението Blue Streak е издържано в синьо.

Като опция се предлагат черни джанти радиаторна решетка и надписи, означаващи модела. Салонът е тапициран с черна кожа, като присъстват сиви акценти.

Ram 1500 Sublime Sport package е втората версия на пикапа, в свеж цвят. От нея ще бъдат произведени само 3000 бройки.

Цветът на пикапа е...

Велика сряда

http://www.cross.bg/miro-hristos-velika-1540114.html

/КРОСС/ В деня на Светата и Велика сряда се припомня едно от последните събития преди спасителните за нас страдания на Господ: за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя (Мат.26:6-13, Марк 14:3-9). Успяла да влезе в дома, дето бил Христос, жената, носеща алабастърен съд с драгоценно миро, искала да засвидетелствува почитта си към Него. В бързината, да не й се пречи на доброто намерение, тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото. Скъпоценното миро струвало триста динария (Марк 14:5), затова някои възнегодували против нея: "защо е това прахосване?", "мирото можеше да се продаде и парите да се раздадат на сиромаси". А Христос им отговорил "сиромасите всякога имате при себе си, а Мене не всякога имате", "тя извърши добро дело за Мене [като] превари да помаже тялото Ми за погребение". За това й усърдие ще се разгласи по цял свят. Подобно на блудния син грешницата осъзнала греховете си и ''дошла в себе си''. Да се опомним и ние за нашето духовно състояние и да се разкаем за греховете си, та с нашите покайни сълзи да "помажем" Господа като оная разкаяла се жена. В същия ден си припомняме и решението на Синедриона да осъди Иисус Христос. Тогава Иуда Искариот отишъл при иудейските първенци и уговорил да Го предаде за тридесет сребърника (Мат. 26:14-16, Марк 14:10-11, Лук. 22:1-6)

Алексения Димитрова: Пулицърът е за смелостта на “24 часа” да застане зад мен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6167420

Алексения Димитрова: Пулицърът е за смелостта на “24 часа” да застане зад менАко наградата има материален еквивалент, ще даря парите на Международния консорциум на разследващите журналисти Колегите от “Зюддойче цайтунг” Кристиян Обермайер и Бастиен Обермайер първи ни предложиха данни от “Панама пейпърс” Изненадана съм, че нито един колега от друга медия не продължи публикациите Че не сме скрили нищо стана ясно,

Готви се референдум за междублоковите пространства и трафика в центъра на София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278835_%D0%93%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF

 Подготвя се референдум за строителството в междублоковите пространства и трафика в центъра на София. Допитването ще се проведе до края на годината, съобщи пред Дарик общинският съветник Симеон Славчев от Група "Пет" - Глас Народен, Движение 21 и ПП Зелените, който е един от инициаторите на референдума.

Гражданите на столицата ще бъдат питани дали искат междублоковите пространства да станат част от етажната собственост, което ще рефлектира върху застрояването, и да се ограничи ли автомобилното движение в центъра на столицата.

По думите му има съгласие сред политическите формации в местния парламент за провеждането на референдум и в момента се “изглажда“ формулировката на въпросите, по които столичани ще дадат своето мнение.

Това става само няколко дни, след като Столичният общински съвет окончателно спря провеждането на референдум в кв. "Младост" за застрояването на района.

Славчев посочи, че така ще се въведат еднакви решения за града, а не на парче, както искаше районната администрация на "Младост".

 

"Едно от моите предложения беше да се върне собствеността на на земята в междублоковите пространства на етажната собственост. Тоест единият въпрос ще е "Искате ли междублоковото пространство да бъде на етажната собственост?" Ако се приеме, че това пространство е на етажната собственост, там няма да може да се строи по никакъв начин, защото собствениците ще могат да правят само няколко неща - зелена площ, спортна или детска площадка. Няма да имат право да правят паркинги, няма да имат право да застрояват, няма да имат право на търговска или друга стопанска дейност", посочи Славчев.

Той ще настоява вторият въпрос да бъде свързан с опазването на околната среда, като се ограничи движението на автомобилите „в някои зони в София, в идеалния център”.

Симеон Славчев е на мнение, че до края на лятото преговорите могат да приключат и през есента да се проведе допитването.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

Уран във водата в Хасково

https://vesti.bg/bulgaria/uran-vyv-vodata-v-haskovo-6067843

В четири от общо девет тръбни кладенци, които снабдяват града с питейна вода, има повишено съдържание на уран

М. Лашова: Банките отново финансират имоти, но гледат качеството на проектите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278834_%D0%9C.+%D0%9B%D0%B0%D1%88%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D

 Връщат ли се банките на пазара на имоти в България, доколко ликвиден е пазарът в последно време и какви са актуалните тенденции при сделките - разговаряме с Михаела Лашова, изпълнителен директор, и Николай Аврамов, мениджър проектен мениджмънт, на консултантската компания Forton.

Предвид, че се засилва активността във всички сегменти от пазара на имоти, доколко инвеститорите разчитат на собствени средства, доколко – на привлечени, и откъде идват привлечените средства – от банково финансиране, дялов капитал, рисков капитал, други партньори?

Михаела Лашова (М.Л.): Пазарът като цяло се развива доста бурно. Комбинациите са различни. Класическата е собствено участие с банково финансиране. Виждаме и други варианти. Има значими проекти, които се строят със собствени средства, има и такива, които се реализират с привлечен капитал от партньори.

Като цяло бих казала, ако ги степенуваме, че най-често се ползва привлечен капитал от банките, след това от партньори и много рядко - изцяло самостоятелно финансиране, със собствени средства.

Т.е. банките отново финансират проекти в сектора на имотите, въпреки че някои от тях продължават да са крупни собственици на проблемни проекти отпреди кризата...

М.Л.: Портфейлите с проблемни активи се поизчистиха през последната година. Някои от тях се продадоха като пакетни сделки, а други – като отделни активи. Отделно банките видяха и ликвидност на пазара, т.е. сделки се сключват. През миналата година обемът на трансакциите достигна над 290 млн. евро, като повечето от тях са с активи, генериращи доходност. За сравнение, през 2015 г. преобладаваха сделките с проблемни активи, тъй като банките изчистваха голяма част от портфейлите си.

На един активен и ликвиден пазар банките имат самочувствието и готовността да финансират. В момента например работим по един проект, към който интерес проявяват няколко банки. Някои финансови институции са особено активни на пазара.

Какви са критериите на банките, за да отпуснат финансиране за даден проект?

М.Л.: За разлика от годините на бума, когато се отчитаха само паричните потоци и основно изискване беше паричният поток да е положителен, независимо от съдържанието му, сега нещата са доста по-умерени. Банкерите получиха добър урок през последните години и вече гледат проектите и като качество - доколко отговарят на търсенето на пазара, подходяща ли е локацията, финансовата стабилност на инвеститора, потенциалните наемни нива или цени за продажба в зависимост от сградата. Отделно проектите се оценяват и остойностяват и като активи от звената на банките за имоти и за оценка на риска.

А ако инвеститорът е нов за пазара, тъй като не липсват и такива?

М.Л.: Тогава оценката се прави по-консервативно и се изисква по-високо самоучастие от страна на инвеститора. Банката е по-консервативна и по отношение усвояването на средствата в процеса на строителство.

Същото е отношението и към големите проекти. Банките са много внимателни по отношение финансирането на проекти с над 30 хил. кв. м разгъната застроена площ, защото смятат, че това е концентриран риск. Така възникна и една нова услуга – кредиторски надзор, така че банките да са сигурни, че средствата са използвани целенасочено.

Какъв е механизмът за проследяване на парите?

Николай Аврамов (Н.А.): Услугата е насочена към намаляване на риска за финансиращата банка. Като последователност – преди да се отпусне даден кредит се подготвя т.нар. нулев доклад, който представлява технически дю дилиджънс доклад с финансова част. Той обхваща всички параметри на проекта, включително и техническите, всички разрешителни, съгласувания, инфраструктурни решения, достъпност и т.н. Оценява се организационната схема на инвеститора, за да се потвърди, че той има ресурса, за да реализира проекта. Следи се и дали са предвидени нужните застраховки и гаранции, какъв е договорът за строителство, дали в него са предвидени механизми за контрол на инвеститора, финансовите параметри на договора и т.н.

Ние проверяваме и потвърждаваме, че цените, които са заложени, отговарят на пазара и не са завишени или пък че някои позиции не са пропуснати. Банките, освен че се притесняват да не се наложи да плащат нещо по-скъпо, отколкото то струва, се притесняват и от големи непредвидени разходи.

Ние, встъпвайки като консултант и независим посредник между двете страни, първо правим такъв нулев доклад. В хода на реализацията на проекта и усвояването на финансирането ежемесечно подготвяме актуален доклад, отразяваме напредъка и потвърждаваме на банката, че реалното изпълнение на обекта отговаря на усвоените средства.

 

Проследяването на реалното изпълнение на един обект в детайли изисква и съгласието на инвеститора. Ако такова съгласие не бъде дадено, как се процедира?

Н.А.: Банките вече залагат тази проверка като условие, за да отпуснат кредит. А и опитните инвеститори на пазара са свикнали с такъв тип услуга и са отворени, защото това намалява и техния риск. Все пак има една независима страна, която потвърждава, че нещата, които те правят, са правилни. Това носи сигурност за всички страни.

Това важи със сигурност за международните инвеститори, но как този механизъм се приема от българските?

Н.А.: Все повече се приема. С времето, особено в условията на динамичен пазар, се вижда, че има много повече опитни български инвеститори, отворени към този тип наблюдение. В някои случаи това се прилага и при вече стартирало строителство, а при други - още на етап проект.

М.Л.: Банките все повече налагат този механизъм, особено когато става въпрос за неопитни инвеститори, за да имат допълнителна сигурност.

За колко проекта се прилага това към момента?

М.Л.: За проекти с над 30 хил. кв. м разгъната застроена площ, за които има банково финансиране, е почти задължително. Ние например подготвихме нулев доклад за проекта City Tower на площад „Македония“ и в момента сме в процес на договаряне на ежемесечния мониторинг. Работим и по потенциални други проекти за офисни сгради и хотели. Също така договаряме с някои финансиращи институции услугата да се прилага и за големи жилищни проекти.

Какъв е делът на финансирането спрямо общата инвестиция в един проект, който банките са готови да покрият?

М.Л.: Практиката в момента показва, че в обичайния случай самоучастието е 30-40%, а финансирането е 60-70%. Преди кризата сме виждали и случаи, в които самоучастието се свежда само до инвестицията в земя, а банката финансира на 100% строителството. Напоследък също има такива единични случаи, но те са само за клиенти, с които банката работи отдавна.

Интересна разлика с миналото е, че по-рано вървяха паралелно самоучастието и банковото финансиране, докато сега банките предпочитат инвеститорът да поеме първи риск, да вложи първо собствените си средства и чак след това кредиторът да се включи с финансиране.

Банките в момента финансират охотно жилища, офиси и логистични имоти. И в трите сегмента пазарът е силен и оценката е, че има потенциал за бъдещо развитие.

Как започна 2017 г. за пазара на бизнес имоти?

М.Л.: От началото на годината развитието е бурно и от гледна точка отдаването под наем, и от гледна точка на трансакции. В София се обособиха няколко бизнес зони, концентриращи офисни и търговски проекти, където наблюдаваме динамично развитие. Що се отнася до зоните за развитие на индустриални проекти, в рамките на София има много малко такива, повечето са извън града, така че вътрешноградската логистика е интересна тема.

На офис пазара на практика работим една година напред от гледна точка отдаване под наем. Сградите, които ще излязат на пазара тази година, са вече почти запълнени. Сред тях са втората фаза на Полиграфия, Експо 2000, до голяма степен – Милениум център и Сити тауър.

Що се отнася до инвестиционния пазар, виждаме все по-голям интерес от инвеститори с конкретни запитвания. Доста активи са в процес на оценка и ако тези трансакции се затворят през първото шестмесечие, това ще е много показателно за ликвидността на пазара и би дало комфорт на други инвеститори да влязат или да разширят присъствието си на него.

Надяваме се, че няма да влезем в политическа криза. Ако нещата се задържат в сегашното състояние, има доста сериозен оптимизъм от страна на всички участници на пазара на имоти.

 

По статията работи: автор Миглена Иванова

Оценката за демокрацията в България отново се влошава

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278833_%D0%9E%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82%D0%BD

 Показателите на демокрацията в България отново се влошават през 2017 г., отчита докладът на Freedom House “Nations in Transit 2017”. Организацията анализира състоянието в 29 държави от Централна и Източна Европа и Евразия – основно бивши социалистически държави, и пътя им към демокрацията.

Според класацията на Freedom House рейтингът на България отбелязва спад по три показателя – националното управление, гражданско общество и независими медии, а по останалите остава без промяна. Оценката за националното управление у нас е 3,75 пункта, на гражданското общество 2,50 пункта, а на изборния процес – 2,25 пункта. Скалата за оценка е от 1, което изразява най-добър резултат, до 7 – съответно най-лош резултат.

Най-лоши са резултатите за страната по отношение на корупцията (4,25 пункта) и независимите медии със същия резултат. На местното управление се поставя оценка от 3,00 пункта, а на съдебната система – 3,50 пункта.

Общият показател за България през 2017 г. е 3,29 пункта спрямо 3,25 пункта през миналата година. Негативна констатация обаче е, че от десет години насам се вижда непрекъснато влошаване на демократичните показатели на страната ни (с изключение на слабия ръст през миналата година), като през 2008 г. е най-доброто ни представяне в класацията – 2,86 пункта.

Докладът припомня, че Европейският съюз се е разширил, включвайки нови държави на три етапа: през 2004 г. с голяма част от Централна и Източна Европа, включително Полша, Унгария и Чехия, и през 2007 и 2013 г. с България, Румъния и накрая Хърватска.

От 2007 г. насам от страните членки на ЕС и кандидатите за съюза сред страните в преход 11 страни отчитат сериозен спад в техните оценки за демократичното управление – като най-сериозно е понижението в Унгария с 1,10 пункта. В България то е с 0,47 пункта за десетте години от 2007 г., което е около средното ниво спрямо останалите страни. Най-много се подобрява ситуацията в Косово – с 0,40 пункта, а само Чехия не отчита промяна в показателя за демократичното си управление.

Докладът отбелязва, че през 2017 г. Чехия, Словакия, България и Украйна отбелязват сериозни понижения на индикатора си свързан с гражданското общество в резултат на засиленото влияние на агресивни екстремистки и нетолерантни групи в обществото. Въпреки това тези четири страни имат едни от най-добрите резултати по този индикатор в изследването – над 2,50 пункта от 7.

Местните причини за засилването на екстремистката активност варират, но навсякъде където процъфтяват, тези сили се основават на съществуващите обществени предразсъдъци и липсата на толерантност към определени малцинствени групи. В Чехия, Словакия и България продължаващата бежанска криза е събудила нелиберални групи и е предизвикала остро засилване на речта на омразата и мобилизация на радикалите. Подобни групи, които преди са били фокусирани върху ромските общности в малките градове, са се превърнали в патрули най-вече на граничните зони през 2015 и 2016 г., като някои от тях нападат бежанци и се обявяват за „ловци на мигранти“.

Политиците и трите страни "ухажват" тези крайни групи, понякога явно, твърди докладът. В Чехия президентът Милош Земан е приветствал ислямофобските крайнодесни, появявайки се на митинги на „Блока срещу исляма“. В България, се казва в доклада, предимно дясноцентристката партия ГЕРБ възприе популистка реторика, сътрудничейки си с крайния Патриотичен фронт в правителството и забранявайки пълното закриване на лицата.

„Brexit и новата администрация на САЩ са вдъхнали кураж на антидемократичните популисти в Централна и Източна Европа и Балканите“, казва Нейт Шенкан, проектен директор на Nations in Transit. “Критична маса лидери в региона открито отхвърлят идеята за либерална демокрация. Популизмът все повече се комбинира с груб етнически национализъм по начин, който заплашва мира в Европа“.

„Лидерите и обикновените граждани трябва да отговорят на директното предизвикателство срещу демокрацията, като говорят все повече за основните ѝ принципи: разнообразие на позициите и идентичността, ограничения на волята на мнозинството и проверки на изпълнителната власт“, допълва Шенкан.

През 2017 г. 18 от общо 29-те страни в доклада отчитат спад на оценките си. Това е второто най-голямо понижение в историята на класацията, почти толкова голям, колкото спадът след глобалната финансова криза през 2008 г.

Унгария има най-слаб резултат в Централна Европа – 3,54 пункта. Показателите на Полша са достигнали най-ниското си ниво през годините на проучването. В тези страни популистките лидери са атакували конституционните съдилища, подкопали проверките и са превърнали обществените медии в пропагандни оръжия. „Виктор Орбан от Унгария и Ярослав Качински от Полша открито се подиграват на идеята, че демокрацията изисква независими институции или ограничения върху управлението на мнозинството“, казва Шенкан. „Вече няма по-важен театър в защита на демокрацията от този в Централна Европа“.

Лъч надежда в класацията тази година носят Украйна, Румъния и Косово. Украйна и Косово отбелязват скромни повишения на индикаторите в резултат на постепенни структурни реформи, макар че сега са изправени пред значителни трудности за задълбочаване на трансформацията, което може да влоши процесите. В Румъния служебно правителство адресира редица наложителни въпроси, например проблеми с изборния процес при предишните избори.

По статията работиха: автор Виктория Тошкова, редактор Веселина Василева

12 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=348668

Събития: 238 г. — Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г. — Антемий става император на Римската империя. 971 г.

В София отвори врати първото пространство за социални иновации в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278832_%D0%92+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82

 Днес в София отвори врати първото пространство за социални иновации в България - A Hub. Мисията на хъба е да предостави на НПО сектора и на бизнеса място за съвместни инициативи, насочени към създаването на социална промяна и подобряването на средата, в която живеем.

А hub е създаден по идея на фондация „Заслушай се”, с подкрепата на Българския център за нестопанско право. TELUS International Europe e компанията, която финансира реализацията на проекта, както и функционирането му в следващата една година.

„Подкрепата ни към този проект естествено продължение на философията на TELUS International Europe „Да даваме там, където живеем“. Чрез останалите ни проекти в сферата на социалната отговорност ние отдавна работим за това да създаваме условия за устойчива промяна:, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Ксавие Марсернак, президент на TELUS International Europe.

По думите му създаването на A Hub е добра предпоставка за това повече компании в България да припознаят тази кауза като своя. 

„За нас най-важното е чувството ни за общност на НПО и вярваме, че когато споделяме и се учим един от друг можем повече“, заяви на свой ред Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право.

Повече вижте във видеото: 


По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Веселина Василева

Радев в рубриката "гаф с продължение"

http://www.clubz.bg/52747-radev_v_rubrikata_gaf_s_prodyljenie

За да замаже един гаф на администрацията си и служебното правителство, президентът Радев направи друг, по-голям.

Първо, в телевизионното си обръщение той не застана открито зад конкретни идеи за промяна на законодателството, а само прехвърли на бъдещия парламент горещия картоф, който сам следизборно опече. Уж подкрепи служебното правителство за "смелостта" да отвори "дебат", а не застана категорично зад предложенията (си?) в проектозакона. Спомена само "уседналостта", но дори по отношение на нея нямаше конкретика. За останалите идеи имаше само намеци, че са нужни промени и в много други закони, включително в този за гражданството. Тази обтекаемост показва,че Радев хем иска да бута политическия процес в определена посока, хем обаче се страхува от отговорността за евентуален провал на спорните си предложения.

Второ, обяснявайки защо е решил да пече този картоф, Радев демонстрира доста объркано и тенденциозно разбиране за ситуацията в страната. Отново руската опорка, че България "разхищавала” суверенитета си, намери говорител на най-високо ниво. Наистина ли през тези години на “отнемаща-ни-много демокрация” (по Корнелия Нинова) и "безотговорност и междупартийни сметки" (по Радев) сме разхищавали суверенитет? Сигурно като сме излезли от Варшавския договор и като сме били приети за членове на ЕС и НАТО, сме станали по-малко независими и сме загубили контрол върху съдбата си? Наистина ли?

Точно подобна употреба на думите не е безобидна: тя показва, че под "възстановяване на суверенитет" може и често се мисли отклоняването на България от ясен европейски път, изолирането й от партньори и съюзници и постепенното й вкарване в друга орбита. Неслучайно всеки руски пропаганден материал за България играе точно на тази струна. Ако Радев не разбира тези реторически игри, той е просто неопитен и непохватен политик. Ако ги разбира, нещата са по-лоши.

Трето, демокрация без “междупартийни сметки” е невъзможна. Ако съветниците на Радев са му казали друго, да ги смени.

Четвърто, най-опасното подмятане в речта на президента беше за "целенасочени опити за систематично и дълбоко проникване и влияние върху обществото и политическия живот на страната". За какво става дума тук? Радев очевидно иска да яхне модерната параноично-патриотична вълна, като преувеличава реалните опасности и създава плашила. Какви са фактите? ДОСТ се отцепи от ДПС и Ердоган и неговото правителство я подкрепят, поне в заявления. Същевременно спрямо ДПС същото турско управление има негативно отношение, което стига може би дори до визови ограничения за лидерите на движението. Част от българските турци гласуваха за ДОСТ на изборите.

Вместо тези факти обаче в речта на Радев намира място някаква голяма конспирация за “дълбоко проникване”. И за да се борим с тази конспирация, явно няма други начини, освен да лишим от право на глас българите в чужбина и да прекратим наложилата се практика с двойното гражданство.

Преди да се скочи на такива мерки, може би е редно да се припомни, че България има служби. И ако засекат неправомерни влияния, те трябва незабавно да рагират. Също така, ако има съмнения за измами при изборите в Турция, България просто може да увеличи наблюдателите в 35-те секции (нали затова ги намалиха) и да касира резултата, ако има нужните доказателства. И накрая, гласовете на 60 000-70 000 души не могат да бъдат нито “дълбоко проникване”, нито “систематично влияние”. Да се етикетират тези хора като “пета колона” на Ердоган е контрапродуктивно в средносрочен план. Ако ние сами ги наречем такива, ако ги вкараме в ъгъла и им залепим значката на “нелоялни граждани”, те със сигурност ще станат такива. В крайна сметка два или три мандата от гласове в чужбина няма да променят баланса на силите в парламента, но забраната за гласуване може да конфронтира общностите в България и да разпали настроения, които бяхме почнали да забравяме.

Пето, предложените в проектозакона мерки са ограничаване на права. Това са права, придобити през тези 27 години на омразна за някои демокрация. Да напомним и един текст на конституцията, който все пак значи нещо:

Чл. 26.

(1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази конституция.

Когато едно фундаментално право се ограничава, трябва да има железни аргументи в полза на подобни действия. Вместо това в момента имаме подмятания и недопечени инсинуации за “дълбоко проникване” и “опити за системно влияние”.

Шесто, Радев изтъкна като “аргумент” за своите предложения факта, че партиите са призовавали по време на кампанията за крайни мерки, нарушаващи дори действащите закони, вкл. отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на граници. Всъщност очевидно не става дума за всички партии, а най-вече за патриотите и донякъде съпартийците (в широк смисъл) на президента от БСП. И вместо да заклейми недостойните сцени по границата, президентът всъщност ги използва едва ли не като извинение за ограничаващите права предложения. Едно зло не може да оправдае друго зло обаче.

В заключение, един ненужен президентски гаф с недомислен законопроект е на път да стане извор на цяла поредица от недоразумения и емоционални, но безсмислени дебати. Щеше да е много по-просто да се признае грешката и да се насочи президентската енергия в позитивна посока.

Текстът е написан за Клуб Z. Подзаглавието е на редакцията.

Козуначета със спелта и джинджифил

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6167055

Козуначета със спелта и джинджифил Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Второ основно училище бе домакин на Национална олимпиада по литература

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/vtoro-osnovno-uchilishte-be-domakin-na-nacionalna-olimpiada-po-literatura-2017020

Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“ в Стара Загора бе домакин на Националната олимпиада по български език и литература за ученици от 7 клас. Официалното откриване бе в Регионална библиотека "Захарий Княжески", където всички учители и 30-те ученици-участници от цялата страна гледаха докуме

Близо четири хиляди силистренски фирми декларираха печалбата си

//dariknews.bg/regioni/dobrich/blizo-chetiri-hiliadi-silistrenski-firmi-deklariraha-pechalbata-si-2017021

 
3869 декларации за печалбата и доходите на фирмите са приети в офис на НАП Силистра към 31 март. Тогава когато изтече последният ден, в който, по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), дружествата  бяха задължени да подадат  годишна данъчна декларация и да внесат дължимия корп

Безплатна "Зелена зона“ по Великден

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/bezplatna-zelena-zona-po-velikden-2016757

По време на официалните почивни дни за Великден - 14, 15, 16 и 17 април, в центъра на Стара Загора ще се паркира свободно.

По нареждане на кмета Живко Тодоров за Великденските празници "Зелената зона", за почасово платено паркиране, няма да работи.
 
 

12 април - Международен ден на авиацията и космонавтиката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278831_12+%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB++-+%D0%9C%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%B5%D0%BD+++%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B8+++%

 Международният ден на авиацията и космонавтиката  – 12 април се свързва с първия пилотиран полет на човек в Космоса и започва да се чества на следващата година.




Юрий Гагарин е роден на 9 март 1934 г. в село Клушино в семейство на колхозници, където изкарва първите години от живота си. Завършва основно образовние в Клушино. През 1945г. семейството се заселва в Гжатск (сега Гагарин), Смоленска област, където през 1949г. завършва Гжатското непълно средно училище. Продължава образованието си в Люберецкото професионално училище. През 1951г. завършва с отличие професионалното училище с квалификация леяр-формовчик. През същата година се записва в Саратовския индустриален техникум. Занимава се със спорт посещава Саратовския аероклуб. През юни 1955 г. завършва с отличие Саратовския техникум. През юли извършва първия си самостоятелен полет на самолета Як-18. На 10 октомври завършва обучението си в Саратовския аероклуб.

Отбива военната си служба в Чкаловско военноавиационно училище "Климент Ворошилов" в град Оренбург, в което се подготвят летци. Завършва обучението си в него на 25 октомври 1957 г., а след това сключва брак с Валентина Горячева. На 9 декември подава молба за включване в групата на кандидатите за космонавти. В началото на 1960г. специална медицинска комисия признава старши лейтенант Гагарин като годен за космически полети.

На 3 март 1960г. е зачислен в групата на космонавтите. На 11 март започва тренировки. Отначало групата е от 20 млади летци. От тях са отделени 6, които са подготвяни по програма различна от останалите.

 

Отряда на първите космонавти

На 12 април 1961г. в 9 часа и 7 минути московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб "Восток" с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути. След 2 дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора дошли да го видят.

От 23 май 1961 г. е командир на отряда космонавти. През есента на 1961 г. постъпва във военновъздушната академия "Николай Едуардович Жуковски" за да получи висше образование. На 20 декември 1963 г. е назначен за заместник-началник на Центъра за подготовка на космонавти. Започва отново да лети през 1963 г. От лятото на 1966 г. се подготвя за нов космически полет. През тия години СССР започва своя лунна програма. Един от подготвящите се за полет до Луната е и Гагарин. Първият изпитателен полет в пилотиран вариант е планиран за април 1967 г. За него се подготвят Владимир Комаров и Юрий Гагрин. Решено е с кораба да лети Комаров за да не се рискува живота на Гагарин.

На 17.02.1968г. той защитава дипломната си работа в Академия "Жуковски". Продължава подготовката си за нови полети в космоса. Много трудно получава разрешение за самостоятелно пилотиране на самолет. На 27 март 1968 г. е неговият пръв полет. И последен... След 3 дни светът се прощава със своя герой.

Съществуват различин версии за смъртта на Гагарин. Официалната версия е, че на  27 март 1968г. при извършване на тренировъчен полет самолетът УТИ МиГ-15, с Гагарин и неговият инструктор полковник Серьогин на борда, се разбива в 10:31 сутринта в района на село Новосьолово на 18 км от град Киржач, Владимирска област.

 

Овладяването на Космоса започва години преди това с изсрелването на първия изкуствен спътник на Земята. Много са достиженията в областта на завладяването на Космоса, но ще се спрем на първите, на пионерите на небесните орбити.

4.10.1957г. – на тази дата е изведен в орбита Първият изкуствен спътник на Земята – „Спутник 1“. Спътникът представлява две полусфери съединени посредством 36 болта. Тежи 83 кг и на борда има два радиопредавателя за връзка със Земята.

 

 

"Спутник 1"

Кучето Лайка – На 4.11.1957г. на борда на изкуствения спътник „Спутник - 2“ е първото живо същество – кучето Лайка. Тя е от смесена порода, бездомна, скитаща по улиците на Москва. Нейното име остава в историята на космонавтиката като първото животно полетяло в Космоса, въпреки че загива от стрес и прегряване. Нейната участ е била предопределена, тъй като не е било предвидено кораба да се върне на Земята.

 

Лайка

Стрелка и Белка – на 19.08.1960г. в прототип на кораба „Восток“ е изведен в Космоса съветския кораб „Спутник 5“ с двете безпородни кучета Белка и Стрелка. Целта на експеримента е да се провери ефективността на системата за жизнеобезпеченост в Космоса и изследване на влиянието на космическите лъчи върху живите организми. Кучетата Стрелка и Белка са първите живи същества завърнали се благополучно на Земята.

 Белка и Стрелка

„Луноход 1“  е първият спускаем апарат изпратен на 10.11.1970г. от СССР на Луната. Това е първият апарат движещ се по повърхността на друго космическо тяло управляван дистанционно. Изведен е в орбита от космическия кораб  „Луна 17“ и функционира в продължение на 11 лунни дни. Изминава 10 540 м по лунната повърхност и благодарение на монтираните на борда телевизионни камери, предава над 20 000 снимки и панорами. Мисията му е прекратена на 04.10.1971г.

„Луноход 1“ е снабден с конична и винтова антени, четири телевизионни камери, рентгенов спектрометър, рентгенов телескоп, детектори на космическите лъчи, лазерна установка и др. Устройства за измерване на различни характеристики на лунната почва.

Захранването е от слънчеви панели и сребърно-кадмиеви акумулатори.

 "Луноход 1"

Космическите кораби биват два вида в зависимост от начина им на употреба:

  • Космически апарат (кораб) е транспортно средство със собствен двигател, проектирано за извършване на космически полет. Използват се за пилотирани космически полети с космонавти на борда и за непилотирани полети. 

Непилотираните полети се извършват от космически апарати, наречени космически сонди.

Космически апарати, които остават в орбита около планетното тяло се наричат, изкуствени спътници.

 

Космически кораб "Союз"

  • Космическа совалка –  космическата совалка е американски космически кораб за многократна употреба. Совалките носят астронавти на борда си, изкуствени спътници, части за космически станции. Максималният товар е 22 700 кг. Тяхната разработка започва през 1972г.

Американска совалка "Колумбия"

Първата космическа совалка изработена в Съветския съюз, се нарича „Буран“ и е изведена в открития Космос на 15.11.1998г. с помощта на ракета-носител „Енергия“ за пръв и единствен път. Космическият кораб е без екипаж на борда и е управляван от Земята. На външен вид прилича на американските совалки, но има съществени различия. Корабът няма двигатели и така има повече полезен обем. В орбита се извежда от външни ракети-носители с течно гориво, които могат да се изключват.

През 1993г. програмата е прекратена, а през 2002г. корабът е унищожен при инцидент с хангара, в който е съхраняван. От тази серия има построени още два кораба и един недостроен.

В Русия се разработва нов проект на кораб за многократна употреба „Клипер“.  

Съветска совалка "Буран"

На 19.04.1971г. в околоземна орбита е изведена първата орбитална станция „Салют 1“. Тя е от серията орбитални станции на СССР. Представлява конструкция от един единствен модул, извеждан в орбита чрез едно изстрелване с помощта на ракета носител „Протон“. По програма са предвидени за дългосрочни проучвания свързани с живота в Космоса, разнообразни астрономически и биологични експерименти и др.

Натрупаният опит е използван при конструирането на модулните станции „Мир“ и Международната космическа станция.

 

Орбитален комплекс "Салют"

Първият екипаж достигнал станцията е на кораба „Союз 10“, но поради повреда в механизма за скачване, космонавтите не успяват да влязат в станцията.

На 17.06.1971г. от космодрума Байконур е изстрелян космическия кораб „Союз 11“ с екипаж на борда: Георгий Доброволски, Владислав Волков и Виктор Пацаев, който  извършва първото успешно посещение на станцията. След прекарани 23 дни и проведени серия от опити на станцията на 30.06.1971г. екпижа се завръща на Земята. Мисията завършва катастрофално, след като при подготовката за завръщане в земната атмосфера, капсулата се разхерметизира и изтича кислорода. Тричленният екипаж загива. Като причина се смята неизполването на скафандри при приземяването, което е можело да спаси космонавтите.

Орбиталната космическата станция „Мир“ е първата дълговременно обитаема станция. Изстреляна е на 20.02.1986г. Представлява сложен, многоцелеви научно изследователски комплекс от свързани помежду си модули. Към централния модул през следващите 10 години са изсреляни и скачени още 6 модула.

От 1995г. международни екипажи посещават станцията, като общо на нея са работили 104 космонавти от 12 страни.

На 23.03.2001г. станцията е приводнена в Тихия океан.

 

Орбитална косическа станция "Мир"

Международна космическа станция – тя е съвместен проект на няколко космически агенции. Нейното изграждане започва през 1998г. Може да бъде видяна от Земята с невъоръжено око, поради ниската околоземна орбита. Предвид големите размери е невъзможно да бъде изградена на Земята и след това изстреляна в Космоса. Няма достатъчно голяма и мощна ракета, която да издигне това съоръжение, затова МКС се изгражда в Космоса, като се изстрелват модул след модул, които се скачват с централния. Станцията се обслужва от руските космически кораби „Союз“ и товарните кораби „Прогрес“ и от американската космическа совалка.

Предвидено е МКС да функционира до 2016г.

  

Международна космическа станция

Първият американски астронавт е Алън Шепърд. На 05.05.1961г. извършва суборбитален космически полет с кораба „Мъркюри III“. Изстрелването е на височина

180 км и впоследствие пада обратно на Земята, като полета продължава 15 мин.

Суборбиталният полет е по балистична траектория със скорост, по – малка от първа космическа, т.е. без да излиза на орбита като изкуствен спътник на Земята.

 

Алън Шепърд

От 31.01.1971 до 09.02.1971г. като капитан на кораба „Аполо 14“ извършва полет до Луната. Той е петият човек стъпил на лунната повърхност. Умира на 74 годишна възраст на 21.07.1998г.

Джон Глен е първият американски астронавт излязъл в открития Космос на 20.02.1962г.  На 20 февруари 1962г. Джон Глен стартира на борда на ракетата "Атлас" от космическия център "Кенеди" във Флорида (мисия "Friendship 7"). Той обикаля Земята в орбита три пъти, като мисията продължава 4 часа, 55 минути и 23 секунди.

От 29 октомври до 7 ноември 1998 година на 77 години Джон Глен отново е в Космоса, този път със совалката "Дискавъри" (мисия STS-95). Той обикаля Земята 134 пъти и става най-възрастният астронавт в орбита.

 

Джон Глен

Първата жена космонавт Валентина Терешкова – за полета на 16.06.1963г. е избрана от група от 9 космонавта. Валентина Терешкова е командир на кораба „Восток 6“. Полетът трае 2 дни 22 часа и 50 мин. Нейната позивна е „Чайка“.

В периода 1965г. – 1966г. преминава подготовка на космически кораб „Восход“, но не извършва втори полет.

На 30.04.1997г. поради пределна възраст е отчислена от отряда на космонавтите. Герой на СССР и други държави. Почетен гражданин на много градове в света. Носител е на много награди и медали.

Валентина Терешкова

Нийл Армстронг е първият човек стъпил на Луната. Той извършва два полета в Космоса. Първият полет е на 16.03.1966г. с кораба „Джемини 8“. Целата е скачване с безпилотна ракета „Аджена“. Продължителността на полета е 10 ч. и 41 мин.

На 16.06.1969г. от космическия център „Кейп Кенеди“ във Флорида излита „Аполо 11“ с екипаж на борда Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин. Целта на мисията е събиране и доставяне на Земята на образци от лунната повърхност, фотографиране, поставяне на научна апартура и завръщане на Земята.

На 20.07.1969г. спускаемият апарат „Ийгъл“ се приземява успешно в „Морето на спокойствието“ на Луната.

На 21.07.1969г. с думите „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“, Армстронг оставя първите човешки следи върху лунната повърхност. 15 минути след него и Едуин Олдрин стъпва на Луната.

Армстронг, Колинс и Олдрин

Георги Иванов е първият български космонавт летял в открития Космос на 10.04.1979г. с кораба „Союз 33“.

Георги Иванов е роден на 02.07.1940г. в Ловеч. Завършва смесено училище в Ловеч и след това постъпва в армията. През 1964г. завършва военното училище в Долна Митрополия като инжинер – летец.

На 01.03.1978г. е избран за космонавт във втората група космонавти от програмата „Интеркосмос“.

На 10.04.1979г. в 20 ч. И 34 мин московско време е изстрелян в орбита около Земята космическия кораб „Союз 33“ с международния екипаж на борда Николай Рукавишников и космонавта изследовател Георги Иванов. Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют 6“. След 31 обиколки в околоземна орбита и прекарани 1 ден  и 23 часа, космонавтите се завръщат благополучно на Земята.

 

Георг Иванов и Николай Рукавишников

Алексей Леонов прави на 18.03.1965г. първото излизане на човек в открития Космос. 

Алексей Леонов извършва своя първи полет в Космоса на 18.03.1965г. заедно с Павел Беляв на космическия кораб „Восход 2“. По време на полета Леонов извършва първото в историята на космонавтиката излизане в открития Космос с продължителност 12 мин. При завърщането на кораба Леонов има проблеми с надулия се скафандър, но със завидно хладнокръвие и след изпускане на налягането се завръща безпроблемно на кораба.

Полета приключва на 19.03.1965г. и въпреки трудностите Беляев успява с помощта на ръчно управление да се приземят.

Вторият полет на Алексей Леонов е на 15.07.1975г. съвместно с Валерий Кубасов на кораба „Союз 19“ по програмата „Союз-Аполо“. Същият ден от „Кейп Канаверал“ излита „Аполо 18“ с екипаж на борда: Томас Стафорд, Винс Бранд и Доналд Слейтън. Екипажите извършват две скачвания на „Союз“ и „Аполо“ в околоземна орбита.

Първото скачване е на 17.07.1975г. в 16 ч. и на 19.07.1975г. двата кораба се отделят. Повторното скачване е същия ден, след което следва окончателното разделяне на двата кораба. Главната цел на полета е отработване на идеята за спасителни мисии в околозеното пространство към аварирали космически кораби и евакуиране на бедстващия екипаж. Полетът е единствен и няма по-нататъшно развитие на добрата идея.

По време на полета са проведени самостоятелни и съвместни научни експерименти и астрономически наблюдения.

Извършени са посещения на космонавтите на борда на „Аполо“ и на астронавтите на „Союз“.

 

Алексей Леонов

Първата жена излязла в открития Космос е Светлана Савицка. Светлана Савицка извършва първия си полет на 19.08.1982г. в качеството на космонавт – изследовател на космическия кораб „Союз Т 7/ Союз Т 5“ и станцията „Салют 7“ заедно с космонавтите Леонид Попов и Александър Серебров.

Вторият полет на 17 – 29 юли 1984г. в качеството на борд-инжинер на космическия кораб „Союз Т 12“ и „Салют 7“ заедно с Владимир Джанибеков и Волков. На 25.07.1984г. по време на полета излиза в открития космос за 3 часа и 34 мин. Продължителността на целия полет е
11 дни 19 ч. 14 мин. 

Светлана Савицка

Овладяването на Космоса не минава без жертви. Първият загинал космонавт е Владимир Комаров. Загива по време на изпълнението на космическа мисия на борда на „Союз-1“.

Избран е за космонавт през 1960г. с първата група космонавти. Дубльор е на капитана на кораба „Восток 4“ Павел Попович. Неговият първи полет в Космоса е на 12.10.1964г. на кораба „Восход 1“, съвместно с Константин Феоктисов и Борис Егоров.

Загива на 24 април 1967г. при завръщане от втория си полет със „Союз 1“, заради отказ на парашутната система на спускаемия апарат. Корабът се разбива в земята със скорост 40 m/s. Комаров умира от прекалено високата температура някъде в небето близо до Истанбул. Полетът продължава 1 ден 2 ч. 47 мин.

Владимир Комаров

 

Най-младият космонавт е Герман Титов на 26г. (Восток 2), а най-възрастният Джон Глен на 77 г. (STS 95).

Първият частен космонавт е Майк Мелви извършил полет със „Space Ship One“ на 21.06.2004г.

Първият космически турист е Денис Тито летял на 28.04.2001г.

(По материали на http://bg.wikipediahttp://www.astronaut.ru)

Горяха коли в жк "Овча купел"

http://www.clubz.bg/52746-gorqha_koli_v_jk_ovcha_kupel

Снимка Архив на БГНЕС

Няколко автомобила са изгорели тази нощ на паркинг в столичния жк „Овча купел”, предаде бТВ. Други коли, паркирани наблизо, са изпочупени и тарашени.

От кадрите ясно се вижда, че пострадалите возила са съвсем "обикновени" за скромния квартал - Фолксваген, Сеат, Фиат...

Сигналът за палежа е подаден в полицията в 3:30 ч. през нощта. Първоначално са запалени няколко автомобила, но огънят се е разпространил и по други, които били наблизо.

"Бяхме събудени от няколко гърмежа и като излязохме на терасата, видяхме 3 горящи коли. В чакане на пожарната се запалиха още 2-3", пише до Нова тв Любомир Любенов, като уточнява, че мястото е паркингът на военно общежитие в "Овча купел". 

Все още не е ясно дали палежът е умишлен. Районът на мястото е отцепен и на мястото работят полицаи.

БАН: Човекът има 1 година живот на Марс

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278830_%D0%91%D0%90%D0%9D%3A+%D0%A7%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+1+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%81

 Апаратът „Люлин – МО“ ще изпрати нова информация през 2017-а

Не повече от година време за пребиваване на Марс ще имат хората от бъдещата човешка мисия до Червената планета. Това сочат по­­след­ните данни от българския космически апарат “Люлин – МО”, който е част от рус­ко-европейската мисия “ЕкзоМарс”.

Апаратурата, дело на Института за космически изследвания към БАН, мери количеството радиация, на която ще бъдат изложени хората по време на бъдещата мисия до планетата.

“Дозите радиация, които имаме дотук, показват, че само по пътя до Марс и обратно екипажите ще получат около 70% от пределно допустимите за космонавти и астронавти. За пребиваване на планетата за тях няма да остане повече от около година, максимум година и половина. Дозите там вероятно ще се сравними с тези, които се получават в околоземна орбита”, обясни пред “Труд” проф. Йорданка Семкова, ръководител на проекта от българска страна, и допълни, че към момента “Люлин – МО” спира работа за около година и ще предава нова информация отново през април 2018-а.

Апаратът е в орбита около Марс от октомври и работи на борда до 7 март, след което всички научни прибори са били изключени по изискване на Центъра за управление на полети.

Прогноза за времето - 12 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=348667

Днес над страната ще бъде предимно облачно. Над Черноморието облачността ще е разкъсана. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще остане без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури на въздуха ще са 14°-16°.

Специален ден очаква принц Джордж и сестричката му

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/specialen-den-ochakva-princ-dzhordzh-i-sestrichkata-mu-6067804

Малките кралски особи ще бъдат шафери на сватбата на по-малката сестра на Кейт - Пипа Мидълтън

Прокуратурата оспори в съда поскъпването на водата в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278829_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%

 Отмяна на решението на КЕВР за поскъпването на водата в София поради незаконосъобразност поиска Върховната административна прокуратура (ВАП). На 29 март КЕВР одобри бизнес плана за развитие на "Софийска вода" като ВиК, но решението се обжалва пред столичния административен съд. Регулаторът одобри метод на ценово регулиране "горна граница на цени", което предвижда от 1 април водата в София да поскъпне с 18%.

От прокуратурата уточняват, че вместо енергийният регулатор да определи норма на възвръщаемост, директно е възприел величината 17% възвръщаемост на собствения капитал на "Софийска вода". Тя е определена с договор за концесия за предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги на територията на Столичната община между Столичната община и "Софийска вода" АД. Според магистратите има противоречие на мотиви, тъй като, от една страна, се приема, че е налице законов ред за определяне на нормата на възвръщаемост на собствения капитал, а от друга, този ред не се спазва с аргумент, че в договора е налице клауза, която "пречи" на приложението на закона.
ВАП смята, че при издаването на акта КЕВР е допуснал противоречие с целта на закона, а регулаторът не е изпълнил задължението си да регулира цените на ВиК услугите, извършвани от "Софийска вода" АД. Решението по същество е насочено към създаването на условия за изпълнение на договора за концесия между Столичната община и "Софийска вода" АД.

И полицай е ранен при експлозиите в Дортмунд

http://www.clubz.bg/52745-i_policaj_e_ranen_pri_eksploziite_v_dortmund

Полицията в Дортмунд обяви, че атаката срещу футболния отбор на "Борусия" и автобуса, с който тимът трябваше да стигне до стадиона за мача от Шампионската лига срещу френцския "Монако", са със "сериозни експлозиви". Те са били скрити в храстите. Намерено е и писмо, свързано с инцидента, но властите отказват каквито и да е подробности по темата засега.

Във вторник преди мача са избухнали три експлозии до автобуса. Инцидентът се случи около час преди двубоя, до хотела, в който е бил настанен отборът на "Борусия". Четвъртфиланът е отложен за днес в 19,45 ч българско време. 

Трите експлозии за счупили прозорци в задната част на автобуса. Пострадалият испански национал Марк Бартра е бил откаран в болница с травма на ръката. В атаката има и ранен полицай, стана ясно днес. Това е униформеният, който се е движел пред автобуса, за да може да го ескортира към стадиона, съобщават германските медии. 

"Целият отбор е в шок", каза изпълнителният директор на "Борусия" Ханс-Йоахим Вацке снощи. Привържениците на 80-хилядния "Сигнал Идуна парк" са били евакуирани без инциденти.

Феновете на "Борусия" поканиха "съперниците" си, симпатизиращи на френския "Монако" в домовете си, за да могат да дочакат двубоя днес без да се налага да търсят тепърва къде да отседнат. Инициативата им се разпространи мълниеносно в социалните мрежи, които бяха заляти от снимки на запалянковци на двата тима, седнали по домашно и гледащи шоуто на "Ювентус" и "Барселона".

БСП не кляка пред кубинките и магнолиите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278828_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%BD%D0%B5+%D0%BA%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%BA%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B

 Това, че Борисов предлага на Корнелия Нинова председателското място в НС не е жест, а капан,  елементарен трик и инфантилен номер. Това е опит лидерът на опозицията да бъде напълно заглушен и запратен насред административните плаващи пясъци на неясните компромиси и отговорности.
Всъщност Борисов отчаяно се опитва да се разтовари от отговорност. Май е дошъл моментът, в който сладкият вкус на победата се е превърнал в киселата горчилка на осъзнатата реалност. Обаче БСП не е на тезгяха за покупко-продажба. Акциите на БСП не се търгуват на борсата. За БСП гласуваха близо милион души, които си представят България без Бойко Борисов и неговите обичайни номерца, заеми и шмекерии.
Всъщност искам да припомня нещо. Знам, че БСП е обичайният виновник за страшно много виртуален народ, но нито през 2014 година, нито през 2017 година БСП клекна на ГЕРБ. За разликата от много други. Които клякаха и целува кубинките и магнолиите.
През 2014 година фронтът го удържа Михаил Миков, сега го удържа Корнелия Нинова. И отказът за колаборация с ГЕРБ изобщо не труден. Това е идеен и политически отказ. А и да не забравяме в какво се превърнаха тези, които се гушнаха с Борисов. Техните политически трупове вече се носят в бурните извънпарламентарни води и са на път да изпаднат напълно от историята... 


На 12 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6167054

На 12 април рожден ден иматЙорданка Фандъкова, кмет на София, зам.-председател на ГЕРБ Георги Ананиев, бивш министър на отбраната Гинка Загорчева, световна шампионка по лека атлетика Деси Тенекеджиева, актриса и продуцент Досьо Досев, актьор Ева Тепавичарова, актриса Младен Младенов, кмет на район “Връбница”-София Румяна Попова, народна певица Рамадан Аталай,

Разлайване на кучетата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278827_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Тръмп бе буквално подлуден от продължаващия срещу него три месеца преврат, жертва на които паднаха и някои от най-важните за него хора, и нервите му не издържаха.

Изявлението на МВнР, че „България приема въздушните удари на въоръжените сили на САЩ по летище на сирийските ВВС като част от усилията за решаване на проблема с химическите оръжия в Сирия“, е голяма грешка и поредна морална катастрофа за кабинета „Герджиков”, за която отговорност поне косвено носи и Радев.

По-голямата част от този коментар беше написана вчера – желанието ми беше да излезе, преди служебното правителство да успее да направи това, което направи. По технически причини не излезе навреме. Както всички разбираме, атаката на Тръмп нямаше абсолютно нищо общо нито с химическото оръжие, нито със Сирия. А също, въпреки мнението на Путин, не целеше на първо място да отвлича вниманието от катастрофата в Мосул. Атаката бе изключително вътрешнополитически пиар (разлайване на кучетата, или wagging the dog) от страна на слаб президент. Военният „триумф“ в чужбина е изпитано средство за издигане престижа на неприемани от естаблишмънта и чиновничеството нови владетели. 

Какъвто беше Труман, случайно кацнал на върха по каприз на демократическата номенклатура анонимник и взел решението за Хирошима, или страстно мразеният от консерваторите ирландец католик Кенеди с авантюрата си в кубинския Залив на свинете. Такива бяха и акциите на Бил Клинтън в Судан и Афганистан след скандала с Моника и на Саркози в Либия. Но не точно такъв бе случаят на Буш II, който не само имаше претекста на 11 септември, измъчваше се от стара любов към Саддам, но и положи извънредни усилия в продължение на половин година да направи по-секси тезата за ОМП-тата му. 

Най-запомнящият се момент на екстреното заседание на Съвета за сигурност на ООН беше, когато боливийският посланик размаха снимката на генерал Колин Пауъл в същата зала с епруветката в ръка. Ако не беше това, каза дипломатът, нямаше сега да има ИДИЛ и целия този батак в Близкия изток. Ах, защо българското МВнР не може да се издигне на висотата на Боливия? А новата американска посланичка в ООН Ники Хейли е неспасяемо глупава. Сюзън Пауър беше гений. Помня я как гледаше Чуркин с просълзено обожание. 

Тръмп бе буквално подлуден от продължаващия срещу него три месеца преврат на бесните демократи и „дълбоката държава“ – службите, жертва на които паднаха и някои от най-важните за него хора, и нервите му не издържаха. Нищо, че от няколко седмици градусът на преврата поспадна, излязоха разкритията на Уикилийкс за кибероперацията на ЦРУ, а малко преди атаката изтече и информацията, че съветникът на Обама по националната сигурност Сюзън Райс контролирала операция на четири служби, включително ЦРУ и АНС, за следене на предизборния и после и преходния екип на Тръмп, т.е. че твърдението за подслушването на Тръмп Тауър е било истина. 

От мъка оранжевият забрави, че едва довчера искаше да бие ИДИЛ заедно с Русия, нямаше възражения срещу Асад, че осъждаше агресиите на Обама и Хилари за смяна на режими и затова беше избран, че 18 пъти в 2013 г., както преброи сп. „Тайм“, предупреди Обама да не бомби Сирия, наричаше го „глупак“, настояваше да търси одобрение от Конгреса и пр. 

В усърдието си да спре лова на вещици за измислената си „руска връзка“ Тръмп реши, или по-скоро от глупост допусна да се създаде привидност за началото на Третата световна война. Поне аз така приех в началото истерично-триумфалното известие за ракетния кьорфишек на една наша тукашна синя журналистка във Фейсбук, което бръмна на заглушения ми телефон малко след девет и половина вечерта, докато невинно гледахме „Аида“ с Красимира Стоянова в Метрополитън Опера. Нищо не видях от третото и четвъртото действие. Оранжевият забрави също, че довчера искаше да забрани достъпа на сирийски бежанци в САЩ, и захвана да оплаква прекрасните сирийски бебета.

Сините колеги в България приемат атаката пожелателно-символично, като плесница за Путин, която показала, че Тръмп не бил миролюбивият Обама, САЩ били готови за война, руското ПВО не можело да спира „Томахавките“, Тилърсън щял да дойде на 11 април в Москва с нов договор за васалитет. Всичко това няма нищо общо с действителността. Другояче виждат нещата американските демократи – и най-бесните от тях се разделиха – едни затръбиха осанна на завоевателя, други продължиха да беснеят срещу руския агент Тръмп.  

И така, атаката е единична акция, а не част от план за нашествие в Сирия, за сваляне на Асад, камо ли за война с Русия. Затова Вашингтон е така изненадан, разочарован и смутен от руското решение да прекратят меморандума за избягване на инциденти в сирийското въздушно пространство от 2015 г. Атаката е и последна, защото Русия едностранно отмени меморандума и изглежда започва да разпространява действието на своето ПВО над цяла Сирия или да превъоръжава сирийското ПВО с модерно оръжие – така се създава прословутата no fly zone, макар не каквато я иска Ердоган. 

Атаката явно е била готвена отпреди инцидента в Идлиб във вторник. Претекстът за нея е абсолютно фалшив и това без съмнение ще се установи в най-скоро време от експертите на ООН. Всички запознати сочат несъответствията на видеото от провинция Идлиб, на която войниците пипат с голи ръце пораженията от зарин и продължават да се разхождат по Божия свят, разказват за жълт облак и миризма, каквито свойства този газ няма. 

 

Атаката не е съгласувана с Конгреса, нито с НАТО. Предупреждаването на Русия е било от страх – да не би те да не разберат, че става дума за фейк. Всички действия на Буш I, Клинтън, Буш II и Обама в региона бяха надлежно съгласувани, бяха градени коалиции, в момента в коалицията на Обама в Сирия са формално над 60 страни. Тръмп дойде на власт, критикувайки едностранчивия подход на Обама. 

Кому помага и кому вреди атаката? 

Както казват мои познати бесни демократи, те и след нея продължават да вярват, че Тръмп е назначен за президент от Путин. Просто иначе трябва да признаят реалните причини за загубата на Хилари, а това не им е по силите. Така че едва ли ще има отслабване на лова на вещици. Твърде много механизми са задействани вече. Славата на Доналд завоевателя и сега е извънредно летлива. 

Утре ще се разчуе, както вече стана много пъти в Сирия, че в Идлиб не имало зарин и че каквото е имало, вероятно хлор, не е било пуснато от Асад. Ще има асиметричен и изненадващ отговор от Русия, както стана в Крим след киевския преврат. Ще има инциденти с американските войски, нелегално пребиваващи в Сирия, които подкрепят кюрдите и искат да превземат Рака. 

Геополитически кабинетът Тръмп с действията и изказванията си около атаката на практика призна, че Сирия е в руската сфера на интереси, а че Америка няма претенции да промени това положение, а само я наказва – еднократно, в ограничена форма и с предупреждение – за конкретно, макар илюзорно, прегрешение. Кабинетът демонстрира интелектуална незрялост, емоционалност и непредсказуемост, податливост на манипулации. Ще се намери кой да се възползва от това в своя изгода. 

Протестното движение срещу Тръмп в САЩ, което не затихва и няма как да затихне предвид дневния ред на оранжевия, ще добие ново и ярко антивоенно измерение. Тръмп загуби и малкото благосклонност от страна на демократи бърнисти като мене, които досега изтъквахме, че при всичките си други грехове той поне има едно добро качество в сравнение с Хилари и Обама – иска нормализация с Русия и съвместна борба с тероризма. 

Атаката очевидно помага на ИДИЛ и „Ал Кайда” – това слага край на приказките на Тръмп за борба с тероризма с единни сили. Но тя няма да предотврати разгрома на ИДИЛ и „Ал Кайда” в Сирия, който вече започва, и не е предназначена за това. Заедно с това атаката е удар срещу мирния процес в Сирия и в двата му сегашни формата – срещите в Астана и в Женева. 

Атаката се прие с радост от спонсорите на сунитския тероризъм – Саудитска Арабия, Катар и Турция, както и от Нетаняху – и антагонизира шиитите, както и американските съюзници кюрдите. Тя за пореден път показа илюзорността на достлука на Путин с Ердоган.

Атаката се осъжда в САЩ от много видни хора и от двете партии, и от независими. Казват, че е антиконституционна, несъгласувана с Конгреса, без план какво да се прави на другия ден, вкл. и с Русия, и то преди посещението на Тилърсън в Москва. Чудят се какво ще стане с хилядата американски войници в Северна Сирия. Осъжда я, както ми се струва, и сп. „Форин Полиси“. Осъждат я арабският свят, Русия и Китай. Във военно отношение атаката е провал за Пентагона. САЩ предупредили Русия за удара и руско ПВО не е действало, но малко над една трета от томахавките стигнаха целта – при това на малко разстояние от Крит до Западна Сирия. Може да са отклонени или свалени от сирийското ПВО със стари зенитни ракети. С-400 „Триумф“ и „Панцир“ могат да свалят томахавки, най-новите модели от които са от 2004 г. и се движат с дозвуковата скорост на пътнически лайнер, 800900 км/ч. Пентагонът омаловажи това, давайки да се разбере, че атаката не е имала военни цели. 

 

 

Валентин Хаджийски,

От сайта „Гласове”

(със съкращения, заглавието е на ЗЕМЯ)

Началниците на отбраната на САЩ заявиха, че целта на Вашингтон е предотвратяване на нови химически атаки, а не свалянето на Башар Асад

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278826_+%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B

 Началниците на отбраната на САЩ заявиха, че целите на Вашингтон в Сирия се ограничават до предотвратяване на нови химически атаки от страна на Башар Асад, пише The Guardian.
След няколко дни на противоречиви сигнали от администрацията на президента Доналд Тръмп, министърът на отбраната на САЩ Джейм Матис използва първата си пресконференция в Пентагона във вторник, за да изясни, че Вашингтон няма намерения за по-мащабна военна намеса в сирийския конфликт, който той определи като извънредно сложен.
Седейки до генерал Джоузеф Вотъл, командващият американските въоръжени сили в Близкия изток, Джеймс Матис на няколко пъти отхвърли възможни намерения за свалянето от власт на президента на Сирия Башар Асад – цел, с която държавният секретар Рекс Тилърсън отпътува на визита в Москва. По време на посещението, което е първото в Русия на такова ниво, откакто Доналд Тръмп пое президентския пост в САЩ, Тилърсън ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров, но все още не е ясно дали ще има разговор с президента Владимир Путин.
От 4 април, датата на извършване на предполагаемата химическа атака в Сирия, досега президентската администрация в САЩ на няколко пъти заяви, че не вижда бъдеще за Сирия с Башар Асад. Във вторник говорителят на Белия дом Шон Спайсър каза, че отстраняването от власт на сирийския лидер е необходима дългосрочна цел.
Шефовете на отбраната обаче ясно дадоха да се разбере, че не виждат себе си като участници в смяна на режима.

Превод и редакция: Делян Николов

Вижте къде няма да има вода

//dariknews.bg/regioni/varna/vizhte-kyde-niama-da-ima-voda-2017010

Без вода до около 17:00 часа ще остане част от промишлената зона на ж.к."Тополи". Местността Манастирски рид ще бъде на сухо до 15:00 ч.

Спиранията се налагат заради възникнали аварии, съобщават от ВиК-Варна.

Димитровградската комисия по издаване на книги отхвърли ръкопис на Тушо

//dariknews.bg/regioni/haskovo/dimitrovgradskata-komisiia-po-izdavane-na-knigi-othvyrli-rykopis-na-tusho-2017018

Неиздаван ръкопис на един от знаковите кметове на Димитровград- Петър Йорданов-Тушо притежава библиотеката в Димитровград. Петър Йорданов-Тушо е кмет на града в продължение на 10 години- от 1956-а до 1966 г.- период, в който се строи градът и много от знаковите обекти- 15-етажното кметство с ротонд

Извънреден брифинг в МЗ-София заради урана в хасковската вода

//dariknews.bg/regioni/haskovo/izvynreden-brifing-v-mz-sofiia-zaradi-urana-v-haskovskata-voda-2017015

Извънредна пресконеференция дава днес министерство на здравеопазването в София, заради установеното наличие на уран в питейната вода в Хасково. Припомняме, че извънредни проби от РЗИ-Хасково потвърдиха, завишени норми на тежкия метал в първа помпена станции, чиито четири кладенеца са спрени и во

Учебни стрелби

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/uchebni-strelbi-2016756

Учебни стрелби на „Тюлбето” започват от днес.
 
Военните тренировки ще продължат през месец април от 08,00ч. до 24,00ч. на:
12-ти и 13-ти април, след Великден -  работните дни 19, 20, 21 април; следващата работна седмица от 24 април, понеделник до 27 април, четвъртък, включител

Наказания за футболисти на "Велбъжд", "Германея" и "Марек"

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/nakazaniia-za-futbolisti-na-velbyzhd-germaneia-i-marek-2017019

Играещият старши треньор на “Германея”- Сапарева баня Милен Лахчев е наказан с лишаване от права като футболист за 1 среща, заради натрупани 5 жълти картона. Същият брой картони вадят от игра за 1 среща и Атанас Пенков от “Велбъжд” и Емил Стоянов от “Марек 1915”, както и Марин Георгиев от “Беласица

Отново запалени автомобили на паркинг в София (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otnovo-zapaleni-avtomobili-na-parking-v-sofiia-video-2017017

Няколко автомобила изгоряха тази нощ в столичния квартал "Овча купел".
 
От пресцентъра на МВР потвърдиха за инцидента и уточниха, че сигналът е подаден около 3.30 ч. Първоначално информацията била за четири горящи автомобила, но впос

Япония планира съвместно учение с американски кораби

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278825_%D0%AF%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%BE+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D1%81+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8

 Японския флот планира да проведе съвместно учение с американската ударна авионосна група „Карл Винсън“, която се придвижва към Корейския полуостров, с цел демонстрация на сила и възпиране на режима в Северна Корея от провеждане на нови ракетни опити, предава Reuters, позовавайки се на свои източници.
„Япония иска да изпрати няколко разрушители когато „Карл Винсън“ навлезе в Източнокитайско море“, заяви един от източниците.
Все още няма официален коментар на информацията от японските военноморски сили.

Превод и редакция: Делян Николов

В Русия се формира аполитична нация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278824_%D0%92+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

 В Русия се формира аполитична нация, показва анкета на изследователската организация „Левада център“, пише вестник „Коммерсантъ“. Резултатите от проучването сочат, че над половината руски граждани (52%) „определено не са готови“ лично „по-активно да участват в политиката“, а 28% „по-скоро не са готови“ да участват в нея. През януари 2012 г., в навечерието на последните президентски избори в страната, така са отговаряли на въпросите съответно 47% и 31% от анкетираните, а през 2015 г. – съответно 38% и 33%. 
Готовността на гражданите да бъдат политически активни не е особено голяма. През 2015 г. да проявят такава са били готови 5%, а „до някаква степен“ за такова желание са заявили 18%. В последното прочуване резултатите са съответно 3% и 13%.
Заместник-директорът на „Левада център“ Алексей Гражданкин твърди, че „по принцип гражданите не са активни“. „Те се занимават с това да осигурят себе си и своите близки. Участието на гражданите в политиката – това е преди всичко тяхното участие в изборите. Но хората осъзнават, че политиката зависи най-вече от президента“, заяви социологът пред изданието.
По-голямата част от анкетираните мотивират своето нежелание да участват в политическия живот с това, че „политиката не е за редовите граждани, с политика се занимават властите“ (30%). Около 26% смятат, че „нищо не разбират от политика“, заети със своите ежедневни дела са 25%, а 23% смятат, че „нищо не могат да променят“. Според 15% от участниците в допитването „политиката е мръсна работа“. Съществуват и по-малко популярни отговори – 6% се страхуват да изпъкнат, 5% - от преследване от властите.
Запитаните бяха помолени да „определят своите отношения с властта“. По-голямата част от гражданите (61%) отговарят, че живеят „разчитайки само на себе си“ и „избягват контакти с властта“. Според 24% техния живот изцяло зависи от властта. Едва 9% от анкетираните заявяват, че се стремят да получат това, което искат от властта, като влизат в контакт с нея.
„По-голямата част от гражданите не са запознати с формулата, че „ако не са заемете с политиката, политиката ще се заеме с вас“, заяви политологът Константин Калачев.
„Гражданите се ориентират към патернализъм от страна на държавата, но при това предпочитат да свеждат до минимум контактите си с представителите на властта“, добави той.
На въпрос на изданието защо повечето граждани са пасивни дори при наближаващата кандидатпрезидентска кампания, Калачев отговаря, че „хората не виждат пряка връзка между резултатите от изборите и промените, които ги засягат лично“.
„Изборите са ритуал, а не инструмент за промяна. Затова в тези условия предизборното мобилизиране се превръща в необходимо условие за получаване на висока активност“, каза още експертът.

Превод и редакция: Делян Николов

Носител на “Оскар” става почетен гражданин на Русе

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6167220

Носител на “Оскар” става почетен гражданин на РусеРусенецът и носител на “технологичен “Оскар” за работата си върху 3D визуализацията Владимир Койлазов ще бъде предложен за отличието “Почетен гражданин на град Русе”. Почетното звание ще му бъде връчено заради “спечелени високи държавни и международни отличия”. Предложението, което ще бъде гласувано по време на предстоящата редовна сесия на

Шон Спайсър се извини за сравнението между Башар Асад и Хитлер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278823_%D0%A8%D0%BE%D0%BD+%D0%A1%D0%BF%D0%B0%D0%B9%D1%81%D1%8A%D1%80+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%B5%D0%B

 Прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър се извини за „безчувствения“ коментар за Хитлер по време на брифинга във вторник, по време на който каза, че Адолф Хитлер не е използвал химически оръжия срещу собствения си народ, предава AFP.
„Наистина, погрешно използвах неуместен и безчувствен коментар за Холокоста и такова сравнение не може да има“, заяви Спайсър пред CNN. „Затова се извинявам. Беше грешка до го правя“, добави той.
По-рано във вторник Шон Спайсър заяви, че Адолф Хитлер не е използвал химически оръжия срещу собствения си народ, в опит да засили критиката към сирийския президент Башар Асад и предполагаемата употреба от неговото правителство на зарин срещу невинни хора, с което си навлече критики и нови призиви за оставка.

Превод и редакция: Делян Николов

Русия е геополитически самотник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278822_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA

 Ситуацията около Сирия отчетливо освети тенденцията от последните години: враговете на Русия се множат, а приятелите ѝ не стават повече, пише „Независимая газета“
Белият дом включи Русия в група от общо четири държави, критикуващи ракетния удар на САЩ по авиобаза „Шайрат“. Организацията на обединените нации (ООН) пък изобщо отказа да дава оценка на правомерността на американския удар в отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия, на което разчиташе Москва.
Секретариатът на ООН няма да оценява правомерността на действията на САЩ, които на 7 април нанесоха удари по сирийски военни обекти без одобрението на Съвета за сигурност. Това заяви в понеделник говорителят на генералния секретар на организацията Стефан Дюжарик. При това той не поясни какви са мотивите за това решение на секретариата. „Това е нашата позиция“, лаконичен бе говорителят.
Същият ден прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър коментира заявленията на Русия, че ракетният удар на САЩ по сирийската авиобаза носи риск от истинска война в Близкия изток. По негови думи действията на Вашингтон са получили одобрение в страната и извън нейните предели като значителна стъпка в сферата на предотвратяването на разпространението на химическото оръжие и неговото използване срещу невинни хора.
„Ако погледнете кой е на наша страна и кой не е, ще видите, че втората група не е много голяма. Това не са тези страни, които бихте искали да привлечете за участие. Става дума за Иран, Сирия, Северна Корея…и Русия. Това е доста малка група“, заяви Спайсър по време на брифинг.
Изявленията, прозвучали в Ню Йорк и Вашингтон карат Москва да се замисли дали са останали на света държави, които тя може да нарече надеждни съюзници. Според президента на Института за стратегически оценки Александра Коновалова, Русия се е оказала геополитически самотна.
„Тъжна картина е да си в една компания с Ким Чен Ун. И даже с Иран, въпреки че това е много древна цивилизация“, заяви пред изданието тя.
„За да провеждаш външна политика, чийто резултат е съюз с Иран и „Хизбула“, трябва доста да се постараеш“, добави Коновалова.

Превод и редакция: Делян Николов

Местан работи за Турция. Държавата обслужва Русия

http://www.clubz.bg/52744-mestan_raboti_za_turciq_dyrjavata_obslujva_rusiq

Намесата на Турция във вътрешните работи на България се оказа проблемът на проблемите за нашата държава. Стигна се до там, че официалната власт към момента, в лицето на президента и служебното правителство, да подготвя законодателни текстове, които ограничават конституционно гарантирани права на български граждани с обяснението, че така ще противодействат на тази намеса.

Същевременно официалната власт към момента нехае, че изтича срокът, в който България може да постави своите искания пред "Газпром", с което да се постигне по-ниска цена на газа. Няма логично обяснение (или може би има) защо властта не иска цената на газа за "братска, славянска и православна" България да е с 40% по-ниска, примерно. Такава е цената на газа в Германия, която не е нито славянска, нито православна, още по-малко братска.

Съмненията и резервите относно Местан са основателни. Той безспорно е убеден евроатлантик. Докато беше лидер на ДПС Местан се стараеше, доколкото е възможно, да се еманципира от модела #кой. Благодарение на него, например, ДПС направи доста сериозни компромиси по отношение на съдебната реформа в миналия мандат.

Лидерът на ДОСТ обаче е твърде близък до Турция и това обрича политическата му кариера. Ясно е, че той може да спечели обществено доверие само и единствено в рамките на лимитирания електорат на бившата му партия. Мнозинството от българските граждани винаги ще са подозрителни и резервирани към Местан, дори ако споделят неговите категорични евроатлантически позиции. И то не толкова заради подкрепата, засвиделствана му от посланика на Турция, както и от официалната власт в Анкара. А най-вече заради факта, че когато го свалиха от поста лидер на ДПС, Местан се укри в турското посолство. От лична гледна точка вероятно този му акт е оправдан. Не е лесно да останеш без охрана точно в момента, в който олигархията те низвергва. От политическа гледна точка обаче с този си акт Местан на практика се самоуби.

Проблемът на Местан са не само и не толкова историческите и религиозните предразсъдъци спрямо Турция у нас. Просто няма как да твърдиш, че отстояването на гражданските права по европейски модел за теб е висша ценност, и същевременно да си близък до режима на Реджеп Ердоган.

Политическият ландшафт у нас обаче не се изчерпва само с Местан. Всъщност той е една малка част от него. В нашенската политическа джунгла има и други създания, които явно и открито обслужват интереси на чужда държава. За тях обаче държавната власт у нас не просто нехае, а понякога дори споделя техните идеи.. При това не става дума за скромни извънпарламентарни партийки. А за големи играчи. Единият играч в момента е основната опозиционна партия. А другият  ще бъде част от управляващото мнозинство и за пореден път ще вкара в действие своя златен пръст.

При всичката близост с Турция Местан не е присъствал и не е държал реч на събор на туркофилите у нас. Така, както правят всяка година представители на всички големи български партии край язовир "Копринка" на събора на русофилите.

При всичката близост с Турция активисти на ДОСТ не са правили предложения България да си издейства от ЕС специални отношения с Анкара. Такива предложения се чуха на последния конгрес на БСП по отношение на Русия.

При всичката близост с Турция ДОСТ няма партийна телевизия, която да пропагандира ежедневно политиката на Ердоган и да излъчва само и единствено турски филми. Така, както прави патрЕотичната телевизия "Алфа", по която най-често се лее руска реч омайна сладка. И чиито предвания обикновено са не на ползу роду, а на ползу Путину.

При всичката близост с Турция Местан не е призовавал България да наложи вето на решение на ЕС, което дава да се разбере, че Анкара скоро няма да бъде приета в съюза. Подобни заявки по отношение на санкциите срещу Русия бяха направени лично от лидера на БСП Корнелия Нинова по време на предизборната кампания.

При всичката близост с Турция Местан не е закривал предизборна кампания, припявайки на известен турски изпълнител "Една българска роза". Преди 3 години в подобна ситуация Сидеров сформира дует с Йосиф Кобзон.

При всичката близост с Турция Местан не е лобирал за някой голям енергиен или друг проект с турско участие, от който България да е инкасирала само и единствено загуби в милиарди. Така, както много партии лобират за АЕЦ "Белене".

Списъкът не е изчерпателен и със сигурност може да бъде допълнен.

Ще каже някой, че руският посланик не се меси толкова открито в българските вътрешни работа, както прави турският. Да, така е. Но защо му е на руският посланик да се меси? Той си има Нинова, Сидеров, дори Борисов понякога и кой ли още не.

Най-циничното в цялата ситуация е, че горепосочените партии се опитват да представят обслужването на Русия като отстояване на националния интерес на България. Националният интерес трябва да се отстоява наистина. Но това трябва да се прави както на югоизток, така и на североизток. Проблемът на проблемите у нас всъщност е кога това схващане ще стане част от идеологията на всички български партии, независимо от политическите им различия.

Пхенян докладва готовност за война със САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278821_%D0%9F%D1%85%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D0%BD+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%A

 Северна Корея е готова за война и ще се защитава от САЩ с всички достъпни военни средства, заяви на 11 април представител на външното министерство на Корейската народнодемократична република (КНДР). Светът отдавна е свикнал с подобни изказвания на Пхенян, но този път заявленията звучат на фона на безпрецедентния военен натиск от страна на Вашингтон срещу Северна Корея. И след неочакваните ракетни удари по Сирия, вече никой не може да изключи военен удар от страна на САЩ и по КНДР, които изпратиха към Корейския полуостров авионосна група, пише вестник „Известия“.

Първият недвусмислен сигнал за вероятното използване на военна сила срещу КНДР прозвуча от САЩ в средата на март. Тогава държавният секретар Рекс Тилърсън заяви, че администрацията на Доналд Тръмп изоставя политиката на „стратегическа търпимост“ от времето на президента Барак Обама и допуска нанасянето на превантивни удари срещу Пхенян, ако провокациите на севернокорейския режим, под които традиционно се разбират ракетни и ядрени изпитания, продължат.
При това разчитането на САЩ на посредническата помощ на Китай, за който упорито се смята, че е единствената държава, способна да влияе върху правителството в Пхенян, не се оправда. Съдейки по това, че темата за Северна Корея изобщо не се споменава в централните китайски медии след срещата между Доналд Тръмп и президента на Китай Си Дзинпин в САЩ на 6 и 7 април, очевидно Вашингтон и Пекин не са постигнали никакви ясни договореност. Неочакваното изпращане тази събота на американския самолетоносач „Карл Винсън“ към Корейския полуостров вместо планирането му заминаване към бреговете на Австралия също стана свидетелство за отсъствие на някакво раздвижване по въпроса по време на преговорите между лидерите на САЩ и Китай.
Съгласно изявлението на МВнР на КНДР ракетният удар на САЩ по Сирия е „непростим акт на агресия“, който „не е изненадал“ Пхенян и единствено е потвърдил, че курсът към развитие на ядреното въоръжение, е правилен. Това изяснява много.
Един ден преди срещата между лидерите на САЩ и Китай Пхенян, който за цялата минала година изстреля около 20 балистични ракети, напомни за себе си с поредния ракетен пуск. А след известието за отправилия се към Корейския полуостров самолетоносач, външното министерство на КНДР излезе с подробен коментар.
„Ще предприемем най-твърди контрамерки срещу провокаторите за самозащита с мощни военни сили. Ще считаме, че САЩ насят цялата отговорност за катастрофалните последствия, до които ще доведат техните възмутителни действия“, се казва в разпространеното от Централната телеграфна агенция на Корея (ЦТАК) изявление на външното ведомство от 11 април. В него се разкрива и нова любопитна подробност – за засилването на сътрудничеството между Северна Корея и Сирия „в сферата на защитата на своите права на национален суверенитет“.
Пхенян има с какво да се защити: севернокорейската армия в момента разполага т. нар. огневи пояс. Това са позиции на далекобойни артилерийски системи и реактивни установки за залпов огън (каквито има между няколкостотин и няколко хиляди), чиято задача е да нанесат огнево поражение на Сеул. Всички позиции, развърнати в няколко линии на стотици километри, са добре замаскирани и скрити под земята. За военновременни случаи страната разполага с ракетни бази и хранилища на ядрено оръжие, чието точно местоположение не е известно нито на американското, нито на южнокорейското разузнаване. Смята се, че КНДР има и цели подземни градове със запаси от продоволствие, медикаменти и предмети за бита, които биха позволили там да се живее в продължение на няколко месеца.
Неслучайно още един рупор на севернокорейските власти – вестникът на Корейската работническа партия „Родон Синмун“ предупреди, че „военните и народът няма да се изплашат, даже ако утре започне ядрена война“.
Което не може да се каже за Япония и Южна Корея.
 
Превод и редакция: Делян Николов

На Велика сряда Юда предава Христос

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6167314

На Велика сряда Юда предава ХристосНа Велика сряда е Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която им казва, че един от тях ще го предаде. В деня на Светата и Велика сряда, Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за тридесет сребърника. Припомня се за ценното миро, пролято върху главата на Христос от разкаяла се грешница.

Владимир Путин: Не съществуват доказателства за употреба на химическо оръжие от сирийската армия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278820_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%9D%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%

 Ударът на САЩ [ракетният обстрел срещу авобаза „Шайрат“ – б. пр.] по Сирия е в нарушение на международното право, защото беше осъществен без доказателства за употреба на химическо оръжие от страна на Дамаск, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за телевизионния канал „Мир“, предава ТАСС.
„Къде са доказателствата за употребета от сирийските войски на химическо оръжие? Няма такива. А нарушения на международното право има. Това е очевиден факт. Без санкция на Съвета за сигурност на ООН се нанася удар по суверенна страна. И въпреки това явно нарушение на международното право, всички са съгласни, приемат го и започват да кимат и да подкрепят“, каза държавният глава.
„Така беше и през 2003 г., когато беше използван напълно измислен повод за въвеждането на войски в Афганистан. Страната е разрушена, а между другото, точно след това започна бурното засилване на различни терористични организации, движения, възникна „Ислямска държава“, други подобни. Всички знаят това, разбират го и отново стъпват на същите гребла“, добави Путин.
По-рано руският президент сравни ситуацията около ракетните удари на САЩ в Сирия с нахлуването в Ирак през 2003 г., когато без да е доказано, че страната притежава химическо оръжие, Вашингтон започна военна операция, припомня медията.

Превод и редакция: Делян Николов

ИУ Варна среща "Академик" в спора за за купата на БФБ

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/iu-varna-sreshta-akademik-v-spora-za-za-kupata-na-bfb-2016994

Икономически университет - Варна е финалист в турнира за Купата на БФБ, съобщава bgbasket.com
Lcpmrjdkr[rje kd  на Петко Делев победиха  с 83-76 над миналогодишния носител на Купата Левски 2014 – 2. Това бе първи полуфинален мач, който се игра  в зала "Арена Самоков". На финала от 18:00 часа

Ким Чен-ун присъства на сесията на севернокорейския парламент

//dariknews.bg/novini/sviat/kim-chen-un-prisystva-na-sesiiata-na-severnokorejskiia-parlament-2016996

Парламентът на Северна Корея се събра в момент на засилено напрежение на Корейския полуостров и на най-големите съвместни военни маневри на САЩ и Южна Корея, предадоха световните агенции. На сесията присъства севернокорейският лидер Ким Чен-ун.

Преглед на регионалния печат на 12.04.2017 г.

//dariknews.bg/regioni/razgrad/pregled-na-regionalniia-pechat-na-12.04.2017-g-2016997

„Румънски ТИР се преобърна в Благоево и засипа площада със слънчоглед“ – водещото заглавие за „Гледища Днес“. Водачът бил пиян – пробата му с дрегер отчела 2,61 промила – разказва статията. ОУ“Тургенев“ е сертифицирана организация по Международната награда на херцога на Единбург за България“ – загл

Без в сряда, 12 април

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/bez-v-sriada-12-april-2016998

За извършване на авариен ремонт без вода от 09:00 до 17:00 ч. ще остане ул. "Донка Панайотова".

Ул. "Антим Първи" ще е с нарушено водоподаване, заради основен ремонт на водопровода.

Говорителят на Белия дом се извини за гаф, свързан с Холокоста

//dariknews.bg/novini/sviat/govoriteliat-na-beliia-dom-se-izvini-za-gaf-svyrzan-s-holokosta-2016995

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър се извини за коментар за Башар Асад, в който той направи препратка към Хитлер и Холокоста, но думите му прозвучаха все едно, че омаловажава престъпленията на нацисткия режим, предадоха световните агенции.

"Най-искрено си признавам

Китай строи летище и пета полярна база в Антарктида

//dariknews.bg/novini/sviat/kitaj-stroi-letishte-i-peta-poliarna-baza-v-antarktida-2016999

Изграждането на китайско летище върху ледения шелф на Антарктида започва до 2018 г., съобщи Сун Бо от Китайския институт за полярни изследвания.
 
Във вторник завърши 33-ата полярна експедиция на Китай, която започна на 2 ноември 2016 г. Ледоразбивачъ

Уволниха тв водеща заради признание, че проституирала

//dariknews.bg/novini/liubopitno/uvolniha-tv-vodeshta-zaradi-priznanie-che-prostituirala-2017000

Водеща от популярния в Босна и Херцеговина телевизионен канал Пинк (Pink), която заработвала като проститутка, бе уволнена, съобщава вестник "Сън".
 
Ръководството на телевизията съобщи, че спира шоуто, водено от Сенада Нуркич. Решението е взето, след

Крум Зарков сбъркал за "дядовците"

http://www.clubz.bg/52743-krum_zarkov_sbyrkal_za_dqdovcite

"Допуснах грешка, за която се извиних. Много научих от тази кампания."

Това каза тази сутрин пред бТВ депутатът от БСП Крум Зарков. Той допусна един от запомнящите се гафове на червените в предизборната кампания с фразата, че "с друга група ченгета от Държавна сигурност крояхме планове как да мъчим нечий дядо".

Зарков каза, че не е бил обвиняван от другарите си в столетницата, че е свалил от резултата им вследствие на неуместната си "шегичка".

"Не, не съм бил обвиняван - поне не и в лицето... Но със сигурност това беше грешка, която допуснах, увлякох се по един дебат, за който не бях подготвен", призна роденият през 1982 г. най-млад член на ИБ на БСП.

Относно вчерашните преговори с ръководството на ГЕРБ и Бойко Борисов той първо каза, че не били преговори, а разговори и че те се отзовали, защото получили писмо от председателя на ГЕРБ.

"Той ни канеше да говорим по теми, по които би трябвало да се обединят всички политически сили", каза младият социалист, но на няколко пъти наблегна, че с най-голямата партия само са потвърдили различията си.

Що се отнася до предложението на Борисов - Корнелия Нинова да е председател на бъдещия парламент, то било обсъдено и отхвърлено "доста бързо и категорично".

"Това е практически един нонсенс – лидерът на опозицията да се качи на Народното събрание и да подписва фактически всеки един закон, който е гласуван от мнозинството", обяви Зарков, като предположи, че така опозицията би изгубила големия си коз.

Той нарече вижданията им с ГЕРБ "несъвместими" и че това се подчертава, за да нямало никакви спекулации за широки коалиции. Просто имало политики - като българското представителство на ЕС или доходите например, които са безспорни. "Ние не искаме да бъдем крещяща и саботираща опозиция, каквито случаи е имало", поясни Зарков.

И коментира евентуалния срок на живот на новия парламент:

"Ние не се страхуваме от бързи избори, но не ги желаем, тъй като очевидно не е това, което е нужно на България и гражданите...

Този парламент е ниско представителен – трябва да го подчертаем: много хора не видяха своите представители. И го казвам не със злорадство, а със съжаление. И едно омешване на двете по-големи политически сили не би било стабилно. Напротив – това би било една сметка на 170 депутати вътре, но без да си даваме сметка какво става отвън."

Що се отнася до възможността БСП да подкрепя в ключови моменти ГЕРБ, Зарков каза, че "в интерес на истината този разговор тепърва предстои". И даде пример, че за изборната система и събитията, произтичащи от референдума на Слави Трифонов, изобщо не е говорено. 

Условието, което пък поставили вчера на Борисов, било:

"Парламентът вече да не е гумен печат, на който му се спускат решения, а те да се дискутират вътре."

Крум Зарков се сбъркал за "дядовците"

http://www.clubz.bg/52743-krum_zarkov_se_sbyrkal_za_dqdovcite

"Допуснах грешка, за която се извиних. Много научих от тази кампания."

Това каза тази сутрин пред бТВ депутатът от БСП Крум Зарков. Той допусна един от запомнящите се гафове на червените в предизборната кампания с фразата, че " с друга група ченгета от Държавна сигурност крояхме планове как да мъчим нечий дядо".

Зарков каза, че не е бил обвиняван от другарите си в столетницата, че е свалил от резултата им вследствие на неуместната си "шегичка".

"Не, не съм бил обвиняван - поне не и в лицето... Но със сигурност това беше грешка, която допуснах, увлякох се по един дебат, за който не бях подготвен", призна роденият през 1982 г. най-млад член на ИБ на БСП.

Относно вчерашните преговори с ръководството на ГЕРБ и Бойко Борисов, той първо каза, че не били преговори, а разговори и че те се отзовали, защото получили писмо от председателя на ГЕРБ.

"Той ни канеше да говорим по теми, по които би трябвало да се обединят всички политичискеи сили", каза младият социалист, но на няколко пъти наблегна, че с най-голямата партия само са потвърдили различията си.

Що се отнася до предложението на Борисов - Корнелия Нинова да е председател на бъдещия парламент, то било обсъдено и отхвърлено "доста бързо и категорично".

"Това е практически един нонсенс – лидерът на опозицията да се качи на Народното събрание и да подписва фактически всеки един закон, който е гласуван от мнозинството", обяви Зарков, като предположи и че така опозицията би изгубила големия си коз.

Той нарече вижданията им с ГЕРБ "несъвместими" и че това се подчертава, за да нямало никакви спекулации за широки коалиции. Просто имало политики - като българското представителство на ЕС или доходите например, които са безспорни. "Ние не искаме да бъдем крещяща и саботираща опозиция, каквито случаи е имало", поясни Зарков.

И коментира евентуалния срок на живот на новия парламент:

"Ние не се струхуваме от бързи избори, но не ги желаем, тъй като очевидно не е това, което е нужно на България и гражданите...

Този парламент е ниско представителен – трябва да го подчертаем: много хора не видяха своите представители. И го казвам не със злорадство, а със съжаление. И едно омешване на двете по-големи политически сили не би било стабилно. Напротив – това би било една сметка на 170 депутати вътре, но без да си даваме сметка какво става отвън."

Що се отнася до възможността БСП да подкрепя в ключови моменти ГЕРБ, Зарков каза, че "в интерес на истината, този разговор тепърва предстои". И даде пример, че за изборната система и събитията, произтичащи от референдума на Слави Трифонов, изобщо не е говорено. 

Условието, което пък поставили вчера на Борисов, било:

"Парламентът вече да не е гумен печат, на който му се спускат решения, а те да се дискутират вътре."

Велика сряда: Юда предава Христос

//dariknews.bg/regioni/sliven/velika-sriada-iuda-predava-hristos-2016988

В деня на Светата и Велика сряда, Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за 30 сребърника.
В този ден си припомняме едно от последните събития преди спасителните за нас страдания на Господ: за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изл

Откриват изложба – базар в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/otkrivat-izlozhba-bazar-v-sliven-2016990

Изложба-базар с предмети, изработени от потребители на социални услуги, ще се състои днес в Сливен. Събитието ще започне в 10 часа и се организира по случай празника Възкресение Христово.

Изделията ще бъдат разположени на три шатри пред сградата на Общината. Те са направени от потреб

Великденски футболен турнир в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/velikdenski-futbolen-turnir-v-sliven-2016991

Великденски футболен турнир за деца ще се състои днес в Сливен. Той се организира от Общината и Футболен клуб "Сините камъни 2013".

В проявата ще вземат участие деца, родена след 1 януари 2008 година,  от градовете Сливен, Ямбол, Стара Загора и Бургас.

Футболният турни

12 април - Световен ден на авиацията и космонавтиката

//dariknews.bg/regioni/sliven/12-april-svetoven-den-na-aviaciiata-i-kosmonavtikata-2016992

Днес честваме Световния ден на авиацията и космонавтиката и 56 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса.
На 12 април 1961 г. в 9:07 часа московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб "Восток" с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагар

Баба с портмоне на точки... Вижте как действат телефонните измамници (ВИДЕО)

http://www.clubz.bg/52742-baba_s_portmone_na_tochki_vijte_kak_dejstvat_telefonnite_izmamnici_video

"Ще имаме сделки по 10 хиляди, по 20 000, по 30 000 лв. Спокойно, защото по гласа те усещам, че си притеснена..."

Така измамник успокоява Тина Ивайлова от Нова тв , която демонстрира как се стига лесно до "върха" на пирамидата на ало-измамниците. Репортерката се маскира като обикновено "муле", което събира парите от "обработваните" възрастни хора, отзовавайки се на обява, че на тартора му трябва "нещо като шофьор".

Мизите за преносителката са около 10 % казва той, а "говорим за 5, 10, 15, 25" хиляди. Той дори я мотивира, че ако отиде някъде на работа, "само ще става роб".

"От теб искам да гледаш и да наблюдаваш как ги оставя (парите)", обяснява той задачата.

Без да са имали никакъв жив контакт с "работодателя", той все пак се застрахова - да не тръгне да мами измамника:

"Да стане така, че вземеш 5000 лв. и да си изключиш телефона."

Първо измамникът я пробва в Ловеч, където обаче "няма много клиенти" и затова се насочват към София. През цялото време, без да се е показвал, той ръководи операцията от Русе. Непознатият обяснява на Ивайлова, че обикновено "клиентите" са възрастен дядо, възрастна бабичка и че по някой път, за да не им казва да излязат на входа, направо ги изкарва на терасата.

"Не се притеснявай - той колегата говори с нея по джиесема.... Айде завърши там с торбичката и се прибирай - спокойно", гласят командите му, когато реално се вижда как изкарват възрастна жена, увила парите си в пликче.

Жената от София оставя до дърво сумата от 1470 лв, а репортерката под прикритие ги прибира от портмоне на точки.

"Тя си седи на телефона жената - спокойна е. Затуй няма да се притесняваш, не ми е за първи първи път", успокоява организаторът служителката си, която е прибрала сумата.

После се оказва, че процентите са още по-внушителни - той й казва от сумата 1470 лв. да си задели 300, плюс 100 за път до Русе и в крайна сметка след размисъл й дава и другите 70 лв.

Задачата е само да отиде с колата си до Русе, където да остави останалите 1000. Там репортерката ги оставя до кошче, където измамникът допуска грешка - идва лично да ги прибере.

Измамникът Люцкан Люцканов

След бурна съпротива прегазва единия полицай и впоследствие е леко прострелян. Оказва се Люцкан Люцканов от Ветово.

"Мъжът е лежал в затвора именно за измами", каза говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова

Евентуално може да получи от 3 до 10 г. затвор.

 


 

Баба с портмоне на точки... Вижте как действат телефонните измамници

http://www.clubz.bg/52742-baba_s_portmone_na_tochki_vijte_kak_dejstvat_telefonnite_izmamnici

"Ще имаме сделки по 10 хиляди, по 20 000, по 30 000 лв. Спокойно, защото по гласа те усещам, че си притеснена..."

Така измамник успокоява Тина Ивайлова от Нова тв , която демонстрира как се стига лесно до "върха" на пирамидата на ало-измамниците. Репортерката се маскира като обикновено "муле", което събира парите от "обработваните" възрастни хора, отзовавайки се на обява, че на тартора му трябва "нещо като шофьор".

Мизите за преносителката са около 10 % казва той, а "говорим за 5, 10, 15, 25" хиляди. Той дори я мотивира, че ако отиде някъде на работа, "само ще става роб".

"От теб искам да гледаш и да наблюдаваш как ги оставя (парите)", обяснява той задачата.

Без да са имали никакъв жив контакт с "работодателя", той все пак се застрахова - да не тръгне да мами измамника:

"Да стане така, че вземеш 5000 лв. и да си изключиш телефона."

Първо измамникът я пробва в Ловеч, където обаче "няма много клиенти" и затова се насочват към София. През цялото време, без да се е показвал, той ръководи операцията от Русе. Непознатият обяснява на Ивайлова, че обикновено "клиентите" са възрастен дядо, възрастна бабичка и че по някой път, за да не им казва да излязат на входа, направо ги изкарва на терасата.

"Не се притеснявай - той колегата говори с нея по джиесема.... Айде завърши там с торбичката и се прибирай - спокойно", гласят командите му, когато реално се вижда как изкарват възрастна жена, увила парите си в пликче.

Жената от София оставя до дърво сумата от 1470 лв, а репортерката под прикритие ги прибира от портмоне на точки.

Тя си седи на телефона жената - спокойна е. Затуй няма да се притесняваш, не ми е за първи първи път, успокоява организаторът служителката си, която е прибрала сумата.

После се оказва, че процентите са още по-внушителни - той й казва от сумата 1470 лв. да си задели 300, плюс 100 за път до Русе и в крайна сметка след размисъл й дава и другите 70 лв.

Задачата е само да отиде с колата си до Русе, където да остави останалите 1000. Там репортерката ги оставя до кошче, където измамникът допуска грешка - идва лично да ги прибере.

След бурна съпротива прегазва единия полицай и впоследствие е леко прострелян. Оказва се Люцкан Люцканов от Ветово.

"Мъжът е лежал в затвора именно за телефонни измами", каза говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова

Евентуално може да получи от 3 до 10 г. затвор.


 

Млъкнете поне преди Възкресение...

http://www.clubz.bg/52741-mlyknete_pone_predi_vyzkresenie

Какво ще празнуваме в неделя? Възкресението на Исус Христос от мъртвите или традицията да се яде козунак и да се чукаме с цветни яйца?

Задавам този въпрос, защото един спор на моята стена във "Фейсбук" се пренесе и в проруски сайт. Един от стотиците сайтове, които разпространяват кремълска пропаганда.

Ще обясня. Ядосах се, че президентът Радев нарече Входа Господен в Йерусалим български празник. Да, това е светъл празник и за българските християни. Но е толкова български, колкото и Бог е българин, защото някой ритнитопковец бил вкарал гол в последната минута в мач за класиране на световно първенство.

Десетилетията на атеистична пропаганда доведоха до там, че се празнуват не християнските празници, а спохождащите ги обичаи - било трапезни, било други. Генерал Радев и цялото му обкръжение са крайно непросветени по въпросите на вярата. Ами един телефон на Патриарха да беше вдигнал. Убеден съм, че Неофит щеше да му обясни за какво става дума.

Това е стара комунистическа практика. Съвременниците на онзи режим помним, че докараха дядо Мраз от Сибир и поставяха коледни дръвчета за Нова година. В стремежа си да откраднат празника.

Имам повече уважение към агностиците, та дори и към атеистите в сравнение с тези псевдохристияни. И отново се вижда руската четка при сегашната президентстка живопис.

Това не е измислено в България. Съвременната великоруска доктрина изполва православието като фундамент на евроазиатския си проект. Държавна църква. Ами това е по-страшно дори от клерикалната държава.

Колкото и парадоксално да звучи, но ще се позова на думите на Анжел Вагенщайн за необмисленото (или добре обмисленото от онези, които му дърпат конците) изявление на президента в изборната нощ. На пъченето на Радев при един предварително аранжиран въпрос на "цивилен" свещенник към него, моят иначе политически противник Вагенщайн написа:

"Тъкмо затова изпитах огромно смущение от един Ваш отговор на въпрос: готовността Ви да помогнете за въвеждане на предмета „Православие” в училищата. Защото за мен въвеждането на една нова дисциплина в школото е по-важно за нацията от включването на нов атомен реактор в Козлодуй. Уроци по православие в една страна, в основата си православна, но в която има цели католически и мюсюлмански региони, юдеи и евангелисти, а и немалко от онези, към които принадлежа и аз, вярващи повече в неверието на Волтер, Нитче и Маркс, отколкото в небесните богове! А защо, господин генерал, това да не бъдат уроци по РЕЛИГИЯ, за да знаят децата не само за православието, а и що е будизъм или протестантство, и какви божества са обитавали Олимп и бреговете на Нил. Казвам го, за да внимавате какво обещавате и защото знам, че упорито ще Ви напомнят това Ваше обещание!"

Но да се върна към Възкресение Христово. В България какво ще се чества? Възкресението на Исус или  някакъв "български" Великден? Аз какво да празнувам тук? Възкресението или "американски" Великден? А хората по света? "Белгийски" Великден или "бразилски" Великден? Или "френски", "парагвайски", "люксембургски" или какъвто ви скимне Великден?

Интересно е, че например в Япония харесват някои християнски празници. Но какво празнуват например на Рождество Христово? Не раждането на Спасителя, а онова, което съпровожда празника - накичената елха, дядо Коледа с подаръците...или измислените битовизми, комерсиализирали християнския празник. Но това не е укоримо. Те не са християни. Просто им е харесала една чужда традиция.

В заключение. На втория ден от Страстната седмица президентът произнесе най-мракобесното и антихристиянско слово в последните петдесет години. Дори Тодор Живков никога не си е позволявал подобни думи. 

Млъкнете поне преди Възкресение! Отложете поне за след празника пропагандата за новия закон за защита на нацията, който подготвяте.

Потвърдено: 180 лв. минимална пенсия от 1 юни, 200 лв. през октомври

http://www.clubz.bg/52740-potvyrdeno_180_lv_minimalna_pensiq_ot_1_yuni_200_lv_prez_oktomvri

Потвърдено - минимална пенсия от 180 лв. от 1 юни и от 200 лв. от първи октомври - това са числата, около които са се обединили ГЕРБ и "Обединените патриоти", потвърди пред бТВ бившият финансов министър и по всяка вероятност бъдещ такъв Владислав Горанов от ГЕРБ. Според разчетите му повишението ще струва на хазната малко под 100 млн. лв. до края на тази година и около 300 млн. през 2018-а.

Според Горанов ръстът на пенсиите, който е договорен, е реалистичен и ще има достатъчно пари за реализацията. Не стана ясно дали това ще мине през актуализация на бюджета за 2017 г., приет от същото мнозинство в предишния парламент.

"Какво общо има г-н Волен Сидеров с Русия? Той е в "Обединени патриоти", споделя нашата програма..."

Така лидерът на НФСБ от "Обединените патриоти" Валери Симеонов реагира на въпрос на Нова тв за участието на лидера на "Атака" в патриотичната коалиция и преговорите са съставяне на ново правителство. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който беше заедно със Симеонов в студиото, допълни, че от самото начало разговорите за правителство са започнали и продължават изключително конструктивно и нямало никакво лично напрежение между участниците в процеса.

Ще припомним, че на предишни избори, когато "Атака" не беше част от "Обединените патриоти", Сидеров започна дори предизборната си кампания от Москва.

Цветанов и Симеонов отказаха да отговорят какво са се разбрали за повишението на пенсиите от бъдещото общо правителство на ГЕРБ и "Обединените патриоти". Но и двамата бяха категорични, че пари да плановете им има - това уверил финансовият екпрест на ГЕРБ, бивш, а вероятно и бъдещ министър Владислав Горанов. Персоналните въпроси в кабинета, който се задава, до момента не били обсъждани, декларираха двамата за пореден път.

"До вчера изобщо не беше ясно дали ще има коалиционно правителство, ако не се разберем за пенсиите, вие ни питате за министри", заяви Симеонов.

Лидерът на НФСБ обяви, че разпространените от бившия депутат Димитър Байрактаров "разчети" за пенсиите и увеличението им на 180 или 200 лв. от 1 юли е стара информация, още от времето, когато ГЕРБ и патриотите преговаряха за мандат в края на 43-ия парламент. 

Патриотът заяви, че би подкрепил ограничение на вота в чужбина, за което говори и президентът Румен Радев, но на въпрос дали е готов да внесе предложение за тотална забрана на гласуването зад граница каза "Ще видим". 

Според Цветанов е имало опит за намеса в изборите, "всички знаем какво е ДОСТ, как се роди ДОСТ", но работата на политиците трябвало да е да работят за вдигане на избирателната активност, защото ако гласуват 60-70% от гражданите "нямаше да сме чули за тази партия". И Цветанов, и Симеонов заявиха, че опи за намеса във вътрешните работи от други страни, например Русия, нямало - нямало информация за това.

Любим виц на Шкумбата от фейсбук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6167079

Любим виц на Шкумбата от фейсбук Любим виц на Шкумбата от фейсбук - Виж, мустаците ми са завити като на Салвадор Дали! - Странна си ти,

Днес е третият ден от Страстната седмица - Велика сряда

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/dnes-e-tretiiat-den-ot-strastnata-sedmica-velika-sriada-2016981

Днес не се върши никаква домакинска работа, а ако някой наруши това правило се вярва, че умението му ще се отнеме

12 април - Световен ден на авиацията и космонавтиката

//dariknews.bg/regioni/pleven/12-april-svetoven-den-na-aviaciiata-i-kosmonavtikata-2016983

Днес честваме Световния ден на авиацията и космонавтиката и 56 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса.
На 12 април 1961 г. в 9:07 часа московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб "Восток" с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Зе

Оставиха заподозрян за кибератаката срещу Yahoo в ареста

//dariknews.bg/novini/sviat/ostaviha-zapodozrian-za-kiberatakata-sreshtu-yahoo-v-aresta-2016986

Канадски съд отказа да освободи под гаранция заподозрян за голямата кибератака срещу интернет гиганта Yahoo, предадоха световните агенции.
 
22-годишният Карим Баратов, канадец от казахстански произход, бе арестуван в Канада през март по искане на аме

Сдружение "Партньори-Кюстендил" се включиха в кампанията на омбудсмана на Република България Мая Манолова "ВЕЛИКДЕН ЗА ВСЕКИ"

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/sdruzhenie-partniori-kiustendil-se-vkliuchiha-v-kampaniiata-na-ombudsmana-na-republika-bylgariia-maia-manolova-velikden-za-vseki-2016987

За втора поредна година доброволците от Центъра за работа с доброволци към Сдружение "Партньори-Кюстендил", част от Национален алианс за работа с доброволци, се включиха активно в кампанията на омбудсмана на Република България Мая Манолова "ВЕЛИКДЕН ЗА ВСЕКИ".
В 24 магазина в 10 градове, от

Правителството подкрепи искането на студентите за повече средства за спорт

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/pravitelstvoto-podkrepi-iskaneto-na-studentite-za-poveche-sredstva-za-sport-2016985

Правителството ще подкрепи исканията на Националното представителство на студентските съвети за промяна на диференцирани размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт. Това стана ясно от публикувания проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Постанов

Японските сили се подготвят за съвместно учение със самолетоносача "Карл Винсън"

//dariknews.bg/novini/sviat/iaponskite-sili-se-podgotviat-za-syvmestno-uchenie-sys-samoletonosacha-karl-vinsyn-2016982

Силите за самоотбрана на Япония имат намерение да проведат съвместно учение с военноморските сили на САЩ, в което ще вземе участие атомният самолетоносач "Карл Винсън", отправящ се сега към Корейския полуостров, предаде ТАСС, като се позова на японската агенция Кио

ФБР наблюдавало съветник на Тръмп заради Русия?

//dariknews.bg/novini/sviat/fbr-nabliudavalo-syvetnik-na-trymp-zaradi-rusiia-2016984

Миналото лято ФБР е получило заповед от таен американски съд да наблюдава комуникациите на Картър Пейдж, по онова време съветник на Доналд Тръмп, предадоха АП и Ройтерс, като се позоваха на в. "Вашингтон пост". Съдебната заповед била издадена, защо

За Сирия има само три ужасни сценария

http://pogled.info/svetoven/za-siriya-ima-samo-tri-uzhasni-stsenariya.84620

/Поглед.инфо/ При ракетното нападение, чието извършване срещу сирийското летище в Шайрат беше заповядано от американски президент Доналд Тръмп, успокоителен е фактът, че няма нито един експерт, който да знае какво означава тази военна операция.

Оправдателна присъда по делото за загиналата по време на урагана жена

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/opravdatelna-prisyda-po-deloto-za-zaginalata-po-vreme-na-uragana-zhena-2016979

Състав на Окръжен съд-Габрово призна, че И. М. от София, технически ръководител на строеж на сградата, известна като НТС, не е причинил смъртта на 34-годишна жена с немарливо отношения към своите професионални ангажименти,
 

Общинският съвет се събира заради ремонта на Аспаруховия мост

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/obshtinskiiat-syvet-se-sybira-zaradi-remonta-na-asparuhoviia-most-2016870

Варненският общински съвет ще проведе 17-тото си заседание. В дневния ред на извънредната сесия са включени две точки - даване на съгласие за дофинансиране на ремонта на Аспаруховия мост и упълномощаване на представителя на общината да участва в Общо събрание на съдружниците на ВиК-Варна.

Разкъсана облачност по Черноморието

//dariknews.bg/regioni/varna/razkysana-oblachnost-po-chernomorieto-2016874

Разкъсана облачност ще преобладава по Черноморието. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще остане без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток.

Максималните температури на въздуха ще са между 14° и 16°, за Варна около 16. Температурата на морската

Велика сряда: Юда предава Христос (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/velika-sriada-iuda-predava-hristos-video-2016880

Днес е третият ден от Страстната седмица - Велика сряда.

На този ден се припомня за многоценното миро, пролято върху главата на Христос от разкаялата се грешница. Успяла да влезе в дома, дето бил Христос, жената, носеща алабастърен съд с драгоценно миро, искала да засвидетелствува по

Небрежно боравене с огън унищожи бунгало в село Градница

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/nebrezhno-boravene-s-ogyn-unishtozhi-bungalo-v-selo-gradnica-2016980

Небрежно боравене с открит огън предизвика изгарянето на бунгало в севлиевското село Градница, съобщиха от Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението.

Инцидентът стана вчера следобед.

Пламъците унищожиха и цялото обзавеждане.


И полицай пострадал при експлозиите в Дортмунд (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/i-policaj-postradal-pri-eksploziite-v-dortmund-snimkivideo-2016978

Полицай също е бил ранен при трите експлозии в германския град Дортмунд, насочени срещу автобуса, с който пътуваше футболният отбор Борусия Дортмунд, предаде ДПА.
Полицаят е шофирал пред автобуса, ескортирайки го на път за стадиона, където в

Откриха уран във водата на Хасково, няма опасност за хората

http://www.clubz.bg/52739-otkriha_uran_vyv_vodata_na_haskovo_nqma_opasnost_za_horata

По-високо от допустимото ниво на съдържание на уран и "алфа активност" е установено в някои тръбни кладенци, използвани за питейно-битово водоснабдяване на част от  Хасково. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Пробите са от 4 април, а в резултат на откритието от Районната здравна инспекция е незабавно наредено да се извърши извънредно взимане на проби от всички тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване на тези части от града. Според предварителните резултати, в четири от деветте водовземни съоръжения продължава да се отчита, макар и в по-малка степен, несъответствие по химичен показател уран.

Засега не е ясно каква е причината за установените по-високи нива на уран, но от МЗ припомнят, че от 2015 г. са в сила нови, по-строги изисквания за химичния състав на подаваната питейна вода. 

В резултат от РЗИ-Хасково е разпоредено с цел превенция на общественото здраве ВиК дружеството да спре всички тръбни кладенци, показали несъответствие в качеството на подаваната вода, а нужните на региона да се захранят с вода от съседни зони на водоснабдяване от места, където качеството й отгованя на изискванията за фимичния състав. Това, според ръководството на ВиК е изпълнено, а рискове за здравето на хората не съществуват.

Министерството на здравеопазването провежда срещи с всички отговорни ведомства за координиране на съвместните действия за решаване на проблема и проучване на причините, довели до установените отклонения. МЗ е в контакт и с представителя на Световната здравна организация в България д-р Скендер Сила за експертна оценка по провежданите мерки.

 

Гаврата на победителите!

http://pogled.info/bulgarski/gavrata-na-pobeditelite.84619

/Поглед.инфо/ Това,което трябваше да стане – стана! За пореден път хората извън времето, дето са бъхтили по 40 -50 години, останаха с пръст в уста! За пореден път с тях се изгавриха изборджийските герои – ГЕРБ и така наречени обединени патриоти.

Кой с кои министерства какво може да направи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6167352

Кой с кои министерства какво може да направиКолко тежат различните ресори Вече се очерта, че ГЕРБ иска да задържи с голяма степен на сигурност следните министерства: финансите, МВР, регионалното развитие, здравеопазването, транспорта, външните работи и най-вероятно – и правосъдието. ГЕРБ сигурно ще продължи да управлява и европейските пари. Най-голямата партия ще държи и на земеделието,

„Поглед нагоре“ на Владимир Запрянов представя в навечерието на Великден галерия „Аспект“

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/pogled-nagore-na-vladimir-zaprianov-predstavia-v-navecherieto-na-velikden-galeriia-aspekt-2016392

В навечерието на светлите Великденски празници в галерия „Аспект“ своя самостоятелна изложба реди Владимир Запрянов. Въпреки че редовно участва в общите експозиции в галерията, това е едва третата му самостоятелна изява, може би защото той подхожда към изложбите си като към създаване на отделно про

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване