Митов преди мача с "Лудогорец": Ако има теоретична възможност, борим се за първото място

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/12/2952298_mitov_predi_macha_s_ludogorec_ako_ima_teoretichna/?ref=rss


"Левски" ще се бори за първото място, докато има теоретична възможност, заяви треньорът Николай Митов преди мача с "Лудогорец". Сините гостуват в Разград в петък.

"Левски" е втори, като изостава с 13 точки от шампиона.

"Сметки няма какво да си правим. Всеки мач е решаващ и дава три точки. Ако има теоретична възможност, ще гледаме и за първото място. Но ме интересува всеки мач да взимаме трите точки", каза...

За Великден във Франция приготвят огромен омлет

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6167103

За Великден във Франция приготвят огромен омлет На всяка българска трапеза за Великден традиционно присъстват поне три неща: варени боядисани яйца, печено агнешко и вкусни козунаци. Всяка страна обаче си има свои специалитети, с които посреща празника. Френски омлет с 15 хил. яйца В Южна Франция Велики понеделник се свързва не само с началото на Страстната седмица.

Американската позиция за Сирия остава мистерия за Москва

http://offnews.bg/news/n_1/n_652725.html

Американската позиция по отношение на конфликта в Сирия остава мистерия за Русия, заяви пред журналисти заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков минути преди началото на срещата между ръководителите на външнополитическите ведомства на двете страни Сергей Лавров и Рекс Тилърсън, предаде Ройтерс. "Всички въпроси, засягащи ситуацията в Сирия, ще се обсъждат в хода на предстоящите разговори. Ние не разбираме особено добре какво конкретно има предвид американската администрация, която на различни равнища напомня ту за зони за сигурност, ту за зони на стабилност", каза Рябков, цитиран от ТАСС. "Като цяло линията на администрацията на САЩ относно Сирия за нас остава загадка. Непоследователност - това е което най-напред идва наум", продължи той. Рябков подчерта, че Русия вече е дала оценка на американския ракетен удар по авиобаза в Сирия. "Това е акт на агресия и нарушение на международното право", каза той. "На този фон опитите да се прокара в Съвета за сигурност на ООН резолюция за Сирия свидетелства за стремеж да се легитимира удара. Ако изобщо се говори за някаква резолюция, то ние бихме могли навярно да разгледаме вариант с осъждане на действията на САЩ, които нарушиха международното право и извършиха акт на агресия. Но тъй като такъв вариант не е на масата, няма за какво да говорим", заяви руският дипломат. Москва призовава усилията да се съсредоточат върху това ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия) да получи възможност да извърши разследване, като посети района на Идлиб, където се твърди ,че станал инцидентът с употреба на отровни вещества, както и базата, откъдето според твърденията са излетели самолетите, уж извършили химическата атака, завърши той.

Оправдаха съдия за натиск над прокурор

http://www.cross.bg/varna-prokyror-sudiya-1540178.html

/КРОСС/ Оправдателна присъда за варненския съдия, обвинен в опит за натиск над прокурор. Делото срещу Светлозар Георгиев постави рекорд за бързо правосъдие, като само след едно заседание магистратът чу "невинен", предаде Нова телевизия. Георгиев беше съдия по делото срещу Веселин Марешки и по искане на ДАНС е подслушван за връзки с бизнесмена. Такива не се доказали, но пък по СРС-та протекли разговори, в които съдията се опитал да упражни натиск върху прокурор от Варна, за да прекрати разследването срещу негов приятел. Провинението на магистратския приятел било, че оставил без надзор ловния си автомат на капака на колата си. Прокуратурата ще протестира решението на съда. Окръжният съдия от Варна Светлозар Георгиев е оказвал натиск върху прокурор заради случай със забравен върху капака на автомобил автомат, обяви Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор. По-рано днес специализираното звено „Антикорупция" привлече като обвиняем съдията от Окръжен съд - Варна Светлозар Георгиев за престъпление по служба, което предвижда наказание за лишаване от свобода от 1 до 6 години. Обвинението на съдията е за това, че е склонявал прокурор от Районната прокуратура във Варна Здравка Задгорска да прекрати наказателно производство за извършено престъпление от общ характер. По думите на Арнаудова той е мотивирал прокурора да приеме, че случаят се касае за малозначително деяние

Анчелоти: Искам Бейл на дивана вкъщи

http://offnews.bg/news/n_1/n_652729.html

Опитът на Анчелоти или харизмата на Зидан? За двамата специалисти двубоят може да се определи като специален. Треньорите ще се изправят в първи наставнически дуел помежду им в мегасблъсъка между Реал Мадрид и Байерн Мюнхен за 1/4-финалите на Шампионската лига тази вечер. Именно под крилото на Анчелоти френският наставник направи първите си стъпки в треньорството. Двамата винаги са демонстрирали огромен респект един към друг, като италианецът неведнъж е подчертавал треньорския талант на Зизу. За самия Анчелоти не може да се говори по никакъв друг начин, освен със суперлативи. "Зидан ми е много скъп. Много съм щастлив, защото се справя много добре. Уважава бъдещето. Никой треньор не знае какво ще се случи в бъдещето. Единственото важно е следващият мач", сподели Анчелоти. Италианският специалист се изказа любопитно по адрес на триото в атаката на Реал в лицето на Гарет Бейл, Карим Бензема и Кристиано Роналдо. "Бих искал да не играят. Предпочитам Кристиано на пейката, Бензема на трибуните, а Бейл на дивана в своя дом", каза наставникът. Германският гранд ще трябва да се справя без Матс Хумелс, който пропуска двубоя заради травма. В негово отсъствие двойката в центъра на защитата ще оформят Жером Боатенг и Хавиер Мартинес. След наказание в състава се завръща капитанът Филип Лам, който не игра в реванша от осминафиналите срещу Арсенал. Зинедин Зидан няма да може да използва Рафаел Варан и Пепе, а като титуляр до Серхио Рамос в центъра на защитата ще стартира Начо Фернандес.

Средният осигурителен доход за страната за февруари 2017 г. е 791,26 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6168050

Средният осигурителен доход за страната за февруари 2017 г. е 791,26 лв.Размерът на средния осигурителен доход за страната за февруари 2017 г. е 791,26 лв., обявиха от Националния осигурителен институт /НОИ/. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 март 2016 г. до 28 февруари 2017 г. е 777,36 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване

ФИФА ще разгледа тройната кандидатура за домакинство на Мондиал 2026 през май

http://www.cross.bg/razgleda-kandidatyra-mondial-1540177.html

/КРОСС/ Международната футболна федерация (ФИФА) ще разгледа през май съвместната кандидатура на САЩ, Канада и Мексико за домакинство на световното първенство по футбол през 2026 г. Това информира АФП. Мондиал 2026 ще бъде първият в историята, на финалите на който ще играят 48 национални отбори. Мястото на провеждане на първенството ще стане ясно през 2020 г.  

За какво се гласува на референдума в Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/12/2952327_za_kakvo_se_glasuva_na_referenduma_v_turciia/?ref=rss


Избирателите в Турция ще гласуват в неделя на референдум за конституционни промени, които превръщат страната в президентска република и значително увеличават правомощията на държавния глава.

"Дневник" обобщава основните поправки, които се предлагат. Под всяка от тях е добавено мнение на Венецианската комисия към Съвета на Европа, смятана за най-авторитетния в Европа международен орган от юристи конституционалисти.

Според Анкара обаче...

Варненци ще гледат The Simon and Garfunkel Story наесен

http://www.moreto.net/novini.php?n=348700

Невероятното мюзикълно шоу The Simon and Garfunkel Story ще видят варненци наесен, научи Moreto.net След успеха си в Лондонския Уест Енд на сцената на театър "Leicester Square", шоуто идва за първи път и в България. С участието на звездата на West End и Brоadway Грег Кларк, целият състав от талантливи актьори-музиканти на The Simon and GarfunkelStory ще отведе публиката назад във времето - през 1960-те години на миналият век, във времената наречени "Groovy".

91-годишна жена от Шумен даде над 2000 лева на телефонни измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6168023

91-годишна жена от Шумен даде над 2000 лева на телефонни измамнициЖена на 91 години от Шумен е поредната жертва на телефонна измама, след обаждане от мним полицай, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Неизвестен мъж се обадил на домашния й телефон между 10.00 и 11.00 часа вчера и се представил за полицай. Той обяснил на жената, че от нея се очаква да съдейства за залавяне на измамници.

Арестуваха ислямист за атентата в Дортмунд

http://www.clubz.bg/52767-arestuvaha_islqmist_za_atentata_v_dortmund

Ислямист е бил арестуван, а друг е разпитван след снощната бомбена канонада по автобуса на "Борусия Дортмунд". Все още не са известни детайли около направените от полицията разкрития за атентата. Но той вече е квалифициран като "терористичен акт".

Водещият прокурор Фрауке Кьохле заяви пред журналисти:

"Двама подозрителни ислямисти станаха фокус при развоя на разследването. Апартаментите и на двамата бяха претърсени. Единият беше арестуван".

Той допълни, че в трите бомби е имало метални парчета, за да имат по-голяма поразителна мощ.

По-рано стана известно, че следователите са намерили две писма. Истинноста им се проверява от експерти на Главна прокуратура и на Федералната криминална служба.

Самото следствие се ръководи от Главна прокуратура.

За първото писмо стана ясно още снощи, за второто днес.

Според първото най-вероятно става дума за ислямистки мотив. То е написано на немски език и започва с думите:

“В името на Аллах, Всеопрощаващият, Милосърдният”. В края са посочени две искания – Германия да изтегли от Сирия разузнавателните си самолети от тип “Торнадо”, както и да бъде закрита военната база на САЩ в Рамщайн, федерална провинция Ренания-Пфалц.

Всъщност немските разузнавателни самолети не са разположени в Сирия, а в Турция, откъдето излитат. Разузнавателната информация, събрана над територията на Сирия, се подава на САЩ и съюзниците, които борят “Даеш”.

Във въпросното писмо обаче се посочва, че германските самолети са използвани, за да избиват мюсюлмани в халифата на “Ислямска държава”.

Отправя се и закана:

“Спортисти и други известни личности в Германия и в други държави на кръстоносците незабавно са включени в смъртоносен писък.”

Писмото не съдържа нито подпис, нито символи на терористичната ислямистка организация “Даеш”, което в подобни случаи не е типично. Необичайно е и подобно послание да се оставя на местопрестъплението, където е било намерено. Поради тези причини се предполага, че авторът би могъл да е десен екстремист или друг престъпник.

Още снощи се появи първото писмо, но в интернет. То навежда на мисълта, че авторът е от антифашистката сцена. В текста се посочва, че автобусът на футболния отбор бил “символ на политиката на клуба “Борусия Дортмунд”, която не се ангажира достатъчно срещу расисти, нацисти и десни популисти”.

Наред с това от години до стадиона в Дортмунд се допускали хора с човеконенавистническа нагласа.

Нито едно от писмата до този момент не е довело до следа, която да води към извършител или извършители на снощното нападение. Следствените действия продължават във всички възможни посоки.

Mastercard получи регулаторно одобрение да придобие VocaLink

http://www.cross.bg/mastercard-vocalink-razplashtaniya-1540176.html

/КРОСС/ Индустрията и потребителите ще имат възможност да се възползват от по-голям избор и още по-добри иновации в сферата на разплащанията София, 12 април, 2017 - Mastercard коментира решението на държавния орган за защита на конкуренцията във Великобриатания - Competition & Markets Authority (CMA) за приключването на сделката по планираното придобиване на VocaLink Holdings Limited. CMA одобри финално представените документи в защита на посочените от регулатора по-рано през годината съображения във връзка със сделката. Очаква се тя да бъде сключена през следващите седмици. "Вярваме, че бъдещето на плащанията ще бъде дефинирано по избор," каза Майкъл Мийбах, главен продуктов директор на Mastercard. "Добавяйки плащания чрез банкови сметки към нашата мрежа за картови разплащания, успяваме да разширим обсега на това, което правим и начина, по който го правим. Заедно ще бъдем един партньор, който ще удовлетвори всички изисквания на бизнеса, правителството и потребителите, свързани с разплащанията." Като лидер чрез разплащанията с банкови сметки, технологията на VocaLink задвижва мигновените плащания (известни още като технологията Fast ACH) на най-големите световни финансови пазари. Това включва Великобритания, Сингапур и Тайланд, като стартът на услугата в САЩ е планиран за по-късно тази година. Придобиването ще даде възможност на Mastercard за по-стратегическа роля не само на пазара във Великобритания, но и на други пазари по света

2000 лв. глоба за фалшиво обаждане на тел. 112

https://www.24chasa.bg/novini/article/6168035

2000 лв. глоба за фалшиво обаждане на тел. 1122000 лв. глоба ще плати жена от Гоце Делчев, подала фалшив сигнал на тел. 112. Обаждането било направено на 18 декември м. г. Татяна М. позвънила от мобилния си телефон на спешния номер в 1,30 ч през нощта. Съобщила, че приятелката й Янка П. е пребита и е в тежко състояние. На посочения адрес веднага пристигнали полицейски служители.

България се е стопила с 52 000 души само за година

https://www.actualno.com/society/bylgarija-se-e-stopila-s-52-000-dushi-samo-za-godina-news_605437.html

В края на декември 2016 г. населението на България е 7 101 859 души, което е 1,4% от населението на Европейския съюз. Според данните на Националния статистически институт за „Население и демографски процеси през 2016 г.”, оповестени днес, процесът по намаляване и застаряване на

Борисов: По това време утре ще имаме управленска програма (Обновена+Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6168022

Борисов: По това време утре ще имаме управленска програма (Обновена+Видео)"Ако не се състави правителство, ще се отиде на нови избори, а всички знаем, че е несериозно и че ще бъде пагубно най-вече за икономиката". Това каза Бойко Борисов след срещите с партиите "Обединени Патритои" и ДПС за прегвори за съставяне на ново правителство.  Независимо,  че с ДПС програмите ни съвпадам по много теми,

Бивш зам.-министър брани Ненчев в съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6168021

Бивш зам.-министър брани Ненчев в съдаБившият зам.-министър на отбраната Димитър Кюмюрджиев бе разпитан като свидетел по делото за ремонта на старите руски изтребители МиГ-29 срещу Николай Ненчев в Софийския градски съд. Кюмюрджиев каза, че ремонтът на самолетите в Полша е бил качествен. С това решение българската армия е откъснала от съветството и руското влияние, допълни зам.

В. "Файненшъл таймс": В Кремъл се очертава борба за бъдещия приемник на Путин

http://www.mediapool.bg/v-fainenshal-taims-v-kremal-se-ochertava-borba-za-badeshtiya-priemnik-na-putin-news262592.html

Руският опозиционен политики Алексей Навални се озова там, откъдето тръгна, пише британският в. "Файненшъл таймс. Опозиционерът, освободен в понеделник, след като прекара 15 дни в затвора за организирането миналия месец на големи антиправителствени протести, се надява, че инерцията от тези протести ще увеличи шансовете му като конкурент на Владимир Путин на следващите президентски избори.   В Кремъл обаче гледат под друг ъгъл на вероятността Навални да събуди обикновено апатичните избиратели и да се превърне в реално предизвикателство за Путин. Източник, познаващ добре президента, казва за вестника, че опасността идва не от Навални, а отвътре.   Повече от 17 години след като Путин стана президент, изградената от него авторитарна система показва признаци за вътрешна корозия. Не се очаква амбициите на Навални да попречат на преизбирането на Путин, но неяснотата какво ще последва поражда амбиции сред влиятелни личности в Кремъл и не само там, отбелязва "Файненшъл таймс".   Путин си остава върховният арбитър в руската политика. Приобщавайки елитите - от службите за сигурност до бизнеса и от целия политически спектър - от националисти до социалдемократи - все още популярният лидер (подкрепата за него в допитванията надхвърля 80 процента) блокира появата на каквато и да било конкуренция. В края на евентуалния си следващ мандат Путин ще е на 71 години, а план за приемственост няма, пише изданието.    Засега нещата са стабилни, понеже всички знаем, че той ще се кандидатира за нов мандат и, разбира се, ще спечели. Но има и нестабилност, тъй като всичко зависи от него, казва бивш висш служител с близки връзки в управлението. Източникът, който добре познава Путин, казва, че или приемникът му трябва да бъде специално подготвен, или президентът трябва да постъпи "по елциновски" - да тества потенциалните си приемници като премиери, както предшественикът му Елцин постъпи с Путин през 1999 г.   Сегашният премиер Дмитрий Медведев от години е надежден съдружник на Путин и се смята, че е получил обещание от президента да остане на поста си до 2018 г. Положението му обаче изглежда се разклати, след като Навални свика мартенския протест чрез видео в интернет, в което обвини Медведев, че е създал корумпирана империя за недвижими имоти. Премиерът отрече обвиненията, но фокусирането на вниманието върху него увеличава вероятността той да трябва да си иде, казва цитираната от "Файненшъл таймс" анализаторка Татяна Становая от московския мозъчен тръст Център за политически технологии.    Като потенциални наследници на Медведев се коментират назначеният преди година шеф на президентската администрация Сергей Кириенко и настоящият министър на икономиката Максим Орешкин, чийто предшественик беше задържан по обвинения в корупция през ноември.   Путин обаче мисли по-перспективно. В последни две години той отстрани десетки кремълски помощници, членове на канцеларията си, висши служители по сигурността и регионални управници. Видни политически фигури бяха заменени с млади хора, които дължат на Путин кариерата си. Тези, които докажат лоялността и ефикасността си, могат да влязат в краткия списък на бъдещите приемници. Това е дългосрочен процес на проверка, казва източникът, познаващ добре президента. Едно от следствията е засилване на борбите в режима, като някои представители на политически елит прокарват интересите си по-силово.   Тъй като ниските цени на петрола и рецесията в Русия доведоха до спад в бюджетните приходи, регионалните правителства стават по-непокорни. През януари губернаторите на икономически преуспяващите Татарстан и Калуга критикуваха федералното правителство, че отделя твърде много пари за по-бедните райони.   Един от крайните примери за търканията между приближени на Путин е севернокавказката република Чечения. Преговорите за продажбата на местния бизнес на "Роснефт" на регионалното правителство изправи нападателния изпълнителен директор на държавната петролна група срещу войнствения чеченски президент Рамзан Кадиров. Конфликтът се разрасна до такава степен, че трябваше да се разследва дали няма "чеченска връзка" при бомбената атака в метрото на Санкт Петербург миналия понеделник, когато загинаха 14 души.   Междувременно Вячеслав Володин, бивш съветник в Кремъл, а от миналата година - председател на Думата, се опитва да настрои долната камара в парламента против Кремъл. Володин, потенциален претендент за президентския пост, се опитва също да засили позициите си в Думата, съсредоточавайки в ръцете си повече контрол върху изготвянето на законопроекти, пише вестникът.   Прокремълските опозиционни партии също се опитват да си осигурят повече пространство. При представянето на годишния доклад на правителството на Медведев на 19 април комунистическата партия заплаши да напусне, ако премиерът не даде обяснения в отговор на обвиненията в корупция.   Това само по себе си показва как са се засилили позициите на Навални. Според социологическия център "Левада" общественото одобрение за него се е увеличило с 8 процентни пункта в сравнение с миналия месец, достигайки 55 процента, и е с 20 пункта повече, отколкото през 2012 г., когато той поведе уличните протести в Москва.   Хората, които казват, че биха гласували за него, са се увеличили от 10 процента миналия месец на 18 на сто.   Според анализаторката Татяна Становая обаче съществените политически промени са още далеч. Според нея те може да настъпят, когато се стигне до открит разрив между елитите.   През 2012 г. Алексей Кудрин, икономически съветник на Путин и бивш финансов министър, се появи на митинги на Навални и някои бизнес лидери подкрепиха опозицията. Тези протести завършиха с правителствени репресии, в резултат на които няколко активисти влязоха в затвора. Днес желанието за протест може би е в съвсем зачатъчна форма, а Навални да е твърде слаб да убеди членовете на политическия елит да се присъединят. Още много време е нужно за постепенно натрупване на недоволство, за да се повторят някогашните протести, казва Становая, цитирана от "Файненшъл таймс".     По БТА.

Правителството отпусна 15.7 млн. лв. за разплащане на непредвидени разходи след бедствия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/12/2952336_pravitelstvoto_otpusna_157_mln_lv_za_razplashtane_na/?ref=rss


Правителството отпусна близо 15.7 млн. лв., с които ще се разплатят непредвидени разходи за спасителни и аварийни работи при бедствия и кризисни ситуации. Това реши на днешното си заседание служебният кабинет, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Парите ще се използват за неотложно възстановяване на сгради и обекти от инфраструктурата, както и за помощ за пострадали при бедствия хора.

Средствата ще бъдат разпределени между Министерския...

Министър Янев: Армията може само частично да изпълнява конституционните си задължения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6168007

Министър Янев: Армията може само частично да изпълнява конституционните си задълженияБългарските въоръжени сили могат само частично да изпълняват конституционните си задължения за защита на териториалната цялост и суверенитета на страната, както и за адекватно участие в колективната отбрана на НАТО. Това заяви Стефан Янев - вицепремиер и служебен военен министър след заседанието на МС.

"Армеец" пуска обслужване на клиенти по Viber

https://news.bg/business/armeets-puska-obsluzhvane-na-klienti-po-viber.html

Застрахователната компания ще предложи новата услуга на всички пътуващи

Ахмадинеджад се кандидатира отново за президент на Иран

https://www.actualno.com/asia/ahmadinedjad-se-kandidatira-otnovo-za-prezident-na-iran-news_605435.html

Бившият консервативен ръководител на Иран Махмуд Ахмадинеджад ще се кандидатира отново за поста президент. Това е изненадващ ход като се има предвид, че по-рано той заяви, че не възнамерява да участва в изборите, които ще се проведат следващият месец. Решението си взе, сле

Ще бъдат предоставени две концесии за добив на подземни богатства

http://www.moreto.net/novini.php?n=348706

Правителството реши на „МЛ-Консулт-2009“ ЕООД да бъде предоставена концесия за добив на строителни материали – пясъци и чакъл, от находище „Пладнището“ в община Искър, област Плевен. За 25-годишния срок на концесията дружеството ще вложи над 200 000 лева за обезпечаване на добивната дейност и необходимите предпроизводствени инвестиции.

Приеха доклад за изпълнение на мерките от членството на България в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6168004

Приеха доклад за изпълнение на мерките от членството на България в ЕСМинистерският съвет прие доклад за изпълнението към 31 март на Плана за действие за 2017 г. с мерките, произтичащи от членството на България в Европейския съюз. Общо 95 мерки са със срок на изпълнение до края на месец март, като от тях са изпълнени 53. Неизпълнението представлява 44,2 процента при 56,5% в края на февруари.

Започва спирането на парното

https://vesti.bg/zapochva-spiraneto-na-parnoto-6067862

Изпълнени са двете условия за спиране, но при желание, топлоподаването може да се удължи до края на месеца

Щатската сила на Wаrp Records GONJASUFI и родното ъндърграунд явление СТРУГАРЕ с размазващ общ лайв на 14 май в София

https://www.actualno.com/music/shtatskata-sila-na-warp-records-gonjasufi-i-rodnoto-yndyrgraund-javlenie-strugare-s-razmazvasht-obsht-lajv-na-14-maj-v-sofija-news_605434.html

На 14 май в столичния клуб Mixtape 5, съвместен концерт ще изнесат калифорнийската хип-хоп звезда Gonjasufi и набиращия все по-широка популярност роден поет в счупена рима Стругаре. Концертът, който ще се случи от FALSHIMENTO, e поредното от серия събития в последната година, целящи да попу

Одобрен е годишният доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167996

Одобрен е годишният доклад за състоянието на отбраната и въоръжените силиПравителството одобри Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г. и предлага на Народното събрание да го разгледа и приеме. Докладът отразява текущото състояние на военните аспекти на националната сигурност и резултатите от изпълнението на политиката в областта на отбраната през изтеклата година.

България и Китай осъвременяват меморандум за трудово и социално разбирателство

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2017/04/12/2952315_bulgariia_i_kitai_osuvremeniavat_memorandum_za_trudovo/?ref=rss


Правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на труда и социалната сигурност между Министерството на труда и социалната политика на България и Министерството на човешките ресурси и социалното осигуряване на Китай. Целта на документа е да бъде актуализирана договорната база между двете институции. Предишният меморандум е от 2007 г. Меморандумът предвижда България и Китай да задълбочат обмяната на опит и добри практики за установяване на ефективно...

Армията едва смогва да гарантира териториалната цялост на страната

http://offnews.bg/news/n_1/n_652727.html

Армията е на предела на възможностите си по изпълнение на задачите, гарантиращи националната сигурност. Това става ясно от Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., който беше разгледан и приет от правителството в сряда. От текстовете му става ясно, че заради липса на средства, стара техника и незапълнени щатни бройки, армията само частично изпълнява задълженията си: Българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, констатира докладът. Това продължи да се осъществява с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и състоянието на остарялото въоръжение и бойна техника. В доклада се дава положителна оценка за това, че е дадена зелена светлина за модернизация на въоръжените сили. Това са проектите за купуване на нов тип боен самолет за авиацията и на два нови многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили. Въпреки това основният проблем е свързан с набирането и задържането на подготвен личен състав. Проблемът с т.нар. некомплект продължава да се задълбочава, като вече достига 20% от щатния състав. В доклада се поставя под съмнение и ангажиментът за увеличаване на разходите за отбрана, които трябва да достигнат 2 % от брутния вътрешен продукт. През 2016 г. военните ни са участвали в 258 учения, 14 мисии и операции зад граница на НАТО, ЕС и ООН. Общият брой военнослужещи, участвали в планираните ротации през годината, е около 760. Общо 100 р за овладяване на последствия от бедствия поддържаха постоянна готовност и проведоха общо 152 операции за оказване на помощ на населението, в които участваха 815 военнослужещи и 161 единици техника. В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция до края на 2016 г. участваха над 2700 военнослужещи.

Студен прием за държавния секретар Тилърсън в Москва

http://www.mediapool.bg/studen-priem-za-darzhavniya-sekretar-tilarsan-v-moskva-news262591.html

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда, че доверието между Русия и САЩ е ерозирало след идването на Доналд Тръмп на фона необичайно враждебното посрещане на на държавния секретар Рекс Тилърсън, който е на първата си визита в Москва.   В телевизионно интервю Путин заяви, че доверието между двете страни се е влошило. Освен това той потвърди подкрепата си за режима на Башар Асад и каза, че въздушните удари на САЩ в Сирия представляват "нарушение на международното право".   Лавров пък "поздрави" американския си колега с необичайно хладни забележки, обвинявайки Вашингтон, че се държи непредсказуемо.   Държавният секретар на САЩ каза от своя страна на руския си колега, че иска да използва преговорите в Москва, за да разбере защо между Русия и САЩ има остри разногласия и да намери начин за преодоляване на различията. В открита за журналисти част от разговорите Лавров заяви, че очаква да знае истинските намерения на САЩ в Сирия.   Заместникът на Лавров Сергей Рябков бе още по-остър и определи сегашната риторика на Вашингтон като "примитивна и груба".   След края на преговорите Тилърсън се върна в хотела, където е настанен, без да говори пред журналисти.   Първата среща на двамата първи дипломати идва в момент на силно напрежение между Москва и Вашингтон след решението на американския президент Доналд Тръмп да извърши въздушни удари в Сирия срещу поддържания от руския президент Владимир Путин режим на Башар Асад. Западът се опитва да откаже Москва от подкрепата й към Дамаск, като я включи в процеса за намиране на мирно решение на кризата и преход на властта в Сирия.   Атмосферата по време на първата визита на новия държавен секретар в Москва силно контрастира на първоначалните приветствия, с които Москва посрещна избирането на Тръмп за президент на САЩ.   Москва: Важно е да не се допуснат нови американски удари в Сирия   "Важно е да не се допусне повторение на американските удари в Сирия. Руското ръководство вече изрази принципните си оценки във връзка с този случай. Смятаме за въпрос от принципно значение да не допуснем риск от рецидив на подобни акции в бъдещето", каза Лавров на срещата с Тилърсън.   Ударите на САЩ срещу сирийска военна база са незаконни, заяви още Лавров и добави, че иска да разбере реалните намерения на Вашингтон в Сирия.   "Нашата последователна линия се формира изключително в руслото на международното право, а не под въздействието на краткосрочната конюнктура или на лъжливия избор: "Или сте нас или против нас", каза той.   Преди ден Тилърсън заяви, че Москва трябва да избере между "САЩ и здравомислещите страни от една страна и Иран, Хизбула и режима на Башар Асад, от друга".   По време на днешната среща Тилърсън демонстрира по-умерено поведение и каза, че иска да намери начин за преодоляване на различията между двете страни.   Държавният секретар на САЩ отбеляза, че срещата в Москва се провежда в момент, който е от важно значение за отношенията на двете страни.   "Опитваме се да си обясним позициите си и да поговорим за тези области, в които нашите цели и задачи са общи, а интересите съвпадат, въпреки разликата в тактическите подходи", заяви той.   "Това ще ни даде възможност да обясним и изразим и тези гледни точки, по които имаме различия, с цел да стесним тези различия и да си обясним взаимно нашите позиции и възгледи", подчерта Тилърсън.   Той припомни, че предишната му среща с Лавров беше на 16 февруари в Бон, а след нея бяха проведени редица телефонни разговори. "И двамата бяхме единодушни, че тези линии за връзка трябва да бъдат открити", отбеляза държавният секретар.   Москва не "пожали" и американските журналисти   Напрежението бе допълнително подсилено от забележки към присъстващите американски журналисти.   "Американските журналисти демонстрираха обноските си и направиха панаир при започване на преговорите между ръководителя на американската дипломация и министъра на външните работи на Русия в сградата на външното ведомство", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.   Във „Фейсбук” тя написа, че когато двамата ръководители на външнополитическите ведомства влезли в залата, американските журналисти истерично закрещяли от всички страни: "Mr. Lavrov, Mr. Lavrov".   "Сградата изтръпна. Вековните й сводове не помнят такъв „панаир”. „Кой ви е учил на маниери?", попита ръководителят на министерството на външните работи. Всички утихнаха”, пише Захарова.   "Лавров направи изказване, даде думата на американския си колега, направи пауза и каза: "Сега можете да крещите, ако желаете”, отбелязва Захарова.   Според Путин доверието между Русия и САЩ е намаляло при Тръмп   В навечерието на срещата в Москва и Путин, и Тръмп дадоха интервюта.   Руският президент каза в интервю за телевизия "Мир 24", че доверието между Москва и Вашингтон е намаляло, откакто на власт е дошъл американският президент Доналд Тръмп.   "Може да се каже, че равнището на доверие на работно ниво, особено на военно ниво, не се е повишило, а по-скоро се е понижило", заяви Путин в отговор на въпрос как са се променили отношенията между Русия и САЩ при управлението на Тръмп. Попитан за обвиненията, че сирийското правителство е извършило химическо нападение в провинция Идлиб, той каза, че Сирия е предала запасите си от химически оръжия.   Според него има две основни версии за случилото се: първата е, че сирийската авиация е нанесла удар по бунтовнически цех за химически оръжия и в резултат се е разнесъл отровен газ, а втората е, че цялата работа е постановка и провокация с цел да се дискредитира сирийското правителство.   По думите му всичко трябва да бъде проверено. "Без проверка не смятаме, че е възможно да бъдат предприети каквито и да е действия срещу официалните сирийски власти", заяви Путин.   Пред телевизия Мир руският президент каза, че ударът на САЩ в Сирия е нарушение на международното право и е бил извършен без доказателства, че Дамаск е използвал химическо оръжие, предаде ТАСС.   Очаква се Москва отново да наложи вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, която ще се разглежда в сряда вечерта. В нея се призовава сирийския режим към сътрудничество в разследването на химическата атака на 4 април в провинция Идлиб, предаде Франс прес.   Тръмп: САЩ няма да разширяват участието си в Сирия   Доналд Тръмп от своя страна каза, че Вашингтон няма намерение да разширява значително своето участие в сирийския конфликт.   Говорейки за американския ракетен удар в Сирия, Тръмп каза пред Фокс нюз, че САЩ е трябвало да приемат подобни действия още при администрацията на Барак Обама.   "Онова, което аз направих, трябваше да бъде предприето още при администрацията на Обама и тогава ситуацията в Сирия щеше да бъде по-добра", каза той.   Тръмп заяви, че в Сирия е било използвано химическо оръжие. Той припомни, че Сирия по-рано се е съгласила да не използва такова оръжие, но е нарушила това обещание.   Американският президент заяви още, че ситуацията в Сирия щеше да бъде по-добра, ако Русия не поддържаше президента Башар Асад.   В интервюто Тръмп, говорейки за Асад, го нарича животно и много зъл човек.

Лавров към Тилърсън: Русия иска да знае истинските намерения на САЩ

http://www.mediapool.bg/lavrov-kam-tilarsan-rusiya-iska-da-znae-istinskite-namereniya-na-sasht-news262591.html

В Москва започна първата среща на американския държавен секретар Рекс Тилърсън с руския първи дипломат Сергей Лавров.    В началото на разговорите Лавров каза, че "Русия иска да знае истинските намерения на САЩ", а Тилърсън посочи, че се надява преговорите с Лавров да бъдат конструктивна крачка.   Първата среща на двамата първи дипломати идва в момент на силно напрежение между Москва и Вашингтон след решението на американския президент Доналд Тръмп да извърши въздушни удари в Сирия срещу поддържания от руския президент Владимир Путин режим на Башар Асад.   Западът се опитва да откаже Москва от подкрепата й към Дамаск, като я включи в процеса за намиране на мирно решение на кризата и преход на властта в Сирия.    Путин: Ударите срещу Асад са нарушение на международното право   В навечерието на срещата в Москва и Путин, и Тръмп дадоха интервюта.   Пред телевизия Мир руският президент каза, че ударът на САЩ в Сирия е нарушение на международното право и е бил извършен без доказателства, че Дамаск е използвал химическо оръжие, предаде ТАСС.   "Къде са доказателствата за използвано химическо оръжия? Няма. А нарушение на международното право има. Това е очевиден факт. Без разрешение на Съвета за сигурност на ООН се нанася удар по суверенна страна. И въпреки това явно нарушение на международното право всички са съгласни, приемат го и започват да кимат, поддържат го", каза президентът в интервюто.   Очаква се Москва отново да наложи вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, която ще се разглежда в сряда вечерта. В нея се призовава сирийския режим към сътрудничество в разследването на химическата атака на 4 април в провинция Идлиб, предаде Франс прес.   Тръмп: САЩ няма да разширяват участието си в Сирия    Доналд Тръмп от своя страна каза, че Вашингтон няма намерение да разширява значително своето участие в сирийския конфликт.   Говорейки за американския ракетен удар в Сирия, Тръмп каза пред Фокс нюз, че САЩ е трябвало да приемат подобни действия още при администрацията на Барак Обама.   "Онова, което аз направих, трябваше да бъде предприето още при администрацията на Обама и тогава ситуацията в Сирия щеше да бъде по-добра", каза той.   Тръмп заяви, че в Сирия е било използвано химическо оръжие. Той припомни, че Сирия по-рано се е съгласила да не използва такова оръжие, но е нарушила това обещание.   Американският президент заяви още, че ситуацията в Сирия щеше да бъде по-добра, ако Русия не поддържаше президента Башар Асад.   В интервюто Тръмп, говорейки за Асад, го нарича животно и много зъл човек.   *Очаквайте подробности.

Отменят великденските служби в Египет след нападението на ИД

https://www.actualno.com/africa/otmenjat-velikdenskite-slujbi-v-egipet-sled-napadenieto-na-id-news_605430.html

Коптската православна църква съобщи в своя изявление, че църковните служби на Великденските празници ще бъдат отменени. Във всеки храм ще бъде отслужена само по една празнична служба, предава AFP. Изявлението за това решение идва непосредствено след двете атаки на „Исля

Правителството се разпореди с имоти – държавна собственост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167998

Правителството се разпореди с имоти – държавна собственостПоради отпаднала необходимост, правителството отне от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството към Министерството на земеделието и храните управлението върху два терена с обща площ 46,6 дка в силистренското село Калипетрово. Имотите стават частна държавна собственост и преминават в управление на областния управител на

Приет е комуникационният план на Българското председателство на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6168000

Приет е комуникационният план на Българското председателство на ЕСПравителството одобри Комуникационен план на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Той определя общата рамка на задачите и дейностите, необходими за информационното обезпечаване през 2017 и 2018 г. на подготовката и провеждането на шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС,

Предложение: МВР да не може да задържа шофьорска книжка на пияни за над 18 месеца

https://www.actualno.com/society/predlojenie-mvr-da-ne-moje-da-zadyrja-shofiorska-knijka-na-pijani-za-nad-18-meseca-news_605428.html

Не повече от 18 месеца ще може да се отнема шофьорската книжка на хванат да кара пиян или дрогиран шофьор. Става въпрос за временно вземане, преди да бъде постановено евентуално съдебно решение. Това гласи предложение на МВР за допълнение на Наредба № I-157. Уточнено е, че книж

Балканите - следващото бойно поле за Русия и САЩ

https://vesti.bg/sviat/balkani/balkanite-sledvashtoto-bojno-pole-za-rusiia-i-sasht-6067865

Русия активно се намесва в ставащото в региона, а отношенията на Москва със САЩ вече са „явно враждебни”

Укрепват непадналата част от козирката на бл. 28 в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/ukrepvat-nepadnalata-chast-ot-kozirkata-na-bl.-28-v-sliven-2017125

Почистването и премахването на опасните висящи стоманобетонни късове от падналата конзолна плоча до блок 28 в квартал "Даме Груев" започна днес. Това съобщи кметът на Сливен Стефан Радев и посочи, че още вчера е дадено конкретното конструктивно указание  преди почистването конзолната плоча да бъде

Над 9 милиона лева данъци са декларирали фирми от Кърджали за 2016-а, 62% от тях не са платени

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/nad-9-miliona-leva-danyci-sa-deklarirali-firmi-ot-kyrdzhali-za-2016-a-62-ot-tiah-ne-sa-plateni-2017143

Над 9 милиона лева данъци са декларирали фирми от Кърджали по Закона за корпоративното подоходно облагане за 2016 година, 62% от тях не са платени. Това стана ясно от отчета на офиса на НАП-Кърджали, който направи директорът му Елван Гюркаш на нарочна пресконференция.
„ Декларираният данък п

Деца - тенисисти от Германия тренират в Албена

//dariknews.bg/regioni/dobrich/deca-tenisisti-ot-germaniia-trenirat-v-albena-2017146

Трима състезатели по тенис от ТОП 20 на Германия тренират на кортовете във ваканционен комплекс „Албена“, съобщи техният треньор Йоахим Якстат. Той доведе в страната ни на подготвителен лагер момичета и момчета на 12-13-годишна възраст. В групата му е Георг Израелан - №4 при момчет

Задържаха мъж, пребил неподвижна старица

//dariknews.bg/regioni/varna/zadyrzhaha-myzh-prebil-nepodvizhna-starica-2017145

Мярка за неотклонение “задържане под стража” наложи Варненският районен съд на 56-годишния Г. Г., привлечен като обвиняем за  причиняване на телесна повреда на беззащитна и неподвижна жена.

Спрямо него са предявени обвинение затова, че  в началото на април тази година нанесъл побой н

Лавров към Тилърсън: Ударите на САЩ в Сирия са незаконни

//dariknews.bg/novini/sviat/lavrov-kym-tilyrsyn-udarite-na-sasht-v-siriia-sa-nezakonni-2017147

Важно е да не се допусне повторение на американските удари в Сирия, заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Москва, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Руското ръководство вече изрази п

Деклариране на субсидии от земеделски производители

//dariknews.bg/regioni/ruse/deklarirane-na-subsidii-ot-zemedelski-proizvoditeli-2017149

Всяка година офисът на НАП в Русе получава информация от Държавен фонд „Земеделие“ за земеделските производители в Русенска област, на които са били изплатени субсидии. Случва се, обаче, те да пропускат в декларацията за доходите си да отбележат получените суми и да внесат данъка за тях. За д

„Дунав“ пусна в продажба билетите за мача с „Черно море“

//dariknews.bg/regioni/ruse/dunav-pusna-v-prodazhba-biletite-za-macha-s-cherno-more-2017150

Вече е в ход предварителната продажба на билети за мача на „Дунав“ с „Черно море“ Варна. Двата отбора излизат един срещу друг в среща от втория кръг на първата шестица в Първа лига на 15 април, събота, от 16:30 ч. на „Лудогорец Арена“. Пропуските са вече достъпни в магазин „SportLic” на бул. „Цар

Търси се: Полицията пази намерени пари, на кого са?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tyrsi-se-policiiata-pazi-namereni-pari-na-kogo-sa-2017144

От полицията в София съобщиха, че при тях се съхраняват намерени пари, които обаче до този момент не са потърсени.
 
Случаите са два. При първия от тях парите са намерени от случаен човек още на

Армията може да изпълнява задачите си само частично, констатира правителството

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/12/2952322_armiiata_moje_da_izpulniava_zadachite_si_samo/?ref=rss


Българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Това е основната констатация в доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г, който днес беше приет от правителството.

Кабинетът предлага...

Коптската църква в Египет отмени службите за Великден след атентатите на ИД

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167992

Коптската църква в Египет отмени службите за Великден след атентатите на ИДКоптската православна църква съобщи в сряда, че църковните служби на Великденските празници ще бъдат отменени, като във всеки храм ще бъде отслужена само по една, предава Фокус. Решението бе взето на фона на двете отделни атаки на „Ислямска държава“, при които миналата неделя загинаха 45 християни. „Като се имат предвид сегашните обстоятелства и

Николай Денков и посланикът на Япония ще открият Българо-японски научен семинар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167994

Николай Денков и посланикът на Япония ще открият Българо-японски научен семинарМинистърът на образованието и науката проф. Николай Денков и посланикът на Япония в България Шиничи Яманака ще открият Българо-японски научен семинар на тема "Наука, технологии и иновации за общество на бъдещето". Форумът ще се състои на 13 април в 9.30 ч. в Аулата на Софийския университет и е организиран съвместно от МОН и посолството на Япония,

Апелативната прокуратура във Варна на челни места в страната по делата на специален надзор през 2016 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=348691

През 2016 г. прокурорите от Апелативен район – Варна, са положили сериозни усилия в работата си по делата от особен обществен интерес, свързани с противодействието срещу корупцията, изпирането на пари, престъпленията с предмет имущество на ЕС, финансовите и данъчните престъпления, трафика на наркотици и др.

Започна срещата между топ дипломатите на Русия и САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167987

Започна срещата между топ дипломатите на Русия и САЩТоп дипломатите на Руската федерация и САЩ започнаха преговори в Москва на фона на засиленото напрежение в двустранните отношения, предава АФП. Срещата между двамата се провежда в рамките на първата официална визита, която високопоставен представител на новата американска администрация прави в Русия, предава Фокус. Очаквайте подробности.

Пощенската кутия на Бойко Борисов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167989

Пощенската кутия на Бойко БорисовПощенските кутии на избраните за депутати в 44-ия парламент са готови, видя "24 часа" в Народното събрание. Макар и заключени, засега всичките са

Облекчен режим по границите за празниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167926

Облекчен режим по границите за празницитеПовишени мерки, но няма риск от тероризъм Облекчен режим на проверките по празниците предвиждат от МВР, за да не се допуска струпване на хора и да се улесни пътуването им. Това каза зам.-шефът на гранична полиция Стоян Илиев. Той помоли родителите, които пътуват с детето си и без другия родител, да носят ксерокопие за разрешение за пътуване извън

Логистичната компания "карго-партнер" първа подаде ръка на Хранителната банка

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/04/12/2952311_logistichnata_kompaniia_kargo-partner_purva_podade/?ref=rss


В дните преди Великден сътрудниците във фирмата показаха отговорното си отношение към обществото като се включиха в дарителската кампания "Добри в бизнеса, добри в обществото". Благодарение на техните усилия бяха събрани над 100 кг хранителни продукти. Те ще достигната до най- нуждаещите се - деца, лишени от родителски грижи за Великденските празници. По инструкции на Хранителната банка бяха събирани дълготрайни храни като варива, консерви, брашно и олио. Транспортът на продуктите от...

Годишната печалба на Tesco надмина очакванията

http://www.investor.bg/evropa/334/a/godishnata-pechalba-na-tesco-nadmina-ochakvaniiata-237469/

Добрите данни дават подкрепа на главния изпълнителен директор Дейв Луис за планираното придобиване на компанията за търговия на едро Booker

Инфлацията за миналия месец в страната е минус 0,5%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167959

Инфлацията за миналия месец в страната е минус 0,5%Индексът на потребителските цени за март 2017 г. спрямо февруари 2017 г. е 99.5%, т.е., месечната инфлация е минус 0.5%. Това съобщиха от пресцентъра на Националния статистически институт (НСИ). Инфлацията от началото на годината (март 2017 г. спрямо декември 2016 г.) е 0.8%, а годишната инфлация за март 2017 г. спрямо март 2016 г. е 1.9%.

Полицията на крак срещу терористични заплахи по Великден

http://offnews.bg/news/n_1/n_652726.html

Полицията ще бди за терористични заплахи в почивните дни около Великден. В България както и в цяла Европа има повишен риск от терористична дейност, но конкретна заплаха няма, коментира на брифинг изпълняващият длъжността главен секретар на МВР Георги Арабаджиев. По думите му МВР е в готовност и ще бъдат взети мерки всеки сигнал да се проверя задълбочено, за да бъде намален рискът терористична заплаха. "Необходимо да не претъпяваме бдителността си, да уведомяваме навреме органите на реда", каза Арабаджиев. Той призова гражданите да подават сигнали на тел. 112 или на телефона на Националния контратерористичен център 814 70 70 – когато забележат съмнително поведение на лице, съмнителен багаж и други подобни случаи. На местата където ще има голямо струпване на хора, като търговски центрове, базари, обекти на пътната инфраструктура, метростанции, жп автогари, летища – ще има засилено полицейско присъствие. При необходимост ще се извършват физически проверки. По време на Великденските празници ще бъдат ангажирани достатъчно полицейски служители, за да се осигури спокойното отбелязва на празниците.

Залози до 2 000 лв. за кървавите боеве с питбули в Пловдив (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6167849

Залози до 2 000 лв. за кървавите боеве с питбули в Пловдив (Снимки)От 1000 до 2000 лева са залагали пловдивчани за боевете с питбули, които са се провеждали в хале на ул. "Георги Бенев" в града. Входът за зрелището е бил 20 лв. Това се сочи в обвинителния акт срещу бившия полицай Иван Иванов и сина му Константин. Двамата са привлечени към наказателна отговорност, че са отглеждали 50 питбула за участие в кучешки

Безработен айтозлия с първа влязла в сила присъда за търговия с вот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167911

Безработен айтозлия с първа влязла в сила присъда за търговия с вот27-годишен безработен от Айтос е първият осъден с влязла в сила присъда за търговия с вот в Бургаска област. Димитър Янков получи условно наказание от 10 месеца с 3 г. изпитателен срок, съобщиха от Апелативната прокуратура в Бургас. Айтозлията  купувал гласове за една от партиите, които не успя да влезе в парламента. Предлагал по 20 лв.

14-те най-добри места за криене на пари вкъщи

https://www.actualno.com/curious/14-te-naj-dobri-mesta-za-kriene-na-pari-vkyshti-news_605423.html

Живеем в доста несигурни времена и не е препоръчително да държите големи суми пари в брой вкъщи. Ако все пак ви се налага да го правите, е добре да им измислите по-хитро скривалище. А може и да ги разпределите на различни места, за да заблудите изцяло потенциалните крадци. Ето

13% повече случаи на ракови заболявания при децата за последните 30 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=348703

Случаите на раковите заболявания сред децата е нараснала с 13% от 80-те години на миналия век насам, сочат резултатите от изследване на Световната здравна организация (СЗО). Част от това увеличаване може да е свързано с по-лесното и ранно откриване на заболяванията от рак в следствие на развитието на технологиите, смятат от СЗО.

Банков служител извърши най-големия обир в историята на Македония

https://www.actualno.com/curious/bankov-slujitel-izvyrshi-naj-golemija-obir-v-istorijata-na-makedonija-news_605422.html

В съседна Република Македония бе извършен най-големият банков обир в историята на страната. Банков служител от NLB /бивша Тутунска банка, бел.ред./ е откраднал почти 3 млн. евро /в швейцарски франкове/ от трезора на банката. От полицията съобщиха, че има задържан по случая. От в

Вижте какво реши Министерски съвет днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167945

Вижте какво реши Министерски съвет днесПриет е доклад за изпълнението на мерките, произтичащи от членството на България в ЕС Министерският съвет прие доклад за изпълнението към 31 март на Плана за действие за 2017 г. с мерките, произтичащи от членството на България в Европейския съюз. Общо 95 мерки са със срок на изпълнение до края на месец март, като от тях са изпълнени 53.

Руската църква срещу „чудотворния православен“ айфон за 3600 евро (ВИДЕО)

http://www.clubz.bg/52766-ruskata_cyrkva_sreshtu_%E2%80%9Echudotvorniq_pravoslaven%E2%80%9C_ajfon_za_3600_evro_video

Ръководителят на патриаршеската пресслужба на Руската православна църква (РПЦ) Александър Волков обяви рекламната кампания на луксозните мобилни телефони „Спаси и сохрани“ за пошла. Той заяви, че нито патриархът, нито Синодът са благославяли „православните“ айфони, както твърди агресивната рекламна кампания в руските медии.

"Обръщам внимание на факта, че няма никаква благословия от Руската православна църква на продажбата на луксозни мобилни телефони. Формулировката „От РПЦ благословиха...“ е чиста измама, доколкото за такава формулировка е нужна благословия от патриарха или решение от Синода“, написа Волков във фейсбук.

Компанията Caviar smart luxury рекламира три варианта златни телефони от модела iPhone7, чиято цена достига до 3600 евро. Рекламният клип твърди, че всеки един от тези апарати „укрепва вашата вяра, дарява защита и покровителство". Кампанията бе засилена преди Великден под мотото "Великденска колекция".

"Те преминаха тайнството на освещаване в църквата и притежават особена сила", казва гласът зад кадър в рекламата.

Златните айфони са три разновидности – единият е с изписана молитвата „Отче наш“, вторият е с огромен кръст и надпис „Спаси и сохрани“, а третият е с „чудотворна“ икона.

Фирмата твърди, че „православните“ телефони са били осветени от Городецкия и Ветлужски епископ Августин.

Според Волков обаче действията на отделен епископ не дават основание на фирмата да твърди, че има благословия.

 

 

Mercedes-AMG атакува с два много бързи кросоувъра

https://www.actualno.com/cars/mercedes-amg-atakuva-s-dva-mnogo-byrzi-krosouvyra-news_605416.html

  Какво се получава, ако поставиш на кросоувър двигател от суперкола? На този въпрос отговориха успешно инженерите от компанията AMG, която подготвя спортни версии на моделите на Mercedes-Benz. Те са готови с два големи и бързи всъдехода - Mercedes-AMG GLC 63 и Mercedes-AMG GLC 63 Coupe, които са полу

Как се подарява Пловдивския панаир на Георги Гергов

http://offnews.bg/news/n_1/n_652724.html

Пловдив ще си има нова Опера – новина, която беше съобщена с гордост от пловдивската управа. Радост за културата в България и недоумение защо нова опера, след като Пловдив вече си има една опера – Държавната опера, намираща се в центъра на града. По-интересната част от новината идва с това, че новата опера ще се строи на терен в Пловдивския панаир, който е собственост на бизнесмена Георги Гергов. Идеята е тя да се строи на мястото на бившата палата №1 на Международен панаир в Пловдив. Пловдивски панаир Пловдив се свързва с бизнесмена Георги Гергов, който е мажоритарен собственик на терена. Та, Новият Дом на операта, който ще се строи, ще струва около 60 млн. лева на пет дка, а финансирането ще бъде съвместна инвестиция на Министерството на културата и община Пловдив. Решението това да се случи ще бъде гласувано утре на заседание на Пловдивския общински съвет. Смисълът на тази сделка обаче е друг, смятат пловдивски общинари. Строежът на нова опера обаче точно на терен на Пловдивския панаир е „прах в очите“. Смята се, че сделката се прави, не за да се обогати културното наследство на Пловдив, а за да се облагодетелства именно Георги Гергов. Врътката е следната. Зам.-кметът на Пловдив Розалин Петков е внесъл искане в общинския съвет градът да се сдобие с 20% от държавните акции в панаира, за да се построи там Операта. Другите 29% от остатъчния държавен дял кабинетът даде на община Варна миналата година. Ако Общинският съвет приеме 20-те процента, Варна си получава своите 29%. За всички е известно, че Гергов има терен в центъра на Варна – Дупката. Очаква се 29-те процента да бъдат заменени срещу собствеността на Георги Гергов във варненското дружество „Търговски дом”, което стопанисва т.нар. Дупка в центъра на Варна. Гергов от своя страна ги разменя за парцела в центъра на Варна и получава 80% от Панаира. В момента бизнесменът е собственик на 51% от акциите на „Международен панаир Пловдив”. Aко има повече от 67%, Гергов вече може да вдига капитала на Пловдивския панаир и по този начин ще претопи дяла на общината и става практически едноличен собственик на панаир Пловдив. Така че утре се очаква да видим какво ще гласува Пловдивския общински съвет. ГЕРБ и БСП ще гласуват "за". Сделката за операта бе обявена от бившия министър на културата Вежди Рашидов, а Гергов се свързва с кръга на социалистите. В новия парламент ГЕРБ и БСП може да са опозиция, но в Пловдив те определено са си стиснали ръцете за тази сделка. Очаква се патриотите почти всички да гласуват „за“ сделката, единствено засега ДСБ са против и излязаоха с декларация. Ето декларацията на ДСБ От лятото на 2016, управляващата партия ГЕРБ се опитва да подари пълния контрол върху Международен Панаир Пловдив на Георги Гергов от БСП и сега виждаме, че са намерили фалшива обосновка на скандалното си решение. Подхвърлената идея за построяване на Опера в рамките на Панаира няма нищо общо с приемането на дяловете, прехвърлени от правителството Борисов 2 на общините Варна и Пловдив. Това само замазва очите, докато Гергов получава целия контрол, а Община Пловдив ще бъде солидарна със задълженията на дружеството, собственик на панаира. Темата за панаира и тази за операта са два различни разговора и ние от ДСБ апелираме те да не бъдат смесвани. Международен Панаир Пловдив – всяка власт в услуга на олигарха В новата си история, Пловдив няма кмет, който да не е работил в услуга на ненаситни олигарси. Иван Тотев не прави изключение. Всяка власт, всеки кмет, всеки общински съвет в нашият Пловдив са подчинени на местния олигарх Георги Гергов. Безвъзмездното прехвърляне на собствеността на панаира, от държавата към общините Варна и Пловдив, по никакъв начин не защитава интереса на държавата и гражданите на Пловдив. Цялата атмосфера покрай сделката е съмнителна още от самото начало. Включването на община Варна в сделката, чрез която Гергов да уреди проблемите си с имота в центъра на Варна, известен като „Дупката“, показа, че правителството на ГЕРБ загърби интересите на пловдивчани за сметка на личния интерес на члена на изпълнителното бюро на БСП. С решението си да приеме 20% от дяловете в панаира, Община Пловдив единствено легитимира позорната сделка между ГЕРБ и БСП и няма да реши по никакъв начин проблемите с управлението и бъдещето на международното изложение. Окончателното решение за приемането на дяловете от държавата е в ръцете на Общинския съвет, който трябва да гласува повторно сделката, след като я отхвърли веднъж през август 2016г. Призоваваме общинските съветници да проявят мъдрост и да защитят интереса на Пловдив. Ние, ДСБ Пловдив, се обявяваме против даряването на пълния контрол върху Международен Панаир Пловдив на Георги Гергов. Операта – държавата иска да построи опера на Гергов, а не на Пловдив Идеята за построяване на нова сграда на пловдивската опера е нещо, което ние от ДСБ винаги сме подкрепяли. Опасяваме се, че изграждането ѝ върху терен, който не е собственост на общината, а на член на изпълнителното бюро на БСП, крие сериозни рискове държавата да построи опера не на пловдивчани, а на Георги Гергов. След заграбването на пловдивския панаир и къщите в Стария град, няма никакви гаранции, че няма да се случи същото и със сградата на пловдивската опера. Община Пловдив трябва да води политика на ограничаване на бизнес отношенията си с местния олигарх Гергов, а не на допълнително обвързване. Това е пагубно за града ни. Предстоящото гласуване на сесията ще бъде истинска разделителна линия за общинските съветници в Пловдив. Или си в отбора на олигарсите, или си в отбора на пловдивчани.

Започна срещата между ГЕРБ и ДПС

https://www.actualno.com/politics/zapochna-sreshtata-mejdu-gerb-i-dps-news_605419.html

В Народното събрание започна среща между ГЕРБ и ДПС, предаде „Фокус“. На срещата присъства лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. От ДПС на срещата са председателят на партията Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Велислава Кръстева. Очаква се на срещата да бъде обсъдена подготовката и приоритетите на българското председателство на Европейския съюз.

Говорителят на Тръмп: Дори Хитлер не е паднал до нивото на Асад да използва химически оръжия

http://offnews.bg/news/n_1/n_652721.html

Прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър понесе тежки критики след като заяви по време на брифинг, че дори Адолф Хитлер не е паднал до такова ниво, че да използва химическо оръжие, както е направил сирийският президент Башар Асад.   "Вижте, ние не използвахме химически оръжия във Втората световна война. Дори някой като презирания Хитлер не падна до нивото да използва химически оръжия", каза Спайсър, допълвайки, че Русия трябва да се запита дали иска да поддържа режима на Асад.  След молба от журналист да уточни какво е имал предвид говорителят обясни, че Хитлер е внасял химическите в "Холокост центровете", но не е бомбардирал градове с невинни, както прави Асад.  По-късно в интервю за Си Ен Ен Спайсър се извини за сравнението. По думите му той искал само да обърне внимание на факта, че Башар Асад е използвал химически оръжия срещу собствения си народ.  Щатите, наред с други западни страни, обвиняват сирийския режим за атаката над град Шейхун от 4 април, при която близо 90 души бяха убити, предполагаемо със зарин. Сирийското правителство и съюзникът му Русия отричат твърденията, прехвърляйки вината на опозиционни фракции. 

Зеленчуците и международните полети свалиха цените през март

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/12/2952292_zelenchucite_i_mejdunarodnite_poleti_svaliha_cenite/?ref=rss


Въпреки обявеното от някои анализатори завръщане на инфлацията в България, данните за март сочат поевтиняване. Според данните на Националния статистически институт (НСИ) през третия месец на годината има дефлация, тоест стоките и услугите са поевтинели с 0.5%. На годишна база обаче цените се повишават с 1.9%.

През месеца храните и безалкохолните напитки поевтиняват с 0.5%, алкохолът и тютюневите изделия - с 0.1%, а обувките и облеклото - с 0.9%.

МОН: Родителите са ключов фактор за предотвратяването на агресията в училище

https://www.actualno.com/education/mon-roditelite-sa-kluchov-faktor-za-predotvratjavaneto-na-agresijata-v-uchilishte-news_605418.html

Изключително важна е ролята на родителите в процеса по предотвратяване на агресията в училище. Това каза Грета Ганчева – директор на дирекция „Приобщаващо образование“ към Министерство на образованието и науката. Тя отбеляза, че част от предприетите мерки е да се

14-годишен моторист потроши себе си и приятел

https://www.24chasa.bg/region/article/6167935

14-годишен моторист потроши себе си и приятел
14-годишно момче подкара мотор и потроши себе си и приятел. Инцидентът станал във вторник около 19,15 часа по пътя между с. Бел камен и с. Смолево, общ. Якоруда. Момчето управлявало мотоциклет "Хонда", който не бил регистриран по надлежния ред. Качил да повози и 13-годишния си приятел. На десен завой изгубил контрол, подхлъзнал се и паднал,

Погват фирмите, които строят по границата, заради камиони с мигранти

https://www.24chasa.bg/region/article/6167896

Погват фирмите, които строят по границата, заради камиони с мигрантиФирми-подизпълнители,  ангажирани с изграждането на оградното съоръжение по границата и инфраструктурата около него, се проверяват от прокуратурата заради зачестилите случаи на трафик на мигранти с камиони. Зам.апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова обаче уточни, че на този етап няма данни за замесени дружества.

Срещата между ГЕРБ и ДПС започна в Народното събрание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167922

Срещата между ГЕРБ и ДПС започна в Народното събраниеЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Мустафа Карадайъ ще днес разговарят по теми от национално значение. Срещата в Народното събрание вече започна. Лидерът на ДПС подрани доста и пристигна 20 минути по-рано за срещата заедно със съпартийците си Йордан Цонев и Велислава Кръстева. Малко по-късно в парламента,

Инвеститорите се насочиха към активи убежища

http://www.investor.bg/analizi/9/a/investitorite-se-nasochiha-kym-aktivi-ubejishta-237476/

Златото поскъпна до най-високото си ниво от 5 месеца, като проби нивото от 1 270.00 долара за тройунция

Прокуратурата: Няма данни, че Митьо Очите е стрелял при екшъна за "паркомясто"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167884

Прокуратурата: Няма данни, че Митьо Очите е стрелял при екшъна за "паркомясто""Няма никакви данни, че Димитър Желязков е стрелял по време на инцидента в Слънчев бряг на 8 юни м.г. Както каза тогава и главният прокурор, не е ставало въпрос за паркомясто, а за наркомясто. Всичко по разследването бе свършено в първите няколко седмици в Бургас", заяви на брифинг днес Апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров.

НСИ: Месечната инфлация през март се равнява на минус 0.5%

http://www.cross.bg/tzenite-namalenie-mart-1540175.html

/КРОСС/ Индекс на потребителските цени (ИПЦ)Индексът на потребителските цени за март 2017 г. спрямо февруари 2017 г. е 99.5%, т.е. месечната инфлация е минус 0.5%. Инфлацията от началото на годината (март 2017 г. спрямо декември 2016 г.) е 0.8%, а годишната инфлация за март 2017 г. спрямо март 2016 г. е 1.9%. Средногодишната инфлация за периода април 2016 - март 2017 г. спрямо периода април 2015 - март 2016 г. е минус 0.2%. През март 2017 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в потребителските групи са се променили, както следва:• хранителни продукти и безалкохолни напитки - намаление с 0.5%;• алкохолни напитки и тютюневи изделия - намаление с 0.1%;• облекло и обувки - намаление с 0.9%;• жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - намаление с 0.2%;• жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома - намаление с 0.2%;• здравеопазване - цените остават на равнището от миналия месец;• транспорт - намаление с 0.2%;• съобщения - намаление с 1.1%;• развлечения и култура - намаление с 2.6%;• образование - увеличение с 0.4%;• ресторанти и хотели - намаление с 0.2%;• разнообразни стоки и услуги - увеличение с 0.4%. През март 2017 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: брашно - с 0.4%, хляб - с 0.3%, макаронени изделия - с 1.4%, месо от едър рогат добитък - с 0

В Царево правят протест на Разпети петък

https://www.actualno.com/burgas/v-carevo-pravjat-protest-na-razpeti-petyk-news_605413.html

Точно на Разпети петък (14 април), от 11:00 часа жители на Царево ще се съберат на протест на моста на река Караагач. Протестът е заради липсата на действащ Общ устройствен план (ОУП) на общината, като искането е такъв да бъде най-после създаден. Още преди 10 години, ОУП трябваше да

"Аз обичам България" посреща Великден с нов капитан

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/az-obicham-bylgariia-posreshta-velikden-s-nov-kapitan-6067860

Като капитан Иван Ласкин се изправя в битка срещу Андрей Слабаков този петък от 21.00 ч. по NOVA

ARTISTRY™ с нов коректор EXACT FIT™

http://www.cross.bg/artistry-exact-fittm-1540173.html

/КРОСС/ Формулата с многофункционално действие осигурява безупречен вид на кожата, прикрива несъвършенствата и изсветлява тена Животът на съвременната жена кипи от динамика и тя прави всичко в движение. Времето за коригиране на грима все не стига и всички имаме нужда от грим, който издържа от сутрин до здрач, а и дълго след това. Марката ArtistryTM е известна с иновациите си при грима в глобален мащаб и е разработила нов коректор Artistry Exact FitTM с формула за естествен и безупречен вид на кожата, който прикрива несъвършенствата през целия ден. ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ЗАПЕЧАТВАНЕ НА ЦВЕТА Качественият коректор е в основата на перфектния грим и технологията за запечатване на цвета на Artistry Exact FitTM идва веднага на помощ. Съвременната формула на коректора е разработена така, че текстурата му се запазва дълго след нанасяне и е с постоянна консистенция, която стоически издържа на натоварения ни график. Без значение с какво се занимаваме, каква е температурата или влажността на средата пигментите са калибрирани по перфектния начин, за да издържат дълго и да се чувстваме комфортно. ПРОМЕНЕТЕ ВЪНШНИЯ ВИД НА КОЖАТА Коректорът Artistry Exact FitTM се отличава с уникална и добре балансирана формула. Тя съдържа таитянски перли и оптични призми, които разпръскват светлината и видимо намаляват несъвършенствата, като скриват дори порите. Кожата изглежда едновременно безупречно и ествествено - все едно е без грим и с идеалнa повърхност

Откриха нарушения в Община Провадия, нанесени са вреди за над 370 хиляди

http://www.moreto.net/novini.php?n=348701

Агенцията за държавна финансова инспекция установи нанесени вреди в размер на над 370 хил. лева в Община Провадия. Проверяващите са констатирали общо 39 нарушения, вследствие на което са съставили 39 акта на кмета Филчо Филев. В хода на проверката ревизорите са установили и 7 броя „индикатори за измама”.

92% от хората не могат да открият 10-те животни на снимката

https://www.actualno.com/curious/92-ot-horata-ne-mogat-da-otkrijat-10-te-jivotni-na-snimkata-news_605411.html

  Погледнете снимката добре – обикновена снимка на която на пръв поглед ще ви изглежда елементарно да откриете животните. Но, след като откриете очевидните 6-7 животни, опитайте се да откриете всички 10. Повечето хора виждат само зебра, пингвини, лисица, куче, панда и птица … Но има такива, които твърдят, че има още минимум 4 скрити животни. Ще успеете ли да ги намерите? За колко време?

Екзекутора на "Ливърпул" Стойчо Младенов празнува 60-годишен юбилей

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/12/2952255_ekzekutora_na_livurpul_stoicho_mladenov_praznuva/?ref=rss


Бившият футболист и настоящ треньор на "Кайсар" Стойчо Младенов празнува 60-годишен юбилей. Основната част от кариерата му е свързана с ЦСКА.

Като футболист Младенов има 158 мача и 80 гола с червения екип. Най-големият миг в кариерата му е свързан с отстраняването на действащия шампион "Ливърпул" в Купата на европейските шампиони.

Преди 35 години с двата му гола ЦСКА преодолява англичаните след продължения и достига за втори път...

Българска уеб агенция в Топ 50 на най-добрите в света

//dariknews.bg/novini/biznes/bylgarska-ueb-agenciia-v-top-50-na-naj-dobrite-v-sveta-2017128

Българската компания eDesign се нареди в Топ 50 на най-добрите уеб агенции в света. eDesign е в списъка с 50-те най-награждавани агенции за 2016-а година, стана ясно на AWWWArds Conference 2017 в Лондон. Така българската уеб дизайн агенция е сред големите имена в бранша като Hello

Поредността на детето в семейството определя избора му на професия

//dariknews.bg/novini/liubopitno/porednostta-na-deteto-v-semejstvoto-opredelia-izbora-mu-na-profesiia-2017129

Поредността на децата в семейството често определя професионалните им предпочитания, твърдят британски статистици и психолози, цитирани от в. "Дейли мейл".

Първородните по-често стават учени, рок музиканти и риалити звезди. Средните постигат

Задигнаха бронзови цифри от гробището в Каварна

//dariknews.bg/regioni/dobrich/zadignaha-bronzovi-cifri-ot-grobishteto-v-kavarna-2017126

За кражба от гробищния парк в Каварна, станала между 9 и 11 април, съобщават от полицията. Установено е, че крадецът е счупил прозорец на помещение в гробището и е влязъл вътре. Извършена е кражба на 15 броя бронзови цифри. По случая е образувано досъдебно производство.
 

Изложба “Рисувано стъкло” в Народно читалище “Димитър Каляшки - 1920”, с. Жиленци

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/izlozhba-risuvano-styklo-v-narodno-chitalishte-dimityr-kaliashki-1920-s.-zhilenci-2017130

В Народно читалище “Димитър Каляшки - 1920”, с. Жиленци бе представена за втори път първата самостоятелна изложба от Мартин Златков – “Рисувано стъкло”.
По интересен начин художникът представи пред най-младата си любознателна публика своята изложба. Той разказа за техниката и процесът на изр

Аварийните екипи на ЕНЕРГО-ПРО ще дежурят по време на великденските празници

//dariknews.bg/regioni/dobrich/avarijnite-ekipi-na-energo-pro-shte-dezhuriat-po-vreme-na-velikdenskite-praznici-2017131

По време на великденските празници ЕНЕРГО-ПРО организира дежурни екипи за обезпечаване на непрекъснато електрозахранване на територията на Североизточна България и за своевременно реагиране при възникване на повреди по електрическите съоръжения.

24 часа в денонощието

Архитект Георгиев ще приема утре

//dariknews.bg/regioni/burgas/arhitekt-georgiev-shte-priema-utre-2017132

Председателят на постоянната Комисия по устройство на територията архитект Димитър Георгиев обяви приемен ден утре от 16.30 часа, в централата на ГЕРБ в Бургас, на улица „Конт Андрованти” 5.

Общинският съветник участва и в постоянната Комисия по правни въпроси. Желаещите граждани мог

Засилват охраната на оживените места по празниците

//dariknews.bg/regioni/sofiia/zasilvat-ohranata-na-ozhivenite-mesta-po-praznicite-2017114

В България и в цяла Европа има повишен риск от терористична дейност, но конкретна заплаха за страната ни няма. Това каза на пресконференция изпълняващият длъжността главен секретар на МВР Георги Арабаджиев.

ГЕРБ и ДПС се разбраха, ще работят като управляващи и опозиция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerb-i-dps-se-razbraha-shte-rabotiat-kato-upravliavashti-i-opoziciia-2017124

"Независимо, че с ДПС програмите ни съвпадат по много теми, ще се опитаме да работим добре като управляващи и опозиция в парламента". Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Народното събрание след среща с председателя на ДПС Мустафа Кара

Ще пия шампанско за импийчмънта на Тръмп

http://www.cross.bg/rysiya-zhirinovski-trump-1540172.html

/КРОСС/ Лидерът на ЛДПР Владимир Жириновски заяви, че ако действията на президента на САЩ Доналд Тръмп доведат то импийчмънт, ще пие шампанско за свалянето му. „Половината от американците гласуваха за различна външна политика. Тръмп не спазва своите обещания. И ако продължава така, то импийчмънтът е неизбежен", заяви Жириновски, цитиран от ТАСС. Според лидера на ЛДПР целият свят е на страната на Русия. „Те казват (американците) че Русия няма съюзници. Целият свят е с нас! Всички наблюдават сблъсъка между САЩ и Русия, всички подкрепят Русия и никой американците", подчерта Жириновски  

Жириновски: Ще пия шампанско за импийчмънта на Тръмп

http://www.cross.bg/zhirinovski-rysiya-trump-1540172.html

/КРОСС/ Лидерът на ЛДПР Владимир Жириновски заяви, че ако действията на президента на САЩ Доналд Тръмп доведат то импийчмънт, ще пие шампанско за свалянето му. „Половината от американците гласуваха за различна външна политика. Тръмп не спазва своите обещания. И ако продължава така, то импийчмънтът е неизбежен", заяви Жириновски, цитиран от ТАСС. Според лидера на ЛДПР целият свят е на страната на Русия. „Те казват (американците) че Русия няма съюзници. Целият свят е с нас! Всички наблюдават сблъсъка между САЩ и Русия, всички подкрепят Русия и никой американците", подчерта Жириновски  

47 починали от птичи грип в Китай през март

http://www.cross.bg/grip-slychaya-hn-1540170.html

/КРОСС/ Китай регистрира 47 смъртни случая от птичия грип H7N9 през март. Това обявиха националните здравни власти, цитирани от "Ройтерс". За сравнение през февруари смъртните случаи са били 61. Здравните власти също информират за 96 случая на заразяване на хора с птичи грип H7N9 през последния месец. Данните са публикувани на интернет сайта на Националната комисия по здравеопазване и семейно планиране.  

Брюксел започва диалог с Орбан

http://www.clubz.bg/52765-bryuksel_zapochva_dialog_s_orban

Наблюдението е инструмент за ускоряване на реформите и затова българите го подкрепят, каза Тимерманс.

Европейската комисия съобщи днес, че иска диалог с унгарското правителство по негови законодателни стъпки, които тя смята, че нарушават основни принципи и ценности на ЕС.

Тези нарушения обаче не са системни и Брюксел засега не възнамерява да поиска най-тежката санкция предвидена в Договора на ЕС – лишаване на дясното правителство на Виктор Орбан от право на глас в съветите на министрите и на държавните и правителствените ръководители.

„Имаме нужда от политически диалог с министър-председателя Орбан и с унгарското правителство за това накъде водят да страната“, каза първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс. „Формално според Комисията няма системна заплаха (за европейските принципи и ценности – б.а.) в случая на Унгария“.

Колегиумът на Комисарите разгледа днес нови закони и законопроекти в Унгария, които биха ограничичи академичната свобода, дейността на неправителствените организации и правата на бежанците.

Комисията ще разгледа до края на април дали всички части от това законодателство са в съответствие в европейското и ако не са, тя ще прибегне към отделни процедури за нарушение спрямо Унгария.

„Трябва да имаме много солидна правна основа, преди да започнем процедури за нарушение, затова ни трябва времето до края на април“, каза Тимерманс.

Успоредно с това обаче Брюксел смята да постави ребром на Орбан по-общия въпрос дали той продължава да се придържа към базисните ангажименти залегнали в член 2 на Договора на ЕС за демокрация, върховенство на закона, човешки права.

Очаквайте подробности.

IDC вижда слабо оживление на пазара на персонални компютри

http://www.investor.bg/harduer/459/a/idc-vijda-slabo-ojivlenie-na-pazara-na-personalni-kompiutri-237461/

Според Gartner обаче няма ръст, а спад на броя продадени персонални компютри през първото тримесечие на 2017 г.

Оправдаха съдия по делото срещу Марешки за натиск върху прокурор

https://www.actualno.com/society/opravdaha-sydija-po-deloto-sreshtu-mareshki-za-natisk-vyrhu-prokuror-news_605406.html

Софийски градски съд оправда съдия Светлозар Георгиев по обвинения за натиск върху прокурор. Георгиев бе определен да гледа делото срещу бизнесмена Веселин Марешки, поради което е бил и подслушван от агенти на ДАНС. По-късно за съдия доладчик на процеса срещу Марешки бе

ГЕРБ и Обединените патриоти: До края на седмицата ще имаме ясна програма

http://www.moreto.net/novini.php?n=348697

„До края на седмицата ще излезем с програмата. Там са записани всички цифри. Важното е, че стигнахме до общо решение с ГЕРБ, макар и много трудно. Новото управление не започва с пазарлъци за министерски кресла”, заяви в студиото на „Здравей, България” Валери Симеонов, съпредседател на Коалиция „Обединени патриоти”.

Вече издирват в цяла Европа общинаря Щерев, убил момиче на зебра

https://www.24chasa.bg/region/article/6167870

Вече издирват в цяла Европа общинаря Щерев, убил момиче на зебраИзготвена е европейска заповед за арест за бившия общински шеф Атанас Щерев, който избяга от правосъдието през декември м.г. Това стана ясно от приключилия преди минути брифинг на Апелативната прокуратура в Бургас. Новината съобщи апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров. Бившият шеф на общинската фирма "Бургасинвест" Атанас Щерев бе обявен

Хонконг предприе още мерки за "охлаждане" на жилищния пазар

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/honkong-predprie-oshte-merki-za-ohlajdane-na-jilishtniia-pazar-237463/

Местната администрация затвори данъчна вратичка, която позволяваше на купувачи на няколко имота с един договор да плащат по-нисък гербов налог

ЕС взема на прицел британската бюрокрация по въпроса за жителството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167889

ЕС взема на прицел британската бюрокрация по въпроса за жителствотоЕвропейският съюз би трябвало да каже на Лондон да намали бюрокрацията, която затруднява емигрантите от други страни от общността да потвърждават жителството си във Великобритания, заявиха служители от ЕС след среща в Брюксел за подготвяне на преговорите за Брекзит, предаде БТА. Съветници на лидерите на другите 27 държави от ЕС подкрепиха

Спас Русев успя да влезе в управлението на БТК

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/12/2952252_spas_rusev_uspia_da_vleze_v_upravlenieto_na_btk/?ref=rss


Осем месеца след като консорциум, воден от Спас Русев, стана собственик на БТК, Русев успя да влезе в управата му. Пътят дотук премина през множество процедурни хватки, които досега задържаха в ръководството близки до някогашния акционер Цветан Василев.

След множество опити, блокирани от другия претендиращ за собственост над БТК - Дмитрий Косарев, на 11 април лагерът на Русев успя да впише промени в надзорния съвет на най-големия телеком в страната, съобщава "Капитал...

Жена от Лом даде пари и златни накити на телефонни измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167872

Жена от Лом даде пари и златни накити на 
телефонни измамнициЖена на 68 години от Лом е дала 330 лева и 15 грама златни накити на телефонни измамници, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Към 12,30 часа вчера жертвата е получила телефонно обаждане, че уж помага на полицията за залавяне на телефонни измамници и трябва да остави всичките си налични пари и ценности в торбичка,

Цитат на деня: Времето до края на мандата намалява, но работата - не

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/04/12/2952291_citat_na_denia_vremeto_do_kraia_na_mandata_namaliava/?ref=rss


Времето до края на мандата намалява, но работата - не.

С тези думи откри днешното редовно правителствено заседание служебният министър-председател Огнян Герджиков. "Имаме сериозен дневен ред. Надявам се да може стегнато да докладвате. Благодаря на журналистите, чудесни сте", допълни той.

Започва спирането на парното в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/12/2952254_zapochva_spiraneto_na_parnoto_v_sofiia/?ref=rss


От днес "Топлофикация София" започва да спира парното в столицата, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

От компанията напомнят, че по желание на абонатите топлоподаването може да не бъде прекъсвано за дадена сграда до посочена от тях дата, но не по-късно от 30 април. За целта е необходимо решение на общото събрание на съответната етажна собственост, след което да се подаде заявление.

Краят на отоплителния сезон се слага при три...

Microsoft сложи край на поддръжката на Windows Vista

https://vesti.bg/tehnologii/microsoft-slozhi-kraj-na-poddryzhkata-na-windows-vista-6067859

Vista е една от най-малко харесваните версии на операционната система, макар и да е доста важна в нейната история

Германия разследва версия за "ислямистка" атака срещу автобуса на "Борусия"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/12/2952287_germaniia_razsledva_versiia_za_isliamistka_ataka/?ref=rss


Разследващите органи в Германия работят по версията, че зад нападението по отбора на "Борусия" (Дортмунд) се крият ислямистки мотиви, твърдят германското издание "Зюддойче Цайтунг" и други медии в страната.

Във вторник привечер станаха три експлозии вблизост до автобуса на "Борусия", докато той пътувал към стадион "Сигнал Идуна парк" за мача с "Монако" от четвъртфиналите в Шампионската лига. Заради него играта беше...

Стопихме се с 50 хил. души за 1 година

http://offnews.bg/news/n_1/n_652720.html

Населението на България е намаляло с 51 925 души за година, на 31 декември сме били 7 101 859 души. Данните бяха представени днес на пресконференция от Националния статистически институт. Жените са повече от мъжете - на 1000 мъже се падат по 1059 жени. Населението у нас продължава да застарява. 20.7 на сто - 1 472 116 души - са на възраст 65 и повече години. Средната възраст на българина през 2016-а е 43 години и пет месеца. През 2005 г. тя е била 41 г. и 2 месеца. Добрата новина е, че намалява детската смъртност до ниво 6.5, което подобрява представянето ни в общоевропейската класация, отбеляза председателят на НСИ Сергей Цветарски. Очаквайте подробности. 

Путин: Решението за предоставяне на руско гражданство може да бъде отменяно за членове на ИД

http://www.cross.bg/grazhdanstvo-rysko-pytin-1540169.html

/КРОСС/ "Решението за предоставяне на руско гражданство може да бъде отменено за лица, членуващи в забранената в Русия групировка "Ислямска държава", заяви президентът Владимир Путин пред телевизия "Мир 24". "Съгласно Конституцията нямаме право да лишаваме от гражданство никого, но можем да отменим съответното решение, послужило като основание за получаване на руско гражданство. Ще се консултираме с юристите ни и смятам, че в най-скоро време ще бъде взето такова решение", каза Путин в интервю за телевизията, в което коментира сходен закон, приет в Казахстан. Вчера казахстанският президент Нурсултан Назарбаев заяви, че казахстанците ще бъдат лишавани от гражданство, ако участват в екстремистки организации. "Това е необходима мярка. В екстремистките организации в чужбина има вероятно около 500-600 наши граждани. От страните от бившия Съветски съюз обаче те са много - твърди се, че са към 5000, а може би и повече", каза Назарбаев. По-рано стана известно, че Акбаржон Джалилов - предполагаемият извършител на атентата в метрото в Санкт Петербург на 3 март - е получил руско гражданство през 2011 г. благодарение на това, че баща му е живял дълго време в Санкт Петербург, отбелязва Би Би Си.    

Анкара: Вчерашният взрив в Диарбекир беше атентат

https://www.actualno.com/asia/ankara-vcherashnijat-vzriv-v-diarbekir-beshe-atentat-news_605401.html

Експлозията, избухнала вчера в югоизточния турски град Диарбекир, беше атентат, заяви турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу по телевизионния канал "Хабер тюрк". „Отначало мислехме, че източникът на взрива е бил техническа неизправност в автомобил, но после стана яс

Радикалният ислям изглежда вече основна версия за нападението срещу Борусия Дортмунд

https://www.actualno.com/football/radikalnijat-isljam-izglejda-veche-osnovna-versija-za-napadenieto-sreshtu-borusija-dortmund-news_605400.html

Версията за ислямска връзка относно снощния взрив, който рани испанския футболист на Борусия Дортмунд Марк Бартра и един от ескортиращите автобуса на тима полицаи, вече става все по-вероятна, макар и още непотвърдена. Според "Зюдойче Цайтунг", АФП и ДПА писмото, което полиц

Рекордните 75,5 млрд. евро са официалната помощ за развитие от ЕС

http://econ.bg/Новини/Рекордните-75-5-млрд-евро-са-официалната-помощ-за-развитие-от-ЕС_l.a_i.740812_at.1.html

Официалната помощ за развитие, предоставена от Европейския съюз и страните членки, е достигнала 75,5 млрд. евро през 2016 г., което е най-високото им...

В БСП недоволни от предложението на Борисов

https://vesti.bg/bulgaria/v-bsp-nedovolni-ot-predlozhenieto-na-borisov-6067849

Неуместно било лидерът на ГЕРБ да предложи на Корнелия Нинова да стане председател на НС, заяви Валери Жаблянов

Община Варна подписа нов Колективен трудов договор в сферата на средното образование

http://www.barometar.net/88318/

Нов Колективен трудов договор в сферата на средното образование за срок от две години подписаха днес кметът на Варна Иван Портних и социалните партньори. „Благодаря на всички за усилията за надграждане на придобивките за хората, заети в образованието. Над 30 млн са инвестициите, които сме предвидили в образователна инфраструктура само през тази година, а около […]

2 рекорда и сребро на Мултинейшън за варненските плувци от "Астери"

http://www.moreto.net/novini.php?n=348689

На 8-9 април в гръцката столица Атина се проведе поредното издание на силният международен турнир "Мултинейшънс" с участието на най-добрите състезатели от националните отбори на Швейцария, Израел, Полша, Чехия, Финландия, Турция, Кипър, Гърция, Австрия, Украйна.

Изложението "Техномебел" отчита силно международно присъствие

http://www.investor.bg/specialni-predlojeniia/425/a/izlojenieto-tehnomebel-otchita-silno-mejdunarodno-prisystvie-237468/

Освен традиционните изложители от България, ще участват компании от Германия, Гърция, Италия, Македония, Полша, Румъния и Турция

Апартамент пламна в кооперация в Зона Б-19

http://offnews.bg/news/n_1/n_652719.html

Пожар гори в апартамент в столичния квартал Зона Б-19, съобщи БГНЕС. Пожарът гори в жилищна сграда на улица „Димитър Петков” в близост до булевард „Александър Стамболийски”. Гори апартамент на 4-ия етаж в жилищен блок. Три екипа на пожарната се опитват да овладеят пламъците. Всички живущи в сградата са евакуирани. На място пристигна и екип на Бърза помощ. Към момента няма данни за пострадали хора.

Спират водата в някои части на столицата утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167867

Спират водата в някои части на столицата утре"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата утре, съобщават от дружеството. Във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. "Христо Батанджиев", кв. "Орландовци" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 17.00 ч. по ул. "Христо Батанджиев" от ул. "Първа българска армия" до ул. "Свързочник".

Ислямисти в писмото: Това чакa всички спортисти на "Кръстоносците"

http://offnews.bg/news/n_1/n_652717.html

Ислямистка следа в атентата разкрива писмото, оставено от атентаторите в Дортмунд, гръмнаха немските медии.  Чака се все пак официално изявление, тъй като може оставената бележка да води нарочно към грешна следа. Три експлозии вчера разтърсиха автобуса на футболния Борусия и отложиха за днес мача с Монако в Шампионската лига. Ранен е тежко футболистът Марк Бартра и по-леко полицай. В писмото се говори, че това е част от войната и продължение на атентата на коледния базар в Берлин. Споменава се също и за намеса на Германия в Сирия. "В името на милостивия и благороден Аллах, това чака всички известни спортисти и други знаменитости не само в Германия, но и в другите страни на "Кръстоносците", се казва още в писмото, намерено до хотела на Борусия. Все пак се проверява достоверността му, така че официалните власти в Германия се въздържат от изявления.

Разследват атаката над Борусия за ислямистка връзка

http://offnews.bg/news/n_1/n_652718.html

Германската полиция разследват потенциална връзка на ислямски екстремисти с бомбената атака над автобуса на Борусия Дортмунд, съобщават германските медии, пише Би Би Си.  Според информацията, писмото , което бе намерено от властите, съдържа препратки към терористичната атака над коледния пазар в Берлин от края на миналата година, както и към военните действия в Сирия.  Засега обаче не е ясно дали писмото е автентично.  Единственият пострадал е защитникът Марк Бартра, който има фрактура в китката и е преминал операция. 

Еквадорски турист беше хванат за драска по стена на Колизеума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167859

Еквадорски турист беше хванат за драска по стена на Колизеума
Италианската полиция съобщи, че турист от Еквадор е получил акт, защото е издълбал имената на сина си и жена си и "2017" на стена на Колизеума в Рим, съобщи БТА. Кметът на Рим Вирджиния Раджи порица вандализма в Туитър, като написа "Рим заслужава уважение. Всеки, който уврежда Колизея, вреди на всички римляни и на всички хора, обичащи града".

Китай залови един тон бивни от мамути, внесени от Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167855

Китай залови един тон бивни от мамути, внесени от РусияДанъчните власти в североизточната китайска провинция Хъйлундзян иззеха повече от един тон бивни от мамути, внесени незаконно от Русия, предаде БТА.  По информация на митницата, контрабандната стока е открита в камион, който искал да влезе в Китай през данъчен пункт в окръг Лобей. Пратката е заловена още в средата на февруари,

Говорителят на Тръмп: Хитлер не е обгазявал

https://vesti.bg/sviat/amerika/govoriteliat-na-trymp-hitler-ne-e-obgaziaval-6067857

Шон Спайсър нарече концентрационните лагери „центрове на Холокоста“ и след това му се наложи да се извинява

Започна делото срещу Николай Ненчев, Румен Радев няма да свидетелства днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6167861

Започна делото срещу Николай Ненчев, Румен Радев няма да свидетелства днесСофийски градски съд започна заседанието по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев, обвинен в престъпление по служба, свързано с ремонта на самолетите МиГ-29, предаде „Фокус”. В рамките на това съдебно заседание ще бъдат разпитани няколко от свидетелите, измежду които е и бившият началник на отбраната ген. Константин Попов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване