Путин предложи помощ на Сеул за разрешаването на ядрения проблем с КНДР

http://pogled.info/svetoven/putin-predlozhi-pomosht-na-seul-za-razreshavaneto-na-yadreniya-problem-s-kndr.85731

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с новоизбрания лидер на Южна Корея Мун Дже Ин, по време на който заяви, че РФ е готова "да изиграе важна роля" в регулирането на ядрената заплаха от страна на Северна Корея, съобщиха говорители на Южна Корея, цитирани от "Взгляд" в петък (12 май).

"Русия се спуква от смях": Тръмп разкритикува демократите за разкола на САЩ

http://pogled.info/svetoven/amerika/rusiya-se-spukva-ot-smyah-tramp-razkritikuva-demokratite-za-razkola-na-sasht.85732

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува членовете на Демократическата партия, които, по негово мнение, "разединява" американското общество и отбеляза, че Русия трябва да се "счупва от смях", като гледа как САЩ се разделят сами на части, съобщи РИА "Новости" в петък (12 май).

Плевнелиев: Смесената, а не мажоритарната система, е най-добрата за нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219100

Плевнелиев: Смесената, а не мажоритарната система, е най-добрата за нас"За мен като държавен глава бе важно да гледам стратегически и дългосрочно и за това смятам, че стратегически и дългосрочно е въвеждането на смесената изборна система. Това е най-доброто решение за България". Това заяви в "Още от деня" по БНТ президентът на България Росен Плевнелиев. И добави: "Решението на ГЕРБ за мажоритарна система е

Махмуд Абас: Москва ще има ключова роля за решаването на конфликта между Израел и Палестина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219085

Махмуд Абас: Москва ще има ключова роля за решаването на конфликта между Израел и ПалестинаМирът между Израел и Палестина не може да бъде постигнат без участието на Русия, заяви президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас по време на срещата му в четвъртък с руския държавен глава Владимир Путин в сочи, пише The Jerusalem Post, цитиран от "Фокус". „Невъзможно е да се реши палестинският въпрос без съдържателно участие на Русия в

Сърбия разрушава най-големия нелегален лагер от Балканския маршрут

http://www.moreto.net/novini.php?n=351140

Сръбските власти започнаха днес да разчистват изоставен жп склад, който се бе превърнал в дом за хиляди блокирани мигранти от края на миналата година, предаде ДПА. На мястото в момента няма хора. Повечето от мигрантите, които се бяха настанили там в очакване на възможност да се промъкнат през затворените балкански граници на път към Западна Европа, преди това се съгласиха да се преместят в редовни бежански центрове.

От ЧЕЗ съобщават за планирани прекъсвания на захранването поради профилактика

http://www.cross.bg/mahala-kushta-mestnost-1542722.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването. Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 15 - 19 май 2017 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върху които са извършвани планирани дейности. София - градОбщина Витоша За периода 15-16.05.2017 г. /09:00 - 15:00 ч./ - София Комплекс „Резиденшъл парк"На 15.05.2017 г. /11:30 - 13:30 ч./ - София Симеон Радев/Кирил Янев/ 43, № 70-72На 15.05.2017 г. /14:00 - 16:00 ч./ - София Преки път/Димитър Монов/ 6; Чинар 4На 15.05.2017 г. /09:00 - 11:00 ч./ - София Цар Борис III/Девети септ. 272, 270, 280, 268, 274, 276На 16.05.2017 г. /14:00 - 16:00 ч./ - София 64-та /Кв. Симеоново/ 9 сгр. ВНа 16.05.2017 г. /11:30 - 13:30 ч./ - София 410-та 29, 33, на ъгъл, 25, 40 Драгалевци, 27, 34, 23, 36, 32, 35, 39, Кв

"Да, България": Унищожава се най-ценният туристически ресурс - дивата природа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/12/2970319_da_bulgariia_unishtojava_se_nai-cenniiat_turisticheski/?ref=rss


Законопроектът на "Обединени патриоти" и ГЕРБ за облекчаване на условията за застрояване на земеделските земи е съществена заплаха за Черноморското крайбрежие и е единствено в полза на близки до властта строителни фирми. Това се казва в становище на "Да, България" по един от първите законопроекти, с които се захвана Народното събрание.

Проектът за изменение на Закона за опазване на земеделските земи е на Патриотите, бил е одобрен вчера от ресорната...

Задържаха стрелеца в Пловдив, абитуриент е

https://www.24chasa.bg/region/article/6219094

Задържаха стрелеца в Пловдив, абитуриент еПловдивската полиция задържа шофьора на БМВ-то, който днес сутринта стреля във въздуха с газов пистолет от прозореца си. От пресцентъра на ОД-МВР Пловдив уточниха, че става въпрос за 19 годишен абитуриент от една от гимназиите в града. Младежът е гърмял 3-4 пъти със законно притежаван газов пистолет.

"Нощта на музеите" ще бъде на 20 май

https://www.actualno.com/art/noshtta-na-muzeite-shte-byde-na-20-maj-news_611020.html

На 20 май 2017 г. (събота) ще се проведе тринадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите”. Министерството на културата продължава да приема предложения за присъединяване към инициативата от цялата страна, които се включват в Националната програма за отбелязване н

1040 лв. максимална пенсия от 2019 г., новоотпуснатите - без таван

http://offnews.bg/news/n_1/n_655403.html

Таванът на пенсията ще запази през 2018 г., ще се увеличи от 910 на 1 040 лева през 2019 г. за старите пенсии и напълно ще отпадне за новите (отпуснатите от 1 януари 2019 г.) пенсии. Тя обаче едва ли ще се увеличи драстично, защото таванът вече ще е достигнал 40% от максималния осигурителен доход, а той се запазва 2600 лева следващите три години. Това предвижда проектът за средносрочна бюджетна прогноза за 2018-2020 г. на Министерството на финансите. Пенсиите няма да се индексират по т. нар. швейцарското правило, а с фиксиран процент - 3.8% през 2018 и 2019 г. и 3.7% през 2020 г. Причината е, че ако се ползва швейцарското правило (50% ръстът на инфлацията + 50% ръстът на средния осигурителен доход) се очаква индексацията да е по-ниска. Социалната пенсия за старост и минималната пенсия за стаж и възраст ще се увеличават със същите проценти. Минималната пенсия за стаж и възраст ще се увеличи на 180 лв. от 1 юли и на 200 лева от 1 октомври 2017 г. Възрастта за пенсиониране ще расте съгласно заложеното в Кодекса за социално осигуряване: Минималната възраст за пенсиониране на работещите в сектор „Сигурност” ще продължи да се увеличава с по 2 месеца до достигане на 53 години и 6 месеца през 2020 г.

С лекота и прецизност: Куевас направи удара на турнира в Мадрид (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2017/05/12/2970241_s_lekota_i_preciznost_kuevas_napravi_udara_na_turnira/?ref=rss


Голяма доза чувство, порция нестандартност, щипка магия, мъничко късмет и... резултатът е сензационен удар.

Уругваецът Пабло Куевас направи страхотно изпълнение на няколко метра зад основната линия с гръб към мрежата по време на четвъртфиналите в турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид. 27-ият в ранглистата остави безпомощен своя съперник Александър Зверев в красиво разиграване.

Страхотният удар на Куевас му даде сили да направи обрат и...

Кечът в екстаз: Скалата ще стане президент на САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_655402.html

Светът на кеча изпадна в екстаз след изявлението на Дуейн Джонсън - Скалата, че може да се кандидатира за президент на САЩ през 2020 година. Сега мускулестият тип е най-скъпоплатеният актьор на Холивуд. Пътят към Белия дом е открит!  Бившите му колеги от ринга са сигурни, че шампионът ще го направи. Иначе няма да открехва завесата пред авторитетно списание като GQ. Майк Фоули, с когото Скалата имаха легендарно партньорство, застана с две ръце зад идеята. "Скалата има потенциал да обедини наистина Америка! Той трябва да се кандидатира като независим и да каже, че е готов да работи с всеки", сподели Фоули. За евентуални дебати с Тръмп бившият кечист се изказа кратко и ясно: "Ще бъдат легендарни". Фоули не е единственият борец от прочутото шоу, подкрепил веднага Скалата. Таз, който има болезнени загуби от Джонсън, отсече: ще гласува за Дуейн Джонсън. "Скалата е сериозно момче", аргументира се Таз.

Airbnb ще събира и внася данъци от името на домакините в Мексико сити

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/airbnb-shte-sybira-i-vnasia-danyci-ot-imeto-na-domakinite-v-meksiko-siti-239286/

Латинска Америка е най-бързо развиващият се пазар на компанията и тя е решила да действа по-мирно, вместо да води безкрайни съдебни битки

Дневен хороскоп за 13 май

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-13-maj-news_610980.html

Овен През този ден изцяло се придържайте към правилата. Всяка крачка в страни ще бъде забелязана и санкционирана. Хората ще ви вярват за всичко, което кажете и няма да се усъмнят в нищо. Не забравяйте, че денят си има край и следва нов де в който нещата ще са коренно различни.

Цар Симеон II: Добре е да се обмисли идеята да се въведе "Син флаг" за градовете, които развиват устойчив градски туризъм

http://www.moreto.net/novini.php?n=351082

Негово Величество взе участие в 105-та Генерална асамблея на Световната организация по туризъм, която се проведе от 10-ти до 12-ти май в Мадрид. Това съобщиха от пресофиса на Негово Величество Цар Симеон II. В качеството си на един от 5-мата Специални посланици на Международната година на устойчивия туризъм за развитие, той присъства като почетен гост на официалното откриване.

Според Инспектората съдът е виновен по-често за оправдателните присъди от прокуратурата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/12/2970267_spored_inspektorata_sudut_e_vinoven_po-chesto_za/?ref=rss


Проверка на Инспектората към ВСС показала, че най-честите причини за оправдателните присъди се коренят в работата на съда, а не на прокуратурата. Проверката е по заповед на главния инспектор Теодора Точкова и е извършена през 2016 г. на база събрана информация по време на проверки на дейността на прокуратурите през 2014 и 2015 г., съобщава пресцентърът на институцията.

Проверка е извършени в 9 окръжни, 3 военно-окръжни и 17 районни прокуратури.

През...

Тръмп за уволнения шеф на ФБР: Фукльо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218777

Тръмп за уволнения  шеф на ФБР: Фукльо“Щях да го уволня независимо от препоръките. Той е фукльо и самохвалко.” Това каза президентът на САЩ Доналд Тръмп пред Ен Би Си за решението си да смени шефа на ФБР Джеймс Коми. Тръмп добави, че в бюрото царяла бъркотия и той лично е взел решението за уволнението. Президентът разкри, че не е молил Коми да спре разследването за руска намеса на

Волейболната федерация привлече нови партньори

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/12/2970274_voleibolnata_federaciia_privleche_novi_partnyori/?ref=rss


Българската федерация по волейбол (БФВ) привлече нови партньори в лицето на "Лидл" и "София Ауто". Представянето на веригата супермаркети ще бъде в началото на следващата седмица, като все още не са обявени детайли.

Вероятно споразумението е насочено към мъжкия национален отбор. Тази година съставът ще участва в Световната лига и на европейското първенство.

"София Ауто" ще предостави автомобили "Опел" за...

Сагата "Техномаркет" срещу "Глориент" в Благоевград е на път да приключи

http://www.mediapool.bg/sagata-tehnomarket-sreshtu-glorient-v-blagoevgrad-e-na-pat-da-priklyuchi-news263808.html

Съдия Владимир Ковачев от Окръжния съд-Благоевград обяви, че до месец ще произнесе своето решение по съдебната сага между веригата на Делян Пеевски "Техномаркет" и компанията "Глориент". Магистратът обяви, че смята спора за изяснен, съобщи правният сайт "Де факто". Спорът между двете компании датира от началото на м.г., когато "Техномаркет" спира да плаща наема за 18 магазина и складове, собственост на "Глориент". Това съвпада с придобиването на "Техномаркет" от "НСН Инвестмънт" на Делян Пеевски. В отговор "Глориент" завежде редица дела за опразване на помещенията, тъй като търговската верига отказва да ги напусне. "Техномаркет" на свой ред заведе дела в редица градове на страната, с които претендира, че са нищожни договорите за покупка на самите магазини на "Глориент". Сделката бе сключена през 2006 г. Търговската верига на Пеевски вече загуби на първа инстанция едно от делата за нищожност на договорите за покупка на магазините – това в Русе. Преди това Софийският градски обяви, че "Техномаркет" трябва да опразни магазина в Благоевград, защото не е плащан наемът. Сега съдът в Благоевград трябва да реши дали "Глориент" притежава този магазин по силата на валиден договор. Заседанието на съда в Благоевград бе очаквано с интерес, тъй като съдът бе наредил принудително довеждане под конвой на главния счетоводител на "Техномаркет" Димитър Петрушев, припомня "Де факто". Той не се яви в съдебната зала през март, въпреки че бе редовно призова. Не се яви и в петък. Оказа се, че разпореждането за принудителното му довеждане е отменено, след като Петрушев изпратил болничен лист. Неоткриваема се оказа и бившият шефка на продажбите в "Техномаркет" Маргарита Богатинова, която бе поискана за свидетел от адвокатите на компанията на Пеевски. Защитата на "Техномаркет" обаче продължи да настоява на изслушването на главния счетоводител, без да се ангажира да го доведе. Съдът все пак реши да заличи двамата като свидетели заради трудностите по намирането им.

Последно вечно дерби на 28 май от 18,30 часа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6219075

Последно вечно дерби на 28 май от 18,30 часа"24 часа" позна. Послмедното вечно дерби за сезона е на 28 май от 18,30 часа на стадион "Васил Левски". Ето и цялото решение на СТК: Решение - 12.05.2017 г. Приема предложената програма на Първа професионална лига до 36-ти кръг включително и баражите за определяне на участниците в Първа и Втора лига за сезон 2017/2018 и баража за определяне на

SOFIX записа първи ръст за седмицата в последната борсова сесия

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sofix-zapisa-pyrvi-ryst-za-sedmicata-v-poslednata-borsova-sesiia-239292/

Само четири дружества от SOFIX повишиха цената на акциите си през седмицата, а оборотът беше подкрепен от няколко пакетни сделки на Еврохолд

Германия прие специален закон за безпилотните автомобили

http://www.investor.bg/novini/444/a/germaniia-prie-specialen-zakon-za-bezpilotnite-avtomobili-239293/

С документа се разчиства пътя пред автомобилостроителния сектор за разработването на самоуправляващи се автомобили

Бомбата в Рим най-вероятно е поставена от местни анархисти

http://offnews.bg/news/n_1/n_655401.html

Бомбата, която избухна днес в Рим, най-вероятно е поставена от местни анархисти. Това е версията, по която работи полицията в италианската столица, съобщи БНТ.  Бомба избухна в близост до пощенски офис в центъра на Рим тази сутрин. Беше чута и втора експлозия, която според полицията е предизвикана от запалването на бензина в паркиран наблизо автомобил. При взривовете нямаше пострадали.  Очевидци разказват за голяма паника сред жители на града.  На мястото са намерени пластмасова бутилка и кухненски таймер. Според полицията устройството е било твърде елементарно и не е имало за цел да нанесе големи поражения, затова по всяка вероятност не става дума за терористично нападение.  Смята се, че вероятно става въпрос за протестна акция на местни анархисти. 

„Дунав“ изпусна „Лудогорец“ в Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/dunav-izpusna-ludogorec-v-ruse-2023212

„Дунав“ направи 2:2 с „Лудогорец“ Разград в шестия си мач от шампионския плейоф на първенството в Първа лига.

Домакините отново се бяха погрижили за празнична атмосфера на двубоя, за което спомогнаха и изпълнените трибуни на Градския стадион в Русе, на които имаше н

Няколко испански компании са станали обект на кибератаки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219069

Няколко испански компании са станали обект на кибератаки

Няколко испански компании, включително телекомуникационният гигант „Телефоника“ са станали обект на кибератаки в петък, съобщиха от правителството в Мадрид, предава AFP, цитирана от "Фокус". От енергийното министерство заявиха, че имат „потвърждение за различни кибиратаки, насочени срещу испански компании“ и добавиха,

Радарите за превишена скорост утре - 13 май, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=351129

Служители на пътната полиция ще следят утре - 13 май и в нощта срещу 14 май, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. - резиденция "Евксиноград" 08:10ч.

През 2019 г. отпада таванът за новоотпуснати пенсии

http://econ.bg/Новини/През-2019-г-отпада-таванът-за-новоотпуснати-пенсии_l.a_i.742519_at.1.html

Таванът за новоотпуснатите пенсии ще отпадне през 2019-та година. През 2020-а година минималната заплата трябва да достигне 610 лева. Това е записано...

Новият френски премиер може да бъде обявен в неделя

http://pogled.info/svetoven/evropa/noviyat-frenski-premier-mozhe-da-bade-obyaven-v-nedelya.85728

/Поглед.инфо/ Избраният от новия президент на Франция Еманюел Макрон министър-председател на страната може да бъде обявен още в неделя, с ден по-рано от очакваното, съобщи телевизионният канал БФМ-ТВ.

Кюрди сложиха флаговете на Сирия и Русия до границата с Турция

http://pogled.info/svetoven/kyurdi-slozhiha-flagovete-na-siriya-i-rusiya-do-granitsata-s-turtsiya.85729

Флаговете на Сирия и Русия бяха окачени в района на Африн до границата с Турция, съобщи Анадолската агенция.

Бъдете спокойни, клането над истината продължава!

http://pogled.info/bulgarski/badete-spokoini-klaneto-nad-istinata-prodalzhava.85730

/Поглед.инфо/ Не остана актриса или певица – от по-известните, която да не разкрие с 30-годишна давност, как Живков я поканил на танц, как и шепнел в ушенцето, как я питал има ли нужда от апартамент и други врели-некипели.

Тръмп заплаши уволнения директор на ФБР да не говори пред медиите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/12/2970304_trump_zaplashi_uvolneniia_direktor_na_fbr_da_ne_govori/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди уволнения директор на ФБР Джеймс Коми да не говори пред медиите, като го заплаши със записи на разговорите помежду им.

"Джеймс Коми да се надява, че няма "записи" на разговорите ни, преди да започне да изнася информация към медиите!", написа Тръмп в обичайния си емоционален стил в "Туитър".

Агресивният намек на президента вероятно ще разпали още повече скандала, избухнал след...

Живакът ще удари 32° на места утре

http://www.cross.bg/predimno-kypesta-razviva-1542726.html

/КРОСС/ На 13 май ще бъде предимно слънчево. След обяд и привечер ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони с гръмотевици. Ще духа слаб вятър предимно от запад-северозапад, който в следобедните часове в Западна България временно ще се усили. Ще бъде топло с максимални температури между 27° и 32°. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца, привечер ще започне да се повишава. Над планините ще е предимно слънчево, около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места главно в Стара планина ще превали и прегърми. Ще духа умерен югозападен вятър, който в следобедните часове ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Ще бъде топло с максимална температура на височина 1200 метра - около 20°, на 2000 метра - около 13°. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, възможно е да превали. Ще духа слаб югоизточен вятър, който привечер ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 23° и 26°. Температурата на морската вода е 15-17°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.    

Заченати ин витро деца поискаха ДНК тест на бившия директор на банка за сперма

http://www.mediapool.bg/zachenati-in-vitro-detsa-poiskaha-dnk-test-na-bivshiya-direktor-na-banka-za-sperma-news263807.html

Около 23 холандци, родени в резултат на ин витро оплождане, поискаха от съда ДНК тест на покоен бивш директор на банка за сперма, който може да е техен биологичен баща, предаде Франс прес. Родители и деца обвиняват лекаря, починал в началото на миналия месец, че е използвал собствената си сперма вместо тази на избрания донор. Самият Ян Карбат, бивш директор на клиниката, разположена край Ротердам, твърдял, че е биологичен баща на 60 деца, родени в резултат на ин витро оплождане. Ищците поискаха техните ДНК да бъдат сравнени с тази на Карбат, за да разберат дали той им е биологичен баща. "Това е въпрос на идентичност, то помага на човек да формира своята личност", заяви адвокатът Тим де Бьотерс, представляващ семействата, пред гражданския съд в Ротердам. "Фундаментално право на всеки е да знае откъде произлиза", добави той. Адвокатът разказа историите на всяко от заченатите ин витро бебета. Една от жените се е родила с кафяви очи, докато предполагаемият донор е трябвало да има сини. Един от мъжете няма физически прилики със своя предполагаем баща, което предизвикало подозрения. В отговор Лизет де Хан, която представлява интересите на съпругата на починалия лекар, заяви, че няма никакви доказателства, че Карбат е използвал собствената си сперма. Тя се противопостави на искането, позовавайки се на правото на защита на личния живот, и посочи че лекарят, пионер в областта на ин витро оплождането, е включил в завещанието си забрана да се извлича ДНК след смъртта му. На 2 май по искане на семействата полицията конфискува предмети от жилището на покойния. Адвокатът на семействата предпочита ДНК да бъде извлечена от лични вещи, но други възможности са ДНК тест на законно дете или ексхумирането на тялото на Карбат. След множество оплаквания, медицинският център е бил затворен през 2009 г. заради административни нередности. Смята се, че Карбат е подправял данни, изследвания за заболявания и описания на донорите на сперма и е надхвърлил допустимия максимум от шест деца за един донор. Съдът ще обяви решението си на 2 юни.

Хакери рекетират най-големия испански телеком

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/12/2970286_hakeri_reketirat_nai-golemiia_ispanski_telekom/?ref=rss


Испанското правителство предупреди в петък, че много компании са обект на атака от хакери, които превземат компютрите им и ги изнудват да им платят, за да им върнат контрола.

Сред жертвите е "Телефоника", най-големият телеком в страната. Енергийни компании като "Ибердола" и "Газ Натурал" предприеха превантивни мерки за защита.

"Има обявена тревога за мащабна атака за рекетиране на различни организации, която засяга...

Очите пред "24 часа": Проверяват фирми на майка ми и дъщеря ми, не мои

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218770

Очите пред "24 часа": Проверяват фирми на майка ми и дъщеря ми, не мои"Дъщеря ми Станислава и майка ми бяха викани в полицията онзи ден, за проверка на фирмите им за таксита. Гледаха документите, нищо повече. Но аз нямам нищо общо с този бизнес. Майка ми кара такси от 30 г., отдавна има фирма. Станислава и приятелят й също имат таксиметрова фирма. Тримата държат по три коли в курорта, това е.

ЦЕРН търси програмисти от Враца

https://vesti.bg/tehnologii/cern-tyrsi-programisti-ot-vraca-6069070

В началото на месец юни започва и предварителният подбор за безплатните 9-месечни курсове по програмиране във "Враца софтуер общество"

Киберпрестъпници атакуваха болници в Англия

https://www.actualno.com/europe/kiberprestypnici-atakuvaha-bolnici-v-anglija-news_611018.html

Болници в Англия станаха жертва на мащабна кибератака, съобщи The Guardian. Лекарите разказват, че хакери блокират компютърните мрежи на лечебните заведения и настояват за откуп, за да позволят възстановяване на работата. По-рано днес стана известно, че обект на сходна атака е

Различните поколения във Великобритания са на различно мнение за Брекзита

http://www.mediapool.bg/razlichnite-pokoleniya-vav-velikobritaniya-sa-na-razlichno-mnenie-za-brekzita-news263806.html

Старите и младите гласоподаватели във Великобритания са все по-разделени по въпроса за излизането на страната от Европейския съюз и нейните лидери. Това показва ново проучване на общественото мнение, публикувано по-малко от месец преди предсрочните парламентарни избори на 8 юни, предаде Ройтерс. Според 62 процента от участниците на възраст между 18 и 24 години в онлайн анкетата, проведена от института "ЮГов" за вестник "Таймс", Брекзитът е бил грешно решение. Само 25 на сто от респондентите в тази възрастова категория са уверени, че решението за напускане на ЕС е било правилно. 60 процента от запитаните на възраст над 65 години подкрепят Брекзита, а 34 на сто го смятат за грешка. Общо 46 процента от участниците в проучването са против излизането на Великобритания от ЕС. 43 на сто смятат, че Брекзитът е правилният избор. Коментирайки резултатите от сондажа, политическият анализатор Матю Гудуин заяви в Туитър, че различията по въпроса "ще разкъсват Великобритания през идните години", отбелязва Ройтерс. Само 31 на сто от британците на възраст между 18 и 24 години подкрепят оставането на премиера Тереза Мей начело на страната. 37 процента от тях подкрепят лидера на основната опозиционна сила, Лейбъристката партия, Джереми Корбин. Той се ползва с подкрепата на само 7 на сто от гласоподавателите над 65-годишна възраст. 70 процента от тях поддържат Тереза Мей. В проучването са участвали 1651 пълнолетни британци. 46 на сто от тях подкрепят Консервативната партия на Мей, а 30 процента - лейбъристите. Това означава, че Мей е на път да спечели голямо парламентарно мнозинство на изборите на 8 юни. 45 на сто от гласоподавателите на възраст под 24 години са заявили, че ще гласуват за лейбъристите, а 68 процента от онези над 65 години - за консерваторите.

Руски Су минал на 6 мeтра от самолет разузнавач на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218787

Руски Су минал на 6 мeтра от самолет разузнавач на САЩРуски изтребител е прелетял на 6 м разстояние от разузнавателен самолет на САЩ над Черно море, съобщи Ройтерс. Руският Су-27 засякъл самолета ПИ-8A “Посейдон”, който извършвал патрулен полет, на 9 май. Според Москва американците се приближавали опасно близо към границата на

Голямата промяна на НДК

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/goliamata-promiana-na-ndk-239289/

Обновяването на конгресния център е във връзка с предстоящото председателство на ЕС от страна на България

Епидемия от ебола в северната част на ДР Конго

http://www.mediapool.bg/epidemiya-ot-ebola-v-severnata-chast-na-dr-kongo-news263805.html

Епидемия от хеморагичната треска ебола беше обявена в северната част на Демократична република Конго, където от 22 април са починали най-малко 3 души, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Франс прес. По данни на СЗО епидемията е засегнала област в провинция Бас Уеле, покрита с екваториални гори, край границата с Централноафриканската република. Последната епидемия от ебола в ДР Конго избухна през 2014 г., припомня АФП. По официални данни тя е причинила смъртта на 49 души. "Това е много отдалечен район, силно залесен, така че имаме голям късмет", заяви говорителят на СЗО Ерик Кабамби, визирайки областта, където бе обявена епидемията от ебола, предаде Ройтерс. "Винаги приемаме подобни случаи много сериозно", подчерта той. По-рано Ройтерс съобщи, че по данни на здравното министерство на ДР Конго двама души са починали от ебола и е потвърдено, че още един човек е заразен. Общо девет човека са показали симптоми на хеморагична треска в североизточната част на страната от 22 април.

Индексите в САЩ се понижават след тежка седмица за търговците на дребно*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/indeksite-v-sasht-se-ponijavat-sled-tejka-sedmica-za-tyrgovcite-na-drebno-239288/

Акциите на тези компании станаха обект на натиск, след като веригата J.C. Penney отчете 10-процентов спад в цената на акциите си в предборсовата търговия

Ще се завърнат ли американските миньори в зелените долини?

http://www.investor.bg/sasht/337/a/shte-se-zavyrnat-li-amerikanskite-miniori-v-zelenite-dolini-239290/

Мините в Западна Вирджиния започват отново да назначават хора, насърчени от обещанията на Доналд Тръмп

От 2018 г. минималната заплата става 510 лв., от 2020 г. - 610 лв.

https://www.actualno.com/business/ot-2018-g-minimalnata-zaplata-stava-510-lv-ot-2020-g-610-lv-news_610995.html

В средносрочен план се предвижда увеличаване размера на минималната работна заплата от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари 2018 г., на 560 лв. от 1 януари 2019 г. и на 610 лв. от 1 януари 2020 година. Това се посочва в публикувания проект на средносрочната бюджетна прогноза за 2018-2020, съобщиха от пре

Лиляна Павлова става председател на Съвета по европейските въпроси

http://econ.bg/Новини/Лиляна-Павлова-става-председател-на-Съвета-по-европейските-въпроси_l.a_i.742518_at.1.html

Министърът за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Лиляна Павлова беше определена за председател на Съвета по...

Утре ще е предимно слънчево, с краткотрайни валежи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6218988

Утре ще е предимно слънчево, с краткотрайни валежиПрез нощта ще е с разкъсана, предимно висока облачност. Минималните температури ще са между 11° и 16°, а през деня ще бъде топло с максимални температури между 27° и 32° .Това съобщиха от Националната агенция по хидрология и метеорология (НИМХ) към БАН. През деня ще е предимно слънчево. След обяд и привечер ще се развива купеста и купесто-дъждовна

Цонев: Българският национализъм поражда турски национализъм

http://clubz.bg/53834-conev_bylgarskiqt_nacionalizym_porajda_turski_nacionalizym

Парламент Йордан Цонев1433312339765

Българското правителство е съставено на много погрешна основа. Това каза пред БНТ Йордан Цонев (ДПС)

"Вкарването на националисти във властта не е европейска практика. В Европа се води борба срещу националистите, правят се какви ли не коалиции. А тук сестрински партии на Марин льо Пен се канят във властта", заяви Цонев.

Той смята, че нашите националисти са достатъчно опасни, за да бъдат пускани във властта.

"Те не са патриоти, те са етнонационалисти. Етнонационализмът е много опасен, особено на Балканите. Поражда насрещен етнонационализъм. Българският национализъм поражда турски национализъм. Това е опасно. Толерирането на национализма не е полезно, а за България е опасно", заяви Цонев.

Той обясни, българският етнически модел включва патриотизма и отказ от етнонационализма. А идеята за ЕС е за отказ от национализъм, който удави в кръв Европа през XX в.

ДПС ще пита на всички европейски форуми защо в Европа не може да се управлява с националисти, а в България може.

"Втори мандат ГЕРБ не разбра, че за България и Европа е опасно да се вкарват националисти във властта", заяви Цонев.

Според него в България трябва да се управлява по европейски. Критиките на ДПС били към ГЕРБ. ДПС нямало да гласува никога "за" при гласуване в парламента, от което зависи оцеляването на мнозинството. Цонев отрече да има хора на ДПС по долните етажи на властта.

Цонев разказа, че наскоро от ДПС имали среща с европейски посланик, който казал, че ситуацията в Македония е такава, защото там нямало ДПС.

Максим Минчев представя книгата на Соломон Паси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218952

Максим Минчев представя книгата на Соломон ПасиПремиера на книгата „Соломон Паси. Статии, мнения, коментари, интервюта, извън протокола“ на издателска къща „Хермес“ има тази вечер от 18 часа в зала на регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора. Представя я шефът на БТА Максим Минчев, съставител и редактор на книгата. Бившият служебен премиер Огнян Герджиков също е на премиерата.

Карбовски: Българският Хелзинкски комитет съди журналист с пари от грантовете си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218909

Карбовски: Българският Хелзинкски комитет съди журналист с пари от грантовете сиПопитал съм официално Президента, Главния прокурор и Омбудсмана - докога БХК ще се отнася към нас като туземци. Те съдят български журналист с пари от грантовете си, чичо Джордж и леля Хилари. Това е безчестие, освен че е предателство. Отговор нямам вече повече от месец. А новината е, че това е само първа инстанция.

Нова настилка на футболното игрище дари възпитаник на ОУ“Отец Паисий“

//dariknews.bg/regioni/razgrad/nova-nastilka-na-futbolnoto-igrishte-dari-vyzpitanik-na-ouotec-paisij-2023209

Възпитаник на ОУ“Отец Паисий“-Разград направи дарение на родното школо. Така Джипо Джипов отговори на призива на директора на училището Мирослав Минков, отправен на първото издание на състезанието „Спортна одисея“. Надпреварата между малки спортисти от три училища бе организирана от немската фондац

Петте най-смъртоносни опасности на Марс

//dariknews.bg/novini/sviat/pette-naj-smyrtonosni-opasnosti-na-mars-2023210

Планетологът Паскал Лий от НАСА представи изследване на тема кои са петте основни причини, от които може да умре човек на Марс, предаде Лента. Това се случи по време на конференцията "Хора на Марс" във Вашингтон.
 
Непосредствена опасност за хората, намиращи се на пов

Съд нареди на президентството да предостави стенограмите за КТБ

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/syd-naredi-na-prezidentstvoto-da-predostavi-stenogramite-za-ktb-239287/

На срещата при Росен Плевнелиев не е обсъждана защитена от закона информация, мотивира се съдия Стефан Станчев

Русия заплаши все пак да отговори на САЩ за изгонените от Обама руски дипломати

http://offnews.bg/news/n_1/n_655399.html

Русия заплаши да отговори на САЩ за изгонените от администрацията на бившия американски президент Барак Обама 35 руски дипломати, ако не им бъде върнато иззето при този случай дипломатическо имущество.  Това обяви помощника на руския президент Владимир Путин Юрий Ушаков, цитиран от ТАСС и БТА.  В края на миналата година САЩ обяви за персона нон грата 35 руски дипломати и наложи санкции на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ), както и Федералната служба за сигурност (ФСБ) заради участието им според администрацията на Обама в хакерски действия срещу политически организации във връзка с президентските избори в САЩ през ноември. Тогава Путин отказа да наложи ответни мерки на САЩ, като обяви, че с тези си действия Америка иска да предизвика реакцията на Русия, но няма да се получи. Ситуацията обаче явно се е променила.  "Ние очакваме да ни бъде върнато руско дипломатическо имущество, незаконно конфискувано преди Нова година от предишните американски власти", каза днес Юрий Ушаков. "Решихме да не отговаряме веднага на това грубо отношение, но никой още не е отменил принципа на взаимност в дипломацията... Нашето търпение не е безгранично", заяви той. По думите му руският външен министър Сергей Лавров е повдигнал въпроса за дипломатическото имущество по време на посещението си във Вашингтон тази седмица. Ушаков каза, че Русия още през декември миналата година е предупредила САЩ, че "е необходимо ситуацията да се върне в изходната точка". "Ако това не бъде направено, разбира се, на дневен ред ще бъдат ответни мерки от руска страна", посочи той.

Иванов: Лъжа е, че планирам извънредно положение в Македония

https://www.actualno.com/balkani/ivanov-lyja-e-che-planiram-izvynredno-polojenie-v-makedonija-news_611017.html

Македонският президент Георге Иванов категорично отхвърли твърденията на вътрешния министър Агим Нухиу, че участвал в план за обявяване на извънредно положение в Република Македония. В интервю за местната телевизия "Алсат-М" Нухиу заяви вчера, че "един от сценариите на Ив

Мокрите сънища на Краля Слънце

http://pogled.info/svetoven/mokrite-sanishta-na-kralya-slantse.85726

/Поглед.инфо/ Привет Кралю, опитвам се да разбера как точно „дишаме във врата на Китай по икономически растеж“? То и двамата с вас сме „прости“, но на икономическия форум в Давос (януари т.г.) онези умните – вашите „Господари“ рекоха, че скоро Китай може „да оглави световното икономическо лидерство“.

Меркел ще посрещне Макрон на 15 май

http://pogled.info/svetoven/evropa/merkel-shte-posreshtne-makron-na-15-mai.85727

/Поглед.инфо/ Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел е поканила новия президент на Франция Еманюел Макрон да посети Берлин на 15 май, съобщи на брифинг говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

Турция тества собствена ракета с далечен обсег в Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=351139

Турция проведе успешно изпитание на собствена ракета с далечен обсег на действие. Това потвърди министър на отбраната Фикри Ъшък, цитиран от Daily Sabah. Тестът на ракетата „Бора“ е проведен на полигон в провинция Синоп. Според министъра, тя е поразила успешно своята цел в Черно море.

Над 8 часа танцов маратон в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6218373

Над 8 часа танцов маратон в Добрич25 колектива от общини от добричка област и страната ще вземат участие в Петия национален фолклорен фестивал „Събрали ми се, наиграли в Добруджа“, който ще се проведе в събота в Летния театър на Добрич. Събитието се организира от сдружение „Пъстър хоровод“, Младежки център „Захари Стоянов” и община Добрич,

Юрген Клоп се усъмни: Саутхямптън свали гащите пред Арсенал

http://offnews.bg/news/n_1/n_655400.html

Понякога дори страстите в Англия се доближават до нашенските. Нервите на Юрген Клоп не издържаха пред реалната опасност отборът да изпадне от топ 4. Мениджърът на Ливърпул заяви, че Саутхямптън е направил услуга на Арсенал, с който мърсисайдци се борят за място в зона "Шампионска лига". Причината за това е различното поведение на "светците" в двубоите с мърсисайдци и "артилеристи". Миналата неделя Саутхамптън удържа нулевото равенство на "Анфийлд". Три дни след това "светците" загубиха у дома с 0:2 от Арсенал. "В нашия мач със Саутхямптън ние владеехме топката в 70% от времето. Те играха много, много дефанзивно срещу нас. Гледах техния мач в сряда и това беше много открит двубой. Не съм сигурен защо те направиха тази услуга на Арсенал, но тази среща бе напълно различна", сподели Клоп. Немецът малко прекалява, защото Ливърпул изпусна 5 нарисувани точки само в последните две домакинства. Преди гафа със Саутхямптън "червените" паднаха от Кристъл Палас. Три кръга преди края само първият Челси и вторият Тотнъм са сигурни за Шампионската лига. Ливърпул е трети със 70 точки, но и с мач повече от преследвачите. Манчестър Сити има 69, Арсенал 66, а Ман Юнайтед 65.

Владислав Горанов: Едва през 2020 г. бюджетът ще е без дефицит

http://econ.bg/Новини/Владислав-Горанов-Едва-през-2020-г-бюджетът-ще-е-без-дефицит_l.a_i.742517_at.1.html

Консолидираният бюджет(който включва освен държавния, но и този на висшите училища, на съдебната власт, на държавните медии и др.) ще продължи да е...

Българската сензация на „Евровизия“ Кристиан в "Комбина"

https://vesti.bg/lyubopitno/bylgarskata-senzaciia-na-evroviziia-kristian-v-kombina-6069069

В късите си разкази тази неделя Мария Йотова ще разкаже за голите снимки като залог за кредит

Минималната заплата може да стане 510 лева от 1 януари

http://www.cross.bg/perioda--politika-1542732.html

/КРОСС/ Минималната работна заплата да бъде увеличена от 460 лева на 510 лв. от 1 януари 2018 г. Година по-късно - от 1 януари 2019 година тя да стане 560 лв. и да достигне 610 лв. от 1 януари 2020 година е прогнозата на финансистите. Това е записано в публикувания от Финансовото министерство Проект на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 година. При разработване на разходите за пенсии за периода 2018-2020 г. е взето предвид увеличаването на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст на 180 лв. от 1 юли 2017 г. и на 200 лв. от 1 октомври 2017 година. В средносрочната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. е предвидено поетапно увеличаване на възнагражденията на педагогическия персонал в системата на предучилищното и училищното образование с цел постигане на удвояването им в 2021 година. Според документа, данъчната политика за този период не предвижда значителни промени на основните данъци и ставки. За периода 2018-2020 г. е повишаването на събираемостта и намаляването на дела на сенчестата икономика. Увеличават базата, върху която самоосигуряващите се лица внасят сумите в бюджета. За 2018 година, съобразно облагаемия им доход, се увеличава съответно в размер на 510 лв., 550 лв., 600 лв. и 650 лв.; за 2019 г. - 560 лв., 600 лв., 650 лв. и 700 лв.; за 2020 г. - 610 лв., 650 лв., 700 лв. и 750 лева. Осигурителната политика за периода 2018-2020 г

Григор Здравков: Знам кой е поръчителят на побоя над мен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218810

Григор Здравков: Знам кой е поръчителят на побоя над мен"Знам кой е е поръчителят на побоя върху мен. Казва се Митко Стефанов - Каратиста", това заяви пребитият Григор Здравков в предаването "Лице в лице" по БиТиВи. "Първият удар ми се размина, последва втори и след третия аз паднах", обяснява Здравков. Преди да загуби съзнание Здравков си спомня, че са го налагали трима човека.

Видео: "Светеща" пластмаса може да подобри рециклирането

http://www.dnevnik.bg/video/2017/05/12/2968714_video_sveteshta_plastmasa_moje_da_podobri_recikliraneto/?ref=rss


Учени от Великобритания разработиха нова технология за добавяне на луминисцентни маркери към пластмасови продукти, която може да подобри рециклирането на отпадъци. Преди това, обаче, индустрията би трябвало да се съгласи да я прилага.

В момента се полагат усилия пластмасовите опаковки да се отделят от останалия боклук. Но по-малко от 30% от пластмасата във Великобритания е рециклирана.

"Технологиите за повторна преработка се интересуват от NIR...

Съд за варненски управител, обвинен че представил неверни сведения за кредит

http://www.moreto.net/novini.php?n=351110

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд управителя на „Стройпром инвест“ ЕООД Димитър Б., който за да получи кредит от банка, представил неверни сведения за липса на задължения на дружеството си – престъпление по член 248а, ал.

Програмата за обновяване на Москва може да включи разрушаване и на общежития

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/programata-za-obnoviavane-na-moskva-moje-da-vkliuchi-razrushavane-i-na-obshtejitiia-239283/

От 15 май до 15 юни московчани ще гласуват искат ли ново строителство на мястото на домовете им от времето на Хрушчов

Баща на починало дете от Русе дари набраните за лечението му средства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218818

Баща на починало дете от Русе дари набраните за лечението му средства Бащата на починало от рак дете дарява събраните за лечението пари, за да помогне на други нуждаещи се. Малкият Делян от Русе почина през януари. Баща му Христо Христов предоставя над 136 хиляди лева от набраната за детето сума. Над 66 хиляди лева ще бъдат дарени на три деца с онкологични заболявания.

Еврокомисията дава отсрочка на България да усвои парите за бежанците

http://econ.bg/Новини/Еврокомисията-дава-отсрочка-на-България-да-усвои-парите-за-бежанците_l.a_i.742516_at.1.html

Основните и спешни приоритети пред Министерството на вътрешните работи са председателството на ЕС и усвояване на отпуснатите от Европейската комисия...

Не правете това, ако имате опасни отпадъци у дома

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ne-pravete-tova-ako-imate-opasni-otpadyci-u-doma-2023208

Софиянци могат да предават опасните си отпадъци на мобилен пункт, който ще обикаля столичните райони до края на годината. Граждани могат да подават и сигнали и екипи на системата за разделно събиране и обезвреждане да съберат рисковите вещества от домакинствата. Най-честите боклуци

Николина Ангелкова се срещна с принца на Саудитска Арабия (СНИМКА)

https://www.actualno.com/business/nikolina-angelkova-se-sreshtna-s-princa-na-sauditska-arabija-snimka-news_611013.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с принца на Саудитска Арабия Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд. Двамата разговаряха в рамките на 105-тата сесия на Изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм към ООН, който се провежда в Мадрид, Испания.

Астронавти на борда на МКС излязоха в открития космос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218800

Астронавти на борда на МКС излязоха в открития космосАмериканските астронавти Пеги Уитсън и Джак Фишър днес излязоха в открития космос, за да работят по повърхността на Международната космическа станция /МКС/, съобщи БТА. Прякото излъчване на излизането им може да се види на сайта на НАСА. Първа шлюзовата камера напусна Пеги Уитсън. Първоначално се предвиждаше операцията да бъде осъществена по-рано,

България ще има балансиран бюджет чак през 2020 г.

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bylgariia-shte-ima-balansiran-biudjet-chak-prez-2020-g-239284/

Минималната работна заплата да стане 610 лв. от 1 януари 2020 г., е записано в средносрочната бюджетна прогноза на финансовото министерство

Костюмите във "Варейкай" са дело на носителката на "Оскар" Ейко Ишиока

http://offnews.bg/news/n_1/n_655396.html

"Варейкай" ("Varekai") е един от най-грандиозните спектакли на "Цирк дю Солей". Той пресъздава мита за Икар, с пищни костюми, оригинална музика на живо, главозамайващ декор и спираща дъха акробатика. Трупата е омагьосала над 10 милиона зрители в 130 града в 23 държави. Акробатите в шоуто правят наистина уникални номера. При това без защитна мрежа и без въжета, прикрепени към тялото Всичко е въпрос на изключителен баланс и на много усилени тренировки. Ето защо ефектът от гледането на "Варейкай" е толкова поразяващ. Освен че притежава невероятни акробатични умения, всеки участник в спектакъла е и с уникален костюм, изработен специално за него. Над 600 са облеклата, обувките, перуките, шапките и аксесоарите, които сменят участниците в шоуто. Те са дело на прочутата дизайнерка Ейко Ишиока, носителка на „Оскар“ за култовия филм „Дракула“ на Франсис Форд Копола. Тя е известна от работата си в театъра и операта, но именно костюмите за кино хитове като „Клетката“ с Дженифър Лопес и „Огледалце, огледалце“ с Джулия Робъртс й носят най-голяма популярност. За "Варейкай" Ишиока си поставя двойно предизвикателство: да направи дизайна на оригиналните костюми и да даде нови форми на традиционните от ликра. Безопасност, комфорт и свобода на движението са основни фактори при проектирането на акробатичните облекла. Имайки това предвид, Ейко Ишиока измисля темпераментни костюми, благодарение на които ефектните акробатичните подвизи изглеждат още по-дръзки. Живите, пищни цветове и необичайни форми на тоалетите на известната дизайнерка акцентират движенията на артистите, открояват тяхната красота и грация. Ето и няколко любопитни факта за костюмите: - Висококвалифицираните създатели на костюмите са изработили оригинални творения – след около 33 000 часа усилена работа; - Ликрата продължава да бъде една от най-популярните материи, благодарение на своите еластични и лесни за поддръжка свойства. Използват се също някои специални материали като гъвкави титанови пръчки и гъбен найлон; - Общо 250 часа са необходими на седмица, за да се запазят костюмите безупречни по време на турне; - Индивидуалният грим на акробатите е толкова сложен, че поставянето му отнема между час и час и половина за всеки артист; - Екип от 6 гардеробиера пътува постоянно с трупата на "Варейкай". Отговорностите им са да перат, поправят, гладят, пребоядисват обувките и извършват ретуш на шапките. Все още могат да бъдат закупени билети за петте представления на "Варейкай" в "Арена Армеец" онлайн и от касите на "Тикетпро" и "Ивентим" . Всеки от спектаклите е с лимитиран капацитет от 4500 души, поради огромната сцена, преобразена в една приказна гора.

Борците отпразнуваха с як купон медалите от европейското в Сърбия

http://offnews.bg/news/n_1/n_655397.html

Освен да се борят националите ни демонстрираха и отлични умения да се забавляват. Президентът на федерацията Христо Маринов даде официална вечеря в чест на българските успехи на Евро 2017 в Нови Сад. Там тимът ни завърши с 6 медала - от които две титли, три сребърни отличия и едно бронзово. А неолимпийските стилове борба донесоха още две европейски титли при дебюта си на голямо първенство. Най-активни на дансигна бяха европейската шампионка Биляна Дудова, както и треньорът на националките Петър Касабов. Класиците, водени от лидера си Иво Ангелов, също не отстъпваха в танците. Най-щастливи от присъствието на медалистите бяха трите деца на Армен Назарян, треньор на класиците. Едмонд, Гриша и Инеса не спираха да се радват и снимат с героите на Евро 2017. Петър Дойнов, треньор на борците ни в неолимпийските стилове, подари на президента Христо Маринов отборната купа от Нови Сад. Там нашите останаха втори, на една точка от върха. И то само защото не бяха с пълен състав на първенството. Сред гостите бяха и много шампиони от близкото ни минало - двукратният златен олимпийски шампион Петър Киров, петкратният №1 в света и Европа Александър Томов, световният и европейски шампион Янко Шопов, двукратният №1 Европа Живко Вангелов и други. Тържеството бе уважено и от Данаил Ганчев, син на Гриша Ганчев, един от големите благодетелите на българската борба.

Политолог: Предложеният проектозакон за мажоритарен вот има опасност да установи еднопартиен и едноличен модел на управление

http://www.moreto.net/novini.php?n=351083

Предложеният проектозакон за мажоритарен вот има опасност да установи еднопартиен и едноличен модел на управление. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Димитър Димитров. По думите му мажоритарният вот в два тура, във вида, в който е предложен сега, ще остави в парламента три партии и няколко независими депутати.

Шофьор стреля в центъра на Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218774

Шофьор стреля в центъра на ПловдивПловдивската полиция издирва шофьор на БМВ, който е стрелял от колата си 3-4 пъти с газов пистолет. Инцидентът е станал в 10:20 ч. днес на кръстовище на Чифте баня, което е едно от най-натоварените в града. Въпросният водач се е изнервил от задръстването, свалил прозореца, извадил оръжието и започнал да гърми, разказаха очевидци.

Масови проверки на дискотеки и таксита в Слънчев бряг преди сезона

http://www.cross.bg/predi-bryag-slunchev-1542730.html

/КРОСС/ Полицията проверява увеселителните заведения, дискотеките и таксиметровите фирми в Слънчев бряг. Акцията е започнала вчера. От полицията уверяват, че проверките са регулярни, а целта им е да гарантират спокойствието и сигурността на почиващите в най-големия курортен комплекс преди началото на активния летен сезон. На фокус са сключените трудови договори, длъжностите, на които се назначава персоналът, плащането на осигуровки, наличие на разрешителни за работа и други. Проверките ще продължат и в бъдеще. Към тях ще се включат и представители на различни институции.  

Молбите за помощи при безработица в САЩ намаляват

http://econ.bg/Новини/Молбите-за-помощи-при-безработица-в-САЩ-намаляват_l.a_i.742515_at.1.html

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 6-и май се понижиха с 2 000 до 236 000, показва проучване на Департамента по...

В Русия: Осъдиха блогър за лов на покемони в църква

https://vesti.bg/sviat/evropa/v-rusiia-osydiha-blogyr-za-lov-na-pokemoni-v-cyrkva-6069068

Съдът реши, че той е виновен в подбуждане на омраза, накърняване на религиозни чувства и незаконно притежание на специални технически средства

Тони Блеър: Твърда граница в Ирландия след Брекзит ще бъде катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218773

Тони Блеър: Твърда граница в Ирландия след Брекзит ще бъде катастрофаТони Блеър заяви, че установяването на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз би означавало катастрофа, пише Irish Independent, цитиран от "Фокус". Бившият британски премиер изрази мнение, че Северна Ирландия трябва да бъде третирана като „специален случай“ и т. нар.

Автомобил изгоря насред варненска улица

http://www.moreto.net/novini.php?n=351142

Гъсти облаци дим се извиха в следобедните часове на ул. "Антон Страшимиров" в централната част на Варна заради горящ автомобил. Сигнал за запалената кола е подаден към 16:25 часа днес, съобщиха за Moreto.net от Областната дирекция на МВР.

Бюджет' 2018 ще е социален, кабинетът реже 300 млн. за вътрешен ред и сигурност

http://www.mediapool.bg/byudzhet-2018-shte-e-sotsialen-kabinetat-rezhe-300-mln-za-vatreshen-red-i-sigurnost-news263803.html

Минималната заплата у нас да се повиши от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари 2018 г., предвижда Средносрочната бюджетна прогноза за 2018 г. - 2020 г. на кабинета "Борисов 3". Тя включва новите мерки от управленската програма на коалицията между ГЕРБ и "Обединените патриоти", включително вдигането на минималната пенсия на 180 лв. от 1 юли 2017 г. и на 200 лв. от 1 октомври, а също и двойно увеличение на заплатите на педагогическия персонал до края на 2021 г. 330 млн. лв. повече за учителски заплати през 2018 г. Не става ясно обаче с колко конкретно ще нараснат учителските заплати от 1 септември 2017 г. Образователният министър Красимир Вълчев заяви, че ръстът ще е около 15%, а финансовият Владислав Горанов каза, че може и повече. За повишението на възнагражденията през 2018 г. пък ще се отделят допълнителни 330 млн. лв., като отново не е записан конкретният процент увеличение. Същата е сумата и за 2019 и 2020 г. В прогнозата на правителството са залегнали и анонсирани в миналото мерки като повишаване на пенсионните осигуровки с 1 процентен пункт от 1 януари 2018 г., вдигане на възрастта за пенсия и на пенсионния коефициент през 2018 г., а също и покачване на акциза върху цигарите до 90 евро (177 лв.) на 1000 къса, както и вдигане на минималния осигурителен доход. От по-високите осигурителни вноски хазната очаква допълнително 244 млн. лв. през 2018 г., а от вдигането на данъка върху цигарите – 92 млн. лв. от акциз и 19 млн. лв. от ДДС. Минималната работна заплата се вдига с по 50 лв. на година Минималната работна заплата ще се покачи от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари 2018 г., на 560 лв. от 1 януари 2019 г. и на 610 лв. от 1 януари 2020 г., предвижда документът, който предстои да бъде одобрен от правителството. Това ще струва на хазната 82 млн. лв. през 2018 г. и 96 млн. лв. през 2019 г. Диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се граждани, съобразно облагаемия им доход, през 2018 г. ще бъде съответно 510 лв., 550 лв., 600 лв. и 650 лв.; през 2019 г. - 560 лв., 600 лв., 650 лв. и 700 лв.; през 2020 г. - на 610 лв., 650 лв., 700 лв. и 750 лева, пише още в прогнозата. Средната пенсия догодина става 367 лв. До 2020 г. пенсионната възраст ще се покачва всяка година с 2 месеца за жените и с 1 месец за мъжете, а стажът – с по два месеца и за двата пола до достигане съответно на възраст от 61 г. 6 м. и стаж от 35 г. 10 м. за жените към 2020 г. и възраст от 64 г. 3 м. и стаж от 38 г. 10 м. за мъжете. През 2018 г. тежестта на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула ще се повиши с 3.8% до коефициент 1.169. Максималната пенсия остава 910 лв. през 2018 г., но ще се повиши на 1040 лв. през 2019 г. Средната пенсия на един пенсионер се очаква да достигне 367.63 лв. през 2018 г.; 385.83 лв. - през 2019 г. и 403.42 лв. - през 2020 г. Фискът ще събере 600 млн. лв. повече от данъци през 2017 г. Всички обещани социални мерки до края на 2017 г. ще се случат при намаление на общите разходи на хазната със 793 млн. лв. спрямо заложеното в Бюджет' 2017, става ясно от прогнозата. Всъщност намалението на разходите е изцяло за сметка на т. нар. капиталови разходи, които са за строителство и ремонти. Те ще спаднат с 870 млн. лв., което вероятно се дължи на очакваното намаление на помощите от ЕС с около 744 млн. лв. Предвижда се обаче завишение на очакваните приходи от данъци и осигуровки през 2017 г. с 591 млн. лв. спрямо заложеното в бюджета. След всички тези промени заложеният първоначално дефицит за 2017 г. в размер на 1.33 млрд. лв. или 1.4% от БВП се запазва. Бюджет' 2018 ще е социален От предложените разходите за догодина се вижда, че правителството смята да даде приоритет на образованието, здравеопазването и социалните грижи. За образование ще отидат 390 млн. лв. допълнително. Това значи, че мерките в тази сфера почти ще се изчерпат с увеличението на учителските заплати, което ще струва 330 млн. лв. Така процентът от БВП за сектора ще се вдигне от 3.5% на 3.7%, а общите средства за сектора ще бъдат 3.8 млрд. лв. За здравеопазване догодина ще се разходват с 382 млн. лв. допълнително до общо 4.6 млрд. лв., което ще увеличи дела на сектора от 4.4% от БВП на 4.5%. Социалната система с пенсиите и помощите ще погълне допълнителни около 700 млн. лв. през 2018 г. Тя по традиция ще е най-големият разходен сектор в бюджета и през 2018 г. с обща сума в размер на 13.1 млрд. лв. Парите за отбрана ще се увеличат със 100 млн. лв., но за вътрешния ред и сигурност ще намалеят с около 300 млн. лв., което вероятно ще предизвика смут в системата. Така общо парите за сектор "отбрана и сигурност“ ще намалеят с около 200 млн. лв. до 4.1 млрд. лв. Според бюджетната прогноза през 2020 г. България ще постигне балансиран бюджет, тоест бюджет без дефицит, а държавният дълг да намалее чувствително до 22.3% от БВП.  

Задържаха под стража бившия лидер на "Малките български хора" за хулиганство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218727

Задържаха под стража бившия лидер на "Малките български хора" за хулиганство136-сантиметровия Георги Софкин обвинен за хулиганство в залата на съда в Стара Загора Окръжният съд в Стара Загора наложи днес постоянна мярка за неотклонение задържане под стража на бившия лидер на организацията "Малките български хора" Георги Софкин, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в града прокурор Нейка Тенева.

Лагард: Нужно е повече време за постигане на споразумение за гръцкия дълг

http://econ.bg/Новини/Лагард-Нужно-е-повече-време-за-постигане-на-споразумение-за-гръцкия-дълг_l.a_i.742514_at.1.html

Международният валутен фонд (МВФ) и държавите от еврозоната се нуждаят от повече време, за да постигнат споразумение за облекчаване на дълга на...

Не е нужна екооценка на плановете за управление на парковете, смята Нено Димов

http://www.mediapool.bg/ne-e-nuzhna-ekootsenka-na-planovete-za-upravlenie-na-parkovete-smyata-neno-dimov-news263802.html

Плановете за управление на парковете по принцип не се нуждаят от оценка за въздействие върху околната среда, защото не са инвестиционни намерения. Това заяви министърът на екологията Нено Димов по повод решението на предшественика му да няма екооценка на плана за управление на Пирин, което след това бързо беше оттеглено заради обществено недоволство.   "Когато става дума по принцип за плановете за управление, трябва да е ясно, че плановете за управление нямат нужда от оценка на въздействието, защото те не са инвестиционни намерения. Планът за управление е рамка. В тази рамка могат да бъдат правени инвестиционни предложения и тези инвестиционни предложения могат да бъдат - и само те, поставени на оценка на въздействието върху околната среда. Екологична оценка се прави на нещо, което ще промени средата. Тоест искате да направите лифт, писта или нещо от този род - това е дейност, която ще промени. Самият план за управление не променя нищо", заяви Нено Димов пред БНР.   Той не отговори дали ще разпореди да не се прави екооценка на плана, защото в момента се очакват решенията на съда по заведените жалби от различни организации. Нено Димов не отговори еднозначно дали ще допусне и изграждането на втора кабинкова линия над Банско. Вместо това обясни, че ще търси баланса между опазването на околната среда, повишаването на качеството на живот и икономическото развитие. Чистотата на водата и качеството на въздуха са сред основните приоритети на новия екип на екоминистерството, каза Нено Димов. Той припомни, че правителството отпусна 2 млн. лв. за решаването на проблема с "урановата" вода в Хасково и съобщи, че Столичният общински съвет взел решение в четвъртък да има безплатен градски транспорт в дните, в които се очакват по-високи нива на замърсяване. Такова решение все още не е взето от общинските съветници. То е заложено в Програмата на Столична община за решаването на проблема с мръсния въздух в София, но тя все още не е одобрена. Очакванията са това да се случи в четвъртък. Нено Димов заяви, че към момента няма данни в Министерството на околната среда и водите да са получавани нерегламентирани бонуси.

БГ електрически скутер "гори" по левче на 100 км

https://www.24chasa.bg/avto/article/6218743

БГ електрически скутер "гори" по левче на 100 кмПървият произведен у нас електрически скутер бе представен на 19-ото издание на Русенското изложение. Екологичният Motoretta може да измине с едно зареждане на батерията до 60 км, а максималната му скорост е 45 км/ч. Електроческият мотор струва 2999 лева и изразходва средно около лев на 100 км пробег или едно зареждане на акумулатора струва 67

25 лева такса за одобрение на план за управление на строителните отпадъци във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351138

Да се въведе нова услуга за одобряване на планове за управление на строителните отпадъци, одобри финансовата комисия към местния парламент. Тя ще струва 25 лева, а срокът за изпълнението й ще е 14-дневен, предаде репортер на Moreto.

"Cacao Beach Club" представя 8 топ артисти в две поредни вечери това лято

http://offnews.bg/news/n_1/n_655395.html

"Cacao Beach Club" открива новия си сезон в първия уикенд на юни. Серия от неповторими партита, 8 топ артисти и хиляди фенове ще посрещнат лятото заедно на 2 и 3 юни. Специалните гости на клуба в двата дни ще бъдат Matador, Los Suruba, Nakadia, Dennis Cruz, Livia Andrei, Nocturno, Deso и Shoto. Първият петък на лятото (2 юни) ще започне подобаващо със силна селекция от разнообразни артисти. Първите зад пулта на клуба ще са испанското дуо, претърпяло метеорично изкачване в световните класации за ъндърграунд хаус музика – Los Suruba. Момчетата идват в България за първи път, за да покажат свежите си и вдъхновяващи сетове. Cacao не приключва дотук с таланти от Испания – Dennis Cruz е носител на множество награди, като тази за „3-ти най-добър тек и хаус артист на Beatport” и скорошното му постижение като „2-ри най-често класиран артист за 2016“ от Resident Advisor. Българското участие е в ръцете на един от най-добрите хаус и текхаус диджеи у нас – Deso, а специално за вечерта, от съседна Румъния, идва Nocturno с емоционални дийп хаус вокали, премесени с тек и ню диско. Във втората вечер от откриващия уикенд на Cacao Beach Club (3 юни), зад пулта ще се качат още четирима любимци на българската публика. Хедлайнер на 3-ти юни е артистът, чиито лайв изпълнения са повече от вълнуващи и които го правят един от най-революционните диджеи в света. Matador е резидент на легендарните партита Enter, организирани от Richie Hawtin. Диджеят, който даде тласък на кариерата му, като го направи част от Minus, както и посланик за най-новите аналогови миксери на Hawtin – Playdifferently Model 1. Вълнение за феновете предизвика и обявяването на следващия гост за вечерта, неповторимата Nakadia. Миналата година таланатливото момиче от Тайланд буквално накара тълпата на Cacao да избухне, благодарение на енергичното си ъндърграунд звучене. Женското присъствие продължава с една от изгряващите звезди на Румъния и гост на клуба за първа година – Livia Andrei. Музиката ѝ предизвиква емоции, стимулира спомени и създава преживявания, които те карат да се усмихваш до безкрайност. Българският представител на сцената в събота ще бъде Shoto – един от ключовите ъндърграунд диджеи в България. Билети за отркриващия уикенд на Cacao Beach Club може да намерите в мрежата на Eventim.bg

Представители на християнските общности: Асад не е приятел на сирийските християнски малцинства

https://www.actualno.com/asia/predstaviteli-na-hristijanskite-obshtnosti-asad-ne-e-prijatel-na-sirijskite-hristijanski-malcinstva-news_610966.html

Текстът е обръщение на представители на християнски общности в Сирия към американските политици, които трябва да гласуват закон, свързан със защитата на “Цезар: дезертьор от сирийските власти, който изнася хиляди снимки и документи, доказващи използването на мъчения в

И последната резерва на Манчестър Юнайтед кара скъп Мерцедес

http://offnews.bg/news/n_1/n_655392.html

Никакви патриотични нотки няма в Манчестър Юнайтед, когато се пръскат милиони за автомобилния парк. Звездите на Жозе Моуриньо залагат на немското качество при избора на коли. Фотограф на MERCURY зае пост пред тренировъчната база днес, за да направи проучване. Играчите, успели да отстранят Селта на полуфинала в Лига Европа след кански мъки, демонстрираха луксозните си придобивки в дъжда.  Пол Погба се появи с бронзов Мерцедес. На огледалцето се клатеше шарен освежител за въздух, типичен за тираджиите, които спират за отмора на "пистата" край Ботевград. После дойде ред на Уейн Руни, който показа убийствено спортно БМВ. Ветеранът влезе като резерва срещу Селта, но заплатата му от 300 000 паунда седмично е като на истински шампион. Явно в Юнайтед е достатъчно да си неизвестен талант, за да караш звяр. 19-годишният Аксел Туназебе пристигна с бял Мерцедес (точно като Коко Динев). Припомняме, нападателят записа дебют преди броени дни при загубата 0:2 с Арсенал. На същата марка залагат още Мхитарян, Антони Марсиал и Жоел Перейра (последният е вратар, за когото повечето не са чували). Фил Джоунс също е фен на немското - той паркира сиво БМВ в комплекса. Дейли Блинд, който прави ужасен сезон на всички фронтове и беше развинтен от нашия Спас Делев,, форсира пред вратата уникално черно Ауди Куатро. На същата марка фен се оказа и Майкъл Карик.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2017/05/12/2970227_video_drugite_novini/?ref=rss


Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.

Ето съдържанието на днешната емисия:

Появи са най-детайлното изображение на Ракообразната мъглявина
210 минути парламент"Тръмп" - стихосбирка изненада норвежците
Звездите на паркура идват за "Он фест" в края на юни
Над 600 костюма, обувки и аксесоари ще сменят по време на представлението артистите от "Сирк дю Солей"

Видео: Асен Блатечки представя режисьорски дебют, "по-добър от "Бързи и яростни"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/05/12/2969562_video_asen_blatechki_predstavia_rejisyorski_debjut/?ref=rss


Известният български актьор Асен Блатечки е на път да дебютира в киното като режисьор с "Бензин" - екшън-драма за спортни коли и преследвания, която ще бъде "по-добра от "Бързи и яростни", разказа преди време самият той.

"Бензин" е сърежисиран от него и Катерина Горанова и ще има едновременно две премиери - във Варна на 16 май и в София на 18 май. Във филма участват Калин Врачански, Башар Рахал, Снежана Макавеева, Пламен Манасиев и...

В министерството на Лиляна Павлова ще работят 70 служители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218734

В министерството на Лиляна Павлова ще работят 70 служителиСедемдесет служители ще работят в новосъздаденото Министерство за българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018. Седалището на ведомството е в административната сграда на Националния дворец на културата. Това предвижда устройственият правилник, публикуван за обществено обсъждане. В политическия кабинет на министъра за българското

Ердоган: Посещението в САЩ ще възвести ново начало в отношенията между двете държави

http://www.cross.bg/erdogan-zayavi-ankara-1542743.html

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че посещението му в Съединените щати следващата седмица ще възвести ново начало в отношенията между двете държави, предаде Ройтерс. Отношенията между двете съюзнички в НАТО са обтегнати заради различия в политиките за Сирия. САЩ обявиха план за въоръжаване на сирийските кюрдски Сили за защита на народа в борбата срещу "Ислямска държава". Това разгневи Турция, която смята СЗН за сирийско разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК). На пресконференция в Анкара Ердоган каза, че САЩ все още преминават през "преходен период" и че решения, като това за въоръжаването на СЗН, водят началото си от политиките на предходната администрация. "САЩ все още преминават през преходен период. И ние трябва да бъдем по-внимателни и деликатни", заяви Ердоган на летището в Анкара преди да отпътува на посещения в Китай и в САЩ. Ердоган има планирана среща с Доналд Тръмп по време на визитата си във Вашингтон на 16-17 май. "В момента има някои стъпки на САЩ, които идват от миналото, като това за оръжейната помощ за СЗН", каза Ердоган. "Тези развития са в противоречие с нашите стратегически отношения със САЩ и разбира се, ние не искаме това да се случва", посочи турският президент. Ердоган заяви, че не иска да вижда "терористична организация редом до САЩ" и че Турция ще продължи военните операции срещу цели на кюрдските милиции в Ирак и Сирия

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Пакистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218707

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението в ПакистанБлизкоизточната радикална групировка "Ислямска държава" пое отговорност за смъртоносната бомбена атака срещу конвоя на заместник-председателя на Сената на Пакистан, предава Ройтерс, цитирана от БТА. По данни на свързаната с джихадистите агенция Amaq самоубийствен атентатор, носещ жилетка с експлозиви, е извършил атаката,

Наградиха патриарх Неофит с почетен знак на Военната академия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218705

Наградиха патриарх Неофит с почетен знак на Военната академияПочетен знак с лика на Георги Раковски и почетна грамота получи Негово светейшество българският патриарх Неофит от ръководството на Военната академия в София за 105-годишнината на висшето военно училище. Това съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ, цитиран от БТА. Началникът на Военната академия генерал-майор Груди

Мария Габриел на среща с Юнкер във вторник

http://www.cross.bg/yunker-gabriel-kandidat-1542744.html

/КРОСС/ Интервюто за работа на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел ще бъде в идния вторник от 11.00 часа, българско време. Това потвърди официално говорител на Европейската комисия, цитиран от БНР. Габриел ще се срещне с председателя на комисията Жан-Клод Юнкер в Страсбург. Въз основа на събеседването Юнкер ще прецени дали българският кандидат отговаря на основните изисквания за заемането на поста, а по-късно ще реши и какъв ресор да ѝ бъде определен.  

CNN: Европа е неприятна картинка - икономическа неприветлива и националистическа

http://econ.bg/Новини/CNN-Европа-е-неприятна-картинка-икономическа-неприветлива-и-националистическа_l.a_i.742513_at.1.html

Тези времена вероятно ще бъдат запомнени като много странни в историята на Запада. Това не се дължи само на сътресенията след Брекзит и на...

Председателят на КС Борис Велчев връчи дипломи на отличници от ЮЗУ "Н. Рилски"

https://www.24chasa.bg/region/article/6218710

Председателят на КС Борис Велчев връчи дипломи на отличници от ЮЗУ "Н. Рилски"356 бакалаври и магистри, възпитаници на Правно-историческия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград, получиха дипломите си за висше образование. На тържествената церемония днес бяха отличени и 24-мата отличници на випуск 2016. Те получиха дипломите си от председателя на КС проф. Борис Велчев, а ректорът доц.

Детското полицейско управление в Силистра завърши първата си година на обучение

//dariknews.bg/regioni/dobrich/detskoto-policejsko-upravlenie-v-silistra-zavyrshi-pyrvata-si-godina-na-obuchenie-2023207

В последното занятие от обучението си в Детското полицейско управление през настоящата учебна година третокласниците от силистренското ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ посетиха манастира „Покров Богородичен“ край село Айдемир. В пътуването с училищния автобус те бяха придружавани от мла

Автогол спаси Лудогорец от загуба в Русе

//dariknews.bg/regioni/razgrad/avtogol-spasi-ludogorec-ot-zaguba-v-ruse-2023206

Дунав и Лудогорец изиграха в Русе поредния драматичен, оспорван и резултатен мач, след който бе фиксирано равенство 2:2. Шампионите и русенци завършват сезона с по една победа и две равенства в мачовете помежду си.
В крайна сметка автогол две минути преди края спаси точката за шампиона, а Ду

Д-р Ненков предлага промени в законодателството, засягащи донорството

//dariknews.bg/novini/bylgariia/d-r-nenkov-predlaga-promeni-v-zakonodatelstvoto-zasiagashti-donorstvoto-2023205

Промени в законодателството, засягащи донорството на органи, ще поиска анестезиологът д-р Мирослав Ненков, който преди ден бе избран за заместник-министър на здравеопазването.
 
Идеят

Сърбия разрушава най-големия нелегален лагер от Балканския маршрут

http://www.cross.bg/migrantite-migranti-lager-1542742.html

/КРОСС/ Сръбските власти започнаха днес да разчистват изоставен жп склад, който се бе превърнал в дом за хиляди блокирани мигранти от края на миналата година, предаде ДПА. На мястото в момента няма хора. Повечето от мигрантите, които се бяха настанили там в очакване на възможност да се промъкнат през затворените балкански граници на път към Западна Европа, преди това се съгласиха да се преместят в редовни бежански центрове. Около 200 мигранти отказват да се преместят с мотив, че не вярват на властите и се опасяват, че ще бъдат експулсирани в България или Македония, вместо да се озоват в Унгария и Хърватия, както се надяват. Преди по-малко от седмица сръбските власти заявиха, че "бараките", както мигрантите наричат изоставения жп склад, ще бъдат разчистени и мигрантите ще бъдат преместени. Днес багери влязоха в склада и натовариха палатките, одеялата и боклука. След това булдозери започнаха да го разрушават. Мястото привлече внимание през студената зима с шокиращите картини на хиляди мръзнещи мигранти, които живеят на гол бетон и дишат токсичен пушек от железопътните траверси, които горят, за да се стоплят. Това бе най-големият импровизиран лагер по балканския маршрут, след като Гърция разчисти лагера в Идомени в близост до границата с Македония преди една година. След разрушаването на импровизирания лагер, теренът ще бъде включен в проекта "Белград на вода" на стойност 3,5 млрд. долара

Брюксел обмисля как да впрегне глобализацията в полза на Европа

http://www.investor.bg/nachalo/0/a/briuksel-obmislia-kak-da-vpregne-globalizaciiata-v-polza-na-evropa-239256/

Процесите по глобализация имат и положително, и отрицателно въздействие, посочва документ на Европейската комисия

Почетен знак на Военната академия в София бе връчен на Патриарх Неофит

http://www.cross.bg/neofit-patriarh-angelov-1542741.html

/КРОСС/ Почетен знак с лика на Г. С. Раковски и Почетна грамота получи Негово Светейшество Българският патриарх Неофит от ръководството на Военната академия в София по повод 105-годишнината на висшето военно училище. Лично началникът на академията генерал-майор Груди Ангелов посети днес Патриаршеския дом, за да връчи почетните отличия на Българския патриарх Неофит.По време на срещата двете страни разговаряха върху изконната връзка между Църквата и Армията и важната роля, която има военното свещенство за поддържането на воинския дух, мотивацията и единството сред военнослужещите. Патриарх Неофит и генерал Ангелов изразиха желание тези връзки да се заздравяват и да се върви натам: да се върне Църквата и свещенството в Българската армия, както е било преди атеистичния период и каквато е практиката и днес в редица европейски страни. Генер. Ангелов постави пред Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит въпроса да се направят нужните стъпки, та богослуженията в параклиса "Св. Архангели" на Военната Академия да станат редовни, а не само по повод специални празници. Бяха обсъдени и някои конкретни въпроси от взаимен интерес и събития със съвместно участие.  

Ето къде в София няма да има вода на 15 май!

https://www.actualno.com/society/eto-kyde-v-sofija-njama-da-ima-voda-na-15-maj-news_611002.html

Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 15 май, съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Столетник“ кв. „Орландовци“, се налага спира

Не съхранявайте яйцата на вратата на хладилника

http://www.moreto.net/novini.php?n=351128

Експерти ни съветват да не държим яйцата на най-горното отделение на вратата на хладилника, а да ги съхраняваме в средното отделение в оригиналната им опаковка, пише в."Дейли мейл". Според британското списание "Гуд хаускийпинг" по този начин могат да се избегнат промените в температурата и заразяване на продукта.

Световните звезди на паркура Storror идват в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_655393.html

Главозамайващи, спиращи дъха скокове върху терени по целия свят, умопомрачаващи предизвикателства, безупречно изпълнени движения, преодоляващи гравитацията, дисциплинирана смелост - това са Storror (Сторър) - една от най-прогресивните паркур групи в света, за които покривите на азиатските небостъргачи са просто игрална площадка. Водени от мотивацията за забавлението над всичко Storror се превръщат в едни от най-чаканите гости на ON! Fest , чието мото тази година „отвъд забавлението“ се допълва с кредото на бандата. Прецизни изпълнения, чистота на движението и завидни умения, Storror събират в себе си нужната доза лудост и любов към движението, което прави невъзможното възможно и преобръща представите за атлетизъм. Техните умения и постижения можем да видим на живо на ON! Fest (24 и 25-ти юни, Интер Експо Център, София) в ON! Sport зоната. Там, освен срещи с фенове, участия в зрелищни демонстрации и работилници за любители, ще можем да видим и премиерния за България, дългоочакван от цялата общност по света филм, документиращ техните последни преживявания - паркур изпълнения от световна класа между покривите на 25-етажни сгради в Сеул, Шанхай и Хонг Конг – Roof Culture Asia. На чело на ON! Sport зоната е известният ни фрийрън състезател Илко Илиев , който съвсем скоро спечели голямата награда на фестивала за филми, заснети с дрон в Ню Йорк. Той и екипът му покориха Америка с 3-минутното видео 2D RUN, в което Илко изпълнява главната роля на опитен паркурист. По време на фестивала той ще участва с демонстрации в различни дисциплини и ще напътства всеки, който има желание да пробва себе си в напълно нов спорт. Предизвикателствата към публиката са фийрън и паркур, качване върху опъната лента (слаклайн), ходене по лента на високо - хайлайн, спускане по зиплайн, скачане върху въздушна възглавница и танцови стъпки върху лонгборд. За любителите на автомобилния спорт, Алекс Язов, европейският шампион по състезателен дрифт, заедно с други професионалисти, ще вдигнат адреналина на всички посетители със своето шоу „Дрифт анархия“. Мото стънтове, BMX байк шоу, симулация на различни състезания, предложени от Mirafiori, както и игра, в която наградата е истински изкушаваща - возене в дрифт автомобила с Алекс Язов, очакват всички в ON! Street зоната. Ловки брейк танци и два дни демонстрации, работилници и състезания за любители и напреднали със звездите от Украйна B-Boy Pluto и B-boy Intact са също в програмата на ON! Street зоната. Изкушаващи награди и бийт музика на живо очакват посетителите на брейк денса, ръководена от Иван Желязков – Спаго, street dance танцьор и съвременен хореограф. За всички изкушени от създаването на собствена музика се предложени свободни демонстрационни кътове, в които всеки може сам да е композитор, изпробвайки различни електронни музикални устройства. Предварително записани от Sound Ninja, училището за DJ-и, семпли на видове музикални инструменти и вокали улеснява всеки, който мечтае да има собствена банда. Само на ON! Fest той може да сформира светкавично група, да изсвири първото си общо парче и да стане известен. Всичко това ще бъде съпътствано от специално, дневно Block Party на открито с DJ-и и водещи в стиловете хип-хоп, трап, рага, бийтбокс и други. Графити конкурс и работилници, рисуване по нестандартни площи, както и много други забавления за всякакви възрасти превръщат ON! Street зоната на ON! Fest в невероятно двудневно фестивално преживяване. Билетите за ON! Fest са в продажба – до 21-ви май са на предварителна цена от 25 лв за два дни, както и са налични пакетни билети за цялото семейство – 60 лв за двама възрастни с 2 деца, който дава достъп до пълната програма на феста в Интер Експо Център на 24-ти и 25-ти юни, София. Пълна информация за билети, вижте тук .

Съдебен пробив за разсекретяване на стенограмата "КТБ"

http://www.mediapool.bg/sadeben-probiv-za-razsekretyavane-na-stenogramata-ktb-news263801.html

Административен съд – София град постанови, че президентството е отхвърлило незаконно искането за разсекретяване на стенограмата "КТБ". Делото е заведено от главния редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов. Любопитното в случая е, че това решение на съда е пробив в практиката, тъй като досега АССГ на няколко пъти решаваше, че президентството има право да не разкрива стенограмата. Политическите консултации за банковата криза се проведоха при президента Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г. - девет дни, след като КТБ затвори врата и бе обявена под специален надзор от БНБ. В срещата участваха тогавашният премиер Пламен Орешарски, председателят на Народното събрание Михаил Миков, управителят на БНБ Иван Искров и парламентарно представените формации. И досега се пази в тайна коя от партиите е защитавала по време на срещата идеята за въвеждане на банкова ваканция с цел да бъде предпазена ПИБ. Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) на няколко пъти отказа на журналисти и граждани да предостави стенограмата. Неизменният мотив е, че по време на срещата управителят на БНБ е изнесъл информация, която е "професионална тайна". Преди по-малко от месец президентът Румен Радев също отказа информацията на сатиричния седмичник "Прас-прес" със същия аргумент. Сега съдът смята, че президентството не е изложило никакви аргументи в подкрепа на твърдението, че на срещата е изнесена информация, представляваща професионална тайна. "Няма мотиви каква е обосновката за наличие на „професионална тайна“ по смисъла на Закона за класифицираната информация в стенограмата", се казва в съдебното решение. Съдът поставя и друг въпрос. На срещата за банковата криза са присъствали множество лица. Защо тогава управителят на БНБ е споделил защитената информация пред тях, ако изобщо е казал нещо, което е тайна. "Aко е имало обстоятелства, които да се считат "професионална тайна", при огласяването им на тази среща, те продължават ли да са професионална тайна и сега, както твърди президентството", пита съдът. АССГ припомня краткия преразказ на срещата, предоставен от президентството. На нея са “обсъдени опитите за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране банковата стабилност на страната. Представен е анализ на ситуацията от управителя на БНБ". "С риск от тавтология, тази мотивировка на оспорвания отказ за предоставяне на информация не се вмества в афишираната "професионална тайна", което прави оспорвания отказ неправилен, а това е и основание за отмяната му", казва съдът. В решението се посочва, че дори управителят на БНБ да е споделил тайна информация, то президентството дължи цялата останала информация, която не може да е тайна. Решението на АССГ може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Направен е пробив в съда за разсекретяване на стенограмата "КТБ"

http://www.mediapool.bg/napraven-e-probiv-v-sada-za-razsekretyavane-na-stenogramata-ktb-news263801.html

Административен съд – София град постанови, че президентството е отхвърлило незаконно искането за разсекретяване на стенограмата "КТБ". Делото е заведено от главния редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов. Любопитното в случая е, че това решение на съда е пробив в практиката, тъй като досега АССГ на няколко пъти решаваше, че президентството има право да не разкрива стенограмата. Политическите консултации за банковата криза се проведоха при президента Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г. - девет дни, след като КТБ затвори врата и бе обявена под специален надзор от БНБ. В срещата участваха тогавашният премиер Пламен Орешарски, председателят на Народното събрание Михаил Миков, управителят на БНБ Иван Искров и парламентарно представените формации. И досега се пази в тайна коя от партиите е защитавала по време на срещата идеята за въвеждане на банкова ваканция с цел да бъде предпазена ПИБ. Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) на няколко пъти отказа на журналисти и граждани да предостави стенограмата. Неизменният мотив е, че по време на срещата управителят на БНБ е изнесъл информация, която е "професионална тайна". Преди по-малко от месец президентът Румен Радев също отказа информацията на сатиричния седмичник "Прас-прес" със същия аргумент. Сега съдът смята, че президентството не е изложило никакви аргументи в подкрепа на твърдението, че на срещата е изнесена информация, представляваща професионална тайна. "Няма мотиви каква е обосновката за наличие на „професионална тайна“ по смисъла на Закона за класифицираната информация в стенограмата", се казва в съдебното решение. Съдът поставя и друг въпрос. На срещата за банковата криза са присъствали множество лица. Защо тогава управителят на БНБ е споделил защитената информация пред тях, ако изобщо е казал нещо, което е тайна. "Aко е имало обстоятелства, които да се считат "професионална тайна", при огласяването им на тази среща, те продължават ли да са професионална тайна и сега, както твърди президентството", пита съдът. АССГ припомня краткия преразказ на срещата, предоставен от президентството. На нея са “обсъдени опитите за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране банковата стабилност на страната. Представен е анализ на ситуацията от управителя на БНБ". "С риск от тавтология, тази мотивировка на оспорвания отказ за предоставяне на информация не се вмества в афишираната "професионална тайна", което прави оспорвания отказ неправилен, а това е и основание за отмяната му", казва съдът. В решението се посочва, че дори управителят на БНБ да е споделил тайна информация, то президентството дължи цялата останала информация, която не може да е тайна. Решението на АССГ може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Бърза градина за вилата

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6218548

Бърза градина за вилатаКойто разполага с вила, знае, че там винаги има какво ли не за правене. А и често остава недовършена работа. Затова изглежда разумно да се възползваме от нещо, което е леко, с него се работи лесно и не е скъпо. Такива са пластмасовите тръби. С тях могат да се направят безброй полезни неща извън класическата им функция, включително за градината.

Продажбите на дребно в САЩ растат с по-бърз темп през април

http://www.investor.bg/novini/130/a/prodajbite-na-drebno-v-sasht-rastat-s-po-byrz-temp-prez-april-239282/

Данните представляват поредният сигнал, че стабилните потребителски разходи ще подкрепят икономиката след забавянето през първото тримесечие

Арестуваха убиеца на мъжа от сливенското село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218691

Арестуваха убиеца на мъжа от сливенското селоОкръжна прокуратура – Сливен задържа за 72 часа Николай К. на 36 г. от с. Червенаково, общ. Твърдица, съобщиха от пресцентъра на Окръжната прокуратура. Той е обвинен за това, че на 11 май в с. Скобелево, обл. Сливен умишлено умъртвил 71-годишния С.С. чрез нанесен побой, като убийството е причинено по особено мъчителен за жертвата начин.

Денят в снимки – 12 май

http://www.dnes.bg/index/2017/05/12/deniat-v-snimki-12-mai.340906

Първите абитуриенти, влюбени рисове и мода от Минск

Газпром близко до сделка с ЕК, БЕХ близо до глоба

http://www.mediapool.bg/gazprom-blizko-do-sdelka-s-ek-beh-blizo-do-globa-news263800.html

Странно е да установиш, че Българският енергиен холдинг е избрал да изпитва границите на търпение на анти-тръстовия орган на Европейската комисия, докато Газпром е избрал помирението. Паралелно с това, руските медии сипят възхвали към България, затова че е единствения член на ЕС, който формално е изразил подкрепа за изложеното в писмото за ангажименти на Газпром като база за окончателно решение. Генерална Дирекция „Конкуренция“ проведе паралелно с разследването на Газпром разследване и на БЕХ по приблизително същото подозрение – за злоупотреба с доминираща позиция. Бързите сравнения могат и да са подвеждащи, но остават уместни, интересни и интригуващи.[1] Мащабите на двата казуса са коренно различни. Въпреки че в детайлите има много нюанси, матрицата е идентична. Това, което е най-важно – сравнението разкрива скрити генетични връзки между монопола на Газпром и производния монопол на българските държавни енергийни компании. Разследването на ЕК срещу Газпром започна през 2012. След три години на работа и преговори Комисията и Генерална Дирекция „Конкуренция“ излязоха през април 2015 година с тъй наречената Декларация за възражения, в която се излага същността на нарушенията на Газпром. Руската газова компания имаше нужда от две години, за да изглади различията на интерпретации с Комисията и да достигне етап, при който може да се надява, че ще избегне санкция и загуба на репутация. Това й позволи да представи своето писмо за ангажименти през март 2017 година, което формално даде правото на Генерална Дирекция „Конкуренция“ да премине към окончателния маркет тест и представи на заинтересованите страни за коментар предложението на Газпром. По време на цялото разследване Дамоклевият меч на глоба от 10 милиарда евро принудиха Газпром да смекчи първоначалната си твърда позиция и да надмогне стартовата си арогантност. След години на пренебрегване на ЕК като равнище на приемане на решения Газпром най-накрая разбра, че почти нищо съществено от това, което възнамерява да постигне в Европа не може да се случи без благословията на Брюксел. Газпром демонстрира ниво на примирение, което няма прецедент в миналото. Днес руският газов гигант има всички шансове да види края на своето анти-монополно дело и да избегне глобата. Краят на тази пет-годишна сага може и да има известно отлагане, което последва от възраженията срещу писмото за ангажименти, но процесът е в ход и взаимно приемливото решение вече се очертава. Което е непряко доказателство за това, че подходът на Газпром е смислен и може да даде резултат. Междувременно Българският енергиен холдинг и неговите дъщерни компании напълно са блокирали в решението на своя случай, след отказа им да приемат предложението и да се съобразят с препоръките на Европейската комисия. Руският газов монопол потърси терен за компромис, който да отговаря на очакванията на Генерална Дирекция „Конкуренция“, за да си спести арбитражни дела, където можеше да загуби много повече от размера на глобата. По същото време мениджърите на Българския енергиен холдинг и дъщерни компании упорито отказват да коригират поведението си, като отказват да променят структурата на собственост, така че да гарантират невъзможност за рецидив на отказ от достъп до инфраструктура. Осем страни в ЦИЕ са конституирани като заинтересовани страни по анти-монополното дело срещу Газпром. Не само енергийните компании бяха поканени да предоставят коментари, но и засегнатите организации на потребители и професионални групи. Този етап – пазарният тест – завърши на 4 май. Източници от Газпром твърдят, че се надяват случаят да е приключен към август с приемливо за тях решение. В същото време не се очертава краят на делото срещу БЕХ. Не съществува опция да не се съобразим с регулациите на Европейския съюз. Времето за постигане на взаимно приемливо решение изглежда е изтекло след проявената откровена некомпетентност и поредица от погрешни преценки от страната на ръководствата на държавните енергийни компании. Да си припомним междинните възможности за решение, които бяха пропуснати. Първата възможност, която набързо бе пропиляна, бе Булгаргаз и Булгартрансгаз да преминат към различно от Министерството на енергетиката министерство. Примерно Булгартрансгаз да премине към Министерството на регионалното развитие и благоустройство. След получаване на препоръките от ГД „Конкуренция“, първоначалното неудовлетворение премина в мълчание, вероятно за да прикрие истинското чувство на несигурност, дори страх. Комисията прие липсата на отговор за „не“ и втвърди позицията си. Имаше достатъчно добра воля и шанс да се излезе от задънената улица преди влакът да стигне крайната гара на последно предупреждение при визитата на еврокомисар Маргрет Вестингер през миналия юни. Относително слабо покритото от информационно гледна точка посещение има дългосрочни последствия, някои от които настъпиха незабавно – след години изоставане интерконекторът Сидерокастро-Кулата бе отворен дни след визитата на „желязната лейди“ на ЕС. Не съм сигурен дали в щаб квартирата на БЕХ са схванали посланието в позицията на Европейската комисия – решенията, които българското правителство взема в случая и които се изпълняват от държавните енергийни компании, не са вече въпрос на решения на национално равнище, които засягат само българския газов пазар, а най-вече на газовия пазар на целия Европейски съюз. И тук снизходителност не може да бъде проявена. Като противодействат на либерализацията и диверсификацията, БЕХ и дъщерните му компании не само се противопоставят на преструктурирането си, но вървят и против собствените си интереси на регионалния и европейски пазар, като противоречат на съгласуваната стратегия на ЕС и САЩ за съкращаване на зависимостта от руския газ чрез отваряне на пазара на Централна и Източна Европа за конкурентни доставчици и търговци. Българската газова преносна и транзитна система играе ключова роля за свързване на геостратегически важния и подкрепян от САЩ и ЕС Южен газов коридор и газовия пазар на Централна и Източна Европа и с настоящата си политика България блокира тези планове. Русия има своя версия на Южния газов коридор, която се олицетворява от Турския поток. Това е фонът, на който се оценяват забавените действия на мениджърите на българските държавни енергийни компании. Те напомнят шизофренно поведение, разкъсани между ангажиментите към европейското право и регулации от една страна и пленената воля, „родена“ при общуване единствено и само с руския газов монопол. Каквото и служебният министър Павлов да твърди в обратен смисъл, вероятността от 200 милиона евро глоба е както непосредствена, така и висока. Дори и ако глобата не е в състояние да потопи БЕХ и дъщерните му компании, ударът върху тях ще бъде близък до смъртоносен, сериозно влошавайки финансовото им състояние и отменяйки всякакъв шанс, особено за Булгаргаз, да съхрани някакъв що-годе приличен дял както на вътрешния, така и на регионалния пазар. Най-лошото е, че глобата сама по-себе си на е краят на проблема. Генерална Дирекция „Конкуренция“ може да отвори отново случая при несъобразяване с решението и в бъдеще. Главната прокуратура започна разследване в регулатора за да установи персонална отговорност на членовете на минали ръководства за бездействие при отказа на държавните компании да предоставят достъп на Овергаз до преносната мрежа и газохранилището Чирен. Странно е при това, че прокурорите се фокусират върху следствието – регулатора, а не причината за проблема – въпросните държавни компании. КЕВР не може да бъде коренната причина за поредицата от събития, които доведоха до сегашната глоба. По време на развитието на целия процес е имало достатъчно много мениджъри с конкретен и специфичен отпечатък на лична отговорност. Овергаз може и да са се опитали да извлекат полза от ситуацията, докато неговия акционер Газпром е бил в позиция да злоупотреби с монополното си положение, произтичащо от единствения договор за доставка на газ на Булгаргаз. По цялата верига от събития и нарушения, българският държавен газов търговец, много показателно, е пренебрегвал множеството червени семафори, без да повдигне възражения или тревога. Нито веднъж Булгаргаз не се е оплаквал заради причинени щети от руската газова компания. Разследването на ГД „Конкуренция“ срещу Газпром, което бе лансирано преди пет години, не е започнало по жалба, нито е било подкрепяно от ръководствата на българските държавни енергийни дружества. Ето защо не е изненада, че както БЕХ, така и дъщерните му компании се открояват в Централна и Източна Европа при подкрепата в общи рамки на писмото за ангажимент от страна на Газпром. Последните националистически нотки в говоренето на ръководствата на българските държавни енергийни компании, които твърдят, че исканията на ГД „Конкуренция“ – за раздържавяване на Булгаргаз и Булгартрансгаз – са срещу националния интерес, е едва прикрито признание на политическа линия, която повтаря отказа на Газпром да се раздели със собствения си монопол у дома. Приватизацията у нас не е родила добри резултатите в три случая – когато е била провеждана прекалено късно /Авиокомпания Балкан/, когато е била провеждана непрозрачно и управляемо в интерес на олигархични кръгове /Булгартабак/ и когато след нея няма адекватен приватизационен контрол /Български морски флот/. Но тя остава безалтернативна за всяка държавна компания, ако иска да оцелее в условията на свободен пазар и конкуренция. Както Газпром, така и БЕХ разглеждат като заплаха либерализирания и конкурентен газов пазар в ЕС. Но докато руската компания бързо извлече поуки, Българският енергиен холдинг упорства в опитите са да заобиколи европейското право и регулации – по режима предвиден в Анти-монополната регулация на ЕС – 1/2003. БЕХ и българските енергийни компании са се превърнали в пречка за растежа на газовия пазар и либерализацията му. Стремежът им да гравитират в орбитата на Газпром извън опеката и законите на Брюксел едва ли ще свърши само с глоби. Докато руският газов гигант успя да се адаптира към промените, като потърси разбирателство с анти-монополния орган на ЕС, Българския енергиен холдинг изглежда влезе в етап на терминални екзистенциални проблеми. В последна сметка ,нито българските данъкоплатци, нито потребителите на газ са длъжни да плащат цената на упорито поддържан неадекватен монопол на БЕХ и дъщерните му компании, които водят до по-високи цени, до политическа зависимост и отсъствие на конкуренция. Ако тези компании не могат ефективно да посредничат между нуждите на потребителите и глобалните пазари – няма логика да продължат да съществуват в сегашната си форма и структура на собственост. [1] Link to the major events list in the investigation against Gazprom and a link to the corresponding events’ list in the investigation against BEH and its subsidiaries and companies. *Текстът е публикуван от сайта Bulgaria Analytica.

София е домакин на първата академия за виртуална реалност в България

http://www.investor.bg/novini/261/a/sofiia-e-domakin-na-pyrvata-akademiia-za-virtualna-realnost-v-bylgariia-239275/

Тя ще разкрие как филмовата индустрия, експертите по маркетинг, реклама и тези от индустрията за игри могат да се възползват от новата технология

Светослав Малинов обяви с видео кандидатурата си за лидер на ДСБ

http://www.mediapool.bg/svetoslav-malinov-obyavi-s-video-kandidaturata-si-za-lider-na-dsb-news263799.html

Евродепутатът и настоящ заместник-председател на ДСБ Светослав Малинов обяви в петък официално, че ще се състезава за председателския пост в партията, овакантен от Радан Кънев. До момента още двама кандидати са обявили, че ще се борят за поста - Ралица Кирилова от столичната организация на ДСБ и бившият депутат Атанас Атанасов. И двата направиха заявките си чрез съобщения във Фейсбук. "Убеден съм, че в настоящия момент аз съм човекът, който най-успешно ще реши проблемите, пред които сме изправени. Разчитам на вашата подкрепа", заявява Малинов във видео, споделено също във Фейсбук. По думите му до Националното събрание на 10 юни "ще поговорим за тези проблеми и решения". "Ще поговорим и известно време след това. Но не за дълго. След това ще действаме. Заедно", казва още кандидат-лидерът на ДСБ.

Обявиха епидемия от ебола в Конго, трима починаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218692

Обявиха епидемия от ебола в Конго, трима починахаЕпидемия от ебола е обявена в североизточно Конго, има три смъртни случая, един човек е с положителна проба за вируса, съобщи Световната здравна организация, съобщи БТА. Очаквайте

Лихви по кредити и депозити ще падат по-бавно

http://econ.bg/Новини/Лихви-по-кредити-и-депозити-ще-падат-по-бавно_l.a_i.742512_at.1.html

Основният лихвен процент може да се увеличи леко през втората част на годината. Ще има забавяне на понижаването на лихвите по кредити и депозити. ...

ЕСПЧ постанови, че българската държава не е допуснала несправедлив процес по делото Симеонови срещу България

http://www.cross.bg/espch-deloto-advokat-1542740.html

/КРОСС/ Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес, че българската държава не е допуснала нарушение по конкретна жалба за справедлив съдебен процес. Решението по делото Симеонови срещу България, което бе оповестено в публично заседание, е важно с оглед на това, че е постановено от Голямата камара на ЕСПЧ, която разглежда дела в изключителни случаи и от особена важност. Освен това, то ще повлияе върху практиката на Съда по сходни казуси. Жалбата е подадена от г-н Симеонов и неговата майка през 2004 г. и се отнася до липсата на адвокат през първите три дни от задържането на г-н Симеонов в предварителен арест, както и за лошите условия в местата за лишаване от свобода. Накратко фактите по делото: Жалбоподателят, г-н Симеонов, е задържан от органите на МВР на 3 октомври 1999 г. в гр. София по подозрения за извършване на грабеж, придружен с убийство, в гр. Бургас. На 5 октомври 1999 г. е конвоиран в Бургас, където се водят процесуално-следствените действия. На 6 октомври 1999 г. на жалбоподателя са повдигнати обвинения и е проведен разпит в присъствието на адвокат. На 17 декември 2003 г. Върховният касационен съд потвърждава присъдата на жалбоподателя, с която той е осъден на доживотен затвор без замяна. С решение от 20 октомври 2015 г. състав от седем съдии на ЕСПЧ прие, че има нарушение на чл

Световно първенство по тенис - идеята на Жерар Пике, която големите шампиони подкрепиха

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/12/2970132_svetovno_purvenstvo_po_tenis_-_ideiata_na_jerar_pike/?ref=rss


Световно първенство по тенис, което да се изиграе на едно място в рамките на една седмица - с шестнадесет отбора и формат с директни елиминации. Това е новата революционна идея, която изглежда все по-вероятно да бъде осъществена в близко бъдеще.

Предложението е направено от... футболиста на "Барселона" Жерар Пике. Тази седмица по време на турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид испанският защитник е провел няколко срещи с изпълнителния директор на...

Иванов и Заев подготвят декларация за целостта на Македония

http://www.cross.bg/zaev-makedoniya-mandat-1542739.html

/КРОСС/ Кабинетите на македонския президент Георге Иванов и на лидера на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ Зоран Заев съгласуват декларация за запазване на териториалната цялост, суверенитета и интегритета на Република Македония. Това съобщи Зоран Заев. Той уточни, че очаква в рамките на 10 дни да получи мандат за съставяне на правителство. "Съществуват спорове за това, от кога започват тези десет дни. Това обаче не е най-важното. Логично е в средата на следващата седмица да получим мандат за ново правителство", каза Заев, цитира БГНЕС. Той съобщи, че след като текстът на декларацията бъде съгласуван, той ще се срещне с държавния глава.  

Започнаха снимките на "Брайтън 4" - копродукция на България, Русия и Грузия

http://offnews.bg/news/n_1/n_655390.html

Днес в Тбилиси стартираха снимките на новия филм на грузинския режисьор Леван Когуашвили „Брайтън 4”. Филмът е копродукция с България, съфинансирана от Националния филмов център, а в главната роля е двукратният олимпийски шампион по борба Леван Тедиашвили. Получил наградата за най-добър филм на 18-ия София Филм Фест и още редица престижни отличия през 2014 година със своята предишна творба „Срещи на сляпо”, Леван Когуашвили е сочен от филмовите специалисти по света за една от основните фигури на съвременното грузинско кино. Когуашвили учи филмова продукция в Грузинския национален университет за театър и кино в Тбилиси, но на втората година от неговото обучение в Грузия избухва война и той започва да работи като журналист за първата независима грузинска телевизия. Между 1995 и 1999 Леван учи Филмова режисура в Московския киноуниверситет ВГИК, а през 2007 година учи кино в училището по изкуства „Tisch” в Ню Йорк. Първият му игрален филм „Street Days” се радва на международен успех, а премиерата му е в конкурсната програма на фестивала в Ротердам през 2010 година. През 2013 година Леван снима своя втори игрален филм „Срещи на сляпо”, който е представен в Торнто и Берлин и е носител на над 20 награди от международни филмови фестивали, включително 3 в София (най-добър филм, режисьор и Наградата на ФИПРЕССИ). Документалният му филм „Новият живот на Гогита” е в конкурсната програма на IDFA, Амстердам, през 2016. Най-новият проект, по който работи грузинският режисьор, носи името „Брайтън 4”. Ето какво споделя за него Леван Когуашвили: „Брайтън Бийч или само Брайтън е квартал на Бруклин, Ню Йорк. Това е първата спирка в Америка за хората, които пристигат от пост-съветския свят. За мнозина Америка - земята на възможностите, започва с Брайтън и свършва с Брайтън, защото се оказва, че не могат да напуснат мястото. Там свикват да са имигранти, но не успяват да се приспособят към „истинската” Америка, да научат английски, така че си остават завинаги в „познатия” свят на Брайтън Бийч. На това място лесно можеш да оцелееш, защото надписите наоколо са предимно на руски и по улиците се говори повече руски, грузински и арменски, отколкото английски. Брайтън е социално, а често и ментално състояние – намираш се едновременно в САЩ и във вече несъществуващия СССР. Искаш да започнеш нов живот, но не можеш да се отървеш от миналото.” „Брайтън 4” е история за баща и неговия син. 60-годишният Кахи, бивш шампион по борба, отива в Бруклин, Ню Йорк, за да види как живее синът му Сосо, заминал преди време да учи медицина. Като пристига, Кахи разбира, че Сосо е зарязал учението и пилее времето си в хазарт, като е длъжник на азербайджански мафиот. Дългът от 23 000 долара трябва да се върне до седмица. Кахи ще направи всичко възможно, за да помогне на сина си и да му даде нов шанс в живота... „Брайтън е необикновено и много кинематографично място за нашия разказ – универсална и вечна история за отношенията между баща и син, за баща, който жертва себе си за сина си. Мисля, че тази комбинация прави проекта ни интересен – оригиналната текстура на Брайтън от една страна и човешката история – от друга...”, допълва сценаристът-режисьор Леван Когуашвили. Главната роля на бившия борец Кахи изпълнява двукратния олимпийски и четирикратен световен шампион Леван Тедиашвили. „Първият си златен медал от световно първенство спечелих в София през 1971 година. Схватките бяха на стадион „Васил Левски”. Спяхме в хотел „Диана”. Съществува ли още този хотел?”, попита легендарният борец. Друго голямо име в продукцията е операторът Федон Папамихаел. Роден в Атина и израсъл в Мюнхен, където завършва изящни изкуства, Федон учи в Ню Йорк и отива при братовчед си Джон Касаветис в Лос Анжелис, където прави бляскава кариера зад камерата. След 7 филма с Роджър Кормън, Федон снима творби на Вим Вендерс („Хотел за милион долара”), Нана Джорджадзе („27 пропуснати целувки”), Александър Пейн („Отбивки”, „Небраска”, „Потомците”), Оливър Стоун („W”), Джеймс Манголд („Identity”, „Walk the Line”, „3:10 to Yuma”), Джордж Клуни, Даян Кийтън. За работата си в „Небраска” е номиниран за „Оскар”. Камерата, на която снима Федон Папамихаел, е осигурена от Nu Boyana Film Studios (България). В една от ключовите роли ще видим и дъщерята на Никита Михалков – Надежда. „Брайтън 4” е копродукция на Грузия, Русия, България (с подкрепата на ИА „Национален филмов център”), Хърватия и Гърция. Сценаристи на проекта са Борис Фрумин и Леван Когуашвили. Продуцентският екип на филма е съставен от Леван Когуашвили (Грузия), Иракли Родоная (Русия), Стефан Китанов и Мира Сталева (Арт Фест, България), Дарио Домитрович (Хърватия) и Панос Папахадзис (Гърция). Художник на продукцията е Коте Джапаридзе (Грузия), художник по костюмите - Ека Бичинашвили (България), а звукорежисьор - Светлозар Георгиев (България). Изпълнителен продуцент от българска страна е Светла Цоцоркова.

Тръмп каза на Коми да мълчи, защото има "записи"

https://vesti.bg/sviat/amerika/trymp-kaza-na-komi-da-mylchi-zashtoto-ima-zapisi-6069065

Американският президент отново скандализира общността с поредица от туийтове по повод уволнения директор на ФБР.

Дълг от 10 млн. лева поема Община Варна заради транспортния проект

http://www.moreto.net/novini.php?n=351135

Община Варна да поеме дълг от над 10.2 млн. лева като кметът издаде запис на заповед в полза на Министерство на регионалното развитие, което е управляващ орган на ОП "Региони в растеж". Това реши финансовата комисия към местния парламент, предаде репортер на Moreto.

Палестински младеж е застрелян при сблъсъци с израелските сили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218689

Палестински младеж е застрелян при сблъсъци с израелските силиПалестински младеж е бил застрелян по време на сблъсъци с израелски войници в окупираните територии на Западния бряг в петък, съобщава палестинското здравно министерство, предава AFP, цитирана от "Фокус". Инцидентът е станал в хода на протестна акция, която се провежда ежеседмично край село Наби Салех,

С новия гъвкав депозит от БАКБ теглим и довнасяме суми през целия период

http://offnews.bg/news/n_1/n_655391.html

Нов гъвкав депозит на Българо-американска кредитна банка дава възможност да теглим и довнасяме суми през целия период, без това да променя лихвата. Депозитите могат да са в лева, евро или щатски долари и са с два вида срочност - 6 или 12 месеца. Депозантът може да довнася по всяко време, без ограничение за размера на сумата. Тегленето на суми също може да се прави през целия срок на депозита, като общият размер на изтеглената сума следва да бъде до 30% от първоначалната главница. Депозитът не трябва да пада под 500 валутни единици. При 12-месечен срок лихвите достигат 1% за депозити в лева, 0.90% за депозити в евро и 0.65% за суми в щатски долари. Ако клиентът избере да направи депозит за период от 6 месеца, лихвата ще бъде съответно 0.70% за суми в лева, 0.55% за депозити в евро и 0.45% за щатски долари. Cpeдcтвaтa пo дeпoзититe ca гapaнтиpaни oт Фoндa зa гapaнтиpaнe нa влoгoвeтe в тъpгoвcĸитe бaнĸи cъглacнo дeйcтвaщoтo зaĸoнoдaтeлcтвo. Партньорска публикация

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване