Скандал между пастири завърши с убийство

//dariknews.bg/regioni/sliven/skandal-mezhdu-pastiri-zavyrshi-s-ubijstvo-2023193

Скандал между пастири завърши с убийство. Сливенски криминалисти вчера получили сигнал за починал мъж в землището на село Скобелево.  При извършения оглед по тялото били открити следи от насилие.

След незабавно разследване полицията

Не забравяйте ухилените снимки на Тръмп с руснаците

http://clubz.bg/53830-ne_zabravqjte_uhilenite_snimki_na_trymp_s_rusnacite

Снимките от Овалния кабинет от сряда - публикувани от фотографа на ТАСС, защото нито една американска медия не бе допусната вътре - са весели и безобидни. Президентът Тръмп, който ден по-рано бе уволнил шефа на ФБР, се е озъбил пред камерите и се ръкува с руския посланик Сергей Кисляк и с руския външен министър Сергей Лавров. Те също се усмихват и смеят, наслаждавайки се на иронията на момента.

Погледнете отблизо тези щастливи лица – запомнете тази картина. После обърнете внимание за момент на историята на Илдар Дадин, необикновено смел млад руснак. Дадин бе арестуван в Москва през 2015 година, една от първите жертви на новото по-строго законодателство срещу несъгласните. Неговото престъпление бе, че е протестирал мирно и постоянно, предимно като стои мълчалив на улицата, с провесен на врата плакат.

Дадин бе осъден на три години затвор в Карелия, северозападната провинция, където е Беломорско-балтийският канал – един от най-известните затворнически лагери на сталинския Съветски съюз. Далеч от столицата той открил, че изтезанията от времето на Сталин все още са в употреба. В Карелия надзирателите хвърлят затворниците в карцера още при пристигането, написа Дадин - „за да разбере веднага в какъв ад е попаднал“. След това е бил закачен за ръцете си, които са били оковани зад гърба му в белезници. Други затворници в Карелия са бити по петите, заливани с ледена вода, удряни по гърба и корема.

Защо? По времето на Сталин хората са били измъчвани, за да признаят престъпления, които не са извършили. Днес те често са измъчвани като форма на изнудване – ако семействата им платят, мъченията спират. Съпругата на Дадин – Анастасия Зотова, ми каза, че някои затворници са принуждавани да работят за надзирателите и техните семейства. И тази традиция идва от ГУЛАГ. Не е изненада, някакси, че точно в путинова Русия изтезават за пари, а не заради идеология.

Дадин е късметлия – той е образован, идва от Москва и знае как да се възползва от това, което е останало от медиите и правосъдието в Русия. Поддържаният извън страната новинарски рускоезичен сайт „Медуза“ публикува неговото писмо от затвора. Благодарение на Зотова и няколко смели адвокати той привлече интереса на омбудсмана по човешките права в Русия и бе освободен. Но неговата история е изключение. В Чечения хомосексуалните мъже са отвличани, измъчвани и убивани безнаказано от полицаи, след като властите в руската република решиха да „елиминират“ изцяло хомосексуалността. Скоро руски прокурори арестуваха и затвориха Юри Дмитриев, един от най-известните исторически изследователи на сталинизма, с изфабрикувано обвинение. Дмитриев буквално знае къде са погребани труповете – през 1990-те години той разкри стотици масови гробове, единственото останало свидетелство за масовите убийства на Сталин. Тази информация обаче се превърна в крайно неудобна в днешна Русия, която не иска повече да се дистанцира от мракобесното си минало.

Каква е връзката между тези истории и снимките от Овалния кабинет? Няма връзка. Нито Тръмп, нито Лавров, нито Кисляк изобщо се интересуват от съдбата на Дадин или Дмитриев, ако изобщо са ги чували, което е малко вероятно. Нито пък някой от тях се интересува от съдбата на Дан Хейман, репортерът от Северна Вирджиния, който бе арестуван за настоятелни въпроси към Том Прайс, секретар по здравеопазването на Съединените щати. Предстоящият процес, върховенството на закона и всички скучни правила и процедури, които осигуряват правосъдието, са безинтересни за хора, които вярват, че личната власт не може да бъде ограничавана от традиции, институции или конституции. Погледнете ги колко се радват да се видят – сравнете ги със скованите и несръчни пресконференции с демократични лидери като Ангела Меркел или Тереза Мей.

Знам, че разследването трябва да продължи, но нека съм ясна – Русия не се нуждаеше изобщо от някакъв заговор, за да подкрепи кампанията на Тръмп. Те разбират неговия характер, познават неговия цинизъм и непочтеност, алчността му е същата като тяхната алчност. И преди всичко, неуважението му към върховенството на закона е същото като тяхното неуважение към върховенството на закона. Тръмп уволни директора на ФБР, за да не го гледа повече по телевизията. Руската полиция арестува дисиденти, за да ги скрие от обществото. Не, това не е едно и също. Но не е и толкова различно.

...

Коментарът на Ан Епълбаум е публикуван в "Уошингтън пост". Преводът е на Клуб Z.

Какво да направят родителите, когато детето им не се чувства добре в училище

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6218273

Какво да направят родителите, когато детето им не се чувства добре в училищеДецата прекарват много време в училище, затова е изключително важна средата, в която се намират, да бъде приятна и всички те да се чувстват защитени, съобщава t-online.de. Според проучване, проведено в Германия, всеки шести ученик е ставал жертва на тормоз. Как родителите могат да забележат, че нещо не е наред и могат ли да помогнат на детето си?

Австрийският външен министър призова за предсрочни избори

http://www.cross.bg/kyrtz-izbori-partiya-1542729.html

/КРОСС/ Австрийското коалиционно правителство достигна до ръба на разпадането, след като консервативният външен министър Себастиан Курц настоя за предсрочни избори, предаде ДПА. Австрия е в политическа криза от сряда, когато вицеканцлерът Райнхолд Митерленер подаде оставка като председател на консервативната Австрийска народна партия и от поста вицеканцлер. Той посочи като причина за решението си постоянните вътрешни борби в своята партия и споровете с Австрийската социалдемократическа партия на канцлера Кристиан Керн. Високопоставени партийни лидери призоваха 30-годишния Курц да поеме ръководството на АНП. Решението за наследника на Митерленер ще бъде взето в неделя. "Лично аз смятам, че предсрочните избори са правилният начин промяната в Австрия да стане възможна", заяви Курц на пресконференция в първото си публично изявление след оставката на партийния лидер. Според него продължаването на съществуващото от 10 години политическо споразумение с АСДП ще доведе само до продължаване на безизходното положение.    

Близо 100 000 юноши са се записали в руско военно-патриотично движение

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/12/2970144_blizo_100_000_junoshi_sa_se_zapisali_v_rusko/?ref=rss


Около 95 хиляди ученици от 85 региона на Русия са се присъединили към патриотичното движение "Юнармия" ("Млада армия"), откакто то бе създадено преди година и половина, съобщава руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Само в петък в Абакан, в южната република Хакасия, в движението са влезли още 200 души, произнасяйки клетва за вярност на отечеството и на цялото братство, отбелязва институцията.

В края на май в парка...

Местата в детските ясли с 571 повече, обхватът - 16.4%

http://offnews.bg/news/n_1/n_655368.html

Броят на местата в детските ясли се е увеличил с 571 (1.8%) за една година, а обхватът на децата към края на 2016-а е 16.4%, показват данни на Националния статистически институт. Към 31 декември самостоятелните детски ясли и яслените групи в детските градини са 829, а местата в тях - общо 32 611. Яслите в градовете са 703, а местата там - 30 264 места. В селата те са - 126 с 2 347 места. Осигуреността с места в детските ясли към 31.12.2016 г. общо за страната е 16.5%, като най-висока е тя в областите Габрово (25.7%), Благоевград (23.8%) и Ловеч (21.1%). През 2016 г. в ясла са постъпили 30 486 деца, с 910 повече от 2015 г. Към края на годината в тях е имало 32 476 деца, от които момчетата са 16 851, а момичетата - 15 625. В сравнение с 2015 г. броят на децата в детските ясли се е увеличил с 1.1%. Най-много са децата на 2 г. - 80.3%, а най-малко - на децага до 1 г. - 0.1%. Обхватът на децата през 2016 г. (16.4%) се увеличава с 0.2% спрямо 2015 г. Най-голям е той в областите Габрово (22.8%), София-град (22.2%) и Благоевград (20.0%). Към края на 2016 г. в яслите на основен договор работят 7 595 медицински и други специалисти. Медицинските специалисти по здравни грижи са 3 802, като 93.7% от тях са медицински сестри (3 564).

"Дойче веле": Кой ще върши черната работа, ако британците изгонят източноевропейците?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218414

"Дойче веле": Кой ще върши черната работа, ако британците изгонят източноевропейците?Голяма част от британците гласуваха за Брекзит най-вече поради страховете си от евтината работна ръка от Източна Европа. Но ако Лондон наистина ограничи имиграцията, кой ще върши работата, която британците отбягват, пита в свой материал "Дойче веле". Британската министър-председателка Тереза Мей превърна миграционната политика в предизборна тема.

Първият закон на новата власт: Още 3 години ще асфалтират морето

http://offnews.bg/news/n_1/n_655374.html

Първият законопроект, който новият парламент ще разгледа, са промени в Закона за земеделските земи. Законопроектът вече е минал през Комисията по земеделие и е вкаран експресно преди два дни за гледане от депутатите следващата сряда и касае удължаване на строителството по Черноморието. След 10 дни изтича срокът за строителство върху земеделска земя. Новата коалиция обаче Обединени патриоти и ГЕРБ са вкарали промени, според които строителството по Черноморието, както и на всички земеделски земи, ще бъде удължено от 6 на 9 години. Така срокът за превръщане на земеделските земи по морето в урбанизирана територия се удължава с 3 години. Всички парламентарни групи са гласували това да стане на земеделска комисия вчера.  В мотивите на вносителите пише, че срокът трябва да бъде удължен от 6 на 9 години заради "подобряване на доходите и материалната осигуреност на дребните собственици и семействата със среден и нисък доход".  Опозицията  Управляващите искат за по-малко от 24 часа да се промени текст, който разрешава безконтролното строителство по българското черноморско крайбрежие, обяви депутатът от БСП Валери Жаблянов в парламента. Жаблянов подчерта, че БСП е отказала категорично да подкрепи внасянето на този текст за разглеждане на заседание на НС, но намеренията са това да бъде внесено в сряда. „Няма никаква предварителна оценка какви обекти и терени предлаганото законодателство засяга. Ние ще бъде против този начин на приемане на законите в българския парламент, когато за 24 часа минават текстове, които уреждат частните въпроси на няколко компании или лица“, категоричен е той. Според него е изключително показателен начинът, по който започва това НС. Жаблянов е на мнение, че от обещанията на десницата в полза на обществения интерес, с които са „заливали“ българските граждани, не е останало и следа. „Трябва да опазим българското Черноморие, дори във вида, в който беше докарано от инвестиционен натиск и нарушенията на строителното законодателство.“, каза още Валери Жаблянов. „Срам е първото действие на новото НС да бъде лобистки законопроект. Възразяваме остро срещу това“, заяви и Жельо Бойчев от БСП. Той обясни, че според внесеното предложение от управляващите се удължава 6-годишният срок, в който ако не са започнали строителни дейности по определените земеделски земи, те си връщат стария статут. Бойчев подчерта, че това решение засяга всички случаи на реализиране на големите ваканционни комплекси по нашето Черноморие. „Вместо промяната и обещания нов морал от мнозинството в това НС, сме свидетели отново на лобистко законодателство“, каза той. „Големият въпрос е кого обслужва тази законодателна поправка. Кои са тези големи корпоративни инвестиционни проекти, които са принудили управляващото мнозинство, в изключително бърз порядък, да внесе тази законодателна поправка и НС да започне своята дейност, разглеждайки този лобистки законопроект?“, попита Бойчев. Той подчерта, че БСП настоява всички граждански, екологични и неправителствени организации да направят внимателен анализ на всички тези обекти и да бъде предизвикана обществена дискусия.

Външният министър на Австрия поиска предсрочни избори

http://offnews.bg/news/n_1/n_655380.html

Австрийското коалиционно правителство е напът да се разпадне, след като външният министър Себастиан Курц, част от консервативната партия, настоя за предсрочни избори, предаде ДПА, цитирана от БТА. Австрия е в политическа криза от сряда, когато вицеканцлерът Райнхолд Митерленер подаде оставка като председател на консервативната Австрийска народна партия (АНП) и от поста вицеканцлер. Той посочи като причина за решението си постоянните вътрешни борби в своята партия и споровете с Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) на канцлера Кристиан Керн. Високопоставени партийни лидери призоваха 30-годишния Курц да поеме ръководството на АНП. Решението за наследника на Митерленер ще бъде взето в неделя. "Лично аз смятам, че предсрочните избори са правилният начин промяната в Австрия да стане възможна", заяви Курц в първото си публично изявление след оставката на партийния лидер. Той е категоричен, че ако съществуващото от 10 години политическо споразумение с АСДП продължи да съществува, това ще доведе само до запазване на безизходното положение. През януари двете центристки партии се споразумяха за амбициозна програма за реформи, която да подкрепи икономиката и да помогне за интеграцията. Те обаче изпитват затруднения в прилагането й и всяка от тях обвинява другата в създаване на спънки, отбелязва ДПА. Предсрочни избори обаче могат да бъдат обявени само с решение на мнозинството депутати. Курц посочи, че не е изключено канцлерът Керн да се опита да продължи работа с кабинет на малцинството. Последните проучвания на общественото мнение показват, че АСДП и крайнодясната Партия на свободата са най-популярни, ползвайки се с почти еднаква подкрепа, следвани от АНП. Според проучванията ако Курц стане лидер на консервативната партия, шансовете на партията значително ще се увеличат на евентуални нови избори. 

Валентин Радев: Рокади и чистки в МВР няма да има

http://www.moreto.net/novini.php?n=351124

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че рокади и чистки в МВР няма да има. Пред журналисти той коментира, че няма намерение да сменя насилствено никого в министерството. Министърът допълни, че е външен за системата и поради тази причина няма лични симпатии към конкретни хора в МВР.

Пореден рекорд – с 215 км/ч по АМ „Тракия“

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/poreden-rekord-s-215-kmch-po-am-trakiia-6069059

Две седмици преди началото на активния летен сезон полицията започва масови проверки на пътя

35,3% от българските туристи са нощували в места за настаняване с 4 и 5 звезди

http://www.cross.bg/nastanyavane-mart-zvezdi-1542704.html

/КРОСС/ През март 2017 г. в страната са функционирали 1 884 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 55.1 хил., а на леглата - 111.8 хиляди. В сравнение с март 2016 г. общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, намалява с 1.8%, а на леглата в тях - с 3.5%. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през март 2017 г., е 782.6 хил., или с 5.5% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо увеличение на нощувките (със 7.3%) се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди. През март 2017 г. в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 72.5% от общия брой нощувки на чужди граждани и 35.3% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 19.3% от нощувките на чужди граждани и 32.0% - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 8.2 и 32.7%. Пренощувалите лица в местата за настаняване през март 2017 г. се увеличават с 6.4% в сравнение със същия месец на 2016 г. и достигат 382.0 хиляди. От всички пренощували лица 68.2% са българи, като по-голямата част от тях (64.8%) са нощували в места за настаняване с 1 и 2 или 3 звезди и са реализирали средно по 1.8 нощувки. Пренощувалите чужденци са 121.4 хил., или със 17.8% повече в сравнение с март 2016 г., като 71.2% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 2.5 нощувки

Макрон гостува на Меркел ден след встъпването си в длъжност

http://www.cross.bg/makron-merkel-evropeiiskiya-1542728.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел ще бъде домакин на Емануел Макрон, за разговори в Берлин в понеделник. Това се случва само ден след като новият френски президент трябва да встъпи в длъжност, съобщава АФП. Тя разговаря по телефона с Макрон само няколко минути след победата му и оцени ангажиментите, които е поел към ЕС. Двамата ще се срещнат в понеделник следобед, съобщава говорителят на Меркел, Стефен Сейбърт. Германският лидер приветства победа на Макрон в неделя, заявявайки, че "носи надежда на милиони французи, както и на много други в Германия и в Европа". Меркел и нейното правителство подкрепяха центриста Макрон по време на предизборната кампания, срещу крайно дясната Марин Ле Пен, която е и противник на ЕС. Финансовият министър Волфганг Шойбле одчерта вчера обща позиция с Макрон по отношение на укрепването на Европейския съюз, което беше провокирано от Брекзит. "Може да бъде създаден парламент от еврозоната, съставен от европейски парламентаристи, които да имат консултативни правомощия", за да се подпомогне напредъка на Европейския механизъм за стабилност - ЕМС, коментира Шойбле. Базираният в Люксембург Европейския механизъм за стабилност - ЕМС е фонд за спасяване на страните от еврозоната и работи от октомври 2012. Макрон посети Берлин два пъти, по време на предизборната си кампания.    

Най-дълго живеят жителите на София и Кърджали

http://econ.bg/Новини/Най-дълго-живеят-жителите-на-София-и-Кърджали_l.a_i.742498_at.1.html

Най-висока е средната продължителност на живота в София и Кърджали. Най-ниска е във Видин, Монтана, Враца и Разград. Очакваната средна...

В Каварна започна фолклорен събор "С България в сърцето"

https://www.actualno.com/dobrich/v-kavarna-zapochna-folkloren-sybor-s-bylgarija-v-syrceto-news_610970.html

За 14-ти пореден път Каварна е домакин на Общобългарския младежки фолклорен събор "С България в сърцето". Тридневният форум се откри на централния площад в града. Няколко хиляди талантливи младежи, предимно ученици от различни селища на страната и потомци на наши сънародниц

Асад призова сирийските бежанци да се завърнат в родината си

https://www.actualno.com/asia/asad-prizova-sirijskite-bejanci-da-se-zavyrnat-v-rodinata-si-news_610969.html

Президентът на Сирия Башар Асад призова гражданите, напуснали близкоизточната република, да се завърнат в родината си, предава Deutsche Welle. „Приемаме ги всеки един ден, няма никакви препятствия, властта полага и ще продължава да полага максимални усилия, за да допринесе за

Златно яйце за "голи" клюки

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6218304

Златно яйце за "голи" клюкиТя е златното яйце на северния шведски град Лусабакен, в което хората се събират и си говорят....голи. Всъщност е сауна за 8 души, която може да се разглобява и мести. Дизайнът е на артистичното дуо Матс Бигерт и Ларс Бергстрьом по поръчка на Riksbyggen, компания от бизнеса с недвижими имоти. Нейната идея е чрез сауната да се обърне внимание на

Дупнишки фараон остава в ареста, няма пари да си плати гаранцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218397

Дупнишки фараон остава в ареста, няма пари да си плати гаранциятаДупнишкият фараон Георги Близнаков остава в пловдивския арест заради невъзможност да плати 50 000 лв. гаранция, съобщава struma.bg. Преди около седмица Окръжен съд в Пловдив го е пуснал под гаранция срещу 50 000 лв. Георги Близнаков е обжалвал сумата с мотива, че е висока и няма възможност да я плати.

Моуриньо: "Аякс" ще има предимство във финала на Лига Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/12/2970058_mourinyo_aiaks_shte_ima_predimstvo_vuv_finala_na_liga/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо заяви, че спечелването на Лига Европа ще бъде перфектен завършек на първия му сезон начело на отбора. Според него обаче "Аякс" ще има предимство във финала заради натоварената програма на "червените дяволи".

Двата отбора ще се срещнат на 24 май в Стокхолм, след като късно снощи "Юнайтед" отстрани "Селта" след равенство 1:1 на "Олд трафорд" и победа с 1:0 в първия...

Графика на деня: Кой държи държавния дълг на САЩ?

http://www.investor.bg/sasht/337/a/grafika-na-denia-koi-dyrji-dyrjavniia-dylg-na-sasht-239249/

Известно е, че федералното правителство на САЩ има дълг в размер на около 20 трлн. долара

Константин Илиев: В България комерсализацията на театъра е държавна политика

http://www.mediapool.bg/konstantin-iliev-v-bulgaria-komersalizatsiyata-na-teatara-e-darzhavna-politika-news263790.html

"На въпроса какво не ми харесва в българския театър ще отговоря с нещо, което може би звучи вече банално, но трябва да се повтаря, защото нещата стават все по-зле. Не ми харесва, че докато в страните с истинска театрална култура хората се борят против комерсализацията като голямо зло, в България комерсализацията на театъра е държавна политика". Това  с горчива ирония казва драматургът Константин Илиев в разговор за сайта "въпреки.com". И продължава: "Как другояче може да се определи тази културна политика освен като престъпление, което както всички големи престъпления през последните години, ще остане ненаказано. А пък последиците са налице. Театрите водят един абсолютно ненормален живот. Те работят, за да печелят пари. Това става с канене на звезди – мечки, така се наричат в България, които най - често с нищо не са по-добри от актьорите  в съответните театри извън столицата, но са популярни. Играят се 90% булевардни пиеси. (Друг е въпросът, че и в булевардния театър има различни нива. От пошлотии, до приемливи донякъде забавни сюжети.). По този начин се депрофесионализират хората на театъра, актьорите преди всичко, пък и режисьорите, защото не правят стойностна драматургия. Нито пък изобщо могат да отделят достатъчно време за работа, защото се работи за пари. И най важното - вкусът на публиката все повече и повече се принизява, а това ще има последствия за десетилетия напред. Много лесно се отива към депрофесионализация и насаждане на лош вкус , но много трудно би могло да се тръгне по обратния път. А пък се отива към всичко това, защото е по-лесно. Първо по бакалски съображения - да се дават все по-малко пари за култура и второ - на всички тези, които са призвани (колкото и идиотски да звучи в случая думата призвание) да ръководят културата, респективно театъра, така е по-лесно. Това е най-примитивният начин на организиране на някаква театрална дейност - отчитане на база приходи. Ако трябва да се преценява на базата на качество вече е по-тънка работа, иска повече познания, повече усилия. Това не се прави, така е най - лесно. Принципът на делегираните бюджети е примитивен. Всичкото това прави българския театър в момента такъв, какъвто е. Зле стоят нещата, според мен. Това, че сега на 24 май ще направим едно красиво шоу не значи нищо. Истината не е толкова красива, тя си е грозна. На Пенчо Славейков  принадлежат думите, че театърът се прави, не за да се печелят пари. Не само Славейков, дори и един Стамболов, който не е човек на литературата и на театъра е казал, че театър трябва да има във всеки град. А сега непрекъснато се говори, че имало много театри в България. Защо не се погледне Германия, там  колко  театри има? Огромен брой и добре субсидирани, въпреки че и там театралите се оплакват от понижаване на субсидиите през годините на кризата.. Или по-малка страна като Финландия.  Над 50 субсидирани от държавата театри при 5 милиона население. Като ме питате за състоянието на драматургията, аз не искам да правя оценки дали е за 2, 4, 5 или 6, но не е достатъчно това, което се показва. Трудно се създават значителни драматурзи и режисьори в такъв театър, какъвто е българският днес. Никакви конкурси, никакво обучение по сценично писане, доколкото то изобщо съществува, няма да реши въпроса. Тези професии се усвояват, както се казва, на терен. Когато младият режисьор отиде в театъра, трябва атмосферата там да го импулсира да създаде нещо колкото забавно, толкова и смислено за зрителите си, а не просто да напълни залата. Драматургът  трябва да усети как актьорите възприемат текста му. Предизвиква ли ги да търсят въздействащо изпълнение или им пречи. Става ли от това, което е написал театър или не става. Но когато мисълта на театралния директор е само в състоянието на касата, той няма да кани млади режисьори, нито ще експериментира с млади автори. Ще предпочете сигурното, макар и най-често посредствено", споделя с болка Константин Илиев. Свежен Младенов /л./ във "Великденско вино" в Театър "Възраждане", постановка Весела Василева - снимка архив на театъра Тази година Академия "Аскеер" го удостоява с Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство "Аскеер 2017". Тя ще му бъде връчена на 27-та церемония на театралните награди на 24 май в Театър "Българска армия". Той е преди всичко писател-драматург, изцяло посветил се на театъра. Неслучайно в професионалните класации в началото на новото хилядолетие пиесата му "Великденско вино" беше определена за най-добрата за изминалия 20-ти век. Не е слизала от сцените в продължение на 37 години, а сега за един месец имаше две премиери: В столичния театър "Възраждане", с три номинации за наградата "Аскеер 2017", включително и за най-добро представление. Константин Илиев намира за отлична работата на режисьорката Весела Василева /номинация за изгряваща звезда/ и на изпълнителя на ролята на Поп Кръстьо - Свежен Младенов /номинация за водеща мъжка роля/.  По същото време се играе и в Пловдивския театър "Н. О. Масалитинов".  Там е дипломна работа на млад режисьор - Никола Станев, централният изпълнител също е  млад - Христо Пъдев. Пиесата в момента е в репертоарния афиш на пет театрални формации. Самият Константин Илиев я е поставил в Пазарджишкия театър "Константин Величков" и  там се играе от 2011 г. Връщаме се заедно с него към първото представление, което като зрители помним и до днес… А и разговаряме малко след Великден и в годината, в която ще отбележим 180 години от рождението на Васил Левски. "Първата постановка беше на Леон Даниел през 1980 година. Беше някакво трагикомично стечение на обстоятелствата. Никога не съм подписвал договори за контрактации, освен един - единствен път - с Телевизионния театър през 1979 г. Защо подписах и аз не мога да кажа сега.  Веднага съжалих, но ми се обади редакторката - да изпратя нещо, каквото и да е. Казах, че просто ще върна парите, те колко ли и да са били за малка пиеска по телевизията. Не ми искали парите, текст трябвало да се представи в счетоводството. Останах с впечатление, че в случая май не е толкова важно съдържанието на страниците, които ще представя, важно е да се спази процедурата по отчитането. Естествено, че не можех да си позволя да им изпратя някаква пълна безсмислица. От няколко години ме занимаваше темата Левски и бях събрал много материал. Да пиша голяма пиеса се бях отказал по наистина важни за мен причини, но въпреки това не исках да посягам на събраното само заради някакво отчитане. Поп Кръстьо обаче не влизаше в списъка на действащите лица на замислената пиеса. Така написах "Великденско вино" . Казах по телефона на редакторката, че изпращам нещо, което е все пак пиеса, а не просто изписани страници. Тя се зарадва, но когато прочете написаното, дълбоко се обиди. Как така поп Кръстьо ще се появи на екрана да произнася монолози и то с обвинителен тон. Звук повече не чух от телевизията. Георги Миладинов в първата постановка на "Великденско вино" в Театър "София" през 1980 година с режисьор Леон Даниел - снимка личен архив С Леон почти по едно и също време постъпихме в театър "София" и вече доста месеци се гледахме с любопитство. Стигнахме до решението той да постави друга моя пиеса - "Босилек за Драгинко". До настъпването на репетиционния период имаше още време, той прочете "Великденско вино" и заяви, че иска да я прави. Добре, но къде? Спектакли  с един човек тогава не бяха на мода, май че почти ги нямаше. Казах му, че имам идея. Левият край на фоайето на театъра с витата стълба. В текста има ремарка за стълба и тя беше важна. Ходихме, гледахме, Леон каза: "Да. Става." Сега обаче трябваше да се получи съгласието на ръководството на театъра. Никакви приходи не можеха да се очакват от такова представление, а те разбира се и тогава бяха важни, но по същественото беше, че възникваха много неудобства. Трябваше да се изчаква публиката от голямата зала след вечерното представление да излезе от фоайето, тогава да се достроява, да се задържа сценичен персонал, гардеробиерки, техника по нощните часове. Директорът Кольо Георгиев, както и очаквахме, веднага каза да, той за такива подробности не се притесняваше, административната директорка обаче здраво се възпротиви. Съобрази обаче, че всичко ще се размине с две-три представления. Кой ще тръгне по сред нощ на театър. След много неохотното й съгласие остана проблемът с техниката. Защото нищо нямаше във фоайето. Дори един контакт. Къде да закачиш прожектор, къде да го включиш. Нов театър, подът застлан с най-хубав  зелен мокет, лъскави ламперии, горе зад витата стълба е правителственият тракт, там е отредено Тодор Живков да влиза, когато благоволи да удостои някое от представленията на театъра с присъствието си.  Техническият директор на театъра беше пословично опърничав човек. Големият немски режисьор Бено Бесон по време на работата си в старата сграда на театър "София" беше го кръстил "Хер Не може". Една дупчица нямаше да позволи да пробием в новите ламперии. Само че точно тогава Хер Не може се разболя и влезе в болница. А когато излезе, хвана се за главата, но всичко беше свършено. Заместваше го едно момче, железар по професия, но изключително кадърен и много обичаше театъра. Богдан, така се казваше. Богдан проби където трябваше, прокара жици. Направи го умело пък и един прожектор, където и да го поставиш, не може да загрози театрална сграда. Спектакълът в изпълнението на Георги Миладинов и Николай Антонов се игра десет години, някъде около 150 представления. Започваше в 22 часа. Дъжд, сняг, публиката идваше. Тогава нямаше толкова много сериали, но бяха пуснали "Робинята Изаура". И Изаура не ни попречи." Така с усмивка си спомня драматургът за перипетиите около представлението и за успеха му. Велко Кънев във "Великденско вино" в постановката на Иван Добчев в Народния театър "Иван Вазов" през 1993 година - снимка личен архив И продължава: "В крайна сметка пиесата пак е за Васил Левски през погледа на поп Кръстьо, разбира се. За Левски, като се изключат простотиите, които разни идиоти пишат по стените във връзка с футболния отбор, никой не си позволява да каже лоша дума. Има и други много уважавани личности от онова време – Ботев, Бенковски , но все пак Левски си е Левски за българина. По спора за поп Кръстьо - виновен, невиновен, едно денонощие няма да ми стигне да кажа какво мисля. Толкова приказки са се изприказвали, чел съм и слушал какво ли не. Има хора, които твърде едностранчиво се опитват да представят нещата, а те никак не са прости и еднозначни. Понеже и моето име се е споменавало в колкото патетично толкова и некоректно подобие на полемика, наложи се да изложа извън стила на сценичното писане какво мисля по въпроса. Една доста обширна студия за реалните обстоятелства около залавянето на Васил Левски. История, не литература. Тя излезе в издателство "Жанет 45" през 2013 г. под заглавие "Великденско вино и Франкенщайн". Който се интересува какво мисля за историческата фигура поп Кръстьо (защото Кръстьо Никифоров от пиесата е литературен герой) би могъл да я прочете. Една от причините проблематиката, свързана със залавянето на Васил Левски особено да ме занимава е, че съм роден в Горно Павликени, а това село е разположено  между Ловеч и Къкрина. Като дете съм играл под Пази мост, където е станала фаталната среща на Васил Левски и Никола Цвятков с двете заптиета. След средата на миналия век той беше напълно забравен, покрит с тръни и шубраци. Някогашните сътрудници на Ловешкия музей "Васил Левски" твърдяха, че такъв мост изобщо няма, само местността се казвала така. Предложих им да ги закарам с колата, само на 5 километра от сградата на музея, където водихме споровете и да им го покажа, защото сами нямаше да го намерят. Не, няма такъв мост. Има – няма – почти двайсет години продължи тази история.  През 1987 г. публикувах статия за Пази мост във в. "Народна култура", през 2003 нова (вестникът междувременно промени името си на "Култура"). Най-после в музея дойдоха нови хора, увериха се, че мост има. Мястото беше разчистено, направиха се някакви, макар и малки укрепителни работи, постави се обозначение. Направи го местният Ротари клуб. Има още нещо, което ми се иска да бъде довършено. Да се уточни мястото, известно от литературата за Левски като "Гьолът". Там е станало повторното събиране на него с придружителя му Никола Цвятков след срещата им със заптиетата. Сега от някакъв гьол на това място няма и помен, отново гъста растителност, но аз помня водата – кръгло езеро с около петдесет метра диаметър, Понятието "Къкринска Голгота" отдавна е станало привично чрез изследванията на Димитър Страшимиров и станциите на тази Голгота  би трябвало да се знаят: Ловешкият Стратеш, Пази мост,  Гьолът, Къкринското ханче. Не са чак толкова местата, свързани с нашата история и литература, които заслужават памет и почитание. Само на двеста-триста метра от последното злощастно жилище на Яворов и Лора е къщата на доктор Кръстев, където той е списвал "Мисъл". Сега там е кръчма. Вилата на доктор Кръстев в Костенец, място на многократни срещи на големи български писатели също беше оставена да се разруши. Кресливи хора в България колкото искаш – "патриоти", "воеводи" (кавичките в случая май че стават вече задължителни), но като резултат нищо смислено." Албена Георгиева и Владимир Пенев в "Нирвана" - постановка на Маргарита Младенова в НТ "Иван Вазов" през 1994 година - снимка архив на театъра Връщаме се с Константин Илиев към него и съвместната му работата с режисьорите през всичките тези повече от 50 години, отдадени на театъра. Не иска да говорим за спрените му пиеси в днешния контекст, нито за злонамерените критики. За него работата му с Леон Даниел е нещо много специално, приятелството му съкровена близост между сродни души, изповядващи любов и посветеност на театъра. Казали са най-важното и ценното един за друг. Константин Илиев е автор на предговора към "Игрите" на Леон Даниел, а режисьорът е автор на предговора "Летописец на безвремието" към книгата с издадени през 1995 г. пиеси на драматурга. "Леон създаде традиция за поставяне на "Великденско вино", много спектакли са в тази посока. Разбира се, има и доста наивни, несполучливи  опити, естествено е в такива случаи. Захващали са се и актьори, които сами са се опитвали да се режисират, трудно се стига така до добър резултат." Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев в "Одисей пътува за Итака" - постановка Иван Добчев в Държавен сатиричен театър, 1986 година - снимка личен архив На въпроса, до каква степен постановките на неговите пиеси отговарят на представите му, отговаря, че това се случва много рядко. Но няма какво да се прави. На премиерата авторът трябва да се качи на сцената и да стисне  ръката на режисьора. Присъствието на автора на репетициите може да бъде полезно, но не винаги. Ситуацията - ето дошъл е авторът на репетиция и ще каже нещо, което режисьорът не знае или е диаметрално противоположна на тълкуванията му, е не просто притеснителна, а и непродуктивна.  С режисьорите, които имат оправдано високо самочувствие се работи добре. Леон винаги е настоявал да присъства на репетициите му. С Маргарита Младенова и Иван Добчев са били в най-близко сътрудничество. Любен Гройс винаги го е карал той да прави пред актьорите  първия прочит на пиесите си, които е поставял (те са четири на брой). С тези режисьори той е бил и близък приятел. Особено с Гройс и Леон Даниел. Защото много са важни разговорите не само в репетиционната зала, а и извън нея. Леон е осъществил 10 спектакъла по 6 негови пиеси ("Великденско вино" , "Босилек за Драгинко", "Нирвана", "Одисей пътува за Итака", "Червено вино за сбогом", "Прозорецът"). "Великденско вино"  четири пъти в три различни театъра. Цветана Манева и Младен Младенов в "През октомври без теб" - постановка на Любен Гройс в Пловдивския драматичен театър, 1977 година - снимка личен архив Константин Илиев е завършил немска филология в Софийския университет Св. Климент Охридски. От 1969 до 1972 е редовен аспирант в Хумболтовия университет - Берлин. Там защитава докторска дисертация на тема "Структура на драматическите творби на Фридрих Дюренмат". Връщаме го и към онези години и с въпроса "Защо Дюренмат?". И отново следва една интересна история… "Избрах Дюренмат /1921-1990 г./ – първо защото го харесвам като автор, макар че се оказа много сложно в ГДР да пишеш за него. Възприемаха го по някакъв начин като опонент на Брехт /1898 – 1956 г./ , което не е вярно. Самият Брехт е писал за "Ромул Велики" /1949 г./ и то похвално и после не са контактували, защото Брехт твърде рано почина. Една пиеса като "Физиците" /1962 г./ на Дюренмат  беше поставяна във всички страни източно от Стената, но не и в ГДР, защото беше окачествена като отричаща, оспорваща Брехт. Това беше теза на проф. Ханс Майер, който избяга в Западна Германия, но забрави да си вземе тезата и тя остана в ГДР. Така че, като отидох в Берлин, никой не искаше да ми става научен ръководител. На всичко отгоре точно тогава (това беше в края на 1968 г.) Дюренмат беше писал за Чехословакия и за Пражката пролет, а пък е ясно какво беше писал. Каквото трябваше. И те ме гледаха все едно, че съм побъркан. Най-накрая се съгласи една достойна жена – Инге Дирзен, професор в катедрата по немска филология и точно да ми стане ръководител я наказаха и изпратиха в едно миньорско селище – Битерфелд, да изучава живота.  Защото не се беше отнесла положително към тогавашния така наречен Битерфелдски почин, който протичаше под лозунга "Миньоре, хващай перото!". Разни интелектуалци ще създават новата ни литература. Не! Работническата класа ще свърши и това. Тя може всичко. А пък професор Дирзен – няма как да стане. Няма ли. Хайде в Битерфелд при миньорите. Тогава един възрастен професор заяви, че макар да не е специалист по театър и драматургия, формално ще ми бъде научен ръководител. Така защитих тази докторска дисертация. Тя беше за структурни проблеми, всъщност от областта на теорията и техниката на драмата, за да избягна идейната страна на пиесите на Дюренмат, но това никак не беше лесно. Смисълът на цялото упражнение беше, че исках да работя като драматург на театър, а не ми се позволяваше с формалното възражение, че нямам документ за театрално образование." И така става. От 1973 г. Константин Илиев работи непрекъснато като драматург на театър. До 1978 в Благоевград, после в Драматичен театър "София". От 1995 до 2007 г. е главен драматург на Народния театър "Иван Вазов". От 2008 г. до сега ангажиментите му са свързани с театъра в Пазарджик. Не е писал за конкретен театър или конкретен режисьор. Според него една пиеса, един текст трябва да бъде такъв, че да може да бъде въплъщаван на сцената от различни хора. Татяна Лолова и Красимир Доков във "Франческа", постановка на Маргарита Младенова в НТ "Иван Вазов", 2002 година - снимка личен архив Питаме го какви са разбиранията му за добра драматургия. Константин Илиев е лаконичен: "Като тръгнем от Аристотел и минем през Брехт, та до някой от съвременните автори, Дейвид Мамет например - съвсем различни времена, но и при тримата е едно, макар и изречено с различни думи. Аристотел: "Фабулата е душата на драмата". Брехт се съгласява с него и буквално го цитира, макар да има съвсем други представи за драматичното и да въвежда понятието антиаристотелева драматургия. Мамет казва сюжет, но има предвид същото. Нещо, което се случва, история. Това е съществено, от там нататък са нужни много други неща, но…", не довършва той. Да оставим многоточието му и за размисъл, обърнат не само към съвременната българска драматургия, но и към киното и литературата. Последната реплика в пиесата "Наблюдателите" е: "Театър. Думата е театър"… Константин Илиев е носител и на Международната Хердерова награда, връчена му във Виенския университет на 9 май 1996 г. Тогава той предлага, както е по регламент, за стипендиант съвсем младия тогава Георги Тенев, белетрист и драматург. Последната пиеса на Константин Илиев е "Наблюдателите". "Държа много на нея. И за да го кажа с две думи - не се разбирам с режисьорите напоследък. Изглежда мислим различно. За театър, а може би и изобщо. Затова я публикувах само като книга под същото заглавие ("Наблюдателите") в издателство "Жанет 45". Там са още две от по-новите ми неща: "Бетовен 21" и  "Златни мостове и Секвоя". Предпочитам този текст да се чете, докато намери режисьора си, отколкото да бързам да видя на сцената нещо, което е далеч от намеренията ми." Константин Илиев изрича нещата с истинските им имена и състояния – човек на духа, не само на театъра. Държеше нашият разказ за разговора ни да е лаконичен. Но няма как да е така при този негов толкова интересен и богат живот. На финала ще цитираме Леон Даниел с думи за драматурга, написани през  1995 г. Днес звучат, като че ли още по-силно и вярно: "Константин Илиев не е съдник. Повтарям – за мен той е летописец. Най-близко е до Чехов. Както тоя велик доктор, той следи симптомите, регистрира процесите на болестта, търси съпротивителните сили на организма и… може би… се старае да им помогне с някоя от противоотровите на изкуството." *Материалът можете да прочетете на сайта въпреки.com. *Снимки: Стефан Джамбазов, личен архив на Константин Илиев и архив на театрите.

Регата Varna Channel Cup отново в морската столица идния месец

http://www.moreto.net/novini.php?n=351105

Четвъртото издание на единствената регата Varna Channel Cup ще се проведе във Варна между 1-4 юни, научи Moreto.net. Това е единствената в България регата, включваща гонки канал-езеро – факт, който позволява яхтите да минат в непосредствена близост до брега и екипажите да бъдат на една ръка разстояние от публиката.

МВР е усвоило едва 1.5% от европомощта срещу миграцията

http://www.mediapool.bg/mvr-e-usvoilo-edva-15-ot-evropomoshtta-sreshtu-migratsiyata-news263789.html

МВР е успяло да усвои едва 1.53% от помощта, отпусната на България от Брюксел за справяне с миграционния натиск по южната ни граница. Това стана ясно от изказване на вътрешния министър Валентин Радев в парламента в петък по повод строежа на граничната ограда. Общият размер на средствата, предвидени за подпомагане на охраната на границата ни от нелегалния миграционен натиск, е 160 млн. евро, като крайният срок за усвояването на първите 101 млн. е 1 октомври т. г., а за останалите 59 млн. – 1 януари 2018 г. "Вчера ми докладваха, че 3 от големите поръчки за близо 50 млн. – числото не е точно, са отворени, вече вървят процедурите, това е оптимистично, това го е направило служебното правителство, успели са да пуснат тези поръчки", коментира Радев без обаче да се наема с прогноза дали процедурите ще бъдат затворени навреме, за да бъдат усвоени евросредствата. "Надяваме се, че ще ги усвоим. Имаме уговорката от нашите партньори, че ако не успеем, ще се удължи срокът. Но това го казвам само като опция", добави вътрешният министър. Той отново подчерта, че от оградата по турската граница остават да бъдат достроени около 21 км, въпреки че по думите на бившия служебен вицепремиер и военен министър Стефан Янев става въпрос за около 70 км. Според Радев последната отсечка от съоръжението е в частта му около Хасково, река Тунджа, река Резовска, както и река Делийска при Бургас. Малко преди това в петък вътрешният министър коментира пред журналисти, че няма да прави рокади и "чистки" в МВР, уверявайки, че няма намерение да сменя насилствено никого в министерството. Радев припомни, че е външен за системата (кариерата му е свързана с МО – бел. ред.) и затова нямал лични симпатии към никого в министерството. В петък сутринта той връчи ключовете за 60 нови патрулни автомобили, които са разпределени за СДВР и областните дирекции на МВР във Варна, Пловдив и Стара Загора. Те са предназначени за работата на полицаите, осъществяващи пътен контрол.

СДС избира ново ръководство утре, Лукарски пак ще се кандидатира за лидер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218375

СДС избира ново ръководство утре, Лукарски пак ще се кандидатира за лидерСДС избира утре ново ръководство на XXII редовна отчетно-изборна Национална конференция, съобщи пресцентърът на синята централа, цитиран от БТА. Заради недоброто представяне на Реформаторския блок на последните парламентарни избори, част от който е и СДС, лидерът на партията Божидар Лукарски подаде оставка.

Пет титли се решават през уикенда в спортните канали на Мтел

http://offnews.bg/news/n_1/n_655379.html

Пет са шампионите, които ще бъдат короновани през уикенда на живо в ефира на спортните канали на Мтел. Тенис турнирът в Мадрид, холандската Ередивизи, Световното клубно първенство по волейбол при дамите и две от категориите в UFC ще научат имената на своите шампиони. В това число не влизат медалистите от втория кръг на Диамантената лига по лека атлетика, които също ще могат да се гледат в реално време.   Събота е денят, в който научим кои са финалистите на тенис турнира Mutua Madrid Open. Първият полуфинал е от 17:00 часа, а вторият – от 22:30 часа, като и двата двубоя ще се излъчват на живо по Mtel Sport 1. На същата честота ще бъде и финалът ден по късно, но от 19:00 часа.   В неделя ще стане ясен шампионът на холандското футболно първенство, а кръг преди края преднината на Фейенорд пред Аякс е само една точка. Всички двубои ще се играят по едно и също време, а зрителите на Mtel Sport 1 ще могат да проследят в пряко предаване Фейенорд – Хераклес. Мачът започва в 15:30 часа, а коментарното студио – половин час по-рано.   Битките от Световното клубно първенство за жени в Кобе, Япония също навлизат в своята заключителна фаза. До финалите достигна българката националка Добрияна Рабаджиева, която излиза в полуфинала със своя Волеро (Цюрих) срещу Рексона СЕСК (Рио де Жанейро). Мачът ще бъде излъчен от 23:00 в събота по Mtel Sport 2. Същият канал ще следи на живо мача за 3-4 място, както и финала на надпреварата, които ще се играят в неделя от 8:30 и от 13:00 часа.   В 5:00 часа сутринта в неделния ден Mtel Sport 2 ще излъчи на живо най-силната гала вечер на UFC от началото на годината. Два са двубоите за титла – Стипе Миочич ще защитава своя колан срещу Джуниор Дос Сантос в „тежка” категория, а Йоана Йонджейчек ще опита да продължи своята доминация в категория „сламка” срещу Джесика Андраде. С голям интерес се очаква и битката между Франки Едгар и Яир Родригес в категория „перо”.   Вторият кръг от Диамантената лига ще ни пренесе в Шанхай. Събитието е в събота от 14:00 часа и ще се излъчва директно по Mtel Sport 2. Преди и след състезанието ще има коментарно студио с експертни мнения и анализи.     Програмата на спортните канали на Мтел излъчва богато разнообразие от спортни състезания и първенства в ТВ ефира у нас: 24 часа на ден, седем дни в седмицата, 18 000 часа годишно футбол, тенис, волейбол, баскетбол, бойни, моторни, екстремни спортове, лека атлетика, хокей, голф и много други. Осем хиляди часа в програмата на каналите са отредени за преки предавания, като преди и след най-интересните от тях ще има коментарни студия.  

Почетен знак на Военната академия в София бе връчен на патриарх Неофит

//dariknews.bg/regioni/sofiia/pocheten-znak-na-voennata-akademiia-v-sofiia-be-vrychen-na-patriarh-neofit-2023184

Почетен знак с лика на Георги Раковски и почетна грамота получи Негово светейшество българският патриарх Неофит от ръководството на Военната академия в София за 105-годишнината на висшето военно училище. Началникът на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов е посетил днес Пат

Жените си падат по мъже, които приличат на братята им

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zhenite-si-padat-po-myzhe-koito-prilichat-na-bratiata-im-2023185

Британско изследване установи, че дамите си падат по сексуални партньори, приличащи на братята им, пише в. "Индипендънт".

Жените не харесват такива мъ

Кристиан Костов и Михаил Миков в "Комбина" по NOVA

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/kristian-kostov-i-mihail-mikov-v-kombina-po-nova-2023188

Мария Йотова с разкрития за нова измамна схема, братът на Стоичков в ексклузивно интервю на Краси Боев

Отборът на ОУ“В.Левски“-Разград победи в областното състезание по първа помощ

//dariknews.bg/regioni/razgrad/otboryt-na-ouv.levski-razgrad-pobedi-v-oblastnoto-systezanie-po-pyrva-pomosht-2023189

Отборът на ОУ“Васил Левски“-Разград ще представя област Разград на Националното състезание на ученическите екипи за оказване на първа помощ. Тимът от разградското училище победи днес в 28-мото Областното състезание.
Надпреварата в спортна зала „Лудогорец“ откриха директорът на секретариата н

Планират до 55% поскъпване на водата в Пловдивско?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/planirat-do-55-poskypvane-na-vodata-v-plovdivsko-2023190

До 55 % да поскъпне водата за битовите потребител в пловдивска област. Това е записано в бизнес плана на „Водоснабдяване и канализация” Пловдив за периода 2017- 2021 г. Увеличение на цената на водата ще има в общо 17 общини, като ще бъде в различен размер

Ретро рали "Марица" мина през Димитровград

//dariknews.bg/regioni/haskovo/retro-rali-marica-mina-prez-dimitrovgrad-2023191

Специална купа от организаторите на седмото Международно рали за ретро и класически автомобили "Марица`2017", което премина през Димитровград днес получи димитровградчанинът Петко Вълканов. Негов навигатор в това издание на ралито е 20-годишната му внучка Петя. Организаторите от пловдивския клуб „Р

Нощувките в хотелите се увеличават с 5.5% през март

http://econ.bg/Новини/Нощувките-в-хотелите-се-увеличават-с-5-5-през-март_l.a_i.742497_at.1.html

Пез март нощувките в хотелите са общо 782.6 хил. или с 5.5% повече от същия месец на предходната година, сочат данните на Националния статистически...

Mastercard вдъхновява български момичета за кариера в науката и технологиите

http://www.cross.bg/momicheta-mastercard-bulgariya-1542727.html

/КРОСС/ Ментори на технологичната компания проведоха в 119 СОУ в София първото обучение по глобалната инициатива Girls4tech в България София, България, 12 май 2017 - Mastercard проведе първото издание на глобалната инициатива Girls4Tech в България. Програмата провокира по увлекателен начин интереса на момичета в ученическа възраст към кариера в STEM сферата (наука, технологии, инженерство и математика). Чрез иновативни, забавни и увлекателни сесии и упражнения, ръководени от експерти на Mastercard, момичета от шести клас в столичното 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов" повишиха знанията и интереса си в сферата на математиката и технологиите. „Щастливи сме, че имаме възможност да споделим нашата страст към технологиите с младите момичета и да ги вдъхновим да се насочат към бъдеща успешна кариера в сферата. Днешните ученици са бъдещите лидери в различни сфери на обществения и икономическия живот и ние им предоставяме този интересен курс, който ще им бъде от полза независимо в коя професионална сфера ще се реализират", каза Ваня Манова, Мениджър на Mastercard за България и Македония. „Обучението на учениците по предприемачество е полезно, интересно и прагматично. За всеки един от тях е важно да са грамотни финансово. Доброто съчетание с използването на новите технологии е прекрасна и успешна гаранция за съвременен старт в живота", заяви Диян Стаматов, директор на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов"

Плюсовете и минусите от казармата

http://www.moreto.net/novini.php?n=351122

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочва като свой приоритет връщането на наборната военна служба. Потърсихме мнението на военен експерт какви са плюсовете и минусите на казармата. Според преподавателя във военното училище в Шумен Мишо Йорданов казармата по начина, по който я познаваме, ще е донякъде неприложима в днешното военно дело.

Осъдиха Мартин Карбовски за дискриминация

http://offnews.bg/news/n_1/n_655372.html

Софийският районен съд осъди Мартин Карбовски за дискриминация, съобщават от Българския хелзински комитет (БХК). С решение от 27.04.2017 г. съдът осъжда журналиста за преследване като форма на дискриминация срещу правозащитника и служител на БХК Радослав Стоянов в епизод на „Предаването на Карбовски“, излъчен по TV7 на 12 януари 2014 г. Откъс от предаването е посветен на Стоянов, който става обект на оскърбления и подигравки. Причината за това е сигнал, подаден от него до Комисията за защита отдискриминация (КЗД) срещу Карбовски за женомразка статия на журналиста. Гости на Карбовски в студиото са Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, които също участват в атаките срещу правозащитника, тъй като срещу тях също са предприемани правни действия от БХК и Стоянов за дискриминация, обясняват от комитета. Докато събеседниците хулят и се подиграват на Стоянов, на видеостена в студиото продължително време се излага в увеличен размер образът му и се повтаря името му. СРС установява, че Карбовски злепоставя името и образа на Стоянов в обществото заради сигнала на правозащитника срещу него. Карбовски представя правозащитната дейност на Стоянов като „подмолна“, а него – като „доносник“. Водещият злепоставя Стоянов и като неколкократно оприличава правозащитната му дейност, както и сексуалната му ориентация, на фашизъм – например „гейове-фашисти“. СРС отхвърля довода на Карбовски, че не следва да носи отговорност за изявленията си, тъй като Стоянов е обществена личност и следва да има по-голяма търпимост към обществена критика. Съгласно решението на съда, дори и да е така, това не води до извод, че свободата на словото е неограничена по отношение личността на Стоянов. Мотивът на съда е, че свободата на словото подлежи на ограничения, когато руши правата и доброто име на друг човек.  Карбовски е осъден да заплати на Стоянов обезщетение за неимуществените му вреди. Журналистът трябва и да публикува диспозитива на осъдителното решение за своя сметка в ежедневник по избор на правозащитника, както и да се въздържа от всякакво по-нататъшно преследване спрямо него.  „Преследването и потисничеството над маргинализираните групи в обществото – сексуални, етнически и верски малцинства – е във възход. Основно оръжие в тази битка са изопаченията, лъжите и откровените обиди срещу всеки, който защитава тези групи. Тези, които искат да възпроизвеждат омраза, стереотипи или потисничество, обясняват как те са жертви и как нацията трябвало да стане велика отново. Зад този параван обаче вършат това, което върши всеки насилник – малтретират. Днес със слово, а утре може и с юмруци. Историята е показала, че двете ги дели само крачка. Затова считам, че днешната победа не е малка. Насилниците не трябва да се хвалят и величаят, а да се наказват", коментира Стоянов. 

Пошегувайте се с "Топлофикация", може да спечелите смартфон

http://offnews.bg/news/n_1/n_655378.html

"Топлофикация" София ЕАД търси във Фейсбук най-забавната шега с липсата на топла вода в София, а коментарът с най-харесвания майтап ще донесе на своя автор нов смартфон. Въпреки недоволството на софиянци заради липсата на топла вода, от "Топлофикация" не губят чувството си за хумор и в социалните мрежи поднесоха отново своите извинения, но със събрани от Туитър и Фейсбук шеги с тях. "Разчитаме на вашето чувство за хумор, като използваме момента още веднъж да поднесем извинения на нашите клиенти за причиненото неудобство поради плановите ремонти! Ще се радваме, ако развихрите въображението си в коментарите под снимката с още предложения във филмова стилистика. Този, който събере най-много харесвания на коментара си, ще получи смартфон. Победителят ще бъде обявен на 19.05.2017 (петък), а ние ще се свържем лично с него." "Топлофикация" са споделили колекцията на Туитър Петър с майтапи за липсата на вода с хаштаг #toplomovies. Потребители на социалните мрежи ползват популярни заглавия на филми и ги преработват тематично. Получават се култови примери, ето някои от тях: "Смесителят в ръжда" "Пич къде ми е водата" "На всеки топлометър" "Да се изкъпеш за 60 секунди"

Мъж е нападнал с брадва две жени след скандал между тримата в плевенско село

https://www.24chasa.bg/region/article/6218359

Мъж е нападнал с брадва две жени след скандал между тримата в плевенско селоМъж е нападнал две жени с брадва след скандал между тримата. Двете жени са в болница, а едната е с фрактура на черепа и временна опасност за живота. Полицията в Червен бряг разследва опит за убийство, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Плевен, цитиран от " Фокус". Снощи към 22.55 часа две жителки на с. Девенци, на 58 и 59 г.

Не се усмихвайте по време на селфи, за да изглеждате по-млади

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6218354

Не се усмихвайте по време на селфи, за да изглеждате по-младиАко искате да младеете на селфитата, то в никакъв случай не трябва да се усмихвате пред камерата на смартфона, съветват канадски специалисти, цитирани от вестник "Сън", цитиран от БТА. Те припомнят, че на човек са му нужни активирането на допълнителни 25 мускула на лицето при усмивка, в сравнение когато сме намръщени.

ИВСС на практика оневини прокуратурата по тенденция с оправдателни присъди

https://www.actualno.com/society/ivss-na-praktika-onevini-prokuraturata-po-tendencija-s-opravdatelni-prisydi-news_610964.html

Над половината от оправдателните присъди в България в периода 2014 – 2015 година са факт заради „противоречива съдебна практика“. Това констатира Инспекторатът към ВСС (ИВСС) при тематична проверка. През 2014 и 2015 г. са постановени общо 259 оправдателни присъди по обвинит

Нова детска площадка бе открита в Козлодуй с подкрепата на „Русатом Сервис“

http://offnews.bg/news/n_1/n_655377.html

Нова детска площадка бе открита в Козлодуй с подкрепата на руската компания АО „Русатом Сервис“, част от държавната корпорация „Росатом“, и Община Козлодуй. В церемонията участваха кметът на града Маринела Николова, генералният директор на АО „Русатом Сервис“ Евгений Салков, Найден Найденов – директор на дирекция „Развитие и модернизации” в АЕЦ „Козлодуй”, инж. Георги Халев, заместник-председател на Съвета на директорите на „Риск инженеринг“, както и жители от крайдунавския град. Водеща на тържествената церемония бе деветгодишната Снежина, а детската вокална група „Щуротреска“ изпълни български и руски детски песни. Така тържествената церемония се превърна в детски празник. „Днес се случва едно важно и хубаво събитие в нашия град – откриваме нова, удобна, безопасна и красива площадка за децата на град Козлодуй“, заяви на церемонията по откриването кметът Маринела Николова. „От името на жителите на град Козлодуй и лично от мое име изразявам нашата голяма благодарност към руската компания „Русатом Сервис“ за прекрасния жест да подари на децата това прекрасно място за игри. Аз съм кмет близо две години и това е първата компания, която е направила такъв подарък в полза на Община Козлодуй. Детската площадка се намира в район, в който живеят повече от 2500 души и сред тях има много млади семейства с малки деца. Вярвам, че това място ще стане любимо на всички тях. Ще се радвам, ако и други компании последват примера на нашите приятели от „Русатом Сервис“, каза още кметът. „За „Русатом Сервис“ е важно да бъде не само надежден бизнес партньор, но и социалноотговорна компания. През всичките тези години на плодотворна работа с АЕЦ „Козлодуй“ сме доказали своята отговорност. Аз съм много щастлив, че нашето сътрудничество се разшири с такъв забележителен проект. Да си призная, за мен няма по-голяма радост от това да видя блясъка в очите и щастливите усмивки по лицата на децата. Надявам се децата на Козлодуй да растат здрави и силни, и да създадат много приятелства на тази детска площадка“, отбеляза Евгений Салков.

Първи "рекорд" на новия парламент: 23 минути заседание

http://www.mediapool.bg/parvi-rekord-na-noviya-parlament-23-minuti-zasedanie-news263788.html

Новият парламент отбеляза първи рекорд по най-кратко заседание – 23 минути, в които успя да проведе първия си парламентарен контрол, в който пък за пръв път участваха министри от новото правителство. След това депутатите се разотидоха, тъй като няма законопроекти, които да дебатират. В петък министърът на вътрешните работи Валентин Радев отговори на въпрос на БСП за състоянието на оградата по границата и готовността за противодействие на нелегалната миграция Радев увери, че всичко е наред. Той отчете, че миграционният натиск е намалял между 8 и 10 пъти през последните месеци и че остава да бъдат построени 21 километра ограда по границата с Турция. Към вече изградени 30 километра все още няма прилежащи пътища, което затруднява охраната и амортизира техниката. По думите му се бави усвояването на 160-те милиона евро, които Европейският съюз предостави на България за подобряване на граничния контрол. "Бавно стават обществените поръчки, но ние няма да променим съществено това, което в момента съществува, тъй като се справяме добре", каза той. Заседанието на НС започна с декларация, в която парламентарната група на "БСП за България" поиска преразглеждане и увеличение на бюджета на здравната каса, тъй като не е приемливо едни болници да получават увеличени финансиране, а други не. Кратките парламентарни заседания или въобще липсата на такива в работен за депутатите ден (обикновено поради липса на кворум) стана нещо обичайно в последните години. По този повод Kafene.net припомня, че основата заплата на българските народни представители е 3 210 лева на месец. На тази база се изчислява надбавка от 1% за всяка година стаж, като при 30 години заплатата става 4 200 лева на месец.

ИПИ: Между 40% и 50% от брутната заплата на българите отива за данъци

http://econ.bg/Новини/ИПИ-Между-40-и-50-от-брутната-заплата-на-българите-отива-за-данъци_l.a_i.742488_at.1.html

40% от произведеното в българската икономика постъпва като данъци в бюджета, като този процент е нараснал с пет на сто за последните пет години,...

Женски футболен отбор от Испания първи в първенство за мъже

https://www.24chasa.bg/sport/article/6218131

Женски футболен отбор от Испания първи в първенство за мъжеЖенски футболен отбор от Испания е първи в първенство за мъже, разказва Би Би Си. Отборът на момичетата от град Лерида се класирал за участие във Втора младши регионална мъжка лига. След 22 мача, от които 21 завършват с победа, момичетата от "Лерида" печелят първенството. Младите момичетата играят срещу момчета от 2014 година,

Депутатите работиха 22 минути в петък

http://www.cross.bg/samo-radev-petuk-1542725.html

/КРОСС/ Парламентът работи 22 минути в петък. В дневния ред имаше само парламентарен контрол, в който пък бе отправен само един въпрос към вътрешния министър Валентин Радев. Министърът каза, че около 21 км ограда по границата предстои да бъде построена, а към други 30 км, които вече са изградени, все още няма прилежащи пътища. Това затруднява охраната, амортизира техниката. Миграционният натиск е намалял между 8 и 10 пъти, отчете Радев. В кулоарите той коментира, че не се планира полицейско присъствие във всяко населено място, а сега се обмисля как да бъдат разположени силите на реда, за да могат да реагират бързо.    

Малайзия депортира трима турци за връзки с групата на Гюлен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218334

Малайзия депортира трима турци за връзки с групата на ГюленМалайзия депортира трима турци в Анкара във връзка с предполагаемата им замесеност с т. нар. Фетхуллахистка терористична организация на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турските власти обвиняват за опита за преврат миналата година, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Миналата седмица властите в Малайзия задържаха училищния директор

Над 50 събития в Нощта на музеите и галериите – Варна 2017

http://www.moreto.net/novini.php?n=351120

Над 50 събития в рамките на 2 дни и над 60 локации обхваща второто издание на фестивала Нощ на Музеите и Галериите, научи Moreto.net. След успешния старт през 2016, тази година организаторите от списание „Ти си Варна" са се постарали да включат нови места, атрактивни участници и интересни изложби.

Съдът: Радев трябва да разсекрети стенограмата за КТБ

http://clubz.bg/53829-sydyt_radev_trqbva_da_razsekreti_stenogramata_za_ktb

Администрацията на президента Румен Радев ще трябва да разсекрети прословутата стенограма от срещата на "Дондуков" 2 през 2014 г. от времето на Росен Плевнелиев, посветена на КТБ. Това е решението на Административния съд в София по жалба на Атанас Чобанов от "Биволъ".

Самият Чобанов пусна заключението на съда:

Магистратите отменят отказа на президентския екип да предостави стенограмата по Закона за достъп до обществена информация и връщат преписката в институцията за ново произнасяне по нея, става ясно от съдебното решение. То обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в срок от 14 дни. Сега големият въпрос ще е дали президентът Радев и екипът му ще обжалват.

До казуса се стигна, след като в началото на 2017 г. бе пуснато заявление по Закона за достъп до обществена информация от Чобанов и "Биволъ" с искане стенограмата за КТБ да бъде предоставена. На 26 януари обаче главният секретар на президента Димитър Стоянов отказва да даде документа. Преди това същото се случи и по времето на Плевнелиев, когато стенограмата първо бе поискана от гражданина и юрист Стефан Стойков, а след това и от тогавашния лидер на БСП Михаил Миков.

На срещата при Плевнелиев през юни 2014 г., посветена на ситуацията с КТБ, бяха председателят на парламента, министри, лидерите на парламентарните партии и на тези с представители в Европейския парламент, гуверньорът на БНБ, подуправителят на банката. Преди по-малко от месец главният секретар на Румен Радев отново отказа документите от разговора, този път по заявление на "Прас-прес". 

Мотивът - в нея "се съдържа информация от категорията "професионална тайна" според Закона за кредитните институции".

Според въпросния закон професионална тайна в случая е:

"Информацията, която БНБ придобива или създава за целите на банковия надзор или във връзка с него".

Така според Димитър Стоянов нямало "надделяващ обществен интерес". Според съдът обаче това не е така. От решението става ясно, че съдът не смята позоваването на Закона за кредитните институции от страна на президентската администрация за уместно като аргумент за отказ на информация. Особено на фона на това, че на срещата присъстват хора, чиито длъжности не предполагат и пред тях да бъде разкривана "професионална тайна", ако такава е имало. 

Реформист и двама хардлайнери имат шансове за президентския пост в Иран

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/12/2970109_reformist_i_dvama_hardlaineri_imat_shansove_za/?ref=rss


Иранците ще гласуват на президентски избори другата седмица, на които държавният глава Хасан Рохани ще се опита да спечели втори мандат.

Срещу него ще се изправят още петима кандидати, одобрени от Съвета на настойниците (частично неизборен орган, който разглежда всички кандидатури). Сред тях не е бившият президент Махмуд Ахмадинеджад, който не беше допуснат до надпреварата.

От шестима кандидати, одобрени от Съвета на настойниците, четирима са с...

Реформист и двама хадлайнери имат шансове за президентския пост в Иран

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/12/2970109_reformist_i_dvama_hadlaineri_imat_shansove_za/?ref=rss


Иранците ще гласуват на президентски избори другата седмица, на които държавният глава Хасан Рохани ще се опита да спечели втори мандат.

Срещу него ще се изправят още петима кандидати, одобрени от Съвета на настойниците (частично неизборен орган, който разглежда всички кандидатури). Сред тях не е бившият президент Махмуд Ахмадинеджад, който не беше допуснат до надпреварата.

От шестима кандидати, одобрени от Съвета на настойниците, четирима са с...

Попълнете личните данни на Иисус Христос

http://offnews.bg/news/n_1/n_655375.html

"Попълнете "личните данни" на Иисус Христос." Не, това не е нелепа шега, а задача в помагало по история и цивилизация за пети клас. От децата се иска да попълнят следните данни: - име; - година на раждане; - място на раждане; - родители. Снимката от страницата бе публикувана вчера във Фейсбук , а OFFNews потърси информация от Министерството на образованието дали това помагало се използва в училище. От пресцентъра ни увериха, че задачата е от проект за помагало, който не е бил одобрен.

Лекарският съюз се готви да съди Здравната каса

https://www.actualno.com/healthy/lekarskijat-syuz-se-gotvi-da-sydi-zdravnata-kasa-news_610958.html

Българският лекарски съюз е готов в най-кратки срокове да съди Здравната каса, ако не изплати на болниците сумите, похарчени в повече от предварително планираното. Това обявиха от съсловната организация, след среща с ръководството на касата, на която стана ясно, че лечебни

Осъдиха Карбовски за преследване на правозащитник

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6218333

Осъдиха Карбовски за преследване на правозащитникС решение от 27.04.2017 г., съобщено днес, Софийският районен съд (СРС) осъди журналиста Мартин Богданов – Карбовски за преследване като форма на дискриминация, извършено срещу правозащитника и служител на Българския хелзинкски комитет (БХК) Радослав Стоянов, в излъчено на 12.01.2014 г. по „TV7“ предаване – „Предаването на Карбовски“.

"Ъпсурт" с песни от четирите си албума в “Арена Армеец”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6218338

"Ъпсурт" с песни от четирите
си албума в “Арена Армеец” Шоуто на триото е на 13 май, Белослава, Дичо и Лора Караджова са сред гост изпълнителите Над 2 часа ще продължи концертът на “Ъпсурт” в зала “Арена Армеец” на 13 май. Триото Ицо Хазарта, Бат Венци и Буч ще се качи на сцената с хитовете от четирите си албума. Сред песните са “Допинг тест”, “Мрън, мрън”, “Пунта”, “Не питай защо”, “50 лева разходи”,

Германия и Турция ще скрепяват отношенията си

https://www.actualno.com/europe/germanija-i-turcija-shte-skrepjavat-otnoshenijata-si-news_610962.html

Германия и Турция се договориха да предприемат опит за нормализиране на отношенията, обяви на брифинг в Берлин правителственият говорител Мартин Шефер. По думите му решението бе взето вчера на срещата на външния министър Зигмар Габриел и турския премиер Бинали Йълдъръм.

Миньорите от "Бобов дол" прекратиха стачката

http://www.cross.bg/mesetz-bobov-mart-1542724.html

/КРОСС/ Миньорите от мини "Бобов дол" прекратиха протеста си. До края на днешния ден те трябва да получат по обещаната им половин заплата за месец март. Това обещаха от ръководството на дружеството след провеждането на преговори, в които взе участие и кмета на Бобов дол - г-жа Елза Величкова, съобщи БНР. Припомняме, над 100 миньори от мини "Бобов дол" се събраха на протест пред централното управление на дружеството по-рано днес. Недоволството на миньорите беше породено от неизплатените им заплати за месец март, както и за това, че не са получавали ваучери за храна от месец декември насам. За проверка по случая бяха изпратени трима експерти от Инспекцията по труда в Кюстендил. Междувременно синдикати започнаха и преговори с ръководството и протестиращите. По-рано днес ръководството на дружеството обяви, че на този етап е невъзможно на работниците да се изплати половината заплата за месец март.  

17-годишен с мотор си устрои гонка с полицията в Пловдивско

https://www.24chasa.bg/region/article/6218300

17-годишен с мотор си устрои гонка с полицията в ПловдивскоНепълнолетен е бил задържан след опит да избегне полицейска проверка, съобщиха от областната дирекция на МВР в Пловдив. Около 13.30 часа автопатрул на РУ–Труд забелязал в село Рогош мотоциклет "Хонда" без регистрационни табели. Служителите подали звуков и светлинен сигнал за спиране на водача, но той не се подчинил и ускорил скоростта.

42 000 лв. бяха събрани за университетския храм „Св. Евтимий, Патриарх Търновски”

https://www.24chasa.bg/region/article/6218319

42 000 лв. бяха събрани за университетския храм „Св. Евтимий, Патриарх Търновски”На Патронния празник на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” се състоя отново благотворителен бал от националната кампания за набиране на средства за подпомагане на изграждането и довършването на университетския храм „Св. Евтимий, Патриарх Търновски”. Националната дарителска кампания бе подета по инициатива на проф.

Погват дискотеки и таксита в Слънчев бряг, сред тях на Очите и Кравата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218327

Погват дискотеки и таксита в Слънчев бряг, сред тях на Очите и КраватаПолиция проверява дискотеки, ресторанти и таксиметрови фирми на територията на курорта Слънчев бряг. В акцията участват служители от местното полицейско управление и Областната дирекция на полицията в Бургас. Става дума за регулярни проверки преди началото на сезона, целта им е да се гарантира спокойствието и сигурността на туристите в най-големия

Бербатов си намери отбор в Англия

https://www.actualno.com/football/berbatov-si-nameri-otbor-v-anglija-news_610951.html

Нападателят Димитър Бербатов почти сигурно си намери нов отбор и хубавото за него е, че ще играе в Англия. Лошото в случая обаче е, че не става въпрос за Висшата лига, а за Чемпиъншип. Според birmingham.vitalfootball.co.uk българинът е обект на интерес от страна на Бирмингам Сити, чийто треньор ще бъде Хари Реднап. Реднап е разговарял с бившия нападател на Манчестър Юнайтед в четвъртък следобед. Дали обаче ще се стигне до договор - вижте в Sportlive.bg!

Заложническа криза при обир на банка в Австрия

http://www.cross.bg/izvurshitelyat-zalozhnik-obir-1542723.html

/КРОСС/ Извършителят на банков обир в австрийското градче Ерпфендорф, провинция Тирол, е взел заложник, съобщават местни медии. „Въз основа на актуалната информация, с която разполагаме, извършителят има един заложник", уточниха от полицията. По обед мъжът все още се е намирал в банката. Полицията е успяла да осъществи контакт с него, но не разполага с данни за състоянието на заложника. Не е известно дали извършителят е въоръжен. Сградата е евакуирана, а спецекипи са отцепили периметъра.  

Пътните полицаи вече с принтери в патрулките

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pytnite-policai-veche-s-printeri-v-patrulkite-2023176

„Пътна полиция” – вече с принтери в патрулките. Чрез тях служителите на КАТ ще могат да принтират издадените актове и да ги връчват на място. Автомобилите ще имат връзка и с електронната система на МВР – така веднага ще се проверява дали колата е с редовни

Японско уиски дегустираме на първия WHISKEY FEST PLOVEDIV

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/iaponsko-uiski-degustirame-na-pyrviia-whiskey-fest-plovediv-2023177

Първият WHISKEY FEST PLOVEDIV се провежда днес и утре в града под тепетата. На него ще бъдат представени стотици марки уиски от Шотландия, САЩ, Ирландия и Япония. Пловдив е на път да се превърне в пролетна столица на престижния форум, съобщиха организаторите.

По време на фестивала ще

Старозагорски болници поставиха срок на Касата за промяна на лимитите

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/starozagorski-bolnici-postaviha-srok-na-kasata-za-promiana-na-limitite-2023179

Управителите на лечебни заведения от Старозагорска област подкрепиха декларацията на колегите си от Националното сдружение на областните болници в България да не подпишат договори с Националната здравно-осигурителна каса.
 
Те приеха обща декларация, адресирана до председателя на парл

Нацупено-учудени може, но не се усмихвайте на селфита

//dariknews.bg/novini/liubopitno/nacupeno-uchudeni-mozhe-no-ne-se-usmihvajte-na-selfita-2023180

Ако искате да младеете на селфитата, то в никакъв случай не трябва да се усмихвате пред камерата на смартфона, съветват канадски специалисти, цитирани от в. "Сън".

Те припомнят, че на човек са му нужни активирането на допълнителни 25 мускула на лицето

„Иван Вазов” и „Туризмът“ в Поморие също изпратиха випуск 2017

//dariknews.bg/regioni/burgas/ivan-vazov-i-turizmyt-v-pomorie-syshto-izpratiha-vipusk-2017-2023181

Средно училище „Иван Вазов” и Професионалната гимназия по туризъм в град Поморие днес тържествено изпратиха 4 класа от випуск 2017. Тържеството в двора на гимназията започна с водосвет за благополучие и продължи с музика и думи на признателност.

В салона на читалище „Просвета 1888” 1

Усмивката, езикът и говорът издават мозъчния инсулт в най-ранен етап

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/usmivkata-ezikyt-i-govoryt-izdavat-mozychniia-insult-v-naj-ranen-etap-2023182

Ако един човек на 55 години е с нормално кръвно налягане, то рискът да стане хипертоник до края на живота си е 90 процента. Това показва американско проучване, информира в предаването „Най-добрите лекари” по Дарик кардиологът д-р Стефан Найденов. Той допълни, че

Лавров: Оставяме на Тръмп да реши как да развива отношенията с Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=351091

Москва оставя на президента Доналд Тръмп да реши как да се развиват отношенията с Русия, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров ред журналисти. Попитан дали в разговора му с Доналд Тръмп е бил обсъждат въпросът за възстановяване на президентската комисия, чиято работа бе замразена в началото на украинския конфликт, Лавров отвърна, че тази тема не е била засегната подробно.

Второ дело на "Техномаркет" на КОЙ отива към финал

http://clubz.bg/53828-vtoro_delo_na_tehnomarket_na_koj_otiva_kym_final

Днес благоевградският съдия Владимир Ковачев отряза тактиката на шиканиране и мотаене на "Техномаркет" и обяви края на съдебното дирене по едно от първите дела на веригата магазини и наемодателя им "Глориент инвестмънт".

Както Клуб Z многократно е писал, двете компании водят помежду си десетки процеси за всичките си 14 обекта и централен склад.

Обявяването легално на Делян Пеевски като съсобственик на веригата за техника съвпадна с отказа й да плаща наем на фонда за недвижими имоти. Оттогава "Глориент" води куп дела за незабавно изгонване, както и за дължим наем, а "Техномаркет" заведе контраискове, че още през 2006 г. неправомерно са продали терените си на "Глориент".

Крайният резултат, най-просто обяснен, е, че на няколко места съдии приемат исковете за собствеността за преюдициални и спират делата за изгонване на неплащащия "квартирант".

Оттам разбира се не обясняват как така 10 години веригата не е намирала нищо нередно и си е плащала наем.

Искат се експертизи, протоколи от обиски, свидетели, международни съдебни поръчки и целият възможен арсенал от адвокатски прийоми.

Случаят е толкова шумен, че по делата често пътуват като наблюдатели представители на западни посолства или търговски камари - както бе и днес.

Именно такова дело - в което "Техномаркет" съди "Глориент" за разтрогване на покупо-продажба, бе и днешното в Благоевград. Съдът накрая заличи двама свидетели, които просто не могат да бъдат открити... А пък единият - Димитър Петрушев дори е действащ главен счетоводител на веригата магазини и дори е помагал за съставянето на съдебно-счетоводна експертиза. Но го няма и няма...

А пък адвокатите на "Техномаркет" настояват той да бъде изслушан - защото им бил важен, нищо че е техен служител. И нарекоха "несериозно" твърдението, че мотаят процеса, за да си движат търговската дейност без наем.

Съдът прие, че с оглед на трудностите, които среща в намирането, призоваването и явяването на Петрушев и друга свидетелка, това не отговаря на изискванията делото да се реши в най-кратки срокове.

Досега такова дело падна в Русе на първа инстанция.

Чака се произнасянето на Окръжен съд-Благоевград, което ще е след не по-малко от месец.

Вижте емоционалния миг на 10-годишно момче, което вижда за първи път цветовете в света (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6218325

Близките на 10-годишно момче заснеха и разпространиха видео с момента, в който малкият Хавиер за първи път вижда света в различни цветове. Детето получава като подарък специални очила, които му позволяват истински да се радва на живота. До онзи момент Хавиер е виждал всичко само в черно и нюанси на сивото, информира NOVA.

Софийският районен съд осъди Мартин Карбовски за преследване на правозащитник

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/12/2970093_sofiiskiiat_raionen_sud_osudi_martin_karbovski_za/?ref=rss


Софийският районен съд (СРС) осъди журналиста Мартин Карбовски за преследване на правозащитника Радослав Стоянов, съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК). Самото преследване е прието от съда като форма на дискриминация. Решението е прецедент, като за първи път в страната се произнася подобна присъда.

Повод за делото беше излъчено на 12 януари 2014 г. предаване по вече несъществуващата телевизия "ТВ 7". Откъс от него е посветен на Стоянов, а според БХК...

Надарен модел смени подиума с професионалния ринг

http://offnews.bg/news/n_1/n_655373.html

Надарената 29-годишна колумбийка Моника Eнао е новата сензация в професионалния бокс. Атрактивната дама зарязала професията на модел преди година и се впуснала с хъс в съвсем новата и вълнуваща кариера на ринга. Енао вече дебютира с победа, като надви сръбкинята Сара Мариянович на гала вечер в Потсдам, Германия. Колумбийката е висока 178 см, а мерките й са 98-65-105. Тя се оплаква от подценяване и дискриминация от страна на колегите, които не я взимат на сериозно и я наричат "Моделката". "Казват ми, че не приличам на боксьорка и че това не е моето място. Аз съм влюбена в бокса, това е страхотен спорт, който те поддържа във форма и тонизира цялото тяло", коментира Моника.

72 години по-късно - обяснение в любов

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/72-godini-po-kysno-obiasnenie-v-liubov-6069056

Мелиса Феи и баща й се били заели с ремонт на дома й, когато открили писмо в дупка под стълбата

Български евродепутат с предложение за милиони срещу манипулирането на километражи

https://www.actualno.com/cars/bylgarski-evrodeputat-s-predlojenie-za-milioni-sreshtu-manipuliraneto-na-kilometraji-news_610959.html

Програма, която да се бори с манипулациите на километражите в употребявани автомобили в ЕС като цяло, предлага евродепутатът Андрей Новаков. Той е внесъл предложението си в Европейската комисия. Програмата е на стойност 1,25 млн. евро и носи името O.R.E.L. Тя предвижда единна ин

Компания на зетя на Тръмп се оттегли от Китай след скандал

http://clubz.bg/53827-kompaniq_na_zetq_na_trymp_se_ottegli_ot_kitaj_sled_skandal

Компанията на съпруга на Иванка Тръмп няма да участва в срещи с китайски инвеститори заради конфликт на интереси. Сестрата на Джаред Къшнър - Никол Майер, беше подложена на сериозни критики заради използването на връзките на семейството с Белия дом в преговори с потенциални бизнес партньори.

Никол Майер и президентът на компанията за недвижими имоти на Къшнър - Лорън Морали, трябваше да участват в събития, които да привлекат китайски инвеститори за жилищна програма в Ню Джърси. Проектът ще бъде финансиран от средства, събрани чрез програмата "И Би-Файв", създадена през 1990 г. с цел стимулиране на икономиката. Тя позволява на заможни чужденци да получат зелена карта, ако инвестират повече от 500 000 долара в проект, който създава работни места в САЩ. През последните години 90% от възползвалите се от нея са китайски граждани.

Според критици това е конфликт на интереси, тъй като съпругът на Иванка Тръмп е част от семейната компания и едновременно с това е съветник на президента Доналд Тръмп.

След скандала Джеймс Йолс, говорител на компанията, заяви: 

"Никой от "Къшнър къмпънис" няма да бъде в Китай."

Китайската имиграционна агенция - партньор на компанията на Къшнър, потвърди, че планираните срещи ще се проведат, но без участието на американската фирма. Агенцията ще представи жилищния проект и възможностите на имигрантската инвеститорска програма.

Джаред Къшнър, съпруг на голямата дъщеря на американския президент Иванка Тръмп, играе важна роля в отношенията между Вашингтон и Пекин от встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. През последните седмици президентът на САЩ демонстрира добри отнашения с Китай и сближаване в сферата на търговията. Тръмп се срещна с китайския държавен глава Си Цзинпин през април. Двамата са обсъдили севернокорейските ядрени амбиции и търговията.

Семейната компания на Джаред Къшнър се оттегли от Китай

http://clubz.bg/53827-semejnata_kompaniq_na_djared_kyshnyr_se_ottegli_ot_kitaj

Компанията на съпруга на Иванка Тръмп няма да участва в срещи с китайски инвеститори заради конфликт на интереси. Сестрата на Джаред Къшнър - Никол Майер, беше подложена на сериозни критики заради използването на връзките на семейството с Белия дом в преговори с потенциални бизнес партньори.

Никол Майер и президентът на компанията за недвижими имоти на Къшнър - Лорън Морали, трябваше да участват в събития, които да привлекат китайски инвеститори за жилищна програма в Ню Джърси. Проектът ще бъде финансиран от средства, събрани чрез програмата "И Би-Файв", създадена през 1990 г. с цел стимулиране на икономиката. Тя позволява на заможни чужденци да получат зелена карта, ако инвестират повече от 500 000 долара в проект, който създава работни места в САЩ. През последните години 90% от възползвалите се от нея са китайски граждани.

Според критици това е конфликт на интереси, тъй като съпругът на Иванка Тръмп е част от семейната компания и едновременно с това е съветник на президента Доналд Тръмп.

След скандала Джеймс Йолс, говорител на компанията, заяви: 

"Никой от "Къшнър къмпънис" няма да бъде в Китай."

Китайската имиграционна агенция - партньор на компанията на Къшнър, потвърди, че планираните срещи ще се проведат, но без участието на американската фирма. Агенцията ще представи жилищния проект и възможностите на имигрантската инвеститорска програма.

Джаред Къшнър, съпруг на голямата дъщеря на американския президент Иванка Тръмп, играе важна роля в отношенията между Вашингтон и Пекин от встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. През последните седмици президентът на САЩ демонстрира добри отнашения с Китай и сближаване в сферата на търговията. Тръмп се срещна с китайския държавен глава Си Цзинпин през април. Двамата са обсъдили севернокорейските ядрени амбиции и търговията.

Лекарският съюз отново заплаши да съди НЗОК за неизплатени дейности от 2016 г.

http://econ.bg/Новини/Лекарският-съюз-отново-заплаши-да-съди-НЗОК-за-неизплатени-дейности-от-2016-г-_l.a_i.742495_at.1.html

Българският лекарски съюз е готов да съди Националната здравноосигурителна каса, ако не бъдат изплатени надлимитните дейности на болниците. Те...

Над 12 000 студенти приключиха успешно своите практики

https://www.actualno.com/education/nad-12-000-studenti-prikluchiha-uspeshno-svoite-praktiki-news_610957.html

Над 12 600 студенти са приключили успешно участието си в проект „Студентски практики – фаза 1“. Това съобщи ръководителят на проекта и директор на дирекция „Финанси“ в Министерството на образованието и науката Соня Кръстанова на информационна среща в Пловдив с

Засякоха 103 шофьори с превишена скорост в Пловдив за два часа

https://www.24chasa.bg/region/article/6218317

Засякоха 103 шофьори с превишена скорост в Пловдив за два часаНад 100 нарушения на скоростния режим са засечени само за два часа вчера в Пловдив в рамките на проведена полицейска операция. За времето от 19.00 до 21.00 ч. 103 водачи са карали с по-висока скорост от разрешената. Нарушенията са били заснети с помощта на мобилни системи за видеоконтрол на различни пътни участъци в града.

Директорът на бившата окръжна болница "Св. Анна" в София запазва поста си

http://www.mediapool.bg/direktorat-na-bivshata-okrazhna-bolnitsa-sv-anna-v-sofiya-zapazva-posta-si-news263787.html

Директорът на столичната болница "Света Анна" - Славчо Близнаков, който бе нарочен за смяна от служебния здравен министър Илко Семерджиев, запазва поста си. Това съобщиха от лечебното заведение в петък след състояло се Общо събрание. Съветът на директорите на болницата остава в непроменен състав, като негов председател продължава да е доц. Божидар Финков, а членове - д-р Стефан Ковачев и д-р Славчо Близнаков. Представителите на държавата, в лицето на Министерство на здравеопазването и представителите на общините в Софийска област са подкрепили почти единодушно ръководството на болницата. "Против" е гласувал представителят на една община, допълват от болницата. Семерджиев беше нарочил за смяна Славчо Близнаков под предлог че управляваната от него болница е задлъжняла. Обясненията на Близнаков, че всъщност болницата няма дългове, вбесиха още повече Семерджиев, който го нападна, че “не е работа на болничния мениджмънт да играе публични театри“. До смяната му обаче така и не се стигна за разлика от други няколко болници, където първо бяха сложени временни директори от Семерджиев, а в последствие те спечелиха и обявените конкурси за ръководните постове.

Мъж нападна банков клон в Австрия

https://www.actualno.com/europe/myj-napadna-bankov-klon-v-avstrija-news_610956.html

Неизвестен завзе банков клон в австрийския град Ерпфендорф (провинция Тирол), съобщи агенция АПА. Районът на банката е отцепен, на място работят полицейски спецчасти и извънредните служби на града. Не е ясно колко клиенти и банкови служители има в сградата. „Въз основа н

Мъж взе заложник в банка в Австрия

http://offnews.bg/news/n_1/n_655371.html

Неизвестен мъж нахлу в банка в австрийския град Ерпфендорф, федерална провинция Тирол. От полицията съобщиха, че е взел един заложник, предаде Австрийската телеграфна агенция, цитирана от БТА. Към момента мъжът продължава да се намира в банката. Сградата е била евакуирана. На мястото са изпратени специални сили на полицията, която е създала оперативен щаб. Районът е отцепен. Не е ясно дали мъжът е въоръжен.

Меркел ще се срещне в Берлин с Макрон ден след встъпването му в длъжност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218314

Меркел ще се срещне в Берлин с Макрон ден след встъпването му в длъжностКанцлерът на ФРГ Ангела Меркел ще приеме Еманюел Макрон за преговори в Берлин още в понеделник – само ден, след като центристът официално встъпи в длъжност като президент на Франция, предава Франс прес, цитирана от Фокус. Срещата между двамата лидери ще се проведе „в късния следобед на понеделник“, уточни Щефан Зайберт,

Северен Рейн-Вестфалия - генерална репетиция за парламентарните избори в Германия

http://www.mediapool.bg/severen-rein-vestfaliya---generalna-repetitsiya-za-parlamentarnite-izbori-v-germaniya-news263786.html

Изпълнена с оптимизъм след успеха си на регионалните избори в две германски провинции, консервативната партия на Ангела Меркел отправя предизвикателство в неделя към социалдемократите в тяхната крепост Северен Рейн-Вестфалия - генерална репетиция преди парламентарните избори в Германия през септември. Победа на партията на канцлерката Християндемократически съюз (ХДС) или загуба с малка разлика при вота ще изпрати Меркел в идеалната орбита за четвърти пореден мандат. За няколко седмици тя си върна надмощието над своя съперник - председателя на социалдемократическата партия Мартин Шулц (ГСДП) - с две победи: в Шлезвиг-Холщайн миналата неделя и в Саар в края на март. На национално равнище, с 29 процента избиратели, заявили намерение да я подкрепят, ГСДП вече регистрира изоставане от 7 пункта след ХДС след период на изравнени позиции, показва огласено в сряда допитване. Изборите в Северен Рейн-Вестфалия представляват десетократно по-голям интерес, тъй като това е най-населеният район в Германия - металургичен басейн, който се преквалифицира във високите технологии и където са призовани да се явят пред урните 13,1 милиона избиратели. Исторически център Става въпрос най-вече за историческото "сърце" на германската социалдемокрация, която държи властта тук почти без прекъсване от Втората световна война насам. "Поражение на това място ще има унищожителен символичен ефект" за партията, казва професор Оскар Нидермайер от Берлинския свободен университет. Според извършени наскоро допитвания двете партии са с много близки позиции, като анкета от вчера дори прогнозира за първи път победа на ХДС. Предвид залога Ангела Меркел умножи посещенията си в тази провинция, като тази седмица има там не по-малко от седем митинга. В сряда тя беше в Халтерн ам Зее, за да подкрепи местния лидер на ХДС Армин Лашет, който критикува в кампанията си по-високата безработица в Северен Рейн-Вестфалия в сравнение с безработицата в национален мащаб, по-голямата престъпност и по-ниския успех на учениците. "Благодарение на една интелигентна политика и стабилни финанси успяхме да намалим безработицата в национален план наполовина, откакто през 2005 г. бях избрана за канцлер", заяви Ангела Меркел. Тя атакува съперника си Мартин Шулц, който в кампанията си обещава повече социални разходи за най-онеправданите. "Само да се говори за социална справедливост не е достатъчно, социалната справедливост минава през разкриването на повече работни места и солидния бюджет", каза канцлерката. Андреас Кайзер, 57-годишен търговец и член на ХДС, се надява на промяна в Северен Рейн-Вестфалия, "тъй като провинцията се нарежда на последните места в страната в икономическо отношение". На окъпания от слънцето пазарен площад, оживен от глъчка, активистите на ХДС са уверени в успеха. Шулц е застрашен "Ако успеем в провинция, където ГСДП би трябвало да изпреварва ХДС с 10 пункта, това ще е силен сигнал преди парламентарните избори", казва 67-годишният Волфганг Партфьордер, бивш кмет консерватор на съседен град. В лагера на социалдемократите атмосферата е мрачна. "Пробивът на Шулц не се потвърди. Не го чуваме повече да говори", отбелязва с горчиво съжаление 63-годишният симпатизант пенсионер Гюнтер Каделка. "Ако и тези избори бъдат загубени от ГСДП, ХДС ще бъде въодушевен, докато г-н Шулц ще трябва да погребе надеждите си да завладее канцлерството", анализира положението Оскар Нидермайер. Партията на канцлерката се заиграва с две извънредно деликатни в тази провинция теми. Тя обвинява социалдемократите, че не са успели да гарантират сигурността в новогодишната нощ в Кьолн на 31 декември 2015 г., която беше белязана от скандализирали страната сексуални посегателства над жени. Освен това тя ги упреква, че не са арестували навреме Анис Амри, извършителя на джихадисткия атентат в Берлин през декември миналата година, наблюдаван от местната полиция. Представянето на националистите от "Алтернатива за Германия" също ще бъде следено внимателно в момент, когато влиянието на формацията в национален мащаб отслабва заради вътрешни конфликти. И все пак се очаква тя да влезе в 13-ти от общо 16-те регионални парламенти в Германия. По БТА

Стадион Тича във Варна готов до 10 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=351117

До 10 юни стадион Тича във Варна ще бъде готов за футбол, научи Moreto.net. На специална пресконференция днес представител на фирма "Тийм инженеринг" Стоян Тенев обяви, че ремонтните дейности ще приключат именно в началото на юни.

Шофьор вдигна 215 км/ч на магистрала "Тракия"

http://offnews.bg/news/n_1/n_655363.html

Камера на КАТ засне шофьор, каращ със 215 км/ч по магистрала "Тракия", предава Нова телевизия.  Автомобилът, превишил ограничението на скоростта със 75 км/ч, е с австрийска регистрация, а неговият водач все още не е хванат.  За рекордното нарушение той ще получи парична глоба от 850 лв и ще загуби 16 контролни точки от талона си. Оказва се, че камерите не спират джигитите по пътя и всеки ден на "Тракия" биват заснемани по десетима нарушители. Малко преди започване на активния летен сезон полицията ще стартира проверки не само за скоростта, с която се кара. Униформените ще са нащрек и за наличието на застраховка "Гражданска отговорност" и неправилно изпреварване.   

Проверяват заведенията и дискотеките в Слънчев бряг

https://www.actualno.com/society/proverjavat-zavedenijata-i-diskotekite-v-slynchev-brjag-news_610953.html

Регулярни проверки за дейността на увеселителни заведения, дискотеки и таксиметрови фирми, функциониращи на територията на Слънчев бряг, се извършват в момента от служители на ОДМВР – Бургас и Районно управление – Несебър. Проверките са стартирали през вчерашния де

Евроспорт обявява партньорство с CA Technologies за създаване на приложение за колоезденето

http://www.cross.bg/evrosport-technologies-fenovete-1542717.html

/КРОСС/ CA Technologies става официален софтуерен партньор на Евроспорт в отразяването на големите обиколкиС обновеното си приложение Евроспорт ще доближи феновете на колоезденето до пелотона, както никога досегаCA Technologies ще предоставят водещите в индустрията инструменти API Management и App Experience Analytics, които ще направят преживяването на потребителите още по-динамично Евроспорт, номер едно спортна дестинация и „Домът на колоезденето" в Европа, обяви партньорство с водещия на пазара доставчик на софтуерни услуги CA Technologies на различни платформи с цел обстоен анализ на големите обиколки, както и сътрудничество в сферата на интегрираните технологии. В основата на партньорството е създаването на ненадминато преживяване за почитателите на колоезденето, използващи мобилните приложения на Евроспорт, докато гледат телевизия (т.н. second-screen). Приложението ще е достъпно с отразяването на Джиро Д‘Италия. Благодарение на инструментите CA API Management и CA App Experience Analytics, Евроспорт за пръв път ще предложи на зрителите интерактивна карта с данни за всеки колоездач, за всеки етап от тазгодишния Джиро Д‘Италия и още ключове състезания през сезона

Юнкер ще разговаря с Мария Габриел във вторник, после обявява ресора й

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218303

Юнкер ще разговаря с Мария Габриел във вторник, после обявява ресора йПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще приеме българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел във вторник в Европейския парламент в Страсбург. Това потвърди днес на пресконференция говорител на комисията, цитиран от БТА. След тази среща, но вероятно не в същия ден, се очаква Юнкер да съобщи какви отговорности ще възложи на

Издадоха стихосбирка на Доналд Тръмп в Норвегия

https://vesti.bg/sviat/amerika/izdadoha-stihosbirka-na-donald-trymp-v-norvegiia-6069054

"Да направим поезията отново велика" съдържа цитати на американския президент, подредени в лирична форма

Себастиан Курц призова за провеждането на нови избори в Австрия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218274

Себастиан Курц призова за провеждането на нови избори в АвстрияМинистърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц (АНП) се изказа ясно в подкрепа на провеждането на нови парламентарни избори в страната, предава инфомационната агенция APA, цитирана от "Фокус". Подобна стъпка е единственият път за промяна в Австрия, се казва в лаконично съобщение до медиите от външнополитическото ведомство във Виена.

"Руската афера" - горещ картоф за следващия шеф на ФБР

http://www.mediapool.bg/ruskata-afera---goresht-kartof-za-sledvashtiya-shef-na-fbr-news263785.html

Следващият шеф на ФБР ще се изправи пред деликатна задача - да съчетае изискването и очакванията да бъде независим с по-нататъшно разследване на съмненията за сговор между приближени на Доналд Тръмп и руското правителство. Опасността е да влезе в голямо нарушение, доколкото президентът не пропуска случай да окачестви самия предмет на следствените действия като "лъжливи данни". След грубото уволнение на шефа на федералната полиция в САЩ Джеймс Коми във вторник "за ФБР вече е невъзможно да води по истински независим начин разследването за руска намеса в изборите", смята Джулиан Санчес, учен от Института "Катон". "Дори ако бъдещият директор на ФБР избегне всякакви подозрения, че иска да влияе на разследването, белята вече стана - да видиш главата на Коми, набучена на копие, вече си е влияние", казва той. Временният шеф на ФБР, напротив, увери в четвъртък Конгреса, че следствието върви нормално, "независимо какви решения се вземат". "До момента няма никакъв опит да се възпрепятства разследването", добави Андрю Маккейб. Но както е констатирал всеки директор на ФБР от създаването на агенцията преди 109 години, политиката неизменно витае наоколо и сблъсъците с назначилия го стопанин на Белия дом са почти неизбежни. Който и да поеме кормилото на прочутата агенция с 30 000 служители, "руското дело" може би ще му наложи да кръстоса шпаги с Доналд Тръмп. В противен случай - ако не е достатъчно нападателен, приемникът на Коми ще бъде обвинен, че се огъва пред политиката и натиска на Белия дом. Подчинен или противник Откакто през 1972 г. почина Едгар Хувър, ръководел Бюрото 48 години, шефовете на ФБР служеха на президентите, поемайки рисковете на свой гръб. Наследникът на Хувър - Л. Патрик Грей, изпълнявал временно длъжността през управлението на Ричард Никсън, бе освободен след няма и година, защото изпълни заповед от Белия дом и изгори документите от скандала "Уотъргейт". През юли 1993 г. Бил Клинтън уволни Уилям Сешънс след шестгодишна служба за лични прегрешения, но и с цел да го смаже. Обратното виждаме в случая с Луис Фрий. Ветеранът от ФБР стана противник на Белия дом по времето на семейство Клинтън, замесено в поредица от скандали, на първо място аферата с Моника Люински, заради която държавният лидер без малко не бе отстранен. Но може да сметнем, че Луис Фрий е бил пристрастен като човек от лагера на републиканците, противници на президента демократ. Грешна преценка Назначаването на Джеймс Коми за ръководител на ФБР от Барак Обама през септември 2013 г. бе посрещнато добре във ведомството. Бившият прокурор вземаше присърце нуждите на персонала, спомня си Ед Шоу, работил в Бюрото 25 години. Щом обаче Джеймс Коми организира на 5 юли пресконференция и заяви, че не препоръчва бившият държавен секретар Хилари Клинтън да бъде преследвана заради личния й сървър за имейли, Шоу наред с други агенти бе много разочарован. В разгара на избирателната кампания Коми намеси агенцията в политиката, изтъкна Шоу. Според него директорът не е трябвало да казва нищо и да изпрати съображенията си в министерството на правосъдието. "Това бе грешна и неблагоразумна оценка - казва той. - За разследванията не се говори, нека ги коментира правосъдното ведомство. Това е тяхна работа." Тогава обаче никой не знаеше, че Джеймс Коми е хлътнал и в друго разследване, засягащо избирателния щаб на Доналд Тръмп и руската намеса в изборите. Според експерти тези случаи го бяха поставили в почти невъзможно положение. Защото всички възможни разкрития, направени преди или след 8 ноември, биха предизвикали и в двата лагера бурни реакции срещу Коми и обвинения във фаворитизъм. Разтревожени агенти "Стигнеш ли такива висини (. . .), колкото по-нагоре се качваш, толкова по-дълго падаш, ако сбъркаш нещо", обяснява Шоу. Дори агентите, критикували действията на Коми във връзка със случая Клинтън, се тревожат за бъдещето си. Сдружението на агентите от ФБР настоя в комюнике да участва в избора на приемник на досегашния директор, чиято идея бе "да се увери, че разследванията на Бюрото се водят според закона и конституцията". Майкъл Табман, бивш агент на ФБР от Канзас сити в щата Мисури, разкритикува подхода на Джеймс Коми към аферата с имейлите. Но уволнението му според него е друг въпрос. "Мнозина агенти ще се запитат дали е политически мотивирано; това силно ще обезсърчи тези, които се мъчат да останат аполитични и просто си гледат работата", заяви той пред местната телевизия Кей Си Ти Ви. По БТА

Пет титли се решават през уикенда в спортните канали на Мтел

http://www.cross.bg/chasa-mtel-sport-1542721.html

/КРОСС/ Пет са шампионите, които ще бъдат короновани през уикенда на живо в ефира на спортните канали на Мтел. Тенис турнирът в Мадрид, холандската Ередивизи, Световното клубно първенство по волейбол при дамите и две от категориите в UFC ще научат имената на своите шампиони. В това число не влизат медалистите от втория кръг на Диамантената лига по лека атлетика, които също ще могат да се гледат в реално време. Събота е денят, в който научим кои са финалистите на тенис турнира Mutua Madrid Open. Първият полуфинал е от 17:00 часа, а вторият - от 22:30 часа, като и двата двубоя ще се излъчват на живо по Mtel Sport 1. На същата честота ще бъде и финалът ден по късно, но от 19:00 часа. В неделя ще стане ясен шампионът на холандското футболно първенство, а кръг преди края преднината на Фейенорд пред Аякс е само една точка. Всички двубои ще се играят по едно и също време, а зрителите на Mtel Sport 1 ще могат да проследят в пряко предаване Фейенорд - Хераклес. Мачът започва в 15:30 часа, а коментарното студио - половин час по-рано. Битките от Световното клубно първенство за жени в Кобе, Япония също навлизат в своята заключителна фаза. До финалите достигна българката националка Добрияна Рабаджиева, която излиза в полуфинала със своя Волеро (Цюрих) срещу Рексона СЕСК (Рио де Жанейро). Мачът ще бъде излъчен от 23:00 в събота по Mtel Sport 2. Същият канал ще следи на живо мача за 3-4 място, както и финала на надпреварата, които ще се играят в неделя от 8:30 и от 13:00 часа

Най-малко 65 венецуелски военни са арестувани

http://www.mediapool.bg/nai-malko-65-venetsuelski-voenni-sa-arestuvani-news263784.html

Най-малко 65 венецуелски военни са арестувани, съобщи адвокат, цитиран от Асошиейтед прес, като уточни, че сред задържаните има офицери и капитан от голяма погранична част. Алонсо Медина от адвокатско сдружение "Форо пенал" каза, че някои от офицерите са обвинени в измяна на родината и подклаждане на размирици, а други още очакват да се явят на изслушване в съда. Опозиционният лидер Енрике Каприлес твърди, че сред военните във Венецуела има "пълно разделение" и "дълбоко недоволство" от правителството. Арестите са извършени на фона на продължаваща повече от месец политическа криза и многохилядни улични протести с искане за предсрочни избори, които националната гвардия и полицията разгонват със сълзотворен газ и гумени куршуми. Венецуелският президент Николас Мадуро назначи вчера нов министър на здравеопазването след публикуването в сряда на тревожни данни за детската смъртност в страната, предаде Франс прес. Новият министър Луис Лопес Чехаде заменя Антонела Капоралес. Според разпространен от здравното министерство епидемиологичен бюлетин между 2015 и 2016 г. детската смъртност се е увеличила с повече от 30 процента, което потвърждава тежката здравна обстановка в страната. Сред основните причини авторите цитират сепсис, пневмония, преждевременно раждане и дихателни затруднения. Същият доклад съобщава за близо 66-процентов скок в майчината смъртност (свързана с бременността или раждането) през 2016 г., с регистрирани 756 смъртни случая. В документа се отбелязва експлозивен ръст (над 76 процента) в броя на заразените с малария - над 240 600 случая. Във Венецуела, където тази разпространявана от комари болест беше изкоренена преди половин век, сега са засегнати от малария 13 от общо 24 щата. Разорена от срива в цените на петрола, Венецуела страда от недостиг на храни и лекарства, а също от галопираща инфлация, която според Международния валутен фонд в края на годината ще достигне 720 процента. По данни на Венецуелската лекарска федерация болниците разполагат с едва 3 процента от необходимите им медикаменти. АФП също припомня, че от началото на април южноамериканската страна е обхваната от вълна от яростни протести срещу президента социалист Мадуро, взели до момента поне 38 жертви. Около хиляда противници на правителството, облечени в черно, с цветя и огромен венецуелски флаг, почетоха вчера паметта на 38-та жертва на протестите. "Стига насилие, нито един мъртъв повече", се четеше на плакат при шествие в Каракас в памет на 27-годишен мъж, убит в сряда с огнестрелно оръжие на демонстрация, прераснала в сблъсъци със силите на реда.

Отказваме се от договор с мобилен оператор, ако няма клауза за незабавното му влизане в сила

http://www.moreto.net/novini.php?n=351111

Договорът с мобилен оператор може да бъде прекратен без неустойки до 7 дни след сключването му, ако клиентът не е дал съгласието си той да влезе в сила веднага. Така потребителят ще има право да обмисли условията и ако прецени, че са неизгодни за него, да се откаже – каквато възможност се дава в 14-дневен срок при покупки от разстояние.

Тереза Мей: Много е тъжно, но се оказа невъзможно да имаме деца

http://clubz.bg/53826-tereza_mej_mnogo_e_tyjno_no_se_okaza_nevyzmojno_da_imame_deca

Премиерът на Великобритания Тереза Мей споделя в откровено интервю, че е "много тъжно", че не е могла да стане майка. Тя говори и за християнската си вяра, която ѝ е помогнала да се справи със загубата на двамата ѝ родителите, когато е едва на 25 години.

По-рано тази седмица Мей и съпругът и Филип разказаха пред One Show на радио Би Би Си 1 как е станала жертва на фалшиви новини, когато вестник грешно пише, че има ново бебе, докато тя се опитва да влезе в парламента.

В интервю пред радио LBC  министър-председателката беше попитана как приема това, че няма деца.

"Невъзможно е да отговориш на въпрос какво щеше да бъде, ако имах деца. Много е тъжно, но се оказа, че не е възможно да имаме деца", отговори Мей. "Разбира се, ние не сме единствената двойка в подобна ситуация ...и предполагам, че трябва да продължиш с живота си, а и ние имаме племенници и племеннички".

На въпрос на водещия Ник Ферари дали щеше да ѝ е възможно да съчетава майчинството с политическата кариера тя обяснява, че наблюдава колко добре се справят с двете неща някои от министърките.

"Те са много добре организирани и това е най-важното нещо", добавя премиерката.

Мей коментира и загубата на родителите си, когато е съвсем млада. На предположение, че този тежък удар, както и невъзможността да има деца вероятно са я отдалечили от вярата Мей отговаря:

"Не, трудно е да се обясни с прости думи, но всъщност вярата си беше там и ми даваше опора през всички тези трудни години".

Тя припомня и урока, научен от родителите ѝ - колкото и тежки да са обстоятелствата, да продължаваш напред и да даваш най-доброто от себе си.

"Нещастия се случват, понякога хората са изправени пред тежки промени и ужасяващи трагедии - много по-сериозни от нещата, за които говорим сега", заключава тя.

Джокович се класира за полуфиналите в Мадрид без игра

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/12/2970062_djokovich_se_klasira_za_polufinalite_v_madrid_bez_igra/?ref=rss


Миналогодишният шампион и двукратен носител на трофея Новак Джокович се класира за полуфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид. На сръбския тенисист дори не му се наложи да излезе на корта, след като съперникът му Кей Нишикори се оттегли от турнира заради контузия.

Японецът, който преследваше четвърто поредно участие на полуфиналите в испанската столица, изпитва болки в дясната китка. "За съжаление все още не съм 100% готов и не искам да...

Неймар напуска Барса след конфликт с треньор

http://offnews.bg/news/n_1/n_655370.html

Бразилската звезда на Барселона Неймар е заплашил ръководството на клуба, че ще поиска да напусне, ако Хуан Карлос Унсуе бъде назначен за треньор. Преди няколко дни напрежението на "Камп Ноу" стигна до червено, след като настоящият помощник на Луис Енрике скастри нападателя за лежерното му поведение по време на тактическо занимание. "Ако продължаваш така, ще свършиш като Роналдиньо", били думите на Унсуе. Неймар е поискал среща с ръководството на Барса. В прав текст той им е заявил, че ако Унсуе остане на работа в клуба, още повече като старши треньор на мястото на Луис Енрике, то той ще си тръгне, пише Mundo Deportivo. Шефовете на все още испанския първенец обаче се надяват, че гневът на Неймар е отминал и всичко е потушено. Унсуе е сочен като един от фаворитите за наследник на Енрике. Другото най-спрягано име за нов треньор на Барселона е това на Ернесто Валверде, който в момента води Атлетик Билбао.

Юнкер ще разговаря с Мария Габриел във вторник

http://offnews.bg/news/n_1/n_655369.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се срещне с българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел във вторник. Срещата ще се проведе в Европейския парламент в Страсбург, потвърди говорител на комисията, цитиран от БТА. След тази среща, но вероятно не в същия ден, се очаква Юнкер да съобщи какви отговорности ще възложи на Габриел. Едва след това ще бъде известно пред кои от комисиите на ЕП Габриел ще положи изпит. Ако бъде утвърдена от евродепутатите, Габриел ще бъде назначена от Юнкер с процедура, съгласувана със Съвета на ЕС. Ако бъде назначена, тя ще бъде част от ЕК до края на мандата през 2019 година.

За 3 месеца 28 хил. българи са се преместили във Великобритания

http://econ.bg/Новини/За-3-месеца-28-хил-българи-са-се-преместили-във-Великобритания_l.a_i.742494_at.1.html

"Още дълги години ще изоставаме в Европа по заплати. Българите ще напускат страната ни, но ние трябва да привличаме хора, които искат да живеят и да...

16,4% от децата в България са посещавали ясла през 2016 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/164-ot-decata-v-bylgariia-sa-poseshtavali-iasla-prez-2016-g-239253/

Хиляди родители в София очакват оповестяването на резултатите от класирането за прием в детски ясли и градини от септември 2017 г.

Живеем средно 74.7 г. - втори сме в ЕС, но отзад напред

http://offnews.bg/news/n_1/n_655365.html

Очакваната средна продължителност на живота на българина е 74 години и 7 месеца. Изчислението, направено от НСИ за 2014-2016 г., показва увеличение с два месеца спрямо последното измерване (2013-2015), но пак страната ни заема едно от последните места по този показател в Европейския съюз. България е втора отзад напред. Последна е Литва със 74 години и 6 месеца, а пред нас е Латвия със 74 години и 8 месеца. Първите позиции отново са за Испания (83 години) и Италия (82 години и 7 месеца). Жените живеят по-дълго от мъжете, потвърждава и това изследване на НСИ. Средната продължителност на живота при мъжете у нас е 71.2 години, а при жените е със 7 години по-висока - 78.2 години. От 2006 до 2016 г. при мъжете годините са се увеличили с 2 и 2 месеца, а при жените - с година и 9 месеца. Населението в градовете живее повече от това в селата, показват още данните на Статистиката - съответно 75 г. и 5 месеца и 72 г. и 6 месеца. Сравнението с 2006 г. показва увеличение с 2 г. и 6 месеца при градското и с 1 г. и 1 месец при селското население. Очаква се вече навършилите 65 години да живеят още 16 години - мъжете 14 г. и 1 месец, а жените - 17 г. и 6 месеца. За десетгодишния период (2006 - 2016 г.) очакваната продължителност при навършилите 65 г. се е увеличила с 1 г. и 3 м. (1 г. за мъжете и 1 г. и 5 м. за жените). Най-малко се очаква да живеят хората в областите Видин и Монтана - по 72 г. и 6 месеца, а най-много - в област Кърджали (76 г. и 4 месеца). На второ място е столицата - 76 г. и 3 месеца. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Монтана (7 г. и 9 месеца), а най-малка - в областите София (столица) и Шумен (6 г. и 2 месеца).

Неизвестен нападна банков клон в Австрия, взел е заложници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218294

Неизвестен нападна банков клон в Австрия, взел е заложнициНеизвестен завзе банков клон в австрийския град Ерпфендорф (провинция Тирол), по последни данни държи един заложник, съобщи агенция АПА, позовавайки се на полицията. От сградата, в която се намира банковия клон, са евакуирани всички хора. Районът на банката е отцепен, на място работят полицейски спецчасти и извънредните служби на града.

Бой Джошуа - Пулев ще има, но Кличко ще реши кога

https://www.actualno.com/moresport/boj-djoshua-pulev-shte-ima-no-klichko-shte-reshi-koga-news_610948.html

Мач между най-добрият български боксьор Кубрат Пулев и Антъни Джошуа ще има, но все още не се знае кога ще се проведе той. Това заяви промоутърът на британеца Еди Хърн пред "Starsport". В боксовите среди се очаква завръщането на Владимир Кличко от Флорида. Той е там на почивка със

„Събуди се” с актуалните теми и гости този уикенд по NOVA

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/sybudi-se-s-aktualnite-temi-i-gosti-tozi-uikend-po-nova-2023173

В съботно-неделния сутрешен блок "Събуди се" този уикенд по NOVA ексклузивно гостува Симеон Дянков, за да коментира капаните пред новото пра

Тръмп заплашва да отмени пресконференциите в Белия дом

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-zaplashva-da-otmeni-preskonferenciite-v-beliia-dom-2023174

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши в послание в Туитър, че ще отмени всички бъдещи пресконференции в Белия дом, предаде ДПА.

"Тъй като съм много активен президент и с многото неща, които се случват, не е възможно заместниците ми да се изправят н

Депутатите се готвят да гласуват удължаване на срока за строителство по Черноморието

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/05/12/2970047_deputatite_se_gotviat_da_glasuvat_uduljavane_na_sroka/?ref=rss


Един от първите законопроекти, с които ще се захване парламентът на първото си заседание следващата сряда се оказа експресно внесен и спорен. Става дума за поправки, с които да се удължи с още три години срокът за строителство на Черноморското крайбрежие. Това позволява на частни собственици на земи с променено предназначение по крайбрежието, но и на големи инвеститори на Камчийски пясъци, Карадере и Иракли, да реализират строителните си проекти до 2020 г. По сегашния закон срокът изтича след...

Красиви майски празници

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6218295

Красиви майски празнициВ разгара на пролетта любимите Ви марки са приготвили още изненади! Изненадайте себе си или Ваш любим човек с нов пролетен аромат. А защо не и да внесете взрив от цвят в грим колекцията си ? Време е за нещо свежо, ново и модерно. Само сега вземете любимите си аромати и грим продукти от Estee Lauder, Clinique, Tom Ford, Donna Karen, Michael Kors,

Депутатите ще гласуват удължаване на срока за строителство по Черноморието

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/05/12/2970047_deputatite_shte_glasuvat_uduljavane_na_sroka_za/?ref=rss


Един от първите законопроекти, с които ще се захване парламентът на първото си заседание следващата сряда се оказа експресно внесен и спорен. Става дума за поправки, с които да се удължи с още три години срокът за строителство на Черноморското крайбрежие. Това позволява на частни собственици на земи с променено предназначение по крайбрежието, но и на големи инвеститори на Камчийски пясъци, Карадере и Иракли, да реализират строителните проекти до 2020 г. По сегашния закон срокът изтича след 10...

ЕС одобри демокрация без опозиция

https://vesti.bg/es-odobri-demokraciia-bez-opoziciia-6069053

Албанската политическа криза оформя нова гореща точка на Балканите

Борисов назначи заместник-министри в 5 министерства

https://www.actualno.com/politics/borisov-naznachi-zamestnik-ministri-v-5-ministerstva-news_610947.html

Със заповед на премиера Бойко Борисов са назначени девет заместник-министри. Предложенията са на съответните министри. В МВнР заместник-министрите са четирима, съобщиха от правителствената пресслужба. Юрий Щерк има дългогодишна дипломатическа кариера. В периода 2011-2012 г.

Трима министри ще защитават интересите на България в ЕС

http://www.mediapool.bg/trima-ministri-shte-zashtitavat-interesite-na-bulgaria-v-es-news263783.html

Двама вицепремиери и един министър ще защитават интересите на България по различни теми в Европейския съюз. Това реши правителството, което одобри изменения в постановлението, регламентиращо координацията на институциите по въпросите на Европейския съюз, съобщи правителствената информационна служба. Част от промените отразяват новата структура на Министерския съвет, а други прецизират отговорностите по представителството на България на заседанията на Съвета на ЕС. Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще представлява страната ни на заседанията на Съвет "Общи въпроси" и Съвет "Външни работи". Тя ще отговаря и за внасянето в Министерския съвет на позициите за заседанията на Европейския съвет. Вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев ще участва в заседанията на Съвет "Общи въпроси/Кохезионна политика". Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова ще представлява страната ни на заседанията на Съвет "Общи въпроси", когато темите са свързани с ротационното председателство на ЕС. С измененията в постановлението министър Павлова е определена за председател на Съвета по европейските въпроси (СЕВ) към Министерския съвет. Регламентира се и преобразуването на временната работна група към СЕВ, която отговаря за изготвянето на позиции и участието на българската страна в преговорите за оттегляне на Великобритания от ЕС, в постоянна, тъй като процесът на преговори по Брекзит навлиза в своята същинска фаза.

Показват бойно гарибалдийско знаме за визитата на Анита Гарибалди във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351113

Автентично бойно гарибалдейско знаме и серия от фотоси и репродукции, представящи историята на италианския революционер Джузепе Гарибалди ще бъдат изложени на 16 май в Музея на Възраждането във Варна. Експозицията, която ще бъде открита в 17 часа във вторник, е организирана във връзка с визитата на правнучката на италианския генерал, политик и патриот в морската столица– Анита Гарибалди.

Руската авиация е "приветствала" американски разузнавач над Черно море

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ruskata-aviaciia-e-privetstvala-amerikanski-razuznavach-nad-cherno-more-239248/

Руски Су-30 е бил вдигнат по тревога за неидентифициран обект над морето на 9 май, съобщават от руското Министерство на отбраната

За 60 години СПОРТ ТОТО направи 91 българи милионери

https://www.24chasa.bg/sport/article/6218271

За 60 години СПОРТ ТОТО направи 91 българи милионериНа 12 май 2017 г. Български спортен тотализатор навършва 60 години. За тези години СПОРТ ТОТО направи 91 българи милионери, съобщиха от БСТ. Раздаде милиарди лева в печалби, а спечелените автомобили са стотици. Преди по-малко от две седмици, на 30 април, беше спечелен и вторият по големина джакпот, както и най-голямата индивидуална печалба в

ББР договори 80 млн. евро от Китайската банка за развитие за български малки и средни компании

http://www.cross.bg/banka-razvitie-kitaiiskata-1542720.html

/КРОСС/ Със средствата ще се финансира общата кредитна дейност на банката, както и проекти на инициативата „Един пояс, един път" Българска банка за развитие (ББР) договори 80 млн. евро от Китайската банка за развитие (КБР) за финансиране на български компании. Кредитното споразумение бе подписано днес от изпълнителния директор на ББР Ангел Геков и от вицепрезидента на КБР, клон Чунцин - Пенг Джианксун. На събитието присъстваха посланикът на Китайската народна република в България Н.Пр. Джан Хайджоу и заместник-министърът на финансите Маринела Петрова. Това е вторият заем, който Китайската банка за развитие предоставя на българската финансова институция. Сътрудничеството между двете банки датира от 2009 г., когато ББР получи заем за 5 млн. евро. С този ресурс ББР финансира предимно инвестиционни проекти на малки и средни предприятия. Договорените средства ще бъдат използвани за отпускане на инвестиционни и оборотни кредити, както и за кредитни линии на български предприятия. ББР има възможност да използва финансовия ресурс и за подпомагане на стратегически проекти в рамките на инициативата „Един пояс, един път" (One Belt, One Road), която стартира през 2013 г. В нея участват над 100 държави и международни организации, а основната й цел е изграждането на инфраструктурни и енергийни връзки между държавите от Азия и Европа, с акцент Централна и Източна Европа

Тръмп предупреди Коми да си мълчи

http://clubz.bg/53825-trymp_predupredi_komi_da_si_mylchi

Американският президент Доналд Тръмп пусна днес едва прикрита заплаха срещу уволнения директор на ФБР Джеймс Коми, предаде Си Ен Ен.

"Джеймс Коми по-добре да се надява, че няма "записи" на нашите разговори, преди да започне да ги разкрива на пресата!", написа той в туитър.

 

 

Посланието показва развитието на продължаващото противостоене между Тръмп и различните агенции, разследващи предполагаемите връзки между предизборния му щаб и Русия.

Тази седмица президентът уволни изненадващо шефа на ФБР. Като причина мнозина заподозряха факта, че Коми наблюдаваше разследването на руската следа.

Самият Тръмп отхвърля намесата на Москва. Днес той заяви, че разследването е по инициатива на демократите, чиято кандидатка Хилъри Клинтън той победи на президентските избори.

Уволнението на Коми предизвика серия от задочни словесни престрелки между него и Тръмп.

 
Днес Тръмп беше планирал да посети централата на ФБР, но след като стана ясно, че няма да бъде посрещнат радушно, а доста хладно, отмени визитата.

Днес депутатите работиха 23 минути

https://www.actualno.com/politics/dnes-deputatite-rabotiha-23-minuti-news_610946.html

23 минути. Толкова продължи днешното заседание на парламента.  В 11 часа в пленарна зала се регистрираха 189 народни представители, а единствена точка бе парламентарният контрол. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев отговаряше на въпрос на опозицията за състоян

Над 12 000 студенти са приключили успешно своите практики по европейски проект

http://www.mediapool.bg/nad-12-000-studenti-sa-priklyuchili-uspeshno-svoite-praktiki-po-evropeiski-proekt-news263782.html

Над 12 600 студенти са приключили успешно участието си в проект "Студентски практики – фаза 1". Към момента над 20 000 студенти са сключили договори и провеждат своята практика в реална работна среда, а над 50 000 студенти са се регистрирали за участие в проекта. Това съобщи ръководителят на проекта и директор на дирекция "Финанси“ в Министерството на образованието и науката Соня Кръстанова на информационна среща в Пловдив с партньорите по проекта от висшите училища. 8678 са обявите с работни позиции за студенти, предлагани от работодателски организации. Над 8500 ментори са готови да споделят своите знания и опит с младежите, решили да се възползват от възможностите на проекта и да приложат на практика наученото в университета. Представителите на висшите училища бяха призовани да предоставят повече информация за възможностите на проекта и да активизират връзките си с работодателските организации, тъй като скоро приключва академичната учебна година и се очаква през ваканцията по-голяма активност на студентите в търсенето на работа. Полезно за тях ще е работодателите да обновят обявите си или да обявят нови позиции за практиканти. Целта на проект "Студентски практики – фаза 1" е да се повиши качеството на висшето образование и да се изгради добра връзка между бизнеса и висшите училища, която да улесни реализацията на студентите на пазара на труда. Приемането на студенти на практика ще е от полза на фирмите и другите работодателски организации, защото те ще могат да използват безплатно труда на практикантите, но и ще имат възможност да оценят потенциала им и да подберат своите бъдещи кадри. Чрез практическото обучение в реална работна среда студентите ще могат да надградят теоретичните си знания, да придобият изцяло нови умения и компетентности, да бъдат оценени и да се научат да постигат видим и ясен резултат от своята дейност. Освен това могат да получат препоръки от работодателите, с които да улеснят по-нататъшната си професионална реализация. За 240 часа, в които те ще прилагат на практика наученото в университета и ще усвояват нови знания и умения, студентите ще получат сертификат и стипендия в размер на 480 лева. Проект "Студентски практики - фаза 1" се изпълнява от Министерството на образованието и науката по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“ с подкрепата на Европейските структурни и инвестиционни фондове. Проектът е с бюджет 37 млн. лева и в него участвaт 48 висши училища от страната. До края на проекта се очаква над 40 000 студенти успешно да завършат своята практика.  

Натурално

http://offnews.bg/news/n_1/n_655366.html

Автор: Пролет Николаевич Всяка история може да се разкаже по безброй различни начини. Между редовете, обаче, се крият подводни реки, които само умелият може да открие. Аз избирам да разказвам с хумор. Защото за мен най-трудно е да се усмихнеш, когато нямаш сили да го направиш. Смейте се бе, хора. Всеки скандал, всяка мъка може да бъде премината, когато обърнеш монетата и видиш ситуацията, я с ретроспекция към любимите шеги, които никога повече няма да чуеш, я с правилната дума на точното място, която да стопира яда и да го обърне на смях. Смейте се! Бях бременна в четвъртия месец,…

Гръцки съд осъди двама шведски граждани на 15 години затвор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218270

Гръцки съд осъди двама шведски граждани на 15 години затворСъдът в гръцкия град Александруполис издаде днес присъди от 15 години затвор на двама шведски граждани заради принадлежност към групировката "Ислямска държава", предаде БТА. Адвокатът на мъжете съобщи, че те са били намерени за виновни и в притежание на оръжие - чифт ловджийски ножове, с намерение да ги доставят на терористичната група.

Спазвайте тези препоръки и ще имате здраво сърце

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6218248

Спазвайте тези препоръки и ще имате  здраво сърцеОбикновено обръщаме внимание какво ни казва сърцето, едва когато нормалната му функция е нарушена. Ето обаче няколко лесни препоръки, които ще ни помогнат да избегнем проблемите. Движете се Не забравяйте – сърцето е мускул. И за да бъде в добра форма, подобно на останалите мускули в тялото, се нуждае от редовни физически натоварвания: ходене пеша,

Съдът спаси къщата на акад. Стефан Младенов. Засега

http://offnews.bg/news/n_1/n_655357.html

Поредната сграда - исторически паметник на културата в София, е заплашена от унищожаване. Това е къщата на видния езиковед акад. Стефан Младенов на бул. "Патриарх Евтимий" и улица "6-ти септември".  За спасяването й върви онлайн петиция, тече и дело срещу Столичния общински съвет, заради приетия устройствен план за района. Решението, което позволява къщата на акад. Младенов да стане пететажна с подземни гаражи, е на общинарите от времето на кмета Стефан Софиянски. Според материалите по делото заинтересована страна е и неназована фирма, представляване в процеса от адвокат.  Добрата новина е, че Административен съд - София на 9 май взима решение в полза на гражданите, съсобственици на имоти в съседство. В документа пише: Отменя решение 821/18.12. 2014 г. на СОС, с което е одобрено изменение на плана за улична регулация, плана за регулация и плана на застрояване на м. „Зони Г-Центъра― в посочен в решението в обхват, в частта за УПИ ХІІІ-253 от кв. 422 по жалбите на ... (изредени са инициали) и осъжда Столичен общински съвет да заплати на ...(инициали на жалбоподатели) сумата от 2000 лв. разноски по водене на делото.  Решението обаче може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14 дневен срок.  Затова и онлайн петицията набира скорост. Според текста й: Имаме достатъчно стъклени домове - не ни трябва още един миниМОЛ с магазини, офиси и подземни паркинги, пълни с подпочвена вода. Такъв един е по диагонала на кръстовището - стои празен и нещастен като същински мутропаметник, неизползваем заради пълни с вода складове! А "експертите" и "архитектките" преценяват, че не са нужни хидрогеографски проучвания.  Акад. Стефан Младенов е един от създателите на списание "Родна реч". Знаел е перфектно 18 езика, ползвал е 27. Още след завършване на гимназия в родния му Видин превежда драми на Ибсен. Бил е учител в Шуменското педаготическо училище, в Първа и във Втора мъжка гимназия в София. Специализирал е във Виена, Париж, Мюнхен, защитава докторат в Прага, бил е член-кореспондент на БАН, на  Академията на науките на СССР, с което става единствения български учен, получил това признание преди преврата от 9 септември 1944 г. Едновременно с това Младенов е избран и за член на Полската академия на науките, на „Словенския устав“ в Прага и на Кингс Колидж (Лондон). От 1942 г. Стефан Младенов е член-кореспондент и на Германската академия на науките.

Индексите на БФБ-София са на път да приключат седмицата с ръст

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-София-са-на-път-да-приключат-седмицата-с-ръст_l.a_i.742503_at.1.html

Индексите на БФБ-София са на път да приключат последния работен ден от седмицата с ръст. Бенчмаркът на родния капиталов пазар SOFIX се покачва с...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване