Първи парламентарен контрол за кабинета „Борисов 3”

http://www.cross.bg/kontrol-bulgariya-radev-1542683.html

/КРОСС/ Първият парламентарен контрол в Народното събрание за новите министри от кабинета „Борисов 3" ще се проведе днес. В него ще участва само един министър - Валентин Радев. Министърът на вътрешните работи ще отговаря на депутатски въпрос за състоянието на съоръженията по границите на България и готовността за противодействие на нелегалната миграция. Въпросът към Радев е зададен от народния представител от парламентарната група на коалиция „БСП за България" Красимир Янков. Парламентарният контрол ще започне от 11:00 ч. В днешния пленарен ден не е предвидено пленарно заседание.  

"Ледникова епоха" в отношенията между Доналд Тръмп и ФБР

http://www.investor.bg/sasht/337/a/lednikova-epoha-v-otnosheniiata-mejdu-donald-trymp-i-fbr-239222/

Американският президент няма да посети централата на службата, както беше планирано, заради очакван недобър прием след уволнението на Джеймс Коми

Плевенски прокурор в компанията на кримки?

http://www.cross.bg/zahariev-prokyror-plevenski-1542682.html

/КРОСС/ Плевенски прокурор е уловен да се движи в компанията на местни криминално проявени лица, показа Нова ТВ. Става въпрос за Димитър Захариев от окръжната прокуратура. Запис от камера показва как Захариев влиза в плевенско предприятие, заедно със задържаните преди дни от спецпрокуратурата и ГДБОП Камен Балбузанов-Куката и Иво Бокса. Двамата бяха задържани за рекет. Според държавното обвинение те налагали насилствено охрана на обекти. Самият Димитър Захариев отхвърли обвиненията. „Не участвам в охранителна дейност", каза той. Камен Балбузанов-Куката обясни: Всеки може да си измисли някой за нещо и да го натопят. Студент съм. По-добре да ме кръстят „Красавеца". От спецпрокуратурата казаха, че „в някои свидетелски показания се споменава за такова лице", визирайки плевенския прокурор.  

Кристиан Костов: Помогна ми любовта към България

http://www.cross.bg/kostov-kristian-posochi-1542681.html

/КРОСС/ "Помогна ми любовта към България", каза нашият финалист на Евровизия Кристиан Костов по БНТ. Младият певец снощи се класира на финала на музикалния конкурс в украинската столица Киев, който ще се проведе в неделя. Той посочи, че има проблем със зрението. "Аз обаче чувствам, че зад мен стоят всички българи на света", посочи още Костов. "Трябват ми още два дни. След това няма да излизам две седмици, защото имам изпити и искам да ги взема с добри оценки", каза още той.      

За любовта възраст няма

http://offnews.bg/news/n_1/n_655337.html

Автор: Валентина Вълчева Покрай малко необичайното семейно положение на новоизлюпения френски президент Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит на дневен ред някак неусетно пак се появи въпросът за възрастта в любовта, за допустимата и недопустима разлика. Той е на 39, тя – на 63. Тя е негова бивша учителка, което според някои хора правело нещата още по-нередни. Ама как е възможно?!... Безсрамници! Особено тя. Винаги е Тя. Всички злини идват от Нея. Позната история още от времето на Адам, Ева и Ябълката. ВИ-НА-ГИ е Тя. Ева  – не Ябълката. Е, voila! Оказва се възможно, че дори и не е кой…

Бомба избухна пред поща в центъра на Рим

http://clubz.bg/53808-bomba_izbuhna_pred_poshta_v_centyra_na_rim

Бомба, поставена в пакет, избухна пред пощенски клон в Рим, предаде агенция АНСА.

Повредена е една кола. Няма жертви и ранени.

Есксплозията стана в централния район Авентино на италианската столица. Според местни медии бомбата била поставена между две коли на паркинга пред пощата.

Близо до мястото на взрива се намира сграда на ООН, която вчера бе посетена от британския престолонаследник принц Чарлз и съпругата му Камила.

Цитат на деня: Следващата седмица ще има яко събаряне на бараки в Слънчев бряг

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/05/12/2969855_citat_na_denia_sledvashtata_sedmica_shte_ima_iako/?ref=rss


Трябва да се вземат мерки срещу това урудливо явление преместваеми обекти. В следващата седмица ще има яко събаряне на бараки в Слънчев бряг.

Това заяви пред БНТ вицепремиерът за демографска и икономическа политика Валери Симеонов. Той разкри, че ще бъдат премахнати много обекти по плажната ивица на Слънчев бряг. По думите му общинската администрация трябва да си върши работата, а "не да се притеснява от Маджо-Баджо".

"Бургас е един...

Вежди Рашидов: Борисов е уникален - тръгна от нищото и сам направи себе си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217698

Вежди Рашидов: Борисов е уникален - тръгна от нищото и сам направи себе сиВсичко си има някакъв край, никой не е женен за властта. Това каза в сутрешния блок на БТВ председателят на Комисията по културата и медиите в 44-то Народно събрание и бивш министър на културата Вежди Рашидов. Има много предпоставки за това да не съм отново министър. Трябваше да взема решение за себе си, което беше много трудно.

Вицепремиерът Симеонов: Следващата седмица ще има "яко събаряне" на бараки в Слънчев бряг

http://www.cross.bg/simeonov-bryag-slunchev-1542680.html

/КРОСС/ "Следващата седмица ще има "яко събаряне" на бараки в Слънчев бряг. Ще бъда там с министър Ангелкова. Говорим за плажната ивица, която е държавна". Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в предаването „Денят започва" по БНТ. „Трябва да се вземат спешни мерки срещу уродливото явление преместваеми бараки. Призоваваме общинска администрация да си свърши работата, а не да слугува на нечии интереси", призова вицепремиерът. Според него Бургас е един най-престъпните градове в България. „Нямало е голяма групировка, която да ограничава кварталния бизнес. Затова е градът на кварталните мутрички. Препоръчвам на Николина Ангелкова промяна на нормативната концесия за отдаване на концесии. Те са се превърнали в едни касички. Ще бъда безкомприомисен по отношение на изискванията на законите и въобще не ме интересува кой от къде идва. Ще има шоу на плажа на Слънчев бряг другата седмица, така че заповядайте", каза още Валери Симеонов. По думите му има около 2000 българи в Украйна и Молдова, които са с нужната квалификация и са готови да поемат засиления туризъм. „В момента се изисква превод на дипломите им и подаването на всички документи в София, което не е нормално. Преводът на диплома е абсолютно безсмислено. Хората идват да работят все пак за 250 евро", допълни Симеонов.    

Изложение в София изкушава от днес почитателите на "Хонда"

http://www.dnevnik.bg/skorost/avtomobilna_industriia/2017/05/12/2969830_izlojenie_v_sofiia_izkushava_ot_dnes_pochitatelite_na/?ref=rss


Вносителят на "Хонда" "Бултрако" става на 25 години и това е повод от днес до неделя в Интер Експо Център на бул. "Цариградско шосе" фирмата да организира изложение, на което да покаже най-новите си модели. Входът е свободен. Работното време в петък и събота ще е от 10 до 20 часа, а в неделя автосалоън ще приключи в 16 часа.

На изложението българската си премиера ще направят четири модела - десетото поколение на "Хонда Сивик" във...

Чудни неща стават в българската политика

https://www.actualno.com/cite/chudni-neshta-stavat-v-bylgarskata-politika-news_610859.html

"Чудни неща стават в българската политика." Това заяви Трайчо Трайков в коментар за третия кабинет на Бойко Борисов в интервю за bTV.

Дянков: Да увеличим с 50% заплатите на учителите, за да покажем, че ценим труда им

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217686

Дянков: Да увеличим с 50% заплатите на учителите, за да покажем, че ценим труда имХаресва ми идеята на Валери Симеонов за патентния данък. Тя се ползва на места с летен или зимен туризъм. Един вид се плаща за определен брой жилища и НАП може да събира по-лесно данъци, каза в сутрешния блок на БНТ бившият министър Симеон Дянков по повод идеята за патентния данък. Амбициите ни трябва да са за около 6% годишен ръст,

Миграционният натиск намалял между 8 и 10 пъти

http://clubz.bg/53807-migracionniqt_natisk_namalql_mejdu_8_i_10_pyti

Миграционният натиск тази година е намалял между 8 и 10 пъти в сравнение със същия период на миналата година. Това каза вътрешният министър Валентин Радев по време на парламентарния контрол.

"Готовността ни срещу мигрантския натиск всеки ден се тества и според нашата оценка е висока. Доказателства за това са тези, които минават и хващаме на вход и изход. Само тази сутрин трафикът е трима на вход и четирима на изход", каза Радев.

И допълни, че европейските партньори са дали висока оценка за начина, по който България се справя с проблема като ни е отпуснала 160 млн. евто. Радев обаче призна, че има проблем с усвояването на тези пари, защото обществените поръчки вървят бавно.

"Продължаваме да сме едни от най-добрите, които защитават външната граница на Европа", заяви Радев.

Според него състоянието на съоръженията, на системите за наблюдение, както и на индивидуалните средства за наблюдение е задоволително. и те създават надеждна защита от мигрантския натиск.

"От оградното съоръжение остават още 21 км., които са в частта около Хасково, река Тунджа и река Резовска, както и река Делийска при Бургас. Основният проблем са прилежащите пътища, които водят до съоръжението. Те са неустойчиви, затрудняват охраната и значително амортизират техниката. Изградени са и интегрирани системи за наблюдение почти по всички граници", обясни Радев.

По-късно пред журналисти Радев обясни, че предизборната заявка на ГЕРБ за полицейско присъствие във всяко населено място не означава буквално полицай във всяко населено място.

"Трябва да има полицейско присъствие, но не физически, а когато се наложи там да има такова. В момента работната група изготвя начина, по който ще работят мобилните групи, по примера на други такива групи", обясни Радев.

По повод назначението на старши комисар Ивайло Иванов за директор на СДВР вътрешният министър коментира, че то е добър служител, който е показал добри резултати.

Автобус с 31 деца горя до Боровец

http://www.cross.bg/borovetz-aerobika-avtobys-1542679.html

/КРОСС/ Автобус с 31 деца от Пловдив се запали в близост до Боровец. Децата са състезатели от спортен клуб „Аеробика - АМД, съобщи Радио „Фокус". Автобусът се е запалил на 20 км преди курорта Боровец. Децата са пътували за държавно първенство по аеробика. „Децата и двамата ръководители на отбора са успели да напуснат автобуса, преди пламъците да обхванат превозното средство", каза председателят на Съюза по аеробика Димитрина Къндева. „Въпреки първоначалния стрес, всички са запазили самообладание и са успели да напуснат невредими горящия автобус", допълни още председателят на Съюза по аеробика. Минути след инцидента от спортния клуб са уведомили за случилото се родителите на състезателите. Все още се изяснява причината за запалването на автобуса. „Състезателите са били откарани с друго превозно средство до Боровец", допълни още Димитрина Къндева.    

Симеонов: Следващата седмица ще има "яко събаряне" на бараки в Слънчев бряг

http://offnews.bg/news/n_1/n_655332.html

Следващата седмица ще има "яко събаряне" на бараки в Слънчев бряг. Ще бъда там с министър Ангелкова. Говорим за плажната ивица, която е държавна. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в предаването „Денят започва“ по БНТ. „Трябва да се вземат спешни мерки срещу уродливото явление преместваеми бараки. Призоваваме общинска администрация да си свърши работата, а не да слугува на нечии интереси“, призова вицепремиерът. Според него Бургас е един най-престъпните градове в България. „Нямало е голяма групировка, която да ограничава кварталния бизнес. Затова е градът на кварталните мутрички. Препоръчвам на Николина Ангелкова промяна на нормативната концесия за отдаване на концесии. Те са се превърнали в едни касички. Ще бъда безкомприомисен по отношение на изискванията на законите и въобще не ме интересува кой от къде идва. Ще има шоу на плажа на Слънчев бряг другата седмица, така че заповядайте“, каза още Валери Симеонов. По думите му има около 2000 българи в Украйна и Молдова, които са с нужната квалификация и са готови да поемат засиления туризъм. „В момента се изисква превод на дипломите им и подаването на всички документи в София, което не е нормално. Преводът на диплома е абсолютно безсмислено. Хората идват да работят все пак за 250 евро“, допълни Симеонов.

Засипаха с пръст защитена зона край Варненското езеро

http://www.moreto.net/novini.php?n=351051

Влажна зона, до която има местообитание на защитени птици край Варна се оказа засипана с пръст. След сигнал на граждани екоинспектори от морската столица отидоха на проверка и наложиха предписания, научи Moreto.net. На място – югозападно от пристанище Варна Запад инспектиращите не намерили строителна механизация или обслужващ персонал.

25-годишният лидер на младежите от ГЕРБ стана зам.-външен министър

http://www.mediapool.bg/25-godishniyat-lider-na-mladezhite-ot-gerb-stana-zam-vanshen-ministar-news263762.html

Окомплектоването на втория ешалон на властта продължава. Премиерът Бойко Борисов е назначил 9 заместник-министри в пет министерства, съобщи правителствената информационна служба в петък. Предложенията за назначенията са на съответните министри, се казва в съобщението. Някои министри обаче признаха, че назначенията са политически. Все пак им бил даден шанс и те да си кажат мнението. Безспорно най-любопитното назначение е на 25 годишния лидер на младежите от ГЕРБ Георг Георгиев за заместник-министър на външните работи. Двама представители на "Обединени патриоти" стават заместник-министри на земеделието и на труда и социалната политика. Останалите седем заместник-министри са от квотата на ГЕРБ. Четирима заместник-министъри на външните работи Четирима заместници ще има вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Трима от тях са дипломати от кариерата, а четвъртият е бивш депутат от ГЕРБ и настоящ лидер на младежката организация на партията. И четиримата не са били агенти на Държавна сигурност. В Министерството на външните работи няма да има заместник-министър от квотата на "Обединени патриоти". Единият заместник-министър на външните работи е Юрий Щерк. Той беше посланик в Израел в периода 2011-2012 г. Бил е и постоянен представител на България в Съвета на Европа, а също и ръководил Делегацията на ЕС в Узбекистан. Завършил е международно публично право в Московския държавен институт по международни отношения. Специализирал е дипломатическо обучение в института "Хувър" към Станфордския университет в САЩ. Другият заместник-министър на външните работи е Тодор Стоянов. Той беше посланик в Португалия в периода 2012 - 2016 г. Бил е временно управляващ българското посолство в Рим и генералното консулство в Милано. Магистър е по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Третият заместник-министър на външните работи е Емилия Кралева, която е дипломатически служител в МВнР от 1992 г. В периода май 2012 г.–октомври 2016 г. е посланик в Гърция. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски" със специалност история и втора специалност английски език. Единствено четвъртият заместник-министър на външните работи Георг Георгиев не е от кариерата. Роденият на 20 октомври 1991 г. Георгиев беше депутат в 43-тото Народно събрание, където участва в работата на комисиите по външна политика, еврофондовете и образованието. Професионалното му развитие започва в сферата на европейските въпроси като сътрудник на български евродепутати. Той е бакалавър по политология и магистър по политическо консултиране от СУ "Св. Климент Охридски". Двама заместник-министри на земеделието Двама заместник-министри попълват екипа в Министерството на земеделието, храните и горите. Цветан Димитров поема за трети път този пост, като преди това е бил заместник-министър в първия и втория кабинет на премиера Бойко Борисов. По времето на земеделските министри Мирослав Найденов и Десислава Танева той отговаряше за здравното развитие, растениевъдство и безопасността на храните. Другият зам.-министър на земеделието е Атанас Добрев. Той е от квотата на "Обединени патриоти" (НФСБ), макар че сестра му Ваня Добрева е член на БСП и беше депутат от левицата в предишния парламент. Атанас Добрев се познава добре с министъра на земеделието Румен Порожанов, след като през последните две години работиха заедно в Държавен фонд "Земеделие". Порожанов беше шеф на фонда, а Добрев един от заместниците му. Атанас Добрев оглави фонда за няколко месеца през 2014 г. Бил е и парламентарен секретар в Министерството на земеделието и храните. Магистър е по стопанско управление от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Служебен здравен министър става заместник-министър Бившият здравен министър в служебния кабинет на Георги Близнашки, анестезиологът Мирослав Ненков става заместник-министър на здравеопазването. Той заяви, че очаква да работи добре със здравния министър Николай Петров, с когото се познават отдавна. "Рано е да начертая някакъв план за дейността на екипа в министерството и за моята лично", каза Ненков пред БНТ в отговор на въпрос каква ще бъде първата му задача. Ненков заема мястото на Стоил Апостолов, който беше зам.-министър само за един ден. Премиерът Бойко Борисов го уволни, след като в телевизионен репортаж бяха разкрити нередности и злоупотреби в лечебно заведение, на което Апостолов е бил управител. Лидерът на ВМРО-жени става заместник-социален министър Председателят на Националната женска организация на ВМРО Султанка Петрова е назначена за заместник-министър на труда и социалната политика. Тя беше депутат в 43-тото Народно събрание, където бе член на комисиите по здравеопазване и земеделие и храни. Петрова редовно организираше кръгли маси и дискусии по защита правата на децата и социално слабите, както и по демографските проблеми. Тя водеше битка и с инвалидните пенсии, които се дават с неверни документи, издадени от ТЕЛК. Султанка Петрова е доктор на педагогическите науки и магистър по социални дейности от СУ "Св. Климент Охридски". Заместник-министър на културата от "царско" време За заместник-министър на културата е назначен Румен Димитров. Той е заемал същата длъжност и в периода 2001-2002 г. по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. Румен Димитров е бил директор и главен художествен ръководител на Държавния пътуващ театър – София и за кратко - на Драматичния театър "Крум Кюлявков" в Кюстендил. Бил е и изпълнителен директор на "Глобус Медиа груп", която обединява три телевизионни канала - "Травъл ТВ", "Травъл ТВ HD" и "Комюнити ТВ", които представят пътешествия, приключения и туризъм. Румен Димитров е завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ, специализирал е и мениджмънт в сферата на културата.

Мирослав Ненков става зам.-министър на здравеопазването

http://www.mediapool.bg/miroslav-nenkov-stava-zam-ministar-na-zdraveopazvaneto-news263762.html

Бившият здравен министър в служебния кабинет на Георги Близнашки анестезиологът Мирослав Ненков е приел предложение да поеме поста заместник-министър на здравеопазването. Това съобщи Ненков пред БНТ. Той очаква да работи добре със здравния министър Николай Петров, с когото се познават отдавна. "Да, получих предложение от проф. Петров. Мисля, че заповедта ми за назначение е разписана", каза Мирослав Ненков. "Трябва ми време да се организирам малко. Буквално току-що започвам. Рано е да начертая някакъв план за дейността на екипа в министерството и за моята лично", отговори д-р Ненков на въпроса каква ще бъде първата му задача като зам.-министър. В четвъртък премиерът Бойко Борисов освободи Стоил Апостолов от длъжността заместник-министър на здравеопазването само ден след назначаването му. Причината за това беше телевизионен репортаж за нередности и злоупотреби в лечебно заведение, на което Апостолов е бил управител.

Очакват се рокади в Изпълнителното бюро на БСП, ясен е наследникът на Гергов

http://www.barometar.net/88570/

Атанаска Тенева ще бъде новият член на соцръководството от Пловдив на мястото на извадения от ИБ на БСП Георги Гергов. Жестът на Корнелия Нинова е повече от задължителен, защото пловдивската партийна организация е втората по големина и влияние след софийската, съобщава Канал 3. Тенева е бивш депутат на БСП и член на Националния съвет. Другото […]

Валери Симеонов: Мажоритарен вот във варианта на тв чалга групата е опасен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217672

Валери Симеонов: Мажоритарен вот във варианта на тв чалга групата е опасен"Този вариант, който е предложен от телевизионна чалга група по никакъв начин няма да бъде подкрепен от Обединени патриоти. Той е вреден и е изключително опасен за демокрацията. Такъв вид избори има само в недоразвитите държави - Буркина Фасо, Сенегал и прочие. "Единствено Франция прави изключение. Във Франция Макрон още в нощта на изборите каза,

Треска за кандидатстване след VII клас седмица преди изпитите

https://www.actualno.com/education/treska-za-kandidatstvane-sled-vii-klas-sedmica-predi-izpitite-news_610854.html

Треска за кандидатстване след VII клас седмица преди изпитите. Резултатите тази година ще са в точки, а не в оценки. Държавният план прием за новата учебна година вече е утвърден. Утвърденият план прием предвижда 60 748 ученици да се обучават в 2324 паралелки, припомня bTV. Профили

22 души са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217681

22 души са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

22 души са ранени при 20 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Един от ранените е с опасност за живота. В столицата са станали 8 тежки и 184 леки пътни инцидента, при които има 9 ранени. От началото на годината жертвите на пътя са 180, а ранените - 2325.

Кубрат Пулев излиза срещу Антъни Джошуа в Кардиф

http://offnews.bg/news/n_1/n_655329.html

Антъни Джошуа излиза срещу Кубрат Пулев тази есен в Кардиф! Новината съобщи Еди Хърн, промоутърът на новия световен шампион по бокс в тежката категория. Няма лъжа, няма измама. Всичко зависи от отговора на Владимир Кличко за реванш, който ще бъде даден до две седмици. Ако украинецът излезе срещу новия идол на Британия, двамата ще заработят повече от рекордните 40 милиона лири на "Уембли". Кличко в момента размишлява във Флорида, където е на ваканция. Откаже ли се от спорта, Джошуа е длъжен за защити пояса си в IBF срещу Кубрат Пулев. Най-вероятно мачът ще е през есента на  Principality Stadium в Кардиф. "Ако Владимир откаже, няма съмнение, Джошуа ще се боксира с Пулев. Говорих няколко пъти с Бернд Бьонте, мениджър на Кличко. Владимир иска две седмици със семейството и тогава ще отговори. Имаме идеи за място и дата, възможностите са Кардиф, Лас Вегас, Китай, Дубай и Катар. Ако Владимир ми каже: "Какви са парите?" и има по-голяма оферта от чужбина, за съм длъжен да се съобразя", добави Хърн, който държи "златната кокошка" Антъни Джошуа, "Аз вече говорих с Кале Зауерланд, промоутърът на Пулев. С него сме приятели.  Ще искам отсрочка за мач с българина, ако Кличко поиска реванш. Но IBF може да я даде, може и да не я даде. Стигне ли се до разбирателство, Пулев е първият след Кличко", завърши Хърн.

Финал на кампанията „Заедно за Европа“

//dariknews.bg/regioni/sliven/final-na-kampaniiata-zaedno-za-evropa-2023040

С атрактивно ховърборд шоу Областен информационен център Сливен постави финал на кампанията „Заедно за Европа“. В шоу програмата участваха младите таланти от балет „Барби“. За доброто настроение на малки и големи се погрижиха актьори от Държавен куклен театър – Сливен.

Всички присъст

Семейство наби криминално проявен

//dariknews.bg/regioni/vraca/semejstvo-nabi-kriminalno-proiaven-2023042

Полицията разкри мъжете, набили криминално проявен в дома му в с.Сливовик, на 8 май, вечерта. По думите на пострадалия Г.М./37 г./ трима мъже влезли през не заключената входна врата на къщата и в двора му нанесли побой след което му откраднали 200 лв. В резултат на проведените оперативно-издирвател

Забраната за строителство в курортите влиза в сила от 15 май

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/zabranata-za-stroitelstvo-v-kurortite-vliza-v-sila-ot-15maj-2023044

От 15 май до 1 октомври се забранява извършването на всички видове строителни и монтажни работи на територията на комплексите „Златни пясъци“"i Св. Св. Константин и Елена“, курортен комплекс „Чайка“, курортна зона „Прибой“ и курортна зона - местност Манастирски рид

Новият областен управител встъпи в длъжност

//dariknews.bg/regioni/sliven/noviiat-oblasten-upravitel-vstypi-v-dlyzhnost-2023043

Новият областен управител на Сливен Чавдар Божурски встъпи в длъжност днес. Досегашният областен управител Татяна Петкова представи новия областен управител пред екипа на Областна администрация - Сливен. Тя каза, че Божурски е изграден професионалист и уважавана от обществеността личност и изказа у

Вълкова поиска регионален представител във ВСС

//dariknews.bg/regioni/burgas/vylkova-poiska-regionalen-predstavitel-vyv-vss-2023046

Категорична позиция „за“ регионално представителство в новия Висш съдебен съвет изрази председателят на Апелативен съд – Бургас съдия Деница Вълкова по време на заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет. В дневния ред беше включено изслушване на административните ръководители на апелативните с

Взрив в центъра на Рим, няма пострадали

//dariknews.bg/novini/sviat/vzriv-v-centyra-na-rim-niama-postradali-2023047

Експлозия избухна в центъра на Рим, съобщава британското издание „The Telegraph”.

Няма данни за жертви и ранени.

Причините за взрива все още се изясняват.

Очаквайте подробности!

Хванаха дрога в Хасково, Харманли и Свиленград

//dariknews.bg/regioni/haskovo/hvanaha-droga-v-haskovo-harmanli-i-svilengrad-2023049

Четирима мъже са задържани за съхранение на дрога през изминалата нощ. Криминалисти от Хасково, Харманли и Свиленград са извършили проверки в съответните градове по линия на съхранение и разпространение на наркотици.

В ареста на областния град е задържан 18-годишен младеж от Ардино с

Спортът забавя стареенето, доказаха учени

//dariknews.bg/novini/liubopitno/sportyt-zabavia-stareeneto-dokazaha-ucheni-2023017

Учени от университета Бригам Йънг установиха, че интензивните физически упражнения са свързани с 9-годишно забавяне на стареенето на клетъчно ниво, съобщи ЮПИ.

За целите на изследването били анализирани данни за 5823-ма възрастни хора. Учените фокусирали вниманието с

Възрастен мъж почина в автобус от градския транспорт в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/vyzrasten-myzh-pochina-v-avtobus-ot-gradskiia-transport-v-plovdiv-2022980

78-годишен мъж е починал тази сутрин в автобус от градския транспорт в Пловдив, съобщиха за Дарик от полицията. Сигналът е подаден на тел. 112 около 08.00 часа. Пенсионерът е пътувал със съпругата си. След настъпването на инцидента, автобусът на фи

Как силният предприемачески дух и автономност стават предизвикателство

http://www.investor.bg/novini-klub-investor/416/a/kak-silniiat-predpriemacheski-duh-i-avtonomnost-stavat-predizvikatelstvo-239176/

Поредният интересен бизнес казус от практиката на професор Ерик Фламхолц ни пренася при многонационалната технологична фирма Infogix

Какво се крие зад кандидатурата на Мария Габриел?

http://www.cross.bg/gabriel-mariya-rodina-1542678.html

/КРОСС/ Правителството Борисов 3 още с влизането си в Министерския съвет, предложи за български еврокомисар, кандидатурата на Мария Габриел. Екатерина Захариева, която е външен министър от два дена, се разсипа в славословия и венцехваления на „чудесната" и много „удачна", и „професионална" и каква ли още не номинация на въпросната персона Мария Габриел. Захариева дори имаше наглостта да попита обикновените българи какво от това, че „българската" мома Габриел се била оженила за чужденец?! Да се ожениш за чужденец не е подсъдно. Но да се ожениш за чужденец и да искаш да си български еврокомисар е израз на неприкрит фалш и лицемерие. Кого ще защитаваш? Родината на мъжа си или „бившата" си родина? А СЕГА пък, това е особено укорително. Защото нашата родина, която е родина и на тези български момички, тръгнали из Европата да ловуват богати чужденци, има крещяща нужда от увеличаване раждаемостта на българчетата. Не на мароканчета, дубайчета, германчета и всякакви други националности. По простата причина, че ако всички българки се оженят в чужбина, родината ни ще изчезне. Само че изчезването на България не притеснява нито Екатерина Захариева, нито Мария Габриел. За тях е важно да не изчезне Евросъюза. Затова и френското дете на Мария Габриел има две имена, но нито едно от тях не е българско. Детето се казва Жан-Едуар. Но да вървим нататък. Мария Габриел се е оженила не просто за чужденец

В България се изгражда винена култура, смята експерт

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/v-bylgariia-se-izgrajda-vinena-kultura-smiata-ekspert-239212/

Образованието по винен маркетинг ще помогне на българското вино да се представи адекватно на световния пазар, очаква Яна Петкова

Кристиан Костов се класира за финала на „Евровизия”

http://www.moreto.net/novini.php?n=351076

Българският представител на престижния музикален конкурс „Евровизия” Кристиан Костов отива на големия финал в събота, след като песента му „Beautiful mess” спечели сърцата на публиката и журито в Киев. В събота, концертът ще започне в 22 часа българско време.

Д-р Мирослав Ненков е новият зам.-министър на здравеопазването

http://www.cross.bg/nenkov-zdraveopazvaneto-petrov-1542677.html

/КРОСС/ Д-р Мирослав Ненков е приел предложение да поеме поста заместник-министър на здравеопазването. Това потвърди самият той в предаването "Денят започва" по БНТ. Д-р Ненков допълни, че очаква да работи добре със здравния министър Николай Петров, с когото се познават отдавна. "Да, получих предложение от проф. Петров. Мисля, че заповедта ми за назначение е разписана", заяви той. "Трябва ми време да се организирам малко. Буквално току-що започвам. Рано е да начертая някакъв план за дейността на екипа в министерството и за моята лично", отговори д-р Ненков на въпроса каква ще бъде първата му задача като зам.-министър. В четвъртък премиерът Бойко Борисов освободи Стоил Апостолов от длъжността заместник-министър на здравеопазването само ден след назначаването му. Причината за това е телевизионен репортаж за нередности и злоупотреби в лечебно заведение, на което Апостолов е бил управител.    

Вижте кои именици празнуват днес

https://vesti.bg/lyubopitno/vizhte-koi-imenici-praznuvat-dnes-6069029

Имен ден празнуват Герман, Геро, Искра, Искрен, Герана, Герасим, Герда

Вижте кои именници празнуват днес

https://vesti.bg/lyubopitno/vizhte-koi-imennici-praznuvat-dnes-6069029

Имен ден празнуват Герман, Геро, Искра, Искрен, Герана, Герасим, Герда

Трайчо Трайков: Трябваше да има осезаемо намаление на цените на газа

https://www.actualno.com/politics/trajcho-trajkov-trjabvashe-da-ima-osezaemo-namalenie-na-cenite-na-gaza-news_610861.html

Трябваше да има осезаемо намаление на цените на газа. Страната ни трябваше да постъпи като Литва, която предложи напасването на цените към западно-европейските равнища на цените, което да става автоматично, а не чрез преговори. Сами си затворихме пътя. Група експерти изго

Как да изберем най-удобния диван?

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6217111

Как да изберем най-удобния диван?Има дивани и столове, които на външен вид изглеждат удобни, но в действителност причиняват не просто дискомфорт, а направо болка. Същото се отнася и за столовете. Но как да изберем мебели, които да са едновременно функционални, и в които тялото ни да не е напрегнато? Ето съветите на "Ню Йорк таймс".

Четвъртокласниците се явяват на второ национално външно оценяване по математика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217671

Четвъртокласниците се явяват на второ национално външно оценяване по математика

Четвъртокласниците се явяват на второ национално външно оценяване по математика. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН). В понеделник (15 май 2017 г.) и във вторник (16 май 2017 г.) са тестовете по човекът и природата и човекът и обществото. Резултатите от националните външни оценявания по всеки от

"Антистатик" 2017 - обичай съвременния танц и го разбирай

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/05/12/2968584_antistatik_2017_-_obichai_suvremenniia_tanc_i_go/?ref=rss


Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" отбелязва десето юбилейно издание с темата си "Романтика". Седем пърформанса и множество лекции, партита и съпътстващи събития ще се проведат между 12 и 20 май. Специално за хората, влюбени или любопитни към съвременния танц фестивалът предлага две програми - серията лекции за теория и практика на съвременния танц "Без дистанция" и подходът Warm Up - възможност да се срещнеш с изпълнителите преди...

Папата във Фатима за 100-годишнината от явяването на Дева Мария (ВИДЕОПОСЛАНИЕ)

http://clubz.bg/53806-papata_vyv_fatima_za_100_godishninata_ot_qvqvaneto_na_deva_mariq_videoposlanie

Папа Франциск пристига днес следобед във Фатима за честванията на 100-годишнината от явяването там на света Дева Мария пред три пастирчета. Тогава Божията майка предсказва три изключително важни събития, повлияли живота на целия свят. Първото е раждането на СССР и разпространението на комунизма, след това - Втората световна война и третото е покушението срещу Светия отец на площад "Свети Петър" във Ватикана.

Католическият пастир ще канонизира утре за светци Хасинта и Франциско, пред които света Дева Мария прави пророчеството на 13 май 1917 година. Третото пастирче е била тяхната братовчедка Лусиа. Тя е блажена.

Очаква се около два милиона души да присъстват на светата меса, която ще се отслужи пред параклиса, който е изграден на мястото, където се е появила Дева Мария. Папа Йоан-Павел II вярваше, че именно тя го е спасила от покушението на 13 май 1981 година на площад "Свети Петър". Именно затова той поръча да вградят в короната на Божията майка от Фатима куршумът, който беше се спрял в колана му.

По повод апостолическото поклонничество на папата във Фатима папата разпространи послание до католиците.

В него се казва:

„Идвам във Фатима като „Пастир на всички“, предлагайки на Дева Мария, наша Майка“, букет от най-красивите цветя, които Исус е поверил на моите грижи – всички братя и сестри по целия свят, откупени с Неговата кръв, без да бъда изключен никого", съобщава Радио Ватикана. 

"Имам нужда да бъдете заедно с мен, нуждая се от вашето единство (физическо  или духовно, но важното е да бъде от сърце)», казва папата, като поверява на Непорочната Дева всички поклонници  и вярващи, които ще бъдат в светилището, искайки от тях да предават нейните думите , казани при явлението през юни 1917: «Моето непорочно сърце ще бъде твое убежище и път, който ще те отведе при Бог».

Папа Фанциск припомня във видеопосланието и мотото на това апостолическо поклонничество:

„С Мария, поклонник на надеждата и мира“, нарчайки го „ програма за вътрешно обръщане“. Кулминацията ще бъде канонизацията на двете пастирчета Франсиско и Хасинта, свидетели на богородичните явления, на 13 май на тържествена литургия. „Радостен съм, че се подготвяте с интензивна молитва за този благословен момент, който ще бъде кулминацията на стогодишни благословени моменти".

Молитвата, посочва папатата, „разширява нашите сърца и ги приготвя за да приемем Божиите дарове“.

„Благодаря ви за молитвите и ежедневните жертви, които поднасятае за мен и от които толкова много се нуждая, защото съм грешник сред грешните, защото съм човек с нечисти уста и живея сред народ също с нечисти уста“, посочва главата на Римокатолическата църква, цитирайки пророк Исая (6,5). "Молитвата озарява очите ми, за да виждам другите както Бог ги вижда, за да обичам другите, както Той ги обича».

Видеопосланието на папата завършва с обещанието:

„Идвам с радост в Негово име, за да станете участници в Евангелието за надеждата и мира“.

 

 

Макрон си избра 428 кандидати за депутати

http://www.cross.bg/makron-godini-kandidatite-1542676.html

/КРОСС/ Движението "Напред" на избрания за президент на Франция Еманюел Макрон обяви 428 кандидати за депутати, предаде Би Би Си. Макрон има намерение да издигне 577 общо кандидатури, колкото са и местата в парламента. Изборите за парламент ще се проведат в два тура - на 11 и 18 юни. Сред вече издигнатите кандидати от движението "Напред" само 24 са на депутати. Всички те са избрани с листите на Социалистическата партия на Франсоа Оланд, чиято популярност се срина по време на управленския й мандат. Генералният секретар на "Напред" Ришар Феран заяви, че 52% от кандидатите са представители на гражданското общество, а точно половината са жени - 214. Тъй като партията на Макрон е нова и не разполага с разработени структури, той прибегна до интерактивен подбор на кандидатите за парламента. Движението получи 19 хиляди заявки от желаещи, предимно по електронната поща, като с над 1700 души бяха проведени интервюта по телефона. Средната възраст на кандидатите е 46 години. Най-младият е на 24 години, а най-възрастният на 72. В действащия парламент средната възраст е 60 години.    

Четвъртокласниците са на "малка матура" по математика

http://www.cross.bg/chetvurtoklasnitzite-chovekut-matyra-1542674.html

/КРОСС/ Четвъртокласниците се явяват на втората матура по математика. Малките матури започнаха в сряда с изпита по български език и литература, информира bTV. Тази година на външното оценяване се явяват близо 64 хиляди деца. Изпитът започва в 10 ч. и ще се проведе в 1870 училища. Продължителността е един учебен час, а за децата със специални образователни потребности - два учебни часа. В понеделник и вторник ще се проведат тестовете по "Човекът и природата" и "Човекът и обществото". Целта е да се измерят индивидуалните постижения на учениците по различните предмети. Резултатите по всеки от предметите се измерват в точки и се вписват в удостоверението за завършен IV клас.    

Жители на с. Доганово протестират, искат закриване на интерната

http://www.cross.bg/internata-detza-dragodanovo-1542675.html

/КРОСС/ Жителите на сливенското село Драгоданово протестират с искане да бъде закрит интерната за деца с противообществени прояви, съобщи Нова телевизия. Това става ден след като започна събиране на подписи за това решение на общността. До момента са събрани 110 подписа. Поводът хората да искат да се затвори социалното заведение е смъртта на възрастен мъж и подозрението, че деца от интерната са отговорни за това. Мъжът е намерен обезглавен на 6 май. Според полицията жертвата е разкъсана от диви животни. Жителите на Драгоданово обаче твърдят, че е възможно да става дума за престъпление. Местните се оплакват от редица вандалски прояви, редовно извършвани от децата. Те хвърляли камъни по възрастни хора, чупели паметници на гробището и проституирали, казват хората от Драгоданово. "Положението излезе извън контрол", категоричен е кметът на селото Станчо Станчев. Възпитатели в интерната твърдят, че децата излизат в селото, но придружени от възпитател. Те признаха, че е имало случаи, при които питомците им са прескачали оградата, но те са единични. Те са деца като всички останали, казаха от ръководството на интерната.  

На пейката с Дядо Пънч

http://offnews.bg/news/n_1/n_655339.html

Автор: Янка ПетковаРазказвачите на приказки не остаряват. Помислих си го, когато се срещнах с писателя Панчо Панчев. Оказва се обаче, че и редакторките не остаряват, защото след здрависването, бързо си споделихме възрастовите впечатления и си свалихме по едно 20 години взаимно. Установихме и че сме от една зодия. Поговорихме за самоиронията на скорпионите, а в хода на разговора се убедих, че г-н Панчев е един от най-ярките собственици на това завидно качество. „Питай ме повече!“ – казва още в началото на срещата ни, аз започвам и след малко чувам: „Засипа ме с въпроси.“ Разговорът често прекъсва, когато покрай нас мине…

Обиски и арести в Германия

http://www.cross.bg/politziyata-aresti-himikalite-1542673.html

/КРОСС/ Германската полиция предприе масови обиски и арести, след като в гараж в провинция Северен Рейн-Вестфалия бяха намерени съставки за направа на бомба, предаде Дойче веле. Уточнява се, че в сряда вечерта в гаража на предполагаем извършител на взлом в Дуисбург полицията е открила подозрителни вещества, които могат да се използват като компоненти на самоделни взривни устройства. 24-годишният притежател на химикалите е задържан. Същата вечер са арестувани още четирима души, живеещи в същия район. В четвъртък са проведени обиски и арести в други населени места. Операцията продължава. Не се съобщават подробности, за да не бъде нарушена тайната на следствието. От полицията не потвърждават публикувана в медиите информация, че първият задържан е ислямист и че химикалите вероятно са щели да бъдат използвани за терористичен акт. Представител на полицията обаче заяви, че към момента не се изключва никоя версия.    

Тръмп: Не съм обект на разследване от ФБР

http://www.cross.bg/trump-razsledvane-zayavi-1542672.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп заяви, че не е обект на разследване от страна на ФБР. Същевременно, в интервю за NBC News той заяви, че уволненият от него директор на ФБР Джеймс Коми е позьор и го упрекна, че си прави самореклама. По думите му, самият Коми го е уверил, че срещу него не се води разследване. Отстраненият шеф на ФБР, който водеше разследване за руската намеса в американските избори и връзките на щаба на Тръмп с Кремъл, заяви намерение да разшири разследването - малко преди да бъде освободен от поста. Тръмп коментира, че лично е взел решението за уволнението на Коми. По-рано от Белия дом беше разпространена информация, че това е станало по препоръка на министерството на правосъдието. "Във ФБР беше бардак. Имах намерение да уволня Коми, това беше мое решение. Независимо от препоръката." - заяви Тръмп. В публичното пространство се появиха множество коментари, че истинската причина за отстраняването на шефа на ФБР е именно разследването по руската афера, а от Белия дом го определиха като "вероятно една от най-маловажните задачи", с които бюрото се занимава. Противоположна позиция изрази изпълняващият длъжността директор на ФБР Андрю Маккейб, който заяви, че това е "много важно разследване". На изслушване пред комисията по разузнаването в сената той опроверга и твърдението на Белия дом, че досегашният директор е загубил доверието на служителите си. По думите му, спецслужбите имат пълно доверие на Коми

302 кредитори на „Полимери“ ще бъдат удовлетворени след осребряване на имущество

http://www.barometar.net/88568/

В Окръжен съд – Варна е открита процедура по несъстоятелност на „Полимери“АД от 12.12.2012 г. До тази дата неразплатените задължения по трудови възнаграждения към 302-ма работници и служители на девненския завод са в размер на 855 712, 92 лв.Съдията по несъстоятелността Цвета Павлова от Търговско отделение постанови определение, с което одобрява частична сметка за разпределение […]

И изведнъж захвърлиха Русия

http://clubz.bg/53805-i_izvednyj_zahvyrliha_rusiq

Тревожно бавно се разделяме с тоталитарно-комунистическото си минало, напомня проф. Фотев. Снимка БГНЕС

Ако стана президент, бих отишъл на Парада на победата на 9 май в Москва, обяви миналия септември Румен Радев. Днес той е президент, 9 май мина, парад имаше, но Радев не беше на Червения площад. Както всъщност и другите държавни глави на страните от ЕС и НАТО, защото присъствието сред официалните гости на Парада се възприема като подкрепа за политическия курс на Путин. Знаем, че Западът единодушно осъжда анексирането на Крим и поддържането на конфликта в Източна Украйна.

В последните месеци българите се наслушаха на обещания за „затопляне“ на отношенията с Русия, „завой“ към Москва, „освобождаване“ от ЕС и НАТО. Почти всички политически сили се опитаха да свирят на русофилската струна с намеци за „преразглеждане“ на санкциите, за „възстановяване“ на някакви специални исторически връзки между България и Русия, за спасение в „православното единство“. Месец и половина след парламентарните избори всичко това е забравено. Което е най-силното доказателство, че колкото и удобно да им се струва на някои русофилството в предизборен период, мястото на България в ЕС и в НАТО е без алтернатива, а прагматичното ежедневие просто изхвърля „братските“ теми.

А щяха да отменят санкции...

В предишното Народно събрание БСП няколко пъти внасяше предложения за решения, които да задължат правителството да постави в ЕС въпроса за отмяна на санкциите срещу обкръжението на Путин. Тези предложения винаги бяха отхвърляни, но БСП продължаваше да ги внася, защото искаше да покаже колко важна е за тях тази тема. През март лидерката на социалистите Корнелия Нинова дори се зарече, че ако спечели изборите и стане премиер, веднага ще отиде в Брюксел и ще заяви: "Господа, следващия път, когато подложите на гласуване санкциите срещу Русия, България ще наложи вето“.
Че това не става с вето - друга тема. Нинова не стана премиер, а партията ѝ изведнъж спря да се сеща за санкциите. Нищо, че преди изборите представители на БСП поеха ангажимент пред посланика на Русия да работят за отпадането им. Новият парламент работи вече почти месец, но БСП още не е внесла дежурното предложение. Дори не дава знак за подобно намерение.

При това темата беше съблазнителна дори и за представители на ГЕРБ. Кандидат-президентката на партията Цецка Цачева заяви през октомври, че „икономическите санкции срещу Русия безспорно трябва да бъдат преразгледани". По-късно се наложи уточнение какво точно е искала да каже, но това не беше единственият случай, в който хора от ГЕРБ правеха двусмислени изказвания, опитвайки се да се възползват от русофилските настроения сред избирателите.

И после тишина

ГЕРБ втвърди прозападния си курс още преди изборите и така успя да привлече гласовете на хората, които се притесниха от антиевропейските и носталгични послания на БСП. Самите социалисти пък не само забравиха русофилските нотки, а дори се подложиха на самокритика заради тази си линия. Лидерът на европейските социалисти и бивш председател на БСП Сергей Станишев упрекна косвено Нинова и директно посочи една от причините за загубата: „в последната кампания позволихме други да изземат европейското говорене".

Президентът Радев и премиерът Борисов не пропускат възможност да споменат ЕС и НАТО като безалтернативен избор на България. Дори силно залитналите преди изборите „Обединени патриоти“ забравиха обещанията си за „самостоятелна външна политика“, както и за прословутите санкции. В интервю за ТАСС лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов казва, че „България е член на Европейския съюз и НАТО и това не подлежи нито на съмнение, нито на ревизия“. Думата „санкции“ изобщо не присъства в това интервю. А най-открито прокремълската партия „Атака“ на практика вече не съществува, защото се прероди в брокерска къща за политически постове.

Така Русия се оказа изоставена в българския политически живот. Поне на думи. Притихнаха агресивните призиви за някакъв завой и някакви специални отношения, извън членството на България в ЕС и в НАТО. БСП отново заговори по икономически и социални въпроси, „патриотите“ са подчинени в управлението, не се споменава дори руско-турското разделение между ДПС и ДОСТ. Русия не се котира в българската политика и някой най-после го е проумял.

Дойче веле

Отново без заплати в „Бобов дол”

http://www.cross.bg/zaplati-minata-malko-1542671.html

/КРОСС/ Миньорите в мина „Бобов дол" отново не получават заплати и ваучери за храна. Тази нощ те са изкарали пред мината, съобщава Нова тв. „Трябваше да получим заплатите си за март. С два месеца сме назад. Трябваше да ни дадат ваучери за януари. И тях ги намалиха, а и не ги дават. Не се издържа", сподели в предаването „Здравей, България" един от миньорите. „В знак на протест няма да отида на работа", заяви един от работниците, който трябва тази сутрин да е първа смяна. „Трудно живеем без заплати. В джоба си имам 1.30 лева", каза друг от миньорите и допълни, че му помагат родителите, тъй като има и малко бебе. От ръководството на фирмата са им казали, че днес е малко вероятно да получат парите си, вероятно това ще стане в понеделник. Работниците бяха категорични, че ще останат пред мината, докато не си получат парите.  

Днес отбелязваме Международния ден на сестринството

https://www.actualno.com/healthy/dnes-otbeljazvame-mejdunarodnija-den-na-sestrinstvoto-news_610852.html

На 12 май се отбелязва Международният ден на сестринството, който тази година ще мине под мотото "Ние сме гласът, който води". Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи ще отбележи своя празник с Тържествена церемония, на която ще бъдат наградени най-добри

Доналд Тръмп настоява, че не подлежи на разследване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217678

Доналд Тръмп настоява, че не подлежи на разследванеАмериканският президент Доналд Тръмп в четвъртък призна, че преди да уволни Джеймс Коми от поста директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) го е питал дали подлежи на разследване относно предполагаеми връзки с Руската федерация, предава радио Voice of America. Тръмп обясни, че заявил на Коми: „Ако е възможно, би ли ме уведомил,

Пускат всички станции от новото метро едновременно

http://offnews.bg/news/n_1/n_655331.html

Законопроект, който ограничава височината на сградите в столицата, особено в историческия център на София, е внесла Столична община. Има място за високи сгради в столицата, въпросът е къде.  Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по Нова тв. Тя подчерта, че в момента вратички в закона позволяват, въпреки забраните от "Московска" 33, строителството да продължава, уточни тя.  През юни започва отпушването на булевардите, по които сега се строи третия лъч на метрото - "Патриарх Евтимий", "България" и "Гешов". Всички 12 станции ще бъдат пуснати едновременно, обясни Фандъкова.  Видеонаблюдение в детските градини може да има, но това трябва да бъде решение на общността, а не административен акт. Да се наблюдава онлайн обаче какво се случва в помещенията с децата, няма да се приеме еднозначно от родителите, каза още Фандъкова. 

Вокалът на The Offspring стана докторант по молекулярна биология

http://offnews.bg/news/n_1/n_655330.html

Фронтменът на The Offspring Декстър Холанд, който има магистърска степен по биология, вече е и докторант. Певецът защити дисертация по молекулярна биология в Университета на Южна Калифорния, пише WeRock . В социалните мрежи музикантът прикани шеговито феновете да познаят мотивацията му за тази постъпка: а) той е скучал; б) харесва му да страда; в) интересува се от молекулярната динамика на вируса ХИВ, предизвикващ СПИН. Декстър сам разкрива истината - и трите отговора са верни. Той е започнал докторантурата си отдавна, но след като Offspring увеличиха броя на концертите и турнетата си не е имал време да докара нещата докрай. Темата на дисертацията му е свързана с ХИВ и е с обем от 175 страници. Музикантът споделя и че наистина се интересува от болестта и би искал да има малък принос в борбата със СПИН. 

Колко са акционерите в компаниите на БФБ?

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kolko-sa-akcionerite-v-kompaniite-na-bfb-239220/

За първи път информацията бе обявена от Централен депозитар и показва мощно оредяване на инвеститорските редици

Трайчо Трайков: Номинациите на министри от коалиционните партньори са странни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217689

Трайчо Трайков: Номинациите на министри от коалиционните партньори са странниЧудни неща стават в българската политика, каза Трайчо Трайков от „Нова република“ в сутрешния блок на Би Ти Ви, коментирайки новия Министерски съвет. „Смятам, че правителството, излъчено в резултат на много скорошни избори, има всяко основание да покаже какво може, затова преждевременни коментари ще са излишни.

Валери Симеонов: Следващата седмица ще има "яко събаряне" на бараки в Слънчев бряг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217662

Валери Симеонов: Следващата седмица ще има "яко събаряне" на бараки в Слънчев бряг"За една седмица започнахме с кадровите въпроси. Моята работа трябва да бъде подпомагана от политически кабинет, какъвто няма в момента. Освен кадровите въпроси, започнах ефективна дейност - във вторник имах среща с представителите на туристическия бизнес. Основните въпроси, които разглеждахме това бяха подготовката за предстоящия туристически

Четвъртокласниците се явяват на второ национално външно оценяване по математика

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/12/2969816_chetvurtoklasnicite_se_iaviavat_na_vtoro_nacionalno/?ref=rss


Четвъртокласниците се явяват на второ национално външно оценяване по математика. Изпитът започва в 10 ч. и ще се проведе в 1870 училища. Продължителността е един учебен час, а за децата със специални образователни потребности – два учебни часа.

Над 64 хиляди ученици трябва да се явят на препитването, съобщиха от пресцентъра на образователното министерство.

В понеделник и във вторник пък ще са тестовете по "Човекът и природата" и...

Ботю Бараков - пророкът на "Кораба на изкуствата"

http://offnews.bg/news/n_1/n_655246.html

Кой е Ботю Бараков, защо се занимава с благотворителност и откъде идва интересът му към изкуството? Документалният филм "Пророкът на Кораба на изкуствата" разказва кой e първият български меценат. Бюст на Ботю Бараков - Кирил Анев Ботю Бараков е изключителна личност, щедър меценат, колекционер на картини, скулптури и редки книги, родолюбец и дарител. Има своя философия за живота: „Всяко изкуство прави хората по-добри. Изкуството – това е бъдещата религия на цялото човечество“. Ботю Пенчев Бараков е роден в с. Източник (бившето Попрази) край Габрово в многочислено семейство на търговец-кираджия. Началният му учител Калчо Коняров изиграва голяма роля в духовното му развитие. След време той ще му издигне паметник, което е уникално за нашата действителност. На 14 г. младежът постъпва като работник-бояджия във фабрика „Орел“. След три години става майстор. Без каквито и да било средства заминава за Белград. През 1938 г. се връща в София, където основава търговска къща за анилинови бои, химикали и машини. Търговията върви много добре и той печели добре. Има възможност да пътува из Европа. Омагьосан е от богатствата на музеите и галериите, оперите и театрите в Будапеща, Берлин, Виена, Дрезден, Лайпциг, Регенсбург. Започва да влага милиони, напълно безкористно, за създаването и утвърждаването на десетки изключителни творци, подпомага материално най-големите български художници с щедри откупи, на други издава книгите, като приходите остават за автора. Дарява парични средства за стипендии на бедни студент от Художествената академия. През 1944 г. по негово предложение е учредено Културно дружество „Общество за култура и изкуство“ с цел народите да се опознават и побратимяват чрез изкуството. Едни от целите на дружеството са да обедини българските творци, да направи модерен камерен театър, да организира художествена галерия, да построи кораб на изкуствата. Със свои средства Бараков създава и поддържа първия български камерен оркестър с диригент Асен Найденов и Софийския драматичен театър, подпомага хор и оркестър „Кавал“, устройва щедри приеми с руски, полски и румънски артисти и лично ги награждава. Издръжката на всички тези състави му коства месечно по два милиона лева. Купува място за постройка на Художествената галерия в София. Оказва се, че мястото е необходимо на военните, за което му дават някакво обезщетение. Накрая се спира на местност близо до Панчарево и там открива крепостта „Урвич". Започва да строй там галерията и събира много ценни картини и скулптури. Започват да я посещават софиянци, хора от провинцията, дипломати от посолствата. И… най-неочаквано го арестуват. Обвинен е по процеса на Трайчо Костов. Осъждат го на 5 години затвор, първо в София, после – Плевен, накрая – Белене. На разпитите казва: „Убийте ме, но с такава дейност не съм се занимавал!“ След излежаването на присъдата от 5 години процесът се подновява и се установява, че е невинен. Бараков намира къщата си на „Урвич“ напълно ограбена. Дори покривът е задигнат. Стърчат само зидовете. Силната любов към българското, неговият девиз „Всичко за другите, нищо за себе си“ му дават сили да започне отначало, от нулата. Предлагат му държавна работа, но той предпочита каменните кариери на Витоша. После става текстилен бояджия в София. Част от експонатите, които са пренесени в Габрово, са спасени от разграбване. Другата част са откарани в с. Източник. Бараков иска да направи там хубава галерия. Изпитал толкова огорчения и страдания, той не се предава на нихилизма и злобата. На въпроса какво може да даде сила на човека днес, той отговаря: „Човек трябва да живее с вяра в бъдещето!“ В залеза на годините си се връща в родното си село. Поръчва скулптури, за да направи галерия на открито. Открадват ги, а са от знаменити майстори. На 19 май 1993 г. Бараков дарява на Художествената галерия в Габрово 17 скулптури и 36 живописни платна, оценени за над 3 милиона лева. Друга сбирка от изящни предмети, рисунки, документи, снимки, печатите на Общество за култура и изкуство и писма дарява на Историческия музей, Габрово. Няма по-голямо дарение от неговото за последните 50 години и основателно Габровският общински съвет провъзгласява Ботю Бараков за свой почетен гражданин. Бюст на Жорж Нурижан - проф. Андрей Николов Ботю Бараков познава античната философия и живее като Диоген. Интересуваше се от историята и прекара по-голямата част от живота си край бастиона на Втората българска държава – „Урвич“. Обича поезията и украсява със своите искрени стихчета скали и чешми. Как се е родила идеята за „Кораб на изкуствата“? Един ден през 1944 г. Ботю Бараков и компанията от приятели, сред които били няколко морски офицери, били във кръчма във Варна. На една от стените била закачена голяма картина на английския трансокеански параход "Куин Мери". Гледайки картината, Бараков решава, че ще създаде кораб на изкуствата, по-голям от този, който да преброди света. По-късно на обща среща се събрали хора от различни области, за да обсъдят идеята. Сред тях били Трифон Кунев (тогава директор на Народния театър), проф. Роснер (преподавател в държавна театрална школа), Славчо Васев (главен редактор на в. „Заря“), Иван Кирицов (журналист), Станчо Киселков (публицист), Оно Гордез (оперна пеяица), Ангел Самоковлиев (оперен диригент), Владимир Аврамов (професор в Музикалната академия), Ангел Иванов (журналист), Марко Марков (скулптор), Цанко Василев (художник), кап. о.з. Стателов, Ботю Бараков и проф. Жорж Нурижан. Според Жорж Нурижан „този „Кораб на изкуствата“, по идея и замисъл, ще бъде първи по своя род и величие, със съответен, най-големия възможен тонаж, разполагащ с изложбени, концертни, театрални и други зали, в които ще бъде изложено и показано творчеството на първите творци на изкуството и науката на човечеството.“ Целта на Ботю Бараков и събралите се покрай него творци и деятели била да превърнат изкуството в услуга на човечеството – то да не бъде само моментна забава, а чрез него да се установят постоянни културни връзки, да се опознаят международните култури и да се създаде международна солидарност. И така се създава културно дружество „Общество за култура и изкуство“ с идеята да се създадат подобни културни общества и в други държави и всички с общи усилия да построят „един плуващ дворец на Изкуствата, в който да си дадат среща най-видните представители на културата.“ „Искам да спомена за „Кораба на изкуствата”. За тази моя идея Жорж Нурижан написа цяла книга. Много и други видни хора одобриха тази моя идея. На пръв поглед тази идея беше колкото фантастична, толкова и необходима за цялото човечество. С това исках да покажа, че цялата земя, която прилича на един плаващ кораб, може да живее в мир и разбирателство без да има такива насилия и мъчения, които аз изпитах на гърба си. А след това бъдещето да реши дали тази моя идея е фантастична или реална. Сега, който има чувство към красивото, към човешкото, може да разбере дали съм вършил нещо полезно. Бъдещето ще покаже“,  разказва Ботю Бараков пред Лазар Лазаров, с. Източник, 1992 г. И в бъдещето племенникът на Ботю Бараков - Пламен Бараков - се опитва да възроди личността и идеите на чичо си. Пламен Бараков е не по-малко даровит и раздаващ себе си човек. Работил е като начален учител 7 години, основател е на „Училище сред природата“ през 1986 г, „SOS – Киндерфорф“ през 1989 г. и училище „Бъдно“ през 1992 г., организатор е на първите семинари за Валдорфска педагогика, педагогика Френе, свободна педагогика, членувал е в международни педагогически организации и съвети, спечелил е през 1991 г. първата стипендия на НАТО в Брюксел за изследване на образованието, участвал е в много научни конференции у нас и по света и има множество публикации в списания и сборници. Основава „Златната ябълка“ ООД , произвеждаща продукти за стимулиране на стволови клетки и здраве и 21 години се занимава с разпространение, изследване, семинари и производство на здравословни продукти. Фирмата има представителства и продава във Франция, Катар, Южна Корея, Карибския басейн, САЩ, Канада. Предстоят Бразилия, Обединени арабски емирства, Кувейт, Бахрейн, Оман, Гвиана, Куба, Армения, Украйна, Швейцария и др. Пламен Бараков извършва и проучвателна и научно-развойна дейност със специалисти от Швеция, Индия, Германия, Тайван, САЩ, Канада, България, Франция, а последните 2 години „Златната ябълка“ е в класацията ТОП 100 фирми в българската икономика сред около 8 000 фирми. Пламен Бараков е посетил много свети места и поклонически центрове в цял свят - връх Кайлаш в Тибет, 2 пъти Йерусалим и Божи гроб, 2 пъти Хаджи, Маха Кумбха Мела Индия 2001 г. (провежда се на всеки 144 години и е най-голямото поклонение в света на над 70 милиона поклонника от цял свят), връх Шаста, Кратерното езеро и др., САЩ, свети места на будизма, джаянизма, исляма, индуизма и др. в Индия, Шри Ланка и Непал, свети места в Египет, Тайланд, Узбекистан, Казахстан, Русия, Украйна, Испания, Англия, Южна Африка, Гърция, Турция, Италия, Швейцария, всички най-важни места във Франция на френските богомили бугрите, включително и последната крепост на връх Монсегюр в Пиринеите, където са изгорени последните безсмъртни бугри, и разбира се, много места в родната България. Бараков има 35 самостоятелни фотоизложби у нас и в чужбина и 9 документални филма за Националните паркове и микроводораслите, Индия, Тибет и връх Кайлаш в Хималаите, излъчвани по телевизии. Освен документалния филм за Ботю Бараков, подготвя такъв и за италианеца Жорж Нурижан, сниман в Париж, Ливорно, Рим, Равена, Асизи, Румъния и България и трябва да е готов до края на годината. Работил и в Студия за игрални филми през 1977-81, участвал е в снимачния екип на “Адаптация “ с режисьор Въло Радев. Ползва в работата си на различно ниво 17 езика от 3 езикови семейства, за различни изследвания както и лингвистични, етимологични и семантични сравнения. На много от тях може да общува и изнася лекции и семинари. Повече информация може да намерите тук. За юбилейната стогодишнина от рождението на Б. Бараков и 70 години от основаване на "Общество за култура и изкуство" (10.12.1944г.) неговият племенник Пламен Бараков представи своя филм още през 2014 г. оттогава филмът е излъчван няколко пъти по националната телевизия. Ще бъде показан и на 12 май в 00:00 часа по БНТ.

Ето как да ядеш малко без да гладуваш!

https://www.actualno.com/health/eto-kak-da-jadesh-malko-bez-da-gladuvash-news_610801.html

Всички сме лакомници до доказване на противното. Светът е пълен с толкова вкусотии, че често ни е трудно да устоим. Това са няколко трика, с които ще ви бъде по-лесно да хапвате по-малко. 1. Яж с вилица и НОЖ. Така всяка хапка ще бъде отмерена, храненето става по-бавно и можеш да усетиш кога си се заситил, преди да преядеш. 2. Не използвай големи чинии, защото заблуждават и всъщност приемаш много повече храна. Цялата статия - четете ТУК!

Международен ден на сестринството

http://www.moreto.net/novini.php?n=351075

12 май е рождената дата на Флорънс Найтингейл – първата жена, която поставя основите на съвременното сестринство, като го прави наука. Тя е сред стоте най-влиятелни жени за всички времена в човешката история. Флорънс Найтингейл прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война.

"Манчестър Юн" срещу "Аякс" е финалът в Лига Европа

http://www.mediapool.bg/manchestar-yun-sreshtu-ayaks-e-finalat-v-liga-evropa-news263761.html

"Манчестър Юнайтед" ще се изправи срещу "Аякс" във финала на Лига Европа на 24 май в Стокхолм. "Манчестър Юнайтед" постигна равенство 1:1 срещу "Селта" в полуфинала реванш и с общ резултат 2:1 се класира за финала. Белгиецът Маруан Фелайни откри за английския тим в 17-ата минута, а за гостите изравни аржентинецът Факундо Ронкалия в 86-ата минута. Три минути по-късно последният получи червен картон, заедно с Ерик Байи от "Манчестър Юн". "Аякс" пък загуби с 1:3 гостуването си срещу "Олимпик" (Лион), но продължава напред с общ резултат 5:4. Каспер Долберг откри за холандския тим в 27-ата мин., а два гола на Александър Лаказет (44-д, 45) и попадение на Рашид Гезал (81) не бяха достатъчни за лионци за да продължат напред.

Ананиев: 100 души си тръгват от ДБГ

http://offnews.bg/news/n_1/n_655328.html

Над 100 души напускат Движение „България на гражданите”, заяви бившият депутат от ДБГ Настимир Ананиев, който също се оттегли от партията на Меглена Кунева.  Според Ананиев председателят на предизборния щаб на Реформаторския блок Найден Зеленогорски е трябвало да подаде оставка след изборите. „Трябва да поемеш отговорност за слабия резултат и за това, че РБ не успя да влезе в парламента”, коментира той. По думите на Ананиев оставката е морален акт, а ветераните в политиката трябва да предадат щафетата на нови лица. „Не трябваше Меглена Кунева да подава оставка, а хората, които водеха кампанията и преговорите с коалиционните партньори”, подчерта Ананиев. Сред мотивите му за напускане е и отложеният избор на лидер на партията от юни за септември. Конгресите на другите партии в дясно, които избират нови лидери, са през юни”, посочи бившият депутат. „ГЕРБ получи десни гласове, но не бих казал, че е дясна партия, допълни Ананиев.

Д-р Мирослав Ненков е приел поста зам.-министър на здравеопазването

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217665

Д-р Мирослав Ненков е приел поста зам.-министър на здравеопазванетоД-р Мирослав Ненков е приел предложение да поеме поста заместник-министър на здравеопазването. Това потвърди самият той в предаването "Денят започва" по БНТ. Д-р Ненков допълни, че очаква да работи добре със здравния министър Николай Петров, с когото се познават отдавна. "Да, получих предложение от проф. Петров.

Жители на Драгоданово на протест срещу интерната за деца (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217657

Жители на Драгоданово на протест срещу интерната за деца (Видео)Жителите на сливенското село Драгоданово излязоха на протест с искане за закриване на интернат за деца с противообществени прояви. Пред камерите на NOVA хората заявиха, че подозират, че настанени в специализираното заведение са отговорни за смъртта на възрастен човек. Мъжът бил намерен обезглавен на 6 май.

В Македония политическите лидери ще опитат да се договорят за местните избори

https://www.actualno.com/balkani/v-makedonija-politicheskite-lideri-shte-opitat-da-se-dogovorjat-za-mestnite-izbori-news_610855.html

За да се определи дата за провеждане на местните избори, се подготвя среща между лидерите на парламентарно представени политически партии в Македония, предаде БГНЕС. Поради политическата криза и неработещия парламент страната може да изпадне в пълна блокада след 15-ти май

200 лв. глоба за нецензурни думи към полицаи

//dariknews.bg/regioni/vraca/200-lv.-globa-za-necenzurni-dumi-kym-policai-2023030

Районен съд гр. Берковица е наложил наказание - парична глоба в размер на 200 лв. на шофьор от същия град за обиди и нецензурни думи, отправени към служители на полицията.  Полицаите спрели за проверка 44-годишния И.Т., управляващ лек автомобил „Сузуки Витара“  в центъра на с. Спанчевци.  При прове

Хванаха криминално-проявен, откраднал автомобил

//dariknews.bg/regioni/dobrich/hvanaha-kriminalno-proiaven-otkradnal-avtomobil-2023031

Лек автомобил „Фолксваген”, отнет противозаконно в нощта срещу 11 май т.г. в село Секулово, община Дулово, е открит при съвместни действия на полицейски служители на РУ-Дулово и ОДМВР-Велико Търново. 
 
Вчера около 13.30 часа след получен сигнал за издирваната кола, п

Медицински сестри от „Света Анна“ отличени на професионалния празник

//dariknews.bg/regioni/varna/medicinski-sestri-ot-sveta-anna-otlicheni-na-profesionalniia-praznik-2023034

По случай днешния Международен ден на медицинската сестра, осем представители на професията от универитетската МБАЛ „Света Анна – Варна“ бяха отличени от професионалното съсловие.

С номинации за висок професионализъм по здравни грижи първичното дружество отличи Десислава Димитрова Пе

Доналд Тръмп отмени свое посещение в централата на ФБР

//dariknews.bg/novini/sviat/donald-trymp-otmeni-svoe-poseshtenie-v-centralata-na-fbr-2023032

Президентът Доналд Тръмп няма да посети централата на ФБР, както бе планирано, след като представители на службата казаха на Белия дом, че той няма да бъде топло посрещнат заради уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми във вторник, съобщи телев

Няма унищожени дюни на "Оазис". МТ: Някой ги е наранил, но не знаем кой

//dariknews.bg/regioni/burgas/niama-unishtozheni-diuni-na-oazis.-mt-niakoj-gi-e-naranil-no-ne-znaem-koj-2023036

Проверката на морски плаж „Оазис“ от експертите на Министерството на туризма е извършена съгласно Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и Обединена специализирана карта на морските плажове и видове дюни. От проверката става ясно, че не е установено нарушение на нормите на ЗУЧК,

Откриха обявен за издирване автомобил

//dariknews.bg/regioni/vraca/otkriha-obiaven-za-izdirvane-avtomobil-2023035

При извършване на проверка на складова база в гр. Монтана от служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" е открит товарен автомобил "Мерцедес" 210 Д с монтанска регистрация, собственост на монтанска фирма, издирван по искане на НАП  Монтана. Автомобилът е обявен за издирване в

САЩ се ядосаха на Кремъл заради снимки на Тръмп и Лавров

//dariknews.bg/novini/sviat/sasht-se-iadosaha-na-kremyl-zaradi-snimki-na-trymp-i-lavrov-2023002

Американското правителство отново изпадна в неловко положение, след като Кремъл публикува снимки от срещата при затворени врати между президента Доналд Тръмп и руския външен министър Сергей Лавров, предаде Франс прес.

Белият дом не д

За първи път: предложение за брак на "Евровизия"(ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/za-pyrvi-pyt-predlozhenie-za-brak-na-evroviziiavideosnimki-2022962

Представителката на Македония в "Евровизия 2017" в Киев Яна Бурческа получи предложение за брак от любимия си по време на фестивала.

В Киев късно вечерта в четвъртък премина вторият полуфинал на "Евровизия", на който

Рожденици на 12 май

http://www.cross.bg/bivsh-direktor-izpulnitelen-1542667.html

/КРОСС/ Емил Чолаков, синоптик Бранимир Ботев, изпълнителен директор на Европейския институт за стратегии и анализи, бивш зам.-министър на икономиката Галя Георгиева-Лозанова, пресаташе на СОС Ген. Димо Гяуров, юрист, бивш директор на НРС Донка Соколова, зам.-председател на УС на Българската асоциация на туристическите агенции Ирен Комитова, бизнесдама Йордан Костадинов, бивш депутат, бивш изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Клавдия Ганчева, депутат Митко Димитров, зам.-директор на ГД "Изпълнения на наказанията" Николай Калчев, актьор и режисьор Огнян Траянов, собственик и изпълнителен директор на "ТехноЛогика", председател на българската мрежа на Глобалния договор на ООН    

4 км е колоната от товарни автомобили на изход на ГКПП „Лесово“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217655

4 км е колоната от товарни автомобили на изход на ГКПП „Лесово“4 км е колоната от товарни автомобили на изход на ГКПП „Лесово“. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“. Информацията за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктове е към 06.00 ч. На ГКПП „Капитан Андреево“ има 1 км. колона от товарни автомобили на изход. На българо-румънската граница трафикът е интензивен.

Миньорите в Бобов Дол пак без заплати, излизат на протест

http://offnews.bg/news/n_1/n_655327.html

Миньорите в мина „Бобов дол” отново не получават заплати и ваучери за храна. Тази нощ те са отказали да работят и са били пред мината в знак на протест, съобщава Нова телевизия.  „Трябваше да получим заплатите си за март. С два месеца сме назад. Трябваше да ни дадат ваучери за януари. И тях ги намалиха, а и не ги дават. Не се издържа”, сподели един от миньорите. „В знак на протест няма да отида на работа”, заяви един от работниците, който трябва тази сутрин да е първа смяна. „Трудно живеем без заплати. В джоба си имам 1.30 лева”, каза друг от миньорите и допълни, че му помагат родителите, тъй като има и малко бебе. От ръководството на фирмата са им казали, че днес е малко вероятно да получат парите си, вероятно това ще стане в понеделник. Работниците бяха категорични, че ще останат пред мината, докато не си получат парите.

Германия се къпе в пари

https://vesti.bg/sviat/evropa/germaniia-se-kype-v-pari-6069028

Тъй като в момента лихвите по депозитите са почти нулеви, търсенето на жилища в Германия е огромно и усилено се строи и ремонтира

Германия се къпе в пари и спешно търси работна ръка

https://vesti.bg/sviat/evropa/germaniia-se-kype-v-pari-i-speshno-tyrsi-rabotna-ryka-6069028

Тъй като в момента лихвите по депозитите са почти нулеви, търсенето на жилища в Германия е огромно и усилено се строи и ремонтира

Тръмп сам решил да уволни директора на ФБР, обяви го за фукльо

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/12/2969814_trump_sam_reshil_da_uvolni_direktora_na_fbr_obiavi_go/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че сам е взел решението да уволни директора на ФБР Джеймс Коми. Това е станало преди да получи препоръка от министъра на правосъдието Джеф Сешънс, съобщава БТА.

"Щях да го уволня независимо от препоръките. Той е фукльо и самохвалко", каза президентът в интервю за Ен Би Си и добави, че във ФБР царяла бъркотия.

"Знам, че не съм разследван за таен сговор с Русия. Аз не съм разследван", каза...

Поставиха цена от 1,3 милиона евро за новото творение на "Мерцедес"

http://www.cross.bg/tzena-mashina-togava-1542656.html

/КРОСС/ Внушителна цена беше поставена на сензационния Mercedes-Maybach G 650 Landaulet. Луксозната машина бе официално показана по време на автосалона в Женева, но цена тогава не бе обявена. Още тогава специализираните медии писаха, че Landaulet ще е с фрапираща цена, която ще е „много по-скъпа", дори от 6-колесния G 63 6x6, който струва 480 000 евро. Е, сега вече е ясно. Mobil.de пусна обява за продажба на невероятното возило за впечатляващите 1,3 млн. евро! Всъдеходът ще е наличен на 28 май. От него ще бъдат произведени само 99 бройки. Интериорът предлага лукс, но в същото половинметровият пътен просвет означава, че пред тази машина няма нищо, което да я спре. Захранвана е от V12 двигател с 630 конски сили.    

Microsoft ще пусне iTunes на Apple в Windows Store

https://vesti.bg/tehnologii/microsoft-shte-pusne-itunes-na-apple-v-windows-store-6069027

Компанията иска да предлага и дистрибуции на Linux, в опит да се хареса на всички

Интригата с Кристиан Костов - класическа хибридка

http://clubz.bg/53804-intrigata_s_kristian_kostov_klasicheska_hibridka

Кой спретна интригата с Кристиан Костов и Крим и забраната за участие? Руски медии, услужливо обгрижени от местните им проксита.

Идеята бе да се настроят българите срещу Украйна и да намерят компания на своето отсъствие от Киев заради Крим. Класическа хибридка.

Това за руските медии и хибридните операции не е новост. Чудя се докога ще се търпи този обслужващ персонал у нас?

Гледам Нова тв, БТВ - изобщо големи и сериозни медии, а не направили елементарното - да разчепкат източниците и интригата. И знате ли защо не го правят - след като е елемнтарна работа - два клика на бутона на мишката? Защото не е политически коректно да казваш на българската аудитория, че в деня, в който Борисов говори с Путин, руските медии, близки до Кремъл, спретват интриги срещу българския участник в "Евровизия"? И ги е страх, страх.

Миг след като украинците получиха право на безвизото пътуване в ЕС, в Москва започнаха да бомбардират населението с новини колко зле бил животът в ЕС.

Не съм най-големият фен на "Евровизия" - много соц има в този конкурс. Но това момче правилно се насочи към родината си, защото в Москва винаги щеше да бъде втори, както стана на състезанието Х фактор, и да няма равен шанс. Затова не го корете - така се е случило - родителите му са там, работят, родил се е. Мисля, че бяха там и по мое време. Работата винаги е била определяща.

Гледайте и се радвайте, че е кадърно момче.

И утре, ако случайно спечели или се класира напред, не очаквайте добра дума за него - в прокремълските медии в Русия и у нас.

Коментарът е от профила на Илиян Василев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.

 

 

Разбиха магазин, за да откраднат бебешка количка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217652

Разбиха магазин, за да откраднат бебешка количкаПрофесионално организирана кражба на луксозна бебешка количка разследва полицията в Словакия. Стойността на плячката е около 4000 евро. Кражбата е отнела по-малко от 2 минути, а колата, с която разбиват магазина, също е крадена. Магазинът в градче в Западна Словакия е нападнат около 3 часа през нощта, съобщи Би Ти Ви.

Настимир Ананиев: Над 100 души си тръгват от ДБГ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217661

Настимир Ананиев: Над 100 души си тръгват от ДБГНе мога да съм сигурен за точния брой, но се чух с над 100 човека, които ми съобщиха, че ще подадат оставка от "Движение България на гражданите". Това обяви бившият депутат от Реформаторски блок Настимир Ананиев в сутрешния блок на Би Ти Ви. В четвъртък той съобщи, че напуска ДБГ на Меглена Кунева. Относно мотивите за оставката си, Ананиев обясни,

Преглед на печата - 12 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=351074

Конституирането и първите действия на новото правителство са сред водещите теми на петъчните вестници. "По-тяcно cътpyдничеcтво междy Великобpитания и Бългаpия за cтимyлиpане на cъдебна pефоpма, yтвъpждаване на пpавопpилагането и боpба c тpанcграничната пpеcтъпноcт поиcкa миниcтъp-пpедcедателят на Oбединеното кpалcтво Теpеза Мей в поздpавителния cи адpеc до Бойко Боpиcов за тpетия мy пpемиеpcки мандат.

Четвъртокласниците на външно оценяване по математика днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_655326.html

Втора "малка матура" за четвъртокласниците се провежда днес, външното оценяване ще е по математика. На препитването ще се явяват около 64 000 ученици от 1870 училища. Препитването започва в 10 часа и ще е с продължителност на един учебен час - 40 минути, а за децата със специални образователни потребности - 2 часа. С точките от изпита по математика може да се кандидатства в профилираните гимназии с профил "Математически" и "Природни науки". За първи път от тази учебна година резултатите от "малките матури" ще бъдат вписани в удостоверенията за завършване на 4-ти клас. В понеделник и вторник предстоят още две препитвания - по "Човекът и природата" и "Човекът и обществото".

Две плюс една счупени стомни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279568_%D0%94%D0%B2%D0%B5+%D0%BF%D0%BB%D1%8E%D1%81+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%87%D1%83%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B8

 По тоталитарно време българите справедливо нарекохме родната статистика стъкмистика по една причина: каквото и да ни дойде до главите – добро или зло, то ни приближаваше към сияйни бъднини. И все пак тогавашните 9 милиона народ вярвахме, че въпреки множеството проблеми ни чакат по-добри дни. Днес, все още оцелелите в прехода българи вече сме наясно: изминалите почти три десетилетия ни лишиха от работа, здраве, образование, промишленост, земеделие, армия, ред и сигурност, обезлюдиха китните ни селца и градчета и цялата страна…

Трагично е, че в икономически и социален план сме на опашката на Европа и цивилизования свят, но ужасяваща е безизходицата, в която живеем, т.е. липсата на перспектива пред младежта и огромното мнозинство от застаряващи българи. Що се отнася до надеждата, тя трайно е окупирала сектор „заминаващи” на Терминал 2 на летище София. Днес няма по-важна задача, освен: да възкресим мечтите на българите – да мислят и мечтаят за големи неща. Една нация е жива дотогава, докато има стремежи и цели, докато има надежди!

І. Българските граждани, след извънредната ситуация на предсрочни парламентарни избори, сме във времето на 44-тото Народно събрание и 95-то правителство. Да резюмираме, относно законодателния орган:

- парламентът отново е резервиран за т.нар. системни партии – ГЕРББСП и ДПС;

- за втори път там пребивават Обединените патриоти на НФСБ, „Атака” и ВМРО, които без колебание налапаха въдицата-примамка на изпълнителната власт;

- новата парламентарна партия „Воля” на Веселин Марешки, със зор прескочила летвата от 4%, не е в състояние да освежи скучния парламентарен ландшафт. На противоположен (безволев) статус отговаря единодушната й подкрепа за новото управляващо мнозинство (ГЕРБ – Обединени патриоти).

Второ – за новия-стар кабинет, веднага кръстен от политици и медии „Борисов 3”:

- нови са поредната цифра 3 след фамилията на премиера, която в политическата история на прехода го възвисява над досегашните две номинации на министър-председателя А. Луканов, вицепремиерските постове за Обединените патироти В. Симеонов (НФСБ) и Кр. Каракачанов (ВМРО) и специалният министър по председателството на България в Съвета на ЕС Л. Павлова, естествено неголяма част от лицата-министри в кабинета и накрая безусловно заявената от съдружниците амбициозна заявка за пълна „трета” след две счупени стомни, т.е. за цял – пълен четиригодишен мандат на премиера Борисов и коалиционното правителство.

- нищо качествено ново и радикално в политиките на компромисната Управленска програма на кабинета, т.е. своего рода „конституция” на статуквото.

Тук е мястото за нелицеприятния за Обединените патриоти извод, че

в името на кокала те преклониха глави пред ГЕРБ, отстъпвайки от заявени позиции и щедри обещания

пред своите гласоподаватели. Категорично незавидно е участието им в правителствения екип. В този контекст:

представителното вицепремиерско кресло на В. Симеонов, е ситуирано в … залата за пресконференции на МС («Дондуков» 1)– поради липса на налично (съществуващо) или новоучредено ведомство в демографската сфера; половината (два) от предоставените им министерски постове са с орташки статут – по квоти местата са на патриотите, които заемообразно са ги предоставили на ГЕРБ и т.н. Да спомня, че довчерашните им коалиционни съдружници от Реформаторския блок бяха двукратно по-добре ситуирани – вицепремиер и общо 7 места в правителствения екип при далеч по-скромно парламентарно присъствие.

Видно е, че

премиерът Борисов, препатил от лакомници- реформатори е попарил надеждите на новите си партньори

за по-широко представителство в кабинета, а и самите патриоти, поради липса на опит, самочувствие и най-вече мераци за власт са се докарали до акцесорна, т.е. роля на апендикс в управлението.

Ще си позволя да дам един поучителен за родните партии пример от полската практика: по времето на лявоцентристкото правителство с пълен мандат (19941998 г.) социалдемократите на Александър Квашневски (спечелил президентският пост) разполагаха със 180 места в 460 членния Сейм (парламент). Те се коалираха със Селската партия от 132 депутати при следната начална управленска конфигурация: маршал (председател) на Сейма (Зих), маршал на Сената (Стружик) и министър-председател (Павлак) – всички от … Полската Селска партия. Без коментар!

ІІ. Водеща – чак до 2021 г. остава широко рекламираната и вербално гарантирана, т.е. на книга с т.нар. Управленска програма на парламентарното мнозинство, «желязна» стабилност на обществото и държавата. Твърдата равновесна позиция вътре в държавата, както по тоталитарно време, винаги е задължителна за осъществяването на външни – представителни функции. Иде реч за българското председателство на Съвета през първото полугодие на 2018 г.

За реализацията на това шестмесечно председателство в Съвета на ЕС, не «царуване», както някои наши управленски глави си представят, закономерно някои от държавите назначават аd hoc министър или вицепремиер. В този ред на мисли не е проблем прясно учреденият вицепремиерски пост на вечната Л. Павлова. Но отново по балкански тертип родните управляващи прехвърлиха всякаква мярка: българите сътворихме «със срок на годност на домат», т.е. от няколко месеца, специална, върховна, непозната за света институция – министерство за председателството, начело с вицепремиер-министър, заместник-министри и несъмнен най-висок статут в изпълнителната власт. Също толкова неизвестни за данъкоплатците сума сумарум ще останат разходваните средства за това, както някога казвахме голямо мероприятие, от новото министерство в съдружие с останалите ведомства, парламент и местна власт. И накрая – след приключване на председателството в средата на следващата 2018 г. е неизбежна реконструкция на кабинета. А всяка промяна, както добре знае г-н Бирисов, е болезнена за статуквото…

Никакви институции, показни акции, гръмки фанфари и оглушителни медийни аплаузи, невъзможни без пилеене на народна пара, ни на йота

няма да заличат трагичния статус на България в очите на Европа

:най-бедният, най-болният и застаряващ, но с най-ниска продължителност на живота, член на европейското семейство. Неоспорима е и характеристиката ни на най-корумпирана и с неовладяна престъпност държава в Общността. Всичко това предпоставя не по-балкански помпозно, а скромно, но действено българско председателство, насочено към скъсяване на огромната дистанция между неразвитите и проспериращите държави, овладяване на бежанската вълна, стопиране на тероризма и пр.

В заключение: неслучилата се два мандата качествена промяна в битието на бедстващия в обетована България (не в библейската пустиня) български род, няма да остане в аналите на 44-тото Народно събрание и новородения кабинет Борисов 3. Именно поради споменатите две недоносени стомни (нереализираните мандати от предходните две правителства на един и същ премиер с доста стари лица-министри и заместник-министри), „Борисов” 3 – третата стомна, май не ще получи традиционния за редовно правителство бонус от 100 дни. По източноправославния канон „Христос възкресе” казваме до 40-ия ден след Великия празник – Спасовден. Тази година той е на 25 май.

Христос възкресе!”

проф. Александър Димитров

Климатологът Георги Рачев: До края на май ще се редуват и слънце, и дъжд

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6217646

Климатологът Георги Рачев: До края на май ще се редуват и слънце, и дъждЧака ни едно типично майско време, като до края на месеца ще се редуват и дъжд, и слънце. Това съобщи в студиото на "Денят започва" климатологът доц. Георги Рачев. По думите му, днес и утре ни очаква доста топло време, тъй като България се намира в топлия сектор на една система от няколко циклона. Това е един вторичен топъл фронт,

Юнкер иска да отмени проверката за готовност на България и Румъния за Шенген

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217644

Юнкер иска да отмени проверката за готовност на България и Румъния за ШенгенПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се изказа за отмяна на проверката за готовност на България и Румъния за присъединяване към Шенгенската зона към 2019 г., когато завършва неговият мандат, предаде руската агенция РИА Новости, цитирана от "Фокус". Юнкер обясни, че що се отнася до Механизма за сътрудничество и проверка (МСП),

Кристиан Костов се класира за финала на Евровизия 2017 (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_655325.html

Кристиан Костов стана първият финалист на Евровизия 2017, след като представи блестящо България на втория полуфинал на Евровизия 2017 тази вечер. Той излезе на сцената под номер 15 и изпълни своята песен "Beautiful Mess".  Останалите финалисти от тази вечер са: Беларус, Хърватия, Унгария, Дания, Израел, Румъния, Норвегия, Холандия, Австрия. Големият финал е в събота. Тогава в специално коментарно студио Драгомир Драганов ще коментира големия финал с музикалните журналисти Елена Розберг и Георги Кушвалиев, които за 12-та поредна година коментират на живо най-гледаното музикално събитие в Европа. Специално предаване ще има и на 14 май - неделя, от 13:00 часа, когато Кристиан и българската делегация ще се завърнат от Украйна. Към Драгомир Драганов ще се присъедини още един водещ – Боряна Граматикова. Тя е познато лице от предаването на БНТ1 "Отблизо с Мира", а тази година ще има удоволствието да обяви гласуването от България по време на 62-то издание на Евровизия. Повече информация можете да откриете на eurovision.bg и страницата ни във Фейсбук - BNT Eurovision Bulgaria.

Колко пари се разхищават за лекарствата на онкоболните?

https://www.actualno.com/healthy/kolko-pari-se-razhishtavat-za-lekarstvata-na-onkobolnite-news_610845.html

Малко над 400 000 лева са отишли на вятъра за онколекарства през 2016 година. Това става ясно от справка на Националната здравноосигурителна каса, предоставена на в. "Монитор". Числото е по-различно от това, което беше съобщено в началото на април, когато се заговори, че всеки месе

Борисов се размечта за 6% ръст на БВП догодина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279567_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%87%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+6%25+%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%92%D0%9F+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B

 Впечатляващ ръст от 4.5 до 6% на българската икономика през 2018 г. прогнозира вчера премиерът Бойко Борисов на конференцията "Резултати и добри практики от изпълнението на Европейския фонд за стратегически инвестиции". Посочените числа двойно надвишават заложените от финансовото министерство в тригодишната макроикономическа рамка на бюджета. Премиерът не посочи кои ще са факторите за този невероятен растеж, но подчерта, че "имаме редкия шанс с председателството и подкрепата на председателя Жан-Клод Юнкер още повече да улесним бизнеса и още по-гъвкав да го направим". 

Финансовият министър Владислав Горанов, който също взе участие в конференцията, побърза да припомни, че засега прогнозите, които разработва за следващите години, са на нивата на около 3%, но имаме потенциал за повече. "Надявам се да стабилизираме политическата среда. Имаме вече редовно избрано правителство със заряд и заявка за доста сериозни реформи, които да подобрят бизнес средата", коментира Горанов. И допълни, че в този смисъл са били и думите на премиера - оценка за потенциала на икономиката ни. Министърът посочи, че някои финансови анализатори също имали очаквания за по-висок растеж. Преди ден "Уникредит" в своя доклад за състоянието на банковата система в Централна и Източна Европа прогнозира, че през тази година БВП на България може да нарасне до 3.9% и така заедно с Румъния да се нареди на второ място в целия регион след Унгария, където се очаквали 4%.

Не толкова оптимистично оценява страната ни обаче Европейската комисия, която вчера публикува пролетната си макроикономическа прогноза. ЕК запазва без промяна очакванията си за българската икономика за тази и следващата година - през 2017 г. БВП ще нарасне с 2.9%, след което ще се забави слабо до 2.8% през 2018 г. Според Брюксел основен мотор на подобряване на икономическото развитие у нас ще е вътрешното търсене и най-вече частното потребление. Еврокомисията очаква и подобряване на инвестициите, след като през 2016 г. те се свиха основно заради слабото усвояване на еврофондовете. Въпреки по-малкото евросредства и политическата несигурност след подадената оставка на второто правителство на Борисов, все пак 2016-та бе една от най-силните години след кризата с ръст на БВП от 3.5% заедно с 2015 г., когато ръстът бе 3.6%. Заслуга за това има преди всичко българският експорт, който се е представил много добре през миналата година. 

Подобна на Еврокомисията прогноза излъчи тези дни и МВФ. Фондът подобри очакванията си за икономическия растеж на България през 2017 г. от 2.8 на 2.9%, но смята, че догодина брутният вътрешен продукт ще нарасне с по-малко от 2.7%. Това забавяне на темпото е притеснително на фона на очакваното ускоряване на инфлацията и на икономическата активност в глобален мащаб. Според МВФ инфлацията през тази и следващата година се очаква да е съответно 1% и 1.8%.

Според ЕК негативно на растежа на икономиката ни би се отразило забавянето на планираното усвояване на европейските фондове, рязкото повишение на цените на петрола и по-слабото търсене на български стоки в Европа. Подобряване на картината може да се очаква при бърз прогрес на очакваните от обществото реформи, посочва Еврокомисията. Засега българското правителство не дава заявка за каквито и да било сериозни реформи.


segabg.com

Облаците се махат следобед, температурите стигат до 27 градуса

http://offnews.bg/news/n_1/n_655324.html

Днес в часовете преди обяд на места в югозападната половина от страната ще преръмява слаб дъжд. След пладне облачността ще се разкъсва и намалява до предимно слънчево. Със слаб до умерен южен вятър ще прониква по-топъл въздух. Ще се затопли, максималните температури ще са между 22° и 27°,  е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.   Над Черноморието облачността ще е променлива, предимно средна и висока, без валежи. Ще духа до умерен южен вятър. Максималните температури ще са от 17-18° в северните, до 23-24° в южните райони. Температурата на морската вода е 16-17°. Вълнението на морето ще е 2 бала. Над планините преди обяд облачността ще е значителна и на места ще има слаби превалявания или ръмежи. След пладне от запад облачността ще се разкъса до предимно слънчево. Ще духа умерен югозападен, по високите и открити части – силен западен вятър, с който температурите съществено ще се повишат. Максималната на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра – около 12°.

"Удивителното около нас": Безстрашна разходка под носовете на гладни крокодили (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/udivitelnoto-okolo-nas-bezstrashna-razhodka-pod-nosovete-na-gladni-krokodili-video-news_610722.html

Едно от най-удивителните чувства, които изпитва човек, е страхът. Много и много творби са посветени на това чувство, а редица личности и дори художествени образи категорично казват, че страхът е в основата на смелостта – само този, който се страхува, е достатъчно разумен п

Норвежец издаде "стихосбирка" от изказвания на Доналд Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217642

Норвежец издаде "стихосбирка" от изказвания на Доналд Тръмп"Знаем думите. Имам най-добрите думи", заяви един ден Доналд Тръмп. Сега думите на 45-ия президент на САЩ са събрани в суров вид в издадена вчера в Норвегия "стихосбирка", предаде Франс прес, цитира БТА. "Това, което Тръмп говори, е по-близо до поезията и художествената измислица, отколкото до действителността.

Националният музей на образованието показва богатството на своите фондове

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/nacionalniiat-muzej-na-obrazovanieto-pokazva-bogatstvoto-na-svoite-fondove-2023025

С четири различни по тематика мобилни изложби, Националният музей на образованието – Габрово показва богатството на своите фондове в историческите музеи на Кнежа и Радомир, в Балабановата къща – Пловдив и в Педагогическия факултет на Великотърновския университет. Предстоят гостувания на още две

От Общината гарантират, че детските градини ще приемат всички желаещи през лятото

//dariknews.bg/regioni/dobrich/ot-obshtinata-garantirat-che-detskite-gradini-shte-priemat-vsichki-zhelaeshti-prez-liatoto-2023027

Кметското ръководство в Добрич даде извънреден брифинг, провокиран от напрежение сред родители на деца, посещаващи детските градини, които се тревожат, че през лятната ваканция достъпът до заведенията ще бъде ограничен. Кметът Йордан Йорданов и ресорният зам.-кмет д-р Емилия Баева

Русенският университет организира второ издание на Иновативно младежко ЕКСПО

//dariknews.bg/regioni/ruse/rusenskiiat-universitet-organizira-vtoro-izdanie-na-inovativno-mladezhko-ekspo-2023023

За втора поредна година Русенският университет организира Иновативно младежко ЕКСПО като част от Русенското изложение за техника, технологии, стоки и услуги.

Форумът се открива от 11:00 ч. в Канев център. Инициативата е на Академичното ръководство и Студентския съвет на Русенския уни

Гандиева се закле

//dariknews.bg/regioni/burgas/gandieva-se-zakle-2023022

Новоизбраният кмет на кметство Лозенец положи клетва. След провеждането на частични местни избори в края на април Женя Гандиева бе категорично избрана от жителите на морския курорт. „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейст

Варненските катаджии с нови патрулки

//dariknews.bg/regioni/varna/varnenskite-katadzhii-s-novi-patrulki-2023026

Варненската полиция ще се сдобие с нови патрулни автомобили, информират от МВР.

На церемония в София в 12,00 часа вътрешният министър Валентин Радев ще връчи ключовете на 60 нови патрулни автомобила. Превозните средства за разпределени за СДВР и областните дирекции на МВР във Варна,

XXIII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/xxiii-mezhdunarodno-bienale-na-humora-i-satirata-v-izkustvoto-2023028

В рамките на ежегодния Международен фестивал на хумора в Габрово, Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще бъде основен организатор и домакин на редица интересни събития, посветени на хумористичното и съвременното изкуство.

На 18 май в 19.00 ч. в конферентната „Зала на жирафите“ ще се съст

Хванаха камион с крадени дърва

//dariknews.bg/regioni/vraca/hvanaha-kamion-s-kradeni-dyrva-2023029

Около 13.00 часа в четвъртък служители на полицейското управление в Кула извършили проверка в землището на село Раброво. Там установили товарен автомобил „УАЗ” с видинска регистрация и водач Н. П. /40 г./- жител на областния град. В превозното средство били натовари 2,3 куб.м. дърва за огрев без ко

Осъдиха ученик, крил наркотици в тонколона

//dariknews.bg/novini/bylgariia/osydiha-uchenik-kril-narkotici-v-tonkolona-2023013

15-годишен ученик от Златоград ще бъде публично порицан пред своите съученици заради това, че е хванат да крие наркотици в тонколона. Това стана ясно от решение на Районния съд в града.
 

Радарите за превишена скорост днес - 12 май, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=351070

Служители на КАТ ще следят днес - 11 май и в нощта срещу 12 май, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. бул."Княз Борис І"- спирка "ДКС" изход 08:10ч.

Евтиното брашно в родното здравеопазване

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279566_%D0%95%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%BE+%D0%B2+%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%

 Българското здравеопазване е нещо средно между прегладняла църковна мишка и брашнян чувал, в който колкото и да няма нищо, като се поизтупа, все излиза по нещичко. Като се има предвид бюджета на Националната здравноосигурителна каса обаче, това нещичко се равнява на милиони.

Само за лекарства за онкоболните, които се вливат венозно по метода на химиотерапията, тя плаща на болниците и комплексните онкологични центрове (бивши диспансери) всяка година не по-малко от 380 млн. лева. Това е перото, по което вече от две десетилетия тя не се стиска да дава толкова, колкото заявяват лечебните заведения. Защото дори най-обръгналият чиновник няма сърце пред страданието на раково болните и техните близки.

Оказва се обаче, че лекари, които по презумпция би следвало не само да лекуват, но и да са съпричастни със своите пациенти, разхищават огромни средства чрез цитостатиците за венозни вливания. На практика, те не печелят от това, не ги препродават, не източват здравната каса. Просто заради единия мързел, подплатен с дебела доза безхаберие към чуждото, макар и приходите в НЗОК да са от всички български граждани, включително и от техните вноски, гледат на тях точно като на нещо, което може да бъде хвърлено на бунището. Впрочем, споменатите доктори правят точно това – останалото лекарство от флакон за вливане вместо да влеят веднага на втори, че и на трети пациент, за по-бързо изливат в канала, а за следващия по ред отварят нов. По този начин си спестяват време- вместо да викат в един и същи час по неколцина болни, които ползват един и същи цитостатик, вливат на няколко човека. Разфасовките позволяват това, тъй като са в количества неколкократно по-големи за един човек. От производителите на медикаменти те са разчетени така именно, за да бъде използван един отворен огромен флакон за няколко пациенти. Това не е приумица на големите фармацевтични компании, а е резултат от практиката в развитите европейски страни. Там никой не си играе с някакви си до десетина милилитра в шишенце, защото болните нямат време да чакат. Произвеждат се големи разфасовки, за да може бързо и лесно, само с едното миксиране с разтвор да започне лечението на няколко човека едновременно. У нас обаче е точно обратното. Отново повтарям, заради единия нашенски мързел!

Такава разсипия не може да си позволи дори държава, като Германия. Дори в Латвия и Естония практиката не е като у нас, макар и те да са били социалистически републики, в които безотчетността към държавното някога беше се превърнала в нещо, за което се смяташе, че е в реда на нещата.

За разлика от тях обаче, които не само са членове на Европейския съюз, но се научиха да бъдат прецизни, по европейски, нашенските пишман мениджъри на лечебни заведения разсипват и съсипват сякаш все още живеят в соца.

Крайно време е за такива „управленци” да се налагат сурови санкции, но не само финансови на болниците, но и да им се търси лична отговорност. Защото българинът е доказал, че не го ли ощипят по джоба, закон не признава.

В сутрешните блокове днес

http://www.cross.bg/tema-gost-politikata-1542665.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Защо "Обединени патриоти" не подадоха ръка на ГЕРБ за мажоритарния вот? Как правителството ще бори демографската криза? Питаме вицепремиера Валери Симеонов Тема: Бившият финансов министър Симеон Дянков с оценка за първите стъпки на кабинета "Борисов 3" Тема: За българската кандидатура за еврокомисар и жените на върха на политиката. Гост на "Денят започва" - Дорис Пак, председателят на /ЕНП/ - жени Тема: Мотористи и рокаджии в подкрепа на кампания за донорството. Как да спасим човешки живот? В студиото - д-р Мирослав Ненков Тема: Дъжд или слънце ни очаква до края на май? Кои дати да изберем за лятната отпуска? Прогнозата на климатолога Георги Рачев Тема: На живо от Киев - последните новини около участието на Кристиан Костов на "Евровизия" Тема: "Извън играта". Люба Пашова представя легендата на българската художествена гимнастика - Мария Гигова БТВ, "Тази сутрин" Тема: Масови оставки в партията на Кунева. Ще остане ли Движението без граждани? Гост - Настимир Ананиев Тема: Какво се крие зад решението на правителството за край на приватизацията. Коментар на Трайчо Трайков Тема: Страх в село Драгоданово. На живо - защо местните жители събират подписка срещу интерната? Тема: Трудно ли е да се откажеш от министерското кресло? Вежди Рашидов между изкуството и политиката Тема: „Чети етикета": Космически цени на череши и ягоди

Работещите бедни в Северен Рейн-Вестфалия ще решат местните избори в неделя

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/12/2969603_raboteshtite_bedni_v_severen_rein-vestfaliia_shte/?ref=rss


"Мисля, че не е за вярване - да живееш в една от най-богатите страни в света и да се отнасят така с теб". Като милиони германци Петра Фогел е част от бедните работници, които едва успяват всеки месец да свържат двата края и се плашат от пенсионирането.

На 60 години, тази жена с крехка фигура и зелена спирала е прекарала половината си живот като служител по поддръжката в болница в родния си град Бохум, в провинция Северен Рейн - Вестфалия.

Двойка се венча на Еверест (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6217632

Двойка се венча на Еверест (Снимки)Двойка от Калифорния се ожени на Еверест. Двамата влюбени, заедно с фотограф се качиха до базовия лагер на височина 5300 метра, където смениха алпинисткото облекло с костюм и бяла рокля, информира NOVA. И си размениха халките, въпреки че температурата беше под нулата, а вятъра много силен.                                                        

Работим за държавата до началото на юли

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279565_%D0%A0%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%8E%D0%BB%D0%B8

 През тази година ще работим за държавата до началото на юли за да си платим данъците към хазната, това сочат изчисления на експерти. В случай, че сметката за данъците се разпредели между абсолютно всички български граждани, включително деца и пенсионери, денят на свобода от правителството би дошъл доста по-рано - на 16 май, уточняват от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано.

През 2017 г. работещите българи ще изработват

 

средно по 261 млн. лв. за един календарен ден.

 

В същото време консолидираните приходи в бюджета са официално заложени в рамките на 35,440 млрд. лв. Така през текущата година ще са необходими почти работни 136 дни, за да попълним хазната и да подсигурим публичните харчове. В сравнение с миналата година дните са се увеличили с 3, тъй като през 2016 г. дните са били 133.

 

През 2011 г. пък дните са били 115

 

Експертите допълват, че през тези над 136 дни има два интересни факта, които не бива да се забравят. Първият е, че през 2017 г. за цели 10 дни европейските данъкоплатци ще отменят българските, което отразява предвидените над 2,6 млрд. лева помощи от ЕС. Вторият пък е, че към дните може да добавим и 5 дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 1,3 млрд. лв. по консолидираната фискална програма.

„Тези детайли са важни, но все пак ние се спираме именно на въпросните 136 дни и съответно датата 16 май, тъй като тя с най-голяма точност отчита преразпределението през приходната част на бюджета“, казват от икономическия институт.

Най-много дни през тази година ще отделим,

 

за да попълним приходите от ДДС - 34 дни

 

За приходите от акцизи ще са ни нужни малко над 19 дни. За осигуровките ще един пълен работен месец – 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

Според анализаторите през последните години се наблюдава трайна тенденция датата за изплащане на задълженията към правителството да идва все по-късно, което означава, че „реално изземваното от данъкоплатците нараства“.

В доклада се казва още, че след 2009 г. липсват каквито и да е добри новини по отношение на данъчното облагане, т. е.

 

данъчната тежест постепенно нараства

 

както по отношение на националния бюджет, така и на общинско и в осигурителното дело. Единият от примерите тази година е увеличението на осигурителната вноска за пенсии, която бърка по-дълбоко в джоба на работещите българи.

Близо 64 000 четвъртокласници са на изпит по математика

http://www.mediapool.bg/blizo-64-000-chetvartoklasnitsi-sa-na-izpit-po-matematika-news263760.html

Близо 64 000 ученици от четвърти клас от 1870 училища в страната ще се явят на външното оценяване по математика. Изпитът започва в 10 часа и ще бъде един учебен час - 40 минути. За децата със специални образователни потребности са предвидени 2 часа. С точките от изпита по математика може да се кандидатства в профилираните гимназии с профил "Математически" и "Природни науки". За първи път от тази учебна година резултатите от така наречените "малките матури" ще бъдат вписани в удостоверенията за завършване на 4-ти клас. В понеделник и вторник предстоят още две препитвания - по "Човекът и природата" и "Човекът и обществото".

Новият ансамбъл по художествена гимнастика - смел поглед в бъдещето

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/12/2969716_noviiat_ansambul_po_hudojestvena_gimnastika_-_smel/?ref=rss


Пет като петте пръста на ръката. Или пет като петте олимпийски кръга. Ако търсите символика около ансамбъла по художествена гимнастика, ще я откриете.

"Преди да излязат да играят им казвам само едно - че те са пет като петте пръста на ръката на едната ръка, и за да успеят, трябва всички пръсти да са свити в юмрук". Това заяви треньорът на новия български ансамбъл Весела Димитрова пред Би Ти Ви в навечерието на Световната купа в София.

Протест с гнили ябълки срещу съмнителни осиновявания

http://clubz.bg/53803-protest_s_gnili_qbylki_sreshtu_symnitelni_osinovqvaniq

С пакет от гнили ябълки пред Министерството на правосъдието днес протече малочислен протест по повод законова "вратичка" при възможностите за осиновявания. 

"През далечната 2009-а година беше приет новият Семеен кодекс, в който беше "пропуснат" текстът, уреждащ правото на всяко лице с правен интерес да оспорва произхода на дете, родено извън брак. Или казано по друг начин – беше ограничена възможността за разваляне на "сделка" по "покупко – продажба" на дете", смятат организаторите.

Според тях ограничаването на правото за оспорване на произхода е законодателен чадър над всички участници в престъпната схема.

Те припомнят, че от 8 март тази година влезе в сила и първата присъда срещу Република България в Европейския съд по правата на човека по този казус. Съдът реши, че "недоглеждането" е нарушаване на правото на личен и семеен живот.

Самотен инициатор на акцията положи пред Министерство на правъсъдието венец от гнили ябълки, "като награда за упоритата му борба за запазване на завоеванието на организираната престъпност".

Тръмп: ФБР не ме разследва

http://clubz.bg/53802-trymp_fbr_ne_me_razsledva

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че не е разследван от ФБР, а уволненият директор на агенцията Джеймс Коми е позоьор, който си прави автореклама.

В интервю за Ен Би Си Тръмп заяви, че лично е взел решението да уволни Коми.

Директорът на ФБР наблюдаваше разследването за евентуална намеса на Русия в предизборната кампания в САЩ и таен сговор между членове на щаба на Тръмп и служители на Кремъл.

В първото си интервю след избухването на скандала Тръмп заяви, че е питал Коми дали го разследва.

"Попитах: "Ако е възможно, съобщете ми, аз разследван ли съм?" Той каза: "Вие не сте разследван", сподели президентът на САЩ.

По-нататък обаче той продължи:

"Той (Коми - б.р.) е самохвалко. Той е позьор. Във ФБР беше хаос. Канех се да уволня Коми, това беше мое решение. Щях да го уволня независимо от препоръките."

Тези думи вече поставят под съмнение официалното обяснение на Белия дом, че Тръмп е уволнил Коми по съвет на висши представители на Министерството на правосъдието, отбелязва Си Ен Ен.

Белият дом определи разследването на руската следа като "вероятно една от най-маловажните задачи", с които ФБР се занимава в момента. Временният шеф на агенцията Андрю Маккейб обаче опроверга това вчера, като изтъкна, че разследването е много важно.

Пред сенатската комисия той отхвърли и твърдението на Белия дом, че служителите на ФБР са загубили доверието си към Коми. Маккейб заяви, че не може да коментира дали е имало разговор между Коми и Тръмп, в който президентът е бил уверен, че не е разследван. Защото разследването продължавало.

Същевременно Тръмп нарече китайския президент Си Цзинпин "страхотен" в интервю за сп. "Икономист".

"Планирахме да се срещнем за 10 минути. И тези минути се превърнаха в три часа. Само ние двамата", каза американският лидер. Той прие китайския си колега в началото на април в имението си "Мар-а-Лаго" във Флорида.

 

Путин и Борисов обсъдиха "Белене"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279564_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B8+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D1%85%D0%B0+%22%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5%22

 Президентът на Русия Владимир Путин и премиерът Бойко Борисов обсъдиха проекта за АЕЦ "Белене" в телефонен разговор, съобщи правителствената пресслужба. Путин се обадил на Борисов да му пожелае успешен мандат. В разговора Борисов заявил, че правителството търси стратегически частен инвеститор за развитие на проекта. И двете страни подчертали взаимния си интерес от изграждането на европейския газовия хъб „Балкан” на българска територия. Двамата държавни лидери отбелязали още доброто развитие на търговско-икономическите отношения като подчертали 20-процентното увеличение на руските туристи в страната ни и ръста от 18% на двустранния стокообмен, но се обединили около мнението, че може и повече.

Предстоящо на 12 май

http://www.cross.bg/chasa-provede-zala-1542666.html

/КРОСС/ ***София.От 08.30 часа пред Министерство на правосъдието ще се проведе протестно събитие, на което пред сградата на институцията ще бъде положен венец от гнили ябълки. ***Велико Търново.От 11.00 часа над Петропавловския манастир, Община Лясковец, Област Велико Търново министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще открие шестия Национален събор на овцевъдите в България. ***София.От 11.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София.От 09.30 часа . в сградата на Съюза на юристите в България, представители на Висшия съдебен съвет, Министерство на правосъдието, Висшия адвокатски съвет, Центъра за обучение на адвокати и Съюза на юристите в България организират Експертна кръгла маса на тема „ 10 години ГПК - има ли нужда от съществени промени?". ***София.В 09.30 часа в зала „Експериментариума" на „София Тех Парк" ще се проведе състезание #BG10xEU Хакатон. ***София.От 09.30 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Борислав В., Петър А., Нели Дойчева, Красимир В. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.В 10.00 часа в зала 702 на в сградата на АПИ ще бъдат отворени офертите за строителството на нов мост над река Чинар дере на път III-5802 Тополово - Поройна. ***София.От 10.00 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Ценко Ч., Мартин Ч., Иван Т. и др. за образуване и ръководене на организирана престъпна група

4,9 по Рихтер разлюля Източна Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217623

4,9 по Рихтер разлюля Източна ТурцияЗеметресение разтърси снощи района на провинция Ерзурум в Източен Анадол и предизвика силна паника. По данни на Сеизмичната обсерватория Кандилли към Университета Богазичи в Истанбул трусът е бил с магнитуд 4,9 по Рихтер. Епицентърът на земетресението е бил в селището Азизие, махала Халилкая, намиращо се в центъра на провинция Ерзурум в Източен

ДАНС и МВР искат със закон да поставят политиците под свой контрол

https://www.actualno.com/society/dans-i-mvr-iskat-sys-zakon-da-postavjat-politicite-pod-svoj-kontrol-news_610832.html

ДАНС и МВР искат да поставят под пълен контрол имуществото и доходите на държавния и политическия елит. Идеята е службите да правят разширени комплексни проверки и да установяват източниците на богатство на политиците. Тази формулировка се записва за първи път в изцяло но

Най-важното от Варна във вчерашния 11 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=351024

Връщат цветните кашпи и палмите в центъра на Варна Седмици преди официалния старт на летния сезон във Варна, цветя и палми вече красят централните улици. Работници започнаха да връщат поетапно летните кашпи, видя репортер на Moreto.

Гриша Ганчев прилапал Фонд „Земеделие”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279563_%D0%93%D1%80%D0%B8%D1%88%D0%B0+%D0%93%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BB+%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D0%B4+%E2%80%9E%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%E2%

 Скелети изскачат от гардероба на служебния кабинет. Скандалният ловешки олигарх Гриша Ганчев, главен ортак на укриващия се от правосъдието в Белград банкер беглец Цветан Василев и подсъдим за захарната афера за укриване на 711 000 лв. ДДС, е опитал да прилапа тлъстата хапка Фонд „Земеделие” и огромните средства от ЕС, разпределяни от него.

Назначението на Живко Живков за изпълнителен директор на фонда през февруари тази година е било лично наложено от Ганчев пред служебния министър-председател Огнян Герджиков, научи „Телеграф”. Това е изключително опасно, тъй като със свои хора начело Ганчев може източи Фонд „Земеделие” по схемата, по която Василев източи 3,6 милиарда лева от пирамидата КТБ, като остави дупка във фалирания от него трезор от 5,6 млрд. лева. Така е застрашено усвояването на огромни евросредства, предназначени за родните земеделци, а тандемът Цветан Василев - Гриша Ганчев се опитва да превърне фонда в поредната КТБ, която да източи, за да финансира своите проекти.

Православен календар за 12 май, виж кои са имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6217017

Православен календар за 12 май, виж кои са имениците днесСв. Епифаний, еп. Кипърски, и св. Герман, патриарх Константинополски. Св. Савин, архиеп. Кипърски Св. Епифаний се прославил със своя живот, ученост и чудеса. Бил дарен от Бога с чудотворни способности. Избрали го за еписпоп на о. Кипър. Починал на 115 години. Оставил на църквата няколко духовни книги. Св.

Пламне ли балканският кошер, да чакаме ефекта на доминото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279562_%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%BD%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D1%88%D0%B5%D1%80%2C+%D0%B4%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B5%D

 България има всички предпоставки да бъде умерена сила, която с авторитет да съдейства за ред на Балканите. Да води активна дипломация с изпреварване на събитията, с дългосрочен поглед напред. Ние имаме дълъг печален опит с балканските неща и този наш исторически травматизъм трябва да го трансформираме в енергия, с която ние да обединяваме Балканите.

– Германският посланик в Белград, както и американският са реагирали много остро срещу всякакви аспирации за промяна на границите на Балканите. Наистина ли има реална опасност от промяна на границите и защо е тази дипломатическа възбуда точно сега, проф. Павлов?
– Аз нямам тази информация, с която разполагат представители на велики държави като Германия и САЩ, но във въздуха витае някакво тревожно очакване за апокалиптични промени на Балканите. Не мисля, че преувеличавам, като казвам „апокалиптични“, тъй като, ако се запали балканският кошер, това ще доведе до реакция в духа на ефекта на пеперудата или на доминото. Естествено в това отношение най-голямата заплаха са няколко точки. Едната от тях несъмнено е Македония, за наше голямо съжаление, тъй като в крайна сметка става дума за една изконна исторически българска земя, разбира се, днес независима държава, призната първо от България. Но там едно пренареждане на пластовете и промяна на границите би се отразило изключително неблагоприятно на целия регион и би ни вкарало в много сериозни конфликти.

– Каква позиция трябва да отстоява нашата държава?
– Аз не съм овластен да определям позицията на държавата, но поне това, което виждам в българските официални становища, е за ненарушимост на границите на Македония и нейното развитие в европейска насоченост. Така че за нас най-голямата тревога, повтарям, несъмнено е Македония. Забелязвам също едно подценяване на албанския фактор. И не толкова на държавата Албания, колкото на определени среди в Косово. Мечтите за Велика Албания са факт. Границите на Велика Албания се появяват всеки ден в интернет пространството и къде ли не. Ние, разбира се, не можем да съдим албанския народ за неговата мечта да живее в единна държава, но същата мечта я имахме и ние. И все още я имаме. Поне хора като мен и вас я имат. Но това не може да става с цената на катаклизми. А да става чрез средствата на съвременната политика, на основата на общочовешки, европейски и каквито щете ценности. Но не бива да стават военни конфликти. Докато едно пренареждане на границите, неизбежно ще доведе до кръв и насилие на Балканите.

– Каква е ролята на Сърбия в балканската ситуация?
– Другата опасна точка и в някои отношения може би най-опасна е Република Сръбска в състава на федеративната държава Босна и Херцеговина. От много години, още от самото основаване на самостоятелната държава Босна и Херцеговина, има опити Република Сръбска, която обхваща една сериозна част от територията и е впита като клин, ако я погледнете на картата, да се обедини със Сърбия. Ако такова обединение се извърши, а много стъпки в такава посока вече са извършени – общо знаме, общи символи, даже опити за общи военни маневри – това също е голяма заплаха, защото би довело до реакция в самата Босна и Херцеговина. И ето ти го новия антагонизъм между сърбите, бошняците и хърватите. И това би станало в един неврологичен район, каквито са Западните Балкани. Ще доведе и до реакция на т.нар. Санджак – Нови пазар, където живее босненско население, но на територията на Сърбия. Много опасна е една такава игра.

– И как си представяте българското отношение към тази опасна игра?
– Мисля, че България има всички предпоставки да бъде една умерена сила, която с авторитет да съдейства за някакъв ред на Балканите. Да води активна дипломация с изпреварване на събитията, с дългосрочен поглед напред. Ние имаме дълъг печален опит с балканските неща и този наш исторически травматизъм с национални катастрофи, с откъсване на изконни български земи… Сега би следвало да намерим начин да го трансформираме в една енергия, с която ние да обединяваме Балканите. Така поне си мечтая аз.

– Мислите ли, че имаме капацитет за такава трансформация?
– Ако нямаме, трябва да го създадем. Не можем да я караме на остатъчен принцип. И да се преназначават едни и и същи хора на различни точки по света. Не си мислете, че имам някакви претенции да ставам дипломат. Дори и да ми предложат, ще откажа, тъй като това е една много сложна и отговорна професия. Но такъв капацитет за ефективна дипломация трябва да създадем. Трябва да разполагаме и с достатъчно военна сила, за да всяваме респект. Не за да плашим някого, както на 9 май в Москва смятат, че военните паради са най-добрият начин да отпразнуват датата. Но ние пък в момента сме в една много слаба позиция като способност за самоотбрана и защита на нашите интереси. Тези неща трябва да вървят ръка за ръка. Философията на нашите власти – независимо управляващи или опозиция, леви или десни – трябва да бъде утвърждаването на България като фактор с мисия. Ние сме многовековен народ, който неведнъж е играл такава роля. А не в момента да чакаме някой да ни спуска указания и да вървим след събитията. Това според мен е погрешно и даже опасно.

– Защо на Запад е разпространено подозрението, че България е петата колона на Русия на Балканите и в Европа?
– Западът изразява не само това подозрение. Той продължава да ни подозира в шовинизъм, в завоевателски амбиции към чужди земи, в ислямофобия. Западът и особено нашите партньори от Европейския съюз имат натрупани заблуди. За толкова години не се постараха да разберат какво представляваме ние, българите, като цивилизация, като култура. Или поне не достатъчно. Но затова сме виновни и самите ние, защото не можем да излагаме убедително и отговорно своята кауза. Разбира се, че ние не сме пета колона на Русия и това се вижда и на изборите. Дори крайно русофилски елементи по време на избори замлъкват. Вижда се, че нашата ориентация е европейска и е била такава още преди Освобождението от турското робство. Дори и най-големите русофили в България през ХІХ век на практика са почитатели на западния модел на развитие – на демокрацията, на стопанския напредък, а не на тъй наричаните днес евразийски ценности. Западът поддържа и коминтерновската теза по македонския въпрос. Това важи дори и за САЩ.

– В какво се състои тяхната интерпретация на коминтерновската теза?
– В световен мащаб на дипломатическо ниво се говори за македонска нация, македонски народ, македонски език. Аз съм историк и може би съм някак си романтично обременен, но се придържам към обективната истина и съм против подкрепата на македонизма в днешните му, вече уродливи превъплъщения. И в това отношение България може да направи стъпки, които да водят към сближение, а не към по-нататъшно разделение. Но и тук е нужна много голяма активност. Нашата политика към Македония е почти нулева. Ние нямаме дори и лоша политика към Македония, бих казал. Ние реагираме много късно. А в момента при тази криза там Македония трябва да е сред приоритетите в националната политика.

– Тук непрестанно достига информация за силни българофобски настроения сред македонците.
– Първо думата „македонци“ аз изобщо бих я забранил. Не съм за цензура, а съм за някаква исторически интелектуална хигиена. Нямам предвид това, което вие ме попитахте. Може да се използва македонци, добруджанци, тракийци, русенци, софиянци и пр. Но не мога да не протестирам срещу това, че по наши национални медии, които се издържат от нас, данъкоплатците, се говорят непрекъснато разни нелепици, примерно за македонец, който бил научил български… Той не може да научи български. Той може да усвои литературната форма на българския, но той си е роден с българския език. Колкото до тази примитивна агресия към България, тя се контролира отвън. Тя се внедрява отвън и се използва за вътрешни цели. В същото време виждаме ясните признаци, че десетки хиляди души от Македония искат да имат български паспорти, че отношението към България е подчертано приятелско, ако отидете там. Но ние не сме си изработили една наистина балансирана политика.

– В какво да се изразява балансът?
– Не да се браним на наша територия от агресията на македонизма, а постепенно да убеждаваме нашите сънародници, че сме един народ в две държави. Както Молдова и Румъния, както Кипър и Гърция. Има такива примери по света.

– Проф. Павлов, как ще коментирате появата на партия ДОСТ на българската политическа сцена?
– Тази партия не трябваше да бъде регистрирана, защото определено е управлявана отвън. Тя може да направи бели, защото това не е партия, а една патерица на Ердоган в България, на шовинистичните сили в самата Турция. Това не се и крие. Прави се по един перфиден начин, но не се крие. С тази партия не бива да се води диалог. Силно се опасявам, че по време на някакви следващи избори ще се започне някакво заиграване с нея. А такива етнически партии са много опасни. Аз имам упрек към нашите партии, че подценяват българите мюсюлмани. А такива в България има достатъчно много, те трябва да бъдат приобщавани съвсем свободно в останалите партии. Да не бъдат отделяни на някакъв признак. Голяма част от българите мюсюлмани са българи по кръв. И то е ясно за самите тях. Дори и да се чувстват български турци, татари или други, те имат българска етнокултурна природа. Самите турци ги наричат българи, а ние не се грижим за тези хора.

– Имате предвид т.нар. изселници в Турция, доколкото разбирам.
– Не само. Къде са правата и свободите на нашите хора в Турция? Имат ли български клубове, имат ли български училища, позволено ли им е изобщо да се нарекат българи? Нека да не си правим илюзии, че българите в Република Турция се изчерпват с тези около хиляда души от старата ни емиграция в Истанбул. Става дума за т.нар. българомохамедани или помаци, или т.нар. български турци, които продължават да имат добро отношение към България. И ние не бива да позволяваме чужди специални служби и сили да ги използват срещу България. Което чрез ДОСТ е вече налице и всички го виждат.

– А как си обяснявате следния процес: в смесен район като Лудогорието (Делиормана) циганският език, говорен от местните роми допреди 30-40 години, почти е изчезнал. Заместил го е турският. А не българският, забележете. Децата в първи клас тепърва почват да учат български…
– Такава е политиката на реваншистките сили на някакъв едва ли не нов „халифат“ – те се опитват да манипулират хората на наша територия. Да ги правят от роми в турци, от българи в турци. Крайно време е това да бъде пресечено. От страна на президента Румен Радев, на Валери Симеонов, на определени политици имаше адекватни реакции на тази тема. И те трябва да сложат началото на една линия за отстояване на нашия суверенитет вътре в самата България. Тези мюсюлмани са наши български мюсюлмани. Те не са мюсюлмани на Турция. Те са част от ислямския свят, който стига до Индонезия и до Филипините. Република Турция има ли претенции и към тях? Ние не сме васални на Османската империя, както е било до 1908 г.

– И въпреки това турски имами действат в България.
– Това е недопустимо, груба грешка, престъпление, бих казал. Те не само трябва да бъдат гонени, но и да бъде абсолютно преустановена подобна практика. Аз съм категорично за това, че мюсюлманите в България са нашите мюсюлмани. Имам много приятели в тези среди, студенти, те обичат България. И никой няма право да им бърка в душите по такъв брутален начин, а ние да нехаем. Нещо повече, по време на избори и прочее политически събития взехме да си затваряме очите. БСП и СДС имат голяма вина за това нещо. Те позволиха тука да навлизат чужди интереси по брутален начин, което е недопустимо за една уважаваща себе си държава, независимо дали е голяма или е малка.

– Според последните статистики 40% от българското население било функционално неграмотно. Какво означава това и до какви последици може да доведе?
– Ами до превръщането ни в страна от Третия свят, да не кажа от Четвъртия. Още повече че става дума за фрагментиране. В големите градове, особено в столицата София, има високо образовано население. Оттам са диспропорциите и в доходи, и във всичко. Просто не бива повече да се търпи това фрагментиране на България, което става пред очите ни. Вместо да върви някакъв процес на сплотяване на нацията, на вграждане на нацията в измеренията на ХХІ век, тука се върви към анахронични модели и към разкъсване на нацията на части. Разбира се, образованието трябва да бъде приоритет, както е било в следосвобожденска България. Тогава неграмотните са били много повече и само за някакви си 25 години се превръщаме в най-образованата нация на Балканите. Със силна интелигенция. Сега за това ще трябват пари, усилия и най-вече воля. Решаващи и за образованието, и за армията, и за здравеопазването са воля и последователност. И ако е възможно, без никакви политически сметки.

Нашият гост
Пламен Павлов е роден през 1958 г. През 1982 г. завършва история във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, а от 1984 г. е преподавател там по история на Византия и балканските държави през периода IV-XV век. От 1992 г. е хоноруван преподавател във вузовете на Пловдив, Шумен, Варна. Редактор на научни издания, сценарист и консултант на документални филми. Автор и съавтор на повече от 300 статии, студии, книги, учебници, енциклопедии.

Четвъртокласниците се явяват на втората матура

https://www.actualno.com/education/chetvyrtoklasnicite-se-javjavat-na-vtorata-matura-news_610856.html

Четвъртокласниците се явяват на втората от така наречените малки матури, която е по математика. Малките матури започнаха в сряда с изпита по български език и литература. Тази година на тях се явяват близо 64 хиляди деца. Изпитът започва в 10 часа и ще се проведе в 1870 училища. П

TimeHeroes отличи доброволци и граждански организации в първите си годишни награди "ГЕРОИТЕ"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/05/12/2969570_timeheroes_otlichi_dobrovolci_i_grajdanski_organizacii/?ref=rss


Най-голямата платформа за благотворителни и доброволчески инициативи TimeHeroes започна нова традиция, като за първа година раздаде награди на доброволци, екипи, организации и компании, отличаващи се с дейностите си в гражданския сектор и благотворителността, както и на журналисти, отразяващи темата. Специален гост на събитието в четвъртък, 11 май, беше президентът Росен Плевнелиев.

Сред победителите са доброволците от социалната кухня към храм "Св. пророк...

Башар Асад няма да прави компромис със своите врагове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217621

Башар Асад няма да прави компромис със своите враговеСирийският президент Башар Асад заяви в телевизионно интервю, че няма да отстъпи от битката със своите врагове. Асад обеща, че ще защитава договорените с посредничество на Русия зони за деескалация и се зарече да се бори, с подкрепата на Иран и Хизбула, срещу онези сили, които се опитат да нарушават мира в тях, информира БНТ.

Доят бюджета служебно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279561_%D0%94%D0%BE%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%BE

 Министри от кабинета „Герджиков“ раздали по шест заплати обезщетение на свои кадри

Чиновници на летището с 8 заплати при уволнение

Служебни министри изплатили компенсации от шест работни заплати на назначени от тях експерти. Въпросните експерти са работили три месеца, а са получили възнаграждения за 9 месеца. Всеки е взел минимум 10 000 лв. обезщетение.

Подобни прецеденти има в Министерството на отбраната, където служебният вицепремиер и военен министър Стефан Янев е назначил хора от екипа си за държавни служители. По закон такива се назначават чрез конкурс. Има и изискване за изпитателен срок от шест месеца до една година, което е заобиколено.

Въпросните експерти са освободени, преди Янев да сдаде поста по чл. 107А от Закона за държавния служител, който казва следното: „Органът по назначаването може да предложи на държавния служител прекратяване на служебното правоотношение срещу обезщетение в размер на не повече от 6-кратния размер на последната получена месечна основна заплата.“ От парламентарния контрол в НС на 3 май (ден преди кабинетът на Бойко Борисов да се закълне) стана ясно, че във военното министерство били назначени и двама съветници по граждански договори, които в края на април били удължени с още 6 месеца – до октомври. След като се вдигна шум, въпросните договори били прекратени.

Служеният министър на транспорта Христо Алексиев върна един от старите шефове на летище София – Пламен Станчев, който веднага се зае да закотвя безценни чиновници. Изненадващо той подготвя осем нови договора, в които записва, че при уволнение на служителя се дължат по осем заплати (подобно обезщетение законът за държавния служител не допуска). Проверка на „Труд“ показа, че е успял да подпише само един от тях. За останалите не му стигнало времето, а след връщането на Ивайло Московски процедурата е стопирана.

Служебният министър на икономиката Теодор Седларски успя набързо да смени бордовете на София Тех Парк и на „Ел Би Булгарикум“. Във второто дружество договорът на новите бордоваци е до 2020 г., а ако някой от тях бъде уволнен отпреди този срок, ще трябва да му се плати обезщетение.

В момента вътрешният одит на МРРБ извършва проверка на финансовото управление на министерството по време на служебното правителство, както и на възлагането на обществени поръчки. Служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов е действал далеч по-предпазливо от колегите си. Справка, поискана от „Труд“ от ведомството, показва, че той е назначил само трима държавни служители без конкурс на непълно работно време и един по заместване.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване