Колко важно е обновяването на сградния фонд в ЕС за борбата с климатичните промени?

http://www.investor.bg/analizi/113/a/kolko-vajno-e-obnoviavaneto-na-sgradniia-fond-v-es-za-borbata-s-klimatichnite-promeni-239225/

По-амбициозни цели за повишаване на енергийната ефективност могат да отключат много необходимите частни инвестиции в жилищния сектор, според експерти

"Сан Антонио" смаза "Хюстън" без Кауай Ленард и стигна финала в Западната конференция

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/12/2969919_san_antonio_smaza_hjustun_bez_kauai_lenard_i_stigna/?ref=rss


Въпреки че не можеше да разчита на големия си лидер Кауай Ленард, "Сан Антонио" постигна смазваща победа със 114:75 при гостуването на "Хюстън рокетс" и се класира за финала в Западната конференция на НБА.

"Шпорите" спечелиха серията с 4:2 победи и ще се изправят срещу големия фаворит за титлата "Голдън стейт уориърс", който стигна до финала в конференцията без загуба в осемте си мача.

В отсъствието на...

"Дойче веле": Германия се къпе в пари и спешно търси работна ръка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217838

"Дойче веле": Германия се къпе в пари и спешно търси работна ръкаГермания търси квалифицирани кадри. В строителството не достигат зидари, дърводелци, водопроводчици. Предприемачите обръщат поглед към чужбина, към безработните и бежанците. Страната преживява истински икономически бум, пише "Дойче веле". Публичните бюджети могат да очакват благодатен дъжд от данъчни постъпления.

Доларът расте в очакване на добри икономически данни за САЩ

http://econ.bg/Новини/Доларът-расте-в-очакване-на-добри-икономически-данни-за-САЩ_l.a_i.742479_at.1.html

И днес доларът се търгува под 8-седмичния максимум към йената, а вниманието на инвеститорите е съсредоточено към икономическа статистика за САЩ,...

САЩ ще продадат на Арабските емирства ракети за 2 милиарда долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217820

САЩ ще продадат на Арабските емирства ракети за 2 милиарда долараСАЩ ще продадат на свой съюзник в Залива - Обединените арабски емирства, 160 ракети "Пейтриът" на обща стойност около два милиарда долара. Това съобщи американското военно министерство, предаде БТА. Както се изисква при сделка за продажба на оръжия от Вашингтон, Държавният департамент одобри продажбата на 160 ракети, искани от ОАЕ,

Грим и маникюр за бала

http://www.cross.bg/bala-grima-grim-1542695.html

/КРОСС/ Полезни съвети за абитуриентите от професионалистите на „Магама" Най-важни за визията на всяка абитуриентка, след избора на тоалет и прическа, са красивият грим и маникюр. Вили Боршукова и професионалистите от салон „Магама" предлагат някои полезни съвети за правилен избор на макиаж и стилен маникюр за балната вечер. Гримът на абитуриентите на първо място трябва да бъде съобразен с индивидуалния им натюрел. Добре е няколко седмици преди деня на бала да се направи пробен грим, съветва професионалният гримьор Ирена Соколова. Това е времето, в което гримьорът прави консултация със своя клиент и му дава най-точната професионална оценка и съвет как да подчертае своите най-красиви страни от лицето. Основата при грима, както и фон дьо тенът трябва да са близо до естествения цвят на кожата на лицето - нито по-тъмни, нито по-светли. След тях се правят светлосенки на кожата с хайлайтъри, с които могат да се акцентират и увеличат визуално определени зони, а други да бъдат намалени. Позната техника за скулптиране на лицето е контуринг, при която с помощта на професионални продукти може визуално да коригираме обемите на бузите, да оформим остра брадичка и да направим мечтаната V-shape - перфектна форма на лицето. След основата за грима, се преминава към същинската част, като се започне от веждите, които оформят рамката на лицето

Известен италиански художник показва картини във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351066

„Tempo Imperfetto“ е името на самостоятелна изложба – живопис на известния италиански художник Фабио Калвети, която варненската публика ще има шанса да види, научи Moreto.net. След 130 самостоятелни изложби в най-престижните галерии в Токио, Рим, Милано, Венеция, Флоренция, Париж, Ню Йорк, Женева, Амстердам, Мелбърн, родния Черталдо и още над 50 града по целия свят, Калвети за първи път ще представи творчеството си в България.

11-годишен принц чупи протокола

http://clubz.bg/53813-11_godishen_princ_chupi_protokola

Принц Свере Магнус привлече вниманието по време на тържествата за 80-годишнините на краля и кралицата на Норвегия - крал Харалд Пети и кралица Соня. 11-годишният принц изглежда се отегчи на кралския балкон и реши да се разнообрази с няколко забавни движения, които предизвикаха всеобщия смях.

 

 

Поведението на принца обаче не възмути никого от роднините му, които продължиха невъзмутимо да слушат някакво слово. По някое време само се намеси братовчедка му, 12-годишната  Лиа Исадора Бен, която леко го смушква да престане. Момчето вероятно е наследило чувството за хумор на баща си престолонадледника принц Хаакон. Предната вечер той напусна гала вечеря, за да обръсне брадата си. Принцът озадачи всички гости, като се завърна с обръснато лице.

Престолонаследникът напусна гала вечеря, за да се обръсне. 

11-годишният принц е трети сред наследниците на трона.

Честванията 80-годишнините на краля и кралицата на Норвегия започнаха на 9 май. За тържествата в Осло пристигнаха кралски особи от Европа и президентите на Финландия и Исландия. ред гостуващите кралски особи бяха кралят на Холандия Вилем-Александър, кралицата на Дания Маргрете Втора, кралят на Швеция Карл XVI Густав, кралят на Белгия Филип, представители на кралските семейства на Великобритания, Испания и Люксембург.

Крал Харалд Пети навърши 80 години на 21 февруари и отпразнува рождения си ден заедно със семейството си. Кралица Соня ще навърши 80 години на 4 юли.

Земетресение бе регистрирано в района на Девин

https://www.actualno.com/smolyan/zemetresenie-be-registrirano-v-rajona-na-devin-news_610889.html

Земетресение с магнитуд 2.7 по скалата на Рихтер е регистрирано в района на Девин в четвъртък. Това съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Земетресението е регистрирано в 23.33 часа на 10 май на 130 км югоизточно от София. Няма данни земетресението да е усетено.

Четвърто издание на регата Varna Channel Cup ще се проведе във Варна

http://www.barometar.net/88574/

Четвъртото издание на единствената по рода си регата Varna Channel Cup ще се проведе във Варна между 1-4 юни и за радост на варненци и гости на града отново ще направи срещата с морския спорт интимна и запомняща се. Събитието, което се организира официално под егидата на кмета Иван Портних и Община Варна се радва […]

Юнкер прослушва Габриел във вторник

http://clubz.bg/53812-yunker_proslushva_gabriel_vyv_vtornik

СВЯТ мария габриел 1

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще разговаря с номинираната за българска еврокомисарка Мария Габриел в Страсбург във вторник, съобщи Европейската комисия.

Очаква се на срещата Юнкер да предложи портфейл на Габриел, която сега е заместник-председателка на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент.

Според български източници това може да бъде единният дигитален пазар в ЕС, за който до края на декември отговаряше германският комисар Гюнтер Йотингер.

От началото на януари той пое отговорностите за бюджета и човешките ресурси в ЕС на мястото на Кристалина Георгиева, която напусна ЕС, за да стане главна изпълнителна директорка на Световната банка.

Юнкер прослушва Габриел в понеделник

http://clubz.bg/53812-yunker_proslushva_gabriel_v_ponedelnik

СВЯТ мария габриел 1

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще разговаря с номинираната за българска еврокомисарка Мария Габриел в Страсбург в понеделник, съобщи Европейската комисия.

Очаква се на срещата Юнкер да предложи портфейл на Габриел, която сега е заместник-председателка на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент.

Според български източници това може да бъде единният дигитален пазар в ЕС, за който до края на декември отговаряше германският комисар Гюнтер Йотингер.

От началото на януари той пое отговорностите за бюджета и човешките ресурсив ЕС на мястото на Кристалина Георгиева, която напусна ЕС, за да стане главна изпълнителна директорка на Световната банка.

Мъж почина в автобус от градския транспорт в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217828

Мъж почина в автобус от градския транспорт в Пловдив78-годишен мъж е починал в автобус от градския транспорт в Пловдив, докато е пътувал. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР - Пловдив, цитира "Фокус". Сигналът е подаден на телефон 112 към 08:00 часа тази сутрин. 78-годишният мъж е пътувал със съпругата си, като след настъпването на инцидента,

Умуват кой да замести в Община Пловдив новия зам.-министър на културата Амелия Гешева

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/umuvat-koj-da-zamesti-v-obshtina-plovdiv-noviia-zam.-ministyr-na-kulturata-ameliia-gesheva-2023093

Номинацията на зам.-кмета по култура и туризъм в община Пловдив Амелия Гешева за зам.-министър на културата е на структурата на ГЕРБ в града. Това разкри кметът Иван Тотев, който е и лидер на партията на Бойко Борисов в Пловдив.

По думите на градоначалника, влизането на Гешева в екип

ОУ "Отец Паисий" организира благотворителен концерт

//dariknews.bg/regioni/ruse/ou-otec-paisij-organizira-blagotvoritelen-koncert-2023095

ОУ "Отец Паисий" в Русе организира благотворителния концерт на 26 май в Доходното здание, съобщи директорът на учебното заведение Биляна Алексиева. Специален гост ще бъде Кичка Бодурова. Средствата, събрани от него ще бъдат предназначени за оборудване на стаи за релакс, игротека и забавления за у

Не съхранявайте яйцата на вратата на хладилника

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ne-syhraniavajte-iajcata-na-vratata-na-hladilnika-2023091

Експерти ни съветват да не държим яйцата на най-горното отделение на вратата на хладилника, а да ги съхраняваме в средното отделение в оригиналната им опаковка, пише в."Дейли мейл".

Според британското списание "Гуд хаускийпинг" по този начин могат да се избегнат

И това се случва

//dariknews.bg/regioni/burgas/i-tova-se-sluchva-2023097

За интересен случай на измама съобщава бюлетинът за полицейската дейност през изминалото денонощие.
 
След няколкомесечна работа, е разкрит мъж, предал на 14 декември миналата година отпадъчна хартия в пункт в Каблешково, под чуждо име.
 
Той е на 35 години от Равда, кри

Директорът на столичната болница „Св. Анна” запазва поста си

//dariknews.bg/regioni/sofiia/direktoryt-na-stolichnata-bolnica-sv.-anna-zapazva-posta-si-2023098

Директорът на столичната болница „Св. Анна” запазва поста си, бе решено на Общо събрание на акционерите, което се проведе в лечебното заведение. Няма промени и в Съвета на директорите на болницата. Той си остава в състав – един от най-добрите кардиолози у нас доц.

Сливен подкрепя инициативи, които стимулират хората да бъдат активни и да спортуват

//dariknews.bg/regioni/sliven/sliven-podkrepia-iniciativi-koito-stimulirat-horata-da-bydat-aktivni-i-da-sportuvat-2023099

"Обездвижването е бомба със закъснител, която убива много хора. Физическата активност може да се нарече чудотворно лекарство. За всички е ясно, че основните причини, които увеличават риска за влошаване на здравето, са нездравословно хранене, липса на физическа активност, злоупотреба с алкохол и циг

Депутатите работиха 22 минути в петък

//dariknews.bg/novini/bylgariia/deputatite-rabotiha-22-minuti-v-petyk-2023068

Парламентът работи 22 минути в петък. В дневния ред имаше само парламентарен контрол, в който пък бе отправен само един въпрос към вътрешния министър Валентин Радев.

Избухнаха две взривни устройства в центъра на Рим, няма пострадали (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/izbuhnaha-dve-vzrivni-ustrojstva-v-centyra-na-rim-niama-postradali-snimki-2023047

Експлозии причиниха щети на автомобил близо до пощенски клон в центъра на Рим. Това, което се знае е че никой не е пострадал. Това съобщиха италианските медии, цитирани от Ройтерс и БТА. "Двойна експлозия в Рим. По

Лекарското съсловие в готовност да съди здравната каса

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lekarskoto-syslovie-v-gotovnost-da-sydi-zdravnata-kasa-2023089

Българският лекарски съюз е готов в най-кратки срокове да съди здравната каса, ако не изплати на болниците сумите, похарчени в повече от предварително планираното. Това обявиха от съсловната организация, след среща с ръководството на касата, на която стана ясно, че лечебните заведе

БСП обвини управляващите в опит да прокарат лобистки закон в парламента

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bsp-obvini-upravliavashtite-v-opit-da-prokarat-lobistki-zakon-v-parlamenta-2023096

БСП обвини управляващите в опит да прокарат първи лобистки законодателни поправки в 44-то Народно събрание. Става дума за общ законопроект на ГЕРБ и Обединените патриоти за промени в закона за земеделските земи. "На практика беше направен опит за по-малко от 24 час

Борисов назначи зам.-министри в 5 министерства

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-naznachi-zam.-ministri-v-5-ministerstva-2023094

Със заповед на премиера Бойко Борисов са назначени девет заместник-министри. Предложенията са на съответните министри. Това съобщи правителствената пресслужба.
 
В Министерството на външните работи заместник-министрите са чети

Белгийската полиция не е готова да посрещне Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217813

Белгийската полиция не е готова да посрещне ТръмпБелгийската полиция не е в готовност за срещата на държавните и правителствените ръководители от НАТО в Брюксел на 25 май, в която ще участва и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Това твърдят два от синдикатите в националната полиция. Синдикалистите добавят, че едва на 17 май е предвидена еднодневна подготовка на полицаите и това се оценява като

Доят бюджета служебно

http://www.cross.bg/obezshtetenie-mesetza-eksperti-1542694.html

/КРОСС/ Министри от кабинета „Герджиков" раздали по шест заплати обезщетение на свои кадри Служебни министри изплатили компенсации от шест работни заплати на назначени от тях експерти. Въпросните експерти са работили три месеца, а са получили възнаграждения за 9 месеца. Всеки е взел минимум 10 000 лв. обезщетение. Подобни прецеденти има в Министерството на отбраната, където служебният вицепремиер и военен министър Стефан Янев е назначил хора от екипа си за държавни служители. По закон такива се назначават чрез конкурс. Има и изискване за изпитателен срок от шест месеца до една година, което е заобиколено. Въпросните експерти са освободени, преди Янев да сдаде поста по чл. 107А от Закона за държавния служител, който казва следното: „Органът по назначаването може да предложи на държавния служител прекратяване на служебното правоотношение срещу обезщетение в размер на не повече от 6-кратния размер на последната получена месечна основна заплата." От парламентарния контрол в НС на 3 май (ден преди кабинетът на Бойко Борисов да се закълне) стана ясно, че във военното министерство били назначени и двама съветници по граждански договори, които в края на април били удължени с още 6 месеца - до октомври. След като се вдигна шум, въпросните договори били прекратени. Служебният министър на икономиката Теодор Седларски успя набързо да смени бордовете на София Тех Парк и на „Ел Би Булгарикум"

В Украйна няма да излъчват Мондиал 2018

http://offnews.bg/news/n_1/n_655342.html

В Украйна няма да излъчват Мондиал 2018Украинските фенове на футбола няма да гледат мачовете от световното по футбол в Русия догодина. Това обяви шефът на местната национална телевизия Зураб Аласания. Русия и Украйна са в жесток конфликт заради анексирането на Крим. Воденият от Андрей Шевченко национален отбор на Украйна е с шансове да се класира, като заема трето място в своята група. Дори и това да се случи, в Украйна също няма да излъчат първенството. "В Украйна всички се молят да не се класираме, макар и да не го казват на глас. Дори и да стигнем до шампионата, аз с риск да бъда уволнен ще кажа "Ние няма да излъчваме това". Мондиал 2018 трябва да се проведе между 14 юни и 15 юли догодина. 

Стивън Тайлър от "Аеросмит" стана дядо за четвърти път

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6217817

Стивън Тайлър от "Аеросмит" стана дядо за 
четвърти пътВокалистът на рок групата "Аеросмит" стана дядо за четвърти път, след като дъщеря му Мия роди син, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА.  Мия и съпругът й Дан Хейлън станаха горди родители на 10 май. Те кръстиха новороденото си момче Акстън. Моделът на 38 години написа в Инстаграм: "Любовта на моя живот най-накрая се появи и сега се чувствам

"Да направим поезията отново велика", или "стихосбирка" с речи на Тръмп

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/05/12/2969915_da_napravim_poeziiata_otnovo_velika_ili_stihosbirka_s/?ref=rss


Норвежец издаде "стихосбирка" от изказвания на Доналд Тръмп, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Книгата неслучайно е озаглавена "Да направим поезията отново велика" (Make poetry great again) и е представена като изцяло съставена от речи, интервюта и други изявления на президента на САЩ.

"Знаем думите. Имам най-добрите думи", заяви един ден Доналд Тръмп. Сега думите на 45-ия президент на САЩ са събрани в суров вид в издадена вчера в Норвегия...

Над 100 души напускат редиците на Движение "България на гражданите"

http://www.cross.bg/ananiev-sushto-napyskat-1542692.html

/КРОСС/ Над 100 души напускат Движение "България на гражданите". Това съобщи пред bTV бившият депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев, който също се оттегля от партията. Припомняме, че заместник-председателят на ДБГ Антони Тренчев също напуска. В коментар за изборите, Ананиев заяви, че очаква да има мерки за развитие на бизнеса. "ГЕРБ получи десни гласове, но не бих казал, че е дясна партия. Нито санирането е дясна мярка, нито осигуровките. Очаквам от ГЕРБ много ясни заявки за малкия и средния бизнес", допълни Ананиев. Според Настимир Ананиев председателят на предизборния щаб Найден Зеленогорски е трябвало да подаде оставка след изборите. "Трябва да поемеш отговорност за слабия резултат и за това, че РБ не успя да влезе в парламента", коментира той.  

Земетресение 2.7 по Рихтер усетено в Девин

http://offnews.bg/news/n_1/n_655341.html

Земетресение с магнитуд 2.7 по скалата на Рихтер е било регистрирано в района на Девин, показва справка в сайта на Националния институт по геофизика геодезия и география към БАН. Трусът е регистриран снощи, малко след 23:30 часа. Земетресението е било с епицентър на 15 км северно от Девин, на 37 км северозападно от Смолян и на 131 км югоизточно от София, с дълбочина 2 км. Няма данни за нанесени материални щети.

Кубрат Пулев излиза срещу Антъни Джошуа в Кардиф

http://www.moreto.net/novini.php?n=351084

Антъни Джошуа излиза срещу Кубрат Пулев тази есен в Кардиф! Новината съобщи Еди Хърн, промоутърът на новия световен шампион по бокс в тежката категория. Няма лъжа, няма измама. Всичко зависи от отговора на Владимир Кличко за реванш, който ще бъде даден до две седмици.

Мерджанов: През последната година БСП действа като еднолична партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217812

Мерджанов: През последната година БСП действа като еднолична партияПрез последната една година БСП действа като еднолична партия, каза в сутрешния блок на Телевизия Европа бившият депутат от левицата Атанас Мерджанов. По думите му това води до лавина от проблеми, която ще се стовари върху главата на председателя на столитницата Корнелия Нинова. "Този случай даде възможност да се заговори за много неща в партията,

Икономическият ръст в Германия се ускорява през първото тримесечие

http://www.investor.bg/novini/130/a/ikonomicheskiiat-ryst-v-germaniia-se-uskoriava-prez-pyrvoto-trimesechie-239231/

По-меката зима дава импулс на строителството, а пък износът извлича полза от възстановяващото се глобално търсене

Дженифър Анистън: Няма нови "Приятели" заради iPhone

https://vesti.bg/tehnologii/dzhenifyr-anistyn-niama-novi-priiateli-zaradi-iphone-6069030

Според актрисата технологиите са създадени, за да превземат съзнанието на хората

Държавата ще въвежда патентен данък върху ваканционните имоти

http://www.mediapool.bg/darzhavata-shte-vavezhda-patenten-danak-varhu-vakantsionnite-imoti-news263764.html

Държавата ще въведе патентен данък върху т.нар. апарт хотели, голяма част от които се притежават от руснаци. Това съобщи вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. "Това са апартаменти, които въртят туристически бизнес. Някои руснаци са купили по десетина апартамента и въртят туризъм, без да плащат нищо на държавата. Редно е там да бъде наложен патентен данък, още този сезон", каза Валери Симеоновпред БНТ. По думите му въпросът вече е бил обсъден с финансовия министър Владислав Горанов. Симеонов съобщи, че вече работи по подготовката на предстоящия туристически сезон. Предприемат се стъпки за ускоряване на процедурата за издаване на работни визи на българи от Молдова и Украйна, като за целта ще бъдат открити центрове за подаване на документите във Варна и Бургас, каза Симеонов. В момента единственият център за това бил само в София. "Пред бранша има тежки въпроси. Например - бавно издаване на работни визи на българи от Молдова и Украйна, които са много желани от нашите собственици на хотели.Около 2000 чакат с нужната квалификация. Ще се ускори процедурата", каза Симеонов. "Яко събаряне на бараки в Слънчев бряг" Валери Симеонов обеща още да се бори с преместваемите обекти по Черноморието. "Това са чаршаф пазари, уродливо явление, саботират воденето на приходоносен туризъм. Следващата седмица ще има яко събаряне на бараки в Слънчев бряг. Лично аз ще бъда там с министър Ангелкова. Общинска адмнистрация да не се притеснява, че еди на кой си бараките били пратени от Маджо, Баджо и други такива имена.  Другата седмица ще има шоу на плажа на Слънчев бряг", обеща Симеонов. Той призна, че Бургас е един от най-престъпните градове в България. Валери Симеонв не подкрепя така нареченото "диво къмпингуване" и смята, че трябва да има определени места за това, за да не остават "камари с боклуци". Според него не може да се къмпингува без ограничения. Симеонов смята, че местата за къмпингуване трябва да са снабдени с токи вода. "Обединени патриоти" ще имат седем заместник-министри "Обединени патроти" ще имат зам.-министри на здравеопазването, на транспорта, на енергетиката, на туризма, на регионалното министерство, на земеделието и на културата, каза Валери Симеонов. Той уточни, че почти всички техни кадри идват от бизнеса. По-рано Сименов каза, че ще имат зам.-министри във всички министерства, чито министри са от ГЕРБ. Министерствата са общо 17. "Патриотите" имат двама вицепрмиери – Валери Симеонов, който отговаря за икономическата и демографската политика и лидерът на ВМРО Красимир Каракачнов, който е и министър на отбраната. От тяхната квота са още министрите на икономиката Емил Караниколов ("Атака") и на екологията Нено Димов (НФСБ). Мажоритарният вот внесен от "телевизионна чалга група" По повод проекта за мажоритарния вот, внесен от ГЕРБ, Валери Симеонов каза, че той е предложен от "телевизионна чалга група". Според него той е недомислен, вреден и опасен за демокрацията. Симеонов изтъкна, че това не е демокрация, а налагане на превес на големите партии. Той каза, че "Обединени патриоти" биха подкрепили смесена система с мажоритарен елемент. Според него тези различия с ГЕРБ няма да доведат до напрежение в управляващата коалиция.

Лавров: Оставяме на Тръмп да реши как да развива отношенията с Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217807

Лавров: Оставяме на Тръмп да реши как да развива отношенията с Русия
„Москва оставя на президента Доналд Тръмп да реши как да се развиват отношенията с Русия”, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, пише БГНЕС. „На всички е известно, че президентската комисия беше твърде удобен инструмент, но отчитайки че сега има нова администрация, ние оставяме на Доналд Тръмп и неговите сътрудници въпроса в

Турската полиция е задържала над 50 бивши служители на Истанбулската фондова борса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217790

Турската полиция е задържала над 50 бивши служители на Истанбулската фондова борсаТурската полиция е задържала 53-ма бивши служители на Истанбулската фондова борса днес заради предполагаеми връзки с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен, че е организирал опита за преврат в Турция м.г., предаде Ройтерс, позовавайки се на в. "Хабертюрк". Прокуратурата е наредила задържането на 102 лица в рамките на

Защо не можем да се справим с прахта?

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6217692

Защо не можем да се справим с прахта?Идеалният дом не е еднакъв за всички, но няма такъв, в който да не се налага да се бърше прах. Понякога това се оказва не толкова успешно и е много вероятно причината да е в допускането на различни грешки. - Използване на четка от пера. Тя само премества прахта от едно място на друго. По-добре заложете на микрофибърни кърпи или на електростатична

Родни и чужди звезди превземат Варна за фестивала "Откритие"

http://www.moreto.net/novini.php?n=351080

Родни и чужди музикални звезди ще пеят на тазгодишното издание на фестивала "Откритие" във Варна, научи Moreto.net. Галаконцертът започва в 18 часа в неделя, на Основна сцена в Драматичния театър "Стоян Бъчваров".

Интензивните физически упражнения забавят стареенето на клетките

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6217759

Интензивните физически упражнения забавят стареенето на клеткитеУчени от университета Бригам Йънг установиха, че интензивните физически упражнения са свързани с 9-годишно забавяне на стареенето на клетъчно ниво, съобщи ЮПИ, цитира БТА. За целите на изследването били анализирани данни за 5823-ма възрастни хора. Учените фокусирали вниманието си върху дължината на теломерите у участниците.

Пасифлора инкарната - билката на спокойствието

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6216912

Пасифлора инкарната - билката на спокойствиетоНормалният начин на живот при все повече хора е засегнат от стреса и тревожността. Продължителните прояви на стрес или тревожност водят до натрупването на кортизол – т.нар. хормон на стреса, който от своя страна предизвиква хормонален дисбаланс с потенциални сериозни здравни проблеми или хронична умора поради изтощаването на надбъбречната жлеза.

Путин и Борисов обсъдиха в телефонен разговор големите енергийни проекти у нас

http://econ.bg/Новини/Путин-и-Борисов-обсъдиха-в-телефонен-разговор-големите-енергийни-проекти-у-нас_l.a_i.742477_at.1.html

Реализацията на големите енергийни проекти у нас е била тема на телефонен разговор между президента на Руската федерация Владимир Путин и премиера...

Руските медии: Нашият човек отива на финала на "Евровизия"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/05/12/2969895_ruskite_medii_nashiiat_chovek_otiva_na_finala_na/?ref=rss


Кристиан Костов - роденият в Москва и притежаващ двойно гражданство представител на България - достигна финала на "Евровизия" след изпълнението си в четвъртък вечер. Ако четете руски медии, обаче, от заглавията няма да разберете, че България е достигнала до сцената на спектакъла в неделната вечер.

Повсеместно, включително в рускоезични издания в Украйна и Израел, се изтъква, че става дума за московчанин, който живее и учи в руската столица и само през последните...

Варненци ще гледат в автокино филмът „Воевода”

http://www.barometar.net/88572/

Две от най-добрите и нашумели български продукции – „Воевода” и „Докато Ая спеше” ще гледат зрителите на единственото в България пътуващо автокино до края на месец май. Градовете, в които ще има прожекции са 10. Автокиното отваря врати на 19 май във Варна. Всеки следващ ден, прожекциите ще са в различен град – Добрич (20-ти Май), […]

Германия се къпе в пари и трескаво търси работна ръка

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/12/2969909_germaniia_se_kupe_v_pari_i_treskavo_tursi_rabotna_ruka/?ref=rss


Експерти от Съюза на занаятчиите в Германия твърдят, че недостигът на квалифицирани кадри във всички браншове пречи на предприемачите да откриват нови работни места. Квалифицираните кадри са дефицитни, недостигат дори практиканти – само през миналата година хиляди места за чираци в сферата на занаятите са останали незаети, във време, когато страната преживява икономически възход, пише Александър Андреев за "Дойче веле".

Германия търси квалифицирани кадри. В...

Добрич ще има нов областен управител на 17 май

//dariknews.bg/regioni/dobrich/dobrich-shte-ima-nov-oblasten-upravitel-na-17-maj-2023082

Очаква се след заседанието на Министерски съвет на 17 май Добрич да има нов областен управител. Тогава ще бъдат назначени нови губернатори от квотата на коалиционните партньори в управлението – Обединените патриоти. Това заяви лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пред БНР.

Съотношението

Югоизточно държавно предприятие – Сливен ще засади близо 2 млн фиданки

//dariknews.bg/regioni/sliven/iugoiztochno-dyrzhavno-predpriiatie-sliven-shte-zasadi-blizo-2-mln-fidanki-2023067

Близо 2 млн. фиданки ще залеси тази година Югоизточно държавно предприятие – Сливен. Общо 4 900 декара на територията на предприятието ще получат нови растения. Пролетното залесяване е извършено на площ от  3 368 декара. Използвани са иглолистни и широколистни видове, сред които цер, благун, червен

Само за два часа: Над 100 коли са засечени да се движат с превишена скорост

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/samo-za-dva-chasa-nad-100-koli-sa-zasecheni-da-se-dvizhat-s-previshena-skorost-2023084

103 автомобила, които са се движили с превишена скорост в Пловдив, са били засечени от служители на сектор „Пътна полиция“ в четвъртък за времето между 19.00 и 21.00 часа. Нарушенията са били заснети с помощта на мобилни системи за видеоконтрол на различни пътни участъци в града, уточниха от пресце

Ивайло Иванов е новият шеф на СДВР

//dariknews.bg/regioni/sofiia/ivajlo-ivanov-e-noviiat-shef-na-sdvr-2023083

Старши комисар Ивайло Иванов е новият директор на Столичната дирекция на вътрешните работи. Той бе представен днес от главния секретар на МВР Младен Маринов.

Вежди Рашидов отрече да познава Киро Японеца

http://offnews.bg/news/n_1/n_655340.html

Бившият министър на културата и настоящ председател на парламентарната комисия по култура и медии в парламента Вежди Рашидов отрече да е замесен по някакъв начин в скандала със събарянето на "Двойната къща" в София. Пред bTV Рашидов отрече и да познава Кирил Киров - Японеца, който е собственик на имота. „Не познавам никакъв Киро Японеца, нито ми е предлагал нещо”, категоричен беше Рашидов. Той определи скандала с „Двойната къща” като „активно мероприятие”, което му се спретва, и „мръсен удар”. „Време ми е емоциите малко да спаднат и да се живее по-разумно”, коментира още той. Здравословното състояние на бившия министър на културата е натежало при решението му да се откаже от трети мандат на поста. „Всичко си има край, никой не е женен за властта и никой не бива да живее с чувството, че това е безкрайно”, посочи Рашидов. Той отбеляза, че е бил кандидатура за министър, но е трябвало да вземе сам решение. „Беше ми трудно да го съобщя на премиера Бойко Борисов, защото работех с него прекрасно. Ставам на 65 г., трябва да се път на по-младите”, посочи Вежди Рашидов, който допълни, че има нужда да изкара старините си малко по-спокойно. „Искам да остарея като скулптор. Като министър по-малко влизах в ателието”, допълни бившият министър. По думите на Рашидов Борисов е проявил разбиране, когато му е съобщил за решението си. Той определи новия министър на културата Боил Банов като подготвен и уравновесен човек, който познава материята. „Той вдигна Хасковския театър на крака, прекрасно работихме 2 г.”, подчерта Рашидов. „Бойко е интересен чешит и прагматичен човек. Беше му тъжно, че няма как трети мандат да продължим в екипа му”, посочи Рашидов.

Конгресът на ФИФА: Реформи, фалшиви новини, политически игри и... кой е световният шампион

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/12/2969690_kongresut_na_fifa_reformi_falshivi_novini_politicheski/?ref=rss


Конгресът на ФИФА в Бахрейн премина през много теми - от възстановяването на репутацията й след най-мащабния корупционен скандал във футболната история през критиките към настоящото ръководство до конфликта между Израел и Палестина.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви, че оглавяваното от него ръководство прави всичко необходимо, за да защити футбола.

"За съжаление истината не винаги е това, което е вярно, а в което хората вярват. В...

Земетресение край Девин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217804

Земетресение край ДевинЗеметресение с магнитуд 2,7 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, близо до Девин. Земният трус е усетен в минути след 20:30 часа в четвъртък. Той е бил с епицентър на 15 км северно от Девин, на 37 км северозападно от Смолян и на 131 км югоизточно от София, с дълбочина 2 км. Няма данни за материални щети.

Политолог: Пленумът на БСП ще приеме промените в ИБ, но организационният път на партията е спорен

http://www.cross.bg/partiyata-izpulnitelnoto-byuro-1542691.html

/КРОСС/ "Пленумът на БСП ще приеме предложените промени в Изпълнителното бюро, но организационният път на партията е доста спорен". Това каза политологът Мария Пиргова за Агенция „Фокус" във връзка с предстоящото заседание на Националния съвет на БСП, на което ще бъдат обсъдено заявеното от лидера на партията Корнелия Нинова, че не може да има съвместяване на длъжностите народен представител и член на Изпълнителното бюро на БСП. По думите ѝ Корнелия Нинова трябва да остави вратички за известен период на пробни отношения между Изпълнителното бюро и парламентарната група. „В БСП има доста политици с опит и ми се струва, че ще има и гласове „против", но като цяло засега членовете на Националния съвет ще гласуват тези промени и доверие на лидерката си, която засега е успешна", коментира Пиргова. Според нея ръководството на БСП трябва да се опасява от нарушаването на организационната структура на партията по места, тъй като вече в Устава има и пряк избор на председателя на партията и в него се концентрира изключително много власт. „Само на пръв поглед новият избор изглежда по-демократичен, но по същество той неглижира структурите на партията", коментира политологът.    

Лавров: Оставяме на Тръмп да реши как да развива отношенията с Русия

https://www.actualno.com/asia/lavrov-ostavjame-na-trymp-da-reshi-kak-da-razviva-otnoshenijata-s-rusija-news_610882.html

Москва оставя на президента Доналд Тръмп да реши как да се развиват отношенията с Русия, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров ред журналисти, цитиран от РИА Новости. Попитан дали в разговора му с Доналд Тръмп е бил обсъждат въпросът за възстановяване на

Twitter сключи нова сделка с Американската футболна лига

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/twitter-skliuchi-nova-sdelka-s-amerikanskata-futbolna-liga-239224/

Социалната мрежа ще предлага актуално видео съдържание, свързано със спортното събитие

Прокурор в групата на Куката

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/prokuror-v-grupata-na-kukata-6069036

Разследване на NOVA проверява кадри от охранителни камери, на които прокурорът Димитър Захариев участва в обиколки на престъпната група

Новият албум на Шакира ще излезе на 26 май

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6217793

Новият албум на Шакира ще излезе на 26 майКолумбийската певица Шакира съобщи в Туитър на своите 45 милиона последователи, че новият й албум "El Dorado" ще излезе на 26 май, предаде Франс прес. Това ще бъде 11-тата студийна тава на 40-годишната латино звезда, продала най-много плочи в историята. Заглавието на новия албум ни пренася в митичния град,

Ердоган поема на исторически посещения в Китай и САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217758

Ердоган поема на исторически посещения 
в Китай и САЩЕрдоган заминава за САЩ със "списък с доказателства в чантата", пише днес турският в. "Хюриет", цитиран от БТА. Изданието посочва, че на срещата си във Вашингтон с Доналд Тръмп на 16 май турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще носи списък на оръжията, които САЩ и страни от НАТО са предоставили на сирийските кюрдски Сили за защита на народа

Фандъкова: Достъп до записи от камери в детските заведения да имат само директорите

http://www.cross.bg/detskite-zavedeniya-samo-1542690.html

/КРОСС/ Столичният кмет предлага достъп до записи от камери, които евентуално ще бъдат монтирани в детските заведения, да има само от директорските кабинети „Свободното пускане на кадри от камери в детските ясли и градини в мрежата би притеснило много родители". Така кметът на София Йорданка Фандъкова коментира исканията на майки и бащи за видеонаблюдение в помещенията в детските заведения в ефира на Нова телевизия. „Трябва да въведем новите технологии, които са в полза на образователния процес", категорична бе Фандъкова. Тя изрази мнение, че достъп до записите от градините и яслите трябва да има само от директорските кабинети. Кадрите трябвало да бъдат предоставяни както на психолози при нужда, така и на родители. Градоначалникът коментира и обстоятелствата около спирането на топлата вода в части от столицата. „Инвестициите, които сега се правят, ще позволят да се откриват по-бързо възникнали аварии. Така че просто режимът трябва да се изтърпи", каза кметът. Тя се обяви категорично против строителството на високи сгради на неподходящи места, каквото е историческият център на София, например.  

Колко са непредставените при пропорционалната система?

http://clubz.bg/53811-kolko_sa_nepredstavenite_pri_proporcionalnata_sistema

Един от основните аргументи на противниците на мажоритарния вот е, че с него много пада представителността на парламента. И че голяма част от избирателите остават непредставени, докато големите партии печелят повече власт с по-малко гласове.

Настоящата пропорционална система обаче също оставя немалка част от гражданите без представителство. Oколо 20% от гражданите, подали действителни гласове, остават непредставени на последните три парламентарни вота, показват данните на ЦИК.

На последните избори например действителните гласове са 3 513 419. От тях 2 882 908 са за партии, които са прескочили бариерата от 4% и са влезли в парламента. Това са около 80% от гласовете, което означава, че 20% от действителните гласове са останали непредставени. В момента в парламента имат 5 партии - ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля".

На изборите през 2013 г. нивото на непредставените достига 25%  Тогава действителните гласове са били 3 541 725, като 2 683 093 или 75% са подадени за партии, влезли в парламента. Тогава в парламента имаше 4 партии - ГЕРБ, БСП. ДПС и "Атака"

През 2014 г.  процентът на непредставените от действителните гласове е около 10%. Тогава в парламента влязоха 8 формации, което бе рекорд - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Патриотичен фронт", "Реформаторски блок", "Атака", "България без цензура" и АБВ. Действителните гласове бяха  3 283 192. 3 067 482 от тях или 90% бяха за партии, влезли в парламента.

Дали и доколко настоящата пропорционална избирателна система е една от причините за това, че 50% от избирателите не гласуват, е въпрос на гледна точка. И дали избирателната активност - а от там и представителността -  ще се повиши ако се въведе мажоритарен вот или поне силен мажоритарен елемент, може само да се предполага. Факт е обаче, че независимо от системата винаги има избиратели, които остават непредставени. И е много съмнително доколко е логично аргументът за нивито на представителност да се ползва в подобни дебати.

Над 100 души напускат Движение „България на гражданите”

http://www.moreto.net/novini.php?n=351081

Над 100 души напускат Движение „България на гражданите”, съобщи в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев, който вчера обяви, че се оттегля от партията. Също вчера стана ясно, че заместник-председателят на ДБГ Антони Тренчев също напуска.

Кристиан Костов бил "руският поздрав за украинската "Евровизия" (ВИДЕО)

http://clubz.bg/53810-kristian_kostov_bil_ruskiqt_pozdrav_za_ukrainskata_evroviziq_video

Русия може и да е останала без участник в „Евровизия“ тази година, но ако погледнем руските медии, явно не всички са на това мнение. Под заглавие „Кристиан Костов: Ако спечеля „Евровизия“, ще донеса наградата си в Москва“, сайтът life.ru публикува репортаж от Киев, посветен на българския представител в музикалното състезание, в който думите „български“ и „България“ не се споменават нито веднъж.

Но пък самият Кристиан е наречен… впрочем, ето го и самия репортаж:

„Младият московчанин Кристиан Костов, когото наричат „руския поздрав за украинската „Евровизия“, пристигна в Киев и даде първото си интервю, в което каза топли думи за страната, в която е започнал своята кариера, в шоуто „Голос. Дети“, и съобщи, че след конкурса ще се върне в Москва.

„За първи път съм в Украйна, в Киев. Успях да се разходя, видях Майдана, Андреевската черква. Но главно съм зает с репетиции.“ 

Номера ми готви известната европейска хореографка — Саша Жан-Батист, тя е от Швеция, работила е със Зара Ларсон и Джъстин Тимберлейк, много е добра! Не искам да добавям никакви излишни украшения в номера си: за мен е важно да запазя интимната атмосфера на песента. Аз изпълнявам на „Евровизия“ песента Beautiful Mess.“

„Тук, в Киев, ме подкрепя майка ми, впрочем, тя е от Казахстан. Нейната подкрепа е много важна за мен.“

„Ужасно ми липсва Москва, Червеният площад, моята квартира и гледката от нея към Московския университет. След „Евровизия“ непременно ще се върна в Москва, трябва да продължа да уча: имам да вземам изпити в училище.“

„Надявам се, че ще се върна в Москва с „кристалния микрофон“ (наградата за победителя на „Евровизия“ – бел. ред.). Какво ще направя ли? Ще ги разбия! И ще направя едно видео, което ще събере много гледания! Ха-ха!“

Ден по-рано същият сайт пусна още един текст за българския представител, озаглавен „Московчанинът Костов изпя на „Евровизия“ в Киев пред репортери песента победител на Дима Билан“. В него се описва възхищението на „17-годишния московчанин Кристиан Костов, когото наричат "руския поздрав за киевската „Евровизия“, от „руския певец и негов учител и наставник в шоуто „Гласът. Децата“, в което Костов е финалист през 2013 г.

„Аз много уважавам Дима Билан и смятам, че той е един от най-добрите победители на „Евровизия“, каза в киевския пресцентър на „Евровизия“ Костов и изпя пред европейците откъс от победната песен на Билан Believe, която донесе победа на Русия в конкурса през 2008 г.“, гласи публикацията.

Костов признава, че именно Билан го вдъхновил да се яви на конкурса… Текстът завършва с прогнозите на букмейкърите, даващи второ място Кристиан на конкурса.

Изглежда, че в Русия също се готвят да празнуват, ако Кристиан Костов спечели „Евровизия“.

"Площад Славейков"

Кристиан Костов бил "руският поздрав за украинската "Евровизия"

http://clubz.bg/53810-kristian_kostov_bil_ruskiqt_pozdrav_za_ukrainskata_evroviziq

Русия може и да е останала без участник в „Евровизия“ тази година, но ако погледнем руските медии, явно не всички са на това мнение. Под заглавие „Кристиан Костов: Ако спечеля „Евровизия“, ще донеса наградата си в Москва“, сайтът life.ru публикува репортаж от Киев, посветен на българския представител в музикалното състезание, в който думите „български“ и „България“ не се споменават нито веднъж.

Но пък самият Кристиан е наречен… впрочем, ето го и самия репортаж:

„Младият московчанин Кристиан Костов, когото наричат „руския поздрав за украинската „Евровизия“, пристигна в Киев и даде първото си интервю, в което каза топли думи за страната, в която е започнал своята кариера, в шоуто „Голос. Дети“, и съобщи, че след конкурса ще се върне в Москва.

„За първи път съм в Украйна, в Киев. Успях да се разходя, видях Майдана, Андреевската черква. Но главно съм зает с репетиции.“ 

Номера ми готви известната европейска хореографка — Саша Жан-Батист, тя е от Швеция, работила е със Зара Ларсон и Джъстин Тимберлейк, много е добра! Не искам да добавям никакви излишни украшения в номера си: за мен е важно да запазя интимната атмосфера на песента. Аз изпълнявам на „Евровизия“ песента Beautiful Mess.“

„Тук, в Киев, ме подкрепя майка ми, впрочем, тя е от Казахстан. Нейната подкрепа е много важна за мен.“

„Ужасно ми липсва Москва, Червеният площад, моята квартира и гледката от нея към Московския университет. След „Евровизия“ непременно ще се върна в Москва, трябва да продължа да уча: имам да вземам изпити в училище.“

„Надявам се, че ще се върна в Москва с „кристалния микрофон“ (наградата за победителя на „Евровизия“ – бел. ред.). Какво ще направя ли? Ще ги разбия! И ще направя едно видео, което ще събере много гледания! Ха-ха!“

Ден по-рано същият сайт пусна още един текст за българския представител, озаглавен „Московчанинът Костов изпя на „Евровизия“ в Киев пред репортери песента победител на Дима Билан“. В него се описва възхищението на „17-годишния московчанин Кристиан Костов, когото наричат "руския поздрав за киевската „Евровизия“, от „руския певец и негов учител и наставник в шоуто „Гласът. Децата“, в което Костов е финалист през 2013 г.

„Аз много уважавам Дима Билан и смятам, че той е един от най-добрите победители на „Евровизия“, каза в киевския пресцентър на „Евровизия“ Костов и изпя пред европейците откъс от победната песен на Билан Believe, която донесе победа на Русия в конкурса през 2008 г.“, гласи публикацията.

Костов признава, че именно Билан го вдъхновил да се яви на конкурса… Текстът завършва с прогнозите на букмейкърите, даващи второ място Кристиан на конкурса.

Изглежда, че в Русия също се готвят да празнуват, ако Кристиан Костов спечели „Евровизия“.

"Площад Славейков"

Индексите от двете страни на Атлантика приключиха сесиите със спад

http://econ.bg/Новини/Индексите-от-двете-страни-на-Атлантика-приключиха-сесиите-със-спад_l.a_i.742476_at.1.html

Пазарите в Европа и САЩ приключиха търговията на 11 май с понижения, пише "Блумбърг". Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи със спад от...

Hummer H1 и SAAB 9-3 се завръщат на пазара

https://www.actualno.com/cars/hummer-h1-i-saab-9-3-se-zavryshtat-na-pazara-news_610870.html

Два автомобила, превърнали се в легенди, но спрени от производство от ръководството на американския концерн General Motors, ще се завърнат на пазара в близките месеци. Това са знаменитият американски всъдеход Hummer H1 и шведският седан SAAB 9-3, които ще бъдат възродени от други произво

Кристиан Костов няма как да получи зрителски вот от Русия за "Евровизия"

https://www.actualno.com/music/kristian-kostov-njama-kak-da-poluchi-zritelski-vot-ot-rusija-za-evrovizija-news_610881.html

"След като руската участничка не е на Евровизия, това означава, че Евровизия официално не се излъчва в Русия, т.е. хората на територията на Русия не могат да гласуват на финала". Така в ефира на Нова телевизия Драгомир Драганов попари окончателно всички надежди на българите,

​Увеличението на учителските заплати не решава почти нищо

https://www.actualno.com/viewpoint/uvelichenieto-na-uchitelskite-zaplati-ne-reshava-pochti-nishto-news_610679.html

Тройната коалиция, 24 септември 2007 г. Учителите в България започват масова стачка, която продължава 40 дни. По това време министър на образованието и науката е Даниел Вълчев. В правителството на Сергей Станишев са извършени нововъведения в образованието като делегираните бю

Свлачище на пътя към Рилския манастир

https://vesti.bg/bulgaria/svlachishte-na-pytia-kym-rilskiia-manastir-6069035

Основно рехабилитирания път за Светата Рилска обител бе готов в края на миналата година

Бели акули в Калифорния предизвикаха тревога (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6217737

Бели акули в Калифорния предизвикаха тревога (Видео)Големи бели акули предизвикаха тревога по южното крайбрежие на Калифорния. Хищниците се появили край Дейна Пойнт, в Ориндж Каунти южно от Лос Анджелис, информира NOVA. Властите издадоха предупреждение към местните жители да не влизат във водата, след като близо до брега са били забелязани най-малко 15 големи бели акули.

Мениджърът на Джошуа: Ако Кличко откаже реванш, се бием с Кубрат Пулев в Кардиф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6217782

Мениджърът на Джошуа: Ако Кличко откаже реванш, се бием с Кубрат Пулев в КардифДо две седмици ще се знае дали Владимир Кличко ще се съгласи на реванш с Антъни Джошуа. Със сигурност Антъни запазва пояса на IBF при подобен мач, въпреки че имаше заплаха той да му бъде отнет. Ако Кличко се откаже, то Джошуа ще се бие с Кубрат Пулев през есента на стадион "Милениум" в Кардиф, категоричен е мениджърът на шампиона Еди Хърн.

Слънце и дъжд ще се редуват до края на май

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/05/12/2969894_slunce_i_dujd_shte_se_reduvat_do_kraia_na_mai/?ref=rss


Времето до края на месеца ще е "типично майско", като ще се редуват дъжд и слънце, обяви в ефира на БНТ климатологът Георги Рачев.

По думите му днес и утре времето ще е доста топло, тъй като България се намира в топлия сектор на една система от няколко циклона. Това е вторичен топъл фронт, който преминава през западните части на страната, като днес до обяд ще бъде предимно облачно със слаби превалявания, но след това идва топлият въздух.
"Не съм...

Унгария и Словакия се оплакват от "диктата на Брюксел"

https://www.actualno.com/analysis/ungarija-i-slovakija-se-oplakvat-ot-diktata-na-bruksel-news_610875.html

Унгария и Словакия съдят ЕС, защото не са съгласни да приемат бежанци от Гърция и Италия. Кой в случая е прав – тези, които говорят за "диктат на Брюксел", или пък другите, които апелират за европейска солидарност? Двамата тъжители - словашкият премиер Роберт Фицо и унгарс

Моуриньо: Да спечелим Лига Европа ще бъде нещо невероятно

http://offnews.bg/news/n_1/n_655336.html

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо беше изключително щастлив след класирането на тима му на финал в Лига Европа. "Червените дяволи" направиха 1:1 в реванша със Селта на "Олд Трафорд" и трябваше да треперят до самия край. Наставникът отдаде това на напрежението и пропуснатите възможности в първия мач, спечелен с 1:0 във Виго. "Бяхме далеч по-добрият отбор в първия мач, но тогава не реализирахме положенията си. Така оставихме реванша отворен. Цялото напрежение бе върху нас. Съперникът игра без капка притеснение и доста ни затрудни. Накрая доста страдахме и всичко можеше да се случи до последната секунда. Момчетата дадоха всичко от себе си и съм доволен. След 14 изиграни мача сме на финал. Ако спечелим Лига Европа ще бъда повече от щастлив. Това ще е нещо невероятно", смята Моуриньо. Съперник на Манчестър Юнайтед в битката за трофея ще бъде холандският Аякс. Холандците загубиха реванша във Франция с Лион с 1:3, но победата на "Амстердам Арена" с 4:1 бе решаваща за класирането на тима напред. "Това бе странна вечер. В началото започнахме уверено и контролирахме добре топката през първото полувреме. Тогава дойде първият обрат в мача с тази дузпа и с втория гол, което бе голям удар за моите играчи, които се прибраха с наведени глави в съблекалнята. Играхме добре през първата част. След това стана много трудно. Лион пресираше добре и създаде доста положения до самия край. За щастие успяхме да се съвземем. С оглед на показаното в двата мача, смятам, че заслужено сме на финал", смята треньорът на Аякс Петер Бош.

Мотористи в кампания на ВМА за донорството

http://www.cross.bg/beshe-gergov-krasimir-1542689.html

/КРОС/ Мотористи се включиха в информационна кампания за донорство на Военномедицинска академия. Специалисти от ВМА организираха семинар, на който беше засегната темата за същността на донорството и беше отправен призив за повишено внимание от страна на мотористите, съобщава БНТ. България е на първо място в Европа по брой загинали в катастрофи. Най-честите причини за пътните инциденти са високата скорост и отнетото предимство. Сред загиналите на пътя, много голям е броят и на мотористите. В опасна ситуация е попадал и Красимир Гергов. Красимир Гергов: "За съжаление, грешката беше моя. Както всички мотористи, караме бързо и аз карах бързо, настилката беше неосветена, нямаше маркировки, нямаше никакви оказания на пътя, и една огромна дупка, която беше в центъра на шосето. За съжаление. Но факт, че ако карах със 60, вместо със 100, може би нямаше да има проблем." Казва, че това е бил един от най-страшните моменти в живота му. Красимир Гергов: "Най-страшното, което ми се случи е да ми мине, точно това като по филмите, някакви хиляди спомени за част от секундата. И точно в този момент, не знам, наистина, колко време е минало, но аз исках да се прибера вкъщи и да си прегърна детето, жена ми." Мотористи от най-голямата мото организация в България - Sofia Riders се включиха в информационна кампания за донорството на Военномедицинска академия. Боряна Конова: "По-скоро медицинската част ни беше по-нова. Една от девойките в интерес на истината е донор

Netflix наема 400 души в Европа

http://www.investor.bg/novini/261/a/netflix-naema-400-dushi-v-evropa-239223/

Те ще работят в новия ѝ хъб за услуги, който се намира в Амстердам

302 кредитори на „Полимери“АД (в несъстоятелност) ще бъдат удовлетворени след осребряване на имущество

http://www.moreto.net/novini.php?n=351079

302 кредитори на „Полимери“АД, обявен в несъстоятелност, ще бъдат удовлетворени след осребряване на имущество, съобщиха за Moreto.net от Окръжния съд във Варна. Процедура по несъстоятелност на „Полимери“АД е открита в Окръжен съд – Варна от 12.

Лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217749

Лоши са условията за туризъм в планинитеЛоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Облачно е, на места превалява дъжд. Температурите са между 7 и 10 градуса. Във високите части на планините духа умерен вятър. ОТ ПСС съветват туристите да имат предвид, че метеорологичните условия са много динамични.

Управляващите ще произвеждат българи на кило само по сходство в имената

http://www.mediapool.bg/upravlyavashtite-shte-proizvezhdat-balgari-na-kilo-samo-po-shodstvo-v-imenata-news263763.html

Всеки чужденец с българско име да може да получи българско гражданство. Това е една от мерките, представена от вицепремиера Валери Симеонов ("Обединени патриоти") за решаване на демографската криза. Според обясненията му това бил начинът, по който се справила Гърция. Подобна инициатива на "патриотите" не е изненадваща, тъй като една от партиите в обединението - ВМРО- държи от години ресора "гражданство по произход" чрез Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Публично известен факт е, че в тази агенция има огромен корупционен риск, който е доказван от редица проверки, включително на прокуратурата. Вицепремиерът по икономическата и демографската политика сподели в петък пред БНТ и други мерки за справяне с демографската криза – чрез ограничаване на младежката емиграция и насърчаване на "отговорното родителство". Улеснената процедура за получаване на българско гражданство може да се въведе по примера на Гърция, като не се иска от кандидатите да говорят български език, стана ясно от обясненията на Симеонов. Това рязко контрастира с ограниченията, които поиска той срещу българските турци, живеещи в Турция, да могат да четат и пишат на български език, за да гласуват по време на парламентарните избори през март. Според Симеонов има много българи, които живеят на територията на бившите републики от Съветския съюз, а не само в Украйна и Молдова, които могат да получат българско гражданство. Държавата може да им купи здрави къщи по селата за 5000 – 6000 лв. и да им ги предостави срещу задължението да обработват земята, смята той. "Гърция беше в демографска криза. Как си реши проблемите? Ами чисто и просто - отвори си границите за всички, които имат гръцки имена, но не владеят гръцки, което няма значение. Те имат гръцки имена и това доказва произход. При нас има една усложнена процедура по доказване, която ще се постараем да облекчим. Всички тези наши сънародници трябва да намерят място тука. Да не говорим, че държавата, може да изкупи на безценица здрави къщи по селата, които се продават в момент по 4, 5, 6 хиляди лева и да ги предостави за ползване срещу съответни задължения за обработване на земята", обясни Валери Симеонов пред БНТ. Той добави, че натурализирането на тези хора е голям потенциал за спиране на демографската криза. "Имаме голям потенциал в чужбина. В Украйна и в Молдова живеят около 400 000 българи", каза Симеонов. Предоставянето на българско гражданство само по сходство в имената практически обезсмисля целия държавен контрол върху този процес. Сега чужденците трябва да докажат, че имат поне един възходящ българин в своя род, за да получат гражданство. Това не би трябвало да е особено трудно, ако те наистина са българи. Някои чужденци с български произход на свой ред нямат български имена, а имат документи. Отделен е въпросът, че дефинирането на това кои имена са български и кои не, ще направи класификацията твърде произволна, при положение, че все повече хора в България кръщават децата си с чужди имена, а немалка част от имената на чуждите граждани са универсални. Ако изискването за доказване на български произход отпадне, ДАБЧ (тоест ВМРО) получава изключителните правомощия върху процедурата. Тази агенция издава сертификатите за български произход, с които започва цялата процедура по даване на гражданството. Неведнъж медиите са писали за сумите от по 2-3 хиляди евро, които желаещите български паспорт плащат като рушват за подобни сертификати, но прокуратурата така и не е разследвала конкретни случаи на корупция в агенцията. През последните 15 години български паспорти получиха над 60 000 граждани на съседна Македония. За огромна част от тях този паспорт не е нищо друго, освен възможност за работа в Западна Европа. Към момента няма безспорна статистика как досегашната политика на българската държава по предоставяне на гражданство е повлияла на демографския проблем в страната. При това положение изглежда странно да се лансират нови идеи, без да е ясно какво ще е въздействието от тях. Корупцията и гражданството В момента в Министерството на правосъдието отлежават документите на над 5000 души, които искат да станат българи по натурализация. Близо 90% от тях нямат документи, които доказват българския им произход, но пък имат сертификати за български произход от Държавната агенция за българите в чужбина. В края на януари Mediapool публикува разследване, което показва, че още през 2016 г. тогавашният правосъден министър Екатерина Захариева (в момента вицепремиер и външен министър) е предприела стъпки по разхлабване на контрола върху даването на българско гражданство, което може да се смята като услуга към ресорната агенция, контролирана от ВМРО. В същото време патриотичното обединение, в което участва ВМРО, подкрепи внесените от Захариева промени в съдебния закон. Служебното правителство на Огнян Герджиков, което управлява в "междучасието" между кабинета "Борисов 2" и "Борисов 3", обаче прие изрични промени в наредбата за гражданството, с които контролът отново бе затегнат. Изискването сега е българско гражданство по натурализация да се предоставя само на чужденци, които могат да докажат с документи, че имат български корени. От думите на Валери Симеонов се разбира, че това изискване отново ще бъде премахнато, въпреки резултатите от прокурорската проверка в ДАБЧ през 2014 година. Тогава стана известно, че агенцията е издала хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци, без реални доказателства за наличие на такъв произход. При някои дори няма българско име. Въпреки тежките съмнения за корупция, действията на прокуратурата тогава не бяха продължени с наказателно производство. Облекчена процедура за работни визи на хора от Молдова и Украйна В петък Валери Симеонов обяви и инициатива за облекчаване на процедурите за издаване на работни визи за хората с български произход в Молдова, Украйна и други държави. Причината е, че туристическият бранш има нужда от работна ръка. "Тези хора са много желани от нашите хотелиери. Имаме около 2000 чакащи в Молдова и Украйна българи, които са с нужната квалификация, добре са подготвени, които веднага могат да се включат и да поемат този ръст на туристическия поток, който се очаква сега", каза Симеонов. По думите му процедурата по издаване на виза ще се ускори като отпадне изискването за превод на техните дипломи и се отворят центрове за приемане на техните документи във Варна и Бургас. "Преводът на дипломата е нещо абсолютно безсмислено, защото в края на краищата тези хора идват да работят за 250 евро. Между тях има и общи работници и техните дипломи ли трябва да се превеждат?" - коментира вицепремиерът, след като малко по-рано убедено заяви, че става дума за хора "подготвени", с "квалификация". Ин витро за българките и спирали за циганките Наред с това вицепремиерът обяви, че ще бори демографската криза с насърчаване на раждаемостта сред "отговорните родители", като в същото време се намалят ражданията сред "безотговорните". Той даде да се разбере, че под "безотговорни" родители има предвид циганите. "Отговорните родители" ще получат пълно държавно финансиране на процедурите ин витро, колкото пъти поиска двойката и без ограничение за възрастта на родилаката, а ромските жени ще бъдат поощрени доброволно да се откажат да раждат. "Бъдете сигурни, че можем да се справим с тази безотговорна раждаемост. Имаме идеи. Доброволно самоограничаване на раждаемостта, особено в циганските гета. Има и такъв вариант", каза Симеонов, без да уточни пред БНТ за какво говори. Преди две години в интервю пред ТВ7 Валери Симеонов отваря същата тема и обяснява идеята си, че държавата трябва да насърчи доброволното ограничаване на раждаемостта в циганските гета. Решението според него е поставянето на спирали на циганките, каквото неговата партия Национален фронт са спасение на България вече била инициирала в Бургас. Тогава Симеонов казва, че циганките сами са искали да им бъдат поставени спирали, тъй като не искали повече да раждат. В петък Валери Симеонов обяви, че България трябва да намали и младежката емиграция чрез въвеждане на държавна стипендия за образование, но не само в България, а и в Западна Европа. Условието е студентите да се задължат да работят след това в България.

Правителството ще ограничава младежката емиграция

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-shte-ogranichava-mladezhkata-emigratsiya-news263763.html

Правителството ще ограничава младежката емиграция. Това е една от мерките за решаване на проблема с демографската криза, съобщи вицепремиерът по икономическата и демографската политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ. Това ще става чрез отпускане на стипендии за обучение на младежите не само у нас, но и за университети в Западна Европа, срещу задължението след това да се връщат и да работят в България, разясни Симеонов. Другите мерки за решаване на демографския проблем са насърчаване на отговорното родителство и облекчаване на процедурата за получаване на българско гражданство, посочи ресорният вицепремиер. Идеята е държавата да поеме разходите за инвитро колкото пъти иска двойката, каза Симеонов. Сега ограничението е до два опита, има и ограничение за възрастта на родилката. Улеснената процедура за получаване на българско гражданство може да се въведе по примера на Гърция, като не се иска от канидадите да говорят български едик, стана ясно от обясненията на Симеонов. Това рязко контратира на ограниченията, които поиска той срещу българските турци, живеещи в Турция, да могат да четат и пишат на български език, за да гласуват по време на парламентарните избори през март. Според Симеонов има много българи, които живеят на територията на бившите републики от Съветския съюз, а не само в Украйна и Молдова, които могат да получат българско гражданство. Държавата може да им купи здрави къщи по селата за 5000 – 6000 лв. и да им ги предостави срещу задължението да обработват земята, смята вицепремиерът по икономическата и демогрфската политика. Дянков: Демографската криза е пречка пред икономическия растеж Бившият финансов министър в първото правителство на ГЕРБ Симон Дянков смята, че постигането на икономически растеж от 5 – 6% е трудно постижим в момента заради липсата на работна ръка. В четвъртък премиерът Бойко Борисов изрази убеденост, че през следващата година България може да постигне икономически растеж от 4.5 – 6%. През тази и следващата година ще може да бъде постигнат икономически растеж от около 4%, каза Симеон Дянков пред БНТ. Постигането на 5 – 6% ръст на икономиката са далеч от нас, защото нямаме достатъчно работна ръка, допълни той. Пролетната прогноза на Европейската комисия е за значително по-нисък икономически растеж у нас през тази година – 2.9% и забавяне през следващата до 2.8 на сто. За 2016 г. беше отчетен икономически ръст от 3.4 на сто. Дянков смята, че решаването на демографския проблем е най-належащия въпрос от третия кабинет на Борисов. Бившият финансов министър заяви, че харесва много от идеите на Валери Симеонов за решаването на проблема. Той даде за пример ограничаването на младежката емиграция. Дянков каза, че само за последните три месеца на 2016 г. във Великобритания са пристигнали над 28 000 българи, по-голямата част от които са в трудоспособна възраст. Саниране или рязък скок на учителските заплати с 50%? Симеон Дянков се обяви за рязък скок на заплатите на учителите, за да се даде сигнал, че техният труд се цени. Финансовият министър Владислав Горанов, който беше заместник на Дянков в първия кабинет на ГЕРБ, вече обяви, че от есента учителските заплати ще бъдат повишени с 15%. Аз бих вдигнал учителските заплати не с 15%, а с 50%, каза Дянков и призна, че Горанов трудно ще направи това. Дянков смята, че в бюджета има пари за това, но всичко е въпрос на приоритети на правителството. Бившият финансов министър смята, че вместо да се даде 1 млрд. лв. за саниране на частни сгради с държавни пари от икономическа гледна точка е по-добре да се инвестира в образованието. Според Дянков ефектът от санирането е много по-малък за икономиката и обслужва малък кръг строителни фирми. Преди време бившият финансов министър разви тезата за картел в строителството, но КЗК не откри такъв. Европейската икономика ще пострада повече от Брекзит Европейската икономика ще пострада повече след излизането на Великобритания от ЕС, смята Дянков. Аргументите му са, че Англия е била мотора за общ дигитален, енергиен и капиталов пазар в Европа. В тези три области Великобритания е много по-напред от Европа и липсата на мотор ще пречи за реализирането им, смята Дянков. Той приветства идеята на новия френски президент Еманюел Макрон, който се обяви за общ финансов министър на Еврозоната. Дянков припомни, че това е била идея на германския финансов министър Волфганг Шойбле от 2011 г., но не се е случила заради съпротивата на Франция тогава. Дянков смята, че българското правителство трябва да направи решителната крачка страната ни да стане част от Еврозоната и това трябва да с случи по времето на европредседателството ни, което е през първата половина на 2018 г.

Художник от Северна Корея разкрива тежкия живот под най-тайния режим в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6216449

Художник от Северна Корея разкрива тежкия живот под най-тайния режим в светаЖивотът в Северна Корея остава нещо мистериозно за хората отвън. Макар, че имаме проблясъци от митингите, военните паради на оръжия и пустите сиви улици в Пхенян от новините, много неща за "царството на отшелниците" остава неизвестно, пише "Индипендънт". По тази причина, Сонг Биеок посвещава живота си на това да разкаже на света какво е да живееш

Турция успешно изпита първата далекобойна ракета, местно производство, в Черно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217745

Турция успешно изпита първата далекобойна ракета, местно производство, в Черно мореТурция е провела успешно изпитание в Черно море на първата далекобойна ракета, местно производство, съобщи турският министър на отбраната Фикри Ъшък, цитиран от местни медии. Ракетите, които в турската армия са известни под името "Бора", но на чуждия пазар ще бъдат пуснати с марката "Каан", имат обсег от 280 километра,

Захарова: CNN удариха дъното /за скандала със снимките на Тръмп и Лавров/

http://pogled.info/svetoven/zaharova-CNN-udariha-danoto-za-skandala-sas-snimkite-na-tramp-i-lavrov.85723

/Поглед.инфо/ Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова написа във Facebook по повод скандала в американските медии около снимките на американския президент Доналд Тръмп и руската делегация, че CNN са "ударили дъното", съобщи Газета.ru в четвъртък (11 май).

Фалиралият "Полимери" АД ще изплати над 855 хил. лв. заплати

https://www.actualno.com/varna/faliralijat-polimeri-ad-shte-izplati-nad-855-hil-lv-zaplati-news_610873.html

Работниците и служителите на фалиралия завод в Девня "Полимери"АД от ще получат пълните си възнаграждения. Това съобщи Окръжният съд във Варна, в който от 2012 г. има открита процдеура по несъстоятелност на завода. До тази дата неразплатените задължения по трудови възнагр

Преглед на икономическите теми в печата, 12 май

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-12-май_l.a_i.742475_at.1.html

"Paбoтим зa дъpжaвaтa дo нaчaлoтo нa юли" Oтдeлямe цял мeceц дa cи плaтим ocигypoвĸитe Πpeз тaзи гoдинa щe paбoтим зa дъpжaвaтa дo нaчaлoтo...

Валери Симеонов: Започва яко събаряне на бараки в Слънчев бряг

https://www.actualno.com/politics/valeri-simeonov-zapochva-jako-sybarjane-na-baraki-v-slynchev-brjag-news_610865.html

Следващата седмица ще има яко събаряне на бараки в Слънчев бряг. Засега говорим за плажната ивица, която е държавна. Това заяви вицепремиерът по демографската политика и съпредседател на Обединените патриоти Валери Симеонов. Призовавам общинската администрацията да си с

Пиесата „Всичко или нищо” на сливенска сцена

//dariknews.bg/regioni/sliven/piesata-vsichko-ili-nishto-na-slivenska-scena-2023069

„Всичко или нищо“ е пиеса, вдъхновена от темата за приятелството и любовта. Интригуваща история, написана и режисирана от Лиза Шопова, специално за Христо Шопов, Лилия Маравиля и Ирини Жамбонас. Актьори, свързани помежду си от близко приятелство и общ творчески път.

След успешното си

Откриха изложбата „Майски салон” в Нова Загора

//dariknews.bg/regioni/sliven/otkriha-izlozhbata-majski-salon-v-nova-zagora-2023072

Традиционната изложба „Майски салон”, посветен на Солунските словотворци Кирил и Методий беше открита в НЧ „Диньо П. Сивков -1870” в Нова Загора. Културната проява е в памет на Стефан Демирев, a нейни организатори са Инициативен комитет „Майски салон” и читалището. Тази година тя бе уважена от Геор

Правнучката на Гарибалди идва във Варна, носи лични вещи на дядо си

//dariknews.bg/regioni/varna/pravnuchkata-na-garibaldi-idva-vyv-varna-nosi-lichni-veshti-na-diado-si-2023074

Правнучката на Джузепе Гарибалди – Анита, пристига другата седмица във Варна, за да донесе лични вещи на дядо си, които ще бъдат включени в изложба в Музея на Възраждането. Експозицията, посветена на живота и дейността на революционера, ще бъде открита на 16 май в 17:00 часа.

Анита Г

Иззеха огнестрелни оръжия и боеприпаси от дом в джебелско село

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/izzeha-ognestrelni-oryzhiia-i-boepripasi-ot-dom-v-dzhebelsko-selo-2023076

Незаконно притежавани огнестрелни оръжия и боеприпаси са открити вчера при извършено претърсване в частен дом в джебелското село Подвръх, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР Кърджали.
Полицаи от тамошното районно управление иззели пушка, два пистолета, пълнител и 36 боеприпаси, различен ка

Математици с покана за открито първенство на Азия

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/matematici-s-pokana-za-otkrito-pyrvenstvo-na-aziia-2023078

От 2 до 6 август  в столицата на Малайзия Куала Лумпур ще се проведе откритото първенство на Азия по математика -  Asia International Mathematical Olympiad Open
 
Шестима млади старозагорски математици са поканени за участие в пристижното състезание –  петокласниците Любен Карбанов и

Валери Симеонов е против дивото къмпингуване и няма да го допусне при това управление

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/12/2969877_valeri_simeonov_e_protiv_divoto_kumpinguvane_i_niama/?ref=rss


Вицепремиерът за демографска и икономическа политика Валери Симеонов заяви пред БНТ, че е против дивото къмпингуване и при това управление няма да допусне подобно явление. По думите му "не може всеки да си опъва палатката, където си поиска".

"Места за къмпингуване трябва да има, но да са на точно определени терени и парцели", уточни съпредседателят на "Обединени патриоти" и добави, че от партия "Зелените" са успели да си издействат...

Първо обвинение срещу Талат Джафери и други депутати в македонския парламент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217734

Първо обвинение срещу Талат Джафери
и други депутати в македонския парламентСдружението на гражданите за спазване на законите от Битоля, формирано още през 2004 г., чиято главна дейност е да проследява избори и съдебни процедури, внесе вчера обвинителен акт в основната прокуратура в Скопие против депутатите Ферид Мухич, Горан Мисовски, Талат Джафери и още 64 други, сред които и Зоран Заев и Али Ахмети,

Институтът за български език при БАН чества 75 години от основаването си

http://www.cross.bg/ezik-bulgarski-prof-1542686.html

/КРОСС/ Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин" ще отбележи тържествено 75 години от основаването си. На 15 и 16 май в Българската академия на науките (ул. „15 ноември" 1) ще се проведат поредица от събития с участието на учени от България и различни научни центрове по света. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще открие форума на 15 май, понеделник, в 9:30 часа в Големия салон на БАН. В Международна юбилейна конференция на 15 и 16 май ще се включат български учени и техни колеги от Русия, Украйна, Сърбия, Полша, Словакия, Чехия, Румъния, Норвегия, Литва, Италия. Сред темите на конференцията са съвременният български език, българската лексикология и лексикография, терминология и терминография, историята на българския език, българската диалектология, етимология, ономастика и етнолингвистика, общото и съпоставително езикознание и компютърната лингвистика. По време на форума ще бъдат представени едни от най-значимите проекти на Института за български език, ще се дискутират нови подходи в науката за българския език и обучението по български език. В рамките на юбилейната конференция ще се проведат и две кръгли маси на тема: „Нови подходи в езиковедската българистика" и „Нови подходи в обучението по български език"

Доналд Тръмп отрича да е разследван от ФБР

http://www.moreto.net/novini.php?n=351072

Специална комисия ще проучва твърденията за измами в президентските избори в САЩ от 2016 година, свързани със съмнения за неправомерно гласуване и регистрация на гласоподаватели. В комисията ще има представители на републиканците и демократите и настоящи и бивши представители на избирателните власти.

7 признака, че си избрала ПРАВИЛНИЯ мъж

https://www.actualno.com/curious/7-priznaka-che-si-izbrala-pravilnija-myj-news_610914.html

Понякога не забелязваме най-очевидните знаци, които ни показват дали някой е за нас... или не. Вгледайте се в простичките неща, които най-точно ще ви кажат, че той е мъжът за вас. 1. Щастлива си Просто си щастлива... всеки ден с причина и без причина, след дълъг работен ден и какво

Тръмп води над 1000 души в Брюксел

http://clubz.bg/53809-trymp_vodi_nad_1000_dushi_v_bryuksel

Американският президент Доналд Тръмп ще пристигне в Брюксел с делегация, наброяваща близо хиляда души, съобщи ТАСС, като цитира белгийския в. "Дерниер йор".

Това ще бъде първото посещение на Тръмп в Брюксел. Той ще дойде на срещата на върха на НАТО, която ще се състои на 25 май. Ден по-рано той ще бъде при папа Франциск във Ватикана.

От летището в Брюксел Тръмп веднага ще се отправи към хотел The Hotel.

На другия ден той ще посети белгийския крал Филип и ще се срещне с премиера на страната Шарл Мишел.

След това американският държавен глава има планирани двустранни и многостранни срещи в рамките на форума на НАТО.

На 25 май вечерта Тръмп ще отлети за италианския остров Сицилия, където ще участва в срещата на Г-7.

Но докато е в Брюксел, Тръмп ще има срещи и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, съобщи ТАСС, като се позова на източници от ЕС.

Според агенцията, макар да са поканени на срещата на НАТО, лидерите на Евросъюза биха искали да се видят и да разговарят с президента на САЩ извън нейните кулоари, а да го приемат в своите резиденции в Европейския квартал на Брюксел.

Форумът на НАТО ще се превърне в европейски дебют на Доналд Тръмп. В пакта очакват от него да потвърди ангажимента на САЩ към изпълнението на задълженията на водещата страна членка, при условие че останалите страни увеличат военните си разходи. До 40 на сто от тези разходи трябва да бъдат за закупуването на нова, предимно американска военна техника, изтъква ТАСС.

Същевременно на предстоящата среща ще се състои официалната церемония по преместването на ръководството на НАТО в нова централа, която се строи от 2010 г. Тя е на мястото на стари складове в промишлената зона на брюкселското летище.

По време на посещението на Тръмп центърът на Брюксел ще бъде блокиран. С опазването на реда ще бъдат ангажирани над 3000 полицаи. Очакват се демонстрации на анархисти и антиглобалисти. Отделно столицата ще бъде наводнена от сътрудници на американските спецслужби.

Австралия обмисля молба на НАТО за допълнителни войски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217730

Австралия обмисля молба на НАТО за допълнителни войскиМинистър-председателят на Австралия Майкъл Търнбул заяви, че обмисля молбата на НАТО за допълнителни австралийски войски в Афганистан, предаде БНТ. Търнбул не уточни подробностите около молбата на Северноатлантическия алианс, която бе отправена към него при посещението му в Афганистан миналия месец, но заяви, че е отворен към предложението.

Над 100 души напускат партията на Кунева

https://www.actualno.com/politics/nad-100-dushi-napuskat-partijata-na-kuneva-news_610862.html

Над 100 души напускат Движение „България на гражданите” на Меглена Кунева. Това съобщи бившият депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев. Според него председателят на предизборния щаб Найден Зеленогорски е трябвало да подаде оставка след изборите. „Трябва д

Отбелязваме Международния ден на сестринството

http://www.cross.bg/zdravni-grizhi-sestrinstvoto-1542685.html

/КРОСС/ Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи ще отбележи Международният ден на сестринството с тържествена церемония, на която ще бъдат наградени най-добрите професионалисти по здравни грижи. Международният ден на сестринството тази година е под мотото "Ние сме гласът, който води". На 12.05. е родена основателката на модерното сестринство Флоранс Найнтингейл. Тя прави истинска революция в обслужването на ранените и болните войници по време на Кримската война. От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи членуват близо 38 000 медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, лаборанти, фелдшери, масажисти и ортопедични техници. Сред поканените официални гости на събитието са президентът Румен Радев, здравният министър Николай Петров, представители на съсловни и пациентски организации.    

Чакаме 560 млн. евро инвестиции по плана „Юнкер“

http://econ.bg/Новини/Чакаме-560-млн-евро-инвестиции-по-плана-Юнкер-_l.a_i.742473_at.1.html

Около 560 млн. евро се очаква да се постигнат като инвестиции на база на операциите, които се извършват по плана "Юнкер” в България. Това стана ясно...

Миньорите в Бобов дол пак са без заплати и ваучери за храна

https://www.actualno.com/kustendil/miniorite-v-bobov-dol-pak-sa-bez-zaplati-i-vaucheri-za-hrana-news_610860.html

Миньорите от Бобов дол отново не получават заплата и ваучери за храна. До 10 май е трябвало да бъде преведена половината заплата за март. Не са дадени и ваучерите за януари. Шефовете снощи ни казаха, че забавили заплатите с един ден и казали „какво толкова”, според разка

Спортът в ефир на 12 май

http://offnews.bg/news/n_1/n_655334.html

Традиционно богата е програмата на телевизиите в петък. Днешният не прави изключение. Безспорният гвоздей е двубоят между Уест Бромич и Челси от 22 часа, който може да определи новият шампион на Англия. При победа Челси ще направи аванса си пред Тотнъм седем точки два кръга преди края. 13:00ч. Европейско първенство до 17 г. Унгария - Турция - Eurosport 2 14:00ч. Колоездене, обиколка на Италия - Eurosport 1 15:00ч. Тенис, турнир за жени в Мадрид - F+/Sport+ HD 15:00ч. Формула 1, Гран при на Испания (тренировка) - Диема Спорт 2 17:30ч. Дунав - Лудогорец - Диема Спорт 18:45ч.  Европейско първенство до 17 г.  Испания - Франция  - Eurosport 1 19:30ч. ЦСКА (Москва) - Арсенал (Тула) - Mtel sport 1 20:00ч. Локомотив (Пловдив) - Левски - Диема Спорт  22:00ч. Уест Бромич - Челси - Диема Спорт 2 13:00ч. Европейско първенство до 17 г. Унгария - Турция - Eurosport 2 17:30ч. Дунав - Лудогорец - Диема Спорт 18:45ч.  Европейско първенство до 17 г.  Испания - Франция  - Eurosport 1 19:30ч. ЦСКА (Москва) - Арсенал (Тула) - Mtel sport 1 20:00ч. Локомотив (Пловдив) - Левски - Диема Спорт  22:00ч. Уест Бромич - Челси - Диема Спорт 2

Тридневен фестивал на здравето и красотата започва във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351077

От днес 12 май до 14 май за шести пореден път в Мол Варна ЕАД ще си дадат среща древните традиции и най-новите иновативни тенденции в козметиката и природната медицина на Фестивала на здравето и красотата. В продължение на три дни български и чуждестранни компании ще представят пред варненци и гостите на града широк спектър от продукти и услуги, с чиято помощ всеки сам да открие формулата за по-здравословен, хармоничен и щастлив живот.

Китай отваря пазарите си за говеждо месо и природен газ от САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217721

Китай отваря пазарите си за говеждо месо и природен газ от САЩКитай обяви в петък постигането на споразумение със САЩ за възобновяване на вноса на говеждо месо и отваряне на пазарите за американски природен газ и финансови услуги, предава Франс прес, цитирана от Фокус. Сделката идва месец, след като китайският президент Си Дзинпин и американският държавен глава Доналд Тръмп проведоха приятелска среща в

ИД страдала за пари, Асад се видя в ролята на СССР през Втората световна война

https://www.actualno.com/asia/id-stradala-za-pari-asad-se-vidja-v-roljata-na-sssr-prez-vtorata-svetovna-vojna-news_610858.html

Терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) е изправена пред сериозен недостиг на средства в резултат на военния натиск и санкциите, наложени от международната общност, нейните бойци напускат Ирак и Сирия. Това заяви председателят на Комитета по санкциите срещу ИД и

Близка среща между руски Су-27 и американски P-8A в Черно море

http://pogled.info/svetoven/blizka-sreshta-mezhdu-ruski-su-27-i-amerikanski-P-8A-v-cherno-more.85722

/Поглед.инфо/ Руски изтребител Су-27 е прелетял на шест метра от американски противоподводен самолет P-8A "Poseidon" над Черно море, съобщи телевизионният канал "Ен Би Си" (NBC News), позовавайки се на информация на прессекретаря на ВМС на САЩ в Европа Памела Кунц, цитиран от Лента.ru в петък (12 май).

Шумен е домакин на Младежка академия

//dariknews.bg/regioni/shumen/shumen-e-domakin-na-mladezhka-akademiia-2023062

Между 19-ти и 21-ви май в гр. Шумен ще се проведе Младежка академия,чиято цел е да повиши капацитета на младите хора в сферата на гражданската активност и участието на младите хора (от 15 до 29 години) в процеса на вземане на решение.

Събитието цели да развие знанията и уменията на м

Страхотни новини за почитателите на "Готъм"

//dariknews.bg/novini/liubopitno/strahotni-novini-za-pochitatelite-na-gotym-2023055

С привършването на новите епизоди от сериала "Готъм", телевизия "Фокс" обяви, че до края на годината ще излезе и четвърти сезон, съобщи Контактмюзик.

Сериалът има три сезона към днешна дата и прикова интереса на публиката, като разказа перфектната пр

Канят хора над 60 г. на обиколка с електрически велосипеди

//dariknews.bg/regioni/ruse/kaniat-hora-nad-60-g.-na-obikolka-s-elektricheski-velosipedi-2023058

В рамките на проект “Мрежа за електрически велосипеди” ще се проведе двудневна обиколка с електрически велосипеди в област Русе на 13-14 май 2017г. за хора над 60 годишна възраст. На 12 май всички желаещи да видят и пробват велосипедите са добре дошли на площад „Княз Александър Батенберг“ от 10:00ч

Кметът Икономов награди медалистите от ХОУК – БАНСКО

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/kmetyt-ikonomov-nagradi-medalistite-ot-houk-bansko-2023066

Градоначалникът на Банско Георги Икономов награди Катрин Гемкова и Даниел Валеюв за завоюваните медали по време на престижния форум по таекуон-до в Ливърпул, Англия.

Кметът им връчи парични награди и ги поздрави за високите постижения, като им пожела здраве, стремеж към победа, целеу

Хизбула: Всеки бъдещ конфликт с Израел може да се води на негова територия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217631

Хизбула: Всеки бъдещ конфликт с Израел може да се води на негова територияЛиванската шиитска групировка Хизбула заяви днес, че всеки бъдещ конфликт между нея и Израел може да се води на израелска територия, предаде Ройтерс и посочи, че тази закана е отправена на фона на високо напрежение между двата заклети съперника. В предавана на живо телевизионна реч пред хиляди свои привърженици лидерът на Хизбула Хасан Насрала

Четвъртокласниците на "малка матура" по математика

http://www.moreto.net/novini.php?n=351078

Четвъртокласниците се явяват на втората матура по математика. Малките матури започнаха в сряда с изпита по български език и литература, информира bTV. Тази година на външното оценяване се явяват близо 64 хиляди деца. Изпитът започва в 10 ч.

Фандъкова притеснена, ако видео от детски градини изтече в интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6217722

Фандъкова притеснена, ако видео от детски градини изтече в интернетСтоличният кмет Йорданка Фандъкова предлага достъп до записи от камери, които евентуално ще бъдат монтирани, да има само от директорските кабинети „Свободното пускане на кадри от камери в детските ясли и градини в мрежата би притеснило много родители”, коментира тя в ефира на „Здравей, България” исканията на майки и бащи за видеонаблюдение в

Климатолог: Ще се редуват и дъжд, и слънце до края на май

http://www.cross.bg/gradysa-rachev-bulgariya-1542684.html

/КРОСС/ "Чака ни едно типично майско време, като до края на месеца ще се редуват и дъжд, и слънце". Това съобщи в студиото на "Денят започва" климатологът доц. Георги Рачев. По думите му, днес и утре ни очаква доста топло време, тъй като България се намира в топлия сектор на една система от няколко циклона. Това е един вторичен топъл фронт, който преминава през западните части на страната, като днес до обяд ще бъде предимно облачно със слаби превалявания, но след това идва топлият въздух. Доц. Георги Рачев - климатолог: "Не съм убеден, че ще стане чак толкова топло утре на обяд, но в югоизточната част на България температурите ще бъдат над 30 градуса, в района на София - около 25 градуса. Още от неделя обаче ни очаква захлаждане." Според доц. Рачев, средните температури за май са между 16 и 19 градуса. До сега месеца е с около 1-1,5 градуса по-ниска температура от нормалното. От понеделник до четвъртък следващата седмица температурите ще се понижават с няколко градуса, като най-хладно ще бъде в сряда и четвъртък. За района на София ще бъде около 16 градуса, но в останалата равнинна част от страната - между 20-22 градуса. Предстоят валежи около 23 - 24 май, обясни още Героги Рачев. Доц. Георги Рачев - климатолог: "В този момент в България месечната норма на валежите е изпълнена около 40%. В Бургас, където трябваше да бъде най-сухо вече са изпълнили месечната норма, а ни предстоят още около 23-24 май

Веселякът доктор Ненков става зам.-министър на здравеопазването

http://offnews.bg/news/n_1/n_655333.html

Доктор Мирослав Ненков, известен с чувството си за хумор и веселия си нрав, е приел предложение да поеме поста заместник-министър на здравеопазването. Това потвърди самият той пред БНТ тази сутрин. Д-р Ненков каза, че очаква да работи добре със здравния министър Николай Петров, с когото се познават отдавна. „Да, получих предложение от проф. Петров. Мисля, че заповедта ми за назначение е разписана”, каза той. Ненков заема поста на д-р Апостолов, който беше назначен и уволнен само ден след това заради телевизионен репортаж, в който бе показан спорен случай в бургаска болница. „Трябва ми време да се организирам малко. Буквално току-що започвам. Рано е да начертая някакъв план за дейността на екипа в министерството и за моята лично. Дайте ми време”, каза още Ненков в отговор на въпрос каква ще бъде първата задача, с който ще се захване. Мирослав Ненков бе здравен министър в служебното правителство на Георги Близнашки. До момента той бе координатор по донорство и началник отделение в Клиниката по анестезиология, реаниматология и интензивно лечение във Военномедицинска академия. Водеше и предаване по Дарик радио, но сега като зам.-министър неговият глас вече няма да се чува по радиото.

Виена отбелязва 300-годишнината от рождението на Мария Терезия

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/05/12/2966189_viena_otbeliazva_300-godishninata_ot_rojdenieto_na/?ref=rss


На 13 май 1717 г. - точно преди 300 г., е родена ерцхерцогиня Мария Терезия – единствената жена от династията на Хабсбургите, управлявала Австрия. В чест на императрицата - стратег, майка и реформатор, в събитийния календар на столицата Виена през годината са включени десетки мероприятия и изложби.


Мария Терезия (1717 – 1780) е била изключителна владетелка. Тъй като баща й император Карл VI умира без да има наследник от мъжки пол, през 1740 г. тя става първата...

Активи за $ 40 млрд. Взе ли им държавата поне 20% от цената и колко подари?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6217272

Активи за $ 40 млрд. Взе ли им държавата поне 20% от цената и колко подари?Чао на тази “приватизация”! Трябва нов закон за държавната собственост “Приватизация” като безстопанственост, като синоним на корупция - това е един от атавизмите на прехода и на този процес трябва да се сложи край. И да бъде заменен с едно разумно и нормално управление на държавното имущество. Какво стана в началото на прехода?

Цените на петрола се увеличават незначително

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-увеличават-незначително_l.a_i.742471_at.1.html

Според данните от търговията на 11 май стойността на юлския договор за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон се увеличи с 0,55 долара...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване