Започна 9-дневен театрален маратон в Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6218268

Започна 9-дневен театрален маратон в БлагоевградКметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и проф. д-р Ивайло Христов откриха юбилейното V издание на театралния фестивал "Тара-ра-бумбия". Стотици зрители аплодираха изключителната игра на студентите ІV курс НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в Драматичен театър "Никола Вапцаров". В края на изключителната игра на актьорите по текстове Василий Шукшин

Борисов назначи още 9 зам.-министри в 5 министерства

http://offnews.bg/news/n_1/n_655364.html

Премиерът назначи още деветима зам.-министри в пет министерства, съобщиха от правителствената пресслужба.  В Министерството на външните работи са назначени четирима зам.-министри.  Юрий Щерк има дългогодишна дипломатическа кариера. В периода 2011-2012 г. е посланик в Израел. Бил е постоянен представител на България в Съвета на Европа, а също така е ръководил Делегацията на ЕС в Узбекистан. Завършил е международно публично право в Московския държавен институт по международни отношения. Специализирал е дипломатическо обучение в института „Хувър“ към Станфордския университет в САЩ. Тодор Стоянов има дългогодишна кариера в МВнР. От 2012 г. до 2016 г. е посланик на България в Португалската република. Бил е временно управляващ българското посолство в Рим и генералното консулство в Милано. Магистър е по международни икономически отношения от УНСС. Емилия Кралева е дипломатически служител в МВнР от 1992 г. В периода май 2012 г. – октомври 2016 г. е посланик на България в Гърция. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност история и втора специалност английски език. Георг Георгиев е бакалавър по политология и магистър по политическо консултиране от СУ „Св. Климент Охридски“. Професионалното му развитие стартира в сферата на европейските въпроси като сътрудник на български евродепутати, а през 2014 г. е избран за народен представител в 43-ото Народно събрание. Двама зам.-министри са назначени в Министерството на земеделието, храните и горите. Цветан Димитров поема за трети път този пост, като преди това е бил заместник-министър в първия и втория кабинет на Борисов. Атанас Добрев е бил парламентарен секретар в Министерството на земеделието и храните, а през 2014 г. става директор на дирекция „АОЕУ“ във ведомството, след като дълги години е работил в ДФ „Земеделие“. Магистър е по стопанско управление от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.  Мирослав Ненков официално е назначен за зам.-министър на здравеопазването. Той обяви по-рано днес, че е приел да поеме поста. Ненков беше здравен министър в служебното правителство на Георги Близнашки, а служебния кабинет на Марин Райков беше зам.-министър на здравеопазването.  Ненков е назначен на мястото на д-р Стоил Апостолов, който беше назначен и уволнен само ден след това заради телевизионен репортаж, в който бе показан спорен случай в бургаска болница. Султанка Петрова е назначена за заместник-министър на труда и социалната политика. Избрана е за народен представител в 43-ия парламент. Доктор е на педагогическите науки и магистър по социални дейности от СУ „Св. Климент Охридски“. За заместник-министър на културата е назначен Румен Димитров, който е заемал същата длъжност и в периода 2001-2002 г. Бил е директор и главен художествен ръководител на Държавния пътуващ театър – София и на Драматичния театър „Кр. Кюлявков“ – Кюстендил. Завършил е актьорско майсторство в НАТФИЗ, специализирал е и мениджмънт в сферата на културата.

Ердоган: Посещението ми в САЩ ще сложи ново начало в отношенията между двете държави

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218253

Ердоган: Посещението ми в САЩ ще сложи ново начало в отношенията между двете държавиТурският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че посещението му в Съединените щати следващата седмица ще възвести ново начало в отношенията между двете държави, предаде Ройтерс, цитира БТА. Отношенията между двете съюзнички от НАТО са обтегнати заради различия в политиките за Сирия. САЩ обявиха план за въоръжаване на сирийските кюрдски Сили

Пламен Константинов: Някои в Русия си мислят, че това е пазар за коне

https://www.24chasa.bg/sport/article/6218255

Пламен Константинов: Някои в Русия си мислят, че това е пазар за конеПламен Константинов киментира изказването на неговия колега Рафаел Хабибулин, който го нарече "циганин-конекрадец". Селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол Пламен Константинов подписа нов 2-годишен договор с "Локомотив" Новосибирск, след като изведе тима до бронзовите медали в руската Суперлига, предава Би Ти Ви.

Бойко Борисов назначи още девет заместник-министри

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/12/2970051_boiko_borisov_naznachi_oshte_devet_zamestnik-ministri/?ref=rss


Със заповед на премиер Бойко Борисов бяха назначени девет зам.-министри, съобщиха от правителствената пресслужба. Сред тях личат имената на депутатите от предишния парламент Султанка Петрова и Георг Георгиев, както и това на Мирослав Ненков, който заемаше същата позиция в здравното министерство в служебния кабинет на Марин Райков.

Четирима души са назначени за зам.-министри във външно министерство. Бившият посланик в Израел Юрий Щерк е един от тях. Той е бил и е постоянен...

БСП обвини управляващите за първи лобистки закон в 44-то Народно събрание

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bsp-obvini-upravliavashtite-za-pyrvi-lobistki-zakon-v-44-to-narodno-sybranie-239257/

Става дума за общ законопроект на ГЕРБ и Обединените патриоти за промени в Закона за опазване на земеделските земи

Спортът забавя стареенето, доказаха учени

http://www.moreto.net/novini.php?n=351092

Учени от университета Бригам Йънг установиха, че интензивните физически упражнения са свързани с 9-годишно забавяне на стареенето на клетъчно ниво, съобщи ЮПИ. За целите на изследването били анализирани данни за 5823-ма възрастни хора.

Руси Статков: Над 20 години приватизацията носи загуби на България

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/rusi-statkov-nad-20-godini-privatizaciiata-nosi-zagubi-na-bylgariia-239245/

Продължава да има неяснота колко е държавната собственост и кой и как се разпорежда с нея, заяви Статков, който е член на надзорния съвет на АПСК

Хората могат да подушат някои миризми по-добре от кучетата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6218251

Хората могат да подушат някои миризми по-добре от кучетатаХората имат способността да надушват някои миризми по-добре от кучетата и това се отнася най-вече до тези, свързани с виното, шоколада и съставка на бананите пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Екипът на Джон Макган от университета Рътгърс установи, че човешкият нос без проблем може да проследи диря от шоколад по пода.

БСП с най-много депутати в ръководството. Нинова ги сменя

http://clubz.bg/53824-bsp_s_naj_mnogo_deputati_v_rykovodstvoto_ninova_gi_smenq

На пленум днес БСП ще решава дали членовете на изпълнителното бюро, които са депутати, да запазят постовете си в ръководството на партията. Очаква се темата да е повод за ожесточени дебати. Това е поредната инициатива на лидера на БСП Корнелия Нинова за обновление в партията.

Кратък преглед върху имената, влизащи в ръководствата на най-големите партии у нас показва, че голяма част от тях са и депутати. Най-голям дял народни представители в ръководството има именно в БСП - близо 70% В Изпълнителното бюро депутати са Корнелия Нинова, Стефан Данаилов, Александър Симов, Валери Жаблянов, Весела Лечева, Драгомир Стойнев, Иван Ченчев, Кирил Добрев, Красимир Янков, Крум Зарков, Стоян Мирчев. На "Позитано" 20 има 11 депутати от общо 16 души партийно ръководство.

На второ място по този показател е ГЕРБ с 54% депутати в Изпълнителната комисия на партията. Това са Бойко Борисов (той бе избран за депутат преди да стане премиер), Цветан Цветанов, Красимир Велчев, Менда Стоянова, Томислав Дончев (бе избран за депутат преди да стане вицепремиер) и Пламен Нунев. Ръководството на ГЕРБ се състори от 11 души, а от тях 6 са депутати.

ДПС е на трето място като 30% от членовете на Централното оперативно бюро са и депутати. Това са Мустафа Карадйъ, Ахмед Ахмедов, Джевдет Чакъров, Йордан Цонев, Нигяр Джафер, Рамадан Аталай. Партийното ръководство на ДПС се състои от 20 души, като депутатите в него са 6.

Баща на починало дете дари средствата за лечението му в помощ на други деца

http://www.mediapool.bg/bashta-na-pochinalo-dete-dari-sredstvata-za-lechenieto-mu-v-pomosht-na-drugi-detsa-news263781.html

Христо Христов, баща на бебето Дилян от Русе, което почина през януари от онкологично заболяване, реши да дари 136 172.78 хил. лв. от набраните за лечението на детето средства, за да помогне на други нуждаещи се. Това съобщиха от Българския дарителски форум в петък. Неговата воля е да подкрепи с 66 172,78 лв. три деца с онкологични заболявания, а останалите 70 000 лв. – да даде на фондация "Искам бебе" за инвитро процедури на семейства с репродуктивни проблеми. До края на май екипът на фондацията ще обяви условията, при които ще се дарят средствата - за 14 двойки по 5 хиляди лева. Трите деца, чието лечение ще бъде подпомогнато, са Мартин Дерибеев, Тарик Чинчинов и Радослав Дойчев. Екипът на дарителската платформа ДМС благодари на бащата за изключителния жест и подкрепата, както и на ОББ за адекватната и бърза реакция при осъществяване на дарителската му воля. След дарението средствата за лечението на Тарик са събрани и кампанията в DMS спира. Мартин се възстановява след лечение от сарком на Юинг и средствата послужиха за продължаващо лечение в Турция, за което Фондът за лечение на деца отказа финансиране. Радослав е бил опериран в началото на май. Предстоят 6 курса химиотерапия и нова операция през юни. За неговото лечение след дарението остава да се наберат още 5500 лв. Може да подкрепите Радо на 17 777 с кодова дума DMS RADО.  

Хари Реднап е готов да върне Бербатов в английския футбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/12/2970042_hari_rednap_e_gotov_da_vurne_berbatov_v_angliiskiia/?ref=rss


Димитър Бербатов може да се завърне в английския футбол, макар и във второто му ниво - Чеммпъншип. Той е желан от бившия селекционер на Англия Хари Реднап, който днес подписа постоянен договор като мениджър на "Бирмингам".

Реднап пое бирмингамци преди последните три кръга на сезона и след две загуби и една победа успя да ги спаси от изпадане. Отборът завърши на 20-а позиция - на две точки от зоната на изпадащите, в която останаха "Блекбърн",...

Най-малко 10 загинали и 35 ранени при нападение в Пакистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218243

Най-малко 10 загинали и 35 ранени при нападение в Пакистан

Най-малко 10 души са убити и 35 други ранени, включително и заместник-председателят на Сената на Пакистан Маулана Гхафор Хайдери, след като неговият конвой е нападнат в района на град Куета в петък, съобщава вестник The Express Tribune, цитиран от Фокус. Говорейки малко след атаката, Хайдери заяви: „Експлозията беше изключително мощна“.

Предадоха на съд син, опитал да убие майка си с особена жестокост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218208

Предадоха на съд син, опитал да убие майка си с особена жестокост23-годишният Петър П. е предаден на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен по две обвинения – опит да убие майка си с особена жестокост и за непристойни действия, съпроводени със съпротива срещу орган на властта, изпълняващ задължение по опазване на обществения ред, отличаващи се с изключителен цинизъм и дързост,

С подкрепата на "Русатом сервис" в Козлодуй беше открита нова детска площадка

http://econ.bg/Новини/С-подкрепата-на-Русатом-сервис-в-Козлодуй-беше-открита-нова-детска-площадка_l.a_i.742493_at.1.html

На 11 май 2017 година в град Козлодуй с тържествена церемония бе открита детска площадка, построена с подкрепата на руската компания АО „Русатом...

Договорът с мобилен оператор може да се прекрати до 7 дни без неустойки

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/12/2970031_dogovorut_s_mobilen_operator_moje_da_se_prekrati_do_7/?ref=rss


Договорът с мобилен оператор може да бъде прекратен без неустойки до 7 дни след сключването му, ако клиентът не е дал съгласието си той да влезе в сила веднага, припомнят от Комисията за защита на потребителите.

Така потребителят ще има право да обмисли условията и ако прецени, че са неизгодни за него, да се откаже – каквато възможност се дава в 14-дневен срок при покупки от разстояние.

Потребителят по никакъв начин не може да бъде принуден да...

Двойна експлозия в центъра на Рим, няма данни за пострадали

http://www.mediapool.bg/dvoina-eksploziya-v-tsentara-na-rim-nyama-danni-za-postradali-news263780.html

Експлозии причиниха щети на автомобил близо до пощенски клон в центъра на Рим. Както изглежда, никой не е пострадал. Това съобщиха италианските медии, цитирани от Ройтерс. "Двойна експлозия в Рим. По първоначални данни от местопроизшествието никой не е пострадал. Само един автомобил е понесъл щети", посочи на сайта си обществената телевизия РАИ, като се позова на служител на органите за спешна реакция. По думите му ситуацията е "под контрол". Според друга официална информация, публикувана в Туитър, район близо до Циркус Максимус е бил отцепен от съображения за сигурност, но автомобилното движение не е възпрепятствано. РАИ съобщи, че са открити две устройства близо до паркирани автомобили в района, където властите проучват всички възможни причини - включително дали става дума за писмо бомба или за някакво сходно самоделно взривно устройство. На телевизионни кадри от мястото се виждат полицаи и пожарникари, а част от улицата е затворена с полицейска лента. В миналото подобни взривове в Италия са били дело на анархисти. Засега няма поета отговорност. Заради срещи на Г-7 Италия взе неотдавна изключително строги мерки за сигурност.

НСИ: Почти 2% повече нови места има в детските ясли

http://www.cross.bg/yasli-detskite-detzata-1542703.html

/КРОСС/ Към 31.12.2016 г. в страната функционират 829 самостоятелни детски ясли и яслени групи в състава на детски градини (ДГ) с общо 32 611 места в тях. Продължава очерталата се в последните години тенденция на увеличение както на броя заведения, така и на местата в тях, като в сравнение с предходната година броят на местата в детските ясли в страната нараства с 571, или с 1.8%. В градовете детските ясли са 703 с 30 264 места, а в селата - 126 с 2 347 места.Осигуреността с места в детските ясли към 31.12.2016 г. общо за страната е 16.5%, като най-висока е тя в областите Габрово (25.7%), Благоевград (23.8%) и Ловеч (21.1%). През 2016 г. в самостоятелни детски ясли и яслени групи в състава на ДГ са постъпили 30 486 деца, или с Разпределението на децата, отглеждани в детски ясли, по възраст през 2016 г. се запазва без изменения. Най-голям е относителният дял на децата на 2-годишна възраст - 80.3%, а най-малък - на децата на възраст до 1 година - 0.1%. В края на 2016 г. обхватът на децата, отглеждани в детски ясли, общо за страната е 16.4% и в сравнение с предходната година се увеличава с 0.2 процентни пункта. Най-високи са стойностите на показателя за областите Габрово (22.8%), София (столица) (22.2%) и Благоевград (20.0%). Към 31.12.2016 г. по основно трудово правоотношение в детските ясли работят 7 595 медицински и други специалисти, които отглеждат, възпитават и обучават децата. Медицинските специалисти по здравни грижи са 3 802, като 93

Приходите от нощувки на чужденци се увеличават с 25.5 на сто през март

http://www.mediapool.bg/prihodite-ot-noshtuvki-na-chuzhdentsi-se-uvelichavat-s-255-na-sto-prez-mart-news263779.html

Приходите от нощувки през март достигат 39.8 млн. лв. или с 13.9 на сто повече в сравнение с март 2016 година, съобщи Националният статистически институт в петък. Регистрирано е увеличение на приходите както от чужденци - с 25.5 на сто, така и от българи - с 4 на сто. През март в страната са работили 1 884 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 55.1 хил., а на леглата - 111.8 хиляди. В сравнение с март 2016 г. общият брой на местата за настаняване намалява с 1.8 на сто, а на леглата в тях - с 3.5 на сто. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през март, е 782.6 хил., или с 5.5 на сто повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо увеличение на нощувките (със 7.3 на сто) се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди. През март 2017 г. в хотелите с 4 и 5 звезди са направени 72.5 на сто от общия брой нощувки на чужденци и 35.3 на сто - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 19.3 на сто от нощувките на чужденци и 32 на сто - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 8.2 и 32.7 на сто. Пренощувалите в местата за настаняване през март се увеличават с 6.4 на сто в сравнение със същия месец на 2016 г. и достигат 382.0 хиляди. Пренощувалите чужденци са 121.4 хил., или със 17.8 на сто повече в сравнение с март 2016 г., като 71.2 на сто от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 2.5 нощувки. Общата заетост на леглата в местата за настаняване през март 2017 г. е 23.6 на сто, като се увеличава с 1.9 процентни пункта в сравнение с март 2016 година. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди - 34.1 на сто.

Food revolution България - родителите най-после имат възможност да повлияят върху Рецептурника за детските градини

http://www.moreto.net/novini.php?n=351108

Когато трябва да сготвим нещо вкусно и здравословно на детето, ние търсим съвет от други майки, питаме в групи, следим любимите си блогове. И всяка решава за себе си и за своето дете. Когато обсъждаме храната, която децата ядат в държавните детски градини - всички се обединяваме зад едно твърдение: “Рецептурникът е остарял.

Огромен пожар обхвана Олимпийския парк в Сидни (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218191

Огромен пожар обхвана Олимпийския парк в Сидни (Видео)30-годишен мъж е в болница, след като се е надишал с отровни газове при огромен пожар, който обхвана Олимпийския парк в Сидни, предаде „Руптли”. Повече от 70- пожарникаря се бориха с огъня, за да го потушат, предаде NOVA. Не се съобщава за жертви. Причините за пожара не са

Тръмп създаде комисия, която да разследва недоказаните му твърдения за изборни измами

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/12/2970039_trump_suzdade_komisiia_koiato_da_razsledva/?ref=rss


Американският президент Доналд Тръмп създаде комисия за разследване на изборните измами, съобщи Белият дом. Месеци наред новият президент подхвърляше недоказани твърдения, че е имало масови фалшификации на изборите през ноември 2016 г., които той самият спечели.

Първоначално Тръмп твърдеше, че е получил "народния вот" - тоест, по-голям брой хора са гласували за него, отколкото за Хилъри Клинтън. По-късно се оказа, че истината е тъкмо обратната.

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот на българите е 74.7 години

http://www.mediapool.bg/ochakvanata-sredna-prodalzhitelnost-na-predstoyashtiya-zhivot-na-balgarite-e-747-godini-news263778.html

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2014 - 2016 г., е 74.7 години, като спрямо предходния период (2013 - 2015 г.) тя се увеличава с 0.2 години. Това съобщи в петък Националният статистически институт. Показателят за очаквана продължителност на живота показва средната продължителност на предстоящия живот на новородените при хипотеза за неизменност в интензивността на наблюдаваната през дадена година повъзрастова смъртност, напомнят от НСИ. България заедно с Латвия (74.8) и Литва (74.6 години) е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз, а с най-висока са Испания (83.0) и Италия (82.7 години). Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население. Средната продължителност на живота при мъжете е 71.2 години, докато при жените е със 7 години по-висока - 78.2 години. За периода между 2006 и 2016 г. увеличението при мъжете е с 2.2 години, а при жените - с 1.9 години. Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 2.9 години по-висока (75.5 години) отколкото на населението в селата (72.6 години). Спрямо 2006 г. за населението в градовете увеличението е с 2.5 години, а за населението в селата е с 1.1 години. За хората, достигнали възраст 65 навършени години, очакваната продължителност на живота е 16 години, като за мъжете и жените тя е съответно 14.1 и 17.6 години. За десетгодишен период (2006 - 2016 г.) очакваната продължителност на живота на хората, навършили 65 години, се е увеличила с 1.3 години (1 за мъжете и 1.5 за жените). Средната продължителност на живота варира от 72.6 години в област Видин и област Монтана до 76.4 години в област Кърджали, като общо в осем области тя е над средната за страната. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Монтана (7.9 години), а най-малка - в областите София (столица) и Шумен (6.2 години).

Кристиан излиза предпоследен на финала на "Евровизия"

https://www.actualno.com/showbusiness/kristian-izliza-predposleden-na-finala-na-evrovizija-news_610902.html

Организаторите на песенния конкурс на "Евровизия" определиха реда на изпълненията за големия финал, който ще се проведе в събота. За него се класира и българският представител Кристиан Костов.Според официалната информация Кристиан ще излезе на сцената, за да изпее песента

В бургаските училища има 2364 свободни места за първокласници

https://www.24chasa.bg/region/article/6218245

В бургаските училища има 2364 свободни места за първокласнициВ бургаските училища има 2364 свободни места за първокласници. Това съобщиха от общината. Електронната система за регистрация ще е отворена за родителите на 15 май от 8.00 часа. По предварителна информация завършващите четвърта подготвителна група в детските градини и училищата в града са 1989. В новото училище "Ал. Г.

Кристиан излиза предпоследен на сцената на финала на "Евровизия"

https://www.actualno.com/showbusiness/kristian-izliza-predposleden-na-scenata-na-finala-na-evrovizija-news_610902.html

Организаторите на песенния конкурс на "Евровизия" определиха реда на изпълненията за големия финал, който ще се проведе в събота. За него се класира и българският представител Кристиан Костов.Според официалната информация Кристиан ще излезе на сцената, за да изпее песента

СУ"Асен Златаров" в Шабла изпрати зрелостниците си

//dariknews.bg/regioni/dobrich/suasen-zlatarov-v-shabla-izprati-zrelostnicite-si-2023165

СУ „Асен Златаров“ в Шабла изпрати своите зрелостници от випуск 2017 година - 23 момичета и момчета с класен ръководител Атанаска Русева. Техни официални гости бяха кметът на община Шабла Мариян Жечев, председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, Миглена С

Варна поема 10 млн. лв. дълг заради проекта за градски транспорт

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/varna-poema-10-mln.-lv.-dylg-zaradi-proekta-za-gradski-transport-2023162

Варненските общински съветници от финансовата комисия дадоха съгласие за поемане на общински дълг от над 10,2 млн. лв. и упълномощиха кметът на града да издаде запис на заповед в полза на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Сумата гарантира пълния размер на

Даниел Панов откри шестия Национален събор на овцевъдите в България

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/daniel-panov-otkri-shestiia-nacionalen-sybor-na-ovcevydite-v-bylgariia-2023164

Под звуците на 101 каба-гайди от Калофер и с атрактивни ритуали на кукери от Банско започна шестият Национален събор на овцевъдите в България, който се провежда край Петропавловския манастир. Тридневният фестивал бе открит от кмета на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общини

7-годишно момче е с опасност след инцидент на пътя

//dariknews.bg/regioni/pleven/7-godishno-momche-e-s-opasnost-sled-incident-na-pytia-2023166

На 11 май 2017 година в 17:25 часа в град Пордим, 21-годишен плевенчанин при управление на лек автомобил "Рено Канго" по непредпазливост е причинил ПТП, вследствие на което е пострадал 7-годишен пешеходец от Пордим. Момчето неправилно е пресичало пътното платно.
Пострадалият незабавно е тран

Таблет, смартфон и раница, ако донесеш много боклуци

//dariknews.bg/regioni/burgas/tablet-smartfon-i-ranica-ako-donesesh-mnogo-bokluci-2023167

Таблет, смартфон „Леново Вайб“ и раница са наградите за първите трима, които донесат най-много боклуци утре до Пантеона в Морската градина. Инициативата е на кампанията „Бургас Рециклира“ и се нарича „Състезание по събиране на електронни отпадъци.

Можете да предадете всякакво домашно

Новият френски президент ще се срещне с Меркел

//dariknews.bg/novini/sviat/noviiat-frenski-prezident-shte-se-sreshtne-s-merkel-2023168

Германската канцлерка Ангела Меркел ще се срещне в понеделник в Берлин с новия френски президент Еманюел Макрон, който ще встъпи в длъжност предишния ден, съобщи днес нейният говорител Щефен Зайберт, цитиран от Франс прес. Той не уточни какви теми ще обсъдят Меркел

Властта се отметна – няма да има полицай във всяко село

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vlastta-se-otmetna-niama-da-ima-policaj-vyv-vsiako-selo-2023171

Властта се отметна – няма да има полицай във всяко село. В кулоарите на парламента вътрешният министър Валентин Радев обясни по нов начин идеята – не се предвиждало физическо присъствие на униформен във всяко населено място, а да бъде наблизо и да може да реагира.<

65 военни арестувани във Венецуела на фона на протестите срещу властта

http://offnews.bg/news/n_1/n_655361.html

Най-малко 65 военни са арестувани във Венецуела, съобщи адвокат, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. Той уточни, че сред задържаните има офицери и капитан от голяма погранична част. Алонсо Медина от адвокатско сдружение "Форо пенал" каза, че някои от офицерите са обвинени в измяна на родината и подклаждане на размирици, а други още очакват да се явят на изслушване в съда. Опозиционният лидер Енрике Каприлес пък твърди, че сред военните във Венецуела има "пълно разделение" и "дълбоко недоволство" от правителството. Арестите на военни са извършени на фона на продължаващата повече от месец политическа криза и многохилядни протести против президента социалист Николас Мадуро и с искане за предсрочни избори, при които до момента загинаха 38 души.  Мадуро назначи вчера нов министър на здравеопазването след публикуването в сряда на тревожни данни за детската смъртност в страната, предаде Франс прес. Новият министър Луис Лопес Чехаде заменя Антонела Капоралес. Според разпространен от здравното министерство епидемиологичен бюлетин между 2015 и 2016 г. детската смъртност се е увеличила с повече от 30 процента, което потвърждава тежката здравна обстановка в страната. Сред основните причини авторите цитират сепсис, пневмония, преждевременно раждане и дихателни затруднения. Същият доклад съобщава за близо 66-процентов скок в майчината смъртност, свързана с бременността или раждането, през 2016 г., с регистрирани 756 смъртни случая. В документа се отбелязва експлозивен ръст - над 76 процента, в броя на заразените с малария - над 240 600 случая. Във Венецуела, където тази разпространявана от комари болест беше изкоренена преди половин век, сега са засегнати от малария 13 от общо 24 щата. Разорена от срива в цените на петрола, Венецуела страда от недостиг на храни и лекарства, а също от галопираща инфлация, която според Международния валутен фонд в края на годината ще достигне 720 процента. По данни на Венецуелската лекарска федерация болниците разполагат с едва 3 процента от необходимите им медикаменти.

Децата чудо, които промениха света

https://vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/decata-chudo-koito-promeniha-sveta-6069049

Ако когато чуете думата "вундеркинд" се сещате само за Моцарт, то непременно трябва да разберете и за другите известни личности, които се отличават с блестящи постижения още от деца

Млад шофьор блъсна друга кола и я запрати по пешеходец във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351103

22-годишен шофьор предизвика катастрофа вчера във Варна, при която пострадала пешеходец, съобщиха от МВР за Moreto.net. Неприятният инцидент станал около 18 часа на улица "Антим І". Младият водач на сеат, не спазил дистанция зад намаляващия пред него нисан джук и го блъснал.

2,8 милиона души са избягали от конфликтната зона в Източна Украйна

https://www.actualno.com/europe/28-miliona-dushi-sa-izbjagali-ot-konfliktnata-zona-v-iztochna-ukrajna-news_610941.html

Около 2,8 милиона души са избягали от конфликтната зона в Източна Украйна, съобщи ръководителят на местния клон на Международния Червен кръст и на Червения полумесец Даврон Мухамадиев. Около 2,5 милиона са вътрешно разселени лица, преместили се в централна Украйна. Други 1,2 милиона са потърсили убежище в Русия по данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Още 100 000 се намират в Беларус.

Карбовски ще обжалва присъдата си

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/karbovski-shte-obzhalva-prisydata-si-6069050

За присъдата на журналиста, за преследване като форма на дискриминация срещу правозащитник, съобщиха от БХК

Жельо Бойчев: Срам е първото действие на управляващите- лобистки законопроект

http://www.cross.bg/boiichev-vsichki-lobistki-1542719.html

/КРОСС/ „Срам е първото действие на новото НС да бъде лобистки законопроект. Възразяваме остро срещу това". Това коментира зам.-председателят на „БСП за България" Жельо Бойчев по темата. Той обясни, че според внесеното предложение от управляващите, се удължава 6-годишният срок, в който ако не са започнали строителни дейности по определените земеделски земи, те си връщат стария статут. Бойчев подчерта, че това решение засяга всички случаи на реализиране на големите ваканционни комплекси по нашето Черноморие. „Вместо промяната и обещания нов морал от мнозинството в това НС, сме свидетели отново на лобистко законодателство", каза той. „Големият въпрос е кого обслужва тази законодателна поправка. Кои са тези големи корпоративни инвестиционни проекти, които са принудили управляващото мнозинство, в изключително бърз порядък, да внесе тази законодателна поправка и НС да започне своята дейност, разглеждайки този лобистки законопроект?", попита Бойчев. Той подчерта, че БСП настоява всички граждански, екологични и неправителствени организации да направят внимателен анализ на всички тези обекти и да бъде предизвикана обществена дискусия.    

Осъдиха Мартин Карбовски за дискриминация

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/osydiha-martin-karbovski-za-diskriminaciia-6069050

Присъдата на журналистът е заради преследване като форма на дискриминация срещу правозащитника от БХК Радослав Стоянов

Миньорите от Бобов дол отново протестираха за неизплатени заплати

http://www.mediapool.bg/minyorite-ot-bobov-dol-otnovo-protestiraha-za-neizplateni-zaplati-news263777.html

Над 100 миньори от нощната и първа смяна от мини "Бобов дол" се събраха на протест в петък сутринта пред централното управление на дружеството заради неполучени заплати и неизплатени ваучери за храна. До 10 май миньорите трябваше да получат по половин заплата за месец март, но това не е станало. От декември м.г. не са получили и ваучерите за храна. От Инспекцията по труда в Кюстендил са изпратили на място трима експерти, за да се запознат и проверят ситуацията. Синдикатите започнаха нови преговори с ръководството и с протестиращите. Очаква се до края на деня да бъдат удовлетворени искания на миньорите - да бъдат изплатени част от заплатите им за март и предоставени ваучерите за декември, информираха синдикатите. При последните проверки в мините са били съставени актове и издадени предписания във връзка с неплатени обезщетения при съкращения и забавени заплати и ваучери.

Марешки е подал писмено съгласие за сваляне на депутатския му имунитет

http://www.mediapool.bg/mareshki-e-podal-pismeno-saglasie-za-svalyane-na-deputatskiya-mu-imunitet-news263776.html

Лидерът на "Воля" и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки е подал писмено съгласие за сваляне на депутатския му имунитет. Това съобщи в началото на днешното пленарно заседание председателят на парламента Димитър Главчев. Даденото съгласие е във връзка с искане на главния прокурор Сотир Цацаров за даване на разрешение за възбуждане /продължаване/ на наказателно преследване срещу Марешки. Главният прокурор е бил уведомен за писменото съгласие на депутата.

Жаблянов: Управляващите предлагат да се разреши безконтролното строителство по Черноморието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218186

Жаблянов: Управляващите предлагат да се разреши безконтролното строителство по Черноморието„Управляващите искат за по-малко от 24 часа да се промени текст, който разрешава безконтролното строителство по българското черноморско крайбрежие“, заяви зам.-председателят на НС и народен представител от „БСП за България“ Валери Жаблянов, информираха от пресцентъра на БСП. Той подчерта, че БСП е отказала категорично да подкрепи внасянето на този

Министър Радев: Главният секретар ми предложи Ивайло Иванов за шеф на СДВР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218151

Министър Радев: Главният секретар ми предложи Ивайло Иванов за шеф на СДВР"Главният секретар на МВР Младен Маринов ми предложи Ивайло Иванов да го наследи като шеф на СДВР Направи ми впечатление, че има 2 страници награди и веднага подписах". Това каза вътрешният министър Валентин Радев. Той връчи ключовете за нови патрулки, които ще бъдат използвани от катаджиите от София, Варна и Стара Загора.

Надя Ганчева: Вдъхновението си е в нас самите

https://vesti.bg/lyubopitno/kultura/nadia-gancheva-vdyhnovenieto-si-e-v-nas-samite-6069046

Тя и графичният дизайнер Христо Петров ще покажат своите произведения в галерия „Палитра” на ул. „Узунджовска” 1 в събота

Хари Реднап изпълнява мечтата на Бербатов за завръщане в Англия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6218187

Хари Реднап изпълнява мечтата на Бербатов за завръщане в АнглияДимитър Бербатов е в основата на плановете на Хари Реднап за атака на Висшата лига с "Бирмингам", твърди Vital Birmingham. Реднап вече бил говорил с Бербатов, твърди изданието. Мениджърът искал още Питър Крауч и Джърмейн Дефоу, след като успя да спаси отбора от изпадане, след като го пое от Джанфранко Дзола.

Назначени са зам.-министри в пет министерства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218194

Назначени са зам.-министри в пет министерстваСъс заповед на премиера Бойко Борисов са назначени девет заместник-министри. Предложенията са на съответните министри. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В МВнР заместник-министрите са четирима. Юрий Щерк има дългогодишна дипломатическа кариера. В периода 2011-2012 г. е посланик в Израел.

Не слагайте яйцата на най-горното отделение на вратата на хладилника

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6218170

Не слагайте яйцата на най-горното отделение на вратата на хладилникаЕксперти ни съветват да не държим яйцата на най-горното отделение на вратата на хладилника, а да ги съхраняваме в средното отделение в оригиналната им опаковка, пише в."Дейли мейл", цитиран от БТА. Според британското списание "Гуд хаускийпинг" по този начин могат да се избегнат промените в температурата и заразяване на продукта.

България, Латвия и Литва са с най-ниска продължителност на живота в ЕС

http://clubz.bg/53823-bylgariq_latviq_i_litva_sa_s_naj_niska_prodyljitelnost_na_jivota_v_es

България, Латвия и Литва са сред страните с най-ниска средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз. У нас тя е 74,7 години, а в двете Балтийски държави – съответно 74,8 г. и 74,6 г., показват последните данни на Националния статистически институт. На другия полюс в класацията са Испания (83 г.) и Италия (82,7 г.). 

В България мъжете доживяват средно до 71,2 г., докато жените живеят със 7 години повече – 78,2 г. За периода между 2006 и 2016 г. увеличението при мъжете е с 2,2 години, а при жените - с 1,9 години.

Според статистиката средната продължителност на живота на населението в градовете е с 2,9 години по-висока (75,5 г.), отколкото на населението в селата (72,6 г.).

За хората, достигнали възраст 65 навършени години, очакваната продължителност на живота е 16 години, като за мъжете и жените тя е съответно 14,1 и 17,6 години. 

За десетгодишен период (2006 - 2016 г.) очакваната продължителност на живота на лицата, навършили 65 години, се е увеличила с 1,3 години.

Първите ученици по швейцарската система за дуално образование завършват гимназия

http://www.mediapool.bg/parvite-uchenitsi-po-shveitsarskata-sistema-za-dualno-obrazovanie-zavarshvat-gimnaziya-news263775.html

Първите ученици в България, които се обучават по швейцарската система за дуално образование "учене чрез работа", завършват училище. На церемония на 15 май 20 ученици от Професионалната гимназия "Иван Хаджиенов" в Казанлък ще получат дипломи за машинни техници, по специалността "Машини и системи с цифрово-програмно управление". Това съобщиха организаторите на програмата. Професионалната гимназия "Иван Хаджиенов" е едно от двете училища в България, които през 2015 г. започнаха пилотно да прилагат швейцарския модел на дуално образование по проекта ДОМИНО (Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото), финансиран по Българско-швейцарската програма за сътрудничество. В обучението са участвали две паралелки от 9-и и 11-и клас, като общо 125 ученици се обучават по дуалната форма в две специалности - "Машинен техник - машини и системи с цифрово-програмно управление" и "Мехатроника". Учениците, които сега завършват, са имали възможността да учат по програмите на проекта, да работят в реална работна среда, насочвани от наставници, както и да получават заплащане по трудов договор. Според българското законодателството фирмите плащат на учениците 90 процента от минималната работна заплата, съобразно изработеното време. Трите фирми-партньори по програмата в Казанлък са плащали на учениците повече от 90 процента от минималния осигурителен праг за професията. "Учениците излизат подготвени и могат да започнат работа на пълен работен ден в заводите, в които вече са се обучавали и работили", казва Петя Евтимова - ръководител на проекта ДОМИНО. Тя допълва, че навлизането на дуалното образование в България е на "прав" път - училищата обучават учениците по търсени професии, а бизнесът активно участва в подготовката на бъдещите си кадри. Необходими са обаче бързи промени в законодателството за въвеждането на принципите на дуалното образование, отбелязва Евтимова. Само през следващите две години близо 600 ученици в България ще завършат дуално образование по швейцарския модел. До 2019 г., когато проектът приключва, се планира да обхване поне 1200 ученици в най-малко десет професии. Сега по проекта се обучават 425 ученици, по пет професии в 16 професионални гимназии в страната, с участието на над 63 водещи български и чужди фирми-партньори. През новата учебна година в проекта се очаква да се включат нови 14 училища с три нови професии. Бюджетът на проекта е 3 530 000 швейцарски франка, като 15 процента е съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката.

Защо Кристиан Костов пее за България, а не за Русия

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/05/12/2970032_zashto_kristian_kostov_pee_za_bulgariia_a_ne_za_rusiia/?ref=rss


"Дневник" препечатва интервюто от "Дойче Веле". Снощи 17-годишният Кристиан Костов, с двойно българско и руско гражданство, класира страната на финала на песенния конкурс в "Евровизия" в Киев.

Кристиан Костов е един от фаворитите на тазгодишното издание на "Евровизия". Той ще представи България. А можеше да се яви и от името на Русия, защото е роден в Москва, пише руската редакция на Дойче Веле. 17-годишният Кристиан Костов е...

Средната възраст на медицинските сестри в България е 53 години

http://www.mediapool.bg/srednata-vazrast-na-meditsinskite-sestri-v-bulgaria-e-53-godini-news263774.html

Средната възраст на българските медицински сестри е 53 години, каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи по време на тържество по повод на Международния ден на сестринството. През последните 10 години общо близо 10 хиляди медицински сестри и акушерки са напуснали страната. "Държавата трябва да предприеме спешни мерки, за да останат медицинските сестри да работят в България", коментира тя. Не във всички лечебни заведения е подписан Колективният трудов договор в сектора "Здравеопазване", според който началната работна заплата на медицинска сестра трябва да е 700 лева, каза още Василева. В отговор на въпрос, свързан с напускането на медицинските сестри и ниското заплащане на труда им, министърът на здравеопазването Николай Петров каза пред журналисти, че е разговарял с председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова, за да се организира среща, на която да се обсъдят проблемите и да се търси решението им в най-скоро време.

“T.R.A.P. Fest Open Air: Музика, Творчество, Вдъхновение“ на 24 май в “Маймунарника”

http://www.cross.bg/trotoara-razlichni-mladite-1542718.html

/КРОСС/ Фондация "Тротоара" представя и подарява цял ден празник за младежите в София с безплатни работилници, уъркшопи и концерт! Поканени са всички до 18 г. и всички, които се чувстват на толкова! На 24 май в Борисовата градина Фондация "Тротоара" представя за първи път напълно безплатен, забавен и вдъхновяващ "T.R.A.P. Fest Open Air: Музика, Творчество, Вдъхновение". Еднодневният фестивал е част от поредицата събития организирани от "Тротоара", предназначени за младежи до и над 18 годишна възраст. Началото е в 11.00 ч., когато в клуб "Маймунарника" в Борисовата градина на открито ще стартират различни по теми, стил и вдъхновение работилници. Те ще са обособени по зони така, че младите хора с различни интереси да открият по нещо за себе си, да опитат и се докоснат до различни видове изкуства, спорт и игри. Работилниците ще са в областите: хенд-мейд арт, рисуване, музика, актьорско майсторство, танци, литература, настолни игри, екология, велосипеди и други. За ментори са поканени хора с опит и най-вече с желание да работят именно за младите. Младежите ще имат възможност да се включат в творческите дейности и да участват активно в създаването на нещо, което ще могат да си вземат за спомен. Фестивалът ще завърши с много музика с доброволното участие на млади и чувставащи се такива банди, а началото на концерта е от 18.00 ч. Ще чуем групите P.I.F

Драго Драганов: Кристиан се превърна в сензацията на „Евровизия” 2017

http://www.moreto.net/novini.php?n=351096

„Кристиан Костов се превърна в сензация на „Евровизия” 2017”. Това каза в ефира на „Здравей, България” дългогодишният водещ на конкурса у нас Драгомир Драганов. Той обясни, че не само денят на финала на конкурса – събота, но и днешният е много важен за българският представител.

СДС избира председател между двама, очаква се пак да е Лукарски

http://offnews.bg/news/n_1/n_655362.html

СДС утре провежда Национална конференция, на която се очаква да си избере нов председател. Слуховете сочат, че шеф на най-старата синя организация ще стане отново старият й председател Божидар Лукарски. Той подаде оставка след загубата на вота, но отново е кандидат за поста, макар това да не е потвърдено. Освен него за председател на СДС се е кандидатирал и Тодор Грозданов, който е издигнат от СДС - Красно село и подкрепен от СДС - София. Грозданов е член на СДС от 2009 г. и е участвал в протестите на площада през 1997 г., което е записал в CV, изпратено до медиите. Тодор Грозданов е адвокат на свободна практика.  За член на НИС е номиниран Пламен Антов, доктор по финанси, юрист, член на СДС от 1990 г.

Личности, които са роднини (галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6218178

Личности, които са роднини (галерия)Светлините на прожектора винаги са били върху тези хора. Знаете ли обаче, че техните предшественици са били дори по-известни от тях? Сайтът Bright Side прави проучване на родословието на някои от най-известните личности на света, а резултатите са повече от любопитни. Бионсе и Густав Малер Оказва се, че Кралица Бей имаавстрийски корени.

Синдиците на КТБ събраха близо 7 млн. лева през април

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/sindicite-na-ktb-sybraha-blizo-7-mln-leva-prez-april-239233/

Само през миналия месец от осребряване на имущество на обявената във фалит кредитна институция по сметките ѝ са влезли над 4,1 млн. лева

БСП настоява НЗОК да плати надлимитната дейност на болниците

http://www.mediapool.bg/bsp-nastoyava-nzok-da-plati-nadlimitnata-deinost-na-bolnitsite-news263773.html

"БСП за България" настоява решението на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от 17 януари 2017 г. за плащане на надлимитната дейност на болниците за 2016 г. незабавно да бъде изпълнено. Ако това не се случи, социалистите ще подкрепят Българския лекарски съюз да отнесе въпроса до Върховния административен съд. Това заяви депутатът проф. Георги Михайлов в декларация от името на БСП в петък. Той отбеляза, че тази медицинска дейност е безспорна, след като е приета от НЗОК. В началото на седмицата стана ясно, че НЗОК няма да изплати гласуваните 19.5 млн. лева за финансиране на извършената надлимитна дейност на болниците за 2016 година, тъй като от Министерството на финансите отказват да я финансират, а самата каса е в преразход за дейностите за тази година. От БСП настояват да бъде преразгледан и увеличен бюджетът на НЗОК и той да бъде структуриран по адекватен начин в различните направления на дейност, а не предварително да бъде залаган дефицит. “По неизвестни причини, независимо от декларираните увеличения в Националния рамков договор за 2017 г., практически са намалени лимитите между 5 и 15 процента за различните университетски, областни, общински и частни болници, коментира Михайлов. Въпреки уверенията в последния момент, че има осигурени три процента допълнително за всеки месец от тримесечието, тези три процента не могат да компенсират драстичното намаление, добави той. По данните, предоставени от НЗОК, надлимитната дейност на болниците за периода от октомври 2016 г. до април 2017 г., която все още не е платена, е над 34 млн. лева, посочи Михайлов. “Скандално е, че определени болници, без всякаква основателна причина, са получили рязко увеличаване на финансирането, а болници с национално значение, каквито са университетски и областни болници, на практика имат също толкова необосновано намаляване на финансирането“, коментира той. Михайлов даде пример, че е абсолютно неприемливо институция като "Пирогов" да получи 800 хиляди лева по-малко финансиране. От БСП настояват предлаганите лимити на лечебните заведения за болнична помощ да бъдат предварително обсъждани, за да може всяка болница да планира своите приходи и разходи. Необходимо е спешно преразглеждане на националната здравна карта и стартиране във възможно най-ранни срокове на преговорите за НРД 2018 г., смятат социалистите. Те искат и сериозен парламентарен дебат по проблемите на здравеопазването.

Две взривни устройства са задействани в Рим (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218167

Две взривни устройства са задействани в Рим (На живо)Двойна експлозия разтърси централната част на италианската столица в петък, повреждайки паркиран в района на инцидента автомобил, предава Ройтерс, цитирана от "Фокус". Въпреки това не са налице данни за пострадали при взрива. „Двойна експлозия в Рим… първоначалната информация от мястото на събитието предполага, че няма ранени.

Меркел няма да допусне НАТО да участва в борбата срещу "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218171

Меркел няма да допусне НАТО да участва в борбата срещу "Ислямска държава"В рамките на проведената в четвъртък среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел показа малка склонност към желанията на американския президент Доналд Тръмп в борбата срещу тероризма. Германският лидер не прояви благосклонност и към молбата за изпращане на допълнителни военни сили в Афганистан,

Световният шампионат за туристически автомобили продължава със стартовете на „Хунгароринг”

http://www.cross.bg/evrosport-avtomobili-tyristicheski-1542716.html

/КРОСС/ Състезанията ще се излъчат на 14 май, неделя, на живо по Евроспорт 1; Евроспорт 2 ще покаже и втория кръг на Европейската купа за туристически автомобили с участието на Пламен Кралев През идния уикенд феновете на моторните спортове ще могат да наблюдават световния шампионат за туристически автомобили на Хунгароринг" пряко по Евроспорт. Всеки автомобилен шампионат има своята перла в короната - централно събитие, което събира рекордна публика и се отличава с уникална и неповторима атмосфера. В световния шампионат за туристически автомобили този специален статут си извоюваха именно стартовете на „Хунгароринг". Причините са много: огромната популярност на симпатичния местен пилот Норберт Михелис, зрелищното шоу по улиците на Будапеща в седмицата преди състезания и не на последно място, зрелищните битки на пистата, често съпроводени с дъжд, бури и всевъзможни капризи на времето. Тиаго Монтейро пристига в Унгария като лидер в шампионата, но в този кръг ще отстъпи ролята на фаворит на своя съотборник Михелис. Норби, както го наричат всички, нямаше никакъв късмет преди две седмици на „Монца" и ще бъде пределно амбициран пред домашна публика, където вече има два успеха през 2012-а и 2015-а. Интерес буди и представянето на „Волво" на неудобна за тях писта, след като шведите вече открито заявиха своите амбиции и за двете титли

„Диор“ очарова Лос Анджелис (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6218133

„Диор“ очарова Лос Анджелис (Галерия)Бляскавата френска модна къща „Диор“ очарова Лос Анджелис с шоу, удостоено с присъствието на куп знаменитости, включително на Чарлийз Терон и Риана, съобщи БНТ. 800 гости дойдоха да видят последната колекция на „Диор“, посветена на пътувания и отпуски, в отдалечено място на края на предградие на Калабасас, където живеят Дженифър Лопес,

Още петима министри се сдобиха със заместници

http://www.cross.bg/poslanik-bulgariya-predstavitel-1542715.html

/КРОСС/ Със заповед на премиера Бойко Борисов са назначени девет заместник-министри. Предложенията са на съответните министри. В МВнР заместник-министрите са четирима. Юрий Щерк има дългогодишна дипломатическа кариера. В периода 2011-2012 г. е посланик в Израел. Бил е постоянен представител на България в Съвета на Европа, а също така е ръководил Делегацията на ЕС в Узбекистан. Завършил е международно публично право в Московския държавен институт по международни отношения. Специализирал е дипломатическо обучение в института „Хувър" към Станфордския университет в САЩ. Тодор Стоянов има дългогодишна кариера в МВнР. От 2012 г. до 2016 г. е посланик на България в Португалската република. Бил е временно управляващ българското посолство в Рим и генералното консулство в Милано. Магистър е по международни икономически отношения от УНСС. Емилия Кралева е дипломатически служител в МВнР от 1992 г. В периода май 2012 г. - октомври 2016 г. е посланик на България в Гърция. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски" със специалност история и втора специалност английски език. Георг Георгиев е бакалавър по политология и магистър по политическо консултиране от СУ „Св. Климент Охридски". Професионалното му развитие стартира в сферата на европейските въпроси като сътрудник на български евродепутати, а през 2014 г. е избран за народен представител в 43-ото Народно събрание

ВМА предлага безплатни прегледи за рак на кожата следващата седмица

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/05/12/2970023_vma_predlaga_bezplatni_pregledi_za_rak_na_kojata/?ref=rss


ВМА се включва в Националната кампания за профилактика на рака на кожата, като на 17 май, следващата сряда, ще предлага безплатни профилактични прегледи.

Медицински специалисти от Клиниката по дерматология и венерология ще извършват безплатните консултации в кабинети 227-А и 227-Б в поликлиниката на ВМА. Прегледите ще се осъществяват след предварително записване на телефони: 02/ 92 26 181 и 02/ 92 25 002 до 13 ч.

Кампанията е насочена само към...

Симеон Дянков: Трябва ни икономически ръст от 6-6,5%

http://econ.bg/Новини/Симеон-Дянков-Трябва-ни-икономически-ръст-от-6-6-5-_l.a_i.742491_at.1.html

Гост в предаването "Денят започва" по БНТ беше бившият финансов министър Симеон Дянков. Според него, амбициите на правителството трябва да са...

Бойко Б. пак вкара другите партии в капана

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6218016

Бойко Б. пак вкара другите партии в капанаДали преференциите да не важат и за Лидл? Ако ви дразни, че все ГЕРБ печели изборите - правете като него, уважаеми другопартийци. Ето на - само ГЕРБ уважи волята на народа и след Гергьовден внесе законопроект за мажоритарен вот в 2 тура и за орязване на партийните субсидии до 1 лев на глас. Ама можело да е лицемерие, популизъм,

Постоянно присъствие на полиция във всяко село няма да има, обяви вътрешният министър

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/12/2970020_postoianno_prisustvie_na_policiia_vuv_vsiako_selo/?ref=rss


Министерството на вътрешните работи няма да осигури постоянно полицейско присъствие във всяко населено място, но ще има такова, когато се наложи. Това се разбра от думите на вътрешния министър Валентин Радев в кулоарите на парламента днес.

Мотивът - населените места у нас били около 50 хил., а служителите на МВР - 52 хил. души и нямало как да наемат още.

В момента се разработвал планът как ще работят мобилните групи с полицаи и кога ще ходят по...

Отличиха осем медицински сестри от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351094

Осем медицински сестри от Варна бяха отличени по случай Международния ден на медицинската сестра, научи Moreto.net. Здравните работници са част от екипа на МБАЛ „Света Анна – Варна“. С номинации за висок професионализъм по здравни грижи първичното дружество отличи Десислава Димитрова Петрова от Спешно отделение, Мадлен Оник Баклаваджиян и Филка Димова Георгиева от Реанимация и клиничните лаборанти Петя Володиева Николова и Саусан Махер Торк.

САЩ продават на Обединените арабски емирства ракети "Пейтриът" за два млрд. долара

http://www.mediapool.bg/sasht-prodavat-na-obedinenite-arabski-emirstva-raketi-peitriat-za-dva-mlrd-dolara-news263772.html

САЩ ще продадат на свой съюзник в Залива - Обединените арабски емирства, 160 ракети "Пейтриът" на обща стойност около два милиарда долара, съобщи американското военно министерство.   Както се изисква при сделка за продажба на оръжия от Вашингтон, Държавният департамент одобри продажбата на 160 ракети, искани от ОАЕ, а министерството на отбраната информира за нея Конгреса, който може да се противопостави, уточни в комюнике Пентагонът.   Този оръжеен договор "ще стане принос към външната политика и националната сигурност на САЩ, като засили сигурността на важен съюзник, който е бил и продължава да бъде сила, съдействаща за политическата стабилност и икономическия напредък в Близкия изток", посочва Вашингтон.   Продажбата на 60 ракети "Пейтриът" Пи Ей Си-3 и 100 ракети "Пейтриът" Джи И Ем-Ти "ще засили способността на ОАЕ да отговаря на днешните и бъдещите заплахи от страна на летателни апарати и ракети", допълва Пентагонът, без обаче да спомене Иран - големия шиитски съперник на сунитските монархии от Залива.   Сделката "няма да промени основния военен баланс в региона", добавя ведомството.   ОАЕ са съюзник на САЩ, но в отношенията между Вашингтон и страните около Персийския залив се появи напрежение през управлението на Барак Обама поради предприетото от него плахо сближаване с Иран. Емирствата, от друга страна, са част от арабската военна коалиция начело с Рияд, която се бори в Йемен с бунтовниците хуси, подкрепяни от Техеран.  

Внезапна допинг проверка изненада Антъни Джошуа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6218121

Внезапна допинг проверка изненада Антъни ДжошуаСветовният шампион по бокс в тежка категория Антъни Джошуа бе изненадан от допинг ченгета. 12 дни след мача с Владимир Кличко, британецът получи неочаквано ранно посещение в дома си. Джошуа никак не се впечатлил, като дори заснел случката. Той дори публикува клипчето в "Инстаграм", но впоследствие го изтри, информира bTV.

Хванаха иманяр във Войвода

//dariknews.bg/regioni/shumen/hvanaha-imaniar-vyv-vojvoda-2023150

Досъдебно производство за притежание на предмети с вид на културно-исторически ценности е започнато срещу 47-годишен жител на село Войвода. Днес преди обяд след получен сигнал било предприето претърсване в дома Н.К. на улица “Дружба”.

Намерени са предмети с кръгла форма с вид на стар

10 шуменски бойци тръгват за медали от държавното по кик бокс

//dariknews.bg/regioni/shumen/10-shumenski-bojci-trygvat-za-medali-ot-dyrzhavnoto-po-kik-boks-2023154

За трета поредна година Нова Загора е домакин на Държавно първенство по кикбокс, стилове „К1” и „фул контакт”, организирано от Българска конфедерация по кикбокс и муай тай, Спортен клуб „Pride and Glory 2001” и Община Нова Загора.

В продължение на три дни от 12 до 14 май в него ще вз

Проверяват системата за електронно таксуване в автобусни линии 25, 93 и 113

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/proveriavat-sistemata-za-elektronno-taksuvane-v-avtobusni-linii-25-93-i-113-2023151

Екипи на ОП „Организация и контрол на транспорта“ започнаха тестове на системата за електронно таксуване във всички автобуси по линии №25, 93 и 113 от масовия вътрешноградски транспорт на Пловдив.

„Това са първите три така наречени пилотни линии, по които предстои изцяло да въведем п

47-годишен нападна две жени с брадва - едната е с опасност за живота

//dariknews.bg/regioni/pleven/47-godishen-napadna-dve-zheni-s-bradva-ednata-e-s-opasnost-za-zhivota-2023156

Полицията в Червен бряг разследва опит за убийство. На 11 май  2017 година около 22:55 часа две жени от село Девенци – 58-годишна и 59-годишна, са потърсили лекарска помощ след нанесен побой.
По-младата е с фрактура на черепа и с временна опасност за живота. Настанена е в Плевенска болница.

Криско се похвали с министерска честитка (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/krisko-se-pohvali-s-ministerska-chestitka-snimka-2023152

Рапърът Криско се похвали във Facebook с официален поздравителен адрес, с който новият министър на културата Боил Банов, му честити рождения ден.
 
"Уважаеми г-н Талев, приемете моите поздравления и благопожелания по случай рождения Ви ден! Бъдете здр

АПИ обяви обществена поръчка за печатане на новите винетки

http://www.cross.bg/yacno-ctava-leva-1542714.html

/КРОСС/ B cлeдвaщитe мeceци щe cтaнe яcнo ĸoя ĸoмпaния щe oтпeчaтa нoвитe винeтĸи, ĸoитo щe ce пoлзвaт за придвижване пo пътищaтa y нac пpeз cлeдвaщитe 4 гoдини. Aгeнция "Пътнa инфpacтpyĸтypa" (AΠИ) oбяви oбщecтвeнa пopъчĸa зa избop нa изпълнитeл cтиĸepитe зa пepиoдa 2018 - 2022 гoдинa, cтaвa яcнo oт oбявлeниe, пyблиĸyвaнo нa caйтa нa Aгeнциятa зa oбщecтвeнитe пopъчĸи (AOΠ). Oфepтaтa e нa cтoйнocт oт 35 милиoнa лeвa бeз ДДC, cтaвa яcнo oт дoĸyмeнтa. Избpaнaтa фиpмa щe тpябвa дa oтпeчaтa 50 милиoнa бpoя винeтĸи зa cpoĸa нa дoгoвopa, ĸoйтo e 60 мeceцa. "Зa cĸлючвaнe нa дoгoвopa зa oбщecтвeнaтa пopъчĸa, избpaният изпълнитeл пpeдocтaвя гapaнция зa изпълнeниe в paзмep нa 1 750 000 лeвa бeз ДДC, пpeдcтaвлявaщa 5% oт пpoгнoзнaтa cтoйнocт зa изпълнeниe нa пopъчĸaтa", ce ĸaзвa oщe в oбявлeниeтo. Oт вeдoмcтвoтo пocoчвaт, чe ĸaндидaтитe щe бъдaт paзглeждaни нa бaзa нa cтoйнocттa нa тexнитe oфepти, ĸaтo eдинcтвeният ĸpитepий щe бъдe oбявeнaтa цeнa. Жeлaeщитe дa ce вĸлючaт в тъpгa ĸoмпaнии тpябвa дa имaт минимaлeн oбopoт oт 10 милиoнa лeвa, ĸaĸтo и вaлидни paзpeшeния зa дocтъп дo ĸлacифициpaнa инфopмaция. Kaндидaтитe щe мoгaт дa пoдaвaт cвoитe oфepти дo 8 юни, cтaвa яcнo oт инфopмaциятa. ИЗточник: Money.bg  

Определени болници с повече пари, Пирогов - с 800 000 лв. по-малко

http://offnews.bg/news/n_1/n_655360.html

БСП настоява да бъде преразгледан и увеличен бюджетът на НЗОК. Депутатът от левицата Георги Михайлов обясни, че БСП настояват стриктно да бъдат спазвани принципите на равнопоставеност, справедливост и равен достъп на гражданите до здравеопазване, а бюджетите на РЗОК да бъдат изготвени с областните здравни карти. От БСП настояват решението на Надзорния съвет на НЗОК от 17 януари 2017 г. за плащане надлимитната дейност на болниците за 2017 г. незабавно да бъде изпълнено. Михайлов заяви, че ако това не се случи БСП, ще подкрепи Българския лекарски съюз да отнесе въпроса до ВАС. Повод за декларацията на БСП е създалото се напрежение сред болниците заради разликите във финансирането им. БСП обяви, че са намалени лимитите между 5 и 15% за различните университетски, областни, общински и частни болници. "Въпреки уверенията в последния момент, че има осигурени 3% допълнително за всеки месец от тримесечието, тези 3% не могат да компенсират драстичното намаление“, коментира Георги Михайлов. По думите му това води до заплаха за финансовото съществуване на болниците. „Скандално е, че определени болници без всякаква основателна причина са получили рязко увеличаване на финансирането“, каза Михайлов и обясни, че на места има необосновано увеличаване на финансиране, а болници с национално значение имат намаляване на финансирането. Той посочи, че е неприемливо институция като УМБАЛСМ „Пирогов“ да получи 800 хил. лв. по-малко финансиране.

С децата в почивните дни (13 и 14 май)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/05/12/2968051_s_decata_v_pochivnite_dni_13_i_14_mai/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.

Ако имате информация за интересно предстоящо събитие и искате да я споделите с други родители, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.

Събота

- София - "Вълшебната къща на Ема" кани деца от 4...

Ангела Меркел и шикозната мечка

http://clubz.bg/53822-angela_merkel_i_shikoznata_mechka

Твърде вероятно е по време на тазгодишната предизборна битка по повод парламентарните избори, насрочени за 24 септември, в публичното пространство да се появят имейли на канцлерката Ангела Меркел или поверителни документи на германския парламент – Бундестага.

Преди две години седмици наред хакери шпионираха компютърната му система. Какво точно се случи? Реномираният германски седмичник “Ди Цайт” прави реконструкция на една шпионска акция. Предлагаме ви акценти от обемната разработка.

Депутатката Клаудия Хайд е в офиса си в сграда на Бундестага (пленарната зала и кабинетите на председателя, неговите замедстници и на шефовете на парламентарни групи са в Райхстага, а депутатите имат офиси в комплекс около него – б. р.). Хайд пише имейл на свой познат, но не успява да постави ударение върху буква. Обажда се по телефона на системен администратор. Съветът е да рестратира компютъра си. Прави го, но проблемът е същият. Денят е петък, 8 май 2015 г.

В понеделник положението е същото. През онези майски дни на 2015 г. започва няколкоседмична дигитална битка, каквато никога преди не е имало в Германия. Равносметката е хакнати компютри на поне 16 депутати, копирана поща и хард дискове. Сред целите на кибератаката е бил депутатският офис на Меркел в Бундестага (във ФРГ правителствен ръководител и министри запазват депутатските си мандати – б. р.).

Когато атаката е отблъсната, Главна прокуратура завежда следствие по подозрение за шпионаж. Според Меркел става въпрос за водене на хибридна война.
Стига се до заключението, че хакерите са действали по заръка на чужда държава, конкретно Русия. Кибершпионите са от поделение на военното разузнаване, известно като ART28, също като Fancy Bear („Шикозната мечка“). Те са същите, които миналото лято хакнаха компютъра на Джон Подеста - мениджъра на предизборния щаб на Хилъри Клинтън.

Миналата събота в публичното пространство се появиха и документи, сметки и имейли на Еманюел Макрон – в деня за размисъл преди балотажа на президентските избори във Франция. Следата също води към Fancy Bear.
Какъв е методът на тези кибербандити?

Всичко започва с безобиден имейл

Хакерската атака започва от компютъра на депутатката Клаудия Хайд.

На 30 април, седмица преди Клаудия Хайд да установи нередност с къмпютъра си, няколко депутати едновременно получават един и същ имейл. Адресът на подателя завършва с @un.org. Това навява на мисълта, че съобщението идва от ООН. В действителност подателите са хакери. В полето “относно” е посочено:

Ukraine conflict with Russia leaves economy in ruins. („Конфликтът между Украйна и Русия съсипва икономиката.“) Имейлът съдържа линк – бюлетин на ООН. Който кликне, попада на интернет страница, приличаща на такава на ООН. В действителност това е вирус, а хакерите вече са проникнали в компютърната система на Бундестага.

Времето на кибератаката не е подбрано случайно. Идният ден - 1 май, е официален празник. IT-отделът на парламента също почива. Хакерите действат. Нужни са им само няколко часа, за да проникнат в компютърната мрежа на Бундестага. За системата те вече са депутати или техни сътрудници. На бандитите не им е нужно да разбиват врати – те вече разполагат с ключ.

Компютърната мрежа на Бундестага е като малък дигитален град. През пролетта на 2015 г. тя обхваща 5600 компютъра, 500 копиращи устройства и 150 принтера. 12 000 души са регистрираните ползватели.
210 компютърни специалисти обслужват системата.

Тогава те не подозират кибератака. Засича я фирма по компютърна сигурност с представителства във Великобритания и Литва. Точно тази фирма на 11 май алармира германското контраразузнаване. Ден по-късно е информиран Бундестагът, както и Федералната служба за сигурност на информационната техника с централа в Бон, където работят 600 специалисти. На 15 от тях е поверена сигурността на компютърната система на правителството, а едва на трима тази на Бундестага.

Незабавно в Берлин пристига шефът на службата Дирк Хегер със свой екип. Става ясно, че хакерите са поразили толкова много компютри, че са необходими радикални мерки. Цялата компютърна система е изключена, Бундестагът е офлайн.

След ден е засечен сървърът, откъдето е дошла хакерската атака.

Ангела Меркел. Снимка ЕПА/БГНЕС

Следата води към Москва

Според германското разузнаване един от сървърите, използван от хакерите, е регистриран на името на руснак. Германските разследващи обаче са на мнение, че той е подставено лице на руското военно разузнаване ГРУ. Това е Георгий Петрович Рошка. Млад руснак, работещ за московската фирма Eureka CJSC, известна с тесните си контакти с руските тайни служби и военните. Рошка е потърсен от «Ди Цайт» за коментар, но отговор няма.

«Западът все още не е разбрал какви възможности са заложени в кибершпионажа», казва Дмитрий Алперович.

От 2007 г. той следи в интернет комуникациите на руските тайни служби. Точно Алперович дава на руската хакерска група името Fancy Bear.

Роден е в Москва, но когато е на 13 години, родителите му се преселват в САЩ. Сега е на около 35 години, но не издава истинската си възраст. Опасява се, че руснаците биха използвали личните му данни за шпионска атака срещу него.

Алперович е получил информация от свои руски източници, че със сигурност Кремъл е използвал хакерски атаки с цел да се навреди на Хилъри Клинтън и за президент да бъде избран Доналд Тръмп.

Да се върнем към Германия. След хакерската атака срещу компютърната система на Бундестага тайните служби са натоварени да анализират конфронтационния курс на Русия. Малко преди Коледа на 2016 г. разузнаването и контраразузнаването представят в канцлерството строго секретен документ. В него е записано:

«Установено е, че модерна Русия на централно ниво координира активността на виляние срещу Запада. Кибероперации като тази срещу Бундестага най-вероятно имат за цел разпространяване на дезинформация и пропаганда, което се повелява пряко от президентската администрация на Кремъл и се предоставя за изпълнение на службите.»

Казано по друг начин – германските спецслужби са убедени, че зад Fancy Bear стои Владимир Путин.

От външното министерство в Берлин окачествяват хакерската атака срещу Бундестага като “нарушаване на суверенитета на Германия и дори като опит за намеса във вътрешните работи на страната”.

Препоръката е Германия да нанесе ответен удар. Канцлерката Ангела Меркел обаче се противопоставя. Никой не знае как би реагирал Путин. Все пак в края на март т.г. Съветът по национална сигурност взима решение да се разработи закон за ответни дигитални удари.

Навални се върна в Русия и призова за нови протести

http://www.mediapool.bg/navalni-se-varna-v-rusiya-i-prizova-za-novi-protesti-news263770.html

Руският опозиционен лидер Алексей Навални се завърна в родината си след очна операция в Испания, за да бъде отстранено увреждане, получено при улично нападение, съобщи Асошиейтед прес.   Навални беше с тежко химическо изгаряне на дясното си око, след като уличен нападател плисна в лицето му силен дезинфекционен разтвор миналия месец. Привърженици на опозиционера веднага заявиха, че нападателят, който успя да избяга, е проправителствен активист. Полицията така и не успя да го залови.   Във видеообръщение към своите поддръжници в Ютюб Навални ги призовава да участват в протестни митинги срещу корупцията идния месец, като добавя, че са планирани такива акции в 147 руски града.   Опозиционният блогър, който основа свое политическо движение, възнамерява да се кандидатира за президент на Русия в изборите догодина.   След очната операция в клиника в Барселона докторите очакват зрението с увреденото око на Навални да се възстанови до няколко месеца.

Симеон Дянков с шокиращо предложение за заплатите на учителите!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279581_%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD+%D0%94%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D1%81+%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0

 Като структура бюджетът е добре направен. Не само е добре структуриран, но и добре върви като изпълнение. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в ефира на БНТ. Ако бях аз финансов министър в някои области бих бил по-структуриран. Например говори се за 15% увеличение на заплатите на учителите. Аз бих им дал 50%. Може да е изненада за финансист, че прави такова предложение. Но това ще е сигнал, че нещата вървят, уточни Дянков. Знам, че един финансов министър не би дал такова увеличение. Вероятно аз ако бях сега министър също нямаше да го дам", каза още той. Дянков разкри, че за последен път се е чул с Борисов преди около 3 седмици. "Но тогава още не бяха определени министрите и не можех да правя коментари. Аз от дълги години живея извън България и внимавам в коментарите, но някои то от темите като демографията и здравеопазването, знаете и аз смятах, че имаме пропуски в тях", каза още той.

 
Blitz.bg

Светослав Малинов обяви кандидатурата си за ДСБ с видео

http://clubz.bg/53821-svetoslav_malinov_obqvi_kandidaturata_si_za_dsb_s_video

Светослав Малинов. Снимка Клуб Z

Евродепутатът и досегашен заместник на лидера в оставка Радан Кънев в ДСБ Светослав Малинов също заяви официално, че ще кандидат за председател на партията на Националното събрание на през юни. Това стана ден, след като номинацията си за поста обяви Ралица Кирилова от столичната тъмносиня организация и 12 дни, след като заявка за лидерство направи и другият заместник на Кънев - бившият депутат ген. Атанас Атанасов.

И Малинов като съпартийците си официализира номинацията си за председател на ДСБ в социалните мрежи. Във видеообръщение във фейсбук кандидатът се обръща към членовете и симпатизанти на ДСБ:

"Убеден съм, че в настоящия момент аз съм човекът, който най-успешно ще реши проблемите, пред които сме изправени. Разчитам на вашата подкрепа", заявява Малинов.

По думите му до Националното събрание на 10 юни "ще поговорим за тези проблеми и решения".

"Ще поговорим и известно време след това. Но не задълго. След това ще действаме. Заедно", казва още кандидат-лидерът. 

 

 

СДС ще избира нов (стар) председател на Национална конференция утре. Очаква се това отново да е Божидар Лукарски.

 

Откъс от "Пумпал" на Владислав Тодоров

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/05/12/2970016_otkus_ot_pumpal_na_vladislav_todorov/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Пумпал" с автор Владислав Тодоров, любезно предоставен от Издателство "Колибри".

На 12 май четем "Пумпал" – дългоочаквания нов роман на Владислав Тодоров. На същата дата излиза и ново, юбилейно издание на култовата му книга "Дзифт", чиято екранизация се увенча с огромен успех.

"Пумпал" е стряскащо изобретателна антиутопична...

Make poetry great again: Норвежец издаде "стихосбирка" от изказвания на Тръмп

http://www.mediapool.bg/make-poetry-great-again-norvezhets-izdade-stihosbirka-ot-izkazvaniya-na-tramp-news263769.html

"Знаем думите. Имам най-добрите думи", заяви един ден Доналд Тръмп. Сега думите на 45-ия президент на САЩ са събрани в суров вид в издадена вчера в Норвегия "стихосбирка", съобщи Франс прес.   "Това, което Тръмп говори, е по-близо до поезията и художествената измислица, отколкото до действителността. Потресаващо е, че толкова необмислена и сякаш слабо подготвена реторика е донесла победа в избирателна кампания", каза за в. "Афтенпостен авторът на книгата, норвежецът Крис Фелт".   Книгата неслучайно е озаглавена "Да направим поезията отново велика" (Make poetry great again) и е представена като изцяло съставена от речи, интервюта и други изявления на президента на САЩ.    Сред избраните откъси е нещо казано от Тръмп за дъщеря му Иванка преди десетина години:   "Казах,  Че ако Иванка Не ми беше дъщеря Може би Щях да изляза с нея."   Съставителят на книгата казва, че Тръмп може да е "ужасен мачист, безмилостен и объркан", но цитатите му разкриват и други негови страни - "отчаяние, несигурност и може би комплекс за малоценност".   Според издателство "Каге", творбата с цена 299 крони (32 евро) е с първоначален тираж 2000 бройки, една от които е изпратена на Доналд Тръмп.

Д-р Мирослав Ненков поема поста зам. здравен министър

http://www.moreto.net/novini.php?n=351097

Доктор Мирослав Ненков е приел предложението да поеме поста заместник-министър на здравеопазването. Това потвърди самият той пред Дарик. "Връщам се в екип, в който имам пълно доверие", каза д-р Ненков. "Лесно приех", призна той в предаването "Дарик кафе".

Откраднаха непубликуван ръкопис на "Хари Потър"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6218063

Откраднаха непубликуван ръкопис на "Хари Потър"Непубликуван ръкопис на известния роман на Дж.К.Роулинг "Хари Потър", написан на ръка от нея върху пощенска картичка, е откраднат при влизане с взлом в къща в Бирмингам, съобщава Би Би Си. Ръкописът е върху картичка формат А5, надписана от двете страни, и е бил продаден на търг за благотворителност за 25 000 лири преди девет години.

Тина Ивайлова с голямата награда за журналистика

https://vesti.bg/bulgaria/medii/tina-ivajlova-s-goliamata-nagrada-za-zhurnalistika-6069047

За трета поредна година разследващ журналист на NOVA печели престижното отличие

Осъдиха Мартин Карбовски за дискриминация

https://www.actualno.com/society/osydiha-martin-karbovski-za-diskriminacija-news_610932.html

С решение от 27.04.2017 г., съобщено днес, Софийският районен съд (СРС) осъди журналиста Мартин Богданов – Карбовски за преследване като форма на дискриминация, извършено срещу служител на Българския хелзинкски комитет (БХК) Радослав Стоянов. Става въпрос за излъчено на 12.01.201

Кремъл публикува снимки от затворената среща Тръмп - Лавров

http://www.mediapool.bg/kremal-publikuva-snimki-ot-zatvorenata-sreshta-tramp---lavrov-news263768.html

Американското правителство отново изпадна в неловко положение, след като Кремъл публикува снимки от срещата при затворени врати между президента Доналд Тръмп и руския външен министър Сергей Лавров, съобщи Франс прес.   Белият дом не допусна новинарските медии на срещата с Лавров в Овалния кабинет. Присъстваха само официалният фотограф на Белия дом и фоторепортер от руската държавна информационна агенция ТАСС.    На снимките усмихнатият Доналд Тръмп стиска ръцете на Лавров и на руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк и позира с тях.    Тази среща бе възприета като дипломатически успех за Кремъл, чиито пратеници бяха приети "на червения килим" месеци след като САЩ наложиха на Русия санкции заради намесата й в президентските избори през 2016 г..    Лавров и Кисляк бяха приети в Белия дом в момент, когато американското правителство е засипано от обвинения за таен сговор на Тръмп с руски представители, включително Кисляк, за да получи подкрепата на Русия срещу опонентката му от Демократическата партия Хилари Клинтън. Тези подозрения се разследват от две конгресни комисии и от ФБР.   Публикуването на снимките подсилва впечатлението, че Русия е постигнала дипломатическа победа и че Белият дом е бил манипулиран, посочва АФП.   "Поздравления колеги, че разполагате с тези снимки! Голям удар", възкликна бившият посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол, изговаряйки думата "колеги" на руски език.   Снимките бяха поместени от руското външно министерство в акаунта му във Фликър.   "Форматът на фотооперацията не позволява да се правят снимки без знанието на сниманите", отбеляза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в страницата си във Фейсбук.   "Американската страна не е поискала тези снимки да не се публикуват", посочи тя.   В неофициални разговори представители на Белия дом изразиха силно недоволство, защото според тях е имало злоупотреба с доверие. Белият дом бил информиран, че на срещата ще отиде руски официален фотограф и служителите очаквали, че снимките ще бъдат за руските архиви, но няма да се публикуват веднага.    "Присъстваха нашият и техният официален фотограф, и толкова", каза служител в Белия дом след срещата.   Но след като снимките бяха разпространени в цял свят от руска медия, служител в Белия дом призна, че не са очаквали това да се случи.   Срещата се състоя няколко часа, след като президентът на САЩ изненадващо уволни директора на ФБР Джеймс Коми, чиято служба разследва евентуален сговор между хора от предизборния екип на Тръмп и Русия.   Присъствието на Кисляк в Овалния кабинет засили раздразнението, тъй като контактите му с приближени на Тръмп са в основата на подозренията за сговор с Русия, отбелязва АФП. 

Валери Симеонов: Мажоритарни избори има само в недоразвитите държави

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279580_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9C%D0%B0%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%

 ”Мажоритарен избор в България в този момент би довел до бетонирането на най-големите партии и на тези, които разчитат на корпоративен или купен вот. В най-добрия случай в българския парламент ще има 3 партии”. Това каза вицепремиерът по демографска и икономическа политика Валери Симеонов по БНТ.

 Симеонов уточни, че "този вариант, който е предложен от телевизионна чалга-група, по никакъв начин няма да бъде подкрепен от Обединени патриоти. Той е вреден и е изключително опасен за демокрацията. Такъв вид избори има само в недоразвитите държави - Буркина Фасо, Сенегал и прочие. Единствено Франция прави изключение. Във Франция Макрон още в нощта на изборите каза, че ще препоръча промяна в Изборния кодекс."Някаква смесена форма с мажоритарен вот - да, но не и в този вариант," допълни Симеонов.

 

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че ще води истинска война със сивата икономика по Черноморието и заяви, че още другата седмица започва събарянето на част от търговските бараки по плажната ивица в курорта "Слънчев бряг".

 

„Трябва да се вземат спешни мерки срещу уродливото явление преместваеми бараки. Призоваваме общинска администрация да си свърши работата, а не да слугува на нечии интереси“, призова вицепремиерът.

 

Според него Бургас е един най-престъпните градове в България. „Нямало е голяма групировка, която да ограничава кварталния бизнес. Затова е градът на кварталните мутрички. Препоръчвам на Николина Ангелкова промяна на нормативната уредба за отдаване на концесии. Те са се превърнали в едни касички. Ще бъда безкомпромисен по отношение на изискванията на законите и въобще не ме интересува кой от къде идва. Ще има шоу на плажа на Слънчев бряг другата седмица, така че заповядайте“, каза още Валери Симеонов.

 

Вицепремиерът каза още, че не подкрепя дивото къмпингуване, тъй като се оставят „камари с боклуци“. „Те имаха едно непоследователно поведение. Трябва да има определени места със съответните удобства. Не е допустимо всеки да си опъва палатката, където му е удобно. Масова заблуда на българското общество е, че непрекъснато трябва да се променя някакъв закон, като че ли законът сам може да се самоизпълни. В момента законът забранява и има определени текстове за опазването на дюните“, коментира Симеонов.


Вижте още по темата другата гледна точка 


Александър Симов за предстоящото гласуване за „Мажоритарен вот“ в Парламента






frognews.bg

 

Българка представи първия електрически скутер у нас

http://www.cross.bg/nyamat-nikolova-vreme-1542713.html

/КРОСС/ Десислава Николова създаде първия модел електрически скутер у нас. Тя представи своето изобретение на Изложението на техника, технологии, стоки и услуги в Русенския университет, пише БГНЕС. "Идеята дойде от желанието да дадем шанс на хората да имат алтернативен вид транспорт. В днешно време да притежаваш и управляваш автомобил е изключително скъпо, да не говорим за екологичното влияние. Така че искахме да дадем възможност хората да се движат удобно, евтино и екологично, да запазим градовете си по-чисти и да ги направим едно малко по-красиво европейско място", споделя Николова. Десислава, която е инженер по образование, е работила върху проекта около 2 години. От няколко месеца скутерът вече е на пазара, а до момента са произведени 50 броя. Родното изобретение е с двигател от 1500 вата и батерия от 72 волта, може да развива до 45 км в час и издържа 60 км с едно зареждане. Има изцяло LED осветление и ползва най-новите технологии, които в момента има на пазара. Зарежда се в стандартна електрозахранваща мрежа от 220 волта и към него има придружаващо зарядно. Скутерите са тествани в автомобилна агенция в Англия и имат сертификат за Европа. "Нямат нужда от никакво обслужване, понеже нямат течности - нямат масла, нямат гориво. От друга страна законово е много улеснено, защото няма данъци, няма паркотакси

Жельо Бойчев: Първият законопроект на 44-то НС е срамен

http://clubz.bg/53820-jelo_bojchev_pyrviqt_zakonoproekt_na_44_to_ns_e_sramen

Законодателните промени, с които срокът за строителство на Черноморското крайбрежие ще бъде удължен с още три години, предизвикаха остра реакция на опозицията в парламента. Предложенията бяха внесени от депутата от „Обединените патриоти“ Йордан Апостолов и група народни представители, сред които Менда Стоянова и Десислава Танева от ГЕРБ.

Един от първите законопроекти, с които ще се захване НС на първото си заседание следващата сряда, предвижда частни собственици на земеделски земи с променено предназначение по крайбрежието да реализират строителните си проекти до 2020 г. По сегашния закон срокът изтича на 24 май т.г.

"Срам е първият законодателен акт на 44-ото Народно събрание да бъде такъв лобистки законопроект", коментира заместник-председателят на БСП Жельо Бойчев. 

Мотивите на вносителите са, че удължаването на срока за застрояване с три години ще овъзмезди стотици дребни собственици и семейства, които се „наказват за това, че не са предприели икономическа активност в период на жестока икономическа криза“. 

"БСП настоява всички граждански и екологични организации да направят внимателен анализ на всички тези обекти и да предизвикаме една обществена дискусия преди обсъждането на този законопроект в пленарна зала", призова Бойчев.

Според природозащитници зад законодателната инициатива се крие не само грижа за интересите на дребните собственици, но и на големи инвеститори като тези на Камчийски пясъци, Карадере, Иракли, Корал и др.

„Изключително показателен е начинът, по който започва работа Народното събрание. БСП ще бъде против това за 24 часа да минават текстове в българския парламент, които уреждат частните въпроси на няколко компании и на няколко лица. Това е в разрез с духа на законодателството, с духа на Конституцията и на онези промени и обещания, с които представителите на десницата залива българските граждани и днес виждаме, че не е останала следа от техните заклинания в полза на обществения интерес“, коментира зам.-председателят на Народното събрание и член на Изпълнителното бюро на БСП Валери Жаблянов. 

Вчера законопроектът беше одобрен единодушно на първо четене от Комисията по земеделие, а днес ресорният министър Румен Порожанов изпрати официална позиция, че подкрепя удължаването на срока за строителство с уговорката, че промените не отговарят на разпоредби от Закона за устройство на територията и Закона за държавната собственост. 

Валери Симеонов: Няма да допуснем диво къмпингуване, а само на определени места

http://offnews.bg/news/n_1/n_655352.html

Места за къмпингуване трябва да има на точно определени и регламентирани парцели - категоричен беше вицепремиерът Валери Симеонов от Обединени патриоти, който в новия кабинет е поел и ресор Туризъм. "Ние не подкрепяме дивото къмпингуване, след което остават камари с боклуци. А зелените имат непоследователно поведение по отношение на това – казват да запазим чистата природа, а си издействаха три плажа, най-красивите места от Черноморието ни, където да къмпингуват без ограничение", обясни Валери Симеонов пред БНТ. Той беше категоричен, че това повече няма да се допусне при това управление. "Ще се къмпингува само на определи места с ток, вода и канализация. Не е допустимо всеки да си опъва палатката, където му падне", каза Симеонов.  После Симеонов коментира и настоящия туристически сезон. „Трябва да се вземат спешни мерки срещу уродливото явление преместваеми бараки в черноморските курорти, каза още Валери Симеонов. Той добави, че големите ни черноморски курорти са се превърнали в "чаршаф пазари" заради бараки пред луксозните хотели, които саботират воденето на един по-приходоносен туризъм. "Поел съм ангажимент, този път ще има действия. Следващата седмица ще има шоу, яко събаряне на бараки в Слънчев бряг. Този път ще бъда безкомпромисен и не ме интересува кой откъде идва ", каза Симеонов и уточни, че става дума за плажната ивица, която е държавна. Новият вицепремиер заяви, че с шефката на НАП Галя Димитрова е обсъдено апарт хотелите, които не плащат патентен данък, да се събират такси от тях, тъй като представляват огромен дял от сивата икономика. Симеонов коментира още, че предлага да се създаде и нова нормативна уредба за отдаване на плажовете на концесия, тъй като и сега се знае, че големите плажове се отдават на групировки, включително и на ВИС. "Държавата трябва да влезе в това и да се спазва процедурата за отдаване на плажовете на концесия. Сега концесионерите нарушават изискванията за заведенията по плажа - трябва да има само кафе и пакетирани изделия, а има и кебапчета и какво ли не", каза Симеонов.  Валери Симеонов коментира и ресора, по който стана вицепремиер - демографската криза.  "Отсега мога да ви дам едно стратегическо решаване на демографската криза, което да стане чрез ограничаване на младежката имиграция, насърчаване на раждаемостта на отговорни родители, включително с изцяло поемане от държавата на инвитрото, както и отваряне на България, за да дойдат всички българи от близките републики на Съветския съюз", обясни Симеонов. Вицепремиерът обясни как ще ограничава младежката имиграция - чрез държавна стипендия за образование не само в България, а в Западна Европа срещу това после да се върнат на работа в България. Друга стъпка е на младите да се дават безлихвени кредити с дълъг срок на връщане.  "Голям потенциал българи има в чужбина. В Укрйна и Молдова живеят 400 хиляди българи. Гърция си отвори границите, за всички, които имат гръцки имена и така си реши демографската криза. При нас процедурата е усложнена по доказване на гражданството. А всички тези сънародници могат да намерят тук дом. По селата се продаварт на безценица здрави къщи за по 5-6 хиляди лева и те може да им се предоставят", обясни още Валери Симеонов как ще връща българите у дома. 

Взрив в центъра на Рим

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279579_%D0%92%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2+%D0%B2+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D0%B8%D0%BC

 В центъра на италианската столица Рим e станала експлозия, в района на Централната поща, съобщи агенция АНСА.

На местопроизшествието работят пожарникари и полицията. Изясняват подробностите. Районът е отцепен. За сега не се съобщава за пострадали.

Засега не се изключва никаква версия: взривът може да е както от саморъчна бомба, така и от професионално изготвено взривно устройство.

Очаквайте подробности!


Симеон II с идея за "Син флаг" за градовете с устойчив туризъм

https://www.actualno.com/europe/simeon-ii-s-ideja-za-sin-flag-za-gradovete-s-ustojchiv-turizym-news_610930.html

Негово Величество Симеон II взе участие в 105-та Генерална асамблея на Световната организация по туризъм, която се проведе от 10-ти до 12-ти май в Мадрид. В качеството си на един от 5-мата Специални посланици на Международната година на устойчивия туризъм за развитие, той присъс

Реднап навива Бербатов за Бирмингам

http://offnews.bg/news/n_1/n_655355.html

Желанието на Димитър Бербатов да играе отново в Англия може съвсем скоро да се реализира с уговорката, че това ще стане във второто ниво на футбола, а не в Премиър лийг. Мениджърът на Бирмингам Хари Реднап вече е разговарял с 36-годишния нападател и е проучил възможността за привличането в състава. Офертата може да заинтригува Бербатов, тъй като в Бирмингам живее един от най-добрите му приятели Стилиян Петров. 70-годишният Реднап бе назначен временно начело на Бирмингам, като под негово ръководство отборът постигна две победи от три мача и се спаси от изпадане. Сега той се е разбрал да подпише договор за още един сезон, като целта му за следващата кампания е да вкара отбора в плейофите за влизане в елита, като за целта иска да привлече петима или шестима свободни агенти, като Бербатов е един от фаворитите на мениджъра. Българинът е без клуб от юни 2016 година, когато напусна гръцкия ПАОК.

Средната възраст на медицинските сестри в България е 53 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218100

Средната възраст на медицинските сестри 
в България е 53 годиниСредната възраст на българските медицински сестри е 53 години, каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи по време на тържество по повод на Международния ден на сестринството. През последните 10 години общо близо 10 хиляди медицински сестри и акушерки са напуснали страната.

Марешки официално даде депутатския си имунитет

https://www.actualno.com/politics/mareshki-oficialno-dade-deputatskija-si-imunitet-news_610931.html

След като поиска специална комисия, която да реши дали трябва да бъде даден на съд, или не, в крайна сметка лидерът на "Воля" Веселин Марешки доброволно се отказа от депутатския си имунитет. Той е пратил вчера писмо до шефа на парламента Димитър Главчев, с което го уведомява,

Нов рекорд: Парламентът работи 23 минути днес

http://econ.bg/Новини/Нов-рекорд-Парламентът-работи-23-минути-днес_l.a_i.742496_at.1.html

Днешното заседание на 44-ия парламент продължи само 23 минути. В 11 часа в пленарна зала се регистрираха 189 народни представители, а единствена...

От понеделник забраняват строителството в курортите край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351101

От 15 май до 1 октомври се забранява извършването на всички видове строителни и монтажни работи на територията на комплексите „Златни пясъци“, Св. Св. Константин и Елена“, КК „Чайка“, КЗ „Прибой“, курортна зона - местност „Манастирски рид“ със заповед на кмета на Община Варна, научи Moreto.

Най-дълго живеят жителите на София и Кърджали

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/12/2970012_nai-dulgo_jiveiat_jitelite_na_sofiia_i_kurdjali/?ref=rss


Най-висока е средната продължителност на живота в София и Кърджали. Най-ниска е във Видин, Монтана, Враца и Разград.

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот на българите, изчислена за периода 2014-2016 г., е 74.7 години. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо предходния период от 2013 г. до 2015 г. очакваната средна продължителност на предстоящия живот на населението на страната се е увеличила с 0.2...

Жаблянов: Промените в Закона за опазване на земеделските земи ще разрешат безконтролното строителство по Черноморието

http://www.cross.bg/zhablyanov-subranie-narodnoto-1542712.html

/КРОСС/ "Промените в Закона за опазване на земеделските земи ще разрешат безконтролното строителство по Черноморското ни крайбрежие". Това каза заместник-председателят на Народното събрание и член на Изпълнителното бюро на БСП Валери Жаблянов по време на брифинг в Народното събрание, предаде Агенция „Фокус". Жаблянов обърна внимание, че предложението е било внесено за по-малко от 24 часа след заседанието на Комисията по земеделие и храни вчера. „БСП отказва категорично да подкрепи внасянето на този текст днес за разглеждане в заседание на Народното събрание. Доколкото разбрахме намеренията, този текст ще бъде внесен в сряда. Ние отново ще бъдем против, защото няма никаква предварителна оценка какви обекти и терени, предлаганото законодателно изменение засяга", каза той. Жаблянов подчерта, че БСП ще бъде против това за 24 часа да минават текстове в българския парламент, които уреждат частните въпроси на няколко компании и на няколко лица. „Изключително показателен е начинът, по който започва работа Народното събрание. Ние сме против този начин на работа, против закони, които се приемат за няколко човека или да се уредят няколко въпроса. Това е в разрез с духа на законодателството, с духа на Конституцията и на онези промени и обещания, които представителите на десницата залива българските граждани и днес виждаме, че не е останала следа от техните заклинания в полза на обществения интерес", заяви Жаблянов

Интерпол издирва Сотир Цацаров с червена бюлетина?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279578_%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BF%D0%BE%D0%BB+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D0%A1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%80+%D0%A6%D0%B0%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D1%81+%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD

 Подобно заглавие звучи абсурдно. Днес. Но би било въможно утре, когато на власт ще е Христо Иванов, например. Всичко тече, всичко се мени, е казал Хераклит. Достатъчно е българските власти да пуснат сегашния главен прокурор в Интерпол за издирване с международна заповед за арест и ето ти новина-сензация.

Защото властите имат такова право, ако преценят, че някой е сгазил лука по криминална линия. Повдигат му обвинения, активират „правилните” медии да обработят общественото мнение и накрая пишат пращат искане до Интерпол. За неплатени данъци или укриване на доходи от сделки с имоти – нещо такова. А може да опишат като престъпление и срещата в ЦУМ, на която той е „поискал огромен откуп и е запхлашил Сашо Дончев”. Някой прокурор, като тези, които г-н Цацаров ползва за особени задачи в момента, и които го венцехвалят сладкодумно, ще опише „мотивите и фактите” за десетина минути, може да е сигурен. Ама чакайте, нищо не е доказано, това са скалъпени обвинения, в съда всичко ще се изясни! – ще се опита, с пълно право, да се защити Цацаров, но няма да има кой да го чуе. Ела, мой човек, че ми трябваш, да ти съсипем живота, мамицата ти, пък ти си дрънкай за човешки пава, за закони...

Много грозно. Отвратително. Червената бюлетина може да свари г-н Цацаров край басейна на негов приятел в Дубай. И там той ще разбере, че новата власт „вижда” в някои негови предишни решения тежки престъпления. Много неприятно.

 

Същата процедура може да споходи дори премиера Бойко Борисов един ден. Съвсем сериозно. Гугъл е пълен с примери за преследвани негови колеги, които някога са печелили сърцата на избирателите, а после са погвани за – ясно за какво. Да вземем магистралите. Прекрасно начинание, но ако прокурор, верен на новата власт, се зарови в договори, цени, подкупи, обществените поръчки – майко мила! Не „червена” а „лилава” бюлетина ще измислят - за експресни поръчки и доставка...  Като казах „лилава” и се сетих за Лилито Павлова. Тя ще си носи чантите, а Борисов ще търси адвокати. Много са скъпи, да знае.

 

Давам тези два примера с ясното съзнание, че нито Цацаров, нито Борисов са извършили нещо незаконно. Точно те – никога. Не си го помисляйте дори. Проблемът е, че процедурата да се преследва някой чрез Интерпол е много удобна за хората на власт в една държава. Решат ли, че някой им пречи, дразни ги, къса им нервите с критики – повдигат му обвинение и го пускат за издирване от Международната организация на криминалната полиция. Във времена, когато световната общественост приравнява борбата с корупцията към борбата с тероризма, процедурата е облекчена. Интерпол не е в състоянше да проверява хилядите искания и се доверява на преценката на властите. На какво се доверяват обаче тези власти – в това е проблемът.

 

„Ню Йорк Таймс” пише: „Кремъл си служи с Интерпол, за да гони опонентите си”. С червена бюлетина бил пуснат за издирване Никита Кулашенков, руски одитор, замесен в антикорупционни дела. Той заминава за Литва, където смята, че ще е защитен. Руските власти го обвиняват обаче, че е крадец на произведения на изкуството и Интерпол го погва. Когато Кулашенков отива при майка си в Кипър, той е арестуван.

 

Кипърските власти били изумени от международната заповед, че той е международен престъпник. Блокирани били и всички негови банкови сметки, включително на майка му.

Настървена да накаже вътрешните си опозиционери, които бягат в чужбина, както и неруснаците, чиито дела и финанси иска да блокира или присвои, Москва е разработила изпипана стратегия да използва чуждестранни съдилища и полицейски служби, за да преследва враговете си. По искане на Русия британски съд преди време запорира активите на Сергей Пугачов, бивш приятел на президента Владимир Путин, влязъл в конфликт с Кремъл заради недвижимо имущество и принуден да избяга във Великобритания, и впоследствие във Франция. Москва също така използва британски съдилища и Интерпол, за да продължава смятаното от много западни правителства за вендета преследване на Уилям Броудър, британец, роден в САЩ. Броудър беше осъден в негово отсъствие в Русия за данъчни измами след бягството му в Лондон и организираната от него международна кампания срещу Русия заради убийството в затвора на адвоката му, Сергей Магнитски. Нищо няма черно на бяло, но руската прокуратура твърди, че Броудър е виновен и толкова. Всъщност мотивите за неговото преследване са чисто политически. Той остро критикува корупцията в Русия и участието в нея на високопоставени политици и магистрати, а влиятелни кръгове в Москва са хвърлили око на бизнеса му.

 

Интерпол издава тези международни заповеди за арест по искане на дадена държава член, търсеща помощ в издирването на престъпник, избягал в чужбина. Компютърната система на Интерпол разпространява информационни бюлетини, подобни на този, довел до ареста на Кулашенков. Годишно исканията достигат 12 000! Как организацията би могла да прецени кой от тези хора е преследван по политически или криминални причини?

 

Притиснат от фактите генералният директор на организацията Юрген Щок обещава да не издава заповеди за арест срещу лица, получили политическо убежище или други форми на бежански статут. Това обаче е обещание - действителността е друга.

Каквото й да направи Интерпол, за да попречи веднъж завинаги системата да бъде “мамена”, вече е твърде късно за Пьотр Силаев, 34-годишен руски редактор. Участвал в демонстрации срещу разрушаването на парка “Химки” край Москва през 2010 г., той потърсил политическо убежище в Брюксел. Силаев получава политическо убежище във Финландия. През 2012 г. пътува до Испания, където испанската полиция щурмува хостела, в който пребивава, и го арестува, на основание издадената от Интерпол червена бюлетина по искане на Москва. След две седмици в ареста, докато чака издаването на съдебна заповед за екстрадирането му в Русия, Силаев успява да се свърже с адвокат във Финландия. След продължително лобиране, с помощта на германски евродепутат и широка медийна кампания, испанските власти освобождават Силаев. Шест месеца по-късно, в началото на 2013 г., съд в Мадрид отменя заповедта за екстрадиране и му позволява да се върне във Финландия.

 

Половината от молбите за международно издирване са подадени от страни с корумпирани режими. Фиктивни заповеди за задържане превръщат Интерпол в неволен помагач на различни деспоти, предупреждават експертите. България е на първо място по корупция в ЕС, според Евростат. Това я нарежда сред рисковите държави, в които властта може да злоупотреби с Интерпол. Едно да е да издирваш Йоско Йосифов – Йоско за убийство или братя Галеви за произнесени присъди на трета инстанция, а съвсем друго да преследваш лица, за които има само твърдения и съмнения, но няма дори обвинителни актове и делата са в досъдебна фаза, а не в съдебна зала. Това е абсурд. Такъв е случаят с пуснатата за международно издирване Антоанета Василева, съпруга на банкера Цветан Василев. Жената е професор, преподавател в УНСС, автор на книги и учебници. Обвинена е за пране на пари по абсурден казус – мъжът й и е прехвърлил пари по банков път, с описан произход и платени данъци, с които тя купила имот в Швейцария. Две данъчно ревизии установяват, че парите са с платен данък и са описани в данъчните декларации и на двамата в България и Швейцария. Е да, но прокуратурата смята друго и праща искане в Интерпол. Да я издирва при положение, че всеки, който се интересува от скандала „КТБ” знае, че тя е със съпруга си в Белград, Сърбия. Какво издирване, каква червена бюлетина, какви пет лева... 100% репресия и нарушаване на човешките права. Ами ако допуснем хипотетично, че съдът отхвърли обвиненията и я обяви за невинна? Прокуратурата ли ще й компенсира притесненията, разбитото здраве, очернянето на името? Някои ще ме обвинят, че защитавам богаташи, които сигурно ми плащат за това. Примитивно. Въпросът е принципен, защото всеки може да се окаже в подобна ситуация, ако мнението му не съвпада с това на главния прокурор, кръг от олигарси с влияние в магистратурата или премиерът. У нас е практика първо да се повдигат обвинения, да се извършват арести, а след това да се търсят доказателства, свидетели и пр. Затова прокуратурата често се проваля в съдебните процеси. По същата причина държавното обвинение е използвано като инструмент за преследване и рекетиране на инакомислещи, бизнесмени и политически опоненти.

 

Журналисти също са на мушката. Цветан Цветанов, вторият човек в ГЕРБ, вече се убеди в това. Да не говорим за бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов, които бяха обвинени в корупция, а после всичките тези глупости се оказаха постановка на бившия вече шеф на столичното следствие Петьо Петров – Еврото.

 

Свидетели сме в какъв момент и какви обвинения се повдигнаха срещу бивши министри от кабинета „Борисов 2”. Ударени са само политически партньори и опоненти.

 

В същото време Лозан Панов, председател на Върховния административен съд (ВАС), само преди дни заяви, че има опасност за физическото му отстраняване, но нито една институция не реагира да провери за какво става дума. За Пеевски и Доган си счупиха краката да търчат в НСО да им назначат охрана, но за Панов – не. Нарича се „двоен стандарт”.

 

Разследване на германските телевизии NDR и WDR и на в. "Зюддойче Цайтунг" показва, че корумпирани и авторитарни държави злоупотребяват с дейността на Интерпол - под предлог, че издирват престъпници, те използват възможностите на международната полицейска организация за разправа със свои политически противници и дисиденти.

 

Разследващи журналисти от Международния консорциум на разследващите журналисти, е проучила през 2011 година списъка на Интерпол с обявените за издирване лица. Оказва се, че 28% от молбите са били изпратени от страни, в които има нарушаване на граждански права и корупция. Половината от исканията са постъпили от страни, които правозащитната организация "Трансперанси интернешънъл" класифицира като "много корумпирани". Такава за съжаление, е и България.

 

За репресивно преследване алармира и в. "Уолстрийт джърнъл". В статия на Херта Дойблер-Гмелин - бивш правосъден министър (1998-2002) на Германия се описват именно такива грозни практики. Според Дойблер-Гмелин това подкопава доверието в Интерпол.

 

Интерпол е популярното наименование на Международната организация на криминалната полиция, (International Criminal Police Organization, INTERPOL). Тази организация координира международното сътрудничество на полицейските органи в различните страни в борбата с криминалната престъпност, защото тя е втората по големина политическа организация след Организацията на обединените нации по отношение на международното представителство. Седалището й е в Лион, Франция. В Интерпол членуват 190 държави. България става член през 1989 г. Изградено е Национално централно бюро, което е представител на Интерпол в страната. Според данни изнесени от Интерпол – 3.5% от всички издирвани лица годишно са от български произход.

 

Какво представляват  известията (бюлетини) на Интерпол?

Безследно изчезналите лица заемат важно място в дейността на Международната организация. Лицата се обявяват за международно издирване по линия на Интерпол с телеграми със срок на валидност 1 година или с бюлетини със срок на валидност 5 години. Според целите на международното издирване лицата се обявяват с 5 вида бюлетини или известия:

 

Черна бюлетина - за установяване на неидентифицирани трупове;

 

Жълта бюлетина – издирване на безследно изчезнали;

 

Зелена бюлетина – съдържа предупредителна информация за лица, извършили престъпления в една или няколко страни;

 

Синя бюлетина – за криминално проявено лице;

 

Червена бюлетина – в случаите, когато лицето се издирва с цел арест и екстрадиция.

Като замисъл – добре. Но в Интерпол едва ли си дават сметка какви подбуди движат властниците във всичките 190 държави.

За Интерпол вече се разказват вицове:

 

2013 г. Иванов пие бира и гледа мач. Путин – президент. Ходорковски – в затвора.

2020 г. Иванов пие бира и гледа мач. Ходорковски – президент. Путин – в затвора.

И още един:

 

Отначало тя си търсеше мъж чрез Интернет, а след това – чрез Интерпол.

 

Д-р Димитър Попкутуев

Взривове разтърсиха Рим (обновена)

http://www.cross.bg/poshtenski-ystroiistvo-ofis-1542711.html

/КРОСС/ Експлозия е проехтяла в центъра на италианската столица Рим, съобщава "Индипендънт". Взривът е избухнал пред пощенски офис. Metro.co.uk посочва, че се разпространяват информации, че взривът вероятно е от бомба. Експлозията е чута близо до пощенски офис и сграда на ООН. Минути по-късно се разнася още един гръм.  "Двойна експлозия в Рим. По първоначални данни от местопроизшествието никой не е пострадал. Само един автомобил е понесъл щети", посочи на сайта си обществената телевизия РАИ, като се позова на служител на органите за спешна реакция. По думите му ситуацията е "под контрол". На мястото на инцидента се намират пожарникари.  Експлозиите са избухнали в квартал "Авентино" в града. Хората са евакуирани. Информационна агенция "АНСА" допълва, че не се изключват никакви версии, включително и самоделно взривно устройство.  Il Giornale посочва, че самоделното устройство е било поставено между две коли на паркинг на Виа Мармората, която свързва река Тибър с Пирамидата на Гай Цестий в центъра на Рим.  

Взрив разтърси Рим (обновена)

http://www.cross.bg/vzrivut-shteti-nablizo-1542711.html

/КРОСС/ Експлозия е проехтяла в центъра на италианската столица Рим, съобщава "Индипендънт". Взривът е избухнал пред пощенски офис. Непосредствено след експлозията не се съобщава за пострадали и жертви. Взривът е нанесъл щети на намираща се наблизо кола. Metro.co.uk посочва, че се разпространяват информации, че взривът вероятно е от бомба. Експлозията е чута близо до пощенски офис и сграда на ООН. На мястото на инцидента се намират пожарникари. Според местни медии вероятно става въпрос за писмо бомба. Експлозията е избухнала в квартал "Авентино" в града. Хората са евакуирани. По намиращата се наблизо кола са нанесени сериозни щети. Информационна агенция "АНСА" допълва, че не се изключват никакви версии, включително и самоделно взривно устройство.  Il Giornale посочва, че самоделното устройство е било поставено между две коли на паркинг на Виа Мармората, която свързва река Тибър с Пирамидата на Гай Цестий в центъра на Рим.  

Дони и Нети в последния за сезона спектакъл на "Фортисимо"

https://vesti.bg/lyubopitno/kultura/doni-i-neti-v-posledniia-za-sezona-spektakyl-na-fortisimo-6069045

"Фортисимо Фамилия" ще изсвири финалната нота за този музикален сезон на 4 юни с ариите от мюзикъла "Оливър Туист" в зала "България"

Китайските банки увеличават кредитирането през април

http://www.investor.bg/novini/130/a/kitaiskite-banki-uvelichavat-kreditiraneto-prez-april-239247/

Новите нетни кредити в юани възлизат на 1,1 трлн. юана (159,4 млрд. долара) през четвъртия месец на годината

Строителният изпрати 150 абитуриенти

//dariknews.bg/regioni/burgas/stroitelniiat-izprati-150-abiturienti-2023141

Церемония по изпращането на зрелостниците от Випуск` 2017 се състоя днес в Строителния техникум в Бургас. Общо 150 абитуриенти чуха последния звънец.

Шестдесет и седем от тях са с успех над 5.00. Обикновено 95% от завършващите училището продължават образованието си в университет по с

Хвърчило от приказки краси Общинска администрация Мездра

//dariknews.bg/regioni/vraca/hvyrchilo-ot-prikazki-krasi-obshtinska-administraciia-mezdra-2023143

197 рисунки на тема „Любими български народни приказки”  обединени в дълго хвърчило, разкрасява сградата на общинска администрация. Хвърчилото е монтирано по парапета на стълбището. Всички граждани, които посетят общината, ще могат да се насладят на рисунките и да си припомнят приказките от детство

Кметът на Шумен се срещна с Генералния консул на Русия във Варна

//dariknews.bg/regioni/shumen/kmetyt-na-shumen-se-sreshtna-s-generalniia-konsul-na-rusiia-vyv-varna-2023148

Кметът на Шумен Любомир Христов проведе днес среща с Генералния консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук. Дипломатът пристигна на опознавателна визита в града. В разговорите между двамата участваха още и заместник-кметът социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова, заместни

Сериозни проверки в Слънчев бряг

//dariknews.bg/regioni/burgas/seriozni-proverki-v-slynchev-briag-2023144

Проверки за дейността на увеселителни заведения, дискотеки и таксиметрови фирми, функциониращи на територията на Слънчев бряг, се извършват в момента от служители на Областна дирекция на МВР и Районно полицейско управление Несебър. Тяхната цел е гарантиране спокойствието и сигурността на почиващите

21 години след убийство Йордан Панчев и още петима влизат в затвора

//dariknews.bg/regioni/razgrad/21-godini-sled-ubijstvo-iordan-panchev-i-oshte-petima-vlizat-v-zatvora-2023149

Близо 21 години след извършването на убийството на 45-годишния Добрин Добрев влезе в сила окончателната присъда по процеса – ефективна и за шестимата подсъдими.
През декември 1996 г. Ерхан Еюб, Марин Маринов, Стефан Иванов, Данаил Христов и Белин Матев пребили до смърт Добрев, повод за побоя

Планират минималната работна заплата да стане догодина 510 лв.

//dariknews.bg/novini/bylgariia/planirat-minimalnata-rabotna-zaplata-da-stane-dogodina-510-lv-2023142

Увеличаване на минималната работна заплата от 460 на 510 лева от 1 януари 2018 г. е записано в проекта на средносрочна бюджетна прогноза. За 2018 г. осигурителната вноска за пенсия се вдига с 1 %. В проекта е записано още, че се предвижда п

3 часа и 31 минути работиха тази седмица новоизбраните депутати

//dariknews.bg/novini/bylgariia/3-chasa-i-31-minuti-rabotiha-tazi-sedmica-novoizbranite-deputati-2023146

3 часа и 31 минута  работиха тази седмица новоизбраните депутати. Своеобразен рекорд постави днешното заседание, което продължи 22 минути. Първото заседание за тази седмица на новия парламент беше посветено на избиране на постоянни комисии. За 2 часа и 19 м

Убиха 71-годишен в сливенско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218066

Убиха 71-годишен в сливенско селоСливенски полицаи разследват насилствената смърт на 71-годишен мъж от село Скобелево. Това съобщиха от ОД на МВР-Сливен. Сигналът бил получен вчера. Мъжът е намерен в землището на селото. Съдебен лекар установил, че има данни за насилствена смърт вследствие на удари по главата и гръдния кош на починалия. За случая е уведомена окръжната прокуратура.

Нинова: Никога не поставяйте личния си интерес пред интереса на хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218090

Нинова: Никога не поставяйте личния си интерес пред интереса на хората"Никога не поставяйте личния си интерес пред интереса на хората, които представлявате"- това каза председателят на БСП Корнелия Нинова на срещна с млади политици от Германия, Полша, Унгария, Естония, Чехия, Латвия, Словения, в рамките на програмата на ФЕПС за Централна и Източна Европа "Бъдещи лидери", информираха от пресцентъра на БСП.

Почти 40 млн. лева са приходите на хотелиерите в България през март

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pochti-40-mln-leva-sa-prihodite-na-hotelierite-v-bylgariia-prez-mart-239246/

Нощувките се увеличават с 5,5%, а постъпленията - с близо 14 на сто на годишна база, показват данните на НСИ

Регулярни проверки за дейността на увеселителни заведения, дискотеки и таксиметрови фирми в Сл. бряг

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/iSSvzOnhoe8/

Регулярни проверки за дейността на увеселителни заведения, дискотеки и таксиметрови фирми, функциониращи на територията на Слънчев бряг, се извършват в момента от служители на ОДМВР – Бургас и Районно управление – Несебър.

Проверките са стартирали през вчерашния ден, като целта им е гарантиране спокойствието и сигурността на почиващите в най-големия курортен комплекс преди началото на активния летен сезон. Във фокуса на проверяващите попадат сключените трудови договори, длъжностите, на които се назначава персонала, заплащането на осигуровки, наличие на разрешителни за работа / за таксиметровите автомобили/ и др.

Проверките ще продължат и за в бъдеще, като към тях ще се включат и представители на различни институции / ТДНАП, РИОКОЗ, РДНСК, Инспекция по труда, Бургаски митници, Комисия за защита на потребителите и др./. В тази връзка на 22 май / понеделник/ от 11.00 ч. в залата на Бургаска областна управа, Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас организира среща между представителите на държавните институции, полицията и кметовете на морските общини от Бургаска област, на която ще бъде обсъдено междуинституционалното сътрудничество в контекста на предстоящата лятна кампания на НАП за контрол и спазване на законодателството.

Припомняме, че през изминалия летен сезон в резултат на доброто сътрудничество между различните институции на територията на Бургаски регион дейността си стартира Координационен център за противодействие на нарушения и престъпления при прилагане на българското законодателство, регулиращо функционирането на туристически и обслужващи ги обекти / хотели, увеселителни заведения, търговски обекти и съпътстващи услуги/, в частност – в областта на данъчната и фискалната политика.

Ивайло Иванов оглави столичната полиция (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/12/2970013_ivailo_ivanov_oglavi_stolichnata_policiia_dopulnena/?ref=rss


Министърът на вътрешните работи Валентин Радев назначи старши комисар Ивайло Иванов за директор на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), съобщи пресцентърът на МВР.

Новият директор беше представен пред служителите на СДВР от главния секретар на МВР Младен Маринов, чието място заема.

Ивайло Стефанов Иванов е роден през 1977 г. в Луковит. Започнал е в системата на МВР през 1999 г. като полицай в столичната дирекция, преминал е през...

Ивайло Иванов оглави столичната полиция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/12/2970013_ivailo_ivanov_oglavi_stolichnata_policiia/?ref=rss


Министърът на вътрешните работи Валентин Радев назначи старши комисар Ивайло Иванов за директор на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), съобщи пресцентърът на МВР.

Новият директор беше представен пред служителите на СДВР от главния секретар на МВР Младен Маринов, чието място заема.

Ивайло Стефанов Иванов е роден през 1977 г. в Луковит. Започнал е в системата на МВР през 1999 г. като полицай в столичната дирекция, преминал е през...

САЩ и Китай подписаха ново търговско споразумение

http://www.investor.bg/sasht/337/a/sasht-i-kitai-podpisaha-novo-tyrgovsko-sporazumenie-239242/

Сделката отваря редица пазарни сектори за американските компании в Китай, включително финансовите услуги и вноса на телешко

Божидар Димитров: Няма "славянска" азбука, правилният термин е "българска"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279577_%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%22%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%22+%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%83%D0%

 По повод многобройните запитвания към мен как е правилно да се казва „славянска” или „старобългарска” азбука отговарям „българска”. Защото и в IХ и в ХХI век ние пишем на българска азбука. Славянска азбука не би могло да има, тъй като и през Средните векове и днес не всички народи, наричани „славянски” (това също е погрешно) пишат на нашата азбука – поляци, чехи, словаци, хървати, словенци. Славяни е късно понятие. Много народи нямат такъв произход . Русите и поляците са викинги. Чехите – готи, а българите иранци.

Освен това азбуката е утвърдена само в България със закон, приет от Народния събор (тогавашното Народно събрание) в Преслав през 893 г. В днешните Сърбия, Македония, Босна и Черна гора, тя се установява поради простия факт, че тези страни изцяло или частично са в границите на България. А на териториите на днешна Русия, Украйна и Беларус чрез български мисионери.

И така правилния термин е „българска” или „старобългарска”.

От Фейсбук, цитирано от 24 часа.

https://petel.bg




Нинова към млади политици: Никога не поставяйте личния си интерес пред този на хората

http://www.cross.bg/ninova-budete-horata-1542710.html

/КРОСС/ "Никога не поставяйте личния си интерес пред интереса на хората, които представлявате"- това каза председателят на БСП Корнелия Нинова на срещна с млади политици от Германия, Полша, Унгария, Естония, Чехия, Латвия, Словения, в рамките на програмата на ФЕПС за Централна и Източна Европа "Бъдещи лидери". Основната цел на новата програма е да допринесе за политическото и организационното подновяване на социалдемокрацията в региона, чрез създаване на връзки между поколенията и подобряване мрежата от хора, заемащи изборни и ръководни позиции. Нинова запозна младите участници с приоритетите на БСП, с промяната, започната в партията и политиките, довели до победа на социалистите в президентските избори и удвояване резултатите на парламентарните. На фона на тежката криза, която изживяват социалистическите и социалдемократическите партии в Европа, БСП се отличава с възстановяване на доверието и сериозен ръст в подкрепата в България. "Най-важното, за да бъдете успешни лидери, е да сложите на първо място проблемите на народите си. Да не късате връзката с хората, да не правите безпринципни договорки за власт и пари, да бъдете последователни и да бъдете визионери. Поставяйте си далечни цели с поглед напред. Водещата ви мисъл да бъде за справедливост", посъветва Нинова.      

България е втора в ЕС по най-ниска продължителност на живота

https://www.actualno.com/society/bylgarija-e-vtora-v-es-po-naj-niska-prodyljitelnost-na-jivota-news_610911.html

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2014 - 2016 г., е 74.7 години, като спрямо предходния период (2013 - 2015 г.) тя се увеличава с 0.2 години. България заедно с Латвия (74.8) и Литва (74.6 години) е сред страните с най-н

Марешки е подал писмено съгласие за сваляне на депутатския му имунитет

http://www.moreto.net/novini.php?n=351106

Веселин Марешки зам.-председател на Народното събрание е подал писмено съгласие за сваляне на депутатския му имунитет, стана ясно от началото на днешното пленарно заседание. Това бе съобщено от председателят на парламента Димитър Главчев.

Пак искат да ексхумират Франко

http://clubz.bg/53819-pak_iskat_da_ekshumirat_franko

Опозиционните партии в Испания гласуваха за изваждането на останките на диктатора Франсиско Франко от финансирания от държавата мавзолей, предаде Ройтерс.

Решението обаче няма задължителен характер и правителството в Мадрид най-вероятно ще се съпротивлява.

Идеята бе подкрепена от левите и центристките партии. Тя е резултат от нарастващия натиск на различни групи и политици. Те искат мястото, където е погребан Каудильо, да бъде превърнато в мемориал на загиналите и от двете страни в испанската гражданска война от 1936-1939 г.

Гласуването мина със 198 срещу 1 гласа. Въздържаха се 140 депутати, сред които тези от консервативната Народна партия (НП) на премиера Мариано Рахой.

НП отдавна се противопоставя на опитите да бъдат извадени останките на Франко, като изтъква, че това само ще събуди болезнени спомени 4 десетилетия след смъртта му и близо 80 години след края на гражданската война.

Депутатите, гласували за ексхумирането, призоваха да бъдат извадени и десетки хиляди други тела, погребани в Долината на падналите - мавзолея на 50 километра от Мадрид. Много от погребаните там са воювали на страната на победените републиканци и останките им са били преместени в монумента по време на режима на Франко, без да бъде искано съгласието на близките им.

Франко е погребан в Долината на падналите. Над нея се издига 150-метров кръст.

150-метровият кръст в Долината на падналите, изграден от пленени републиканци, се издига над планината Гуадарама.

Долината на падналите е открита лично от Франко през 1959 г. В нея има католическа базилика, в която е погребан Хосе Антонио Примо де Ривера - основателят на фашистката партия "Фаланга". Там често ходят на поклонение крайно десни групи от цяла Испания.

През 2007 г. правителството на управляващата тогава Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) прие Закона за историческата памет. Целта му бе по-голяма почит към жертвите и от двете страни на войната.

Този закон обаче е много труден за прилагане, отбелязва Ройтерс. Особено за страна, където все още много улици и площади носят името на Франко. А Народната партия прекрати държавното финансиране на тази инициатива, след като дойде на власт в края на 2011 г.

Последното гласуване бе организирано от социалистите, които поискаха останките на Франко да бъдат заровени в частно гробище, а Долината на падналите да бъде превърната в информационен център.

Кой е той

Гробът на Франко.

Франсиско Паулино Ерменехилдо Теодуло Франко и Баамонде Салгадо Пардо, както е пълното име на диктатора, управлява от 1939 г. до смъртта си през 1975 г. Той идва на власт след тригодишна гражданска война, започнала след антиправителствените бунтове. Получава титлата генералисимус. Прякорът му е Ел Каудильо, т.е. Вожда.

Решителна роля за победата на фалангистите изиграва помощта на нацистка Германия и фашистка Италия. Немалък принос за успеха имат и действията на съветските емисари на контролираните от републиканците територии, които устройват там сталински процеси и разстрелват заподозрени изменници. В резултат много хора преминават на страната на фалангистите.

Макар да има елементи на фашизъм, режимът на Франко е доста по-мек. По време на Втората световна война например Испания спасява с помощта на италиански дипломат 5000 евреи в Унгария от депортиране. Испанското участие в тази война е символично - един взвод в блокадата на Ленинград и едно подразделение в Сталинградската битка.

След Втората световна война франкистка Испания поддържа напълно дружески отношения със СССР, България и другите социалистически страни.

Илияна Йотова ще посети районите с българско население в Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218084

Илияна Йотова ще посети районите с българско население в Сърбия
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на работно посещение в Сърбия на 15 май. Това съобщиха от прессекретариата на президента. Българският вицепрезидент ще се срещне със сънародниците ни от българското национално малцинство в градовете Босилеград и Димитровград (Цариброд). В 10.00 ч. Илияна Йотова ще участва в Босилеград в откриването на

Ето как ще се увеличава минималната заплата

http://clubz.bg/53818-eto_kak_shte_se_uvelichava_minimalnata_zaplata

В средносрочен план се предвижда увеличаване размера на минималната работна заплата от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари 2018 г., на 560 лв. от 1 януари 2019 г. и на 610 лв. от 1 януари 2020 г. Това се посочва в публикувания проект на средносрочната бюджетна прогноза за 2018-2020 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите. С документа са определени средносрочните цели на фискалната политика.

Ключови цели продължават да бъдат запазването на фискалната устойчивост, премахването на макроикономическите дисбаланси и провеждането на последователна, прозрачна и предвидима фискална политика, която да допринася за подобряване на бизнес средата, насърчаване на инвестициите и стимулиране развитието на трудовия пазар за постигане на икономически растеж и заетост, придържайки се към общите правила на ЕС.

В бюджетната прогноза за периода 2018-2020 г. целта за дефицита по консолидираната фискална програма (КФП) за 2018 г. и 2019 г. се запазва съответно на 1 % от БВП и на 0,5 % от БВП.

Общото ниво на приходите по КФП в средносрочен план се предвижда да бъде в диапазона 36,5-36,6 % от БВП. Съобразено със заложените цели за бюджетното салдо по КФП и очакваното ниво на приходната част на бюджета, възможностите за финансиране на публични разходни политики са ограничени в рамките от 37,5% от БВП през 2018 г. до 36,5 % от БВП през 2020 година.

Данъчната политика за периода 2018-2020 г. е насочена към утвърждаване на ефективна данъчна система, предоставяща макроикономическа и бюджетна стабилност в средносрочен и дългосрочен план. В средносрочен план не се предвиждат значителни промени на основните данъци и ставки при запазване на данъчната система и ниския дял на преразпределения от държавата БВП. С оглед поддържане на устойчиво ниво на бюджетните приходи при запазване на тежестта на данъчното облагане, основна цел на данъчната политика за периода 2018-2020 г. е повишаването на събираемостта и намаляването на дела на сенчестата икономика, както и намаляването на административната тежест и разходите за бизнеса и гражданите. 

Осигурителната политика за периода 2018-2020 г. предвижда запазване на съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване (ДОО), като за 2018 г. се повишава размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” на ДОО с един процентен пункт. Диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, съобразно облагаемия им доход, се увеличава за 2018 г. съответно в размер на 510 лв., 550 лв., 600 лв. и 650 лв.; за 2019 г. – 560 лв., 600 лв., 650 лв. и 700 лв.; за 2020 г. – 610 лв., 650 лв., 700 лв. и 750 лева.

В средносрочната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. е предвидено поетапно увеличаване на възнагражденията на педагогическия персонал в системата на предучилищното и училищното образование с цел постигане на удвояването им в 2021 година.

За периода 2018-2020 г., съотношението на държавния дълг към прогнозния БВП се очаква да отбележи спад и да достигне до ниво от 22,3 % към края на периода в резултат основно на погашения по дълга в обращение.

17 май – Световен ден за борба с хипертонията ’2017

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xlDcZasvE50/

Артериалната хипертония (АХ) се счита за„съвременна епидемия“, тъй като се установява при 4 от 10 17-05_2017възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Честотата й нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50 годишна възраст, и след навършване на 65 години достига до 80% при жените и 77.2% при мъжете.

Всяка година 17 май протича под различно мото за де се повиши информираността на гражданите по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане. Тази година вниманието е насочено специално към предсърднотомъждене (ПМ), към причинната  връзка с артериалната хипертония и мозъчния  инсулт.

 

В последните 20 години  ПМ се очертава като един от най-значимите медицински проблеми в Европа. Артериалната хипертония и захарният диабет са негови доказани предиктори. ПМ е сериозно ритъмно нарушение, с честота също нарастваща с възрастта, което отчасти се дължи на подобрените диагностични възможности. ПМ е често усложнение на дългогодишна АХ и носи висок риск за сърдечносъдова заболеваемост и смъртност. АХ е отговорна за повече случаи на ПМ от всеки друг рисков фактор, като се установява до 90% от участващите в клинични проучвания за ПМ. Пациентите с ПМ имат пет пъти по-висок риск от мозъчен инсулт и два пъти по-висок риск от смърт.

 

Приблизително 1/3 от всички инсулти са причинени от ПМ вследствие тромбоемболия, като тези инсулти често са по-тежки, отколкото инсултите с друга причина. ПМ е причина и за т.н. “глухи инсулти“, при които пациентите нямат оплаквания.

 

По данни на БЛХ честотата на ПМ понастоящем е удвоена (2%) в сравнение със съобщаваната преди десетилетие и варира по пол и възраст. Аналогично на другите страни, у нас ПМ е представено в 0.12-0.16%  от лицата на възраст под 49 години, 3.7-4.2% във възрастта 60-70 години и достига 10–17%  във възрастта на и над 80 години. Честотата е по-висока при мъжете с отношение 1.2:1 спрямо жените. При над 30% от пациентите ПМ протича безсимптомно, като рискът е еднакъв с риска при наличието на симптоми.

В Световния ден на хипертонията 17 май, за 11-та поредна година у нас ще се проведе Национална здравна кампания под мотото“Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене“. Официналното й откриване ще се състои в София, в 11ч.на пл. ″Света Неделя″ №7 (до входа на МЕТРО станция Сердика).Кампанията е организирана по инициатива на Българската лига по хипертония, Българското кардиологично дружество, Българският червен кръст, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България,Бьорингер Ингелхайм България и ще обхване градовете София, Пловдив, Варна, Търговище, Добрич, Бургас, Русе, Плевен, Хасково, Стара Загора иБлагоевград.

На 17 май 2017г., от 10 до 16ч.,в единадесетте града от страната на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и предсърдното мъждене, ще се правят безплатни измервания на кръвно налягане с електронни апарати с вградена Afib-технология (от англ. AtrialFibrillation – предсърдно мъждене) за автоматично откриване на ПМ, акото е налично в момента на измерването.Afib-технологията е алгоритъм, създаден и патентован от компания Microlife. Има висока чувствителност (97-100%) и висока специфичност (89%), което позволява да се открие ПМ с диагностична точност, сравнима с ЕКГ-изследване.

 

17 май, сряда, 10-16 ч.

 

  • София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика)
  • София – до подлеза на хотел Плиска, бул. „Цариградско шосе“ 10В
  • Пловдив – площад Централен (от западната страна, срещу Централна поща)
  • Благоевград – ул. „Тодор Александров“ (пред магазин Билла и Съдебната палата)
  • Стара Загора – Централен парк “5 ОКТОМВРИ” (до фонтаните)
  • Бургас – ул. „Александровска”, пред сградата на Общината
  • Варна – вход Морска градина (от страната на Икономически университет)
  • Русе – площад „Свобода”, срещу Съдебна палата
  • Плевен – площад „Възраждане” до фонтаните, Община Плевен
  • Хасково – пешеходна зона между Общински и Областен съвет
  • Търговище – идеален център пред Драматичния театър и Библиотеката
  • Добрич – бул. „25-ти септември“, пред бившата сладкарница „Ропотамо“

 

 

Световният ден на хипертонията (WHD)се отбелязва за първи път през 2005г. по инициатива на Международното дружество по хипертония и свързаните с него кампании имат за цел да обединят усилията на медицински специалисти, пациенти, граждани и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му.

 

Инициативата се подкрепя официално от Международното дружество по хипертония (ISH), Световният ден на бъбречните заболявания (WKD), Световната инициатива по проблемите,свързани с консумацията на сол и здравето (WASH) и Международната диабетна федерация (IDF). Всички тези организации (WHD, WKD,WASH, IDF) работят съвместно за повишаване информираността на населението в световен мащаб за значението на високото кръвно налягане, като рисков фактор за възникване на различни сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, бъбречни и други усложнения.Повече за Световния ден на хипертонията ’2017тук: http://ish-world.com/events/e/World-Hypertension-Day-2017/

 

Лекарският съюз отново заплаши да съди здравната каса за неизплатени дейности от 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/12/2970006_lekarskiiat_sujuz_otnovo_zaplashi_da_sudi_zdravnata/?ref=rss


Българският лекарски съюз е готов да съди Националната здравноосигурителна каса, ако не бъдат изплатени надлимитните дейности на болниците. Те възлизат на 34 млн. лв. от април 2016 г. до април 2017 г. Друга критика от лекарите е и за намалените бюджети на Регионалните здравни каси в страната за тази година.

Това съобщи Лекарският съюз пред медиите. Същата позиция ръководството на съсловната организация заедно с асоциациите на частните и държавните болници в България са...

Колко важно е обновяването на сградния фонд в ЕС за борбата с климатичните промени?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279576_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%BE+%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%8

 Обновяването на сградния фонд на Европейския съюз (ЕС) е от решаващо значение за постигането на целите на блока в областта на изменението на климата. Предстои и преразглеждане на ключовото законодателство в областта, което е огромно предизвикателство за Съюза, пише в свой анализ онлайн изданието EurActiv.com.

Докато мнозина вярват, че войната на ЕС по отношение на въглерода се води до голяма степен с големите източници на вредни емисии – въглищните електроцентрали и тежката промишленост, реалността е, че битката трябва да е много по-близо до дома. Вътре в нашите домове всъщност, посочва изданието.

Сградният фонд в Европа – и жилищен, и нежилищен, отговаря за 40% от потреблението на първична енергия в ЕС и 36% от емисиите въглероден диоксид. Същевременно 75% от сградите са напълно енергийно неефективни.

Още по-лошо е, че годишно се обновяват около 1% от сградния фонд на ЕС. Това означава, че ще отнеме столетие за декарбонизирането му.

Нямаме 100 години, за да свършим тази работа. По-скоро са около 33 години, пише още изданието.

До 2050 г. целият съществуващ глобален сграден фонд ще трябва да бъде модернизиран, за да има шанс да се постигне целта на ООН за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий, изчисляват Международната агенция по енергетика (МАЕ), Агенцията за възобновяема енергия (IRENA) и Германия. Междувременно делът на сградите с почти нулева консумация на енергия ще трябва да нарасне до 40% от само 1% днес.

Отчитайки връзката между различните елементи на енергийната верига, декарбонизирането на производството на електроенергия и топлоенергия е важна допълнителна стъпка към постигането на нетни нулеви емисии въглероден диоксид в сградния сектор. Косвените емисии въглероден диоксид понастоящем представляват около две трети от емисиите в сектора.

Съществува и рискът сградите да се превърнат в блокирани активи (остарели или неефективни), ако сградният фонд не бъде модернизиран или заменен по мащаб и навреме. Строителният сектор е особено уязвим в това отношение. IRENA изчислява например, че сгради на стойност 1,3 трлн. долара само в Германия могат да се превърнат в блокирани активи, ако не се предприемат действия.

Преразглеждането на Директивата на ЕС за енергийната ефективност на сградите вече започна в Европейския парламент (ЕП). В нея са предвидени 27% енергийна ефективност към 2030 г. и се очертават и средствата за подпомагане на финансирането на обновяването на сградния фонд.

Амбициозната цел на ЕС за 40% енергоспестяване се подкрепя широко от заинтересовани страни и експерти в областта на обновяването на сградите. По-интензивно обновяване на сградите – например 3% годишно, ще добави още 1 млн. нови работни места и ще премахне несигурността относно бъдещето на строителния пазар в ЕС.

Комисията настоява за задължителна цел за ефективност от 30% при преразглеждането на проекта за директивата. Това е повече от целта от 27%, определена от лидерите на ЕС през 2014 г., като изпълнителната власт твърди, че ратифицирането на Парижкото споразумение за изменението на климата през 2016 г. оправдава увеличението.

ЕП многократно призовава за постигане на цел от 40%, която според Комисията би била твърде скъпа за изпълнение. Членовете на ЕП и националните дипломати трябва да се договорят за тази цел, преди тя да залегне в законодателството.

Държавите членки на ЕС са разделени в позициите си дали да подкрепят целта от 27%, или да направят задължителна целта от 30%. Малта, която в момента е ротационен председател на ЕС, се надява да постигне съгласие с позицията на Съвета преди края на юни.

По-амбициозни цели на ЕС за повишаване на енергийната ефективност могат да отключат много необходимите частни инвестиции в жилищния сектор, коментират експерти. Според тях по-амбициозната цел ще тласка прогреса в сектора и е напълно икономически постижима.  

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Георги Михайлов: БСП всеки ден ще поставя въпросите, които вълнуват хората

http://www.cross.bg/deiinost-bolnitzite-meditzinska-1542709.html

/КРОСС/ Повод за декларацията е създалото се напрежение в резултат на сериозните диспропорции във финансирането на дейността на лечебните заведения за болнична помощ. По неизвестни причини, независимо от декларираните увеличения - извоювани от Българския лекарски съюз в Националния рамков договор за 2017 г., практически са намалени лимитите - между 5,6 % и 15% за различните университетски, областни, общински и частни болници. Въпреки уверенията в последния момент, че има осигурени 3% допълнително за всеки месец от тримесечието, тези 3 % не могат да компенсират драстичното намаление. По времето на министър д-р Москов, бюджетите на болниците бяха намалени с почти 10 % и сега отново са значително намалени, което води до заплаха за финансовото съществуване на болниците. Методиката на разпределение на ограничените финанси на НЗОК не предполага равнопоставеност, справедливост и равен достъп до медицинска помощ за гражданите от различните области на страната. Изтичащата информация от различни звена на НЗОК води до основателни притеснения в здравните колективи, поради явяваща се необходимост от ограничаване на медицинската им дейност. Значителна част от нея явно няма да бъде финансирана. За сведение, трябва изрично да се отбележи, че по данните, предоставени от НЗОК, надлимитната дейност на болниците за периода от м. октомври 2016 г. до м. април 2017 г., която все още не е платена, е над 34 млн. лв

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване