Сервитьорка изгуби работата си заради Орландо Блум

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/servitiorka-izgubi-rabotata-si-zaradi-orlando-blum-6069535

Двамата прекарали нощта заедно, а след това 21-годишната Вивиана Роус била уволнена

Мария Захарова: Никой в Русия не се опитва да отрече приноса на Първата българска държава за създаването на славянската писменост

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279856_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%97%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%B2+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B2%

 Прессекретарят на МВнР на Русия Мария Захарова заяви, че вълната критични коментари и тълкувания, поднесени в българската преса след посещението на македонския президент Георге Иванов в Москва има изкуствен характер, пише Российская газета.
„Убедена съм, че такъв светъл празник като Деня на славянската писменост 24 май трябва да помага за сближаването на нашите народи, които почитат Кирил и Методий, а не да става причина за спорове и конфликти, да не бъде повод за изкуствено нагнетяване на страстите. Това е изкуствено подклаждан скандал, който при „правилна“ обработка може да внесе елементи на напрежение в руско-българските отношения, до което, надявам се, няма да се стигне. Разбира се, това едва ли ще е в полза на двете ни страни“, заяви Захарова.
Критичните публикации в българската преса бяха посветени на посещението на президента на Македония Георге Иванов. 
„Никой в Русия, а на мен ми е известно какво се говори в другите страни, не се опитва да отрича приноса на Първото българско царство в създаването на славянската писменост, това би противоречало на историческите факти. Възможно е да не е било правилно изтълкувано, преведено, предадено“, поясни Захарова. 

Радарите за превишена скорост утре - 26 май, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=351999

Служители на пътната полиция ще следят утре - 26 май и в нощта срещу 27 май, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 08:40ч.

Млад циганин преби до смърт и ограби жена, излязла за цигари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6242575

Млад циганин преби до смърт и ограби жена, излязла за цигари24-годишен циганин се върна от гастрол в чужбина, издебна жена, за да я ограби и пребие до смърт около 2 ч. през нощта на 20 май до бензиностанция в столичния кв. “Люлин”. Тунджай Киров имал няколко присъди за кражба, грабеж, закана и опит за убийство. Всичките престъпления обаче извършил като непълнолетен.

Светът плячкосва богатството на Африка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279855_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%BB%D1%8F%D1%87%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0

 Повече богатства напускат Африка всяка година, отколкото влизат в нея - с повече от 40 милиарда долара. Това сочи изследване, което отправи предизвикателство към "подвеждащото" усещане за чуждестранна помощ, коментира БГНЕС.
Според анализа, направен от британски и африкански участници в кампания в областта на равенството и развитието, включително Global Justice Now, от богатството на континента останалата част от света печели повече, отколкото повечето африкански граждани, пише в. "Гардиън".
През 2015 г. африканските страни са получили 162 млрд. долара, главно за заеми, помощи и лични парични преводи. Но през същата година от континента са били изнесени 203 млрд. долара или директно чрез мултинационални компании, които репатрират печалби и незаконно придвижване на пари в данъчни убежища, или чрез разходи, наложени от останалия свят чрез адаптиране към изменението на климата и смекчаване на последиците от него. Това води до годишен финансов дефицит от 41,3 млрд. долара за 47-те африкански страни, където много хора остават в капана на бедността, сочи докладът "Честни сметки 2017".
Участниците в кампанията казват, че незаконните финансови потоци, т.е. незаконното движение на пари в брой между страните, възлизат на 68 млрд. долара годишно, което три пъти повече от 19-те милиарда долара, които Африка получава като помощи.
Участващият в кампанията икономист Тим Джоун каза: "Ключовото послание, което искаме да отправим, е, че повече пари излизат от Африка, отколкото влизат, и ако трябва да се справим с бедността и неравенството, трябва да помогнем тези пари да се върнат обратно". Ключовите фактори, които допринасят за това неравенство, са несправедливите плащания по дълга и мултинационалните компании, които крият приходите от данъчно избягване и корупция, отбеляза той.
Африканските правителства са получили заеми от 32 млрд. долара през 2015 г., но са платили повече от половината от тях - 18 млрд. долара, като лихви по дълга, като нивото на дълга се увеличава бързо.
Преобладаващото твърдение на правителствата на богатите държави казват, че тяхната външна помощ помага на Африка, е "разсейване и подвеждане", заявиха участниците в кампанията.
Ето какво казва Аиша Додуел: "Има толкова мощни приказки в западните общества, че Африка е бедна и че се нуждае от нашата помощ. Това изследване показва, че онова, от което африканските страни наистина се нуждаят, е останалата част от света да спре систематично да ги ограбва. Докато формата на колониален грабеж може да се е променила във времето, основната му природа остава непроменена."
Докладът посочва още, че Африка има значителни богатства. Потенциалното минерално богатство на Южна Африка се оценява на около 2,5 трлн. долара, а минералните запаси на Демократична република Конго са на стойност 24 трлн. долара.

Видеото "Свещената азбука" на арх. Пламен Мирянов вдъхнови и Кан в навечерието на 24 май

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6242520

Филмът, посветен на българската азбука, бе показан пред отбрани гости в официалната програма на филмовия фестивал в Кан Създател на филма е младият и талантлив архитект Пламен Пламенов Мирянов, който решава да направи поредица от филми, свързани с България, нейната история и природа. Дни след като осъществи една от мечтите си,

Бездомник бе осъден на 4 г. затвор за палежа на Тютюневите складове

http://www.mediapool.bg/bezdomnik-be-osaden-na-4-g-zatvor-za-palezha-na-tyutyunevite-skladove-news264331.html

Пловдивският съд осъди на 4 г. затвор 44-годишния бездомник Любомир Данчев за палежа на Тютюневите складове през миналата година в Пловдив. Съдът постанови, че присъдата трябва да се изтърпи при първоначален строг режим. Данчев не се призна за виновен, а защитата му твърди, че той е набеден за изкупителна жертва. От четирите години ще бъдат приспаднати деветте месеца задържане в следствения арест. Осъденият ще трябва да плати и 9 хиляди лева разноски по делото. Присъдата може да се обжалва в срок от две седмици пред Пловдивския окръжен съд Експертизата по делото показа, че щетите от огромния пожар са на обща стойност 11.8 милиона лева. На излизане от съдебната зала Любомир Данчев повтори пред медиите, че не се чувства виновен и е невинен пред себе си, съобщи регионалното издание "Под тепето". Бездомникът беше даден на съд по обвинение, че на 20 август е запалил един от тютюневите складове, който се намира на ул. "Екзарх Йосиф". След това пожарът се е разпрострял и върху други три постройки. Пожарът е представлявал и опасност за живущите наоколо. Експертизата по делото доказа, че пожарът е тръгнал от четвъртия етаж на тютюневия склад, който е обитаван от Данчев. Делото на първа инстанция срещу бездомника приключи само за 9 месеца, в които влиза и разследването на случая. Това е изключителна скорост за българското правораздаване. За сравнение делото срещу отстранения главен архитект на Пловдив Румен Русев е доникъде. Той обвинен за близо 60 нарушения при издаване на разрешителни за строеж и за промяна на подробни устройствени планове, включително за разрешителното за събаряне на разрушения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8.

Взрив рани в Атина бивш премиер на Гърция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/25/2977839_vzriv_rani_v_atina_bivsh_premier_na_gurciia/?ref=rss


Експлозия, която е станала в колата на бившия гръцки премиер Лукас Пападемос, е ранила него и шофьора му, съобщи "Ройтерс", цитирайки полицията в Атина.

Взривното устройство е било скрито в плик и е избухнало вътре в автомобила. Пападемос и водачът спешно са откарани в болница, допълва източник на агенцията.

Първите съобщения на гръцки медии като телевизия Skai и в."Катимерини", са, че инцидентът е станал в центъра на гръцката...

Новата централа на НАТО в Брюксел бе тържествено открита

https://www.24chasa.bg/novini/article/6242543

Новата централа на НАТО в Брюксел бе тържествено откритаНовата централа на НАТО в Брюксел бе тържествено открита с церемония по предаване на ключовете от строителите, издигането на знамената на държавите от пакта и ниско прелитане на бойни и военнотранспортни самолети. Церемонията се състоя непосредствено преди официалното начало на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от

Колежът в Манчестър отцепен заради съмнение за бомба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279854_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%BE%D1%82%D1%86%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%BC%D0%BD

 Колежът в Манчестър бе отцепен заради съмнителен пакет. Там се изсипаха екип от сапьори, които бяха подсилени от полицейски екипи, които пристигнаха с над 10 коли. Още вчера властите са получили сигнал за готвен нов атентат в града.

 
Над сградата кръжеше и хеликоптер, но се оказа, че няма никаква заплаха и служителите на реда се оттеглиха. Свидетели обявиха, че са видяли облак дим в района, но не е ясно дали е от контрориран взрив на съмнителния багаж или в следствие на акцията, която полицията извърши в Уигън. Там бе задържан още един заподозрян за участие в терористичната група, част от която е бил Салман Абди. 
 
Този арест бе съпътстван и от друг. Полицаи гониха заподозрян около половин миля от Ниниън до Уоруикшир. Свидетели обявиха, че мъжът се е предал едва, след като двама служители на реда извадили пистолети срещу него. 
 
Броят на задържаните във връзка с атентата в Манчестър скочи до 8, двама от тях са роднини са Абди. 

Макрон иска промени за работниците от Изток

http://www.dnes.bg/world/2017/05/25/makron-iska-promeni-za-rabotnicite-ot-iztok.342231

Тръмп и европейците не се разбраха за климата, Русия и търговските връзки

Софийски градски съд оправда Алексей Петров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6242549

Софийски градски съд оправда Алексей ПетровСофийски градски съд оправда Алексей Петров. Алексей Петров беше обвинен в помагачество за присвояване на сумата от 1.3 млн. лв. По делото бяха призовани и 17 души - свидетели и вещи лица, предаде Канал 3.  Очаквайте

Д-р Мохд Абуаси: Няма нито един българин в редиците на „Ислямска държава”

http://www.cross.bg/abyasi-ideologiya-tazi-1544062.html

/КРОСС/ Още от 70-те години салафистката идеология действа необезпокоявано в Западна Европа и в последствие в други страни на Балканите. Европейските правителства носят голяма отговорност за тази ситуация. Това смята шефът на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси, предава bTV. Той обясни, че и „Ал Кайда", и „Ислямска държава" изповядват една и съща идеология - салафизъм. По думите му последователите на екстремисткото течение тълкуват Корана буквално и изваждат думите извън контекста. „По тяхното тълкуване, ако не ги последваш, значи си отстъпник от религията. Наказанието според тях е смърт", обясни още д-р Абуаси. Салафизмът е официалната идеология в Саудитска Арабия и това обяснява и защо най-много терористи от арабския свят идват от там, добави още той. Всяка седмица там се убиват хиляди мюсюлмани, които не са последователи на течението. „Стотици хиляди в Ирак и Сирия са жертви на джихадисткия салафизъм. В Европа не сме свикнали с тези атентати и броим жертвите", твърди д-р Абуаси. Много експерти обърнаха внимание, че няма нито един българин в редиците на „Ислямска държава" и „Ал Кайда", отбеляза д-р Абуаси. По думите му причината за това е, че обществото, медиите и държавата са се противопоставили още в началото на тази идеология и са забранили всички фондации, изпратени да я разпространяват

Нападателят от Манчестър към майка си преди атентата: Прости ми

//dariknews.bg/novini/sviat/napadateliat-ot-manchestyr-kym-majka-si-predi-atentata-prosti-mi-2026039

Говорител на силите за борба с тероризма на Либия каза, че заподозреният за нападението срещу концертната зала в Манчестър Салман Абеди е говорил по телефона с майка си няколко часа, преди да се самовзриви, предаде Асошиейтед прес.

МВнР: Официално няма пострадали българи при терористичния акт в Манчестър

https://www.actualno.com/europe/mvnr-oficialno-njama-postradali-bylgari-pri-teroristichnija-akt-v-manchestyr-news_613295.html

Съгласно официалната информация, предоставена на българското посолство в Лондон от британската полиция, при терористичния акт в Манчестър на 22 май няма пострадали български граждани. Тази информация съобщиха днес от Министерство на външните работи. При терористичното нападение по време на концерт загинаха 22 души, сред които и деца, а 60 бяха ранени.

Москва: Скандалът в България с произхода на славянската писменост е изкуствен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279853_%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0

 Скандалът в България с историческия произход на славянската писменост носи изкуствен характер. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в отговор на въпрос във връзка с появилите се в български медии критики по отношение на изказване на руския президент Владимир Путин по време на срещата му с македонския президент Георге Иванов в Москва.
„Убедена съм, че такъв светъл празник като деня на славянската писменост 24 май трябва да помага за сближаването на нашите народи, които почитат Кирил и Методий, а не да стават причина за спорове и конфликти, да не бъдат поводи за изкуствено нагнетяване на страстите. Това е изкуствено подклаждан скандал, който при „правилна“ обработка може да внесе елементи на напрежение в руско-българските отношения, до което, надявам се, няма да се стигне“, заяви Захарова.
Причина за коментара на говорителката е изказването на Путин, че славянската писменост е дошла от македонските територии, имайки предвид едноименната историко-географската област.
„В хода на престоя в Русия на македонския президент Георге Иванов по повод участие в церемония по връчването на присъдената му награда на международния обществен Фонд за единство на православните народи се чуха изказвания на въпросната тема. Никой в Русия – а на мен ми е неизвестно какво се говори в други държави, не се е опитвал да отрече приноса на Първото българско царство в делото по създаването на славянската писменост, това би противоречало на историческите факти“, заяви тя.
По думите й в дадения случай става въпрос за македонските земи като географско понятие. „Още във времето на Римската империя регионът, където впоследствие са се родили и работили светите Кирил и Методий, се е наричал Македония“, допълни тя.
Според Захарова възможно е думите на държавния глава да са били изтълкувани или преведени неправилно, подчертавайки, че според Москва ударение трябва да се постави върху обсъждането на въпроси от двустранното сътрудничество, а не да се търсят поводи за конфронтация там, където ги няма. /ТАСС

Външно: Няма пострадали българи при атентата в Манчестър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6242542

Външно: Няма пострадали българи при атентата в МанчестърСъгласно официална информация, предоставена на българското посолство в Лондон от британската полиция, при терористичния акт в Манчестър на 22 май няма пострадали български граждани. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи, цитирани от

Арестуваха кмета на Асеновград

http://offnews.bg/news/n_1/n_656498.html

Кметът на Асеновград Емил Караиванов е задържан с полицейска заповед за 24 часа. Караиванов, както и бизнесмените Вакрил Запрянов и Николай Христов, са разследвани за корупция при обществени поръчки в града, съобщава БНТ. БСП излезе с позиция след задържането на кмета. В нея се посочва: "Очакваме компетентните органи да проведат обективно разследване. Всеки е невинен до доказване на противното. Ако не бъде доказана вина, ще настояваме да се изчисти името на д-р Караиванов. Ако се докаже, че е виновен - да понесе наказание." Миналата седмица бе задържан и главният архитект на община Асеновград Константин Атанасов. Според държавното обвинение в края на 2016 г. Атанасов е поискал и получил 8000 лева от Митко Захариев, управител на местен клон на акционерно дружество, за да съгласува идеен инвестиционен проект.

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=352061

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 26 май ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Вирусът WannaCry е нанесъл щети за 1 млрд. долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279852_%D0%92%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81%D1%8A%D1%82+WannaCry+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%8A%D0%BB+%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+1+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0

 Съвкупните щети, нанесени в световен мащаб от вируса WannaCry, са достигнали нива от 1 млрд. долара. Това сочат данни на американската компания, специализирана в кибербезопасността, KnowBe4, цитирани от изданието McClatchy.

Зловредният софтуер е поразил между 200 и 300 хил. компютърни системи в не по-малко от 150 страни в света, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

„Предполагаемата щета, нанесена от WannaCry за първите четири дена, отчитайки вредите, нанесени на редица крупни организации по целия свят, е надхвърлила 1 млрд. долара“, коментира изпълнителният директор на KnowBe4 Стю Сюверман.

 

Общата оценка е съставена от директните финансови загуби в резултат на изплащането на искания от хакерите своеобразен откуп, като също така са калкулирани и загубите, причинени от компрометиране на данни, забавяне или спиране на производството, съдебни разходи, нанесен репутационен ущърб и др.

Експертите от KnowBe4 не изключват подобни атаки да има и в бъдеще.

Безпрецедентната хакерска атака бе извършена на 12 май, като засегна хиляди компютри от не по-малко от 150 държaви.

Вирусът WannaCry се възползва от пролука в сигурността на операционните системи Windows, като на екрана на потребителя се появява съобщение, блокиращо достъпа до данни, като в замяна възстановяването му се изисква заплащане на сума, варираща от 300 долара до 600 долара в биткойн.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Деляна Петкова

"Междузвездни войни" стана на 40, вижте 7 любопитни факта за първия плакат на филма

http://offnews.bg/news/n_1/n_656492.html

На този ден преди 40 г. бе първата прожекция на "Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда". В чест на юбилея, официалният сайт на най-известната фантастична поредица представи няколко малко познати факта около първия кино плакат на шедьовъра на Джордж Лукас.  Първият плакат на филма, известен като "Стил А", се превърна в икона на поредицата. Проектиран и нарисуван от Том Йънг през 1977 г., плакатът крие много тайни и малко познати факти в своята композиция. Вижте седемте неща, които не знаете за него: 1. Люк носи ботушите на Дарт Вейдър С изключение на разширението над коляното, ботушите, изобразени в плаката, са доста близки до дизайна на тези на Вейдър, макар и в бяло. 2. Дроидите на плаката са добавени по-късно И от друг художник. Въпреки че с времето 3ПО и R2-D2 стават част от всички рекламни материали на филма, в първия плакат дроидите са добавени по-късно от художника Ник Карди, известен с комиксите си от 60-те години. 3. Принцеса Лея държи бластера на Хан Соло Бластерът, изобразен в плаката, прилича повече на DL-44, носен от Хан Соло в "Нова надежда", отколкото на този, с който я виждаме в началото на филма. 4. Промени в гардероба В първоначалния вид на плаката принцеса Лея е облечена в доста по-различен костюм от този, в който сми свикнали да я виждаме. В ранните концептуални скици Йънг моделира Лея в стила на фантастичния художник Франк Фразета, на който Джрдж Лукас се възхищава. 5. Прикритие По неизвестни причини левият крак на Лея е скрит зад полите на роклята й, когато плаката на Юнг започва да се излиза като реклама по вестниците в края на август 1977 г. 6. Люк и Лея Позата, в която са застанали принцеса Лея и Люк, първоначално е била замислена за по-малките плакати на филма, като този долу, но продуцентите от "20th Century Fox" молят Йънг да я вгради в плаката, вместо тази в първия замислен вариант.  7. Закъснение "Стил А" излиза чак два месеца след първата прожекция на филма заради многото промени в дизайна си и официално излиза на 27 юли. Въпреки това, той става най-известният.  Снимки: www.starwars.com

Гр. Елена домакинства на престижен форум по културен и религиозен туризъм

https://www.24chasa.bg/region/article/6242402

Гр. Елена домакинства на престижен форум 
по културен и религиозен туризъмЕлена е домакин на третата национална конференция по културен и религиозен туризъм с основна тема „Опознай културното наследство на България“, в която ще вземат участие близо 50 експерти от министерства, общини, музеи и туристическия бранш. Тридневният форум се организира от Програмата „България ви очаква“ с директор Весела Цолова със съдействието

Акад. Юлиан Ревалски: Доброто образование върви с добре развита наука

http://www.cross.bg/revalski-nayka-obrazovanie-1544061.html

/КРОСС/ Стратегията за развитие на научните изследвания 2017 - 2030 година, приета от Министерския съвет и внесена в Народното събрание, дава дългосрочна визия за развитието на тези изследвания с цел повишаване на тяхната ефективност и възвръщането на достойното място на българските учени на световната сцена. Това коментира председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, предава БНР. Трябва да направим всичко възможно процесът по занижаване на грамотността да спре, за да обичаме и уважаваме българския език, а начинът да направим това е да говорим и пишем правилно, посочи още Ревалски. За връзката между образование и наука и механизмите БАН да подпомага образователната система той посочи: Доброто образование върви с добре развита наука, винаги ръка за ръка. В този смисъл науката, която остава по-скрита за обществото, също трябва да бъде подкрепяна, а тя - да даде това, което е необходимо. Целта е, и използвайки новите технологии, да се въведе един нов начин на преподаване, при който ученикът от пасивен слушател е участник в обучителния процес. Правим квалификационни курсове на учители с идеята после те да обучават други учители. Правим го и в другите градове на страната. БАН има развита академична мрежа, чрез така наречените регионални академични центрове, които станаха 17. По този механизъм работят пътуващи лектори от БАН, коментира Ревалски. 

Тръмп: НАТО трябва да отдели огромно внимание на тероризма и заплахата от Русия

http://www.investor.bg/drugi/338/a/trymp-nato-triabva-da-otdeli-ogromno-vnimanie-na-terorizma-i-zaplahata-ot-rusiia-240028/

Според американския президент други важни теми пред алианса са миграцията и сигурността по източните граници

Отпадането на роуминга ,какво трябва да знаем и за какво да внимаваме.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279851_%D0%9E%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D1%83%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B0+%2C%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D

 КЗП с важни съвети към потребителите във връзка с отпадането на роуминга „Българските потребители трябва да знаят, че след средата на юни месец, когато отпадне роумингът, ще могат да водят разговори или обменят кратки текстови съобщения по същия начин, по който го правят в родната си държава, тоест това трансгранично оскъпяване ще отпадне“, заяви председателят на КЗП Димитър Маргаритов, цитиран от novini.bg. „Потребителите трябва да бъдат спокойни, че ще плащат това, което по принцип заплащат. Има една такава тънкост и тя е във функциите на европейския регулатор – когато в договорите на потребителите има безлимитни сегменти – неограничени минути за разговор, неограничен трафик интернет, там все пак ще има някакви ограничения, които обаче няма да са свързани с финансови изменения, а по-скоро с обеми, които максимално могат да бъдат потребявани“, поясни Маргаритов. Председателят на КЗП категорично заяви, че няма да се наложи ли потребителите да преподписват договорите си с мобилните оператори след отпадането на роуминга. „Това нещо няма да се налага, тъй като промяната ще бъде извършена чрез изменение в общите условия, които всички мобилни оператори имат. Точно заради това ние извършваме вече проверка на тези общи условия, които ще претърпят промени след отпадането на роуминга. Ако все пак определена група потребители имат срочни договори и по съвпадение тези договори изтичат точно в момента, също трябва да кажем, че не е необходимо да подписват нови договори. Известна е принципната постановка, тя е уредена в закона, предвиждаща, че когато вашият срочен договор изтече, той се трансформира на първо време в безсрочен, което означава, че по желание на потребителя би могъл да бъде прекратен с едномесечно предизвестие, така че спокойно хората да не се доверяват, че трябва да преподпишат нещо“, заяви Маргаритов. „Това, което ще се случи на 15 юни е един много дълъг процес, който тече от години с преговарянето на различен тип условия, както от страна на регулаторите, така и от страна на мобилните оператори, така че е имало време всички евентуални загуби да се прекалкулират и това да не се отрази по никакъв начин на тарифите“, обясни още той. Ако все пак потребителите при отправен анонс да сключат нови договори, трябва много внимателно да се убедят, че освен основните услуги не се добавят и допълнителни – примерно предоставяне на безплатно устройство, към което да има сим карта с други тарифни планове, които като цяло биха оскъпили месечната сметка“, съобщи Димитър Маргаритов. На въпрос какви мерки са предприели, за да не се допускат злоупотреби, председателят на КЗП заяви: „Това, което правим вече е да наблюдаваме как ще бъде извършена промяната в общите условия на мобилните оператори – промяна, която ще касае отпадането на роуминга. По никакъв начин няма да допуснем в общите условия да се включват друг тип клаузи, които биха могли да бъдат неравноправни и които да предявят задължения от нищо непроизтичащи на този етап. Освен това знаем, че по принцип политиката на мобилните оператори понякога е доста настъпателна и затова ще концентрираме усилията си да не бъдат адресирани към потребителите така наречените нелоялни търговски практики“. „Мисля, че ще се осъществи плавен преход без сериозни сътресения“, каза още Маргаритов.

 

Учениците в ЕС изучават все повече чужди езици

http://www.moreto.net/novini.php?n=351995

Учениците в началния етап на основното образование са започнали изучаването на първия си чужд език на по-ранна възраст и продължават да го изучават през целия период на задължителното образование. Броят на учениците в прогимназиалния етап на основното образование, които изучават два чужди езика, се е увеличил в сравнение с преди 10 години.

Депозитите на домакинствата се увеличиха до 45.635 млрд. лева в края на април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6242521

Депозитите на домакинствата се увеличиха до 45.635 млрд. лева в края на априлВ края на април 2017 г. депозитите на неправителствения сектор са 68.401 млрд. лв. (71.8 на сто от БВП), и на годишна база се увеличават с 7.6 на сто, отчита Българската народна банка. Депозитите на нефинансовите предприятия са 18.846 млрд. лв. (19.8 на сто от БВП) в края на април. В сравнение със същия месец на 2016 г. те се увеличават с 9 на сто.

Бивш гръцки премиер пострада след взрив в кола (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/bivsh-grycki-premier-postrada-sled-vzriv-v-kola-snimki-2026036

Бившият гръцки премиер Лукас Пападимос беше ранен, след като взривно устройство експлодира в автомобила му, съобщава гръцката национална информационна агенция.
Инцидентът е станал в центъра на гръцката столица, когато Пападимос отвор

3 училища на един абитуриентски купон в Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/3-uchilishta-na-edin-abiturientski-kupon-v-kiustendil-2026037

Кой каза……1, 2, 3……12…, броиха тази вечер абитуриентите от 3 кюстендилски училища. Първи на Гаровия площад пристигнаха спортистите- шампиони на града от Спортното училище „Васил Левски”. Специали

В Словения поставиха първата дигитална надгробна плоча (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/v-sloveniia-postaviha-pyrvata-digitalna-nadgrobna-plocha-snimki-2026035

В гробището на словенския град Марибор беше поставена първата дигитална плоча над гроба на покойника Янез Млакар, съобщава Дейли Мейл.

Юнкер: Надявам се, че Тръмп не е публикувал туит за мен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6242511

Юнкер: Надявам се, че Тръмп не е 
публикувал туит за менНадявам се, че Тръмп не е публикувал туит за мен, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след състоялата се по-рано днес в Брюксел среща на президента на САЩ с лидерите на ЕС, предаде БТА. На срещата, продължила с 30 минути повече от предвиденото присъстваха Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск,

Тръмп поиска НАТО да се заеме с Русия, миграцията и сигурността по източните граници

http://offnews.bg/news/n_1/n_656497.html

НАТО трябва да отдели огромно внимание на тероризма, миграцията, заплахата от Русия и сигурността по източните ни граници. Това обяви американският президент Доналд Тръмп при откриването на паметник в централа на НАТО, създаден от останки от разрушените кули на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк. Тръмп посочи, че паметникът напомня не само за понесените загуби, но и за проявената смелост впоследствие и за онова, което обединява страните от Алианса. Той призова за минута мълчание в памет на загиналите при атентата в Манчестър и повтори, че той е дело на "нещастници". Това бе ужасно нещо, показа дълбочината на злото, лицето на терора, това бе варварско нападение срещу нашата цивилизация, каза още президентът на САЩ.  Молим се за близо 3000 невинни жертви, убити от терористите на 11 септември 2001 г., НАТО отговори решително и бързо със задействането на чл. 5 от Вашингтонския договор, припомни Тръмп и призова терористите в нашите общества да бъдат издирени, да бъдат отстранени от обществото и да бъде направено така, че никога да не се връщат. Хиляди хора навлизат у нас от чужди страни, често не знаем кои са. Трябва да бъдем силни и внимателни, призова Тръмп. Той поиска държавите в НАТО да започнат да изпълняват финансовите си задължения към организацията. 23 от 28 страни не плащат това, което би трябвало, за тяхната отбрана, това е нечестно към данъкоплатците в САЩ. В последните осем години САЩ плащат за отбрана повече, отколкото всички останали в НАТО, посочи Тръмп. Ако държавите от НАТО изпълнят ангажимента си, ще бъдат много по-силни пред заплахата от тероризма, каза още той.  По време на церемонията генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че "най-голямата сила на НАТО е връзката между Европа и САЩ".

5-годишна присъда за рецидивист, извършил пореден грабеж във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352051

Окръжният съд във Варна призна за виновен 22-годишният К. Д. за това, че на 26 юли миналата година във.Варна, при условията на опасен рецидив, открадна - дамска плетена чанта, мобилен телефон, документи и лични вещи на обща стойност 158.

Великобритания почете жертвите на атентата в Манчестър

http://www.mediapool.bg/velikobritaniya-pochete-zhertvite-na-atentata-v-manchestar-news264329.html

Опечалени се събраха на площад "Света Ана" в центъра на британския град, в мълчаливо шествие със свещи, балони във формата на сърца и цветя. Своята съпричастност към трагедията изрази и британската кралица Елизабет Втора, която посети болницата, където са настанени някои от децата, ранени при нападението. На снимки, излъчени по британската телевизия, се вижда как тя пристига в Кралската детска болница в Манчестър, където се лекуват някои от 64-те пострадали. Хората, събрали се за минута мълчание в памет на жертвите от атентата в Манчестър, спонтанно запяха хита Don't Look Back in Anger. Песента е дело на бритпоп бандата Oasis, която също е от Манчестър.

Радев критикува Борисов за ежедневна смяна на позициите

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/25/2977824_radev_kritikuva_borisov_za_ejednevna_smiana_na/?ref=rss


Президентът Румен Радев разкритикува премиера Бойко Борисов заради ежедневна смяна на позиции и приоритети от страна на правителството, което не работело в интерес на сигурността на България. Поводът е коментарът на Борисов от днес, че след като "Авионамс" е отново държавна собственост, има възможност в следващите години до 2028 да се ремонтира наличната летателна техника, което можело да доведе до нова преценка нужна ли е покупката на нови военни самолети.

БФБ не намери единна посока

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/bfb-ne-nameri-edinna-posoka-240026/

След края на търговията печелившите и губещите са почти наравно

"Ботев" е наказан с един мач без публика след финала за купата

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/25/2977827_botev_e_nakazan_s_edin_mach_bez_publika_sled_finala_za/?ref=rss


"Ботев" (Пловдив) беше наказан с един мач без публика заради нахлуването на фенове във финала за Купата на България с "Лудогорец". Пловдивчани спечелиха първия си трофей от 36 години насам след успех с 2:1, а голяма група привърженици навлезе на пистата и терена при първия гол в двубоя.

Дисциплинарната комисия към БФС наложи санкция лишаване от домакинство, която беше заменена с една среща пред празни трибуни. Наказанието ще бъде изтърпяно в първия...

БФС "честити" купата на "Ботев" с наказание

https://www.24chasa.bg/sport/article/6242513

БФС "честити" купата на "Ботев" с наказаниеДисциплинарната комисия на БФС наказа пловдивския "Ботев" да играе пред празни трибуни следващото си домакинство заради нахлуването на фенове на отбора по време на финала за купата на България срещу "Лудогорец". "Канарчетата" сензационно победиха с 2:1 големия фаворит и така спечелиха трета национална купа в историята си.

В парламента са внесени в пъти по-малко законопроекти сравнено с предишните два

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/25/2977820_v_parlamenta_sa_vneseni_v_puti_po-malko_zakonoproekti/?ref=rss


За първите 5 седмици работа на 44 Народно събрание, от 19 април до 25 май, в деловодството му са внесени едва 10 законопроекта, според сайта на парламента. Това е в пъти по-малка законодателна инициатива, сравнено с предишните 42-ро и 43-то Народно събрание. За пет седмици и един ден от (27 октомври – 1 декември 2014 г.) в предишния парламент са внесени 70 законопроекта. В 42 -то Народно събрание, което избра за председател на ДАНС Делян Пеевски, за същия период са постъпили 31 законопроекта,...

Путин успя да обедини срещу себе си български политици от различни цветове

http://www.mediapool.bg/putin-uspya-da-obedini-sreshtu-sebe-si-balgarski-polititsi-ot-razlichni-tsvetove-news264328.html

Изказването на руския президент Владимир Путин, че славянската азбука е дошла от "македонската земя", разбуни духовете в България навръх 24 май и обедини политиците от всички разцветки, които с повече или по-малко възмущение припомниха историческия факт на създаването на кирилицата именно в България. За момента обаче институционална реакция няма и по всичко изглежда, че няма да има, но пък премиерът, президентът, външният министър, министърът на културата и лидери на парламентарните сили обявиха изявлението на Путин за неприемливо, провокативно, неевропейско, а Красимир Каракачанов дори стигна до откровението, че "руската политика никога не е била справедлива към България и българската история". Радев е против използването на историята като разменна монета в политиката Използването на историята като разменна монета в политиката не винаги води до желания резултат, заяви в четвъртък президентът Румен Радев по повод изявлението на Путин пред македонския президент Георге Иванов, че славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя". "Вчера беше един светъл празник за всички славяни, за всички народи, които използват кирилицата. Ако искаме наистина славянските народи да стоят обединени, това може да стане само, ако уважаваме историята. А историята много ясно сочи, че България е историческата родина на славянската цивилизация и култура", добави държавният глава пред български репортери в Брюксел. Екатерина Захариева: Помним историята си и затова сме горди Първата реакция на изявлението на Путин бе на външния министър Екатерина Захариева. "Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността", написа Захариева във Фейсбук на 24 май. "Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута", допълни тя. "Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди", написа още Захариева. След нея премиерът Бойко Борисов коментира: "Ако продължаваме да спорим за история, където историците отдавна са се произнесли, кой откъде е тръгнал, за да донесе азбуката, това не е европейски подход. Европейският подход е да кажем, че благодарение на светите братя Кирил и Методий, на азбуката, на тази писменост, която те са създали, над 300 милиона пишат, четат и в края на краищата oбoгaтявaт eвpoпeйcĸaтa ĸyлтypa." В четвъртък Борисов имаше възможност да изрази и по-пространна позиция, разпространена от МС след срещата му с руския посланик Анатолий Макаров, който така и не отговори пред репортери на въпрос откъде идва кирилицата. Каракачанов: Путин не познава историята Вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов отдаде казаното от руския президент на непознаване на историята: "Учудва ме, че президентът на най-голямата славянска държава не познава историята на славянските народи. Русия, която говори за славянството, за православието, не познава историята". Той обаче добави, че "руската политика никога не е била справедлива към България и българската история". "Целият културен проект славянска азбука е дело на българската държава. Очаквам на следващия 24 май руският президент да бъде по-подготвен", заяви той. ВМРО предупреди братска Русия, че няма да търпим нова гавра с историята От ВМРО разпространиха позиция с предупреждение към "приятелска Русия", в което се казва, че България винаги е помагала на Македония и ще продължи да го прави. "Но предупреждаваме всеки, дори приятелска Русия, че няма да търпим нова гавра с историята". Нинова: Не приемаме такова отношение Лидерът на БСП Корнелия Нинова също осъди изказването на Путин. "Изказването му е изненадващо и неприемливо. България е носителят на това богатство и ние трябва да го защитим. Сигурно това е някакъв сигнал към нас и трябва да го разчетем. Важното е да заявим, че не приемаме такова отношение и трябва да защитим историята си", коментира Нинова в четвъртък пред Нова телевизия. И побърза да предотврати евентуални по-остри реакции, като изтъкна: Позицията на министър-председателя и МВнР са достатъчни". БСП споделя позицията на външния министър и на премиера БСП споделя позицията на външния министър и на премиера на държавата за изказването на Путин за кирилицата, каза и заместник-председателят на парламента Валери Жаблянов (БСП). "Единственото, което можем да направим, е да споделяме позицията, изразена от министъра на външните работи и премиера на държавата", уточни той. Волен Сидеров: Навремето учиха, че Ленин е измислил азбуката Обединеният патриот и лидер на "Атака" Волен Сидеров иронизира Путин и поиска институциите да реагират официално на думите му. "Иронично можем да кажем, че има напредък. Навремето учиха, че Ленин е измислил азбуката, сега вече идва от македонските земи", коментира той в четвъртък. Според него трябва да има и дипломатически отговор по казуса. "Македонските, тракийските и добруджанските земи са били част от България", каза Сидеров и подчерта, че българите трябва да защитават това. "На това изказване трябва да се реагира. То е некоректно. То не посочва правилно исторически факти", заяви още лидерът на "Атака" и посочи, че на държавническо ниво, и на ниво парламентарни групи се е реагирало. Веднага след това Сидеров призова да се реагира във всички посоки, а не само към Русия:" Трябва да се реагира в посока Турция, откъдето имаше претенции и некоректни исторически очертания. Трябва да се реагира по отношение на посока Европарламента. Имаше евродепутати преди години, които защитаваха, че в България има македонско малцинство. Трябва да се реагира по отношение на справочника на ЦРУ и Държавния департамент, където продължават да пишат, че в България има македонски малцинства". Според него трябва да има стратегия във Външно министерство и в правителството, с която българската история да се представя точно и коректно. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ смята, че реакцията на думите на Путин трябва да е на правителствено ниво, а не от парламента. Джема Грозданова: Провокация за отдалечаване на Западните Балкани от ЕС Изказването на Владимир Путин за кирилицата е част от последователната политика на Руската федерация спрямо държавите от Западните Балкани, каза председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова (ГЕРБ). Тя възприема изказването като провокация от страна Путин не директно срещу българската държава, а по-скоро като една последователна политика на Руската федерация за отдалечаване на държавите от Западните Балкани от тяхното членство в европейски структури. "Нека не забравяме какво съпротивление имаше от страна на Руската федерация за членството на Черна гора в НАТО", което всъщност става факт след няколко дни", каза Грозданова и припомни, че България е била една от първите страни, която е подкрепила това членство. Лютви Местан: Румен Радев да поиска извинение В писмо до медиите лидерът на ДОСТ Лютви Местан заявява, че изказването на Путин "не е достатъчно да бъде определено просто като грешка". Според него позицията на руския президент е брутално посегателство срещу най-значимия елемент от националната идентичност на българския народ и на българската държава. Местан призова президента Румен Радев да поиска официално извинение от колегата си Путин. Боил Банов: Повече уважение към историята Министърът на културата Боил Банов също изрази изненада. "Днес двама държавни мъже споделили, че азбуката тръгнала от някъде другаде, не от България, уважавани, големи политици. А аз съм министър на културата на една малка държава, не смея да говоря, чудя се как да ви поздравя! Пожелавам на всички хора по света, повече чувство, повече усещане за толерантност! Повече уважение един към друг, повече уважение към историята!", коментира Банов в сряда на приема в посолството ни в Рим по случай 24 май. Александър Йорданов: Провокация към България Бившият български посланик в Скопие Александър Йорданов определи думите на руския президент като "провокация към България и към европейския лъч за интеграция на Балканите". "Смесват се историческо незнание от страна на човека, управляващ Кремъл в момента, и от друга страна – съзнателно търсена провокация в този балкански регион, на основата на тази мухлясала вече, никому ненужна доктрина на македонизма", каза Йорданов пред БНР.

Искат ли руснаците война?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279850_%D0%98%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BB%D0%B8+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%3F

 Русия е мирна държава, готова да даде отпор на всеки агресор. С подобни тезиси излизат през последните дни много руски държавни дейци, начело с президента. Кой знае защо това заплашително отбранително заявление се съчетава с разработката на нападателни оръжия. Сривът в руската икономика забави леко превъоръжаването на руската армия. Наскоро стана известно, че цените на петрола едва ли ще се понижат значително в близко време и руското ръководство ускори програмата за модернизиране на въоръжените сили. Кремъл така и не започна да пести от средствата за отбрана, както настояваха икономисти като Алексей Кудрин. Владимир Путин провежда съвещание след съвещание, обсъждайки на какво ще бъде способна руската армия до 2025 година. А неговият говорител Дмитрий Песков отбелязва, че обединението между представители на военно-промишления комплекс, министерството на отбраната и въоръжените сили е уникален формат, измислен лично от президента и изпробван за първи път през 2013 година. Тоест в навечерието на анексията на Крим! Съдейки и по поръчките за военно-промишления коплекс за 2016 година, които по думите на Путин са били изпълени до 98,8 процента, се вижда, че Кремъл не възнамерява да пести в сферата на въоръжаването. Затова не е и чудно, че руските разходи "за отбрана" достигнаха исторически връх през миналата година.

Нападение или отбрана?

За какво се готви Русия? За нападение или за отбрана?  Много хора като шефът на полската агенция за национална сигурност Павел Солох явно се опасяват, че Москва се готви за нападение и затова я смятат за заплаха за НАТО. Шведският министър на отбраната Петер Хултквист също нарича Русия "основно предизивикателство за европейския модел на сигурност". Руските власти твърдят, че всичко това е единствено отбранителна подготовка. Също както по времето на Съветския съюз те говорят, че Русия е готова да отговори на всяка една агресия, но сама по себе си била изключително мирна държава. Тревожното в случая е, че Русия е готова да отвърне на всяка агресия не само на своя територия. По думите на вицепремиера Дмитрий Рогозин, Москва възнамерява да защитава не само своите граници, но ще се грижи и за "ненакърнимостта на границите на приятелските страни".

От примерите в Украйна и Сирия се вижда как Кремъл тълкува помощта за "приятелските страни". Повърхностният технически анализ на руските планове за модернизиране на армията също не свидетелства в полза на "невинността" на военните приготовления. Как тогава да тълкуваме обсъждания на едно от заседанията въпрос за "увеличаване на поразяващите възможности на комплекса "Искандер-М"? Или въпроса за увеличаване на радиуса на действие и създаването на нови ракети, "използвани от сухопътните войски"? Де факто това е крачка към преразглеждане на съветско-американския договор за унищожаване на ракетите със среден и малък радиус на действие от 8 декември 1987 година. Не много "отбранително" звучи и предложението най-добрите войскови подразделения да бъдат наречени "ударни". Думата "ударен" няма нищо общо с отбранителната лексика.

Preobrazhensky Ivan Kommentarbild App

Иван Преображенский

Промените в руската армия говорят красноречиво, че активно се модернизират именно "нападателните" подразделения. В края на 2017 година делът на съвременното въоръжение във въздушно-космическите въоръжени сили трябва да достигне 68 процента, във въздушно-десантните - 58 процента, а в главната отбранителна сила - сухопътните войски - само 42 на сто. Макар че почти никой не забеляза, Владимир Путин фактически обяви необходимостта от "мобилизация" на руската наука. Точно както по времето на СССР.

Сериозни ли са военните заплахи?

Москва явно не желае разоръжаване или не вярва в него. И в резултат на това продължава да се въоръжава. Само че нейните възможности не съответстват напълно на страховете, които предизвиква тя у някои европейски съседи. Независимо от рекордните разходи за въоръжение, в края на 2017 година руската армия като цяло ще бъде оборудвана със съвременни оръжия най-много до 62 процента. Явно не достигат и пари, и технологии, за чиято важност говори Владимир Путин. Така че сега по силите на Русия си остават само операции от рода на сирийскатаки или за поддръжката на различните "народни републики". Русия явно не е готова за активна нападателна война, дори и на някого да му се иска. Още по-трудно е да се правят прогнози за 2025 година. Най-вече заради това, че според действащата конституция тогава Путин може да не бъде вече президент. Може ли само да очакваш война и да се готвиш за нея, но без желание да я започнеш? В това е и опасността от сбъдващите се прогнози. Защото понякога е много сложно  да останеш само на прага на войната.

 

Може ли да купите самолетен билет на една цена, а от кредитната ви карта да изтеглят повече? Може

http://offnews.bg/news/n_1/n_656387.html

Възможно ли е да купите самолетен билет на една цена, а от кредитната ви карта да бъдат изтеглени повече пари? Оказва се, че това е напълно възможно. Нашата читателка Диана Георгиева ни изпрати писмо и снимков материал, в който обяснява, че именно една от нискотарифните компании е добавила 35 лева върху "крайната" цена на билета. Вижте какво пише в писмото: " Преди 10-ина дни си купих билет от Уиз Еър за 1389 датски крони. Това е цената, обявена в сайта в процеса на закупуване и във фактурата. Обаче когато плащането се отбелязва като изчакващо в банковата ми сметка, пише 1499 крони. До момента, в който реално сумата е изтеглена, става 1522 крони (35 лв повече от цената обявена във фактурата). Нещата стоят така: някъде си в правилата им, с които се съгласяваме като купим билет, пише, че при покупка с карта (предполагам, че другият начин е paypal?) крайната сума би могла да бъде различна от написаната от тях. В отговора си обясняват, че разликата идвала от това, че парите се превръщат в различни валути и те не носят отговорност за това. Естествено, това си е чисто и просто некоректна практика и само си измиват ръцете с някаква точка в документите си. Всеки знае, че си има нормални коректни начини една авиокомпания да изчисли тези суми, така че реално да взимат обявената цена от банковата сметка на потребителя. С начина, по който работят, реално няма начин да знаеш колко отгоре ще ти вземат! И само да кажа, че много хора са засегнати от това, и че повечето най-вероятно дори не си дават сметка. Това също не е първият път и за мен, при предишната резервация най-малкото беше същото, може би и преди. Разбира се, мога да пратя документи, включително и техния отговор. Имам и видео илюстриращо, че в процеса на резервация никъде по никой начин не става ясно, че сумата може да е различна и че има разлика по какъв начин се плаща. Аз съм студент, който работи на две места и завършва магистратура, тези пари не ми падат от небето. Аз лично никога не бих пътувала с тази компания отново. Смятам тази им практика за абсолютна липса на уважение към клиента и умът ми не го побира, че такава голяма компания си позволява това ", пише Георгиева. Тя прилага и отговора, който е получила от авиокомпанията: Справка на OFFNews със сайта на нискотарифния превозвач показва, че този текст е наличен и в общите условия за превоз на пътници и багаж и на български език. С големи букви е написано: АКО ПЛАЩАТЕ С КРЕДИТНА ИЛИ ДЕБИТНА КАРТА, ВАШЕТО ПЛАЩАНЕ СЕ ОБРАБОТВА ОТ МЕЖДУНАРОДНА СИСТЕМА ЗА ОБРАБОТКА НА КАРТОВИ ПЛАЩАНИЯ. МОЖЕ ДА УСТАНОВИТЕ, ЧЕ СУМАТА, НАЧИСЛЕНА ПО ВАШАТА ДЕБИТНА ИЛИ КРЕДИТНА КАРТА, Е РАЗЛИЧНА (И МОЖЕ ДА БЪДЕ ПО-ГОЛЯМА) ОТ КРАЙНАТА ЦЕНА, ПОСОЧЕНА В НАШЕТО ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА РЕЗЕРВАЦИЯТА, ПОРАДИ КУРСОВИТЕ РАЗЛИКИ В МЕЖДУНАРОДНАТА СИСТЕМА ЗА ОБРАБОТКА НА КАРТОВИ ПЛАЩАНИЯ. От текста ясно се разбира, че разликата във валутния курс не променя сумата, която постъпва по сметката на авиокомпанията.

Възнесение Господне

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279849_%D0%92%D1%8A%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%93%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B5

 Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-тия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето (Евангелия от Лука 24, 50-53; от Марко 16, 19), което се смята за край на Христовия път на земята. Въпреки това, Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца.

На български празникът се казва и „Спасовден“, дума, която етимологически произлиза от „спасение“.

Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари. В някои традиционни католически държави, например във Франция, Възнесение Господне е официален празник и почивен ден.

В народните вярвания, нощта срещу Спасовден е лечебна и болните ходят за росен, лягат до цветето и поставят до главата си някакъв дар за русалките-лечителки.

 

 

Те ти, булка, Спасовден!





„Тѐ ти, булка, Спасовден!“ е израз, широко разпространен от българския фолклор.[1]

Спасовден е денят в който Христос се възнесъл на небето и се чества на 40-ия ден след Великден. Обичайно изразът се разбира и изобразява в българския фолклор като еротична сцена. Първото фолклорно изображение съдържащо еротично послание по темата е старобългарска рисунка – графит от Преслав.[2]

Обичайно изразът „Тѐ ти, булка, Спасовден!“ се използва, когато нещо (някакво събитие) се е случило внезапно и изненадващо, когато човек най-малко очаква.[3]

Според народните вярвания, само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие. Жената, която няма деца трябва да преспи тогава под растението росен, което се смята за самодивско цвете. Но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка. Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват и т.н. Около полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена. Ако жената зачене в нощта преди Спасовден се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние. Всъщност това е един деликатен начин за регулиране на популацията в довъзрожденското общество. Защото не винаги причината за безплодието е в жената. Много разказчета се свързват с този ден. Повечето от тях водят до идеята, че на Спасов ден може да се изневери и се свързват с мераклията мъж, който няма търпение и затова казва „Те ти булка Спасовден!“. Тоест, днес може.


NewEurope: Шведските цигани ще получават държавна компенсация

http://www.moreto.net/novini.php?n=352072

Активистите, защитаващи човешките права в Швеция, са приветствали решението на правителството да компенсира циганската общност в страната, чиито членове са били регистрирани в обявена за незаконна полицейска база данни, пише NewEurope.

ОПЕК удължи споразумението за намаляване на добива на петрол с 9 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6242504

ОПЕК удължи споразумението за намаляване на добива на петрол с 9 месецаПо време на заседание във Виена страните членки на ОПЕК се договориха да продължат действието на споразумението за намаляването на добивите на петрол с 9 месеца до 31 март 2018 г., предаде Интерфакс, цитиран от "Фокус". „ОПЕК заръча на техническия си комитет да следи състоянието на пазара“, добави министърът на петрола на Кувейт Есам ал Мазрук.

Експерт: Най-много терористи идват от Саудитска Арабия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6242499

Експерт: Най-много терористи идват от Саудитска АрабияОт Саудитска Арабия излязоха най-много терористи. Това каза д-р Мохт Абуаси от Центъра за Близкоизточни култури пред bTV.  Според него в Македония и Албания има терористи в Ислямска държава, докато в България няма. Това е така защото, още в началото тук обществото се е противопоставило на нази иделогия от Саудитска Арабия Всички тези фондации

Банковото кредитиране се отлепи от дъното

http://www.mediapool.bg/bankovoto-kreditirane-se-otlepi-ot-danoto-news264327.html

След нулевия ръст на кредитирането през 2016 г. статистиката към края на април показва видимо съживяване. Фирменото кредитиране към 30 април 2017 г. е нараснало с 3.3% на годишна база, а това на домакинствата – с 5.2%, сочи паричната статистика на Българската народна банка (БНБ). Корпоративните кредити към края на миналия месец са били на стойност 31.058 млрд. лв. Само за месец това е чувствително увеличение на раздадените заеми – с 300 млн. лв. Кредитите за домакинствата са се увеличили до 18.935 млрд. лв., което е ръст с над 150 млн. лв. за месец. На годишна база жилищните заеми нарастват с 2.7% до 8.897 млрд. лв., а потребителските – с 3.4% до 7.437 млрд. лв. По-сериозно в сравнение с кредитите растат депозитите. Спестяванията на фирмите са се увеличили за година с 9% до 18.846 млрд. лв., като през април се регистрира спад с 336 млн. лв. Влоговете на домакинствата пък са нараснали с 5.5% за година до 45.635 млрд. лв. За един месец увеличението е с около 90 млн. лв.

Видео: Манчестърци спонтанно запяха Don't Look Back in Anger в памет на жертвите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/25/2977816_video_manchesturci_spontanno_zapiaha_dont_look_back_in/?ref=rss




Хората, събрали се за минута мълчание в памет на жертвите от атентата в Манчестър, спонтанно запяха хита Don't Look Back in Anger. Песента е дело на бритпоп бандата Oasis, която също е от Манчестър.

Жената, която започна да пее и към която близкостоящите бързо се присъединиха, коментира пред в. "Гардиън":

"Точно за това става въпрос – да не гледаш с гняв назад. Не можем да гледаме назад, трябва да гледаме...

Багажът при самолетните билети- екстра от миналото

http://www.cross.bg/bagazh-tarifi-aviokompanii-1544060.html

/КРОСС/ Ако резервирате самолетен билет и той не включва възможност да превозвате багаж - не се изненадвайте. Все по-голям брой редовни авиокомпании въвеждат нови икономични тарифи, които не включват регистриран багаж в цената, съобщава туристическа агенция eSky. Дори авиационни гиганти като Delta, United и American Airlines вече въведоха такива рестриктивни тарифи по част от своите маршрути. С това те се опитват да устоят на силната конкуренция на нискотарифните авиокомпании, които продължават да завземат все по-голям дял от авиационния пазар. Както знаем, една от причините нискотарифните авиокомпании да предлагат толкова евтини самолетни билети, е фактът, че техните тарифи не включват регистриран багаж и той се заплаща отделно. Редовните превозвачи вече също прилагат този похват, за да могат да предложат по-евтини билети за онези, които искат и могат да пътуват само с ръчен багаж. Почти всички по-популярни у нас редовни авиокомпании като Bulgaria Air, Lufthansa, Austrian, Air France, KLM, Alitalia и тн., вече предлагат такива билети по своите европейски маршрути. Като най-евтини, тези тарифи излизат винаги с приоритет в онлайн резервационните системи, което означава, че почти сигурно билетът, който купувате, включва само ръчен багаж. Това е съществена промяна на модела, към която пазарът и потребителите неизбежно трябва да се адаптират

Казанлък ще има свой колеж

https://www.actualno.com/education/kazanlyk-shte-ima-svoj-kolej-news_613292.html

Днес, 25.05.2017 г., на свое заседание Акредитационният съвет на Националната агенция по оценяване и акредитация (НАОА) взе решение да бъде разкрит в гр. Казанлък Технически колеж към Технически университет – София. Решението дава възможност на младите хора в общината да пол

От първо лице: Легендата Тоти спира в Рома на 28 май

http://offnews.bg/news/n_1/n_656496.html

Легендата на Рома, италианския и световен футбол Франческо Тоти обяви официално, че прекратява кариерата си на "Олимпико" в неделя, 28 май. На този ден "вълците" приемат Дженоа в последния кръг за сезона в Серия А, като двубоят е важен в битката за второто място, която водят с Наполи. С признанието на Тоти, че мачът ще е последен в кариерата му за Рома двубоят придоби още по-голямо значение. "На този ден ще облека за последно екипа на Рома. Не мога с думи да опиша какво означаваха, означават и ще означават тези цветове за мен. Любовта ми към футбола няма да пресъхне никога. Това е моята страст. Тя е толкова силна, че не мога да си представя ден без футбол. От понеделник ще съм готов за рестарт и ново предизвикателство", написа Тоти във Фейсбук. От написаното обаче не става ясно дали Тоти спира окончателно с футбола или просто прекратява кариерата си в Рома. По-рано през деня се появи информация, че звездата им предложение за един сезон от друг тим в Серия А.

Лидерите на ЕС приеха Ердоган на фона на напрежението между Брюксел и Анкара

http://www.mediapool.bg/liderite-na-es-prieha-erdogan-na-fona-na-naprezhenieto-mezhdu-bryuksel-i-ankara-news264326.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе приет в Брюксел от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на фона на непрекъснатите заплахи от стана на Анкара, че ще "наводни" Европа с мигранти и ще се откаже от преговорите за членство в ЕС. След срещата Туск заяви, че е поставил въпроса, свързан с човешките права, в центъра на разговорите. Обсъдихме необходимостта от сътрудничество, написа Туск в Туитър след първата среща между лидери на ЕС и Ердоган след изминалите месеци на вербални кавги. Ердоган се срещна и с новия президент на Франция Еманюел Макрон, който е настоял за освобождаване на френския журналист Матиас Депардон, задържан в Турция преди две седмици. Журналистът започна гладна стачка, за да протестира срещу ареста. Ердоган обеща на Макрон да "разгледа бързо ситуацията" на Депардон, съобщи АФП, като се позова на френското президентство. Турският президент не говори в Брюксел в четвъртък, но ден по-рано отново призова ЕС да вземе решение по въпроса за присъединяването на Турция, като поиска неговата страна да не бъде третирана като "просяк" пред вратите на Европа. ЕС очаква Турция да се оттегли сама, каза Ердоган в Анкара, преди да замине за Брюксел, където днес ще участва и в срещата на върха на НАТО. ЕС и Турция трябва и ще работят заедно, написа в Туитър говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас след началото на тристранната среща. Отношенията ЕС - Турция, които станаха напрегнати след опита за преврат в Турция през юли 2016 г. и последвалата вълна от репресии, се влошиха още повече по време на кампанията за референдума в Турция през април за разширяване на пълномощията на Ердоган. При стълкновения в края на март между привърженици и опоненти на турския президент пред консулството на Турция в Брюксел, където живеещите в Белгия турци можеха да гласуват за референдума, бяха ранени шестима души. По време на кампанията за референдума турските лидери засилиха обидите към европейците след забраната за митинги на привърженици на Ердоган в Германия и Холандия. Турският президент стигна дотам да обвини страните от ЕС и специално Германия в "нацистки практики" и заплаши, че Анкара ще се откаже от споразумението с ЕС за миграцията, сключено през март 2016 г. Белгийските и германските власти вече предупредиха, че ще се противопоставят на евентуална турска кампания на тяхна земя за референдум за връщане на смъртното наказание, предвиждан от Анкара. Брюксел многократно предупреди, че въвеждане отново на смъртното наказание би сложило край на всякаква перспектива за присъединяване на Турция към ЕС. Ердоган заяви в началото на май, че ще каже "довиждане" на ЕС, ако не бъдат отворени нови глави в преговорите за присъединяване с Анкара. Австрия - страната от ЕС, която е най-критична към Анкара, се обявява за замразяване на преговорите за присъединява с Турция, но мнозинството от другите страни и Брюксел предпочитат засега да не късат тази официална връзка, отбелязва АФП.

Защо в най-добрата библиотека не се пази тишина

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zashto-v-naj-dobrata-biblioteka-ne-se-pazi-tishina-6069562

„Мисия образование” с един различен разказ за четенето, книгите и образователната система в Дания

4 години затвор за бездомника, обвинен за пожара в Тютюневите складове

http://www.cross.bg/skladove-obvinen-danchev-1544059.html

/КРОСС/ Съдът в Пловдив осъди на 4 години затвор бездомника, обвинен за пожара в Тютюневите складове. 44-годишният Любомир Данчев така и не се призна за виновен, като според местните и адвокатите му той е само изкупителна жертва, предава bTV. Данчев трябва да заплати и 8000 лв. разноски по делото. Той беше осъден, че на 20 август миналата година е причинил пожар по непредпазливост в бившите тютюневи складове в Пловдив. При инцидента изгоряха четири сгради, три от които - паметник на културата. Щетите са за над 11 млн. лева.  

Защо в най-добрата библиотека не се пази тишина

https://vesti.bg/lyubopitno/zashto-v-naj-dobrata-biblioteka-ne-se-pazi-tishina-6069562

„Мисия образование” с един различен разказ за четенето, книгите и образователната система в Дания

Показват емблематични картини на Георги Урумов във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352050

Емблематични картини на художника Георги Уримов ще види варненската публика в Градската художествена галерия, научи Moreto.net. Изложбата живопис е посветена на 125 години от рождението на Георги Урумов. Ще бъдат показани над 40 творби, емблематични за творчеството на големия български живописец.

Русия: Не отричаме приноса на България за славянската писменост

https://www.actualno.com/politics/rusija-ne-otrichame-prinosa-na-bylgarija-za-slavjanskata-pismenost-news_613288.html

Скандалът в България с историческия произход на славянската писменост носи изкуствен характер. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в отговор на въпрос във връзка с появилите се в български медии критики по отношение на изказване на рус

Захарова за думите на Путин за азбуката: Това е изкуствено раздухван скандал

http://offnews.bg/news/n_1/n_656494.html

"Изкуствено раздухван скандал" - така говорителката на руския външен министър Сергей Лавров Мария Захарова определи реакцията у нас на думите на руския президент Владимир Путин, че азбуката е дошла в Русия от "македонската земя".  "Това е изкуствено раздухван скандал, който при "правилна" обработка е напълно способен да внесе някакви елементи на напрежение в руско-българските отношения, до което, надявам се, няма да се стигне. Разбира се, това едва ли би било от полза за нашите две страни", заяви Захарова, цитирана от ТАСС и БТА. "Убедени сме, че такъв светъл празник като Денят на славянската писменост 24 май трябва да помага за сближаването на нашите народи, които почитат Кирил и Методий, и със сигурност не трябва да става причина за раздори и конфликти, да не бъде повод за изкуствено нагнетявани страсти", каза Захарова.  "Тези изявления са необосновани, възможно е да не се е доразбрало за какво ставаше дума", допълни тя.  "Никой в Русия - а на мен не ми е известно какво се е говорило в други страни - не се опитва да отрича приноса на Първото българско царство в делото на създаването на славянската писменост, това би противоречало на историческите факти", коментира Захарова.  Тя подчерта в този случай е ставало въпрос за македонските земи като за географско понятие.  "Още по времето на Римската империя регионът, където по-късно са се родили и работили светите Кирил и Методий, се е наричал Македония, затова по този въпрос всичко би трябвало да е пределно ясно и понятно", подчерта говорителката. По думите ѝ е възможно това да е било "неправилно изтълкувано, преведено или поднесено". "Нашата позиция по този въпрос беше изложена много ясно. Смятаме, че би било целесъобразно сега да се съсредоточим върху обсъждане на въпросите на двустранното сътрудничество, а не да се търсят поводи за конфронтация, още повече, където такива няма", категорична е Мария Захарова. 

Община Свищов спечели награда на Съвета на Европа

https://www.24chasa.bg/region/article/6242175

Община Свищов спечели награда 
на Съвета на ЕвропаОбщина Свищов зае престижното второ място в конкурс за описание на добри практики в местното самоуправление, организиран по инициатива на Съвета на Европа, със съдействието на Фондацията за развитие на местното самоуправление и НСОРБ, съобщиха от местната администрация. Челната позиция общината зае за описанието на иновативната за България

Бекъм влиза в Залата на славата в САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_656495.html

Бившият английският полузащитник Дейвид Бекъм е сред 33-ата кандидати за Залата на славата на футбола в САЩ. Той игра в Мейджър Лийг Сокър в периода 2007-2012 година и спечели два пъти титлата с Лос Анджелис Галакси. В допитването ще се включат националните треньори на САЩ при мъжете и при жените, ръководствата на Мейджър Лийг Сокър и на Националната женска футболна лига на страната, управата на футболната федерация на САЩ, членовете на Залата на славата и журналисти. Всеки един от участващите в анкетата ще трябва да посочи списък с десет имена, които според него са най-достойните. Всеки от кандидатите трябва да получи одобрението на поне 2/3 от всички гласували, за да бъде приет в Залата на славата. Сградата на Залата на славата в Уанота, Ню Йорк, беше затворена през 2010, а в момента се изгражда нова във Фриско, Тексас, която ще бъде открита през 2018 година.

Горивата ще продължат да поскъпват - ОПЕК удължи споразумението за петрола с девет месеца

http://econ.bg/Новини/ОПЕК-удължи-споразумението-за-петрола-с-девет-месеца_l.a_i.743167_at.1.html

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще удължи действието на споразумението за съкращаване на добива на нефт с още девет месеца....

Вдовицата на Крис Корнел публикува отворено писмо към мъжа си

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/05/25/2977822_vdovicata_na_kris_kornel_publikuva_otvoreno_pismo_kum/?ref=rss


Вики Корнел, съпругата на покойния музикант Крис Корнел, публикува отворено писмо в списание Billboard към мъжа си, който почина на 18 май. "Ще си мисля за теб през всяка минута от всеки ден и ще се боря за теб", пише вдовицата.

След смъртта на музиканта, Вики Корнел написа, че "случилото се е необяснимо", споделяйки, че лекарствата, които е взимал срещу тревожност, може да са повлияли на настроението му. "Знам, че това не беше ти", пише тя в...

Мелания Тръмп доведе до бум на туристите в Словения

http://www.investor.bg/novini/346/a/melaniia-trymp-dovede-do-bum-na-turistite-v-sloveniia-240024/

Нощувките в Словения на туристи от Съединените щати са нараснали с 30,6%, а на местните туристи - с 22,5%

Приходите на Монбат нарастват с 48% от януари до април

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/prihodite-na-monbat-narastvat-s-48-ot-ianuari-do-april--240022/

През април дружеството отчита 220% ръст на консолидираната печалба преди облагане с данъци

Президентът Радев призова политиците да не използват историята като разменна монета

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/25/2977795_prezidentut_radev_prizova_politicite_da_ne_izpolzvat/?ref=rss


Използването на историята като разменна монета в политиката не винаги води до желания резултат. Това заяви държавният глава Румен Радев пред български журналисти, помолен да коментира думите на президента на Руската Федерация Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонска земя.

"Вчера беше светъл празник за всички народи, които използват кирилицата. Ако наистина искаме славянските народи да бъдат обединени, това може да стане само ако...

Лондон чака нови терористични атаки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279848_%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B8

 Великобритания очаква нови терористични нападения и вдигна степента на заплаха до най-високата възможна - "критична", предаде Би Би Си. Освен полицията и военни са разположени по ключови обществени места на територията на цялата страна. "В следващите седмици вероятно ще има военно присъствие и по големи събития като концерти и спортни прояви", посочи премиерът Тереза Мей. Тя допълни, че смята мярката за "разумен отговор" на атаката в Манчестър, при която загинаха 22-ма, повечето деца, и 59 пострадаха на излизане от концертна зала. Само два пъти в историята на Великобритания степента на заплаха от тероризъм е била повишавана до "критична", отбелязват агенциите.

22-годишният заподозрян за атаката Салман Абеди, британски гражданин от либийски произход, по всяка вероятност не е действал сам, заяви вътрешният министър Амбър Ръд, цитирана от Би Би Си. Тя уточни, че мъжът е бил познат на властите. Вчера беше арестуван и по-големият му брат, както и още двама заподозрени. Те са задържани в Манчестър. "Ясно е, че това, което разследваме, е мрежа", заяви и полицейският служител от Манчестър Иън Хопкинс. 

Министър Ръд също така изрази силното си разочарование, че детайли от разследването са изтекли в публичното пространство от американските силите за сигурност, преди британската полиция да реши, че е редно да ги оповести. Името на атентатора Абеди се появи първо в медии в САЩ, позоваващи се на американски официални представители, които са били информирани от британските си колеги. "Изтичането на информация за атентата в Манчестър, по-специално в американски медии, става дразнещо", заяви британският вътрешен министър. "Британската полиция съвсем ясно заяви, че иска да контролира информационния поток, за да опази оперативната сигурност" на разследването и да може да се възползва от "елементи на изненада", допълни Ръд. "Поради това става дразнещо, че тези информации се появяват от други източници, и съвсем ясно заявих на приятелите ни, че това не трябва да се повтаря", добави тя. 



МЕРКИ

Френският вътрешен министър Жерар Колон обяви, че е разбрал от британските следователи, че заподозреният атентатор вероятно е минал през Сирия и има доказани връзки с групировката "Ислямска държава", която пое отговорност за атаката. Заради терористичния акт в Манчестър френският президент Еманюел Макрон обяви, че ще поиска удължаване на извънредното положение в страната. 

 

ТЕРОР

Мъж, въоръжен с нож, 

беше арестуван вчера близо до Бъкингамския дворец в Лондон, писа в. "Гардиън". Той бил задържан от полицаи, патрулиращи в района, вчера преди обяд. Никой не е пострадал. Властите не смятат, че инцидентът е свързан с тероризъм. Мъжът е отведен за разпит в полицейско управление в централната част на Лондон. Не се съобщава самоличността му. 



Британският парламент беше затворен

за посетители заради обявената най-висока степен на заплаха за сигурността след терористичния удар в Манчестър. "Всички обиколки, събития и банкети ще бъдат отменени. Това ще остане в сила, докато не се променят инструкциите", се казва в съобщение, качено на сайта на парламента. Властите не изключват възможността да бъдат извършени нови нападения.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Британски военни вече патрулират заедно с полицаите на обществените места в столицата Лондон.



segabg.com

Москва: Скандалът в България около изказването на Путин е изкуствено раздухан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6242447

Москва: Скандалът в България около изказването на Путин е изкуствено раздуханРаздухваният в България скандал във връзка с историята на произхода на славянската писменост е изкуствен, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Тя каза това в отговор на въпрос на ТАСС за надигналата се в български медии вълна от критики, предизвикани от неправилно изтълкуваните според нея изказвания на президентите на

Арести във Великобритания и Либия след атентата в Манчестър

http://www.cross.bg/manchestur-abedi-salman-1544058.html

/КРОСС/ Британската полиция е прекратила обмена на разузнавателни и антитерористични данни с американските сили за сигурност. Причината е изтичането в американски медии на информация за разследването на атентата в Манчестър. Осем мъже остават в ареста във връзка с терористичния акт. Властите в Лондон вече са сигурни, че самовзривилият се Салман Абеди не е действал сам, съобщава БНТ. Въпросът за изтичането на секретни данни в американските медии ще бъде повдигнат на най-високо равнище. Британският премиер Тереза Мей се зарече да го направи пред президента на Съединените щати Доналд Тръмп на срещата на върха на НАТО в Брюксел. "Ще обясня на президента Тръмп, че разузнавателната информация, която споделят нашите сили за сигурност, трябва да бъде защитавана.", коментира тя. Гневната британска реакция беше предизвикана от публикуването във вестник "Ню Йорк таймс" на снимки от местопрестъплението в Манчестър - на детонатора, шрапнели и остатъци от раницата на терориста. А преди това американски телевизионни канали първи разкриха самоличността му - Салман Абеди. Ембаргото върху обмена на разузнавателна информация важи само за разследването в Манчестър. Иначе благодарение на този обмен през последните два месеца Съединените щати са помогнали за осуетяването на 5 атентата във Великобритания

"Мама Миа!" ще има продължение догодина с Мерил Стрийп (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6242481

"Мама Миа!" ще има продължение догодина с Мерил Стрийп (Видео)Десет години след излизането на мюзикъла "Мама Миа!" излиза втора част на филма. Ще може да видим оригиналния актьорски състав, включително Мерил Стрийп. "Юнивърсъл пикчърс" анонсираха, че ще бъде пусната втора част на хитовия филм през юли, 2018-та година.  Участват още Аманда Сийфрид, Пиърс Броснан и Колин Фърт, съобщи "Би Би Си".

Борисов разговаря с авторите на номинацията на Българската православна църква за Нобелова награда за мир

http://www.moreto.net/novini.php?n=352071

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с трима от инициаторите на предложението за номиниране на Българската православна църква за Нобелова награда за мир – ген. д-р Ефраим Снех, бивш министър на здравеопазването на Израел, адвокат Моше Алони и адвокат Елизар Плейгил, съобщиха от пресцентъра на МС за Moreto.

Кирил Добрев напусна парламента

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/kiril-dobrev-napusna-parlamenta-6069563

Решението на Добрев отговаря на новото разделение на функциите в БСП

Григор се засече с приятелка на корта в Париж

https://www.24chasa.bg/sport/article/6242466

Григор се засече с приятелка на корта в ПарижГригор Димитров вече е в Париж и още преди първата си тренировка се засече с приятелка. Най-добрият български тенисист пристигна на корт “Сюзан Ленглен” в комплекса, където в неделя започват мачовете в основните схеми на “Ролан Гарос”, втори турнир от “Големият шлем” за сезона. По график преди Димитров бе заниманието на Йожени Бушар.

Кирил Добрев напусна парламента

https://vesti.bg/bulgaria/politika/kiril-dobrev-napusna-parlamenta-6069563

Решението на Добрев отговаря на новото разделение на функциите в БСП

Обама посрещнат като рок звезда при съвместна изява с Меркел в Берлин

http://www.mediapool.bg/obama-posreshtnat-kato-rok-zvezda-pri-savmestna-izyava-s-merkel-v-berlin-news264325.html

Барак Обама получи подобаващо за рок звезда посрещане с бурни овации от хиляди хора в Берлин, където участва в публичен дебат днес с канцлера Ангела Меркел, съобщи Асошиейтед прес. Драконовски мерки за сигурност бяха взети пред емблематичната Бранденбургска врата, където Обама и Меркел се изправиха на подиум пред хиляди хора. Полицейски хеликоптери прелитаха в небето, а по околните покриви бяха наредени снайперисти. Днешното събитие бе организирано за отбелязване на 500 години от Реформацията. След като похвали Меркел за "невероятната работа", която е свършила, Обама защити собственото си управление и либералната демокрация, която отстояват двамата лидери. Той спомена възхода на национализма и ксенофобията в някои части на света и каза, че "трябва да се борим срещу тези тенденции, които нарушават човешките права и потъпкват демокрацията или ограничават индивидуалните свободи". Обама заяви, че с германския канцлер са съкрушени след атентата, отнел в понеделник живота на 22 души в Манчестър. Обама заяви на сцената, поставена пред Бранденбургската врата, че сърцата им с Меркел са разбити заради загубата на човешки животи в Манчестър и че скърбят заедно със семействата на жертвите. "Това е напомняне за съществуването на тази голяма заплаха, наречена тероризъм. Хората са способни да сторят зло на други само защото са различни", каза той. На Меркел и Обама бяха зададени въпроси от млади германци и американци, както и от Протестантската църква, която организира срещата. Те изложиха гледните си точки пред 70 000 души по теми като политика, война, мигрантската криза, здравеопазване и други. Дебатът бе представен като първото "международно събитие на фондация "Обама". Меркел ще замине по-късно за срещата на върха на НАТО в Брюксел, а бившият американски държавен глава ще отиде в Баден-Баден, където ще му бъде връчена награда и ще произнесе реч.

Арестувани са четирима членове на "Ислямска държава", готвили атентат в Москва

http://www.mediapool.bg/arestuvani-sa-chetirima-chlenove-na-islyamska-darzhava-gotvili-atentat-v-moskva-news264324.html

Агенти от руската Федерална служба за сигурност (ФСС) задържаха в Москва четирима членове на "Ислямска държава" (ИД), подготвяли терористична атака в руската столица. Това съобщила за ТАСС от пресслужбата на ФСС. Според съобщението в групата има граждани на Русия и на страни от Централна Азия. Те подготвяли атентат със самоделни взривни устройства срещу обекти на транспортната инфраструктура в Москва. Ръководството на групата се е извършвало от територията на Сирия. След извършването на "диверсионно-терористичния акт" терористите възнамерявали да заминат за Сирия и да се включат в редиците на ИД за участие в бойни операции на групировката. От ФСС казаха още, че при обиските в жилищата на арестуваните са били намерени "лаборатория за производство на взривни вещества, готово за употреба самоделно взривно устройство с поразяващи елементи и компоненти за неговото изработване". Иззети са също автоматично оръжие, муниции, гранати, а също литература и видеозаписи с екстремистка и терористична насоченост.

Над 18,6 млн. лева е стойността на отнетото в полза на държавата имущество през 2016 г.

http://econ.bg/Новини/Над-18-6-млн-лева-е-стойността-на-отнетото-в-полза-на-държавата-имущество-през-2016-г-_l.a_i.743166_at.1.html

Отнетото в полза на държавата имущество през 2016-та година е на обща стойност 18 698 574 лева. Това стана ясно от становище на Комисията за борба с...

Липсата на сън може да удвои риска от смърт

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6242463

Липсата на сън може да удвои риска от смъртЛипсата на сън може да удвои риска от смърт вследствие на инфаркт или инсулт за хората, които са с няколко рискови фактора за сърдечносъдови проблеми, като затлъстяване, високо кръвно налягане, високо ниво на холестерола и диабет, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес, съобщи БТА. То обхванало 1344 участници на средна възраст 49

В първото си пътуване в чужбина Тръмп се придържа към сценария, ще издържи ли до края?

http://www.mediapool.bg/v-parvoto-si-patuvane-v-chuzhbina-tramp-se-pridarzha-kam-stsenariya-shte-izdarzhi-li-do-kraya-news264323.html

Все още има възможност Доналд Тръмп да направи погрешна стъпка в първата си задгранична обиколка, но досега успява да се предпази от големи спънки и се придържа към "сценария" така, както съветниците му го увещават от месеци. Тази нехарактерна за американския президент проява на дисциплина донякъде е резултат от отчаяната му нужда от малко безаварийно плаване. Пътуването му започна със скандал, той бе обвинен, че възпрепятства правосъдието, като е уволнил директора на ФБР Джеймс Коми, защото не е спрял федералното разследване на връзките между предизборния му щаб и Русия. Не е ясно дали нещата ще се задържат така. Тръмп е на такъв етап от деветдневното си пътуване - в Брюксел за среща на върха на НАТО и след това в Сицилия за съвещание на Г-7 - където ще се срещне с европейски лидери, които са на коренно противоположно мнение от него по много въпроси. Промяната у Тръмп дойде след като лидерите на Републиканската партия в Конгреса започнаха да надават все по-тревожен вой, че президентът трябва да намали тирадите и гневните изблици, допринесли за окаяния му рейтинг на одобрение от около 38 процента. Само през последния месец Тръмп използва "Туитър", за да отправи прикрита заплаха към Коми. Той го предупреди, че е "по-добре да се надява да няма "записи" от нашите разговори, преди да се разприказва пред пресата!" Когато уволни Коми, съветници казаха, че решението е взето на базата на препоръка на правосъдното министерство, според което Коми не се е справил с миналогодишното разследване на начина, по който Хилари Клинтън е боравила с класифицирана информация. Тръмп отхвърли тази причина на следващия ден и каза, че когато дошла препоръката, той вече е бил взел решение да уволни Коми, защото бил "фукльо". Съветниците на Тръмп планираха задграничното пътуване по такъв начин, че президентът да бъде постоянно зает със срещи и изяви и така да не му остане време за бомбастични туитове и гледане на кабелни новинарски канали. Тази програма му идва на моменти изтощително и това се видя, когато отмени вечерен форум с млади хора в Рияд. Както правят обикновено, когато пътува, хората от екипа му успяха да осигурят на президента някои удобства, например да има винаги под ръка пакет картофен чипс. Държавният глава ограничи контактите си с репортери и съответно не му се наложи да отговаря на много въпроси. Така аферата с Русия се появи само веднъж - на среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Отпаднаха първоначалните планове за пресконференция в Сицилия, в края на международната му обиколка, което значи по-малко шансове да се отклони от "сценария", но и по-малко възможности да се похвали какво е постигнал. Когато Тръмп говори пред журналисти, отговорите му са съвсем кратки и несъдържателни. Запитан за вчерашната му среща с папа Франциск във Ватикана, Тръмп даде семпъл отговор, въпреки различията си с папата по въпроси като климатичните промени. "Страхотно. Имахме фантастична среща. Много ни харесва Италия и бе чест да се срещнем с папата", каза Тръмп. Донякъде се въздържа и от навика си да преувеличава. След като се биеше в гърдите по-рано тази година, че постигането на мирно споразумение между израелци и палестинци няма да е чак толкова трудно, Тръмп призна, че в края на краищата може би тази задача ще се окаже сложна. "Чух, че това е едно от най-трудните за постигане споразумения", каза той. "Но имам чувството, че в крайна сметка ще успеем. Надявам се." Помощници на президента казаха, че почти всяка изречена от него дума е била написана след внимателно обмисляне какво послание ще отправи. Повечето речи са били изнесени с помощта на аутокю, за да не се изкуши Тръмп да се впусне в своите импровизации. "Той разбира, че дори най-малкият елемент в подбора на думи и начина на изразяване може да съдържа голям подтекст", каза високопоставен представител на Белия дом. "Той работи много активно и участваше пряко в подготовката." Държавният секретар Рекс Тилърсън каза пред репортери, че зад кулисите Тръмп нагажда стила си спрямо лидера, с когото се среща и степента на важност на проблема, който обсъждат. "В зависимост от това колко е неотложен проблемът, той определя стила", каза Тилърсън и отбеляза, че когато Тръмп е говорил с израелските и палестинските лидери, "той бе много енергичен, защото чувства, че е належащо тези страни най-сетне да се разберат". Тръмп и преди е следвал "сценарий", но се е отклонявал от него. Неговите съветници са наясно, че това може да се случи отново. "Тръмп си е Тръмп", заяви човек от антуража му. "Той определено е човек, който казва каквото си мисли". По време на сегашното пътуване Тръмп се озова в ситуация, в която му се налага все повече да разчита на най-приближените си: на зет си Джаред Къшнър, високопоставен съветник в Белия дом; на дъщеря си Иванка, която е съпруга на Къшнър; държавния секретар Рекс Тилърсън; икономическия съветник Гари Кон; съветника по национална сигурност Хърбърт Макмастър и заместник-съветничката по националната сигурност Дина Пауъл. По-дисциплинираният Тръмп е победа за Къшнър, който организира пътуването с няколко конкретни цели като оръжейната сделка за 110 милиарда долара със Саудитска Арабия и посещението на Тръмп на светите места в Израел, включително това да стане първият действащ президент на САЩ, посетил Стената на плача. "Много сме фокусирани върху това действията ни да са съдържателни и в крайна сметка да доведат до резултати", каза високопоставен правителствен източник. По БТА

Скокът на цените на горивата в Пхенян - лоша новина за Ким Чен-ун?

http://www.mediapool.bg/skokat-na-tsenite-na-gorivata-v-phenyan---losha-novina-za-kim-chen-un-news264322.html

Докато вниманието на света се фокусира върху неотдавнашните ракетни изпитания на Ким Чен-ун, в Пхенян вече месец продължава скокът на цените на бензина, без изгледи скоро да спре - озадачаващ процес, който, ако продължи да се развива, може да се окаже много лоша новина за севернокорейската икономика. Цените се изстреляха до около 2,30 долара за килограм, или около 6,44 долара за галон от началото на ръста в средата на април, когато цените бяха в диапазона 1,25-1,30.Това означава, че Северна Корея сега е сред страните с най-високи цени на горивата в света. Причината и размерът на скока остават мистерия. Официално няма никакъв коментар. Няма явни признаци за намаляване на потока от автомобили по улиците, поне не и в Пхенян, който е "по-заможен" и по-развит от останалите градове в Северна Корея. Такситата, изглежда, функционират нормално и не са повишили цените си. Пълзящата вече пазарна икономика, настъпваща и в Севера, е явление, което се толерира от управляващия режим , който получава своя пай от печалбите. Това прави нуждата от горива и способност за транспортиране на стоки и хора толкова насъщна, че търсенето на бензин не е толкова чувствително към цената. Но в много бензиностанции из столицата, ако те изобщо продават гориво, има ограничения на кого да продават и по колко може да купи всеки клиент. Дългите опашки и треската да се пълнят резервоари и туби от първите дни на ръста на цените като че ли затихнаха, макар че бензиностанциите работят нередовно и непредсказуемо кога. Бензиностанциите в Северна Корея най-често принадлежат на вериги, свързани с големи правителствени предприятия, а понякога и с армията. Бензин се продават и по по-неформални канали, включително крайпътни сергии или на черно. В Северна Корея те се продават на тегло, а не в литри, оттам и цените са на килограм. Без официално потвърждение или данни е трудно да се направи извод какво става. Цените освен това варират от станция на станция. Вероятни са няколко сценария. Миналия месец се носеха слухове, че Китай е ограничил или се кани да ограничи износа (на горива). Тази възможност, за която намекна един таблоиден вестник, свързан с управляващата партия в Китай, може да е отприщила ръста на цените - или пък фактически спад в доставките, или спекулативно купуване в очакване на дефицит. Подтикът за презапасяване си остава заради слуховете, че Пекин ще наложи санкции, ако Пхенян извърши ядрен опит. Не е ясно доколко информирани са севернокорейците за вероятността скоро да бъде извършен нов опит, но сателитни кадри, широко разпространени в чужбина, предполагат, че това може да стане всеки момент. Възможно е и севернокорейското правителство само да е изтеглило част от доставките от пазара. В миналото Пхенян е отклонявал горива от пазара заради по-належащи нужди - например за големи строителни проекти или заради важни политически събития. Цените на горивата могат да се повишават в зависимост от селскостопанския цикъл, когато е необходимо повече гориво за трактори и помпи. Всички тези три фактора може да "действат" в момента. Северна Корея завърши строежа в Пхенян на голям жилищен район с небостъргачи и организира пищни тържества и военен парад миналия месец. Сега, освен това, е сезонът на пролетната сеитба. Най-застрашителната възможност е, че режимът може да се готви за някаква извънредна ситуация. Не изглежда обаче да има явни признаци за това или за някакви китайски действия по ограничаване на доставките. Според проф. Уилям Браун от университета в Джорджтаун - гостуващ научен сътрудник в Корейския икономически институт в Америка, предизвикано от слухове презапасяване е вероятната причина. Нарастващата роля на пазарите от капиталистически тип в икономиката на Северна Корея засилва ефекта от спекулативното купуване и продаване, както и от съпътстващите ги спекулации с цените в несигурни периоди. Не е ясно, освен това, дали растат и цените на нафтата и керосина, използвани за отопление и осветление в градските апартаменти и в машините, работещи на полето. Една такава чувствителност дори към самия намек за китайски санкции - ако това стои зад ценовия скок - ще бъде показателна. Съветският съюз доставяше суров петрол на Северна Корея от 50-те до 80-те години. Китай се включи в началото на 70-те и сега доставя практически всичкия петрол на Пхенян. Браун каза, че това включва 50 000 тона месечна доставка по 18-километров трансграничен тръбопровод на стойност 20 млн. долара по текущи китайски експортни цени. Пекин обаче не иска от Пхенян да плаща и не включва тези доставки в официалните си търговски статистики от 2014 г. насам. Ако Пхенян трябва да започне да плаща за тази 50 000-тонна аванта, печалбата му от продажбите на това, което рафинира в страната, ще падне и той ще има по-малко пари за други нужди. Този дефицит на долари ще се отрази на курса на собствената севернокорейска валута, което на свой ред ще доведе до инфлация. Във всеки случай, каза Браун, тази нестабилност на цените на бензина подчертава зависимостта на Севера от пазарите, която се засили драматично, след като Ким Чен-ун пое властта преди повече от 5 години. Засилването на ролята на пазарите води до по-висока производителност и по-добро оползотворяване на дефицитни стоки, като бензина, което подпомага икономическия ръст. Но в същото време, добави Браун, това е и "проклятието за едно социалистическо правителство". Защото "реални пари в частни джобове, в крайна сметка, означават власт", подчерта той. По БТА

Американските и руските въоръжени сили засилват контактите си в Сирия

http://www.mediapool.bg/amerikanskite-i-ruskite-vaorazheni-sili-zasilvat-kontaktite-si-v-siriya-news264321.html

Американските и руските въоръжени сили засилват своите контакти в Сирия с цел защита на своите хора на място, предаде Франс прес, като се позова на представители на министерството на отбраната на САЩ. Агенцията отбелязва, че това развитие идва в момент, когато американските и руските военни действат на все по-тясно пространство в тази страна. "Трябваше да увеличим" обмена на информация с руснаците, "предвид по-ограниченото въздушно пространство, в което всички" маневрираме, обясни генерал Джефри Хариджан, командващ американските военновъздушни операции в Близкия изток. Сирийските правителствени сили и техните съюзници, сред които Русия, напредват към източната част на страната. Те се доближават до райони, където международната коалиция, оглавявана от Съединените щати, провежда операции срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", посочва Франс прес. Агенцията отбелязва, че това повишава риска от инциденти между сирийските правителствени сили и техните съюзници, от една страна, и коалицията и подкрепяните от нея бунтовници, от друга, в момент, когато преговорите за уреждане на конфликта не постигат никакъв напредък. Според представители на Пентагона американско-руските военни контакти вече са между висши офицери, регионални командвания и дори на равнище генерални щабове. В петък председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд каза, че обсъжда редовно операциите в Сирия с началника на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов и че е бил създаден "канал за комуникация" между генералните щабове във Вашингтон и Москва. "Моето впечатление е, че руснаците са също толкова ентусиазирани колкото и ние" за създаване на механизми за предотвратяване на въоръжени сблъсъци в Сирия, отбеляза Дънфорд. Генерал Хариджан посочи, че и американските, и руските въоръжени сили очертават прецизно зони за избягване на конфликти, където техните войници и самолети оперират и които другата страна съответно не трябва да доближава. Те обаче нямат нищо общо с т. нар. "деескалационни зони", създадени в съответствие със споразуменията от Астана, постигнати по инициатива на Русия, но по които Съединените щати не са страна, уточни американският военен.

Нигерийка роди шест близначета в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6242458

Нигерийка роди шест близначета в САЩУниверситетската болница в Ричмънд, щата Вирджиния, съобщи, че там са се родили шест близначета, които се развиват добре, предаде БТА.  Бебетата са три момченца и три момиченца. Те са се родили на 11 май. Майката Аджибола Тайво се е опитвала да забременее 17 години. При раждането бебетата са тежали от 740 гр до 1 332 кг.

Виктор Орбан с нови идеи за повишаване на раждаемостта в Унгария

http://www.mediapool.bg/viktor-orban-s-novi-idei-za-povishavane-na-razhdaemostta-v-ungariya-news264320.html

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви, че с цел повишаване на раждаемостта неговото правителство ще намали размера на ипотечните кредити за семействата с три и повече деца и ще построи или ремонтира много детски градини, предаде Асошиейтед прес. На конференция по въпросите на унгарското семейство Орбан каза още, че ще има намаляване на размера на студентските заеми, дължими от жени с две и повече деца. По думите му целта е средният брой на децата, родени от една жена, да стане от сегашното 1,5 до 2,1 в срок до 2030 г. В речта си премиерът се противопостави на идеята за решаване на демографски проблеми чрез увеличаване на миграцията. Но същевременно призна, че както в Унгария, така и в Европа е необходим "решителен поврат" за увеличаване на раждаемостта. Той каза, че от 1980 г. насам населението на Унгария е намаляло с близо един милион души до сегашните 9,8 млн.

Нетната имиграция във Великобритания през 2016 г. е намаляла с 84 000 души

http://www.mediapool.bg/netnata-imigratsiya-vav-velikobritaniya-prez-2016-g-e-namalyala-s-84-000-dushi-news264319.html

Нетната имиграция във Великобритания през миналата година е била 248 000 души, с 84 000 по-малко в сравнение с предходната 2015 г., но все още над два пъти повече от целевото равнище, предаде Ройтерс. Националната статистическа служба съобщи, че тези показатели се дължат на увеличаване на броя на хората, които напускат страната, предимно граждани на Европейския съюз, и намаляване на броя на хората, пристигащи във Великобритания. Броят на европейските граждани, идващи на острова, се е понижил леко през втората половина на 2016 г. след референдума за напускане на ЕС. Министър-председателката Тереза Мей, която свика национални избори на 8 юни, повтори обещанието на предшественика си да сведе годишната нетна миграция до под 100 000 души, без обаче да постави времеви рамки на тази цел.

Мъж оцеля седмица в джунглата, ял жаби и папрати (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/myzh-ocelia-sedmica-v-dzhunglata-ial-zhabi-i-paprati-snimka-2026034

Възрастен мъж се изгубил в джунглата в Малайзия и прекарал в гъстите гори седмица. 69-годишният мъж с фамилно име Тан е открит жив, макар и доста отслабнал, в джунглите на Саравак.
 

Инфраструктурата е погрешният приоритет за Европа*

http://www.mediapool.bg/infrastrukturata-e-pogreshniyat-prioritet-za-evropa-news264318.html

Наваксването на изоставането в производителността от САЩ изисква иновации и креативна разрушителност, а не просто строителни работи. През последните две десетилетия Европейският съюз се бори със забавяне на увеличаването на производителността, която задържа повишаването на заплатите и икономическия растеж. Политиците все повече споменават инфраструктурата като възможно решение: Надеждата е, че изграждането на нови пътища и по-добри мостове може да помогне на компаниите да подобрят своята ефективност и така да бъде рестартиран икономическият растеж. Макар че инфраструктурата наистина може да осигури така необходимия стимул на европейските икономики, тя не е причината, поради която ЕС изостана от САЩ по растеж на производителността. От средата на 90-те години на миналия век той се ускори в Съединените щати спрямо Европа, въпреки че разликата в инвестициите в държавна инфраструктура намаля. За Европа строителният бум няма да е достатъчен за запълване на пропастта, която я дели от САЩ; необходими са повече инвестиции в научноизследователска и развойна дейност и осигуряването на възможности за процъфтяване на повече иновативни компании. В исторически план държавните инвестиции са били ключов фактор за растежа на производителността. Икономическият историк Александър Фийлд доказа, че инфраструктурата, построена в съответствие с Новия курс на президента Франклин Делано Рузвелт е помогнала Съединените щати да станат много по-ефективни в края на 30-те и началото на 40-те години на 20-и век. В Европа възстановяването след Втората световна война също е сочено за една от причините за икономическия бум от 50-те години на миналия век. Запълване на пропастта Разширяването на пропастта в производителността между САЩ и ЕС от средата на 90-те години на 20-и век обаче има малко общо с инфраструктурата. Между 1995 и 2015 г. разликата между почасовата производителност на работниците от двете страни на Атлантика е нараснала от 23 на 33%. Пропастта в държавните инвестиции обаче всъщност е намаляла: през 1997 г. американското правителство е инвестирало приблизително 3,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) в нови капиталови проекти. До 2015 г. този дял е намалял до 3,4%. В ЕС държавните инвестиции са останали на равнище от 2,9%. Въпреки всичко е възможно инфраструктурните разходи в Европейския съюз да са били по-ефективни от направените в Съединените щати. Има обаче индикации, които сочат точно обратното. Неотдавнашно проучване на Рикардо Кресченци, професор по икономическа география в London School of Economics, установи, че между 1995 и 2009 г. не е имало ясна връзка между инвестициите в пътища и икономическия растеж в ЕС. Една от причините за това е, че политиците имат склонност да прахосват държавни средства за безполезни проекти, а не за такива, които биха увеличили производителността. Често се поставя акцент върху големи планове като високоскоростната железопътна линия, свързваща Лондон с Манчестър и Лийдс, при която според британската Сметна палата има риск от ограничена възвръщаемост. Други изследвания показаха, че политиците трябва да наблягат повече на по-малки проекти, които се характеризират с по-добро съотношение цена-стойност; те обаче често биват пренебрегвани. Дигиталната инфраструктура също може да бъде стимул за икономическия растеж в изоставащите региони. Европа би могла да направи повече от този вид инвестиции. Ако Европа обаче е сериозна в намерението си да заличи пропастта със Съединените щати, то тогава е необходимо да бъде отдаден приоритет на две други области. Първата са инвестициите в научноизследователската и развойната дейност: Неотдавнашно проучване на Европейската централна банка показа, че докато общите инвестиции в тази сфера в еврозоната нарастват още отпреди кризата, те обаче остават по-малки от капиталовложенията в този сектор в САЩ. Разликата между броя на високотехнологичните продукти остава значителна. Втората област е свързана с режимите на несъстоятелност. Технологичните революции никога не са били дело само на правителствата. По тази причина е от първостепенно значение повечето иновативни компании да бъдат оставени да процъфтяват. Проблемът в ЕС е, че прекалено много производствени фактори, като работниците и машините, са в ръцете на неефективни компании. Това понижава средното равнище на производителността и затруднява разширяването на по-добрите фирми. Едно възможно решение е повече компании да бъдат доведени до фалит. Това налага европейските банки да карат онези, които взимат кредити от тях, да спазват условията, както и да бъдат подобрени режимите за несъстоятелност с цел да има повече контролирани преструктурирания. Ще са необходими години, ако не и десетилетия, Европа да навакса изоставането си от САЩ. Необходимо е обаче стратегическите решения да бъдат взети сега. При все че инстинктът подсказва да се строи повече, е напълно възможно отговорите на проблемите на Европа с производителността да се крият другаде. По БТА

Преглеждат пасивни и активни пушачи във Варна за Деня без тютюн

http://www.moreto.net/novini.php?n=352048

Безплатно мерене на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи, както и семинар за ученици предвиждат във Варна за Световния ден без тютюн – 31 май, научи Moreto.net.

Кметът на Асеновград е арестуван

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/25/2977776_kmetut_na_asenovgrad_e_arestuvan/?ref=rss


Седмица след като беше задържан главният архитект на Асеновград, при акция на ДАНС и Специализираната прокуратура беше арестуват и кметът на общината д-р Емил Караиванов, който е от БСП предаде Нова телевизия. За разпит са били отведени и трима бизнесмени, сред които собствениците на строителна фирма Вакрил и Георги Запрянови. Задържан е и асеновградският бизнесмен Николай Христов.

Тепърва ще стане ясна причината за днешните арести. В писмо до медиите от БСП съобщавата,...

Вирусът WannaCry е нанесъл щети за 1 млрд. долара

http://www.investor.bg/novini/261/a/virusyt-wannacry-e-nanesyl-shteti-za-1-mlrd-dolara-240023/

Оценката е на базата на компрометирани данни, спиране на дейност на компании и плащане на откуп

Възможно е атентаторът от Манчестър сам да е изработил бомбата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6242439

Възможно е атентаторът от Манчестър 
сам да е изработил бомбата сиБританският атентатор самоубиец Салман Абеди, който уби 22 души и рани 116 в Манчестър, може да е изработил бомбата си сам или с помощта на съучастник, заяви запознат с хода на разследването източник, цитиран от БТА.  "Акцентът все още се поставя върху издирването на съучастници и мрежа, но е възможно той сам да е изработил бомбата",

Половината холандци са на половин работен ден

http://econ.bg/Новини/Половината-холандци-са-на-половин-работен-ден_l.a_i.743165_at.1.html

Холандците като цяло са доста удовлетворени от живота хора. Страната им често на челните позиции в класациите за най-добри места за живот. Някои...

Интелектът на бебето зависи и от хормоните на майката

http://offnews.bg/news/n_1/n_656491.html

В първите месеци на бремеността плодът няма щитовидна жлеза, тя се формира чак в 6-7-ия месец. Бебето чака майката да го снабди през плацентата с хормони. А това е периодът, през който се формира мозъкът. Това означава, че е фатално важно за интелектуалното развитие на бъдещия човек майката да има правилна секреция на хормони. Не е нужно всички здрави жени преди бременността да си правят скрининг. Самата бременност би могла да отключи заболяване. Ето кои са индикациите бременната жена да се подложи на изследване: Жени над 30-годишна възраст. С наследствена обремененост - заболяване на щитовидната жлеза в семейството, особено на майката. Жени с гуша; с повишени тиреоидни антитела, след операция на щитовидната жлеза, на лечение с левотироксин. Със симптоми на заболяване на щитовидната жлеза. С предшестващ аборт или преждевременно раждане. При патология на бременността – лежане за задържане. От региони с йоден дефицит. На изследвания трябва да се подложат задължително и жени с инфертилитет (невъзможност да заченат). Добавки Недейте да приемате умишлено йодни препарати. Това би могло да отключи заболяване. И въобще не на хранителните добавки – е мнението на специалистите, защото съдържанието им често пъти е под съмнение. Не само бременните, но и всички останали трябва да имат предвид, ако се чувстват непрекъснато уморени, да проверят тиреоидните си хормони. Консултирайте се с ендокринолог, ако: Чувствате се продължително време все по-уморени, отпаднали. Понякога ви прималява от слабост. Често получавате сърцебиене. Имате ритъмни нарушения. Ако вече сте пациент на кардиологията, проверете и щитовидната си жлеза. Теглото ви варира – от много слаби до пълни, без причина. Изпотявате се много, ръцете ви се потят непрекъснато и треперят. Кожата ви е станала по-суха и чувствителна, податлива на гъбички и екземи. Косата ви пада. Ноктите ви са чупливи. Изпитвате сухота, дразнене, напрежение в очите. Имате проблеми със съня. Събуждате се нощем, облени в пот. Променили сте се психически. Имате нервни изблици. Страдате от депресия. Раздразнителни сте. Нещо все ви тревожи. Живеете в постоянен стрес и хиперболизирате нормалните всекидневни проблеми. Трудно се концентрирате и паметта ви е неуслужлива. Отбелязвате понижено либидо в интимния живот. Жените често имат промени в менструацията, цикълът дори може да спре за известно време. Ако усещате студ, когато на останалите им е топло, това би могло да се дължи на хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза, т.е. недостиг на хормони). Обратното – страдащите от хипертиреоидизъм (повишена функция на жлезата, при която излишъкът от хормони забързва метаболитните процеси в организма) не понасят горещината. Запек и синдром на раздразненото черво биха могли да са симптом на хипотиреоидизъм, докато при хипертиреоидизъм се наблюдава разхлабен стомах. Болки, скованост в мускулите и ставите, крампи биха могли да са белег на хипотиреоидизъм. Тези симптоми съвсем не означават, че задължително имате проблем с щитовидната жлеза. Те са сигнал, че трябва да се изследвате, за да потвърдите или отхвърлите проблем. Диагностика Изследват се хормони и антитела чрез кръвен тест, но се прави задължително и ехография, защото би могло жлезата да има възли и без да са повишени нивата на тиреоидните хормони. При диагностицирано заболяване на щитовидната жлеза следете и нивата витамин Д. Смята се, че има връзка между дефицита на витамин Д и работата на жлезата.

Кола на НСО спря в пешеходна зона, но такава била практиката при делегации

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/25/2977436_kola_na_nso_spria_v_peshehodna_zona_no_takava_bila/?ref=rss


Снимка на спряла кола в началото на Ларгото и точно пред Министерския съвет, където е пешеходна зона, бе разпространена днес от неправителствената организация "Спаси София".

На страницата си в социалната мрежа "Фейсбук" организацията написа, че автомобилът е на НСО и е паркиран на непозволено място като

напомни на "министър-председателя, че никой не е толкова важен, дори и той самият, че да си позволи да възпрепятства...

Радев за изказването на Путин: Ако искаме да бъдем обединени, трябва да уважаваме историята

http://offnews.bg/news/n_1/n_656490.html

"Използването на историята като разменна монета в политиката не винаги води до желания резултат", заяви държавният глава Румен Радев пред български журналисти в коментар на думите на президента на Руската Федерация Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя. Изявлението си Радев направи преди срещата на НАТО в Брюксел, където стана ясно, че се очаква Алиансът да се включи официално във водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава".   „Вчера беше светъл празник за всички народи, които използват кирилицата. Ако наистина искаме славянските народи да бъдат обединени, това може да стане само ако уважаваме историята, а историята много ясно сочи България като родината на славянската цивилизация и култура“, посочи президентът Румен Радев.

Въоръжени полицаи пазят влаковете във Великобритания за пръв път в историята

https://www.24chasa.bg/novini/article/6242412

Въоръжени полицаи пазят влаковете във Великобритания за пръв път в историятаВъоръжени полицаи ще патрулират във влакове във Великобритания за пръв път в историята, съобщи Британската транспортна полиция, след като равнището на терористичната заплаха в страната беше повишено до "критично" след самоубийствения атентат в Манчестър, отнел живота на 22 души преди броени дни, предаде БТА.

Съдът осъди на четири години затвор бездомник за палежа на тютютенивите складове в Пловдив

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/25/2977759_sudut_osudi_na_chetiri_godini_zatvor_bezdomnik_za/?ref=rss


Окръжният съд в Пловдив осъди на четири години затвор бездомника -Любомир Данчев, обвинен за пожара в Тютюневите складове, съобщи Би Ти Ви. Той не се призна за виновен, а присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативния съд.

Съдът осъди и Данчев да заплати и 8000 лв. разноски по делото.

Данчев беше обвинен за това, че на 20 август е запалил един от тютюневите складове, който се намира на ул. "Екзарх Йосиф" № 13. След това пожарът се...

Тол система в съдебна хватка

http://offnews.bg/news/n_1/n_656470.html

Невероятно краткият срок от 24 часа от момента на подновяването на обществената поръчка за изграждане на тол системата до края на приемането на оферти се оказа напълно достатъчен, за да постъпят цели 6 предложения и още три жалби срещу процедурата в Комисията за защита на конкуренцията. Това обаче на практика не означава почти нищо. Процедурата в момента отново е спряна. Тъй като по обществената поръчка не е допуснато предварително изпълнение, дори и антимонополното ведомство да се произнесе бързо и да отхвърли възраженията срещу търга, в който се разиграват 200 милиона лева, то естественото продължение е в залите на Върховния административен съд. Това на практика гарантира допълнително забавяне с още неизвестен брой месеци на плановете на регионалното министерство да накарат тежкотоварните возила да плащат за използването на пътищата ни според пропътуваното разстояние и да се събират в пъти повече пари, отколкото при сегашната винетна система. Трите жалби срещу условията на обществената поръчка за тол системата са от чуждестранни компании. Две от тях и преди са подавали жалби при предишни спирания на процедурата. Това важи за чешката "ТоллНет" и за унгарската "Ерба 96". И двете компании имат впечатляващи визитки за внедрени тол системи. Третата жалба е от "Алтима България", дъщерно дружество на хърватската технологична компания "Мрезне Технология Версо", предлагаща IT решения в много сектори. Едва след края на съдебните процедури, ако решението е в полза на Агенция "Пътна инфраструктура", ще бъде назначена комисия за разглеждане на офертите. Според министъра на регионалното развитие Николай Нанков процесът по въвеждане на тол-таксите се саботира умишлено от заинтересовани страни, които имат материален интерес да не бъде въвеждана такава такса. Така че светлината в тунела, в който попадна процедурата за тол системата, която стартира през април миналата година, все още е доста далеч. Безспорно е, че принципът за заплащане според пропътуваното разстояние е много по-справедлив от сегашната винетна система, която събира много критики при всяко увеличение на цените, а събираните приходи са крайно недостатъчни за нормална поддръжка дори на магистралите и първокласните шосета, а за по-нискокатегорийните ремонтите се отлагат с петилетки. Според изчисленията на МРРБ още през първата година след въвеждане на системата за пътните такси ще бъдат събрани 800 милиона лева, което е почти три пъти повече от приходите от винетки в момента. Съвсем отделен е и въпросът, че е добре да се поограничи трафика на тежкотоварните автомобили, които рушат най-много пътищата, а в момента плащат символични суми. Транзитно преминаващите чуждестранни тирове, които често стават причина за пътни инциденти, сега прекосяват цялата страна срещу еднодневна винетка от 22 лева (11 евро). Няма как те да бъдат накарани да дават повече от цената, която е валидна за българските превозвачи. Така турският тираджия у нас плаща най-малко, прекосявайки България от Капитан Андреево до Дунав-мост 2, от всички държави по пътя си до Холандия или Германия. Само в Унгария таксата за преминаване на камион е 170 евро. Анализът за внедряването на тол система у нас бе направен от екип на Световната банка, но обхватът ѝ все още е твърде спорна тема. Замисълът да се въведат пътни такси за превозните средства над 3,5 тона освен транзитните тирове ще удари и българските товарни превозвачи и автобусните фирми. Те ще трябва да плащат в пъти повече за пътищата, които ползват, което вероятно ще доведе ръст в цените на потребителските стоки и билетите за междуселищните бусове. Друг дискусионен момент е замисълът тол системата да е валидна както за магистралите и първокланите пътища, така и за второкласните и третокласните отсечки, по които често движението е като по минно поле. Индиректно от тол системата може да се очаква положителен ефект върху пренебрегвания през последните години жп транспорт в България. Досега таксите за ползване на релсите на Национална компания "Железопътна инфраструктура", бяха много по-високи от тези за ползване на магистралите, въпреки че железницата е много по-екологичен транспорт. Логично е да се очаква преливане на товари към жп превозвачите и особено на качване тирове на влакове при висока цена за преминаване тежките камиони по пътищата след въвеждането на тол системата. Какво се променя за шофьорите на леки коли? Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков успокоява, че хората ще продължат да плащат винетки, но електронни, а не хартиени. Обещава и че ще има възможност както за еднодневна, така и за т.нар. „уикенд-винетка“. Освен това цените няма да превишават стойностите на сегашните стикери, обещава Нанков. В момента годишната винетка за лек автомобил е 96 лева. След като стикерът стане електронен, той няма да важи от 1 януари до края на годината, както е в момента, а ще е с валидност 365 дни - от дата до дата. Реално от премахването на хартията ще спечели и държавата, тъй като ще се спестяват разходите за разпечатване, съхранение и разпространение на сегашните стикери.

Румен Радев: Тероризмът простира пипала към Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=352070

Тероризмът простира пипала към Европа, заяви българският президент Румен Радев в Брюксел. Той води българската делегация на срещата на върха на НАТО – първата, на която лидерите на страните от Алианса ще се срещнат с новия американски президент Доналд Тръмп.

Дневен хороскоп за 26 май

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-26-maj-news_613279.html

Овен За абсолютно всичко, което се случва има причина, така че не се притеснявайте от събитията, които стават около вас. Колкото и да ви е трудно може да се справите с всичко и скоро ще разберете, че е било за добро. Телец ако искате да излезете чисти от дадена ситуация имате

НАТО откри новия щаб за над 1 млрд. евро

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/25/2977733_nato_otkri_noviia_shtab_za_nad_1_mlrd_evro/?ref=rss


Срещата на лидерите на страните от НАТО започва днес в новата централа на алианса, където политическото ръководство ще се нанесе от стария и отеснял комплекс от 1967г.

За изминалите десетилетия се промени и светът, и съюзът - от тогавашните 15 на днешните 28 държави, а скоро към тях ще се присъедини и Черна гора. В допълнение, много партньорски държави откриха свои представителства и посолства към НАТО. Така се оказа, че 17% от офис пространството на алианса представляват...

Радев: Тероризмът простира пипала към Европа, НАТО трябва да противодейства

http://offnews.bg/news/n_1/n_656489.html

Засилването на приноса на НАТО в борбата срещу тероризма е важно. Тероризмът простира пипала към Европа все по-силно и НАТО трябва да противодейства. Това заяви президентът Румен Радев преди срещата на НАТО в Брюксел, след като стана ясно, че се очаква Алиансът да се включи официално във водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава". Радев подчерта, че засилването на приноса на НАТО в борбата срещу тероризма е гарант за намаляване на мигрантските потоци. Това означава по-голяма сигурност в държавите от Близкия изток. За България това е изключително важно. Важно е и НАТО да даде политически сигнал към държавите от региона, които наистина се борят с тероризма, че Алиансът е ангажиран и солидарен с усилията им, коментира президентът Радев, цитиран от БТА.  По повод изявлението на премиера Бойко Борисов, че е възможно да се преразгледат проектите за модернизиране на армията и да се отложи закупуването на нови изтребители Радев посочи, че ежедневната смяна на позиции и приоритети не е в интерес на сигурността на България.  Има решения на парламента. Когато тези решения се подкопават от други институции, това означава, че подкопаваме изобщо институционалността в България, коментира той и посочи, че очаква сериозен дебат по темата. На въпрос за позицията на България на форума на НАТО Радев обясни, че една от основните позиции е препотвърждаване на политическия консенсус във всички държави за нарастване на приноса към общите отбранителни способности на Алианса, достигане на 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана и изразходване по най-добрия начин на тези средства. Много е важно, че миналата година вече се прекрати тенденцията по съкращаване на личния състав и по намаляване на бюджетите за отбрана. Оттук нататък трябва да има плавно нарастване до 2024 г. на този желан процент, от страна на всички държави, включително и България, коментира президентът.

Карадайъ: Цинизъм е за малцинствата да отговаря човек, който иска да ги кастрира

http://www.mediapool.bg/karadaia-tsinizam-e-za-maltsinstvata-da-otgovarya-chovek-koito-iska-da-gi-kastrira-news264317.html

"Човек, който предлага гетата да се трансформират в туристически атракции и кастриране на малцинствата, да отговаря за етническите въпроси и да оглавява съвета е груба форма на цинизъм". Такъв коментар направи в четвъртък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по повод решението на Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси. "Не е виновен този, който яде зелника, а този, който му дава", каза още Карадайъ. "Онези, които дават терен на националисти, нацисти и фашисти днес да са на власт и да минират бъдещето на нашата страна би трябвало да понесат своята отговорност", допълни той.

БСП за кмета на Асеновград: Очакваме компетентните органи да проведат обективно разследване

http://www.cross.bg/obektivno-razsledvane-karaivanov-1544057.html

/КРОСС/ "Очакваме компетентните органи да проведат обективно разследване." Това се казва в позиция на БСП по повод задържането на кмета на Асеновград Емил Караиванов. "Всеки е невинен до доказване на противното. Ако не бъде доказана вина, ще настояваме да се изчисти името на д-р Караиванов. Ако се докаже, че е виновен- да понесе наказание."  

Радев критикува Борисов от Брюксел заради модернизацията на армията

http://www.mediapool.bg/radev-kritikuva-borisov-ot-bryuksel-zaradi-modernizatsiyata-na-armiyata-news264316.html

Президентът Румен Радев критикува премиера Бойко Борисов заради смяната на позицията му за модернизацията на въоръжените ни сили. "Мисля, че всекидневната смяна на позиции, на приоритети, не работи в интерес на сигурността на България", коментира държавният глава, който е в Брюксел за срещата на лидерите на НАТО. Преди ден премиерът Бойко Борисов призова за нов анализ на най-скъпия проект от модернизацията на армията – покупката на нов тип боен самолет. Той допусна, че сделката може да се отложи, тъй като България още може да разчита на старите съветски изтребители. "Има решения на парламента, когато тези решения се подкопават от други институции, това означава, че подкопаваме изобщо институционалността в България", коментира Румен Радев.

Турнир по шахмат

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/U5GbPxA5v2o/

chessОбщина Поморие, под патронажа на кмета Иван Алексиев и със съдействието на  Спортен клуб по шахмат „Алехин” организира Турнир по шахмат „Поморие 2017”.

Събитието ще даде старт на Европейската седмица на спорта и ще се проведе на 27 май 2017 г. /събота/, в Спортен комплекс „Поморие”, ул. „Солна” 15 (сградата на бившия „Медицински пансионат”), както следва:

  • От 10:00 ч. до 12:30 ч. – турнир за деца и юноши
  • От 13:30 ч. до  16:30 ч. – турнир за младежи и възрастни

Участниците ще са разделени в три възрастови групи:

– деца и юноши;
– младежи и възрастни;
– ветерани;

Турнирът ще се проведе в 7 кръга по Швейцарска система, без добавено време. Главен съдия – Божидар Иванов.

Всички желаещи, могат да се запишат за участие на тел. 0896226249 – Алекси Радев и на e-mail: aleksandarvel@abv.bg.

Осигурени са купи, медали, грамоти и парични награди за победителите във всички възрастови групи, както и отличителни награди за „Най- млад състезател на турнира” и „Най-възрастен състезател на турнира”.

Заповядайте да изпитате стратегическите си възможности или просто да се насладите на партия шах.

Тухли в спалнята? Не е табу! (Галерия I част)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6240832

Тухли в спалнята? Не е табу! (Галерия I част)Най-често тухлената стена в интериора се свързваа със стиловете лофт или рустик, или в краен случай като част от дневната или кухнята. Възприема се като дързък, дори брутален елемент и прекалено ярък като акцент, за да бъде интегриран в спалнята, която е място за почивка. Но според много дизайнери при разумно планиране и правилен подбор на цветове

Борисов разговаря с предложилите църквата за Нобелова награда за мир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6242386

Борисов разговаря с предложилите църквата за Нобелова награда за мирМинистър-председателят Бойко Борисов се срещна с трима от инициаторите на предложението за номиниране на Българската православна църква за Нобелова награда за мир – ген. д-р Ефраим Снех, бивш министър на здравеопазването на Израел, адвокат Моше Алони и адвокат Елизар Плейгил. Те са сред най-активните поддръжници на инициативата,

Организират ден с безплатни тренировки по скейт, кънки и джаги във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352065

Във Варна ще се проведат безплатни тренировки, игри и демонстрации по скейт, кънки и джаги с музика от Forest Man цял ден на воля, научи Moreto.net. Организатор на инициативата е Сдружение Алтернативно пространство. На 27 май между 11 и 19 часа всеки, който има желание и нужда да поспортува може да дойде в на Скейт Парк Младост.

Румен Радев: Славянските народи могат да се обединят само ако се уважава историята

http://www.cross.bg/istoriyata-narodi-radev-1544056.html

/КРОСС/ Използването на историята като разменна монета в политиката не винаги води до желания резултат. Това заяви държавният глава Румен Радев пред български журналисти, помолен да коментира думите на президента на Руската Федерация Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя. „Вчера беше светъл празник за всички народи, които използват кирилицата. Ако наистина искаме славянските народи да бъдат обединени, това може да стане само ако уважаваме историята, а историята много ясно сочи България като родината на славянската цивилизация и култура", посочи президентът Румен Радев.

Вижте къде са ангажирани сили на НАТО в момента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6242385

Вижте къде са ангажирани сили на НАТО в моментаСлед края на мисията ИСАФ (Международни сили за помощ в сигурността) в Афганистан, войници на НАТО вече не са ангажирани в активни бойни мисии никъде другаде по света. Има само програми за обучение, стабилизация и мониторинг, предаде БТА. Ето най-важните: АФГАНИСТАН - През последните две години НАТО осигурява индиректна подкрепа в борбата с

Радев: България е родината на славянската цивилизация и култура

https://www.actualno.com/politics/radev-bylgarija-e-rodinata-na-slavjanskata-civilizacija-i-kultura-news_613272.html

Използването на историята като разменна монета в политиката не винаги води до желания резултат. Това заяви държавният глава Румен Радев пред български журналисти, помолен да коментира думите на президента на Руската Федерация Владимир Путин, че славянската писменост е д

Тръмп иска проверка за теча на информация за разследването на атентата в Манчестър

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-iska-proverka-za-techa-na-informaciia-za-razsledvaneto-na-atentata-v-manchestyr-2026032

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да изправи пред съда всеки, който е хванат да предава на медиите американска разузнавателна информация, след като британската полиция престана да споделя информация със САЩ за самоубийствения атентат в Манчестър, предаде Ройтер

Президентът: Участието на НАТО в борбата с тероризма ще намали миграционните потоци към България

http://www.cross.bg/bulgariya-nato-terorizma-1544055.html

/КРОСС/ България ще работи за препотвърждаване на политическия консенсус във всички държави-членки на НАТО за нарастване на приноса към общите отбранителни способности. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти преди участието си в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел. „Целта е 2% от БВП на всяка държава-членка да бъде отделен за нуждите на отбраната. За България е важно, че през миналата година се прекрати тенденцията за съкращаване на личния състав и за намаляване на бюджетите за отбрана. Оттук-нататък предстои плавно нарастване до 2024 г. на отбранителните бюджети на всички държави до достигане на този процент, включително и за България", коментира президентът. Държавният глава посочи също така, че засилването на приноса на НАТО в борбата с тероризма е от изключително значение и за Европа, и за региона на Близкия Изток. По думите на президента терористичната заплаха за Европа е все по-силна и НАТО трябва да противодейства. „Засилването на приноса на Алианса в борбата с тероризма е гарант за намаляване на мигрантските потоци към България", заяви Румен Радев. Президентът отбеляза, че това означава и по-голяма сигурност за държавите от Близкия Изток, които се противопоставят на тероризма в региона, и очакват НАТО да даде ясен политически сигнал за ангажираност и солидарност с техните усилия

Софийският финалист в „Купата на Coca-Cola”ще стане ясен тази събота

https://www.24chasa.bg/sport/article/6242378

Софийският финалист в „Купата на Coca-Cola”ще стане ясен тази събота16 отбора ще се борят на полуфинала Тази събота 16 отбора от София ще се впусната в надпреварата за „Купата на Coca-Cola”. Футболните съревнования, след които ще бъде излъчен отборът, който ще представи столицата на финала на първенството, ще се проведат на стадион „Раковски“ от 10:00 часа. Шестнадесетте отбора,

ГЕРБ ще внесе отново Закона за концесиите

http://econ.bg/Новини/ГЕРБ-ще-внесе-отново-Закона-за-концесиите_l.a_i.743162_at.1.html

От парламентарната група на ГЕРБ ще внесат отново другата седмица като приоритет Закона за концесиите, върнат с вето на президента, когато нямаше...

Тоти каза: Край!

https://www.24chasa.bg/sport/article/6242364

Тоти каза: Край!Капитанът на "Рома" и нападател на отбора в последните повече от две десетилетия Франческо Тоти обяви чрез профила си във Фейсбук, че в неделя срещу "Дженоа" ще изиграе последния си мач с екипа на "римските вълци". "Рома - Дженоа в неделя, 28 май 2017 година, ще бъде последният път, в който мога да нося екипа на Рома.

Разбиха нелегален кучкарник край Варна

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/razbiha-nelegalen-kuchkarnik-kraj-varna-6069559

Всеки, осмелил се да сигнализира за него, бил заплашван от собственика, разказват природозащитници

Разбиха нелегален кучкарник край Варна

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/razbiha-nelegalen-kuchkarnik-kraj-varna-6069559

Всеки, осмелил се да сигнализира за него, бил заплашван от собственика, разказват природозащитници

Радев: Историята сочи, че България е родината на славянската цивилизация и култура

https://www.24chasa.bg/novini/article/6242360

Радев: Историята сочи, че България е родината на славянската цивилизация и култураИзползването на историята като разменна монета в политиката не винаги води до желания резултат. Това заяви държавният глава Румен Радев пред български журналисти, помолен да коментира думите на президента на Руската Федерация Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя.

Българското участие в квалификациите на "Ролан Гарос" приключи

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/25/2977677_bulgarskoto_uchastie_v_kvalifikaciite_na_rolan_garos/?ref=rss


Елица Костова отпадна драматично във втория кръг на квалификациите за "Ролан Гарос". 27-годишната българка отстъпи срещу корейката Сю Джон Джан с 6:2, 4:6, 5:7 след много оспорвана битка, която продължи три часа и три минути.

Със загубата на Костова приключи българското участие в квалификациите на втория за годината турнир от Големия шлем, след като Виктория Томова и Изабелла Шиникова отпаднаха още в първите си мачове. Така Цветана Пиронкова ще бъде единственият...

Експерт: Да се закрият ТЕЛК-овете. Държавата постоянно нарушава конвенция на ООН

https://www.actualno.com/healthy/ekspert-da-se-zakrijat-telk-ovete-dyrjavata-postojanno-narushava-konvencija-na-oon-news_613212.html

Трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) трябва да бъдат закрити, защото са архаични. Това заяви председателят на Центъра за независим живот Капка Панайотова в парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Пред

Христо Харалампиев “примири” скулптура и рисунка в галерия "Нюанс"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6241637

Христо Харалампиев “примири” скулптура и рисунка в галерия "Нюанс"Художникът замисля изложбата специално за нейното пространство Дали да съзерцаваме творбите от предстоящата изложба, преди да разговаряме с художника, или да се впуснем в разговор? С изложбата на Христо Харалампиев избираме първото - творбите му - мълчаливи, горди и причудливи, ни повеждат във вълнуващия пролом,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване