Атентаторът от Манчестър е бил в Германия дни преди нападението

//dariknews.bg/novini/sviat/atentatoryt-ot-manchestyr-e-bil-v-germaniia-dni-predi-napadenieto-2025870

Салман Абеди, атентаторът самоубиец, отнел в понеделник живота на 22 души на концерт в Манчестър, е бил в Германия четири дни преди атаката, съобщи днес телевизия "Скай нюз", цитирайки германското разузнаване, предаде Ройтерс.

Абеди е бил в Дюселдорф

Златко Живков награди журналист и трима учители за 24 май

//dariknews.bg/regioni/vraca/zlatko-zhivkov-nagradi-zhurnalist-i-trima-uchiteli-za-24-maj-2025872

„Благодаря за тази награда, защото считам че тя е поглед и към моите колеги журналисти. Ние не само отразяваме живота в община Монтана и региона, но се и стремим да покажем на всички в цяла България и извън нея, че това е един прекрасен край, който има своите и човешки и природни ресурси и заслужав

Пирати превземат острова

//dariknews.bg/regioni/burgas/pirati-prevzemat-ostrova-2025873

Пирати ще превземат остров Света Анастасия всяка сряда от 31 май. "Набезите" обаче, няма да бъдат от прословутите Карибски или Индонезийски морски разбойници от XVIII в., а любимите летни пиратски игри на бургаските малчугани. Инициативата се организира съвместно от Общината и Държавен куклен те

Баба и внуче върнаха изгубено портмоне с 1000 лева и документи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/baba-i-vnuche-vyrnaha-izgubeno-portmone-s-1000-leva-i-dokumenti-2025857

Петгодишно момиченце от детска градина в Лом намери портмоне с пари и лични документи и го предаде на учителката си. Малко по-късно портфейлът се върна при собственичката си - българка, която трябвало да пътува в чужбина.
 

Жена почина след нападение в столичния квартал "Люлин"

//dariknews.bg/regioni/sofiia/zhena-pochina-sled-napadenie-v-stolichniia-kvartal-liulin-2025867

40-годишна жена е починала след грабеж в столичния квартал "Люлин-10". Инцидентът станал в събота - 20 май, около 3:00 ч. след полунощ.
 
Мъж опитал да открадне дамската чанта на минувачка, като при кражбата й нанесъл удар по главата. Жената е била

Обвиниха шефа на онкоболницата в София в безстопанственост

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obviniha-shefa-na-onkobolnicata-v-sofiia-v-bezstopanstvenost-2025824

Звеното "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура (СГП) е привлякла като обвиняем д-р Валентин Ангелов, изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение по онкология за безстопанственост, от която за болницата са последв

Органистът Боян Бъчваров ще представи тази вечер „Музикална жертва” на варненската публика

http://www.moreto.net/novini.php?n=351986

И тази година в рамките на „Майски салон на изкуствата”, провеждан от Община Варна, Фестивален и конгресен център съвместно с органиста - изпълнител и композитор Боян Бъчваров, подготвят за своята вярна публика традиционен органов концерт, научи Moreto.

Туск след Тръмп: Нямаме обща позиция за Русия

http://clubz.bg/54314-tusk_sled_trymp_nqmame_obshta_poziciq_za_rusiq

Европейският съюз и САЩ нямат обща позиция за политиката на Запада към Русия, съобщи днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск след среща с президента на САЩ Доналд Тръмп. 

Отворени въпроси между атлантическите партньори остават и в областите на климата и международната търговия.

"Обсъдихме външната политика, сигурността, климата и търговските отношения. Чувството ми е че се съгласихме в много области – на първо място по антитероризма и съм сигурен, че не трябва да обяснявам защо", каза Туск след едночасова среща с Тръмп, в която участваха и председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни и върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. 

"Но някои въпроси остават отворени – като климата и търговията. И не съм 100 процента сигурен, че можем днес да кажем... че имаме обща позиция, общо мнение за Русия. Въпреки че, когато става дума за конфликта в Украйна, бяхме на едно мнение",  каза Туск.

Срещата се състоя в новата сграда „Европа“, където вече заседават държавните и правителствените ръководители на 28-те и съветите на техните министри.

Тръмп е новак за сложното устройство на Европа, която го гледа с подозрение заради подкрепата му за "Брекзит", специалните отношения с Великобритания и Найджъл Фараж, лидер на антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство.Още при избора на Тръмп Юнкер и Туск поискаха САЩ да изяснят бъдещата си политика по основни въпроси от взаимен интерес като бъдещите отношения със Стария континент в сигурността и отбраната, световното споразумение за климата, към което Вашнигтон се присъедини при предшественика на Тръмп Барак Обама, и преговорите за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ, които са в застой.

"Моето главно послание към президента Тръмп беше, че това, което дава на нашето сътрудничество и приятелство най-дълбокото им значение, са основните западни ценности като свободата, човешките права, уважението към човешката достойнство", каза Туск. "Най-голямата задача днес е консолидацията на целия свободен свят около тези ценности, не само около интересите".

"Ценностите и принципите – първо. Това е, което ние – Европа и Америка – трябва да казваме", добави той,правейки алюзия с изборния девиз на Тръмп "Америка - първо".

На неформална среща на върха на НАТО, насрочена за 17 часа българско време днес, съюзниците очакват да чуят лично от американския президент, че САЩ запазват непоклатим ангажимента си към НАТО, която Тръмп в предизборната си кампания нарече „отживяла“. По-късно в среща с генералния ѝ секретар Йенс Столтенберг той заяви, че вече не я смята за такава.

Тръмп отбеляза борбата с тероризма като централна тема на посещението си в Брюксел, столицата където атентатори убиха 32 души през март миналата година. На среща с министър-председателя Шарл Мишел той заяви, че международната коалиция срещу Даеш "има огромен напредък".

“Но като видиш нещо, като това, което стана преди дни, разбираш колко важво е да спечелим тази битка. И  ние ще я спечелим”, написа американският президент в туитър по повод на нападението в Манчестър, което взе 22 жертви.

САЩ искат НАТО официално да се присъедини като организация към водената от тях коалиция, в която много от съюзниците участват.  

След срещата с евролидерите Тръмп трябва да обядва с френския си колега Еманюел Макрон и да участва в откриването на новата главна квартира на НАТО, която струва над 1 милиард евро.

Там Тръмп трябва да открие мемориал на близо 3 000-те жертви на терористичните атаки срещу САЩ на 11 септември 2001 година и да произнесе кратка реч.

Германската канцлерка ще открие мемориал на падането на Берлинската стена, който да напомя за ролята на НАТО през Студената война.

Съпругата му Мелания ще посети детската болница „Кралица Фабиола“, кралската ботаническа оранжерия в Лаакен, музея на сюрреалиста Рьоне Магрит и ще обядва с белгийската кралица Матилда.

Европейският Доналд прие американския в Брюксел

http://clubz.bg/54314-evropejskiqt_donald_prie_amerikanskiq_v_bryuksel

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се среща в момента с лидерите на Европейския съюз в новата му сграда „Европа“, където той прави срещите си на върха и  където заседават съветите на министрите.

Точно в 11 часа и 11 минути българско време Тръмп беше посрещнат на входа от полския си съименник Доналд Туск, председател на Европейския съвет. В кратката среща участва председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. По-късно се очакваше да се присъединят председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Тръмп е новак за сложното устройство на Европа, която го гледа с подозрение заради подкрепата му за "Брекзит", специалните отношения с Великобритания и Найджъл Фараж, лидер на антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство.

Още при избора на Тръмп Юнкер и Туск поискаха САЩ да изяснят бъдещата си политика по основни въпроси от взаимен интерес като бъдещите отношения със Стария континент в сигурността и отбраната, световното споразумение за климата, към което Вашнигтон се присъедини при предшественика на Тръмп Барак Обама, и преговорите за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ, които са в застой.

На неформална среща на върха на НАТО, насрочена за 17 часа българско време днес, съюзниците очакват да чуят лично от американския президент, че САЩ запазват непоклатим ангажимента си към НАТО, която Тръмп в предизборната си кампания нарече „отживяла“. По-късно в среща с генералния ѝ секретар Йенс Столтенберг той заяви, че вече не я смята за такава.

След срещата с евролидерите Тръмп трябва да обядва с френския си колега Еманюел Макрон и да участва в откриването на новата главна квартира на НАТО, която струва над 1 милиард евро.

Съпругата му Мелания ще посети детската болница „Кралица Фабиола“, кралската ботаническа оранжерия в Лаакен, музея на сюрреалиста Рьоне Магрит и ще обядва с белгийската кралица Матилда.

За буквите: Нинова смята реакцията на правителството за адекватна

http://offnews.bg/news/n_1/n_656427.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи изказването на руския президент Владимир Путин за произхода на славянската писменост като "изненадващо", но смята, че властта в България е отговорила подобаващо.  По думите ѝ изказването на Путин било "изненадващо", след като през 2005 година е заявил, че България е дала азбуката на Русия.  "Сигурно е някакъв сигнал към нас. Важното е да заявим, че ние не приемаме такова отношение", каза Нинова пред Нова тв. По думите ѝ премиерът и външният министър са отговорили "бързо и умерено". "Национален интерес се защитава по този начин", категорична е Нинова. Според нея тази реакция е достатъчна и е достатъчно да бъде заявено, че не е правилно.  Нинова коментира и разсекретяването на стенограмата "КТБ". Тя смята, че трябва да се разбере истината, "доколкото има такава". Тя знаела от преразкази на нейни колеги, че в разговорите при президента ставало дума за обявяване на банкова ваканция, "което би било голям проблем". Тя смята, че президентът Радев трябва да бъде подкрепен и стенограмата да излезе наяве.

Нанков: Толсистемата умишлено се саботира година и половина с жалби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6241011

Нанков: Толсистемата умишлено се саботира година и половина с жалбиМинистърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Наков заяви пред БНТ, че Тол системата от година и половина боксува заради постоянните подавания на жалби. „Получихме 6 оферти и 3 жалби съобразно тях наложихме временна мярка за спиране на обществената поръчка законосъобразно. Предметът на жалбите е сходен, решението на съда е,

"Ботев Пловдив" триумфира с Купата на България

http://www.cross.bg/botev-sezon-finala-1543985.html

/КРОСС/ "Ботев Пловдив" достигна по изключително героичен начин до своята трета Купа на България, пише Gong. Във финала през сезон 2016/2017 пловдивчани изстрадаха своя успех с 2:1 над Лудогорец на Националния стадион "Васил Левски". За последно "жълто-черните" бяха вдигали трофея през далечната 1981 г., а в цялата си история имат 9 загубени финала. Този обаче не се превърна в десетия, тъй като момчетата на Николай Киров показаха много мъжество, характер и търпение, за да ударят големия фаворит в точните моменти. Омар Косоко откри преди почивката, а Антонио Вутов покачи в 52-ата минута, преди резервата Клаудиу Кешеру да върне интригата за последните 10 минути. В тях разградчани направиха редица пропуски, включително и в 4-ата минута от добавеното време срещу останалия вече с 10 души съперник. Така Лудогорец допусна своята дебютна загуба във финал за Купата на страната. Те спечелиха предишните два, до които стигнаха - през 2012-а и 2014-а, но сега за първи път в историята си се оказаха от губещата страна. "Ботев" освен трофея си гарантира и сигурно място в Лига Европа през следващия сезон. Успехът означава също така, че финалният плейоф между "канарчетата" и Верея няма да се състои, а старозагорският тим директно ще играе бараж за ЛЕ срещу тима, който завърши трети в класирането (Левски или ЦСКА).    

"ИскаПлаче" е нанесъл щети за 1 милиapд дoлapa

http://clubz.bg/54313-iskaplache_e_nanesyl_shteti_za_1_miliapd_dolapa

ПОЛИТИКА компютър хибридна война програмист бгнес

Kибepaтaĸaтa c вирyсa WаnnаСrу, ĸoйтo атакува ĸoмпютpи пo цял cвят пpeди мaлĸo пoвeчe oт ceдмицa, e нaнecлa щeти зa нaд 1 милиapд дoлapa,  изчиcлявaт aмepиĸaнcĸи eĸcпepти.

Oт "ИскаПлаче", както автоматично го преведоха от ГДБОП, пocтpaдaxa над 150 дъpжaви.

Cpeд жepтвитe бяха испанският тeлeĸoмyниĸaциoнен гигaнт "Телефоника", aвтoмoбилнитe пpoизвoдитeли "Рено" и "Дачия", ĸaĸтo и aмepиĸaнcĸaтa фиpмa зa дocтaвĸи FеdЕх.

Виpycът, който предизвика най-големите досега поражения в световен мащаб, пpoби и cиcтeмaтa нa няĸoлĸo бaнĸи в Pycия.

Заразата се възползва от слабост в операционната система Windows, открита и използвана от Агенцията за национална сигурност на САЩ. Той поразява компютри, на които не са правени ъпдейти за сигурност, или са с пиратски версии.

WannaCry криптира ценната информация на машините, а хакерите искат 300 долара откуп, за да я върнат на собствениците.

Експерти по киберсигурността откриха доказателства за възможна връзка на Северна Корея.  Кодове на вируса са открити в програми на група, командвана от Пхенян
 

Седем души са арестувани заради връзки с атаката в Манчестър

http://www.mediapool.bg/sedem-dushi-sa-arestuvani-zaradi-vrazki-s-atakata-v-manchestar-news264276.html

Британските служби продължават разследването на предполагаемата престъпна мрежа, която стои зад организацията на атентата в Манчестър, при който загинаха 22 души, а десетки бяха ранени.    Във вторник сутринта полицията задържа още двама души и така вече седем души са в ареста по подозрение, че са имали връзки с кървавото нападение.   Междувременно полицията освободи арестуваната в сряда жена без да й бъдат повдигнати обвинения, съобщи Ройтерс, като се позова на местната полиция.   Тя бе задържана в квартал "Блекли", Северен Манчестър.    Британската полиция съобщи преди ден, че разследва престъпна мрежа във връзка с атентата в Манчестър.    Арестувани са роднини на атентатора   В Либия бяха арестувани бащата и по-малкия брат а атентатора Салман Абеди.   Баща му Рамадан беше задържан в Триполи и се смята, че е бил член на подкрепяна от Ал Каида ислямистка групировка през 90-те години. Той обаче отрича това да е вярно. По-малкият брат на Салман – Хашим, също е арестуван в Триполи. Предполага се, че той е знаел, че Салман планира атентата в Манчестър.   23-годишен мъж, за когото се смята, че е по-големият брат – Исмаил, е задържан в Манчестър вчера.   Взривното устройство е било мощно и сложно   Задействаното от атентатора взривно устройство е било мощно и сложно, констатира в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Франс прес, въз основа на снимки на британската полиция.   Първоначалният анализ на бомбата на базата на заснети и намерени на мястото на престъплението свидетелства не дава възможност да се заключи какво е било количеството или вида на използваното взривно вещество, но подсказва, че става въпрос за самоделно устройство, което е било внимателно обмислено и изработено старателно, посочва вестникът.   Той публикува осем снимки, на които се виждат различни фрагменти - от парчета от взривното устройство до детонатора, от батерия, части от синя раница и парчета метал и болтове. Тези елементи, анализирани от потърсени от "Ню Йорк таймс" специалисти, позволяват да се заключи, че бомбата е била мощна и е била грижливо направена така, че да нанесе максимални поражения.   Бомбата, несъмнено поставена по-скоро в чанта, отколкото в пояс, е била достатъчно мощна да отнесе тялото на камикадзето далече от експлозията и да опустоши широк полукръг, където са се намирали основната част то жертвите, подчертава всекидневникът.   Той отбелязва, че взривеното устройство не е било с обикновен детонатор. Наличието на електроника говори, че е възможно да е имало закъснител или дори приемник за задействане от разстояние, а може би и комбинация от двете. Устройството имало и много по-мощна от използваните в такива случаи батерии.   Телевизия Ен Би Си цитира американски представител, информиран от британските служби, че става въпрос за мощна и сложна бомба, направена от материали, които трудно можеш да си осигуриш във Великобритания, а това според него доказва, че атентаторът е имал съучастници.   Позовавайки се на телевизия "Скай нюз", Ройтерс съобщи, че атентаторът Салман Абеди е бил заснет от камери за видеонаблюдение в търговския център "Арндейл" в Манчестър в петък вечерта с раница, която изглежда е била купена наскоро.   Полицията смята, че три дни преди атентата, Абеди е изтеглил 250 лири (324 долара) от банкомат, след което към 19 ч. влязъл в търговския център да пазарува.   Кадри с недобро качество показват млад мъж, който според полицията е Абеди. Той е облечен в черно, носи черна раница с ярко синя подплата. Етикетът на раницата показва, че тя е била току-що купена. Публикувани по-рано вчера от "Ню Йорк таймс" снимки показват останки от син материал, който според вестника е от носена от Абеди раница.   Според телевизия Ей Би Си, британската полиция е открила в дома на Салман Абеди работилница за направа на взривни устройства, в която имало достатъчно експлозиви за още няколко бомби.

Задържаната заради атентата в Манчестър жена е освободена

http://www.mediapool.bg/zadarzhanata-zaradi-atentata-v-manchestar-zhena-e-osvobodena-news264276.html

Жената, арестувана в Манчестър във връзка с атентата в английския град , е била освободена, без да й бъдат повдигнати обвинения, съобщи Ройтерс, като се позова на местната полиция.   Снощи полицията съобщи, че е задържала шести човек, въпросната жена, в рамките на разследването на терористичния акт, при който бяха убити 22 души.   Арестът бил извършен в квартал "Блекли", Северен Манчестър. Повече подробности не бяха дадени.   В рамките на разследването бяха задържани и петима мъже.   Британската полиция съобщи, че разследва престъпна мрежа във връзка с атентата в Манчестър.    Арестувани са роднини на атентатора   В Либия бяха арестувани бащата и по-малкия брат а атентатора Салман Абеди.   Баща му Рамадан беше задържан в Триполи и се смята, че е бил член на подкрепяна от Ал Каида ислямистка групировка през 90-те години. Той обаче отрича това да е вярно. По-малкият брат на Салман – Хашим, също е арестуван в Триполи. Предполага се, че той е знаел, че Салман планира атентата в Манчестър.   23-годишен мъж, за когото се смята, че е по-големият брат – Исмаил, е задържан в Манчестър вчера.   Взривното устройство е било мощно и сложно   Задействаното от атентатора взривно устройство е било мощно и сложно, констатира в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Франс прес, въз основа на снимки на британската полиция.   Първоначалният анализ на бомбата на базата на заснети и намерени на мястото на престъплението свидетелства не дава възможност да се заключи какво е било количеството или вида на използваното взривно вещество, но подсказва, че става въпрос за самоделно устройство, което е било внимателно обмислено и изработено старателно, посочва вестникът.   Той публикува осем снимки, на които се виждат различни фрагменти - от парчета от взривното устройство до детонатора, от батерия, части от синя раница и парчета метал и болтове. Тези елементи, анализирани от потърсени от "Ню Йорк таймс" специалисти, позволяват да се заключи, че бомбата е била мощна и е била грижливо направена така, че да нанесе максимални поражения.   Бомбата, несъмнено поставена по-скоро в чанта, отколкото в пояс, е била достатъчно мощна да отнесе тялото на камикадзето далече от експлозията и да опустоши широк полукръг, където са се намирали основната част то жертвите, подчертава всекидневникът.   Той отбелязва, че взривеното устройство не е било с обикновен детонатор. Наличието на електроника говори, че е възможно да е имало закъснител или дори приемник за задействане от разстояние, а може би и комбинация от двете. Устройството имало и много по-мощна от използваните в такива случаи батерии.   Телевизия Ен Би Си цитира американски представител, информиран от британските служби, че става въпрос за мощна и сложна бомба, направена от материали, които трудно можеш да си осигуриш във Великобритания, а това според него доказва, че атентаторът е имал съучастници.   Позовавайки се на телевизия "Скай нюз", Ройтерс съобщи, че атентаторът Салман Абеди е бил заснет от камери за видеонаблюдение в търговския център "Арндейл" в Манчестър в петък вечерта с раница, която изглежда е била купена наскоро.   Полицията смята, че три дни преди атентата, Абеди е изтеглил 250 лири (324 долара) от банкомат, след което към 19 ч. влязъл в търговския център да пазарува.   Кадри с недобро качество показват млад мъж, който според полицията е Абеди. Той е облечен в черно, носи черна раница с ярко синя подплата. Етикетът на раницата показва, че тя е била току-що купена. Публикувани по-рано вчера от "Ню Йорк таймс" снимки показват останки от син материал, който според вестника е от носена от Абеди раница.   Според телевизия Ей Би Си, британската полиция е открила в дома на Салман Абеди работилница за направа на взривни устройства, в която имало достатъчно експлозиви за още няколко бомби.

Египет блокира сайта на "Ал Джазира"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6241029

Египет блокира сайта на "Ал Джазира"Египетските власти забраниха 21 уeбсайта, включително основния сайт на катарската телевизия "Ал Джазира" и на телевизия на египетската опозиция, излъчваща от Турция, с аргумента, че "подкрепят тероризма", информира БТА. Египет отдавна обвинява "Ал Джазира", че подкрепя забраненото движение. "Мюсюлмански братя",

Кога ще настигнем западноевропейците

https://vesti.bg/bulgaria/koga-shte-nastignem-zapadnoevropejcite-6069519

Обичайните показатели като средна и минимална работна заплата са подвеждащи по отношение на доходите

Меркел – грандиозно шоу с Обама, трудна среща с Тръмп

http://clubz.bg/54312-merkel_%E2%80%93_grandiozno_shou_s_obama_trudna_sreshta_s_trymp

Днес е паметен ден за германската канцлерка Ангела Меркел. Само за броени часове тя ще се срещне с двама президенти на САЩ – с предишния Барак Обама в Берлин и с настоящия Доналд Тръмп в Брюксел.

Обама пристигна в германската столица по повод честванията на 500 години Реформация и почит към делото на Мартин Лутър.

В 11 часа (12 ч българско време) Меркел и Обама ще се появят пред Бранденбургската врата, където вече ги очакват хиляди берлинчани и гости. След техните слова е предвидена дискусия по християнските ценности.

Вън от съмнение е, че Барак Обама ще бъде посрещнат от публиката възторжено. Германците изпитват топли чувства към него.

Правителственият говорител Щефен Зайберт оповести, че Меркел лично е информирала Тръмп за днешната си среща с Обама.

По време на 8-годишното му управление в Белия дом отношенията с Берлин бяха изключително добри. При последното си посещение в германската столица през ноември 2015 г., в края на втория си президентски мандат, Обама нарече Меркел «прекрасна приятелка и съюзник». И още:

«Не мога да си представя по-добър, по-надежден партньор на световната сцена.» 

Меркел бе във Вашингтон през март и се срещна с Тръмп.

Веднага след дискусията на Бранденбургската врата за Бог и света гостът отлита за Баден Баден, където ще му бъде връчена престижната германска Медийна награда. Името е объркващо, призът няма нищо общо с медиите. Той се връчва от 1992 г. на видни личности за заслуги към обществото и принос в световната политика и култура. Предишният призьор беше доскорошният генерален секретар на ООН Бан Ки Мун. Сред носителите на високото отличие са Далай Лама, Нелсън Мандела, Джордж Клуни, крал Хуан Карлос, Ангела Меркел, Бил Клинтън и други.

На днешното награждаване на Барак Обама лаудацио ще произнесе предишният федерален президент Йоахим Гаук.
След срещата си с госта канцлерката отлита за Брюксел за среща на върха на НАТО, в която участва и Доналд Тръмп. По програма началото е от 16,30 ч местно време (17,30 ч българско). Ще бъде открита и новата сграда на Главната квартира на пакта. Там ще бъдат открити и два исторически символа – част от Берлинската стена и артефакти от Световния търговски център в Ню Йорк, съграден отново след атентатите на 11 септември 2001 г.

Как ще протече срещата Меркел – Тръмп, засега е въпрос без отговор.

При визитата на канцлерката през март във Вашингтон Тръмп отказа да й подаде ръка по време на съвместната пресконференция. Домакинът внесе смут и с изказването си пред камери, че двамата имали една и съща съдба – били подслушвани. Меркел го погледна смутено. Известно е, че тя е била подслушвана години наред от американската Агенция за национална сигурност (АНС). Категорично обаче бе опровергано твърдение на Тръмп, че е бил подслушван по нареждане на Барак Обама.

Главният икономист на ЕЦБ: България трябва да се докаже, за да влезе в еврозоната

https://www.actualno.com/business/glavnijat-ikonomist-na-ecb-bylgarija-trjabva-da-se-dokaje-za-da-vleze-v-evrozonata-news_613103.html

"България трябва да покаже, че икономиката ѝ достига нивото на някои от по-богатите страни членки на ЕС преди да обмисли присъединяването си към еврозоната", заяви главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Питър Прат, цитират от Reuters. Прат беше в София, за да вз

Хиляди протестираха срещу Тръмп в Брюксел

http://www.cross.bg/trump-drygi-nyakoi-1543984.html

/КРОСС/ Доналд Тръмп беше посрещнат в Белгия от хиляди демонстранти, пише "Политико". Вчера американският лидер пристигна в Брюксел за срещата на НАТО след посещение в Саудитска Арабия, Израел и Италия - част от деветдневната му международна обиколка. Около 9000 души участваха в протеста "Тръмп не е добре дошъл". Някои от демонстрантите заявиха, че протестират не лично срещу него, а срещу определена политическа идеология, а също така демонстрацията е послание към световните лидери да не следват Тръмп. Протестът започна около 17 часа местно време пред железопътната гара Брюксел-Север. Различни активисти взеха думата на изградена до гарата сцена. След час на речи и други мероприятия протестиращите започнаха марш в града. Някои носиха знамена с цветовете на дъгата, а други анти-НАТО лозунги, други носиха розови шапки, популяризирани по време на марша на жените.    

Учените откриха защо "Скиапарели" се провали

https://vesti.bg/tehnologii/uchenite-otkriha-zashto-skiapareli-se-provali-6069517

Това трябваше да бъде първият европейски апарат на Марс, но се разби при кацането

„Поморие” гостува “Левски”- Карлово в последния кръг на първенството

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VQLRIXEPtCs/

Отборът на Поморие гостува ОФК “Левски”- Карлово в последния кръг на първенството във Втора професионална лига. Срещата ще се играе на 27.05.2017 г. /събота/ от 17:30 часа на стадиона в гр. Хисаря и това е възможност за състава на Малин Орачев да завърши първенството с победа.От групата за мача ще отсъстват наказаният Дрянов и контузените Иванов и Лемперов.

Министри и депутати живеят на кредит

http://www.moreto.net/novini.php?n=351987

Голяма част от министрите и депутатите живеят на кредит и изплащат лизинги, става ясно от декларациите им за конфликт на интереси, които са попълнени след формирането на 44-тото НС и бяха публикувани на сайта на парламента. Така например спортният министър Красен Кралев е декларирал, че има три кредитни карти с лимит около 20 000 лева всяка и един ипотечен заем за близо половин милион лева.

Нинова: България е носителят на това богатство, азбуката, и трябва да си го защитим

http://www.cross.bg/ninova-liderut-komentira-1543983.html

/КРОСС/ „Изненадващо е изказването на Путин, неприемливо е. България е носителят на това богатство, азбуката, и ние трябва да си го защитим". Това коментира пред Нова ТВ лидерът на „БСП за България" Корнелия Нинова. Според нея това е сигнал към нас. „Не мога да гадая какъв. Но бързо и умерено отговориха и премиерът, и външният министър", допълни тя. „Смятам, че реакцията е достатъчна", коментира тя. „Не е европейско и цивилизовано поведението на част от "Обединените патриоти". Изненадани сме, че политическото семейство на ГЕРБ приема това", заяви Нинова за скандала със снимките с нацистки поздрави. „Всяко насилие над човешко същество е осъдително. Нека не правим исторически преглед. Осъждаме подобно поведение", добави лидерът на социалистите. „Разграничаваме се от всяка проява на насилие, човекът е свободен и има право да изявява себе си", каза тя. Тя потвърди, че и днес БСП е на мнение, че програмите им с "Обединените патриоти" са били най-близки в предизборната кампания, но се разграничават от подобни прояви. „Ако съм искала да си разчистя терена щях да го направя. Нямам подобно намерение", това коментира лидерът на БСП по повод излизането на Гергов от ИБ на партията след срещата в ЦУМ. „Ние оценяваме участието на нашия представител

Задържаха двама заради наркотици

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/zadyrzhaha-dvama-zaradi-narkotici-2025850

Двама 28-годишни мъже са задържани в момент на извършване на сделка с наркотични вещества. Специализираната акция е проведена от служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност".
 
При извършен личен обиск е намерен кокаин с примес на метамфетамин, с общо тегло 1,47 г

Кражба от кариерата в Тертер

//dariknews.bg/regioni/razgrad/krazhba-ot-karierata-v-terter-2025849

Взломна кражба е извършена от административна сграда на кариера за добиване на скални материали в кубратското село Тертер – съобщават от ОДМВР-Разград.
През нощта на 22 срещу 23 май, след разбиване на входна врата и прозорец, са задигнати трансформатор на електрожен, токоизправител, маркуч з

Пробив, европейски пари за Къщи за гости и в община Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/probiv-evropejski-pari-za-kyshti-za-gosti-i-v-obshtina-kiustendil-2025853

Проекти за “Къщи за гости” в селата от община Кюстендил ще могат вече да се финансират по Програмата за развитие на селските райони, обяви от трибуната на Общинския съвет съветникът Иван Андонов, който е и председател на МИГ “Невестино- Кюстендил”.

Откриха още полезни свойства на шоколада

//dariknews.bg/novini/liubopitno/otkriha-oshte-polezni-svojstva-na-shokolada-2025852

Международен екип учени от Дания, САЩ и Канада установиха, че консумацията на умерени количества шоколад снижава риска от такова сериозно сърдечносъдово заболяване, каквото е мерцателната аритмия (учестено сърцебиене), съобщава научното списание "Харт".

Екипът изследвал резултатите о

Арестуваха 18 годишен младеж за убийство

//dariknews.bg/regioni/haskovo/arestuvaha-18-godishen-mladezh-za-ubijstvo-2025855

18-годишен младеж е арестуван за убийство в Любимец. Жертва на престъплението е пенсионер на 75 години. Според запознати убийството е извършено заради пари. Наши източници твърдят, че двамата мъже са имали интимни контакти.

Малко по-късно днес от полицията и прокуратурата ще съобщят

Кабинетът назначи нов областен управител на Софийска област

//dariknews.bg/regioni/sofiia/kabinetyt-naznachi-nov-oblasten-upravitel-na-sofijska-oblast-2025854

Правителството назначи Илиан Тодоров за областен управител на Софийска област и освободи досега заемалата длъжността София Торолова.
 
Илиан Тодоров е избиран два пъти за народен представител - в 42-ото и 43-ото Народно събрание.

Планина се свлече върху магистрала в САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/planina-se-svleche-vyrhu-magistrala-v-sasht-snimkivideo-2025856

Огромно свличане на земна маса затрупа една от най-живописните магистрали в САЩ - крайморския път номер 1, който пресича цяла Калифорния по тихоокеанското крайбрежие с великолепни гледки към океана от едната страна и планинските масиви от другата, съобщиха американски медии. Срутва

Задържаха за 72 часа мъжа, нападнал лекари в бургаска болница

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaha-za-72-chasa-myzha-napadnal-lekari-v-burgaska-bolnica-2025846

Районна прокуратура в Бургас задържа до 72 часа 22-годишния мъж, който нападна  двама лекари и част от персонала на МБАЛ "Бургасмед". Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Британската полиция извърши контролирана експлозия в южната част на Манчестър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6241025

Британската полиция извърши контролирана експлозия в южната част на МанчестърБританската полиция съобщи, че в рамките на разследването на атентата в Манчестър е извършила контролирана експлозия при претърсване на адрес в южната част на града, информира БТА. В ранните часове тази сутрин извършихме обиск на адрес в квартал "Мос сайд", при който беше извършена контролирана експлозия, посочиха в комюнике силите на реда.

Наемате квартира? Направете я по свой вкус!

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6223080

Наемате квартира? Направете я по свой вкус!Наистина не е толкова сложно, дори и с ограниченията, които хазяите обикновено налагат. Трябва само да добавите детайли в интериора, за да го персонализирате по свой вкус. Британската дизайнерка и журналист Софи Робинсън дава 10 препоръки как това да стане. 1. Използвайте огледало Когато дизайнерите обмислят интериора в едно жилище,

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/leva-pensiya-vestnik-1543986.html

/КРОСС/ "Борисов обеща инвестиции в образованието", пише вестник "24 часа". Това е и една от основните цели на правителството като инвестиция в образованието на бъдещите поколения. Изданието уточнява, че премиерът не е присъствал на тържественото шествие по случай 24-и май вчера, а е избрал "Фейсбук, за да поздрави българите. "От юли всеки трети пенсионер ще е с минимална пенсия за стаж и възраст от 180 лева", припомня на първата си страница вестник "Сега". Изданието изчислява, че толкова ще получат около 668 хиляди възрастни, което е около 31 процента и половина от всички пенсионери. От 1 октомври този вид пенсия пък ще нарасне с още 20 лева и така минималната пенсия от 200 лева ще вземат 38% от възрастните хора в България. Правителството е публикувало за обществено обсъждане постановление за промяна на бюджета на Държавното обществено осигуряване, за да изпълни обещанието си. За година за увеличението на най-ниските пенсии ще трябват 100 млн. лева, а за 2018 година - 280 млн. лева, посочва още всекидневникът. Председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов коментира пред вестник "Труд", че "тероризмът не може да промени Европа. По думите му, "за разлика от много части на света, където той има за цел да установи своята власт, в Европа това няма да се случи".    

Тежка катастрофа на пътя Своге - Томпсън

https://www.actualno.com/sofia/tejka-katastrofa-na-pytja-svoge-tompsyn-news_613107.html

Тежък инцидент на пътя Своге – Томпсън. По първоначални данни загинала е пътничка в една от катастрофиралите две коли. Движението в двете посоки е ограничено, организиран е обходен маршрут: път III-164 Своге-Искрец-Завидовци-Бучин проход и от там по път II-81 Бучин проход-Кост

Тръмп за папа Франциск: Срещата ни беше страхотна

https://vesti.bg/sviat/trymp-za-papa-francisk-sreshtata-ni-beshe-strahotna-6069518

Напрежението между двамата беше видимо, въпреки че се опитваха да се държат приветливо един към друг

Какво си казаха Тръмп и папата

https://vesti.bg/sviat/kakvo-si-kazaha-trymp-i-papata-6069518

Напрежението между двамата беше видимо, въпреки че се опитваха да се държат приветливо един към друг

Отбелязваме Спасовден

http://www.moreto.net/novini.php?n=351985

Спасовден е подвижен празник. Отбелязва се винаги в четвъртък, на 40-тия ден след Великден. За християните това е деня на Възнесението на Исус Христос, а в старите славянски традиции Спасовден е най-вече празник свързан с култа към мъртвите, пише Hera.

Хиляди протестираха срещу Доналд Тръмп в Брюксел (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6241004

Хиляди протестираха срещу Доналд Тръмп в Брюксел (Снимки)Американският президентът Доналд Тръмп пристигна вчера в Брюксел на първата си визита в НАТО и ЕС. Докато той бе на среща с членове на белгийското кралско семейство и с правителствени ръководители, в белгийската столица се състоя протест с участието на около 10 000 души - пацифисти, феминистки или антикапиталисти, дошли да покажат на Тръмп,

Преглед на печат - 25 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=351984

"24 часа": Heвиждaни шecтвия зa 24 мaй нa дeцa, poдитeли и пoлитици Heвиждaни шecтвия c дeцa, poдитeли и пoлитици имaшe нa 24 мaй в цялaтa cтpaнa. B Coфия гo пoвeдoxa пpeзидeнтът Pyмeн Paдeв и миниcтъpът нa oбpaзoвaниeтo Kpacимиp Bълчeв.

Борисов и Захариева отговориха на Путин за писмеността

http://offnews.bg/news/n_1/n_656426.html

Премиерът Борисов отговори на руския президент Владимир Путин след изказването му, че славянската писменост е дошла в Русия "от македонската земя". "Ако продължаваме да спорим за история, където историците отдавна са се произнесли, кой откъде е тръгнал, за да донесе азбуката, това не е европейски подход. Европейският подход е да кажем, че благодарение на светите братя Кирил и Методий, на азбуката, на тази писменост, която те са създали, над 300 милиона пишат, четат и в края на краищата oбoгaтявaт eвpoпeйcĸaтa ĸyлтypa“, коментира Бойко Борисов. Снощи и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева отговори задочно на руския президент.  "Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава - подчертава Захариева в отговора си - и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността." Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи, снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова Тя напомня и как на 29 април 2012 г. руският патриарх Кирил е казал на президента Плевнелиев в София, че "българите пренесоха книжната грамотност в Русия". "Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи. Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута. Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди. Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов: "Че и ний сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат", пише още вицепремиерът Захариева. По същото време във Фейсбук страницата на българското посолство в Москва беше публикувано видео с част от изпълнение на "Върви, народе възродени" на Червения площад . "Българският химн на буквите прозвуча днес за първи път на концерта на Червеният площад по случай 24 май в директно включване от София", гласи текстът.

Президентът Радев на среща на върха на НАТО

http://www.cross.bg/vurha-sreshtata-bryuksel-1543982.html

/КРОСС/ В Брюксел днес ще се състои Среща на върха на НАТО. Българската делегация се води от президента Румен Радев. Заедно с него са министърът на отбраната Красимир Каракачанов, външния министър Екатерина Захариева и други представители на правителството. Основна тема на срещата се очаква да бъдат въпроси, свързани със справедливото разпределяне на финансовия принос на държавите-членки в изграждането на отбранителни способности на Алианса, както и борбата с тероризма. Заради срещата на върха и посещението на посещението на американския президент Доналд Тръмп мерките за сигурност са изключително затегнати. Брюксел е почти парализиран. Белгийските власти дори помолиха жителите на града да не излизат.    

Президентът Румен Радев на среща на върха на НАТО

http://www.cross.bg/vurha-poseshtenieto-sreshtata-1543982.html

/КРОСС/ В Брюксел днес ще се състои Среща на върха на НАТО. Българската делегация се води от президента Румен Радев. Заедно с него са министърът на отбраната Красимир Каракачанов, външния министър Екатерина Захариева и други представители на правителството. Основна тема на срещата се очаква да бъдат въпроси, свързани със справедливото разпределяне на финансовия принос на държавите-членки в изграждането на отбранителни способности на Алианса, както и борбата с тероризма. Заради срещата на върха и посещението на посещението на американския президент Доналд Тръмп мерките за сигурност са изключително затегнати. Брюксел е почти парализиран. Белгийските власти дори помолиха жителите на града да не излизат.    

Спорт по тв днес: футбол от Германия, Франция и Холандия, тенис, колоездене, Формула 1, голф, волейбол, тото, баскетбол

https://www.24chasa.bg/sport/article/6240193

Спорт по тв днес: футбол от Германия, Франция и Холандия, тенис, колоездене, Формула 1, голф, волейбол, тото, баскетбол                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Людмила Филипова: Младите четат фентъзи? Логично! Искат нови светове

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6240344

Людмила Филипова: Младите четат фентъзи? Логично! Искат нови световеПохвално е, че интересите на децата се движат сред 1400 заглавия на книги - това е широка палитра Не може да обвиняваме тийнейджърите, че не задържат задълго вниманието си на една книга. По-скоро ние, авторите, трябва да отвърнем на тенденцията с вълнуващи произведения Списъкът от задължителни книги в училище все повече се отдалечава

Започва изграждането на пътен възел "Плодовитово"

http://www.cross.bg/chirpan-izgrazhdaneto-purvomaii-1543981.html

/КРОСС/ Започна изграждането на пътния възел "Плодовитово" на АМ "Тракия". Той съществуваше само на карта, откакто е построена магистралата и шофьорите трябваше да заобикалят през Чирпан, за да отидат в Първомай, както и тези от Първомай да заобикалят през Пловдив или Чирпан, за да поемат към София. Шофьорите в района от 20 години чакат проблемът да бъде отстранен.  

КЗК отхвърли жалба на Марешки за монопол на "Лукойл"

http://clubz.bg/54311-kzk_othvyrli_jalba_na_mareshki_za_monopol_na_lukojl

ИКОНОМИКА газ

Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила жалба на фирмата на депутата-бизнесмен Веселин Марешки за монопол на "Лукойл".

"Петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" има господстващо положение на пазара на производство и внос на бензин и дизелово гориво в България, но не злоупотребява с него. Единственият клиент на рафинерията в страната е "Лукойл България", която пък не е монополист в бранша, като дори среща конкурентен натиск от другите вносители на горива, някои от които са клиенти на дружеството", гласи решението на антимонополния орган.

Проверката на регулатора е започнала през 2016 г. по сигнал, подаден от "Трейднет Варна" - дружеството, собственик на бензиностанциите на Марешки. 

Според него цените, по които "Лукойл" е продавала бензин на едро, са по-високи от тези за продажбите на дребно и това изтласква конкурентите на пазара. 

Проверката на комисията обаче показва, че "Трейднет Варна" не е имала договор за доставка на гориво с "Лукойл България", което прави жалбата й неоснователна, защото няма как да е наясно с ценовата тарифа. 

Според КЗК "Лукойл България" е единственият клиент за страната на петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас". Самата рафинерия има господстващо положение, защото държи значителен размер от пазара за производство и внос на бензин и дизел.

Участниците на пазара в България са "Лукойл България", "Еко България", "Шел България", "ОМВ България", "Нис Петрол" и "Петрол". 

Другите рафинерии, от които българските доставчици внасят горива, са в Румъния и Гърция. Според КЗК "Лукойл" срещала сериозна конкуренция от тях, защото имат пазарен дял 40-50%. 

През март друга проверка на антимонополния орган установи, че няма картел между търговците на горива, а ценови паралелизъм, който не представлява закононарушение в ЕС. 

В началото на април Министерство на финансите бе принудено да оповести информация кои са собствениците на данъчните складове за горива в България, след като бившите депутати от "Нова република" Мартин Димитров и Петър Славов заведоха дело в съда.

От разкритите данни стана ясно, че "Лукойл" държи 82% от складовете за дизел и 92% от тези за бензин. 

"Ситуацията от вероятно картел се е променила към дружество с ясно изразено господстващо положение, близко до монопол", коментира тогава Славов.
 

Британските служби откриха още материали за приготвяне на бомби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6241002

Британските служби откриха още материали за приготвяне на бомбиБританските полиция и служби за сигурност откриха материали за приготвяне на бомби, които могат да бъдат използвани за предстоящи атаки след смъртоносното бомбено нападение в град Манчестър, предава The Independent, цитиран от "Фокус". Едно предполагаемо експлозивно устройство е било детонирано чрез контролиран взрив,

"Новият път на коприната" от Китай ще мине и през Кипър

http://www.investor.bg/analizi/91/a/noviiat-pyt-na-koprinata-ot-kitai-shte-mine-i-prez-kipyr-239968/

Островната държава създава благоприятни условия за привличането на азиатски инвестиции и проекти, прави мост между Европейския съюз и Азия

Седем души са вече арестуваните за атентата в Манчестър

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/25/2977052_sedem_dushi_sa_veche_arestuvanite_za_atentata_v/?ref=rss


Полицията в Манчестър съобщи, че е арестувала седми човек за атентата от понеделник, при който загинаха 22 души, а десетки бяха ранени. Терористичната атака беше извършена след концерт на американската поп певица Ариана Гранде в най-голямата закрита зала в Европа.

Новият арест е осъществен след претърсване на адрес в град Нънийтън в Централна Англия, уточниха от полицията. Това е първият арест по случая, извършен от британските органи на реда извън района на...

"Ню Йорк таймс": Бомбата в Манчестър е направена за огромни поражения

http://clubz.bg/54310-nyu_jork_tajms_bombata_v_manchestyr_e_napravena_za_ogromni_porajeniq

Задействаното от самоубиеца Салман Абеди взривно устройство в зала "Манчестър Арена" е било мощно и сложно, пише в. "Ню Йорк таймс".

22-ма души загинаха при атентата на 22 май по време на концерт на американската певица Ариана Гранде.

Изданието анализира бомбата въз основа на заснети и намерени на мястото на престъплението свидетелства. Това не дава възможност да се заключи какво е било количеството или видът на използваното взривно вещество. Но подсказва, че става въпрос за самоделно устройство, което е било внимателно обмислено и изработено старателно.

"Ню Йорк таймс" публикува снимки, на които се виждат различни фрагменти - парчета от взривното устройство, детонаторът, батерия, части от синя раница и парчета метал и болтове. Тези елементи позволяват да се направи изводът, че бомбата е била мощна и е била грижливо направена така, че да нанесе максимални поражения. Така твърдят потърсени от вестника експерти.

Бомбата е била поставена по-скоро в чанта, отколкото в пояс. Тя е била достатъчно мощна да отнесе тялото на камикадзето далече от експлозията и да опустоши широк полукръг, където са се намирали основната част то жертвите. Взривното устройство не е било с обикновен детонатор. Наличието на електроника говори, че е възможно да е имало закъснител или дори приемник за задействане от разстояние, а може би и комбинация от двете. Устройството имало и много по-мощна от използваните в такива случаи батерии.

Бомбата е направена от материали, които трудно могат да бъдат намерени във Великобритания, съобщи телевизия Ен Би Си. Това доказва, че атентаторът е имал съучастници.

Салман Абеди е бил заснет от камери за видеонаблюдение в търговския център "Арндейл" в Манчестър в петък вечерта, съобщи телевизия "Скай нюз". Той бил с раница, която, изглежда, е била купена наскоро.

Полицията смята, че на 19 май - три дни преди атентата Абеди изтеглил 250 лири (288 евро) от банкомат, след което към 19 часа местно време влязъл в търговския център да пазарува. Кадри с недобро качество показват млад мъж, който според полицията е Абеди. Той е облечен в черно, носи черна раница с ярко синя подплата. Етикетът на раницата показва, че тя е била току-що купена.

Според телевизия Ей Би Си британската полиция открила в дома на Абеди работилница за направа на взривни устройства, в която имало достатъчно експлозиви за още няколко бомби.

На прага на революционно откритие в биологията, или когато главите на мишките засияят

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/05/25/2976522_na_praga_na_revoljucionno_otkritie_v_biologiiata_ili/?ref=rss


Знаете ли, че от повече от 300 години е известно и утвърдено, че лимфата не стига до мозъка? А сега си представете, че сте учен, изучаващ лимфната система от 20 години, и при експеримент с мишки съвсем случайно установите, че това не е вярно... Ще ви отнеме поне година да потвърдите откритието си и да добиете увереност да го споделите със света, защото междувременно безброй пъти ще се попитате "Как е възможно никой досега да не е забелязал?!"

Това се е случило...

Властта реагира на думите на Путин за светите братя

http://www.cross.bg/pytin-rysiya-borisov-1543980.html

/КРОСС/ Български политици реагираха на думите на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонска земя. Путин каза това вчера, в словото си, с което приветства македонския си колега Георге Иванов, получил в Москва наградата от Международния фонд за единство на православните народи на името на бившия патриарх Алексей Втори. Премиерът Бойко Борисов коментира, че това не е европейски подход. "Важното е, че близо 300 милиона четат и пишат на кирилица, и обогатяват европейската култура, и няма значение откъде са минали просветителите", каза Борисов, цитиран от БНТ. Външният министър Екатерина Захариева подчерта във Фейсбук, че създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно владетелят Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил-Покръстител. Захариева припомня и думи на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, който заявява преди пет години, че книжната грамотност в Русия е пренесена от българите.    

НАТО ще накара страните да увеличат разходите си за военни цели

https://www.24chasa.bg/novini/article/6241000

НАТО ще накара страните да увеличат разходите си за военни целиДнес в белгийската столица Брюксел ще бъде проведена среща на НАТО на равнище държавни и правителствени лидери. Както заявиха за руския вестник „Известия“ от Алианса, цитиран от "Фокус", дневният ред включва два основни въпроса: повишаване на военните разходи и борба срещу тероризма. Представителите на НАТО разчитат да постигнат сериозен прогрес в

Православен календар за 25 май, вижте кои са именици днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6241022

Православен календар за 25 май, вижте кои са именици днесВъзнесение Господне (Спасовден). Св. Лука, архиеп. Симферополски Отбелязва се винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден. Според християнските вярвания след възкресението си Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си като богочовек. В подножието на Елеонската планина до Ерусалим сe въздигнал в

Фитнес тракерите като цяло отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

https://www.actualno.com/health/fitnes-trakerite-kato-cjalo-otchitat-pravilno-pulsa-ni-no-ne-i-izgorenite-kalorii-news_613102.html

Милиони хора по света използват спортни гривни, часовници или други подобни устройства, с които да наблюдават своето здравословно състояние или фитнес цели. Но дали информацията, която те ни предлагат е всъщност точна? Именно на този въпрос са се опитали да отговорят учени

Седем са арестуваните след атентата в Манчестър

http://offnews.bg/news/n_1/n_656424.html

Арестуваните във връзка с атентата в Манчестър по време на концерт на Ариана Гранде вече са седем. Властите във Великобритания разшириха радиуса на разследването и извън района на Манчестър. Полицията в града съобщи, че е направила пореден арест, този път в Централна Англия. По-рано стана ясно, че е арестуван и друг арест, съобщава БНТ.  При претърсвания в квартал "Блекли" в Северен Манчестър, властите потвърдиха, че задържана жена, но нейната възраст и самоличност не бяха съобщени. В рамките на разследването на атентата вчера и днес вече бяха арестувани други петима мъже. В Либия пък бяха арестувани бащата и братът на извършителя, 23-годишния Салман Абеди, който отне живота на 22-ма души и рани близо 65 други. Специалните сили в Триполи, отговорни за задържането на по-малкия брат на атентатора, Хашем, заявиха, че имат доказателства за връзки на двамата братя с групировката "Ислямска държава". Те допълниха, че Хашем е бил в контакт със Салман и е знаел за планираната атака. Заради кървавият атентат министър-председателят на Великобритания Тереза Мей ще сведе до един ден участието си в срещата на върха на Г-7 в Италия. Причината за съкращаването на визитата е нивото на заплаха над сигурността, което беше повишено до най-висока степен - "критично". Въпреки че срещата продължава до събота, британският премиер планира да се върне в Кралството още утре.

Задействаната в Манчестър бомба е била мощна и сложна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240995

Задействаната в Манчестър бомба
е била мощна и сложна Задействаното от атентатора самоубиец в Манчестър взривно устройство е било мощно и сложно, констатира в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА. Първоначалният анализ на бомбата на базата на заснети и намерени на мястото на престъплението свидетелства не дава възможност да се заключи какво е било количеството или вида на използваното взривно вещество,

Не спират да шофират нерегистрирани автомобили

//dariknews.bg/regioni/vraca/ne-spirat-da-shofirat-neregistrirani-avtomobili-2025832

За три случая на нерегистрирани автомобили, засечени  през последните 24 часа съобщават от ОД на МВР Враца.
Тази нощ, в с. Михайлово е спрян за проверка лек автомобил „Опел Астра“ собственост и управляван от В.С./22г./ с. Лехчево, обл. Монтана. Установено е, че водачът  е  неправоспособен, 

Млад композитор е носителят на „Ловешки меч” за 2017 г.

//dariknews.bg/regioni/pleven/mlad-kompozitor-e-nositeliat-na-loveshki-mech-za-2017-g-2025833

Младият музикант и композитор Камен Николов е носителят на тазгодишната персонална награда за творчество „Ловешки меч”, съобщават от пресцентъра на общината. Връчи му я кметът Корнелия Маринова на тържествена церемония снощи.
 
Николов бе номиниран от Ловчанско читалище „Наука - 1870

Задържаха мъж, изпочупил стъкла и стопове на автомобили

//dariknews.bg/regioni/sliven/zadyrzhaha-myzh-izpochupil-stykla-i-stopove-na-avtomobili-2025835

24-годишен мъж от Нова Заора е задържан за причиняване на материални щети на два леки автомобила. На 25 май, в 00,05 часа, полицейски екип се отзовава на сигнал за лице, извършващо вандалски прояви в района на хотел в града.

Той е счупил задно панорамно стъкло на лек автомобил "Пежо

Данъчните тръгват на ударни проверки в търговски обекти в столицата

//dariknews.bg/novini/biznes/danychnite-trygvat-na-udarni-proverki-v-tyrgovski-obekti-v-stolicata-2025836

Инспектори от отдел Оперативни проверки на ТД на НАП София започнаха масови проверки в търговските обекти в софийските квартали "Изток" и "Лозенец". Това съобщиха от пресцентъра на НАП.
 
Паралелно със засиленото присъствие на данъчни служители в посо

Семейство загина при тежък пътен инцидент край Българене - Ловешко

//dariknews.bg/regioni/pleven/semejstvo-zagina-pri-tezhyk-pyten-incident-kraj-bylgarene-loveshko-2025839

От ОДМВР-Ловеч съобщиха, че на 24 май е станала катастрофа, при която е загинало семейство от Разград.
Катастрофата е станала около 18:00 ч. снощи на пътя София – Варна край ловешкото село Българене. Автомобилът, в който е пътувало загиналото смейство се е движел в посока Варна.

83-годишен пешеходец загина, блъснал го 70-годишен шофьор

//dariknews.bg/regioni/razgrad/83-godishen-peshehodec-zagina-blysnal-go-70-godishen-shofior-2025838

83-годишен пешеходец загина след като бе ударен от лек автомобил – съобщават от ОДМВР-Разград.
Инцидентът е станал около 14 часа на 24 май по пътя Побит камък – Дянково. Колата „Тойота“, управлявана от 70-годишния П.Д. от Побит камък, блъснала внезапно пресичащия пътното платно К.К. Пострада

Необходимо е незабавно приемане на стандарта за спешна медицина

//dariknews.bg/novini/bylgariia/neobhodimo-e-nezabavno-priemane-na-standarta-za-speshna-medicina-2025834

Необходимо е незабавно приемане на стандарта за спешна медицина, който да гарантира безопасни условия за труд на лекарите, според д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ по повод поредното нападение от пациент над спешни медици

Директорът на онкоболницата в София с обвинения за безстопанственост

//dariknews.bg/novini/bylgariia/direktoryt-na-onkobolnicata-v-sofiia-s-obvineniia-za-bezstopanstvenost-2025824

Шефът на онкологията в София д-р Валентин Ангелов е привлечен като обвиняем за безстопанственост, от която за болницата са последвали щети в размер на 1 901 561, 86 лева, съобщиха от прокуратурата.
 
Между 2013 и 2015 г. директорът на болницата е допу

Радарите за превишена скорост днес - 25 май, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=351981

Служители на пътната полиция ще следят днес - 25 май и в нощта срещу 26 май, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 08:40ч.

Спасовден е

http://www.cross.bg/spasovden-velikden-chetvurtuk-1543979.html

/КРОСС/ Днес е църковният празник Възнесение Господне, или Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден. Според Новия завет 40 дни след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек. На този ден в подножието на Елеонската планина Христос се въздигнал в небесата. Празникът се нарича и Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение. В народния календар седемте четвъртъци след Великден се почитат против градушка, а последният от тях - Спасовден, е свързан с култа към мъртвите. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък. Според българските народни вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника болни и недъгави хора отиват да преспят на росеновите ливади. Народните вярвания гласят още, че ако на Спасовден вали дъжд - годината ще е богата, а реколтата - обилна.    

Манчестър Сити поздрави Юнайтед за спечелената Лига Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_656433.html

Трагедията в Манчестър предизвика жест на солидарност между футболните врагове Сити и Юнайтед. Едни от първите, които поздравиха "червените дяволи" за триумфа в Лига Европа бяха именно "гражданите". Юнайтед спечели единственият трофей, който липсваше в клубната му витрина, след победа с 2:0 над Аякс във финала в Стокхолм В официалния Туитър на Манчестър Сити беше публикуван колаж, в който бяха вплетени имената на двата отбора като символ на обединението на града след кървавия атентат на 22 май, когато бяха погубени 22 души, а други над 120 получиха наранявания. На паметта на жертвите от трагедията пък играчите масово посветиха спечелената купа. "Бих я дал, за да върна отнетите животи, но знам, че това е невъзможно", коментира мениджърът Жозе Моуриньо.

Иззеха имущество от престъпна дейност на стойност 18,5 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240998

Иззеха имущество от престъпна дейност на стойност 18,5 млн. лв.Комисията за отнемане на имущество е иззела предмети на стойност 18,5 млн. лв., придобити с престъпна дейност през 2016 г., информира БиТиВи. Докладът за работата на комисията ще бъде представен пред депутатите в парламента. От събраните пари най-голям е делът на имуществото, придобито със средства от незаконна банкова дейност.

Жена загина при тежка катастрофа на пътя Своге-Томпсън

http://www.cross.bg/myasto-katastrofa-zhena-1543978.html

/КРОСС/ Жена е загинала на място при катастрофа на пътя Своге-Томпсън, предава Агенция „Фокус". Сигналът е подаден тази сутрин за катастрофа между два леки автомобила. Една жена, пътувала в едната от колите, е загинала на място при пътния инцидент. Създадена е организация, пътни полицаи са на място и отбиват движението. От АПИ съобщават, че временно e ограничено движението в двете посоки по път II-16 Своге - Томпсън. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходен маршрут: път III-164 Своге - Искрец - Завидовци - Бучин проход, продължавайки по път II-81 Бучин проход - Костинброд - София.  

Президентът Радев ще се включи в срещата на НАТО в Брюксел

https://www.actualno.com/politics/prezidentyt-radev-shte-se-vkluchi-v-sreshtata-na-nato-v-bruksel-news_613047.html

Днес, 25 май президентът Румен Радев ще участва в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел. Във фокуса на срещата се очаква да бъдат въпроси, свързани със справедливото разпределяне на финансовия принос на държавите-членки в

Ръководителите на държавите от НАТО се събират на заседание в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240991

Ръководителите на държавите от НАТО
се събират на заседание в БрюкселДържавните и правителствените ръководители на страните от НАТО се събират днес в Брюксел за еднодневно заседание. В срещата ще участва и премиерът на Черна гора Светозар Марович, чиято страна ще бъде приета в алианса през юни. Заседанието ще бъде белязано от присъствието на новоизбраните президенти на САЩ Доналд Тръмп и на Франция Еманюел Макрон,

Родени на днешната дата

http://www.cross.bg/rodeni-na-dneshnata-data-1543977.html

/КРОСС/ Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2001 г) Проф. др Елка Константинова, литературовед, бивш министър на културата и дипломат Игор Марковски, журналист и галерист Калин Сърменов, актьор Методи Савов, алпинист, покорил връх Еверест Михаил Кожаров, юрист, член на ВСС Вихър Стойчев, актьор Геновева Димитрова, журналист и кинокритик Найден Найденов, треньор по волейбол Тодор Велев, историк, ръководител на програмата на президента Георги Първанов    

Арестуваха жена за атентата в Манчестър

https://vesti.bg/sviat/arestuvaha-zhena-za-atentata-v-manchestyr-6069516

Междувременно стана ясно, че бомбата, която бе детонирана в понеделник вечерта, е била „мощна и сложна”

Предстоящо на 25 май

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1543976.html

/КРОСС/ ***София.От 10.00 часа в Министерски съвет ще се проведе редовното правителствено заседание. ***София.От 14.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София.От 9.30 часа в София тех парк, сграда „Джон Атанасов", кметът на София Йорданка Фандъкова ще участва в откриването на събитието за дигитална икономика и технологии Webit.Festival. Тя ще бъде говорител и ще изнесе презентация в панела Smart Cities Summit, който ще започне в 11.00 часа. ***София.Във Военния клуб - София ще се проведе Международна конференция за приноса на Българската Православна Църква за спасяването на българските евреи. ***София.От 9.30 часа в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет ще се проведе заседание на Пленума на ВСС. ***София.От 9.30 часа 2-ри състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Огнян М., Георги И., Томи Р., Еленко Ст., Захари Т., Михаил Г., Николай П., Таньо Т., Георги Ев. и др., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 9.30 часа 3-ти състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Богдан К., Александър Щ., Цветомир В., обвинени в организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10.00 часа 11-и състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Айдън Х., Тунай Г., Иван К., Бисерска Д., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10

Великобритания чака нови нападения след арести в семейството на атентатора от Манчестър

https://www.actualno.com/europe/velikobritanija-chaka-novi-napadenija-sled-aresti-v-semejstvoto-na-atentatora-ot-manchestyr-news_613083.html

Великобритания очаква нови терористични атаки и вдигна степента на заплаха до най-високата възможна - "критична", предаде ВВС. Освен полицията и военни са разположени по ключови обществени места на територията на цялата страна. "В следващите седмици вероятно ще има военн

Най-важното от Варна във вчерашния - 24 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=351982

Хиляди варненци празнуваха и шестваха за 24 май (снимки и видео) Хиляди варненци се включиха днес в честванията за 24 май, предаде репортер на Moreto.net. Варна ще е домакин на най-голямото международно събитие в областта на морския транспорт Конференцията „Black Sea Ports and Shipping" следващата година ще се проведе, за първи път, в България.

В сутрешните блокове днес

http://www.cross.bg/tema-gost-ministur-1543975.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Възможно ли е премахването на всички незаконни обекти по морските плажове? Колко ще плащаме за чадър и шезлонг? Гост: Николина Ангелкова, министър на туризма Тема: В навечерието на пика на абитуриентските балове: Как празникът да не се превърне в кошмар? Гост: Главен инспектор Росен Рапчев от „Пътна полиция" Тема: Коментар на известната дизайнерка Албена Александрова за чалга културата по баловете взриви социалните мрежи. Къде е границата между стила и лошия вкус, и как продължава животът след незабравимата нощ?Гост: Сергей Игнатов, бивш министър на образованието Тема: Защо жителите на село Драгоданово искат закриване на местния интернат за деца с противообществени прояви? Какво се случва вътре? Тема: Как най-малките да обикнат един от най-големите герои на България - Христо Ботев? Авторите на втората книга от поредицата „Разкажи ми за..." - Райчин Генов и Ивайло Кючуков, гости на „Денят започва". Тема: Часове по щастие или как образователната система може да се презареди и да стопи агресията? Поредица „Извънредни уроци", с автор Мария Чернева. БТВ, "Тази сутрин" Тема: На живо: Арести и войници по улиците на Манчестър. Разкрити ли са всички извършители на атентата? Тема: Среща на върха на НАТО с Доналд Тръмп. Ще се промени ли балансът на силите в света? Гост: Соломон Паси, бивш министър на външните работи Тема: Брутална агресия в бургаска болница

Тереза Мей ще съкрати участието си в Г-7 в Италия заради атентата в Манчестър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240987

Тереза Мей ще съкрати участието си в Г-7 в Италия заради атентата в МанчестърБританският премиер Тереза Мей ще сведе до един ден участието си в срещата на върха на Г-7 в Таормина, Италия, заради кървавия самоубийствен атентат в Манчестър, информира БТА. "Предвид заплахата за сигурността, която сега е повишена до равнище "критична", и настоящата ситуация, министър-председателката засега предвижда да съкрати програмата си на

Радев за първи път на среща на върха на НАТО

http://offnews.bg/news/n_1/n_656423.html

Президентът Румен Радев ще присъства на срещата на върха на НАТО в Брюксел. В българската делегация заедно с него ще бъдат министърът на отбраната Красимир Каракачанов и външният министър Екатерина Захариева. Основна тема на срещата се очаква да бъдат въпроси, свързани със справедливото разпределяне на финансовия принос на държавите членки в изграждането на отбранителни способности на Алианса, както и борбата с тероризма. Заради срещата на върха и посещението на посещението на американския президент Доналд Тръмп мерките за сигурност са изключително затегнати. Брюксел е почти парализиран. Белгийските власти дори помолиха жителите на града да не излизат. Началото на визитата на американския президент беше съпроводено с протести. Тръмп ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предвидена е и среща с френския президент Еманюел Макрон.  Срещата на върха на НАТО е и първата, на която ще участва турският президент Реджеп Тайип Ердоган след опита за преврат през лятото на 2016 г.

Детинската тръпка да кажеш мръсната дума

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279847_%D0%94%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D1%88+%D0%BC%D1%80%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D1%83%D0%BC

 Този театрален анекдот се приписва на различни автори, но авторството в случая няма значение: „Знаете ли как да отговорите на свой приятел (режисьор или актьор), чиято ужасна постановка сте изгледали току-що? - Е, ти ми е** мамата!”.

Абсурдно е, но тази вулгарна и груба реплика осигурява една фина двусмисленост, чрез която можете да се измъкнете от трудната ситуация. И е огледало на парадокса, който важи за целия български език: езикът е прекрасен, изразителен, богат и пластичен, но непрекъснато бива осакатяван от високата концентрация на вулгаризми.

Тук веднага ще се намесят моите уважавани опоненти, с които многократно съм водил този разговор. В обобщение:

Едните казват, че навсякъде на Балканите е така. И че, впрочем, с различни акценти много вулгарна реч се лее и в САЩ, и в Германия, и другаде по света. И дали ще е сексуализирана или фекално-анална, на практика няма значение, важното е приятната (детинска) тръпка от това да произнесеш мръсната дума. И понякога злонамереното желание да обидиш човека там, където най ще го заболи.

Другите пък казват, че тази сексуализирана лексика в българския език отдавна е десемантизирана. И че когато един читател напише под наша публикация „Да ви е** у статията!”, това няма как да се възприема буквално, а трябва да се тълкува единствено като градивна критика.

Да, всичко това сигурно е вярно, обаче не променя факта, че вулгаризмите осакатяват езика. И което е още по-лошо: че са пряко отражение на онези примитивни пластове в човешкото съзнание, които свеждат всичко до насилие и секс. Но за какво ни е хилядолетната човешка история, с Елада, Рим, Ренесанса, Просвещението или българското Възраждане, ако и до днес реагираме като праисторическите хора: важна е храната и размножаването, а те се постигат с насилие.

Както съм чувал да казват съвременни български бизнесмени след успешна сделка: „Е*** ги! Велики сме!”. В смисъл: „Спечелихме, надхитрихме ги, постигнахме тактически успех”. Въпросният български глагол, който започва с „е”, може наистина да замести почти всички останали глаголи в езика, както и той самият може да бъде заместен с десетки други. При това, забележете: заместват го предимно глаголи, изразяващи насилие: чукам, блъскам, разнищвам, разковавам, скъсвам, съдирам - да изброявам ли още? И всичко това е хубаво?

На какво учим децата?

Интензивното присъствие на насилието и секса в днешния български език не само го обезличава и принизява. То въздейства и върху съзнанието на децата, които го слушат по цял ден. Когато спортните коментатори реват „Смачкахме ги!”, а майките в градинката с повод и без повод (обикновено без повод) бъркат в семантичното гнездо около е-глагола, когато навсякъде наоколо звучи "Да го д***" и други подобни благопожелания – децата естествено свикват, че това е част от богатството на майчиния им език. Нещо по-лошо дори: че насилието и сексуалното насилие са не само част от езика, но и от всекидневието на възрастните.

Накрая – едно любопитно наблюдение за българите, живеещи отдавна в чужбина. Много от онези, които познавам, приличат на Двуликия Янус. Когато говорят немски (или английски, френски и т.н.), лексиката им е съвсем благоприлична, а повечето дори изпитват неудобство да произнасят „мръсните думи” на чуждия език. Включат ли на български обаче, е-глаголът веднага влиза в активна употреба. Пък и не само той.

Ще ме разбере всеки, който е изпадал в конфузната ситуация да превежда на приятелите си (германци, англичани и пр.) нов виц, донесен от български приятел.

Автор Александър Андреев

"Уважаван бизнесмен" ще води "Ботев" към светло бъдеще, каза президентът на клуба

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/25/2976985_uvajavan_biznesmen_shte_vodi_botev_kum_svetlo_budeshte/?ref=rss


Носителят на Купата на България "Ботев" ще има нов собственик до дни, заяви президентът на клуба Ангел Палийски. Думите му дойдоха по време на празненствата след спечелването на отличието след 2:1 срещу "Лудогорец".

"Само светло и хубаво бъдеще ни чака. "Ботев" има собственик и ще го бъде. Ще научите след десет дни кой е той. Говорим за известен бизнесмен, който е уважаван в средите си. Оцеляхме и ще ни има", каза Палийски пред...

Президентът Румен Радев ще участва в Срещата на върха на НАТО в Брюксел и ще направи официално посещение във Ватикана

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279846_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D1%89%D0%B5+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D1%80%D0%B

 Президентът Румен Радев ще участва в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните членки на НАТО в Брюксел днес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Във фокуса на срещата се очаква да бъдат въпроси, свързани със справедливото разпределяне на финансовия принос на държавите-членки в изграждането на отбранителни способности на Алианса, както и борбата с тероризма. В Брюксел ще се състои и церемония по предаване на новата Главна квартира от страната-домакин Кралство Белгия на НАТО.
На 26 май държавният глава Румен Радев ще води българската делегация, която традиционно ще посети Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Българският президент ще бъде приет на аудиенция от папа Франциск и ще проведе среща с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.
В Рим държавният глава ще посети светите за българите места: базиликата „Сан Клементе“, в която се намира гробът на Свети Кирил, църквата „Св. Павел ала Регола“, предоставена за богослужение на българската общност в италианската столица, както и базиликата „Санта Мария Маджоре”, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука, българските книги и делото на великите братя Св. Св. Кирил и Методий. Президентът ще поднесе цветя пред паметника на Иван Вазов, както и пред паметника на братята Св. Св. Кирил и Методий.
В българската делегация за посещенията в Брюксел и Ватикана участват и представители на правителството и на Народното събрание: заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на културата Боил Банов, заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки, ръководители на образователни и културни институции и представители на българското духовенство.

Жена е загинала на място при катастрофа на пътя Своге-Томпсън

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240982

Жена е загинала на място при катастрофа на пътя Своге-ТомпсънЖена е загинала на място при катастрофа на пътя Своге-Томпсън. Това съобщиха за от пресцентъра на МВР, цитиран от "Фокус''. Сигналът е подаден тази сутрин за катастрофа между два леки автомобила. Една жена, пътувала в едната от колите, е загинала на място при пътния инцидент. Създадена е организация, пътни полицаи са на място и отбиват движението.

Учител: Дистанцията между книгата и детето става все по-голяма

https://www.actualno.com/education/uchitel-distancijata-mejdu-knigata-i-deteto-stava-vse-po-goljama-news_613079.html

В ерата на глобализацията и модерните технологии все по-голяма става дистанцията между книгата и детето, но учителите са хората, които трябва да поддържат жив интереса на учениците към знанието и да ги мотивират да са по-отговорни и креативни. Това каза пред Радио „Фокус

Хейли Болдуин оглави класация за най-сексапилите жени

//dariknews.bg/novini/liubopitno/hejli-bolduin-oglavi-klasaciia-za-naj-seksapilite-zheni-2025822

Манекенката Хейли Болдуин оглави класацията за най-сексапилите жени на 2017 г. на сп. "Максим", съобщи Контактмюзик.
 
Тя прие несериозно титлата си на най-сексапилна красавица, но се похвали с нея в социалните медии и благодари на сп. "Максим".

Откриха цигари без бандерол в дома на 71- годишен кюстендилец

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/otkriha-cigari-bez-banderol-v-doma-na-71-godishen-kiustendilec-2025819

Бързо полицейско производство е започнато в РУ Кюстендил срещу 71-годишния М.В. за престъпление против данъчната система.

При осъществени специализирани полицейски действия в апартамента му в Кюстендил са открити и иззети 779 къса цигари от различни марки без български акцизен бандер

Бързо производство срещу младежа, стрелял във въздуха в абитуриентската вечер

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/byrzo-proizvodstvo-sreshtu-mladezha-strelial-vyv-vyzduha-v-abiturientskata-vecher-2025825

Бързо производство за хулиганство е образувано срещу 29-годишния младеж, който стреля във въздуха с газово оръжие при превозването на абитуриент. Това съобщиха за Дарик от Районна прокуратура – Пловдив.
 
За инцидента е било съобщено снощи около 21.30 часа. Младежът е задържан за 24 ч

Хванаха двама шофьори да управляват нерегистрирани автомобил и мотоциклет

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/hvanaha-dvama-shofiori-da-upravliavat-neregistrirani-avtomobil-i-motociklet-2025821

В РУ Бобов дол е задържан 57-годишния М.М. Той е управлявал нерегистриран мотоциклет след употреба на алкохол и е неправоспособен. Дрегерът е отчел резултат 2.38 промила. По случая е започнато бързо полицейско производство.

Бързо полицейско производство е започнато в РУ Дупница срещу

Поредна жена даде всичките си спестявания на измамник

//dariknews.bg/regioni/vraca/poredna-zhena-dade-vsichkite-si-spestiavaniia-na-izmamnik-2025820

Вчера, около 15,00 ч. на домашния телефон на 66-годишна жителка от гр. Монтана позвънил мъж, който се представил за шеф от криминална полиция и я помолил за съдействие за залавяне на банда престъпници, телефонни измамници. По указания на полицейския началник жената предала всичките си налични спест

Задържаха шофьор, избягал от катастрофа

//dariknews.bg/regioni/vraca/zadyrzhaha-shofior-izbiagal-ot-katastrofa-2025823

Шофьор, предизвикал катастрофа и напуснал местопроизшествието е задържан снощи в полицейския арест. Сигнал за пътнен инцидент на главната улица в село Новоселци бил получен на 24 май в 19.36 часа. При огледа, дежурните служители установили, че товарен автомобил „Ивеко” с видинска регистрация се е в

Шефът на онкологията в София обвиняем за близо 2 млн. лева щети

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shefyt-na-onkologiiata-v-sofiia-obviniaem-za-blizo-2-mln.-leva-shteti-2025824

Шефът на онкологията в София д-р Валентин Ангелов е привлечен като обвиняем за безстопанственост, от която за болницата са последвали щети в размер на 1 901 561, 86 лева, съобщиха от прокуратурата.
 
Между 2013 и 2015 г. директорът на болницата е допу

Край! "Манчестър Юн" взе купата в Лига Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279845_%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%B9%21+%22%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%AE%D0%BD%22+%D0%B2%D0%B7%D0%B5+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%9B%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%

 "Манчестър Юн" взе един от най-важните, а може би и най-важния трофей в историята си с 2:0 над "Аякс". Триумфът ще донесе малка утеха на града, който преживя жесток атентат, отнел живота на 22 души, а 59 бяха ранени. Освен това "червените дяволи" се спасиха финансовата криза с влизане в Шампиоската лига. Воденият от Жозе Моуриньо тим, го направи в типичен негов стил - без да блести, но убийствено ефективно. Това бе е и първа купа от Лига Европа във витрината на "Олд Трафорд". Там вече има пълен комплект от трофеи от европейските клубни турнири.

 
87 - Лингард пропусна да сложи край на мъката на "Аякс" и окончателно да довърши холандците
 
77 - Мата извърши нарушени, което доведе до напрежение на терена
 
64 - Юнес последва Велтман
 
58 - Велтман с жълт картон, първи за "Аякс"
 
48 - Хенрик Мхитарян попари холандците в началото на второто полувреме и приближи "Юнайтед" до купата - 2:0
 
45 - Край на първото полувреме, Жозе е доволен - "Манчестър Юн" води 1:0
 
31 - Жълт картон за Мхитарян
 
23 - Валенсия пропусна да удвои
 
18 - Погба изненада Онана с далечен удар, а рикошет му помогна топката да влети в мрежата. Голмайсторът посочи небето след попадението. "Юнайтед" поведе
 
15 - Траоре подпали ръкавиците на Ромеро
 
12 минута - Холандците успяха да живнат малко и се позадържаха в половината на "Манчестър"
 
25 секунда - Неразбории в защитата на "Аякс", Погба пропусна да вкара за "червените дяволи"
 
 
 
Минута мълчание на "Френдс арена" в Стокхолм в памет на жертвите от атентата в Манчестър.
 
Съставите
 
Аякс: Онана, Велтман, Санчес, Де Лихт, Ридевалд, Клаасен, Шьоне, Циех, Траоре, Долберг, Юнес
Ман Юнайтед: Ромеро, Валенсия, Смолинг, Блинд, Дармиан Ерера; Мата, Фелаини, Погба, Мхитарян Рашфорд
 
Съдия: Дамир Скомина (Словения)
 

 

Радвай се на този момент. Този момент е...

http://www.cross.bg/radvaii-se-na-tozi-moment-tozi-moment-e-1543971.html

/КРОСС/ Радвай се на този момент. Този момент е твоят живот. Омар Хайям

Дългосрочният наем на автомобили търси почитатели и в България

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/05/25/2976245_dulgosrochniiat_naem_na_avtomobili_tursi_pochitateli_i/?ref=rss


Набиращата по цял свят алтернатива на покупката на луксозни автомобили – дългосрочният наем, вече се предлага и в България, съобщиха от компанията "Привиа" (Privia), която се е заела да популяризира услугата. В САЩ например над една четвърт от колите се ползват по тази схема.

Като плюсове на дългосрочния наем от "Привиа" посочват по-ниските месечни вноски в сравнение с лизинга, опцията да замениш колата си със следващ модел, или да я върнеш след...

Хиляди протестиращи искат оставката на президента на Бразилия (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240975

Хиляди протестиращи искат оставката 
на президента на Бразилия (Снимки)
Десетки хиляди участници в антиправителствен протест влязоха в ожесточени сблъсъци с полицията в бразилската столица, изпочупиха стъклата на няколко министерски сгради и палиха гуми близо до Конгреса, информира БТА. Протестното шествие беше свикано от леви партии, профсъюзи и други организации, настояващи за оставката на президента Мишел Темер,

Минута мълчание за жертвите от атентата в Манчестър

https://www.actualno.com/europe/minuta-mylchanie-za-jertvite-ot-atentata-v-manchestyr-news_613081.html

Великобритания призова за минута мълчание на национално ниво в памет на загиналите след нападението в Манчестър от понеделник. Това става ясно от съобщение на правителствената пресслужба, която призовава за няколко секунди тишина точно в 10:00 ч. местно време в четвъртък ве

Съдебният съвет ще даде началото на избор на нов председател на върховния административен съд

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/25/2977034_sudebniiat_suvet_shte_dade_nachaloto_na_izbor_na_nov/?ref=rss


Висшият съдебен съвет (ВСС) днес ще открие процедурата за избор на нов председател на Върховния адмнистративен съд. На последното заседание по предложение на настоящия ръководител Георги Колев мнозинството реши изборът да бъде на 11 септември (понеделник, когато съдебният съвет не заседава). Това е близо месец преди мандатът на този съдебен съвет да изтече.

Седемгодишният мандат на Георги Колев изтича през ноември.

Предложението на комисията по...

Швеция, където дори църквите вече събират дарения чрез мобилни приложения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279844_%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D1%86%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D1%86%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0

 В най-безкасовото общество в света дори Господ вече приема дигитални плащания, коментира Bloomberg.

Все повече шведски енории са започнали да правят дарения чрез мобилни приложения, а катедралата от 13-ти век в Упсала приема и кредитни карти.

Стремежът на църквите да са в крак със съвремието е поредният сигнал за бързото придвижване на Швеция към свят без банкноти и монети. По-голямата част от банковите клонове в страната са спрели да работят с кеш, а някои магазини и музеи вече приемат само карти. На битпазара продавачите по-скоро биха поискали да платите чрез популярното шведско приложение Swish, отколкото с кеш.

Антипатията на шведите към парите в брой става все по-очевидна в данните за паричното предлагане. Според статистическата служба на страната банкнотите и монетите в обращение е спаднало до средно 56,8 млрд. крони (6,4 млрд. долара) през първото тримесечие на тази година. Това е най-ниското ниво от 1990 г. и с над 40% под пика от 2007 г., като темпът на спад се е ускорил до най-бързото си равнище през 2016 г.

Според централната банка, която проучва и дали да представи своя собствена дигитална валута, основната причина за изчезването на кеша са технологичните иновации.

Заместник-гуверньорът на Riksbank Сесилия Скингсли отбелязва, че шведите отрано са внедрили в живота си компютрите и мобилните телефони, а банките в страната бързо са създали структури в сектора, като дебитни карти, кредитни карти и Swish, което има 5,5 млн. потребители и е собственост на най-големите банки в страната. Освен това шведите явно имат доверие на тези системи, казва тя в скорошно интервю от Стокхолм.

„В Швеция бе генериран стремеж към иновациите, за да се измислят най-икономичните и удобни за потребителите алтернативи на кеша“, казва Скингсли. Парите в брой вероятно „малко или много ще изчезнат“ като средство за плащане в частния сектор, допълва тя.

Но в безкешовото общество не липсват предизвиквателства или критици.

Много пенсионери изпитват трудности да правят плащания в онлайн света, а защитниците на личните данни се оплакват от факта, че държавата придобива все по-голям контрол върху това, което правят гражданите. Има и опасения за уязвимостта на безкешовото обществео в случай на атака или сериозно прекъсване на електроснабдяването.

Засега изглежда, че ползите – включително по-ниски разходи за бизнеса, повече контрол на данъчните приходи и по-голяма сигурност срещу престъпления – натежават над негативите.

Всъщност шведите са станали такива противници на кеша, че го избягват дори в сегашния режим на негативни лихвени проценти.

„Фактът, че хората избират да държат толкова малко пари в брой в портфейлите си въпреки нулевата лихва на банковите им сметки още повече подчертава силата на тази тенденция“, казва Робер Бергквист, главен икономист на SEB.

Засега развитието не се отразява особено на паричната политика. Но ако кешът изчезне напълно, това ще даде допълнително мощ на централната банка.

Влиянието на „отрицателните лихвени проценти ще бъде по-силно, тъй като няма да има начин то да се избегне“, казва Бергквист. „В определен смисъл това ще даде на централната банка повече пространство за маневри“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Вдовицата на Крис Корнел: Знам, че ти ще дойдеш да ме потърсиш

http://clubz.bg/54309-vdovicata_na_kris_kornel_znam_che_ti_shte_dojdesh_da_me_potyrsish

Вики Корнел публикува отворено писмо в „Билборд", с което почете покойния си съпруг, предаде zrock.bg. Тя пише, че Крис Корнел не е бил на себе си в нощта, в която отне живота си.

Жената на покойния рок вокалист вече обяви веднъж, че той не е планирал самоубийство, а то е дошло като ефект от употребата на антидепресанти

Ето и пълния текст на писмото на Вики Корнел към съпруга й:

„До моя скъп Кристофър,

Ти беше най-добрият баща, съпруг и зет. Твоето търпение, емпатия и любов винаги личаха.

Винаги си казвал, че съм те спасила, че нямаше да си жив ако не съм била аз. Моето сърце светеше, когато те виждах щастлив и мотивиран. Развълнуван за живота. Правещ всичко, за да дадеш обратно. Имахме най-щастливите мигове от живота си в последното десетилетие и аз съжалявам, моя скъпа любов, че не видях какво се случва с теб в онази нощ. Съжалявам, че беше сам. И знам, че това не беше ти, скъпи Кристофър. Твоите деца го знаят също, така че можеш да почиваш в мир.

Разбита съм, но ще се изправя за теб и ще се грижа за нашите прекрасни деца. Ще мисля за теб във всяка минута на всеки ден и ще се боря заради теб. Ти беше прав, когато казваше, че ние сме сродни души. Казано е, че пътищата, които са се пресекли, ще се пресекат отново. И аз знам, че ти ще дойдеш да ме потърсиш, а аз ще те чакам.

Обичам те повече, отколкото някой е обичал някого в историята на обичането и повече, отколкото някой ще обича някого.

Сега и завинаги,

Твоя Вики“

Крис и Вики Корнел основаха фондация на свое име в края на 2012 година, чиято цел е да помага на най-уязвимите деца и да им осигурява по-добро бъдеще.

Крис Корнел има и три деца – на 16, 12 и 11 години.

Възнесение Господне (Спасовден)

http://www.cross.bg/nebeto-spas-zemyata-1543970.html

/КРОСС/ Възнесение е един от дванадесетте големи празника и се празнува винаги 40 дни след Великден, в четвъртък - подвижна дата. През тези 40 дни Христос останал на земята и проповядвал учението си, подготвял учениците си за апостолската дейност, която им предстои, за разпространението на вярата в трудности и неволи по всичките посоки на света. На 40-ия ден ги събрал при себе си и пред очите на много свои последователи се въздигнал от Еле-онската планина към небето. „А след разговора с тях Господ се възнесе на небето и седна отдясно на Бога. Те пък отидоха и проповядваха навсякъде; и Господ им помагаше и подкрепяваше словото с личби, от каквито то се придружаваше" е записано в евангелието от Марка (16:19-20). В „Дела на светите апостоли и св. апостол Лука" се разказва как Исус събрал апостолите си и им рекъл: „...да не напускат Йерусалим, но да чакат обещаното от Отца, за което, каза Той, чухте от Мене. Защото Йоан е кръщавал с вода, а вие ще бъдете кръстени със Светия дух не след много дни." (Деянията на апостолите, 1:4-5). Така обявил слизането на Светия дух и предсказал всичко, което ще се случи: „Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият дух, и ще бъдете свидетели за Мен в Йерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята. И като рече това, и те Го гледаха, Той се възнесе и облак Го прие от погледа им

Св. Григорий Богослов (Назиански), архиепископ Константинополски

http://www.cross.bg/grigoriii-vasiliii-sveti-1543970.html

/КРОСС/ Кратко животоописание Св. Григорий Богослов бил родом от Арианз при гр. Назианз, Кападокийска област. Син на епископ св. Григорий Назиански и майка св. Нона. Учил заедно със св. Василий Велики в Атина. Голям богослов, писател, поет. Като архиепископ ръководил църквата в Цариград 12 години и се оттеглил в Назианз, дето и починал в 390 година на 80 години. Житие на светия наш отец Григорий Богослов, патриарх Константинополски Св. Григорий Богослов. Стенопис от църквата Хора в ЦариградСвети Григорий, св. Василий Велики и брат му св. Григорий Нисийски образуват тризвездието на "тримата Кападокийци". Св. Григорий бил майстор на словото и на стихотворната реч. Сведения за неговия живот ни дават не само писанията на св. Василий Велики и блажени Йероним, но и неговите собствени трудове, особено писмата и автобиографичнирв му стихове. Св. Григорий сам ни е разказал своя живот и то с истински лиричен драматизъм. Любител на безмълвието и богосъзерцанието, устремен с волята си към пустинното богомислие, той бил призован към пастирско служение сред бурята на житейските смутове в Църквата през IV век. Той преминал славния си жизнен път в постоянно насилие над своята лична воля, в непрекъснато смиряване на своите пориви и с винаги наранено сърце. Св. Григорий се родил в Арианз при Назианз (Кападокия) около 330 година. От най-ранно детство неговите родители - св. Нина и св. Григорий, епископ Назиански Старши - са му наложили "златната вериге на благочестието"

"Детски поглед" с актрисата Богдана Вульпе: Светът през погледа на детето /ВИДЕО/

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/detski-pogled-s-aktrisata-bogdana-vulpe-svetat-prez-pogleda-na-deteto-video.86123

/ПогледТВ/ Здравейте! Ако сте забравили как изглежда светът през погледа на детето, ако искате да бъдете по-близки с вашите деца и внуци и ви е любопитно да научите повече за детството на хора, доказали себе си в различни области, бъдете с „Детски поглед“.

Пътна обстановка в страната - 25 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=351983

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Пазарджик: затворени за движение интензивна и аварийна ленти за движение на АМ „Тракия“ от км 97+000 до км 97+300 в посока София, поради частичен ремонт на асфалтовата настилка.

Петдесетте щата на Америка й идват в повече

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279843_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D1%82%D0%B5+%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%B9+%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%

 В наскоро публикувано есе икономистът от Харвард Мартин Фелдщайн направи списък с причините защо е логично да очакваме по-висок ръст на икономиката на САЩ в сравнение с икономиките на други развити държави, пише Тайлър Коун за Bloomberg.

Той се съгласява с по-голямата част от включените в списъка на Фелдщайн първопричини, като високия стремеж към предприемачество, университетите, правещи проучвания на световно ниво, добрата етика на работното място. Но посочва и един фактор, в който не вярва. И това е, че САЩ се характеризират с децентрализирана политическа система, в която отделните щати се конкурират. Вярно е, че конкуренцията между отделните региони насърчава предприемачеството и усилията на служителите, а правните системи защитават частната собственост. В момента обаче сме по-скоро на етапа, в който федерализмът на Америка е пречка вместо помощ за развитието, пише Тайлърс Коун.

Един от проблемите е, че американците не се местят толкова вече. Преместванията в друг щат са намалели наполовина от средното по време на периода 1948-1971 г. Причините за това са застаряващото население на Америка, увеличаването на броя семейства с двойни доходи и това, че някои работни места в специфични региони, например, производството на автомобили в Детройт, вече не са от значение. Крайният резултат е, че щатските правителства вече не се тревожат от напускането на щата от недоволните граждани. В наши дни всъщност преместването е или твърде трудно, или хората са слабо заинтересувани да направят такава коренна промяна. Затова и конкурентноспособността между щатите е все по-слаба.

Друг проблем, свързан със конкуренцията на междущатско ниво, е, че лошите вътрешни политики имат негативен ефект върху цените на недвижимата собственост. Стимулът да напуснеш родния си щат намалява, когато трябва да продадеш дома си на по-ниска цена и да реализираш загуба, или ако точно това прави невъзможно да си позволиш да се преместиш.

Даването на своя вот по време на избори пък има все по-малък резултат върху управляващите. Данни сочат, че гласоподавателите са наясно с националните проблеми в по-голяма дълбочина, отколкото с проблемите на щатско ниво.

Избирателите никога не са били особено информирани за състоянието на федерално и местно ниво и повечето гласове са били печелени въз основа на вътрешното чувство на гласоподавателите дали властимащите са вършили работата си добре, или не. Преди е било по-често срещано републиканец да избере кандидат на демократите на местни избори или демократ да избере кандидат, който е републиканец, на база на разбирането на избирателя за представянето на кандидата. А това е стимулирало желаещите да спечелят властта да бъдат по-съвестни в работата си.

При сегашното разделение в политиката обаче е по-вероятно гласоподавателят да избере кандидат на местно ниво, който изповядва неговата политическа идеология, но на национално ниво. Например, ако избирателят е на мнение, че разходите на федералното правителство за програми за преместване са твърде големи, той ще гласува за кандидата на републиканците в дадения щат. Поради тази тенденция кандидатите приемат политически позиции, които са крайни, но лесни за наблюдение, за да привлекат най-много от гласоподавателите. Медиите задълбочават проблема, като отделят по-голямо внимание на най-известните кандидати и на най-очебийните проблеми.

Проучване посочва, че при избор на федерална законодателна власт най-важният фактор е популярността на президента и неговата партия. Представянето на икономиката, като критерий, е било от по-малко значение. Това отново не стимулира управляващите да се представят добре. Проблемът идва от факта, че повечето държавни и щатски проблеми, като поддръжката на инфраструктура, управлението на затворническата система и подпомагане на финансирането на началното и средното образование, изискват компетентност, а не политическа идеология.

Последно, щатите имат право да провеждат политика дори където не трябва. В случай на антитръстово дело дадена компания трябва да се натовари с явяването пред огромен брой съдилища и с възможността 50 различни щата да уредят спора. Във всеки щат правистите държат изпит с различна трудност за получаване на правото да практикуват професията си. Колкото повече едно общество е подложено на регулации, толкова повече това допълнително бреме придобива значимост.

Все пак федерализмът в САЩ има значима роля за развитието. Например, гуверньорите, държавната законодателна власт и главните прокурори са регулатори на държавната власт и влияние. Отделните щати могат да бъдат места за експерименти със закони, като закона за марихуаната например, които да бъдат приети на национално ниво.

Но най-силно мечтая за Америка, която позволява мобилност на населението и която не е раздвоена в такава степен, както сега. Надявам се някой ден тези качества да се появят отново и да изменят към по-добро сегашния федерализъм. Във всеки случай обаче ние сме твърде голяма държава, за да оцелеем без него, пише Тайлър Коун .

Дотогава американският федерализъм остава колкото помощ, толкова и бреме. За сравнение, представянето на икономиката на еврозоната може и да не е впечатляващо, но в последно време побеждава това в Америка.

По статията работиха: Цветелина Каменова, редактор Десислава Попова

Днес ще бъде облачно и дъждовно

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6240968

Днес ще бъде облачно и дъждовноДнес над по-голямата част от страната ще бъде предимно облачно. Ще има валежи, на повече места, интензивни и с гръмотевици в следобедните часове. Ще има условия за градушка. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб югоизточен, в Северозападна България до умерен северозападен вятър.

В Брюксел протестираха както срещу Доналд Тръмп, така и срещу НАТО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279842_%D0%92+%D0%91%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0

 Лидерите на НАТО пристигнаха в белгийската столица Брюксел на фона на засилени мерки за сигурност в контекста на терористичния акт в град Манчестър, Англия, коментира радио Voice of America.
В сряда хиляди леви демонстранти проведоха шествие в центъра на Брюксел, протестирайки както срещу американския президент Доналд Тръмп, така и срещу НАТО. Някои от тях заявиха, че по-рано са приветствали критиката от стана на Тръмп спрямо Алианса, но сега са разочаровани, че той се ангажира с него.

25 май в историята

http://www.cross.bg/zagivat-purviyat-aviolinii-1543969.html

/КРОСС/ 1572 г. - Григорий XIII е избран за папа.1659 г. - Ричард Кромуел се отказва от титлата си Лорд-протектор (държавен глава) на Англия, което е начало на едногодишен републикански период в държавното управление.1787 г. - Във Филаделфия от 55 представителя на щатите е приета и подписана Конституцията на САЩ.1848 г. - Открит е първият в САЩ и в света универсален магазин.1865 г. - При експлозия на склад за боеприпаси в Алабама (САЩ) загиват 300 души.1869 г. - Тържествено е открита сградата на Виенската държавна опера с „Дон Жуан" на Моцарт.1872 г. - Иларион Макариополски е избран за търновски митрополит.1895 г. - Писателят Оскар Уайлд е осъден от лондонския съд на две години каторжен труд за „крайно непристойно поведение с други лица от мъжки пол".1905 г. - Основан е италианския АС Лукезе-Либертас.1907 г. - Във Финландия за първи път в света жени вземат участие в заседание на парламента.1908 г. - В България се провеждат избори за 14 Народно събрание, спечелени от Демократическата партия.1915 г. - Първата световна война: Приключва втората битка за Ипр, в която загиват 105 000 души.1919 г. - По време на XXII си конгрес БРСДП (т.с.) се преименува на БКП (т.с.) и приема курс към болшевизация.1926 г. - Ръководителят на украинското правителство в изгнание на Украинската народна република, Симон Петлюра, е застрелян демонстративно на улица в Париж.1933 г. - Осъществен е първият полет на чехословашки изтребител-биплан Avia B-534.1946 г

В "Младост", "Дружба" и "Красна поляна" без вода днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_656415.html

Няколко столични квартала ще останат без вода днес. В ж.к. „Дружба“ 1 тя ще бъде спряна в 9.30 ч. и ще бъде пусната в 15 ч. на ул. „5015“, ул. „Капитан Димитър Списаревски“, бул. „ Христофор Колумб“, бул. „Искърско шосе“, ул. „5016“, ул. „ Чудомир Топлодолски“, ул. „ Тирана“,бул. „Кръстю Пастухов“, ул.“ Генерал Стоян Стоянов“, ул. „Чудомир Топлодолски". Чак в 21.30 ч. пък ще бъде пусната в бл. 181, бл. 182, бл. 183, бл. 184, бл. 185. В ж.к.  „Зона Б 19“ няма да има вода от 9 до 21 часа по ул. „Три Уши“ от ул. „Димитър Петков“ до бул. „Инж. Иван Иванов“,  по бул. „ Инж. Иван Иванов“ от ул. „Д-р Калинков“ до бул. „ Александър Стамболийски“ В центъра също няма да има вода - от 9 до 18 ч. тя ще бъде спряна по ул. „Христо Ковачев“ от ул. „Бели Искър“ до ул. „Екзарх Ѝосиф“. В ж.к. „Красна поляна“ 2 няма да има вода от 10 до 20 часа по ул. „Перуника“ от ул. „Суходолска“ до бул. „Възкресение“ и по ул. „Ришки проход“ от бул. „Възкресение“ до ул. „Иван Гарванов“ и ул. „Стразимировци“. В ж.к. „Лозенец“ се налага спиране на водоподаването от 9 до 18 часа по ул. „Цанко Церковски“ от бул. „Драган Цанков“ до ул. „Христо Смирненски“. Няма да има вода и в  ж.к. „Младост“ 3 . То ще бъде спряно от 10 до 22 часа в бл. 303 и бл. 305. Във вилна зона „Симеоново - Драгалевци“ няма да има вода от 10 до 18 часа на ул. „Монах Спиридон“, ул. „Поветица“, ул. „Красива гледка“, ул. „Акад. Стоян Аргиров“ от №1 до №22. Във вилна зона „Американски колеж“ се налага спиране на водоподаването от 10 до 16 часа на ул. 182, ул. 183, ул. „Околовръстен път“, ул. 186 и ул. „Банишка река“. В кв. „Требич“ водата ще бъде спряна от 9 до 21 часа на ул. „Михаил Маринов“, ул. „Грудово“ и ул. „Латин Колев“.

Сестрата на атентатора: Брат ми е искал отмъщение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240962

Сестрата на атентатора: Брат ми е искал отмъщениеСестрата на атентатора-самоубиец от Манчестър Салман Абеди смята, че брат ѝ е извършил атаката, тъй като е искал отмъщение за американските удари по Сирия, предава британското издание The Telegraph, цитирано от "Фокус". Джомана Абеди коментира, че нейният брат е бил мил и че е била изненадана от това, което е извършил в понеделник.

Тереза Мей ще се изправи срещу Доналд Тръмп заради изтичане на разузнавателна информация за нападението в Манчестър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279841_%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D0%B9+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%

 Британският премиер Тереза Мей ще се изправи срещу американския президент Доналд Тръмп заради поредица изтичания на ключова разузнавателна информация относно бомбеното нападение в град Манчестър, предава The Guardian.
Мей ще разговаря с Тръмп по темата в четвъртък по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел.
В сряда британските власти бяха разгневени, когато американският вестник The New York Times публикува съдебни снимки на сложни бомбени части. Властите в Лондон се опасяват, че този ход на изданието може да усложни разширяването на разследването на самоубийствения атентат, при който загинаха 22 души.
Новата серия от изтичания на информация към американски журналисти изглежда, че дойде от американското разузнаване, тъй като информацията е споделена между Лондон и Вашингтон като част от дългогодишно сътрудничество в областта на сигурността.


ЕЦБ: България трябва да развие икономиката си

https://vesti.bg/bulgaria/ecb-bylgariia-triabva-da-razvie-ikonomikata-si-6069515

Горанов заяви, че София ще използва дипломацията, за да убеди европейските си партньори, че е готова

Марку Маркула: Изберете Енергийния съюз и иновациите за приоритет на председателството

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6240569

Марку Маркула: Изберете Енергийния съюз  и иновациите за приоритет на председателството Европа има нужда от кохезионните фондове, но с опростени правила, казва президентът на Европейския комитет на регионите - Г-н Маркула, в София сте за форум на комисията по култура към Комитета на регионите. Каква е ролята на културата за по-бързото социално приобщаване и междукултурния диалог? - Културата има съществена роля и основната причина

Прогноза за времето - 25 май (четвъртък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-25-maj-chetvyrtyk-news_613078.html

Днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно облачно. Ще има валежи, на повече места и по-интензивни с гръмотевици в следобедните часове. Не са изключени и градушки. В източните райони ще се задържи предимно слънчево. Ще духа слаб югоизточен, в Северозападна Българ

9 съвета как да направим идеалната чаша кафе

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279840_9+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BA+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC+%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%88%D0%B0+%D0%BA%D0

 Кафето е начин на живот. То може да е ритуал, навик, удоволствие, страст, необходимост.Някои хора се наслаждават на кафето с небце, тяло и душа - от гъстия каймак, който се приплъзва по тънкия керамичен ръб на чашата, до леко горчивия плътен послевкус, вдъхващ цвят и контраст на новия ден. Ароматът на прясно приготвена чаша кафе може да се сравни с удоволствието от миризмата на току-що окосена трева, дъждовна земя или морски пясък. Ако вие като нас спадате към тази порода, то предполагам бихте предпочели да не пиете никакво кафе пред това да се задоволите с разочароващ смес в пластмасова чаша.  Ето и деветте заповеди на кафе баристите, които са в основата на перфектната чаша кафе наслада. Използвайте само прясно кафе на зърна. Въздържайте се да купувате големи пакети, които ще държите дълго отворени или насипно кафе в прозрачно пликче. Кислородът и светлината развалят вкуса на печените зърна. Затова се доверете на компании, които ви предлагат кафе, което е запечатано вакуумно в стабилни опаковки. Съхранявайте го правилно. Никога не слагайте закупеното кафе в хладилника. Зърната му имат пореста структура биха попили цялата миризма и влага носещи се в хладилника. Най-добрият вариант за съхранение е в буркан или в друг съд с плътно затваряне и никакъв достъп до пряка светлина. Изберете качествена марка кафе. Изборът на сорт кафе съперничи на този на любителите на вино. Факт е обаче, че специализираните марки даващи пълна информация за страната, региона и произхода на използваното кафе дават коренно различно вкусово преживяване спрямо масовите брандове. Специалистите препоръчват да се търси 100% Арабика. По-евтините марки използват зърна Робуста, които съдържат много повече кофеин и дават по-груб, горчив вкус. Мелете кафето директно преди употреба. Кафето започва да губи своите качества веднага след като бъде смляно. Ето защо, най-вкусните и ароматни чаши кафе се правят от зърна смелени малко преди да бъдат запарени. Използвайте качествена вода. Нищо не може да развали чашата кафе толкова бързо колкото вода от чешмата съдържаща много хлор или без вкус. Затова сериозните любители на кафе използват бутилирана трапезна вода или специални филтри от въглен, с която пречистват чешмяната.  Не забравяйте, че меката или дестилираната вода също развалят кафето - минералите във водата са основата на добрата чаша с карамелено-кафява напитка. Избягвайте евтините филтри. Филтрите закупени изгодно по-често влошават вкуса на кафето според експертите. Търсете такива, които са избелвани с кислород или без диоксин. Внимавайте със съотношението вода/кафе. Стандартното съотношение за качествена чаша кафе с нормална сила е 2 равни супени лъжици кафе на чаша от  180 мл. Няма да излъжете системата като сложите по-малко кафе или повече гореща вода, за да приготвите повече чаши с кафе без това да рефлектира върху вкуса им. Внимавайте с температурата. Прекалено горещата вода ще извлече повече горчиви вещества от кафето отколкото приятни. Най-подходящата температура за приготвянето на кафе е 93°C или 45 секунди след завирането на водата. След като кафето е приготвено не очаквайте то да запази вкусовите си качества за дълго.  Претоплянето, преваряването или поставянето му върху гореща подложка ще превърне дори и идеалната чаша с  кафе в кафява горчилка. Пазете оборудването чисто. Постарайте се да почиствате всички контейнери за кафе и мелачки през няколко седмици, за да премахнете натрупванията от маслата. Поне веднъж месечно използвайте препарат за почистване на кафе машини или оцет, с който да премахнете натрупванията от минерали върху кафе машината ви. Разбира се, преди употреба изплакнете обилно с вода. Източник: webcafe.bg

 
 Blitz

Вечер на хумора на 28 май в Несебър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/isiNDlCQdYY/

Традиционно в последната неделя на месеца Читалище “Месемврия 2015” организира Стенд-ъп комеди (Вечер на хумора). Датата е 28 май, часът е 20:00, а адресът е ул. “Христо Ботев” 10 А, гр. Несебър, Нова част. Входът е свободен, а всеки може да се включи с кратък виц, история или скеч. Има ограничение за лица до 16 години.

standup_may_mesemvria1015

Истински потоп! Мощни градушки удрят България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279839_%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BF%21+%D0%9C%D0%BE%D1%89%D0%BD%D0%B8+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B8+%D1%83%D0%B4%D1%80%D1%8F%D1%82+%D0%91%D1%8A%D0

 През нощта облачността над западната половина от страната бе значителна и на отделни места преваляваше предимно слаб дъжд. Над източната половина имаше разкъсана облачност. Днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно облачно, прогнозира дежурният синоптик на НИМХ-БАН Христо Христов. Ще има валежи, на повече места и по-интензивни с гръмотевици в следобедните часове. Не са изключени и градушки. В източните райони ще се задържи предимно слънчево. Ще духа слаб югоизточен, в Северозападна България до умерен северозападен вятър. Максимални температури, предимно между 18° и 23°, в София около 17°. През нощта срещу петък валежите ще продължат. Атмосферното налягане още малко ще се понижи и ще бъде малко по-ниско от средното за месеца. В планините също ще има валежи и гръмотевици. Ще духа до умерен, предимно западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 11°, на 2000 метра – около 5°. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури на въздуха: 17°-19°. Температурата на морската вода е около 17°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

 

Неофициално: НАТО влиза във войната срещу "Ислямска държава"

https://www.actualno.com/asia/neoficialno-nato-vliza-vyv-vojnata-sreshtu-isljamska-dyrjava-news_613101.html

НАТО реши да се присъедини към международната коалиция, оглавявана от САЩ, срещу ислямистката групировка "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Предстои това решение да бъде официално обявено на утрешната среща на върха на алианса в Брюксел, съобщиха дипломатически източници.

Учени направиха сензационно разкритие за извънземните

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279838_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5+%

 Облъчената с радиация вода е потенциална жизнена среда за извънземни микроорганизми, съобщи Лента. До тези изводи стигнали учени от Тексаския университет в Сан Антонио, след като създали компютърен модел на разпада на водородния оксид при радиолиза на водата. При това било установено дали възникват съединения, които могат да бъдат използвани от бактерии. По думите на специалистите, при радиолизата на водата се освобождава молекулен водород, който може да е източник на енергия за живите клетки. Самата радиация възниква при разпада на изотопи на урана, калия и тория в недрата на космически обекти. Учените са на мнение, че скали на сатурновата луна Енцелад, юпитеровата луна Европа, Плутон и неговата луна Харон имат химичен състав, напомнящ този на хондритите - най-разпространения вид метеорити. В този случай големите небесни тела могат да произведат достатъчно за радиолизата количество радиация. Тъй като има сериозни доводи в полза на съществуването на водни океани на луните Енцелад и Европа, учените предполагат, че там се отделят молекулен водород и активни кислородни съединения. Някои видове бактерии на Земята живеят в богата на водород среда. Подобни екстремни условия, които са непригодни за съществуването на повечето микроорганизми, са характерни за хидротермалните извори на морското дъно. Водород може също да бъде освободен по време на химични реакции в океанските дълбини. Но в шуплестите скали на морското дъно основен негов източник е радиолизата. По мнението на учените, тя може да бъде основа за съществуването на микроорганизми на други планети в Слънчевата система.

Източник: Дарик

 

Д-р Заимов и съпругата му загинаха при катастрофа в Ловешко

//dariknews.bg/regioni/razgrad/d-r-zaimov-i-syprugata-mu-zaginaha-pri-katastrofa-v-loveshko-2025814

Слухът за смъртта на д-р Владимир Заимов и съпругата му Емилия, който върви в социалните мрежи от снощи, е верен – установи проверка на Дарик-Разград.
От ОДМВР-Ловеч съобщиха, че катастрофата с автомобила на психиатъра е станала около 18,00 ч. снощи на пътя София – Варна край село Българене.

Абитуриентски балове в 3 училища в Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/abiturientski-balove-v-3-uchilishta-v-kiustendil-2025817

Зрелостниците от 3 училища в Кюстендил ще празнуват днес заедно абитуриентския си бал. Те са от ПТ по туризъм, Професионалната техническа гимназия и Спортното училище.
26 ученици завършват със специалност “Кетъринг” ПГ по туризъм.
29 са абитуриентите

Шофьор изгуби контрол над управлението и се заби в дърво

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/shofior-izgubi-kontrol-nad-upravlenieto-i-se-zabi-v-dyrvo-2025818

Шофьор изгуби контрол над управлението и се заби в крайпътно дърво.

Инцидентът е станал на 24 май около 19.30 часа на пътя между гоцеделчевските села Баничан и Брезница. 35-годишен водач на лек автомобил "Фолксваген Пасат“ от Брезница, движейки се с несъобразена с пътните условия ско

Провокация ли е изказването на Путин за славянската писменост? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/provokaciia-li-e-izkazvaneto-na-putin-za-slavianskata-pismenost-video-2025813

"Бих пожелал нашето министерство на външните работи да изпрати един набор от книги на руското посолство като историческа справка, за да се запознаят по-добре с българската история, но и да имат характера да напомнят на руското ръководство, че подобни изказвания не работят за добрите отношения между

Британската полиция задържа още двама за атентата в Манчестър

//dariknews.bg/novini/sviat/britanskata-policiia-zadyrzha-oshte-dvama-za-atentata-v-manchestyr-2025800

Британската полиция задържа още двама мъже в рамките на разследването на атентата в Манчестър в понеделник, предадоха ДПА и Ройтерс. Агенциите отбелязват, че с това общият брой на арестуваните във връзка с терористичния акт, при който бяха убити 22 души, достига осем.
 
Единият мъж е

Андронов: Сделката за ОББ е най-голямата във финасовия сектор след кризата

http://clubz.bg/54308-andronov_sdelkata_za_obb_e_naj_golqmata_vyv_finasoviq_sektor_sled_krizata

Петър Андронов Снимка БГНЕС


Сделката за закупуването на ОББ от белгийската група КВС е най-голямата във финасовия сектор след кризата от 2008 г. и ще даде положителен сигнал за всички инвеститори. Това заяви председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов, който е и изпълнителен директор на "СиБанк" - другата собственост на КВС у нас.

След сливането на двете финансови институции той ще оглави новата банка. 

Преди три дни БНБ даде зелена светлина за придобиването четвъртата по големина банка в България. След окончателното им обединение "СиБанк" и ОББ  ще изпреварят ПИБ за третото място по големина на активите с 5.1 млрд. евро.

"Необслужваните кредити в България са 13% от портфейла на трезорите, а в Европейския съюз е средно 6 на сто. У нас обаче, според регулациита на БНБ, минималните задължителни резерви на банките за покритието на тези кредити е 55%, а при европейците - 45%", коментира Андронов. 

По думите му консолидацията на банковия пазар е неизбежен процес - от 2004 г. насам броят на банките е намалял от 35 на 26.

Преди дни стана ясно, че страната ни е в очакване на нов план на ЕК за разширяване на Еврозоната, който щял да бъде „неустоима оферта”. Никой обаче не знае какво е предложението.

„Информацията е изненадваща, но обяснението е, че е свързано с преговорите за излизане на Великобритания от ЕС и с консолидацията на страните в съюза”, отбеляза Андронов по bTV.

„Ако България продължително спазва всички критерии би трябвало да няма никакъв проблем, но решението е политическо”, допълни той.
"Отпадането на индекса „СОФИБОР”, който участва при определянето на размера на лихвите по кредитит, е изискване на ЕС. Европа не иска да се повтори историята от 2012 г. с индекса „ЛИБОР”, който се смяташе във Великобритания, и доведе до милиарди ощетяване на хазната и изкривяване на пазара. Затова английската банкова асоциация загуби правото си да смята индекса”, каза още Андронов. 

Пловдивчанка съди България заради липса на защита от домашен тормоз

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279837_%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81%

 Пловдивчанка съди страната ни пред комитета на ООН за елиминиране на дискриминацията срещу жените заради това, че не е получила адекватна защита от институциите у нас. Казусът е свързан с домашен тормоз. На първа инстанция било прието, че жената била малтретирана от съпруга й. Съдът издал заповед за ограничаване на правото на достъп на насилника до местоработата и жилището на жертвата. На втора инстанция обаче това паднало, като домашният тормоз бил отхвърлен като довод и било постановено, че ставало дума за лоши отношения в семейството. „Мъжът непрекъснато е нагрубявал партньорката си с цинизми, което е ставало пред двамата им малолетни синове. При един от скандалите майката е тръгнала да бяга, но той я е препънал с крак на входната врата. По случайност при падането не се е потрошила”, обясни адвокат Милена Кадиева от фондация „Джендър алтернативи”. По думите й случаят е класически пример за домашно насилие във всичките му форми. В жалбата до ООН се посочва, че мъжът е упражнявал насилие и над по-голямото дете, което често било наказвано за дребни провинения. В един от случаите бащата набил 10-годишния си син, само защото детето си играело край дивана. То си заклещило ръката и започнало да плаче от болка, но вместо да го успокои, бащата го наказал. Издевателствата продължили и след развода, като малтретираната жена много пъти звъняла на 112 да търси защита, но не я получавала. Поради тази причина от фондацията, които представляват интересите на пловдивчанката, завели делото в Женския комитет на ООН. Оттам се очаква решение до няколко месеца.

През миналата година комитетът на ООН за елиминиране на дискриминацията срещу жени настоя България да направи промени в Закона за защита от домашно насилие. Тогава това се случи след драматичната история на 39-годишна жена, която е била малтретирана от своя съпруг пред очите на двете си деца. След като две съдебни инстанции у нас не приели доводите за системен тормоз и насилие, извършвани от съпруга, комитетът към ООН постановил пострадалата жена да получи обезщетение и законова закрила. 

Задържан е мъжът, нападнал лекари и персонал в бургаска болница

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Yuwq84CJrow/

Районна прокуратура – Бургас задържа до 72 часа Кирил Н., на 22 години от гр. София.  Той е обвинен за това, че на 24 май 2017 г., след 02.00 часа в гр. Бургас, к-с „Меден рудник“, МБАЛ „Бургасмед“ ЕООД, в условията на опасен рецидив, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – нанесъл удари с юмруци и крака на Георги К., д-р Александър С., Мирослав Ф., Петър И., избутал д-р Симеон П., обърнал болнично легло, крещял: „Ще ви набия!“, „Ще ви убия! Ще ви намеря, знам къде живеете!“, „Какви сте вие? Ще ви убия, пак ще се върна! Знаете ли кой съм аз?“, „Майка ви да ……, помияр, боклук, нещастник!“, „Ще ви убия! Махнете се от тук, какво като съм пиян? Да не мислите, че не мога да ви набия?“.
Предстои Районна прокуратура – Бургас да внесе в съда искане за определяне на постоянна мярка „Задържане под стража“ спрямо Кирил Н. ,съобщава Фокус.

Бийбър се изложи отново - забрави текста на своя песен (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/showbusiness/bijbyr-se-izloji-otnovo-zabravi-teksta-na-svoja-pesen-video-news_613100.html

Поп звездата Джъстин Бийбър реши да изненада публиката си в Ню Йорк и да изпее латино хита "Despacito" ("Бавно")...но не знаеше и ред от текста. Това показва видео, което беше публикувано на сайта на таблоида TMZ, предаде БГНЕС. На видеото се вижда как тълпата в нюйоркския нощен клуб 1

25 май в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=351980

Събития: 1572 г. — Григорий XIII е избран за папа. 1659 г. — Ричард Кромуел се отказва от титлата си Лорд-протектор (държавен глава) на Англия, което е начало на едногодишен републикански период в държавното управление. 1787 г.

Връщането на казармата ще е скъпо, но няма да допринесе за способностите на армията

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/25/2976889_vrushtaneto_na_kazarmata_shte_e_skupo_no_niama_da/?ref=rss


Убеден съм, че наборната служба ще се възстанови един ден в България, каза вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов на откриването на изложба за наборната армия във Военноисторическия музей миналата седмица. Един от мотивите му е, че ситуацията в света изисквала повече отбранителни способности. "В българската конституция е записано ясно, че защитата на отечеството е въпрос на дълг на всеки български гражданин", е друг от козовете на Каракачанов. "Без Българската армия...

Връчиха наградите Аскеер за театрално изкуство

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lwqOmhTURHc/

Връчиха  наградите Аскеер за театрално изкуство на  27-та церемония, която се проведе в Театър “Българска армия” на 24 май и беше посветена на любовта.

Журито оцени 119 представления – 67 от столични театри и 52 от страната. В селекцията влязоха 7 столични сцени с 13 заглавия и 2 извън столични театъра с 3 заглавия

Театър „Сфумато“ получи първи Аскеер за 2017– първото отличие, обявено на церемонията, съобщи БНТ. Наградата за изгряваща звезда отиде у трима актьори: Боян Крачолов, Димитър Крумов и Иван Николов за играта си в „Това НЕ Е Хамлет“. Постановката на Боян Крачолов е от афиша на Театрална работилница „Сфумато“, по текстове на Шекспир, Бекет, Молиер, Мигел де Сервантес, Том Стопард, Петер Вайс, Мюлер, Калдерон и др.

Ивана Папазова получи статуетката за поддържаща женска роля, за образа на Икония във „Вълци“ по „Трънски разкази“ от Петър Делчев, постановка на Диана Добрева.

Йордан Ръсин грабна приза в категорията „второстепенна мъжка роля“ за ролята на Телегин във „Вуйчо Ваньо“ от Антон П. Чехов, постановка на Григор Антонов в Театър „Възраждане“.

Свила Величкова бе наградена за костюмите, създадени от нея за „Малката морска сирена“ от Катрин Ан по приказката „Малката русалка“ от Ханс К. Андерсен, постановка на Василена Радева в Театър „София“. Минути по-късно Величкова получи и втори Аскеер – за сценографията на същия спектакъл.

Статуетката за театрална музика получи Петя Диманова, втори „Аскеер“ за „Вълци“, Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив.

Отличието за водеща мъжка роля бе присъдено на Свежен Младенов, за ролята на поп Кръстьо във „Великденско вино“ от Константин Илиев, постановка Весела Василева, Общински културен институт Театър „Възраждане“.

Меглена Караламбова бе обявена за най-добра актриса във водеща женска роля – за образа на Майката в „Разговори с мама“ по Сантяго Овес от Жорди Галсеран, постановка Венцислав Кулев, Театър 199 „Валентин Стойчев“.

За режисьор на година бе определена Диана Добрева – тя получи третия „Аскеер“ за спектакъла „Вълци“, на Пловдивския театър.

„Аскеер“ за съвременна българска драматургия бе връчен на Николай Гундеров, за пиесата „Пробен срок“, постановка на Тея Сугарева в Театър 199 „Валентин Стойчев“.

Отличието за най-добро представление отиде в Младежкия театър – за „Еквус“ от Питър Шафър, постановка на Стайко Мурджев.

Церемонията приключи с „Аскеер“ за цялостно творчество, присъден на драматурга Константин Илиев.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване