Ще спре ли Украйна жп превозите от Русия?

https://www.actualno.com/europe/shte-spre-li-ukrajna-jp-prevozite-ot-rusija-news_613099.html

От 1 юли Украйна възнамерява да преустанови пътническите си железопътни услуги с Русия, съобщава в."Комерсант", цитиран от БГНЕС. Решението е било взето по време на среща на Съвета за национална безопасност и отбрана на Украйна, твърдят източници на "Комерсант" от правителст

Любим виц на Краси Ранков

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6240505

Любим виц на Краси РанковМалко информация покрай 24 май. За тези, които не знаят, Кирилица не е на Киро жена му.                                                                                                                                                                                                                                                                    

Безплатни прегледи на щитовидната жлеза в "Софиямед"

http://offnews.bg/news/n_1/n_655885.html

Безплатни прегледи при ендокринолог с ехография на щитовидна жлеза обяви в болница „Софиямед“ по случай Международната тиреоидна седмица. Днес е и Световният ден за борба с болестите на щитовидната жлеза. Консултациите ще се извършват в Блок 2 на „Софиямед“ (ул. „Димитър Моллов“ 10) на 22, 23, 25, 26 и 29 май от 11 до 15 ч. с предварително записване на тел. 02 465 00 01, 02 465 00 02,02 448 58 99. „В България 65% от болните с нарушена фукция на щитовидна жлеза не са диагностицирани. Проверете се!“, съветва проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българско дружество по ендокринология, началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Софиямед“ и бивш здравен министър.

Борисов: Опасността за България не е отминала

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279836_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9E%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BC%D

 "Да плашим хората не е най-доброто, но нито рисковете са минали за България, нито опасността е малка. Терористите удрят навсякъде, където могат да бъдат забелязани и внимателно слушат и реагират на всички изказвания. Помолих колегите си дипломати да бъдат по-умерени в изказванията си". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на връчването на наградите на телевизия "Европа". Статуетката за проевропейска политика беше връчена именно

на премиера от председателя на Европейския съвет и бивш премиер на Белгия Херман ван Ромпой, който заяви, че за него е чест да връчи наградата на момчето, което винаги се завръща и преодолява всички спадове. По думите му българското председателство ще спечели от това, че Борисов е премиер, защото той внася стабилност.

Рампой похвали икономическите постижения на България и подчерта, че Европа се радва, че страната ни е част от Съюза.

Във връзка с атентата след концерт в Манчестър, Борисов припомни, че ден след изказването на американския президент Доналд Тръмп,"най-силният човек в света", който обяви "война на тероризма", имаше атентат.

"Затова много пестеливи трябва да бъдем с думите си, много активни в дипломацията си", посъветва той.
"Световната дипломация отдавна трябваше да е успяла да спре военните действия в Сирия, Ирак и Афганистан. Там също гинат деца и стотици хиляди хора", каза още той. По думите му жертвите и атентатите там се неглижират от медиите и от общността.

"Притеснен съм, защото колкото и да са силни службите, така действат терористите, че на практика няма как да се предпазиш. До 100 атентата са предотвратили, но накрая се случва и то в страни, в които има силна защита. Народът трябва са бъде бдителен", посочи премиерът и допълни, че всеки друг крадец може да бъде неутрализиран, защото престъпва закона, за да живее по-добре, а терористите отиват, за да умрат.

"Като се връщам на темата за тероризма,трябва да отчетем,че провалът на външните политики на ЕС е факт. Не може във Франция, Великобритания нееднократно да им се случват такива терористични актове. Никой не може да каже,че са слабо финансирани в сферата на сигурността . Значи нещо куца във външната ни политика", каза . 
Запитан постижимо ли е 2% от БВП да се отделят за отбрана и въоръжение, Борисов каза, че за да се дадат за отбрана, трябва да се вземат от другаде.

"Колкото и да се мисли за армията, имаме и други приоритети - пенсионери, учители, заплати окомплектовка на военните. Също и за полицията. До 2021 г. има време и трябва да действаме внимателно и пестеливо. Убеден съм, че ще съберем повече тази година", посочи той.
Премиерът се изказа и по темата за руския реактор, който бе предвиден за АЕЦ край Белене.

"Имаме стока, останала от предишни правителства, на площадката в Белене за 3 млрд. лв. Българите сме я платили през годините. Никой експерт не излиза да каже какво трябва да се направи", оплака се той, но предложи и решение, което е взел.

"Ще обсъждаме с експерти да направим проекта частен, за да дойдат инвеститори, без държавна гаранция, без задължително изкупуване на тока, да ги построят и да се изнасят в чужбина, тъй като на нас не е необходим", обяви той, но уточни, че още няма договорка с купувачи.
След като получи наградата си, Борисов обяви, че бърза, защото има уговорка за телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон в 19 часа.

Прогноза за времето - 25 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=351979

Днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно облачно. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури на въздуха: 17°-19°. Температурата на морската вода е около 17°.

Възнесение Господне е

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vXkkb162gjM/

Днес е Възнесение Господне, известен като Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден.

Според Новия завет 40 дни след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек. На този ден в подножието на Елеонската планина Христос се въздигнал в небесата.

Празникът се нарича и Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение.

В народния календар седемте четвъртъци след Великден се почитат против градушка, а последният от тях – Спасовден, е свързан с култа към мъртвите. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък.

Според българските народни вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника болни и недъгави хора отиват да преспят на росеновите ливади.

Народните вярвания гласят още, че ако на Спасовден вали дъжд – годината ще е богата, а реколтата – обилна.

Арестуваните за атентата в Манчестър вече са 8

http://clubz.bg/54307-arestuvanite_za_atentata_v_manchestyr_veche_sa_8

Още двама са задържани от британската полиция във връзка с атентата в Манчестър тази сутрин, съобщи Ройтерс. 

Единият е задържан при обиск в предградието Уитингтън, а друг - в околностите на града. Жената, задържана вчера в квартала "Блекли", е била освободена без да й бъдат повдигнати обвинения.

С това арестуваните за атаката в понеделник стават 8. 21 души загинаха, след като 22-годишният Салман Абеди се взриви на концерт на американската поп-звезда Ариана Гранде в английския град. Той е част от терористична мрежа, смятат британските власти. Часове след атаката отговорност поеха от "Даеш".

Акциите на полицията в града продължават. По-рано тази сутрин те извършиха контролирата експлозия при обиск в квартала "Мос сайд".

Днес премиерката на Великобритания Тереза Мей ще проведе заседание на комитета за извънредни ситуации "Кобра". А по-късно ще присъства на срещата на върха на НАТО, където ще разговаря с Доналд Тръмп за изтеклите в "Ню Йорк Таймс" съдебномедицински снимки от атентата. Британските сили на реда смятат, че течът е от американските им колеги, а не от Белия дом, но според местните медии Мей вероятно ще има тежък разговор с американския президент. 

Приемането на еврото е единственият вариант за България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279835_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B5+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B2%D0%B0%D1%80

 

Чакаме „неустоимо“ предложение от ЕК следващата седмица

Приемането на еврото е единственият вариант за България. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по случай 25-годишнината на Асоциацията на банките в България (АББ).

„И сегашното правителство, а и предишните правителства сме убедени, че след близо 20 години валутен борд естественият ни път е Еврозоната“, категоричен бе Горанов.

Той добави, че не е толкова просто и не е въпрос само на желание на една от страните, а трябва и двете страни да проявяват интерес – и Еврозоната и кандидатстващата за нея страна.

Горанов добави, че съгласно Договора за функциониране на ЕС ние рано или късно ще станем част от единната валута. „България е една от малкото държави заедно с Румъния, които

 

убедено вървят в тази посока

 

и желаят това. Има и държави в ЕС, които са с резерви или с по-бавни темпове се стремят към тази посока, например Полша“, разясни той.

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев също се съгласи със становището на финансовия министър, а именно, че влизането на страната ни в Еврозоната е наша крайна цел, но преди това трябва да бъдат изпълнени много задачи.

Законовите процедури за приемането на еврото у нас включват най-малко две години престояване в чакалнята преди приемането на единната валута.

След изказване на комисаря по икономическите въпроси Пиер Московиси пък стана ясно, че следващата седмица ЕК ще отправи неустоима оферта към държавите, които все още не ползват единната валута. Не е ясно обаче

 

какви облекчения ще предложи Еврокомисията

 

за България и дали това ще ускори приемането на еврото.

Предложенията ще бъдат описани в доклад за бъдещето на Еврозоната, който е част от по-широкия план на комисията за подсилване на ЕС след Брекзит и на фона на нарастващия евроскептицизъм.

От своя страна председателят на банковата асоциация Петър Андронов заяви, че са силно преувеличени твърденията за възможна инфлация при навлизане на еврото у нас. „Имаме 19 страни-членки на Еврозона и не виждаме някъде инфлация

Напротив,

 

големият проблем на Еврозоната е липсата на инфлация

 

в настоящия момент“, разясни експертът.

По думите му за 25 години банковата ни система натрупа 12 млрд. лв. собствен капитал. Нещо повече, капиталовата адекватност на българските банки към края на 2016 г. е 21,5% при 13,7% за Европейския съюз. Привлечените активи са 69 млрд. лв. Възвращаемостта на капитала е над 10%, като покритието на лошите кредити е 53% у нас, при 45% за ЕС“, това заяви в приветственото си слово председателят на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов.

Соломон Паси: Изборът е между повече суверенитет или повече тероризъм

http://clubz.bg/54306-solomon_pasi_izboryt_e_mejdu_poveche_suverenitet_ili_poveche_terorizym

Соломон Паси. Снимка БГНЕС

Нужно е общо разузнаване и контраразузнаване на ЕС и НАТО, за да сме ефективни срещу тероризма, заяви бившият външен министър и председател на Атлантическия клуб Соломон Паси в ефира на бТВ тази сутрин.

"Разузнаването е толкова разпокъсано, че то е неефективно. Терорът се облагодетелства от това, че граници няма, а ние не се облагодетелстваме в рамките на разузнавателната си общност от това, че граници няма. Напротив, разузнаването свършва при границите", заяви той.

Според него сегашните методи пречат на сътрудничеството, а няма реална пречка те да се променят.

"Една от най-сковаващите практики е, че ако аз съм разузнавателна служба и кажа информация на партньорска служба, аз трябва да реша до каква степен тази партньорска организация може да се възползва от тази информация. Аз напълно контролирам използването на информацията, което напълно сковава всякакво сътрудничество”, отбеляза Паси.

Друг проблем, от който европейските лидери се дърпат инстинктивно, е споделянето на лични данни и подслушването:

"Ангела Меркел  буквално се пищиса, че добрият Барак Обама я бил подслушвал. Голяма работа, това са естествени нещо. Германците все още живеят с мисълта, че подслушването е приоритет на Щази. Не е на Щази, имаме нужда да се следим и да обменяме информация”

Паси отбеляза още, че в ЕС има база данни от над 90 000 пръстови отпечатъка, но тя няма как да се обработва. 

"Трябва да решим какво искаме - повече суверенитет или повече тероризъм. За какво им е днес в Манчестър този суверенитет, който са имали, след като са били взривени?”, попита той.

 

Според него викането на руския посланик по повод изказванията на Путин за кирилицата е крайна мярка в дипломацията

"Отношенията с Русия не могат да бъдат сведени до едно изказване, извадени от контекст", подчерта Паси.

На 25 май рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6240498

На 25 май рожден ден имат Вихър Стойчев, актьор Геновева Димитрова, журналист и кинокритик Проф. д-р Елка Константинова, литературовед, бивш министър на културата и дипломат Игор Марковски, журналист и галерист Калин Сърменов, актьор Методи Савов, алпинист, покорил Еверест Михаил Кожарев, юрист, член на ВСС Найден Найденов, треньор по волейбол Петя Тянкова, бивш зам.

В Бразилия почнаха да палят министерства заради корупционен скандал (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/america/v-brazilija-pochnaha-da-paljat-ministerstva-zaradi-korupcionen-skandal-video-news_613098.html

Бразилските власти взеха решение да евакуират всички служители на федералните министерство заради провеждащи се край сградите на ведомствата антиправителствени демонстрации, които прераснаха в безредици. Това съобщи телевизия "Глобо", цитирана от БГНЕС. Протестиращите

Училище от бъдещето – Сингапур

http://offnews.bg/news/n_1/n_656436.html

Преди време бивш министър на образованието във Великобритания беше заявил, че професиите за 40 % от днешните първокласници дори още не са измислени. Как трябва да се обучават децата в условията на един толкова динамично променящ се свят? Добър отговор е образователната система на Сингапур, която основателно предизвиква интереса на световните експерти. Базирано на британските традиции, образованието в този град-държава има някои особености – 35 % от най-добрите студенти стават преподаватели в училище. Ваканцията е 11 дни, професията на учителя е сред най-престижните и добре платените. Сингапурското училищно образование е съсредоточено в създаването на среда, която мотивира всеки ученик да…

Празнуваме Възнесение Господне, или Спасовден

//dariknews.bg/regioni/dobrich/praznuvame-vyznesenie-gospodne-ili-spasovden-2025809

Днес празнуваме Спасовден или Възнесение Господне. Чества се 40 дни след Великден и е винаги в четвъртия ден от седмицата.

Българите казват: „Те ти, булка, Спасовден“. Вярва се, че в нощта срещу Спасовден безплодна жена може да зачене, след като прекара нощта на Росе

Македонец получи 3 години затвор за конрабанда на дрога за 165 388 лв.

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/makedonec-poluchi-3-godini-zatvor-za-konrabanda-na-droga-za-165-388-lv-2025808

ри години „лишаване от свобода“ с изпитателен срок от пет години и глоба в размер на 50 000 лева е наказанието, наложено на македонския гражданин Е. М. за контрабанда на дрога. Той се призна за виновен и сключи споразумение с прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград, което съдът одобри.

Кои са спасителите, помогнали на ранените в Манчестър? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/koi-sa-spasitelite-pomognali-na-ranenite-v-manchestyr-video-2025810

Кои са спасителите, помогнали на ранените от нападението в Манчестър? Специалният пратеник на

Ан Хатауей ще продуцира комедия за рисковете на модерните срещи

//dariknews.bg/novini/liubopitno/an-hatauej-shte-producira-komediia-za-riskovete-na-modernite-sreshti-2025811

Актрисата Ан Хатауей е обединила сили с базираното в Лондон филмово студио STX Films за създаването на комедиен филм относно рисковете на модерните срещи и участието на мобилните приложения за запознанства в тях.

Осв

Има ли полза от фитнес тракерите?

//dariknews.bg/novini/tehnologii/ima-li-polza-ot-fitnes-trakerite-2025812

Милиони хора по света използват спортни гривни, часовници или други подобни устройства, с които да наблюдават своето здравословно състояние или фитнес цели. Но дали информацията, която те ни предлагат е всъщност точна?
 
Именно на този въпрос са се опитали да отговоря

Президент с характер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279834_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D1%81+%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B5%D1%80

 Изминалите 100 дни на Румен Радев несъмнено показаха, че в българската политика навлиза силна личност със сериозен капацитет от знания и умения да извоюва свой личен държавнически профил, неподвластен на политическите сили и обществената конюнктура.

Валерия Велева, главен редактор на сайта „Епицентър”

В затворените страници на тези 100 дни са съставянето на президентската администрация, излъчването на служебно правителство и провеждането на предсрочни парламентарни избори. С различна степен на условност можем да кажем, че Радев се справи и с трите задачи успешно, въпреки някои допуснати грешки. Без да ги омаловажаваме, ги приемаме като грешки на растежа.

И сега, отчитайки тези грешки, е по-важно да се опитаме да прогнозираме какъв ще бъде Румен Радев оттук нататък – какви ще бъдат отношенията му с правителството на Бойко Борисов; с институциите в държавата; с опозицията в лицето на БСП, която го направи президент; с обществото, което го избра; и с онези, които не го харесват. 

Последните медийни изяви на президента показват не само стремежа му, но и осмислено избран конституционен начин да отстоява национални и институционални цели както по отношение на сигурността, така и по проблеми, които вълнуват хората. 

С всеки изминат ден

Радев демонстрира самочувствие на лидер, на водач, който има смелостта да се изправи срещу статуквото

, да атакува партиите и политиците, да търси отговорности, да показва грешки, да сочи решения, без да робува на догми и предразсъдъци. В това отношение знаково е едночасовото му интервю пред БНР, в което за първи път държавният глава ясно и категорично се противопостави на няколко силни фактора в държавата.

Започваме с вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов. 

Президентът буквално “влезе с бутонките“ срещу новия военен шеф по няколко възлови теми. 

Първо, Радев остро разкритикува изтеглянето на доклада за състоянието на армията, което Каракачанов се кани да направи с мотива – да не се стряска обществото. В този документ, огласен от служебния военен министър Стефан Янев, беше изнесена шокиращата истина — българската армия не може да изпълнява своите функции по защита на националната сигурност. „Изтеглянето на доклада е абсурдно! Проблемите могат да бъдат решавани, само когато говорим истината, а не замитаме проблемите“, скочи гневно Румен Радев. И за да покаже, че упрекът му не е само към настоящия военен министър, доскорошният шеф на ВВС бръкна надълбоко в проблема: „Ние стигнахме до днешното състояние на БА поради дълги години производство на розови доклади, които замитат проблемите“. В противовес на практиката за замитане на проблемите, Радев оповести още една стряскаща новина, за която политиците нехаят – всичките ни изтребители МИГ-29, които летят в момента, трябва да са на земята, защото летят с „удължен ресурс“, подписан от нелегетимиран, пенсиониран вече технически състав на ВВС

Второ, върховният главнокомандващ отхвърли идеята на Каракачанов за връщането на наборната служба като несъстоятелна към този момент поради една проста причина — липсата на средства: „Наборната армия изисква огромни ресурси. Трябва да се фокусираме върху проблемите на кадровата армия. Те са изключително много и трябва да решим първо тях“. Ясно е, че по отношение на армията Радев е готов да воюва със законодателя, отстоявайки експертни позиции.

Тепърва ни предстои да разберем какво означава истински генерал да води стратегически битки за държавата на полето на политиката. 

  

Трето, държавният глава категорично защити мястото си в отстояването на външната политика на страната. Радев се противопостави на абсурдната теза на Каракачанов, изразена на последното заседание на правителството, че на предстоящата среща на върха на НАТО (25 май) президентът няма право на собствена позиция, различна от правителствената. Тук шамарът към „назначения“ военен министър е повече от звучен:„Ще напомня на Каракачанов, че президентът се избира пряко и неговата власт не произтича от изпълнителната власт. Президентът има правомощия във външната политика и свой глас, и те не произтичат от зададени точки от правителството“. Радев е абсолютно прав – именно облегнат на този постулат от Конституцията президентът Плевнелиев водеше спрямо Русия политика, различна от тази на правителството на Борисов, че дори и на ЕС, която не отговаряше на националните интереси. Ясно е, че

Радев, който се е клел в България, няма да обслужва външни сили, както го правеше Плевнелиев

, и ще отстоява позицията за консолидирана външна политика на българската държава. 

Четвърто, в отговор на критиките, че през първите 100 дни е бездействал, Радев изнесе един безспорен факт - именно на неговите външнополитически усилия в Римската декларация залегнаха нашите приоритети за кохезионната политика и предложението ни за още 425 милиона евро за дооборудване на „Гранична полиция“. Това бе наистина негово постижение, защото сроковете бяха пропуснати и само заради активната му намеса България се вмести в документите, приети на заседанията на Съвета на ЕС в Брюксел и в Малта. И тук Радев не замете проблема под килима — и политиците, и администрацията по министерствата са му давали кухи „опорни точки“, които той естествено захвърлил в коша. 

Пето, дали всичко това означава война с военния министър, предстои да видим. Но че има сблъсък, ясно е! Като опитен военоначалник Радев показва, че умее да използва и слабите места на „противника си“. „Притеснява ме как ще бъде приет г-н Каракачанов в Европа след последните скандали в неговата коалиция“, е неговият красноречив коментар по отношение на „нацистките“ скандали, които родиха патриотите. Защото за разлика от Каракачанов, президентът Радев е приет в НАТО като свой и никой няма съмнения в неговата евроатлантическа ценностна система. 

По доста елегантен, но също красноречив начин Радев „отперка“ и бившия си началник във ВВС, бивш шеф на отбраната и настоящ депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов. На неговата реплика във връзка с новите изтребители, че “ние не купуваме самолети, а купуваме сигурност“, Радев попита: „Колко килограма сигурност ще купим и по какъв начин?“. Нещо повече, държавният глава остро разкритикува „врътката“ на депутатите, които в предишния парламент приеха проекта за новия боен самолет, а сега се отмятат от него: „Не приемам никакви политически спекулации, не приемам това безотговорно политическо бръщолевене по темата на хора некомпетентни, незапознати с проблема, които водят разни внушения, че видите ли дадени партии не участвали в задкулисни преговори. Нито е имало задкулисие, нито са водени някакви преговори! Договорът ще бъде държава с държава, а не с фирми“. Противниците на Радев го критикуват, че бърза с тази сделка, че едва ли не „под натиска на оръжейнто лоби“ иска да прокара офертата на „Грипен“. Но вероятно те не са проследили, или умишлено неглижират целия дебат миналото лято по изготвянето и приемането на военно-техническата експертиза по този проект, в която тогава никой не влагаше политически мотиви. Сега, когато сделката трябва да върви към стартиране, започват да търсят на Радев „оръжейни вмешателства“ по същия начин, както по време на изборите му търсеха „сътрудничество с Кремъл и зависимост от Русия“. Тази плоча вече е изтъркана и затова почва нова.

Но за тези 100 дни Радев показа удивителна психическа устойчивост на всякакви медийни и политически атаки.

Впрочем, тези които го познават, не се изненадват на това му качество. Той просто е обучаван да вледее нервите си, емоциите, чувствата и настроенията си до степен на изграждане на психическа броня.

При старта на Румен Радев като държавен глава всички анализатори подчертаваха, че липсата на политически опит ще го свари неподготвен за изненадите в политиката и в отстояването на трудния баланс между институциите. Радев обаче се оказа много добър ученик и за три месеца не само овладя баланса, не само показа еманципираност от всякакви политически домогвания, но започна стабилно да изгражда собствен постамент на президентската институция, който изисква останалите в държавата да се съобразяват с него.

Някои може да го критикуват, че се опитва да налата команден стил в президентството по подобие на йеархията в армията. В президентството обаче няма власт, има влияние, има стратегическо визионерство (който го може), има поставяне на жалони за национални приоритети (който ги вижда) и ако се съди от действията му напоследък, Радев ще прави именно това. Оттам ще дойде и силата на президентската власт, която отсътстваше по времето на Плевнелиев. 

Радев се противопостави и на премиера Борисов по отношение мястото на разузнаването и дейността на ДАНС. За първи път държавен глава посочи ясно конфликта на интереси в работата на ДАНС по отношение на корупцията. По закон ДАНС се ръководи от министър-председателя. Е, как тогава тази структура „ще спомага за разследването във висшите етажи на властта и дали ще посмее и по какъв начин ще подава информация и ще разследва срещу своя принципал“, попита с основание президентът. И видял, че това „не е нормално“, Радев се зарече: „И на този въпрос ще търся решение!“ Ясно е, че трезвомислието на „военния“ президент ще му помага при решаването на политически казуси, които политиците често конюнктурно решават. 

Заради политическата му неопитност мнозина наблюдаваха как ще отиграе вдигнатата му топка по скандала в съдебната система. И там Радев отново показа здрав разум и държавническа стабилност. Без никакви увъртания президентът посочи къде е мястото на магистратите – в съда, а не в междуличности боричкания, вредни за държавата. 

Радев осъди „нацисткия скандал“, порица „уклончивото говорене и опита да се омаловажи отговорността на прегрешилите като се набляга на техния професионализъм“. В същото време ясно и категорично заяви, че за България е важно да има стабилно правителство. Независимо от атаките на опозицията, държавният глава е категоричен: „Представете си, ако коалицията се разпадне, не искам да се помисля какво ни очаква!“ 

Опитах се да очертая образа на новия президент.

Разбира се този образ тепърва ще добива плътност. Но

вече виждаме един активен президент, който сериозно се готви по проблемите и взима ясна позиция

, който се опитва да изпреварва събитията и да налага дневния ред такъв, какъвто обществото го иска, и който следва своите обещания за прозрачност и принципност.

Интересното е, че той ще гради собствения си образ на държавник и авторитет успоредно с утвърдения вече Борисов, чийто трети мандат съвпада изцяло с първия мандат на Радев. Генерал редом до Генерала. Ще бъде интересно да наблюдаваме това партньорство на терена на политиката.

По време на кампанията си президентът заложи високи очаквания към своята работа и във всяка негова стъпка това ще бъде отчитано. 

Така както Борисов в последните 15 години израстна пред очите ни като държавник, сега и Радев започва изкачването си по тази трудна стълба. Обстановката в света, напрежението на Балканите, неспокойната ситуация в страната издигат ролята му на първостепенен стабилизиращ фактор, колкото и това да звучи като клише.

С първите си стъпки Радев показа уменията си на водач; на достоен, сдържан, трезвомислещ държавник, неподвластен на крайни, емоционални изблици, удивително несуетен, който умее да говори кратко и ясно, смислено и конкретно. А когато трябва — и емоционално. За разлика от комичното, нескопосано “влизане в ролята“ на Плевнелиев с неговите лапсуси и гафове, Радев нито веднъж не даде повод българските граждани да се чувстват засрамени от държавния си глава. Напротив – речите му за деня Деня на армията и по повод годишнината на Баташкото клане показаха, че България има начело държавник със сърце и душа на истински българин. 

Без да има власт, Радев показа, че влиянието може да роди власт. 

И тепърва ще се убеждаваме в това!

Няма държава в Европа, която да не е застрашена от тероризъм

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279833_%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%2C+%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80

 

Целта на организаторите на атентата в Манчестър беше да се получи възможно най-голямо сътресение в международен план

 

 

Проф. Владимир Чуков – арабист

- Господин Чуков, какво прави впечатление при атентата в Манчестър?

- Наистина в атентата буквално е много ясно очертана мишената. Това е възможно изключително масово посещаемо социално събитие, или това е така наречената „мека мишена“. Очевидно, че тези, които са организирали и извършили атентата, са целяли две неща – това е масовата паника в британското общество и автоматично привличането на цялото световно внимание в Манчестър и то с картините на едни окървавени хора. Тоест идеята каква е – максимално да се ангажират всички онези, които много активно следят събитията в Близкия Изток, имам предвид посещението на Доналд Тръмп в Саудитска Арабия, днес в Израел с конкретни насочени послания, които много ясно контрастират с това, което са заложили и ревизирали атентаторите в Манчестър.

- За какво говори почеркът на атентата?

- Все още няма организация, която да е поела отговорността, въпреки че в някои сайтове се твърди, трябва да се провери достоверността на вече поетата отговорност от „Ислямска държава“, която се е появила в един иракски сайт. Сложено е клипче, в който маскиран мъж заплашва и казва, че това е само началото, нещо, което виждаме като почерк и нееднократно се е повтаряло. Нека да кажем следното: коренно се различава това, което виждаме в Манчестър от това, което ние видяхме в Лондон през март месец. Там много бързо бяха уточнени фактите и буквално след ден официалните властите дадоха много ясен и убедителен отговор кой стои зад този атентат. Сега ме е страх, че в следствие на чувствително повече жертви, чувствително по-голяма психоза, страх, който ние виждаме, много силния резонанс, който виждаме в световен и в национален мащаб, видяхте, че предизборната кампания беше отменена от страна на торите, буквално дори, ако виждате тук в самата България отделни личности и партии взимат отношение към този терористичен акт. Това всичко показва, че заложено да се получи възможно най-голямо сътресение в международен план. Тук може да се разсъждава дали наистина става въпрос за глобалната мрежа, тоест „Ислямска държава“, която си е пуснала пипалата, паяжините в британското общество или има някаква конкретна вътрешна, местна причина, пак свързана с действието на подобен тип групи, които са по някакъв начин съществуващи много отдавна на терен, които имат предварителни действия, които са част от вече натрупана предишна история. Това е нещо, което трябва да бъде уточнено и поради тази причина си мисля, че британските власти, британската страна няма да бърза с конкретни изявления. Между другото ние го виждаме, това е подходът, това е стилът на британците, докато всичко не бъде доказано категорично, до тогава просто да не се правят някакви изявления, за разлика от медиите, които при предния случай, имам предвид през март месец, медиите подадоха някакви информации, някакви писти, които не се оказаха всичките 100% достоверни. Така че случаят е много по-комплициран според мен.

- Проф. Чуков, ако е втората вероятност, за която говорите, и която дава индикации за наличие за отдавна сформирали се действащи, било то обединено, било то разединено, но интуитивно събрание на някакъв радикализиран принцип, местни групи, то какви са пистите, които могат да доведат до този атентат, за да се тръгне по обратен път и да се стигне до тези групи?

- Вижте, това е информация, с която местните органи разполагат. За какво става въпрос – първо, това е група на джихадисти, британски джихадисти, които са били в Сирия и в Ирак, втората група, това са радикали, които са познати на полицията, но които са буквално заразени от радикализма и екстремизма и са действали единствено в рамките на Великобритания, хора, да речем, които са второ, трето поколение. Това, което според мен се налага като може би много интересен вариант, това са така наречените конверти, подобно на Халид Максуд, този, който извърши терористичния акт през март. Понеже говорим за местни писти, буквално преди 4 години на днешната дата, тоест на вчерашната 22 май, беше заклан в Лондон британски войник от двама британци от нигерийски произход, които също както Халид Максуд са родени християни, конверти, и в последствие са приели исляма в неговата най-радикална форма. Тоест имаме различни варианти, различни писти и предполага, че полицията в момента точно това прави – да се види, първо да се идентифицира атентатора самоубиец, който може би самият той е носил бомбата, а може би тази бомба е била поставена някъде на друго място, тъй като това, което излиза от медиите е, че бомба с пирони и с болтове е била на изхода и поради това тази бомба е предизвикала изключително много жертви.

- Проф. Чуков, кое е по-опасното, мрежовата връзка с „Ислямска държава“ или нейната идеология, която се разпространява, използвайки социалните мрежи?

- Категорично това е вторият вариант, втората опасност е много по-голяма, защо – защото вие дори на терена да победите „Ислямска държава“, ето, виждате тя се свива, свива, преди около 2 години в Ирак „Ислямска държава“ владееше около 40% от националната територия, сега в момента владеят около 4%, въпреки всичко Ирак продължава да бъде запален, защо – защото имате спящи плетки, имате хора, които са заразени и то окончателно и безвъзвратно от тази идеология. Между впрочем това, което беше решено буквално преди 2 дни в Риад, е да бъдат създадени няколко структури за противопоставяне на радикализма. Първата структура, която беше зададено да бъде формирана, това е борба срещу радикалната мисъл, на която да се дава отпор чрез медиите, чрез статистиката, въобще всички и чрез догмата. Реално борбата е за умовете на тези хора, които, вече приели тази идеология, са в състояние да направят неща, които виждаме в Манчестър.

- Проф. Чуков, много важно е, че една част, може би и атентаторът ще се окаже такъв, е второ, трето, четвърто поколение дори неинтегрирали се в съответните държави представители на арабския свят. Ето този проблем ще продължи и през следващите години. Той включва огромна маса от хора, като погледнете Франция, Великобритания, Белгия, Германия, това са огромни маси от хора, които не са интегрирани…И Белгия прибавете, че сега вече и там се оформи анклав в столицата.

- Тя по-скоро бих я интегрирал към Франция, но искам да кажа като модел, интеграционен модел, това са различни подходи и за съжаление този мултикултурализъм, който беше предложен преди може би десетилетия и за който категорично беше признато, че той се е провалил, това идваше в следствие на една определена обществена нагласа от страна на обществото, от страна на държавата. Очевидно, че интеграцията, тази комуникация, която трябваше да протече нормално в рамките на обществото, тя не се случи. Тя просто не се случи и това е много силно обезпокоително. Мисля, че тези проекти, които особено във Франция бяха инициирани, като борба срещу езика на омразата, която е една от причините за появата на такива радикални елементи. За съжаление и това не даде някакви огромни резултати. Така че виждаме всичко това като действия, които не са се състояли или намерения, които не са се състояли и то преди десетилетия, за съжаление.

- Проф. Чуков, готови ли сме у нас да посрещнем такава атака?

- Нека да кажем следното, че няма държава в Европа или в света, която да не е застрашена от тероризъм. Тероризмът е социално явление, което е неизкореняемо, всички са застрашени. Тук, обаче, вече трябва да кажем, че отделните общества, отделните държави имат своята специфика. Нека да припомня, във всички тези държави, за които ние говорим – Великобритания, Франция, Германия, има стотици джихадисти, които са в Сирия, част от тях се върнаха, а в България, Слава Богу, имаме, поне лично аз имам информация, за един човек, който е приобщен към криминалната дейност на „Ислямска държава“ и то в друга държава, в Австрия, български гражданин. Обаче, български гражданин, който е бил там, в Сирия, или се е бил под знамената на „Ислямска държава“ няма. Тоест виждате самото общество изработва някакъв подход, тоест от тази гледна точка ние сме по-добре , но в никакъв случай това не означава, че български граждани не могат да бъдат изкушени от подобен тип пъклени действия.

Интервюто е на Радио „Фокус”

(със съкращения, заглавието е на ЗЕМЯ)

Дъжд с гръмотевици и жълт код в 7 области

http://offnews.bg/news/n_1/n_656406.html

Дъждове в цялата страна без Черноморието и проливни валежи с гръмотевици в 7 от 28-те области на страната прогнозира НИМХ за днешния ден. В 7-те области е обявен и жълт код за потенциално опасно време в тях. Те са: Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Ловеч, Габрово и Велико Търново. По-интензивните валежи се очакват в следобедните часове. Не са изключени и градушки, предупреждават метеоролозите. Температурите ще достигнат 23°, а в София най-високата ще е около 17°.  В планините също ще вали и гърми. Ще духа до умерен, предимно западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 11°, на 2000 метра – около 5°. В източните райони ще се задържи предимно слънчево. Ще духа слаб югоизточен, в Северозападна България до умерен северозападен вятър. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, с температури до 19 градуса. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. През нощта срещу петък валежите ще продължат.

Ще има втора част на "Топ Гън"

https://www.actualno.com/showbusiness/shte-ima-vtora-chast-na-top-gyn-news_613096.html

54-годишният американски актьор Том Круз потвърди слуховете, че е започната работа по продължението на хитовия екшън "Топ Гън" - 31 години след премиерата на първата му част. Новината стана официална, след като Круз се изпусна в ефира на австралийското телевизионно предаване

"Шегичките" на днешните юначаги с фашизма са нищо в сравнение с пълното му оневиняване през 1996 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279832_%22%D0%A8%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5%22+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%8E%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%B3%D0%B8+%D1%81+%D1%84%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%B7%D0%BC

 Една вдигната за "Хайл Хитлер" ръка и една "шегичка" с Бухенвалд на държавни мъже предизвикаха трус в държавицата ни. Няма как да го скатаем, защото от 72 години във всички европейски страни това са символи на престъпление срещу човечеството, на една зловеща политика, която се измерва с десетки милиони убити. Но има и няколко снимки от началото на 40-те години на миналия век на първите ни държавни мъже, изпружили дясна ръка в този тъй изразителен фашистки поздрав, разкриващ тяхната съпричастност с нацистката идеология. Съпричастността им и към убийствата на стотици, може би и хиляди български деца, ако включим в този черен мартиролог и забравените днес еврейски деца в Треблинка, донася смъртните им присъди след края на войната. Тези присъди са поискани от трите държави победителки във Втората световна война. В Народния съд смъртни присъди получават 2730 души, изпълнени са по-малко от половината. Десетки хиляди са смъртните присъди в редица западни страни по същото време.

Победителите от Втората световна война! СССР, САЩ и Великобритания. Къде бяха те през 90-те години на миналия век, когато в България фашизмът бе напълно... реабилитиран?! Къде бяха демократичните партии, къде беше БСП, заета за кой ли път със задачата да оцелее? Къде бяха, когато през 1996 г. откровени убийци психопати бяха обявени за невинни, едва ли не за блажени? Дори такива като Дочо Христов, Александър Цанков, Иван Русев, Славейко Василев (с прякор Злодейко Василев), останали в народната памет с прозвището кръволоци, бяха оправдани от българския Върховен съд. Защо днешните юначаги да са виновни за нещо, а ония фашаги да не са виновни за нищо? Какво може да се очаква от една правосъдна система, която реабилитира фашизма? Защо всички се вторачиха сега в една изпъната ръка, а никой не забелязва чий портрет виси по кабинетите и трибуните на влязлата във властта ВМРО? Портретът на Ванче Михайлов - човешко същество, потънало в кръв не до лактите, а до ушите още през юни 1923-а до април 1925-а? И така до 1934-а. А на негово име кръстиха улици и булеварди, дори в Благоевград!
Забравя се и това, че в средата на 40-те фашистите бяха съдени не само от комунисти, участваха и всички други партии, възродени през 1944 г. с възстановяването на Търновската конституция от комунистите. Защо никой не говори днес за участието на земеделците в работата на народните съдилища? Пък и извън тях. Победителите във Втората световна война! Духът, който се изпусна под благосклонния ви поглед, другари и господа, в средата на 90-те, вече е трудно да се върне в бутилката, защото самите вие я счупихте.
Днес ви предлагаме документи, достъпни свободно в интернет. Дали ги чете някой? И ако ги чете, вижда ли абсурда на мотивите за реабилитирането на лица, добре известни с фашистките си деяния и престъпления?

Из решение щ172 на Върховния съд

26.08.1996 г.
 Решение щ172 на Върховния съд е прието на 26 август 1996 г. С него се отменят присъдите, издадени от първи състав на Народния съд на редица министри, депутати, царски съветници и военни лица. Мотивът е "липса на доказателства". Заедно с Решение щ243 на Върховния съд тези две решения отменят присъдите на министрите от 56-то до 60-то правителство на България, царските съветници, депутатите от 25-то ОНС както и на военни лица - общо 51 човека. Сред тях:
Добри Божилов - министър-председател, осъден на смърт
Богдан Филов, министър-председател, осъден на смърт
Петър Габровски - министър, осъден на смърт
Дочо Христов - министър, осъден на смърт
Атанас Буров - министър, осъден на 1 година затвор
Никола Михов - министър, ген.-лейтенант, осъден на смърт
Александър Станишев - министър, осъден на смърт
Александър Сталийски - министър, осъден на смърт, 5 млн. лв. глоба и конфискация на имуществото
Константин Лукаш - началник на Ген. щаб на Българската армия 1941-1944 г., осъден на смърт
            Трифон Трифонов - началник на Ген. щаб на Българската армия 11.05-6.09.1944 г., осъден на смърт
            Димитър Савов - осъден на 15 години затвор...

  Из решение щ243 на Върховния съд

26.08.1996 г.
"    Решение щ243 на Върховния съд е прието на 26 август 1996 г. То отменя присъдите, издадени от втори състав на Народния съд, на депутатите от 25-то Народно събрание. Мотивът - "липса на доказателства". Втори състав на Народния съд осъжда общо 67 народни представители, приели от 1940 до 1944 г. фашистките закони в България и присъединяването й към оста на Третия райх, както и 10 бивши министри. Обвиняеми по процеса са общо 134 души. Сред оневинените през 1996 г. е дори Александър Цанков - осъден задочно на смърт, един от главните виновници за избиването на хиляди комунисти и земеделци през 1923-1925 г., Иван Русев - осъден на смърт, бивш министър на вътрешните работи, Константин Партов, осъден на смърт, бивш министър на правосъдието, Христо Калфов - осъден на смърт, бивш министър на външните работи и изповеданията, Тодор Кожухаров, осъден на смърт, бивш министър...

 Из решение щ243 от 12.04.1996 г., по н. д. N: 707/95 г., II н.о.,

Докладчик съдията Румен Ненков

 Наредбата закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане България в световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея (ДВ, бр. 219/1944 г.; изм. и доп., бр. 97/1946 г.) представлява социален наказателен закон, приложим към определена категория граждани - "бивши министри, народни представители от 25 Обикновено народно събрание, други граждански и военни лица".
Същата не изключва субсидиарното действие на нормите от общата част на материалния наказателен закон. При обсъждане на защитните позиции на лицата, обвинени, че са извършили умишлени деяния по чл. 2 от наредбата, е следвало да бъдат съобразявани оневиняващите основания като "случайно деяние", "изпълнение на закон или служебна заповед, която не налага очевидно престъпление", "неизбежна отбрана" и "крайна необходимост"...
С присъда от 1.02.1945 г., постановена в гр. София по наказателно дело щ2/1944 г. на Народния съд, втори състав, 126 души народни представители от 25 Обикновено народно събрание са признати за виновни в това, че "за времето от 1.01. 1941 г. до 9.09.1944 г. в пределите на България са изложили сигурността на държавата - и поставили в опасност народните интереси, като са одобрили сключването на международни договори с воюващи държави и решение за обявяване на война и водене на война, одобрили са действия, нарушаващи обявения неутралитет към СССР и с това са отегчили международното положение на България, поощрили са убийства, тежки телесни повреди, палежи, грабежи, обири и изтезания във връзка с водената външна и вътрешна политика на правителството и гонения срещу евреите като за провеждането на горните деяния са допринесли дейно и съществено със своите действия, писания и слово", поради което са осъдени както следва...
Главният прокурор (Иван Татарчев - б.а) е направил пред Върховния съд предложение за отмяна по реда на надзора на така постановената присъда в осъдителната й част. В предложението се развива довод за явна необоснованост на изводите и заключенията на Народния съд относно обективната и субективната страна на инкриминираните деяния. Поддържа се искане за отмяна на влязлата в сила присъда и признаването на осъдените лица за невинни да са извършили престъпни деяния по чл. 2 от Наредбата закон за Народния съд.
Върховният съд, второ наказателно отделение, като обсъди внесеното предложение и след цялостна проверка на данните по делото, констатира следното:

1. По въпрос за съотношението между Наредбата закон за Народния съд и действащите към момента на прилагането й Конституция и общи наказателни закони:
Наредбата закон за съдене от Народен съд виновниците, е издаден на основание чл. 47 от тогава действащата Конституция на българското царство от 1879 г. Без всякакво съмнение наредбата представлява специален наказателен закон, приложим към определена категория граждани (бивши министри, народни представители от 25 Обикновено народно събрание, други граждански или военни лица). С нея се създават нови материално-правни наказателни норми, въздигащи в престъпления деяния, които не са били обявени за престъпни в момент на осъществяването им. За разглеждането на делата е учреден специален орган - Народен съд, като е определен начин на формирането му и са посочени някои специфични процедурни правила, които е длъжен да спазва.

2. По въпрос за допустимостта на надзорната проверка:
С актовете на наказателно правосъдие се засягат най-насъщните граждански и политически права на личността, включително и правото на живот, правото на физическа и икономическа свобода и т. н.
Ето защо чл. 350 НПК предоставя безсрочно на всички осъдени възможността да се обърнат към Върховния съд, който от своя страна е длъжен да направи проверка на законосъобразността на постановената срещу тях влязла в сила присъда. В интерес на обществото и с оглед на общоприетото разбиране за справедливост и морал след смъртта на осъдените това тяхно право може да бъде упражнено от главния прокурор на републиката. С други думи, производството за преглед по реда на надзорa пред Върховния съд дава възможност несправедливостта на един съдебен акт да бъде разкрита без ограничение във времето, изтекло след влизането му в сила. Както вече беше посочено по-горе, макар и специфичен по формиране и състав, учреденият през 1944 г. Народен съд е представлявал специален орган на държавното правосъдие, не изключителен съд по смисъл на чл. 73, ал. 2 от тогава действащата Конституция на българското царство. Именно затова неговите присъди, макар и влизащи в сила със самото им постановяване, по същество са били актове на държавно правосъдие, чиято правилност подлежи на надзорна проверка...
Разбирането, че наказателно-осъдителните присъди на Народния съд, като постановени от изключителен и следователно противоконституционен съд, с извън обхвата на установения от надзорното производство извънреден и извънинстанционен способ за контрол върху законосъобразността на съдебните актове, би приравнило същите към прояви на чист извънсъдебен произвол, но дори и в тази хипотеза засегнатите лица и главният прокурор като защитник на законността не могат да бъдат лишени от правото да установят това.

3. По въпрос за обективната съставомерност на деянията по чл. 2, т. т. 1, 2, 6 и 10 от Наредбата закон за Народния съд, за които е постановена осъдителна присъда:
Както обвинителният акт, така и постановената присъда съдържат една твърде политизирана и едностранчива оценка на близката тогава история на страната. По този начин се създава впечатление, че подсъдимите са обвинени и осъдени въз основа на предубеждението за тяхната колективна вина като участници в сваленото със сила управление на страната. Според надзорния състав на Върховния съд историческите и политическите тези, изложени в мотивите на проверявания съдебен акт, не могат да имат решаващо наказателно-правно значение, поради което не следва да бъдат обсъждани в надзорното решение.
Практическите обстоятелства, послужили за повдигане на обвинение срещу подсъдимите, са изложени в обвинителния акт в 13 пункта, от които само пункт 12 пряко обоснова обвинението по чл. 2, т. 7 от Наредбата закон за Народния съд. Всички останали обвинения са непосредствено свързани с политическата дейност на народните представители. Подсъдимите са давали обяснения по така посочените пунктове на обвинението и в техните рамки са осъществявали защитата си. По същите фактически обвинения са признати за виновни и осъдени с постановената присъда на Народния съд. Ето защо и надзорната проверка трябва да се сведе до отговора на въпросите дали описаните в обвинителния акт деяния от обективна страна покриват състав по чл. 2 от Наредбата закон за Народния съд, дали действително са осъществени от подсъдимите и ако това се потвърди, дали последните са действали виновно. Веднага трябва да се отбележи, че дори и да бяха осъществени от подсъдимите, деянията не покриват обективните признаци на съставите по чл. 2 от Наредбата закон за Народния съд.

4. По въпрос за субективната страна на деянията, за които е постановена осъдителна присъда:
Независимо от обективната несъставомерност на деянията, които според обвинението и състав на Народния съд са осъществявали признаците на чл. 2, т.т. 1, 2, 6 и 10 от Наредбата закон за Народния съд, следва да се отбележи и тяхната субективна несъставомерност. Наредбата представлява специален закон по отношение на общия материален наказателен закон. Въпреки че с нея са инкриминирани деяния, които не са съставлявали престъпления към момента на извършването им, това съвсем не означава, че не е следвало да се изясни налице ли е бил умисъл по смисъла на чл. 40, ал. 1 от НЗ.
Разсъжденията на съда са явно необосновани, защото не са подкрепени от събраните доказателства. Не е случайно обстоятелството, че с обясненията си всички подсъдими по същество са отрекли вината си, като са заявили, че в своите политически решения, именно за такива са били предадени на съд, се ръководили от своето разбиране за интересите на държавата и на народа. Това не е било само голословна декларация, защото е подкрепена от показанията на разпитаните свидетели и събраните документи. Всеки един от подсъдимите е имал своите политически убеждения, които е следвал в дейността си като народен представител. Да се търси отговорност за убеждения би означавало да се приравнят действията на Народния съд с физическа разправа с идеологическите противници на новите властници. Показателно за това, че подсъдимите добросъвестно и добронамерено са изпълнявали функциите си, са редица установени по несъмнен начин обстоятелстваЕ
6. Обобщение:
Крайният резултат от надзорната проверка на влязлата в сила присъда се свежда до констатацията, че по отношение на 124 от общо 126 осъдени лица е налице явна необоснованост на съдебния акт поради обективна и субективна несъставомерност на деянията, описани в обвинителния акт, или поради това, че фактическите положения, приети за установени от съда, очевидно не се подкрепят от доказателствата по делото. В тази му част проверяваният съдебен акт следва да бъде отменен, поради допуснати особено съществени нарушения. Подсъдимите трябва да бъдат признати за невинни и оправдани по предявеното им обвинение.
 


Митинг по време на Народния съд иска жестоки присъди за фашистите убийци


Паметник на кървавия Ванче Михайлов стои в Борисовата градина в София


Богдан Филов в Германия 

Сочна шоколадова торта

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6240205

Сочна шоколадова торта Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Ариана Гранде засега спря европейското си турне

https://www.actualno.com/showbusiness/ariana-grande-zasega-sprja-evropejskoto-si-turne-news_613095.html

Американската певица Ариана Гранде прекъсва своето турне, след атентата в Манчестър, който бе извършен на стадиона „Манчестър Арена“, докато хората излизаха след неин концерт, предаде БГНЕС. „Заради трагичните събития в Манчестър, турнето Dangerous Woman на Ариана Гранд

Джъстин Бийбър се изложи в Ню Йорк (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dzhystin-bijbyr-se-izlozhi-v-niu-iork-video-2025799

Поп звездата Джъстин Бийбър реши да изненада публиката си в Ню Йорк и да изпее латино хита "Despacito" ("Бавно"), но не знаеше и ред от текста.
 
Това показва видеото, което бе публикувано на сайта на таблоида TMZ. На него се вижда ка

Певци от Студио "Сарандев" впечатлиха участниците във фестивала "Славянска прегръдка"

//dariknews.bg/regioni/dobrich/pevci-ot-studio-sarandev-vpechatliha-uchastnicite-vyv-festivala-slavianska-pregrydka-2025801

Стефани Маринова и Александър Петров от Студиото за поп-рок певци „Сарандев“ при Младежки център – Добрич, с вокален педагог Елена Карабельова, представиха няколко емблематични български песни като поздрав към поети от всички славянски държави - участници в Международния фестивал н

"Старозагорски олимпийски надежди" и тази година

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/starozagorski-olimpijski-nadezhdi-i-tazi-godina-2025802

За шеста поредна година Стара Загора е домакин на Детски спортни игри „Старозагорски олимпийски надежди”. Игрите ще се проведат на 27 май и в тях ще вземат участие над 600 деца от 21 спортни клуба от региона.

Събитието е посветено на Международния ден на предизвикателството и Национа

НАТО ще се присъедини към коалицията срещу ИД

//dariknews.bg/novini/sviat/nato-shte-se-prisyedini-kym-koaliciiata-sreshtu-id-2025803

НАТО реши да се присъедини към международната коалиция, оглавявана от САЩ, срещу ислямистката групировка "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, съобщиха дипломатически източници.

През 2018-а започват снимките на "Топ Гън 2"

//dariknews.bg/novini/liubopitno/prez-2018-a-zapochvat-snimkite-na-top-gyn-2-2025805

54-годишният актьор Том Круз потвърди слуховете, че е започната работа по продължението на хитовия екшън "Топ Гън" - 31 години след премиерата на първата му част. Новината стана официална, след като Круз се изпусна в ефира на австралийското телевизионно предаване "

Част от "Аспарухово" без вода

//dariknews.bg/regioni/varna/chast-ot-asparuhovo-bez-voda-2025806

Част от кв.”Аспарухово” ще е без вода за няколко часа, предупреждават от ВиК-Варна.

На сухо от 10,00 до около 14,00 часа ще е жилищен комплекс "Дружба"( руските блокове).
 

Британската полиция задържа още двама в разследването на атентата в Манчестър

//dariknews.bg/novini/sviat/britanskata-policiia-zadyrzha-oshte-dvama-v-razsledvaneto-na-atentata-v-manchestyr-2025800

Британската полиция задържа още двама мъже в рамките на разследването на атентата в Манчестър в понеделник, предадоха ДПА и Ройтерс. Агенциите отбелязват, че с това общият брой на арестуваните във връзка с терористичния акт, при който бяха убити 22 души, достига осем.
 
Единият мъж е

Жълт код за градушки и гръмотевици в 7 области на страната

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhylt-kod-za-gradushki-i-grymotevici-v-7-oblasti-na-stranata-2025798

Над по-голямата част от страната времето днес ще бъде облачно. Ще има валежи, на повече места и по-интензивни с гръмотевици в следобедните часове. Възможно е да се образуват и градушки.
 
Жълт код е о

Православните честват Възнесение Господне - Спасовден

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/25/2976955_pravoslavnite_chestvat_vuznesenie_gospodne_-_spasovden/?ref=rss

Днес е църковният празник Възнесение Господне, или Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден.

Според Новия завет 40 дни след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек. На този ден в подножието на Елеонската планина Христос се въздигнал в небесата.

Празникът се нарича и Спасовден, защото с Христовото възнесение...

Възнесение Господне е, имен ден празнуват...

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/vyznesenie-gospodne-e-imen-den-praznuvat-6069480

40 дни след Великден отбелязваме празника Възнесение Господне, известен още като Спасовден

Kak Rusia iskashe da smeni kirilicata

http://clubz.bg/54305-kak_rusia_iskashe_da_smeni_kirilicata

Защо през 20-те години на миналия век езиците на повечето народи в СССР бяха преведени на латиница, а през 30-те на кирилица? Кой и защо искаше да латинизира руската азбука? Защо много от бившите съветски републики отхвърлиха кирилицата и възможен ли е някога преход на руския език към латинските букви? Отговорите на тези въпроси и още няколко научаваме от разговора с доктора по филология, член-кореспондент на Руската академия на науките, директор на Института по лингвистика на Руската академия на науките Владимир Алпатов, в редакцията на Лента.ру

Болшевишка идея

Идеята за латинизация на руската азбука влиза в руслото на осъзнатата езикова политика на съветската власт в първите години след революцията. В противовес на русификацията, провеждана от царското правителство, новата власт се ангажира за националното развитие на всички народи, населяващи СССР, включително и на техните езици. Но някои народи не разполагат с писмен език, а мюсюлманското население използва арабска писменост, която тогава е сметната за непригодна.

Съветската власт асоциира арабската писменост с религиозната традиция, с Корана. През 20-те години комунистите все още вярват в близката победа на световната революция, която рано или късно трябва да доведе до създаването на един световен език за общуване на трудещите се от различните страни и континенти. Кирилицата не била подходяща за тази цел, доколкото се свързвала с омразния царски строй. Оставала само латиницата, която тогава нямала общо с никакъв конкретен език — често я наричали „азбуката на революцията“.

Съществувал и друг важен аргумент: през 1928 г. дружеската на СССР кемалистка Турция приема латиницата и започва да провежда усилена европеизация във всички сфери на обществения живот. Ето защо на латиница първо са преведени езиците на всички мюсюлмански и будистки народи в СССР, както и на тези, които преди това не са имали писмен език. Латиницата е въведена дори и за якутския език и езика коми, които дотогава използвали кирилицата.

„Територията, завзета от руския език в пределите на Съюза, е остатък от русификаторската дейност на царските мисионери — разпространители на православието – пише в началото на 1930 г. авторът на идеята за преход към латински букви, филологът Николай Феофанович Яковлев. – Територията на руската азбука днес представлява клин, забит между нас и страните, в които е приета латинската азбука. Клин между Октомврийската революция и страните на Западна Европа, където имаме национално-буржоазни азбуки на същата основа. По този начин в етапа на строителство на социализма съществуващата в СССР руска азбука представлява безусловен анахронизъм, вид графическа бариера, разделяща най-многобройната група народи в СССР, както от революционния Изток, така и от трудовите маси и пролетариата на Запад.“

Според проф. Алпатов, сред целите за латинизацията на руския език не е стояла идеята за скъсване със старата културна традиция и затрудняване на достъпа на съветските хора до литературата, издадена преди революцията. На болшевиките им е било важно преодоляването на наследството на религиозната култура и сближаването със световния пролетариат. Забравянето на Пушкин и Толстой не било сред целите им… Все пак Надежда Крупская съставя огромни списъци със забранена дореволюционна литература, която по нейни указания е изземана от библиотеките. Това се случва в началото на 20-те години. Но според професора няма свидетелства, че съветската власт се е стремила към пълен разрив с наследството на руската култура. Болшевиките били много по-непримирими в борбата си с православието, а не с руската класическа литература.

Ленин и латиницата

Защо обаче тези радикални мерки са предложени чак през 1929-1930 г., а не веднага след революцията, когато болшевиките провеждат правописна реформа? Вероятно по-рано просто не им стига времето за толкова мащабна задача. Работата по правописната реформа, осъществена през 1918 г., започва още през 1904-та. Тя била утвърдена от Временното правителство, а съветската власт само я осъществява. В първите години след революцията една от главните задачи е била ликвидацията на неграмотността и създаването на писмености за малките народи на СССР. Затова и редът на руския език идва чак в края на 20-те години.

Народният комисар на просветата Луначарски, горещ привърженик на латинизацията на руската азбука, през януари 1930 г. твърди, че по време на Гражданската война Ленин е говорил за необходимостта от преход към латински букви, но не веднага, а „в по-спокойни времена, когато укрепнем“. Но не са известни други доказателства за тази позиция на Ленин.

Вероятно ако идеята беше предложена още по време на революцията, тя би могла да се осъществи – след като латинизацията е наложена успешно в Турция, нищо не би й попречило и в СССР. В първите години на съветска власт, когато се сменя абсолютно всичко и болшевики решително се стремят да приключат с наследството от миналото, те спокойно биха могли и да се откажат от кирилицата.

Novyj russkij alfavit

Автор на проекта за преминаването на руския език към латиницата бил изтъкнатият съветски лингвист Николай Яковлев – ръководител на Технографическата комисия при Всесъюзния централен комитет за нова азбука (ВЦКНА), съществувал от 1925 до 1937 г. Именно Яковлев (дядо на известната писателка Людмила Петрушевска) и неговите сътрудници се занимавали с непосредственото конструиране на азбуки за безписмените народи на СССР и латинизацията на азбуките на мюсюлманските народи. Независимо от дворянския си произход, той горещо подкрепял и искрено вярвал в идеалите на съветската власт.

Комисия под негово ръководство разработила три варианта за преход на латиница. От научно гледна точка те били добре обмислени и грамотни. Яковлев предлагал буквата „щ“ като обозначаваща два звука да бъде заменена със „sc“. А латинските букви за звуците „ы“ и „й“ да бъдат „y“ и „j“. Буквата „ё“ в началото на думите и след гласна се заменя „jo“, а след съгласна — с „ö“.

От латинизация към кирилизация

Яковлев и Луначарски живеели със старите, идеалистически представи за същността на съветската власт. Сталин бил против латинизацията на руската азбука. Основен приоритет на неговата езикова политика бил всеобщото разпространение на руския език. По настояване на Сталин на заседание на Политбюро на 1 март 1930 г. проектът е отхвърлен.

Освен идеологически и политически основания, имало и чисто обективни съображения. През 1930 г. новият обществен строй вече е укрепнал, а в такава обстановка трудно се рушат традиционни представи и навици. Въпросът за смяна на писмената система, освен политически и културни, има и психологически аспекти: кой бе желал без крайна необходимост или много силна мотивация фактически отново да се учи да чете и пише? Както тогава отбелязали сътрудниците на ВЦКНА,

„Когато се сменя азбука, огромно количество хора стават за известно време неграмотни“.

Освен това, колкото по-голяма е литературата и по-развита писмената традиция на съответния език, толкова по-трудно е за неговите носители да преминат към нова азбука. За малките народи с невисок процент грамотно население това било много по-просто, но за руския език подобна радикална реформа би донесла огромни разходи и проблеми.

Кому пречи кирилицата

След разпада на СССР от кирилица на латиница преминават Молдова, Азербайджан, Узбекистан и Туркмения, а скоро към тях ще се присъедини Казахстан и може би Киргизия. В Азербайджан и бившите съветски република от Средна Азия отказът от кирилицата бе продиктуван от политически съображения. Тази демонстративна крачка преследваше целта за максимално отделяне от ареала на руската култура и сближаване с Турция. Периодически за преход към латински букви се говори и в Украйна. Но по опита например на Узбекистан се вижда, че процесът е сложен и съпроводен с колосални разходи. За да се смени писмеността в условия на почти пълна грамотност на населението, са нужни сериозни основания и политическа воля.

За последен път в Русия призиви съм преминаване на латиница се носеха през 90-те години. Например член-кореспондентът на РАН Сергей Александрович Арутюнов обосноваваше отказа от кирилица с необходимостта да се направи правилен цивилизационен избор. Той писа, че ако „иска да върви в крак с прогресивния свят и да бъда част от Европа, рано или късно Русия ще трябва да избере латиницата“. Тази аргументация много напомня на реториката на Яковлев, само че „световната революция“ и „класовата солидарност на трудещите се“, са заменени от „цивилизация“ и „глобализация“.

Русия, разбира се, едва ли някога ще се откаже от кирилицата. Научни основания за това практически няма, а политически — още по-малко.

Площад Славейков

Юнайтед взе единственото, което му липсва и Аякс не го затрудни

//dariknews.bg/novini/sviat/iunajted-vze-edinstvenoto-koeto-mu-lipsva-i-aiaks-ne-go-zatrudni-2025789

Единственият голям трофей, който липсва във витрината на Манчестър Юнайтед, вече е там. "Червените дяволи" взеха отличието от втория по сила евротурнир - Лига Европа, и вече имат пълен комплект.
 
Това стана във финал, минал под дикто

Отменят европейската премиера на "Жената Чудо"

//dariknews.bg/novini/liubopitno/otmeniat-evropejskata-premiera-na-zhenata-chudo-2025791

"Уорнър Брос" обявиха, че европейската премиера на дългоочакваната лента "Жената чудо" ще бъде отменена заради трагичните събития в Манчестър.
 
Звездите от екранизацията по комиксите на DC Гал Гадо, Крис Пайн и Робин Райт, заедно с режисьора

Директорът на "Славейков" с наградата "Неофит Рилски"

//dariknews.bg/regioni/haskovo/direktoryt-na-slavejkov-s-nagradata-neofit-rilski-2025792

С почетното отличие на Министерството на образованието „Неофит Рилски“ бе наградена Снежана Ангелова- директор на най-голямото димитровградско основно училище „Пенчо Славейков“. Номинира я екипът му. Това е първата персонална награда, която получавам и наистина съм щастлива и удовлетворена, макар ч

Правосллавните християни празнуват Възнесение Господне./Спасовден/

//dariknews.bg/regioni/sliven/pravosllavnite-hristiiani-praznuvat-vyznesenie-gospodne.spasovden-2025790

Спасовден е народното название на християнския празник Възнесение Господне. Чества се 40 дни след Великден и е винаги в последния Велики четвъртък.

Според Новия завет след своето възкресение Исус остава на

Сесия на Общински съвет Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/sesiia-na-obshtinski-syvet-kiustendil-2025795

Минималната и максимална цена на километър пробег и броя на таксиметровите автомобилите  ще гласуват на сесия днес общинските съветници в Кюстендил. Максимално в общината могат да бъдат регистрирани 250 таксита, като проверка на Дарик показа, че в момента в Кюстендил са регистрирани 220.

БК "Сливен баскет" играе на финалите в Държавното първенство по баскетбол

//dariknews.bg/regioni/sliven/bk-sliven-basket-igrae-na-finalite-v-dyrzhavnoto-pyrvenstvo-po-basketbol-2025794

Момчетата от Баскетболен клуб "Сливен баскет" ще се изправят срещу отбора Доростол във финалния турнир на Държавното първенство по баскетбол при 12-годишните.

Мачът ще се играе днес, четвъртък, от 9 часа  във Варна. По-късно, в 15 часа, ще играят срещу Хасково.


Православните християни празнуват Възнесение Господне-Спасовден

//dariknews.bg/regioni/pleven/pravoslavnite-hristiiani-praznuvat-vyznesenie-gospodne-spasovden-2025797

Спасовден е народното название на християнския празник Възнесение Господне. Чества се 40 дни след Великден и е винаги в последния Велики четвъртък.

Според Новия завет след своето възкресение Исус остава на з

"Ботев Пловдив" триумфира с Купата на България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/botev-plovdiv-triumfira-s-kupata-na-bylgariia-2025786

"Ботев Пловдив" достигна по изключително героичен начин до своята трета Купа на България! Във финала през сезон 2016/2017 пловдивчани изстрадаха своя успех с 2:1 над Лудогорец на Националния стадион "Васил Левски".
 
За последно "жълто-черните" бяха в

Жена загина в тежък инцидент на пътя Своге-Томпсън

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhena-zagina-v-tezhyk-incident-na-pytia-svoge-tompsyn-2025788

Тежка катастрофа е станала на пътя София - Ребърково, в участъка Своге - Томпсън, съобщиха от пресцентъра на МВР.
 
Сигналът за катастрофа е постъпил тази сутрин към 6.30 ч. Незабавно към мястото са насочени екипи на полицията и Бърза помощ

Нинова за Путин: Това е неприемливо, сигурно е някакъв сигнал към нас

http://clubz.bg/54304-ninova_za_putin_tova_e_nepriemlivo_sigurno_e_nqkakyv_signal_kym_nas

ПОЛИТИКА Корнелия Нинова 07052016 1

Изявлението на руския президент Владимир Путин, че кирилицата идва от "македонските земи", е изненадващо и неприемливо, заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в ефира на Нова тв тази сутрин.

"През 2015 г. той каза - ние сме много близки, ние им дадохме свобода, те ни дадоха писменост. Това е изненадващо, неприемливо е. България е носителят на това богатство, ние трябва да си го защитим. Сигурно е някакъв сигнал към нас. Не мога да гадая", заяви тя.

Според нея трябва да заявим ясно, че не приемаме подобно нещо, и да призовем Путин да уважава България. Нинова похвали реакцията на външната министърка Екатерина Захариева и премиерът Бойко Борисов вчера:

"Бързо и умерено отговориха, добре отговориха."

Във връзка с критиките на БСП, че сред представителите на Обединените патриоти има хора с фашистки убеждения, водещите питаха лидерката на столетницата дали Сталин е различен от Хитлер.

"Всяко насилие над човешко същество е осъдително. Да не правим исторически разбор", заяви тя.

Виктор Николаев обаче отбеляза често срещаните на събития на БСП портрети на Сталин. 

"Къде сте видели вие портрети на Сталин на БСП? Там участват най-различни хора. Не прекалявайте, не го приписвайте това на БСП. Както казах, разграничаваме се."

Нинова критикува управляващите, че вече втори месец са на власт, но не са започнали работа в парламента, докато БСП внася обещаните в предизборната си програма законопроекти.

"Единствената декларация с консенсус в парламента - за Македония - е по предложение на БСП. Два корупционни скандала са спрени благодарение на нас. Партия, която се готви да управлява, трябва да е готова с 20 закона. Втори месец няма закон", отбеляза тя.

Червената лидерка подчерта, че БСП са внесли и предложения за промени в Гражданския процесуален кодекс и други закони, свързани със съдебната реформа.

Нинова коментира и разсекретяването на стенограмата за КТБ, като отбеляза:

"Смятам, че трябва. Нека да излезе стенограмата, и да разкрие истината, или каквато истина съдържа."

Американски военноморски кораб навлиза във водите на Южнокитайско море

http://pogled.info/svetoven/amerikanski-voennomorski-korab-navliza-vav-vodite-na-yuzhnokitaisko-more.86122

/Поглед.инфо/ Американски военноморски кораб е навлязъл в спорните водите на Южнокитайско море, в близост до риф, чиято собственост Пекин смята за своя, съобщава АФП.

Народът казва: „Те ти, булка, Спасовден“! Днес празнуват хлебарите и сладкарите!

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/narodyt-kazva-te-ti-bulka-spasovden-dnes-praznuvat-hlebarite-i-sladkarite-2025784

Българите казват: „Те ти, булка, Спасовден“. Вярва се, че в нощта срещу Спасовден безплодна жена може да зачене, след като прекара нощта на Росенови ливади. Ако на Спасовден вали дъжд - годината ще е богата, а реколтата - обилна. Д

Британската полиция извърши контролирана експлозия в южната част на Манчестър

//dariknews.bg/novini/sviat/britanskata-policiia-izvyrshi-kontrolirana-eksploziia-v-iuzhnata-chast-na-manchestyr-2025783

Британската полиция съобщи, че в рамките на разследването на атентата в Манчестър е извършила контролирана експлозия при претърсване на адрес в южната част на града, предаде АФП.

В ранните часове тази сутрин извършихме обиск на адрес в квартал "Мос сайд"

Фенове на "Реал" вече могат да са верни на отбора и от отвъдното (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/fenove-na-real-veche-mogat-da-sa-verni-na-otbora-i-ot-otvydnoto-video-2025785

Фенове на "Реал Мадрид" могат да останат верни на отбора си и след смъртта си.

Погребална компания произведе ковчег като мадридския стадион "Сантиаго Бернабеу" с рисунка гравюра на футболния клуб.
 
Производителите, спе

Освободиха задържаната в Манчестър жена без обвинения (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/osvobodiha-zadyrzhanata-v-manchestyr-zhena-bez-obvineniia-video-2025778

Жената, арестувана вчера в Манчестър във връзка с атентата в английския град в понеделник, е била освободена без да й бъдат повдигнати обвинения, предаде Ройтерс, като се позова на местната полиция.
 

“Червените дяволи” посветиха трофея на Манчестър

http://clubz.bg/54303-%E2%80%9Cchervenite_dqvoli%E2%80%9D_posvetiha_trofeq_na_manchestyr

Футболистите на “Манчестър Юнайтед” посветиха трофея от турнира Лига Европа на жертвите и ранените в атентата в залата на техния град по-рано тази седмица.

Снощи “червените дяволи” спечелиха с 2:0 срещу “Аякс” във финала на стадион “Френдс арена” в Стокхолм.

“Станалото нямаше как да не ни повлияе, каза халфът Андер Ерера, който бе обявен за Играч на мача. - Когато научихме новината бяхме ужасени. Молим се за тези хора, те са в мислите ни. Аз лично се надявам на мир в този свят, не на омраза и разделение. Не искам да се случват такива неща. Хората не бива да се делят по религия или цвят на кожата. Посвещаваме тази купа на хората от Манчестър.”

“Ако можех, бих разменил този трофей за животите на загиналите, рече след него в залата за пресконференции треньорът Жозе Моуриньо. - Беше ни трудно да излезем в този финал, защото не бяхме щастливи. Но дойдохме тук, за да си свършим работата и го направихме. Бяхме длъжни.”

Жозе Моуриньо.

Феновете на “Юнайтед” на стадиона носеха плакати и транспаранти, на които пишеше “Давай, “Юнайтед”, направи го за Манчестър”.

“Нека тази купа да е всички хора в Манчестър. Също и за моя баща, който почина наскоро. Станалото в “Манчестър Арена” е страшно, засегна ни. Но ние дойдохме тук, за да играем и да спечелим. Дано не се случват повече такива атентати”, коментира Пол Погба.

Мачът започна с минута мълчание и ръкопляскания, а футболистите на "Юнайтед" играха с черни ленти на своите фланелки.

Египет блокира интернет сайтове, включително този на телевизия "Ал Джазира"

//dariknews.bg/novini/sviat/egipet-blokira-internet-sajtove-vkliuchitelno-tozi-na-televiziia-al-dzhazira-2025780

Египетските власти забраниха 21 уeбсайта, включително основния сайт на катарската телевизия "Ал Джазира" и на телевизия на египетската опозиция, излъчваща от Турция, с аргумента, че "подкрепят тероризма", предадоха АФП и Ройтерс, като се позоваха на местни медии и източници от служ

Хиляди се стекоха в Брюксел за протест срещу Доналд Тръмп (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/hiliadi-se-stekoha-v-briuksel-za-protest-sreshtu-donald-trymp-video-2025782

Американският президентът Доналд Тръмп пристигна вчера в Брюксел на първата си визита в НАТО и ЕС.
 
Докато той бе на среща с членове на белгийското кралско семейство и с правителствени ръководители, в белгийската столица се състоя

Спасовден е!

//dariknews.bg/regioni/shumen/spasovden-e-2025781

Спасовден е народното название на християнския празник Възнесение Господне. Чества се 40 дни след Великден и е винаги в последния Велики четвъртък.

Според Новия завет след своето възкресение Исус остава на земята да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, движейки се

Полицията в Манчестър освободи задържаната жена

//dariknews.bg/novini/sviat/policiiata-v-manchestyr-osvobodi-zadyrzhanata-zhena-2025778

Полицията в Манчестър освободи задържаната вчера жена в кв. "Блекли" без да й повдига обвинения, съобщава Ройтерс.
 
Тя бе шестият задържан във връзка с разследването на терористичното нападение, а арестуваните до момента са общо седем души.
 <

Задействаната в Манчестър бомба е била мощна и сложна

//dariknews.bg/novini/sviat/zadejstvanata-v-manchestyr-bomba-e-bila-moshtna-i-slozhna-2025779

Задействаното от атентатора самоубиец в Манчестър взривно устройство е било мощно и сложно, констатира в. "Ню Йорк таймс", цитиран от АФП, въз основа на снимки на британската полиция.
 
Първоначалният анализ на бомбата на базата на заснети и намерени

Калпакчиев внася точка "анти-ЦУМ" във ВСС

http://clubz.bg/54302-kalpakchiev_vnasq_tochka_anti_cum_vyv_vss

ВСС Калин Калпакчиев(1)

След неуспешния опит на 6-има членове на ВСС да се потърсят обяснения от главния прокурор за срещата му в ЦУМ, днес Калин Калпакчиев опитва нещо друго. Като точка 60 в дневния ред на заседанието на Пленума на ВСС той внася:

"Приемане за запознаване на становище във връзка с етичните правила и стандартите за фактическа и правна оценка при тяхното прилагане при преценката за приемливото поведение на магистратите, включително на висшите представители на съдебната власт."

Казано просто - има ли становище по правилата за "приемливо поведение" на магистратите.

На 12 май Калпакчиев прати до членовете на Висшия съдебен съвет, министъра на правосъдието, Инспектората и Европейската комисия становище, в което постави проблема за приемливото поведение на магистратите, "включително на висшите представители на съдебната власт".

В него той подробно обсъждаше установените факти за срещата на главния прокурор със Сашо Дончев и посредничеството на Георги Гергов, както и тяхната правна оценка.

"Предлагам на членовете на ВСС и министъра на правосъдието да упражнят правомощията си по закон. Становището има за цел да стимулира провеждане на професионална и обществена дискусия  и установяване на етични стандарти, както и подпомагане на съответните държавни институции при осъществяване на техните правомощия", написа съдията.

Предния път желанието на Лозан Панов, Калпакчиев и др. да се пробва нещо като проверка за "ЦУМ-гейт" се разби в пълното бетонно мнозинство в Съвета. Такава беше и съдбата на опитите да се направи етична задълбочена проверка на разговорите от Яневагейт, в които също - според вносителите - има достатъчно данни за търговия с влияние и нерегламентирани контакти от страна на главния прокурор.

Междувременно войната между Сотир Цацаров и Лозан Панов навлезе в нова фаза, след като главният прокурор направи истински медиен демарш миналия уикенд. Именно при поредицата от интервюта той заяви, че срещата му нямало как да е нерегламентирана, "защото регламент просто няма".

Това пък бе предшествано от посещението на Панов в МС, където той заговори за "дълбочина" на съдебната реформа и призова политическите сили отново да сложат на масата темата за конституционни промени, касаещи безконтролността на прокуратурата.

Меркел иска разговор с Ердоган в Брюксел

http://clubz.bg/54301-merkel_iska_razgovor_s_erdogan_v_bryuksel

Германският канцлер Ангела Меркел се надява, че ще успее да обсъди с турския президент Реджеп Тайип Ердоган разногласията между двете страни на срещата на върха на НАТО в Брюксел, предаде БТА.

"Много е възможно да има среща с турския президент Ердоган в кулоарите на срещата на върха", каза правителственият говорител Щефен Зайберт на пресконференция в Берлин.

Ако такъв разговор на четири очи бъде потвърден, "естествено, има голям брой актуални теми, които канцлерката би искала да засегне", включително "правото на германски депутати да посетят нашите войници", каза Зайберт.

Без да даде официално обяснение, Анкара забрани миналата седмица на германски депутати да отидат в турската база Инджирлик, където са разположени германски военни за участие в операцията на международната коалиция срещу "Ислямска държава".

Германия подозира, че Турция иска да я накаже, защото е уважила молбите на турски военни за политическо убежище при чистките след неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през юли 2016 г. 

Ако има среща, каза Зайберт, "ще бъде засегнат и въпросът за вкараните в затвора журналисти", включително кореспондентът с германско и турско гражданство Дениз Юджел и германската журналистка Мешале Толу.

Абитуриентските балове като пуйка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6238673

Абитуриентските балове като пуйкаКакъв е смисълът от тези кервани с висящи хора и подтичващи по дирите им полицаи? Защо въобще продължават тези абитуриентски балове? Едно време, разбирам, събитие е било. Излизаш, пушиш открито за пръв път, пиеш открито за пръв път, танцуваш с класната, вероятно. Елегантен си, няма вече униформа. А сега какво?

Захарова: Връщането на Крим към Русия е най-висша форма на демокрация

http://pogled.info/svetoven/russia/zaharova-vrashtaneto-na-krim-kam-rusiya-e-nai-vissha-forma-na-demokratsiya.86120

/Поглед.инфо/ Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече присъединението на Крим към Русия пример за най-висша демокрация, цитира РТ във вторник (23 май).

Forbes: Докато Белият дом е в хаос, Путин печели

http://pogled.info/svetoven/Forbes-dokato-beliyat-dom-e-v-haos-putin-pecheli.86121

/Поглед.инфо/ Докато позицията на Америка на световната арена е в застой, Русия успешно налага влиянието си по целия европейски континент - от Балтийско море до Балканите.

Защо китовете са толкова големи?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zashto-kitovete-sa-tolkova-golemi-2025772

Науката най-сетне намери отговор на въпроса защо китовете са толкова големи и защо порастват толкова бързо до феноменалните си размери, пише Асошиейтед прес.
 

Минута мълчание във Великобритания за жертвите на атентата в Манчестър

//dariknews.bg/novini/sviat/minuta-mylchanie-vyv-velikobritaniia-za-zhertvite-na-atentata-v-manchestyr-2025771

В четвъртък в цяла Великобритания в 10.00 ч. по Гринуич с минута мълчание ще бъде почетена паметта на 22-мата убити и ще бъде отдадена почит на множеството ранени в атентата в Манчестър, съобщи британското правителство, цитирано от Франс прес.

Брюно Тертре: Свидетели сме на реванша на историята

http://pogled.info/svetoven/bryuno-tertre-svideteli-sme-na-revansha-na-istoriyata.86115

/Поглед.инфо/ "Не знам дали има умерен национализъм… Има ли впрочем умерен ислямизъм? Това ми напомня митичното търсене от 2001 г. насам на “умерени талибани”… Защо не “нацизъм с човешко лице”? Някои идеологии имат такава сила, че са несъвместими с умереността. Особено, когато Божият закон е смятан за по-висш във всяко нещо и по всяко време от човешкия закон".

Кой финансира родината на салафизма, стоящ зад всички атентати в Европа?

http://pogled.info/svetoven/koi-finansira-rodinata-na-salafizma-stoyasht-zad-vsichki-atentati-v-evropa.86116

/Поглед.инфо/ След последния атентат в Манчестър Дахер Ламот попита на страницата си във Фейсбук: "И какво обединява всичко? Идеологията. А коя е тя? Салафизъм/уахабизъм. Коя е родината на тази идеология? Саудитска Арабия. Кой ги финансира?"

ВМС на САЩ: Русия ни е новото предизвикателство за XXI век

http://pogled.info/svetoven/vms-na-sasht-rusiya-ni-e-novoto-predizvikatelstvo-za-XXI-vek.86117

/Поглед.инфо/ Секретарят на американските ВМС Шон Стакли заяви, че новите предизвикателства пред САЩ през XXI век са Русия и Китай, съобщи "Взгляд" в сряда (24 май).

Шойгу: Украйна, Сирия и Корейския полуостров са стратегически важни за РФ

http://pogled.info/svetoven/shoigu-ukraina-siriya-i-koreiskiya-poluostrov-sa-strategicheski-vazhni-za-rf.86118

/Поглед.инфо/ Руският министър на отбраната Сергей Шойгу определи Украйна, Сирия и Корейския полуостров като стратегически важни за Русия региони, предаде RT в сряда (24 май).

Разходите на САЩ за военни нужди са 11 пъти по-големи от тези на РФ

http://pogled.info/svetoven/razhodite-na-sasht-za-voenni-nuzhdi-sa-11-pati-po-golemi-ot-tezi-na-rf.86119

/Поглед.инфо/ Разходите за военни нужди в САЩ превишават с 11 пъти подобните показатели в Русия, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от RT в сряда (24 май).

Затруднено обслужване в общината заради профилактика

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/zatrudneno-obsluzhvane-v-obshtinata-zaradi-profilaktika-2025397

Днес ще бъде затруднено обслужването на граждани в община Пловдив от 9.00 до 12.00 часа в службите, които се намират на площад „Стефан Стамболов“ 1 и площад „Централен“ 1, както и в данъчната служба на ул. „Радецки“.

Причината е прекъсване на интернет връзката заради профилактика, из

Облачно с възможни превалявания

//dariknews.bg/regioni/shumen/oblachno-s-vyzmozhni-prevaliavaniia-2025757

Времето над по-голямата част от страната ще бъде предимно облачно. Ще има валежи, на повече места и по-интензивни с гръмотевици в следобедните часове. Не са изключени и градушки. В източните райони ще се задържи предимно слънчево. Ще духа слаб югоизточен, в Северозападна България до умерен север

Спасовден е: вярва се, че ако вали, реколтата ще е обилна

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/spasovden-e-viarva-se-che-ako-vali-rekoltata-shte-e-obilna-2025768

На 25 май тази година Православната църква чества Възнесение Господне (Спасовден). Празникът се отбелязва четиридесет дни след Великден и се пада в четвъртия ден от седмицата.

Според християнските вярвания след възкресението си Христос остана

Жена е арестувана при разследването за атентата в Манчестър

//dariknews.bg/novini/sviat/zhena-e-arestuvana-pri-razsledvaneto-za-atentata-v-manchestyr-2025777

Полицията в британския град Манчестър съобщи, че е арестувала жена във връзка с атентата в понеделник, при който загинаха 22-ма души, предаде Франс прес. Тя е шестият задържан във връзка с разследването на терористичното нападение, а арестуваните с

НАТО ще използва атентата в Манчестър за намеса в Сирия

http://pogled.info/svetoven/nato-shte-izpolzva-atentata-v-manchestar-za-namesa-v-siriya.86114

/Поглед.инфо/ Терористичният акт в Манчестър показва, че Алиансът трябва да се споразумее с президента на САЩ Доналд Тръмп по време на срещата на високо равнище в Брюксел и да се направи повече за борбата срещу тероризма, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от АФП.

Ирина Флорин и Руслан Мъйнов ще пеят на Фестивала на розата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6240518

Ирина Флорин и Руслан Мъйнов ще пеят на Фестивала на розатаОфициалното откриване на Фестивала на розата тази година ще бъде на 2 юни от 21,00 ч традиционно в Казанлък. Тогава празничен концерт на пл. “Севтополис” ще изнесе певицата Ирина Флорин. Само 2 дни по-късно, на 4 юни, ще пее Руслан Мъйнов заедно с шуменския оркестър “Симфониета”. Техният концерт ще закрие Фестивала на розата.

Украйна се готви да спре железопътните превози към Русия

http://pogled.info/svetoven/ukraina-se-gotvi-da-spre-zhelezopatnite-prevozi-kam-rusiya.86109

/Поглед.инфо/ От 1 юли Украйна възнамерява да преустанови пътническите си железопътни услуги с Русия, съобщава РИА Новости, позовавайки се на публикация във в."Комерсант". Решението е било взето по време на среща на Съвета за национална безопасност и отбрана на Украйна, твърдят източници на ."Комерсант" от правителството там.

Демонстранти палят правителствени сгради в Бразилия

http://pogled.info/svetoven/demonstranti-palyat-pravitelstveni-sgradi-v-braziliya.86110

/Поглед.инфо/ Бразилските власти взеха решение да евакуират всички служители на федералните министерство заради провеждащи се край сградите на ведомствата антиправителствени демонстрации, които прераснаха в безредици. Това съобщи тв каналът „Глобо“.

Джон Кери поощри изучаването на руски език в САЩ

http://pogled.info/svetoven/amerika/dzhon-keri-pooshtri-izuchavaneto-na-ruski-ezik-v-sasht.86111

/Поглед.инфо/ Бившият държавен секретар Джон Сери посъветва американските ученици от Училището по управление “Джон Ф. Кенеди” към „Харвард” да започнат да изучават руски език, ако искат да се докопат до високите етажи на властта, пише „Бостън Глоуб”. Изявлението му бе част от посещението му в елитното училище.

Бомбата от атентата в Манчестър е била сложна и мощна

http://pogled.info/svetoven/evropa/bombata-ot-atentata-v-manchestar-e-bila-slozhna-i-moshtna.86112

/Поглед.инфо/ Бомбата, която бе детонирана в Манчестър в понеделник вечерта и която уби 22 и рани десетки, е била мощна и сложна, сочат снимки от британската полиция.

Христо Мутафчиев и Елена Петрова с любовна връзка в “Ние, нашите и вашите”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6240465

Христо Мутафчиев и Елена Петрова с любовна връзка в “Ние, нашите и вашите”В последните епизоди на романтичната комедия “Ние, нашите и вашите” става ясно, че Христо Мутафчиев в ролята на Марин е започнал война със семейство Иванови заради старата си любов Лили (Елена Петрова). Снимките на новия сериал на Нова тв приключиха тази седмица и последният епизод ще се излъчи днес, 25 май, от 21,00 ч.

Не било буре с барут, а люлка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6238679

Не било буре с барут, а люлкаБългарите заехме и библейската, и еволюционната ниша на сътворението От онзи велик гол на Емил Костадинов знаем, че Господ е българин, а сега се оказа и че първият човек също е българин. С научното откритие от разкопките край Чирпан успяхме да заемем всички ниши на сътворението – и библейската, и еволюционната.

Възможни са още бомбени атентати във Великобритания

http://pogled.info/svetoven/evropa/vazmozhni-sa-oshte-bombeni-atentati-vav-velikobritaniya.86108

/Поглед.инфо/ Британската полиция и службите за сигурност откриха материали за приготвянето на бомби, които могат да бъдат използвани за предстоящи атаки на територията на Великобритания, съобщава вестник "Индипендънт".

Държавна помощ ще се връща с лихви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240300

Държавна помощ ще се връща с лихвиФирми, които са получили неправомерно държавна помощ, да я връщат с лихвите. Такава поправка в закона за държавната помощ предлага за обществено обсъждане финансовото министерство. Контролът над държавните помощи и в земеделието и селските райони вече ще се координира от финансовия министър. Целта е да се осигури изпълнението на решение на

"Нострадамус" в София за първи път

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6240313

"Нострадамус" в София за първи пътСто и двадесет музиканти, певци и танцьори ще се качат на сцената на зала 1 на НДК на 27 май. Толкова голям е екипът, който участва в рок операта “Нострадамус” на Николо Коцев. А утре за първи път постановката ще бъде представена и в палата 2 на Пловдивския панаир. Солисти от България, Швеция и Турция, оркестър,

Балетът на Испания с три спектакъла у нас

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6240307

Балетът на Испания с три спектакъла у нас Националният балет на Испания се връща в България за три спектакъла. Трупата ще танцува на 7 юни в зала 1 на НДК. На 10-и ще бъде в “Булстрад Арена” в Русе и на 14-и в Двореца на културата и спорта във Варна. Освен емблематичното “Болеро” на Равел балетът ще представи и още три постановки в един спектакъл - Ritmos,

Летището в София не било монополист

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240296

Летището в София не било монополист Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила жалбата за злоупотреба с монополно положение на “Суиспорт България” срещу “Летище София”, сочи справка в регистъра на КЗК. Според “Суиспорт” софийският оператор проявявал т.нар. хищническо ценообразуване. То се изразявало в предлагането на услуги на по-ниски цени,

Световни графици и български плакатисти рисуват азбуката

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6240501

Световни графици и български плакатисти рисуват азбукатаМеждународното триенале на сценичния плакат показва серия за буквите. Най-голямата е на Моста на влюбените до НДК - “среща” на плакати, посветени на латиницата и на българската азбука. 12 световноизвестни графици от три континента провокират българските си колеги с рисунки, вдъхновени от буквите. Божидар Икономов, Божидар Йонов,

В Рим ще гледат за десети път наше кино

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6240494

В Рим ще гледат за десети път наше киноПразникът на българското кино в Рим вече порасна и натрупа опит и почитатели въпреки плахия си прощъпалник преди 10 г. На 25 май стартира юбилейното десето издание, което се дирижира от директорката на Българския културен институт в Рим Жана Яковлева. В Дома на киното в парка “Вила Боргезе” в продължение на 4 дни ще дефилира най-доброто и

Връщал се интересът към ваканционни имоти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240280

Връщал се интересът към ваканционни имоти Доходът от такава инвестиция можел да е 6,7% на година Интересът към покупката на ваканционни имоти се завръща, след като през последите години имаше отлив от този пазар, показва анализ на Arco Real Estate. Според агенцията за недвижими имоти българите са основните купувачи. Основната причина за това било понижението на лихвите по депозити,

Убит е Георги Бенковски

https://www.actualno.com/chronicles/ubit-e-georgi-benkovski-news_612725.html

На днешния ден България губи един от най-великите си революционери – Гаврил Груев Хлътев, който остава в историята под името Георги Бенковски. Бенковски е убит след предателство, пронизан от куршума на Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Великият българин е предаден от дядо Вълю и

Карибски пирати: Отмъщението на Салазар

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/05/25/2839401_karibski_pirati_otmushtenieto_na_salazar/?ref=rss


Жанр: Приключенски, Екшън, Комедия
САЩ / 2017
Сценарист: Джей Уолпърт, Тери Росио, Джеф Нейтънсън, Тед Елиът, Стюърт Бийти
Режисьор: Аспен Сандберг, Хоаким Ронинг
В ролите: Орландо Блум, Йън Макшейн, Брентън Туейтс, Хавиер Бардем, Кийт Ричардс, Джефри Ръш, Джони Деп, Мартин Клеба
Продуцент: Джери Брукхаймър
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си роля на безрасъдния и авантюристичен антигерой Джак Спароу. Карибски...

Скенери на НСО и памперси за матурите, 4-те хиляди камери да монтират по селата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6239828

Скенери на НСО и памперси за матурите, 4-те хиляди камери да монтират по селатаПрекалиха с мерките за зрелостниците. В реалния живот трудно се преписва, там няма готови отговори Ще ви снимаме с камери. Ще ви дебнем лично. Ще ви претърсваме при съмнение. Ще пикаете, когато позволим. Чака ви сурово наказание, ако не спазвате правилата. Това ли е посланието на държавата в лицето на Министерството на образованието и науката

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване