Шофьор уби пешеходец и се скри в необитаема къща

https://www.actualno.com/crime/shofior-ubi-peshehodec-i-se-skri-v-neobitaema-kyshta-news_615271.html

Шофьор помете пешеходец в добричкото село Орляк, след което избяга и се скри в необитаема къща в съседно село. Снощи в 21.37 г. на тел. 112 е получен сигнал за блъснат пешеходец. Той е подаден от 40-годишен варненец, който обяснил пред пристигналия на място патрул на РПУ-Тервел, че

Оперно лято на открито - от пещерата Магура до крепостта Баба Вида

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/05/2983512_operno_liato_na_otkrito_-_ot_peshterata_magura_do/?ref=rss


Нов летен оперен фестивал на открито - "Крепост на вековете Баба Вида", ще се проведе между 4 и 13 август във Видин. Освен в едноименната крепост постановки ще има на площада пред Стамбол капия, както и на шлеп на Дунава, съобщи Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

Целта е да се даде нов културен импулс на този край чрез подобни събития, които развиват не само културния живот на града, а и туризма, заяви той.

За фестивала...

Кунева: Няма живот без ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_657379.html

Влизането на България в Шенген трябва да бъде политически приоритет и ще покаже, че държавата ни функционира добре, заяви на форума „Европа отново на път" Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите". Според нея България има възможност по време на председателството на Съвета на Европейския съюз да влияе сериозно върху политиката на Съюза и имаме шансът да покажем, че можем да предлагаме решения. "Ако си изясним как ние българите виждаме Европа, означава че даваме шанс на ЕС. За мен Европейският съюз е единствената форма на живот - за нас като държава, така и за всеки един българин. Това е единственият съюз, който е създаден с цел мир. Изключително е, че можем да председателстваме точно този съюз и да, той може да бъде по-добър и по-динамичен", каза още Кунева. Според нея при кохезинната политика трябва да се говори не само за икономическо или социално изравняване, а за изравняване на качеството на образованието и възможностите в държавите от ЕС.

Иран обвини Тръмп в интрига срещу Арабската коалиция

http://dnes.dir.bg/news/iran-katar-sasht-izbori-2016-25868460

Висш ирански политик заяви, че разногласията между Саудитска Арабия и Катар са следствие от визитата на американския президент Доналд Тръмп в района.

Президентът отказа да разсекрети втората стенограма за КТБ

http://www.cross.bg/plevneliev-rosen-prezidentut-1545186.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев отказа да оповести стенограмата от срещата на президента Росен Плевнелиев във връзка с фалита на КТБ от 14 юли 2017 г., тъй като била класифицирана с гриф „поверително". Главният редактор на сайта „Биволъ" Атанас Чобанов, който е изискал информацията, съобщи, че ще обжалва в съда.„Достъпът до исканата информация е ограничен по смисъла на чл.7 ал. 1 от ЗДОИ (Закона за достъп до обществена информация) и е основание за отказ от предоставянето й. Документът е класифициран", аргументира решението си президентската администрация. Първата стенограма ще бъде разсекретена до края на седмицата. На 21 май президентът Румен Радев се съгласи документът да бъде отворен. Преди това той категорично се противопоставяше. Държавният глава изтъква, че е изпратил писма до всички участници на срещата при предшественика му Росен Плевнелиев в разгара на банковата криза през юли 2014 г. Повечето се съгласиха. Бившият президент Росен Плевнелиев на няколко пъти даде изявления, от които стана ясно, че разсекретяването на стенограмата би повлияло на националната сигурност и би разклатило състоянието на други банки в България.    

Германия изтегля военните си от база ”Инджирлик” в Турция

http://dnes.dir.bg/news/igmar-abriel-injirlik-evlut-avushoglu-metezhat-turtzia-25868459

Германия ще трябва да премести военните си от "Инджирлик", защото Турция не може да осигури достъп на германски депутати до военновъздушната база.

Вратар на седмото небе от класирането на Левски в Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_657375.html

Вратарят Николай Кръстев поздрави своите съотборници за класирането за Лига Европа от Военномедицинска академия. Стражът беше приет в лечебното заведение преди края на драматичния плейоф между "сините" и Верея, който определи и последния български участник в евротурнирите. Левски и старозагорци завършиха 1:1 в редовното време, а "сините" се класираха след изпълнение на дузпи с 10:9, пише bTV. Кръстев обаче беше откаран в болница в края на първото полувреме. Той получи контузия при сблъсък с Иван Бандаловски и беше изкаран от терена с обездвижена глава.  Кръстев получи счупване на скулата, но е в стабилно състояние и след преглед се прибра вкъщи. Той ще бъде на линия за началото на подготовката на "сините" на 13 юни. "Честита победа от спешното във ВМА. Ники е с контузия, но е на седмото небе! Само Левски", написаха от клуба под снимка на вратаря с финансовия директор Красимир Иванов.

Зрелостниците могат да си видят резултатите от матурите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/05/2983647_zrelostnicite_mogat_da_si_vidiat_rezultatite_ot/?ref=rss


Готови са резултатите от майската сесия на държавните зрелостни изпити и зрелостниците вече могат да ги видят, съобщиха от пресцентъра на министерството на образованието.

Проверката става с входящ номер, ЕГН и идентификационен код на адрес: http://zamaturite.bg/rezultati.

Крайната дата за обявяването на резултатите от ДЗИ беше 9 юни. В петък, по-рано от определения срок, бяха обявени и резултатите от националните външни оценявания след 7-и клас по...

Бургасмед: Простреляното с въздушна пушка дете е оперирано успешно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6263529

Бургасмед: Простреляното с въздушна пушка дете е оперирано успешноНа 4-ти срещу 5-ти юни на територията на Спешно отделение на МБАЛ „Бургасмед“ е докарано и прието за лечение 10-годишно момче ранено след инцидент със стрелба в гр. Айтос. Това съобщиха от болницата. Сачмите засягат лявата подбедрица, дясното бедро и дясната раменна става на момчето. То е хоспитализирано по спешност в Отделение по ортопедия и

След разговор на омбудсмана с премиера Борисов държавата отнема концесията на мина „Оброчище“

http://pogled.info/bulgarski/sled-razgovor-na-ombudsmana-s-premiera-borisov-darzhavata-otnema-kontsesiyata-na-mina-obrochishte.86486

/Поглед.инфо/ След проведен разговор на омбудсмана Мая Манолова с премиера Бойко Борисов в събота днес стана ясно, че концесията на мина „Оброчище“ ще бъде спряна за две седмици. Общественият защитник за трети пореден път тази сутрин  отпътува за мината, сезирана от работниците, че техните трудови възнаграждения и ваучери отново не се изплащат. По тази причина, от миналия четвъртък 17 работници останаха под земята, като междувременно четирима излязоха поради влошено здравословно състояние. След разговор днес по телефона с тях, Манолова успя да ги убеди да излязат от галерията. 

Корбин призова Мей да подаде оставка

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-tereza-mey-jihad-jeremi-korbin-brekzit-25868456

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин призова Тереза Мей да подаде оставка заради съкращения в полицията и последвалите атентати във Великобритания.

18 идеи за симпатична трапезария

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6263502

18 идеи за симпатична трапезарияНе всички разполагат с голяма площ у дома, така че да обособят по-обширни кухня и трапезария. Напротив - често се налага те да са буквално на една разстояние. Но това не значи, че дизайнът на къта за хранене трябва да бъде пренебрегван. Всъщност може да се превърне в уютно местенце, на което и храненето и разговорите да са приятни.

Радев все пак ще говори с Лозан Панов за съдебната реформа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6263486

Радев все пак ще говори с Лозан Панов за съдебната реформаПрезидентът Румен Радев ще обсъди продължаването на съдебната реформа с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, предаде БГНЕС. Срещата, която ще се проведе утре на „Дондуков” 2, е по молба на магистрата. Според официалната информация двамата ще обсъдят взаимодействието между властите в страната „с оглед на последните събития в

Нападение с много жертви в Орландо, САЩ

http://www.cross.bg/orlando-zhertvi-politziyata-1545184.html

/КРОСС/ "Много жертви" при стрелба в индустриален район до Орландо в американския щат Флорида, съобщиха от полицията, цитирана от местни медии. От полицията поясниха, че ситуацията е "овладяна". Стрелбата е станала рано тази сутрин източно от града, според вестник Orlando Sentinel. Информацията излиза седмица преди да бъде навършена първата годишнина от клането в нощния клуб Pulse в Орландо, при което бяха убити 49 души - най-кръвопролитното масово убийство в историята на САЩ.      

Младите баскетболисти на Черно море загубиха мача за купата

http://www.moreto.net/novini.php?n=352740

Черно море Тича не успя да спечели купата на страната при 14 годишните момчета, научи Moreto.net. Варненци загубиха финала срещу „Буба баскетбол“ след продължение с 64-68. В редовното време резултатът бе 59-59. В същото време юношите на Черно море Тича не успяха да спечелят бронзовите медали от държавното първенство.

Цветанов след среща с българи от Чикаго: Очаровани са от развитието ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6263478

Цветанов след среща с българи от Чикаго: Очаровани са от развитието ни"Днес в централата на ГЕРБ се срещнах с Емил Хаджиев, синът му Живко Хаджиев и Емил Даскалов, които живеят в Чикаго, САЩ. Емил е в Чикаго вече над 15 години и не се беше връщал в България цели 9 - написа в профила си във Фейсбук председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам. председател на партията Цветан Цветанов.

Публикуваха по-рано резултатите от матурите

http://offnews.bg/news/n_1/n_657381.html

Резултатите от държавните зрелостни изпити вече са факт. Всеки може да провери своя резултат на сайта  http://zamaturite.bg/rezultati,  където трябва да въведе входящия си номер, ЕГН и идентификационен код. Крайната дата за обявяването на резултатите от ДЗИ беше 9 юни 2017 г. В петък, по-рано от определения срок, бяха обявени и резултатите от националните външни оценявания след VII клас по български език и литература и по математика.

Първа присъда за тероризъм у нас - 4 г. за Джон Терориста

http://dnes.dir.bg/news/zatvor-jon-terorista-25868397

Специализираният съд осъди на 4 години затвор 21-годишния Иван Захариев - Джон Терориста, за който се твърди, че се е обучавал за "Ислямска държава" у нас .

Денят в снимки – 5 юни

http://www.dnes.bg/index/2017/06/05/deniat-v-snimki-5-iuni.343312

Рицарски фестивал, африканска мода и футболни емоции

5 странни здравословни трика, които наистина работят

http://offnews.bg/news/n_1/n_657354.html

Много методи за подобряване на здравето са общоизвестни да отслабнете, да ядете по-малко и да се упражнявате повече, да спите по-добре. Други обаче са напълно изненадващи, дори противоположни на популярните. Следните 5 съвета наистина работят, въпреки че звучат объркващо. 1. Пийте кафе за по-качествена дрямка Японско проучване показва, че ако човек приеме около 200 милиграма кофеин и дремне за 20 минути, ще бъде в пъти по-работоспособен след това. Причината е, че кофеинът започва да действа след именно 20 минути. Тогава той отключва вещество на име аденозин, което е отговорно за активността и енергията на мозъка. 2. За да ядете по-малко, яжте повече Приемането на 100-калориен пакет бисквитки или снакс може да изглежда добра идея, но е по-вероятно да ви накара да огладнеете повече, отколкото ако сте изяли нещо по-стабилно. Приемането на малки количества въглехидрати не прави нищо друго освен да увеличи кръвната ви захар и да ви накара да искате повече. Изберете храна с повече калории на порция, тъй като протеините и мазнините ще ви помагат да станете по-бързи и да останете заситени много повече време.  3. Пийте вода, за да не се подувате "Когато се чувствате подути, пиенето на вода звучи така, сякаш ще влоши нещата, но често може да помогне", казва Джеймс Лий, гастроентеролог в болница "Св. Йосиф" в Ориндж, Калифорния. Ако сте на диета с високо съдържание на фибри, тялото ви се нуждае от повече вода, за да работи по-ефективно. Водата се смесва с водоразтворими фибри и ги превръща във вещество, подобно на гел. Това влияе върху подвижността на червата и намалява симптомите на подуване. Пиенето на повече вода също облекчава подуването, причинено от дехидратация. Когато сте дехидратирани, тялото ви се придържа към водата, която има и това предизвиква подуване. 4. Тренирайте, когато сте уморени След дълъг, изтощителен работен ден, упражненията звучат като последното, което бихте искали да направите, но ако опитате, те ще ви заредят с енергия. Умората заедно с настроението и депресията се подобряват след 30-минутна сесия с умерена интензивност. Всичко, което вършим, изисква кислород, така че когато се упражнявате, помагате на кислорода да навлезе качествено в тялото ви. 5. Пишете бележки, за да увеличите паметта Писането на бележки ви дава възможност да отбележите повече материал, но е по-вероятно да запомните тези бележки, ако ги пишете на ръка. Когато пишете на ръка, обработвате много повече информация. Започвате учебния процес, докато слушате лекцията. Продължавате го, като пишете. Освен това, като разглеждате страницата, на която пишете, укрепвате информацията, която вече сте обработили.

Борисов на посещение във Франция и Германия

http://offnews.bg/news/n_1/n_657376.html

Първите международни посещения на премиера Бойко Борисов след встъпването му в длъжност ще са във Франция и Германия, съобщиха от правителствената пресслужба. На 6 юни Борисов ще разговаря в Елисейския дворец с френския президент Еманюел Макрон. По-късно същия ден Борисов ще започне посещението му в Берлин. Той ще се срещне с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер. На 7 юни Борисов ще разговаря и с канцлера Ангела Меркел.  Акценти в официалните разговори са развитието на двустранните отношения и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз. При посещенията си в Германия и Франция премиерът ще бъде придружаван от вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов.

4 години затвор за Джон Терориста, дошъл у нас да се учи да стреля с автомат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6263459

4 години затвор за Джон Терориста, дошъл у нас да се учи да стреля с автомат4 години затвор получи българинът с австралийски паспорт Иван Захариев - Терориста, тъй като дошъл у нас да се учи да стреля с автомат, за да се присъедини към "Ислямска държава". Присъдата прочете съдия Биляна Вранчева. Джон бе признат за виновен за това, че през м.г дошъл в България и започнал да посещава стрелбища и се подготвял за терорист.

Борисов заминава за срещи с Макрон и Меркел

https://www.actualno.com/politics/borisov-zaminava-za-sreshti-s-makron-i-merkel-news_615266.html

Първите международни посещения на министър-председателя Бойко Борисов след встъпването му в длъжност ще са във Франция и Германия. На 6 юни премиерът Борисов ще разговаря в Елисейския дворец с новоизбрания президент на Френската република Еманюел Макрон, съобщи правител

Министърът нареди на здравните инспекции внезапни и безкомпромисни проверки

http://www.mediapool.bg/ministarat-naredi-na-zdravnite-inspektsii-vnezapni-i-bezkompromisni-proverki-news264814.html

Здравният министър Николай Петров разпореди внезапни и безкомпромисни проверки на директорите на 28-те Регионални здравни инспекции на среща в понеделник. Във връзка със стартиращия летен сезон от РЗИ се очаква засилването на контрола на водите (питейни и за къпане), на храните и на шума, както и мониторинг на персонала на обектите с обществено предназначение, като при въпроси от съвместна компетентност здравните инспекции трябва да работят в добра колаборация с другите отговорни институции. ”От вас искаме внезапни проверки, контрол, контрол и пак контрол”, заяви Петров. В дългосрочен план МЗ ще направи анализ на дейността на всяка регионална инспекция, като очаква от директора ѝ да мотивира всеки изразходван лев, каза още министърът. Всеки месец инспекциите ще изготвят доклад до министерството за актуалната ситуация и евентуални проблеми, които могат да възникнат на територията им, стана ясно още на срещата.  

Джон Макенроу коментира сексистките изказвания на Маргарет Корт

https://www.24chasa.bg/sport/article/6263481

Легендата Джон Макенроу коментира в рубриката си „Комисарят на тениса“ по Евроспорт изказването на бившата номер едно Маргарет Корт, че в женския тенис е пълно с лесбийки и разсъждава върху скандала, който тя предизвика със свое изявление против еднополовите бракове. „Самопровъзгласилият се за Комисар на тениса иска да бъде ясно: той е голям

ПСЖ привлече защитник на Реал

http://offnews.bg/news/n_1/n_657378.html

Защитникът на Реал Мадрид Пепе ще продължи кариерата си във френския Пари Сен Жермен. Договорът на родения преди 34 години централен защитник на "белия балет" изтича и той ще излезе без пари на парижани. Португалският национал беше спряган и за Интер Милано, но в крайна сметка е избрал офертата на парижани. "Нерадзурите" му предлагаха договор с годишна заплата от 5 милиона евро. В ПСЖ пък са предложили двугодишен контракт на Пепе, но финансовите параметри не се споделят. Напускането на защитника е изненадващо, тъй като той беше една от опорите в защитата на Реал и минаваше за близък до мегазвездата Кристиано Роналдо. Пепе е част от Реал от лятото на 2007 година.

Европейските индекси се понижават слабо

http://econ.bg/Новини/Европейските-индекси-се-понижават-слабо_l.a_i.743677_at.1.html

В началото на седмицата европейските борси се оцветиха в червено, тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на предсрочните избори във...

Депутатът Йордан Йорданов се срещна с десетки жители на Тервел и Безмер

//dariknews.bg/regioni/dobrich/deputatyt-iordan-iordanov-se-sreshtna-s-desetki-zhiteli-na-tervel-i-bezmer-2028445

Огромен интерес проявиха жителите на Тервел към организирания приемен ден на народния представител от Коалиция “Обединени патриоти” в Осми Добрички многомандатен избирателен район Йордан Йорданов. Десетки тервелчани очакваха депутата, за да поставят въпросите си.
 
Пр

Излязоха резултатите от матурите

//dariknews.bg/regioni/shumen/izliazoha-rezultatite-ot-maturite-2028443

Резултатите от матурите вече са готови, съобщават от Регионално управление на образованието - Шумен. В област Шумен близо 1300 зрелостници бяха подали заявления за явяване на изпита.

Резултатите от Държавните зрелостни изпити могат да се проверят на 

Полиция затвори ГКПП "Капитан Андреево"

//dariknews.bg/regioni/haskovo/policiia-zatvori-gkpp-kapitan-andreevo-2028444

Полиция затвори ГКПП "Капитан Андреево", научи Дарик. Акцията е започнала преди час. Според едни операцията е насочена към пресичане на контрабандата.

Полицейски източници твърдят, че акцията е на отдел „Вътрешна сигурност” на МВР.  
 

Сблъсъци между охрана и мигранти в бежански център в Дрезден

//dariknews.bg/novini/sviat/sblysyci-mezhdu-ohrana-i-migranti-v-bezhanski-centyr-v-drezden-2028446

В бежански център в Дрезден избухнаха сблъсъци между охраната и мигранти и се наложи намеса на полицията за възстановяване на реда, предаде ДПА.

През декември: Б

СМС татко

http://offnews.bg/news/n_1/n_657397.html

Автор: Валентина Вълчева Нали помните онзи образ на Георги Мамалев, на когото все някак така... международно му звънеше телефончето? Общо-взето съм в подобна ситуация, откакто се зададе второто дете. Един месец преди раждането таткото реши, че ролята му на глава на семейство изисква известни жертви в името на финансовата ни стабилност, и отпраши по Европа с някакъв ТИР. И станахме част от статистиката. Волю-неволю, наложи му се да се превърне в онова, което аз наричам месинджър-родител. Може да има и други варианти, но в Северозападна България голяма част от тях не съществуват. Та покрай принудителната раздяла връзката ни мина на…

Свищовски ученик зае първо място в Национален конкурс „Не се гаси туй, що не гасне“

https://www.24chasa.bg/region/article/6263378

Свищовски ученик зае първо място в Национален конкурс „Не се гаси туй, що не гасне“Единадесетокласник от ПГЛПС – Свищов зае първо място в Национален ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне“, организиран от НД Русофили. Съорганизатори на конкурса са МОН, Съюзът на българските журналисти, Синдикатът на българските учители, Националният дворец на децата и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса, съобщиха от общината.

Броят на белгийските джихадисти, които се прибират от фронта, расте

http://www.moreto.net/novini.php?n=352777

В Белгия през април са се завърнали 121 джихадисти, участвали в сражения на "Ислямска държава" (ИД) в Сирия и Ирак, съобщиха местни медии, като се позоваха на данни от министъра на вътрешните работи Ян Ямбон. Близо половината (49) от завърналите се са в затвора, а 67 се намират в района на Брюксел.

Президентът отказва да разсекрети втората стенограма за КТБ

http://frognews.bg/news_135939/Prezidentat-otkazva-da-razsekreti-vtorata-stenograma-za-KTB/

Президентът Румен Радев отказа да оповести стенограмата от срещата на президента Росен Плевнелиев във връзка с фалита на КТБ от 14 юли 2017 г., тъй като била класифицирана с гриф „поверително“. Главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, който е изискал информацията, съобщи, че ще обжалва в съда.

Президентът отказва да разсекрети и втората стенограма за КТБ

http://frognews.bg/news_135939/Prezidentat-otkazva-da-razsekreti-i-vtorata-stenograma-za-KTB/

Президентът Румен Радев отказа да оповести стенограмата от срещата на президента Росен Плевнелиев във връзка с фалита на КТБ от 14 юли 2017 г., тъй като била класифицирана с гриф „поверително“. Главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, който е изискал информацията, съобщи, че ще обжалва в съда.

Президентът няма да разсекрети втората стенограма за КТБ

http://frognews.bg/news_135939/Prezidentat-niama-da-razsekreti-vtorata-stenograma-za-KTB/

Президентът Румен Радев отказа да оповести стенограмата от срещата на президента Росен Плевнелиев във връзка с фалита на КТБ от 14 юли 2017 г., тъй като била класифицирана с гриф „поверително“. Главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, който е изискал информацията, съобщи, че ще обжалва в съда.

Олеиновата киселина може да помогне в борбата с рака на мозъка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6263452

Олеиновата киселина може да помогне в борбата с рака на мозъкаУчени от университета в Единбург са установили, че съставка на зехтина може да предотврати възможността гени, свързани с риск от поява на рак, да функционират на клетъчно ниво, предаде БТА. Олеиновата киселина е основна съставка на зехтина и принадлежи към мастните киселини. За целите на изследването учените са анализирали ефекта от олеиновата

"Бягай, скрий се, кажи". Реакциите на атаката в Лондон може би са спасили живота на хора

http://www.mediapool.bg/byagai-skriy-se-kazhi-reaktsiite-na-atakata-v-london-mozhe-bi-sa-spasili-zhivota-na-hora-news264813.html

Студентът Вашу Тиаги беше излязъл от своето общежитие в събота в Лондон и се бе отправил към близкия бар, за да отпразнува края на лекциите, когато видял обезумели хора да бягат по улицата. Докато трима мъже с големи ножове се придвижвали из района, наръгвайки всекиго по пътя си, полицаи извикали на Тиаги и други да се приберат вътре - заповед, която според него е спасила живота му. "Очевидно те ни дадоха добър съвет", казва той. "Имам голям късмет, че съм тук." Когато в събота вечерта започват да прииждат съобщенията за намушквания с нож в популярния лондонски район на нощни забавления, полицията пуска в "Туитър" предупреждение към хората там да бягат, да се скриват и после да се обадят на властите. Освен това полицаи на мястото викат на минувачите да се разпръснат, което вероятно е спасило живота им, казват експерти. Въпреки че досега стратегията "бягай, скрий се, кажи" (известна в САЩ като "бягай, скрий се, бий се") е помагала за спасяването на човешки живот в определени обстоятелства, някои казват, че тя не е перфектна, особено когато първото инстинктивно решение на жертвата е да застине на място. "Най-доброто, което може да направиш, е да се отдалечиш възможно най-далеч от източника на заплахата", казва Денис Фишбахер-Смит, рисков анализатор и професор в университета в Гласгоу. "Но това не може да бъде универсално решение. То няма да сработва всеки път", добавя той. Нападението в събота се разви за няколко минути. Първо взет под наем ван излиза от пътя и се врязва в пешеходците на натоварения Лондонски мост. Трима мъже с големи ножове изскачат от вана и нападат хора в барове и ресторанти в популярния квартал "Бъроу маркет". Мъжете убиват седем души и раняват петдесетина, преди да бъдат застреляни от полицията. Стратегията "бягай, скрий се, кажи", прокарвана от директорския съвет на Националната полиция в Обединеното кралство казва, че в случай на активна атака, хората първо трябва да избягат на безопасно място. Ако няма къде да отидат, следващата най-добра опция е скриването и барикадирането, ако е възможно. Тогава, когато е безопасно да го направят, жертвите трябва да се обадят на полицията. Франция има същата стратегия и по всички обществени места са окачени постери с указания. Целта й е да убеди хората да бъдат бдителни и да имат правилно поведение в случай на атака, казва Седрик Мишел, председател на Съюза за защита на общинската полиция. Фишбахер-Смит казва, че стратегиите в Европа са доразвит вариант на подхода "бягай, скрий се, бий се" в САЩ, стартирал през 2012 г. в Хюстън, Тексас. "Бягай, скрий се, бий се" е стандартен протокол при ситуация с активен стрелец в САЩ. Той съветва хората да избягат, ако е възможно, да се скрият от погледа му, а ако това не е постижимо и има неминуема заплаха за тях, да опитат да обезвредят стрелеца. Лари Бартън, професор по обществена безопасност в Университета на Централна Флорида, а също инструктор във ФБР по справяне със заплахи, казва, че тази стратегия спасява човешки живот, но хората трябва да вземат решенията бързо. "Колкото повече чакаш и обмисляш [. . .], шансовете ти за оцеляване значително намаляват", казва той. Укриването е по-лесно в училище или офис, където хората познават вътрешността на сградата. Но на улица, стадион или нощен клуб е почти невъзможно да се скриеш. А ако някой избере да се бие, той или тя, трябва да бъде напълно подготвен, казва Бартън. При стрелбата в нощния клуб "Пълс" в Орландо, Флорида, през 2016 г. около четиридесет човека се скриват в тоалетните. Там те стоят часове, докато въоръженият мъж обикаля клуба, а след това са притиснати в ъгъла, когато той влиза в тоалетните и започва да стреля в отделните клетки. Има случаи, в които хората не могат да се защитят с бягане. Много хора са нямали време да избягат, когато миналата година камион се вряза в крайбрежна тълпа в Ница, Франция. Загинаха над 80 човека. Оцелелите скачали от крайбрежната алея на брега долу или изблъсквали своите близки настрана. В изследване, което предстои да бъде публикувано по-късно този месец, Бартън анализира 61 смъртоносни нападения на публични места като зали, нощни клубове, кафенета и други обекти през периода от 2006 до 2016 г. Той установява, че 73 на сто от оцелелите са го постигнали с бягане и не са получили никакви или средни травми като навехнат глезен. Двайсет процента от оцелелите са се укрили, но около една трета от укрилите се са били ранени. Останалите седем на сто са бягали и са се крили, казва той. Но за онези, които са навън и се радват на живота, бягането и криенето може да е по-лесно на думи, отколкото на дело. Жозеф ЛьоДу, професор по невробиология в Нюйоркския университет и ръководител на Института по мозъчни емоции, казва, че човешките същества са еволюционно програмирани да се вцепеняват при опасност и че човек не може да тича, ако е застинал на мястото. "Това от самото начало е нещо като късо съединение на целия призив за действие", казва той. Дийн Мобс, доцент в Калифорнийския технологичен институт, казва, че индивидуалното схващане за ситуацията също може да повлия върху решението на човек да бяга или да застине. Ако някой усеща, че не може да контролира ситуацията или не може да избяга, по-вероятно е да замръзне на място. Освен това хората са склонни да посрещат ужасяващите ситуации с първоначално недоверие, при което забавят своята реакция. Той обаче казва, че след три нападения в Лондон лондончани ще бъдат много месеци наред по-подготвени и навярно ще реагират по-бързо. Един оцелял от атаката в Лондон казал, че е решил да се бие, преди да бяга и да се крие. Главният готвач Флорин Морариу разказа, че той първо замръзнал на място, когато излязъл от пекарната си и видял как двама души мушкат хората с ножове. После, разказва той, решил да се намеси и ударил с щайга по главата единия от нападателите, преди полицаите да му кажат да бяга. "Имаше кола с високоговорител, от който се чуваше "бягай, бягай" и те [полицаите] хвърлиха граната. /.../ и тогава аз побягнах", каза той. После мъжът пуснал двайсетина души да се скрият в пекарната и спуснал щорите. По БТА

Има ли разлика между сънуването при мъжете и при жените?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6263450

Има ли разлика между сънуването при мъжете и при жените?Защо сънуваме? Какво разкриват за нас сънищата ни? През колко фази преминаваме, докато сънуваме? Отговори на тези и още множество други въпроси, свързани с човешкото сънуване, предлага популярната австралийска изследователка на съня Роуз Инсера в международния бестселър „Сънища. Тайните на подсъзнанието” (ИК „Сиела”).

Най-малко пет жертви при стрелба в Орландо

http://www.mediapool.bg/nai-malko-pet-zhertvi-pri-strelba-v-orlando-news264812.html

Най-малко петима души са убити при стрелба в промишлената зона на американския град Орландо, щата Флорида. От полицията съобщиха, че инцидентът не е терористична атака. Става дума за конфликт, свързан със служебни задължения.    В акаунта си в Туитър полицията в Орландо съобщава за "множество жертви" в резултат на стрелбата и уточнява, че ситуацията вече е под контрол, а станалото се разследва като "трагичен случай".   За момента не се посочват подробности за причините и обстоятелствата около стрелбата.   По информация на Си Ен Ен стрелбата е избухнала в административна сграда в промишлената зона в предградие на Орландо.   През юни миналата година нощно гей-заведение в Орландо стана мишена на нападение, при което загинаха 49 души и бяха ранени десетки.    По време на нападението нападателят, който беше американски гражданин от афганистански произход, се обадил на телефон 911 и казал, че е последовател на джихадистката групировка "Ислямска държава".

Жертви при стрелба в Орландо

http://www.mediapool.bg/zhertvi-pri-strelba-v-orlando-news264812.html

Има жертви при стрелба в Орландо, Флорида, съобщи ББС. Нападението е станало в източната част на града в понеделник сутринта. Трагедията се случва седмица преди първата годишнина от кървавото нападение в гей бар в града, когато мъж разстреля 49 души. Очаквайте подробности.

Мокрите сънища на Първанов за "Малък шлем"

http://clubz.bg/54740-mokrite_synishta_na_pyrvanov_za_malyk_shlem

Георги Първанов. Снимка БГНЕС

Първанов говори за нов "малък шлем". Не съм сигурен дали играе бридж, но и там условието да направиш малък шлем са две - силни карти и умение - твое и на партньора ти. Вече се провали с "Големия шлем" и отчаяно търси някаква остатъчна възможност за игра във високите орбити.

Пет минути слава и внимание от Москва. Друго не можете да очаквате от него - нито технологични или иновативни визии за страната, нито призиви за по-плътна и смислена интеграция в ЕС и НАТО. Той си има едно поле - Русия, където се чувства в свои води.

Като предполагам какъв документ е подписан в Петербург от Теменужка Петкова и какво сънува Първанов, си личи, че отдавна не е президент и е загубил усет. 

Той все още си мисли, че големите проекти стават с "политическа воля", с политически гаранции, а не с умения и пари.

Нито АЕЦ "Белене", нито нова версия на "Южен поток" (тръба през България) са възможни без пазарите да оправдаят подобна стъпка. А сигналите оттам са твърде обезкуражаващи.

Става също и по тоталитарния метод - с ангажиране на публичен ресурс, пряко или чрез политически гаранции. Засега разчитат на "Булгартрансгаз", но компанията няма сили сама да се справи нито със структурирането на подобени проекти, нито с управлението, а не на последно място и с финансирането.

Не искам да квалифицирам надеждите за финансиране от ЕС - нулеви са, да не кажа отрицателни.

Малко по-големи са надеждите за "съгласуване" на проектите - новите трасета и усилване на настоящите - на българска, т.е. на ЕС територия, с Европейската комисия - особено на фона на подозренията към Москва и геополитическите планове чрез газови проекти. 

Пък и антимонополното разследване срещу БЕХ и двете държавни газови дружества съвсем не внася оптимизъм и основания за положителен изход. 

Вече веднъж настъпахме мотиката, като обещахме на "Газпром" нещо, което не можем да осигурим. По същия път минават и гръцките компании - правителството отказа да гарантира изпълнение на ангажименти по "осигуряването" на съгласие на ЕК на ДЕПА и "Едисън" (б.р. които подписаха споразумение за сътрудничество по организацията на южния маршрут на доставка на руски газ за Европа).

Няма как да станем газов хъб само с руски газ. Можем само да утвърдим положението си на подконтролна територия на "Газпром" - това, което някои наричаха "Газпромланд".

В нея "Булгаргаз" е филиал на "Газпром", а "Булгартрансгаз" се интересува само от договорите за пренос на "Газекспорт".

Но вероятно на тях не им пука. Затова и скачат срещу настояването на ЕК за преструктуриране на собствеността на "Булгартрансгаз", защото тези естествени монополи са ресурс срещу демокрация, срещу либерализацията и срещу диверсификацията. Играят само в полза на единствения доставчик.

Защото само с доставки на руски газ могат да намерят за себе си някаква роля на посредник - чрез "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". 

Някой много ги е излъгал, че ЕК ще даде "зелена" светлина на подобен проект, докато не докажем, че сме либерализирали пазара си, за да можем да си позволим нови количества газ от "Газпром".

...

* Коментарът на енергийния експерт Илиян Василев за Клуб Z е по повод новината, че енергийната министърка Теменужка Попова и шефът на "Газпром" Алексей Милер в събота подписаха "Пътна карта" за съвместно проучване на разширението на българската газопреносна мрежа.
По-рано днес президентът на България (2002-2012) Георги Първанов иронично поздрави Петкова за т.нар. от него "Малък шлем" - по аналогия с трите договора за руските енергийни проекти, подписани по негово време – „Бургас-Александруполис”, АЕЦ „Белене” и „Южен поток”.

От "Пътната карта" до мокрите сънища на Първанов за "Малък шлем"

http://clubz.bg/54740-ot_pytnata_karta_do_mokrite_synishta_na_pyrvanov_za_malyk_shlem

Георги Първанов. Снимка БГНЕС

Първанов говори за нов "малък шлем". Не съм сигурен дали играе бридж, но и там условието да направиш малък шлем са две - силни карти и умение - твое и на партньора ти. Вече се провали с "Големия шлем" и отчаяно търси някаква остатъчна възможност за игра във високите орбити.

Пет минути слава и внимание от Москва. Друго не можете да очаквате от него - нито технологични или иновативни визии за страната, нито призиви за по-плътна и смислена интеграция в ЕС и НАТО. Той си има едно поле - Русия, където се чувства в свои води.

Като предполагам какъв документ е подписан в Петербург от Теменужка Петкова и какво сънува Първанов, си личи, че отдавна не е президент и е загубил усет. 

Той все още си мисли, че големите проекти стават с "политическа воля", с политически гаранции, а не с умения и пари.

Нито АЕЦ "Белене", нито нова версия на "Южен поток" (тръба през България) са възможни без пазарите да оправдаят подобна стъпка. А сигналите оттам са твърде обезкуражаващи.

Става също и по тоталитарния метод - с ангажиране на публичен ресурс, пряко или чрез политически гаранции. Засега разчитат на "Булгартрансгаз", но компанията няма сили сама да се справи нито със структурирането на подобени проекти, нито с управлението, а не на последно място и с финансирането.

Не искам да квалифицирам надеждите за финансиране от ЕС - нулеви са, да не кажа отрицателни.

Малко по-големи са надеждите за "съгласуване" на проектите - новите трасета и усилване на настоящите - на българска, т.е. на ЕС територия, с Европейската комисия - особено на фона на подозренията към Москва и геополитическите планове чрез газови проекти. 

Пък и антимонополното разследване срещу БЕХ и двете държавни газови дружества съвсем не внася оптимизъм и основания за положителен изход. 

Вече веднъж настъпахме мотиката, като обещахме на "Газпром" нещо, което не можем да осигурим. По същия път минават и гръцките компании - правителството отказа да гарантира изпълнение на ангажименти по "осигуряването" на съгласие на ЕК на ДЕПА и "Едисън" (б.р. които подписаха споразумение за сътрудничество по организацията на южния маршрут на доставка на руски газ за Европа).

Няма как да станем газов хъб само с руски газ. Можем само да утвърдим положението си на подконтролна територия на "Газпром" - това, което някои наричаха "Газпромланд".

В нея "Булгаргаз" е филиал на "Газпром", а "Булгартрансгаз" се интересува само от договорите за пренос на "Газекспорт".

Но вероятно на тях не им пука. Затова и скачат срещу настояването на ЕК за преструктуриране на собствеността на "Булгартрансгаз", защото тези естествени монополи са ресурс срещу демокрация, срещу либерализацията и срещу диверсификацията. Играят само в полза на единствения доставчик.

Защото само с доставки на руски газ могат да намерят за себе си някаква роля на посредник - чрез "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". 

Някой много ги е излъгал, че ЕК ще даде "зелена" светлина на подобен проект, докато не докажем, че сме либерализирали пазара си, за да можем да си позволим нови количества газ от "Газпром".

...

* Коментарът на енергийния експерт Илиян Василев за Клуб Z е по повод новината, че енергийната министърка Теменужка Попова и шефът на "Газпром" Алексей Милер в събота подписаха "Пътна карта" за съвместно проучване на разширението на българската газопреносна мрежа.
По-рано днес президентът на България (2002-2012) Георги Първанов иронично поздрави Петкова за т.нар. от него "Малък шлем" - по аналогия с трите договора за руските енергийни проекти, подписани по негово време – „Бургас-Александруполис”, АЕЦ „Белене” и „Южен поток”.

Стрелба в Орландо, има загинали

http://offnews.bg/news/n_1/n_657377.html

Стрелба в Орландо, Флорида, е довела до смъртта на няколко души.  Това съобщава полицията, цитирана от местни медии, съобщи Би Би Си.  Стрелбата е започнала в източната част на града.  За момента няма точна информация за загиналите и ранените при нападението.  От полицията допълниха, че ситуацията е овладяна. 

Шофьор уби пешеходец и се скри в необитаема къща

http://dnes.dir.bg/news/mvr-dobrich-peshehodetz-25868197

Шофьор помете пешеходец в добричкото село Орляк, след което избяга и се скри в необитаема къща в съседно село.

Борисов: Трябва да спрат войните и това безумие и надпревара по въоръжаване (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6263436

Борисов: Трябва да спрат войните и това безумие и надпревара по въоръжаване (Видео)"Трябва да спрат войните и това безумие и надпревара по въоръжаване. Начинът да се спестят пари и все пак да имаме надеждна охрана в ЕС според мен минава през обща европейска отбрана". Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти. "Така ще има повече възможност за социални, инфрастурктурни и всякакви други проекти.

Радев и Панов ще обсъдят продължаването на съдебната реформа

http://frognews.bg/news_135938/Radev-i-Panov-shte-obsadiat-prodaljavaneto-na-sadebnata-reforma/

Президентът на Република България Румен Радев и председателят на ВКС Лозан Панов ще обсъдят продължаването на съдебната реформа. По молба на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов на 6 юни 2017 г. от 15.00 ч. в сградата на Президентската институция той ще се срещне с президента на Република България Румен Радев.

И Porsche е мамил за вредните емисии?

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/i-porsche-e-mamil-za-vrednite-emisii-6069967

Обект обаче са бензиновите двигатели. Германското транспортно министерство мълчи по въпроса.

Водата във варненския квартал "Аспарухово" е годна за пиене

https://www.24chasa.bg/region/article/6263424

Водата във варненския квартал "Аспарухово" е годна за пиенеВодоснабдяването в района на свлачището в кв. „Аспарухово“ е възстановено и водата е годна за пиене. Това каза инж. Валентин Вълканов, управител на ВиК - Варна, цитиран от "Фокус". Водоподаването между улиците „Детелин войвода“, „Розова долина“, „Дойчин войвода“ и „Джузепе Гарибалди“ е било спряно в неделя поради свлачищни процеси,

Президентът Радев ще се срещне утре с председателя на Върховния касационен съд

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/05/2983634_prezidentut_radev_shte_se_sreshtne_utre_s/?ref=rss

По молба на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов утре президентът Румен Радев ще се срещне с него, съобщиха от пресцентъра на съда.

"Целта на работната среща е двамата да обсъдят взаимодействието между властите в страната с оглед на последните събития в съдебната система, както и евентуални конституционни промени, свързани с функционирането на Република България като правова държава", пише още в съобщението.

Подобна беше и...

Как Тръмп взриви Близкия изток, първи е Катар

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/kak-trymp-vzrivi-blizkiia-iztok-pyrvi-e-katar-6069966

Саудитска Арабия и ОАЕ се очертават като двете остриета, около които ще бъдат изградени новите регионални политики на САЩ

Проверяват обгазения шеф след инцидента с цистерна край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352787

Инспектори чакат собственика на бензиностанция в село Блъсково, който едва не загина със свой служител в празна цистерна, да излезе от болницата, за да го проверят. Животът на мъжа вече е извън опасност и щом се възстанови ще трябва да покаже документацията си, както и да обясни как се е стигнало до инцидента.

Германия търси квалифицирани, а идват хиляди без образование

http://econ.bg/Новини/Германия-търси-квалифицирани-а-идват-хиляди-без-образование_l.a_i.743676_at.1.html

Германия се опитва да привлече специалисти от чужбина. Към страната обаче напират предимно мигранти от Близкия изток или от Югоизточна Европа, които...

В Мелбърн застреляха вероятен ислямист, взел заложничка

http://www.cross.bg/zalozhnichka-suobshti-sytrinta-1545180.html

/КРОСС/ Австралийски полицаи застреляха мъжа, който рано сутринта взе заложничка в жилищна сграда в град Мелбърн, съобщи телевизионният канал АВС (Ей Би Си). При операцията пострадаха трима служители на реда, които са с огнестрелни рани. Жената е освободена и е в безопасност. По-рано в. „Хералд сън" съобщи, че в югоизточния мелбърнския район Брайтън е имало взрив и стрелба, след което неизвестен взел жена за заложничка и се укрил в жилище. Във фоайето на сградата около 4 ч. сутринта е отрит застрелян мъж, който случайно се оказал на местопроизшествието, съобщи зам.-комисарят на полицията в щата Виктория Андрю Крисп. По-рано журналисти от 7-ми канал на телевизията предадоха, че по време на инцидента нападателят им е позвънил и казал, че е симпатизант на „Ислямска държава". Полицията разследва версията за ислямски тероризъм.    

Президентът отказа достъп до стенограма от среща за КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2017/06/05/2983632_prezidentut_otkaza_dostup_do_stenograma_ot_sreshta_za/?ref=rss


Президентът Румен Радев отказа на сайта "Биволъ" достъп до стенограмата от среща при предшественика му Росен Плевнелиев по темата КТБ от 14 юли 2014 година, съобщи "Фейсбук" страницата на изданието. Аргумента на държавния глава е, че тя съдържа информация, която е класифицирана с гриф "Поверително".

Създателите на сайта "Биволъ" посочват, че ще атакуват отказа в съда.
Преди две седмици Румен Радев обяви, че е готов да...

Пешеходец е починал от раните си след като е бил блъснат от кола в Добричко

https://www.24chasa.bg/region/article/6263395

Пешеходец е починал от раните си след като е бил блъснат от кола в ДобричкоПешеходец е починал от раните си след като е бил блъснат от лек автомобил, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Добрич. Снощи, в 21,37 часа, на телефон 112 в ОДМВР Добрич е заявено от гражданин за настъпило ПТП с пешеходец в с.Орляк. На място автопатрул на РУ Тервел установяват, че лицата А.А, на 40 г. от гр. Варна и А.И., от с.

Иван Захариев получи 4 години затвор за подготовка за извършване на атентат

http://www.cross.bg/zahariev-ivan-podgotovka-1545179.html

/КРОСС/ Специализираният наказателен съд постанови присъда от 4 години затвор за Иван Захариев, познат още като българския Джон Джихадиста. Захариев е обвинен в обучение и подготовка за извършване на терористичен атентат. 20-годишният Иван Захариев беше задържан на 20 септември 2016 г. при специализирана акция на ДАНС, ГДБОП и СДВР. Според обвинителния акт през 2013 г. Захариев е пътувал от Сидни до Сирия с желанието да се включи в терористична групировка. Оказал се в база на Свободната сирийска армия, където започнали да го обучават да борави с автомат „Калашников". Не бил приет от нито една бунтовническа организация, тъй като нямал нужната бойна подготовка. Това е първото подобно дело у нас.  

Тръмп поиска Върховния съд спешно да разгледа антиимиграционния му указ

http://www.mediapool.bg/tramp-poiska-varhovniya-sad-speshno-da-razgleda-antiimigratsionniya-mu-ukaz-news264811.html

Американският президент Доналд Тръмп призова Върховния съд на САЩ да разгледа спешно антиимиграционния му указ по отношение на няколко мюсюлмански страни и поиска много по-стриктна негова версия, съобщи Франс прес.   "Министерството на правосъдието трябва да поиска от Върховния съд спешно разглеждане на смекчената забрана за пътувания и да поиска много по-стриктна версия", каза той в "Туитър".   Правителството сезира в четвъртък Върховния съд с искане да върне в сила указа, забраняващ временно на гражданите на шест страни (Иран, Либия, Сомалия, Сирия, Судан и Йемен) да влизат на територията на САЩ.   Федералното правосъдие отхвърли първата версия на този указ, а след това спря и втората версия.   Тръмп разкритикува правосъдното министерство, което според него е трябвало да се придържа към оригиналната версия на неговия указ, "а не към смекчената, политически коректна (версия), която бе внесена във Върховния съд".   "При всички положения ще извършваме крайно стриктни проверки на хората, идващи в САЩ, за да запазим сигурността на страната си. Съдилищата са бавни и политизирани", каза Тръмп.

Турция отнема гражданството на 130 души, сред тях и Гюлен

http://dnes.dir.bg/news/pasport-fethullah-gulen-metezhat-turtzia-25868245

Министерството на вътрешните работи на Турция е обявило началото на процедура за отнемане гражданството на 130 души, сред които и Фетхуллах Гюлен.

Да прочистим червата от 15 кг отрови

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6263394

Да прочистим червата от 15 кг отровиВ червата на всеки има 15 килограма отрови, които водят до тежки заболявания, затова системното им пречистване е от огромно значение. Много хора смятат, че за да пречистят червата и стомашно– чревния тракт, е необходимо да си направят клизма. Тя е неприятна, а и отровите и опасните наслоявания не могат да бъдат изчистени само с нея.

Посещението на Тръмп е предизвикало кризата в Близкия Изток, твърди ирански политик

http://offnews.bg/news/n_1/n_657374.html

Скъсването на дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и Катар е следствие от скорошната визита на американския президент Доналд Тръмп в региона. Това обяви председателят на влиятелната иранска парламентарна комисия по национална сигурност и външна политика Алаедин Боруджерди, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.  Общо седем държави прекъснаха днес отношенията си с Катар по обвинение в подкрепа на терористични организации.  Поради подписването на внушителни оръжейни сделки между саудитците и САЩ при посещението на Тръмп не би било изненадващо, ако има още негативни събития в района, посочи Боруджерди, цитиран от държавната информационна агенция ИРНА. По думите му Вашингтон винаги е водил политика на предизвикване на конфронтация между мюсюлманските страни. "Намесата на чужди страни, особено на САЩ, не може да е решение на регионални проблеми", категоричен е той. Иранското външно министерство призова днес Саудитска Арабия и Катар, както и останалите страни, скъсали отношенията си с Доха, към "откровен диалог" за решаване на разногласията. "Преодоляването на различията между страните в района, включително на сегашните проблеми между Катар и съседките му, е възможно единствено с мирни средства, прозрачен диалог и дипломация", посочи в комюнике говорителят на министерството Бахрам Гасеми. "Изострянето на напрежението не е в интерес на нито една страна в района", добави той.

Божидар Димитров отговаря на "соросоидите" със списък от приоритетни за реставрация крепости

https://www.actualno.com/society/bojidar-dimitrov-otgovarja-na-sorosoidite-sys-spisyk-ot-prioritetni-za-restavracija-kreposti-news_615263.html

"Както е известно, на последното си заседание Министерският съвет отпусна 800 хил. лв. за реставрацията на Голямата базилика в Плиска – най-голямата християнска църква в Европа до ХV век, майка на всички български църкви. В помещенията на манастира около нея е създадена кир

Президентът Радев отказа да разсекрети втората стенограма "КТБ"

http://www.mediapool.bg/prezidentat-radev-otkaza-da-razsekreti-vtorata-stenograma-ktb-news264810.html

Президентът Румен Радев отказа да оповести стенограмата от втората среща за банковата криза, състояла се на 14 юли 2014 г. при предшественика му Росен Плевнелиев. Преди две седмици Радев се съгласи да разсекрети стенограмата от първата среща, проведена на 29 юни 2014 г., след като преди това е противопоставяше. Отказа си да направи същото и с протокола от първата среща той мотивира с това, че е класифициран с гриф "поверително". Главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов, който е изискал информацията, съобщи, че ще обжалва в съда. "Достъпът до исканата информация е ограничен по смисъла на чл.7 ал. 1 от ЗДОИ (Закона за достъп до обществена информация) и е основание за отказ от предоставянето й. Документът е класифициран", аргументира решението си президентската администрация. *Очаквайте подробности

Петрол и газ поскъпват заради кризата около Катар

http://frognews.bg/news_135937/Petrol-i-gaz-poskapvat-zaradi-krizata-okolo-Katar/

Цените на петрола скочиха, след като шест арабски държави скъсаха дипломатическите си отошения с Катар. Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет, Обединените арабски емирства (ОАЕ), а по-късно Либия и Йемен обявиха, че спират въздушния и наземния транспорт към страната. Те обвиниха Катар в подкрепа на террористични групи и поискаха изолация на държавата заради заплахи за националната сигурност,

Сърбия ще опазва кирилицата с глоби и данъчни облекчения

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/05/2983623_surbiia_shte_opazva_kirilicata_s_globi_i_danuchni/?ref=rss


Сръбските власти ще опазват кирилицата с глоби и данъчни облекчения, съобщи в. "Вечерни новости", цитиран от Balkan Insight.

Новите мерки са част от стратегия за културното развитие, обясни министър Владан Вукосавлевич. "Състоянието е сравнително тревожно предимно заради доминиращата употреба на латиницата", казва той и добавя, че младите хора използват латиница заради интернета, телевизията, марките и логата.

Вукосавлевич заяви,...

Турция лишава от гражданство на 130 души, сред които Гюлен

http://www.mediapool.bg/turtsiya-lishava-ot-grazhdanstvo-na-130-dushi-sred-koito-gyulen-news264809.html

Турските власти са започнали процедура за лишаване от гражданство на 130 души, сред които са мюсюлманският проповедник Фетхуллах Гюлен и редица депутати от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), съобщи в понеделник турското министерство на вътрешните работи. По данни на в. "Хюриет дейли нюз" всичките 130 души ще загубят турското си гражданство, ако не се върнат в страната в рамките на три месеца. Според турските власти Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Гюлен стои зад опита за преврат в Турция през юли м.г.

Дневен хороскоп за 6 юни

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-6-uni-news_615270.html

Овен През този ден няма да минете между капките. Всеки пропуск ще бъде забелязан, а точно сега нямате нужда от такава слава. Бъдете сигурни, че след всяко ваше действие под лупа. Телец Хубаво е да сте малко по-отворени и доверчиви. Това не винаги води до изключителна болка и

Борисов: Пълним си газовата кошничка и чакаме

http://dnes.dir.bg/news/gaz-aetz-belene-krajat-zhen-potok-kabinet-borisov-3-25868246

АЕЦ Белене може да се осъществи само като приватизационен проект. България ще продължи да набира газ от всички възможни източници, за да заработи газовият хъб.

Балчиклия изгоря с над 8 хиляди лева

//dariknews.bg/regioni/dobrich/balchikliia-izgoria-s-nad-8-hiliadi-leva-2028440

Телефонни измамници отмъкнаха 8280 лева от жител на Балчик на 4 юни, съобщиха от полицията. На домашния му телефон около обяд се обадил мъж, който заявил, че е инспектор от полицията и е необходима помощ за залавяне на измамници.

Балчиклията събрал наличната в дома си сума, сложил я

Пешеходец загина, блъснат от кола и зарязан на пътя

//dariknews.bg/novini/bylgariia/peshehodec-zagina-blysnat-ot-kola-i-zariazan-na-pytia-2028441

Пътно произшествие е взело жертва в тервелското село Орляк снощи, съобщиха от полицията. Двама души - единият на 40 години от Варна, а другият от шуменското село Тъкач вървели по улица в Орляк. Били застигнати от лек автомобил, който блъснал мъжа от Тъкач.<

Тръмп критикува кмета на Лондон

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-kritikuva-kmeta-na-london-2028442

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново разкритикува кмета на Лондон Садик Хан, като нарече изказванията му по повод атентата в събота "жалки", предаде ДПА.
 

На Световния ден на околната среда РИОСВ – Велико Търново отчита работата си от началото на годината

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/na-svetovniia-den-na-okolnata-sreda-riosv-veliko-tyrnovo-otchita-rabotata-si-ot-nachaloto-na-godinata-2028352

РИОСВ Велико Търново подготви информация за своята дейност в периода януари - май 2017 г. Милка Асенова, експерт "Вртъзки с обществеността в екоинспекцията отбеляза, че поводът е Световния ден на околната среда – 5 юни, на който се акцентира върху грижата за опазването на природа

Гърция пуска за продажба енергийни и ВиК-фирми

http://www.mediapool.bg/gartsiya-puska-za-prodazhba-energiyni-i-vik-firmi-news264808.html

Гърция се готви да пусне на търгове водоснабдителни и енергийни компании в следващите месеци, съобщава в. "Та неа" ,цитиран от БТА. Разпродажбите се оценяват като тест за издръжливостта и оставането на власт на правителството, но и за възстановяване на доверието и привличане на чуждестранните инвеститори към страната, коментира изданието. Ускорената приватизация е част от споразумението на Гърция с нейните кредиторите, а във връзка с нея гръцката агенция за приватизация ТАИПЕД за тази година работи по седем търга за разпродажба на дялове от държавни компании. По-специално на 17 на сто от Националната електрическа компания (ДЕИ), 11 на сто от водоснабдителната компания (ЕВДАП), 23 на сто от солунската ВиК (ЕВАТ), 5 на сто от телекома ОТЕ, 65 на сто от газовата компания ДЕПА, 35 на сто от нефтената ЕЛПЕ и 30 на сто от международното летище Венизелос. За газопреносния оператор ДЕСФА е набелязана процедура за приватизация на 66 на сто от компанията, а останалите 34 на сто ще бъдат запазени за гръцката държава. Приватизирани ще бъдат още яхтени пристанища и лигнитни централи. Приходите от приватизацията се очаква да възлязат на 2.3 млрд. евро през 2018 г. По линия на договореностите с кредиторите Гърция наскоро продаде на търг на германо-гръцко-френско-китайски консорциум 67 процента от акциите на пристанище Солун срещу 1.1 млрд. евро.

Откриват кът за съзерцание по холандски модел на Крайбрежната алея във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352775

Съвсем скоро на Крайбрежната алея във Варна ще има нов Кът за съзерцание, който ще е достъпен за всички жители и гости на града. Той ще се намира в пространството, което се оформя между дискотека „Час Пик" и възродения Снек-бар „Фар", съобщи за Moreto.

"Внезапни проверки, контрол, контрол и пак контрол"- нареди здравният министър за летния сезон

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/06/05/2983622_vnezapni_proverki_kontrol_kontrol_i_pak_kontrol-/?ref=rss


"От вас искаме внезапни проверки, контрол, контрол и пак контрол". С тези думи министърът на здравеопазването проф. Николай Петров инструктира директорите на всички регионални здравни инспекции в страната какво да правят през предстоящия летен сезон.

Цялото ръководство на министерството, както и главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, се срещнаха с директорите на регионалните звена, за да се подготвят за лятото и опасностите от инфекциозни...

Президентът се среща с Лозан Панов, обсъждат съдебната реформа

https://www.actualno.com/society/prezidentyt-se-sreshta-s-lozan-panov-obsyjdat-sydebnata-reforma-news_615261.html

Президентът на Република България Румен Радев и председателят на ВКС Лозан Панов ще обсъдят продължаването на съдебната реформа. По молба на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов на 6 юни 2017 г. от 15.00 ч. в сградата на Президентската институция той ще се срещн

Икономисти: България трябва да остане член на реформиран Европейски съюз

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ikonomisti-bylgariia-triabva-da-ostane-chlen-na-reformiran-evropeiski-syiuz-240619/

Десет години след присъединяването ни към блока страната изостава заради дефекти в управлението, смятат учени от БАН

Литва започва да строи ограда по границата си с руската Калининградска област

https://www.24chasa.bg/novini/article/6263383

Литва започва да строи ограда по границата си с руската Калининградска областЛитва започна да строи 45-километрова ограда по границата си с руската Калининградска област, като в граничното село Рамонишкяй днес се състоя церемония по полагането на първия стълб от заграждението, предаде БТА. Литовският министър на вътрешните работи Еймутис Мисюнас обясни, че целта на инициативата е "защита на икономическите интереси на

Община Раковски обяви частично бедствено положение

http://frognews.bg/news_135936/Obshtina-Rakovski-obiavi-chastichno-bedstveno-polojenie/

Със заповед на кмета на Община Раковски Павел Гуджеров е обявено частично бедствено положение за с. Шишманци. Причината е пожарът възникнал на 2 юни в цеха за събиране на пластмасови отпадъци, разположен на територията на бившия завод за стоманолеене, в непосредствена близост до екозавода за третиране на битови отпадъци.

Помощта за застраховане на зеленчуковите градини може да се вдигне с половин милион лева

http://econ.bg/Новини/Помощта-за-застраховане-на-зеленчуковите-градини-може-да-се-вдигне-с-половин-милион-лева_l.a_i.743675_at.1.html

На първи юни ръководството на Асоциация „Български пипер“ е поискало от министерството на земеделието държавната помощ за застраховка на продукцията...

Серхио Рамос е осмият капитан, вдигал КЕШ в две поредни години

https://www.24chasa.bg/sport/article/6263387

Серхио Рамос е осмият капитан, вдигал КЕШ в две поредни годиниМиналата събота "Реал" (Мадрид) спечели Шампионската лига за втора поредна година след победа над "Ювентус" с 4-1. След това постижение на "белия балет" Серхио Рамос влезе в историята. Централният защитник влезе в списъка с капитани, вдигали купата в два последователни сезона. Серхио Рамос пристигна в клуба през 2005 година и носи капитанската

Първите посещения зад граница на премиера Борисов ще бъдат във Франция и Германия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/05/2983619_purvite_poseshteniia_zad_granica_na_premiera_borisov/?ref=rss


Първите международни посещения на Бойко Борисов след встъпването му в третия му премиерски мандат ще бъдат във Франция и Германия, съобщи правителствената информационна служба.

На 6 юни Борисов ще разговаря в Елисейския дворец с новоизбрания президент на Франция Еманюел Макрон. По-късно същия ден ще започне официалното посещение на министър-председателя в Берлин, където ще разговаря с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

БСП оспорва пред Конституционния съд закона за училищното образование

http://offnews.bg/news/n_1/n_657370.html

Депутати от парламентарната група на "БСП за България" ще оспорят пред Конституционния съд законосъобразността на Закона за предучилищното и училищното образование, съобщи пресцентърът на социалистическата партия. Законът, който беше обсъждан повече от година, бе обнародван през октомври 2015 г. и вече е в сила. Той замени Закона за народната просвета от 1991 г. и промени основно структурата на средното училище, например основното образование се изтегли до VII клас (преди то свършваше в VIII клас), а в гимназията се създадоха две степени. Първата е задължителна и е до X клас (16 г.), която завършва с изпит и ако ученикът желае, може да приключи средното си образование тогава и да вземе диплома, която обаче не му дава право да кандидатства в университет. Втората не е задължителна, продължава до 12-и клас, а дипломата им дава право да следват. Тази степен завършва с полагането на държавни зрелостни изпити, а оценките от тях могат да се използват от тях като вход за ВУЗ. Кандидат-студентите могат да изберат друг вариант - да се явят на университетските приемни изпити. Според БСП целият закон е "кух", но един от особено конфликтните моменти, които ще бъдат оспорени, е държавното финансиране за частните училища и детски градини. В закона бе възприета философията, че държавата дължи издръжка на учениците в задължителната училищна възраст (до 16 г.) Отвъд издръжката родителите може да плащат за "екстри" в частните училища, например транспорт, допълнителни зелени училища, допълнителни занимания по спорт, по-добри условия. Законът ще бъде внесен в КС утре в 11 ч. от бившия министър на образованието и зам.-председател на Комисията по образование в Народното събрание Анелия Клисарова и депутатите Стоян Мирчев, Ирена Анастасова, Николай Цонков, Веска Ненчева и Донка Симеонова. Искането за обявяване на текстове за противоконституционни са подписали 71 депутати.

Русия обмисля глоби за синоптици с неверни прогнози

http://www.mediapool.bg/rusiya-obmislya-globi-za-sinoptitsi-s-neverni-prognozi-news264807.html

Руският министър на извънредните ситуации предлага глоби за синоптиците, които не дават точни прогнози. Време е да се изработи алгоритъм на икономическа отговорност на териториалните подразделения на руската хидрометеорологична служба, когато прогнозите им за времето не се потвърждават, е заявил министър Владимир Пучков, цитиран от "Комерсант". Той подчертал, че в тази сфера трябва да действа именно "икономическият механизъм на отговорност на конкретни длъжностни лица, които готвят прогнозите за времето". По-рано властите обещаха да проверят защо не работи системата за оповестяване на гражданите за предстоящи стихийни бедствия и защо Министерството на извънредните ситуации не работи както трябва, в резултат на което московчани не са били предупредени за урагана на 29 май. Жертвите на урагана са 15, а около 200 души пострадаха. Идеята да се глобяват синоптици за неточни прогнози не се предлага за пръв път. През март т.г. в парламента е внесен такъв законопроект. Той предвижда, ако неточността в прогнозата не надхвърля 5 °C , синоптиците да плащат по 3 хиляди рубли, а юридическите лица – до 10 хиляди рубли. Ако грешката е по-голяма от 11 °C, глобата за длъжностни лица да достига 10 хил. рубли, а за юридически – 20 хиляди.

Здравният министър към директорите на РЗИ: Очаквам от вас стриктност и безкомпромисност

http://www.moreto.net/novini.php?n=352785

На среща с директорите на 28-те РЗИ в страната министър проф. Николай Петров, заместник-министрите на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, маг.-фарм. Лидия Нейчева, Светлана Йорданова и Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев очертаха какви са задачите на регионалните структури в краткосрочен план, съобщиха от здравното министерство за Moreto.

Бившият треньор на Георги Миланов може да поеме английския "Хъл"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6263361

Бившият треньор на Георги Миланов може да поеме английския "Хъл"Бившият треньор на Русия и ЦСКА (Москва) Леонид Слуцки може да стане новият мениджър на изпадналия от Висшата лига "Хъл". Руснакът е готов да замени бившия треньор на "тигрите" Маркош Силва, който подаде оставка, за да поеме "Уотфорд". 46-годишният Слуцки живее в Лондон от януари като гост на собственика на "Челси" Роман Абрамович,

Трудният баланс на ЕС между по-тесни връзки с Китай и подкрепа за местния бизнес

http://www.investor.bg/evropa/334/a/trudniiat-balans-na-es-mejdu-po-tesni-vryzki-s-kitai-i-podkrepa-za-mestniia-biznes-240585/

Европейският съюз се опитва да успокои опасенията, че китайските износители ще унищожат базираните в съюза индустрии

Комисарят Макенроу призовава за смяна на името на ключово тенис предаване по Евроспорт

https://www.24chasa.bg/sport/article/6263376

Комисарят Макенроу призовава за смяна на името на ключово тенис предаване по ЕвроспортКомисарят на тениса Джон Макенроу подема кампания за смяна на името на ключовото тенис предаване на Евроспорт „Гейм, сет и Матс“. Целта е предаването бъде преименувано на „Гейм, Шет и Матс“, за да отдаде заслуженото на партньора на Матс Виландер, водещата Барбара Шет. В специален епизод на предаването на комисаря Макенроу,

Бившият ректор на Медицинския университет: Благодарен съм на прокуратурата, че не ме обвинява, че дишам

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/05/2983579_bivshiiat_rektor_na_medicinskiia_universitet/?ref=rss


Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев и бившият главен секретар на висшето училище Алексей Алексеев се изправиха пред съд по обвинения за сключване на неизгодна сделка.

"Аз съм благодарен на прокуратурата, че не ме обвинява, че дишам", заяви Ваньо Митев, цитиран от "Медиапул". "Аз съм оставил този университет със 100 млн. лв. - плюс, не минус. Вдигнал съм четири пъти заплатите и съм обновил цялата база", заяви бившият ректор...

Закриха ЦСКА-София 2

http://offnews.bg/news/n_1/n_657371.html

Гриша Ганчев сложи край на един от проектите си, става ясно от писмо до футболния съюз. С края на сезона ЦСКА-София 2 прекратява съществуването си. Днес ЗС на БФС потвърди, че е депозиран писмен отказ от "червените"за участие в следващото първенство на Югозападна "В" група. Поради това тимът на Пещера няма да бъде изваден от състава на групата. Изпадащите по зоните остават два  - Чепинец Велинград и Велбъжд Кюстендил. Баражите за влизане пък бяха изтеглени днес и изправиха ЦСКА 1948 срещу Брацигово и ФК Кюстендил с Елин Пелин. Срещите са в сряда от 18,00 ч. на стадионите в Самоков и Радомир. Както е известно, ЦСКА-София 2 изпадна от "Б" група. Тимът беше създаден, за да се обиграват таланти от школите на фалиралия ЦСКА и Ловеч. За треньор дойде Светослав Тодоров. Участието му ще бъде запомнено най-вече с писмо от УЕФА за съмнително високи залози на мач срещу Царско село през есента. Вероятно футболистите от ЦСКА-София 2 ще бъдат разпределени точно между Царско село и Литекс. Тимът от Ловеч, който се появи миналото лято след откупуване лиценза на Ботев Луковит, се качи в "Б" група. 

Роналдо фалшифицира снимка от детството си

http://offnews.bg/news/n_1/n_657373.html

Португалската мегазвезда на Реал Мадрид Кристиано Роналдо пусна обработена с фотошоп снимка от детството си в социалните мрежи. На кадъра той е заснет като малчуган на футболното поле, но с екип, на който се вижда логото на Адидас. В обработения кадър Адидас вече е заменен с Nike и има надпис "Това момче знаеше". Роналдо има пожизнен договор с Nike и получава по 24 милиона евро годишно, за да рекламира стоките на американския производител. Според данни на Форбс брандираните публикации на Роналдо в социалните мрежи са донесли близо половин милиард долара приходи на Nike само през 2016 година.

Погромът в Босилеградско: 15-16 май 1917 г. (Част IV)

http://offnews.bg/news/n_1/n_657368.html

На 15 - 16 май 2017 г. се навършиха 100 години откакто Босилеград и Босилеградския край станаха жертва на опожаряване и насилие от страна на Сърбия. На тази дата преди столетие 37 наши сънародници са убити. По този повод тази година българските власти решават да издигнат паметна плоча в чест на загиналите българи. На събитието в Босилеград присъства вицепрезидентът Илияна Йотова, но нито един представител на сръбските власти не уважи откриването на паметника. Гласът на българите в Боселиград - в-к "Глас Пресс", публикува на сайта си подробна информация за събитията от миналия век в града и околностите, която ни напомня защо не трябва да забравяме случилото се през 1917 г. Прочетете четвърта част от историческата поредица на д-р Ангел Джонев в следващите редове. Останалите части от поредицата може да прочетете тук: Първа част Втора част  Трета част Цар Фердинанд още на 18 май 1917 г. е запознат от Министерството на войната с предприетите действия за парализиране на четническото нахлуване. От Вътрешната македоно-одринска революционна организация с тревога посрещат новината. Тодор Александров и Александър Протогеров представят пред ген. Н. Жеков своите виждания за ликвидирането на сръбската въоръжена съпротива. За началник на Моравската военноинспекционна област е назначен полк. Петър Дървингов. Животът в Босилеградско, макар и трудно, започва да се нормализира. Децата се завръщат от Кюстендил, но с едно по-малко. При нещастен случай по време на бягството им в с. Соволяно е убита една ученичка. На 26 май са възстановени занятията в прогимназията. Остават да работят само три преподавателки, а другите три отказват да се върнат. Някои семейства с изгорено имущество напускат и се заселват в Кюстендил. За тях се осигурява всичко необходимо съгласно предписанията на местния комитет за стопански грижи и обществена предвидливост. Извънредно от града са доставени 15 литра газ за пострадалия клон на Българската земеделска банка. Отпуснати са определени артикули и за частни нужди. Кюстендилският комитет няма правомощия в този район, но проявява солидарност „предвид изключителния случай”. В средата на юни в Босилеград е разположен гарнизон от една полурота с личен състав 50 души и взвод конница от 25 души. Силите явно не достигат, защото след месец се установява използването на отпускарите войници за патрулна дейност. Деянието се констатира от командването на Тринадесети пехотен полк. Бойците се връщат от вкъщи с отпаднал дух и изморени от търсенето на сръбски четници. Веднага от Седма Рилска дивизия е сигнализирано на командването на Втора армия с молба практиката да се прекрати и отпуската да се използва за домашни занимания и почивка. Министерският съвет по доклад на премиера на 20 септември 1917 г. взима решение да поиска от Народното събрание отпускането на кредит в размер от 1 мил. лв. „за подпомагането на пострадалото население в Босилеградско от сръбски разбойници”. Назначена е комисия, която включва окръжния управител, неговия заместник, председателя на постоянната комисия, финансовия инспектор на района и всеки общински кмет на засегнато населено място. Тя прави проучване на място и определя обезщетения на обща стойност от 1,7 мил. лв. Сумата се възприема за съмнително висока и се стига до назначаване на втора комисия. В нейния състава влизат като председател Христо Ачев, помощник-инспектор на полицията, и членове – Христо Бояджиев, завеждащ архитектурната служба в Софийски и Кюстендилски окръг, Ненко Савов, член на Кюстендилската окръжна постоянна комисия, и Дойчин Стоилков, представител на Босилеградския общински съвет. Тя ревизира дейността на предходната и установява редица нередности. Оказва се, че за една вещ претендират няколко членове на семейство и е описана и остойностена многократно. Декларира се покъщнина, „каквато днес няма даже и в столицата”. Едно и също лице е записвано по два пъти под различно фамилно име. „Нещо повече, даже скромното босилеградско население се е възмутило от факта, че е имало надпреварване в представянето на безконечни и недействителни описи” – споделя финансовият министър Димитър Тончев. Кабинетът приема твърдата сума от 1 мил. лв. още преди да се произнесе окончателно комисията. Помощта обаче се отпуска след утвърждаване на конкретния размер. Избързва се и парите са преведени „под разписка” поради настъпващата зима. Санкцията на Народното събрание е поискана още през октомври 1917 г., когато е подготвен конкретен законопроект и е съгласуван с царя. Процедурата се забавя и едва в края на януари 1918 г. той е внесен за обсъждане. Принципни забележки по съдържанието на текста не са направени от депутатите. Всички се солидаризират с нещастието на засегнатото население. Дискусията се завърта около злободневните констатации за работата на оценителните комисии. Особено последователен в своята позиция се показва народният представител Никола Сакаров. Още на първото четене той поставя редица въпроси. Съмненията, които споделя, са за размера на обезщетението. Опасенията му са, че част от населението може да не получи полагащите си средства. Разглеждането на точката е отложено за следващо заседание на Парламента, на което да присъства ресорният министър на финансите и премиерът. То е проведено в първия ден на февруари 1918 г. и отново особена активност проявява Н. Сакаров. Поставените въпроси са ориентирани към начина на определянето на общата сума и той настоява да се отпусне още половин милион повече за цялостно обезпечаване на пострадалите. „Аз искам да зная, господа народни представители, когато нас тук ни сезират с един кредит, против който, взет сам по себе си, няма какво да кажем, защото са пострадали бедни хора и държавата трябва да им отиде на помощ, за да могат да живеят, каква е била тая администрация гражданска и военна, която се е намирала в тези места в стара България, когато българските войски са далече на юг в Македония, далеч на запад в Моравско, та да могат сръбските четници да минат през нашите граждански и военни власти, да влязат в Босилеград, що остава още – да влязат, може би, в Главната квартира в Кюстендил? Кой пази оня край? Каква власт има там?” – с притеснение запитва Сакаров. Привежда много данни за пропуски и корупция, които довеждат до печалните резултати. Поставените въпроси разширяват дискутирания проблем, като опозицията използва случая да притисне управляващите с конкретни факти. Министърът на финансите Д. Тончев отговаря за отпуснатия кредит. Той се стреми да не излиза от конкретната проблематика. Именно от неговите думи става ясно за назначаването на две комисии, за нередностите при работата на първата, констатирани от втората и изострили общественото мнение в Босилеградско. Опозицията обаче продължава своя натиск. Включва се депутатът Андрей Ляпчев. Той дава пример с подобно обезщетяване на пострадало население в Харманлийско и Елховско през Междусъюзническата война, но чрез отпуснат заем от Българската земеделска банка. Новата практика да се предоставят пари под формата на безвъзмездна помощ, се възприема от него, но не и раздаването им преди санкцията на Парламента. Финансовият министър защитава спешността с настъпващия зимен сезон. Народният представител от кюстендилската колегия земеделецът Александър Ботев отново подхваща въпроса за причините, довели до проникването на сръбската чета. Заедно със слабостите на администрацията той изтъква сред мотивите отмъщението на сърбите за българските действия, предприети в Поморавието. По конкретната тема за обезщетението освен съгласието си депутатът поставя искане за подвеждането на първата комисия под съдебна отговорност. Нещо, което не се е случило въпреки констатираните нередности. Като поставя под съмнение и дейността на втората, той иска от името на земеделските представители създаването на трета комисия. Тя да обиколи отново селата, но под надзора на избраниците от Кюстендилската колегия. В противоборството се включва Христо Георгиев. Той категорично защитава заключенията на първата комисия, като не отхвърля напълно „допуснати тук-там грешки”. В подкрепа на тезата си привежда специално писмо от местното население, което също се изказва за по-високите обезщетения. Христо Янков подкрепя определената сума от Правителството, с което се солидаризира и Георги Занков. Последният обаче иска да получи отговор за причините, довели до събитията в Босилеградско. Оневиняването на началника на Моравската област ген. В. Кутинчев не възприема като окончателно решение за откриването на виновните. Според депутата те се намират в Главната квартира в Кюстендил. В напрегната обстановка проектозаконът е подложен на гласуване и приет с мнозинство. На първото четене дискусията преминава без предложения за изменение по конкретните текстове. Поправки не са направени в съответната финансова комисия и след едно забавяне от близо месец и половина е внесено отново в пленарната зала. Този път и при второ, и трето четене дискусия въобще не е проведена. Без всякакви изменения правителственият проект е приет за закон на 15 март 1918 г. Последващите процедури го привеждат в изпълнение. Десет месеца след мародерството в Босилеградско отпуснатите безвъзмездни парични обезщетения са окончателно официализирани. Цялата сума е 1 мил. лв. и се раздава авансово още предходната година от специална комисия. Кредитът е осигурен от редовния бюджет на държавата за 1917 г. Узаконено е едно вече отдавна изпълнено деяние. Доколко пострадалото население е удовлетворено, източниците дават пестеливи сведения. Разкритията за надписване на щетите показват познати за хората практики. Опитите за злоупотреби обаче своевременно са парирани. Въпреки отправените критики администрацията успява да ограничи завишаването на загубите. Едва ли подобни нарушения биха се констатирали, ако парите се отпускат под формата на заем. Правителството въвежда нова практика за даване на безвъзмездна помощ. Тя има своето положително значение за пострадалите от Босилеградско. След година началникът на Планинската дивизия ген. Петров в рапорта си споменава значително по-големи материални щети. Той ги определя в рамките на около 2,5 мил. лв., но „по оценка през нормални времена”. В тях влизат и загубите, претърпени от унищожаването на държавното и общинското имущество. Неясна остава окончателната сума на понесените материални щети. Те все пак са възстановими. Непоправимите резултати се измерват с погубените човешки животи. Жертва на терора са предимно мъже от всякаква възраст, разбираемо, по-старите и трудноподвижните са повече. Същият дивизионен началник дава и окончателната цифра – 32 заклани и 2 деца изгорени. Заедно със случайно убитата ученичка тъжният сбор показва 35 души. Той се доближава до резултата от сръбското проникване в Кюстендилското Краище през лятото на 1913 г. Тогава с живота си се прощават над 40 души. Сигурно и в този случай са отмъщавали за някои български престъпления. В затворения кървав кръг Босилеградско, Кюстендилска околия и окръг за трети път попадат под ударите на съседите. Така е през Сръбско-българската и Междусъюзническата война. Първите два пъти агресията е от редовна армия, но третия насилникът е паравоенна формация. По този начин ги възприема и местното население. На запазения паметник в долнолюбатските гробища на Стою Яначков Попов пише „убит от злодейски ръце”, а в горнолюбатските на Рангел Гергинов още по-ясното „мъченически убит от сръбски разбойници”. Мястото на гробовете на жертвите в Босилеград дълго време е наричано от хората „Печанчеви гробища”. Кървавата диря е поизбледняла, но си личи и днес на терена. Тъжно е, но може да се оформи туристически маршрут на злодеянието. Първата световна война завършва с поражение за България. Ньойският диктат наказва Царството с редица териториални корекции. На границата със Сърбия се появяват Западните покрайнини. Те са част от наградата за победата в конфликта. Босилеградско попада в тази политико-географска област. Между 6 и 8 ноември 1920 г. войските на новата балканска държава, най-известна с едно по-сетнешното име Югославия, окупират района. Босилеградският край от Кюстендилското Краище става неизменна част от владението на Белград. С тригодишно изключение през Втората световна война, когато за кратко фактическият български суверенитет е възстановен. Войните оставят значими травми в историята на човечеството. Между народите се отваря огромна пропаст. Все някъде удобно се открива причината за извършване на насилието. Навлиза се в омагьосания кръг на отмъщението, като противникът е обвинен за „подстрекател” или „агресор”. Другата страна действа в „самозащита” и мотивите й, разбира се, са „по-благородни”. Появяват се още кръв, дим и сълзи. И след век от първия световен конфликт тази рана не е зараснала и често се разкървавява. Страстите на Балканите винаги се възпламеняват от подобни факти. Тук опитите за помирение и съвместно почитане на жертвите на човешкото безумие, познати сред някои западни държави, все още не се практикуват. Врагът си остава враг, на полуострова и сега се практикува вендета. Но духовната вендета, насъсквана между народите, е още по-страшна. Тя не се знае кога пак би се изляла като физическа саморазправа. Трябва малък повод и натрупаният взрив избухва. От подобни случаи национално пъстрите Балкани си запазват марката на „барутно буре” в Европа. Дали на хората от Босилеградско е съдено да преживеят поредното си клане?! Или бавното гинене, на което са подложени близо 100 години по-късно, води до очаквания резултат – намаляване на населението, обезбългаряване и обезличаване на района. Хората са осъдени на безпаметност. С изключение на няколко запазени надгробия, които са ням свидетел на злокобния резултат от сръбските убийства и мародерство, други знаци няма. В изобилие са обаче монументите за българските зверства в Поморавието, изграждат се още. „Нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено” – гласи една сентенция. Със собствения си исторически багаж западните ни съседи трябва да влязат в обединена Европа. Както го сторихме и ние, българите. За тази цел трябва да се изгради паметник на жертвите от сръбското клане, извършено на 15 и 16 май 1917 г. в Босилеградско. Паметник, издигнат в центъра на Босилеград, за покаяние и помирение, за съвместно почитане на убитите. Да напомня и предпазва от поредното повторение на историята.

Канят на "виолетово" шоу в Търново за влизането на футболия "Етър" в елита

https://www.24chasa.bg/sport/article/6263336

Канят на "виолетово" шоу  в Търново за влизането на футболия "Етър" в елита"Великотърновци, нека днес, точно в 19,24 ч. посрещнем по шампионски футболистите на Етър! Заповядайте пред сградата на Общината, където ще стартира атрактивно „виолетово” шоу! Ще връчим купата и медалите на отбора, след чиито успехи Велико Търново отново е в елита на родния футбол", написа във фейсбук кметът Даниел Панов.

Култовият софийски клуб "Брилянтин" затвори врати

http://offnews.bg/news/n_1/n_657360.html

Едно от най-култовите столични заведения - "Брилянтин" - затвори врати. Клубът беше открит през 2004 година и беше място, на което се провеждаха не малко ретро партита.  За последен път "Брилянтин" отвори врати на 2-ри и 3-ти юни с прощално парти, с което да приключи поредицата от 13 години работа на клуба.  Ежегодно собствениците на бара организираха две събития - "Love beats" и "Retro beats", в които взимаха участие множество чуждестранни диджеи и изпълнителни. Известен с тематичните си вечери, атмосфера и обзавеждане, "Брилянтин" бе отличен като най-добрата верига нощни заведения за 2010 година - София, Пловдив, Банско и Слънчев бряг и Варна. Заведението затваря по решение на собствениците, коментираха от клуба.

Германия изтегля военните си от турската база Инджирлик

http://www.mediapool.bg/germaniya-izteglya-voennite-si-ot-turskata-baza-indzhirlik-news264806.html

Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел заяви, че Берлин е принуден да изтегли войските си от турската база Инджирлик, съобщиха световните агенции. Германия и Турция не успяха да преодолеят разногласията си във връзка с посещението на германски парламентаристи в авиобазата Инджирлик, затова Берлин ще трябва да изведе своите войници оттам, заяви в Анкара германският първи дипломат Зигмар Габриел след среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу. Габриел каза, че поради вътрешни причини Турция не може да осигури достъп на германски депутати до военновъздушната база в Южна Турция и при това положение Германия ще трябва да премести военните си. Габриел заяви на съвместна пресконференция в Анкара с турския си колега Мевлют Чавушоглу, че германският парламент ще поиска от правителството да намери друга база за германските военни в Инджирлик. Той каза още, че процесът на преместването на военните от Инджирлик ще започне, и добави, че иска това да се случи, без да се влошават отношенията с Турция. Чавушоглу посочи, че германска парламентарна делегация ще може да посети друга база на НАТО в Коня, Централна Турция, но намекна, че засега не е възможно да бъде посетена базата в Инджирлик. В момента е възможно да бъде посетена базата на НАТО в Коня, а не в Инджирлик, каза външният министър на Турция. Впоследствие Чавушоглу добави, че ако условията се нормализират, базата Инджирлик ще може да бъде посетена от германска делегация. Турция забрани наскоро на депутати от Бундестага да посетят 250-те германски военни, разположени във военновъздушната база Инджирлик в Южна Турция. Забраната бе въведена отчасти като отговор на решението на Германия да предостави политическо убежище на турски войници, обвинявани от Анкара за участие в опита за преврат през юли 2016 г.

67 000 къса контрабандни цигари откриха в тайник на кола на ГКПП "Лесово"

https://www.24chasa.bg/region/article/6263355

67 000 къса контрабандни цигари откриха в тайник на кола на ГКПП "Лесово"3350 кутии контрабандни цигари откриха граничните полицаи и митническите служители на ГКПП "Лесово" при проверка на лек автомобил с турска регистрация, който се опитал да избегне щателна проверка, съобщиха от пресцентъра на МВР. Автомобилът, марка „Мерцедес“, пристигнал на граничния пункт на 3 юни, около 23.30 часа, в посока от Турция за България.

В Мелбърн застреляха мъж, взел заложничка

https://www.actualno.com/asia/v-melbyrn-zastreljaha-myj-vzel-zalojnichka-news_615258.html

Австралийски полицаи застреляха мъж, който рано сутринта е взел заложничка в жилищна сграда в град Мелбърн, съобщи телевизионният канал АВС. При операцията пострадаха трима служители на реда, които са с огнестрелни рани. Жената е освободена и е в безопасност. По-рано в. &bdqu

Тийнейджър, имитиращ терорист, е предизвикал паниката в Торино

http://www.mediapool.bg/tiyneidzhar-imitirasht-terorist-e-predizvikal-panikata-v-torino-news264805.html

Масовата паника в събота вечер в Торино, при която различни наранявания получиха над 1500 души, е предизвикана от тийнейджър, имитиращ терорист. Това е официалното заключение на местната полиция, цитирано в понеделник от световните информационни агенции. Както е известно, над 20 000 души наблюдаваха на живо на централния площад "Сан Карло" в Торино финала на Шампионската лига между Ювентус и Реал Мадрид в Кардиф, спечелен от испанците с 4:1. Малко след третия гол на "белия балет" хората истерично се разбягаха блъскайки и тъпчейки се един друг. В изявлението на властите в Торино се казва, че "тълпата и изпаднала в паника и психоза заради страх от терористична атака". Според първоначалните версии паниката бе предизвикана от хвърлена бомбичка, фойерверки или паднала метална конструкция. След като са изгледали видеозаписите от мястото на инцидента, италианските власти са задържали двама младежи. Полицията съобщи, че единият от тях, облечен само с шорти и раница на гърба, е вдигнал високо ръце и е започнал да крещи, че ще взриви бомба, а хората са се разбягали от него във всички посоки. Приятелят на тийнейджъра, разбирайки, че ситуацията излиза от контрол, се е опитал да успокои хората, но вече е било късно. Двамата са обяснили пред властите, че това е било просто една шега и не са очаквали подобен драматичен развой. Италианският сенатор Роберто Калдероли коментира по повод инцидента, че случващото се в Европа в последно време е въздействало силно върху съзнанието на хората и паниката в Торино е потвърждение за това. Малко преди случилото се в Торино, терористи атакуваха в събота вечерта пешеходци на две места в Лондон, убивайки седем и ранявайки близо 50 души.

Тийнейджър, имитиращ терорист, е предизвикала паниката в Торино

http://www.mediapool.bg/tiyneidzhar-imitirasht-terorist-e-predizvikala-panikata-v-torino-news264805.html

Масовата паника в събота вечер в Торино, при която различни наранявания получиха над 1500 души, е предизвикана от тийнейджър, имитиращ терорист. Това е официалното заключение на местната полиция, цитирано в понеделник от световните информационни агенции. Както е известно, над 20 000 души наблюдаваха на живо на централния площад "Сан Карло" в Торино финала на Шампионската лига между Ювентус и Реал Мадрид в Кардиф, спечелен от испанците с 4:1. Малко след третия гол на "белия балет" хората истерично се разбягаха блъскайки и тъпчейки се един друг. В изявлението на властите в Торино се казва, че "тълпата и изпаднала в паника и психоза заради страх от терористична атака". Според първоначалните версии паниката бе предизвикана от хвърлена бомбичка, фойерверки или паднала метална конструкция. След като са изгледали видеозаписите от мястото на инцидента, италианските власти са задържали двама младежи. Полицията съобщи, че единият от тях, облечен само с шорти и раница на гърба, е вдигнал високо ръце и е започнал да крещи, че ще взриви бомба, а хората са се разбягали от него във всички посоки. Приятелят на тийнейджъра, разбирайки, че ситуацията излиза от контрол, се е опитал да успокои хората, но вече е било късно. Двамата са обяснили пред властите, че това е било просто една шега и не са очаквали подобен драматичен развой. Италианският сенатор Роберто Калдероли коментира по повод инцидента, че случващото се в Европа в последно време е въздействало силно върху съзнанието на хората и паниката в Торино е потвърждение за това. Малко преди случилото се в Торино, терористи атакуваха в събота вечерта пешеходци на две места в Лондон, убивайки седем и ранявайки близо 50 души.

Тийнейджъри, имитиращи терористи, са предизвикали паниката в Торино

http://www.mediapool.bg/tiyneidzhari-imitirashti-teroristi-sa-predizvikali-panikata-v-torino-news264805.html

Масовата паника в събота вечер в Торино, при която различни наранявания получиха над 1500 души, е предизвикана от тийнейджъри, имитиращи терористи. Това е официалното заключение на местната полиция, цитирано в понеделник от световните информационни агенции. Както е известно, над 20 000 души наблюдаваха на живо на централния площад "Сан Карло" в Торино финала на Шампионската лига между Ювентус и Реал Мадрид в Кардиф, спечелен от испанците с 4:1. Малко след третия гол на "белия балет" хората истерично се разбягаха блъскайки и тъпчейки се един друг. В изявлението на властите в Торино се казва, че "тълпата и изпаднала в паника и психоза заради страх от терористична атака". Според първоначалните версии паниката бе предизвикана от хвърлена бомбичка, фойерверки или паднала метална конструкция. След като са изгледали видеозаписите от мястото на инцидента, италианските власти са задържали двама младежи. Полицията съобщи, че единият от тях, облечен само с шорти и раница на гърба, е вдигнал високо ръце и е започнал да крещи, че ще взриви бомба, а хората са се разбягали от него във всички посоки. Приятелят на тийнейджъра, разбирайки, че ситуацията излиза от контрол, се е опитал да успокои хората, но вече е било късно. Двамата са обяснили пред властите, че това е било просто една шега и не са очаквали подобен драматичен развой. Италианският сенатор Роберто Калдероли коментира по повод инцидента, че случващото се в Европа в последно време е въздействало силно върху съзнанието на хората и паниката в Торино е потвърждение за това. Малко преди случилото се в Торино, терористи атакуваха в събота вечерта пешеходци на две места в Лондон, убивайки седем и ранявайки близо 50 души.

Огромен клон на дърво се отчупи в Благоевград (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6263359

Огромен клон на дърво се отчупи в Благоевград (снимки)Огромен клон се отчупи от липа в центъра на Благоевград, на ул. "Св. св. Кирил и Методий". Инцидентът стана преди минути и по чудо се размина без пострадали. В този момент на оживеното място не е минавал пешеходец по тротоара, нито пък автомобил на шосето. В града духа силен вятър и клонът е паднал не само заради вятъра, но и заради това,

Ивайло Калфин: Работата по влизането в еврозоната е тук в България, не в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6263351

Ивайло Калфин: Работата по влизането в еврозоната е тук в България, не в Брюксел"Работата по влизането в еврозоната е тук в България, не в Брюксел". Това заяви бившият вицепремиер Ивайло Калфин на дискусия "Европа отново на път". "Правителството трябва да се занимае със собствените си доходи, икономика и положение на обществото. Никое провителство не е измислило начин да влезем в еврозоната.

Проф. Игнатов възстановява сътрудничеството между български и швейцарски лекари във Варна

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6263357

Проф. Игнатов възстановява сътрудничеството между български и швейцарски лекари във ВарнаЕкипи от лекари от психиатричната болница в Лийстал, Швейцария, и психиатричните клиники в УМБАЛ „Св. Марина“ направиха работна среща във Варна. Повод за визитата на швейцарските специалисти бе 25 години от старта на първото международно сътрудничество между двете болници. Ръководителите на екипите – проф.

Предимно слънчево време по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=352773

През нощта над страната ще е предимно ясно и почти тихо. Над Черноморието ще бъде слънчево, с незначителна облачност в сутрешните часове. През деня ще духа слаб югоизточен вятър. Ще е по-топло с максимални температури между 23° и 25°.

Тайланд въвежда задължителни застраховки за туристите

http://econ.bg/Новини/Тайланд-въвежда-задължителни-застраховки-за-туристите_l.a_i.743674_at.1.html

Министерството на туризма и спорта на Тайланд разглежда възможността за въвеждане на задължителни застраховки за всички чуждестранни туристи, които...

Сърбия започва битка за спасяване на кирилицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6263333

Сърбия започва битка за спасяване на кирилицатаСърбия подготвя редица мерки за защита на кирилицата, която в практиката постепенно се измества от латиницата, съобщава в. "Вечерне новости", цитиран от БТА. Новата стратегия за развитие на културата, която неотдавна бе поставена на обществено обсъждане, предвижда издателите на вестници и книги на кирилица да ползват данъчни облекчения, а фирмите,

Във вторник слънчево до обяд, облачно и с валежи следобед

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vyv-vtornik-slynchevo-do-obiad-oblachno-i-s-valezhi-sledobed-2028438

Прогноза за времето за 6 юни, вторник
 
През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Утре ще бъде предимно слънчево. Ще се появи слаб югоизточен вятър. Над западните райони отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места там след обяд и при

Биха и обраха студент от Таджикистан

//dariknews.bg/regioni/dobrich/biha-i-obraha-student-ot-tadzhikistan-2028437

19-годишният Д.М. от Таджикистан – студент по международната програма на Висшето училище по мениджмънт в Добрич, е бил нападнат от двама неизвестни на 1 юни около полунощ, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал в района на общежитието на учебното заведение по бул. «Добруджа».
Нападателит

Търновец в мозъчна смърт спаси 3 живота

http://frognews.bg/news_135935/Tarnovets-v-mozachna-smart-spasi-3-jivota/

48-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт в областната болница в Търново, стана донор и даде шанс за живот на трима болни, съобщиха от лечебното заведение.

Софарма отчита 15% ръст на приходите от продажби до май

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sofarma-otchita-15-ryst-na-prihodite-ot-prodajbi-do-mai-240626/

Компанията отчита 2% ръст на продажбите за вътрешен пазар и 25% ръст на продажбите за износ

Борисов ще се срещне тази седмица с Меркел и Макрон

http://www.mediapool.bg/borisov-shte-se-sreshtne-tazi-sedmitsa-s-merkel-i-makron-news264804.html

Първите международни посещения на министър-председателя Бойко Борисов след встъпването му в длъжност ще са във Франция и Германия, съобщи правителствената пресслужба в понеделник. Във вторник Борисов ще разговаря в Елисейския дворец с новоизбрания президент на Френската република Еманюел Макрон. Официалното му посещение в Берлин ще започне по-късно същия ден, когато е планирана срещата му с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер. В сряда Борисов ще разговаря с федералния канцлер Ангела Меркел. Акценти в официалните разговори са развитието на двустранните отношения и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз. При посещенията си в Германия и Франция Борисов ще бъде придружаван от вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов.

КНСБ иска необлагаем минимум, нови данъци и семейно облагане

https://www.actualno.com/business/knsb-iska-neoblagaem-minimum-novi-danyci-i-semejno-oblagane-news_615254.html

Въвеждане на необлагаем минимум на нивото на минималната работна заплата за страната, прилагане на семейно подоходно облагане, въвеждане на данък върху финансовите транзакции в размер на 1 % и разработване на методология за въвеждане на данък "богатство" са част от предлож

Девет руснаци са убити в пиянска свада

http://www.mediapool.bg/devet-rusnatsi-sa-ubiti-v-piyanska-svada-news264803.html

Полицията в Русия разпитва мъж, заподозрян за убийството на девет човека с ловна пушка в нетрезво състояние. Инцидентът е станал на 4 юни във вила в градинарската асоциация "50 години Октомври" в Редкино, близо до Твер. "Нетрезвен електротехник от Москва, който почивал на вилата си с компания, се е обидил от техни изказвания по негов адрес, грабнал ловна карабина и застрелял тези, които които го обиждат. Да се спаси е успяла само млада жена, която впоследствие успяла да извика полицията. Стрелецът не е оказал съпротива по време на ареста", се казва в съобщението на руското следствие. При пристигането полицаите са открили труповете на петима мъже и четири жени. Тялото на едната жена било в багажник на кола. Всички те са били застреляни в упор с полуавтоматична пушка "Сайга". Според руски медии пияният електротехник се появил непоканен на тържество и започнала пиянска свада. 45-годишният Сергей Егоров се ядосал задето не му вярват, че навремето бил в десантните части. Той се прибрал, взел си пушката, върнал се и открил стрелба по присъстващите. Младата жена, която оцеляла, се била скрила под одеяло.

Чарли Шийн има ново гадже

http://www.barometar.net/88756/

Чарли Шийн може и да не е вече сред най-добре платените актьори на екрана и да е ХИВ-позитивен, но това не означава, че е загубил чара си, съобщава dnes.bg. 51-годишният актьор си има ново гадже в лицето на 26-годишния модел Джулия Стамблър, която преди време е била наета за бавачка на 8-годишните му близнаци от […]

Путин: Химическото нападение в Сирия е било провокация срещу Асад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6263331

Путин: Химическото нападение в Сирия е било провокация срещу АсадРуският президент Владимир Путин заяви днес, че химическото нападение в Сирия през април е било провокация срещу сирийския президент Башар Асад, предаде Асошиейтед прес, цитира БТА. На международния икономически форум в Санкт Петербург Путин потвърди категорично позицията на Русия, че силите на Асад не са отговорни за атаката в Хан Шейхун.

Президентът няма да разсекрети втората стенограма за КТБ заради гриф "поверително"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6263328

Президентът няма да разсекрети втората стенограма за КТБ заради гриф "поверително"Президентът Румен Радев няма да разсекрети втората стенограма за КТБ от заседанието на 14 юли 2014 г. Тя е с гриф "поверително" и за нея няма решение от съда, няма как да бъде нарушен законът, обясниха от "Дондуков" 2. До края на седмицата Радев се очаква да вземе решение дали ще разсекрети стенограмата от заседанието на КСНС на 29 юни 2014 г.

Разривът на арабите с Катар - какво се крие под повърхността

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/06/05/2983587_razrivut_na_arabite_s_katar_-_kakvo_se_krie_pod/?ref=rss


Беше въпрос на време напрежението между страните в Залива да ескалира.

Сутринта на 5 юни неочаквани за повечето външни наблюдатели новини разтресоха Персийския залив и вероятно ще се отразят тепърва в целия Близък изток и Северна Африка. Няколко от държавите, формиращи Съвета за сътрудничество в Залива, решиха да скъсат отношения с Катар, обвинявайки Доха в спонсориране на радикални групи и политически движения, застрашаващи националната им сигурност.

Паважът по столичния булевард "Дондуков" остава

http://www.mediapool.bg/pavazhat-po-stolichniya-bulevard-dondukov-ostava-news264802.html

След дълга битка на граждани и неправителствени организации за запазване на паважната настилка по столичния булевард "Дондуков" тя ще бъде съхранена. Такова е становището на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) към Министерството на културата. Според него паветата по бул. "Дондуков" се запазват в тяхната цялост и не се подменят с асфалтобетон в никоя част. Предписанието е със задължителен характер, Столичната община се съобразява с него и запазва павираната настилка, съобщи заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев. Той уточни, че велоалея няма да има по булеварда, защото по павирана настилка велосипед не може да се кара безопасно. НИНКН се произнесе, защото улицата е част от архитектурен ансамбъл, попадащ в категорията паметник на културата. За съхраняването на паважната настилка се обявиха и министърът на културата Боил Банов и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Ремонтът на бул."Дондуков" от ул."Кракра" до Ларгото ще се прави на етапи. Постоянно ще има проходимост по една лента в посока, движението няма да се затваря изцяло, увери Крусев. В неделя започна подмяната на ВиК тръбите на ул."Кракра" в участъка между бул."Янко Сакъзов" и бул."Дондуков". В този участък улицата е затворена за движение до 24 часа на 10 юни. От следващата седмица ще започне подмяната на тротоарните плочи по бул."Дондуков" с унипаваж. Ремонтът на булеварда в участъка между бул. "Васил Левски" и ул."Раковски" ще започне през втората половина на юли. Общият бюджет на проекта е 7.5 млн. лв. и включва изцяло ново строителство на релсовия път върху нова конструкция със съответните вибро и шумопоглъщащи елементи. Ще бъде направено и пренареждане на паважа по нов начин върху циментова подложка. По този начин тежкия трафик няма да доведе до проблеми с настилката, увери Крусев. Организацията на движение по бул. "Дондуков" след края на ремонта ще се запази в същия вид, информира още заместник-кметът по транспорта. Амбициите са ремонтните дейности да приключат до 15 септември.

Футболна звезда опитал да насили момиче в кола

http://offnews.bg/news/n_1/n_657369.html

Един от най-желаните футболисти на испанския пазар Тео Ернандес беше обвинен в сексуално насилие. Левият бек е собственост на Атлетико Мадрид, но игра като преотстъпен в Алавес. Твърди се, че Тео е сигурно попълнение на Реал. Според вестник AS инцидентът е от миналата седмица. Тео и негови приятели заформили купон в Марбея. Футболистът се веселил в дискотека на известния курорт. Във вихъра на партито бранителят поканил момиче от компанията да излязат навън. Двамата се усамотили в кола и започнали да се целуват.  Тео поискал нещо повече и се разгорещил. 20-годишната дама обаче настояла да спрат веднага. Разгоненият Ернандес обаче налетял. След нов отказ дамата била буквално изхвърлена от колата. При падането е получила травми или поне така твърди. За капак приятелите на Тео не спрели да я обиждат, когато се върнала в дискотеката. Полицията е извикала веднага младата надежда на испанския футбол. След разпита Тео Ернандес е освободен.

Общоградска инициатива по повод 180-та годишнина от рождението на Васил Левски, организира Община Перник на 7-ми юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6263332

Общоградска инициатива по повод 180-та годишнина от рождението на Васил Левски, организира Община Перник на 7-ми юниОбщоградска инициатива по повод 180-та годишнина от рождението на Васил Левски, организира Община Перник на 7-ми юни. Денят ще бъде изпълнен с богата програма и събития, посветени на Апостола на свободата. Сред акцентите е представянето на уникалната книга „Васил Левски в изкуството“, чиито автор е художникът Александър Стефанов.

Туристите вероятно ще отбягват Лондон това лято след последната атака

http://www.investor.bg/zoom/355/a/turistite-veroiatno-shte-otbiagvat-london-tova-liato-sled-poslednata-ataka-240627/

Експертите в туризма казват, че Великобритания може да отчете спад в индустрията заради хората, които се тревожат за сигурността си

Любовта към гората е необяснима

http://pogled.info/bulgarski/lyubovta-kam-gorata-e-neobyasnima.86482

/Поглед.инфо/ Интервю на доц. Янчо Найденов с проф. Атанас Раденски. Уважаеми професор Раденски, благодарение на колегата инж. Тодор Митев от град Пазарджик, който е работил с Вашия баща, имах възможността да се запозная с неговите книги и интересни събития от съвместната им работа. Заедно с колегите от списание „Гора“ и ръководството на Съюза на лесовъдите в България, да Ви помоля за една интервю за нашето списание.

Forbes: Накъдето и да се обърнеш, виждаш ръката на САЩ

http://pogled.info/svetoven/Forbes-nakadeto-i-da-se-obarnesh-vizhdash-rakata-na-sasht.86483

/Поглед.инфо/ В интервю за американската журналистка Meгин Кели, руският президент Владимир Путин подчерта намесата на Вашингтон в изборните процеси по целия свят.

Българин е ранен в Лондон

https://www.vesti.bg/bulgaria/bylgarin-e-ranen-v-london-6069964

Българското посолство е подало до полицията данните на друга наша сънародничка, за която има съмнения, че е пострадала

Сакскобургготски: Европа или ще бъде обединена, или изобщо няма да я има

http://www.moreto.net/novini.php?n=352780

Европа или ще бъде обединена, или изобщо няма да я има, коментира министър-председателят на България от 2001 до 2005 г. Симеон Сакскобургготски на дискусията "Европа отново на път" в София. Според него днес не е време да се протестира, а да кажем с какво можем да допринесем за общите европейски ценности.

Еден Азар ще пропусне предсезонната подготовка заради операция

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/05/2983595_eden_azar_shte_propusne_predsezonnata_podgotovka/?ref=rss


Плеймейкърът на "Челси" Еден Азар ще пропусне предсезонната подготовка заради контузия в глезена. Днес белгийският футболист ще претърпи операция, която ще го извади от игра за два месеца.

Очаква се белгиецът да бъде възстановен за началото на следващия сезон, който за сините започва в първия уикенд на август с двубоя срещу "Арсенал" за "Къмюнити шилд".

Aзар се контузи на тренировка в неделя по време на лагера на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване