Родени на 5 юни

http://www.cross.bg/rodeni-na-yuni-1545108.html

/КРОСС/ Борислав Чучков, продуцент и сценарист Владимир Живков, юрист, бизнесмен Д-р Димитър Марков,началник-отделение по съдова хирургия в УМБАЛ "Софиямед" Емил Христов, депутат Евгения Марчева, журналистка и тв водеща Калина Тасева, художничка Лаура Чуканов, български модел в САЩ Михаил Екимджиев, адвокат, основател на "Асоциация за европейска интеграция и права на човека" Николай Дойнов, журналист и тв водещ Проф. Петър Славейков, демограф, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" Станислав Атанасов, бивш депутат Максим Минчев, журналист, генерален директор на БТА  

Макрон може да повтори в неделя голямата си изборна победа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/05/2983201_makron_moje_da_povtori_v_nedelia_goliamata_si_izborna/?ref=rss


Французите са призовани тази неделя да гласуват на първите парламентарни избори след победата на Еманюел Макрон на президентския вот и прогнозите са, че неговата партия може да повтори категоричния резултат от 7 май.

Движението, което Макрон основа през април миналата година, предизвика такъв трус на политическата сцена, че традиционните партии са в трудно положение, като специално за управляващите социалисти то изглежда катастрофално. Какво точно се случва ще е ясно след...

Евгений Кожокин: Европа не се интересува от трагедиите на Русия

http://www.dnevnik.bg/biznes/dnevnik100/interviewta/2017/06/05/2983190_evgenii_kojokin_evropa_ne_se_interesuva_ot_tragediite/?ref=rss

Евгений Кожокин е сред най-известните имена в руската политика. Той е професор, доктор на историческите науки, заместник-ректор на Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО). Член е на Комитета на Върховния съвет по въпросите на отбраната и сигурността, както и на Конституционната комисия на Руската федерация. Бил е председател на Руския институт за стратегически изследвания, преди този пост да бъде поет от генерал Решетников. Кожокин е писател, политически анализатор,...

Експерт: Промяна на границите е най-доброто решение за Балканите

https://www.actualno.com/balkani/ekspert-promjana-na-granicite-e-naj-dobroto-reshenie-za-balkanite-news_615085.html

Промяната на границите на Балканите по мирен начин е най-доброто решение на проблемите на Балканите, смята американският експерт по Балканите Стивън Майер. В интервю за руската агенция Sputnik той каза, че "в границите няма нищо свято", добавяйки, че след края на Студената войн

Д-р Ангел Кунчев: Започнахме изграждане на нови кладенци в Хасковско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262373

Д-р Ангел Кунчев: Започнахме изграждане на нови кладенци в ХасковскоОчакваме окончателните резултати този петък за това какви изотопи се съдържат във водата. Докато не получим крайните резултати, няма как да знаем какво ще е решението, каза д-р Ангел Кунчев в сутрешния блок на БНТ относно урана във водата край Хасково. Когато говорим за алфа активност, не е необходимо спиране на водата,

Ще газят правилата на пътя, докато знаят, че лесно се измъкваш

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6261792

Ще газят правилата на пътя, докато знаят, че лесно се измъквашЖестоката катастрофа на магистрала “Тракия” с буса, в който возили нелегални бежанци, стана броени дни след като правителството свика специално съвещание за мерки срещу катастрофите за ограничаване на войната по пътищата. Впрочем малко преди катастрофата с буса дойде вестта за терористичния акт в Англия.

Най-важното от Варна във вчерашния - 4 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=352726

“Легенди от Аладжа манастир” оживяват край Варна Aудиовизуалния спектакъл “Легенди от Аладжа манастир” ще започнат от месец юни, съобщиха Регионален исторически музей – Варна за Moreto.net. "Кървави" схватки в последния ден на античния фестивал в Девня Стотици граждани, пременени в бели тоги и лаврови венци, посетиха Девня и в неделния ден, за да усетят духа на древното минало, съобщиха от пресцентъра на Община Девня за Moreto.

След визита на Тръмп в региона: Катар е изолиран от 6 арабски държави

http://clubz.bg/54713-sled_vizita_na_trymp_v_regiona_katar_e_izoliran_ot_6_arabski_dyrjavi

Страните от Персийския залив обвиниха Катар в подкрепа на террористични групи и поискаха изолация на държавата заради заплахи за националната сигурност, съобщи Би Би Си. Скоро след това Йемен и Либия се присъединиха към четирите държави. Йемен зачви, че Катар работи с техни врагове в движението "Хути", което е свързано с Иран. Шиитското движение от години се опитва да завземе властта в Йемен.

"Катарските практики за справяне с метежниците (Хути) и подкрепата на екстремистки групи станаха ясни", заяви правителството на Йемен, предаде "Ройтерс".

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет обявиха, че ще изтеглят дипломатическия си персонал от Катар, а Саудитска Арабия заяви, че катарски войници ще бъдат оттеглени от продължаващата война в Йемен.

Катар смята, че няма "легитимни причини" за действията на четирите арабски държави и те са "нарушение на суверенитета на страната". Външното министерство на Катар коментира, че късането на дипломатическите отношения няма да се отрази на гражданите на страната. 

Саудитска Арабия заяви, че е взела решение да скъса дипломатическите си връзки поради катарската "прегръдка с различни терористични и сектантски групи, насочени към дестабилизиране на региона", включително "Мюсюлмански братя", "Ал Кайда", "Даеш" и групи, подкрепяни от Иран в източната провинция на Саудитска Арабия Катиф, предаде сайтът Gulfnews. 

Трите държави са дали две седмици на катарските граждани да напуснат техните държави, предаде Ройтерс. Всички четири държави заявиха, че планират да прекъснат въздушния и морския трафик, а Саудитска Арабия обяви, че също ще затвори сухопътната си граница с Катар.

Коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, която повече от две години се бори срещу бунтовниците от Иран в Йемен, обяви, че Катар вече не е добре дошла в Алианса. Катарските войски, които участват в конфликта, трябва да бъдат отзовани в най-скоро време, коментира Саудитска Арабия. 

Държавната информационна агенция на Бахрейн заяви, че страната прекъсва връзките си с Катар, защото Доха "разтърсва сигурността и стабилността на Бахрейн и се намесва в нейните дела".

Египет също обяви закриването на своето въздушно пространство и морските пристанища за всички видове транспорт от Катар, "за да защити националната си сигурност", се казва в изявление на външното министерство.

Латарските авиолинии обявиха на официалния си днес, че прекратяват всички полети към Саудитска Арабия. По съюото време "Air Arabia",авиокомпания от Обединените арабски емирства съобщи, че прекъсва полетите си към Доха до по-нататъщно уведомление. 

Конфликтът между Катар и другите държави от Персийския залив започна след атака срещу Катарската информационна агенция (КИА) през май.  Тогава официалните медийни платформи на агенцията, започнаха да споделят непотвърдени коментари на катарския емир срещу политиката на Доналд Тръмп, която "няма да продължи дълго." Катар отрече истинността на изявленията и обяви, че те са дело на хакерска атака.Въпреки отричането на Катар, няколко медии от Саудитска Арабия продължиха да разпростряняват разкредитираните истории, което породи изненада в някои служители на катарското правителство. 

Разделението между персийските държави се случва малко след посещението на американския президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия. Целта на това посещение бе да обедини усилията на САЩ и държавите от Арабския свят срещу тероризма и екстремизма, както и подкрепа за борбата на САЩ с "Ислямска държава".

Гейл Лемнън, старши сътрудник в Съвета за външни отношения смята, че има две вероятни причини за действията на Саудитска Арабия. 

"Едната е, че Саудитска Арабия се чувства окуражена след посещението на Доналд Тръмп и факта, че администрацията на Тръмп има силна позиция по отношение на Иран, подкрепен от Катар," казва Лемнън пред Си Ен Ен.  "Друга теория е, че това е продукт на месечното напрежение, което ескалира след историята на хакерите в катарската агенция."

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който е на посещение в Австралия заяви,  че не очаква решението да се отрази на борбата срещу тероризма в световен мащаб, но призова страните да работят по преодоляване на техните различия. Заместник-началникът на щаба на иранския президент Хасан Рухани написа в "Туитър", че късането на взаимоотношенията с Катар няма да реши кризата в Близкия изток.

"Времето за прекъсване на дипломатическите връзки и затваряне на границите е отминало ... това не е начин за разрешаване на кризата. Тези страни нямат друг избор освен да започнат регионален диалог."

Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн, Оман и Катар формират регионален съюз, известен като Съвет за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ). Съюзът се разглежда като един от най-влиятелните в Близкия изток. Кувейт и Оман остават единствените членове на ССПЗ, които поддържат връзки с Катар.

След визита на Тръмп в региона: Катар е изолиран от 4 арабски държави

http://clubz.bg/54713-sled_vizita_na_trymp_v_regiona_katar_e_izoliran_ot_4_arabski_dyrjavi

Страните от Персийския залив обвиниха Катар в подкрепа на террористични групи и поискаха изолация на държавата заради заплахи за националната сигурност, съобщи Би Би Си.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет обявиха, че ще изтеглят дипломатическия си персонал от Катар, а Саудитска Арабия заяви, че катарски войници ще бъдат оттеглени от продължаващата война в Йемен.

Катар смята, че няма "легитимни причини" за действията на четирите арабски държави и те са "нарушение на суверенитета на страната". Външното министерство на Катар коментира, че късането на дипломатическите отношения няма да се отрази на гражданите на страната. 

Саудитска Арабия заяви, че е взела решение да скъса дипломатическите си връзки поради катарската "прегръдка с различни терористични и сектантски групи, насочени към дестабилизиране на региона", включително "Мюсюлмански братя", "Ал Кайда", "Даеш" и групи, подкрепяни от Иран в източната провинция на Саудитска Арабия Катиф, предаде сайтът Gulfnews. 

Трите държави са дали две седмици на катарските граждани да напуснат техните държави, предаде Ройтерс. Всички четири държави заявиха, че планират да прекъснат въздушния и морския трафик, а Саудитска Арабия обяви, че също ще затвори сухопътната си граница с Катар.

Коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, която повече от две години се бори срещу бунтовниците от Иран в Йемен, обяви, че Катар вече не е добре дошла в Алианса. Катарските войски, които участват в конфликта, трябва да бъдат отзовани в най-скоро време, коментира Саудитска Арабия. 

Държавната информационна агенция на Бахрейн заяви, че страната прекъсва връзките си с Катар, защото Доха "разтърсва сигурността и стабилността на Бахрейн и се намесва в нейните дела".

Египет също обяви закриването на своето въздушно пространство и морските пристанища за всички видове транспорт от Катар, "за да защити националната си сигурност", се казва в изявление на външното министерство.

Конфликтът между Катар и другите държави от Персийския залив започна след атака срещу Катарската информационна агенция (КИА) през май.  Тогава официалните медийни платформи на агенцията, започнаха да споделят непотвърдени коментари на катарския емир срещу политиката на Доналд Тръмп, която "няма да продължи дълго." Катар отрече истинността на изявленията и обяви, че те са дело на хакерска атака.Въпреки отричането на Катар, няколко медии от Саудитска Арабия продължиха да разпростряняват разкредитираните истории, което породи изненада в някои служители на катарското правителство. 

Разделението между персийските държави се случва малко след посещението на американския президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия. Целта на това посещение бе да обедини усилията на САЩ и държавите от Арабския свят срещу тероризма и екстремизма, както и подкрепа за борбата на САЩ с "Ислямска държава".

Валентин Радев инспектира границата ни с Турция

http://frognews.bg/news_135878/Valentin-Radev-inspektira-granitsata-ni-s-Turtsiia/

Вътрешният министър Валентин Радев направи изненадваща проверка на границата ни в района на Средец и граничен пункт Малко Търново снощи.

400 българи на метри от атентата в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262372

400 българи на метри от атентата в Лондон400 българи са били на метри от атентата в Лондон в събота вечерта. Те са гледали постановката "Отворена брачна двойка" по Дарио Фо с Мая Бежанска в театъра "Кингс ууд" на 150 м по въздух от Лондонския мост, разказа организаторът Емил Русанов, който живее в английската столица. След като са излезли от театъра, всички те са видели хеликоптер,

Прокурорите избраха трима свои представители за новия ВСС

http://offnews.bg/news/n_1/n_657310.html

Прокурорите успяха да изберат трима свои кандидати за новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). В неделя беше проведен втори тур за избор на представители от квотата на прокуратурата.  Избирателната комисия обяви за избрани за членове на ВСС Пламен Василев Найденов – административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Перник; Георги Стойков Кузманов – прокурор в Апелативна прокуратура – Бургас, Даниела Илиева Машева – прокурор във Върховна касационна прокуратура. Двама от кандидати, за които беше гласувано в неделя, събраха равен брой гласове. Това са Огнян Дамянов и Ясенка Шигарминова, които събраха по 440 гласа. Общото събрание на прокурорите продължава и днес от 10.00 часа в сградата на Висшия съдебен съвет, когато ще бъде определен чрез жребий в присъствието на заинтересованите кандидати четвъртият член на ВСС от квотата на прокурорите, съобщиха от ВСС. Тегленето на жребия ще се излъчва онлайн, в сайта на съвета. Председателят на Избирателната комисия Стефани Черешарова обяви, че са гласували 1160 от имащите право на глас 1503-ма прокурори. С хартиена бюлетина са гласували 73-ма души, а чрез системата за електронно дистанционно гласуване 1087. Общият брой на бюлетините е 1160, от които недействителни 6. От действителните бюлетини подадени в избирателните секции гласовете са разпределени, както следва: За Галина Стоянова - 231 гласа; За Георги Кузманов - 481 гласа; За Гергана Мутафова – 402 гласа; За Даниела Машева - 445 гласа; За Евгени Иванов - 309 гласа; За Ивайло Медаров – 196 гласа; За Магдален Маринов - 133 гласа; За Мери Найденова - 103 гласа; За Огнян Дамянов - 440 гласа; За Пламен Найденов – 485 гласа; За Пламен Марков - 127 гласа; За Ясенка Шигарминова – 440 гласа. При посочените резултати няма кандидат събрал повече от половината действителни гласове, поради което за избрани се считат събралите най-много гласове Пламен Найденов, Георги Кузманов и Даниела Машева.

За здравната и етичната хигиена на медицинските изделия в България, и особено за липсата ѝ

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/06/05/2977882_za_zdravnata_i_etichnata_higiena_na_medicinskite/?ref=rss


Обществена тайна е, че "големите пари" в здравеопазването в момента са в медицинските изделия. Това е един цял нормативно неуреден и неконтролиран сегмент от работата на болниците и лекарите, в който се търгува със скъпоструващи консумативи, от които обаче обикновено зависи дали човек ще живее нормално (или изобщо). И макар че е обществена тайна и от време на време темата се мярка в публичното пространство, никой не се опитва да въведе ред там, защото е против интересите на твърде...

Войната в Сирия не спира

https://www.actualno.com/asia/vojnata-v-sirija-ne-spira-news_615099.html

Войната в Сирия изглежда сякаш никога няма да свърши. Сирийската правителствена армия е отбила в неделя (4 юни) атаките на бойците от терористичната групировка "Джебхат ан Нусра" в град Дераа (110 км южно от Дамаск), предаде БГНЕС. Както съобщи телевизия "Ал Манар", цитирана от Т

Завишават бюджета на Пловдив на 279 млн. лева

https://www.24chasa.bg/region/article/6262369

Завишават бюджета на Пловдив на 279 млн. леваС 1,4 милиона лева се увеличава бюджетът на пловдивската община. Актуализацията ще бъде одобрена на предстоящата сесия на 8-ми. С нея годишнаат финансова сметка става 279 милиона лева. Предложеното увеличение е заради това, че държавата в лицето на финансовото министерство е превела повече средства на пловдивските превозвачи.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262322

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в ЛондонИслямска държава пое отговорност за атентата в събота вечерта в Лондон, в който бяха убити седем и ранени близо 50 души, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Група бойци на Ислямска държава извършиха нападението в Лондон в събота", гласи декларация, публикувана в медийния раздел на Амак. Тримата нападатели се врязаха с ван в пешеходците на

Над 50 000 души казаха „не” на страха на концерта на Ариана

http://frognews.bg/news_135876/Nad-50-000-dushi-kazaha-ne-na-straha-na-kontserta-na-Ariana/

Над 50 000 души казаха ”не” на страха на благотворителния концерт на Ариана Гранде в памет на жертвите от Манчестър.

Пътна обстановка в страната - 5 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=352728

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от п.в. „Карнобат“ до п.в. „Ветрен“ от км 325+000 до км 359+000 – почистване и оформяне на земен окоп, както и изрязване и почистване на храсти в двете посоки. Срок до 15.

Проф. Ваньо Митев застава пред Темида за щета за милион и 400 хил. лв.

http://frognews.bg/news_135877/Prof-Vanjo-Mitev-zastava-pred-Temida-za-shteta-za-milion-i-400-hil-lv/

Софийският градски съд ще заседава по делото срещу бившия ректор на Медицинския университет проф. Ваньо Митев и бившият главен секретар на учебното заведение - Алексей Алексеев.

Върховният съд забрани да се бута опасен тютюнев склад

https://www.24chasa.bg/region/article/6262367

Върховният съд забрани да се бута опасен тютюнев складВърховният административен съд е отменил заповедта на кмета на пловдивския район "Централен" за премахване на опасния тютюнев склад до Сточна гара. Магистратите задължават общината и собствениците на имота да съгласуват действията си с Института за паметници на културата. "Оттук насетне предстоят разговори с двете собственички - бизнесдамите

Предстоящо в страната

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1545107.html

/КРОСС/ ***София.От 10 часа в София Ивент Център, „Парадайз център", вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в дискусия на тема „Европа отново на път". ***София.От 09.00 часа в Министерство на околната среда и водите, министър Нено Димов ще открие изложбата „Защити ме - за да има". ***София.Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е патрон на проявите на 5 юни за отбелязване на Деня на Македония - Свети Дух. В 11.00 часа ще се проведе поклонение пред паметника на революционерите от Македония и Тракия. От 12.30 часа ще се проведе заупокойна молитва в църквата „Света София" за загиналите герои за освобождение и обединение на българските земи. В 13.30 часа ще се проведе научна конференция в Централния военен клуб „Памет за председателите на Македонския научен институт". От 18.00 часа ще се проведе представяне на книгата „Полковник Борис Дрангов. Живот и дела" на проф. д.и.н. Тодор Петров в Централния военен клуб. ***София.От 09.00 часа в зала „Опал" в хотел „Рамада" заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова ще открие информационен ден по процедурата „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца" по Приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура" на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020. ***София

Предстоящо в страната

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiyaot-1545107.html

/КРОСС/ ***София.От 10.00 часа в София Ивент Център, „Парадайз център", вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в дискусия на тема „Европа отново на път". ***София.От 09.00 часа в Министерство на околната среда и водите, министър Нено Димов ще открие изложбата „Защити ме - за да има". ***София.Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е патрон на проявите на 5 юни за отбелязване на Деня на Македония - Свети Дух. В 11.00 часа ще се проведе поклонение пред паметника на революционерите от Македония и Тракия. От 12.30 часа ще се проведе заупокойна молитва в църквата „Света София" за загиналите герои за освобождение и обединение на българските земи. В 13.30 часа ще се проведе научна конференция в Централния военен клуб „Памет за председателите на Македонския научен институт". От 18.00 часа ще се проведе представяне на книгата „Полковник Борис Дрангов. Живот и дела" на проф. д.и.н. Тодор Петров в Централния военен клуб. ***София.От 09.00 часа в зала „Опал" в хотел „Рамада" заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова ще открие информационен ден по процедурата „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца" по Приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура" на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020. ***София

Археологът Костадин Кисьов в почетния знак на Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6261207

Археологът Костадин Кисьов в почетния знак на ПловдивС почетния знак на Пловдив ще бъде отличен директорът на археологическия музей доц. Костадин Кисьов. Предложението е внесено от общинските съветники от Обединени патриоти Камен Шишманов, Нина Гьошева и Стефан Послийски. Кметът Иван Тотев също подкрепя инициативата. Кисьов ще бъде удостоен за изключителни заслуги към археологията,

Почитат жертвите от Лондон с минута мълчание на 6 юни

https://www.actualno.com/europe/pochitat-jertvite-ot-london-s-minuta-mylchanie-na-6-uni-news_615082.html

Обединеното кралство ще почете паметта на загиналите в терористичния атентат в Лондон с едноминутно мълчание във вторник, съобщиха от „Даунинг стрийт“. "Едноминутно мълчание ще се проведе от 11:00 ч. местно време във вторник в знак на уважение към тези, които са загубил

До 30° със следобедни валежи днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6262352

До 30° със следобедни валежи днесДнес времето над страната ще бъде предимно слънчево. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Около и след обяд, главно над Западна България, отново ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, ще превали и прегърми.

Археологът Костадин Кисьов с почетния знак на Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6262358

Археологът Костадин Кисьов с почетния знак на ПловдивС почетния знак на Пловдив ще бъде отличен директорът на археологическия музей доц. Костадин Кисьов. Предложението е внесено от общинските съветники от Обединени патриоти Камен Шишманов, Нина Гьошева и Стефан Послийски. Кметът Иван Тотев също подкрепя инициативата. Кисьов ще бъде удостоен за изключителни заслуги към археологията,

Мая Манолова отива в мина "Оброчище"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262363

Мая Манолова отива в мина "Оброчище"Омбудсманът Мая Манолова ще посети мина "Оброчище" днес, тъй като миньорите там отново стачкуват. Тя ще говори с хората в търсене на решение на проблема им. Работниците стоят на 300 м под земята и не искат да излязат в знак на протест срещу неплатените им заплати. Това се случва не за първи път. Заради големия протест на миньорите премиерът Бойко

Путин: Нямам компрометираща информация за Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262313

Путин: Нямам компрометираща информация за ТръмпРуският президент Владимир Путин твърдо заяви, че не разполага с каквато и да било компрометираща информация за президента на САЩ Доналд Тръмп. Той каза това в интервю за предаването на телевизия Ен Би Си "Неделя вечер с Мегин Кели", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. "Това е още една огромна нелепост",

Част от центъра на Варна без ток днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=352725

Част от центъра на Варна ще остане днес без ток, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложини ремонтни дейности. От 9 до 16 часа ток няма да имат абонатите в карето: ул. "Цар Симеон", ул. "Кап.

В сутрешните блокове днес

http://www.cross.bg/tema-zhivo-lyatoto-1545105.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Как да стегнем тялото за плажа за 30 дни. Фитнесът влиза в студиото на "Денят започва"! Тема: Започва лятото на ремонтите. Откъде да минаваме и къде ще се ремонтира през лятото - питаме зам.-кмета на София Евгени Крусев. И още: Как един необезопасен подлез рани дете Тема: По пътя на урана във водата - какво показаха последните проверки? Какъв е рискът от епидемия с морбили и още какви опасности дебнат здравето ни през лятото - експертизата на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев Тема: Губи ли светът битката с тероризма? Какъв да бъде отговорът на терора - анализаторите Весела Чернева и Мохамед Халаф Тема: След срещата с "Газпром". За газопреносната инфраструктура и нейното развитие - говори министърът на енергетиката Теменужка Петкова Тема: След катастрофата край Пазарджик за трафика на имигранти, битката с тероризма и сигурността говори вътрешният министър Валентин Радев БТВ, "Тази сутрин" Тема: Кой е виновен за смъртта на нелегални имигранти в микробуса-ковчег на АМ „Тракия"? Как ще бъдат спрени нелегалните канали за бежанци? Гост - директорът на „Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков Тема: Отново терор в сърцето на Лондон! На живо - какви са мерките за сигурност в града след нападенията? Има ли начин да бъдат предотвратени следващи атаки? Коментар на Боян Чуков и проф

Св. свещеномъченик Доротей Тирски

https://www.actualno.com/celebrate/sv-sveshtenomychenik-dorotej-tirski-news_615077.html

Св. Доротей управлявал църквата в продължение на 50 години. След като прекарал в необитаеми места във време на Диоклетиановото гонение против християните, той се върнал в катедрата си в царуването на Константин Велики и обърнал към Христа мнозина езичници. При Юлиан Отстъп

Силвия Мицова спечели Аеробик маратона в Кюстендил за 20 г. клуб "Тонус"

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/silviia-micova-specheli-aerobik-maratona-v-kiustendil-za-20-g.-klub-tonus-2028239

Силвия Мицова е отново победител в Аеробик маратона организиран от спортен клуб “Тонус”- Кюстендил. Тя издържа на темпото на инструкторите 1 час 49 минути и 20 секунди. Призовата тройка допълниха Деница Милева и Светослава Миладинова

Гледаме „Светлото бъдеще на битака“ тази вечер на "Варненско лято"

//dariknews.bg/regioni/varna/gledame-svetloto-bydeshte-na-bitaka-tazi-vecher-na-varnensko-liato-2028236

За близкото и по-далечно минало говори спектакълът на Театрална работилница „Сфумато“ „Светлото бъдеще на битака“, който е гвоздеят в програмата на фестивала „Варненско лято” тази вечер.
  Постановката на режисьора И

Спасител и алпинистка загинаха в австрийските Алпи

//dariknews.bg/novini/sviat/spasitel-i-alpinistka-zaginaha-v-avstrijskite-alpi-2028219

Полицай на 28 години и алпинистка загинаха в района на планината Айзенерцер Райхенщайн край австрийския град Трофаях, федерална провинция Щирия. Трима души паднаха от въжето на спасителен хеликоптер в планинска теснина.

Няколко часа по-рано двама алпинисти - мъж и жена - заседнали по

Двама от ранените на АМ "Тракия" мигранти са в критично състояние (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dvama-ot-ranenite-na-am-trakiia-migranti-sa-v-kritichno-systoianie-video-2028235

Двама от нелегалните мигранти, които пострадаха при тежката катастрофа на автомагистрала "Тракия" в неделя, са в критично състояние. Това съобщи пред NOVA зам.-директорът на болницата в Пазарджик Дора Шопова.
 
Единият от най-тежко ра

16-годишният без книжка взел 1000 лева да превози мигрантите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/16-godishniiat-bez-knizhka-vzel-1000-leva-da-prevozi-migrantite-2028237

Бежанците режат оградите с флекс, ние оправяме. Софтуерът на наблюдателните системи също трябва да бъде сменен. Това заяви пред БНТ вътрешният министър Валентин Радев.
 

"Остойностяване" в здравната система – това е невъзможно

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/06/05/2965137_ostoinostiavane_v_zdravnata_sistema_tova_e_nevuzmojno/?ref=rss


От поне 15 г. някой въведе в здравната система термина "остойностяване" – даже в два контекста. Той звучеше така икономически и почти революционно, та бързо намери място в речника на здравните администратори. Както написа обаче проф. А. Гудев, в. "Сега", "За съжаление ние сме в толкова начален стадий, че дори нямаме яснота как да преведем на български основните термини на модерната икономика на здравеопазването, която е изключително сложна наука, и липсата на експертиза...

ИД пое отговорност за атаките в Лондон

http://frognews.bg/news_135875/ID-poe-otgovornost-za-atakite-v-London/

”Ислямска държава” пое отговорност за нападението в Лондон от събота вечер. Терористичната групировка обяви това в интернет.

Рашидов с отличие „Орел на Дунава"Копирано от standartnews.com

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280075_%D0%A0%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2+%D1%81+%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%B5+%E2%80%9E%D0%9E%D1%80%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%22%D0%9A%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%80

 Председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов получи признание за усилията си за популяризиране на културно-историческото ни наследство. Той бе награден с приз „Орел на Дунава", връчен му от кмета на Свищов Генчо Генчев на церемония в римския легионен лагер Нове до крайдунавския град.

 
В мотивите за наградата на Рашидов се посочва, че в над 30-годишния си професионален път скулпторът има повече от 40 изложби у нас и в чужбина, а по време на мандатите му като министър на културата български ценности са експонирани в най-големия световен музей – френския Лувър. Българската пластична култура пък е била видяна видяна в Япония.
 
„България е една особена страна, в нея има наслоени много култури. Ако Византия, в лицето на Гърция притежава съвършена култура, ако Рим притежава римската цивилизация в един много добър вид, то България е особената малка страна, която притежава всички тях – Рим, Византия, Тракия, дори образци на ислямска култура. Аз съм щастлив човек, че за тези два мандата като министър, държавата ми стана разпознаваема. Тя е талантлива, тя е гениална, но трябва да е и разпознаваема", коментира отличието и самият Вежди Рашидов.

Изненадваща инспекция на Валентин Радев на ГКПП Малко Търново и около Средец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262335

Изненадваща инспекция на Валентин Радев на ГКПП Малко Търново и около СредецИзненадващо вътрешният министър Валентин Радев инспектира границата и контрола по опазването й в района на Средец и ГКПП Малко Търново - един от най-натоварените участъци на границата с Турция, съобщи пресцентърът на министерството на вътрешните работи. Служителите на Гранична полиция запознаха министър Радев с организацията на работа и начина на

Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ и Египет прекратяват дипломатически отношения с Катар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280074_%D0%A1%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%91%D0%B0%D1%85%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%BD%2C+%D0%9E%D0%90%D0%95+%D0%B8+%D0%95%D0%B3%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%82+%D0%B

 Саудитска Арабия прекрати дипломатическите си отношения с Катар, както и всякакви контакти по суша, море и въздух, съобщава телевизия CNBC. Властите в Рияд обясниха, че този ход е бил необходим за защита на кралството от това, което те описват като тероризъм и екстремизъм.
Решението на Саудитска Арабия беше последвано от Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет, които също прекратиха отношения с Катар.
Държавната информационна агенция на Саудитска Арабия, цитирайки официален източник, съобщи, че кралството е решило да прекъсне дипломатическите и консулските отношения с Катар „изхождайки от суверенното си право, гарантирано от международното право“.
Бахрейн, която е близък съюзник на Саудитска Арабия също заяви, че прекратява дипломатическите си отношения с Катар, обвинявайки страната, че подкрепя тероризма и че се меси във вътрешните ѝ работи.
Аргументът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) за скъсването на дипломацията с Доха е отново, че властите там подкрепят тероризма, както и че подкопават регионалната стабилност.

Свети Дух

http://www.cross.bg/sveti-godina-petdesetnitza-1545106.html

/КРОСС/ Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, на деня след Петдесетница. Всяка година се пада в понеделник. Тази година този ден е 5 юни. Известен е още с имената Русаля и Духовден. Празникът е свързан по смисъл с чествания на предния ден празник - Петдесетница. Двата празника са последни от Великденския цикъл. На Петдесетия ден от Господното възкресение Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове.В понеделник след Петдесетница православната църква прославя Светата Животворна Троица - Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети, които имат равно достойнство. Според представите на християнската вяра Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църквите. В народните вярвания от Велики четвъртък до Свети Дух душите на всички мъртви са на свобода по земята. Ходят обикновено по цветята и по дърветата. На Свети Дух се прибирали и затваряли чак до идната година на Велики четвъртък, когато се отварят небесните двери. С този ден започва Русалската седмица, приемана за особено опасен период. Тогава идват русалийките, които според народно поверие били душите на млади удавници, които прелитали отвъд Дунав във вид на бели и жълти пеперуди. На тази основа са изградени забрани и обредни действия, характерни за Русалската седмица. За да се предпазят от нечистите сили, през тези дни хората носят пелин, лепка или орехова шума в дрехите си, защото вярват, че русалийките бягали от тях

Хасково на воден режим от днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262336

Хасково на воден режим от днесХасково ще бъде на воден режим от днес, като вода ще има на 12 часа. Това се прави, след като стана ясно, че водните запаси на града са силно намалели, обяви Би Ти Ви. Водата в болниците няма да се спира. В събота и неделя също няма да има воден режим. В петък се очакват резултатите от изследвания, които да покажат състоянието на водните помпи в

Полицията скрила грабежа и изнасилванията у Анчови, защото били... брутални

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6262052

Полицията скрила грабежа и изнасилванията у Анчови, защото били... бруталниБруталният грабеж в дома на семейство Марина и Веско Анчови и изнасилването на двете им деца, извършен през далечната 1998 г., отново предизвикаха медийното внимание. Заради трагичната история на семейството във вторник бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се разплака в ефира на Нова тв. Медиите научиха именно от него за случая преди 5 г.

Прогноза за времето - 5 юни (понеделник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-5-uni-ponedelnik-news_615076.html

Значителна ще е облачността над западните райони, където на места ще превали и прегърми. Атмосферното налягане е близко до средното за месец юни и ще остане без съществена промяна. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Боряна Маркова в Националния инстит

Ето защо ходенето е полезно за мозъка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280073_%D0%95%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D0%BA%D0%B0++

 Когато кракът ви удари земята, той изпраща нагоре по тялото налягане, която увеличава притока на кръв към мозъка. Новото откритие е изненада за учените, тъй като се приема, че притокът на кръв към мозъка е сравнително незасегнат от промените в кръвното налягане. Тичането също предизвиква протичането на сходни вълни през артериите, което спомага за кръвообращението на мозъка. „Учудващо е колко време беше нужно, за да можем най-накрая да измерим тези очевидни хидравлични ефекти върху мозъчния кръвоток – казва д-р Ърнест Грийн, първият автор на изследването. Между разходката и притока на кръв към мозъка има оптимизиращ ритъм. Честотата на крачките е в диапазона на нормалните ни сърдечни честоти (около 120 в минута), когато се движим енергично. Учените са използвали ултразвук за измерване на кръвния поток през каротидната артерия, която пренася кръвта към главата. Те са изчислили, че ударите при ходене са много по-леки, отколкото при тичане. Ефектът върху притока на кръв към мозъка обаче е значителен. „Новите данни показват, че мозъчният кръвоток е много динамичен и зависи пряко от цикличното налягане на аортата, което взаимодейства с ретроградното налягане от ударите на краката – пишат авторите на изследването. „Има непрекъснат хемодинамичен ефект върху кръвния поток на човешкия мозък при колоезденето, ходенето и бягането. Предполага се, че тези дейности могат да оптимизират перфузията на мозъка, функцията и цялостното усещане за благополучие по време на тренировка.“ Със или без научното обяснение обаче, хората инстинктивно са познавали ползите от ходенето от хиляди години насам. Едва през миналия век станахме общество на пътниците, които седят отегчени в метални кутии, „бързайки“ да стигнат желаната дестинация. Ходенето и изкуството на ходенето постепенно се губят.

 
 
 Източник: obekti.bg

 

РУСИЯ ПРОГОВОРИ С ТЕЖКО СЪРЦЕ И НИ СЛОМИ ЗАВИНАГИ! ЕТО КОЙ И ЗАЩО УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280072_%D0%A0%D0%A3%D0%A1%D0%98%D0%AF+%D0%9F%D0%A0%D0%9E%D0%93%D0%9E%D0%92%D0%9E%D0%A0%D0%98+%D0%A1+%D0%A2%D0%95%D0%96%D0%9A%D0%9E+%D0%A1%D0%AA%D0%A0%D0%A6%D0%95+%D0%98+%D0%9D%D0%98+%D0%A1%D0%9B%D0%9E%D0%9C%D0%98+%D0

 Западният елит е разярен. Той не очакваше от нас такава пъргавина, както при операцията в Сирия. Това заявява в интервю за „Аргументи и Факти” генерал-лейтенант Леонид Решетников, дългогодишен служител на руското външно разузнаване, който е работил и в България. През 2009 г. той е назначен с указ на президента Владимир Путин за директор на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ).


– Леонид Петрович, защо Западът все по-твърдо върви към конфронтация с Русия?

– Повече от 20 години отвъд Океана бяха извадили Русия от голямата игра и не я брояха за нищо. През 1992 г. директорът на ЦРУ Робърт Гейтс в Москва проведе своя личен парад на победата. Мина със строева крачка по паважа на Червения площад и пи тук шампанско в чест на разпада на СССР. Американските политици през 90-те години ми казваха в лицето Мисията на Америка е да ръководи света. Разберете това и се подчинете”. За първи път американците искаха да унищожат Русия по време на Октомврийския преврат през 1917 г., когато помагаха на болшевиките. Вторият опит бе предприет по време на Втората световна война, а третият – през 1991 г.

– Смята се, че по време на Втората световна война СССР и САЩ са били съюзници…
– Втората световна война бе организирана от сили, които и сега се опитват да управляват света и те се базират в САЩ. Става дума за транснационалните компани и върхушката на англо-саксонския елит. Именно САЩ тласкаха и Германия, и Русия към война. Те им помагаха първо на укрепят икономиките си, за да бъде впоследствие сблъсъкът катастрофален. Затова през 30-те години САЩ активно участват в индустриалзиацията на СССР. Гигантският Сталинградски тракторен завод е изцяло изграден зад  Океана, след това разглобен и докаран със 102 кораба в СССР. „Днепрогес” е строена от американската Cooper Engineering Company. Горковският автозавод (ГАЗ) – от компанията Austin. АЗЛК е построен по проект на Форд. За 10 години американците построяват в СССР 150 заводи, фабрики и цехове. Едновременно с това САЩ укрепват и Германия. В резултат на сблъсъка между СССР и Германия Англия слиза от сцената. Германия е унищожена. Съветският съюз заплаща за победата във Великата отечествана война 27 милиона живота. Но Втората световна война е спечелена от САЩ, които губят в нея едва 350 хиляди души. И именно САЩ, а не Сталин, организираха желязната завеса. Американците се надяваха, че в разорения от войната СССР, изолиран от света, хората като паяци в буркан ще се изядат едни други. Но те недооцениха силата на духа на на нашия народ. Истина е обаче, че изолирайки СССР, Америка стана властелин на света.

– А какво стана с дружбата между Русия и САЩ през 90-те години?

– Мнозина вярваха в заклинанието: „Западът ще ни помогне”. В същото време нашите западни „партньори” действаха за разчленяването на Русия на 10-15 образования. Кой си мислите, че подкрепяше терористите в Северен Кавказ? Но ето че след онзи триумф, за който ЦРУ надуваше фанфари, дойде връщането на Крим в състава на Русия, а след това и операцията в Сирия. Това беше като гръм от ясно небе. Конгресът на САЩ започна разследване защо американското разузнаване не е предупредило за новите възможности на руските въоръжени сили. От тук извира и ненавистта срещу Владимир Путин.

– Защо Европа „танцува” по свирката на Америка?
– Ако става дума за Германия, то след капитулацията между нея и САЩ има споразумения с гриф „Строго секретно”, заради които немският златен запас се съхранява отвъд Океана, а на германска територия има над 300 американски военни бази. САЩ, освен това обикновено купуват и управленските върхушки в различни страни. Това става в Източна Европа, например. Аз съм работил не една година в Българи. Там никога не забравят, че Руската империя през 1878 г. е освободила страната от 500-годишно турско иго. Но около 50 хиляди души от българската върхушка са купени от САЩ и водят антируска политика. Има и още една причина. Лидерите на много страни са лесно управляеми, защото се боят от физическо унищожение. Да не забравяме, че ЦРУ стои зад десетки държавни преврати. В момента върви открита информациона война. В отговор на подхвърленото съобщение, че Путин се е съгласил Асад да сдаде властта Кремъл направи официално опровержение. Но дълго време след това наши съюзници ме питаха: „Леонид, кажи честно, наистина ли ще воювате докрай с „Ислямска държава”. Русия започна операцията в Сирия броени седмици преди падането на Дамаск. Иначе щеше да започне раздробяването на Сирия, а терористите от ИД щяха да тръгнат към границите на Русия. И кукловодите тук са същите, които организираха Втората световна война. Финансовата система от която след 1945 г., целият гешефт отива в джоба на Америка, започва да буксува. САЩ са в трудно положение, може би висят на косъм.

– Има още един фронт, още една кървава рана – Украйна.
– Ни жънем сега горчивите плодове, заложени от Ленин под нашата държавност, за които говори и Путин. Съветската власт създаде на изконно руски територии геополитически демон – Украина. Това бе осъществено от спецслужбите на кайзерова Германия и болшевиките Ленин, Сталин, Троцки. Те създадоха Украйна, отрязвайки от Русия руските градове Харков (основан от цар Алексей Михайлович), Донецк (основан от император Александър II ), Николаев, Днепропетровск и Одеса (основани от императрица Екатерина II). На всичкото отгоре и Хрушчов им подари Крим. За каква Украйна става дума? Тя съществува само с една цел – да бъде антиРусия. И докато братята малоруси не престанат да бъдат зомбирани, техните нови господари САЩ ще бъдат готови да воюват срещу нас до последния украинец.

 

 

– Думата „война” все по-често витае във въздуха…
– В света това се чувства. И с надежда гледат към Русия като на миротворец. След началото на руската операция в Сирия от много страни идват сигнали за подкрепа. Всички много добре знаят колко несправедливо бе постъпено с Ирак, Афганистан, Либия, Египет. На неофициални и затворени за медии международни срещи ме питат „Кога Русия ще дойде и при нас?” Питат хора от Италия, Франция, от други страни. Неотдавна бях в Пакистан. Това е чисто мюсюлманска страна, но пакистански военни също ми зададоха този въпрос. Вече има разбиране, че силната Русия е гарант на справедливостта. И ненавистта, която Русия предизвиква сред своите „доброжелатели” не е заради това, че сме им конкурент в икономиката или във военната сфера. Работата е в това, че ние предлагаме на света цивилизационна алтернатива. На Запад и сега главните ценности са материалните, а в руската цивилизация винаги над материалното преобладава духът, което прави народът ни несломим. Точно затова мнозина се лакомят за нашата територия и богатства, ни никой не е успял да ги завоюва.

 

5 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=352724

Събития: 70 г. – Тит Флавий Веспасиан и предвожданите от него римски легиони пробиват средната стена на Йерусалим в Обсадата на Йерусалим. 1305 г. – Бертран де Го е избран за папа под името Климент V. 1817 г. – Фронтенак става първият параход пуснат на вода в Големите езера.

Децата в САЩ си "играят на Путин"

http://pogled.info/svetoven/amerika/detsata-v-sasht-si-igrayat-na-putin.86478

/Поглед.инфо/ Американски бизнесмени разказват как в САЩ е станало модерно да се говори с руски акцент, а децата напоследък си "играят на Путин", съобщи съветникът на руския президент, отговорен за организационния комитет на Петербургския международен икономически форум Антон Кобяков пред журналисти от Газета.ru в събота (3 май).

В НАТО няма съюзници, а васали на Вашингтон

http://pogled.info/svetoven/v-nato-nyama-sayuznitsi-a-vasali-na-vashington.86479

/Поглед.инфо/ Президентът на Русия Владимир Путин заяви в интервю за режисьора Оливър Стоун, че в НАТО, която се явява външнополитически инструмент на САЩ, няма съюзници, а има васали на Вашингтон, предаде "Взгляд" в събота (3 юни).

Православието почита Свети Дух

//dariknews.bg/regioni/sliven/pravoslavieto-pochita-sveti-duh-2028231

Православната църква почита днес Свети Дух. Празникът се отбелязва в понеделник след Петдесетница, когато на петдесетия ден от Господното възкресение Дух Свети слязъл над апостолите във вид на огнени езици и ги дарил с благодатните дарове. Празникът се нарича Петдесетница, защото отбелязвали петдес

Двама от ранените на АМ "Тракия" мигранти са в критично състояние

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dvama-ot-ranenite-na-am-trakiia-migranti-sa-v-kritichno-systoianie-2028235

Двама от нелегалните мигранти, които пострадаха при тежката катастрофа на автомагистрала "Тракия" в неделя, са в критично състояние. Това съобщи пред NOVA зам.-директорът на болницата в Пазарджик Дора Шопова.
 
Единият от най-тежко ра

Камчатски вулкан изхвърли пепел на 5 км височина

//dariknews.bg/novini/sviat/kamchatski-vulkan-izhvyrli-pepel-na-5-km-visochina-2028220

Ключевският вулкан на Камчатка, който е най-високият действащ вулкан на Евразийския суперконтинент, изхвърли пепел на височина до 5 км над морското равнище, съобщи ТАСС.

Агенцията се позова на Камчатската група за реагиране на вулканични изригвания от Института по ву

Ямбол празнува днес

//dariknews.bg/regioni/sliven/iambol-praznuva-dnes-2028233

Днес, на деня на Свети Дух, Ямбол чества своя патронен празник

От 09.00 часа в църквата „Света Троица“ ще се състои празнична литургия. От 10.00 часа пред сградата на Общината ще се състои тържествен ритуал за издигане на знамената на Република България, на община Ямбол и на Европейс

Започва шестият международен „Джаз форум Стара Загора“

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/zapochva-shestiiat-mezhdunaroden-dzhaz-forum-stara-zagora-2027983

Детски матинета и безплатни кинопрожекции дават старт на джазовата седмица в Града на липите

Трима пострадаха при катастрофи

//dariknews.bg/regioni/sliven/trima-postradaha-pri-katastrofi-2028234

Трима пострадали при катастрофи са приети в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен през почивните дни. Двама от тях са в реанимация. Единият е 29-годишен моторист, който е получил черепно-мозъчна травма и кръвоизлив. Състоянието му е стабилизирано.

Другият е на 31 години с травма на глава

Онлайн приложение в помощ на раково болни

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/onlajn-prilozhenie-v-pomosht-na-rakovo-bolni-2028222

Интернет приложение, с чиято помощ болните, засегнати от напреднал стадий на рак, могат в реално време да съобщават симптомите си, предизвиква значителни положителни ефекти, сред които надежда за удължаване на живота. Това разкрива клинично проучване, представено в неделя.

В изследва

Любим виц на проф. Божидар Димитров

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6261494

Любим виц на проф. Божидар Димитров Съобщение в РИА Новости: Вчера в Баренцово море най-новият американски самолетоносач се сблъска с айсберг. Самолетоносачът потъна, загинаха 2000 души. Командирът на айсберга бе повишен в звание

Правителството изтрива България от световната карта. Позор, сто пъти позор за Борисов – 3

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280071_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%B2%D0%B5%

 Икономическият форум в Санкт Петербург, наричан руския Давос, завърши.

 
Сключени били сделки за около 30 милиарда евро, без тези, чиито обем е търговска тайна.

Бизнесът и политици от цяла Европа се бяха изсипали там. Четвърт от участниците са били американци. Една от сключените от тях сделки била за 10 милиарда долара.

Огромен павилион имаше Сърбия. Гърция и Турция бяха сред почетните гости. Казват, че е имало представители от над 140 държави. България, по всичко изглежда, не беше между тях.

На пилоните се вееха неизброимо много знамена. Нашето не го видях, най вероятно не е било вдигано, защото никой не е бил там от наше име.

Позор, сто пъти позор за Борисов – 3.

Това правителство нарочно прави-струва името на България да се чува колкото се може по-малко по света.

Миналия месец не бяхме и на форума в Пекин, където Турция, Гърция и Сърбия си уреждаха големи сделки и утвърждаваха позициите си за наша сметка. България отсъстваше.

Изпадаме в невиждана през последните 50 – 60 години международна изолация, която не виждам как ще се разкъса с това правителство на власт.

Васил Василев, Фейсбук

 

Източник-http://bultimes.bg

Все още няма правила за интеграция на бежанци

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/05/2983193_vse_oshte_niama_pravila_za_integraciia_na_bejanci/?ref=rss


Вече близо два месеца в България няма механизъм за интеграция на бежанци у нас. До това положение се стигна, след като служебното правителство на Огнян Герджиков отмени предишната наредба, уреждаща условията за социализиране в обществото на хора, получили статут у нас и изготви нов проект, който обаче така и не беше гласуван.

В момента по него никой не работи - нито се доразроботва, нито се прави нещо за приемането му, показа проверка на "Дневник". Официално...

Прекратиха концесията на мина „Оброчище". Цацаров се зае с "твърде богатите" им добиви

http://clubz.bg/54712-prekratiha_koncesiqta_na_mina_%E2%80%9Eobrochishte_cacarov_se_zae_s_tvyrde_bogatite_im_dobivi

Снимка БГНЕС

Концесионерът на мангановата мина "Оброчище" „Евроманган” ЕАД има неизплатени концесионни възнаграждения към бюджета в размер на близо 205 000 лева, съобщи пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

На това основание от правото, което ми дава Законът за подземните богатства, от днес временно ще прекратя тази концесия до изпълнение на ангажиментите на концесионера”, обяви Петкова.

Миньорите от „Оброчище” провеждат поредна стачка. 17 от тях отказват да излязат от галериите на 300 метра под земята заради ново забавяне на заплатите и ваучерите за храна. Това се случва само два месеца след прекратяването на предишната стачка. Тогава с посредничеството на омбудсмана Мая Манолова бе подписан колективен трудов договор. Според миньорите обаче нито една от точките в пописания договор не се спазва. Манолова днес отново е на посещение в мината.

Временно се спират всички дейности по добив, но всички други задължения остават”, поясни министър Петкова.

Тя призова миньорите да излязат от мината, за да може и концесионерът да изпълни ангажиментите си и да не бъде подлаган на риск животът им.

"Това временно спиране на договора не е основание да се търсят неустойки от страна на концесионера, както и не е и основание да се счита, че периодът, за който ще бъде спрян временно този договор, следва да бъде и задължително увеличен срокът на концесията ", обясни министърът.

Фирмата „Евроманган” ЕАД е собственост на кипърската офшорка „Пойнтър трейдинг лимитид”. Управлява се от британеца Дейвид Уелингс и украинските граждани Игор Шпагин и Людмила Соколенко.

По-късно през деня главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че по негово разпореждане Окръжна прокуратура-Добрич е влязла в мината днес към 9:30 ч. От една страна се извършва общонадзорна проверка - заедно с ДАНС, МВР, Държавна инспекция по труда и НАП.

"На практика проверява се спазването на действащите закони - и данъчни, дори тези, които са свързани със замърсяването и опазването на околната среда от концесионера.

Другата линия е разследване, в резултат на което трябва да се установи дали количествата манганова руда, които са добити и са декларирани пред данъчните органи като добив и съответно - печалба, съответстват на действително добитите", каза Цацаров.

Иззета е цялата счетоводна документация на фирмата концесионер и управлението на мината е блокирано до евентуалното установяване на данни за престъпление.

Главният прокурор допълни, че имат данни, че добивът от мината е "твърде богат", а е декларирала, че работи на загуба. И специално се върна към приватизацията:

"Ние, разбира се, опитваме да ликвидираме последиците от един очевидно недобросъвестен концесионер. Но ако търгнем пò отначало, ще стигнем отново до т.нар. приватизационни досиета. Нека си зададем въпроса кога е приватизирана мината, на каква сума е приватизирана и, доколкото зная - добивът от нея е твърде богат. Въпреки че е декларирано, че мината работи на загуба."

След протеста: концесията на мина „Оброчище” временно е прекратена

http://clubz.bg/54712-sled_protesta_koncesiqta_na_mina_%E2%80%9Eobrochishte%E2%80%9D_vremenno_e_prekratena

Снимка БГНЕС

Концесионерът на мангановата мина "Оброчище" „Евроманан” ЕАД има неизплатени концесионни възнаграждения към бюджета в размер на близо 205 000 лева, съобщи пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

На това основание от правото, което ми дава Законът за подземните богатства, от днес временно ще прекратя тази концесия до изпълнение на ангажиментите на концесионера”, обяви Петкова.

Миньорите от „Оброчище” провеждат поредна стачка. 17 от тях отказват да излязат от галериите на 300 метра под земята, заради ново забавяне на заплатите и ваучерите за храна. Това се случва само два месеца след прекратяването на предишната стачка. Тогава с посредничеството на омбудсмана Мая Манолова бе подписан колективен трудов договор. Според миньорите обаче, нито една от точките в пописания договор не се спазва. Манолова днес отново е на посещение в мината.

Временно се спират всички дейности по добив, но всички други задължения остават”, поясни министър Петкова.

Тя призова миньорите да излязат от мината, за да може и концесионерът да изпълни ангажиментите си и да не бъде подлаган на риск животът им.

"Това временно спиране на договора не е основание да се търсят неустойки от страна на концесионера, както и не е и основание да се счита, че периодът, за който ще бъде спрян временно този договор, следва да бъде и задължително увеличен срокът на концесията ", обясни министърът.

Фирмата „Евроманган” ЕАД е собственост на кипърската офшорка „Пойнтър трейдинг лимитид”. Управлява се от британеца Дейвид Уелингс и украинските граждани Игор Шпагин и Людмила Соколенко.

В Лондон се води война по улиците. Това е мултикултурализъм в действие – в цяла Европа положението е същото.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280070_%D0%92+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5.+%D0%A2%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D0%BC%

 В Лондон се води война по улиците. Това е мултикултурализъм в действие. Тръгваш с големи ножове из града и започваш да кълцаш когото видиш - жени, деца и мъже. Чудесен начин на живот в либерална среда. Сами виждате, че нито един политик не се чувства отговорен за това. Защото са нагли и продажни алчни душички, винаги готови да продадат собствените си държави и народ. И го правят в името на виртуални ценности и изхранване на гражданите с политически захарен памук...

...

Все повече българи и не само, живеещи в Германия, ми съобщават за мародерства, изнасилвания и убийства на които са били свидетели или живеят в райони на подобни, все по-чести явления. Също като в България по отношение на циганите!

Всички твърдят, че по медиите това не се обявява, но най-малкият тон срещу "мигрантите" се санкционира със закон.

Вече започвам да си мисля, че ако се гаврят, изнасилят или обезглавят самата другарка Меркел, главата й ще продължи с глупостите си по темата.

Притеснително е, че в цяла Европа положението е същото.

Не зная какво са решили великите световни лидери и какви неща им се въртят в празните алчни и лицемерни кратуни, но остава една крачка докато самите те не отидат в канали и дерета, както винаги е било.


Не ми е ясно и поведението на мюсюлманите в контекста на въпроса знаят ли кого предизвикват и имат ли исторически спомени в главите си!?

Как ще спрат гневът на европейците-жертви не ми е ясно, но започне ли се спиране няма да има. Убеден съм, че един ислямист няма да остане в Европа, нито пък в арабския им свят.

И ако демокрацията е да викаш в държавата си всички диваци, на които самият ти си разрушил държавите и си ги ползвал като джихадисти в твоя война, е повече от наглост.

Може ли поне един световен лидер да ни каже в коя държава от ЕС има реална интеграция и на кой етнос? И моля да не ми се набутват в очите малките изключения...

Николай Марков, Фейсбук 




Британците може неприятно да изненадат Тереза Мей на вота в четвъртък

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/05/2983196_britancite_moje_nepriiatno_da_iznenadat_tereza_mei_na/?ref=rss


В четвъртък премиерът Терза Мей се изправя пред огромно изпитание, за което не е подозирала, когато обяви предсрочни парламентарни избори на 8 юни.

Британците са призовани да определят състава на парламента и правителството, което на 19 юни ще започне преговорите за оттегляне на страната от ЕС. Ако разводът с останалите 27 държави от съюза се случи по взаимно съгласие, а не без споразумение, това ще е и правителството, което ще управлява до 2022г, т.е. в първите години,...

Прогноза за времето - 5 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=352723

Днес над страната ще е предимно слънчево. По Черноморието облачността ще се разкъсва и намалява до предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 20-23°. Температурата на морската вода е 19-22°.

Кметът на Лондон Садик Хан: Имам по-важна работа от това да отговарям на Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280069_%D0%9A%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D0%A1%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BA+%D0%A5%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%98%D0%BC%D0%B0%D0%BC+%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B0+

 Кметът на Лондон Садик Хан има "по-важни неща", отколкото да отговоря на "недобре информирани" публикации на американския президент Доналд Тръмп след терористичната атака в Лондон. Това пише в изявление кабинетът на градоначалника.

"Кметът е зает да работи, за да координира отговора на тази ужасяваща терористична атака", казва говорителят на Хан.

"Той има по-важни неща от това да реагира на недобронамерените публикации в Туитър на Доналд Тръмп, който умишлено отнема от контекста своите забележки, призоваващи лондончани да не се притесняват, когато виждат повече полицаи - включително въоръжени офицери - на улицата“, се казва още в съобщението.

По-рано американският държавен глава написа в социалната мрежа със забележка към Хан:

„7 загинали и 48 ранени, а лондонският кмет казва, че няма причина за тревога!“ /АФП

Лондон / Великобритания

 

Поглед.инфо

Терор в Лондон - лазене в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280068_%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80+%D0%B2+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+-+%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

 Само директорът на едно софийско училище беше честен: призна, че той и неговите колеги изобщо не знаят какво да правят при терористичен акт.

Със сигурност никой от властите не му е обърнал внимание.
Репликата му мина и замина по телевизията.
Обаче десет пъти повториха, че и Парис Хилтън била съпричастна с жертвите в Лондон.
Тази дума е вече направо мръсна – толкова е куха и равнодушна.
За държавните лидери да не говорим – каканижат едно и също – вместо да признаят, че вече нищо не зависи от тях.

***
Седем трупа в Лондон – 10 в България.
Общо 17 са били нашествениците – само в микробуса, катастрофирал на магистрала „Тракия“ – 10 убити, седем тежко ранени.
17 души прекосяват България само в този епизод.
Но щом стана външен министър Екатерина Захариева веднага се похвали, че кризата с „бежанците“ била овладяна: за една седмица тогава били хванати само 13 души.
Тия хора живеят в някакъв паралелен свят, по-див дори от обикновения, нашия.
Нямат представа от нищо – и не искат да имат.

***
Заради неукостта и нахалството си те са по-опасни от всякакви нашественици.
Ще са съпричастни с чуждите трагедии – и ще се хилят победоносно. 
Маниаци до последно.

***
Няма медии: всички са хванати и седят разкрачени в очакване на подаяния.
Как нито една телевизия не се осмели веднъж в седмицата да изисква справки от сръбските гранични служби – за да сме наясно колко нашественици ни препикават седмица след седмица.
И всички ли напускат страната ни?
Тя е раят на терористите – при такъв министър-хвалипръцко.

***
Преди една година и нещо , след атентата в Брюксел, написах дописката
„СТРАХУВАЙТЕ СЕ, СМЕЛЧАЦИ“.
Приканвах нашите „първенци“ да не зариват страха си – а да го изразяват с пълно гърло.
Да не се лезят – а да казват, че ги е страх, че треперят от страх.
Да се молят на Господ Бурята да ни отминава още известно време.

***
Нищо не се е променило: същите хвалби, същото лезене, същият фалш.

***
Един приятел тия дни ми разказа следната история.
Бил в гримьорната на знаменития оперен певец Никола Гюзелев в Миланската скала.
Малко преди да започне представлението, влязъл някакъв тип, дал някакво листче на Гюзелев, прошушнал му нещо и си излязъл.
„Кой беше тоя?“ – попитал приятелят ми.
„Местният Капо- клак“ – отвърнал Гюзелев.
Капото, Кръстникът на клакьорите – ако не платиш нещо, могат да кихат и кашлят по време на спектакъла, дори и да го освиркат.
Плати си – за да ти е мирна главата.

***
Най-опасни вече ми се виждат нашите капо-клак от властта.
Все са съпричастни, все пляскат възторжено – дори когато гемията ни потъва.

***

 

 

 

Поглед.инфо

Гъбени мъфини с див чесън

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6261456

Гъбени мъфини с див чесънПриготвени с брашно от елда Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Трус в Близкия изток - четири държави скъсаха дипломатически връзки с Катар

https://www.actualno.com/asia/trus-v-blizkija-iztok-chetiri-dyrjavi-skysaha-diplomaticheski-vryzki-s-katar-news_615098.html

Цели четири арабски държави официално скъсаха дипломатическите си отношения с пета. Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн официално прекъснаха отношения с Катар, обвинявайки емирството в тероризъм и екстремизъм, както и подкрепа от Иран. Припомняме, че саудитският крал

Тръмп: Стига политическа коректност!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280067_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF%3A+%D0%A1%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%21

 Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова днес да се спре с политическата коректност по въпросите на сигурността, съобщават световните агенции.

 

"Необходимо е да престанем да бъдем политически коректни, трябва да се заемем с организирането на сигурността на нашите граждани. Ако не станем по-умни, всичко само ще става по-лошо", написа Тръмп в "Туитър" след атентата в Лондон снощи.

 

Американският президент цитира, в явна критика, думи на кмета на британската столица Садик Хан, че няма повод за безпокойство, предаде "Ройтерс".

 

"Най-малко 7 убити и 48 ранени и кметът на Лондон казва, че "няма причина да бъдем обезпокоени?!", написа Тръмп.

 

По-рано Хан призова хората да не се тревожат от засиленото полицейско присъствие по улиците на града след атентата, отбелязва агенцията.

 

Миналата година той стана първият мюсюлманин, избран за кмет на голяма западна столица.

 

Българи в Лондон: Хаосът беше страшен, полицията ни спасяваше през Туитър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280066_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD%3A+%D0%A5%D0%B0%D0%BE%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD%2C+%D0%BF%D0%B

 

UK властите пуснаха в социалните мрежи протокол за тревога, изпращали съобщения как да се действа по време на терора

Полицаи пуснали в Тутър протокол за тревога, включващ съобщения към лондончани с инструкции как да действат и с информация какво е положението след атентата в британската столица. Това заяви пред в. „Монитор” Добрияна Тропанкева, която живее в непосредствена близост до Лондон бридж.

 

Там в събота вечерта микробус се вряза в пешеходци, а по-късно нападателите атакуваха хора с нож в заведение на пазара „Бъроу”. Вследствие на атентата 7 бяха убити, а 49 бяха ранени. „Туитовете от английската полиция бяха най-полезни за нас. BBC също ги показаха.

 

Хората се информираха едни на други, докато тичаха към къщи.

Никой не гледа новини в събота вечер, когато е навън с питие”, разказа още Добрияна. По време на атентата се прибирала от концерт, когато внезапно в метрото съобщават, че станцията на Лондон бридж е затворена.

„Казаха, че влакът ще премине през нея, без да спре. Нямаше паника сред пътниците, но аз се притесних заради случилото се скоро в Лондон и в Манчестър. Единственият начин да се приберем бе да излезем и да се опитаме да си вземем такси”, спомня си тя. На излизане Добрияна проверява новините и с ужас установява, че опасенията й са се случили – до дома й е имало атентат.

„Помислих си, че ако не си бяхме взели сладолед след концерта, щяхме да бъдем там, което е ужасно. Никога не можеш да очакваш къде ще се случи. Беше много травмиращо”, споделя тя. За по-голям ужас такситата, които поръча, не идват, а автобусите преминават празни покорай нея. „Решихме да вървим до къщи точно зад отцепения периметър. Полицай изведнъж се развика „Прибирайте се възможно най-бързо, бягайте и избягвайте големи улици”, казва още българката. По думите й, имало големи групи хора, опитващи се да стигнат до най-близките спирки на метрото.

„Много бяха уплашени.

Повечето звъняха на семейство и приятели, за да кажат, че са добре

спомня си тя. В близост до окото на бурята бил и Богомил Тодоров.

„Отначало не се разбра какво точно става, но в небето започнаха да кръжат хеликоптери на полицията”, разказа за в. „Монитор” той. „Движехме се към Лондон бридж с кола, когато се чуха полицейски сирени и ние отбихме. Започнаха да минават десетки полицейски коли и линейки. Срещу нас по улицата излязоха тълпи от хора, идващи от Лондон бридж”, спомня си младежът.

Той допълва, че междувременно полицията пуснала в Туитър съобщения за инцидент в района на Лондон бридж, а после и за Бороу, а по-късно в социалните мрежи излезли стотици постове на хора, готови да приютят евакуираните от района. „Хеликоптерите продължават да патрулират във въздуха 13 часа след нападенията”, посочва Тодоров. Сутринта към 6 ч. Добрияна също забелязва, че все още фоайето на хотела до дома й е пълно със спящи по дивани хора.

„Десетки останаха в областта, защото не могат да се приберат. И до сега още се чувам сирени навсякъде, има хеликоптери, полицейски лодки, станцията е още затворена. Полицията прави всичко възможно, което ме кара да се чувствам по-добре”, посочва тя. Добрияна разказва, че пазарът е много популярно място в Лондон, което винаги е пълно с туристи и през деня за пазаруване, и вечерта за питие, особено в събота вечер. По думите й

пазарът и Лондон бридж са лесни мишени,

поради интензивното движение на хора. „Полицията прави всичко възможно, но такива събития е малко възможно да бъдат предвидени”, коментира тя. Когато атентатът в Манчестър станал, била много притеснена и дори обмисляла да се откаже от концерт, който планирала. Нейни приятели, родени в Лондон, споделяли същите чувства. „Но животът продължава. Трябва да отидем на работа на следващия ден и да се надяваме, че всичко ще се разреши. Имам приятели от всякакви култури и религии. Най-доброто, което можем да направим, е да се уважаваме едни други”, казва в заключение тя.

Най-дебелото момче в света свали 30 кг за месец

https://www.vesti.bg/lyubopitno/naj-debeloto-momche-v-sveta-svali-30-kg-za-mesec-6069883

11-годишният Ария Пермана преди ядял по пет пъти на ден, а апетитът му бил като на двама зрели мъже

Пинокио прави структури, държи им юздите с цензура

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280065_%D0%9F%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%2C+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B8+%D0%B8%D0%BC+%D1%8E%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0

 

Забранява на лидерите им да говорят преди да съгласуват с него позициите си

Проваленият правосъден министър и сламен лидер на „Да(й),България“ Христо Иванов ще държи в пълна зависимост бъдещите местни структури на формацията, като за целта ще налага дори цензура над позициите им. Олигархичната формация, чиито ментори са тарторите на кръга „Агнешки главички“ - Командира и престъпните босове Иво Прокопиев, Цветан Василев, Сашо Дончев, Огнян Донев и Гриша Ганчев, е започнала процедурата по изграждане на свои структури из страната. За целта от „Да(й), България“ са публикували правилата, по които ще става това, както и решение за статута на местните организации.

От документите обаче става ясно, че

самостоятелността на структурите ще бъде сведена до нулата

и всички решение ще се взимат от централата в София. Така например е записано, че публичните позиции на местните клонове на „Да(й),България“ задължително преди това ще се пращат до Изпълнителния съвет на движението за одобрение. За да не уплаши съвсем бъдещите си членове, партията е използвала термина „съгласуване“. То пък ще трябва да се извърши в рамките на 24 часа. Това на практика означава, че местният лидер ще трябва да внимава във всяко свое публично изказване, а различното мислене няма да се толерира от Пинокио, както е известен в публичното пространство заради лъжите си проваленият правосъден министър Христо Иванов.

Местните структури също ще имат Изпълнителен съвет и Общо събрание. Парадоксът обаче е във факта, че събранията ще могат да се свикват освен от местния шеф и от Изпълнителният съвет на самото движение. Това пък е лост за саморазправа със станали неудобни местни лидери, които не са изпълнили дадена поръчка на кръга на „Агнешките главички“ или на олигарха Прокопиев, проводил дясната си ръка Юри Катанов в т.нар. „другарски съд“ на „Да(й), България“ - контролния съвет. Общото събрание пък е органът, който може да сменя председателя. Решения относно предсрочно прекратяване на мандата на лидера на местната организация могат да се вземат единствено при условие, че са били изрично включени в поканата за свикване на събранието. Така всякакви самоинициативи на обикновените членове са ограничени.

Местна организация пък може да се създаде по инициатива на седем членове на партията в дадена община. За свикване на Учредителни събрания е нужно тези седем души да подадат електронен формуляр, за да се насрочи дата на самото заседание. Изключение се прави за общините с районно деление, каквито са София и Пловдив например. При тях е нужно наличието на седем души за всеки район. Важното е да се отбележи, че районните местни организации ще имат статута на общински.

Председателите на местните структури

ще бъдат с ограничен мандат от две години.

Формацията ще си има и областни координатори. Тази позиция обаче по презумпция е запазена за шефа на общинската организация в областния град, освен ако ръководството в София не реши друго.

Пръстите на ръцете и какво казват те за нас

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/tonus/prystite-na-rycete-i-kakvo-kazvat-te-za-nas-6069842

Проучвания са доказали, че рефлексотерапията може да помогне при главоболие, чувство на тревожност и стрес, умора и др.

New York Post: Путин безмилостно "троли" американските демократи

http://pogled.info/svetoven/New-York-Post-putin-bezmilostno-troli-amerikanskite-demokrati.86477

/Поглед.инфо/ "Владимир Путин не само знае номерата на демократите, той им се обажда всеки ден", пише "Ню Йорк Пост" (New York Post). И това действително е пранк от най-висша категория, цитира Ино.TV в събота (3 юни).

Васил Антонов беше част от официална делегация на ИПАП в Бейрут

//dariknews.bg/regioni/pleven/vasil-antonov-beshe-chast-ot-oficialna-delegaciia-na-ipap-v-bejrut-2028223

Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Васил Антонов участва в официална делегация на Интерпарламентарната Асамблея по православие /ИПАП/, която е на посещение в столицата на Република Ливан, Бейрут, от 2 до 5 юни. Програмата включва срещи на ръководството на ИПАП както с най-високопоста

Обявяват обществена поръчка за нови кладенци

//dariknews.bg/regioni/haskovo/obiaviavat-obshtestvena-porychka-za-novi-kladenci-2028218

Община Хасково днес ще обяви обществена поръчка с пряко договаряне за изграждането на 8 кладенеца. За новите кладенци, които ще бъдат изградени са необходими 800 000 лв. Парите ще се вземат от отпуснатите от правителството 2 млн. лв. Очаква се кладенците да са готови до няколко месеца.

Съдиите от Административен съд с отводи по делото за "Чифте баня"

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/sydiite-ot-administrativen-syd-s-otvodi-po-deloto-za-chifte-bania-2028224

Всички съдии от Административен съд- Кюстендил са си направили отвод от повторното разглеждане на делото за продажбата на “Чифте баня”. Предстои Върховният административен съд да вземе решение за преразпределянето му на друг съд, най- вероятно в Перник или Благоевг

Църквата почита светец, екзекутиран във Варна (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/varna/cyrkvata-pochita-svetec-ekzekutiran-vyv-varna-video-2028221

На 5 юни почитаме паметта на Свети Доротей, който стоял начело на църквата в продължение на цели 50 години. Докато император Диоклетин преследвал християните, Свети Доротей успял да се скрие и да остане жив.

Когато начело на Римската империя застанал император Свети Константин Велики

Учени разкриват тайните на сигналите от "извънземните" цивилизации

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ucheni-razkrivat-tajnite-na-signalite-ot-izvynzemnite-civilizacii-2028217

Китайски и американски учени изказаха предположение за същността на физическия процес, който може да се съпровожда от т.нар. "мигновени космически радиоизбухвания". Това са единични мощни радиоимпулси, едно от обясненията за които е дейността на "извънземни".

Какво, къде, кога в Стара Загора

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/kakvo-kyde-koga-v-stara-zagora-2027869

5 юни (понеделник)
 
Програма за лятна работа с деца на Детски отдел, библиотека „Родина“ 2017
Открий света на знанието с библиотеката - Заедно е по-добре!
Игри на маса.
Групови игри за запознаване и общуване.
Проект „Летните  пътешествия с книжка и мишка“.

Бразилска туристка пита президента Радев "Кой сте Вие и защо сте толкова важен?"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280064_%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%

 Бразилска туристка спретна миниспектакъл, след като спря президента Румен Радев, първо за да се снима с него, а после и да си побъбрят. Това се случи в събота вечерта на нестинарския събор в царевското село Българи. "Кой сте Вие и защо сте толкова важен?", директно запита младата дама, очевидно впечатлена от внушителната охрана около Радев. "Не съм толкова важен, само колкото всеки  друг българин тук", отвърна скромно президента, но отговорът му не задоволи любопитната чужденка и тя продължи да настоява. "Не Ви вярвам, важен сте. Виждам как хората се отнасят с Вас, как си правят снимки. Кой сте Вие?", продължи да пита младата бразилка.  "Аз съм президентът", лаконично отговори Румен Радев, а туристката ококори очи и смаяно заповтаря: "Не, не, неееее, това е невъзможно!". Самата тя обаче не отговори ясно на въпроса на президента какво прави в България и точно в с. Българи. "А защо да не бъда тук", зададе контравъпрос, вместо отговор бразилката.  

Президентът Румен Радев неочаквано се появи на нестинарските игри в странджанското село Българи. Държавният глава пристигна в късния следобед в събота със съпругата си Десислава Радева. За изненадващата визита е бил информиран само кметът на Царево Георги Лапчев, който влезе в ролята на домакин и покани специалните си гости да разгледат църквата  „Св. Св. Константин и Елена“. Посещението в село Българи, макар и неофициално, е първото на президента Радев в Бургаска област. Местните заподозряха, че зад частната визита стои съпругата му Десислава, която е бургазлийка. Държавният глава присъства на нестинарския ритуал и с интерес изгледа древния танц върху жаравата.  Неотлъчно до него бе Десислава Радева, която приятелски разговаряше с местните хора.  "Радвам се, че има такъв огромен интерес, по пътя видях колко много коли има и се изненадах", сподели впечатления Радева. Държавният глава пък се спираше на всяка крачка и откликваше на молбите за селфита с малки и големи. Пред кмета на Царево президентът сподели, че е идвал в Царево много пъти, но никога не е виждал нестинарски игри. 
В неочакваната визита на държавния глава, местните жители видяха ясен знак, че той застава зад борбата им да запазят нестинарството и да не допуснат древния ритуал да се използва комерсиално от столични проумотъри. 
Нестинарският празник в село Българи тази година събра рекорден брой посетители. Над 3 хиляди души гостуваха на празника на Св. Константин и Елена, който в Странджа се празнува на 3-ти юни по стар стил. 
На 30 септември 2009 година Нестинарството е включено, като нематериално културно наследство на човечеството, в списъка на Организацията по образование, наука и култура на Обединените нации (ЮНЕСКО). При описанието му изрично е посочено, че в автентичен вид то се изпълнява само в с. Българи, община Царево, в нощта на 3 срещу 4 юни.

Пуснаха един от арестуваните за атаките в Лондон, Тръмп обещава в САЩ да няма атентати

https://www.actualno.com/europe/pusnaha-edin-ot-arestuvanite-za-atakite-v-london-trymp-obeshtava-v-sasht-da-njama-atentati-news_615095.html

Британската полиция освободи един от задържаните за нападението в Лондон без за му предявява обвинения, съобщи директорът на антитерористичния отдел на Скотланд Ярд Марк Роули. Мъж на 50 годни, задържан в района на Баркинг (в източната част на Лондон) е пуснат на свобода. Ощ

Хороскоп за 5 юни, понеделник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280063_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+5+%D1%8E%D0%BD%D0%B8%2C+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA

 Овен 21 март – 20 април

Родените в третата декада ще изживеят неприятни и стресиращи моменти. Може да разберете за изневери и да изневерите. Луната от Везни е в опозиция на Венера и Уран от вашия знак. Едно непредвидено отсъствие или посещение ще неглижира партньорите ви и на работното място. По възможност бъдете там, където е личният ви интерес. Сутринта очаквайте неприятности и при пътувания. Не тръгвайте за срещи, ако не сте предупредили всички участници и засегнатите в ситуацията. Очертава се компроматна атака.

Работа-4

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Телец 21 април – 20 май

Станете рано и действайте по задачите до обед. Каквото свършите ще донесе пари и протекции, ще позволи да играете с открити карти и да поставите на мястото им тези, които ви притесняват и провокират. От обед до 8-и Луната ще ви гледа в опозиция от знака на Скорпиона. Вървите към имотни и наследствени делби. Не се препоръчват аборти и гинекологични интервенции до четвъртък. Амбицията ви надига глава. Дано и децата са част от нейната програма. Вероятно е зачеване. Утре изкусителката Венера ще навлезе във вашия знак.

Работа-5

Пари-5

Любов-6

Късмет-5

Здраве-4

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Родените след 10 юни ще направят силен и успешен ход в тила на конкуренцията. Не се отказвайте от намеренията си, дори и да срещнете съпротива. Ще се спука като сапунен мехур нечия агресия и неприязън към вас. Ще получите подкрепа от неочаквано място, ще спечелите дело и ще затвърдите позициите си в обществото. Не се претоварвайте, не искайте всичко, радвайте се на това, което постигате с един удар. Вечерта се приберете с подарък. Навлизаме в деня на сърцето. Добре е да правите това, за което ви молят.

Работа-6

Пари-6

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

Рак 22 юни – 21 юли

Тежка сутрин за родените в третата декада. Спазвайте законите където и да отидете. Едно нарушение на пътя може да донесе солени глоби и неприятности. Пасивността в този ден е нежелателна, но с нищо сериозно не бива да се занимавате. Не тръгвайте с голямата кошница. На работното ви място може да започнат разправии. Каквото отложите почти за края на работното време ще мине много по-добре и ще донесе ползи. Практикувайте прочистващи процедури и започнете диета. Следващите два дни ще ви донесат късмет.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Лъв 22 юли – 22 август

Станете рано, ако искате да спечелите от нечие закъснение и да доминирате в средата си. Постарайте се да сложите в ред и любовните си връзки, защото от утре планетата на любовта Венера ще ви гледа в пречупващ аспект от знака на златния Телец. Близките и партньорите ви ще станат много по-изискващи и ще се пазарят за всяка стотинка. За следващите дни не планирайте аборти и теглене на кредити. Опитайте днес да се справите с всяка претенция към вас. Не се претоварвайте, пестете енергия, пари и чувства.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

 

Дева 23 август – 22 септември

Ден с мощно енергийно излъчване. Правите крачка, от която в миналото сте се притеснявали. Символ е корона поставена на висок връх. Постарайте се, вложете усилия и старания и ще постигнете мечтаното признание. Може да намерите спонсор и покровител за начинанията си. Някой получава и финансиране по европейски или държавни проекти. Ще спечелите дело и ще си върнете определена територия на влияние. Тази вечер и в любовта няма да сте на сухо. Родените в първата декада вървят към делово и лично обвързване.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Ден на болезнен избор между работа и удоволствия. Както ви тръгне понеделнишки, така ще върви цялата седмица. Не се поддавайте на съблазните. Луната от вашия знак е в опозиция на Венера и Уран. Не намесвайте страсти и чувства в професионалните отношения. Емоционална връзка на работното място няма да се отрази добре на бизнеса ви. Ако не може да се преборите със себе си изчакайте утрешния ден, когато Венера ще навлезе в знака на Телеца, ще утрезви чувствата и ще ги пренасочи в материална посока.

Работа-4

Пари-4

Любов-4

Късмет-5

Здраве-4

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Всичко предприето днес ще помогне да постигнете висок връх в кариерата, да намерите по-добро място за работа и живот и да се подсигурите с надеждни съюзнци и спонсори. Пасивността е нежелателна, но нищо не бива да се прави на всяка цена. С напредванто на деня шансовете ви нарастват, а вечерта може да получите желан и мечтан подарък. Луната навлиза във вашия знак. Планирайте пътувания и творчески командировки. Моментът е благоприятен за преквалифициране. Явете се на конкурси и прослушвания.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-5

Здраве-5

 

Стрелец 23 ноември - 21 декември

Ден за разчистване на терени и сметки. Добре е да се започне прочистваща диета. Ограничете и контактите, които навреждат на бъдещето и работната ви програма. Концентрирайте се над най-важното и не се впускайте в излишни обяснения и емоционални начинания. Утрешнят ден ще ни донесе болезнно утрезвяване. Умът ще удържи победа над чувствата, ще пренасочи интересите към належащите задачи. Вечерта се приберете с желан и обещан подарък. Навлизаме в деня на сърцето. Погрижете се за тези, които зависят от вас.

Работа-5

Пари-4

Любов-6

Късмет-5

Здраве-4

 

Козирог 22 декември – 20 януари

Ден на труден избор за родените в третата декада. До обед както и да остъпите ще сбъркате, ще накърните свои или чужди интереси. Може да излезете виновни за нечий избор или за чужда вина. Не поемайте отговорности към хора, които и в миналото са ви поставяли в неприятна ситуация. С напредванто на деня обстановката се разведрява и до вечерта ще направите правилен избор. Ще получите и откровение как да постъпите в една  рискова ситуация. Не влизайте в конфликти, после трудно ще се сдобрите и помирите.

Работа-4

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Станете рано, организирайте се така, че до обед да свършите важното за деня, да изпълните обещанията и дадените препоръки. Явете се първи на изпити и конкурси и разговаряйте с шефовете си преди колегите. Към обед късметът вече изтича мужду пръстите ви. Планирайте за утре благотворителни, а не настъпателни дела. Съдбата ще изисква от вас да давате, да се грижите за приятели и близки или за съвсем непознати хора. Смирете недоволствто и приемайте нещата такива каквито са. Започнете прочистваща диета.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Риби 20 февруари – 20 март

До обед се ориентирате трудно, търсите пролука в отношенията и амбициите на околните и по някакъв начин оставате на втори план. Но с напредването на деня ситуацията ще се промени, ще получите неочаквани шансове и възможност да доминирате в средата си и да разполагате с определни лостове на сила и принуда. Бъдете внимателни и дипломатични. Ако до вечерта се скарате с някого после трудно ще се помирите. Пипайте с кадифени ръкавици, предусещайте радости и болки и реагирайте адекватно на промените наоколо.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

Ч.Р.Д.

Личната в година е тройка. Навлизате в прилив и до септември доминирате в средата си. Сключете нови договори, използвайте всеки шанс да завладеете нова пазарна ниша и да се внедрте в нова среда. През 2018 г. натоварването ви ще е двойно и отговорностите ще нараснат. Дано и спечеленото е повече, за да покрие нарастващите разходи в семейството.

Родените днес притежават артистични таланти и дарби, които може да ги направят известни. Проблемът е, че трудно ще контролират играта на чувствата. Ще намесват любовта в работата и обратно. Ще им се наложи задълго да отсъстват от дома, а това ще увеличи дастанциите с близки и любими.

Днят е благоприятен за зачеване на момчета. Тези деца ще притежават необикновени дарби и магически сили, които може да използват както в положителна, така и в отрицателна посока. Заложена им е програма да променят света дори и той да не иска и да не приема тези промени.

"Шел" си поръча дизайнерски станции за зареждане с водород

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/05/2976295_shel_si_porucha_dizainerski_stancii_za_zarejdane_s/?ref=rss


Дъщерната компaния на "БМВ груп" - "Дизайнуоркс", и "Шел" влязоха в сътрудничество, за да разработят иновативна водородна станция, която ще е лесна за откриване и употреба. Тя е кръстена "Оазис" и за момента е само идеен проект, съобщиха от петролната компания.

За разлика от колонките на бензиностанциите днес, които са под формата на буквите H или L, водородната станция има подобен на колона дизайн. Тази форма позволява да заема...

На 5 юни рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6261483

На 5 юни рожден ден иматБорислав Чучков, продуцент и сценарист Владимир Живков, юрист, бизнесмен Д-р Димитър Марков, д.м.н., началник-отделение по съдова хирургия в УМБАЛ “Софиямед” Емил Христов, депутат Евгения Марчева, журналистка и тв водеща Калина Тасева, художничка Лаура Чуканов, български модел в САЩ Михаил Екимджиев, адвокат,

Терористичната атака в Лондон – най-важното, което е известно

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/05/2983203_teroristichnata_ataka_v_london_nai-vajnoto_koeto_e/?ref=rss


■ Седем жертви, 48 ранени (от тях 21 са в тежко състояние), трима застреляни нападатели – това е черната статистика от терористичното нападение на мюсюлмански екстремисти в съботната вечер в центъра на Лондон. ■ Това е третата атака за последните 3 месеца, извършена 2 седмици след бомбения атентат в Манчестър и едва 5 дни преди извънредните парламентарни избори в четвъртък.

■ "Ислямска държава" пое отговорност, но до ранните часове на понеделник полицията не бе...

Борис Джонсън: След нападението в Лондон кладенците на толерантността пресъхват

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280062_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81+%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%8A%D0%BD%3A+%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0

 Британският външен министър Борис Джонсън излезе с официално изявление относно терористичния атентат в Лондон, при което загинаха седем души, предаде The Guardian, цитиран от Фокус.
„Днес колективно сме решени да победим терористите и тяхното нихилистично верую. Към тези, които симпатизират, подкрепят, помагат или укриват тези убийци по какъвто и да е начин: стига вече. Времето ви изтече. Кладенците на толерантността пресъхват. Няма да ви позволим да пречите на нашия живот и демокрация“, заяви Джонсън. 
„В седмицата на парламентарните избори милиони хора трябва да чуят аргументите на политическите страни. Не може техните права да бъдат отнети от терористи. Милиони лондончани ще продължат с ежедневието си. Те ще отидат на кръчма, на музей, на парк или на представление. Отговорът е британците да продължат с работата си както обикновено в дух на опълчване. Това е най-добрият отговор“, посочи външният министър. 


segabg.com

Образованието като територия на новия фашизъм

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280061_%D0%9E%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D1%84

 "Възходът на фашизма в Европа" бе темата на международна конференция в събота, организирана от ПП "Българската левица" и Партията на Европейската левица. Форумът бе открит от председателя на Българската левица Маргарита Милева. С встъпително слово към залата се обърна участникът в българската Съпротива, световноизвестният писател и киносценарист Анжел Вагенщайн. Бяха дискутирани причините за възраждането на фашизма на континента и конкретно в Източна Европа, за политическите изкривявания в историческата наука, за модерните форми на фашистката идеология и нейната пропаганда и др. Сред лекторите бяха гости от Молдова, Гърция, Франция, Германия, Унгария, както и от България. За неонацизма в Европа и мълчанието на Европейския съюз говори Велислава Дърева. Днешните антифашистки отговори и задачи бе темата на председателя на Столичната организация на БАС Борис Цветков. Предлагаме днес един от докладите, който предизвика голям интерес, особено у представителите на Гърция и Франция.

Искам да ви разкажа една история. Преди 10-ина години попаднах в Североизточна Турция с група студенти археолози. В гр. Къркларели и в Одрин не се срещаха забулени жени, това бяха светски и съвсем европейски градове. Преди 4 години отново имаше експедиция. И в двата града възрастните туркини си бяха същите - светски и европейски облечени. Но много от младите момичета бяха забрадени и скрити под традиционното ислямско облекло. Тогава още не подозирахме какво ще се случи с Турция. Попитах кмета на какво се дължи промяната у младите момичета. А той отговори: "Ние изпуснахме училището, ислямът влезе в училището, а от него отиде в обществото."
Разказвам това, защото то прекрасно илюстрира, че всяка идеология, която иска да обсеби трайно широки слоеве от населението, използва за целта образованието. Този процес, доколкото върви по-бавно, не е толкова видим, но е много трудно обратим. Има изследвания, които показват, че е достатъчно да бъдат идеологически обработени чрез пропагандата и образованието три поколения, за да бъде обърнат менталният код на една нация.  
В 20-те и 30-те години на ХХ век фашизмът като идеология се заражда основно върху три кита - имаме една унизена след Първата световна война Германия с обедняващо и зле живеещо население, което лесно може да бъде подведено да последва всекиго, който му обещае по-добър живот. Да не забравяме, че привлекателният лозунг на фашизма на Мусолини и Хитлер е "възстановяване на демокрацията". (Познато, нали?!)  Второ, имаме насаждане на страх от съветската държава, от комунизма и левицата като цяло, застрашаващи капиталистическия порядък. И имаме стремеж да се овладее цялата политическа власт и фашистката идеология да бъде наложена на нацията, включително чрез възпитаване на чувството за национална уникалност. Разбира се, най-податлива и най-перспективна за тази идеология е младежта. Оттам идва и разбирането на Третия райх за образованието - "Училището е политическа и обществена служба... Училището и университетите формират единен инструмент на фашисткото възпитание." 
За какво възпитание става дума, четем у самия Хитлер: "Моята програма за възпитаване на младежта е тежка. Слабостта трябва да бъде изкоренена. Ще израсне младеж, пред която светът ще затрепери. Искам брутална, деспотична, безстрашна, жестока младеж. Младите трябва да са точно такива. Свободният, великолепен хищен звяр трябва отново да заблести в очите им. Ето как ще залича хилядите години на човешко опитомяване. Ето така ще създам новия ред."
А сега да прескочим едни 70 години и да погледнем какво се случва днес в Европа, конкретно в Източна Европа и още по-конкретно в България. Имаме една унизена и разрушена държава с обедняващо и зле живеещо население, което лесно се подвежда по всекиго, който му обещае по-добър живот. Имаме достатъчно разклатено доверие в "демокрацията", донесла свободата да пътуваш от София до Париж, когато нямаш пари да стигнеш от София до Бургас. Имаме отново омраза към комунизма и вече не към СССР, а към Русия, подклаждана непрекъснато от властовите кръгове в Брюксел. И имаме стремеж на неолибералната власт, внушаваща уникалността на шепа богаташи пред масата от бедняци, да овладее всички политически лостове. С други думи, забелязват се всички условия за влиянието на една идеология, която бих нарекла новия фашизъм.
Какво се случва вече 27 години? Външни фондации и вътрешни апологети насаждат откровена омраза към комунизма. Българските партизани и други участници в Съпротивата са представяни като терористи, докато фашизмът е оневиняван по един много своеобразен начин - като равен на сталинизма диктаторски строй. Присъдите над фашистки престъпници и убийци, произнесени от Народния съд както навсякъде в Европа, така и в България, бяха отменени и пряко през 1996 г. И днес фашистите са наречени "жертви на комунистическия режим". На мен лично ми е известно само едно подобно амнистиране - през 1935 г., когато Хитлер оневинява група нацисти, осъдени дори от фашисткия съд за престъпления над затворници в концлагерите. Нещо повече - неотдавна един депутат от групата на т.нар. патриоти обяви, че като ученик през 70-те години посетил Бухенвалд и там си правили "какви ли не шеги". Анжел Вагенщайн му отговори публично - че по същото време е посетил Бухенвалд със семейството си, но вместо да си "направят шегички", единият от синовете му припаднал. В това е разликата между тези хора и нас - те се шегувкат с Бухенвалд, а ние знаем, че Бухенвалд е престъпление.

Годините на социализма, в които бе изградена една икономически развита България, с модерна наука и световно призната култура, с неизброими социални блага за населението, днес се представят като време, в което сме отивали на работа едва ли не по трупове по улиците. Ще кажете, винаги се намират адепти на омразата. Проблемът е, че всичко това е превърнато в държавна политика. Как? Чрез училището!
Възможно е да определим социализма като провалил се социален експеримент, но е абсурдно той да бъде сравняван с фашизма, защото, виждате ли, бил еднакво диктаторски строй. Диктатори има и при капитализма, нали? А диктатурата на капитала едва ли е по-добра от диктатурата на пролетариата. Освен това да се говори за годините на социализма единствено с измеренията на сталинизма е не по-малко абсурдно. А да извършват това адептите на неолиберализма - диктатурата на финансовия капитал над народите, е цинично.  
Но вижте какво изучават 10-годишните български деца вече години наред. Чета ви дословно от учебника за IV клас: "До 1944 г. държавниците неведнъж нарушавали демокрацията, но обществото отстоява демократичните ценности, а модерната българска култура става част от европейския културен живот. А след Втората световна война Европа е разделена на Западна - демократична, и Източна - комунистическа. Режимът, установен в България, потъпква демокрацията и нарушава човешките права. Управляващите потискат свободата на творчеството и преследват всяко несъгласие." И точка. Сравнявайки тези два периода, представени по този начин, кой от тях изглежда по-привлекателен за едно начеващо познанието си 10-годишно дете?
Това става в България от 27 години, но в САЩ и Западна Европа подмяната на историята с идеологическа цел тече от десетилетия. Още през 70-те години бе направен американският филм "Непознатата война" - за Втората световна война, за която американците знаят малко. Но този филм остана само един случаен епизод. А какъв е резултатът от десетилетията обработване на мозъци? Неотдавна едно европейско проучване показа, че в САЩ и Франция едва 13% от населението и 17% в Германия знаят за победата на Съветската армия, а половината от хората не са и чували за участието на СССР във войната. 
Когато младите европейци усвояват тази нова идеология от учебника; когато слушат и виждат всеки ден да се леят от високи трибуни и от медиите подобни нелепици плюс постоянни хули по Русия; когато в новия Музей на европейската история в Брюксел, открит на 6 май т.г., в раздела за Втората световна война им се показва Вторият фронт и ни дума за СССР, какво се случва с младежта? Тя отдавна не обръща внимание на фашизма, тя не знае какво е партизанин и какво е Втора световна война, отдавна приема живота на родителите си, на дядовците и бабите си като отживелица. И ден след ден в мнозинството си тя все повече се превръща в агресивна, брутална, жестока младеж (по Хитлер), политически и граждански апатична в най-добрия случай.

Отиват си постепенно хората, които помнят Втората световна война и знаят какво е фашизъм. На младежта днешната "демокрация" не й разрешава да знае и да има памет. На тази младеж не й прави впечатление, когато  украинският депутат Мирошниченко призовава от трибуната на Радата да бъдат бити с камшик ученици, които говорят на руски. Тази младеж безропотно се е забрадила с "новите ценности" като онези млади момичета в Одрин. Не я възмущава, че нейни връстници по улиците на Киев манифестират под знамената на Бандера. Тя не знае кой е Бандера. Ето това е "ур-фашизмът" - т.е. вечният фашизъм, пълзящият фашизъм, който Умберто Еко съзря в днешните ни общества. Жизнена задача на левите партии е да се борят с това, защото на прицел е съществуването на лявото изобщо.

Първанов приветства „малкия шлем” на Теменужка Петкова и „Газпром”

http://clubz.bg/54711-pyrvanov_privetstva_%E2%80%9Emalkiq_shlem%E2%80%9D_na_temenujka_petkova_i_%E2%80%9Egazprom%E2%80%9D

Георги Първанов. Снимка БГНЕС

Президентът на република България (2002-2012) Георги Първанов определи като голяма новина подписаната от Теменужка Петкова и Алексей Милер „Пътна карта” за проучване на въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България.

Споразумението бе подписано в събота в Санкт Петербург по време на Петербургския международен икономически форуми, в който участва българската министърка на енергетиката. За подписаната „Пътна карта” с председателя на Управителния съвет на „Газпром” Милер съобщи пресцентърът на енергийното министерство.

„Там (в споразумението – б.р.) пише, че щели да проучват. Не на нас тия номера. България е проучена за 45 години. Значи става дума за една втора тръба от „Турски поток” да премине през България. Аз приветствам.

Това не е „Големия шлем”, но това е един „малък шлем”, каза Първанов пред Нова телевизия.

Изразът „Големия шлем” бе използван именно от Първанов през 2008 година, след като договори с президента на Русия Владимир Путин развитие на трите руски енергийни проекта в България – петролопровода „Бургас-Александруполис”, АЕЦ „Белене” и газопровода „Южен поток”. И трите не бяха реализирани.

Няма да минат 63 милиарда, както бяхме договорили за „Южен поток”, но може да минат 15-16 милиарда. Това е знак е за възстановяващ се диалог”, заключи Първанов.

„Южен поток” не бе реализиран, защото условията на „Газпром” противоречаха на изискванията на Европейския съюз за равнопоставеност на пазара и разделяне на доставчика на газ от собственика на инфраструктурата. Това накара Путин да обяви края на проекта на 1 декември 2014 г. от Анкара.

В съобщението от събота за „Пътната карта” между България и „Газпром” е записано „като се отчитат правилата на ЕК”.

Според Министерството на енергетиката още, „Алексей Милер информира Теменужка Петкова за изпълнението на проекта "Турски поток" и изрази увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, в това число и за България”.

Георги Първанов нарече още „ялови” идеите, около които се обединиха партиите на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев.

Нов преглед и нова стратегия за националната сигурност – колко души според вас знаеха текста на тази стратегия?”, попита с усмивка Първанов.

Той критикува още приетата бюджетна рамка за развитие на отбраната до 2024 година.

„До тогава ще се случат толкова неща. Рамката е 2% от БВП. Колко беше през 2006 година? 2,42 процента. Нужен е много по-строг контрол за разходването на средствата”.

АЛДЕ скочи срещу участието на „патриотите“ в кабинета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280060_%D0%90%D0%9B%D0%94%D0%95+%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0

 Партията Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) излезе с остра резолюция за участието на крайни националисти в правителството на България, съобщиха от пресцентъра на ДПС. Резолюцията е била гласувана на съвета на АЛДЕ, който се е провел на 23 юни в словенската столица Любляна. Отбелязвайки, че ГЕРБ, член на Европейската народна партия (ЕНП), формира коалиционно правителство с крайни националисти след парламентарните избори в България на 26 март 2017 г., се припомня, че на 16 септември 2014 г. Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ЕКРН) в доклада си за България определи “Атака“, НФСБ и ВМРО (“Обединени патриоти“) като ултра националистически и фашистки политически партии. Посочва се също така, че някои висши държавни служители са обвинени в расизъм, ксенофобия, език на омраза, дискриминация и нацистки поздрави и се подчертава, че участието на “Обединените патриоти“ в правителството подкопава европейските ценности. В тази връзка от АЛДЕ призовават премиера Бойко Борисов да преосмисли коалиционните си отношения и да отстрани от правителството на страната “Обединените патриоти“, за да осигури успешното провеждане на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Настоява се българските власти да демонстрират нулева толерантност към екстремистки и националистически нагласи и да разследват всички твърдения за расизъм, ксенофобия, омраза и дискриминация от страна на правителството. АЛДЕ зоват ЕНП да излезе с ясна позиция относно участието на крайни националисти в българското правителство. Припомняме ви, че ДПС също често атакува кабинета заради участието на представители на „Обединени патриоти“ в него, като председателят на Движението Мустафа Карадайъ не пропуска случай да атакува националистите. Дори преди КСНС при президента Карадайъ бекатегоричен, че включването и толерирането на крайно националистически формации в управлението е основна заплаха за България. „Всякаква форма на толерант на радикализъм и национализъм не води към добро. Едните крайности носят други крайности. Проявите на тези хора са определени като “фашистки“. Длъжни сме да поставим този въпрос, защото той води много рискове за страната ни“, категоричен бе председателят на ДПС преди съвета на Дондуков 2. Той припомни и поведението на Валери Симеонов преди изборите, когато лидерът на НФСБ се прочу, дърпайки възрастни жени, идващи от Турция, по границата.

Топло, с превалявания в Западна и Централна България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/05/2983156_toplo_s_prevaliavaniia_v_zapadna_i_centralna_bulgariia/?ref=rss


Времето в понеделник ще е предимно слънчево, според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология. Около и след обяд, главно в Западна и Централна България отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност На много места там ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици и временно усилване на вятъра.

Максималните температури ще са между 25° и 30°, за София около 26°.

По Черноморието облачността ще се разкъсва и намалява...

Топло, с превалявания в Западна и Централна Българи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/05/2983156_toplo_s_prevaliavaniia_v_zapadna_i_centralna_bulgari/?ref=rss


Времето в понеделник ще е предимно слънчево, според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология. Около и след обяд, главно в Западна и Централна България отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност На много места там ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици и временно усилване на вятъра.

Максималните температури ще са между 25° и 30°, за София около 26°.

По Черноморието облачността ще се разкъсва и намалява...

Гражданите на 20 селища в Аляска трябва да бъдат преселени незабавно, тъй като в близките години тези населени места ще бъдат под вода

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280059_%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+20+%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0+%D0%B2+%D0%90%D0%BB%D1%8F%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%

 Преди 150 години Руската империя предаде на Америка Аляска. Днес най-северният и голям щат на Съединените американски щати неумолимо потъва. Това коментира руският вестник „Коммерсант“.
Заради изменението на климата десетки селища в Аляска през идните години ще бъдат под вода.
От 213 населени места 184 са под заплаха от глобалното затопляне, а населението на 20 от тях трябва да бъде преселено незабавно. 
Селището Нюток ще бъде под вода първо. 400 жители там са притиснати между Берингово море и две реки. Вечно замръзнали територии се разтапят, морското равнище се покачва, парчето земя, което е останало на Нюток, се превръща в блато. Сега в селото може да се ходи само по специални настилки. 

Църквата чества Свети дух

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6261594

Църквата чества Свети духСвети Дух Св. свщмчк Доротей, еп. Тирски. Преп. Петър Корицки (Отдание на Преполовение) Днес е 51-ият ден след Великден или денят на Свети Дух. Този празник променя датата си, но винаги се пада в понеделник. Известен е още с имената Русаля и Духовден. Празникът е свързан по смисъл с чествания на предния ден празник - Петдесетница.

Алекси Христов е боксьорът, спипан за обир в Берлин

https://www.24chasa.bg/sport/article/6261484

Алекси Христов е боксьорът, спипан за обир в БерлинБългарски професионален боксьор бе спипан за участие в обир на 30 кг злато и 43 000 евро от бижутерски магазин в Берлин, а в германските медии се появи името и инициалът Алекси Х. При разказването на историята бе споменато, че той тренира в създадената преди 2 г. школа на легендарния Грационо Рокиджани-Роки в германската столица.

Владимир Путин отрече някога да е срещал Доналд Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280058_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0%D0%B

 Руският президент Владимир Путин настоява, че никога не е срещал американския си колега Доналд Тръмп и изрази почуда дали американските медии „са си загубили разума“, предава радио Voice of America.
Путин заяви, че стотици представители на американския бизнес пристигат в Москва всяка година и че той рядко вижда някого от тях, включително и Тръмп, който беше бизнес магнат преди да влезе в политиката.
Държавният глава на Руската федерация също отрече всякакви контакти с уволнения американски съветник по национална сигурност Майкъл Флин.

Реал продължи празненствата у дома (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/real-prodylzhi-praznenstvata-u-doma-video-2028214

Отборът на Реал Мадрид продължи празненствата след спечелената Шампионска лига в своя дом.
 
Отборът кацна в испанската столица след триумфа си в Кадриф, откъдето започна обиколка из града в открит автобус, с който приветстваха феновете.
 

Без вода в понеделник, 5 юни

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/bez-voda-v-ponedelnik-5-iuni-2028213

За извършване на авариен ремонт без вода до 17:00 ч. ще остане село Междене. 

Това информираха от пресцентъра на фирма "ВиК"-Габрово. 

Световната банка прогнозира прираст на глобалната икономика през тази година

//dariknews.bg/novini/biznes/svetovnata-banka-prognozira-prirast-na-globalnata-ikonomika-prez-tazi-godina-2028210

Световната банка прогнозира, че глобалната икономика ще набере скорост тази и следващата година благодарение на стабилните цени на стоките и на растежа на глобалната търговия, предаде АП.

Банката прогнозира 2,7% прираст на глобалната икономика тази година и 2,9% през

Ким Чен Ун изпитва летци

//dariknews.bg/novini/sviat/kim-chen-un-izpitva-letci-2028216

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун проведе "Конкурс по авиаторско майсторство - 2017" сред командния състав на ВВС и частите на противовъздушната отбрана.
 
ТАСС цитира информация на държавната информационна агенция на Северна Корея ЦКТА. В конкурса

Левски си уреди билет за Европа след драма на "Герена" (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/levski-si-uredi-bilet-za-evropa-sled-drama-na-gerena-video-2028207

Левски победи Верея с 10:9 след изпълнение на дузпи (1:1 в редовното време) в баража за Лига Европа и спечели място в европейския турнир.
 
В редовното време на решителния бараж за място в Лига Европа столичани поведоха с гол на Божидар Краев в 44-ата

Тийнейджъри на шега провокирали паническото бягство в Торино

//dariknews.bg/novini/sviat/tijnejdzhyri-na-shega-provokirali-panicheskoto-biagstvo-v-torino-2028215

Инцидентът на площада в Торино по време на мача между Ювентус и Реал е бил провокиран от тийнейджъри, които са имитирали терористи, установи разследването.
 
Ювентус в събота загуби от Реал Мадрид в Кардиф с 1:4 във финала на Шампионската лига. В Тори

Джеймс Коми се изправя на историческо изслушване в Сената тази седмица

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/05/2983199_djeims_komi_se_izpravia_na_istorichesko_izslushvane_v/?ref=rss


Джеймс Коми, бившият директор на ФБР, се изправя в четвъртък пред комисията по разузнаване към американския Сенат на изслушване за това защо е бил уволнен от президента Доналд Тръмп. Свидетелските му показания може да се превърнат в един най-драматичните моменти в модерната политическа история на САЩ.

Изборът на място изглежда изненадващ, тъй като ресорната сенатска комисия за ФБР е правната, надзираваща министерството на правосъдието, което управлява бюрото и по чиято...

Путин: САЩ трябва да спрат да се намесват във вътрешните работи на другите страни

http://pogled.info/svetoven/putin-sasht-tryabva-da-sprat-da-se-namesvat-vav-vatreshnite-raboti-na-drugite-strani.86475

/Поглед.инфо/ Съединените щати трябва да престанат да се намесват във вътрешните работи на другите страни и да усъвършенстват изборните си закони. Такъв съвет даде Путин в интервю за водещата в американския телевизионен канал Ен Би Си (NBC) Мегън Кели, взето в Русия и излъчено в неделя в САЩ.

Washington Post: Русия си мисли, че Вашингтон са си загубили ума

http://pogled.info/svetoven/Washington-Post-rusiya-si-misli-che-vashington-sa-si-zagubili-uma.86476

/Поглед.инфо/ Когато руските официални лица и аналитици говорят за американското разследване на хакерските атаки в президентската кампания през 2016 година, в техните разговори преобладават две теми. От една страна те се ласкаят, че смятат страната им за толкова силна и страшна, от друга са изумени, че Съединените щати така са се увлекли в този скандал, пише "Вашингтон пост" (The Washington Post) в статия от четвъртък (1 юни).

Черна гора става 29-ата членка на НАТО

//dariknews.bg/novini/sviat/cherna-gora-stava-29-ata-chlenka-na-nato-2028208

Черна гора ще бъде приета официално в НАТО на церемония в Държавния департамент на САЩ днес, съобщава черногорската национална телевизия РТЦГ.

На церемонията черногорският премиер Душко Маркович ще предаде документите за ратификация на Северноатлантическия до

ВСУ "Черноризец Храбър" Кюстендил приема студенти за ОКС "Бакалавър" за учебната 2017/2018 г

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/vsu-chernorizec-hrabyr-kiustendil-priema-studenti-za-oks-bakalavyr-za-uchebnata-20172018-g-2027841


 ВСУ "Черноризец Храбър" гр. Кюстендил приема кандидати за обучение в ОКС "бакалавър" за учебната 2017/2018 г.
Дати за приемни изпити под формата на тест:  30 Юни; 28 Юли; 25 Август 2017 г.
 
Обучението се провежда в град Кюстендил и е

Председателят на МГЕРБ Георг Георгиев взе участие в областна среща на младежите в Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/predsedateliat-na-mgerb-georg-georgiev-vze-uchastie-v-oblastna-sreshta-na-mladezhite-v-kiustendil-2028211

Председателят на МГЕРБ Георг Георгиев се срещна с младежи от Кюстендилска област. За тези 10 години, в които ПП ГЕРБ е на политическата сцена в България, се утвърди с много опитни специалисти, с много хора, които са най-добрите в сферата, в която работят и хора, които натрупаха безценен опит и стаж

Путин отрича да разполага с компрометираща информация за Тръмп (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-otricha-da-razpolaga-s-komprometirashta-informaciia-za-trymp-video-2028212

Руският президент Владимир Путин твърдо заяви, че не разполага с каквато и да било компрометираща информация за президента на САЩ Доналд Тръмп. Той каза това в интервю за предаването на телевизия Ен Би Си "Неделя вечер с Мегин Кели"

Агенти на ГРУ от София работели за дестабилизация на Македония

http://clubz.bg/54710-agenti_na_gru_ot_sofiq_raboteli_za_destabilizaciq_na_makedoniq

Руски шпиони и дипломати са били замесени в продължили почти десет години усилия за разпространение на пропаганда и провокиране на разделение в Македония. Това е било част от по-широко регионално усилие да бъде попречено на балканските страни да се присъединят към НАТО.

Това е заключението от пакет разузнавателни документи, придобити от международния Проект за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) в партньорство с македонската Нова телевизия и Мрежата за разследване на престъпността и корупцията.

Документите са доклади на македонското контраразузнаване и в тях се описват действия на сръбското разузнаване в подкрепа на антизападните и проруски националисти в Македония.

Документите дават най-ясната досега представа за продължаващите действия на Русия да увеличи влиянието си в страните от бивша Югославия и да задържи региона далеч от Запада. През април парламентът в Черна гора ратифицира присъединяването към НАТО. Македония и Босна и Херцеговина също искат да се присъединят, а дори и Сърбия има задълбочени отношения с Алианса, въпреки че много сърби имат лоши спомени от НАТО след бомбардировките от 1999 г., припомня OCCRP.

В последните девет години Македония е била подложена на „продължаваща мощна подривна пропаганда и разузнавателни дейности, реализирани от посолството на Руската федерация”, твърди справка от Владимир Атанасовски, директор на Македонската служба за сигурност и контраразузнаване. Началото на действията на Русия съвпада с момента, когато Македония се препъна по пътя си към НАТО – през 2008 г. Гърция наложи вето заради спора за името на страната.

В документа пише: „Като използва активи и методи от т.нар. „мека сила”, като част от стратегията на Русия на Балканите, целта е да бъде изолирана страната (Македония) от влиянието на Запада”.

„Още повече, руската външна политика е в тясна връзка с енергийна стратегия, чиято цел е контролът върху стратегически енергийни ресурси чрез партньорство в балканските страни”.

Според документа, целта на Русия е да постави Македония „в състояние на изключителна зависимост от политиката на Русия”.

Действията на руското разузнаване са били дирижирани от посолството в Скопие от трима агенти от Службата за външно разузнаване, които са били наблюдавани от център в Белград, както и от четирима агенти от военното Главно разузнавателно управление (ГРУ), координирани от София, пише още в документите. Също били замесени представители на държавната информационна агенция ТАСС и на „Россотрудничество”, руската правителствена агенция за помощ. Според „Вашингтон пост” тази агенция е била разследвана за опити за вербуване на шпиони в САЩ.

Борисов, Станишев и Сакскобургготски говорят за бъдещето на Европа

http://clubz.bg/54709-borisov_stanishev_i_sakskoburggotski_govorqt_za_bydeshteto_na_evropa

Симеон Сакскобургготски. Снимка БГНЕС

Трима премиери - Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов - ще открият днес дискуцията на тема "Европа отново на път“, посветена на бъдещето на ЕС и сценариите за развивието им. Тримата ще отворят разговора за Бялата книга, предложена от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и вариантите за съюза, представени в нея. Общият форум се провежда с подкрепата на Партията на европейските социалисти с президент Станишев, става ясно още от предварителната програма.  

„Тази година честваме 60-ата годишнина от подписването на Римските договори. Те поставиха основите на един Съюз, който се превърна в гаранция, че свободата, достойнството, демокрацията и независимостта вече не са само мечти, а ежедневна реалност.

Днес Европа трябва да поеме своя път отново, за да направи възможна тази реалност и за поколението след нас. Дебатът по предложената от Жан-Клод Юнкер Бяла книга вече започна. Повечето държави членки на ЕС изготвят свои позиции и участват активно в дискусията.

Време е този важен обществен разговор да стартира и в България. Иначе рискуваме да останем в периферията. Целта ни е днес – 10 години след постигането на пълноправното европейско членство – проевропейски сили и личности у нас да потърсят консенсус по приоритетите, които България да отстоява като председател на най-престижния Съюз в света.“, се казва в поканата за събитието.

Освен тримата премиери, в разговора за изработване на общите позиции на страната ни ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, министрите Лиляна Павлова и Нено Димов, председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин, бившите вицепремиери с ресор европейско председателство – Меглена Кунева и Деница Златева. Своя външен поглед ще представят Ивайло Калфин, Евгений Дайнов, Антоний Тодоров, Даниел Смилов, Мартин Табаков и Весела Чернева.

Сред организаторите на дискусията са Академията за леви европейски политики (АЛЕП), Атлантическия клуб, Европейския съвет за външна политика, Института за дясна политика, Института за нов икономически напредък, Либералния институт за политически анализи (ЛИПА), ПанЕвропа България, Политическа академия „Атанас Буров“ и Центъра за либерални стратегии. Дискусията е с подкрепата на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Путин: Нямам никакви компромати за Тръмп

http://dnes.dir.bg/news/intervu-putin-kompromati-sasht-izbori-2016-25864908

Руският президент Владимир Путин твърдо заяви, че не разполага с каквато и да било компрометираща информация за президента на САЩ Доналд Тръмп.

Свети Дух почита православната църква днес

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nf6vCYXcSIQ/

Православната църква почита днес Свети Дух. Празникът се отбелязва в понеделник след Петдесетница, когато на петдесетия ден от Господното възкресение Дух Свети слязъл над апостолите във вид на огнени езици и ги дарил с благодатните дарове. В понеделник след Петдесетница православната църква прославя Светата Животворна Троица – Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети, които имат равно достойнство.

Според представите на християнската вяра Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църквите.

В народните вярвания от Велики четвъртък до Свети Дух душите на всички мъртви са на свобода по земята. Ходят обикновено по цветята и по дърветата. На Свети Дух се прибирали и затваряли чак до идната година на Велики четвъртък, когато се отварят небесните двери.

С този ден започва Русалската седмица, приемана за особено опасен период. Тогава идват русалийките, които според народно поверие били душите на млади удавници, които прелитали отвъд Дунав във вид на бели и жълти пеперуди.

На тази основа са изградени забрани и обредни действия, характерни за Русалската седмица. Според народните поверия, домовете трябва да бъдат украсени с цветя, пелин и орехова шума, за да се осигури плодородие, здраве и семейно благополучие през лятото, а злото да стои надалеч.
Пелинът и ореховата шума трябва да се оставят до края на седмицата, за да се предпазим от болести през лятото. Вярва се, че който се разболее през тази седмица, трудно ще оздравее.
Жените през този ден не трябва да перат или предадат. Забранено е и спането на открито, за да запазим здравето си през летните месеци.

За повечето българи Свети Дух е поредният църковен празник, малцина от тях си спомнят, че преди повече от половин век той е имал същото значение като Деня на славянската писменост и култура 24 май и Деня на народните будители 1 ноември

БК„Черно море Тича“ със сребро при 14-годишните и 4 място при юношите

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/bkcherno-more-ticha-sys-srebro-pri-14-godishnite-i-4-miasto-pri-iunoshite-2028204

БК „Черно море Тича“ не успя да спечели купата на БФБ при 14 годишните момчета. Воденият от Георги Бакалов тим загуби финала срещу „Буба баскетбол“ след продължение с 64-68. В редовното време резултатът бе 59-59.
В същото време юношите на „Черно море Тича“ не успяха да спечелят бронзовите ме

5 юни - един предимно слънчев ден от късната пролет

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/5-iuni-edin-predimno-slynchev-den-ot-kysnata-prolet-2028205

През деня в понеделник ще е предимно слънчево. Около и след обяд, главно в Западна и Централна България отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места там ще се има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотеви

Православието почита Свети Дух

//dariknews.bg/regioni/pleven/pravoslavieto-pochita-sveti-duh-2028206

Православната църква почита днес Свети Дух. Празникът се отбелязва в понеделник след Петдесетница, когато на петдесетия ден от Господното възкресение Дух Свети слязъл над апостолите във вид на огнени езици и ги дарил с благодатните дарове. Празникът се нарича Петдесетница, защото отбелязвали петдес

Левски си уреди билет за Европа след драма на "Герена"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/levski-si-uredi-bilet-za-evropa-sled-drama-na-gerena-2028207

Левски победи Верея с 10:9 след изпълнение на дузпи (1:1 в редовното време) в баража за Лига Европа и спечели място в европейския турнир.
 
В редовното време на решителния бараж за място в Лига Европа столичани поведоха с гол на Божидар Краев в 44-ата

Вътрешният министър на изненадваща инспекция по границата с Турция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vytreshniiat-ministyr-na-iznenadvashta-inspekciia-po-granicata-s-turciia-2028199

Изненадващо вътрешният министър Валентин Радев инспектира границата и контрола по опазването й в района на Средец и ГКПП Малко Търново - един от най-натоварените участъци на границата с Турция, съобщи пресцентърът на министерството на вътрешните работи.
  img wide]32618

Ислямска държава пое отговорност за атентата в Лондон

//dariknews.bg/novini/sviat/isliamska-dyrzhava-poe-otgovornost-za-atentata-v-london-2028203

Ислямска държава пое отговорност за атентата в събота вечерта в Лондон, в който бяха убити седем и ранени близо 50 души, предаде Ройтерс, като цитира агенцията на ИД Амак.
 
"Група бойци на Ислямска държава извършиха нападението в Лондон

”Ислямска държава” пое отговорност за атентата в Лондон

http://dnes.dir.bg/news/london-nozhove-jihad-25864906

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в събота вечерта в Лондон, когато бяха убити седем и ранени близо 50 души.

Редица арабски страни късат с Катар заради опити за помирение с Иран

http://pogled.info/svetoven/iztok/reditsa-arabski-strani-kasat-s-katar-zaradi-opiti-za-pomirenie-s-iran.86474

/Поглед.инфо/ Кралство Бахрейн, Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет скъсаха дипломатическите си отношения с Държавата Катар. Съседните страни на Катар затварят и границите с емирството.В заявления от понеделник на страните се подчертава, че решението е взето заради "продължаващите действия от страна на Държавата Катар, насочени към дестабилизиране на стабилността и сигурността", а Бахрейн обвини Катар в "намеса във вътрешните работи, подстрекателствата в медиите, подкрепа на тероризма и оказване на финансова подкрепа на групировки, свързани с Иран, за разпространение на хаоса в Бахрейн".

Световната банка очаква 2,7% прираст на глобалната икономика

http://dnes.dir.bg/news/tzeni-prirast-sveta-25864904

Глобалната икономика ще набере скорост тази и следващата година благодарение на стабилните цени на стоките и на растежа на търговията в света.

Шофират след употреба на алкохол и наркотични вещества

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-J-zskfBJeE/

На 04.06.т.г. около 06.00 ч. на входа на с. Бата, общ. Поморие, служители от Районно управление – Поморие спрели за проверка лек автомобил «Ауди А 4», с бургаска регистрация, управляван от 24- годишния Д.С. от с. Тънково, общ. Несебър, с който се придвижвали и 27- годишния Л.Р. от с. Просеник и 31- годишният И.И. от Бургас, и тримата криминално проявени. В купето на автомобила са открити две пликчета с жълто кристалообразно вещество /метамфетамин/ и свитък със същото вещество. Общото тегло на намереното наркотично вещество е с размер около 4 гр. Тримата мъже са задържани с полицейска заповед за срок до 24 часа. В резултат на допълнителните полицейски действия, осъществени съвместно със служители от Районно управление – Руен е извършено претърсване в дома на Л.Р. в с. Просеник, като са намерении и иззети четири пликчета с жълто кристалообразно вещество  /метамфетамин/, електронна везна с остатъци от метаамфетамин и множество празни неупотребявани пликчета.

На 03.06.т.г. около 06.00 ч. на пътя Бургас – Поморие, в района след бившия къмпинг «Европа», служители от Районно управление – Поморие спрели за проверка л.а. «Рено Сценик», с бургаска регистрация, управляван от 43 -годишния З.Г. от Бургас, като констатирали, че шофира след употреба на алкохол с концентрация – 0.85 промила и наркотични вещества / метамфетамин/. З.Г. е задържан за срок до 24 часа.

На 02.06.т.г. около 18.00 ч. служители от Районно управление – Поморие спрели за проверка мотопед „Ямаха”, без регистрационни табели, управляван от 36 -годишния С.С. от с. Дюлино, общ. Бяла, обл. Варна, който не предоставил свидетелство за управление на МПС и за регистрация на МПС. Констатирано е, че освен неправоспособен, С.С. шофира след употреба на алкохол с концентрация – 1.69 промила.

По случаите са   образувани бързи полицейски производства.

400 деца взеха участие в турнира по джудо „Купа Варна“

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/400-deca-vzeha-uchastie-v-turnira-po-dzhudo-kupa-varna-2028198

 400 деца от 21 клуба от 5 държави (България, Русия, Грузия, Молдова и Румъния) взеха участие в турнира по джудо „Купа Варна“.  Състезателите бяха разделени в 4 възрастови групи при момичетата и момчетата. Домакини на състезанието бяха Община Варна и спортен клуб "Десант - джудо".
Варненскит

Възстановчиците от Добрич ще представят България на грандиозен фестивал в Москва

//dariknews.bg/regioni/dobrich/vyzstanovchicite-ot-dobrich-shte-predstaviat-bylgariia-na-grandiozen-festival-v-moskva-2028193

Поредно престижно международно участие предстои на възстановчиците от Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк”.  Добричкият военноисторически клуб, който е един от най-добрите в страната, е получил покана да участва в грандиозния международен военноиторически фестивал

Новият вид охлюв, открит край Трявна, е представен в изложба за пещерното дело

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/noviiat-vid-ohliuv-otkrit-kraj-triavna-e-predstaven-v-izlozhba-za-peshternoto-delo-2028202

За новия вид охлюв, открит точно преди 6 години край пещерата "Змеева дупка” до Трявна, стана въпрос на изложба във Велико Търново. Експозицията „88 години пещерно дело в България“ гостува в старата столица. Това е първото й представяне извън София, съобщи при откриването Евгени Коев, председател н

Призьорите на „Интерком груп-Черноморски юнак“ от държавното по спортна гимнастика

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/priziorite-na-interkom-grup-chernomorski-iunak-ot-dyrzhavnoto-po-sportna-gimnastika-2028200

Представяме Ви призьорите на „Интерком груп-Черноморски юнак“ от ДЛОП Купи България по спортна гимнастика:

Момичета старша възраст
Елия Добрева – прескок, смесена успоредка  - 4 м., греда – 6м., земна гимнастика – 5м.
Ева Михайлова  - прескок - 7м., см. успоредка – 6м.,

Църквата почита свети Доротей (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/cyrkvata-pochita-sveti-dorotej-video-2027906

На 5 юни почитаме паметта на Свети Доротей, който стоял начело на църквата в продължение на цели 50 години. Докато император Диоклетин преследвал християните, Свети Доротей успял да се скрие и да остане жив.

Когато начело на Римската империя застанал император Свети Константин Велики

Куп звезди пяха на благотворителното шоу в Манчестър за жертвите от атентата

//dariknews.bg/novini/sviat/kup-zvezdi-piaha-na-blagotvoritelnoto-shou-v-manchestyr-za-zhertvite-ot-atentata-2028201

"Искам послание към всички: не се страхувайте!" - казва 9-годишната Скарлет, която преди две седмици е преживяла ужаса след концерта на Ариана Гранде в зала "Манчестър арена". Днес тя отново аплодира своята любимка на гигантско благотворително шоу в Манчестър, посв

Вътрешният министър на изненадваща инспекция по границата в Средец и Малко Търново

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vytreshniiat-ministyr-na-iznenadvashta-inspekciia-po-granicata-v-sredec-i-malko-tyrnovo-2028199

Изненадващо вътрешният министър Валентин Радев инспектира границата и контрола по опазването й в района на Средец и ГКПП Малко Търново - един от най-натоварените участъци на границата с Турция, съобщи пресцентърът на министерството на вътрешните работи.
  img wide]32618

Доналд Тръмп нарече нападенията в Лондон "злостно клане"

//dariknews.bg/novini/sviat/donald-trymp-nareche-napadeniiata-v-london-zlostno-klane-2028197

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече нападенията в Лондон "злостно клане" и каза, че Съединените щати ще направят всичко по силите си, за да помогнат на Великобритания да изправи виновните пред съда, предаде Ройтерс.
 

Черна гора става днес 29-ата членка на НАТО

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-zname-cherna-gora-nato--rusia-chlenka-25864901

Черна гора ще бъде приета официално в НАТО на церемония в Държавния департамент на САЩ днес, съобщи местната национална телевизия РТЦГ, цитирана от БТА.

Черна гора става днес 29-ата членка на НАТО

http://dnes.dir.bg/news/zname-cherna-gora-nato--rusia-chlenka-25864901

Черна гора ще бъде приета официално в НАТО на церемония в Държавния департамент на САЩ днес, съобщи местната национална телевизия РТЦГ, цитирана от БТА.

Войната в Сирия не е спряла

http://pogled.info/svetoven/voinata-v-siriya-ne-e-spryala.86470

/Поглед.инфо/ Сирийската правителствена армия е отбила в неделя атаките на бойците от терористичната групировка "Джебхат ан Нусра" в град Дераа (110 км южно от Дамаск). Както съобщи телевизия "Ал Манар", цитирана от ТАСС, ожесточените боеве продължават от сутринта в район, който защитава прохода към градските квартали под защитата на правителствените бойци.

Световната банка потвърди предвижданията си за ръст на световната икономика

http://pogled.info/svetoven/svetovnata-banka-potvardi-predvizhdaniyata-si-za-rast-na-svetovnata-ikonomika.86471

/Поглед.инфо/ Световната банка потвърди в неделя предвижданията си за ръст на световната икономика, като подчерта засилването на дейността въпреки заплахите от "рестрикциите в търговията", увеличени от страна на САЩ.

Турция ще започне нова война

http://pogled.info/svetoven/turtsiya-shte-zapochne-nova-voina.86472

/Поглед.инфо/ Дана Рорбахер – председател на подкомитета по въпросите на Европа, Евразия и новите заплахи към Конгреса на САЩ, неотдавна заяви, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган вече не е желан гост в САЩ. Според Рорбахер, на Ердоган не трябва да се има доверие след опита за преврат и припомни, че превратът допълнително е засилил мощта на Ердоган, помогнал му е напълно да овладее властта и да смаже всякаква опозиция.

Aeon Magazine/Великобритания: Теорията за човешкия капитал и Студената война

http://pogled.info/svetoven/Aeon-Magazine-velikobritaniya-teoriyata-za-choveshkiya-kapital-i-studenata-voina.86473

/Поглед.инфо/ Чикаго, 1960 година. САЩ са въвлечени в опасна Студена война със Съветския съюз. В Чикагския университет двама учени водят оживена дискусия. Теодор Шулц, израснал във ферма в Южна Дакота, но успял да се изкачи до върха на академичната общност, е президент на Американската икономическа асоциация. Той е тясно свързан с Фондацията „Форд”, която е прикритие на програмите на ЦРУ по време на Студената война.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване