Хванаха двама напушени шофьори

https://www.24chasa.bg/region/article/6262934

Хванаха двама напушени шофьориДвама млади напушени шофьори спипаха полицаите в Пиринско. В гърменското с. Дебрен униформените спрели за проверка лек автомобил "Ауди", шофиран от 21-годишния Д. Х. Пробата, която взели от водача показала, че кара след употреба на упойващи вещества. В Гоце Делчев пък на ул. "Драгоман" е проверен шофьорът на "Мерцедес",  А. П., на 18 г.

Госпожо Министър, плажовете блестят от чистота

http://clubz.bg/54732-gospojo_ministyr_plajovete_blestqt_ot_chistota

Плажът "Корал", гледка от Къмпинг "Юг". Снимка Клуб Z

Публикуваме без редакция писмото на Мария Кавлакова, представителка на "Зелените", към министърката на туризма Николина Ангелкова.

Уважаема госпожо Министър,

Пиша Ви по повод тиражираното вчера Ваше изказване:

„Министърката прогнозира да има отново проблеми на "Корал", Иракли и Карадере. "Знаете, че там има хора, които непрекъснато разполагат незаконно своите палатки, тонове боклуци...", разясни тя."

Може би не сте проследили развитието на този казус, но аз лично опровергах твърденията за “стотици тонове боклук”, оставяни на плажовете Карадере и Корал още през миналата 2016 година. Затова се чувствам длъжна да Ви уведомя за наученото от мен и да предотвратя бъдещи Ваши изказвания по този повод (изказвания, които целят да създадат отрицателни внушения за хората, привърженици на къмпинг-туризма):

- Извозеният боклук от Карадере за 2015 г. е 13.98 тона (съставляващ 1% от общото количество, извозено от община Бяла), като е струвал на община Бяла 970 лв. 

- Извозеният боклук от района на Корал за 2015г. е бил 23 тона (съставляващ 3% от общото кобичество боклук н с. Лозенец), като в приложеният отговор от г-н Ляпчев, можете да видите приблизителни изчисления за стойността (около 800 лв. за депаниране на отпадъците). 

Разбирам също, че сте “открили” заедно с кмета на Царево и представители на РИОСВ, че на Корал няма нито ток, нито вода. Това за обществеността съвсем не е откритие, а тъкмо напротив. Къмпинг Корал и прилежащата му инфраструктура бяха целенасочено заличени от управниците в община Царево. Всичко налично е било премахнато по напълно унищожителен начин - водопровод, ел. мрежа, бунгала и постройки, ведно с участъци дървета, отсечени за дървен материал или огрев. Може би не знаете, но Корал е бил един от най-големите къмпинги в Европа, при това с ток, вода, магазини и всичко необходимо за почивка, дори и на хора неразполагащи с къмпинг оборудване. 

В процеса на “подготовката” на обществено известната сделка “Корал” става пределно ясно, че 38-те строителни разрешения са с три порока, един от които е липсата на съгласуване и възможност за техническа инфраструктура. Същата унищожена инфраструктура. “Да запазим Корал” защити обществения интерес и освети корупционната сделка, с което възпрепятства последващи рецидиви на незаконосъобразни действия и корупционни интереси. Днес Корал е един от трите плажа за природосъобразен туризъм в дългосрочна полза на обществото – плажове, несъсипани от безразборно незаконно строителство.

В добавка бих искала да Ви уведомя, че като посетител на къмпинг Корал и летуващ там, използвам услугата „наем на тоалетна“, която е широкоразпространена и достъпна за всеки. Също така нямам необходимост от ток, тъй като използвам слънчевата енергия за това. Вода, свободно всеки може да закупи от магазините в района или да ползва срещу заплащане в околните курорти.

Аз и моите съмишленици от Карадере, Иракли и Корал сме се погрижили за поставянето на висококачествени указателни табели на плажовете, които да ги обозначат. Табелите стоят целогодишно и дават повече от необходимата информация за туристите и плажуващите, които убедително ги възприемат като табели поставени от държавата и им дават висока оценка.

Бих искала да знаете, че боклуците по плажовете се генерират не от хората, които летуват на тези плажове, а от прииждащите хора от другите градове и курортни комплекси, които държавата успя да съсипе и направи престоят на територията им невъзможен, дори за българския непретенциозен турист.

Така че Ви призовавам да се заемете с по- големите проблеми – трайното бетонно строителство на плажната ивица, незаконните заменки на дюните на първа линия и още много корупционни сделки. Най- важното е изграждане на ОБЩА стратегия за ЧЕРНОМОРСКОТО НИ КРАЙБРЕЖИЕ. Тук може би е мястото да дам идея за проверка: според чл. 22а, ал. 3 от ЗУЧК, кметовете на общините имат задължения за:

- поставяне на указателни табели и
- санитарно-хигиенно поддържане

на всички плажове на територията си, включително и на тези за природосъобразен туризъм. Би било добре да се провери дали това се спазва и ако да - то това би намалило замърсяването драстично.

Съща така лично Ви каня да посетите плаж Корал в края на летния сезон и да видите дали има боклуци. А то няма! Това е факт, който умишлено се премълчава от противниците на къмпирането – плажовете блестят от чистота, защото защитниците им ги почисват преди, по време и след сезона. Прилагам доказателствен материал и за това.

В заключение обръщам внимание, че обществото очаква да си съдействате с гражданите и гражданските организации с добро име, които са доброволните пазители на тези места. Също така да не позволявате като министър да бъдете подведена от неясни или пък ясни интереси, които целят да отклонят вниманието Ви от истинските проблеми на тези райони, а именно незаконното, безогледно и
недалновидно строителство, което сведе България в долните места на класациите за качествен туризъм. Давам за пример – Коста ел Кроко, който е в посещавания от мен район на морето и е грозна емблема на случилото се у нас през последните 25 години.

Всички служим на обществото,

С уважение

Мария Кавлакова

Лавров: Последните решения на НАТО дестабилизират положението на европейския континент

http://www.cross.bg/nato-lavrov-resheniya-1545154.html

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров заяви преди преговорите с беларуския му колега, че Русия и Беларус ще координират усилията си към НАТО в светлината на последните решения на алианса. „В светлината на последните решения на НАТО сме принудени да констатираме, че предприеманите стъпки да се промени съществуващият баланс на силите в Европа, което е безпрецедентно след края на Студената война, нарастването на военния потенциал на блока, увеличаването на военно-тренировъчната активност, както и създаването на американска система за противоракетна отбрана, дестабилизират положението на европейския континент", изтъкна Сергей Лавров. По думите му тези действия „противоречат на решенията на срещите на ОССЕ и на срещите Русия-НАТО за създаването в Евроатлантика на "единно пространство на мир, безопасност и стабилност".    

Ердоган взема турското гражданство на Гюлен

http://frognews.bg/news_135917/Erdogan-vzema-turskoto-grajdanstvo-na-Giulen/

Турските власти започнаха процедура за лишаването от гражданство на 130 души, сред които е и мюсюлманският проповедник Фетулах Гюлен и редица депутати от прокюрдската Демократична партия на народите. Това съобщава онлайн изданието на в. „Хюриет дейли нюз“, позовавайки се на вътрешното министерство на страната.

Ердоган взема гражданството на Гюлен

http://frognews.bg/news_135917/Erdogan-vzema-grajdanstvoto-na-Giulen/

Турските власти започнаха процедура за лишаването от гражданство на 130 души, сред които е и мюсюлманският проповедник Фетулах Гюлен и редица депутати от прокюрдската Демократична партия на народите. Това съобщава онлайн изданието на в. „Хюриет дейли нюз“, позовавайки се на вътрешното министерство на страната.

Има пострадал българин при нападенията в Лондон

http://www.eurochicago.com/2017/06/postradali-balgari/

Български гражданин е пострадал при нападенията в Лондон на 3 срещу 4 юни т.г. Информация за това е получена в Българското посолство в Обединеното кралство от Форин офис. В момента пострадалият мъж се лекува в болница и е в стабилно състояние. Посланикът ни в Лондон Константин Димитров е направил постъпки да го посети.

И Малдивите преустановиха дипломатически отношения с Катар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262913

И Малдивите преустановиха дипломатически отношения с КатарМалдивите се присъединиха към страните, преустановили дипломатическите отношения с Катар, предава руската информационна агенция Интерфакс, цитирана от Фокус. Внезапната дипломатическа криза в Персийския залив възникна, след като държавите от региона обявиха Доха в спонсориране на тероризма. Дипломатически отношения с нея скъсаха Саудитска Арабия,

Организатори на трафика на мигранти са най-често чужденци със статут у нас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/05/2983420_organizatori_na_trafika_na_migranti_sa_nai-chesto/?ref=rss


Непълнолетният шофьор на микробуса, в който при катастрофа загинаха заедно с него още 8 мигранти, както и собственикът на автомобила, са само изпълнители в мрежата за трафик на идващите от рисковите държави хора. Това коментира главният прокурор Сотир Цацаров.

В момента се изясняват по думите му три неща: начална точка, преминаване и осигуряване от други лица на маршрута. Може да се окаже, че организаторите на канала са чужденци, както се оказа при случая на летището,...

Китайска компания е заразила над 250 млн. компютъра

http://www.moreto.net/novini.php?n=352762

Китайска компания за дигитален маркетинг стои зад мащабна кампания, която е заразила над 250 млн. компютъра по света, твърди компанията за киберсигурност Check Point. Компанията Rafotech е разработила т.нар. adware - вирус, който залива компютрите с реклами и пречи на потребителите да сърфират в интернет нормално.

Китай ще събира данни за транзакциите с банкови карти в чужбина

http://econ.bg/Новини/Китай-ще-събира-данни-за-транзакциите-с-банкови-карти-в-чужбина_l.a_i.743660_at.1.html

Държавната служба за валутна размяна (ДСВР) на Китай обяви в петък, че ще започне да събира информация за издаваните в страната банкови карти, с...

Вирус краде данни и пари във Фейсбук

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262883

Вирус краде данни и пари във ФейсбукВ социалната мрежа Фейсбук започна активно да се разпространява опасен вирус, който може с един клик да вземе вашите лични данни и даже пари. За да го разпознаете не е нужно да имате значителни компютърни умения. Достатъчно е да запомните, че вирусът е внедрен в системи при закупуване на билети от известни авио компании: Emirates,

Ключови правила при търсенето на нова работна позиция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/05/2983014_kljuchovi_pravila_pri_turseneto_na_nova_rabotna/?ref=rss


Има хора, които получават оферта за работa, без дори да са изпращали автобиография. Или пък са част от компания, която като че ли е създадена за тях. И сигурно си мислите, че всичко е свързано с късмет... Всъщност понякога може и да е така, но често подобни истории са резултат от уменията на конкретния човек за търсене на подходящата работна оферта.

Според кариерните специалисти има три ключови правила, които биха ви помогнали, когато търсите нова работа. Първото в...

И Иран е убеден, че казусът с Катар няма да прекрати кризата в Близкия изток

http://www.cross.bg/katar-blizkiya-iran-1545153.html

/КРОСС/ Високопоставен представител на Иран обяви, че решението на арабските държави да прекратят дипломатическите отношения с Катар няма да помогне за прекратяване на кризата в Близкия изток, информира Ройтерс. Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, Египет, Либия и Йемен обвиниха Катар, че поддържа тероризма и прекратиха отношения. Държавите блокираха Катар от въздушното си пространство и поискаха всички катарски дипломати да напуснат до 48 часа. "Приключи ерата на прекъсване на дипломатическите отношения и затваряне на граници...това не е начин за разрешаване на криза. Тези държави нямат друг вариант освен да започнат регионален диалог", написа в "Туитър" Хамид Абуталеби, заместник-шеф на щаба на президента Хасан Рохани. "Случващото се е предварителният резултат от "танца със саби", изтъкна той, имайки предвид посещението на американския президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия. Тръмп и американски представители участваха в церемония със саби в арабската държава през миналия месец. По време на посещението американският лидер обвини Иран, че е основният източник на финансиране и подкрепа за екстремистки организации. По-рано САЩ също изразиха тезата, че създалото се напрежение няма да спомогне за решаването на кризата в Близкия Изток.      

При какви условия ще плащаме за роуминг в ЕС

http://frognews.bg/news_135916/Pri-kakvi-usloviia-shte-plashtame-za-rouming-v-ES/

При какви условия ще плащаме за роуминг при разговори в ЕС след 15 юни? Този въпрос разясни председателят на Комисият за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Из делниците на един луд (29 май–2 юни)

http://offnews.bg/news/n_1/n_657346.html

Понеделник, 29 май Миналата седмица Борисов каза: "Самолетът не е най-важното в една армия, а сухопътните сили. Не само за бронираните машини - и за флота, и за авиацията. Това са 3 рода войски. Трябва така да се планират парите, че от 2023 г. всичко това да стане факт. Самолетите трябва да са последни". И това му мнение остана валидно цели три дена. Не за друго, а се случи уикенд. Но в понеделник нещата отново се промениха. След заседанието на КСНС Борисов се коригира: "Ние нямаме никакъв спор с президента, че трябват нови самолети, танкове и всичко останало…“ Ако мъничко разбирах от войски, щях да поспоря с премиера, но с моите армейски познания, базирани на Уикипедия, мога само да изкажа някои съмнения. Като например, че това не са „три рода войски“, а са 3 вида войски: Сухопътни войски, Военноморски сили и Военновъздушни сили. А те съответно се делят на родове войски. Например Сухопътните се делят на мотострелкови, ракетни, артилерийски, танкови и т.н. Каракачанов, дето, разправят не е ходил войник, е малко по-наясно, поне говори за видове, а не родове: „Фаворизацията на един или два вида въоръжени сили за сметка на останалите би било грешка.“ Видове, родове, кой ти гледа… Да върви алъш-вериша. Какво значение има дали комисионните ще са от самолети, или от танкове. Така де, не е ли така? Мисля си, че стана добре, дето Борисов не се кандидатира за президент и съответно главнокомандващ. Представяте ли си как командва армията? Ще рече първо пехотата напред, след това ще се поправи, пехотата да чака, да тръгнат танковете, после да се върнат танковете, да стреля артилерията, оставете артилерията, пуснете самолетите… Враговете лудички ще станат. Само един кусур има като военоначалник. Малко е несмел, ако мога така деликатно да се изразя. На село биха казали, че е бъзлив, но все пак не сме на село. Обаче пък има силно изразено чувство към победата. За него победата не е най-важната цел, тя е единствената. И понеже тази му философия е добре известна, всички, с които се състезава, правят възможното, а понякога и невъзможното, Борисов да победи. В неделя спечелил турнира за известни личности "Асикс Мастърс". Играл срещу зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и кмета на Банкя Рангел Марков. Отнесъл ги като пенсионер типов хляб… И вдигнал купата за четвърти пореден път. Лишени от спортен ентусиазъм злобари разказват една срамна случка от преди години, когато Борисов игра срещу Борис Бекер и Маги Малеева. Сговорили се, че ще го щадят, той ще поведе и ще се направи, че го чакат на друго място и срещата ще свърши без победител. Борисов повел, но вместо да си тръгне, решил, че тия са пълни ливади и лесно ще ги победи. Но не станало така, а станало точно обратното. За нула време Бекер и Малееева му напълнили шортите… Той се ядосал, хвърлил ракетата и напуснал без да си вземе довиждане. Та Бекер после питал дали е нормален и дали наистина си е мислел, че може да победи световен шампион… Такива работи. Ей, моля ви, ако някой знае, да ми съобщи кой му тури името Бойко Наддал. Искам да го почерпя една бира. Голяма находка. Хем намеква за големите умения на премиера в тениса чрез асоциацията с Рафаел Надал, хем и не прикрива факта, че Борисов е наддал едно 20-30 кг. откакто е на власт. Което го нарежда ако не сред най-добрите в тениса, поне сред най-дебелите. Някои хора бяха много възмутени, че в делегацията, която Радев заведе при папата, нямало поп, но пък бил включен подсъдимият за побой и изнудване Веселин Марешки. Което вбеси лидера на „Воля“ и той призова депутатите в парламента да попълват декларация за хомосексуални и наркотични зависимости, за да се знае кой кой е в парламента и кой какъв закон гласува. "Няма да допусна откровен хомосексуалист да ми задава въпроси имам ли право да бъда някъде... Всеки трябва да излезе явно да каже своите зависимости." Възмутени от сексуалната му нетолерантност граждани подеха подписка "За разкриване на хетеросексуалните зависимости на Марешки", в която настояват да декларира всичко: Кога, къде, с коя, колко пъти, как го е оценила… „Само така българският народ ще е в състояние да прецени дали самият Вие страдате от зависимости от някого." Така трябва. Като ще се декларират зависимостите, ще се декларират всички. Не знам колко страшна е хомосексуалната зависимост, но за хетеросексуалната гарантирам, че е много опасна. Ние самият сме изпаднал в такава зависимост, да не ви разправям… Оня ден в шоуто като „Две капки вода“, когато Миро почна да пее песента на Кольо Гилъна „Най-щастливия ден, когато ти ще си далече от мен…“, без да се усетим сме станал на крака и сме започнал да пеем с телевизора. Не, нямаше скандал. Само един ироничен поглед. Демек, надай се… Как беше оня виц? Вдовица си ме взел, вдовица ще ме оставиш… Вторник, 30 май Доклад на Института за икономически изследвания при БАН твърди, че „лиxвитe пo влоговете ca намалели 40 пъти зa 8 гoдини“. През 2009 г., преди кризата, банките плащали средно 8.24% по годишните влогове, а сега 0.2%. Само през 2016 г. депозитите са поевтинели повече от два пъти. От което разходите на банките са намалели с 400 млн. лева. Но въпреки това депозитите продължават да нарастват. Което, естествено, увеличава печалбите на банките. През 2016 г. тези печалби са се увеличили с 40.5% спрямо 2015 г. и са стигнали рекорд от 1.263 млрд. лв. Принос към печалбата имат и таксите и комисионите, които са се увеличили за година с 3.6%, или с 37 млн. лева. С една дума ограбват ни както си искат. Скоро ще трябва да им плащаме, задето печелят от парите ни. Пак от доклада на ИИИ на БАН разбираме радостната новина, че ни остават само 30 г., за да настигнем другите страни в ЕС. Ако поддържаме ръст от 3%, разбира се. Но, ако го увеличим на 5%, което според Борисов е напълно реалистично, ще ги стигнем за 15 г. Пенсиите, може дори и некои от вас да го дочакат, не ли? Министърът на икономиката Караниколов вика, че не знаел защо името му се свързвало с Пеевски. Тоа па… Цяла България знае, само той не знае. Виж, бе, пич (иронизирам го лекинко!), сега ще ти кажа. Защото като шеф на АП си затвори очите за няколко крупни сделки на Пеефски - продажбата на ИПК "Родина", "Булгартабак", Дипломатическия клуб в Бояна. После си затвори очите за следприватизационния контрол и постанови, че закриването на завода на БТ в София не е закриване, а преструктуриране. Дребни работи, но достатъчни да тръгне име. Сряда, 31 май „Ген. Атанасов разцепва ДСБ“, пише „Стандарт“. Смятал да се кандидатира за шеф на партията, обаче членовете искали Малинов. „Генералът, пише „Стандарт“, не смее публично да заяви намерението си. Обявил го е с пост във фейсбук...“ Фейсбук е едно такова дискретно място, че каквото кажеш, там си остава. Ако искаш нещо да не стане публично, просто го кажи във Фейсбук. Говорителят на гл. прокурор Арнаудова съобщи, че на шестима души от “Агромах” са повдигнати обвинения за участие в група за данъчни престъпления за над 14 млн. лв. Сред тях е и Методи Бачев, който лани на кукерския събор в с. Черноочене се изцепи по микрофона, че кметът на Симитли бил содомизирал Бойко Борисов. В момента и шестимата се укриват в болница „Софиямед“. До тук тази просташка шега на Бачев, му излезе няколко милиона лева, но това е само началото. Вероятно ще потърка и наровете. Казвам шега, но не съм съвсем убеден. Щото, от една страна, властта реагира съвсем не като на шега, а, от друга, кметът на Симитли Апостол Апостолов стана кмет на десетилетието без някакви забележителни успехи. Та не знам какво да мисля. Бизнесменът Киро Киров, който бе отвлечен от "Наглите", бил потресен от вестта, че двама от групата могат да излязат от затвора предсрочно. "Учуден съм и съм стресиран, че такова нещо може да се случи." А то почти се случи. Съдия Петър Стоицев освобождава Любомир Димитров-Гребеца с мотива, че наказанието е имало "коригиращ ефект" върху затворника, имал добра дисциплина и е награждаван многократно. Рискът от рецидив бил снижен от 60 на 38 точки. А висящото дело за убийство нямало отношение към условното освобождаване. Съдия Николай Младенов пък освободил Ивайло Евтимов- Йожи, защото родителите му били болни, а той бил много грижовен син… Некакви такива глупости. Магистратът отчита нисък риск от рецидив, въпреки че от затвора твърдят, че не се е поправил… Такива решения не се вземат за пари. Вземат се за много пари. Нали помните, че парите от откупите така и не се намериха. Цветанов направо се разплака по телевизора. "Ако това наистина се случи, вика, значи няма държава. Държавата е фалирала". И пусна една-две сълзи… Възмущението му е разбираемо. В края на краищата той беше човекът, който обикаляше „с един багер да копае и вади трупове". Но… Тетка Цачева също много се възмути. И в качеството си на юрист препоръча: „Съдът да отсъди според очакванията на обществото." Не според закона, а според очакванията на обществото. Това е много опасен популизъм, а в известен смисъл и самоубийствен. Щото, ако се гледат очакванията на обществото… Моите специално ако бъдат уважени… Забелязахте ли, че ние не осъдихме намерението на Ердоган да върне смъртното наказание? Възмущават се! Де гиди дърти лицемери! А когато приеха промените в закона, не се възмущаваха. Защото промените, които правят възможно предсрочното освобождаване на рецидивисти като Гребеца и Йожи, са предложени от министърката на ГЕРБ Захариева, приети са от кабинета на ГЕРБ начело с Борисов, гласувани са от мнозинството на ГЕРБ в НС… По това време Цветанов е шеф на вътрешната комисия, а Тетка - председател на НС. И сега кой ми сра в гащите, без извинение. Четвъртък, 1 юни Борисов поздравил децата за 1 юни и написал във Фейсбук: „Мои Фейсбук приятели ме зарадваха със снимка на това прекрасно детенце – Денис Иванов, на 8 месеца. С тяхно позволение бих искал с нея да поздравя всички дечица по случай 1 юни, да им пожелая много радости, усмивки, безгрижно детство и щастлив живот.“ Помня през 2006 г., Станишев беше премиер, група пенсионери, явно сини реститути, се бяха събрали пред МС и скандираха: “Благодарим ти, Сергей, за щастливото детство.” Излязла Илияна Йотова и ги навикала: “Какво детство, бе, когато вие сте били деца, Сергей не е бил роден!” “Точно за това и благодарим!” За съжаление днешните дечица няма да имат тоя късмет. Но мисля че ние с право можем да благодарим на Борисов за щастливото детство. Благодаря, г-н Борисов! Да поздравиш децата уж с детска снимка, а, всъщност, пак да пробуташ твойта си. Хитро! Или нахално… Между другото, чета, че Адриана Лима се омъжила за себе си. Снимала се с красива халка и качила снимката в Инстаграм: "Какъв е пръстенът ли? Символичен, аз съм отдадена на себе си и на своето щастие. Омъжих се за себе си." При определени условия това също е вариант. Велизар Енчев твърди, че Сидеров бил в Москва. Отседнал бил в тузарския „Риц Карлтън“. Официалната причина била участие в международен форум на тема „Какво ни обединява?“, организиран от партията на Путин "Единна Русия". Но това било само за парлама. Всъщност, разправя Енчев, Сидеров бил там с цел „управление на банков депозит“, цитирам, щото транзакции от рубли в долари през таен депозит се правят лично и само в банката-депозитар. Заедно със Сидеров в Москва е и бившият гл. секретар на МВР Светлозар Лазаров, широко известен като човек на Пеевски и ДПС, който отскоро бил станал национален координатор на "Атака", т.е. втори човек в партията. Не знам верно ли е. Просто ви съобщавам какво прочетох, за да сте информирани или, съответно, дезинформирани. Вестник "Атака" се хвали, че любимата на вожда Деница Гаджева се е появила в малка роля в продуцирания от Любо Нейков и Евтим Милошев лекарския сериал "Откраднат живот". Ролята ѝ е на ендокринолог. Ендокринологията, както някои от нас знаят, е медицинска специалност, която изучава жлезите, заболяванията свързани с тях и методите за лечението им. Ако не бях убеден, че Нейков и Милошев са замислили некоя далаверка, за чийто успех им е нужна подкрепата на Сидеров, бих могъл да си помисля, че, давайки тази роля на Деница, интелигентно подбъзикват Сидеров. Щото, мисля, че не е тайна, той има известни проблеми с хормоналната система. Доста известни… Петък, 2 юни „Сега“: „В цялата страна вчера беше отбелязан Денят на детето.“ Така беше. Имаше мероприятия навсякъде. С което ние като общество и държава отметнахме и ангажимента си към децата. Така, де, един ден за децата, един ден за жената, един ден за труда, един ден за независимостта, 2-3 дена за благотворителността… Ми те дните ни не са безкрайно. Толкова много проблеми имаме, че не можем да си позволим да им отделяме по повече от един ден. Оня ден чета из медиите: „Българин е сред фаворитите на „Гласът на Франция“. Момчето се казва Винсент Винел. Родено е сляпо и е изоставено, а на 3 годинки осиновено от френско семейство. Струва ми се малко цинично да наричаме това захвърлено някъде из българските сиропиталища и отписано от всички дете българин. Сега е българин, а преди 20 години е бил никому непотребен несретник. Та не е българин. Щеше да е българин, ако беше получил този шанс и беше станал това, което е станал, у нас. Но това не е станало и не би могло да стане нито преди 20 г., нито сега, нито след 20 г. В словото си на тържествената заря-проверка по случай Деня на Ботев във Враца президентът Радев казва: „Преди 141 г. един юнак „в младост и сила мъжка“ загива от куршума там горе в Балкана. За 28 години той написва 20 стихотворения…" Не го разбирам. Хвали ли го или го упреква? За 28 г. той написа САМО 20 стихотворения? Или: За 28 г. той написа ЦЕЛИ 20 стихотворения! По-вероятно е да го упреква и то с основание. Както и да го гледаме, изключително ниска производителност. Представете си например, че се беше приело предложението на министъра на културата, а сега шеф на съответната комисия в НС, Вежди Рашидов творчеството на писателите и поетите да се оценява по системата СИ: "Когато сложиш на масата творчеството на един писател, когато една над друга книгите се издигнат, един ще има 50 см., а друг 10 см…” Ботев, сиромахът, надали ще ги докара и до 3 см. В тая връзка само ще отбележа, за тия, дето се оплакват, че пишем дълго. Нека има. Та както и да се реши да се мери – било в сантиметри, било в декари, все да ни хване мярката. Лично на нас ще ни е най-сгодно в декари. Ако не ви мързи можете да сметнете – 15 години всяка седмица по едно вестникарско фолио. Ако ни се въздаде в земя, направо ще станем кулак. Обажда се колегата Иван Бедров. „Докторе, вика, какво е сап?“ Щото е наясно, че сме от село и ги разбираме тия работи. Интересувал се, защото евродепутатът Ангел Джамбазки написал, че и по него „ще игра сапот“ и той не знае да се зарадва ли, да се притесни ли. Не можах да скрия от него, че сапът е нещо като „на теслата дръжката“, но доста по-голямо. Да ви въведа с две думи. Ивайло Дичев написал остра статия по повод новата мода абитуриентите да ходят на бал с народни носии в „Дойче веле“. И Бедров я препечатал в Клуб Z. Което вбесило патриота и евродепутат Джамбазки и той написал една… едно… А, бе, жанрово е неопределено, но звучи страшно. Само един откъс за илюстрация: „Няма гаранция, че псевдо-интелектуалният импотяга и национален нихилист, изкарал тази „мъдрост“ от южния край на храносмилателната си система, няма да завърши вечерта като дрогиран, който прави секс с пръч. Или осел... Жалкари... сополи… Искат да заличат традицията… Да наложат на нейно място собствения си образ на грантово-мотивиран и безполов импотентен транс-джендър-плужек със запек и поглед на пикаеща крава, устремен в светлите бъднини на комунизма, пардон на глобализма... Обаче няма да им мине номерът. Ке игра сапот.“ Не знам Джамбазки дали някога е обличал шаячни потури да походи малко с тях в некой топъл ден. Ние сме го правил и не веднъж. Като единствено селянче в класа на нас се падаше за всеки 24 май да се обличаме в потурите и абата на дедо и да минаваме през целия град. След което майка с дни подмазваше с крем „Здраве“ прежулените места, които от учтивост няма да споменем. И понеже Джамбазки споменава „южния край“, да ви казвам ли как се правят тия работи с пояс и потури? Добре, няма… Сега се сещам. Виждали ли сте Цветанов в народна носия? И това ви харесва? Не мога да ви помогна тогава. Ще да пия на пук врагу, на пук и вам, патриоти, аз вече нямам мило, драго, а вий... вий сте идиоти! Ех, Ботев, Ботев… Слушам сирените и си мисля. Ако сега се случи една такава ситуация, да трябва да се освобождава народът, аз бих ли дал живота си? Честно казано, не съм единодушен. Може би, но не за целия народ. Първо ще извадя едни 33.54%, гласували за ГЕРБ, ще извадя и едни 9.31%, гласували за патриотите, а също и 4.26% за Марешки, 2.94%, гласували за ДОСТ. За малко да забравя, задължително ще извадя и 27.93% соцсимпатизанти. Щото, съгласете се, че ще бъде много глупаво да се жертвам за хора, на които главите им още са пълни със сърпове и чукове… На останалите 20% ще направя социално-демографски разрез, да видя по етноси как са, по възраст, по образование, сексуална ориентация… И тогава ще реша окончателно да се жертвам ли. To be continued

Qatar Airways спира полетите до Саудитска Арабия

http://www.cross.bg/arabiya-sayditska-airways-1545152.html

/КРОСС/ Катарският авиопревозвач Qatar Airways обяви на официалния си сайт, че е преустановил всички полети до Саудитска Арабия, съобщава "Ройтерс". Този ход дойде, след като Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн, Йемен и Либия прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар по-рано днес, обвинявайки го, че подкрепя тероризма и предизвиквайки най-тежкия разрив от много години сред някои от най-мощните държави в Арабския свят. Тази сутрин трите големи превозвача Etihad Airways, Emirates и Air Arabia обявиха, че спират полетите си до Катар.  

Двама пияни без книжки предизвикаха мелета в Пловдивско

https://www.24chasa.bg/region/article/6262888

Двама пияни без книжки предизвикаха мелета в ПловдивскоДве катастрофи са били предизвикани от пияни и неправоспособни водачи в Пловдивска област, съобщиха от полицията. В събота към 19 часа в РУ – Хисаря постъпил сигнал, че между селата Красново и Кръстевич рено е преминало през лентата за насрещно движение и се блъснало в крайпътно дърво. След оказана медицинска помощ за домашно лечение са освободени

Химикали от шампоаните, алкохола и изгорелите автомобилни газове причиняват рак

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6262902

Химикали от шампоаните, алкохола 
и изгорелите автомобилни газове
причиняват ракУчени от университета в Кембридж доказаха, че химикали от шампоаните, алкохола и автомобилните газове причиняват рак, като намаляват способността на организма да коригира грешки в гените си, съобщи вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА. Алдехидите са група от органични съединения, които се произвеждат в телата ни в съвсем малки количества.

Първата идентифицирана жертва на атентата е канадка

http://frognews.bg/news_135915/Parvata-identifitsirana-jertva-na-atentata-e-kanadka/

Вече е ясна самоличността на тримата нападатели, които убиха 7 души и раниха 48 в Лондон в събота вечер. Антитерористичната операция в британската столица продължава. Извършени са нови арести и обиски.

Threeding.com - българският пазар на 3D модели

http://www.investor.bg/tehnologii/260/a/threedingcom-bylgarskiiat-pazar-na-3d-modeli-240586/

Онлайн платформата има за цел да свързва дизайнери на модели и купувачи, които имат нужда от тях

Читалищни дейци се срещнаха с народния представител Владислав Николов в приемния му ден

//dariknews.bg/regioni/pleven/chitalishtni-dejci-se-sreshtnaha-s-narodniia-predstavitel-vladislav-nikolov-v-priemniia-mu-den-2028378

Въпроси, свързани с читалищната дейност и нейното финансиране, обсъдиха днес с народния представител от ГЕРБ Владислав Николов граждани в приемния му ден.

„Още по време на предизборната кампания, една от първите срещи, която направихме с министър Ивайло Московски, бе свързана с читал

73- годишна великотърновка е поредната жертва на телефонните измамници

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/73-godishna-velikotyrnovka-e-porednata-zhertva-na-telefonnite-izmamnici-2028296

Телефонна измама по схемата "съдействие за задържане на група измамници", разследват криминалисти от РУ – Велико Търново. Потърпевшата е 73-годишна жена от областния град. Тя е дала на извършителите около 600 лв., 100 евро и златни накити. По случая е започнато досъдебно производство.

Акция на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/akciia-na-evropejskata-mrezha-na-sluzhbite-na-pytna-policiia-2028381

От днес на територията на Европейския съюз се провежда полицейска операция по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) срещу употребилите алкохол, наркотични или упойващи вещества водачите на моторни превозни средства.  В операцията се включва и  страната ни.        

45-годишен работник е пострадал при падане

//dariknews.bg/regioni/ruse/45-godishen-rabotnik-e-postradal-pri-padane-2028382

Във Второ РУ е образувано досъдебно производство по сигнал за злополука с пострадал работник във фирма, намираща се на бул. "Тутракан" в Русе. На 02.06.2017 г. около 14:30 ч., 45-годишният служител, извършвайки ремонтна дейност в цех на фирмата е паднал от височина около три метра на пода на помеще

Национален детски фолклорен събор „Върбова свирка свири”

//dariknews.bg/regioni/sliven/nacionalen-detski-folkloren-sybor-vyrbova-svirka-sviri-2028383

XX национален детски фолклорен събор „Върбова свирка свири” се проведе в Болярово. Над 500 участници представиха своите изпълнения.
Жури с председател народната певица Калинка Згурова и членове: Донка Бумбалова и Манол Михайлов, Ирина и хореографа Румен Тодоров отличиха победителите.

Стрелби на „Батмиш”

//dariknews.bg/regioni/sliven/strelbi-na-batmish-2028245

Планирани стрелби на Огневи комплекс „Батмиш" край Сливен ще се провеждат до края на месец юни. Стрелби с максимална височина на траекторията 2 000 м. ще има от 08.00 до 14.00 часа - на  07, 08, 14, 15, 19, 20, 21, 22, 23, 27, 28 и 29 юни. Учението ще се изпълнява от Военно формирование 22 220 D 24

Как се коси ливада, когато зад гърба ти има торнадо (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-se-kosi-livada-kogato-zad-gyrba-ti-ima-tornado-snimka-2028380

Снимка на канадец, косящ ливадата си, докато торнадо се вихри зад гърба му, предизвика буря в социалните медии, предаде Асошиейтед прес.

Сесилия Уесъл е заснела съпруга си Теунис в петък, когато близо до дома им в канадската

Тайното оръжие на Хитлер (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tajnoto-oryzhie-na-hitler-video-2028373

През месец август 1997 година полският историк Игор Витковски изследва нацистките архиви, съхранявани от полското разузнаване. Целта му е да открие документи, свързани с тайните проекти на Третия райх за създаване на нови супер оръжия.

На Витковски било разрешено само да чете докумен

Българин е ранен при нападенията в Лондон

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgarin-e-ranen-pri-napadeniiata-v-london-2028376

Българин е пострадал при нападенията в Лондон в нощта на 3 срещу 4 юни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Информация е получена в българското посолство в Обединеното кралство от Форин офис.

Пострадалият мъж е в болниц

Родители с жалба до прокуратурата заради прием в училище

http://dnes.dir.bg/news/uchilishte-klasirane-priem-parvoklasnitzi-25866808

Родители подадоха жалба до главния прокурор. Те подозират, че са извършвани масови злоупотреби при кандидатстването за първи клас.

От победа в стил Тачър до възход на лейбъристите: защо прогнозите на британските социолози са толкова различни

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/05/2983406_ot_pobeda_v_stil_tachur_do_vuzhod_na_leiburistite/?ref=rss


Ако се вярва на прогнозите, на британските избори в четвъртък Тереза Мей ще спечели унищожителна победа и ще загуби места в парламента, изправяйки се пред сложни коалиционни преговори.

Естествено, тези неща не могат да бъдат верни едновременно. Някои британски социолози предвиждат 15 процентни пункта преднина за консерваторите, а други – 3. Прогнозите се провалиха на изборите през 2015 г., както и на вота за Брекзит миналия юни, сега също си противоречат.

Миньорите в ”Оброчище” прекратиха протеста

http://dnes.dir.bg/news/protest-minyori-obrochishte-25866869

Работниците в мина Оброчище прекратиха протеста си и вече са извън рудника.

БСП предлага да се върне повтарянето на 2, 3 и 4 клас

http://offnews.bg/news/n_1/n_657345.html

Групата на БСП в парламента вкара за разглеждане Закон за изменение и допълнение на Закона за училищното и предучилищното образование. Предложените от тях промени включват учениците от 2, 3 и 4 клас да повтарят класа, ако не са показали необходимите знания и умения.  Сега всички ученици от тези класове минават безпроблемно, каквито и резултати да са показали по време на ученето си. БСП предлага отново повтарянето за началните класове да се върне с мотив, че образованието не е качествено, макар да се постига целта – по-малко ученици да отпадат от училище. В законопроекта си БСП са обяснили, че „опитът показва, че изискването да не се повтаря клас не води ди резултати“, а слабите ученици така или иначе отпадали в по-късен етап от образованието си. Има и цифри – отпадналите през 2016 година ученици от училище са 37 459. БСП предлага още да се въведе правилото един учебник за предмет във всеки клас, което щяло да избегне и корупционни практики, и да намалеят и разходите на държавата. В законопроекта, внесен от тях, се предвижда и да се изготвят норми за дисциплиниране на учениците. Социалистите предлагат и по-гъвкава структура, създаваща среда за по-високи резултати – в тази насока те искат връщане на специализираните училища, но не само с изкуство и спорт, а по математика, природни науки, национална сигурност, технологии и хуманитаристика, както и да се възстановят техникумите, които да работят с работодателите и висшите училища. Сред предложенията им са и да се развият условия за децата със специални образователни способности, като се добавят в системата чрез осигуряване на комплексно обслужване на ученици от предучилищна група и от 1 до 12 клас. БСП е привърженик и на отпадане на държавното финансиране на частните училища, което според тях „създава почва за неравенства. Все пак те подчертват, че подкрепят частните училища, но смятат, че не е нужно държавата да ги издържа. Групата на червените предлага промени и за квалификацията на учителите чрез по-висок минимален задължителен норматив за повишаване на квалификацията и задължителен и едномесечен платен отпуск за повишаване на квалификацията на учителите във висше училище или в научна организация. В законопроекта им е записано още, че основните държавни образователни стандарти трябва да се приемат от Народното събрание, а не от Министерство на образованието и правителството.  БСП отбелязва, че новият Закон за училищното и предучилищното образование в влязъл в сила август 2016 г., но е довел до по-голямо объркване и натоварване на образователната система. Затова в своя текст те отбелязват, че предлагат само „неотложни изменения“, които да не стресират отново ученици и учители и да не са те жертва на експерименти. В заключение червените заявяват, че искат да бъде въведен минимален праг от 4% от БВП за финансиране на образованието, тъй като 4/5 от българските училища нямат достъпна архитектурна среда, 300 нямат зали за спорт, 400 са с пригодени зали за спорт, а МОН е осигурило само 100 автобуса от заявените 600, както и че само училищните психолози са само 600. А в началото на законопроекта, внесен от БСП, е записано, че "образованието трябва да стане обществено благо и задължение". 

Ман Сити плаща 100 милиона паунда за две звезди от Премиършип

http://offnews.bg/news/n_1/n_657341.html

Манчестър Сити може да се счита като победител в наддаването за две от най-апетитните звезди на Премиършип. Тимът на Пеп Гуардиола е договорил Кайл Уокър от Тотнъм и Върджил Ван дайк от Саутхямптън.    Очаква се "гражданите" да платят съответно 40 милиона паунда и 60 милиона паунда за правата на бранителите. Уокър си тръгва от Тотнъм след 8 години вярна служба. Десният бек е разочарован от двата неуспешни опита да бъде спечелена титлата. И ще е преследва с Ман Сити. Върджил Ван Дайк е смятан от мнозина за най-добрия централен бранител в Англия. Неслучайно наддаването между Ливърпул, Арсенал и Сити вдигна цената му до 60 милиона паунда! Той се възстановяваше цяла пролет от контузия на колената. Така че купувачът приема известен риск, макар че със сигурност медицинските тестове ще бъдат жестоки. Гуардиола ще подмени на практика защитата, Сити пусна без пари Клиши, Сабалета, Бакари Саня плюс нападателя Навас. Испанският мениджър се е прицелил в левия бек на Монако  - Бенджамин Менди, срещу 40 милиона паунда. Всеки момент ще бъде представен и вратарят на Бенфика Едерсон Мораес. 23-годишният бразилец ще струва 35 милиона паунда. Така Едерсон ще се превърне във втория най-скъп вратар в историята на футбола след италианеца Джанлуиджи Буфон, за когото Ювентус плати 53 милиона евро на Парма през лятото на 2001. Реконструкцията на отбраната ще излезе на Сити около 175 милиона паунда. А се говори и за интерес към Боатенг от Байерн Мюнхен. Очаква се тепърва и новините в атака. Засега Сити обяви официално един трансфер - на плеймейкъра Бернардо Силва от Монако срещу 43 милиона паунда.

Зам.-кметът Александър Държиков презентира Пловдив в Украйна

https://www.24chasa.bg/region/article/6262891

Зам.-кметът Александър Държиков презентира Пловдив в УкрайнаДелегация, начело с новия зам.-кмет по културата на Пловдив Александър Държиков заминава от сряда до неделя в Украйна. Там в различни градове заедно с представители на Пловдивския университет щели да презентират Пловдив. "Ще имат 7-8 срещи. Ще разясняват програмата за софтуерно инженерство, по която се обучават 18 украински студенти.

Почина Живко Попов, БКП номенклатура, близък на Людмила Живкова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262890

Почина Живко Попов, БКП номенклатура, близък  на Людмила ЖивковаЖивко Попов е роден през 1930 г. в Бургас. Завършил е икономика. През 1968 г. е назначен за секретар в българското посолство в Лондон. През 1974 г. става началник на отдел "Кадри" в Министерството на външните работи. Две години по-късно заема поста зам.-министър на външните работи /до 1980 г./. Бил е кандидат-член на ЦК на БКП.

Яхта „Петра“ взе купата при най-бързите на Varna Channel Cup 2017

http://www.moreto.net/novini.php?n=352753

Вчера с награждаване на Морска гара-Варна приключи четвъртото издание на ветроходна регата Varna Channel Cup 2017, научи Moreto.net. В уникалното за България морско събитие се включиха 32 яхти. При благоприятни за ветроходство метеорологични условия, купата при най-бързите в клас ORC A отиде при екипажа на „Петра“ със шкипер Павел Дуков.

3350 кутии контрабандни цигари откриха гранични полицаи и митничари на ГКПП Лесово в тайник на лека кола

http://press.mvr.bg/NEWS/news170605_02.htm

За да избегне проверката, шофьорът рязко сменил посоката на движение, напуснал зоната на граничния пункт, навлязъл на територията на България, но бил задържан и върнат с полицейски ескорт на пункта

Бизнесмен намери и върна 2500 лева в Смолян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262882

Бизнесмен намери и върна 2500 лева в Смолян39-годишен бизнесмен от Смолян намери и върна 2500 лева на собственика им. В РУ-Смолян е постъпил сигнал за намерена мъжка чанта с лични документи и парична сума около 2500 лева, забравена в заведение . Парите и вещите са били намерени в заведение, собственост на Калин Оджаков от Смолян. Той позвънил на полицията, тъй като намерил черната чанта,

Жребий определи четвъртия член на ВСС от прокурорската квота

http://www.mediapool.bg/zhrebiy-opredeli-chetvartiya-chlen-na-vss-ot-prokurorskata-kvota-news264786.html

Жребий определи в понеделник четвъртия член на следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) от прокурорската квота, след като през уикенда двама от кандидатите получиха равен брой гласове. Последният избран е Огнян Дамянов, който получи еднаква подкрепа с Ясенка Шигарминова от по 420 гласа на повторния вот в неделя. Затова и в употреба влезе жребият, който за пръв път беше предвиден в Закона за съдебната власт (ЗСВ) с последните му промени, регламентиращи прекия избор на членовете на ВСС от квотата на магистратите. В закона обаче не бе описана точната процедура, което принуди прокурорската изборна комисия сама да определи как да бъде проведен жребият. Имената на Дамянов и Шигарминова бяха написани на бели листчета, които бяха поставени в еднакви пликове. След това председателят на комисията Стефани Черешарова ги разбърка, а водещият общото събрание Виктор Малинов изтегли печелившия кандидат. Така, Огнян Дамянов попълни последното място от квотата на държавното обвинение във ВСС, като преди него колегите му избраха в неделя Даниела Машева, Георги Кузманов и Пламен Найденов. "Процедурата протече при стриктно спазване на закона – пряко, тайно, равно избирателно право на всички прокурори... Всичко добро, което се случва в Прокурорската колегия, всичко, което не се случва или всичко лошо, което се случва - за него всеки прокурор вече ще поеме своята отговорност", коментира след жребия главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му обаче жребият не е най-добрият вариант за избор между двама кандидати с еднаква подкрепа: "Бях много изненадан, че процедурата стигна до това свое пълно разгръщане. Мога да кажа просто, че законът беше спазен. Но личното ми мнение е, че законът би могъл да избере едно доста по-добро решение – вместо жребий, да се проведе трети рунд на гласуване между кандидатите с равен брой гласове. Но такава е конструкцията на закона." Попитан дали част от прокурорите няма да се чувстват непредставени в следващия ВСС, тъй като всеки от кандидатите получи между 400 и 500 гласа, а имащите право на глас бяха над 1500 обвинители, Цацаров заяви, че добър или лош, това е изборът на прокурорите.

Гергана Паси: Европа е на скорости от самото си създаване, дори да не го признаваме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262887

Гергана Паси: Европа е на скорости от самото си създаване, дори да не го признаваме
"Европа е на скорости от самото си създаване, дори да не го признаваме." Това заяви председателят на ПанЕвропа България Гергана Паси на дискусия "Европа отново на път". "Въпросът е ако днес Европа е в толкова сложна криза- какъв скок в интеграцията ще направи и къде ще участва България в този процес", каза още Паси и заяви,

Путин: Русия не притежава компромати срещу Доналд Тръмп

http://www.investor.bg/evropa/334/a/putin-rusiia-ne-pritejava-kompromati-sreshtu-donald-trymp-240593/

Журналист от NBC ядоса руския президент с въпроси за корупцията и натиска срещу дисидентите в Русия

БАН съсипа от критики членството ни в ЕС: Едно време колко мотокари произвеждахме...

http://offnews.bg/news/n_1/n_657336.html

Икономическият съветник на бившия премиер Жан Виденов (1995-1997 г.) проф. д.и.н. Иван Ангелов, който преди време бе осветлен като агент на Първо главно управление на ДС под псевдонима "Антон", съсипа от критики членството на България в Европейския съюз на официална пресконференция на Института за икономически изследвания при БАН.  Темата й бе представянето на годишния доклад за икономическото развитие на България през първите 10 години от членството ни в ЕС. Според Ангелов заради членството в ЕС страната ни преждевременно е изключила четирите малки блокова на АЕЦ "Козлодуй", въпреки подкрепата на Международната агенция за атомна енергия за оставането им в експлоатация. "10-12 млрд. евро е част от цената, която плащаме от спирането на блоковете на централата", изчисли виденовият съветник. Според него членството на България в ЕС е ограничило националния ни суверитет и сега заради Брюксел страната ни не можела да строи АЕЦ "Белене"  и газопровода "Южен поток". "Вече плащаме 1 млрд. лева членски внос на година. Плащаме за мигрантите между 600 и 1000 лева на човек на месец, а средната пенсия е 330 лева. Добре че не им харесва тук и си тръгват бързо", продължи с хибридните аргументи професорът. Според него участието ни в единния европейски пазар също трупало огромни загуби за България, тъй като продуктите ни били с ниска конкурентоспособност. Той посочи, че само при три от "важните продукти" сме увеличили износа на страната - електроенергия, пшеница и царевица. Ангелов все пак обясни, че това не се дължало на заговор, а на това, че България не била готова още за свободния пазар. Затова според него решението било в налагане на протекционистични мерки в интерес на родните производители. "Едно време колко електрокари, мотокари, цветни телевизори произвеждахме, сега - нула. Дори доматите преди бяха 809 000 тона на година, сега са 122 000 тона. Имахме 8,6 милиона овце, а сега 1,330 милиона", посочи вредите от ЕС икономистът Ангелов. Според него членството ни в общността довело и до рязко намаление на потреблението и днес българинът консумирал в пъти по малко месо, яйца и прясно мляко. Освен това страната ни страдала много от изтичането на мозъци. "Младите наши хора, в чието образование са инвестирани милиони, раждат деца в чужбина, а 80 процента от тях едва ли ще се върнат", прогнозира професорът. Според него ръководителите на ЕС ни третирали неравнопоставено. "Държавата не може да помага на предприятия в тежко финансово положение, за да не се намесва на свободния пазар. Това се прилага към малките страни, но големите икономики изхарчиха трилиони за оздравяване на финансови и нефинансови институции по време на кризата. А на нашето БДЖ не дават", разгневи се Ангелов. Според него очакванията на българите за по-добър живот след влизането ни в ЕС не са се сбъднали и сега общността трябвало да се реформира напълно. За Ангелов правилната посока била не само да изпълняваме заповеди, а общността да стане "гъвкава европейска конфедерация на независими държави". В представата на червения професор в бъдещия ЕС националното законодателство трябвало да е водещо, а не евродирективите и всяка страна трябвало да има право на вето по важни въпроси, засягащи фундаменталните национални интереси. Според професора в областта на сигурността, здравеопазването и образованието днес България е в по-лоша ситуация в сравнение с 1989 г., но не отрече, че имало и положителни неща. "Сега цялата България страна е Кореком", отчете възрастният професор. Все пак в крайна сметка Ангелов призна, че членството ни в ЕС било безалтернативно.

Експерт: ЕЦБ ще ни блокира за еврозоната

http://econ.bg/Новини/Експерт-ЕЦБ-ще-ни-блокира-за-еврозоната_l.a_i.743659_at.1.html

България изпълнява техническите критерии, но неформалните контакти очевидно показват, че ЕЦБ не е склонна да допусне страната ни да влезе в ERM...

Братя получиха по 13 г. затвор за жестоко убийство на пастир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262873

Братя получиха по 13 г. затвор за жестоко убийство на пастирПо 13 г. и 4 месеца ще лежат братята Бойко (25 г.) и Емра (21 г.) Шекерови от санданското с. Джигурово за убийството на съселянина си Никола Попов, на 44 г. Присъдата постанови състав на Окръжен съд-Благоевград, с председател Красимир Аршинков. Кървавото убийство бе извършено на 19 септември миналата година в местността Обора край Джигурово.

Г. Лозанов: Усещането в парламента е за театър в празна зала

http://frognews.bg/news_135914/G-Lozanov-Useshtaneto-v-parlamenta-e-za-teatar-v-prazna-zala/

Коментарът на доц. Георги Лозанов за съботията от седмицата е от предаването му ”Необичайните заподозрени” по телевизия Bulgaria ON AIR.

Катар спря полетите до Саудитска Арабия

https://www.actualno.com/asia/katar-sprja-poletite-do-sauditska-arabija-news_615198.html

В понеделник „Катар Еъруейз“ преустанови изпълнението на полети до Саудитска Арабия, след като националният превозвач на Рияд наложи аналогична мярка, предава AFP. От вторник в Катар няма да кацат самолети и на авиокомпаниите „Етихад Еъруейз“, „Емиратс“ и &

САЩ: Ще запазим близките си отношения с Австралия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262879

САЩ: Ще запазим близките си отношения с АвстралияПървият дипломат на САЩ Рекс Тилърсън и шефът на Пентагона Джеймс Матис дадоха публични уверения на дългогодишния американски съюзник Австралия, че отношенията между двете страни ще останат все така близки и занапред, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. На пресконференция в Сидни - първата обща задгранична поява на двамата министри,

Виж санирания блок на Диан Златев от Севлиево, изпрати снимки на твоя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262853

Виж санирания блок на Диан Златев от Севлиево, изпрати снимки на твоя"24 часа" обявява конкурс за най-качествено и красиво саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Имате цяло лято за снимки! Изпращайте ги на online@vgb.bg А наесен - архитекти ще обявят победителите и ще раздадат щедри награди

Мъжете с тези 4 имена ще се сгодят до края на лятото

https://www.actualno.com/curious/myjete-s-tezi-4-imena-shte-se-sgodjat-do-kraja-na-ljatoto-news_615194.html

Ако сте във връзка и се чудите, дали тази година ще сключите брак с партньора си, тогава имаме новина за вас – и може да е свързана с името му. В списъка се намират 4 имена на мъже, които ще се сгодят през лятото на 2017 година. Статистиката е направена благодарение на простата математика. Вижте тези 4 имена на мъже, които ще предложат брак на половинката си до края на лятото. Петър Васил Марин Румен    

Катастрофиралите на ”Тракия” бежанци пътували за Франция

http://frognews.bg/news_135913/Katastrofiralite-na-Trakiia-bejantsi-patuvali-za-Frantsiia/

Франция - това е била крайната дестинация за мигрантите, които катастрофираха в неделя на магистрала ”Тракия” и които са в болница в Пазарджик.

Катастрофиралите на ”Тракия” бежанци са пътували за Франция

http://frognews.bg/news_135913/Katastrofiralite-na-Trakiia-bejantsi-sa-patuvali-za-Frantsiia/

Франция - това е била крайната дестинация за мигрантите, които катастрофираха в неделя на магистрала ”Тракия” и които са в болница в Пазарджик.

Деница Николова: Осигуряваме над 58 млн. лв. за изграждане на 151 социални центъра

http://www.cross.bg/nikolova-detza-tzentura-1545151.html

/КРОСС/ Над 58 млн.лв. осигурява Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изграждането на нови 151 социални центъра за грижи за деца в страната. Средства са от Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. по процедурата „Подкрепа за деинституционализацията на грижите за деца". Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на ОПРР Деница Николова, която даде старт на разяснителна кампания по възможностите пред бенефициентите. По мярката могат да кандидатстват общо 54 общини, сред които областни центрове като София, Бургас, Смолян, Кърджали, Благоевград и др., както и малки общински центрове като Павликени, Нови Пазар, Стражица, Елена и др. Определени са 2 срока за кандидатстване на общините. Първият е до 2 август, а вторият изтича на 3 ноември. Други 20 общини имат възможност да изградят центрове за здравно-социални грижи със средства от програмата, чийто бенефициент е Министерството на здравеопазването. Зам.-министър Николова уточни, че до 2020 г. се предвижда да бъдат изградени 23 центъра за обществена подкрепа, 27 дневни центъра за подкрепа на деца с увреждания, 16 дневни центъра за подкрепа на деца с тежки и множествени увреждания, 10 центъра за настаняване от семеен тип, 28 преходни жилища за деца от 15 до 18 години, 17 наблюдавани жилища за младежи от 18 до 21 години и 20 центъра за специализирани здравни и социална грижи за деца с увреждания

Прокуратурата започна две проверки на мина "Оброчище"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/05/2983375_prokuraturata_zapochna_dve_proverki_na_mina_obrochishte/?ref=rss

По лично разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, днес - 5 юни, Окръжна прокуратура – Добрич започна спешна проверка за законност в мината за добив на обогатена манганова руда в "Оброчище".

Мината е отдадена на концесия и се стопанисва от "Евроманган" АД, със седалище с. Църква, община Балчик.

Под ръководството на окръжния прокурор на Окръжна прокуратура – Добрич Пламен Николов, служители на МВР, ДАНС, Инспекцията по труда...

Варненец нахлу в банка с газова бутилка и отвори винтила

http://www.moreto.net/novini.php?n=352763

Мъж на 37 години от Варна беше арестуван, след като влезе в банков клон с газова бутилка и отхлаби вентила. Случаят е от петък сутринта, съобщиха за Moreto.net. Сигнал за случващото се в офиса на финансовата институция е подаден около 8:20 часа.

Създадоха тест, който открива наркотици в напитките в баровете

http://offnews.bg/news/n_1/n_656674.html

Три момичета от училище "Гъливер" в Маями, Флорида, създадоха начин за откриване на наркотици в напитките в заведенията. Младите иноваторки разработили откритието си заради зачестили случаи на опиати в питиетата в баровете. Нерядко млади жени и мъже стават жертва на наркотик в напитката, вследствие на което се стига дори до изнасилвания. Най-често жертвите са момичета между 16 и 24 години, показва практиката. Изобретението на Виктория Рока, Сузана Капело и Каролина Багориприлича представлява сламка с две различни ленти, които показват дали има нещо добавено в питието ни или не. Иновативната сламка е способна да открие следи от най-популярните наркотични вещества, включително флунитразепам (Rohypnol), гама-хидроксимаслена киселина (GHB) и кетамин (Special K). "Знаем, че това не е решение, защото не може да сложи край на изнасилванията, но се надяваме да намалим случаите и опасните ситуации, в които може да попаднем", казват момичетата.

Млад мъж е в болница след побой в Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6262834

Млад мъж е в болница след побой в БлагоевградОколо 17:08 часа на 3 юни 2017 г. в 1 Районно управление на МВР-Благоевград е получен сигнал за това, че около 17:00 часа на същата дата в района на ул. “К. и Н. Хайдукови“ в Благоевград, на 34-годишен мъж от Благоевград са му нанесени удари с крак в областта на корема и лицето, в резултат на което същият пада на земята.

И Йемен прекъсна връзки с Катар

http://offnews.bg/news/n_1/n_657340.html

Международнопризнатото правителство на Йемен скъса днес дипломатическите си отношения с Катар и обвини монархията от Персийския залив, че работи с неговите врагове, свързаните с Иран бунтовници хуси, съобщи държавната агенция Саба, цитирана от Ройтерс. "Взаимоотношенията на Катар с превратаджийските милиции и подкрепата му за екстремистки групировки стана ясна", каза в комюнике правителството. То допълни, че Йемен подкрепя решението Катар да бъде изключен от предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, която от над две години се бори да прогони хусите от йеменската столица Сана. Това се случва след като по-рано Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и Обединените арабски емирство също преустановиха връзките си с Катар .  Същевременно Иран разкритикува масовия бойкот срещу Доха като неправилен начин за справяме на близкоизточната криза. "Ерата на скъсване на дипломатически връзки и затваряне на граници не е начин за решаване на кризата. Както съм казвал преди, агресията и окупацията няма да имат друг резултат освен нестабилност", написа в "Туитър" Хамид Абуталеби, заместник-началник на канцеларията на президента на Хасан Рохани.

Огнян Дамянов е четвъртият член на прокурорите в новия състав на Съдебния съвет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/05/2983389_ognian_damianov_e_chetvurtiiat_chlen_na_prokurorite_v/?ref=rss


Огнян Дамянов от Окръжната прокуратура в Разград беше избран за член на новия Висш съдебен съвет (ВСС), съобщава "Правен свят". Той е четвъртият и последен представител от квотата на прокурорите.

Дамянов беше избран след жребий, тъй като имаше равен брой гласове с Ясенка Шигарминова от Апелативната прокуратура в Пловдив. Така членове на кадровия орган от прокурорската квота са Дамянов, Даниела Машева, Георги Кузманов и Пламен Найденов, като последните трима бяха...

Facebook с ново "ръчкане" - вече е "здрасти"

http://clubz.bg/54731-facebook_s_novo_rychkane_veche_e_zdrasti

Помните ли постоянното "ръчкане" във Facebook преди години?

Функцията "Poke", която след това стана и отделна апликация, бе изключително популярна - без думи и съобщения, просто натискате бутона и вашият приятел получавал съобщение, че сте го "сръчкали".

Като много други странни функции на социалната мрежа, и тази бе позабравена - макар че ако отворите нечий профил, натиснете трите големи точки вдясно, пак ще намерите бутона "Poke".

Сега обаче хората на Зукърбърг искат да предложат нова, специална алтернатива - Hello. 

"Да кажеш "здравей" е едно от най-универсалните неща, които хората правят, така че тестваме функция, която прави това по-лесно във Фейсбук", обясняват от компанията.

В момента функцията се появява само за потребители във Великобритания. Но има малка разлика с ръчкането - след като някой ви каже "здрасти", малка синичка ръчичка привлича вниманието на екрана ви, докато не отговорите.

Някой ви каза здрасти. Можете да и вие да му кажете здрасти... Сега си представете по десетина такива съобщения на ден.

Повечето потребители на Острова взеха новата функция на подбив и я обявиха за досадна и безмислена, опитваща се да възроди забравения "Poke" в нова опаковка. Затова е и тестовият период - но е напълно възможно и много хора да са забравили досадата на "ръчкането" и да харесат новия му вид.

Радев отказа да публикува и втората стенограма за КТБ

http://clubz.bg/54730-radev_otkaza_da_publikuva_i_vtorata_stenograma_za_ktb

Президентът Румен Радев отказа да оповести стенограмата от срещата на президента Росен Плевнелиев във връзка с фалита на КТБ от 14 юли 2017 г., тъй като била класифицирана с гриф „поверително“. Главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, който е изискал информацията, съобщи, че ще обжалва в съда. 

„Достъпът до исканата информация е ограничен по смисъла на чл.7 ал. 1 от ЗДОИ (Закона за достъп до обществена информация) и е основание за отказ от предоставянето й. Документът е класифициран“, аргументира решението си президентската администрация. 

 

"След като разгледах заявление №64-00-11 от 23.05.2017 г., считам, че са налице предпоставки за отказ за предоставяне на достъп до търсената информация, създадена и съхранявана в Администрацията на Република България", пише в мотивите на президенството. 

На 21 май президентът Румен Радев, който няколко пъти отказа да разсекрети прословутата стенограма за КТБ след искания по Закона за достъп до обществена информация, се реши документът да придобие публичност.

Държавният глава изтъква, че е изпратил писма до всички участници на срещата при предшественика му Росен Плевнелиев в разгара на банковата криза през юли 2014 г. Повечето се съгласиха.

Истината е, че стенограмата няма никаква юридическа стойност и няма да даде отговор кой ограби КТБ.

Президентът Плевнелиев на няколко пъти даде изявления, от които стана ясно, че разсекретяването на стенограмата би повлияло на националната сигурност и би разклатило състоянието на други банки в България - според анализатори, става дума конкретно за ПИБ. 

Въпреки анонсите: Радев няма да публикува стенограмата за КТБ

http://clubz.bg/54730-vypreki_anonsite_radev_nqma_da_publikuva_stenogramata_za_ktb

Президентът Румен Радев отказа да оповести стенограмата от срещата на президента Росен Плевнелиев във връзка с фалита на КТБ от 14 юли 2017 г., тъй като била класифицирана с гриф „поверително“. Главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, който е изискал информацията, съобщи, че ще обжалва в съда. 

„Достъпът до исканата информация е ограничен по смисъла на чл.7 ал. 1 от ЗДОИ (Закона за достъп до обществена информация) и е основание за отказ от предоставянето й. Документът е класифициран“, аргументира решението си президентската администрация. 

На 21 май президентът Румен Радев, който няколко пъти отказа да разсекрети прословутата стенограма за КТБ след искания по Закона за достъп до обществена информация, се реши документът да придобие публичност.

Държавният глава изтъква, че е изпратил писма до всички участници на срещата при предшественика му Росен Плевнелиев в разгара на банковата криза през юли 2014 г. Повечето се съгласиха.

Истината е, че стенограмата няма никаква юридическа стойност и няма да даде отговор кой ограби КТБ.

Президентът Плевнелиев на няколко пъти даде изявления, от които стана ясно, че разсекретяването на стенограмата би повлияло на националната сигурност и би разклатило състоянието на други банки в България - според анализатори, става дума конкретно за ПИБ. 

Работниците в мина "Оброчище" прекратиха протеста си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262851

Работниците в мина "Оброчище" прекратиха протеста си

В резултат на действията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която тази сутрин обяви, че временно ще бъде прекратена концесията на мина "Оброчище", работниците в мината прекратиха протеста си и вече са извън рудника. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Министерство на енергетиката. Работниците стачкуваха в продължение на 4 дни заради

Какво ще разглежда Общински съвет-Поморие на 13.06.2017 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/opzw4RLFlyE/

Двадесет и седмото заседание на Общински съвет – Поморие ще се проведе на 13.06.2017 г./вторник/ от 10.00 часа в зала № 2 на Община Поморие при следния проект за

Д Н Е В Е Н   Р Е Д:

1.ОС-258/12.04.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно възлагане на искане за безвъзмездно прехвърляне в полза на Община Поморие на имоти държавна собственост в местността „Кротиря”.

2.ОС-260/13.04.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно разпореждане с имот – частта общинска собственост за ликвидиране на съсобственост в УПИ І, кв.11, с.Лъка.

3.ОС-281/27.04.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно възлагане на искане за безвъзмездно прехвърляне в полза на Община Поморие на имот държавна собственост № 000093, с площ 5,198дка в землището на с.Белодол.

4.ОС-309/17.05.2017г. – Докладна записка от инж.Станимир Кушев – директор на ОП „ОГСС”, относно отдаване под аренда на земеделски земи в землището на с.Козичино.

5.ОС-310/17.05.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно разпореждане с имот – частна общинска собственост в УПИ ХV в кв.13 по плана на с.Белодол.

6.ОС-313/19.05.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно разпореждане с имот – частна общинска собственост в УПИ ХVІ, кв.9 по плана на с.Страцин.

7.ОС-316/19.05.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно делегиране права на Кмета на Община Поморие да подписва запис на заповед по проект: „Мерки за повишаване капацитета на служителите в Община Поморие при управлението на проекти в областта на енергийната ефективност”.

8.ОС-318/19.05.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно допълнение към програмата за управление и разпореждане на имоти, общинска собственост за 2017г. в с.Горица.

9.ОС-319/19.05.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно отдаване под наем на обекти общинска собственост.

10.ОС-320/19.05.2017г. – Докладна записка от инж.Марияна Музакова – Директор на ОП „СУОИ”, относно приемане на нови схеми в търговски зони за разполагане на преместваеми обекти – щендери, хладилни съоръжения, стелажи, маси за консумация и кафе –машини на територията на гр.Поморие.

11.ОС-323/22.05.2017г. – Докладна записка от инж.Марияна Музакова – Директор на ОП „СУОИ”, относно отдаване под наем на имот публична общинска собственост.

12.ОС-328/26.05.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно разпореждане с имот – частта общинска собственост за ликвидиране на съсобственост в УПИ V в кв.32 по плана на с.Горица.

13.ОС-330/26.05.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно обединяване на имот № 000576 – писта с имоти: № 000619, № 000615, № 000616 в местност „Летището” землище с.Бата.

14.ОС-331/26.05.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно допълнение към програмата за управление и разпореждане на имоти, общинска собственост за 2017г. в гр.Каблешково.

15.ОС-333/29.05.2017г. – Докладна записка от инж.Марияна Музакова – Директор на ОП „СУОИ”, относно приемане на нови схеми в търговски зони за разполагане на преместваеми обекти – хладилни витрини, стелаж, кафе машина и маси за консумация на територията на гр.Поморие.

16.ОС-334/29.05.2017г. – Докладна записка от Адам Адамов – Председател на ОбС – Поморие, относно одобряване на годишен финансов отчет на „Общински аптеки” ЕООД гр.Поморие за 2016г.

17.ОС-339/30.05.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно продажба чрез търг с явно наддаване на недвижими имоти частна общинска собственост в с.Лъка.

18.ОС-340/30.05.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно учредяване право на ползване за устройване на постоянен пчелин в землището на с.Александрово.

19.ОС-286/02.05.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно изработване на ПУП-ПП за определяне трасе на техническата инфраструктура за обект: „Външно ел.захранване на двуетажна еднофамилна сграда” в ПИ 57491.19.625, местност ”Лахана”, землище гр.Поморие.

20.ОС-315/19.05.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно кандидатстване с проект по съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейски инструмент за съседство „Черноморски басейн 2014-2020г.”

21.ОС-321/22.05.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно изработване на ПУП-ПРЗ за ПИ с идентификатори 57491.16.534, 57491.16.536, 57491.16.538, 57491.16.539, 57491.16.542, 57491.16.545, 57491.16.547, 57491.16.546, 57491.16.118, 57491.16.68, 57491.16.433, 57491.16.434, 57491.16.116 в м.”Кротиря” по КККР на гр.Поморие.

22.ОС-329/26.05.2017г. – Докладна записка от Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие, относно актуализация на състава на обществения съвет по социални дейности към Община Поморие.

23.ОС-354/02.06.2017г. – Докладна записка от Любо Липчев – Председател на ПК по ОКВЗСП, относно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Светозар Димитров Чернев.

  1. ОС-355/02.06.2017г. – Докладна записка от Любо Липчев – Председател на ПК по ОКВЗСП, относно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Хабил Хасан Христем.

25.ОС-356/02.06.2017г. – Докладна записка от Любо Липчев – Председател на ПК по ОКВЗСП, относно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Лиляна Демирева за лечение на сина й Иван Минчев.

26.ОС-357/02.06.2017г. – Докладна записка от Юсеин Мехмед – Зам.председател на ОбС – Поморие, относно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Мария Славова Славова.

 

Теменужка Петкова спира концесията на мина ”Оброчище”

http://frognews.bg/news_135912/Temenujka-Petkova-spira-kontsesiiata-na-mina-Obrochishte/

Концесията на мина ”Оброчище” ще бъде спряна временно от днес за 14 дни заради пропуснати концесионни вноски към бюджета на стойност близо 205 000 лв., каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Храмов празник събра стотици в мездренско село

//dariknews.bg/regioni/vraca/hramov-praznik-sybra-stotici-v-mezdrensko-selo-2028370

Божествената литургия за празника оглави врачанският митрополит Григорий

65-годишен водач загина при челен сблъсък

//dariknews.bg/regioni/pleven/65-godishen-vodach-zagina-pri-chelen-sblysyk-2028369

На 3 юни 2017 година около 9:20 часа на път от село Българене в посока село Стежерово лек автомобил "Фолксфаген Голф", собственост и управляван от 65-годишен от село Горна Росица, общ. Севлиево, обл. Габрово, на десен завой е напуснал своето платно. Навлязъл е в насрещното и се е ударил в правилно

Лъжа или истина – ето как ги разпознават съдебните психолзи (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/komentar/lyzha-ili-istina-eto-kak-gi-razpoznavat-sydebnite-psiholzi-video-2028372

Как съдебните психолози разпознават дали даден свидетел или обвиняем казва истината? Има ли типични признаци за лъжа и играе ли някаква роля езикът на тялото? Вижте какво научихме от един германски съдебен психолог:

„Няма типични белези за това, че някой е лъжец или

Бившият ректор на МУ Ваньо Митев на съд за неизгодни сделки и прием на студенти

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-rektor-na-mu-vanyo-mitev-na-sad-za-neizgodni-sdelki-i-priem-na-studenti-news264785.html

Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев и главният секретар на висшето училище по негово време Алексей Алексеев се изправиха пред съда за неизгодни сделки и консултантски договори и незаконен прием на студенти. ”Аз съм благодарен на прокуратурата, че не ме обвинява за това, че дишам", заяви пред журналисти Ваньо Митев на първото съдебно заседание по делото в понеделник. Според него обвиненията му са "абсолютно несъстоятелни". Той коментира, че е оставил университета ”със 100 млн. лв. - плюс, а не на минус”. ”Вдигнал съм четири пъти заплатите и съм обновил цялата база", каза Митев в коментар на обвиненията за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки. По повод обвиненията за незаконен прием на студенти, Митев каза, че е имало входен тест, но ”той не се нарича изпит”. По думите му атаката срещу него е започнала от ”един измислен одит на Министерството на образованието” по времето на Меглена Кунева. Митев се оттегли от управлението на Медицинския университет през април миналата година след два ректорски мандата и без да има право да заеме поста отново. Само половин година по-късно той и приближени до него, включително Алексеев, организираха смяната на новия ректор Вихра Миланова на тъмно и по начин, чиято законност се оспорва в съда. “Превратът“ беше предшестван от одит на образователното министерство, който показа груби нарушения в приема на чуждестранни студенти по времето на Митев, незаконно обучение в изнесените центрове на университета в чужбина, скандални сделки. За част от тези разкрития в момента Митев и Алексеев отиват на съд. Митев е обвиняем за това, че съзнателно е допуснал подчинения му тогава Алексеев да извърши престъпление по служба като е позволил 146 чужденци от страни в ЕС да бъдат записани да следват медицина без да са държали задължителните по закон писмени конкурсни изпити по биология и химия. Според прокуратурата тези студенти плащали много по-малко за обучение и от това университетът е ощетен с 1.1 млн. лева. Друго обвинение срещу Митев е, че е сключил неизгодна сделка за правна помощ с двама адвокати при липса на необходимост от такъв договор и назначени двама юрисконсулти в учебното заведение и от това за университета е настъпила вреда за 28 800 лева. Освен това Митев ще отговаря пред съда за това, че не е упражнил достатъчно контрол върху Алексеев, в следствие на което от съзнателно сключени договори от бившия главен секретар са настъпили щети за 290 000 лева за университета. Алексеев от своя страна е подсъдим за незаконния прием на чуждестранни студенти на занижени такси и за няколко неизгодни сделки, ощетили висшето училище с 244 718 лева. Той ще отговаря пред съда за покупката на скъп джип "Рейндж Роувър", от която според прокуратурата е настъпила щета за университета за 177 108 лева. Алексеев е обвинен и в неизгодни сделки за юридически консултации за научноизследователско проучване и за нов устройствен правилник на университета за 28 000 лева. Той ще отговаря и за още един договор за юридически услуги за 10 200 лева. Алексеев е подсъдим и за неизгодна сделка с посредник за привличането на чуждестранни студенти в изнесените звена на университета. Той ще отговаря пред съда и за това, че е присвоил чужди пари – сумата от 45 782 лева, собственост на МУ-София, поверени му да ги управлява, като разпоредил изплащането на сумата в полза на две търговски дружества - за рекламиране на университета във Великобритания и за пренасочване на студенти от изнесеното звено в Швейцария в София. Делото продължава през октомври.  

Психар наркоман ръга с нож леля и вуйчо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262864

Психар наркоман ръга с нож леля и вуйчоПсихично болен и наркозависим мъж нападна с нож и нанесе десетки рани на леля си и вуйчо си, които са настанени в болница. Трагедията се разиграла в триетажна фамилна кооперация в Благоевград около 6 ч в понеделник. 39-годишният Николай Сливков, който живее на втория етаж, разбил вратата на брата и сестрата на майка си, Иван и Катюша К.

САЩ отчитат пореден ръст на търговския си дефицит

http://econ.bg/Новини/САЩ-отчитат-пореден-ръст-на-търговския-си-дефицит_l.a_i.743658_at.1.html

Търговският дефицит на САЩ се разширява с 5,2% до 47,6 млрд. долара през април от 45,3 млрд. долара през март, показват данни на Министерството на...

Ето за какво Пловдив ще харчи 14 млн. лева за европейска столица т.г.

https://www.24chasa.bg/region/article/6262849

Ето за какво Пловдив ще харчи 14 млн. лева за европейска столица т.г.До изгорелите тютюневи складове ще правят пешеходна зона за 1 млн. лева Първите 7 милиона лева от държавата за Пловдив се очакват в сряда. Те се отпускат за културна инфраструктура. Други 7 млн. лева пък дава общината на фондация "Пловдив 2019". Ето как по думите на кмета Иван Тотев ще се харчат. 2,7 млн.

Удостоверенията за български произход на ДАБЧ. Има ли „бизнес-машина“?

http://www.eurochicago.com/2017/06/balgarski-proizhod-na-dabtch/

До нашето издание стигна информация за подадени жалби от чакащи удостоверения за български произход украински и руски граждани. Някои жалби са изпратени до президента Румен Радев, други - до председателя на Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание Андон Дончев. Една от тези жалби е подписана от Андрей Дегтев, председател на Асоциацията на българите в Украина "Хан Аспарух". Според Андрей Дегтев, издаването на удостоверения за български произход от Държавната агенция за българите в чужбина е превърнато от някои служители на ДАБЧ в бизнес. Който плати, може да получи удостоверение в кратки срокове, който не плати, може да чака много дълго и не е ясно дали въобще ще го получи.

Александър Джорджев с титла от първенството на Австрия

http://www.cross.bg/metra-tyrnir-aleksandur-1545150.html

/КРОСС/ Антонио Иванов покри норматива на 200 метра за Европейското в Италия Спортният талант на „Еврофутбол" Александър Джорджев спечели титлата от силния международен турнир по таекуондо Austria Open, който е от веригата G1. 14-годишният дупничанин извоюва успеха след четири победи, като на финала победи хърватина Матей Николич с 10-4. Преди това състезателят на клуб „Гладиатор" отстрани представител на Азербайджан с 23-3, последва победа над французин с 10-5 и на полуфинала надделя над италианец с 13-3. През уикенда се състоя Държавния шампионат по лека атлетика за мъже и жени на стадион „Ивайло" във Велико Търново. С резултат 21.54 сек. на 200 метра Антонио Иванов покри норматива за участие на Европейски шампионат за юноши и девойки под 20 г., който е от 20-23.07.2017 г. в италианския град Гросето.Диляна Минкина пък се поздрави с първо и второ място в дългите дисциплини. 20-годишната пирдопчанка победи в тактическо бягане на 5000 метра, като така донесе и първа титла за новия си клуб СКЛА „Цвети Кирилова". Втора е Милица Мирчева, която е миналогодишен Спортен талант. На 1500 метра Диляна спечели сребърен медал.Бронзово отличие грабна Елеонора Драгиева на скок височина, в първия си официален старт за сезона. 18-годишната старозагорка преодоля 160 см.Адмирации заслужава и Александър Сръндев, който за първи път в кариерата си слиза под 16 минути на 5000 метра, където с време 15:52-40 мин. се нареди на 9-ти

"Голдън стейт" крачи уверено към титлата в НБА след нов разгром над "Кливланд"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/05/2983372_goldun_steit_krachi_uvereno_kum_titlata_v_nba_sled_nov/?ref=rss


"Голдън стейт уориърс" се доближи на две победи от титлата в Националната баскетболна асоциация (НБА) след нова категорична победа над шампиона "Кливланд кавалиърс". След като спечели първото си домакинство със 113:91, "воините" бяха безапелационни и във второто - 132:113.

Въпреки че бяха много по-агресивни и предизвикаха доста грешки от съперника спрямо първата среща, "кавалерите" отново не намериха никакъв начин да спрат Кевин...

Негодна за пиене вода във варненския квартал "Аспарухово"

https://www.24chasa.bg/region/article/6262843

Негодна за пиене вода във варненския квартал "Аспарухово"Водата в района на свлачището на улица „Розова долина” в квартал „Аспарухово” е негодна за пиене, установи изследване на специализираната лаборатория на ВиК­ Варна, предаде БНР. Водоснабдяването в района е спряно вече 24 часа и ще бъде възстановено по преценка на Общината. Не се налага поставяне на водоноска,

По-важното от международните събития през миналата седмица

http://www.investor.bg/analizi/91/a/po-vajnoto-ot-mejdunarodnite-sybitiia-prez-minalata-sedmica-240600/

Fitch и Standard&Poor’s повишават оценките си за перспективата пред българската икономика, а ОПЕК удължава срока на производствените съкращения

КАТ започва акция за алкохол и наркотици

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kat-zapochva-akciia-za-alkohol-i-narkotici-6069958

По време на проверките на територията на страната пътните полицаи ще извършват проверки и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност”

Честват Деня на бащата във Военноморския музей и Парк-музея на бойната дружба във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352754

На 10 юни-събота, с вход свободен и разнообразни атракции ще се проведе Ден на бащата, посветен на специалната връзка между детето и бащата, във филиалите на Националния военноисторически музей във Варна – Военноморския музей и Парк-музея на бойната дружба, научи Moreto.

Мъж е загинал, след като е паднал в пропаст в местността „Купенски скали“

https://www.24chasa.bg/region/article/6262829

Мъж е загинал, след като е паднал в пропаст в местността „Купенски скали“На 4 юни 2017 г. около 12:20 часа на тел. 112 е получен сигнал за това, че в пропаст в местността „Купенски скали“, в землището на град Петрич, има паднал джип. От пристигналите на място полицейски служители е установено, че джипът е „Нисан Терано“, който не е регистриран по надлежния ред, а в близост до него е намерен починал 62-годишен мъж от

Парламентарните избори във Великобритания: може ли да се вярва на сондажите?

http://www.mediapool.bg/parlamentarnite-izbori-vav-velikobritaniya-mozhe-li-da-se-vyarva-na-sondazhite-news264784.html

Социологическите проучвания определят ритъма на британската предизборна кампания. Първо предсказаха много голяма преднина на консерваторите на премиера Тереза Мей, после отбелязаха нарастване на силата на лейбъристите на Джереми Корбин. Често обаче са се лъгали през последните години.    КАКВО КАЗВАТ СОНДАЖИТЕ   В средата на април предричаха над 20 процента преднина за торите, което подтикна премиера Мей да свика предсрочни избори, въпреки поетия ангажимент да не скъсява "живота" на сегашния парламент. Лидерката се надява консерваторите да постигнат огромно мнозинство, за да може да е в силни позиции в преговорите за Брекзит с 27-те държави членки на ЕС. Само че спорните предложения за социалната защита на възрастните хора, както и войнствеността на Корбин, чиято кампания бе окачествена като успешна дори от силно консервативния в. "Таймс", стопиха тази преднина както слънцето топи снега.   Според публикувано вчера проучване на агенция "Сървейшън" тя ще да се е смалила до 1 процент. Според института "ЮГав" консерваторите, които имат 17 места преднина в сегашния парламент, може дори да загубят абсолютното си мнозинство, което ще бъде звучен шамар за ръководителката.   НАДЕЖДНИ ЛИ СА СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ АНКЕТА?   Това е въпросът. Преди последните парламентарни избори през май 2015 г. сондажите даваха равни шансове на консерваторите и лейбъристите. Изглеждаше сякаш никоя от двете партии няма да получи абсолютно мнозинство.    В крайна сметка торите, които управляваха от 2010 г. в коалиция с либералните демократи, успяха да си извоюват възможността да съставят самостоятелно правителство.   При Брекзит сондажите дълго време предричаха, че победител на организирания от Дейвид Камерън референдум ще бъде лагерът, призоваващ за оставане в ЕС. Резултат: през юни 2016 г. избирателите предпочетоха напускане на ЕС и Камерън бе принуден да отстъпи мястото си на Мей.   КАКВО ПОРАЖДА ТРУДНОСТИТЕ?   Изкуството да правиш социологическо проучване е деликатно упражнение по всички географски ширини, както припомни "изненадващата" победа на Доналд Тръмп в САЩ миналата есен. Същото важи с пълна сила за Обединеното кралство, където парламентарните избори са мажоритарни в един тур - кандидатът, станал първи в даден избирателен район, печели, дори далеч да не е постигнал пълно мнозинство.   На национално ниво, една партия може да получи мнозинство в парламента дори ако общо е събрала по-малко гласове от противника си. "Няма автоматична връзка между гласовете, събрани на национално ниво и броя на получените места", припомня за АФП университетският преподавател Джон Къртис.   Малка формация със солидни позиции на местно равнище може по този начин да грабне почти всички места от даден регион. Такъв е случаят с Шотландска национална партия, която стана трета политическа сила в сегашния парламент, при все че има кандидати само в Шотландия.   КАКВИ ИЗВОДИ МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ ОТ ТОВА?   Въпреки опитите си да подобрят методите си, особено чрез по-представителни извадки, институтите не рискуват да дадат прогноза дали Мей и партията й ще спечелят нови места, или не. Едно е "сигурно": въпреки мълниеносното си издигане в сондажите, лейбъристите не изглеждат в позиция да спечелят изборите. Според социолозите.      По БТА.

Борисов се обяви за европейски паспорти за Балканите

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-evropeyski-parlament-25866624

Премиерът Бойко Борисов се обяви гражданите на Западните Балкани, чиито държави още не са приети в ЕС, да имат европейски паспорти по определени критерии.

Глобяват фирмата с горящите пластмаси в Шишманци

https://www.24chasa.bg/region/article/6262839

Глобяват фирмата с горящите пластмаси в ШишманциАдминистративна глоба за липса на водене на отчет за съхраняването пластмаси ще бъде наложена на "Мишевски". Тя държи под наем помещения в Шишанци, които пламнаха в петък и още димят.  Жителите в близките села Шишманци, Белозем и Болярино прекараха драматични дни и нощи. "Последните ни замервания на въздуха са от събота срещу неделя и показват

Бившият ректор на МУ се изправи пред съда

http://dnes.dir.bg/news/meditzinsci-universitet-sofiyski-gradski-sad-vanyo-mitov-25866613

В Софийския градски съд тръгна делото срещу бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев.

”Виво Монтана” с радиосингъл и видеоклип ”Меден дух”

http://frognews.bg/news_135911/Vivo-Montana-s-radiosingal-i-videoklip-Meden-duh/

„Меден дух” е втори сингъл към предстоящия, дебютен албум на духовия оркестър „Виво Монтана”. Авторската, музикална композиция и видеореализацията, са с модерния, уникален почерк на брасбенда.

Нинова: Правителството да направи оценка на членството на България в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262826

Нинова: Правителството да направи оценка на членството на България в ЕС"Правителството да направи оценка на 10 годишното членство на България в ЕС". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на дискусия "Европа отново на път". "Не трябва да допускаме Европа на различни скорости. Трябва да поставим национални приоритети на фона на европейските теми", категорична бе Нинова.

Посланици на хуманността разпространяват посланието на борещите се с рака на гърдата жени

http://www.cross.bg/kampaniyata-lyubov-zhivota-1545149.html

/КРОСС/ Предварително ти БЛАГОДАРЯ - „От любов към живота" Думите „Предварително ти БЛАГОДАРЯ" дадоха началото на кампанията „От любов към живота" тази година. С тях екипът на Avon и хилядите им представители имат за цел посланието на засегнатите от рака на гърдата жени да достигне до всички, които ще подкрепят каузата, както и към всички останали, които са го правели до сега и ще продължат да го правят. Вече 16 години „От любов към живота" помага на жените с рак на гърдата. Символът на кампанията - розовата панделка, е един от най-разпознаваемите и се е превърнал в израз на подкрепа, но и в инструмент за повишаване информираността по темата. „От любов към живота" набира средства чрез поръчка на розовите благотворителни продукти, печалбата от които Avon традиционно дарява на основния си партньор в България - фондацията „Една от 8". Тази година бе създаден и специален сайт - www.thankyou.bg, на който може да научите всичко необходимо за кампанията, как да я подкрепите и да отговорите на отправеното БЛАГОДАРЯ, както и да прочетете полезни съвети и препоръки за превенция и профилактични самопрегледи. Движеща сила на кампанията „От любов към живота" са представителите на Avon. Затова тази година 20 от тях са избрани за Посланици на хуманността, както и за своеобразни рекламни лица на кампанията

Еврото се възползва от слабостта на щатската валута

http://www.investor.bg/analizi/9/a/evroto-se-vyzpolzva-ot-slabostta-na-shtatskata-valuta--240603/

По време на търговията в петък доларът се понижи до 7-месечно дъно спрямо еврото и швейцарския франк

"Билла" влиза в два софийски мола на мястото на фалиралия "Пикадили"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/05/2983360_billa_vliza_v_dva_sofiiski_mola_na_miastoto_na/?ref=rss


"Билла" ще заеме овакантените от "Пикадили" хипермаркети в София - мола "Парк център" (бивш "Сити център" на метростанцията "Европейски съюз") и в "Мол София" на бул. "Стамболийски", съобщи "Капитал Daily" в днешния си брой.

Очаква се двата обекта да заработят през втората половина на годината, информира изданието като се позовава на управителя на "Билла България" Бойко...

Юбилей на режисьора Анрей Калудов

https://pressbulgaria.com/m/PSYZQWL4.html

На 19.06.2017 г. режисьорът Андрей Калудов навършва 70 години. По този повод два софийски театъра ще представят негови постановки. На сцената на "Сълза и Смях" ще се изиграе авторска му пиеса "Бихте ли слезли от жена ми...", написана по действителен случай от съдебната зала. А в зала „ Гриша Островски”, кръстена на неговия ментор, театър „Театро” ще покаже най-новата постановка на режисьора - „Валят пари” от Себастиен Тиери.

Представители на публичните банки в Европа се срещат със заместник-ръководителя на ЕФСИ

http://www.cross.bg/evropa-razvitie-domakin-1545148.html

/КРОСС/ Българска банка за развитие е домакин на Общото събрание на ЕАПБ, което се провежда на 6 и 7 юни в София Българска банка за развитие (ББР) ще бъде домакин на Общото събрание на Европейската асоциация на публичните банки (ЕАПБ). Срещата ще се проведе на 6 и 7 юни в София и в нея ще вземат участие изпълнителните директори на едни от най-влиятелните банки в Европа, работещи в сферата на публично-частните инвестиции. Специален гост на събитието ще бъде зам.-изпълнителният директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова, с която ще бъдат обсъдени възможностите и резултатите на Инвестиционния план за Европа (Плана „Юнкер"). Асоциацията е едно от най-престижните сдружения на кредитни институции в Европа. В нея членуват 100 финансови институции от 16 държави, които имат пазарен дял от около 15% от европейския банков пазар. Общите активи на членовете на ЕАПБ възлизат на над 3 500 милиарда евро. Асоциацията е гласът на банковия публичен сектор пред ЕС, с фокус върху банковия надзор, капиталовите пазари, търговското право, разплащанията и политиките за развитие. Българска банка за развитие членува в ЕАПБ от 2005 г. и за пръв път е избрана за домакин на Общото събрание на асоциацията. Форумът представлява платформа за вземане на решения и дискусии на най-високо ниво и се провежда два пъти годишно. Представителите на медиите ще имат възможност да заснемат официалното откриване, което ще се състои на 6 юни 2017 г

Има и българин сред пострадалите при атентата в Лондон

http://clubz.bg/54729-ima_i_bylgarin_sred_postradalite_pri_atentata_v_london

Има и български гражданин, който е пострадал при терористичните атаки в Лондон в събота срещу неделя. Това съобщиха току що от Министерството на външните работи.

Информация за ранения българин е получена в българското посолство в столицата на Обединеното кралство от Форин офис.

"В момента пострадалият мъж се лекува в болница и е в стабилно състояние. Посланикът ни в Лондон Константин Димитров е направил постъпки да го посети.", съобщават от МВнР, но не предоставят повече подробности, нито дали мъжът е пострадал при атаката с ван срещу пешеходци на "Лондон Бридж" или след това, когато нападателите, въоръжени с ножове, намушкват хора на близкия "Бъроу маркет". 

Българското посолство е подало до полицията в Лондон и данните на друга наша сънародничка по сигнал на нейни роднини, за която има съмнения, че е пострадала, съобщават още от министерството.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата

http://frognews.bg/news_135910/Sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-v-chasti-na-stolitsata/

На 6 юни 2017 г. (вторник), във връзка с подмяна и монтаж на спирателни кранове на ул. „Борово“ жк. „Борово“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Борово“, ул. „Природа“, ул. „Ястребец“, ул. „Пирински проход“, ул. „Солун“ по ул. „Подуево“ от ул. „Борово“ до ул. „Топли дол“.

КЗП: Внимавайте за ограниченията при новите правила за роуминга

http://www.moreto.net/novini.php?n=352742

При въвеждането на новите правила за роуминга е важно да съсредоточим вниманието си върху ограниченията във връзка с т. нар. „справедливо ползване”. При неограничен брой минути в пакета си ще имаме неограничени обаждания в Еврозоната.

Премиерът Борисов обяви влизането в еврозоната за задължително

http://econ.bg/Новини/Премиерът-Борисов-обяви-влизането-в-еврозоната-за-задължително_l.a_i.743656_at.1.html

"Еврозоната е задължителна", каза премиерът Бойко Борисов по време на дискусията "Европа отново на път", предаде агенция "Фокус". "Дори и в България...

Кои са първите избрани членове на новия ВСС

https://www.actualno.com/society/koi-sa-pyrvite-izbrani-chlenove-na-novija-vss-news_615168.html

Вчера Общото събрание на прокурорите избра тримата свои представители във Висшия съдебен съвет (ВСС). Днес четвъртият от квотата на обвинителите ще стана ясен днес, 5 юни, след теглен жребияй за запълването и на последното място. В повторния вот на прокурорите в неделя бе п

Прокуратурата проверява спешно мина „Оброчище“

https://www.actualno.com/society/prokuraturata-proverjava-speshno-mina-obrochishte-news_615178.html

По лично разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, днес Окръжна прокуратура – Добрич започна спешна проверка по реда на надзора за законност в мината за добив на обогатена манганова руда в „Оброчище“. Мината е отдадена на концесия и се стопанисва от „Евро

Сакскобургготски: Европа или ще бъде обединена, или изобщо няма да я има

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sakskoburggotski-evropa-ili-shte-byde-obedinena-ili-izobshto-niama-da-ia-ima-2028363

Европа или ще бъде обединена, или изобщо няма да я има, коментира министър-председателят на България от 2001 до 2005 г. Симеон Сакскобургготски на дискусията "Европа отново на път" в София.
 
Според него днес не е време да се протестира, а да кажем с

Ученици от село Върбовка засадиха дървета по пътя към Античния керамичен център

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/uchenici-ot-selo-vyrbovka-zasadiha-dyrveta-po-pytia-kym-antichniia-keramichen-centyr-2028288

Учениците от ОУ "Филип Тотю" в село Върбовка, засадиха 50 липи край обновения път за Античния керамичен център до Павликени. Те участваха в инициативата „Аз създадох зелен живот“ и по този начин получиха знания по опазване на културното наследство. 

Ученици от IV до VIII клас от учил

Кои са победителите в регатата „Варна ченъл къп“ (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/varna/koi-sa-pobeditelite-v-regatata-varna-chenyl-kyp-snimki-2028366

32 яхти участваха в регатата „Варна ченъл къп“, която се проведе между 1 и 4 юни във Варна. Състезанието беше под патронажа на кмета на морския град Иван Портних.
  Резултатите от гонките на канала са следните:
 

4 г. затвор за мъж, подготвял убийство на две лица

//dariknews.bg/regioni/pleven/4-g.-zatvor-za-myzh-podgotvial-ubijstvo-na-dve-lica-2028367

По обвинение на Районна прокуратура – Плевен 58-годишен  мъж е осъден на четири години лишаване от свобода  за приготовление за предумишлено убийство на майка си  и на сестра си, назаконно държане на оръжие и боеприпаси и неправомерно присъединяване към ел енергия.

Румен К. е признат

Наградиха трима отличници на Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“

//dariknews.bg/regioni/sliven/nagradiha-trima-otlichnici-na-humanitarna-gimnaziia-damian-damianov-2028365

Трима ученици от Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ – Сливен бяха наградени за постигнат отличен успех и утвърждаване авторитета на града. Отличията връчи областният управител Чавдар Божурски.

Божана Маринова, Мария Радева и Емилиян Кондев, придружени от директора на уч

Частично бедствено положение заради пожара в Шишманци

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/chastichno-bedstveno-polozhenie-zaradi-pozhara-v-shishmanci-2028368

Частично бедствено положение е обявено в село Шишманци заради пожара, който възникна в петък сутринта в цеха за събиране на пластмасови отпадъци, разположен на територията на бившия завод за стоманолеене. 
 
„Категорично заявявам, че за момента реална пряка опасност за населението ням

Шестдневната война, която промени Близкия изток

//dariknews.bg/novini/komentar/shestdnevnata-vojna-koiato-promeni-blizkiia-iztok-2028364

От покрива на манастира край старата ерусалимска стена се открива смайваща гледка към Купола на Скалата - джамията, пръскаща златни лъчи над Стария град. Писателят Меир Шалев е воден тук още като дете, за да хвърли поглед към Стената на плача - по онова време израелците са нямали д

Кметът Иван Тотев: Даваме Гарнизонна фурна на Божана Апостолова и на Емил Миразчиев

https://www.24chasa.bg/region/article/6262832

Кметът Иван Тотев: Даваме Гарнизонна фурна на Божана Апостолова и на Емил МиразчиевНека те ни покажат как ще реставрират руините с 350 000 лева и ще превърнат имота в културен центъра, отсече градоначалникът Отказваме се да събаряме бившата Гарнизонна фурна в Пловдив и да правим на нейно място парк. Предвидените 350 000 лева ги даваме на район "Западен" за зелени площи. Това обяви кметът Иван Тотев.

Либия също прекъсна дипломатическите си отношения с Катар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262812

Либия също прекъсна дипломатическите си отношения с Катар

Внезапната дипломатическа криза в Персийския залив се разширява, след като международно признатото временно правителство на Либия също обяви, че преустановява връзките си с Катар, предава РИА Новости, цитирана от Фокус. „Катар е основен източник за снабдяване с оръжия на либийската организация „Мюсюлманско братство“ и други ислямистки въоръжени

Скритите капани след отпадането на роуминга

https://www.vesti.bg/bulgaria/skritite-kapani-sled-otpadaneto-na-rouminga-6069956

От 15 юни отпадат по-скъпите разговори и есемеси в страните от ЕС, но интернетът, който включва нашият план, ще е по-малко зад граница

Катар обвини страните от Персийския залив в опит за преврат

http://frognews.bg/news_135909/Katar-obvini-stranite-ot-Persiiskiia-zaliv-v-opit-za-prevrat/

Катар обвини страните от Персийския залив в опит за преврат, за да го поставят под опека и контрол. Йемен също обяви, че къса дипломатическите си отношения с Катар.

Дипломати ще установят самоличността на убитите в катастрофата на АМ"Тракия"

https://www.24chasa.bg/region/article/6262799

Дипломати ще установят самоличността на убитите в катастрофата на АМ"Тракия"Дипломатически представители от посолствата на Афганистан, Пакистан и Сирия у нас са ангажирани с установяване на самоличността на загиналите 9 емигранти в катастрофата на автомагистрала " Тракия" в неделя сутринта. В областната болница в Пазарджик вече е бил посланика на Афганистан, на когото са били предоставени снимки на загиналите за сравнение

Свети Дух – ден на загиналите наши герои и празника на Македония

http://frognews.bg/news_135908/Sveti-Duh-–-den-na-zaginalite-nashi-geroi-i-praznika-na-Makedoniia/

Празникът Свети Дух преди повече от половин век той е имал същото значение като Деня на българската писменост и култура - 24 май и Деня на народните будители - 1 ноември.

Създателката на "фиджет спинъра" няма да спечели и цент от изобретението си

http://clubz.bg/54728-syzdatelkata_na_fidjet_spinyra_nqma_da_specheli_i_cent_ot_izobretenieto_si

Изобретателката на "фиджет спинъра" - играчка, която придоби огромна популярност по света през последните седмици, нама да спечели и цент от масовата лудост по изобретението си, защото не е подновила патента си.

Много преди лудостта по спинърите да обхване света, изобретателката Катрин Хетингър преминава през труден период. Тя има заболяване, наречено миастения гравис. То се изразява в невъзможност на инструкциите на мозъка да достигат винаги до мускулите. Затова страдащите от заболяването трудно движат ръцете си. По това време дъщеря й Сара е на седем години.

"Не можех да хвана играчките на дъщеря си и да си играя с нея", спомня си Хетингър.

Катрин е изобретател и винаги, когато разбере за проблем веднага започва да измисля устройства, с които да го реши. Тя и дъщеря й се опитват да измислят заедно играчка, която могат да играят заедно. Резултатът - малък пластмасов диск, който може да се върти на върха на пръста. През 1993 г. Хетингър патентова играчката и започва да я продава на местни панаири. Тя предлага изобретението си на големи производители на играчки. Преди среща с вицепрезидента на една от компаниите, Хетингър забелязва, че играчката й помага да се успокои.

Нито един от производителите на играчки не е впечатлен от идеята и спинърът така и не започва да се произвежда масово. Патентът изтича през 2005 г. и Хетингър не го подновява. Тя продължава да продава играчката онлайн, но вече няма документ, който да удостоверява, че идеята за спинъра е нейна.

Спинърът, който днес можем да намерим навсякъде, не е същият като изобретения от Хетингър. Нейният изглежда като летяща чиния, която може да се балансира на върха на пръста. Хетингър не печели от полулярността на изобретението си.

"Фиджет спинърите" са направен от пластмаса, силикон или неръждаема стомана и имат хибридни керамични лагери, които им позволяват да се въртят. Производителите ги предлагат като средство за облекчаване на стреса и подобряване на концентрацията. На пазара могат да се открият спинъри в различни цветове, светещи и такива, които издават звуци. Цената им е напълно достъпна - меджу 5 и 10 лв.

Експертите обаче са разделени по отношение на ползата от спинърите - според някои те могат да разсейват вниманието още повече. Според производителите играчката е полезна и за деца, страдащи от аутизъм или хиперактивност.

Скот Колинс, психолог и професор в университета "Дюк" обаче отбелязва, че няма проучване, което да доказва ефективността на спинърите при подобни състояния.

Въпреки популярността на спинърите като устройства, подпомагащи концентрацията, играчките са забранени в много училища, защото са... разсейващи. 

В САЩ и Великобритания училищните ръководства забраняват повсеместно спинърите в класните стаи. Защо? Те често се използват за правене на трикове -  децата се опитват да ги балансират с... нос. Това ги разсейва от ученето и им пречи да се концентрират в час. 

Споровете относно спинърите не са само относно влиянието им върху концентрцията. Противниците на играчката изтъкват множеството случаи на травми при деца вследствие на трикове със спинър - от 5-годишно момче, което погълнало част от играчката, до австралийски тийнейджър, който наранява окото си докато демонстрира уменията си пред приятели.

Възрастна великотърновка метна на ало измамници 600 лв., 100 евро и злато

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262756

Възрастна великотърновка метна на ало
измамници 600 лв., 100 евро и златоТелефонна измама по схемата «съдействие за задържане на група измамници», разследват криминалисти от РУ – В. Търново. Потърпевшата е 73-годишна жена от областния град. Мним полицай позвънил на възрастната великотърновка по телефона и  убедил, че трябва да помогне да бъдат задържани ало мошеници, като хвърли през терасата на жилището си всички

Аварии оставят различни райони на Варна без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=352760

Заради аварии на водопроводи абонати в различни части на града нямат вода, съобщиха от ВиК - Варна за Moreto.net. До 17 часа без вода ще са живущите в карето между ул."Струга", бул."Цар Освободител", ул."Отец Паисий" и бул.

Илияна Йотова: България е единствената стабилна държава на Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262791

Илияна Йотова: България е единствената стабилна държава на Западните Балкани"България е единствената стабилна държава на Западните Балкани." Това заяви вицепрезидентът на България Илияна Йотова на дискусия "Европа отново на път". "Ключовата дума днес безспорно е сигурност", каза Йотова. По думите ѝ на първо място в Европа трябва да се разгледат социалната сигурност, като се направи икономически анализи на проблемите

Руска връзка в $500 000 дарение за Тръмп

http://clubz.bg/54727-ruska_vryzka_v_500_000_darenie_za_trymp

Чек от 500 000 долара дарение за тържеството по повод избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ може да му създаде голям проблем, пише реномираното германско издание за търговия, финанси и политика “Ханделсблат”.

Официалният спонсор е била верига от бензиностанции и рафинерии “Citgo” с централа в Хюстън, щата Тексас. Нейното дарение е било по-голямо от тези на “Пепсико” и други фирми, които по традиция спонсорират президентски тържества.

“Един американски концерн, мислят си американските шофьори, но това не е вярно. “Citgo” е държавна собственост на Венецуела. Така дарението като такова вече е проблематично за президент на САЩ с оглед на тежкото погазване на човешки права от страна на режима на президента Мадуро”, пише “Ханделсблат”.

Изданието посочва, че Венецуела е стъпила на пазара в САЩ по икономически причини. От 1990 г. държавният нефтен концерн PDVSA контролира три рафинерии, нефтопроводи и гигантска верига от бензиностанции в САЩ. Така венецуелският нефтен концерн си гарантирал в дългосрочна перспектива продажби на най-големият в света пазар на горива. Но дори и много от заетите в “Citgo” не знаели, че работодателят им е Венецуела.

“Дарението за Тръмп може да се превърне в истински проблем, тъй като в края на миналата година “Citgo” се сдоби с нов съсобственик – от ноември 2016 г. на руския държавен нефтен концерн “Роснефт” де факто принадлежи половината от “Citgo” – 49,9 на сто като гаранция срещу отпуснат кредит. “Роснефт” е в списъка за наложени санкции от САЩ заради погазване на международното право и участието на Русия в конфликта в Украйна. “Citgo” издава чека с дарението за президентското парти на 2 декември, което ще рече само дни след сделката с “Роснефт”. До този момент венецуелският концерн никога не е правил дарения за тържество по повод избор на президент на САЩ”, пише “Ханделсблат”.

Сега сенатори настоявали да се изяснят бизнес отношенията между “Citgo” и “Роснефт”. Имало и опасения за сигурността на пазара на горива в САЩ в случай, че през идните месеци Венецеула обяви неплатежоспособност. Налице били и подозрения, че междувременно “Роснефт” е придобил още дялове в “PDVSA” и така вече контролира “Citgo”.

Според агенция “Блумбърг” със знанието и благословията на правителството в Каракас венецуелски търговци на нефт възнамерявали да преработват сирийски петрол, за да подават горива на “Citgo” и така да се зареждат бензиностанциите на фирмата в САЩ. Според плана на карибския остров “Аруба” ще се преработват между 50 000 и 200 000 барела петрол, доставен от Сирия. САЩ обаче наложиха ебмарго за внос на сирийски нефт заради погазване на човешките права от режима в Дамаск. Според участник в преговорите търговец на нефт планът не бил реализиран.

“Подобна сделка би била шанс за Венецуела да си набави крайно необходимата валута. Доколко е напреднала подготовката при осъществяването на плана или пък всичко е било в сферата на теорията на конспирациите, трудно може да се прецени. Връзката Сирия-Венецуела-Русия обаче още дълго ще еглавоблъсканица”, заключава в. “Ханделсблат”.

Васил Антонов участва в делегацията на Интерпарламентарната Асамблея по православие

http://www.cross.bg/pravoslavie-antonov-asambleyata-1545146.html

/КРОСС/ Народният представител от ПГ на „БСП за България" Васил Антонов участва в официална делегация на Интерпарламентарната Асамблея по православие, която е на посещение в столицата на Република Ливан, Бейрут. Програмата включва срещи на ръководството на Асамблеята с най-високопоставените ръководители на ливанската държава: президентът ген. Мишел Аун, председателят на парламента Набих Берри и министър-председателят Саад Ал Харири и с главите на християнските общности, представени в Ливан - Патриарха на Антиохия и Целия Изток Н. Светейшество Йоан Х и Патриарсите на маронитите и арменците. Антонов участва в тази визита в качеството си на член на Международния секретариат на Асамблеята, член на българската делегация в Асамблеята по православие и заместник-председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека в 44-то народно събрание.    

Днес Черна гора ще стане официално член на НАТО

https://www.actualno.com/balkani/dnes-cherna-gora-shte-stane-oficialno-chlen-na-nato-news_615175.html

Черна гора днес официално ще бъде обявена за 29-тия член на западния отбранителен съюз – НАТО, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit. Министър-председателят Душко Маркович ще депозира документа за присъединяване пред правителството на САЩ, отговорно за поддъ

5 начина детето да учи с удоволствие през лятото

http://offnews.bg/news/n_1/n_657366.html

Автор: Павлина Радославова Ваканцията е най-подходящото време, в което децата могат да развиват умения и знания без напрежение. Лятната ваканция е любимата част от годината за много деца, независимо на колко години са или в какво населено място живеят - дълги топли дни, без ранно ставане за училище, без задължителна програма и притеснения около изпитвания и контролни. Макар и ваканцията да е заслужена почивка след учебната година, практиката на учители по целия свят показва, че дългите месеци извън училище (а в България лятната ваканция е една от най-дългите в Европа) и неангажирането на децата с полезни занимания са по-скоро вредни.…

Борисов: ЕС трябва да си има армия

http://frognews.bg/news_135907/Borisov-ES-triabva-da-si-ima-armiia/

Всяка сутрин се събуждаме с новините за десетки убити и ранени. И си говорим за причините, но не истинските, защото не са удобни политически. Сега всички се надпреварваме в това колко пари ще вложим във военните, вместо страните от ЕС да започнат да се защитават заедно. ЕС трябва да каже – добре защо не си направим обща европейска армия. Какво по–просто от това? Имаме единни решения, заяви по време на дискусията „Европа отново на път“ премиерът Бойко Борисов. Организатор на форума е президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Британският паунд е под натиск след атентата в Лондон

http://econ.bg/Новини/Британският-паунд-е-под-натиск-след-атентата-в-Лондон_l.a_i.743655_at.1.html

Доларът започна новата седмица с повишение, но остава близо до 7-месечния минимум, заради разочароващите данни за заетостта в САЩ, което накара...

Автомобил се е преобърнал на пътя край Търговище

https://www.24chasa.bg/region/article/6262785

Автомобил се е преобърнал на пътя край ТърговищеНа 4 юни 2017 г. около 9,30 ч на път I-4/София-Варна/ – между селата Васил Левски и Пробуда, община Търговище, правоспособният водач Б. М., на 46 год., от с. Ловец, община Търговище, управлявайки собствения си лек автомобил „БМВ 316“ с немска регистрация, на десен завой е изгубил контрол над управлението му. Това съобщиха от ОДМВР-Търговище.

Make the Solar System great again!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6261851

Make the Solar System  great again! Най-тъжният ден в моя живот беше 24 август 2006 година. Мисля, че за цялото човечество. И ще отида по-далеч. Най-тъжният ден за Слънчевата система. На този ден загубихме Плутон като планета. Дотогава Плутон се смяташе за деветата планета от Слънчевата система. Нашата родна Слънчева система вече не беше същата.

Цацаров: Чужденци може да са организирали канала за мигранти

http://frognews.bg/news_135906/TSatsarov-CHujdentsi-moje-da-sa-organizirali-kanala-za-migranti/

Има подозрения, че организаторите на канала за трафик на бежанци са чужди граждани, които са получили статут на бежанци у нас.

Огнян Дамянов е четвъртият член на ВСС от квотата на прокуратурата

http://offnews.bg/news/n_1/n_657338.html

Огнян Дамянов е четвъртият избран член на ВСС от прокурорската колегия. Той беше определен чрез жребий, в който участва с колежката си Ясенка Шигарминова. Двамата събраха равен брой гласове на вота в неделя, което определи изборът на един от двамата да стане чрез жребий.  "Изборът протече при изключително голяма активност. Това показва заинтересованост от страна на колегите прокурори. За всичко, което се случва във ВСС сега, всеки ще трябва да поеме своята отговорност", заяви главният прокурор Сотир Цацаров. В неделя само 73 прокурори предпочетоха да пуснат хартиени бюлетини. Останалите се довериха на електронната система, чиято сигурност и прозрачност беше обект на критики през последните дни. На втория тур прокурорите от цялата страна избраха трима свои представители за новия Висш съдебен съвет. Това са окръжният прокурор от Перник Пламен Найденов, апелативният прокурор от Бургас Георги Кузманов и прокурорът от ВКП Даниела Машева.

Мъж застреля от упор бившия си зет заради ливада

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-mvr-montana-25866420

63-годишен мъж разстреля от упор бившия си зет в монтанското село Крива бара, след като двамата се скарали кой да коси ливада.

Цацаров лично се зае с мина ”Оброчище”

http://dnes.dir.bg/news/prokurori-tzatzarov-obrochishte-25866472

Прокуратурата проверява собственика на мината в Оброчище, която беше затворена тази сутрин заради протест на миньори.

Миньорите от "Оброчище" прекратиха протеста

http://www.cross.bg/minata-kontzesiyata-obrochishte-1545145.html

/КРОСС/ Стачкуващите работници от мина "Оброчище" прекратиха протеста си и вече са извън рудника, съобщвав "Фокус". В резултат на действията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която тази сутрин обяви, че временно ще бъде прекратена концесията на мината протестите спряха протестните си действия. Миньорите от "Оброчище" стачкуваха в продължение на четири дни заради неизплатени заплати и ваучери за храна. Тази сутрин енергийният министър заяви, че концесионерът на мината има неизплатени концесионни възнаграждения към бюджета, които са близо 205 000 лева и на това основание временно ще прекрати концесията до изпълнение на ангажиментите на концесионера. Временно се спират всички дейности по добив, но всички други задължения остават. Определен е 14 дневен срок за изплащане за задължението по концесията на мина „Оброчище". Министър Петкова призова миньорите да излязат от мината, за да може и концесионерът да изпълни ангажиментите си и да не бъде подлаган на риск животът им там.    

Бойко Борисов: Европейският съюз трябва да се защитава с европейска армия

http://www.moreto.net/novini.php?n=352758

Европейският съюз трябва да се защитава със своя отбрана като цяло. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на дискусията „Европа отново на път“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Каква е Европа в момента? Ние свикнахме някак си с новините.

Ученици засадиха 50 липи край пътя за Античния керамичен център - Павликени

https://www.24chasa.bg/region/article/6262722

Ученици засадиха 50 липи край пътя
за Античния керамичен център - ПавликениУчениците от ОУ "Филип Тотю", с.Върбовка, засадиха 50 липи край обновения път за Античния керамичен център до Павликени. Те участваха в инициативата „Аз създадох зелен живот“ и по този начин получиха знания по опазване на културното наследство. Ученици от IV до VIII клас от училището участваха и в уроци по грънчарство,

КНСБ с предложения за "по-справедливо заплащане"

http://www.cross.bg/knsb-iskat-po-spravedlivo-1545147.html

/КРОСС/ Необлагаем минимум и максимален осигурителен доход колкото 10 работни заплати искат от КНСБ, съобщава Нова ТВ. Според синдиката данъчната политика трябва да бъде променена така, че да не ощетява най-бедните и средната класа. КНСБ искат и законови промени, които да препоръчат 80% от доходите ни да са твърда заплата, а 20% - бонуси. Така щяло да се гарантира по-справедливо заплащане за хората.  

Иран: Скъсването на отношенията с Катар няма да реши кризата в Близкия изток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262755

Иран: Скъсването на отношенията
с Катар няма да реши кризата в Близкия изтокВисокопоставен ирански представител заяви днес, че решението на някои арабски страни от Персийския залив и Египет да скъсат дипломатическите си отношения с Катар няма да помогне за решаването на кризата в Близкия изток, предаде Ройтерс. Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет обвиниха Катар в подкрепа за тероризма,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване