Чавушоглу: Разузнаването вече използва журналисти в Турция като агенти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6263109

Чавушоглу: Разузнаването вече използва журналисти в Турция като агентиРазузнавателни служби са започнали да използват журналисти в Турция като агенти, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от турската телевизия НТВ и БТА. В последно време в Европа започна една мода - в частност тайните служби започнаха да използват журналистите като агенти в Турция,

Как ще се отрази дипломатическата криза в Близкия изток върху Катар

http://www.investor.bg/drugi/338/a/kak-shte-se-otrazi-diplomaticheskata-kriza-v-blizkiia-iztok-vyrhu-katar-240613/

Сериозни влияния ще има върху самолетните компании, строителния бизнес, инфлацията и още много други сектори

Божидар Димитров: Не реставрирам с итонг

http://clubz.bg/54737-bojidar_dimitrov_ne_restavriram_s_itong

Божидар Димитров. Снимка БГНЕС

В неделя „Площад Славейков“ публикува материал със заглавие „Списък на застрашеното (от Б. Д.) културно наследство“, базиран на прессъобщение от Божидар Димитров. Във връзка с текста директорът на Националния исторически музей се свърза с редакцията ни и ни изпрати право на отговор.

„В публикация, излязла след мое съобщение до всички медии относно 30 културно-исторически обекти, които трябва да са приоритетни по мое мнение при евентуална реставрация, авторът е допуснал две лъжи.

Едната (чудя се как я е измислил) е, че аз искам да ръководя работата по всички. Сто двадесет и четири часа да имаше денонощието, пак не бих могъл да се справя. Дори един-единствен обект (Голямата базилика) ми отнема всичкото свободно и служебно време, камо ли 33 обекта. Просто исках да предотвратя евентуално прахосване на средствата (98 млн. лева) за малостойни или лишени от модерна инфраструктура обекти.

Още по-опашата лъжа е, че Голямата базилика се реставрира с итонг. Това не е вярно не само за Голямата базилика, но и за всички реставрирани вече около 30 крепости и църкви в България.

Питах човек от вашия сайт защо мислите, че това е итонг. Отговорът ме смая „Така изглежда на снимките”. Итонг не използва никой, защото е и по-скъп от камъка, но това е друга тема. Италианците възстановяват Колизеума с бетон, но той е построен с бетон, облицован с каменни плочи. Бетонът е измислен от тях в I век и един техен архитект е описал как се прави. Витрувий му е името. У нас т.н. „битобетон” също се използва за пълнеж на крепостните стени между двете лица на стената, изграждани от камък.

Та това е.“

Площад Славейков

Шофьор загина след удар на лош път до плевенско село

https://www.24chasa.bg/region/article/6263096

Шофьор загина след удар на лош път до плевенско село65-годишен зад волана на "Фолксваген Голф" загина на място, след като навлезе в насрещното и се удари в правилно движещо се рено до плевенското село Българене около 9,20 ч на 3 юни. Той е изпуснал управлението на десен завой, тъй като управлявал голфа със скорост, несъобразена с пътните условия. Участъкът, където станал сблъсъкът,

5 тенденции за грим и прически от Седмицата на модата (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_657342.html

Нюйоркската седмица на модата винаги е била огромно медийно събитие. Манекените показват не само неземни тоалети, но и екстравагантен грим, който въвежда тенденциите в макияжа. Представяме ви 5 нови течения, които ще бъдат популярни това лято. 1. „Платнени“ къдрици Къдриците са сериозна част от визията на „Диор“ за тази година. Коафьорът Гуидо Палау използва старинния "платнен метод", използвайки извити ленти от плат, за да направи косата по-рошава, отколкото може да се направи с маша. Започвайки от корените, Палау навива косата около лентите, оставяйки върховете свободни, за да избегнат прекалено къдрави краища. След като за няколко секунди притиска преса към кичура, той оставя къдриците да се охладят, преди да ги развие и среше. 2. Бляскав гръндж По време на представянето на колекцията на Алексис Майдъл, устните на моделите бяха изрисувани с интригуващо кафеникавочервено - неофициалният цвят на 90-те години. Това ни върна в ерата на Нирвана. 3. Вълни и обем под лентите за коса Съвет номер едно за жените, които не искат да прекаляват с третирането на косата - носете ленти за коса, като тези на Орландо Пита. Фризьорът Джеймс Пекис съчетава копринените ленти с нисък кок или леки къдрици. Тъй като коприната има склонност да се хлъзга, Пекис предлага да използвате лак за коса, с който да попречите на лентата да се падне. 4. Сребристи очи Котешките очи на дамите от филмите винаги са разтапяли мъжкото сърце. Гримьорът Сам Бриант въведе нова мода, като използва втори "пласт" очна линия, само че този път - сребърна. 5. Холограмни очи Кралицата на гримовете Пат Макграт наложи модата да се слагат блестящи сребърни и златни пигменти под веждите и по клепачите. За да създаде перфектната искрица по време на ревюто на Chane, тя използва техника, с която съчета фини фосфоресциращи брокати с микрофибърни частици, напомнящи на разбито стъкло и подсили цветовете, за да създаде впечатление за "холограма" .

На британските консерватори няма да им стигнат 21 мандата за мнозинство

http://www.mediapool.bg/na-britanskite-konservatori-nyama-da-im-stignat-21-mandata-za-mnozinstvo-news264797.html

Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей ще спечели на изборите в четвъртък 305 мандата, което е с 21 по-малко от необходимите 326 за парламентарно мнозинство. Това сочи проучване на социологическата компания "Ю Гав", цитирано от Ройтерс. Към момента на свикване на предсрочните избори през април консерваторите на Мей имаха 330 мандата. В събота "Ю Гав" прогнозира 308 мандата за торите. Опозиционната Лейбъристка партия вероятно ще спечели 268 мандата, показва проучването от понеделник, при 261 в прогнозата от събота. В друго проучване от миналата седмица, на компанията "Лорд Ашкрофт полс", беше прогнозирано, че Консервативната партия ще спечели мнозинство. Днес бе огласено и друго социологическо изследване - на компанията Ай Си Ем, публикувано в "Гардиън" - което сочи лек спад в преднината на торите до 11 процентни пункта при измерени 12 процента преди седмица. Според новото проучване подкрепата за консерваторите е 45 процента - тоест без промяна в сравнение със седмица по-рано, а за лейбъристите 34 процента, което е увеличение от 1 пункт. Най-новото проучване е проведено между 2 и 4 юни, така че някои от отговорите са били получени след атентата в Лондон, отбелязва Ройтерс. Прогнозираната преднина в изследването на Ай Си Ем е по-голяма в сравнение с няколко анкети на други компании.

Илияна Йотова се обяви ”за” европейски отбранителен съюз

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-diskusia-iliana-yotova-25867345

Аз съм един от най-горещите почитатели на европейски отбранителен съюз, отбеляза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на дискусията „Европа отново на път“.

Черна гора става 29-ти член на НАТО на официална церемония във Вашингтон

http://www.moreto.net/novini.php?n=352757

Малката балканска държава Черна гора в понеделник официално ще бъде обявена за 29-ти член на западния отбранителен съюз – НАТО, припомня германският национален ежедневник Die Zeit. Министър-председателят Душко Маркович ще депозира документа за присъединяване пред правителството на САЩ, отговорно за поддържането на Северноатлантическия договор.

Броят на белгийските джихадисти, които се прибират от фронта, расте

http://www.mediapool.bg/broyat-na-belgiyskite-dzhihadisti-koito-se-pribirat-ot-fronta-raste-news264796.html

В Белгия през април са се завърнали 121 джихадисти, участвали в сражения на "Ислямска държава" (ИД) в Сирия и Ирак, съобщиха местни медии, като се позоваха на данни от министъра на вътрешните работи Ян Ямбон. Близо половината (49) от завърналите се са в затвора, а 67 се намират в района на Брюксел. Завръщащите се джихадисти произхождат от 13 населени места в Белгия. Властите твърдят, че т. нар. чуждестранни бойци са поставени под наблюдение в различна степен, според равнището на заплахата, която представляват. Медиите цитират оценка на европейските сили за сигурност, според които натискът срещу ИД води до нарастване на броя на терористите, пътуващи обратно към Европа. На този фон министър Ямбон отбелязва, че докато преди ИД е издавала заповеди за извършването на атентати, сега намира за достатъчно само да насърчава терористите. По неговите думи ИД вече не се стреми да обучи терористите, а ги призовава с подръчни средства да се опитат да направят нещо, което да доведе до възможно най-голям брой жертви. Белгийските служби съобщиха, че следят 622 джихадисти, 80 проповедници и 20 "вълци единаци". Службите уточняват, че т. нар. саморадикализирали се белгийски граждани са най-трудни за проследяване, затова властите въвеждат квартални звена по сигурността.

Регионалното министерство отпуска 58 млн. лв. за изграждането на 151 социални центъра за деца

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/05/2983467_regionalnoto_ministerstvo_otpuska_58_mln_lv_za/?ref=rss


Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви, че ще осигури 58 млн. лв. за изграждането на 151 нови социални центъра за грижи за деца. Средства са от оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. Новината съобщи зам.-министърът Деница Николова, съобщиха от ведомството.

Тя уточни, че общо 54 общини ще могат да кандидатстват по този проект. Сред тях са областни центрове като София, Бургас, Смолян, Кърджали, Благоевград и др., както и...

Деца и кметът на Пловдив бродиха в еколабиринт

https://www.24chasa.bg/region/article/6263105

Деца и кметът на Пловдив бродиха в еколабиринтПървият по рода си еколабиринт беше монтиран в Цар Симеоновата градина в Пловдив. Той се изпълни с деца за отрицателно време. Те се лутаха в него и отговаряха на въпроси, свързани с околната среда. "Колко пъти може да бъде рециклирана стъклена бутилка", гласеше първият въпрос. Правилният отговор е: 1 милиона пъти.

Renault Trezor бе определен за най-красив концептуален автомобил във Вила Д'есте

http://www.cross.bg/avtomobil-renault-trezor-1545163.html

/КРОСС/ Renault TREZOR е електрическа концепция, която е олицетворение на стилистичните решения и технологии, които ще се появят в бъдещите модели на Renault Журито на Конкурса за елегантност във Вила д'Есте (Concorso d'Eleganza Villa d'Este) връчи наградата за най-красив концептуален автомобил на годината на Лоренс ван ден Акер, старши вицепрезидент Корпоративен дизайн на Groupe Renault. Преди това TREZOR спечели отличието „Концептуален автомобил на годината" на Международния автомобилен фестивал в Париж, както и „Концептуален автомобил на годината" на Наградите за автомобилен дизайн в Женева, жури на които бяха част от най-добрите автомобилни дизайнери в света.Престижният Конкурс за елегантност във Вила д‘Есте се провежда от 1929 на брега на езерото Комо в Италия. Годишното събитие привлича автомобилни ентусиасти и колекционери от целия свят, които се събират да оценят автомобила като безценно и непреходно произведение на изкуството. За да влезе в категорията на прототипите и концепциите, TREZOR трябваше да покрие набор от строги критерии за подбор като работещ концептуален автомобил с високо качество и оригинален стил. TREZOR отговори на всички изисквания. Концептуалният автомобил демонстрира дизайнерски елементи, които ще видим в бъдещите модели на Renault, и се задвижва от изцяло електрически мотор, дошъл от света на Формула Е. Максималната му мощност е 260kW (350 к.с.), а максималният въртящ момент е 380 Нм

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел и търновски деца садиха растения по повод Деня на околната среда

https://www.24chasa.bg/region/article/6263039

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел и търновски деца садиха растения по повод Деня на околната средаЕкипът на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел и деца от детска градина „Ивайло“ във Велико Търново отбелязаха Световния ден на околната среда, като посадиха магнолии, кълбовидни туи и индийски люляци в двора на градината, съобщиха от информационния офис на  евродепутата. След озеленяването децата участваха в беседа за значението на

Димо Стефанов: Относително стабилната цена на златото говори за стабилно търсене

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/dimo-stefanov-otnositelno-stabilnata-cena-na-zlatoto-govori-za-stabilno-tyrsene-240607/

Волатилността на златото не идва от златото като актив, а от волатилността на долара, коментира анализаторът от Tavex

Черна гора става 29-ата членка на НАТО

http://www.mediapool.bg/cherna-gora-stava-29-ata-chlenka-na-nato-news264795.html

Черна гора ще бъде приета официално в НАТО на церемония в Държавния департамент на САЩ в понеделник, съобщава черногорската национална телевизия РТЦГ. На церемонията черногорският премиер Душко Маркович ще предаде документите за ратификация на Северноатлантическия договор на заместник-държавния секретар Томас Шанън, с което Черна гора ще стане 29-ата членка на алианса. На церемонията ще присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. На 7 юни за пръв път черногорското знаме ще бъде издигнато официално пред централата на НАТО в Брюксел в присъствието на черногорския президент Филип Вуянович. По същото време знамето на Черна гора ще бъде издигнато и пред военното командване на НАТО в Монс (Белгия), както и в обединеното командване по трансформациите в Норфолк (САЩ).

Нинова: Икономика, социална политика и сигурност - приоритети на европредседателството

http://frognews.bg/news_135925/Ninova-Ikonomika-sotsialna-politika-i-sigurnost---prioriteti-na-evropredsedatelstvoto/

Изключително важно, на фона на общоевропейските проблеми, да поставим национални приоритети. За нас те са следните - кохезионната политика да продължи след 2020 г.- за преодоляване на регионалните различия и за преодоляване на неравенствата.

Стрелецът, ранил дете в Айтос, кътал муниции в дома си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6263063

Стрелецът, ранил дете в Айтос, кътал муниции в дома сиПод надзора и ръководството на Районна прокуратура Айтос се провежда досъдебно производство срещу Васил С. за това, че прострелял с въздушна пушка малолетно момче, съобщиха преди минути от Апелативна прокуратура Бургас. От там уточниха, че инцидентът е станал на 4 юни около 21 часа на ул. „Кавала“ в Айтос.

Руски космонавт си смени пломбата в Космоса

https://www.actualno.com/interest/ruski-kosmonavt-si-smeni-plombata-v-kosmosa-news_615223.html

Руският космонавт Олег Новицкий си смени пломбата на борда на Международната космическа станция (МКС). „Просто се отчупи парче пломба, трябваше да я сложа, за да избягна по-нататъшната деградация. Това прилича на запазване на процеп и, да, поставих пломбата“, обясни то

Руски космонавт си смени пломбата в безвъздушно пространство

https://www.actualno.com/curious/ruski-kosmonavt-si-smeni-plombata-v-bezvyzdushno-prostranstvo-news_615223.html

Руският космонавт Олег Новицкий си смени пломбата на борда на Международната космическа станция (МКС). „Просто се отчупи парче пломба, трябваше да я сложа, за да избягна по-нататъшната деградация. Това прилича на запазване на процеп и, да, поставих пломбата“, обясни то

69-годишен мъж простреля момче с въздушна пушка

https://www.actualno.com/crime/69-godishen-myj-prostrelja-momche-s-vyzdushna-pushka-news_615224.html

Под надзора и ръководството на Районна прокуратура – Айтос се провежда досъдебно производство срещу Васил С. за това, че прострелял с въздушна пушка малолетно момче. 69-годишният стрелец от гр. Айтос около 21.00 часа на 4 юни на ул. „Кавала“ причинил лека телесна повред

Нивото на заплаха от тероризъм във Великобритания остава "сериозно"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6263081

Нивото на заплаха от тероризъм във Великобритания остава "сериозно"Нивото на заплаха от тероризъм във Великобритания ще остане "сериозно", след като екстремисти убиха седем и раниха 48 души в събота в Лондон, заяви днес премиерът Тереза Мей, цитирана от Ройтерс. "Това означава, че е много вероятно да бъде извършена терористична атака", каза тя пред Би Би Си след заседание на правителствения кризисен комитет.

Вицепрезидентът: Ключовата дума „сигурност“ днес живее във всеки европейски дом

http://www.cross.bg/iiotova-iliyana-vitzeprezidentut-1545162.html

/КРОСС/ „ЕС има спешна нужда от категоричен отговор - дали е съюз от държави, който ще работи в полза на своите граждани и гарант за мир и стабилност в света, или изчерпваща се инерция, заплашена от поредна криза, която може да се окаже последна." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на форума „Европа отново на път". „Затварянето на дискусията за бъдещето на Европа само в пет възможни рамки, предложени в "Бялата книга", няма да доведе до справяне с кризата, ако не си отговорим на един съществен въпрос - искаме ли заедно и солидарно да решаваме проблемите, или ще вървим в обратна посока - инвестиции в собствени ресурси и отчуждение от общите ценности", посочи вицепрезидентът. Според Илияна Йотова хората имат нужда ясно да бъдат назовани конкретните проблеми, да се предлагат варианти, да има диалог, да има ясни експертизи за перспективите, в които всеки да има своето бъдеще. Ключовата дума „сигурност" днес живее във всеки европейски дом, подчерта вицепрезидентът. Илияна Йотова очерта социалния аспект на темата, като посочи, че почти десет години след пика на икономическата и финансова криза няма точна и прецизна експертиза за резултатите върху всички държави членки, "Затова когато днес се говори за необходимост от скорости, те не са инструмент за развитие, а само констатация - следствие от недалновидни решения

"Хари Потър" става на 20 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6263073

"Хари Потър" става на 20 годиниХари Потър става на 20 години през юни, тъй като първата книга от поредицата за детето магьосник "Хари Потър и Философския камък" беше публикувана на 26 юни 1997 година, съобщи в. "Дейли мирър". За две десетилетия сиракът с белег на челото измина дълъг път от килера под стълбите на ул. "Привит драйв" 4 до франчайза на стойност почти 24,

Оперират Еден Азар по спешност

https://www.24chasa.bg/sport/article/6263092

Оперират Еден Азар по спешностБелгийското крило на "Челси" Еден Азар е получил фрактура на десния глезен по време на тренировка с националния отбор на страната си. Очаква се той да бъде извън терена около 3 месеца. Освен предстоящите мачове на Белгия с Чехия и Естония, който ще пропусне, е възможно и да не е на линия за началото на подготовката на "сините" за новия сезон.

С 58 млн. лв. ще изграждат 151 социални центъра за грижи за деца в страната

https://www.actualno.com/society/s-58-mln-lv-shte-izgrajdat-151-socialni-centyra-za-griji-za-deca-v-stranata-news_615232.html

Над 58 млн.лв. осигурява Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изграждането на нови 151 социални центъра за грижи за деца в страната. Средства са от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. по процедурата „Подкрепа за деинституционали

Почина дипломатът Живко Попов

http://offnews.bg/news/n_1/n_657352.html

Внезапно почина дипломатът Живко Попов, една от най-приближените фигури на Людмила Живкова. Тъжната вест съобщи пред "24 часа" неговата дъщеря Мая Попова. "Той беше в отлично за възрастта си здраве, с ясна памет, не беше боледувал. Живееше сам и се грижеше за себе си без чужда помощ. Отива да се мие в банята, подхлъзва се, пада назад и си удря лошо главата. Отишъл си е веднага", разказва Мая Попова. Живко Попов е роден през 1930 г. в Бургас. През 60-те е секретар в българското посолство в Лондон, а през 70-те е зам.­министър на външните работи. През 1981 г. е арестуван като посланик в Прага и принудително доведен в България. Година по-късно е осъден на 20 години затвор за финансови злоупотреби с културно-исторически ценности. През 90-те, след обжалване, присъдата му е обявена за незаконосъобразна.

"Светлото бъдеще на битака" от "Сфумато" гледаме на варненска сцена

http://www.moreto.net/novini.php?n=352739

"Светлото бъдеще на битака" е името на постановката, която ще видят днес зрителите на Международния театрален фестивал "Варненско лято", припомня Moreto.net. Спектакълът е дело на Театрална работилница "Сфумато", под режисурата на Иван Добчев.

Депутатите и съветниците на БСП от София с постоянна приемна на ул. "Леге"

http://www.cross.bg/predstavitel-naroden-obshtinski-1545161.html

/КРОСС/ Народните представители и общинските съветници на БСП от София откриват постоянна приемна, в която ще се срещат с граждани. Тя се намира на ул. "Леге" №10, етаж 1. От 6 юни приемната ще работи всеки вторник между 15.00 и 17.00 часа. Всяка седмица на разположение на софиянци ще бъдат различни народни представители, общински съветници и заместник-председатели на Градския съвет на БСП в София. Графикът вече е известен по дати до края на септември и може да бъде намерен и на сайта на БСП - София bspsf.bg. Началото ще поставят лидерът на столичните социалисти и председател на групата на БСП в СОС Калоян Паргов и народният представител Николай Цонков. Откриването на постоянната приемна е част от стратегията на БСП да бъде близо до гражданите и да търси начини за разрешаване на проблемите им. Освен в централата на Градския съвет на БСП в София на улица "Леге" №10, народните представители и общинските съветници провеждат приемни и в районите, от които са избрани

Зигмар Габриел: Германия ще трябва да премести военните си от Инджирлик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6263076

Зигмар Габриел: Германия ще трябва да премести военните си от ИнджирликГерманският външен министър Зигмар Габриел заяви днес, че поради вътрешни причини Турция не може да осигури достъп на германски депутати до военновъздушната база Инджирлик в Южна Турция и при това положение Германия ще трябва да премести военните си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Габриел заяви на съвместна пресконференция в Анкара с турския

САЩ увериха Австралия, че близките отношения ще се запазят

http://www.mediapool.bg/sasht-uveriha-avstraliya-che-blizkite-otnosheniya-shte-se-zapazyat-news264794.html

Първият дипломат на САЩ Рекс Тилърсън и шефът на Пентагона Джеймс Матис дадоха публични уверения на дългогодишния американски съюзник Австралия, че отношенията между двете страни ще останат все така близки и занапред, съобщи Асошиейтед прес. На пресконференция в Сидни - първата обща задгранична поява на двамата министри, Тилърсън заяви, че Тръмп е заинтересован от "сключване на ново, по-конструктивно споразумение" за климата. Решението на президента Доналд Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата породи напрежение между Сидни и Вашингтон, припомня агенцията. По думите на държавния секретар американският президент все още смята въпроса за климатичните промени "за важен и иска взаимодействието по него да продължи". "Той не се отдръпва" от споразумението, каза Тилърсън. "Той просто се отдръпва от споразумение, което според него не беше от полза за американския народ." Джули Бишъп, министърът на външните работи на Австралия заяви, че не съществува никаква загуба на доверие в глобалната лидерска роля на САЩ. "Имаме сходен мироглед, имаме общи ценности и интереси" в други области, каза тя. Тилърсън отправи критики към Китай, като заяви, че Пекин милитаризира спорните острови и рифове в Южнокитайско море. Според американския първи дипломат Китай не е успял да убеди Северна Корея да прекрати програмата си за ядрено въоръжаване. "Китай е съществена икономическа и търговска сила и желаем продуктивни отношения", каза той. "Но не можем да позволим на Китай да използва икономическата си мощ, за да прави така, че да се измъква без последствия по други проблеми, било то милитаризацията на островите в Южнокитайско море или непоставянето на Северна Корея под достатъчно силен натиск. Те (китайците) трябва да разберат, че нарастващата роля на икономическа и търговска сила върви заедно с отговорности към сигурността," добави Тилърсън.  

Първанов приветства „Малкия шлем“ на правителството с Газпром

http://frognews.bg/news_135924/Parvanov-privetstva-Malkiia-shlem-na-pravitelstvoto-s-Gazprom/

Бившият президент Георги Първанов определи като много положителна новина подписания от министър Теменужка Петкова „Пътна карта“ с председателя на УС на Газпром Алексей Милер. Документът според него означавал договорка между двете страни през Българя да мине втора тръба от „Турски поток“.

Станишев: България трябва да се бори да бъде в ядрото на ЕС, а не в периферията

http://www.cross.bg/evropa-stanishev-bulgariya-1545160.html

/КРОСС/ Дискусията „Европа отново на път" обедини днес трима премиери, политици от всички парламентарно представени партии, общественици и анализатори. „Убеден съм, че ЕС ще оцелее", категоричен бе президентът на ПЕС Сергей Станишев, който е инициатор на събитието. „Но Европа трябва да се промени. Въпросът е дали България ще участва активно в тази промяна, или ще гледаме от периферията. Затова благодаря на премиера Борисов, както и на премиера Сакскобургготски, на вицепрезидента Илияна Йотова и лидера на БСП Корнелия Нинова за участието им в днешната дискусия. С нея започваме този важен обществен разговор у дома.", продължи Станишев. „През декември ще стартира същинският диалог по предложената от Жан-Клод Юнкер Бяла книга. Предлагам ви днешната ни среща да даде старт на инициатива, която да оформи позицията на страната ни през октомври-ноември тази година. В нея трябва да залегнат няколко принципа: България да участва пълноценно в интеграционното ядро на ЕС. Като пример посочвам Шенген - там продължава да се прилага двоен стандарт спрямо нас. Вторият пример е Еврозоната - нека имаме ясен хоризонт кога и как се присъединяваме към нея, но предложението ми е да отстояваме ясни, а не плаващи критерии за членство. Иначе ще се поставим в ситуацията с приемането ни в Шенгенското пространство.", заяви лидерът на европейската левица

Нови 400 предприемачи и 60 млади компании изгряха на стартъп сцената на България

http://www.cross.bg/bulgariya-direktor-yrychev-1545159.html

/КРОСС/ Приложения за подобряване обслужването на клиенти и сканиране на хранителни етикети са големите победителите в Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди" 2017 на JA България „Най-добра учебна компания на България 2017" е "Noetic", за разработката на мобилно приложение за сканиране на етикетите на хранителни продукти и идентифициране на вредните съставки. Екипът получи приза на официалната церемония по награждаване на участниците в 9-ия Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди", който нестопанската образователна организация Джуниър Ачийвмънт България организира в Камчия на 1-3 юни. Апликацията на "Noetic", E-Food Scanner, достъпна в Google App Store, е разработена от десетокласници от ПГПЧЕ „Иван Вазов", Смолян, които за първа година участват в програмата „Учебна компания" на JA. Училището и екипът се включиха през есента на 2016 г., при старта на проекта на JA и евродепутата Владимир Уручев „Предприемачи на бъдещето". Г-н Уручев и изпълнителният директор на JA Милена Стойчева наградиха "Noetic" и тяхната учителка Калинка Aтанасова с купа и златни медали. С подкрепата на инж. Уручев екипът от Смолян ще представи България на международното състезание на учебните компании на JA Европа, което ще се проведе в средата на юли в Брюксел

Лекари могат да останат без договор с НЗОК за фиктивни имунизации

http://www.mediapool.bg/lekari-mogat-da-ostanat-bez-dogovor-s-nzok-za-fiktivni-imunizatsii-news264793.html

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да прекратява договор с личен лекар, за когото бъде установено, че е фалшифицирал поставянето на някоя от задължителните имунизации. За такава санкция ще настояват здравните власти, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в понеделник пред БНТ. Той даде пример че част от децата в Пловдивско са заболели от морбили заради непоставени ваксини, макар това да е било отчетено по документи. ”От една практика от четири деца три да са имунизирани и да са заболели, за мен е абсолютен показател, че тези имунизации са фиктивно отчетени“, каза Кунчев. По думите му когато при проверки от кръвните проби на децата, каквито текат в момента, се установи липса на антитела срещу заболяването, а по документи е отчетено, че имунизация е извършена, трябва да се преустановява договора на лекаря с НЗОК. ”Едно е да не можеш да намериш детето, да си го търсил и да не си го намерил, но съвсем съзнателно да напишеш, че си изпълнил имунизацията и нищо да не си направил, е престъпление“, заяви Кунчев. Той обаче призна, че когато имунизацията е отчетена по документи, е много трудно да се засече нейната фалшификация дори и при повторни проверки. Ето защо подобни нарушения са особено рискови и опасни, отбеляза той. Според д-р Кунчев повечето лични лекари у нас изпълняват стриктно задълженията си по имунизационния календар, но има и такива, които допускат това да стане фиктивно. Той съобщи още, че ще се обсъди възможността за намаляване на възрастта, на която се поставя ваксината срещу морбили на децата. В момента тя се поставя на 12-13 месеца. Д-р Кунчев отбеляза, че 30-40% от разболелите се деца са под имунизационна възраст и са средно на 7-8 месеца.

Сметната палата прие без резерви отчета на община Дупница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/smetnata-palata-prie-bez-rezervi-otcheta-na-obshtina-dupnica-2028406

Финансовият отчет на Община Дупница за 2016 г. се заверява без резерви. Това е заключението на одиторите за финансовото състояние през миналата година, а проверката е извършена от Сметната палата.
"Финансовият отчет дава вярна и честна представа за финансовото състоя

Български предприемачи се присъединиха към световната мрежа на Endeavor

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/bylgarski-predpriemachi-se-prisyediniha-kym-svetovnata-mrezha-na-endeavor-2028408

Все повече български предприемачи с голям потенциал за развитие се присъединяват към световната мрежа на Endeavor. На 71-вия международен селекционен панел в Лондон през втората половина на май предприемаческата организация избра 28 нови бизнес лидери от 15 страни, ръководещи 20 компании. Сред тях

Туристи от Кюстендил и Крива Паланка на Царев връх

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/turisti-ot-kiustendil-i-kriva-palanka-na-carev-vryh-2028409

Туристите от ТД „Осогово“ гр. Кюстендил се включиха в традиционното изкачване на Царев връх / Султан тепе / -2085,4 метра, по покана на туристическото дружество от Крива Паланка. Той е вторият по височина връх в Осоговската планина и най- високата

3350 кутии - на "Лесово" в кола-беглец

//dariknews.bg/regioni/burgas/3350-kutii-na-lesovo-v-kola-beglec-2028412

3350 кутии контрабандни цигари с марка „MM Slims" откриха митническите и гранични служители на Митнически пункт Лесово  при проверка на лек автомобил с турска регистрация, който се опитал да избегне митническата проверка.

Автомобилът с марка „Мерцедес" е пристигнал на МП Лесово в събот

В Драгомирово отбелязаха църковния празник на селото 

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/v-dragomirovo-otbeliazaha-cyrkovniia-praznik-na-seloto-2028410

Всяка година, на християнския празник „Свети Дух”, жителите на Драгомирово честват празника на селото в църквата „Св. Иван Рилски”. По традиция и тази година се събраха миряни, за да направят курбан за плодородие и берекет. Кметът Марин Крачунов посрещна председателя на ОбС – Свищов д-р Кристиян Ки

Отново шампионски титли в леката атлетика за клуб "Европул Бургас"

//dariknews.bg/regioni/burgas/otnovo-shampionski-titli-v-lekata-atletika-za-klub-evropul-burgas-2028414

Четири златни, един сребърен и един бронзов медали спечелиха лекоатлетите от клуб „Европул Бургас“ от Националния шампионат за момчета и момичета до 16 години.
Румен Иванов стана шампион на България в дистанцията „100 метра гладко бягане“.  Той успя да спечели и първото място в старта на 200

Черна гора става членка на НАТО днес

http://frognews.bg/news_135923/CHerna-gora-stava-chlenka-na-NATO-dnes/

Черна гора ще бъде приета официално в НАТО на церемония в Държавния департамент на САЩ днес.

Белозем се превръща в културен оазис на Пловдивска област

https://www.24chasa.bg/region/article/6263061

Белозем се превръща в културен оазис на Пловдивска областХудожници, музиканти и поети завладяха селото на белия щъркел Едно будно и развиващо се село на 30 км от Пловдив се превръща в културен оазис. Петото издание на фестивала на изкуствата в Белозем стартира с още по-богата програма. Кметът на Раковски Павел Гуджеров откри събитията, които продължават до 11 юни.

Бизнес активността в еврозоната през май е на 6-годишен връх

http://econ.bg/Новини/Бизнес-активността-в-еврозоната-през-май-е-на-6-годишен-връх_l.a_i.743667_at.1.html

През май бизнес активността в частния сектор на еврозоната стабилизира в 6-годишния връх, достигнат месец по-рано благодарение на нарастващо търсене...

"Спаси София" иска от Фандъкова велоалея по "Дондуков"

https://www.actualno.com/sofia/spasi-sofija-iska-ot-fandykova-veloaleja-po-dondukov-news_615219.html

От неправителствената организация „Спаси София“ се обръщат с отворено писмо към столичния кмет Йорданка Фандъкова, недоволни от развитието по казуса с бул. „Дондуков“. Исканията на авторите на писмото са изброени в 8 точки. Основните сред тях са свързани с запа

В опит "ЦУМ гейт" да не бъде заметен: Лозан Панов при Румен Радев днес

http://clubz.bg/54736-v_opit_cum_gejt_da_ne_byde_zameten_lozan_panov_pri_rumen_radev_dnes

Среща между председателя на ВКС Лозан Панов и президента Румен Радев все пак ще има. Двамата ще обсъдят продължаването на съдебната реформа днес на "Дондуков" 2.

"Целта на работната среща е двамата да обсъдят взаимодействието между властите в страната с оглед на последните събития в съдебната система, както и евентуални конституционни промени, свързани с функционирането на Република България като правова държава", пишат от кабинета на Лозан Панов.

Съдия № 1 напоследък е инициатор на такива совалки, след като опита да инициира проверка във ВКС на срещата, станала известна като "ЦУМ гейт". Тъй като това не се случи, Панов апелира с открито писмо до президента Радев - като институция, еднакво отдалечена от трите власти, да сформира специална междуведомствена комисия по повода.

Съдията, който оттогава е обект на ожесточена война в медиите от кръг на Пеевски, напомняше и текса от Конституцията, според който няма пречки президентът да упражнява и извънконституционна намеса при определени политически ситуации.

"Като орган по назначаването на главния прокурор, считам Вашата намеса за много наложителна, тъй като в настоящата ситуация Вие бихте могли да предотвратите девалвацията на доверието към цялата институционална система на държавата. Ако това събитие бъде оставено без правни последици, това би довело до дълбоко накърняване на доверието на българските граждани в съдебната система, а навън, пред нашите партньори в Европейския съюз, страната ни е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочни последици", написа Панов, като нарече една такава намеса "повече от наложетилна".

Радев обаче му отговори хладно, че "споделя тревогата за състоянието на нашата съдебна система", но не бил следовател (всъщност проблемът е, че именно разследването във всичките му форми в България е изцяло подчинено на главния прокурор, който евентуално трябва да е обект на... разследването, б.р.).

По инициатива на Панов преди 2 седмици той бе приет в министерския съвет от Бойко Борисов. Там съдията за пръв път заговори за "дълбочинна" съдебна реформа.

След срещата обаче дори не се проведе нормално изявление за журналисти, тъй като външната и правосъдната министърки Екатерина Захариева и Цецка Цачева си тръгнаха, защото кафявите медии крещяха по Панов. Бойко Борисов пък въобще не слезе да каже нещо след срещата.

Панов обяви, че ще търси подобна подкрепя и сред парламентарно представените партии и следващата е Корнелия Нинова.

В опит "ЦУМ гейт" да не бъде заметен: Лозан Панов при Румен Радев утре

http://clubz.bg/54736-v_opit_cum_gejt_da_ne_byde_zameten_lozan_panov_pri_rumen_radev_utre

Среща между председателя на ВКС Лозан Панов и президента Румен Радев все пак ще има. Двамата ще обсъдят продължаването на съдебната реформа утре на "Дондуков" 2.

"Целта на работната среща е двамата да обсъдят взаимодействието между властите в страната с оглед на последните събития в съдебната система, както и евентуални конституционни промени, свързани с функционирането на Република България като правова държава", пишат от кабинета на Лозан Панов.

Съдия № 1 напоследък е инициатор на такива совалки, след като опита да инициира проверка във ВКС на срещата, станала известна като "ЦУМ гейт". Тъй като това не се случи, Панов апелира с открито писмо до президента Радев - като институция, еднакво отдалечена от трите власти, да сформира специална междуведомствена комисия по повода.

Съдията, който оттогава е обект на ожесточена война в медиите от кръг на Пеевски, напомняше и текса от Конституцията, според който няма пречки президентът да упражнява и извънконституционна намеса при определени политически ситуации.

"Като орган по назначаването на главния прокурор, считам Вашата намеса за много наложителна, тъй като в настоящата ситуация Вие бихте могли да предотвратите девалвацията на доверието към цялата институционална система на държавата. Ако това събитие бъде оставено без правни последици, това би довело до дълбоко накърняване на доверието на българските граждани в съдебната система, а навън, пред нашите партньори в Европейския съюз, страната ни е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочни последици", написа Панов, като нарече една такава намеса "повече от наложетилна".

Радев обаче му отговори хладно, че "споделя тревогата за състоянието на нашата съдебна система", но не бил следовател (всъщност проблемът е, че именно разследването във всичките му форми в България е изцяло подчинено на главния прокурор, който евентуално трябва да е обект на... разследването, б.р.).

По инициатива на Панов преди 2 седмици той бе приет в министерския съвет от Бойко Борисов. Там съдията за пръв път заговори за "дълбочинна" съдебна реформа.

След срещата обаче дори не се проведе нормално изявление за журналисти, тъй като външната и правосъдната министърки Екатерина Захариева и Цецка Цачева си тръгнаха, защото кафявите медии крещяха по Панов. Бойко Борисов пък въобще не слезе да каже нещо след срещата.

Панов обяви, че ще търси подобна подкрепя и сред парламентарно представените партии и следващата е Корнелия Нинова.

Бранденбургската врата свети със знамето на Великобритания след атентата в Лондон, след този в Манчестър - не

https://www.24chasa.bg/novini/article/6263032

Бранденбургската врата свети със знамето на Великобритания след атентата в Лондон, след този в Манчестър - неВ памет на жертвите на терористичната атака в Лондон Бранденбургската врата беше осветена в знамето на Великобритания, пише немското издание "Билд". "Берлин иска да покаже своята солидарност", каза Клаудия Зюндер - говорителка на сената. Сред пострадалите в терористичното нападение в Лондон има и двама германци.

Предстоящи събития в НДК 5 - 11 юни

http://offnews.bg/news/n_1/n_657353.html

5 юни /понеделник/ Световната сензация – Национален балет на Грузия „Сухишвили”, със специалното участие на Грузинския оркестър, идва с двучасова програма, която ще представи най-зрелищните и емблематични танци, създадени за последните 72 години от поколения „Сухишвили“. Очаквайте ги на 5 юни (понеделник) в зала 1 от 20:00 часа. Балетът ще посети България в състав от 70 танцьори и собствен оркестър. На сцената ще бъдат сменени 600 автентични грузински костюми, ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни. Зрителите ще бъдат изумени от невероятните акробатични танци със саби и ножове, изработени от стари грузински майстори – запазената марка на „Летящите грузинци“, танцувалната техника на мъжете, които танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли и плавните, пързалящи движения при жените. В понеделник (5 юни) от 18:30 в .итературен клуб „Перото“ ще се състои литературна дискусия на тема „Читатели, блогъри, критици - среща с продължение“ на Сдружение „Всичко за книгите“. Открит форум "Следата" 5 – 11 юни Билети: 7|5 лв. 6 юни /вторник/ Книгата „Вътрешният лечител“ на Любомир Розенщайн ще бъде представена на 6 юни от 19:00 часа в литературен клуб „Перото“. 7 юни /сряда/ В сряда от 19:30 часа в централно фоайе ще бъде открита фотографска изложба „Лицето ни“. Очакват ви фотоси, представящи знакови събития и лица от последните няколко години, случили се в Национален дворец на културата. На 7 юни от 20:00 часа първокласните танцьори от Националния балет на Испания ще излязат на сцената зала 1 на НДК. Почитателите на страстното фламенко ще имат шанса да гледат четири спиращи дъха постановки в един спектакъл. За първи път пред българската публика ще се играят „Болеро“ по музика на Равел, „Ritmos“, „Soleá del Mantón“ и „Alento“ по хореографията на Алберто Лорка, Бланка Дел Рей, Рафаел Агилар и Антонио Нахаро, който е и артистичен директор на балета. Книгата „Катафалка, два носорога“ на Петър Крумов ще бъде представена в сряда (7 юни) от 19:00 часа в литературен клуб „Перото“. Това е роман – екзистенциално пътешествие, мрачен и ироничен разказ за онзи сюблимен момент, когато в добре подредения ни живот изникват въпросите: Прокудени ли сме от света, който сами сме устроили за себе си? Съществува ли изход от непрогледната нощ, в която попадаме? 8 юни /четвъртък/ Студенти от специалност Книгоиздаване към СУ „Св. Климент Охридски“ ще представят книгата „(НЕ)забравените“ – 8 юни (четвъртък) от 18:00 часа. "Автаркия (….) в търсене на самодостатъчност", спектакъл част от формата "Световен театър"  8 юни 2017 | 19:30 ч. par Terre / Танцова компания „Ан Нгуен“ – Париж хореография: Ан Нгуен Билети: 15 | 12 лв. Билетен център, НДК и ticketportal.bg Мощен танц на една от големите реформаторки на брейкданса. Танцовото представление Автаркия (….) се развива като стратегическа игра за четирима в търсене на собствена територия, надмощие и възможност за постигане на хармония. В трескав ритуал изпълнителите зрелищно трансформират стила на популярни танци от съвременната градска култура като хип-хоп, брейкданс и попинг в абстрактен танцов речник. В кулминационния момент те се събират заедно и обърнати директно към публиката, изпълняват истински войнствен танц. Вътрешните вибрации и динамики на това неспокойно „племе“ се разгръщат в съпровод на пулсиращия и необуздан органичен ритъм на перкусиите. Ан Нгуен основава своята танцова компания par Terre през 2005 г. Тя идва от полето на брейкданса, но е силно повлияна от различни бойни изкуства и аналитични подходи. Нейните хореографии подчертават принципа на изграждане на движението в хип-хоп танца и неговия енергиен заряд, като го облича в универсална символика. Носител е на Наградата за млади таланти в хореографията 2013, както и на отличието Кавалер на ордена на изкуствата и литературата за 2015 г. Асоцииран артист е към Националния център танц в Шало до 2018 г. 9 юни /петък/ Книгата „Тъмнината в стария завет“ на проф. Мони Алмалех ще бъде представена в петък (9 юни) от 18:30 часа. 10 юни /събота/ Студентите от ансамбъл „Зорница“ ще представят на 10 юни (събота) от 19:00 часа Фолклорна танцова панорама. Очакват ви много танци, добро настроение и незабравими емоции. 11 юни /неделя/ На 11 юни от 12:00 до 14:00 часа ще се проведе дискусия на тема "Сблъсък на реалности: илюзии и конфликти", организирана от НБУ. "В очакване на Годо" 11 юни 2017 | 19:30 ч. режисьор: Деян Донков с участието на Деян Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов, Мартин Цолов Билети: 15 | 12 лв. Билетен център, НДК и ticketportal.bg „В очакване на Годо“, по пиесата на Самюъл Бекет, е режисьорската версия на Деян Донков, познат на българската публика с над 40 роли в театъра. Спектакълът е вдъхновен от работата и приятелството между Деян Донков и проф. Крикор Азарян, който има формиращо значение за кариерата и артистично въображение на актьора. В представлението участват Деян Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов и Мартин Цолов. Сценограф на спектакъла е известният художник Чавдар Гюзелев, а музикалната среда е създадена от композитора Калин Николов. „Изборът на произведение, с което да се почете личността на този, чието име носи театърът, е деликатна и сложна задача. Много исках да е нещо, което е вярно, тихо и искрено. Когато Деян Донков дойде с идеята да направи спектакъл точно на тази сцена и ми разказа причините за това, аз се изправих пред личната и искрена необходимост на един актьор да изрази преклонението си към своя учител, да направи опит да изкаже неизказаното. Казват, че и в най-тихите си спотаености, хората мислят в думи, независимо дали ги изричат или осъзнават. Театърът e история за силата на думите и за това как от летливата им субстанция се ражда материя, реалност или послание, което някой някъде би искал да предаде. Спектакълът „В очакване на Годо” е лично писмо до Крикор Азарян от негов актьор и приятел, с когото са имали силна връзка. И защото е емоционален жест и е на тази сцена, трябва да се случи, за да може, малко по малко, театърът да се изпълни с душа.“ - Яна Борисова, драматург и артистичен директор на Театър Азарян.

Сестри от Дубай са одрали кожата на Ким Кардашиян и Кайли Дженър (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6263009

Сестри от Дубай са одрали кожата на Ким Кардашиян и Кайли Дженър (Галерия)Две сестри станаха истински хит в интернет, след като се разпространиха снимки, на които се вижда поразителната им прилика с Ким Кардашиян и Кайли Дженър. Соня и Физа Али са гримьорки и блогъри, които живеят в Дубай. Двете имат над 540 хиляди последователи в социалните мрежи. Въпреки приликите с известните сестри, Соня и Физа споделят,

Москва осъди украинска библиотекарка за подбуждане към омраза

http://clubz.bg/54735-moskva_osydi_ukrainska_bibliotekarka_za_podbujdane_kym_omraza

Директорката на единствената украинска библиотека в Русия е осъдена на четири години затвор за подстрекаване към омраза срещу руски граждани, предаде Ройтерс.

През 2015 г. въоръжени маскирани полицаи арестуваха Наталия Шарина и конфискуваха книги, които според властите са незаконна антируска пропаганда

Обискът и арестът последваха анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и действията на проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Според разследващите в библиотеката са намерени книги, забранени в Русия, включително произведения на украинския ултранационалист Дмитро Корчинский. През април 2016 г. Шарина е обвинена и в незаконно присвояване на публични средства. Според властите тя е използвала пари от фонда на библиотеката, за да плати на адвокат, който я защитавал по предишно дело за екстремизъм от 2013 г.

59-годишната Шарина е държана под домашен арест и отричала да е извършила престъпление. Според свидетелствата на библиотекари полицейски служители са видени да подхвърлят книгите - твърдение, което разследващите отхвърлят.

Шарина е осъдена на четири години затвор за подбуждане на етническа омраза и отделно за незаконно присвояване на средства. Тя заяви, че ще обжалва присъдата. Адвокатът й Иван Павлов потвърди, че ще се обърне към Европейския съд за правата на човека, ако присъдата бъде потвърдена на по-висша инстанция.

Пред журналисти Шарина коментира:

"Държавният прокурор призна по време на процеса, че това е политическо дело. Нито една от книгите в настоящия списък на екстремистка литература не присъстваше (в библиотеката - б.р.). Хората вероятно ще си спомнят това след няколко десетилетия... както сега си спомняме 1937 г. (връх в политическите процеси в ерата на Сталин - б.р.)."

Според правозащитната организация "Амнести интернешънъл" присъдата на Наталия Шарина показва "абсолютно презрение към върховенството на закона" и отразява анти-украинските настроения в Русия.

Денис Кривошеев, заместник-директор на "Амнести интернешънъл" за Европа и Централна Азия, коментира:

"Този силно политизиран процес напълно противоречи на правосъдието и показва сериозни проблеми в независимостта на руската съдебна система. Наталия Шарина не трябваше да бъде обвинена, още по-малко осъдена."

Московската библиотека за украинска литература, която има библиотечен фонд от 52 хиляди книги и периодични издания, формално работи, но рафтовете са празни и книгите са опаковани и готови за преместване в други библиотеки или частни колекции. Тя е основана през 1918 г. в условията на тесни културни връзки между Русия и Украйна.

"Библиотеката по същество е унищожена", смята Шарина.

Бойко Борисов: Влизането ни в еврозоната зависи само от нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=352771

Премиерът Бойко Борисов коментира, че влизането ни в еврозоната зависи само от нас. Еврозоната е задължителна, заяви Борисов днес по време на дискусията "Европа отново на път" в София. Ние като нация, като политически елит, трябва да вземем решение и да кажем – ще положим всичките си усилия да влезем в чакалнята и в еврозоната.

Нивото на заплаха във Великобритания остава ”сериозно”

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-terorizam-tereza-mey-jihad-25867295

Нивото на заплаха от тероризъм във Великобритания ще остане "сериозно", след като екстремисти убиха седем и раниха 48 души в събота в Лондоk.

Световните шампиони Трезеге и Карембьо идва за мача на Бербатов

https://www.24chasa.bg/sport/article/6263044

Световните шампиони Трезеге и Карембьо идва за мача на БербатовДимитър Бербатов обяви още двама футболисти, които ще вземат участие в благотворителния мач между неговия "Юнайтед Старс" и "Ол Старс" на Луиш Фиго. Двубоят ще се състои на 14 юни на стадион "Всил Левски".  Ето как българинът представи двамата нови участници: "Точно след последния финал в Шампионската лига между „Реал“ и „Юве“,

"Да обвиним интернет" просто не е достатъчно добър отговор, Тереза Мей

http://www.mediapool.bg/da-obvinim-internet-prosto-ne-e-dostatachno-dobar-otgovor-tereza-mei-news264792.html

Можем да бъдем напълно сигурни, че нападателите на Лондонския мост са направили следните неща: притежавали са смартфони и са използвали Гугъл, Ютюб, Фейсбук и Уотсап. Това е така не защото притежаването на тези неща и използването на тези услуги показва, че си терорист, а защото то показва, че си човек, живеещ на Запад в 21 век. Проблемът, както установяват тези компании (всъщност само две: Гугъл притежава Ютюб, а Фейсбук притежава Уотсап), е, че това разграничение до голяма степен убягва на политиците. В изявление пред Даунинг стрийт 10 в неделя сутринта Тереза Мей говореше с доста по-агресивен тон от преди. Тя отбеляза, че нападението на Лондонския мост се е кореняло в ислямския екстремизъм: "Не можем да даваме на тази идеология безопасно пространство, в което да се развива. Но тъкмо това осигуряват интернет и големите компании, предоставящи основани на интернет услуги." И продължи: "Необходимо е да работим със съюзнически демократични правителства за постигане на международни споразумения, които да регулират киберпространството с цел предотвратяване на разпространението на планирането на екстремизъм и тероризъм." Това идва да покаже, че когато имате нужда от изкупителна жертва, интернет винаги ще бъде на разположение, както и големите интернет компании. Процесът вече им е познат: има нападение; точките се свързват, за да се види как техните услуги са били използвани за обучение и/или планиране; правителствата изискват "действие"; компаниите подобряват методите си за премахване на екстремистко съдържание; и очакваме следващия цикъл. Но нищо съществено не се променя. Въпросът е дали въобще е възможно това. Германия иска да приеме закон, който налага тежки глоби за твърде бавни действия за отстраняване на езика на омразата. Това обаче не е същото като предотвратяването му или спиране на планирането. "Рефлексът "да обвиним интернет", който се проявява след всеки терористичен акт, е толкова очевиден, че става смущаващ", коментира преподавателят по право в Университета на Източна Англия Пол Бърнал, който работи с полицията. Той казва, че натискът идва от политиците. Вземете например депутата Джон Ман, представляващ от 2001 г. Басетло, който заяви в неделя сутринта: "Отново повтарям призива си да се търси правна отговорност за съдържанието от интернет компаниите, които терористите отново използват за комуникация." Той вероятно е забравил 70-те години на 20 век, когато в епохата преди появата на мобилните телефони ИРА използваше телефони, за да организира нападенията си, без някой да отправя подобни призиви (нито имаше онлайн социални мрежи, които да "радикализират" евентуалните членове на ИРА, но все пак те се присъединяваха). Авторитарният размах на идеята на Ман е страховит: тъй като правната отговорност има за цел да възпира, компаниите ще имат нужда от хора, които да следят всяка дума, която сте написали, всяко видео, което сте гледали, и да правят справка с някакъв наръчник на несъгласието. Това прилича на сценарий за антиутопията Гилиъд от "Историята на прислужницата" (която, доста странно, най-много наподобява налагания от "Ислямска държава" начин на живот). Проблемът е, че нещата могат да бъдат направени, но това ще отвори кутията на Пандора. Британското правителство може да настоява да бъде предавана самоличността на хората, които търсят определени свързани с тероризма думи в Гугъл, Ютюб или Фейсбук. Но тогава какво би спряло турското правителство или посолство да изисква същото за кюрдите, които търсят материали по "опасни" теми? Вътрешният министър Амбър Ръд може да настоява Уотсап да предава имената и данните на всеки потребител с телефонен номер. Но тогава какво би станало в Иран или Саудитска Арабия? Как да направим преценка за нашата свобода в сравнение с тази на другите? По същия начин на Мей, Ръд и всеки вътрешен министър назад до Джак Стро непрестанно се казва, че кодирането (използвано особено от Уотсап) не може да бъде анулирано, защото при него става дума за математика, а не за нещо веществено. Хората могат да пишат приложения, чиито съобщения не могат да бъдат четени от никой друг, освен от изпращача и получателя. Забранете Уотсап и евентуалните терористи ще намерят друго приложение - както и тези, които се борят срещу диктатори. Вярно е, че бизнес моделите на интернет компаниите да предлагат реклами на вашето внимание означава, че те никога не са имали стимул да бъдат предпазливи към това, което се качва на техните платформи. Ние живеем с неволните последици. Все пак, когато говорите с хората в тези компании, все още чувате огромна съпротива срещу идеята за предварително филтриране. Вместо това се приема убеждението, че "изкуственият интелект" или "машинното самообучение" ще се научат да откриват тези неща и да действат. Това обаче съвсем не е доказано. Тези компании се борят със създаден от тях проблем, който надхвърля техните способности в момента. Тогава какво може да се направи? Може да изглежда очевидно, но (ако цитираме известен хакер) макар да "не можете да арестувате една идея", със сигурност можете да потиснете нейната привлекателност. Изтласкването на ИДИЛ от Мосул към пустинята ще спре нейното финансиране и гласа й. Също така би било разумно да не се помага на страни, които помагат на дхихадистки групировки. Тереза Мей спомена за сътрудничество със "съюзнически демократични правителства". Но всъщност може да се започне със сътрудничество именно с недемократичните - например Саудитска Арабия. Идеите избледняват. Интернет обаче няма да изчезне. По БТА

Манолова: Държавата най-накрая взе отношение по казуса „Оброчище“

https://www.actualno.com/politics/manolova-dyrjavata-naj-nakraja-vze-otnoshenie-po-kazusa-obrochishte-news_615218.html

След проведен разговор на омбудсмана Мая Манолова с премиера Бойко Борисов в събота днес стана ясно, че концесията на мина „Оброчище“ ще бъде спряна за две седмици. Общественият защитник за трети пореден път тази сутрин отпътува за мината, сезирана от работниците, че

Първанов похвали управляващите, постигнали "малък шлем" с Русия

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/05/2983442_purvanov_pohvali_upravliavashtite_postignali_maluk/?ref=rss


Втората тръба на газопровода "Турски поток" може да завие към България и това е "малък шлем", постигнат от сегашните управляващи в отношенията с Русия в енергийната сфера. Това мнение изрази в интервю за Нова телевизия президентът (2001 - 2011 г.) Георги Първанов.

Така той коментира "тихо промъкналата се", по думите му, новина, за подписването преди дни на пътна карта за развитие на газопреносната инфраструктура между енергийният министър...

Софтуерни специалисти ще обучават свищовски студенти

https://www.24chasa.bg/region/article/6263029

Софтуерни специалисти ще обучават
свищовски студентиВ изпълнение на своята стратегия за развитие на обучение, съобразено с текущите потребности на икономиката и за активно и многостранно взаимодействие с бизнеса, Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ сключи Споразумение за взаимодействие и сътрудничество с водеща компания в областта на информационните технологии,

Подадени са искания за субсидии за 38 млн. декара земя и 1.6 млн. животни

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2017/06/05/2983455_podadeni_sa_iskaniia_za_subsidii_za_38_mln_dekara/?ref=rss


Увеличение при регистрираните земеделски земи за субсидии и спад в животновъдния сектор. Това е равносметката от една от най-напрегнатите кампании за подаване на заявления за директни плащания, която приключи в края на май след административни неуредици и удължаване на срока за кандидатстване, съобщава "Капитал Daily". Според данните към момента средствата от ЕС по линия на т.нар. първи стълб от Общата селскостопанска политика и от националния бюджет, които годишно са за над 1.2 млрд....

Подадени са искания за субсидии за 38 млн. декара земя и 1.6 млн. животни

http://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/oblasti/zemedelie/2017/06/05/2983455_podadeni_sa_iskaniia_za_subsidii_za_38_mln_dekara/?ref=rss


Увеличение при регистрираните земеделски земи за субсидии и спад в животновъдния сектор. Това е равносметката от една от най-напрегнатите кампании за подаване на заявления за директни плащания, която приключи в края на май след административни неуредици и удължаване на срока за кандидатстване, съобщава "Капитал Daily". Според данните към момента средствата от ЕС по линия на т.нар. първи стълб от Общата селскостопанска политика и от националния бюджет, които годишно са за над 1.2 млрд....

Станишев: България трябва да се бори да бъде в ядрото на ЕС, а не в периферията

http://frognews.bg/news_135922/Stanishev-Balgariia-triabva-da-se-bori-da-bade-v-iadroto-na-ES-a-ne-v-periferiiata/

„Убеден съм, че ЕС ще оцелее“, категоричен бе президентът на ПЕС Сергей Станишев, който е инициатор на събитието. „Но Европа трябва да се промени. Въпросът е дали България ще участва активно в тази промяна, или ще гледаме от периферията.

Будапеща лансира нова идея за ”Южен поток”

http://econ.bg/Новини/Будапеща-лансира-нова-идея-за-Южен-поток-_l.a_i.743666_at.1.html

Унгария скоро ще започне преговори с Европейската комисия и България за строеж на нов газопровод от Русия до Европа на базата на непостроения Южен...

Борисов: Еврото и еврозоната са задължителни

https://www.vesti.bg/bulgaria/borisov-evroto-i-evrozonata-sa-zadylzhitelni-6069959

Ще влезем в чакалнята ERM 2 и в еврозоната. Иначе не трябва да се сърдим кой ще ни е виновен, че ще има две скорости в ЕС, заяви премиерът

Да косиш трева по време на торнадо...

http://clubz.bg/54734-da_kosish_treva_po_vreme_na_tornado

Снимката от Алберта, Канада показва мъж, който спокойно коси ливадата си на фона на огромно торнадо. Въпреки застрашаващата гледка и опасността да бъде грабнат от бушуващото торнадо, той продължава работата си без притеснение.

Реакцията на мъжа е толкова.. канадска. 

"Торнадото изглежда много по-близо, ако погледнете снимката, но всъщност беше наистина далеч. Е, не съвсем далеч, но далеч от нас", разказва Теунис Уесълс. "Следях го през цялото време."

Сесилия Уесълс си дремвала, когато 9 годишната й дъщеря я събудила с думите, че има нещо наподобяващо торнадо, а баща й не иска да влезе в къщата, обясни Уесълс пред "The Canadian Press".  Когато тя го помолила да влезе в къщата, той спокойно отговорил, че няма да го направи.

Съпругът на Сесилия разказва, че не е виждал тордано на живо, но е гледал много репортажи по телевизията. Според двойката, голяма част от жителите на квартала са били навън, за да наблюдават зрелищната гледка. 

Можете да видите видео от торнадото, вилняло в Алберта, Канада. 

 

 

Кабинетът "Борисов 3" ще натиска за влизане в чакалнята на еврозоната

http://www.mediapool.bg/kabinetat-borisov-3-shte-natiska-za-vlizane-v-chakalnyata-na-evrozonata-news264791.html

Кабинетът "Борисов 3" ще направи всичко възможно за вкарването на лева във валутния механизъм II (ERM II), по-известен като предверието на еврозоната. Всяка страна трябва да престои в него поне две години, преди евентуално да стане пълноправен член на валутния съюз. Това стана ясно от изказване на Бойко Борисов по време на дискусия за бъдещето на ЕС на тема "Европа отново на път", в която участваха и трима бивши премиери премиери – Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Огнян Герджиков, както и почти всички външни министри на България от последните години, политици, анализатори и експерти. Идеята на кабинета "Борисов 3" е да убеди евролидерите, че влизането във Валутно-курсовия механизъм II ще е положително послание към българското общество и в същото време не е обвързано с конкретен срок за присъсъединяване към еврозоната, което може да бъде отложено за по-късен етап. Управляващите разглеждат членството в еврозоната и като политически ход, към който България трябва да се стреми, за да не изостане във втората или третата "скорост" на ЕС. "Еврозоната е задължителна", каза Борисов по време на дискусията. "Ние като нация, като политически елит, трябва да вземем решение и да кажем - ще положим всичките си усилия да влезем в чакалнята и в еврозоната. В противен случай не можем да се сърдим, че държавите в еврозоната искат да си гарантират своята валута, добави той. По думите на Борисов "като нация трябва да бързаме да реформираме, да изпълняваме критериите, за да нямат основание да кажат: вие стойте в периферията, ние се развиваме; не трябва да им даваме никакви основания да кажат "това не сте си свършили", отбеляза той. Според бившия премиер от БСП и лидер на ПЕС Сергей Станишев България не би могла да приеме Европа на няколко скорости, тъй като това би ни изпратило в периферията. Станишев изрази позиция, че България трябва да има до ноември ясна и консолидирана позиция за бъдещето на Европа. Според него изключително важно е равноправното участие в интеграционното звено на ЕС. Най-важно според лидера на ПЕС е приемането ни в Шенген. За влизането на България в еврозоната, Станишев подчерта, че трябва да имаме позиция, а не плаващи критерии, както и последователна и ясна политика. На подобна позиция е и председателката на БСП Корнелия Нинова. "На нашето внимание са представени пет сценария за развитие на ЕС, но нашата принципна позиция е да не допускаме Европа на различни скорости", посочи тя. По думите й има държави, които с различна скорост решават проблемите, но разделянето на различни групи не би помогнало. Бойко Борисов: Черно море трябва да е приоритет "Какво е Европа днес? Аз лично съм написал последните месеци 30-40 съболезнователни адреса, с десетки убити и ранени и се въртим около следствията, но не говорим да причините на това което се случва, защото те не са удобни”, каза Борисов по време на днешната дискусия. "Виждате ли как изведнъж стана модерно милиарди долари да се отделят за въоръжение. Преди се говореше за разоръжаване, а сега обратно - започнахме да се надпреварваме колко пари повече ще влагаме в оръжия. Защо просто не си направим обща европейска отбрана", запита той. Нека да направим проверка колко танка, гаубици и др. оръжия имаме и да се защитим като цяло, каза премиерът. Някак си мина леко излизането на САЩ от споразумението за климатичните промени. Виждате как се промени климатът последните години - нима някой се съмнява, че климатът е застрашен? Сега какво излиза - най-мощните икономики бълват какви ли не отпадъци в природата, а ЕС даде немалко пари за преодоляване на тези последствия, коментира Борисов. Говорим за кохезия, но да видим какво представляват Балканите - едни страни са членове на общността, други - не. В момента имаме съседи с много проблеми. Не можем да искаме да променим Европа, ако не присъединим тези страни към ЕС, страните са готови, но елитите на тези държави - не са. Трябва да има перспектива за тези държави, самите те трябва имат инструменти за това, дадени от общността, посочи Борисов. Имаме Дунавска стратегия, но Черноморска стратегия нямаме. Черно море е наречена "локвата на Русия”- защо така? Огромни възможности дава Черно море за този регион и аз приветствам да се вкара темата като приоритет за времето на нашето председателство на ЕС, убеден е премиерът. Северен Поток 1 и 2, ТАП, ТАНАП- все натовски държави, но само за България това е лошо, коментира той подписаната пътна газова карта и изрази желание тя да мине за одобрение през Народното събрание. Ако имаме едно парламентарно решение, мисля , че ще ни е добре в преговорите. В противен случай ставаме само един консуматор или клиент и тези зад над 5-6 млрд. лв. инвестиции в газопреносната система - компресори и тръби, стават неизползваеми, обясни Борисов. Сергей Станишев: Решенията трябва да се взимат заедно ЕС ще се промени и от нас зависи дали това ще се случи с нас или без нас, заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Той добави, че е убеден, че ЕС ще оцелее. Лидерът на европейската левица посочи, че е нужна координация на политическите действия и износ на мир, иначе ще внасяме бежанци. Според Станишев не бихме могли да приемем Европа на няколко скорости, тъй като това би ни изпратило в периферията. Бившият премиер се обяви за отстояване на принципа на солидарност в Европа. "Не можем само да искаме, трябва да имаме и своя принос", каза той. "Политически опоненти сме заедно в тази зала - това е много важен символ. В името на националния интерес сме длъжни да намираме решения заедно, мисля че това е добър старт", посочи Станишев по време на форума, който е организиран от неговата "Партия на европейските социалисти". Сакскобургготски: ЕС не е даденост Европа или ще бъде обединена, или изобщо няма да я има, коментира министър-председателят на България от 2001 до 2005 г. Симеон Сакскобургготски. Според него днес не е време да се протестира, а да кажем с какво можем да допринесем за общите европейски ценности. Той смята, че България може да допринесе с темата за Черно море, тъй като няма много страни, които да повдигнат този въпрос. "Аз съм роден преди 80 години - с цяло поколение преди този съюз, и с това ще разберете, че аз съм от хората, за които ЕС не е даденост или нещо наготово, заяви Сакскобургготски. Моето поколение живя разделено в Европа от войни, от политика и от Желязната завеса", посочи той и отбеляза, че появата на този съюз е направила Европа общност на хора с еднакви съдби и мечти. Корнелия Нинова: Не трябва да допускаме Европа на различни скорости "На нашето внимание са представени пет сценария за развитие на ЕС, но нашата принципна позиция е да не допускаме Европа на различни скорости - това не е решение на проблема", заяви и лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й на фона на общите проблеми по време на председателството ни на ЕС България трябва да постави и своите - преодоляване на неравенствата, продължаване на действието на кохезионните фондове, регионалното развитие, но и допълнителни теми - икономиката, безработицата, външна сигурност като обща европейска политика и др. Подкрепа искаме за Черноморския регион и за европейска интеграция на Западните Балкани, настоя тя.

"Теленор България" с нов директор от август

http://www.mediapool.bg/telenor-bulgaria-s-nov-direktor-ot-avgust-news264790.html

"Вторият по големина мобилен оператор у нас "Теленор" от август 2017 г. ще има нов главен изпълнителен директор. Това ще е Оле Бьорн Шилстед, който идва от унгарското подразделение на норвежката телекомуникационна група. Той ще смени временно изпълняващия сега длъжността Саша Филипович, който временно изпълняваше тази длъжност след преназначението на предишният шеф Майкъл Фоли в понеделнието на норвежкия телеком в Бангладеш. След поемането на поста от Шилстед, Филипович ще продължи да изпълнява задълженията си като главен търговски директор на "Теленор България", съобщиха от дружеството. Като главен изпълнителен директор на българското дружество, Шилстед влиза и в ръководството на клъстер "Централна и Източна Европа“ на "Теленор Груп". Оле Бьорн Шилстед работи за "Теленор" от 2000 г. Бил е вицепрезидент и управляващ директор на азиатския офис на групата в Сингапур, старши вицепрезидент и директор "Корпоративно развитие“ за Азиатския регион на телекомуникационната компания. Бил е начело на представителния офис на "Теленор Груп" в Москва, а през последните две години е главен директор "Корпоративно развитие“ на "Теленор Унгария". Оле Бьорн Шилстед притежава дипломи по машинно инженерство и бизнес администрация от университета "Конгсберг“ (Норвегия) и е завършил програмата за развитие на бизнеса на IMD – Лозана (Швейцария). Женен, с три деца. "Очаквам с нетърпение да се присъединя към силния и много успешен екип на "Теленор България". Ще се постарая добре да опозная и проуча този пазар, за да мога да помогна на компанията да запази и затвърди лидерската си позиция като операторът с най-висок дял приходи от мобилни услуги и клиентска удовлетвореност на българския пазар“, заявява Шилстед в съобщението на компанията.

Издирват испанец, хвърлил се да спасява жена в Лондон

http://dnes.dir.bg/news/terorizam-london-jihad-25867253

Вътрешният министър на Испания Хуан Игнасио Соидо съобщи днес, че 39-годишен испанец е в неизвестност след нападението в събота в Лондон, предаде ТАСС.

Нинова: Икономика, социална политика и сигурност да бъдат приоритети на европредседателството

http://www.cross.bg/bulgariya-postavim-evropa-1545158.html

/КРОСС/ Реч на председателя на БСП Корнелия Нинова по време на провелата се дискусия „Европа отново на път" "Уважаеми г-н председател на Народното събрание, господа премиери, г-жо вицепрезидент, уважаеми министри, народни представители, Ваши превъзходителства, дами и господа. И аз бих искала да поздравя организаторите на днешната среща. Фактът, че събраха днес, тук, политически опоненти, хора с различно виждане за развитието на България, хора с принос към европейското развитие през годините назад, е показателен, че когато говорим за бъдещето на България, можем да бъдем единни. Благодаря Сергей за това. То обаче е и подсказка към нас г-н Борисов, как оттук нататък ще продължим този диалог в България. Провеждаме го 10 г. след приемането на страната ни в ЕС. За тези 10 г. Европа преживя кризи- финансова, икономическа, социална, сега мигрантска. Тези кризи породиха евроскептицизъм, популизъм, национализъм и поставиха евролидерите пред изпитания и пред въпроса: „Европа на път, но накъде, днес и сега?" На нашето внимание са представени пет сценария за развитие. Вероятно не са единствените. Сигурно има и шести. Сигурно може от петте да се вземе най-доброто и да се направи един нов. Но аз бих иска да изразя принципна позиция - да не допускаме Европа на различни скорости, групи от държави-членки в ЕС, които да се развиват с различна бързина. Смятаме, че това не е решение на проблемите

Ювентус прибира повече пари от Реал след финала

https://www.actualno.com/football/uventus-pribira-poveche-pari-ot-real-sled-finala-news_615214.html

Стана ясно колко пари са спечелили финалистите в Шампионска лига за сезон 2016/17 - Реал Мадрид и Ювентус. Цифрите сочат, че въпреки загубата си във финала, италианският отбор е спечелил повече пари от всички останали отбори. Става дума за 109 милиона евро. Така Ювентус става първият клуб, който заработва повече от 100 милиона в турнира. Въпреки че спечели турнира, и то за рекорден 12-и път, Реал Мадрид е получил почти 30 милиона по-малко - 80,9 млн. евро.  

Блъснаха дете на варненска улица

http://www.moreto.net/novini.php?n=352768

Дете пострада в петък, след като бе блъснато от автомобил, съобщиха от полицията за Moreto.net. Неприятният инцидент станал около 16.20 часа на кръстовището на ул. "Кап. Райчо" и ул. "Доспат". 40-годишен шофьор на ситроен блъснал странично дете, което внезапно изскочило на пътното платно.

В. Радев: Имало е данни за терористична заплаха и у нас

http://frognews.bg/news_135921/V-Radev-Imalo-e-danni-za-teroristichna-zaplaha-i-u-nas/

Данни за терористична заплаха е имало и у нас миналата седмица, това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той добави, че заплахата е оценена с ниска вероятност и опасността от терористична атака в България остава малка.

Задържаха под стража нагъл пътен нарушител, системно газещ закона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262993

Задържаха под стража нагъл пътен нарушител, системно газещ законаПо искане на Районна прокуратура – Павликени съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 39-годишен мъж, системно извършвал престъпления по транспорта, съобщиха от Апелативната прокуратура в Търново. Марин Г. е привлечен в качеството на обвиняем по бързо производство за това, че на 29.05.2017 г. в гр.

Турция започна процедура по лишаването от гражданство на Фетхуллах Гюлен

http://www.cross.bg/gyulen-dyshi-grazhdanstvo-1545157.html

/КРОСС/ Турските власти започнаха процедура за лишаването от гражданство на 130 души, сред които е и мюсюлманският проповедник Фетхуллах Гюлен и редица депутати от прокюрдската Демократична партия на народите. Това пише в онлайн изданието на в. „Хюриет дейли нюз", позовавайки се на вътрешното министерство на страната. Според него, всичките 130 души ще загубят турското си гражданство, ако не се върнат в страната в срок от три месеца. Гюлен и членовете на неговата организация ФЕТО са главните заподозрени в неуспешния опит за държавен преврат от 15 юли 2016 г. Тогава загинаха над 240 души, а над 2000 бяха ранени. След това правителството започна мащабни чистки на държавния апарат и други структури от лица, оказващи подкрепа на ФЕТО и Гюлен. По-рано прокуратурата поиска за Гюлен и още десетима фигуранти по това дело 92 доживотни присъди и от 56 до 174 години затвор за извършените престъпления. Самият проповедник живее от 1999 г. в САЩ и отхвърля всички обвинения по свой адрес. БГНЕС    

Катарското правителство е предупредило членове на Хамас да напуснат страната?

https://www.actualno.com/asia/katarskoto-pravitelstvo-e-predupredilo-chlenove-na-hamas-da-napusnat-stranata-news_615212.html

Според непотвърдена информация от ливански медийни източници, близки до Хизбула, на 4 юни катарското правителство е представило списък с имена на висши членове на Хамас, които трябва да напуснат незабавно столицата Доха. Това съобщи De Re military. Сред имената се откроява това

Сектор "Б": Вие сте позор! Потъпкахте левскарския дух

http://offnews.bg/news/n_1/n_657351.html

Страхотни обвинения към ръководството на Левски хвърлиха от Националния фенклуб. В сектор "Б" още не могат да простят, че клубът им се съгласи да играе в баража срещу Верея. Според "сините" така се подкрепя порочна схема на БФС, създадена единствено и само заради ЦСКА-София. За капак запалянковците преживяха срамна вечер срещу Верея, като само чудо при дузпите класира Левски в Европа. Друга е темата какво ще прави там този жалък състав. На "Герена" не спряха да се чуват обиди срещу БФС и призиви за оставка на всички в Левски. Ето и декларацията на Националният клуб на привържениците: " Левскари, Снощи за пореден път доказахме, че в любимия ни клуб са живи само привържениците му. Благодарим на всеки един от вас, който оцени правилно ситуацията в Левски, лиши се в почивния си ден от комфорта на дома и дойде на „Герена“, за да защити голямата си любов, като покаже, че така повече не може! Вярваме, че всички, които присъствахме и всички, които по някаква причина отсъствахме, си даваме сметка, че това е само началото на борбата с нашите врагове. „Сини“ братя и сестри от цяла България, поставихме началото на нещо голямо и показахме, не само мъката и болката си, а сила и решимост да се преборим за правдата с мафията, олигархията и политиците, обвили с гнусните си пипала цялото ни общество и унищожили футбола у нас. Поклон пред всички вас и знайте, че няма да се спрем. Следващият път ще бъдем още повече, още по-уверени и целеустремени. Ще изметем цялата порочна пасмина от канцеларии и офиси. Иска ни се да кажем и няколко думи за ръководството на ПФК Левски: Вие, господа, пропуснахте големия си шанс. Ако бяхте послушали привържениците, които са сърцето на клуба, не трябваше да излизате в този позорен мач. Вместо това продължихте политиката си по потъпкването на Левскарския дух и превръщането на посредствеността в норма. Евтиният ПР със „седмото небе” ви издава. Издава ви въвличането на юношите в тази кална игра. Видя се, господа, че бяхте на косъм да хвърлите най-големия срам върху всички нас. Ако бяхте отказали да играете в цирка, щяхте да загубите служебно някакъв мач, но пък щяхте да спечелите Левскарите и тяхното уважение. За малко да загубите и двете и да останете в историята като най-страхливите и позорни управници на Вековния Левски. Забравихте, че Левски го има само и единствено заради нас, които го обичаме сляпо и безрезервно и се лишаваме всеки ден в името на тази любов. Забравихте, че ние живеем и дишаме с този отбор, не спим преди мач, а в последните години сме принудени да носим с дни унижението, на което ни подлагате, но продължаваме със стиснати зъби, защото така сме научени, защото ние никога не се предаваме и защото сме решени на всичко, за да запазим огъня в сърцата си. Искрено се надяваме, че ще застанете до нас и ще поведем заедно борбата. Ако пак откажете, ако пак се ослушвате, значи вие сте там, за да унищожите и погребете мечтите на 2.5 милиона българи. Още веднъж се прекланяме и благодарим на всеки един, подкрепил протеста вчера и призоваваме всички останали, които все още се колебаят, да застанат редом с нас, защото честта е да се брани. Само Левски! ", пише НКП на Левски.

Изнервен айтозлия простреля дете с въздушна пушка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6263006

Изнервен айтозлия простреля дете с въздушна пушкаМалолетно дете е пострадало при стрелба с въздушна пушка в Айтос тази сутрин, съобщиха от полицията. 69-годишен пенсионер се подразнил на група малчугани, които вдигали шум и стрелял по тях с въздушна пушка. Четири сачми влезли в тялото на малолетно момче. Детето е ранено в бедрото и рамото, откарано е в болница.

Панихида в памет на Тотьо Иванов и четниците на Цанко Дюстабанов

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/panihida-v-pamet-na-totio-ivanov-i-chetnicite-na-canko-diustabanov-2028401

В събота, 10 юни, от 11:00 часа на гробището в село Тодорчета - над язовир „Христо Смирненски” свещениците на Габровското Архиерейско наместничество ще отслужат Панахида в памет на Подвойводата Тотьо Иванов Хаджидосев и загиналите четници от четата на Цанко Дюстабанов.

Пред Параклиса „

Чиста ли е морската вода във Варна?

//dariknews.bg/regioni/varna/chista-li-e-morskata-voda-vyv-varna-2028402

Взетите в средата на май проби от морето показват, че водата във всичките 23 зони за къпане във Варненска област е чиста, съобщава здравната инспекция в града, цитирана от БНТ.

По време на активни

Трупове на разложени овце стреснаха плажуващи във Варна

//dariknews.bg/regioni/varna/trupove-na-razlozheni-ovce-stresnaha-plazhuvashti-vyv-varna-2028400

Две мъртви овце са открити през уикенда на плажове във Варна. Едното полуразложено животно е било изхвърлено на пясъчната ивица в „Аспарухово”, а другото – на плажа в комплекс „Ривиера”, разкри пред Дарик д-р Даниел Денев, началник на отдел „Здравеопазване на животните” в Областната дирекция по без

Една от жертвите на атаката в Лондон издъхнала в ръцете на годеника си

//dariknews.bg/novini/sviat/edna-ot-zhertvite-na-atakata-v-london-izdyhnala-v-rycete-na-godenika-si-2028399

Една от жертвите на терористите, нападнали невинни хора в Лондон в събота вечер, е канадка. Криси Арчибалд е първата идентифицирана сред седмината загинали при бруталната атака, пише

Българският сериал "Откраднат живот" с отличие от Mediamixx

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/bylgarskiiat-serial-otkradnat-zhivot-s-otlichie-ot-mediamixx-2028403

„Откраднат живот” 4, X Factor и VIP Brother ще са сред изненадите за зрителите в ефира на NOVA тази есен

Три дни Свищов бе потопен в емоциите на фестивала „Орел на Дунава”

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/tri-dni-svishtov-be-potopen-v-emociite-na-festivala-orel-na-dunava-2028345

За тринадесети път Свищов стана арена на гладиаторски битки и място за среща между античността и съвремието. В дните от петък до неделя жители и гости на общината имаха възможността да наблюдават и да участват в редица прояви в рамките на фестивала. Той започна със спортните състезателни игри „Бърз

Мъж загина, след като се простреля с пушка в пловдивско село

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/myzh-zagina-sled-kato-se-prostrelia-s-pushka-v-plovdivsko-selo-2028405

77-годишен мъж е загинал, след като се е е прострелял с пушка в пловдивското село Триводици.
 
Сигналът е подаден на тел. 112 вчера около 8,30 часа сутринта, съобщиха за Дарик от полицията. От там уточниха, че става въпрос за самоубйство.
 
Тялото на починалия мъж е отка

Миньорите от Оброчище спряха стачката, но настояват за разваляне на договора с „Евроманган“

//dariknews.bg/regioni/dobrich/miniorite-ot-obrochishte-spriaha-stachkata-no-nastoiavat-za-razvaliane-na-dogovora-s-evromangan-2028314

Протестиращите миньори в Оброчище вече не са под земята, съобщи за Дарик Павел Костадинов – председател на стачния комитет. Те прекараха четири дни в рудника, настоявайки да се спазва сключения нов колективен трудов договор с увеличение на възнагражденията. Днес те

Защо Катар? Защо сега?

http://clubz.bg/54733-zashto_katar_zashto_sega

Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн обявиха бойкот на Катар. Към тях се присъединиха Либия и Йемен. Същевременно непосредствените съседки на емирството затвориха плътно границите си и призоваха граждани на Катар да напуснат тези държави в срок от две седмици. Като причина за бойкота се посочва подкрепа на Катар за тероризма в Йемен и Сирия.

Населението на малката пустинна държава с 2,2 милиона жители е обладано от страх. Обхванати от паника, жителите на столицата Доха се презапасяват с храни и вода. Властимащите правят опити да внесат успокоение. Изолацията на страната нямало да се отрази върху всекидневието, но гражданите не вярват на подобни обещания.

Най-тиражният германски в. “Билд” е потърсил експерти, които коментират обстановката. Предлагаме ви акценти от публикацията.

На въпрос на “Билд” има ли нещо общо ескалацията с речта на Тръмп за исляма, произнесена при скорошното му посещение в Саудитска Арабия, експертът по САЩ проф. Томас Йегер отговаря:

“Да. Значителна част от речта му, която произнесе в Рияд пред десетки държавни и правителствени ръководители на мюсюлмански държави, се отнасяше до финансирането на терора. Известно е от години, че финансовото министерство на САЩ играе ключова роля при битката с терора, като стриктно следи съмнителни парични потоци в Близкия изток. Според американски разследващи плащанията се извършват чрез фондации, което се толерира от властта. Според мен Катар няма да бъде изолиран за продължителен период от време. Целта е да се постави под натиск правителството, за да може в собствен интерес да пресече тези финансови потоци.”

Според проф. Йегер в САЩ нараствал скептицизмът спрямо Катар и неговата роля в близкоизточните конфликти:

“Тази страна се причислява към държавите, които отдавна излизат на боксовия ринг, надхвърляйки рамките на собствената си категория.”

“Билд” цитира и правителствен източник в Рияд. Саудитска Арабия е преустановила всякакви дипломатически отношения с Катар, “за да опази националната си сигурност от опасностите на тероризма и екстремизма”. Причината била “груби пропуски на властите в Катар през изминалите години”. Така на практика се покровителствали терористични групировки от рода на “Даеш”, “Ал Каида” и “Мюсюлманско братство”. Наред с това чрез медиите си Катар разпространявал послания на многобройни терористични групировки. Това нанасяло вреда на стабилността в региона.

Подобно било и становището на Египет и Йемен.

Възниква въпросът дали ФИФА няма да преразгледа решението Катар да е домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г.

На запитване на “Билд” от централата на ФИФА са били крайно сдържани. Поддържали контакт с отговорните фактори в Доха. Иначе към този момент случаят оставал без коментар.

Пожар и експлозия в химически завод в Китай, 8 души загинаха (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6263007

Пожар и експлозия в химически завод в Китай, 8 души загинаха (Видео)Осем души загинаха при експлозия и последвал пожар в химически завод в източната китайска провинция Шандун, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Според официалната агенция Синхуа произшествието е предизвикано от експлозия на резервоар с втечнен газ в зона за товаро-разтоварни дейности в завода "Лини Цзинюй петрокемикъл" днес по обед (местно

Асансьор в китайски небостъргач достигна рекордната скорост от 75 км/час

http://www.cross.bg/skorost-kmch-visochina-1545156.html

/КРОСС/ Компанията "Хитачи" създаде най-бързия асаньсор в света, съобщи в. "Дейли мейл". Свръхвисокоскоростният асаньсор, монтиран във финансовия център Си Ти Еф в гр. Гуанчжоу, разви по време на изпитания скорост 75 км/ч (1260 м/мин). През май той беше сертифициран за скорост 72 км/ч. и сега е в последен етап на настройване. Финансов център Си Ти Еф в Гуанчжоу е с височина 530 м. Сградата е със 111 етажа над земята и пет подземни нива. Тя е третата по височина в Китай. Рекордната скорост на асансьора е регистрирана от китайския национален орган за надзор и инспектиране на качеството на асансьорите. Тъй като тя е постигната само за целите на развойната дейност на "Хитачи", съоръжението ще работи със сертифицираната скорост - 72 км/ч. На второ място по скорост в света са асансьорите на Шанхайската кула, които развиват 69 км/ч.    

OCCRP: Руската агентура в Македония работи за изолиране на страната от Запада

http://www.moreto.net/novini.php?n=352767

Руски агенти и дипломати от 2008 г. упражняват влияние върху вътрешната политика на Македония, за да не допуснат страната да стане член на НАТО, съобщи Дойче веле с позоваване на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност OCCRP.

Концертът на Ариана Гранде събра над 13 милиона долара за пострадалите от атентата в Манчестър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262982

Концертът на Ариана Гранде събра над 13 милиона долара за пострадалите от атентата в МанчестърАриана Гранде изнесе концерт в памет на жертвите на терористичното нападение в Манчестър, който събра над 13 милиона щатски долара за семействата на пострадалите, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА. В концерта "Цялата ни любов за Манчестър" участваха редица знаменитости. Средствата от събитието отидоха във фонда "Обичаме Манчестър"

Падат таксите за роуминг в ЕС, но интернетът ще се плаща

http://frognews.bg/news_135920/Padat-taksite-za-rouming-v-ES-no-internetat-shte-se-plashta/

От 15 юни във всички страни от ЕС, както и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, ще говорим, изпращаме есемеси и сърфираме в интернет много по-евтино. Разговор на територията на ЕС ще ни струва не повече от три евроцента.

Извънредни матури за пети клас

http://www.mediapool.bg/izvanredni-maturi-za-peti-klas-news264789.html

Дни преди края на учебната година изненадващо, без официална информация от Министерството на образованието, се провежда външно оценяване и за петокласниците. Извънредните матури са по два предмета – по "География и икономика" и по "Човек и природа". По тях учениците нямаха учебници по новата учебна програма и учеха по стари учебници, помагала, записки и интернет. Целта е в рамките на един учебен час да се установи дали учениците са успели да усвоят материала и без учебници по новата учебна програма, обясниха пред Mediapool по телефона от пресцентъра на Министерството на образованието. Въпреки че за извънредните матури стана ясно в петък, все още няма официална информация по случая на интернет страницата на Министерството на образованието. В някои столични училища внезапно планираното външно оценяване по "Човек и природа" се е провело в понеделник - 5 юни, показа проверка на Mediapool. Извънредна матура по "Човек и природа" за петокласниците ще има във всички столични училища, като всяко е свободно само да избере деня, в който да се проведе, казаха от пресцентъра на просветното министерство. Матурата по "География и икономика" за петокласниците ще бъде на 7 юни в една десета от всички училища в страната, подбрани на случаен принцип, казаха от Министерството на образованието. Няма яснота дали ще бъде пуснат списъкът с избраните за външното оценяване училища. Учениците от пети клас учиха без учебници и по два основни предмета – по "Български език и литература" и по "Математика". По тях няма информация дали ще бъдат проведени извънредни матури, за да се види как децата усвояват материала с учене по записки и по стари учебници. Например по математика учениците започнаха с материала от края на старите учебници, след това преминаха в началото, после се върнаха по средата на написания преди въвеждането на новата програма материал, а след това отново в края на учебника. В стари учебници по български език пък липсват цели уроци, които децата бяха длъжни да учат по записки като студенти, разказа майка на петокласник. Това създава затруднения не само на учениците, но и на учителите, защото преподаването на материала става по-бавно, а в същото време обемът му е увеличен, коментираха учители на петокласници. За новата учебна година 2017/2018 този випуск отново ще започне без учебници по ключови предмети. Министърът на образованието Красимир Вълчев обеща до края на септември учебниците за втори и шести клас по новата програма да са готови, за да не учат децата втора година без учебници.

В Русия: Братска помощ! Подарихме победата на България

http://offnews.bg/news/n_1/n_657349.html

В Русия намекнаха, че волейболните им национали са "пуснали" благородно мача на България от Световната лига. Успехът на нашите беше доста шокиращ предвид два факта.   Първо, преди това ядохме бой от Франция и Аржентина. Второ, Русия взе с лекота първите два гейма, единият от които на 15 точки! Но после момчетата на Пламен Константинов обърнаха до 3:2 в град Казан. Той е известен с родни футболни афери, но обратно на темата. Влиятелният спортен сайт Championat.com излезе със заглавие: “Братска помощ! Как Русия подари победата на България”. “Обновеният национален отбор на Русия показа как може да се изпусне 100%-процентов спечелен двубой в мач с аутсайдера в групата ни България. Нашият отбор бе потърпевш в този мач, след като Пламен Константинов остави свежи играчи, които да се борят за успех в тайбрека”, пише журналистът от "Чемпионат" Александър Круглов. Дали колегата намеква за "пускане" на волейболното поле? Или става въпрос за злобарско обяснение на обрата? Преценката е ваша. 

Асансьор в китайски небостъргач достигна рекордната скорост 75 км/ч. (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6262964

Асансьор в китайски небостъргач достигна рекордната скорост 75 км/ч. (Видео)Компанията "Хитачи" създаде най-бързия асаньсор в света, съобщи вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА. Свръхвисокоскоростния асаньсор на "Хитачи", монтиран във финансовия център Си Ти Еф в гр. Гуанчжоу, разви по време на изпитания скорост 75 км/ч (1260 м/мин).През май той беше сертифициран за скорост 72 км/ч. и сега е в последен етап на настройване.

Турция потвърди забраната за посещение в „Инджирлик“ на германска делегация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262970

Турция потвърди забраната за посещение в „Инджирлик“ на германска делегация

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу потвърди, че забраната за посещение на германска парламентарна делегация в натовската база „Инджирлик“ все още е в сила, предава AFP, цитирана от Фокус. "В момента е възможно германците да посетят базата на НАТО в Коня, но не и „Инджирлик", заяви Мевлют Чавушоглу по време на съвместна

Божидар Димитров публикува списък с 50 обекта за "дореставриране"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/05/2983386_bojidar_dimitrov_publikuva_spisuk_s_50_obekta_za/?ref=rss


По повод решението на Министерския съвет да отпустне още 800 хиляди лева за реставрацията на Голямата базилика в Плиска Божидар Димитров публикува списък с близо 50 обекта, които по негово мнение трябва да бъдат следващи. Според действащият директор на Националния исторически музей (НИМ) и идеолог на реконструкцията "до зъбер" макар вече да са реставрирани 30 крепости, в много от тях били допуснати грешки. А със следващия транш за реставрация на културни паметници от европейската...

Остават броени дни до втория Фестивал на цацата край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352766

Остават само няколко дни до второто издание на Фестивала на Цацата, който се провежда в Кранево, научи Moreto.net. Датите, на които ще се проведе атрактивния фест са 9, 10 и 11 юни. Организаторите са се постарали да осигурят атрактивна програма, която започва още в петък, 9 юни 2017 с много смях, поднесен от всенародния любимец Краси Радков, рокендрол - с фуриите „Обратен ефект” и лятно кино.

Турската полиция задържа 35 военни, заподозрени във връзки с ФЕТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262951

Турската полиция задържа 35 военни, заподозрени във връзки с ФЕТОЕкипи на турската полиция са задържали днес 35 военни, заподозрени във връзки с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), съобщи турската телевизия НТВ, цитирана от БТА. Операцията е ръководена от главната прокуратура в Анкара. Едновременни акции са предприети в общо 20 окръга, сред които Анкара.

Спипаха 18-годишни с кокаин в санданско село

https://www.24chasa.bg/region/article/6262963

Спипаха 18-годишни с кокаин в санданско селоДвама 18-годишни младежи са заловени с наркотик в близост до селска дискотека. Полицейски служители от РУ-Сандански, около 23,50 часа в неделя в района на нощен клуб в с. Поленица, проверили  К. К. и Р. Й., и двамата от гр. Сандански. У тях е открито и иззето е полиетиленово пакетче, съдържащо около 0,12 грама прахообразно вещество,

Заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев поздрави учениците, преминали пътя на Ботевата чета

https://www.24chasa.bg/region/article/6262904

Заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев поздрави учениците, преминали пътя на Ботевата четаБлизо 50 ученици от Велико Търново и техни съмишленици родолюбци извървяха пътя на Ботевата чета. Походът им продължи шест дни – групата потегли от Козлодуй на 27 май и на 2 юни изкачи връх Околчица. Младите хора от клуб „Незабравка” и ръководителката им Снежанка Димитрова бяха приветствани от заместник-кмета на старопрестолния град проф.

Най-малко 7 мигранти се задушиха в бус край Триполи

http://www.moreto.net/novini.php?n=352759

Най-малко 7 души, които са се опитвали да стигнат до Европа през Либия, са се задушили в бус, паркиран близо до брега край Триполи, предаде „Руптли”. В буса е имало най-малко 30 души. Те били заключени 2 дни в превозното средство, докато полицията ги открие.

Мъж опита да се самоубие пред десетки минувачи в Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262954

Мъж опита да се самоубие пред десетки минувачи в БлагоевградБез опасност за живота е мъж, който е направил опит за самоубийство пред десетки минувачи в района на поликлиниката в Благоевград. Това съобщи за „Фокус“ д-р Огнян Митев, директор на Многопрофилната болница за активно лечение – Благоевград. Инцидентът е станал около обяд. Пострадалият е настанен в болницата в града с порезни рани в областта на

Родители пуснаха сигнал до прокуратурата за измами в училище

http://frognews.bg/news_135919/Roditeli-pusnaha-signal-do-prokuraturata-za-izmami-v-uchilishte/

Родители подадоха жалба до главния прокурор. Те подозират, че са извършвани масови злоупотреби при кандидатстването за първи клас.

Родители сигнализираха прокуратурата, съмняват се в злоупотреби с местата за първокласниците

http://www.cross.bg/detza-zloypotrebi-godina-1545155.html

/КРОСС/ Родители подадоха жалба до главния прокурор. Те подозират, че са извършвани масови злоупотреби при кандидатстването за първи клас. От тази година основният критерий за прием на първокласници е този по местоживеене. Оказва се обаче, че десетки деца, живеещи на метри от оградата на столичното 51-во училище, са останали извън първото класиране. Подозренията са, че много от родителите на приетите деца са променили адреса си непосредствено преди кандидатстването. Според недоволните родители злоупотреби има и с документите, удостоверяващи месторабота в района на училището - критерий, който също носи много точки. Директорът на 51-во училище Александър Александров потвърди, че тази година има около 40 деца с адресна регистрация в района, направена преди няколко месеца.  

България продължава да държи Гинес рекорда на Ford

https://www.24chasa.bg/avto/article/6262947

България продължава да държи Гинес рекорда на FordНа 4 юни 2016 г. България постави Гинес рекорд за най-дълъг парад от автомобили Ford. Една година по-късно родното постижение остава ненадминато. Преди година успехът дойде, благодарение на желанието, ентусиазма и позитивизма на хиляди хора, които демонстрираха силата на марката Ford в България. Те се събраха на Северната скоростна тангента в

Цацаров допуска, че постоянно пребиваващи чужденци организират канал за бежанци

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-dopuska-che-postoyanno-prebivavashti-chuzhdentsi-organizirat-kanal-za-bezhantsi-news264788.html

Постоянно пребиваващи чужденци в България може да са сред организаторите на канал за трафик на бежанци, през който да са преминали и загиналите в катастрофата с бус край Пазарджик, при която загинаха деветима мигранти и непълнолетният им шофьор. Това допусна главният прокурор Сотир Цацаров в понеделник, уточнявайки, че разследващите проверяват откъде точно са влезли загиналите в страната, за къде са пътували и кой е бил ангажиран с организацията на престоя им у нас. "Тревожните неща са две. Едното – човешките съдби на тези хора, защото на тях се гледа като на стока и източник на доход. Второ – възможността по този начин да влезе не просто бежанец, а човек, който представлява риск било за Западна Европа, пък било за собствената ни страна", лаконично коментира Цацаров, отказвайки да даде повече подробности по случая.

Джип се обърна в пропаст, шофьорът почина

https://www.24chasa.bg/region/article/6262946

Джип се обърна в пропаст, шофьорът починаМъж загина на място след като падна с джипа си в пропаст. Дежурниете полицаи в Петрич получили сигнал, че в пропаст в местността "Купенски скали" в землището на града има паднал джип. От пристигналите на място полицейски служители е установено, че джипът е "Нисан Терано", който не е регистриран по надлежния ред,

Тръмп предлага приватизация на системата за контрол на въздушното движение в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262939

Тръмп предлага приватизация на системата за контрол на въздушното движение в САЩ

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп ще предложи системата за контрол на въздушното движение в страната да бъде приватизирано като част от серия мерки, фокусирани върху инфраструктурата, предава радио Voice of America, цитирано от Фокус. Контролът на въздушното движение понастоящем попада в обхвата на Федералната авиационна администрация.

Крава е намерена мъртва в местността „Солища“ край село Стар Кръвеник

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/krava-e-namerena-myrtva-v-mestnostta-solishta-kraj-selo-star-kryvenik-2028391

В местността „Солища“ край село Стар Кръвеник е намерена мъртва крава. Животното било пуснато на паша в района.

На местопроизшествието е извършен оглед в присъствието на ветеринарен лекар. Назначени са необходимите експертизи за установяване причините за смъртта на животното.

Община Дупница трупа икономии от алтернативно захранване с ток

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/obshtina-dupnica-trupa-ikonomii-ot-alternativno-zahranvane-s-tok-2028388

Всички второстепенни разпоредители към Община Дупница ще преминат на алтернативно електрическо захранване, съобщиха от пресцентъра на община Дупница. В следващите дни се очаква конкретна оферта за преференциални цени. От администрацията допълниха, че детски

Защо юни е месецът за неангажиращ секс?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zashto-iuni-e-mesecyt-za-neangazhirasht-seks-2028389

Британски сайт за запознанства установи, че през месец юни краткотрайните връзки сред необвързаните се увеличават съществено в сравнение с май и април, съобщи в. "Дейли мейл".

Причината е, че това е месецът на стажовете и първите летни отпуски. Затов

Отбелязаха Световният ден на околната среда – 5 юни

//dariknews.bg/regioni/vraca/otbeliazaha-svetovniiat-den-na-okolnata-sreda-5-iuni-2028390

Почистване в района на Природна забележителност „Вратцата“ организираха днес експертите от РИОСВ Враца. Почистен бе и района на подхода към Резерват „Врачански карст“ (маршрут „Войводин дол – в. Скакля“).
Инициативата е по повод Световния ден на околната среда – 5 юни. Тазгодишната тема е  „

Византийска базилика от 9-10 век разкриха под средновековната църква край село Добромирци

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/vizantijska-bazilika-ot-9-10-vek-razkriha-pod-srednovekovnata-cyrkva-kraj-selo-dobromirci-2028395

Под средновековната църква край кирковското село Добромирци, датирана към 13-14 век, разкрита през 60-те години на миналия век, екипът на проф. Николай Овчаров разкри втора църква от 9-10 век при продължилите близо 12 дни разкопки.
„Тази трикорабна църква е от един много характерен тип „скъс

Селата Бяла и Крушаре отбелязаха днес храмовия си празник

//dariknews.bg/regioni/sliven/selata-biala-i-krushare-otbeliazaha-dnes-hramoviia-si-praznik-2028393

С тържествени литургии и курбан за здраве беше отбелязан храмовият празник на Крушаре и Бяла. Църквите и в двете села носят името „Света Троица“, а днес православието почита Светата Животворна Троица – Бог-Отец, Бог-Син и Бог-Дух. Според представите на християнската вяра Светият дух дава живот на т

Египет нареди на катарския посланик до два дни да напусне страната

//dariknews.bg/novini/sviat/egipet-naredi-na-katarskiia-poslanik-do-dva-dni-da-napusne-stranata-2028392

Египет даде на катарския посланик в Кайро 48 часа да напусне страната и отзова висшия си дипломатически представител от катарската столица Доха, съобщи египетското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Бизнес активността в сферата на услугите на Китай се ускорява през май

http://econ.bg/Новини/Бизнес-активността-в-сферата-на-услугите-на-Китай-се-ускорява-през-май_l.a_i.743661_at.1.html

Експанзията на бизнес активността в сферата на услугите на Китай се ускори изненадващо силно през май благодарение на солиден ръст на новите поръчки,...

Атентатите във Великобритания са организирани вътре в страната, а не зад граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262910

Атентатите във Великобритания са организирани вътре в страната, а не зад границаТрите нападения, извършени от ислямисти във Великобритания през последните три месеца, са организирани вътре в страната, а не зад граница, заяви днес шефката на лондонската полиция, цитирана от Ройтерс и ТАСС. "Мисля, че всички нападения в последно време имат вътрешен център на тежестта", каза Кресида Дик в ефира на радио Би Би Си, информира БТА.

Двама световни шампиони идват за мача на Бербатов

http://offnews.bg/news/n_1/n_657347.html

Легендарният голаджия на Ювентус Давид Трезеге и един от емблематичните халфове, печелили трофеи с Реал Мадрид – Кристиан Карембьо, също се присъединяват към голямото шоу в София на 14 юни. Те ще играят в мача между отборите на Бербатов и на Фиго. Вторият беше и на бенефиса на Стоичков миналата година. Давид Трезеге е чужденецът с най-много голове в историята на Ювентус – 171. В Шампионската лига държи рекорда за гол, при който топката е изстреляна с най-висока скорост - 157.33 км/ч в четвъртфинала между Монако и Манчестър Юнайтед през 1998 г. Има по две шампионски титли на Франция с Монако и на Италия с Ювентус. Голмайстор на Серия А и най-добър футболист в Италия за 2002 г., финалист в Шампионската лига през 2003-а, носител и на Суперкупата на Италия през тези два сезона. С националния отбор на Франция става световен шампион за юноши до 19 г. през 1996 г., за да дойдат и изключителните успехи на голмайстора с мъжкия отбор. Триумфира на световното първенство през 1998 г., а след това и на Евро 2000 в Белгия и Холандия. Златното момче на Франция вкарва решителния „златен гол“, с който тимът му бие Италия с 2:1 и вдига трофея. Стига до финал и на Мондиал 2006. Кристиан Карембьо е в състава на Франция за триумфите на световното първенство през 1998 г., на европейското през 2000 г. и Купата на конфедерациите през 2001 г. Става шампион на Франция с Нант през 1995-а. Преминава в „Сампдория“, след което идват годините на най-големите успехи с „Реал“ (Мадрид). Печели два пъти Шампионската лига – през 1998 и 2000 г. Обявените звезди дотук: All Stars Луиш Фиго Роберто Карлош Робер Пирес Деко Давид Трезеге Кристиан Карембьо Дуайт Йорк Мичел Салгадо Максуел Йенс Леман Франческо Толдо Нуно Гомеш Гайска Мендиета Иван Кордоба Предраг Миятович United Stars Димитър Бербатов Райън Гигс Пол Скоулс Гари Невил Неманя Видич Рио Фърдинанд Патрис Евра Едвин ван дер Сар Роби Кийн Христо Стоичков Красимир Балъков Стилиян Петров Мартин Петров

КНСБ: ”Борисов 3” да вдигне данъци и заплати

http://dnes.dir.bg/news/zaplata-knsb-predlozhenia-danatzite-kabinet-borisov-3-25867031

Необлагаем минимум на минималната работна заплата, прилагане на семейно подоходно облагане, данък върху финансовите транзакции и данък "богатство".

КНСБ настоява за необлагаем минимум, нови данъци и семейно облагане

http://www.mediapool.bg/knsb-nastoyava-za-neoblagaem-minimum-novi-danatsi-i-semeino-oblagane-news264787.html

Въвеждане на необлагаем минимум на нивото на минималната работна заплата за страната, прилагане на семейно подоходно облагане, въвеждане на данък върху финансовите транзакции в размер на 1 % и разработване на методология за въвеждане на данък "богатство" са част от предложенията на КНСБ към управленската програма на правителството, които бяха представени в понеделник. От КНСБ искат повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5 на 10 на сто, както и допълнителни данъчни стимули за повишаване на квалификацията. Предложенията на КНСБ са свързани с целта България да постигне 60 процента от средното равнище на ЕС по жизнен стандарт. ”Във вътрешен план трябва да се стремим към относителна компенсация на наемния труд - 50 на сто от БВП, при сегашен дял от 42 на сто, както и към съотношение между минималната и средната работна заплата - 47-50 на сто, при сегашно съотношение 44 на сто, каза главният икономист на синдиката Любен Томев. Друга мярка за постигането на заложените цели е ежегодното договаряне на минималната работна заплата на национално равнище по ясен механизъм и процедура, за което настоява и ЕК. От синдиката искат в Кодекса на труда да се запише препоръчителна норма на процентно съотношение 80 към 20 на твърда норма към подвижна част на брутната работна заплата на принципа "стимулативният характер на бонусите да надгражда стандарта на основната работна заплата плюс задължителните доплащания по Кодекса на труда". КНСБ предлага и адекватно повишаване на допълнителните трудови възнаграждения и последваща ежегодна актуализация, съобразена с ръста на средната работна заплата за страната. Аргументите са, че минималните размери на допълнителните възнаграждения за нощен труд (0.25 лв.) и за времето, през което работникът или служителят е на разположение на работодателя (0.10 лв.) не са променяни от 2007 г. , каза Любен Томев. По думите му от тогава досега тези минимални размери са се обезценили с 28.3 на сто и са неадекватни на съвременните социални стандарти и променената икономическа среда. От КНСБ искат разпростиране на сключените браншови колективни договори, за да се въведат единни социални и трудови стандарти в бранша и да се ограничи социалният дъмпинг. Синдикатът настоява за промени в няколко закона, за да се преустанови неизплащането на заработени трудови възнаграждения. Утре темата ще бъде обсъдена в НСТС, каза вицепрезидентът Чавдар Христов. От КНСБ искат и ускоряване на увеличението на пенсиите за трудова дейност, като тежестта на всяка осигурителен стаж се увеличава ежегодно, така че да се достигне в 2024 година - коефициент 1.5. Това означава в 2018 година да се приложи 1.2 и всяка следваща до 2024 година коефциентът да нараства - 1.25, 1.30, 1.35, 1.40 и т.н От синдиката настояват и за преосмисляне на формулата за определяне на размера на инвалидните пенсии, с оглед приложението на т.нар дарен стаж, в случаите, когато хората получават инвалидна пенсия и едновременно работят и трупат нов осигурителен стаж, в периода, който вече е взет предвид при определяне на размера на пенсията. Паралелно с това от КНСБ искат и намиране на ново, по-адекватно и справедливо решение за начина на освидетелстване на нетрудоспособността на кандидатстващите за инвалидни пенсии. От КНСБ предлагат в бюджет 2018 да бъдат предвидени средства за повишаване на заплатите на педагогически специалисти с 25 на сто.  

Кирил Добрев e организирал "главорези" в Монтана, за да се борят против социалистите

http://pogled.info/bulgarski/kiril-dobrev-e-organiziral-glavorezi-v-montana-za-da-se-bori-protiv-sotsialistite.86480

/Поглед.инфо/ Кирил Добрев e организирал "главорези" в Монтана, за да се борят против социалистите при налагане на доверен човек за областен председател на БСП .

Фредерик Бегбеде идва във Варна, за да покаже как се пише

http://www.moreto.net/novini.php?n=352744

Като творец, който с лекота сменя роли на писател, сценарист и режисьор, порасналият бунтар на френската литература Фредерик Бегбеде ще изнесе лекция за писането, живота и любовта на 30 юни от 19:00 часа в Юнашкия салон във Варна, научи Moreto.

Само във Фрог: Загиналите мигранти влезли край Малко Търново, три дни чакали буса

http://frognews.bg/news_135918/Samo-vav-Frog-Zaginalite-migranti-vlezli-krai-Malko-Tarnovo-tri-dni-chakali-busa/

Групата мигранти, част от които загинаха на магистрала „Тракия”, са влезли в страната ни през Малко Търново. Това съобщи за Фрог нюз високопоставен източник от МВР. Според показанията на оцелелите, 16-годишният неправоспособен шофьор на буса е заспивал два пъти.

Община Левски организира пети мажоретен фестивал

https://www.actualno.com/pleven/obshtina-levski-organizira-peti-majoreten-festival-news_615203.html

Мажоретни състави от клубове, школи, читалища и учебни заведения от Левски, Враца, Мездра, Ловеч, Павликени, Летница, Велико Търново и Горна Оряховица ще дефилират идната събота от 11.00 ч. в града-домакин - Левски. По традиция Фестивалът ще започне с празнично дефиле и ще продъ

Георги Иванов благодари на ВМА, близки и приятели

https://www.24chasa.bg/novini/article/6262919

Георги Иванов благодари на ВМА, близки и приятелиПървият български космонавт Георги Иванов изказа благодарности към Военномедицинска Академия, където преди дни бе приет в тежко състояние след инсулт. Тогава той се подхлъзнал, ударил си главата, но не е губил съзнание. "Напоследък се оказах в центъра на общественото внимание и по този повод съм задължен да изкажа голяма благодарност най-напред

Брейкденс и бойни изкуства в театър "Азарян" на 8 юни

http://offnews.bg/news/n_1/n_657344.html

Наричана една от най-големите реформаторки в брейкданса, Ан Нгуен съчетава своя танцов опит с различни бойни изкуства и аналитични подходи. През 2005 г. тя основава танцовата трупа par Terre. Този четвъртък е единствената възможност в София за среща с работата на френската хореографка. Мощният танцов спектакъл "Автаркия (….) В търсене на самодостатъчност" гостува в рамките на единадесетото издание на "Световен театър" в София. "Автаркия (….)" се развива като стратегическа игра за четирима в търсене на собствена територия, надмощие и възможност за постигане на хармония. В трескав ритуал изпълнителите зрелищно трансформират стила на популярни танци от съвременната градска култура като хип-хоп, брейкданс и попинг в абстрактен танцов речник. Хореографиите на Ан Нгуен подчертават принципа на изграждане на движението в хип-хоп танца и неговия енергиен заряд, обличайки го в универсална символика. Тя е носител на Наградата за млади таланти в хореографията 2013, както и на отличието Кавалер на ордена на изкуствата и литературата за 2015 г.  Къде: театър "Азарян" Кога: 08 юни от 19:30 ч. Билети: 15 | 12 лв.

Мъж се е опитa да се самоубие пред поликлиниката в Благоевград

https://www.actualno.com/crime/myj-se-e-opita-da-se-samoubie-pred-poliklinikata-v-blagoevgrad-news_615204.html

Без опасност за живота е мъж, който е направил опит за самоубийство пред десетки минувачи в района на поликлиниката в Благоевград. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Огнян Митев, директор на Многопрофилната болница за активно лечение – Благоевград. Инциден

Авиокомпании спират полетите си от и до Катар

http://www.dnes.bg/world/2017/06/05/aviokompanii-spirat-poletite-si-ot-i-do-katar.343265

По-рано ОАЕ, Саудитска Арабия и Бахрейн прекъснаха връзките си със страната

Герджиков подкрепя идеята за европейски паспорти на балканци

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-ognjan-gergikov-evropeyski-pasporti-25866974

Служебният премиер Огнян Герджиков подкрепя идеята на Бойко Борисов гражданите на държави на Балканите, които още не са в ЕС, да имат европейски паспорти.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване