Отпадна роуминга в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282465

Отпадна роуминга в ЕСВ полунощ отпаднаха таксите за разговори в роуминг в рамките на Европейския съюз, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Въпреки това остават редица ограничения при договарянето с мобилни оператори, съобщи БНТ. Когато потребителите са закупили карти в държавата, в която живеят, нямат право да закупуват карти от други страни.

Холандия: да се пускат ли повече мигранти или не?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280262_%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D

 Всичко щеше да остане в рамките на нормата, ако лидерите на четирите партии се бяха споразумели за съставяне на коалиция. Защото е известно, че коалиционните преговори в Холандия траят средно по около три месеца. В един толкова фрагментиран парламент като холандския и при отсъствието на петпроцентова бариера, са необходими обикновено трима- четирима партньори за съставяне на правителствено мнозинство.

Холандия дълго време притежаваше и рекорда за най-продължителни коалиционни преговори. През 1977 година на политиците в страната бяха необходими общо 208 дни за тази цел. През 2010 година обаче белгийците ги задминаха – те успяха да се споразумеят чак след 541 дни. Дългата липса на централно правителство в Белгия, продължила близо година и половина, така и не се усети сериозно, защото старият кабинет остана да изпълнява задълженията си, а и белгийците са свикнали на дългото и мъчително намиране на компромиси поради сложната държавна структура и езиковия спор в страната.

Повече имигранти?

След изборите, проведени в Холандия на 15 март, се очертаха четири партии, чиито лидери трябваше да направят опит за споразумение. Това бяха дясноцентристката партия VVD на досегашния премиер Марк Рюте, социаллибералната D66, християндемократическата CDA и партията „Зелени леви”.

Niederlande Wahl Jesse Klaver

Йесе Клавер: "Бяхме се заклели, че няма да оставяме повече хора в беда"

Партията на Рюте е най-голямата политическа сила, но спечелените от нея едва 21 процента от гласовете не ѝ дават решаваща преднина. Останалите трима преговарящи партньори имат близки резултати – между 9 и 12% от гласовете. В идеологическо отношение разликите между тях също не са значими. Единственото изключение е свързано с миграционната политика. Именно тя се превърна в препъни-камък по време на първите двата рунда от коалиционните преговори. Партията на Зелените леви е била против споразумение на ЕС със северноафриканските държави, което да задържа всички потенциални мигранти далеч от Европа.

Още по време на предизборната борба лидерът на Зелените Йесе Клавер и премиерът Марк Рюте водиха твърде ожесточени дебати относно Споразумението за бежанците с Турция. Клавер тогава заяви следното: "Аз не се гордея от това, че в Европа вече пристигат 90 процента по-малко сирийски бежанци. В Турция те са принудени да се борят за оцеляването си. След Втората световна война ние се заклехме никога повече да не изоставяме хора в беда". А Марк Рюте отговори: "С други думи, ако зависеше от Вас, тук щяхме да имаме още десетки хиляди бежанци допълнително. Холандското общество обаче не е в състояние да приеме толкова много хора. Напреженията и сега са достатъчно големи". Тази размяна на удари показа много точно основното различие, поради което се провалиха и коалиционните преговори.

Niederlande Wahl Geert Wilders

Геерт Вилдерс

Марк Рюте можеше да избере най-лесния за него път и да приеме предложението на десния популист Геерт Вилдерс за съставянето на малцинствено правителство, толерирано от Партията на свободата. След провала на първия тур от преговорите Вилдерс се обърна към Рюте с думите: "Само с нас ще можете да прокарате по-строга миграционна политика. Тук има 20 депутати от моята партия. Поздравете ги! Те са избрани от 1,5 милиона избиратели”.

Марк Рюте обаче припомни първия опит за съставяне на малцинствено правителство, толерирано от Вилдерс. Това стана през 2012 -  когато в апогея на икономическата криза Вилдерс остави правителството да падне. "В трудни времена един политик не бива да бяга от отговорност. Но Вие не издържахте този изпит, г-н Вилдерс. Явно поставяте Вашите партийни интереси по-високо от тези на държавата!", каза премиерът.

Рюте смята да продължи преговорите с лидера на Зелените. Независимо от всички различия между тях, явно съществува и база за разбирателство. Още в самото начало на преговорите Йесе Клавер беше предупредил своите хора да се въздържат от упреци срещу  останалите участници в преговорите. Марк Рюте също демонстрира подчертано спокойствие. „Ние сме страна на коалициите. От векове сме си създали име в това отношение. Между партиите винаги има големи различия", заяви той. Има още доста време, докато бъде „счупен” досегашният  холандски рекорд от 208 дни. За белгийския пък да не говорим.

 

Една снимка – четири години разлика: Полицаят и протестиращата

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/edna-snimka-chetiri-godini-razlika-policaiat-i-protestirashtata-2030624

Навършиха се четири години от началото на най-дългите протести у нас - тези срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, съобщи

"Твърд" или "мек" Брекзит?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280261_%22%D0%A2%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%22+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%22%D0%BC%D0%B5%D0%BA%22+%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B8%D1%82%3F

 "Твърд" или "мек" Брекзит? Главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние заяви в интервю за "Файненшъл Таймс", че всъщност не знае какво се има предвид под понятието "твърд Брекзит". Той знаел само, че британците нямат много време за губене. И че не можел да преговаря сам със себе си.

Междувременно изминаха три месеца, откакто Тереза Мей подписа официалната молба за напускане на ЕС. Оттогава насам обаче не се е случило почти нищо. Мишел Барние заяви, че ЕС е подготвен за всички опции, включително и за опцията "без сделка" ("No Deals"). Какви са обаче тези опции и какво точно се крие за понятията "твърд" и "мек" Брекзит?

 

Какво означава "твърд" Брекзит?

"Не можем да дадем еднозначна дефиниция на "твърд Брекзит", докато не знаем как ще изглеждат преговорите", казва главният анализатор на мозъчния тръст "Open Europe" Винченцо Скарпета. Той обяснява, че идеята на консерваторите за този "твърд" Брекзит е Великобритания да излезе от вътрешния пазар и митническия съюз и да започне преговори за споразумение за свободна търговия, подобно на това с Канада. Скарпета обаче изтъква, че може и да не се стигне до подписването на споразумение и това би се равнявало на "No Deals".

Мария Демерцис от мозъчния тръст "Брюгел" в Брюксел потвърждава в интервю за ДВ, че Великобритания може да напусне ЕС и без споразумение, ако се стигне до "твърд" Брекзит. В такъв случай ЕС и Великобритания ще трябва да се подчиняват на международните правила на Световната търговска организация. Тогава ще бъдат въведени високи мита и други търговски бариери. Според икономистката, това би бил най-лошият сценарий.

Всъщност, досега Тереза Мей се стремеше към "твърд" Брекзит. Тя искаше Великобритания да излезе от общия европейски пазар и да ограничи миграцията. Миналия четвъртък обаче Мей загуби парламентарното си мнозинство, а по този начин и евентуалния мандат за твърдия ѝ курс. Британските медии съобщават, че вчера Тереза Мей и високопоставени представители на консерваторите са водили тайни разговори с опозиционната лейбъристка партия. Британският "Evening Standard" информира, че на тези разговори е ставало дума преди всичко за евентуални компромиси в посока "мек" Брекзит. Как обаче би могло да изглежда подобно решение?

"Мек" Брекзит по примера от Скандинавия?

Единият сценарий копира примера на Норвегия. "Великобритания би останала част от европейското икономическо пространство, без да бъде член на митническия съюз", казва Винченцо Скарпета. По подобен начин Норвегия е в състояние сама да сключва споразумения за свободна търговия. Ако британците следват този курс, ще изгубят преимуществата на митническия съюз и ще трябва да договарят наново всичките си търговски договори. За тях биха възникнали огромни бюрократични разходи.

Съгласно правилата на ЕС, който иска да членува в митническия съюз, няма право да сключва собствени търговски договори. А този, който иска да принадлежи към европейския вътрешен пазар, трябва да възприеме и притока на европейски граждани на територията на страната си. Точно това обаче не желаят британските консерватори. "За да постигнат добър резултат от икономическа гледна точка, британците би трябвало да се съгласят и в бъдеще да преговарят съгласно европейското право. Тогава Европейският съд ще остане най-висшият съдебен огран", казва Мария Демерцис. Тя подчертава, че ЕС ще продължи да държи на тази предпоставка. "Ако Великобритания се съгласи да преговаря и в бъдеще съгласно европейското право, ЕС може да направи отстъпки по отношение на въпроса за свободното привдижване", допълва тя.

"Евентуаленият "твърд" Брекзит става все по-малко вероятен", смята Мария Демерцис и изтъква, че миналия четвъртък Тереза Мей загуби мандата за провеждането на "твърд" Брекзит. Мнозинството британски граждани дадоха ясно да се разбере, че сега става дума за възможно най-добрата сделка с ЕС. "По този начин дистанцията между ЕС и Великобритания беше значително скъсена. Това обаче не улеснява автоматично преговорите", казва Мария Демерцис. Една добра търговска сделка би била възможно най-добрият резултат от преговорите както за европейците, така и за британците. Може би именно това разбират мнозина под "мек" Брекзит.


 

Българка беше арестувана заради случай, напомнящ свинските опашки на Анита Мейзер

https://www.actualno.com/crime/bylgarka-beshe-arestuvana-zaradi-sluchaj-napomnjasht-svinskite-opashki-na-anita-mejzer-news_617050.html

21-годишната Красимира Мирославова Костова беше задържана вчера (14 юни), след като беше обявена за международно издирване с европейска заповед, съобщиха от МВР-Бургас. Костова е от Несебър и според холандските власти е свързана с мистериозен случай, при който 65-годишен хола

Защо няма закон за жестовия език в България и защо се провали опитът за такъв

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/15/2988437_zashto_niama_zakon_za_jestoviia_ezik_v_bulgariia_i/?ref=rss

Със 104 гласа "въздържал се" ГЕРБ и част от коалиционните им партньори отхвърлиха в пленарната зала миналата седимица законопроектът на БСП за българския жестомимичен език. В лаконичния текст на неуспелия закон се казваше, че жестовият език на глухите ще се признава наравно c говоримия и писмения български език, и че във всяко училище, където има деца с увреден слух, той трябва да им се преподава.

Мнозинството отхвърли проекта с аргумента, че текстът е непълен и...

Доналд Тръмп посети ранения американски конгресмен в болницата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280260_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%

 Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания посетиха болничната стая на републиканския конгресмен Стийв Скалис, който бе ранен тежко по-рано по време на спортно събитие, предаде AFP.
„Тръмп и първата дама донесоха цветя в болницата във Вашингтон, където политикът се възстановява след операция, след като бе прострелян“, пише в официално заявление на Белия дом. 

Русия се отнася със симпатия към Доналд Тръмп предвид неговата готовност да възстанови отношенията с нея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280259_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%8F+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%

 Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната се отнася със симпатия към президента на САЩ Доналд Тръмп, защото той е говорил за готовността си да възстанови отношенията с Москва, предаде ТАСС.
„Разбира се, ние симпатизирахме на г-н Тръмп и сега също правим така, защото той публично заяви за своята готовност и желание да възстанови руско-американските отношения“, заяви Путин. „Ние, разбира се, сега трябва да наблюдаваме как ще се развиват отношенията на практика между нашите държави“, добави той. 
„Тръмп говори за възстановяването на икономическите връзки, за съвместната борба с тероризма. Нима това е лошо“, смята руският президент.

Валежи с гръмотевици и днес

http://frognews.bg/news_136508/Valeji-s-gramotevitsi-i-dnes/

Днес ще преобладава слънчево време, но над източните и югозападните райони днес ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Максималните температури ще са между 26 и 31 градуса, в София около 26 градуса.

Пътна обстановка в страната - 15 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=353479

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Ямбол: Завой-Зимница от км 285+070 до км 285+500 в посока Бургас – затварят се активна лента, като движението ще се осъществява в изпреварващата лента с ограничение на скоростта до 70 км/ч.

Т-90 влиза в пустинята

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280258_+%D0%A2-90+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%B2+%D0%BF%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D1%82%D0%B0

  В интернет се появи информация, че между Русия и Египет е сключен договор за закупуване на танкове Т-90СМ. Твърди се, че все още няма официално потвърждение, за да „не се уплаши“ сделката, пише Российская Газета.
„Няма какво да се коментира. Няма никакви договори с Египет. А и най-вероятно няма да има такива. В тази страна вече от отдавна основен боен танк е американският „Ейбръмс“ . Египетската армия едва ли ще тръгне да сменя едната машина с другата“, пише в официален коментар на „Росотбранекспорт“.
Работата не е в това, че американският танк е по-добър от руския. Просто те са съвсем различни. „Ейбръмс" е газовотурбинен, докато Т-90СМ дизелов. А преминаването на екипажите от газовотурбинен към дизелов танк без сериозно повторно обучение е сложно. Трябва да се отбележи, че военнотехническото сътрудничество между Русия и Египет се развива динамично и без танкове. 
Но дим бе огън няма. Интересът към Т-90СМ стремително расте. За първи път тази машина бе демонстрирана през 2013 г. През есента на същата година на военнотехническото изложение в Абу Даби, където се състоя международната премиера на този танк, той стана сензация. Военните от ОАЕ поискаха да им се остави един екземпляр за по-детайлно запознаване. 
Към Т-90СМ са се насочили военни от страните от Близкия изток и от Северна Африка. Очаква се преговорите за доставка към страните от региона да бъдат приключени тази година. 
Т-90СМ при бойна маса от 40 тона с лекота развива 70 км/ч. Гъсениците му са облекчени и с повишен ресурс. Те са облицовани с гума, като при движение по асфалт те не повреждат пътната настилка. Танкът има добра защита. Освен многослойната и дебела броня, той има и динамична защита от ново поколение. 

Той е африканец и е кмет в Гьотинген

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/toj-e-afrikanetc-i-e-kmet-v-giotingen-658188.html

Тучни ливади, ослепително жълти поля с рапица, зелени гори: гледката около Ритмарсхаузен е живописна. На пръв поглед малкото селце, намиращо се в близост до университетския град Гьотинген, изглежда като всички останили села в региона. Ритмарсхаузен обаче е всичко друго, но не и обикновено село. Тук управлява Чикоуа Ноубактеп. Той е избран за кмет на селото през септември 2016 година. "Трябваха ми два дни, за да осъзная какво се случи", казва той в разговор с ДВ.

На изборите Ноубактеп печели 35 процента от гласовете, което е два пъти повече от класиралия се на втора позиция. "Най-малко 111 души са гласували за мен. По това време изобщо не бях сигурен, дали познавам толкова хора в Ритмарсхаузен", казва Ноубактеп. Той е първият африканец, избиран някога за кмет в община Долна Саксония и един от първите в цяла Германия.

В селцето Ритмарсхаузен живеят около 700 души

От геолог до политик

Всъщност Чикоуа Ноубактеп е геолог. През 1995 година започва да преподава в Дрезден, а през 2002 година се мести в университета в Гьотинген. Като външен лектор той учи студентите как се изграждат филтриращи водни системи с елементарни средства. Освен това участва в проекти за чиста питейна вода в Камерун и Танзания. Съпругата му Ниле работи като медицинска сестра в Гьотинген. Преди пет години тя изразява желение да се преместят на село. И така Ритмарсхаузен става новият дом на петчленното семейство. Съседите помогнали за бързата интеграция в местното общество. Децата им веднага се включили в местното спортно сдружение. "Хората тук са толкова сърдечни и винаги помагат както и където могат. Съвместното съжителство е прекрасно. Хората тук не живеят анонимно един до друг. В селото светът все още е наред", казва Ноубактеп.

През ноември безпартийният Чикоуа Ноубактеп встъпва в длъжност. "Никога не бях си и мечтал, че мога да бъда избран от хората и да бъда натоварен от тях със задачи", казва кметът. Днес административните задачи са в основата на неговата работа. Кметът се грижи за служебната поща и за селското гробище. За него е много важдо да съхрани съществуващите институции и сдружения. Трудолюбивият африканец иска да създаде и партньорства със села и градове в Камерун и Танзания. И въпреки че вече е свикнал с германската бюрокрация, Чикоуа Ноубактеп обича нестандартните решения. Много от неговите колеги кметове имат твърди приемни часове. При него нещата стоят другояче: още след първото позвъняване не телефона той вече е на път.

Днес му предстои посещение при Катрин Шлик и нейната биоферма "Лота Карота". Всяка седмица тя доставя пресни биозеленчуци до над 700 клиенти. Нейната биоферма е сред най-големите работодатели в селото. Катрин Шлик иска да обсъди с кмета проблемите с обществения транспорт, защото досега автобусите пътуват само няколко пъти дневно до Гьотинген.

Кметът и Катрин Шлик

Тук всички се поздравяват

Когато минава по главната улица, новият кмет вдига ръка за поздрав на всеки минувач и шофьор. "Все още не познавам всички мои съграждани, но съм на път да ги опозная", казва Чикоуа Ноубактеп. Едно качество, което високо цени и Катрин Шлик. "Той е известен с това, че наистина се интересува от проблемите на хората. Иска наистина да разбере какво правим тук. Такова нещо не съм виждала досега при никой друг кмет", казва тя.
Изборът на Ноубактеб преди половин година предизвика сериозен медиен интерес. В Ритмарсхаузен постоянно пристигат журналисти. Катрин Шлик се чувства малко раздвоена. "Да, от една страна е нещо особено, че камерунец е кмет на село като Ритмарсхаузен, но пък от друга страна: какво му е толкова особеното и забележителното", заключава тя с усмивка.

Всяка истинска любов и приятелство са разказ ...

http://www.cross.bg/obichali-vsyaka-razkaz-1546009.html

/КРОСС/ "Всяка истинска любов и приятелство са разказ за неочаквано преобразяване. Ако преди да обикнем и след като сме обичали, сме същите, значи не сме обичали достатъчно."Елиф Шафак

Днес на места ще превали и прегърми, температурите ще са между 26° и 31°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6282458

Днес на места ще превали и прегърми, температурите ще са между 26° и 31°Днес ще преобладава слънчево време, но над източните и югозападните райони ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб северен, след обяд над Югоизточна България източен вятър. Максимални температури между 26° и 31°, по морския бряг 22° - 24°, в София около 26°.

Белият дом бележи 242-рия рожден ден на американската армия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280257_%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%BC+%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8+242-%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80

  Белият дом отбеляза в сряда 242-рия рожден ден на армията на САЩ, пише The Hill.
„Няма начин да изразим колко важна е нашата армия за запазването на нашите свободи и начин на живот. Нацията ни е вечно благодарна“, съобщи прессекретарят на САЩ Шон Спайсър. 
В свое официално заявление Белият дом посочи, че армията на САЩ е „най-добрата сухопътна сила на света“. „Войниците са синове и дъщери от цялата ни горда нация, те служат като основа за армията. Те са готови да ни отбраняват“, пише в заявлението. 
Самият президент на страната Доналд Тръмп отбеляза събитието от своя профил в социалната мрежа „Туитър“. 
„Честит рожден ден на армията на САЩ и на нашите войници. Благодаря ви за вашата смелост, жертви и отдаденост. Горд съм да съм ваш главнокомандващ“, заяви той. 

Ще има грантова схема за общините за 300 000 лева заради Председателството

https://www.actualno.com/politics/shte-ima-grantova-shema-za-obshtinite-za-300-000-leva-zaradi-predsedatelstvoto-news_617046.html

„Варна има своето много важно място в Българското председателството на Съвета на ЕС, тъй като в нея ще се проведат четири много важни срещи през юни 2018 г.“ Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова във Варна, където заедно със с

Катар ще сключи сделка за покупката на 36 изтребителя Ф-15

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280256_%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+36+%D0%B8%

 Катар ще подпише сделка за покупката на 36 изтребителя Ф-15 от САЩ, въпреки че бе наскоро разкритикуван от президента Доналд Тръмп за това, че подкрепя тероризма, предаде Reuters.
„Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис и представители от Катар ще се срещнат тази седмица, за да подпишат споразумението“, сочи запознат със сделката източник. През ноември САЩ одобриха възможната продажба на 52 подобни изтребителя за Катар срещу 21,1 млрд. долара. 
В петък Тръмп обвини Катар, че е спонсор на тероризма, по този начин пречейки на усилията на Държавния департамент да облекчи напрежението в Персийския залив между Доха и другите арабски столици. 

Доналд Тръмп посети ранения американски конгресмен в болницата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282456

Доналд Тръмп посети ранения американски конгресмен в болницатаПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания посетиха болничната стая на републиканския конгресмен Стийв Скалис, който бе ранен тежко по-рано по време на спортно събитие, предаде "Фокус". „Тръмп и първата дама донесоха цветя в болницата във Вашингтон, където политикът се възстановява след операция, след като бе прострелян“,

25 въпроса и отговора за роуминга в ЕС

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-evropeyski-sauz-rouming-25916503

От днес, 15 юни 2017 г., влизат в сила нови правила за роуминг в ЕС. Във връзка с това Комисията за регулиране на съобщенията отговаря на 25 въпроса.

25 въпроса и отговора за роуминга в ЕС

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-sauz-rouming-25916503

От днес, 15 юни 2017 г., влизат в сила нови правила за роуминг в ЕС. Във връзка с това Комисията за регулиране на съобщенията отговаря на 25 въпроса.

Кораби от американския флот са пристигнали в Катар за общи учения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280255_%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D1%84%D0%BB%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD

 Два американски бойни кораба са пристигнали в Персийския залив за общи учения с флота на Катар, предаде AFP.
Американските кораби са пристигнали на пристанище Хамад, южно от Доха, „за да участват в общо учение с флота на Катар“, пише в официално заявление на катарското министерство на отбраната. Не е ясно, кога учението е било планирано, но то се провежда по време на дипломатическа криза в Залива. 
Най-голямата въздушна база на САЩ в Близкия изток „Ал Удеид“ се намира в Катар.

Мажоритарният вот на ГЕРБ не мина на първо четене

http://clubz.bg/55139-majoritarniqt_vot_na_gerb_ne_mina_na_pyrvo_chetene

Гласовете на ГЕРБ и "Воля" не бяха достатъчни днес, за да мине на първо четене мажоритарният вот, предложен от най-голямата партия в парламента. Със 121 гласа против срещу 98 за и един въздържал се, БСП, ДПС и "Обединените патриоти" отхвърлиха законопроекта за промени в Изборния кодекс.

От ГЕРБ предлагаха мажоритарен вот с основен мотив референдум от 2016 г, в който 2,5 млн. българи гласуваха "за" въвеждане на мажоритарна система с абсолютно мнозинство. Референдумът не бе задължителен, но основен довод на хората на Борисов бе, че много хора искат това.

Техният законопроект предвиждаше 240 едномандатни избирателни района, като районирането трябваше да бъде координирано и организирано от президента, задача, с която той отказа днес да се заеме малко преди гласуването. Ако един депутат не вземе над 50%+1 процента в своя район, първите двама отиват на балотаж. Законът предвиждаше и промени в партийната субсидия от 11 на 1 лева, също въпрос от народното допитване.

От ДПС подкрепиха законопроекта в правна комисия, но после парламентарната група реши да гласува "против" в зала, въпреки че по тяхна преценка това е вот срещу интереса на партията. Те също имаха законопроект, който бе отхвърлен днес - за допускане на агитацията на майчин език, премахване на квадратчето "не подкрепям никого" и задължителното гласуване, и връщане на старите правила за вота в чужбина. Промените бяха подкрепени от 24 депутати от ДПС, 113 бяха против, като 69 се въздържаха - 63-ма от тях от ГЕРБ.

Това може и да не е край на въпроса за мажоритарното гласуване. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки на няколко пъти натърти, че неговата партия готвела по-добър законопроект, но ще бъде готов след две седмици. Не е ясно кога ще бъде разгледан.

Дебатът в зала бе дълъг - над 2 часа - но се повтаряха доводите, представени в правна комисия, и се правеха исторически прегледи.

Очаквайте подробности.

15 юни в историята

http://www.cross.bg/georgi-izrael-purviyat-1546008.html

/КРОСС/ 1215 г. - В Англия е подписана Магна харта, ограничаваща правата на монарха за сметка на правата на аристокрацията и църквата.1253 г. - Българският цар Михаил II Асен сключва договор с Дубровник, насочен срещу сръбския крал Стефан Урош I.1389 г. - Състои се Битката на Косово поле (стар стил), при която Османската империя побеждава обединените сили на сърби и босненци.1510 г. - Папа Лъв X отлъчва от църквата Мартин Лутер за ерес.1826 г. - В Цариград избухва Бунт на еничарите с участие на около 20 000 наемници, който е против решението на султан Махмуд II да модернизира армията и да създаде редовна турска войска.1836 г. - Арканзас става 25-я щат на САЩ.1858 г. - Изигран е първият мач по Австралийски футбол.1863 г. - Излиза първият брой на вестник Гайда, редактор на който е Петко Славейков.1876 г. - В резултат на цунами в Япония загиват около 28 000 души.1907 г. - В Хага започва Втората световна мирна конференция с участие на представители на 44 държави.1911 г. - Основана е корпорацията Tabulating Computing Recording Corporation (IBM).1930 г. - В София е създаден Съюз на славянските дружества.1954 г. - В Базел, Швейцария, е учреден европейският футболен съюз УЕФА.1969 г. - По време на вътрешната премиера на пиесата на Георги Марков „Аз бях той" (режисьор Методи Андонов) в Сатиричния театър представлението е спряно и забранено; по-късно на същия ден Георги Марков напуска страната, за да избегне преследване.1976 г

Над източните и югозападните райони ще превали и прегърми, максималните температури ще са между 26° и 31°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280254_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D1%8E%D0%B3%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B

 Днес ще преобладава слънчево време, но над източните и югозападните райони ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб северен, след обяд над Югоизточна България източен вятър. Максимални температури между 26° и 31°, по морския бряг 22° - 24°, в София около 26°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Георги Цеков. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца и през деня ще остане почти без промяна. 
Над Черноморието ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен североизточен, след обяд – източен вятър. Максималните температури между 22° и 24°. Температурата на морската вода е 19-22°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. 
В планините ще духа умерен северозападен вятър. Ще се развива купеста, над Рило-Родопската област купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали и прегърми. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 20°, на 2000 метра – около 13°.

От днес възстановяват движението по Аспаруховия мост

http://www.moreto.net/novini.php?n=353468

От 12 часа днес ще бъде възстановено движението по Аспаруховия мост във Варна, припомня Moreto.net. След ремонта, съоръжения 2 и 4 на моста са с нови хидроизолация, фуги, асфалт, маркировка, знаци, ограничителни системи, парапети.

Роумингът в ЕС вече е в историята

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/roumingyt-v-es-veche-e-v-istoriiata-6070349

Минута разговор на територията ще ни струва не повече от 3 евроцента, а sms-ът не може да е по-скъп от 1 евроцент

Роумингът вече е в историята

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/roumingyt-veche-e-v-istoriiata-6070349

Минута разговор на територията ще ни струва не повече от 3 евроцента, а sms-ът не може да е по-скъп от 1 евроцент

Премиерът предупреди: Няма да оставим контрабандистите на мира

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280253_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%3A+%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC+%D0%BA%D0

 „Няма да ги оставим на мира! Куп мерки сме набелязали.“. Това е казал по адрес на контрабандистите на заседанието на МС премиерът Бойко Борисов, става ясно от стенограмата от него.

По думите му видеонаблюдението от КТПП-та ще бъде изнесено в контрабандния център, а на някои места ще бъдат поставени допълнителни камери и GSP системи.

„Така че, по темата контрабанда, по тези схеми или ще надделеем или само можем да си приказваме. С цялата си мощ държавата трябва да ги застъпи всичките тези места, в които макар и рядко, но се случва”, категоричен е премиерът.

Борисов отчел, че за двамата месеца на служебното правителство на Огнян Герджиков приходите са се свили с около 100 млн. лв. „Днес вече агенциите, МФ докладват, че отново сме свили контрабандата“, заявил той.

Борисов отново подчертал и друг приоритет пред кабинета – да се промени отношението на администрацията към хората и да се осъзнае, че обслужваният гражданин, а не служителят е по-важният. Той изразил надежда до другата сряда да са готови мерките срещу бюрокрацията в КАТ. Борисов се констатирал също така, че вече няма кандидати за катаджии и митничари. „Сиреч, колкото повече в борбата с контрабандата сме успешни, толкова най-търсени преди години професии, които се уреждаха с връзки, сега не могат да съберат кандидати“, констатирал министър-председателят.

Православен календар за 15 юни, вижте кой има имен ден днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6282449

Православен календар за 15 юни, вижте кой има имен ден днесСв. прор. Амос. Св. мчк Исихий Доростолски. Св. Ефрем II, патр. Сръбски Амос бил роден в палестинския град Текоа и бил пастир по занятие, когото Бог повикал на пророческо служение през времето на юдейския цар Озия и на израилския цар Йеровоам. Народът обаче не се вслушвал в откровенията му. Заради предупрежденията си пророкът бил наказван от

Св. пророк Амос

https://www.actualno.com/celebrate/sv-prorok-amos-news_616992.html

Роден в палестинския град Текоа и пастир по занятие, Амос бил повикан от Бога на пророческо служение през времето на юдейския цар Озия и израилския цар Йеровоам. Неблагодарният народ не се вслушвал в предупрежденията и откровенията на пророка, който възвестявал наказание

Грантаджиите с рамо от подсъдими на новия марш на задкулисието

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280252_%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B

 

Ексминистърът с две обвинения Николай Ненчев скача срещу прокуратурата

Активистка на гришаганчевото НПО „Боец“ зове за революция

Галеницата на Командира Юлия Берберян и марионетката му Радан Кънев агитка на митинга

След обвиняемия за аферата EVN ексминистър Трайчо Трайков, и подсъдимият по две корупционни дела ексшеф на МО Николай Ненчев се присъедини към хепънингите срещу държавното обвинение, организирани от задкулисния кръг „Агнешки главички“ .

По-малко от месец, след като олигарсите спретнаха марш в подкрепа на съдията си и тартор на грантаджиите в тоги – шефа на ВКС Лозан Панов, днес професионалните им протестъри, криещи се зад различни НПО-та като „Правосъдие за всеки“ и свързваното с Гриша Ганчев „Боец“, активисти на „зеления октопод“ и хора от „Нова република“ на марионетката на Командира Радан Кънев и „Да(й), България“ на проваления правосъден министър Христо Иванов, заформиха нов митинг-шествие. Той отново бе по опорните точки, вече лансирани от Панов, но отхвърлени като несъстоятелни и от премиера и президента, и от конституционалистите за свикване на Велико народно събрание и изваждане на прокуратурата от Темида. Но този път уж мирно митингуващите захвърлиха маските и дори се чуха призиви за революция.

 

Активистката на „Боец“ Захаринка Истаткова призова за революция.
Активистката на „Боец“ Захаринка Истаткова призова за революция.

 

Добрият тон си отиде и ако бъде революция – нека бъде тя“,

нахъсваше протестърската агитка Захаринка Истаткова от „Боец“. Преди нея пък Петромир Кънчев от „Правосъдие за всеки“ изчете исканията на агитката за промяна в конституцията, поредно изменение в начина за сформиране на Висшия съдебен съвет и намаляване на мандата на обвинител №1. Целта на исканията е прозаична и няма нищо общо с твърденията, че само по този начин би могло да се постигне независимо правосъдие. Надеждата на олигарсите от кръга „Агнешки главички“ Цветан Василев, Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Сашо Дончев и Огнян Донев всъщност е, че ако бъдат реализирани щенията, изговорени от „протестърите“ им, по този начин най-сетне ще постигнат заветната си мечта да овладеят съдебната система и да сменят настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, за да избегнат възмездието за престъпленията си. Показателно е, че двама от тях са обвиняеми – Василев и Прокопиев, а други двама подсъдими – Гриша Ганчев и Огнян Донев. Подсъдим за престъпление по служба за ремонта на самолетите МИГ-29 и за договора за доставка на армейски униформи е и Николай Ненчев, който иначе днес упорито пригласяше на виковете за „независимост на провосъдната система от задкулисни влияния и политически натиск“. Обвиняем пък е друг виден митингуващ, който се появи на първия марш – през май – Трайчо Трайков.

 

Марионетката на Костов – Радан Кънев, по традиция бе на митинга.
Марионетката на Костов – Радан Кънев, по традиция бе на митинга.

 

Самият хепънинг протече по основните точки, начертани от стенограмите от АРГОгейт

Точно, както редяха в тайните разговори Иво Прокопиев и хората му, митингуващите обявиха, че ще правят подписка, за да притискат законодателната власт да предприеме начертаните под диктовката на олигарсите искания за промени. В тон със заръката на Николай Стайков от „Протестна мрежа“ по време на разговорите, че трябва да се осигури „тримесечно безсъние“ на Сотир Цацаров с митинги, те също предупредиха, че ще правят протести, докато не бъдат изпълнени щенията за ВНС и промяна в конституцията. Самият Стайков се появи и днес, макар и със закъснение, като там бе и видната му дружка Антоанета Цонева, Асен Генов, а също Иво Божков, Атанас Славов и Любомир Авджийски от „Да(й), България“. Компания им правеха галеницата на Командира и бенефициент на една от най-скандалните златни заменки по времето на прехода – Юлия Берберян, дъщеря й и учредител на "Да(й), България" Мануела Малеева, куклата на конци на Иван Костов – Радан Кънев, скандалният следовател Бойко Атанасов и свързания със „зеления октопод“ на Тома Белев – Андрей Ралев. 

 

Сред митингуващите се появиха и ултраси, които привлякоха вниманието на полицията и бяха проверени
Сред митингуващите се появиха и ултраси, които привлякоха вниманието на полицията и бяха проверени

 

 

Мажоритарният вот влиза в пленарна зала

http://frognews.bg/news_136507/Majoritarniiat-vot-vliza-v-plenarna-zala/

Промените в Изборния кодекс влизат в пленарна зала. Най-важните от тях са въвеждане на мажоритарен вот в два тура, като предложението е записано в законопроекта на ГЕРБ.

САЩ арестуваха близо 200 иракски мигранти за депортиране

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282453

САЩ арестуваха близо 200 иракски мигранти 
за депортиранеАмериканските имиграционни власти са арестували и определили за депортиране 199 иракски мигранти, предимно от района на Детройт, през последните три седмици, след като Багдад се съгласи да приема свои депортирани граждани като част от сделката за изваждане на страната от антиимиграционния указ на президента Доналд Тръмп, предаде БТА.

Кметът на Хитрино: Йордан Цонев е тежкар от жълтите павета

http://clubz.bg/55138-kmetyt_na_hitrino_jordan_conev_e_tejkar_ot_jyltite_paveta

„Причина да бъда изключен от ДПС е, че аз не позволих да ни се месят в работата”, заяви пред Нова тв кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

Във вторник Централното оперативно бюро на ДПС взе решение да изключи кмета на Хитрино и председателя на общинския съвет Мустафа Ахмедов, а причината – съмнения, че парите, предоставени за възстановяване на селото след взрива на цистерни, не се харчат прозрачно. Информацията беше съобщена от депутата от  ДПС Йордан Цонев.

„От медиите разбрах, че съм изключен от партията”, разказа днес кметът Исмаил.

Той отговори и на обвинението на Цонев, че се държал арогантно, като каза, че с избирателите си няма проблем.

"Аз съм арогантен с такива като него. И такива тежкари от жълтите павета в София, на гърба на хората всичките тези години...  За разлика от Йордан Цонев аз съм бил само в ДПС, аз не съм дошъл от някъде с други цели. Аз мисля, че Йордан Цонев не е в ДПС, за да защити моите права и свободи, той е в ДПС за нещо друго", коментира Нуридин Исмаил.

Той съобщи, че до момента са изразходвани малко над половин милион лева от общо 2 милиона лева, които бяха събрани по време на благотворителната кампания за хората от селото, организирана от БЧК. А отчети се лепели на вратата на кметството, какот и се качвали в сайт.

"Всичко е отчетено пред ръководството на БЧК", твърди Нуридин Исмаил.

В селото наричат "измислени мотивите", посочени от централата на ДПС. Кметът потвърди с недвусмислени числа съмненията, че в Движението го наказват, защото "не им излизат" гласовете на последните избори.

"Ако искат политически да се разправят с мене, нека да се върнат на политически теми - там е по-интересно. Не са излезли (гласове на ДПС) не само в Хитрино, а и на национално ниво. Те не са излезли и на областно ниво, и на общинско ниво. Ние, ако на общинско ниво сме загубили 1000 гласа - а ние имаме своето си обяснение за това, - на областно ниво ДПС загуби 13 000 гласа. И за тези 12 000 пак кметът на Хитрино ли е виновен? За тези 169 000 гласа на национално ниво, които ДПС е загубило, пак аз ли съм виновен?!"

Той заплаши, че истината е друга, и че като се прехвърлят на тема политика, "има повече неща да каже".

Разследвали Тръмп и за спъване на правосъдието

http://dnes.dir.bg/news/rusia-prokuror-sasht-izbori-2016-vazprepjatstvane-25916398

В САЩ специалният прокурор Робърт Мълър е започнал разследване дали президентът Доналд Тръмп е възпрепятствал правосъдието.

Без ток днес във Варненска област ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=353476

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 15 юни ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варненска област, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч. до 16:00 ч.

Най-малко петима загинали след земетресението в Гватемала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282451

Най-малко петима загинали след земетресението в ГватемалаНай-малко петима души са загинали вчера при мощното земетресение, което разтърси Гватемала, предаде БТА. Предишните сведения бяха за две жертви. По данни на Националния институ за сеизмология, вулканология, метеорология и хидрология земетресението с магнитуд 6,6 е било в района на департамент Сан Маркос, на дълбочина 10 километра.

Сергей Станишев: България в Шенген преди европредседателството

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6282095

Сергей Станишев: България в Шенген преди европредседателствотоОще акценти: Юнкер е наш съюзник и при активна офанзива може да влезем преди края на  годината, но правителството трябва ясно да заяви, че това е приоритет Лидерът трябва да умее да изслушва, да търси полезното и в критиките, да не допуска различията да се задълбочават, а да гради мостове Нека не си правим илюзии,

Прогноза за времето - 15 юни (четвъртък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-15-uni-chetvyrtyk-news_617047.html

Днес ще преобладава слънчево време, но над източните и югозападните райони ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб северен, след обяд над Югоизточна България източен вятър. Максимални температ

Подновяват уличната маркировка в Ловеч

//dariknews.bg/regioni/pleven/podnoviavat-ulichnata-markirovka-v-lovech-2030614

Започна работа по доставка и полагане на хоризонтална маркировка с боя по улиците в Ловеч на обща площ близо 800 кв. метра, съобщават от пресцентъра на общината. Първите маркировки са положени край Художествената галерия в кв. Вароша.
 
Заради безопасността на пешеходците „Зебри” ще и

Мъж открит мъртъв в офис на фирма

//dariknews.bg/regioni/vraca/myzh-otkrit-myrtyv-v-ofis-na-firma-2030613

49-годишен мъж е намерен мъртъв в офис на фирма "ТЕРА" ООД в монтанското село Медковец. Трупът е открит вчера, около 5 часа. починалият е Румен К.М., от същото село. Местопроизшествието е посетено, извършен е оглед и е образувано досъдебно производство. По трупа не са открити видими следи от насили

Пожар бушува в необитаем имот

//dariknews.bg/regioni/vraca/pozhar-bushuva-v-neobitaem-imot-2030616

За пожар в стопанска постройка на необитаем имот съобщават от ОД на МВР Монтана. Пожарът е възникнал на 14.06.2017 г., около 04:30 ч., в с. Якимово, на ул. "Георги Димитров" № 9. Имотът е собственост на  М.Й.И.,  живущ в гр. София. Изгорели са 250 бр. бали сено и около 70 кв. метра покривна констру

Симеон II е патрон на тазгодишния турнир по тенис за деца Royal cup в Албена

//dariknews.bg/regioni/dobrich/simeon-ii-e-patron-na-tazgodishniia-turnir-po-tenis-za-deca-royal-cup-v-albena-2030619

Третото издание на престижния международен турнир по тенис за деца Royal cup в Албена е под егидата на Симеон II и неговото семейство. Той започва на 23 юни от 10.00 часа. Фолклорен танцов ансамбъл Бизоне с художествен ръководител Стела Иванова и балетна формация My Dance с ръковод

Откриха растения канабис след сигнал

//dariknews.bg/regioni/vraca/otkriha-rasteniia-kanabis-sled-signal-2030618

Служители на РУ-Монтана претърсиха частен имот след сигнал за отглеждане на канабис. Имотът, намиращ се в гр. Бойчиновци, ул. "Тодор Дечев" е   обитаван от  36 годишната И.Р.К. Намерени и иззети са 22 бр. растения с височина от 30 см. до 1 м., представляващи зелена тревна маса, с общо тегло 494 гр.

Бус с хляб изгоря на изхода на Шумен

//dariknews.bg/regioni/shumen/bus-s-hliab-izgoria-na-izhoda-na-shumen-2030621

Товарен автомобил, превозващ хляб, е унищожен от пожар тази сутрин.

От полицията съобщиха, че сигналът е подаден в 06:02 часа тази сутрин. На място е изпратен екип на РСПБЗН Шумен.

След намесата на огнеборците пожарът е локализиран и потушен. За гасенето му са използва

Двама полицаи пострадаха при катастрофа с патрулка

//dariknews.bg/regioni/razgrad/dvama-policai-postradaha-pri-katastrofa-s-patrulka-2030620

Двама служители на Районно управление на МВР-Разград тази сутрин – съобщиха от пресцентъра на полицията.
Инцидентът е станал около 7,00 ч. на пътя Русе-Варна близо до Гецово. Полицейският автомобил „Опел Вектра“ се връщал от проверка на сигнал в село Осенец, в колата са били само двамата слу

Директорът на Националния литературен музей освободен

http://clubz.bg/55137-direktoryt_na_nacionalniq_literaturen_muzej_osvoboden

Пламен Крайски е освободен от поста директор на Националния литературен музей малко повече от година след като го зае. Договорът му е прекратен от Министерството на културата, като ще му бъде изплатено обезщетение, разбираме от съобщение на ведомството до медиите.

„Министерството на културата счита, че усилията, положени от директора на Националния литературен музей Пламен Георгиев Крайски за управлението и развитието на културния институт, са незадоволителни и не са в унисон с политиката, провеждана от ведомството“, се посочва в информацията.

Културният министър Боил Банов е отправил на 14 юни (сряда) предложението до Крайски за прекратяване на трудовото му правоотношение, със съответното обезщетение по трудовия кодекс. Директорът е приел и сега институтът временно отново е без ръководител.

Преди през март 2016-а Пламен Крайски да бъде избран в конкурс сред седем кандидати, Националният литературен музей цели шест години нямаше титулярен директор и бе воден от Катя Зографова.

Пламен Георгиев-Крайски е вече пенсионер. В кариерата си преди това е бил заместник-председател на Държавна агенция „Архиви“ при правителството на Сергей Станишев, както и преподавател в УНИБИТ. Крайски е и един от основателите на кръга „Будител“.

Площад Славейков

На Видовден наяве излизат всички сторени злини

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/15/2985300_na_vidovden_naiave_izlizat_vsichki_storeni_zlini/?ref=rss


Днес е Видовден. Религиозната същност на празника не е добре позната - според народно поверие празникът е в чест на Вида, сестра на двамата светци, наричани градушкари, Вартоломей и Елисей, а според други празникът е посветен на Свети Вит, живял в края на 3 и началото на 4 век.

Видовден се чества основно в Сърбия, Чехия и Германия, а в България се празнува най-вече в западните райони на Годечко, Трънско и Брезнишко.

Видовден се отбелязва за...

Известен британски учен загина, стъпкан от крави

https://www.actualno.com/curious/izvesten-britanski-uchen-zagina-stypkan-ot-kravi-news_617057.html

Британският учен и бизнесмен Браян Белхауз загина в резултат от нападение на крави в околностите на английския град Уинчелси, графство Източен Съсекс, където живеел, предаде БГНЕС. Инцидентът станал, когато той се разхождал сред природата и към него се втурнали десетки пр

Парламентът гледа закона за въвеждане на мажоритарни избори

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/15/2989130_parlamentut_gleda_zakona_za_vuvejdane_na_majoritarni/?ref=rss


Проектът за промени в Изборния кодекс, с който трябва да се въведат мажоритарни избори, ще бъде разгледан днес на първо четене в пленарна зала. Във вторник промените бяха приети от правната комисия с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Воля".

Няколко часа по късно, ръководството на ДПС е решило, че няма да подкрепи въвеждането на мажоритарна избирателна система. Бившият депутат от ДПС Четин Казак уточни пред Би Ти Ви, че е имало "сериозен и разгорещен дебат", в...

15 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=353475

Събития: 1215 г. – В Англия е подписана Магна харта, ограничаваща правата на монарха за сметка на правата на аристокрацията и църквата. 1253 г. – Българският цар Михаил II Асен сключва договор с Дубровник, насочен срещу сръбския крал Стефан Урош I.

Емил Русанов, българин в Лондон: Имало е много нарушения на противопожарната безопасност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282447

Емил Русанов, българин в Лондон: Имало е много нарушения на противопожарната безопасностПожарът в Лондон най-вероятно е свързан с недобре свършена работа и слаб контрол, това каза живеещият в британската столица българин Емил Русанов. Предстои разследване за външната изолация. Не са спазени някои противопожарни правила. Все още обаче няма кой да каже каква точно е причината. Дадени са били инструкции на хората да стоят в домовете си,

Григор Димитров започва сезона на трева срещу добре познат и много труден съперник

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/15/2989267_grigor_dimitrov_zapochva_sezona_na_treva_sreshtu_dobre/?ref=rss


Григор Димитров ще изиграе днес първия си мач на тревни кортове за 2017 г. Българският тенисист се изправя срещу поляка Йежи Янович, с когото се познават отлично от юношеските си години, а при мъжете винаги правят много оспорвани мачове.

Димитров и Янович се срещат в двубой от втория кръг на турнира oт категория АТП 250 в Щутгарт. Двубоят им е трети в програмата на централния корт и ще започне не преди 16.00 часа. "Евроспорт 2" ще предава пряко срещата.

Орбан настоява в Унгария да учат децата да стрелят

https://www.actualno.com/europe/orban-nastojava-v-ungarija-da-uchat-decata-da-streljat-news_617056.html

Управляващите в Унгария се застъпиха за проект да се изградят стрелбища в училищата в страната и да се предложи на децата да практикуват стрелбата като спорт. Идеята бе оценена като опасна от опозицията и от учители, предаде БГНЕС. "Стрелбата е сигурен спорт и би позволил н

Интерпол още търси собственика на автобуса-убиец от ”Тракия”

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-trakia-25900061

6 г. след катастрофата на автобус на АМ "Тракия", причинила 9 жертви, един от тримата осъдени - турският гражданин Ениз Ченгел, още се укрива от правосъдието.

"Волво" подгрява за новото ХС60 с видео за важните моменти

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/15/2987558_volvo_podgriava_za_novoto_hs60_s_video_za_vajnite/?ref=rss


"Понякога моментите, които никога не се случват, имат най-голямо значение", това мото е в основата на премиерното видео на "Волво" за новия модел ХС60. В него акцентът е върху съвременните технологии за безопасност, които могат да променят живота на хората.

Повече от 1,2 млн. души загиват при пътни инциденти годишно в цял свят. 99% от всички катастрофи са причинени от човешки фактор.
От "Волво" са убедени, че интегрирането на ново...

Партията на власт в Румъния вече не подкрепя Гриндяну

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-rumania-grindjanu-podkrepata-25916345

Управляващата в Румъния лява Социалдемократическа партия (СДП) оттегли снощи политическата си подкрепа за премиера Сорин Гриндяну.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще открие саниран блок в Ямбол

//dariknews.bg/regioni/sliven/ministyryt-na-regionalnoto-razvitie-i-blagoustrojstvoto-shte-otkrie-saniran-blok-v-iambol-2030602

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков  и кмета на Ямбол Георги Славов ще открият обновения жилищен блок № 5 в ж.к. „Хале“. Сградата бе реновирана по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради и е първата в града, която вече е  въ

Екипи на ЮЗДП почистват граничната бразда с Македония

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/ekipi-na-iuzdp-pochistvat-granichnata-brazda-s-makedoniia-2030604

Вече втори месец екипи на Югозападното държавно предприятие съдействат на ГД „Гранична полиция” в отстраняване на дървесна и храстова растителност по българо-македонската граница на територията на Благоевградска област. Тази година почистването е от землището на с. Горна Брезница, община Кресна до

Вижте къде остават без вода в четвъртък

//dariknews.bg/regioni/varna/vizhte-kyde-ostavat-bez-voda-v-chetvyrtyk-2030603

Без вода до 13:00 часа ще останат абонатите в карето ул. "Ген.Георги Попов", ул. "Дубровник", бул. "В.Левски" и ул."Железни врата".

Спирането се налага заради възникнала авария, съобщават от ВиК.

Община Тунджа изпраща осмокласниците

//dariknews.bg/regioni/sliven/obshtina-tundzha-izprashta-osmoklasnicite-2030605

Традиционният бал на учениците, завършващи основно образование от училищата на община „Тунджа”- випуск 2016-2017 ще се проведе днес в село Веселиново.

Организатори са община „Тунджа”, Общинският център за извънкласна и извънучилищна дейност „Тунджа”, Сдружението на директорите на уче

Общината няма пари за отчуждаването на имоти

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/obshtinata-niama-pari-za-otchuzhdavaneto-na-imoti-2030465

Въпросът за референдума беше дискутиран няколко дни. Всички плащания, които извършва общината са от бюджета. С този въпрос ние не променяме общинският бюджет, така че не е незаконосъобразен. Това каза в студиото на Дарик председателят на Общинския съвет Таньо Брайков.
За да бъде изграден пар

Кметът Москов поздрави малките герои от "Пирински стражи"

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/kmetyt-moskov-pozdravi-malkite-geroi-ot-pirinski-strazhi-2030606

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, се срещна днес с част от учениците, участващи в клуб "Пирински стражи" при Трето ОУ "Братя Миладинови" гр. Гоце Делчев, които успешно изминаха пътя на Ботевата чета.

71-ят поход е започнал от Козлодуй и е завършил на връх Околчица, над Вр

14-годишно момче е в болница, пометено от кола на пешеходна пътека

//dariknews.bg/novini/bylgariia/14-godishno-momche-e-v-bolnica-pometeno-ot-kola-na-peshehodna-pyteka-2030601

14-годишно момче с множествена травма е настанено в "Пирогов" след като тази сутрин е било блъснато от автомобил на пешеходна пътека в столицата. Инцидентът се е случил на бул. "Владимир Вазов" в района на стадион "Георги Аспарухов", съобщиха за Да

Защо най-богатият квартал във Великобритания подкрепи лейбъристите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/15/2989095_zashto_nai-bogatiiat_kvartal_vuv_velikobritaniia/?ref=rss

Лондонският квартал "Кенсингтън" впечатлява милиони туристи с лукс и жителите му не се и опитват да скрият положението си. По улиците се виждат скъпи, добре поддържани имоти - от викториански къщи и частни паркове до домове на руски олигарси, банкери и поп звезди от деветдесетте години - и скъпи магазини.

В същия квартал е официалната резиденция на принц Уилям. Може би затова е трудно човек да си представи избирателите в Кенсингтън като...

Прогноза за времето - 15 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=353474

Днес над страната ще преобладава слънчево време. Над Черноморието ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен североизточен, след обяд източен вятър. Максималните температури между 22° и 24°.

Не, роумингът не отпада от днес. Внимавайте!

https://offnews.bg//ikonomika/ne-roumingat-ne-otpada-ot-dnes-vnimavajte-658145.html

Хак да им е на гадните телекоми! Толкова години по 9 кожи ни съдираха, но от днес - кеф, пътуваш си напред-назад в Европа, говориш си колкото щеш и не плащаш никакъв роуминг. Горе-долу това е преводът на правния акт на Съвета на ЕС, достигнал до българската публика.

Между Резово и Дуранкулак и между Кулата и Видин разбраха, че от 15 юни иде безлимитната телефонна благодат в цяла Европа, при която, ако сме в чужбина, пак ще си бъбрим, чатим и фейсбукваме по същия начин, както у нас. Проблемът обаче е, че това просто не е вярно.

Необходимо е просто да се прочете Европейският роуминг регламент. А в него се казва, че от 15 юни т. г. отпадат НЯКОИ, Но НЕ ВСИЧКИ ТАКСИ, които мобилните оператори ни начисляваха досега. 

Какво точно се случва?

От днес става безплатно получаването на гласови обаждания и входящи SMS-и на цялата територия на ЕС плюс още три държави - Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. За тези две услуги досега се плащаха дребни стотинки, които обаче повече няма да се начисляват за всеки един клиент с мобилен телефон.

В случай че имате абонаментен план с включени минути за национални разговори, национални SMS-и и трафик на данни, това означава че те ще могат да се ползват и когато сте в чужбина. За обажданията и текстовите съобщения ограничението е в размер на лимита според договора с мобилния оператор. Свършат ли ви безплатните минути към България, автоматично секват и за  чужбина. После плащате по тарифата за разговори към други мрежи.

За интернета нещата са по-сложни. Дори и да имате определен обем трафик за данни в абонамента, то телекомът ви има пълното право да въведе ограничения, така че да не можете да го ползвате целия по време на престоя си зад граница. Тук особеният момент е, че мегабайтите, за който става дума, не са фиксиран процент от потреблението, а се определят индивидуално за всеки клиент. Затова преди да заминете за чужбина е необходимо да проверите точно колко данни са ви отпуснати за безплатно ползване, респективно от кой момент операторът ви ще почне да ви "цака" за интернета.

За изходящите обаждания в евророуминг също има уловка. Тя е в думите "включени национални минути", тоест - ако в абонаментния ви план са посочени само минути за разговори към мрежата, чийто абонат сте, то те няма да могат да се използват зад граница. Така че и в чужбина ще се ви се наложи да плащате по същата тарифа, по която звъните "към други мрежи". Това е така дори и ако звъните на номер на вашия оператор.

Новото изменение на роуминг регламента като цяло засяга основно "справедливото ползване на регулираните услуги на дребно". Тук особеността е, че операторите си запазват пълното право да приложат регулирани надценки за всички роуминг услуги, в случай че бъде нарушена политиката на справедливо ползване.

Този текст означава не друго, а че ако случайно решите да си купите у нас абонамент от 5-10 лева на месец с много включени минути и отидете да берете портокали в Испания, говорейки и сърфирайки по българската карта, то в един хубав момент, компанията няма да ви търпи и просто ще ви отреже връзката.

Друго уточнение - регулацията не забранява на операторите да предлагат на клиентите си и други роуминг тарифи, различни от европейската. Изборът е на абоната, но в случай че той няма сключен договор за роуминг, важат европравилата.

Най-шокиращото обаче е, че българите масово не знаят какво е роуминг, коментираха източници от телеком средите. През последните седмици, след като се заговори за отпадане на роуминга, нашенците са започнали да звънят много повече на чуждестранни номера в целия ЕС, мислейки че тези обаждания също са безплатни. Така че "безплатния роуминг" вече взема жертви.

Тръмп е разследван за възпрепятстване на правосъдието

https://www.actualno.com/america/trymp-e-razsledvan-za-vyzprepjatstvane-na-pravosydieto-news_617054.html

Специалният прокурор Робърт Мълър, който разглежда делото за евентуална руска намеса в президентските изборите в САЩ през 2016 година, е започнал разследване относно предполагаемото възпрепятстване на правосъдието, извършено от американския президент Доналд Тръмп. Това с

На 15 юни рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6281893

На 15 юни рожден ден иматАндон Николов, олимпийски шампион по вдигане на тежести Борис Луканов, актьор О.з.ген. Валентин Петров, бивш главен секретар на МВР и директор на НС “Полиция” Галя Божанова, бивш председател на “Менса-България” Ген. Димитър Владимиров, бивш директор на НСО Йордан Господинов, футболист Татяна Буруджиева, политолог Гинка Станчева,

Кола блъсна 16-годишна в София

http://clubz.bg/55136-kola_blysna_16_godishna_v_sofiq

Кола е блъснала 16-годишно момиче тази сутрин в столицата. Информацията е на Нова тв.

Инцидентът е станал на кръстовището на бул. „Владимир Вазов” и ул. „Александър Екзарх” в столицата около 7.40 часа.

Тийнейджърката е откарана в „Пирогов” като по първоначални данни е с фрактура на ръката.

Шофьорът, блъснал момичето, не е избягал и все още е на мястото на произшествието.  

В Бургас задържаха жена, издирвана в Холандия за убийство

http://dnes.dir.bg/news/zhena-ubiystvo-otpechatatzi-25916330

Бургаският съд остави в ареста 21-годишната Красимира Костова от Несебър, която е издирвана от властите на Холандия за убийство.

Осъдиха турски опозиционен депутат на 25 години затвор

http://clubz.bg/55135-osydiha_turski_opozicionen_deputat_na_25_godini_zatvor

Турският депутат Енис Бербероглу бе осъден на 25 години затвор за предоставяне на поверителна информация на вестник, съобщи в. "Гардиън".

Законодателят от Републиканската народна партия е първият, осъден на затвор, след като парламентът в югоизточната ни съседка премахна имунитета на народните представители. 

Бербероглу бе обвинен и признат за виновен за това, че е дал на опозиционен вестник видео, което показва как турското разузнаване изнася камиони с оръжия към Сирия.

Опозиционният вестник "Джумхюриет" публикува през май 2015 г репортаж по темата. Разбира се, властите отрекоха да са изнасяли оръжия към разкъсваната от война турска съседка, като заявиха, че камионите били натоварени с хуманитарна помощ за турската диаспора в Сирия.

Според зам.-председателя на републиканците Енгин Алтай, това решение има за цел да сплаши противниците на управляващите.

"Това е заплаха за опозицията. Това е заплаха за всички, които не са доволни от Партията за справедливост и развитие", заяви той.

Според него това е знак, че съдебната система в страната е управлявана от Едоган.

Самият турски президент обвини журналистите от "Джумхюриет", че уронват международната репутация на Турция и обеща, че главният редактор на вестника "ще плати тежка цена".

Американска ВВС база беше затворена заради грешен сигнал за стрелба

https://www.actualno.com/america/amerikanska-vvs-baza-beshe-zatvorena-zaradi-greshen-signal-za-strelba-news_617053.html

Военновъздушната база на САЩ "Травис" край Сан Франциско беше временно затворена след фалшива тревога за появил се на нейна територия "активен стрелец", предаде Агенция "Фокус". "Научихме, че охраната е откликнала на сигнал за изстрели", заяви говорителят на базата сержант Н

Путин: ЕС и САЩ подкрепиха силово вземане на властта в Киев

http://dnes.dir.bg/news/ukrina-putin-hakerski-rusia-putin-25916304

За избухването на кризата в Украйна основна предпоставка е била крайната умора на гражданите от корупцията и бедността, заяви Владимир Путин.

Путин: Не сме се занимавали с хакерски атаки

http://dnes.dir.bg/news/ukrina-putin-hakerski-25916304

Русия не се е занимавала с хакерски атаки, за да повлияе предизборната кампания и изхода от президентските избори в САЩ.

Пълнозърнест кекс "Севи"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6281605

Пълнозърнест кекс "Севи" Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

На 10 места в столицата няма да има вода

https://offnews.bg//obshtestvo/na-10-mesta-v-stolitcata-niama-da-ima-voda-658117.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството.

Заради подмяна на спирателен кран и прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Люлински път“ в „Княжево“ се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 20.00 часа в района на: кв. "Карпузица" – ул. „Княжевска“, ул. „Войводина могила“, ул. „Поточе“, жп линия София – Перник, ул. „Гербер“, ул. „Буря“;
кв. "Горна баня" – жп линия София – Перник, ул. „Ехо“, ул. „Извор“, ул. „Топло изворче“, ул. „Вечерница“, бул. „Никола Петков“, ул. „Георги Богоровски“, ул. „Планиница“, ул. „Градище“, ул. „Перуника“, ул. „Лотос“, ул. „Гръстниче“, ул. „Синьо езеро“, ул. „Дон“, ул. „Подлозище“, м. Подлозище.

Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Цар Симеон“ се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 17.00 часа по ул. „Цар Симеон“ от ул. „Антим I“ до ул. „Отец Паисий“. 

Монтаж на спирателни кранове на ул. „Кежова“ в „Челопечене“ налага спиране на водоподаването от 10.00 до 19.00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в квартала. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 10 в жк. „Христо Смирненски“ налага спиране на водоподаването от 9.30 до 18.30 часа на бл. 11, бл. 12, бл. 13, бл. 5, бл. 6, бл. 8, бл. 10, бл. 10А.

Поради монтаж на спирателни кранове и пожарен хидрант на ул. „Абдовица“ в едноименния квартал се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 18.00 часа на кв. „Абдовица“.

Без вода заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Кота 1050“ в „Бъкстон“ ще бъдат от 10.00 до 18.00 часа на ул. „Народен певец“, по ул. „Кота 1050“ от ул. „Преки път“ до ул. „Купените“. 

Няма да имат вода заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 518 в кв. „Христо Ботев“ от 9.30 до 17.30 часа на ул. 510, ул. 511, ул. 519, ул. „Георги Спасов“.

На сухо във връзка с подмяна на спирателен кран и пожарен хидрант на ул. „Хисаря“ жк. „Илинден“ от 10.00 до 17.00 часа ще бъдат по ул. „Хисаря“ от бул. „Тодор Александров“ до ул. „Цар Симеон“.

Поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Петър Папакочев“ в „Манастирски ливади“ се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16.00 часа на ул. „Петър Папакочев“.

Реконструкция на уличен водопровод на ул. „Еделвайс“ в с. Мало Бучино налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 часа на ул. „Демокрация“, ул. „Ком“, ул. „Бор“, ул. „Орлица“, ул. „Еделвайс“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

25 въпроса за роуминга в ЕС: внимание за интернет и лимита към други мрежи в договора

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/06/15/2987348_25_vuprosa_za_rouminga_v_es_vnimanie_za_internet_i/?ref=rss


От днес влиза в сила изменението на регламента на Европейския парламент и Европейския съвет, който регулира цените на роуминга. С тях отпадат надценките за разговори, есемеси и пренос на данни в рамките на ЕС. Потребителите вече ползват националните си цени и когато правят обаждане или пращат есемес в някоя от останалите страни от ЕС, различна от тази, в която са сключили договора си с мобилния си оператор.

Комисията за регулиране на съобщенията дава 25 разяснения по...

Изневярата може да съсипе здравето

https://www.vesti.bg/lyubopitno/izneviarata-mozhe-da-sysipe-zdraveto-6070235

Хората, които обвиняват себе си за постъпката на партньора, се чувстват най-зле и най-често се впускат в рисково поведение.

Севернокорейският българин, рожба на Студената война

https://www.vesti.bg/bulgaria/severnokorejskiiat-bylgarin-rozhba-na-studenata-vojna-6070339

Семейната история на Камен Нам е породена от политическите повратности, но в крайна сметка отива отвъд тях

Мънисто по мънисто – цяло Герданче

//dariknews.bg/regioni/shumen/mynisto-po-mynisto-cialo-gerdanche-2030594

Ансамбълът за народни песни и танци „Шарено герданче” към Младежкия дом в Търговище навърши 15 години и изнесе концерти

Днес е Видовден - идва възмездието

//dariknews.bg/regioni/pleven/dnes-e-vidovden-idva-vyzmezdieto-2030595

На 15 юни се посреща Видовден. Празникът, познат още като Вида се почита, за да се предпазим от градушка. В традиционната култура и фолклор двамата светци Вартоломей и Елисей са представени като братя на Вида.

Смята се, че Вида "види" пакостите, които са сторили двамата светци и ги нак

БСП в Пиринско слага край на вътрешните конфликти

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/bsp-v-pirinsko-slaga-kraj-na-vytreshnite-konflikti-2030598

Вътрешните конфликти и противоречията пречат на бъдещите успехи на нашата партия. Трябва да прекратим вътрешните борби, да сложим край на интригите, за да поведем БСП към по-големи успехи. Това заяви новоизбраният областен лидер на столетницата в Пиринско Валери Сарандев.

Той припомн

Днес е Видовден - идва възмездието

//dariknews.bg/regioni/sliven/dnes-e-vidovden-idva-vyzmezdieto-2030597

На 15 юни се посреща Видовден. Празникът, познат още като Вида се почита, за да се предпазим от градушка. В традиционната култура и фолклор двамата светци Вартоломей и Елисей са представени като братя на Вида.

Смята се, че Вида "види" пакостите, които са сторили двамата светци и ги нак

Египет дава на Саудитска Арабия два острова в Червено море

http://dnes.dir.bg/news/egipet-parlament-ostrova-palki-25916264

Египетският парламент одобри договор, с който Кайро отстъпва на Саудитска Арабия суверенитета над два необитаеми острова в Червено море.

Мачът на Бербатов и Фиго през обективите на "24 часа" (много снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6282389

Мачът на Бербатов и Фиго през обективите на "24 часа" (много снимки)Красива игра и шест гола за крайния резултат 3:3 - така приключиха мача си звездите от отборите на Димитър Бербатов и Луиш Фиго. Двете селекции изиграха пред пълните трибуни на националния стадион "Васил Левски" благотворителен мач, приходите от който отиват във фондациите на българина и португалеца.

Терористи убиха поне 17 души в столицата на Сомалия

http://dnes.dir.bg/news/somalia-diskoteka-jihad-25916263

Най-малко 17 души са загинали, а още 26 са ранени след нападение с кола бомба срещу хотел в сомалийската столица Могадишу, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Бюрата по труда дават Ваучери за заети лица

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/biurata-po-truda-davat-vaucheri-za-zaeti-lica-2030519

Започва прием на заявления по проект „Ваучери за заети лица” в Бюрата по труда. Право да подават заявления имат заети лица, които са на трудов договор в предприятия извън държавната администрация и имат средна или по-ниска степен на образование, информират от Бюро по труда

Деца и пенсионери на море с подкрепата на Община Търговище

//dariknews.bg/regioni/shumen/deca-i-pensioneri-na-more-s-podkrepata-na-obshtina-tyrgovishte-2030588

Повече от 300 пенсионери и над 260 деца и ученици с изявени дарби от Търговище ще летуват на морето тази година с помощта на местното общинско ръководство. Възрастните ще заплащат по 16.80 лева на ден за пълен пансион, а всяко дете ще доплаща само по 5 лева на ден. Освен своята база в Балчик, общин

Възпитаници на Павел Чавдаров с концерт пред студентите от пленера „В духа на Майстора“

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/vyzpitanici-na-pavel-chavdarov-s-koncert-pred-studentite-ot-plenera-v-duha-na-majstora-2030476

Петя Миленова – студентка в класа по оперно пеене на  Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, и Александър Петров – ученик в кюстендилската  Професионална гимназия по икономика и мениджмънт, който пее поп музика,  са основните имена в афиша на празника  „Струмски вечери на изкуствата“,

Стара Загора ще бъде домакин на уникално по рода си футболно събитие

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/stara-zagora-shte-byde-domakin-na-unikalno-po-roda-si-futbolno-sybitie-2030589

Стара Загора ще бъде домакин на ново, мащабно и уникално по рода си спортно събитие, с участието на едни от най-големите световни футболни звезди. То ще бъде представено тази вечер от големия български футболист и носител на Златната топка Христо Стоичков и кметът на Община Стара Загора Живко Тодор

Да помогнем на един баща да прегърне своята рожба

//dariknews.bg/regioni/shumen/da-pomognem-na-edin-bashta-da-pregyrne-svoiata-rozhba-2030590

Mлaд мъж oт Tъpгoвищe ce бopи зa живoтa cи c ĸoвapнa бoлecт и ce нyждae cпeшнo oт cpeдcтвa зa лeчeниe в чyжбинa. Heдeлчo Heдялĸoв e нa 40 гoдини. Toй e бoлeн oт pядĸaтa бoлecт лaтepaлнa aмиoтpoфичнa cĸлepoзa (ЛAC) или бъpзa aтpoфия нa вcичĸи мycĸyли.
Cимптoмитe зaпoчвaт oщe пpeди двe гoдини

Карачанаков остава в "Берое"

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/karachanakov-ostava-v-beroe-2030591

Антон Карачанаков ще играе в "Берое" и през предстоящия сезон, след като двете страни постигнаха споразумение. Играчът се присъедини към старозагорци през зимата на 2017 г. като отдаден под наем от полския "Краковия". През пролетния дял на изминалия шампионат Карачанаков изигра 12 мача със зелената

Пчели блокираха входа на небостъргач в Манхатън (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/pcheli-blokiraha-vhoda-na-nebostyrgach-v-manhatyn-snimki-2030587

В Манхатън рояк пчели блокира входа на небостъргач. Около 20 000 пчели облепиха фасадата на самия вход на сградата. Смята се, че те са последвали своята майка, която е искала да си намери ново местообитание заради големите горещини в Ню Йорк.

Германски законопроект позволява на властите да надничат в личните съобщения

//dariknews.bg/novini/sviat/germanski-zakonoproekt-pozvoliava-na-vlastite-da-nadnichat-v-lichnite-syobshteniia-2030585

Германия планира нов закон, който ще даде на властите правото да четат лични съобщения и да снемат отпечатъци от пръстите на 6-годишни деца, заяви вътрешният министър Томас де Мезиер, цитиран от Ройтерс, след среща на министри.

Дядо опита да влезе в затвора, за да се спаси от жена си

//dariknews.bg/novini/sviat/diado-opita-da-vleze-v-zatvora-za-da-se-spasi-ot-zhena-si-2030592

71-годишен американец извършил обир на банка, за да попадне в затвора. Това бил неговият начин да избяга от дома и най-вече от жена си, пише изданието „Канзас сити стар“. В съда мъжът признал вината си и обяснил ситуацията. Според него затворът ще е наказание не толкова за него, ко

Захариева: Не ми изглежда турците да ги е страх - доста светски са облечени

http://clubz.bg/55134-zaharieva_ne_mi_izglejda_turcite_da_gi_e_strah_dosta_svetski_sa_oblecheni

Екатерина Захариева. Снимка личен фейсбук профил

Страх ли ги е турците да излизат по улиците, светските хора притесняват ли се от действията на режима на Ердоган, както съобщават световните медии? На този въпрос отговори в ефира на Нова тв вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която разказа за посещението й заедно с премиера Бойко Борисов в Турция.

"Не успяхме да се разходим по улицата, но пътувахме дълго с кола от летището. Да ви кажа честно, не ми направи впечатление, че хората се страхуват да ходят по улиците, напротив - доста светски си бяха облечени. Отворени заведения, млади хора, облечени както ние с вас. Всичко работеше в 11 ч, когато си тръгнахме", заяви тя.

Захариева обясни, че германската канцлерка Ангела Меркел в действителност е помолила Борисов да бъде мост между Ердоган и ЕС. Тя уточни, че спор се води за споразумението между страните-членки и Турция за удържане на бежанската вълна, като поясни, че то е намалило с 82% натиска върху България.

Водещите попитаха Захариева дали в действителност Борисов и Ердоган са приятели и се чуват всяка седмица.

"Премиерът се чува доста често с европейските лидери. Приятели са. Дали се чуват всяка седмица, не знам. Във външната политика е много важно да имаш добри отношения, независимо дали имате различия", отбеляза тя.

Тя заяви, че посланикът на Турция Сюлейман Гьокче не бе включен в делегацията за разговорите вероятно като знак, че домакините не искат да дразнят българските си гости. 

"Отношенията трябва да бъдат добри, равноправни, партньорски, да се работи за опазването на границите", обобщи дипломат № 1.

Край на таксите за роуминг в ЕС

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9olTeQf_tmg/

От днес, 15 юни 2017 г., таксите за роуминг в Европейския съюз престават да съществуват. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат, от името на малтийското председателство на Съвета на Европейския съюз, и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, направиха следното изявление:

„Европейският съюз съществува, за да сближава хората и да улеснява живота им. Премахването на таксите за роуминг е истински европейски успех.

Отсега нататък гражданите, които пътуват в ЕС, ще могат да се обаждат, да пращат съобщения и да общуват през мобилните си устройства на цените, които заплащат у дома. Премахването на таксите за роуминг е едно от най-големите и осезаеми постижения на ЕС.

През последните 10 години нашите институции работиха усилено съвместно, за да поправят тази пазарна неефективност. При всяко преминаване на граница в ЕС по празници, за работа, следване или просто на кратко посещение европейските граждани внимаваха как използват своите мобилни телефони и се притесняваха от високи телефонни сметки заради таксите за роуминг. Таксите за роуминг са на път да се превърнат в история. От утре ще можете да останете във връзка, докато пътувате в ЕС, на цената, която плащате у дома.

Отдавна чакахме този ден и мнозина се потрудиха той да настъпи. Чрез тясно сътрудничество Европейският съюз постигна конкретни положителни резултати за европейските граждани. Горди сме, че ЕС сложи край на високите цени за роуминг и сме благодарни на всички, които показаха решителност да се преборят с всички предизвикателства по пътя към целта.

Едновременно с това ЕС успя да намери точния баланс между премахването на таксите за роуминг и необходимостта националните абонаментни пакети за мобилни услуги да запазят своята конкурентоспособност и привлекателност. Операторите разполагаха с 2 години да се подготвят за този ден и сме уверени, че те ще се възползват от възможностите, които предлагат новите правила в полза на своите клиенти.

Премахването на таксите за роуминг е в основата на цифровия единен пазар на ЕС и е нова стъпка към изграждането на единно и устойчиво европейско цифрово общество, достъпно за всички наши граждани.“

 

САЩ продават на Катар изтребители F-15 за $12 милиарда

http://dnes.dir.bg/news/iztrebiteli-sdelka-katar-matis-25916262

Министерството на отбраната на САЩ приключи сделка за продажбата на изтребители F-15 на Катар, предадоха ДПА и БТА.

Таксите за роуминг отпадат от днес

//dariknews.bg/regioni/pleven/taksite-za-rouming-otpadat-ot-dnes-2030584

От днес във всички страни от Европейския съюз, както и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн отпадат надценките за роуминг. Това ще ни позволи да говорим по телефона, да изпращаме есемеси и да сърфираме в интернет по-евтино. Остават обаче редица ограничения, к<

Ще преобладава слънчево време, максимални температури между 26° и 31°

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/shte-preobladava-slynchevo-vreme-maksimalni-temperaturi-mezhdu-26-i-31-2030518

Ще преобладава слънчево време, но над източните и югозападните райони ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб северен, след обяд над Югоизточна България източен вятър. Максимални температури между 26° и 31°, по морск

Бербатов може да спре с футбола в края на лятото

http://clubz.bg/55133-berbatov_moje_da_spre_s_futbola_v_kraq_na_lqtoto

Димитър Бербатов за първи път загатна за срок, в който може да сложи край на футболната си кариера - края на това лято. Митко направи това снощи след края на благотворителния мач "Юнайтед старс" - "Ол старс" (3:3), игран пред близо 40 000 зрители на стадион "Васил Левски" и привлякъл десетки звезди от цял свят.

„Винаги се опитвам да бъда реалист. Винаги мисля за продължаване на моята кариера, но сега ще отделя време на семейството си, а след това, ако има реални оферти, ще ги разгледам. В крайна сметка, ако няма такива, човек трябва да приеме, че е дошло времето му да се оттегли. Да, можем да приемем края на лятото като срок“, каза Димитър Бербатов.

Митко не е играл в клуб вече повече от година. За последно той обличаше екипа на гръцкия ПАОК до края на месец май миналата година. След това се оглеждаше за оферти, не криеше желанието си да се върне на Острова.

Колкото до снощното събитие, Бербо изрази задоволство от всичко - атмосферата, публиката, посещаемостта, шоуто, звездите, които са му благодарили и са останали доволни. №9 направи интересно разкритие - футболистите, дошли в София, не са взели хонорари, те са привлечени изцяло от каузата.

Бербатов е доволен от това - когато е видял лицата на децата по трибуните и на наградените от фондацията му на полувремето, той си е дал сметка, че всичко си е струвало - стресът и напрежението покрай цялата организация, усилията, времето...

“Хората се насладиха на това фантастично събитие - коментира партньорът на Бербо - Луиш Фиго. - Поздравления за организацията. Благодаря за подкрепата. Беше удоволствие да работя с Димитър. Бях и при президента на България, което ме изненада и беше огромна чест за мен. Както Нелсън Мандела казва, футболът има силата да промени света. Най-важното бе, че подпомогнахме двете фондации. Не беше футбол с марка “Шампионска лига”, но стана хубав мач. Бербатов беше вкарал някои млади, бързички футболисти с повече сили в неговия отбор. Но всички знаят, че резултатът не е най-важен.”

"Невероятна емоция - реагира Стилиян Петров. - Радвам се, че хората ни изтърпяха на това темпо. Получи се добър мач с някои добри отигравания. Да не забравяме, че каузата е благотворителна. Това, което направи Бербатов, е нещо голямо - толкова много звезди на едно място. Получи се един празник. Всички гости ще си тръгнат очаровани. Благодарим на хората от все сърце и да се надяваме, че ще има още такива събития. Може да станат традиция, защо не?"

"Важно е все пак в такива мачове да сме във форма - каза Райън Гигс, един от най-титулуваните на терена. - Мисля, че всички се представиха на ниво. За нас е важно благотворителните каузи да са успешни. Правим го с голямо желание. Всичко, което се случи, е огромна чест за нас. Публиката беше страхотна, бяха много дружелюбни. Не вярвам Жозе Моуриньо да ми се обади, за да ме върне в "Юнайтед" след този мач."

Мичел Салгадо, легенда на "Реал" (Мадрид), шашна всички със своята енергия и набези по десния фланг на атаката.

 "Онзи ден играх в подобен мач на "Сантяго Бернабеу", сега и тук. Ходя на фитнес, опитвам се да бъда във форма. Получи се много хубав мач и чудесно събитие. Публиката ме впечатли. България е една футболна страна. Когато бях млад, гледах много легенди като Стоичков, Балъков, Трифон Иванов, който вече не е сред нас. Много хора си спомнят България от 1994-а. Дойдох тук заради Бербатов, Фиго и благотворителността", каза Мичел Салгадо.

 

Американският Сенат одобри нови санкции против Русия

http://dnes.dir.bg/news/sanktzii-rusia-sasht-izbori-2016-25916261

Американският Сенат одобри вчера с голямо мнозинство нови санкции срещу Русия заради "намесата на Москва" в изборите в САЩ през 2016 година.

Тежка среща на синдикатите в МВР с министър Радев

http://clubz.bg/55132-tejka_sreshta_na_sindikatite_v_mvr_s_ministyr_radev

Полицаите почитат паметта на загиналите си колеги.

Синдикатите в КНСБ от системата на МВР ще се срещнат с министъра на вътрешните работи Валентин Радев, съобщават от КНСБ. Срещата ще се проведе от 13.30 часа в сградата на министерството.

Ще бъдат обсъдени последните искания на работещите в системата, сред които незабавно увеличение на заплатите и осигуряване на екипировка, техника и работно облекло, жизнено нужни за нормалната работа на служителите в системата.

Както Клуб Z писа, на 2 юни изненадващо от синдикатите поискаха 15 % върху заплатите си, и то веднага - от 1 юли.

От страна на КНСБ ще участват Христо Христов – председател на Национален синдикат на гражданската администрация в МВР (НСГА- ФНСДУО-КНСБ) и Венцислав Станков –Председател на Национален синдикат на пожарните спасители – НСПС „Огнеборец”-КНСБ.

След срещата около 14:15 часа са предвидени изявления пред сградата на МВР.

Дъжд с гръмотевици по Черноморието

//dariknews.bg/regioni/varna/dyzhd-s-grymotevici-po-chernomorieto-2030439

Купесто-дъждовна облачност и ще се развива по Черноморието, очакват се и краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен североизточен, след обяд източен вятър.

Максималните температури ще бъдат между 22° и 24°, за Варна около 23. Температурата на морската вода е 19-22°. Въ

Тържество събира осиновени деца и осиновители

//dariknews.bg/regioni/varna/tyrzhestvo-sybira-osinoveni-deca-i-osinoviteli-2030355

Традиционната среща на осиновените деца и техните осиновители ще се проведе в събота в Дома за медико-социални грижи за деца в кв. „Виница“. Празникът „Аз и моето семейство“ ще продължи до обяд. 

По традиция на тържеството децата демонстрират своите таланти – пеят, свирят, танцуват,

Разкриха къде децата живеят в най-голяма бедност

//dariknews.bg/novini/sviat/razkriha-kyde-decata-zhiveiat-v-naj-goliama-bednost-2030583

Всяко пето дете в богатите страни живее в бедност, сочи доклад на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от ДПА.  Недостигът на храна и образование също е широко разпространен проблем, според експертите.

Защо българчетата се съпротивляват да четат книги?

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/zashto-bylgarchetata-se-syprotivliavat-da-chetat-knigi-2030582

Децата се съпротивляват да четат, защото най-често възрастните ги "натискат" да четат книги, които всъщност изобщо не са им интересни, заяви Валентина Стоева от фондация "Детски книги". Според нея младите гледат по съвсем различен на света и искат да намират отговорите на своите въ

Валери Симеонов ще инспектира с хеликоптер границата с Турция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/valeri-simeonov-shte-inspektira-s-helikopter-granicata-s-turciia-2030581

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов организира днес оглед с военен вертолет и обход на българо-турската граница.

Симеон Николов: Заменяме ли европейски ценности за интереси

http://pogled.info/svetoven/simeon-nikolov-zamenyame-li-evropeiski-tsennosti-za-interesi.86779

/Поглед.инфо/ Опитът да направим равносметка на посещението на българския премиер Бойко Борисов в Турция е затруднен поради отсъствието на конкретни резултати, подписани документи, очертаващи се решения, както и поради първоначалната твърде емоционална и преекспонирана реакция за едно нереално посредничество в сферата на висшата дипломация.

American Conservative: САЩ се плъзгат към гражданска война

http://pogled.info/svetoven/amerika/American-Conservative-sasht-se-plazgat-kam-grazhdanska-voina.86780

/Поглед.инфо/ Президентът Доналд Тръмп може да е глава на правителството и върховен главнокомандващ, но администрацията му е пълна с лица, които се стремят да го отстранят от властта. САЩ се приближават към някакво подобие на гражданска война, чрез която Вашингтонските елити се опитват да свалят законно избраният президент и да възстановят властта си, пише Патрик Бюканън, в статия за The American Conservative.

Wiener Zeitung: Путин върна гордостта на руснаците

http://pogled.info/svetoven/russia/Wiener-Zeitung-putin-varna-gordostta-na-rusnatsite.86781

/Поглед.инфо/ Често забравяме колко трудни са били за руснаците "дивите” 90-те години. От световна сила Русия се превърна в страна, в която зацарува хаосът. След идването си на власт през 2000 г., Путин въведе ред в страната, издигна се като силен лидер и даде отпор на Запада. За много руснаци, той е човекът, който им върна чувството на гордост, след годините на изпитания и унижения.

Как невидимата ръка на пазара бракува най-старата канадска ветроенергийна компания

http://pogled.info/svetoven/kak-nevidimata-raka-na-pazara-brakuva-nai-starata-kanadska-vetroenergiina-kompaniya.86782

/Поглед.инфо/ След като работѝ в продължение на 23 години, най-старата канадска компания, специализирана във ветроенергетиката – Cowley Ridge, ще бъде спряна и заедно със своите 57 турбини ще отиде за скрап. Cowley Ridge, която е част от корпорацията TransAlta Corporation, ще бъде закрита поради икономически съображения – нерентабилност.

Dagbladet/Норвегия: Украйна Европа ли е или руска погранична област?

http://pogled.info/svetoven/Dagbladet-norvegiya-ukraina-evropa-li-e-ili-ruska-pogranichna-oblast.86783

/Поглед.инфо/ В неделя, държавата, разположена между Русия и останалата част на Европа, направи голяма крачка на запад: 45 милиона украинци получават възможност за безвизово пътуване в ЕС. Президентът Порошенко нарече това „окончателно прощаване с руската империя”. Но Украйна не е ли неестествено държавно образование, продължение на Русия, както смятат в московския Кремъл? „Погранична област”, както означава и самото име „Украйна”?

Европарламентът отне имунитета на Жан-Мари Льо Пен

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-imunitet-iskane-lyo-pen-25916260

Европейският парламент отне днес имунитета на двама депутати от френския крайнодесен Национален фронт (НФ), единият от които е Жан-Мари Льо Пен.

Кирил Добрев: „Основната задача е да подготвим „Поколението Милениум" да влезе в политиката"

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/kiril-dobrev-osnovnata-zadacha-e-da-podgotvim-pokolenieto-milenium-da-vleze-v-politikata-2030580

Съборът, който се провежда всяка година в подножието на паметника на Бузлуджа ще покаже дали е възможно обединение на партиите в лявото политическо пространство. Това коментира Кирил Добрев, зам.-председател на БСП. Доскорошният депутат от Габрово заяви още преди време, че няма да се кандидатира по

Пускат движението по Аспаруховия мост (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/varna/puskat-dvizhenieto-po-asparuhoviia-most-snimki-2030473

Нормалното движение по Аспаруховия мост във Варна ще бъде възстановено в 12 ч. днес, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура” 
     Мостът е с нова хидроизолация, фуги, асфалт, маркировка, знаци, ограничителни системи и парапети, а предвидените ремонтни де

Президентът и еврокомисар пристигат във Варна 

//dariknews.bg/regioni/varna/prezidentyt-i-evrokomisar-pristigat-vyv-varna-2030343

Европейският комисар по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич ще бъде на посещение във Варна по повод Националната младежка среща „Младежки пространства”, която ще бъде открита в хотел “Черно море”, съобщиха от пресцентъра на сдружение „Варна – Европейска младежка сто

”Евромакс сървисиз” оттегля инвестицията си от Трън

http://dnes.dir.bg/news/pismo-tran-referendum-sreda-25916233

"Евромакс сървисиз" ЕООД обяви, че оттегля инвестицията си от Трън, където местен рефорендум в неделя убедително отхвърли намеренията за златодобив в района.

Катар вече е "добър" - сключи сделка със САЩ за покупката на изтребители за 12 млрд. долара

http://pogled.info/svetoven/katar-veche-e-dobar-sklyuchi-sdelka-sas-sasht-za-pokupkata-na-iztrebiteli-za-12-mlrd-dolara.86778

/Поглед.инфо/ Катар подписа сделка със САЩ за покупката на тактически изтребители от четвърто поколение "МакДонъл Дъглас Ф-15 Ийгл" на стойност 12 млрд. долара. Това съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на свои източници от Министерството на отбраната в арабската страна.

Как хулиганът Ралф да разбере, че България не е дестинация за евтини безобразия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6279581

Как хулиганът Ралф да разбере, че  България не е дестинация за евтини безобразияДиана Саватева стана народен представител, след като много години беше журналист в “24 часа”. Тя сега е в парламента, но продължава да пише по актуални теми. Без илюзии: шведът ще се размине с леко наказание, дано обезщетението го стресне. Да не маскарим цяла нация заради непредставителна извадка пияни туристи Шведският турист Ралф Сундберг ще

Вече без такси за роуминг

//dariknews.bg/novini/bylgariia/veche-bez-taksi-za-rouming-2030541

От днес във всички страни от Европейския съюз, както и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн отпадат надценките за роуминг. Това ще ни позволи да говорим по телефона, да изпращаме есемеси и да сърфираме в интернет по-евтино. Остават обаче редица ограничения

Облаци, слънце и слаб дъжд

//dariknews.bg/regioni/shumen/oblaci-slynce-i-slab-dyzhd-2030566

В четвъртък ще преобладава слънчево време, но над източните и югозападните райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб северен, след обяд над Югоизточна България източен вятър. Максимални температури между 26° и 31°, по морск

Пръскат растителността по Главната улица след полунощ в петък

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/pryskat-rastitelnostta-po-glavnata-ulica-sled-polunosht-v-petyk-2030514

На 16.06.2017 г., петък, от 03.00 часа  ОП „Дезинфекционна станция“ в Пловдив ще извърши дезинсекция – пръскане срещу листни въшки, на декоративната дървесна растителност по ул. „Княз Александър I-ви“ – от Римския стадион до площад „Централен“, както и на площад „Стефан Стамболов“. Това съобщават о

Награждават шампионския отбор на "Ботев" Пловдив за 1967 година

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/nagrazhdavat-shampionskiia-otbor-na-botev-plovdiv-za-1967-godina-2030160

Областният управител Здравко Димитров ще посрещне футболистите от шампионския отбор на ФК „Ботев“ от 1967 година днес в Областна администрация Пловдив.
 
Губернаторът ще награди футболистите с плакети и подаръци по случай 50-годишнината от спечелване на втората шампионска титла от „Бо

НОИ разпраща писма до бъдещите пенсионери

//dariknews.bg/novini/biznes/noi-razprashta-pisma-do-bydeshtite-pensioneri-2030546

Националният осигурителен институт (НОИ) започва да изпраща уведомителни писма на хората, които през 2018-та година ще навършат възрастта за пенсиониране.
 
Писмата ще съдържат информация за условията, на които трябва да отговаря съответното лице, за да придобие право

Над 50 000 ще се възползват от нова схема с ваучери за обучение

//dariknews.bg/novini/biznes/nad-50-000-shte-se-vyzpolzvat-ot-nova-shema-s-vaucheri-za-obuchenie-2030550

От днес започва кандидатстването по новата схема с ваучери за обучение и квалификация на работещи лица със средно или по-ниско образование, съобщиха от Агенцията по заетостта.
 
Ваучерите ще се използват за курсове по професионална квалификация или чужд език, като сре

Слънчево и днес

//dariknews.bg/regioni/shumen/slynchevo-i-dnes-2030566

В четвъртък ще преобладава слънчево време, но над източните и югозападните райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб северен, след обяд над Югоизточна България източен вятър. Максимални температури между 26° и 31°, по морск

Американският Сенат одобри нови санкции срещу Русия (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/amerikanskiiat-senat-odobri-novi-sankcii-sreshtu-rusiia-video-2030577

Американският Сенат одобри с голямо мнозинство нови санкции срещу Русия заради намесата на Москва в изборите в САЩ през 2016 г., предадоха Ройтерс и АП.
 
С 97 гласа "за" при 2 "против" сенатори от двете партии приеха санкцион

Доклад: ЕС ни влошил живота. Невярно!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6279561

Доклад: ЕС ни влошил живота. Невярно!Цифри и факти какво спечелихме от членството Тези дни проф. Иван Ангелов, член-кореспондент на БАН, обяви, че подкрепя членството на България в Европейския съюз, но въпреки това разкритикува първите десет години от това членство. Сред критиките са неща като масова емиграция, спад на производството и потреблението,

Министерство на извънпарламентарните сили

http://pogled.info/bulgarski/ministerstvo-na-izvanparlamentarnite-sili.86775

/Поглед.инфо/ След изборния провал на Реформаторския блок лидерът на СДС Божидар Лукарски подаде оставка, но беше преизбран без никаква конкуренция. На 22-ата Национална конференция на партията на 13 май бившият министър на икономиката спечели с 521 гласа срещу единствения друг кандидат – напълно непознатият Тодор Гроздев, който взе 79 гласа, „въздържали се“ бяха 10.

Циркът на ГЕРБ с мажоритарния вот приключи

http://pogled.info/bulgarski/tsirkat-na-gerb-s-mazhoritarniya-vot-priklyuchi.86776

/Поглед.инфо/ Само две политически сили застават зад мажоритарния вот – ГЕРБ и „Воля“, след вчерашния обрат в позицията на ДПС и решението на партията да не подкрепя промените в Изборния кодекс, внесени от партията на Бойко Борисов.

Шведският евродепутат Петер Лундгрен: Работим в посока референдум за Швекзит

http://pogled.info/svetoven/evropa/shvedskiyat-evrodeputat-peter-lundgren-pred-trud-rabotim-v-posoka-referendum-za-shvekzit.86777

/Поглед.инфо/ Политиците в ЕС не трябва да се вземат толкова на сериозно, сякаш живеят в друг свят, в който са откъснати от реалността

Чешкият премиер напусна поста председател на ЧСДП

http://pogled.info/svetoven/evropa/cheshkiyat-premier-napusna-posta-predsedatel-na-chsdp.86772

/Поглед.инфо/ Министър-председателят на Чехия Бохуслав Соботка обяви днес решението си да напусне поста председател на най-голямата партия в правителствената коалиция – Чешката социалдемократическа партия.

Русия още се надява да построи нов газопровод към Европа без Турция

http://pogled.info/svetoven/rusiya-oshte-se-nadyava-da-postroi-nov-gazoprovod-kam-evropa-bez-turtsiya.86773

/Поглед.инфо/ Втората тръба на газопровода „Турски поток”, един от ключовите инфраструктурни проекти на Русия, ще бъде построена само след получаване на „железни гаранции” от Евросъюза. Такова изявление беше направено от Министерството на външните работи на Русия. Налице са редица признаци, че Русия иска да се договори с ЕС без Турция за съдбата на тази тръба – и това ще бъде изгодно и за двете страни.

Мълър е започнал разследване срещу Тръмп за предполагаемо възпрепятстване на правосъдието

http://pogled.info/svetoven/amerika/malar-e-zapochnal-razsledvane-sreshtu-tramp-za-predpolagaemo-vazprepyatstvane-na-pravosadieto.86769

/Поглед.инфо/ Специалният прокурор Робърт Мълър, който разглежда делото за евентуална руска намеса в президентските изборите в САЩ 2016, е започнал разследване относно предполагаемото възпрепятстване на правосъдието, извършено от Тръмп. Това съобщи днес "Вашингтон поуст", позовавайки се на свои източници от американската администрация.

Ирак и Сирия създават съвместен център за борба с ИД

http://pogled.info/svetoven/iztok/irak-i-siriya-sazdavat-savmesten-tsentar-za-borba-s-id.86770

/Поглед.инфо/ Ирак и Сирия създават съвместен Център за военни операции за борба срещу „Ислямска държава“ в районите, разположени на границата между двете държави. Това съобщи телевизия "Ал Арабия", позовавайки се на изявление от представители на иракското министерство на отбраната.

Управляващата партия в Румъния оттегли подкрепата си за премиера

http://pogled.info/svetoven/balkani/upravlyavashtata-partiya-v-rumaniya-ottegli-podkrepata-si-za-premiera.86771

/Поглед.инфо/ Управляващата социалдемократическа партия в Румъния на заседание на националния изпълнителен комитет отказа политическа подкрепа на правителството на Сорин Гриндяну, съобщи радио Румъния.

Десетки на представянето на книгата на Огнян Стефанов „Господари на моргата“

http://frognews.bg/news_136506/Desetki-na-predstavianeto-na-knigata-na-Ognian-Stefanov-Gospodari-na-morgata/

Няколко десетки души се събраха на представянето на книгата на журналиста Огнян Стефанов „Господари на моргата“ в сряда вечерта, в клуб „Перото“, в София. Сред тях имаше известни писатели, магистрати, лекари, журналисти, политици, социолози, общественици.

Най-красивите жени на света искат да са 51-ият щат на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279240

Най-красивите жени на света искат да са 51-ият щат на САЩПуерто Рико гласува за 5-и път за смяна на статута си Пуерто Рико да стане 51-ият щат на САЩ. Това обеща губернаторът Рикардо Росело след проведения в неделя референдум за статута на карибския остров. 97%, или 500 хиляди от гласоподавателите подкрепиха идеята, 1,5% са поискали независимост, а само 1,3% са за това да се запаси сегашното статукво.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване