Доларът не реагира на повишаването на лихвата в САЩ

http://econ.bg/Новини/Доларът-не-реагира-на-повишаването-на-лихвата-в-САЩ_l.a_i.744088_at.1.html

Дoлapът e "cлaбo пoдвижeн" във вaлyтнaтa тъpгoвия в чeтвъpтъĸ. Bъpxy динaмиĸaтa нa нeгoвия ĸypc имa двe пpoтивoпoлoжни влияния - oĸaзвa ce oбaчe, чe...

Южноафрикански фонд купува мол "Сердика Център"

http://clubz.bg/55152-yujnoafrikanski_fond_kupuva_mol_serdika_centyr

Южноафриканският фонд NEPI (New Europe Property Investments) купува столичния мол „Сердика Център“ и офисите в него за 207,4 млн. евpo, cтaвa яcнo oт oфициaлнo cъoбщeниe нa ĸoмпaниятa. 

Досегашните собственици – австрийската Sparkassen Immobilien (S IMMO) и германската "Еце проект мениджмънт България" (ECE), които участваха в самото изграждане на мола през 2010 г., се оттеглят от страната ни. 

В началото на годината Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на NEPI да придобие от гръцкия фонд за недвижими имоти Assos Capital и втория по големина търговски център в София – The Mall на бул. "Цариградско шосе". 

Според запознати договорената цена на сделката е около 160 млн. евро, но тя така и не е осъществена до момента, тъй като се е появил друг кандидат с по-висока оферта. 

"Сердика център" е третият по големина мол в София с приходи от 30,4 млн. лв. през 2016 г. Задълженията му обаче надхвърлят 236 млн. лв. Ако продажбата се реализира, това ще бъде най-голямата сделка за недвижим имот в България за годината. 

"Сердика Център" се състои от 200 магазина на обща площ от 47 хил. кв. м, а "Сердика Офиси" разполага с обща площ от 28 500 кв. м. 

Фондът от ЮАР притежава 22 действащи търговски центъра и 5 офис комплекса на обща стойност 1,92 млрд. евро. Имотите са главно в Румъния („Мега мол”, „Променада мол” и Iris Titan в Букурещ, „Браила мол” и т.н.), но и в Словакия, Хърватия („Арена център” в Загреб), Чехия и Сърбия.

Акциите на NEPI се търгуват на борсата в Йоханесбург, както и на фондовия пазар в Букурещ.

Спасиха мече от стоманен капан на бракониери

http://dnes.dir.bg/news/brakonieri-meche-kapan-25917410

Служители на националния парк "Централен Балкан" спасиха двегодишно мече от бракониери край Калофер.

„Заедно за природата“ събра над 14 хиляди бирени опаковки за опазване на околната среда в София

https://offnews.bg//obshtestvo/zaedno-za-prirodata-sabra-nad-14-hiliadi-bireni-opakovki-za-opaz-658144.html

Карлсберг България и Екопак България организираха мащабна кампания за насърчаване на разделното събиране на бирени опаковки и рециклирането им в София.

Близо 1500 софиянци и гости на града предадоха над 14 хиляди стъклени, пластмасови бутилки и кенове от бира за рециклиране. Като комплимент за усилията им пивоварната компания осигури в замяна 3 бутилки от последното предложение в портфолиото си – Пиринско Младо пиво.

Събитието се проведе на 11 юни в Княжеската градина, в пространството между Паметника на Съветската армия и бул. "Цар Освободител".

Екипът на Карлсберг България призова столичани и гости на града да донесат максимален брой опаковки от бира, независимо от тяхната марка, за да покажат своята загриженост към природата и да подпомогнат в усилията на компанията за подобряване на екологичния отпечатък на всяко домакинство. Екопак България организира разделното им събиране и рециклиране, а техни експерти запознаха посетителите с ползите за околната среда, както и как всеки може да даде своя принос за опазването на природата чиста в ежедневието си.

Инициативата под наслов "Заедно за природата!" е част от политиката на Карлсберг България за устойчиво развитие и корпоративна социална отговорност.

В процеса на работа Карлсберг България използва оптимално и щади природните ресурси. За една година компанията събира и рециклира близо 4 тона опаковки от стъкло, пластмаса, хартия, метал и дървесина. Благодарение на тези свои усилия успява да спаси от изсичане над 16 хиляди дървета, спестява над 13 млн. кВтч електроенергия, над 40 хиляди кубически метра вода и над 5 хиляди барела петрол.

„Инициативи като тази показват, че все повече хора обръщат внимание на това как използват продуктите, които закупуват в ежедневието, и осъзнават, че всеки от нас може да допринесе за намаляване на негативното човешко влияние върху околната среда. Един малък жест – като този да избереш стъклената опаковка пред пластмасовата и да изхвърляш разделно – може да спести ресурси, както и да намали вредните емисии, които се отделят в природата“, каза Бранимир Братанов, маркетинг директор на Карлсберг България.

„Всички ние имаме една обща цел – да пазим природата чиста и да се научим как да използваме природните ресурси по възможно най-добрия начин. Ползите от разделното събиране и рециклирането са много. То пести енергия и ценни ресурси. Така например от рециклирането на един тон пластмаса може да се осигури електричеството на едно българско домакинство за цели две години. Призовавам ви да търсите жълтите, сините и зелените контейнери и да изхвърляте разделно, за да опазим заедно природата чиста“, заяви Михаил Митев, мениджър Бизнес развитие в Екопак България.

„Заедно за природата“ е част от дългосрочна национална кампания на Карлсберг България, в рамките на която ще се проведат серия от събития в избрани градове в страната, които насърчават разделното събиране на бирени опаковки, разумното използване и опазване на природните ресурси. Нейната цел е да насочи общественото внимание към ползите от разделното събиране, рециклирането, екологичния начин на живот и отговорното поведение към околната среда.

Платена публикация

Полетите от Брюксел са възстановени, но ще има закъснения

http://www.cross.bg/zakusneniya-vlasti-letishtnite-1546063.html

/КРОСС/ Прекъсване на електрическото захранване на международното летище в белгийската столица опъна нервите на всички пасажери, планирали пътуването си в ранните часове на четвъртък, пише германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. В пет часа сутринта (местно време) срив в системата на захранването постави началото на дълга поредица от закъснения на полетите. Час и половина по-късно въздушното движение бе възобновено, но закъснения се очакват в рамките на целия ден. Въпреки това летищните власти предупредиха пътниците да се явяват навреме за полетите си. По-рано медии съобщиха, че достъпът до международното летище в Брюксел е блокиран заради пожар. На свой ред летищните власти потвърдиха за срив в електрозахранването. RTL цитира свидетели, които съобщиха, че всички полети от летището са били заземени, а пътниците са били изведени извън терминалите.  

Рамуш Харадинай ще разговаря и с други партии за формиране на кабинет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282703

Рамуш Харадинай ще разговаря и с други партии за формиране на кабинетРамуш Харадинай, кандидат за премиер на коалицията, съставена от Демократическата партия на Косово, Алианса за бъдещето на Косово и Инициативата за Косово, както и на 10 малки партии заяви, че ще разговаря и с други партии на албанците за общо правителство, съобщава белградският вестник "Вечерне новости", цитиран от БТА.

Цачева за оставката си: Не съм казвала Панов да е депутат

http://dnes.dir.bg/news/tzetzka-tzacheva-lozan-panov-tzumgeyt-25917269

Цецка Цачева отрече да е казвала, че председателят на ВКС Лозан Панов трябва да е депутат, ако иска промени в прокуратурата, и отказа да подаде оставка.

На Видовден наяве излизат всички сторени злини

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/na-vidovden-naiave-izlizat-vsichki-storeni-zlini-6070357

В народната митология Вида е образ на възмездието. Тя разделя правото от грешното, а денят се приема като еманация на Страшния съд

САЩ продават на ”блокиран” Катар изтребители за 12 млрд. долара

http://frognews.bg/news_136518/SASHT-prodavat-na-blokiran-Katar-iztrebiteli-za-12-mlrd-dolara/

Американското министерство на отбраната продаде на Катар изтребители F-15 на стойност 12 млрд. долара. Това стана официално, след като военният министър Джеймс Матис подписа договор за покупката заедно с катарския си колега Халид ал Атия, съобщи Пентагонът.

Продадоха два акварела от "Малкият принц" за 500 000 евро

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6282694

Продадоха два акварела от "Малкият принц" за 500 000 евроДва акварела, изобразяващи Малкия принц - прочутия персонаж на писателя и авиатор Антоан дьо Сент-Екзюпери, бяха продадени за общо над 500 000 евро на търг в Париж, оповести аукционна къща "Аркюриал", цитирана от Франс прес. Първият акварел, оценен между 110 000 и 140 000 евро, намери купувач за 294 000 евро.

Тръмп е разследван за възпрепятстване на правосъдието, пише "Вашингтон пост"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/15/2989370_trump_e_razsledvan_za_vuzprepiatstvane_na_pravosudieto/?ref=rss


Специалният прокурор по разследването за руска намеса в изборите на САЩ е започнал разследване на президента Доналд Тръмп за възпрепятстване на правосъдието, предадоха в. "Вашингтон пост" и няколко други американски издания.

Според публикациите то започнало няколко дни след уволнението на бившия директор на контраразузнаването Джеймс Коми.

В момента разследването се води от Робърт Мюлър, който беше назначен като специален прокурор,...

Умря Алексей Баталов, който изигра Гоша от "Москва не вярва на сълзи"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282675

На 89 години в една от московските болници е починал актьорът Алексей Баталов, съобщи сайтът на "Комсомольская правда", позовавайки се на съобщение на негов близък приятел. Сърцето на Алексей Владимирович е спряло на 15 юни в 6 часа сутринта. "Умря тихо, в съня си. Вечерта заспа и повече не се събуди", разказва Владимир Иванов.

"Саутхемптън" уволни Клод Пюел след само един сезон

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/15/2989328_sauthemptun_uvolni_klod_pjuel_sled_samo_edin_sezon/?ref=rss


"Саутхемптън" уволни мениджъра си Клод Пюел. 55-годишният французин се задържа на поста само един сезон, като изведе "светците" до осмото място във Висшата лига и до първи турнирен финал от 14 години насам.

"Търсенето на нов мениджър вече е в ход. Сигурни сме, че ще намерим правилния човек, който да се впише в дългосрочната визия за развитието на клуба", се казва в изявлението на ръководството на "Саутхемптън".

Футболист №1 на България преговаря с Локо (Москва)

http://www.cross.bg/moskva-ostane-spartak-1546061.html

/КРОСС/ Футболист №1 на България за 2016 година и халф на Спартак (Москва) Ивелин Попов може не само да напусне руския шампион, но и да остане в руската столица. Българският национал преговаря с Локомотив (Москва), съобщава "Спорт день за днем". Попето има договор със Спартак до лятото на 2019 година, но според изданието, ако приеме трансфер в Локомотив, двата клуба бързо ще се разберат за сделка. 29-годишният футболист не е твърд титуляр в руския първенец, но няма желание да се завръща в Турция, където вече е играл за Газиантепспор, въпреки че още от зимата сериозен интерес към него проявява Трабзонспор. Попов би искал да остане в Спартак и да играе в Шампионската лига без значение, че може трайно да остане резерва. През изминалия сезон българският национал игра в 22 мача на руския шампион в Премиер лигата и реализира две попадения, едно от които във вратата на Локо (Москва) за успеха с 1:0 в шестия кръг.  

„Заедно за природата“ събра над 14 хиляди бирени опаковки за опазване на околната среда в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6281564

„Заедно за природата“ събра над 14 хиляди бирени опаковки за опазване на околната среда в СофияСтолицата бе домакин на съвместна инициатива на Карлсберг България и Екопак България Карлсберг България и Екопак България организираха мащабна кампания за насърчаване на разделното събиране на бирени опаковки и рециклирането им в София. Близо 1500 софиянци и гости на града предадоха над 14 хиляди стъклени,

Много е просто: Важните реформи са по пътя за Еврозоната

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/mnogo-e-prosto-vazhnite-reformi-sa-po-patia-za-evrozonata-658197.html

Еврозоната отново е във фокуса на публичното внимание след последната европейска совалка на премиера Борисов.

Разбира се, както винаги, вниманието и повърхностните дискусии в социалните мрежи са само относно “за” и “против” влизането на България в Еврозоната. Самата Еврозона, нейните системни проблеми и идеите за реформирането все още не намират почва в местните публични дебати и коментари. Обществените позиции изглеждат доминирани често от неразбиране и са предимно мотивирани от страх.

Страх, че живота ще поскъпне. Страх, че ще обеднеем. Страх, че ще задлъжнеем. Страх от гръцки сценарий. Страх от промяна и реформи…

Въпросът с влизането на страната ни в Еврозоната не стои на дневен ред днес. България не е и няма да е в състояние да въведе еврото поне още 5-10, а може би - дори 15 години. Също така не стои въпросът дали България да се присъедини или не към Еврозоната, за което някои искат референдум. Този въпрос бе решен с подписването и ратифицирането на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС още през 2005 г., когато се ангажирахме с членство в Еврозоната.

Въпросът днес е за вземане на правителствено решение за включване на българския лев към Валутен механизъм II (ERMII), който погрешно бива наричан не само у нас “чакалнята на еврозоната”.

Всъщност ERMII не е някакво място за пасивно изчакване да ти дойде реда след определено време. Валутен механизъм II е механизъм за подготовка. Нещо като тренировъчен лагер, където под наблюдението треньорския екип и целия отбор активно работиш за да постигнеш форма, която ще ти позволи да играеш с останалите в отбора. За влизане в Еврозоната, както нееднократно ни е посочвано от представителите на институциите й, далеч не е достатъчно само покриването на формалните критерии от Маастрихт. Естествено, съблюдаването им помага и е несравнимо по-добра предпоставка, отколкото невъзможност скоро да започнеш да ги покриваш. Но за да стане икономиката на страна като България съвместима и да заработи в синхрон с икономиките на останалите в Еврозоната, ще са необходими дълбоки реформи и институционални промени, започвайки от БНБ и свършвайки с правосъдната система.

Валутен механизъм II за нас българите е шанс за рестартиране на реформите в икономиката и администрацията ни под наблюдението и прожекторите на европейските институции, за което няма шанс докато левът остане извън този механизъм. Доскоро правителствата ни се плашеха тъкмо от това, тъй като реформите са доказано непопулярни у нас и имат неблагоприятен ефект върху изборните резултати на управляващите партии. Но днес все повече водещи български политици изглежда виждат, че безкрайното отлагане на реформите също би могло да доведе до ситуация, при която недоволството срещу тях да е твърде голямо. Те си дават много добре сметка за вътрешния натиск против предприемането на икономически и социални реформи от различните фактори на влияние, най-малкото защото живеят и работят под този натиск ежедневно, а това вече им пречи все повече.

Преди години, когато у нас бяха проведени смели реформи, това стана възможно докато правителствата бяха въоръжени с необходимите плашила — МВФ и преговорния процес по присъединяване към ЕС. Без тях обществото ни доказа, че няма нито мотив, нито капацитет за реформи. С влизането в ERMII българското правителство и законодател биха се сдобили с все по-необходимото им външно страшилище, което да държи икономическите, медийни, интелектуални и социални елити, както и широката публика в режим на самоконтрол и мотивация, за да започнат и да бъдат проведени непопулярни промени и преструктуриране на редица неефективни и обвързани с тежки форми на клиентелизъм системи като енергетиката, социалната сфера, пенсионното осигуряване, правосъдието, банковата регулация и надзор, и т.н. Тази необходимост за правителството, която също може да му осигури повече спокойствие и стабилност, съчетана с повече готовност за допускането ни във Валутен механизъм II от страна на големите страни в Еврозоната, поради BREXIT и необходимостта за стабилизиране и реформиране на целия Европейски съюз, прави вземането на решение за включването на лева ни в EMRII възможна. Естествено, всяко правителство не би предприело подобна непопулярна стъпка, ако няма увереността, че ще постигне целта относително бързо и в рамките на мандата си. Иначе би рискувало прекалено силен политически шамар и европейска изолация.

Противниците на включването ни във Валутен механизъм II размиват дебата, като преди всико говорят против влизане в Еврозоната. Вероятно, защото нямат солидни аргументи против ERMII. По този начин те умело отклоняват фокуса от реалната тема, която е на дневен ред днес и я подменят с реторика, насочена по принцип против еврозоната и осована на подхранване на публични страхове. Говори се, че с приемане на еврото цените ще скочат двойно - удобна теза, защото е емоционално силна и макар да не може да се защити с рационални аргументи, не е лесно и да се отхвърли с емоционални такива. А емоцията винаги бие рационалното и скучните фактологични анализи на терена на политическия дебат.

Другата неособено състоятелна теза е, че с влизане в Еврозоната банките ще получат достъп до кредитор от последна инстанция, ще започне главозамайващо задлъжняване и ще се достигне скоро до гръцки сценарий. Услужливо се пропуска, че основните системни банки у нас, които са дъщерни на банки в Еврозоната, практически отдавна имат достъп до кредитор от последна инстанция посредством майките си. Но щом бъдат приведени достатъчно ясни и рационални аргументи, оборващи плашенето с ценови скок, с хиперзадлъжняване или с гръцки сценарий, то тогава се стига до тоталния аргумент: “Еврозоната е в дълбока криза, може да не издържи, да изчакаме да се оправят там иначе ще ни искат да плащаме за други — къщата гори, не ни трябва да тичаме към нея.”

Последният аргумент бе изкован тъкмо с подобна лексика не от друг, а от Централната ни банка още в началото на първия мандат на Борисов, който съвпадна с началото кризата в Еврозоната. Противно на апокалиптичния сценарий, всички страни от Нова Европа, сред които имаше такива с валутен борд като нас, не само преминаха през Валутен механизъм II и се присъединиха към Еврозоната по време на еврокризата, но това се оказа много благоприятно за икономиките им. Нито една от прибалтийските страни не попадна в гръцки сценарий, независимо че някои имаха сериозни проблеми преди присъединяването си към ERMII.

От друга страна, напълно резонно е да сме загржени за състоянието на Еврозоната в момента и за нейното реформиране. Еврозоната страда от системни вътрешни проблеми в резултат на своята политическа и институционална незавършеност. Невъзможно би било подона валутна зона да просъществува дълго без общ банков съюз, както до сега. Необходимо е и създаване на общ фискален механизъм и респ. "ковчежничество" или общо министерство на финансите, за да балансира това, което монетарната политика не е в състояние да прави. За това вече се говори все по-усилено и конкретно в Европа и дори името на германския финансов министър Шойбле се спряга като бъдещ министър на финансите на Еврозоната.

Колкото и сложни да са реформите, необходими за поправянето на Еврозоната, те трябва да се проведат през следващите няколко години. Иначе дисблансите и структурните проблеми на общата валута биха довели до нови и още по-тежки кризи, биха създали рискове от разпад на самата Еврозона, а така биха застрашили целостта и бъдещето на Европейския съюз. Трябва да е много ясно, че нито Германия, нито Франция, нито друга страна в ЕС биха приели спокойно подобно бъдеще за себе си и за Съюза. Еврозоната ще трябва да се доизгради по-ускорено. За нас този процес трябва да е от най-висок приоритет за да участваме в дискусиите и механизмите за вземане на решенията по новата архитектура, в която така или иначе ще трябва да се включим един ден.

Погледнато така, политическото послание на премиера Борисов: “да атакуваме чакалнята на еврозоната”, веднага след срещата му с президента Макрон, бе правилно и навременно. Министър-председателят ни едва ли би си го позволил без кимване от страна на домакините си в Париж и Берлин. Борисов има шанс от една страна да отчете като голямо постижение на кабинета си включването на българския лев в ERMII, а от друга — да се въоръжи с механизъм, пътна карта и европейска подкрепа за управленски промени, без които не след дълго правителството му би било изправено пред неразрешими проблеми и конфликти.

С влизане във Валутен механизъм II не би настъпила нито промяна на курса на лева спрямо еврото, нито би могло да се очаква какъвто и да е инфлационен натиск върху цените. Подобно на прибалтийците, ние ще настояваме за продължаване с фиксирания курс до датата на въвеждане на еврото. Така биха отпаднали веднъж и завинаги всякакви рискове и спекулации за отмяна на много успешния досега режим на Валутния борд. България вече е платила цената да има валута фиксирана към еврото и включването на тази валута в ERMII само би добавило повече доверие от страна на кредитните агенции и инвеститорите в икономиката, както и в стабилността и неотменимостта на Валутния борд до въвеждането на еврото, независимо колко отдалечено във времето може да бъде това.

Влизането във Валутен механизъм II има само позитиви за страната ни. Ще гарантира дълъг път на реформи, независимо от смяната на правителства пред идните години. Ще ограничи много силно възможността за натиск от страна на олигархични и други кръгове и така ще предотврати възможности за сценарии като кризата с КТБ. Ще ни принуди да подобрим съществено банковия надзор и дори правосъдната ни система. Ще ни гарантира място по-близо до ядрото на ЕС и на масата, където ще се решава бъдещето на Еврозоната и нашето собственото бъдеще в нея.

Всякакви разговори днес за влизане в Еврозоната са както несъстоятелни и ненавременни, така и контрапродуктивни във вътрешен и във външно политически план. Днес е време не само да заговорим, но и да действаме решително за по-бързо присъединяване към Валутен механизъм II. От това дългосрочно биха спечелили всички, включително и противниците на идеята.

Илия Лингорски е президент на българската секция на Европейската лига за икономическо сътрудничество. Той е бивш заместник-министър на финансите, подуправител на МВФ за България и председател на надзорния съвет на Българската банка за развитие. Статията е написана специално за OFFNews.

Летището в Брюксел отново работи след пожара, очакват се закъснения на полетите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282676

Летището в Брюксел отново работи след пожара, очакват се закъснения на полетитеПрекъсване на електрическото захранване на международното летище в белгийската столица опъна нервите на всички пасажери, планирали пътуването си в ранните часове на четвъртък, пише германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Фокус. В пет часа сутринта (местно време) срив в системата на захранването постави

Белгийските власти ще проверяват доброволците, участващи в масови събития

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282683

Белгийските власти ще проверяват доброволците, участващи в масови събитияБелгийските власти предприемат задълбочени проверки на доброволците, които участват в масови събития, съобщиха местни медии, цитира БТА. Подобна препоръка е била издадена от МВР, а организаторите на три от традиционните летни музикални фестивали в страната са решили да я последват. Ще бъдат проверявани не само доброволците,

Летището в Брюксел е блокирано заради пожар

http://www.moreto.net/novini.php?n=353491

Достъпът до международното летище на белгийската столица Брюксел е блокиран в четвъртък заради пожар, предава информационната агенция Sputnik, като се позовава на репортаж от телевизионния канал RTL. „Брюкселското летище бе блокирано изцяло от пет часа сутринта в четвъртък (местно време).

Почина Алексей Баталов

http://www.cross.bg/batalov-vladimir-alekseii-1546062.html

/КРОСС/ Народният артист на СССР Алексей Баталов почина в четвъртък вечерта в болница в Москва. Новината съобщи за „Комсомолска правда" близък приятел на актьора - Владимир Иванов. Баталов почина на 88-годишна възраст. Руският актьор и режисьор Алексей Баталов е роден 20 ноември 1928 във Владимир. През 1950 г. завършва школа към Московския художествен театър, след което постъпва в Централния театър на руската армия. През 1953 г. той се премества в МХАТ им. Горки (сега МХАТ им. Чехов). От 1957-1975 е актьор и директор на филмовото студио "Ленфилм". От 1975 г. преподава актьорско майсторство в ВГИК. Първата му филмова роля е през 1944 г. във филма на Лео Арштам "Зоя". Става известен с филми като "Делото на Румянцев" (1955, реж. Иосиф Хейфиц), "Летят жерави" (1957, реж. Михаил Калатазов), "Москва не вярва на сълзи" (1979, реж. Владимир Меншов ). Като режисьор има няколко филма - "Шинел" (1959), "Тримата дебелаци" (1966) и "Играч" (1972)    

Цените на петрола засилиха спада си в сряда

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-засилиха-спада-си-в-сряда-_l.a_i.744087_at.1.html

Цените на петрола засилиха спада си в сряда след публикуване на данните на Министерство на енергетиката на САЩ, според които намаляването на запасите...

Георгиев: Не трябва да изпускаме енергийните проекти

http://frognews.bg/news_136517/Georgiev-Ne-triabva-da-izpuskame-energiinite-proekti/

България не трябва да пропуска големите енергийни проекти. Това заяви зам.-външният министър Георг Георгиев. По думите му страната ни не трябва да пропуска възможности, включително и азерския газ. Според Георгиев България има нужда от силна позиция по въпроса, така че ”тръбата да продължи и към нас”.

Звездите на Бербатов откараха до зори (снимки)

https://offnews.bg//izvan-terena/zvezdite-na-berbatov-otkaraha-do-zori-snimki-658202.html

До 6 сутринта продължи партито, което Димитър Бербатов даде за звездите на благотворителния мач, игран снощи. Митко покани всички в прочут столичен клуб, където танците и хубавите момичета са константна величина.

Репортер на OFFNews се оказа в близост до купона. След последните гости, които си тръгват, бяха Краси Балъков. Той напусна клуба към 4,00 часа. 30 минути след него излезе и вратарят Йенс Леман. 

                         Йенс Леман (в дъното) предпочете да се прибере пеша до хотела, който се намира на няма и 300 метра 

Веселякът Роби Кийн го откара до към 5,30 часа сутринта. Последен излезе Патрис Евра, веселият приятел на Бербо, заедно със солидната си компания.

Иначе пред клуба се бяха събрали малка група ловци на автографи, сред които и чужденци. Тя обаче нямаше как да пробият желязната охрана. Метър минаваха само красиви девойки, които постоянно влизаха и излизаха от заведението.

                                             Колата откарва Роби Кийн

Докато едни празнуваха, други вече пътуваха. Железният войник Райън Гигс тръгна към летището още към 4,00 ч. сутринта. Малко след него излезе и Луис Саха. дали са имали време за сън, те ти знаят.

Повечето звезди обаче ще му ударят хубаво спане и ще потеглят от София следобед.  Звездите, подкрепили каузата на Бербо и Фиго, масово имат резервации за полети между 16,00 и 18,00 часа, научи още репортерът на OFFBews.

Кола блъсна тийнейджър в София

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/kola-blysna-tijnejdzhyr-v-sofiia-6070358

Полицията е установила, че момчето е пресичало на червено и шофьорът не е извършил нарушение

Кола блъсна тийнейджърка в София

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/kola-blysna-tijnejdzhyrka-v-sofiia-6070358

Полицията е установила, че момичето е пресичало на червено и шофьорът не е извършил нарушение

Григор: Трябва ми още една малка крачка (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6282665

Григор: Трябва ми още една малка крачка (видео)Григор Димитров даде интервю за официалния сайт на АТП преди първия си мач в Щутгарт. Една от основните теми бе сезонът на трева. "Това е един от любимите ми периоди в годината. Тази настилка е много специална и в последно време мисля, че всеки може да й се наслади. Мисля, че тревата малко се е променила като настилка с течение на времето и смятам,

Летището в Брюксел е блокирано заради пожар

https://www.actualno.com/europe/letishteto-v-bruksel-e-blokirano-zaradi-pojar-news_617082.html

Достъпът до международното летище на белгийската столица Брюксел е блокиран в четвъртък заради пожар, предава информационната агенция Sputnik, като се позовава на репортаж от телевизионния канал RTL. „Брюкселското летище бе блокирано изцяло от пет часа сутринта в четвъртъ

В нощта на раздялата

http://www.eurochicago.com/2017/06/v-noshtta-na-razdyalata/

Юсуф не можа повече да издържи. Мъчително и бавно си пое въздух и... изсвири късо, както винаги, когато го викаше. Но сега звукът излезе приглушен. Дори не успя да надвие шума от насъбралите се хора. Юсуф преглътна и примирено отпусна рамене. В същи миг конят изцвили високо и продължително. Изправи се на задните си крака и отхвърли мъжете, които го водеха. Със стремителен галоп се впусна назад. Настана огромна тишина. Даже вятърът сякаш спря. И щурците замлъкнаха. Чуваше се само тропотът на коня. Той препускаше като хала към Юсуф. Хората наоколо изтръпнаха. Дали ще успее да спре? Може би в изблик на радост щеше да го прегази... Но ето, че той спря така, че сякаш се сля с него...

Цачева: Не съм препоръчвала на Лозан Панов да става депутат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282668

Цачева: Не съм препоръчвала на Лозан Панов да става депутатМинистърът на правосъдието Цецка Цачева отрече да е препоръчвала на председателя на ВКС Лозан Панов да се кандидатира за депутат. Цачева отговори на писмо на 16 топ юристи, които вчера поискаха оставката й. Причината - нейна реплика по БТВ. “Ако иска промени господин Панов, следва да се кандидатира за депутат".

Петролът поевтинява след разочароващи данни за резервите в САЩ

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-poevtiniava-sled-razocharovashti-danni-za-rezervite-v-sasht-241244/

Администрацията за енергийна информация обяви в сряда, че запасите се понижават с 1,7 млн. барела дневно на фона на прогнози за спад от около 2,7 млн. барела

Отборите на Бербатов и Фиго си вкараха по 3 гола на "Васил Левски"

http://www.mediapool.bg/otborite-na-berbatov-i-figo-si-vkaraha-po-3-gola-na-vasil-levski-news265282.html

Отборите на Димитър Бербатов и португалската легенда Луиш Фиго направиха зрелищно равенство 3:3 в сряда вечерта на Националния стадион "Васил Левски". Благотворителният мач на звездите събра над 35 000 души публика, като средствата от събитието ще бъдат използвани от Фондацията "Димитър Бербатов" за подпомагане на талантливи български деца. В мача участваха много легенди на световния футбол, сред които Райън Гигс, Пол Скоулс, Предраг Миятович, Давид Трезеге, Яри Литманен, Роби Кийн, братята Гари и Фил Невил, Робер Пирес, Шимао Саброса, Селестин Бабаяро, Неманя Видич и други. На терена излязоха и Христо Стоичков, Красимир Балъков, Стилян Петров, Даниел Боримиров и Мартин Петров. Поканени бяха и млади български играчи, като Кирил Деспотов, Божидар Краев и Антонио Вутов. За тима на Бербатов с две попадения се отличи Роби Кийн, а Карлос Марчена си отбеляза автогол. За поканените от Фиго футболисти две попадения вкара Давид Трезеге и веднъж се разписа Шимао Саброса. Резултатът откри Давид Трезеге още в 4-ата минута от воле. В 8-ата минута отборът на Бербатов върна попадението, като с основна заслуга бе именно Берба. Гигс центрира към нашия футболист, който стреля с глава, а в опита си да изчисти топката Карлос Марчена я прати във вратата на Йенс Леман за 1:1.  В 11-ата минута отборът на Фиго отново поведе и пак автор на гола бе Давид Трезеге, реализирал отблизо след великолепно подаване на Мичел Салгадо. В 44-ата минута Бербатов получи извеждащ пас отдясно и подаде към бившия си съотборник в Тотнъм Роби Кийн, за когото не бе проблем да вкара на празна врата за 2:2. На почивката Бербатов награди най-отличилите се деца, подпомагани от фондацията му, на специална церемония в центъра на терена. Девет минути след началото на втората част огборът на Фиго поведе за трети път. Шимао Саброса получи извеждащ пас и лесно преодоля вратаря на Юнайтед старс Дейвид Джеймс. В 69-ата минута се стигна до ново равенство, когато Роби Кийн вкара на празна врата след асистенция на Мартин Петров. „Все още не мога да разбера какво се е случило. Ще ми бъдат нужни един-два дни, за да осъзнаем. Наистина си заслужаваше заради децата, които видяхме на полувремето и след мача. Това е една голяма стъпка към осъществяването на една от моите мечти. С тези дарения, които реално дойдоха от трибуните, ще можем да продължаваме да правим такива неща“, заяви Димитър Бербатов след мача. „Днес не беше целта да вкарам. Целта беше да съберем хора на стадиона. Да видим повече дарители, да видят хората какви деца имаме. Девета година правим тези награди. Винаги може да е по добре. Следващия път, като организираме проект, ще се стараем да надскочим себе си. Малко ще ни трябва почивка, тъй като организацията е много сериозна. Надявам се всички хора да са изпитали удоволствие“, добави 7-кратният носител на наградата „Футболист на годината“. „Щастлив съм за целия ден, за събитието, за цялостната организация. Цялостната среда беше невероятна. Всички хора знаят какъв голям футболист беше Димитър Бербатов. Той е един от символите на футбола в своята страна. Беше фантастично да работим заедно. Поздравявам го, че направихме такова хубаво събитие заедно“, заяви и Луиш Фиго.

Пожар се разрази на сметище край Струга, Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282656

Пожар се разрази на сметище край Струга, Македония

От сряда сметището край македонския град Струга е в пламъци, но поради непристъпния терен противопожарните автомобили трудно може да се приближат и да овладеят огъня, съобщава електронното издание МКДр цитирано от “Фокус“. Заради вятъра пожарът се разпространява по дължината на депото, което се намира на едва 500 метра от града.

УМБАЛ Бургас е домакин на семинар по редки болести

//dariknews.bg/regioni/burgas/umbal-burgas-e-domakin-na-seminar-po-redki-bolesti-2030686

За втора година УМБАЛ Бургас ще е домакин на семинар по редки болести „Да добавим живот!“. Събитието, чиито организатори са Национален алианс на хора с редки болести и Национална асоциация на хора с дефицит на растежния хормон, се осъществява със съдействието на Бургаската болница. Т

Откраднаха 4 600 евро и 20 000 рубли от вила в Балчик

//dariknews.bg/regioni/dobrich/otkradnaha-4-600-evro-i-20-000-rubli-ot-vila-v-balchik-2030687

Частен имот във вилната зона на град Балчик е обран, информират от полицията. Кражбата станала между 2:00 и 6:45 часа на 14 юни. Неизвестният извършител е проникнал през незаключената входна врата. По данни на собственика са взети 4 600 евро, 20 000 рубли и златни накити.

Къде спират водата в столицата на 16 юни?

//dariknews.bg/regioni/sofiia/kyde-spirat-vodata-v-stolicata-na-16-iuni-2030685

На 16 юни 2017 г. (петък), във връзка с реконструкция на уличен водопровод ул. „Димитър Хаджикоцев“ жк. „Лозенец“ се налага спиране на водоподаването от 9.30  до 21:30 часа на клиентите а „Софийска вода”, живеещи в района на:

по ул. „Милевска планина

Ало измамници преметнаха още двама пенсионери в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/alo-izmamnici-premetnaha-oshte-dvama-pensioneri-v-plovdiv-2030690

Двама пенсионери от Пловдив са били измамени в рамките на вчерашния ден при разговори по телефона с мними полицейски служители. Към 21:00 часа 73-годишна жена хвърлила през терасата на апартамента си 20 000 лева, след като била заблудена, че помага

Депутатите да не бягат от отговорност за районирането, призова президентът

//dariknews.bg/regioni/varna/deputatite-da-ne-biagat-ot-otgovornost-za-rajoniraneto-prizova-prezidentyt-2030683

Депутатите, които предлагат администрацията на държавния глава да направи районирането при евентуални мажоритарни избори, да не бягат от отговорност. И да се държат като депутати в парламентарна република. Това заяви във Варна президентът Румен Радев.  

„Нека депутат

Следствено дело установява причините за катастрофата с патрулката

//dariknews.bg/regioni/razgrad/sledstveno-delo-ustanoviava-prichinite-za-katastrofata-s-patrulkata-2030691

По случая с катастрофата с полицейска патрулка е образувано следствено дело – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.
Патрулният автомобил на Районно управление - Разград е катастрофирал около 7 часа на 15 юни на главен път Русе – Варна – уточняват от полицията. Инцидентът е станал на връ

Защо българчетата се съпротивляват да четат книги?

http://www.moreto.net/novini.php?n=353487

Децата се съпротивляват да четат, защото най-често възрастните ги "натискат" да четат книги, които всъщност изобщо не са им интересни, заяви Валентина Стоева от фондация "Детски книги". Според нея младите гледат по съвсем различен на света и искат да намират отговорите на своите въпроси в четивата си.

Георги Колев издигна кандидат за председател на ВАС

https://offnews.bg//temida/georgi-kolev-izdigna-kandidat-za-predsedatel-na-vas-658205.html

Както се очакваше председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев предложи кандидатурата на съдия Гоерги Чолаков за нов председател на съда. 

Това стана по време на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък. Името на съдия Чолаков като следващ председател на съда, след като изтече мандатът на Колев, се спрягаше близо месец преди предложението да бъде направено. 

Пред ВСС Колев днес каза, че са налице "всички изискуеми предпоставки" Чолаков да бъде издигнат за кандидат за процедурата по избор на председател на ВСС. Председателят на ВАС посочи, че до кандидатурата се стигнало след гласуване на Пленума на съда на 8 юни.  

Правосъдният министър Цецка Цачева, която председателства Пленума на ВСС, направи забележка на представляващия съвета Димитър Узунов, че не е уведомена за предложението. Тя поиска да бъде потърсе начин, по който да бъде уведомявана преди заседанието на ВСС за внесените в деловодството материали по дневния ред. „Не е фатално, че не съм го прегледала до момента, но е добре да имаме връзка“, коментира Цачева.

Номинации за кандидати за председател на ВАС може да се правят до следващия четвъртък. Мандатът на председателя на съда изтича на 11 септември.

Георги Чолаков е семеен приятел на Колев. За кратко е бил съдия в районните съдилища на Сливен и Котел, след което адвокат и нотариус в Балчик. Като адвокат е работил с фирмата "Мел Инвест Холдинг" АД, когато директор на дружеството е Десислава Танева - понастоящем депутат от ГЕРБ и бивш земеделски министър.

През 2012 г. се класира на единствената бройка за съдия във ВАС от външен конкурс. Почти веднага след встъпването му в длъжност е назначен от Колев за председател на Второ отделение на ВАС, където заменя Галина Солакова.

Спират водата в някои части на София утре

https://www.24chasa.bg/region/article/6282641

Спират водата в някои части на София утре„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 16 юни, съобщиха от дружеството. В петък във връзка с реконструкция на уличен водопровод ул. „Димитър Хаджикоцев“ жк. „Лозенец“ се налага спиране на водоподаването от 9.30 до 21:30 часа на клиентите а „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул.

Броячи в столичния транспорт ще засичат по кои линии има най-много пътници без билет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/15/2989325_broiachi_v_stolichniia_transport_shte_zasichat_po_koi/?ref=rss


След 3 години се предвижда да има работеща и ефективна електронна тикет система. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Христиан Петров. По думите му с въвеждането на системата ще се решат част от проблемите в градския транспорт.

"Ще имаме по-точни данни къде и по какъв начин се случва т. нар. гратисчийство. Ще има и броячи в градския транспорт, за да разберем колко са пътниците и колко не са се валидирали и така ще изпратим...

Броячи в столичния градски транспорт ще засичат по кои линии има най-много пътници без билет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/15/2989325_broiachi_v_stolichniia_gradski_transport_shte_zasichat/?ref=rss


След 3 години се предвижда да има работеща и ефективна електронна тикет система. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Христиан Петров. По думите му с въвеждането на системата ще се решат част от проблемите в градския транспорт.

"Ще имаме по-точни данни къде и по какъв начин се случва т. нар. гратисчийство. Ще има и броячи в градския транспорт, за да разберем колко са пътниците и колко не са се валидирали и така ще изпратим...

Мадам В да надува свирката по тв, казал Изкормвача на медии

http://frognews.bg/news_136516/Madam-V-da-naduva-svirkata-po-tv-kazal-Izkormvacha-na-medii/

Понякога и едно заглавие на книга или филм, могат да обяснят цяло явление. „Те върваха след войниците” е такова заглавие. Историята е за група проститутки, които по време на Втората световна война се влачат след военните части и си изкарват пари по класическия за професията начин. Свирка или задна прашка – по тарифата за военно време...

В Япония се организират погребения за кукли

https://www.vesti.bg/lyubopitno/v-iaponiia-se-organizirat-pogrebeniia-za-kukli-6070354

Тази седмица там бе организирана церемония, която припомня популярното в страната вярване, че дух има във всяко същество или предмет

14 дни затвор за просещите в Дания

https://offnews.bg//sviat/14-dni-zatvor-za-proseshtite-v-dania-658204.html

Датският парламент одобри строги мерки срещу агресивната просия - мярка, която изглежда е насочена основно срещу роми от Източна Европа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Законопроектът предвижда удвояване на наказанието за първо нарушение до 14 дни затвор. Нарушителите също така ще могат да бъдат осъждани на затвор, без преди това да им е отправяно предупреждение от полицията, каквато бе предишната практика.

Мярката има за цел да предотврати просията в пешеходни зони, пред супермаркети, на спирки, във влакове и друг обществен транспорт.

Депутатите обаче отхвърлиха предложението на популистката антиимиграционна Датска народна партия осъдените нарушители да бъдат депортирани.

Законът трябва да влезе в сила до края на юни, а през 2020 г. се предвижда да бъде направен преглед на въздействието му.
В датската столица Копенхаген има все повече оплаквания от агресивни просяци и незаконни лагери без водоснабдяване и канализация.

Тази година столичната полиция е разчистила вече 25 незаконни лагера. 

ГЕРБ и "патриотите" се въздържаха да увеличат пенсиите

http://clubz.bg/55151-gerb_i_patriotite_se_vyzdyrjaha_da_uvelichat_pensiite

С едва 7 гласа "против" и масово "въздържание" от ясна позиция на 108 депутати от управляващото мнозинство на ГЕРБ и "Обединените патриоти" парламентът отхвърли предложението на БСП за преизчисление на пенсиите.

Левицата предлагаше промени в Кодекса за социално осигуряване, според които всички пенсии, отпуснати до 2012 г., да се преизчислят спрямо осигурителния доход за 2013 г. Според социалистите това е мярка за подпомагане на пенсионерите с най-ниски доходи. От преизчислението биха се възползвали около 62% от настоящите пенсионери, изчислиха още от левицата. 

За последен път подобно преизчисление на т. нар. "стари пенсии" е правено през 2008 г. 

Подкрепа за предложението на левицата дойде от ДПС и депутати от "Воля". Бившият социален министър и специалист в социалната сфера д-р Хасан Адемов, който е начело на ресорната комисия, припомни от трибуната, че "Обединените патриоти" сега не подкрепят предложение за пенсиите, което е по-малко крайно от тяхното собствено, направено в предишния парламент.

При гласуването на Бюджета за държавното обществено осигуряване в края на ноември 2016 г. "патриотите", тогава подкрепящи втория кабинет на Бойко Борисов, предложиха или минимална пенсия от 300 лв., или преизчисление на всички отпуснати до момента пенсии (а не само тези до 2012 г. - б.р) с осигурителния доход за 2013 г. Идеята им бе повишението на парите за възрастните хора да влезе в сила от средата на тази година. Тогава от ГЕРБ отхвърлиха идеята, а премиерът Бойко Борисов по-късно обяви, че е подал оставка като премиер и заради това, че от "Патриотичния фронт" са поставили като условие за подкрепата си бюджета за пенсии.

Сега от ГЕРБ отново са против, въпреки вота "въздържал се", но се оказа, че бидейки във властта и от "Обединените партиоти" не подкрепят предложението на БСП, въпреки че то е подобно на собственото им от края на 2016-а. От репликите им в залата не се разбра конкретно защо.

Дебатите, по традиция вече в 44-ия парламент, не бяха по същество, а на тема "комунизъм, социализъм, преход и кой е докарал пенсионерите до настоящото дередже". Инициатор на тази посока на разговора бяха депутати от ГЕРБ и коалиционният им партньор, докато от БСП се опитваха да обяснят как повишението на пенсиите е предизборно обещание на управляващата в момента коалиция и те не го спазват.

Стигна се дори дотам, че "патриотът" проф. Станислав Станилов от "Атака" и Валери Жаблянов от БСП да спорят социалисти ли са в червената партия или "социални либерали", както ги нарече Станилов. По думите му левицата не била социалистическа, откакто е "предала премиера и председателя си Жан Виденов" и е приела" черното петно плосък данък". Не стана ясно как "Обединените патриоти" ще пазят въпросното "черно петно", възприето и от ГЕРБ, заедно с обещанието на управляващата коалиция, че данъците няма да се пипат в посока нагоре.

Георги Марков пред Дир: Да си свалим розовите очила за ЕС

http://dnes.dir.bg/news/es-gerb-georgi-markov-reforma-palen-mandat-25914730

ГЕРБ по-скоро ще изкара пълния си мандат. Необходима е реформа на ЕС. България да не раболепничи пред ЕС, а да решава сама проблемите си.

Германците подкрепят изтеглянето на армията си от Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282628

Германците подкрепят изтеглянето на армията си от АфганистанПо-голямата част от гражданите на Федерална република Германия подкрепят изтеглянето на Бундесвера от Афганистан, съобщава изданието Билд, цитирано от Фокус . Резултати от проучване на института INSA показват, че 55 на сто от германците биха искали военнослужещите на Берлин да прекратят участието си в международната мисия в Афганистан.

ЕП призовава Македония да продължи усилията си към интеграция в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282627

ЕП призовава Македония да продължи усилията си към интеграция в ЕСЕвропейският парламент призовава новото правителство на Македония да продължи усилията към интеграция в ЕС и да извърши обемни реформи в областта на върховенството на закона, правосъдието, корупцията, основните права, добросъседските отношения. Това пише днес в. "Нова Македония", съобщавайки за приетата от Европейския парламент резолюция за

Кола блъсна 16-годишно момче в София

https://offnews.bg//112/kola-blasna-16-godishno-momche-v-sofia-658203.html

Кола блъсна 16-годишно момче. Инцидентът е станал на кръстовището на бул. „Владимир Вазов” и ул. „Александър Екзарх” в столицата около 7.40 часа тази сутрин, съобщава Нова тв.

Тийнейджърът е откарана в „Пирогов” като по първоначални данни е с фрактура на ръката. Шофьорът, блъснал момичето, не е избягал, тестван е за алкохол и пробата е отрицателна.

Полицията е установила, че момчето е пресичало на червено и шофьорът не е извършил нарушение.

"Твърд" или "мек" Брекзит?

https://www.actualno.com/analysis/tvyrd-ili-mek-brekzit-news_617078.html

Какво да очаква Великобритания: "твърд" или "мек" Брекзит? Според някои експерти, на фона на резултатите от парламентарните избори вариантът "мек" Брекзит става все по-вероятен. Но какво всъщност означават тези понятия? "Твърд" или "мек" Брекзит? Главният преговарящ от името

Еволюционното дърво на Дарвин трябва да стане многоизмерно

http://www.cross.bg/durvo-darvin-vidovete-1546060.html

/КРОСС/ Двуизмерното еволюционно дърво, което Чарлз Дарвин рисува в своя бележник преди 150 години и публикува в книгата си "За произхода на видовете", би трябвало да изглежда като разклонена, взаимосвързана гора от дървета, смятат учени. Старомодното дърво на Дарвин, което разделя живите организми на строго разделени царства като бактерии, гъбички и растения, не взима под внимание, че множество генетично разклоняващи се организми зависят един от друг, за да оцелеят. Това изтъкват учени от изследователски екип към Университета Рутгерс, Ню Джърси, според които е време дървото на Дарвин да се промени. Те дискутират своето предложение в статия, публикувана в списание Trends in Ecology & Evolution. Възниква нова ера в науката, а няма ясна пътека, която да описва влиянието, което оказват микробите върху еволюционното дърво, изтъкват учените. "Това, което е необходимо, е интердисциплинарен подход за класифициране на живота, който се състои в безбройните видове, зависещи един от друг за своето здраве и оцеляване, като разнообразните бактерии, които съществуват съвместно с хората, коралите, водораслите и растенията" пишат още те. "По наше мнение, не трябва бактериите или гъбичките, свързвани с растителни видове, да се класифицират в отделни филогенетични системи (еволюционни дървета), защото те са една работна единица на еволюцията", смята един от учените - проф. Дебашиш Бхатачариа (Debashish Bhattacharyа)

Знаците пред камерите - отново наопаки на света и логиката

https://www.actualno.com/actualno/znacite-pred-kamerite-otnovo-naopaki-na-sveta-i-logikata-news_616908.html

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за движението по пътищата, като една от тях е премахването на знаците, предупреждаващи за камери. Според депутатите със знаците се губи възпитателният ефект и шофьорите развиват чувство за безнаказаност, защото намалява

Блъснаха 14-годишно момче на пешеходна пътека в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282630

Блъснаха 14-годишно момче на пешеходна пътека в София14-годишно момче е било блъснато на пешеходна пътека тази сутрин в София, съобщи БНТ. Инцидентът е станал на бул. "Вл. Вазов" и "Ал. Екзарх". Момчето е било откарано в "Пирогов" и е настанено в детска противошокова зала с множество травми и наранявания. Екипът на Спешна помощ е била на място на шестата минута.

Осъден за убийство делтапланерист твърди, че е невинен, обяви гладна стачка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282622

Осъден за убийство делтапланерист твърди, че е невинен, обяви гладна стачкаДелтапланерист, осъден на 8 г. затвор, твърди, че е невинен, и обяви гладна стачка. В същото време негови приятели протестират пред Съдебната палата, убедени, че той не е убиец, и искат преразглеждане на присъдата му, разказа репортаж на bTV. Всичко започва, когато Стайко Иванов на 11 май 1997 г. отива на Пловдивския панаир да гледа летателни

Нели Петкова поздравява с „Аз и Ти“ децата на "Арлекин" 2017

http://www.cross.bg/neli-arlekin-petkova-1546059.html

/КРОСС/ Нели Петкова е част от журито на "Арлекин" 2017, с председател Етиен Леви.  В „Летен театър" Варна, на 18 юни, вечерта,  в която талантливи деца ще се съзтезават в четири категории с музикални изпълнения на хитови песни от филми, Нели Петкова ще даде своите оценки за изпълнение.  Участниците и публиката,  Нели Петкова ще поздрави с песента  „Аз и Ти". https://www.youtube.com/watch?v=HrzpACjmofo Нели Петкова с вълнение  прие поканата за жури на музикалния конкурс, част от фестивала "Арлекин" 2017. От осемгодишна възраст, Нели е любимото дете в родния си град Карлово, като участва с изпълнения на народни и детски песни във всички празници на града. Като дете, Нели печели много детски конкурси. Шестото издание на фестивала за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин" ще се състои от 15 - 19 юни в Пленарна зала, община Варна, вход свободен. Мотото на "Арлекин" 2017 е "Светът в моите очи". Тук може да видите филмите на деца от България, Индия, Франция, Португалия, Израел, Сърбия, Грузия и Белгия.    

Пожар блокира летището в Брюксел (обновена)

https://offnews.bg//sviat/pozhar-blokira-letishteto-v-briuksel-obnovena-658201.html

Дoстъпът до международното летище на белгийската столица Брюксел е блокиран в четвъртък заради пожар, предава информационната агенция Sputnik, като се позовава на репортаж от телевизионния канал RTL.

„Брюкселското летище бе блокирано изцяло от пет часа сутринта в четвъртък (местно време). Пожар, затъмнение и последващ компютърен срив парализират националното летище", се казва в съобщение, разпространено от летищните власти в белгийската столица, съобщава "Фокус" 

RTL цитира свидетели, които съобщават, че всички полети от летището са били заземени, а пътниците са изведени извън терминалите. социалните мрежи изобилстват от коментари на пътници, които се оплакват, че от страна на летищните власти липсва каквато и да е информация.

Не се привеждат данни за причините, довели до избухване на пламъците.

Малко след 9 ч българско време управата на летището обяви, че ситуацията с елзахранването е овладяна, но се очакват закъснения на полетите. Актуална информация за пътуващите може да бъде открита на страницата на аерогарата.

Пожар блокира летището в Брюксел

https://offnews.bg//sviat/pozhar-blokira-letishteto-v-briuksel-658201.html

Дoстъпът до международното летище на белгийската столица Брюксел е блокиран в четвъртък заради пожар, предава информационната агенция Sputnik, като се позовава на репортаж от телевизионния канал RTL.

„Брюкселското летище бе блокирано изцяло от пет часа сутринта в четвъртък (местно време). Пожар, затъмнение и последващ компютърен срив парализират националното летище", се казва в съобщение, разпространено от летищните власти в белгийската столица, съобщава "Фокус" 

RTL цитира свидетели, които съобщават, че всички полети от летището са били заземени, а пътниците са изведени извън терминалите.

Не се привеждат данни за причините, довели до избухване на пламъците.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

http://frognews.bg/news_136515/Sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-v-niakoi-chasti-na-stolitsata/

На 16 юни 2017 г. (петък), във връзка с реконструкция на уличен водопровод ул. „Димитър Хаджикоцев“ жк. „Лозенец“ се налага спиране на водоподаването от 9.30 до 21:30 часа на клиентите а „Софийска вода”, живеещи в района на:

Пентагонът получи правото да определя броя на военните в Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282617

Пентагонът получи правото да определя броя на военните в АфганистанМинистърът наотбраната на САЩ Джеймс Матис е получил от президента Доналд Тръмп правомощия да определя бъдещия размер на американските военни части в Афганистан. Това каза днес Матис пред Конгреса, цитиран от световните агенции. Мярката няма да означава незабавно увеличаване на числеността на войсковите части в страната, увери министърът,

Част от "Левски" остава без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=353490

Заради авария на водопровод част от абонатите в квартал "Левски" са без вода, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Засегнати от безводието са живущите в карето ул. "Ген.Георги Попов", ул. "Дубровник", бул.

Министър Банов уволни шефа на литературния музей Пламен Крайски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282620

Министър Банов уволни шефа на литературния музей Пламен КрайскиМинистърът на културата Боил Банов е отправил вчера предложение към директора на Националния литературен музей Пламен Георгиев Крайски за прекратяване на трудовото му правоотношение, като му е било предложено обезщетение по Кодекса на труда. Това съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство. Министерството счита, че усилията,

Министър Банов уволни директора на литературния музей

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-uvolnenie-kabinet-borisov-3-plamen-kriski-natzionalnia-literaturen-muzey-25917088

Министърът на културата Боил Банов освободи от длъжност директора на Националния литературен музей Пламен Крайски. Крайски твърди, че няма обяснение за това.

Костадин Иванов, кмет на Шишманци: Отменено е частичното бедствено положение

https://www.24chasa.bg/region/article/6282621

Костадин Иванов, кмет на Шишманци: Отменено е частичното бедствено положение“Отменено е частичното бедствено положение в пловдивското село Шишманци, пожарът в склада за преработка на пластмасови отпадъци е овладян напълно“. Това каза кметът на Шишманци Костадин Ивановр цитиран от “Фокус“.  „Сега се правят огледи, издават се предписания от служители на Пожарната. Целта на всички тези дейности е инцидентите в комплекса да

Летището в Брюксел е блокирано заради пожар

http://www.cross.bg/letishte-belgiiiskata-chetvurtuk-1546058.html

/КРОСС/ Достъпът до международното летище на белгийската столица Брюксел е блокиран в четвъртък заради пожар, предава информационната агенция Sputnik, като се позовава на репортаж от телевизионния канал RTL. „Брюкселското летище бе блокирано изцяло от пет часа сутринта в четвъртък (местно време). Пожар, затъмнение и последващ компютърен срив парализират националното летище", се казва в съобщение, разпространено от летищните власти в белгийската столица. RTL цитира свидетели, които съобщават, че всички полети от летището са били заземени, а пътниците са изведени извън терминалите. Не се привеждат данни за причините, довели до избухване на пламъците.  

Георг Георгиев: Не можем да внушим на Турция как да действа, но можем да помагаме

https://www.actualno.com/politics/georg-georgiev-ne-mojem-da-vnushim-na-turcija-kak-da-dejstva-no-mojem-da-pomagame-news_617067.html

България не само има полезни ходове, но и ги използва. Борисов ги показа, той беше във Франция и Германия, после в Турция, високото ниво на оценка е препотвърдено. Ние не трябва да пренебрегваме обективните обстоятелства и фактите. България няма как едностранно да внуши на о

Радев vs ГЕРБ: Районирането при мажоритарна система не е мое задължение

http://clubz.bg/55150-radev_vs_gerb_rajoniraneto_pri_majoritarna_sistema_ne_e_moe_zadyljenie

Президентът Румен Радев не смята, че е негово задължение да се занимава с определенето на избирателните райони при мажоритарна избирателна система.  Той обяви, че е категорично против той да се занимава с това.

Радев коментира темата във Варна, където е на посещение. 

Изказването му е след твърдения от ГЕРБ, че президентската администрация ще трябва да определи новите избирателни райони. 

Президентът коментира и темата с оставката на своя съветник Пламен Узунов - в смисъл, че не той не трябва да подава оставка. Казусът възникна след като се появиха снимки на бившия вътрешен министър в служебното правителство, на които той е с хитлеристки мустаци и прави съответния поздрав. Узунов обясни, че снимките са от 2003 г. от новогодишно тържество. Били свързани с маскарад, каза той като се аргументира защо няма да подава оставка.

„Абсурдно е окарикатуряването на Хитлер да бъде приравнявано с флирта нацизма”, каза днес Радев в защита на члена ва своята администрация. Той припомни, че на 9 май е излязъл със становище и е почел победата над нацизма.

„Тези политици, които сега искат оставката на Узунов, и то с манипулативни аргументи, тогава се направиха, че такава дата не съществува”, коментира държавният глава.

Той не пропусна да коментира подробно и темата за модернизацията на армията.

"Модернизация на армията не означава подмяна на едни оръжия с нови, по-съвременни такива. Включва и подмяна на нормативната база и нейното усъвършенстване, организационни промени и грижа за хората", заяви Радев. Според него най-важното е осигуряване на условия за пълноценна подготовка, която да гарантира безопасност, запазване на здравето и живота на военнослужещите и генериране на необходимите бойни способности.

„Нашите летци летят много, много пъти под минималните санитарни стандарти, установени в НАТО. Трябва да направим така, че да гарантираме на тези момчета да могат да изпълняват своята професия при едни добри условия за безопасност”, посочи президентът.

Тепърва ще бъдат развивани двата проекта, приети от парламента през юни миналата година – за изтребителите и за многофункционалните модулни патрулни кораби, посочи Радев. По думите му тези два проекта, особено за корабите, трябва да се развиват с участието на българската отбранителна индустрия. Това означава морската индустрия, концентрирана във Варна, да има своето по-нататъшно развитие.

По-късно днес върховният главнокомандващ на въоръжените ни сили ще се посети вертолетната база „Чайка” край Варна. Ще се срещне и с двамата военни, ранени при инцидента с българския военен хеликоптер.

Сбърканите сметки за мажоритарен вот

http://www.cross.bg/sistema-vuobshte-gerb-1546057.html

/КРОСС/ Вече е ясно, че законопроектът за мажоритарния вот със сигурност ще влезе в пленарна зала, тъй като има положително решение на правната комисия в Народното събрание. Какво обаче ще се случи в зала е трудно да се прогнозира след като ДПС реши да оттегли подкрепата си. Така ГЕРБ могат да разчитат само на гласовете на "Воля". Подготвеният проект обаче страда от аматьорски ентусиазъм. Най-обезпокоителното е, че се решава важен въпрос, без въобще да се гледат техническите данни, които се отлагат за по-късно. Малко прилича на решението за машинно гласуване. Много хубаво, но неизпълнимо. Разбира се, ако се вземе решение да се създадат 240 едномандатни района, все пак ще се намери решение, но то няма как да бъде добре обосновано и надеждно. И със сигурност накрая ще се окаже много дефектно Другият въпрос е как ще се реализира предложението в проекта на ГЕРБ да се отчитат гласовете, подадени в чужбина в едномандатните райони по постоянен адрес в страната. Имам огромни съмнения, че това въобще е възможно да се извърши надеждно, предвид вълната от негативни настроения към използването на интернет. Дали това някога въобще е възможно да се реализира никой не обсъжда. Самите представители на ГЕРБ твърдят, че на тях са им необходими 18 месеца. В същото време БСП работят върху проект за смесена система. Не ми е много ясно дали Обединените патриоти ще вземат нещата малко по-на сериозно и ще напишат собствен вариант на законопроект

ФБР разследва президента на САЩ за възпрепятстване на правосъдието

http://www.mediapool.bg/fbr-razsledva-prezidenta-na-sasht-za-vazprepyatstvane-na-pravosadieto-news265281.html

Специалният прокурор Робърт Мълър, който бе натоварен с делото за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година, е започнал разследване дали президентът Доналд Тръмп е възпрепятствал правосъдието, съобщиха световните агенции.   Следователите, работещи под ръководството на Мълър откакто той бе назначен от министерството на правосъдието през май, организират разговори с ключови служители от разузнаването, съобщи "Вашингтон пост", позовавайки се на петима източника.    Бившият директор на ФБР Джеймс Коми, който бе уволнен от Тръмп на 9 май, миналата седмица заяви пред комисия на Сената, че според него отстраняването му е било опит за намеса във федералното разследване за намеса на Русия в изборите и връзките на бившия съветник по националната сигурност на Белия дом Майкъл Флин.    Източниците на изданието посочват трима висши ръководители на разузнавателните служби, които са се съгласили да говорят със следователите - Даниъл Коутс, директор на националното разузнаване; Майк Роджърс, ръководител на Агенцията за национална сигурност (АНС) и бившият заместник-директор на АНС Ричард Леджът.    Разследването за възпрепятстване на правосъдието е започнало дни след уволнението на Коми, посочва "Вашингтон пост".    Правният екип на Тръмп отхвърли публикацията, но не даде повече подробности.   Повратна точка в разследването    Решението на специалния прокурор Робърт Мълър да разследва поведението на Тръмп е голяма повратна точка в продължаващото от близо година разследване на ФБР, което доскоро се съсредоточаваше върху руската намеса в президентската кампания и дали е имало координация между предизборния екип на Тръмп и Кремъл.    Следователите проверяват и дали има доказателства, че сътрудници на Тръмп са извършили финансови престъпления, пише в. "Вашингтон пост", който пръв съобщи за този ход на разследването.   Тръмп е получавал лични уверения от тогавашния директор на ФБР Джеймс Коми, че той самият не е разследван. Официални лица обаче казват, че това се е променило след уволняването на Коми, което според самия Коми е станало заради воденото разследване на руската намеса в американските избори.   Разследване на Тръмп за възможни престъпления е сложен въпрос, дори и да бъдат намерени убедителни доказателства за престъпление. Министерството на правосъдието отдавна защитава позицията, че няма да е уместно да се повдигат обвинения на действащ президент. Вместо това, казват експерти, Конгресът ще трябва да проучи всички констатации за престъпно поведение и да прецени дали да задейства процедура по импийчмънт, пише изданието.   Освен призив да се окаже натиск на Коми да спре да разследва бившия президентски съветник за националната сигурност Майкъл Флин за връзки с Русия, Тръмп е поискал поотделно от Коутс и Роджърс да заявят публично, че няма доказателства за координация на неговия предизборен екип и руското правителство.    Коутс и Роджърс са отказали да удовлетворят молбата на президента, казаха официални източници.   Не е ясно дали Леджет е имал пряк контакт с Тръмп или други високопоставени официални лица за разследването на Русия, но той е написал вътрешноведомствена служебна бележка на АНС, в която се документира телефонното обаждане на президента до Роджърс, отбелязва "Вашингтон пост".   Нов иск срещу Тръмп за нарушаване на конституцията   На този фон повече от 190 американски законодатели демократи внесоха иск срещу президента на САЩ Доналд Тръмп по обвинение в нарушаване на конституцията на страната.   В исковата молба се посочва, че след встъпването си в длъжност Тръмп продължава да получава пари чрез фирмите си от правителства на други държави, което е нарушение на основния закон. Ищците изтъкват, че той е запазил собствеността си върху компаниите и, за да избегне конфликт на интереси, е прехвърлил управлението им на тръстове, оглавявани от синовете му.    По-рано аналогичен иск подадоха прокурорите на щата Мериленд и федерален окръг Колумбия. Сходен иск се разглежда и от съда в Ню Йорк, в който ищец е обществената организация "Граждани за отговорност и етика във Вашингтон”, която обединява юристи и експерти по професионална етика.    Рекордно неодобрение на Тръмп    Неодобрението на Тръмп обаче достигна най-високата си точка от 60%, сочи допитване на социологическата агенция "Галъп Интернешънъл“.    Одобрение за Тръмп изразяват само 36% от анкетираните.   Той е първият президент, който през първите четири и половина месеца на поста е предизвикал толкова висок ръст на неодобрение.         

Нов иск срещу Тръмп за нарушаване на конституцията

http://www.mediapool.bg/nov-isk-sreshtu-tramp-za-narushavane-na-konstitutsiyata-news265281.html

Повече от 190 американски законодатели демократи внесоха иск срещу президента на САЩ Доналд Тръмп по обвинение в нарушение на конституцията на страната, предава БГНЕС. Делото е заведено във Вашингтон. В исковата молба се посочва, че след встъпването си в длъжност Тръмп продължава да получава пари чрез фирмите си от правителства на други държави, което е нарушение на основния закон. Ищците изтъкват, че той е запазил собствеността си върху компаниите и, за да избегне конфликт на интереси, е прехвърлил управлението им на тръстове, оглавявани от синовете му.  По-рано аналогичен иск подадоха прокурорите на щата Мериленд и федерален окръг Колумбия. Сходен иск се разглежда и от съда в Ню Йорк, в който ищец е обществената организация „Граждани за отговорност и етика във Вашингтон”, която обединява юристи и експерти по професионална етика.  Междувременно неодобрението на президента Тръмп достигна най-високата си точка от 60%, сочи допитване на социологическата агенция „Галъп ИНтернешънъл“. Одобрение за Тръмп изразяват само 36% от анкетираните. Той е първият президент, който през първите четири и половина месеца на поста е предизвикал толкова висок ръст на неодобрение. Доналд Тръмп е разследван от специалния прокурор Робърт Мълър за възпрепятстване на правосъдието, съобщава в същото време „Вашингтон поуст”. Цитирайки неназовани източници, вестникът посочва, че трима висши представители от разузнаването са се съгласили да бъдат разпитани от екипа на специалния прокурор. Адвокатите на Тръмп веднага отхвърлиха публикацията на „Вашингтон поуст” и нарекоха изтичането на информацията „възмутително“. Специалният прокурор Мълър беше натоварен с делото за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., след като президентът увони шефа на ФБР Джеймс Коми, предизвиквайки огромен скандал.

Бъдете умни

http://www.eurochicago.com/2017/06/badete-umni/

Това разпореждане е родено през 2009 г., след нарочни срещи между руски дипломати и българския Главен прокурор Борис Велчев. Вижте го, прочетете го внимателно и си отговорете сами. В коя държава, в която законът е равен за всички и има справедливост, правосъдие и морал, е необходимо руски, американски или каквито и да било други дипломати да се срещат многократно с Главния прокурор и да му оказват натиск, за да бъде осъден някакъв български гражданин?!? Не е ли това загуба на суверенитет, след като Главният прокурор изпълнява поръчки на чужда държава? България васална държава ли е? Да не би да сме все още 16-тата република от СССР? Във всяка истински свободна страна тези чужди дипломати щяха да получат гневни дипломатически ноти, Главния прокурор щеше да бъде обвинен и разследван за държавна измяна. Но в съвременна България нещата стоят малко по-другояче.

Части от ракета подпалиха степта при Байконур, има загинал

http://dnes.dir.bg/news/kazahstan-zaginal-pozhar-raketa-25917081

Край Байконур един човек е загинал и един обгорен от пожара, възникнал при падането на части от стартирала ракета носител "Союз-2.1а".

250 бали сено и покрив изгоряха при пожар в с. Якимово, Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6282585

250 бали сено и покрив изгоряха при пожар в с. Якимово, Монтана

250 бали сено и 70 кв. метра покривна конструкция са изгорели при пожар, съобщиха от ОД на МВР – Монтана. Вчера около 04.30 часа в Районно управление „Полиция” – Лом е получен сигнал от жител на с. Якимово, за това, че на ул. „Георги Димитров”, 9 в необитаем имот, собственост на М.Й.И, живущ в София, е възникнал пожар в стопанска постройка.

Русия не се е занимавала с хакерски атаки при изборите в САЩ, твърди Путин

https://offnews.bg//sviat/rusia-ne-se-e-zanimavala-s-hakerski-ataki-pri-izborite-v-sasht-tvardi-658200.html

Русия не се е занимавала с хакерски атаки, за да повлияе предизборната кампания и изхода от президентските избори в САЩ. Това заявява руският президент Владимир Путин в интервю, включено във филма на американския режисьор Оливър Стоун, съобщава БТА, позовавайки се на ТАСС.

Филмът в четири части "Интервютата на Путин" беше излъчен по американската кабелна телевизия Showtime, част от групата на CBS, между 12 и 15 юни. 

Не сме се занимавали с никакви хакерски атаки. Трудно е дори да си представя, че някоя друга страна, включително страна като Русия, би могла сериозно да повлияе хода на предизборната кампания и нейния резултат, заявява държавният глава.

Според него резултатите от изборите едва ли могат да се оспорят. По думите му Демократическата партия, която загуби от републиканците, трябва да си извлече поука от това, което те са направили и от начина, по който са изградили предизборната си кампания.

Демократите не трябваше да стоварват вината за поражението си върху някого извън пределите на САЩ, отбелязва руският държавен глава.

Русия се отнася със симпатия към президента Доналд Тръмп, тъй като той е изразил готовност да възстанови отношенията с Москва, казва Путин.

За кризата в Украйна руският президент посочва, че присъединяването на страната към ЕС ще ги идбави от унизителното положение, в което се оказаха от началото на 90-те години до днес. Според мен това е главният подтик за всички тези събития, казва той.

ЕС и САЩ пък не са пожелали да проучат причината за политическата криза в Украйна и са подкрепили силовото завземане на властта в страната, отбелязва Путин.

По думите му присъединяването на Крим към Русия е било резултат от свободното волеизявление на жителите на полуострова, които не са искали да са под властта на националисти, а въоръженият конфликт в Донбас е бил предизвикан от използването от страна на Киев на специалните служби срещу несъгласните граждани.

Простреляният американски конгресмен е в критично състояние, Тръмп го посети в болницата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/15/2989315_prostrelianiiat_amerikanski_kongresmen_e_v_kritichno/?ref=rss


Американският конгресмен Стив Скалийз, ранен при престрелка в щата Вирджиния, остава в критично състояние, съобщиха от вашингтонската болница "МедСтар", където той се лекува. Прострелян в лявото бедро, той е получил наранявания на вътрешни органи, има счупени кости и силен кръвоизлив и ще са необходими още операции, казват лекарите, цитирани от "Ройтерс".

В сряда няколко души пострадаха, когато когато въоръжен с пушка нападател откри огън по двадесет...

Захариева: Меркел помоли Борисов да бъде ”мост” между ЕС и Турция

http://frognews.bg/news_136514/Zaharieva-Merkel-pomoli-Borisov-da-bade-most-mejdu-ES-i-Turtsiia/

Европейскяит съюз разчита на на добрите отношения на премиера Бойко Борисов и на България с Турция. Това обяви външният министър Екатерина Захариева пред Нова телевизия.

Лиляна Павлова във Варна: Започва дебат за създаване на Черноморска стратегия

http://www.moreto.net/novini.php?n=353473

Темата за сътрудничество в Черно море и създаване на Черноморска стратегия ще е един от трите основни приоритета, засягащи страната ни по време на председателството на ЕС през 2018 година. Това обяви във Варна министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС, Лиляна Павлова, предаде репортер на Moreto.

Само условна присъда за шофьорка, убила 2-ма на пътя

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-zhertvi-vraanski-okrazhen-sad-25917017

Врачанският окръжен съд постови 2-годишна условна присъда за шофьорка, която преди година причини смъртта на млади мъж и жена при катастрофа край Враца.

Качествен спорт в ефира днес

https://offnews.bg//drugi/kachestven-sport-v-efira-dnes-658198.html

Доста богата е днешната спортна програма, насладете й се:

 

2,00 ч Тенис, турнир за мъже в Щутгарт, Eurosport 1 (пряко)

12,00 ч Тенис, турнир за мъже в Ден Бош, F+/Sport+ HD (пряко)

14,30 ч Билярд, СК, "Диема спорт" (пряко)

14,30 ч Колоездене, обиколка на Словения, Eurosport 2 (пряко)

16,00 ч Тенис, турнир за мъже в Щутгарт, Eurosport 2 (пряко)

16,00 ч Колоездене, "Руд дьо Сюд", Eurosport 1 (пряко)

18,30 ч Минифутбол, ЕП, БНТ HD (пряко)

19,30ч NBA Action, "Диема спорт" 2

20,00 ч Автомобилизъм, "24 часа на Льо Ман" (кв.), Eurosport 1 (пряко)

20,05 ч Голф, US Open, Mtel sport 1 (пряко)

20,30 ч Билярд, СК, "Диема спорт" (пряко)

21,00 ч Лека атлетика, Диамантена лига в Осло, Mtel sport 2 (пряко)

23,00 ч Автомобилизъм, "24 часа на Льо Ман' (кв), Eurosport 1 (пряко)

Турски опозиционен депутат осъден на 25 години затвор

https://offnews.bg//sviat/turski-opozitcionen-deputat-osaden-na-25-godini-zatvor-658199.html

Турският опозиционен депутат Енис Бербероглу беше осъден на 25 години затвор за разгласяване на поверителна информация. Присъдата предизвика вълна от възмущение в южната ни съседка, съобщава bTV.

Обвиненията срещу Бербероглу се отнасят до предоставянето на вестник на видеозапис, в който се говори за доставки на турско оръжие за Сирия.

В материал, публикуван във в. „Джумхуриет” през май 2015 г., се посочва, че в камиони, спрени и претърсени в Южна Турция в началото на 2014 г., за които се предполага, че принадлежат на разузнавателната служба МИТ, са били намерени оръжия и муниции, предназначени за Сирия.

Президентът Ердоган лично повдигна обвинение към вестника за издаване на държавна тайна. Миналата година двама журналисти от изданието получиха по 5 години затвор по същите обвинения.

Случаите от януари 2014 г. със спрените камиони на МИТ предизвикаха скандал в страната. Турските медии информираха тогава, че екипи на жандармерията са иззели оръжия, предназначени за групировки в Северна Сирия, при претърсването на няколко тира.

Правителството отхвърли твърденията, настоявайки, че камионите са транспортирали хуманитарен товар за сирийската тюркменска общност.

45% спад на глобените нередовни пътници в столицата

http://www.cross.bg/transport-sistema-direktor-1546056.html

/КРОСС/ "Има 45% спад на издадените глоби от 40 лева за нередовни пътници в столичния градски транспорт. Голяма част от клиентите явно са решили да си купят абонаментни карти". Това каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Христиан Петров за БНТ. Той обясни, че след 3 години се предвижда да има работеща и ефективна електронна тикет система. "При въвеждане на подобна система ще е по-удобно за самия потребител, ще може по-лесно да се следи натовареността на транспорта, няма да има промяна на тарифната политика при електронната система. Тикет системата не е панацея за всички проблеми в градския транспорт, но ще сме по-ефективни", обясни Петров. "Ще имаме по-точни данни, ще видим къде и по какъв начин се случва т.нар. "гратисчийство". Ще има и броячи в градския транспорт, за да разберем колко са пътниците и колко не са се валидирали и така ще изпратим контрольори там, където се установят сериозни нарушения", добави изпълнителният директор на ЦГМ.    

807 нарушения засече акцията на КАТ в Хасковско

//dariknews.bg/regioni/haskovo/807-narusheniia-zaseche-akciiata-na-kat-v-haskovsko-2030671

807 нарушения на Закона за движение по пътищата и правилника за приложението му са констатирани до момента в региона при стартиралата полицейска акция. Съставени са 99 акта и 601 фиша. Само в рамките на вчерашния ден пътните полицаи на територията на Хасково, Димитровград и Тополовград са констатир

Спасиха 2 000 дка гора край Тутракан

//dariknews.bg/regioni/dobrich/spasiha-2-000-dka-gora-kraj-tutrakan-2030678

2 000 дка смесена гора край Тутракан са спасени от опожаряване вчера. В близост горели сухи треви и храсти, но огнеборци от местната противопожарна служба загасили пожара, пресичайки пътя му към горския масив. Произшествието е станало в 13.15 часа и се разминало без материални щети, информират от О

Фестивалът „Сцена под липите“ ще се проведе в Лесопарк Липник

//dariknews.bg/regioni/ruse/festivalyt-scena-pod-lipite-shte-se-provede-v-lesopark-lipnik-2030668

Четвъртият национален фолклорен фестивал „Сцена под липите“ ще се проведе на 17-ти и 18-ти юни в Лесопарк „Липник“ и е посветен на Еньовден. Откриването е в събота от 9:30 ч. с традиционните чаена церемония и дегустация на медовина. След това на сцената ще се изявят танцови състави, певчески колект

Простреляният конгресмен Стив Скалийз остава в критично състояние

//dariknews.bg/novini/sviat/prostrelianiiat-kongresmen-stiv-skalijz-ostava-v-kritichno-systoianie-2030675

Раненият при въоръжено нападение конгресмен Стив Скалийз остава в критично състояние и ще трябва да бъде подложен на още няколко операции. Това предаде Асошиейтед прес, позовавайки се болницата, където е настанен Скалийз.

Той е бил прострелян в левия хълбок, след кое

46-годишна пешеходка пострада тежко при ПТП

//dariknews.bg/regioni/haskovo/46-godishna-peshehodka-postrada-tezhko-pri-ptp-2030674

С опасност за живота е 46-годишна пешеходка след пътно произшествие. Инцидентът е станал вчера в локалното платно на булевард „В. Левски” в Хасково. 52-годишна с лек автомобил „Дачия” е ударила внезапно пресяклата пътното платно пешеходка.

Пострадалата жена е настанена в болницата с

Хоро край поморийския бряг в събота

//dariknews.bg/regioni/burgas/horo-kraj-pomorijskiia-briag-v-sybota-2030677

Клубове от цялата страна ще се съберат в събота на централния площад в Поморие, на фестивала „Хоро край поморийския бряг“.
Надиграването започва в 16.30 часа, но преди това над 600 участници ще преминат в дефиле, започващо от началото на пешеходната алея.

Предстои да видите тр

Иновация в родопско село: Мотокар влезе в ролята на „паяк“ (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/inovaciia-v-rodopsko-selo-motokar-vleze-v-roliata-na-paiak-snimki-2030672

Мотокар влезна в ролята на „Паяк“ и премести автомобил, който пречеше на асфалтирането на поредната улица в смолянското село Смилян. Нестандартната операция е извършена по молба на кмета Чавдар Червенков, за да не спират работите по рехабилитацията на улиците в селото. След тази „А

Президентът: Нашите пилоти летят много пъти под минималните стандарти

//dariknews.bg/regioni/varna/prezidentyt-nashite-piloti-letiat-mnogo-pyti-pod-minimalnite-standarti-2030659

"Модернизация на армията не означава подмяна на едни оръжия с нови, по-съвременни такива. Включва и подмяна на нормативната база и нейното усъвършенстване, организационни промени и грижа за хората", заяви във Варна президентът Румен Радев. Според държавния глава, н

25 въпроса и отговора за роуминга в ЕС

//dariknews.bg/novini/interviu/25-vyprosa-i-otgovora-za-rouminga-v-es-2030661

От днес във всички страни от Европейския съюз, както и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн отпадат надценките за роуминг. Това ще ни позволи да говорим по телефона, да изпращаме есемеси и да сърфираме в интернет по-евтино. Остават обаче редица ограничения, които мобилните оператори ще могат да налага

Путин ще отговаря на въпросите на руски граждани в ефир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282577

Путин ще отговаря на въпросите на руски граждани в ефир

В четвъртък, 15 юни, държавният глава на Руската федерация, Владимир Путин, ще отговаря на въпросите на гражданите в рамките на 15-та по ред „пряка линия“, съобщава информационната агенция Интерфакс, цитирана от “Фокус“. По традиция „пряката линия“ ще започне по обед в Гостен двор, където са поканени политици,

Най-малко 18 души са загинали при атаката в сомалийската столица

http://www.cross.bg/naii-malko-stolitza-govoritelyat-1546054.html

/КРОСС/ Най-малко 18 души са загинали в резултат на самоубийствената атака в ресторант в сомалийската столица Могадишу, отговорност за която поеха екстремистите от „Аш Шабаб", предава AFP. „Операцията вече приключи, нападателят бе ликвидиран от силите за сигурност", увери говорителят на Министерството на вътрешните работи на африканската страна. „Те атакуваха бизнес район и убиха невинни хора: 18 цивилни загинаха, включително сириец, а повече от 10 други са ранени", допълни говорителят.  

Пожар блокира летището в Брюксел (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282576

Пожар блокира летището в Брюксел (Видео)Достъпът до международното летище на белгийската столица Брюксел е блокиран в четвъртък заради пожар, предава информационната агенция Sputnik, като се позовава на репортаж от телевизионния канал RTL. „Брюкселското летище бе блокирано изцяло от 5.00 часа сутринта в четвъртък (местно време). Пожар, затъмнение и последващ компютърен срив парализират

Турската армия е иззела оръжия при военна операция срещу ПКК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282573

Турската армия е иззела оръжия при военна операция срещу ПКК

Огромно количество муниции и оръжия, принадлежащи на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК), са иззети от турската армия в рамките на операция, проведена в периода 10-13 юни в планинските региони на североизточната част на страната, съобщава вестник "Дейли сабах", цитиран от Фокус. Съгласно разпространеното съобщение,

Пускат движението по бул. "Патриарх Евтимий" и през тунела на "Васил Левски"

http://www.cross.bg/pyskat-dvizhenieto-ednoposochno-1546055.html

/КРОСС/ Пускат движението по столичния булевард „Патриарх Евтимий" от „Граф Игнатиев" до Петте кьошета. Участъкът беше затворен миналата година заради строежа на третия лъч на метрото. Движението ще бъде еднопосочно по булеварда и ще има стеснение в района на метростанциите. Движението през тунела по бул. „Васил Левски" също ще бъде възстановено еднопосочно. Още преди дни след инспекция на Столичната община стана ясно, че всички станции от третия лъч на метрото се строят по график.    

Путин готов да даде убежище на бившия шеф на ФБР Коми (НА ЖИВО)

http://clubz.bg/55148-putin_gotov_da_dade_ubejishte_na_bivshiq_shef_na_fbr_komi_na_jivo

"Готови сме да предоставим убежище на Джеймс Коми, ако той има проблеми, и той трябва да знае това."

Сензационното изказване направи днес руският президент Владимир Путин по време на годишната си пряка линия.

Той сравни уволнения преди месец директор на ФБР с беглеца Едуард Сноудън.

Както е известно, миналата седмица Коми бе разпитан от сенатска комисия в САЩ за разследването по "руската връзка" с миналогодишните избори и той заяви, че без съмнение Москва се е намесили в изборния процес за президент. Той два пъти потвърди, че Тръмп лъже и свидетелства под клетва, че президентът му е оказал натиск да прекрати разследването на генерал Флин, замесен в незаконни контакти с близки до Кремъл чиновници.

Путин отговори на въпрос за твърденията на Коми за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Той изтъкна, че всичкти тези твърдения са без никакви доказателства.

Русия не смята САЩ за враг, каза Путин. Така той отговори на въпрос на жител на щата Аризона, който дори бе сигурен, че той няма да бъде зададен в ефир. Американецът заяви, че в САЩ се вихри бясна русофобия и попита Путин какъв съвет би му дал, за да се изясни ситуацията и да се помогне на сънародниците му да разберат, че Русия не е враг.

"Два пъти в историята ни в трудни моменти сме обединявали усилията си и сме били съюзници в две световни войни. Руската империя изигра значителна роля в независимостта на САЩ. Това, което става днес в САЩ, е предимно резултат от остра вътрешнополитическа борба. Не смятам за свое право да ви давам съвети. Но ви благодаря. Знаем, че имаме много приятели в САЩ", каза Путин.

Днешната пряка линия е последната за третия му президентски мандат. Повече от два милиона въпроса бяха изпратени на руския лидер.

"Много ми се иска да отговоря положително, да изпратим положителен сигнал на обществото. Но все си мислиш, че все нещо ще се случи."

Така руският Путин отговори на въпроса дали икономическата криза е завършила.

"Но трябва да се основаваме на обективни данни - продължи Путин. - Те казват, че рецесията в руската икономика е преодоляна. Стигнахме до икономически ръст."

"Искам да започна с истинските проблеми", допълни президентът.

Той изтъкна, че през последните 5 години в Русия доходите сериозно са паднали. Значително се е увеличил броят на хората, живеещи под чертата на бедността.

Путин поздравява водещите преди началото на пряката линия.

Историята показва, че Русия винаги е живяла в режим на санкции, продължи Путин. И изтъкна одобрените снощи от Сената в САЩ нови ограничения срещу страната му:

"Когато се изправяме на крака, нашите западни партньори постоянно съзират някаква руска заплаха. Ако нямаше Крим и Украйна, щеше да има нещо друго. Все щяха да измислят нещо, за да възпрат Русия."

От санкциите Москва е загубила 50-52 милиарда долара, смята президентът. А тези, които са ги въвели, са загубили 10 милиарда.

Само по телефона до обяд са постъпили 1,9 милиона позвънявания с въпроси към Путин, обявиха водещите.

Тази година пряката линия минава под символичния знак 15/15, отбелязва Нюз.Ру. Причината е, че тя е 15-ата подобна проява на Путин като президент и е на 15 юни (в България тази "комбинация" е добре позната от предсрочните избори през 2014 г., б. р.)

Първият час от общуването на президента с народа бе посветен предимно на вътрешни проблеми - от ниските заплати през проблемите с жилищното настаняване до положението на младите майки.

Путин бе попитан за внуците си - на колко години са и как се казват.

"Някои от тях вече ходят на детска градина. Не искам да растат като принцове, а като нормални хора. За това им трябва нормално общуване. Само да кажа сега възрастта и имената им, те веднага ще бъдат идентифицирани и няма да ги оставят на мира. Това ще навреди на развитието им. Моля да бъда разбран правилно", отговори той.

И уточни, че съвсем наскоро му се родил втори внук.

Колкото до дъщерите му, президентът повтори думите си отпреди няколко дни, че те напук на всякакви слухове живеят в Москва и не се занимават с никаква политика, а само с наука и образование.

В международен план Путин бе помолен да коментира факта, че украинският президент Петро Порошенко издекламира стихотворението "Сбогом, немита Русия" на Михаил Лермонтов. Поводът бе решението на ЕС да отмени визовия режим за Украйна.

Руският президент похвали Порошенко за това, че познава руската класика. Но допълни, че този, който иска да бъде европеец, трябва първо да закрие офшорните си сметки, а след това да говори за благото на народа. И на свой ред цитира Тарас Шевченко, който казва, че "собствените деца разпъват Украйна по-лошо от полските ляхове".

Накрая Путин посъветва Порошенко да бъде много внимателен, когато ходи на Запад и да се оглежда, тъй като там има повече "сини мундири", отколкото в Русия. С този термин Лермонтов характеризира жандармите.

"Може да се отговори на Порошенко, но няма да го правя от уважение към нашия народ и към общата ни история", обобщи руският ръководител.

Жител на Киев на име Дмитрий укори Русия, че е зарязала своите хора в Украйна и че не всички там са последователи на Степан Бандера.

Путин се съгласи, че не всички трябва да бъдат рисувани в черни цветове. И допълни, че Москва се страе да не се меси във вътрешните работи на Киев.

От военна гледна точка Арктика е изключително важен район за Русия, каза още Путин.

"Оттам минават трасетата на ракетите на САЩ с наземно базиране. Разбира се, да не дава Господ нещо да стане. Но ние трябва да знаем това и да го контролираме", заяви той.

И допълни:

"Арктика ще гарантира бъдещето на нашата Русия. Към 2050 г. 30 на сто от всички въглеводороди ще бъдат добивани в Арктика. Русия ще укрепва присъствието си там."

На живо можете да проследите разговора с Владимир Путин ТУК.

Путин готов да даде убежище на Джеймс Коми (НА ЖИВО)

http://clubz.bg/55148-putin_gotov_da_dade_ubejishte_na_djejms_komi_na_jivo

"Готови сме да предоставим убежище на Джеймвс Коми, ако той има проблеми, и той трябва зда знае това."

Сензационното изказване направи днес руският президент Владимир Путин по време на годишната си пряка линия.

Той сравния уволнения преди месец директор на ФБР с беглеца Едуард Сноудън.

Путин отговори на въпрос за твърденията на Коми за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Той изтъкна, че всичкти тези твърдения са без никакви доказателства.

Русия не смята САЩ за враг, каза Путин. Така той отговори на въпрос на жител на щата Аризона, който дори бе сигурен, че той няма да бъде зададен в ефир. Американецът заяви, че в САЩ се вихри бясна русофобия, и попита Путин какъв съвет би му дал, за да се изясни ситуацията и да се помогне на сънародниците му да разберат, че Русия нее враг.

"Два пъти в историята ни в трудни моменти сме обединявали усилията си и сме били съюзници в две световни войни. Руската империя изигра значителна роля в независимостта на САЩ. Това, което става днес в САЩ, е предимно резултат от остра вътрешнополитическа борба. Не смятам за свое право да ви давам съвети. Но ви благодаря. Знаем, че имаме много приятели в САЩ", каза Путин.

Днешната пряка линия е последната за третия му президентски мандат. Повече от два милиона въпроса бяха изпратени на руския лидер.

"Много ми се иска да отговоря положително, да изпратим положителен сигнал на обществото. Но все си мислиш, че все нещо ще се случи."

Така руският Путин отговори на въпроса дали икономическата криза е завършила.

"Но трябва да се основаваме на обективни данни - продължи Путин. - Те казват, че рецесията в руската икономика е преодоляна. Стигнахме до икономически ръст."

"Искам да започна с истинските проблеми", допълни президентът.

Той изтъкна, че през последните 5 години в Русия доходите сериозно са паднали. Значително се е увеличил броят на хората, живеещи под чертата на бедността.

Путин поздравява водещите преди началото на пряката линия.

Историята показва, че Русия винаги е живяла в режим на санкции, продължи Путин. И изтъкна одобрените снощи от Сената в САЩ нови ограничения срещу страната му:

"Когато се изправяме на крака, нашите западни партньори постоянно съзират някаква руска заплаха. Ако нямаше Крим и Украйна, щеше да има нещо друго. Все щяха да измислят нещо, за да възпрат Русия."

От санкциите Москва е загубила 50-52 милиарда долара, смята президентът. А тези, които са ги въвели, са загубили 10 милиарда.

Само по телефона до обяд са постъпили 1,9 милиона позвънявания с въпроси към Путин, обявиха водещите.

Тази година пряката линия минава под символичния знак 15/15, отбелязва Нюз.Ру. Причината е, че тя е 15-ата подобна проява на Путин като президент и е на 15 юни.

В България тази комбинация е добре позната от предсрочните избори през 2014 г.

Първият час от общуването на президента с народа бе посветен на предимно вътрешни проблеми - от ниските заплати през проблемите с жилищното настаняване до положението на младите майки.

Путин бе попитан за внуците си - на колко години са и как се казват.

"Някои от тях вече ходят на детска градина. Не искам да растат като принцове, а като нормални хора. За това им трябва нормално общуване. Само да кажа сега възрастта и имената им, те веднага ще бъдат идентифицирани и няма да ги оставят на мира. Това ще навреди на развитието им. Моля да бъда разбран правилно", отговори той.

И уточни, че съвсем наскоро му се родил втори внук.

Колкото до дъщерите си, президентът повтори думите си отпреди няколко дни, че те, напук на всякакви слухове, живеят в Москва и не се занимават с никаква политика, а само с наука и образование.

В международен план Путин бе помолен да коментира факта, че украинският президент Петро Порошенко издекламира стихотворението "Сбогом, немита Русия" на Михаил Лермонтов. Поводът бе решението на ЕС да отмени визовия режим за Украйна.

Руският президент похвали Порошенко за това, че познава руската класика. Но допълни, че този, който иска да бъде европеец, трябва първо да закрие офшорните си сметки, а след това да говори за благото на народа. И на свой ред цитира Тарас Шевченко, който казва, че "собствените деца разпъват Украйна по-лошо от полските ляхове".

Накрая Путин посъветва Порошенко да бъде много внимателен, когато ходи на Запад, и да се оглежда, тъй като там има повече "сини мундири", отколкото в Русия. С този термин Лермонтов характеризира жандармите.

"Може да се отговори на Порошенко, но няма да го правя от уважение към нашия народ и към общата ни история", обобщи руският ръководител.

Жител на Киев на име Дмитрий укори Русия, че е зарязала своите хора в Украйна и че не всички там са последователи на Степан Бандера.

Путин се съгласи, че не всички трябва да бъдат рисувани в черни цветове. И допълни, че Москва се страе да не се меси във вътрешните работи на Киев.

От военна гледна точка АРктика е изключително важен район за Русия, каза още Путин.

"Оттам минават трасетата на ракетите на САЩ с наземно базиране. Разбира се, да не дава Господ нещо да стане. Но ние трябва да знаем това и да го контролираме", заяви той.

И допълни:

"Арктика ще гарантира бъдещето на нашата Русия. Съм 2050 г. 30 на сто от всички въглеводороди ще бъдат добивани в Арктика. Русия ще укрепва присъствието си там."

На живо можете да проследите разговора с Владимир Путин ТУК.

Очаквайте подробности.

Путин: Стараем се да не се месим в Украйна (НА ЖИВО)

http://clubz.bg/55148-putin_staraem_se_da_ne_se_mesim_v_ukrajna_na_jivo

"Много ми се иска да отговоря положително, да изпратим положителен сигнал на обществото. Но все си мислиш, че все нещо ще се случи."

Така руският президент Владимир Путин отговори на въпроса дали икономическата криза е завършила.

Той провежда поредната си пряка линия с народа. Тя е последната за третия му президентски мандат. Повече от два милиона въпроса бяха изпратени на руския лидер.

"Но трябва да се основаваме на обективни данни - продължи Путин. - Те казват, че рецесията в руската икономика е преодоляна. Стигнахме до икономически ръст."

"Искам да започна с истинските проблеми", допълни президентът.

Той изтъкна, че през последните 5 години в Русия доходите сериозно са паднали. Значително се е увеличил броят на хората, живеещи под чертата на бедността.

Путин поздравява водещите преди началото на пряката линия.

Историята показва, че Русия винаги е живяла в режим на санкции, продължи Путин. И изтъкна одобрените снощи от Сената в САЩ нови ограничения срещу страната му:

"Когато се изправяме на крака, нашите западни партньори постоянно съзират някаква руска заплаха. Ако нямаше Крим и Украйна, щеше да има нещо друго. Все щяха да измислят нещо, за да възпрат Русия."

От санкциите Москва е загубила 50-52 милиарда долара, смята президентът. А тези, които са ги въвели, са загубили 10 милиарда.

Само по телефона до обяд са постъпили 1,9 милиона позвънявания с въпроси към Путин, обявиха водещите.

Тази година пряката линия минава под символичния знак 15/15, отбелязва Нюз.Ру. Причината е, че тя е 15-ата подобна проява на Путин като президент и е на 15 юни.

В България тази комбинация е добре позната от предсрочните избори през 2014 г.

Първият час от общуването на президента с народа бе посветен на предимно вътрешни проблеми - от ниските заплати през проблемите с жилищното настаняване до положението на младите майки.

Путин бе попитан за внуците си - на колко години са и как се казват.

"Някои от тях вече ходят на детска градина. Не искам да растат като принцове, а като нормални хора. За това им трябва нормално общуване. Само да кажа сега възрастта и имената им, те веднага ще бъдат идентифицирани и няма да ги оставят на мира. Това ще навреди на развитието им. Моля да бъда разбран правилно", отговори той.

И уточни, че съвсем наскоро му се родил втори внук.

Колкото до дъщерите си, президентът повтори думите си отпреди няколко дни, че те, напук на всякакви слухове, живеят в Москва и не се занимават с никаква политика, а само с наука и образование.

В международен план Путин бе помолен да коментира факта, че украинският президент Петро Порошенко издекламира стихотворението "Сбогом, немита Русия" на Михаил Лермонтов. Поводът бе решението на ЕС да отмени визовия режим за Украйна.

Руският президент похвали Порошенко за това, че познава руската класика. Но допълни, че този, който иска да бъде европеец, трябва първо да закрие офшорните си сметки, а след това да говори за благото на народа. И на свой ред цитира Тарас Шевченко, който казва, че "собствените деца разпъват Украйна по-лошо от полските ляхове".

Накрая Путин посъветва Порошенко да бъде много внимателен, когато ходи на Запад, и да се оглежда, тъй като там има повече "сини мундири", отколкото в Русия. С този термин Лермонтов характеризира жандармите.

"Може да се отговори на Порошенко, но няма да го правя от уважение към нашия народ и към общата ни история", обобщи руският ръководител.

Жител на Киев на име Дмитрий укори Русия, че е зарязала своите хора в Украйна и че не всички там са последователи на Степан Бандера.

Путин се съгласи, че не всички трябва да бъдат рисувани в черни цветове. И допълни, че Москва се страе да не се меси във вътрешните работи на Киев.

На живо можете да проследите разговора с Владимир Путин ТУК.

Очаквайте подробности.

Путин: Доходите на руснаците сериозно паднаха (НА ЖИВО)

http://clubz.bg/55148-putin_dohodite_na_rusnacite_seriozno_padnaha_na_jivo

"Много ми се иска да отговоря положително, да изпратим положителен сигнал на обществото. Но все си мислиш, че все нещо ще се случи."

Така руският президент Владимир Путин отговори на въпроса дали икономическата криза е завършила.

Той провежда поредната си пряка линия с народа. Тя е последната за третия му президентски мандат. Повече от два милиона въпроса бяха изпратени на руския лидер.

"Но трябва да се основаваме на обективни данни, - продължи Путин. - Те казват, че рецесията в руската икономика е преодолуяна. Стигнахме до икономически ръст."

"Искам да започна с истинските проблеми", допълни президентът.

Той изтъкна, че през последните 5 години в Русия доходите сериозно са паднали. Значително се е увеличил броят на хората, живеещи под чертата на бедността.

Историята показва, че Русия винаги е живяла в режим на санкции, продължи Путин. И изтъкна одобрените снощи от Сената в САЩ нови ограничения срещу страната му:

"Когато се изправяме на крака, нашите западни партньори постоянно съзират някаква руска заплаха. Ако нямаше Крим и Украйна, щеше да има нещо друго. Все щяха да измислят нещо, за да възпрат Русия."

Само по телефона са постъпили 1,1 млн. позвънявания с въпрлоси към Путин, обявиха водещите в начолото.

Тази година пряката линия минава под символичния знак 15/15, отбелязва Нюз.Ру. Причината е, че тя е 15-ата подобна проява на Путин като президент и е на 15 юни.

В България тази комбинация е добре позната от предсрочните избори през 2014 г.

На живо можете да преследите разговора с Владимир Путин ТУК.

Очаквайте подробности.

Старите жилищни сгради в Лондон - "катастрофа, дебнеща зад ъгъла"

http://clubz.bg/55147-starite_jilishtni_sgradi_v_london_katastrofa_debneshta_zad_ygyla

"Катастрофа, дебнеща зад ъгъла." Така архитектът и противопожарен експерт Сам Уеб описа стотици жилищни сгради във Великобритания след пожара в "Гренфъл Тауър" в Лондон, който отне живота на поне 17 души и остави стотици на улицата.

"Все още облицоваме следвоенни високи сгради със силно запалими материали и ги оставяме без противопожарни системи, а когато изгорят сме изненадани", казва той.

Експерти смятат, че изолацията на жилищната сграда в Лондон е вероятната причина за пожара.

Външната изолация на сградата, направена през 2015 г., има вътрешност от пластмаса вместо огнеупорен материал, твърди Би Би Си. Сгради с подобна изолация във Франция, Австралия и ОАЕ също са засегнати от пожари през последните години. Експерти коментират пред Би Би Си, че изолация със сърцевина от полиетилен не е достатъчно устойчива на пожари. Производителят на изолацията предлага и друг вариант - минерални изолационни плочи, които специалистите определят категорично като по-сигурни.

Кристофър Майърс, изпълнителен директор на архитектурна фирма, коментира пред Би Би Си, че материалът, от който е изработена изолацията има огромно значение. 

"Трябва да бъде отделено внимание на изолацията, защото на снимките видяхме, че гори външната част на сградата."

Фирмата, извършила ремонта през 2015 г., твърди, че всички противопожарни изисквания са изпълнени. По време на ремонта местна гражданска организация непрекъснато предупреждава за увеличения риск от пожари, но твърденията им не са взети под внимание, твърди Би Би Си.

Мат Рак, генерален секретар на Съюза на пожарникарите, смята, че хората, които живеят в сградата имат право да знаят дали изолацията е причината за пожара, който отне живота на близките им и ги остави на улицата. Той призова за "задълбочено разследване" и добави, че жилищните сгради във Великобритания по принцип са проектирани да не допускат разпространение на пожари и да ги ограничават до един етаж или апартамент.

Жителите на сградата са били предупредени наскоро, че в случай на пожар трябва да останат в апартаментите си. Рак обаче казва:

"Ако по време на ремонта огнеупорните стени, врати и тавани са компрометирани, този съвет става безсмислен. Това не бива да се случва, това е най-ужасният аспект на този инцидент."

Сам Уеб е проучил стотици жилищни сгради през 90-те години на 20 век и в доклада си до Вътрешното министерство е разкрил, че повече от половината не отговарят на основни противопожарни изисквания.

"Открихме сериозни пропуски в безопасността, но ни казаха, че нищо не може да бъде направено, защото много хора биха останали на улицата.

Не мисля, че строителните фирми разбират как се разпространява пожар в жилищна сграда и колко опасно може да бъде това."

Уеб е съветник на адвокатите на семействата, пострадали при предишен голям пожар в жилищна сграда в британската столица. През юли 2009 г. пламъци обхващат "Лаканал Хаус", 14-етажен блок, построен през 1958 г. в източен Лондон. При инцидента са загинали шестима души, включително деца.

Разследването тогава разкрива, че огънят се е разпространил много бързо и е хванал жителите в капан. Както и при "Гренфъл Тауър" официалният съвет е бил хората да останат в домовете си в случай на пожар. Разследващите откриват, че при скорошни ремонти е премахнат огнеупорният материал между апартаментите, което е позволило на огъня да обхване бързо сградата. Проблемът не е открит при инспекциите на общинския съвет, който е осъден на 570 000 лири глоба заради небрежност.

Пожарната безопасност на сградите във Великобритания се регулира от правилник за строителната дейност, който не е променян от 2006 г. След пожара през 2009 г. експерти и гражани призовават за преразглеждането му, за да се намали риска от бъдещи инциденти, тъй като поне 4000 жилищни сгради остават предмет на остарели регулации.

Арнолд Тарлинг, експерт по противопожарна безопасност, коментира пред "Гардиън", че ключова в случая е изолацията, която се използва при следвоенното строителство.

"Проблемът е, че според строителните регулации, само повърхността на изолацията трябва да бъде огнеупорна. Вътрешността не е и точно това е спомогнало за бързото разпространяване на пожара."

Джим Глокинг, технически директор на Противопожарната асоциация, смята, че стандартите трябва да се преразгледат. Той отбелязва също, че британските регулации се фокусират върху евакуацията на хората преди една сграда да се срути, но не и върху предотврятяването на това.

"Регулациите ни по принцип са много добри при осигуряване на безопасността на хората, но те работят с презумпцията, че пожарите винаги започват вътре в сградите и се цели ограничаване на огъня в рамките на стаята, където започва. Тези мерки не са адекватни при пожари, които започват отвън или се разпространяват по външните стени, както изглежда се е случило в "Гренфъл Тауър."

Старите жилищи сгради в Лондон - "катастрофа, дебнеща зад ъгъла"

http://clubz.bg/55147-starite_jilishti_sgradi_v_london_katastrofa_debneshta_zad_ygyla

"Катастрофа, дебнеща зад ъгъла." Така архитектът и противопожарен експерт Сам Уеб описа стотици жилищни сгради във Великобритания след пожара в "Гренфъл Тауър" в Лондон, който отне живота на поне 17 души и остави стотици на улицата.

"Все още облицоваме следвоенни високи сгради със силно запалими материали и ги оставяме без противопожарни системи, а когато изгорят сме изненадани", казва той.

Експерти смятат, че изолацията на жилищната сграда в Лондон е вероятната причина за пожара.

Външната изолация на сградата, направена през 2015 г., има вътрешност от пластмаса вместо огнеупорен материал, твърди Би Би Си. Сгради с подобна изолация във Франция, Австралия и ОАЕ също са засегнати от пожари през последните години. Експерти коментират пред Би Би Си, че изолация със сърцевина от полиетилен не е достатъчно устойчива на пожари. Производителят на изолацията предлага и друг вариант - минерални изолационни плочи, които специалистите определят категорично като по-сигурни.

Кристофър Майърс, изпълнителен директор на архитектурна фирма, коментира пред Би Би Си, че материалът, от който е изработена изолацията има огромно значение. 

"Трябва да бъде отделено внимание на изолацията, защото на снимките видяхме, че гори външната част на сградата."

Фирмата, извършила ремонта през 2015 г., твърди, че всички противопожарни изисквания са изпълнени. По време на ремонта местна гражданска организация непрекъснато предупреждава за увеличения риск от пожари, но твърденията им не са взети под внимание, твърди Би Би Си.

Мат Рак, генерален секретар на Съюза на пожарникарите, смята, че хората, които живеят в сградата имат право да знаят дали изолацията е причината за пожара, който отне живота на близките им и ги остави на улицата. Той призова за "задълбочено разследване" и добави, че жилищните сгради във Великобритания по принцип са проектирани да не допускат разпространение на пожари и да ги ограничават до един етаж или апартамент.

Жителите на сградата са били предупредени наскоро, че в случай на пожар трябва да останат в апартаментите си. Рак обаче казва:

"Ако по време на ремонта огнеупорните стени, врати и тавани са компрометирани, този съвет става безсмислен. Това не бива да се случва, това е най-ужасният аспект на този инцидент."

Сам Уеб е проучил стотици жилищни сгради през 90-те години на 20 век и в доклада си до Вътрешното министерство е разкрил, че повече от половината не отговарят на основни противопожарни изисквания.

"Открихме сериозни пропуски в безопасността, но ни казаха, че нищо не може да бъде направено, защото много хора биха останали на улицата.

Не мисля, че строителните фирми разбират как се разпространява пожар в жилищна сграда и колко опасно може да бъде това."

Уеб е съветник на адвокатите на семействата, пострадали при предишен голям пожар в жилищна сграда в британската столица. През юли 2009 г. пламъци обхващат "Лаканал Хаус", 14-етажен блок, построен през 1958 г. в източен Лондон. При инцидента са загинали шестима души, включително деца.

Разследването тогава разкрива, че огънят се е разпространил много бързо и е хванал жителите в капан. Както и при "Гренфъл Тауър" официалният съвет е бил хората да останат в домовете си в случай на пожар. Разследващите откриват, че при скорошни ремонти е премахнат огнеупорният материал между апартаментите, което е позволило на огъня да обхване бързо сградата. Проблемът не е открит при инспекциите на общинския съвет, който е осъден на 570 000 лири глоба заради небрежност.

Пожарната безопасност на сградите във Великобритания се регулира от правилник за строителната дейност, който не е променян от 2006 г. След пожара през 2009 г. експерти и гражани призовават за преразглеждането му, за да се намали риска от бъдещи инциденти, тъй като поне 4000 жилищни сгради остават предмет на остарели регулации.

Арнолд Тарлинг, експерт по противопожарна безопасност, коментира пред "Гардиън", че ключова в случая е изолацията, която се използва при следвоенното строителство.

"Проблемът е, че според строителните регулации, само повърхността на изолацията трябва да бъде огнеупорна. Вътрешността не е и точно това е спомогнало за бързото разпространяване на пожара."

Джим Глокинг, технически директор на Противопожарната асоциация, смята, че стандартите трябва да се преразгледат. Той отбелязва също, че британските регулации се фокусират върху евакуацията на хората преди една сграда да се срути, но не и върху предотврятяването на това.

"Регулациите ни по принцип са много добри при осигуряване на безопасността на хората, но те работят с презумпцията, че пожарите винаги започват вътре в сградите и се цели ограничаване на огъня в рамките на стаята, където започва. Тези мерки не са адекватни при пожари, които започват отвън или се разпространяват по външните стени, както изглежда се е случило в "Гренфъл Тауър."

Кметът на Хитрино: От ДПС се опитаха да ми се месят

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/kmetyt-na-hitrino-ot-dps-se-opitaha-da-mi-se-mesiat-6070353

Нуридин Исмаил смята изключването му от Движението за права и свободи за необосновано

Промените за мажоритарния вот влизат в парламента

http://www.moreto.net/novini.php?n=353483

Проектопромените за мажоритарния вот влизат за разглеждане от парламента днес. Към момента очакванията са те да не бъдат приети, защото няма достатъчна политическа подкрепа. „За” мажоритарния вот се обявиха ГЕРБ, „Воля” и единственият независим депутат, което прави общо 108 гласа.

Емил Димитров- Ревизоро: Фирми имат "абонамент", за да не се бавят техните камиони

https://www.actualno.com/crime/emil-dimitrov-revizoro-firmi-imat-abonament-za-da-ne-se-bavjat-tehnite-kamioni-news_617070.html

Фирми имат „абонамент”, за да не се бавят техните камиони. Това е особено важно, когато се превозва бързо разваляща се стока, например. Хората остават с впечатлението, че нарочно се създават затруднения на митниците и ония, които си плащат, ги прескачат, така коментира

Нарязаха гумите и запалиха линейка в Бургас

http://dnes.dir.bg/news/burgas-mvr-pozhar-lineyka-25916972

Линейка на частен хоспис в Бургас е била запалена, а преди това четирите й гуми са били нарязани.

Управляващата партия в Румъния свали подкрепата си от правителството

http://www.mediapool.bg/upravlyavashtata-partiya-v-rumaniya-svali-podkrepata-si-ot-pravitelstvoto-news265280.html

Управляващата социалдемократическа партия в Румъния свали подкрепата си от правителството на премиера Сорин Гриндяну, съобщи радио Румъния. Решението бе взето на заседание на националния изпълнителен комитет и мотивирано с упреци към кабинета за слаба координация между министерствата, за забавяния при изпълнението на правителствената програма, както и за неудовлетворителна комуникация. Премиерът напусна заседанието преди края му, изразявайки несъгласието си с отправените обвинения и отказа да подаде оставка. „Няма да подам оставка. Нося отговорност към Румъния“, каза Гриндяну на пресконференция, противно на изявлението на лидера на социалдемократите Ливиу Драгня, който обяви, че премиерът ще си подаде оставката.  По-късно стана известно, че той е обявил, че е готов да напусне поста си при условие, че президентът Клаус Йоханис публично обяви, че следващият премиер също ще е социалдемократ.

Захариева: Борисов и Ердоган са приятели и това е добре

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-ecaterina-zaharieva-kabinet-borisov-3-25916952

Външният министър Екатерина Захариева заяви, че премиерът Бойко Борисов е близък с доста европейски лидери, а с турския президент Реджеп Ердоган са приятели.

Чешкият премиер подава оставка като лидер на социалдемократическа партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282570

Чешкият премиер подава оставка като лидер 
на социалдемократическа партияЧешкият премиер Бохуслав Соботка обяви решението си да се оттегли от лидерския пост на Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП) на фона на спадащата подкрепя за партията преди изборите през октомври, предаде БТА. Ръководството на партията ще бъде поето от заместника на Соботка и министър на вътрешните работи Милан Хованец,

14-годишно момче в болница след удар на пешеходна пътека

http://www.cross.bg/pirogov-pomosht-godishno-1546053.html

/КРОСС/ 14-годишно момче с множествена травма е настанено в "Пирогов" след като тази сутрин е било блъснато от автомобил на пешеходна пътека в столицата. Инцидентът се е случил на бул. "Владимир Вазов" в района на стадион "Георги Аспарухов", съобщават от столичния Център за спешна медицинска помощ, предава Дарик. Сигналът към линейката е подаден в 7.39 ч., а автомобилът на спешна помощ е пристигнал на мястото за 5 минути. В момента момчето е в Детската противошокова зала на "Пирогов".

Мащабна полицейска акция е проведена на територията на Пазарджик и Пещера

http://press.mvr.bg/NEWS/news170615_03.htm

Установени са 16 незаконни търговски обекта; Иззети са около 37 килограма зелена растителна маса марихуана;  съставени са 70 акта за различни нарушения на пътя

Започна срещата на Румен Радев с кмета на Варна Портних

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282569

Започна срещата на Румен Радев с кмета на Варна ПортнихЗапочна срещата на президента Румен Радев с кмета на Варна Иван Портних, съобщава „Фокус”. Двамата не дадоха изявление пред медиите на влизане в сградата на Общината. Държавният глава Румен Радев ще проведе редица срещи в града. Първо той ще разговаря с кмета Иван Портних и неговия екип. По-късно предстои Радев да посети Радио Варна,

Скарлет Йохансон се срещна с двойничката си (снимки)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/skarlet-iohanson-se-sreshtna-s-dvojnichkata-si-snimki-6070336

Актрисата отправи поканата към 72-годишната дама през май, след като видя нейна снимка на младини, на която баба Джералдин поразително прилича на нея

Дотук няма доказателства, че консумираме храни и напитки "второ качество"

https://www.actualno.com/business/dotuk-njama-dokazatelstva-che-konsumirame-hrani-i-napitki-vtoro-kachestvo-news_617068.html

Няма разминавания в написаното на етикетите на закупените продукти от Германия и Австрия и съответните им производни от същите марки в България. Това е заключението на Националния център по безопасност на храните. Припомняме, че се прави анализ на шоколадови изделия, беза

1 от 5 деца в богатите страни живее в бедност

https://www.vesti.bg/sviat/1-ot-5-deca-v-bogatite-strani-zhivee-v-bednost-6070352

„По-високият доход не означава автоматично по-добри условия за децата и в някои страни дори задълбочава неравенството“, казва Сара Кук, директор на изследователския център УНИЦЕФ Иносенти

Битката с модела КОЙ не беше успешна и затова протести има и днес, смята Даниел Смилов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/15/2989310_bitkata_s_modela_koi_ne_beshe_uspeshna_i_zatova/?ref=rss


Дневният ред на протестите от 2014 г не беше изпълнен. Битката с модела КОЙ не беше успешна, затова протести има и днес, каза днес по Би Ти Ви полтологът Даниел Смилов. Според него един дневен ред е бил подменен с друг, а основните проблеми са останали.

"При медиите продължаваме да имаме монопол, най-малко при печатните. Комисията за финансон надзор е със същия директор. Скандалът КТБ продължава", аргументира се Смилов.

Той все пак уточни,...

Вучич ще обяви днес на кого ще връчи мандат за съставяне на ново правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282565

Вучич ще обяви днес на кого ще връчи мандат за съставяне на ново правителствоПрезидентът на Сърбия Александър Вучич ще се обърне днес към обществеността на пресконференция в 18 часа, като се очаква да съобщи на кого ще даде мандат за съставяне на правителство, съобщават белградските вестницир цитирани от БТА. Руският газ все пак ще потече през Сърбия в Централна Европа по "Южен поток" , твърди вестник "Политика".

Георг Георгиев: Не бива да пропускаме големите енергийни проекти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282560

Георг Георгиев: Не бива да пропускаме големите енергийни проектиПо един много категоричен начин препотвърдихме добросъседските отношения с Турция и високото ниво на взаимен интерес за добро партньорство и приятелство, каза външният заместник-министър Георг Георгиев, коментирайки визитата на Бойко Борисов в Турция пред БНТ. В хода на визитата са били дадени много сигнали,

"Етъра" е домакин на първия панаир на музейните сувенири

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/06/15/2988884_etura_e_domakin_na_purviia_panair_na_muzeinite_suveniri/?ref=rss


Колкото и да са кичозни в най-общия случай, сувенирите са се превърнали в част на живота наред със снимките като първо доказателство за пътуване до непознати места. От магнитите за хладилник през чаши, чанти и статуетки сувенирната индустрия генерира милиардни приходи в световен мащаб. Това обаче е и предизвикателство за дизайнерите да предложат на преситените потребители необичайни и интересни неща.

В етнографския музей на открито "Етър" край Габрово от утре до...

Захариева за визитата в Турция: Обозримо е да паднат визите за Турция в ЕС

https://www.actualno.com/politics/zaharieva-za-vizitata-v-turcija-obozrimo-e-da-padnat-vizite-za-turcija-v-es-news_617066.html

Европейският съюз и в частност Германия разчитат много на добрите отношения, които премиерът Бойко Борисов има с Турция. Канцлерът Меркел дори е помолила г-н Борисов да използва добрите си връзки в разговорите с Анкара, заяви външният министър Екатерина Захариева в комент

Спорт по тв днес: Григор започва в Щутгарт около 16 ч по Eurosport 2, европейско по минифутбол, лека атлетика, голф, билярд, колоездене и автомобилизъм

https://www.24chasa.bg/sport/article/6281777

Спорт по тв днес: Григор започва в Щутгарт около 16 ч по Eurosport 2, европейско по минифутбол, лека атлетика, голф, билярд, колоездене и автомобилизъм                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Глобалното затопляне виновно, че още не е наказана биячката на бебе

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6281859

Глобалното затопляне  виновно, че още  не е наказана биячката на бебеДетенцето вече проходи, а делото, оказа се, се бави заради... времето Помните ли акушерката, която бе хваната с камери, че пребива новородено? Към днешна дата детенцето, което тогава бе с комоцио, вече проходи. А тя още не е наказана. В друга държава вероятно щеше да е излежала половината от присъдата си.

Патриарх Неофит ще оглави благодарствен молебен за 80-годишнината на Цар Симеон II

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282561

Патриарх Неофит ще оглави благодарствен молебен за 80-годишнината на Цар Симеон IIНегово величество цар Симеон Втори навършва 80 години. По този повод в катедралния храм „Св. Александър Невски” ще се състои Благодарствен молебен, съобщава „Фокус”. Молебенът ще бъде оглавен от Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски, в съслужение с Високопреосвещени митрополити от Светия Синод на Българската

Исканите от Сената на САЩ нови санкции срещу Русия разгневиха Берлин и Виена

http://www.mediapool.bg/iskanite-ot-senata-na-sasht-novi-sanktsii-sreshtu-rusiya-razgneviha-berlin-i-viena-news265279.html

Американският Сенат одобри с огромно мнозинство нови санкции срещу Русия заради намесата на Кремъл в президентските избори в САЩ м.г., предадоха Ройтерс и АП в четвъртък.   Решението предизвика обща критична декларация на германския външен министър и австрийския канцлер, в която се твърди, че санкциите заплашват енергийната сигурност на Европа и че единствената им цел е опит за проникване на американски втечнен газ на европейските пазари за сметка на руския природен газ.   То бе гласувано с 97 гласа "за" и 2 "против", след като американските разузнавателни агенции установиха, че Русия умишлено се е намесила в кампанията преди президентските избори.   Законодателите, които подкрепиха мярката, отбелязаха и агресията на Русия в Сирия и Украйна. Новите санкции бяха вкарани в законопроект за налагане на санкции срещу Иран, който в момента се обсъжда в Сената и също има широка подкрепа.   С решението започва процес, при който Конгресът ще преразгледа промените в санкционния режим, превръща в закон мерки, които по-рано бяха въведени чрез президентски указ, налага нови санкции на руснаци, за които се смята, че са виновни в нарушаване на човешките права или извършване на кибератаки, които доставят оръжие на режима на Асад, свързани са с корупция в приватизацията и имат бизнес с руските разузнавателен и отбранителен комплекс.   Предлагат се санкции срещу минно-добивната промишленост, металургията, морския и железопътния транспорт на Русия. Конкретният списък с компании трябва да бъде определен от Министерството на финансите на САЩ.   Предлага се също ограниченията да засегнат инвестициите в руските петролопроводи и газопроводи за износ. Санкциите може да застигнат онези инвеститори, които вложат в отрасъла повече от 5 милиона долара в рамките на 12 месеца.   Разширява се и забраната да се помага на руските компании да разработват находища в шелфа. Подкрепа вече не бива да се оказва и на частни компании, в които някакъв дял притежава лице от списъка със санкционираните.   За да влезе в сила, мярката ще трябва да бъде одобрена и от Камарата на представителите и да бъде подписана от президента Доналд Тръмп. Ако държавният глава възрази, според поддръжници на документа се очаква да има достатъчна подкрепа в Конгреса, за да бъде преодоляно евентуалното му вето.   Снощи по време на изслушване в Сената държавният секретар Рекс Тилърсън заяви, че в законопроекта за новите санкции срещу Русия има „няколко проблематични“ за приемането му момента.   Германия и Австрия критикуват плановете на САЩ за нови санкции Австрия и Германия отправиха остра критика към плановете на САЩ да наложат нови санкции срещу Русия, предаде Асошиейтед прес. Това бе направено в съвместна декларация на австрийския канцлер Кристиан Керн и германския министър на външните работи Зигмар Габриел, публикувана в четвъртък от германското външно министерство.   В текста двамата изразяват убеждението си, че разглежданите от Конгреса на САЩ нови ограничителни мерки заплашват енергийната сигурност на Европа и вредят на уреждането на кризата в Украйна.   В декларацията се посочва, че единствена цел на тези санкции е опит за проникването на американски втечнен газ на европейските пазари за сметка на руския природен газ.   "Не можем да приемем заплахата от незаконни и екстериториални санкции срещу европейски компании", заявяват Керн и Габриел. Те подчертават, че "енергийните доставки за Европа са работа на Европа, а не на САЩ". "Заплашването на компании в Германия, Австрия и други европейски страни с глоби на американския пазар, ако те заедно с Русия участват в газови проекти като "Северен поток-2" или ги финансират, привнася абсолютно ново и много негативно качество в европейско-американските отношения", се казва в декларацията.   Все пак канцлерът на Австрия и външният министър на Германия изразяват „подкрепа за усилията на Държавния департамент на САЩ, насочени към промени в този законопроект“.

Сенатът на САЩ одобри нови санкции срещу Русия заради намесата й в изборите

http://www.mediapool.bg/senatat-na-sasht-odobri-novi-sanktsii-sreshtu-rusiya-zaradi-namesata-y-v-izborite-news265279.html

Америкснаският Сенат одобри с огромно мнозинство нови санкции срещу Русия заради намесата на Кремъл в президентските избори в САЩ м.г., предадоха Ройтерс и АП в четвъртък. Решението бе взето с 97 гласа "за" и 2 "против", след като американските разузнавателни агенции установиха, че Русия умишлено се е намесила в кампанията преди президентските избори. Законодателите, които подкрепиха мярката, отбелязаха и агресията на Русия в Сирия и Украйна. Новите санкции бяха вкарани в законопроект за налагане на санкции срещу Иран, който в момента се обсъжда в Сената и също има широка подкрепа. Чрез нея започва процес, при който Конгресът ще преразгледа промените в санкционния режим, превръща в закон мерки, които по-рано бяха въведени чрез президентски указ, налага нови санкции на руснаци, за които се смята, че са виновни в нарушаване на човешките права или извършване на кибератаки. За да влезе в сила, мярката ще трябва да бъде одобрена и от Камарата на представителите и да бъде подписана от президента Доналд Тръмп. Ако държавният глава възрази, според поддръжници на документа се очаква да има достатъчна подкрепа в Конгреса, за да бъде преодоляно евентуалното му вето. Междувременно руският президент Владимир Путин отрече страната му да е организирала каквито и да е хакерски атаки срещу САЩ по време на изборите м.г. Това той направи в поредната част от интервюто му пред легендарния режисьор Оливър Стоун, излъчена по кабелния канал "Шоутайм". "Не сме се занимавали с никакви хакерски атаки. Трудно е дори да си представя, че някоя друга страна, включително страна като Русия, би могла сериозно да повлияе хода на предизборната кампания и нейния резултат", заявява Путин във филма на Стоун.  Според него Демократическата партия, която загуби от републиканците, трябва да си извлече поука от това, което те са направили и от начина, по който са изградили предизборната си кампания. Путин посочи, че не е трябвало вината за загубата да се стоварва върху някого извън пределите на САЩ.  По думите му Русия се отнася със симпатия към президента Доналд Тръмп, тъй като той е изразил готовност да възстанови отношенията с Москва.  Путин коментира и кризата в Украйна, посочвайки, че основна предпоставка за избухването й е била крайната умора на гражданите от корупцията и бедността. Според него веднага след обявяването на независимостта на страната е започнала "още по-дива приватизация и разграбване на имущество (...) понижаване на жизненото равнище".  "И разбира се, хората помислиха, че присъединяването под каквато и да е форма към стандартите на Европейския съюз ще ги избави от унизителното положение, в което се оказаха от началото на 90-те години до днес. Според мен това е главният подтик за всички тези събития", казва руският президент.  "И нашите партньори в Европа и САЩ оседлаха недоволството на хората. Вместо да изяснят какво става наистина, те подкрепиха държавен преврат... Трябваше да се погледне как се развиват събитията. След като (Виктор) Янукович заяви, че трябва да отложи подписването на споразумението с ЕС, никой не започна да слуша защо и в какъв срок. Веднага започнаха масови безредици". По думите на Путин присъединяването на Крим към Русия е било резултат от свободното волеизявление на жителите на полуострова, които не са искали да са под властта на националисти, а въоръженият конфликт в Донбас е бил предизвикан от използването от страна на Киев на специалните служби срещу несъгласните граждани.

Защо дразнят терористите

http://www.cross.bg/takiva-podobni-smetka-1546052.html

/КРОСС/ Фабриката за дързости работи неспирно. Известен социолог - известен главно с това, че е на всяко гърне мерудия - тия дни цитира друг известен преброител. Той пък имал „любопитна идея". Ето каква: „Терористите да бъдат погребвани по начин, който тяхната религия изключва. В една от версиите, ако те кремират, не отиваш в Рая". И сега голямата глупост: „Защо да не се въведе закон, че терористът се кремира? Не звучи много либерално. Но за такива случаи либерализмът трябва да бъде изоставян" - край на цитата. Тези типове си играят с Огъня. Закон за Рая искат да се направи! Смелчагата не споменава къде да стане това - но като се има предвид, че открай време смята българите за балами, вероятно нашият Парламент трябва да го приеме. И след това да задължи и парламентите на другите страни от ЕС да го спазват. *** Свят може да ти се завие от подобни дуращини. Но сериозни вестници им дават публичност. А в кой Рай отиват такива нахалници, които дразнят Дявола - но за ваша сметка? Те надминават дори хулиганите от „Шарли Ебдо". И няма ли най-сетне медиите да избягват подобни предизвикателства? Глупостта на някои автори няма как да я кремират - но поне да не я разпространяват. *** Както е казано, когато някой непрекъснато казва „Ритни ме", в крайна сметка здраво ще бъде изритан. ***  

Разследват Тръмп за предполагаемо възпрепятстване на правосъдието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6282557

Разследват Тръмп за предполагаемо възпрепятстване на правосъдието

Държавният глава на Съединените американски щати Доналд Тръмп е разследван от специалния съветник Робърт Мюлер за предполагаемо възпрепятстване на правосъдието, предава радио Voice of America, цитирано от “Фокус“. Мюлер разследва предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Гранични полицаи откриха над 94 кг канабис на ГКПП Гюешево

http://press.mvr.bg/NEWS/news170615_02.htm

В РДГП Кюстендил е задържан турският шофьор, превозващ наркотичното вещество

Петима нови подписаха договори с Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=353486

Петима нови играчи подписаха договори с Черно море, стана ясно вчера, когато отборът стартира лятната си подготовка във Варна, научи Moreto.net. Подписани договори с моряците имат Илиас Хасани, Орлин Старокин, Мариян Огнянов, Георги Божилов и Атанас Зехиров.

Това комби е по-мощно от Ferrari 812

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/tova-kombi-e-po-moshtno-ot-ferrari-812-6070148

Зеленото чудовище е доработено от Wimmer Rennsporttechnik и диша във врата на италианските супер автомобили.

Меркел помоли Борисов да бъде мост в отношенията с Турция, обяви Екатерина Захариева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/15/2989308_merkel_pomoli_borisov_da_bude_most_v_otnosheniiata_s/?ref=rss


Германският канцлер Ангела Меркел е помолила премиера Бойко Борисов да бъде мост в отношенията между Европейския съюз и Турция. Това обяви външният министър Екатерина Захариева пред Нова телевизия. Тя беше част от българската делегация, която посети южната ни съседка преди два дни.

По думите ѝ Борисов е близък с много европейски лидери заради честното си отношение при разговорите с тях. Такъв бил и с турския президент Реджеп Ердоган. Двамата обсъдили европейското бъдеще...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване